netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
26/1/201
2 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 734 van 21/1/2012Gegroet lezer,


Vooreerst willen wij onze verontschuldigingen aanbieden aan de lezers die verleden week per vergissing een verhaspelde nieuwsbrief aankregen. Er was namelijk iets verkeerd gelopen bij het verzenden - het was per slot van rekening vrijdag de 13e voor iets, niet?

Deze week is er heel wat gebeurd - veranderingen die echt niet allemaal ten goede zijn. Om te beginnen heb ik zelf voor het eerst vastgesteld wat er "Search Plus Your World" betekent - een gebeurtenis waarover ik verder in dit nummer vertel, en de me echt onthutst heeft over hoe zorgeloos mensen omspringen met persoonlijke foto's - en met hun privacy instellingen. Vervolgens de aankondiging van de OpenGraph van Facebook, waarbij er nog meer over jou (mits je het toelaat natuurlijk) gepost wordt op jouw muurtje, en in je ticker. Voor mij persoonlijk een reden om Facebook zo veel mogelijk links te laten liggen.

Dan was er de protestdag tegen SOPA, PIPA en aanverwanten. Een protest dat geod opgevolgd werd, maar waarvan je je toch mag afvragen: heeft het wel een nut? Vooral als je dan de dag daarop moet vernemen dat het Amerikaanse FBI in Nieuw-Zeeland binnengevallen is, bij de eigenaars van de share-site MegaUpload. De site werd uit de lucht geplukt, alhoewel tal van artiesten daar hun eigen songs aanbieden aan het publiek - naast, toegegeven, de vele illegale content die er ook te vinden is.

Deze toch wel drastische actie van de Amerikaanse overheid bleef niet zonder gevolg: meteen heeft de los/vaste hackgroep Anonymous weerwraak genomen, door de sites van de belangengreopen RIAA en MPAA aan te vallen, en die op hun beurt uit de lucht te halen. Kortom, een heuse cyberoorlog....

Waar is dat anarchistische, maar vriendelijke internet van weleer gebleven?

Ondanks alles wensen wij u toch veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.
Hilde

De resultaten van onze Netties-verkiezing zijn bekend. Lees hier wie de verkiezing won
:
http://www.netties.be/archief_edities/20111231_site2011.htm


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
verkenner
          banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.WITTE HUIS ZEGT NEEN TEGEN SOPA...TENZIJ...
Rupert Murdoch is het in elk geval niet eens

De Chief Technology Officer van de Amerikaanse overheid heeft in een verklaring namens de Obama administratie gezegd dat elke anti-piraterij wet die door de President goedgekeurd wordt, geen gevaar zal inhouden op censuur, of wijzigingen zou toelaten aan  het domain name system van het internet die gevaren met zich zouden kunnen meebrengen. De volledige tekst van de publicatie vind je o.a. bij ReadWriteWeb (1)

Bravo voor de Amerikaanse president, want dit is dus duidelijk een "Neen" tegen SOPA, Protect IP, en de OPEN wetsvoorstellen: hij zal niet dulden dat wetten die de structuur van het internet wijzigen, gestemd worden om bepaalde misdaden te bestrijden. Het is wel een "neen, tenzij". De president is immers ook tegen piraterij, maar wil dat eerst enkele belangrijke neveneffecten uit de weg geruimd worden, zoals het gaan knoeien met de infrastructuur van het web. Het is dus weinig waarschijnlijk dat de wetsvoorstellen in hun huidige vorm er komen.

In welke gewijzigde vorm zij er wel gaan komen, is nog koffiedik kijken. Waakzaamheid zal dus geboden blijven - vergeet niet dat de Hadopi wetten in Frankrijk nog altijd bestaan, ondanks massaal protest van de internauten, en dat in Nederland de rechter BREIN de tools in handen gegeven heeft om websites te laten blokkeren.

Wie het in elk geval niet eens is met het standpunt van Obama, is Rupert Murdoch. De man is nog maar pas op Twitter aanwezig, maar hij heeft zich al een ferme reputatie opgebouwd. Hij neemt namelijk geen blad voor de mond, en heeft via Twitter o.a. het volgende verkondigd: "Dus Obama heeft zijn lot verbonden met de Silicon Valley betaalmeesters die alle softwaremakers bedreigen met piraterij, pure diefstal". En: "De leider van de piraten is Google, dat films gratis streamt, advertenties errond verkoopt. Ongetwijfeld miljoenen stopt in lobbying". (2)
http://www.readwriteweb.com/archives/white_house_strangles_sopa_citing_censorship_secur.php
http://thenextweb.com/insider/2012/01/15/rupert-murdoch-is-at-it-again-on-twitter-calls-google-a-piracy-leader/MYSPACE WIL WEBTV BRENGEN
TV landschap verschuift snel, en internet content zal de winnaar zijn

Met de CES beurs en de verschillende aankondigingen in de schaduw van deze consumentenbeurs werd het duidelijk: de tv zal nooit meer zijn als voorheen. En dan hebben we het niet over de hardware; momenteel lijkt de hardware even tot een rustpauze gekomen. We hebben ondertussen allemaal wel een platte tv, al dan niet met HD beelden, en we hebben meestal ook wel een digibox of andere om digitale tv te ontvangen.

Neen, het gaat meer om de content op tv. Die zal in de toekomst niet enkel meer afkomstig zijn van de traditionele aanbieders, de tv zenders, maar ook van het internet. Je zal mail kunnen bekijken en beantwoorden via de tv, je zal kunnen surfen, en content bekijken op het grote scherm die afkomstig is van multimedia websites. Dat wil zeggen dat je tv ook een besturingssysteem moet krijgen, en een webinterface. Verleden week hadden we het al over Opera, dat zijn web-gadgets voorstelde. Natuurlijk wil ook Google zijn plaatsje veroveren in deze kruising van web en tv, naast Yahoo, Apple en alle andere spelers.

En dan viel deze week de aankondiging in de bus dat ook MySpace wil meespelen, en dat het zijn aanbod al in de eerste helft van dit jaar zal uitbrengen.

Wellicht zal je verwonderd opkijken: MySpace? Bestaat dat nog? Inderdaad is volgens velen MySpace afgeschreven. Ooit was het pionier als sociaal netwerk, om uit te draaien op een netwerk voor een bepaalde niche: de muzikant. En in onze ogen is het dat nog steeds, want er is geen enkel ander netwerk waar je zoveel muziek kan beluisteren en ontdekken. Financieel ging het MySpace echter neit voor de wind: het werd opgekocht door News Corp voor veel geld, om verleden jaar terug verkocht te worden voor een habbekrats aan Specific Media. En deze nieuwe eigenaars zijn dus van plan om content te brengen naar de tv.

Vaporware? Misschien. Het is in elk geval symptomatisch voor het veranderende tv-landschap. Alles versmelt - websites komen op tv; radio komt op websites; kranten brengen nieuws op websites, met videocontent erbij, enz. Spannende tijden, en zo hoort het ook!
http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=15884&cat=Nieuws&zoekdatum=2012-01-11&reactietonen=ja
http://allthingsd.com/20120109/myspace-yes-myspace-say-its-going-to-sell-you-web-tv/NIEUWE YOUTUBE KIJKT IN DE TOEKOMST
Thumbnails van beelden verder in het filmpje

Je hebt het wellicht ook al zo vaak gedaan: een filmpje gezocht op YouTube, een van de resultaten aangeklikt zonder zeker te weten of dit wel is wat je wil, waarna je moest wachten tot het filmpje geladen werd: je moest het filmpje uitzitten, om te weten te komen wat er vertoond werd.

Dat zou, aldus een aankondiging bij Labnol (1), in de toekomst niet meer het geval zijn. De volgende versie van de YouTube speler zal een erg handige tool bevatten: zelfs voor het hele filmpje gedownload is, kan je de cursor over een punt in de speelbalk bewegen, zonder het onderspelen te doorbreken, en je krijgt een miniatuurafbeelding van de videoframe op die positie. Zo krijg je dus een overzicht van het hele filmpje, terwijl het filmpje zelf nog aan het bufferen is.

Wat heel handig is. Meer uitleg over deze functie, en een filmpje, bij Lagnol  en  YouTube.
http://www.labnol.org/internet/youtube-video-thumbnails/20708/
http://www.youtube.com/watch?v=RW2qPt1_Cf8SOPA: BRIT UITGELEVERD AAN DE VS?
En worden wel de juiste argumenten gebruikt?

In verband met de hele controverse rond de SOPA, PIPA en andere wetsvoorstellen in de VS om piraterij tegen te gaan, toch nog enkele opmerkingen om aspecten te belichten waaraan je niet voorbij mag gaan.

Om te beginnen zijn er heel wat mensen die zeggen: ach, dat is toch een Amerikaanse wet, waarom zouden wij ons druk maken? Wel, omdat het ons ook aanbelangt. Dat mag blijken uit een zaak waarover WebPronews (1) bericht. Een 23-jarige Brit, ene Richard O'Dwyer, riskeert namelijk in de VS terecht te moeten gaan staan, nadat een Britse rechter vonniste dat hij daar vervolgd kan worden. De man wordt ervan beschuldigd dat hij een website uitbaat, daar veel geld mee verdient door advertenties, terwijl hij de bezoekers doorverwijst naar gepirateerde films en tv-shows.

Aan deze zaak zit nog een ander aspect buiten die uitlevering - de man heeft namelijk een originele verdediging bedacht. Hij zegt dat hij de wet niet overtreden heeft, en dat hij niets anders doet dan wat Google en Yahoo doen, die gebruikers eveneens doorverwijzen naar auteursrechterlijk beschermd materiaal. Benieuwd hoe de Amerikaanse rechter daarop gaat reageren!

Nog een ander aspect aan de SOPA enz. wetsvoorstellen wordt belicht door Tim O'Reilly, van de bekende uitgeversfirma. Hij wijst erop dat Obama in zijn verklaring over SOPA en co zegt dat piraterij fout is, een probleem dat de Amerikaanse economie bedreigt. Maar, zo zegt O'Reilly, is dat wel zo? Zijn er cijfers die de schade bewijzen die de economie lijdt? In zijn eigen vak, het uitgeven van boeken in digitale vorm, is het zo dat er ongetwijfeld veel boeken gepirateerd worden. Maar de mensen die deze piraatkopies downloaden, hadden waarschijnlijk toch nooit betaald voor die boeken. Het uitgeven van de boeken in digitaal formaat, stelt o'Reilly wel in staat om markten te bereiken die het nooit met print uitgaven zou kunnen bereiken. (2)

Je ziet het: over SOPA en co is het laatste woord nog niet gezegd!
http://www.webpronews.com/uk-copyright-piracy-case-extradited-to-the-us-2012-01
https://plus.google.com/107033731246200681024/posts/BEDukdz2B1rKRITIEK OP SEARCH PLUS ZWELT AAN
Vertikaal zoeken is goed, maar moet algemeen blijven

Er is heel wat kritiek op het feit dat Google voortaan in haar Google Plus search World de resultaten van de eigen Google+ dienst een prominente plaats geeft. Wij zetten voor jou enkele kritieken op een rijtje.

Om te beginnen is er een artikel bij Cnet, waarin gesteld wordt dat Google met deze strategie eigenlijk toegeeft dat haar zoekalgoritme dat ze tot nu toe gebruikte, eigenlijk niets meer waard is. Want door Search Enginge Optimization zijn deze resultaten eigenlijk al lang vervalst, zodat het eigenlijk al betaalde plaatsen geworden zijn, net zoals de Adwords van Google. Het PageRank systeem van Google werkt ook steeds minder, omdat real time nu zo'n grote rol speelt. Vers nieuws heeft van nature uit minder links die naar het bericht verwijzen (inbound links) als oudere berichten. (1)

Dat laatste probleem probeert Google dan weer op te lossen met de +1 button. Die is nu een grote factor geworden in de ranking van een pagina. Toen webmasters, SEO bedrijven, merken dat hoorden, integreerden zij uiteraard meteen deze +1 button in hun site. Maar dit wil wel zeggend at Google de ene dienst gebruikt heeft om de andere te promoten.
Google doet nog wel meer minder fraaie dingen, zoals je kan lezen bij Trippedmedia (2). Zo is het nu gestopt met het delen van zoekresultaten met website beheerders. Voorheen kon je zien hoe een bezoeker op jouw site beland was, via welke zoekterm. Nu niet langer. Je kan natuurlijk gaan werken met AdWords (en ervoor betalen natuurlijk), want dan kan je die trefwoorden wél zien. Weer een andere dienst die gepromoot wordt... 

En tot slot Search Engine Land, dat uitlegt waarom het fout is wat Google doet met zijn Search Plus. Danny Sullivan vergelijkt de situatie met YouTube en Google Video. Google Video is een zoekmachine voor video uit de hele wereld - van YouTube, maar ook van Vimeo en andere. YouTube is een aparte videodienst. Welnu, wat Google nu gedaan heeft met zijn Search Plus, is als het ware zijn Google Video vervangen door YouTube. Bij het zoeken naar sociale resultaten krijg je enkel de resultaten van Google+ te zien, niet van andere netwerken. Wie te volgen baseert zich op Google+, niet op informatie uit Twitter of Facebook.

Kortom: erg objectief is hetgeen Google nu gedaan heeft, niet. Benieuwd of Google ermee weg kan komen...
http://news.cnet.com/8301-1023_3-57358850-93/why-google-is-ditching-search/
http://www.trippedmedia.com/2012/01/google-dont-not-be-evil/
http://searchengineland.com/to-understand-google-favoritism-think-youtube-107857MUSIC PLAYER VAN MYSPACE WERKT SAMEN MET FACEBOOK
Is dit dan de tool die MySpace moet redden?

Trouwe lezers weten dat wij MySpace altijd als een heel mooi platform beschouwd hebben waar je prachtige muziek kan ontdekken. Bands, groot en klein, hebben er hun pagina. Toch heeft de laatste tijd MySpace heel wat van zijn pluimen verloren. Het was niet zo gemakkelijk om echte speellijstjes te maken, en er waren die andere concurrenten, zoals Spotify en Co, waar je eveneens streaming muziek beluisteren kan.

Nu heeft MySpace echter teruggeslagen, door een nieuwe muziekspeler uit te brengen. De functies ervan werden fel verbeterd tegenover de vorige speler. Je kan bijvoorbeeld overschakelen naar de Radiomodus, om relax van een bepaald genre te genieten. Maar je kan ook zelf bepalen welke songs en albums je hoort, en die in een playlist stoppen.

Voor het ontdekken van nieuwe muziek zijn er tips van de uitgever, en hitlijsten, plus aanbevelingen voor gelijkaardige songs. Maar, en dat is heel belangrijk, er is ook een nauwe samenwerking met Facebook. Je kan je muziekselectie delen met vrienden via de nieuwsfeed, ticker en timeline.

En denk nu niet dat je bij MySpace enkel derderangs bands vindt - MySpace heeft samenwerkingsakkoorden lopen met de vier grootste platenmaatschappijen (Sony, Universal, EMI en Warner), plus met 20.000 onafhankelijke labels. Daardoor heeft MySpace een bibliotheek van maar liefst 42 miljoen songs.

Er is nog één ding dat MySpace moet leren; en dat is: begrijpen dat België twee talen spreekt. Je kan namelijk enkel kiezen voor Nederlands door als land Nederland te kiezen. België staat helemaal niet in de landenlijst...
De nieuwe speler kan je ontdekken via onderstaand adres.
http://www.myspace.com/music/player
http://www.myspace.com/guide/music-player


FACEBOOK BLIJFT GROEIEN: +37% IN 2011
Maar wat doen we eigenlijk op Facebook?
Facebook blijft het niet slecht doen. In absolute cijfers trok Facebook verleden jaar 214,6 miljoen nieuwe gebruikers. En dat gaat ten koste van de concurrenten natuurlijk. Om te beginnen het internationale Google+, dat slechts 40 miljoen profielen heeft, waarvan er amper 17% actif is. Maar ook ten koste van de plaatselijke spelers, zoals een Netlog, een Hyves. De grootste groei kon Facebook verleden jaar in Brazilië neerzetten: 26,4%.  (1)

Maar wat doen we eigenlijk op Facebook? Waarom is dit sociale netwerk zo populair? Welke behoefte bevredigt het? Volgens een recente studie van twee professoren van Boston Universiteit zou het gaan om twee behoeften: de behoefte om ergens bij te horen, en de behoefte om zichzelf voor te stellen. Voor de volledige uitslagen van dit onderzoek verwijzen wij graag naar een artikel bij ReadWriteWeb (2).

Het is trouwens niet zo "hip" voor de particuliere gebruiker om op Facebook te "zitten", noch getuigt het van een groot sociaal karakter. Een studie uit 2010 met de titel "narcisime en sociale netwerksites" besloot dat mensen met een hoog niveau van narcisme, en mensen met een laag zelfbeeld, meer uren per dag op Facebook doorbrengen dan andere.

Nu, het is allemaal goed en wel, die populariteit van Facebook. Maar is het wel zo slim van uitgevers, bedrijven, om hun eieren in de Facebook mand te leggen? Voor merken die vooral de bekendheid van hun naam nastreven, is het gebruik van Facebook te begrijpen. Of het nu op een bushokje, een tram, zelfs de deur van de WC is, of Facebook: als ze maar gezien worden. Maar voor een uitgever blijft het ons een raadsel.

Een uitgever moet het immers hebben van advertenties rond zijn content. Welnu, van alle advertenties op Facebook gaat geen centiem van de inkomsten naar de uitgever, alles naar Facebook. Meer nog: de uitgever bevolkt gratis Facebook met content. Een slim business plan kan je dat moeilijk nemen.

Neen, voor ons blijft Facebook een tool waar je contact houdt met je ouders of vrienden. Je persoonlijke homepage als het ware, zoals je die vroeger ook had bij Geocities bijvoorbeeld. Maar dan geautomatiseerd, een beetje meer Web 2.0...
http://www.pressetext.com/news/20120114002
http://www.readwriteweb.com/archives/study_why_do_people_use_facebook.php


ITUNES MATCH NU OOK VOOR BELGIË EN NEDERLAND BESCHIKBAAR
Maar toch geen algehele amnestie voor illegale songs

Toen Apple zijn nieuwe muziekdienst iTunes Match voorstelde, werden er heel wat wenkbrauwen gefronst. Deze dienst brengt namelijk jouw hele muziekbibliotheek (met een maximum van 25.000 songs) naar de cloud, zodat je je muziek vanop elk mogelijk toestel kan beluisteren.

De dienst kost de bescheiden som van $24,99 per jaar. En voor die luttele som leek het wel alsof je een algehele amnestie zou krijgen voor alle muziekbestanden die je "ergens" op het internet "gevonden" had - illegaal dus. Want die zouden ook naar de cloud overgezet worden, en zo een semilegale status krijgen. Apple zou daarvoor akkoorden afgesloten hebben met de muziekindustrie, zo heette het toen.

De nieuwe dienst werd stilaan wereldwijd uitgebouwd, want verwacht werd dat de servers van Apple's iCloud dienst heel wat verkeer zouden moeten verwerken. Deze week waren dan Nederland en België aan de beurt. En nu blijkt, zo brengt een artikel bij Webwereld aan het licht, dat Apple vooraleer de dienst op ons los te laten, enkele wijzigingen heeft doorgevoerd aan de gebruiksvoorwaarden.

Gedaan met de amnestie voor illegaal gedownloade bestanden, enkel legaal aangekochte songs worden naar de cloud gesynchroniseerd.

Wil dat dan zeggen dat enkel songs die je bij iTunes gekocht hebt naar de cloud kunnen? Neen, zo blijkt uit een navraag bij enkele internauten die de overstap al gezet hebben. @mfrissen bijvoorbeeld bevestigde dat songs die je bijvoorbeeld bij de artiesten zelf aangekocht hebt geen probleem opleveren. Songs die bij Amazon gekocht werden, echter wel, alsook songs met DRM van andere diensten buiten Apple's eigen iTunes - zoals ook in de gebruiksvoorwaarden van Apple aangegeven staat trouwens (2à. @Livioo bevestigde dat songs die je zelf legaal geript heb van een cd evenmin problemen opleveren. Hoe Apple het verschil kan onderscheiden tussen een legaal geripte cd, die jouw eigendom is, en een cd die jij geleend hebt en daar een rip van gemaakt hebt, of songs die je van een vriend gekregen hebt, blijft ons een raadsel - en heel wat internauten zitten met deze vraag, zoals je uit de commentaren op het Webwereld artikel kan lezen.

Maar over het algemeen waren de internauten, die de overstap gezet hadden, erg tevreden over deze nieuwe dienst.
http://webwereld.nl/nieuws/109218/apple-verbiedt-illegale-muziek-in-itunes-match.html
http://www.apple.com/legal/itunes/benl/terms.html#SALELEREN 2.0: VIDEOCHAT IN PLAATS VAN MUZIEKLES
Methode krijgt toch veel kritiek: waar blijft persoonlijke relatie?

Skype, of videochat in het algemeen, wordt steeds vaker gebruikt. Onlangs hadden wij het erover dat er in de VS in menig huishouden kerstcadeautjes uitgepakt worden met Skype erbij, zodat oma en opa, neven en nichten die zich op afstand bevinden toch kunnen genieten van de snoetjes van de kinderen wanneer zij hun geschenken uitpakken, of hun nieuwjaarsbrief voorlezen (doen ze dat wel in de VS?).

Nu blijkt er een nieuwe trend te ontstaan in de VS, om Skype ook in te zetten bij het lesgeven, en dan wel bij naschoolse lessen - vooral muziekonderricht. In plaats van dat de leraar zich verplaatst naar het huis van de leerling, of de leerlingen bijeenkomen in het lokaal van de leraar, geschiedt het onderricht via Skype. Dat heeft natuurlijk zijn voordelen (er kunnen meer leerlingen tegelijk les volgen, er wordt bespaard op verplaatsingen wat natuurlijk ecologischer is). Maar volgens experten heeft deze manier van lesgeven toch ook heel wat nadelen. Want het echt persoonlijke is niet aanwezig. Leraar en leerling bevinden zich nog altijd het beste in dezelfde kamer. ER moet ook een band kunnen ontstaan tussen leraar en leerling, wat bij de ontwikkeling van het muzikale talent van de leerling bijna even belangrijk is als het talent zelf.

Maar anderzijds is het zo dat dit video-onderricht het muziekonderwijs laagdrempeliger maakt. Wat meer mensen (jongeren of ouderen) er gemakkelijker toe kan aanzetten om naar een instrument te grijpen. En via dit video-onderricht ben je niet langer beperkt tot het aanbod in jouw directe omgeving, maar kan je een leraar kiezen die zich op verre afstand bevind.

Momenteel is de VS een trendsetter bij dit video-onderricht. De afstanden zijn daar ook groter. Benieuwd of en wanneer er ook vioollessen met persoonlijke coaching per video verschijnen hier ten lande...
http://www.pressetext.com/news/20120113019
http://www.mtna.org/

+++> Nagekomen reactie:
Leuk artikel. Ik ben benieuwd wat je van http://www.onlinemuziekschool.nl vindt. Wij bieden voor Nederlanders en Belgen sinds 3 jaar online muziekles aan waarbij je begeleid wordt door een docent via de webcam. We bedienen inmiddels ook een groot aantal Belgische muzikanten. Mvg, Jeroen Bouman


GOOGLE: INLOGGEN MET QR CODES
En berichten over een gezincenter en open maps

Buiten zich op erg glad ijs wagen met zijn Google Plus Search World, heeft Google nog wat minder controversiële tech nieuwigheden uitgebracht. Even een overzicht.

Om te beginnen heeft Google een nieuwe methode bedacht om in te loggen, die spionnen en 'curieuzeneuzemosterdpotten' het leven zuur moet maken. Bij de technologie, die heel origineel "Sesame" (van "Sesam Open U") genoemd wordt, moet je je klavier niet meer aanraken. Google genereert namelijk een QR code, die je dan moet scannen met je smartphone. De app zal je vervolgens leiden naar een URL in je mobiele browser. Daar krijg je dan de keuze om je account bij Gmail of iGoogle te openen. Tamelijk omslachtig als je het ons vraagt. En wat als je meerdere Google accounts hebt? Bij WebProNews krijg je een heldere uitleg, met foto's. (1)

Een tweede bericht betreft Google Maps. De zoekgigant heeft namelijk aangekondigd dat het samenwerkt met de Wereldbank voor een project dat de gegevens van de Google Maps gemakkelijker toegankelijk moet maken wanneer er zich een ramp voordoet. De landkaarten zelf zullen ook beter gebruikt kunnen worden door de openbare diensten voor hun planning en beheer (2).

Google Map Maker mag trouwens niet verward worden met OpenStreetMap, dat een open source project is, eigenlijk een concurrent van Google. Bij dit project kunnen burgers gegevens toevoegen aan de data op de landkaarten. Recent zijn er enkele incidenten geweet rond OpenStreetap, waarbij Google toch wel in een netelige positie belandde. Eerst was er het bericht als zouden twee werknemers van Google betrapt zijn op het schrapen van data van OpenStreetMap. (3). Tamelijk onschuldig, maar deze week volgde dan een berucht dat toch wel wat ernstiger is: opnieuw zouden personen met een IP nummer dat naar Google verwijst  dingen gedaan hebben op OpenStreetMaps die niet netjes zijn: de richting van eenrichtingsraten veranderd, ergens een vals Olympisch Stadium op de kaart gezet. Bij Web2.0 Asia Blog vind je voorbeelden van dit vandalisme. Google ontkent dat dit gebeurde in opdracht van de zoekmachine (4)

En dan is er tot slot het bericht dat Google in België gaat samenwerken met Child Focus: samen brengen zij het Familiecentrum voor Veilig internet uit. Dat is een online platform waar ouders tips kunnen vinden om het internet veiliger te maken voor kinderen.(5) Het zijn vooral praktische tieps, zoals hoe de ouders zoekfilters kunnen instellen, instellingen op YouTube, Picasa en Blogger correct kunnen aanpassen zodat de kinderen enkel content delen met de gewenste personen, enz.
http://www.webpronews.com/open-sesame-googles-newest-security-log-in-uses-qr-codes-2012-01
http://google-latlong.blogspot.com/2012/01/world-bank-and-google-join-forces-to.html
http://blog.mocality.co.ke/2012/01/13/google-what-were-you-thinking/
http://www.theverge.com/2012/1/17/2714044/google-contractors-sacked-vandalism-openstreetmap
http://www.google.be/intl/nl/familysafety/


PROTEST TEGEN SOPA: WIKIPEDIA DEED HET LICHT UIT
Maar heeft het zin?

Woensdag hadden tal van sites een protestdag gepland tegen de SOPA, Protect IP Act (PIPA) wetsvoorstellen die verregaande maatregelen tegen piraterij willen invoeren waarbij enerzijds de basisrechten van de verdediging geschonden worden, en anderzijds de infrastructuur van het internet (DNS) in gevaar gebracht wordt.

Zo trok Wikipedia voor één dag de stekker eruit van haar gewone site (de mobiele site bleef bereikbaar). Vele andere websites hadden in min of meerdere mate hun website aangepast om hun protest tegen de wetsvoorstellen. Het protest was niet alleen digitaal: betogers trokken ook de straten op in San Francisco en New York City. Een overzicht van de protesten tegen SOPA en co vind je bij Techmeme (1)

Het protest mag dan al luid klinken, maar geloof nu niet dat dit wil zeggen dat ook gehoord wordt. Want de uitspraak van president Obama verleden weekend, dat hij niet zal toelaten dat er met het internet geknoeid wordt, wil enkel zeggen dat SOPA en PIPA in hun huidige vorm er niet komen. Er zal wellicht her en der aan de wet gesleuteld worden om de grootste bezwaren ogenschijnlijk weg te nemen, doch geloof maar dat de wet er komen zal. De Hollywood lobby is té machtig in de VS.

Een van de factoren die in het hele debat meespelen is het feit dat wetgevers, senatoren, rechters vaak zelf weinig inzicht hebben in de werking van het internet, beseffen waarover deze voorstellen eigenlijk gaan. De amusementsindustrie schermt voortdurend met de jobs die verloren zouden gaan, de verliezen die zij leidt, maar komt nooit met cijfers af. En wanneer er dan toch concrete cijfers zijn, zoals in de Nederlandse zaak tegen The Pirate Bay, dan worden die nog verkeerd geïnterpreteerd.

Tussen haakjes: de bewering van de rechter dat The Pirate Bay louter en alleen bestaat uit content die illegaal, tegen de wil van de artiesten op de website gezet werd, klopt niet, aldus Torrent Freak. Bij TPB zijn er namelijk heel wat artiesten die er zelf hun songs zetten, om er een breder publiek te kunnen bereiken. Om hen terwille te zijn, heeft The Pirate Bay nu een speciale rubriek gemaakt, zodat artiesten zichzelf kunnen promoten. Want voor (nog) onbekende artiesten is onbekendheid een veel groter dan piraterij... (2)(3)

Tot slot toch nog even de tegenpartij laten horen, een standpunt van de MPAA (Motion Picture of America), de vereniging die de belangen van de filmindustrie in de VS vertegenwoordigt. Dat noemt de protesten een stunt, en machtsmisbruik (4)
http://www.techmeme.com/120118/p2#a120118p2
http://torrentfreak.com/the-pirate-bay-launches-promo-platform-for-artists-120116/
http://thenextweb.com/media/2012/01/16/the-pirate-bay-is-set-to-start-promoting-musicians-and-other-artists-on-its-homepage/
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2012/01/sopa-livesand-mpaa-calls-protests-an-abuse-of-power.ars


ALLES WAT JE LEEST, BEKIJKT, KOOKT, VALT TE LEZEN OP FACEBOOK
Open Graph gaat van start. Wat staat ons te wachten?

Deze week gaat officieel OpenGraph van start. Dat is een soor van API waarin jouw gegevens verpakt zijn. Ontwikkelaars kunnen op basis van Open Graph apps gaan maken. Dat kunnen dan apps zijn die bijhouden wat je leest, wat je eet, wanneer en hoe lang je loopt, wat je aankoopt.

De meeste lezers die belang hechten aan hun privacy, zullen bij het lezen van deze zin krijsend weglopen. Want al die dingen gaan dan ook verschijnen in je tijdlijn. Je hele leven publiek, genoteerd, van dag tot dag. Geen dagboek meer nodig, geen greintje privacy meer. Ook welke films je ziet, via bijvoorbeeld een integratie van een app zoals NetFlix (enkel in de VS beschikbaar). Voortaan weet iedereen dat die stoere bink ook naar films kijkt zoals Titanic bijvoorbeeld...

Als je natuurlijk toestaat dat deze OpenGraph apps toegang krijgen tot jouw gegevens.  Gelukkig zijn de Open Graph Apps allemaal opt-in, dat wil zeggen dat jij voor elke app uitdrukkelijk toestemming moet geven.

Er komt tussen haakjes geen "app store" voor deze apps - Facebook rekent er volledig op dat gebruikers die zullen ontdekken via de tijdlijn van hun vrienden. Ze zullen in elk geval meer dan genoeg informatie te zien krijgen op die tijdlijn en ticker!

Meer bij All Things D, Business Insider,
http://allthingsd.com/20120117/facebook-open-graph-actions-are-coming-this-wednesday/
http://www.businessinsider.com/facebook-open-graph-netflix-2012-1FACEBOOK, ZYNGA, TWITTER, STEEDS DRUKKER BEZOCHT TIJDENS WERKUREN
Je zal maar baas wezen in deze sociale netwerk tijden...

Deze week brachten een studie van Palo Alto Networks toch wel ontstellende cijfers aan het licht. Hieruit blijkt namelijk dat een steeds groter wordend percentage van de capaciteit van bedrijfsnetwerken in beslag genomen wordt door werknemers die actief gebruik maken van sociale netwerk toepassingen en diensten om bestanden te delen.  Het onderzoek maakt daarbij een onderscheid tussen actief gebruik (spelen op Facebook bijvoorbeeld, posten en delen), dat goed is voor 28% van alle sociale netwerkverkeer (+9%), en passief gebruik (postings bekijken).

Daarbij moet natuurlijk wel gezegd worden dat een deel van die sociale activiteiten door de werkgevers toegelaten, zelfs aangemoedigd wordt. Bedrijven laten bijvoorbeeld Facebook apps maken, en vragen aan hun medewerkers om via deze apps klanten te lokken en ermee te communceren.

Anders is het gesteld met het bekijken van filmpjes tijdens de werkuren - daarvoor bestaat natuurlijk geen geldig excuus. Bij 57% Van alle ondervraagde bedrijven bezondigden de werknemers zich aan het bekijken van filmpjes, waarbij FilesTube erg populair is - een site waar je films kan bekijken die op dat moment in de cinemazalen gedraaid worden. Deze alternatieve manier om de werkuren door te brengen bezorgt de werkgevers dubbele hoofdpijn: enerzijds omdat deze uren niet productief zijn en toch betaald moeten worden; anderzijds omdat voor het bekijken van filmpjes beroep gedaan wordt op file-sharing diensten, die doorheen de firewall gaan, en dus een uitnodiging zijn voor hackers. (1)

En dan is er ook nog Twitter. Het bezoek aan Twitter (het bladeren doorheen de postings) is volgens deze studie gestegen met 700% in de laatste 14 maanden. Van alle bandbreedte van het bedrijfsnetwerk die aan sociale netwerken besteed wordt, is Twitter nu goed voor 21%, tegenover 3% in oktober 2010. Ook hier weer dezelfde uitleg: dat bedrijven Twitter gebruiken voor public relations. (2)

Nu hoort bij deze studie toch nog een opmerking. Internauten maken immers niet alleen gebruik van het bedrijfsnetwerk om op de sociale netwerken te gaan. Elk mobieltje heeft tegenwoordig wel een tool om te Twitteren of te Facebooken. Benieuwd wat een onderzoek naar dit gebruik voor resultaten zou geven!
http://www.businessweek.com/news/2012-01-17/facebook-zynga-luring-employees-to-hog-bandwidth-at-work-hours.html
http://www.webpronews.com/twitter-use-700-2012-01


FOURSQUARE BRENGT OOK GEPERSONALISEERD ZOEKEN..
... maar daar heeft het niet dezelfde negatieve effecten voor de privacy

Het was even schrikken, gisteren, toen wij een zoekopdracht uitvoerden bij Google voor een afbeelding die bij het woord "carnaval" hoort. Blijkbaar had Google plots die "search plus your world" voor onze account geactiveerd, en werden we geconfronteerd met foto's van de wildste carnavalfuiven uit onze Google+ kennissenkring. Na even zoeken bleek er nu ook rechts bovenaan een button te zijn waardoor je het gepersonaliseerd zoeken kan uitschakelen. Wat we meteen gedaan hebben, het bloot met de mantel der liefde bedekkend.

Om maar te zeggen: gepersonaliseerd zoeken - het kan voor verrassingen zorgen. Foursquare komt nu ook met zo'n tool uit, maar die tool is veel praktischer, en heet "personalized search for the real world". De nadruk ligt bij de "explore" tool om in een stad of wijk gemakkelijker bepaalde zaken of bezienswaardigheden te vinden. Foursquare wil met andere woorden een echte "lokale zoekmachine" worden.(1)

Gisteren werd dan dit lokale aspect verder versterkt: Foursquare brengt voortaan ook menu's mét prijzen op zijn zoekmachine, een aanbod afkomstig van de site SinglePlatform. Uiteraard slaat dit aanbod momenteel enkele op de Amerikaanse markt, waar tarieven van meer dan 250.000 bedrijven uit 13.000 markten (van restaurants tot welness) te zien zijn.

Maar het lijkt ons echt wel handig, zo'n plek waar je menu's en prijzen kan bekijken. Zodat je op voorhand weet, wanneer er drie Italianen in dezelfde wijk gelegen zijn, waar je de goedkoopste pasta bestellen kan... . Meer over dit nieuwe aanbod bij TheNextWeb en The Verge (2) (3)
http://www.emarketingandcommerce.com/aggregatedcontent/foursquare-launches-personalized-search-real-world?e=hvangool%40hvangool.be#utm_source=em-c-daily&utm_medium=enewsletter_continue_story4&utm_campaign=2012-01-13
http://thenextweb.com/apps/2012/01/18/foursquare-now-displays-pricing-menus-powered-by-singleplatform/
http://www.theverge.com/2012/1/18/2717159/foursquare-restaurant-menus-partnership-singleplatform


BITTORRENT EXPERIMENTEERT MET P2P VIDEO STREAMING
En heavy metal festival zal proefkonijn zijn

P2P in het algemeen, en BitTorrent in het bijzonder, hebben een kwalijke reputatie. Dat komt omdat dit protocol vaak gebruikt wordt om illegaal gekopieerde bestanden te delen. Nochtans zijn beide protocollen zelf erg efficiënt, en het is spijtig dat ze niet meer toegepast worden voor de legale distributie van bestanden.

Daar wil BitTorrent nu verandering in brengen. Het heeft al de manier veranderd waarop we bestanden en informatie delen. En nu wil het ook de manier veranderen waarop we informatie streamen.

Nu is streamen een proces dat veel bandbreedte vereist, en een goede verbinding, zoniet heb je beeld en geluid met schokjes. Het vereist ook een dure server infrastructuur. Bram Cohen, de oprichter van BitTorrent en hoofd wetenschapper aldaar, meent nu een oplossing gevonden te hebben voor deze problemen, met een nieuw P2P streaming protocol. Daarbij wordt de workload verdeeld over gebruikers ("peers") die tegelijkertijd naar de stream kijken. De peer-gebaseerde architectuur maakt gebruik van de rekenkracht, de opslagmogelijkheden en het netwerk van elk van die eprsonen. Hoe meer personen naar een stream kijken, hoe beter.

Deze vrijdag wordt het protocol op grote schaal uitgetest, tijdens het NAMM Jam heavy metal festival. De live stream kan je via onderstaand adres volgen.
http://live.bittorrent.com/deanguitars.html?tr=tracker.live.bittorrent.com:3000&sw=deanguitars!bbee1a62cbb5296d8ac157bed26ffeab0602f91aa7f030e06ba581e5c80a5925
http://www.webpronews.com/bittorrent-test-video-2012-01
Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 

 
hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!APPLE PATENTEERT EEN NETVOEDING OM JE AAN VERGETEN WACHTWOORDEN TE HERINNEREN
Apple vraagt een patent aan op een "sleutel" die een apparaat vrij geeft.

Hiermee kunnen allerlei apparaten als laptops, iphones, ipods of ipads etc. beveiligd worden.
Het gaat om een netvoeding met een unieke code.

Als een gebruiker het wachtwoord is vergeten kan de computer alsnog ontgrendelt worden door de correcte adapter er op aan te sluiten.  Als het apparaat wordt gestolen dan heeft de dief er niets aan ténzij de beveiligde adapter er op wordt aangesloten. [Gerard Schaefer]

Meer info: Forbes.com.
http://www.forbes.com/sites/andygreenberg/2012/01/05/apple-patents-a-power-charger-that-recalls-forgotten-passwords/


BEDIEN JE LAPTOP MET JE OGEN
Schunnige knipoogjes, bestaat dat ook?

Met alternatieve manieren om een computer te bedienen is het altijd de vraag: weet de computer wanneer ik het tegen hem heb? Bij spraakgestuurde systemen moet je eerst een knopje indrukken. Bij een Kinect-interface voor een gameconsole wordt gekeken naar jouw gebaren, maar word jij verondersteld op dat moment enkel met het game bezig te zijn. Wanneer Kinect, zoals men van plan is, gebruikt zal worden als interface voor de computer of de tv, is dat natuurlijk helemaal anders.

Stel je maar voor dat je met de familie naar een voetbalwedstrijd kijkt. De Kinect zal heel wat tegengestelde signalen krijgen wanneer er een doelpunt gescoord wordt!

Het is dan ook af te wachten wat het bedrijf Tobii in de praktijk terecht brengt van haar interface. Die werkt namelijk door te observeren wat jij bekijkt op het scherm. Op CES dit jaar werd de oogcontrole interface voor Windows 8 voorgesteld. Bij Cnet vind je een verslag van de reporters die een demo ervan bijwoonden (1). En, eerlijk gezegd, het lijkt nogal omslachtig. om te vermijden dat de computer je oogbewegingen verkeerd interpreteert, werd een bijkomende voorwaarde ingevoerd: nu moet je de windows-toets indrukken, naar een tegeltje van Windows 8 kijken, vooraleer die opgestart wordt. En dat bederft het hele concept van "bedien een computer met oogbewegingen". Of niet?
http://ces.cnet.com/8301-33372_1-57354836/forget-touch-forget-gestures-control-your-laptop-with-your-eyes./


XPERIA S: SMARTPHONE VOOR DE VERSCHILLENDE ASPECTEN VAN JE LEVEN
Dezelfde inhoud op verschillende schermen

Tijdens de CES beurs in Las Vegas werden er zoveel persberichten de wereld in gestuurd, dat het gewoon niet mogelijk was om over al deze nieuwigheden te berichten. Daarom, met vertraging, een bericht dat toch onze aandacht trok.

Het gaat om een nieuwe smartphone, de Xperia S van Sony. Ja, je leest het goed: van Sony - zonder het gebruikelijke achtervoegsel Ericsson, want voor dit toestel gaat Sony alleen op weg.

Dit is een smartphone met de gebruikelijke mooie specificaties (geleverd met Android 2.3, met upgrade naar Android 4.0), een 4,3" Reality SDisplay, camera aan voorkant en achterkant, 1,5 GHz dual core processor, intern flash geheugen van 32 GB, NVC, HDM, enz.

Maar het toestel heeft enkele bijzonderheden die het toch wel laten uitspringen boven de rest. Om te beginnen werkt Sony hier met zijn eigen ecosysteem: de inhoud van jouw toestel kan je heel simpel via een HDMI kabel op je Sony Entertainment Netwerk bekijken. Via NFC kan je de inhoud ook delen met andere NFC toestellen.

Verder zijn er de SmartTags, een speciaal accessoire niet groter dan een munt, dat het gemakkelijk moet maken om instellingen van je toestel te wijzigen. Want overdag heb je je zakelijke instellingen, 's avonds in de living je thuis instellingen, en in de auto nog andere instellingen. In plaats van die manueel via je scherm te moeten wijzigen, moet je gewoon met je toestel zo'n SmartTag in je living, je kantoor, je auto aanraken, en de instelling wordt automatisch gewijzigd.

Verder is er een Headset, de Smart Wireless Headset die zelfs een scherm bevat, waarop je tekstberichten lezen kan, binnenkomende oproepen, en meer. Je kan de headset zelfs gebruiken om MP3's af te spelen of FM-radio te beluisteren, zelfs wanneer je telefoon niet in de buurt is.

En tot slot een soort uurwerk, de SmartWatch, die je al eerder kon zien bij vorige toestellen van Sony Ericsson. Op het scherm van dit "uurwerk", dat via Bluetooth verbonden is met de smartphone, zie je tekstberichten, updates van je sociale media, en kan je je muziek bedienen.

Kortom, dit toestel heeft toch ook heel wat te bieden. Prijs en beschikbaarheid in België zijn nog niet bekend. Op onderstaand adres vind je een filmpje met demo.
http://www.sonyericsson.com/cws/products/mobilephones/overview/xperia-s?cc=gb&lc=en#layerid=xperia-s
http://www.gottabemobile.com/2012/01/16/sony-xperia-s-video/SYMANTEC MOET PIJNLIJKE BEKENTENIS DOEN
Eigen netwerk gehackt...

Eerst even dit stellen: wat Symantec overkomen is, kan in onze ogen elk bedrijf overkomen, en doet niets af aan de efficiëntie van de producten die het bedrijf produceert. Een hack kan immers via allerlei toegangsdeuren uitgevoerd worden en een beveiliging is zo zwak en zo sterk als de zwakste schakel - de mens.

Dit gezegd zijnde: bij Symantec moet er deze week toch wel heel, heel veel gevloekt zijn. Verleden week werd namelijk bekend gemaakt dat "onbekenden" de broncode gestolen hadden van enkele producten, te weten Symantec Endpoint Protection 11.0 en Symantec Antivirus 10.2. Dat zijn beiden producten die al 5, 6 jaar oud zijn, dus was de diefstal op het eerste zicht wel vervelend maar niet zo ernstig. De hacker, die zichzelf Yama Tought noemt, publiceerde de code op een website als bewijs van zijn exploot. Beschamend voor Symantec, dat wel.

Erger werd het toen uitgezocht werd hoe de diefstal heeft kunnen plaatsvinden. En Symantec moest toegeven dat... het eigen netwerk gehackt was. Bovendien heeft een woordvoerder van Symantec moeten teogeven dat ook de broncode van Norton Antivirus Corporate Edition, Norton INternet Security, Norton Utilities, Norton GoBack, en pcAnywhere gestolen zijn. Enkele van die producten zijn echt toppers van het bedrijf.

Vooral de diefstal van de broncode van pcAnywhere baart zorgen. Dit product wordt door talloze internauten gebruikt om de eigen pc vanop elke computer op te roepen. Nu de broncode publiek is (althans, de hacker heeft aangekondigd dat hij hem publiek zal maken), zullen gebruikers zich ongerust gaan maken of zij dit product nog wel veilig kunnen gebruiken. Een zware slag voor Symantec. Een beveiligingsbedrijf dat moet toegeven dat het gehackt is... dat moet echt pijn doen!
http://www.pcworld.com/article/248300/symantec_backtracks_admits_own_network_hacked.html#tk.nl_dnx_t_crawl


VENSTER VAN JE AUTO WORDT EEN SCHERM
Augmented reality in de auto. Vooral voor de passagiers

Uit het venster staren wanneer je als passagier in de auto zit zal er binnenkort niet meer bij zijn. Autofabrikanten werken namelijk aan autovensters die augmented reality kunnen weergeven.

Zo heeft fabrikant GM gevraagd aan studenten van de Bezalel Academy of Art & Design in Israel om apps te bedenken die op zo'n AR autovenster gebruikt kunnen worden. In die apps zouden ze beroep kunnen doen op optische sensoren, zodat bijvoorbeeld op een venster geschreven of getekend kan worden. De vensters zouden ook met vensters van andere wagens kunnen communiceren, om boodschappen te verzenden en ontvangen.

Eerder had Toyota ook al een dergelijk idee uitgeprobeerd. Daar kwamen de studenten af met apps die eigenlijke best intuïtief waren. Een van die apps simuleerde stoom op de raam, waarin je dan kon tekenen. Maar als je het ons vraagt is dat dan toch te gek - een duur virtueel venster ontwerpen, waarop dan een app losgelaten wordt, die enkel doet wat je met je eigen adem op de ruit kan bewerkstelligen...
http://www.theverge.com/2012/1/19/2717098/gm-augmented-reality-car-window-app-prototype
http://www.geekologie.com/2011/07/toyotas-car-window-to-the-world-concept.php
 
hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

+*** Waarom video professionals Apple de rug toedraaien
Why the video pros are moving away from Apple
http://arstechnica.com/apple/news/2012/01/video-pros-apple-needs-to-acknowledge-the-pro-industry-and-fast.ars

*** Zelfs medeoprichter Wozniak van Apple vindt Android een goed OS
http://www.thedailybeast.com/articles/2012/01/14/even-woz-thinks-the-android-bests-the-iphone.html

*** iPad populair bij (Amerikaanse) zakenlui
http://www.webpronews.com/ipad-it-business-2012-01

***  Bitdefender®, uitgever van beveiligingsoplossingen, lanceert Bitdefender Sphere, een tool bestemd voor particulieren die thuis verschillende computeromgevingen in gebruik hebben: Mac, PC, tablets of Android-smartphones. 
http://www.bitdefender.nl/solutions/sphere.html

*** Western Digital (NYSE: WDC), wereldleider in digitale opslagoplossingen, maakt vandaag de introductie bekend van My Book Live Duo, een systeem voor persoonlijke opslag in de cloud dat de voordelen van gedeelde opslagcapaciteit en het gemak van externe toegang combineert met de zekerheid van dubbele backups of de luxe van extra veel opslagruimte op basis van een dubbel-drive infrastructuur met RAID-technologie (Redundant Array of Independent Disks).
http://www.westerndigital.com/

*** Op de CES-beurs demonstreert LG Electronics de Smart ThinQTM-technologie van haar huishoudelijke apparatuur. Hierdoor kunnen verschillende apparaten in huis, bijvoorbeeld wasmachines en koelkasten, bediend worden vanaf de smartphone of televisie.
Middelpunt van de slimme technologieën is de Smart Manager, een compleet voedselmanagementsysteem: consumenten kunnen het LCD scherm van de koelkast of hun smartphone gebruiken om te kijken welke voedingsmiddelen de koelkast bevat, waar ze liggen en tot wanneer ze houdbaar zijn. Met de “Go Shopping” knop wordt automatisch een boodschappenlijst aangemaakt, die manueel bewerkt kan worden. Consumenten kunnen de producten rechtstreeks - vanaf het LCD scherm van hun koelkast of smartphone - online bestellen.


***Op CES  introduceert LG met HeMS (Home Energy Management System), een unieke innovatie. Consumenten kunnen het energieverbruik van hun slimme apparatuur bijhouden op hun smartphone of computer. Ze kunnen zelfs hun gebruik aanpassen om zo energie en dus geld te besparen.
Al even belangrijk is dat de slimme apparatuur van LG klaar is voor Smart Grid toepassingen. Zodra lokale nutsbedrijven Smart Grid toepassingen mogelijk maken, kunnen consumenten hun apparatuur zo instellen dat ze elke dag profiteren van de beste energietarieven. LG zal haar slimme huishoudelijke ThinQ apparaten afhankelijk van de consumentenvraag per land beschikbaar maken
http://www.lg-one.com
muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetALCHEMY GROOVE - COME IN FLY
[electronic] Elektronische muziek die heel gevarieerd is, maar toch een sterk ritme heeft. De band is afkomstig uit Lausanne, Zwitserland, en produceert een knappe dansbare  muziek, met veel jazz invloeden.
Bij MySpace vind je verschillende songs om te beluisteren. Bij YouTube staat een filmpje van een live optreden.
http://www.youtube.com/watch?v=0Vc4wDRV0LM
http://www.myspace.com/alchemygroovestudio


AMY ABOUD - DIRTY HABIT
[singer songwriter] O, hoe simpel en mooi kan de combinatie van een vrouwenstem en een gitaar zijn... Deze Amy heeft een zuivere en zachte stem, heel helder. Ze schrijft haar songs zelf. Op de website kan je bij "Music" verschillende songs beluisteren of zelfs downloaden als MP3. Doen.
http://www.amyabdou.com/AmyMain.htm


LEROY FORBES - DREAM
[reggae] Feestelijke, opgewekte reggae Afrikaanse muziek. De panfluit is misschien wat ongewoon, maar de drums en samenzang op het swingende reggae ritme zijn heerlijk traditioneel. Bij Soundclick kan je, naast Dream, ook nog Dub Triangel beluisteren en d/l.
http://www.soundclick.com/bands/default.cfm?bandID=505174&content=music


FALLING YOU - CHAMPAGNE
[electro] "Exploring the beauty of voice and sound" is de ondertitel van deze band. Mooi is het wel, deze vrouwenstem, en de muziek niet te experimenteel. Op de site van de band kan je 8 songs beluisteren, heel gevarieerd.
http://www.fallingyou.com/


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE BRIDGESPELERS

Deze keer een psychologische thriller met een verrassend einde, uit 1975. Op een boot zitten enkele mensen te bridgen. Dan komt Mickey erbij, een jongeman. Hij wil Anna helpen bij het kaarten, maar de anderen protesteren. De stemming slaat om...
Het hoorspel werd uitgevoerd door Petra Dumas, Jan Weger, Cees van Oyen, Jaap Hoogstraten, Broes Hartman, in een regie van Ab van Eyk.
http://hoorspel.wordpress.com/2012/01/17/de-bridgespelers/
Netties werkt samen met:

verkenner bannerEen man is niet compleet tot hij getrouwd is.
Daarna is hij afgemaakt.
-Zsa Zsa Gabor-
EEN WOORDJE VAN ONZE SPONSORS
Aan de winnaars van onze Netties verkiezing "Beste Nederlandstallige site 2011 (privé-initiatief)"
worden volgende prijzen uitgereikt,
dankzij de ijverige, lieve mensen van verschillende PR-bureaus
die gingen aankloppen bij bedrijven waarvoor zij de account verzorgen1 Kingston Wi-Drive

Een slanke externe harde schijf kan tot 32 GB bevatten, met snelle transfersnelheden, zodat bestanden van en naar je computer en andere apparatuur snel overgezet kunnen worden. Simpel, en handig - en vooral: draadloos. Werkt met iPad, iPhone, iPod Touch.


Met dank aan Els Lamberts van Lewis PR

5 exemplaren Philips Voice Tracer 884 (LFH 884)

De Voice Tracer 884 is afgestemd op het opnemen van lezingen en presentaties op een afstand van circa 12 meter. Zijn innovatieve uni-directionele zoommicrofoon legt stemmen op deze afstand vast terwijl storende omgevingsgeluiden worden gedempt. De adviesprijs van de LFH 884 is 149 €/incl BTW.


Met dank aan Kim Heylen van NewsEnginePR

10 exemplaren Trend Micro Titanium Maximum Security

Trend Micro Titanium Maximum Security 2012 is een alles-in-één oplossing om je apparaten en gegevens thuis te beschermen tegen alle vormen van internetcriminaliteit. Alle data die je verstuurt - van foto's tot en met financiële transacties, van online shoppen tot en met tweets en statusupdates op Facebook - is goed beveiligd, omdat gebruikers ten alle tijde beschikken over de laatste updates. Bovendien heeft dit pakket reeds enkele indrukwekkende awards ontvangen in het buitenland. (Waarde: $59,99)

Met dank aan Laura Victor van Out of the Crowd

3 Exemplaren Ultimate Ears 300 Noise-Isolating Earphones
Oortjes voor de mensen met een actieve levensstijl: zij vallen niet uit je oor tijdens je training, dankzij de aanpasbare overgangsstukkken voor je oor. Gemaakt van duurzaam, zweet-resistent materiaal. Ze hebben ook een goede bas, zodat je geen enkele beat mist. (Winkelwaarde: 120 euro)

Met dank aan Michel Sallaets van HillandKnowlton


3 exemplaren Ultimate Ears 200 Noise-Isolating Earphones
Oortjes voor wie echt comfort wil - zelfs al heb je een klein oor. Kies een kleur die past bij jouw stijl (rose, zwart, blauw). (Winkelwaarde: 69 euro)

Met dank aan Michel Sallaets van HillandKnowlton


1 D-Link ip cam 932 L

Hou vanop afstand je huis in het oog, via de speciale app voor je smartphone. De camera bevat ingebouwde IR LED's  om ook 'snacths te kunnen zien, en een ingebouwde microfoon.


Met dank aan Sophie Messens van  Blue-C.be

4 exemplaren 500 GB eGo portable Hard Drive (USB 3.0) van iOmega
Robuuste harde schijf, en toch handig om mee te nemen. Snel bestanden overzetten, via USB 3.0


Met dank aan Sophie Messens van  Blue-C.be

Allerlei prijzen, groot en klein:


- T-Shirts van Truvo
- Allerlei van RadioVisie

 

 
oor logo
De nieuwe oogst


PEEPNOTE: JE CONTACTEN NETJES ORGANISEREN

Deze tool is handig voor wie veel met Twitter werkt. Je kan twitter-contacten (of peeps) taggen, filteren, organiseren, notities toevoegen, en het hele lijstje naar Twitter of als vCard exporteren. Op de site vind je een demo.
[Taal: ENG]
http://www.peepnote.com/
http://www.makeuseof.com/dir/peepnote-easily-organize-twitter-friends-list


IDEAEXHIBIT: VRUCHTBARE IDEEËN
Sommige mensen hebben wel goede ideeën - maar ze worden nooit concreet. Tot iemand ze combineert met een ander idee, en er iets moois ontstaat. Dat is het principe van IdeaExhibit, waar jij jouw ideeën kwijt kan. Enkele ideetjes zijn echt neit gek - zoals een vendingmachine voor frisdrank, waar je geen kleine flesjes krijgt, maar 2 liter flessen, samen met plastic bekertjes. Handig voor wanneer jij en je vrienden dorst hebben - en goedkoop ook!
[Taal: ENG]
http://ideaexhibit.com/


SPREAKER: JE EIGEN PODCASTJE
Wil je zelf, voor een beperkt of uitgebreid publiek, een podcast opnemen of live uitzenden, dan is dit de site die je daarbij kan helpen. Uiteraard is techniek niet alles - jij moet voor de inhoud zorgen. Je kan een gratis account aanmaken of pro gaan. Een video legt de werking uit.
[Taal: ENG]
http://www.spreaker.com/


MYSAMPLE DAY: EEN DAG UIT HET LEVEN
Net zoals de rubriek "een dag uit het leven, ..." in "Man bijt hond", zetten internauten op deze website foto's die een dag uit hun leven vertegenwoordigen. Een beetje voyeuristisch, maar erg leuk. (Bron: Dave)
[Taal: ENG]
http://mysampleday.com/


TABLEIZED: TABELLEN
 


Een ongelooflijk handige tool. Heb je een tabel in bijvoorbeeld Excell, dan is het omzetten ervan naar html geen sinecure - het is echt wel tijdrovend. Deze tool is handig: je moet gewoon de cellen kopiëren uit Excel (vergeet de kolomkoppen niet!) naar het invulvak, en je krijgt de html-code als resultaat.
[Taal: ENG]
http://tableizer.journalistopia.com/


DIPITY: TIJDLIJN
Deze site wil de content van het web organiseren op een tijdlijn. Je kan zelf ook een tijdlijn aanmaken, die met verschillende personen bewerken, delen, enz. Op de tijdlijn kan je tekst, video, audio, afbeeldingen toevoegen; er zijn reeds enkele tijdlijnen aangemaakt.
[Taal: ENG]
http://www.dipity.com/


IS IT OLD?
Het zal jou ook al eens gebeurd zijn, dat je iets op Tiwtter of Facebook postte dat je tegen kwam bij je surftochten, maar dat eigenlijk al oud is. Deze site moet helpen om zulke blunders te voorkomen.
[Taal: ENG]
http://www.isitold.com/


SLEEPYTI.ME: SLAAPCYCLUS
Vaak word je wakker zonder je uitgeslapen te voelen. Dat heeft dan minder te maken met het feit dat je te weinig geslapen hebt inuren, maar wel dat je op het verkeerde tijdstip bent gaan slapen; Een slaapcyclis duurt namelijk 90 minuten.
Deze site berekent het uur waarop je in slaap moet vallen: je geeft het uur in waarop je moet opstaan, en de site telt terug in cycli van 90 minuten. Denk er wel aan dat het gemiddeld nog 14 minuten duurt tussen het uitdoen van het licht en het in slaap vallen. Voeg die tijd er nog bij. Ikzelf moest om 21u of 22u30 gaan slapen; Dat zit er niet in - het volgende uur is 12u AM of 01.30 AM. Nu heb ik dus de officiële toelating voor mijn late nachten!
[Taal: ENG]
http://sleepyti.me/
http://www.makeuseof.com/dir/sleepytime-the-best-time-to-sleep


CONVERT FILES: GRATIS BESTANDEN OMZETTEN
dat is wat deze site doet, en ze doet het goed. Je selecteert een bestand van je computer, of van het web, en kies het output formaat. En dan is het even wachten. (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
http://www.convertfiles.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FRUITSTAD TV
Nieuws uit Sint-Truiden, gepresenteerd in een mooi videomagazine. Per maand is er een samenvatting van de verschillende reportages die online gezet zijn. Een site die vol goede moed begonnen is, maar de laatste weken de updates in trager tempo uitbrengt.
[Taal: NL]
http://www.fruitstad.tv/site/index.php


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KILOOTJE MINDER

Deze online coach, gemaakt in opdracht van CM (Christelijke Mutualiteit) wil je helpen om je gewicht onder controle te krijgen. Diëten, maar ook bewegen is het geheim!
[Taal: NL]
http://www.kilootjeminder.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GEBRUIK ANTIBIOTICA CORRECT
Al te vaak gebruiken we antibiotica verkeerd - we nemen de kuur niet volledig uit, worden terug ziek, en denken dan: ach, ik heb hier nog een doosje van het spul dat ik verleden keer voorgeschreven kreeg, en nemen de pillen in - om verwonderd te zijn dat de medicijnen neit werken.
Deze site wil je een correct gebruik van antibiotica bijbrengen.
[Taal: ENG]
http://www.gebruikantibioticacorrect.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: MY FAVOURITE TEN

Een website waarop fotograaf Sven zijn favoriete foto's toont, en uitlegt waarop hij ze zo speciaal vindt. Het is vooral van de uitleg dat je leren kan, en beseft dat het niet de apparatuur is die de fotograaf makt, maar wel het oog.(Bron: Walkingmen.com)
[Taal: ENG]
http://myfavouriteten.blogspot.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ONE LIFE
Een prachtige natuurdocumentaire van de BBC. Op de bijhorende website kan je ook scènes zien die niet in de film zitten, en kan je een bezoekje aan de coulissen brengen. Indrukwekkend. (Bron: Walkingmen.com)
[Taal: ENG]
http://www.one-life.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SOUL-REAPER
Een online strip, die automatisch scrollt. Donker van sfeer en spanning. Maar knap! (Bron: Walkingmen.com)
[Taal: ENG]
http://www.soul-reaper.com/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
sites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Stad Londen krijgt voor Olympische Spelen 's werelds grootste gratis WiFi-hotspot
http://www.belgiancowboys.be/mobile/1984
- Eurosport Benelux lanceert interactief 2de scherm
http://www.belgiancowboys.be/Media/1979


 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Filmfestival Youtube: winnaars naar filmfestival Venetië
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3129422/2012/01/19/Filmfestival-Youtube-winnaars-naar-filmfestival-Venetie.dhtml
- Consumentenbond in actie tegen afronden belminuten
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3128962/2012/01/19/Consumentenbond-in-actie-tegen-afronden-belminuten.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Filmfestival Youtube: winnaars naar filmfestival Venetië
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3129422/2012/01/19/Filmfestival-Youtube-winnaars-naar-filmfestival-Venetie.dhtml
- Consumentenbond in actie tegen afronden belminuten
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3128962/2012/01/19/Consumentenbond-in-actie-tegen-afronden-belminuten.dhtml
  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Somfy met interface voor huisautomatisering TaHoma 
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6408
- Sony lanceert multimedia-apparaten met Google TV 
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6395


 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Forrester buigt zich over het gebruik van de sociale netwerken per land
http://www.digimedia.be/News/nl/11050/forrester-buigt-zich-over-het-gebruik-van-de-sociale-netwerken-per-land.html
- De media versus de digitale wereld: kroniek van een aangekondigde metamorfose
http://www.digimedia.be/News/nl/10846/de-media-versus-de-digitale-wereld-kroniek-van-een-aangekondigde-metamorfose.html

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Denda Games lanceert een nieuw zoek en vind avontuur “Shiver: Vanishing Hitchhiker”
http://computertaal.info/2012/01/19/denda-games-lanceert-een-nieuw-zoek-en-vind-avontuur-%e2%80%9cshiver-vanishing-hitchhiker%e2%80%9d/
- In de cyberwereld is niets zoals het lijkt
http://computertaal.info/2012/01/19/in-de-cyberwereld-is-niets-zoals-het-lijkt/tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nederlander opgepakt bij FBI-actie tegen MegaUpload
http://tweakers.net/nieuws/79454/nederlander-opgepakt-bij-fbi-actie-tegen-megaupload.html
- Apple kondigt digitale schoolboeken voor iPad aan
http://tweakers.net/nieuws/79449/apple-kondigt-digitale-schoolboeken-voor-ipad-aan.html
*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Hommeles voor McAfee en Symantec
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/01/19/hommeles-voor-mcafee-en-symantec/article-4000032219459.htm
- Nooit zo weinig fraude met Visa-kaarten
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/01/19/nooit-zo-weinig-fraude-met-visa-kaarten/article-4000032149067.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Uitgebreide review van de Nokia Lumia 800 met Windows Phone Mango
http://www.themobilerevolution.be/2012/01/uitgebreide-review-van-de-nokia-lumia-800-met-windows-phone-mango/
- Scherm vuil? WipIt!
http://www.themobilerevolution.be/2012/01/scherm-vuil-wipit/


 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

GRATIS EEN ONLINE BEVRAGING: ZOOMERANG

We gaan nog even door met onze reeks tips over het creëren van een gratis online bevraging via webdiensten. Zoomerang is een krachtige dienst om online bevragingen aan te maken, met een groot research bedrijf achter de dienst. Wat wil zeggen dat je een gratis dienst kan hebben, maar wanneer je betaalt kan beschikken over meer tools.
Bij de gratis dienst krijg je onbeperkte bevragingen, met 30 antwoorden en 100 antwoorden per bevraging. Je kan kiezen uit verschillende soorten vragen: matrix of keuze, multiple choice, een schaal van 1 tot 10, tekstvakken, uitklapmenu, en meer. Je kan de vragen ook achteraf nog wijzigen, zelfs nadat je de bevraging gepubliceerd had. Op de website zie je welke mogelijkheden behoren bij de gratis, en welke bij de betalende versie.
http://www.zoomerang.com/


GRATIS EEN ONLINE BEVRAGING: POLLDADDY
Dit is een online dienst waarbij je een bevraging en poll kan aanmaken die je in je webstie kan intg-egreren. Je kan een onbeperkt aantal bevragingen make met 10 antwoorden en 100 antwoorden elk, volledig gratis Maar voor de andere opties moet je bestalen, zoals skip logic, het bewerken van de vragen na het online zetten van de opiniepeiling, enz. Bij de betalende versie kan je ook het thema aanpassen. Premium versies starten vanaf 200 $ per jaar.
http://polldaddy.com/


GRATIS EEN ONLINE BEVRAGING: GOOGLE FORMS
Google Forms is een webgebaseerde dienst binnen Google Docs. ook daarmee kan je een online bevraging creëren. Je kan een onbeperkt aantal bevragingen aanmaken, zonder limiet voor vragen of antwoorden. Er zijn zeven soorten vragen waaruit je kan kiezen: multiple choice, uitklapmenu tekstvak, skip logic.
Je kan de vragen na publicatie nog altijd aanpassen, een thema kiezen, je bevraging inbouwen in een website, enz.
http://docs.google.com/


GRATIS EEN ONLINE BEVRAGING: ESURVEYS PRO

Een webgebaseerde dienst om online bevragingen aan te maken; je kan zoveel peilingen maken als je wil, met een onbeperkt aantal vragen en antwoorden. Er zijn verschillende soorten vragen mogelijk, zoals multiple choice, uitklapmenu, tekstvlak, enz. Deze diensten zijn gratis, voor extra opties moet je betalen.
http://www.esurveyspro.com/


GRATIS EEN ONLINE BEVRAGING: WUFOO
Met deze online tool kan je opiniepeilingen aanmaken die je in een website kan inbedden. Met de gratis account kan je drie online formulieren aanmaken met elk 10 vragen. Het aantal antwoorden per bevraging is niet bepaald. Je kan de bevraging publiek of privaat zetten. Bij de betalende versie krijg je ook thema's om de layout aan te passen, een hoger aantal peilingen, het toevoegen van bestanden, een beveiliging met een paswoord, opties om te downloaden/uploaden.
http://wufoo.com/

shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
SEVEN REMIX XP: MAAK VAN XP EEN WINDOWS 7
Windows XP - 23,4 MB - freeware
Met Remix XP kan de gebruiker van dit besturingssysteem toch ervaren hoe Windows 7 eruitziet. Startmenu, dekstop, uitzicht van de mappen, en andere krijgen de nieuwe symbolen van Win7.
http://www.niwradsoft.com/
http://www.computerbild.de/download/Seven-Remix-XP-4080312.html


HARDCOPY: SCREENSHOTS
Windows 7/Vista/ XP - 5,9 MB - freeware
met deze gratis tool kan je schermafdrukken maken van je beeldschem, en die dan afdrukken of opslaan.
http://www.hardcopy.de/hardcopy/deutsch/


GLARY UTILITIES: WINDOWS OPTIMALISEREN
Windows all - 9,7 MB - freeware
Een collectie tools om je Windows besturingssysteem te verbeteren door allerlei kleinigheden bij te sleutelen. Je kan o.a. je register zuiveren, data versleutelen, sporen van je surftochten wissen, en meer.
http://www.glarysoft.com/
http://www.computerbild.de/download/Glary-Utilities-1824592.html


DIGIFOTO: FOTO'S BEWERKEN

Windows all - 12,9 MB - freeware
Een gratis partner voor je digitale camera, om de genomen foto's wat te bewerken. Je hebt verschillende tool, zoals uitknippen, vertonen van EXIF data, de rode oogjes verwijderen, enz. Je kan zelfs verborgen teksten in de foto stoppen.
http://www.klausdoege.de/
http://www.computerbild.de/download/DigiFoto-7914.html


CAROM 3D: BILJARTEN
Windows all - 63,1 MB - freeware
Dit biljartspel heeft wel heel mooie 3D afbeeldingen, en een erg realistisch speelgevoel. Je kan de klassieke pool spelen, maar ook Karambol.
http://www.computerbild.de/download/Carom3D-423299.html
http://www.carom3d.com/


AC3FILTER: TOONSPOREN SCHEIDEN

Windows all - 2,5 MB - freeware
Dit is een decoder die mediaplayers die met DirectShow werken in staat stelt om toonsporen in Dolby Surround, Dolby ProLogic, Dolby Prologic II te bewerken. en afspelen, ook wanneer je geen 5.1 geluidskaart aangesloten hebt.
http://www.computerbild.de/download/AC3Filter-1380791.html
http://ac3filter.net/


FREE FIRE SCREENSAVER
Windows all - 4,8 MB - freeware
is het wat koud in je bureautje? Dan zorgt deze screensaver voor warmte - hij zet namelijk je scherm in brand!
http://www.laconicsoftware.com/
http://www.computerbild.de/download/Free-Fire-Screensaver-423295.html

TOR: ANONIEM SURFEN
Windows all - 8,8 MB - freeware
Met deze tool kan je anoniem op het web surfen. Je pc blijft onbekend, doordat de gratis tool op het wereldwijde Tor-netwerk willekeurig computers kiest, via dewelke jouw surftocht omgeleid wordt. Je surftocht terugbrengen naar jouw computer, wordt dus heel moeilijk, bijna onmogelijk.
http://www.computerbild.de/download/Tor-Vidalia-Bundle-918145.html
http://www.torproject.org/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: CATENACYCLING APP
iPHone / Android
Met deze gratis smartphone applicatie kan elke Catena Cyclist zijn fietstochten eenvoudig registreren op de website. Het volstaat om de applicatie te starten vóór en te stoppen na de workout.
http://www.catenacycling.com


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: VELO MOBILE: IS ER EEN FIETS VRIJ?

iPhone / iPad
In Antwerpen kan je sinds voorbije zomer beschikken over stadsfietsen, als je een abonnement neemt. Deze app stelt je in staat om te zien op welke standplaatsen er fietsen voorhanden zijn, zodat je geen vergeefs tochtje naar zo'n fietsstation maakt.
http://www.velo-antwerpen.be/
http://itunes.apple.com/be/app/velo-mobile/id448037537?l=nl&mt=8

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 
 

Het laatste woord....Deze reactie had lezer Henk al een tijdje geleden gestuurd, maar zij blijft interessant, en wij willen ze je niet onthouden:
Dag Hilde,

Jouw kritische opmerkingen over Facebook en andere sociale media zijn me uit het hart gegrepen. Al vanaf het begin had ik er grote weerstand tegen en heb de uitnodigingen van honderden 'vrienden' dan ook steeds naast me neergelegd. Met name Facebook zie ik als een soort 'vijfde colonne' het internet als het ware van binnenuit opeten. Zoals eerder al de televisie heeft geleid tot imbecilisering van nieuws, amusement en reclame (zie ook Neil Postman).

In de NRC stond vandaag een artikel van de hand van Steven de Jong met als titel 'Facebook sloopt vrije samenleving. Gemeenschap breekt uiteen in kwetsbare enkelingen', dat deze stelling vanuit het gemeenschappelijke publieke domein belicht. Het artikel staat online onder:
www.nrc.nl/nieuws/2011/10/24/facebook-sloopt-vrije-samenleving-menigte-breekbare-enkelingen/
 
Ik maak me er echt zorgen over, zeker waar ik het gedrag van veel jongeren om me heen zie met rsi in hun duim vanwege de sms-boodschapjes die ze vrijwel doorlopend menen te moeten versturen. En dan blijken ook politici tijdens vergaderingen hun tweets te versturen - politieke diepgang in 140 tekens. Zijn we helemaal gek geworden? Inderdaad, zo laat het zich helaas wel aanzien!

Met dank en groeten,

Henk
 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
Katten weten wat we voelen. Ze trekken er zich niets van aan, maar ze weten het.
-anoniem-