netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
29/12/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 731 van 24/12/2011Gegroet lezer,


Zo. Vanavond (of morgenavond, afhankelijk van het feit of u een vroege vogel bent of een nachtraaf wanneer u dit leest) is het dus Kerstmis. Een feest dat vrede zou moeten brengen op aarde. Is het een te negatief beeld te denken dat die vrede nog nooit zover weg geweest heeft? Onlysten in Syrië, bloedige aanslagen in Bagdad, een economische crisis zoals we ze nog nooit meegemaakt hebben... Een kerstmis eigenlijk waarop "count your blessings" het motto moet zijn, en we blij moeten zijn met wat we hebben - hoe bescheiden ook. Waarbij vriendschap, liefde en gezondheid de grootste schatten zijn die een mens kan hebben. En niet de laatste smartphone of andere gadgets.

Vier dus, bescheiden of uitbunding, met champagne of met een cola, maar vooral: met de mensen van wie je houdt.

Wij wensen je alvast een ingetogen kerst, een mooi jaareinde, en een goed begin, vol goede voornemens.

Bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde

Onze jury werkt dapper aan haar lijstje met sites, ingestuurd voor onze verkiezing.
Meer hierover:

http://www.netties.be/extra/aankondiging_site2011.htm


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
verkenner
          banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

MICROSOFT DENKT AAN PASWOORDEN MET FOTO'S
Nieuwe vorm van paswoorden nodig voor mobiele toestellen

Paswoorden moet je hebben. Je online identiteit is té belangrijk, om ze onbeschermd te laten, zoals menige internaut gemerkt zal hebben, die 1234 als paswoord gebruikt heeft voor zijn accounts. Een goed paswoord bestaat uit een mengeling van hoofd- en kleine letters, gecombineerd met enkele leestekens.

De brave internaut doet zijn best om zo'n moeilijk paswoord aan te maken. Maar buiten het feit dat zo'n paswoord erg moeilijk te onthouden het is, duikt er de laatste tijd nog een probleem op: zo'n paswoord invullen op de desktop is geen probleem, maar op je mobiele toestel, met zijn beperkte klavier, is het een hele rompslomp om van alfanumeriek naar leestekens en terug om te schakelen.

Daarom heeft Microsoft nu iets bedacht dat enerzijds simpel is, maar anderzijds toch sterk genoeg om de identiteit onomstotelijk te bewijzen: een afbeelding. En, eerlijk gezegd, lijkt het geniaal in zijn eenvoud.

Het principe is simpel, en werkt met vier variabelen: het soort gebaar, de plaats waar het gebaar gemaakt wordt, de richting, en de volgorde. Praktisch wil het zeggen dat je een foto kiest uit je eigen bibliotheek, bijvoorbeeld een foto van jou en je hond, of van jou en je vriend. Het moet gewoon iets persoonlijk zijn. Dan legt software een rooster over die foto, en moet jij enkele gebaren maken: een cirkel trekken rond het hoofd van je vriend bijvoorbeeld, een lijn trekken van zijn mond naar de jouwe, en een punt op de neus zetten van je hond. Er zijn drie soorten gebaren dus: een enkel punt, een cirkel, een lijn.

De software houdt niet enkel de plaats van die gebaren in het oog, maar ook waar je de actie begon, en in welke richting je werkte. Knap.

Maar bij een mobiele telefoon kunnen die gebaren toch verraden worden door de vingerafdrukken, de vegen die je achterlaat op het scherm? Ook daaraan heeft Microsoft gedacht, doordat er ook rekening gehouden wordt met de volgorde waarin je de gebaren maakt.

Meer hierover bij WebProNews en Microsoft zelf. Ons lijkt het in elk geval een slimme én veilige oplossing, vooral voor smartphones!
http://www.webpronews.com/picture-passwords-let-you-unlock-your-device-by-drawing-on-a-family-photo-2011-12
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/12/16/signing-in-with-a-picture-password.aspx


SKYDRIVE NU OOK OP DE SMARTPHONE
En ja... iPhone is er ook bij, naast Windows Phone

Verleden week hebben we het al even aangehaald, de trend van Microsoft om verder te kijken dan zijn (Windows) neus lang is. Steeds meer Microsoft producten komen uit voor andere besturingssystemen dan het eigen Windows. Zo kwamen verleden week Xbox Live aan de beurt, Windows Live Messenger, Microsfot tag, Xobx game Kinectimals.

Bij dat lijstje komt nu ook SkyDrive bij, de online opslagruimte van Microsoft. Verleden week gaf Microsoft met één pennenstreek elke bezitter van een iPhone 25 GB opslagruimte in de cloud. Daar kan je dus video's, afbeeldingen, documenten uploaden en delen met anderen. Deze ruimte werd voorheen ook al aangeboden, maar dan alleen via het web, via Skydrive.live.com, en via een ingebouwd app voor de smartphones onder Windows Phone.(1)(2)

Waarom doet Microsoft dit, vraagt een artikel in The Guardian zich af. Het geeft meteen enkele antwoorden. Zoals: Microsoft is geen hardware, maar een software maker. Apple heeft hardware gemaakt die succes heeft bij veel gebruikers. Door software zoals OneNote ook voor iOS-gebruikers uit te brengen, haalt Microsoft meteen die gebruikers binnen.(2)
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MytIzhssHZk
http://skydrive.live.com/
http://www.guardian.co.uk/technology/blog/2011/dec/16/microsoft-office-ipad-appsINTERNET EXPLORER DOET UPDATES VOORTAAN AUTOMATISCH
Afhankelijk van je instellingen bij Windows Update uiteraard

Internauten vallen uiteen in twee categorieën: zij die alle nieuwigheden uitproberen, en zij die hun systeem intact houden zoals het was - tenzij ze tot het uiterste gepusht worden. Want voor de geeks mogen updates en het installeren van software de normaalste zaak ter wereld zijn, voor heel wat gebruikers, die niet zo tech onderlegd zijn, is het dat niet. Zij behouden hun computer zoals hij is, en pas wanneer ze een compleet nieuwe computer kopen, zullen zij (misschien tot scha en schande) opmerken dat er nieuwe versies bestaan van het WIndow OS, van de browser, van de meeste software... Gewoon omdat die nieuwe machines met de laatste versies uitgerust zijn.

Bij deze categorie gebruikers zijn er ook heel wat die nog met versie 6 van de IE browser rondlopen. Gewoon omdat Microsoft die wel in de updates aanbiedt, maar omdat de gebruiker expliciet moet zeggen dat hij de update wil installeren. Met alle gevolgen vandien - waar IE nu al aan versie 9 zit, zijn er heel wat gebruikers die nog altijd versie 6 van de IE browser op hun systeem hebben staan.

Daarom heeft Microsoft nu een verandering in zijn beleid aangekondigd: de updates aan de IE browser worden voortaan mee opgenomen in de normale Windows updates, en er is geen aparte goedkeuring meer nodig. Bij de eerstvolgende update van Windows zal, wie een versie XP heeft van Windows, een upgrade krijgen naar IE8. En bij de mensen met Vista en Windows 7, wordt de browser automatisch geüpdate naar versie 9.

Dat is: indien je in je voorkeursinstellingen voor de Windows update aangegeven had dat de updates automatisch moeten gebeuren, in de achtergrond. BIj mensen die verkozen hadden dat er eerst toestemming gevraagd moet worden voor de update, zal die toestemming nog altijd nodig zijn.
http://arstechnica.com/microsoft/news/2011/12/microsofts-new-automatic-update-plan-could-finally-spell-the-end-of-ie6.ars


SPEELT GOOGLE VALS MET RAPPORTEN OVER VEILIGHEID FIREFOX?
Lab beschuldigt Google van onfrisse praktijken

Of het waar is, kunnen wij in dit geval onmogelijk nagaan; daarom geven we het bericht met het nodige voorbehoud. Wetenschappers beschuldigen Google er echter van dat het niet eerlijk gespeeld heeft bij een recent rapport over de veiligheid van browsers. De methodologie van het rapport wordt in vraag gesteld, alsook de timing. Moeten we daar bij nog zeggen dat Firefox onderaan de lijst van veilige browsers verscheen in dat rapport?

Volgens de wetenschappers werden belangrijke beveiligingsmaatregelen in Firefox en andere browsers gewoon genegeerd. Zo werd geen rekening gehouden met een proactieve technologie die in IE9 gebruikt wordt. En bij andere testen werden die tools dan gewoon uitgeschakeld. Bij het testen van malware werd gebruik gemaakt van sites die publiek bekend zijn, een factor die opnieuw in het voordeel van de Chrome browser werkt.

Het fijne van de beschuldigingen lees je bij IT Pro Portal. (1)

In een commentaar op het artikel weerlegt een woordvoerder van Google Communications de beschuldigingen. Wie heeft het bij het recht eind?
http://www.itproportal.com/2011/12/16/nss-labs-accuses-google-funding-inaccurate-report-firefox-security/


MINDER PHOTOSHOP BEWERKTE FOTO'S IN ADVERTENTIES
Celebs zullen er voortaan een beetje gewoner uit zien

Wie gelooft advertenties eigenlijk? De mensen in die advertenties zien er zo perfect uit, dat het niet meer menselijk is - vooral de beroemdheden met hun rimpelloze teint, hun glanzende lokken, hun perfect figuur... Uiteraard zien die beroemdheden er in het echt niet zo perfect uit. Wat een flinke dosis makeup niet kan camoufleren, zal achteraf, via Photoshop, wel bijgewerkt worden.

Wel, daar zal een einde aan komen. In de VS is er (eindelijk) een beweging aan het ontstaan die bedrog in reclame moet bestrijden. Als gevolg daarvan heeft Proctor & Gamble alvast aangekondigd dat het foto's van haar modellen niet meer zou bewerken. De concrete aanleiding ervoor is een foto van een paar perfecte ogen, met heerlijke wimpers. De foto moet reclame maken voor mascara, en belooft dat ook jij zulke perfecte wimpers krijgt, indien je de CoverGirl mascara gebruikt. Maar onderaan de foto staat er in heel kleine lettertjes dat de wimpers op de foto bewerkt zijn na de productie. En dat is een beetje vals spelen, niet?

De Amerikaanse wetgever kreeg het op zijn heupen van deze praktijken, en nam Proctor & Gamble in zijn vizier. Dat heeft nu dus beloofd zijn advertenties aan te passen. En dus zal je in de toekomst modellen zien die ietsje minder perfect zijn dan gewoonlijk...

Meer hierover bij WebProNews
http://www.webpronews.com/photoshopped-ads-may-happen-a-lot-less-2011-12BEZOEK HET LOUVRE MET DE NINTENDO 3DS
Spelconsole vervangt audiogids

Ga je over enkele weken naar Parijs, en breng je er een bezoekje aan het beroemde Louvre-museum, dan kan het zijn dat je in plaats van de traditionele audiogids een heuse Nintendo spelconsole in je handen geduwd krijgt. Een console die bovendien 3D weergeeft, zonder dat je daarvoor een speciale bril moet opzetten.

Het museum zal 5.000 3DS toestellen aankopen; die zullen een map bevatten waarop je exacte locatie in het museum weergegeven wordt. Je treft er een reeks routes in het museum aan rond bepaalde thema's, ook enkele die kindvriendelijk zijn. En honderden commentaren zullen je in verschillende talen iets vertellen over de werken die je ziet.

Nintendo heeft volgens Agence France Presse de content ontwikkeld, maar wel onder supervisie van het Louvre, dat "editorial control" behoudt.

Het Louvre gaat trouwens voluit voor het digitale. Er zouden namelijk apps komen voor de smartphone, die eveneens dergelijke functies bieden. Meer hierover bij PC World, en bij Mashable, dat een video heeft.
http://mashable.com/2011/12/16/nintendo-3ds-louvre/
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2397744,00.asp


GOOGLE HEEFT GOEDE VOORNEMENS - NOG VOOR HET NIEUWE JAAR
In elk geval kan je nu al leuke Scribbles sturen in Gmail

Google kondigt op zijn blog aan dat het voor een late Sinterklaas - of een vroege Kerstman speelt, met tal van nieuwigheden voor Google+. Een kort overzicht.

Om te beginnen kan je je stroom berichten fijner afstellen, zodat de belangrijke berichten beter opvallen. Daarvoor werd bij de kringen een schuivertje in het leven geroepen, waarmee je de belangrijkheid van een bepaalde kring kan verhogen of verlagen. Postings van die kring zullen voortaan meer of minder nadruk krijgen in je stream.

De Google balk werd ook verbeterd, zodat de meldingen rechts bovenaan meteen duidelijk zeggen wat voor soort melding het is, via een sneak preview. Je kan ook meteen zien welke +1's je postings gekregen hebben, en hoe vaak je postings gedeeld werden sinds je laatste bezoek. Voor de Google+ Phtotos werd het bekijken van foto's in Lighbox vereenvoudigd, plus de mogelijkheden om foto's te taggen werden uitgebreid.

En tot slot: de Google+ Pages voor merken en bedrijven, zodat je tot 50 personen kan benoemen die mee de pagina kunnen beheren. Voortaan zullen zowel de gebruikers die zo'n merkenpagina een +1 gegeven hebben, of ze toegevoegd hebben tot een kring, meetellen als "fans". Meer hierover bij Google zelf (1) en GigaOm dat meteen nog een functie aan zijn verlanglijstje voor Google+ toevoegt: een filter API.

Ben je niet zo'n Google+ gebruiker, dan heeft Google toch nog wat leuks voor jou in zijn Sinterklaas- of Kerstmanzak zitten: Scribble voor Gmail. Deze functie is beschikbaar voor de Gmail iOS app, of voor wie Gmail in zijn browser gebruikt op een iOS 4+, Android 3.1 of Playbook toestel. Je kan ermee leuke tekeningen aan je Gmail boodschappen voegen, zoals een kopje koffie en andere symbolen die een mail kunnen opfleuren. (3)
http://googleblog.blogspot.com/2011/12/google-few-big-improvements-before-new.html
http://gigaom.com/2011/12/19/google-plus-filter-api/
http://www.webpronews.com/scribbles-for-gmail-just-in-time-for-the-holidays-2011-12


QUORA WORDT MET BOARDS MEER DAN VRAAG EN ANTWOORD
Nog meer de nadruk op sociale aspect

Bij Quora kan je terecht met je vragen, en de antwoorden volgen die anderen geven. Deze functie werd nu uitgebreid met iets dat "Boards" heet, en waarbij je ook andere content op je profiel kan zetten: postings, vragen die anderen gesteld hebben, antwoorden, enz die al elders op Quora bestaan.

Een board is misschien te vergelijken met een lichtgewicht versie van een blog, maar dan wel waarbij verschillende auteurs aan een board kunnen samenwerken, of gewoon een private board. Net zoals vroeger kan je ook zo'n board volgen, zodat je op de hoogte blijft van bepaalde onderwerpen.

Eigenlijk, als je het ons vraagt, vindt Quora hiermee de aloude usenet nieuwsgroepen opnieuw uit - maar dan met een laagje sociaal netwerk erbij. Maar probeer het eens uit? Quora-gebruikers zweren bij het nut van de dienst...

TechCrunch en WebPronews bespreken de nieuwigheden.
http://www.webpronews.com/quora-launches-boards-feature-2011-12
http://techcrunch.com/2011/12/19/quora-expands-beyond-qa-launches-boards-a-way-to-personally-curate-information/
http://www.quora.com/


WORDPRESS VOOR ANDROID 2.0
Heldere, gebruiksvriendelijke interface voor het kleine scherm

De populaire blogdienst WordPress heeft een nieuwe versie uitgebracht van zijn software voor Android toestellen (of, om het in populaire termen te zeggen: zijn app). Daarbij werd er zorg voor gedragen dat het dashboard aangepast is aan het kleine scherm. Heldere iconen, met één vinger aan te toetsen, bieden je alle opties die je het meest gebruikt om een nieuwe posting te schrijven, media te uploaden, statistieken te bekijken, en meer.

Voor de andere functies is er dan weer bovenaan het scherm de "Action Bar", die je toegang geeft tot andere rubrieken in de app. Tik op de naam van het blog om naar een andere blog over te schakelen (heel wat gebruikers houden immers meerdere blogs bij), je content te verversen, of het dashboard op te roepen waar je ook bent in de app.

Ook het intypen van teksten werd nu gemakkelijker, door de nieuwe knoppenbalk met opmaakfuncties die boen het klavier verschijnt. De editor gaat ook over in full screen modus, wat het natuurlijk veel simpeler maakt om op het kleine scherm teksten te tikken.

Een video met de nieuwe functies vind je bij WebProNews. De app kan gedoownload worden in de Android Market. Je voelt je vingers meteen jeuken om aan een blogposting te beginnen!
http://www.webpronews.com/wordpress-android-2011-12
http://en.blog.wordpress.com/2011/12/19/wordpress-for-android-2-0-now-available/
SOCIALE MEDIA EN POLITIEK: EEN SLAPPE KOORD
Moeten de sociale media accounts van protestbewegingen stilleggen, of juist aanmoedigen?

Dankzij Twitter (en de andere sociale media) is het heel gemakkelijk geworden om protest te organiseren. Neem nu bijvoorbeeld de staking van donderdag: binnen de kortste keren was er een actie op touw gezet door mensen die de staking van de openbare diensten, en dan vooral het openbaar vervoer afkeuren. Op Reizigersprotest.be (1) kan je namelijk een zogenaamd treinticket downloaden, dat de treinreiziger, naast zijn gewone vervoersbewijs moet laten zien, om zijn onvrede met de staking uit te drukken (2).

Dat is iets wat kan, bij ons in België. Want hier is geen censuur. Anders is het bijvoorbeeld in Congo. Daar zijn de laatste weken zware onlust uitgebroken, na de verkiezingen. De bevolking aanvaardt de verkiezingsuitslag, waarmee ongetwijfeld gesjoemeld werd, niet, en probeert protestacties te organiseren. Om die de kop in te drukken, heeft nu de overheid in Congo het gebruik van de sociale media en van sms-boodschappen verboden in het land (3). Wat misschien wel hinderlijk is voor de protestanten - doch niet zo heel erg, want ongetwijfeld zullen zij andere manieren vinden om met elkaar te communiceren. Voor de doven van het land weegt dit verbod wel veel zwaarder door. In de Democratische Republiek Congo zijn er ongeveer 1,4 miljoen doven, op een bevolking van 72 miljoen burgers.

De vrijheid van Twitter, de mogelijkheid om protest te organiseren, heeft echter ook een keerzijde - althans in de ogen van de overheden die geconfronteerd worden met dit protest. In de VS wordt bijvoorbeeld Shahab, een groepering die van de Amerikaanse overheid het etiket "globale terroristen" opgeplakt krijgt (al dan niet tercht, dat laten wij in het midden) met argusogen gevolgd op Twitter. De account van die groep, @HSMPress, zou namelijk gebruikt worden om nieuwe volgelingen te rekruteren - en daarmee bedoelen we uiteraard geen volgelingen op Twitter, maar wel in het echte leven, om als actieve strijder mee te werken aan de beweging. Er gaan daarom stemmen op om deze account te verbieden (3).

Alhoewel je in het geval van deze beweging nog zou kunnen zeggen dat een verbod terecht zou kunnen zijn, is  het verbod op zo'n account gewoon een beslissing die genomen wordt vanuit een bepaalde optiek. Wat voor de ene gewettigd verzet is tegen een dictatoriaal regime, is voor de andere gewoon terrorisme en landverraad.

Daarom wordt er nu stilaan ook gedacht aan een alternatieve manier om Twitter-boodschappen de wereld in te kunnen sturen, zonder bemoeienis van overheden. Dat is dan TextSecure, een Android App waarmee je sms boodschappen kan versleutelen, een app die erg populair is bij activisten in vele landen, omdat het hen anonimiteit kan bieden. Twitter heeft het bedrijf dat TextSecure maakt, Whisper Systems, een maand geleden gekocht, en heeft nu van TextSecure een open source software gemaakt. Dat betekent dat software-ingenieurs verder kunnen bouwen op deze tool en hem kunnen aanpassen aan eigen noden, met de uiteindelijke bedoeling nog meer anonimiteit en veiligheid te bieden. (4)

Waarmee nogmaals aangetoond wordt hoe, in onze ogen, Twitter eigenlijk de enige écht sociale tool is, die onze maatschappij echt iets bijbrengt - dit in tegenstelling tot Facebook, dat, nogmaals in onze ogen, een speeltuin is voor de merken om reclame te lanceren, en voor de internaut om aan narcisme en navelstaren te doen.
http://www.reizigersprotest.be/
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20111220_142
http://mashable.com/2011/12/20/somalia-twitter-shabab/
http://mashable.com/2011/12/20/textsecure-open-source/EU SMOKKELT ACTA EUROPA BINNEN
Handelswijze ruikt erg "fishy"...

Is het een straat te ver om te stellen dat de wereld niet meer geregeerd wordt door democratische regeringen, door het volk gekozen, maar door bedrijven? Misschien. Maar je zou toch zo gaan denken, als je het volgende bericht leest. Het gedegenereerde kapitalisme ten kop...

Het blijkt namelijk dat een 30-tal ministers het voorbije weekend, in alle stilte en zonder inspraak van de bevolking, beslist hebben om ACTA erdoor te drukken. Deze handelsovereenkomst, Anti Counterfeit Trading Agreement, is er gekomen onder druk van Amerikaanse lobbygroepen, en moet een kader creëren voor "wereldwijde bescherming van intellectueel eigendom".

Tegen ACTA bestaat veel protest - iets waarover wij al uitvoerig bericht hebben. Onder meer omdat ook hier weer de rechten van de burger op schandalige manier met de voeten getreden worden, wanneer hij ook maar verdacht wordt van het pirateren van een stukje muziek of film. En nogmaals: piraterij keuren wij af, overtreders mogen, moeten gestraft worden, maar alles in proportie, en met eerbied voor de rechten van de verdediging.

De onderhandelingen over ACTA zijn dan ook in het grootste geheim gevoerd, en slechts bij mondjesmaat kon de pers er inzage in krijgen. Ook nu weer is de manier waarop ACTA erdoor gedrukt wordt erg stiekem: op een vergadering waarop eigenlijk voor de rest alleen maar onderwerpen over .... visserij op de agenda stonden. "Fishy", inderdaad.

Een van de kwalijke gevolgen van ACTA, als het erdoor komt (het moet nu nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement en de nationale parlementen van de 27 EU lidstaten), is dat de providers politieagent moeten gaan spelen, het internetverkeer bewaken, en de gebruiker zelfs te straffen indien die iets illegaals downloadt. (Met dank aan @marijkepante voor de waakzaamheid)

Meer hierover op onderstaande links.
http://groen.be/actualiteit/Nieuwsflash-eu-regeringen-drukken-ondertekening-acta-door-ondanks-grote-bezwaren_2483.aspx
http://www.out-law.com/en/articles/2011/december/council-of-ministers-backs-eu-signing-of-acta/
http://www.techdirt.com/articles/20111219/02385917123/eu-council-quietly-adopts-acta-hiding-it-agriculture-fisheries-meeting.shtml


RIAA BLIJFT AANDRINGEN DAT GOOGLE ZOEKALGORITME AANPAST
Neutraliteit van de zoekmachine in het algemeen aan het wankelen gebracht

Al even lang als de zoekmachines bestaan, bestaat ook de vraag: is een zoekmachine echt enkel maar een neutraal doorgeefluik, of moet het filteren wat het doorgeeft? Mag het bijvoorbeeld links naar kinderporno geven indien een pervert daarnaar zoekt? Of, minder onschuldig, links naar illegaal gekopieerde films en muziek?

Uiteraard vind het RIAA, Recordingn Industry Association of America, van wel. Deze belangengroep van de muziekindustrie is het al lang een doorn in het oog dat je, wanneer je "lady gaga mp3" intikt, vlot doorgewezen wordt naar plekken waar je deze song illegaal kan downloaden - naast uiteraard de plekken waar je hem ook legaal kan kopen.

Nu heeft Google al een kleine aanpassing doorgevoerd aan zijn zoekmachine; eerder kon je al bij Netties lezen dat autosuggest voor bittorrent bestanden niet werkt (het automatisch aanvullen van een zoekterm door het geven van suggesties). Maar het RIAA wil meer. Verleden jaar had Google enkele beloften gedaan aan het RIAA, maar volgens die belangengroep gaan die beloften niet ver genoeg, en werden ze bovendien niet of onvolledig gehouden.

Met name wil het RIAA nu dat Google zijn zoekalgoritme verandert, zodat sites met illegale content niet meer bovenaan verschijnen bij de zoekresultaten. Nu zijn die resultaten gebaseerd op de populariteit van links, en helaas zijn sites met illegale content nog altijd erg populair.

Meer hierover bij Search Engine Land (1)

Het is natuurlijk de vraag of die grote kanonnen om de kleine downloader te straffen eigenlijk nog wel van deze tijd zijn; nu er volop streaming muziek aangeboden wordt aan een belachelijk laag bedrag (bij de verschillende streaming diensten heb je voor 4,99 euro per maand alle muziek ter wereld ter beschikking), valt het te verwachten dat piraterij stilaan uitsterft, althans van muziek. Voor films, en dan vooral voor tv-feuilletons, zal die piraterij wellicht nog even aanhouden. Vooral omdat er geen wettelijk aanbod is, zoals in de VS, om bijvoorbeeld alle afleveringen van een bepaald feuilleton legaal te kunnen bekijken.
http://searchengineland.com/riaa-scolds-google-about-piracy-105254


EVERNOTE 'CLEARLY' NU ALS EXTENSIE VOOR FIREFOX
Artikels later lezen, zonder reclame!

In november had Evernote, de handige dienst om notities en to-do lijstjes te bewaren, al een extensie uitgebracht voor de Chrome browser: Clearly. Nu is die ook beschikbaar voor de Firefox browser.

Het bijzonder handige aan Clearly, is dat je pagina's kan markeren om later te lezen. Daarvan wordt dan een maakt om de artikels te lezen. Ook worden artikels die over meerdere pagina's uitgespreid zijn, als één pagina bewaard.

Klik je, na installatie van de extensie, op het olifantje in je browser, dan wordt die opgeschoonde versie bewaard naar je Evernote account. Die huist natuurlijk op het web, zodat je het artikel ook op al je andere  (smartphone, tablet, pc, ...) kan lezen.

Een basisaccount bij Evernote, die eigenlijk al heel veel functies bevat, is volledig gratis. Wie het ooit gebruikt heeft, zweert erbij. Evernote heeft dan ook al veel speciale tools, zoals een knipselboek voor voedsel (Evernote Food), en een app om namen te onthouden van mensen die je ontmoet hebt (Hello).

Een video met een demo van Clearly vind je bij Evernote zelf en bij ReadWriteWeb.
http://www.readwriteweb.com/archives/evernotes_clearly_clean-reading_extension_comes_to.php
http://blog.evernote.com/2011/12/21/evernote-clearly-arrives-on-firefox/
http://www.evernote.com/about/download/clearly.php


SMARTPHONES MEER GEBRUIKT DAN INSTANT CAMERA'S
Maar maakt dit iedereen tot een fotojournalist?

De meeste smartphones zijn tegenwoordig uitgerust met een krachtige camera, die mooie scherpe foto's maken kan. En omdat je je smartphone altijd bij je hebt, en een aparte camera niet, verdringt de smartphone stilaan de point-and-shoot camera: 27% van alle foto's werden in 2011 genomen met een smartphone, tegenover 17% het jaar daarvoor. Traditionele camera's zijn nu goed voor  44%, tegenover 52% verleden jaar.

De camera op het mobieltje heeft dan ook een lange weg afgelegd. Uiteraard zijn het niet alleen de megapixels die meetellen (snelheid, lens, ... spelen ook een rol), maar de meeste mobieltjes hebben nu toch gauw een 8 megapixel camera aan boord, waar dat in het begin amper 2 MP was. (1)

Al die camera's hebben er nu ook toe geleid dat iedereen die getuige is van iets, daarvan foto's neemt. Iedereen wordt als het ware een fotojournalist. Moet de beroepsfotograaf, de échte fotograaf dan voor zijn brood vrezen? In een interessant artikel op Photozz wordt daarover een boom opgezet. De conclusie moet de beroepsfotograaf gerust stellen. Want waar de occasionele fotojournalist, de getuige van iets, er misschien als eerste bij is, is het de beroepsfotograaf die de juiste foto maakt, die weet wat impact heeft, die oog voor beeld heeft. Hij maakt een foto die een verhaal vertelt. (2)
http://gigaom.com/2011/12/22/smartphones-killing-point-and-shoots-now-take-almost-13-of-photos/
http://www.photozz.com/fizz/23829208.aspx


KAN NAUWERE SAMENWERKING MET FACEBOOK DIGG REDDEN?
Wat je deelt op Digg verschijnt in je nieuwsfeed

Er was een tijd dat Digg enorm populair was. Gebruikers brachten er interessante artikels en websites aan; de gemeenschap kon die dan naar de frontpagina van de site stemmen, als de aangebracht links tenminste interessant waren. Op de site kon men een zekere status verwerven, en er ontsponnen zich ook discussies rond de aangebrachte links.

Maar toen... kwam Twitter. Heel wat van wat Digg doet, zoals het aanbrengen van links, wordt nu overgenomen door Twitter, en op een veel eenvoudigere manier. Digg zag de laatste maanden dan ook haar populariteit tanen, ondanks enkele grondige vernieuwingen van de site.

Nu echter heeft Digg een strategisch belangrijke stap gezet: via een nauwe samenwerking met Facebook wordt aldaar een sociale reader gelanceerd van Digg. Activeer je op je Digg account de mogelijkheid tot sociaal delen van je berichten, dan zal elk verhaal dat je leest automatisch gedeeld worden op je nieuwsfeed in Facebook, je tijdslijn, de news ticker van je vrienden.

Je kan daarbij bepalen in hoeverre je delen wil: je kan deze tool volledig uitzetten, of bepalen met welke kring vrienden je wil delen. Je kan de berichten over wat je deelt zelfs nadien bewerken.

Digg hoopt in elk geval hiermee terug bezoekers te lokken naar haar site. Of het lukken zal om het tij met deze stap te keren, zullen we over enkele maanden weten...
http://www.readwriteweb.com/archives/digg_meets_frictionless_sharing_launches_social_re.php
http://www.digg.com

Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 

 
hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!ZIJDEN DRADEN KUNNEN ZENUWEN HELPEN BIJ REGENERATIE
Misschien ook herstel van ruggenmerg en oogzenuwen?

Een van de meest kwetsbare onderdelen vna het menselijke lichaam, zijn de zenuwen. We zitten er vol mee, maar we weten pas waar ze zitten, wanneer er iets fout mee loopt. Denk maar aan zenuwpijn in je tanden...

Omdat de zenuwen zo heel fijn zijn, is het, wanneer er iets fout is, en de zenuw geknapt is, moeilijk om die terug te herstellen. Wetenschappers van de universiteitskliniek in Leipzig hebben nu echter een doorbraak bereikt. Samen met collega's uit de VS en Frankrijk hebben zij elektrisch gesponnen zijden draden ontwikkeld die beschadigde zenuwen kunnen helpen om terug aanteen te groeien.

Een ontdekking die grote perspectieven belooft. Want dit zou betekenen dat zenuwen die nu beschadigd zijn bij bijvoorbeeld mensen met gehoor- of zichtproblemen, beschadigingen bij het ruggemerg waardoor mensen verlamd zijn, kans zouden maken op herstel.

En dat, lezers, is een veel belangrijker bericht dan elke nieuwigheid die Facebook, Twitter of Google ooit kan doorvoeren... Meer erover bij Pressetext.
http://www.pressetext.com/de#news/20111217004


TOUCHFIRE MAAKT IPAD KLAVIER VOELBAAR
Blind typen toch iets gemakkelijker gemaakt...

Heel wat gebruikers (mezelf incluis) zweren bij een écht klavier, met toetsjes die je onder je vingers voelt. Een klavier op een aanraakscherm is voor hen niet ideaal, vooral niet om blind te typen. Een reden waarom een iPad voor hen nooit een echt werkinstrument zal zijn.

Maar daar komt nu misschien verandering in. Software ontwerper Steve Isaac heeft een manier bedacht om het touch klavier van Apple om te vormen tot een heus klavier. Daarvoor wordt een dunne, soepele siliconenmat, de "TouchFire", die exact op het iPad toestel afgestemd is, over het beeldscherm gelegd.

Deze mat brengt de toetsaanslagen over naar het toestel, zonder daarom mee te veren op de andere toetsen. De gebruiker van zijn kant kan de toetsen voelen, en dus veel intuïtiever op het scherm typen. En omdat de TouchFire heel gemakkelijk op te rollen en mee te nemen is, is het ook een handig alternatief voor de aparte hardware klavieren.

Meer bij Pressetext, en de makers van de matjes, TouchFire zelf.
http://touchfire.com/
http://www.pressetext.com/de#news/20111219010


SONY BRENGT PLAYSTATION VITA UIT
Wil marktaandeel in mobiel gamen terug veroveren

Verleden week heeft Sony in Japan zijn PlayStaton Vita draagbare spelconsole uitgebracht. Daarmee wil het terug een stukje marktaandeel veroveren, dat het verloren had aan de iOS toestellen van Apple. Want waar het jarenlang enkel moest optornen tegen andere gaming consoles, moest het de laatste maanden lijdzaam toezien hoe dat marktaandeel weggesnoept werd door spelletjes om smartphones zoals de iPhone en Android. Volgens een recent onderzoek van analist Flurry zouden die twee verleden jaar zelfs goed zijn voor 58% van alle inkomsten in de games in de VS.

Nu, als je het ons vraagt, is het ook wel een heel verschil. Bij de klassieke gameconsoles betaal je de games peperduur. Bij een smartphone geldt het tarief dat voor de meeste apps telt - en je kan de meeste gebruikers tegenwoordig niet meer bewegen om meer dan 9,99 euro neer te tellen. Dat heeft voor- en nadelen. Wat aan prijs per stuk verloren wordt, moet goedgemaakt worden door aantallen. Maar anderzijds is deze prijs van de games het "tipping point", de grens tussen teveel (waarbij de internaut besluit om toch liever het game illegaal te gaan downloaden), en net genoeg, zodat de internaut het bedrag met plezier betaalt.

Het toestel zal in de VS verkrijgbaar zijn vanaf februari, vermoedelijk aan een prijs rond de $249.
http://www.appleinsider.com/articles/11/12/17/sony_launches_playstation_vita_handheld_to_reclaim_mobile_gaming.html
http://www.webpronews.com/sony-playstation-vita-hits-japan-2011-12


DE 199 $ TABLET VAN ARCHOS HEEFT HONEYCOMB AAN BOORD
Maar kan hij het halen van de Kindle Fire?

Wij zijn al langer fan van Archos, de Franse maker van draagbare muziek- en filmspelers, en van tablet computers. Zoals al eerder gezegd, maakte Archos al tablets lang voor er sprake was van een iPad. En aan goedkopere prijzen. In het begin waren dat tablets met een eigen OS erop, nu zijn dat voornamelijk tablets met het Android OS.

En dus heeft Archos nu een tablet aangekondigd met het Android Honeycomb besturingssysteem erop, de laatste versie van Android. Bovendien is dit het eerste tablet dat onder de $200 kost - alle andere Android tablets  onder die magische grens hebben een oudere versie van Android aan boord.

Verdere specificaties, voor wie dit toestel wil vergelijken met de Kindle Fire, het toestel dat door waarnemers als de concurrent gebrandmerkt wordt voor deze Archos: een 1024 x 600 capacitive aanraakscherm, 512 MB RAM, 1,2 GHz processor. Ter vergelijking; de Kindle Fire heeft weliswaar een dual-core processor, maar die is slechts 1,2 GHz, er is ook 512 MB RAM, maar het Archos toestel heeft wel een microfoon en wbcam aan boord.
http://gigaom.com/mobile/archos-fights-kindle-fire-with-199-honeycomb-tablet/
http://www.geek.com/articles/gadgets/archos-70b-is-a-7-inch-android-honeycomb-tablet-for-199-20111221/


WAT DENK JE VAN EEN COMPUTER, ZO GROOT ALS EEN IJSBLOKJE?
En toch een processor van 800 Mhz!

Twee inch. Dat is 5 cm. Groter is de Cubox computer niet, die de vorm heeft van een kubusje dus. In het miniatuur plastic omhulsel zit toch een 800 Mhz processor, 1 GB DDR3 RAM, een gigabit Ethernet aansluiting, een HDMI output, twee USB 2.0 poorten, een eSATA connctor, een microSD slot voor een flashkaart voor je besturingssysteem (een kaart van 2G wordt bijgeleverd), en een microUSB poort voor het debuggen.

Op de computer kan je elk OS installeren dat compatibel is met de ARM technologie, zoals Android, Ubuntu, Debian. Het toestel is bovendien erg energiezuinig: slechts 3 watt verbruikt de 5V voeding.

Waarvoor je zo'n miniatuur toestel zou kunnen gebruiken? Wel, bijvoorbeeld voor digitale seinen en reclameborden, als thin client, of als HD media player. sexy is het beestje niet echt te noemen, maar het is toch een wonder dat men technologie in zo'n klein blokje krijgt!

Meer bij Geek.com
http://www.geek.com/articles/chips/cubox-is-a-sexy-ice-cube-sized-arm-computer-20111221/ 
hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Bitdefender lanceert zich op de Android markt met nieuwe beveiligingsoplossing
Bitdefender Mobile Security voor Android combineert toegevoegde waarde en minimale impact op batterij en besturingssysteem
http://www.bitdefender.com/solutions/mobile-security-android.html

*** Nexans sponsort Louvre-Lens Museum
Door gratis voedings- en communicatiekabels aan het nieuwe Louvre-Lens Museum te leveren, draagt Nexans bij aan de beveiliging en ontwikkeling van historisch, cultureel en artistiek erfgoed.
http://www.nexans.com/sponsorofthelouvrelens.

*** Vrienden, vijanden en Facebook®: de oorlog wordt verklaard
Oplichters diversifiëren en verfijnen hun aanvallen ten gevolge van de wijzigingen die gepresenteerd werden tijdens de f8 conferentie in september
http://www.bitdefender.com/media/materials/white-papers/en/Facebook_Whitepaper_.pdf

*** Proces games in de bibliotheek
De rechtbank van eerste aanleg in Gent heeft de eis van de Belgian Entertainment Association (BEA), om het uitlenen en spelen van videogames in Vlaamse bibliotheken te verbieden, afgewezen.
http://www.vvbad.be/bericht/proces-games-de-bibliotheek

*** Voert Google een oorlog tegen kleine nieuwssites?
Een artikel dat dit vindt:
http://www.zdnet.com/blog/foremski/googles-highly-profitable-secret-war-against-small-businesses-and-jobs/2025
En een artikel dat dit ontkent
http://www.allbusiness.com/google-war-small-business/16754323-1.html

*** Chief Information Officers (CIO's) maken zich zorgen over de risico's van de verdere opmars van nieuwe informatietechnologiemodellen en -trends. Dat blijkt uit een internationale studie in opdracht van het informaticabedrijf Compuware bij 520 CIO's, waaronder 30 uit de Benelux.
Een uitvoerig en interessant rapport:
http://www.compuware.com/d/release/632505/study-reveals-it-consumerization-mobility-and-cloud-computing-increase-business-risk-and-impact-it-maturity

*** G Data’s SecurityLab blikt terug en kijkt vooruit in het rapport 'Trends voor 2012' en zet de belangrijkste voorspellingen op een rijtje.
http://www.gdata.nl/over-g-data/perscentrum/persberichten/news-details/article/2458-g-data-voorspelt-malwaretrends.html

*** Creatief met foto's: PhoXo
Voor veel gebruikers blijft Photoshop vooralsnog de beste fotobewerker. Dat kan kloppen, maar je betaalt er dan ook wel heel wat geld voor en de leercurve is niet niks.
http://www.clickx.be/downloads/134171/phoxo-7-1

*** New 128Gb 20nm NAND flash will drastically increase SSD sizes
http://www.myce.com/news/new-128gb-20nm-nand-flash-will-drastically-increase-ssd-sizes-55633/
 
*** Recent onderzoek in opdracht van Cisco toont aan dat de nieuwste generatie werknemers zich weinig of niets aantrekt van IT-beleidsregels en daardoor een groeiend beveiligingsrisico vormt. Zo negeren zeven op tien jonge medewerkers regelmatig het IT-beleid van hun bedrijf en is één op vier voor zijn dertigste al het slachtoffer van identiteitsdiefstal.
http://www.cisco.com/en/US/netsol/ns1120/index.html

*** Cisco heeft onder de noemer Cisco CloudVerse een raamwerk geïntroduceerd dat alle essentiële elementen bundelt die nodig zijn voor het bouwen, beheren en verbinden van publieke, private en hybride clouds. Die basiselementen zijn het Cisco Unified Datacenter, het Cisco Cloud Intelligent Network en de Cisco Cloud Applications and Services.
http://www.cisco.com/web/solutions/trends/cloud/index.html

*** Online familienetwerk MyHeritage heeft versie 6 uitgebracht van haar gratis genealogieprogramma Family Tree Builder.
Nieuwe (online) functies beschikbaar gemaakt in Family Tree Builder zijn; Familiestatistieken, Tijdlijn, Tijdboek, Memoriespel, Familiegebeurtenissen en de online Profielpagina.
http://www.myheritage.nl/family-tree-builder.

*** Vergeet LED-verlichting op auto's, laserlicht is de toekomst.
http://www.autokanaal.be/nieuws/aid1084569/bmw-gaat-voor-laserlichten-video.aspx
 
 *** Volgens het “2011 Data Breach Investigations Report” van Verizon is het aantal data-aanvallen de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd, waardoor de behoefte voor bedrijven en consumenten om beveiliging af te wegen ten opzichte van het risico nog een grotere prioriteit wordt.
http://www.verizonbusiness.com/go/2011dbir

*** Zimmo zoekers willen een grondplan
Vandaag lanceert de vastgoedportaal Zimmo.be een module waarmee eigenaars en vastgoedmakelaars online een grondplan kunnen tekenen en dit kunnen publiceren op Zimmo.be.

muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetORANGE CRUSH  - CALDERONE MANUAL COLLABORATION
[electro down tmpo]] Heel mooie soundscape muziek, die doet dromen van eilanden en palmbomen. Van deze band vonden wij geen muziek om te kopen, wel kan je de songs in streaming beluisteren bij Last.fm en MySpace.
http://www.myspace.com/orangecrushmusic
http://last.fm/music/orange+crush


MOTIONFIELD: THE SECRET PLACE
[ambient] Muziek die nog intiemer is, een heel bijzondere sfeer creëert. De band is afkomstig uit Zweden. Bij MySpace vind je een vijftal songs om gratis te beluisteren. Opzetten, wat kaarsjes, en een glaasje wijn. En dan wegdromen bij een goed boek...
http://www.myspace.com/353722662
http://www.emusic.com/listen/#/artist/motionfield/12221708/:


VITAMINS FOR YOU - BEING AWAY
[Electro] Deze groep maakt muziek voor verschillende projecten, o.a. theater en film. De muziek is heel teder, zoals deze Being Away. Bij Archive.org kan je de muziek instreaming beluisteren, maar ook gratis downloaden.
http://www.archive.org/details/os045


TEXT ADVENTURE - A LITTLE EXPLOSION
[Electro] Ook dit is electro, en heel gevarieerd. Typisch voor deze band zijn de "spelletjes" geluiden op de achtergrond. Verschillende songs gratis te downloaden via Archive.org, waaronder If it could talk... een van onze favorieten is.
http://www.archive.org/details/os036


VRIJDAG HOORSPELDAG: COMMISSARIS VAN IN - BLOEDGELD
Wist je dat er van de boeken van Aspe ook prachtige hoorspelen gemaakt zijn? De stijl is helemaal anders dan de tv-reeks, en als je het ons vraagt zijn de hoorspelen stukken beter!
Ook deze keer een super spannend verhaal, dat draait rond perverse boeven, en waarin commissaris Van In en Hannelore zelfs in een parenclub belanden!
http://hoorspel.wordpress.com/2010/09/26/commissaris-van-in-bloedgeld-32-afleveringen/Netties werkt samen met:

verkenner bannerHou je gezicht naar de zonneschijn gericht, en je kan de schaduw niet zien.
-Helen Keller- 
oor logo
De nieuwe oogst

QR VOICE: EEN BEELD DAT SPREEKT
Een origineel concept: op deze site kan je een boodschap in spreken, die dan omgezet wordt in een QR-code. Je kan de QR code dan op je smartphone overzetten, om daar te beluisteren, of je kan de code printen en ergens op plakken en dan te laten beluisteren. Een leuk idee om bijvoorbeeld een schattenjacht te organiseren!
[Taal: ENG]
http://qrvoice.net/


YOU HAVE DOWNLOADS: HOE BESCHERMD ZIJN TORRENTS?

Deze site wil mensen die gebruik maken van torrent-sites erop wijzen dat zij helemaal niet onzichtbaar zijn - integendeel, dat hun download geschiedenis open en bloot op het internet te vinden is. Een gewaarschuwd man of vrouw...
[Taal: ENG]
http://www.youhavedownloaded.com/


18 MANIEREN OM HANGOUTS IN DE KLAS TE GEBRUIKEN
Een heel interessant artikel voor wie in het onderwijs zit, en de nieuwe media in zijn lessen betrekken wil. Je vindt hier namelijk enkele tips en ideetjes om met Google+ hangouts te werken, zoals een gastspreker uitnodigen, vragen van studenten beantwoorden, klassediscussies online houden, enz.
[Taal: ENG]
http://www.onlinecolleges.net/2011/12/06/18-ways-teachers-google-hangouts/


RARA: NOG EEN STREAMING DIENST
Tja, het wordt nu wel erg moeilijk kiezen, met al die streaming diensten. Na Spotify,Deezer en co is er nu ook Rara.com, dat met een gelijkaardige abonnementsprijs werkt als de collega's - met dit verschil dat je 3 maanden gratis krijgt. Maar na die 3 maanden hang je wel vast aan het abonnement.
[Taal: ENG]
https://www.rara.com/


EYE ON EARTH: HOE GOED IS HET MET ONZE AARDE GESTELD?

Deze dienst brengt een wereldkaart waarop je kan inzoomen, en zien hoe het gesteld is met ons milieu - hoe zuiver is het water, de lucht, hoeveel verontreiniging is er door lawaai? De kaart is het werk van het European Environment Agency en Microsoft. De kaart werd onlangs voorgesteld. Milieuorganisaties en allerlei openbare diensten worden nu uitgenodigd om hun gegevens toe te voegen.
[Taal: ENG/NL]
http://watch.eyeonearth.org/?SelectedWatch=Water
http://www.eea.europa.eu/pressroom/newsreleases/new-eye-on-earth-global


SNIP.IT: LINKS BUNDELEN
Met deze dienst kan je links die je tegenkomt verzamelen in "collecties" rond een bepaald thema, en daarna delen met je vrienden. Bij de dienst hoort een bookmarklet, om de link gemakkelijk aan een collectie toe te voegen.
[Taal: ENG]
http://snip.it/


SITESIMON: INTERESSANTE CONTENT AUTOMATISCH AANGEBRACHT
Er is zoveel te vinden op het web, hoe geraak je aan de beste bronnen? De webdienst SiteSimon zal content voor jou gaan halen, gebaseerd op jouw surfgeschiedenis. Na registratie moet je een extensie voor je browser installeren, die in je surfgeschiedenis kijkt, maar ook gaat zien wat jouw netwerk op facebook en twitter gedeeld heeft.
[Taal: ENG]
http://sitesimon.com/


PRONUNCIATOR: VREEMDE TALEN LEREN

Je kan een vreemde taal leren door de woordenschat ervan te bestuderen, maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe een woord uitgesproken wordt. Deze dienst wil helpen: je kan er gratis een andere taal leren. Dat "gratis" moet je wel met een korrel zout nemen, want de basislessen zijn gratis, voor geavanceerde lessen moet je 30 euro per maand betalen...
[Taal: all]
http://www.pronunciator.com/


PDFAID: WATERMERK OP JE PDF
Een PDF document is veilig, maar het kan natuurlijk nog altijd veiliger, met een watermerk erop. Bij deze online diens kan je zo'n watermerk halen: je moet het PDF document uploaden, een watermerk kiezen, en klaar is kees!
[Taal: ENG]
http://pdfaid.com/watermark.aspx


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KALENDERS 2012
Gratis kalenders om af te drukken, met de Belgische feestdagen erop. Van elk soort kalender (jaar, maand, week, dag, ...) bestaan er verschillende varianten, die je telkens als printklaar pdf bestand kan downloaden. (Met dank aan dave voor de tip)
[Taal: NL]
http://www.feestdagen-belgie.be/download-gratis-kalenders-2012-om-te-printen-afdrukken


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VAN DALE ONLINE: WAAROM HET VERDER GAAN ZOEKEN?
Op de vernieuwde website van Van Dale kan je woorden opzoeken om hun betekenis te weten te komen, maar ook de vertaling ervan. Van Dale heeft tegenwoordig ook verschillende widgets, pocketwoordenboeken voor op de iPhone bijvoorbeeld.
[Taal: NL]
http://www.vandale.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FROOT
Onder de titel "je dagelijkse dosis webvitaminen" brengt deze site mooie en interessante links bijeen; vaak zijn het niet meer dan foto's of filmpjes. Maar kijken doe je toch!
[Taal: NL]
http://www.froot.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: LIFE FOTO'S VAN HET JAAR

Een foto zegt zoveel meer dan woorden... In een prachtige reeks foto's vertelt Life de hoogte- en laagtepunten van het voorbije jaar.
[Taal: ENG]
http://www.life.com/gallery/67641/2011-pictures-of-the-year


VRIJDAG MULTIMEDIA: BOUNTY BAY ONLINE
Een heel spannend online game: in Bounty Bay Onlnie volg je de Gama, Columbus, Magellan op hun ontdekkingsreis. Je moet voor dit game eerst de setup gegevens downloaden, en daarna wel even registreren, maar dat is gratis. Je moet ook een krachtige processor hebben.
[Taal: ENG]
http://www.chip.de/downloads/Bounty-Bay-Online_53320749.html
http://www.bountybayonline.de/de/register/index.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: VERRASSENDE KRIJTTEKENINGEN
Als kind hebben we allemaal wel met krijtjes op de stoep getekend - heel simpele tekeningen. Sommigen tekenen nog op de stoep wanneer ze groot zijn, en dan zijn het heel andere tekeningen. Die je volledig op het verkeerde been zetten bovendien. In dit artikel enkele foto's van heel verrassende tekeningen.
[Taal: ENG]
http://www.nickcannon.com/post/insane-sidewalk-chalk-artBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
sites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

 - Inkomsten uit sociale media groeien tot 14,9 miljard in 2012
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/1929
- Bose Soundlink: Een kwalitatieve én multi-inzetbare mobile speaker!
http://www.belgiancowboys.be/Review/1928


 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- YouTube wil televisie gaan maken
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3089187/2011/12/22/YouTube-wil-televisie-gaan-maken.dhtml
- Forse groei gebruikers tablets
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3089861/2011/12/22/Forse-groei-gebruikers-tablets.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- MP3 Library Player Digitaal • Software
MP3 Library PlayerDe gratis MP3 Library Player is een zeer compleet muziekprogramma waarmee je MP3 en iTunes muziek kunt afspelen, beheren, converteren en opnemen. Met de MP3 Library Player maak je eigen afspeellijsten aan en kun je tags
http://www.fan.tv/digitaal/software/19939-mp3-library-player
- Bluetooth toetsenbord voor tablets Digitaal • Gadgets
Bluetooth toetsenbord voor tabletsMicrosoft mag dan zelf geen tablet computers maken, ze komen wel met een draadloos toetsenbordje waarop je tekstjes kunt tikken op een tablet of smartphone. Het Microsoft Bluetooth Mobile Keyboard 5000 is in Amerika al
http://www.fan.tv/digitaal/gadgets/19936-bluetooth-toetsenbord-voor-tablets


  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Eerste Acer-smartphone met Windows Phone Mango
De nieuwste smartphone binnen het Acer-gamma, de Allegro, is voorzien van de Windows Phone 7.5-software. Dat is de laatste update van het besturingssysteem ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6320
- Prada ontwerpt chique LG-smartphone  filmpje
Dankzij de unieke samenwerking tussen LG en modehuis Prada lanceren beide bedrijven een opvallende smartphone, die technisch vernuft moet combineren met ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6331


 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Google + vereenvoudigt het beheer van informatiestromen
http://www.digimedia.be/News/nl/10870/google-vereenvoudigt-het-beheer-van-informatiestromen.html
- Internet, een economische motor die in België nog altijd onderschat wordt
http://www.digimedia.be/News/nl/10862/internet-een-economische-motor-die-in-belgi-nog-altijd-onderschat-wordt.htmlcomputertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Google Chrome tip: Plaats pictogrammen in bladwijzerbalk
http://computertaal.info/2011/12/22/google-chrome-tip-plaats-pictogrammen-in-bladwijzerbalk/
- Veiligste manier om financiële info te bewaren
http://computertaal.info/2011/12/22/veiligste-manier-om-financiele-info-te-bewaren/tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Politie rolt vuurwerkhandel via internet op
http://tweakers.net/nieuws/78966/politie-rolt-vuurwerkhandel-via-internet-op.html
- Apple verliest marktaandeel op Europese smartphonemarkt
http://tweakers.net/nieuws/78963/apple-verliest-marktaandeel-op-europese-smartphonemarkt.html
*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- 10 smeuïge securitykwesties in 2011
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/12/22/10-smeuige-securitykwesties-in-2011/article-4000021667324.htm
- Standbeeld van Steve Jobs opgericht in Boedapest
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/12/22/standbeeld-van-steve-jobs-opgericht-in-boedapest/article-4000021646268.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

BETER WERKEN MET OUTLOOK - KLEUREN: EEN QUICK CLICK CATEGORIE AANMAKEN

Verleden week zagen we al hoe je mails kan voorzien van een symbool met kleur, om zo alle mails uit een bepaalde categorie op te roepen. Werk je bijvoorbeeld met Rood om de categorie Snel Behandelen aan te duiden, dan is dit wellicht de categorie die je het vaakst aan mails toekent.
Outlook voorziet dan ook de mogelijkheid om een standaard categorie te bepalen, die meteen toegekend wordt aan de mail wanneer je in de kolom van de categorieën klikt. Dat doe je als volgt: op de knoppenbalk klik je Categorize, en kies je Set Quick Clic. In het uitklaplijstje kies je vervolgens een kleur.
Voortaan kan je, in je inbox, gewoon op het vakje klikken van de Categorie kolom naast de mail. De standaard kleur wordt nu toegevoegd.
Net zo kan je een Quick Click toevoegen via andere onderdelen van Outlook zoals de To-Do balk.
http://office.microsoft.com/en-us/outlook-help/assign-a-color-category-to-an-e-mail-message-HA001230922.aspx


BETER WERKEN MET OUTLOOK: MAILS GEKLEURD IN DE INBOX
Er is nog een andere manier om een kleurencode te geven aan je mails, waardoor er naast de mails in de opsomming van inbox of ander mailbox niet enkel een symbooltje verschijnt, maar waarbij de hele titel van de mail gekleurd wordt.
Om te beginnen kan je mails die enkel aan jou geadresseerd zijn van een kleurencode voorzien. Ga naar je Inbox, klik op Tools / Organize. Kies Using Colors links in het volgende scherm, en activeer de optie naast "Messages sent only to me now appear in "... om een kleur te kiezen die je bevalt.
Dit zorgt er helaas ook voor dat nieuwsbrieven ook gekleurd worden, omdat die ook persoonlijk zijn. Dat kan je voorkomen door nieuwsbrieven automatisch naar een andere map door te sluizen. Maar daarover later meer.
http://www.standss.com/blog/index.php/color-code-emails-outlook-inbox/


BETER WERKEN MET OUTLOOK: JE MAILS KLEUREN
Er is nog een manier om je mails te kleuren. Daarbij ga je uit van de afzender.  Ga naar je Inbox, klik een mail aan van een afzender die je belangrijk vindt, en klik op Tools / Organize. In dit paneel bemerkt je nu een optie "Color messages from (naam van deze afzender reeds ingevuld) in ....". Met andere woorden: via deze optie zullen alle mails van deze persoon meteen in die bepaalde kleur verschijnen in de lijst.
Je kan meerdere personen (collega's van het werk) allemaal in een bepaalde kleur laten verschijnen.
Persoonlijk vind ik een van de beste tools van outlook om efficiënt te kunnen werken met je mailbox!
http://www.standss.com/blog/index.php/color-code-emails-outlook-inbox/


BETER WERKEN MET OUTLOOK: KLEUR CODERINGEN WISSEN OF WIJZIGEN
Wil je een bepaalde regel om mails van een persoon in een kleur te zetten verwijderen, dan moet je dit als volgt doen:
Ga naar Tools / Organize. Klik daar Using COlors aan, en vervolgens Automatic Formatting.
Dit roept een lijstje op met de regels die je in Mail (of agenda enz.) gecreëerd hebt, met voor elke regel een keuzevakje, dat je nu kan uitvinken om deze regel te wissen.
Bevestig met OK.
http://www.standss.com/blog/index.php/color-code-emails-outlook-inbox/


BETER WERKEN MET OUTLOOK: JE MAIL ORGANISEREN IN MAPPEN
Om je mail efficiënt te organiseren, maak je best verschillende folders aan - die je bijvoorbeeld Werk, Persoonlijk, Nieuwsbrieven, .... noemt. Klik daarvoor de map Local Folders rechts aan, en kies New / Folder uit het uitklapmenu. Geef een naam, en bevestig met OK.
Je kan de mails die je wil bewaren in deze mappen gewoon met klikken en verslepen naar die mappen overzetten. Je kan echter ook regels aanmaken om bepaalde mails automatisch naar die mappen over te zetten, zodra de mail binnenkomt. Dat doe je als volgt: ga naar Tools / Message Rules, en klik op Mail. Kies hier uit de verschillende opties, zoals afzender=, onderwerp bevat, body bevat, enz. Je kan meerdere opties aanvinken voor één regel. Na de voorwaarden bepaald te hebben, kies je de actie - in dit geval: move it to a specified folder, om dan de gewenste folder aan te duiden.
Besluit door een naam te geven aan deze regel, en bevestig met OK.

shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
HUGIN: 360° BEELDEN

WIndows all - 23,5 MB - freeware
Met dit progje kan je een 360° panorama maken van foto's, automatisch, zonder zelf een sikkepit te moeten uitvoeren; Je moet alleen zorgen dat je goede foto's maakt, de software doet de rest, en haalt zelfs de naden tussen de foto's weg.
http://hugin.sourceforge.net/
http://www.chip.de/downloads/Hugin-2011.4.0_13014544.html


FEEDLY VOOR CHROME: EIGEN STARTPAGINA
Windows / Linux / Mac OS
Met Feedly kan je een hoogst eigen startpagina aanmaken voor je Chrome browser, waarin je dan nieuwsbreichten, RSS feeds en Twitter postings stopt. Het geheel wordt mooi verpakt zodat het eruit ziet als een mooi magazine.
http://www.chip.de/downloads/Feedly-fuer-Google-Chrome_44131733.html
http://www.feedly.com/


CRYSTAL SPACE 3D SDK
Windows all - 59,3 MB - freeware
Een progje voor ontwikkelaars: met dit gratis framework kan je zelf computerspelletjes ontwerpen. Het is een in C++ geschreven Open Source SDK (software developers Kit), die o.a. skelet animaties ondersteunt en dynamische schaduwen.
http://www.chip.de/downloads/Crystal-Space-3D-SDK_23967701.html
http://www.crystalspace3d.org/main/Main_Page


WAVEPURITY: KLANK VERBETEREN

Windows all - 8,6 MB - demo (30 dagen)
Een programma voor de muziekliefhebber of artiest die de klank van een opname wil verbeteren, door bijvoorbeeld het knisperen en het geruis te verwijderen. Voor de pro.
http://www.chip.de/downloads/WavePurity_13002049.html
http://wavepurity.difitec.de/


USB FLASH SECURITY: USB BEVEILIGEN
Windows all - 9,8 MB - freeware
Een USB stick is handig, maar gevaarlijk: verlies je hem, dan kan je heel wat vertrouwelijke gegevens kwijt zijn. Wie weet wat gaat de vinder met die gegevens doen? Deze gratis software kan je wat geruststellen, want hiermee kan je de inhoud van een USB stick versleutelen. De software installeer je op de harde schijf, en van daaruit versleutel je de gegevens op de stick, met een paswoord. Nadien kan je vanop elke computer, door dit paswoord in te geven, de gegevens weer ophalen.
http://www.chip.de/downloads/USB-Flash-Security_44975300.html
http://kashu-sd.co.jp/en/index.html


GROOVEDOWN: MUZIEK DOWNLOADEN VAN GROOVESHARK
Windows all - 6,5 MB - freeware
Met deze freeware kan je de muziekdienst Grooveshark doorzoeken naar je favoriete songs, en dien bovendien ook nog downloaden. Je kan zoeken op vertolker, titel, album of playlist.
http://www.chip.de/downloads/Groovedown_53420214.html
http://groovedown.me/


MICROSOFT: KERST-THEMA'S VOOR WINDOWS 7
Windows 7 - 60 MB - freeware
Je hele huis versierd met lichtjes en kerstbomen, de tuin vol gezet met rendieren, kerstmannen en sleden? Dan is er nog plaats op jouw computer om ook die te voorzien van een kerst-thema. Op dit adres vind je de mooiste thema's van dit jaar.
http://www.chip.de/downloads/Microsoft-Die-besten-Weihnachts-Themes-fuer-Windows-7_53302122.html


SWEET HOME 3D - INRICHTING PLANNEN
Windows all - 31,6 MB - freeware
Een handige tool: hiermee kan je de inrichting van je woning of een kamer plannen, zonder dat je met meubels moet gaan sleuren. Eerst het grondplan aanmaken, dan de maten van je meubels ingeven, en schuiven maar!
http://www.sweethome3d.com/download.jsp
http://www.chip.de/downloads/Sweet-Home-3D_28945175.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: ANIMOOG, EEN MOOG SYNTHESIZER

iPhone - 0,99 dollar
AniMoog is een verbazende replica van de originele Moog synthesizer die Robert Moog in de jaren 50/60 ontwierp. De tool bvat enorm veel tools, zoals de mogelijkheid om wat je speelt op te nemen, en daar dan nieuwe lagen overheen te leggen. De tool kost nu 99 cent, maar zou in de toekomst 10 dollar gaan kosten.
http://moogmusic.com/products/apps/animoog-iphone
http://news.cnet.com/8301-17938_105-57346168-1/put-a-moog-synthesizer-on-your-iphone-for-99-cents/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: GRAND THEFT AUTO
Android - 18 MB - 3,84 euro
Dit bekende game van Rockstar Games is nu dus ook voor de Android toestellen beschikbaar.Je hebt Android 2.1 of hoger nodig.
https://market.android.com/details?id=com.rockstar.gta3ger
http://www.chip.de/downloads/Grand-Theft-Auto-3-Android-App_53357529.html


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 
 

Het laatste woord....


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
Wat is een echte vriend? Eén ziel, die in twee lichamen zit.
- Aristoteles -