netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
18/8/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 713 van 13/8/2011Gegroet lezer,

Wellicht hebt u vrijdag verwonderd opgekeken: geen Netties vandaag? Er waren wat problemen met de server, en het was zelfs bang afwachten of de problemen opgelost konden worden tegen het moment dat de nieuwsbrief verzonden moest worden. Dat u de nieuwsbrief nu aan het lezen bent, is alvast een teken dat het gelukt is :)

Wat hebben we deze week voor u in petto? U zal heel wat kunnen lezen over patenten. Want er is openlijk een patentenoorlog uitgebroken tussen Apple en Samsung, maar Apple zou het ook nog gemunt hebben op andere makers van tablets. In Nederland wordt alvast voor de rechtbank een robbertje uitgevochten tussen de twee hoofdrolspelers, en het is Webwereld dat er verslag van brengt (http://webwereld.nl/nieuws/107579/samsung--apple-zit-zelf-in-de-patenttang.html). Het belangrijke aan deze zaak is dat Europa niet reageert zoals de VS: daar redeneert namelijk de rechter dat eens een patent toegekend is, er geen lievemoederen meer helpt, zelfs al is het patent duidelijk onterecht toegekend. In Nederland blijkt de rechter (gelukkig) anders te redeneren. Een verhaal dat in de volgende dagen ongetwijfeld vervolgd zal worden.

Maar gelukkig is er nog veel, veel meer buiten deze herrie rond patenten. Nieuwe functies bij Twitter, nieuwe diensten, mooie hardware, knappe en handige sites... Kortom, weer een nummer vol interessante lectuur. Wij wensen u alvast veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
MICROSOFT EN GOOGLE SLAAN BAL MIS ROND PATENTEN
De vraag moet zijn: wanneer komt er eindelijk een patent-hervorming?

Verleden week was er heel wat hilariteit rond een show die Google en Microsoft opvoerden. Of moeten we zeggen: een ruzie die op een kinderachtige manier uitgevochten werd?
Het begon met Google dat hoopte op de sympathie van de internauten te kunnen rekenen door te beweren dat Microsoft, Apple en andere groten proberen het open besturingssysteem Android te versmachten, door met veel geld een reeks patenten op te kopen van Nortel. Google rekende hier op een Calimero effect ("want ik is klein, en zij zijn groot"), maar wanneer je de grootste zoekmachine ter wereld bent, en een vinger in elke pap op het internet te brokkelen hebt, is er niemand die in dit Calimero imago gelooft.
Bovendien reageerde Microsoft prompt door te stellen dat het aan Google aangeboden had om mee te bieden op de patenten, wat Google geweigerd had; het haalde zelfs een kopie van een e-mail boven om die bewering te staven.
Waarop Google repliceerde door te stellen dat het niet op de patenten geboden heeft, omdat het geen zin had als ze gezamenlijk de patenten in handen hadden - de patenten zouden immers alleen nut hebben als Google alleen ze in portefeuille had, en het de patenten als pasmunt zou kunnen gebruiken bij verdere onderhandelingen.
Kortom, een hele klucht, waarbij de hoofdrolspelers zich toch niet van hun grootste kant hebben laten zien. TechMeme verzamelde enkele reacties (1)
Eigenlijk heeft vooral Google hier een steek laten vallen. Het is inderdaad waar dat zijn Android OS bedreigd wordt door de patenten die anderen in handen hebben. Maar het had niet de bezitters van die patenten moeten aanvallen, wel het patentensysteem op zich. Het feit dat er patenten worden toegekend voor alle mogelijke zaken is namelijk fout. Want het weerhoudt anderen ervan om deze nieuwe technologieŽn ook te gebruiken, tenzij zij hiervoor een licentie betalen. En het gaat meestal niet om echt nieuwe technologieŽn, als het patenteren van bedrijfsprocessen, acties. Beweeg je vinger links op het scherm en er gebeurt dit of dat - kan je dit een patent noemen? Het team van Buzz Out Loud had in zijn podcast van vrijdag een heel grappig item over deze patenten.(2)
Er gaan dan ook steeds luidere stemmen op om het hele patentensysteem grondig te wijzigen. Het is enerzijds wel waar dat een patent iemand moet belonen; mensen moeten aangemoedigd worden wanneer zij jaren van hun leven gewijd hebben aan research, en dan met iets prachtig nieuws op de proppen komen. Dat is de oorspronkelijke bedoeling van patenten: dat anderen die ene uitvinding niet zomaar klakkeloos kopiŽren, zonder de uitvinder te belonen.
Maar het huidige patentensysteem is helemaal gedegenereerd. BedrijfsideeŽn (one-click van Amazon) worden gepatenteerd, al te vage concepten. Gevolg: steeds meer processen rond patenten, processen die heel wat geld verslinden. Bovendien zijn er, en dat is nog het ergste van al, bepaalde rechtbanken in de VS die heel ruim schadevergoedingen toekennen bij de minste claim rond een patent. En het is dus niet verwonderlijk dat juist bij die rechtbanken de meeste processen aanhangig gemaakt worden. En dan zijn er nog de patent-trollen, bedrijven die patenten opkopen zonder er ooit iets voor gedaan te hebben, enkel en alleen om grote bedrijven te kunnen afpersen...
Kortom: "there is something rotten in patent-land". Een verslag uit eerste hand lees je bij Mark Cuban, die zich erover beklaagt dat elk van de bedrijven die hij opricht meteen belaagd wordt door patent-rechtszaken. (3)
http://www.techmeme.com/110804/p59#a110804p59
http://www.cnet.com/8301-19709_1-20088235-10/buzz-out-loud-1524-the-finger-wiggle-patent-portfolio-attacks-podcast/
http://blogmaverick.com/2011/08/06/if-you-want-to-see-more-jobs-created-change-patent-laws/GOOGLE WIL WEB INTENTS IN CHROME INTEGREREN
Web apps kunnen dan met elkaar communiceren
Er wordt de laatste tijd hard gewerkt aan de browsers - en dat is maar goed ook. Dankzij die concurrentie werken de de drie groten (IE, Firefox en Chrome) heel hard om nog nieuwere mogelijkheden te brengen, nog sneller te worden.
Zo heeft Google aangekondigd dat het de Web Intents voortaan zal integreren in Chrome. Dat is, kort samengevat, een technologie waarbij twee aparte toepassingen met elkaar kunnen communiceren; zij weten daarbij niet wat de ander is, maar luisteren naar generische haken en bieden die zelf ook aan.
Deze Web Intents zijn al aanwezig op het Android platform. Daar kan het dus gebeuren dat, wanneer je een nieuwe app voor beeldbewerking installeert, de standaard app die op je toestel aanwezig is geen speciale API's moet hebben om toch voortaan een foto naar die nieuwe beeldbewerker door te sturen.
Ook Mozilla werkt aan een project om die intents te integreren, en het mooie daarbij is dat de beide tools niet naast elkaar zullen staan, maar onder één gezamenlijke API bijeengebracht worden.
Wat ook verheugend is, is dat dit betekent dat web apps in de toekomst veel handzamer zullen zijn, meer flexibel, nog krachtiger. En alles wat web apps aanlokkelijker maakt dan die verduivelde aparte apps voor alle mogelijke toestellen, juichen wij van harte toe!
http://blog.chromium.org/2011/08/connecting-web-apps-with-web-intents.html
http://techcrunch.com/2011/08/04/google-announces-plans-to-bake-android-like-web-intents-into-chrome/
http://webintents.org/


GMAIL NU MET PREVIEW LAB
Oh, hoe origineel (not!)
Er was een tijd dat iedereen Microsoft's e-mail client Outlook verachtte. Het was niet "bon ton" om met Outlook te werken, want dat was de tool van de yuppie, de zakenman. Neen, dan was Gmail toch veel zuiverder, zo heette het.
Maar nu moeten we vaststellen dat Gmail zijn best doet om... op Outlook te lijken. Verleden week werd namelijk aangekondigd dat je via je instellingen een "preview pane" (een paneel met daarin een gedeelte van de mail) kan activeren, net zoals je bij Outlook al sinds mensenheugenis kan. Je kan kiezen of je het rechts van je lijst wil hebben, of onderaan je lijst, net als bij Outlook. Voor de volledigheid voegen we er toch nog aan toe dat ook Thunderbird, de mail-client van Mozilla, zo'n preview paneel aanbiedt.
Het mooie van de hele historie is dat sommige media bij deze layout niet verwijzen naar Outlook, maar het gewoon een "tablet-achtige" vormgeving noemen, waarbij de indruk gewekt werd dat het Apple is die deze vormgeving uitgevonden heeft op zijn iPad. En dat, lieve lezers, gaat toch een beetje te ver...(2)
http://gmailblog.blogspot.com/2011/08/new-in-labs-preview-pane.html
http://www.engadget.com/2011/08/05/gmails-preview-pane-brings-tablet-like-layout-to-your-desktop/


EN HOE ZIT HET NU MET HADOPI?
18 miljoen vaststellingen en... 10 klachten
In Frankrijk is al een tijdje de Hadopi wetgeving van kracht. Ter herinnering: hierbij krijgen mensen die betrapt worden op piraterij, een waarschuwing. Na 3 waarschuwingen riskeren zij maatregelen: een boete, of het afsluiten van hun internettoegang.
Wij waren wel nieuwsgierig naar de resultaten van deze wet, die nu 9 maanden van kracht is. En dankzij het podcast Le Rendez-Vous Tech (1) weten we nu wat meer. Er werden door groepen die de auteursrechthebbenden vertegenwoordigen 18 miljoen vaststellingen gedaan van een eerste inbreuk; die werden doorgestuurd naar de Haute Autorité Hadopi. Daarop heeft die laatste 900.000 verzoeken naar ISP's gestuurd om het in de aanklacht genoemde IP adres te koppelen aan een abonnee. Wat op zijn beurt geleid heeft tot 470.000 eerste waarschuwingen.
Daarvan kregen er nog 20.000 een tweede waarschuwing, en uiteindelijk kregen 10 personen een derde waarschuwing, die tot maatregelen kan leiden.
Het opvallende hierbij is dat een van die 10 een man van 54 was, een leraar, ene Robert Tollot, die bij hoog en laag beweert dat hij onschuldig is. Niet alleen heeft de man geen interesse voor Rihanna en David Guetta, maar wordt hij toch beschuldigd hun songs gedownload te hebben. En op het moment dat de film IronMan 2 volgens de beschuldiging gedownload werd van op zijn IP dres, stond hij les te geven. Bovendien beweert de man dat hij alle maatregelen genomen had om zijn netwerk te beschermen, zoals de instructies van Hadopi het uitleggen.
Je begrijpt dan ook dat de man erg boos is. In een filmpje (2) schreeuwt hij zijn onschuld uit. De man trekt trouwens naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat sowieso niet erg tevreden is over die hele Hadopi toestand.
Nu kan je zeggen: maar het heeft toch resultaat gehad? 470.000 eerste waarschuwingen, en maar 20.000 tweede? Het beoogde effect, de ontrading, werd dan toch bereikt? Dat is niet zeker, want de instellingen die zich met Hadopi bezig houden zijn niet erg transparant over de cijfers. Zo is het niet geweten of die 20.000 gewoon lukraak gekozen werden, of dat zij integendeel echt de enigen waren om voor de derde keer "betrapt" te worden. Het gebeuren met Robert Tollot bewijst trouwens dat de hele procedure niet foutloos verloopt.
Wat wel vaststaat is dat deze hele procedure enorm veel geld kost. Je kan je dan ook afvragen of het wel verantwoord is om de belastingbetaler te laten betalen voor de bescherming van een verouderd distributiesysteem, een verouderd business model van de muziek- en filmmaatschappijen...
http://www.nowatch.net/2011/07/le-rendez-vous-tech-65-championnat-du-monde-de-mauvaise-foi/
http://korben.info/hadopi-vs-robert.html
http://blog.operationreality.org/2011/07/15/hadopi-3-strikes-preliminary-results-against-french-file-sharers/


DUITSLAND NOEMT GEZICHTSHERKENNING IN FACEBOOK ILLEGAAL
Maar Facebook reageert heel traag
Gezichtsherkenning op Facebook is een delicate zaak. Maar niet alleen op Facebook - wetenschappers hebben onlangs aangetoond dat zij met een gewone software voor gezichtsherkenning gezichten konden koppelen aan namen, vervolgens aan Facebook profielen, en zo de begincijfers van de sociale zekerheidsnummers konden achterhalen.
Facebook is echter het boegbeeld van die gezichtsherkenning - vooral omdat, zoals zo vaak, Facebook deze optie voor alle leden geactiveerd heeft, in plaats van deze tool een "opt-in" te maken, dat wil zeggen dat de gebruiker zich uitdrukkelijk akkoord moet verklaren met deze tool, zoniet wordt zij voor hem niet geactiveerd.
Tools die de privacy in gevaar kunnen brengen, moeten volgens de Europese richtlijnen altijd opt-in zijn. Vooral Duitsland tilt daar zwaar aan. Het land heeft een van de meest stricte wetgevingen over privacy in de hele EU. De reden daarvoor ligt in het verleden, toen de privacy van de Duitse burger zwaar met de voeten getreden werd, eerst door de Nazi's, daarna door de Stasi. Volgens de Duitse wet ter bescherming van de privacy mogen geen gegevens verzameld worden, zonder de uitdrukkelijke toestemming van de gebruiker.
Duitsland heeft daarom de gezichtsherkenning op Facebook illegaal verklaard. Hij is in strijd met de Europese en Duitse wetgeving. Bovendien weten Facebook gebruikers niet hoe zij de data kunnen wissen die Facebook verzameld heeft.
Facebook heeft nu 2 weken om te reageren, vooraleer de Duitse overheid tot actie overgaat. De site zou tot een half miljoen dollar aan boetes moeten betalen.
http://www.theatlanticwire.com/technology/2011/08/germanys-war-facebook/40771/


WEBSHOP LAAT GEBRUIKERS KLEDING VIRTUEEL PASSEN
Maar voel je ook of het knelt?
Zugara is een augmented reality (AR) technologie; bij dit soort technologie wordt een virtueel laagje toegevoegd wat het oog van de camera ziet. In dit geval gaat het om een kledij: een kledingstuk wordt jou aangepast, om te zien of het je staat.
De online kledingshop Banana Flame werkt nu met deze technologie in een soort virtuele paskamer. Kooplustigen kunnen klederen "aanpassen" via de website van de webshop. De webcam van hun computer maakt een opname, de AR e-commerce software van Sugara, Webcam Social Shopper, past de kledij aan hen aan. Bovendien kan de would-be koper een afbeelding van hem/haarzelf met dat kledingstuk aan doorzenden naar vrienden via Facebook en Twitter.
Allemaal goed en wel. Een leuke gimmick, maar meer ook niet. Want is het kleedje wel flatterend voor jouw figuur met brede heupen? En hoe voelt de stof aan - satijnzacht, of eerder synthetisch? Hoe zit het met de afwerking van de naden? En dan hebben we het niet eens over het échte passen: spant het niet aan je borst, je oksels, je heupen?
Maar het blijft leuk natuurlijk, vooral voor giechelende tieners die hun vrienden op facebook willen verrassen...
http://www.readwriteweb.com/archives/retailer_lets_online_shoppers_virtually_try_on_clothes_using_augmented_reality.php
http://www.zugara.com/
http://www.bananaflame.co.uk/


PATENTENOORLOG BREEKT IN VOLLE HEVIGHEID LOS
Mark Cuban roept op tot nadenken over systeem

Trouwe lezers weten dat wij al langer sakkeren op de patenten; oorspronkelijk bedoeld als een systeem om research & development te stimuleren, is het gedegenereerd tot een pasmunt die in een steekspel tussen bedrijven ingezet kan worden.
Nu is het echt de spuigaten aan het uitlopen: Apple heeft van de rechter gedaan gekregen dat er een voorlopig verbod tot invoer van de Samsung Galaxy Tab 10.1 geldt in de hele EU (1). Behalve in Nederland. Want daar heeft Samsung het spel slim gespeeld: het heeft als eerste een klacht ingediend tegen Apple, en daardoor kan het voorlopig verbod daar niet gelden (2). Het is dus niet alleen meer een patentenoorlog, maar ook gewoon een strategisch spel geworden. Waar blijft de vernieuwing?
Miljonair en tech investeerder Mark Cuban heeft alvast zijn buik ervan vol. Hij is het beu dat bedrijven zoveel geld uittrekken om patenten op te kopen, die bij een eventueel aanklacht door een ander bedrijf ingezet kunnen worden, in plaats van dit geld te kunnen besteden aan vernieuwing. Bovendien bestaat het gevaar dat startups, die niet over een dikke portefeuille vol patenten beschikken, in dit door patentenoorlogen verwoeste landschap nooit meer aan de bak geraken. (3) Onder de titel "Wil je meer nieuwe jobs zien, verander dan de patentwetten" klaagt hij ook het probleem van de "patent trolls" aan - bedrijven die patenten verzamelen zonder er ooit iets zelf mee te doen, maar wanneer een ander, meestal op een andere manier, toch dit idee tot uitvoering brengt, gaan staan zwaaien met dit patent.
Cuban blijft echter niet bij de pakken zitten. Hij geeft niet alleen kritiek, hij heeft ook voorstellen (4). Schaf de software patenten af - software is sowieso beschermd door copyrights, en daar is geen patent meer voor nodig. En alle patent processen moeten stopgezet worden. Uiteraard een heel gewaagde stelling, waarmee de industrie het niet meteen eens zal zijn. Maar iets moet er gebeuren, dat bewijzen de digitale schermutselingen van de laatste dagen...
http://www.techmeme.com/110809/p29#a110809p29
http://webwereld.nl/nieuws/107550/samsung-sleept-apple-voor-nederlandse-rechter.html
http://blogmaverick.com/2011/08/06/if-you-want-to-see-more-jobs-created-change-patent-laws/
http://blogmaverick.com/2011/08/07/my-suggestion-on-patent-law/


BAND WIL FANS GRATIS MUZIEK GEVEN TIJDENS CONCERT
Bluetooth ingezet in nieuwe vorm van distributie
De electro band Data Romance wil tijdens zijn volgende tour, die de naam Identity Festival meekreeg, een nieuwe vorm uittesten om muziek te bezorgen aan de fans. Die zullen gevraagd worden om Bluetooth op hun smartphone te activeren tijdens het optreden, zodat zij meteen enkele gratis songs kunnen ontvangen. En voor een keer zijn het niet de bezitters van iPhones die de eer van de première krijgen, maar die van Android toestellen, want bij de iPhone is geen transfer via Bluetooth mogelijk.
Via banners tijdens het optreden, maar ook via aankondigingen op de fan pagina op Facebook en Twitter zullen de transfers aangekondigd worden. De band zelf vindt het een prachtige manier, zonder enig nadeel, om content tot bij de fans te krijgen.
De band heeft in elk geval een positief gebruik bedacht voor smartphones. Want meestal wordt zo'n mobiel toestel tijdens een optraden met een scheef oog bekeken. Vaak worden er immers opnamen gemaakt met de camera, en dan online gezet. Die beelden zijn dan meestal heel slecht, en doen het optreden van de band geen eer. En uiteraard gebeurt dit zonder medeweten of toestemming van, laat staan vergoeding voor de band.
http://mashable.com/2011/08/08/data-romance-bluetooth/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Mashable+%28Mashable%29


GOOGLE GEEFT (G+INVITES)...
... en Google neemt (dictionary)

Er valt wel elke dag iets te melden over Google. Niet moeilijk, want deze duizendpoot heeft activiteiten op zoveel terreinen tegenwoordig, heeft zoveel webdiensten, en die evolueren constant.
Twee korte berichten dus, waarin Google geeft en neemt. Het vrijgevige is voor de gebruikers van Google+: die mogen nu zelf ook "wilde weldoener" gaan spelen. Zij krijgen allemaal 150 Google+ invititaties, die zij kwistig kunnen uitdelen aan hun vrienden en kennnissen. Hiervoor volstaat het een mail te sturen naar een kandidaat, of hem een link te zenden naar een speciale invitatiepagina. (1)
Het tweede bericht betreft iets dat Google eerst de internauten geschonken had, maar nu terug afneemt: Google Dicitionary. Een dienst die wellicht niet zoveel gebruikt werd in de Nederlands sprekende landen, omdat die woordenboek zich eerder op het Engels concentreerde. Geen paniek echter: wanneer je in Google de syntax "define:huppeldepup" invoert, dan zal Google nog altijd definities van dat woord opzoeken in verschillende online media zoals Wikipedia.(2)
http://www.pcworld.com/article/237454/google_floodgates_open_everyone_gets_150_invites_and_an_invite_page.html#tk.nl_dnx_t_crawl
http://www.webpronews.com/google-dictionary-is-now-undefined-2011-08


DE RELLEN IN LONDEN KENNEN OOK WEERKLANK OP HET INTERNET
Communicatie gebruikte via BlackBerry Messenger

Ongetwijfeld heb je de verschrikkelijke beelden van de rellen in Londen gezien, waarbij het beeld van de gewonde jongen, van wie de rugzak op zijn rug geplunderd werd door andere jongeren een hallucinant beeld is dat mij persoonlijk altijd bij zal blijven. Uiteraard hebben de rellen, plunderingen, brandstichtingen ook een digitaal luik. Enkele berichten hierover.
Toen de politie via de sociale netwerken probeerde na te gaan of er een organisatie achter de rellen zat, bleek er via de "gewone" kanalen (Facebook, Twitter, ...) niets te vinden, behalve verslagen van getuigen en hun opmerkingen. Er zat echter wel degelijk een organisatie achter, maar die verliep volledig via .... BlackBerry Messenger. Deze smartphone zou namelijk erg populair zijn bij jongeren, omwille van die boodschappenfunctie. Van een dubieus compliment door het toch al door tegenvallende verkoopcijfers geplaagde RIM gesproken...
De politie vroeg daarom de logs op van deze boodschappen, om te achterhalen wie zich op dat moment op de plekken van de rellen bevond. RIM ging in op het verzoek, wat het bedrijf meteen geweten heeft: de website werd kort daarop gehackt door Anonymous. (1)
Bij de rellen werden ook enkele winkelzaken en opslagplaatsen geplunderd. Vooral modezaken, winkels met sportgoed en elektronica moesten het ontgelden. Uiteraard zal een deel van het buitgemaakte goed binnenkort op de zwarte markt terecht komen. En zullen de plunderaars trachten om het gestolen goed ook via het internet te verkopen. eBay heeft echter al laten weten dat het alle listings die verband houden met de plunderingen zal verwijderen (2).
De politie heeft trouwens al foto's op Twitter gezet van mensen die verdacht worden van de plunderingen, en vraagt de medewerking van het publiek om deze personen te identificeren. (3)
Er is zelfs al een groep aangemaakt op Gougle Groups, die zichzelf "London Riots Facial Recognition" noemt, en die technologieŽn voor gezichtsherkenning gebruiken wil om de plunderaars in deze foto's te identificeren. De groep heeft in haar forum wel een thread waarbij nagedacht wordt over de ethische aspecten van hun actie, maar het blijft toch wel wat creepy wat deze groep doen wil.(4)(5)
http://www.washingtonpost.com/blogs/blogpost/post/in-london-riots-blackberry-messenger-gets-starring-role/2011/08/09/gIQAwxmW4I_blog.html?wpisrc=nl_tech
http://thenextweb.com/uk/2011/08/09/ebay-confirms-it-will-remove-listings-linked-to-looting-in-london/
http://thenextweb.com/uk/2011/08/09/police-use-flickr-to-identify-london-riot-suspects/
http://techcrunch.com/2011/08/09/google-group-members-to-use-facial-recognition-to-identify-london-rioter/
http://groups.google.com/group/london-riots-facial-recognition


ANONYMOUS ZWEERT FACEBOOK TE ZULLEN VERNIETIGEN
Gebrek aan privacy maakt Facebook tot doelwit

De groep hackers die onder de naam Anonymous door het leven gaat, mag dan al los en chaotisch van structuur zijn, actief is hij wel. Omdat de meeste van de hacks een politiek motief hebben, worden de leden dan ook hacktivisten genoemd. Tot hun exploten behoren onder andere cyberaanvallen op het Pentagon, News Corp van Murdoch, maar ook aanvallen op politiediensten en al wie volgens de groep iets mispeuterd heeft.
Nu heeft de groep in een e-mail gezworen dat hij Facebook vernietigen zal, en wel op 5 november; dat is Guy Fawkes dag(1), een eeuwenoude Britse traditie (1). Anonymous noemt de gebrekkige privacy op Facebook, en het feit dat je er zo moeilijk je account kan wissen, de reden voor de actie. De volledige mail kan je lezen bij Business Insider (2), en op YouTube vind je een filmpje met de aankondiging (3)
Ongeacht de sympathie die je voor de groep ook mag hebben, het woord anarchie heeft sinds de rellen in Londen toch weer een negatieve bijklank gekregen... Benieuwd of de groep inderdaad Facebook eronder krijgt op 5 november...
http://en.wikipedia.org/wiki/Guy_Fawkes
http://www.businessinsider.com/anonymous-facebook-2011-8?op=1
http://www.youtube.com/watch?v=SWQTS8zqYXU


NU OOK RECHTSTREEKS VAN UIT TWITTER AFBEELDINGEN UPLOADEN
Weer een categorie websites die overbodig wordt?

Wellicht werd jij vandaag ook, toen je inlogde via de Twitter website, verwelkomd door een aangename boodschap: voortaan kan je rechtstreeks vanuit Twitter foto's uploaden. Want in de nieuwe Twitter (die voortaan gewoon "twitter" tout court heet, omdat de oude Twitter niet meer bestaat) staan er onder het vakje waar in je je tekst invult twee nieuwe symbolen: een kompas, om je locatie mee te geven, en een camera, om een foto te uploaden en aan je tweet te koppelen.
Klik je op de camera, dan zal dit het dialoogvenster openen dat je gewoon bent, om op je computer te bladeren naar de gewenste afbeelding. Je kan afbeeldingen tot maximum 3 MB uploaden. Na het koppelen van de afbeelding aan je tweet, komt die onderaan in miniatuurformaat in het invulvenster te staan; het icoontje van de camera zal trouwens ook oplichten in blauw. Je zal meteen ook merken dat het aantal karakters dat overblijft voor je tekst niet meer 140 is maar minder, omdat de link plaats wegneemt in jetekst. Vul gewoon je tekst in, en klik op Tweet, zoals gewoonlijk. Je tweet verschijnt nu in jouw tijdlijn, en die van je volgers, met de afbeelding in miniatuur. Wie de tweet aanklikt, ziet de afbeeldingen nu verschijnen in het paneel rechts. Bij beschermde accounts, die achter een sleuteltje zitten, zullen enkel de volgers de foto's kunnen zien.
Je kan ook ene commentaar geven op een foto, door op de tweet te reageren die de afbeelding bevat. Je kan een foto later ook wissen, door de tweet met de afbeelding te wissen. Maar later zou er Twitter gaan werken met een echte fotogalerij, waar al jouw foto's die je op Twitter gezet hebt, te zien zijn - niet alleen wat je rechtstreeks via Twitter geüpload hebt, maar ook de foto's via andere diensten.
Worden de foto's dan voortaan door Twitter zelf gehost? Neen, het is een samenwerking met Photobucket. Maar ben je gewoon om te werken met Flickr, Twitpic, yFrog en andere fotodiensten, dan kan je die gerust blijven gebruiken als je dat liever hebt.
Dat heeft Twitter, als je het ons vraagt, mooi opgelost. Door samen te werken met PhotoBucket, in plaats van zelf een eigen foto-upload te starten, krijgen alle andere fotodiensten ook de kans om hun brood te blijven verdienen. Mooi.
https://support.twitter.com/articles/20156423


SCHIET APPLE ZICH IN DE EIGEN VOET?
Amazon is Apple te silm af met Kindle Cloud Reader

Toen Apple zijn voorwaarden bekend maakte voor het aanbieden van apps via de appstore (30% commissie), klonk wat gemurmel van ongenoegen. Toen bekend werd dat Apple ook commissie wou hebben op de content die via apps geleverd werd (abonnementen op magazines enz.) werd dat protest luider. En dat protest wakkerde nog aan toen Apple bovendien de app-makers dwong om in hun app elke verwijzing te verwijderen naar plekken op het web, buiten de App-Store, waar content verkregen kan worden, zoals nieuwe boeken voor de Kindle-app voor de iPad. Het leek echter alsof Apple zich niets van dat protest aantrok, en zich ongenaakbaar voelde door de macht die het over de enige toegangspoort tot de iPad, de app-store, had.
Welnu, het lijkt erop dat Apple toch een stap te ver gegaan is, en ongewild een actie ontketend heeft die op termijn Apple's hele app-cultuur onderuit kan halen. Amazon heeft nu immers beslist dat het dan maar buiten Apple om zal gaan: geen app meer voor de iPad, maar een web-app die in de browser werkt. Elke browser, op elk toestel, inbegrepen de desktop of laptop.
De Kindle Cloud Reader (1) is namelijk een op HTML5 gebaseerde webapp. Je hele Kindle bibliotheek wordt automatisch gesynchroniseerd, zodat onthouden wordt op welke bladzijde je was, je bookmarks, notities, gemarkeerde passages van al je Kindle books worden van op elk toestel beschikbaar. En dankzij HTML5 wordt die content ook offline beschikbaar. Momenteel werkt de app enkel in Chrome, maar later volgen Firefox, IE, en browsers op mobiele toestellen.
Kijk. Dat is nu eens een argument dat ons zou kunnen overtuigen om toch elektronisch te gaan lezen, omdat je dan niet langer meer afhangt van één toestel. Moeten we nu "Dank u Apple" zeggen, omdat het Amazon door zijn (hebberige) voorwaarden in de App Store dwong tot een overschakeling op HTML5?
Volgens PC World (2) is Amazon trouwens niet de enige die zich afkeert van de apps; Facebook zou een heel project op stapel hebben staan, "Project Spartan", een ecosysteem van apps die op HTML5 in de browser draaien. Of zoals redacteur Tony Bradley het zegt: "Apple mag dan al een stricte controle hebben over de Apple App Store, maar het heeft geen controle over het web." Indien Apple nu zou beginnen om bepaalde websites, zoals de Cloud Reader van Amazon, te gaan verbieden op de iPad, dan zou het op PR vlak echt zelfmoord plegen.
Tot slot nog een mooie vergelijking die we vonden bij IBM, en waarin de voor- en nadelen van apps en web-apps op een rijtje gezet worden.(3)
Er is nog een ander terrein waar Apple veel kritiek krijgt. Het feit dat het de import en verkoop van de Samsung Galaxy tab in heel Europa (tijdelijk) heeft laten verbieden, kan voor sommige waarnemers nog door de beugel (de Galaxy lijkt echt verdacht veel op de iPad), maar nu Apple hetzelfde van plan is met de Xoom tablet van Motorola worden toch de wenkbrauwen gefronst. Dat toestel verschilt namelijk duidelijk van de iPad. Wil Apple de hele tablet-markt via de rechter laten verbieden? Is het niet beter, vooral PR-gewijs, dat Apple de tablet markt domineert door de merites van zijn toestel, dan doordat het de concurrenten dood geprocedeerd heeft?
http://www.amazon.com/cloudreader
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/237678/amazon_outflanks_apple_with_kindle_cloud_reader.html
https://www.ibm.com/developerworks/mydeveloperworks/blogs/digitalmarketing/entry/mobileappvsmobileweb?lang=en
http://news.idg.no/cw/art.cfm?id=11345E9B-1A64-67EA-E4AB34BABC051243
http://www.zdnet.com/blog/mobile-news/apple-injunctions-against-similar-looking-tablets-just-beginning/3703


NOG MEER SOCIALE NETWERKEN OP KLOUT
Invloedssfeer steeds fijner afgesteld

Verleden week hadden wij het uitgebreid over Klout, de webdienst die aan de hand van jouw activiteiten op de sociale netwerken je "Klout" meet, je invloedssfeer, en zegt wat voor soort mens je bent op die netwerken, wie jouw belangrijkste beïnvloeders zijn en wie jij beïnvloed, enz. Heb je het artikel gemist, dan kan je het in onze nieuwsbrief nalezen (1)
Deze week heeft Klout het aantal online diensten dat gemeten wordt, verdubbeld. Voortaan wordt ook rekening gehouden met wat je doet op Blogger, Flickr, Instagram, Last.fm en Tumblr. Klout had zich in het begin van haar werking, nu al 3 jaar geleden, geconcentreerd op Twitter; twee jaar later volgde Facebook, en eerder dit jaar ook LinkedIn, Foursquare, YouTube.
Door deze andere diensten ook te meten, hoopt Klout een vollediger beeld te kunnen geven van de invloedssfeer van een persoon. Alleen vragen wij ons af waarom Blogger wél, en Wordpress niet als blogdienst gekozen werd - dat laatste heeft immers veel meer gebruikers dan Blogger? De andere netwerken werden gekozen omdat zij gemakkelijk toelaten dat er iets gedeeld wordt, men commentaren kan geven en like's.
Google+, het nieuwe sociale netwerk van Google dat in korte tijd erg populair werd, staat ook nog op het programma. (2)
Wat we wel leuk vinden aan Klout (of moeten we zeggen: like?), is het feit dat je nu ook een +K kan geven aan iemand, niet om zijn algemene invloedssfeer te benadrukken, maar om te zeggen dat die persoon veel invloed heeft op een bepaald terrein. (3)
http://www.netties.be/archief_edities/20110806_712.htm
http://mashable.com/2011/08/10/klout-adds-blogger-flickr-instagram-last-fm-tumblr/
http://www.klout.com


NIEUWE TABBLAADJES MAKEN TWITTER NOG INTERESSANTER
Heeft nieuwe copycat, Heelo, een kans?

Wel, wel. Het gaat snel bij Twitter. Nog maar pas was het nieuws bekend dat je voortaan ook foto's rechtstreeks vanuit Twitter kan uploaden, of er valt weer wat te melden over nieuwe functies die aan Twitter toegevoegd werden.
Deze mogelijkheden breken, zoals TechCrunch opmerkt, een beetje met de manier waarop de tweets weergeven worden. Tot nu toe was dat in een tijdlijn, met de nieuwste bovenaan. Nu komen er twee nieuwe tabblaadjes waar dat iets anders wordt. Een eerste tabblad is dat met jouw @gebruikersnaam op. Dat vermeldt voortaan alle activiteiten rond jouw persoon: wanneer je @vermeld wordt, iemand een tweet van jou tot favoriet maakt, iemand je gaat volgen, iemand een tweet van jou hertweet, of iemand je op een lijst zet.
Een tweede tabblad is dat met activiteiten, die eveneens mentions enz. vertoont, maar dan wel met betrekking tot de mensen die jij volgt op Twitter. Zo kan je bijvoorbeeld zien wanneer iemand die jij volgt, iemand anders gaat volgen. Wat vooral handig is dat je ook vanuit die extra streams alle Twitter-acties kan doen: retweeten, antwoorden, volgen.
Deze nieuwe functies zullen geleidelijk aan uitgerold worden bij alle Twitter-gebruikers. Als je het ons vraagt, dan wordt de website van Twitter zelf steeds interessanter, want je vindt er functies die je bij een programma als Tweetdeck enkel via omwegen kan bereiken. Tweetdeck heeft dan wel het voordeel dat je je verschillende accounts bij de verschillende sociale netwerken centraal kan beheren vanuit één dashboard. Maar de nieuwigheden die Twitter deze week aangekondigd heeft zijn heel verlokkelijk om toch terug naar de browser over te schakelen...
Ondertussen is er een kaper op de kust verschenen. De man die TwitPic opgericht had, heeft een haast perfecte copie gemaakt van Twitter, die hij onder de naam "Heello" lanceert. Je hebt daar geen volgers, maar luisteraars; in plaats van te volgen, ga je luisteren; in plaats van tweegen, ga je "pingen". Het grote verschil is echter dat je bij Twitter zelf manueel moet verversen, terwijl Heello dat in jouw plaats doet en voor eeen continue stroom berichten zorgt. Wat, als je veel mensen volgt (of luistert) al snel lastig wordt. (3)
http://techcrunch.com/2011/08/10/twitter-activity-streams/
http://www.webpronews.com/new-twitter-features-announced-2011-08
http://techcrunch.com/2011/08/10/twitpic-founders-heello-launches-as-a-simple-twitter-clone/

Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be


hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


DE FIETS VAN DE TOEKOMST WERKT MET HERSENGOLVEN
een versnelling schakelen? Kijk mama, zonder handen!

Toyota kennen we als een bedrijf dat op vlak van vernieuwing aan voertuigen zijn sporen verdiend heeft. De Prius hybride auto is een mijlpaal in de geschiedenis van de auto's.
Nu gooit het bedrijf zich ook op fietsen. Het heeft verleden week een concept fiets voorgesteld, en die ziet er wel heel futuristisch uit. Hij is niet alleen aerodynamisch van design, gebruikt koolstof voor het frame, maar je kan ook de versnelling schakelen via je hersengolven. Het vergt, zo weet The Age te vertellen, wel wat training vooraf, vooraleer de fiets je "gedachten kan lezen". En je hebt er een helm voor nodig, die de hersengolven oppikt. Maar de meeste fietsers dragen tegenwoordig toch al zo'n helm, uit voorzorg, dus dat zou niet zo'n probleem mogen zijn.
Hoe het een en ander werkt, zie je op een filmpje bij The Age.
http://www.theage.com.au/technology/sci-tech/bicycle-of-the-future-shifts-gears-via-brain-waves-20110801-1i71s.html
MECHELEN WIL 2E TOEPASSING VOOR SMARTPHONES UITBRENGEN
Meldingen via app en plaatsgebonden informatie
Eerder had het stadsbestuur van Mechelen al een app uitgebracht voor de iPhone, die informatie gaf over het bestuur van de stad. Onze opmerking was toen: waarom een app, en dan nog enkel voor de iPhone?
Toen wij lazen dat het stadsbestuur besloten heeft opnieuw enkele apps uit te brengen fronsten wij dan ook de wenkbrauwen: wat kan een app op de smartphone doen, wat niet in de browser kan? Maar na het verder doornemen van de aankondiging bleek toch de meerwaarde die een specifieke toepassing kan brengen.
De eerste app, 'Verbeter je buurt', maakt namelijk gebruik van je camera en GPS om meldingen naar de stadsdiensten door te sturen, vergezeld van vragen of klachten. Je kan meteen ook een afspraak maken om met de dienst een vergadering te plannen. Er is ook een overzicht van het nieuws uit Mechelen, en van de wegenwerken die op dat moment uitgevoerd worden. En tot slot is er een kalender met evenementen, alhoewel dat laatste ook perfect in de gewone browser gekund had. Deze app is bestemd voor de smartphone.
Ook een tweede app, 'Mechelen op jouw maat', maakt gebruik van de gps om informatie te brengen over de locatie waar men zich bevindt. Nu is deze app gemaakt voor de tablet (iPad, Android), maar in dit geval is de toegevoegde waarde van de app tegenover een webapp niet meteen duidelijk, want men kan zijn locatie (wijk of straat) ook perfect gewoon kiezen.
De toepassingen zijn nog in volle ontwikkeling (het bedrijf Anaxis tekent ervoor) en zullen later dit jaar uitgebracht worden.
http://www.anaxis.be
http://www.mechelen.be


APPLE: NIEUWE IMAC, OVERGANG NAAR ICLOUD...
...en tool voor de aanmaak van een externe recovery drive.
Met alle geruchten die voortdurend circuleren over wat Apple al dan niet zou kunnen uitbrengen, doet het goed eens concrete berichten te kunnen brengen over wat tastbaar, wat nù beschikbaar wordt.
Om te beginnen brengt Apple een tool uit waarmee je op een externe disk een recovery van je Lion besturingssysteem kan maken. En dat was wel nodig. Want de nieuwe versie van dit OS kon je alleen maar krijgen via download, niet via een disk of USB stick. Wat als er een probleem is met je toestel, en je Lion opnieuw moet installeren? Daarvoor dient nu dus deze tool: die maakt een recovery partitie op een harde schijf of een USB drive, maar je moet wel 1 GB vrije ruimte hebben. Hoe je daarbij te werk moet gaan lees je bij Ars Technica (1)
Het tweede bericht betreft de nieuwe iCloud dienst die Apple in het leven geroepen heeft. Momenteel is die enkel toegankelijk voor ontwikkelaars, die er een bèta account kan krijgen. In de herfst wordt de dienst beschikbaar voor al wie een toestel bezit waarop IOS 5 of OS X Lion draait. Stilaan worden er meer details bekend over deze dienst, nu de ontwikkelaars hem steeds beter kunnen uittesten. Zo blijkt nu dat gebruikers die nu reeds een betaald abonnement hebben op de MobileMe dienst, 20 GB extra opslagruimte gratis krijgen in het eerste jaar. Het slechte nieuws is wel dat sommige sync-mogelijkheden die tot nu bestaan met MobileMe, bij iCloud verdwenen zullen zijn. Ook hierover meer bij Ars Technica (2)
Tot slot een derde bericht over Apple, dat we ook bij Ars Technika vonden: de fabrikant komt uit met een nieuwe iMac, die een scherm van 21,5 inch heeft, en 999 dollar kost. Die zal enkel aan scholen verkocht worden of voor opvoedkundige doeleinden (3). Dat prijskaartje is 200 dollar goedkoper dan wat dit toestel aan anderen zou kosten. Aan boord zit een 3,1 GHZ DualCore Intel Core i3 processor, dus het beestje kan heel wat rekenwerk aan voor de studentjes.
http://arstechnica.com/apple/news/2011/08/apple-releases-tool-to-create-external-lion-recovery-drives.ars
http://arstechnica.com/apple/news/2011/08/mobileme-users-to-get-25gb-of-storage-in-upcoming-icloud-transition.ars
http://arstechnica.com/apple/news/2011/08/apple-adds-999-215-inch-imac-to-its-educational-offerings.ars


TOUCHSCREENS KRIJGEN TASTBARE FEEDBACK
Aanstippen, klikken en scrollen moeten vergemakkelijkt worden
Het Britse bedrijf HiWave heeft een nieuwe chip voorgesteld, die tastbare feedback moet geven aan aanraakschermen. En dat is wel handig, want wanneer je een scherm aanraakt, weet je niet altijd of het commando "gehoord" werd. Voor de gebruiksvriendelijkheid vragen experten al langer dat er zo'n tastbare feedback zou komen.
De nieuwe chip zorgt ervoor dat aanstippen, klikken en scrollen eenvoudiger worden. Maar bovendien kan de chip ook geluiden weer laten geven door het scherm, dat als het ware zelf een luidspreker wordt. De technologie werkt doordat er signalen van de chip verstuurd worden naar de coördinaten van de aanraking, en zou op alle gangbare aanraakschermen werken. Maar de feedback zelf is individueel instelbaar.
De chip kan toegepast worden op pc's, tablets, smartphones, maar ook op allerhande terminals waar iets ingevoerd moet worden en die met een aanraakscherm werken. De tastbare feedback werkt zelfs volkomen onafhankelijk van het besturingssysteem en processor.
Een interessante ontwikkeling, die het aanraakscherm aantrekkelijk moet maken voor mensen die niet zoveel computerervaring hebben. Ook voor mensen met een visuele handicap zou deze feedback een oplossing bieden.
http://www.pressetext.com/de#news/20110810007
http://hi-wave.com/


ANDROID ZIT IN MEER TOESTELLEN DAN JE DENKT
Niet alleen smartphones en tablets!
Google verkondigt met de nodige trots dat er elke dag 550.000 Android toestellen geactiveerd worden. En het zal je verwonderen, maar dat zijn niet alleen smartphones en tablets. Android is immers een open source platform, en kan gebruikt worden om allerlei toestellen aan te drijven.
Google zelf had al een tijdje Google TV uitgebracht, maar tot nu toe had die, gek genoeg, geen Android aan boord. Dat zou binnenkort veranderen. Maar een Chinese fabrikant, Geniatech, heeft al wel een set-top box uitgebracht met Google (versie Froyo) aan boord. De box heeft een draadloos klavier dat als afstandsbediening dient voor de box; via de SD kaartsleuf kan je zo goed als elk soort videobestand n HD afspelen.
Maar er zijn ook tal van Android notebooks, van verschillende Chinese fabrikanten. En die kosten... minder dan 100 dollar. Ook voor geeky uurwerken met een aanraakscherm wordt Android gebruikt, zoals de i'm Watch die 350 dollar kost en die je kan aankoppelen aan je smartphone via Bluetooth. Je krijgt dan allerlei meldingen op dat uurwerk te zien.
We zouden haast nog de Nook vergeten, de e-reader die Android aan boord heeft. Normaal gezien kan je die enkel gebruiken om te lezen, maar slimmeriken zijn erin geslaagd om Android apps te installeren zoals Angry Birds.
En dan is er nog Samsung met zijn Galaxy reeks. Neen, niet de tablet, maar gewone Players in 4 inch of 5 inch, die zowat alles kunnen wat Android mobiele telefoons kunnen, behalve bellen. (1)
TOch indrukwekkend. En het rijtje zal nog langer worden, want op de recente Google I/O conferentie werd bekend gemaakt dat er gewerkt word taan Android@Home, een soort domoticasysteem. Business Insider heeft alvast enkele interessante toepassingen bedacht waarvoor die domotica gebruikt kan worden (2)
http://www.businessinsider.com/android-gadgets-2011-8#
http://www.businessinsider.com/android-gadgets-2011-8#bonus-soon-your-home-will-be-controlled-by-android


hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Een Amerikaan uit de stad Texas heeft een machine uitgevonden die water uit lucht maakt.
Naargelang de vochtigheidsgraad kan de 'Droughtmaster' 20 tot 30 liter water per dag produceren. De enige vereiste is de aanwezigheid van elektriciteit.
http://www.express.be/business/nl/technology/amerikaan-maakt-water-uit-lucht/150210.htm
http://media2.express.be/pictures/300@280/varia/droughtmaster.png
http://bcove.me/ged26sh5


*** LG BREIDT VERY IMPORTANT PHONE (VIP) SERVICE UIT NAAR DRIE OPTIMUS SMARTPHONES
Consumenten krijgen binnen 24 uur een vervangend toestel aan huis geleverd
http://www.canyouhandlethespeed.be.

*** Kingston Digital start levering van zijn snelste SSD
Beste op Sandforce gebaseerde Kingston SSD met voor massaproductie gekwalificeerde firmware en hardware
http://www.kingston.com/ukroot/ssd/hyperx.asp

*** Belgacom verhoogt de snelheden van Internet Start en Internet Comfort. Klanten met Internet Favorite surfen vanaf september zonder datalimieten (zoals Internet Intense). Er zijn geen tariefverhogingen, Internet Start zonder vaste lijn wordt zelfs goedkoper en ook de optie voor onbeperkt volume wordt goedkoper.
http://www.belgacom.be/vergelijk

*** LaCie lanceert bètabesturingssysteem voor professionele NAS-oplossingen
http://www.lacie.com/us/more/?id=10121#NASOS

*** Kingston Digital introduceert USB 3.0 Media Reader
- USB 3.0 Interface biedt tot 5.0Gb/s aan data overdrachtssnelheid
- Eersteklas hulpmiddel voor snelle downloads van Flash geheugenkaarten met hoge capaciteit
http://www.kingston.com/europe

*** Nuance Communications, Inc. kondigt vandaag de Dragon Dictation en Dragon Search apps voor BelgiŽ aan. De gratis apps zijn al in 15 talen (waaronder Nederlands, Frans en Duits) beschikbaar in de Apple App Store voor de iPhone, iPad en iPod touch. Ook gebruikers in BelgiŽ kunnen nu via spraak sms'jes en e-mails opstellen, hun profiel op sociale media aanpassen en zoekopdrachten op mobiel internet uitvoeren. Dit gaat tot vijf keer sneller dan typen.
http://nuance.prezly.com/bedien-je-iphone-ipad-en-ipod-touch-met-je-stem


muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetOUR PLANET UNDER ATTACK
De week beginnen we met een verzoeknummer van lezer Benny. Hij schrijft:
Op 20 Augustus lanceren we onze nieuwe humor/muziekclip: 'Our planet under attack.'
De clip gaat over een baron en zijn slaafje die balonnen vullen met helium. Aan die ballonnen hangen gebruikte luiers.
Eens een bewoner van een appartement aan de Belgische kust iets ziet vliegen vanop zijn balkon, roept hij doorheen zijn megafoon: Onze planeet is onder attack...
(Wat omhoog gaat, komt dus ook weer naar beneden.) In de clip worden onschuldigge burgers het slachtoffer van vallende ...
http://www.humormakers.be


SEAN FOURNIER - BROKEN STEREO
[Singer Songwriter] Prachtige, zonnige muziek die o zo hard doet denken aan de gloriejaren van Paul Simon. Deze song is afkomstig van het album Oh My, dat je eveneens gratis kan downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/36026
http://www.jamendo.com/en/track/250092


TUNGUSKA ELECTRONIC MUSIC SOCIETY - AQUASCAPE - SUNRISE
[electro] Deze muziek doet dan weer eerder aan Enya en co denken. Soundscapes, wel mooi, en ideaal om op de achtergrond te hebben. Maar iets te vrijblijvend, en te glad. Deze song komt uit een compilatiealbum, dat voor de rest nog knappe lounge/chillout muziek bevat.
http://www.jamendo.com/en/artist/Tunguska_Chillout_Grooves_vol.1
http://www.jamendo.com/en/track/761836


PETIT TALIBÉ - DAVID
[Singer/songwriter] Ben ik een fan aan het worden van folk? Het lijkt zo. Deze artiest brengt simpele muziek, op een akoestische gitaar. Meer niet. En dat kan verduiveld mooi zijn. Het hele album "Folk & Acoustic" is trouwens gratis te downloaden. Wat let je?
http://www.jamendo.com/en/album/92133
http://www.jamendo.com/en/track/785426


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE BEUL DIE ZICH VERHING

Deze week een thriller/western van de BRT uit 1986. Het hoorspel is gebaseerd op een verhaal van Wolfgan Altendorf, en de regie lag in handen van Ludo Schats. Het verhaal draait rond een journalist, Johnson, die in de Far West op een grafschrift van een man die zijn kost verdiende als beul, leest dat hij zichzelf opknoopte. Johnson isnieuwsgierig en gaat op zoek naar de achtergrond van het verhaal. Een heel spannende hoorspel, waarbij je de stemmen zal herkennen van o.a. Anton Kogen, Ugo Princen, Ward De Ravet, en andere Vlaamse topacteurs.
http://hoorspel.wordpress.com/2011/08/10/de-beul-die-zich-verhing/

Netties werkt samen met:

verkenner bannerHet voordeel van een bezoek aan de huidarts
is dat je de uitslag hebt voor het onderzoek.
- @Victor_VW op Twitter -
oor logo
De nieuwe oogst

12 TIPS VOOR (PRINT) WEB DESIGNERS
Je wil een ontwerper worden voor het web (en eventueel ook voor print). Hoe begin je eraan? In dit artikel van Inspired Magazine vind je 12 tips die je in gang kunnen zetten. Bij Inspired vind je trouwens nog veel meer tips en inspiratie om mooie, leuke dingen te maken.
[Taal: ENG]
http://www.inspiredm.com/inoobs-top-12-web-design-guidelines-for-print-designers/


DRIPPLER: BLIJF OP DE HOOGTE
Een nieuwe webdienst, die je op de hoogte houdt van het nieuws over jouw favoriete gadgets. Je moet gewoon de gadgets selecteren die je hebt of graag zou willen hebben, en je krijgt daarna de laatste updates, nieuws en geruchten over deze toestellen, of het nu een gsm is, tablet, game console, eReader of MP3 player.
[Taal: ENG]
http://drippler.com/


LAZYMETER
Een to-do list die je online bewaart, kan je altijd terug oproepen, vanop elk toestel (smartphone, laptop, computer op je werk...). Deze beweert simpel te zijn, maar efficiŽnt. Je zet jezelf een dagelijks doel dat je probeert te behalen. En de naam die gekozen werd (lazy=lui) geeft je in elk geval al een aanmoediging!
[Taal: ENG]
http://www.lazymeter.com/


PICNIK: FOTO'S BEWERKEN
Wat zouden we zonder al die handige webdiensten zijn! Bij Picnik kan je heel simpel foto's bewerken. Gewoon de foto uploaden, en je kan stukken uitsnijden, de foto vergroten/verkleinen, draaien, speciale effecten toepassen. De basisdienst is gratis, en er is geen registratie vereist, maar er bestaat ook een Premium dienst.
[Taal: ENG]
http://www.picnik.com/


PHOTOFUNIA - AFBEELDINGEN BEWERKEN

Nog een webdienst om foto's te bewerken, maar dan wel voor het toevoegen van "fun" effecten, zoals jouw foto in een andere foto monteren zodat die bijvoorbeeld op een kiosk in een straatbeeld komt te staan, op een borduurwerk, in een spiegel... (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
http://www.photofunia.com/
REELR.TV: BRENG JE MUZIEKTWEETS TOT LEVEN
Deze webdienst is een online mashup tussen Twitter en YouTube. Tweets van de publieke Twitterstream worden omgezet naar een eindeloze video playlist, waarbij de links opgezocht worden in de YouTube database met filmpjes.
[Taal: ENG]
http://reelr.tv/
http://www.feedmyapp.com/p/a/reelr-tv-turning-your-music-tweets-into-a-live-video-broadcast/24311


AUPEO: PERSOONLIJKE RADIO
Een dienst à la Last.fm en Spotify, maar dan wel gratis. Je maakt een persoonlijke radio aan door een genre te kiezen, en vervolgens bij elke artiest of song die dan gespeeld wordt, aan te geven of je die muziek goed vindt of niet, tot je muziek DNA vastgesteld is. Er bestaat een app versie voor iPhone en Android van deze dienst. De basisdienst is gratis, bij de premium dienst kan je onbeperkt songs skippen.
[Taal: ENG]
https://www.aupeo.com/
http://www.makeuseof.com/dir/aupeo-personalized-online-radio


ISHOSTEDBY
Soms kan het handig zijn om te weten waar een bepaalde website gehost wordt. Wanneer je bijvoorbeeld voor het eerst iets bij een nieuwe webwinkel koopt, kan je nagaan of die site gehost wordt bij een hostingbedrijf in het land waar de webshop gevestigd is bijvoorbeeld, of toch minstens bij een host in een betrouwbaar land.
[Taal: ENG]
http://ishostedby.com/
http://www.makeuseof.com/dir/ishostedby-look-up-where-a-site-is-hosted


LERNU: LEER ESPERANTO SPREKEN
Het idee achter Esperanto was: een kunstmatige taal creŽren, die iedereen zou spreken, zodat iedereen met iedereen kan communiceren. Dat idee lijkt misschien achterhaald - ondertussen is het Engels uitgegroeid tot een soort wereldtaal. Toch is het principe van Espreanto mooi. Op deze site kan je gratis Esperanto leren.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/learn-speak-esperanto-lernu/
http://www.lernu.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FB-LIKE

Bij welke uitspraken op Facebook drukken de andere gebruikers op de "Like" knop? Deze website maakt in real time een overzicht. En het is een onthutsend verhaal..
[Taal: NL]
http://www.fb-like.be/new


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: OVERSPEL
Het is nog niet erg genoeg dat sommige mensen hun partner ontrouw zijn en overspel plegen, nu is er ook een site waar andere mensen kunnen gaan klikken daarover, en de bedrogen partner anoniem kunnen inlichten. Van de kleine kantjes van mensen gesproken... Toen wij de site wilden bezoeken, was ze niet bereikbaar "wegens te grote drukte"....
[Taal: NL]
http://www.onthul-overspel.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WOORDENTIKKERTJE
Een game dat eigenlijk kadert in een groter gegeven, om via crowdsourcing fragmenten en omstandigheden te herkennen. Je moet een video selecteren, en zoveel mogelijk worden invoeren die beschrijven wat je ziet of hoort. Zijn er anderen die op dat moment meespelen, en binnen de 10 seconden hetzelfde woord invoeren, dan heb je een 'match', en dat levert punten op. Je kan meteen beginnen te spelen, of jezelf ook registreren, om zo je puntenscore bij te houden.
[Taal: NL]
http://woordentikkertje.manbijthond.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: GULP
Indrukwekkend volstaat niet om dit filmpje te maken: het is de langste stop-motion animatiefilm ooit gemaakt, en hij werd gemaakt met een N8 smartphone van Nokia. Die heeft een 12 megapixel camera aan boord met een Carl Zeiss lens. Het filmpje werd gemaakt vanuit een 50 meter hoge kraan. Buiten het filmpje zelf, vind je op de tweede link een filmpje dat uitlegt hoe de animatie gemaakt werd.
http://www.youtube.com/watch?v=fza5QdTfyxs&feature=player_embedded#at=32
http://mashable.com/2011/08/04/nokia-stop-motion-animation/


VRIJDAG MULTIMEDIA: IMMO CITIZ

Een online spel, met Vlaamse roots. Je krijgt 150.000 "bricks", en kan er immobilieŽn kopen (lofts, penthouses, chalets...) mee kopen. Daarna moet je die panden ook nog laten opbrengen, door je vrienden (je logt in via Facebook) de panden te laten bezoeken. (Via Digimedia)
[Taal: NL]
http://www.digimedia.be/News/nl/9763/immovlan-opent-immocitiz.html
http://immocitiz.immo.vlan.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: TREKEARTH
Deze site wil een thuis zijn voor fotografen uit de hele wereld. De leden van deze communities trachten bezielde foto's te trekken, en geven commentaar op elkaars werk. En voor de toevallige bezoeker zijn er natuurlijk prachtige foto's te vinden!
[Taal: ENG]
http://www.trekearth.com/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Facebook Edge Rank
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/1846


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Zingende sergeant nieuwste sensatie op Youtube
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2846222/2011/08/11/Zingende-sergeant-nieuwste-sensatie-op-Youtube.dhtml
- Uitspraak Apple vs. Samsung in september
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2845979/2011/08/11/Uitspraak-Apple-vs-Samsung-in-september.dhtmldigitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Gratis en eenvoudig een website met Google Sites
Er zijn diverse manieren om snel en eenvoudig een eigen website te maken. Één van die manieren is online met Google Sites.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29624
- MovieSpot videospeler
Op zoek naar een licht programma om video af te spelen? MovieSpot vraagt weinig van je PC, maar biedt wel alle belangrijke functies.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28321


elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Olympus PEN Lite: snelle autofocus
De compacte systeemcamera PEN Lite van Olympus ligt vanaf midden augustus in de winkelrekken. Hij heeft dezelfde retrostijl als zijn voorgangers en is ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6082
- Calculeer je vetgehalte en BMI
Terraillon vernieuwt in 2011 zijn gamma van weegschalen met een aanzienlijk aantal nieuwe weegschalen binnen een innovatieve productcategorie. De zogenaamde 'Coach' weegschalen vormen immers de ideale ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6049
computerworld logo

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/


digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Simfy komt We7 in BelgiŽ concurrentie aandoen
http://www.digimedia.be/News/nl/9764/simfy-komt-we7-in-belgi-concurrentie-aandoen.html
- Twitter koopt de ruilsite Bagcheck
http://www.digimedia.be/News/nl/9760/twitter-koopt-de-ruilsite-bagcheck.html

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Verdwijnt de iPod?
- Laptop Matchmaker
http://computertaal.info/2011/08/11/laptop-matchmaker/
- Waarom sociale netwerken slecht voor ons zijn
http://computertaal.info/2011/08/10/waarom-socdiale-netwerken-slecht-voor-ons-zijn/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Gebruikers Nokia N9 hebben standaard root-toegang
Gebruikers van de Nokia N9 kunnen standaard root-toegang krijgen door een Developer Mode-switch om te zetten in het Instellingen-menu. Met root-toegang kunnen gebruikers onder meer een ssh-verbinding met een desktop opzetten. »
http://tweakers.net/nieuws/76122/gebruikers-nokia-n9-hebben-standaard-root-toegang.html
- Details nieuwe Samsung-smartphone met 4,65"-scherm verschij...
http://tweakers.net/nieuws/76118/details-nieuwe-samsung-smartphone-met-4-komma-65-inch-scherm-verschijnen.html*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- 30 jaar geleden: de IBM PC
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/08/11/30-jaar-geleden-de-ibm-pc/article-1195081418192.htm
- Londen voor en na de rellen
De Britse krant de Guardian heeft op haar website een aantal foto's online gezet waar je op een interactieve manier de schade kan ...
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/08/11/londen-voor-en-na-de-rellen/article-1195081338721.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- HTC ChaCha review
http://www.themobilerevolution.be/2011/07/22/htc-chacha-review-2/
- Mobiel bankieren met Dexia (Android)
http://www.themobilerevolution.be/2011/08/10/mobiel-bankieren-met-dexia-android/tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)
HEB JIJ ECHT EEN TABLET NODIG 1: DRAAGBAAR?
Eerst was er de desktop, toen de laptop, en de smartphone. Daarna kwam er een categorie tussen die twee laatsten in: de tablet. Veel fans van Apple kochten meteen de iPad, want er zijn nu eenmaal mensen die alles verzamelen wat hun held vervaardigt.
Maar heb jij echt een tablet nodig? Want je moet er een praktisch nut voor hebben. Bij PC World vonden wij een artikelenreeks waarin geprobeerd wordt om uit te zoeken wie een tablet gebruiken kan, waarvoor.
Om te beginnen moet je beseffen dat een tablet niet echt draagbaar is, in die zin dat je het toestel niet in je jaszak stopt, zoals een smartphone. Je houdt het in je hand (wat het gevaar verhoogt om het ergens te vergeten, om het uit je hand te laten glippen waardoor het valt en breekt) of je stopt het in een tas. En als je dan toch een tas moet meesleuren, dan kan je net zo goed je laptop meesleuren, niet? Die is niet zoveel groter, en heeft veel meer mogelijkheden.
Een 7-inch tablet is veel meer draagbaar dan de iPad of andere tablets van die omvang. zo'n toestel kan je zelfs in je (grote) achterzak van je jeans stoppen. Maar dan kan je niet gaan neerzitten!
http://www.pcworld.com/article/230214/four_reasons_why_you_dont_really_need_a_tablet_pc.html#tk.nl_dnx_t_crawl


HEB JIJ ECHT EEN TABLET NODIG 2: IETS EXTRA OM MEE TE SLEUREN
Wanneer je overweeg om een tablet te kopen, denk dan ook even na over de dingen waarvoor je het toestel gebruiken zal. Tablets doen sommige dingen beter dan desktops, laptops, smartphones. Zo kan je een tablet uitstekend gebruiken wanneer je in je luie zetel zit, tv kijkt of naar muziek luistert, en ondertussen wat surft op het web. Je kan het gemakkelijk vasthouden in de zetel, in welke houding je ook ligt of zit.
Maar om overdag mee te nemen terwijl je gaat erken of op stap gaat, is en blijft een smartphone handiger. Om echt lange tijd te "werken" op het web, is een laptop met zijn vaste klavier en groter scherm dan weer handiger. En dus blijft het gebruik van de tablet beperkt tot... sofasurfen. En is dat niet een beetje zonde van het geld?
Ben je echt bereid om, wanneer je op verplaatsing gaat, zowel laptop, tablet als smartphone mee te nemen?
http://www.pcworld.com/article/230214/four_reasons_why_you_dont_really_need_a_tablet_pc.html#tk.nl_dnx_t_crawl


HEB JIJ ECHT EEN TABLET NODIG 3: BEPERKINGEN BIJ HET BROWSEN
Wanneer je dan toch aan sofasurfen wil doen met je tablet, dan zal je al gauw merken dat het tablet, ondanks wat vele tabletfabrikanten beweren, toch nog altijd niet hetzelfde kan als de pc als het op surfen aankomt. Om te beginnen ondersteunt de iPad geen Flash. Een oud zeer, dat misschien na verloop van tijd opgelost raakt, wanneer het gebruik van Flash afneemt en vervangen wordt door HTML5.
Maar er is nog een probleem. Vele populaire sites herkennen de browser op een tablet als een mobiele versie, en bieden dan de specifieke mobiele versie aan, terwijl je op de tablet toch liever de volledige versie zou zien. Sommige sites blokkeren zoals Hulu en Netflix blokkeren de toegang voor BlackBerry en Android tablets, zo weet PC World te melden. En dat zijn juist wat je zo graag zou willen doen op je tablet: een film of feuilleton bekijken.
http://www.pcworld.com/article/230214/four_reasons_why_you_dont_really_need_a_tablet_pc.html#tk.nl_dnx_t_crawl


HEB JIJ ECHT EEN TABLET NODIG 4: EEN TABLET IS FRAGIEL

In tegenstelling tot een laptop, die je ergens neerzet om te werken, of die je meedraagt in een beschermtas tijdens het transport, zit je met een tablet de hele tijd in je handen, en je draagt hem onbeschermd overal mee in huis, ook in het kleinste kamertje. Maar weet dat zo'n tablet erg fragiel is, ook de iPad. Het toestel ziet er prachtig uit, maar zal net als andere tablets er niet tegen kunnen wanneer je het uit je handen laat glippen. Een ongelukkige val op de hoek van het toestel en het scherm is kapot. Dat komt omdat alle tablets een dun scherm in glas of een glasachtige substantie bevatten. En glas kan breken. Ook het scherm van een smartphone kan breken uiteraard, maar die zijn meestal zo gebouwd dat zij wat beter tegen een stootje kunnen. De Playbook trouwens is iets steviger gebouwd dan de iPad.
Gewapend met deze wetenschap, moet jij nu zelf maar beslissen of je een tablet (iPad of andere) kopen wil...


http://www.pcworld.com/article/230214/four_reasons_why_you_dont_really_need_a_tablet_pc.html#tk.nl_dnx_t_crawl


TIP: AFBEELDINGEN VAN EEN BEPAALD LAND VINDEN OP GOOGLE
Handig: voortaan kan je bij Google Afbeeldingen zoeken ook opzoeken per regio. Dat doe je als volgt: geef eerst je trefwoord in bij de algemene Google. Bij de resultaten die je nu krijgt klik je in de balk links op Images (afbeeldingen). Vervolgens klik je naast de zoekbalk bovenaan op "Advanced" (geavanceerd). Daar kan je je zoektocht nog verfijnen. Onderaan vind je de optie "Region" (regio). daar kies je dan het gewenste land.
http://www.labnol.org/internet/find-google-images-by-region/19935/


shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...GENIE TIMELINE FREE
Windows - freeware
Dit progje laat je toe om gratis een backup te maken. De basisversie is gratis. Met de Home en Professional versie heb je extra opties, zoals backup te maken van iPhone, iPad, iPod of andere smartphones, verwijderen van oudere backups, enz. (Bron: Wim W)
http://www.genie9.com/free_products/Download.aspx


GLMPS: BRENG BEWEGING IN EEN FOTO
iOS - freeware
Een vernieuwend concept in video- en fotografie. Na het downloaden van deze tool zal die, wanneer je een foto neemt, er meteen een kort filmpje, een glims van maken, door enkele seconden voor en na aan de foto toe te voegen. Het resultaat kan je meteen uploaden naar Facebook, Twitter, enz.
http://www.glmps.com/


GHOSTERY - WELKE SPOREN LAAT JE NA?

extensie voor de browser (Safari, Chrome, OPera, IE, Firefox) - freeware
Deze tool wordt door de maker ervan omschreven als jouw venster op het onzichtbare web: tags, web bugs, pixels en beacons die op websites geplaatst worden om zo jouw surfgedrag te kunnen volgen. Ghostery speurt die sporen op, en geeft je een lijstje met de advertentienetwerken, providers die data verzamelen, webuitgevers en andere bedrijven die in jouw activiteiten geïnteresseerd zijn.
http://www.ghostery.com/about


HTTPS EVERYWHERE
Firefox add-on - freeware
Deze extensie werd ontwikkeld in samenwerking met EFF en Tor Project. Hij zorgt ervoor dat je, wanneer je verschillende grote websites bezoekt die ook een hTTPS verbinding hebben, automatisch van die beveiligde verbinding gebruik gaat maken.
http://download.cnet.com/HTTPS-Everywhere/3000-11745_4-75211397.html


CHRONOLAPSE
Windows - freeware
Met deze tool kan je een time-laps video maken, waarbij er op geregelde tijdstippen screenshots gemaakt worden van een bepaald item, om de evolutie ervan aan te tonen. Op de site van Chronolaps vind je enkele filmpjes op YouTube als voorbeeld van deze software.
http://code.google.com/p/chronolapse
http://www.makeuseof.com/dir/chronolapse-desktop-client-create-timelapse-screencasts-ease


LIFEHACKER PACK
De befaamde site Lifehacker heeft een pakket samengesteld met daarin de beste software die elke gebruiker op zijn computer zou moeten hebben. Van productiviteit tot webtools, alles is aanwezig. Er bestaat ook een versie voor de mac.
http://lifehacker.com/5826909/lifehacker-pack-for-windows-our-list-of-the-best-windows-downloads
http://ninite.com/lifehacker11


THUNDERBIRD V5
Windows - Mac - Linux
Versie 5 van dit steengoede mailprogramma heeft heel wat te bieden. Bij CNet staat een filmpje dat de verschillende tools en vernieuwingen uitlegt.
http://download.cnet.com/Mozilla-Thunderbird/3000-2367_4-10213643.html
http://download.cnet.com/8301-2007_4-20088233-12/see-whats-new-in-thunderbird/


TWHIRL: SOCIALE NETWERKEN BIJEEN

Windows - Mac OS X
Deze software kan je een beetje vergelijken met Tweetdeck: het is een desktop client, gebaseerd op het Adobe AIR platform, waarmee je je verschillende accounts op de sociale netwerken kan beheren. Je krijgt er de meldingen van de nieuwe boodschappen, url's worden automatisch verkort, je kan cross-posten naar verschillende sites, enz.
http://www.twhirl.org/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: SMS CAPTAIN
Nokia - 3,00 euro
Nooit meer torenhoge rekeningen met SMS Captain. Stuur gratis sms-berichten via Bluetooth of e-mail naar je vrienden of collega's. Of stuur al je sms'jes naar je computer voor een oneindige back-up van al je herinneringen.(Bron: Progress Communications)
http://store.ovi.com/content/54998


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: SPORTS TRACKER
Nokia - freeware
Train nu nog beter met de Sports Tracker-app. Met deze app - die al vele prijzen won - verandert je telefoon in een volledige op GPS gebaseerde sportcomputer. De app bevat onder meer een calorieŽn- en stappenteller, tijd- en afstandsmeters en zelfs een hartslagfunctie (mits je een passende hartslagmeter hebt). Houd je route bij en meet je vooruitgang via deze handige app. (Bron: Progress Communications)
http://store.ovi.com/content/31721

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
Het laatste woord....

NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Door het hek waardoor de achterdocht binnenkomt, gaat de liefde heen.
- @dubbelzinnig op Twitter-