netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
6/10/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 720 van1/10/2011Gegroet lezer,


Deze nieuwsbrief beginnen wij met een extra artikel, dat nog niet in ons dagelijks nieuws verschenen is - omdat het gaat om een evenement dat morgen, zaterdag 1 oktober 2011, plaats heeft. Wij kunnen u alleen maar aansporen om dit evenemente in het prachtige Gent absoluut niet te missen - al is het maar voor het prachtige Decap orgel. Onze medewerker Paul trok al naar Gent, en heeft enkele foto's als smaakmaker online gezet:
http://www.flickr.com/photos/65484032@N06/

Verder zetten wij in deze editie onze reeks verder met tips voor Gmail. Er vallen weer wat nieuwigheden te rapen op hardware gebied, en natuurlijk besteden wij ook uitgebreid aandacht aan de nieuwigheden bij Facebook. Wat die laatste betreft, raden wij al onze lezers trouwens aan om eens ernstig bij zichzelf te rade gaan, en de keuze te maken: wil u een compleet transparant leven, waar iedereen alles van u weet? Waar iemand zich zonder moeite voor u kan uitgeven, omdat u toch alles over uzelf bekend hebt gemaakt - de meisjesnaam van uw moeder, de naam van uw hond, ... en alle informatie die vaak gebruikt wordt om veiligheidsvragen te stellen, voor wanneer u zichzelf moet identificeren indien u een paswoord verloren bent? Ons benauwt het in elk geval... Maar het is uw keuze!

Veel lees- (en denkplezier) gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.


Hilde

Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
verkenner
          banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
iGent, Meet the futere.
Gent bruist en zit vol leven, niet alleen tijdens de Gentse Feesten. Dit weekend zijn er de hoogdagen van de technologie.

Innovatie staat niet stil, je leest er veel over, hoort er veel over, maar weinigen hebben de kans om het allemaal in levende lijve te zien. Je wil wel eens in het echt zien hoe een miniatuur helikopter, waarmee je filmpjes kan maken, eruit ziet, je wil eens dansen met een robot. Op de iMarkt te Gent kan het. Er kan nog meer bewonderd worden dan dit, je kan ook een echte 3D-wandeling door de stad maken.  En hier botst het. We leven wel degelijk op het kruispunt van twee werelden, en deze expositie, samen met alle andere exposities rond dit thema  bevestigen dit.
Er is de 'analoge' mens, die op korte tijd geëvolueerd is naar de 'digitale' mens. We zijn ontdekkers, al van kindsbeen af willen we zien, voelen, ruiken…  We zijn benieuwd om een 3D printer te zien werken, we willen de mensen ontmoeten die zich specialiseren in het hacken van digitale patronen, we willen het digitaal Decap orgel zien en het ‘live’ horen spelen. Maar anderzijds is een digitale wandeling door een historische stad als Gent ongelooflijk boeiend. We kunnen de stad bezoeken vanuit de luie zetel. En dit is pas een kleine stap in de mogelijkheden van 3D. Je krijgt er tevens een gids bij, die anekdotes verteld, die wijst op de achtergrondgeschiedenis. Deze informatie kan je nooit krijgen door in een stad rond te lopen, omdat je in de toekomst ook gerichte informatie kan opvragen,  zoals muzikale achtergrond, plaatselijke verenigingen en dergelijke. Een 3D wandeling is dan ook heel anders dan een echte wandeling.
Gaan we straks ook exposities als iMarkt digitaal bezoeken? Waarschijnlijk wel. Maar momenteel 'missen' we teveel. We willen nog steeds erbij zijn, de sfeer opsnuiven. Zien, voelen, ruiken en proeven als het ware.
En juist dit maakt initiatieven als iMarkt razend interessant. We staan ongetwijfeld voor een grote ommekeer. Het analoge vervaagt en het digitale gaat nog steeds meer ons leven sturen.
En hoe dat digitale ons leven gaat bepalen, dat leren ons events zoals het Gentse iMarkt.
Wat kan je er verwachten? Heel veel, je kan er games à la WII ontdekken, babbelen met hackers en vooral, kennismaken met de eye and ear catcher: het digitaal Decap orgel. En dat is indrukwekkend. Dit orgel staat opgesteld in de St. Niklaaskerk, en alhoewel gevreesd werd voor de klankkwaliteit en echo in die grote ruimte, is het geluid fenomenaal. Het idee om dit orgel te bouwen is een tiental jaren geleden ontstaan in een baancafé waar een Decap stond. De eerste plannen kwamen er. Het geheel is opgebouwd rond zelfgebouwde orgelpijpen voorzien van een grote ventillator, harmonica’s en drums. Het geluid hiervan wordt indrukwekkend versterkt, en bijgekleurd. Dit bijkleuren is te vergelijken met gitaarversterkers, die ook het geluid kleuren.  Men begon met het opnemen van elke orgelpijp, bij verschillende luidsterkten. Dit geeft de basisklanken. Muziek was uiteraard niet beschikbaar voor deze automaat, die zelfstandig de klanken produceert. Met die klanken wordt muziek gecomponeerd en dat werd bewerkt, gemixt en via MIDI omgezet naar een bruikbaar geheel. Dus, alles wat je hoort werd speciaal gecomponeerd. Een tijdrovende bezigheid.  Momenteel zijn er ongeveer 25 nummers beschikbaar. Het toestel is monumentaal, de waarde ervan is moeilijk te bepalen, maar het is verzekerd voor ongeveer 350.000 euro. Dit geeft een idee.
Als je een kijkje gaat nemen in de St. Niklaaskerk, kijk dan ook eens naar de andere kant. Boven de ingang staat het oude kerkorgel waar vroeger de koster Toccata in Fuga door de kerk liet schallen. Generaties verschil.
Het is echt een aanrader om een kijkje te gaan nemen.
Allen daarheen dus. [Paul Liekens]
http://www.gentm.be


FACEBOOK: DE TIMELINE
Grote veranderingen bij Facebook - maar zie jij het zitten?

Verleden week heeft Facebook op de F8 conferentie enkele drastische wijzigingen aangebracht aan het o zo populaire netwerk; en ja, het is populair, want de 500 miljoen personen die Facebook bezoeken is geen cijfer dat een hele maand omspant, maar wel per dag. En dat kan tellen!
Wat Facebook eigenlijk gedaan heeft is de News Feed die voorheen bestond, opsplitsen in 3 niveaus. Bovenaan komt er een ticker, zoals je die kent bij de beursberichten, met daarin korte meldingen van wat NU gebeurt. Een tweede niveau is Relevant, een feed met nieuwsberichten uit jouw vriendenkring. Een derde niveau is Historisch, de Timeline.
Vooral die laatste heeft een bewonderend gefluit ontlokt aan vriend en vijand. Het is dan ook een knap concept: het omspant je hele leven. Timeline is een pagina die blijft scrollen; gek genoeg bepaal jij niet zelf wat er in die Timeline komt, het is Facebook dat dit doet, op basis van een algoritme. Facebook bekijkt namelijk hoe belangrijk iets was, en hoe lang geleden het gebeurde. De meest recente evenementen krijgen hogere prioriteit, en staan bovenaan, met de oudste dingen onderaan. Je kan ook een bepaald jaar kiezen, en Timeline zal je tonen wat er dat jaar gebeurde in jouw leven.
Hoe Facebook dat weet? Wel, daarvoor zal jij moeten zorgen - of heb je misschien al gedaan, door foto's te uploaden uit jouw jeugd, en daar jaartallen op te plakken. Nu wordt het dus nog interessanter om een echt plakselboek van je Facebook pagina te maken. Je kan dus retroactief content toevoegen over een bepaalde periode. En je kan foto's of postings die je in een bepaalde periode op Facebook geplaatst hebt, maar toen privé gezet had, nu aan je publieke tijdlijn toevoegen. Of andere dingen verwijderen. (1) Een leuke functie, ware het niet dat een algoritme gaat bepalen in jouw plaats wat er belangrijk is/was in jouw leven. Misschien kan jij daarmee leven, maar wij hebben daar toch vragen bij...
Deze Timeline zal dus het huidige uitzicht van je account vervangen. Misschien nog niet vandaag, maar in de toekomst zullen alle profielen overgezet worden naar de Timeline interface. Wil je weten hoe jouw pagina eruit zou zien met Timeline, dat kan. Je moet dan wel even zorgen via je instellingen dat de interface taal van Facebook op "Engels" ingesteld staat. En daarna volg je de instrucies die je bij TechCrunch vindt (2)
De Timeline kan ook bekeken worden als een pagina met allerlei mogelijke content (tekst, foto's, video's...) maar je kan ook kiezen om enkel foto's te zien, of de Timeline enkel te bezien op basis van plaatsen.
http://blog.facebook.com/blog.php?post=10150289612087131
http://techcrunch.com/2011/09/22/how-to-enable-facebook-timeline/


FACEBOOK EN APPS: WAT JE NU DOET
Niet meer Liken, maar bezig zijn.

Een tweede belangrijke aankondiging bij F8 was het verder uitbreiden van de Facebook API. Sites zullen nog meer dan tevoren toegang krijgen tot jouw informatie via de Open Graph. Daarbij moet opgemerkt worden dat jij niet langer op een button moet klikken om iets te "liken"; neen, zodra je een app toegang geeft tot jouw Facebook profiel, dan zal die telkens jij iets doet, dat vermelden. Een boekenapp zal zeggen dat jij boek X leest. Een muziekapp zal zeggen dat jij naar song Y luistert. Een tv-app zal vertellen dat jij naar feuilleton A kijkt. Geen "like" meer, gewoon een neutrale melding - die evengoed wat vertelt over jou. En de app zal àlles vermelden wat jij leest, beluistert, bekijkt, automatisch. Scary? Misschien toch een beetje. Je moet niet naar de goorste porno kijken op tv, om toch beschaamd te zijn over jouw kijkgedrag - moeten jouw vrienden weten dat je naar elke Mijn Restaurant, Komen Eten, enz. kijkt in plaats van naar de o zo interessante programma's op Canvas?
Die apps gaan trouwens ver - en de toestemming die je moet geven is slechts eenmalig, zodat je soms vergeet aan wie jij allemaal toestemming gegeven hebt. Een Nike app zal automatisch vertellen hoe lang je gelopen hebt. Een kooksite zal vertellen welk gerecht je gemaakt hebt. Een apparaat dat jouw slaapgewoonten registreert, zal automatisch vertellen  hoe lang je geslapen hebt. Alles KAN gepost worden. En reken maar dat het gepost ZAL worden. Passief delen, in plaats van actief delen.(1)
Deze activiteiten komen dus in de ticker te staan bovenaan. Maar, zo lees je bij TechCrunch (2), wanneer het op muziek aankomt kan je nog verder gaan. Er komt namelijk een Music Dashboard, dat je aanmaken als  een permanent bookmark in de linkerbalk van je profiel. Dat doe je door op de speellijst van een vriend te klikken, of op de rechtstreekse link (3) te klikken. Ben je op minstens één van de muziekdiensten geabonneerd die met Facebook samenwerken, zoals Spotify, dan kan je niet alleen zien naar welke songs jouw vrienden luisteren, wat de top songs zijn, maar kan je ook naar bepaalde songs luisteren in streaming formaat, zonder dat je de song hebt; de song wordt dan wel afgespeeld in jouw standaard player.
http://thenextweb.com/facebook/2011/09/22/facebook-f8-heres-everything-you-need-to-know/?awesm=tnw.to_1AwVm&utm_campaign=&utm_medium=tnw.to-other&utm_source=t.co&utm_content=spreadus_master
http://techcrunch.com/2011/09/23/go-beyond-ticker-use-facebook-music-dashboard-to-see-what-your-friends-listen-to/
https://www.facebook.com/?sk=music


FACEBOOK NIEUWIGHEDEN: DE BEDENKINGEN
Ga jij nu je hele leven toevertrouwen aan Facebook?

Het concept van wat Facebook nu gelanceerd heeft, is prachtig. Facebook wordt een fotoalbum met daarin jouw hele leven. En knap bekeken van Facebook ook, want het is het ideale manier om de gebruiker aan zich te binden - je gaat dat prachtige fotoalbum dat je aangemaakt hebt bij Facebook toch niet weggooien? Wie zich echt op Facebook geëngageerd had, zou daarmee zijn hele leven weggooien...
Slim bekeken van Facebook, inderdaad. Maar hier horen toch enkele bedenkingen op zijn plaats. Om te beginnen: is het geen overdaad aan informatie die de gebruiker nu te zien krijgt op zijn Facebook pagina? De Timeline is één ding, maar de ticker bovenaan, met een constante stroom van dingen waarmee je vrienden bezig zijn, is dat niet wat overdreven? Het gevaar bestaat trouwens dat de gebruiker zich gaat afsluiten voor deze overdaad aan informatie, en de ticker niet meer bekijken zal. En dan is het hele nut van die stream teniet gedaan.
Een tweede opmerking draait rond het "sociale" van Facebook. IN plaats van te draaien rond vrienden, is het nu het "IK" dat centraal staat, met de Timeline. Het is jouw leven dat centraal staat, jou wgeschiedenis, de dingen die je deed, met wie je de dingen gedaan hebt.  Door juist die dingen vast te leggen die je normaal gezien niet zou noteren (welk boek je gelezen hebt, welke film je bekeek, welke plaat je beluisterde, ...) en dat volkomen automatisch, wordt Facebook jouw geschiedenis. (2)
En tot slot: hoe zit het met de privacy? Of liever nog: moet iedereen weten wat jij goed vindt? Ben jij een influencer, iemand met veel "klout", dan kan dat zijn nut hebben, want de muziek die jij nu goed vindt, kan wel eens de muziek zijn die over een maand of 3 in de top 50 staat. Maar wie ben ik om te zeggen dat mijn muziekkeuze de moeite waard is om vermeld te worden op Facebook? Met alle respect, maar moet iedereen weten dat een fictieve boer Charel naar Laura Lynn luistert, Dag Allemaal juist gelezen heeft, en nu naar een heruitzending van Den Bomba gaat kijken? Voor de meeste mensen op Facebook is dat niet echt van belang. Voor Facebook echter wel, want het heeft weer wat data toegevoegd aan zijn grote database, die het netjes verkopen kan aan adverteerders, die op basis van jouw voorkeuren advertenties gaan plaatsen.
Het hele Timeline gebeuren doet met trouwens terugdenken aan een cartoon in Humo, waarin iemand rondzeulde met een camera, om zijn hele leven vast te leggen. Tot iemand vroeg: en wanneer ga je dat allemaal bekijken? Een tweede leven hebben we niet...
Maar misschien ben jij wél te vinden voor de nieuwigheden van Facebook? Laat het ons gerust weten in een reactie. Ondertussen geven we je toch even een satirsch artikel mee van Dan Lyons, waarin hij de lofzang op de Timeline hekelt (2).
En een krtisch artikel van Mashable, over de nieuwigheden en Facebook (3). Plus een artikel op Marketingfacts, dat de TimeLine de nieuwe geschiedenis inprijst (4)...
http://www.marketingfacts.nl/berichten/20110923_waarom_facebook_geen_social_network_meer_is/
http://realdanlyons.com/blog/2011/09/23/all-of-life-has-been-utterly-profoundly-changed-thanks-to-facebooks-new-changes-and-nothing-will-ever-be-the-same-and-all-i-can-do-is-sit-here-and-weep-at-the-beauty-and-magic-that-mark-zuckerber/
http://mashable.com/2011/09/23/facebook-murders-privacy/
http://www.marketingfacts.nl/berichten/20110923_waarom_facebook_geen_social_network_meer_is/HOE BANG MOET JE WORDEN VAN FACEBOOK?
Alomtegenwoordig. Ingelogd of uitgelogd...
In onze reeks van 3 artikels gisteren hadden wij het vooral over de vraag of alle informatie, die Facebook nu op de gebruiker loslaat, wel gewenst is: is het geen overdaad - en overdaad schaadt, altijd?
Maar er is natuurlijk die belangrijkere vraag: blijft er nog wel privacy voor de mens over, wanneer elke stap die je op het internet zet weergegeven wordt in jouw Timeline en ticker? Zoals gisteren gezegd: je moet iets niet meer liken, je moet niet meer op een button klikken, het wordt gewoon automatisch doorgegeven wanneer je een song beluistert, een boek leest, een film bekijkt, een artikel leest.
En er is geen ontkomen aan. Elke pagina die een Like button heeft, en dus samenwerkt met Facebook, heeft het in haar macht om op jouw Timeline te laten verschijnen dat jij de site bezocht hebt.
Echt geen ontkomen aan? Jawel. Log uit Facebook uit. Maar weet dan ook dat je op al die verschillende diensten, die nu Facebook oAuth gebruiken voor de identificatie van de burger, opnieuw moet inloggen. Inloggen, uitloggen, je zal er een hele dagtaak aan hebben. Eleganter zou het zijn indien Facebook een vervaldatum aan haar cookie zou geven, zodat je wel verplicht terug moet inloggen, en zo herinnerd wordt aan het bestaan van Facebook (alsof je dat zou kunnen vergeten!).
Al een geluk dat Facebook geen eigen browser heeft, want dan zou zelfs uitloggen niet meer helpen, en zou het jou kunnen volgen via de browser. Maar wacht eens, was daar geen ander sociaal netwerk, dat wél een eigen browser heeft? Google, met zijn Google+ en zijn Chrome browser, juist. Benieuwd wat we daarvan nog mogen verwachten...(1)
P.S. Volgens een artikel bij Mashable (2) zou zelfs het uitloggen uit Facebook niet helpen. Ene Nik Cubrilovic heeft aangetoond dat, zelfs wanneer je uitgelogd bent uit Facebook, je browser toch nog altijd elke pagina noteert die jij bezoekt, en die informatie doorstuurt naar Facebook (3)
http://scripting.com/stories/2011/09/24/facebookIsScaringMe.html
http://mashable.com/2011/09/25/facebook-privacy-issues/?utm_source=TweetMeme&utm_medium=widget&utm_campaign=retweetbutton
http://nikcub-cache.appspot.com/logging-out-of-facebook-is-not-enough


NIEUWSMAKERS KRIJGEN SPECIALE TAG
"Standout" tag moet opvallende artikels markeren

Op de Online News Association Conference heeft Google een nieuwe tag voorgesteld, waarmee nieuwsorganisaties kunnen aangeven wat hun beste werk is.
Het gaat om een heel simpele code: link rel="standout"; gevolgd door href="URL". De uitgever vertelt hiermee aan Google dat dit een belangrijk artikel is. Hij mag zo 7 artikels per week deze tag geven. Google News zal dan deze informatie opvatten als een signaal dat het verhaal opgenomen mag/moet worden op de Google News homepagina en in de zoekresultaten bij Google News.
Deze tag zal ook gebruikt mogen worden om een belangrijke bron aan te geven die inspiratie was voor het artikel. In dat geval, wanneer je dus verwijst naar een externe bron, ben je niet beperkt tot de 7 tags per week, het gebruik is in dat geval onbeperkt.
Mogen wij een kleine voorspelling maken? Dit zal ongetwijfeld een nieuwe speeltuin worden voor de SEO goeroes, die zoveel mogelijk inkomende "Outstanding" links gaan verzamelen...
http://searchengineland.com/google-news-launches-standout-tag-for-featured-content-94256?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=feed-main


VAN INSTAGRAM TOT GALERIJ
tentoonstelling in Londen met enkel Instagram foto's

Instagram is heel trendy. De mensen die van de fotosharing app en dienst gebruik maken, zijn er echt enthousiast over. Er staan dan ook al meer dan 7 miljoen foto's op Instagram, en dat in minder dan een jaar tijd. Die foto's worden heel vaak gedeeld: 150 miljoen foto's werden er gedeeld - gemiddeld dus meer dan 20 keer per foto.
Sommige gebruikers van Instagram zijn echt wel verzot op hun tool - niet alleen om het online delen van de foto's, maar ook omwille van de verschillende filters die je kan toepassen op de foto's. ZO is er in Londen een groep die zich Instragramers London noemt, en die regelmatig "photowalks" houdt, naast andere sociale evenementen die draaien rond het concept fotos nemen met Instagram. Zij zijn trouwens niet alleen de hele Instagramers community zou namelijk aanhangers hebben in 141 steden over de hele wereld.
En nu heeft deze groep uit Londen het idee opgevat om een kunstttentoonstelling te houden in een galerij, met enkel instagram foto's. Wie wil kan trouwens deelnemen aan een wedstrijd die opgezet werd om de tentoonstelling in de kijker te plaatsen. Je moet daarvoor jouw Instagram foto's indienen en taggen met @myworldshared en #myworldsharedcontest; er vallen prijzen te winnen zoals iPHone driepikkels en een etui.
Er is trouwens pas een nieuwe update uit van Instagram, die real-time filtering mogelijk maakt. Instagram is nog altijd exclusief voor de iPhone, maar er zou een versie onderweg zijn voor Android toestellen.
http://www.webpronews.com/instagram-2-0-adds-live-filtering-higher-resolution-photos-2011-09
http://www.webpronews.com/instagram-gets-its-first-uk-art-show-2011-09
=> Nagekomen bericht: wij vernemen dat er ook in België een Instagram gemeenschap is, en er een expo gehouden wordt: de eerste Belgian iPhonegraphy Exhibition, in Gent (uiteraard!) op het adres Schepenhuisstraat 17.
=> En op 10 november wordt er voor het eerst een Instameet gehouden in deze galerij.


FACEBOOK VERDEDIGT LOG-OUT PROBLEEM...
... en wat meer toelichting op Spotify verplichting

Het voorbije weekend was heel wat te doen rond de ontdekking dat Facebook jouw surftochten noteert, zelfs al ben je niet ingelogd op Facebook. Facebook heeft dat nu officieel toegegeven: telkens je op een site komt waar een "Like" button staat (en waarschijnlijk dus binnenkort ook de "gelezen", "gekookt", "bekeken" buttons) zullen de Facebook cookies data zenden naar Social Networking Central, de centrale servers van Facebook. Maar, zo zegt een medewerker van Facebook, "het is aan ons om die data op te kuisen". Te wissen dus. Waarvan geen bewijs bestaat dat het ook echt gebeurt - je zal Facebook daarin moeten vertrouwen. En dat toen we toch met zijn allen, niet, nu we ons hele leven aan dit sociale netwerk gaan toevertrouwen in de Timeline? (1)(2)
Er is trouwens nog een zaak rond Facebook, waarover wrevel ontstaan is bij gebruikers. Facebook heeft, zoals je ondertussen hebt kunnen lezen, ook een nauwe samenwerking aangekondigd met verschillende muziekdiensten, zoals Spotify, Rhapsody, Mog, Rdio, iHeartRadio, Slacker. Het is de bedoeling dat, wanneer de Facebook-gebruiker naar muziek van zo'n dienst luister, hij ervoor kan kiezen om een constante stroom naar zijn vrienden te sturen van de songs die hij beluistert. De vrienden die eveneens lid zijn van die muziekdienst, kunnen dan naar de song luisteren door gewoon de link ervan aan te klikken.
Nu blijkt echter dat in minstens één geval, namelijk Spotify, de gebruiker verplicht lid moet zijn van Facebook, wil hij van Spotify gebruik kunnen maken. Volgens Spotify is het een regel die om te beginnen zal tellen voor nieuwe gebruikers. Bij andere diensten zou dat niet het geval zijn: men kàn inloggen met zijn Facebook account, en de stream activeren, maar is het niet verplicht.(3) Benieuwd of deze verplichte koppeling Spotify zuur zal opbreken, of dat de gebruiker vrolijk het Facebook spelletje blijft meespelen... Facebook heeft in elk geval een verklaring uitgegeven waarin het de verplpichte koppeling verdedigt (4)
http://news.cnet.com/8301-17852_3-20111936-71/facebook-we-do-track-logged-out-users-but-trust-us/
http://blogs.wsj.com/digits/2011/09/26/facebook-defends-getting-data-from-logged-out-users/
http://www.computerworld.com/s/article/print/9220302/Facebook_and_Spotify_drop_the_other_shoe
http://musically.com/blog/2011/09/26/spotify-responds-to-criticism-of-forced-facebook-logins-with-new-statement/


WINDOWS 8: NAUWE INTEGRATIE VAN WINDOWS LIVE
Accounts op verschillende toestellen synchroniseren wordt een makkie
Wat heel wat gebruikers ervan weerhoudt om een tweede toestel te kopen, een tablet bijvoorbeeld, om dat overdag te gebruiken tijdens het woon-werkverkeer, en 's avonds de gewone laptop of desktop pc, is het feit dat je documenten, mails, enz. verspreid raken over de toestellen en je voortdurend op zoek bent naar je spullen.
Dat kan verholpen worden door de cloud: bewaar je dingen in de cloud, en je hebt overal toegang, op elke pc. Dat is wat Microsoft wil doen met Windows 8. Maak je gebruik van Windows Live (een optie die NIET verplicht is), dan zullen al jouw Mango-achtige applicaties, al jouw instellingen op verschillende computer gesynchroniseerd worden. En wordt het ook veel gemakkelijker om bijvoorbeeld een nieuwe computer te kopen. Gewoon even inloggen met je Windows Live ID, en je computer is klaar voor gebruik. Via Live ID zouden alle apps, maar ook hun instellingen, de staat waarin ze waren toen je ze het laatst gebruikt, klaar staan op elk Windows 8 toestel. En je zou meteen kunnen inloggen op apps en diensten die gebruik maken van Windows Live ID voor authenticatie. Bij The Next Web vind je een filmpje dat het een en ander uitlegt (1). En bij MSDN vind je een verklaring waarom overgestapt wordt van gewone gebruikers-ID naar de Live ID.(2)
Het lijkt erop dat iedereen ons zieltje hebben wil - Facebook, Google, Microsoft... het zal moeilijk worden om te kiezen aan welke "duivel" wij ons zieltje gaan verkopen...
http://thenextweb.com/microsoft/2011/09/26/microsoft-details-how-it-will-keep-your-various-windows-8-machines-in-sync/
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/09/26/signing-in-to-windows-8-with-a-windows-live-id.aspx


YOUTUBE START MET KANALEN ZOALS OP TV
Het TV-landschap wordt ook grondig gewijzigd

De tijd dat je met het hele gezin 's avonds rond de tv ging zitten, om naar een zwart-wit dikbuikig toestel naar de eenheidszender (toen nog BRT) te kijken - of als je geluk had, naar "den holland", die tijd is al lang voorbij. Er zijn ontelbare zenders bij gekomen, je kijkt digitaal naar kanalen uit de hele wereld - maar je kijkt ook via je computer, via het internet. "On demand", "over the top", het zijn de nieuwe vormen van tv-kijken die het traditionele "lineair" kijken op termijn zullen vervangen.
Een revolutie waarvan de zenders zich bewust zijn - en die zij met lede ogen aanzien. De gebruiker brengt immers steeds meer tijd door achter de computer, in plaats van voor de tv. In 2010 hebben de Amerikanen volgens een onderzoek van Forrester even veel tijd doorgebracht met beide vormen van amusement. En dit betekent natuurlijk een verschuiving van advertentie-dollars. GigaOm zet deze verschuivingen netjes op een rij.(2)
Wie deze evolutie natuurlijk al lang heeft zien aankomen, en op tijd gereageerd heeft, is Google, dat al heel snel de videosite YouTube gekocht heeft. En nu de tv helemaal concurrentie gaat aandoen, door de creatie van "channels" of kanalen. Niet zozeer themakanalen waar je on losse filmpjes bekijken kan, neen, echte kanalen zoals op tv, met regelmatig geplande uitzendingen - en natuurlijk ook commerciële onderbrekingen. Wat je op die kanalen zal kunnen bekijken, is voorlopig nog een vraag.
http://gigaom.com/video/buckle-up-traditional-tv-is-in-for-a-heck-of-a-ride/?utm_source=social&utm_medium=twitter&utm_campaign=gigaom
http://gawker.com/5843772


WAT WEET FACEBOOK NU EIGENLIJK VAN JOU?
Er bestaat een methode, maar gemakkelijk is het niet
Nu Facebook zo'n ingrijpende wijzigingen aangekondigd heeft, wordt het tijd om eens goed na te denken. Wil jij het spelletje van Facebook nog meespelen? Wil jij je hele leven op het web gooien, elke stap die je zet, elke song die je beluistert, elk boek dat je leest, elke film die je bekijkt - zelfs al is dat een Laura Lynn-song, een pornoboek, een tearjerker van een film?
Is het antwoord voor jou ja, doe dan gerust voort, en sla dit artikel over. Maak je je toch wat zorgen, lees dan verder. Want er is één maatregel die je nu, onmiddellijk moet nemen: kuis het lijstje met vrienden op. Al die mensen die je ooit ontmoet hebt, en die je als vriend geaccepteerd had omdat je het onbeleefd vond hun vriendschapsverzoek te weigeren, verwijder die nu ongenadig uit je lijst met vrienden. Zorg ervoor dat degenen met wie jij voortaan al die informatie deelt, je échte vrienden zijn, tegen wie je in het echte leven ook zou vertellen hoe je dag geweest is, en aan wie je toevertrouwt dat je zo heerlijk geweend hebt met de film gisteravond op VijfTV.
Wat je ook kan doen, is nagaan hoeveel data Facebook eigenlijk heeft over jou. En het blijkt, zo lees je bij SiliconFilter(1), mogelijk om aan Facebook te vragen dat zij jou een cd opsturen met daarop een PDF met al jouw acitiviteiten op het netwerk. De Europese wetten op de privacy verplichten Facebook daar namelijk toe, maar dat wil niet zeggen dat Facebook het jou gemakkelijk maakt. Een project van de Oostenrijkse privacy activist Mac Schrems, Europe vs. Facebook (2), vertelt je stap voor stap wat je moet doen, namelijk een uitgebreid webformulier invullen. Daarbij moet je zelf zeggen op grond van welke wet jij jouw verzoek doet. Alhoewel Facebook heel gemakkelijk een keuzevak had kunnen maken met voor elk land de betreffende wet, moet jij dus zelf op zoek gaan naar die wet. Maar gelukkig voorzien de instructies je ook van de nodige munitie.
Uiteraard helpt deze lijst jou niet om Facebook te verhinderen jouw informatie te delen. Maar het geeft je wel een (schrikbarend!) idee van de informatie waarover Facebook beschikt. En het is aan jou om te beslissen of je verder door het leven wil gaan met Facebook....(3)
http://siliconfilter.com/getting-facebook-to-give-you-all-your-data-is-easy-in-europe/
http://europe-v-facebook.org/
http://www.zeit.de/digital/datenschutz/2011-09/facebook-daten-herausgabe/seite-2


NIEUWE DELICIOUS OP GEMENGDE GEVOELENS ONTHAALD
Medeoprichters van YouTube zijn nu de nieuwe eigenaars
De sociale bookmarkdienst Del.icio.us heeft de laatste tijd een hele zwerftocht gemaakt. De dienst werd opgekocht door Yahoo, maar bleef die deed niets aan de verdere uitbouw van de bookmarkdienst - het blijkt helaas zo vaak een politiek te zijn van Yahoo om iets te kopen, maar er dan verder niets mee te doen, tot het gekochte helemaal weggekwijnd is, waarna het met veel verlies terug doorverkocht wordt.
Hetzelfde lot leek ook Delicious beschoren, maar gelukkig hebben Chad Hurley en Steve Chen, de medeoprichters van YouTube, begin dit jaar het slimme idee gehad om de dienst terug te kopen van Yahoo. Zij willen Delicious meer mainstream maken, en de eerste wijzigingen werden deze week bekend gemaakt.
Nu is Delicious een dienst die wij altijd heel knap gevonden hebben. De bookmarks die je legt worden immers geklasseerd onder een /tag, en hebben hun eigen webadres  (delicious.com/computers bijvoorbeeld); maar ook jijzelf hebt een tag (delicious.com/netties bijvoorbeeld). Alle tags zijn per RSS feed te volgen. Door de jaren heen zijn er dus heel interessante collecties bookmarks rond de verschillende topics ontstaan, en het had echt een ramp geweest indien Yahoo de dienst verder had laten verkommeren.
Wat zijn nu de nieuwigheden, die zoveel controverse doen ontstaan? De nieuwe eigenaars hebben blijkbaar gemeend dat "mainstream" betekent dat er meer prentjes moesten komen. Het sobere uiterlijk van de site is helemaal weg. De "Most Popular" links voor een tag zijn weg. Er is geen RSS feed meer voor de verschillende onderwerpen. De links worden nu verzameld onder "stacks" rond een bepaald onderwerp. En momenteel zijn die stacks nog zo goed als leeg. Dat zal misschien veranderen in de toekomst, wanneer de gebruikers terug links toevoegen. Maar momenteel is het geheel een lege doos, net als een startup die nog maar net begonnen is - het hele rijke verleden lijkt verdwenen.
Lees de negatieve commentaren bij ReadWriteWeb (1), een bespreking bij GigaOm (2) en de trotse aankondiging van Hurley en Chen in het Avos-blog (3)
http://www.readwriteweb.com/archives/new_delicious_is_a_bitter_dissapointment.php
http://gigaom.com/2011/09/27/delicious-hopes-new-taste-will-prove-a-hit/
http://www.avos.com/new-delicious/


ACTA WORDT DIT WEEKEND GETEKEND
Ondanks verzet en wettelijke bezwaren...
Hoe vaak heeft de Netties redactie geschreven over ACTA, Anti Counterfeit Trade Agreement, een akkoord tussen verschillende landen dat namaak moet tegengaan? In principe bestrijdt dit handelsakkoord alle namaak (ook valse Lacostes) maar eigenlijk is het volledig op de maat geschreven van de film- en platenindustrie.
Tegen ACTA was heel wat verzet, omdat het de overheden verregaande bevoegdheden geeft. Ook omdat politie en douane massaal ingezet worden om enkele toch verouderde businessmodellen van de film- en muziekindustrie met hand en tand te beschermen, en de burger de rekening voor die bescherming moet betalen. En vooral omdat de onderhandelingen in het grootste geheim gebeurden, en alle democratisch verkozen middelen om zich tegen de wet te verzetten, zoals het Europese parlement, volledig buiten spel gezet werden.
Maar ondanks dat verzet wordt dit weekend ACTA toch getekend. In de VS heeft President Obama het verzet van de Senaat naast zich neer kunnen leggen, omdat hij beweert dat ACTA geen verdrag is, maar een "uitvoerend akkoord". Maar zelfs als dat zo is, dan wordt nog getwijfeld aan de bevoegdheid van Obama om dit akkoord te tekenen (1)
Een zwarte dag voor de democratie. Lees ook de commentaren van de lezes bij TechDirt.
http://www.techdirt.com/articles/20110927/10504716112/us-eu-canada-japan-australia-others-to-sign-acta-this-weekend-despite-legal-concerns.shtml
http://news.idg.no/cw/art.cfm?id=B531F451-1A64-6A71-CE9375F5237A1C95
http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Counterfeiting_Trade_Agreement
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/09/anti-counterfeiting-trade-agreement-slouches-toward-signing-this-saturday.ars

Nagekomen bericht: het blijkt dat de EU dan toch dit weekend ACTA niet zal ondertekenen. Niet dit weekend. Maar wat de toekomst brengt?
http://www.out-law.com/en/articles/2011/september/eu-will-not-join-countries-in-signing-acta-this-weekend/DICHT BIJ ONS BED: VLAANDEREN GAAT VOOR OPEN DATA
Met geld van de gemeenschap betaalde data worden aan de gemeenschap teruggegeven

In andere landen is het al langer zo dat niet-persoonsgebonden data zoals bevolkingscijfers, statistieken over verkoopprijzen van huizen en andere data die door de overheid verzameld worden, ter beschikking gesteld worden van de bevolking. Op basis van deze data kunnen dan toepassingen gemaakt worden die bijvoorbeeld op een landkaart de verkoopprijzen van huizen aangeven, de nabijheid van scholen en openbaar vervoer, enz.
De Verenigde Staten en het VK zijn voorbeelden van landen waar deze gegevens vrij zijn. België liep op dat gebied een flink stuk achter. Meer nog: de overheid beschermde haar gegevens als een leeuwin haar welpen, zoals de makers van de iRail toepassing mochten ondervinden. Zij kregen een boze overheid tegenover zich omdat deze toepassing gebruik maakt van data die de openbare vervoersmaatschappij "toebehoren". Nochtans maakte deze app een mobiele reisplanner lang voordat de NMBS zelf met een bruikbare toepassing af kwam. Een geschil dat ondertussen toch wat uitgeklaard is.
Nu zou België daar dan toch verandering in brengen, althans Vlaanderen. Deze week werd een conceptnota goedgekeurd in de Vlaamse regering, die bepaalt dat open data de norm moet worden binnen de Vlaamse overheid. Data zullen enkel nog ontoegankelijk kunnen blijven indien daarvoor een expliciete verantwoording. De data zullen dus gebruikt kunnen worden, ook voor commerciële doeleinden. Dat zal niet altijd gratis zijn, want in de nota is sprake van een "billijke vergoeding". Voorwaarde is wel dat gebruik gemaakt wordt van open standaarden en open api's.
Momenteel zijn er op de website data.gov.be al verschillende collecties data te bekijken. Sommige als XLS bestand, andere dan weer als KML, een bestand dat je opent in bijvoorbeeld Google Earth. Dingen zoals het aantal bouwvergunningen per soort bouwwerk en per gemeenten, met gegevens over oppervlakte en volume, of de verkoopprijzen van eigendommen per gemeente, maar ook een inventairs van het Bouwkundig Erfgoed, en zelfs een Orgelinventaris zijn er te vinden. De site bevat trouwens alle mogelijkheden om dingen te delen via de sociale netwerken. Goede punten van de juf, en een bank vooruit voor de (Vlaamse) overheid!
http://data.gov.be/nl/category/publication-type/download
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/09/23/vlaamse-overheid-zet-concrete-stap-naar-open-data/article-1195109009313.htm?nb-handled=true


DICHT BIJ ONS BED: EINDELIJK FILMS IN ITUNES
Aanbod echter beperkt, en duur...

Ach, die auteursrechten toch... Zij spelen zo vaak spelbreker, en bevorderen vaak piraterij. Neem nu films en feuilletons. In andere landen kan je al heel lang bij iTunes films downloaden en feuilletons, aan schappelijke prijzen. Je kan er zelfs seizoensabonnementen nemen op bepaalde tv-reeksen, die downloads laten bijeenkomen, om dan gezellig een marathon-zitting te houden om alles in één ruk uit te zien. Dat is bijvoorbeeld het geval in de VS.
Hier in Europa is dat veel minder het geval; in ons land bijvoorbeeld kon je nog altijd geen films downloaden via iTUnes, laat staan de nieuwste feuilletons. Gevolg: als ze niet legaal te krijgen zijn, dan maar illegaal, denken tal van internauten, en zij gaan deze content zoeken en downloaden via de illegale circuits. Een gemiste kans voor de contentleveranciers, want zij laten zo veel geld liggen.
Maar er is hoop. Heel stilletjes, zonder grote aankondiging, zijn plots in de iTunes store in Vlaanderen en Nederland de films opgedoken. Het aanbod is niet denderend, zoals je zelf zal kunnen zien bij het exploreren van de Store (1). Bij Anime bijvoorbeeld is geen enkele film te vinden (2) En goedkoop zijn de films ook niet te noemen: een film zoals Avatar van James Cameron kost 13,99 €. (3). Maar het is een begin. En hopelijk volgen nu ook gauw de tv-feuilletons...
Volgens De Morgen (4) zou de iBookstore binnenkort ook naar België komen. Maar daarvan is voorlopig nog geen spoor te vinden.
http://itunes.apple.com/be/genre/films/id33
http://itunes.apple.com/be/genre/films-anime/id4402
http://itunes.apple.com/be/movie/avatar-2009/id354112018?l=nl
http://www.demorgen.be/dm/nl/5403/Internet/article/detail/1326255/2011/09/29/Online-boekenwinkel-van-Apple-nu-ook-in-Belgie.dhtml


DICHT BIJ ONS BED: GENT IMARKT
Digitale creativiteit in Gent: allen daarheen!

Hopelijk heb je nog geen plannen voor dit weekend? Want er is nu zaterdag een evenement waar je dringend naartoe moet: de iMarkt in Gent. De stad Gent heeft zich de laatste tijd ontwikkeld als een soort Silicon Valley, waar tal van bedrijven gevestigd zijn gespecialiseerd in digitale creativiteit, en dan vooral mobiele toepassingen.
Om die creativiteit te belichten, wordt er nu zaterdag in Gent een iMarkt gehouden, waar je niet alleen kan kijken maar ook doen. De Sint-Niklaaskerk wordt bijvoorbeeld omgebouwd tot een pop-up bar vol digitale hoogstandjes. Je kan er dansen tegen een robot, een virtuele wandeling maken doorheen "Gent in 3D". Klap op de digitale vuurpijl is het omgebouwde Decap orgel, de Decap Beat Machine! Een uniek orgel op basis van de befaamde Decap dansorgels, waarbij de klanken ook visueel voorgesteld worden. Een echte aanrader.
Verder kan jer ook een nieuw iPhone game uittesten: BlockSports. Dat is gebaseerd op het aloude Tetris spelletje, maar je beweegt de blokken niet met je gsm of computer, doch door zelf te bewegen.
Er is ook een spannend achtervolgingsspel, The Target, dat twee uur duurt en waarin je de stad op een andere manier kan ontdekken. En natuurlijk zijn tal van bedrijven op deze iMarkt vertegenwoordigd;
Ons advies: allen daarheen! Al is het maar om dat prachtige Decap orgel te bekijken...
http://www.gentm.be

Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 

 
hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


ITWIN: EEN APARTE USB STICK
Een concept dat ons wel kan bekoren. Dit is een USB stick die eigenlijk uit twee delen bestaat, en volkomen plug "n play is. Je stopt de ene helft van de stick in een computer die online is. En dan stop je het andere deel in een andere computer, die ook online is. En kijk, zonder enige gesukkel met protocollen of netwerkverbindingen zijn beide computers nu met elkaar verbonden.
Hierdoor kan je vanop afstand bestanden oproepen op een andere computer, die bewerken, downloaden en uploaden. iTwin is eigenlijk alsof je een flash drive zou hebben, maar dan zonder beperking.
Wat deze tool zo extra aantrekkelijk maakt, is de veiligheid. Verlies je een van de twee stukken, dan kan je het gewoon deactiveren. Alle gegevens zijn beveiligd via AES-256 versleuteling. En bovendien blijven alle gegevens op jouw computer(s), en is er geen "cloud" te bespeuren. Alle "temp" bestanden worden onmiddellijk nadat je de stick uit de computer verwijderd hebt/.
En je kan zelfs Windows PC's verbinden met Mac's. Indrukwekkend.
(Met dank aan Geert Demuynck).
http://www.itwin.com/tech_specs.php


JE DROMEN IN BEELD GEBRACHT
Wetenschappers kunnen in je kop kijken...

Dromen zijn bedrog. Maar worden zij minder bedrog wanneer zij in beeld gebracht kunnen worden? Wetenschappers van UC Berkeley hebben een manier gevonden om hersenactiviteit te gebruiken om bewegende beelden weer te geven, met gebruik van bestaande, gerecycleerde YouTube filmpjes. Concreet gaat het om signalen in de hersenen van proefpersonen, die de wetenschappers konden opnemen. Op basis van deze data werden dan visuele afbeeldingen gemaakt.
Hierbij werd gebruik gemaakt van functional Magnetic Resonance Imaging (of fMRI), om te zien hoe de hersenen visuele stimulansen verwerkten. De proefpersonen kregen twee verschillende sets van filmtrailers te zien, en de fMRI mat de bloedstrom doorheen de visuele cortex. Hoe het juist in zijn werk ging, kan je uitgebreid lezen bij WebProNews. Wat ons vooral interesseert is dat het resultaat merkwaardig accuraat was - de beelden waren wazig, maar hadden toch de vorm van het origineel. Dat kan je zien in de filmpjes bij het artikel.
Fascinerend, niet?
http://www.webpronews.com/want-to-watch-your-dreams-on-youtube-scientists-take-the-first-step-2011-09


NIEUWE WINDOWS 7, MANGO, MET O.A. WHATSAPPMESSENGER
Mango, dat nu ook Nederlands spreekt, over enkele weken in België en Luxemburg.

Dinsdag bracht Microsoft een update uit van haar Windows Phone 7 besturingssysteem: versie 7,5, ook Mango genoemd. Helaas behoort Belgiê niet tot de landen waar deze update automatisch gepusht wordt - wij moeten nog enkele weken wachten, net als de Luxemburgers. Maar het wachten zal wel beloond worden, want Mango zal ook Nederlands spreken.
Deze versie bevat 500 nieuwe functies, die thuis horen in de filosofie "Put people first". Een thema dat in verschillende functies terug te vinden is. Zo zal je gemakkelijk kunnen overschakelen tussen sms, Facebook, Twitter, Windows Live Messenger; je phone zal alle gesprekken met een bepaalde contactpersoon in deze verschillende tools als één conversatie beschouwen. Twitter en LinkedIn zitten nu trouwens ook geïntegreerd in de contacten.
Deze integratie is ook terug te vinden in je mailbox: de verschillende mailadressen kunnen bijeen gebracht worden in één inbox, en ook hier zijn dus weer de conversaties te vinden.
De apps, die je als tegels met real time informatie op je startpagina kan zetten, spelen ook een belangrijke rol. Nieuw bij Mango is dat sommige apps naar de achtergrond verwezen kunnen worden, en daar beschikbaar blijven, dus niet meteen afgesloten worden zodra je op een andere app overschakelt. Het verwijzen van apps naar de achtergrond is nu mogelijk doordat men een manier gevonden heeft om te voorkomen dat die achtergrondfunctie teveel energie zou eisen van de batterij.
Voor deze Mango-versie zullen er meteen al heel wat apps beschikbaar zijn, waarvan eentje ons toch bijzonder interesseert: WhatsAppMessenger. Dat is een app die de operatoren waarschijnlijk niet met open armen zullen verwelkomen. Je kan namelijk naar andere gebruikers, op welk systeem zij ook zitten (iPhone, Android, ...) sms boodschappen sturen, zolang zij maar een Messenger account hebben. En die sms-boodschappen kosten je geen eurocent, alleen het verbruik in data moet je betalen via je gewone abonnement.
Hoe zit het eigenlijk met de integratie van deze Windows versie met de andere tools van Microsoft? De Bing zoekmachine is ingebouwd in de telefoon. De IE browser 9 heeft ondersteuning voor HTML5. Webpagina's kunnen gemakkelijk gedeeld worden met Twitter en co, zonder te moeten knippen en plakken. Office is heel prominent aanwezig: je kan nieuwe documenten aanmaken, bestaande documenten wijzigen (zowel Excel, PowerPoint, Word, als OneNote) en die dan op SkyDrive opslaan, de "cloud" oplossing van Microsoft. Maar zet je muziek op jouw SkyDrive, dan zal je die helaas niet in streaming kunnen beluisteren...
Kortom, de Mango versie van Windows Phone7 belooft heel wat lekkers. Nu nog de hardware van bijvoorbeeld de Nokia toestellen, en het zal in principe moeilijk worden voor al wie nu nog op de nieuwe iPHone wacht, te overtuigen om nog wat langer te wachten (een definitieve datum voor de lancering van de nieuwe iPhone is nog altijd niet gekend...)
http://windowsteamblog.com/windows_phone/b/windowsphone/


NIEUWE FIREFOX 7 BEVAT "TELEMETRY"
Neutrale gegevens worden aan Firefox doorgegeven

In het verleden had de Firefox browser de reputatie van een geheugenverslinder te zijn. Opende je verschillende tabblaadjes, dan was het niet abnormaal dat je browser plots met 500 tot 600 MB van je geheugen ging lopen, vooral wanneer er op die pagina's Flash aanwezig was.
Firefox heeft in de laatste versies heel hard gewerkt aan dit probleem. Onder andere door voor elk tabblaadje een apart proces op te starten, zodat niet de hele browser crasht wanneer er iets fout loopt, maar enkel de pagina die problemen oplevert. Ook de Plugin-container die Flash in toom moet houden, heeft veel bijgedragen tot een zuinigere Firefox.
En nu is er dus Firefox 7. Met deze versie zou het geheugenlek definitief bezworen moeten zijn. En om daar zeker van te zijn, heeft Mozilla een nieuwe tool ingebouwd in de browser, die het "telemetry" noemt, een soort "verklikkers" eigenlijk. Neen, niet panikeren, de gegevens die verklikt worden betreffen niet jouw surfgewoonten, jouw persoontje, maar wel jouw computer. Er wordt namelijk het geheugenverbruik gemeten, de CPU core count, de cycle collection tijden en de opstart snelheden.
De gegevens worden bij Mozilla bewaard in grote tabellen, en ter beschikking gesteld van de ontwikkelaars. En betrouw je het toch niet, dan activeer je de optie gewoon niet. Je hebt immers de keuze: wanneer je voor het eerst Firefox 7 installeert, zal je gevraagd woren of je mee wil werken aan telemetrie of niet...
http://www.zdnet.com/blog/hardware/mozilla-adds-telemetry-feature-to-firefox-7/15024


LOGITECH MAAKT VAN EEN TABLET TERUG EEN PC
Een tablet is mooi, handig voor sommige doeleinden, heeft de kracht van een volwaardige PC, maar het is geen PC. Wil je meer doen met je tablet, dan heb je accessoires nodig. En laat dat nu de core bussiness zijn van Lochitech. Logitech kondigt dan ook met trots een boel nieuwe accessoires aan.
Bekijken we allereerst de klavieren. Dan zien we dadelijk dat er over nagedacht is. Het simpelste klaviertje komt in een beschermhoes. Deze beschermhoes is tevens een stand voor je tablet, zodat het scherm onder een hoek voor je neus staat. Specialer is het klavier dat midden-achteraan scharniert. Hierdoor verdwijnt je klavier in twee gedeelten onder het scherm. Een derde eyecatcher is een klavier in een metal case verwerkt. Gedaan met werken? Je tablet gaat met het scherm naar onder in de case, en je krijgt een solide, plat koffertje. Klavier en tablet zijn perfect beschermd.
Maar er is meer. Hoewel ze in eerste plaats bedoeld zijn voor desktops en aanverwanten, is het ook mogelijk om één van de vier gestylede keyboards aan te sluiten. Voor deze styling kan je kiezen uit  'Fingerprint Flower', 'Victorian Wallpaper', 'Purple Pebbles' en ‘Indigo Scroll'. Deze draadloze keyboards gaan perfect samen met draadloze muis en webcam in hetzelfde design. Aansluiten? 1 USB dongle volstaat.

Zie je het eerder groen, waarom dan niet kiezen voor een toetsenbord op zonne-energie? De zon hoeft niet te schijnen, het werkt ook met kunstlicht, en je toetsenbord blijft zelfs in het duister nog drie uur werken. Als laatste in de rij komt er ook een nieuw klavier met ingebouwd touchpad. Je hebt immers niet altijd een geschikte ondergrond voor een muis.
Wil je echter een apart touchpad, ook daarin voorziet Logitech. Nu klinkt het overdreven, een apart touchpad voor een touchscreen tablet, maar toch. Je kan je schermpje blijven zien, terwijl je zoomt en scrolt.

Om nog meer uit je iPad, ander tablet of player te halen, bied Logitech ook diverse mogelijkheden om speakers aan te sluiten. De Tablet Speaker wordt via een stevige rubberen clip eenvoudig bevestigd op een iPad of Android-tablet. Met de kabel, voorzien van een 3.5 mm audioplug, is de speaker via de tablet hoofdtelefoonuitgang aan te sluiten. Afhankelijk van het gebruik gaat de accu tot acht uur mee voordat hij leeg is. Opladen kan via een USB-aansluiting op PC of laptop.
Wil je het nog spectaculairder? Dan kan je ook de 500 watt Surround Sound Speakers aansluiten. Er kunnen zes verschillende apparaten tegelijkertijd worden weergegeven, inclusief TV, DVD, DVR, Blu-Ray, Xbox 360, PlayStation 3, Wii, iPod, PC of Mac-laptop. Hou je het liever discreter dan kan je beter voor een headset gaan. Logitech heeft nieuwe modellen voor alle soorten toepassingen, muziek, VoIP....
Hiermee biedt Logitech een groot en breed gamma (we hebben niet alle nieuwigheden vermeld) aan van hun gekende kwaliteit.
Wij gaan alvast enkele producten uittesten. [Paul Liekens]
Wil je meer weten? Neem eens een kijkje op
http://www.logitech.com/nl-nl 
hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Zelf een site opzetten met het Drupal Content Management Systeem? Bij Bizzreport kan je een gratis handleiding downloaden.
http://bizreport.us1.list-manage1.com/track/click?u=32dbe8c9891d46a2c90138659&id=a2ef686004&e=fe677dd53e

*** Belgacom: "50 Mbps tegen uiterlijk 2014"
Belgacom is van plan om de download- en uploadsnelheden van het vdsl2-netwerk verder op te trekken
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/09/27/belgacom-50-mbps-tegen-uiterlijk-2014/article-1195110847388.htm?nb-handled=true&utm_medium=Email&utm_source=Newsletter-27-09-2011

*** Corelio Classifieds introduceert het BIS-dossier op iPad. BIS staat voor Bouw- en Immosalon, de grootste en bekendste bouwbeurs van Vlaanderen die plaats heeft van 8 tot 16 oktober 2011 in Flanders Expo in Gent.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=20113&language=NL

*** Mobistar kondigt vandaag aan dat de verkoop van de iPad 2 met wifi/3G in zijn shops start op 30 september. Mobistar zal de modellen van de iPad 2 met wifi/3G verkopen. Speciaal voor de iPad 2 heeft Mobistar specifieke dataplannen ontwikkeld met een contractduur van een jaar, alsook aantrekkelijk dataplannen voor de iPad 2 zonder contract.
http://www.mobistar.be/nl/aanbod/ipad2

*** Verbind alle wifi-apparaten met het 3g-netwerk van Mobistar dankzij zijn 3g/wifi-modem
Brussel, 29 september 2011 – Neem het mobiel breedbandnetwerk overal met je mee! Met de 3g/wifi-modem van Mobistar kunnen alle toestellen met een wifi-verbinding toegang krijgen tot het 3g-netwerk van Mobistar. Bovendien heeft de klant overal een optimale 3g-ontvangst. Deze modem is tegelijk robuust en erg gemakkelijk in gebruik en kost slechts 29 euro bij elk nieuw abonnement op Internet Everywhere Daily, Multi Relax of Multi Max.
http://prs.belgamediasupport.be/shorturl/15805
http://prs.belgamediasupport.be/shorturl/15804

*** Corel® WinDVD® Pro 11 luidt nieuw tijdperk in voor filmfans van vandaag
Nieuwste versie biedt 3D- en Blu-ray-weergave, een vereenvoudigde gebruikersinterface, uitgebreide ondersteuning voor bestandsindelingen, 2D naar 3D-conversie en langere levensduur van accu's.
http://www.corel.nl/windvd

*** Voor het tweede jaar op een rij blijkt uit het Verizon rapport dat teveel bedrijven moeite hebben met het naleven van de beveiligingsstandaarden voor creditcardgegevens. Hierdoor komen de vertrouwelijke gegevens van consumenten in gevaar.
http://www.verizonbusiness.com/go/2011pci/us/

*** De in Berlijn gevestigde communicatiespecialist AVM lanceert een reeks nieuwe videogidsen. Door de nieuwe functies en algemene onderwerpen zoals WLAN op een aantrekkelijke manier te presenteren, wil AVM ervoor zorgen dat klanten daadwerkelijk kunnen genieten van het ruime functieaanbod dat gepaard gaat met een FRITZ!Box router. In aanvulling op de nieuwe video's, zijn bestaande FRITZ!Clips met betrekking tot onder meer internet, telefonie, WLAN en thuisnetwerken bijgewerkt. De video's zijn beschikbaar via de officiële website van AVM namelijk: www.avm.de / nl en via YouTube.

*** VASCO Data Security en Option lanceren Cloudkey, een DIGIPASS met 3G connectiviteit en gebruiksvriendelijke software
Cloudkey® biedt beveiligde toegang tot applicaties en data in de cloud
http://www.vasco.com/

*** Een bericht voor de smulpapen: van 7 tot 15 oktober heeft opnieuw RestoDays plaats: voor een zacht prijsje kan je in meer dan 220 Belgische en Luxmeburgse restaurants gastronomische 3-gangenmenu's eten.
Alle info op
http://www.restodays.be

*** Research In Motion (RIM) viert het feit dat er wereldwijd 70 miljoen BlackBerry smartphone gebruikers zijn, en naar aanleiding hiervan werd een filmpje gelanceerd dat aangeeft hoe BlackBerry de mensen dichterbij brengt, welke mogelijkheden het biedt en levens beïnvloedt: http://www.youtube.com/watch?v=nFSVSM12_tI
muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetTHE WARHEADS PROJECT: IF SHE LOOKS THIS WAY
[lounge] Electro, downtempo. Een Afrikaanse drum tegenover een zweverige muzieklijn, waarna verschillende muziekinstrumenten invallen, aangevuld met een sexy sax. Heerlijke muziek - en bovendien een album dat volledig gratis te downloaden is.
http://thewarheads.com/against-her-heart/


SOUNDS LIKE SANDER - SOLARITY
[lounge] Een Nederlandse band die vrolijke lounge muziek brengt. Wuivende palmen, een zee en een zonsondergang, ze horen onafscheidelijk bij deze muziek. Je kan het album instreaming beluisteren op de site van de band, of op MySpace. Eén song is gratis te downloaden (More).
http://www.soundslikesander.com/soundslikesander-bandcamp-com/
http://www.myspace.com/soundslikesander


MARK P. ADLER - CONVERGENCE
[soundscapes] Deze man is de voornaamste ingenieur en muzikant van de Synthesaur Studio's in Flagstaff, Arizona. hij heeft meegespeeld in tal van rockgroepen, en meegewerkt aan heel wat opnamesessies. De man heeft ook enkele albums met eigen werk, dat je meer tot het New Age genre mag rekenen. Heerlijke ontspannende muziek, die je in streaming kan beluisteren op de site van het label.
http://www.synthesaur.com/music.html
http://www.emusic.com/listen/#/album/Mark-P-Adler-Convergence-MP3-Download/11473547.html


STEVE KILBEY & MARTIN KENNEDY - WHITE MAGIC
[pop] Fans van Pink Floyd zullen heel wat invloeden herkennen bij deze twee artiesten, zoals de harmonieuze samenzang, de zachte akkoorden. Heerlijke muziek, die je in streaming kan beluisteren op de site van het duo, of aankopen bij iTunes.
http://www.kilbey-kennedy.com/


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE BRANDVERZEKERING
Een Vlaams hoorspel, waarvan eigenlijk de oorsprong moeilijk te achterhalen is. Het is een satirische komedie over een man die bij een sigarenliefhebber binnenkomt, en daar een verzekering probeert te verkopen. Een leuk verhaal, met een verrassende ontknoping...
http://hoorspel.wordpress.com/2011/09/29/de-brandverzekering/
 


Netties werkt samen met:

verkenner bannerVeronderstellen dat je, enkel omdat je kan horen, ook kan luisteren,
is als veronderstellen dat je kan lezen, enkel omdat je kan zien.
- Dr. Tony Alessandra
 
oor logo
De nieuwe oogstSTEPMAP: SPECIALE LANDKAARTEN AANMAKEN

Op deze site kan je gratis een landkaart aanmaken en die van bepaalde informatie voorzien. Zoals een map van België, met daarin het aantal cafés per provinciehoofdstad bijvoorbeeld. Je kan foto's en video toevoegen, de map later nog bewerken, en delen. De site richt zich enerzijds tot mensen die een map willen aanmake, en anderzijds tot mensen die op zoek zijn naar een map over een bepaald land of regio.
[Taal: ENG]
http://www.stepmap.com/


DATABASE MET BELEID ORGANISATIES VOOR SOCIALE MEDIA
Voer voor sociologen: dit is een database waarin de documenten verzameld werden waarmee bedrijven hun beleid vastleggen voor de sociale media. Die kunnen als voorbeeld dienen voor andere bedrijven, om ook hun beleid op te stellen.
[Taal: ENG]
http://socialmediagovernance.com/policies.php


COLOR PICKER ONLINE: KLEURTJES KIEZEN
Het is niet simpel om de juiste kleur te zoeken voor een webontwerp. Deze site wil helpen, door je nieuwe kleuren en kleurencombinaties te laten ontdekken. Je hebt meteen hun HEX, RGB en HSV code om te gebruiken in je webontwerp.
[Taal: ENG]
http://www.colorpicker.in/
http://www.makeuseof.com/dir/color-picker-online-discover-colors-obtain-hex-rgb-hsv-codes


CVGRAMME: JE LINKEDIN IN INFOGRAM GEGOTEN
LinkedIn is een prachtige tool om informatie over jouw professionele carrière te verzamelen, maar echt mooi gepresenteerd is het niet. Deze site wil beter doen: de informatie uit je LinkedIn wordt gegoten in een infografische samenvatting.
[Taal: ENG]
http://cvgram.me/
http://www.makeuseof.com/dir/cvgramme-create-infographic-resume


I'VE WATCHED IT - LIJSTJES MET FILMS

Je hebt ondertussen ongetwijfeld al ontelbare films gezien. Zet je die in een lijstje, en geef je een kwotering, dan kan je dat lijstje ook aan vrienden tonen, die daar wellicht inspiratie opdoen voor films om zelf te zien. Zo'n lijst kan je aanmaken op deze site.
[Taal: ENG]
http://www.ivewatchedit.com/
http://www.makeuseof.com/dir/ivewatchedit-list-the-movies-you-ve-seen


COPYGRAM: AL JE INSTAGRAM FOTO'S DOWNLOADEN

Instgr.am s een van de meest trendy sites om foto's te delen. Maar wil je die foto's terug naar je harde schijf zetten, dan is dat niet meteen een sinecure. Deze dienst kan helpen: je kan al jouw Instagram foto's in een zip-bestand naar je harde schijf downloaden. Je moet inloggen met je Instagram usernaam, en dan je e-mail adres opgeven. Je krijgt een verwittiging wanneer het bestand klaar is.
[Taal: ENG]
http://copygr.am/
http://www.makeuseof.com/dir/copygram-download-instagram-photos


TWIMBOW: KLEUR IN JE TWITTERFEED!

Volg je veel mensen op Twitter, dan krijg je ook heel berichten in je tijdlijn te zien. Het kan dan helpen indien je met een kleurencode werkt, en de tweets van bepaalde mensen in een andere kleur zet. Deze site maakt het mogelijk.
[Taal: ENG[
http://www.twimbow.com/
http://www.makeuseof.com/dir/twimbow-color-code-twitter


JUDG.ME: HOE SLIM BEN JE?
Deze site kan je het best vergelijken meteen HotOrNot, maar dan niet op uiterlijk gebaseerd, wel op intelligentie. Het lijkt ongerijmd, maar je kan er jouw opinie weergeven of iemand er slim uitziet, gewoon gebaseerd op een foto. Een leuk tijdverdrijf...
[Taal: ENG]
http://www.killerstartups.com/Video-Music-Photo/judg-me-rate-how-intelligent-people-are
http://www.judg.me/


SIMPLECMS: EEN CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM
Dit is een webdienst waarbij je tegen betaling van 10 dollar per maand of 80 dollar per jaar, een content management systeem kan toevoegen aan een gewone statische website. Je bepaalt via een heel intuïtieve interface welke delen van de pagina gewijzigd moeten kunnen worden (door jou of je klanten). Er is ook een gratis probeerversie, maar daarmee kan je geen eigen domeinen aanmaken, en kan je geen SEO kneepjes uithalen.
http://www.killerstartups.com/Web-App-Tools/simplecms-com-simple-and-powerful-cms
http://www.simplecms.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NOTACLICK
Deze website voegt een extra dimensie toe aan het online immo-gebeuren. Hier zal je namelijk, na registratie via je eID, online een bieding kunnen uitbrengen bij de notaris voor een bepaald pand, de biedingen van anderen voor dat pand kunnen opvolgen, en uiteindelijk de aankoop afsluiten. Momenteel bevat het aanbod .... 0 panden.
[Taal: NL]
https://www.notaclick.be/notaclick/public/MainPanel.html#homepage


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ENGELS WERKWOORDEN IN HET NEDERLANDS
Wat is het voltooid deelwoord van Updaten? Is het: ik heb je gefaxt, of gefaxed? Deze rubriek bij de uitmuntende website OnzeTaal geeft je enkele vuistregels die je bij het vervoegen van Engelse werkwoorden in het Nederlands moet volgen. Bovendien staat er een uitgebreide lijst met werkwoorden, met daarnaast de verklaring, de vervoeging in de tegenwoordige, verleden tijd, en het voltooid deelwoord.
[Taal: NL]
http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/engelse-werkwoorden


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: RECHTEN OP SCHOOL
Eigenlijk is deze site een onderdeel van "scholierenkoepel". De bedoeling is met deze aparte rubriek de studenten wijs te maken wat hun rechten en plichten zijn. Je kan er een test afleggen, die je vertelt hoe goed je op de hoogte bent van je rechten en plichten. En denk je dat je rechten geschonden zijn, dan vind je op de site enkele manieren om je verhaal te doen.
[Taal: NL]
http://www.rechtenopschool.be

Nagekomen bericht:
HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: RESTODAYS

en bericht voor de smulpapen: van 7 tot 15 oktober heeft opnieuw RestoDays plaats: voor een zacht prijsje kan je in meer dan 220 Belgische en Luxmeburgse restaurants gastronomische 3-gangenmenu's eten.
http://www.restodays.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: CANVAS KANAAL
Canvas heeft nu ook zijn eigen kanaal op YouTube. Daar kan je niet alleen aankondigingen zien van nieuwe programma's, maar ook bepaalde programma's terugzien. En de kwaliteit van de Canvas programma's kennende, is dit een link die je meteen in je bookmarks mag zetten!
[Taal: NL]
http://www.youtube.com/user/CanvasTV


VRIJDAG MULTIMEDIA: TIJDSLIJN NL TV
Enkele dagen geleden hadden we het over de tijdslijn van de BRT/VRT, radio en tv. Ook de Nederlandse omroepen heeft zo'n tijdslijn, en wel over tv. De oudste uitzending dateert uit oktober 1951, met de officiële opening van de tv. Daarvan zijn enkel foto's bewaard. Maar van latere programma's vind je filmpjes - bijvoorbeeld van Top of Flop uit 1961. Wat een leuke wandeling "down memory lane"!
[Taal: NL]
http://tv60jaar.beeldenvoordetoekomst.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: CORELDRAW GALERIJ
Corel houdt traditioneel een ontwerpwedstrijd, die in verschillende categorieën ingedeeld is en verschillende ontwerpdisciplines beslaat. De resultaten zie je op de website. En er zit heel wat creativiteit tussen!
[Taal: ENG]
http://coreldraw.com/media/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
sites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Overzicht Nikon 1 bloggersevent
http://www.belgiancowboys.be/
- Facebook vernieuwt... again
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/1874


 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- 'iPhone 5 gaat met je praten'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2935220/2011/09/29/iPhone-5-gaat-met-je-praten.dhtml
- Apple bant app die 'donkere kant' van smartphones toont
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2935002/2011/09/29/Apple-bant-app-die-donkere-kant-van-smartphones-toont.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Kleine tablet computer van Toshiba
Toshiba komt met een 7 inch versie van de Toshiba Thrive tablet-computer. Deze Thrive 7" is niet alleen klein maar goedkoop voor een tablet.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29726
- Free Audio Recorder
Wil je op je PC geluiden opnemen die binnenkomen via je microfoon, browser, line-in (bijvoorbeeld een cassetterecorder) of die op een andere manier via je computer te horen zijn?
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28634
  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Onbreekbare zaklampen voor avonturiers
Varta lanceert dit najaar de Indestructible zaklantaarns. Zoals de naam al doet vermoeden, is de reeks precies op maat gemaakt van de avonturiers onder ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6162
- Eerste soundbars voor Bose
Het was even wachten maar nu heeft ook Bose zijn eerste soundbarsystemen klaar: de Lifestyle 135 en de CineMate 1. Het maakte meteen ook de basmodule ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6161
computerworld logo

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/


 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- .eu: een kwestie van plaatselijke registratie
EURid meldt dat 84% van de .eu domeinnamen toegekend worden via registratiekantoren die in de Europese Unie gebaseerd zijn. 
http://www.digimedia.be/News/nl/10147/eu-een-kwestie-van-plaatselijke-registratie.html
- De sociale netwerken creëren duizenden jobs dankzij de Apps!
http://www.digimedia.be/News/nl/10124/de-sociale-netwerken-cre-ren-duizenden-jobs-dankzij-de-apps.htmlcomputertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Multitasken tussen 2 schermen is onmogelijk
http://computertaal.info/2011/09/29/multitasken-tussen-2-schermen-is-onmogelijk/
- D-Link introduceert intelligente SmartBeam in een nieuwe router
http://computertaal.info/2011/09/28/d-link-introduceert-intelligente-smartbeam-in-een-nieuwe-router/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Rechter: usenetprovider moet illegale content verwijderen - update
http://tweakers.net/nieuws/77106/rechter-usenetprovider-moet-illegale-content-verwijderen.html
- 'Apple TV komt op 4 oktober officieel uit in Nederland'
http://tweakers.net/nieuws/77105/apple-tv-komt-op-4-oktober-officieel-uit-in-nederland.html*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Samsung en Microsoft sluiten patentendeal
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/09/29/samsung-en-microsoft-sluiten-patentendeal/article-1195111729566.htm
- iPad als digitaal speelkleed voor kinderen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/09/28/ipad-als-digitaal-speelkleed-voor-kinderen/article-1195111360627.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- The Mobile Revolution stelt voor: App of the Year
The Mobile Revolution organiseert in 2012 de eerste editie van ‘App of the Year’. Met deze nieuwe award (en bijhorend evenement) willen we de Belgische developers in de spotlight zetten.
http://www.themobilerevolution.be/2011/09/the-mobile-revolution-stelt-voor-app-of-the-year/
- Belgacom mag The Phone House waarschijnlijk niet overkopen
http://www.themobilerevolution.be/2011/09/belgacom-mag-the-phone-house-waarschijnlijk-niet-kopen/ 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

EEN WITTE GORDEL IN GMAIL 6: BOODSCHAPPEN ARCHIVEREN
Bij Gmail heb je heel wat gratis opslagruimte. Je kan eigenlijk alles bewaren wat je wil. Maar toch is die opslagruimte niet oneindig, en daarom is het goed te weten hoe het werkt bij Gmail.
Een boodschap die je wist bijvoorbeeld, die gaat naar je "trash" box. Na 30 dagen wordt die boodschap dan definitief gewist. Maar boodschappen in je archief worden wel voor altijd bewaard. Zij worden verplaatst vanuit jouw inbox naar "all mail", en je kan ze later dan doorzoeken. De boodschappen blijven trouwens terug te voorschijn komen wanneer je gaat zoeken naar een bepaald label. En wanneer iemand een antwoord geeft op een boodschap die je gearchiveerd hebt, dan zal de conversatie rond die boodschap in jouw inbox verschijnen.
Om boodschappen te archiveren, klik je op een boodschap (vink het vakje naast de naam van de afzender aan). Klik op Archive.
Om boodschappen vanuit het archief terug naar de inbox te verplaatsen, klik je op All Mail, vink je het vakje aan naast de naam van de afzender, en klik je op Move to Inbox.
http://mail.google.com/support/bin/answer.py?answer=6576&hl=en


EEN WITTE GORDEL IN GMAIL 7: IMPORTEREN

Begin je nog maar pas met Gmail, dan kan je al je mail en contacten importeren vanuit andere email providers, zoals Yahoo!, Hotmail, AOL en meer. Dat doe je door naar je Gmail Settings (instellingen) te gaan, en daar naar het tabblaadje "Accounts and Import" (Of klik gewoon onderstaande link aan).
Ben je nog niet zeker of je definitief de overstap naar Gmail gaat maken, dan kan je daar ook ervoor kiezen om je mail vanuit die andere adressen te laten doorsturen (forward) naar je Gmail account, en dit gedurende 30 dagen.
https://mail.google.com/mail/?ui=2&fs=1&view=pu&st=accounts&shva=1#settings/accounts


EEN WITTE GORDEL IN GMAIL 8: BRENG WAT LEVEN MET EEN THEMA
Net zoals je je browser kan opfleuren met een thema, zodat alle knoppen en balken in andere kleurtjes komen te staan, kan je ook voor je Gmail een andere weergave kiezen. Er zijn meer dan 30 thema's voorhanden. Hiervoor ga je bij Settings (instellingen) naar het tabblaadje Thema's, en kies je een van de beschikbare thema's.
https://mail.google.com/mail/?ui=2&fs=1&view=pu&st=themes#settings/themes


EEN GROENE GORDEL IN GMAIL 1: VIDEO CHAT
Deze reeks artikelen is bedoeld voor de gebruiker die iets meer mail ontvangt (een dozijn of meer per dag). Om te beginnen kan je via videochat rechtstreeks met je contactpersoon "praten" - via de webcam, of gewoon via audio.
Hiervoor moet je wel de plug-in van Google downloaden voor spraak- en videochat. Dat doe je op het onderstaande adres. Na de download moet je alle geopende browservensters sluiten, en de plug-in installeren. Vervolgens meld je je aan bij je Gmail account.
In je chatlijst selecteer je de persoon die je wil oproepen. Staat er een pictogram met een camera naast, dan wil dit zeggen dat je een telefoongesprek of video kan opstarten via het respectievelijke telefoon- of camera-pictogram.
Staat er naast de naam van de persoon die je via video of audiochat wil contacteren geen icoontje, dan kan je je vriend uitnodigen om de speciale plug-in te downloaden en installeren, door op de link "Video en meer" te klikken in een chatvenster.
http://www.google.com/support/chat/bin/answer.py?answer=159499
http://mail.google.com/videochat?hl=nl


GROENE GORDEL IN GMAIL 2: TASKS AANMAKEN
Door te klikken op "taken" (of tasks), dat zich links bovenaan bevindt in je Gmail scherm, onder "Contacts) kan je een nieuwe taak aanmaken. Tik je taak in, en sluit af met Enter om de taak aan de lijst toe te voegen.
Je hebt enkele opties in Task:
- Maak van een Gmail boodschap een taak met de toetscombinatie Shift+T, of kies More Options, en dan Add tot Tasks.
- Je kan wisselen tussen bestaande lijsten, of een nieuwe lijst maken via het Lijst icoontje bovenaan rechts.
- Je kan "subtaken" aanmaken door de tab-toets te gebruiken om in de lijst in te springen; met Shift+tab ga je terug.
- Taken kunnen versleept worden, door ze vast te pakken links van het check teken, en ze dan naar boven of beneden te verzetten
- Een taak toeveogen aan het midden van een lijst: klik aan het begin of einde van een bepaalde taak waarachter deze nieuwe taak moet komen, en klik op Enter.
- Heb je een taak gedaan? Dan kan je die afchecken. Afgecheckte taken kan je verergen via Actions / Clear Completed.
- Je takenlijstje afdrukken: Actions: print task list
shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...COLLUSION: WELKE WEBSITES VOLGEN ME MET COOKIES?
Firefox extensie - freeware
Websites gebruiken cookies om te onthouden wat jouw login is, en wat jouw browser voorkeuren zijn, en zo beter gerichte advertenties op je te kunnen afvuren. Met deze extensie voor Firefox kan je in kaart brengen welke websites jou in real time volgen.
http://collusion.toolness.org/
http://www.makeuseof.com/dir/collusion-who-is-tracking-you


MARYFI - DEEL JE INTERNETVERBINDING
Windows 7 - freeware
Met deze gratis software kan je je internetverbinding delen met verschillende toestellen: laptop, smartphone, gaming systeem, enz. Het maakt van jouw pc een Wi-Fi hotspot waarop anderen kunnen inloggen (of jijzelf, met andere toestellen).
http://www.maryfi.com/
http://www.makeuseof.com/dir/maryfi-turn-windows-7-pc-wifi-hotspot/


DE BESTE GRATIS TOOLS: WSCC PORTABLE
Windows all - 1,3 MB - freeware

Windows System Control Center is een grafische interface om honderden functies van Windows te tweaken. Het bevat de gratis verzameling tools van Nirsoft, SysInternals en verschillende eigen Windows tools. Deze versie is portable, dus je kan hem op een USB stick zetten en vandaar opstarten.
http://www.kls-soft.com/
http://www.chip.de/downloads/WSCC-Portable-Edition_38429231.html


DE BESTE GRATIS TOOLS: TSR WATERMARK IMAGE
Windows 2000/XP/Vista/7 - 0,6 MB - freeware
Met Watermark Image kan je jouw foto's en afbeeldingen beschermen tegen misbruik, door er een watermerk met jouw naam of webadres aan toe te voegen.
http://www.watermark-image.com/
http://www.chip.de/downloads/Watermark-Image_43363092.html


DE BESTE GRATIS TOOLS: TEAMSPEAK
Windows XP/Vista/7 28 MB - freeware
Deze software maakt het mogelijk om tijdens online games met je teamgenoten te communiceren via je headset. Bij Chip.De vind je een uitstekende (Duitstalige) handleiding met afbeeldingen die toont hoe je ermee werkt.
http://www.chip.de/bildergalerie/TeamSpeak-3-perfekt-einrichten-und-nutzen-Galerie_31885346.html
http://www.goteamspeak.com/


DE BESTE GRATIS TOOLS: TWEAKNOW WINSECRET 2011

Windows XP/Vista/7 - 5,8 MB - freeware
Met deze tool kan je in een gebruiksvriendelijke interface wijzigingen aanbrengen aan je Register. Maar let wel: dat doe je enkel indien je weet wat je doet - het register is nog altijd een van de delicaatste plekken van het hele besturingssysteem!
http://www.chip.de/downloads/TweakNow-WinSecret-2011_13002440.html
http://www.tweaknow.com/


DE BESTE GRATIS TOOLS: BUFFERZONE PRO
Windows XP/Vista/7 - 14,6 MB - freeware
Een gratis virtualiseringsprogramma: het opent alles in een Sandbox, die dan met jouw pc communiceert, of het nu gaat om een bestand dat je gedownload hebt, in je browser geopend wordt, om een e-mail gaat, of iets dat op je USB stick staat.
http://www.trustware.com/
http://www.chip.de/downloads/BufferZone-Pro_47488353.html


DE BESTE GRATIS TOOLS: BANSHEE
Windows XP/Vista/7 - 21,6 MB freeware
Een multifunctionele mediaplayer, die niet alleen muziek en films afspeelt, maar ook podcasts. Bij Chip.de vind je een fotoreportage hoe je met deze tool werken moet. Een lichtgewicht en handig alternatief voor iTunes...
http://www.chip.de/downloads/Banshee_48295736.html
http://banshee.fm/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: BAMBUSER
Nokia - freeware
Een dienst waarmee je live video kan streamen vanop jouw mobiele telefoon via het 3G of WiFI netwerk.
http://store.ovi.com/content/4626?intc=ovistore-fw-scl-own-con-na-nokiacom-nl-9-bambuser_benl


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: TOMTOM PLACES

iPhone App
De recent gelanceerde iPhone-app van TomTom is vanaf nu ook beschikbaar in België, Duitsland, Portugal en Denemarken. In Nederland is de TomTom Places iPhone-app al meer dan 75.000 keer gedownload in de eerste weken na de introductie. De app is nu beschikbaar in vijf landen.
http://itunes.apple.com/app/tomtom-places/id454964370?mt=8
http://places.tomtom.com(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 
 

Het laatste woord....

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
Volg niet waarheen het pad kan leiden.
Maar ga waar er geen pad is, en laat een spoor achter.
-George Bernard Shaw-