netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
22/9/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 718 van 17/9/2011Gegroet lezer,

Een laatste prachtige nazomerdag, deze vrijdag. Lekker warm, maar toch heel wat mist over de velden 's ochtends vroeg. Genieten dus van dat zonnetje, dat is wat we gedaan hebben vandaag! Om ons nu op het einde van de dag snel in de redactiekamer terug te trekken, om voor u Netties in zijn weekendjasje te steken.

Wat krijgt u deze week van ons? We vallen in herhaling: tal van nieuwigheden van de grote spelers van het internet: Google, Facebook, Twitter... maar ook Microsoft laat van zich horen, met een eerste voorstelling van zijn nieuwe besturingssysteem. Dat er veelbelovend uitziet, en van alle kanten lovende kritieken krijgt. Wie wil kan een probeerversie downloaden. Wij hebben het nog niet gedaan. Maar indien u het wel gedaan heeft, dan lezen wij graag uw ervaringen, om te delen met onze lezers!

Er zijn dus weer tal van nieuwigheden om zelf uit te testen, o.a. de nieuwe functies op Facebook. Waaraan wij een vraag willen plakken: vindt u dat ons e-zine meer aanwezig moet zijn op Facebook? Wat zou dit praktisch voor u als voordeel bieden? Uw reacties en commentaren zijn erg welkom!

Snel aan uw leesvoer dus maar, en bij leven en welzijn tot volgende week.
Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
UNIVERSCINÉ: VIDEO ON DEMAND
Webdienst met alternatieve films sant in eigen land

Video on demand (VOD), het is een van de manieren om de klassieke tv overbodig te maken, en de kabel door te snijden. Hoe langer hoe meer kiest de kijker wat hij wil zien, wanneer hij het wil zien. De tijd dat je de hele avond naar de Eén keek, of VTM, en daarbij de vervelende reclame of de bladvulling voor lief nam, is definitief voorbij. Je kiest een film om te huren, via kabel of computer, en bekijkt die op je gemak.
De laatste tijd is daar ook nog een aanbod van streaming video bij gekomen: je moet niet meer wachten tot de hele film gedownload is (wat trouwens, met je breedband kabelabonnement, toch niet lang meer duurt), want via streaming wordt enkel de buffer gevuld, waarna je kan beginnen te kijken.
Een van de diensten die video on demand aanbieden, en die eigenlijk te weinig aan bod komt, is UniversCiné. Dat is een dienst waar je films kan bekijken "on demand", en waarbij je de keuze hebt om de film in streaming te bekijken, of om de film eerst te downloaden, zodat je hem zonder haperen bekijken kan. In beide gevallen heb je 48u om de film te bekijken.
UniversCiné is bij ons niet meteen bekend, maar toch verdient de dienst de aandacht. Eerst en vooral omdat er alternatieve films aangeboden worden. Niet de grote (voornamelijk Amerikaanse) kaskrakers, maar minder bekende, maar daarom niet minder goede films uit Frnakrijk, Zuid-Afrika, RoemeniŽ, Denemarken... De site werd trouwens opgericht in 2008 door Belgische onafhankelijke filmproducers en -verdelers. Bovendien maakt deze dienst uit van een Europees netwerk dat de onafhankelijke film wil promoten. En dat verdient toch wat aanmoediging, niet?
Een film huren kan je er vanaf 2,99 euro. In het begin was de dienst enkel toegankelijk voor gebruikers van het Windows OS, vooral omwille van de codes die de DRM (digital rights management) moeten laten respecteren. Sinds kort is de dienst echter ook compatible met MacOS, dankzij de Silverlight player.
Dus: waarop wacht je om de dienst eens uit te proberen?
http://www.universcine.be/nl/films-fictie
http://www.universcine.be/


NIEUWE WINDOWS 8 DOET HET IN... 8 SECONDEN
Snel opstarten, eindelijk.
Is het toeval, dat een van de belangrijkste eigenschappen van de nieuwste versie van het Windows OS, versie 8, het feit is dat het besturingssysteem zal opstarten in niet meer dan 8 seconden? Wellicht. Deze nieuwe versie is immers de opvolger van Windows 7, en de benaming "Windows 8" is dan ook logisch. Dat het OS opstart in exact 8 seconden, en geen 7(jammer) en geen 9 of meer (gelukkig!) is voor de gebruiker in elk geval een meevaller.
Hoe het OS zo snel kan opstarten? Microsoft heeft een hybride afsluitprocedure bedacht die gekoppeld wordt aan het opstarten; daarbij wordt de traditionele "koude" start gecombineerd met een functie die nu ook al bestaat, het wakker worden na "hibernate". Daardoor wordt de start-up tijd met 30 tot 70% verlaagd, tot een minder dan 10 seconden. Veiligheidshalve moet daar wel bij gezegd worden dat dit geldt met nieuwe pc's, die een solid state disk aan boord hebben.
Meer hierover lees je bij Ars Technica. En bij This is my Next kan je een demo zien.
http://arstechnica.com/microsoft/news/2011/09/windows-8-to-bring-10-second-boot-ups-to-new-pcs.ars
http://thisismynext.com/2011/09/08/windows-8-fast-boot-hibernate-resume/


WAT CIJFERTJES OVER TWITTER
Veel passieve gebruikers: 40%

Voor veel mensen is Twitter een onmisbaar deel van hun leven geworden. Ze rekenen erop voor hun informatie, ze geven reacties, en lezen die van anderen. En ja, er wordt kennis gemaakt met andere Twitteraars (aan de term "tweeps" kan ik niet wennen), en er worden afspraken gemaakt voor "twunchen" waarbij mensen samen hun lunch opeten in een ongedwongen sfeer.
Vele andere internauten hebben echter hun draai niet gevonden op Twitter - voor hen heeft deze dienst geen toegevoegd waarde. Na het aanmaken van hun account, het even uitproberen van de dienst, keerden zij niet weer terug naar Twitter. Een gegeven waarmee je rekening moet houden wanneer je cijfers hoort over Twitter. Het aantal aangemaakte accounts staat immers niet gelijk met het aantal actieve accounts.
Verhelderend zijn dus de cijfers waarmee Twitter nu zelf uitgekomen is. 100 miljoen gebruikers zijn echt actief per maand. Er zijn 400 miljoen bezoekers per maand op de website.
Volgens Twitter maakt 40% van de actieve gebruikers zelf geen berichten aan, doch leest enkel de berichten van anderen. Bovendien zijn er velen die de site van Twitter bezoeken om tweets te lezen, zonder ingelogd te zijn. Nog een ander opmerkelijk cijfer: 55% van de actieve gebruikers doet dit vanop een mobiel Twitter product.
Twitter is nu ook stabiel, zoals je zelf wellicht gemerkt hebt. Gedaan met de "fail whale", zelfs op erg drukke momenten. Onlangs was er zelfs een nieuw record van 8.900 tweets per seconde - wat veroorzaakt werd door een combinatie van druk betwitterde onderwerpen zoals de tropische storm Irene, een overwinning van Manchester United, de aankondiging van de zwangerschap van Beyonce, plus natuurlijk het gewone normale verkeer. Een erg druk moment, dat helemaal niet te voelen was in de constante stroom, want die bleef maar gaan.
Dit een meer lees je in een interview met Dick Costolo, CEO van Twitter bij All Things D en bij Business Insider lees je enkele beschouwingen.
http://allthingsd.com/20110908/twitter-finally-discloses-how-many-active-users-it-has-.100m/
http://www.businessinsider.com/the-logged-out-user-continued-2011-9?op=1


HANDEL EN MAATSCHAPPIJ: STEEDS MINDER BUURTWINKELS ALS GEVOLG VAN ONLINE SHOPPING?
Uiteraard spelen ook winkelcentra grote rol
Het zal je ongetwijfeld wel opgevallen zijn: het buurtwinkeltje is verdwenen. Je vindt amper nog een krantenwinkel, maar bakkers, beenhouwers, kleine kruideniers, de zelfstandige kledingwinkel: zij verdwijnen uit het straatbeeld.
De cijfers zijn afkomstig uit het VK, maar we menen toch een gelijkaardige trend hier ten lande te mogen vaststellen. Daar staat nu 14,5% van de winkels in stadskernen leeg, tegenover 5% einde 2008. In sommige grote steden, (Stockport, Blackpool), is dat percentage zelfs 27%, maar in meer landelijke gebieden is dat nu zelfs 100%.
Uiteraard speelt de recessie een rol. Anderzijds zijn er de grote shoppingcenters, waar alle winkels geconcentreerd zijn en waar je met de auto naartoe rijdt, om in een overdekte ruimte behaaglijk (airco in de zomer, lekker warm in de winter) en ongestoord kan shoppen.
Maar ook het online shoppen speelt een rol. Het is zo comfortabel om klikgewijs uit te kiezen wat je nodig hebt, rustig ongestoord dingen te kunnen vergelijken, en ze dan aan huis geleverd te krijgen. Uiteraard gaat dat (nog) niet op voor alle spullen die je kan kopen. Een kleedje of schoenen moet je toch nog passen - maar ook daar kan een mouw aangepast worden indien de leverancier een "past het niet, zend het terug" beleid voert. Dat verrekent die handelaar natuurlijk in zijn prijzen, maar de gebruiker is bereid te betalen voor die luxe. Boeken, elektronica, zelfs voedingswaren zijn gemakkelijk genoeg te selecteren via webshops.
Prachtig toch, zal je zeggen? Er zit een grote "maar" aan. Bij beide vormen van handel zijn bepaalde mensen uitgesloten. Denk maar aan ouderen. Zij hebben geen auto meer, of vertrouwen zichzelf niet meer achter het stuur. Shoppingcenters liggen per definitie buiten de stadskern, en zonder auto geraak je er moeilijk. Online winkels dan? Meestal ontbreekt het oudere mensen aan de kennis om online te shoppen, laat staan dat zij vertrouwen hebben in online handel.
Misschien moeten we toch eens nadenken over het sociale aspect van de commercie, en een beleid gaan voeren dat de kleine zelfstandige of de buurtwinkel, eventueel als franchise van een grotere keten, aanmoedigt met financiŽle steun?
Een zwartgallig artikel over deze evolutie vind je bij The Guardian.
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/sep/11/high-street-shopping-david-mitchell


HANDEL EN MAATSCHAPPIJ: SOCIAL COMMERCE
Sociale media als ideale tool om handel te voeren
In schril contrast tot het artikel bij The Guardian, dat het asociale benadrukt van de laatste trends in de ontwikkeling van het handelswezen, een artikel bij The Next Web, dat de loftrompet steekt over "social commerce". Waarbij er eigenlijk niets sociaal verheffends is aan die commerce, het predicaat "social" slaat alleen op het feit dat de handel gebeurt via de sociale netwerken.
Social Commerce zou volgens de laatste cijfers veelbelovend zijn. We zijn het immers gewoon geworden om de sociale media te gebruiken als een plek waar we praten, en waar we content delen. We bouwen vertrouwen op in de mensen die we er daar ontmoeten, in onze sociale kanalen. Zal dat vertrouwen de nodige sprong kunnen maken, ons aanzetten om via de sociale netwerken spullen aan te kopen, op aanbeveling van onze "vrienden"?
Bij social commerce is het Facebook met zijn meer dan 750 miljoen actieve gebruikers dat een belangrijke rol zal spelen, zo menen analisten. Over 3 tot 5 jaar zal 10 tot 15% van alle uitgaven van de gebruikers in ontwikkelde landen via Facebook verlopen. Een boude bewering, maar niet zo gek, als je in dezelfde alinea leest dat 1 miljoen Starbucks klanten gebruik maken van het getrouwheidsprogramma dat via Facebook verloopt.
Een interessant voorbeeld van hoe social commerce er uit zou kunnen zien, is dat van de startup Givvy. Die heeft een nieuw soort shoppingwagentje bedacht op Facebook. Dat werkt niet alleen met gepersonaliseerde aanbevelingen op basis van jouw "vrienden" op Facebook, maar de webshop bevat bovendien enkel artikels die door de gebruikers zelf gesuggereerd werden, van verschillende merken dus. Een originele benadering.
Een interessant artikel over deze sociale commerce bij TheNExtWeb(1). Een duidelijk Infograph over sociale commerce bij DigitalBuzzLog (2)
http://thenextweb.com/socialmedia/2011/09/06/social-commerce-how-money-is-changing-social-media/
http://www.digitalbuzzblog.com/infographic-the-value-of-social-commerce/


HANDEL EN MAATSCHAPPIJ: INKOMSTEN GROUPON STIJGEN MET 13% IN AUGUSTUS
Maar deelnemende bedrijven zien reputatie slinken

Een van de meest bekende diensten die aan "sociale commerce" dien, is Groupon. Bij deze website kan een handelaar een dienst (beurt in verzorgingssalon, etentje voor twee...) aanbieden aan een goedkope prijs, op voorwaarde dat een minimum aantal mensen zich hierop inschrijft. Van de gebruikers wordt verwacht dat zij de aanbieding aan hun vrienden zouden doorsturen, om zo voldoende volk bijeen te krijgen. Wordt het minimum aantal deelnemers bereikt, dan wordt het aanbod een deal. Het geld voor de dienst die je kocht wordt van je rekening afgeschreven, en jij krijgt een voucher voor de dienst met een geldigheid van X maanden.
Groupon zelf is hier ten lande misschien niet zo bekend, de Europese/Belgische versie ervan, Groupolitan, wellicht meer. In de VS echter gaan de diensten via Groupon als zoete broodjes van de hand. En doet Groupon gouden zaakjes. De inkomsten stegen in augustus met 13% en zijn nu goed voor 120,7 miljoen dollar in augustus; Groupon veroverde bovendien 2% meer marktaandeel. Er werden 10% meer "Groupons" (vouchers) verkocht per deal, en de gemiddelde prijs van een Groupon lag 5% hoger dan voorheen. (1)
Goed voor Groupon, maar niet echt voor de bedrijven. Die bieden hun dienst met forse kortingen aan (40 tot 60%), en moeten de helft van dat bedrag nog eens afstaan aan Groupon, zodat de meesten op het aanbod zelf hun broek scheuren. De meeste bedrijven doen echter mee omwille van de bekendheid die zij nu hopen te krijgen. De deelname aan Groupon is als het ware een investering voor de toekomst.
Uit recente cijfers blijkt nu echter dat de reputatie van de deelnemende bedrijven geen echte boost krijgt van de deelname aan Groupon, integendeel. De reputatie van een handelaar zou zelfs een flinke duik nemen na zo'n deelname, zo blijkt uit gegevens van Yelp, een website waar gebruikers zelf hun mening kunnen neerschrijven over handelszaken. Handelszaken die deelnamen aan Groupon kregen wel meer besprekingen, maar het aantal positieve reviews zakte. Volgens het onderzoek gaven reviews waarin het woord "groupon" of "coupon" voorkwamen een score die gemiddeld 20% lager algen dan normaal. En dat is niet wat de handelaar wil.
Meer over dit onderzoek bij Technologyreview. Het werpt in elk geval nog een ander licht op "social commerce".
http://techcrunch.com/2011/09/11/report-groupon-grew-its-revenues-13-in-august-gained-2-marketshare/
http://www.technologyreview.com/blog/arxiv/27150/


GRATIS TELEFONEREN MET MOBILE VIKINGS. MAAR WAT VERZWIJGEN ZE ONS?
Op 3 oktober wordt de Viking Talk gelanceerd, een applicatie om met Android of iPhone via VoIP te bellen - ongeacht je operator.
Hoe werkt het? Heel simpel. Je downloadt de applicatie op je iPhone of Android, nog even registreren en klaar is kees. Stel dat je correspondent hetzelfde doet, dan kan je volledig gratis naar elkaar telefoneren via WiFi, 3G of Edge. Gedaan met GSM herlaadkaarten of dure abonnementen. Maar wat als je gesprekspartner deze app niet geïnstalleerd heeft? Geen probleem: voor 10Ä, via prepaid, krijg je 600 belminuten om elk nummer in BelgiŽ te bellen. En dat is niet niks, 1Ä om een uur te bellen is spotgoedkoop. 600 belminuten, verspreid over de hele maand, dat betekent dagelijks 20 minuten telefoneren. Nog niet genoeg? Bij een prepaid van 20Ä is het aantal belminuten onbeperkt. Maar je kan nog altijd enkel Belgische nummers draaien. Wil je ook Europees gaan? Dan leg je 30Ä neer, en wereldwijd onbeperkt telefoneren kost je 40Ä per maand. Geef toe, dat is een pracht aanbod.
Een groot voordeel is tevens dat je GSM nummer meegestuurd wordt. De ontvanger ziet wie er gebeld heeft, en kan bij afwezigheid terugbellen enzoverder.
Om dit te realiseren gebruikt Viking Talk technologie van Mondial Telecom. Ze hebben geen exclusiviteit, dus hoogst waarschijnlijk zullen er andere operatoren volgen. Maar of die het beter gaan doen, dat is twijfelachtig. De Viking Talk prijzen zijn echte bodemprijzen.
Dus, de vraag: Wat is businessplan?
'Eigenlijk is er geen businessplan. We willen gewoon een dienst verlenen. De prijzen die we vragen zijn zo laag dat ze voor iedereen toegankelijk zijn.'
En wat vinden wij ervan?
Allereerst, de kwaliteit. Via WiFi en 3G is deze goed tot uitstekend. Maar via Edge is het niet altijd ideaal. Een enkele keer doet EDGE het ronduit slecht. Maar een tweede poging brengt meestal soelaas. Trouwens, dit probleem hebben bestaat ook met reguliere GSM aanbieders.
Maar is gratis en onbeperkt ook echt gratis en onbeperkt?
Eerst onbeperkt: nee, onbeperkt is niet echt onbeperkt. Het is niet de bedoeling om een call center op te zetten voor 20Ä per maand, of je GSM als babyfoon te gebruiken. Als je 10Ä betaalt kan je dus gemiddeld 20 minuten per dag bellen, voor 20Ä is er een grens gelegd op 3 uur en gesprekken van maximum 1 uur. Niet echt onbeperkt, maar quasi onbeperkt. Dus, lees zeker eens de beperkingen van dit onbeperkt, Europees of wereldwijd telefoneren.
En is gratis echt gratis, of is 10Ä ook echt 10Ä?
We nemen als voorbeeld de 10Ä formule: Uiteraard verbruikt VoIP ook bandbreedte. Uiteraard is dat geen vaste hoeveelheid, maar volgens Mondial Telecom schommelt dit rond de 40Kb per seconde. Even rekenen: 600 minuten is 36000 seconden. Gebruik je de volle 600 minuten 'belwaarde' dan heb je ongeveer 36 000 maal 40Kb gebruikt, dat is maar liefst 1,44 Gb.
De gratis formule is ook niet echt gratis. 1 minuut bellen van Viking Talk naar Viking Talk, geeft een data hoeveelheid van 2,4Mb. Bel je via WiFi, dan valt dit uiteraard heel erg mee. Maar via mobiel internet?
Nu brengt Mobile Viking hiervoor zelf de oplossing: Ze bieden ook Data abonnementen. Ook zeer goedkoop. Geen business plan, Vikings?
Maar toch, het is een mooi initiatief en een zeer mooie applicatie. Reken maar eens uit wat een gewoon GSM gesprek kost. VoIp krijgt door deze app van Mobile Vikings een sterke boost. En gaan de concurrenten het in de toekomst beter (lees: goedkoper) doen? We twijfelen er zeer sterk aan. [Paul Liekens]
http://www.mobilevikings.com
http://facebook.com/vikingtalk
http://www.slideshare.net/mobilevikings/vikingtalk


POSTEROUS VERANDERT VAN STRATEGIE
Spaces maakt van bloggingplatform een sociaal netwerk

Lange tijd was Posterous een van de simpelste platforms om spullen te publiceren. Maar omdat het niet de enige was die zoiets aanbiedt, en anderen het eerlijk gezegd toch wel beter doen (zoals Wordpress of Blogger) heeft men bij Posterous besloten om het geweer van schouder te veranderen. En zo ontstond Spaces.
Spaces legt de nadruk op het delen van content met een selecte groep - die je dus moet aanmaken. Met andere woorden: Posterous wil een sociaal netwerk worden. Waarvan er ook al genoeg zijn. Hoe kan Posterous zich dan onderscheiden?
De eenvoud kan de factor zijn die het verschil maakt. GooglePlus is een prachtige tool, voor geeks. Voor de gewone gebruiker gaat het boven zijn petje. Posterous wil beter doen. Het idee is dat je gewoon "spaces" maakt, ruimtes voor bepaalde groepen mensen: een ruimte voor je familie, een ruimte voor je foto's, een ruimte voor je club, een ruimte voor je werk.
Voor deze nieuwe strategie werd de hele website herwerkt; de gebruiker zal vanaf volgende week een compleet vernieuwd dashboard vinden. Op de website meteen al een "reader" tabblaadje, dat een feed is van alle content die gepost en gedeeld werd door de mensen die jij volgt. Andere tabblaadjes zijn: Popular, Activity, Spaces. Daarin kan je algemeen populaire content volgen, real-time activiteit, en in Spaces beheer jij jouw verschillende ruimten.
Bij de vernieuwing hoort ook een nieuwe iPhone app. Posterous heeft een 15 miljoen gebruikers. Benieuwd wat zij van deze ommekeer gaan zeggen!
http://mashable.com/2011/09/12/posterous-spaces/
http://www.readwriteweb.com/archives/posterous_reborn_spaces_challenge_google_plus_and.php
http://blog.posterous.com/introducing-posterous-spaces-the-easiest-way


NIEUWE OPTIE BIJ GOOGLE DOCS: ENKEL COMMENTAAR GEVEN
En power to the Map people!

Twee berichten van het Google-front. Een eerste nieuwigheid betreft Google Dos. Daar werd nu een nieuwe categorie gebruikers aangemaakt. Voortaan kan je, naast gebruikers die documenten mogen bekijken, of documenten mogen bewerken, ook gebruiker aanmaken die commentaar kunnen geven op een document. Wat wel handig is. Vaak wil je immers een document voorleggen aan anderen, zonder dat je wil dat zij dit document kunnen veranderen, je wil gewoon hun opinie op de tekst. Dat kan nu dus. (1)
Concreet moet je bij het document de optie "share" aanklikken, en dan "can comment" aanvinken. Verder kan je als eigenaar van een document bepalen dat iedereen die toegang heeft tot de link, of iedereen op het web commentaar kan geven. (2)
Een tweede nieuwigheid bij Google betreft de Google Maps. Daarvoor heeft Google het "Regional Expert Reviewer" programma uitgerold voor Google Map Maker. Bij Map Maker kan je zelf je eigen kennis toevoegen over een bepaalde regio, om zo de Google Maps te verbeteren. Volgens het nieuwe programma zouden mensen die zulke verbeteringen maken, en die door Google als "ervaren" beschouwd worden, meer mogelijkheden krijgen om besprekingen te maken over dingen in hun regio, hun land, of over een bepaalde expertise. Gebruikers die gewoon besprekingen schrijven (reviews) krijgen een G naast hun gebruikersnaam. Maar Een Regional Expert Reviewer krijgt een R icoontje. Meer over deze optie bij WebProNews (3).
http://www.readwriteweb.com/archives/google_docs_improves_collaboration_with_comment-on.php
http://www.launch.is/blog/google-docs-launching-comment-only-sharing-options.html
http://www.webpronews.com/map-maker-experts-2011-09


WINDOWS 8: GOED VOOR PC EN TABLET
Alom lovende kritieken voor nieuwe versie van OS
Dinsdag werd onder grote belangstelling de Developer Preview voorgesteld van Windows 8, de nieuwe versie van het aloude besturingssysteem van Microsoft. Een versie die op algemene goedkeuring kon rekenen - de koppen van de artikels in de blogosfeer waren alom lovend; eentje titelde zelfs "Sorry Apple, maar het is Microsoft dat het post-pc tijdperk inluidt"...
Wat heeft Windows 8 te bieden? Bij verschillende websites (Microsoft zelf, Engadget, The Guardian, ...) kan je diashows en filmpjes vinden die het een en ander illustreren. Kort samengevat enkele punten op een rij gezet:
- Windows 8 werd echt gemaakt met het tablet voor ogen, voor een aanraak-interface dus, maar kan ook gebruikt worden op de pc.
- De gebruiker kan kiezen of hij de Metro style interface wil, die speciaal voor touch gemaakt is, of terug wil naar de "oude" Windows 7 interface
- Ook de browser, Internet Explorer 10, werd aangepast om het surfen vanop een tablet zo aangenaam en snel mogelijk te maken.
- En ja, ook Microsoft heeft zich tot de apps bekeerd. Er komen speciale apps voor Windows 8 Metro style, en Microsoft zelf zal die streng controleren.
- Apps zullen wel met elkaar kunnen communiceren, zodat je bijvoorbeeld foto's van verschillende plekken als Facebook, Flickr of je harde schijf kan selecteren en die dan kan mailen. Oh, en het winkeltje zal ..."Windows Store" heten. Hoe origineel!
- Synchronisatie over al je toestellen heen wordt erg belangrijk. Maar geschiedt via de cloud - via de Live diensten dus.
- Erg belangrijk: Windows 8 is compatibel met hardware dieW Windows 7 kan draaien. Je moet dus niet echt een nieuwe pc kopen om het nieuwe OS te kunnen draaien.
- Maar er komt wel een nieuwe generatie toestellen aan (ultradunne pc's en tablets) die de hele dag op één batterijlading voort kunnen, en die voortdurend met het internet verbonden zijn. Opstarten is instant.
Het belooft inderdaad iets mooi te worden, dat Windows 8. Nu is het nog de vraag of er eveneens verschillende versies zullen komen, zoals starter, home, premium, enz....
http://www.guardian.co.uk/technology/2011/sep/13/windows-metro-microsoft-tablet-apps
http://www.engadget.com/2011/09/13/windows-8-for-tablets-hands-on-preview/
http://www.microsoft.com/presspass/press/2011/sep11/09-13FutureofComputingPR.mspx


ARTIESTEN WORDEN NIET RIJK VAN DIGITALE DOWNLOADS OF SPOTIFY EN CO
Wat verdient de artiest nu echt per song?

Heb jij je nog nooit afgevraagd wat een artiest nu eigenlijk overhoudt wanneer hij zijn songs via de verschillende diensten verspreidt? De indie band Uniform Motion maakte in elk geval in een blogposting bekend wat zij per song krijgen. En dat is bitter weinig.
De band heeft geen label, en dus ook geen distributeur. De albums van de band zal je dus niet in de gewone winkels vinden. De band verkoopt zijn muziek zelf.
Om te beginnen de streaming diensten Spotify en Deezer. Bij Spotify krijgt de band 0,003 euro per keer dat de song gespeeld wordt, of 0,029 indien je naar het hele album luistert. Bij Deezer is het iets meer: 0,006 per song, 0,052 / album. Dat geld komt niet noodzakelijkerwijze uit jouw zak, want je kan gewoon gebruik maken van een gratis account bij Deezer of Spotify. Het geld is wellicht afkomstig van de advertenties.
Een tweede vorm van distributie is een dienst zoals eMusic die met abonnementen werkt (voor een vast bedrag kan je x songs per maand downloaden). Daar krijgt de band ongeveer 0,20 dollar per song, of 2,60 dollar voor het hele album van 9 songs. Wat jij betaalt voor de song, hangt af van je abonnement (ik heb bijvoorbeeld een heel oud abonnement, en kan ongeveer 90 songs downloaden voor mijn geld).
Bij Amazon en MP3 is er een 70-30 verdeling. Een album kost 7,11 euro bij Amazon, waarvan de band 4?97 euro krijgt. Bij iTunes kost het album 8,91 euro, waarvan 6,28 naar de band gaat. Maar anderzijds moet de band 35 euro per album per jaar betalen om het in de cataloog te houden, iets dat ook betaald moet worden bij Spotify. Wat wil zeggen dat er een minimum aantal songs verkocht/beluisterd moet worden vooraleer de band dat geld eruit heeft. In sommige gevallen is het zelfs economisch interessanter om de muziek helemaal niet te verkopen.
Maar wat als de band zijn album rechtstreeks verkoopt in digitale versie?
Vermits de band de muziekliefhebber de keuze laat om te geven wat hij wil voor de digitale versie, kan dat verschillen. Betaal je 5 euro, dan gaat 0,37 euro daarvan naar Paypal, 0,75 naar Bandcamp, en houdt de band 3,88 euro over. Een pagina hebben bij Bandcamp kost niets.
Je ziet het: zelfs in dit digitale tijdperk, waarin beginnende bandjes alle kansen krijgen om bekend te worden, is het nog niet zo simpel om meteen ook rijk te worden.... Ontnuchterende cijfers.
http://www.techdirt.com/blog/casestudies/articles/20110911/00284415891/how-much-does-band-make-various-music-platforms.shtml
http://uniformmotion.tumblr.com/post/9659997039/release-day-economicsGOWALLA MAAKT CHECK-INS MINDER BELANGRIJK
Nadruk komt te liggen op het sociale, het samen werken aan een "story"

Nog een dienst die het geweer van schouder verandert, en voor het "sociale" gaat: Gowalla. Wie Gowalla niet kent: dat is een dienst die je het best vergelijken kan met Foursquare. Je checkt-in op bepaalde locaties, kan er besprekingen zien die anderen er achtergelaten hebben, kan zien waar jouw vrienden zijn, enz. Waar Foursquare vooral de nadruk legt op het ludieke, met zijn burgemeesterschap, was Gowalla eerder een meer "nuttige" dienst. Nu, "nuttig" verkoopt niet zo goed als ludiek, en Gowalla heeft dan ook nooit het pleit kunnen winnen van concurrent Foursquare.
Daarom wordt ook bij Gowalla nu voor een andere strategie gekozen. Gowalla zelf legt het als volgt uit: wanneer je Gowalla opstart, zal je een feed zien met de activiteit van je vrienden. Maar in plaats van een stroom met check-in berichten, zal je zien waar mensen samen zijn. Zij checken nog el in, maar zij nemen ook foto's, en spreken met elkaar in clusters die "stories" genoemd worden.
Er komt ook een "Guides" (gids) functie, waarin je reisgidsen vindt in samenwerking met verschillende partners zoals National Geographic, Disney Parks, enz.
Een uitgebreide bespreking van deze verandering in strategie vind je bij TechCrunch en bij WebProNews.(1)(2)
Tussen haakjes: TechCrunch zal het dan toch moeten doen zonder Michael Arrington, die het tech blog ooit opgericht had. De man, door velen beschouwd als een van de meest invloedrijke bloggers, gaat voluit voor zijn eigen bedrijf dat start-ups wil begeleiden. TechCrunch werd onlangs door AOL opgekocht, en blijkbaar vond Arrington zich niet in deze nieuwe verstandhouding (3)
http://techcrunch.com/2011/09/12/gowalla-reborn/
http://www.webpronews.com/gowalla-2011-09
http://www.webpronews.com/arringtontechcrunch-aol-2011-09


FACEBOOK: VRIENDENKRINGEN, GROEPEN, ABONNEREN
De mosterd gehaald bij Google+ en Twitter...

Het was al een tijdje verwacht, dat Facebook de nieuwe structuren en opties die die andere sociale netwerken ingevoerd hadden, ook zou toepassen. Nu is het dus een feit.
Bij Google+ werd de mosterd gehaald om je vriendenkring op te delen in kleinere groepen, zodat het gemakkelijker wordt om met een beperkte kring content de delen. Facebook had wel zijn "lijsten", maar simpel was dat niet om te gebruiken. De sociale netwerksite met zijn meer dan 500 miljoen leden gaat zelfs nog een stapje verder: het maakt automatisch lijsten aan, op basis van informatie uit jouw profiel. Er worden ook drie verschillende soorten vrienden aangemaakt: Close Friends, Acquaintances en Restricted. Facebook zal alles vertonen wat je Close Friends posten. Maar enkel beperkte postings van Acquaintances (kennissen). En mensen op de Restricted lijst, zullen enkel jouw publieke postings zien. (1)
Een uitgebreide uitleg over het nieuwe systeem bij Inside Facebook (2), dat ook uitlegt hoe deze indeling in lijsten enz. jouw newsfeed gaat veranderen.
Van Twitter heeft Facebook dan weer de "subscribe" button afgekeken, die je best kan vergelijken met de "follow". Hiermee kan je dus meer berichten lezen van bepaalde personen. Je zal bovendien binnenkort vanuit Facebok kunnen posten naar Twitter. (3). Of dit iets af zal doen aan het succes van Twitter is de vraag. Google heeft het ook geprobeerd met zijn Google+, maar de grote massa is ook niet overgestapt van Twitter naar G+. Elk sociale netwerk heeft zijn eigen publiek, zijn eigen doeleinden. Facebook is voor vrienden, Twitter is voor nieuws, Google+ is voor discussies en blogpostings. Zo zien wij dat althans...
http://www.computerworld.com/s/article/print/9219970/Facebook_automates_simplifies_friend_grouping
http://www.insidefacebook.com/2011/09/13/smart-lists-close-friends/
http://blog.facebook.com/blog.php?post=10150280039742131


TWITTER BEGINT EINDELIJK MET WEB ANALYTICS
3 miljoen sites met Tweet button. Dat met je verdienen.

Tot nu toe had je, als uitgever, eigenlijk weinig zicht over hoe vaak een artikel van jouw hertweet werd. Daar komt nu (een beetje) verandering in - een verandering die mogelijk gemaakt werd doordat Twitter zelf sinds kort gebruik maakt van de t.co url-verkorter. Die geeft Twitter zelf een inzicht over de miljoenen links die elke dag op Twitter gedeeld worden, en hoe vaak er op een retweet-button geklikt wordt. Deze analytics worden nu uitgebreid tot een heus platform, weliswaar voorlopig enkel voor een beperkte groep uitgevers beschikbaar. Meer hierover bij AllThingsD en TechCrunch. (1)(2)
Een klein beetje statistieken zijn er de laatste dagen wel uitgebracht, alhoewel die over "de sociale media" in het algemeen gaan. Om te beginnen is er een onderzoek van het Belgische bedrijf InSites (3). In een interessant artikel worden daaruit 20 opvallende feiten netjes op een rij gezet, o.a. dat de mensen online contact leggen met de vrienden uit hun offline leven. En dus zijn in die zin de sociale netwerken toch wel een beetje sociaal... Het onderzoek werd trouwens overgenomen door TechCrunch (4). Bij Nielsen nog meer cijfertjes voor de liefhebbers van statistieken (5)
http://allthingsd.com/20110913/twitter-finally-unveils-analytics-but-only-in-private-beta/
http://techcrunch.com/2011/09/13/twitter-analytics/
http://www.theconversationmanager.com/2011/09/14/20-eye-catching-facts-from-our-global-social-media-study/
http://techcrunch.com/2011/09/14/over-1-billion-people-use-social-networks-today-and-other-stats/
http://blog.nielsen.com/nielsenwire/social/


GOOGLE+ SNIPPETS NU OOK OP GOOGLE MAPS
... en Goggles nu nog beter
Soms hebben we wel zin om te roepen: "stop, ho even, we kunnen niet volgen!". In ijltempo worden immers elke dag nieuwigheden uitgebracht, evolueren de verschillende diensten die we dagelijks gebruiken, en het wordt haast niet meer te doen om over al die nieuwigheden te berichten.
Google is toch wel de webgigant die de kroon spant. Niet moeilijk, want de zoek/adverteergigant heeft zoveel verschillende diensten, dat er altijd wel iets te melden valt.
Een eerste bericht betreft Google Goggles. Dat is een dienst waarbij je een foto kan nemen van iets, waarna Google op zoek gaat naar dat item en je er informatie over verschaft. En dan hebben we het niet over QR codes of streepjescodes, want zo'n scanner is een van de meest simpele toepassingen van Goggles, dat veel, veel meer kan. De meeste mensen vergeten echter vaak om Goggles te gebruiken. Daarom heeft Google nu een optie uitgebracht waarbij de gebruiker die dat wil (want je moet er wel akkoord mee zijn) alle foto's die hij maakt met de camera van zijn Android toestel automatisch laat uploaden naar de Google servers, zodat daar een zoektocht uitgevoerd wordt naar informatie over wat zich op het beeld bevindt. En wanneer er een resultaat gevonden wordt, krijg je daar een melding van. Heeft dit echt een nut? Misschien alleen indien je heel je leven bindt aan Google, en die àlles laat doorzoeken wat er rondom jou en met jou gebeurt - zoals de telefoongesprekken die je voert. "Hoort" Google iets interessant, dan kan hij dat voor jou opzoeken, nog voor jij daarom gevraagd hebt. Futuristisch... en een beetje creepy! (1)(2)
Een tweede bericht betreft dan weer Google Maps. Onlangs heeft Google namelijk +snippets gelanceerd, een tool waarmee je fragmenten uit een website kon kopiŽren en meteen via je Google+ account delen. Nu heeft Google die +snippets ook uitgebreid naar Google Maps. Denk je bijvoorbeeld in dat je een reis plant. Dan kan je op een landkaart een routebeschrijving plakken, informatie over het hotel, een lijst van nabijgelegen cafés. En dan kan je die map delen met je reisgenoten via "Share... " in de Google+ balk bovenaan het scherm. Knap! (3)
http://www.readwriteweb.com/archives/google_goggles_says_ill_be_back_now_baked_into_and.php
http://googlemobile.blogspot.com/2011/09/your-smartphone-camera-is-now-smarter.html
http://googleblog.blogspot.com/2011/09/snippets-on-google-maps-if-you-can-see.html

Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be


hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


FBI NEEMT VINGERAFDRUKKEN MET HET MOBIELTJE
Ook de ordehandhavers maken gebruik van nieuwe technieken
In de VS is het FBI gestart om bij haar medewerkers een mobiel systeem te installeren waarmee politieagenten de vingerafdrukken ter plaatse kunnen controleren, en zo kunnen zien of de persoon die zij tegengehouden hebben gezocht wordt voor misdaden, of dat zij op een lijst staan met gevaarlijke personen.
Het systeem heet Repository for Individuals of Special Concern (RISC) - een heel mondjevol - en maakt deel uit van een nieuwe generatie identficatiesystemen die de polite uitteste.
Bij de procedure worden de vingerafdrukken genomen van een verdachte, en dan vergeleken met een register van 2,5 miljoen afdrukken van ongewenste personen, personen die verdacht zijn, die sexmisdrijven gepleegd hebben, enz. Binnen de 10 seconden na het doorzenden van de gegevens zou de politieagent al een antwoord moeten krijgen.
Het systeem werd de voorbije maanden op beperkte schaal getest. Tijdens die proefperiode bleek het zijn nut bewezen te hebben. Zo werd er een automobilist tegengehouden die zijn veiligheidsgordel niet aanhad. Omdat hij geen identiteitsbewijs op zich had, werden zijn vingerafdrukken genomen. En het bleek dat er tegen de man een arrestatiebevel uitgevaardigd was voor een sexueel getint misdrijf.
Hoe heette dat liedje nog? "Vluchen kan niet meer..."?
http://fcw.com/articles/2011/08/25/fbi-fingerprint-check-system-national-database-mobile.aspx


MICROSOFT BRENGT EEN MUIS ZONDER GRENZEN UIT
Handige muis beheert meerdere computers
Nu, de meeste lezers zullen wel gewoon achter hun laptopje of pc zitten, en rustig daarop werken. Maar er bestaan nu eenmaal superbezige bijen, die met meerdere computers tegelijk werken. Dat kan zijn bijvoorbeeld omdat je grafisch bezig bent, of omdat je op de ene machine de computer van een klant weergeeft, en op de andere werkt.
In zo'n geval zal je wellicht al vaak gesakkerd hebben over het feit dat je je telkens van muis vergist. Bij elke computer hoort nu eenmaal een klavier en muis. Dat probleem zou nu opgelost kunnen raken dankzij de nieuwe Mouse Without Borders (Muis zonder Grenzen) die Microsoft voorgesteld heeft. Daarmee kan je verschillende computers bedienen die in hetzelfde netwerk staan. Dat kan dus een desktop en een laptop zijn, zolang ze maar in hetzelfde netwerk staan, en de Mouse Without Borders software op al deze computers geïnstalleerd is.
Is dat nog niet het geval, dan is de installatie erg simpel: start je het programma voor het eerst op, dan zal je gevraagd worden of je de software ook op andere computers in het netwerk geïnstalleerd hebt. Antwoord je "ja", dan moet je in het volgende scherm de beveiligingscode invullen en de naam van de computer, zodat je de verbinding kan leggen met die computer.
Antwoord je echter "neen", dan wordt er een beveiligingscode gegenereerd voor de andere computers in het netwerk, naast de naam van die computer. Deze procedure moet je herhalen voor alle computers in het netwerk die je met die éne muis bedienen wil (maximum 4).
Een duidelijke uitleg, met wat filmpjes erbij die het een en ander verduidelijken vind je bij Ghacks.
http://www.ghacks.net/2011/09/10/microsoft-mouse-without-borders-control-multiple-pcs-with-one-mouse/
http://blogs.technet.com/b/next/archive/2011/09/09/microsoft-garage-download-mouse-without-borders.aspx


VLIEGENDE ROBOT VALT JE WIFI AAN
Geen science fiction, wel speelgoed van wetenschappers
Ach, wetenschappers. Fantasie hebben ze wel. Het bewijs werd deze week geleverd door een aantal wetenschappers van het Stevens Institute of Technology. Zij bedachten een drone -je weet wel, zo'n vliegende robot- die dan voorzien werd van een Linux doosjes. De bedoeling: met deze drone draadloze netwerken uit de lucht halen, door het elektronisch aan te vallen vanuit de lucht.
Een aanval via het internet op jouw WiFi netwerk zou immers in zekere mate traceerbaar zijn. Maar drones niet, tenzij je ze op heterdaad betrapt. En dan nog: hoe kan je zo'n drone "vangen"?
Het team meent het echt met zijn drones, die uiteraard bedoeld zijn om bij oorlogen ingezet te worden. Er wordt nu verder gewerkt aan de ontwikkeling van het toestel (dat tussen haakjes de naam SkyNET meekreeg), zodat het minder zou gaan kosten dan de 600 $ die nu op het prijskaartje staat.
Zijn we op weg naar een robocalypse?
Lees ook de grappige commentaren bij Engadget op dit bericht.
http://www.engadget.com/2011/09/10/scientists-build-wifi-hunter-killer-drone-and-call-it-skynet/
http://www.engadget.com/2009/11/18/3d-mapping-drone-fires-off-lasers-from-a-mile-away-video/


PARASWIFT DOET HET BASEJUMPEN VOOR JOU
En maakt prachtige 3D beelden onderweg

Wetenschappers van Disney Research (Parijs en het Technisch Instituut van ETH Zurich hebben een robot voorgesteld, die van "extreme sports" houdt. Paraswift kan tegen gebouwen klimmen, en er dan vanaf springen. Om dan veilig te landen, dankzij zijn valscherm.
Geen gewoon valscherm echter. En omdat Paraswift met een camera uitgerust is, wordt de hele belevenis gefilmd.
Dat de Paraswift tegen gebouwen op kan "lopen" als een vlieg, is te danken aan de "impeller". Dat is eigenlijk een propeller, die van een roer voorzien is, waardoor de Paraswift een sterke zuigkracht heeft - het persbericht spreekt van een adhesiekracht tot 40 Newton, terwijl er geen zuigkracht tussen de "poten" van de Paraswift en de muren nodig is.
Mogelijke toepassingen? Wel, denk aan Google Streetveiw bijvoorbeeld. Op straatniveau zijn er vaak bomen of passanten die de camera in de weg staan. Daar zou de Paraswift een oplossing kunnen bieden, doordat hij gewoon over die hindernissen kan kruipen.
Onze Paraswift is echter nog niet volmaakt: wanneer hij valt geraakt hij niet zelf recht...
http://www.paraswift.ethz.ch/index3.php?page=projekt&subpage=vision&lang=en
http://www.pressetext.com/news/20110914001


BENTLEY GEEFT DEMO VAN AUTO-MET-IPAD
100.000 euro. Maar ja, wie het breed heeft...
Auto's bevatten steeds meer technologie. En dan hebben we het niet over de technologie op het dashboard, om de auto te controleren (remmen, olie, verklikkerlichtjes allerhande, ruitenwissers...), als wel over internettoestellen die in de auto ingewerkt worden. Dat kan ver gaan - van ingebouwde dock voor je iPad, tot hetgeen Bentley nu brengt als een optie van maar liefst 100.000 euro: een package met o.a. twee iPads.
Bij Engadget vind je er een fotoreportage over. Het "Executive Interior Concept", dat in de Mulsanne Bentley geplaatst kan worden, bevat twee iPads. Uiteraard heel mooi, dat logo van Apple op de foto's. Maar wat zie je dan? Dat er een klavier toegevoegd wordt om het typen te vergemakkelijken. En dat er een speciale houder gemaakt werd om de tablet rechtop te kunnen houden. Eigenlijk... krijg je zo een laptop. Heel omslachtig, om toch maar de iPad in de Bentley te kunnen verwerken...
Het hele pakket draait rond Mac toestellen. In de koffer is er een Mac Mini, die verbonden is met een LCD scherm dat neerklapt uit de zoldering van de kabine. Tussen de twee zetels van de achterbank bevindt zich een Magic Trackpack, en een klavier. Druk op een knop, en een mooi ingewerkt vakje gaat open in de achterkant van de voorste zetel, waarin je dan je iPad kan stoppen.
Enkel voor de passagiers dus; maar ja, als je rijk genoeg bent om een Bentley te kunnen kopen (de deze koste 250.000, zonder de 100.000 euro optie voor het tech systeem), dan rijd je natuurlijk niet zelf en laat je je rijden door een chauffeur.
Foto's en een filmpje bij Engadget.
http://www.engadget.com/2011/09/15/bentley-demos-100-000-euro-executive-dual-ipad-interior-for-muls/


hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

Toshiba komt met speciale SD-kaart met WiFi
http://www.techzine.nl/nieuws/27235/toshiba-komt-met-speciale-sd-kaart-met-wifi.html
http://www.neowin.net/news/toshiba-to-release-two-way-wifi-sd-card-in-2012*** Brein wil betalingen aan piratensites blokkerenµ
http://www.techzine.nl/nieuws/27302/brein-wil-betalingen-aan-piratensites-blokkeren.html

*** Polycom en Jive sluiten strategische samenwerkingsovereenkomst voor levering HD-videosamenwerking aan social business
Nieuwe video-oplossingen op basis van Polycom-platform verhogen productiviteit en bieden Jive-gebruikers concurrentievoordeel
http://www.polycom.co.uk
http://www.facebook.com/Polycom

*** Nokia lanceert Nokia Car Mode, een standalone applicatie voor het gebruik van Nokia-smartphones in de auto.
Nokia Car Mode vereenvoudigt de toegang tot, en het gebruik van Nokia Drive: de spraakgestuurde autonavigatie via Nokia Maps. Daarnaast biedt de applicatie verkeersinformatie en is het mogelijk muziek te luisteren en handsfree telefoongesprekken te voeren tijdens het rijden.
http://nokloc25.thesedays.com/benl/2011/09/14/nokia-car-mode-integreert-smartphone-naadloos-met-autosystemen

*** Nokia en Microsoft voegen nieuwe zakelijke- mobiliteitsmogelijkheden toe aan Symbian Belle-smartphones
De gratis updates – genaamde Microsoft® Apps – bieden een complete suite van praktische Microsoft-applicaties voor gebruik onderweg.
http://www.nokia.be/social

*** WD® INTRODUCEERT THE PERSONAL CLOUD
WD MyBook Live™-netwerkstations en WD2go™-apps maken het voor de consument heel gemakkelijk om alle mogelijke bestanden te benaderen en te delen vanaf een pc, Mac, tablet of smartphone – zonder maandelijkse abonnementskosten, zonder beveiligingsperikelen
http://www.WD2go.com

*** Samsung GALAXY Tab 10.1 verkrijgbaar in BelgiŽ
's Werelds dunste tabletcomputer nu op de markt - De GALAXY Tab 10.1 draait op Android™ 3.1 (Honeycomb), wat toelaat om sneller en flexibeler te switchen tussen applicaties en intuïtiever te navigeren van en naar de beginschermen. Ook de ondersteuning voor USB- apparaten is verbeterd.
http://www.youtube.com/TheSamsungBenelux
http://www.flickr.com/photos/samsungbelgium/sets/72157626996385131/

*** Samsung lanceert een nieuw type smartphone met Galaxy Note
's Werelds grootste HD Super AMOLED-scherm en geavanceerde 'S Pen'-interface geven geheel nieuwe smartphone-ervaring
http://www.flickr.com/photos/samsungbelgium/sets/72157627575622494/

*** Norman, wereldwijd erkend industrieel pionier in het leveren van krachtige malware analyse-oplossingen voor Enterprises, Service Providers (XSP's)/dienstverleners en overheden, kondigt de lancering aan van de volgende generatie Norman Malware Analyzer G2 platform aan.
http://www.malwareanalyzer.com/

*** Logitech breidt vandaag zijn aanbod aan smartphone- en tabletaccessoires uit met de Logitech Wireless Headset en de Logitech Wireless Boombox. Beide accessoires, de laatste toevoegingen aan de Logitech tablet accessoires, vergroten het gebruiksgemak van smartphones en tablets zowel binnen als buiten het huis.
http://www.logitech.com

*** Logitech introduceert het Logitech Wireless Touchpad dat navigeren op de computer natuurlijk en eenvoudig maakt. Het grote oppervlak biedt voldoende ruimte om met de vingertoppen te klikken. Doordat het touchpad draadloos is, kan deze op elke gewenste plek op het bureau worden geplaatst.
http://www.logitech.com/
muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetLOVESPIRALS: FREE AND EASY

[down-tempo / lounge] Een heel eenvoudige begeleiding, het is vooral de stem van de zangeres die het doet: heel zuiver en toch warm. Bij MySpace kan je verschillende songs in streaming beluisteren.
http://www.lovespirals.com/
http://www.myspace.com/lovespirals


MERGE OF EQUALS - HIGH
[downtempo] zwoele muziek, traag, sensueel. Om helemaal bij weg te smelten - en uren slow te dansen...
http://www.merge-of-equals.com/
http://www.myspace.com/mergeofequals
http://www.emusic.com/listen/#/album/Merge-Of-Equals-Intoxicating-MP3-Download/11684550.html:


ESSELFORTIUM - ANDANTE
[electro] Elektronische muziek die eerder filmisch is - geen dance muziek, maar ook geen soundscapes. Doet een beetje denken aan een Jarre bijvoorbeeld, of een Tomita. Bij MySpace kan je verschillende songs in streaming beluisteren.
http://www.myspace.com/esselfortium


LEAVING RICHMOND - THE AFTERMATH NEVER ADDS UP
[electro / alternatieve rock] Niet alle songs zijn zacht - maar deze begint wel zo, om dan in meer geweld uit te barsten. Boeiende composities, rijk georchestreerd.
http://www.leavingrichmond.com/
http://www.myspace.com/leavingrichmond


VRIJDAG HOORSPELDAG: MILLENNIUM

Het is zover: sinds maandagavond kan je elke dag naar een spannende aflevering luisteren van Millennium - Mannen die vrouwen haten, het eerste deel van de MIllennium trilogie. Het hoorspel is heel knap gemaakt, erg speciaal van sfeer. Marlies Cordia tekende voor de regie, en onder de acteurs herken je Victor Reinier, Rifka Lodeizen, Johanna ter Steege, Ariane Schluter, Marcel Hensema, Jaap Spijkers, Nadja Hupscher, Marion Brandsma, Oda Spelbos, Bram van der Vlugt en vele anderen.
Het hoorspel wordt uitgezonden om 0:45 op Radio1, maar gelukkig kan je de afleveringen ook als podcast binnenhalen. Dus, niet langer getalmd, stop deze feed in je favoriete podcast reader, en geniet!
http://feeds.ntr.nl/hoorspel-millennium

Netties werkt samen met:

verkenner bannerDe tong weegt bijna niets, maar er zijn slechts weinigen die ze kunnen houden.
-anoniem-

oor logo
De nieuwe oogst
PRIVNOTE: DEZE BOODSCHAP VERNIETIGT ZICHZELF

Wil je een vertrouwelijk boodschap sturen vanuit jouw werkomgeving, naar familie of vrienden? Dan kan je deze webdienst is proberen. Je maakt gewoon een notitie aan op de site, en je krijgt een link. Kopieer die link naar een mail die je aan deze persoon verstuurt (of zend per direct message). Wanneer deze persoon de link aanklikt, krijgt hij de nota te zien. Maar meteen daarna verdwijnt de nota, en wordt de link onbruikbaar.
[Taal: ENG]
https://privnote.com/


GOOGLE DOCS: ONTVANG BESTANDEN IN JE GOOGLE DOCS MAP
Ben je een gebruiker van Google Apps, dan zal deze tool je wel interesseren. Na toevoegen van de tool tot je Google Apps kunnen anderen bestanden rechtstreeks naar jouw Docs account uploaden, zonder dat zij verdere toegang hebben tot jouw Google account. Zodra er een bestand binnen is, krijg je een mail, met een link om het bestand in Docs te openen.
http://www.makeuseof.com/dir/godropbox-receive-files-directly/
https://www.google.com/enterprise/marketplace/viewListing?productListingId=8343+18364882357315493082&pli=1


TUBUFY: FILMPJES VOOR JE SPOTIFY SPEELLIJST
Deze site maakt het gemakkelijker om videofilmpjes te vinden voor de muziek die je graag beluistert, op basis van de speellijst die je in je Spotify account aangemaakt hebt (Let wel: Spotify is nog altijd niet in BelgiŽ verkrijgbaar, tenzij je via een Proxy werkt.
http://www.tubufy.com/
http://www.makeuseof.com/dir/tubufy-youtube-videos-of-songs


GOOGLEPOLY

Yousssef Hachhouch van het Belgische agentschap Taatu heeft een infografie gemaakt, GooglePoly. Het is een mengeling tussen Google+ en Monopoly, en legt uit wat Google+ eigenlijk is, en welke mensen volgens hem interessant zijn om te volgen.
https://plus.google.com/u/0/109907447383307087458/posts/YHK8MpXcToC
https://rapidshare.com/files/2709110280/GooglePoly.jpg
http://blog.abondance.com/2011/08/infographie-jouez-au-googlepoly.html


ALTERNATIVETO: GOEDKOPER, EN VAAK EVEN GOED
Sommige software kost heel veel geld, terwijl er ook alternatieven bestaan die goedkoop of gratis zijn, en het werk even goed doen. Deze site wil alternatieven brengen van software. Je moet gewoon zeggen welke toepassing je vervangen wil, en je krijgt een lijstje met alternatieven. De site is ook handig wanneer je op zoek bent naar een progje dat op je Android staat en een alternatief kan zijn voor een iPhone app.
[Taal: ENG]
http://alternativeto.net/JPEGMINI: FOTO'S VERKLEINEN
Dit si een gratis webapp, waarmee je heel snel en gemakkelijk jouw JPEG afbeeldingen tot 80% kan verkleinen, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Je moet niets installeren: gewoon de afbeelding uploaden, en de webapp doet de job.
[Taal: ENG]
http://lifehacker.com/5837556/jpegmini-shrinks-photos-file-sizes-online-without-reducing-quality
http://www.jpegmini.com/main/home


GRATIS SJABLONEN

In dit artikel bij Zoomzum staan 15 sites opgesomd, waar je gratis templates (sjablonen) vinden kan om zelf een website uit te bouwen of verbeteren. Elk van deze sites heeft een uitgebreide selecties templates, dus je bent wel even zoet!
[Taal: ENG]
http://zoomzum.com/15-best-sites-to-download-free-web-templates/


FUNNY QUOTES, FUNNY JOKES
Zit het je een beetje tegen? Dan kan een bezoek aan deze website je misschien wat opfeluren. Je vindt er een uitgebreide selectie grappige citaten en doordenkertjes, en ook heel wat moppen (van het "beschaafde" soort). En natuurlijk ook wat mopjes over domme blondjes... Zoals: waarom loopt een blondje altijd heel zachtjes, op de toppen van haar tenen, voorbij het medicijnenkastje? Omdat ze de slaappillen niet wakker wil maken...
[Taal: ENG]
http://www.1funnyquotes.com/jokes/category/Blonde


GRATIS VOOR HET ONDERWIJS
Een site die zich volledig gewijd heeft aan content en tools die je gratis kan gebruiken, en die handig zijn voor mensen in het onderwijs. De site staat ook boordevol tips, zoals manieren om te vermijden dat je inbox overvol raakt wanneer je online opdrachten verzamelt, hoe je een gratis online schoolbord kan gebruiken om samen te werken, en meer.
[Taal: ENG]
http://www.freetech4teachers.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SCHOONE PC
Een heel knappe website van Menno Schoone, die als helpdesk werkt, want je vindt er hulp bij computerproblemen, met name het installeren, optimaliseren en beveiligen van Windows.
[Taal: NL]
http://www.schoonepc.nl/index.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: 10 SLIMME GOOGLE FUNCTIES
Een artikel bij de Nederlandstalige site Computerworld, waarin duidelijk, met illustraties (en in je eigen taal), enkele handige Google functies uitgelegd worden, zoals Catalogs, het weerbericht op Google Maps, Gmail Snooze, en veel meer. (Bron: Wim W)
http://computerworld.nl/article/13158/10-slimme-nieuwe-google-functies


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: APPMANIA

Er zijn zoveel apps voor toestellen (smartphones, tablets, ...) die onder Apple, Android of andere draaien, dat je het noorden verliest. Deze site wil je de weg tonen. Je vindt er aanbevelingen over leuke apps, besprekingen door andere gebruikers, enz. En dat alles in het Nederlands, wat toch wel aangenamer is voor de meesten van ons.
[Taal: NL]
http://www.appmania.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: CINEMATOGIF'S

Animated GIFs horen thuis tussen gewone stilstaande beelden, en echte film. Er wordt een beeld gemaakt dat een korte beweging maakt, in een eeuwig durende loop.
Fotograaf Gustaf Mantel heeft de wereld van de film gecombineerd met Animated GIFS. Hij maakte van beroemde scènes uit klassieke films zulke bewegende beelden. Indrukwekkend.
[Taal: ENG]
http://iwdrm.tumblr.com/
http://mashable.com/2011/09/04/cinematogifs-classic-film/#25075True-Grit


VRIJDAG MULTIMEDIA: DON'T JUDGE TOO QUICKLY!
Een YouTube filmpje voor de reclamevreters. Grappig gemaakte filmpjes rond situaties die op een verkeerde manier uitgelegd kunnen worden. Erg leuk! (via @MarketingYudai)
[Taal: ENG]
http://www.youtube.com/watch?v=fg6HAsoS3Ic


VRIJDAG MULTIMEDIA: CHINEES STRIPMUSEUM
Wij mogen ons stripmuseum hebben in het Horta-huis in Brussel, maar de Chinesen hebben er nu ook een. En wat voor een! Een top design project, volledig gewijd aan de strip, cartoons, tekenfilmpjes en maga. En het is het Nederlandse bedrijf MVRDV die het mag gaan uitvoeren...
Bij Korben vind je een filmpje waarin het project voorgesteld wordt. Spijtig dat China zo ver ligt...
[Taal: ENG]
http://korben.info/musee-bande-dessinee.html

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Duizenden Hyvers voelen zich belazerd
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2908622/2011/09/15/Duizenden-Hyvers-voelen-zich-belazerd.dhtml
- 'Veiligheid Staat veertien keer in gevaar bij ict-problemen'
'Veiligheid Staat veertien keer in gevaar bij ict-problemen'

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Snel en eenvoudig muziek downloaden
Music2PC is een gratis programma waarmee je verbluffend snel en eenvoudig muziek van internet kunt downloaden. Door zijn eenvoud heeft het programma wat beperkingen maar die mogen de pret niet drukken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29697
- Software voor een betere Wi-Fi verbinding
Veel mensen hebben probleem met hun Wi-Fi-signaal binnenshuis. De PC op zolder kan dan bijvoorbeeld niet bereikt worden. Het programma Connectify kan hulp bieden.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28864elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- IFA: Trends op het vlak van audio fotospecial
Kleurrijke iPod/iPhone-docks in alle soorten en vormen. Je kon er niet naast kijken op de IFA. Een kort overzicht van de meest markante modellen.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6140
- Tandenborstel laadt op in glas
Ook een hekel aan die ontsierende oplaadstations van elektrische tandenborstels? Dan is de Philips Sonicare DiamondClean jou op het lijf geschreven. Het innovatieve toestel is immers op te laden in
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6113
computerworld logo

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/


digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- 9000 .eu domeinnamen terug in verkoop gebracht
http://www.digimedia.be/News/nl/10039/9000-eu-domeinnamen-terug-in-verkoop-gebracht.html
- Intel lanceert de Ultrabook als tegenzet tegen de iPad!
http://www.digimedia.be/News/nl/10032/intel-lanceert-de-ultrabook-als-tegenzet-tegen-de-ipad.html

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Videozone Terzake: herbekijk de afleveringen
http://computertaal.info/2011/09/15/videozone-terzake-herbekijk-de-afleveringen/
- HTC TITAN en HTC Radar: nieuwe Windows Phones voor de moderne professional
http://computertaal.info/2011/09/14/htc-titan-en-htc-radar-nieuwe-windows-phones-voor-de-moderne-professional/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google koopt duizend patenten van IBM voor verdediging Android
Google heeft in totaal 1023 patenten overgenomen van IBM, om zo zijn Android-besturingssysteem beter te kunnen verdedigen tegen bedrijven die patentzaken aanspannen. Veel Android-fabrikanten zijn in dergelijke rechtszaken verwikkeld. »
http://tweakers.net/nieuws/76794/google-koopt-duizend-patenten-van-ibm-voor-verdediging-android.html
- Microsoft: Metro-versie IE10 in Windows 8 ondersteunt geen Flash
De Metro-versie van Internet Explorer 10 in Windows 8 zal geen Flash of andere plug-ins ondersteunen. Dat heeft Microsoft bekendgemaakt tijdens Build. In de desktopversie van de browser wordt Adobe's webtechniek nog wel ondersteund. »
http://tweakers.net/nieuws/76798/microsoft-metro-versie-ie10-in-windows-8-ondersteunt-geen-flash.html*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- De Lijn brengt reisinfo eindelijk naar smartphone
Vlaams minister Hilde Crevits lanceerde de nieuwe mobiele tools van vervoersmaatschappij De Lijn in
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/09/15/de-lijn-brengt-reisinfo-eindelijk-naar-smartphone/article-1195104141669.htm
- Gamen in een kartonnen doos
Wat op het eerste zicht een ordinaire kartonnen doos lijkt, blijkt een heus videospel te bevatten.
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/09/15/gamen-in-een-kartonnen-doos/article-1195104181353.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Geen smartphone, geen tablet: de Samsung Galaxy Note (hands-on video)
http://www.themobilerevolution.be/2011/09/09/geen-smartphone-geen-tablet-de-note/
- Archos G9 Tablets: superlatieven (hands on)
Op de IFA stelde Archos vorige week hun eerste tablets met Android Honeycomb voor.
http://www.themobilerevolution.be/2011/09/15/archos-g9-tablets-superlatieven-hands-on/tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

TIPS VAN GOOGLE INSIDERS: JE ZOEKGESCHIEDENIS
Bij PCWorld vonden wij een interessant artikel met verschillende tips om beter te zoeken op Google. En dat konden wij onze lezers natuurlijk niet onthouden. Om te beginnen een tip om je eigen zoekgeschiedenis op te roepen en desgewenst bepaalde trefwoorden te verwijderen.
Log in je Google account in, en ga naar Google History (1). Daar krijg je de hele geschiedenis. En door bepaalde trefwoorden te selecteren, om vervolgens om de "remove" button te klikken, worden deze zoektermen uit jouw zoekgeschiedenis gewist.
http://www.google.com/history
http://www.pcworld.com/article/239263/how_to_google_like_google_googles.htmltipsTIPS VAN GOOGLE INSIDERS: SPRAAKCOMMANDO
Wanneer je onderweg bent, kan je ook je zoekopdrachten inspreken op je mobiele toestel. Dat moet dan wel Google Voice Search aan boord hebben, een onderdeel van de Google Search app voor iPhone, BlackBerry, en Nokia S60 v3 toestellen. Bij een Android toestel kan je gewoon de Voice Search app downloaden. Bij iPhone, moet je Google Search downloaden bij onderstaande links.
http://www.google.com/mobile/google-mobile-app/
http://www.pcworld.com/appguide/app.html?id=847030&expand=false
http://www.pcworld.com/appguide/app.html?id=90894&expand=false


TIPS VAN GOOGLE INSIDERS: EEN BEPAALDE TIJDPERIODE

Ben je op zoek naar een bericht of artikel uit een bepaalde tijdperiode? Dan moet je de Tijdslijn in de balk links gebruiken. Daar kan je inzoomen op een bepaalde periode, en kan je nieuws zien uit die periode van books, news, webpagina's. Heel interessant als je historisch onderzoek wil verrichten bijvoorbeeld: een onderzoek naar de Frans-Amerikaanse oorlogen brengt een tijdslijn die van 1600 naar 2010 voert; je kan die doorlopen per jaar of zelfs per maand.
http://www.google.com/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=anglo-french+wars#q=anglo-french+wars&hl=en&prmd=ivns&source=lnt&tbs=tl:1&sa=X&ei=bZzQTYS2PJCcsQPlu-2vCw&ved=0CAgQpwUoAg&fp=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.&cad=b
http://www.pcworld.com/article/239263/how_to_google_like_google_googles.html


TIPS VAN GOOGLE INSIDERS: ZOEKEN NAAR EEN BEPAALD SOORT BESTAND
Google laat je niet alleen naar websites (HTML documenten) zoeken. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een MP3-tje met de naam "I love Lucy", dan vul je dit als zoekterm in, maar voeg je daarachter filetype:mp3 toe. zo kan je zoeken naar filtype=doc (of PDF, andere Office formaten, Shockwave Flash, en meer).
http://www.pcworld.com/article/239263/how_to_google_like_google_googles.html


TIPS VAN GOOGLE INSIDERS: ZOEKEN IN DE URL
Ben je er zeker van dat een bepaalde string of letters of woorden voorkomen in de URL van de pagina waarnaar je op zoek bent, dan kan je ook een speciale zoektechniek toepassen. Typ de woorden of letters die je zoekt in, voorafgegaan door het woord "inurl:...". Zo kan je bijvoorbeeld met inurl:view/view.shtml de url's vinden van de vele webcams in de wereld.
http://www.pcworld.com/article/239263/how_to_google_like_google_googles.html
shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...DE BESTE GRATIS TOOLS: PHOTO FLASH MAKER

Windows - 16,7 MB - freeware
Met deze tool kan je heel simpel een diavoorstelling maken die er professioneel uitziet. Je kan verschillende beelden heel simpel aaneenvoegen tot een leuke Flash-animatie. De software verklaart je stap voor stap wat je doen moet.
http://www.photo-flash-maker.com/
http://www.chip.de/downloads/Photo-Flash-Maker_36514452.html


DE BESTE GRATIS TOOLS: PANDA BATCH FILE RENAMER
Windows - 0,9 MB - freeware
Een van de meest gebruiksvriendelijkste tools om verschillende bestanden tegelijk te hernoemen. De huidige en de nieuwe bestandsnamen worden netjes zij aan zij getoond, elke wijziging wordt meteen op het scherm getoond. Je kan ook informatie afkomstig uit de ID tags van foto's en muziek in de naam invoegen.
http://www.animal-software.com/panda-batch-file-renamer.php
http://www.chip.de/downloads/Panda-Batch-File-Renamer_47512968.html


DE BESTE GRATIS TOOLS: LISTARY
Window - 5,7 MB - freeware
Deze tool voegt aan je Windows Explorer de mogelijkheid toe om snel ook je eigen computer te doorzoeken. Na installatie van de tool moet je Windows Explorer oproepen en dan op de toetscombinatie windows-W drukken. Nu kan je in het zoekveld je zoekterm invullen. Bij Chip.de vind je een fotoreportage over de werking van de tool.
http://www.chip.de/downloads/Listary_42416134.html
http://www.listary.com/


DE BESTE GRATIS TOOLS: MEDIA CODER
Windows - Freeware
Dit is een gratis tool, die meteen de nodige audio- en video codecs bevat om deze bestanden met enkele muisklikken om te zetten naar het gewenste formaat. De software is erg gebruiksvriendelijk en zelfs door de beginnende gebruiker te bedienen.
http://www.chip.de/downloads/MediaCoder-2011-64-Bit_40664494.html
http://www.chip.de/downloads/MediaCoder-2011-32-Bit_21642588.html


DE BESTE GRATIS TOOLS: SYSTEM EXPLORER PORTABLE

Windows - 2,0 MB - freeware
Een portable app, dat wil zeggen dat je deze tool op een USB stick kan zetten, en van daarop opstarten, zonder dat installatie vereist is. Met de tool kan je dan naar virussen zoeken en andere schadelijke software die zich in het systeem genesteld heeft.
http://portableapps.com/
http://www.chip.de/downloads/System-Explorer-Portable_47510480.html


DE BESTE GRATIS TOOLS: SPEEDFAN
WIndows all - 2.0 MB - freeware
Met deze tool kan je de snelhei van de ventilator van je computer beheren. De freeware bevat een luchtregeling voor meer dan 200 verschillende mainboards. HIj leest het voltage, de snelheid van de ventilator en de temperatuur. De tool kan zelfs de S.M.A.R.T info aflezen en de temperatuur van de harde schijf tonen.
http://www.almico.com/speedfan.php
http://www.chip.de/downloads/SpeedFan_13004208.html


DE BESTE GRATIS TOOLS: MANIC TIME

Windows - 5,1 MB - freeware
Deze tool geeft jd dan weer een overzicht van de verschillende programma's die op jouw computer draaien, en hoeveel zij van de computerkracht gebruiken. Het bijzondere aan dit progje is dat het ook noteert op welk moment het aanroepen werd, en weer terug gesloten.
http://www.chip.de/downloads/ManicTime_43361411.html
http://www.manictime.com/


DE BESTE GRATIS TOOLS: 7-PDF SPLIT & MERGE
Windows - 1,4 MB - freeware
Deze software kan een PDF document in verschillende delen onderverdelen, dus de pagina's in aparte pdf's op te slaan, of juist tegenovergesteld: verschillende delen tot één geheel versmelten.
http://www.chip.de/downloads/7-PDF-Split-Merge_48457601.html
http://www.7-pdf.de/


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: VLINGO - VEILIG WERKEN ONDERWEG
Blackberry
Met Vlingo kunt u gebruik maken van gesproken commando's om te bellen, applicaties openen en op het web surfen. Zo werkt u veilig, ook onderweg. (Bron: Hill & Knowlton)
http://appworld.blackberry.com/webstore/content/720


TRIVIAL PURSUIT

Nokia - gratis probeerversie
Een mobiele versie van het klassieke spel waarin jouw kennis op de proef gesteld wordt. Zoals bij het echte spel moet je jouw "taart" vullen met spieŽn van de verschillende kleuren door vragen te beantwoorden.
http://store.ovi.com/content/114894?intc=ovistore-fw-scl-own-con-na-nokiacom-nl-9-trivialpursuit_benl


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
Het laatste woord....

NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.
AFSLUITER VAN DE WEEK
Filosofie is vragen die misschien nooit beantwoord zullen worden.
Religie is antwoorden die nooit in vraag gesteld mogen worden.
-anoniem-