netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
25/8/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 714 van 20/8/2011Gegroet lezer,

Een vreemd ontwaken, na de dramatische gebeurtenissen op de festivalweide van Pukkelpop donderdagavond. Vooral het feit dat dit seizoen zich tot de meer jeugdige festivalgangers richt, maakte het des te pijnlijker. De balans is inmiddels opgelopen tot 5 dodelijke slachtoffers, met tal van zwaargewonden. Onze gevoelens gaan uit naar de familie en vrienden van de slachtoffers.
Velen zullen met mij de gebeurtenissen gevolgd hebben op Twitter. De ontzetting, het medeleven, maar dan vooral de solidariteit waren indrukwekkend, en laten je toch even slikken. Alle mensen die spontaan hun hulp aangeboden helpen verdienen een onze achting.

Bij leven en welzijn hoop ik u volgende week weer aan te treffen.

Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.


HET DRAMA OP PUKKELPOP: TWITTER ALS VERSLAGGEVER,
als meldpunt, als hulpverlener, ...

Het drama op Pukkelpop, waarbij gietende regen, hagel, zware rukwinden een festivalweide waarop 60.000 toeschouwers aanwezig waren teisterde, werd intens beleefd op Twitter. En weerspiegelde als het ware de gevoelens die ook op de festivalweide geheerst moeten hebben. Het ongeloof. De paniek. De berichten over doden. De beelden van Jan Geloen geven nog het beste de gemoedstoestand weer: gegiechel om de regen, gevolgd door paniek, en dan de holle blik in de ogen: er is iets ernstigs gebeurd.
Opnieuw ongeloof, ditmaal het hoofd schuddend, wetend: dit is gebeurd. Met een tweede gedachte: ik moet laten weten aan mijn vrienden dat ik ongedeerd ben. En de vrienden, de familie van de festivalgangers hadden dezelfde gedachte: zijn mijn vrienden ongedeerd?
Daarna kwam een grote golf van solidariteit op gang; het begon met mensen die hun infrastructuur (internetverbinding), openstelden zodat de festivalgangers hun familie en vrienden konden geruststellen. Daarna een tweede golf: mensen die hun huis, hun ruimten, ter beschikking stelden voor de festivalgangers die nu niet meer terecht konden op de camping, omdat hun tentje weggeblazen, vernield of verzopen was, en hen onderdak wilden bieden.
In de haast werden hashtags voorgesteld, om te laten weten dat men ongedeerd was#okpp, dat men wou helpen, #hasselthelpt. Een hotel stelde zijn vergaderzalen open; geen bedden aanwezig, maar wie met zijn slaapzak daar de nacht wou doorbrengen, zou tenminste droog liggen. Wie met de trein naar Gent of Antwerpen trok en vreesde daar te stranden, kon eveneens op hulp rekenen van andere twitteraars.
Kortom, een ongelooflijk gevoel van medeleven en solidariteit beheerste donderdagavond de tijdlijn van velen op twitter. Af en toe viel er nog een ander bericht tussendoor, over een of ander computerprobleem, van mensen die andere zorgen aan hun hoofd hadden. Die leken op dat moment, in die tijdslijn, er niet bij te horen, omdat zij buiten die enorme golf van medeleven, empathie, sympathie vielen.
Ook discussies op Twitter. Waarom kon het journaal op tv niet meer vertellen? Moet het festival wel of niet vanavond, of morgen, verder gezet worden? Wat met de 60.000 mensen die op de weide zijn, moeten die naar huis terugkeren?
Twitter als venster op een wereld van nieuws, van solidariteit. Een sociaal netwerk, inderdaad.
http://jangeloen.blogspot.com/2011/08/pukkelpop-2011.html
http://twitter.com/#!/search?q=%23hasselthelpt
http://twitter.com/#!/search?q=%23pp11


VERKOOP E-BOEKEN DOET UITGEVERIJEN GOED
Maar hebben Apple en uitgevers samengespannen om prijzen kunstmatig hoog te houden?
Het gaat goed met de verkoop van het boek. Het digitale boek, wel te verstaan. Volgens cijfers van Bookstats, een nieuwe jaarlijkse statistiek over de bruto verkoopsinkomsten en verkochte aantallen, op basis van gegevens verzameld bij bijna 2.000 uitgevers, kent de verkoop van boeken een groei, geen achteruitgang. Jaar op jaar zijn de inkomsten uit e-boeken met 1274 % gestegen. Dan hebben we het over 2010 tegenover 2008 - en niet eens over de explosieve stijging in 2011.
E-boeken zijn nu goed voor 6,4% van de markt van de boekenmarkt, waar dat in 2008 nog maar 0,6% was. Meer cijfers vind je terug bij PaidContent (1)
Dat is allemaal goed en wel, maar de gebruiker klaagt nog altijd over té hoge boekenprijzen. Het is toch niet normaal dat je voor een digitaal boek 15 euro moet neertellen, terwijl dit toch maar een gewoon bestandje is? Tegenover een papieren boek wordt er immers enorm bespaard bij het digitale boek. Er zijn geen kosten voor papier en het drukken, maar ook niet voor vervoer naar de winkel, voor stockage, inventaris enz. En toch is het verschil tussen de digitale versie van een boek en de papieren versie eigenlijk te verwaarlozen.
Daarover verwonderde men zich in de VS ook. Er werd zelfs een onderzoek naar ingesteld, wat nu geleid heeft tot een klacht tegen Apple en verschillende grote uitgevers. Zij worden er namelijk van beschuldigd samen te spannen, om de prijs van het e-book kunstmatig hoog te houden, en Amazon te dwingen om de kortingen op e-boeken af te voeren.
Het zou gaan om HarperCollins Publishers, Hachette Book Group, Macmillan Publishers, Penguin Group Inc., en Simon & Schuster Inc. Die zouden samen met Apple afspraken gemaakt hebben over de prijs van het e-boek, om zo hun eigen winst te bewaren. Bovendien zouden zij Amazon in de schaar genomen hebben, met het dreigement geen boeken meer te leveren aan deze online boekhandel, indien het niet stopte met zijn discount voor e-boeken.
De betrokken partijen hadden ofwel geen commentaar op de aanklacht, of ontkenden die krachtig, zo weet PC World te melden. Benieuwd hoe dit afloopt natuurlijk. Zolang het maar leidt tot goedkopere prijzen voor digitale boeken, want dit kan de gebruiker alleen maar aanmoedigen om meer boeken te kopen!
http://paidcontent.org/article/419-new-stats-book-publishing-industry-is-growing-with-e-books-up-over-1000/
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2390816,00.asp


VERGIFTIGDE AFBEELDINGEN IN GOOGLE IMAGE
Worden verspreid via WordPress sites
Een Russische onderzoeker, Denis Sinegubko, heeft 4.358 WordPress blogs ontdekt, die de gebruiker doorsluizen naar een reeks malware sites. Kom je daarop, dan kom je daar de gekende truc tegen: men vertelt je dat je computer besmet is, en dringend gezuiverd moet worden.
Het speciale aan het verhaal is de manier waarop je op die WordPress blogs belandt - namelijk doordat deze WordPress blogs hoog scoren bij gewone zoekopdrachten op Google, en bij zoekopdrachten naar afbeeldingen. En dat ondanks het feit dat Google zelf toch beweert schadelijke sites te filteren. Volgens de onderzoeker zou Google echter maar 5% van de sites die hij als kwaadwillend bestempelt, ook van een gevarenvlagje voorzien.
Het gaat hier dus om blogs die gebaseerd zijn op een zelf-geïnstalleerde Wordpress, en die op zichzelf eigenlijk onschuldig zijn. Maar door misbruik te maken van een zwakke plek wordt de afbeelding vergiftigd; komt men op het blog via een van de vergiftigde afbeeldingen in Google search, dan komt men eigenlijk op een "doorway pagina": dat is een pagina die hetzelfde template gebruikt als het gehackte WordPress blog, maar de originele inhoud werd vervangen door een aantal thumbnails en korte tekstfragmenten, die overeenkomen met zoekopdrachten naar bepaalde trefwoorden.
Een ingewikkelde constructie, waarover je meer kan lezen op de pagina van de onderzoekers zelf (1), en bij The Register. Wat wij hieruit onthouden is dat je op webpagina's nooit moet klikken op pop-up vensters die eruit zien als een systeemmelding, en beweren dat je dringend een scan moet uitvoeren.
Kom je toch zo' pop-up tegen, sluit dan je browser af met Alt-F4, ga naar je eigen antivirussoftware, en laat die een scan uitvoeren. Laat je niet in de doekjes leggen!
http://blog.unmaskparasites.com/2011/08/05/hacked-wordpress-blogs-poison-google-images/
http://www.theregister.co.uk/2011/08/08/wordpress_hijack_poisons_google_image/


GOOGLE KOOPT MOTOROLA MOBILITY
Aankoop laat bom ontploffen in mobiele wereld
Dat Google een ferme schatkist heeft, dat is algemeen geweten. Nu heeft het die even opengetrokken en er wat geld uitgehaald, om dat op tafel te leggen bij Motorola, en er de afdeling mobiele toestellen (Motorola Mobility) te kopen voor de lieve som van 12,5 miljard dollar.
Een bericht dat voor heel wat opschudding zorgt in de wereld van de smartphones. Want dit kan vele gevolgen hebben, nu Google niet alleen bedenker is van een besturingssysteem, maar ook fabrikant van een smartphone wordt. Eerder had Google al samengewerkt met Motorola; de Nexus, het toestel waarop voor het eerst het "pure" Android te vinden was, was immers een Motorola toestel. In tegenstelling tot de Android toestellen waren hier geen extra tools toegevoegd door de operatoren, of een extra gebruiksinterface (UI) door de fabrikant van het toestel.
De aankoop van Motorola doet vele vragen rijzen over de toekomst van andere fabrikanten die ook met Android werken. Zullen zij nog even snel een update krijgen van het android OS als in het verleden, of zullen Motorola toestellen voorrang krijgen? Heeft Google resoluut gekozen voor een strategie à la Apple, waarbij zowel OS als toestel onder stricte controle komen te staan? Zal deze zet van Google Microsoft nu dwingen om ook een fabrikant van toestellen te kopen (RIM? Nokia?). Of zullen die andere fabrikanten (Samsung, Sony Ericsson, LG, ...) zich nu afwenden van Android, en met Microsoft in zee gaan voor het Mobile7 besturingssysteem?
Of is dit gewoon een zet van Google in de patentenstrijd? Per slot van rekening haalt het met Motorola in één slag 17.000 patenten binnen, dat is 3 keer zoveel als wat het consortium van Apple, Microsoft en anderen in handen kregen door de patenten van Nortel te kopen. En Motorola heeft nog 7.500 aanvragen voor patenten hangende... En al die patenten kan Google dan weer gebruiken als pasmunt wanneer andere fabrikanten het Android besturingssysteem aanvallen.
Het een en ander zal ongetwijfeld duidelijker worden in de volgende weken, maanden, wanneer het stof rond deze explosieve aankoop weer is gaan liggen. Ondertussen kan je, zoals gewoonlijk, bij TechMeme terecht dat de reacties en beschouwingen van vele waarnemers verzameld heeft.
http://www.techmeme.com/110815/p14#a110815p14
http://googleblog.blogspot.com/2011/08/supercharging-android-google-to-acquire.html


FACEBOOK EN JOUW TELEFOONNUMMERS
Of hoe Facebook een bepaalde regel in zijn voordeel kan draaien.
Verleden week was er heel wat opschudding over het feit dat plots bij de profielen in Facebook ook telefoonnummers verschenen. Waar heeft Facebook die nummers vandaan? Er circuleerden meteen ketting-berichten op Facebook met daarin instructies hoe je jouw telefoonnummer verwijderen kan.
Wat was er gebeurd? Wel, Facebook had een nieuwe mobiele app uitgebracht. En wie die app op zijn mobiel toestel zette, gaf daarmee meteen aan Facebook toegang tot zijn telefoonboekje, met daarin natuurlijk de telefoonnummers van al je vrienden - ook van wie nog geen account heeft op Facebook.
Nu is die hele paniek niet echt gerechtvaardigd. Wie in zijn instellingen aangegeven heeft dat zijn telefoonnummer niet zichtbaar mag zijn op Facebook, zal dat nummer ook niet zien staan bij de contacten van zijn vrienden. En heb jij je nummer toch zichtbaar gezet, dan zal het te zien zijn bij jouw vrienden in hun contactenlijst, maar enkel bij jouw vrienden, niet wanneer het grote publiek naar een profiel kijkt. En je vrienden mag je toch betrouwen, niet?
Toch zit er een addertje onder het gras. Namelijk het feit dat voor de zoveelste keer data over jou door je vrienden aan Facebook gegeven worden, zonder jouw toestemming. Net zoals jij alle moeite moet doen om te voorkomen dat vrienden jou gaan taggen in foto's, zonder jouw toestemming. (1)
Keer op keer haalt Facebook dezelfde stoot uit: het maakt nieuwigheden meteen voor iedereen actief. In plaats van dat jij ervoor kan kiezen iets te activeren (opt-in), moet je eerst te weten komen dat er iets nieuws is, en dan gaan zoeken hoe je dit kan deactiveren (opt-out). Maar plots, wanneer het Facebook goed uitkomt, word die opt-in regel wél toegepast.
Onder druk van het voorbeeld van Google, dat de gebruiker toelaat om al zijn gegevens uit de sociale netwerksite te migreren, heeft Facebook nu namelijk een optie ingevoerd waarbij je je lijst met contacten en hun e-mail adres wel kan exporteren. Op voorwaarde dat je vrienden hun toestemming geven, en deze optie voor hen geactiveerd wordt. Hier gaat Facebook dus wél de opt-in regel toepassen.
Slim bekeken. In elk geval: wat je ook doet met Facebook, denk eraan dat alles wat je daarop zet door Facebook bijgehouden wordt. Het doel van Facebook is niet voor jou een leuk sociaal netwerk te maken, maar om data te verzamelen en die te verkopen aan adverteerbedrijven. Houd dat altijd in het achterhoofd bij alles wat je op Facebook doet. Kan je leven met die gedachte, wees dan blij en doe gerust verder met Facebook. (2)
http://blogs.villagevoice.com/runninscared/2011/08/facebook_phone_numbers.php
http://techcrunch.com/2011/08/11/clever-girl-facebook-lets-you-export-friends-email-addresses-but-makes-it-opt-in/


CHILL, EEN TURNTABLE.FM VOOR VIDEO'S
Samen naar filmpjes kijken die een VJ voor jou uitzoekt
Enkele weken geleden was Turntable.fm een hoogvlieger. Bij deze online dienst speel je dj: je kiest songs, en hoe beter je mix, hoe meer volk er naar je komt luisteren. Dat volk wordt dan voorgesteld door avatars, om het allemaal wat leuker te maken. Ideaal voor de luisteraars om nieuwe muziek te ontdekken, en voor de DJ om zijn muziekkennis te etaleren.
Maar de nieuwigheid van Turntable.fm was er al snel af. Tijd dus voor iets nieuws: Chill. Dat doet een beetje hetzelfde als Turntable, maar in plaats van DJ ben je VJ: je kiest filmpjes om voor je vrienden te spelen. Om binnen te raken moet je al wel een vriende op Facebook hebben die al lid is; vervolgens kies je een avatar, om dan een "kamertje" te creŽren of naar een kamer te gaan die al door iemand anders aangemaakt is. Zo'n kamer kan je dan bekend maken via Twitter of e-mail om anderen uit te nodigen. En dan gaat de VJ aan de slag: je maakt een wachtrij met filmpjes, die je kiest uit YouTubuve of Vimeo, of door de url naar een filmpje op andere sites in te vullen. De filmpjes beginnen te spelen, en de mensen in dezelfde kamer kunnen thumbs-up of thumbs-downgeven.
Wie wil, kan het eens uitproberen, zolang de toegang nog vrij is. Wie weet hoe lang deze dienst "hot" is, vooraleer naar de achtergrond te verdwijnen, zoals ondertussen met Turntable.fm al het geval is...
http://techcrunch.com/2011/08/11/chill-yes-that-chill-is-a-turntable-fm-for-videos/
http://mashable.com/2011/08/11/chill/
http://chill.com/


IAB ROEPT ICANN OP OM NIEUWE TLD'S NIET DOOR TE VOEREN
Wildgroei aan TLD's schadelijk voor het hele internet
Enkele maanden geleden heeft ICANN beslist dat het systeem van de TLD's (top level domains) volledig opengegooid zou worden. Met andere woorden zouden, naast de generische namen zoals .com, .net, .org enz., alle andere woorden en combinaties mogelijk worden. Denk maar aan .cola, .apple, . newyork, .hote; enz. Meteen is er een stormloop ontstaan van steden zoals Gent die hun eigen TLD lieten registreren.
Het IAB (Interactive Advertising Bureau) roept nu op om toch even na te denken over die beslissing. Volgens het IAB is die beslissing niet voldoende doordacht, van boven opgelegd zonder de mening te vragen van de échte spelers: de uitgevers en de adverteerders. Er is geen onderzoek gevoerd naar de economische impact van deze nieuwe TLD's, die tegelijk de deur zouden oenzetten naar cybersquatters -mensen of bedrijven die een naam registreren zonder die zelf nodig te hebben, enkel en alleen met het doel die voor veel geld aan de échte rechthebbende te kunnen verkopen.
Nu, eerlijk gezegd vinden wij die nieuwe TLD's ook erg verwarrend voor de gebruiker. Moet hij Coca-Cola gaan opzoeken bij cocacola.com, of is het nu coca.cola? Staan de stadsdiensten van Gent bij www.gent.be of bij www.stad.gent? Meer over dit protest bij BusinessWire en TechCrunch.(1)(2)
Er valt trouwens nog een controversieel bericht te melden over domeinen. Nu Zuid-Soedan onafhankelijk geworden is, heeft het ook een eigen landendomein gekregen. En dat is gebaseerd op de Engelse naam van het land - South Soudan. Wat tot de merkwaardige .ss domeincombinatie leidt. Het valt te vrezen dat groepen met fout gedachtegoed al snel gebruik gaan maken van dit domein om hun ideologieŽn verder uit te dragen. (3)
http://www.businesswire.com/news/home/20110815006002/en/IAB-Opposes-Web-Domain-Program-ICANN
http://techcrunch.com/2011/08/15/iab-calls-on-icann-to-withdraw-controversial-plan-for-new-top-level-domains/
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/08/16/ss-wordt-landencode-zuid-soedan/article-1195083287861.htm


GEMEENTELIJKE OVERHEID LEGT ALLE MOBIELE VERKEER STIL IN OPENBAAR VERVOER SF
Monddood maken geen alleenrecht voor Oosterse landen...
Toen enkele maanden geleden de protesten in het Midden-Oosten in volle hevigheid losbarstten, en alle internetverbindingen stilgelegd werden, klonk luid protest. In het westen werd zelfgenoegzaam op de borst geklopt: kijk eens, dat zou bij ons, democratische landen, nooit gebeuren.
Maar dat blijkt nu te vroeg geroepen. De Britse premier Cameron vindt nu dat monddood maken wél moet kunnen, voor opstandige jongeren althans. Hij wil hen alle toegang tot de sociale netwerken ontzeggen. En het blijkt zelfs dat ook het blokkeren van alle Twitter-verkeer overwogen werd tijdens de rellen (1)
En dat andere grote land, dat zich zo laat voorstaan op zijn democratie, schuwt ook het monddood maken niet. In San Francisco heeft de gemeentelijke overheid namelijk alle mobiele communicatie op het ondergronds openbaar vervoer (BART of Bay Area Transit Authority) tijdelijk laten stilleggen, om een aangekondigd protest tegen het neerschieten van twee mannen in de kiem te smoren.
Als gevolg van die verregaande (en ook mogelijk gevaarlijke) daad van censuur, heeft nAnonymous zicht natuurlijk geroerd. Het heeft de website van BART gekraakt, en de contactgegevens van 2.000 personeelsleden en passagiers op het web gegooid. Waarbij je natuurlijk de bedenking kan maken dat het niet correct is dat Anonymous zijn pijlen richt op deze mensen, die eigenlijk onschuldige toeschouwers zijn maar toch geslachtofferd worden. Dat echter terzijde.
Feit is in elk geval dat Anonymous zijn acties niet alleen tot het web beperkte, maar ook échte protestmeetings organiseerde, zowel tegen de twee schietpartijen als tegen het lamleggen van de mobiele communicatie. Maar deze keer durfde de overheid het niet meer aan om alle draadloze communicatie in de ondergrondse uit te schakelen...
Meer hierover bij TechCrunch(2). De Amerikaanse overheid heeft alvast aangekondigd dat zij een onderzoek zal instellen om na te gaan of de gemeentelijke overheid haar bevoegdheid niet te buiten gegaan is.
http://twittermania.nl/2011/08/scotland-yard-overwoog-twitter-plat-te-leggen/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+twittermanianl+%28Twittermania.nl%29
http://techcrunch.com/2011/08/15/bart-shuts-down-cell-service-to-thwart-rumored-protests-gets-actual-protests/


FOURSQUARE VOEGT LIJSTJES TOE
Crowdsourcing voor to-do en to-visit lijstjes
Velen ergeren zich (niet onterecht, naar onze mening), over de Foursquare aankondigingen die op Twitter en andere sociale netwerken gedaan worden: "ik ben in Huppeldepul samen met 4 anderen", gevolgd door een link naar die plek. Inderdaad hebben die tweets geen toegevoegde waarde voor de andere twitteraars, en zouden de mensen die deze automatische meldingen versturen best even moeten nadenken of het niet beter is daarmee te stoppen.
Maar gelukkig is Foursquare meer dan alleen maar die overbodige meldingen. En wordt het trouwens ook steeds meer. Zo heeft Foursquare deze week weer een nieuwe functie aangekondigd: lijstjes. Wel een handige uitbreiding, die meteen al enkele suggesties bevat op basis van jouw geschiedenis, de plekken waar jij gewoonlijk incheckt. Zo krijg je een suggestie om een lijstje van de beste coffeebars aan te maken, op basis van de koffiehuizen waar jij gewoonlijk incheckt, een lijstje met de beste bars, op basis van de reeds bezochte bars in die omgeving, enz. Want door veel op een bepaalde plek te zijn, kan je een kenner worden van die plek, en anderen adviseren. Het aanmaken van lijstjes is heel simpel (gewoon uit de plekken kiezen waar je al ingecheckt hebt), en mensen die op Foursquare jouw vriend zijn kunnen eveneens bijdragen aan die lijst of hem bewerken.
Voorlopig kan je de lijstjes enkel op de website van Foursquare aanmaken, maar de functie zou binnenkort ook naar de mobiele apps komen. Je kan de lijstjes oproepen via je To-Do tabblaadje. En de Tip Lists zullen ook geïntegreerd worden in de Explore functie, waarin tips voor bars, eten, drinken gegeven worden.
Meer hierover bij Search Engine Land en TechCrunch.
http://searchengineland.com/foursquare-adds-lists-functionality-for-profiles-pages-89460
http://techcrunch.com/2011/08/15/foursquare-gets-into-the-crowdsourced-curation-game-with-tips-lists/


GOOGLE WERKT DE SITELINKS VERDER UIT
Inhoud binnen een bepaalde site wordt nader toegelicht
Je hebt het wellicht al opgemerkt wanneer je een zoektocht onderneemt op Google: bij sommige resultaten staat, buiten het adres en een kort fragment met tekst uit de website, nog een lijstje met meer verwijzingen naar die site. zoals bij bijvoorbeeld The Metropolitan Museum of Art: daar zie je in de zoekresultaten naast de link, het adres, en een korte introductie, ook links naar Exhibition, General Information, Plan Your Visit, en meer.
Google noemt dit Sitelinks, en is ervan overtuigd dat die een serieuze meerwaarde betekenen bij de zoekopdrachten, omdat het je weer een extra klik bespaart bij je zoekopdracht, en meteen kan oriŽnteren, omdat de sitelinks je een mooi overzicht bieden van de inhoud van die sites. Daarom ook dat Google deze functie de laatste maanden verder uitgebouwd heeft tot volwaardige links: een titel, het adres, en een kort fragment met uitleg voor elk van de onderdelen die vroeger enkel maar met naam opgesomd werden. De verruimde sitelinks zullen in de volgende dagen en weken zichtbaar worden voor de verschillende talen die Google ondersteunt, en voor wie een moderne browser heeft zoals Chrome, Firefox of IE7 (en hoger).
http://insidesearch.blogspot.com/2011/08/evolution-of-sitelinks-expanded-and.html
http://searchengineland.com/official-google-sitelinks-expands-to-12-pack-89555

TO TABLET OR NOT TO TABLET, THAT IS THE QUESTION 1
Buiten de iPad kennen tablets geen succes
In de VS heeft de iPad enorm succes, maar andere tablets, die gelijkaardige mogelijheden (of zelfs beter!) bieden geraken er niet van de grond. De TouchPad die HP er lanceerde blijft maar in de rekken liggen, ondanks eht feit dat de prijs al drastisch verlaagd werd. Het is zelfs zover dat winkelketen Best Buy wil onderhandelen met HP en compensatie wil vragen voor de grote stocks van deze toestellen die plaats innemen in de magazijnen en de winkelrekken... (1).
In Europa zelf is er slechts één concurrent die het goed doet, de GalaxyTab. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Apple hier getracht heeft de verkoop van dit toestel aan banden te leggen. Een verzoek waarop een Duitse rechter eerst inging, maar dat hij ondertussen weer ingetrokken heeft - de verkoop is terug vrijgegeven, het toestel mag in heel Europa verkocht worden behalve in Duitsland zelf. De rechter had namelijk twijfels of hij zulk verbod kon opleggen voor de hele EU (2). Hierbij willen wij toch nog even opmerken dat Webwereld in het hele verhaal rond deze rechtzaak prachtige journalistiek gebracht heeft en zich echt vastgebeten had in deze materie, die grondig doorzocht en de juridische aspecten fijntjes uitgelegd heeft.
Het succes van de iPad zelf moet ook gerelativeerd worden. In eigen land, zo blijkt uit cijfers waar Digimedia de hand kon leggen, zijn er in totaal 180.000 iPads verkocht, wat wil zeggen dat 4% van alle gezinnen een iPad in huis heeft. (3)
http://www.pcworld.com/article/238305/best_buy_may_slash_hp_touchpad_prices.html
http://webwereld.nl/nieuws/107616/duitse-rechter-heft-europees-galaxy-tab-verbod-op.html
http://www.digimedia.be/News/nl/9777/de-ipad-niet-het-verhoopte-succes-in-belgi.html


TO TABLET OR NOT TO TABLET, THAT IS THE QUESTION 2
Succes iPad te danken aan imago Apple?
Nieuwe gegevens uit de VS mogen je aan het denken zetten over het succes van de tablet in het algemeen, en de iPad in het bijzonder. Een recente studie brengt namelijk aan het licht dat van de 1.100 mensen die verklaarden dat zij een tablet zouden kopen, 94,5% de iPad als het toestel van hun dromen noemde. Van verre gevolgd door de TouchPad op de tweede plaats met 10,3%, en ver daarachter de PlayBook van RIM. Over de Samsung Galaxy wordt niet eens gesproken, maar de VS is blijkbaar op dat gebied een heel andere markt dan Europa.
Het blijkt ook dat velen niet geloven in de vormfactor van de tablet in het algemeen. Het tablet is bedoeld als tussenvorm tussen smartphone en laptop. Maar de vormfactor van de huidige tablet is nog niet ideaal. Het tablet zou het draagbare van de smartphone moeten hebben, maar dan met groter scherm, en het werkbare van de laptop (het klavier, processorkracht) maar dan in meer draagbare vorm. En dat zou volgens velen nog niet bereikt zijn.
Maar als dat het geval is, waarom heeft de iPad dan zoveel succes, terwijl andere tablets er niet in slagen de kooplust van de gebruiker op te wekken? Tja, de onweerstaanbare charme van het Apple-imago natuurlijk. Plus de mooie vormgeving, de handzaamheid, de vele functies, zullen de Apple-fanboys er meteen aan toevoegen.
Over het fanboy-isme is tussen haakjes een heel interessante studie verschenen, die niet alleen opgaat voor fanboys van Apple. Want elk besturingssysteem, elk toestel heeft wel zijn fans die het vurig verdedigen, soms tegen beter weten in. Het blijkt namelijk dat fanboys zichzelf zo vereenzelvigen met het merk van hun idolatrie, dat zij elke kritiek op dat merk beschouwen als een bedreiging voor hun zelfbeeld. Met verhitte discussies tot gevolg. Verplichte lectuur, te vinden bij Ars Technica!
http://news.cnet.com/8301-1035_3-20093468-94/its-ipad-or-nothing-survey-says/
http://arstechnica.com/science/news/2011/08/users-treat-criticism-of-favorite-brands-as-threat-to-self-image.ars

Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be


hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


FIREFOX 6 NU REEDS UIT
Maar Firefox 8 zit al in de pijpleiding!
Enkele dagen vroeger dan voorzien heeft Mozilla versie 6 van de Firefox browser uitgebracht. Wanneer je in je Firefox via Help / Over Firefox / Controleren op Updates gaat kijken of er een nieuwe versie is, zal het antwoord "neen" zijn. En wanneer je naar de website van Mozilla gaat kijken, naar de Nederlandse versies, dan zal je bij Laatste uitgave nog altijd verwezen worden naar Firefox 5.0. Firefox 6.0 in het Nederlands is daar nog een bèta.
Maar wat heeft deze versie voor nieuws te melden? Het belangrijkste (snelheid, veiligheid) zit onder de motorkap. Toch zijn er enkele nieuwigheden waarmee je meteen geconfronteerd wordt. Zoals de optie voor de tabs: voortaan krijg je bij het opstarten van Firefox de keuze of je al je tabgroepen wil laden, of enkel de tabs binnen de Panorama groeptool.
Via About:permissions (in de adresbalk in te tikken) krijg je ook de mogelijkheid om per site instellingen te bepalen voor bewaarde paswoorden, cookies, het delen van je locatie, pop-ups en meer. En wat eigenlijk nog het meeste zal opvallen is de manier waarop adressen in de adresbalk weergegeven worden. Domeinnamen worden lichtjes gemarkeerd, zodat het gemakkelijker is om te zien op welke site men is - iets dat vooral beginnende gebruikers moet geruststellen en phishing aanvallen moet voorkomen. (1) (2)
Maar terwijl de gewone gebruiker nu dus kan overschakelen op Firefox 6, wordt er al duchtig getimmerd aan een nieuwe versie. Neen, niet versie 7, want die nadert al zijn voltooiing - het is naar versie 8 dat de aandacht van de ontwikkelaars nu gaat. En daarover druppelen af en toe bijzonderheden uit. Zoals het feit dat add-ons die afkomstig zijn van externe software, niet meer geïnstalleerd worden in Firefox tenzij de gebruiker die uitdrukkelijk goedkeurt. Want dat is wel vaker een probleem: je installeert een programma, en wanneer je even niet goed oplept, heb je toestemming gegeven om een nieuwe toolbar of add-on voor je browser te installeren. Dat is nu dus gedaan. Wat wij een heel positieve evolutie vinden! Meer over de nieuwigheden bij Firefox 8 vind je bij Computerworld (3)
http://www.computerworld.com/s/article/9219144/Firefox_8_to_block_unapproved_add_ons
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2391067,00.asp
http://www.mozilla.com/nl/firefox/channel/


IS HET BINNENKORT GEDAAN MET HET KLAVIER OP DE LAPTOP?
Virtuele klavier zou het klassieke klavier vervangen
Als het aan Apple en IBM ligt, dan zou het klassieke klavier,dat we eigenlijk van de schrijfmachines overgenomen hebben, binnenkort verdwijnen, althans op de laptop. Het onderste deel van de openklappende laptop zou dan gewoon één grote plaat worden, met daarop een virtueel klavier.
Je zal wellicht, net als wij, opwerpen dat zo'n virtueel klavier niet echt handig is, omdat het moeilijk is om er "blind" op te typen. Bij een fysiek klavier heb je om te beginnen de vorm van de toetsen, met de spatie ertussen, waardoor je weet dat je vingers juist op de toetsen staan. Bovendien heb je bij een fysiek klavier ook een respons (een geklik, het gevoel dat je de toets ingedrukt hebt) zodat je weet dat de letter genoteerd werd. Bij een virtueel klavier heb je dat dus niet.
Aan deze "haptische" respons wordt ondertussen door verschillende bedrijven gewerkt, zoals je in eerdere artikels lezen kan. Nokia bijvoorbeeld heeft icoontjes bedacht die voelbaar zijn op het scherm van haar smartphones. En Apple heeft einde juli een patent aangevraagd voor een haptisch feedbacksysteem, waardoor je bij een virtueel klavier toch de indruk krijgt met een fysiek klavier te werken.
Nu kan je natuurlijk vragen: waarom al die moeite doen, stop er toch gewoon een klassiek klavier in, dat werkt toch gemakkelijker? Wel, het feit dat het onderste deel van de laptop niet meer moet dienen als klavier, opent heel wat mogelijkheden. Moet je geen tekst invoeren, dan kan dit deel voor andere doeleinden dienen, zoals schrijf- of tekentablet. Bovendien kan de laptop, hou je hem recht, gebruiken als een echt boek met linker- en rechterbladzijde.
Of het virtuele klavier ooit echt het klassieke klavier vervangen kan, daar hebben wij echter grote vraagtekens bij...
http://www.pressetext.com/de#news/20110816013


MICROSOFT HEEFT LEUK NIEUWS VOOR DE GAMER: NIEUWE XBOX LIVE FUNCTIES...
... en spelletjes voor Windows Phone
Het moet niet altijd kommer en kwel zijn - af en toe mogen er ook eens leuke berichten te melden vallen. Zoals bij Microsoft, dat de gamer kan verheugen met enkele aankondigingen.
Om te beginnen enkele berichten in verband met de Xbox. Zo bestaan er voortaan onderscheidingen (achievements) die, wanneer ze je behaald hebt, automatisch in je avatar kast verschijnen en die je op de mouw van je avatar kan dragen. Verder zal je in verschillende games, om te beginnen met "Beards & Beaks" extra spullen kunnen kopen en die betalen met Microsoft punten. In de marktplaats zal zulke add-ons voor de games vinden.
Ook voor de ouders is er goed nieuws, want bij de volgende uitgave van de Windows Phone zullen zij een betere controle krijgen over de sites en content waar hun telgen toegang tot krijgen. Want er komen ook M-games, waarbij de M staat voor "Mature" (of rijper). Een eerste M-Game voor de Windows Phone zal "Splinter Cell: Conviction" zijn dat deze herfst uitkomt.
Er zullen ook verschillende games cie nu voor de Xbox LIVE zijn die binnenkort op de Windows Phone gespeeld kunnen worden. Voor de titels verwijzen wij je graag naar het blog van Microsoft - wij zijn nu eenmaal geen spelletjesgarnalen, en de titels van deze games zeggen ons niet veel...
http://windowsteamblog.com/windows_phone/b/windowsphone/archive/2011/08/16/new-xbox-live-features-games-on-the-way-for-windows-phone.aspx
http://gigaom.com/mobile/xbox-live-new-features-windows-phone-7/


NIEUW BIJ STUMBLEUPON: EXPLOREBOX
Maakt van sociale bookmarkdienst iets meer een zoekmachine
Ken je StumbleUpon? Dat is een dienst die gebaseerd is op "crouwdsourcing" en bookmarks, en die favoriete sites in een bepaalde categorie (media, computer, nieuws, ....) tevoorschijn tovert wanneer je op de knop "Stumble" drukt. Met een thumbs-up, thumbs-down zeg je of je die site goed vond, en zo wordt, net als bij muziekdienst Last.fm bijvoorbeeld, bij StumbleUpon een verfijnder beeld genoteerd van jouw voorkeuren. Het enige wat je moet doen is de StumbleUpon balk installeren, die je, als je hem niet nodig hebt, gewoon even via "View / Toolbars" terug kan laten verdwijnen. Onze redactie heeft alvast heel wat nuttige en mooie sites ontdekt via deze dienst.
Nu heeft StumbleUpon een nieuwe tool uitgebracht, die "Explore Box" heet. Daarbij kan je naar een bepaald onderwerp zoeken, zoals Lady Gaga, of William Faulkner, terwijl je vroeger enkel binnen een bepaalde categorie sites kon "stumblen". Daardoor worden er meteen honderdduizenden categorieŽn aangemaakt, waarbinnen je kan surfen.
Wij zijn alvast benieuwd om te ontdekken hoe accuraat deze nieuwe tool werkt - en hoeveel plezier hij ons zal verschaffen!
http://www.webpronews.com/stumbleupon-we-wanted-to-go-in-this-direction-all-along-2011-08
http://www.stumbleupon.com


hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Test-Aankoop dreigt met gerechtelijke stappen tegen Telenet indien het telecombedrijf een prijsverhoging voor de internettarieven niet intrekt.
http://nieuws.be.msn.com/financieel/test-aankoop-dreigt-met-gerechtelijke-stappen-tegen-telenet?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

*** Artiesten als Bob Dylan, Bryan Adams en Tom Waits leggen de platenfirma's het vuur aan de schenen. Aanleiding is een clausule in de Amerikaanse wetgeving uit 1976 over het copyright. Die zegt dat artiesten de rechten van hun oude opnames na 35 jaar kunnen terugvorderen. Dat meldt de New York Times.
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110816_083


*** Duitse rechter heft Europees Galaxy Tab verbod op
http://webwereld.nl/nieuws/107616/duitse-rechter-heft-europees-galaxy-tab-verbod-op.html

*** Mobistar lanceert een BlackBerry®-aanbod voor zijn prepaidklanten
http://prs.belgamediasupport.be/shorturl/15249

*** Onbeperkt sms'en en bellen voor Proximus-klanten
http://bgpa-nl.skynetblogs.be/archive/2011/08/16/onbeperkt-sms-en-en-bellen-voor-proximus-klanten.html

muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetSLIPTONE - BIRDS AND THE BEADS
[Dub] Zin om een lange neus te trekken naar het druilerige weer, en wat swingende dub in huis te halen, gratis en voor niets? Dat kan, met Sliptone. Heerlijke muziek mashups, met krachtige beat. De songs kan je gratis online beluisteren, of het hele album in zip bestand downloaden.
http://www.budabeats.com/bube009.htm

ENTERTAINMENT FOR THE BRAINDEAD: SLEEP
[elektro / Pop] Prachtige, delicate muziek - simpele gitaar, en een vrouwe, ietwat zwevende vrouwenstem. Om zachtjes bij weg te dromen.... Een album dat je online kan beluisteren, of gratis downloaden via Freemusic Archive, net als de andere albums van deze band.
http://freemusicarchive.org/music/Entertainment_for_the_Braindead/


TEONANACATL - CHUTNEY
[electro] Heel aparte muziek, samba, lounge, en andere genres vermengd met elektronica en dub. Het effect is hoogst aantrekkelijk en meeslepend. Van de band kan je verschillende songs in streaming beluisteren, of gratis downloaden.
http://fr.electrobel.org/profile.ebel/129


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE BINOCLE
Dit hoorspel, dat in 1986 uitgezonden werd door KRO, gaat een jongeman naar een uitvoering van de opera Walkure. Hij koopt zich een binocle om het toneel beter te kunnen bekijken. Maar dan overkomt hem iets vreemds...
Het hoorspel is gebaseerd op een tekst van louis Couperus, en wordt uitgevoerd door slechts één acteur, Peter Aryans, die het verhaal vertelt
http://hoorspel.wordpress.com/2011/08/17/de-binocle/

Netties werkt samen met:

verkenner bannerGoed gedaan is beter dan goed gezegd.
- gezegde -oor logo
De nieuwe oogst
PAGINA'S TESTEN IN VERSCHILLENDE BROWSERS

Een interessant artikel bij Smashing Magazine, waarin verschillende websites en webdiensten voorgesteld worden, waarmee je kan testen of een website er wel uitziet zoals het zou moeten zijn in de verschillende webbrowsers.
[Taal: ENG]
http://www.smashingmagazine.com/2011/08/07/a-dozen-cross-browser-testing-tools/


DE BESTE SF EN FANTASY BOEKEN
De Amerikaanse openbare omroep NPR hield een enquête bij de luisteraars naar hun beste Science Fiction en Fantasy boeken. Het resultaat werd gegoten in een Top 100-lijst. Een goede leidraad wanneer je zelf op zoek bent naar nieuwe boeken!
[Taal: ENG]
http://www.npr.org/2011/08/11/139085843/your-picks-top-100-science-fiction-fantasy-books


REALWORLDMATH: WISKUNDE ONDERWIJZEN
Helaas in het Engels, maar de tips werken in alle talen. De bedoeling is onderwijzers visueel te laten uitleggen hoe wiskunde werkt aan de hand van demo's. Er zijn ook verschillende tutorials.
[Taal: ENG]
http://realworldmath.org/Real_World_Math/RealWorldMath.org.html
http://www.makeuseof.com/dir/realworldmath-google-earth-teach-math-demonstrations


NATURE SOUNDS FOR ME: JE EIGEN GELUIDEN

Knap bedacht: met deze online mixer kan je kiezen uit natuurgeluiden (vogels, regen, gegiechel van kinderen), die kort of lang laten klinken in de mix, en zo komen tot een geheel van rustgevende klanken. Je kan het resultaat bewaren als een link om later terug te horen, of naar een bestand exporteren. (Bron: Dave)
Deze tool is ook beschikbaar als app voor de iPhone
http://naturesoundsfor.me/


ALBUM COVER
Handig: heb je een digitaal album, maar ontbreekt de cover art, de afbeelding op het album, dan kan je hier op zoek gaan. Veel programma's die muziek beheren (iTunes, Windows Media Player, ...) doen dit echter automatisch wanneer je je muziekcollectie invoert. Deze dienst is dan ook vooral handig wanneer je op zoek bent naar de hoes, zonder het album zelf te hebben.
[Taal: ENG]
http://albumcover.me/


DE VORMEN VAN CSS
Een pagina die webontwerpers wel kunnen smaken: hier vind je namelijk de code die je moet gebruiken om bepaalde vormen (vierkant, rechthoek, cirkel, enz.) via CSS code te laten ontstaan, in plaats van een afbeelding te gebruiken.
[Taal: ENG]
http://css-tricks.com/examples/ShapesOfCSS/?=derp


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: QRTAQ: UW EIGEN QR CODE
Op deze site kan je gratis van de url van je website een QR tag maken, je
weet wel, dat vierkantje met allemaal blokjes in dat een alternatief is voor de streepjescode. Deze code kan je dan verspreiden om je website bekend te maken.
[Taal: NL]
http://www.qrtaq.nl/
Wij hebben de test gedaan met het netties-adres; het resultaat vind je hier:
http://www.netties.be/pictures/714/netties_qr.jpg


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FAMILIENAMENBANK

In deze databank kan je opzoekingen doen naar je familienaam. Tal van Vlamingen hebben immers roots in Nederland. Je krijgt een duidelijk overzicht van de verspreiding van je familienaam per provincie, en verwijzingen naar andere sites die je iets meer kunnen vertellen over die naam.
[Taal: NL]
http://www.meertens.knaw.nl/nfb/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CENTRAAL BUREAU VOOR GENEALOGIE

Nu we toch met genealogie en stambomen bezig zijn: dit is een uitermate interessant adres. Je geeft een familienaam in, en krijgt alle mogelijke informatie over die familienaam: familiewapens, familieadvertenties, WOII bronnen, biografische index, zelfs foto's. Ideaal voor wie zijn (Nederlandse) roots wil naspeuren!
[Taal: NL]
http://194.171.109.12/page/6/home+-+nieuws


VRIJDAG MULTIMEDIA: WASNACHT
Een blog dat alternatieve muziek aanbrengt, onder het motto "just only new washes". Je kan de songs op de site meteen beluisteren. Een uitstekende site om kennis te maken met nieuwe bands.
[Taal: ENG]
http://www.wasnacht.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: HEREXAMEN

Wat weet u nog van de lessen uit uw middelbare school? Bij De Standaard kan u nu mee doen aan een kwis, een herexamenspel.
[Taal: NL]
http://www.standaard.be/herexamen e


VRIJDAG MULTIMEDIA: QUAVONDO
Mooie foto's, je kan er niet genoeg van krijgen. Geposeerd of genomen op het juiste moment. Dit is het portfolio van een fotograaf, die erg uiteenlopende beelden vastgelegd heeft.
[Taal: ENG]
http://www.quavondo.com/#/Welcome

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Netlash-bSeen publiceert resultaten van studie naar mobiel internetgebruik in BelgiŽ
http://www.belgiancowboys.be/mobile/1848
- Uitgebreide review: LG Optimus 3D Speed: Eérste 3D smartphone
http://www.belgiancowboys.be/Review/1849


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- 'Apple wil verkoop hele Galaxy-serie Samsung in Nederland verbieden'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2853470/2011/08/18/Apple-wil-verkoop-hele-Galaxy-serie-Samsung-in-Nederland-verbieden.dhtml
- 'MSN gebruikt supercookies'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2853277/2011/08/18/MSN-gebruikt-supercookies.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Beveiligde DVD's kopieren
Je bent zuinig op je kostbare DVD's en wil daarom graag backups maken. Dat lukt niet als de DVD tegen kopieren beveiligd is. Behalve als je de BDlot DVD ISO Master gebruikt.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29635
- Sony PSP voor 99 euro
Er komt een nieuwe goedkopere versie van de Playstation Portable. De PSP E-1000 is goedkoper omdat dit model geen WiFi ondersteund.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29634


elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Compact audiosysteem met iPod/iPhone-dock
De K-525 van Kenwood is een compact audiosysteem die muziek van bijna elke bron afspeelt. Of het nu gaat om een cd, een usb-apparaat, een externe harde ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6091
- Slimme frisdrankmaker dankzij innovatieve technologie
SodaStream, wereldleider in de ontwikkeling, productie en verkoop van limonademakers, komt trots naar buiten met de nieuwe FizzChip technologie. Deze ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6080computerworld logo

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/


digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Facebook verbant Netlog!
http://www.digimedia.be/News/nl/9796/facebook-verbant-netlog.html
- Het is mogelijk om te voorspellen wat onze volgende vrienden op Facebook zullen zijn
http://www.digimedia.be/News/nl/9791/het-is-mogelijk-om-te-voorspellen-wat-onze-volgende-vrienden-op-facebook-zullen-zijn.html

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- 50 jaar geleden lanceerde IBM de Selectric schrijfmachine
http://computertaal.info/2011/08/18/50-jaar-geleden-lanceerde-ibm-de-selectric-schrijfmachine/
- Column: heeft de democratie zijn eindpunt bereikt?
http://computertaal.info/2011/08/17/column-heeft-de-democratie-zijn-maximum-bereikt/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Microsoft bevestigt aanwezigheid App Store in Windows 8
http://tweakers.net/nieuws/76241/microsoft-bevestigt-aanwezigheid-app-store-in-windows-8.html
- Nokia brengt Symbian Anna-update uit voor recente toestellen
http://tweakers.net/nieuws/76245/nokia-brengt-symbian-anna-update-uit-voor-recente-toestellen.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- De Lijn-deal van 100 miljoen naar Prodata
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/08/18/de-lijn-deal-van-100-miljoen-naar-prodata/article-1195084457432.htm
- Pukkelpop: "Voorzie alternatieve mobiele technologieŽn"
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/08/19/pukkelpop-voorzie-alternatieve-mobiele-technologieen/article-1195085255307.htm
*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be
- HTC ChaCha review
Deze smartphone van HTC wordt ook wel de 'Facebook phone' genoemd. Maar dit toestel is veel meer dan alleen maar een apparaat om mee op Facebook te zitten. Een volledige review!
http://www.themobilerevolution.be/2011/07/22/htc-chacha-review-2/
- HTC & Beats by Dr. Dre
http://www.themobilerevolution.be/2011/08/11/htc-beats-by-dr-dre/tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)
HOE VERMIJD JE DAT LINKEDIN JOUW FOTO GEBRUIKT IN HAAR ADVERTENTIES?
Je hebt wellicht ook gelezen dat sociale netwerksites LinkedIn, die zich gespecialiseerd heeft in werkrelaties en carrière, gebruik maakt van de foto's op de profielen om die te verwerken in haar advertenties. Hoe kan je voorkomen dat dit ook met jouw foto gebeurt?
Log in bij Linkedin. Beweeg de cursor over jouw naam in de rechterbovenhoek, en kies uit het menu dat nu verschijnt: Settings (instellingen). Kies het tabblaadje account, links van het centrale paneel, de onderste optie. Kies bij Privacy Controles de optie Manage Social Advertising. Vink de optie uit "LinkedIn may use my name, photo in social advertising" en bevestig met de button Save.
http://www.lockergnome.com/social/2011/08/11/how-to-disable-linkedins-use-of-your-photo-for-advertising/


TIP: NAAR EUROSPORT UK KIJKEN
Hierbij een tip om naar Eurosport Uk te kijken ( http://tv.eurosport.co.uk/ )
wat nodig

- iPhone
- een VPN met toegang tot UK
- een UK iTunes-account (met wat ponden op)
- Eurosport Player (gratis in de Uk iTunes)

hoe verbinden

1. log iTunes in op je UK-account (zorg dat er ponden op staan)
2. leg je VPN aan
3. start de Europlayer App
4. indien nog geen abonnement op Eurosport zal je het aanbod krijgen om een maandabonnement te kopen aan 2,39 GBP of een jaarabonnement van 23,99 GBP (= 2,70 Euro / 27 Euro).
Indien je een aanbod krijgt in Euro's dan ben je ofwel niet ingelogd op de UK iTunes of short er iets met de VPN
5. doe de aankoop en je kan kijken
6. eenmaal ingelogd schakel je de VPN uit. Dit komt ten goede aan de snelheid/beeldkwaliteit en bovendien vermijd je eventuele bijkomende kosten voor de VPN

hoe kijken

- met de iPhone
- de iPhone aansluiten op de flatscreen

Zelfs via 3G kan je uitstekend kijken. De Eurosport-App is dermate vooruitstrevend dat deze zijn stream aanpast aan verbinding. Soms wordt hierdoor wordt de beeldkwaliteit dus iets minder maar krijgt je geen vervelend haperend beeld.

voordeel

- voor motorsportliefhebbers is Eurosport UK het paradijs ;))
- lage kost t.o.v. o.a. de Eurosport Player voor PC (4,90 Euro per maand)
(Bron: Herman G)


TIP GOOGLE+: DEEL JE BOEKEN


Heb je een goed boek gelezen dat je aan je vrienden wil aanbevelen? Dat is heel simpel, dankzij de Google Booksintegratie in Google+. Je moet gewoon het boek opzoeken in Google Books, en dan op de button "Share" bovenaan klikken die je vindt wanneer je in de "About the book" sectie bent of in een Google Books preview. Daarmee kan je de titel van het boek, de cover, een korte samenvatting delen, plus commentaar zelf toevoegen.
Je kan ook de url van de pagina van het boek in het "share" vakje bij je Google+ account plakken.
Ook leuk is het feit dat je boeken een +1 kan geven, waardoor die bewaard zullen blijven in je +1 tabblaadje van je profiel. Zo kan je een mooie leeslijst samenstellen.
http://plusweek.ly/share-your-favorite-books-on-google/


TIP GOOGLE+: EEN RSS FEED MAKEN VAN PUBLIEKE GOOGLE+ POSTINGS
Plus Feed is een webapp, dat een simpele Atom feed aanmaakt voor de publieke postings op Google+. Je hebt hiervoor wel je Google+ gebruikersnummer nodig, die je kan vinden in de url in je browser wanneer je je op je eigen profiel pagina bevindt.
Deze nummer moet je nu gewoon plakken achteraan de url van Plus Feed:
http://plusfeed.appspot.com/.......................
en dit adres in je browser zetten of naar je RSS reader te kopiŽren.
http://plusweek.ly/how-to-create-a-rss-feeds-for-public-google-posts/
shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...GRATIS SCREENCASTING TOOLS: AVISCREEN

Windows - freeware
Aviscreen is een tool waarmee je kan vastleggen wat er op je scherm gebeurt, in de vorm van een AVI filmpje, of bitmap afbeeldingen. Het speciale aan deze tool is een functie die "follow the cursor" heet, en waarbij je een video kan maken van tamelijk kleine afbeeldingen, die toch alle muisbewegingen op je hele scherm volgt. Je kan de video op elk moment stopzetten. Het progje slaat geen audio op.
Deze artikelenreeks is gebaseerd op een artikel bij 1st WebDesigner.
http://www.bobyte.com/AviScreen/Help/default.htm
http://www.1stwebdesigner.com/freebies/free-screencasting-tools-video-tutorials/


GRATIS SCREENCASTING TOOLS: CAMSTUDIO
Windows - freeeware
Een open source tool, waarmee je zowel de bewegingen op het scherm als audio kan opnemen. Het geheel kan je bewaren als AVI videobestand of tot SWF exporteren. De interface is heel simpel, en je kan ook notities bij de video maken, speciale cursors gebruiken, en enkel een bepaald deel van het scherm opnemen.
http://camstudio.org/


GRATIS SCREENCASTING TOOLS: COPERNICUS
Mac - freeeware
Een gratis programma voor de Mac, dat erg de nadruk legt op het maken van snelle filmpjes, door de video naar je RAM te kopiŽren voor snellere toegang. Het heeft geen ondersteuning voor audio.
http://danicsoft.com/software/copernicus/


GRATIS SCREENCASTING TOOLS: GOVIEW

Windows - freeeware
Een programma van Citrix Online. Je kan een video die op je scherm afspeelt opslaan, de audio bewaren, het geheel bewerken, en op de site bewaren. Je kan een screencast beschermen met een paswoord, of downloaden en uploaden naar andere sites.
http://goview.com/goldwyn/spring/play?method=indexPage


GRATIS SCREENCASTING TOOLS: ISU
Windows - freeware
Je kan een reeks handelingen in toepassingen opslaan. De opname kan je dan bewerken, je kan erop tekenen en notities maken. Het resultaat kan je via mail verzenden.
http://www.vapisoft.com/ISU.htm


GRATIS SCREENCASTING TOOLS: JING

Windows / Mac - freeware
Eenvoudige software om activiteiten op je scherm op te slaan, inbegrepen audio, van je hele scherm of een deel ervan, inbegrepen de muisbewegingen, de kliks op websites of toepassingen. Je kan tot maximaal 5 minuten opslaan.
http://www.jingproject.com/features/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: WIKIPEDIA READER
Nokia - 14,99 eur
De Wikipedia Reader is het ultieme 'spiekbriefje'. Zoek bijvoorbeeld op hoe het ook alweer zit met bepaalde geschiedenisfeitjes. Tijdens schooluren geen internetverbinding beschikbaar? Download dan eenmalig de offline versie voor Ä 14,99 en je hebt altijd en overal toegang tot Wikipedia. (Bron: Progress Communications)
http://store.ovi.com/content/33358


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: TODO MANAGER

Nokia - 1,1 eur
Ideaal voor het plannen van je huiswerk: de ToDo Manager. Deze app maakt je superefficiŽnt en zorgt ervoor dat je nooit meer wat vergeet. Organiseer je to-do's en verdeel je taken in belangrijke en minder belangrijke. Ook houd je eenvoudig bij hoe lang je over jouw taken doet. (Bron: Progress Communications)
http://store.ovi.com/content/113483

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
Het laatste woord....

NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Ik kan niet begrijpen waarom mensen bang zijn van nieuwe ideeŽn - ik ben bang van de oude.
- Abraham Lincoln -