netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
13/10/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 721 van 81/10/2011Gegroet lezer,


Dit voorwoord kunnen wij niet anders beginnen dan met het artikel, dat wij schreven naar aanleiding van het overlijden van Steve Jobs.

Bij het overlijden van Steve Jobs
Breng het enige eerbetoon dat mogelijk is: een donorcodicil

Wellicht zal jij donderdagochtend ook gewekt zijn met het bericht dat Steve Jobs overleden is. Iedereen wist wel dat Jobs zwaar ziek was, maar dat het einde zo snel zou volgen, daaraan hadden de meesten zich niet verwacht.
Het bericht heeft velen getroffen. Een krachtige, charismatische figuur, een man met stijl. De vele reacties op het web, bijeengesprokkeld door TechMeme (1), liegen er niet om: Mark Zuckerberg, Steve Ballmer, alle blogs, groot en klein, brachten een eerbetoon aan Jobs. Een overzicht van het leven van Jobs vind je zoals altijd bij Wikipedia (2).
Ook mij heeft het bericht getroffen. Trouwe lezers weten dat wij de kritiek op Apple niet sparen, maar dit is eerder kritiek om de hype rond de producten te doorprikken. Van de man zelf zal je ons niet vaak iets kwaad hebben horen vertellen. Integendeel: wij hebben altijd gezegd dat Jobs een man is die een ongelooflijk marketinginzicht heeft, en gevoel voor stijl.
Maar het bericht heeft ons ook persoonlijk getroffen, mij althans. Enerzijds omdat Steve Jobs op exact dezelfde dag geboren is als ik, en  ik het toch even koud kreeg toen ik die datum las. Stof om nadenken... Anderzijds omdat Steve, net als mijn partner, een levertransplantatie ondergaan heeft. Waar de transplantatie mijn partner een nieuw leven geschonken heeft, kon zij bij Jobs de ziekte niet doen keren. Maar het heeft hem wel enkele jaren extra gegeven.
Daarom, in plaats van bloemen te gaan leggen bij de Apple-winkels, of om post-it briefjes aan de winkels te gaan hangen, mijn suggestie om het enige eerbetoon te brengen aan Steve Jobs dat je kan doen: teken een donorcodicil. Maak aan je familie duidelijk dat jij, wanneer jij overlijdt, je organen wegschenkt voor transplantatie, om iemand anders een nieuw leven te geven. Een gebaar dat nodig is - de wet op orgaandonatie is immers veranderd, zodat men niet automatisch meer geacht wordt te doneren. Nu wordt aan de familie gevraagd of zij akkoord is met een donatie. En vaak zegt de familie neen, uit een misplaatst respect voor de overledene. Neem die twijfel weg, leg je wens voor donatie vast in een document, en stel je familie op de hoogte van jouw beslissing.
Meer over orgaandonatie bij Beldonor, waar je ook de nodige formulieren kan downloaden (3)
http://www.techmeme.com/111005/p59#a111005p59
http://en.wikipedia.org/wiki/Steve_jobs
http://www.health.belgium.be/eportal/Myhealth/socialissues/Organs/index.htm

Hilde

Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
verkenner
          banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.


IS DE APP-ECONOMIE NEFAST VOOR UITGEVERS?
En zullen zij binnenkort afstappen van de apps, om terug de browser te omhelzen?
Bij GigaOm vonden wij een artikel over de app-economie, dat ongeveer onze mening hierover ook weergeeft - maar het natuurlijk beter uitdrukt in woorden dan wij het zouden kunnen doen. Het gaat over de app-economie en uitgevers, en de trend om nieuws in een app te verpakken voor specifieke toestellen, liever dan gewoon via de browser aan te bieden.  De auteur, Yaron Galai, is van mening dat deze trend slechts tijdelijk is, en dat de uitgevers op hun stappen terug zullen komen.
Daarvoor zijn verschillende redenen. Om te beginnen is de gefragmenteerde app wereld een zware belasting voor de ontwikkelaars, waar het eigenlijk niet nodig is. Het web heeft gestandaardiseerde toegang tot informatie via de browser, ongeacht het besturingssysteem of het merk van browser. Ontwikkelaars moeten hun code niet telkens opnieuw herschrijven om compatibel te zijn met Mac, PC of Unix toestellen. Gewoon één keer publiceren op het web, en de informatie is toegankelijk voor allen. Dat was een ideale wereld, die nu gefragmenteerd werd door al die apps. Terwijl, zo voegen wij eraan toe, een app die een specifieke taak doet, zoals een softwareprogramma op jouw pc (systeemtools, rekenbladen, tekstverwerker...) wel degelijk zijn nut heeft, is een app die enkel informatie verpakt de verkeerde benadering. Het betekent een enorme belasting voor de uitgever, die nu verschillende apps voor verschillende OS en toestellen moeten ondersteunen en bij elke update van het OS ook een update van de app moeten uitbrengen. Terwijl publiceren op het web, in de browser, zoveel eenvoudiger is.
Een tweede argument is dat de ROI van een app voor de meeste websites niet duidelijk is. ROI of return on investment is namelijk wat telt in een economie: je stopt geld in iets, om het te laten opbrengen. Een app is een mooie manier, zo zegt Galai, voor een ontwikkelaar om functies te creëren die niet mogelijk zijn op een webpagina (tenzij je Flash gebruikt, en dat is wat de laatste tijd zo onder vuur ligt). Games zijn hiervan een perfect voorbeeld. Voor een uitgever, van wie woorden en afbeeldingen eigenlijk het core-product is, is het niet duidelijk wat een app voor extra's kan toevoegen. Je kan natuurlijk toeters en bellen toevoegen, maar zijn die echt een meerwaarde voor de informatie, of worden zij enkel gemaakt "omdat het kan", als een showcase van het kunnen van de ontwikkelaar?
Opvallend is dat Galai stelt dat de nuttigste tool om content mobiel te lezen, eigenlijk Instapaper is. dat is een propere presentatie van tekst, met mooi verzorgde lettertypes. Nadeel is dat je bij Instapaper geen video kan kijken, en dat je niet offline kan lezen. Maar dat is iets wat door HTML5 opgelost zal worden.
Een derde argument: je kan niet (of niet gemakkelijk) linken vanuit een app. Stel: je leest een artikel op je iPad app voor De Standaard. Je vind het interessant en wil ernaar linken op Twitter. Dat kan dus niet. Je kan niet linken naar content in apps. Je kan natuurlijk wel gaan linken naar datzelfde artikel wanneer je het op de website van De Standaard opzoekt. Maar is dat niet al te gortig?
En tot slot het laatste argument: uitgevers worden gegijzeld op het platform van iemand anders. Niemand is eigenaar van "het web", en dus kan niemand regels opleggen, prijsafspraken vastleggen, dingen censureren. Maar bij een app is het de eigenaar van de App winkel waarin jij jouw app aanbiedt, die de regels bepaalt. Apple met zijn 30% commissie op alle edities van de uitgevers is een voorbeeld daarvan.
Galai raadt de uitgevers tot slot wel aan om een simpel app te maken, om in de verschillende appstores aanwezig te zijn, als marketing tool. Als een bookmark om de website van de uitgever op te roepen op het scherm.
Een artikel dat wij alleen maar kunnen onderschrijven. En waarvan wij heel blij zijn dat het geschreven werd, want soms voelen wij ons met onze bedenkingen bij de hele app-economie heel alleen, wordt ons soms zelfs een anti-Apple houding verweten...
http://gigaom.com/mobile/is-the-app-economy-killing-online-publishers/


DE NAWEEËN VAN FACEBOOK'S VERNIEUWINGEN
Gebruikers woedend op Spotify. En worden al die opties niet teveel voor de gewone gebruiker?
Verleden week kondigde Facebook verschillende vernieuwingen aan, waarvan de belangrijkste de Timeline zijn (jouw hele leven, dat je retroactief kan invullen), en de ticker (een verzamelpunt van allerlei dingen die je op het web doet, en waarvan via Facebook knoppen melding gemaakt wordt op jouw Facebook account). De "like" knoppen zouden ook aangepast worden, zodat er ook versies zouden komen "heb ik gelezen", "heb ik beluisterd", "wil ik kopen", enz.
Een van de webdiensten die meteen voluit voor die integratie met de Facebook ticker ging, was Spotify; de streaming muziekdienst ging zelfs zover om voor nieuwe gebruikers het inloggen via een Facebook account verplicht te maken. Welnu, als experiment om te zien hoe de gebruikers hierop zouden reageren kan het tellen: de internaut moet niets hebben van die verplichte koppeling. Er kwam meteen heel wat protest, waarop de CEO van Spotify, Daniel Ek, zich haastte om te zeggen dat die koppeling enkel gedaan was om de drempel voor nieuwe gebruikers lager te leggen(1). En dat de gebruiker voortaan ook een optie zal krijgen om expliciet aan te geven dat zijn luistergewoontes NIET aan Facebook doorgegeven worden, zelfs indien hij met Facebook inlogt: "private listening" (2).
Het is nog af te wachten hoe de grote massa van de gebruikers, dus niet de geeks, gaan reageren op deze nieuwigheden. Enerzijds zullen heel wat mensen nu hun timeline gaan opvullen, met foto's van hun geboorte (baby op schapenvel), hun eerste communie (ogen devoot gericht op de samengevouwen, in witte handschoenen gestoken handen), hun huwelijk (zijn verdacht natte ogen bij het Ja-woord), het eerste kindje (ongelooflijk verfrommeld, maar o zo prachtig kind), enz.
Maar anderzijds maakt Facebook het de gebruikers ook te moeilijk. Er zijn zoveel opties, zoveel dingen die je nu kan/moet doen. Is een posting publiek of enkel voor je vrienden? Waar moet die posting komen? Waar ga je die foto zetten, en is die voor iedereen? Gaat de grote massa niet afhaken, geconfronteerd met zoveel mogelijkheden om uit te kiezen? Is het tijd, zoals de jongens van Tech45 podcast zegden tijdens hun laatste aflevering, voor een nieuw sociaal netwerk, dat simpel en rechttoe, rechtaan is? Twitter heeft zijn kern, de eenvoud van korte berichten, altijd behouden, hoeveel opties er ook toegevoegd werden. Facebook is die eenvoud ondertussen al lang kwijt, in zijn poging om dingen uit andere sociale netwerken te imiteren, zoals de "cirkels" uit Google+.
Tussen haakjes: in de podcast van verleden week van het Tech45 team werd, naast de commentaren op de Facebook nieuwigheden, ook over TedEx gepraat; opnieuw een erg interessante opname (3)!
http://news.cnet.com/8301-1023_3-20111974-93/spotify-users-steamed-over-facebook-requirement/
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2393808,00.asp#fbid=HiefqX5c5nC
http://tech45.eu/wordpress/feeds/tech45_podcast.xml


VIND JE DE TICKER BIJ FACEBOOK AFSCHUWELIJK?
Geen probleem, er is een oplossing.

De laatste nieuwigheden die Mark Zuckerberg en team ingevoerd hebben bij Facebook, worden niet door iedereen even leuk gevonden - moesten zij op een pagina gezet worden, en zou aan de gebruikers gevraagd worden om op de "Like" button te klikken, dan hadden zij misschien bij de TimeLine nog een klikje gewaagd, maar bij de ticker haken velen af.
Het is immers teveel. Echt veel en veel teveel informatie. Het leidt je af, het stoort je. Maar gelukkig is er een oplossing - tenminste indien je met de Chrome browser surft. Enkele knappe koppen hebben een extensie voor deze browser uitgedokterd, waarmee de ticker verdwijnt uit je zijbalk, maar de rest van de informatie intact blijft. (1)
Moeten we dan allemaal met Chrome gaan surfen, om toch maar van die vermaledijde ticker af te geraken? Gelukkig is het antwoord neen. Want ondertussen zijn al even knappe koppen druk aan het werk om een add-on voor Firefox uit te werken. Want de mensen haten het ding echt... Hou dus dit webadres in het oog om deze extensie zo snel mogelijk te ontdekken.(2)
https://chrome.google.com/webstore/detail/inbogeebjloglncnccgemjfedfhobfak
http://userscripts.org/tags/facebook
http://www.allfacebook.com/remove-facebook-ticker-2011-09


IGENT, MEET THE FUTERE
Gent bruist en zit vol leven, niet alleen tijdens de Gentse Feesten. Dit weekend waren er de hoogdagen van de technologie. Onze medewerker Paul nam op vrijdag een voorproefje. Zijn verslag konden de lezers van de wekelijkse nieuwsbrief zaterdag al lezen, maar we herhalen het hier, ten behoeve van de lezers van de dagelijkse nieuwsbrief (en de RSS feed lezers).  Het verslag was erop gericht om de lezers aan te zetten om GentM /iGent te bezoeken - een oproep waarvan we hopen dat velen erop gereageerd hebben!
Innovatie staat niet stil, je leest er veel over, hoort er veel over, maar weinigen hebben de kans om het allemaal in levende lijve te zien. Je wil wel eens in het echt zien hoe een miniatuur helikopter, waarmee je filmpjes kan maken, eruit ziet, je wil eens dansen met een robot. Op de iMarkt te Gent kan het. Er kan nog meer bewonderd worden dan dit, je kan ook een echte 3D-wandeling door de stad maken.  En hier botst het. We leven wel degelijk op het kruispunt van twee werelden, en deze expositie, samen met alle andere exposities rond dit thema  bevestigen dit.


HOTMAIL : WAR AGAINST TERRORISME
Hotmail, iedereen kent deze gratis webmail als één van de eerste en één van de populairste gratis mailservices. Populair zijn, dat is één. Populair blijven, dat is een ander verhaal, maar daarvoor evolueert Hotmail voortdurend.
Hoewel het aantal mails wereldwijd stagneert, of zelfs vermindert, gaat het bij hotmail nog steeds in stijgende lijn, en dit vooral in de leeftijdscategorieën onder de 24 en boven de 55 jaar. En dit is verrassend. Wekelijks voegen de datacenters van Microsoft dan ook 1000 Terabyte ( 1 Petabyte) toe aan opslagruimte...  Uiteraard nemen SMS, Tweets en Social Networks een groot deel van het mailverkeer over, toch neemt de tijd die men gemiddeld besteedt aan mailprogramma’s  toe. Dat is Microsoft niet ontgaan, en ze steken dan ook heel veel energie in de verdere ontwikkeling van hun mailprogramma.  De komende weken worden er weer een pak nieuwigheden ingevoerd. Het loont echt de moeite om deze eens nader te bekijken.
Hotmail had, zeker in de beginperiode, een slechte naam wat betreft spam. Er werden tot 35% spamberichten doorgelaten. Met het Trusted Senderprincipe, en de strijd via de Microsoft Digital Crimes Unit werd dit gereduceerd naar 0 tot 3%. Bijna te verwaarlozen dus.
Maar er is niet alleen spam, er is ook "graymail". Graymail wordt vaak ten onrechte aanzien als spam, maar het is het niet. Ooit ingeschreven op een nieuwsbrief, productaanbieding enzoverder? Gegarandeerd krijg je dan graymail, en dit wordt als hinderlijk beschouwd omdat het je inbox vult, zodat je de echt belangrijke mails moet zoeken tussen de talloze aanbiedingen en folders. Spamfilters helpen hier niet, maar de nieuwe hotmail heeft hier verschillende oplossingen voor.
Eén daarvan is wel heel drastisch: de nieuwe deletefunctie. Je hoeft niet meer te selecteren en dan te deleten, nee, één muisklik volstaat. Een andere oplossing is: mails van een bepaalde bron catalogeren en na een bepaalde tijd automatisch laten verwijderen. Het houdt je mailbox heel overzichtelijk.
De nieuwe hotmail heeft nog tal van andere nieuwe functionaliteiten, en die komen voornamelijk van de skydrive. Enkele voorbeelden: Je krijgt een mail met een office document? Via de skydrive kan je dit openen, ook al heb je op dat ogenblik geen officeprogramma ter beschikking. (Bvb op een PC in een hotel, internetcafé, op een mobieltje...). Je kan ook tot 10 Gb attachements mee versturen met een mail. Krijg je een dergelijke mail, dan hoef je niet meer te downloaden, je bekijkt het in de skydrive.
Maar tevens werkt hotmail voortaan sneller bij het openen van mails door het gebruik van cachegeheugen in de skydrive.
Kortom, de kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid, snelheid, gebruiksgemak zijn allemaal toegenomen, en dat is natuurlijk heel mooi, maar je wil dit dan ook overal, en voor al je accounts gaan toepassen. Hier is ook aan gedacht.
Met een Hotmail-Outlook convertor (even Googlen of Bingen) kan je al je gegevens van Outlook in je hotmailprogramma inladen. Dus, agenda, contacten en dergelijke zijn in een wip overgezet.
En last but not least: Hotmail werkt uiteraard prima op je Windows Phone. Maar er is ook een Active Sync voor iPhone, RIM (blackberry), Nokia,...  En er is ook een App voor Android.
Email voorbijgestreefd? Zeker en vast niet... Paul Liekens
Voor een beschrijving van alle nieuwe functionaliteiten
http://explore.live.com/VOORTAAN OOK CIRKELS DELEN OP GOOGLE+
Openstellen van G+ bracht nieuwe toevloed gebruikers teweeg
Terwijl Facebook een slappe koord bewandelt door mogelijkheden toe te voegen aan zijn sociale netwerk, die de gebruiker in verwarring brengen, blijft Google met zijn Google+ stilletjes aan doorploeteren. Ook hier worden nieuwigheden onthuld, maar zij lijken meer doordacht, minder aanstootgevend voor de gebruiker.
Neem nu de mogelijkheid om cirkels in de toekomst te delen op Google+. Je kan voortaan op een cirkel klikken vanuit jouw Cirkels pagina, en dan op "share", om die cirkel met anderen te delen. Je deelt dan enkel de namen van de leden die op dat exacte moment deel uitmaken van die cirkel. En de naam van de cirkel (vervelende etters bijvoorbeeld?) blijft geheim, enkel jij kent die. Wanneer je later wijzigingen maakt aan de cirkel (namen toevoegt of verwijdert) blijven ook die privé. (1)
Het is natuurlijk nog de naam in hoeverre de G+ gebruikers echt dingen delen met deze of gene cirkel. Het lijkt er immers op dat de meeste mensen nog altijd kiezen voor het delen met allen, publiek dus...
Ondertussen blijkt wel dat de internauten gretig een account aanmaken bij Google+, sinds de website de "alleen op uitnodiging" barrière verwijderde. Op 26 september kon je bij WebProNews lezen dat Google+ nu 50 miljoen gebruikers telt, en er elke dag 2 miljoen bijkomen. Wat natuurlijk nog lang niet de 500 miljoen zijn die bij Facebook zitten. Maar is dat ook echt nodig, kan je je afvragen? Heeft niet elk sociaal netwerk zijn eigen doelpubliek?
http://www.webpronews.com/google-plus-circles-2011-09
http://www.webpronews.com/google-hits-50-million-users-adding-2-million-every-day-2011-09


XOBNI: NIEUWE NAAM, EN CONTACT MANAGER
De omgekeerde inbox wordt nu nog slimmer met Smartr

Wij hebben altijd een zwak gehad voor Xobni. Toegegeven, de naam was nooit echt goed gekozen (gewoon Inbox achterstevoren), maar de tools die Xobni bracht zijn wél interessant: statistieken voor je Inbox. Per correspondent kreeg je een overzicht van de boodschappen die je uitgewisseld had. Eigenlijk was Xobni de eerste die sociale netwerken in jouw mailbox bracht.
Ons enthousiasme voor Xobni werd niet echt door heel veel mensen gedeeld. Was de naam te exotisch, met de X vooraan? Daarom werd nu beslist voor een nieuwe naam, die volledig thuishoort in het Web 2.0 gebeuren, gekenmerkt door namen van websites die een opeenstapeling van medeklinkers (of medeklinkrs?) zijn: Flickr, Tumblr, en nu dus Smartr, de nieuwe naam voor Xobni.
Xobni heeft bovendien enkele functies die al enkele maanden in besloten bèta uitgetest konden worden, publiek vrijgegeven. Het gaat om tools die beschikbaar zijn voor Android en Gmail.
- Bij Gmail krijg je een zijbalk voor je mail, waarmee je jouw contacten kan doorzoeken; heb je het bewuste contact gevonden, dan kan je ook alle mails en gesprekken met die persoon oproepen, of dat nu via mail, IM, of voice is; je krijgt ook hun foto, details van hun job, en updates uit Twitter, Facebook en LinkedIn. Je kan die persoon dan ook met één muisklik toevoegen tot jouw sociale netwerken.
- Smartr voor Android smartphones zorgt ervoor dat jouw contactpersonen (maximaal 10.000 - maar wie heeft er nu zoveel?) doorzoekbaar worden; zij worden gerangschikt op basis van belangrijkheid, en krijgen elk een foto, job detail, e-mail geschiedenis, sociale netwerk informatie.
Meer hierover bij GigaOm en TechCrunch.
http://techcrunch.com/2011/09/27/xobni-smartr-android/
http://gigaom.com/collaboration/xobni-launches-smartr-contact-management-for-gmail-and-android/
http://www.xobni.com/


RECHTER VERPLICHT TELENET EN BELGACOM OM TOEGANG TOT PIRATEBAY TE BLOKKEREN
Zijn er dan echt geen legale torrents via Piratebay te vinden?
Dinsdag ging er een golf van verontwaardiging doorheen de Twittosfeer, toen bekend werd dat het Hof van Beroep van Antwerpen in de zaak BAF tegen Telenet en Belgacom een opmerkerlijke uitspraak gedaan heeft: beide providers worden verplicht om ThePirateBay (en verschillende url's die naar dit adres doorverwezen worden) te blokkeren. Wie dit webadres intikt, zal voortaan doorverwezen worden naar een speciale pagina, niet naar TPB.
Bij deze uitspraak dienen verschillende dingen opgemerkt. Om te beginnen: in tegenstelling tot de zaak Scarlet, waarbij de rechter de provider oplegde om illegale content zelf actief te gaan opsporen en filteren (een zaak die nog altijd niet volledig uitgeklaard is), gaat het enkel om het blokkeren van een webadres op (Belgisch) DNS niveau. Wie wil kan de site nog altijd bezoeken. Instructies daarvoor staan te lezen bij Blogologie (1)
Verder is, zoals Telenet het zelf zegt op de eigen website, The Pirate Bay enkel een zoekmachine, gespecialiseerd in het vinden van torrents. Nu bestaat er heel wat illegale content op het web, die via Torrents verspreid wordt, omdat dit nu eenmaal een efficiënt procedé is. Maar dat wil niet zeggen dat àlles wat in de vorm van een torrent op het web gevonden is, illegaal is.
Per slot van rekening is TPB dus enkel een zoekmachine. Wie een klein beetje technisch onderlegt is, zou via Google eveneens op zoek kunnen gaan naar Torrents. Moet Google dan binnenkort ook verboden worden?
Je zou bovendien kunnen stellen dat de rechter, door enkel Belgacom en Telenet tot deze blokkering te verplichten, beide providers discrimineert - de andere providers krijgen deze verplichting immers niet opgelegd. In het vonnis staat tussen haakjes te lezen dat Belgacom in 2010 aan BAF had laten weten dat het bereid zou zijn om VRIJWILLIG de toegang tot TPB te blokkeren, indien Telenet en de provider VOO hetzelfde zouden doen.
Wie de tekst van het vonnis bekijkt zal nog iets opmerken. Waar Telenet en Belgacom het argument aanhaalden dat zij enkel een doorgeefluik zijn, oordeelde de rechter dat BAF niet beweert dat het de beide operatoren zijn die een inbreuk pleegden op de auteursrechten, maar wel dat zij best geplaatst zijn om inbreuken te stoppen. Een redenering waarop de rechter, weliswaar heel onderbouwd, ingegaan is. De volledige tekst van het vonnis kan je online vinden (2)
Is het te kort door de bocht gaan, wanneer we zeggen dat hier voor een gemakkelijkheidsoplossing gekozen wordt, die het vrije verkeer op het internet ondergraaft? Koen Delvaux (@Kodel) schreef al in 2009 een rake posting hierover (3).
Ondertussen kan je bij Telenet een bericht lezen over het vonnis (4), vind je een lijstje met providers die het vrije verkeer aan banden leggen (5), en tot slot een heel triomfantelijk persbericht van BAF, dat aankondigt ook de andere providers te gaan aanpakken... (6)
http://www.blogologie.be/2011/10/hoe-the-pirate-bay-bereiken-vanop-belgacom-of-telenet-verbindingen-belgianfirewall.html
http://www.nurpa.be/files/20111004_BAF-Belgacom-Telenet-DNS-blocking.pdf
http://delvauxkoen.blogspot.com/2009/04/how-belgian-firewall-would-block-naked.html
http://onlinesupport.telenet.be/content/waarom-blokkeert-telenet-the-pirate-bay
http://wiki.vuze.com/w/Bad_ISPs#Belgium
http://www.anti-piracy.be/nl/indexb.php?n=245


FACEBOOK: GOED VOOR DE MERKEN
Maar wat met uitgevers?
Facebook heeft 500 miljoen gebruikers, en rijzende. Een enorm potentieel. De zakenlui voorspellen Facebook dan ook een mooie toekomst. Maar wat voor de bedrijven die op Facebook zitten?
Daarbij zijn er, naar onze mening, twee groepen. Enerzijds de merken die hun product zichtbaarheid willen geven, sympathie willen kweken. Daarvoor is Facebook ideaal. Of de advertentie van het merk nu op tv, de radio, de boekskes, of Facebook komt: hun boodschap wordt gezien. En Facebook geeft hen vaak nog wat meer mogelijkheden dan de klassieke media niet kunnen. Het doel van de merken is bereikt: hun product wordt gezien.
De tweede groep bedrijven zijn echter de content providers. Kranten, blogs, nieuwsmedia. Zij bieden over het algemeen hun content gratis aan, in ruil voor inkomsten die bij de artikels geplaatst worden via diensten zoals Google Adsense. Welnu, wanneer zij hun content op Facebook zouden plaatsen, valt een groot deel van die inkomsten weg. Voor deze content providers kan Facebook enkel een springplank zijn naar de eigen webstek, waar de eigen advertenties staan. Ze plaatsen een teaser op Facebook, om de lezer naar de eigen webstek te loodsen.
Dit als een lange inleiding op een bericht over nieuwe mogelijkheden die Facebook aan de bedrijven biedt: het "People Talking About This" meetinstrument. Dat toont welke "conversaties" er plaatshebben rond een merk of de houder van een pagina op het web. Het geeft weer hoeveel mensen jouw pagina "like", de postings op het muurtje van jouw pagina, hoeveel mensen een van jouw postings like, commentaar geven of delen, enz. Bij SearchEngineLand vind je een duidelijke uitleg over deze nieuwe metingen.
http://searchengineland.com/facebook-launches-people-talking-about-this-metric-premium-ad-unit-more-95342


KINDLE VAN AMAZON HET WALHALLA VOOR UITGEVERS?
E-book reader met heel wat potentieel

Uitgevers zijn nog altijd op zoek naar een goed business model dat de gebruiker eindelijk kan overtuigen om te betalen voor content op het internet. Telkens er een nieuw soort toestel uitgebracht wordt, flakkert even weer de hoop op: is dit het?
Zo ook bij de nieuwe Kindle Fire, de Android tablet van Amazon. Die heeft wel wat interessants te bieden: een kleurenscherm, multimediamogelijkheden, en de snelle Silk-browser. En vooral: hij is super goedkoop. Amazon verdient er niets aan, meer nog: het toestel wordt verkocht onder de productiekost. Want Amazon rekent op de verkoop van content om dit verlies goed te maken.
Een business model dat ook Apple toepast, maar zoals reeds eerder geschreven richten Apple en Amazon zich met hun tablet tot twee verschillende doelgroepen: Apple tot de actieve consument, die een toestel met productiviteit zoekt, en Amazon tot de passieve consument, die content (films, muziek, nieuws, ...) gewoon verbruikt. De mogelijkheden bij de iPad zijn dan ook veel uitgebreider.
In een interessant artikel bij The Guardian wordt uiteengezet waarom de Kindle zo interessant kan zijn voor de uitgevers. Om te beginnen zijn er van de nieuwe toestellen versies mét en zonder reclame, waarbij Amazon dus reclame op de screensavers zetten kan. Het goedkoopste toestel (met reclame) kost $79. De kans is groot dat dat toestel ook gratis aangeboden zal kunnen worden door een uitgever, indien de gebruiker een abonnement neemt van bijvorobeeld twee jaar. De uitgever zou ook zijn advertenties in de screensaver kunnen stoppen (dat programma heet Special ScreenSavers Offer, of 3SO), en die advertenties dus aan derden kunnen verkopen.
Een tweede opportuniteit ligt bij de pre-registratie. Jouw toestel weet wie jij bent; koop je een Kindle, dan wordt meteen jouw hele Amazon-aankoop geschiedenis geladen vanuit de dcloud. Het toestel zou meteen ook een reeks freebies kunnen bevatten, wanneer het door een uitgever gratis aangeboden wordt.
Een derde voordeel is het syncen in de cloud. Amazon heeft een van de grootste cloud infrastructuren ter wereld, Elastic Compute Cloud. De digitale bibliotheek van de gebruiker zit in de cloud, en kan vanop elk toestel opgeroepen worden. Syncen gebeurt draadloos en op de achtergrond. Kranten en magazines worden automatisch, in de achtergrond, naar de toestellen gezonden. Zodra het toestel een draadloos netwerk vindt gaat het kijken naar nieuwe content.
Het vierde voordeel ligt bij de Silk browser; in combinatie met het feit dat die jouw voorkeuren kent, kan die het nieuws van jouw favoriete sites gaan halen wanneer jij online bent, en bewaren.
Maar er zitten enkele addertjes onder het gras, waaraan nog gewerkt moet worden vooraleer de Kindle echt dit walhalla voor de uitgevers wordt. Een daarvan is het formaat waarin de content aangeboden wordt voor de Kindle.
Maar lees zelf dit goed doordacht artikel bij The Guardian.
http://www.guardian.co.uk/media/2011/oct/03/amazon-kindle-massive-potential
http://epub%20format/


OOK YAHOO BIEDT VIDEO AAN, MET YAHOO SCREENS
Plannen van AliBaba om Yahoo te kopen stuiten op Amerikaanse papiermolen
Nu steeds meer mensen het internet beschouwen als een alternatief voor de tv, wil Yahoo niet achterblijven. Yahoo had al wel een videosite, maar die kreeg nu een nieuw kleedje aangemeten zodat Yahoo Screen (1) veel meer lijkt op die andere succesvolle videosite Hulu (die enkel voor Amerikanen toegankelijk is, tenzij je enkele kunstgrepen uithaalt in je browser).
Het materiaal voor deze site wordt bijeengezocht door redacteurs, en bestaat uit video's van andere sites, maar ook feuilletons van bestaande tv-zenders. (2) Bij deze aankondiging past het een opmerking te maken over het opvallend uitblijven van een video-alternatief in België. Tenzij je natuurlijk de verleden week in alle stilte geopende filmafdeling van iTunes meetelt. Persoonlijk sta ik ik nog altijd te wachten op een dienst die me afleveringen van populaire feuilletons on demand kan geven, en dan liefst als download, zodat ik ze ook op een draagbare player kan meenemen en bijvoorbeeld op de trein kan bekijken.
Ondertussen blijkt het dat de plannen die AliBaba heeft om Yahoo te kopen toch nog niet voor direct zijn. AliBaba, dat je het beste kan beschouwen als een Chinese versie van eBay, is eigenlijk ontstaan in samenwerking met Yahoo. Ondertussen is AliBaba enorm uitgegroeid en zelfs groter, en economisch gezonder geworden dan Yahoo. Het heeft nu plannen om Yahoo te kopen, maar die plannen concretiseren blijkt nog niet zo simpel. De Amerikaanse overheid stelt namelijk strenge, heel strenge voorwaarden aan de Chinese eigenaars van AliBaba, legt die op de rooster en draait het hele bedrijf binnen en buiten. De eigenaars van AliBaba staan gewoon perplex over deze handelswijze, zo weet AllThingsD te melden (3), dat meteen ook de ingewikkelde verhouding tussen Yahoo, AliBaba en Jack Ma, de baas van AliBaba, uit de doeken doet.
http://screen.yahoo.com/
http://www.fastcompany.com/1784990/yahoo-launches-video-destination-site
http://allthingsd.com/20111004/perplexed-by-u-s-ownership-rules-alibabas-ma-yellow-lights-yahoo-buying-parade/


HEEFT ANONYMOUS NU WEL OF NIET DE OORLOG VERKLAARD AAN NYSE?
New Yorkse beurs zou op 10 oktober aangevallen worden. Of niet?

Dat is het nadeel van een losse groep zoals de Anonymous hackers, die dan bovendien ook nog eens anoniem zijn: wie is de woordvoerder? Hoe weet je dat wat een bepaalde persoon zegt, echt Anonymous, de hele groep, vertegenwoordigt?
Feit is dat een bepaalde woordvoerder van Anonymous de oorlog verklaard eheft aan de New Yorkse beurs (New York Stock Exchange of NYSE). Op 10 oktober zou de beurs digitaal van de kaart geveegd worden, zo wordt gedreigd. Deze actie zou kaderen in het "Occupy Wall Street" protest dat al een paar weken duurt in de VS, en waarbij honderden protestanten gearresteerd werden toen zijn van plan waren om een mars over Brookly Bridge te houden. Een protest dat bedoeld is tegen de belastingvoordelen voor de financiële sector, en de groeiende economische ongelijkheid in het land.
Tegelijk wordt de aangekondigde actie van Anonymous, die bekend gemaakt werd via de computerstem die we ondertussen kennen, in een filmpje op het Anon Youtube kanaal(1), door andere bronnen dan weer ontkend (2). Feit is dat het Occupy Wall street protest steeds vastere vormen aanneemt, Anonymous of niet. In een artikel bij Reauters noemt Jeff Jarvis, professor journalistiek aan de City University of New York, deze beweging "een hashtag revolutie: een hashtag heeft geen eigenaar, geen hiërarchie, geen canon, geen credo. Het is een blank bord waarop iedereen zijn frustraties, klachten, eisen, wensen of principes kan loslaten". Meer over Occupy Wall Street in het Reuters artikel (3)
http://www.youtube.com/user/TheAnonMessage
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2394071,00.asp#fbid=HiefqX5c5nC
http://www.reuters.com/article/2011/10/04/us-wallstreet-protests-media-idUSTRE79377W20111004


ZAL DE XBOX360 ERIN SLAGEN OM HET TV-LANDSCHAP TE HERVORMEN?
Microsoft maakt afspraken met kabelboeren

Het tv-landschap is drastisch aan het wijzigen. Maar de wurggreep van de content providers blijkt moeilijk te doorbreken. In de VS worden schuchtere pogingen gedaan met diensten zoals Hulu, Netflix, waar je video on demand kan krijgen, en feuilletons kan bekijken wanneer jij er zin in hebt. Het probleem hierbij is wel dat het de content providers, de filmmaatschappijen en de tv-zenders zijn die bepalen welke inhoud er vrijgegeven wordt voor deze alternatieve kanalen. Het tijdschema voor films is nog altijd: eerst in de zalen, pas na enkele weken via de andere distributiekanalen: koopvideo, huurvideo, on demand via de kabel of het internet. De volgorde van die alternatieve kanalen is de laatste tijd trouwens ook aan het veranderen.
Een ander probleem is de manier om die content bij de kijker te krijgen. De kabelmaatschappijen zijn vaak ook eigenaars van tv-zenders (althans in de VS), en zij laten niet graag concurrenten toe op hun netwerken. Tegen deze achtergrond is de aankondiging die Microsoft deze week deed van groot belang: het heeft afspraken kunnen maken met tv-providers uit de hele wereld om hun content via de Xbox te mogen brengen.
Deze content zal te zien zijn via Xbox LIVE, de online amusementsdienst voor Xbox 360. Er werden afspraken gemaakt met verschillende zenders in de VS, waaronder Comcast, HBO Go, Verizon FiOS, SyFy. In het VK met de BBC, in Duitsland met ZDF.... In meer dan 20 landen zal binnenkort content van deze zenders via de console naar de tv gebracht worden. Er komt ook een systeem om gemakkelijk te zien wat er allemaal aan content voorhanden is.
En het leuke is natuurlijk dat je je Xbox 360 zal kunnen combineren met Kinect, en zo je tv zal kunnen bedienen zonder afstandsbediening of knopjes. Op zoek naar de aflevering van "The Office" van gisteren? Zeg gewoon de magische woorden "Xbox, Bing, The Office", en de Xbox zal het programma voor jou vinden.
En vermits je met de Xbox in het Microsoft ecosysteem stapt, is er nog een leuke manier om je Xbox te bedienen: via je Windows Phone, en de speciale Xbox Companion App.
Het klinkt heel verleidelijk. Benieuwd of en wanneer ook de Belgen van deze content zullen kunnen genieten...
http://www.microsoft.com/presspass/press/2011/oct11/10-05XBTVPR.mspx
http://windowsteamblog.com/windows_phone/b/windowsphone/archive/2011/10/05/control-your-xbox-with-your-windows-phone-using-the-xbox-companion-app.aspx


ITALIAANSE AFDELING WIKIPEDIA AFGESLOTEN
Protest tegen nieuwe wet die Berlusconi erdoor wil drukken

Wie een beetje het nieuws volgt, weet dat niet alleen de levenswandel van Berlusconi niet onbesproken is (de man blijkt een genante voorliefde te hebben voor jonge meisjes), maar dat er ook veel kritiek is op de manier waarop de Italiaanse president wetten ombuigt zodat zij in zijn kraam passen.
Zo heeft hj nu een nieuwe wet in de steigers staan, de zogenaamde DDL Intercettazioni of Wiretapping Act. Een van de bepalingen daarvan is dat alle websites binnen de 48 nadat zij hierom verzocht zijn, en zonder verdere commentaar, een correctie moeten publiceren van elke content waarvan iemand meent dat die zijn imago schade toebrengt -- ongeacht de waarheid van hetgeen in het bewuste artikel of blogpost staat. Elkeen die iets publiceert, op een blog, een online krant, zelfs op de Wikipedia, staat voortaan aan vervolging bloot. Zelfs wanneer de waarheid gewoon verteld wordt. En verwijdert de auteur niet meteen de tekst, dan riskeert hij een boete die kan oplopen tot 16.000 $.
Het gevaar bestaat dat bedrijven die iets mispeuteren van deze wet misbruik gaan maken om te verhinderen dat hun wandaden aan het licht gebruikt worden. Auteurs zouden ook minder geneigd zijn om controversiële artikels te publiceren. En een site zoals Wikipedia, die werkt met bijdragen van tienduizenden redacteurs, zou geen seconde meer gerust zijn.
Uit protest heeft Wikipedia daarom het in het Italiaans geschreven gedeelte van de online encyclopedie uit de lucht gehaald. (1). Er circuleert trouwens een petitie op het net om te trachten deze wet tegen te houden (2).
http://it.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Comunicato_4_ottobre_2011/en
http://www.petizionionline.it/petizione/salviamo-wikipedia/5179
http://news.cnet.com/8301-1023_3-20115615-93/italian-language-wikipedia-hidden-may-shut-down/

Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 

 
hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


AMAZON BRENGT NIEUWE KINDLES UIT
Zelfs een Android tablet, met daarop nieuwe browser: Silk

Dat de prijs een groot belang speelt bij de aankoop van een tablet, werd al bewezen door de TouchPad van HP. Toen die nog $499 kostte voor de 32 GB versie ($399 voor 16GB) kon HP het toestel niet aan de straatstenen kwijt. Maar toen het toestel afgeprijsd werd tot resp. 149 en 99$, ontstond er een heuse rush.
Amazon heeft dat begrepen. Het heeft nu de al lang verwachte tablet aangekondigd, die de naam FIre meekreeg, en die zal maar $199 kosten. Voor die prijs krijg je een 7 inch groot IPS kleurenscherm, 8 GB intern geheugen, en een WiFi verbinding. Geen camera of microfoon om te Skypen, wel erg snelle dual-core processoren, en een batterijduur van 8 uur.
Met dit toestel richt Amazon zich duidelijk tot een andere gebruiker dan Apple met zijn (veel duurdere) iPad. Dit is een toestel dat je koopt om 's avonds in de zetel te zitten, als derde scherm naast tv en computer, om tijdens het tv kijken even iets op te zoeken, wat te chatten, je mail in het oog te houden. De iPad is een toestel met productiviteit aan boord, je kan er dingen op creëren, zoals werken met Garageband bijvoorbeeld.
De 199-dure Fire is ook een toestel dat je aan je kinderen geven kan, om spelletjes te spelen, te leren lezen, enz. De iPad is daarvoor te duur ($499 tot $829). Een mooie vergelijking van de prijs en functies van de Kindle Fire, de iPad 2 en de Nook Color werd gemaakt door This is my Next (2)
Aan boord van deze Fire tablet is er ook een nieuwe browser, de Silk. (3) Amazon zelf noemt het een "split browser", omdat de computerkracht van het toestel gecombineerd wordt met de cloud van de Amazon Web Services. Want denk eraan: de hele bedoeling van dit toestel is dat je content gaat aankopen bij Amazon - boeken, maar ook films.
Naast de Fire tablet, die begin november in de VS in de winkels ligt, werden er ook enkele nieuwe versies uitgebracht van de Kindle, de e-reader van Amazon. Nu mét aanraakscherm, aan de prijs van $139 voor de 3G versie, en $99 voor de Wif-Fi versie. Aan die prijs wordt de Kindle wel érg aantrekkelijk...(4)
http://www.bloomberg.com/news/2011-09-28/amazon-unveils-199-kindle-fire-tablet.html?cmpid=bit
http://thisismynext.com/2011/09/28/amazon-kindle-fire-vs-ipad-2-vs-nook-color-numbers/
http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=176060&p=irol-newsArticle&ID=1610970&highlight=
http://mashable.com/2011/09/28/amazon-fire-what-you-need-to-know/


MOZILLA PALADIN ONTWIKKELT GLADIUS
Voor de ludieke mens: een 3D game engine voor de browser
De doodsklokken luiden steeds meer voor de Flash-software van Adobe. Steeds meer wordt de nadruk gelegd op HTML5, die in alle browsers zal werken zonder dat er een plug-in nodig is. En dan is er ook nog WebGL, een nieuwe manier om afbeeldingen weer te geven
HTML5 zorg nu al voor video, en er zijn al verschillende 2D gaming engines die hun data naar HTML5 en Canvas doorsturen. Mozilla doet nu ook zijn duit in het zakje, en werkt aan een eigen 3D browser engine: Gladius. Eigenlijk, zo leer je bij Geek.com, is Gladius een onderdeel van een groter project, Paladin, dat 3D gaming wil aanmoedigen via het web en in de browser. Het Paladin team heeft al een eerste game gemaakt, RescueFox, maar dat maakte gebruik van een bestaande 3D engine (CubicVR). Die bleek echter ondermaats te presteren, vandaar dat Mozilla nu aan een eigen gaming engine, Gladius, werkt, die eigenlijk op die CubicVR gbaseerd is.
Het RescueFox game is tamelijk simpel, eigenlijk een prototype dat Mozilla niet meteen verder ontwikkelen zal. Het was gewoon gemaakt om aan te tonen wat mogelijk is met Gladius - Mozilla is nu eenmaal geen spelletjesmaker, wel een maker van browsers. Maar wie wil kan het game gewoon in zijn browser spelen. In het spel ben je dan een astronaut, die in de ruimte zweeft. Je moet de asteroïden rond je gebruiken om te navigeren naar jouw vos, vooraleer de lucht van het arme diertje op raakt. Have fun!
http://rescuefox.mozillalabs.com/
http://www.geek.com/articles/games/mozilla-paladin-project-is-developing-gladius-a-3d-game-engine-for-web-browsers-2011101/


APPLE BRENGT IPHONE 4S
Kan deze krachtigere versie van de iPhone de klanten blijven boeien, bij gebrek aan iPhone5?

Al een tijdje was er heel wat speculatie over wat Apple op zijn persconferentie van 4 oktober zou uitbrengen. De titel van de persco was "Let's talk iPhone", en dus werd halsreikend uitgekeken naar een iPhone 5 - alhoewel de meeste waarnemers daar niet echt veel vertrouwen in hadden dat die nu zou volgen.
Zij kregen gelijk. Op de persco, die tussen haakjes gepresenteerd werd door Tim Cook, de man die door Steve Jobs aangeduid was als zijn opvolger, werd niet gepraat over een iPhone 5 of een nieuwe iPad. Wel over iPods, iOS, en een nieuwe versie voor de iPhone4.
Dat de commentaren teleurgesteld reageerden (het aandeel van Apple zakte meteen) mag geen afbreuk doen aan het feit dat er wel degelijk nieuwigheden zitten in de iPhone 4S. En er zullen ongetwijfeld genoeg mensen zijn die meteen naar de winkel snellen om het nieuwe toestel aan te schaffen.
Wat heeft iPhone 4S te bieden? Een nieuwe processor (de A5 processor), een 8 MP camera, en de mogelijkheid om in 1080p video op te nemen. De batterijduur zou verbeterd zijn (40 uren muziek, 10 uren video, 9 uren surfen bij Wifi en 6 bij 3G verbinding, 14u bellen in 2G en 8 u bellen in 3G). Het meest opvallende is de Siri assistent, een tool die je met spraak kan activeren, en zo verschillende functies op je iPHone kan bedienen. Ervaringen met Google Voice hebben echter aangetoond dat de leercurve voor het herkennen van jouw woorden redelijk steil is, zelfs in het Engels, laat staan dus dat de phone jouw Nederlands gaat herkennen. Maar misschien heeft Apple hier wel een doorbraak bereikt - dat zal dus in de volgende weken moeten blijken, wanneer de gewone gebruiker met deze tool kan experimenteren.
Maar indien Siri goed werkt, dan wordt het wel interessant, omdat in deze tool de Wikipedia geïntegreerd werd, zodat je antwoord kan krijgen op heel wat vragen. Ook Wolfram Alpha zou samenwerken met Siri.
Een overzicht van de verschillende blogs die over de Apple persconferentie berichten, vind je zoals gewoonlijk bij TechMeme.
http://thenextweb.com/apple/2011/10/04/apple-announces-voice-activated-siri-assistant-feature-for-ios-5/
http://www.techmeme.com/111004/p49#a111004p49


ADOBE TREKT DE KAART VAN DE TABLETS
Creative Cloud, Photoshop Touch nu ook voor Android en iPad verkrijgbaar

Deze week hield ook Adobe zijn MAX conferentie. Daarop werd duidelijk dat Adobe gelooft in de tablet en de cloud. Er werden namelijk zes nieuwe apps voorgesteld voor de iPad (versies voor Android volgen in November). En bovendien is er de Adobe Creative Cloud online dienst. Een woordje uitleg.
Om te beginnen de cloud dienst. Dat zou de ruggengraat moeten worden van de desktop en tablet software van Adobe. De gebruiker zou namelijk zijn werken online kunnen bewaren, ze delen met anderen, ze kunnen bekijken van op elk toestel, vermits ze in de cloud zitten. Daarvoor krijgt elke gebruiker 20 GB opslagruimte. MEn kan ook zijn bestanden naar de Adobe Creative Suite verzetten, om ze daar verder te verfijnen.
De programma's die nu een tablet versie krijgen zijn Adobe Collage, Adobe Debut, Adobe ideas, Adobe Kuler, Adobe Proto. Eerder dit jaar had Adobe ook al Easel, Nav en Color Lava uitgebracht voor de tablets.
Maar het belangrijkste van al is natuurlijk Adobe Photoshop Touch, een versie waarbij de befaamde beeldbewerker aangepast werd aan het aanraakscherm. Digitaal vingerschilderen eigenlijk... Je zal met simpele gebaren van je vingers dingen kunnen doen zoals verschillende foto's tot een afbeelding met lagen combineren, veelgebruikte bewerkingen doen, professionele effecten toevoegen. De app is ook geïntegreerd met Facebook en Google Search, en je afbeeldingen worden gesynchroniseerd. Een uitvoerige uitleg bij 9to5Mac (1) dat de Apps ook uittestte (2), en bij Cnet vind je enkele schermafdrukken.
http://9to5mac.com/2011/10/03/adobe-unveils-adobe-creative-cloud-photoshop-touch-and-five-other-tablet-apps/
http://9to5mac.com/2011/10/03/first-demo-with-photoshop-touch-max2011/
http://news.cnet.com/8301-30685_3-20114984-264/adobe-weve-got-the-touch-for-tablets/


BBC LANCEERT EEN "CITIZEN JOURNALISM" APP
Mobiele app maakt iedereen journalist - of liever: getuige

De BBC heeft plannen voor een "nieuws verzamelende" app, waarmee iedereen nieuws rechtstreeks vanop zijn mobiel toestel kan uploaden, waardoor het bij de BBC terecht komt en binnen enkele minuten door de zender verspreid kan worden. Praktisch gezien wil dit zeggen dat deze berichten rechtstreeks in het CMS (content management system, het automatisch systeem om content in de website in te voeren) van de BBC geplaatst worden. De app zou gebaseerd zijn op HTML5, zodat hij zo onafhankelijk mogelijk is van het toestel (iOS, Android, Windows, ....) waarop de app draait.
Hierbij dienen toch twee opmerkingen gemaakt te worden. Enerzijds zal de BBC ongetwijfeld wel een systeem hebben om de bijdragen van de burgers toch een beetje in goede banen te leiden, en op hun waarheid te controleren. Anderzijds is de term "burgerjournalist" toch wel slecht gekozen. Het is niet omdat je getuige bent van een nieuwsfeit, en daarover vertelt, dat je een journalist bent. Journalistiek vereist ook nog het controleren van feiten, hoor en wederhoor, het plaatsen van het nieuws in een bredere context.
http://www.nma.co.uk/news/bbc-to-launch-citizen-journalism-mobile-app/3030677.article 
hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]


*** Verbind alle wifi apparaten met het 3g netwerk van Mobistar
http://www.belg.be/11004/nieuws/verbind-alle-wifi-apparaten-met-het-3g-netwerk-van-mobistar/

*** Symantec (Nasdaq: SYMC) heeft de introductie van Symantec Data Loss Prevention for Tablet op de planning staan. Dit is de eerste omvangrijke data loss prevention (DLP)-oplossing voor het monitoren en beschermen van gevoelige informatie op tablets.
http://www.symantec.be

*** Grootste Apple Premium Reseller shop in de Benelux opent deuren in de Kempen
Nieuwe easy-m winkel in Olen.  Als locatie werd het Shopping Park in Olen uitgekozen, op de vernieuwde site van Meubelen Van De Ven
http://www.easy-m.be/
muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetDAVE GERARD - SUFFER NO MORE

[folk rock] Wanneer ik over een artiest lees die zegt beïnvloed e zijn door John Martyn, Cat Stevens, Neil Young en James Taylor, dan weet ik het wel: bij deze artiest zal ik wellicht mijn gading vinden. En dat is het geval bij Dave Gerard. Mooie songs, verzorgd afgewerkt, met gevoel. Van hem kan je verschillende songs beluisteren op MySpace of de eigen website.
http://www.myspace.com/davegerard
http://davegerardmusic.com/


ASUAGARE - IN PEACE
[downtempo] Een cool tempo, dat toch wat van reggae wegheeft. Deze band maakt muziek onder creative commons licentie. Je kan hem downloaden via de site van de band - klik op een song in de lijst, en klik vervolgens op de .mp3 naam van de song. Maar je kan natuurlik ook de songs online beluisteren. Sommige songs uit de lijst zijn experimenteel, soundscapes. Andere songs zijn dan weer gewoon leuke muziek. Aan jou om het te ontdekken...
http://raschedv.net/audasa.html


PAPER CROWS - STAND ALIGHT
[pop] Een song die erg delicaat begint, tot de zware drum invalt en je van je stoel doet schrikken. Knappe song, die naar meer van de band laat verlangen.
http://www.myspace.com/papercrows

GILO -
[Downtempo - soundscape] Elektronische muziek, met een oriëntaals tintje. Klanken die aan China doen terugdenken, gecombineerd met synthesizers en digitale instrumenten. Niet alle songs zijn even goed (sommige zijn naar onze mening wat "plat" en eentonig, maar dan fleurt het Oosters tintje het geheel weer op...
http://www.myspace.com/gilotrue


VRIJDAG HOORSPELDAG: 'S MORGENS FANGO, 'S AVONDS TANGO
Een hoorspel dat in 1992 uitgezonden werd door VRT, en dat over liefde draait. Een ietwat oudere vrouw gaat voor het eerst naar het kuuroord Abano. Daar wordt ze aangesproken door een man die er al jaren komt. Tussen hen ontstaat een vriendschap. Hij vertelt over zijn liefde voor een andere vrouw, Karin.   
Qua vertelstijl heel traag, maar heel zuiver, door de combinatie met de muziek. Dit in tegenstelling tot het meeslepende thema, de emoties die opgeroepen worden. Een mooi hoorspel.
http://hoorspel.wordpress.com/2011/10/04/s-morgens-fango-s-avonds-tango/

Netties werkt samen met:

verkenner bannerZelfs al zit je op het goede spoor, je zal overhoop gelopen worden wanneer je er gewoon blijft zitten.
[Will Rogers]
 
oor logo
De nieuwe oogstMOLESKINE: BACK TO BASICS


In het digitale tijdperk blijven mensen toch nog altijd hangen aan pen en papier. Niets zo simpel als een klein boekje in je jas hebben zitten, en er iets in neerkrabbelen. veel sympathieker ook dan zo'n logge gadget te moeten bovenhalen, en dan te gaan klungelen met het openen van programma's, het intikken, opslaan, enz.
Het bedrijf Moleskine staat al een hele tijd bekend voor zijn verschillende soorten notaboekje - van adresboekjes tot speciale boekjes die je moeten helpen bij het reizen. Allen uiterst doordacht, zoals bijvoorbeeld het feit dat een agenda 18 maanden beslaat, geen 12, dat er een bladlegger is, dat de kaft in een stevig maar toch soepel materiaal gemaakt is, enz. Wij zijn fan!
[Taal: ENG]
http://www.moleskine.com/


PRIVNOTE: DEZE BOODSCHAP WORDT VERNIETIGD
Een simpele website die maar één doel heeft: iemand een boodschap bezorgen, die na bezorging vernietigd wordt. Je schrijft je nota, en je krijgt een link naar die nota. Kopieer die link en zend hem naar degene voor wie jouw boodschap bestemd is. Die klikt de link aan, leest de boodschap. Daarna verdwijnt ze, voor altijd. Als extra optie kan je ook nog vragen dat je ervan verwittigd wordt wanneer de boodschap gelezen is.
[Taal: ENG]
https://privnote.com/


JE BRANDSTOFKOSTEN BEREKENEN MET GOOGLE MAPS
Collega Personal Computer Magazine heeft een duidelijke uitleg over hoe je met GOogle Mpas een route kan plannen, en daarbij ook een schatting kan maken van de brandstof die je zal verbruiken. (Bron: Wim W)
[Taal: NL]
http://www.pcmweb.nl/nieuws/algemeen/brandstofkosten-berekenen-met-google-maps&WT.mc_id=nb


PREZI: PRESENTATIES ONLINE

Een cloud-gebaseerde presentatie software, die een alternatief brengt naast whiteboards en dia's. Je kan de canvas vergroten, verkleinen, in- en uitzoomen, zodat het heel gemakkelijk is om ideeën uit te werken, de verbanden tussen de ideeën uit te tekenen. Het resultaat is een mooie, visueel aantrekkelijke presentatie die het publiek ongetwijfeld kan boeien. Enkele voorbeelden op de site tonen hoe het moet.
[Taal: ENG]
http://prezi.com/jipjiqvj6dsc/about-perspective/
http://prezi.com/


STREAMING VIDEO DOWNLOADEN: KEEPVID
Soms wil je een filmpje dat je op YouTube of een van de andere streaming videosites ziet, op je eigen harde schijf bewaren - om het later terug te kunnen bekijken, ook wanneer je offline bent bijvoorbeeld. Of omdat je bandbreedte niet voldoende is om een perfecte stream te waarborgen.
Er bestaan tal van (online) tools die dit mogelijk maken. En omdat de meeste filmpjes in Flash gemaakt zijn, worden zij ook in dit format bewaard (FLV). Je kan het dan openen met players zoals VLC Player. Maar je kan het ook omzetten naar een ander bestandsformaat.
Bij MakeUseOf vonden wij een artikel dat vijf tools belicht. Keepvid is het eerste online tool: je moet gewoon de website bezoeken, en daarin de url van het gewenste filmpje invullen, om vervolgens op de button Download te klikken. De tool zal op de door jou ingevulde pagina gaan kijken naar filmpjes om te downloaden, en geeft je de optie om te downloaden in 3GP, FLV, of MP4.
Van de tool bestaat er ook een bookmarklet, dat je kan slepen naar je bookmark balk, en dan vanop gelijk welke videopagina kan oproepen.
http://keepvid.com/
http://www.makeuseof.com/tag/capture-streaming-video-website-5-tools/


STREAMING VIDEO DOWNLOADEN: FLASH VIDEO DOWNLOADER

Ook dit is een online tool, en het werkt een beetje zoals KeepVid. Is de ene website down, dan kan je je geluk nog altijd bij de andere proberen.
[Taal: ENG]
http://www.flashvideodownloader.org/


STREAMING VIDEO DOWNLOADEN: FILE2HD
Deze website downloadt niet alleen je video, maar je krijgt bij streaming sites die het ondersteunen, ook de optie om de film in lage kwaliteit, hoge kwaliteit, of standaard te downloaden, en om hem te converteren.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/capture-streaming-video-website-5-tools/


STREAMING VIDEO DOWNLOADEN: ORBIT DOWNLOADER
Dit is dan weer een desktop app die in verschillende browsers werkt. Om streaming video te downloaden, moet je Orbit opstarten en dan de Grab++ tool activeren. Zodra die loopt, moet je de pagina met de video erop herladen. Orbit zal bestanden gaan downloaden van elke pagina die je nu bezoekt.
[Taal: ENG]
http://www.orbitdownloader.com/download.htm


STREAMING VIDEO DOWNLOADEN: DOWNLOAD HELPER
Ook dit is een desktop tool om te downloaden - het is te zeggen: het is een extensie voor de Firefox browser. Na installatie krijg je een klein icoontje naast je home button in Firefox. Kom je op een website met streaming content, dan zal het icoontje gaan oplichten. Klik erop om deze content te downloaden (en eventueel te converteren).
[Taal: ENG]
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3006/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: 60PLUSGIDS
Een online gids voor al wie de leeftijd van 60 nadert of al bereikt heeft. Tips om actief ouder te worden, te genieten, en natuurlijk ook informatie over inkomen, wonen, gezondheid, enz. Er is ook een brochure, die je kan downloaden.
De site lijkt ons redelijk statisch; er is bijvoorbeeld geen rubriek om "nieuws" toe te voegen ivm pensioenen. Maar dat is wellicht te wijten aan het feit dat de site eigenlijk draait rond een brochure, die zelf ook statisch is.
[Taal: NL]
http://wvg.vlaanderen.be/60plusgids/adressenlijst.htm


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: RADIO IN DE JAREN DERTIG, VEERTIG EN VIJFTIG

Een pracht van een informatieve hobbysite over radio lang geleden. Er staan erg sfeervolle foto's op, die je een beeld geven van de omstandigheden waarin toen radio gemaakt moest worden. En je vindt er veel, veel fragmenten van oude programma's. Om uren zoet te zijn!
[Taal: NL]
http://www.kwaad.net/Radio.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ALTIJDLOL
Wanneer een van onze lezers vraagt om aandacht te schenken aan zijn site, dan doen we dat graag. Maar de eerlijkheid gebiedt ons een objectieve mening weer te geven - met respect voor het werk dat de lezer in de site gestoken heeft uiteraard.
Nu is een hobbysite natuurlijk iets helemaal anders dan een professioneel gemaakte site. De vormgeving is persoonlijke smaak, en de meeste hobbysites zijn beperkt tot de sjablonen die de bloggingdienst hen aanbiedt. Toch moet het ons van het hart dat het in dit geval gaat om een layout die je eerder zou verwachten in het tijdperk van de Geocities - bijna 15 jaar geleden dus. Zwarte achtergrond met veelkleurige letters, bewegende figuurtjes op de site... het is iets wat je nauwelijks modern kan noemen. Maar dat is, zoals gezegd, persoonlijke smaak.
Wat inhoud zelf betreft: in de mail aan onze redactie spreken de makers van een site die elke week aangevuld wordt. Een bewering die met een korrel zout genomen moet worden, want de updates zijn erg onregelmatig, en de inhoud van de updates schriel.
Elke inspanning om zelf iets te maken verdient aanmoediging. Maar in dit geval is er nog veel werk nodig om het blog boven het niveau van de "schuchtere poging" uit te tillen.
Zijn wij te streng bij onze beoordeling? Naar onze mening niet, toch niet wanneer je dit blog vergelijkt met wat de maker van "Kwaad.net" doet; ook daar is de vormgeving erg beperkt, maar aan de inhoud werd echt wel werk besteed....
[Taal: NL]
http://www.bloggen.be/altijdlol/


VRIJDAG MULTIMEDIA: TEACHERTUBE
Een handig concept: niet alleen filmpjes, maar ook documenten en afbeeldingen kan je op de site uploaden, om ze daarna, net als bij YouTube, te kunnen embedden in een website. De video's, foto's en documenten draaien rond opvoedkundige onderwerpen.
[Taal: ENG]
http://www.teachertube.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DIEREN FOTOGRAFIE

Dieren in heel verrassende poses: een slang die op het punt staat een vogeltje te verorberen, een antilope die gezelschap krijgt van vogeltjes... Heel leuk, en prachtig van detail!
[Taal: ENG]
http://www.peachygreen.com/wildlife/incredible-wildlife-photography


VRIJDAG MULTIMEDIA: DIEREN IN HET NIEUWS
Ook hier weer dieren in de hoofdrol, maar het zijn geen natuurfoto's, wel nieuwsfoto's. Een reuzenkrokodil die gevangen werd, een olifant die gered wordt door een buldozer, mieren die over elkaar klimmen om aan het water van een overstroming te ontsnappen... Sommige beelden zijn wel gruwelijk, wees gewaarschuwd.
[Taal: ENG]
http://www.theatlantic.com/infocus/2011/10/animals-in-the-news-1011/100163/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
sites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Nokia brengt klassieke Snake-game naar Facebook
http://www.belgiancowboys.be/mobile/1876
- Microsoft vernieuwt Windows Live Hotmail
http://www.belgiancowboys.be/email/1877


 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Online dating: Uitgescholden voor hoer en arrogant wijf
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2952670/2011/10/06/Online-dating-Uitgescholden-voor-hoer-en-arrogant-wijf.dhtml
- Google opent eerste eigen fysieke 'winkel'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2950960/2011/10/05/Google-opent-eerste-eigen-fysieke-winkel.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Linux vanaf een USB-geheugenstick
Wil je Linux op je computer gebruiken of proberen zonder dat je dit besturingssysteem op je PC zet? probeer dan UNetbootin.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29371
- Windows repareren
Tweaking.com Windows Repair is een gratis reparatie-tool om problemen met Windows op te lossen. Het zet instellingen terug naar de oorspronkelijke waarde.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29736
  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Ultrabook Z830 van Toshiba met waterdicht toetsenbord
Ook Toshiba komt binnenkort met een eigen ultrabook. De Z830 is beschikbaar eind november in twee uitvoeringen: voor de zakelijke gebruiker en de consument.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6166
- Bticino introduceert geheugenfunctie in Polyx-gamma
Met het nieuwe Polyx Memory Display ontwikkelde Bticino een compacte toegangsunit met geheugenfunctie. Hierdoor kunnen bezoekers audio-of videoboodschappen achterlaten als je niet thuis bent. 
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6000
computerworld logo

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/


 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- De dubbelzinnigheid van de hashtag
http://www.digimedia.be/News/nl/10227/de-dubbelzinnigheid-van-de-hashtag.html
- FruzzelMedia - Stand E23- nodigt u uit op DMF 2011
http://www.digimedia.be/News/nl/10226/fruzzelmedia-stand-e23-nodigt-u-uit-op-dmf-2011.htmlcomputertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Freecom: nieuwe databar met intrekbare USB-aansluiting
http://computertaal.info/2011/10/06/freecom-nieuwe-databar-met-intrekbare-usb-aansluiting/
- Windows 7 tip: gebruik Aero
http://computertaal.info/2011/10/05/windows-7-tip-gebruik-aero/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- App laat Android-apps draaien op iOS
http://tweakers.net/nieuws/77254/app-laat-android-apps-draaien-op-ios.html
- 'Nokia Sun is Windows Phone-toestel met 1,4GHz-processor'   
http://tweakers.net/nieuws/77250/nokia-sun-is-windows-phone-toestel-met-1-komma-4ghz-processor.html
*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- The Pirate Bay heeft zich al omgeturnd in Depiraatbaai.be
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/10/06/the-pirate-bay-heeft-zich-al-omgeturnd-in-depiraatbaai-be/article-1195114211227.htm
- Samsung wil nieuwe iPhone tegenhouden in Frankrijk en Italië
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/10/06/samsung-wil-nieuwe-iphone-tegenhouden-in-frankrijk-en-italie/article-1195114212920.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Wat is iCloud nu eigenlijk?
http://www.themobilerevolution.be/2011/10/wat-is-icloud-nu-eigenlijk/
- Infographic: Ben jij een Apple fanboy?
http://www.themobilerevolution.be/2011/10/infographic-ben-jij-een-apple-fanboy/ 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

EEN GROENE GORDEL IN GMAIL: TAKEN, OOK MOBIEL
Je kan gewoon in je mobiele browser naar gmail.com/tasks gaan, maar er bestaan ook applicaties voor de verschillende mobiele toestellen. En daarvoor zijn dus enkele andere functies beschikbaar.
Wanneer je tasks voor het eerst bezoeket op een mobiel toestel, word je gebracht naar jouw standaard lijst. Je kan nieuwe taken aanmaken via New Task. Elke taak wordt dan toegevoegd aan deze lijst. Om een taak te verwijderen van de lijst, moet je het aanvinkvakje naast de taak aanvinken.
Om een taak te verwijderen, moet je eerst Edit selecteren. Naast elke taak wordt het aanvinkvakje nu een rood icoon. Bij de taak/taken die je wil verwijderen vink je gewoon het vakje aan.
Om een lijst te wissen, moet je zorgen dat je eerst in de "All Lists" view bent. Selecteer de Edit button, en selecteer de lijst die je wil verwijderen.
Om een nota toe te voegen aan een taak, moet je die individuele taak selecteren, en dan het blauwe icoontje ernaast, om het "Edit task" venster te openen. In het veld "note" kan je nu informatie intikken over de taak, zoals een adres, details, enz.
Om je lijst te verversen, klik je de naam van je lijst in de titelbalk aan, of gebruik je de Verversen button van je browser.
http://www.google.com/support/mobile/bin/answer.py?hl=nl&answer=128061&p=tasks


EEN GROENE GORDEL IN GMAIL: TAKEN VANUIT JE KALENDER

Gebruik "taken" in je kalender, om to-do lijstjes te maken. Dat doe je door in je Google Calender te gaan naar My Calendars, en daar op Tasks te klikken. Rechts van je kalender bevindt zich de takenlijst.
Het is gemakkelijk om aan een taak een datum toe te kennen, waarop de etaak af moet zijn ("due date"). De volgende acties zijn mogelijk:
- Maak een taak aan met een datum: klik op een lege plek in de Maand weergave of de Dag weergave, en selecteer de Task optie
- Geef een datum aan een bestaande taak: klik op de pijl rechts naast de taak in de takenlijst. Klik vervolgens op het icoontje van de kalender om een datum te prikken.
- Wijzig de datum van een taak: versleep de taak naar een nieuwe datum.
- Markeer een taak als voleindigd: klik op het vakje naast de taak.
Wanneer taken toegekend zijn aan kalenderdata, dan kan je zien wat het volgende op jouw lijst is, via de "Sort bij Due date" optie. Klik hiervoor op het Actions menu onderaan de takenlijst, en selecteer Sort by due date.  Wanneer je in deze modus bent, kan je een taak naar een andere datum zetten door de taak te selecteren, en dan CTRL+pijltje naar boven om de taak hoger te zetten, of CTRL+pijltje beneden om de taak lager te zetten.
Je takenlijstje afdrukken kan ook: klik op Acties onderaan de tasks gadget, en selecteer Print Task List.


GROENE GORDEL IN GMAIL: TAKEN EN IGOOGLE
Wist je dat je je taken ook in iGoogle kan importeren en oproepen? Daarvoor moet je dan wel de Tasks gadget installeren in jouw iGoogle account.
Deze gadget vind je op onderstaand adres. Na installatie krijg je dus, wanneer jij jouw iGoogle pagina opstart, meteen je takenlijst ook te zien.
http://www.google.com/ig/adde?source=task&moduleurl=www.google.com/ig/modules/tasks.xml


EEN GROENE GORDEL IN GMAIL: WERKEN MET FILTERS
Het werken met filters is heel handig. Je kan filters instellen om bijvoorbeeld alle mails die het woord "Facebook" of "Twitter" bevatten (en dus meldingen zijn van wat in het sociaal netwerk gebeurt) meteen naar een aparte mailbox door te sturen. Heb je tijd, dan kan je die mails later verwerken. Zo blijft jouw inbox overzichtelijker.
Je kan een filter aanmaken op basis van volgende criteria:
- wie de afzender is ("from")
- aan wie de mail gezonden is ("to")
- wat het onderwerp is ("subject")
- bevat de mail bepaalde woorden ("has the words")
- of bevat de mail bepaalde woorden niet ("doesn't have")
De volgende acties zijn mogelijk:
- meteen archiveren
- als gelezen markeren
- een ster toekennen
- een van jouw labels toekennen
- de mail forwarden, wissen
- de mail markeren als belangrijk
Met "Create Filter" maak je vervolgens deze filter aan.
http://www.google.com/mail/help/tips.html#green


TIPS VOOR WEBWERKERS
 
Het nalopen van links in je webpagina's is een moeizaam werkje.
Er is een programma dat dit voor je kan doen.
Met Xenu kan je zowel off- als online je website laten doorzoeken.
Niet kan alleen 'dode' links worden getraceerd, maar ook zogenaamde 'orphan'-bestanden.
Dat zijn bestanden die wel in je mappen voorkomen maar niet worden gepubliceerd noch dat ze nodig zijn om iets in je website te doen.
Het programma dat onder Microsoft Windows werkt (helaas niet in de Mac) kan gratis worden opgehaald bij:
http://home.snafu.de/tilman/xenulink.html
En een handleiding in het Nederlands vind je hier:
http://www.shopkortingscode.nl/article/xenu/
 
Het resultaat van het onderzoek door Xenu wordt weergegeven in een lokale webpagina van je browser.
Regelmatig toepassen van Xenu houd je ver van 404-fouten, om maar iets te noemen.
Sjeef
shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...MINDJET CONNECT: SAMENWERKEN
Windows / Mac / webversie - shareware
Een tool om online samen te werken. Je kan informatie mappen, taken delen, doelen zetten, taken toewijzen, in real time documenten bewerken. Van deze tool bestaat er ook een webversie, zodat je met alle mogelijke toestellen kan werken via deze tool, dus ook iPad en Android tablets.
http://www.mindjet.com/connect


MAGIC AUDIO JOINER

Windows - shareware
Een handige tool om verschillende audiobestanden tot één geheel samen te smelten. Er worden heel wat bestandssoorten ondersteund, zowel voor import als export. Interessant wanneer je bijvoorbeeld verschillende fragmenten die je met je voice recorder opgenomen hebt, tot één geheel wil maken.
http://www.magicaudiotools.com/magic-audio-joiner


DE BESTE GRATIS TOOLS: TIXATI
Windows all - 6,3 MB - freeware
Een eenvoudige BitTorrent client. HIj toont je alle belangrijke informatie over de bestanden, en start de download automatisch van alle onderdelen van de torrent.
http://www.tixati.com/


DE BESTE GRATIS TOOLS: DESKTOPOK
Windows all - 77,9 KB - freeware
Deze tool brengt orde in de Icoontjes-chaos. Je kan de volgorde van icoontjes op je desktop wijzigen, en terug herstellen. Maar dat kan ik toch ook via de ingebouwde Windows tool, zal je zeggen? Ja, daarmee kan je ze in een bepaalde volgorde zetten, maar heb je een systeemcrash, dan is die volgorde weg. Deze tool onthoudt die volgorde - is er een crash, dan staan met één klik de icoontjes terug op hun plaats.
http://www.softwareok.de/
http://www.chip.de/downloads/DesktopOK-32-Bit_42644474.html


DE BESTE GRATIS TOOLS: COPYTRANS MANAGER

Windows XP/Vista:7 - 6,9 MB - freeware
Een goed alternatief voor iTunes voor wie een iPod, iPhone of ipad heeft. Je kan gemakkelijk muziek, video's, films, podcasts of audioboeks op je Apple toestel kopiëren. Je kan de software opstarten van je Apple toestel, maar ook van je pc.
http://www.chip.de/downloads/CopyTrans-Manager_44475320.html
http://www.copytrans.net/


DE BESTE GRATIS TOOLS: SLIMCLEANER
Windows XP/Vista/7 - 5,3 MB - freeware
Slimcleaner ontdoet jouw pc van onnodige data en instellingen. De software herkent geheugenvreters en verwijdert die, om zo jouw computer te reinigen.
http://slimwareutilities.com/
http://www.chip.de/downloads/SlimCleaner_44726031.html


DE BESTE GRATIS TOOLS: DVD SLIDESHOW GUI
Windows all - 20,0 MB - freware
Met deze gratis tool kan je erg afwisselende diashows aanmaken van zowel foto's als video's. Je begint met enkele belangrijke instellingen te bepalen, zoals de maximale grootte van de beelden, achtergrondmuziek, waarna je gaat kizen welke beelden je gebruiken gaat. Ben je met de samenstelling tevreden, dan kies je een exportformaat, waarbij je de keuze hebt tussen MPEG, FLV of ISO formaat. Bij Chip.de vind je een fotoreportage (in het Duits) over hoe je met de tool moet werken.
http://www.chip.de/bildergalerie/DVD-slideshow-GUI-Galerie_43897388.html
http://download.videohelp.com/tin2tin/index.html
http://www.chip.de/downloads/DVD-slideshow-GUI_28989699.html


DE BESTE GRATIS TOOLS: 7-PDF WEBSITE CONVERTER

Windows XP/Vista/7 - 1,4 MB - freeware
Deze software is weliswaar in het Duits, maar dat mag geen bezwaar zijn. Met deze tool kan je een website omzetten in het bekende PDF formaat. Gewoon het webadres ingeven, en je hebt het afgewerkte document.
http://www.7-pdf.de/
http://www.chip.de/downloads/7-PDF-Website-Converter_47721631.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: TRAFFFIC MONITOR
Nokia - freeware
Traffic Monitor biedt je een real-time en professioneel inzicht in je dataverbruik. Dit alles ziet er spectaculair mooi uit. Je stelt eenvoudig alerts in per dag, week of maand. Zelfs als je de app afsluit, wordt je dataverbruik nauwkeurig bijgehouden. Zo houd je alles onder controle en bespaar je op je maandelijkse kosten.
http://store.ovi.com/content/136852


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: EBAY APP VOOR BLACKBERRY
Blackberry - freeware
Een mobiele app waarmee je vanop je Blackberry toegang hebt tot de veilingsite eBay. Je kan o.a. een recent aangekocht item als een persoonlijke boodschap in je BBM posten, of een lijst delen met je BBM contacten.
http://www.blackberry.com/betazone


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 
 

Het laatste woord....

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
Vergeet je fouten maar herinner de lessen die ze je gegeven hebben.
-anoniem-