netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
1/12/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 727 van 26/11/2011Gegroet lezer,


Het grote nieuwe deze week was Streetview. van Google, dat nu ook voor België gelanceerd werd. Dat hun huis open en bloot op het internet te zien staat, zit vele mensen hoog. Dat mag blijken uit het feit dat op de redactie tal van reacties binnenliepen - en de Netties-lezer is over het algemeen niet echt een reageerder. Op de website staan enkele reacties, maar ook via mail ontvingen wij er. De commentaren zijn uiteenlopend: sommigen verwonderen zich erover dat anderen zich zo opwinden. Anderen echter zijn hoogst verontwaardigd, en eisen zelfs van onze redactie dat wij meteen die beelden verwijderen - wat wij natuurlijk niet kunnen, want wij hebben niets met Google te maken. Wil u uw huis onherkenbaar laten maken, dan dient u zich rechtstreeks tot Google te melden.
De mensen die boos zijn dat Google hun huis zomaar toont, hebben ondertussen al een stukje wraak gekregen: de journalisten van ZDNet gingen via Streetview op bezoek bij de vestiging van Google in Saint Ghislain en toonden aan wat je zo allemaal te weten komt. Van bedrijfsspionage gesproken...
http://www.zdnet.be/news/133591/getest-industriele-spionage-met-street-view/

Verder deze week weer heel wat nieuws, waarbij het bericht dat donderdag op het laatste moment binnenliep (het vonnis in de zaak Sabam vs. Scarlet) ons het meeste verheugd  heeft. De internetproviders zijn niet verplicht om filters te installeren die actief illegale content opsporen. Dat is niet alleen positief omdat dit elke vorm van censuur tegengaat, maar ook omdat het een pak zal schelen in onze portemonnee: die filters zouden heel wat geld gekost hebben aan de providers, en reken maar dat die dat aan de gebruiker (u en ik dus) doorgerekend zouden hebben.

Wij wensen u veel leesplezier met dit nummer, en hopen u, bij leven en welzijn, volgende week opnieuw aan te treffen.


Hilde

Heb jij al je lijstje met je kandidaten voor de Netties verkiezing Nederlandstalige site van het jaar (privé-initiatief) ingestuurd? Het kan nog, dit weekend! het adres: redactie@netties.be
Meer over onze verkiezing:

http://www.netties.be/extra/aankondiging_site2011.htm


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
verkenner
          banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.STREAMING AUDIO 1: EEN OVERZICHT
De verschillende aanbieders netjes op een rij
Waar je in België tot voor kort geen toegang had tot streaming muziekdiensten (tenzij je een beetje vals speelde, en bij het aanmaken van een account vertelde dat je in een ander land woonde), zijn er de afgelopen weken plots verschillende aanbieders gekomen. Tijd dus om even op een rijtje te zetten wat die verschillende diensten zijn, wat ze aanbieden, en wat het kost.

- LastFM

Wat: hier kan je niet echt song per song of album per album muziek kiezen. Je creëert een radiostation door enkele artiesten te noemen die je goed vindt; LastFM zal artiesten in hetzelfde genre spelen en jij geeft thumbs-up / thumbs down.
Extra: Last.fm heeft ook een scrobbler: een tool die je downloadt en dan kijkt welke muziek jij op jouw computer speelt, om zo jouw profiel aan te scherpen
Kost: Gratis om een profiel aan te maken of de dienst uit te proberen; om radio's te kunnen beluisteren moet je een abonnement nemen ($3.00 per maand); dit abonnement is ook verplicht voor wie de app voor iPhone, Android wil hebben. In het VK, de VS of Duitsland is het beluisteren van radio's gratis. (1)
http://www.last.fm/help/faq
http://en.wikipedia.org/wiki/Last.fm

- Spotify

Wat: Na het downloaden van een client kan je songs, albums beluisteren in streaming net alsof ze op je eigen computer stonden. Je kan ook speellijstjes maken. En bovendien kan je je eigen muziek ook importeren in Spotify. Voordeel: je kiest zelf de muziek; nadeel: de Spotify client moet geïnstalleerd zijn op het toestel of computer
Extra: Je kan ook muziek naar je smartphone overzetten om te beluisteren wanneer je geen internetverbinding hebt (premium)
Kost: Gratis (met reclame); unlimited (4,99 euro) en premium+ (9,99 euro)
http://www.spotify.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Spotify

- Deezer

Wat: muziek in streaming beluisteren; 13 miljoen songs voorradig
Extra: muziek kan ook gedownload worden om offline te beluisteren.
Kost: gratis accounts krijgen slechts 30 seconden per song te horen; premium en premium+ accounts zijn voorzien
Opmerking: deze dienst was aangekondigd om in ons land van start te gaan, maar op de website is daar niets van de merken

http://www.deezer.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Deezer

- We7

Wat: een initiatief van Peter Gabriel; je kan kiezen uit 6,5 miljoen nummers, ook van onafhankelijke bands en artiesten. Je kiest zelf de nummers.
Extra:
Kost: gratis om radio's te beluisteren met advertenties; na registratie (4,99 euro/maand) kan je zelf de muziek kiezen en radio's maken.
http://www.we7.com
http://en.wikipedia.org/wiki/We7
Een uitstekende vergelijking tussen We7 en Spotify werd gemaakt door Dominiek; hij bekeek de businessmodellen, het aanbod, de extra's.
http://dominiek.be/2011/11/20/stromende-audio/

- iTunes Match

Wat: mits betaling van $24,99 kan je je hele iTunes bibliotheek in de cloud zetten, en vanop elk toestel oproepen om te beluisteren
Extra: ook niet bij iTunes aangekochte songs kan je zo in streaming beluisteren. Sommigen noemen deze dienst zelfs een algemene amnestie: voor $24,99 worden alle illegaal geripte cd's plots legaal...
Kost: $24,99 per jaar


- Google Music

Wat: jouw eigen muziek online zetten en vanop elk toestel in streaming beluisteren; je kan tot 20.000 songs uploaden, gratis.
Extra: Je kan de muziek ook in de cache van je toestel zetten om offline te beluisteren
Kost: niet bekend. Google Music zou naar België komen, maar momenteel vermeldt de website dat de dienst enkel in de VS beschikbaar is.http://music.google.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Music

Deze lijst is uiteraard voor verbeteringen en aanvullingen vatbaar - daarvoor zijn er de commentaren! Reageer dus maar à volonté!


STREAMING AUDIO: STREAMING VS AANKOPEN
Enkel het verschil tussen actief/passief muziek beluisteren?
Zoals je uit de voorgaande opsomming hebt kunnen afleiden, zijn er verschillende soorten diensten die muziek in streaming aanbieden:
Passief:
- "radiostations" waarbij je kiest voor een bepaald genre muziek, door een of meerdere artiesten uit dat genre te vermelden, waarna je "meer van dat" krijgt
Actief:
- diensten waarbij je uit een online aanbod (je bezit de muziek niet zelf, hebt hem nooit aangekocht) zelf muziek kiest uit songs en albums, en zo manueel playlists opbouwt. Anderen kunnen jouw playlist beluisteren - dan wordt die dienst opnieuw "passief"
- diensten waarbij jouw zelf aangekochte (en eventueel illegaal geripte muziek) in de cloud bewaard wordt, en waarbij jij playlists kan aanmaken.
Deze verschillende soorten diensten richten zich tot verschillende soorten mensen. Er zijn mensen die wel muziek willen beluisteren als bij een radio, maar vinden dat de "echte" radio teveel gebabbel bevat, of die zich niet kunnen vinden in de muziekkeuze van de bestaande zenders. Voor hen zijn er de webradio's of de playlists: zonder echt een inspanning te moeten doen, krijgen ze toch muziek naar hun smaak.
Anderzijds zijn er de mensen die echt op zoek gaan naar goede muziek, muziek blogs en podcasts volgen, die een naam horen op de radio, die gaan opzoeken op het internet, en zelfs een album ervan aankopen. Zij zijn de mensen die je vroeger in de platenzaken vond, die er een praatje sloegen met de baas van de winkel, ervaringen uitwisselden over muziek, en speciale albums bestelden, van de meest onbekende artiesten eerst. Voor hen zijn de diensten van iTunes Match en Google Music ideaal, omdat zij hun muziekcollectie overal, vanop elk toestel, kunnen beluisteren in streaming. Zij zijn ook de makers van de playlists, waarnaar anderen luisteren. En vaak zijn zij het ook die muziek legaal aankopen, omdat ze de muzikant willen steunen. De passieve gebruiker daarentegen zal eerder muziek, vooral van populaire artiesten, illegaal gaan downloaden.
En daar zit het grote verschil. Jarenlang heeft de muziekindustrie gevochten tegen het illegaal downloaden, waarvan vooral populaire artiesten het slachtoffer waren. Door de muziek nu in streaming aan te bieden, tegen een belachelijk laag abonnement (voor 4,99 euro per maand kan je alle muziek ter wereld beluisteren) wordt de reden om illegaal te gaan downloaden weggenomen. Het is gemakkelijker én veiliger om diezelfde muziek nu in streaming te beluisteren, want de P2P netwerken herbergen heel wat gevaren en virussen. Streaming kost de gebruiker niet veel, maar voor de (populaire) artiest betekenen die vele kleintjes toch één groot. Een positieve evolutie, die het illegaal downloaden bestrijdt op een andere manier: door een betaalbaar alternatief te bieden.
Kleinere labels echter zijn niet zo gebaat bij streaming diensten als Spotify. Enerzijds omdat zij weinig bekend zijn en dus weinig gedraaid worden, zodat zij weinig inkomsten uit de verdeling van de pot krijgen. Anderzijds omdat zij hun eigen inkomsten uit andere bronnen (verkoop via alternatieve websites zoals eMusic) kannibaliseren. Deze week nog werd bekend dat Spotify en Napster moeten vaststellen hoe verschillende labels hun muziek terugtrekken uit het aanbod van de streaming diensten. (1)
Conclusie: enerzijds kan je dus vaststellen dat, vooral voor populaire artiesten, het motto "beter iets dan niets" zeker opgaat voor streaming diensten. Het betalen van een luttel maandbedrag is nog altijd beter dan de zero inkomsten die de artiesten door hun neus geboord zien door piraterij. Anderzijds zal het alternatieve circuit, waarbij mensen zelf muziek kopen, actief op zoek gaan naar nieuwe artiesten, blijven bestaan. Net zoals er mensen zijn die vinyl platen blijven kopen, en mensen naar de boekhandel gaan voor papieren boeken. Zoals Dominiek in zijn blogartikel (2) zegt is er inderdaad een grote toekomst weggelegd voor streaming. Maar ik betwijfel of het businessmodel voor de "gestreamde", de artiest van wie je het werk in streaming beluistert, zal werken als dat "maar" een onafhankelijke band is, die weliswaar steengoede muziek brengt, maar er niet in slaagt om buzz te creëêren...
http://www.pocket-lint.com/news/43088/spotify-napster-mass-exodus-record-labels
http://dominiek.be/2011/11/20/stromende-audio/


STREAMING AUDIO: DE NADELEN
Je bent niet de baas, en je bent niet "always connected"
Na het vorige artikel, dat streaming vs aankoop bekeek vanuit een persoonlijk standpunt, enkele objectieve waarnemingen.
Om te beginnen: bij streamingdiensten zoals Spotify, Deezer en co koop je geen muziek aan. Vandaag kan een bepaald label een song aanbieden via zo'n dienst, en morgen beslissen om niet meer met de dienst samen te werken. Hoe graag je de song ook hoorde, je zal hem niet meer kunnen beluisteren. Je bent ook levenslang verplicht om een abonnement te blijven nemen op die dienst, wil je de songs blijven beluisteren. Dat past wellicht in de filosofie van mensen die alleen maar het nieuwste willen op muziekgebied, maar voor anderen zal dit concept niet werken.
Nog een nadeel: bandbreedte. De meeste internauten hebben een abonnement waarbij een downloadvolume inbegrepen is. Koop je een song aan, en beluister je die nadien vanop je eigen computer, dan is dat één keer x MB. Dit in tegenstelling tot streaming muziek, waarbij je telkens opnieuw bandbreedte opoffert om je favoriete songs te beluisteren. Beluister je de muziek thuis, dan heb je allicht een ruime bandbreedte, maar ga je muziek beluisteren op een mobiel toestel onderweg (smartphone), dan kom je in de problemen, want de meeste mobiele providers werken met een erg klein debiet.
Dus, vertel het ons: kan jij leven met muziek die je niet meer "bezit", maar "leent"? Vind jij het voldoende om een statement te maken met jouw zelf gemaakte playlist, of wil je toch nog dat extraatje, de muziek zelf bezitten, en dan liefst als cd of vinyl?
Reageer en verbeter ons. Het is daarvoor dat de redactie deze artikels schrijft!
http://en.wikipedia.org/wiki/Streaming_media


GOOGLE VERBATIM: LETTERLIJKE FRAGMENTEN OPZOEKEN
Een van de gevolgen van het naasten van het plusteken...
Het is al eerder gezegd: door het plusteken naar zich toe te trekken, heeft Google het hele zoeken overhoop gehaald. Voorheen kon je in een zoekopdracht met + en - bepaalde combinaties van trefwoorden laten zoeken, niet alleen bij Google, maar bij àlle zoekmachines. + wou dan gewoon zeggen dat die betreffende term verplicht in de zoekresultaten moest staan, - dat die er niet in mocht staan.
Dat is nu dus veranderd: een +trefwoord zal je voortaan bij voorrang naar de Google+ pagina van een bedrijf voeren. Maar hoe kan je dan nog zoeken naar een letterlijke tekst? Daarvoor heeft Google nu "verbatim" uitgevonden. Deze tool staat niet meteen vooraan bij de zoekopties, eerder verborgen - net alsof Google niet echt wil dat je van deze tool gebruik maakt. Je moet dus eerst de zoekopdracht invoeren, en bij de resultaten links onderaan "show search tools" aanklikken. Dan krijg je een lijstje met extra mogelijkheden, waarbij onderaan Verbatim staat. Nu kan je dus letterlijk naar een bepaalde zin gaan zoeken.
Google beklemtoont dat je dan wel een aantal dingen gaat missen bij die zoekopdracht: geen automatische verbetering van verkeerd gespelde woorden, geen gepersonaliseerde resultaten waarbij rekening gehouden wordt met je zoekgeschiedenis of je sociale omgeving, geen synoniemen of verwante termen, geen zoeken naar woorden met dezelfde stam. Eigenlijk een letterlijke zoekopdracht dus. En weet je wat? Eigenlijk vinden we dit een prachtige tool! Alleen zouden we nu graag een shortcut hebben om die verbatim zoekopdrachten altijd te kunnen uitvoeren, zonder Google's bemoeienissen...
http://www.readwriteweb.com/archives/how_to_google_your_exact_words.php


SITES UIT DE RODE LANTAARNSECTOR NIET GELUKKIG MET .XXX
Toch heeft dit domein veel succes... bij bedrijven die het nooit zullen gebruiken
Dat ICANN, de organisatie die over de internetstructuur en de domeinen gaat, onlangs beslist heeft om een hele reeks top level domains (TLD's) te creëren, werd op gemengde gevoelens onthaald. Enerzijds opent het voor bedrijven, die nu niet de kans hadden om een goedklinkend domein in de wacht te slepen, een mogelijkheid om alsnog een mooi domein te veroveren. Maar anderzijds betekent het voor grote bedrijven zoals Coca-Cola en dergelijke een extra uitgave: want in elk van de nieuw gecreëerde domeinen moeten zij ook hun naam veilig stellen.
Een van de TLD's waarrond veel controverse ontstond, is .XXX. Daarvan is het de bedoeling dat pornobedrijven en aanverwante er een onderkomen vinden. Het uiteindelijke doel: pornosites gemakkelijker herkenbaar te maken, zodat ouders heel eenvoudig hun kroost toegang tot zulke sites kunnen verbieden. Maar toen het domein geopend werd, repten de spelers uit de porno-industrie zich niet massaal naar de registrars om hun domein vast te leggen. Neen, het waren eerder de gewone bedrijven bij wie de .xxx domeinnamen succes hadden. Gewoon omdat zij willen voorkomen dat anderen hun naam zouden egbruiken om er een cocacola.xxx op te richten bijvoorbeeld.
Bij de porno-industrie zelf heeft het .xxx domein echter geen succes. Meer nog: verleden week zijn enkele grote spelers uit deze industrie naar de rechter gestapt, omdat zij ICANN en ICM, het bedrijf aan wie als enige de registratie van deze domeinen toevertrouwd werd, beschuldigen van onfrisse praktijken. ICM zou een monopoliepositie hebben, die misbruiken om hoge prijzen te hanteren, en zou bovendien veel geld betaald hebben aan ICANN om de goedkeuring van het .XXX domein erdoor te krijgen. ICM zou namelijk al meer dan 10 jaar ijveren voor het creëren van het .xxx domein, omdat naar eigen zeggen de porno-industrie achter dit initiatief zou staan. ICANN heeft echter al die jaren de boot afgehouden.
Meer achtergrond bij ICANN.
http://www.zdnet.com/blog/violetblue/major-porn-sites-sue-icann-over-xxx/811
http://www.thedomains.com/2011/11/16/owners-of-youporn-com-digitalplayground-com-sues-icm-icann-for-anti-trust-over-xxx/comment-page-1/
http://www.theregister.co.uk/2011/11/18/youporn_sues_icann/


KAN HYPOTHES.IS DE INFORMATIE OP HET INTERNET GELOOFWAARDIGER MAKEN?
Beoordeling door gelijken of peer review het sleutelwoord
Verschillende grote namen hebben hun schouders gezet onder een nieuw initiatief, dat content op het web moet beoordelen. Het gaat om grote koppen zoals het EFF, de oprichter van StumbleUpon, van Slashdot, en veel meer.
Wat is de bedoeling van Hypothes.is? Mensen die een bepaalde kennis hebben over een materie zullen content op het web beoordelen en kritiseren, wat in vaktermen "peer review" heet. Een arts kan bijvoorbeeld in een blaadje een heel artikel schrijven waarvan jij en ik geen jota verstaan, en dus niet kunnen oordelen of het correct is of niet. Collega's van hem kunnen dat wel. Een principe dat in alle mogelijke takken van de wetenschap, kunst, cultuur toegepast wordt: gelijken die elkaars werk kunnen beoordelen.
De informatie op het internet is niet altijd even betrouwbaar; vaak worden goed bedoelde artikels doorspekt met fouten. Daar wil deze groep iets aan doen. Er komen lijsten met experten over een bepaald onderwerp, maar ook de gewone mens zal via het crowdsourcing systeem zijn zegje kunnen doen. Er komt een systeem waarbij reputatie een rol speelt, er staan plug-ins voor de browser op het programma en API's die het beoordelen moeten vergemakkelijken. Alle data zullen uiteindelijk opgeslagen worden in het Internet Archive.
Concreet zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om via een browser plug-in een woord aan te klikken, en dan bijkomende informatie daarover te krijgen. Google bijvoorbeeld heeft onlangs Apture gekocht, een bedrijf dat een plug-in maakt waarmee men contextueel kan zoeken. Google zou deze mogelijkheid zo snel mogelijk in de Chrome browser willen inbouwen. Maar het zou ook mogelijk moeten worden om bijvoorbeeld de vraag-en antwoorddienst Quora te combineren.
Op zich een goed idee, maar de concrete uitwerking doet toch vragen bij ons oprijzen. Wat met de verschillende talen? En wie beslist welke "encyclopedie" of informatiedienst gebruikt wordt? Sommige onderwerpen zijn bijvoorbeeld politiek geladen; afhankelijk van welke bron je raadpleegt, krijg je een andere uitleg - denk maar aan auteursrechten, enz. Het feit dat in de Wikipedia zo vaak geschrapt en verbeterd wordt, is het mooiste bewijs van hoe moeilijk het is om een definitie, een historiek te vinden van woorden, begrippen, die iedereen bevredigen kan...
Maar het initiatief verdient in elk geval wel steun. Meer lees je erover bij ReadWriteWeb.
http://www.readwriteweb.com/archives/the_internet_will_get_a_peer_review_layer_next_yea.php
http://hypothes.is/


FACEBOOK ADVERTENTIES IN DE TICKER
Zal de gebruiker dat wel kunnen pruimen?
Een van de redenen waarom ik persoonlijk nooit gehouden heb van Facebook, is het platte commerciële karakter ervan: de advertenties die op de profielpagina en het muurtje staan storen me, omdat ze zo lelijk zijn. Bovendien heb ik, als uitgever van een e-zine, geen profijt van het publiceren van onze artikels op Facebook. De inkomsten uit de advertenties gaan volledig naar Facebook. Ik kan hoogstens een lokkertje publiceren op Facebook, om de lezer naar de eigen netties.be site te voeren, waar de (povere) inkomsten uit advertenties tenminste naar onze redactie vloeien. En als gewone gebruiker ben ik niet zo communicatief dat ik mijn hele privéleven te graai wil gooien op Facebook, en vind ik mezelf niet interessant genoeg om mijn privéleven uit de doeken te doen op dit sociale netwerk.
Een van de redenen waarom bedrijven en beleggers wél houden van Facebook, is juist het feit dat de commerciële mogelijkheden er dik bovenop liggen. Voor bedrijven telt dat hun product nu gezien wordt - of dat nu op tv, radio, of Facebook is. Op Facebook kunnen zij een community opbouwen, een imago creëren. Maar de bedrijven mogen daarbij niet vergeten dat een klik op de "like" button nog geen verkocht product is...
Nu is er echter een reden waarom ik persoonlijk echt nooit zal overwegen om me helemaal op Facebook te nestelen: Facebook heeft aangekondigd dat er ook gesponsorde verhalen in de ticker-stroom zullen verschijnen waarin al jouw activiteiten vermeld staan. Goed voor Facebook, dat nu dus een nieuwe plek heeft die verkocht kan worden om advertenties te tonen. Facebook belooft wel dat de advertenties niet zullen storen, omdat het om activiteiten van vrienden zou gaan op de pagina's van de bedrijven. Maar toch... 
De ticker zelf is trouwens al heel omstreden; toen hij uitgebracht werd, reageerden heel wat gebruikers boos, omdat ze hem te opdringerig vonden.
Afwachten nu hoe de Facebook-gebruikers gaan reageren. Maar mag ik een voorspelling maken? Er zal gemor zijn, maar geen massale exodus uit Facebook. Mark Zuckerberg mag de gebruikers nog zoveel voor het hoofd stoten als hij wil, zij blijven als makke lammetjes binnen de Facebook omheining lopen...
Meer over de ticker bij ReadWriteWeb en TechCrunch.
http://www.readwriteweb.com/archives/guess_whats_showing_up_in_the_facebook_news_ticker.php
http://techcrunch.com/2011/11/21/sponsored-stories-ticker/


GOOGLE SMOKKELT CHROME OS IN IPAD
Nieuwe search app van Google geeft gebruikers meer dan verwacht
De Google Search app voor de iPd werd in een nieuw kleedje gestoken. Op het blog van Google kan je in een video zien wat de voornaamste wijzigingen zijn. Zo werd zoeken sneller en interactiever doordat de tool meteen reageer tijdens het invullen van trefwoorden (Google Instant). Klik je een pagina aan om te bezoeken, dan zal die bovenop de zoekresultaten schuiven tijdens het openen, zodat je nog verder kan bladeren in de zoekresultaten terwijl je moet wachten op de pagina. Het zoeken naar afbeeldingen werd visueel aantrekkelijker gemaakt, bladeren doorheen je zoekgeschiedenis werd aangepast aan het kleine scherm doordat je miniatuurafbeeldingen krijgt van de pagina's die je bezocht, gegroepeerd rond de zoekterm. (1)
Allemaal heel mooi, maar in een opmerkelijk artikel bij TheNextWeb stelt Matthew Panzarino dat Google eigenlijk deze app gebruikt heeft om een groot deel van Chrome OS op de iPad te krijgen. Niet de kern natuurlijk, maar toch elementen die de iPad gebruiker laten kennismaken met het Chrome OS.
De auteur herinnert eraan dat Chrome eigenlijk een OS is dat gemaakt is om in de browser te draaien, en dus ook op concurrerende platformen. Deze app zou de ideale manier zijn om Chrome op de iPad te smokkelen.... (2)
http://googlemobile.blogspot.com/2011/11/new-google-search-app-for-ipad.html
http://thenextweb.com/google/2011/11/22/google-just-used-its-search-app-to-sneak-most-of-chrome-os-onto-the-ipad/


SPECIFIEKE HTML TAAL VOOR ONDERWIJS IN DE MAAK
LRMI specificatie klaar om voorgelegd te worden aan Schema.org
Zoekmachines worden steeds slimmer, maar ze kunnen niet alles weten. Een webmaster kan, door het gebruik van speciale code, de zoekmachine wat meer informatie geven over de inhoud van de site, zodat het zoeken vergemakkelijkt wordt.
Dat is de bedoeling van het Learning Resource Metadata Initiative (LRMI), een project dat gezamenlijk geleid wordt door de uitgevers voor het onderwijs en de Creative Commons organisatie. De bedoeling is een nieuwe metadata markup standaard te creëren, die het ontdekken van educatief materiaal gemakkelijker moet maken. Zo zouden er tags komen voor de competenties die in de pagina onderwezen worden, de competenties die men al moet hebben, het soort educatief materiaal, het soort gebruikers voor wie deze content bedoeld is. Ook mogelijk zijn tags die weergeven hoeveel tijd er nodig is om het artikel of de test af te leggen, hoe interactief het is, enz.
Misschien voor de meeste lezers een droge materie, maar toch een zeer interessante ontwikkeling, waarover je meer leest bij ReadWriteWeb.
http://www.lrmi.net/
http://www.readwriteweb.com/archives/education-specific_html_to_be_submitted_to_search.php


PRESSBOOKS GAAT VAN START
Zelf je e-book maken in het ePub formaat of PDF
Sommige blogs zijn supergoed: heel goed geschreven, vol humor, informatief of persoonlijk. Zij zijn het eigenlijk waard om in boekvorm te verschijnen. Dat kan nu, dankzij PressBooks. Dat is een simpele tool gebouwd op Wordpress.
Op basis van het content management systeem waarmee jij werkt kan je een boek publiceren in het ePub formaat, als PDF of XML formaat, of ook gewoon als webversie. In dat laatste geval kan jij bepalen of het boek privaat moet zijn, of het gratis verspreid kan worden of enkel tegen betaling.
Het leuke eraan is dat jij, als kleine uitgever, tot 3 boeken gratis kan publiceren via deze tool. Pressbooks heeft meer dan 6 maanden nauw samengewerkt met auteurs en uitgevers om de tool te verfijnen en testen. En het resultaat mag gezien worden, want zelfs grote uitgevers als O'Reilly Media gaven lovende kritieken.
Een demo vind je bij ReadWriteWeb.

http://www.readwriteweb.com/archives/easy_e-books_for_everyone_pressbooks_launches_to_t.php
http://pressbooks.com/


ARTIESTEN VERDIENEN TE WEINIG? NIET DE FOUT VAN SPOTIFY EN CO
Streaming diensten wijzen labels met de vinger
Sinds kort heb je in ons land een ruime keuze uit streaming diensten, waarbij je, tegen betaling van een bescheiden bedrag, alle muziek kan beluisteren die je maar wil. Meteen hebben de Belgische internauten zich massaal aangemeld bij deze diensten, net zoals dat in de VS, waar er al langer streaming bestond, ook het geval was. Iedereen gelukkig: de internaut krijgt muziek à volonté, en de platenlabels hebben eindelijk een valabel alternatief voor piraterij gevonden. Of toch niet iedereen?
De labels alvast niet. Zij trekken aan de alarmbel, omdat zij te weinig geld zouden krijgen. Er circuleren bedragen van 0,004 dollar per keer een song gedraaid wordt. Spotify en co wijzen die kritiek af, en schuiven de zwarte piet door naar de labels. De streaming diensten dragen een groot deel van hun inkomsten over aan de labels, en het zijn de labels die de inkomsten moeten verdelen.
Nu is het waar dat 5 of 10 euro per maand weinig is, als je dat per beluisterde song gaat berekenen. Maar die berekening is helemaal fout, zegt Devin Coldewey in een artikel op TechCrunch. Per slot van rekening betalen de mensen voor.. niets, want aan het einde van de maand, wanneer hun abonnement vervalt, dan hebben zij niets in handen. En betalen telkens en telkens opnieuw voor dezelfde content.
Vergeet ook niet dat de 5 of 10 euro die voor een abonnement betaald wordt juist de grens is die jongeren, waartoe de dienst zich voornamelijk richt, kan overhalen om over te stappen op een legale stream, in plaats van illegaal muziek te halen bij de P2P netwerken. Met andere woorden: het is weinig, maar het is meer dan wat voorheen ontvangen werd - niets dus.
Een heel interessant artikel over het prijsmodel van (streaming) muziek bij TechCrunch, waar ook de commentaren de moeite waard om lezen zijn.
http://techcrunch.com/2011/11/22/streaming-music-companies-if-the-artists-are-starving-look-to-the-labels/
http://www.fastcompany.com/1796382/mog-ceo-on-artist-payments-its-like-a-black-hole


JE EIGEN HUIS OP GOOGLE STREETVIEW
Dat kan toch geen kwaad?
Toen woensdag bekend werd dat de Streetview dienst van Google nu ook beelden brengt uit heel België, werd daar uitvoerig aandacht aan besteed in de klassieke media (radio, tv, kranten). De reactie van de gewone burger werd gevraagd, die geconfronteerd werd met een foto van zijn eigen huis op Google. Over het algemeen schrok die wel eventjes, maar had hij voor de rest niet echt bezwaren.
Nu moet het gezegd worden dat de beelden erg scherp zijn. Waar je bij de satellietbeelden je eigen tuin vaag kan zien, zie je bij streetview je eigen huis steen voor steen. Zoals Google beloofd had zijn de gezichten van personen wel onherkenbaar gemaakt, alsook de nummerplaten van wagens. Maar je eigen huis staat er netjes te pronken. Meer nog: geef gewoon jouw adres (of dat van een ander!) in een Google zoekvak in, en je krijgt, links van de gewone lijst met resultaten, meteen een afbeelding van het betreffende huis te zien. Klik daarop, en je wordt naar Google Maps gebracht. Je kan dan inzoomen op een huis, of via de pijltjes op de virtuele rijbaan je verplaatsen doorheen de straat.
Uiteraard waren er meteen heel wat internauten die hun eigen huis gingen opzoeken (en ja, dat hebben wij ook gedaan!)en de link naar ernaar meteen op Facebook publiceerden. Heel slim - maak het de inbrekers maar gemakkelijk.... En vergeet vooral niet foto's te updaten wanneer je in het buitenland bent, want anders zou de inbreker niet weten wanneer hij jouw huis bezoeken moet!
Op Twitter vond de federale politie het zelfs een goed idee om via de officiële account te zeggen dat dit het moment is om je huis eens door de ogen van een inbreker te bekijken, en je beveiliging aan te passen...
Uiteraard zijn er verschillende concrete toepassingen mogelijk met deze blik op heel België - want Google is niet alleen met zijn speciale autootjes langs gekomen in de grote steden, elk dorp en gehucht werd in kaart en (gedetailleerd) in foto gebracht. Denk maar aan immosites: bij elke te huur of te koop advertentie moet maar gewoon een link gelegd worden naar de streetview locatie. Je kan meteen een blik werpen op de buurt, zodat je kan zien of de andere huizen in de straat goed onderhouden worden of niet.
Nog een dienst die meteen een toepassing heeft voor deze Streetview, is Toerisme Vlaanderen. Ga naar VisitFlanders, en bij "Where to go?" kies je Cities, om een Vlaamse kunststad te selecteren. Klik vervolgens op Show map in de linkerbalk, en sleep het gele icoontje van het manneke naar de straat die je wil bekijken in Streetview.
Vind je het toch maar té creepy, jouw huis zo gemakkelijk te vinden op Streetview? Dan kan je de foto onherkenbaar laten maken. Hoe? Ga naar de foto in kwestie, en kijk eens rechts onderaan van de map, daar staat een klein tabblaadje "report a problem". Via een invulformulier kan je het probleem melden.
http://www.toerismevlaanderen.be/showpage.asp?iPageID=1198
http://www.visitflanders.us/
 

AUTEURSRECHTEN: GOOGLE CENSUREERT, DUITSLAND VERSOEPELT.
En Neelie Kroes stelt zich vragen...
Even wat korte berichten uit het land van de strijd rond auteursrechten en piraterij. Om te beginnen: GOogle censureert The Pirate Bay, isoHunt, 4shared en co. Een bericht dat iets sensationeler klinkt dan het eigenlijk is, want deze populaire sites om bestanden te delen worden niet echt uit de zoekresultaten verwijderd. ZIj worden enkel niet getoond in de autocomplete en de Instant Search, met andere woorden: begin je de naam van een van deze sites in te tikken in de Google zoekbalk, dan zal Google deze woorden in de autocomplete niet vertonen. Dat Google tot zulke maatregel overgaat, verwondert ons toch, want diensten zoals 4shared bevatten heel wat legitiem materiaal. En nu maar hopen dat het tot deze maatregel beperkt blijft, en Google niet preventief deze sites uit de zoekresultaten gaat weren... (1)
Een tweede bericht is afkomstig uit Duitsland. Daar heeft een rechter een tamelijk verrassend vonnis geveld in een zaak waarbij een filmverdeler een gebruiker wou vervolgen omdat die grote stukken van een bepaalde film (Werner Eiskalt) geüpload had naar YouTube. De rechter oordeelde echter dat YouTube de identiteit van de uploader niet moest vrijgeven, omdat die weliswaar een inbreuk gepleegd had op de auteursrechten, maar de film niet "op commerciële schaal" verdeeld had. In elk geval had YouTube ondertussen al lang de stukken film teruggetrokken, zodra het melding kreeg van de inbreuk. (2)
Het derde bericht tot slot is afkomstig uit de EU. Neelie Kroes, vice-presidente van de Europese Commissie is een dame waarvoor wij heel veel bewondering hebben, omdat zij verstand heeft van technologie en echt werk maakt van innovatie. In een posting op haar blog vraagt zij zich af: "is copyright working?". Daarin drukt zij haar verbazing uit te moeten vaststellen hoe weinig artiesten per maand verdienen. Haar conclusie is echter niet dat de auteursrechten strenger beveiligd moeten worden. Zij pleit voor een eengemaakte Europese markt, want de versnippering van wetten in de EU hindert innovatie; de komst van Spotify naar ons land, 3 jaar nadat die dienst elders ter wereld al aanwezig was, wordt een voorbeeld van deze versnippering genoemd. En anderzijds pleit zij ervoor om artiesten terug in het middelpunt te zetten, niet alleen van de wetten op auteursrechten, maar in het hele cultuurbeleid. Goed gesproken, mevrouw Kroes! (3)
...Op het laatste nippertje nog een nagekomen bericht: er is een vonnis gevallen in de zaak Sabam tegen Belgacom (Scarlet). Het Europees Hof van Justitie heeft namelijk geoordeeld dat internetproviders niet verplicht kunnen worden om toezicht te houden op de data die via hun netwerk doorgegeven worden. En dus ook geen speciale filters moeten instellen, om illegaal gedownloade muziek en films tegen te houden, zoals Sabam geëist had. (4)(5)(6)
http://torrentfreak.com/google-now-censors-the-pirate-bay-isohunt-4shared-and-more-111123/
http://www.techdirt.com/articles/20111119/00262916838/german-court-youtube-doesnt-need-to-id-uploader-who-didnt-profit-infringement.shtml
http://blogs.ec.europa.eu/neelie-kroes/is-copyright-working/
http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_europa/Provider_niet_verantwoordelijk_voor_illegaal_downloaden.9130637-3140.art?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2011-11/cp110126nl.pdf
http://www.nurpa.be/files/20111004_BAF-Belgacom-Telenet-DNS-blocking.pdf


3D PRINTEN BINNEN IEDERS BEREIK...
Maar mag je zomaar een voorwerp namaken?
Onlangs was er in Nederland een beurs rond het concept van 3D printen. Daarbij wordt een voorwerp laag voor laag opgebouwd, van keramiek, metaal of plastiek, in elke gewenste vorm. Zulke printers zijn al lang niet meer enkel in het labo verkrijgbaar - neen, binnenkort zal je ze als massaproduct op de markt zien: voor een 1.000 euro zou je al zo'n printer kunnen kopen. Bij Humo vind je een filmpje dat deze techniek demonstreert (1)
Gemakkelijk, niet? Je downloadt gewoon het plan voor een voorwerp, drukt op de print knop, en even later heb je het in je hand. Sommigen hebben het dan ook over de Industriële Revolutie 2.0. Je ziet een mooi kopje staan bij een vriend, je neemt enkele foto's, en bepaalde software zorgt dat die foto's door de 3D printer geïnterpreteerd kunnen worden. Maar heb je er eigenlijk al bij stilgestaan dat je misschien wel eens de wet overtreedt? Er is toch iemand die de voorwerpen ontworpen heeft, die daarvoor betaald werd. En nu maak jij zo'n voorwerp na, zonder dat die persoon zijn commissie erop krijgt. Is dat fair?
Een interessant artikel in The New York Times denkt na over dit onderwerp. Zo blijkt het dat er geen auteursrechten zijn op nutsvoorwerpen. Feit is wel dat de mogelijkheid om 3D voorwerpen te printen een doos van Pandora opent, en een revolutie zal veroorzaken in het land van design, dat wel eens in het Wilde Westen zou kunnen veranderen... (2)
In dit verband toch nog even dit. De EU is aan het werken aan een nieuwe patentenwet voor de hele EU. Met andere woorden: je kan voortaan een patent aanvragen dat in de hele EU geldig is, maar dit patent komt er naast de bestaande patentenwet per land, zodat je ook nog altijd een patent kan aanvragen voor enkel een bepaalde lidstaat. Dit laatste omdat de lidstaten individueel ook profiteren van zo'n patent (inkomsten uit kosten voor registratie, royalties, enz.) Een uitgebreid artikel daarover bij ReadWriteWeb (3)
http://www.humo.be/humo-archief/59516/3d-printing-een-nieuwe-industriele-revolutie
http://bits.blogs.nytimes.com/2011/11/13/disruptions-the-3-d-printing-free-for-all/
http://www.readwriteweb.com/enterprise/2011/11/europe-patent-reform-changes-t.php


NIEUWE VERSIE VAN WORDPRESS
Wat heeft versie 3.3 te bieden?
Een van de meest gebruikte systemen voor het creëren en onderhouden van een blog is Wordpress. Je kan zelf een versie van Wordpress op de webruimte zetten die je bij een hostingbedrijf huurt (wordpress.org), of, wanneer je niet zoveel kaas gegeten hebt van webtochnologie, kan je gewoon gebruik maken van de bestaande infrastructuur bij Wordpress.com en daar een gratis blog aanmaken.
Nu is er versie 3.3 uit van dit content management systeem. Wat zijn de grote verbeteringen? Er werd om te beginnen gesleuteld aan de admin balk; er staan minder items op, maar wel de voornaamste. De W links bovenaan, het symbool van Wordpress, zal voortaan ook info beiden over Wordpress zelf, o.a. welke versie van het CMS gebruikt wordt. De help functie is prominent zichtbaar, en geeft rechtstreeks toegang tot verschillende opties van je blog.
Ook handig: wie gebruik maakt van de plug-n Yoast, dan krijg SEO tips om jouw site meer zichtbaarheid te geven. Er is een nieuwe tool gekomen om bestanden (afbeeldingen, audio, ...) te uploaden via klik en sleep; ook hier weer wordt Flash die bij de vorige uploader gebruikt werd vaarwel gezegd, en gaat men over tot HTML5 en Silverlight. En tot slot werden uitklapmenu's nu "uitvlieg" menu's wat je weer enkele kliks bespaart, en de interface tegelijk veel overzichtelijker maakt.
Een uitgebreide bespreking met foto's die het een en ander duidelijk maken, vind je bij Mashable.
http://mashable.com/2011/11/22/wordpress-3-3-features/#355017-Flyout-Menus
Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 

 
hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


WATERFOX: FIREFOX VOOR 64 BIT SYSTEMEN
Zelfde broncode, maar met verbeteringen

Wellicht heb je er nog nooit bij stilgestaan, maar de Firefox browser is eigenlijk nog altijd 32-bit. Er bestaat wel een experimentele 64-bit versie voor Windows en Linux, maar die is echt nog niet stabiel, en zeker niet aan te raden voor de gewone internaut.
Gelukkig is er ook Waterfox 8.0. Dat is een browser die nauw verwant is met Firefox; eigenlijk maakt hij gebruik van dezelfde brondcode als Firefox, maar dan wel speciaal gecompileerd voor 64-bit systemen. Maar de maker ervan heeft bij het compileren enkele extra tools toegevoegd,zodat de browser nog beter werkt, vooral voor wie een ouder 64-bit systeem heeft. Hier zal Firefox/Waterfox sneller laden, en sneller reageren.
En vermits Firefox en Waterfox vanuit dezelfde broncode uitgaan, moet het voor de gebruikers van Waterfox niet zo moeilijk zijn om zich thuis te voelen met deze alternatieve browser, die een haast identieke gebruiksinterface heeft.
Waterfox kan je cownloaden via onderstaand adres.
http://www.downloadcrew.com/article/25911-waterfox


WEBP WORDT WAT AANTREKKELIJKER
Google doet alles om zijn alternatief voor JPEG erdoor te krijgen...
Web standaards... het is een delicaat evenwicht. Iets wordt een standaard wanneer het door velen gebruikt wordt, en bij voorkeur open is, of althans niet het eigendom is van één bedrijf, zodat iedereen licenties moet betalen aan de bedenker van die technologie.
Flash bijvoorbeeld is/was een de facto standaard, omdat hij zo ingeburgerd is. Maar het was geen open standaard, en bovendien bleek hij vooral voor mobiele toestellen teveel energie te gebruiken. En dus wordt Flash nu afgevoerd. JPEG is een andere technologie voor afbeeldingen, die uitgegroeid is tot een standaard. In tegenstelling tot Flash is JPEG niet het eigendom van één bedrijf, maar verschillende bedrijven hebben elk een deeltje van de uitvinding in hun bezit. Wat op termijn tot discussies kan leiden.
Daarom heeft Google een tijdje geleden beslist om een nieuwe, open standaard voor afbeeldingen te promoten: WebP. Een eerste versie daarvan maakte gebruik van compressie met verlies, wat betekent dat je dus wat kwaliteit van het beeld moest inboeten om toch maar een kleiner bestand te hebben dat snel laadt op webpagina's.
Nu is er een nieuwe versie uit, die "verliesloze" (lossless) compressie bevat. Je krijgt kleinere bestanden, zonder kwaliteitsverlies. Maar helaas wordt WebP enkel ondersteund in Chrome en de Opera browser. Wat spijtig is, want volgens het WebP team zou deze technologie een compressie geven die 25 tot 34% beter is dan JPEG afbeeldingen. In vergelijking met PNG afbeeldingen zijn zij 28% kleiner.
Op de pagina van het webteam van WebP vind je een galerij met voorbeelden van zulke afbeeldingen.
http://code.google.com/speed/webp/gallery2.html
http://www.readwriteweb.com/archives/google_is_trying_to_beat_jpeg_png_images_with_webp.php
http://siliconfilter.com/googles-jpeg-alternative-webp-gets-smarter-takes-on-png/


NIEUWE WOORDJES LEREN: INVOKED COMPUTING
Elk voorwerp wordt een bron van digitale media

Het woordt "ubiquitous" (alom tegenwoordig) is hét woord van de toekomst. Hardware, aparte toestellen die we meedragen of die in ons huis staan, zullen verdwijnen. Technologie zal overal zijn, elk voorwerp wordt een bron, en we zullen met woorden en beelden communiceren die verpakt zijn in muren, op dozen staan, een onderdeel zijn van een keukentoestel. Niet enkel het scherm van computer, tv, tablet of smartphone, maar de hele fysieke omgeving zal de canvas zijn waarop informatie gedeeld wordt.
Die toekomst komt steeds dichterbij. Onderzoekers aan het Sihikawa-Oku lab aan de universiteit van Tokyo hebben hun concept van Invoked Computing voorgesteld, en het is indrukwekkend. Op de website Physorg kan je een filmpje zien dat een concreet beeld geeft van wat dit voor ons betekenen kan. Om een voorbeeld te geven: de computer kan het zo doen lijken alsof een bepaald voorwerp in de huiskamer, bijvoorbeeld een simpele banaan, de bron is van audio en video. Een ander voorbeeld is het deksel van een pizza-doos, waarop door projectie van audio en video het idee gewekt wordt alsof dit een laptop is. Meer nog: door de weergave van de schuiver die het volume controleert aan te raken, kan je het volume hoger of lager zetten.
Indrukwekkend - een stapje SF dichterbij gebracht!
http://www.physorg.com/news/2011-11-invoked-pizza-loud-banana.html


CONTACT LENZEN DIE DATA STREAMEN...
... Terminator komt weer een stukje dichterbij!
De makers van SF filmen moeten toch een goed oog hebben (no pun intended!) voor de toekomst. Want veel van wat zij voorspellen komt jaren later ook echt uit. Dat was al zo met Jules Verne, zelfs met Michelangelo, en dat is ook zo in de moderne tijd, met o.a. de Terminator reeks waarin Arnold Schwarzenegger speelt.
Waar die man op zijn oog allerlei dingen geprojecteerd krijgt, zou dit in de (niet zo verre) toekomst wel eens mogelijk kunnen worden. Een eerste stap in die richting is alvast gezet: een Amerikaans/Fins team wetenschappers heeft een computer contactlens gemaakt, die met succes uitgetest werd in de ogen van een echt (levend) konijn. De lens bevatte momenteel nog maar één pixel, maar het is het bewijs dat de technologie mogelijk is.
De lens bevat namelijk een antenne die energie opvangt van een externe bron, samen met een circuit om die energie op te slaan, en die over te brengen naar een speciale chip. Het is de bedoeling om in de toekomst allerlei informatie als extra laag te brengen over wat je nu ziet - net zoals de virtuele informatie van bijvoorbeeld Layar op het mobiele toestel: teksten, geografische informatie, allerlei media.
Het fijne ervan lees je bij TGToday. Een bericht dat we niet anders kunnen afsluiten dan met de historische Terminator-woorden: I'll be back!
http://www.tgdaily.com/hardware-features/59790-contact-lenses-could-stream-data-across-wearers-field-of-vision


ROBOT IMITEERT TANDARTS-PATIËNT
Geen mensen meer als proefkonijn!
Iedereen moet zijn vak leren, met vallen en opstaan, door veel te oefenen. Een waarheid als een koe, maar iets waaraan je niet wil denken wanneer je naar een onbekende tandarts gaat. Beginnende kapsters moeten het ook leren, maar het enige wat zij kunnen doen is jouw haar wat scheef knippen, of je haar in plaats van hazelnoot bruin een tint avondrood meegeven. Dat doet geen pijn. Een tandarts echter die moet leren om een tand te trekken, te boren in jouw mond enz, die heb je liever niet dat hij de deur van het kabinet opent wanneer het tijd is voor jouw afspraak...
Daarom een hoopgevend bericht: voortaan kunnen tandartsen oefenen op een robot. Wetenschappers van Nippon Dental University Hospital hebben een trainingrobot ontwikkeld, die niet alleen reageert op spraakcommando's, maar ook pijn toont wanneer de tandarts in opleiding iets verkeerd doet. Die zich, kortom, gedraagt als een menselijke patiënt.
Mooi. Het is natuurlijk niet te hopen dat de tandarts, eens hij afgestudeerd is, zijn patiënten als robotten behandelen zal...
http://www.pressetext.com/de#news/20111124019
 
hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]
*** Mobistar sluit mvno-overeenkomst met Colruyt
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=21011&language=NL

*** Sonos speelt nu ook Spotify in België
Sonos-klanten streamen meer dan vijftien miljoen nummers* draadloos naar elke kamer
Om te weten te komen hoe Spotify werkt op Sonos, ga naar:
http://www.sonos.com/music.

*** Iomega voltooit nieuwe lijn harde schijven voor Mac
De Iomega Helium en eGo Mac Edition zijn stijlvolle draagbare harde schijven met een grote opslagcapaciteit die valbestendig zijn en toch gemakkelijk mee te nemen zijn in een zakboekje of een aktetas:
http://www.iomega.be

*** D-Link is verheugd met de lancering van Spotify in België. Spotify  heeft sind recent de applicatie voor Boxee Box klaar.
D-Link Boxee Box verandert een gewone flatscreen TV in een slimme mediaspeler die je connecteert met het internet, Facebook en Twitter.
Lees er alles over op de blog van Spotify en Boxee:
http://blog.boxee.tv/
http://www.spotify.com/be-nl/blog/

*** Om consumenten te laten genieten van Intel® WiDi Technologie, lanceert D-Link zijn MainStage™ TV Adapter, DHD-131, voor Intel®Wireless Display. De MainStage™ TV Adapter is een draagbaar plug-and-play apparaat waarmee gebruikers gemakkelijk en veilig content kunnen projecteren van hun Intel® WiDi-enabled laptop op een HDTV
http://www.dlink.be

*** Mobistar sluit mvno-overeenkomst met Colruyt
Colruyt brengt via het Mobistar-netwerk een prepaidkaart op de markt waarbij de klant enkel betaalt wat hij verbruikt. Mobistar kan dankzij dit partnership zijn marktaandeel in het segment van de prepaidkaarten vergroten.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=21011&language=NL

*** Voor de lancering van de Nokia Lumia 800 smartphone wordt er op 28 november in Londen een speciaal event gehouden, waarbij deadmau5 en 400 voet grote vlinders betrokken zijn.
http://www.Facebook.com/Nokia.uk

*** Spotify nu verkrijgbaar op de Logitech Squeezebox Radio en Squeezebox Touch in België
http://mysqueezebox.com/appgallery/Spotify

*** Kingston Digital introduceert zijn snelste USB flash drive
DataTraveler HyperX 3.0 biedt hoge overdrachtssnelheden en opslagcapaciteit voor 51.000 foto’s, 54 DVD’s of 48.000 MPS’s
http://www.youtube.com/watch?v=BjsMQRzBfl8&feature=youtu.be
http://www.kingston.com/europe

*** De Tijd en zijn zusterkrant L'Echo zijn voortaan in digitale vorm beschikbaar op elke tabletcomputer. Zo kunnen niet alleen abonnees met een iPad maar ook bezitters van een Android- of Blackberry-tablet hun krant raadplegen. Ook voor smartphones is er er een nieuwe mobiele site.
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_media/Digitale_krant_De_Tijd_voortaan_op_alle_toestellen.9130653-3121.art


muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetCOUNTERTOP HERO - VICTIMLESS CRIME

[Electro / hip hop] Erg ritmische muziek van een band uit de VS. De nadruk ligt zwaar op de bassen, zoals in dit nummer. Van de band kan je bij Soundclick nog veel meer beluisteren - en ook gratis downloaden!
http://www.soundclick.com/bands/default.cfm?bandID=233512&content=music
http://soundclick.com/share.cfm?id=6809337


DAN SCANLAN - GO SOFTLY DOWN
[akoestisch] Een man met een banjo. Het doet heerlijk ouderwets aan, cool en ontspannen. Vrolijk ook. Bij SOundclick vind je van hem 3 songs, gratis te downloaden of in streaming te beluisteren.
http://www.soundclick.com/bands/default.cfm?bandID=1033843


THROWN TO THE WOLVES: ORLEAN
[grunge/alternative] Deze band kozen we om aan te tonen dat je op SoundClick niet alleen het zachtere genre vindt. Onze persoonlijke voorkeur gaat naar Chill / hip hop enz. maar er is heel wat meer op de wereld natuurlijk. Deze band uit het Amerikaanse Buffalo is al enkele jaren bezig. Stevige grunge, maar raar genoeg toch tamelijk melodisch... Een album met 18 songs kan door de liefhebber gedownload worden.
http://www.soundclick.com/bands/default.cfm?bandID=130435


BASSREEFLEXT: I GUESS YOU KNOW
[bass/dubstep] Elektronische muziek met pit: een aparte vrouwenstem, tegendraadse ritmes gebracht door verschillende instrumenten. Geen gratis downloads, wel 20 songs gratis in streaming te beluisteren. Da's toch evengoed?
http://www.soundclick.com/bands/default.cfm?bandid=1094684


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE BEETHOVENCASSETTES

Een thriller, door de BRT uitgezonden in 1986 op basis van een stuk van David McRobby, in regie van Ludo Schats. Het verhaal draait om een man die een geheimzinnige zelfmoord onderzoekt, en daarbij op cassettes stuit waarop stukken van Beethoven staan, maar af en toe teksten van de dode man...
Een heel boeiend stuk, waaraan de crème van de crème van de Vlaamse acteurs aan meewerkt, o.a. Anton Cogen, Walter Cornelis, Jacky Morel, en vele meer.
http://hoorspel.wordpress.com/2011/11/18/de-beethovencassettes/


Netties werkt samen met:

verkenner bannerWees lief voor je kinderen. Zij kiezen later jouw bejaardentehuis.
- anoniem - 
oor logo
De nieuwe oogstZOEKEN IN CURATIE-TOOLS: SCOOP-IT

We hebben het al eerder gehad over "content-curation" - het verzamelen van informatie op het web, en die dan in te delen. Heb je een bepaalde interesse (bijvoorbeeld: de Spaanse keuken), dan zal je veel links daarover verzamelen. Je kan daarbij ook gebruik maken van een "curatie-tool" die ale links in een mooi kleedje weergeeft. Wie ook interesse heeft voor de Spaanse keuken, kan zich abonneren op jouw feed, en krijgt zo de links te zien die jij verzamelt. Mooi.
Maar heb je er al bij stil gestaan dat zo'n curatie-tools ook uitstekend zijn om informatie op te zoeken? Bij TechLearning vonden wij een uitstekend artikel hiervoor, waarin tips gegeven worden. En natuurlijk wilden wij deze tips aan jou doorgeven. De meeste tools zijn voornamelijk Engels gebaseerd. Bij het artikel werd gezocht naar de Engelse term "autism".
Om te beginnen is er Scoop.it. Het is een van de populairste curatie-tools, omdat het de informatie in zo'n mooi pakje steekt - je krijgt als het waarde een magazine te zien. Scoop-it heeft een Zoekpagina, maar ook een pagina "It's Awesome Topics". Het doorzoeken is georganiseerd op Top Scores, Trending, Featured en Popular. Ben je niet geregistreerd, dan kan je gewoon zoeken, maar ben je wel geregistreerd op de site, dan kan je een RSS feed aanmaken en volgen rond een bepaald onderwerp, en zelf content aan de curator voorstellen.
[Taal: ENG]
http://www.scoop.it/search
http://www.techlearning.com/Default.aspx?tabid=67&EntryId=3418
http://www.scoop.it/topic/findmore


ZOEKEN IN CURATIE-TOOLS: PAPER.LI
Ook met paper.li maak je een soort krant aan; die wordt gevoed door tweets, feeds en hashtags. Gelukkig hebben de makers van deze tool er ook voor gezorgd dat de informatie perfect doorzoekbaar is. Daarvoor moet je klikken op "Check out the newsstand". Dat geeft je een lijst met auteurs die over een bepaald onderwerp informatie verzamelen, en ook het aantal keren hun informatie bekeken werd. Ook hier bestaat de mogelijkheid om zich op een bepaalde "krant" te abonneren.
[Taal: ENG]
http://paper.li/
http://paper.li/newsstand


ZOEKEN IN CURATIE-TOOLS: DELICIOUS STACKS
Sinds sociale bookmark-site Delicious zijn site vernieuwde in september, werden er ook "stacks" ingevoerd, waarbij je informatie kon bijeenbrengen rond bepaalde onderwerpen. Deze stacks bestaan nog maar enkele maanden, maar ze zijn verrassend interessant, en er is een mooi archief aan het ontstaan. De resultaten staan er met tags, aantal links en hoe vaak bekeken. Heb je zelf een account bij Delicious, dan kan je Stacks ook delen of volgen.
[Taal: ENG]
http://delicious.com/
http://www.techlearning.com/Default.aspx?tabid=67&EntryId=3418


ZOEKEN IN CURATIE-TOOLS: PEARLTREES

Deze tool is vooral visueel heel mooi. Hier kan je informatiebronnen  delen - je maakt netwerken aan (trees), waaraan pearls (parels) hangen die openbarsten zoals interactieve mindmaps. Je kan met de cursor over een pearltree gaan, en dan zie hoeveel parels er zijn, en door wie de parel verzameld wordt. Je kan ook linken naar een bepaalde boom, en zelfs de boom inbedden in je pagina.
[Taal: ENG]
http://www.pearltrees.com/


ZOEKEN IN CURATIE-TOOLS: THEEMEFY
Deze dienst verkeert nog in bètafase. Je kan er een archief aanleggen van web conten rond een bepaald thema, en dat thema of Theme publiceren als een persoonlijk magazine. De dienst is op zich niet doorzoekbaar, maar de Themeefy bibliotheek is wel doorzoekbaar op onderwerp.
[Taal: ENG]
http://www.themeefy.com/
http://www.themeefy.com/library.php


ZOEKEN IN CURATIE-TOOLS: LIVEBINDERS
Deze curatie-tool werkt niet echt met real time informatie zoals bijvoorbeeld een Scoop-it of Paper.li, maar helpt toch ook wel om informatie van het web netjes te organiseren. Daarvoor krijg je een ringmap. Je kan websites, documenten, audio, media en meer daarin opslaan. En doorzoeken: de zoekresultaten bevatten ook kwoteringen van bezoekers, en het aantal keer een link bekeken is. En de "binder" of ringmap kan je ook op websites inbedden.
[Taal: ENG]
http://livebinders.com/


DATKEY: ORGANISEER CONTENT VAN JE SOCIALE NETWERKEN

Er zijn zovele sociale netwerken - Twitter, Facebook, maar ook Google Docs, Picasa, LinkedIn.. Hoe kan je jouw eigen content organiseren, bewaren? Deze webdienst probeert het jou gemakkelijk te maken, door folders te creëren. Zo kan je bijvoorbeeld alle tweets en Facebook meldingen van een bepaalde persoon in één folder stoppen. Je kan ook folders delen met vrienden. Een uitvoerige bespreking vind je bij Make Use Of.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/datkey-store-sort-share-online-content/
https://datkey.com/


YOURLISTEN: DEEL AUDIO
Heb je een audiobestand opgenomen, dat je wil uploaden en delen met vrienden? Deze webdienst maakt het mogelijk. Bezoekers kunnen er audiofragmenten doorbladeren en hun eigen audio met anderen delen.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/yourlisten-share-browse-audio-clips-computer-iphone
http://yourlisten.com/


MUSIC NOTATION TRAINING: BLADMUZIEK LEREN LEZEN
Muziek lezen van een blad is niet zo simpel. Wil jij het leren, dan kan deze site helpen. Je leert er wat alle symbolen zijn, en wat hun positie op de notenbalk betekent.
[Taal: ENG]
http://notationtraining.com/
http://www.makeuseof.com/dir/music-notation-training-train-read-notations-music-notes/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MYHERITAGE
over deze genealogiesite hebben we het al eens gehad. Maar nu is er een reden om de site opnieuw onder de aandacht te brengen: de eigenaars van de site hebben de hand kunnen leggen op twee andere genealogiesites, die een gigantische hoeveelheid informatie bevatten afkomstig van de VS. informatie die toch belangrijk is voor Nederlanders en Belgen, omdat heel wat landgenoten naar de VS geëmigreerd zijn.
[Taal: NL]
http://www.myheritage.com


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: OORLOGSBRONNEN

Deze site wil een portaal zijn naar de verschillende Tweede Wereldoorlog-collecties in Nederland. Want momenteel zit al dat materiaal verspreid over heel Nederland, bij verschillende musea en archieven. Deze site moet het mogelijk maken om met één klik al die archieven te doorzoeken.
[Taal: NL]
http://www.oorlogsbronnen.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KOKEN
Je moet maar het geluk hebben om zo'n goede domeinnaam als koken.be weg te kunnen kapen... Een site met een mooie lay-out, waarbij je kan zoeken op soort recept, soort keuken, maar helaas niet op soort ingrediënt. Maar voor de rest zijn alle web 2.0 elementen aanwezig...
[Taal: NL]
http://www.koken.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: JASPER LEONARD

deze fotograaf heeft een heel mooi filmpje gemaakt over Antwerpen. Dat ziet eruit als een animatie, maar het gaat om echte foto's - een 20.000 foto's eigenlijk, die zo gemonteerd werden dat het lijkt alsof je naar een soort Madurodam kijkt. Knap! (via MinorIssues)
[Taal: ENG]
http://vimeo.com/jasperleonard/smallbelgiumantwerp
http://www.jasperleonard.be/
http://more.minorissues.be/post/13156871927/ongelofelijk-tof-filmpje-over-antwerpen-20


VRIJDAG MULTIMEDIA: SAMSUNG SLAAT TERUG!
Niets zo leuk als reclamefilmpjes - en dan vooral wanneer ze de concurrent onder vuur nemen. zoals Samsung, dat op een hilarische manier de iPad en iPhone verslaafden onderuit haalt...
http://www.youtube.com/share_popup?v=6h5JSojJN3Y


VRIJDAG MULTIMEDIA: EUSCREEN: VRT ARCHIEFBEELDEN
We hebben het al eerder over EUscreen gehad, de centrale sites waar je beelden kan vinden van openbare omroepen uit de hele EU. De VRT heeft zijn steentje bijgedragen tot het aanbod, en heeft meer dan 1.000 fragmenten beschikbaar gesteld, net zoals de Nederlandse omroepen. Het beste werk je bij deze site met trefwoorden, zoals "regen" - wat treffers oplevert zoals Boerenmiserie, maar ook radioactieve neerslag, en meer.
[Taal: all]
http://euscreen.eu/explore.html?languageUsed=Dutch;%20Flemish
http://euscreen.eu/

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
sites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Loewe toont luidsprekerset voor iPod Touch, iPad, iPhone en Mac computers
http://www.belgiancowboys.be/technologie/1888
- Lokale politie Mechelen start met maandelijks spreekuur op Twitter!
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/1895


 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- 'Nieuwe sneaky hat-trend op Facebook is pedo-paradijs'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3047511/2011/11/23/Nieuwe-sneaky-hat-trend-op-Facebook-is-pedo-paradijs.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- 65 handige tools
De Sysinternals Suite is een gratis pakket met 65 verschillende tooltjes en hulpprogramma's die Microsoft is 'vergeten' in Windows te stoppen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25764
- IrfanPaint
Maak van het populaire IrfanView een tekenprogramma door deze plugin te downloaden en te installeren.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20984


  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Getest: Linksys RE1000 Wireless-N Range Extender
De prestaties van een draadloos netwerk zijn sterk afhankelijk van de plaats van de router en het type gebouw. Heb je op sommige plaatsen minder bereik ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6269
- Spotify nu ook op Philips Streamium-systemen
De online muziekstreamingdienst Spotify is voortaan ook toegankelijk via enkele Streamium-apparaten van Philips. 
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6262 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- YouTube gaat een beetje socialer om met Google+ en Facebook
http://www.digimedia.be/News/nl/10621/youtube-gaat-een-beetje-socialer-om-met-google-en-facebook.html
- Mobiele toestellen steeds vaker slachtoffer van malware volgens McAfee
http://www.digimedia.be/News/nl/10639/mobiele-toestellen-steeds-vaker-slachtoffer-van-malware-volgens-mcafee.html
computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Open source game: Flightgear
http://computertaal.info/2011/11/24/open-source-game-flightgear/
- Firefox add-ons: Super Start
http://computertaal.info/2011/11/24/firefox-add-ons-super-start/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- EU tikt Nederland opnieuw op de vingers om telecomregels
http://tweakers.net/nieuws/78325/eu-tikt-nederland-opnieuw-op-de-vingers-om-telecomregels.html
- Beamer-applicatie streamt video vanuit OS X naar Apple TV
http://tweakers.net/nieuws/78334/beamer-applicatie-streamt-video-vanuit-os-x-naar-apple-tv.html*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- U spendeert tot 3 uur per dag aan e-mail
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/11/24/u-spendeert-tot-3-uur-per-dag-aan-e-mail/article-4000009066969.htm
- Europa tikt België op de vingers voor late invoering telecomwet
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/11/24/europa-tikt-belgie-op-de-vingers-voor-late-invoering-telecomwet/article-4000009545829.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Betalen we te veel door gebrek aan concurrentie?
http://www.themobilerevolution.be/2011/11/betalen-we-te-veel-door-gebrek-aan-concurrentie/
- Macbeurs 2011: was het iets voor iOS-gebruikers zonder Mac?
http://www.themobilerevolution.be/2011/11/macbeurs-2011-was-het-iets-voor-ios-gebruikers-zonder-mac/ 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

EEN MASTER IN GMAIL: ZOEKEN VOOR STERREN
Een handige mogelijkheid zijn de "supersterren". Wanneer je die activeert in Labs via onderstaande link, dan krijg je nog meer mogelijkheden om boodschappen te catalogeren. Bovendien kan je dan via de "has" operator zoeken naar mails met de bijhorende ster, zoals "has:yellow-star" of "has:blue-star".
https://mail.google.com/mail/?ui=2&fs=1&view=pu&st=labs


EEN MASTER IN GMAIL: SHIFT-KLIK
Om verschillende boodschappen tegelijk te selecteren, moet je gewoon de eerste boodschap selecteren, dan de Shift-toets indrukken, en dan de laatste boodschap van de reeks selecteren. Vervolgens kan je de gewenste bewerking doen: boodschappen archiveren, labels toevoegen, voor deze hele reeks.
http://www.google.com/mail/help/tips.html#master


EEN MASTER IN GMAIL: GMAIL ALS STANDAARD MAILPROGRAMMA
Wil je dat je Gmail geopend wordt wanneer je een "mailto" link aanklikt in een artikel, dan kan dit ook. Daarvoor moet je in jouw browser aangeven dat Gmail jouw standaard mailprogramma is.
Gebruik je Firefox3, ga dan naar Tools, klik Opties, en kies daar het tabblaadje Applicaties, waar je naar de regel voor "mailto" moet zoeken. Vervolgens kies je "Use Gmail" uit de lijst met acties.
Gebruik je IE, dan moet je de Google Toolbar downloaden en installeren. In Toolbar moet je op het icoontje met het tandwiel klikken om de instellingen te openen, dar ga je naar het tabblaadje Search, en kies je "Use Gmail for "Mail To" links". Vink dit vakje aan.
http://www.google.com/toolbar
http://www.google.com/mail/help/tips.html#master


EEN MASTER IN GMAIL: WOORDEN BENADRUKKEN
Wis je dat je in een chat gesprek bepaalde woorden kan benadrukken via aparte commando's, die eigenlijk afkomstig zijn uit het aloude IRC? Zo kan je een tekst vet laten afdrukken door de tekst of een woord te omsluitenm et * (zoals: *vette* praat); via _underscores zet je een tekst cursief (zoals _een scheve schaats_ dus) en met het korte streepje wordt een woord doorgestreept (zoals: -ditwasfout-)
http://www.google.com/mail/help/tips.html#master


TIP: HAAL MEER UIT WINDOWS 7: SCREENSHOT

Er zijn heel wat simpele tools op het web te vinden waarmee je screenshots kan maken, maar wist je dat Windows zelf zo'n tool bevat? Die zit ergens verborgen, dus zal je hem moeten zoekn door in het zoekvak van je Windows het woord "snipping" in te tikken. Start de tool.
Nu kan je vier soorten screenshots maken: full-screen (het volledige scherm), een bepaald window, een rechthoek, of vrije vorm. Bovendien bevat deze tool ook enkele simpele beeldbewerkignsfuncties, zoals om dingen te markeren met verschillende kleuren pennen.
http://www.makeuseof.com/tag/awesome-screenshots-windows-7/
http://www.makeuseof.com/tag/8-hidden-tools-windows-7/


shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

GOOGLE MUSIC MANAGER
Windows XP/Vista/7 - 592 KB - freeware
Bij de nieuwe muziekdienst van Google kan je gratis jouw MP3's online brengen. Maar daarvoor heb je de Music Manager nodig, een gratis software die je op onderstaand adres vindt. Bij Chip.de vind je een fotoreportage die de werking van Google Music uitlegt.
http://www.chip.de/downloads/Google-Music-Manager_52417889.html
http://www.google.com/support/music/bin/answer.py?answer=1229970


TEAMVIEWER: SAMENWERKEN
Windows all - 4,7 MB - freeeware
Met dit progje kan je andere pc's via het internet besturen. In luttele seconden kan je inloggen bij een andere computer, zelfs wanneer die achter een Firewall zit. Uiteraard moet die ander jou toestemming geven, via een gebruikers ID en paswoord.
http://www.chip.de/downloads/TeamViewer_38953430.html
http://www.teamviewer.com/


X-MOUSE BUTTON CONTROL
Windows all ) 3,9 MB - freeware
Met deze freeware kan je je computermuis optimaal configureren, en voor verschillende programma's extra functies voorzien. Bij Chip.de vind je ook een fotoreportage die toont hoe je te werk moet gaan.
http://www.highrez.co.uk/
http://www.chip.de/bildergalerie/Maus-Tuning-in-Perfektion-mit-X-Mouse-Galerie_49055254.html


VMWARE PLAYER: VOOR VIRTUELE ZAKEN

Windows / Linux - 89,6 MB - freeware
Met deze freeware kan je een virtuele machine draaien onder Windows en Linux die door VMWare gemaakt werd. Zo kan je meerdere besturingssystemen draaien op één en dezelfde machine. Ideaal om bijvoorbeeld Linux of ChromeOS uit te testen op jouw gewone Windows machine.
http://www.vmware.com/
http://www.chip.de/downloads/VMware-Player_12994646.html


BLUESTACKS APP PLAYER ALPHA
Windows XP/Vista/7 - 117,3 MB - freeware
Met deze tratis tool kan je Android-apps ook op je gewone Windows PC draaien. Want tal van die apps zijn zo goed, dat je denkt dat je ze eigenlijk ook op je desktop zou willen hebben. Bovendien is er nog een gratis app van dezelfde maker, BlueStacks Cloud Connect, waarmee je apps die je al op je mobieltje staan hebt, kan synchroniseren met dezez BluStacks App Player.
http://bluestacks.com/home.php
http://www.chip.de/downloads/BlueStacks-App-Player_52156075.html
http://www.chip.de/downloads/BlueStacks-Cloud-Connect-Android-App_52157448.html


ARTWEAVER FREE: TEKENPROGRAMMA
Windows XP/Vista/7 - 7,5 MB - freeware
Bijna Photoshop, maar dan gratis, zo kondigt de maker van dit programma zijn tool aan. Het gebruik ervan is verbluffend eenvoudig. Bevalt het programma jou, dan kan je ook overstappen naar de betalende versie Artweaver Plus.
http://www.chip.de/downloads/Artweaver-Free_13013583.html
http://www.artweaver.de/


YOUWAVE VOOR ANDROID

Windows XP/Vista/7 - 101,3 MB - freeware
Deze tool installeert op jouw Windows computer een volwaardig Android OS. Zodat je dus alle functies van Android kan gebruiken (behalve de camera of de telefoon - je bent nu eenmaal op een pc bezig, geen smartphone) en dus ook Apps kan installeren.
http://www.chip.de/downloads/YouWave-fuer-Android_49960043.html
http://youwave.com/index.html


FREE FACEBOOK UPLOADER
Windows XP/Vista/7 - 16,6 MB - freeware
Deze tool maakt het mogelijk om in één klap foto's, en video's naar Facebook te uploaden. Toch even waarschuwen: tijdens de installatie probeert het progje de eigen toolbar mee te laten installeren. Even opletten dus, en op het gepaste moment die optie deactiveren.
http://www.chip.de/downloads/Free-Facebook-Uploader_48226640.html
http://www.dvdvideosoft.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: BOX.NET
HTML5
Waarom apps maken als HTML5 het ook kan? Dit is een online dienst die lijkt op Dropbox, maar gemaakt werd in een HTML5 versie. En hij werkt dus op tablets zoals iPad, maar ook op Android Phones en iPhones. Je kan alle mogelijke bestanden uploaden naar je account bij Box.net vanop jouw toestel.
http://www.box.net


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: OPERA MOBILE
Symbian - freeware
Heb je een Nokia toestel? Dan moet je absoluut eens de Opera browser (gratis) installeren, om hem als alternatief voor de ingebouwde browser te gebruiken. Opera is ook verkrijgbaar voorde andere OS.
http://www.opera.com/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 
 

Het laatste woord.... 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
Nonconformisten zijn allemaal hetzelfde...
- anoniem -