netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
19/1/201
2 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 733 van 14/1/2012Gegroet lezer,


Hier zijn we dan, met onze eerste weekeditie van het nieuwe jaar. Hopelijk bent u het nieuwe jaar goed begonnen, en loopt de uitvoering van de goede voornemens, die u uiteraard gemaakt hebt voor het nieuwe jaar, voorspoedig ;)

Wij zijn het nieuwe jaar alvast met goede moed gestart. In dit nummer dan ook een reeks die u wellicht kan interesseren: hoe u een online opiniepeiling aanmaakt. Verder veel nieuws - waaronder enkele minder goede berichten, zoals de dreigende invoering van de SOPA wetgeving in de VS, en de uitspraak van de Nederlandse rechter in de zaak BREIN vs. Ziggo en XS41LL. Maar gelukkig ook heel wat positiefs, waarvan een groot deel afkomstig is uit Las Vegas, waar momenteel de CES beurs loopt.

Kortom: van alles wat, zodat er ongetwijfeld iets tussen zit dat u zal kunnen bekoren. Veel lees-en experimenteerplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde

De resultaten van onze Netties-verkiezing zijn bekend. Lees hier wie de verkiezing won
:
http://www.netties.be/archief_edities/20111231_site2011.htm


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
verkenner
          banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.VS DREIGDE ERMEE SPANJE OP ZWARTE LIJST HANDELSOVEREENKOMST TE ZETTEN
Waar SOPA al niet toe kan leiden...

Soms vraagt onze redactie zich af: zijn wij nu niet aan het doordrammen, met al die artikels over HADOPI, SOPA, Protect IP... Wordt de lezer dat niet beu, wil die geen andere, meer positieve boodschap horen dan al die sombere berichten over de beknotting van onze vrijheid? Zo erg zal het allemaal niet zijn, het zal wel loslopen zeker?

Het spijt ons dat we je moeten teleurstellen. Alles waartegen wij gewaarschuwd hebben, de hele SOPA, HADOPI, Protect IP wetten, het kan nog veel erger. Dat mag blijken uit dit verhaal, dat wij noteerden bij TorrentFreak. Daar lees je namelijk dat uit een gelekte brief (mogelijk een van de gelekte telegrammen van Wikileaks) afgeleid kan worden dat de Amerikaanse ambassadeur Spanje gewaarschuwd heeft: indien het niet zou instemmen met de goedkeuring van een wet à la SOPA, die sites waar men bestanden kan delen kan blokkeren, dan zou Spanje op de zwarte lijst komen te staan van de handelspartners van de VS.

Meer nog: uit deze telegrammen wordt ook duidelijk dat de VS meegeholpen hebben om de nieuwe Spaanse wet op copyright overtredingen op te stellen, en dat het zware druk uitgeoefend heeft op zowel de beslissingen van regering en oppositie.  (1)

In groot contrast met de houding van de VS tegenover het ruilen van bestanden, staat die van Zwitserland, die veel pragmatischer is. Volgens een recent rapport (2) wordt het illegaal ruilen van bestanden geen groot probleem genoemd, en wordt de huidige Zwitserse wet als voldoende beschermd om de auteursrechthebbenden te beschermen. Wetsvoorstellen à la Hadopi, of om het internet te filteren, of een collectief regime voor licenties in het leven te roepen, werden verworpen. De reden hiervoor is heel simpel: alhoewel mensen illegaal bestanden ruilen, gaat dit niet ten koste van hun budget voor amusement. Geld dat ze besparen door geen cd's en dvd's te kopen, wordt in plaats daarvan besteed aan concerten, films, merchandising.

Voor wie een aardig mondje Frans spreekt, hebben wij nog een tip: beluister deze aflevering (3) van Le Rendez-Vous Tech podcast, waarin een korte samenvatting gemaakt wordt van de ongelooflijke gebeurtenissen rond SOPA en co (3)
http://torrentfreak.com/us-threatened-to-blacklist-spain-for-not-implementing-site-blocking-law-120105/
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/12/swiss-government-file-sharing-no-big-deal-some-downloading-still-ok.ars
http://feedproxy.google.com/~r/lerendezvoustech/~5/8sglnNgDlqU/lerendezvoustech_76.mp3SHARE: NIEUWE MANIER VAN DELEN
BitTorrent brengt toch wel een revolutionaire manier van delen uit

De cloud. Zo handig, om bestanden online te zetten, en ze dan vanop elke computer op te roepen. DropBox is een van de diensten die zich daarin gespecialiseerd hebben, en in korte rijk enorm populair geworden zijn.

BitTorrent heeft nu echter een nieuwe dienst bedacht die aan bijzondere wending aan de cloud geeft: Share. Daar kan je bestanden delen met een onbeperkt aantal contactpersonen, zonder dat jouw computer online moet zijn. De bestanden worden namelijk in cache gezet in de cloud. De bestanden worden ook niet publiek gezet - je deelt enkel met bepaalde mensen. En alhoewel er sprake is van een achterliggende technologie van BitTorrent, moeten er geen torrents aangemaakt worden.

Hiervoor maakt BitTorrent gebruikt van diensten van Amazon (EC2 en S3) voor de caching infrastructuur. De bestanden worden uit de cloud verwijderd, zodra zij door genoeg "peers" gedeeld zijn.

De dienst is beschikbaar via een app - momenteel enkel voor Windows. Maar de Mac gebruikers zullen een alfa-versie kunnen downloaden van de Torrent client, waarmee zij ook van deze functie gebruik kunnen maken.
http://gigaom.com/2012/01/05/bittorrent-share-app/
http://www.getshareapp.com/
http://torrentfreak.com/bittorrent-releases-new-share-application-120105/VOOR HET EERST MEER DIGITALE MUZIEK VERKOCHT DAN FYSIEKE
Het geheim: de songs

Volgens een rapport van Nielsen en Billboard, was het afgelopen jaar de verkoop van digitale muziek goed voor 50,3% van de totale muziekverkoop. Meer dus dan de helft. Met andere woorden: er wordt meer muziek verkocht in digitale vorm (MP3's) dan fysieke cd's en vinyl.

Om precies te zijn: de verkoop van fysieke muziek ging met 5% naar beneden in 2011. De verkoop van digitale muziek steeg met 8,4%.

Toch blijft het zo dat fysieke albums nog altijd meer verkopen dan digitale albums. Wat de trend bevestigt: het is gemakkelijker om een song te kopen in MP3 formaat. De échte muziekliefhebber, die een heel album koopt van zijn favoriete band, wil het échte werk: een fysiek album, met hoesje, info over de bandleden, misschien wat songteksten.  Ik persoonlijk betrapte me er zelf op dat ik, bij het beluisteren van een prachtig nieuw album, het betreurde dat ik geen hoesje had om meer te weten over de band.

Het volledige rapport van Nielsen vind je op de tweede link.

Een conclusie die wij durven koppelen aan dit rapport: ondanks alle piraterij, blijven fans muziek kopen, omdat zij "hun" artiesten het geld gunnen. En dat heeft niets te maken met de inspanningen die de muziekindustrie zich getroost om de wetgevers onder druk te zetten om piraterij harder aan te pakken - neen, dat heeft gewoon te maken met goede, niet echt commerciële muziek, waar dankzij het internet een markt voor ontstaan is.
http://gizmodo.com/5873471
http://www.businesswire.com/news/home/20120105005547/en/Nielsen-Company-Billboard%E2%80%99s-2011-Music-Industry-ReportPRIJSVERGELIJKENDE SITES ZIJN UITGEVERS
Kunnen niet van dezelfde vrijstelling genieten als hosting bedrijven

Op het internet gelden bepaalde regels die hostingbedrijven moeten beschermen, hen vrijwaren van inbreuken die de klanten maken. Een hostingbedrijf bijvoorbeeld kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de content die een gebruiker op zijn website zet. De hostingbedrijven zijn, net als zoekmachines, enkel neutrale doorgeefluiken.

Een prijsvergelijker echter kan niet van dezelfde bescherming genieten. Dat is de conclusie van een rechter in Parijs, in een zaak die aangespannen was door het merk Weston tegen de prijsvergelijker Shopping.com, een shopping-gids van de groep eBay. De rechter meende namelijk dat de prijsvergelijker kennis heeft van de productfiches van de fabrikanten die hij opneemt in zijn vergelijking, en dus op voorhand de inhoud ervan kan controleren. De prijsvergelijker kiest de productfiches, kan die aanpassen en wijzigen. Zijn rol is dus niet beperkt tot die van een hostingbedrijf, maar is actief.

Aan deze zaak zit trouwens nog een andere consequentie vast. Want Shopping.com werd eigenlijk aangeklaagd omdat het het trefwoord "Weston", het merk dus, als trefwoord gereserveerd had op Google en Yahoo, om haar diensten te promoten, terwijl die bewuste links doorverwezen naar schoenen van andere merken.

Wat naar onze mening toch weer een dubbelzinnigheid is, want voor zover wij weten was er bij andere rechtspraken beslist dat men het merk van een concurrent als AdWord kon gebruiken bij reclame voor het eigen merk. Welke jurist onder onze lezers weet hier meer van?
http://www.legalis.net/spip.php?page=jurisprudence-decision&id_article=3305
http://www.journaldunet.com/ebusiness/commerce/comparateurs-editeurs-0112.shtml?f_id_newsletter=6250&utm_source=benchmail&utm_medium=ML7&utm_campaign=E10214375&f_u=2590464TIENERS VERKIEZEN NOG ALTIJD FACE TO FACE
Een echte ontmoeting boven sms en 'like'

Wie de moderne tiener bekijkt, ziet hem steevast met een gsm in de hand - om muziek te beluisteren, of te sms'en. En hoor je twee tieners met elkaar praten, dan hebben ze het over berichtjes, en de status updates die op Facebook verschenen zijn, en wie wat "geliked" heeft. De complexe routines van de hofmakerij, het flirten, lijken zich elektronisch af te spelen.

Toch is dit een indruk die bedriegt. Volgens een nieuw onderzoek van Ericsson bij 2.000 Amerikaanse tieners van 13 tot 17 jaar, blijft de eerste ontmoeting nog altijd offline plaats vinden. En de tieners blijven face-to-face belangrijk vinden, want wanneer gevraagd wat soort communicatie zij het meeste zouden missen, indien die van hen weggenomen werd, dan waren het juist die persoonlijke ontmoetingen (58%). Sms komt echter op tweede plaats (26%), gevolgd door bellen met het mobieltje (5%), Facebook (5%), ballen met de vaste telefoon thuis, e-mail, video chat zoals Skype, chat zoals instant messaging, en dan pas volgt... Twitter.

Wat nogmaals het belang benadrukt dat Facebook in het leven van onze tieners ingenomen heeft. Maar, en dat is toch wel positief, 62% van de tieners heeft zijn profiel op privaat gezet, aldus een andere studie, dit maal van Pew. 19% heeft zijn profiel voor een deel privaat staan, en 17% heeft zijn profiel compleet publiek staan.

Uit het onderzoek, zo concludeert ReadWriteWeb, blijkt dat tieners Facebook meer gebruiken als verlengstuk voor hun IRL (in real life) vriendschappen. Volwassenen daarentegen gebruiken Facebook meer voor het uitwisselen van informatie, en minder voor IRL vriendschappen.

Tot slot nog dit: meisjes blijven ook op digitaal vlak het meest babbelziek: zij sms's en 1,5 keer meer dan tienerjongens.
http://www.readwriteweb.com/archives/teenagers_want_face_time_more_than_texting_time.php
http://www.ericsson.com/res/docs/2012/howteenagersareusingtechnologyintheirsociallives.pdf
http://www.readwriteweb.com/archives/teens_dont_live_in_public_on_social_media_sites.phpIPHONE4S MET ZIJN SIRI ZORGT VOOR VERDUBBELING DATAVERBRUIK
Verhoogt druk op operatoren

Heb je er al eens bij stilgestaan dat Siri, de tool op de iPhone waarmee jij gesproken commando's geven kan, misschien wel een leuke gimmick is, maar dat hij je wel eens wat geld kan kosten? Siri voert jouw commando's namelijk niet plaatselijk uit: je commando wordt doorgestuurd naar de Apple servers, die het voice commando interpreteren, en de juiste stappen terugsturen naar jouw iPhone.

Dat is natuurlijk dataverbruik. Volgens het bedrijf Arieso, zo lees je bij Bloomberg (1) zorgt Siri op de iPhone 4S er zelfs voor dat er dubbel zoveel data verbruikt wordt als voorheen.

Dat is natuurlijk niet alleen te wijten aan Siri. Want ook het voortdurend synchroniseren van apps op de iPhone draagt aan dat meerverbruik bij, alsook het synchroniseren van playlists.

Is dat goed nieuws voor de operatoren? Ja en neen. Operatoren werken hoe langer hoe minder met een onbeperkt aanbod, en hoe langer hoe meer met datavolumes. Meer verbruik betekent dus dat je naar een groter (en duurder) abonnement moet overstappen.

Anderzijds betekent meer dataverbruik ook dat de netwerken van de operatoren onder druk gezet worden, vooral in grote steden, omdat zij al dit verkeer niet meer aankunnen. Wat hen noopt tot het investeren in meer bandbreedte.

Tot slot nog dit: de gemiddelde gebruiker van een toestel van Research in Motion, de maker van de Blackberry smartphones, verbruikt ongeveer 20% van de data die een iPHone 4S gebruiker verbruikt. Dat heeft te maken met twee factoren. Enerzijds comprimeert RIM de data vooraleer ze te versturen. Anderzijds zijn de meeste Blackberry gebruikers zakelijke gebruikers, die dan ook minder apps gebruiken buiten e-mail...
http://www.bloomberg.com/news/2012-01-06/apple-s-voice-recognition-siri-doubles-iphone-data-volumes.html
http://www.businessinsider.com/siri-iphone-data-usage-2012-1GOOGLE KOMT MET ÉCHT PERSOONLIJK ZOEKEN UIT
Twee zoekmethodes: algemeen, en persoonlijk
Google mag dan al de meest populaire zoekmachine zijn, toch begonnen vele internauten vragen te stellen bij die almacht enerzijds, en de efficiëntie van
de resultaten enerzijds. Zo kreeg Google het verwijt dat het zich verrijkt door de verkoop van illegale trefwoorden, zoals valse tickets voor de Olympische Spelen (1), begonnen sites zoals Search Engine Land hardop vragen te stellen bij het feit dat Google de webmasters de mogelijkheid ontnomen heeft om hun website hoog in de zoekresultaten te krijgen (2), en komen alternatieve zoekmachines  zoals Volunia meer in de kijker, omdat zij betere resultaten lijken te leveren dan Google (3). Maar daarover later wellicht meer.

Feit is dat Google nu zijn troeven op tafel gelegd heeft - en een tool onthuld heeft waar het al lang naartoe aan het gaan was: gepersonaliseerd zoeken, via je sociale contacten. Daarvoor brengt het drie nieuwe tools uit:
- persoonlijke resultaten: informatie die enkel voor jou bestemd is, zoals foto's en postings van Google+, zowel die van jezelf als van vrienden die informatie met je delen.
- profielen in search: zowel in automatisch aanvullen van trefwoorden als n de resultaten, waardoor je onmiddellijk de mensen zou moeten vinden waarmee je verwant bent, en die de moeite waard kunnen zijn om te volgen
- People & pages: om de profielen te vinden en Google+ pagina's rond een bepaald onderwerp.

Veel woorden, maar wat betekent het precies? We nemen daarvoor het voorbeeld dat Google zelf geeft - want deze "world in search" wordt slechts stilaan uitgerold,  en momenteel kunnen wij het nog niet testen.  Stel: je bent op zoek naar informatie over een vakantiebestemming. Je kan dan gewoon zoeken op het web, maar ook even gaan kijken naar de ervaringen van jouw vrienden op die plek. EN dus kan je via deze sociale zoektocht postings in Google+ vinden, van jouw vrienden of kennissen, over dit onderwerp, en natuurlijk ook foto's.

Eigenlijk komt het er gewoon op neer dat Google in zijn sociale netwerk (eindelijk!) de search ingevoerd heeft - iets waarover waarnemers zich al verwonderd hadden dat het niet aanwezig was in het oorspronkelijke aanbod van Google+...

Waarom zo lang gewacht? Misschien uit angst voor de reactie van de gebruikers - zou hun privacy niet in gevaar komen, indien hun persoonlijke items zo volledig doorzoekbaar worden. Volgens ReadWriteWeb heeft Google deze persoonlijke search in elk geval goed aangepakt. (4)

Meer over de tool bij Search Engine Land (5) en het Google blog zelf (6)
http://searchengineland.com/bbc-report-google-admits-accepting-illegal-adwords-in-the-uk-107254
http://searchengineland.com/2011-year-google-bing-took-away-from-seos-publishers-106311
http://korben.info/volunia-le-papa-de-lhyper-search-lance-son-moteur-de-recherche.html
http://www.readwriteweb.com/archives/they_did_it_google_personalizes_search_it_is_not_e.php
http://searchengineland.com/googles-results-get-more-personal-with-search-plus-your-world-107285
http://googleblog.blogspot.com/2012/01/search-plus-your-world.html
APP BOYCOTT SOPA, EN ANDERE SUCCESSEN IN DEZE STRIJD
De internauten geven zich niet zomaar gewonnen...
Ja, wij hier bij Netties besteden redelijk wat aandacht aan SOPA, de Amerikaanse "Stop Online Piracy Act". We moeten wel. Want de wet mag dan al gelden voor de VS, zij heeft gevolgen die tot in Europa doorzinderen. En als de lobbygroepen van de muziek- en platenindustrie in de VS geen halt toegeroepen wordt, wat is hun volgende stap? Het is ook opvallend dat de mainstream media, die er graag bij de kippen bij zijn om allerlei tech trivia (zoals X miljoen of miljard apps gedownload bij dit of dat besturingssysteem) gemakshalve het onderwerp van SOPA links laten liggen.

Daarom dus onze portie SOPA nieuws, om de lezer op de hoogte te houden van de strijd die geleverd wordt tegen de invoering van deze wet. Om te beginnen is er "Boycott SOPA", een android app die voor heel wat beroering zorgt. Het principe is simpel: met de app (en de camera van je android smartphone) kan je de streepjescode van allerlei producten van fabrikanten/uitgevers inscannen, en kom je te weten of dat bedrijf zijn steun heeft toegezegd aan SOPA of niet. Zo kom je te weten dat Coca-Cola SOPA steunt, maar Smirnoff niet. Je weet wat je dus drinken moet... (1)

Ondertussen wordt de strijd tegen SOPA natuurlijk ook uitgevochten waar de uiteindelijke beslissing vallen zal: in het Amerikaanse congres. Waar er in het begin van de behandeling van deze wet helemaal niet geluisterd werd naar de tegenstanders, die niet eens gehoord werden (enkel Google was als getuige gevraagd), zou er nu toch een hoorzitting komen waarbij de tegenstanders hun zegje mogen doen. OP 18 januari komen een van de oprichters van Reddit.com, een beveiligingsexpert, de directeur van een hosting bedrijf die zich allen tegen SOPA uitgesproken hebben, aan het woord. Of het congres oren heeft naar wat zij te zeggen hebben, is natuurlijk een andere zaak. Maar misschien kan de publieke opinie, die massaal tegen SOPA is, ook wat gewicht in de schaal leggen... (2)

En tot slot van dit SOPA-drieluik een opmerkelijke uitspraak, genoteerd bij Ars Technica: de eigenaars van auteursrechten moeten die hele SOPA vergeten, niet meer repressief werken, maar constructief, en een betere BitTorrent client bouwen. Content wordt via de klassieke kanalen te omslachtig getransporteerd op het web. In het artikel wordt de amusementsindustrie opgeroepen om meer gebruiksvriendelijke diensten te creëren, waarmee men legale content kan verwerven. (3) Het bewijs is er: in de VS bestaat Netflix, en kan je op legale manier hele reeksen en films op jouw tempo bekijken. Waarom doen zoveel mensen beroep op Bittorrent voor tv-reeksen? Omdat zij niet via een andere manier te krijgen zijn. Maar lees zelf deze gedachtegang, waarvoor natuurlijk ook iets te zeggen valt!
http://www.extremetech.com/computing/112579-boycott-sopa-an-android-app-that-terrifies-publishers-and-politicians
http://www.forbes.com/sites/andygreenberg/2012/01/09/reddit-founder-dns-hacker-and-other-sopa-critics-to-address-congress/
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2012/01/forget-sopa-copyright-owners-must-build-a-better-bittorrent.arsOPERA TV OPENTE ZIJN WINKELTJE
HTML 5 web apps voor allerlei toestellen
Op de IFA beurs in het najaar werd de tool al voorgesteld, en nu, op de CES beurs, heeft Opera aangekondigd dat de tool ook daadwerkelijk gebruikt kan worden: de Opera TV STore.

De bedoeling van dit 'winkeltje' is dat je er allerlei content en apps kan vinden die aangepast werd aan het grotere scherm. Dat wil zeggen dat ook het navigeren in het winkeltje aangepast werd, zodat je dat gemakkelijk kan doen met je gewone afstandsbediening van de tv. De apps kunnen bovendien geminimaliseerd worden, zodat je tv kan kijken, en dan een melding kan krijgen wanneer er iets in de app gebeurt.

Deze winkel is gebouwd rond de Opera browser, zodat je natuurlijk ook gewoon kan surfen. Wat wij vooral positief vinden is dat de hele store draait rond apps gemaakt in HTML 5, dus niet gebonden aan een bepaald toestel of OS.

Bij Geek.com vind je een demo van deze winkel.
http://www.geek.com/articles/news/opera-tv-store-opens-brings-html5-web-apps-to-devices-everywhere-2012019/GOOGLE SEARCH PLUS: DE EERSTE ANTITRUSTKLACHTEN
Voorrang aan eigen Google+ netwerk zit andere netwerken hoog

Dat Google, bij zijn persoonlijke search, de resultaten van Google+ bovenaan zet, lijkt alleen maar logisch. Maar is het dat ook echt zo? Waarom enkel profielen aanbieden uit Google+ bij de "suggested users", en niet uit Twitter? Waarom enkel informatie aanbeiden uit wat jouw vrienden op Google+ gepost hebben, niet wat zij op Twitter gezegd hebben of op Facebook?

Commercieel gezien lijkt het normaal dat Google zijn eigen netwerk voortrekt. Maar nu begint weer de antitrust-wetgeving de kop op te steken. Het kon dan ook niet uitblijven: de eerste klachten wegens het voortrekken van de eigen diensten  zijn al te horen, o.a. van Twitter. (1). Danny Sullivan van search Engine Land heeft een heel genuanceerd artikel geschreven over deze voortrekkerij.

Sullivan gebruikt daarbij de vergelijking met de Kerstman uit "Miracle on 34th Street". Daarin wordt de Echte Kerstman ingehuurd om kerstman te spelen in de befaamde Macy's winkel. Maar wanneer de kinderen hem om speelgoed vragen, dan stuurt hij hen niet altijd naar de eigen winkel, Macy's, maar naar de winkel waar het beste speelgoed te vinden is. De kerstman wordt haast ontslagen, wanneer de directie uitvindt dat hij mensen doorstuurt, tot zij hoort dat de kinderen de Kerstman (en Macy's) zoveel leuker vinden, juist omdat hij doorverwijst en objectief is.

Is Google zijn eigen ruiten aan het ingooien, door de eigen diensten zo prominent te zetten? Vergeet niet dat het niet enkel om Google+ gaat - hetzelfde doet Google met zijn Google Maps, zijn Google products, en, wie weet, binnenkort met zijn Google Travel - Google heeft immers een van de voornaamste zoekmachines voor vliegtuigtickets in handen gekregen...

Ondertussen is er heel wat discussie ontstaan over de invoering van deze geïntegreerde search. TechMeme heeft de verschillende artikels netjes op een rij gezet.
http://searchengineland.com/search-engines-should-be-like-santa-107400
http://allthingsd.com/20120110/twitter-complains-about-google-giving-preference-to-google-content/
http://www.techmeme.com/120110/p49#a120110p49TWITTER ZET STAPJE VERDER MET GEVERIFIEERDE @NAMEN
Eerste toepassing: tweets van artiesten in verschillende muziekdiensten

We zijn ondertussen Twittter gewend. Wat meer is: we zouden haast niet meer zonder kunnen. En dus is het tijd voor Twitter om een stapje verder te gaan, en de Twitter-dienst open te gooien naar andere diensten toe.

Dat doet het door een nieuw pilootprogramma uit te brengen om geverifieerde account namen en de metadata van publieke profielen ter beschikking te stellen van ontwikkelaars, media, allerlei content diensten. Die kunnen deze data dan gebruiken en integreren in hun eigen dienst.

En dat opent mooie toekomstperspectieven. Want is het niet handig wanneer een muziekdienst de tweets van een artiest kan plaatsen op diens profielpagina? Uiteraard moet die muziekdienst dan weten dat het wel degelijk om de échte account gaat van de échte artiest, en daarvoor zorgt het Verified Account gedeelte van Twitter.

Zo zal platenlabel Gracenote deze Twitter Verified Accounts integreren in haar database, voor muzikanten, acteurs en andere artiesten. De database van Gracenote is de drijvende kracht tussen haakjes van verschillende andere diensten, inclusief Apple's iTUnes, Sony BRAVIA tv's, en meer.

Meer over dit aanbod bij Twitter zelf, en wat duiding bij TechCrunch.
https://dev.twitter.com/blog/twitter%E2%80%99s-new-handle-distribution-pilot-program
http://techcrunch.com/2012/01/10/twitter-now-distributes-tweets-from-artists-verified-accounts-to-music-data-services/RECHTER BEVEELT ZIGGO EN XS4ALL OM THE PIRATE BAY TE BLOKKEREN
Maar gaat in zijn vonnis uit van verkeerde cijfers

Ja, op The Pirate Bay staan heel wat illegaal gekopieerde bestanden. Ja, de strijd tegen piraterij moet opgevoerd worden. Maar neen, het hele internet overhoop gooien is niet de oplossing. Het helpt niet bij het Amerikaanse SOPA, en evenmin bij een vonnis dat een Nederlandse rechter woensdag uitsprak.

Hij beval namelijk dat twee van de grootste Nederlandse providers, Ziggo en XS4ALL, voortaan de toegang tot de website The Pirate Bay moeten blokkeren. (1)

Dat de rechter daarbij uit is gegaan van verkeerde cijfers, zoals haarscherp uitgelegd wordt in een artikel van Webwereld, zal wellicht enkel helpen wanneer de beide providers in beroep gaan tegen het vonnis. (2)

De verplichting tot het blokkeren van sites lijkt een heuse trend te worden. In Finland kreeg eveneens een provider het bevel om de toegang tot The Pirate Bay af te sluiten. In het VK werden British Telecom en Sky bevolen om de toegang af te sluiten tot Newzbin 2, een site die links naar torrents verzamelde. Algemeen wordt verwacht dat de andere grote ISP's binnenkort eveneens een dergelijke verbod opgelegd krijgen.

Is het vonnis een goede of slechte zaak? Het lijkt ons alvast een afkalving van de 'neutrale' rol van de ISP als doorgeefluik. In plaats van de individuele overtreders (de mensen die de bestanden online gezet hebben) te vervolgen, richten auteursrechtenmaatschappijen zoals het Nederlandse BREIN tegenwoordig hun pijlen op de providers. Vandaag om deze ene site te blokkeren. En morgen?
http://webwereld.nl/nieuws/109160/ziggo-en-xs4all-moeten-the-pirate-bay-blokkeren.html
http://webwereld.nl/nieuws/109167/rechter-blundert-in-vonnis-the-pirate-bay.html#.Tw2SfqXchrc.twitter
http://thenextweb.com/eu/2012/01/11/internet-piracy-dealt-another-blow-as-two-dutch-isps-are-forced-to-block-the-pirate-bay/KLEINE SCHERMEN BETER VOOR CONTENT
Maar grotere schermen beter voor productiviteit.

Het is altijd leuk wanneer een studie iets bevestigt dat je eigenlijk al weet, als je even twee minuten je verstand gebruikt. Deze keer gaat het om het tablets: hoe groot moet eigenlijk het scherm van een tablet zijn?

Want er bestaan tablets in alle mogelijke formaten - van de Galaxy Note tot de iPad en groter. De meeste tablets hebben een scherm tussen de 9 een 11 inch (22,5 tot 26,5 cm). Zij worden voornamelijk gebruikt voor surfen, e-mail, het gebruik van apps. Wat het bedrijf productiviteit noemt.

Kleinere schermen zijn beter voor passief verbruik van dingen zoals video of muziek. Een beperkt onderzoek misschien, maar het biedt fabrikanten van zulke toestellen alvast een hint over welke richting zij uitmoeten, wanneer zij hun tablet naar een bepaalde markt richten.
http://paidcontent.org/article/419-research-small-screens-better-for-content-bigger-screens-for-productivi/VOORTAAN OOK JE SCHERM DELEN BIJ GOOGLE+ HANGOUTS
Beeld is voortaan ook groter. Zit mijn haar goed?

Terwijl Google nog altijd op zijn donder krijgt van verschillende bronnen, omdat het volgens hen zijn eigen diensten voortrekt in zijn Google+ search, blijft het toch nog andere nieuwigheden uitbrengen.

Zo werd deze week bekend dat de Hangouts, de tool waarbij je met verschillende vrienden op heel simpele manier een videogesprek kan organiseren, uitgebreid werd. Om te beginnen werd het beeld verbeterd - de videofeed is nu groter.

Verder kan je nu ook je scherm delen met andere deelnemers van de Hangout, wat van de hangout een interessante tool maakt om via het web samen te werken aan een project. Je kan Google Docs bewerken, en gebruik je Google Hangouts op je mobiele telefoon, dan kan je via de mobiele videochat aan het gesprek deelnemen.
http://www.readwriteweb.com/archives/google_hangouts_add_screen_sharing_to_list_of_coll.php
http://www.readwriteweb.com/archives/google_hangouts_are_now_free_conference_calls_too.phpKINECT GAAT VERDER DAN DE XBOX
Ook versie in ontwikkeling voor de Windows PC.

Op de CES beurs in Las vegas kon Microsoft CEO Steve Ballmer vol trots aankondigen dat er 18 miljoen Kinects verkocht zijn sinds het toestel gelanceerd werd, ofwel apart ofwel in combinatie met de Xbox 360.

Deze add-on voor de gameconsole van Microsoft registreert, zoals je wellicht weet, je bewegingen en geeft die weer op het scherm, zodat jij als het ware "in" het game komt te staan, wat het natuurlijk nog veel leuker wordt om zo'n game te spelen.

Toen de Kinect uitkwam, sloegen meteen heel wat knutselaars aan de slag om alternatieve toepassingen voor de Kinect te vinden, buiten de Xbox om. Want bewegingen kunnen gebruiken om iets aan te sturen is altijd handig. Microsoft zelf springt nu ook die wagen: het heeft aangekondigd dat er een speciale software developers kit komt van de Kinect voor Windows, en dat er een versie komt van de hardware die speciaal geoptimaliseerd is voor gebruik met de pc. Wat betekent dat je je pc binnenkort kan aandrijven met handbewegingen en meer.
TToch wel knap van Microsoft om in te pikken op wat eigenlijk oorspronkelijk een hack was. Met de Kinect, en nu het nieuwe mobiele OS, Windows Phone7, met zijn tegeltjes, bewijst Microsoft dat het niet uitgeteld is, maar toch nog altijd vernieuwen kan, op een originele manier die niet van Apple afgekeken is!
http://arstechnica.com/microsoft/news/2012/01/microsoft-bets-big-on-kinect-for-windows-but-splits-its-community.ars
http://www.microsoft.com/en-us/kinectforwindows/Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 

 
hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
ROKU BRENGT SIMPELE OPLOSSING UIT VOOR INTERNET TV
Stick zorgt voor draadloze stream van computer naar tv

Het internet haalt heel wat gevestigde waarden onderuit - ook de tv. Waar je vroeger gewoon keek naar wat het scherm te bieden had, en de buitenlandse zenders een uitweg boden wanneer het binnenland je niet kon bekoren, is het aanbod nu veel uitgebreider. Digitaal krijg je alle mogelijke kanalen binnen. Maar dit heet nog altijd "lineair" kijken - afwachten wat het kanaal je aanbiedt.

Deze vorm van tv-kijken raakt hoe langer hoe meer onder druk. Kijkers beslissen wat ze zien, wanneer. In de VS kan je via diensten zoals iTunes hele seizoenen van bekende tv-feuilletons downloaden en in marathon-zittingen bekijken. Hier in Europa is dit aanbod nog altijd niet beschikbaar - de auteursrechten zijn zoals vaak de spelbreker.

Maar dan hebben we het nog altijd over "mainstream" tv, die grote groepen gebruikers bereiken kan. Er is ook nog zoiets als "niche" tv, die onderwerpen brengt die slechts een beperkt aantal gebruikers kunnen interesseren. Zowel niche tv als mainstream tv bereiken hun kijkers via het internet.

Maar dan zit je weer met de vraag: tv kijken op het scherm van je laptop of desktop computer is niet zo comfortabel. Hoe krijg je die internet-content van je computer naar het scherm van je tv? Volgens velen zou Apple daarvoor de oplossing brengen met zijn Apple TV, die naadloos zou aansluiten op iTunes - maar terwijl de speculaties daarvoor welig tieren, zijn er andere bedrijven die ondertussen wél met een concreet aanbod uitkomen, zoals Roku.

Dit bedrijf kondigde verleden week aan dat het, na zijn set-top box, uitkomt met een heel simpele tool om internet content naar het tv-scherm te streamen: een flash stick. Die sluit je aan op de achterkant van je tv, waarna hij HD video streamt vanop je computer. Geen kabels meer nodig dus, geen aparte afstandsbediening, geen extra voeding voor het toestel. Je moet natuurlijk wel een tv-toestel hebben met een HDMI-poort, die Mobile High Definition Link (MHL) ondersteunt.

Meer over deze technologie bij AllThingD (1). Techmeme zette de berichten over deze toch wel interessante aankondiging op een rijtje. (2)
http://allthingsd.com/20120104/roku-to-launch-cordless-streaming-stick-for-smart-tvs/
http://www.techmeme.com/120104/p44#a120104p44


LENOVO BRENGT EEN TV UIT MET ANDROID 4
Maar ook een tablet met 10 inch scherm, plus een smartphone

In het speelse Las Vegas is de CES (Consumer Electronics Show) van start gegaan, en dat zal je geweten hebben: de ene fabrikant na de andere stelt zijn nieuwigheden voor.

Een van hen is Lenovo. Deze fabrikant heeft heel wat om aan te kondigen. Om te beginnen een "smart tv", dat wil zeggen een tv met een besturingssysteem aan boord, in dit geval versie 4 (Ice Cream Sandwich) van het Android OS. De K91, zoals de tv gedoopt werd, heeft een 1080p scherm, een 1,5 GHz dual core processor, 1 GB RAM, en een ingebouwde 5 megapixel camera die ook gelaatsherkenning ondersteunt. Bovenop het Android OS heeft Lenovo een interface gezet, "Sandwich UI", dat ook het afspelen van video on demand mogelijk maakt, internet apps, en de gewone tv-programma's. Bovendien zou je deze tv niet alleen via de afstandsbediening kunnen controleren, maar ook via een compatibele tablet of een smartphone.

Nog een nieuwigheid is de IdeaTab S2, een tablet met eveneens Android 4 aan boord (1,5 GHZ dual core processor en 1 GB RAM) waarbij je kan kiezen tussen 16, 32 en 64 GB opslag. Het scherm is 10" groot (25 cm), en heeft een resolutie va 1280x800. Niets bijzonders, tot je hoort over een interessant accessoire: een klavier dock, dat tegelijkertijd als extra batterij kan dienen, zodat je in totaal 20 uren het toestel gebruiken kan.

En tot slot is er een smartphone, de S2, die erg lijkt op de LePhone die Lenovo vroeger uitbracht, en die Android 2.3 aan boord heeft.

Meer over deze verschillende toestellen bij Ars Technica en GigaOm
http://arstechnica.com/gadgets/news/2012/01/lenovo-puts-android-4-on-55-inch-tv-and-10-inch-tablet.ars
http://gigaom.com/mobile/lenovo-ideapad-s2-docking-tablet-with-20-hour-runtime/HUAWEI BRENGT DE DUNSTE ANDROID SMARTPHONE UIT
Huawei Ascend P1S is niet eens een centimeter dik

Tja, het is de CES beurs in Las Vegas. En zoals we gisteren al verteld hebben, is dat het moment waarop alle bedrijven met hun nieuwe hardware op de proppen komen. Zoveel dat het soms niet te volgen is.

Toch willen we even stilstaan bij deze aankondiging - enerzijds omdat die afkomstig is van Huawai, een bedrijf dat bij de modale gebruiker nu niet meteen bekend is, en anderzijds omdat eht om een toch wel uitzonderlijk toestel gaat.

Huawei zal je immers niet veel zeggen, maar wie rondloopt met een draadloos modem voor zijn laptop (via USB stick of kaart) zal deze naam wel tegengekomen zijn. Sinds kort heeft Huawei zijn werkterrein van modems uitgebreid naar smartphones.

Het toestel dat op CES voorgesteld werd is bijzonder, omwille van zijn slanke lijn: minder dan 1 cm (6,68 mm). Aan voord een dual-^core 1.5 GHz processor die Android 4.0 draait, 1 GB RAM heeft. Qua uiterlijk is er een 960 x 540 Super AMOLED touchscreen, dat dankzij zijn Gorilla glas tegen een stootje kan. Vooraan een 1.3 MP camera, achteraan een 8 MP camera. Bij TheVerge vind je enkele foto's.
http://www.theverge.com/2012/1/9/2693498/huawei-thin-26-inch-ascend-p1-s-smartphone-ces-2012
http://www.theunwired.net/?item=unveiled-huawei-announces-world-s-slimmest-android-smartphone-the-huawei-ascend-p1-s&6076


EEN ZWITSERS LEGERMES MET 1 TB GEHEUGEN
Victorinox koppelt het oude aan het nieuwe

De moderne mens heeft ook in dit digitale tijdperk nog altijd analoge tools nodig. Een zakmesje, een vijl, een flessenopener... het zijn dingen die onze smartphone nog altijd niet vervangen kan.

Al van oudsher zorgt fabrikant Victorinox voor een zakmes dat verschillende onmisbare tools in één verpakt. Een schaartje, mes, nagelknipper, schroevendraaier... en nu ook een externe harde schijf van 1 TB (je leest het goed!) die je via de USB poort kan aansluiten.

Om juist te zijn: Victorinox heeft op de CES beurs in Las Vegas twee multifunctionele zakmessen voorgesteld. De Slim 3.0 kan je krijgen met een disk van 16, 32, 64 of 128 GB. De SSD in 64, 128, 256 GB en 1 TB. Bij die laatste kan je de solid state disk ook aansluiten op USB 3.0 en eSATA 2/3. De drive heeft ook een kleine display, waarmee je de content van de drive van een label kan voorzien.

Wat het mirakel moet kosten? Tja, goedkoop is het niet. De SSD start vanaf $470 en kan tot $2.000 gaan. Een duur zakmesje, als je het ons vraagt...
http://www.prnewswire.com/news-releases/victorinox-swiss-army-unveils-pocket-sized-terabyte-storage-device-at-the-2012-international-consumer-electronics-show-136934728.html
http://www.webpronews.com/ces-2012-victorinox-unveils-1-tb-pocket-knife-2012-01CONCRETE OLPC TOESTELLEN EINDELIJK VOORGESTELD
Bij gebrek aan elektrisch net: verschillende mogelijkheden tot herladen

Het is lange tijd stil geweest rond OLPC, het One Laptop Per Child project; dat had zich tot doel gesteld om goedkope laptops te brengen voor kinderen in ontwikkelende gebieden. Die zouden hen dan enerzijds een venster op de wereld moeen openen, maar anderzijds ook een vervanging moeten zijn voor allerlei mogelijke (dure) leerboeken.

Nu eechter is er op de CES beurs, temidden alle glanzende smartphones en andere luxeproducten, toch een voorstelling geweest van enkele concrete OLPC toestellen.

Ars Technica bezocht de beurs, en was onder de indruk van de specificaties. Aan boord een ARM processor, die zuinig is qua energieverbruik. Want dat is natuurlijk een groot probleem in deze ontwikkelende landen: daar is geen uitgebouwd elektriciteitsnet, en dus moest er op zoek gegaan worden naar alternatieve bronnen om energie op te wekken.

En die zijn ook volop op het toestel aanwezig. Om te beginnen is er een zwengel, zodat je het toestel kan laden door wat aan de kruk te draaien. Er is een zonnepaneel, dat tot 2 uur energie kan verzorgen per uur blootstelling aan de zon. Bovendien zijn er externe aansluitingen voorzien, zodat het toestel bijvoorbeeld ook herladen kan worden door het op een tot hometrainer omgebouwde fiets aan te sluiten.

De foto's bij het artikel zijn in elk geval indrukwekkend. Het toestel zal alleen verkocht worden aan overheden van ontwikkelende landen.
http://arstechnica.com/gadgets/news/2012/01/charging-by-crank-bicycle-waterwheel-hands-on-with-the-olpc-xo-30-tablet.ars 
hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]
*** Goed voornemen: een veiligere pc
http://www.bit.ly/tmHb14

*** Apple overweegt MacBook met brandstofcellen
http://www.hetmag.nl/artikel/apple-overweegt-macbook-met-brandstofcellen

*** Apple-ontwikkelt-batterij-die-weken-meegaat
http://www.demorgen.be/dm/nl/5401/Multimedia/article/detail/1368376/2011/12/26/Apple-ontwikkelt-batterij-die-weken-meegaat.dhtml

*** Hierbij vindt u een media alert in het Engels over de lancering van Deezer in België. Met een Deezer Premium+ abonnement heb je ongelimiteerde toegang tot 13 miljoen liedjes en zal onder meer beschikbaar zijn op de Logitech Squeezebox collectie.
zie mail

*** De Nikon D4 – Gemaakt om grenzen te verleggen
De Nikon D4 is het nieuwe digitale spiegelreflex topmodel voor fotografen die het beste van het beste op fotogebied nodig hebben.
De D4 zal beschikbaar zijn eind februari 2012, aan een adviesprijs van € 5799.

*** AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G - Een objectief vol karakter
Daarnaast kondigt Nikon vandaag ook een nieuw medium-telefoto-objectief met snel diafragma aan; de AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G
Het nieuwe objectief zal beschikbaar zijn eind maart 2012, aan een adviesprijs van € 499.
http://www.nikon.be/

*** Corel® breidt portefeuille uit met nieuwe oplossing voor fotowerkstromen: Corel® AfterShot™ Pro
Voor een ongeëvenaarde snelheid, flexibel fotobeheer en de kracht van RAW-verwerking in Windows®, Mac OS® en Linux®
http://www.corel.com/aftershotpro

*** Op de CES-beurs heeft het bedrijf Dynamics Inc een ultraveilige dynamische kredietkaart voorgesteld. Het snufje is even groot én flexibel als een gewone bankkaart, maar bevat een heleboel elektronica.
Het unieke aan de kaart is dat de magneetstrip telkens opnieuw kan worden beschreven én gewist, waardoor de kaart met de huidige technologie niet te klonen is.
http://www.hln.be/hln/nl/4124/Multimedia/article/detail/1377910/2012/01/12/Nieuw-superveilige-dynamische-kredietkaart.dhtml
http://www.youtube.com/watch?v=Uj_vxDAs7Vg

*** Fujitsu kondigt vandaag haar FUTRO A300 thin client aan. Deze oplossing zorgt ervoor dat organisaties op een makkelijke manier toegang kunnen krijgen tot server-based computing. Voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in de economische voordelen die gepaard gaan met het maken van de omschakeling, levert dit all-round Fujitsu model een interessant kostenvoordeel met een totale Cost Of Ownership besparing van 80% , vergeleken met standaard desktop PC’s.
http://www.fujitsu.be

***  Buffalo Technology introduceert de AirStation Nfinity. Dit is een supersnelle draadloze LAN-adapter voor Windows-computers in de vorm van een USB-stick. De AirStation Nfinity haalt snelheden van 450 Mbps, waar de huidige generatie adapters slechts maximale overdrachtssnelheden van 300 Mbps halen.
http://www.buffalotech.com/products/wireless/routers-and-access-points/airstation-nfiniti-wireless-n-high-power-router-access-point-wzr-hp-g300nh/

*** Logitech introduceert de Logitech HD Pro Webcam C920. Deze webcam is ideaal voor mensen die veel gebruik maken van videobellen en een haarscherpe verbinding tot stand willen brengen, bijvoorbeeld via Skype.
http://www.logitech.com/en-gb/webcam-communications/webcams/devices/hd-pro-webcam-c920

*** Logitech introduceert vandaag de Logitech Cube, een combinatie van een muis en een presenter. De bijzonder vormgegeven Logitech Cube biedt de mogelijkheden van een draadloze computermuis en verandert moeiteloos in een presenter wanneer dat gewenst is.
http://www.logitech.com/en-gb/mice-pointers/mice/devices/cube

muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPASQUALINO UBALDINI - BICICLETTA
[chanson] Een vrolijk melodietje, dat een beetje doet denken aan Paole Conti. De man heeft van zulke vrolijke deuntjes zijn handelsmerk gemaakt, in een stijl die je als "ethnofusion" (een versmelting van allerlei folk invloeden) kan omschrijven. Het leuke is dat deze  Pasqualino meerdere albums heeft, die je volkomen gratis kan downloaden bij Jamendo.
http://www.jamendo.com/en/artist/Pasqualino_Ubaldini
http://www.myspace.com/pasqualinoubaldini
http://www.jamendo.com/en/track/850120


ALGORYTHM - MARTIS DIES
[electro soundscape] Een Belgische groep warempel. Vooral soundscapes maakt deze groep, filmmuziek, die eigenlijk een neoklassiek tintje hebben.
http://www.jamendo.com/en/artist/Algorythm
http://www.jamendo.com/en/track/882313


ZERO PROJECT - E-WORLD
[electro] Ook dit is elektronische muziek, maar minder vrijblijvend dan bij de vorige artiest. Meer ritmes, meer afwisseling ook. Mooie muziek eigenlijk, die de vergelijking met een Tomita of zelfs een Jean-Michel Jarre toch wel kan doorstaan. Deze band heeft verschillende albums die je bij Jamendo gratis kan downloaden.
http://www.jamendo.com/en/track/732742
http://www.jamendo.com/en/artist/zero-project


EMERALD PARK - SWIMMING IN THE RAIN
[singer songwriter] Een intieme, ietwat melancholische song. Mooi wel. De opnamekwaliteit kon voller. De band uit het Zweedse Malmë heeft twee albums die je bij Jamendo kan downloaden. De moeite waard!
http://www.jamendo.com/en/artist/Emerald_Park
http://www.jamendo.com/en/track/774127


JODY MOON - I AM LOST
[singer songwriter] Een duo, afkomstig uit het Nederlandse Maastricht, maar zingend in het Engels. Gevoelige songs, met een sterke country achtergrond. Bij MySpace kan je twee songs gratis beluisteren, alsook op de eigen site van de band.
http://www.jodymoon.com/Site/Jodymoon_audio_player.html
http://www.myspace.com/jodymoon
Netties werkt samen met:

verkenner bannerDe optimist zegt dat het glas half vol is.
De pessimist zegt dat het glas half leeg is.
De pragmatist heeft dorst en drinkt het glas leeg.
- anoniem -EEN WOORDJE VAN ONZE SPONSORS
Aan de winnaars van onze Netties verkiezing "Beste Nederlandstallige site 2011 (privé-initiatief)"
worden volgende prijzen uitgereikt,
dankzij de ijverige, lieve mensen van verschillende PR-bureaus
die gingen aankloppen bij bedrijven waarvoor zij de account verzorgen1 Kingston Wi-Drive

Een slanke externe harde schijf kan tot 32 GB bevatten, met snelle transfersnelheden, zodat bestanden van en naar je computer en andere apparatuur snel overgezet kunnen worden. Simpel, en handig - en vooral: draadloos. Werkt met iPad, iPhone, iPod Touch.


Met dank aan Els Lamberts van Lewis PR

5 exemplaren Philips Voice Tracer 884 (LFH 884)

De Voice Tracer 884 is afgestemd op het opnemen van lezingen en presentaties op een afstand van circa 12 meter. Zijn innovatieve uni-directionele zoommicrofoon legt stemmen op deze afstand vast terwijl storende omgevingsgeluiden worden gedempt. De adviesprijs van de LFH 884 is 149 €/incl BTW.


Met dank aan Kim Heylen van NewsEnginePR

10 exemplaren Trend Micro Titanium Maximum Security

Trend Micro Titanium Maximum Security 2012 is een alles-in-één oplossing om je apparaten en gegevens thuis te beschermen tegen alle vormen van internetcriminaliteit. Alle data die je verstuurt - van foto's tot en met financiële transacties, van online shoppen tot en met tweets en statusupdates op Facebook - is goed beveiligd, omdat gebruikers ten alle tijde beschikken over de laatste updates. Bovendien heeft dit pakket reeds enkele indrukwekkende awards ontvangen in het buitenland. (Waarde: $59,99)

Met dank aan Laura Victor van Out of the Crowd

3 Exemplaren Ultimate Ears 300 Noise-Isolating Earphones
Oortjes voor de mensen met een actieve levensstijl: zij vallen niet uit je oor tijdens je training, dankzij de aanpasbare overgangsstukkken voor je oor. Gemaakt van duurzaam, zweet-resistent materiaal. Ze hebben ook een goede bas, zodat je geen enkele beat mist. (Winkelwaarde: 120 euro)

Met dank aan Michel Sallaets van HillandKnowlton


3 exemplaren Ultimate Ears 200 Noise-Isolating Earphones
Oortjes voor wie echt comfort wil - zelfs al heb je een klein oor. Kies een kleur die past bij jouw stijl (rose, zwart, blauw). (Winkelwaarde: 69 euro)

Met dank aan Michel Sallaets van HillandKnowlton


1 D-Link ip cam 932 L

Hou vanop afstand je huis in het oog, via de speciale app voor je smartphone. De camera bevat ingebouwde IR LED's  om ook 'snacths te kunnen zien, en een ingebouwde microfoon.


Met dank aan Sophie Messens van  Blue-C.be

4 exemplaren 500 GB eGo portable Hard Drive (USB 3.0) van iOmega
Robuuste harde schijf, en toch handig om mee te nemen. Snel bestanden overzetten, via USB 3.0


Met dank aan Sophie Messens van  Blue-C.be

Allerlei prijzen, groot en klein:


- T-Shirts van Truvo
- Allerlei van RadioVisie

 

 
oor logo
De nieuwe oogstMYPERMISSSIONS: EVEN WAT OPKUISEN

Al die sociale media: Twitter, Facebook, Google, LinkedIn... Daarrond bestaat er een heel netwerk van diensten die gebruik maken van jouw gegevens, althans waarvoor jij ooit toestemming gegeven hebt dat zij dat doen. Maar is dat nu nog nodig? Mogen sommige van die permissies ondertussen niet terug ingetrokken worden?
Deze website maakt ene handig overzicht van die toestemmingen, zodat je, om het nieuwe jaar goed in te zetten, meteen wat van die permissies kan intrekken!
[Taal: ENG]
http://mypermissions.org/


WIFI RESPONSE SYSTEMS
Een website voor leerkrachten: hier wordt uitgelegd hoe je, met behulp van een Google Form, instant de antwoorden van studenten kan opvragen, en automatische kan weergeven op bijvoorbeeld een presentatiescherm. Een uitstekend middel om te zien of het werkt in een bepaalde klas, in een bepaald onderwijssysteem, vooraleer veel geld te besteden aan "professionele" systemen.
[Taal: ENG]
http://www.wifliresponse.com/


BEAUTIFUL QR CODES: SPELEN MET QR CODES
Handig: op deze site kan je niet alleen een QR code aanmaken voor een webadres, maar ook voor elke mogelijke tekst. Leuk om bijvoorbeeld te verwerken in een schattenjacht...J Je kan de code neit alleen in het saaie zwart, maar ook in alle mogelijke kleuren aanmaken. Klik rechts op de gegenereerde afbeelding, en kies "save image as" om de code te bewaren.
[Taal: ENG]
http://www.beautifulqrcodes.com/


DROPBOX AUTOMATOR

Ongetwijfeld maak jij ondertussen ook al gebruik van Dropbox: bij deze dienst wordt namelijk een map aangemaakt op jouw harde schijf. Telkens jij iets zet in die map, wordt die automatisch naar Dropbox (in de cloud) geüpload, zodat je vanop elke computer toegang hebt tot die bestanden.
Deze dienst gaat nog een stapje verder, en koppelt automatisch een actie aan elk soort document dat je in Dropbox zet. Bijvoorbeeld: bij elke foto die je in Dropbox zet, wordt die automatisch naar Facebook geüpdate. Telkens je een .doc in je Dropbox zet, wordt die geconverteerd naar een .pdf, enz.
[Taal: ENG]
http://dropboxautomator.wappwolf.com/


PHOTOPIN: GRATIS FOTO'S
Op zoek naar een foto om te gebruiken in je blog? Deze dienst kan helpen. Je vult een zoekterm in het vakje in, kiest de gewenste foto, en klikt op "get photo". Je kan de foto dan downloaden, alsook de nodige tekst voor de credits van de foto. Je kan ook foto's aankopen, en wordt dan naar de bijhorende photo stock dienst gebracht.
[Taal: ENG]
http://photopin.com/


ENGELSE UITSPRAAK
Het Engels zit vol valkuilen. Dear en create bijvoorbeeld bevatten allebei de lettercombinatie "ea", maar worden verschillend uitgesproken.
Dit gedicht zit vol zulke verrassende uitspraakvormen. Suzy wordt niet hetzelfde uitgesproken als busy, heart, beard en heard zijn ook een wereld van verschil. Om te ontdekken.
[Taal: ENG]
http://www.thepoke.co.uk/2011/12/23/english-pronunciation/


FOXYUTILS - PDF BESTANDEN BEWERKEN
Om een PDF bestand te bewerken, dan heb je meestal een desktop programma nodig. Maar met deze webdienst kan het ook: hij bevat verschillende PDF tools, zoals verschillende PDF bestanden samensmelten tot één enkel bestand; of omgekeerd: één bestand in verschillende PDF pagina's opsplitsen; een paswoord toekennen aan een PDF, enz.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/foxyutils-perform-common-pdf-features-online/
http://foxyutils.com/


WISKUNDE IN FILMS
Wanneer er in een film een scène voorkomt waarin een onderwerp behandeld wordt dat ook jou interesseert, dan spits je de oren. Dat is het uitgangspunt van deze site, van een wiskundeprofessor van Harvard, Oliver Knill. Hij verzamelde filmfragmenten waarin wiskundige problemen besproken worden - met min of meer accuraat resultaat.
[Taal: ENG]
http://www.math.harvard.edu/~knill/mathmovies/index.html


SOS ONLINE BACKUP
Deze webdienst biedt je de mogelijkheid om een online backup te maken van je Facebook account. Foto's, status updates en meer, worden er bewaard. Je krijgt in totaal 5 GB ruimte om alles op te slaan.
[Taal: ENG]
http://www.sosonlinebackup.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS ANTWERPSE STADSPLATTEGRONDEN
Een mooi initiatief, dat vooral historici zal interesseren, en al wie als amateur belangstelling heeft voor de geschiedenis van Antwerpen. De stad Antwerpen zet namelijk een verzameling 19e- en 20e-eeuwse stadsplattegronden uit het archief op haar website. Zij staan er in chronologische volgorde. Enkele interessante kaarten staan vermeld in dit artikel bij het FelixArchief.
http://www.felixarchief.be/Stad-FelixArchief/Publicatiekanalen/Stad/Stad-FelixArchief/Website-FelixArchief/Website-FelixArchief-Functionele-navigatie-boven/Website-FelixArchief-Website-FelixArchief-Functionele-navigatie-boven-Nieuws/Stadsplattegronden-online.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BOOKIDO

Een site die de band tussen lezers en boekverkopers/boekhandels nauwer wil aanhalen. De bedoeling is een community te creêren waar lezers kunnen praten over boeken, ook met de boekverkopers, en dan vooral de kleinere zaken.
[Taal: NL]
http://www.bookido.be/nl/pers


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: COBRA EN DE KLAS VAN PIET
Een mooi initiatief van de Vlaamse openbare zender: 24 laatstejaars studenten van het instituut Paridaens, die samen de Klas van Piet vormen, zetten recensies van toneelstukken die zij gezien hebben online. Andere scholieren kunnen hun indruk daarnaast zetten.
[Taal: NL]
http://www.cobra.be/permalink/2.19219
http://www.cobra.be/cm/cobra/podium/podium-recensie/1.1187973


VRIJDAG MULTIMEDIA: TOP 100 AVONTURENSPELLETJES
Een lijst voor de speelvogels: de mensen van Adventuregamers.com hebben een lijst opgesteld van de beste 100 avonturenspelletjes aller tijden. Elk item op de lijst verwijst naar een bespreking van de game, en bevat o.a. ook de link: "als je dit goed vond, dan zal je ook van dit game houden:..."
[Taal: ENG]
http://kotaku.com/5873130/are-these-the-100-best-adventure-games-of-all-time


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE POPULAIRSTE FOTO'S OP STUMBLEUPON
Sommige foto's zijn zo mooi, zo speciaal, dat je zou denken dat ze geen foto, maar een schilderij zijn. In dit artikel worden de foto's die het meeste stemmen kregen op StumpleUpon getoond. Indrukwekkend.
[Taal: ENG]
http://www.myrandomstuff.se/?page_id=4771


VRIJDAG MULTIMEDIA: WORTH 1000 FOTOWEDSTRIJDEN
Op de site Worth1000 worden wedstrijden georganiseerd voor mensen die handig zijn met fotobewerking. Je kan ook de resultaten van de vorige wedstrijden bekijken. Moeten we je nog vertellen dat die resultaten indrukwekkend zijn?
[Taal: ENG]
http://www.worth1000.com/galleries
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
sites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- CES 2012: Samsung toont prototype 70" 4K 2D tv
http://www.belgiancowboys.be/technologie/1971
- CES 2012: Intel focust zich op ultrabooks waaronder ultrabook prototype met doorzichtig touchpad
http://www.belgiancowboys.be/technologie/1966


 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- 'Wachtwoorden kunnen straks de prullenbak in'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3118421/2012/01/12/Wachtwoorden-kunnen-straks-de-prullenbak-in.dhtml
- The Pirate Bay: Stichting Brein is corrupte organisatie
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3118086/2012/01/12/The-Pirate-Bay-Stichting-Brein-is-corrupte-organisatie.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Panasonic water en stofdichte camera
http://www.fan.tv/index.php?option=com_content&view=article&id=19969:panasonic-water-en-stofdichte-camera&catid=40&Itemid=238
- Geheugenkaartje met WiFi en webserver
http://www.fan.tv/index.php?option=com_content&view=article&id=19968:geheugenkaartje-met-wifi-en-webserver&catid=40&Itemid=238
  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Televisieplatform van Linux heet Ubuntu TV
Ubuntu, de meest gebruikte Linuxdistributie voor laptops en desktopcomputers, komt binnenkort ook naar je televisiescherm in de vorm van Ubuntu TV.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6364
- Stapsgewijs van dag naar nacht met de Twilight schemerschakelaar
Met de Twilight-module van DuoTecno beschik je altijd over voldoende lichtintensiteit. Deze intelligente schemerschakelaar past zich namelijk in zeven ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6359


 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Boondoggle: een Facebook, Twitter actie voor Renault
http://www.digimedia.be/News/nl/10974/boondoggle-een-facebook-twitter-actie-voor-renault.html
- De pagina's van merken en bekende personen lokken fans op Facebook
http://www.digimedia.be/News/nl/10961/de-pagina-s-van-merken-en-bekende-personen-lokken-fans-op-facebook.html
computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Tutorial: Gimp 2.6 – 5. Voeg een tekst toe.
http://computertaal.info/2012/01/12/tutorial-gimp-2-6-%e2%80%93-5-voeg-een-tekst-toe/
- Bestrijd SOPA – Ook jij kan het doen (video)
http://computertaal.info/2012/01/11/bestrijd-sopa-ook-jij-kan-het-doen-video/tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Europarlement verzet zich tegen verbod op 'hacktools'
http://tweakers.net/nieuws/79331/europarlement-verzet-zich-tegen-verbod-op-hacktools.html
- Ook Ziggo in hoger beroep tegen Pirate Bay-blokkade
http://tweakers.net/nieuws/79329/ook-ziggo-in-hoger-beroep-tegen-pirate-bay-blokkade.html
*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Gelijkvormigheidsattest gaat digitaal
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/01/12/gelijkvormigheidsattest-gaat-digitaal/article-4000029350498.htm
- Eerste Xperia smartphone met merknaam Sony
http://datanews.knack.be/ict/producten/gadgets/smartphones/eerste-xperia-smartphone-met-merknaam-sony/article-4000029324869.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Android Koopgids januari 2012
http://www.themobilerevolution.be/2012/01/android-koopgids-januari-2012/
- AppStart voor iPhone: je gids in de AppStore
http://www.themobilerevolution.be/2012/01/appstart-voor-iphone-je-gids-in-de-appstore/


 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

TIP: GRATIS INTERNET POLLS: INLEIDING

Met een "poll" of bevraging kan je de vinger aan de pols houden van wat er leeft bij de bezoekers van je website. Vinden zij je website goed? Wat is hun mening over een bepaald onderwerp? Vinden zij de prijs van een bepaald item niet te hoog? Waren zij tevreden over een onderwerp?
Er bestaan verschillende diensten waarbij je gratis een online poll kan creëren. Je moet dan meestal gewoon registreren, en je vragen aanmaken. Daarbij heb je meestal de keuze tussen een open vraag (het antwoord ligt niet vast), met een tekstvlak waarop de bezoeker zijn antwoord kan invullen, of een uitklapmenu met multiple choice.
De dienst zorgt voor het tellen van de resultaten. Maar daarna moet jij wel zorgen voor het meedelen van die resultaten -- dat kan je door een link te zenden naar je lezers van die resultaten, of door het resultaat rechtstreeks op je website of blog te publiceren.
Morgen: de kenmerken van zo'n dienst
http://www.masternewmedia.org/create-online-surveys-guide-to-the-best-free-services/


TIP: GRATIS INTERNET POLLS: DE KENMERKEN
De webdiensten waarbij je een online poll kan aanmaken verschillen allemaal wat van elkaar. Het is belangrijk dat je de verschillende kenmerken van zo'n dienst leert kennen, zodat je de beste keuze kan maken tussen al die aanbieders.
- Webgebaseerd: zij worden volledig op het web gemaakt en beheerd. Je moet geen software, plug-in, add-on of andere downloaden.
- Real time evaluatie: de resultaten van je online bevraging worden in real time verwerkt en zijn onmiddellijk zichtbaar; zodra een bezoeker zijn stem uitbrengt, wordt die verwerkt in de resultaten.
- Verschillende talen: sommige diensten ondersteunen verschillende talen, zodat je een poll bijvoorbeeld in het Frans én Nederlands kan opstellen, en de resultaten laten optellen.
- Rapport: tijdens je online bevraging krijg je een gedetailleerd, analytisch rapport van de stand van zaken: hoeveel mensen tot nu geantwoord hebben, wat hun antwoord was, enz.
Er zijn nog enkele criteria die mee kunnen spelen bij je keuze:
- Hoeveel vragen mag je stellen per bevraging?
- Hoeveel antwoorden krijg je per bevraging?
- Het soort vragen? Kan je binnen één bevraging verschillende soorten vragen stellen?
- Distributie: hoe wordt het resultaat gepubliceerd? (in de website, per e-mail, een rechtstreekse url, enz.)
- Bewerken achteraf: kan je vragen nog bewerken of wissen nadat je de enquête gepubliceerd hebt (bijvoorbeeld: je hebt een kanjer van een dt fout in je vraag gezet?)
- Templates (sjablonen): zijn er templates aanwezig en thema's om zelf aan te passen?
- Export/download: kan je de resultaten exporteren of downloaden om offline te raadplegen?
- Private/public optie: kan je de toegang tot de enquête beperken tot slechts een aantal mensen die kunnen meewerken?
- Skip Logic (vragen overslagen): voorwaardelijke vragen binnen een enquête, die enkel gesteld worden indien een of meer vorige vragen aan een bepaald criterium voldoen
- Premium tools: extra tools en mogelijkheden die je krijgt mits een betaalde account te nemen.
http://www.masternewmedia.org/create-online-surveys-guide-to-the-best-free-services/


TIP: GRATIS INTERNET POLLS: LIMESURVEY

Bij Mater New Media vind je een uitstekende tabel waarin de verschillende diensten met elkaar vergeleken worden. In de volgende dagen gaan wij nader in op enkele van deze diensten.
LimeSurvey is een gratis open-source toepassing, erg gemakkelijk in gebruik. De dienst wordt als uitstekend beschouwd voor marketing, tevredenheid van de gebruikers. Je kan een onbeperkt aantal vragen stellen en antwoorden krijgen, en je kan een onbeperkt aantal enquêtes aanmaken. De enige beperking is de grootte van je database.
Je kan het sjabloon bewerken, en zelfs afbeeldingen en filmpjes toevoegen. Ook aanwezig is Skip Logic (vragen overslaan), 20 verschillende soorten vragen, export functie, verdeling via email, url of link. Zelfs ondersteuning voor meerdere talen is aanwezig.
http://www.limesurvey.org/
http://www.masternewmedia.org/create-online-surveys-guide-to-the-best-free-services/


TIP: GRATIS INTERNET POLLS: SURVEY.IO
Een gratis webgebaseerde dienst waarbij je je een bevraging van je klanten kan doen met gebruik van drie datapunten. Je kan een onbeperkt aantal antwoorden krijgen, en het terug doorverwijzen naar jouw product aan het einde van de bevraging is ook voorzien.
De resultaten kunnen via een rechtstreekse link gedeeld worden, in een website ingebed worden, of via mail gedeeld. Vragen achteraf bewerken, skip logic en export functie zijn niet aanwezig. Je moet een gratis account aanmaken.
http://survey.io/


TIP: GRATIS INTERNET POLLS: SURVEY GIZMO
Dit is een online dienst om een bevraging aan te maken. Je kan een onbeperkt aantal vragen stellen gebaseerd op 20 soorten vragen; het aantal antwoorden varieert van 250 (gratis) tot 2 miljoen (extra). Aangepaste templates, bewerken na publicatie, resultaten exporteren en verdelen via URL, email, zijn mogelijk maar voor sommige moet je wel een abonnement nemen van 19, 49 of 159 dollar per maand.
http://www.surveygizmo.com

shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
STELLA: EMULATOR
Windows XP/Vista/7 - 1,5 MB - freeware
Dit is een Atari 2600 emulator, waarmee je dus die aloude spelletjes uit 1980 kan spelen op jouw computer. De spelletjes zelf vind je op Atari Age. En bij Chip.de vind je een reportage over het installeren en de werking van de software.
http://stella.sourceforge.net/
http://www.atariage.com/
http://www.chip.de/bildergalerie/Die-besten-Atari-2600-Spiele-online-Galerie_35848825.html


GUI CONFIG

All OS - Firefox browser - freeware
Dit is een extensie voor de Firefox browser, die allerlei GUI instellingen gemakkelijk bereikbaar maakt. Beschouw het als een "god-mode" voor Firefox, want je bent oppermachtig. Bij CHip.de vind je een fotoreportage met enkele voorbeelden.
http://www.chip.de/bildergalerie/gui-config-alle-Funktionen-im-ueberblick-Galerie_36209649.html
http://blog.freedig.org/
http://www.chip.de/downloads/gui-config_36210185.html


NOOW: MEDIA PLAYER
Open Source - freeware
Deze alles-in-een desktop mediaspeler wil eigenlijk alles doen wat met media te maken heeft: torrents downloaden, video's van YouTube, die bestanden omzetten in het gewenste formaat, podcasts beheren, je speellijstje organiseren, en meer. Zoveel... dat wij toch een beetje bang zijn voor spyware en adware. Dus toch even opletten bij het installeren!
http://noow.com/
http://www.makeuseof.com/dir/noow-open-source-video-player


VUBOO: VOOR DE VOETBALFANS
Android
Voetbal is erg populair, maar je kan niet overal en altijd alle matches bekijken. Deze app wil je helpen om op de hoogte te blijven van de uitslagen, en contact te leggen met andere voetbalfans.
http://www.makeuseof.com/dir/vubooo-touch-latest-football-matches-android/
http://www.vubooo.com/


EULALYZER: DE GEBRUIKSVOORWAARDEN IN SIMPELE VORM
Wanneer je een nieuw programma installeert, of jezelf aanmeldt voor een nieuwe dienst, moet je steevast het vakje aanklikken "ik heb de gebruiksvoorwaarden gelezen en ben akkoord". Maar hoe vaak doe je dat echt. In 99,99 % van de gevallen heb je gewoon geen zin om je doorheen die droge materie te worstelen - wat je soms voor verrassingen kan zetten.
Deze desktop tool, EULAlyzer, moet deze EULA simpel maken, en gemakkelijk te lezen.
http://www.javacoolsoftware.com/eulalyzer.html
http://www.makeuseof.com/dir/eulalyzer-clarify-terms-and-conditions


BLUESTACKS: ANDROID APPS TESTEN

Wil je wel eens zien hoe een bepaalde Android app werkt, maar heb je geen Android toestel bij de hand? Dan kan je met deze tool de app op jouw desktop uitproberen.
http://bluestacks.com/download.html
http://www.makeuseof.com/dir/bluestacks-run-android-apps-on-windows-pc


NOKIA SUITE - BACKUP VAN JE MOBIELTJE
Nokia / WIndows - 87,9 MB - freeware
Heb je een Nokia toestel? Dan kan je met deze software een backup maken van de gegevens van je smartphone naar je pc. Bij Chip.de vind je een fotoreportage van de verschillende stappen.
http://www.chip.de/bildergalerie/Nokia-Ovi-Suite-Galerie_51403297.html
http://europe.nokia.com/support/product-support/nokia-ovi-suite


INTEL APPUP CENTER
Windows XP/7 - 36,2 MB - freeware
Dit is een app marktplaats, speciaal voor Windows-Notebooks. Leuk is dat nieuwe gebruikers enkele progjes gratis krijgen: Angry Birds, en Chicken Invaders.
http://www.appup.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: MYSHOPI
Android - freeware
Een overzichtelijk boodschappenlijstje is onontbeerlijk om niet urenlang rond te dralen in een supermarkt om nadien thuis te merken dat u de helft vergeten bent. Met de myShopi app hebt u uw lijstje altijd bij de hand en kunt u naar hartenlust artikelen toevoegen die u plots te binnen schieten. Deze app onthoudt al uw vorige aankopen waardoor u snel een nieuwe lijst kunt maken. Bovendien kunt u met myShopi tijd besparen in de supermarkt door uw lijst te ordenen per rayon of productencategorie. Boodschappen doen was nog nooit zo snel en gemakkelijk! (Bron: Sony Ericsson Android Newsletter via BM.com)
https://market.android.com/details?id=com.agilys.myshopi&feature=search_result&hl=nl


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: BACKGAMMON

Android - freeware
Met temperaturen onder het vriespunt en lange donkere avonden is de winter de ideale periode om ’s avonds thuis te cocoonen. En wat is er op zo’n moment gezelliger dan met het hele gezin en een warme kop chocolademelk een gezelschapspel te spelen? Backgammon is een echte klassieker onder de bordspelen en werd meer dan 3.000 jaar geleden in Egypte bedacht. Het heeft zich door de jaren heen in verschillende varianten en overal ter wereld ontwikkeld als hét spel waarbij uw vaardigheid en strategisch inzicht op de proef worden gesteld. Dankzij deze app kunt u Backgammon vanaf nu ook op uw smartphone spelen, alleen tegen uw toestel of in duo’s. Urenlang spanning en speelplezier gegarandeerd! (Bron: Sony Ericsson Android Newsletter via BM.Com)
https://market.android.com/details?id=uk.co.aifactory.backgammonfree&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsInVrLmNvLmFpZmFjdG9yeS5iYWNrZ2FtbW9uZnJlZSJd

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 
 

Het laatste woord....
Dave reageerde op ons artikel over een Facebook voor robotten:
<<<
 
[Hardware] En wat denk je van een Facebook voor robotten?
Ook robotten worden slimmer door informatie uit te wisselen...

Dat is geen goed idee!
 
Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Skynet_(Terminator) >>>>

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Lezer Henk maakt ons erop attent dat er een foutje zit in ons artikel over de  "snipping tool" uit Windows:
<<<
Dag Hilde,
 
Wellicht ben je er ook al door anderen op opmerkzaam gemaakt. Zo niet, dan doe ik het bij deze.
De Snipping Tool die je in Netties van deze week beschrijft kun je in de Nederlandse versie van Windows 7 niet op deze manier vinden.
Tik in het zoekvak Knipprogramma, dan komt het wel in orde.
Door op het gevonden programma te klikken met de rechtermuisknop kun je ervoor kiezen om het vast te maken aan de taakbalk of aan het menu start, zodat je het later niet meer hoeft te zoeken.


Met vriendelijke groeten
Henk Langerak
>>>
Bedankt, Henk!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~=


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
Denk twee keer na vooraleer je spreekt, vooral wanneer je van plan bent te zeggen wat je denkt.
-anoniem-