netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
17/11/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 725 van 5/11/2011Gegroet lezer,


Wij danken onze lezers die reeds hun lijstje met hun favoriete Nederlandstalige sites (privé-initiaitef) ingestuurd hebben. Tot hiertoe zijn de kandidaten echter beperkt. Daarom herhalen wij onze oproep: zijn er Nederlandstalige (Vlaamse of Nederlandse) sites waarvan u het idee knap bedacht vindt, die u erg nuttig vindt, of die u prachtig vindt van lay-out, stuur ons dan deze sites door! Het adres: redactie@netties.be. Wij zullen u eeuwig dankbaar zijn! En hebt u zin om in de jury te zetelen, dan mag u zich natuurljik nog altijd aanmelden!

Deze week was het een korte nieuwsweek, met de verlofdag op 1 november. Maar toch waren er tal van berichten te melden, die u kunnen interesseren. We begonnen de week filosofisch, met twee nadenkers over het linken op het internet. En besloten de week ook filosofisch, met een artikel over wat Twitter eigenlijk nog kan brengen in de toekomst. Aanbevolen lectuur!

Ook volgende week zal een korte nieuwsweek zijn, en wel met de verlofdag op 11 november. Daarom heeft de redactie besloten om een weekje de berichtgeving op een laag pitje te zetten, om zich volledig te kunnen wijden aan de uitwerking van de verkiezing, en enkele nieuwe projecten die in de steiger staan. Via Twitter zullen wij u wel trachten op de hoogte te houden van interessante nieuwsfeiten. En op maandag 14 november melden wij ons weer met de dagelijkse berichten.

Tot zolang wensen wij u veel leesplezier met deze aflevering, en vergeet onze verkiezing niet wanneer u aan het surfen bent op Nederlandstalige websites!

Hilde

Meer over onze verkiezing:
http://www.netties.be/extra/aankondiging_site2011.htm

Hilde

Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner
          bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
LINKEN (1): MOET MEN BETALEN OM TE LINKEN?
En: kan een website exclusiviteit hebben op nieuws?
De voorbije dagen kwamen we toevallig twee artikels tegen die vragen stellen bij de wetgeving rond linken. Rond linken bestaat er eigenlijk geen echte wetgeving; bij elke betwisting worden nieuwe regels en wetten vastgelegd die precedenten vormen, zodat er uiteindelijk toch wat richtlijnen ontstaan. Daarom leek het ons interessant om wat aandacht te schenken aan deze artikels.
In beide gevallen gaat het om het recht om te linken. In het eerste geval met name om het geval om te linken, zonder daarvoor te moeten betalen.
De feiten: Central European News (CEN) is een mediaorganisatie die foto's, nieuws, research enz. tegen betaling levert aan verschillende mediabedrijven. Op een bepaald moment verkoopt CEN een artikel aan The Daily Mail. Huffington Post bouwt zelf een artikel rond dit bericht in The Daily Mail. CEN Vindt dat Huffington Post daarvoor moet betalen en stuurt een rekening. Huffington Post betaalt, omdat het ook foto's afneemt van CEN, en per vergissing denkt dat het om een factuur gaat voor foto's. CEN voelt zich gesterkt in zijn claim, en moedigt andere mediabedrijven die eveneens nieuws aanleveren, om betaling te vragen van Huffington Post.
Zodra HP zijn fout bemerkte, stelde het met klem dat het niet van zin is om te betalen enkel voor het linken naar content. Per slot van rekening heeft HP het artikel niet overgenomen, enkel gelinkt naar het artikel, en daarop verder gebouwd, waarbij in het HP artikel ook links naar andere sites vermeld werden met verwant nieuws.
De kern van de betwisting is eigenlijk: heeft een site of medium recht op exclusiviteit? Het hele internet draait op verwijzingen naar artikels, ook indien ze exclusief zijn. Maar bestaat er eigenlijk wel zoiets als exclusief nieuws?
Enerzijds kan je zeggen dat CEN een nieuwsagentschap is; het betaalt mensen om op zoek te gaan naar nieuws, origineel nieuws, zelf nieuws te maken. De "klanten" van CEN betalen om het bericht te mogen publiceren. Wanneer andere publicaties datzelfde bericht van het nieuwsagentschap gebruiken, maar er niet voor betalen, lijkt dat toch een beetje oneerlijk, niet?
Maar anderzijds kan je stellen dat in dit geval het nieuwsagentschap informatie verzamelt, en daarover dan verslag uitbrengt. Met andere woorden: het wordt openbaar gemaakt. En dan mogen anderen daarover berichten, en als ze het volgens de regels van het spel doen, dan vermelden ze de oorspronkelijke bron. Het zou, zoals je kan lezen in de commentaren bij WebPronews, net zijn alsof je iets gelezen hebt in de krant, maar verbod krijgt om het nieuws te vertellen aan je vrienden...
Lees ook de interessante commentaren bij WebPronews(1). Meer bij PressGazette (2).
http://www.webpronews.com/should-you-have-to-pay-to-link-2011-10
http://www.pressgazette.co.uk/story.asp?sectioncode=1&c=1&storycode=48095


LINKEN (2): MAG MEN LINKEN NAAR LASTERLIJKE ARTIKELS?
Staat linken gelijk aan publiceren?
Een tweede artikel dat vragen oproept over linken vonden we eveneens bij WebPronews; ook hier weer het aftasten van regels, het voorleggen van een zaak aan de rechter, die in dit geval een goed onderbouwd precedent creŽerde.
Even de feiten: een website (die we voor het gemak website Roddelpers noemen) publiceert een artikel waarin gezegd wordt dat een bekende zakenman betrokken is in een illegale drugszaak. Er worden in het artikel geen bewijzen aangedragen, enkel een "iemand zegt" wordt als bron aangehaald. De zakenman in kwestie voelt zich in zijn eer getast, en trekt naar de rechter met een aanklacht voor laster - een zaak die hij naar alle waarschijnlijkheid zal winnen, omdat het artikel geen bewijzen aandraagt.
Maar wat als er een andere site (die we dan maar hetenieuwtjes zullen noemen) naar het bewuste artikel verwijst? Is Hetenieuwtjes dan ook schuldig aan laster? Een rechter in Canada meent van niet; een link leggen naar een extern artikel, staat niet gelijk met het herpubliceren van dat artikel. Een hyperlink is een referentie; er wordt enkel meegedeeld dat er iets bestaat, maar publiceren daarbij niet de content. De rechter is zich goed bewust van het gevaar dat bestaat indien er een aansprakelijkheid gecreŽerd zou worden voor het leggen van links. Het is de originele auteur die verantwoordelijk is en blijft voor het artikel.
Er is echter een "maar": enkel indien degene die de hyperlink legt dat doet in woorden waarmee de laster herhaald wordt, moet dit beschouwd worden als een publicatie van die laster.
Concreet: Hetenieuwtjes kan de woorden om te verwijzen naar Roddelpers verpakken in verschillende vormen:
- Dit is wat Roddelpers (link) over de zakenman vertelt => dit is correct
- Maar deze zakenman (link) is betrokken in een drugszaak => dit is laster
- Trouwe lezers herinneren zich wat een artikel bij Roddelpers (link) zei over deze zakenman, dat hij betrokken is bij drugs => dit is ook correct, althans volgens deze rechtbank in Canada.
Je ziet het: het is een slappe koord die men bewandelt, wanneer het over de aansprakelijkheid voor de content gaat die er achter links ligt. En dan hebben we het niet eens over het linken naar illegale content....
Meer hierover eveneens bij WebPronews, en ook nu zijn de commentaren het lezen waard.
http://www.webpronews.com/should-linking-equal-publishing-when-discussing-defamatory-content-2011-10


LIVESTAND (YAHOO!) EN PROPELLER (GOOGLE) VOLGENDE WEEK VAN START
Het wordt drummen op de markt van de nieuwslezers
Je kent ongetwijfeld al Flipboard, Zite en Editions: tools die links verzamelen die jij op de een of andere manier erheen zendt, en die de bijhorende artikels in een mooie lay-out verpakken. Wel, zij krijgen nog wat meer concurrentie. Want zowel Yahoo! als Google hebben hun eigen (sociale) nieuwslezer aangekondigd.
Om te beginnen is er dus Livestand, van Yahoo!(1). Die werd al enkele maanden geleden aangekondigd, als een platform waar uitgevers gemakkelijk content kunnen verpakken, en waarmee de content die lezers te zien krijgen gepersonaliseerd wordt op basis van de interessepunten en de zoekgeschiedenis van de lezer. Een demo van deze tool vind je bij AllThingsD (2). Hoeveel uitgevers er nu al aan boord zijn van Livestand, dat zal je pas volgende week te weten komen, wanneer de tool live gaat.
Maar ook Google heeft een speciale nieuwsapp, codenaam Propeller. Dat is een HTML5 reader, voor iPad en Android. En vermits hij van Google afkomstig is, de zoekmachine die al onze interesses ondertussen kent, maakt die toch wel het meeste kans om ons een echt persoonlijke keuze van nieuwsberichten te brengen...(3°
Uitkijken dus naar deze twee tools, en dan maar dapper testen!
http://www.livestand.com/
http://allthingsd.com/20111028/news-reader-traffic-jam-yahoos-livestand-and-googles-propeller-set-to-launch-aiming-at-flipboard/
http://mashable.com/2011/09/15/google-propeller-reader/


STRIJD TEGEN PIRATERIJ NEEMT SCHRIKWEKKENDE VORM AAN IN VS
Nieuwe wet legt websites droog op simpele beschuldiging
Piraterij is niet goed te keuren. Maar hoe laakbaar ook, in de strijd tegen deze financiŽle misdaad zijn niet alle middelen gerechtvaardigd. Toch meent men in de VS dat dit wel het geval is. Daar hebben enkele senatoren namelijk een nieuw wetsvoorstel ingediend, dat zij de naam Stop Online Piracy Act of SOPA gegeven hebben. Het is eigenlijk een equivalent van de PROTECT IP wet, met dit verschil dat Protect IP maatregelen betreft die door de wetgever uitgevoerd moeten worden, terwijl SOPA de privé-industrie verregaande bevoegdheden geeft.
Kort samengevat draait het erom dat gelijk welke houder van intellectueel eigendom, zonder enig vonnis van de rechter te moeten vragen, kan eisen dat de kraan van de inkomstenbron van een bepaalde website dicht gedraaid wordt, door het adverteerprogramma van de website te blokkeren alsook de betalingen aan de site via credit cards. De kredietkaartbedrijven en de adverteernetwerken zouden verplicht worden om na het ontvangen van zo'n verzoek onmiddellijk actie te ondernemen tegen de website, en pas indien de website een 'counter notification' indient, kunnen deze diensten terug geactiveerd worden.
Dus: geen rechter, geen verdediging, maar, zoals de senatoren het mooi noemen "een markt-gebaseerd systeem om VS gebruikers te beschermen en om het vanuit de VS betalen van websites te voorkomen die gewijd zijn aan diefstal van VS eigendom". Het systeem doet denken aan de DMCA of Digital Millennium Copyright Act, waarbij een auteursrechthebbende met een simpele brief kan vragen aan een site zoals YouTube om content te verwijderen.
De nieuwe wet kan dus de geldkraan dichtdraaien, maar niet de website uit de lucht halen. Maar geen nood, daar is die protect IP wet dan weer goed voor. Ach, zal je zeggen, wanneer de toegang tot websites geblokkeerd wordt op het niveau van de Amerikaanse providers, dan gebruik je toch gewoon een proxy? Tja, ook daar heeft de Amerikaanse wetgever iets op voorzien: eenieder die tools bouwt om zulke blokkade te omzeilen, wordt strafbaar gesteld. De Amerikaanse overheid heeft makers van browsers zoals Mozilla al gevraagd om zulke tools niet meer in haar browser toe te laten - iets wat Mozilla geweigerd heeft.
Kortom, er pakken zich donkere wolken samen boven de Amerikaanse vrijheid. Meer hierover bij Ars Technica, Business Insider, TechDirt.
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/10/house-takes-senates-bad-internet-censorship-bill-makes-it-worse.ars
http://www.techdirt.com/articles/20111027/15411816543/rep-blackburn-co-sponsor-e-parasite-explains-why-regulating-internet-is-terrible.shtml
http://www.techdirt.com/articles/20111026/12130616523/protect-ip-renamed-e-parasites-act-would-create-great-firewall-america.shtml


HET E-BOEK IS POPULAIR... WANT HET WORDT GEPIRATEERD
En er komt een top-100 van de e-books
Een papieren boek zal nooit vervangen kunnen worden door een e-boek. Sommige boeken zal je nog altijd willen aankopen om in je boekenkast te hebben staan. Maar andere boeken zal je als e-boek kopen, gewoon omdat het veel gemakkelijker is, en je het enkel maar wil lezen, niet koesteren.
Het e-boek raakt steeds meer ingeburgerd. Bewijs daarvan is dat e-boeken... massaal gepirateerd worden. E-boekbestanden wissel je immers erg gemakkelijk uit, ze zijn qua omvang veel kleiner dan muziek- of filmbestanden, en zijn dan ook massaal aanwezig in de P2P netwerken en de usenetgroepen. En zo kan het gebeuren dat, na de filmstudio's en de platenindustrie, ook de boekuitgever zijn pijlen richt op deze netwerken.
In de VS heeft een grote uitgever, John Wiley and Sons, uitgevers van de "For Dummies" boeken, een vervolging ingesteld tegen 27 BitTorrent gebruikers wegens het aanbieden van boeken op dit netwerk. Volgens Wiley lijdt het bedrijf hierdoor enorme schade. Het boek "Photoshop CS5 All-in-One For Dummies" werd via dit netwerk al 74.000 keer gedownload. Dat zijn evenveel exemplaren die dus niet meer verkocht zullen worden.
Bij een gepirateerde song kan je hier nog enigszins vergoelijkend bij opmerken dat illegaal verspreide muziek de populariteit van een artiest zal vergroten, en dat hij daardoor een groter publiek opbouwt, en dus ook meer inkomsten zal halen uit live optredens. Dit argument geldt uiteraard niet voor boeken.
Het is nu af te wachten hoe dit proces zich ontvouwt, en welke boetes de rechter zal opleggen: zal hij van de verdachten het bedrag eisen van de 74.000 exemplaren die nu niet verkocht werden? (1) (2)
Een ander bericht, dat de populariteit van het e-boek bewijst, is wat positiever. In de VS zijn e-boeken nu al goed voor 20% van de verkoop bij de grote Amerikaanse uitgevers. Daarom zullen e-boeken nu ook opgenomen worden in de beststellerlijst van de Wall street Journal. WSJ zal nu vier verschillende lijsten publiceren: twee voor e-boeken en printboeken gecombineerd (fictie en non-fictie), en twee met enkel e-boeken (fictie en non-fictie). Volgens Ereaders.nl (3) bestaan er in Nederland momenteel nog geen bestsellerlijsten voor e-boeken, behalve dan de lijst van de best verkochte e-boeken die boekwinkelketen Libris bijhoudt, maar die enkel slaat op de boeken verkocht in de eigen zaak.
http://www.readwriteweb.com/archives/next_up_to_sue_bittorrent_users_book_publishers.php
http://torrentfreak.com/major-book-publisher-files-mass-bittorrent-lawsuit-111031/
http://www.ereaders.nl/article.php?article_id=100305&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ereaders+%28eReaders.nl+%3A%3A+Nieuws%29


GOOGLE READER KREEG NIEUW KLEEDJE
En deelt voortaan de links ook met Google+
Telkens en telkens wordt de dood van RSS voorspeld, en volgens sommigen is deze manier om nieuws te lezen, door zich te abonneren op een RSS feed en die dan in een speciale lezer te lezen, ondertussen al dood, nu Twitter, Facebook en de sociale netwerken bestaan. Toch blijft er een behoefte bestaan aan RSS feeds en lezers - en dan vooral bij de nieuwsfans en de tech geeks. Bij het grote publiek is de vraag naar RSS minder, en daarom hebben heel wat makers van speciale software en webdiensten om RSS feeds te lezen de laatste tijd afgehaakt.
Een van de weinige webdiensten die overgebleven waren, is Google Reader. Persoonlijk was ik nooit voorstander van Reader, omwille van de interface die ik zwaar op de hand vond. Maar nu heeft Google deze Reader in een nieuw kleedje gestoken. Daarbij werden ook enkele extra opties toegevoegd. Zo kan je voortaan een feed als extra markeren, via +1, en hem delen met je verschillende kringen op Google+.
Anderzijds worden er ook enkele andere opties verwijderd, zoals Friending, Following, Shared Items, en Comments. Die moeten door de Google+ functies vervangen worden. Google vertrouwt er namelijk op dat het sociale netwerk het manuele werk zal overnemen - met andere woorden: dat het 'plussen' van links door de gebruikers de Reader zal helpen om de feeds voor àlle lezers interessanter te maken.
Uiteraard zal, zoals bij elke update, niet iedereen gelukkig zijn met deze nieuwe Reader. Dat heeft Google voorzien want het nodigt de gebruikers uit om hun feedback te zenden. En als je echt niet kan leven met de nieuwe Reader, dan heeft Google een tool voorzien om al je feeds te exporteren, naar de reader van je keuze. Wat toch wel netjes is.(1)
En bij ReadWriteWeb vind je enkele alternatieven netjes opgesomd. (2)
http://googlereader.blogspot.com/2011/10/new-in-reader-fresh-design-and-google.html
http://www.readwriteweb.com/archives/alternatives_to_google_reader.php


'SOCIALBOTS' SCHRAPEN 250 GB PERSOONLIJKE DATA BIJEEN
Of: hoe we toch zo gemakkelijk om de tuin geleid worden
Rond Facebook en het te koop lopen met je privéleven bestaan er twee strekkingen. De ene, vooral aangetroffen bij jongeren, trekt zich niets aan van de bezwaren en post foto's, vertelt zijn hele leven ronduit. Geen aspect van hun leven blijft verborgen. De andere strekking stelt zich voorzichtiger op, en denkt twee keer na voor iets te posten, of vriendschapsverzoeken te aanvaarden.
Dat die tweede strekking gelijk heeft, werd deze week nogmaals bewezen. Wetenschappers stelden namelijk een onderzoek in naar de manier waarop mensen op Facebook om de tuin geleid kunnen worden. Volgens een rapport, dat volgende maand voorgesteld wordt, ontwierpen zij een reeks scripts, die fictieve Facebook gebruikers met een foto in het leven riepen. Deze 'socialbots' plaatsten regelmatig nieuwe 'updates' op hun muurtje, en deden dan vriendschapsverzoeken aan lukraak gekozen personen. Aanvaardde een persoon dat verzoek, dan werden ook de vrienden van die persoon met vriendschapsverzoeken bestookt. Telkenmale schraapte de socialbot zoveel mogelijk gegevens bijeen van de betrokken personen.
Na een experiment van 8 weken hadden de wetenschappers zo 250 GB aan data bijeengesprokkeld - het meeste daarvan normaal gezien enkel beschikbaar voor mensen in jouw vriendenkring. Het systeem dat Facebook ingebouwd had om socialbots te herkennen, Immune System, slaagde er niet in de bots aan het licht te stellen. 19% van alle vriendschapsverzoeken werd aanvaard - een schrikbarend hoog cijfer.
Ach, maar is het zo erg dat mensen mijn gegevens weten, zal je zeggen? Ik heb toch niets te verbergen! Maar vergeet niet dat deze gegevens gebruikt kunnen worden voor identiteitsdiefstal, voor het om de tuin leiden van jouw vrienden of kennissen, enz. Denk maar aan de veiligheidsvraag die bij online diensten gesteld wordt, wanneer jij je paswoord verloren bent en vraagt om het naar een nieuw mailadres te sturen. Vaak wordt dan de meisjesnaam van je moeder gevraagd of iets anders persoonlijk. En dat is dus heel gemakkelijk te weten te komen via Facebook...
Meer over dit experiment bij The Register en TechCrunch
http://www.theregister.co.uk/2011/11/01/facebook_infiltration_bots/
http://techcrunch.com/2011/11/01/researchers-flood-facebook-with-bots-collect-250gb-of-user-data/


GMAIL IN EEN NIEUW KLEEDJE
Kan deze update de gebruiker meer bekoren dan die van Reader?
Gisteren hadden wij het over de redesign van Google Reader. Die werd niet meteen erg enthousiast onthaald door de gebruikers. En dus is het af te wachten hoe die gaat reageren op de nieuwe lay-out van Gmail die stilaan uitgerold wordt voor alle gebruikers. Wat is er nieuw?
Om te beginnen werden de conversaties in een meer overzichtelijke vorm gegoten, zodat de threads duidelijker zijn. Bovendien staat naast de naam van je contactpersoon zijn foto.
Verder werd getracht Gmail aan te passen aan de verschillende schermgrootten (smartphone, tablet, desktop...), door de witruimte tussen de onderdelen en lijnen variabel te maken (van comfortabel tot Cozy en Compact). Hoe dicht op elkaar de regels staan, bepaal je zelf via de Instellingen.
Nog nieuw, maar iets dat ons persoonlijk minder interesseert (voor ons moet het simpel blijven!) is de mogelijkheid om bij het thema van je Gmail foto's in HD te gebruiken, die afkomstig zijn van iStockPhoto. Wat ons daarentegen wél interesseert, is de verbeterde navgatie: het navigatiepaneel links zorgt ervoor dat je labels en chat contactpersonen altijd bij de hand zijn. Er is ook een verplaatsbare tussenbalk gekomen, zodat jij zelf bepaalt hoeveel ruimte je wil geven aan chat of de verschillende postvakken.
En tot slot: het zoeken werd ook verbeterd. Voortaan kan je zoeken op afzender, bestemmeling, onderwerp, of bepaalde woorden die in de mail moeten staan.
De nieuwe lay-out wordt geleidelijk aan toegepast voor alle Gmail gebruikers, maar kan jij niet wachten tot het jouw beurt is, dan kan je de nieuwe look nu al toepassen, door in Gmail rechts onderaan op de button Switch to the new look te klikken.
http://googleblog.blogspot.com/2011/11/gmails-new-look.html
http://www.readwriteweb.com/archives/the_new_gmail_coming_soon_to_an_inbox_near_you.php
http://www.webpronews.com/gmail-redesign-set-to-roll-out-2011-11


MAAR HOEVEEL DATA VERBRUIKT SIRI EIGENLIJK?
En kan het echt 911 vervangen?
Een van de redenen waarom mensen een iPhone 4GS gekocht hebben (buiten de iPhone gekte natuurlijk), is de aanwezigheid van Siri, de wonderlijke dienaar die alle wensen die u tegen deze geest uitspreekt in vervulling laat gaan. Of het nu gaat om een alarm te zetten op een bepaald uur, een afspraak te noteren in de agenda, of iets op te zoeken op het internet: Siri doet het allemaal.
Daarvoor wordt telkens het voice commando opgenomen en doorgestuurd naar de Apple servers, waar het verwerkt wordt en de nodige commando's op jouw iPhone uitgevoerd worden. Dat heeft twee gevolgen. Enerzijds dat Siri niet werkt, wanneer je geen dataverbinding hebt, en dat Siri ergerlijk traag werkt wanneer je een slechte verbinding hebt. En anderzijds dat dat heen en weer data verbruikt. In een tijdperk waarin alle providers een beperking zetten op het dataverbruik, en elke MB aanrekenen, is het natuurlijk interessant om weten hoeveel data Siri eigenlijk verbruikt.
Ars Technica deed de test, en kwam bij een gemiddeld gebruik uit tot een meerverbruik van rond de 20 MB per maand. Wat absoluut niet veel is, als je het bijvoorbeeld zou vergelijken met het beluisteren van muziek in streaming formaat van bijvoorbeeld Pandora - dat verbruikt heel wat meer! (1)
Siri is dus wel handig, maar voor Vlamingen en Nederlanders nog niet meteen een optie - Siri spreekt enkel Engels, en dan nog een "mooi" Engels. Ieren en AustraliŽrs bijvoorbeeld moeten goed articuleren, en hun natuurlijke tongval in bedwang houden, willen zij dat Siri hun opdracht begrijpt.
Zoals gezegd: Siri is handig. Maar om nu te zeggen dat het een revolutie zal veroorzaken, dat gaat ons inziens toch te ver. Vooral wanneer in een artikel bij The Unofficial Apple Weblog gesteld wordt dat Siri wel eens het noodsysteem van de hulpdienst 911 zou kunnen veranderen. Want, zo stelt het artikel, vaak kan een persoon die getroffen wordt door bijvoorbeeld een hartaanval nog wel 911 bellen, maar heeft die persoon niet meer de kracht om uit te leggen wat er aan de hand is. Siri, zo zegt het artikel, zou redding kunnen brengen: oudere mensen zouden bijvoorbeeld een vooraf ingestelde zin moeten uitspreken, waarna Siri de hulpdiensten belt en het adres meldt waar de persoon zich bevindt.
Maar dan is onze vraag: als het slachtoffer niet meer de kracht heeft om te spreken tegen 911, waarom zou hij dan wél de kracht hebben om die zin tegen Siri te zeggen - als hij tenminste zich al kan herinneren wat die afgesproken zin is? (2)
Alle gekheid op een stokje: Siri kan trouwens ook commando's verkeerd interpreteren, zoals blijkt uit dit grapje (3)...
http://arstechnica.com/apple/news/2011/11/how-data-heavy-is-siri-on-an-iphone-4s-ars-investigates.ars?comments=1#comments-bar
http://www.tuaw.com/2011/11/01/how-siri-could-change-the-911-emergency-system/
http://www.hardocp.com/news/2011/10/20/you_are_in_sirious_trouble/


GOOGLE LANCEERT GMAIL APP VOOR IOS TOESTELLEN
... maar trekt app meteen terug wegens fout
Je kan je Gmail natuurlijk via de webinterface bekijken, maar die is niet echt aangepast aan het kleine scherm. Daarom heeft Google een app uitgebracht voor de iPhone, iPad en iPod Touch. Daarbij was het de bedoeling dat je push meldingen krijgt wanneer er nieuwe mails binnenkomen, en dat je mails heel gemakkelijk zou kunnen vinden (tja, Google is nu eenmaal de kampioen van de search!).
Het bleek echter dat er een fout zat in de app, en wel in het onderdeel dat voor de meldingen zorgt. Wie de app downloadde en opstartte, zag hem meteen crashen. Google heeft de app meteen terug verwijderd, in afwachting van een verbeterde versie. Velen stellen echter vragen bij het feit dat Google de app blijkbaar zo weinig uitgetest heeft, zodat hij in deze vorm uitgebracht was...(1)(2).
Dat er een vraag bestaat op de iOS toestellen naar een ernstige mailclient, werd trouwens nogmaals bewezen door het succes van Hotmail. Sinds de nieuwste versie van het iOS uitgebracht werd (iOS5), werd het veel gemakkelijker om een externe account toe te voegen op de iPad of iPhone. Ook een Hotmail account - en kijk: in een mum van tijd hebben meer dan 2 miljoen gebruikers hun Hotmail gelinkt aan huniPhone of iPad, en per dag zijn er een 100.000 gebruikers die hetzelfde doen.
Hotmail heeft het grote voordeel dat deze maildienst van Microsoft ondersteuning heeft voor Exchange Active Sync, zodat je je Hotmail inbox, kalender, adresboekje kan synchroniseren op al jouw toestellen, inbegrepen je mobiele telefoon.(3)
http://gmailblog.blogspot.com/2011/11/introducing-gmail-app-for-iphone-ipad.html
http://techcrunch.com/2011/11/02/new-gmail-app-for-iphone-is-unusable-shows-errors-on-launch/
http://windowsteamblog.com/windows_live/b/windowslive/archive/2011/11/02/hotmail-on-2-million-ios-5-devices-growing-100k-per-day.aspx


YAHOO STELT HERFSTCOLLECTIE VOOR
Cocktails, Livestand, IntoNow... veel om te ontdekken!
Yahoo! is een van de oudste spelers op het internet, maar is de laatste tijd wat in de verdrukking geraakt. Toch heeft het bedrijf heel wat te bieden, en brengt het vernieuwende dingen uit. En wat deze week voorgesteld werd is echt wel indrukwekkend.
Het is trouwens een hele hap. Om te beginnen: IntoNow. Dat is een app die al langer bestond, voor verschillende modellen smartphones, maar nu uitgebracht werd voor de iPad. Het wordt steeds duidelijker dat de meeste mensen hun tablet (en dus ook de iPad) het vaakst gebruiken wanneer zij in de zetel zitten, en tv kijken. Met IntoNow kan je "inchecken" op de tv-feuilletons die je bekijkt, met vrienden praten over de content, en, heel interessant vanuit commercieel standpunt, kan je ook extraatjes krijgen indien je incheckt op de reclamefilmpjes tussendoor. Door deze app nu uit te brengen voor de iPad krijgt de app eigenlijk het publiek waarvoor de app bestemd is.
Deze versie voor de iPad heeft ook sociale aspecten, doordat er content gehaald wordt over de feuilletons bij Twitter en nieuwssites. Wanneer je bijvoorbeeld zou inchecken op een voetbalwedstrijd, zal je nieuws over de wedstrijd te zien krijgen, tweets erover, maar ook statistieken erover. Let wel: momenteel werkt deze IntoNow enkel voor de Amerikaanse tv - content voor Vlaanderen is onbestaande.
Er zit trouwens nog een kantje aan deze IntoNow app: meetbaarheid. Tot nu toe was het meten van kijkcijfers een natte-vinger werk. Met apps zoals IntoNow kan men exact meten... (1)(2)
Een tweede nieuwigheid zijn de Cocktails. Dat is een mengeling van HTML5, NOde.JS, CSS3, Javascript en de eigen creativiteit van de Yahoo! ingenieurs. Met deze code gingen die aan de slag, en zij hebben al meteen twee Cocktails gebrouwen. Om te beginnen de Mojito (uiteraard kregen de brouwsels de namen mee van echte cocktails!). Dat is een Javascript web applicatie framework dat op alle platforms werkt. En met de tweede cocktail, Manhattan, werd een gehost platform gecreŽerd voor toepassingen die op Mojito gebaseerd zijn.
Mojito is, zoals het ontwikkelaarsblog van Yahoo! uitlegt, een framework waardoor jouw code aan twee kanten werkt: zowel in de browser, als op de server. Geen twee aparte codes meer, voor de server backend enerzijds en de browser frontend anderzijds. Gedaan ook met de waarschuwing een pagina dat javascript geactiveerd moet zijn om die pagina te kunnen zien - want is javascript niet actief in de browser, dan zal de Mojito gebaseerde applicatie gewoon op de server draaien. Heel interessant nieuws voor ontwikkelaars, die het fijne hierover kunnen lezen bij Yahoo (3)
En dan is er nog de Livestand voor de iPad. Daarbij wordt content van externe bronnen gemengd met de berichten van het eigen Yahoo! netwerk, om een mooi magazine te maken. Het is de bedoeling dat je zelf de content kan aanpassen, zodat je bijvoorbeeld meer sportnieuws ziet wanneer je een sportfanaat bent. Een filmpje dat Livestand demonstreert vind je op het blog van Yahoo. (4)
http://gigaom.com/video/yahoos-intonow-ipad/
http://venturebeat.com/2011/11/02/intonow-for-ipad/
http://developer.yahoo.com/blogs/ydn/posts/2011/11/yahoo-announces-cocktails-%E2%80%93-shaken-not-stirred/
http://ycorpblog.com/2011/11/01/product-runway2011/


TWITTER: HET IS NOG MAAR HET BEGIN
Ondertussen weer kleine verbeteringen: top nieuws, top people
Twitter heeft in alle stilte nieuwigheden ingevoerd voor wie via de simpele webinterface inlogt op de microbloggingdienst. Om te beginnen is er "Top News", dat verschijnt wanneer je een zoekopdracht uitvoert. Bij Top News vind je relevante nieuwsartikels over het trefwoord dat je ingevoerd had. En net zo is er "Top People", dat de namen van twitter gebruikers vertoont die overeenkomen met een bepaalde zoekopdracht. Het techblog GigaOm bericht over deze nieuwigheden, en heeft ook enkele screenshots. Maar het is niet gezegd dat jij die nieuwigheden ook zal opmerken - het is iets dat in alle stilte ingevoerd werd, en waarschijnlijk nog eerst verder uitgetest moet worden. (1)
De rol van Twitter in onze maatschappij wordt ondertussen alsmaar belangrijker. en als je Marc Suster op het blog Both Sides of the Table mag geloven, is dit nog maar pas het begin. "you ain't seen nothing yet!".
Suster maakt immers de rake observatie dat Twitter aan het uitgroeien is tot onze identiteit op het internet. Waar vroeger ons contactaders was, is het nu onze Twitter-handle. Nieuwssites nodigen je uit om hen op twitter te volgen, bekende personen eveneens - Twitter is zelfs op weg om Facebook op dat vlak te vervangen. Een trend die nog verder zal groeien, nu Apple in zijn iOS toestellen een verregaande integratie met Twitter doorgevoerd hebt. Twitter wordt je identiteit op de iPhone. En dat zal mensen nog meer aanzetten om gebruik te gaan maken van Twitter.
Een tweede observatie van Suster: objecten gaan communiceren via Twitter. Een trein die vertraging heeft zal dit tweeten naar de stations op zijn lijn, en die informatie verschijnt op de borden, maar ook in onze tijdlijn. Heb je een account op Dropbox, dan zal je een tweet krijgen wanneer er nieuwe documenten toegevoegd worden aan een folder waarbij jij je geabonneerd hebt op de updates. Kortom: machines gaan twitteren. Nu zijn al veel van deze data beschikbaar, maar het automatisme is er nog niet. En daarvoor kan Twitter zorgen.
En een derde observatie: uit Twitter kan je veel afleiden, en daarop ka nje dan voorspellingen baseren. Uitbaters van filmzalen bijvoorbeeld kunnen via Twitter de reacties volgen op bepaalde films, en hun marketing campagne aanpassen. Bedrijven houden de bewegingen van hun concurrenten in het oog. De politie volgt via Twitter op waar zich eventueel relletjes kunnen voordoen, enz.
En tot slot een laatste opmerking, namelijk over augmented data. Je hebt met Twitter niet alleen meer een stroom data, maar ook meta-data. Uit de gegevens rond de twitterstream, zoals welke personen gevolgd worden, kan je bijkomende informatie halen. Data interpretatie dus, gebaseerd op de meta-data zoals locatie, auriteit over een bepaald interest, geslacht, enz.
Zo. Een interessant artikel om de week te besluiten. Lezen dus maar! (2)
http://gigaom.com/2011/11/02/twitter-top-new-top-people-launch/
http://www.bothsidesofthetable.com/2011/10/31/we-have-only-scratched-the-surface-of-the-true-value-of-twitter-heres-what-youre-missing/

Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be


hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


NIEUWE TECHNOLOGIE LAST BEELDEN PERFECT IN FOTO'S IN
Gephotoshopte foto's worden nog moeilijker te herkennen...
Sommige foto's die bewerkt werden met Photoshop zijn gemakkelijk te herkennen. Een arm of been die buiten proportie is, een schaduw die niet op de juiste manier valt, ... verraden al snel de amateur-photoshopper. Maar soms zijn er meesters die de tool perfect onder de knie hebben, en hun werk is o zo moeilijk te herkennen. Wat het leven van de burger in het algemeen, en de journalist in het bijzonder nog veel moeilijker maakt: hoe kan je een gephotoshopte foto herkennen van een échte foto?
Dat wordt nu nog moeilijker met een tool waarvan onlangs een demo voorgesteld werd. Daarmee kan je dan artificiŽle voorwerpen invoegen in een echte foto, zodat de belichting, de schaduw, alles gewoon klopt. De software berekent de 3D dimensies, en past alles aan. De software moet enkel weten van de gebruiker waar bijvoorbeeld de lichtbron staat, en doet alles automatisch. Een filmpje geeft een verbluffende demo.


http://www.photoweeklyonline.com/rendering-3d-objects-into-photographs/
http://www.petapixel.com/2011/10/07/mind-blowing-research-into-inserting-artificial-objects-into-photographs/


NIEUWE WOORDJES LEREN: RESPONSIVE WEB DESIGN
Websites aanpassen aan alle schermen
Wie al een tijdje meedraait op het internet, kan zich ongetwijfeld nog de tijd herinneren dat er onderaan een website adviezen stonden zoals "best viewed in...", gevolgd door een browsertype, en een schermresolutie. Gelukkig is ondertussen het eerste probleem (browser-afhankelijke weergave van een webpagine) ondertussen opgelost, doordat de browsers nu allemaal gemeenschappelijke standaarden aanhangen. Het tweede echter niet - en dat is de laatste tijd een steeds groter probleem geworden, met de opkomst van de smartphones.
Daarom wordt de laatste tijd meer gedacht aan "Responsive Web Design". Alles draait uiteraard om HTML5, die interactief is. En dat is nodig. In het begin waren er pagina's gemaakt in een vorm die er op alle schermen identiek, optimaal moest uitzien; daarbij werd gewerkt met vaste maten, in pixels. Klikte je op het knopje om de browser te verkleinen, dan bleef de website identiek, en moest je op en neer, links en rechts scrollen. Daarna volgde een trend om websites flexibel te maken, waarbij de website zich aanpaste naargelang de schermgrootte van de bezoeker. Klikte je daarbij op de knop om de browser te verkleinen, dan moest je niet langer scrollen,maar werd alles op de website aangepast.
In het tijdperk van de smartphones is de uitdaging echter groter. Pagina's in de browser moeten namelijk reageren op verschillende commando's. Klikken bij een desktop computer, flippen bij een smartphone bijvoorbeeld. Plus het feit dat er bij een pagina op de smartphone ook ruimte vrijgemaakt moet worden voor navigatie, terwijl er bij een pagina op de desktop veel meer ruimte is voor content.
Over deze trend lees je meer bij ReadWriteWeb (1), waar ook een artikel te vinden is over de tools die nodig zijn om zulke flexibele site te bouwen (2)
http://www.readwriteweb.com/archives/the_responsive_web_design_revolution_coming_to_a_f.php
http://www.readwriteweb.com/archives/how_to_build_a_site_that_looks_great_on_every_scre.php

Een heel goed Nederlandstalig artikel over dit onderwerp:
http://www.frankwatching.com/archive/2011/11/01/responsive-design-wanneer-worden-social-media-slim/


EEN MOTOROLA XOOM 2 ONDER DE KERSTBOOM?
Nieuwe versie van Motorola tablet wordt tegen feestdagen in Europa verwacht.
Fabrikanten van toestellen laten niet graag in hun kaarten kijken, en maken van de lanceringdatum van hun toestellen een heus staatsgeheim. Maar er zijn altijd slimmeriken die uit allerlei tekens, sommige duister, sommige glashelder, menen de lanceringplannen te mogen afleiden.
Dat is nu het geval voor de Motorola Xoom 2 tablet? Die zou nog voor de feestdagen in de winkels liggen in Ierland, als je de flyers mag geloven waarop een medewerker van Engadget de hand kon leggen.
Wat heeft die Xoom2 te bieden? Wel, hij zou qua uiterlijk een iets andere body hebben dan de eerste Xoom. Het toestel zou ook enkel WiFi ondersteunen, geen 3 of 4G. En hetgeen voor de échte Android fans toch wel een teleurstelling zal zijn, is het feit dat dit toestel het moet doen met versie 3.2 (Honeycomb), en niet kan genieten van de nieuwste versie van het Android OS (Ice Cream Sandwich). Maar wat niet is, kan daarom nog wel komen. Vergeet niet dat Google aangekondigd heeft dat het de mobiele afdeling van Motorola wil kopen. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat, in deze context, toestellen van Motorola achterop zullen moeten hinken...
Verder kom je via de flyer ook nog te weten dat de Xoom 2 kleiner is dan zijn voorganger, met zijn 8,2 inch aanraakscherm, en dat hij enkel verkrijgbaar zal zijn in een versie met 16 GB opslagruimte. En tot slot de prijs, ook belangrijk!: die zal $545 bedragen. Niet goedkoop, maar gelijk aan de (ongesubsidieerde) prijs van andere tablets.
http://arstechnica.com/gadgets/news/2011/11/motorola-xoom-2-exists-coming-to-europe-for-holiday-sales.ars?comments=1#comments-bar


JAWBONE UP MOET JE HELPEN GEZONDER TE LEVEN
Houdt activiteiten in het oog, maar ook wat je eet en hoe je slaapt
Het bedrijf Jawbone zullen sommigen wel kennen voor hun Bluetooth headsetes, maar het heeft nu iets anders aangekondigd: een armband. Die er bedrieglijk eenvoudig uitziet, maar een hele resem taken kan vervullen die jou gezonder moeten maken.
De armband bevat de nodige technische snufjes om jouw stappen te tellen en te berekenen hoeveel calorieŽn je daarbij verbrandt. Hij weet wanneer jij in diepe slaap bent, en legt verbinding met een mobiele app die foto's neemt van het eten dat je gaat eten, om op basis van die foto de calorieŽn te berekenen.
Deze gegevens kan je via een 3,5 mm jack verbinden met je computer, een connector die te voorschijn komt wanneer je de armband zelf opent de eindjes van de armband van elkaar te verwijderen. Het armbandje wordt herladen via USB, kan 7 dagen toekomen met één batterijlading, en zou niet meer dan 100 euro kosten. En volgens Engadget zou het kleinood einde volgende week al in de winkels liggen in de VS!
http://www.engadget.com/2011/11/03/jawbone-up-detailed-tracks-activity-food-intake-and-sleep-cycl/


hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Cisco heeft zijn TelePresence-aanbod voor videocommunicatie van zeer hoge beeld- en geluidskwaliteit vernieuwd en uitgebreid. Met aantrekkelijk geprijsde toestellen of endpoints (Cisco TelePresence MX300), gratis software (Cisco Jabber Video for TelePresence) en een gehoste dienst (Cisco TelePresence Callway) wil Cisco de vele mogelijkheden en voordelen van TelePresence overal beschikbaar stellen voor organisaties van elke omvang, ook kmo's.
http://www.cisco.com/en/US/products/ps11776/index.html
http://www.cisco.com/web/telepresence/smb/solutions-overview.html

*** Pete Townshend (The Who) noemt Apple een 'digitale vampier' en roept de maker van de iTunes software om meer te doen voor artiesten; iTunes mag niet enkel een plek zijn voor commercie, maar een ontmoetingsplek voor de fans
http://www.guardian.co.uk/media/2011/oct/31/apple-digital-vampire-pete-townshend?CMP=EMCMEDEML665

*** Ubuntu binnenkort ook voor smartphones en tablets
http://arstechnica.com/open-source/news/2011/10/shuttleworth-ubuntu-is-heading-to-phones-and-tablets.ars

*** Beveiligingsspecialist Securitas Direct lanceert de Verisure Yourself-app. Deze nieuwe, innovatieve app helpt jongeren bij het opschonen van hun Facebook-profiel. Zo voorkomen ze lastige vragen bij het zoeken naar een nieuwe baan.
http://itunes.apple.com/se/app/verisure-yourself/id473596289?mt=8.

*** Kleine kantoren en zelfstandigen die op zoek zijn naar een eenvoudig en betrouwbaar opslagsysteem voor hun computergegevens kunnen daarvoor een beroep doen om de DiskStation DS212 of DS212+ van Synology. Dat zijn nieuwe, betaalbare NAS-servers die plaats bieden aan twee harde schijven en standaard geleverd worden met tal van zakelijke applicaties voor gegevensbeheer
http://www.synology.com/support/news.php?lang=enu&news_id=312

*** TomTom introduceert toestel met kaarten uit alle werelddelen, perfect voor globetrotters
Reis de hele wereld rond met de TomTom 'GO LIVE 1005 WORLD'
De meest actuele routeplanner met live verkeersinformatie is te vinden op www.tomtom.com/livetraffic. Voor overige informatie: www.tomtom.com.

*** Dimension Data onthult 'eerste echte wereldwijde' managed services voor visuele communicatie
http://www.dimensiondata.com

*** Dell introduceert de XPS 14z, een uiterst dunne 14 inch laptop met een indrukwekkende rekenkracht en een inspirerend ontwerp
http://www.dell.nl/XPS14z


muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetAva Luna: Past the Barbary
[Alternative pop] Heel vrolijke muziek, echt een verfrissing. Een nieuw geluid, met een lieftallig dameskoor op de achtergrond. Heel ingenieus van arrangement. Een aanrader. Dit nieuwe album van de band kan je op MySpace integraal beluisteren. Heb je een account bij eMusic, dan kan je je geld daar aan het album besteden.
http://www.myspace.com/avalunaband
http://www.emusic.com/listen/#/album/Ava-Luna-Services-3rd-Avenue-Island-MP3-Download/12881320.html
Casio Kids: Verdens storste land
[pop] Zoals de naam van de band doet vermoeden, is de band afkomstig uit Noorwegen. Heerlijke pop, rijk bewerkt, heel afwisselend. Vintage synth funk is een mooie omschrijving voor de muziek. Je kan het nieuwe album Aabenbaringen over aaskammen bij MySpace gratis belusiteren, of bij eMusic aankopen.
http://www.emusic.com/listen/#/album/Casiokids-Aabenbaringen-Over-Aaskammen-MP3-Download/12869199.html
http://www.myspace.com/casiokids

WIM - Love You, Period!
[pop] Lekker zalige muziek, vrolijk en toch een tikje intiem. Mooi arrangement, afwisselend, niet schreeuwerig. Zoals ik het graag heb. Een heel album gratis te beluisteren bij MySpace.
http://www.myspace.com/doubleyouiyam/musicVrijdag hoorspeldag: Breken en bouwen (deel 14 van de reeks De Brekers)
Opnieuw een aflevering van deze erg leuke reeks. Johny Kraaykamp, die in de reeks de rol van Fokke speelt, de vader van Peek, was trouwens vele jaren de partner van Rijk De Gooyer die woensdag overleed; samen vormden zij jarenlang een succesvol komisch duo.
De aflevering van vandaag gaat over Frits, die een maand moet gaan zitten. En over Harry, die net nu besloten heeft om in het huis te gaan klussen...
http://hoorspel.wordpress.com/2011/11/01/de-brekers-14-breken-en-bouwen/
Netties werkt samen met:

verkenner bannerDe pessimist klaagt over de wind. De optimist verwacht dat die zal keren. En de realist past de zeilen aan.
-William Arthur Ward-oor logo
De nieuwe oogst10 APPS OM WAT AAN JE FYSIEK TE DOEN

Een heel goed artikel waarin 10 apps voorgesteld worden, waarmee je je lijf teug in vorm kan krijgen. Dat zijn zowel apps om calorieŽn te tellen, als apps om workouts te vinden op het web, of je jogging training op een map weer te geven. Aan de slag!
[Taal: ENG]
http://edudemic.com/2011/10/tech-in-physical-education/


SMARTHISTORY: KUNSTGESCHIEDENIS
Via een tijdlijn krijg je hier de geschiedenis van de kunst te zien. Bovendien worden de kunststromingen in de verschillende landen met elkaar vergeleken, en portretten bijvoorbeeld met elkaar vergeleken. Een aanrader voor wie zich in kunstgeschiedenis wil verdiepen. En als we zeggen dat deze site afkomstig is van de educatieve site Khan Academy, dan weet je dat dit kwaliteit is.
[Taal: ENG]
http://smarthistory.khanacademy.org/1400-1500-Renaissance-in-Italy-and-the-North.html
http://smarthistory.khanacademy.org/


FEEDCAL: CROWDSOURCED EVENEMENTEN
Wie gebruik maakt van Google Calender, kan ook evenementen die hij op Facebook en twitter ziet op zijn kalender toevoegen. Deze webdienst maakt het wat gemakkelijker: je koppelt je kalender en je Facebook en twitter account aan de dienst, waarna die automatisch de in je tijdlijn vermelde evenementen in je kalender opneemt.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/feedcal-add-facebook-events-to-google-calendar/
http://feedcal.com/


TALEN OP TWITTER
Dat er dapper getwitterd wordt in Nederland, dat wisten we al. maar dat het land er zo bovenuit steekt, is toch een verrassing. Een map over de taalgemeenschappen op twitter, gebaseerd op de open source taal-detector in Chrome, geeft een heel verrassend beeld van een druk twitterend Nederland. Op de landkaart zie je trouwens duidelijk de hoofdsteden. En in ItaliŽ is er een duidelijke lijn waar te nemen.
[Taal: ENG]
http://www.flickr.com/photos/walkingsf/6276642489/in/photostream/
http://flowingdata.com/2011/10/27/language-communities-of-twitter/


MARKTAANDELEN IN BELGIË

Vaak hoor je berichten over statistieken, en dan vraag je je af hoe die cijfers wel in BelgiŽ zouden zijn. De site Usability-Vlaanderen heeft nu wat statistieken uitgebracht over het browser- en besturingssysteem aandelen. Daaruit blijkt dat IE nog altijd de populairste browser is. Windows met zijn verschillende versies (7, Vista, XP) is veruit het belangrijkste OS, waarbij MacOS X 10% marktaandeel heeft, en iOS 1,12%. Nog altijd is 98,71% van de gebruikte toestellen een desktop (of laptop), tegenover 1,29% een mobiel toestel. Ben je geïnteresseerd naar de vorige maanden, ook die vind je terug in de statistieken.
[Taal: NL]
http://www.usability-vlaanderen.com/p/marktaandeel-statistieken-belgie.html


MOREDAYS: PLANNEN WORDT FUN
Deze webdienst, die je ook als app voor je smartphone kan downloaden, maakt van het organiseren van evenementen, het opstellen van taken enz. een leuke belevenis, zo belooft de site. Het is een soort Evernote, maar dan veel meer gebaseerd op foto's, en veel ludieker opgevat.
[Taal: ENG]
http://www.moredays.com/features/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KORTOM

Op de website van deze vereniging voor overheidscommunicatie kan je allerlei nieuws lezen over de initiatieven die de overheid neemt, en op welke websites en met welke tools daarover gecommuniceerd wordt. Zo lees je er dat de stad Brugge een nieuwe jongerenwebsite gelanceerd heeft, enz.
[Taal: NL]
http://www.kortom.be/
http://www.bruggeleeft.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GEVONDEN FIETSEN
Ben jij je fiets kwijt geraakt, of werd hij gestolen? Dan moet je toch eens een kijkje nemen op deze wbsite van de Vlaamse overheid. Want wie weet werd je fiets ondertussen gevonden, in de omgeving van de plek waar ji hem verloren bent.
Het is uiteraard het beste dat je je fiets hebt laten graveren, maar is dat neit het geval, dan kan je ook zoeken op de postcode van de gemeente waar je je fiets kwijt raakte, of de datum waarop je fietst het laatst in jouw bezit was. Ook mogelijk is om te zoeken op type fiets (heren, dames, tandem, klassiek, race...) of de kleur.SUcces!
[Taal: NL]
http://www.gevondenfietsen.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KUIFJE WANDELING

Er is niet alleen de Kuifje film, maar ook een Kuifje wandeling. De plattegrond voor deze wandeling kan je via de onthaalkantoren van de stad vinden.
[Taal: NL]
http://visitbrussels.be/bitc/BE_nl/es_brochure/606/plan-kuifje-in-brussel.do


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE ULTIEME CONFRONTATIE
Vrouwen kunnen niet starten vanop een helling. En mannen houden hun ogen niet op de weg wanneer zij een mooie vrouw voorbijrijden. Enkele van de vooroordelen die over mannen en vrouwen achter het stuur bestaan. Dat is het uitgangspunt van een leuke site die uiteindelijk reclame wil maken voor de Ford Focus.
[Taal: NL]
http://www.deultiemeconfrontatie.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: MARMERGROTTEN
Prachtige foto's gemaakt in PatagoniŽ, Zuid-Amerika, waar het General Carrera meer gedeeld wordt door Chile en ArgentiniŽ. En daar wordt natuurlijk het prachtige carrera-marmer gevonden...
[Taal: ENG]
http://www.lovethesepics.com/2011/06/marvel-at-the-magnificent-marble-caves-35-pics/

VRIJDAG MULTIMEDIA: EUSCREEN


Een prachtig initiatief! Hier kan je beelden zien van openbare omroepen en audiovisuele archieven vanaf het begin van de 20e eeuw. Je kan filteren op taal, zodat je bij "language=dutch; flemish" beelden te zien krijgt van de Vlaamse tv: de eerste maal auto's doorheen de Antwerpse tunnel, een maquette van de nieuwe VRT-toren, enz. Maar je kan ook kiezen op Catalaans, Tsjechisch, Duits, enz.
[Taal: ENG]
http://www.euscreen.eu/explore.html?languageUsed=Dutch;%20Flemish


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Biografie Steve Jobs op weg naar bestseller van het jaar - Sony Pictures jaagt op filmrechten
http://www.belgiancowboys.be/apple/1885
- Travel 2011
http://www.belgiancowboys.be/online/1883


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Google Chrome wint steeds meer terrein
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3012342/2011/11/03/Google-Chrome-wint-steeds-meer-terrein.dhtml
- Anonymous onthult 190 ip-adressen pedofielen
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3013862/2011/11/03/Anonymous-onthult-190-ip-adressen-pedofielen.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Zakelijke all-in-one computer
Vaak worden all-in-one computers in de huiskamer gebruikt. De MSI Wind Top AP2011 is echter in eerste instantie gericht op de zakelijke gebruiker.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29799
- Muziek componeren en vastleggen
DarkWave Studio is gratis open source software waarmee je op je computer muziek kunt maken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26049


elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Automatisch aangestuurde vloerwisser
Robotstofzuigers kennen we al, maar een automatisch aangestuurde vloerwisser, dat is nieuw. Vileda vervult zijn rol als specialist in reinigingssystemen ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6219
- Belgacom lanceert Movie Me voor Samsung Smart TVs
Eigenaars van een Samsung Smart TV kunnen vanaf nu de applicatie Movie Me downloaden, waarmee ze de filmcatalogus van Belgacom TV in huis halen zonder ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6213


digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Geen eensgezindheid over de update van Google Reader
http://www.digimedia.be/News/nl/10480/geen-eensgezindheid-over-de-update-van-google-reader.html
- De hele waarheid over "Privacy 2.0"
http://www.digimedia.be/News/nl/10469/de-hele-waarheid-over-privacy-2-0.htmlcomputertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Google Chrome tips: Maak desktop tabs
http://computertaal.info/2011/11/03/google-chrome-tips-maak-desktop-tabs/
- Google Chrome tip: voeg een thuisknop toe
http://computertaal.info/2011/11/03/google-chrome-tip-voeg-een-thuisknop-toe/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Apple verliest rechtszaak van Spaanse tabletfabrikant
http://tweakers.net/nieuws/77821/apple-verliest-rechtszaak-van-spaanse-tabletfabrikant.html
- Motorola kondigt twee nieuwe Xoom-tablets aan
http://tweakers.net/nieuws/77817/motorola-kondigt-twee-nieuwe-xoom-tablets-aan.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Snelste supercomputer 'K' doorbreekt grens van 10 petaflops
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/11/02/snelste-supercomputer-k-doorbreekt-grens-van-10-petaflops/article-4000000074768.htm
- De overheid steelt ICT-talent
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/opinie/de-overheid-steelt-ict-talent/article-4000001055558.htm
*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Dolphin Browser voor Android veroorzaakt ophef rond privacy
http://www.themobilerevolution.be/2011/11/dolphin-browser-voor-android-veroorzaakt-ophef-rond-privacy/
- Angry Birds blijft verbazen: half miljard downloads
http://www.themobilerevolution.be/2011/11/angry-birds-blijft-verbazen-half-miljard-downloads/tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

ZWARTE GORDEL IN GMAIL: PREVIEWS
Gmail kan automatisch email links naar bepaalde diensten rechtstreeks als preview tonen in je mail, zodat je niet eerst de link moet aanklikken om naar de site gevoerd te worden. Het gaat met name om YouTube, Picasa, Flickr en Yelp. Je moet deze optie wel activeren in Instellingen, Labs. Onderstaande link voert je rechtstreeks naar deze optie.
https://mail.google.com/mail/?ui=2&fs=1&view=pu&st=labs#settings/labs


ZWARTE GORDEL IN GMAIL: QUICK LINKS
Met deze optie kan je snelkoppelingen maken naar verschillende url's in Gmail. Daarvoor moet je wel in Gmail Labs Quick Links activeren. Daarna kan je binnen Gmail via "Add Quick LInk" een bookmark creŽren naar de pagina in je browser waarop je, binnen Gmail, op dat moment bent, zoals een zoekopdracht naar een woord, of een zoekopdracht naar alle nog niet gelezen mails.
Via de onderstaande link kan je de optie activeren.
https://mail.google.com/mail/?ui=2&fs=1&view=pu&st=labs


ZWARTE GORDEL IN GMAIL: ARCHIVEREN
Via Labs kan je de optie "Send & Archive" activeren. Dat zorgt ervoor dat er een nieuwe button verschijnt in je gmail, wanneer je antwoordt op een mail: die verzendt niet alleen de mail, maar klasseert het antwoord meteen samen met de originele mail.
https://mail.google.com/mail/?ui=2&fs=1&view=pu&st=labs


ZWARTE GORDEL IN GMAIL: MAIL VERZENDEN EN ONTVANGEN VANOP VERSCHILLENDE ADRESSEN
Heb je verschillende e-mail accounts, die met POP 3 werken, dan kan je Gmail gebruiken als een centrale plek om al die mail te verzamelen. Je moet gewoon bij Settings onder het tabblaadje "Accounts and Import" de optie "Add POP 3 email account" selecteren, om een mailadres toe te voegen;
Wil je een mail zenden vanop een van die alternatieve mailadressen, dan moet je kiezen voor "Send mail as".
http://mail.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=21288

shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...COPYTRANS: VAN IPOD NAAR ITUNES EN COMPUTER

Windows - 7,6 MB - freeware
Een gratis alternatief voor iTunes, waarmee muziek, video's, filmen, podcasts of audioboeken gekopieerd kunnen worden naar Apple-toestellen (iPod, iPad, iPhone). Je kan bovendien playlists rechtstreeks bewerken, en met copy/paste nieuwe titels toevoegen.
http://www.copytrans.net/
http://www.chip.de/downloads/CopyTrans-Manager_44475320.html


SONGR: MUZIEK VINDEN
Windows - 4,2 MB - freeware
Deze gratis tool laat je muziek opzoeken bij 16 muziek-zoekmachines. Daarbij maakt de zoekfunctie onderscheid tussen aparte titels of complete albums. Je kan echter niet alleen zoeken naar vertolker of naam van de song, maar zelfs met flarden van de songtekst.
http://www.chip.de/downloads/Songr_42880898.html
http://at-my-window.blogspot.com/2010/11/songr.html


WEB DEVELOPER
Extensie voor Mozilla Firefox en Google Chrome
Deze add-on brengt een balk vol met speciale tools voor de webontwikkelaar in de browser. Zo kan je werken met de cookies van een site, met CSS, formulieren, afbeeldingen, en allerlei informatie opzoeken.
http://www.makeuseof.com/dir/web-developer-row-developer-tools-built-browser-firefox-chrome/
http://chrispederick.com/work/web-developer/


FOUNT: LETTERTYPES HERKENNEN

Bookmarklet
Deze tool zal je vertellen welk lettertype er op een bepaalde site gebruikt wordt. Kom je op een site waarvan je het gebruikte lettertype wel mooi vind, moet je gewoon op de bookmarklet klikken en dan de tekst selecteren. Om de bookmarklet in je browser te krijgen, moet je eerst de bookmarks-balk in je browser activeren, en vervolgens de button vanop de Fount-site naar die balk slepen.
http://fount.artequalswork.com/
http://www.makeuseof.com/dir/fount-recognize-fonts-on-web


50 DOS GAMES

Windows - 35,4 MB - freeware
Het regent op een verlofdag? Voor de speelvogel is er meteen een oplossing: een pakket met 50 DOS games, gratis te downloaden. Bij Chip.de vind je bovendien een fotoreportage waarin de games uit deze collectie voorgesteld worden.
http://www.chip.de/bildergalerie/Einfach-Kult-Die-50-besten-DOS-Games-Galerie_51403758.html
http://www.chip.de/downloads/50-DOS-Games-Monsterpack_51404038.html


EASEUS TODO BACKUP
Windows all - 89 MB - freeware
Met deze gratis tool kan je een backup maken van de gewenste partitie. Mocht je dan later een probleem krijgen, dan kan je de hele partitie gewoon terugzetten. Je kan de backup op een externe harde schijf zetten, maar ook op cd/dvd of via een FTP server naar het internet overbrengen.
http://www.chip.de/downloads/Easeus-Todo-Backup_37492160.html
http://www.easeus.com/


BUBBLEATOR: JE SOCIALE NETWERKEN
Android App
Deze tool maakt het mogelijk om alle sociale netwerken in één oogopslag te volgen via je Android phone. Het is namelijk een dynamische achtergrond voor je startscherm, waarop de stream van Facebook en Twitter verschijnt.
https://market.android.com/details?id=com.aro.bubbleator


LABTRIP: EEN REISGIDS MAKEN

iPhone, iPad, Android
Dit is een app voor al wie op reis trekt: je kan meteen uitzoeken welke plaatsen je moet bezoeken, en wat je daar moet doen. Je kan een aangepaste reisgids in enkele seconden aanmaken. De site biedt allerlei mogelijke informatie die je in de reisgids kan opnemen.
http://www.labtrip.com/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
Het laatste woord....NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.
AFSLUITER VAN DE WEEK
Ik heb er geen bezwaar tegen om nergens heen te gaan, zolang de weg erheen maar interessant is.
-Ronald Mabbitt-