netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
17/11/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 726 van 24/11/2011Gegroet lezer,


De inzendingen voor onze verkiezing van de beste Nederlandstalige site (privé-initiatief) komen stilaan binnen. Maar omdat we iedereen de kans willen geven zijn/haar favoriete sites aan te melden (en een leuke attentie van ons te krijgen als compensatie voor die moeite), hebben we deze week nogmaals een oproep geplaatst, die u verder in dit nummer leest.

Verder vindt u in dit nummer, na een week afwezigheid, weer heel veel nieuws - waarbij SOPA, de Stop Online Piracy Act, in de VS toch veel aandacht krijgt; dit wetsvoorstel dreigt namelijk de werking van het internet ernstig te verstoren. Lees, en blijf alert!

Wij wensen u veel leesplezier - en denk aan ons, wanneer u aan het surfen bent en knappe Nederlandstalige sites tegenkomt!

Hilde

Meer over onze verkiezing:
http://www.netties.be/extra/aankondiging_site2011.htm

Hilde

Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
verkenner
          banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
KAN EEN TWITTER ACCOUNT EEN BEDRIJFSGEHEIM ZIJN?
Mag een journalist zijn volgers bijhouden als hij de krant verlaat?
Nieuwe technologieën halen bestaande wetten onderuit, en zorgen ervoor dat rechters telkens opnieuw precedenten moeten maken, moeten beslissen hoe zij menen dat wetten gemaakt in een tijdperk toen er nog geen sprake was van internet, geïnterpreteerd moeten worden voor zaken die rond het internet draaien.
Neem nu het geval van werknemers en ontslag. Iemand die voor een bedrijf werkt, en daarbij contact heeft met klanten, mag die klanten niet "meenemen" wanneer hij ontslaag neemt of krijgt. Het klantenbestand is als het ware een bedrijfsgeheim, dat toebehoort aan het bedrijf.
Maar wat doe je wanneer een journalist die voor een bepaalde krant twittert onder een bepaald synoniem pseudoniem, ontslagen wordt? Het geval deed zich voor in San Francisco. Journalist Noah Kravitz twitterde voor de krant PhoneDog onder het pseudoniem @phonedog_noah, maar nam onlangs ontslag. De krant eist nu dat hij het paswoord voor zijn account overhandigt aan de krant, en zo dus ook symbolisch de 17.000 volgers op Twitter, die volgens zijn voormalige werkgever een waarde vertegenwoordigen van $2,50 elk. De journalist weigerde dat, en veranderde gewoon het pseudoniem van de account naar zijn eigen naam, @noahkravitz, om zo verder boodschappen te blijven sturen naar de volgers die hij verzameld had ton hij voor de krant werkte.
Het is geen alleenstaand geval. Een correspondente van de BBC zorgde voor opschudding toen zij haar 60.000 Twitter volgers meenanm toen zij voor een concurrent ging werken. De New York Times daagde een voormalige medewerker voor de rechter, die het blog "Mommylode" onderhield, toen die een "Parentlod" blog opstartte bij de Huffington Post.
Hoe de rechters in deze zaken beslissen, zal in de volgende weken, maanden bekend worden. Het zijn in elk geval zaken die aangeven hoe belangrijk het is voor bedrijven om een duidelijk beleid uit te werken voor de sociale media. Vooral in een tijdperk waarin uit een recent onderzoek blijkt dat jongeren, wanneer zij solliciteren, toegang tot sociale media en het gebruik van hun eigen mobiele toestellen belangrijker vinden dan de hoogte van het salaris...(1)
Meer achtergrond over de verschillende rechtzaken in de VS en VK bij Ars technica (2) en PaidContent (3)
http://www.cisco.com/web/NL/news/berichten2011/news_persberichten_110211.html
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/11/who-gets-custody-of-twitter-when-an-employee-quits.ars
http://paidcontent.org/article/419-can-a-twitter-account-be-a-company-trade-secret/


SABAM STUNT MET EIS OM PROVIDERS TE LATEN BETALEN
3,4% van internetabonnement voor Sabam. Gerechtvaardigde eis?
De auteursrechtenmaatschappij Sabam is niet erg geliefd bij de gebruikers. Toch is Sabam een "noodzakelijk kwaad": het moet de belangen van de artiesten verdedigen, en ervoor zorgen dat hun auteursrechten beschermd worden - en zij dus geld krijgen wanneer hun werk al dan niet legaal gedownload wordt of uitgevoerd in het openbaar. Vooral na de uitzending van de Basta! stunt (zie de herhaling ervan op de website van VRT (1)) lag Sabam zwaar onder vuur.
Een initiatief dat verleden week aangekondigd werd, maakte de auteursmaatschappij er niet geliefder op. De organisatie vraagt namelijk aan een twintigtal grote ISP's om 3,4% van de abonnementsprijs die zij van hun gebruikers (wij dus) ontvangen, door te schuiven aan Sabam. Dat zou dan een compensatie moeten zijn voor het inkomstenverlies dat de artiesten lijden door de illegale downloads.
Fout! was meteen de reactie. Een volkomen fout signaal naar de gebruiker, aldus senator Bart Tommelein, want die zou dit kunnen interpreteren als een vrijgeleide om nu maar à volonté te gaan downloaden, de illegaalste bestanden eerst - hij is nu toch gedekt door die bijdrage, niet?
En dat op een moment dat de muziekindustrie van het "aankoop" model aan het afstappen is naar een "streaming" model, dat volgens waarnemers een einde zou kunnen maken aan de illegale downloads. IN plaats van een song aan te kopen (0,69 of 0,99 euro) beluister je hem enkel in streaming modus (abonnement). Je betaalt dus minder, maar je betaalt tenminste. De behoefte aan illegale downloads valt zo ook weg, althans van muziek.
Bovendien is het zo dat Sabam nu al afspraken heeft gemaakt met verschillende internet service providers over die streaming muziek: per beluisterde song zouden die 0,001 euro betalen aan Sabam. En dan nu nog eens een extra heffing van 3,4%? Vergeet trouwens niet dat we nu al een extra belasting betalen voor elke blanco "drager" (cd, harde schijf, enz.) omdat we allemaal geacht worden om illegale downloaders te zijn, en hiervoor a priori gestraft moeten worden...(2)
Tussen haakjes: die Bart Tommelein mag dan al een politieker zijn, maar hij heeft wel goede informatie over Sabam op zijn website gezet, o.a. hoe je ervoor kan zorgen dat je geen of zo weinig mogelijk Sabam betalen moet als je een fuif geeft...(3)
http://www.een.be/programmas/basta/sabam-en-de-makro-artiesten
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=DMF20111110_165
http://www.tommelein.be/2007/nl/sabam.htm


STEEDS MEER KLACHTEN OVER GROUPON...
... maar bedrijf overtreft verwachtingen bij beursgang
De website Groupon.com ligt de laatste tijd steeds vaker onder vuur. Het principe zelf is gezond: een bepaald bedrijf (een kapper, wellness, loodgieter, bakker, restaurant, ...) biedt een dienst aan (een brushing, een gezichtsmassage, een onderhoud van de boiler, 10 koffiekoeken, een maaltijd voor 2, ...) aan een verminderde prijs. Vind jij dat aanbod aantrekkelijk, dan kan je erop intekenen. Zijn er voldoende mensen die zich aanmelden (het bedrijf kan een minimum eisen), dan gaat de deal door, en wordt het geld van jouw rekening afgetrokken, om naar Groupon te gaan. Jij krijgt een coupon, die je dan te gelegener tijd kan inwisselen bij het bedrijf: je gaat naar het bedrijf, restaurant enz. en je betaalt je dienst of aankoop met de coupon. Groupon stort het geld dan terug aan het bedrijf.
Maar aan dit gezonde principe zitten enkele negatieve kantjes. Elke coupon heeft bijvoorbeeld een geldigheidsdatum. Wanneer jij vergeet de bon ten gelde te maken, dan blijft het geld bij Groupon, het restaurant in kwestie krijgt, als we ons niet vergissen, in dat geval slechts een commissie op de verkochte bon. Sommige bedrijven vergeten een maximum aantal deelnemers te vermelden, en worden overspoeld door "klanten" die een etentje of massage opeisen aan die goedkope prijs, en heel ontevreden de zaak verlaten, omdat de dienstverlening, gezien de drukte, ondermaats blijft. Andere bedrijven, die deze eenmalige korting aangeboden hadden om zo klanten te lokken die zouden blijven komen, reageren teleurgesteld: de meeste klanten kwamen enkel op basis van de prijs, en zijn nadien nooit meer terug gezien. En dan zijn er de frauduleuze aanbiedingen op Groupon, waarbij een dienst gekocht wordt (onderhoud van de boiler), maar de aanbieder nooit opdaagt (1). Er is de bodyscan die aangeboden wordt door een Duits bedrijf (2), die volgens de Belgische radiologenvereniging pure oplichterij is en, voor alle duidelijkheid, niet door onze Belgische ziekteverzekering terugbetaald wordt.
En toch blijft Groupon succes hebben, althans in de ogen van de investeerders. Verleden week is Groupon naar de markt getrokken. Het aandeel opende aan 20 dollar en eindigde meteen die dag aan 25,11 dollar. Wat betekent dat het hele bedrijf gewaardeerd wordt op 12,7 miljard dollar - en meteen van Groupone het tweede grootste internetbedrijf maakt dat naar de markt trok, na... Google. Dat trok in 2004 naar de beurs, en werd toen op 23,1 miljard dollar gewaardeerd. (3)
Zeepbel of gefundeerde waarde? Google heeft zich bewezen. Groupon... dat zullen we in de volgende maanden weten.
http://www.guardian.co.uk/money/2011/nov/11/alarm-bells-groupon-discount-deals
http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/1345030/2011/11/08/Groupon-aanbod-van-bodyscan-is-oplichterij.dhtml
http://www.bbc.co.uk/news/business-15598287


ZIJN WE WEL GOED BEZIG MET ONZE USER INTERFACE?
Aanraakscherm: afbeeldingen onder glas. Waar is het gevoel?
Eerst was er het toetsenbord. Toen kwam er de muis, om te interageren met de computer. En toen kwam het aanraakscherm, met zijn knijpbewegingen. Je kon dingen verschuiven, vergroten en verkleinen. Maar alhoewel het aanraakscherm een heel verbetering is, is dit nog niet dé gebruikersinterface van de toekomst. Want, zo stelt Bret Victor in een humoristisch geschreven maar goed doorwrochte tirade, het aanraakscherm is eigenlijk maar "pictures under glass", afbeeldingen onder glas. We "voelen" niets, terwijl onze vingertoppen toch zo fijngevoelig zijn, en de grootste dichtheid van zenuwen op het oppervlak hebben. Je vingers voelen iets wanneer je het opneemt: structuur, plooibaarheid, temperatuur, hoe het gewicht verdeeld is, of het recht of gebogen is, hoe het reageert wanneer je het oppakt. En dat is iets wat je in de huidige aanraakinterface niet terugvindt. Het enige wat je daar doet is met je vinger(s) schuiven over een glasplaat.
Bret Victor pleit ervoor dat ontwerpers anders gaan denken, visionair. Een toekomst waarin we op een meer natuurlijke manier omgaan met de computer, waarbij we onze handen écht gebruiken. Want een tool die niet gemaakt is om te beantwoorden aan de capaciteiten van de mens, is niet de juiste tool...
Aanbevolen lectuur!http://worrydream.com/ABriefRantOnTheFutureOfInteractionDesign/


FACE JAM HELP JE GEZICHTEN TE HERINNEREN
Uitstekende hulp voor je sociale interacties
Hoe vaak is het al niet gebeurd dat je op een feestje bent of een conferentie, en iemand ziet van wie het gezicht jou bekend voorkomt. Maar je weet echt niet meer waar je hem/haar ontmoet hebt, laat staan zijn/haar naam.
Een Brits digitaal agentschap heeft nu een tool bedacht die je kan helpen je geheugen op te frissen. Dit is hoe het werkt: je moet je aanmelden voor de dienst (die door je operator ondersteund moet worden) door via een sms naar een speciaal nummer een twitter gebruikersnaam te zenden. Dan krijgt je van de dienst een boodschap terug die de volledige naam, plaats en andere info bevat zoals vermeld op het Twitter profiel. Dat je die persoon ontmoet hebt, wordt ook bijgehouden op jouw online account bij de dienst, en uiteraard kan je vanop elke computer of smartphone deze gegevens terug oproepen.
Momenteel werkt de dienst enkel met Twitter profielen, maar in de toekomst zou de dienst uitgebreid kunnen worden naar Facebook, LinkedIn en andere diensten met profielen. En er zou zelfs gewerkt kunnen worden met gezichtsherkenning, wat de tool nog handiger maakt. Maar, zoals gezegd, je operator moet de dienst ondersteunen. In het VK doet operator 02 dat al, en daarom kan je bij TheNextWeb een uitvoerige bespreking van de dienst vinden.
http://thenextweb.com/uk/2011/11/12/face-jam-use-sms-and-twitter-to-record-and-remember-people-you-meet/
http://www.facejam.me/


EEN SOCIAAL NETWERK OM TE DEBATTEREN
Maar wat als alles gezegd is?
Op onze sociale netwerken, in commentaren, durven we met zijn allen al eens een stevig debat op te zetten. Niet elk van deze media is daar echter goed voor geschikt - argumenten in zinnen proppen van max. 140 tekens is een hele kunst. Het sociale netwerk dat daar nog het meest geëigend voor is, is Google+. Maar dan moet je weer in jouw kennissenkring iemand hebben die juist dat onderwerp aandraagt voor een debat, en moeten andere vrienden daarop inspringen.
Daarom meenden twee mensen uit Australië, Diesel Laws en Jay Whiting, dat er plaats was voor een sociaal netwerk dat speciaal gemaakt is voor debatten. Zij richtten Barkles op. Op deze dienst kan je, na het aanmaken van een account, een debat of "dogfight" starten, door een idee of mening te lanceren, en dan maar af te wachten hoe anderen hierop reageren. Je kan ook inpikken op bestaande debatten, zeggen dat je akkoord bent of niet, en waarom. Bij elk debat worden de twee verschillende kanten naast elkaar vermeld, onder de originele posting. En uiteraard is er een overzicht met bestaande debatten, opgedeeld in Populair en Actief.
Maar omdat mensen soms nogal langdradig kunnen zijn in het ontwikkelen van hun argument, besloten de makers van Barkles om zowel de orignele opinie als de antwoorden erop te beperken tot 200 tekens. Iets meer dan Twitter dus. Je kan een profiel aanmaken waarop vrienden en volgelingen vermeld worden, en waarop te zien hoeveel "bones" (het gaat om dogfights) je behaald hebt - een equialent van +1  op Google+.
Een handig concept, en wij kennen al meteen heel wat Twitter-vrienden die dit sociale netwerk naar hun gading zullen vinden...
http://thenextweb.com/apps/2011/11/13/barkles-is-twitter-for-debates/
http://barkles.com/


QUORA WORDT SPEELS MET CREDITS EN SUGGESTIES
En wat koop je met credits? Belangrijke mensen
De vraag- en antwoorddienst Quora heeft een interessant systeem bedacht om ervoor te zorgen dat het beantwoorden van vragen een aanmoediging krijgt. Voortaan kan je namelijk "credits" verdienen, wanneer je vragen beantwoordt, of wanneer anderen jouw antwoorden als positief gestemd hebben. Die credits kan je dan opsparen om antwoorden te "kopen" van anderen. Want wanneer jij een vraag hebt over een bepaald businessmodel, of het ene interessanter is dan het andere, dan is het antwoord dat een belangrijke internetondernemer geeft uiteraard veel meer waard dan het antwoord dat ik bijvoorbeeld zou geven. stel je een vraag, maar krijg je geen antwoord, dan kan je de inzet die je ervoor over hebt, het aantal credits, later ook nog verhogen.
Quora wil ook een systeem van experts uitbouwen, een hiërarchie. Dat doet het door, nadat jij een vraag gesteld of beantwoord hebt, suggesties te geven van verwante vragen. Ook nieuw is het feit dat je voortaan een reden kan opgeven waarom je weigert een bepaalde vraag te beantwoorden.
Kleine details, die de site toch weer wat interessanter maken. Een uitvoerige bespreking vind je bij TechCrunch en het Quora-blog zelf.
En voor wie weten wil waar de naam Quora vandaan komt: dat is een samentrekking van Questions en Fora - en dat is exact wat Quora eigenlijk is.
http://techcrunch.com/2011/11/14/quora-gamifies-credits-and-ask-to-answer-suggestions-live-for-everyone/
http://quorareview.com/2011/11/14/everything-you-need-to-know-about-quora-credits/
http://www.quora.com


VINT CERF: DE (AMERIKAANSE) OVERHEID GAAT TE VER
Een botte bijl die met veel meer precisie gehanteerd zou moeten worden
Zoals Jolie O'Dell terecht opmerkt in VentureBeat, zijn er weinig mensen die een zin kunnen openen met: "Toen Bob en ik begonnen de specificaties voor het internet te schrijven in 1973..." Aan het woord is Vint Cerf, een van de mensen die aan de grondslag liggen van het internet. En wanneer hij spreekt, dan luisteren we.
Vint Cerf had heel wat te zeggen tijdens zijn toespraak op de Google campus, waar hij de deelnemers aan een cloud computing congres toesprak. Hij gaf zijn mening over de problemen waarmee we vandaag geconfronteerd worden - intellectueel eigendom, open-source ontwikkeling, betere beveiliging - niet vanuit het standpunt van bedrijven of ontwikkelaars, maar vanuit de het standpunt van de gewone gebruiker. En schuwde daarbij geen straffe uitspraken. Zo keurde hij de handelswijze af van de Amerikaanse overheid, die websites konfiskeert en uit de lucht plukt, zonder verdere boe of ba, iets wat Cerf een brug te ver vindt.
Vint Cerf had het ook over een onderwerp dat bij Google nauw aan het hart ligt: de mogelijkheid om anoniem te zijn op het internet. Bij de uitbouw van het sociale netwerk van Google, Google+, werd de internaut namelijk verplicht om zijn échte naam te gebruiken. Maar onder druk van het vele verzet, ook vanuit de eigen Google-rangen, wordt blijkbaar op deze beslissing teruggekomen.
Cerf had natuurlijk nog meer interessante dingen te lezen. Die kan je terugvinden in het artikel op Venturebeat (1). En wie wat meer wil weten over de nieuwe maatregelen die de Amerikaanse overheid nu wil uitvaardigen, SOPA, die kunnen wij de aflevering van de podcast Reporters' Roundtable aanraden van CNet. Daarin worden Mich Glazier van de Recording Industry Association of America (RIAA) en Larr Downes, auteur bij CNet en criticus van deze maatregelen, met elkaar geconfronteerd. Aanbevolen! (2)
http://venturebeat.com/2011/11/14/vint-cerf/
http://podcast-files.cnet.com/podcast/ReportersRoundtable_110411.mp3


ONZE ALTERNATIEVE VERKIEZING: HELP JIJ MEE?
Netties probeert kleine initiatieven de aandacht te geven die zij verdienen
Computermagazine Clickx heeft haar nominaties bekend gemaakt voor de verkiezing van de Site van het Jaar in verschillende categorieën. Een mooi initiatief, en heel wat van de Netties-lezers zullen ongetwijfeld ook hun stem uitbrengen op hun favoriete site. (1)
Maar mogen wij ook even jouw aandacht vragen voor onze eigen, alternatieve verkiezing? Die kwam er als antwoord op deze grote verkiezing, waarbij enkel stemmenkanonnen een kans maken. Hoe groter de site, hoe meer lezers, hoe meer stemmen. Tegen een site zoals Deredactie, DeStandaard, ... kan geen enkele kleine, onafhankelijke website tegenop bij de SVHJ verkiezing. En heeft een verkiezing waarbij Google als beste site uitgeroepen wordt eigenlijk nog wel zin? Zonder al te kritisch te willen zijn, zijn de enige rubrieken in deze grote verkiezing  waar "gewone" sites aan te pas komen die van "Twitter", en "Fotografie"
Daarom bedacht onze redactie vier jaar geleden een alternatieve formule: aan de lezers werd gevraagd om een lijstje te maken van 4 of 5 sites die zij de moeite waard zijn: omdat ze zo nuttig en handig zijn, omdat ze uitgaan van een origineel idee, of omdat ze zo mooi gemaakt zijn. Deze nominaties worden dan grondig geëvalueerd door onze jury van doorwinterde internauten, die een zo objectief mogelijke mening geven. De winnaars van de voorbije jaren mogen dan ook gezien worden.
Waaraan de sites moeten voldoen?
- Nederlandstalig zijn (andere talen mogen ook aanwezig zijn op de site, maar het mag niet gewoon een vertaling zijn van een anderstalig concept uit het buitenland. Zowel Vlaamse als Nederlandse sites komen in aanmerking.
- De site moet een privé-initiatief zijn. Dat mag van een particuliere persoon zijn, of een klein bedrijfje, maar dus niet het werk van een grote uitgever.
- De site moet wel wat in zijn mars hebben: een origineel idee zoals onze vorige winnaars Catawiki (http://www.catawiki.nl) (winnaar 2009) , Mijntuin (http://www.mijntuin.org/) (2e in 2009), fietsnet.be (http://www.fietsnet.be/) (winnaar 2008); knap gemaakt zijn zoals Doodstill (winnaar 2010) (http://www.doodstill.nl/), een fotosite over prachtige kerkhofkunst; of gewoon super handig, zoals de site GratisCurus (http://www.gratiscursus.be/) die al twee keer bij de verkiezing een speciale vermelding kreeg omdat de maker van de site zoveel informatie verzamelt en belangeloos ter beschikking stelt van anderen.
Help daarom Netties om kleinere privé-initiatieven onder de aandacht te brengen. Onze verkiezing kan voor hen een springplank zijn naar grotere bekendheid. Stuur ons jouw lijstje met max. 5 favoriete Nederlandstalige sites (privé-initiatief) op, en vertel waarom je ze zo goed vindt. Als beloning voor jouw moeite krijg je na afloop van de verkiezing een kleine attentie van ons toegestuurd.
http://www.sitevanhetjaar.be/editie2011.cfm
http://www.netties.be/extra/aankondiging_site2011.htm


CREATIVE WORLD FORUM IN HASSELT
Volledig uitverkocht - enkel live streaming te volgen
Alle creatieve ogen zijn op 16 en 17 november gericht op Hasselt. Daar heeftin de Ethias Arena het World creativity Forum plaats, een initiatief van Flanders DC - een evenement dat de groten uit de creatieve (digitale) wereld bijeenbrengt.
Op het menu verschillende gerenommeerde sprekers uit binnen- en buitenland, waaronder ook Jimmy Wales, oprichter en boegbeeld van Wikipedia, Oliver Stone, maar ook talent van eigen bodem zoals Bart Becks, Koen Vanmechelen en vele anderen. Tijdens het evenement worden ook verschillende workshops gegeven, en zijn er de "7 minutes speeches" waarin artiesten en ondernemers hun visie op creativiteit beknopt weergeven.
Kortom: er valt heel wat te beleven op dit evenement, en collega's nieuwssites zoals Mobile Revolution zullen aanwezig zijn om verslag uit te brengen. (1)
Zoals gewoonlijk horen er bij zo'n congres ook stands, waarin deelnemers zichzelf kunnen voorstellen. Op een van die stands zal je TinkerTouch aantreffen, een spin-off van UHasselt en IBBBT, die daar een interactief digitaal boek voorstelt waarin getoond wordt hoe Limburg innovatie en ondernemerschap aanpakt.(2).
Wat de laatste tijd steeds meer als trend waarneembaar wordt, is dat er zich twee echt digitale, creatieve  steden aan het aftekenen zijn: Gent en Hasselt. Waar Antwerpen 15 jaar geleden een voorloper was met zijn Digitale Metropool Antwerpen, laat de stad de laatste tijd jammer genoeg nog weinig van zich horen...
http://www.tinkertouch.com
http://www.flandersdc.be/en/events/cwf11


ADOBE BOUWT FLASH VOOR MOBIELE SITES AF
Nadruk op HTML, die via Edge tool aangemaakt kan worden
Het nieuws sloeg verleden week in als een bom: Adobe stopt met de ontwikkeling van Flash voor mobiele sites, en ook voor de creatie van gewone sites wordt Flash afgebouwd. De laatste jaren was Flash, dat eigenlijk een fabriekseigen technologie van Adobe is, een de facto standaard geworden op het web; tal van websites maken van Flash gebruik om hun lay-out weer te geven, om animaties te creëren. Er worden zelfs hele prachtige spelletjes gemaakt in Flash, die supersnel laden en weergegeven worden.
Flash heeft echter twee nadelen: enerzijds is het geen open standaard, en anderzijds verbruikt het veel energie. Vooral op mobiele toestellen en laptops is dat laatste een echt probleem. Toen Steve Jobs dan ook aankondigde dat "zijn" toestellen in de toekomst geen Flash zouden ondersteunen, konden de meeste waarnemers zijn beslissing wel begrijpen, maar vroegen zich tegelijk af hoe de gebruiker zou reageren op de kreupele gebruikservaring op zijn iOS-toestel, dat al die in Flash gemaakte websites en filmpjes niet zou kunnen weergeven.
De aankondiging van Jobs heeft een hele beweging in gang gezet, en de steun voor HTML5 versneld. Zodat ook Adobe zelf verleden week aankondigde dat het Flash een stille dood zal laten sterven - een beslissing die trouwens niet door alle ingenieurs bij Adobe op bijval kon rekenen. Er werd namelijk een heuse petitie opgestart om het ontslag te eisen van Adob's CEO (1).
Maar denk nu niet dat Adobe in moeilijkheden gaat komen, nu het zijn vlaggenschip Flash moet prijsgeven. Want Adobe heeft meer potjes op het vuur staan. Zo is er Adobe Edge, dat dezelfde interface kent als Flash, maar waarvan het eindresultaat een HTML5-product is. Met andere woorden: de ontwikkelaar die voorheen met Flash werkte, kan zijn aangeleerde ervaring via Edge ook gebruiken om te werken met HTML5 (2).
Steve Jobs heeft dus postuum gelijk gehad om Flash niet meer te ondersteunen. Maar, zoals Nick Farrell opmerkt in Fudzilla, hiermee heeft Jobs wel een doos van pandora geopend. HTML5 is immers platformonafhankelijk: éénmaal een app programmeren, en hij werkt op de verschillende platformen. Gedaan met 20 versies te moeten maken voor alle mogelijke toestellen. Maar ook gedaan met de dwingelandij van de App store van Apple, waar de programmeur 30% van zijn verkoopprijs moet afdragen aan Apple, en waar alle apps aan een strenge, soms onbegrijpelijke procedure onderworpen zijn vooraleer ze in de virtuele winkel verkocht mogen worden... (3)
http://www.change.org/petitions/adobe-systems-shantanu-narayen-to-step-down-as-ceo
http://computerworld.nl/article/13076/4-feiten-over-adobe-edge.html
http://www.fudzilla.com/home/item/24812-death-of-flash-could-be-a-killer-for-apple


FOURSQUARE WERD STUKJE INTERESSANTER MET DISCOVERY
Nieuwe website, nieuwe tool.
Bij Foursquare, de locatiegbonden dienst waarbij je kan inchecken in plekken en daar dan bonussen verdienen kan, hebben ze begrepen dat de website ook belangrijk is. Dit visitekaartje speelt immers niet alleen een rol bij het aantrekken van nieuwe gebruikers, maar moet bestaande gebruikers trouw laten blijven aan de dienst. En het moet gezegd: de nieuwe website ziet er visueel veel aantrekkelijker uit.
Wanneer je nu inlogt, zal je meteen een stratenplan zien van de plek waar jij je nu bevindt. Maar ook populaire plekken in de omgeving staan erop vermeld, en zelfs de plaats waar jouw vrienden zich bevinden (uiteraard onder voorwaarde dat zij toestemming gegeven hebben om hun 'whereabouts' bekend te maken.
Leuk is nu dat je ook kan uitzoomen op die landkaart, en zo een overzicht krijgt van waar je vrienden zijn, waar zij ingecheckt hebben. Ben je van plan een stad te bezoeken, dan kan je op voorhand inzoomen op die stad en aanbevelingen vinden, gedaan door jouw vrienden of ook door mensen die jij niet kent. Daarbij is het interessant om te weten dat de data bij Foursquare nu niet alleen plaatsgebonden is, maar ook tijdgebonden. Log je in om bijvoorbeeld 12u, dan krijg je andere plekken te zien dan wanneer je om 20u zou inloggen.
Deze verbeteringen zorgen ervoor dat de dienst niet enkel meer dient om op de smartphone te gebruiken, maar dat de site ook als een soort trip-planner voor de desktop kan functioneren. En omdat de site gemaakt werd in HTML5 (en dus geen Flash gebruikt), is zij perfect te zien op de iPad...
http://www.readwriteweb.com/archives/foursquare_website_redesign_local_business_guide.php
http://blog.foursquare.com/2011/11/15/the-magic-of-foursquare-discovery-now-on-your-big-screen-devices-new4sq/
http://www.foursquare.com


DE WEEK IN BELGIË - KORT
Aankondigingen van Spotify en simfy, Belgacom en Telenet, en een Mac-beurs in Genk
De week ronden we af met een kort overzicht van nieuws uit het eigen land, met verwijzing naar de bijhorende uitgebreide berichten elders op het web. Om te beginnen kan je voortaan ook muziek in streaming beluisteren aangeboden door Spotify en simfy. Naast het aanbod van Deezer, de nieuwe muziekdienst van Google, en de iTunes Match wordt het moeilijk om kiezen. Wij hopen volgende week uitgebreid terug te kunnen komen om het fenomeen streaming muziek.
Verder werd onder de spectaculaire (en misleidende) titel "Gratis draadloos internet voor iedereen" in verschillende kranten aangekondigd dat provider Belgacom, via een samenwerking met het Spaanse Fon-netwerk, een WiFi netwerk zal aanbieden aan al haar gebruikers die intekenen op deze dienst. Bij Fon, waarover wij het in het verleden al verschillende keren gehad hebben, stelt de internaut via een aanpassing aan zijn (Belgacom) router een deel van zijn bandbreedte ter beschikking van het Fon-netwerk, zodat er een mesh-netwerk van "Foneros" ontstaat. Wie zich aansluit bij Fon kan gratis gebruik maken van dit WiFi netwerk, de anderen moeten hiervoor betalen. Echt gratis is het dus niet, want de bandbreedte die zo verbruikt wordt, wordt in mindering gebracht van de bandbreedte waarop je recht hebt via je (forfait) Belgacom abonnement. Je moet trouwens geen abonnee zijn van Belgacom om een Fonero te kunnen worden - Fon bestaat al veel langer.
Telenet van zijn kant haastte zich om te zeggen dat het binnenkort eveneens een dergelijke dienst wil brengen. En voegde er meteen een nieuwe aankondiging bij: voortaan kan je de films en feuilletons die je op je HD Digicorder opgenomen hebt, vanop elke andere HD Digibox of Digicorder in je huis bekijken (3).
De Vlaamse openbare omroep VRT kondigt dan weer een wedstrijd aan, waarbij de gebruiker zelf aan de slag kan met uitzendingen die afkomstig zijn twee poten: Stubru (radio) en Canvas (tv) om er een mashup van te maken, een nieuw mediaproduct. De resultaten kan je volgen op vrt.be/mashup.(4)
En tot slot een tip om deze weekend aangenaam, interessant en nuttig door te brengen: in Genk heeft dit weekend de Macbeurs plaats. Daar worden o.a. verschillende praktische workshops gegeven voor mensen die overwegen om de overstap van pc naar Mac te maken. En natuurlijk zijn er verschillende fabrikanten aanwezig die er hun producten voorstellen. Het team van de Tech45 podcast zal er trouwens ook zijn, om er verschillende aanwezigen te interviewen. (5)
Zo. Het moet niet altijd het buitenland zijn waarover Netties bericht...
http://www.digimedia.be/News/nl/10575/spotify-en-simfy-gaan-van-start-in-belgi.html
http://trends.knack.be/economie/belga-economie/belgacom-en-fon-bieden-wifi-netwerk-met-100-000-hotspots-aan-voor-eind-2011/article-4000005251973.htm
http://blog.telenet.be/2011/11/haal-het-beste-uit-je-hd-digibox-of-hd-digicorder/
http://www.vrt.be/nieuws/2011/11/innovatieve-wedstrijd-met-digitale-data
http://www.macbeurs.be/OOK GOOGLE OP DE KORREL GENOMEN BIJ SOPA
Gaat Amerikaans congres te ver met maatregelen tegen piraterij?
Wij hebben het al eerder deze week gehad over SOPA, de Stop Online Piracy Act, die het Amerikaanse congres wil doorvoeren. Daarbij worden verregaande maatregelen aangekondigd om piraterij tegen te gaan; zo zou het mogelijk worden dat bedrijven die zich met de financiële kant van het internet bezighouden (betaalproviders zoals Paypal, American Express, maar ook adverteernetwerken) op eenvoudig verzoek van een rechthebbende alle betalingen aan een website stopzetten, dus zonder dat er een rechtelijk bevel aan te pas komt.
Tegen deze maatregelen is heel wat protest gerezen. Velen nemen het woord "censuur" in de mond. Elke site die werkt met "user generated content" kan in de toekomst immers aansprakelijk gesteld worden indien een gebruiker er illegale content plaatst. Omwille van één pagina of posting, kan een hele website platgegooid worden.
Anderen hekelen dan weer het feit dat deze wet gewoon op het lijf geschreven is van het RIAA, de belangengroep van de platenindustrie en het MPAA, diens evenknie voor de filmindustrie, en dat de hele structuur van het internet onderuit gehaald wordt om een verouderd economisch model kost wat kost te beschermen. Vooral omdat er nooit echt onderzoek gedaan is naar de financiële gevolgen van piraterij: wat kost het de maatschappij, wat kost het de muziek- en filmindustrie? In dit verband willen wij toch even wijzen op een onderzoek dat recent uitgevoerd werd, en waarbij 75% van de Amerikanen zegt dat een boete voor een inbreuk op de auteursrechten maximum 100 dollar mag kosten, niet de astronomische bedragen (tot 150.000 dollar!) waarmee overtreders soms geconfronteerd worden (1)
Deze week woensdag werden er nu in het Amerikaanse Congres hoorzittingen gehouden, waarbij vooral de voorstanders van deze draconische maatregelen gehoord werden. Bij TechDirt vind je een uitgebreide verslaggeving van deze hoorzitting (2). Een van de meest opmerkelijke punten die uit dit verslag naar voor komen, is dat "pro-piraterij" Google op de korrel genomen wordt. Google was dan ook een van de weinige bedrijven die op de hoorzitting aanwezig waren die zich tegen SOPA verzette, met duidelijk gefundeerde argumenten. Maar uiteraard helpt dit niet, want, zoals Ars Technica opmerkt (3) was deze hoorzitting niet bedoeld om complexe meningen over een complex onderwerp te aanhoren, maar gewoon om het wetsvoorstel erdoor te krijgen en alle bedrijven die zich ertegen verzetten te kunnen bestempelen als zouden zij aan de kant vn "de piraten" staan.
Maar er is protest, veel protest. Of het iets uit zal halen, is echter nog de vraag. Enkele voorbeelden van het protest: microblog site Tumblr "censureert" voortaan alle dashboards van haar gebruikers (4). De grootste webbedrijven, waaronder AOL, eBay, facebook, LinkedIn, Mozilla, Twitter, Yahoo, Zynga, hebben samen een brief gestuurd naar het Congres (5). zoals gewoonlijk vind je bij TechMeme een samenvatting van de gebeurtenissen rond deze hoorzitting (6).
Wij zijn benieuwd hoe het verder loopt. Maar we kijken met een bang hart naar de toekomst. Het verleden heeft immers bewezen dat maatregelen tegen piraterij, ondanks protest, toch onder druk van de belangengroepen doorgevoerd worden, denk maar aan het Franse Hadopi, en de o zo slinks tot stand gekomen ACTA wetgeving...
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/11/sweet-sanity-75-of-americans-say-infringement-fines-should-be-under-100.ars
http://www.techdirt.com/articles/20111116/00035716786/look-testimony-given-todays-sopa-lovefest-congressional-hearings-with-surprise-mastercard.shtml
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/11/at-web-censorship-hearing-congress-guns-for-pro-pirate-google.ars
http://techcrunch.com/2011/11/16/tumblr-takes-fight-against-sopa-up-a-notch-censors-user-dashboards/
http://www.protectinnovation.com/downloads/letter.pdf
http://www.techmeme.com/111116/p42#a111116p42

Nagekomen bericht: Lezer Henk vraagt om absoluut ook deze site te vermelden:
http://www.avaaz.org/en/save_the_internet/


GOOGLE+ BADGE VERTOONT NU AVATAR VAN VOLGELINGEN
Maar halen bedrijven echt baat van aanwezigheid op Google+?
Veel waarnemers twijfelen aan de waarde van Google+. Anderen zijn dan weer van mening dat Google+ voor de gewone internaut nooit hetzelfde "thuis" zal zijn als een Facebook. Maar voor de meer geeky gebruiker is Google de ideale plek om blogpostings te delen, zodat anderen erop kunnen reageren. Google+ heeft zich een blijvende plaats veroverd, zo heet het. "Google+ is hier om te blijven", zo schrijft Nick Bilton in een artikel in New York Times(1), als reactie op een stelling van Slate-schrijver Farhad Manjoo dat "Google+ dood is" (2).
Maar wat denken bedrijven ervan? Google+ heeft hen nu wel in staat gesteld om een eigen pagina aan te maken, maar daarvoor worden beperkingen toegepast: deze pagina's mogen niet gebruikt worden voor promo's of wedstrijden - ze mogen wel verwijzen naar zulke acties elders op het web. Maar anderzijds geldt tegenwoordig de stelling dat bedrijven op het web moeten gaan naar de plek waar de gebruiker is. En dat is, tot nader order, ook op Google+.
Deze dienst werd trouwens deze week nog iets leuker gemaakt, met de Google Badges. In het begin waren dat statische icoontjes, nu bevatten die wat meer informatie. Leuk bijvoorbeeld is het feit dat je op je Google+ pagina een badge kan zetten die meteen ook de avatars bevat van de mensen die geabonneerd zijn op jouw pagina. De badge bevat zowel een "add to circle" en een "+1" button, wat je meer volgers op Google+ kan tonen. Hoe je deze button toevoegt, staat uitgelegd bij Search Engine Land. (3)
http://bits.blogs.nytimes.com/2011/11/10/google-isnt-going-anywhere/
http://www.slate.com/articles/technology/technology/2011/11/google_had_a_chance_to_compete_with_facebook_not_anymore_.html
http://searchengineland.com/google-badge-tool-now-makes-facepile-style-badges-1-counts-to-be-consolidated-101347

Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 

 
hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


DRAAGBAAR TOESTEL VINDT DRUGS IN VINGERAFDRUK
Maar kan misschien ook wel kanker herkennen...
Een toestelletje dat het suikergehalte in je bloed kan bepalen aan de hand van een kleine druppel bloed die je op een plaatje laat vallen, waarna je het plaatje aansluit op het toestel, vinden we al lang niet meer abnormaal. Elke dag controleren miljoenen mensen zo of hun suiker goed staat, of de medicijnen aangepast moeten worden.
In de toekomst zullen we nog veel meer dergelijke toestellen zien. Zo vonden we bij Pressetex (1) een aankondiging voor een toestel dat het bedrijf Intelligent Fingerprinting (2) uitgevonden heeft, een spin-off van de universiteit van het Britse East Anglia. Dat toestel kan drugs opsporen in een vingerafdruk. En in de  toekomst zal het toestel nog meer kunnen opsporen, zoals of je zwanger bent, en of je een bepaalde ziekte hebt.
Hoe dat kan? Wel, het toestel kan vingerafdrukken scannen in een immens hoge resolutie, tot op het moleculaire af. Waarmee dan afbouwproducten en hormonen herkend kunnen worden. Maar er is meer. In die vingerafdruk zitten namelijk ook zweetporiën, en die zijn echt heel individueel voor elkeen. Het is zelfs mogelijk om te zien welke sporen van zweet van een bepaalde persoon afkomstig zijn, en welke via bijvoorbeeld via een handdruk op de hand achtergebleven zijn. Dat is dus weer een wetenschap die een hele kluif zal zijn voor programma's als NCSI...
Het brengen van deze technologie naar draagbare toestellen opent heel wat perspectieven. Want andere indicatoren van de toestand of identiteit van een mens zoals bloed, speeksel, urine, moeten door een arts afgenomen worden, en dan naar een labo gestuurd worden. Dat brengt het gevaar op verontreiniging mee, en natuurlijk veel uitstel.
Meer hierover lees je bij Pressetext.
http://intelligentfingerprinting.com/
http://www.pressetext.com/de#news/20111111018


EN WAT DENK JE VAN EEN WATERDICHTE TABLET?
Voor de zonnekloppers aan het zwembad?
Je kan je afvragen wat de meerwaarde is van een tablet die waterdicht is. Bij een smartphone zou je nog ergens kunnen begrijpen waarom. Want vaak wordt zo'n toestel in de zak van het hemd of de broek gestoken. En bij een bezoek aan het kleinste kamertje van het huis, durft zo'n toestel dan wel eens een ongelukkige duik te maken. Onafgezien van het feit dat het idee alleen al om het toestel dan terug te moeten opvissen, laat staan dat je het nadien nog ooit tegen je oor houden kan zonder te denken aan dit voorval, zijn er veel toestellen die zo'n duik niet overleven, omdat de technologie onder de motorkap niet tegen water (in welke vorm dan ook) kan.
Het lijkt dan echt niet zo gek om een smartphone te maken die waterdicht is. Maar waarom zou je dat concept ook toepassen op een tablet? Die is immers te groot om die onfrisse duik te maken? Ach, blijkbaar vond fabrikant Fujitsu dat er wel degelijk redenen zijn om een waterdicht toestel te creëren, en het maakte de Arrows F-01D. Die heeft als bijzondere kenmerken dat de micro-USB en micro-HDMI poorten afgesloten kunnen worden met waterdichte dekseltjes. Meer nog: in een demo die je kan zien op WebProNews wordt de tablet echt onderwater gebruikt. Misschien iets voor duikers dus? Of voor mensen in België, die bij regenweer moeten werken met hun tablet...
http://www.webpronews.com/take-a-swim-with-this-waterproof-tablet-2011-11


CLICKJACKING PLAAGT FACEBOOK
Recente wijzigingen in sociaal netwerk maken verspreiding extra viraal
Wie de laatste dagen naar de tijdlijn van zijn vrienden keek, zal misschien raar opgekeken hebben, want tal van accounts zijn recent gecompromitteerd, en vertonen gewelddadige en pornografische afbeeldingen. De oorzaak? Een aanval, die volgens sommigen wel eens van de hackersgroep Anonymous afkomstig zou kunnen zijn.
De aanval toont hoe kwetsbaar Facebook is voor dit soort malware, gewoon omdat er gebruik gemaakt wordt van "social engineering" - je denkt dat een boodschap afkomstig is van een vriend, en dus betrouwbaar, en klikt erop.
In dit geval gaat het om een link naar een ogenschijnlijk onschuldig nieuwsbericht in de tijdlijn van een vriend. Klik je daarop, dan maakt de malware misbruik van jouw newsfeed, je tijdlijn, om deze afbeelding te vertonen aan je volgelingen, en de "clickjack" verder verspreiden.
De foto's zijn echt niet geschikt voor gevoelige ogen - wreedheden tegen dieren, porno. Volgens sommige bronnen zou de los-vaste hackgroep Anonymous achter deze aanval zitten, die nog altijd ontstemd zijn over de zwakke beveiliging van de privacy op de site. Anonymous zelf heeft de aanval nog niet opgeëist. Maar volgens Ars Technica zorgt deze snel om zich heen grijpende aanval er wel voor dat gebruikers momenteel wegblijven van Facebook, uit angst.
Lees ook de commentaren van de lezers.
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/11/clickjack-attacks-plaguing-facebook-with-4chan-like-porn-violence-imagery.ars?comments=1#comments-bar


WINDOWS 8: NOG MAAR ÉÉN KEER PER MAAND HERSTARTEN
Updates worden gecombineerd maar toch op tijd uitgevoerd
Hoe vaak is het niet gebeurd dat je aan het werken bent op jouw computer, en je plots de melding krijgt dat Windows een update uitgevoerd heeft, netjes en discreet op de achtergrond, maar dat je nu je computer moet herstarten om de update volledig te laten uitvoeren? Dan is het even vloeken, want alle documenten, alle programma's moet je afsluiten voor die herstart, om daarna alles weer terug op te bouwen. Toch is die herstart nodig om bestanden, die op dat moment in gebruik zijn op de computer, te kunnen aanpassen.
Bij Microsoft zijn ze zich van dit probleem bewust. Enerzijds is zo'n herstart heel vervelend voor de gebruiker. Maar anderzijds zijn de updates toch broodnodig, vooral wanneer het gaat om ernstige veiligheidsproblemen die met een patch opgelost moeten worden.
Daarom werd voor Windows 8 een tussenoplossing bedacht: de updates die een herstart vereisen worden samengebracht in de "Patch Tuesday", de tweede dinsdag van de maand, zodat je nog maar één keer per maand je computer moet herstarten. Wat trouwens geen kwaad kan, het bakje zo even laten uitademen om terug opnieuw te beginnen. Bovendien zal de herstart goed op tijd (3 dagen tevoren) aangekondigd worden, maar niet meer zo opdringerig als nu - geen pop-up die om de zoveel uur blijft zeuren tot je moegetergd toch maar gaat herstarten: de herinnering komt gewoon op je inlog scherm te staan, dat je te zien krijgt wanneer je de computer uit sluimerstand wekt.
Een kleine verbetering, maar het verhelpt wel een van de grote ergernissen aan Windows...
http://news.cnet.com/8301-10805_3-57324981-75/windows-8-promises-fewer-annoying-restarts-after-an-update/
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/11/14/minimizing-restarts-after-automatic-updating-in-windows-update.aspx


JE SMARTPHONE ALS UNIVERSELE AFSTANDSBEDIENING
Gedaan met al die kastjes op de salontafel!
Het bedrijf uit Nashville Griffin Technology heeft toepassing bedacht die de meeste gebruikers op een zucht van verlichting zullen onthalen. Hun "Beacon" zorgt er namelijk voor dat de vele aparte kastjes (voor de gewone tv, de dvd recorder, de telenet-box, blu-ray speler, satellietontvanger...) samengevoegd worden tot één toestel.
Maar er is meer, namelijk een app, Diji, voor mobiele toestellen zoals iPhone, iPad, Android. Die legt vanuit het mobiele toestel een link via infrarood naar de "Beacon", zodat je gewoon het aanraakscherm kan gebruiken om je toestel te bedienen.

http://www.pressetext.com/news/20111115030
http://griffintechnology.com/ 
hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

***  [StampMedia] E-reader geen bedreiging voor papieren boek
Geert Joris heeft het druk. De directeur van boek.be organiseert momenteel de Boekenbeurs in Antwerpen. Bij de opening kondigde hij aan dat het papieren boek niet gaat verdwijnen. Maar is dit waar?
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=20745&language=NL

*** G Data introduceert een nieuw, tijdelijk product: G Data TotalProtection. Dit uitgebreide pakket biedt bescherming aan 3 pc's, voor een erg aantrekkelijke prijs.
http://bit.ly/va2x2P

*** Jonge professionals en studenten willen vrij kunnen gebruikmaken van sociale media, hun eigen mobiele apparaten en internet tijdens het werk. Die wens is zelfs zo sterk dat ze hun keuze voor een werkgever beïnvloedt, soms zelfs meer dan het geboden salaris. Zo bedankt meer dan de helft (56%) van de jongeren voor een werkgever die het gebruik van sociale media verbiedt. Een ruime meerderheid (70%) vindt het ook niet nodig om regelmatig naar kantoor te gaan, behalve voor belangrijke afspraken. Dat zijn enkele opvallende uitkomsten van een internationaal onderzoek uitgevoerd in opdracht van Cisco.
http://www.cisco.com/en/US/netsol/ns1120/index.html

***  Logitech lanceert de Logitech Mini Boombox - Draadloze combinatie speakerset-speakerphone om te bellen en muziek te beluisteren via Bluetooth
De Logitech Mini Boombox is naar verwachting vanaf eind november in Europa verkrijgbaar voor een winkeladviesprijs van € 79,99.
http://www.logitech.com

*** Kingston Digital transformeert USB-stick in actief opslagapparaat
•    Gratis urDrive software vereenvoudigt bestandsbeheer op een USB
•    Voegt PC-beveiligingstoepassingen toe
•    Veilige webbrowse-ervaring; games voor volwassenen en kinderen
www.kingston.com/flash/urdrive/default.asp

*** De Synology DiskStation DS212j: je eigen multimediaserver in de cloud
Synology lanceert vandaag de DiskStation DS212j, een aantrekkelijk geprijsde, gemakkelijk te gebruiken en veelzijdige NAS-server voor consumenten. De DS212j is ontworpen om naadloos samen te werken met iPhones, iPads en Android-apparaten, zodat men altijd en overal gemakkelijk toegang hebben tot de opgeslagen data.
http://www.synology.com/support/news.php?lang=enu&news_id=315

*** Gekruid is door de professionele jury van de Usability Awards 2011 verkozen als meest gebruiksvriendelijke website van België. Op een lijst met onder meer Zesta (2de prijs), Citibank (3de prijs) en Suzuki is Gekruid de enige website die niet gemaakt is door een professioneel webdevelopper, maar volledig ontwikkeld is door de jonge vrouwelijke zaakvoerder zelf.
http://www.gekruid.be

*** Nikon zorgt voor een onvergetelijke winterperiode
Nieuwste Nikon camera’s : speciaal voor wintersportvakantie en als ideaal cadeau onder de kerstboom
- COOLPIX AW100: het ideale toestel op de skipiste - neem foto’s zonder je handschoenen uit te trekken
- Deel de mooiste kerstmomenten samen met de hele familie dankzij de COOLPIX S1200pj
- Voor een superstijlvolle mama: de COOLPIX S6200
- Revolutionaire nieuwe Nikon 1 serie: het perfecte trendy cadeau onder de kerstboom
http://www.nikon.com

***  Kingston Digital Europe Ltd, introduceert de Kingston DataTraveler® 109, een kleine, stijlvolle USB flash drive die beschikbaar is in zeven kleuren en geleverd wordt met urDrive, een gratis vooraf geïnstalleerde applicatie die ondersteunt bij het organiseren van bestanden, foto’s, video’s, muziek en meer.
http://www.kingston.com/flash/urdrive/

*** Pizza.be houdt Gratis Pizza Dagen
Vanaf maandag 21 november tot en met vrijdag 25 november deelt Pizza.be elke minuut een gratis maaltijd uit via haar Facebook fanpagina.
http://www.pizza.be
http://www.facebook.com/etenbestellen

*** Door het grote succes van de online speelgoedwinkel www.chocolate-moose.be komt er nu een fysieke pop-up store in Herentals. De Fraikinstraat wordt omgetoverd op 18 november tot een heus paradijs voor klein en groot waar men naast kinderboeken, kinderkleding en kinderschoenen ook voor speelgoed terecht.
Bij Boekhandel Bert Van Sande komt er een 'shop-in-the-shop'
http://www.boekhandelvansande.be/

*** AVM, Duits fabrikant van de FRITZ!Box, heeft de IPv6 Taskforce Awards in de categorie ‘profit’ gewonnen tijdens het Jaarcongres ECP-EPN in het Circus Theater in Scheveningen.
http://www.avm.de/en/Produkte/FRITZBox/index.html

*** Sociale media en privacy
Kom op 19 December 19u naar VUB campus en debatteer met ons mee!   
http://emsoc.us2.list-manage.com/track/click?u=00ec4e18a9a9fc901589ff394&id=210548e5f9&e=35914d8084
Volg HET ECHTE DEBAT #SocMediaPrivacy ook al op voorhand!
http://emsoc.be/wec_events/sociale-media-en-privacy-het-echte-debat/

***  Volgens een studie van Bitdefender®, uitgever van beveiligingsoplossingen, zijn mannen vaker dan vrouwen het slachtoffer van social engineering en gegevensdiefstal op sociale media als Facebook® en Twitter®.
http://www.bitdefender.com/nl/News/

*** Infographic over malware
http://www.bullguard.com/media/767833/mobile_malware_infographic.png

*** De online dating site YouForMe is vanaf oktober ook te bekijken op de smartphone. Websitebouwer Uniway maakte daartoe speciaal een mobiele versie. De vraag hiervoor kwam van YouForMe zelf en van de gebruikers. De nieuwe mobiele dienst is gratis voor de abonnees van YouForMe.
http://www.youforme.be

muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetLESLIE HUNT - AMERICAN DREAM MAN

[Pop] Een uptempo song van een artieste met een stem als klok. Ook andere songs van haar album "Your Hair is on Fire" zijn heel mooi, zoals First Date. Een volledig album, gratis te downloaden. Doen!
http://www.jamendo.com/en/album/55594


CATLEEN - HOLD ME
[singer/songwriter] Eenvoud kan toch zo mooie zijn... Een gitaar en een heel warme en toch heldere vrouwenstem. Meer moet dat echt niet zijn... Van deze artieste is slechts één song gratis te downloaden, maar die is absoluut de moeite!
http://www.jamendo.com/en/album/59483


LUKHASH - PIXEL MY HEART
[Electronic] Na de zachtheid van Cathleen, nu hyperactieve elektronische muziek van LukHash. Een episch opgebouwd stuk elektronica dat nog heel dansbaar is ook. Van deze band kan je een heel krachtig album downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/91153
http://www.jamendo.com/en/track/777897


TALCO - TORTUGA
[SKA] Deze band noemde zijn album "Combat Circus", en het is echt wel muziek die in een circus thuishoort - maar ook op feestjes, want hij is heel vrolijk en uptempo. Om op rond te hossen, en plezier bij te maken!
Het album is gratis te downloaden om zelf te beluisteren, maar om het echt op feestjes te draaien moet je een commerciële licentie aankopen.
http://www.jamendo.com/en/album/4818
http://www.jamendo.com/en/track/39221


VRIJDAG HOORSPELDAG: CIRCUS

Een zwarte komedie, met sociaal maatschappelijke achtergrond. De plot draait rond een jonge vrouw, Marcella, die met haar tegenstribbelende vriend naar haar ouders op  bezoek gaat. Dat zijn "swingende", vlotte veertigers, maar hun verhouding met hun dochter is vertroebeld...
Het is een Vlaams hoorspel uit 1987, met o.a. Anton Cogen, Ward de Ravet, Dora van der Groen, en vele anderen, dat ons erg bekoren kon omwille van de ironische ondertoon.
http://hoorspel.wordpress.com/2011/11/16/circus/
Netties werkt samen met:

verkenner bannerDemocratie is een overheid waar je kan zeggen wat je denkt zelfs als je niet denkt.
- anoniem - 
oor logo
De nieuwe oogstKEEP THE RECORD: JE CONFERENTIEGESPREKKEN BEWAREN

Conferentiegesprekken via een website houden kan je wel bij meer websites, maar deze voegt er iets extra aan toe: je gesprekken worden ook bewaard, zodat je ze later, mocht je over iets twijfelen, kan terug beluisteren.
[Taal: ENG]
http://keeptherecord.com/


CALENDAGRAM: MAAK VAN JE INSTAGRAM FOTO'S EEN KALENDER
Instagram is een enorm populaire fotodienst. Nu kan je via Calendagram je mooiste foto's selecteren, en die dan laten opnemen in een muurkalender. Uitrpinten, en laten opsturen. Uiteraard is dit niet gratis...
[Taal: ENG]
http://www.calendagram.com/
http://www.killerstartups.com/Mobile/calendagram-com-turn-instagram-photos-into-calendars


SONY TV SIZE GUIDE: HOE GROOT MAG HIJ ZIJN?
Een handige tool. Want er zijn tegenwoordig tv's in alle maten - het heeft echter geen zin om een scherm van 1 meter te kopen, wanneer je kamer zo klein is dat je als het ware met je neus bovenop het scherm zit. Daarom heeft Sony deze tool uitgebracht, die van virtuele realiteit gebruik maakt. Je moet een pagina afdrukken, dan foto's maken van die pagina, waarna de tool tv's virtueel plaatst in jouw kamer.
[Taal: ENG]
http://www.sony.co.uk/article/tv-size-guide
http://www.makeuseof.com/dir/sony-tv-size-guide-determine-best-tv-size


BLACK TEXT: FOTO'S NAAR TEKST

Een heel leuk effect: een foto laten omvormen tot tekst - het is te zeggen: door densiteit van de letters, de kleur ervan, wordt een foto grof weergegeven. OP deze site kan je een foto uploaden, een kleurenkeuze maken, en het resultaat kan je dan downloaden of printen.
[Taal: ENG]
http://www.black-text.com/application_en.htm


ONLINE TOOLZ: VOOR ONTWIKKELAARS
Software ontwikkelaars zijn altijd op zoek naar tools die hen bij hun projecten kunnen helpen. Deze site wil een hub zijn waar je allerlei tools vindt: datum functies, HTML convertoren, code convertoren, tools om tekst te versleutelen, enz.
[Taal: ENG]
http://www.online-toolz.com/
http://www.makeuseof.com/dir/online-toolz-useful-web-tools


DOLECTURES: VOER TOT NADENKEN
Ben jij wel te vinden voor de toespraken op de TED conferenties? Dna moet je ook eens kijken bij Do Lectrures. Dat zijn zogenaamde "unconferences", gesprekken in de wandelgangen van conferenties, maar daarom niet minder inspirerend.
[Taal: ENG]
http://thedolectures.co.uk/


CIRCLECOUNT: GEGEVENS OVER G+
Deze tool probeert je wat meer te vertellen over wat er gebeurt op Google+, zoals hoeveel mensen je zijn gaan volgen, om dit te vergelijken over een zekere tijdspanne. Het aantal volgers wordt in kaart gebracht, met zijn ups en downs. En dat is maar één van de statistieken die weergegeven worden.
[Taal: ENG]
http://www.circlecount.com/   
http://www.makeuseof.com/dir/track-google-plus


DRAWBANG: MINIEM
Een tekening maken van 16 x 16. Het heeft zijn beperkingen, maar het zorgt er wel voor dat je heel kleine tekeningen kan maken, die op websites gebruikt kunnen worden. Je kan op deze website ook twee afbeeldingen maken rond een zelfde thema (bijvoorbeeld contrasterende kleuren van hetezelfde), om zo een bewegende gif te maken. Maar overdrijf daar niet mee!
[Taal: ENG]
http://drawbang.com/
http://www.makeuseof.com/dir/drawbang-draw-animated-pictures


SHAREMYPLAYLISTS: KANT-EN-KLARE SPEELLIJSTJES
Het duurt nog even, en dan is Spotify, de dienst waar je muziek kan beluisteren in streaming formaat, ook in ons land aanwezig. Op Spotify kan je je eigen speellijst aanmaken. Maar heb je zoveel geduld niet, dan kan je, via deze website, de speellijstje van anderen beluisteren.
[Taal: ENG]
http://sharemyplaylists.com/
http://www.makeuseof.com/dir/sharemyplaylists-share-spotify-playlists


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE TWITSINT!

Een mooi idee van een dame uit nederland, Rian Visser. Zij heeft namelijk een dienst opgezet om enerzijds jezelf aan te melden voor het "lootje trekken" waarbij jij een cadeau moet geven aan een onbekende, en zelf een cadeau terugkrijgt. In dit geval gaat het wel om virtuele geschenken. Anderzijds moet je dan ook een leuk gedichtje of een tekst schrijven. En op het feest van de TwitSint worden de cadeautjes dan uitgedeeld!
[Taal: NL]
http://www.rianvisser.nl/2011/11/de-twitsint-doe-mee-met-een-virtueel-sinterklaasfeest/
HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: EERSTE HULP BIJ PLAATOPNAMEN
Een heel interessante blog van een muzikant die zich aangepast heeft aan de veranderende muziekindustrie, en nu eigenlijk een beetje marketeer geworden is om zijn eigen muziek te verkopen. Op zijn blog geeft hij tips aan anderen, om zijn voorbeeld na te volgen.
Erg knap is de artikelenreeks op dit blog waarin hij een overzicht geeft van de verschillen tusen de manier waarop de digitalisering verloopt bij de muziekindustrie versus de boekenwereld. Aanbevolgen lectuur!
[Taal: NL]
http://eerstehulpbijplaatopnamen.blogspot.com/
http://eerstehulpbijplaatopnamen.blogspot.com/2011/11/de-digitalisering-van-de_10.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: AUTOCORRUPTIE
In het Engels bestaan er al meerdere versies van, van "Damn you autocorrect" - gewijd aan hilarische autocorrecties die de iPhone meent te moeten uitvoeren wanneer hij denkt dat jij iets fout geschreven hebt. En nu is er ook een site in het Nederlands. Erg veel materiaal is er nog niet, maar dat kan jij verhelpen, door de autocorrect blunders die jij tegenkomt te mailen naar de maker van de site!
[Taal: NL]
http://www.autocorruptie.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: WRAKDUIKEN
Een prachtige reportage over het duiken naar wrakken onder zee. Niet alleen schepen, maar ook auto's, die na een tijdje begroeid raken met alle mogelijke zeeleven.
[Taal: ENG]
http://www.lovethesepics.com/2011/06/wreck-diving-the-mysterious-ghost-fleet-of-truk-lagoon-33-pics/


VRIJDAG MULTIMEDIA: PLEASURE HUNT
Een ongelooflijk knappe multimedia beleving, die overglijdt in een filmpje op YouTube, en dan weer terug. Je moet het beleven! Reclame kan echt wel mooi zijn :)
[Taal: ENG]
http://pleasurehunt.mymagnum.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: STILLE WERELD

Niets is er zo stil, als een landschap waar zopas sneeuw gevallen is. Deze stilte vastleggen in foto's is een kunst - die je hier bewonderen kan...
[Taal: ENG]
http://trinixy.ru/michael_kenna.html

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
sites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

-  Media Morgen, 1 maand later : de media meer dan ooit op hun kop ! Review boek Jo Caudron + WIN !
http://www.belgiancowboys.be/Media/1907
- Populaire muziekstreamingsdienst Spotify (eindelijk) beschikbaar in Belgie!
http://www.belgiancowboys.be/technologie/1906


 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Zwendel met nep-facebookaandelen op het web
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3040127/2011/11/17/Zwendel-met-nep-facebookaandelen-op-het-web.dhtml
- Samsung komt met aangepaste tablet
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3038402/2011/11/17/Samsung-komt-met-aangepaste-tablet.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Wireless Network Watcher
Wireless Network Watcher is een klein maar handig stukje gratis software dat je informatie geeft over de computers en gadgets die met je draadloze newerk zijn verbonden.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29574
- Q-Dir: Verkenner met vele vensters
Voor de Windows Verkenner zullen weinig mensen warm lopen. Het kan allemaal beter. Het gratis alternatief Q-Dir maakt dat waar.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28920


  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Thunderbolt ook naar pc
De Thunderbolt-technologie, die zorgt voor een snellere dataoverdracht tussen apparaten, zet nu ook de stap naar de pc. Acer en Asus zullen in 2012 de ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6244
- Golla met speciale iPhone-hoesjes voor eindejaar
Golla laat ons al even in zijn kaarten kijken voor 2012. De nieuwe harde hoesjes voor smartphones zijn sterk toegespitst op de iPhone 4 en 4S.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6243


 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Het mobiele internetverkeer verdubbelt in België!
http://www.digimedia.be/News/nl/10580/het-mobiele-internetverkeer-verdubbelt-in-belgi.html
- Google gaat shoppen voor Google+ en Chrome
http://www.digimedia.be/News/nl/10561/google-gaat-shoppen-voor-google-en-chrome.html
computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Hardware review: Y-Cam Black SD
http://computertaal.info/2011/11/17/hardware-review-y-cam-black-sd/
- Vreemde sites: Zoomquilt
http://computertaal.info/2011/11/16/vreemde-sites-zoomquilt/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Noorwegen zegt slachtoffer te zijn van omvangrijke datadiefstal
http://tweakers.net/nieuws/78172/noorwegen-zegt-slachtoffer-te-zijn-van-omvangrijke-datadiefstal.html
- Google: financieel embargo succesvol antipiraterij-middel
http://tweakers.net/nieuws/78168/google-financieel-embargo-succesvol-antipiraterij-middel.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Google lanceert YouTube.be
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/11/17/google-lanceert-youtube-be/article-4000006488939.htm
- Windows 8-tablet van Nokia in juni
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/11/16/windows-8-tablet-van-nokia-in-juni/article-4000006126272.htm
*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Saving Yello: katapulteren, in brand steken en opblazen
http://www.themobilerevolution.be/2011/11/saving-yello-katapulteren-in-brand-steken-en-opblazen/
- Unboxing van de Motorola (Droid) Razr
http://www.themobilerevolution.be/2011/11/unboxing-van-de-motorola-droid-razr/ 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

ZWARTE GORDEL IN GMAIL: JOUW KOP (PARDON: HOOFD)
Maak je mail een beetje persoonlijk, ook wanener die aankomt bij jouw contacten. Je kan namelijk een foto toevoegen, zodat de persoon die jouw mail ontvangt die afbeelding ziet wanneer hij de cursor beweegt over de mail.
Die foto bepaal je via Settings, bij de afdeling "My Picture"; je kan een foto of afbeelding uploaden, kiezen uit een afbeelding van Picasa Web Albums, of een URL invullen van een afbeelding die al ergens online staat.
http://mail.google.com/support/bin/answer.py?answer=35529


EEN MASTER GORDEL IN GMAIL: CALENDAR EN DOCS IN GMAIL
In plaats van 3 tabblaadjes open te laten staan in je browser, kan je ook de Docs en Calendar gadgets toevoegen aan Gmail, zodat je alles centraal op één plek zien kan. De Calendar gadget geeft je een blik op je agenda, en zendt je een herinnering voor evenementen; de Docs gadget geeft je een overzicht van de onlangs geopende documenten.
Via onderstaande link kan je deze gadgets activeren voor jouw Gmail account.
https://mail.google.com/mail/?ui=2&fs=1&view=pu&st=labs


EEN MASTER IN GMAIL: VANOP AFSTAND UITLOGGEN

Was je in een internetcafé, en ben je vergeten uit te loggen? Geen paniek: je kan vanop afstand uitloggen op die computer. Onderaan je inbox zal je namelijk bij elke sessie informatie zien staan over de tijd en plaats waar je laatst je account gebruikt hebt; Klik vervolgens op "Details", zodat je kan zien of je account nog open staat op een andere computer. Is dat nog het geval, kan je klikken op "Sign out  all other sessions" om die sessies af te sluiten.
http://mail.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=45938


MASTER IN GMAIL: PERSONALISEER JE RSS FEEDS
Gmail vertoont ook feeds zoals krantenkoppen, blog postings, en andere informatie toe in de Web Clips rubriek bovenaan jouw inbox. Daar staan normalerwijze feeds die door Google gekozen zijn, maar dat kan je dus zelf veranderen. Hiervoor moet je in Settings (Instellingen), het tabblaadje "web clips" aanklikken. De onderstaande link voert je rechtstreeks naar deze optie.
https://mail.google.com/mail/?ui=2&fs=1&view=pu&st=webclips


shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

POST-IT POPNOTES

iOS - freeware
De handige post-it notes in een digitale vorm gegoten, maar met wat extra: zij kunnen ook met vrienden of andere bezitters van deze app gedeeld worden op basis van locatie.
http://www.makeuseof.com/dir/postit-popnotes-create-locationbased-shareable-postit-notes-ios/
http://www.black-text.com/application_en.htm


PLAYBOY WALLPAPER
Alle OS - 1,2 MB - freeware
Bij deze aankondiging moeten we wellicht geen tekening meer maken: het zijn "leuke" prentjes, die allicht de heren der schepping een dromerige glimlach op het gelaat zullen bezorgen...
http://www.chip.de/downloads/Playboy-Wallpaper-November-2011_52797609.html


ADBLOCKVIDEO: GEEN RECLAMEFILMPJES
Firefox add-on, gratis
Hoe vaak erger je je niet aan die video's die beginnen te spelen op websites? Deze add-on voor Firefox blokkeert de video's. Maar je kan de tool ook fijn-tunen zodat je zelf bepaalt van welke sites er filmpjes vertoond mogen worden en van welke niet.
[Taal: ENG]
http://adblockvideo.com/
http://www.makeuseof.com/dir/adblockvideo-block-annoying-video-ads


SCUMMVM: LUCAS-ARTS SPELLETJES

Windows all - 4,6 MB freeware
Deze tool zorgt ervoor dat je spelletjes uit de Lucas-Arts stal kan spelen op je computer, zoals Maniac Mansion, Indiana Jones, Monkey Islands. De spelletjes zelf vind je op de pagina an de maker van de software.
http://www.chip.de/downloads/ScummVM-32-Bit_13009998.html


ADOBE PHOTOSHOP TOUCH
Android OS - 38 MB - 7,99 euro
Waarom jezelf beperken tot ingebouwde effecten van een dienst zoals Instagram? Adobe heeft een simpele maar super handige versie van haar bekende Photoshop uitgebracht die aangepast werd aan aanraakschermen. Daarmee kan je o.a. meerdere foto's tot één geheel maken en met effecten bewerken. Het ersultaat kan je dan bijvoorbeeld ook via facebook delen.
https://market.android.com/details?id=air.com.adobe.pstouch
http://www.chip.de/downloads/Adobe-Photoshop-Touch-Android-App_52855136.html


RAW THERAPEE 64 BIT
Windows Vista/7 - 17,9 MB freeware
Deze tool is een veelzijdige RAW convertor met tools om foto's te verbeteren, zoals contrast, scherpte, kleuren. Maar uiteraard kan de tool ook om met TIF en PNG afbeeldingen. Voor een gratis beeldbewerker kan hij indrukwekkend veel!
http://www.chip.de/downloads/RAW-Therapee-64-Bit_50515336.html
http://www.rawtherapee.com/


FUSION: FOTO'S VERSMELTEN
Windows XP/Vista:7 - 1,4 MB - freeware
Deze tool maakt het mogelijk om verschillende foto's met elkaar te laten versmelten, en er dan ook nog eens heel leuke effecten mee uit te halen!
http://www.chip.de/downloads/Fusion_52875055.html
http://fusion.ns-point.com/home


SUPERTUXKART: GAMEN!

Windows / Mac OS - freeware
Dit progje zorgt ervoor dat je op je gewone pc (pc of mac) het befaamde Mario Kart van de Nintendo kan spelen. Het pakket bevat verschillende spelmodi, en er is ondersteuning voor multiplayers.
http://www.chip.de/downloads/SuperTuxKart_23384302.html
http://supertuxkart.sourceforge.net/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: PLAYBOY
Playboy heeft een HTML versie gelanceerd van zijn magazine, om hiermee het verbod van Apple op "blote" content te omzeilen. Via deze HTML app kan je teruggaan in het verleden, en elk nummer bekijken tot 1972.
http://i.playboy.com/index2.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: RINGTONE MAKER
iPHone - freeware
Handig: met deze tool kan je van een volledige song een stukje knippen om dan als beltoontje te gebruiken. Bij Chip.de vind je ook een fotoreportage die je stap voor stap uitlegt hoe je te werk moet gaan.
http://www.chip.de/downloads/Klingelton-Maker-Ringtone-Maker-iPhone-App_46098625.html
http://www.zentertain.net/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 
 

Het laatste woord.... 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
Ambitie is een slecht excuus om niet genoeg verstand te hebben om lui te zijn.
- anoniem -