netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
15/9/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 717 van 10/9/2011Gegroet lezer,

Na de problemen met de weergave van de nieuwsbrief twee weken geleden, leek bij de meeste lezers verleden week het probleem opgelost te zijn. Mocht u toch nog moeilijkheden ondervinden, laat u het ons weten?

Deze week krijgt u van ons, in de rubriek "sites", een reeks over tools om content te verzamelen, wat tegenwoordig onder de noemer "content curator" valt. Een reeks waar misschien niet alle lezers veel gaan hebben, maar er zitten toch ook verschillende tools bij die je kan gebruiken om slimmer het nieuws te volgen. Bij de rubriek Tips dan weer een reeks met add-ons vodor je Gmail, en in de rubrik Software een reeks met programma's en webdiensten die absoluut de moeite waard zijn. Voeg daarbij het vele nieuws, en onze bespreking van de Nokia E6, en u hebt weer een hele kluif, waar u vele uren zoet mee zal zijn!

Wij wensen u veel lees, en vooral experimenteerplezier, en hopen u volgende week, bij leven en welzijn, weer aan te treffen.

Hilde

P.S. Nog dit: vanaf nu maandag begint er op de Nederlandse radio een nieuw hoorspel, gebaseerd op de Millennium Trilogie. Daar kijk ik echt naar uit! Ik hou je op de hoogte van de link om dit hoorpsel als podcast te downloaden..
Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
WORDT DE VOLGENDE PATENTENSLAG UITGEVOCHTEN ROND SOCIALE NETWERKEN?
Facebook krijgt patent voor bekijken privé profiel
De bitsige strijd tussen Samsung en Apple over het al dan niet inbreuk maken op patenten van Apple, heeft de discussie rond patenten in volle hevigheid laten losbarsten. Het team van Tech 45 had er tijdens haar laatste podcast een heel interessante discussie over, waarbij verschillende standpunten aan bod kwamen. En ook zij kwamen niet tot een eensluidende conclusie. (1) Je kan natuurlijk ook de hele hetze in het belachelijke trekken, zoals het blog Forbidden by Apple, dat suggereert dat bijvoorbeeld ook elektronische fotokaders verboden kunnen worden, omdat zij teveel op de iPad lijken (2).
Hoe het ook zij, de wetgever in de VS zegt nu eenmaal dat, eens een patent toegekend werd, het niet meer betwist kan worden. Tijdens een rechtszaak proberen met argumenten zoals "prior art" (het bestond vroeger al) het patent onderuit te halen heeft geen zin - eens toegekend, staat het patent als een rotsblok. En wanneer je dan leest dat Facebook zopas met terugwerkende kracht een patent toegekend werd voor het verzenden van boodschappen, en voor het bekijken van profielen, naargelang de permissies die de gebruiker gezet heeft, dan mag je je hartje vasthouden: zal de volgende patentenoorlog uitgevochten worden rond de sociale netwerken?
Hoe is het mogelijk dat Facebook dit patent verkregen heeft, nu, terwijl elk sociaal netwerk van een dergelijke techniek gebruik maakt? Tja, Facebook heeft het patent al aangevraagd in mei 2004, zoals je kan lezen bij ZDNet (3). En pas in augustus 2011 werd het toegekend. Op het moment dat Facebook het patent aanvroeg bestonden de andere sociale netwerken nog niet, en misschien is Facebook inderdaad wel de oorspronkelijke bedenker van dit patent. Het is nu afwachten wat Facebook gaat doen met dit patent - het gebruiken als pasmunt bij eventuele claims bij ideetjes die Facebook van anderen afgekeken zou hebben, of actief andere sociale netwerken gaan afdreigen: betalen of een proces. De toekomst zal het uitwijzen...
http://tech45.eu/2011/08/31/tech45-071-hektag/
http://www.forbiddenbyapple.com/?cat=8
http://www.zdnet.com/blog/facebook/facebook-patents-messaging-and-viewing-private-profiles/3138


VRAAG HET AAN DE AUTEUR MET @AUTHOR
Knap idee van Amazon voor zijn Kindle...
Amazon heeft verlden week een nieuwe functie onthuld bij de Kindle e-reader. Voortaan kan je, wanneer je een boek op je Kindle leest, een vraag stellen aan de auteur ervan - gesteld dat die nog in leven is uiteraard. Heb je vragen bij de motieven van een bepaald karakter in een boek? Wil je meer weten over de auteur? Lees je een how-to boek, en heb je toch een opmerking of een vraag over een bepaalde step? Dan selecteer je gewoon een passage, en typ je "@author", gevolgd door jouw vraag. Klik vervolgens op de Share button van je Kindle
De vraag wordt dan per tweet aan de auteur gesteld, en ook op de Author Page gepubliceerd. Indien de auteur antwoordt (want dat is niet gegarandeerd, de man/vrouw heeft misschien niet zoveel zin om voor de duizendste keer dezelfde vraag te beantwoorden) dan krijg je een e-mail.
Vanuit de Kindle kan je trouwens ook een algemene vraag stellen aan de auteur. Daarvoor moet je naar de speciale pagina gaan met de deelnemende auteurs, en kijken of er een "ask a question" link aanwezig is onderaan de biografie van de auteur, of naast een van zijn boeken.
Een knap idee, vind je niet?
http://www.geekwire.com/2011/kindle-author-feature-lets-readers-writers-questions-books
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/feature/-/1000714331/


YIPIT BRENGT ORDE IN DE CHAOS BIJ GROEPSAANKOPEN
Goed idee: één centrale plek voor alle dagelijkse koopjes

Groepsaankopen, gecombineerd met eenmalige aanbiedingen die slechts één dag geldig zijn: het is een groot succes. En als gebruiker wil je natuurlijk op de hoogte blijven van al die koopjes - wie weet zit er wel een zaakje in voor jou. Maar om elke dag al die sites te gaan aflopen is dan weer teveel werk. En schrijf je je via mail in op een nieuwsbrief die je dagelijks de beste koopjes meldt, dan zit je al gauw met een uitpuilende brievenbus.
In de VS heeft een start-up het antwoord gevonden: Yipit. Het is een aggregator / aanbevelingssite. Er worden deals verzameld van meer dan 600 sites, en de beste van die deals krijg je te zien, op basis van jouw voorkeuren en locatie. Daarmee zie je dus de deals die jou echt kunnen interesseren, zonder de hele waslijst andere aanbiedingen.
Bij GigaOm kan je een interview lezen met de oprichters van de webdienst.
http://gigaom.com/2011/09/01/yipit-rides-the-daily-deal-chaos-to-success/
http://yipit.com/


MICHAEL ARRINGTON RICHT ZELF EEN VC FONDS OP
Maar zal hij voortaan journalist of zakenman zijn?
Wie bloggen zegt in de VS, zegt in één adem Michael Arrington. Hij is een van de meest prominente bloggers daar, heeft een neus voor startende bedrijven, en weet hen haarfijn te analyseren. Dat hij daarbij sommige bedrijven de grond inboort, is een neveneffect dat hem soms zwaar opgebroken is - de man heeft al verschillende keren publiek spitsroeden moeten lpen.
Arrington weet ook wel dat zijn opinie bedrijven kan breken of maken. En hij heeft dan ook altijd gezegd dat hij het spel eerlijk wil spelen - en dat van zijn collega-journalisten ook verwacht: wie een belang heeft, financieel of ander, bij een bedrijf dat hij vermeldt in een aritkel, moet dit vermelden. Full disclosure, om het in vaktermen te zeggen.
Verleden week barstte er echter een heuse storm los in bloggersland, toen bekend werd dat Arrington zelf een VC bedrijf gaat oprichten. VC, Venture Capital, een bedrijf dus dat beleggers begeleidt bij het investeren van hun geld. Maar kan Arrington dan nog journalist blijven, werd meteen gevraagd? Tumult dat erger werd toen AOL (dat TechCrunch en Huffington Post, de "werkgevers" van Arrington gekocht heeft) bekend maakte dat Arrington nog altijd in dienst is bij AOL. Meer nog: dat hij nu bij AOL Ventures werkt. Maar dat hij niet meer zal werken voor de media-poot van het bedrijf.
Toen Arrington zelf gevraagd werd voor wie hij nu eigenlijk werkte, schokschouderde hij dat hij het zelf niet wist....
Meer over Arrington, de vermenging van journalistiek en business, en de toekomst van journalistiek bij Business Insider (1), Scripting News (2), en uiteraard bij Techmeme (3)
http://www.businessinsider.com/wait-now-aol-says-mike-arrington-is-still-an-employee--in-the-business-development-division-2011-9?op=1
http://scripting.com/stories/2011/09/02/mikeArringtonIsTheFutureOf.html
http://www.techmeme.com/110903/p1#a110903p1


GOOGLE START MET "SUGGESTED USERS"
Maar sommigen willen niet op dat lijste staan...
Wanneer een befaamd sociaal netwerk zoals Google+ (of Twitter) jouw naam zet op een lijstje van "aanbevolen leden" in een bepaalde categorie, zou jij dan niet vereerd zijn? Wanneer Google+ Netties bijvoorbeeld bij de tech e-zines zou zetten, dan zouden wij een sprong in de lucht maken. Anderen blijken daar niet zo over te denken.
Wat wil het geval? Google kondigde in een blogposting op Google+ (hoe kan het anders!) aan dat er voortaan een lijstje met aanbevolen leden zou komen, netjes gerangschikt naar onderwerp van deskundigheid. Voor Entertainment bijvoorbeeld Ashton Kutcher en William Shatner, voor nieuws Xeni Jardin, Arianna Huffington, voor Politics Newt Gingrich, enz. Uiteraard namen die thuishoren in de Amerikaanse hemisfeer. Een idee dat niet meteen op gejuich onthaald werd, zoals je kan lezen in de commentaren op de aankondiging (1).
Meteen volgde een bedenking van befaamd blogger Robert Scoble, waarin hij vraagt om van de Google+ Suggested user list verwijderd te worden. Een van zijn argumenten is dat elke lijst, waarop Paris Hilton staat, maar niet de vele andere mensen die wél een vermelding verdienen, een lijst is waarop hij niet wil staan. Hij wil zich laten voorstaan op de dingen die hij schrijft, zijn content; de volgers die hij heeft wil hij "verdiend" hebben met zijn blog, niet in de schoot geworpen krijgen.
Een rake bedenking van de man. Het is inderdaad waar dat Google+ niet slaafs alles moet imiteren wat Twitter doet. Tiens, nu we het woord "imiteren" hebben... zou Twitter geen patent aangevraagd hebben op die "suggested lists"?
https://plus.google.com/107980702132412632948/posts/KZyGXCb5LeK
https://plus.google.com/111091089527727420853/posts/JN6mD71bWhJ


EERSTE TV MET BITTORRENT CERTIFICAAT
Het principe van BitTorrent /P2P is nu eenmaal efficiŽnt...
Wie BitTorrent zegt of hoort, kijkt meteen schichtig rond: heeft niemand mij gehoord? Want de term is zo geladen een sfeer van illegaliteit dat je haast zou vergeten dat BitTorrent enkel een netwerkprotocol omschrijft. En protocollen zijn neutraal. Het is de gebruiker die een legale of illegale bestemming aan het protocol geven kan.
Het protocol op zich is echter gezond, en héél efficiŽnt. Het principe ken je: in plaats van een bestand in zijn geheel op één server te gaan halen, wordt het bestand in stukjes geknipt, en haal je die stukjes bij servers (dat kunnen ook gewoon andere gebruikers zijn) in jouw omgeving. Het protocol plakt de bestanden dan terug aan elkaar, op jouw computer.
Een dienst zoals Miro bijvoorbeeld brengt podcasts (audio en video) via het P2P protocol. En als het goed is zal je binnenkort ook digitale tv's zien met een "BitTorrent Inside" label. De tv wordt gemaakt door Vestel, en maakt gebruikt van technologie van BitTorrent Inc., het bedrijf achter de P2P client uTorrent dat een nieuw ecosysteem gelanceerd had voor producten die met Bit Torrent werken.
Het is de bedoeling dat je met deze tv content kan vinden, donwloaden, en rechtstreeks op je tv kan spelen. Het toestel heeft immers ondersteuning voor de BitTorrent technologie ingebouwd in zijn hardware.
Hoe dit verhaal afloopt, dat kom je pas over enkele maanden te weten. De eerste tv met dit label werd alvast voorgesteld op de IFA beurs in Berlijn.
http://www.businessinsider.com/bittorrent-television-2011-9?op=1
http://torrentfreak.com/world%E2%80%99s-first-bittorrent-certified-digital-tv-launches-110901/


SONY'S E-BOOK WINKELTJE KOMT NAAR EUROPA
Eindelijk, 5 jaar nadat de winkel in de VS open ging
Gek genoeg was het eerste land waar Sony zijn Reader Store, de webshop waar je boeken kan kopen voor de Sony e-reader, niet Japan, maar wel de VS. In 2006 was dat. Japan zelf moest wachten tot 2010 vooraleer daar de Reader Store open ging.
En nu, eindelijk, komt de webwinkel ook naar Europa. In oktober dit jaar gaat de winkel op en in het VK, tegen einde dit jaar volgen Duitsland en Oostenrijk, en begin 2012 dan Frankrijk, ItaliŽ en Spanje. Over BelgiŽ is momenteel nog niets geweten.
De lancering van de winkel hangt samen met de nieuwe e-reader die Sony op de IFA in Berlijn voorstelde. Die heeft een aanraakscherm, je kan in- en uitzoomen met het befaamde knijpgebaar, en het toestel heeft ook WiFi connectiviteit. De Reader Store zal trouwens ook toegankelijk zijn op de nieuwe tablets die Sony uitbrengt, maar die tot nu toe weinig succes hadden.
In de Britse winkel zullen meteen 100.000 titels liggen, naast kranten zoals The Guardian, The Observer, en magazines zoals The NEw Statesman en The Spectator. Wij zijn in elk geval benieuwd om te zien hoe snel de Vlaamse kranten hun edities voor de e-reader aanbieden; zal dat met dezelfde snelheid zijn als waarmee zij zich reppen om een "app" te maken voor de iPad, hoe onvolkomen die ook is?
http://paidcontent.org/article/419-sony-brings-its-e-book-store-to-europe/


RAMA: EEN BEZOEK AAN HET VERLEDEN
Tool voor de iPad laat geschiedenisfreaks smullen
De mogelijkheid om via een combinatie van GPS en landkaarten, foto's te zien die door anderen gemaakt werden van de plek waar jij je bevindt, doet velen wegdromen want dit opent zoveel perspectieven, waaronder virtuele realiteit.
Zo kan je bijvoorbeeld ook historische foto's naar mappen uploaden, die weergeven hoe plekken er vroeger eruit zagen; anderen kunnen die foto's dan raadplegen. Dat is wat onder andere History Pin (1), een non-profit dat op de steun van Google kan rekenen, en What Was There (2) doen.
Er is nu nog een nieuwe speler op dat terrein: Rama (3). Die voegt er nog een extra laag aan toe: tekst die uitleg verschaft over de foto's, het hoe en waarom. Zo kan je, wanneer je in San Francisco staat, foto's bekijken van hoe het stadhuis eruitzag voor de historische aardbeving uit 1906, maar kan je bij Rama ook lezen waarom bijvoorbeeld sommige gebouwen erger getroffen werden dan andere, hoe de grote brand ontstond die de stad verwoestte, en meer.
De tool is ontstaan als een project van ene Michael Carroll, maar hij heeft het opengegooid voor het grote publiek: iedereen kan een "tour" aanmaken met foto's en uitleg, en die via de Rama app verkopen aan 0,99 dollar, maar de content van die app wordt wel eerst gecontroleerd op waarheid door de medewerkers van Rama.
Een interessant concept, dat je ook kan doorlopen vanuit je luie zetel. Een tour van "Artistiek Parijs in 1900" bijvoorbeeld is een gids voor toeristische trekpleisters die Amerikaanse literaire bollebozen in de vroege 20e eeuw zoals Hemingway, Fitzgerald, Gertrude stein, bezochten. Meer over deze app bij GigaOm.
http://www.google.com/landing/historypin/
http://www.whatwasthere.com/iphone/default.aspx
http://gigaom.com/apple/with-rama-iphone-becomes-tour-guide-to-the-past/


"TWITTER TERRORISTEN" VEROORZAKEN PANIEK IN MEXICO
Een remake van Orson Welles' War of the world, met Twitter in de hoofdrol
Het gebeurde verleden week. Twee mensen verspreidden in Mexico via Twitter valse berichten als zouden schutters scholen aangevallen hebben en kinderen gekidnapt. Meteen ontstond paniek: ouders repten zich naar de genoemde scholen om hun kinderen te redden. Het zorgde voor een complete chaos in de stad, met vele ongevallen. De telefoonlijnen van de hulpdiensten stonden roodgloeiend.
De twee personen die aan de bron van deze paniek lagen, waren een leraar aan een privéschool, en een radiopresentator. Zij pleiten echter onschuldig: zij zouden enkel via Twitter herhaald hebben wat zij elders op het internet vernomen hadden. Zij riskeren nu gestraft te worden als "twitter terroristen", en voor 30 jaar de cel in te gaan.(1)
Het bijzonder pijnlijke aan de hele affaire is dat de bevolking echt wel aangewezen is op eigen berichtgeving via diensten zoals Twitter, zo weet ReadWriteWeb te vertellen. De officiŽle media -kranten, tv-stations- worden immers monddood gemaakt door de drug kartels enerzijds en de overheden anderzijds, die willen dat er zo weinig mogelijk geschreven wordt over de drugsoorlogen. De burger blijft door die stilte in het ongewisse. In de steden zijn mensen getuige van gewelddadige incidenten, maar wanneer zij willen uitzoeken wat er gebeurd is, dan vertelt hun krant of tv het niet. Sommige kranten hebben zelfs officieel aangekondigd dat zij aan zelfcensuur doen, en geen nieuws meer willen brengen over incidenten die draaien rond de drugsoorlogen. En in die omstandigheden is het heel goed te begrijpen dat de mensen afhangen van berichten die zij horen via Twitter - en die dan soms vals blijken te zijn. (2)
Pech natuurlijk voor de twee die nu als "twitterrorista's" beschouwd worden. Moeten zij gestraft worden? Toen Orson Welles voor paniek zorgde, in 1938, werd hij nooit vervolgd...
http://mashable.com/2011/09/04/twitter-terrorists/
http://www.readwriteweb.com/archives/shouting_fire_in_a_crowded_hashtag_narcocensorship.php


KINETIC MAAKT KIEZEN IN APP STORE GEMAKKELIJKER
Kijkt bij wat jouw vrienden goed vinden
In de App store van Apple zijn er bijna een half miljoen progjes beschikbaar. En we noemen het met opzet progjes, want dat zijn het - "apps" is kort voor applicatie, en een applicatie is een programma. De term "apps" gebruiken is weer de zoveelste heel slim bedachte marketingstrategie van Apple; het was de eerste om die term te gebruiken, waardoor het laat uitschijnen dat het de bedenker was van speciale toepassingen voor de iPhone. Nochtans bestonden er al speciale extra programma's voor de Windows phones en de Nokia's der aarde, lang voordat Apple zijn iPhone uitbracht. Bovendien is er die o zo toevallige gelijkenis tussen Apple en App's, die nogmaals de band tussen beide termen benadrukt wordt. Maar dit terzijde.
Er zijn dus bijna een half miljoen apps in de App Store. Hoe kan je een overzicht houden, hoe kan je een keuze maken? Het bedrijf Kinetik meent de oplossing gevonden te hebben: het brengt een app uit voor de iPhone die ziet naar wat jouw vrienden en mogelijke vrienden op hun toestel hebben staan aan apps, en op basis daarvan suggesties maakt. Via Kinetik kan je een app kiezen, een korte commentaar toevoegen, en dit dan delen via sociale netwerken als Twitter en Facebook. Je vrienden zien zo welke apps je deelt met hen. Maar belangrijker nog: de gedeelde apps worden gerangschikt op basis van populariteit, en ingedeeld in verschillende categorieŽn zoals games, muziek, fotografie...
Er is natuurlijk één probleem: eerst moet je die Kinetik App in de App store vinden... Meer info bij ReadWriteWeb.
http://www.kinetik.com/
http://itunes.apple.com/us/app/kinetik-share-apps-you-love/id459118911?ls=1&mt=8
http://www.readwriteweb.com/archives/kinetik_brings_social_narrative_to_app_store_selec.php


APPLE ZAL EINDELIJK CIJFERS OP TAFEL MOETEN LEGGEN...
... Wil het in AustraliŽ het verbod op de Samsung kunnen doorvoeren.
Zoals je in de voorbije weken hebt kunnen lezen gaat Apple hard in tegen Samsung, dat het ervan beschuldigt de iPad te kopiŽren met de Samsung Galaxy 10.1 tablet, en met name inbreuk te maken op verschillende patenten die Apple heeft. Die strijd wordt in verschillende landen uitgevochten, o.a. in Europa, maar ook in AustraliŽ.
Daar doet zich nu een interessante ontwikkeling voor. Een van de argumenten die Apple aandraagt om de Galaxy te verbieden, is het feit dat de tablet van Samsung nadelig is voor de verkoop van de iPad in AustraliŽ. De rechter daagt nu Apple uit om die bewering met cijfers te staven; zo ver gaan als Apple verplichten om verkoopcijfers voor het VK en de VS voor te leggen wil de rechter echter niet gaan. Apple staat bekend om zijn "discretie" over de verkoopcijfers, en het is dan ook de vraag of het zal ingaan op het verzoek van de rechter. Velen zijn in elk geval benieuwd om die cijfers eindelijk eens te zien te krijgen...
Meer bij Bloomberg.
http://www.bloomberg.com/news/2011-09-06/apple-may-have-to-show-ipad-sales-to-successfully-bar-samsung-in-australia.html

PAYWALLS VOOR KRANTEN: HOE SOMMIGEN HET AANPAKKEN
Lok de lezer met extra's, laat betalen met Google One Pass
Kranten zouden o zo graag de lezers laten betalen voor hun online nieuwsaanbod, maar de lezer is erg moeilijk te overtuigen. Bij PaidContent vonden wij enkele voorbeelden van kranten die het toch proberen. En het is interessant om te zien tot welke methode zij hun toevlucht nemen.
Zo is er de krant The Day. Die verpakt zijn abonnement in een "lidmaatschap" dat recht geeft om extraatjes. De internaut zal nog wel de artikels die aangeleverd zijn door Associated Press gratis kunnen lezen, want die vindt hij elders op het net ook gratis. Maar artikels die door de eigen redactie geschreven zijn worden beperkt tot 10 gratis artikels per maand, wil de internaut er meer lezen dan moet hij betalen. WiE geen abonnement heeft kan bovendien geen commentaar geven. Abonnementen variŽren van $9,99 per maand tot $22,99, en geven recht op onbeperkte toegang tot de website, ook vanop mobiele toestellen. De extra voordelen van het abonnement houden o.a. beloningen in, toegang tot speciale evenementen, cadeautjes bij plaatselijke handelszaken, enz.
Twee andere kranten maken dan weer gebruik van de betaaldienst van Google, Google One Pass. Want dat is ook een onderdeel van het probleem: mensen willen eventueel wel betalen voor toegang, maar de rompslomp om dat te doen is te groot. Het gaat om Southeast Missourian en Richmond Times Dispatch. Ook daar is er weer een gedeelte van de online editie dat gratis is, en een maximum aantal eigen artikels dat je gratis mag lezen. Opmerkelijk: artikels waarop je beland via een link op Facebook, Twitter, blogs, sociale media, ... tellen dan niet mee voor die limiet.
En dan is er nog een derde krant, die weer iets anders probeert: de Richmond Times-Dispatch. Die trekt geen betaalmuurtje op de hele site op, maar experimenteert met een premium content pakket, in casu een reeks over de Burgeroorlog. Dat gedeelte omvat een blog "Behind the lines", pagina's uit het archief van de krant uit die periode, landkaarten video's, enz. Een abonnement op dit premium gedeelte kost $1,99 per maand of $19,99 per jaar.
Je ziet het: alternatieven genoeg om niet de hele site achter een muur te moeten steken!
http://paidcontent.org/article/419-whats-new-in-newspaper-paywalls-google-one-pass-membership-programs/


FRANSE MINISTER DENKT AAN DOWNLOADTAKS IN PLAATS VAN HADOPI
Welk effect hebben al die wetten eigenlijk?
Via het blog van Korben (1) verneem je dat de Franse minister Martine Aubry de Franse drie-waarschuwingen wet, beter gekend als Hadopi, wil afschaffen, en het ruilen van muziek via het internet uit de strafwet wil halen. In plaats daarvan zou er een algemene taks komen van 1 tot 2 euro per maand. Een taks die echter nog wel zou kunnen stijgen indien ook de uitgevers van boeken en de filmindustrie tot een dergelijke overeenkomst zouden komen, want ook films en e-boeken worden illegaal geruild via het internet.
Vermits Frankrijk altijd een voorloper geweest is op bestrijding van het illegale ruilen, en tracht de wetten die daar doorgedreven werden in heel Europa door te drukken, moeten we toch wel even stilstaan bij dit voorstel, omdat het in de toekomst ook wel eens op Europees vlak op tafel zou kunnen liggen.
Is het een goed voorstel? Enerzijds kan je zeggen dat het onrechtvaardig is, want de "goeden", de mensen die zich niet aan illegaal ruilen bezondigen, worden gestraft voor wat de "slechten" doen. Anderzijds is het zo dat dit nu al het geval is, want àlle burgers betalen mee aan de (dure) maatregelen om Hadopi ten uitvoer te brengen.
Anderzijds kan je afvragen of die 1 of 2 euro (of meer) de platenmaatschappijen gelukkig kunnen maken. Maar dan moet je wel een rekensommetje maken - het lijkt weinig, maar vermenigvuldig het met 22 miljoen, dan heb je al gauw 264 of 528 miljoen dat naar de labels gaat, elk jaar, zonder dat zij er iets voor moeten doen.
Nog een ander aspect is: heeft die hele Hadopi wet wel zin? Volgens Korben wordt er nog altijd gedownload, alleen niet meer via de P2P netwerken, althans in FrankrijK. In andere landen waar een gelijkaardige "3 waarschuwingen" wet ingevoerd werd, lopen nu stilaan de eerste resultaten binnen. In Nieuw-Zeeland ging de wet in op 1 september, met boetes die tot 15.000 NZ$ kunnen oplopen. De Nieuw-Zeelandse ISP Orcon meldt dat het internationale verkeer naar NZ toe met 10% gedaald is sinds verleden week. P2P verkeer was tot nu toe de tweede grootste bron van verkeer voor deze provider, na het streamen van video. Een andere ISP, TelstraClear, meldt eveneens een daling van het internetverkeer, maar was niet zeker of dit te maken had met de nieuwe auteurswet. Een derde ISP meldde helemaal geen verandering.
In Zweden daarentegen was er wel een duidelijke verandering in het internetverkeer toen een dergelijke wet inn voege kwam: het daalde met ongeveer 30%, en is sindsdien niet meer op zijn oude niveau teruggekomen.(2)
Het blijft nog altijd de vraag of de artiesten nu meer gaan verdienen met zulke wet. Dat iemand een song niet meer illegaal downloadt, wil niet zeggen dat hij in plaats daarvan de song legaal gaat aankopen...
http://korben.info/lhadopi-sera-abrogee-et-les-echanges-de-musique-sur-internet-seront-depenalises.html
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/09/nz-traffic-down-as-three-strikes-copyright-law-takes-effect.ars


GOOGLE STOOKT VUUR IN PATENTENOORLOG AAN
"Geeft" patenten aan HTC om zich te verdedigen tegen Apple
Het wordt een waar kluwen, die hele patentenstrijd. De laatste zet van Google toont goed aan hoe het bij patenten niet gaat om vernieuwing, maar om de pasmunt die zij zijn bij zakelijke onderhandelingen.
De succesvolle fabrikant van smartphone toestellen met het Android-OS HTC zou namelijk van Google enkele patenten gekregen hebben (HTC zelf spreekt van "gekocht", niet gekregen), om zich daarmee te kunnen verdedigen tegen mogelijke claims die Apple zou kunnen maken. Een van die claims betreft volgens The Next Web (1) een realtime API die veel gebruikt wordt in het Android ecosysteem, en waarvan Apple beweert dat het de eigenaar is.
Door HTC van deze patenten te voorzien, die mogelijk afkomstig zijn van de reeks die Google verwierf toen het Motorola Mobile kocht, wil Google HTC vuurkracht geven om zich te verdedigen tegen deze claim van Apple. Het wordt dus steeds duidelijker: Apple valt niet rechtstreeks Google en het Android-OS aan, wel de fabrikanten die het Android-OS in hun toestel verwerken. Google tracht "zijn" Android OS te beschermen en steunt de aangevallen fabrikanten - eerst Samsung, en nu dus HTC met dit "cadeautje".
Meer over de patentenstrijd bij Ars Technica.(2)
http://thenextweb.com/apple/2011/09/07/htc-is-suing-apple-with-patents-google-gifted-it-on-september-1st/
http://arstechnica.com/apple/news/2011/09/google-to-htc-take-these-patents-keep-fighting-apple.ars


VREEMDE WENDING AAN VERHAAL "VERLOREN" IPHONE5
Waren personeelsleden van Apple aanwezig bij huiszoeking?
De tech wereld staat al weken bol van speculaties over wat Apple binnenkort eventueel mogelijk misschien zou kunnen uitbrengen. Als Apple zelf niet voor nieuws zorgt, dan doen de tech blogs en de mensen met de glazen bol het wel, niet?
Toen verleden week bekend werd dat er weer een prototype van een nieuwe iPhone in een bar "verloren" zou zijn, hebben wij er dan ook geen aandacht aan geschonken. Wie gelooft zulke verhalen nu nog? Laat ons maar wachten tot er iets concreets te berichten valt, dacht de Netties-redactie.
Maar nu duiken details op over het verhaal, die toch wel een vermelding verdienen. Het blijkt namelijk dat, toen vastgesteld werd dat het toestel verloren was in een bar, beroep gedaan werd om het toestel op te sporen. Apple had namelijk zelf het toestel op elektronische manier kunnen traceren tot een bepaald huis in een wijk in San Francisco, waar ene Sergio Calderon woont. De politie trok naar het huis, en vroegen aan de man of zij zijn huis mochten doorzoeken. Calderon stemde toe.
En dan wordt het verhaal eigenaardig. Twee van de agenten deden een stap opzij, en lieten twee andere personen, in burger, in hun plaats het huis binnengaan. Calderon was in de waan dat het ook agenten waren, maar achteraf bleek het dat het medewerkers van Apple waren. Die doorzochten zijn hui, zijn auto, zijn computer.
Een incident dat vragen oproept, vooral omdat er in het begin geen rapport van het incident teruggevonden kon worden, waardoor verschillende media twijfelden aan het verhaal van de verloren telefoon. Sommigen menen dat het er zelfs op lijkt dat de agenten gewoon als escorte dienden voor de Apple-medewerkers. En nog anderen vragen zich af of de politie ook komt mee zoeken wanneer zij hun telefoon verloren zijn.
Feit is dat er nu beslist is om een onderzoek in te stellen naar het incident, de rol van de Apple-medewerkers tijdens de huiszoeking, en het al dan niet misleiden van Calderon om toestemming te krijgen voor het doorzoeken van zijn huis. Meer bij CNet en IDG, met natuurlijk weer heel wat grappige commentaren.
http://news.idg.no/cw/art.cfm?id=C0691E45-1A64-67EA-E4B13E9243242C8F
http://news.cnet.com/8301-13579_3-20102892-37/sf-police-launch-probe-into-iphone-search/

Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be


hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


WAT IS ER IN SYMBIAN ANNA VERANDERD?
Onze redactie kreeg de kans om twee Nokia toestellen uit te testen: de E6 en de E7. De uitvoerige bespreking van deze toestellen volgt later. Eerst even over de recente update die Nokia doorvoerde aan het besturingssysteem, dat nu op beide toestellen draait. Ter info: de E6 had reeds Symbian Anna aan boord toen wij het ter test ontvingen; bij de E7 hebben wij eerst enige tijd rondgelopen met een oudere versie van het OS, waarna de melding kwam dat de update naar Anna beschikbaar was. De update zelf verliep perfect, zonder haperen.
Wat is er nu nieuws bij Symbian Anna? Hetgeen meteen opvalt, zijn de icoontjes, die in een nieuw kleed gestoken werden, een moderner uiterlijk kregen met afgeronde hoekjes. Verder kan je, volgens sommige bronnen, nu ook bladeren doorheen de verschillende startpagina's op je aanraakscherm, door ze met je vinger naar links en rechts te bewegen. Maar dit was een optie die reeds op de E7 aanwezig was, vooraleer de Anna update uit te voeren. Hetzelfde voor de nieuwigheid die volgens sommige bronnen aan de fotogalerij uitgevoerd werd: vanuit een overzichtspagina kan je kiezen voor "alles", of voor een bepaalde datum. Bij de foto's vind je nu ook een optie om meteen de foto te delen met de sociale netwerken.
Deze update zorgt ervoor dat je ook in portret modus (wanneer je het toestel dus rechtop houdt, toegang hebt tot het virtueel klavier. Voorheen was dat enkel in landschap modus mogelijk. Even was ik wel in paniek, want na de portret modus bleek ik geen volwaardig virtueel klavier meer te hebben, enkel een alfanumeriek klavier met de toetsen om te sms'en. Gelukkig bleek een simpele druk op de opties knop, onderaan van de spatiebalk, de optie te bevatten om van alfanumeriek klavier naar een querty klavier om te schakelen.
Deze optie voor het querty-klavier heeft uiteraard geen belang wanneer je een toestel hebt zoals ons testexemplaar, de E6, vermits dit niet in portretmodus werkt, en je altijd een hardware klavier op het toestel hebt. Bij de E7, die we ook mochten testen, speelt dit wel een grote rol. Het fysieke klavier is daar immers een uitklapklavier, en dan is het handig om voor korte teksten even dit virtuele klavier te kunnen oproepen in portret of landschap modus.
Ook de browser kreeg bij deze update een beurt. Waar de opties voorheen eerlijk gezegd onoverzichtelijk waren (je had verschillende optieknoppen op het scherm) werden alle opties (home, nieuwe pagina, bookmarks, instelling, ...) op één overzichtelijke pagina bijeengebracht. In dit scherm met opties bevindt zich ook de back-button. Een klein detail dat ik enorm apprecieer: de browser vertelt hoeveel kb en MB hij aan het downloaden is. En dan pas valt het op dat sommige pagina's, zoals die van Het Nieuwsblad, veel te zwaar gemaakt zijn om mobiel te browsen. En toch worden de links naar deze zware pagina's via een automatische feed gepost op Twitter, de mobiele toepassing bij uitstek. De krant zou er veel beter aan doen om een mobiele versie te maken, en de automatische feed naar die pagina's te laten verwijzen! Via de optie "windows" krijg je de openstaande vensters van je browser te zien als thumbnail, met meteen de optie om ze te sluiten. Bovenaan in je browser staat steeds de titel van de pagina; tik je die aan, dan verschijnt de adresbalk, die je kan gebruiken om een adres in te voeren, maar ook om een zoekopdracht uit te voeren.
Ook de mail kreeg enkele (broodnodige) updates. Zo zal, wanneer je begint te tikken in het "aan" veld, de auto-complete in je adresboekje en contacten gaan zoeken naar de gewenste naam. Bij de agenda krijg je voortaan, wanneer je het scherm met de knijpbeweging verkleint, rechts een nieuwe kolom met daarin een overzicht van de eerstvolgende afspraken. Uitzoomen met de knijpbeweging doet die kolom terug verdwijnen.
Tot slot werd ook een nieuwe versie van Ovi Maps in deze update gestopt. Daarop staan nu ook de haltes van het openbaar vervoer te zien, en is zelfs het verkeer in real time (files!) te zien. Je hebt voortaan ook de optie om rechtstreeks vanop de Ovi Maps in te checken in bepaalde plekken, en dit dan te melden op je sociale netwerken. Dit werkt wel via je Nokia-account (ovi).
Een filmpje geeft je een idee van de verbeteringen. (1)
http://www.youtube.com/watch?v=rFyDj2lxXzw


NOKIA E6 VAN ALLES WAT: AANRAAKSCHERM, KLAVIERTJE, EN NOG EENS EEN NAVIGATIEBUTTON
De E6 van Nokia is een toestel dat met zijn klaviertje onder het compacte scherm doet denken aan de Blackberry. Qua invoermogelijkheden heb je bij dit toestel niet te klagen. Je hebt het klavier, maar ook het aanraakscherm waarop je onderaan de verschillende opties vindt. Verder heb je een grote vierkante knop waarmee je kan navigeren (boven, onder, links, rechts), met daarrond vier opties (home, kalender, mail, contacten) die als hardware buttons in het oppervlak ingewerkt zijn. Met deze vierkante knop kan je heel fijn navigeren op websites. En tot slot links en rechts de buttons die gereserveerd zijn voor het opbellen (gesprek opnemen of starten rechts, gesprek afbreken links). Onderaan natuurlijk het klaviertje. De toetsen van het klavier lijken petieterig klein, maar door hun ergonomische vorm zijn ze erg gemakkelijk apart te bedienen en zal je niet gemakkelijk de verkeerde toets per ongeluk aanraken.
Het toestel heeft een camera vooraan, zodat beeldbellen mogelijk is, en je ook een zelfportret maken kan. Een leuke functie zoals de Bootsnap bij de HTC Flyer-tablet ontbreekt echter. De foto zelf neem je via de vierkante knop vooraan. Je kan wel de foto's rechtstreeks delen naar de sociale netwerken.
Standaard bevat dit toestel dezelfde programma's als wat je ook bij de E7 aantreft. Daarover hoor je dan meer bij de bespreking van de E7, omdat ik daarmee het meeste gewerkt hebt. De vormfactor van de E7 bevalt mij namelijk meer dan de E6.
Wanneer je de hardware specs van E6 en E7 nog wat meer vergelijkt, valt op dat de E6 een krachtigere batterij heeft (1500 Li-ON tegenover 1.200 mAh), en een veel langere standby- en spreektijd (681u en 14u resp. bij de E6, tegenover 480u en 9u bij de E7). Beide toestellen richten zich tot een andere doelgroep: de E6 is voor de jongere die een compact toestel met veel mogelijkheden wil hebben, ook op multimedia gebied, die veel belt en dus een krachtige batterij nodig heeft. Door de langere batterijduur kan hij ook de hele dag naar muziek luisteren. De E7 richt zich meer tot de zakelijke gebruiker, die het comfort van een groot scherm, gecombineerd met het uitgebreide klavier en de vele internettoepassingen zal verkiezen.
Het prijsverschil tussen E6 en E7 lijkt ons echter onbegrijpelijk klein: de E6 kost 375 euro, wat het tot een betaalbare, maar toch iets duurdere middenklasser in de smartphones maakt. De E7 daarentegen kost slechts 34 euro meer (althans in het wit, in het donker grijs betaal je 489 euro). De uitgebreide vergelijking tussen de toestellen vind je bij PDA SHop (1). Bij YouTube vind je een mooi promofilmpje (2). En bij Nokia zelf vind je een uitgebreide demo van het toestel (3).
Onze conclusie: op zich is dit wel een handig toestel, vooral gezien zijn lange batterijduur. Wat het voor een bepaalde categorie gebruikers (jongeren, die veel bellen, muziek willen beluisteren, vluchtig willen surfen) een ideaal toestel maakt. Voor mij persoonlijk past het toestel niet in mijn kraam. Ik betreurde het feit dat je niet op elk scherm kan inzoomen, want de menu-items zijn soms erg klein. Hierdoor voelde het nieuwe Anna OS op dit toestel, bij mij persoonlijk, als beperkt en verouderd aan - een gevoel dat ik bij de E7, die nu onder exact hetzelfde OS draait, niet heb. Maar vele anderen, vooral jongeren, zullen het toestel kunnen appreciŽren omwille van de vormfactor, de batterijduur, de internetfuncties die binnen handbereik zijn.
Wat nogmaals aantoont dat een besturingssysteem op zich niet de beslissende factor mag zijn om een toestel aan te kopen. Het is de combinatie van OS, hardware en gebruiksinterface, het sausje over het OS heen, die een toestel tot het ideale toestel kan maken voor jouw specifiek gebruik.
Volgende week meer over de E7, die iets meer aan mijn persoonlijke behoeften voldoet.
http://www.pdashop.be/vergelijken/?product[]=131571&product[]=121777&product[]=121779&&specificationprofileid=8
http://www.youtube.com/watch?v=PTM3xzYcSi8&NR=1
http://www.nokia.be/ontdek-alle-toestellen/alle-toestellen/nokia-e6-00


INTEL GOKT OP DE ULTRABOOK
Heeft alles van een MacBookAir. Zelfs de Intel processor
De MacBook Air is een mooi toestel. Slank. Lichtgewicht. Lange batterijduur. Nog langere standby tijd. Opstarten in 7 seconden. En voor dat alles betaal je niet meer dan 999 dollar (979 euro hier in BelgiŽ). Neen, Apple is daar niet vergeten om een ééntje voor de negen te zetten: deze toestellen zijn echt wel goedkoop. Duurder dan "gewone" laptops, maar goedkoop vergeleken met de andere Apple producten, die volgens velen toch luxepaardjes zijn.
Het enige wat sommige mensen tegenhoudt om zo'n MacBookAir te kopen, is het feit dat daarop een ander besturingssysteem (Mac) zit dan zij gewoon zijn (Windows). Voor hen komt er binnenkort een oplossing: zij kunnen een toestel kopen dat even licht, even elegant, even slank is, SSD opslag heeft, lange batterijduur, dat snel opstart. Maar dat wel het Windows OS aan boord heeft. En dat dankzij Intel, op wiens chips ook de MacBook Air gebaseerd is. Zo'n toestel heet dan de ultrabook. Intel heeft goed begrepen dat hiervoor een grote markt bestaat, en het wil die markt ten volle veroveren. Tegen einde 2012 hoopt Intel dat 40% van alle pc laptops ultrabooks zijn. Het heeft hiervoor zelfs geld over: het heeft een fonds in het leven geroepen waarin 300 miljoen dollar gestopt werd, het Ultrabook Fund, end at zal investeren in bedrijven die zulke hardware willen maken. Als de plannen van Intel slagen, zal je dus binnenkort ook toestellen die op de MacBook Air gelijken zien die afkomstig zijn van HP, Dell, Lenovo, Acer, Asustek. En voor wie nu zegt: jamaar, zal Apple dan geen proces inspannen omdat die teveel lijken op haar eigen producten, net zoals wat er nu gebeurd is met de Samsung Galaxy tablet? Daarvoor moet naar onze mening niet gevreesd worden. Bij dit proces draaide de discussie voornamelijk om de gebruiksinterface, niet echt het uiterlijk. Per slot van rekening kan je een uiterlijk niet patenteren, zelfs niet bij een tablet.
Meer over de plannen van INtel bij Ars Technica
http://arstechnica.com/hardware/news/2011/09/ultrabook-intels-300-million-plan-to-beat-apple-at-its-own-game.ars


EÉN TOESTEL, TWEE TELEFOONS BIJ SAMSUNG
Fabrikant experimenteert met virtualisering van Android
VMWare is een bedrijf dat al jaren probeert virtualisering van software en besturingssystemen te laten inburgeren. Zo'n virtualisering is bijvoorbeeld handig wanneer je een Mac hebt, maar sommige programma's hebt die onder Windows draaien en die je absoluut nodig hebt. En voor desktops wordt al redelijk wat gebruikt gemaakt van virtualisering.
VMWare probeert het nu ook met mobiele toestellen, en dat opent wel perspectieven. Vooral nu Samsung aangekondigd eheft dat het VMWare software zal gaan gebruiken om tablets en smartphones te maken die bijzonder geschikt zijn voor zakelijke toepassingen. VMWare biedt al een virtualiseringsproduct aan voor Android en voor de iPad (maar niet de iPhone): View desktop. Daarmee kan je vanop je mobiele toestel werken op je Windows desktop computer.
VMWare heeft echter nog een meer ambitieus project in de steigers staan: Horizon Mobile. Daarbij kan een Android smartphone gebruik amken van virtuele machine technologie, om een tweede instantie van Android te draaien. Zo heeft hij twee volkomen afzonderlijke telefoons, die op één toestel draaien, waardoor hij van zijn "zakelijke" telefoon met één klik kan overschakelen op zijn "persoonlijke" telefoon.
Volgens VMWare zouden vooral IT afdelingen bij bedrijven gelukkig moeten zijn met deze mogelijkheid, omdat de zakelijke omgeving geïsoleerd wordt, en de IT-medewerkers via het web kunnen controleren wat de werknemer al dan niet mag doen met het "werk" gedeelte van de telefoon.
De gebruiker zelf zal niet veel hinder ondervinden van deze virtualisering. Hij ontvangt zijn telefoontjes gewoon, of hij nu in zakelijke of persoonlijke modus zit. Meer hierover bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/business/news/2011/09/samsung-boosts-vmware-plan-to-virtualize-android-phones-tablets.ars
https://market.android.com/details?id=com.vmware.view.client.android


VISIONSIM: APP SIMULEERT OOGZIEKTEN
Kan mensen sensibiliseren voor hoe anderen met visuele handicap hun wereld zien
Het Braille Institute of America heeft VisionSim ontwikkeld, een app die mensen met normaal zicht de beperkingen kan tonen waarmee mensen met een visuele handicap moeten leven. Het is een tool voor android smartphones en de iPhone.
Via een augmented reality worden vier verschillende oogziekten gesimuleerd: maculadegeneratie, diabetische retinopathie, glaucoom en staar.De app maakt gebruik van de camera van het toestel, om op het scherm de wereld weer te geven zoals de persoon die aan deze ziekte lijdt hem zou zien. Via schuifschakelaars kan je de ernst van de symptomen nog simuleren. De app geeft ook informatie over de verschillende ziekten.
Een mooi idee, dat de solidariteit tussen zienden en mensen met een visuele handicap moet aanwakkeren!
http://brailleinstitute.org/MobileApps/VisionSim.aspx
https://market.android.com/details?id=com.BrailleIns.App
http://itunes.apple.com/us/app/visionsim/id432744835?mt=8
hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]


*** Sonos, toonaangevend ontwikkelaar van draadloze-muzieksystemen voor in huis, streamt nu muziek in meer dan één miljoen kamers wereldwijd.
http://www.sonos.com/

*** BlackBerry App World 3.0 is uit; hij maakt het ontdekken en downloaden van apps, games en thema's gemakkelijekr dan ooit.
http://www.blackberry.com/appworld

*** Logitech kondigt vandaag op IFA 2011 de Logitech TV Cam for Skype aan. Met deze innovatie wordt een nieuwe stap gezet naar comfortabel HD-videobellen vanuit de sofa. De Logitech TV Cam for Skype is een plug-and-play TV camera waarmee HD-videobellen rechtstreeks mogelijk is vanaf Panasonic VIERA Connect-enabled HD-televisies met Skype.
http://www.logitech.com

*** RIM kondigt BBM Music aan - een nieuwe social service voor het ontdekken en delen van muziek
Deze nieuwe online muziekdienst maakt van muziek een sociale ervaring
http://www.blackberry.com/bbmmusic.

*** Logitech introduceert met een nieuwe serie Logitech Stereo Headsets, stijlvolle en lichtgewicht PC-headsets. Deze drie nieuwe PC-headsets bieden een helder geluid en zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die bellen via hun PC (VoIP), PC-gamers en voor gebruikers die willen profiteren van een betere entertainmentervaring met muziek, films en video's.
http://www.logitech.com/be-nl/speakers-audio/headphones

*** RIM kondigt nieuwe BlackBerry Curve Smartphones aan
Deze snelle en makkelijk te gebruiken smartphones met het nieuwste BlackBerry OS 7 besturingssysteem, zorgen voor een nog vlottere ervaring op sociale netwerken
http://www.blackberry.com.

*** Logitech introduceert vandaag twee nieuwe tabletaccessoires die het beste uit je tablet halen. Het Logitech Fold-Up Keyboard voor iPad 2 maakt typen eenvoudig en is gemakkelijk mee te nemen. De Logitech Joystick voor iPad zorgt voor een optimale controle tijdens het gamen op de iPad.
http://www.logitech.com

*** Logitech introduceert vandaag met de Logitech Gaming Mouse G300 voor PC-gamers zijn laatste innovatie in het gamma van de G Series Gaming. De muis heeft negen programmeerbare knoppen. Deze kunnen toetsenbordcommando's overnemen, zodat de gamer nog sneller kan schakelen.
http://wtrns.fr/FBsrbYkz_1ZzPg
http://logitech.com

*** INRIX®, een vooraanstaande internationale aanbieder van verkeersinformatie en services voor automobilisten, is voortaan aanwezig op de vier belangrijkste platforms voor mobiele apparatuur. Vandaag zijn Windows Phone 7 en BlackBerry toegevoegd aan het aanbod.
http://www.INRIX.com

*** Berlitz Corporation breidt diensten voor 'distance learning' uit dankzij overname van Telelangue
http://www.berlitz.be

*** Supersnelle Samsung Series 7 CHRONOS notebook verhoogt productiviteit onderweg
http://www.flickr.com/photos/samsungbelgium/sets/72157627451321863/
https://twitter.com/samsung_be

*** Samsung Galaxy Tab 7.7 is 's werelds eerste tablet met Super AMOLED Plus-scherm
http://www.flickr.com/photos/samsungbelgium/sets/72157627575620544/

*** Samsung introduceert met ChatON gratis wereldwijde mobiele communicatiedienst
- Gratis content en conversaties delen op vrijwel alle mobiele platformen
- Uitwisselen van tekst, handgeschreven notities, foto's en video's
- Twee versies voor eenvoud óf veelzijdigheid
http://www.flickr.com/photos/samsungbelgium/6105969198/in/set-72157627575618400


*** Samsung introduceert drie bada 2.0 powered Wave smartphones
- De Wave 3 is een luxueuze smartphone voor designliefhebbers met een energieke levensstijl
- Met de Wave M ben je altijd en overal geconnecteerd
- De Wave Y vormt de perfecte introductie tot de wereld van smartphones
http://www.flickr.com/photos/samsungbelgium/sets/72157627451295393/

*** De 11 september van de internetbeveiliging
U merkt het misschien niet persoonlijk, en de meeste kranten zullen er ook meestal niet over berichten, maar er gaan schokgolven door de wereld van de internetbeveiliging, schrijft security-blogger Len Lavens. Hij geeft ook enkele tips om veilig te blijven surfen.
Verschillende gevaren en hackercampagnes bedreigen momenteel het internet, en op één of andere manier hebben die mogelijk een verband met elkaar. Maar ook los van deze campagnes is er een toename aan botnet- en virusactiviteit, wat weinig goeds belooft voor de nabije toekomst.
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110908_129
http://belsec.skynetblogs.be

*** LG BREIDT VERY IMPORTANT PHONE (VIP) SERVICE UIT NAAR DRIE OPTIMUS SMARTPHONES
Consumenten krijgen binnen 24 uur een vervangend toestel aan huis geleverd
http://www.canyouhandlethespeed.be

*** Tijdens de IFA 2011 presenteert LG Electronics (LG) haar visie op een slimme levensstijl met de Europese lancering van haar smart huishoudapparaten die nu ten volle benut kunnen worden dankzij de internet-'connectiviteit'
http://www.lgnewsroom.nl/foto/huishoudelijke-producten

*** Domein de Merode serveert een fantastische brok groen in het grensgebied van de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg.
Die natuur ontdek je bij voorkeur te voet, met behulp van het zopas voltooide wandelnetwerk.
De gloednieuwe wandelkaart presenteert ruim 500 kilometer prinsheerlijk platteland.
Toerisme Provincie Antwerpen vzw (TPA)
http://www.tpa.be


muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetMAIDO PROJECT - EXIT THROUGH YOU

[lounge] Overgiet een song van Peter Gabriel met een exotisch Indisch sausje, en dit is het resultaat. Deze band brengt een erg interessante combinatie van wereldmuziek, rock en lounge. Op de eigen site van Maido Project kan je de songs aankopen, bij MySpace kan je ze gratis in streaming beluisteren.
http://www.myspace.com/maidoproject
http://maidoproject.free.fr/


KESAKOO - BEHIND YOU
[Electro] Opgewekte electro van een bandje uit Parijs. De klank zit goed ineen, er zit een jazzy kantje aan, maar de opname van de songs die je op MySpace beluisteren kan is naar onze bescheiden mening wat "kaal". Bij MySpace kan je kennis maken met de band, bij jamendo kan je de songs gratis downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/Kesakoo
http://www.myspace.com/kesakooelectra


UNIFORM MOTION - ROLL OVER
[electro] Zachte electro, ingekeerd, daarmee begint deze song. Waarna stemmen harmonieus invallen. En meteen smelt je hart voor deze muziek. Na het beluisteren van deze song hebben wij meteen het album "Life" aangekocht bij eMusic. Maar je kan natuurlijk de songs ook gewoon in streaming beluisteren.
http://www.emusic.com/artist/Uniform-Motion-MP3-Download/12159937.html
http://www.myspace.com/uniformmotion


BLACK WIDOW VOODOO CULT - SASHU DENSHA DOKO NI MO
[electro] muziek die wat meer experimenteel aandoet. Zware bassen ter intro, gevolgd door een batterij drums en wat elektro. Goed opgebouwde songs - geen soundscapes, daarvoor zijn zij te dreigend van ondertoon. Qua opbouw doet het soms ook wat aan jazz denken. Een exotische mix van stijlen en culturen, heel interessant en boeiend!
http://www.myspace.com/blackwidowvoodoocult


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE BLUM

Een science-fiction thriller rond een gezind dat geterroriseerd wordt door een "Blum". En wat dat is, verneem je in dit boeiende hoorspel uit 1969, met o.a. Hans Karsenbarg, Jan Borkus, Huib Orizand.
http://hoorspel.wordpress.com/2011/09/03/de-blum/

Netties werkt samen met:

verkenner bannerAls iemand je verraadt, dan is het zijn fout.
Verraadt hij je twee keer, dan is het jouw fout.
- anoniem gezegde-
oor logo
De nieuwe oogst
TOOLS VOOR DE CURATOR: CURATED.BY
Zoals verleden week reeds aangehaald, wordt het verzamelen van content, het ordenen van informatie en links, steeds belangrijker. Daarvoor werd de term "content curator" bedacht. Er bestaan verschillende tools die daarbij kunnen helpen om links uit Twitter, rss-feeds, bepaalde media te halen. Deze week belichten we enkele van deze tools, aan de hand van een artikel dat we bij Webadvantage vonden. We zijn ons bewust dat dit een "niche" onderwerp is, en dat sommige lezers deze reeks tips niet interessant zullen vinden. Volgende week krijgen zij weer hun gewone meer algemene links.
Om te beginnen is er Curated.by. Deze online tool werkt enkel met Twitter: hij verzamelt tweets en organiseert ze in bundels rond een bepaald onderwerp. Zo'n bundel kan je dan delen met anderen, en anderen kunnen zich op jouw bundel abonneren. De bundels worden gemaakt via een Chrome extensie; na installatie van die extensie zal je naast elke tweet op Twitter.com een button zien "curate".
[Taal: ENG]
http://www.curated.by/


TOOLS VOOR DE CURATOR: STORIFY

Dit is een manier om verhalen te vertellen door middel van sociale media als tweets, gecombineerd met video's en foto's. Je zoekt de verschillende sociale netwerken af en verzamelt de verschillende elementen in je story of verhaal. Je kan de elementen ook in een andere volgorde zetten, en tekst toevoegen om alles in een context te zetten.
[Taal: ENG]
http://storify.com/


TOOLS VOOR DE CURATOR: SCOOP.IT
Bij deze dienst, die momenteel in besloten bèta is (invitatie moet je aanvragen) kan je via een dashboard verschillende stromen beheren: RSS feeds, websites, bepaalde accounts bij de sociale media. Je geeft trefwoorden in, en kan de berichten beperken tot een bepaalde tijdsperiode. Scoop.it zorgt dan voor de rest en bezorgt je een stroom informatie over een bepaald onderwerp.
[Taal: ENG]
http://www.scoop.it/


TOOLS VOOR DE CURATOR: REDUX
Deze content curator is dan weer gespecialiseerd in video's. Je creŽert een eigen kanaal met video's rond een bepaald onderwerp, of je volgt de streams van anderen. Er is ook een "stumble" functie, een Discover button waarbij video's rond een bepaald onderwerp aan jou voorgeschoteld worden, om te ontdekken.
[Taal: ENG]
http://redux.com/


TOOLS VOOR DE CURATOR: EVRI
Een tool om nieuws te ontdekken, niet om zelf een strem te creŽren. De site verzamelt nieuws rond een bepaald onderwerp, om jou zo te helpen het nieuws te selecteren.
[Taal: ENG]
http://www.evri.com/


TOOLS VOOR DE CURATOR: BLEKKO

Een alternatieve zoekmachine, voor wie niet meer tevreden is met Google. De site werkt met "slashtags", die enkel zoeken in de sites die jij wil, zodat spamresultaten uitgesloten worden. Op de site een video die alles uitlegt.
[Taal: ENG]
http://blekko.com/ws/+/press-videos
http://blekko.com/


TOOLS VOOR DE CURATOR: BAGTHEWEB
Bij deze dienst kan je voor elk onderwerp een "bag" (of zak) maken, waarin je content van het web verzamelt, publiceert en deelt met anderen. Je kan ook een netwerk van bags maken, waardoor de bags rond een onderwerp aan elkaar gekoppeld worden, en de informatie over dat onderwerp nog uitgebreider wordt.
[Taal: ENG]
http://bagtheweb.com/


TOOLS VOOR DE CURATOR: BLOGBRIDGE
Opnieuw een dienst om informatie te verzamelen, dit keer om je eigen RSS feeds beter te beheren. Alle info van die feeds en van blogs worden in een mooie organizer gestopt.
[Taal: ENG]
http://www.blogbridge.com/


TOOLS VOOR DE CURATOR: KEEPSTREAM

Deze tool werkt dan weer enkel met Twitter, en wel met jouw tweets, die je kan organiseren in verzamelingen rond een bepaald onderwerp. Een verzameling tweets kan je dan bijvoorbeeld in een blogpost verwerken. Ook handig als archief voor je tweets.
[Taal: ENG]
http://keepstream.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VRT GESCHIEDENIS
Een knappe interactieve lijn die de geschiedenis van de VRT vertelt, vanaf haar ontstaan als NIR. Je kan kiezen per tijdsperiode, waarbij je alle informatie krijgt, of je kan je beperken tot radio, tv of online. Korte fragmenten illustreren de uitzendingen toen. De fragmenten gaan terug, wat radio betreft, tot 1932!
[Taal: NL]
http://www.vrt.be/tijdslijn


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ONDERWIJSKIEZER
Op 1 september gingen de schoolpoorten terug open. Maar welke richting moet je als jongere kiezen? Deze website, een initiatief van de Vrije-CLB)Koepel en de Centra voor Leerlingenbegeleiding van het GO, wil daarbij helpen. Je vindt er info over alle niveaus, onderwijsnormen en -types, met de toelatingsvoorwaarden, vervolgmogelijkheden enz.
[Taal: NL]
http://www.onderwijskiezer.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TOONDERJAAR
In 2012 is het 100 jaar geleden dat Marten Toonder geboren werd, de bedenker van de onnavolgbare Heer Bommel strips en verhalen. Voor die gelegenheid worden heel wat evenementen gepland. Op de speciale website vind je informatie over Marten Toonder, Heer Bommel, en de vele evenementen in Vlaanderen en Nederland.
[Taal: NL]
http://www.toonderjaar.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BEIRUT CONCERT LIVE OP INTERNET
De website ABtv, die bij de concert- en evenementenzaal AB (Ancienne Belgique) hoort, werd in de voorbije maanden grondig vernieuwd. Een site die je zeker en vast in je bookmarks moet zetten, want daar kan je namelijk live, in streaming, de concerten volgen die er gegeven worden. Het eerste concert dat op stapel staat is dat van Beirut, nu woensdag 14 september. Niet te missen!
[Taal: NL/FR/ENG]
http://www.abconcerts.be/nl/over-ab/ab-blogt/p/detail/concert-van-beirut-live-te-volgen-op-abtv
http://www.abconcerts.be/nl/abtv


VRIJDAG MULTIMEDIA: OPEN MONUMENTENDAG
Nu zondag, 11 september, is het Open Monumentendag. Een uitstekende gelegenheid om kennnis te maken met historische, culturele monumenten, die anders nooit toegankelijk zijn voor het grote publiek, of waarvan je nu een blik achter de schermen kan werpen. Op deze site vind je de tips van Archeonet voor de verschillende provincies. Een site die misschien eerder in onze rubriek "hier spreekt men Nederlands" thuis hoort, maar die we wegens het tijdstip toch vandaag brengen. (Met dank aan @janseurinck)
http://www.archeonet.be/?p=21226


VRIJDAG MULTIMEDIA: LUCHTMACHTBAS-X

Wervingfilmpjes mogen ook knap gemaakt zijn. Vooral wanneer zij moeten dienen om een "oubollig" beroep, in het leger gaan, aan te prijzen. Deze site is er met zijn multimedia alvast in geslaagd.
http://www.luchtmachtbase-x.nl/

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Klappen voor Sarah Palin in 'Tea Party Zombies Must Die'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2897580/2011/09/08/Klappen-voor-Sarah-Palin-in-Tea-Party-Zombies-Must-Die.dhtml
- 'EU moet optreden tegen pro-anaprofielen op netwerksites'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2897307/2011/09/08/EU-moet-optreden-tegen-pro-anaprofielen-op-netwerksites.dhtml
- Twitter verraadt bijstandsfraudeurs
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2896542/2011/09/08/Twitter-verraadt-bijstandsfraudeurs.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Heel eenvoudig Ubuntu (Linux) installeren
Wil je naast Windows ook Linux op je computer installeren, maar vind je dit te complex om te doen? Dan is Wubi een handige oplossing. Deze installeert Ubuntu (Linux) alsof het een Windows programma is.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29679
- Redder in de nood
SARDU (Shardana Antivirus Rescue Disk Utility) is gratis software waarmee je een rescue-disk kunt maken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29112elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Draadloos muzieksysteem voor Canton
Met het nieuwe your_World assortiment zorgde Canton voor een verrassing op de IFA. Het is een draadloos muzieksysteem dat je naar believen kan uitbreiden ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6137
- Scherper beeld met Nano-technologie van LG
De LW980S-televisie is dankzij de Nano-technologie het nieuwste paradepaardje van LG. Dankzij een haarscherp beeld moet dit toestel hét 3D-uithangbord ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6126
computerworld logo

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/


digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Bijna geen enkele Belgische commerciŽle website respecteert wetgeving
http://www.digimedia.be/News/nl/9963/bijna-geen-enkele-belgische-commerci-le-website-respecteert-wetgeving.html
- Adobe zet de deur open voor de krantenkiosk van OS 5
http://www.digimedia.be/News/nl/9977/adobe-zet-de-deur-open-voor-de-krantenkiosk-van-os-5.html

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Outlook 2010: Voeg een handtekening toe
http://computertaal.info/2011/09/08/outlook-2010-voeg-een-handtekening-toe/
- Hardware getest: Acer Iconia Tab A500 Tablet
http://computertaal.info/2011/09/08/hardware-getest-acer-iconia-tab-a500-tablet/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Intel staat 'heel erg open' voor partner bij MeeGo-ontwikkeling
http://tweakers.net/nieuws/76658/intel-staat-heel-erg-open-voor-partner-bij-meego-ontwikkeling.html
- UPC toont Horizon-settopbox met ondersteuning meerdere apparaten
http://tweakers.net/nieuws/76657/upc-toont-horizon-settopbox-met-ondersteuning-meerdere-apparaten.html*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Mobistar investeert 36 miljoen in vernieuwing mobiel netwerk
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/09/08/mobistar-investeert-36-miljoen-in-vernieuwing-mobiel-netwerk/article-1195099681626.htm
- Dreiging malware in auto's groeit
In hun rapport 'Caution: malware ahead' waarschuwen McAfee, Wind River en Escrypt voor de groeiende kwetsbaarheid van ...
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/09/08/dreiging-malware-in-auto-s-groeit/article-1195099683977.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Review van de BlackBerry Bold 9900 met touchscreen
http://www.themobilerevolution.be/2011/09/07/review-van-de-blackberry-bold-9900-met-touchscreen/
- ChatON, het einde van Whatsapp?
Met ChatON wordt Samsung de rechtstreekse concurrent van diensten als Whatsapp, Kik messenger, eBuddy XMS enz. ChatON wordt beschikbaar voor alle populaire (mobiele) systemen en voorgeïnstalleerd op elke Samsung smartphone.
http://www.themobilerevolution.be/2011/09/07/chaton-het-einde-van-whatsapp/tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)
DE BESTE ADD-ONS VOOR GMAIL: ACTIVE INBOX
Deze tool maakt van je Gmail inbox een "Get Things Done" (GTD). Na het installeren van deze extensie kan je kiezen bij welke e-mail accounts je de tool gebruiken wil, wat handig is wanneer je verschillende accounts hebt, en enkel bij sommige accounts echt actie ondernemen moet.
De tool berust hoofdzakelijk op labels in je inbox; na installatie wordt er in je inbox een reeks labels aangemaakt: action, waiting, en some day (directe actie, wachten, en ooit). Vootaan akn je de labels aan je mails toekennen. Je kan ook projecten creŽren, en mails aan die projecten toewijzen.
http://thenextweb.com/apps/2010/09/30/activeinbox-turns-your-gmail-into-project-management-nirvana/
http://www.activeinboxhq.com/index.html


DE BESTE ADD-ONS VOOR GMAIL: OBOXER
Inbox zero, dat is een taak die vele internauten regelmatig ondernemen, om alle inkomende mails te behandelen, te klasseren. Vaak is dat een onbegonnen taak. Deze tool probeert te helpen: na de tool toegang gegeven te hebben tot je mail account, verschijnt er een nieuwe toolbar bovenaan de pagina. Telkens je een mail wist of archiveert, krijg je een punt. Na een bepaalde mijlpaal krijg je badges. Het is gewoon een leuke manier om je aan te moedigen om naar een "inbox zero" te streven.
http://0boxer.com/


DE BESTE ADD-ONS VOOR GMAIL: TOUTAPP
Wanneer je vaak dezelfde mail moet schrijven, dan kan je in Gmail gebruik maken van "Cannede responses". Maar de functies daarvan zijn toch beperkt. De gratis add-on voor Firefox en Chrome "ToutApp" is dan beter: je kan een reeks templates aanmaken en gebruiken, en bovendien kan je statistieken bekijken over je email gedrag.
http://thenextweb.com/apps/2011/06/21/toutapp-makes-sending-repetitive-emails-a-lot-less-painful/
http://toutapp.com/


DE BESTE ADD-ONS VOOR GMAIL: RAPPORTIVE
Deze extensie geeft bijkomende informatie over jouw contacten in je adresboekje. Wanneer een e-mail geopend is, wordt er een zijbalk toegevoegd, waarin links te vinden zijn naar het profiel van die persoon in de sociale netwerken, zijn profielfoto, andere informatie die bij dat profiel te lezen is. Plus een lijstje van de recente mails die je van die contact ontvangen hebt.
http://thenextweb.com/apps/2011/07/15/gmail-plugin-rapportive-now-gives-you-insight-into-the-people-youre-emailing/


DE BESTE ADD-ONS VOOR GMAIL: BOOMERANG

Deze tool voorkomt dat belangrijke mails in de spamfilter of tussen de hoop mails verdwijnen. De tool zorgt ervoor dat een mail terug in je inbox verschijnt, wanneer je na een bepaalde periode geen antwoord ontvangen hebt. Je kan ook erg gemakkelijk een email programmeren om later te verzenden. Heb je veel mail, en nu geen tijd om die te behandelen, programmeer die dan om, als een boomerang, na een bepaalde tijd terug in je inbox te laten verschijnen.
http://thenextweb.com/apps/2010/08/12/boomerang-for-gmail-send-and-receive-email-when-its-handy-for-you/
http://www.baydin.com/boomerang4gmail/
shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...DE BESTE TOOLS: 4SHARED

Webdienst - gratis
Bij Chip.de verscheen een reeks met de beste programma's en webdiensten van deze maand. Wij maakten een selectie van de beste tools die je ook in het Engels verkrijgen kan.
Zo 4Shared. Bij deze dienst krijg je tot 10 GB gratis ruimte om bestanden te zetten, die je dan via een speciale link met vrienden kan delen. Er is geen maximum termijn om de bestanden te bewaren.
http://www.4shared.com/
http://www.chip.de/bildergalerie/Die-besten-Gratis-Tools-2011-Galerie_46620148.html


DE BESTE TOOLS: SYSTEM SPEC
Windows - 2,1 MB - freeware
Dit progje is ook "portable", dat wil zeggen dat je het op een USB stick kan zetten en vandaar opstarten. Met het progje kan je bliksemsnel alle relevantie informatie over je software en hardware bekijken.
http://www.alexnolan.net/


DE BESTE TOOLS: SPRINGPAD

Webapp - gratis
Dit is een soort notitieboekje op het web; je kan daarin notities bewaren, links, enz, om ze later te raadplegen, of met vrienden te delen. Je kan ook tasks noteren en van een deadline voorzien. Het geheel kan je een beetje vergelijken met de Notes in Outlook, maar dan als webapp.
http://www.chip.de/webapps/Springpad_51287203.html
http://springpadit.com/support


DE BESTE TOOLS: VDOWNLOADER
Windows all - 12,8 MB - freware
Een gratis download manager om clips en filmpjes te downloaden uit de belangrijkste video portaalsites zoals Daily Motion, Google Video, Yahoo Video, YouTube; Je moet enkel het webadres van de video ingeven in de tool.
http://www.chip.de/downloads/VDownloader_27531931.html
http://vdownloader.es/


DE BESTE TOOLS: LIKE.FM
Webapp - freeware
Deze webdienst houdt in het oog welke muziek je afspeelt in je iTunes, Winamp, MediaMonkey, Windows Media Player, en stelt op basis daarvan een automatische speellijst op. Daarvoor gaat hij kijken bij verschillende online diensten zoals YouTube, Pandora, Rdio enz. Je moet wel registreren en een desktop client installeren.
http://like.fm/


DE BESTE TOOLS: DROPIT

Windows - 2,0 MB - freeware
Deze tool is handig wanneer je vaak dezelfde handeling verricht bij het in/uitpakken van bestanden, zoals een bestand comprimeren en naar een bepaalde plaats bewaren. Wanneer je deze handeling eenmaal vastlegt in DropIt, dan zal de tool voortaan automatisch deze actie uitvoeren wanneer je een bestand erheen sleept
http://dropit.sourceforge.net/.


DE BESTE TOOLS: HAMSTER FREE ZIP ARCHIVER
Windows - 0,4 MB - freeware
Deze tool doet eigenlijk hetzelfde als het betalende WinZip, maar hij is gratis en bevat zelfs geen reclamebanner. Comprimeren en terug uitpakken is zijn specialiteit.
http://ziparchiver.hamstersoft.com/


DE BESTE TOOLS: NEVERNOTE
Windows / Linux - 78,6 MB - freeware
Net zoals zijn bijna-naamgenoot kan je met deze tool nota's maken en je leven organiseren. Je notities kunnen uit tekst bstaan maar ook audio, en door ze van tags met trefwoorden te voorzien kan je snel alle nota's terugvinden.
http://nevernote.sourceforge.net/


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: TUNEWIKI SOCIAL MEDIA PLAYER
Nokia - free
Een revolutionaire muziekervaring. Zie de songteksten in beeld terwijl je naar muziek luistert, clips bekijkt of muziek streamt door middel van SHOUTcast-radio. Zoek in meer dan 2,5 miljoen songteksten en vertaal ze in meer dan veertig talen. Gebruik de kaart om te zien waar je vrienden zijn en vooral waar ze naar luisteren en ontdek zo nieuwe muziek. Deel je ultieme muziekervaringen met je vrienden via Twitter en Facebook. (Bron: Progress Communications)
http://store.ovi.com/content/22436


VRIJDAT ALTERNATIEVE OS: SHUTTER PRO PREMIUM
Nokia - 3,0 euro
Maak fantastische foto's met ShutterPro Premium! Haal geavanceerde mogelijkheden uit je smartphone-camera, zoals HDR (High Dynamic Range) en 3D-foto's. Voeg special effects toe als tilt-shift en LOMO en upload ze meteen op Facebook! Gebruik de 'burst'-stand voor het maken van een serie foto's en 'anti-shake' om wazige foto's te voorkomen. (Bron: Progress Communications)
http://store.ovi.com/content/109884


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
Het laatste woord....

NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.
AFSLUITER VAN DE WEEK
Leer van de fouten van anderen.
Je leeft niet lang genoeg om ze allemaal zelf te maken..
-anoniem gezegde-