netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
1/9/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 715 van 27/8/2011Gegroet lezer,

Je kan zeggen van de voorbije weken wat je wil, een ding is zeker: het weer was niet eentonig! Storm, regen, hagel, tropische toestanden, we hebben het allemaal gehad. En erop mopperen helpt niet, dus hebben we het maar uitgezeten. 's Ochtends vertrekken met een gewone t-shirt, want het is fris. En met een regenjas, want er is regen voorspeld. En ook met een luchtig bloesje, want voor 's namiddags is er een temperatuur tot 28 graden voorspeld. Een hele verhuis!

Wat hebben wij deze week voor u in petto, behalve een filosofische berusting in het weer? Het was weer een bewogen week. Steve Jobs die aftreedt. De verrassende ontwikkelingen in de patentenoorlog. Veel nieuwigheden, zoals gewoonlijk, bij Google, maar deze week laat ook Facebook zich niet onbetuigd. Heel wat voor u dus om uit te proberen.

Niet langer getalmd dus. Veel experimenteerplezier, en bij leven en welzijn (en wat meer zon!) tot volgende week.

Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.


DE SAGE VAN HET HP TABLET BEWIJST DAT PRIJS DOORSLAGGEVEND IS
Touchpad plots razend in trek nu prijs zakt tot $99

Voor dit toch wel merkwaardige verhaal moeten we even terug gaan in de tijd. Want in tegenstelling tot wat velen geloven, was degene die de smartphone uitgevonden heeft niet Apple met zijn iPhone, maar Palm, het bedrijf dat de eerste organizers maakte: kleine zakcomputers die verduiveld handig waren om je afspraken en adresboekje te noteren. Later schakelde Palm ook op het fabriceren van smartphones, zoals zijn Palm Pre. Handige toestelletjes, maar het kon niet op tegen het geweld van (toen nog) grote namen als Nokia, BlackBerry. Het bedrijf verkocht zijn besturingssysteem, webOS, aan HP.
HP, de kampioen van de personal computers, had zelf een niet onverdienstelijke poging gedaan om smartphones te produceren, en de fans van het WebOS hoopten dan ook dat webOS onder de vleugels van HP tot bloei gebracht zou worden. Dat leek inderdaad het geval te zijn: HP ontwikkelde het webOS verder tot een besturingssysteem voor een tablet, de HP TouchPad. Die werd een dikke maand geleden op de Amerikaanse markt gelanceerd, en zou daar dus moeten optornen tegen het formidabele succes van de iPad. Een quasi onmogelijke taak, waarin ook de directie van HP, met name Leo Apotheker, niet echt in geloofde. Die halfhartige houding (we brengen iets uit, maar we geloven er zelf niet in), heeft tot het verwachte debacle geleid. De Amerikaanse winkelketen Best Buy verkocht teleurstellend weinig toestellen, en amper enkele weken nadat het toestel gelanceerd was, werd een dramatische beslissing genomen: HP zet de verkoop en ontwikkeling van alle mogelijke toestellen onder iOS (smartphones en tablets) stop. Onnodig te zeggen dat de Palm-fans het hart ervan in zijn. En je kan natuurlijk ook vragen stellen bij de houding van de HP directie, die zo snel bakzeil haalde, zonder de Touchpad de kans te geven om de harten van de gebruikers te veroveren.
Om de verliezen te beperken, werd meteen ook beslist om de prijs van de TouchPad drastisch te verlagen: van 399 en 499 dollar naar... 99 dollar. Eerst weigerde Best Buy om zijn toestellen aan verminderde prijs te verkopen - het wou die liever terugzenden naar HP. Maar na een tijdje besloot Best Buy eieren voor zijn geld te kiezen, en de toestellen toch op de markt te gooien. Zal het je verbazen dat aan die prijs de toestellen de deur uitvlogen? Er is geen enkel toestel meer op voorraad, en via online veilingen wordt nu koortsachtig gezocht naar deze afgeprijsde toestellen.
Meer nog: wie een TouchPad aangekocht had aan de volle pot, krijgt het teveel betaalde bedrag terug van HP. Heeft HP te snel de handdoek in de ring gegooid? Of was de lancering van de Touchpad maar een schijnbeweging van de (nieuwe) directie, die een eerder genomen beslissing waarin ze niet geloofde toch verder moest uitvoeren? Dat laatste wordt in elk geval ondersteund door de melding dat HP overweegt om de hele PC afdeling af te stoten. HP is misschien wel een van de grootste fabrikanten van pc's, maar de winst erop wordt steeds smaller.
Meer hierover bij TechMeme. Wat wij hieruit onthouden is dat de prijs doorslaggevend is voor een tablet - behalve voor de iPad natuurlijk, want daar is het Apple logo doorslaggevend, en, zoals algemeen geweten, mag Apple voor zijn producten vragen wat het wil, de gebruiker koopt.
Het blijkt echter dat nog niet alle hoop verloren is voor WebOS. HP zou het besturingssysteem zelf misschien in licentie kunnen geven aan... Google? Het blog BGR heeft hierover een interessante theorie.
http://www.phonearena.com/news/Best-Buy-does-a-180-degree-change-will-sell-HP-TouchPad-in-U.S.-stores-at-fire-sale-prices_id21389
http://www.techmeme.com/110820/p16#a110820p16
http://www.bgr.com/2011/08/20/no-hp-youre-off-the-mark/


VERDRINGT DE TABLET DE PC?
Is daling verkoop pc's niet eerder te wijten aan gebrek nieuwe versie Windows?
Uit recente cijfers blijkt dat de verkoop van pc's in het tweede kwartaal van dit jaar fors gedaald is, zo lees je bij De Morgen (1). Er werden 12,7 miljoen pc's verkocht, tegenover 15,6 miljoen het jaar tevoren. Wat meteen gekoppeld wordt aan de sterke opkomst van smartphones en tablets.
Een stelling waar wij toch graag enkele vraagtekens bij zouden willen zetten. Is de daling van het aantal pc's (en laptops) niet eerder te wijten aan een gebrek aan een nieuw oS? Telkens Microsoft een nieuwe versie van het OS uitbrengt, kijken de meeste internauten een maand of zes de kat uit de boom, maar gaan dan uiteindelijk toch over tot de aanschaf van een nieuwe laptop of desktop computer mét dat nieuwe OS aan boord.
Ondertussen heeft zo goed als iedereen een Windows 7 computer, en voor velen, inbegrepen mezelf, bestaat er geen reden om een nieuwe pc te kopen. Dat, gecombineerd met de recessie, is naar onze mening eerder de oorzaak van de gedaalde verkoop van pc's, dan het feit dat mensen eerder zouden kiezen voor een laptop (of smartphone) ter vervanging van de pc.
Een tablet vervangt een computer niet. Punt uit. Het kan een aanvulling zijn, maar geen vervanging. Een stelling die ook door Sage Lane uiteengezet wordt in een ijzersterk artikel bij TechnoBuffalo. Indien wij allemaal mensen zouden zijn die alleen van amusement aaneenhangen, dan misschien wel. Maar we willen ook schrijven, werken, communiceren. En daarin zijn de huidige tablets niet sterk, want zij dienen hoofdzakelijk voor het leveren van content, door de gebruiker zonder morren te slikken. De huidige tablet is een tv-scherm voor video-on-demand, dat je overal in huis kan meesleuren.
Wil het tablet de pc vervangen/verdringen, dan is het klavier het probleem, zo stelt Sage, en wij kunnen hem daarin alleen maar bijtreden. Hij geeft trouwens ook een oplossing - het tablet met uitklapbaar klavier, zoals de EePad Transformer, die hetzelfde doet als wat Nokia in miniatuur doet met zijn E7: een uitklapbaar klavier, dat meteen drager wordt voor het scherm, zodat je toch een soort laptop krijgt. Als Apple deze vormfactor in zijn volgende iPad inbouwt, dan zouden we misschien overwegen er een te kopen. Of neen, toch niet - de versmachtende controle van Apple over het ecosysteem (iTunes, App store, ...) zit nog een beetje in de web. Maar wie weet komt er een HTC wel op het idee om deze vormfactor in een volgend tablet in te voeren?
http://www.demorgen.be/dm/nl/5401/Multimedia/article/detail/1306439/2011/08/18/Tablets-en-smartphones-verdringen-pc.dhtml
http://www.technobuffalo.com/technobuffalo/opinion/why-tablets-are-not-the-future-and-what-is/


GOOGLE RELATED: VERWANTE INFORMATIE
Werkt echter enkel voor IE en Chrome. Waarom is een raadsel.

Google heeft een nieuwe knoppenbalk uitgebracht voor de browser, waarbij het wel opmerkelijk is dat deze toolbar enkel in IE en Chrome werkt, niet in de Firefox browser. De bedoeling is dat je, wanneer je op een bepaalde pagina bent, er onderaan de pagina een balk verschijnt waarin aanverwante informatie aangeboden wordt. Door de muis over die buttons te bewegen, zie je de aanverwante informatie in een thumbnail, waarna je erop kan klikken om meer te weten te komen.
Google zelf geeft als voorbeeld dat je zou kunnen zoeken naar Beyoncé op Wikipedia, en dat je dan in de Related balk onderaan links zou vinden naar haar muziek, nieuwtjes, video's (via Search Engine Land). Een tweede voorbeeld: ekijk je de webpagina van een restaurant, dan krijg je een map te zien met de locatie van het restaurant, besprekingen, en andere "verwante" restaurants die ook wel de moeite waard zouden zijn volgens het algoritme van Google. Of het restaurant in kwestie het leuk vindt dat de bezoeker van zijn website pagina's voorgeschoteld worden van concurrente, dat laten we in het midden...
Wij probeerden de toolbar in onze IE (voor Firefox is hij niet beschikbaar) maar zagen tot nu toe geen "related" balk onderaan ons scherm opduiken. Maar misschien heb jij meer geluk?
Meer info bij Google zelf, en bij Search Engine Land.
http://searchengineland.com/google-related-toolbar-shows-google-content-as-you-surf-88628
http://www.google.com/support/toolbar/bin/answer.py?hl=en&answer=1306575


GOOGLE MAPS: DE AMAZON ONTDEKKEN, HET WEER...
... en 40 nieuwe subdomeinen

Enkele kleine berichtjes, met een gemeenschappelijke factor: zij draaien rond Google Maps. Om te beginnen het feit dat je voortaan ook het weer zal kunnen zien op Google Maps. Gedaan dus met de toeristen die een reis plannen naar een ver land, en dan aan onze Frank De Boosere vragen in een radio-uitzending hoe het weer daar wel is.
Deze actuele weersomstandigheden zijn een speciale laag bovenop Google Maps. Om die te activeren, moet je de cursor over de widget in de hoek rechts boven van Google Maps bewegen, en uit de lijst met opties die nu verschijnt deze laag kiezen. Wanneer je uitzoomt, zal je een landkaart zijn met de huidige weersomstandigheden (gegevens afkomstig van weather.com), en satellietfoto's met de wolken (afkomstig van U.S. Naval Research Lab). (1)
Verder heeft Google 40 nieuwe subdomeinen aangemaakt in Google Maps (zoals maps.google.be). Dat brengt het totaal aantal landen met zo'n subdomein op 130, met een interface in 60 verschillende talen. Dit speciale subdomein moet het gemakkelijker maken om meteen in dat bepaalde land naar plaatsen, straten enz. te zoeken (2)
Het derde bericht tot slot is een beetje minder droog: de wagentjes van Google Street View doen momenteel de... Amazon aan. Alhoewel het nu natuurlijk bootjes zijn, waarop de bekende driepikkel met de camera's staat. De bootjes varen de hele Amazon af, zodat jij vanuit je luie zetel virtueel de langste rivier ter wereld kan ontdekken, de dieren die erin en errond leven, enz. Een reportage over de toch niet altijd gemakkelijke tocht van de "trikes" vind je bij het Australische The Age (3)
http://google-latlong.blogspot.com/2011/08/rain-or-shine-see-weather-in-google.html
http://www.webpronews.com/google-maps-domains-2011-08
http://www.theage.com.au/technology/technology-news/google-maps-takes-armchair-explorers-to-amazon-20110822-1j5ip.html


DUITSLAND HOUDT NIET VAN DE "LIKE" VAN FACEBOOK
Overdreven bescherming van de privacy, of juiste beslissing?
In de Duitse deelstaat Schlesweig-Holstein heeft de rechter beslist dat de "Like" button van Facebook indruist tegen de wetten op de privacy, en verwijderd moet worden. Hij meent namelijk, niet onterecht, dat dit een profiel opbouwt van de gebruiker. Maar de rechter is niet meteen tegen dat opbouwen van het profiel, wel dat die gegevens doorgezonden worden naar een server in de VS. En dat laatste is een overtreding van de wetten in Duitsland met betrekking tot de privacy van haar inwoners.
Het gevolg: bedrijven die in deze deelstaat gevestigd zijn, moeten onmiddellijk de button "Like" van hun pagina verwijderen, zoniet riskeren zij een boete die kan oplopen tot maar liefst 50.000 euro. In het vonnis wordt krasse taal gebruikt. Wij citeren:
"ULD (het data protectie centrum van Schleswig Holstein) heeft er al langer informeel op gewezen dat veel van wat Facebook aanbiedt in strijd is met de wet. Dit heeft de eigenaars van websites helaas niet ervan weerhouden om gebruik te maken van de respectieve diensten, vooral omdat die gemakkelijk te installeren zijn en gratis zijn. Web analytics is een van die diensten, die informatie verzamelt voor reclamedoeleinden. Dit wordt betaald met de gegevens van de gebruikers. Met de hulp van deze data heeft Facebook een marktwaarde bereikt die geschat wordt op meer dan 50 miljard dollar...
Niemand mag beweren dat er geen alternatieven zijn; er zijn Europese en andere sociale media voorhanden die de bescherming van de privacy van de internetgebruiker veel ernstiger nemen."
Een overdreven maatregel ter bescherming van de privacy? Of wordt het tijd dat iemand eens een halt toeroept aan de data-honger van Facebook?
http://www.webpronews.com/germany-dislikes-facebooks-like-button-2011-08
http://siliconfilter.com/germany-vs-facebook-like-button-declared-illegal-sites-threatened-with-fine/


NIEUWE LOCATIETOOL VAN MICROSOFT: WE'RE IN
Heel leuke en praktische variatie op Foursquare en co
Microsoft heeft zopas een nieuwe tool uitgebracht voor haar Windows Phone7 smartphones: We're in. Dat is een heel interessante en praktische variant op Foursquare, Latitude en co.
Het idee is simpel: stel, je hebt afgesproken met vrienden om samen iets te gaan eten in een bepaald restaurant. Je maakt dan een uitnodiging aan naar je vrienden toe, en vraagt hen tijdelijk hun locatie met jou en de anderen te delen tijdens het volgende uur, tot je in het restaurant aangekomen bent. Dat doe je via de tool "We're in", dat de uitnodiging naar je vrienden verzendt.
Zodra je vrienden de uitnodiging aanvaarden, verschijnt er een icoontje met hun gezicht en locatie op de Bing Map. Heeft een van je vrienden vertraging, dan kan hij zijn status updaten zodat je weet dat hij wat later komt.
Een nuttige tool, en ook iets waarbij je niet meteen bang moet zijn dat je je privacy weggeeft. Want zodra de afgesproken tijd is, wordt de melding waar jij je bevindt automatisch terug uitgezet. De app is verkrijgbaar in de Zune marktplaats.
http://www.bgr.com/2011/08/18/microsoft-outs-windows-phone-were-in-location-sharing-app/

KAN DE PATENTENOORLOG UIT DE VS OVERSLAAN NAAR EUROPA?
The Guardian waarschuwt tegen 'unitair patent'
In de afgelopen weken heb je kunnen lezen hoe in de VS een haast onontwarbaar kluwen ontstaan is rond patenten, een heuse patentenoorlog op het gebied van smartphones en tablets, die zelfs even uitmondde in een regelrecht verbod op de verkoop van de Samsung Galaxy tablet in heel de EU - een verbod dat ondertussen terug ingetrokken is. Hoe er een einde moet komen aan die patentenoorlog, is voor velen een grote vraag. Want je kan haast geen smartphone meer maken zonder een patent te overtreden. Volgens Google zitten er in elke smartphone gemakkelijk 250.000 gepatenteerde ideeŽn.
Wat in de VS momenteel aan de gang is, is in Europa echter (nog) niet mogelijk, omdat tot nu toe hier geen patent genomen kan worden op software. Die is wel auteursrechtelijk beschermd, maar niet via een patent. Daar zou, zo waarschuwt The Guardian, nu verandering in kunnen komen, wanneer de EU een nieuwe wet goedkeurt, die het "unitaire patent" in het leven roept. Dat wil gewoon zeggen dat, wanneer het Europese Patentenbureau een patent toekent, dit automatisch geldt in alle landen van de EU - met, om een of andere bizarre reden, uitzondering van Spanje en ItaliŽ.
Het verhaal achter dit unitaire patent, en de slinkse weten waarop lobbygroepen dat erdoor trachten te drukken, lees je bij The Guardian.
http://www.guardian.co.uk/technology/2011/aug/22/european-unitary-patent-software-warning


PLATENLABELS BEHALEN KLEINE OVERWINNING IN ZAAK ONLINE MUZIEKKASTJES
... die echter een grotere overwinning is voor Amazon, Google en Dropbox

In de VS werd met veel belangstelling het proces gevolgd dat de platenlabels ingespannen hadden tegen MP3tunes en de oprichter ervan, Michael Roberts. Want bij MP3tunes kan je je eigen muziek als het ware in een virtueel kastjes stoppen, om zo vanop elke computer te kunnen beluisteren. Je begrijpt meteen al waarom dit proces op zo'n belangstelling kan rekenen: verschillende andere bedrijven (Amazon, Google, Dropbox, ...) bieden een gelijkaardige dienst aan. De uitspraak in de MP3tunes zaak zou dus voor hen verstrekkende gevolgen kunnen hebben.
Welnu, die uitspraak is deze week gevallen; op het eerste zicht is het een overwinning voor de labels, maar bij nader toezien zijn het de aanbieders van de kastjes die mogen juichen. Het grote probleem bij deze kastjes is namelijk dat de gebruiker daar allerlei muziek kan instoppen, ook de muziek die hij illegaal gedownload heeft. In het geval van MP3tunes ging de dienst nog verder: gebrukers konden muziek zoeken via een speciale zoekmachine, sideload.com, en die dan rechtstreeks naar hun kastje downloaden.
De platenlabels vonden dat MP3tunes moest weten dat heel wat van die muziek illegaal was, en dat de dienst verantwoordelijk was voor die illegale content, en dus verboden moest worden. De rechter heeft nu beslist dat MP3tunes kan genieten van de "safe harbor", de veilige haven die voorzien is in de Digital Millennium Copyright Act. Die bepaalt namelijk dat een bedrijf dat haar servers ter beschikking stelt voor de opslag van bestanden, of voor het doorgeven van bestanden (hostingbedrijf, ISP, maar dus ook digitale kastjes) niet verantwoordelijk is voor illegale content die de gebruiker er zet, op voorwaarde echter dat dit bedrijf onmiddellijk illegale content verwijdert, indien de auteursrechthebbende aantoont dat die content illegaal is.
In het geval van MP3tunes oordeelde de rechter dat muziek die afkomstig is van sites die duidelijk illegaal zijn (met woorden zoals "pirate" of "bootleg" in de naam) niet gedownload mag worden naar de virtuele kastjes. Maar dat voor alle andere muziek de safe harbor van de DMCA wet geldt.
De rechter gaf de platenlabels in die zin gelijk dat Roberts zélf veroordeeld werd omdat hij illegale muziek in zijn kastje gestoken zou hebben, en MP3tunes werd veroordeeld omdat het niet ingegaan was op een verzoek tot verwijdering van content waarvan bewezen was dat die illegaal was (wat de site, volgens de Safe Harbour, had moeten doen).
Een duidelijk standpunt, waarop Amazon, Google en co zich nu kunnen steunen voor hun eigen online muziekkastjes. Meer hierover bij Ars Technica, Wired en ReadWriteWeb.
http://www.wired.com/epicenter/2011/08/cloudmusic-is-not-a-crime/
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/08/record-labels-get-hollow-victory-in-mp3tunes-infringement-case.ars
http://www.readwriteweb.com/archives/federal_judge_finds_cloud_music_lockers_do_not_vio.php


NU OOK FOTOGALERIJ IN JE PROFIEL BIJ TWITTER
Al je getweede afbeeldingen voortaan op één plek

Het was al eerder aangekondigd, maar nu gaat Twitter concreet van start met de "user gallery". Dat is een galerij die op jouw profiel zal verschijnen, en waarin alle foto's staan die je naar je tweets geüpload hebt, ongeacht op welke fotodienst die zich bevinden. Concreet wil dit dus zeggend at, wat er op yFrog, TwitPic, Instagram en Twitter zelf staat, voortaan in deze galerij verzameld wordt. In totaal worden er tot 100 foto's in je profiel weergegeven, de meest recente dus, in chronologische volgorde.
Die foto's zijn te vinden in het profiel - het jouwe of dat van andere mensen. Standaard staan daar enkele miniatuurafbeeldingen (thumbnail) maar klik je op "meer afbeeldingen", dan krijg je een mozaïek met meer foto's. Via "Meer detail" krijg je een voor een ook de tweet te zien die bij deze foto hoorde. Interessant om een reisje "down memory lane" te maken!
Zit er een foto bij, die je eigenlijk liever niet op je profiel ziet staan? Om die te verwijderen, moet je de tweet verwijderen die deze afbeelding bevat. Dat kan dus heel gemakkelijk wanneer je het 'detail' view oproept: onderaan de tweet staan buttons waaronder ook "verwijderen".
http://thenextweb.com/twitter/2011/08/22/twitter-rolls-out-user-galleries-which-show-every-image-youve-tweeted/
http://www.splatf.com/2011/08/twitter-photo-galleries/


FACEBOOK: WIJZIGINGEN BIJ HET POSTEN EN TAGGEN
Een klein overzicht

Facebook heeft enkele wijzigingen doorgevoerd, waardoor je fijner kan bepalen (net als bij Google+) wie een bepaalde post mag zien en wie niet. Even de wijzigingen op een rijtje
- Voortaan bepaal jij bij elke posting wie die kan zien. Telkens je iets post, zal er een uitklapmenu verschijnen waarbij je kan kiezen met welke groep je de posting wil delen: publiek, vrienden, vrienden van vrienden. Later komen daar ook nog de Facebook groepen bij waarbij je ej aangemeld hebt. Exact zoals bij Google+ dus.
- Je kan bovendien achteraf de eigenschappen van een reeds geposte status update wijzigen, wat voorheen niet mogelijk was.
- Je krijgt meer controle over wie een foto waarop jij voorkomt mag taggen. Tot nu toe kreeg je, wanneer iemand jou tagt op een foto, een melding van die tag op je muurtje. Voortaan zal je kunnen zien wie je tagt, en kan je vragen die tag te verwijderen, of zelfs vragen aan die persoon om de foto te verwijderen. Of die dat doet, is natuurlijk een ander paar mouwen. En omgekeerd, wanneer jij een foto gepost hebt, en iemand anders wil daarop een tag zetten, kan je die bepaalde tag blokkeren, alle tags blokkeren, of de hele foto terug verwijderen.
- Je kan voortaan in élke posting die je doet meegeven waar jij je bevindt (locatie). Je kan zelfs aan reeds geposte status updates een locatie meegeven.
Een diashow met alle wijzigingen uitgelegd vind je bij Business Insider
http://www.businessinsider.com/facebook-gives-you-more-control-over-who-youre-sharing-with-just-like-google-2011-8?op=1


DE WIJZIGINGEN: HEEFT FACEBOOK HET NU EINDELIJK GOED GEDAAN?
Enkele commentaren op de wijzigingen
De wijzigingen die Facebook nu doorvoert zijn niet van de minste. En voor een keer lijkt het erop dat Facebook iets gewijzigd heeft zonder negatieve gevolgen voor de privacy van de gebruiker. Enkele commentaren op een rijtje:
- TechCrunch meent dat het heel slim is dat Facebook afgestapt is van het "check-in" spelletje dat voorheen het voornaamste doel was van Facebook Places, hetzelfde spelletje als waarin Foursquare zo sterk is. Het aspect "waar ben ik" werd ontdaan van het mobiele karakter, en doorgetrokken naar àlle postings, ook vanop de gewone computer. Doordat je een locatie kan toevoegen aan postings uit het verleden, krijg je nu een ander aspect aan de Facebook postings: je deelt waar je was, waar je nu bent, en waar je naartoe gaat. Het verleden, het heden, en de toekomst.(1)
- GigaOm meent dat het feit dat je nu fijner kan bepalen met wie je een posting deelt, het sociale web zal fragmenteren. Het delen wordt minder sociaal, meer beperkt tot bepaalde kringen. Het is natuurlijk de vraag in hoeverre de gebruiker bij zijn posting met deze mogelijkheid rekening zal houden; ook bij Google+ zie je dat postings meestal naar àlle gebruikers gezet worden, niet naar bepaalde groepen uit je cirkels.(2)
- De zakelijke site Forbes tot slot heft het over het feit dat je nu kan voorkomen dat je getagd wordt op foto's die je in verlegenheid kunnen brengen. Vooraleer een foto, waarop jij getagd bent, op je profiel komt te staan, krijg je hiervan nu ook een melding, en kan je weigeren dat de foto geplaatst wordt. Een positieve zaak. Want tot nu kon bijvoorbeeld een tante jou getagd hebben op een foto die zij op haar profiel gezet had, en die publiek te zien was. En plots verscheen dan die foto op jouw profiel, zonder dat je er iets aan kon doen - wat je misschien erg in verlegenheid kon brengen. Maar anderzijds zijn er nu meer mensen die een foto kunnen taggen, terwijl dat vroeger enkel je vrienden zijn. En dat is dan weer minder.(3)
http://techcrunch.com/2011/08/23/facebook-location-tagging/
http://gigaom.com/2011/08/23/are-google-and-facebook-splintering-the-social-web/
http://www.forbes.com/sites/kashmirhill/2011/08/23/facebook-finally-helps-users-avoid-being-tagged-in-embarrassing-photos/


MYSPACE VERRIJST MET NIEUWE MOGELIJKHEDEN
Nadruk wordt terug op muziek gelegd
De laatste maanden waren niet zo denderend voor de sociale netwerksite MySpace. De site zag het aantal gebruikers drastisch teruglopen, en werd in juni door eigenaar News Corp verkocht voor een fractie van de prijs die het er zelf voor betaald had.
De nieuwe eigenaars willen MySpace nieuw leven inblazen, door de site te profileren als een muzieksite - iets wat zij de facto al geworden was. In onze ogen hebben de grote sociale netwerken elk hun eigen doel, nut: Facebook is voor vrienden en familie, de grote gebruiker; LinkedIn is voor zakelijke contacten; Twitter is voor nieuws, en MySpace voor muzikanten en bands. Netties haalt trouwens al jarenlang haar tips voor nieuwe muziek bij MySpace.
Bij Facebook kan een band of muzikant immers wel contact onderhouden met zijn fans, maar het repertoire van de band in streaming beluisteren kan je er niet. Dan wordt doorverwezen naar sites zoals bandCamp of SundCloud, die nu niet echt de meest gebruiksvriendelijke plekken zijn. Dan is MySpace veel interessanter: je hebt info over de band, kan hun tourdata bekijken, muziek beluisteren, en je vindt er links naar de diensten waar je hun muziek kan aankopen.
De nieuwe eigenaar, Specific Media, heeft bij monde van woordvoerder Al Dejewski een mooie vergelijking om de evolutie van MySpace te verduidelijken. MySpace is als een jongeman die een manier vond om zichzelf te uiten via muziek, maar besloot er ook nog andere dingen bij te doen, zoals zoekertjes en horoscopen. Nu wordt die jongeman op dieet gezet om zijn systeem te zuiveren en hij zichzelf kan herbronnen tot zijn basis: de muziek.
Deze herbronning zal gepaard gaan met een grote lanceringscampagne, waaraan verschillende grote namen uit de muziekwereld en grote merken zullen meewerken. Als het dan natuurlijk nog niet te laat is....
http://adage.com/article/digital/revamped-myspace-itunes-spotify-vevo/229418/
http://www.readwriteweb.com/archives/myspace_relaunch_music_focus.php
http://www.myspace.com


APPLE VS. SAMSUNG: DE VOLGENDE RONDE
Nieuws uit rechtszaal overschaduwd door vertrek Jobs

Hét nieuws woensdagavond was natuurlijk de brief van Steve Jobs, waarin hij aankondigt dat hij zijn functie van CEO bij Apple neerlegt. Hij blijft wel voorzitter van de beheerraad, maar staat niet meer aan het roer - dat wordt Tim Cook, waarover WebProNews een artikel brengt (1). Wij gaan ons niet bezondigen aan speculaties over wat dit betekent voor de toekomst van Apple - dat laten wij over aan de vele blogs die allemaal hun zegje willen doen. Hun commentaren worden, zoals gewoonlijk, netjes opgesomd door TechMeme (1). Hoeveel kritiek we ook hebben op de werkwijze van Apple, dit staat buiten de persoon van Steve Jobs, die een charismatische leider is, met een ongelooflijk scherp zakelijk inzicht.
Terug naar de rechtszaal dus, omdat er toch wel een leuke anekdote te vertellen valt. In het proces dat in de VS gevoerd wordt is nu bekend geworden dat Samsung wel een originele verdediging zal aanvoeren. Met een fragment uit Stanley Kubrik's film uit 1968 'A 2001 Space Odyssey" wil Samsung aantonen dat de tablet vormfactor niet uitgevonden is door Apple, maar al langer bestond (3). Bij The Age kan je het bewuste fragment bekijken.
In Nederland ondertussen (want de patentenoorlog wordt op verschillende terreinen uitgevochten) heeft Samsung een grote slag thuis gehaald. De rechter heeft beslist dat de import in Nederland van Samsung smartphones (Galaxy S, SII en Ace) verboden wordt. Hoe kan dit nu een overwinning zijn voor Samsung, zal je vragen? Wel, eerst en vooral omdat het om smartphones gaat, de claims die Apple ingediend had tegen Samsung voor de tablets werden verworpen. Ten tweede omdat bij de smartphones de functie waar de rechter zwaar aan tilde (de manier om te bladeren in een fotoalbum) heel gemakkelijk door een software update verholpen kan worden. Samsung heeft al aangekondigd dat die software update zo snel mogelijk eraan komt, en dus is er niets dat de import van de Samsung smartphones in Nederland nog in de weg kan staan. Zoals gewoonlijk is het Webwereld dat correct verslag uitbrengt over het vonnis en de implicaties ervan... (4). Ook Ars Technica brengt een genuanceerd artikel, dat niet meteen van de daken schreeuwt dat "Samsung toestellen in heel Europa verboden worden", zoals sommige bloggers het in hun hoofd haalden...(5)
http://www.webpronews.com/meet-the-new-ceo-of-apple-tim-cook-2011-08
http://www.techmeme.com/110824/p69#a110824p69
http://www.theage.com.au/digital-life/tablets/samsung-to-apple-kubrick-made-first-ipad-20110824-1j931.html
http://webwereld.nl/nieuws/107698/galaxy-verbod--grote-overwinning-voor-samsung-.html#.TlUWnvYvf-8.twitter
http://arstechnica.com/apple/news/2011/08/partial-eu-victory-for-apple-dutch-judge-bans-galaxy-s-sii-and-ace.ars


NIEUWIGHEDEN BIJ GOOGLE EN GOOGLE+....
... en een slim argument waarom Google+ het wél zal halen
Google+ blijft nieuwigheden toevoegen aan haar verschillende diensten. Een kleine greep uit de nieuwe mogelijkheden die deze week gelanceerd werden:
- Panoramio Groups: bij deze fotodienst kan je voortaan een groepje vormen van gelijkgezinden, met eenzelfde interesse, of kan je toetreden tot een bestaand groepje dat zich bijvoorbeeld concentreert op het fotograferen van voedsel. Het is af te wachten of Google deze mogelijkheid ook nog zal integreren in Google+.(1)
- Google+ Photo: wanneer iemand een album met je deelt, kan je zien met welke andere mensen dat album gedeeld wordt; daarvoor moet je bovenaan bij de posting zien naar de button waarop opstaat public, extende circles, of Limited. Klik je daarop, dan krijg je meer details. (2)
- Goolge+ Invites: wanneer je iemand uitgenodigd hebt om lid te worden van Google+, word je voortaan ook verwittigd wanneer die persoon op jouw uitnodiging ingaat en zich bij Google+ aanmeldt. (3) In dit artikel van WebProNews is trouwens een filmpje te zien, waarin Bradley Horowitz van Google+ praat met Tim O'Reilly over de toekomst van Google+.
En om dit hoofdstuk Google+ af te sluiten, een interessant artikel bij TheNextWeb, waarin Tom Anderson, oprichter en voormalig Voorzitter van MySpace, ingaat tegen de bewering die sommige tech journalisten doen, als zou Google+ dood zijn. Ofwel gebruiken ze het verkeerd, ofwel hebben ze er niets vergeten, is zijn commentaar. In elk geval is er één reden waarom Google+ zal overleven: de zwarte balk bovenaan die je op de vele Google-pijlers tegenkomt: de Google zoekmachine zelf, op YouTube, Blogger, Gmail. Op die balk staat rechts een kleine rode button met meldingen. En het is echt moeilijk om die meldingen te negeren. Bij andere sociale netwerken zal je misschien, na ze even uitgeprobeerd te hebben, er niet meer terugkeren. Bij Google+ moet je niet expliciet terugkeren, je bent er altijd.... (4). Maar lees zelf het interessante artikel van Anderson.
http://www.webpronews.com/google-launches-panoramio-groups-2011-08
http://www.webpronews.com/google-now-lets-you-see-who-photo-albums-are-shared-with-2011-08
http://www.webpronews.com/google-plus-notifications-2011-08
http://thenextweb.com/google/2011/08/24/how-google-will-succeed-and-why-youll-use-it-whether-you-want-to-or-not/


FACEBOOK WIL INSTAGRAM GEBRUIKERS VERLEIDEN
Na de patentoorlogen, de filteroorlogen?

Op heel korte tijd is de fotodienst Instagram erg populair geworden, een dienst om foto's te zetten en ernaar te linken vanuit Twitter, Facebook en co. Enerzijds omdat er het exclusieve Apple label op gekleefd wordt, want je kan enkel foto's die je met de iPhone maakt uploaden. Anderzijds omdat je bij Instagram op de geüploade foto's ook filters kan toepassen.
Aan het eerste kan Facebook niets doen, wil het de Instagram gebruikers overtuigen om over te stappen op de Facebook app. Voor dat tweede wel, en daarom heeft Facebook nu beslist dat het eveneens filters zal uitbrengen, die er bijvoorbeeld voor zorgen dat het lijkt dat de foto met een oude camera gemaakt is.
The New York Times weet trouwens te vermelden dat Facebook deze zomer getracht heeft, zonder succes, om Instagram te kopen. Wanneer Facebook inderdaad, zoals de door NYT geciteerde ingenieurs melden, deze filters zal uitbrengen, is het de vraag of Instagram nog reden genoeg heeft om te overleven. Vooral omdat, volgens andere bronnen, Apple in de nieuwe versie van zijn iOS zélf de fotofilters zou inbouwen die je nu bij Instagram vindt.
Meer bij NYT en IDG
http://news.idg.no/cw/art.cfm?id=0C4AA6A3-1A64-67EA-E45051B7EA034B9A
http://bits.blogs.nytimes.com/2011/08/24/facebook-targets-instagram-with-photo-filters/
http://instagr.am/Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be


hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!SPEURHOND KAN LONGKANKER ONTDEKKEN
Een wel erg opvallend artikel in European Respiratory Journal, te vinden bij Science Daily. UIt een onderzoek zou namelijk blijken dat speurhonden op betrouwbare wijze longkanker kunnen ontdekken.
Longkanker is de tweede meest voorkomende vorm van kanker bij mannen én vrouwen in heel Europa; deze vorm is goed voor 340.000 doden per jaar. Wereldwijd is het de nummer één doodsoorzaak.
De reden waarom de kanker zo dodelijk is, deels te wijten dat er geen specifieke symptomen zijn die op de ziekte wijzen, en dat een vroege ontdekking vaak eerder bij toeval gebeurt. En hoe vroeger een kanker ontdekt wordt, hoe hoger de kans om te overleven..
Betrouwbare testen om longkanker in een vroeg stadium op te sporen, ontbreken echter. De laatste tijd wordt wel gewerkt met een methode om uitgeademde lucht op te vangen, en die te gebruiken voor testen. Bepaalde stoffen (VOC's of volatile organic componds) zouden namelijk op de aanwezigheid van kanker kunnen wijzen, maar hoe die VOC's in het labo te testen bleek moeilijk. Tot men op het idee kwam om speurhonden in te schakelen. En ja hoor, waar de testen in de labo's faalden, deed de neus van de hond wel het werk: van de 100 gevallen van mogelijke kanker identificeerden de honden er 71 met longkanker. Uit een reeks van 400 werden 372 stalen correct geïdentificeerd als geen kanker hebbende.
Een interessante ontwikkeling, waarover je meer leest bij ScienceDaily.
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/08/110817194548.htm


ZOU JUPITER DE TOEKOMST VAN WINDOWS ZIJN?
Eén OS voor pc, smartphone en tablet?

Als ontwikkelaar moet je een keuze maken. Kies je voor dit of dat besturingssysteem, voor deze of gene programmeertaal? Het is een keuze die erg belangrijk is, want je moet eerst investeren (lees: de taal, de programmeercode leren) vooraleer je aan de slag kan. Maak je de juiste keuze, dan word je een veelgevraagde, vet betaalde programmeur/ontwikkelaar. Maak je de foute keuze, dan kom je niet aan de bak.
Volgens TechCrunch zouden ontwikkelaars die voor het Silverlight platform van Microsoft gekozen hebben, nu aan het tandenknarsen zijn. Hen werd beloofd dat Silverlight een oplossing tou brengen voor alle platformen, voor alle browsers. Maar nu blijkt echter dat JavaScript en HTML 5 de tools zijn die gebruikt worden om Windows 8 toepassingen te maken.
Maar om hieruit te concluderen dat HTML5 de toekomst is van het Microsoft platform, gaat volgens TechCrunch te ver. Er zou namelijk een nieuwe platform onderweg zijn, Jupiter. Daarmee zouden ontwikkelaars programma's kunnen schrijven voor Windows 8 (het besturingssysteem voor de gewone desktop/laptop) en Windows Phone (het mobiele OS voor smartphones en tablets). Die programma's zouden dus op alle platforms kunnen draaien: de pc, laptop, maar ook tablets en smartphones, en zelfs de tv, via de Xbox.
Meer over dit platform lees je bij TechCrunch. Op de BUILD conferentie, die volgende maand plaats heeft, zou Jupiter voorgesteld worden aan ontwikkelaars en het grote publiek.
http://techcrunch.com/2011/08/20/is-jupiter-the-future-of-windows-pc-phone-tablet-tv/


IBM MAAKT COGNITIEVE SEMICONDUCTORS
Hebben datacenters in de toekomst rekken links en rechts als bij het brein?
Met de reeks naar aanleiding van de 100e verjaardag van IBM is aangetoond dat IBM heel wat op zijn palmares heeft staan. Maar het bedrijf blijft niet bij de pakken zitten, en gaat voort met zijn onderzoek, de ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden.
Zo heft het nu bekend gemaakt dat het experimentele halfgeleiders ontwikkeld heeft, die net als bij het menselijke brein de omgeving kunnen interpreteren, en daarvan leren. In vaktermen heet dat "cognitieve" halfgeleiders: computersystemen die de mogelijkheid van het brein emuleren om informatie te verwerken en zich aan een omgeving aan te passen.
Wij gaan je niet met teveel details vervelen, want het fijne ervan gaat toch ook boven ons petje. Wat je wel moet onthouden is dat dit weer een belangrijke stap is in de evolutie van de computer. En dat in de toekomst in het datacenter rekjes zullen staan met... computers met linker- en met rechter breinchips.
Praktische toepassingen zouden kunnen zijn: financiŽle toepassingen die het verhandelen op de beurs monitoren en patronen herkennen op een manier waarop de huidige algoritmes dat neit kunnen; verkeer monitoren; computers die aan de hand van textuur, reuk en gevoel kunnen bepalen of een eetwaar vervallen is.
http://www.zdnet.com/blog/btl/ibm-creates-cognitive-semiconductors-a-step-toward-right-brain-computers/55289?


MOZILLA BRENGT WEBAPI UIT
Moet Apps bevrijden van fabriekseigen ketenen
Trouwe lezers weten dat Netties niet gevonden is voor apps, vooral wanneer het gaat om content. Een app is immers gewoon een toepassing, een progje, ook wanneer het gaat om programma's voor mobiele toestellen. Een progje dient om iets te doen, zoals content te maken, te tekenen, enz. Om content te consumeren, zoals kranten lezen, nieuws, enz, kan de browser volstaan. Er is geen speciale app nodig, die dan in zevenhonderd verschillende versies gemaakt moet worden om te passen op alle mogelijke mobiele toestellen.
Een filosofie waarachter ook de Mozilla Foundation staat. Het tracht de trend om alles te verpakken in fabriekseigen apps voor mobiele toestellen om te buigen. Daarom brengt het nu de WebAPI uit, een application program interface, waardoor programmeurs HTML5 toepassingen kunnen schrijven die op àlle toestellen werken, in plaats van speciale apps te moeten schrijven voor iOS, Android, Symbian, BlackBerry, Phone7...
Het is de bedoeling om binnen de 6 maanden de WebAPI klaar te hebben, en die dan voor te leggen aan het standaardencomité W3C dat het, als alles goed gaat, als standaard zal herkennen. Dit WebAPI, zo lees je bij ReadWriteWeb, kadert binnen het Boot to Gecko (B2G) initiatief van Mozilla, dat eveneens het schrijven van één oplossing die op alle mogelijke toestellen draait wil promoten.
Dit initiatief betekent wel dat Apple dan de gebruiker niet meer kan verplichten om zijn apps en de content voor die apps bij de App Store aan te kopen. En dat het 30% commissie op al die apps en de content aan zijn neus voorbij ziet gaan. Maar voor de gebruiker zelf is het alleen maar een positieve ontwikkeling!
Bij Mozilla zelf lees je meer over het initiatief.
http://www.readwriteweb.com/hack/2011/08/mozilla-launches-webapi-effort.php
http://hacks.mozilla.org/2011/08/introducing-webapi/


MOET EEN BOEK GELUIDEN MAKEN?
Booktrack voegt geluidseffecten en muziek aan boeken toe.
De start-up Booktrack vindt dat een boek wel wat meer multimedialer mag worden. En daarmee bedoelt het niet dat er meer interactiviteit moet komen, zodat je dingen bijvoorbeeld kan opzoeken om meer informatie te vinden over een onderwerp. Neen, echte multimedia, zoals muziek en klanken. Een soundtrack als het ware, die je beluisteren kan terwijl je het boek leest.
Hiervoor werd software ontworpen die volgt wat je aan het lezen bent, door middel van een (tamelijk storende) widget die in de marge van het blad de plaats aangeeft waar je bent in het boek. En op de juiste plaats zijn dan plots geluiden en muziek te horen.
Is het een slim idee, deze boeken met geluiden? Als je het ons vraag, is het antwoord negatief. Een boek, dat zijn woorden die jij leest, en die jouw geest omzet tot beelden en klank. Die geluiden in het echt laten hoorden, stoort de leesbelevenis, de fantasie, meer dan de geluiden een aanvulling of pluspunt kunnen zijn.
Meer nog: het is de zoveelste kaakslag voor het hoorspel zelf. Dat is een volwaardige kunstvorm, waarbij het suggereren van actie door bepaalde geluiden door de jaren heen geŽvolueerd is en tot echte kunst verfijnd werd. Maar omdat hoorspel geassocieerd wordt met een tijdperk dat er enkel radio was voor de ontspanning van de mens, menen de meeste mensen dat deze vorm van kunst geen bestaansreden meer heeft sinds de komst van de tv. Fout, naar onze mening. Maar ja, de trouwe lezer kent onze voorliefde voor echte hoorspelen ;)
http://www.wired.com/gadgetlab/2011/08/bad-ideas-booktrack-adds-sound-effects-and-music-to-books/
http://www.booktrack.com/home.do
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoorspel
hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Belgische operator Base gaat onbeperkt mobiel internet aanbieden
Belgische operator Base gaat onbeperkt mobiel internet aanbieden

*** Wiki war: 3500 unpublished leaks destroyed forever as Assange hits out
http://www.theage.com.au/technology/technology-news/wiki-war-3500-unpublished-leaks-destroyed-forever-as-assange-hits-out-20110822-1j5gw.html#ixzz1VydWvXis

*** Rechtbank Den Haag verbiedt Galaxy S, SII en Ace
http://webwereld.nl/nieuws/107696/rechtbank-den-haag-verbiedt-galaxy-s--sii-en-ace.html?m_i=u6xuXqByUEGbf39eCmnKVt8tMGv_gu2VcXFwRmSby5EBd2r0X#source=newsletter

*** Galaxy-verbod 'grote overwinning voor Samsung'
http://webwereld.nl/nieuws/107698/galaxy-verbod--grote-overwinning-voor-samsung-.html#.TlUWnvYvf-8.twitter

*** Radio 538 stopt per direct met alle podcasts
http://www.techzine.nl/nieuws/27101/radio-538-stopt-per-direct-met-alle-podcasts.html
muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetFAUXLIAGE - RAFE
[electro / ambient] Heerlijk zachte muziek om bij weg te dromen. Met een glasheldere vrouwenstem. Fauxliage is eigenlijk een muzikaa l project van de leden van de Canadese groep Delirium. In streaming te beluisteren bij MySpace, en bij YouTube vind je ook heel wat filmpjes.
http://www.youtube.com/watch?v=V0MJeC4pXAs
http://www.myspace.com/fauxliage

POLISHED CHROME - AT NIGHT
[lounge] Ontspannende, optimistische muziek. Bij het beluisteren waan je jezelf op het strand, traag dansend. Krijg je een zomers gevoel van! Bij MySpace verschillende songs gratis in streaming te beluisteren, of je kan ook naar de eigen sit van de band gaan.
http://www.myspace.com/polished2chrome
http://polished-chrome.de/html/music.html


THE GILDED LILIES: YOU BRING ME ALIVE
[singer/songwriter] Heerlijke ongecompliceerde pop, heel zuiver. You Bring Me Alive brengt je echt tot leven! De andere songs zijn soms wat intiemer en meer fragiel. Heerlijke muziek, in streaming te vinden bij MySpace of op de site van de band.
http://www.myspace.com/thegildedlilies
http://thegildedliliesmusic.com/


MERGE OF EQUALS - HIGH
[lounge/alternative] Lounge muziek, maar dan met een iets donkerder kantje. zware beats, een warme klank, een fluisterende vrouwenstem, elektronische effecten. Erg afgewerkte songs, heel afwisselend. Bij MySpace te beluisteren.
http://www.merge-of-equals.com/
http://www.myspace.com/mergeofequals


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE BLINDGANGER
Een thriller op basis van een boek van Rodney Wingfield, in een regie van Hero Muller. Sergeant Darry, die vroeger bij de mijnopruimingsdienst werkte, biedt zich aan voor de betrekking van bewaker in een fabriek waar edele metalen verwerkt worden. En waar stapels goud, zilver, en andere liggen. Een grote uitdaging...
Een zeer spannend hoorspel, in de grootste tradities!
http://hoorspel.wordpress.com/2011/08/25/de-blindganger/Netties werkt samen met:

verkenner bannerLiefde is tijdelijke blindheid voor de bekoorlijkheden van andere vrouwen. Mastroianni
- @dubbelzinnig op Twitter -oor logo
De nieuwe oogstBUNDLR: INFORMATIE VERZAMELEN
Een gratis online tool om informatie die je op het web vind te verzamelen en te delen. Filmpjes op YouTube, foto's op Flickr, artikels die je vindt op het web en alinea's daaruit. Bovendien worden alle metadata rond deze media ook bewaard, zodat dit eigenlijk een uitstekende tool is voor journalisten om te gebruiken bij research. Journalism.co.uk heeft een artikel daarover.
[Taal: ENG]
http://blogs.journalism.co.uk/editors/2011/02/01/new-curation-tool-bundlr-sets-sights-on-untangling-the-web/
http://gobundlr.com/


LACHEN MET BORDEN OP STRAAT

Sommige mensen kunnen het niet laten: zien zij een bord op straat, een aankondiging in een lokaal, dan moeten ze die verfraaien met een of andere kwink slag. Die kunnen soms heel goed gevonden zijn. Dit blog verzamelde een reeks borden waarop slimmeriken hun adrem antwoord geschreven hebben. Hilarisch!
[Taal: ENG]
http://www.happyplace.com/4286/brilliantly-sarcastic-responses-to-completely-well-meaning-signs


VIEWBIX: EEN OVERLAY OVER EEN VIDEO
Met deze tool kan je van een YouTube of Facebook video iets interactief maken: je kan er een extra laag aan toevoegen, die dan een foto bevat, een tekst naar keuze, twitter feed, of een RSS feed. Je kan zelfs een link naar je website toevoegen.
[Taal: ENG]
http://www.viewbix.com/#page=edit/infoForm


TWEETOFLIFE: TWEETS GEANALYSEERD
Met deze webdienst kan je nagaan of over bepaalde woorden vooral door mannen of vrouwen getweet wordt, wat het uur is waarop getweet wordt, enz. Je kan verschillende termen in één zoekvalk invullen, maar de tool werkt helaas niet voor Nederlandstalige woorden zoals voetbal.
[Taal: ENG]
http://www.tweetolife.com/
http://www.makeuseof.com/dir/tweetolife-analyze-twitter-tweets


CAN YOU DRAW THE INTERNET?
Een wedstrijd georganiseerd door het Britse digitale agentschap in samenwerking met verschillende bedrijven en organisaties (Devian Art, NYC Department of Education, ...) waarbij tekenaars en ontwerpers gevraagd wordt om de miljarden pagina's van het internet in één tekening samen te vatten.
[Taal: ENG]
http://www.canyoudrawtheinternet.com/
http://www.makeuseof.com/dir/canyoudrawtheinternet-draw-the-internet


DROPS: ONLINE OPSLAGDIENST

Bestanden online ("in the cloud") bewaren is hot, en diensten zoals Dropbox en Sugarsync zijn heel populair. Dit is nog zo'n online bewaardienst; hij maakt gebruik van een Adobe Air platform, en je kan onbeperkt bestanden online delen en uploaden, zolang ze maar niet groter zijn dan 30 MB.
[Taal: ENG]
http://dropsapp.com/
http://www.makeuseof.com/dir/drops-drag-and-drop-files-to-share


PEGBY: GTD
Getting things done, of GTD, is een van de grootste uitdagingen waarmee elk van ons geconfronteerd wordt. Zonder lijstjes en plakbriefjes lijken we er niet meer te geraken. Pegby wil helpen. Bij deze webdienst kan je de taken op drie hoopjes leggen: hangend (pending), onderweg (in process) en gedaan (done). In elke kolom kan je kaartjes toevoegen.
[Taal: ENG]
https://www.pegby.com/home/view


QIPLI: SNEL EEN PAGINA MAKEN
Wil je snel een webpagina maken, zonder eerst te meoten registreren, een domeinnaam te kiezen, een thema, enz. Dan kan je bij Qipli terecht. Daar kan je namelijk meteen aan de slag. Je moet gewoon de titel geven van de pagina, en een paswoord invullen om je pagina te beschermen en later verder te kunnen bewerken.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/qipli-quickly-create-web-pages/
http://qip.li/


BT-ENGAGE: MAAK JE EIGEN THEMA VOOR FIREFOX EN IE
Je kan het uiterlijk van je browser aanpassen, maar normaal gezien kan je daarbij enkel kiezen uit bestaande thema's. Bij deze webdienst kan je, na registratie, een thema maken dankzij de uiterst gebruiksvriendelijke interface van de site. Elke verandering zie je meteen in preview.
http://www.makeuseof.com/dir/bt-engage-create-browser-themes/
https://bt-engage.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FESTIGRAM: FOTO'S VAN FESTIVALS
Deze dienst verzamelt alle Instagram-foto's die genomen werden op de belgische festivals, op basis van de twitter hashtags, en hun GPS locatie.
[Taal: NL]
http://www.festigram.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TWUSIC


Eigenlijk is deze site in het Engels opgesteld, maar we vermelden ze toch in deze rubriek, omdat het om een Belgisch initiatief gaat. Je geeft de dienst toegang tot je Twitter-account, en wanneer je in de toekomst nog eens twittert over muziek, voeg je gewoon de hashtag #NowPlaying of #NP toe. Twusic zorgt ervoor dat er een lijstje opgesteld wordt van alle muziektweets van jezelf en je volgers, een soort muzieklijn naar analogie met de tijdlijn. Je kan die muzieklijn dan beluisteren, ook via een speciale player die je op de desktop kan zetten.
[Taal: ENG]
http://twusic.com/
http://www.digimedia.be/News/nl/9806/twusic-wanneer-muziek-en-twitter-elkaar-ontmoeten.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: STREEKPRODUCT
Een site voor de lekkerbekken. Je komt er niet alleen meer te weten over welk streekproduct bij welke regio behoort, maar ook wat de
geschiedenis is. En bovendien vind je verschillende recpten met deze strekproducten. Smakelijk!
[Taal: NL]
http://www.streekproduct.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: I AM INTERWEB
Het persoonlijke archief van een ontwerper en fotograaf. Een indrukwekkend portfolio.
[Taal: ENG]
http://iaminterweb.com/#


VRIJDAG MULTIMEDIA: TIGER IN A JAR

Een prachtig blog, vol met zelfgemaakte filmpjes die een speciale sfeer creŽren. Zo vind je er een recept voor chocolade cake, maar dan wel erg origineel in beeld gebracht. Originele ideetjes voor geschenken, maar ook persoonlijke verhalen en gedachten. Alles heel mooi uitgewerkt, heel verzorgd.
[Taal: ENG]
http://tigerinajar.blogspot.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: KUIFJE COVERS
Een leuke verzameling covers van Kuifje-albums - alleen klopt er iets niet. Rara... (via @ErwinTaets)
[Taal: NL/FR]
http://adesso.blogspace.fr/r538/Les-couvertures-perdues-de-Tintin/?__hsc
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Netlash-bSeen publiceert resultaten van studie naar mobiel internetgebruik in BelgiŽ
http://www.belgiancowboys.be/mobile/1848

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Uitspraak in Duitse Samsung Tab-zaak in september
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2866241/2011/08/25/Uitspraak-in-Duitse-Samsung-Tab-zaak-in-september.dhtml
- PVV wil supercookies verbieden
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2865960/2011/08/25/PVV-wil-supercookies-verbieden.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Nokia 700 en Nokia 701
Nokia komt met twee nieuwe aantrekkelijk geprijsde smartphones die werken met het nieuwe Symbian Belle besturingssysteem.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29658
- Skyrama, leuk luchtvaartspel
Begin je eigen luchtvaartmaatschappij met Skyrama, een nieuw online spel waarbij het via internet samenspelen centraal staat.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29657


elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Eerste water- en valbestendige camera voor Nikon
Acht nieuwe fototoestellen vervoegen het Coolpix-gamma van Nikon. Onder hen ook Nikon's eerste waterbestendige camera, de AW100.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6105
- Asus N-serie notebooks tillen geluid naar hoger niveau
Voor de N-serie notebooks slaan Asus en topontwerper David Lewis, bekend van Bang & Olufsen, opnieuw de handen in elkaar.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6099computerworld logo

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/


digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- De Stad Brussel experimenteert met Foursquare
http://www.digimedia.be/News/nl/9862/de-stad-brussel-experimenteert-met-foursquare.html
- De online "last minute" kent een explosieve groei in BelgiŽ
http://www.digimedia.be/News/nl/9855/de-online-last-minute-kent-een-explosieve-groei-in-belgi.html

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Telenet: IP Conflict met Cisco router oplossen
Wie een nieuwe telenetmodem heeft, ondervindt het ongetwijfeld: zijn internetverbinding valt weg en Telenet kan er niets aan doen. Want het probleem ligt niet bij hen. En dat is ook...
http://computertaal.info/2011/08/25/telenet-ip-conflict-met-cisco-router-oplossen/
- Outlook 2010 tip: Configureer Gmail
Net zoals het heel eenvoudig is om Hotmail te configureren in Outlook 2010, kan je hetzelfde doen met Gmail. Start Microsoft Outlook 2010 en klik op Bestand > Info. Je...
http://computertaal.info/2011/08/09/outlook-2010-tip-configureer-gmail/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Spotify integreert diensten met muziekherkennings-app
http://tweakers.net/nieuws/76380/spotify-integreert-diensten-met-muziekherkennings-app.html
- BlackBerry Messenger krijgt betaalde muziekfunctie
http://tweakers.net/nieuws/76374/blackberry-messenger-krijgt-betaalde-muziekfunctie.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- 'Kwaliteit mobiele netwerken in Brussel van kwaad naar erger'
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/08/25/kwaliteit-mobiele-netwerken-in-brussel-van-kwaad-naar-erger/article-1195089087288.htm
- Microsoft opent Marketplace voor Mango
Microsoft heeft zijn app-winkel Marketplace geopend voor ontwikkelaars om Mango-applicaties aan te bieden. Mango is de codenaam voor het ...
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/08/25/microsoft-opent-marketplace-voor-mango/article-1195088886011.htm*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be
- Applicatie Dienstregeling+ van De Lijn (Android)
http://www.themobilerevolution.be/2011/08/24/applicatie-dienstregeling-van-de-lijn-android/
- eVeryWay: een treinreiziger-app die werkt
http://www.themobilerevolution.be/2011/08/22/everyway-een-treinreiziger-app-die-werkt/tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)
TIP GOOGLE PLUS: BADGES VAN ECHTHEID
Is de Justin Bieber op Google+ wel de echte? En Barak Obama? Google+ heeft ervoor gezorgd dat je niet langer in onwetendheid blijft, met speciale badges voor bekende personen uit de politiek en de amusementswereld. Zie je naast de naam van een persoon een klein, grijze button "verified name", dan kan je er zeker van zijn dat deze persoon "the real thing" is.
De dienst is momenteel beperkt tot (vooral Amerikaanse) beroemdheden, maar zou in de volgende weken en maanden verder uitgerold worden.
http://plusweek.ly/google-plus-introduces-verification-badges/


TIP: HOE JE IPAD BESCHERMEN

Wanneer je je iPad laat vallen, is de kans groot dat hij stuk gaat, vooral wanneer hij ongelukkig op een hoekpunt terecht komt. Daarom doe je best een hoes over de iPad; zo is meteen het scherm beschermd, want in tegenstelling tot een laptop die je dichtklapt, is het scherm van de iPad altijd ontbloot.
in dit artikel van CIO Com vind je enkele heel originele en vaak heel handige hoesjes/draagtassen voor de iPad. Een ding moet je ons beloven: dat je niet de iLuv Case met bluetooth klavier koopt. Want dan verklaren we je echt voor gek; dit maakt van de iPad een heuse laptop - waarom dan geen echte laptop gekocht?
http://www.cio.com/article/680603/Drop_Proof_Your_iPad_2?page=8#slideshow
http://www.cio.com/article/680603/Drop_Proof_Your_iPad_2


HANDIGE ADD-ONS VOOR GMAIL: FOLLOWUP CC
Stel: je stuurt een mailtje naar iemand, en verwacht een antwoord van die persoon. Dan bestaat er met deze webdienst de mogelijkheid om die persoon discreet eraan te herinneren, op een bepaald tijdstip, om je mail te beantwoorden.
Je moet gewoon in het CC veld van je eerste mail een adres toevoegen in de vorm van ..... @followup.cc , waarbij het eerste gedeelte van dat adres een bepaalde datum is zoals aug31@followup.cc. Je kan ook gewoon een week later kiezen (1w@followup.cc) of 1 week later, om 2uPM (1W-2pm@followup.cc. Je vindt een volledige lijst met alle mogelijkheden op de website van de dienst.
Je kan zelfs websites bookmarken, en bepalen dat je over een specifieke tijdspanne terug herinnerd wil worden aan de site.
http://www.followup.cc/
https://www.followup.cc/faq.php


HANDIGE ADD-ONS VOOR GMAIL: CLOUDMAGIC

Google is een heel goede zoeker, maar met CloudMagic gaat het nog een beetje beter. Deze add-on voor je Gmail geeft je ook de mogelijkheid om offline te zoeken, plus je kan ook zoeken bij verschillende Google diensten, zoals Google Docs, Gmail, Calender, je Google contacten. De extensie zit in je browser, niet in Gmail.
http://thenextweb.com/apps/2011/02/03/cloudmagic-brings-lightning-fast-search-to-gmail-and-google-docs/
http://cloudmagic.com/


HANDIGE ADD-ONS VOOR GMAIL: XOBNI
Deze tool is bij Netties al meer ter sprake gekomen, maar dan hadden wij het over de add-on voor Outlook. Nu is er echter ook een bèta-versie voor Gmail. Deze tool houdt statistieken bij van de mails die je verzendt en ontvangt, plakt foto's bij je verschillende contacten, vertelt je wat de vorige mail was die je aan die persoon ontvangen/verzonden hebt, en veel, veel meer.
http://thenextweb.com/apps/2011/06/07/xobnis-gmail-context-plugin-gets-smarter-and-smaller/

shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...GRATIS SCREENCAST TOOLS: KRUT

all OS - freeware
Een in Java geschreven screencast tool, waarmee je video tutorials kan maken op de meeste platformen. Je kan filmpjes maken mét geluid, van geselecteerde delen van het scherm. Het filmpje wordt bewaard in het .mov formaat.
http://krut.sourceforge.net/


GRATIS SCREENCAST TOOLS: MICROSOFT EXPRESSION ENCODER
Windows - 25 MB - freeware
Dit is een tool voor de meer geavanceerde gebruiker. Je kan je gemaakte en bewerkte video op het web zetten, om afgespeeld te worden in Microsoft silverlight platformen.
http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?displaylang=en&id=2721


GRATIS SCREENCAST TOOLS:SCREENCASTEL
Webdienst
Dit is nog het simpelste van al: je drukt gewoon op de rode knop op deze website, doet je ding op je computer, met andere woorden, legt de bewegingen, clicks enz. vast in een filmpje. Ben je klaar, dan krijg je rechtstreeks enkele links om het filmpje via het web te delen.
http://screencastle.com/


GRATIS SCREENCAST TOOLS:SCREENCAST O MATIC
Webdienst
Ook dit is een webdienst, maar met iets meer mogelijkheden dan Screencastel. Ook hier klik je op een button om de opname te starten, maar je kan wel via het venster dat nu geopend wordt, bepalen welk deel van het scherm in het filmpje vastgelegd moet worden. Een demo legt uit hoe het moet.
http://www.screencast-o-matic.com/


GRATIS SCREENCAST TOOLS: SCREEN JELLY

Webdienst
Deze webdienst kan nog meer: je kan niet alleen het scherm, maar ook audio opslaan, tot een filmpje van maximaal 3 minuten. Dat filmpje kan je dan verspreiden via Twitter of een mail, via een link.
http://www.screenjelly.com/


GRATIS SCREENCAST TOOLS: SCREENR
Webdienst
Een gratis webtool voor Windows of Mac. Je kan dus een screencast maken zonder enige software te moeten installeren. Het resultaat wordt gepubliceerd in een high-def Flash formaat, en je kan het delen via Twitter, youTube, enz.
http://screenr.com/


GRATIS SCREENCAST TOOLS: ORIPA SCREEN RECORDER
Windows - 1,8 MB - freeware
Een handige tool om de activiteit op je desktop op te slaan als een videofilmpje. Deze software kan ook alles wat je hoort op je pc opslaan, zoals muziek of wat via jde microfoon van je pc loopt.
http://www.ejoystudio.com/oripa-screen-recorder/index.htm#


GRATIS SCREENCAST TOOLS: WEBINARIA
Windows - freeware
Met deze tool kan je bijvoorbeeld demo's maken door op te slaan wat er op je scherm gebeurt. Je kan ook je stem toevoegen, en het opgenomen bestand nadien nog bewerken. Het resultaat wordt opgeslagen in .avi, maar je kan het ook omzetten naar .FLV.
http://www.webinaria.com/record.php
http://www.1stwebdesigner.com/freebies/free-screencasting-tools-video-tutorials/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: POCKETBOOTH

Nokia - Ä 1,10 incl. btw.
Pocketbooth maakt foto's alsof je in een fotohokje op het station zit. De foto's die je met deze app maakt zijn even intiem, spontaan en hilarisch. Poseer alleen of met je vrienden, waar je maar wilt. (Bron: Progress Communication)
http://store.ovi.com/content/113241


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: SHOPPER LITE - SHOPPING LISTS
Nokia Symbian OS - gratis
Met deze handige app maak je boodschappenlijstjes en krijg je inzicht in je uitgaven. Kies uit een breed aanbod van artikelen om aan je boodschappenlijstje toe te voegen en laat vervolgens de statistieken los op je uitgavenpatroon. De app helpt je ook om sneller te winkelen en niet meer te kopen dan nodig is. (Bron: Progress Communication)
http://store.ovi.com/content/109904

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
Het laatste woord....

NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Liefde is niet alles, maar zonder liefde is alles niets.
- @dubbelzinnig op Twitter -