netties banner




Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
8/9/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be




INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord




Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 716 van 3/9/2011



Gegroet lezer,

Verleden week hebben tientallen lezers gemeld dat zij een "lege" nieuwsbrief ontvangen hebben. Buiten de intro was er alleen blanco ruimte. Enkele van deze lezers hebben wij persoonlijk kunnen antwoorden, de anderen, wegens tijdsgebrek, niet, waarvoor onze excuses.

Het gebeurde zette ons voor een raadsel. Het gekke is dat bij de lezers, die na ontvangst van de nieuwsbrief op de "reply" button gedrukt hadden om ons het euvel te melden, de mail wel degelijk de nieuwsbrief bevatte, zoals ik bemerkte toen ik hun mail opende en beantwoordde. Meer nog: wanneer ik, eveneens door op "reply" te drukken hùn mail beantwoordde, dan konden zij de nieuwsbrief plots wèl zien.
Het euvel houdt naar mijn mening ergens verband met Internet Explorer; want ook de online versie van de nieuwsbrief, te vinden op http://www.netties.be/archief_edities/20110827_715.htm was "leeg" in Internet Explorer, maar wél leesbaar met Firefox.

Hoe het ook zij, voor de verzending van deze nieuwsbrief nemen wij een sjabloon van een vorige nieuwsbrief waarmee geen problemen waren als voorbeeld, en hopen dat hiermee het euvel opgelost is, en iedereen van zijn leesvoer genieten kan.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!



verkenner banner



Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




VIDEOZONE APP BRENGT VOLLEDIGE VRT VIDEO'S NAAR IPAD (1)
Inhoud is gratis, app te betalen.
Op de website van de verschillende pijlers van de VRT (Deredactie.be, Sporza.be, Cobra.be) kan je al lange tijd video's bekijken met daarin volledige programma's, of fragmenten ervan. Een mooi initiatief, want eigenlijk is dit een soort "uitzending gemist", dat je ook op de kabel vinden kan. Alleen, voor de kabel moet je geld betalen, en via de website is het gratis. Niet alle programma's van tv zijn op de website on demand te bekijken, maar deze actua-programma's behoren toch tot het beste van wat de zenders te bieden hebben.
Nu gaat de VRT nog een stap verder: het heeft aan het bedrijf In The Pocket gevraagd om een app te maken waardoor die video's ook in een meer gebruiksvriendelijkere omgeving, namelijk die van de iPad, te bekijken zouden zijn. Die app is er nu, en heet Videozone, vanaf heden te downloaden in de App Store. Je kan er volledige programma's mee bekijken, maar bovendien ook deze video's tijdelijk op de iPad opslaan, zodat je ze bekijken kan wanneer je geen internettoegang hebt, bijvoorbeeld op de trein.
De app moet je aankopen (kostprijs: 3,99), maar de content die je erop bekijkt is gratis. In een toelichting op de website staat te lezen dat de VRT twee soorten applicaties zal uitbrengen. Enerzijds apps zoals Videozone, die kaderen binnen de opdracht van de openbare omroep om informatie te brengen. Daarbij zal de informatie gratis zijn, maar moet er eenmalig betaald worden voor de app zelf. Anderzijds apps voor commerciële afgeleiden van programma's, zoals Dagelijkse Kost, het erg populaire kookprogramma van Jeroen Meus. Voor zulke "line extension" zal ook voor de inhoud zelf betaald moeten worden.
Het blog Mobile Revolutions testte de app uit; hun conclusies kan je lezen op de 3e link (3)
Bron: radiovisie en VRT.
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00087712
http://www.vrt.be/apps
http://www.themobilerevolution.be/2011/08/22/vrt-videozone-voor-ipad-review/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed%3A+the-mobile-revolution+%28The+Mobile+Revolution%29


VIDEOZONE APP BRENGT VOLLEDIGE VRT VIDEO'S NAAR IPAD (2)
Keuze om app betalend te maken is te begrijpen, maar waarom weer de iPad?
Bij deze aankondiging horen toch wel enkele vragen. Uiteraard is het mooi van VRT om content ook offline beschikbaar te stellen. Maar is deze inspanning niet teveel gericht naar een beperkte elite met uitsluiting van een veel grotere categorie mensen enerzijds? Waarom niet gekozen voor een toegevoegde waarde voor tablet-bezitters in het algemeen, of, bij uitbreiding, naar alle laptopbezitters?
Er zijn immers in totaal maar 240.000 iPads verkocht in heel België, wat betekent dat slechts 4% van de Belgische gezinnen een iPad heeft (zie http://www.digimedia.be/News/nl/9777/de-ipad-niet-het-verhoopte-succes-in-belgi.html). Ook kan de tablet in het algemeen gebruikt worden om een interessant programma zoals een canvas-uitzending achteraf te bekijken of te beluisteren, wanneer men geen internetverbinding heeft, op de trein bijvoorbeeld. Maar ook mensen die geen tablet maar een laptop hebben, reizen met de trein, en zouden graag die bewuste uitzending kunnen bekijken...
Uit de verhalen van tablet-bezitters mag men trouwens opmaken dat de tablet hoofdzakelijk gebruikt wordt als aanvulling op de bestaande media - om tijdens het tv kijken op de gewone tv, wat extra op te zoeken, te tweeten, of een mailtje te schrijven. Voor deze categorie gebruikers heeft het offline beschikbaar stellen van video's niet veel toegevoegd waarde (je gaat geen twee schermen of video's tegelijk bekijken...).
Kritiek genoeg dus, die wij voorlegden aan Stijn Lehaen, hoofd digitale media bij de VRT. Die terstond antwoordde dat binnen de VRT ook heel wat discussies vooraf gingen aan de huidige strategie. Hij verdedigde de genomen beslissingen met vuur: "Algemeen kan ik je zeggen dat we qua open internet helemaal op die lijn staan. In onze nieuwe bho zal je ondermeer lezen dat VRT in eerste instantie op open internet inzet. Ons aanbod zal 'zo optimaal mogelijk' in eerste instantie via open internet beschikbaar zijn, voor zo ver we niet marktverstorend [zijn], de rechten het toelaten en de kosten te dragen zijn. Het is enkel wanneer we qua beleving, functionaliteit met een gesloten app een meerwaarde kunnen bieden dat we een app zullen maken. Voor de Ipad was die afweging positief, niet voor mobiele telefoons bijvoorbeeld, daar is de meerwaarde tgo een mobiele open internet site te beperkt. Waarom dan niet voor andere (Androïd) tablets ? Omdat er te weinig zijn op dit moment. We vinden nl dat we voor gesloten apps die per definitie voor een beperkt publiek toegankelijk zijn [niet] zomaar openbare middelen kunnen inzetten. We vinden het redelijk dat we met de exploitatie van gesloten apps de ontwikkelkosten trachten terug te verdienen, zeker aangezien er een gratis, functioneel beperkter, alternatief is via open web. Voor Androïd kunnen we op dit moment geen sluitende case maken, maar dat verandert mogelijk en dan zullen we ook daar in volgen.
Wat webapps vs gesloten apps betreft, we werken momenteel een aantal cases uit in html5 om de limieten van wat mogelijk is op te zoeken, je gaat daar in de komende tijd nog wel een en ander van zien. Onze ervaring is echter dat html5 veelbelovend is, maar (op dit moment?) toch nog wel beperkt is in zijn mogelijkheden en performantie.
Bovendien is het beschermen van rechten veel minder evident dan in gesloten systemen als ios; een toepassing die lokaal opslaan mogelijk maakt, krijgen we daar op dit moment niet mee verkocht aan onze rechtenhouders. Maar als iemand ons daar het tegendeel bewijst, zien we dat graag! Maar moeten we dan in afwachting de mogelijkheden die we met Ipad intussen wel hebben links laten liggen?"


Wij hadden ook nog enkele bijkomende vragen voor Stijn Lehaene, en ook daar was Stijn zo vriendelijk om die grondig te beantwoorden.
- Netties: Zijn er plannen om de uitzendingen die nu voor de iPad aangeboden worden, ook als HTML webapp voor alle gebruikers te brengen, of tenminste voor Android-tablets, en zo ja, binnen welke termijn?
Stijn: Programma's uit de ipad app zijn nu al toegankelijk via open web (deredactie.be, sporza.be en cobra.be) de videozones zullen zeker in beleving nog verder evolueren, maar webapps bieden op dit moment daar te weinig meerwaarde boven het bestaande.

- Netties: Heb je een idee van de respons van iPad-bezitters? Gegevens over downloads van app en content?
Stijn: De respons is meer dan goed, cijfers kan ik je niet geven.

- Netties: Heeft de VRT er geen bezwaar tegen om aan Apple 30% te betalen van de marktconforme prijs voor commerciële programma's die via de AppStore verkocht moeten worden (terwijl dit bij een app voor Android tablets veel lager, zelfs gratis zou zijn, en de VRT bij webapps geen commissie zou moeten betalen)?
Stijn: De spelregels van Apple bepalen we helaas zelf niet, maar in onze case zijn ze uiteraard wel meegenomen, wat Androïd en webapps betreft, zie hoger.

- Netties: Kan er niet overwogen worden om kanalen te creëren (Terzake, bepaalde duidingprogramma's, ...) die dan als podcast met beperkte houdbaarheid automatisch gedownload kunnen worden?
Stijn: Dat laatste zou kunnen voor materiaal waarbij de rechten volledig in ons bezit zijn, maar dat is in de praktijk zeer zelden het geval.

- Netties: Dat zal wellicht gelden voor een deel van de reportages op tv die jullie bijvoorbeeld in Terzake brengen, en in het buitenland aangekocht zijn. Maar voor eigen reportages gaat dit toch niet op? En zeker niet voor duidingprogramma's op Radio1 (De Ochtend, tussen 6u en 9u, en Vandaag, van 16 tot 19u). Niet iedereen kan die live volgen (wegens onderweg, op kantoor...). De items van De Ochtend kan je nadien via de website terug beluisteren, en de gesprekken staan heel netjes gedocumenteerd op de site. Maar wat als je niet de hele tijd aan je computer gekluisterd kan/wil zijn? Een podcast zou ideaal zijn; uiteraard moet dan wel de muziek tussendoor weggeknipt worden, wegens de rechten. En misschien zou de podcast in verschillende stukken gehakt kunnen worden, net zoals nu de items apart op de website staan. Overweegt VRT om het aanbod aan podcasts uit te breiden? Of spreekt er uit jullie ervaring een onvoldoende interesse voor podcasts?
Stijn: Wat podcasts betreft een beetje van beiden: beperkt succes en vrij duur qua rechten. Als we moeten knippen vraagt dat een productiekost en door besparingen werken we zeker bij radio vandaag echt op de limiet. Dit zou dus moeilijk zijn, zeker gezien het beperkte bereik.
http://www.vrt.be/apps


TELENET MAAKT VIA YELO DIGITALE CONTENT BESCHIKBAAR OP COMPUTER
Helaas: beperkt aanbod, en de meter blijft tikken...
Enkele weken geleden bracht de Vlaamse kabelaanbieder een app uit voor de iPad, waarmee je programma's die je normaal gezien op je tv via de digitale decoder ontvangen kan, nu ook op dat toestel kan downloaden. Weeral de iPad dus, vloekten we toen we dat lazen. Een iOS app is tot nu toe, tot ergernis van velen, uitgebleven.
Nu heeft Telenet aangekondigd dat het Yelo aanbod, "Yelo Live", ook voor de gewone computer beschikbaar wordt. Wat dus wel handig is. Want de meeste gezinnen hebben een tv in de huiskamer, waarop de digitale aansluiting staat. Elders in het huis genieten van die digitale zenders wat tot nu toe onmogelijk: zoonlief op zijn kamer die naar Dexter op Acht wil kijken, Vrouwlief die naar Njam wil kijken op haar laptopje, ...
Dat wordt nu dus wél mogelijk. Tenminste, voor wie zelf een kabelabonnement bij Telenet heeft. Internet afnemen bij Telenet is niet voldoende dus. Bovendien zijn er toch enkele schaduwkanten aan dit aanbod. Om te beginnen kan je niet alle zenders die tot jouw normale digitale pakket behoren, ook op de computer bekijken. Het aanbod is beperkt tot Eén, Canvas, Ketnet, Acht, Eurosport, Disney, Discovery, BCC Entertainment, Njam, MTV/Nick en TMF. Heb je een abonnement op Prime, dan kan je daar ook Prime films à la carte opvragen.
Een tweede addertje: alles wat je bekijkt, telt mee voor je downloadlimiet. Daarbij moet je rekening houden met 1u tv = 1 GB aan data. En hoeveel downloadlimiet je hebt, dat is mogelijk om exact uit te vinden. Want "onbeperkt" is volgens de voorwaarden van Telenet beperkt tot een "redelijk" gebruik, wat tussen de 300 en 700 GB per maand ligt. Complete onzekerheid dus.
En het derde addertje: tv bekijken via yelo.be is "voorlopig" gratis. Wat het in de toekomst gaat kosten is niet geweten.
Toch nog dit: heb je geen abonnement bij Telenet voor internet of kabel-tv, dan kan je toch nog in beperkte mate gebruik maken van het Yelo aanbod, namelijk de interactieve tv-gids en de nieuwsbrief met informatie over programma's.
http://www.zdnet.be/news/130480/live-tv-op-pc-voor-alle-telenet-klanten/
http://www.yelo.be
http://yelo.yelo.be/wat-is-yelo


ADVERTENTIES MEER WAARD BIJ PANDORA DAN GEWONE RADIO
Verdienen, dat moet je doen om te overleven!
Het is altijd af te wachten of een bepaald business idee zal overleven. Toen Google met zijn zoekmachine, vond iedereen die wel knap en handig, maar vroeg men zich tegelijk af hoe Google zijn geld zou verdienen. Bijna een decennium later, nu Google uitgegroeid is tot dé grootmacht op het internet, weten we het: met advertenties. Het hele rijk van Google draait rond advertenties, en dat is "big money".
Maar wat Google lukt, lukt anderen daarom nog niet. Een bedrijf zoals Twitter, dat een ongelooflijk handige dienst brengt die we haast niet meer kunnen missen, heeft nog altijd geen business model. Geld vliegt buiten aan serverkosten en ontwikkeling, maar inkomsten uit advertenties blijven uit. Hoe lang Twitter die zal kunnen volhouden, is een vraag die door velen hardop gesteld wordt.
Een andere nieuwe business die op het internet ontstaan is, blijkt echter wél leefbaar te zijn: de streaming internetradio gebaseerd op jouw voorkeuren. Pandora heeft namelijk zijn resultaten bekend gemaakt, en daaruit blijkt dat adverteerders nu bereid zijn om evenveel, zelfs meer te betalen voor advertenties die bij Pandora geplaatst worden, als bij traditionele radiostations. Pandora zou volgens analisten meer inkomsten uit advertenties verdienen per 1000 uren dan de traditionele radio, met slechts een tiende van de userbase.
Wat nog niet zeggen wil dat Pandora winst oplevert - het bedrijf maakte nog altijd netto een verlies van 1,8 miljoen dollar. Maar de stap is gezet...
http://gigaom.com/2011/08/25/pandora-ads-traditional-radio/
http://www.pandora.com
http://techcrunch.com/2011/08/25/pandora-posts-record-revenue-of-67m-in-first-quarter-as-a-public-company/


SLIDE EN GOOGLE SETS VERDWIJNEN UIT HET ASSORTIMENT
Waarom sommige diensten moeten sneuvelen is een raadsel
Vele waarnemers zeggen dat Google de methode van de spaghetti toepast: gooi een handje tegen de muur, en wat blijft plakken is goed. Tal van diensten worden als experiment opgezet. Sommigen overleven, en groeien uit tot iets wonderlijks, en bij sommige andere diensten wordt na een tijdje de kraan dichtgedraaid. Wat nog niet wil zeggen dat ze voor altijd opgeborgen worden - denk maar aan Google Buzz. Dat kende bij Geeks wel een bepaald succes, maar werd toch stopgezet. Om later, in een gewijzigde vorm die veel meer aan het grote publiek aangepast was terug te verschijnen als Google+.
Nu sneuvelen er weer een paar diensten. Om te beginnen Google Sets. Dat deed maar één ding, maar deed het supergoed: het kon automatisch lijstjes opmaken op basis van enkele voorbeelden. Gaf je bijvoorbeeld Honda en Toyota in, dan gaf Google Sets een hele lijst met automerken. Op basis van Google Sets werd later een andere dienst gelanceerd, Google Squared, die eveneens lijstjes aanmaakte maar bijkomende informatie gaf. Zo krijg je, wanneer je "dogs" invult bij Google Squared, eenlijst van hondenrassen, afbeeldingen, beschrijvingen, de grootte, enz. Ook Google Squared verdwijnt als zelfstandige tool. Maar zowel Squared als Sets zullen verder doorleven in Google Search. (1)
Een andere poot die Google stopzet, is Slide. Nu, persoonlijk hadden wij weinig ervaring met Slide, maar het blijkt een populaire uitgever van spelletjes te zijn, die iets meer dan een jaar geleden gekocht werd door Google. Slide is o.a. verantwoordelijk voor het erg populaire SuperPoke Pets. De uitgever bleef na zijn overname autonoom verder werken, buiten de Google domeinen om. Nu echter heeft Google aangekondigd dat Slide opgedoekt wordt. Is het om die onder te brengen in het sociale netwerk Google+? Google wil daar immers ook een spelletjesrubriek in creëren...(2)
Google geeft en Google neemt...
http://googlesystem.blogspot.com/2011/08/google-sets-will-be-shut-down.html
http://www.webpronews.com/google-slide-2011-08




APPLE ZET VERHUUR FEUILLETONS STOP
Alternatief tv-kijken wordt stukje moeilijker
Er wordt door veel mensen nagedacht over een manier om de kabel door te knippen. Digitaal tv kijken is duur. Je betaalt voor 50 zenders of meer, terwijl je eigenlijk maar een stuk of 6-8 zenders regelmatig bekijkt. Bij sommige zenders zijn het vooral de feuilletons die je volgen wil. Een webdienst die zich specialiseert in het brengen (verkoop of verhuur) van deze feuilletons, zou het al veel gemakkelijker maken om de kabel door te knippen.
In de VS werd de laatste tijd druk geëxperimenteerd met alternatieven voor de tv. Netflix bijvoorbeeld. Dat is een dienst die dvd's per post verstuurt naar de gebruiker (een beetje te vergelijken met onze DVDPOst in België) maar ook films streamt naar de kijker, on demand. (1)
Apple probeerde het ook. Via iTunes en Apple TV kon je tv-shows huren aan 99 cent per aflevering. "Kon" is hier het juiste woord, want deze dienst wordt nu stopgezet. Apple is er immers enkel in geslaagd om twee grote zenders achter dat initiatief te krijgen, namelijk Fox Television, en ABC van Disney. De andere zenders waren niet te overtuigen om mee op de kar te springen.
De reden waarom zij deze extra inkomsten laten verloren gaan? Kwatongen beweren dat het simpel en alleen is omdat verschillende zenders ook eigenaar zijn van kabelnetwerken. En dat zij dus willen voorkomen dat de gebruiker de kabel gaat doorknippen, door allerlei initiatieven om op een andere manier tv-content te brengen, in de kiem willen smoren.
Apple stopt dus met zijn 99 cent aanbod. En Netflix krijgt felle tegenkanting te verduren van de zenders: het krijgt steeds minder content toegeschoven, en moet er steeds duurder voor betalen. Waardoor het voor de gebruiker minder interessant wordt om via Netflix te werken, nu er minder keuze is, waarvoor je dan nog eens meer moet betalen...
Lees hierover meer bij CNet.
http://en.wikipedia.org/wiki/Netflix
http://news.cnet.com/8301-31001_3-20098058-261/apple-kills-tv-rentals-subscription-offer-not-coming/


NIEUWE INTERFACE VOOR BESTANDSSYSTEEM WINDOWS8
Ook daar ribbon/lint met tabs. Handig voor de ene, gehaat door de ander.

Hoe het me jou zit, weten we niet, maar hier op de redactie wordt de "ribbon" interface die Microsoft in de laatste versies van zijn kantoorpakket Office doorgevoerd heeft, wel handig. Alle bij elkaar horende functies zijn namelijk bijeengebracht op tabblaadjes, waar ze vroeger verborgen zaten onder eindeloos uitklappende menu's.
In het begin was dat voor velen wat aanpassen; het aanduiden van het printbereik bijvoorbeeld zat niet meer onder de optie "Bestand", maar onder "layout". En omdat de meeste mensen nu eenmaal niet van verandering houden, rees tegen deze ribbon heel wat verzet. Anderen vonden hem, net als wij, wel handig en logische.
Wel, voor die laatste categorie gebruikers is er nu goed nieuws: bij Windows 8 zal deze ribbon ook doorgevoerd worden bij de Verkenner, de tool waarmee je je bestanden op je harde schijf beheert. Bij TheNextWeb en het MSDN blog vind je enkele schermafdrukken die hiervan een illustratie zijn (1)(2).
Uiteraard zullen de tegenstanders van de ribbon ongelukkig zijn. BetaNews bijvoorbeeld heeft het plan al meteen afgeschoten (3).
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/08/29/improvements-in-windows-explorer.aspx
http://thenextweb.com/microsoft/2011/08/29/microsoft-reveals-revamped-explorer-in-windows-8/
http://betanews.com/2011/08/29/microsoft-killed-my-windows-8-enthusiasm/


SURPRISE: GOOGLE WIL JOUW ONLINE IDENTITEIT
Of had je nu echt gedacht dat Google+ een sociaal netwerk is zonder winstgevende bijbedoelingen?
Het feit dat je bij Google+ je echte naam moet gebruiken, en geen pseudoniem, zit velen hoog. Zelfs mensen die een hele online identiteit uitgebouwd hebben onder een "nom de plume" moeten eraan geloven. Op het hele internet hanteren zij die naam, maar bij Google+ moeten zij plots hun echte naam gebruiken.
Meer nog: wanneer Google ontdekt dat je met een pseudoniem werkt, en je Google+ identiteit schrapt, zal dit consequenties hebben voor je andere activiteiten in de Google-pijlers. Je zal nog wel mail kunnen gebruiken bij Gmail, maar je Google-account is geschrapt. Je zal dus ook niet meer commentaar kunnen posten bij artikels op Google diensten zoals Buzz, Picasa web albums, enz. En dat is toch wel een nadeel.
Waarom Google de nadruk legt op die echte identiteit is dit weekend duidelijk geworden: het wil van Google+ een "identity service" maken, een platform waarop het andere producten kan bouwen. Dat anonimiteit op het web soms wel zijn voordelen kan hebben, staat boven twijfel. Denk maar aan landen waar de burgerrechten met de voeten getreden worden, en waar anonimiteit kan helpen om censuur te doorbreken. Dat anonimiteit sommige mensen aanzet tot de laagste daden (vuil spuien, pesterijen, enz.), is eveneens waar.
In een citaat bij Betanews (1) zegt Eric Schmidt van Google dat "het internet een betere plaats zou zijn indien we [Google] zouden weten dat jij een echte persoon bent en geen hond of een onecht persoon. Sommige mensen zijn gewoon slecht, en we zouden ze moeten kunnen identificeren en ze naar beneden ranken". Bij Gigaom lees je: "Als we weten dat het een echte persoon is, dan kunnen we hem aansprakelijk houden, kunnen checken, hem dingen kunnen geven, hem een rekening sturen, kredietkaarten kunnen hebben, enz."
De vraag hierbij is altijd: waarom wil Google alles over ons weten. Het antwoord is, zoals altijd: niet omdat het nieuwsgierig is naar ons, maar om die gegevens te gebruiken voor reclamedoeleinden. Vergeet niet dat Google's core business niet de zoekmachine is, maar het verkopen van advertenties.
Eric Schmidt zegt het zelf: kan je er niet mee leven dat je je echte identiteit moet vrijgeven op Google+, wordt er dan geen lid van.
http://betanews.com/2011/08/29/google-where-everybody-knows-your-name-poll/
http://gigaom.com/2011/08/29/its-official-google-wants-to-own-your-online-identity/


NIEUWE EDITIE VAN DE STANDAARD VOOR IPAD
Kost echter duurder dan papieren krant...
Met het digitale aanbod van kranten is het nog altijd zoeken, een juiste balans vinden tussen betalend en gratis. De problemen zijn gekend: de internaut is moeilijk over te halen om te betalen voor digitaal, want hij is gewoon om zijn nieuws altijd gratis te lezen op het web. Maar voor niets gaat de zon op, en nieuwsmedia, de kranten voorop, komen niet rond met wat zij aan inkomsten halen uit reclame. Het abonnement op de digitale krant moet de kloof overbruggen.
De Standaard is een van de kranten die al een tijdje experimenteert met abonnementsformules. Lange tijd werd gedacht dat het aanbieden van het nieuws via een app voor de iPad redding kon brengen. Tot Apple bekend maakte dat niet alleen 30% van de prijs van de app die via de App Store verkocht zou worden, afgedragen moet worden aan Apple, maar ook 30% op elk abonnement of elk exemplaar dat via de App store verkocht wordt.
Een aankondiging waartegen de Vlaamse kranten zich als één man tegen verzetten, en die ertoe geleid heeft dat de Vlaamse overheid, bij monde van de minister van media Lieten, aangekondigd heeft dat er overleg gepleegd zou worden met Apple. Een overleg dat tot nu toe blijkbaar geen resultaten opgeleverd heeft, getuige de aankondiging die De Standaard vandaag via haar website verspreidde. Er zou namelijk een nieuwe, verbeterde versie uit zijn van de iPad app. Die kan je gratis downloaden bij de krant zelf of via iTunes, dankzij een sponsoringn van ING. Bij de app hoort één gratis digitale krant.
Daarna moet je een abonnement nemen. Via iTunes. Althans voor de iPad versie. Dat kan via een weekabonnement van 4,99 euro, dat automatisch verlengd wordt. Heb je geen abonnement, en wil je een losse editie kopen, dan... kost je dat meer geld dan je voor de papieren krant zou betalen: 1,59 euro voor de krant op weekdagen, en 2,99 euro voor de weekendeditie. Waarom dat zo hoog is? Juist ja: de 30% commissie die De Standaard moet betalen voor het aanbod via iTunes.
Maar gelukkig is er een alternatief: het gewone digitale abonnement. Daarmee krijg je toegang tot alle digitale edities, en De Standaard heeft dus aangepaste edities voor zowel de Android smartphone, de iPhone als de gewone computer. De voorwaarden hiervoor vind je bij De Standaard zelf (1). Hoe het zit met De Standaard voor de iPad lees je op de speciale pagina "De Standaard voor abonnees".
En uiteraard blijft de "gewone" standaard met zijn nieuwsupdate gratis te raadplegen op het web. Vraagt u onze mening of de gebruiker zal protesteren tegen de dure aparte editie? Die kan u krijgen. Dat protest komt er niet. 1,59 euro is snel betaald, vooral wanneer je al een iTunes account hebt, en dat is waarop Apple natuurlijk rekent.
http://www.standaard.be/extra/faq/digitaal_abonnement_abonnees
http://www.standaard.be/extra/digitale-edities/ipad


NIEUWE WOORDJES LEREN: CONTENT CURATOR
Meer dan links verzamelen: een passie
Op het internet kom je steeds vaker de term "content curator" tegen. Wat is dat nu eigenlijk? Bij Wordgrrls.com vonden wij een mooi artikel daarover, een uitstekende gelegenheid om wat meer duidelijkheid te scheppen over deze term.
Met "content curator" wordt iemand bedoeld die links rond een onderwerp verzamelt en herpost (op Twitter, in een blog, op Facebook...), bronnen citeert, en content verzamelt uit feeds Maar hij is meer dan dat: hij gebruikt zijn eigen passie om die content te filteren, hij geeft een betekenis aan de content die hij selecteert. Hij geeft zijn eigen informatie mee, ideeën. Hij kan de mening van zijn lezers vormen, door de artikels die hij kiest, en de artikels die hij juist weglaat.
Als content curator heb jij het met andere woorden in eigen handen of je je publiek kan boeien. Een blogger kan bijvoorbeeld ook een content curator zijn, en zich een publiek opbouwen omdat hij in de plaats van zijn lezers het internet afzoekt naar interessante informatie.
http://wordgrrls.com/2011/08/are-you-a-content-curator/


BOOKRIFF: EEN MARKTPLAATS VOOR CURATORS
Nieuwe dienst wil curators en eigenaars van content gelukkig maken
Zou je graag een eigen boek samenstellen uit hoofdstukken van andere boeken? Het idee is echt niet gek hoor. Denk bijvoorbeeld aan een boek over een bepaald land, waarbij je een hoofdstuk wijdt aan de geschiedenis ervan, dat je bij bestaand boek A haalt. En iets over een auteur uit dat land, dat je bij bestaand boek B haalt, een reisverslag haal je uit boek C, enz. Of denk aan een kookboek met alleen maar magnetronrecepten, gevonden bij verschillende uitgevers. BookRIFF maakt het mogelijk.
Het is een geheel nieuw concept, een soort marktplaats voor content die de uitgevers aanbieden en verkopen aan de prijs die ze zelf bepalen; de gebruiker/curator koopt de content (per hoofdstuk) en mag die naar eigen goeddunken tot een boek combineren, waar hij dan eventueel ook eigen content in stopt. Qua auteursrechten gaan deze "riffs" dan verder dan het gewone citaatrecht.
De curator heeft ook het recht om het zo samengestelde boek te verkopen. Hij wordt een "Riffer". Indien hij wil, kan hij later zelfs updates verkopen aan zijn boek. Het enige wat nog niet uitgemaakt is, of de gebruiker, wanneer hij een Riff koopt, die ook mag delen met andere mensen.
Een interessant concept, dat ons in een tijdperk van mashups en remixes heel plausibel en werkbaar lijkt. Bij O'Reilly lees je een interview met Rochelle Grayson, CEO van BookRiff, waarin het hele concept haarfijn uitgelegd wordt.
http://radar.oreilly.com/2011/08/bookriff-curator-aggregation.html
http://bookriff.com/




FLICKR: JE FOTO'S GEOTAGGEN ZONDER ANGST VOOR JE PRIVACY
Een voorbeeld dat sociale netwerken zouden moeten volgen
Fotodienst Flickr heeft zopas een nieuwe functie aangekondigd: geofences. Dat is een term die al eerder bestond in de wereld van het vrachtvervoer, en waarbij lijnen getrokken worden op landkaarten. Overschrijdt een vrachtwagen een van die lijnen, dan worden er bepaalde acties getriggerd.
Bij Flickr wordt deze term gebruikt om, zowel voor het in het verleden gemaakte foto's, als voor alle foto's die je in de toekomst nog zal maken en uploaden naar Flickr, bepaalde instellingen te gebruiken voor je privacy. Zo kan je bepalen dat foto's die genomen zijn van bij jou thuis niet de exacte ligging van jouw huis gaan verraden, en enkel mensen die jij als jouw vrienden aangeduid hebt, de geotag kunnen bekijken.
De werkwijze is simpel: je gaat naar de speciale pagina met je geofence voorkeuren (1), en maakt virtuele omheiningen ("fence" in het Engels) om gevoelige gebieden (school, werk, ...) af te schermen. Een goed idee van Flickr, dat door andere fotodiensten en ook de sociale netwerken best zouden navolgen.
http://www.flickr.com/account/geo/privacy/
http://blog.flickr.net/2011/08/30/introducing-geofences-on-flickr/
http://www.readwriteweb.com/archives/flickr_nails_photo_privacy_with_new_geofence_featu.php


FIREFOX WERKT AAN VERSIE VOOR TABLET COMPUTERS
Tablet gebruikers krijgen wat meer keuze (maar niet de iPad-bezitter...)
Tot nu toe had de tablet gebruiker niet echt veel keuze als het op browsers aankwam. De iPad gebruiker bijvoorbeeld moet het met de ingebouwde Safari-browser doen, en volgens sommigen is die niet echt denderend (niet mijn woorden, maar die van Molly Wood van Buzz Out Loud).
Daar komt binnenkort verandering in: Firefox werkt aan een versie van haar browser voor tablets. Die is geoptimaliseerd om te werken op Android tablets met daarop de Honeycomb versie. Mozilla had al een versie uitgebracht voor Android op smartphones, maar om het simpel te houden werden verschillende onderdelen daaruit geschrapt. Die werden bij deze versie voor de tablet terug toegevoegd.
In een blogposting op het eigen blog heeft Mozilla een preview gegeven van hoe de gebruiksinterface eruit zal zien. Het uiterlijk zal meteen vertrouwd aandoen. Je hebt de thema's, en de duidelijk herkenbare "back" (terug) knop, de vorm van de tabblaadjes. Er is de "awesomebar" met het menu met verticale tabblaadjes voor snelle toegang tot bookmarks, geschiedenis, je gesynchroniseerde desktop. De tabs zelf zullen, wanneer je het tablet in landschap modus vasthoudt, als thumbnails verschijnen in een vertikale balk links van het scherm. zo kan je doorheen de tabs bladeren met je linker duim, en doorheen de inhoud van de pagina zelf met je rechterduim. In portretmode staan de tabs gewoon bovenaan het scherm.
Toch nog even dit. Volgens ReadWriteWeb zal de iPad bezitter niet mogen juichen. Want Apple laat geen browsers toe op haar iOS besturingssysteem die niet onder WebKit draaien. En het valt te vrezen dat er geen uitzondering gemaakt zal worden voor deze toch wel indrukwekkende versie van Firefox...
http://www.readwriteweb.com/archives/firefox_browser_for_android_tablets.php
http://ianbarlow.wordpress.com/2011/08/30/firefox-for-tablets/


GMAIL, GOOGLE CALENDAR EN DOCS OPNIEUW OFFLINE TE GEBRUIKEN
Voortaan ondersteuning HTML5, geen Gears meer nodig
Het grote verschil tussen een Google Docs en Microsoft Office, buiten de functies zelf, is het feit dat je Office altijd en overal kan gebruiken, omdat het op je eigen computer staat. Google Docs echter staat in de cloud, net zoals alle andere tools van Google; de hele filosofie van Google is immers gebaseerd op het idee dat alles in de toekomst in de cloud zal staan, zowel je documenten als je programma's, en je computer maar een dom doosje wordt. Daarom is het Chrome OS dan ook gebaseerd.
De cloud is echter een ideale wereld; en we weten dat idealen wel mooi zijn, maar niet altijd stroken met de werkelijkheid. De cloud vereist immers permanente toegang tot het internet, en dat heb je niet altijd. En dan hebben we het niet eens over snelheid en kostprijs van het dataverkeer.
Google beseft dat ook, en is zich ervan bewust dat, wil het haar tools zoals Gmail, Calendar en Docs, de wereld laten veroveren, er een mogelijkheid voorzien moet worden om die tools ook offline te gebruiken. Daarom heeft het nu nieuwe versies uitgebracht van haar tools, met offline mogelijkheden. Het spijtige eraan is dat deze apps enkel werken in de Chrome browser.
Voor Gmail moet je bijvoorbeeld een speciale app installeren (1), die een beetje een afgeslankte versie is van de volledige Gmail. Je kan emails archiveren, van een label voorzien, nieuwe boodschappen schrijven, en de boodschappen die je ontvangen hebt lezen. Of je online of offline bent, zal je kunnen herkennen aan de kleur van de bekende M: Rood is online, grijs is offline. De interface is het best geschikt voor tablets. In de volgende dagen zullen gelijkaardige apps uitgerold worden voor Calendar en Docs, zo lees je in de aankondiging op het Google blog (2). Lifehacker heeft een bespreking van de nieuwe versies. (3)
https://chrome.google.com/webstore/detail/ejidjjhkpiempkbhmpbfngldlkglhimk
http://googlesystem.blogspot.com/2011/08/offline-gmail-google-calendar-and.html
http://lifehacker.com/5836190


DE +1 BUTTON VOOR HET HELE WEB
Maar alleen als extensie voor de Chrome browser
De Like-button van Facebook zie je erg vaak op het net. Maar niet overal. De eigenaar van de website moet hem eerst installeren, wil je erop kunnen klikken. Er zit trouwens een addertje onder het gras bij de Lke-button, die eigenlijk pas duidelijk aan het licht kwam in de nasleep van het verbod dat de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein uitgevaardigd had op die button. Het is namelijk zo dat die button jouw bezoek aan de site waarop hij staat, doorgeeft aan Facebook, of je nu klikt op de button of niet. Ben je bang voor je privacy, en wil je niet dat de Like button deze gegevens doorgeeft, dan log je best uit je Facebook-account uit, vooraleer je aan het surfen slaat.
Google heeft een betere methode gevonden om haar eigen versie van de Like-button op het hele internet te krijgen: via de eigen Chrome-browser. Een nieuwe extensie voor Chrome (1) zet namelijk een +1 button, het Google-equivalent van "like" (of "vind ik leuk" in het Nederlands) op elke pagina die je met je Chrome browser bezoekt.
Met deze +1 button kan je een "+1" geven aan een webpagina. Daarmee vertel je niet alleen aan Google dat de pagina interessant is. Neen, de button gaat veel verder: je kan content delen met je cirkels op de Google+ account. Je kan al je "+1" pagina's beheren vanuit je Google profiel, op een nieuw tabblaadje. Dat kan je dan publiek maken, zodat de hele wereld kan zien wat jij een +1 gegeven hebt, of privé. En dat maakt de button erg interessant, veel interessanter dan de Like-button.
Bij Webpronews en TechnCrunch lees je wat meer over de button (2)(3).
https://chrome.google.com/webstore/detail/jgoepmocgafhnchmokaimcmlojpnlkhp
http://www.webpronews.com/chrome-plus-one-2011-09
http://techcrunch.com/2011/08/31/google-plus-one-chrome-extension/













Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be






hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


HTC FLYER: EERSTE INDRUKKEN EN SPECIFICATIES
Een tablet, je moet het kunnen gebruiken. Die gedachte heeft mij persoonlijk e er lang van weerhouden om eens een tablet uit te proberen, omdat ik me er niet de geschikte persoon voor achtte. Maar als redactie kan je het niet maken om een standpunt in te nemen over bepaalde technologie of een categorie toestellen, zonder het uit te testen en dus hebben we dan toch, toen ons een HTC flyer tablet aangeboden werd, de kans met beide handen aangenomen, en het toestel enkele weken uitgetest.
Een eerste indruk: de grootte van het toestel verraste. Het blijkt groter dan we ons voorgesteld hadden. Maar toch is het erg handzaam. Het past perfect in de palm van je hand wanneer je het in landschap modus neemt, en tenzij je hele kleine handen hebt met korte vingers, kan je het toestel in portretmodus in tussen duim en de rest van je hand houden. Het gewicht verraste ook, maar dan in negatieve zin, want het weegt zwaarder dan je van zo'n elegant toestel zou verwachten.
Bovenaan is er een aan/uit toets, die het toestel ook uit zijn sluimerstand wekt. Het is trouwens (buiten de volumeregelaar opzij rechts) de enige hardwareknop aan het hele toestel, want de andere "vaste" knoppen in de zwarte rand van het scherm (home, menu, terug, en pen opties) zijn aanraakknoppen. Boven deze rij een tweede rij knoppen, "in" het scherm, die kunnen wisselen naargelang het programma waarin je bent. Het toestel ontgrendelen doe je door aan een virtuele ring te "trekken" - wat ons meteen deed denken aan de patentenstrijd die de laatste weken in volle hevigheid losgebarsten is, want ook de manier om een vergrendeld scherm te ontsluiten is aanleiding tot discussies over patenten.
Om even de taal van de cijfers te spreken: De afmetingen zijn 19,5 x 12 cm, bij een dikte van 13,2 mm en een gewicht van 420 gram. Ter vergelijking: een iPad (vanaf 479 tot 699 euro) is 24,1 cm x 18,5 cm, bij een dikte van 8,8 mm; gewicht: 601 gram. En een Samsung Galaxy Tab (van 479 tot 599 euro) is 19 x 12 cm, bij een dikte van 11 mm, en een gewicht van 380 gram. De HTC flyer is verkrijgbaar in 2 versies: een 16 GB versie met enkel WiFi aan 449 euro, en een 32 GB versie met WiFi én 3G aan 579 euro.
Een manual voor de flyer vind je op het tweede adres.
http://www.htc.com/www/tablets/htc-flyer/#specs
http://dl4.htc.com/web_materials/Manual/HTC_Flyer3G/110628_HTC_Flyer_UG_V7_Dutch.pdf


HTC FLYER: ENKELE OPVALLENDE MOGELIJKHEDEN
De HTC Flyer draait onder Android (tijdens onze proefperiode was er een update naar versie 2.23.405.3 die zonder problemen verliep), en dus heb je ontelbare mogelijkheden om je tablet uit te rusten met allerhande apps, en zo de ideale werk- en speelomgeving te maken.
Je kan maar liefst 8 verschillende homeschermen maken, met daarop de verschillende apps en widgets. Je kan ook veelgebruikte tools en widgets naar de "launchbar" verslepen, ter vervanging wat standaard aanwezig is (apps, notes, reader, watch, personaliseren). Je kan ook live wallpapers maken, waarbij je uit heel veel opties kan kiezen: een diashow van al je foto's, het weer, een geluidsgolf die de muziek weergeeft die je nu speelt, een stratenplan (maar denk aan je batterij!), enz.
Wat de HTC zo bijzonder leuk maakt, is de "snapbooth" functie. Die maakt gebruik van de cameralens vooraan, zodat je een zelfportret kan maken. Eén foto, maar ook vier foto's achter elkaar, waarbij je gekke bekken kan trekken. De vier foto's worden dan in één geheel gecombineerd. De camera telt af (4-3-2-1) tot het moment waarop de foto genomen wordt. Aan die foto's kan je dan effecten toevoegen - vintage, bulge (je hoofd puilt uit!), contrast, sepia, enz. En uiteraard kan je de foto ook meteen delen via de sociale netwerken.










Kom je een van je helden tegen? Neem dan een foto van jullie beiden, en laat die zelfs tekenen via de speciale pen die bij het toestel hoort. Over die pen later meer, want zij heeft zoveel mogelijkheden, dat ze een apart hoofdstuk verdient.

Nog iets speciaal: sommige apps zijn toegankelijk, zelfs al is het scherm vergrendeld (herkenbaar aan de ring onderaan het scherm). Zo kan je de browser, die supervriendelijk is, opstarten door het internet-coontje naar de ring te slepen. Het werken met tabblaadjes is simpel: tik op het plusteken lom een nieuwe pagina te openen, en klik op het icoon bovenaan rechts om te bladeren doorheen de openstaande tabbladeren. Selecteer een pagina door die naar het symbool te slepen. De browser ondersteunt HTML5 én Flash - wat van sommige 'fruitige' merken niet gezegd kan worden. Bookmarks worden niet als tekstlink bewaard, maar met een thumbnail.
Kom je in een tekst een woord tegen dat je niet kent, of wil vertalen? Klik het woord aan, waarna een contextmenu verschijnt, waaruit je "quick lookup" kiest. In het nieuwe Quick Lookup venster kan je kiezen uit Google, Wikipedia, YouTube, vertaling; er is nog wel een vijfde button, die verwijst naar Google Dictionary, maar... die is niet langer beschikbaar.
Uiteraard is een van de pluspunten van deze tablet de bekende HTC sync, waarmee je gemakkelijk mail, adresboekje, agenda kan synchroniseren met Outlook.
Op de website van HTC staat alles heel duidelijk uitgelegd met filmpjes.
http://www.htc.com/www/help/htc-flyer/
http://www.youtube.com/watch?v=h75qzdidDew


HTC FLYER: DE PEN
Bij het toestel hoort ook een pen - de HTC Flyer Scribe Digital Pen ST-D500 (prijs apart: 36 euro). En dat is een handig hulpmiddel! De pen is gemaakt uit een soort aluminium, licht in de hand, en wordt aangedreven door een AAA batterij. De pen heeft twee knoppen: de knop bovenaan verandert de pen in een gom, om tekst of tekeningen die je gemaakt hebt met de pen te wissen, met de onderste knop schrijf je.
Gek genoeg kan je de stylus niet gebruiken om te navigeren, om dingen aan te klikken. Dat moet je nog altijd met je vinger doen, en dat vergt wel wat aanpassing in je hersenen, want intuïtief wil je dingen op het scherm ook aantikken met de pen, maar dat werkt niet. Wat de pen wel doet: zodra je het scherm aanraakt, zal er een soort screenshot genomen worden. Daarop kan je dan gaan schrijven met de pen, notities maken.
Onderaan het scherm is rechts een speciale button voor de pen. Tik daarop met de pen; je krijgt twee opties: om notities te maken, die je al dan niet koppelt aan een Evernote account, of om te starten met een schermafdruk. Kies je voor het tweede, dan kan je, door nog eens op dit pen-symbool te klikken, de dikte van de "inkt" bepalen en de kleur. Hier heb je ook toegang tot een menu (delete, notitie annuleren, enz). Voor het maken van notities is de "stylo" optie wel handig; voor het markeren van tekst kies je de highlight-pen. Het schrijven van tekst op het notitieblok is eigenlijk wel erg accuraat en intuïtief. GSM Arena geeft een mooie demo van het gebruik van de stylus (1)
De bewerkte screenshot (van een webpagina bijvoorbeeld, maar ook van een foto) kan je opslaan of ook rechtstreeks delen via mail, sociale netwerken. Handig als je bijvoorbeeld iets gek tegenkomt, er een foto van maakt, een cirkel trekt rond iets, commentaar schrijft, en dan deelt. Of wanneer je een foto van je idool laat signeren, dat kan ook.

De notities die je kan maken (en al dan niet koppelt aan je Evernote account) zijn ook handig. Je kan een foto maken, die meteen in de notitie verschijnt, waarop je dan ook nog eens dingen kan schrijven. Dit is eigenlijk een échte notaboek om notities te nemen. Je kan immers, wanneer je een vergadering bijwoont, meteen ook de audio opnemen, en met de hand aantekeningen maken (schrijven of intikken via het klavier). Het scherm is daarbij zo afgesteld, dat het niet reageert wanneer je tijdens het schrijven de handpalm op het scherm laat rusten, en je dus ook niet ongewild andere functies activeert. Superhandig is dat audio en geschreven/getypte tekst op elkaar afgestemd worden. Bij het terug beluisteren van de audio kan je via de schuiver naar een bepaalde passage gaan. De tekst van je notitie (geschreven of ingetikt) zal meteen verspringen naar het gedeelte dat jij op dat tijdstip schreef. Nog meer: de notities worden in de Flyer gelinkt aan afspraken in je agenda! Indrukwekkend, wanneer je de demo van HTC zelf bekijkt (2)
Maar je kan de pen ook gebruiken om passages in e-boeken te markeren, aantekeningen te maken in boeken, enz. Zelfs om het e-boek te laten signeren door de auteur! In de PDF viewer kan je ook tekst markeren, en dit "bewerkte" bestand terug opslaan. Een super handige toepassing is bijvoorbeeld dat je een PDF document kan ontvangen, openen op de hTC, en met de pen van je handtekening kan voorzien, om het dan terug te zenden.
Een aparte pen kan je kopen bij PDA Shop. (3)
Tot slot nog even vermelden dat je alles wat je op de HTC Flyer doet, ook de gemaakte notities, kan uitprinten via WiFi naar je printer. Die werd tijdens onze test heel gemakkelijk herkend via het WiFi netwerk. Super!
http://www.youtube.com/watch?v=t_m9-GlaYfI
http://www.youtube.com/watch?v=n4Vgpi_6pMI
http://www.pdashop.be/product/129689/123668/4725/htc-flyer-scribe-digital-pen-st-d500.html


HTC FLYER: WAT HIJ VOOR MIJ KAN BETEKENEN
Zoals in de intro gezegd, ben ik geen tablet mens. Ik leef van tekst, en tik al mijn teksten blind in, wat een fysiek klavier vereist. Notulen van een vergadering zal ik blijven maken op mijn laptop. Maar dat wil niet zeggen dat deze HTC Flyer niets te bieden heeft. Ik kan me bijvoorbeeld best voorstellen dat dit toestel handig is voor omstandigheden waar je geen laptop kan openklappen. Vooral de functie waarbij je audio kan opnemen tijdens een vergadering, die dan gelinkt wordt aan de tekst die je intikt of schrijft, lijkt me superhandig.
De tablet kan ook handig zijn om te werken op de trein bijvoorbeeld. Het toestel heeft de exacte vormfactor om hem in één hand te houden, en met de andere hand te tikken. Filmpjes kijken is natuurlijk ook mogelijk tijdens het treinreizen.
Boeken lezen op dit toestel is ook een makkie, en erg aangenaam. Zoals gezegd kan je notities maken, met of zonder pen, die dan als een labeltje verschijnen op de bewuste pagina, met daarop de datum waarop je de notitie maakte.
Ik had ook gehoopt om stripboeken te kunnen lezen op deze tablet, want toen @Dirtyjos het had over de strips die hij op zijn tablet (een iPad) bekeek, was ik wel wat jaloers. Maar dat viel tegen met de HTC Flyer. Het formaat van het scherm is te klein, ik vermoed dat de iPad beter geschikt is daarvoor. Op de HTC moet je teveel scrollen en verslepen, om de pagina (.jpg's) volledig te kunnen zien.
Maar wat natuurlijk handig is aan een tablet, niet alleen deze, is de mogelijkheid om content in elke kamer van je huis te bekijken. Recepten oproepen in de keuken, een handleiding om iets ineen te knutselen in het atelier, en... stoute boekjes in de slaapkamer.
Zou een tablet in het algemeen een smartphone kunnen vervangen? Voor mij niet. Te groot, te onhandig om in je handtas te stoppen. Waar mannen zo'n tablet laten, daar stel ik mij vragen bij. Zou een tablet een desktop of laptop kunnen vervangen? Ook daarvoor is, voor mij althans, het antwoord negatief. Mijn laptop dient om echt te werken, en zonder klavier kan ik dat heus niet. Maar anderen zullen hiermee misschien minder problemen hebben.
Wat voor nut heeft een tablet dan? Tja, het is een ander soort toestel. Als ik een commuter was die niet elke dag teksten moest tikken op de trein, dan zou ik zeker en vast met zo'n toestel mijn boeken lezen, (video)podcasts beluisteren/bekijken, en afleveringen van mijn favoriete feuilleton bekijken. De krant lezen natuurlijk ook, en wat leuke blogs bezoeken. Een to-do lijstje maken, dingen opschrijven die ik niet vergeten mag.
Tot slot nog dit: de HTC Flyer wordt geleverd met koptelefoon, 2 extra mousse overtrekjes voor op de oortjes en een clips om de draad aan je lapel te bevestigen. Er is een aparte batterijlader, alhoewel wij de voorkeur geven aan laders die een dubbele functie hebben: aan de ene kant een firewire stekker, aan de andere kant USB aansluiting. De USB aansluiting kan je dan in de meegeleverde stekker stoppen om wanneer je de tablet via het stroomnet wil opladen, of in je computer, om de tablet zo op te laden, of bestanden via de kabel te synchroniseren of data over te zetten. Het bespaart weer een draadje, niet?
Heel attent is de witte lederen hoes die meegeleverd wordt, om je toestel te beschermen. En dan is er natuurlijk die magische pen, die ons zo bekoren kon...
Wat prijs betreft, is het ons niet echt duidelijk of de prijs die je bij Coolblue vindt met inbegrip van de pen is, maar wij veronderstellen van wel; de doos die wij ontvingen met ons tekstexemplaar had immers een uitsparing voor de pen.
http://www.pdashop.be/product/129689/123668/4725/htc-flyer-scribe-digital-pen-st-d500.html
http://www.htc.com/www/tablets/htc-flyer/#specs


DE SONY TABLETS: VOOR IEDERS MEUG
Een ding kan je zeggen: zij zijn echt wel origineel.
Vaak wordt tablet-fabrikanten verweten dat zij allemaal de iPad willen naäpen, en dat dit hun grootste fout is. Hun producten zijn dan flauwe aftreksels, die de gebruiker niet kunnen behagen die "the real thing" willen, een "echte" iPad.
Dat zal je zeker niet kunnen zeggen van de tablets die Sony deze week aankondigde. Het gaat om twee originele modellen. Enerzijds is er de Tablet S, die in Australië verkrijgbaar zal zijn in 16GB en 32 GB versies, aan resp. 579 en 689$ (voor ons land hebben wij geen informatie over prijzen of beschikbaarheid). Goedkoop kan je dat niet noemen, en waarnemers vrezen dat deze hoge prijs wel eens het succes van de Tablet S in de weg zou kunnen staan. Stijlvol en origineel is hij wel te noemen. Deze tablet is spievormig, zodat hij niet volkomen plat ligt wanneer je hem neerlegt - ergonomischer dus. Een tweede model, de Tablet P, is dan weer een toestel met scharnieren, als bij een boek, waarbij je twee schermen hebt. Je kan het bovenste deel bijvoorbeeld gebruiken als scherm, en het onderste als klavier. In portretmodus kan je het dan weer gebruiken als een écht boek, met een linker- en rechterhelft. Afbeeldingen van het toestel vind je bij The Age (1)
Beide toestellen draaien op Android. Wat hen zo extra aantrekkelijk maakt, is dat zij passen in het ecosysteem van Sony. Je kan Playstation games spelen op de toestellen, en zij hebben een link met de diensten van Sony om muziek en video te streamen. De Tablet S kan ook gebruikt worden als universele afstandsbediening, en je kan geluid en beeld draadloos overzetten naar DLNA-compatibele tv's, hi-fi systemen en andere toestellen.
Meer info over de toestellen bij The Age. Van één ding kan je alvast zeker zijn: tegen Sony zal Apple geen proces kunnen inspannen omdat de toestellen te hard gelijken op zijn eigen iPad. Wie weet zal Sony wel eens een duchtige concurrent kunnen blijken voor dat wondere toestel...
http://www.theage.com.au/digital-life/tablets/new-sony-tablets-could-be-ipads-first-real-test-20110901-1jnd5.html


hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** TomTom gaat Twitter, Expedia en TripAdvisor diensten aanbieden
~ Automobilist kan verwachte aankomsttijd en bestemming twitteren en live reisrecensies bekijken met nieuwe versies van Expedia, TripAdvisor en Yelp ~
In oktober zal TomTom de Search & Go LIVE diensten introduceren, speciale versies van populaire social media en online reis- en zoekservices. De diensten omvatten Twitter, Expedia, TripAdvisor en Yelp en bieden automobilisten toegang tot online recensies en de beste routes naar bestemmingen. Het is voor het eerst dat navigatiegebruikers gebruik kunnen maken van online reis- en zoekservices en Twitter™
http://www.youtube.com/watch?v=zFOnfiYwCU4

*** Nikon breidt COOLPIX gamma uit met 8 nieuwe toestellen en stelt haar eerste water-, schok- en vorstbestendige camera voor
http://www.nikon.be

*** Mobistar breidt zijn Digital TV-aanbod uit met films op aanvraag
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=19523&language=NL

*** Op woensdag 24 augustus 2011 werd tijdens het tienerfestival T-DAY in Brasschaat het eerste Belgisch Kampioenschap Kunstlaptopslingeren voor Junioren georganiseerd. Zeno van Rooy (15) veroverde met een precieze worp de eerste plaats.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=19517&language=NL

*** Tweedehandsverkoop vindt weg naar Facebook
De verkoop van gebruikte goederen tiert welig dankzij het internet. Met Facebook lijkt tweedehandsverkoop een nieuw leven te krijgen. De Facebookgroep 'Uitverkoop' is een initiatief van zeven Belgische jongedames en biedt iedereen de mogelijkheid om gebruikte kleren te verkopen.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=19503&language=NL

*** Op 10 en 11 september 2011 is er voor gamers maar één place to be en dat is Bobbejaanland. Het plezantste land van de Benelux wordt dan immers omgetoverd tot Gameland, de plaats bij uitstek waar gamers kennis kunnen maken met de nieuwste games en andere technologische snufjes. Ook de kwalificaties voor de World Cyber Games in Zuid-Korea vinden plaats tijdens Gameland.
Tickets vanaf nu beschikbaar via http://www.gameland.be

*** G Data meldt de beschikbaarheid van zijn 2012-generatie consumentenproducten aan. De belangrijkste vernieuwingen zijn de IdleScan, die de pc scant wanneer die niet wordt gebruikt, en BankSafe, een nieuwe technologie die moeilijk traceerbare banking trojans -zoals de momenteel in België zeer actieve Zeus en SpyEye- aan hun gedrag herkent en blokkeert (patent pending).
http://www.gdata.nl/ueber-g-data/pressecenter/pressemeldungen/news-details/article/2304-g-data-lanceert-nieuwe-consume.html

*** Betalen doen we binnenkort met geluidsgolven
http://www.clint.be/saloon/gadgets/betalen-doen-we-binnenkort-met-geluidsgolven

*** Vrouwen en senioren zijn verzot op e-readers en tablets; het hoger gebruikscomfort trekt hen aan.
http://www.pressetext.com/news/20110831031

*** De naam van een @bron vermelden in een Retweet op Twitter? Een verhitte discussie.
http://www.frankwatching.com/archive/2011/08/31/waarom-ik-je-naam-niet-retweet/


muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



STEVANO MOCINI: REBIRTH
[soundscape] Gedeeltelijk elektronisch, gedeeltelijk piano. Een heel mooie soundscape, hypnotiserend door zijn herhalingen. Doet een beetje denken aan Philip Glass. Mooi - en een heel album gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/track/770629
http://www.jamendo.com/en/artist/stefano_mocini


DAVID - DEMAIN JE CHANGE DE VIE




[akoestisch] Een mengeling van folk en Franse chanson, in de beste tradities. Gezellige muziek, om meteen mee te deinen. Ook La Rupture is een knappe song. Van deze artiest tref je twee albums bij Jamendo aan, die gratis gedownload kunnen worden.
http://www.jamendo.com/en/artist/david
http://www.jamendo.com/en/track/785423



PROFESSOR KLIQ - PLASTIC & FLASHING LIGHTS
[Electro] Een mengeling tussen dub en rap. Indrukwekkend, en heel dansbaar. De song komt uit het album "Community Service", vol experimentele dansmuziek. Zet dit album op, en niemand blijft zitten op zijn stoel! Gratis te downloaden voor eigen gebruik, en je kan een licentie nemen om de muziek op fuiven te spelen (Buiten Sabam om!)
http://www.jamendo.com/en/album/49760
http://www.jamendo.com/en/track/398210


FELIXJD: MAKE BELIEVE
[dance] Een mengeling tussen house en disco. Muziek die uitnodigt tot dansen. Op het gratis album "The smile in the heart" staat nog meer dance, soms wat meer house en trance getint.
http://www.jamendo.com/en/album/93863
http://www.jamendo.com/en/track/366748


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE BOER DIE STERFT

Deze week een prachtig hoorspel - geen detective, iets zwaarder, maar echte literatuur (want het hoorspel is gebaseerd op een boek van Karel van de Woestijne) moet ook kunnen. Het gegeven, kort samengevat: Nand, een boer ligt op zijn sterfbed. Hij is alleen, al zo lang, zucht hij. In zijn ijldromen spreken zijn ogen hem tegen, en herinneren hem aan het mooie dat hij zag. Ook zijn andere zintuigen komen hem in zijn dromen bezoeken...
http://hoorspel.wordpress.com/2011/08/30/de-boer-die-sterft/






Netties werkt samen met:

verkenner banner



Doe maar, trouw maar. Krijg je een goede vrouw, dan ben je gelukkig.
Krijg je een slechte vrouw, dan word je filosoof.
-Socrates-




oor logo
De nieuwe oogst




LITERATUUR-MAP
Op zoek naar nieuw leesvoer? Probeer dan deze site eens. Geef de naam in van een auteur, en je krijgt een map met andere auteurs die een beetje verwant zijn. Hoe dichter de namen bij elkaar staan, hoe meer affiniteit ze hebben.
[Taal: ENG]
http://www.literature-map.com/


VI.SUALIZE.US: FAVORIETE AFBEELDINGEN
Deze site wil een sociale bookmarksite zijn, maar dan voor foto's. Gewoon foto's bookmarken, en kijken naar wat anderen als favoriet gemarkeerd hebben. Je kan een foto bookmarken via de speciale extensie voor Firefox, of via een browser button.
[Taal: ENG]
http://vi.sualize.us/


MOBILEREAD WIKI: ALLES OVER E-BOEKEN

Deze wiki is een kennisbank van allerlei informatie over e-boeken en de readers ervoor. Van de verschillende e-book formaten, gratis e-books, tot de speciale hardware waarmee ze je kan lezen. Erg handig ook het hoofdstuk over software om boeken om te zetten naar een ander formaat.
[Taal: ENG]
http://wiki.mobileread.com/wiki/Main_Page


SSH CAN DO THAT?
Een artikel voor de geeks onder onze lezers. Het bevat namelijk tips om productief te werken met servers die zich op een afstand bevinden, namelijk via SSH. Hoe je verschillende verbindingen tegelijkertijd beheert, hoe je bestanden kan kopiëren, hoe je het kan vermijden om paswoorden te moeten intikken, enz.
[Taal: ENG]
http://blogs.perl.org/users/smylers/2011/08/ssh-productivity-tips.html


SIDECLOUDLOAD: EEN STAPJE OVERSLAAN
Bestanden opslaan in de cloud is heel populair geworden. Maar gewoonlijk download je dan eerst iets van ergens op het internet, muziek of zo, naar je computer, om daarna die bestanden naar een cloud-site over te zetten. Met deze webdienst sla je een stap over: je kan bestanden rechtstreeks van een website naar Dropbox of webmail overzetten.
[Taal: ENG]
https://www.sidecloudload.com/
http://www.makeuseof.com/dir/sidecloudload-download-files-from-url


PINGBRIGADE: HOE ACTIEF IS EEN SERVER
Er bestaan verschillende webdiensten en tools waarmee je kan controleren of een site up of down is. Deze tool gaat een stapje verder: je kan een server pingen, en zijn responstijd meten. Die wordt gemeten vanop verschillende plekken ter wereld, en vertoond op een map.
[Taal: ENG]
https://www.pingbrigade.com/
http://www.makeuseof.com/dir/pingbrigade-ping-hostname-online


DZ863: SCHEMA'S TEKENEN

Technisch tekenen is een vak apart, vol speciale symbolen en afspraken. Meestal heb je er ook speciale software voor nodig, die niet meteen goedkoop te noemen is. Bij deze webdienst kan je elektrische schema's tekenen, voor gratis en niks.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/dz863-electrical-circuit-schematics
http://www.dz863.com/


SPRINT.IM: PROJECTEN ONLINE BEHEREN
Er bestaan wel meer webdiensten om samen aan projecten te werken, en aan de verschillende deelnemers taken toe te wijzen. Maar vaak hebben die niet een echt gebruiksvriendelijke interface, en is het werken ermee tergend traag. SprintIm beweert het beter te doen: een simpele maar uitgebreide interface, en snel bovendien.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/sprintim-task-and-project-management-tool
https://sprint.im/


STREAKY: BESTANDEN DELEN MET JE VRIENDEN
Wanneer je normaal gezien grotere bestanden wil delen met je vrienden, via een webdienst, dan moet je eerst elk bestand apart uploaden, elk van de bijhorende url's na het uploaden kopiëren en dan naar je vrienden doorsturen. Deze dienst wil het sneller doen. Je kan hier tot 2 GB uploaden, in één bestand of verschillende bestanden samen. Na invullen van het mailadres van de bestemmeling, het jouwe, geef je ook nog een boodschap mee voor de bestemmeling die de bestanden moet vergezellen. Je bepaalt zelf of de bestanden na het downloaden gewist moeten worden of niet.
http://www.makeuseof.com/dir/streaky-share-multiple-files-online/
http://streaky.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KLEED JE SITE UIT

Neen, niets te maken met striptease hoor! Dit is een door Microsoft gemaakte site, waarmee je kan zien of jouw website wel toegankelijk is voor alle internauten.
[Taal: NL]
http://www.microsoft.com/netherlands/toegankelijk/kleedjesiteuit/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS:HACHIKO
Deze site vertelt het verhaal van de vzw Hachiko, een organisatie die de hulphonden voor gehandicapten opleidt. Je komt er o.a. te weten wat de rol is van een hulphond, een meldhond en een assistentiehond en waarom deze viervoeters zo belangrijk zijn voor hun baasjes.
[Taal: NL]
http://www.hachiko.org/nl/index_nl.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE GORDEL
Volgend weekend is het weer De Gordel. Oorspronkelijk bedoeld als een sportieve manifestatie waarbij je kan wandelen, lopen of fietsen, is het een beetje uitgegroeid als een bevestiging van de Vlaamse aanwezigheid in de rand rond Brussel. Op de site vind je alles over het parcoures en meer.
[Taal: NL]
http://www.de-gordel.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: STREET ART IN BELGIË
Dergelijke blogs met foto's bestaan al wel, maar deze specialiseert zich in België. En er vallen verduiveld interessante foto's te zien. Bovendein kan je de site doorzoeken op naam van de straatartiest. (via @museummedia)
[Taal: ENG]
http://streetartbelgium.com/category/artists/


VRIJDAG MULTIMEDIA: WONDERPUTT

zin om even wat virtuele golf te spelen? Wonderputt is rust
gevend, en vraagt wat behendigheid. En verder vraagt het geen uitleg. Succes! (Bron: Dave
[Taal: ENG]
http://www.kongregate.com/games/dampgnat/wonderputt


VRIJDAG MULTIMEDIA: EARTH FROM ABOVE
Een indrukwekkende reeks foto's gemaakt door Yahh Arthus-Bertrand tijdens een reis van 5 jaar over zes continten. Het gaat om foto's, genomen vanuit de lucht. Zij geven een verbluffend beeld van onze planeet.
[taal: ENG]
http://justpaste.it/3ky





Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



sites logo
Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/







AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Rutte.nl moet eigendom Staat worden
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2882543/2011/09/01/Rutte-nl-moet-eigendom-Staat-worden.dhtml
- Philips, LG en Sharp ontwikkelen samen tv-apps
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2882128/2011/09/01/Philips-LG-en-Sharp-ontwikkelen-samen-tv-apps.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

HTC Jetstream tabletcomputer
HTC heeft in Amerika een nieuwe tabletcomputer op de markt gebracht. De HTC Jetstream draait op het Android 3.1 besturingssysteem.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29667
- Mappen met een drive-letter
Wil je snel en eenvoudig toegang tot de meest belangrijke mappen op je computer. Kijk dan eens naar het gratis programma Chameleon Folder.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28972


elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Kijk draadloos tv in je tuin
Televisie kijken op het terras of in de tuin. Met de Aquos Wireless Lifestyle televisie heeft Sharp binnenkort het antwoord in huis.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6119
- Android op je flatscreen
Een nieuw apparaat van Hama maakt het mogelijk om op je televisie Android-apps af te spelen.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6116




computerworld logo

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/


digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Het partnerschap tussen Apple en Belgacom komt ten einde
http://www.digimedia.be/News/nl/9914/het-partnerschap-tussen-apple-en-belgacom-komt-ten-einde.html
- Afscheid van de moblogs bij Proximus
http://www.digimedia.be/News/nl/9900/afscheid-van-de-moblogs-bij-proximus.html

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Tutorial Outlook 2010: Visitekaartjes herformateren
http://computertaal.info/2011/09/01/tutorial-outlook-2010-visitekaartjes-herformateren/
- Outlook 2010: Roep verzonden mails terug
http://computertaal.info/2011/09/01/outlook-2010-roep-verzonden-mails-terug/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- HTC kondigt Windows Phone met 4,7"-scherm aan
http://tweakers.net/nieuws/76522/htc-kondigt-windows-phone-met-4-komma-7-inch-scherm-aan.html
- IFA: Philips toont nieuwe Cinema 21:9-tv's
http://tweakers.net/nieuws/76525/ifa-philips-toont-nieuwe-cinema-219-tvs.html



*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Weinig tablets in Vlaamse scholen
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/09/01/weinig-tablets-in-vlaamse-scholen/article-1195093486708.htm
- Belgische KMO's bestormen sociale media
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/09/01/belgische-kmo-s-bestormen-sociale-media/article-1195093613678.htm





*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Je iPad als VT4 kookboek
http://www.themobilerevolution.be/2011/09/01/je-ipad-als-vt4-kookboek/
- Nieuw van Samsung: Galaxy Tab 7.7, Galaxy Note, Wave 3
http://www.themobilerevolution.be/2011/09/01/nieuw-van-samsung-galaxy-tab-7-7-galaxy-note-wave-3/



tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



Voor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)




DE BESTE ADD-ONS VOOR GMAIL: FIND BIG MAIL

Bij Gmail heb je heel veel opslagruimte, maar ook die is niet oneindig. Met deze add-on kan je zien wat de mails die het meeste ruimte in beslag nemen, zodat je kan beslissen of je die wil bijhouden of niet. Het is een webdienst.
http://thenextweb.com/apps/2010/10/13/gmail-fail-clean-up-your-inbox-with-find-big-mail/
http://www.findbigmail.com/


DE BESTE ADD-ONS VOOR GMAIL: SCRUBLY
Deze tool kan je helpen wanneer je Gmail contactenlijst een beetje slordig is. Scrubly is compatibel met Gmail en de Google Apps accounts. De tool zal je contactenlijst afscannen om exacte duplicaten te vinden, contact die geen nuttige informatie bevatten, enz. De wijzigingen die Scrubly maakte, kan je nog altijd ongedaan maken vanuit de automatisch aangemaakte backup.
http://www.scrubly.com/
http://thenextweb.com/apps/2011/07/18/13-gmail-plugins-you-should-try-right-now/


DE BESTE ADD-ONS VOOR GMAIL: SEND USING GMAIL
Normaal gezien, wanneer je een link naar een e-mail adres aanklikt in je browser, dan zal je enkel de optie hebben om een mail op te starten naar dat mailadres in Outlook, MacMail, of het programma dat je als standaard mailprogramma ingesteld hebt op je computer. Gmail zit daar niet bij.
Deze extensie voor de Chrome browser lost dit probleem op: na installatie van de extensie zal er, bij het aanklikken van een mailto-link, een venster geopend worden in je Gmail om een mail te beginnen, met het aangeklikte adres reeds ingevuld.
https://chrome.google.com/webstore/detail/ahldefgplekckalfcolhhnljbbgaiboc?hl=en-US#
http://thenextweb.com/apps/2011/07/18/13-gmail-plugins-you-should-try-right-now/


DE BESTE ADD-ONS VOOR GMAIL: TASKFORCE

Deze addon maakt van e-mails taken, jobs om te doen. Een uitstekende tool om productief te werken, omdat je ook met verschillende personen aan de lijst kan werken, en je de lijst met taken kan synchroniseren met Google Tasks en Calendar.
Wanneer je een e-mail omzet in een taak, wordt de subject-lijn van de mail de task, maar je kan dit wijzigen; je kan een termijn toevoegen, en samenwerking mogelijk maken voor de taak, zodat de ander op de hoogte blijft van de vooruitgang die je maakt.
The Next Web heeft een uitvoerig artikel waarin de werking van de tool uitgelegd wordt.
http://thenextweb.com/apps/2011/02/16/in-depth-with-taskforce-for-gmail-inbox-organization-made-easy/
https://www.taskforceapp.com/account


DE BESTE ADD-ONS VOOR GMAIL: SANEBOX
Een dienst die automatisch je overvolle inbox gaat saneren. Op basis van algoritmes worden mails geklasseerd als belangrijk en niet. Wat onbelangrijk geacht wordt, gaat in een archief en krijgt het label @saneLater. Alles wat belangrijk geacht wordt, blijfd in je inbox. Ongetwijfeld zullen er wel af en toe foutjes gebeuren, maar het is wel handig om zoiets automatisch te hebben.
https://www.sanebox.com/
http://thenextweb.com/apps/2011/07/18/13-gmail-plugins-you-should-try-right-now/




shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



DE BESTE WINDOWS7 THEMA'S
Windows 7 - freeware
Een verzameling van de beste thema's voor het Windows 7 OS, bijeengebracht door Microsoft zelf. Bij Chip.de vind je een diashow met daarin de voorbeelden.
http://www.chip.de/downloads/Windows-7-Offizielles-Theme-Pack_38050914.html
http://www.chip.de/bildergalerie/Die-20-besten-Windows-7-Themes-von-Microsoft-Galerie_50980812.html


GYGAN: BESTANDEN DELEN

Windows XP/Vista/7 - 8,6 MB - freeware
Er bestaan wel meer programma's om bestanden te delen via het internet, maar Gygan wil het proces zo eenvoudig mogelijk maken. Zo kan je via een zoekveld de verschillende zoekwoorden ingeven, en met een klik nadien de resultaten downloaden. Ook uploaden is erg gemakkelijk gemaakt.
http://www.gygan.com/
http://www.chip.de/downloads/Gygan_51203997.html


IPHONE EXPLORER: JE IPHONE BEHEREN
Windows all - 2,0 MB - freeware
Waar je bij de meeste smartphones de mogelijkheid hebt om ze als USB-apparaat aan te sluiten, en zo je bestanden te beheren, heb je dat bij de iPhone niet (een mankement waarvan ik me afvraag waarom de iPhone bezitters dat blijven slikken... maar dat terzijde). Deze software biedt je die mogelijkheid wel: je kan de bestanden beheren, en via USB overzetten. Je krijgt een complete controle over de datastructuur van je iPhone, en kan zelfs beltoontjes maken van MP3's!
http://www.iphoneexplorer.net/
http://www.chip.de/downloads/iPhone-Explorer_37787532.html


NETDRIVE: JE SCHIJF IN DE CLOUD
Windows - 8,5 MB - freeware
Met deze software kan je online schijven perfect integreren in je computer, alsof ze gewoon bij je computer behoren. Je kan zo bestanden met klikken en verslepen overzetten van je computer naar de FTP server.
http://www.netdrive.net/


F1 VOOR FIREFOX
Extensie voor Firefox - freeware
Deze gratis Firefox-extensie geeft je de mogelijkheid om snel en gemakkelijk links te delen via Facebook, Twitter of GoogleMail. De tool zet de link meteen om naar een bit.ly adres, en die wordt dan meteen naar Twitter gekopieerd. Wil je de link via Facebook delen, dan wordt meteen een screenshot en een korte beschrijving op je muurtje gepost.
http://www.chip.de/downloads/F1-fuer-Firefox_45644395.html
http://f1.mozillamessaging.com/


MAXA NOTIFIER VOOR SKYPE
Windows - 1,4 MB - freeware
Met deze meldingstool worden status-wijzigingen van je Skype-contacten met een geluidje weergegeven. Voor elk contact kan je een ander geluid instellen. Het gaat om de meldingen Online, Offline, Afwezig, Bezet, Bereikbaar.
http://www.maxa-tools.com/
http://www.chip.de/downloads/MAXA-Notifier-fuer-Skype_47980063.html


KARAOKE5: UIT VOLLE BORST!
WIndows - 79,7 MB - freware
Met deze freeware kan je je Karaoke-songs op je pc beheren. Hij is ook compatibel met tal van bestandsformaten.
http://www.chip.de/downloads/Karaoke-5_45166648.html
http://www.karaoke5.com/


PERSONAL BACKUP
Windows all - 7,9 MB - freeware
Een gratis progje om een backup te maken. En ja, in Windows zit er al wel een backup tool, maar met dit progje kan je die backup fijner aanpassen aan je persoonlijke behoeften.
http://personal-backup.rathlev-home.de/index-e.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: MONOPOLY WORLD
Symbian - gratis
Monopoly, het meest gespeelde bordspel, speel je nu ook op je smartphone in de World variant. Miljoenen mensen hebben gestemd op hun favoriete steden en daar is deze versie van Monopoly uit voortgekomen. Reis met dit spel gratis rond de wereld en betaal met monopoly-dollars. (Bron: Progress Communications)
http://store.ovi.com/content/112993


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: JEWEL QUEST III
Symbia - Gratis
Dit is het ultieme juwelenavontuur. Reis rond de wereld, los gevaarlijke puzzels op en help de dappere ontdekkingsreiziger Rupert om zijn dochter te redden. Dit spel heeft meer dan 100 uitdagingen en vier spelvarianten. Start vandaag nog gratis je zoektocht naar het gouden juweel! (Bron: Progress Communications)
http://store.ovi.com/content/111474

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.




Het laatste woord....





NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



AFSLUITER VAN DE WEEK
Tal van mensen zullen je leven in- en uitlopen.
Maar alleen echte vrienden zullen hun voetsporen in je hart achterlaten.
-anoniem gezegde-