netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
292/9/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 719 van 24/9/2011Gegroet lezer,

Een nieuwsweek die traag startte, met weinig spectactulaire berichten, maaar tegen het einde van de week bleek er plots teveel nieuws om allemaal in onze dagelijkse editie samen te vatten. Het was vooral Facebook dat voor een complete herwerking van zijn site zorgde; de verschillende aankondigingen op de F8 conferentie lijken veelbelovend, maar moeten nog even inzinken, om te beseffen wat zij betekenen voor onze privacy. Daar gaan we dit weekend wat op broeden, en u leest maandag wel onze eerste bedenkingen.
Bij onze rubriek met tips & tricks werken wij aan een reeks rond Gmail, gebaseerd op tips van Google zelf. Deze eerste reeks behandelt tips voor de beginner, maar zelfs daar ontdekten wij dingen die wij nog niet wisten. Een aanrader dus. U zal weer weten wat te doen dit weekend.

Snel dus aan het lezen en experimenteren. Vergeet vooral niet te genieten van het lekker weertje dat ze voor dit weekend beloofd hebben. Wij gaan alvast wat in de tuin werken - de volgende fase van onze renovatiewerken is immers aangebroken, en er komt een tuinhuis/garage achterin de tuin. Een werk waarbij onze trouwe viervoeter flink meehelpt en ons enthousiast aanmoedigt!

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde

Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
verkenner
          banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GOOGLE WERKT AAN FLIPBOARD CONCURRENT
Moet newsfeeds aangenamer maken om lezen

Sommige makers van programma's verkiezen het om "Apple-only" te blijven. Zij willen hun product enkel associëren met het trendy design van de Apple-producten (iPad, iPhone), zodat dat design-aureool ook hun product omringt. Dat is zo het geval voor Instagr.am, waar je vanop je iOS toestel foto's kan uploaden en bewerken - maar niet vanop je Android, Windows, Blackberry, .... toestel. Dat is zo voor Flipboard, een tool die de artikels in je rss-feed netjes verpakt in een heel mooie vormgeving. In plaats van te kiezen voor een groter publiek, door ook versies voor andere toestellen te maken, kiezen de uitgevers van deze tools ervoor om zich te beperken tot Apple. Dat is niet zonder gevaar, zoals Flipboard wellicht binnenkort mag vaststellen.
Bij de andere gebruikers van smartphones en tablets bestaat er immers ook vraag naar een dergelijke tool. En als Flipboard zelf geen versie voor hen uitbrengt, dan is de kans groot dat een ander bedrijf daar wel voor zorgt, en een gelijkaardige tool uitbrengt. In dit geval is het Google. Dat zou volgens verschillende bronnen bezig zijn aan een product, Propeller, dat net als Flipboard de newsfeed neemt en in een mooie verpakking stopt. Google had verleden jaar nog getracht om Flipboard te kopen, maar het bedrijf weigerde op het bod in te gaan.
Volgens de mensen die "Propeller" al gezien hebben, zou deze nieuws aggregator erg gelikt zijn, mooi van interface, heel handig. Een veel beter product om newsfeeds in te lezen dan Google Reader, dat erg ouderwets aandoet. Maar of het een "Flipboard killer" wordt, is nog de vraag. Flipboard is immens populair. Het werd door Apple uitgeroepen tot "App van het Jaar". Time zette het op zijn lijst van Top 50 vernieuwingen. Elke maand worden er 550 miljoen "flips" gemaakt, en zijn er 3,5 miljoen downloads. Maar... het is voorbehouden voor bezitters van iOS toestellen.
En dat zou een van de redenen kunnen zijn waarom Propeller een groot succes kan hebben: omdat het zich richt tot iedereen die een Google account heeft, iOS bezitter of niet. Heeft Flipboard dan een verkeerde keuze gemaakt door te kiezen voor Apple-exclusiviteit? Of zal het met zijn exclusieve design overeind blijven? De toekomst zal het zeggen...
http://mashable.com/2011/09/15/google-propeller-reader/
http://news.idg.no/cw/art.cfm?id=7A252E96-1A64-6A71-CE8FAAA98FC453B2
https://plus.google.com/111091089527727420853/posts/VEvWBTGnmTH


MOZILLA START MET OPEN BADGES PROJECT
Badges om te leren, om te vertellen waarover jij kennis vergaard hebt
Het Mozilla "Open Badges" project kadert in een trend die de laatste tijd steeds meer merkbaar wordt: gamification - door van iets een spelletje te maken, wordt de mens geboeid, en is hij sneller geneigd om iets te doen. Gamification wordt bijvoorbeeld gebruikt door marketeers, maar kan ook in het onderwijs aangewend worden. "Al spelende leren" eigenlijk.
Gamification is één aspect van het "open badges" project, het vertonen van kennis is een tweede aspect. Al spelende verzamel je badges, maar hoe meer badges je verzamelt over een bepaald onderwerp, hoe meer kennis je daarover opsteekt, tot je een echt expert wordt. En die badges tonen dan tegenover de buitenwereld dat jij een expert bent.
Eigenlijk is Open Badges een hele infrastructuur, die door derden verder ingevuld kan worden. Mozilla zorgt voor een specificatie van het badge formaat, de API's die nodig zijn om de badges uit te reiken en te controleren, alsook een "backpack" (een rugzak) waarin je jouw badges stopt.
Mozilla zelf zal bijvoorbeeld badges uitreiken voor al wie javascript cursussen gevolgd heeft aan de School of Webcraft. En het is in onderhandeling met andere openbare instellingen, zoals het Amerikaanse Ministerie van Onderwijs, dat ook overweegt om met zulke badges te werken.
Wij zijn alvast benieuwd of het gaat om "school" wijsheid, of "straat" wijsheid. Iemand die door ervaring slimmer geworden heeft, maar geen diploma in handen heeft, zal die ook in staat zijn om badges te behalen?
http://blog.mozilla.com/blog/2011/09/15/openbadges/
http://news.softpedia.com/news/Mozilla-Tackles-Online-Education-with-Badges-Open-Badges-222001.shtml


WINDOWS 8: GEEN FLASH IN METRO
maar wel 30% voor apps in metro
Eén kik over een mogelijke lanceringsdatum voor de iPHone8 brengt een stortvloed aan blogpostings teweeg (1). Een preview van een belangrijke update van het Windows OS moet het doen met een tiende, als het niet minder is. Wat duidelijk aantoont dat de buzz rond Apple draait - terecht of onterecht, dat laten wij aan de lezer over.
Feit is dat Microsoft verleden week een belangrijke update aankondigde van haar besturingssysteem. Ondertussen hebben wij bij verschillende bronnen ons oor te luisteren gelegd, en enkele reacties genoteerd. Sommige waarnemers hebben het bijvoorbeeld hebben het over het feit dat er teveel keuze is. In Windows 8 zitten namelijk twee versies van het OS - de metro interface, en de "klassieke" interface. Sommigen vinden dit "l'embarras du choix" - mensen zullen verveeld zitten met het feit dat zij een keuze moeten maken. Anderen menen dan weer dat deze overdaad perfect verantwoord is. Metro is een interface die vooral bedoeld is voor tablets, en dus zuinig moet omspringen met systeembronnen. Toepassingen die teveel energie vragen, zoals Flash, zullen niet ondersteund worden in Metro. Maar geen nood: kom je bij het surfen toch op een site met Flash, dan kan je gewoon overschakelen op de klassieke interface.
Te verwarrend! roepen andere waarnemers dan weer. Toch nog altijd een betere oplossing dan helemaal géén Flash vertonen op de tablet, zoals Apple, menen nog anderen dan weer. (2)
Nog een aspect van Windows 8 waarover veel te doen is: de apps - of laat ons ze maar benoemen met hun ouderwetse naam: programma's voor Windows 8. Microsoft heeft, in navolging van Apple, het initiatief genomen om een App store op te richten. De gebruiker die daar een app aankoopt, weet dat die veilig is, omdat Microsoft de apps controleert. Maar, was de vraag van velen, zal Microsoft nu ook een commissie gaan vragen voor de apps in de store, net als Apple doet? Het antwoord daarop is dubbel. "Gewone" apps zullen gratis in de store opgenomen worden. Maar voor apps die gebruik maken van de Metro-interface zal er wel degelijk een commissie verschuldigd zijn, en wel de 30% die ondertussen standaard geworden is. (3).
Wat dan natuurlijk tot een nieuwe vraag leidt. Wat als een ontwikkelaar een app maakt die gebruik makt van de Metro-interface, maar die buiten de App Store aanbieden wil? Zal je dat kunnen installeren? Of betekent dit dat je binnenkort ook je Windows 8 toestel zal moeten "jailbreaken"? Wij zijn benieuwd!
http://www.techmeme.com/110915/p74#a110915p74
http://blogs.adobe.com/flashplatform/2011/09/flash-support-on-windows-8-and-metro.html
http://www.electronista.com/articles/11/09/16/microsoft.still.wants.app.cut.but.open.to.apple/GOOGLE STRAFT, OOK DE GROTEN
De macht van Google gaat ver...
Bij E-Commerce Tactics vonden wij een artikel over de manier waarop Google bedrijven straft die de spelregels van Google niet volgen. En omdat dit enerzijds aantoont hoe machtig Google is, en anderzijds hoe snel je bij Google in het verdoemdenhoekje ligt, willen wij je dit artikel niet onthouden. Lees en leer.
Er zijn in het verleden namelijk verschillende voorbeelden geweest van bedrijven die in hun ijver om hoger in de Google ranking te komen iets fout deden. En daarvoor afgestraft werden op een toch wel erg ingrijpende manier: zij werden totaal uit de resultatenlijst verbannen. Het overkwam bijvoorbeeld BMW. Dat had verborgen tekst op zijn pagina gezet, en doorway sites gevuld met trefwoorden, om meer verkeer naar de site te krijgen. Google ontdekte het, en meteen kreeg BMW een PageRank van 0. Pas toen BMW het probleem verhielp, werd de pagina terug opgenomen in de index van Google.
JCPenney van haar kant moest ondervinden dat Google het niet kan hebben wanneer je met link farms werkt. Midden in het shopping seizoen van 2010 zette Google de productpagina van dit bedrijf een honderdtal plaatsen terug in de ranking, nadat een overijverig SEO bedrijf met deze tactiek getracht had JCPenney wat meer zichtbaarheid te geven.
Een derde voorbeeld (in het artikel worden nog twee meer bedrijven genoemd) gaat om EzineArticles.com, dat aan den lijven ondervond wat de "Panda 2.0" update van Google eigenlijk betekent. Met die update wou Google namelijk content farms afstraffen, websites die eigenlijk gewoon nietszeggende content, die geen echte informatie brengt over een bepaald onderwerp, brengen om verkeer te lokken. Als gevolg van Panda zagen heel wat bedrijven hun website flink zakken in de Google page ranking.
De moraal van het verhaal? Het is een erg slappe koord waarop SEO (search enginge optimization) bedrijven moeten lopen; één kunstgreep teveel, en in plaats van een bedrijf hoger in de ranking te krijgen, verdwijnt het de vergeetput in...
http://www.ecommercetactics.com/2011/learn-from-failure-5-big-names-penalized-by-google/


MOET YOUTUBE ALTERNATIEF WORDEN VOOR KABEL?
Content is het probleem....

We hebben het al eerder gehad over het feit dat steeds meer mensen proberen de kabel door te snijden. Zij zijn het gewone lineaire tv-kijken beu, en kiezen zelf wat ze zien, op een tijdstip dat het hen zelf uitkomt.
In de VS zijn er alternatieven die dit mogelijk maken, zoals Netflix en Hulu. Google zou, volgens verschillende bronnen, ook willen behoren tot dat alternatief, en wel met YouTube. In de lente van dit jaar werd al bekend dat Google 100 miljoen dollar veil had om YouTube met originele content te vullen. Nu wordt gemeld (1) dat Google veel meer geld wil uittrekken daarvoor - een bedrag van 500 miljoen dollar wordt genoemd;
Ondertussen blijft Google de mogelijkheden van YouTube maar verder uitbreiden: verleden week werd een simpele editor toegevoegd. Daarmee kan je, nadat een filmpje geüpload is, simpele bewerkingen uitvoeren. Klik daarvoor op de "Edit Video" button, en je kan de video draaien (rotate), uit de losse hand genomen beelden stabiliseren, je kan contrast en kleuren verfijnen, ofwel apart ofwel door op de utton "I'm feeling lucky" automatisch verbeteren. Daarna worden de originele versie en de verbeterde naast elkaar getoond, zodat je kan zien wat je gedaan hebt. En als je wil kan je de verbeterde versie naast de originele bewaren. (2)(3)
http://articles.businessinsider.com/2011-09-15/tech/30159082_1_hulu-motorola-mobility-video-content
http://www.dmwmedia.com/news/2011/09/16/new-tools-to-tweak-youtube-videos-online
http://news.cnet.com/8301-17939_109-20106131-2/youtube-adds-a-built-in-video-editor/


CHROME 14: BETERE ONDERSTEUNING VOOR MAC OS LION
En wat is die "Native Client" nu weer?

Google laat versie 14 van haar Chrome browser op de mensen los. En die bevat heel wat verbeteringen, zo lees je bij Ars Technica. Een van de opmerkelijke verbeteringen is het feit dat de browser aangepast werd aan de nieuwe manier van scrollen, die Apple in zijn oneindige wijsheid bij Lion doorgevoerd heeft (en die door heel wat gebruikers vervloekt wordt, omdat het een radicale breuk vormt met het verleden). Chrome14 is nu ook compatibel met de full-screen functie van Lion, en heeft een aparte "presentatie modus.
Verder is er ook ondersteuning voor de nieuwe Web Audio API specificatie; dat is een standaard die Google aan het W3C voorgesteld heeft,e die het mogelijk maakt om rich audio in webtoepassingen te verwerken. Wat je hiermee kan? Denk bijvoorbeeld aan games: daar zou het mogelijk worden om geluidsbronnen in een 3D ruimte te mengen. Enkele demo's tonen de mogelijkheden aan van Web Audio. (1).
Nog nieuw is dat Chrome14 nu het "Native Client" (NaCl) framework bevat. Da zorgt ervoor dat native code, bezorgd door derden in de vorm van binaries die platform-neutraal zijn, veilig in de browser uitgevoerd kunnen worden. NaCl was al in de vorige versies van Chrome, maar was toen verborgen, je moest het zelf activeren. In de nieuwe versie is NaCl standaard actief, maar werkt enkel met content die je haalt in de Chrome Web Store. Volgens Ars Technica  (2) biedt NaCl vele mogelijkheden, maar is het nog niet echt doorgedrongen (en aanvaard) door de andere makers van browsers. Je kan Chrome 14 downloaden vanop Google's website (3).
http://chromium.googlecode.com/svn/trunk/samples/audio/index.html
http://arstechnica.com/open-source/news/2011/09/chrome-14-arrives-with-improved-lion-support-and-nacl.ars
http://www.google.com/chrome


GOOGLE WALLET IN BÈTA VOOR BEPERKTE KRING
Betalen met het mobieltje, maar via Google. Iets voor jou?
Mobiele commerce, of m-commerce, heeft twee betekenissen. Enerzijds gaat het om het betalen van goederen die je op mobiele websites ziet,  aankoopt, en dan met je mobiele telefoon betaalt. Anderzijds gaat het om het betalen van goederen in off-line situaties: je bent in de supermarkt, en in plaats van je betaalkaart boven te halen, zwaai je even met je mobieltje en hopsa, de betaling is gebeurd. En idealiter wordt voor beide vorm van betaling hetzelfde betaalsysteem gebruikt.
Waar wordt het geld gehaald voor die betaling? Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Dat kan via je telefoonrekening, wat vooral geschikt is voor kleinere bedragen, zoals sms-parkeren of tickets kopen voor de tram. Voor grotere bedragen wordt dat al moeilijker, want hoe weet jouw telecomoperator hoeveel krediet hij jou mag geven?
Een andere mogelijkheid is om bestaande betaalmiddelen te koppelen aan jouw telefoon: jouw gewone bankrekening, je creditcard, je PayPal rekening. En een derde mogelijkheid tot slot is het ontstaan van nieuwe betaalproviders. En dat is wat Google wil doen, met zijn Google Wallet.
Deze week werd aangekondigd dat deze dienst, die al sinds mei in een heel beperkte bèta draaide, nu veralgemeend wordt in de VS - zij het toch nog altijd met beperkingen. Je moet een rekening hebben bij Citi of Mastercard. Je moet een abonnement hebben bij telecomprovider Sprint. en je moet een NExus S smartphone hebben, met daarop het Android OS.
En, heel belangrijk, er moet een PayPass terminal aanwezig zijn in de handelszaak waar je je aankoop doet. Die zijn er al wel in bepaalde winkels, maar tot nu toe werden zij niet gebruikt: PayPass terminals werken met NFC (near field contact): je moet je kaart niet in het toestel stoppen, maar gewoon even zwaaien voor het toestel). Met andere woorden: ook dit blijft een erg beperkt experiment.
Bij ThisIsMyNext vind je een uitvoerige bespreking met filmpje van het systeem. (1). Bij Google zelf vind je een uitleg van het system (2), en bij SearchEngineLand (3) wat achtergrondinformatie over het systeem.
http://thisismynext.com/2011/09/19/google-wallet-review/
http://googleblog.blogspot.com/2011/09/launching-google-wallet-on-sprint-and.html
http://searchengineland.com/google-wallet-launch-largely-symbolic-but-important-93260


TOLEDO START OOK MET VOIP...
... en nieuwe aanbieder Numericable brengt zijn triple play uit
Verleden week kon je hier lezen dat Mobile Viking, de lieveling van de twittosfeer, van start gegaan is met Viking Talk. Dat is een VoIP (voice over IP) dienst, waarbij je belt via de gewone datalijn. Zolang je belt van computer tot computer (of smartphone tot smartphone) kost het je niets (behalve het dataverbruik), bellen naar "gewone" nummers kost je geld. Het systeem van Skype kortom.
Nu is MobielVikings niet de enige die met VoIP bezig is. Toledo, een van de vele alternatieve operatoren, heeft zijn VoIP aanbod ontvouwd. Dat komt in drie versies: Small (voor particulieren), Business (voor zelfstandigen en KMOà en Corporate (voor grote ondernemingen). Op de website van Toledo zie je de tarieven (1). Maak je de vergelijking met het aanbod van Mobile Vikings, dan is het tarievenplan veel minder doorzichtig; dat komt omdat het aanbod van Mobile Vikings zich vooral richt tot mobiele telefoons, en Toledo zich traditioneel richt tot vaste toestellen.
Er is trouwens nog meer beweging op de telecommarkt in ons land. Er is namelijk een nieuwe aanbieder, Numericable, die het in Frankrijk erg goed doet, en nu in België dat succes wil herhalen. Numericable brengt een zogenaamd Triple Play aanbod uit, dat tv, internettoegang en telefoon omvat, aan een wel spectaculair lage prijs: 29,90 € per maand. De internetaansluiting is breedband tot 15 MB per seconde, met een downloadvolume van 30 GB per maand. Voor het tv-abonnement krijg je 120 kanalen, waarvan 16 in HD. Voor de telefoon is het onbeperkt bellen naar vaste nummers bij Numericable gratis; de tarieven voor het bellen naar andere nummers konden wij het tarief op de website niet meteen terugvinden, omdat je eerst moet invullen in welke streek je woont. Want dit is het grote nadeel van Numericable: het is echt beperkt tot alleen maar het Brussels hoofdstedelijk gewest en het Groothertogdom Luxemburg. Maar voor mensen die daar wonen, lijkt het aanbod erg interessant, want voor wie het allemaal niet snel genoeg kan gaan nog een leuke optie: voor 5 euro per maand krijg je een downloadsnelheid tot 120 MB per seconde, en wordt het downloadvolume verhoogd tot 45 GB per maand. Hiervoor krijg je dan een nieuwe modem docsis 3.0 met WIFI-N ter beschikking.
http://www.toledo.be/nl/residentieel/voip
http://www.numericable.be/packs.html


TREKT GOOGLE BEWUST BEPAALDE DIENSTEN EN WEBSITES VOOR?
Als een zoekmachine compleet onpartijdig is, waarom bestaat er paid search?
De discussie over de onpartijdigheid van Google loopt al een hele tijd. De vraag wordt steeds luider gesteld, naarmate Google steeds meer aan invloed wint en steeds meer eigen diensten uitbouwt of opkoopt van derden. Google is natuurlijk een commercieel bedrijf, en mag doen wat het wil, zo is de wet van de commercie. Het moet winst maken, en dat doet het door advertenties te verkopen die naast de gewone zoekresultaten verschijnen, dat doet het door tegen betaling bepaalde resultaten bovenaan de lijst te laten verschijnen.
Maar voor de rest verwacht je dat de "natuurlijke" zoekresultaten ongemoeid gelaten worden, dat daar het gewone zoekalgoritme van Google is dat volop speelt. Dat resultaten van Google-verwante producten zoals Blogger, niet hoger in de lijst verschijnen dan Wordpress-blogs. Dat besprekingen bij review-site Yelp even hoog (of hoger) komen als de besprekingen op de Google Places site.
Sommigen beweren dat dit niet het geval is, en dat Google de eigen producten voortrekt. Ben Edelman bijvoorbeeld (1). Danny Sullivan van Search Engine Land meent dat er geen sprake is van bevoordeling (2).
Een interessant artikel hierover vind je bij Huffingtonpost, van de hand van Eric K. Clemons, die aantoont hoe moeilijk het is zowel het ene als het andere standpunt te bewijzen. Maar dat een onderzoek naar de praktijken van Google toch gewenst is - hij geeft zelfs aan wat juist er uitgezocht moet worden. Hij wijst bovendien op enkele frappante incidenten, zoals wat Google uithaalde met Copiepresse. Toen deze vereniging die de Franstalige Belgische kranten vertegenwoordigt, bij de rechter een klacht indiende over het feit dat de content van de kranten overgenomen werd in Google News, en de rechter Copiepresse gelijk gaf, verwijderde Google prompt àlle content van deze kranten uit de hele Google index. Waarop de kranten zoveel verkeer verloren, dat Copiepress niet anders kon dan zwichten. Een ander probleem dat aangekaart wordt is de reissite die Google nu zelf opgezet heeft. Zullen resultaten van luchtvaartmaatschappijen, reisbureaus enz. nu lager komen dan de eigen Google aanbiedingen? Puur commercieel gezien zou Google gek zijn indien het de eigen producten niet naar voren schoof...
Verplichte lectuur voor al wie zich in deze materie wil verdiepen...(3)
http://www.benedelman.org/searchbias/
http://searchengineland.com/survey-google-favors-itself-only-19-of-the-time-61675
http://www.huffingtonpost.com/eric-k-clemons/does-google-deliberately-_b_969895.html


GOOGLE+ VOLLEDIG VRIJ TOEGANKELIJK
Voert meteen enkele wijzigingen door

Gedaan met het smeken om een uitnodiging: voortaan is Google+ vrij toegankelijk voor iedereen (met een Google account uiteraard). Om daar de aandacht op te vestigen, is er op de startpagina van de Google zoekmachine een grote dikke pijl verschenen die je wijst op de plek waar je kan inloggen. Dat moet het aantal gebruikers van G+, dat nu op 25 miljoen staat, snel opdrijven - zo'n 99 miljoen mensen bezoeken Google.com elke week. (1)
Of het ook betekent dat al die nieuwe gebruikers zich ook echt gaan thuis voelen op G+, is nog de vraag. Zoals velen terecht opmerkten was het de laatste tijd kalm rond G+. Waar het er in het begin bruiste van leven, met tal van blogpostings van je vrienden elke dag, is de activiteit er toch wel wat gedaald.
Daar kan nu echter verandering in komen - niet zozeer doordat G+ nu voor iedereen open staat (de échte geeks hadden al lang een account daar), als wel door enkele nieuwigheden die Google lanceert. Onder andere search. Jawel, je leest goed: search, toch een van de belangrijkste pijlers van Google, was tot nu opvallend afwezig in G+. Er komt namelijk een vakje "Search Google+" op je pagina te staan - misschien staat het er ondertussen al, want deze functie wordt stilaan uitgerold. (2)
Nog nieuwigheden:
- Hangouts, de mogelijkheid om met vrienden een videogesprek te houden, kan je nu ook op je smartphone opstarten; op Android 2.3 toestellen om te beginnen, later volgt de iPhone.
- "On air" hangouts: je kan voortaan inpikken op een reeds aan de gang zijnde hanghout en die mee volgen zonder eraan deel te nemen, wat vooral handig is wanneer het max. aantal deelnemers bereikt is. Eigenlijk wordt de hangout zo omgevormd tot een "broadcast": je kan met vrienden iets opzetten, en anderen kunnen dat volgen. Misschien een ideetje voor de jongens van Tech45 podcast?
Een volledig overzicht van alle nieuwigheden bij Google zelf (3)
http://thenextweb.com/google/2011/09/21/google-makes-it-practically-impossible-to-avoid-google-now/
http://searchengineland.com/google-opens-to-everyone-adds-search-expands-hangouts-93484
http://googleblog.blogspot.com/2011/09/google-92-93-94-95-96-97-98-99-100.html


DIGG OPNIEUW VERNIEUWD
Maar kan dit het tij eindelijk keren?
Het gaat niet echt goed met Digg, ooit een van de populairste plekken voor geeks. Digg was namelijk een van de eerste sociale nieuwssites, waar je zelf artikelen kon aanbrengen, die naar de voorpagina stemmen. Jij bepaalde wat belangrijk was, en door artikels te vinden (en van commentaar te voorzien) kon je bij Digg een hele reputatie opbouwen.
Ondertussen zijn de tijden veranderd. Er is Twitter gekomen, waar je ook links kan dumpen, artikels aandragen die dan door andere ge-reteweed worden. Uiteraard is de roem bij Twitter kortstondiger dan bij Digg, maar daartegenover staat dan weer dat je je "Klout" vooral via Twitter opbouwt.
Digg heeft getracht zijn aantrekkingskracht te vernieuwen, door de werking van de site aan te passen. Tot nu toe echter zonder veel succes. Deze week werd daarom, met de moed der wanhoop, nog eens de zoveelste wijziging aangekondigd: newsrooms rond bepaalde onderwerpen. Er komt namelijk een nieuwe functie, die automatisch nieuws zal binnentrekken van bepaalde uitgevers, dat nieuws zal sorteren naar onderwerp, en dan punten zal geven op basis van de opinies van enkele van de meest bekende Digg-gebruikers.
Eerder had Digg al iets gelijkaardigs gedaan, in 2010: uitgevers konden toen zelf hun stream publiceren op Digg. Maar daarbij schafte Digg de inbreng van de gebruiker uit, en dat was juist wat de belangrijkste aantrekkingskracht van Digg was!
Nu dus een nieuwe poging, waarbij je niet langer gebruikers volgt, niet langer publicaties volgt, als wel onderwerpen. De inbreng van de gebruiker wordt nu terug op waarde geschat, want de artikels worden wel automatisch binnengehaald, maar zolang zij niet door een gebruiker doorgestuurd worden naar Digg, blijven zij in een afdeling van Digg die "Newswire" heet. Zodra een gebruiker een artikel voorgedragen heeft, kunnen anderen het bericht naar boven of beneden stemmen.
Het kan lukken. Maar probeer het zelf eens uit?
http://mashable.com/2011/09/20/digg-newsrooms/
http://venturebeat.com/2011/09/20/digg-newsroom-launch/
http://www.digg.com


WALL STREET JOURNAL GAAT NAAR FACEBOOK
Maar zullen gebruikers betalen voor een WSJ Facebook app?

Facebook heeft een enorme aantrekkingskracht op alle bedrijven: met zijn 500 miljoen gebruikers kan je er een massa mensen bereiken. Voor merken die een product willen verkopen, is Facebook stilaan aan het uitgroeien tot een krachtige tool. Maar heeft het voor een uitgever zin om met Facebook te werken, dus zijn content daar écht te publiceren, niet enkel een korte teaser te plaatsen die verwijst naar een artikel elders op het web?
Het antwoord op die vraag ligt verscholen in een andere vraag: krijgt een Facebook "gebruiker" (want op dat moment is de uitgever ook maar een gewone gebruiker, net als Janneke, Piereke en Mieke) een aandeel van de inkomsten die Facebook beurt door de advertenties op de site? Is het antwoord ja, dan kan de uitgever er inderdaad bij winnen om zijn artikels ook via Facebook te publiceren. Is het antwoord "neen", dan moeten naar andere inkomsten gezocht worden. Een betaalmuurtje misschien?
De Amerikaanse krant Wall Street Journal wil alvast het een en ander uittesten met WSJ Social. Hierbij krijgt de lezer toegang tot volledige WSJ artikels binnen Facebook, maar worden de eigen advertenties van WSJ vertoond. Het experiment kadert in elk geval in de strategie van Facebook om rechtstreeks op de site meer originele content te brengen rec, zoals muziek en video, in plaats van de gebruikers door te verwijzen naar andere sites. Een uitgebreide bespreking van WSJ Social vind je bij PC World (2). Wil je zelf deze content uittesten, log dan in op je Facebook account, en bezoek social.wsj.com (2).
Volgens ReadWriteWeb komt er ook een speciale app. Daarbij kan de gebruiker zelf mee de inhoud bepalen, kan hij artikels liken, verhalen delen. (3)
http://www.pcworld.com/article/240274/wall_street_journal_social_on_facebook_a_first_look.html
http://social.wsj.com/
http://www.readwriteweb.com/archives/will_users_pay_for_a_wall_street_journal_facebook.php


LASTER EN EERROOF WORDEN OOK OP FACEBOOK GESTRAFT
Maar daarom geen reden om anonimiteit af te schaffen....

Woensdag besteedden de (klassieke) media veel aandacht aan de veroordeling van een vrouw, die via een valse Facebook account haar ex-werkgever belasterd had: zij had onder zijn naam een account aangemaakt, en  allerlei teksten gepubliceerd in zijn naam waardoor de man in een slecht daglicht kwam te staan.
Dat er zoveel aandacht aan besteed werd, mag eigenlijk niet verwonderen - alles wat met Facebook te maken heeft is wel goed voor een nieuwsbericht, vooral wanneer het een smeuïg verhaal is. De veroordeling op zich is echter geen precedent. Wat de beschuldigde gedaan had was gewoon laster en eerroof, dingen die bij de wet strafbaar zijn. Zij werd ook veroordeeld wegens "valsheid in computer" - een digiaal equivalent voor valsheid in geschrifte, dat we ongetwijfeld in de toekomst nog zullen tegenkomen.
Wat wel enigszins mag verwonderen zijn de woorden van de rechter zoals zij opgetekend werden door "De redactie", die meende dat "sociaalnetwerksites dienen beschermd te worden tegen gebruikers die valse profielen aanmaken en bestaande identiteiten overnemen, dit met het uitsluitend oogmerk om andere personen zoveel mogelijk schade te berokkenen en dit zowel op professioneel als op privévlak"
De uitspraak van de rechter is dus niet weer een van de ballonnetjes die de laatste tijd opgelaten worden over het afschaffen van anonimiteit op het web. Wat ook Google wil, door alle internauten te verplichten om op Google+ in te loggen met zijn echte identiteit. Er zijn, zoals al eerder gezegd, redenen om het afschaffen van de identiteit aan te moedigen. Al te veel mensen menen zich beschermd door de mantel van de anonimiteit gerechtigd om de goorste beledigingen op de anderen los te laten. Er zijn echter ook heel wat redenen waarom anonimiteit moet kunnen op het web - al is het maar om in landen waar censuur heerst toch een vorm van vrije meningsuiting te kunnen beoefenen.
Maar er is een groot verschil tussen anonimiteit en de normen van goed fatsoen overtreden - laat staan de wet zelf overtreden.
Bekijk ook de uitzending van Terzake.tv waarin Clo Willaerts het een en ander nog eens netjes op een rijtje zet. Want de vrouw werd niet veroordeeld omdat zij een vals profiel aangemaakt had, wel omdat zij een ander belasterd had....
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/terzake/2.17578/2.17579/1.1115492
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/terzake/2.17578/2.17579/1.1115493
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=DMF20110921_042
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110921_068


VOLOP NIEUWIGHEDEN BIJ FACEBOOK...
...maar gebruiker lust ze niet meteen

Het is met Facebook altijd meteen de volle laag: het voert nieuwigheden niet geleidelijk in, maar ineens, baf, daar zijn ze. Geen weg terug. De gebruiker wordt voor een voldongen feit gezet, en dat zint hem niet altijd.
Zo ook nu weer. Facebook heeft de site van de gebruiker volledig in een nieuw kleedje gestoken. Een kleedje dat de gebruiker niet lekker zit. Maar voor alle duidelijkheid even op een rijtje zetten wat er de laatste dagen allemaal veranderd is.
In de balk links zijn er de "smart lists", slimme lijstjes met jouw vrienden ingedeeld in categorieën. Sommige van deze categorieën heeft Facebook zelf aangemaakt, op basis van gemeenschappelijke facturen, zoals collega's. Maar je kan natuurlijk zelf ook lijstjes maken, en mensen bij die lijstjes bijvoegen. Maar let op: waar Google+ geen melding geeft aan de betrokken persoon wanneer hij op een lijst gezet wordt, doet Facebook het wel. Iemand op het lijstje "vervelende vrienden" zetten bij Facebook doe je dus best niet!
Elkeen die dit activeert, heeft nu op zijn profielpagina een button "Subscribe" (of abonneren) button staan. Deze functie kan je het best vergelijken met "follow" op Twitter: je kan de publieke updates van mensen volgen waarmee je geen "vriend" bent op Facebook. (1)
Bovenaan rechts van je scherm staat er een News Ticker, die live updates bevat (foto's, commentaren, ....) van mensen uit jouw netwerk. Maar er is ook een News feed. Die is niet langer opgedeeld in Top News en Recent news, alleen van je vrienden. Neen, Facebook meent dat het beter geplaatst is om te weten wat jij wil weten, en bevolkt jouw News Feed met recente updates  en Top Stories plus de commentaren daarop, waarbij het zelf beslist wat de belangrijke verhalen zijn. De updates komen dus niet langer chronologisch, maar op basis van een algoritme..
En dat laatste is hetgeen zoveel protest uitlokt. Enerzijds omdat dat algoritme vaak de bal misslaat - te lezen dat iemand een posting over Farmville activiteiten geliked heeft, is niet echt een interessante posting. Anderzijds omdat de mensen het niet pikken dat Facebook bepaalt wat belangrijk is.(2)
En we zijn nog niet aan het einde van de nieuwigheden. Op het moment dat we dit schrijven is er een conferentie aan de gang van Facebook ontwikkelaars, waarop nog wat nieuwigheden aangekondigd zullen worden. Daarover zal je dan maandag lezen. En wellicht zullen ook daar weer nieuwigheden bij zitten die de gebruiker neit te pruimen vindt...
Misschien heeft Google+ juist op tijd zijn sociale netwerk voor het grote publiek opengesteld, zodat de ontevreden Facebook'ers nu kunnen overschakelen...
http://www.businessinsider.com/facebook-revamp-wtf-2011-9?nr_email_referer=1
http://www.insidefacebook.com/2011/09/21/5000-character-limit-floating-navigation-bar/
http://www.theage.com.au/technology/technology-news/facebook-users-protest-changes-to-news-feed-new-ticker-20110922-1klwo.html


IPAD NIET VOOR HET WERK, WEL VOOR ONTSPANNING
Onderzoek bewijst dat tablet een categorie apart is

Ja. Inderdaad. In theorie kan je je laptop of desktop vervangen door een iPad of andere tablet, om je werk te doen. Evident is het neit, zo werken met enkel een virtueel klavier, maar het is te doen. Alleen: niet veel mensen doen het. De tablet wordt voornamelijk gebruikt als een toestel voor amusement, om te surfen op het web, om je te amuseren.
En er zijn cijfers om het te bewijzen. Een onderzoek van Citgroup bij 1.800 gebruikers in de VS, VK en China toont dit aan, zo lees je bij AllThingsD. Uit het onderzoek komen nog veel interessante feiten te boven. Om te beginnen dat er eigenlijk nog altijd geen tablet markt, is, wel een ipad markt. Alle tablet-bezitters maken gebruik van apps, maar de bezitters van een iPad zijn eerder geneigd om daarvoor te betalen: 81% van de iPad eigenaars zegt al voor een app betaald te hebben, tegenover 43% bij de bezitters van "andere" tablets (lees: Android). Een fenomeen dat ook al te merken was bij iPhone en Android smartphone bezitters.
Mensen die van plan zijn om een tablet te kopen, doen dat omdat zij denken dat het een cool speelgoedje is.  En wie een tablet gekocht heeft, doet er niet veel werk mee (tenzij je surfen en mailen als werk beschouwt). (1)
Een conclusie die de BBC eigenlijk al langer begrepen heeft. Het heeft haar nieuwe website volledig in het teken van de tablet gezet. De BBC heeft namelijk een prachtige tool waarmee men programma's on demand kan zien - tot een week na de uitzending kan men ze gratis terug bekijken via de iPlayer. En het is natuurlijk ideaal wanneer je deze tv-content dan kan bekijken op een scherm dat je overal mee kan nemen, dat van je tablet dus. Verschillende programma's op de Vlaamse tv noemen hun toepassing voor de iPhone of Android trouwens al toepassingen voor "het derde scherm". En dat, lezers, is een evolutie die wij volkomen begrijpen, en waarvan wij de logica inzien. Niet dat je de iPad gaat meenemen om er echt op te "werken" (waarmee we dus duidelijk intensief typwerk bedoelen...) (2)
http://allthingsd.com/20110921/what-are-you-doing-with-your-ipad-playing-around-buying-apps-watching-netflix/
http://www.advanced-television.com/index.php/2011/09/21/bbc-homepage-focus-on-iplayer-and-tablets/

Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 

 
hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


EVOLTA ROBOTS DOEN MEE AAN IRONMAN IN HAWAII
Moeten kracht van batterijen bewijzen

De volgat is een kleine robot van Panasonic, die heel wat kan. Hij is al op eigen kracht uit de Grand Canyon geklommen. Hij heeft de weg tussen Tokyo en Kyoto afgelegd, 500 km lang. En nu gaat hij deelnemen aan de Ironman Triatlon in Hawaïi.
De kleine mannekes krijgen wel meer tijd om de verschillende proeven af te leggen. Zij krijgen een week om de 2,4 mijl te zwemmen, 112 mijl te fietsen, en 26,2 mijl te lopen. Maar het voordeel is wel dat onze mannekes geen slaap behoeven - zij moeten wel stoppen om hun batterijen te herladen.
Een filmpje dat de uitdagingen uitlegt waarmee de mannekes geconfronteerd worden, vind je bij Engadget.
http://www.panasonic.com/evolta/videos/Evolta_GrandCanyon-video.html
http://www.engadget.com/2011/09/17/evolta-robot-to-take-on-the-ironman-triathlon-conquer-the-cours/


DUNNE FILM MAAKT VAN ELK OPPERVLAK EEN AANRAAKSCHERM
Visual Planet maakt schermen van 75 cm tot 4 meter 20!

Een leuk idee: open een kartonnen etui, haal er een transparante film uit van amper enkele millimeters dik, bevestig die op een plat oppervlak, en voila! je hebt een interactief aanraakscherm!
Het is het bedrijf Visual Planet uit Cambridge dat dit product uitgebracht heeft. Daarmee kan je schermen maken die van 75 tot 420 cm groot zijn. Zij kunnen de aanraking voelen van een vinger, maar ook de druk van wind. Dat wordt vertaald naar een computer interface. De film kan aangebracht worden op glas, hout, en andere niet-geleidende oppervlakken.
Bij SIngularity Hub vind je enkele filmpjes met daarop een demo van het product. En het is echt indrukwekkend...
http://singularityhub.com/2011/09/18/thin-film-transforms-any-surface-into-a-massive-multitouch-screen/


DE TOUGHBOOK: DE STOERE VERSIE VAN DE TABLET
Industrie heeft meer nodig dan een slank uitziend tablet
Panasonic heeft onlangs speciale "ruggedized" of stoere diagnose tablets uitgebracht voor de automobielindustrie. Deze tablets hebben een stevige, robuuste design die beantwoorden aan wat het werken in een garage vereist. Dat wil dus zeggen dat zo'n toestel tegen een stootje kan: het is bestand tegen vallen, sotf, vloeistof, extreme temperaturen. Meer hierover lees je in het bericht van Toughbook.eu. (1)
Een aankondiging die duidelijk beklemtoont dat er een groot verschil is tussen een consumentenproduct en een industrieel product. Fans van de iPad wijzen met veel trots op berichten waaruit moet blijken dat de iPad in vele lagen van de industrie gebruikt zou worden, zelfs in het leger, in casu in Singapore (2).
Vooraleer een toestel zoals de iPad, of de tablet in het algemeen, gekozen wordt voor gebruik in de industrie, zijn er toch heel wat eisen waaraan het moet voldoen. Dat luchtvaartmaatschappijen de iPad kiezen om daarop de handleidingen van hun toestellen op te slaan, is een logische keuze (alhoewel het evengoed elk ander tablet had kunnen zijn). Eén lichtgewicht toestel met daarop de manuals van alle mogelijke vliegtuigen, alle mogelijke noodprocedures, of loodzware papieren manuals, die soms niet voldoende zijn: de keuze is snel gemaakt.
In het geval van gebruik in de garage zoals bij de Touchbook zou een iPad echter niet voldoen. Dit gebruik vereist een robuuster toestel, dat liefst ook nog een scherm heeft dat gemakkelijk afwasbaar is - een mecanicien heeft nu eenmaal nogal gemakkelijk olie aan zijn vingers.
Ook voor gebruik in een hospitaal zou een tablet ideaal zijn: geen papieren dossiers. Maar dan moet het wel een tablet zijn die heel gemakkelijk gedesinfecteerd kan worden, gesteriliseerd. Want anders mag het toestel bijvoorbeeld de operatiekamer niet binnen. En dat is iets wat je nog niet meteen met een iPad doen kan.
Een nuance die we toch wel graag even wilden maken, tegenover de triomfantelijke berichten alsof de iPad de hele wereld aan het veroveren zou zijn, inbegrepen industriële toepassingen. Want daar komt soms wat meer bekijken dan "mooi", "design" en "trendy".
http://www.toughbook.eu/be-nl/news/panasonic-toughbook-introduceert-nieuwe-ruggedized-diagnose-tablet-voor-automotive-branche
http://news.cnet.com/8301-17852_3-20074877-71/singapore-army-gets-new-weapon-ipad/


HTC RHYME: HET IS "IN DE SJAKOSJ"
Nadruk wordt meteen gelegd op accessoires

Wanneer HTC een nieuwe smartphone uitbrengt, dan zijn wij altijd nieuwsgierig; naar onze ervaring zijn de toestellen van HTC altijd nèt ietsje beter, nèt iets gebruiksvriendelijker dan die van concurrenten die zich op hetzelfde besturingssysteem baseren - en dat omwille van de HTC Sense gebruiksinterface die op alle toestellen aanwezig is, het eigen sausje waarmee HTC het besturingssysteem overgiet.
De nieuwe smartphone die nu voorgesteld werd, is de HTC Rhyme. Een toestel met Android aan boord, een processor van 1 GHZ en met 768 MB RAM; opslagruimte op het toestel zelf is 4 GB, maar je kan een SD-kaart van 8 GB toevoegen. Bescheiden van afmetingen (12 x 6 cm,en 1 cm dik, bij 130 gram). Een klein, lichtgewicht toestel dus. Ideaal voor de dames. En dat is wat HTC volgens waarnemers ook bedoelde.
HTC heeft namelijk al meteen enkele accessoires uitgebracht voor het toestel, waarbij het opvallendste, en het meest interessante voor dames, de Rhyme Charm is, een kleine lichtgevende kubus die via een kettinkje aan het toestel bevestigd is, en die oplicht wanneer er een bericht is, wanneer er gebeld wordt, of wanneer je een oproep gemist hebt. Praktisch, want wanneer je het toestel in je handtas hebt zitten, kan je de Charm erbuiten laten hangen, zodat je meteen alle activiteiten ziet. Bovendien helpt de charm je om je toestel te vinden in je handtas - wij, dames, staan nu eenmaal gekend voor onze wondere grotten van Ali-Baba die in onze handtassen zijn. Hoeveel oproepen zouden we al gemist hebben doordat we in onze handtassen tussen alle andere spulletjes ons mobieltje niet terug konden vinden?
Maar wacht, er zijn nog meer accessoires, en het leuke is dat zij meteen met het toestel meegeleverd worden. Zo is er een Docking Station, waarmee je de telefoon kan opladen. Die bevat echter ook luidsprekers die via Bluetooth met je mobieltje verbonden zijn. Met deze dock kan je dus je mobieltje als wekker gebruiken, om 's morgens gewekt te worden door jouw eigen muziek Verder zal je in het doosjes ook nog een koptelefoon aantreffen, waarvan de kabeltjes volgens HTC niet in de knoop raken, en een hoesje om het toestel te beschermen.
Toch nog even vermelden dat dit toestel ook een 5 MP camera aan boord heeft met LED flash en automatische sluiter, en dat ook de Action Burst Scene software op het toestel aanwezig is, zodat je in één keer 5 shots kan maken van een gebeurtenis. Het toestel zal begin oktober in de winkels liggen, aan een prijs van 459 euro.
http://www.whizpr.be/press/htc-rhyme-elegante-telefoon-met-tal-van-accessoires
http://www.htc.com/www/smartphones/htc-rhyme/#overview
http://www.engadget.com/2011/09/20/htc-rhyme-hands-on-video/


EN WAT DENK JE VAN EEN ONZICHTBARE MUIS?
MIT zorgt met camera en laser voor muis, zonder muis

Zie je binnenkort iemand achter zijn computer zijn hand over het tafelblad bewegen, denk dan niet dat hij zijn muis vergeten is: een nieuwe onzichtbare muis zou wel eens de tool kunnen zijn waarmee hij de computer bedient.
Een spin-off van het MIT Media Lab heeft een project uitgewerkt die je een onzichtbare computermuis moet geven, waarmee je toch een computer kan bedienen zoals met een gewone muis, zonder dat je echt een hardware muis nodig hebt. Hoe dat kan? Op je laptop worden twee infrarood camera's geplaatst die de positie en bewegingen van je hand noteren. Met andere woorden: jij beweegt je hand alsof je een muis vasthad, en de camera en de software capteren de beweging, en vertalen die naar een positionering van de cursor op het scherm, en de bijhorende functies.
Maar hoe gaat het dan met het klikken, zal je vragen? Wel, "Mouseless" is ook in staat om de individuele vingers te identificeren, zodat je niet alleen rechts en links kan klikken, maar ook kan scrollen met je vingers, en voorwerpen kan verslepen via een knijpende beweging tussen duim en wijsvinger. Bij Time vind je een filmpje dat de werking ervan uitlegt.
Is het een praktische toepassing, gaan we in de toekomst geen muis meer nodig hebben? Dan moet het systeem met de twee camera's toch wel eerst veel eleganter verwerkt worden in het scherm van de laptop...
http://techland.time.com/2010/07/09/mits-mouseless-project-is-an-invisible-computer-mouse/


 
hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Alcatel-Lucent en P&TLuxemburg lanceren één van Europa’s snelste datanetwerken
Het ultra moderne 100G optisch en 100GE IP netwerk verstevigt de rol van Luxemburg als belangrijkste centrum voor datacenters, banken, overheid en content distributie in de regio
http://www2.alcatel-lucent.com/hln/

*** TomTom introduceert nieuwe versies van al zijn online kaarten. Deze zijn opnieuw ontworpen voor verbeterde gebruiksvriendelijkheid. De nieuwe kaarten zijn gedetailleerder en bieden verbeterde kleuren en nuances. Daarnaast beschikken gebruikers over een nog meer heldere weergave van steden, districten en wegen.
http://www.tomtom.com/livetraffic
http://www.routes.tomtom.com

*** TomTom en Renault introduceren eerste geïntegreerde navigatiesysteem voor elektrische voertuigen, TomTom kondigt ook nieuwe samenwerking aan met Mazda en Fiat (IAA
Dit systeem zit standaard in alle Kangoo Z.E.- en Fluence Z.E.-modellen van Renault. Het geïntegreerde navigatiesysteem, de Carminat TomTom LIVE, ontvangt continu informatie van de status van de voertuigaccu. Het systeem gebruikt deze informatie om te bepalen welke afstand het voertuig nog kan afleggen met deze accu. De informatie is zichtbaar op het navigatiescherm en bevat de af te leggen reis, de maximale reisafstand en de routes naar oplaadstations. Bestuurders plannen op deze manier zo effectief mogelijk wanneer en waar ze willen opladen. Daarnaast biedt het bestuurders de zekerheid dat ze de reis kunnen volbrengen. Het navigatiesysteem bevat verder de mogelijkheid tot ‘ecorouting’, waarmee bestuurders kunnen kiezen voor de meest energiezuinige route naar hun bestemming.
http://www.tomtom.be

*** LinkedIn : meer dan 1 miljoen leden in België
25% van de werkende Belgische bevolking is intussen aangesloten op dit sociale netwerk. De IT- en banksector zijn het meeste actief.
http://www.linkedin.com

*** Synology lanceert vandaag de finale versie van DiskStation Manager 3.2 (DSM 3.2).
Combineert geavanceerde NAS-functies met een overzichtelijke en intuïtieve gebruikersinterface. Enthousiaste gebruikers hebben de bètaversie van het nieuwste besturingssysteem voor Synology DiskStation NAS-servers in een periode van veertig dagen ruim 60.000 maal gedownload en getest.
Synology DSM 3.2 is te downloaden via http://www.synology.com/support/download.php
Een live demosite is te vinden op http://www.synology.com/products/dsm_livedemo.php

*** Terremark opent NAP in Amsterdam
Dochteronderneming van Verizon breidt wereldwijd netwerk van tier 1-datacenters uit door uiterst veilige faciliteit met indrukwekkende connectiviteit
http://www.terremark.com

*** Gigaset lanceert zijn eerste full touch telefoon voor thuis
 Gigaset is het eerste merk dat dit bedieningssysteem, bekend van tablet-computers en mobiele telefoons, toepast op draadloze telefoons. Het paradepaardje van Gigaset heeft een uitgebreid adresboek voor 500 contacten met voor elk maximaal acht nummers, een high-volume luidspreker met een uitstekende geluidskwaliteit en een groot intern geheugen voor maximaal 200 geluidsfragmenten en ongeveer 240 foto's.
http://www.gigaset.com

*** Nikon lanceert met ‘Nikon 1’ een nieuwe generatie intelligente camera’s
Totaal nieuw Nikon camerasysteem: Nikon Advanced Camera’s with Interchangeable Lens. Nikon 1 J1 en Nikon 1 V1 zijn de snelste, kleinste en lichtste[1] camera’s ter wereld.
http://www.europe-nikon.com/
muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetBERTYCOX: THE SIGNAL
[electro / dance] Ruwe electro, maar zo meeslepend. Uitstekend om op te dansen, je ziet in gedachten bij dit nummer de spots doorheen de drukke disco zwaaien. Knap! Het hele album van 5 nummers kan je gratis downloaden bij Jamendo.
http://www.jamendo.com/en/album/76432
http://www.jamendo.com/en/track/658937


LONGING - YUNUS
[Romantic] Heel wat zachter is dit "Longing" van Yunus, gespeeld op enkel een piano, een melodie die zacht begint en dan aanzwelt. De man uit Duitsland heeft een heel album met zulke dromerige muziek, die je rustig kan laten voortkabbelen. Gratis te downloaden bij Jamendo.
http://www.jamendo.com/en/album/41619
http://www.jamendo.com/en/track/306422


MAURIZIO ODDONE - MUZIEK VAN FRANCISCO TARREGA
[klassiek/gitaar] We blijven bij het zachtere genre, maar deze keer gaan we de klassieke gitaar toer op; Maurizio Oddone speelt een heel zuivere gitaar. Van hem kan je een album downloaden waarop hij muziek speelt van Francisco Tarrega, maar ook van Johann Sebastian Bach. Aanraders!
http://www.jamendo.com/en/album/78807
http://www.jamendo.com/en/album/93627
http://www.jamendo.com/en/artist/mauriziooddone


TENPENNYJOKE - SHE
[alternative rock] Een beetje pit: bij deze band snerpen de gitaren, maar zijn er ook verrassende alternatieve invloeden zoals Indische toonladders en ritmes. Een interessante combinatie!
http://www.jamendo.com/en/album/48486
http://www.jamendo.com/en/track/382479


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE BOSWANDELING
Dit hoorspel draagt als ondertitel "Overpeinzingen van een vrouw". Het gaat over een vrouw die een boswandeling maakt met haar hond. Het is de eerste keer dat ze alleen wandelt, zonder haar man. Die heeft te horen gekregen dat hij kanker heeft, en zij heeft het er heel moeilijk mee. Het is een heel integer hoorspel, zonder valse dramatiek, maar het treft je heel hard. Heel mooi gemaakt, echt.
Het hoorspel dateert uit 1988, werd uitgezonden door de Avro. Auteur is Loes Moraal, en Anne Van Egmond brengt het, in een regie van Nelleke Vanderkrogt.
http://hoorspel.wordpress.com/2011/09/21/de-boswandeling/


Netties werkt samen met:

verkenner bannerFundamentalisme betekent dat men nooit moet zeggen "ik was mis".
- anoniem - 
oor logo
De nieuwe oogst
TECHCRUNCH DISRUPT: BITCASA

Verleden week was het TechCrunch Disrupt, een conferentie waarop de beste start-ups voorgedragen werden, en waarbij uit al die inzendingen een winnaar gekozen werd. Wil je dus nieuwe websites ontdekken, dan is het lijstje met de voorgedragen sites doornemen een goed beginpunt.
Een van deze nieuwe sites is Bitcasa. Dat biedt online opslagruimte voor gewoon bestanden te bewaren of voor data backup, maar geeft daar een bijzondere twist aan: je moet niet alle bestanden overzetten. Want ongetwijfeld zitten er bij jouw muziekbestanden heel wat die anderen ook hebben, idem dito voor jouw films. In plaats van jouw bestand volledig te uploaden, zal de dienst kijken of er een identiek bestand op de servers aanwezig is, zodat dit aan jouw "cloud" toegevoegd wordt.
Meer over deze dienst bij PCWorld.
[Taal: ENG]
http://www.pcworld.com/article/239888/bitcasa_will_offer_unlimited_cloud_storage_for_10_a_month.html
http://www.bitcasa.com/


TECHCRUNCH DISRUPT: CAKE HEALTH
Dit is wel een interessante tool, maar voor ons Europeanen in zijn huidige vorm niet van nut. De tool probeert de gebruiker een overzicht te brengen van hospitaal- en doktersrekeningen. Wat wordt betaald door de verzekering op het werk, wat door de privégezondheidsverzekering? Een filmpje legt alles uit.
Dat de tool geen zin heeft in zijn huidige vorm voor ons, wil niet zeggen dat er geen ruimte is voor een dergelijke tool, maar dan aangepast aan onze Belgische vorm van ziekteverzekering...
Een filmpje op de site vertelt hoe de dienst werkt.
[Taal: ENG]
https://cakehealth.com/


TECHCRUNCH DISRUPT: FARMIGO

Foodies, lekkerbekken, daar draait een hele industrie rond. Denk maar aan de vele tv-programma's, of aan de vele kookboeken die als zoete broodjes verkopen. Voor deze foodies is de site Farmigo bedacht. Deze site wil helpen om gezond, biologisch voedsel te vinden. Liefst zo dicht mogelijk in jouw omgeving gekweekt - alle effect van dat biovoedsel gaat verloren indien je het met een truck of vliegtuig in een ver land gaat halen, in plaats van bij de boer uit jouw buurt.
Over deze site vind je op de tweede link een interessant artikel, dat je met de neus op de feiten drukt: landbouw- en veeteelt zorgen ook voor de broeikaseffecten!
Uiteraard is Farmigo gericht op de Amerikaanse markt, maar het concept is interessant om ook voor België een versie uit te werken.
[Taal: ENG]
http://www.farmigo.com/


TECHCRUNCH DISRUPT: PRISM SKYLABS

Dit is een cloud-gebaseerde dienst, waarbij bedrijven videofeeds online kunnen zetten, beelden van die feeds kunnen halen en die gegevens dan delen met klanten en het publiek. Zo wordt een virtuele ruimte gecreëerd, die de bezoeker een beeld geeft van het bedrijf. Het bedrijf moet een gratis software downloaden die de camera's of video op een netwerk ontdekt. Er wordt er wel voor gezorgd dat de klanten niet op de afbeeldingen staan. Op de site vind je een filmpje met een duidelijke uitleg van de dienst.
[Taal: ENG]
http://prismskylabs.com/


TECHCRUNC DISRUPT: TALKTO
Deze dienst is gebaseerd op sms: je stelt een vraag, en krijgt een antwoord via SMS. Je moet het telefoonnummer van de zaak niet eens kennen, dat zoekt TalkTo uit voor jou. Je stuurt gewoon een vraag: "kan ik een tafel reserveren voor 2 vanavond" naar Restaurant Huppeldepup in Antwerpen, via de talkTo dienst, en zij zorgen dat de sms bij het bedrijf terecht komt, zelfs indien dat nog nooit van TalkTo gehoord heeft. En TalkTo zorgt nadien dat het antwoord bij jou terecht komt.
Opnieuw: momenteel een Amerikaans gericht proces, maar het achterliggend idee is wel vernieuwend.
[Taal: ENG]
http://blog.talkto.com/
http://talkto.com/


TECHCRUNCH DISRUPT: TRELLO

Dit is een tool om online samen te werken. Je projecten worden opgedeeld in borden, zodat je met één blik kan zien wie aan wat werkt, wat er nog gedaan moet worden, hoever het staat met een bepaald item. Een filmpje op de site legt het uit. De interface is super vriendelijk, en het lijkt ons heel efficiënt om met deze tool te werken. Die zit gewoon in de browser, maar alles wordt onmiddellijk gesynchroniseerd bij de verschillende medewerkers.
[Taal: ENG]
https://trello.com/


TECHCRUNCH DISRUPT: SHAKER

Deze startup werd dit jaar uitgeroepen tot het beste idee bij TechCrunch Disrupt. Het concept is intrigerend en ludiek: Shaker is een game gebaseerd op jouw Facebook vrienden. Eigenlijk worden hier Second LIfe, The Sims, en Turntable.fm allemaal gecombineerd.
Je Facebook profiel wordt een rondlopende avatar, die in een bar belandt. Jouw afbeeldingen worden op een virtuele muur vertoond, je kan kiezen welke muziek er gespeeld wordt zodat iedereen die kan horen, je kan mensen ook een drankje trakteren. De mensen die je er tegenkomt zijn jouw vrienden, en je kan hun muurtje gaan bekijken, maar je kan er ook nieuwe mensen leren kennen. Daarbij toont Shaker dan welke interesses jullie gemeenschappelijk hebben. Knap gevonden.
[Taal: ENG]
http://techcrunch.com/2011/09/14/and-the-winner-of-techcrunch-disrupt-is-shaker/
http://www.atshaker.com/


AVIARY: GRATIS ONLINE AUDIO BEWERKEN
Wat een rijke tool, en dat gratis te gebruiken, zonder enige download! Bij Aviary kan je zelf geluiden op verschillende "kanalen" zetten, laten herhalen, andere geluiden toevoegen, sommige geluiden even laten verstommen (mute), de snelheid verhogen, enz. Het voorbeeld dat je kan bekijken toont hoe alles werkt. Echt indrukwekkend!
[Taal: ENG]
http://www.aviary.com/tools/myna


G3F: GLOBAL FISHERMAN'S FUND OF FLANDERS

Een van onze lezers meldde me dat hij helaas zijn abonnement moest stopzetten, omdat hij geen tijd meer had om netties te lezen, nu al zijn tijd gaat naar dit project, dat kinderen in Somalië wil helpen. En omdat dit project toch wel jullie aandacht verdient, vermelden wij het even. G3F wil weduwen en kinderen van vissers overal ter wereld helpen, maar ook helpen om het visbestand te beschermen tegen overbevissing, enz.
[Taal: ENG]
http://www.g3f.org/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VRT TAALWEBSITE
Op de taalwebsite van de VRT kan je handige tips lezen voor een correct taalgebruik, staan vele addertjes onder het gras uitgelegd, enz. De site werd zopas in een nieuw kleedje gestoken. Daarbij vallen vooral de blogpostings die grappige taalblunders vermelden meteen op.
[Taal: NL]
http://www.vrt.be/taal/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KLUSIDEE FORUM
Het voorbije weekend gaf mijn wasmachine er de brui aan. Wat was er aan de hand, en kon ik dit zelf eventueel oplossen? Bij het zoeken naar informatie stuitte ik op deze site: Klusidee. In het uitgebreide forum, dat allerlei toestellen (wit- en bruingoed) behandelt vond ik mijn antwoord. Maar op de site zelf vind je alle mogelijke tips om zelf dingen in huis te doen. De betere brico-fiches als het ware, want je krijgt hier echt tips van professionals. Een van mijn persoonlijke tips voor de Site van het Jaar (als het tenminste een privé-initiatief is...)
[Taal: NL]
http://www.klusidee.nl/Forum/
http://www.klusidee.nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: AUTEURSRECHT EN AFBEELDINGSRECHT
Niet echt een website, als wel een handige brochure, afkomstig van de politie. Daarin wordt duidelijk uitgelegd hoe het zit met auteursrecht en afbeeldingsrecht. Een document om af te drukken, goed door te nemen, en dan altijd bij de hand te houden in geval van twijfel.
[Taal: NL]
http://www.info-zone.be/biblio/prog-com@pol/com@pol-documentation/juri/juri-7/juri-7-n.pdf


VRIJDAG MULTIMEDIA: HET MUSEUM VAN UITGESTORVEN VOORWERPEN
Het Engelse woord "obsolete" is moeilijk te vertalen; het betekent zo goed als: uitgestorven, doordat het compleet verouderd is. En zo zijn er heel wat voorwerpen. De manuele mixer bijvoorbeeld, het Abacus telraam, ganzeveer en inkt, maar ook de floppy, de schrijfmachine... Aan deze voorwerpen is een online museum gewijd, met korte, humoristische filmpjes over wat deze voorwerpen iegenlijk zijn/waren.
[Taal: ENG]
http://www.youtube.com/mooojvm


VRIJDAG MULTIMEDIA: EXACTITUDES

Dit woord is een samentrekking van Exact en Attitude. De fotograaf Ari Versluis en profiler Ellie Uyttenbroek hebben verschillende mensen in eenzelfde kader gezet, met dezelfde pose, en dezelfde dresscode. Het resultaat is intrigerend.
[Taal: ENG]
http://www.exactitudes.com/index.php?/series/all/65/3


VRIJDAG MULTIMEDIA: BURN
Dit is een prachtige website voor fotografen. Het wordt samengesteld door Magnum fotograaf David Alan Harvey. Buiten beschouwelijke artikels natuurlijk heel veel, heel knappe foto's... (via Walkingmen.com)
[Taal: ENG]
http://www.burnmagazine.org/

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
sites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- TEDxFlanders, zaterdag... de hoogdag van innovatie
http://www.belgiancowboys.be/events/1873
- Vernieuwde Delhaize iPhone applicatie laat je nu ook mobiel boodschappen doen
http://www.belgiancowboys.be/mobile/1870


 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Al Gore verklapt komst twee nieuwe iPhones in oktober
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2923822/2011/09/22/Al-Gore-verklapt-komst-twee-nieuwe-iPhones-in-oktober.dhtml
- 'Hyves gaat niet meer proberen meer leden dan Facebook te krijgen'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2924397/2011/09/22/Hyves-gaat-niet-meer-proberen-meer-leden-dan-Facebook-te-krijgen.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Makkelijk wisselen van netwerk met NetSetMan
Gebruik je regelmatig meerdere netwerk-instellingen, bijvoorbeeld doordat je met je laptop rondreist. Dan is NetSetMan een handig programma voor je.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29707
- Videohobbyen met Jashaka
Jashaka is een uitstekend gratis programma waarmee je niet alleen je video's digitaal kunt monteren, maar waar je ook heel veel video-effecten mee kunt aanbrengen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22261
  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Drie nieuwe telefoons voor actieve ouderen
Op de IFA heel wat nieuwe mobiele telefoons van Emporia. Blikvanger was zonder twijfel de eerste dichtklappende telefoon van het merk.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6149
- Mobiel bellen met handenvrije clip
De L410 van Gigaset is een Dect-module die je rechtstreeks op je kledij kan clippen. Hierdoor kan je perfect bellen terwijl je met iets anders bezig bent. 
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5895
computerworld logo

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/


 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Google koopt DailyDeal om de concurrentie aan te gaan met Groupon
Google zet in op DailyDeal, een couponing site die actief is in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, om zo van start te kunnen gaan op de couponingmarkt in Europa. De zoekmachine zou de site internationaal willen uitbreiden.
http://www.digimedia.be/News/nl/10082/google-koopt-dailydeal-om-de-concurrentie-aan-te-gaan-met-groupon.html
- 1,4 miljoen Belgen slachtoffer van cybercriminaliteit!
Symantec publiceert de eerste studie die gewijd werd aan cybercriminaliteit in België. De resultaten zijn verbijsterend: 1,4 miljoen mensen werd al slachtoffer van malware in 2010. Een fenomeen dat een prijskaartje heeft: 347,5 miljoen euro op jaarbasis! En het ergste moet nog komen, met de
http://www.digimedia.be/News/nl/10086/1-4-miljoen-belgen-slachtoffer-van-cybercriminaliteit.html

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Gigaset lanceert zijn eerste full touch telefoon voor thuis
http://computertaal.info/2011/09/22/gigaset-lanceert-zijn-eerste-full-touch-telefoon-voor-thuis/
- McAfee’s driestappenplan voor mobiele beveiliging
http://computertaal.info/2011/09/21/mcafee%e2%80%99s-driestappenplan-voor-mobiele-beveiliging/
- Waarom geneesmiddelen producenten niet zo actief zijn op sociale media
http://computertaal.info/2011/09/21/waarom-geneesmiddelen-producenten-niet-zo-actief-zijn-op-sociale-media/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Mozilla: tien maanden ondersteuning voor zakelijke Firefox
15:39 - Mozilla heeft voorgesteld om Firefox-versies met langetermijnondersteuning tien maanden support te geven. Netwerkbeheerders krijgen twaalf weken om de versie te testen en te installeren voor de nieuwe release officieel wordt uitgebracht. »
http://tweakers.net/nieuws/76941/mozilla-tien-maanden-ondersteuning-voor-zakelijke-firefox.html
- Adobe dicht kritieke lekken in Flash Player
13:16 - Adobe heeft zes kritieke lekken in zijn Flash Player-software gedicht, waaronder een cross site scripting-kwetsbaarheid die in het wild zou zijn misbruikt. Dat Adobe de patch buiten de normale release-cycle uitbracht, bevestigt de ernst van de bugs. »
http://tweakers.net/nieuws/76943/adobe-dicht-kritieke-lekken-in-flash-player.html*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Aantal ICT-studenten weer 6 procent lager
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/09/22/aantal-ict-studenten-weer-6-procent-lager/article-1195108021373.htm
- ICT-samenwerkingsverband krijgt vervolg in Vlaams-Brabant
 Opnieuw slaan enkele Vlaams-Brabantse gemeenten de handen in elkaar om samen te werken op ict-vlak.
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/09/22/ict-samenwerkingsverband-krijgt-vervolg-in-vlaams-brabant/article-1195108046444.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Q-Music: App jij hem al?
http://www.themobilerevolution.be/2011/09/q-music-app-jij-hem-al/
- Jeroen Meus krijgt eigen iPhone en iPad app
http://www.themobilerevolution.be/2011/09/jeroen-meus-krijgt-eigen-iphone-en-ipad-app/ 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

EEN WITTE GORDEL IN GMAIL 1: STERREN
Bij Google zelf vonden wij een reeks tips waardoor je veel efficiënter kan werken met je Gmail. De tips zijn ingedeeld in witte gordel, groene gordel, zwarte gordel, en gmail master. Het leek ons een goed idee om die tips even met de lezer door te nemen. Samen onderweg naar de Master oorkonde!
De witte gordel richt zicht tot mensen die slechts enkele boodschappen krijgen per dag. Een eerste tip: werk met sterren. Wanneer je een bericht krijgt dat je belangrijk acht, geef het dan een sterretje. Dat doen is heel simpel: naast elke boodschap is er een blanco ster. Klik erop, en zij wordt geel.
Je kan ook werken met verschillende sterren, die je zelf bepaalt. Een groene ster kan bijvoorbeeld betekenen dat je die boodschap moet beantwoorden, of een uitroepteken kan betekenen dat dit een boodschap is die je moet opvolgen. Om de kans te hebben verschillende sterretjes toe te kennen, moet je wel even in je opties duiken. Klik daarvoor op het icoontje van je instellingen (het radertje), rechts boven in je Gmail. Kies Mail Settings, en op het tabblaadje "Algemeen "(general) moet je de afdeling Stars (sterren) selecteren. Daar kan je het aantal sterren bepalen dat je wil hebben. Bevestig met "Save Changes" (opslaan).
Heb je meerdere sterren geselecteerd, dan kan je in de toekomst ook zoeken naar boodschap op basis van de sterren "has:blue-star", of "has:red-bang".
http://mail.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=5904
http://www.google.com/mail/help/tips.html


EEN WITTE GORDEL IN GMAIL 2: BEANTWOORD EEN MAIL PER CHAT
Vooraleer je een mail beantwoord, kijk even onderaan in de "footer" (voetnoot) van de mail, om te zien of die andere persoon online is. Is dat het geval, dan kan je tijd winnen door op "Reply by chat" te klikken, en dan in real time met de persoon van gedachten te wisselen. Heb je gedaan met chatten, sluit het venster via het X in de hoek rechts boven.
Jamaar, bij mail heb ik bewijs van wat afgesproken werd, zal je opwerpen. Klopt. Maar bij Chat wordt er ook een geschiedenis bijgehouden en bij de "conversatie" met deze persoon gevoegd. Denk er wel aan: wanneer je nadien terug een chat venster opent met die persoon, om een nieuwe chat te starten (dus niet vanuit de mail), dan wordt die chat geschiedenis niet gevoegd bij de conversatie.
http://mail.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=34539


EEN WITTE GORDEL IN GMAIL 3: WERKEN MET LABELS
Om mail gemakkelijker terug te vinden, kan je ze van labels voorzien. Labels vervangen als het ware mappen, en hebben het voordeel op een map dat je aan één boodschap verschillende labels kan geven. Geef belangrijke labels helder gekleurde labels, en je ziet meteen welke mails in je inbox je directe aandacht vergen.
Een label aanmaken is simpel: klik op het Labels uitklapmenu, of gebruik de toetscombinatie l (L van Lima) (indien je de toetscombinaties geactiveerd hebt tenminste), of klik op het icoontje met het radertje, kies Mail settings / labels. Kies vervolgens Create New. Geef het label een naam, en sluit af met OK.
Om een boodschap aan een label te geven, kan je het vakje naast de boodschap(pen) aanvinken, en dan uit het Labels uitklapmenu de naam van het gewenste label kiezen. Je kan ook een boodschap verslepen naar de naam van een label.
Om een label naam te bewerken: selecteer het uitklapmenu links van het label, kies rename. Alle boodschappen die voorzien waren van de oude naam van het label, worden automatisch hernoemd nar de nieuwe naam.
Je kan bovendien controleren welke labels er in jouw lijst links verschijnen: klik op het Settings symbool, kies Mail Settings, Labels; in de "show in label list" kolom kan je naast elk label het vakje aanvinken bij "show" of bij "hide". Hier kan je ook labels die je niet meer gebruikt verwijderen.
Tot slot: je kan ook een hiërarchie van labels maken, met sublabels voor een meer algemeen label.
http://mail.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=118708


EEN WITTE GORDEL IN GMAIL 4: ORDE IN JE MAILBOX
Wist je dat je met "Move To" eigenlijk hetzelfde kan doen als wanneer je je mail zou opbergen in verschillende mappen? Je kan een boodschap uit je mailbox verplaatsen en tegelijkertijd een label toevoegen. Heb je veel labels, dan moet je enkel de beginletters intikken, en auto-complete zal de rest doen. Dus: enkel een label toevoegen maar de mail in je inbox laten doe je met de button "Labels". De mail verplaatsen terwijl je een label toevoegt, doe je met de button "Move to". Voor beide acties bestaan ook toetscombinaties: L (voor Label) en V (voor moVe).
http://gmailblog.blogspot.com/2009/02/new-ways-to-label-with-move-to-and-auto.html


EEN WITTE GORDEL IN GMAIL 5: ZOEKEN IN PLAATS VAN SORTEREN
Het sterke punt van Google is natuurlijk de search, het zoeken. En in plaats van sorteren op datum of afzender bij Gmail, kan je trefwoorden in vullen in het Gmail zoekvakje, om de juiste boodschappen te vinden.
Let daarbij wel op dat Google geen speciale tekens herkent zoals vierkante haakjes, quotes, muntsymbolen, de ampersand, het # teken, of de asterisk *. Google search bij Gmail herkent ook geen gedeeltelijke of gelijkaardige zoekwoorden. Een zoekopdracht naar TRAVEL zal wel, TRAVEL vinden, maar niet traveler, travels, travle.
Je kan wel je zoekopdracht verfijnen door te klikken op "Show search options".
http://mail.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=6593
shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...DE BESTE GRATIS TOOLS: FREE DOWNLOAD MANAGER
Windows - freeware
Een uitgebreid programma, waarmee je grote downloads beter kan plannen en beheren, zoals bijvoorbeeld uitstellen tot midden in de nacht. Je kan ook onderbroken downloads hervatten. De tool zoekt ook, indien gevraagd, naar mirror versies van bepaalde data, en kan zelfs een BitTorrent klant onthouden.
http://www.freedownloadmanager.org/
http://www.chip.de/downloads/Free-Download-Manager_13015094.htmlDE BESTE GRATIS TOOLS: PEAZIP PORTABLE
Windows - freeware
Het meest kenmerkende aan deze software is dat hij exotische comprimeerformaten ondersteunt zoals 7z, Gzip of WIM. Je begrijpt het al: met deze tool kan je gecomprimeerde bestanden uitpakken, of omgekeerd bestanden tot een handiger formaat comprimeren.
http://www.peazip.org/
http://www.chip.de/downloads/PeaZip_23603781.html


DE BESTE GRATIS TOOLS: DHE DRIVEINFO
Windows - freeware
Deze tool vereist geen installatie, en ken je dus vanop een USB stick opstarten. Hij geeft je uitvoerige informatie over de harde schijf, zoals grootte, fabrikant, model, Bus standaard. Is de S.M.A.R.T. functie ingeschakeld, dan vertoont deze tool ook de temperatuur, enz.
http://www.dirkhausschild.de/
http://www.chip.de/downloads/DHE-DriveInfo_50634973.html


DE BESTE GRATIS TOOLS: WINMEND FILE COPY
Windows - freeware
Deze tool laat je bestanden kopiëren waar de gewone Windows verkenner het niet toelaat, omdat het bestand bijvoorbeeld nog in gebruik is door een of ander programma. Wanneer je een reeks bestanden kopieert, en bij een of meerdere mislukt de kopie, dan zal dit progje je ook vertellen bij welke bestanden het mislukt is.
http://www.chip.de/downloads/WinMend-File-Copy_50635270.html
http://www.winmend.com/


DE BESTE GRATIS TOOLS: COOLLECTOR MOVIE DATABASE

Windows all ) 37,2 MB - freeware
Een van de omvangrijkste databases van filmen, met ook de alternatieve filmen in het 70.000 grote bestand. Ideaal dus wanneer je je eigen filmbestand (op video of harde schijf) wil catalogeren. De cataloog bevat gewone films, maar ook tv-films en feuilletons.
http://www.chip.de/downloads/Coollector_48076132.html
http://www.coollector.com/


DE BESTE GRATIS TOOLS: STARTUP DELAYER
Windows - 7,0 MB - freeware
Deze tool zorgt ervoor dat bepaalde processen niet meteen opgestart worden bij het opstarten van je pc, waardoor die ook sneller opstart.  Bij de ingebouwde tool van Windows heb je immers enkel de mogelijkheid om tools niet of wel op te straten, niet om het opstarten uit te stellen. Start je een proces niet op, dan zullen bepaalde programma's niet of niet volledig draaien. Stel je het opstarten gewoon uit, dan werken de programma's perfect, maar verkort je gewoon de totale opstarttijd.
http://www.r2.com.au/
http://www.chip.de/downloads/StartUp-Delayer_42644617.html


DE BESTE GRATIS TOOLS: SECURE ERASER
Windows - 3,9 MB - freeware
De ingebouwde tool van Windows wist bestanden alleen maar oppervlakkig. Deze tool doet het grondig, onder andere door de sectors op de harde schijf te overschrijven.
https://www.ascomp.de/index.php?controller=products&action=show&product=secureeraser
http://www.chip.de/downloads/Secure-Eraser_13008545.html


DE BESTE GRATIS TOOLS: AIDA 32
Windows - 3,1 MB - freeware
Met deze tool kan je allerlei informatie aflezen over de hardware en software op jouw computer.
http://www.aida64.com/
http://www.chip.de/downloads/AIDA32-Letzte-Freeware-Version_49801332.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: ACTION CAMERA
Nokia - 1,10 euro
Een voorbijrijdende auto vastleggen? Of een voetballer in actie? Het kan met Action Camera. Hiermee leg je bewegingen  gemakkelijk vast. De app maakt meerdere foto’s en voegt deze vervolgens samen. Het resultaat? Een haarscherpe actiefoto. (Bron: Progress Commumnications)
http://store.ovi.com/content/191778VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: COIN FLIPPER
Nokia - € 1,10 incl. btw.
Bepaal wie de afwas doet of de was opvouwt met deze digitale variant van 'kop of munt'. Zoeken naar muntgeld behoort tot het verleden. Volledig willekeurig kiest de app welke zijde wint, dus nooit meer discussies over vals spelen. (Bron: Progress Communications)
http://store.ovi.com/content/135408(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 
 

Het laatste woord....

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
Een leger schapen, aangevoerd door een leeuw,
kan gemakkelijk een leger leeuwen verslaan aangevoerd door een schaap.
- Arabisch gezegde -