netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
4/11/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 724 van 28/10/2011Gegroet lezer,


Wij beginnen deze week met enkele cijfertjes, afkomstig van het laatste rapport van onderzoeksbureau ComScore. Van alle internetverkeer is nu 5% mobiel (tablets en smartphone). Daarvan neemt iOS 60% voor zijn rekening, dus is iOS goed voor 3% van alle internetverkeer. Van alle iOS toestellen is 43% een iPad. Dus maken de iPads 1,29% van het totale internetverkeer uit. En voor dit kleine percentage internauten zet iedereen alles opzij, om maar zo snel mogelijk een iPad toepassing te maken? Daar moet toch even over nagedacht worden...

Verder willen wij nogmaals onze oproep herhalen voor medewerking aan onze verkiezing van de beste Nederlandstalige site van het jaar. Al enkele juryleden hebben zich aangemeld (met dank aan Marijk, Bram, Harold). Maar we hebben nog handen (en ogen!) tekort... En uiteraard ontvangen wij graag uw inzending van enkele leuke, Nederlandstalige sites, die u zo fantastisch vindt - omdat ze zo mooi gemaakt is, omdat het idee zo slim bedacht is, omdat ze zo nuttig is en je er zoveel informatie haalt, omdat er een gezellige community rond heerst...  Kijkt u even in uw bookmarks, en stuurt u enkele van uw favoriete sites door? Het enige wat wij vragen is dat zij het initiatief zijn van een persoon of klein bedrijfje, niet van grote uitgevers. En uiteraard dat de site in het Nederlands gemaakt is. Het adres: redactie@netties.be U krijgt van ons alvast een dikke zoen voor uw medewerking!

Meer over onze verkiezing:
http://www.netties.be/extra/aankondiging_site2011.htm

Zo. Snel aan uw leesvoer, want ook deze week is er weer heel wat te verhaspelen. BIj leven en welzijn tot volgende week!


Hilde

Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
verkenner
          banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.


DIGITAAL DARWINISME BEDREIGT DROPBOX
Boodschap van de groten is heel duidelijk: verkoop, of ga ten onder

Dropbox is een heel populaire dienst. Na installatie van de software wordt er op jouw computer een speciale map aangemaakt. Alles wat ej daarheen sleept, wordt online gezet bij Dropbox, zodat jij altijd toegang hebt tot de documenten en bestanden die je er bewaart. Handig voor situaties waarbij je op verplaatsing documenten nodig hebt. Maar je kan de dienst ook gebruiken als backup voor jouw documenten - als er zich een ramp zou voordoen, staan die veilig in de cloud bewaard. De software zorgde ervoor dat het uploaden naar "the cloud" onzichtbaar op de achtergrond gebeurde.
De dienst is ondertussen ingeburgerd geraakt, en telt al meer dan 50 miljoen gebruikers. Maar nu wordt hij bedreigd, en wel door de iCloud van Apple, dat eveneens synchronisatie doet van al jouw documenten naar de cloud. Het bijzondere aan het verhaal is echter dat wijlen Steve Jobs in 2009 de baas van Dropbox, Drew Houston, een voorstel had gedaan om de dienst te kopen. Houston wees het bod af, omdat hij hoopte een groot bedrijf te kunnen uitbouwen, in plaats van opgeslokt te worden door een gevestigd groot bedrijf. Waarop, aldus een artikel bij The Observer, Jobs een "sinister" lachje produceerde, zei dat Dropbox een 'feature, not a product' was, en dat Apple zich zou gaan toeleggen op de markt die nu door Dropbox bediend werd.
En kijk, op 12 oktober, met de lancering van iOS, is deze 'feature' nu ook gewoon deel van iOS. Niemand (althans de bezitters van Apple-producten) heeft nog behoefte om een betalend abonnement te nemen bij Dropbox. De mat is onder de voeten van Dropbox weggetrokken. Het ene moment was Dropbox een dienst met toekomstperspectieven, het andere moment is een groot deel daarvan met één pennentrek weggeveegd.
Is de moraal van het verhaal dan: wanneer een van de giganten jou een aanbod doet om je product te komen, neem dat aanbod dan aan - of je loopt het risico om doodgeconcurreerd te worden? Uiteraard. Maar langs de andere kant: tal van ondernemers die hun product waarin zij geloofden verkochten aan de giganten, moesten met lede ogen toezien hoe hun geesteskind in de vergeetput raakte na de overname. Een moeilijke keuze...
http://www.guardian.co.uk/technology/2011/oct/23/dropbox-icloud-steve-jobs-apple
http://www.dropbox.com/


ZIJN QR CODES GEEN GEVAAR VOOR WIE EEN SMARTPHONE HEEFT?
Hoe weet je wat jouw toestel leest, en ermee doet?
Wat al gebeurde met de url-verkorters, is exact hetzelfde als wat nu gebeurt met de QR-codes: mensen komen plots tot het besef dat er een prijs betaald moet worden voor het gemak - namelijk de veiligheid.
Met URL-verkorters zoals bit.ly, en nu ook t.co, ben jij altijd in het ongewisse over het webadres dat achter deze verkorte vorm steekt. Je kan zelfs niet zien of het webadres eindigt op .htm of, veel erger, een .exe. Je klikt er in volle vertrouwen op, maar wordt dan plots "ontvoerd" naar een porno- of phishingpagina. Gelukkig bestaan er verschillende extensies voor de browser die deze verkorte url terug omzetten in hun oorspronkelijke vorm, zodat je op voorhand weet waarheen je gevoerd wordt. En in tools zoals Tweetdeck heb je de mogelijkheid om de verkorte url eerst in zijn lage vorm te bekijken, om alle mogelijke nare verrassingen te voorkomen. Want een website die zegt "www.netties.be/.../dagelijksnieuws.htm" zal je wellicht wel aanklikken, maar een site met een verdacht adres allicht niet.
Hetzelfde probleem lijkt zich nu ook voor te doen met QR-codes. Ook daar is het heel gemakkelijk gemaakt voor de internaut om een website op te roepen, maar weet hij op voorhand niet wat er in de code staat. Bij url-verkorters zijn het letters en cijfertjes in een combinatie, bij QR-codes zijn het zelfs dat niet - gewone blokjes, die koeterwaals zijn voor de gewone mens. En net nu de QR-codes stilaan ingeburgerd raken, hebben virusmakers en andere onverlaten de zwakte ervan ontdekt: de gebruiker heeft niet het minste idee van wat hij inscant met zijn mobiel toestel, waarheen het hem brengen zal, en wat de code eigenlijk inhoudt.
Dat is wat verschillende bezitters van een Android-toesel moesten oindervinden in Rusland. Zij meenden een ICQ chat app te downloaden, door de QR code in te scannen. Maar wat zij kregen was... een dure telefoonrekening: de app die zij downloadden begon sms-boodschappen te zenden naar een premium sms-dienst die enkele dollars per sms aanrekende.
Wil dit nu zeggen dat àlle QR-codes onveilig zijn? Neen. Maar net als met verkorte url's, en bijlagen in mails, blijft gewoon het devies dat je altijd voorzichtig moet zijn, en enkel links mag aanklikken die van een vertrouwde bron afkomstig zijn.
http://www.readwriteweb.com/archives/are_qr_codes_a_real_security_risk_for_smartphone_o.php
http://en.wikipedia.org/wiki/QR_code


ZULLEN NIEUWE TV-SHOWS VOORTAAN OP FACEBOOK TE ZIEN ZIJN?
Kijkervaring niet bevredigend, maar oogst aan data voor verdeler wel. Wat is belangrijkst?
Bij GigaOm vonden wij een artikel over enkele nieuwe Amerikaanse tv-shows die enkel via Facebook uitgezonden zullen worden. En omdat het strookt met vragen die wij zelf over het platform hebben, vonden wij dit artikel het vermelden waard.
Het gaat namelijk om twee nieuwe feuilletons die niet via tv, maar via Facebook vertoond zullen worden. Een intrigerend concept. De eerste, Aim High, is een action comedy, de eerste keer dat HOllywood en Facebook de handen ineen slaan. Een trailer van dit feuilleton kan je trouwens bij GigaOm bekijken. In de reeks wordt kwistig omgesprongen met flashbacks en verschillende tijdperken. Iets wat kan, omdat het on-demand bekijken van een aflevering ook mogelijk maakt dat je, wanneer je even de draad verliest, terugspoelt of naar een andere aflevering terugkijkt. De verhaallijn moet met andere woorden niet met de paplepel ingegeven worden, maar kan wat creativiteit toestaan. Voor dit feuilleton moet je trouwens ingelogd zijn op Facebook, om het te kunnen bekijken. En zoals gewoonlijk moet je ook in de VS wonen - maar voor dit verhaal is dat eigenlijk van minder belang, het gaat om het concept om feuilletons via Facebook te brengen - en in dit geval: ook vereisen dat men inlogt. Want wie ingelogd is, krijgt gepersonaliseerde versies van de reeks te zien. Daarbij wordt informatie uit het profiel van de gebruiker genomen, en ergens in de show verwerkt.
De andere reeks is een SF-feuilleton, Continuum. Daarbij moet je niet ingelogd zijn om het te kunnen bekijken. De maker van het feuilleton wil gewoon zien hoeveel buzz de reeks kan genereren, zodat de reeks ook naar tv gebracht kan worden.
Het opvallende aan deze twee experimenten, is het feit dat zij (momenteel) exclusief op Facebook gebracht worden. De gebruikservaring is om het zacht te zeggen niet echt ideaal, want Facebook is niet ontworpen om te dienen als videoplatform. Maar het heeft, althans voor de verdelers van de feuilletons, een groot voordeel: meetbaarheid. En natuurlijk ook dat er meteen een community gecreëerd kan worden rond de show. Maar wat primeert?
Als je het ons vraagt, dan zouden verdelers snel moeten afstappen van het principe, en terug moeten keren naar meer gebruiksvriendelijke omgevingen. In plaats van het internet aan te passen aan tv, zou tv aangepast moeten worden aan internet. Het kijkbuiskastje staat nu eenmaal nog altijd in onze huiskamer. Wil men meetbaarheid, advertenties die aangepast worden aan de gebruiker, dan moet dit, in het tijdperk van digitale tv, toch kunnen?
http://gigaom.com/video/facebook-web-originals/
http://www.facebook.com/ContinuumTV
https://www.facebook.com/AimHighSeries


WORDT FACEBOOK EEN TWEEDE INTERNET?
Facebook met eigen munt
Er zijn steeds meer tekenen die erop wijzen dat Facebook hard op weg is om het internet op te splitsen - een ommuurde wereld waarin Facebook de plak zwaait, en waar je alleen binnenkomt door in te loggen met je Facebook account. En de wereld daarbuiten. Haast elk artikel dat over een nieuwe tool van Facebook gaat, duidt op deze evolutie.
Neem nu dit: Facebook experimenteert met "Facebook credits for websites". Voorlopig een besloten experiment, waarbij websites betaling kunnen innen voor virtuele goederen (zoals toegang tot nieuws) via Facebook Credits. Die "munt" wordt nu al gebruikt voor alle Facebook spelletjes op het web, is ook een betalingsoptie voor Facebook apps, en is sinds verleden week ook een optie die ontwikkelaars van mobiele apps kunnen gebruiken.
Nu wordt deze betalingsoptie dus uitgebreid voor websites van derden, waar gebruikers kunnen inloggen met oAuth van Facebook. Momenteel een beperkt aantal sites, als experiment, maar als een voldoende aantal internauten gebruik maakt van deze optie, en de feedback van hun gebruikservaring positief is, zal het experiment uitgebreid worden.
Slim bekeken van Facebook, want in ruil voor het betaalgemak dat het de externe websites aanbiedt, zal het 30% commissie innen op al deze transacties... Maar anderzijds is het voor de externe sites wel een manier om zonder al te veel rompslomp microbetalingen te kunnen innen van de gebruiker.
http://www.insidefacebook.com/2011/10/21/facebook-credits-for-websites/
https://www.facebook.com/help/contact_us.php?id=204456519570236


FACEBOOK MET EEN EIGEN URL SCHEMA
fb://protocol opent pagina rechtstrees in app
In het vorige artikel hadden wij het over de verbrokkeling van het internet, waarbij Facebook een grote rol speelt. Maar ook Apple, met zijn apps speelt een belangrijke rol bij die verbrokkeling. We vallen, daarvoor onze excuses, in herhaling. Maar het gebruik van apps of speciale progjes is enkel te rechtvaardigen als het gaat om gewone functies, programma's die een taak uitoefenen. Content (zoals nieuws) moet niet in een app verpakt worden, want daardoor wordt het onmogelijk om te linken naar een artikel, of het te delen. Een van de sterkste eigenschappen van het internet, het linken naar informatie, wordt zo teniet gedaan.
Apple heeft trouwens een eigen manier om iOS apps te lanceren via een speciale URL wat dan een URL schema genoemd wordt. Daarmee kan een app geopend worden met bepaalde functies al geactiveerd, zoals meteen de bestemmeling invullen voor een nieuwe tekstboodschap, of een verkorte url inlassen voor een tweet in Tweetie. Dit heeft echter wel een nadeel: indien iemand deze link aanklikt, en hij heeft die bepaalde app niet, dan zal de url niet geladen kunnen worden, zelfs niet in de browser.
Apple heeft nu in samenwerking met Facebook een speciaal URL schema gemaakt, waardoor je een rechtstreekse link kan leggen naar een specifiek album in Facebook, of een bepaald gebruiksprofiel. Dit werd, met de laatste iOS update, nog uitgebreid: nu kan zo'n link ook rechtstreeks gelegd worden naar een officiële pagina van een merk, of een Places pagina, via het protocol fb://page/[PageID] of fb://place/[Place ID].
Wat het voor voordeel heeft om met dit protocol te werken? Dat de gebruiker sneller op de bewuste pagina terecht komt, en dus sneller een product kan Liken. Bakstenen winkels zouden ook van dit verkorte protocol gebruik kunnen maken, om dat in een QR code te steken. De gebruiker scant het symbool in, en wordt rechtstreeks naar de pagina van de handelaar gevoerd. Alleen... moet de de handelaar wel erop gokken dat de gebruiker een toestel met iOS aan boord heeft, en dat hij ook de Facebook app op zijn toestel heeft staan.
http://www.insidefacebook.com/2011/10/21/facebook-url-scheme-pages/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+InsideFacebook+%28Inside+Facebook%29


FACEBOOK GENERATIE VEREIST NIEUW SOORT FIREWALL
Niet meer alles of niets
Er was een tijd dat het voor de IT mensen op een bedrijf gemakkelijk was. Alle poorten moesten gesloten blijven, en slechts enkele protocollen waren toegelaten op het werk. Mail op je zakelijke account mocht, en surfen naar welbepaalde sites. En dat was niet alleen om ervoor te zorgen dat je productief was op het werk, en doorwerkte in plaats van lekker lui te surfen achter je computertje, maar ook om te vermijden dat belangrijke bedrijfsgegevens door onoplettendheid of met opzet doorgegeven worden aan derden.
Maar nu is dat allemaal niet zo eenvoudig meer. Er wordt via het internet samengewerkt aan projecten via Google Docs. Skype wordt gebruikt voor webconferenties. En de sociale netwerken spelen een belangrijker rol in de communicatie met verbruikers. De oude strategie, een brandmuurtje dat alle ongewenste verkeer tegenhoudt, kan niet meer toegepast worden. Het is tijd voor een nieuwe strategie.
Dat is wat, aldus een artikel bij Business Week, Palo Alto networks nu aanbiedt: een firewall die veel fijner afgesteld kan worden. Vroeger werd het binnenkomende verkeer (e-mail) gecontroleerd en gescand op virussen. Nu dreigen virussen echter langs alle kanten, bijvoorbeeld via een link op Facebook.  Daarom bepaalt de firewall van het bedrijf bijvoorbeeld dat men wel op Facebook naar status updates kan kijken, maar niet op links kan klikken of informatie kan delen. De bedrijven willen Facebook niet blokkeren, ze willen het gebruiken, maar dan wel een gecontroleerd gebruik.
Hoe de firewall exact werkt, lees je uitgebreid bij BusinessWeek.
http://www.businessweek.com/magazine/building-a-firewall-for-the-facebook-generation-10202011.html

Een reactie van Dries Mertens:
Dit was 2 jaar geleden hot news binnen de security wereld: Palo Alto was de vendor die er voor zorge dat alle andere firewall vendors applicatie control gingen doen:
2 jaar later is het toch wel anders:
Populairste vendor Checkpoint heeft ondertussen application control blade: http://www.checkpoint.com/products/application-control-software-blade/index.html
http://appwiki.checkpoint.com/appwikisdb/public.htm  voor list van apps
Juniper heeft appsecure: vb http://www.juniper.net/us/en/local/pdf/datasheets/1000327-en.pdf
En er zijn er nog meer …
Elke product heeft zijn voor en nadelen maar Palo Alto is al lang de koploper niet meer hierop ….
Just fyi...
Met vriendelijke groeten,
Dries Mertens | Security Consultant


GOOGLE DEGRADEERT + OPERATOR BIJ ZOEKOPDRACHTEN
Maatregel krijgt veel kritiek: stelt Google eigen diensten voorop?
Wanneer je aan het zoeken bent bij Google (of andere zoekmachines), dan zijn er bepaalde operatoren die je kan gebruiken om je zoekopdracht te verfijnen. Er zijn de Booleaanse operatoren + en -. Met + geef je aan dat een bepaald woord, in combinatie met een ander woord, in de zoekresultaten moet voorkomen. Met - sluit je andere woorden uit. En zoek je naar een exacte frase, dan gebruik je dubbele quotes rond de zin.
Zo was het, al zo lang als er zoekmachines zijn. En plots, in alle stilte, heeft Google de betekenis van + uitgehold. Voeg je nu een + toe aan je zoekopdracht, dan zal Google dat negeren. Probeer het zelf maar, en je zal de volgende melding krijgen: "De operator + is vervangen. Als u wilt zoeken naar een exact woord of exacte woordgroep, gebruikt u dubbele aanhalingstekens".
Deze maatregel, zonder boe of ba ingevoerd, zelfs zonder er een blogposting aan te wijden, kan op veel kritiek rekenen. Onder andere van Search Engine Land (1), dat meent dat Google deze maatregel enkel en alleen ingevoerd heeft omdat het in de problemen is gekomen met haar eigen "slimme" idee om het sociale netwerk Google+ te heten. Je kan niet zoeken op Google+, en je kan zelfs niet zoeken op nieuwsartikels die een "+1" gekregen hebben.
Danny Sullivan beschrijft het als volgt: "Stel dat mensen geleerd hebben dat een optelsom voorgesteld wordt door het + symbool. En 150 jaar later is er één fabrikant van rekenmachines die verklaard dat het + symbool vervangen wordt door het " symbool. Dat is wat Google nu gedaan heeft..."
Is dit de zet die de gebruiker terug in de armen van concurrerende zoekmachines zoals Bing zal drijven? Bij WebProNews (2) vind je enkele rake commentaren op Twitter, zoals "Google zet overal plustekens, en verwijdert het van de enige plaats waar het echt thuis hoort - als een zoekoperator".
http://searchengineland.com/google-sunsets-search-operator-98189
http://www.webpronews.com/googles-search-operator-is-no-more-2011-10
   

GOOGLE PLUS EN BLOGGER VERSTRENGELEN
Wordt verweving van diensten steeds problematischer?
Een sprookje. Jaren terug was er een softwaremaker, Microsoft. Die maakte een besturingssysteem, Windows. En na een tijdje had Microsoft door dat de toekomst lag op het internet, en dat de browser de poort naar dat internet was. Het maakte zelf dan de IE browser, concurrent voor het toen alom tegenwoordige Netscape. Het is een tactiek die Microsoft keer op keer toepaste: het zag wat anderen deden, waarvoor belangstelling bestond, en maakte zelf een gelijkaardig product. Wat, vanuit commercieel standpunt, natuurlijk niet verkeerd is. Verkeerd wordt het pas wanneer al die producten rechtstreeks in het OS verweven worden, zodat de concurrerende producten bijna niet aan de bak komen. Iets waartegen de EU, naar onze mening terecht, opgetreden is in het geval van verweving van OS en browser.
Nu brengen we het sprookje naar het internettijdperk. Er is een maker van een zoekmachine. En die breidt zijn netwerk altijd maar uit. Picasa als fotodienst. Blogger als blogdienst, om maar twee diensten te noemen. Voor beiden bestaan er tal van alternatieven, vaak beter - de reden waarom de mensen nog altijd Flickr verkiezen boven Picasa, en Wordpress boven Blogger. Maar nu is Google al die extra diensten aan het verweven in Google+. En dus wordt het weer het Microsoft verhaal van voor af aan.
Aanleiding voor deze opmerking is het feit dat je nu je Blogger profiel kan koppelen aan dat bij Google Plus. Daardoor zullen je sociale contacten jouw postings zien in hun Google zoekresultaten. Je moet daarvoor naar "Edit user profile" gaan in je Blogger dashboard. Wie zijn Blogger blog uitgeeft onder een pseudoniem, zit daar natuurlijk met een probleem. Maar, zo verzekert Google, wie de koppeling maakt, kan later nog altijd terug.
Maar deze integratie doet toch de vraag rijzen: worden postings bij (de eigen Google-dienst) Blogger nu niet voorgetrokken op postings bij Wordpress?
http://www.readwriteweb.com/archives/google_plus_will_integrate_with_blogger.php
http://googlesystem.blogspot.com/2011/10/blogger-to-integrate-with-google.html


ANONYMOUS RICHT PIJLEN TEGEN KINDERPORNO SITES
Acties van los-vaste groep blijven omstreden.
Het is moeilijk een houding te bepalen tegenover Anonymous, de los-vaste, maar in elk geval ongrijpbare groep hackers die naar eigen zeggen onrecht op internet bestrijden. De methoden die daarbij gebruikt worden zijn omstreden, de zijdelingse schade veroorzaakt aan onschuldige toeschouwers wordt gelaakt, en de achterliggende filosofie is voor velen iets te veel à la minute, te weinig doordacht.
Toch doen de jongens en meisjes van de groep af en toe dingen die je niet kàn afkeuren. Zoals de actie die deze week ondernopen werd tegen een ring van kinderpornosites. Het gaat om Lolita City, een kinderporno site die via een "darknet", Tor, draait. De account details van 1.589 gebruikers werden uit de database van de site gehaald, en gepubliceerd.
Bij Ars Technica vonden wij wat uitleg over wat zo'n "darknet" eigenlijk is. Tor is namelijk gebaseerd op een beveiligde netwerktechnologie die oorspronkelijk ontwikkeld was door de Amerikaanse Navy. Het verkeer wordt hierbij door een reeks vrijwillige servers geleid verspreid over het hele internet. Dat maakt het erg moelijk om te zien wat er bekeken wordt, of waar communicaties vandaan komen. Het Tor netwerk hosts ook een privé "dark" top level domein, .onion - dat uiteraard geen officieel TLD is.  De sites van dit domein zijn enkel zichtbaar voor Tor gebruikers, of voor wie een Tor gateway heeft.
Anonimiteit alom dus, en daarom wordt Tor gebruikt door al wie iets wil doen zonder gesurveilleerd of afgeluisterd te worden. Voor goede doeleinden (Tor werd intensief gebruikt tijdens de opstanden in Egypte) als voor kwade doeleinden (de kinderporno).
Een uitvoerige achtergrond over Tor, darknet, en de actie van Anonymous vind je bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/business/news/2011/10/anonymous-takes-down-darknet-child-porn-site-on-tor-network.ars
https://www.torproject.org/about/overview.html.en
http://youtu.be/aFuJp_zPIlU


TWITTER EXPERIMENTEERT MET UITKLAPBARE TIJDLIJN
Media worden in de lijn weergegeven
Hoe ze het doen is ons een raadsel, maar met alle extra tools die de laatste maanden bij Twitter toegevoegd werden, is de site van opzet nog altijd heel eenvoudig gebleven. Je tikt een boodschap, en je ziet ze verschijnen in je tijdlijn, tussen de boodschappen van de mensen die jij volgt. Media kan toegevoegd worden, maar alles bleef heel, heel simpel en laagdrempelig.
Nu experimenteert Twitter met een nieuwe manier om media (foto's en video) IN de tijdlijn te brengen.
Eigenlijk is wat dit experiment brengt, een kopie van wat de steengoede client voor Nokia telefoons, Gravitar, doet. Je klikt een tweet aan, en dan wordt die "geopend", met andere woorden: je krijgt, afhankelijk van de tweet, verschillende opties. Hoeveel mensen de het bericht reeds geretweet hebben, de conversatie waarvan deze tweet deel uitmaakt (dus niet alleen reply-to, maar ook alle andere berichten), verwante foto's en video's. Bij dit experiment zijn ook de buttons voor favoriet (het sterretje), reply (het piljtje) naar bovenaan rechts verhuisd, waar zich ook een button bevindt om de tijdlijn terug dicht te klappen.
Bij Crunchbase vind je een filmpje met een demo. Of en wanneer het experiment voor iedereen uitgerold zal worden, is nog niet geweten.
http://techcrunch.com/2011/10/25/twitter-is-testing-expandable-timeline/
http://thenextweb.com/2011/10/26/twitter-provides-more-context-for-tweets-on-your-timeline/


UNTHINK GAAT VAN START
Maar heeft een "anti-Facebook" kans op slagen?
Kritiek op Facebook is er volop. De sociale netwerksite heeft lak aan onze privacy, voert voortdurend veranderingen door waaraan we ons maar moeten blijven aanpassen en die niet allemaal even geslaagd zijn, enz. De start-up Unthink hoopt dat die ontevredenheid een gat in de markt is, en rengt een sociaal netwerk uit, "Unthink", dat het zelf de "Anti-Facebook" noemt.
Unthink wil naar eigen zeggen een sociale revolutie ontketenen; "sociale media moeten geëmancipeerd worden", "het buitengewone potentieel van de media moet bevrijd worden", zo heet het. Er wordt geschermd met beloften als zouden er geen problemen zijn met de privacy, dat er geen eindeloze nieuwe versies komen, en dat het profiel er niet gaat uitzien als een rommelmarkt vol schreeuwerige reclame. Bovendien belooft de site dat de gebruiker eigenaar blijft van alle data op de site.
Maar is dat voldoende om van Unthink een succes te maken? Uiteraard niet. Met alle klachten die iedereen heeft blijft alleman toch netjes  gebruik maken van Facebook, alsof er niets aan de hand is. En we weten allemaal dat Facebook losjes omspringt met onze gegevens. Dat het zelfs onze eigen gegevens beschouwt als een "fabrieksgeheim" van Facebook, werd onlangs nog bewezen in Ierland, toen een gebruiker bemerkte dat alle "pokes" en "unfriending" die hij zelf gewist had, toch door Facebook bewaard werd...
Maar probeer zelf de nieuwe site uit.
http://news.cnet.com/8301-1023_3-20125366-93/start-up-unthink-were-the-anti-facebook/
http://news.cnet.com/8301-1023_3-20123919-93/facebook-ireland-accused-of-creating-shadow-profiles-on-users-nonusers/
http://www.readwriteweb.com/enterprise/2011/10/should-facebook-be-worried-abo.php
http://www.unthink.com/


BINNENKORT STEMMEN VOOR SO YOU THINK YOU CAN DANCE VIA TWITTER?
In de VS kan het al - voor X Factor
Twitter is een uitstekende aanvulling op radio en tv. Via Twitter kan je commentaar geven op de programma's die je ziet, en in sommige gevallen zoals actualiteitenprogramma's en praatshows zelfs vragen stellen aan de gasten, mits je van de juiste #hashtag gebruik maakt. Steeds vaker vermelden programma's tijdens de uitzending dan ook hun hashtag.
Dit heeft trouwens nog een voor de programma's leuke bijwerking: de commentaren drijven de mensen, die het programma op dat moment niet volgen, toch naar radio en tv; zij zien immers dat het programma interessant of controversieel is, en willen ook volgen. Dat gebeurt mij persoonlijk met #terzaketv, met #pepi (peeters en pichal) op de radio, en vele andere programma's. Alleen voetbal, daar bedankt ik voor :)
Maar het blijkt dat in de VS de zangwedstrijd X Factor, waarvan ook in Vlaanderen een versie bestaat, het succes van Twitter wil verwerken in de resultaten. In de toekomst zou men namelijk via Twitter kunnen stemmen voor een bepaalde kandidaat. Je moet daarvoor een DM sturen naar de officiële Twitter account van de show @TheXFactorUSA - een gewone tweet naar die account telt niet. Daarin moet je gewoon het nummer zetten van de zanger die je het beste vindt.
Een mooi initiatief. Maar of het snel gevolgd wordt door andere landen, is nog de vraag. Hier in België bijvoorbeeld verdienen deze shows toch een aardig centje bij via deze sms-berichten. En een DM versturen via twitter is nog altijd gratis. Waarom de kip slachten die de gouden eieren legt?
http://www.webpronews.com/the-x-factor-voting-is-about-to-get-tweetier-2011-10


GOOGLE MAPS BIEDT NU OOK EEN BLIK IN WINKELS
Street View kijkta achter de gevel
In mei had Google deze nieuwe mogelijkheid al aangekondigd, namelijk dat Street View niet alleen beelden zou geven genomen vanop de openbare weg, maar ook in gebouwen zelf. Wat heel handig is bijvoorbeeld om een blik te krijgen in een shoppingcenter, om te zien hoe een restaurant er van binnen uitziet (is het "strak" of gewoon gezellig) of een kroeg (een "bruine" kroeg, of een lounge bar?).
Nu weet Venturebeat te vertellen dat de dienst officieel uitgerold wordt. Om beelden van jouw zaak online te krijgen, moet je wel via Google werken. Om te beginnen moet je een aanvraagformulier invullen, en als Google jouw aanvraag, wordt er een afspraak gemaakt met de fotografen van Google. De zoekgigant behoudt trouwens alle rechtenop de foto's.
Naar verluidt zou Google al voor duizenden bedrijven zulke 360° panoramische foto's gemaakt hebben. Die kunnen bekeken worden zowel op jouw Google Business pagina, als op Google Maps in Street View.
http://venturebeat.com/2011/10/26/google-maps-interior-view/


TANGO EERSTE VOIP DIENST OP MANGO
Waar blijft Skype?
Begrijpe wie begrijpen kan. Microsoft heeft onlangs maar liefst 8,5 miljard dollar neergeteld voor Skype, de populairste Voice over IP dienst. Maar toch zal de start-up Tango de eerste toepassing zijn voor videogesprekken die op de nieuwe versie van het Windows Phone OS, bijgenaamd Mango, zal draaien.
Mango, Tango, het zijn in elk geval mooie woordjes. Maar het is natuurlijk niet daarvoor dat Microsoft voor deze dienst gekozen heeft. De reden waarom Skype niet gekozen werd, is gewoon dat Microsoft deze dienst intens wil verweven in haar OS. En dat neemt tijd. Tango is een app, die bovenop Mango gezet wordt, en dat is snel uit te werken - snel maar niet eenvoudig, want een tool voor videogesprekken moet wel toegang hebben tot jouw camera, je microfoon, de speakerphone, plus jouw adresbookje. Hiervoor was dan ook nauwe samenwerking met Microsoft vereist.
Het mooie aan deze app is dat hij crossplatform is, dat wil zeggen dat een iPhone gebruiker een Android gebruiker kan bellen, die dan een Windows Phone gebruiker kan bellen. De technologie zou compatibel zijn met 450 mobiele toestellen, aldus Tango.
Meer over Mango, Tango bij Forbes en The Next Web.
http://tango.me/
http://thenextweb.com/microsoft/2011/10/26/tango-to-beat-skype-in-bringing-video-calls-to-windows-phone/
http://www.forbes.com/sites/elizabethwoyke/2011/10/25/tango-to-be-windows-phones-first-videocalling-service-leapfrogging-skype/


NIEUWE FIREFOX HEEFT BING ALS STANDAARD ZOEKER
Liefde tussen Firefox en Google over?
De standaard zoekmachine zijn in een browser is iets wat elke zoekmachine wel wil. Want de meeste internauten zijn te lui om die standaard zoeker te veranderen, en een groot aantal van hen is zich niet eens bewust van de zoekmachine die hij gebruikt. Daarom staat dan ook in de IE browser standaard Bing als zoekmachine (maar je kan het natuurlijk erg snel veranderen). En in Firefox staat Google als standaard zoekmachine.
Maar Firefox brengt nu in samenwerking met Microsoft een versie uit van haar browser, waarin Bing de standaard zoekmachine is zowel in het zoekvakje, als in de Awesome Bar - de adresbalk die omgetoverd werd tot duveltje-doe-al. Deze versie van Firefox zal uiteraard niet aangeboden worden als een gewone update, wie fan is van de Bing zoeker zal zelf om de download moeten gaan op de site van Firefox.
Toch is het een verstandige zet van Microsoft, een zet die het bedrijf allicht al veel langer had moeten nemen, want Firefox is, na IE, de tweede meest gebruikte browser. En anderzijds is het begrijpelijk dat Firefox niet langer zweert bij Google. Per slot van rekening is Google nu een beetje concurrent geworden van Firefox, vermits het zijn eigen browser, Chrome uitbrengt...
http://www.bing.com/community/site_blogs/b/search/archive/2011/10/26/bff.aspx
http://arstechnica.com/microsoft/news/2011/10/mozilla-and-microsoft-release-custom-firefox-with-bing.arsBlijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 

 
hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


HTC EXPLORER: BETAALBAAR
Iets minder hoge specs, maar wel een lagere prijs
HTC heeft verleden week een nieuwe smartphone voorgesteld: de HTC Explorer. Die richt zich tot een breder publiek, met een minder brede portemonnaie. Om aan die lage prijs te geraken, moest wel wat bespaard worden op sommige onderdelen. Een overzicht.
Het 3.2" scherm bijvoorbeeld is enkel HVGA. De camera is slechts 3 MP - alhoewel je daar een tijdje geleden voor in zwijm gevallen was. Maar dat zijn toegevingen die bewust gedaan zijn, om het toestel aan een lage prijs te kunnen aanbieden, en zo een publiek te kunnen bereiken dat niet zoveel centjes heeft, en toch het internet op zijn mobieltje hebben wil.
Nadruk werd dan ook gelegd op de sociale updates, die meteen op het scherm staan, zelfs in vergrendelde toestand. De camera is trouwens vanuit vergrendeling heel gemakkelijk te activeren. Maar om terug te komen op de sociale updates: die vind je in de People Widget, die je op jouw startscherm kan zetten. Alle updates worden in één lijstje vertoond.
Het toestel komt midden november in de winkels, en zal dan 179 euro inclusief BTW kosten.
http://www.whizpr.be/press/htc-introduceert-de-htc-explorer


ANDROID 4.0 ONDERSTEUNT USB GAME CONTROLLERS
Maak van je toestel een echte speelbak!
Het blijkt uit een artikel bij Engadget dat de nieuwe versie van het Android besturingssysteem, 4.0 alias Ice Cream Sandwich, gamepads ondersteunt die je via de USB poort aansluit op je Android toestel.
Wat het nog leuker maakt, is dat je ook een HDMI aansluiting hebt. Met andere woorden, je kan een extern gamepad aansluiten op bijvoorbeeld je Samsung Galaxy Nexus toestel, dat dan weer aan je tv hangen, en zo van jouw tablet een echte gaming console maken.
Een leuke aankondiging, maar de commentaren op het artikel zijn eerder skeptisch. Zal de batterij niet te snel plat gaan? (daarvoor bestaan toch stroomkabels en laders, niet?) En is de processor wel krachtig genoeg? (met wat nu in de Samsung Galaxy Nexus zit zou daar geen probleem mee mogen zijn), enz. Uiteraard zal een aparte gameconsole nog altijd dat tikkeltje beter zijn, maar het is toch mooi dat je deze extra mogelijkheid krijgt met je toestel...http://www.engadget.com/2011/10/24/ice-cream-sandwich-supports-usb-game-controllers-and-hdmi-turns/


WEIV: BEPAAL DE VISUELE AFBEELDING TIJDENS  EEN CONCERT
Wii Remote wordt de virtuele aansteker
Wanneer er een concert gegeven wordt, dan wordt vaak op de achtergrond een bewegende afbeelding getoond. Die is vooraf opgenomen, en dus op generlei wijze interactief.
Maar dat moet beter kunnen, dacht men bij de makers van de Weiv. Net zoals het live uitvoeren, het live beleven van een concert een spanning bevat die je niet bij een opgenomen stuk hebt, zo moet ook de afbeelding interactief worden.
Om dit te bewerkstelligen wordt gebruik gemaakt van Wii Remotes, en de tool werkt alleen voor wie een mac heeft met Snow Leopord aan boord. De Weiv heeft (althans in gratis versie) drie "scènes", een soort abstracte schilderij. Elke remote (max; 6) kan een deel van de afbeelding controleren - sporen trekken, de afbeelding draaien, enz. Er zijn momenteel 20 interactieve scènes beschikbaar, inbegrepen in de 200 dollar kostende betalende versie van het product.
Een knappe toepassing, of gewoon een gimmick, een veredelde manier om met je aansteker te zwaaien tijdens een concert? Wij twijfelen nog.
http://mashable.com/2011/10/24/weiv/


NOKIA STELT ZIJN EERSTE WINDOWS PHONE TOESTELLEN VOOR
Model voor de rijkere, en minder gevulde portemonnee.
Toen smartphone fabrikant Nokia een tijdje geleden aankondigde dat het smartphones zou gaan maken met het Windows Phone besturingssysteem aan boord, werd deze beslissing door tal van waarnemers niet echt begrepen. Waarom zou Nokia zijn eigen besturingssysteem (al wat verouderd, maar dat kan veranderen) opzij schuiven om met Windows in zee te gaan?
Nochtans was die zet niet zo verwonderlijk; andere smartphone fabrikanten, zoals Samsung en HTC, bieden immers ook toestellen aan van zowel Android, Windows OS, als hun "eigen" besturingssysteem. Pas dan wordt duidelijk welk verschil de fabrikant met zijn hardware kan maken.
Nu heeft Nokia dus daadwerkelijk zijn eerste toestellen voorgesteld met het Windows Phone OS aan boord. Er is een high-end toestel, de Lumia 800: een 1,4 GHz processor, HD video playback, 3,7 inch AMOLED gebogen scherm. Het toestel zal 420 euro kosten en ligt volgende maand in de winkel.
Er is ook een goedkoper toestel, de Lumia 710, die zich duidelijk richt tot de jongeren met zijn verwisselbare covers, waarbij je het behangpapier van je startscherm kan aanpassen. Dit toestel kost slechts 270 euro.
Beide toestellen bevatten Nokia Drive, een gps toepassing die turn-by-turn navigatie biedt. En geloof ons: wij hebben de gps al uitgetest bij de Nokia E7 waarmee wij momenteel rondlopen, en die is in-druk-wekkend! Een smartphone voor 270 euro, met zulke gps aan boord? Daarover moet je geen twee keer nadenken!
Meer over het toestel bij Telecoms.com (1), ReadWriteWeb (2). En zoals gewoonlijk zette Techmeme alle besprekingen op een rijtje (3)
http://www.telecoms.com/35559/first-windows-nokia-phones-unveiled/
http://www.readwriteweb.com/archives/nokia_ceo_stephen_elop_the_lumia_800_is_the_first.php
http://www.techmeme.com/111026/p10#a111026p10


BLACKBERRY PORSCHE DESIGN MAAKT INDRUK
Aparte vormgeving gecombineerd met kracht.
Trouwe lezers weten dat wij een zwak hebben voor smartphones - vooral wanneer zij een aparte design hebben, of speciale dingen te bieden hebben. En wanneer wij dus een persbericht ontvangen over een nieuw toestel van BlackBerry, dat een Porsche Design heeft, dan kunnen we aan de verleiding niet weerstaan om dit toestel even te bekijken.
En meteen waren we onder de indruk. Het toestel is een BlackBerry, maar ook weer niet. Niet echt afgerond, maar ook niet vierkant. De toetsen hebben datzelfde niet-vierkant, niet-rond gevoel. Ook stijlvol is het materiaal waarvan het toestel gemaakt is: roestvrij staal, met een achterkant van leder.
Uiteraard is zo'n toestel niet alleen uiterlijk. Onder de motorkap een 1,2 GHZ processors, de mogelijkheid om HD video op te nemen, geavanceerde sensoren die van pas komen in de nieuwe augmented reality apps. Aan boord ook 8 GB geheugen, via micro SD kaart uit te breiden tot 40 GB.
Qua OS is hier het BlackBerry 7 besturingssysteem te vinden, dat ook de nieuwe browser bevat die het surfen nog sneller moet maken. Het scherm reageert nog sneller op jouw aanraking, dankzij de Liquid Graphics technologie..
Over de prijs is nog niets geweten - maar allicht zal die eerder in de "Porsche-klasse" liggen. Het toestel zal in elk geval later dit jaar in de Porsche Design Stores verkrijgbaar zijn.
Meer infor en afbeeldingen bij BlackBerry.
http://ae.blackberry.com//devices/p9981/features.jsp
http://www.BlackBerry.com/sa/P9981smartphone 


 
hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** BASE CHECK lanceert Belgische antwoord op Groupon: een  mobiel applicatie met “city guides” voor de top 10 steden in Belgie. De app biedt dagelijks nieuwe urban content, met News, Checkpoints (coole adresjes), en exclusieve Deals op maat van jongeren.
http://www.basecheck.be

*** Polycom lanceert mobiele HD-video-oplossing voor Apple-, Motorola- en Samsung-tablets
Polycom® RealPresence™ Mobile brengt videovergaderen naar tablets en biedt ongeëvenaarde video- en spraakkwaliteit, veiligheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid
http://www.polycom.com/products/uc_infrastructure/realpresence_platform/index.html

*** Meer Android apps gedownload dan apps voor iOS, maar qua aantal downloads per gebruiker doet iOS het beter
http://www.appleinsider.com/articles/11/10/24/android_tops_ios_in_total_mobile_apps_downloaded_still_trails_per_user.html
http://www.businessinsider.com/android-apple-mobile-downloads-2011-10?op=1

*** Amplexor steunt zoektocht naar jonge Belgische schaakgrootmeester
Amplexor wierf de voorbije 4 maanden zelf 15 ‘jonge’ werknemers aan
http://www.amplexor.com


*** Symantec heeft zijn maandelijkse Intelligence Report gepubliceerd. De voornaamste nieuwigheid deze maand is dat spammers eigen, publiek toegankelijke websites hebben gebouwd om de internetadressen van hun kwaadaardige websites in te korten (zogenaamde 'url shorteners'). Die verkorte internetadressen, waarbij je niet kunt zien naar welke sites ze leiden, gebruiken ze vervolgens in hun spammails.
http://www.symanteccloud.com/en/gb/globalthreats/overview/r_mli_reports?om_ext_cid=biz_socmed_twitter_facebook_marketwire_linkedin_2011Oct_EMEA_BeLux_intelligencereportoct2012

*** Digitale kluis en elektronische handtekening voor de beveiliging van KMO's documenten
http://prs.belgamediasupport.be/shorturl/16263

*** Mobistar lanceert als eerste Belgische mobiele operator deze uiterst innovatieve en gratis Voice Mail-dienst. Dankzij Visual Voice Mail kunnen Mobistar-klanten hun voicemailberichten op een geheel nieuwe manier beluisteren en beheren. Tegen mid-november wordt Visual Voice Mail automatisch en gratis geactiveerd voor alle Mobistar-klanten met een iPhone.
http://prs.belgamediasupport.be/shorturl/16245
muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetDAVE GREENING - SHE WILL FIND ME

[Akoestisch] Romantische ziel als we zijn, hebben we deze tag uitgekozen om eens bij Soundcloud te gaan zoeken naar artiesten die ons kunnen bekoren. Om te beginnen deze Dave Greening. Akoestisch pianospel, vol passie, soms trager en triest, soms krachtig, dan weer dromerig. Mooi. Van hem vind je op zijn eigen pagina nog veel meer akoestische stukken.
http://soundcloud.com/dgreening
http://soundcloud.com/dgreening/dave-greening-she-will-find-me


IAN MATHESON - QUIETUDE BONITA
[akoestisch] Simpele piano, een song die voortkabbelt, en dan soms in mineur gaat om dan weer een sprankje hoop weer te geven. Het leuke aan het beluisteren van songs via SOundcloud is dat je ook de commentaren lezen kan van andere muziekliefhebbers. Doen dus.
Van de man kan je no g meer muziek beluisteren op Soundcloud, waarvan het "Autumn in Glasgow" zo delicaat en teder is...
http://soundcloud.com/ianmatheson
http://soundcloud.com/ianmatheson/quietude-bonita


DESTA - STRONG
[akoestisch] Nog wat delicate muziek, deze keer een gitaar en mannenstem. De in Bangkok geboren Engels-Eritrese singer/songwriter Desta heeft heel wat internationale invloden. Deze song kan je ook gratis downloaden.
http://soundcloud.com/laidback/desta-strong
http://www.destahaile.com


THE CELTURION - ACROSS THE RIDGE BLUES
[blues] Simpele gitaar, wat mondharmonica, muziek die ik als "discreet" zou omschrijven, ingetogen. Maar mooi. Op de pagina van The Celturion op Soundcloud kan je nog meer muziek vinden, ook om te downloaden.
http://soundcloud.com/the-celturian
http://soundcloud.com/the-celturian/across-the-ridge-blues


VRIJDAG HOORSPELDAG: 'T ZWART GAT (DE BREKERS)
Nog een aflevering uit deze heerlijke reeks vol ouderwetse humor, gebracht door de prachtige stemmen van Piet Römer en Johny Kraaykamp (naast vele andere even prachtige acteurs uiteraard.
De plot van deze aflevering: Peek en Fokke zien de toegang tot hun favoriete kroeg versperd door dozen: Toon de kastelein maakt orde in zijn kelder. Door een oude krant wordt Peek herinnerd aan een buit die hij ergens verstopt had. Maar waar? ...http://hoorspel.wordpress.com/2011/10/26/de-brekers-11-t-zwart-gat/
Netties werkt samen met:

verkenner bannerHet gras mag er groener uitzien aan de andere kant van de heuvel, maar het moet ook nog gemaaid worden.
-anoniem-
 
oor logo
De nieuwe oogstKINDLE CLOUD READER
Een handige webdienst: hiermee kan je, vanuit je Google Chrome browser, of je Safari browser, boeken lezen van Amazon in je browser. uiteraard moet je de boeken wel aangekocht hebben bij Amazon, maar de tool maakt het wel mogelijk om de boeken (verder) te lezen, ook vanop een niet-Kindle toestel.
[Taal: ENG ]
https://read.amazon.com/about


TIMEKIWI: EEN OVERZICHT VAN JE SOCIALE SITES

Ach, er zijn zoveel sociale netwerken waar je tegenwoordig een account hebt, en dan zijn er nog de fotosites, en heb je nog een blog ook. Om een overzicht te krijgen van al die sites, moet je echt van hot naar her springen. Maar deze site kan helpen: hij verzamelt alle feeds van de diensten waarop je ingetekend hebt, en stelt die voor in een tijdlijn. Daarop komt voor elke posting je deed te staan op welke datum, tijd je die deed, en op welk netwerk.
[Taal: ENG]
http://timekiwi.com/


BOOKDAILY: EVEN PROEFLEZEN
Het zal je wellicht ook al gebeurd zijn - je koopt een boek, maar halverwege het eerste hoofdstuk besef je dat de stijl jou niet bekoren kan. Deze site kan helpen: je kan hier het eerste hoofdstuk lezen van meer dan 80.000 boeken, zodat je kan beslissen of het de moeite waard is. Je kan ook besprekingen van het boek lezen, en vindt er bijkomende informatie over de auteur.
[Taal: ENG]
http://www.bookdaily.com/


FILELAB WEBAPP: MULTIMEDIA ONLINE BEWERKEN

Handig: op deze website kan je je multimedia bestanden online bewerken, zonder zelf enige software te moeten hebben. Je kan video's splitsen, uitknippen, draaien, effecten toevoegen, teksten, om dan het resultaat te bewaren. Audio kan je trimmen, filters toepassen.
[Taal: ENG]
https://www.filelab.com/


5 APPS OM INTERACTIEVE BOEKEN TE MAKEN
Ben jij een auteur, of wil je creatief met teksten omgaan? In dit artikel vind je 5 apps waarmee je interactieve boeken en ePubs kan maken op je iPad. Aan de slag maar!
[Taal: ENG]
http://www.technologybitsbytesnibbles.info/archives/6011


ENKELE VOORBEELDEN VAN ANIMATE.CSS
Dat je met CSS of Cascading Style Sheets veel kan doen, wist je wellicht al. Op deze website vind je voorbeelden van wat je met CSS kan doen op vlak van animaties. Alle voorbeelden mag je bovendien gebruiken - als dat niet mooi is!
[Taal: ENG]
http://daneden.me/animate/#cta


10 IDEETJES VOOR BYOD EN BYOT
Nieuwe woordjes leren: BYOD (bring your own device) en BYOT (bring your own technology) kunnen ook toegepast worden in het klaslokaal, en dan krijgen we nog een nieuw woordje: m-learning. Vragen laten beantwoorden per sms, ideetjes met elkaar delen: in dit artikel worden verschillende tools aangereikt die onderwijzers kunnen inspireren.
[Taal: ENG]
http://gettingsmart.com/news/2011/10/10-unique-lesson-ideas-for-byod-and-byot/


NOGENO: EEN FANPAGINA MAKEN
Heb je een band of ben je artiest? Dan kan je hier niet alleen een mooie pagina maken voor je band, maar ook muziek streamen voor je fans. Je kan de pagina ook linken aan je Bandcamp of MySpace profiel. Een filmpje vertelt je hoe de site werkt, en het ziet er echt indrukwekkend (en super simpel!) uit.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/nogeno-page-for-your-band


MPLAYER: STREAM POPULAIRE SONGS
Met deze webdienst kan je een link leggen met je Facebook, en dan muziek streamen die momenteel populair is. Je kan luisteren naar songs uit de top 40 lijsten uit VK en US. En natuurlijk kan je ook songs aankopen vanuit deze lijst.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/mplayer-currently-popular-songs/
http://www.mplayr.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CHOCOLATE-MOOSE
webshops met speelgoed bestaan er wel meer, maar deze site heeft twee punten die haar toch wel interessant maken. Om te beginnen zijn er meer dan 20.000 verschillende artikelen van verschillende fabrikanten, zodat je een uitgebreid assortiment hebt om te kiezen. En verder is er een handige tool die je helpt om het juiste cadeau voor jouw spruit te vinden. Je kan hierbij de leeftijd en het geslacht van je kind insellen, maar ook bepalen wat voor type het is: een grote natuur & dierenvriend, een mega puzzelfanaat, een vrolijke waterrat, enz.
[Taal: NL]
http://www.chocolate-moose.eu


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LUXUSGIFTS

Een site om cadeautjes te kopen. Daarvan bestaan er wel meer, maar het speciale hier is dat je met een groepje kan samenleggen voor een gepersonaliseerde geschenkbon bij een plaatselijke kwaliteitshandelaar. Je kan kiezen tussen wijnen & champagnes, high end elektronica, juwelen & horloges, exclusieve reizen, business accessoires, design & interieur. (Bron: Marijke)
[Taal: NL]
http://www.luxusgifts.be/nl/Home.aspx


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MOOTZ
Een alternatieve nieuwssite; berichten worden er gebracht in verschillende categoriën, zoals sport, binnenland, buitenland, economie, cultureel. En debat.
Alleen: veel uitleg krijg je niet bij de site. Wat is de bedoeling van de debatten? Wie brengt het nieuws aan? Het enige wat wij konden vinden over de makers van de site, is dat er een uitgever achter zit (Mootz BV) en dat er een redactie is die werkt met een redactiestatuut. Spijtig voor dit gebrek aan achtergrond, want voor de rest is de site echt goed, en zit boordevol nieuws. Het idee om een debat te creëren is trouwens ook wel goed.
[Taal: NL]
http://mootz.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DRAW A STICKMAN
Wat een heerlijke multimedia en interactiviteit op deze pagina. Je moet gewoon een "stickman" tekenen, zo'n simpel figuurtje. En dan begint het - het manneke gaat lopen, komt een doos tegen, en dan moet je hem een sleutel tekenen. En vervolgens een ballon. En als je het niet goed doet, dan staat je wat te wachten! Prachtig getekend, indrukwekkend van technologie. (Bron: Walkingmen.com)
[Taal: ENG]
http://www.drawastickman.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: HALLOWEEN POMPOENEN
Het is dit weekend Halloween, en dan denken we natuurlijk aan griezelen en... pompoenen. Gewoonlijk worden die heel simpel uitgesneden, maar er zijn mensen die bij dat snijwerk heel kunstig tewerk gaan. Hun werk kan je hier bekijken.
[taal: ENG]
http://www.flixya.com/blog/3882413/Great-pumpkin-craving-art


VRIJDAG MULTIMEDIA: TERRAGALLERIA
Deze fotograaf heeft verschillende steden bezocht, en daar zijn fotografisch verslag van online gezet. Ook België bezocht hij, en dan met name Brussel, Doornik, en Brugge. De foto's kan je hier bekijken.
[Taal: ENG]
http://www.terragalleria.com/europe/belgium/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
sites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Live vanuit iStrategy 2011 - Amsterdam... it's about engagement!
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/1881


 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Claims tegen RIM om BlackBerry-storing
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2997061/2011/10/27/Claims-tegen-RIM-om-BlackBerry-storing.dhtml
- Nieuwe album Coldplay niet op Spotify
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Tablet computer onder de 150 euro
Voor wie een tablet computer wil, maar voor wie een iPad of Galaxy Tab te duur is, is de Yarvik TAB250 een leuk alternatief.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29790
- Bestanden downloaden en uitwisselen met eMule Plus
eMule Plus is een verbeterde en mooiere versie van het bekende P2P bestandsuitwisselingsprogramma eMule. Evenals eMule is eMule Plus gratis software.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29789


  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- iPhone-hoesjes met Swarovski kristallen
Swarovski kristallen vinden nu ook hun weg naar hoesjes voor de iPhone of iPad. Onder de naam White Diamonds tref je ze aan bij het merk Hama.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6208
- Draadloze dual-band thuisrouter haalt 900Mbps
De snelheid van de N900 Wireless Dual Band Gigabit Router is aanzienlijk toegenomen: tot 900 megabits per seconde. Ook zijn bereik is verbeterd. 
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6189


 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Prophets: een goeroe om op Facebook promo te maken voor Mobistar
http://www.digimedia.be/News/nl/10439/prophets-een-goeroe-om-op-facebook-promo-te-maken-voor-mobistar.html
- Nintendo toont de weg naar 3D
http://www.digimedia.be/News/nl/10423/nintendo-toont-de-weg-naar-3d.htmlcomputertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Symantec: spammers maken eigen URL verkorters
http://computertaal.info/2011/10/27/symantec-spammers-maken-eigen-url-verkorters/
- HTC Evo 3D – een 3D ervaring zonder de bril
http://computertaal.info/2011/10/27/htc-evo-3d-%e2%80%93-een-3d-ervaring-zonder-de-bril/
- De hoeveelste op de wereld ben jij?
http://computertaal.info/2011/10/27/de-hoeveelste-op-de-wereld-ben-jij/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Onderzoekers ontwikkelen rekbare transistors
http://tweakers.net/nieuws/77680/onderzoekers-ontwikkelen-rekbare-transistors.html
- Telenet kneep jarenlang een groot deel torrentverkeer af
http://tweakers.net/nieuws/77679/telenet-kneep-jarenlang-een-groot-deel-torrentverkeer-af.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Zorgsector niet klaar voor mondige digitale patiënt
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/10/27/zorgsector-niet-klaar-voor-mondige-digitale-patient/article-1195124636715.htm
- Oud Linux virus bijt Mac OS X
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/10/27/oud-linux-virus-bijt-mac-os-x/article-1195124653496.htm
*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Video: iOS 5 security: makkelijk te hacken?
http://www.themobilerevolution.be/2011/10/video-ios-5-security-makkelijk-te-hacken/
- Spotify en soortgenoten weldra in België, ook mobiel
http://www.themobilerevolution.be/2011/10/spotify-en-soortgenoten-weldra-in-belgie-ook-mobiel/ 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

ZWARTE GORDEL IN GMAIL: FILTEREN VIA APARTE MAILADRESSEN
Je wist het misschien niet, maar je hebt meer dan 1 mailadres ter beschikking op Gmail. Je kan achter jouw gewone mailadres (hulppedepup@gmail.com) een plusteken zetten, en dan gelijk welke reeks letters/cijfers, en al die mail zal nog altijd bij jou toekomen. Bijvoorbeeld: je schrijft je in op een nieuwsbrief, en dat doe je dan op het adres huppeldepup+nieuwsbrief@gmail.com. Zo weet je ook wanneer deze nieuwsbrief jouw dres aan anderen doorgegeven heft. En bovendien kan je, bij het aanmaken van een filter in je Gmail, ook filteren op zulke speciale mailadressen.
http://mail.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=12096ZWARTE GORDEL IN GMAIL: WELKE BOODSCHAPPEN ZIJN AAN JOU PERSOONLIJK GERICHT?

Vaak worden mails verstuurd naar een reeks bestemmelingen, waarvan jij er maar eentje bent; zo'n mail is dan ook minder persoonlijk voor jou bedoeld. Het kan handig zijn om dit onderscheid te laten aangeven in jouw binnenkomende mail, via de "personal level indicators". een > symbool betekent dat de mail naar jou en ook anderen verstuurd werd. Een dubbele pijl >> betekent dat de mail enkel aan jou verzonden werd.
Deze optie activeer je via Instellingen / Show indicators, of door onderstaande link aan te klikken.
https://mail.google.com/mail/?shva=1#settings


ZWARTE GORDEL IN GMAIL: VERSCHILLENDE BIJLAGEN

Wil je verschillende bestanden uit dezelfde map versturen als bijlage bij een mail, dan moet je gewoon de CTRL-toets ingedrukt houden (Cmd op de Mac), en klik je op elk bestand dat je wil bijvoegen. Wil je een opeenvolgende reeks bestanden toevoegen, dan klik je eerst op het eerste, dan op het laatste bestand van de reeks, terwijl je de Shift-toets ingedrukt houdt. Via een balkje kan je de upload van elk bestand volgen.
http://mail.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=114590


ZWARTE GORDEL IN GMAIL:EOM
Soms wil je echt maar een heel korte boodschap schrijven. En is het onderwerp van de mail eigenlijk al voldoend ("kom je straks")?
Schrijf je echter zo'n mail, dan krijg je een melding dat je een mail verstuurt zonder body, en moet je dit alarm wegklikken. Wil je dit voorkomen, dan kan dit heel simpel: zet gewoon achter de lijn van het onderwerp de afkorting EOM  of (EOM), en Gmail zal je boodschap zonder morren versturen.
http://www.google.com/mail/help/tips.html#black


ZWARTE GORDEL IN GMAIL: HERHALENDE TEKSTEN
Betrap je jezelf erop dat je vaak dezelfde tekst moet intikken in je mails? Dan kan je in Labs de optie "Canned Responses" aanvinken. Daarmee creëer je als het ware een sjabloon. Schrijf een mail één maal, en sla die op; daarna kan je die telkenmale terug oproepen. Je kan zelfs filters instellen zodat die automatisch met een ingeblikt antwoord een bepaalde mail beantwoorden.
https://mail.google.com/mail/?ui=2&fs=1&view=pu&st=labs
http://www.google.com/mail/help/tips.html#black

shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...DE BESTE GRATIS TOOLS: ERASER
Windows all - 8,8 MB - freeware
Met deze tool kan je bestanden definitief wissen, zodat ze door geen enkele andere tool terug opgevist kunnen worden. Maar je weet dus wel wat dat betekent: ben je zeker? ja/neen
http://www.chip.de/downloads/Eraser_12994923.html
http://eraser.heidi.ie/


DE BESTE GRATIS TOOLS: WISE DISK CLEANER

Windows all - 2,2 MB - freeware
Je harde schijf opruimen is iets wat je, hoeveel ruimte je ook hebt, toch regelmatig moet doen. Al is het maar om alles efficiënter te schikken, en verweesde bestanden te verwijderen, die je systeem kunnen vertragen. De basisversie is gratis - mits betaling krijg je enkele extra mogelijkheden.
http://www.chip.de/downloads/Wise-Disk-Cleaner_43118316.html
http://www.wisecleaner.com/


BLUESTACKS: ANDROID APPS OP JE PC
Windows - freeware
Vind je de apps voor Android wel leuk, maar heb je zo geen toestel? Of misschien vind je een van die Android apps voor je smartphone heel knap, en zou je daar ook graag een versie van op jouw pc hebben staan? Dat kan, met dit programma; je moet je computer daarvoor niet herstarten, je kan gewoon wisselen tussen Android en Windows. Je kan programma's downloaden vanuit je browser, of vanuit je smartphone naar BlueStacks sturen via Could Connect - een mobiele app in de Android Market.
http://www.intowindows.com/run-android-apps-on-pc/


DE BESTE GRATIS TOOLS TAPINRADIO

Windwos all - 8,4 MB - freeware
Met deze gratis tool kan je duizenden webradio's beluisteren, en als je wil zelf opnemen. Licht, gemakkelijk te bedienen, en dan ook nog zonder reclame.
http://www.raimersoft.com/tapinradio.aspx
http://www.chip.de/downloads/TapinRadio_45395608.html


DE BESTE GRATIS TOOLS: SPLAYER
Windows all - 7,9 MB - freeware
Een player voor muziek en video, die heel eenvoudig is, en toch de meeste soorten muziek- en filmbestanden kan afspelen. De player is bovendien erg compact (amper 7,9 MB). Handig is ook dat je de zwarte balken bij video kan verwijderen; helderheid en contrast van het  beeld kan je ook aanpassen.
http://splayer.org/index.en.html
http://www.chip.de/downloads/SPlayer_43618352.html


DE BESTE GRATIS TOOLS: WIRELESSNETVIEW
Windwos all - 46,1 KB - freeware
Een handige tool die je vertelt welke draadloze netwerken in je buurt actief zijn. Je moet daarvoor de tool niet eens installeren, en hij kan probleemloos op de achtergrond lopen. Uiteraard moet er wel een WLAN adapter op je pc aangesloten zijn.
http://www.nirsoft.net/
http://www.chip.de/downloads/WirelessNetView_31231170.html


DE BESTE GRATIS TOOLS: RENAME MASTER
Windows all - 1,0 MB - freeware
Orde op je pc houden is niet altijd eenvoudig. Wie vaak iets downloadt, of een digitale camera bezit, zal het beamen dat de bestanden vaak nietszeggende namen hebben, zodat het haast onmogelijk wordt om alleen aan de naam iets te herkennen. Deze tool moet helpen.
http://www.joejoesoft.com/
http://www.chip.de/downloads/Rename-Master_32416160.html


DE BESTE GRATIS TOOLS: CYBERDUCK

Windows all - 12,9 MB - freeware
Een handig FTP-programma; je kan verbinding leggen met FTP, SFTP, WebDAV, Amazon S3, Google Storage, Windows Azure, Rackspace Cloud bestanden, en Google Docs. Je kan bestanden met je favoriete editor bewerken, content in de cloud verdelen, enz.
http://cyberduck.ch/
http://www.chip.de/downloads/Cyberduck-fuer-Win_46194710.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: SO YOU THINK YOU CAN CANCE
Android / iOS
Een app, gemaakt door Tapptic in samenwerking met VMMA, om wat extra functies van de populaire danswedstrijd te bekijken. Je kan live stemmen op jouw favoriete dansers, en blijft op de hoogte van het laatste nieuws rond de show. En gaat op de tv het reclameblok van start, dan kan je op de app gewoon verder blijven kijken in de coulissen.
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00088366
http://vtm.be/sytycd-2011


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS
iPone
TomTom heeft een nieuwe app uit voor de iPhone en iPad. Door aanpassing van de resolutie van de app, is die nu dus ook voor het grotere scherm, dat van de iPad, te bekijken.
Prijs: € 59,99 voor de versie met kaarten van de Benelux.
http://itunes.apple.com/be/app/tomtom-west-europa/id326075062?mt=8 


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 
 

Het laatste woord.... 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
Een klassieker is een boek dat iedereen gelezen wil hebben, maar niemand wenst te lezen.
-anoniem-