netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
22/12/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 730 van 17/12/1/2011Gegroet lezer,


De aandachtige lezer zal bemerkt hebben dat aan het begin van deze editie te lezen staat: "Jaargang 16". Inderdaad: dit e-zine is weer een jaartje ouder geworden. 16 is een hele leeftijd, vooral in dit snel  veranderende internettijdperk. Neem voor de aardigheid eens onze eerste edities bij de hand, die u in ons archief kan vinden, en vergelijk. Veel is er veranderd - maar sommige dingen zijn hetzelfde gebleven, zoals de ongelijke strijd tegen piraterij....

Wat heeft deze eerste editie van onze nieuwe jaargang voor u in petto? Weer heel, heel veel nieuws over de groten uit het internetwereldje: Microsoft, Google, Apple, Facebook, Twitter, ... Er valt veel te downloaden en te ontdekken deze week. Bij onze rubriek tips gaan we verder naar de fijne kneepjes van het mailprogramma Outlook. En bij onze rubriek "nieuwe sites" vragen wij bijzondere aandacht voor het initiatief van Guidoooh, in het kader van Music For Life (rubriek Hier spreekt men Nederlands). Laat uw goede hart zien!

 Volgende week krijgt u van ons de uitslag van onze verkiezing Beste Nederlandstalige Site van het Jaar (privé-initiatief). Dat onze verkiezing, die de kleinere sites een kans wil geven, meer dan ooit een bestaansreden heeft, werd deze week nogmaals bewezen toen de resultaten van de Clickx-verkiezing "Site van het Jaar" bekend werden, en er geen enkel "klein" initiatief aan de bak kwam...

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde

Onze jury werkt dapper aan haar lijstje met sites, ingestuurd voor onze verkiezing.
Meer hierover:

http://www.netties.be/extra/aankondiging_site2011.htm


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
verkenner
          banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.


GOOGLE VERBETERT JE ZOEKWOORDEN SOMS OP EIGENAARDIGE WIJZE...
Oostenrijk bestaat niet?

Zoals je waarschijnlijk al ondervonden heeft, zit er in de Google zoekmachine een tool die jouw typo's verbetert. Tik je in "romijnse getallen", dan zal Google netjes vermelden: "Showing results for Romeinse getallen", plus de optie geven om, als je toch wil volharden in de boosheid, te zoeken naar de "romijnse getallen".

Dat kan soms tot opmerkelijke resultaten leiden - iets wat Danny Sullivan van Search Engine Land ondervond. Hij wou namelijk een opdracht uitvoeren naar "austria's biggest companies" - waarbij Austria staat voor Oostenrijk. Google meent echter dat Oostenrijk wellicht zo'n onbelangrijk land is, dat je niet kan zoeken naar die resultaten, of misschien meent Google wel dat het land niet bestaat. Feit is echter dat Google suggereerde om de resultaten te geven voor Australia's biggest companies.

Google blijkt ook kleur te kiezen bij verkiezingen in de VS, tenminste als je die suggesties mag geloven. Wanneer je (tot voor kort, want ondertussen is het verbeterd) de zoekterm "Romney can't win" intikken, dan verbeterde Google dat naar "Romney can win", en liet de kansen van deze Amerikaanse presidentskandidaat meteen omslaan.

Zelf hebben wij nog niet zulke hilarische  of pijnlijke verbeteringen meegemaakt. Maar misschien jij wel? Wij zien alvast een "damn Google correct" blog in wording...
http://searchengineland.com/austria-google-australia-103795?utm_source=socialflow&utm_medium=twitter&utm_campaign=tweet


DE NIEUWE TWITTER: WAT MAG JE VERWACHTEN?
Hoe simpel kan je blijven, wanneer je altijd maar nieuwe tools toevoegt?

Twitter heeft het niet simpel. De dienst is erg populair, en er worden altijd maar dingen bedacht die eigenlijk wel interessant zouden zijn om aan de dienst toe te voegen - vooral wanneer er externe bedrijven zijn die zo'n tool bedenken die dan erg succesvol blijkt. Maar het motto van Twitter is altijd geweest: eenvoud. De beginnende gebruiker moet meteen zijn weg kunnen vinden, en pas gaandeweg de andere tools ontdekken - hij mag niet rond de oren geslagen worden met al die verschillende functies.

De balans tussen die nieuwe tools, en de eenvoud lijkt heel moeilijk te bewaren, maar toch slaagt Twitter er wonderlijk in. Bij de "nieuwe" Twitter, die enkele weken geleden uitgebracht werd, bleeft de beginpagina van de webdienst heel simpel, alhoewel je verschillende extra mogelijkheden kreegt, zoals de foto's van anderen doorbladeren, de activiteiten van de anderen te volgen en bekijken, enz.

En nu is er dus een "nieuwe" nieuwe Twitter. Niet alleen als webpagina, maar deze nieuwe versie werd meteen ook doorgevoerd naar de apps voor iPhone, Android en co, om zoveel mogelijk dezelfde interface te kunnen bieden, een consistentie te creëren.

Misschien zal jij, net als wij, niet meteen deze nieuwe Twitter-versie te zien krijgen wanneer je inlogt op Twitter. Wat je kan en mag verwachten staat uitgelegd in een speciale blogposting "Let's Fly". Daarin lees je dat er voortaan 5 belangrijke tabblaadjes staan op de Twitter pagina:

- Home: d plek waar de nieuwe tweets verschijnen van de mensen die je volgt, maar waar ook Twitter statistieken ziet, suggesties wie je kan volgen, de trending topics, enz.
- @ Connect: Om mensen te zoeken en te volgen, en waar je de activiteiten kan zien die anderen ondernemen in verband met jouw tweets
- # Discover: Hiermee zie je dingen die gebaseerd zijn op jouw interesses zoals je huidige locatie, wie je volgt, wat er gebeurt in de wereld.
- Me: je profiel om jezelf voor te stellen aan de wereld.
- Speak Up: dat is een nieuwe button, gewoon om een boodschap meteen te versturen. Waar je je ook bevindt op Twitter, met deze button kan je meteen een tekst schrijven, een fot uploaden, je locatie vermelden, enz.

Is de "Twitter nouveau" een schot in de roos? Dat komen we pas te weten wanneer hij uitgerold wordt voor de massa. Tot zolang vind je besprekingen die door TechMeme verzameld werden.
http://blog.twitter.com/2011/12/lets-fly.html
http://fly.twitter.com/
http://www.techmeme.com/111209/p7#a111209p7


SPOTIFY: NOG MAAR PAS IN HET LAND, EN AL EEN MAKE-OVER
Onbeperkt is het sleutelwoord

Nog maar pas heeft de Belg eindelijk kunnen kennismaken met Spotify, of hij krijgt al enkele nieuwigheden te slikken. Om te beginnen was er die aankondiging dat Spotify een platform voor apps wil worden. Daar zal jij als gewone gebruiker niet meteen iets van merken, maar in de toekomst wel. Want het betekent dat ontwikkelaars Spotify kunnen integreren in hun eigen toepassingen, zodat je dus binnenkort bijvoorbeeld niet alleen Spotify kan integreren in Facebook, maar ook kan combineren met andere toepassingen, zodat jouw voorkeuren of playlists op je Wordpress enz. kunnen staan. (1)

Nu heeft Spotify dus zijn "radio" tool een volledige herwerking gegeven. Het werd, aldus Spotify, "groter, slimmer, en cooler om muziek te ontdekken".

Daarbij is onbeperkt het sleutelwoord:

- onbeperkte stations: je kiest een song, artiest of genre, en Spotify zal een station creëren met gelijkaardige muziek. Je kan een onbeperkt aantal stations aanmaken.
- onbeperkt overslaan: bevalt een song je niet, dan kan je op de "skip" button klikken - zo vaak je wil.
- onbeperkte toegang: nog meer songs, beschikbaar voor nog meer mensen, zowel voor wie een abonnement heeft als voor gratis gebruikers.(2)
http://thenextweb.com/insider/2011/11/30/the-new-spotify-platform-integrates-with-apps-like-songkick-pitchfork-and-more/
http://thenextweb.com/eu/2011/12/09/spotify-radio-gets-a-big-makeover-goes-truly-unlimited/
http://www.spotify.com


VRAGEN ROND INBESLAG NEMEN DOMEINEN...
... en over overheidsmedewerkers die plots lobbyisten worden

We hebben al vaker geschreven over de eenzijdige manier waarop in de VS opgetreden wordt tegen websites die ervan verdacht worden inbreuk te plegen op de auteursrechten. Een van de maatregelen die genomen werden, is het in beslag nemen van zo'n site, en die de naam "In our Sites" meegekregen heeft. Uit hetgeen de website Dajaz1.com overkwam, blijkt pas hoe willekeurig deze maatregel is. De eigenaar van de site heeft pas na 1 jaar zijn domein teruggekregen, en  heeft al die tijd geen enkele wijze gehad om in verweer te gaan tegen de in beslagname.

Terecht heeft een Amerikaanse senator, ene Ron Wyden, aangekondigd dat hij vragen wil stellen aan het Department of Homeland Security, dat de bevoegdheid voor deze beslagnames gekregen heeft. Hij wil onder andere weten waarom van de hele zaak... niets terug te vinden is in de rechtbank.  Het hele verhaal lees je bij Ars technica (1).

Er zijn in de VS nog andere anti-piraterij wetten die zo goed als goedgekeurd zijn, namelijk Protect IP (PIPA) en SOPA (Stop Online Piracy Act). Uit een artikel bij TechDirt blijkt nu dat twee stafmedewerkers van het Amerikaanse Congres, die deze wetten hebben helpen schrijven, nu plots van job veranderd zijn, en een lucratieve nieuwe job gevonden hebben als... lobbyisten voor de amusementsindustrie (2). Een artikel dat, zoals gewoonlijk, weer heel wat commentaren losmaakt.

Het is bijlange niet onze bedoeling dat die hele wetgeving rond anti-piraterij corrupt is, maar je kan je toch niet van de indruk ontdoen dat de rechten van de burger daarbij geschonden worden, en dat om duistere belangen van industriegroepen te verdedigen...
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/12/senator-wyden-wants-answers-from-dhs-over-domain-name-seizures.ars
http://www.techdirt.com/articles/20111209/10151917022/shockingly-unshocking-two-congressional-staffers-who-helped-write-sopapipa-become-entertainment-industry-lobbyists.shtml


GOOGLE CURRENTS: APP OM NIEUWS TE LEZEN
Verpakt het nieuws in elegante vorm voor tablets

Een computer is geen tablet, is geen smartphone. De een werkt met een groot scherm en een klavier, de ander met een kleiner scherm en een touch-interface. Wat comfortabel leest op het ene toestel, komt moeilijk tot zijn recht op het andere.

Daarom zijn er verschillende apps die het nieuws van websites herverpakken. Een van de mooiste apps is Flipboard, dat een super strakke layout heeft. En nu komt ook Google uit met zo'n app: Currents(1), dat werkt op iOS en Android toestellen. Je kan er blogs, RSS feeds, nieuws mee lezen op je tablet of smartphone.

Currents is gratis, cross-platform, en werkt via je Google account. Dat wil zeggen dat alle gelezen artikels en abonnementen op alle toestellen gesynchroniseerd worden. Bovendien kan je de artikels ook offline lezen.

Verschillende uitgevers zoals Forbes, Fast Company, hebben al een speciale Currents feed uitgebracht, waarbij er meer afbeeldingen zijn dan bij de gewone feed. Maar heeft het blog dat jij wil lezen geen speciale Currents feeds, dan kan je de gewone feed toevoegen.  Een uitvoerige bespreking van de app vind je bij ReadWriteWeb (2) en TechCrunch (3). De app is gratis te downloaden in de App store (4)van Apple en de Android Market Place.(5)
http://www.google.com/producer/currents
http://www.readwriteweb.com/archives/google_currents_vs_flipboard.php
http://techcrunch.com/2011/12/08/first-impressions-of-googles-flipboard-competitor-google-currents/
http://itunes.apple.com/us/app/google-currents/id459182288
https://market.android.com/details?id=com.google.android.apps.currentsSTUDENTEN MET SMARTPHONES STUDEREN MEER...
... maar zijn ook meer afgeleid

Is er een generatie aan het ontstaan die zich niet meer kan concentreren op één taak? Die voortdurend naar de smartphone grijpt om de laatste update op Twitter of Facebook te volgen? Het lijkt erop. Uit een recent onderzoek bleek bijvoorbeeld dat jongeren, wanneer zij op zoek zijn naar een nieuwe job, het feit dat zij toegang hebben tot de sociale media tegenwoordig belangrijker vinden dan het salaris dat ze op hun nieuwe job krijgen. Leuk voor de jongeren, maar je zal maar baas zijn van zo'n werknemer die een deel van zijn tijd op de sociale netwerken doorbrengt in plaats van zijn eigen dagtaak te doen... Met natuurlijk de mensen als uitzondering van wie het de taak is om de hele dag op de sociale netwerken te zijn, om daar de belangen van hun werkgever te verdedigen.

Ook in het onderwijs zorgt de smartphone voor een omwenteling in de aandacht bij de studenten. Alhoewel tal van scholen het gebruik van de gsm of smartphone in de klas verbieden, blijven de jongeren aandacht schenken aan het toestel dat hen verbindt met hun vrienden. Ze posten op sociale netwerken, zenden elkaar sms berichten, spelen Angry Birds in plaats van op te letten in de klas.

Maar als ouder van zo'n jongere-met-smartphone-verslaving moet je je nog geen al te grote zorgen maken over de toekomst van je telg, zo leer je uit een artikel bij PCWorld. Het blijkt namelijk dat die smartphones wel voor veel afleiding zorgen op school, maar dat anderzijds de jongeren die een smartphone bezitten harder studeren voor hun examen. Enerzijds omdat zij, dankzij de smartphone, hun leerstof altijd bij de hand ehbben. Wachten ze op de bus, dan kunnen ze snel het een en ander doornemen. Anderzijds omdat zij, bij een onderbreking van hun studietempo, onmiddellijk in staat zijn het ritme terug te vinden, juist omdat zij gewend zijn aan constante onderbrekingen. Andere studenten haken bij zo'n onderbreking juist af en gaan iets anders doen.

Zeer interessante conclusies bij PC World.
http://www.pcworld.com/article/245461/students_with_smartphones_study_more.html


NIEUWS UIT DE APPLE-HOEK: DOWNLOADS, ITUNES...
..en wijzigingen aan iAd en fotostream

Deze week viel er heel wat te melden van het Apple-front. Om te beginnen brengt Apple een update uit aan d iTunes software; die bevat verschillende nieuwigheden, vooral dan aan iTunes Match, de dienst om je muziekcollectie op verschillende toestellen te synchroniseren. Ook werd een probleem verholpen waarbij audio verwrongen wordt wanneer je bepaalde cd's importeert of afspeelt. (1)

Er is ook een update onderweg voor iOS 5, het is te zeggen: die is al naar de ontwikkelaars verstuurd, zodat zij hiermee aan de slag kunnen om hun eigen toepassingen te laten werken met deze versie. Hierbij is de belangrijkste verbetering iets waarover veel gebruikers geklaagd hadden. In iOS 5 worden namelijk al jouw foto's automatisch gesynchroniseerd met iCloud, een tool die iCloud Photo Stream heet. Al jouw foto's, dat wil zeggen: ook de niet geslaagde, of de compromitterende. En je had geen mogelijkheid om die ongewenste foto's te verwijderen - een euvel dat in deze nieuwe versie verholpen wordt (2)

Het derde bericht is een hoera-bericht, want vol trots weet Apple te melden dat er nu al 100 miljoen apps gedownload zijn uit de Mac App store - niet te verwarren met de gewone App Store voor mobiele toepassingen. Bij haar nieuwste besturingssysteem, Mac OS X Snow Leopard en Lion, werd deze marktplaats ingebakken; het is de bedoeling dat je in de toekomst enkel nog programma's op je Mc kan zetten die afkomstig zijn uit deze marktplaats. Een lucratieve zet van Apple, want wie zijn progje aanbiedt in deze Mac App store moet 30% van de verkoopprijs afdragen aan Apple... (3)

Het vierde bericht is dan eerder teleurstellend: het plannetje van Apple om heer en meester te worden van alle advertenties die op iOS toestellen getoond worden, lijkt een stille dood te sterven. Via het iAd programma wou Apple een vinger in de pap hebben bij aanmaak en plaatsing van alle advertenties, maar de adverteerders reageerden erg lauw op dit plan - vooral omdat de financiële eisen van Apple erg hoog lagen, en zij geen inmenging van Apple in het creatieve proces wilden. Volgens Wall Street Journal zou Apple daarom bereid zijn om enkele toegevingen te doen om het iAd programma toch te laten slagen. (4) Onderzoeksbureau IDC van zijn kant (5) betwijfelt of die toegevingen wel voldoende zijn. En zoals altijd zijn er meteen andere waarnemers die op de kar springen, en Apple met hand en tand verdedigen, om erop te wijzen dat het iAd adverteerprogramma wel degelijk succesvol is. Het bekende welles-nietes spelletje dus...
http://www.macrumors.com/2011/12/12/apple-releases-itunes-10-5-2-with-itunes-match-and-audio-distortion-fixes/
http://www.appleinsider.com/articles/11/12/12/apple_adds_ability_to_delete_individual_photo_stream_pics_in_ios_5_1_beta_2.html
http://news.cnet.com/8301-13506_3-57341204-17/mac-app-store-downloads-reach-100-million/
http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204336104577094872512502942.html
http://www.appleinsider.com/articles/11/12/12/idc_offers_scathing_prediction_of_certain_death_for_apples_iad_program.html
http://www.appleinsider.com/articles/11/12/12/idc_offers_scathing_prediction_of_certain_death_for_apples_iad_program.html


ADBLOCK PLUS LAAT NU TOCH SOMMIGE ADVERTENTIES DOOR
Maar wanneer is een advertentie "acceptabel"?

Hoe vaak heb je je al niet geërgerd aan opdringerige advertenties? Je kent het wel: je beweegt per ongeluk je cursor over een afbeelding, en plots schalt er luide muziek in je oren en begint een filmpje te spelen. Of er verschijnt een "overlay" advertentie die je eerst moet wegklikken om de eigenlijke pagina te kunnen zien - waarbij het symbooltje "close" (of sluiten) vaak erg goed verborgen zit....

Je bent niet de enige die zich daaraan ergert, en wellicht heb jij, net zoals vele anderen, in je Firefox de Adblock Plus extensie geïnstalleerd, die advertenties, àlle advertenties dus, uit de pagina weert. Zo heb jij tenminste wat rust.

Die Adblock Plus extensie is dus goed voor jou, maar heb je er al eens bij stilgestaan dat je daarmee de website die je bezoekt berooft van een deel van zijn inkomsten? Vaak zijn immers (vooral kleine) blogs en websites afhankelijk van de inkomsten uit Google AdSense advertenties.

Daarvan werd Adblock Plus zich ook bewust. Het heeft daarom beslist om "aanvaardbare" advertenties toe te laten. Tot deze categorie behoren de tekstadvertenties van Google AdSense. De echt storende advertenties zullen nog altijd geweerd worden. En als je echt helemaal géén advertenties wil, dan kan dat ook, maar daarvoor moet je in de instellingen van de extensie ingrijpen. Iets wat de meeste internauten niet zo gemakkelijk doen, wat ook de reden is waarom bij de nieuwe versie van AdBlock Plus standaard deze optie (aanvaardbare advertenties toelaten) geactiveerd is.

Meer hierover bij Extreme Tech (1) en SiliconFilter (2). De extensie voor de Firefox browser kan je downloaden op de derde link (3); momenteel enkel voor Firefox, binnenkort ook voor de Chrome browser.
http://www.extremetech.com/computing/108623-adblock-plus-now-allows-acceptable-ads-becomes-someadsblocked-plus
http://siliconfilter.com/adblock-plus-will-soon-block-fewer-ads-by-default-allow-non-intrusive-ads/
https://adblockplus.org/


BLOGGER KRIJGT ZIJN EERSTE GOOGLE+ TOOL
Andere blogsystemen achteruit gesteld?

Wie zelf met een gehoste blog begonnen is, zal ongetwijfeld bij het aanmaken getwijfeld hebben bij welke dienst hij het blog plaatsen zou. Wordpress.com is de populairste dienst, en biedt het meeste mogelijkheden. Blogger.com heeft weliswaar veel minder mogelijkheden, maar... is van Google. En dat heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Je kan bijvoorbeeld al een hele tijd heel gemakkelijk AdSense advertenties plaatsen op je blog bij Blogger - waar het bij Wordpress nog maar sinds kort mogelijk is ads te plaatsen, en dan enkel indien je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Hoe je dat doet, staat trouwens uitgelegd in dit artikel (1)

En nu heeft Google aangekondigd dat er een nauwere integratie komt met Google+. Als eerste komt er een tool op Blogger, waarbij je heel gemakkelijk een kort fragment van je posting kan delen met je Google+ vrienden. Daarvoor moet je wel je Blogger profiel koppelen aan je Google+ profiel. Er zouden nog andere tools komen die deze integratie van Blogger en Google+ verder doortrekken.

Is dit nu discriminatie van de mensen die ervoor kozen om bijvoorbeeld een blog aan te maken bij WordPress? Op zich niet. Blogger is een dienst van Google, Google is een commercieel bedrijf, en het is dus volkomen gerechtigd om alles te doen wat het nodig acht om haar diensten te verbeteren.

Maar anderzijds is dit dus weer een van de randgevallen die ontstaan zijn doordat Google zich niet alleen als zoekmachine gedraagt, maar als duizendpoot met tal van andere diensten. De schijn is al snel gewekt dat die diensten bevoordeeld worden in de Google zoekmachine - dat mensen met een Blogger blog iets hoger komen te staan dan mensen met een Wordpress blog bijvoorbeeld.

Vergeet trouwens niet dat Google op zijn eentje het hele Booleaanse zoeken onderuit gehaald heeft, door de "+" factor een nieuwe definitie te geven, namelijk: de Google+ pagina van een bepaald bedrijf of persoon...
http://www.seopromotiepagina.nl/google-adsense-reclame-tussen-blogger-berichten-plaatsen.html
http://www.readwriteweb.com/archives/blogger_gets_the_first_of_many_google_features.php


MICROSOFT VEROVERT DE IOS PRODUCTEN
Strategisch antwoord op succes iPhone en iPad

De iOS producten kennen een groot succes. Er zijn de iPhone en iPad, en volgens waarnemers zouden in de toekomst ook de laptops en desktops van Apple uitgerust worden met een besturingssysteem dat meer op iOS lijkt dan het Mac OS zelf.

Waarnemers vroegen zich af welke impact dit succes zou hebben op de invloedssfeer van Microsoft. Er groeit immers een hele generatie op, vooral in de VS, die niets anders gekend heeft dan iOS producten. Sommigen namen zelfs het woord "het einde van Microsoft" in de mond.

Dat het zo'n vaart nog niet zal lopen, mag blijken. Microsoft heeft immers een heel gezonde beslissing genomen om gewoon in te spelen op het succes van de iOS toestellen, en haar sterproducten uit te brengen in versies die hierop draaien. Zoals Office: deze week kondigde Microsoft aan dat er een OneNote app uitkomt, voor de iPad, en een Lync app voor iPhone en iPad, maar ook voor andere mobiele toestellen (Android, Symbian, Windows Phone).

OneNote zelf heeft geen uitleg meer nodig; het is een soort verzameling notaboekjes waarin je links, foto's, teksten, websites kan bewaren, netjes naar onderwerp gerangschikt, om later te verwerken. Je kan OneNote het best vergelijken met EverNote, maar dan toch met nog meer opties. Lync is dan wer een app waarmee je videoconferenties kan houden, en instant messaging boodschappen kan versturen. Lync bestond tot nu toe enkel voor Windows Phone, en maakt dus nu de oversteek naar de andere mobiele toestellen (1)

Ook op gaming vlak wil Microsoft de iOS toestellen veroveren. Zo heeft het Kinectimals uitgebracht voor iPhone en iPad, waarmee voor het eerst een game van Microsoft in de iTunes App Store liggen zal. Ook hier weer een app die al bestond voor de Windows Phone. Het gaat om een "pet simulator", met andere woorden je krijgt een troeteldier dat je moet verzorgen. En we herinneren er even aan dat Microsoft verleden week haar OnLive dienst van Xbox uitbreidde naar de iPad.

Slim bekeken? Als je het ons vraagt, wel! Het verleidde in elk geval de nieuwssite Business Insider tot een artikel onder de titel "Microsoft won de slag om de huiskamer, terwijl niemand keek", over hoe Microsoft in alle stilte zich diep in onze huiskamers genesteld heeft, o.a. via deze connected tv (tv gekoppeld aan Xbox, en zo met het internet). Aanbevolen lectuur (3)!
http://arstechnica.com/business/news/2011/12/microsoft-expands-presence-on-ios-and-android-with-onenote-and-lync-clients.ars
http://www.theverge.com/2011/12/13/2632959/kinectimals-iphone-ipad-microsoft
http://www.businessinsider.com/microsoft-is-smashing-everybody-in-the-battle-for-the-living-room-2011-12


Street View: bekijk de gevolgen van tsunami in Japan...
... terwijl gelukkig een 1persoons shooter gebaseerd op streetview gestopt werd

In het licht van het gebeurd in Luik, lijkt het game dat het Nederlandse adverteerbureau Pool Worldwidebedacht had dubbel zo cynisch. Die haalden het namelijk in hun hoofd om een 1persoons shooter te baseren op de beelden van Google streetview - zoals bij Doom krijg je dan een beeld van de straat, precies alsof je een revolver vasthoudt; daarbij kon je de trekker overhalen, waarbij je geluidseffecten van de revolver kreeg. Uiteraard zorgde het "schieten" niet voor interactie op de Google Streetview beelden, maar het idee dat zo gecreëerd werd is gruwelijk genoeg. (1)

Gelukkig heeft Google al snel een stokje gestoken voor deze shooter, en Pool WorldWide verboden om nog gebruik te maken van Google's beelden. Een beslissing die op onbegrip stuitte bij het adverteerbureau, dat met de beste wil ter wereld niet kon begrijpen wat het fout deed (2)

Gelukkig zijn er ook meer educatieve toepassingen van Google Street View. Zo heeft Google een speciale laag uitgebracht, waarop je de verwoestingen van de tsunami begin dit jaar duidelijk te zien zijn. Je kan deze beelden zien via een speciale website, "Build the memory", waar je voor en na de tsunami met elkaar vergelijken kan. (3)
http://www.theage.com.au/digital-life/games/shot-down-street-view-shoot-em-up-pulled-by-google-20111213-1osh8.html
http://www.poolworldwide.com/shootview/#/?q=new%20york&lat=40.707989&lng=-74.011552
http://googleblog.blogspot.com/2011/12/experience-tsunami-affected-areas-of.html


GOOGLE VERWIJDERT 22 APPS UIT DE ANDROID MARKET
Malware blijft toch een probleem bij Android apps...

Het systeem van Apple om strenge controle te houden over de apps die in zijn App Store aangeboden worden, heeft zijn voor- en nadelen. Nadeel: apps die Apple niet aanstaan (in strijd met de geldende moraal of politiek niet correct) worden niet toegelaten; en het feit dat de ontwikkelaar vaak lang moet achten eer zijn app toegelaten wordt - om van de 30% commissie niet te spreken. Voordeel: Apple houdt tegelijk in het oog of de app geen malware bevatten.

Bij de Market Place van Android bestaat die controle niet - en dat begint de laatste weken toch wel zwaar door te wegen, want de berichten over allerlei malware die in de Market Place te vinden is, stapelen zich op. Zo werd deze week bekend dat Google 22 apps uit de Markte Place verwijderd heeft, omdat die ervoor zorgden dat de gebruiker opgezadeld werd met dure telefoonrekeningen, omdat de malware app premium sms boodschappen ging versturen. Gebruikers uit de VS waren niet meteen getroffen door de malware, maar uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Rusland en het VK liepen wel berichten binnen over slachtoffers.

De apps doen zich voor als legitieme apps, het is te zeggen: zij nemen de originele code en verpakken die opnieuw, mét toevoeging van malware. 

Wil dit nu zeggen dat Android een onbetrouwbaar OS is? Natuurlijk niet! Het gaat hier maar om 22 malwares op de vele progjes die er in de Market Place verkrijgbaar zijn. Bovendien bewijst het feit dat Google de malware verwijderd heeft, dat er toch wel een vorm van controle is op deze martkplaats. En tot slot zijn er  nog altijd de besprekingen van de andere gebruikers, waar je meteen kan lezen als er iets fout loopt met een app. Iets wat wij je, bij elke software die je downloadt, voor mobiele apps of desktop progjes, aanraden om altijd te doen!
http://computerworld.co.nz/news.nsf/security/google-pulls-22-more-malicious-android-apps-from-market
http://arstechnica.com/business/news/2011/12/google-pulls-22-malicious-android-apps-to-prevent-fraudulent-charges.ars


GOOGLE+ HANGOUTS KRIJGT EXTRA FUNCTIES
Ook inbellen zonder webcam wordt mogelijk

Ondanks de grote publieke belangstelling bij de lancering, lijkt Google+ toch niet het succes te hebben dat je ervan zou mogen verwachten. Maar misschien kunnen enkele extra mogelijkheden die toegevoegd werden aan de Hangouts, een van de leukste onderdelen van Google+, dit sociale netwerk wat meer animo geven.

Voortaan zal je een hangout kunnen opstarten vanop elke conversatie die gevoerd wordt in Google+. Dat verlaagt de drempel om zo'n hangout op te starten enorm - gewoon een klik, en je bent vertrokken. Je kan bovendien ook een hangout opnemen, zodat die later bekeken kan worden. Wat ook weer nieuwe mogelijkheden opent - stel bijvoorbeeld dat een vriend een posting heeft geschreven dat hij vader geworden is, dan kan jij je felicitatie niet alleen neerpennen, maar ook (alleen of met vrienden) een gelukwens opnemen.

Nog nieuw is het feit dat de OnAir functie, waarbij het aantal kijkers onbeperkt is, uitgebreid wordt; deze functie is nu beperkt tot bekende personen die een optreden of speech geven. Voortaan zal dit optreden ook opgenomen worden, en geüpload naar YouTube, en Google wil de optie ook openstellen voor iedereen. Of dat voor jou al het geval is, kan je alleen maar proefondervindelijk uitvinden, door de aanwezigheid van de "broadcast and record" optie nadat je een hangout opgestart hebt.

En tot slot: zelfs wie geen webcam heeft kan aan een hangout deelnemen, door in te bellen met de gewone telefoon.  Meer uitleg bij Google zelf en The Next Web
http://googleblog.blogspot.com/2011/12/google-hangouts-going-beyond-status.html
http://thenextweb.com/google/2011/12/14/google-hangouts-gets-broadcast-and-record-dial-in-voice-and-a-realtime-ticker/


Na de Klout de Kred?
Sociale reputatie steeds belangrijker

De meesten geven het niet graag toe, maar Klout is voor hen belangrijk: het cijfer dat deze reputatiedienst geeft de internaut die veel op sociale netwerken uithangt een zekere standing. De Klout-dienst meet, op basis van je acties op Twitter,Ffacebook, Google+, LInkedIn.... hoe invloedrijk je bent, door te kijken hoeveel volgelingen je hebt, hoe vaak je hertweet wordt. Klout bekijkt ook over welke onderwerpen je invloedrijk bent, en wat voor soort mens je bent op de sociale netwerken - iemand die enkel meedeelt (of broadcast), dus enkel links plaatst en/of commentaren, of integendeel iemand die de sociale netwerken echt "sociaal" gebruikt, en dus vaak betrokken is in conversaties.

Klout werkt met algoritmes, die regelmatig aangepast worden, zodat zo'n klout score nogal eens kan veranderen - tot spijt en frustratie van de internauten die daar (iets te) veel belang aan hechten. Maar misschien moeten zij eens een alternatieve reputatiemeter uittesten: Kred. Dat is een tool van PeopleBrowsr, een bedrijf dat zich een "social data mining" bedrijf noemt. Al sinds 2008 verzamelt het gegevens van bijvoorbeeld Twitter, en indexeert het die.

Kred kijkt bijvoorbeeld naar Twitter, en geeft daarvan twee soorten scores: de invloed, en het bereik - hoe vaak je tweets hertweet worden. Kred kijkt ook naar de "Like" op Facebook, en de +1 op Google, maar Twitter is eigenlijk de voornaamste bron van informatie.

Kred verschilt nog op een andere manier van Klout: het is transparant, en toont je exact hoe je aan je score komt. Je kan zelfs per retweet zien hoeveel punten die waard was. Een normale retweet bijvorobeeld brengt 10 punten op, maar wordt die hertweet door iemand met veel Kred, dan kan die wel 50 kreds waard zijn, enz.

TechCrunch had er einde september een bespreking van. Wij probeerden de dienst al even uit, en moesten tot onze verbazing vaststellen dat je, na het inlogen via je Twitter account, nog eens een account met speciaal paswoord moest maken bij Kred zelf. En dat was toch wat eigenaardig.
http://techcrunch.com/2011/09/29/kred/
http://kred.ly/#overview


WAAROM SOPA, HADOPI EN CO NIET DEUGEN
Recente voorbeelden bewijzen onzin van maatregelen

wij hebben hier bij Netties al vaker gehamerd over het asociale van de maatregelen die in verschillende landen genomen werden, vaak onder druk van de belangengroepen van de amusementswereld, om piraterij tegen te gaan. Daarbij worden de grote middelen ingezet om kleine vergrijpen tegen te gaan - middelen die door de hele maatschappij bekostigd moeten worden. Meer nog: de rechten van de burger worden beknot, en zijn rechten op verdediging geschonden.

Deze week werden er twee voorbeelden bekend die nog maar eens pijnlijk bewijzen hoe lichtzinnig deze wetten zijn (of kunnen zijn, want in het geval van de VS gaat het nog maar om een wetsvoorstel).

Het eerste geval komt uit de VS. Daar wordt momenteel fel gelobbyd om een wetsvoorstel erdoor te drukken - SOPA of Stop Online Piracy Act; een andere wet, PIPA of Protect IP Act, is al wel gestemd. Bij PIPA wordt een website uit de lucht gehaald, bij SOPA worden de inkomsten van een website (via adverteerdienst of betaaldienst) geblokkeerd, zodra vermoed wordt dat de site (of een onderdeel ervan, zelfs al is het maar één pagina) betrokken is bij piraterij. In beide gevallen volstaat het woord van een vermoedelijk betrokken partij, en komt er geen rechter aan te pas.

Hoe gevaarlijk dit is, kon Tom Merrit van de populaire dagelijkse podcast Tech News Today ondervinden. In een van de shows deze week bracht hij verslag uit over een twist tussen Universal en MegaUpload, rond een muziekvideo waaraan verschillende artiesten meegewerkt hadden. Als illustratie toonde hij een kort fragment van deze clip. Zoals gewoonlijk werd, na de opname van de podcast, de video ervan op YouTUbe gezet.

Maar toen kwam Universal af met zwaar geschut, en eiste van YouTube dat die bewuste uitzending verwijderd zou worden, wegens schending van de auteursrechten. YouTube ging in op de eis, alhoewel het vertonen van het korte fragment duidelijk toegelaten is onder de Digital Millennium Copyright Act, dat uitzonderingen voorziet voor journalistieke referenties. Het gebeuren toont in elk geval aan hoe gevaarlijk het is om wettelijke daden te gaan stellen zonder inmenging van de rechter. (1)

Een tweede incident komt uit Frankrijk, waar de Hadopi wet voorziet in het zenden van 3 waarschuwingen naar de gebruiker die herhaaldelijk op illegaal downloaden betrapt wordt, waarna de internettoegang van de gebruiker afgesloten kan worden. Ditmaal is het niet het wetteloze van de maatregel die aangeklaagd wordt (de schending van de rechten van de verdediging), maar wel de ondeugdelijkheid van de bewijslast. Iedereen weet immers dat een IP-adres van waarop een illegaal bestand gedownload werd, niets vertelt over de persoon die deze download uitvoerde. En toch wordt een IP-adres als bewijslast gebruikt.

De Franse president Sarkozy, die ervoor gezorgd heeft dat in Frankrijk de Hadopi-wet erdoor gekomen is, een van de strengste antipiraterij maatregelen ter wereld, lijkt nu zelf het slachtoffer te kunnen worden van dit gebrek aan sluitend bewijs: Volgens TorrentFreak zouden er vanop het IP adres van het presidentieel paleis illegaal bestanden gedownload zijn (een illegale kopie van een album van The Beach Boys).(2)

Wat dus nogmaals aantoont hoe lek een "bewijs" is dat geleverd wordt door een IP-adres. Misschien vermag deze kleine anekdote wat het grote protest tegen Hadopi niet kon bewerkstelligen, en zal de president, nu hij zelf in een hachelijke situatie komt, de dwaasheid van de maatregel inzien? Of moeten we wachten tot er een tweede, en een derde waarschuwing aan zijn adres komt, en zijn internettoegang afgesloten wordt?
http://venturebeat.com/2011/12/15/universal-yanks-twits-tech-news-today-episode-from-youtube-due-to-mega-video-clip/
http://torrentfreak.com/french-presidents-residence-busted-for-bittorrent-piracy-111215/

Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 

 
hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!VAN TRACTOREN EN GPS
Nog rechtere voren, tijdsbesparing... maar niet onbemand

Waar is de tijd dat de boer zijn akkers ploegde, gelopen achter de ploeg die aan zijn paard gespannen is? Die tijd is (gelukkig!) al lang voorbij, het paard heeft een andere taak gekregen - pronken op Palm-reclames, meedoen aan Brabantse trekpaardenwedstrijden, edel zijn bij jumpings, of gewoon vlees zijn in de vleesindustrie. Het ploegen gaat echter nog altijd door, maar de ploeg wordt getrokken door tractoren, met bovenop de boer - of zijn zelfs minderjarige zoon of dochter, want zo'n veld is privé-terrein, en daarop mag iemand zonder rijbewijs met een voertuig rijden.

Maar na het paard, wordt ook de boer overbodig bij het ploegen. Dat is het werk van nieuwe technologieën, en dan vooral de gps. Steeds meer tractoren zijn uitgerust met een gps-ontvanger. En anderzijds wordt op gebieden met intensieve akkerbouw een fijnmazig gps netwerk uitgebouwd, met om de 15 km een zendmast. Dat zorgt ervoor dat een tractor met ontvanger tot op 12 cm nauwkeurig weet waar hij zich bevindt. Het rekensommetje is gauw gemaakt: gewoon de akker uittekenen op een plan, de limieten ervan bepalen, en de besturingsmodule van de tractor rekent een rijplan uit, in samenwerking met de gps, om het veld zo efficiënt mogelijk te beplanten, sproeien, bemesten, maaien, .... Net als een rumba stofzuiger.

Met dit verschil dat de stofzuiger onbemand is, en de tractor nog altijd een boer aan boord zal moeten hebben - de wet laat onbemand een veld bewerken niet toe. Wat wel mogelijk is, zo lees je bij Het Nieuwsblad (1), is dat de boer in een eerste tractor zit, en dat er een tweede tractor volgt, evenwijdig, zodat twee stroken tegelijk bewerkt kunnen worden, met één bestuurder.

Is die hele investering eigenlijk de moeite waard? Volgens New HOlland, dat de systemen en tractors verkoopt, wel. Je moet wel 25.000 euro betalen voor het systeem, en 100.000 voor de tractor. Maar het systeem zorgt gemiddeld voor 10% meeropbrengst van een veld, want door precies evenwijdig te zaaien, kunnen er meer rijen plantjes op een veld.

Meer over het systeem bij Intrak (2)

Moeten we nu het werkwoord "en de boer, hij ploegde voort", gaan vervangen door "de tractor met gps ploegde voort"? Het paard zal het (paarde) worst wezen...
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GL93JCRRN
http://www.intrak.nl/gps


WELDRA EEN THERMISCHE SENSOR IN JE SMARTPHONE?
Kleiner alternatief voor grote en dure thermische broertje

Smartphones kunnen al zoveel dingen. En binnenkort komt, als het van DARPA (Defese Advanced Research Projects Agency) afhangt, daar nog een functie bij: nachtvisie.

Thermische sensoren maken gebruik van infrarood licht, op een golflengt van 8 tot 12 micrometer. Dat zorgt ervoor dat mensen, warmbloedige dieren, werkende machines oplichten tegenover de koelere achtergrond van planten en bodem. Zo maken brandweermannen bijvoorbeeld gebruik van thermische beeldcamera's, om gevaarlijke hete plekken in een door brand getroffen gebouw te vinden. Soldaten gebruiken zulke sensoren om te zien wat er op de loer ligt in de nacht.

De huidige camera's die met thermisch beeld werken zijn groot en duur; wat het leger als standaard uitrusting gebruikt, zal je allicht al in menige film gezien hebben - een toestel dat lijkt op een verrekijker, en duizenden dollars kost. Er zijn iets simpelere modellen, die dan door brandweerlui gebruikt worden, en die dan 1.000 dollar of meer kosten, en enkele kilogram  wegen.

De voornaamste problemen bij de doorbraak van deze technologie zijn: de hoge kost, de grote omvang van het toestel, de energievereisten van de infrarode sensoren die nodig zijn om beelden op te nemen bij golflengten die 20 keer langer zijn dan gewoon zichtbaar licht.

DARPA heeft daarom de particuliere sector ingeschakeld om sensoren te bedenken die klein en goedkoop zijn, zodat zij ook in smartphones ingebouwd kunnen worden. En als die sensoren inderdaad goedkoper zijn, dan zullen wij met zijn allen binnenkort ook nachtvisie op onze smartphone hebben...
http://www.pressetext.com/de#news/20111212018
http://www.newscientist.com/blogs/onepercent/2011/12/thermal-imaging-for-soldiers-s.html#more


NANOTECHNOLOGIE ZORGT VOOR SPECIAAL WATERMERK
Toepassing in beveiliging van documenten en geldbiljetten.

Beveiliging op documenten en bankbiljetten wordt steeds beter, maar ook de namakers en valsmunters worden steedss beter. Het blijft een kat-en-muis spelletje.

Deze keer is het aan de "goeden" om weer een stap vooruit te zetten, en wel met een nieuwe techniek, een piepklein (nano) watermerk: door middel van nanotechnologie wordt een oppervlak zo veranderd, dat er bij bepaalde golflengten een optische resonantie ontstaat.

Voor de juiste technische uitleg verwijzen wij je graag naar de website van Nanosecurity, dat de techniek ontwikkelt. Wat je vooral moet onthouden is dat valsmunters het nu even moeilijk gaan krijgen...
http://www.pressetext.com/de#news/20111213030
http://www.nanosecurity.ca/products.php
BABYKLEERTJES WORDEN OOK SLIM
Misschien ook een wapen tegen wiegendood?

Een van de gebieden waar intelligente kleding echt wel heel belangrijk kan zijn, is babykleding. Zo'n kleintje kan immers niet praten, en sensoren in hun kledij - een pijama bijvoorbeeld- kunnen de ouders meteen informatie verschaffen over temperatuur van het kindje, zodat je weet of het koorts heeft. Andere sensoren kunnen vertellen of er geen nattigheid te voelen is aan de pamper-kant. Maar, nog belangrijker: zulke sensoren zouden ook een elektrocardiogram kunnen maken, en ouders meteen kunnen verwittigen indien er iets fout loopt. Wie weet kan dit wel wiegendood tegengaan?

Feit is dat een Amerikaans bedrijf, Exmovere, zulke babykleertjes met sensoren nu op de markt brengt. Je moet wel wat geld neertellen - een pijama voor baby's tot 12 maanden kost minstens 750 euro. Voor dat geld heb je de pijama zelf, de zender, de monitorings software, en een abonnement van 6 maanden (het aanbod geldt in de VS, en hiervoor wordt samengewerkt met provider AT&T).
http://exmobaby.exmovere.com/
http://www.pressetext.com/news/20111214001


LAAT EENS EEN ORIGINELE, INTERACTIEVE TATTOO ZETTEN!
QR code genereert video's, afbeeldingen, tweets

Een tattoo is blijvend, voor het hele leven - iets wat menigeen, die de naam van zijn lief liet tatoeëren op de arm, aan den lijve (letterlijk en figuurlijk!) ondervonden heeft, wanneer de wegen van de beide partners zich scheidden, en hij aan zijn nieuw lief moest uitleggen wat die naam van de ex nog op zijn arm doet...

Maar het kan verkeren, zei Bredero, en dus is het ook gedaan met tattoo's die voor eeuwig en altijd hetzelfde vertellen. Er is nu een eerste "random" tattoo. Die heeft de vorm van een QR code. En telkens je die code scant met je smartphone, zal je, zo belooft de bedenker ervan, iets anders zien - een video, een foto, een zin, een weersvoorspelling, een tweet...

Fun verzekerd op fuiven. Maar mij doet het teveel denken aan... mensen die nummertjes op hun arm getatoeëerd kregen, jaren terug.
http://thenextweb.com/shareables/2011/12/15/the-first-random-tattoo-generates-videos-pictures-tweets-via-qr-code/
 
hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Gerichte aanvallen verviervoudigd sinds januari dit jaar
 Er werden wereldwijd gemiddeld 94 gerichte aanvallen per dag geblokkeerd. Het doel van deze gerichte aanvallen is om toegang te verkrijgen tot het netwerk van de organisatie en de vertrouwelijke informatie die zich daarin bevindt.
http://www.symanteccloud.com/en/us/globalthreats/overview/r_mli_reports?om_ext_cid=biz_socmed_twitter_facebook_marketwire_linkedin_2011Nov_worldwide_intelligencereportnov2011

*** Grootste robotorkest ter wereld speelt eindejaarsconcert in Gent
Stichting Logos, het pilootcentrum voor de experimentele muziek in Vlaanderen, programmeert met haar 50-koppig robotorkest een concert op de kortste dag van het jaar.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=21522&language=NL

*** Eerste structureel overleg ministers Lieten en Smet met gamesector
Minister Ingrid Lieten ondersteunt 2 innovatieve projecten rond gaming:  G@S en OMEGA
http://www.ibbt.be/userfiles/files/persberichten/2011/nl/20111209%20Persbericht.%20Eerste%20structureel%20overleg%20ministers%20Lieten%20en%20Smet%20met%20gamesectordocx.pdf


*** PRADA EN LG MAKEN EEN STATEMENT IN STIJL
PRADA en LG lanceren samen de nieuwe PRADA Phone by LG 3.0: de ultieme combinatie van design en functionaliteit
http://www.lgnewsroom.nl

muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetCYBERASTA - PASSIONATA
[Acid Jazz] Jazz met een twist, dat is wat je de songs kan noemen die Cyberasta maakt. Warme bassen, handgeklap, een jazz ritme. Het hele album, Deep Love, bevat dergelijke songs met een snel ritme, die blijven beklijven. Absoluut de moeite waard. We hadden toch verteld dat je het album gratis kan downloaden?
http://www.jamendo.com/en/album/102518
http://www.jamendo.com/en/track/873643WISHFUL THINKING - PEERGYNT LOBOGRIS
[electro] Elektronische muziek van de grootste tradities: warme klanken, als golven aan zee, gecombineerd met een sensuele gitaar. Heerlijk ontspannende muziek, zonder daarom muzak te zijn. Geniet!
http://www.jamendo.com/en/artist/peergynt.lobogris
http://www.jamendo.com/en/album/102618


JULIEN BOULIER - LIGHT LINE
[ambient] Muziek die een verhaaltje vertelt, lichtvoetig, sprookjesachtig. De verschillende songs van het album ademen andere atmosferen. Zo is Instant Cliff iets meer dreigend en mijmerig, Ellipse Ame is dan weer lichtvoetiger. Een heel afwisselend album. Gratis voor niets.
http://www.jamendo.com/en/album/102921
http://www.jamendo.com/en/track/875244


NOCOW - THE WORLD INSIDE US
[downtempo / drum 'n bass] Heerlijke downtempo, lounge muziek. Een relax, cool ritme, aangevuld met zachte muziek en effecten. Om uren naar te luisteren, je wordt er meteen opgewekt van. Gratis te downloaden.
http://dedpop.net/ded003


VRIJDAG HOORSPELDAG: MILLENNIUM
Van deze superspannende trilogie van Stieg Larsson werd het eerste deel, Mannen die vrouwen haten, bewerkt tot hoorspel. Ik heb het beluisterd, en ik kan je verzekeren dat ik aan mijn stoel genageld zat van spanning. Uitstekende acteurs (o.a. Victor Reinier en Rifka Lodeize), maar ook heel mooie soundscape erbij.
Het hoorspel werd begin november in dagelijkse afleveringen uitgezonden op de radio, en je kon toen ook de afleveringen via de podcast beluisteren. Nu kan je het horspel aankopen bij de Luisterfabriek.
Een aanrader!
http://www.luisterrijk.nl/luisterboek/1649/millennium-deel-1:-mannen-die-vrouwen-haten-%28hoorspel%29

Netties werkt samen met:

verkenner bannerPlagiëren is kopiëren van één bron; research is kopiëren van twee of meer.
- onbekend- 
oor logo
De nieuwe oogstUI PARADE: INSPIRATIE

Dat buttons en symbooltjes op een website niet altijd saai moeten zijn, wordt op deze website besproken. je vindt er stijlvolle, aparte buttons, zoekvakjes, symbolen voor aan/uit, om het volume te regelen, enz. Om inspiratie op te doen!
[Taal: ENG]
http://www.uiparade.com/


NEEDLEBASE: DATA FUSIONEREN
Een concept dat wellicht niet voor de gewone gebruiker weggelegd is, en enige technische vaardigheid vereist. Bij deze webdienst kan je namelijk bronnen met data laten samensmelten in een database. Je kan gestructureerde data gebruiken van websites of feeds, je kan je data doorzoeken en in kaart brengen. Voor de liefhebbers ongetwijfeld iets om te exploreren!
[Taal: ENG]
http://www.needlebase.com/videos/video1


TIMELINES: WAT GEBEURDE ER DIE DAG?
Deze site brengt belangrijke gebeurtenissen op tijdslijnen. Je kan die timelines bekijken op basis van het soort gebeurtenis - er zijn namelijk verschillende thema's, zoals aanslagen, de Amerikaanse burgeroorlog, de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog, de Kruistochten, de Amerikaanser Revolutie, Burgerrechten, Amerika en zijn kolonies... , maar je kan de tijdlijnen ook vertikaal bekijken: wat gebeurde er op een bepaalde dag, zoals 10 december? Interesssant om bijvoorbeeld als lesmateriaal te gebruiken.
[Taal: ENG]
http://timelines.com/


ROXIO PHOTOSHOW

Een webdienst waarbij je van een collectie foto's een mooi verhaal kan maken, tegenover leuke achtergronden. Werkt supersimpel, en geeft knappe resultaten. Wat je gemaakt hebt, kan je op het web delen met je vrienden.
[Taal: ENG]
http://www.photoshow.com/home/start


SCRUMBLR: ONLINE SAMENWERKEN
Er bestaan wel meerdere sites om samen te werken via het web, maar dit concept is overduidelijk, en super simpel. Je werkt met een groot bord, waarop je sticky notes zet met daarop taken. Die kan je dan, naargelang het project vordert, van "not started", naar "started", testing, review of complete verhangen. Je kan ook met gekleurde bolletjes bepalen wie wat moet doen.
[Taal: ENG]
http://scrumblr.ca/


DRAW ISLAND: ONLINE TEKENEN

Een van de betere digitale tekensites op het web. Je kan er niet alleen een tekening maken met de vele tools die je er ter beschikking hebt, maar je kan ook een (simpele) animatie ervan maken.
[Taal: ENG]
http://drawisland.com/


GE.TT: INSTANT DELEN
Dit is een simpele dienst om bestanden te delen, zonder dat je speciale software of plug-ins nodig hebt. Je kan documenten, video, muziek, foto's delen, en je krijgt 2 GB opslagruimte gratis. Het bijzondere is dat je bestanden meteen gedeeld kunnen worden, zelfs al ben je nog aan het uploaden. Een video geeft wat meer uitleg.
http://www.ge.tt/
http://www.youtube.com/watch?v=3CHkX2UKRmM


DJENGO: CARPOOLEN

Maar al te vaak bemerk je, wanneer je op een evenement aangekomen bent, dat er andere personen zijn die ook uit jouw omgeving komen. Was het niet simpeler, ecologischer, én goedkoper geweest om te carpoolen? Wanneer het een evenement is waarbij de drank rijkelijk vloeit, kan je zelfs afspreken dat één van jullie dan BOB speelt... Deze site, Djengo, moet het mogelijk maken: je maakt een evenement aan, en je ziet wie er ook naartoe gaat. De dienst staat nog in zijn kinderschoenen, maar heeft, naar onze mening, een enorm potentieel... zodra de kritische massa gevonden is.
[Taal: ENG/NL/FR]
http://www.djengo.net/en


MARKUP.IO: EEN PAGINA ANNOTEREN
een gratis webdienst, waarmee je notities kan maken op bepaalde pagina's. Handig om te gebruiken tijdens bijvoorbeeld webinars, of online klassen, om bepaalde delen van de pagina te benadrukken of ernaar te verwijzen. Om van deze dienst gebruik te maken kan je ook werken via een bookmarklet. Je kan een deel van de pagina omcirkelen, je kan teksten markeren met verschillende kleuren, enz.
[Taal: ENG]
http://markup.io/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SLACHTOFFERS EN MEDIA
Deze week was het onderwerp, met de gebeurtenissen in Luik, weer brandend actueel: wat moet je doen wanneer je getuige/slachtoffer bent van een incident dat de pers haalt? Ben je verplicht om te praten met de media? Wat zijn je rechten? Kan je vragen om anoniem te blijven?
De FOD Binnenlandse Zaken heeft een speciale site uitgebracht, waarop je alle informatie vindt die je kan leiden om je beslissing te nemen, mocht je in zo'n situatie terecht komen.
[Taal: NL]
http://www.slachtoffersenmedia.be/NL/media.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MUSIC FOR LIFE: 'T VLOEIT ERUIT

Een knap gekozen titel, een prachtig initiatief in het kader van "Music For Life", dat dit jaar het thema "Diarree" heeft - dat is nu eenmaal de grootste doodsoorzaak ter wereld voor kinderen.
De initiatiefnemers van dit blog willen op hun manier geld inzamelen voor deze actie. Je kan er namelijk een foto insturen, een afbeelding, en zij brouwen er een verhaaltje rond. Je mag wat aanwijzingen geven, maar je kan de schrijvers ook volledig vrij laten. Uiteraard wordt er in ruil voor het verhaal een storting verwacht, voor het goede doel. De verhaaltjes die al op de website staan, zijn erg knap, stuk voor stuk het lezen waard.
"Een prentje, en een centje, meer vraag ik niet" zegt de auteur.
Doen!
[Taal: NL]
http://tvloeitergewoonuit.wordpress.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ROMEINSE GETALLEN
Op deze pagina's vind je alle mogelijke uitleg over het Romeinse getallenstelsel: waarvoor staan de letters, hoe is het ontstaan, enz. Je vindt er ook een tool om een Romeins getal om te zetten in onze Arabische cijfers, of omgekeerd: een getal met Arabische cijfers om te zetten naar een Romeins getal. Handig!
[Taal: NL]
http://home.scarlet.be/~ping0803/RomGetal/info.htm


VRIJDAG MULTIMEDIA: MATT STUART

Een heel knappe fotograaf, die ook in zwart-witte beelden haarscherp de realiteit weergeeft. zijn foto's tonen duidelijk aan dat het niet de camera is die de fotograaf maakt, maar het oog - iets opmerkelijks weten op te merken, en vast te leggen.
[Taal: ENG]
http://www.mattstuart.com/photographs/black-white


VRIJDAG MULTIMEDIA: FOOTSAVE YOUR CELLPHONE
Een knappe reclamecampagne, bedacht door het agentschap VVL BBDO, waarin je kan leren hoe je, door een goede reflex te hebben, je gsm kan redden wanneer hij uit je handen glipt. Het filmpje werd bovendien ook opgenomen met Samsung Galaxy smartphones.
[Taal: ENG]
http://www.youtube.com/playlist?list=PL0B264ADF6A287742&feature=viewall


VRIJDAG MULTIMEDIA: FLEE BUSTER
Een heerlijk, nostalgisch computerspelletje met graphics uit het goede oude DOS)tijdperk. Wat niet wil zeggen dat het daarom gemakkelijker is om het spel te winnen!
[Taal: ENG]
http://chevyray.com/art/ld21/4/FleeBuster_768.swfBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
sites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Crush It!: Why NOW Is The Time To Cash In Your Passion.
http://www.belgiancowboys.be/literatuur/1932
- LeWeb 2011: Eric Schmidt (ex-CEO Google) over Android 4.0, GoogleTV en Motorola
http://www.belgiancowboys.be/events/1930


 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Fiscus waarschuwt voor fraude bij DigiD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3076849/2011/12/14/Fiscus-waarschuwt-voor-fraude-bij-DigiD.dhtml
- Mensen gamen met varkens in Pig Chase
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3076761/2011/12/14/Mensen-gamen-met-varkens-in-Pig-Chase.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Nokia Lumia 710
Januari 2012 komt het goedkopere broertje van de Lumia 800 in nederland op de markt. Deze krijgt een adviesprijs van 319 euro.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29904
- Zelf ondertitels maken
Wil je zelf een film of video van ondertiteling voorzien, dan kun je dit op een eenvoudige manier doen met behulp van de DivXLand Media Subtitler.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27499


  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Professioneel printen met Oki C9655
Deze nieuwe printer van Oki koppelt een hoge afdruksnelheid aan een diep en kwaliteitsvol kleurengamma voor hoogwaardige prints.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6309
- Akai gaat retro met moderne vintage radio
Dat retro-invloeden bij moderne apparatuur helemaal in zijn, bewijst AKAI. Met de APR200 stopt het bedrijf een klassieke radio in een modern jasje.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6302


 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- SkyDrive op Windows Phone en iPhone
http://www.digimedia.be/News/nl/10810/skydrive-op-windows-phone-en-iphone.html
- Boondoggle : Winter Wake Up
Het agentschap Boondoggle heeft een mobiele toepassing ontwikkeld die u vroeger wakker maakt bij slecht weer.
http://www.digimedia.be/News/nl/10812/boondoggle-winter-wake-up.htmlcomputertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- 012: het jaar van ‘Bring Your Own Device’, Big Data en de Cloud
http://computertaal.info/2011/12/15/2012-het-jaar-van-%e2%80%98bring-your-own-device%e2%80%99-big-data-en-de-cloud/
- SoundLink: een kwalitatieve én multi-inzetbare mobile speaker
http://computertaal.info/2011/12/15/soundlink-een-kwalitatieve-en-multi-inzetbare-mobile-speaker/tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Microsoft gaat Internet Explorer automatisch updaten
http://tweakers.net/nieuws/78806/microsoft-gaat-internet-explorer-automatisch-updaten.html
- Microsoft: Office 365 voldoet aan EU-privacyregels
http://tweakers.net/nieuws/78805/microsoft-office-365-voldoet-aan-eu-privacyregels.html
*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Grid computing met je vrienden
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/12/15/grid-computing-met-je-vrienden/article-4000018935649.htm
- Robot herkent zichzelf in spiegel
Een robot die zelfbewust wordt, het lijkt niet langer toekomstmuziek. 
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/12/15/robot-herkent-zichzelf-in-spiegel/article-4000018851383.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg lanceren ‘in beeld’ voor tablet-pc’s
http://www.themobilerevolution.be/2011/12/gazet-van-antwerpen-en-het-belang-van-limburg-lanceren-in-beeld-voor-tablet-pcs/
- Mobile Vikings wil steden veroveren met VikingSpots
http://www.themobilerevolution.be/2011/12/mobile-vikings-wil-steden-veroveren-met-vikingspots-nog-onder-embargo/ 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

BETER WERKEN MET OUTLOOK: BRIEFPAPIER MAKEN 1


Schrijf je graag brieven op speciaal briefpapier, dan kan dit ook in Outlook. In Outlook zijn er verschillende briefpapieren (stationary) die je daarvoor kan gebruiken, maar je kan ook een eigen briefpapier maken, met een favoriete foto als achtergrond.
Dat doe je als volgt: Open Outlook, en controleer dat je mails schrijft in Outlook zelf, en niet in Word om je mails te bewerken. Ga hiervoor naar Tools / Options, en klik op het tabblad Mail Format. Daar moet je de optie uitvinken naast Use Microsoft Word to Edit Email Messages, en bevestig met Apply.
Vervolgens kies je, op datzelfde Mail Format tabblad, het uitklappijltje naast Compose in this message format, en kies daar HTML. Bij Stationery and Fonts, klik je op de Stationery button. Dat opent dan de Stationery Picker.
Daar klik je op New, wat het dialoogvenster Create New Stationery dialoogvenster opent.
Morgen gaan we verder met de stappen om zelf het briefpapier aan te maken.
http://www.brighthub.com/computing/windows-platform/articles/26311.aspx


BETER WERKEN MET OUTLOOK: BRIEFPAPIER MAKEN 2
Je hebt nu het dialoogvenster geopend om nieuw briefpapier aan te maken. Geef het briefpapier een naam in het vak "Enter a name for your new stationery" vakje. Bij de optie "How to Create your stationery", kies je voor "With a blank stationery, en klik vervolgens op Next.
n de Message Font sectie, kies je via Change Font het lettertype, de groote, de kleur dat je standaard wil gebruiken voor dit briefpapier.
Bij Background selecteer je Picture; via het uitklapmenu naast Picture kan je een van de bestaande Outlook briefpapieren kiezen als achtergrond thema, maar je kan ook klikken op Browse (bladeren), om naar een afbeelding op jouw computer te bladeren die je als achtergrond gebruiken wil. Klik op de afbeelding, en bevestig met Select. Je kan ook de achtergrond van je briefpapier bekijken in het Edit Stationery venster.
Je kan er ook voor opteren om een kleur te kiezen, geen afbeelding; selecteer daarvoor de Color button, in plaats van de Picture button in het dialoogvenster, en kies vervolgens een kleur uit het uitklapmenu. Om een briefpapier zonder achtergrond te maken, kies je Do Not Include Background in this Stationery. Je instellingen voor lettertype (grootte, soort, kleur) blijven wel gelden.
Nadat je al deze opties gekozen hebt, leg je het briefpapier vast via OK, Apply in de Options dialoog, en klik op OK om dit venster te sluiten. Wanneer je nu een nieuwe mail maakt, dan zal Outlook dit briefpapier gebruiken.
http://www.brighthub.com/computing/windows-platform/articles/26311.aspx#


BETER WERKEN MET OUTLOOK: DESKTOP ALARMEN

Je kan vanuit Outlook allerlei alarmen activeren: wanneer er nieuwe mail aankomt, wanneer je een uitnodigign krijgt voor een meeting, of een taak, enz. Je kan heel wat instellingen van die alarmen zelf aanpassen aan jouw voorkeuren, zoals hoe lang zij op je scherm zichtbaar zijn.
Dit is de plaats waar je dat doet: klik in Outlook op Tools / Options; bij het tabblad Preferences, klik je op Email Options. Daar kies Advanced Email Options, en vervolgens Desktop Alert Settings.
Daar kan je nu bepalen hoe lang het alarm op je scherm zichtbaar blijft, en hoe transparant het is.
http://www.windowvistarepair.com/VistaBlog/vista-software/introduction-to-outlook-2007-%E2%80%93-using-desktop-alerts-249/


BETER WERKEN MET OUTLOOK 2007: MAILS KLEUREN
Je kan in Outlook werken met kleuren - rood voor dringend bijvoorbeeld, en geel voor wat even mag wachten. Of groen voor privé-boodschappen, en blauw voor berichten uit de sociale media. Hoe doe je dat?
Daarvoor moet je werken met de "categorize" tool. Klik deze button aan, en kies vervolgens  All Categories - New.
Nu kan je een nieuwe categorie aanmaken, en er een kleur aan toewijzen: bij Name geef je bijvoorbeeld "persoonlijk", en bij Color kies je de bijpassende kleur. Je kan hier ook een sneltoets aanmaken, zodat je voortaan, wanneer je een mail aanklikt, met bijvoorbeeld CTRL+F1, die categorie kan oproepen.
Door te werken met kleurtjes, kan je bijvoorbeeld alle mails rond een bepaald onderwerp meteen oproepen.
http://office.microsoft.com/en-us/outlook-help/create-and-assign-color-categories-HA010217901.aspx


BETER WERKEN MET OUTLOOK: EEN KLEUR TOEWIJZEN
Gisteren kon je lezen hoe je verschillende kleurcategorieën aanmaakt. Daarmee kan je naast een mail, een taak of een afspraak in je agenda een icoontje in een bepaalde kleur laten verschijnen, om die te catalogeren.
Na het aanmaken van de categorieën geef je een mail een kleur door in het "Quick Toggle" vak te klikken; klik je met de linker muisknop, dan verschijnt de categorie die je als standaard ingesteld hebt. Klik je rechts, dan kan je kiezen uit alle bestaande categorieën.
Om alle mails uit een bepaalde categorie te zien, kan je klikken op de titel van deze kolom, zodat de categorieën gegroepeerd worden.
Je kan een kleurcategorie toekennen aan een mailboodschap, een contact, een afspraak in je kalender, een verzoek voor een meeting, een taak, een nota, een journaal item. De instructies hiervoor vind je op onderstaande link.
http://office.microsoft.com/en-us/outlook-help/create-and-assign-color-categories-HA010217901.aspx


shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
FONT PACK VOOR KERSTMIS
Wat is het leuk om met de Kerst je mails, je brieven, alles wat je schrijft te kunnen opsmukken met wat eleuke kerstthema's. hier vind je een gratis pakket dat 15 speciale kerst lettertypes bevat.
http://www.dafont.com/
http://www.chip.de/downloads/Font-Pack-Weihnachten_39127838.html


ICE CREAM SANDWICH KEYBOARD
Android - 3,7 MB - freeware
Met deze gratis app kan je het klavier van het nieuwe Android 4.0 0S nu reeds op je Android toestel uitproberen.
http://www.chip.de/downloads/Ice-Cream-Sandwich-Keyboard-Android-App_52966463.html
http://icskeyboard.blogspot.com/


IDEVICE MANAGER: JE IOS TOESTEL BEHEREN
Windows all - 2,0 MB - freeware
Wil je je iOs toestel (iPod, iPhone, iPad) beheren zonder daarom die logge iTunes te moeten gebruiken? Het kan, met iDevice Manager (voorheen iPhone Explorer), die je toestel gewoon tot een USB-randapparatuur maakt. Met klikken en verslepen kan je nu bestanden naar en van je toestel slepen.
http://www.chip.de/downloads/iDevice-Manager_37787532.html
http://www.iphoneexplorer.net/


VIDEOCACHE: ALLE BEKEKEN VIDEO'S

Windows 2000/XP/Vista/7 - 77,1 KB - freeware
Met dit progje kan je moeiteloos de zopas bekeken webvideo terugvinden op je harde schijf, en terug bekijken. De tool werkt met Firefox, Google Chrome en IE.
http://www.chip.de/downloads/VideoCacheView_33276022.html
http://www.nirsoft.net/


UITZENDING GEMIST
Android
Deze app, die voorheen ook al voor de iPhone beschikbaar was, is er nu ook voor Android. Je kan er programma's van de Nederlandse Publieke Omroep (Nederland 1, 2 en 3) mee terug bekijken tot 10 dagen terug.
http://www.androidplanet.nl/39371/uitzending-gemist-nu-ook-beschikbaar-voor-android/
https://market.android.com/details?id=nl.uitzendinggemist&feature=search_result


CAMERA RAW VAN ADOBE
Windows all - 40,9 MB - freeware
Met deze tool kan de gebruiker van Photoshop digitale opnames optimaal bewerken. Het is een plug-in voor Photoshop; versie 6 ondersteunt de het raw-data formaa van 10 nieuwe camera's.
http://www.chip.de/downloads/Camera-Raw_33331184.html
http://www.adobe.com/de
   

MP3 DIRECTCUT: MUZIEKBESTANDEN KNIPPEN

Windows all - 0,2 MB - freeware
Een heel handige tool, om bij muziekbestanden ongewenste stukken weg te knippen, of om zo'n bestand in delen op te splitsen, en dat zonder kwaliteitsverlies. Bij Chip.de vind je een fotoreportage die toont hoe het moet.
http://www.chip.de/bildergalerie/mp3DirectCut-MP3s-schneiden-Galerie_53119950.html
http://www.chip.de/downloads/mp3DirectCut_13007940.html
http://mpesch3.de1.cc/


TRAKTOR PRO: DJ
Windows XP/Vista:7 - 115 MB - demo
Een heel uitgebreid programma voor de dj, om platen te combineren en in elkaar te laten overlopen. Deze software bevat 4 decks, 30 DJ-effecten, sample decks, loop-recordings, en meer.
http://www.chip.de/downloads/Traktor-Pro-2_49170363.html
http://www.native-instruments.com


HANDBRAKE: FILMS OMZETTEN

Windows XP/Vista/7 - 5,7 MB - freeware
Wat deze tool doet is heel simpel: films (die niet voorzien van een kopieerbeveiliging) omzetten naar andere formaten zoals MP4 of Xvid, zodat je het filmpje ook op een smartphone bekijken kan.
http://www.chip.de/downloads/Handbrake_28477133.html
http://www.chip.de/bildergalerie/Handbrake-Galerie_46522329.html
http://handbrake.m0k.org/


ADOBE PHOTOSHOP EXPRESS
Een website - geen download dus. Maar met deze online versie van Photoshop kan je toch heel wat doen. Je hebt wel een snelle internetverbinding nodig.
http://www.chip.de/webapps/Adobe-Photoshop-Express_44472721.html
http://www.photoshop.com/tools/overview
(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 
 

Het laatste woord....


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
Je kan niet te laat zijn tot je er bent.
-doordenker-