netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
11/8/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 712 van >6/8/2011Gegroet lezer,

In deze editie vallen wij meteen met de deur in huis, met een lang artikel waarin uitgebreid uitgelegd wordt wat Klout is. In dit digitale tijdperk zijn er immers steeds meer andere waarden die gaan gelden. Status wordt niet meer afgemeten aan de dure auto voor de deur, maar aan de invloed die je hebt op de sociale netwerken. En dat is wat Klout doet: die invloed meten en weergeven. Ben jij ook lid van sociale netwerken (Facebook, Twitter, Linkedin...) dan kan dit artikel heel wat verhelderen.

Maar natuurlijk zitten er in dit nummer ook de nodige lichte kost, leuke en informatieve sites, mooie programma's om uit te testen - en de nodige kritische artikels bij het nieuws, iets waaraan u ondertussen wel gewend bent. Weerom een hele brok, dus snel maar aan de slag!

Veel leesplezier gewenst, en hopelijk bij leven en welzijn tot volgende week!


Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.WAT IS KLOUT, EN DOET HET ZEER?
1. Sociale netwerken vergen nieuwe meetinstrumenten

De sociale netwerken zijn een blijver. Het is een nieuwe vorm van communicatie op het internet, tussen gebruikers onderling, maar ook met bedrijven. En dan niet enkel eenrichtingsverkeer, van bedrijven naar gebruikers toe, maar tweerichtingsverkeer. Gebruikers worden ambassadeurs van een merk, zij worden fan, volgen het op Facebook. In die zin is Facebook voor bedrijven op het gebied van marketing belangrijker dan een gewone website. Een website is vooral handig voor de gebruiker die informatie wil hebben, maar als het op engagement, marketing aankomt, dan is een Facebook pagina wel meer aangewezen.
Wanneer een bedrijf ook op Twitter aanwezig is, dan wordt de rol die Twitter spelen kan wat moeilijker om te omschrijven. Een bedrijf kan nieuwe producten aankondigen, maar dat gebeurt ook niet elke dag. En reclame maken voor zichzelf wordt op Twitter nu ook niet echt gewaardeerd. Meestal zal zo'n Twitter account van een bedrijf dan ook snel verwateren tot een klachtendienst. Luisteren naar wat gebruikers vertellen, en er eventueel op reageren. Maar ideaal is dat ook niet, want in 140 tekens kan je moeilijk een klacht uitleggen, laat staan dat het bedrijf erop kan reageren. Voor bedrijven is Twitter dus nog altijd een zaak van een houding vinden, een praktische toepassing.
Voor nieuwsmedia en bloggers ligt die aanwezigheid op Twitter helemaal anders. Twitter is een medium dat men kan gebruiken om het andere medium, de website, onder de aandacht te brengen. Dat gebeurt rechtstreeks, door te verwijzen naar een artikel op die site, dat gebeurt (vooral bij bloggers) onrechtstreeks, door een netwerk uit te bouwen en aan invloed te winnen, wat dan in vaktermen "Klout" heet. Hoe vaak de blogger iets zegt op Twitter is niet belangrijk, wel wat hij zegt. Hoe hoger zijn "Klout", hoe meer mensen hij bereikt. Dat heeft niets te maken met het aantal volgelingen in cijfers. Een beroemdheid zal tienduizenden volgers hebben, maar velen daarvan zijn mensen die niet zo heel actief zijn op Twitter bijvoorbeeld. Het heeft wel alles te maken met invloed: hoe goed wordt de boodschap gehoord die iemand op Twitter verkondigt? Hoe vaak wordt die hertweet? Wanneer iemand altijd zinnige dingen zegt, zelfs al zegt hij niet vaak iets, dan is de kans veel groter dat je op de link klikt in zijn tweet.
Wil dat dan zeggen dat mensen die Twitter vooral gebruiken om wat met vrienden te discussiŽren, of mensen die zelf vooral luisteren maar niet echt veel zeggen, "slechte" twitteraars zijn? Uiteraard niet. Dat zijn alleen andere soorten twitteraars. En iemand zoals Kim Clijsters, met haar meer dan 100.000 volgers is dan weer een heel andere categorie.
Wat voor soort Twitteraar jij bent, hoeveel invloed jij hebt, dat wordt allemaal netjes gemeten door de webdienst Klout, die in een mum van tijd zelf.... heel invloedrijk werd. Hoe Klout werkt, zie je in het volgende artikel.
http://www.twitter.com
http://www.klout.com


WAT IS KLOUT, EN DOET HET ZEER?
2. Wat Klout je kan vertellen
Hoe ga je nu tewerk met Klout? Om te beginnen maak je een account aan, door bijvoorbeeld in te loggen met je Facebook of Twitter account. Daardoor worden die meteen al verbonden met Klout. Je kan ook nog je LinkedIn account koppelen, en Foursquare. Je account bij YouTube en Google+ zou je binnenkort ook nog kunnen koppelen, zo belooft de website.
Meteen gaat Klout naar jouw statistiek en die van je vrienden / volgelingen kijken, en geeft je een score. Hoe hoger de score, des te beter je "klout". Daarbij gaat Klout uit van drie maatstaven:
- "True Reach" of effectief bereik: de omvang van jouw geŽngageerd "publiek". Hoeveel mensen luisteren en reageren op jouw boodschappen? Inactieve en spam accounts worden bij deze meting uitgesloten. Deze maatstaf wordt dan weer opgedeeld in "Reach" of bereik - volgen mensen jou toe aan lijstjes? Hoe ver wordt jouw content verspreid op Twitter? Is wat jij tweet interessant genoeg om volgers op te bouwen? Een tweede factor is "Demand" of vraag: hoe vaak zal iemand die jij begint te volgen ook jou beginnen te volgen?
- "Amplification Probability" of de kans dat er gereageerd wordt op wat jij tweet. Hoe vaak worden jouw tweets geretweet, of vormen zij het begin van een conversatie? Dit wordt dan weer opgedeeld in engagement (hoe divers is de groep die iets @ meldt aan jou? Ben je alleen een zender of broadcaster, of neem je deel aan gesprekken?); velocity of snelheid (hoe groot is de kans dat je hertweet wordt? Hertweeten veel verschillende mensen jou, of zijn het altijd dezelfde volgers?); activity (tweet je te weinig of teveel? Zorgen jouw tweets ervoor dat je nieuwe volgers krijgt, retweets en @ antwoorden?)
- "Network influence" of de invloed van jouw publiek. Hoe invloedrijk zijn de mensen die jou retweeten, je volgen, je op lijsten zetten, of @beantwoorden?
Al die gegevens kan je terugvinden indien je gaat kijken naar de analyse van je score (score analysis). Tweet je veel over één bepaald onderwerp, dan zal Klout zelfs dat kunnen terugvinden, en je invloedrijk noemen over dat onderwerp. Bij "Influencers" zie je wie jij beïnvloedt, en waarover zij dan weer specialist zijn, maar ook door wie jij beïnvloedt wordt. Ben je al langer aangemeld bij Klout, dan krijg je na verloop van tijd ook te zien of er een wijziging is in de mate waarin jij hen beïnvloedt, of zij jou.
Bij "Style" zie je wat voor soort twitteraar je bent, op een soort rooster. Ben je actief of meer een luisteraar? Ben je vaak of onregelmatig aanwezig op Twitter? Ben je iemand die door veel verschillende mensen gevolgd wordt, zoals een VIP honderdduizenden volgers heeft, of zitten jouw volgers meer in een bepaalde hoek? Deel je content door te retweeten, of maak je zelf content aan?
Allemaal heel interessant, maar het wordt nog interessanter, wacht maar!
Want je kan nu aan het vergelijken slaan. Klik bovenaan op Friends, en je krijgt een lijstje met jouw Twitter (of Facebook) vrienden te zien, samen met hun Klout score en eventuele specialiteit. Klik op de avatar van een persoon, en je krijgt een vergelijking van jouw klout score met die van hem/haar. In de grafiek bovenaan kan je dan nog eens op de tabblaadjes Klout Score, Network, Amplification en True Reach klikken. Via "Topics" zie je over welk onderwerp die persoon invloedrijk is. En als je dat wil, kan je die persoon dan ook nog een +K geven, omdat hij/zij in jouw ogen echt wel specialist is, en jou recent beïnvloed heeft.
Allemaal heel interessant. En het zal ongetwijfeld tot vreugde leiden bij wie invloedrijk is, en zichzelf gniffelend kan vergelijken met collega's/concurrenten, en tot tandengeknars bij wie dacht dat hij/zij toch wel hoger op de sociale maatschappelijke ladder stond...
Maar brengt het ook brood op de plank? Dat zien we in het derde luik.
http://www.klout.comWAT IS KLOUT, EN DOET HET ZEER?
3. Maar verdien je er geld mee?

Wat heb je praktisch aan het feit dat je invloedrijk bent en een hoge kloutscore hebt? Want dat is natuurlijk wel allemaal mooi, maar van "mooi" kan je niet leven. Brengt het ook centjes op? Voor de blogger, die meer volk kan lokken naar zijn artikels misschien wel, tenminste als hij inkomsten heeft van reclame op zijn blog. Maar brengt het voor de rest nog iets op?
Uiteraard is er een categorie mensen die uit Klout-scores munt slaan: de adviseurs. Net zoals er mensen zijn die lezingen geven en bedrijven advies geven over hoe ze beter kunnen werken in Facebook, meer volgers krijgen op Twitter, munt kunnen slaan uit Google+, zo zijn er nu adviseurs die jou vertellen hoe je je Klout score kan verbeteren, daar boeken over schrijven, lezingen geven. En daar dus een centje mee verdienen.
Bedrijven blijken echter ook die Klout score ontdekt te hebben, en geloven de adviseurs die hen vertellen dat zij zich moeten richten tot die "influencers". Want als ze die positief gestemd kunnen krijgen, dan zal die wel de positieve boodschap overbrengen., zo wordt geredeneerd. Bij Klout vind je dus ook bovenaan in je dashboard een item "Perks". Dat zijn dingen die bedrijven jou aanbieden naargelang je Klout score. Mensen met een lage score zullen uiteraard minder krijgen dan mensen met een hoge score. In mijn categorie bijvoorbeeld (en ik scoor niet echt hoog), staan er mij te wachten: een audioboek, een korting bij OneKingsLane, een preview van de Winnie The Pooh film, een maandvoorraad van een bepaald drankje, een deodorant, enz. Ongetwijfeld zullen mensen met een hogere Klout betere aanbiedingen krijgen.
Klout zet wel een kadertje bij de aanbieding, waarin je een gedragscode voorgeschoteld krijgt; namelijk dat je niet verplicht bent om aan die "perk" deel te nemen en dat je deelname je Klout score niet verandert. Maar als je toch over de perk praat, dan moet je vermelden dat je een gratis staal ontvangen hebt.
Maar ook van die gratis staaltjes kan je niet leven. Valt er dan nog meer te verdienen? Jawel, want Klout score wordt door steeds meer bedrijven gebruikt. Virgin Airlines heeft bijvoorbeeld gratis vluchten voor een nieuwe route aangeboden aan mensen met een hoge invloed op Twitter. Websites die in bèta zijn geven mensen met een hoge Klout score als eerste toegang tot de site, zodat zij ze kunnen testen en erover twitteren. Er worden lijsten aangemaakt van Twitteraars volgens Klout score. Hierover lees je meer bij Businessgrow (1).
Allemaal leuk, maar brood op de plank hebben we toch nog niet gezien. Tenzij bij de "coaches" die je begeleiden bij het verkrijgen van een hogere Klout-score. Uit de mond van de oprichter van Klout zelf verneem je ondertussen wat je score wel en niet verbetert. Want reken maar dat er heel wat mensen zijn die nu express allerlei dingen gaan doen om hun score te verhogen - het systeem "gamen" dus (2).
En ondertussen beginnen de eerste kritieken te komen op het automatisch scoresysteem van Klout. Danny De Vriendt (heliades) schreef er op zijn blog een leuk artikel over (3).
http://www.businessesgrow.com/2010/11/22/get-ready-social-scoring-will-change-your-life/
http://www.prdaily.eu/PRDailyEU/Articles/8868.aspx
http://www.heliade.net/2011/07/28/1212/


ROL VAN ISP ALS DOORGEEFLUIK AAN HET WANKELEN GEBRACHT
Procies in VK ondergraaft structuur internet

In het Verenigd Koninkrijk heeft provider British Telecom in het zand moeten bijten in een proces dat aangespannen was door Twentieth Century Fox en vijf andere Hollywood sutdio's. Zij eisten namelijk dat BT de toegang zou verbieden tot een website, die volgens hen piraterij promoot. Het gaat om de site Newzbin2, de opvolger van Newzbin, die een zoekmachine biedt waar je kan zoeken naar films en muziek op de P2P netwerken.
Toegegeven, de meeste bestanden waarnaar verwezen wordt door Newzbin zijn illegale kopieŽn. Maar lijkt het dan niet eerder dat de film- en muziekindustrie hun pijlen op de site zelf moeten richten, en niet op de provider? Want jarenlang werd altijd gezegd dat een ISP enkel een doorgeefluik is, en dus niet verantwoordelijk voor bits en bytes die over het netwerk passeren. Een stelling die nu dus ondergraven wordt door het oordeel van de rechter. En vermits BT aangekondigd heeft dat het niet in beroep zal gaan tegen het vonnis, kan dit als precedent aangegrepen worden voor de film- en muziekindustrie om ook andere sites te laten verbieden. En geloof maar dat deze drukkingsgroepen de kans die dit precedent biedt, met beide handen gaan aangrijpen. "Dit vonnis geeft een duidelijk signaal dat de ISP's een rol moeten spelen bij de bescherming van hun klanten tegen misdadige sites die misbruik maken van creatief werk zonder toestemming", aldus een woordvoerder van de British Recorded Music Industry handelsvereniging.
Een ernstig precedent, als je het ons vraagt. Het enige wat je mogelijk positief kan vinden aan de hele zaak, is dat BT tenminste niet meteen toegegeven heeft aan de druk van de film- en platenindustrie, en het tot een rechtzaak heeft laten komen. Dit in tegenstelling tot de ISP's in de VS, die gemene zaak gemaakt hebben met die drukkingsgroepen door onderling afspraken te maken over een 6-waarschuwingensysteem, zonder dat er enige rechter aan te pas komt...
http://www.bloomberg.com/news/2011-07-28/hollywood-studios-win-u-k-case-against-bt-to-block-piracy-site.html


GOOGLE CHROME NU GROTER DAN FIREFOX IN VK
Maar IE blijft koploper

Geloof het of niet, maar het is al 3 jaar geleden dat Google zijn eigen browser, Chrome, lanceerde. Sindsdien is er nog een besturingssysteem bijgekomen met dezelfde naam, en een computer die Chromebook heet.
Het mag duidelijk zijn dat dit alles past in de visie van Google, namelijk dat alles in de cloud moet, en dat er op een computer alleen maar een browser moet staan, om toegang te hebben tot jouw spullen in die cloud. Blijkbaar vond Google de bestaande browsers niet snel en betrouwbaar genoeg, en is het toen maar zelf een eigen browser gaan bouwen. En het mag gezegd worden dat hij echt wel snel is.
Die browser is in een mum van tijd gelukt in iets waar alternatieve browsers zoals Firefox jàren over gedaan hebben, en wat andere browsers, die al veel langer bestaan, zoals Safari en Opera nog altijd niet gelukt is: een serieus marktaandeel wegkapen. Google had daarbij één groot voordeel: het kon op de pagina met haar zoekmachine reclame maken voor die Google-browser.
En kijk, in het Verenigd Koninkrijk is Chrome nu groter dan Firefox van Mozilla. IE staat nog wel aan kop, met 45%, maar Chrome met zijn 22% heeft Firefox ingehaald. Safari moet het doen met 9%. Wereldwijd echter heeft Firefox zijn voorsprong nog nipt behouden, alhoewel waarnemers menen dat die ook daar zal wegsmelten.
Of wij reeds overgeschakeld zijn op Chrome? Neen. De browser is wel snel, maar hij doet iets gek bij het invullen van formulieren. En vermits wij voortdurend werken met webformulieren voor het online zetten van zowel Netties als enkele andere blogs, laten wij de Chrome-beker aan ons voorbijgaan...
http://www.guardian.co.uk/technology/2011/jul/31/google-chrome-popular-web-browser

Opmerking: het probleem ligt bij de "pre" tags die Chrome toevoegt wanneer ik gewoon platte teskt, vanuit een gewoon tekstprogramma, dus zonder opmaak, kopieer naar mijn invulformulier bij Wordpress. Een voorbeeld hiervan vind je hier:
http://www.flickr.com/photos/65484032@N06/sets/72157627218022873/TWITTER NU OOK IN HET NEDERLANDS
Vrijwilligers deden het werk
Wanneer je leest dat Twitter nu ook in het Nederlands beschikbaar is, dan schrik je toch even. Want het Nederlands is toch een taal die niet door zoveel mensen gesproken wordt, en gewoonlijk duurt het jaren vooraleer er een in het Nederlands vertaalde versie van een webdienst beschikbaar is - als er al een komt.
En toch is er nu een Nederlandstalige Twitter. Hoe komt het? Wel, dankzij het werk van vrijwilligers. Die hebben via het Translation Center van Twitter alle onderdelen vertaald, inbegrepen de help pagina's en de mobiele en desktop apps. Wat heel mooi is, maar eigenlijk zouden die vrijwilligers wel een beloning mogen krijgen, want Twitter is zopas opnieuw met de pet rondgegaan, en heeft weer wat vers geld gekregen van investeerders. Daarvan moet toch een beetje naar die vertalers kunnen gaan, niet?
Je kan de taal van de webdienst als volgt naar het Nederlands wijzigen: ga naar je profiel, en klik op de link "Change your profile" vlak onder jouw profielfoto. Kies dan het tabblaadje "account", waar je een keuzevakje vindt voor de taal. Via de uitklappijl kan je voor Nederlands kiezen.
http://mashable.com/2011/08/01/twitter-dutch-indonesian/
http://mashable.com/2011/08/01/twitter-dst-funding/


GOOGLE KOOPT THE DEALMAP
Waagt zich op steeds meer vlakken buiten search...

De berichten die ons bereiken over de strategie zijn heel verwarrend. Op 26 juli kinden we nog melden (1) dat Google toch wat voorzichtiger wil omgaan met haar "concurrenten". Daarmee worden diensten bedoeld die ook een beetje aan zoeken doen, maar zich gespecialiseerd hebben in een bepaald onderwerp. Yelp bijvoorbeeld doet aan restaurantbesprekingen, TripAdvisor aan reisadvies, Citysearch aan plaatselijke zoekopdrachten. Deze diensten waren naar de rechter getrokken omdat Google bij zijn eigen diensten als Google Places gebruik maakte van de resultaten van die diensten, zodat het hun bestaansreden als het ware wegnam. Bij de gewone zoekresultaten kwamen dan weer de resultaten van de eigen Google diensten bovenaan, en dan pas die van de gespecialiseerde concurrenten. Google had toen een rechtszaak vermeden, door de resultaten aan te passen.
Maar tegelijk blijft Google verder werken aan een strategie om zelf ook gespecialiseerde zoekresultaten te brengen. Zo heeft het verledne week een nieuwe dienst gelanceerd, Hotelfinder, een prijsvergelijker voor hotelkamers. Waarmee het dus natuurlijk de concurrentie aangaat met sites zoals booking.com. (2)
En gisteren kondigde Google dan weer aan dat het The Dealmap gekocht heeft, een dienst die plaatselijke deals à la Groupon weergeeft op een landkaart. (3). Daarvoor verzamelt plaatselijke deals uit meer dan 150 (voornamelijk Amerikaanse) bronnen op een landkaart.
Google had al een dienst die Google Offers heet, en die je een beetje vergelijken kan met Groupon. Waarop Google nota bene zijn zinnen gezet had, want het had onlangs een bod van 6 miljard dollar uitgebracht, doch Groupon had het bod afgeslagen.
Uiteraard kan je Google niet verwijten dat het zijn aanbod blijft verbeteren en uitbreiden. Iets als Dealmap past perfect op de Maps van Google. Maar toch begint het een beetje vervaarlijk te rieken naar het misbruik maken van een monopoliepositie, om concurrenten uit de markt te duwen. Hopelijk zijn wachthonden zoals het Amerikaanse FTC op hun hoede...
http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=14670&cat=Nieuws&zoekdatum=2011-07-26
http://www.techzine.nl/nieuws/26832/google-lanceert-prijsvergelijker-voor-hotelkamers.html
http://blog.thedealmap.com/2011/08/deal-of-day-google-buys-dealmap.html


KLACHT VAN APPLE BLOKKEERT VERKOOP SAMSUNG TABLET IN AUSTRALIË
En HTC dient klacht in VK tegen Apple. Patenten!

Het begint een beetje lachwekkend te worden, als het niet zo in-triest was, en er zoveel geld en economische belangen mee gemoeid waren. Zoals trouwe lezers weten zijn er al een hele tijd patentenoorlogen aan de gang, en dan vooral bij de makers van mobiele telefoons en tablets. Het scenario: bedrijf X dient een klacht in tegen bedrijf Y, omdat het een inbreuk zou maken op een patent dat X heeft over een bepaalde technologie, handjes draaien bijvoorbeeld. Y dient daarop een tegenklacht in, omdat X op zijn beurt inbreuk zou maken op een patent van Y, kusjes geven. De twee klachten lossen elkaar dan op, en de bedrijven sluiten een gewapende vrede. Of, om het met een oud Vlaams spreekwoord te zeggen: "En ze pisten ne keer in ne plas, en alles bleef gelijk het was".
Maar af en toe gaan de dreigementen wat verder, en blijft het niet bij het op de borst kloppen waarmee gorilla's hun tegenstander trachten te imponeren. Zo kan het gebeuren dat Apple erin geslaagd is om de verkoop van Samsung tablets in AustraliŽ te blokkeren, door met het bedrijf een overeenkomst te sluiten dat Samsung geen toestellen meer zal verkopen in dat land, tot een dispuut over een patent ten gronde voor de rechter beslecht is. (1)
Een andere fabrikant van smartphones, HTC, zit dan weer in een patentzaak verwikkeld met Apple, zowel in de VS als het VK. In de VS had Apple gevraagd dat de import van HTC telefoons verboden zou worden, wegens inbreuken op patenten. HTC deed dan een tegenzet: het kocht het bedrijf S3 Graphics, dat kort tevoren zelf een proces gewonnen had tegen Apple, ook rond patentne. HTC hoopte zo een pasmunt te hebben om te ruilen met Apple. Het heeft echter niet mogen baten, en HTC werd door een Amerikaanse rechter veroordeeld wegens 2 inbreuken, een veroordeling waartegen het bedrijf in beroep gaat. Na die uitspraak in de VS voerde HTC een nieuwe zet uit: het trok naar de rechter in het VK, en diende zelf een klacht in tegen Apple omwille van inbreuken op patenten van HTC.
Ingewikkeld? Klopt. Maar de hele patentenzaak is sowieso een vies boeltje, waar stilaan niemand nog aan uit kan....
http://www.bloomberg.com/news/2011-08-01/apple-seeks-to-block-samsung-from-selling-tablet-in-australia.html
http://www.bloomberg.com/news/2011-08-01/htc-sues-apple-in-u-k-following-loss-in-u-s-itc-patent-case.html


AUSTRALIË WIL +16 STICKERS OP MUZIEKVIDEO'S
Maar hoe kan je websites een klassering geven?

Wanneer je naar sommige videoclips kijkt, van bijvoorbeeld Lady Gaga en Rihanna, dan komt soms de stoom uit je oren. De kledij van de dames laat niet veel aan de verbeelding over, en hun bewegingen zijn heel suggestief. Toch verschijnen zijn op tv, op muziekzenders waar de kids graag naar kijken, en op het internet op YouTube en co. Op tv zijn deze clips soms voorzien van een "+16" label, om te verwittigen dat zij best niet door te jonge kinderen bekeken worden. Maar op het internet bestaat zulke kwotering niet.
In AustraliŽ gaan er nu stemmen op om daarin verandering te brengen, een kwotering te bedenken voor het internet. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want hoe kan je het web met zijn meer dan 19 miljard pagina's gaan klasseren? Bovendien is "het internet een informatie snelweg, en webpagina's een klassement meegeven zou betekenen dat je verkeerslichten op die snelweg zet", aldus een waarnemer.
En als er een klassement komt, wie moet dat dan maken? En als beslist wordt dat het klassement niet nodig is, waarom zou men dan nog een klassement hanteren voor boeken, films of games? Kortom, in AustraliŽ zal er nog heel wat gepalaverd worden over dit probleem...
http://www.theage.com.au/technology/technology-news/calls-to-tighten-online-content-20110730-1i5dh.html


GOOGLE INSTANT PAGES STANDAARD OP CHROME
Maar wat betekent het voor page ranking en analytics?

Een maand of twee geleden kondigde Google Instant Pages aan. Een slim concept: wanneer je op pagina X belandt, zal Google al op de achtergrond de pagina's beginnen te laden waarnaar links op pagina X verwijzen. Niet alle pagina's, maar wel de pagina's waarvan Google denkt dat jij die zal aanklikken. Gevolg: klik je zo'n reeds geladen pagina ook echt aan, dan staat die er meteen - althans dat is de theorie.
Nu heeft Google deze functie in de nieuwe versies van Chrome standaard ingewerkt. Een filmpje dat uitlegt hoe Instant Pages werkt vind je bij WebProNews.
Toen Google deze tool aankondigde, stelden veel waarnemers vragen over het effect dat dit zou kunnen hebben op page ranking in de Google zoekmachine, en op de web analytics. Want bestaat niet het gevaar dat het in de cache laden van een pagina, zonder dat de bezoeker die ook echt bekijkt, meegeteld wordt voor een "impressie" of page view? Want dat zou het hele systeem van web analytics zoals het nu bestaat onderuit halen.
Google heeft daarom nog iets anders gedaan: een nieuwe API ontwikkeld, de "page visibility API", waarbij een onderscheid gemaakt wordt tussen het vooraf inladen, en het daadwerkelijk bekijken. Maar dit wil wel zeggen dat alle bestaande systemen voor webanalytics en voor het vertonen van advertenties aangepast moeten worden, zodat zij rekening houden met dat "prerendering". Voor de eigenaar van een website, de webmaster, van zijn kant heeft dit systeem geen gevolg: hij moet geen aanpassingen maken.
http://www.webpronews.com/google-instant-pages-chrome-2011-08
http://www.webpronews.com/google-instant-pages-analytics-2011-06


ANDROID TROJAANTJE NEEMT JE TELEFOONGESPREK OP
Vooral gevaarlijk voor spionerende echtgenoten...

Het beveiligingsbedrijf Total Defense heeft er in een blogpost op gewezen dat er een nieuw trojaan ontdekt is, die zich richt tot Android smartphones. De trojaan wordt geactiveerd wanneer er een telefoongesprek gevoerd wordt: dat wordt als audiobestand (.amr) opgeslagen op de microSD kaart van het toestel, samen met bijhorende informatie zoals de duur van het gesprek, welke informatie dan in een .txt bestand staat.
Wat kan dat kwaaad, zal je vragen, wanneer het gesprek enkel op het eigen toestel bewaard wordt? Wel, eigenlijk is het de bedoeling dat de trojaan het gesprek naar een server doorstuurt zodra jij een nieuwe gesprek opstart. Maar, geluk bij een ongeluk, er is een foutje in de code waardoor dit proces (momenteel) niet uitgevoerd kan worden.
En om eerlijk te zijn zal de trojaan, vooraleer zich op je telefoon te installeren (en ja, je moet wel degelijk op "install" klikken!) netjes opsommen wat hij gaat doen, inbegrepen dat hij audio zal opnemen en de status en identiteit van de telefoon zal aflezen. Een beleefd trojaantje, niet? Meer bij Ars Technica en Networkworld.
Toch nog even vermelden dat de trojaan nog niet "in het wild" gesignaleerd is. En dat sommige waarnemers menen dat het helemaal geen trojaantje is, maar een nieuwe app(3). Verwarring alom dus!
http://arstechnica.com/gadgets/news/2011/08/new-android-trojan-records-all-phone-calls.ars
http://www.networkworld.com/news/2011/080111-android-trojan.html
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/237166/experts_disagree_on_android_call_recording_trojan.html


VERNIEUWDE LAYAR HERKENT NU OOK ECHTE VOORWERPEN
Augmented Reality met een laagje meer...

Wellicht heb je al gehoord van Layar. Dat is een platform waarbij je door de lens van je camera kijkt, en bijkomende informatie ziet over de voorwerpen, gebouwen op het beeld van je camera, wat dan "augmented reality" of uitgebreide realiteit heet. Nu heeft Layar een nieuwe versie uitgebracht van dit platform, Layar Vision. En die belooft nog knappere dingen.
Layar Vision zal namelijk voorwerpen herkennen in het beeld, en daarop digitale content projecteren. Een systeem dat uitstekend werkt met posters, magazines en kranten in het beeld.
Layar wordt momenteel al gebruikt door 10.000 ontwikkelaars wereldwijd, en staat op 10 miljoen mobiele toestellen. Layar Vision kan momenteel al 50 voorwerpen herkennen, en die combineren met lagen die plaatsgebonden zijn. Bij techCrunch vind je twee videofilmpjes die
de werken van Layar Vision uitleggen. Echt knap!
http://eu.techcrunch.com/2011/08/02/new-layar-vision-recognises-real-world-objects-and-displays-ar-objects-on-top/
http://www.readwriteweb.com/mobile/2011/08/layar-extends-its-ar-platform-with-computer-vision-capabilities.php


SHADY RAT: SPIONAGE IN DE MODERNE TIJD
En wat zou onze eigen regering doen?

Spionage is van alle tijden. Toen data overgebracht werden per brief en postkoets was er spionage - denk maar aan de onzichtbare inkt, de gemaskerde mannen, enz. In tijden van oorlog is er spionage, denk maar aan de Koude Oorlog, de Enigma machine, enz. En we moeten niet zo onnozel zijn om te denken dat er in tijden van vrede géén spionage zou zijn. En dan hebben we het niet eens over bedrijfsspionage, maar spionage die met de stilzwijgende goedkeuring van regeringen gebeurt.
Wanneer McAfee dan een rapport uitbrengt over een groot spionagenetwerk, dat al vijf jaar lang bezig is te spioneren in 14 landen, moeten we niet verwonderd zijn, en zeker niet verontwaardigd. Bij deze operatie, door McAfee Shady RAT genoemd (waarbij RAT staat voor Remote Administration Tools, niet de harige beestjes), waren bedrijven en organisaties het doelwit, waaronder de overheden van de VS, Canada, Zuid-Korea, de VN, het IOC, bedrijven die voor de Amerikaanse overheid werken.
Wie er achter de operatie steekt? Er worden officieel geen namen genoemd, maar er worden wel beschuldigende vingers uitgestoken naar China. Dat neemt het niet nauw met intellectueel eigendom, zo heet het, en is best in staat tot zulke spionage. Wat andere waarnemers dan weer laat vermoeden dat deze ontdekking van McAfee eigenlijk een stap is in een strategie, een heuse cyberoorlog tegen China. Kortom, John LeCarré zou een vette kluif hebben aan dit hele verhaal.
Meer achtergrond bij Ars Technica, Cnet en Reuters.
http://arstechnica.com/security/news/2011/08/operation-shady-rat-five-year-hack-attack-hit-14-countries.ars
http://news.cnet.com/8301-27080_3-20087268-245/global-cyber-espionage-operation-uncovered/?tag=topImage1
http://www.reuters.com/article/2011/08/03/us-cyberattacks-idUSTRE7720HU20110803


BRITSE REGERING VINDT HET NU WELLETJES MET AUTEURSRECHTEN
Eindelijk krijgen belangengroepen toch klein beetje tegenwind

Tegenover alle ontmoedigende berichten over de slagen die toegebracht worden aan de burgervrijheden wanneer het op auteursrechten aankomt, eindelijk eens een positief bericht.
Want we zitten echt wel in een neerwaartse spiraal. In Frankrijk, toch het land van Liberté, Egalité, Fraternité, de voorvechter van de burgerrechten en gelijkheid, wordt het beginsel van onschuld met de komst van Hadopi grof geschonden. Zonder vorm van proces wordt zijn toegang tot het internet afgesneden indien hij meer dan 3 keer beschuldigd wordt van piraterij. Een maatregel die tenminste in een wet geklonken is, en waaraan dus een (schijn)democratisch proces vooraf ging. In andere landen (VS, VK) worden gelijkaardige maatregels ook ingevoerd, maar daar komt de wetgever niet aan te pas: het gaat om akkoorden die afgesloten worden tussen ISP's en belangengroepen. Al wie ook maar een sikkepit inzit met de burgerrechten, zal dit een heel negatieve ontwikkeling vinden, waartegen geen kruid opgewassen lijkt.
En dan is er plots een sprankje hoop. De Britse overheid meent dat het nu welletjes is met de macht van de drukkingsgroepen van muziek- en platenindustrie. "De huidige auteursrechten over)reguleren momenteel, en dat tot nadeel van het VK", zo heet het. De Britse regering belooft dat er nieuwe uitzonderingen komen op de auteursrechten, waardoor het rippen van een cd (en misschien ook dvd) voor persoonlijk gebruik eindelijk wettelijk toegestaan is. De rechten die de gebruiker bij wet heeft, kunnen niet zomaar weggenomen worden door een contract van een bedrijf (zoals de EULA sticker op een cd, die verbiedt dat de disk geript wordt).
Meer nog, de regering komt terug op een eerdere wet, de Digital Economy Act. Die voorzag dat er een lijst met sites zou komen die de ISP's in het hele land zouden moeten blokkeren, bij wet. Prima. Maar er zit toch een addertje onder het gras: de mogelijkheid dat individuele ISP's door een rechter, op vraag van de drukkingsgroepen, gedwongen worden om bepaalde sites te blokkeren blijft wel degelijk bestaan... Meer bij Ars Technica.
De drukkingsgroepen hebben inmiddels al gereageerd, zo lees je bij The Guardian. Uiteraard zijn zij ongelukkig met het standpunt van de Britse regering, en zij waarschuwen haar dat zij snel moet handelen, om een effectief systeem te installeren om piraatsites te kunnen stoppen. (2)
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/08/the-british-government-has-endorsed.ars
http://www.guardian.co.uk/technology/2011/aug/03/illegal-filesharing-trade-bodies-crackdown


WARNER BROS. LIJKT NIEUWE CONSUMPTIE VAN FILMS TE BEGRIJPEN
Helaas enkel voor Amerikaanse gebruikers geschikt

Ongetwijfeld heb jij ook een hele collectie films in huis - in een doosje, of op je computer. En dan is het natuurlijk zaak om daar orde in te houden. Warner Bros heeft nu een manier bedacht om dat te doen: Flixster Collections.
Hierbij wordt rekening gehouden met de films en tv-feuilletons op jouw computer (je iTunes bibliotheek), films die je huurt of gekocht hebt bij Netflix, Hulu of Amazon.
Na het importeren van al die titels, kan je lijstjes maken, en dan je collectie telen met vrienden. Je kan ook films manueel toevoegen, door in de collectie naar een film te zoeken, en via het aanvinken van een vakje aanduiden of je een kopie van die film in jouw bezit hebt en in welk formaat, of dat je de film gezien hebt. Vanuit de collectie kan je dan weer films toevoegen aan het verlanglijstje dat je bij verhuurdienst Netflix hebt lopen. En bij iTunes en Amazon zullen er ook rechtstreekse links voorzien worden om een film te huren of te kopen.
Deze nieuwe dienst, zo weet Mashable, is het gevolg van twee bedrijven die Warner Bros. aangekocht heeft: enerzijds Flixster, een mobiele app om films te ontdekken, en anderzijds Rotten Tomatoes, een website die filmrecenties aggreteert. Spijtig dat de nieuwe dienst enkel in de VS beschikbaar is, maar het is in elk geval een goed initiatief van Warner Bros.
Een uitvoerige bespreking bij Mashable, dat de dienst volledig uitteste.
http://mashable.com/2011/08/04/flixster-collections/
http://www.flixstercollections.com/

Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be


hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


AURASMA, MAAK ZELF EENS WAT AUGMENTED REALITY
AR is niet zo moeilijk als je zou denken

Augmented Reality kennen we vooral dankzij onze smartphone. We kijken door de camera, en speciale software legt, door gebruik te maken van gegevens van onze GPS, een speciale laag op het beeld van onze camera zodat we extra dingen virtueel kunnen zien: appartementen die te huur staan, uitleg over bezienswaardigheden, enz.
Een van de bedrijven die zo'n AR maken, is Aurasma. Naar aanleiding van het persbericht waarin het aankondigt meer dan een miljoen gebruikers te hebben, gingen we eens even kijken naar wat het bedrijf zoal verwezenlijkt heeft. En dat is wel indrukwekkend.
Zo heeft Paramount Pictures gekozen voor Aurasma om de nieuwe film van Stephen Spielberg, Super8, te promoten. Je moet gewoon de camera van je smartphone of tablet richten op een poster van de film, en de poster wordt tot leven gebracht en je kan een preview van de film bekijken. Hoe dat praktisch in zijn werk gaat om zoiets te maken, zie je trouwens in een filmpje van Aurasma (1).
Aurasma steekt ook achter de eerste printadvertntie die "tot leven kwam". In een Britse krant verscheen een advertentie voor een jachtenbedrijf. Richtte je de camera van je smartphone naar deze reclame, dan kreeg je speciale video-inhoud te zien.
Maar zoiets maken, dat kan jij ook. Aurasma heeft een Lite-versie uitgebracht van de software, die je kan downloaden. Er zijn verschillende filmpjes die je uitleggen hoe je de software gebruiken kan om zelf dingen te maken.(3)
http://www.youtube.com/watch?v=GOPWEV3cMEo&feature=relmfu
http://www.aurasma.com/
http://www.youtube.com/user/AurasmaLite#g/u


SYSTEMEN JAILBREAKEN: NU OOK VOOR ÉCHTE GEVANGENISSEN
PLC's vormen zwakke plek in gevangenissysteem
Alles is computergestuurd. Alles. Onze auto, onze wasmachine, maar ook de bewakingssystemen. Niet alleen voor gebouwen, waar je toegang hebt door middel van en pasje. Maar ook voor gevangenissen. Trouwe kijkers van crimi's zullen al vaak gezien hebben hoe traliedeuren in de gevangenissen geopend worden vanuit een centrale bewakingspost.
Daarbij wordt dan gebruik gemaakt van PLC's of programmable logic controllers. En nu blijkt dat die enkele zwakke plekken vertonen - van hetzelfde genre als de kwetsbaarheden waarvan de Stuxnet superworm misbruik maakte om de centrifuges van nucleaire instelling in Iran te saboteren.
Enkele wetenschappers beweren nu dat zij in staat zijn om het syteem dat de tussendeuren en de celdeuren controleert te kraken en de bediening ervan over te nemen. Zij zouden binnenkort het bewijs hiervan leveren.
Met andere woorden: "jailbreaken" krijgt met dit bericht een heel andere betekenis... Meer bij Wired, The Register en Slashdot.
http://it.slashdot.org/story/11/07/31/0435207/Hackers-Could-Open-Convicts-Cells-In-Prisons
http://www.theregister.co.uk/2011/08/01/stuxnet_and_jails/
http://www.wired.com/threatlevel/2011/07/prison-plc-vulnerabilities/


NOKIA KONDIGT "500" TOESTEL AAN
En gooit naamgeving toestellen overhoop

Wie gedacht had dat Nokia, nu het binnenkort toestellen zal uitbrengen met het Windows Phone7 besturingssysteem aan boord, zijn eigen besturingssysteem, Symbian, zou afzweren, die heeft verkeerd gedacht. Want de Finse fabrikant blijft aan dat OS werken. Nu werd een nieuwe smartphone uitgebracht uit de lagere prijsklasse (200 euro), met aan boord een nieuwe versie van het OS, Symbian Ana.
Voor die prijs krijg je wel mooie specificaties: de snelste Nokia-processor tot heden, 5 megapixelcamera, Nokia Maps met turn-by-turn navigatie. Het Anna os zorgt daarenboven voor verbeterde softwarefuncties, een snellere browser, en de nieuwe versie van Nokia Maps.
Met dit toestel maakt Nokia ook een einde aan haar naamgeving. Tot hiertoe werkte het met toestellen voor een bepaalde groep gebruikers, en die waren dan te herkennen aan de letter. Voor de zakelijke gebruikers was er de E-reeks, en toestellen gericht op amusement vielen in de X-reeks. Maar dat systeem had niet zoveel zin meer, omdat de gebruiker door apps zijn toestel volledig naar zijn hand kon zetten, en van een X-toestel toch ook een compleet multimediatoestel kon maken. Bovendien was het voor de gebruiker moeilijk om een C7 te vergelijken met een X7.
Daarom vallen de letters nu weg, en blijven enkel nummers over, waarbij het motto geldt: hoe hoger het nummer, hoe meer geavanceerd. Een "100" is dus een inpstaptoestel, een "900" een high-end.
http://www.pcworld.com/article/237006/nokia_drops_letters_for_phone_names_goes_to_just_numbers.html
http://europe.nokia.com/find-products/devices/nokia-500


DRIE NIEUWE BLACKBERRY TOESTELLEN MET BB7 OS AAN BOORD
RIM blijft niet bij de pakken zitten

Het is toch gek. Bekijk je een website als TechMeme, die een overzicht maakt van het tech nieuws bij de verschillende bronnen, dan staat die pagina vol berichten over een nieuwe iPhone, die er wel/niet aankomt, in september/oktober/volgend jaar, en groter/kleiner zou zijn dan het huidige model (schrappen wat past). Pure speculatie van media die hopen met koppen rond de iPhone lezers te kunnen lokken, en dit thema tot op de laatste druppel uitmelken.
Maar komen er dan eens nieuwe toestellen uit van andere fabrikanten, die toch heel wat te bieden hebben, dan krijgen die toestellen geen kans. Dat was het geval gisteren bij de lancering van de nieuwe "500" van Nokia, en dat is vandaag het geval bij de lancering van drie nieuwe toestellen door BlackBerry. Een lancering die toch wel wat aandacht verdient. Enerzijds omdat BlackBerry het volgens de laatste cijfers niet zo denderend zou doen qua verkoop. Maar als men het mij persoonlijk vraagt, dan kan ik dat bericht niet meteen bevestigen. Wanneer je op de bus of tram staat te wachten, dan zie je veel vaker een tiener een Blackberry bovenhalen met zijn typische hardware klavier, dan een iPhone. De lancering van deze toestellen bewijs in elk geval dat Blackberry niet bij de pakken blijft zitten, en tracht een stuk van de markt terug te pakken.
De tweede reden waarom deze lancering toch wat aandacht verdient, is het feit dat er een nieuwe versie op zit van het BlackBerry besturingssysteem, versie 7. Dat belooft supersnelle reactie op de aanraak- en knijpgebaren dankzij de Luiquid Graphics technologie. De op webkit gebaseerde browser is HTML-5 klaar, en volgens RIM zelf 40% sneller dan zijn voorganger. En natuurlijk is er een perfecte integratie van de sociale netwerken.
Het zijn 3 verscheiden toestellen geworden. Voor het eerst gaat RIM volledig "naakt", dat wil zeggen zonder hardware klavier. De TOrch9850 is het eerste RIM toestel met een volledig virtueel klavier, waardoor er ten volle gebruik gemaakt kan worden van de schermruimte. De Bold 9900 heeft zoals gewoonlijk een hardware klavier dat de helft van het toestel bedekt. En de Torch 9810 heeft een uitschuifbaar klavier. Alle toestellen hebben een 1,2 GHZ processor aan boord, kunnen video opnemen in HD, en hebben geavanceerde sensors die augmented reality toepassingen mogelijk maken zoals Wikitude.
Wat de toestellen mogen kosten? Dat is nog even geheim, tot later deze maand de toestellen in de winkels en bij de operatoren zullen liggen.
http://www.blackberry.com/
http://www.telecoms.com/31463/rim-pins-hopes-on-blackberry-7-offerings/


IPHONE HOESJE IN DE VORM VAN EEN HAND?
Kan het nog gekker?

Een mens moet al eens gek doen. En dan vooral op een vrijdag. Daarom een super gek hoesje voor de iPhone: eentje waarop een replica van een hand bevestigd is. Neem je de telefoon in de hand, dan lijkt het alsof twee handen in elkaar verstrengeld zijn. Het hoesje komt in twee modellen: de hand van een vrouw, en die van een kind. En zo'n hoesje kost 64 $ - plus wat grijze haren bij de mensen die jou zien lopen met dit hoogst morbide ding.
Mashable heeft trouwens een mooie collectie eigenaardige iPhone hoesjes verzameld. Wat denk je van een iPhone staander in de vorm van een sanitaire stopper? Of een hoesje je iPHone het uiterlijk geeft van een ouwerwetse cassette? Ook de houder in de vorm van engelenvleugels zijn leuk, net als die in de vorm van een spin.
Maar bekijk zelf de afbeeldingen bij Mashable. En doe inspiratie op voor een verjaardag van je lief!


http://mashable.com/2011/08/04/iphone-hand-case/#view_as_one_page-gallery_box999


hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Uit de juli-editie van het Symantec Intelligence Report blijkt een aanzienlijke toename van activiteit die verband houdt met een agressieve en snelveranderende vorm van generieke polymorfe malware (kwaadaardige software). Het gebruik van de snelveranderende malware leidt tot een groei van geavanceerde aanvallen.
http://bit.ly/n88coo

*** Lenco, kwaliteitsmerk voor audio- en video-elektronica design, presenteert een nieuw docking station voor iPad 1 en 2: de IPS-260. Back to school
Met de IPS-260 kan je je iPad ondersteunen en opladen. Bovendien heeft hij twee ingebouwde 2x2 W RMS luidsprekers en een subwoofer van 5W RMS die in de aluminium voet zijn waardoor je iPad in een hifiketen of kleine televisie kan worden getransfrormeerd.
Het iPad IPS-260 docking station zal midden juli beschikbaar zijn tegen een adviesverkoopsprijs van Ä 79.
http://www.letslenco.com/


*** Op 28 april 2011 gaf Nikon het startschot van het eerste Nikon Film Festival in BelgiŽ: een wedstrijd waarbij filmfanaten hun eigen kortfilm van maximum 200 seconden kunnen inzenden om zo kans te maken op de Prijs van de Jury (met onder andere Jan Verheyen en Jaco Vandormael) of op de Publieksprijs.
Deelnemers kunnen nog 1 maand lang, tot en met 31 augustus, hun eigen kortfilm inzenden. Het publiek kan nog tot 2 september sterren toekennen aan zijn of haar favoriete kortfilm via www.nikonfilmfestival.be.

*** Fujitsu kondigt aan dat de STYLISTIC Q550, de tabletpc voor zakelijk gebruik, nu beschikbaar is in BelgiŽ, en dit in twee verschillende modellen. De STYLISTIC Q550 van 30 GB is beschikbaar aan een prijs van Ä 882,09. De versie van 62 GB is beschikbaar voor Ä 1015,19 (BTW inbegrepen). Beide modellen van deze tabletpc zijn al beschikbaar in de Belgische winkelrekken.
De STYLISTIC Q550 van Fujitsu is een tabletpc zonder toetsenbord, die gebaseerd is op de lange traditie van Fujitsu tabletpc's voor zakelijk en professioneel gebruik
http://mediaportal.ts.fujitsu.com/?r=25957

*** Internationale nieuwsmedia trappen in 'Basta'-achtige val
Bericht dat IE-gebruikers dommer zijn, blijkt onzin
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/08/03/internationale-nieuwsmedia-trappen-in-basta-achtige-val/article-1195076135202.htm

*** Uit een bevraging in 33 landen van ruim 1.200 informaticaverantwoordelijken en kaderleden in bedrijven blijkt dat ondernemingen er goed aan doen om de informatie die ze verspreiden via sociale netwerksites zoals Facebook en Twitter te beschermen en te kunnen terugvinden.
http://www.symantec.com/about/news/release/article.jsp?prid=20110721_01

*** HD Weetjes: interessante mythes ontkracht of bevestigd !
http://www.techarp.com/showarticle.aspx?artno=84

*** BullGuard introduceert Mobile Security 10 op Android marktplaats
~ Onderzoek toont aan dat mobiele malware met 250 procent is gestegen in het afgelopen jaar ~
http://www.bullguard.com

*** Het bedrijf Smals heeft een belangrijke besparing gerealiseerd door haar belangrijkste datacenter om te schakelen naar lucht- en waterkoeling.
Tegelijk loopt een aanbesteding voor de inrichting van een nieuw datacenter van dezelfde schaal, waar dezelfde technologie zal worden toegepast.
https://www.smals.be/nl/content/persbericht-smals-investeert-energiezuinige-datacenters-met-lucht-en-waterkoeling


muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetESZA KAYE - TINGED WITH MACHINE
[alternative rock] Soms ijl, soms keiharde rock. De dame heeft dan ook een vervaarlijk uiterlijk - maar een glasheldere stem. Bij MySpace kan je verschillende songs beluisteren, op de eigen website kan je, na je mailadres op te geven, een track gratis downloaden.
http://www.eszakaye.com/tinged-with-machine
http://www.myspace.com/eszakaye
ANDREIA DACAL - PARADOXOS
[dub/reggae] Een dame die vrolijke muziek brengt. Ze is afkomstig uit Rio de Janeiro, en je hoort de zon doorheen haar songs. Gratis een albume te downloaden via haar platenlabel, en op MySpace verschillende songs gratis te beluisteren.
http://www.fresh-poulp.net/releases/fpr058/
http://www.myspace.com/dacalbr


DAY BEHAVIOR: CITY LIGHTS
[Elektro / lounge] Elektro muziek met een zware bas, een afwisselend ritme, en daarboven een vrouwenstem. De muziek is meer pop dan lounge, en af en toe denk je de Pet Shop Boys te horen. Op de website van de band kan je verschillende songs in streaming beluisteren, en één song gratis downloaden.
http://www.myspace.com/daybehavior
http://www.daybehavior.com/


APHONE - GOOD OLD DAYS
[dub electro] Weer een ander genre elektronische muziek; een iets trager ritme, meer de nadruk op elektronica en minder op de zang. De man maakt een mengeling van dub en trip hop. Zijn songs kan je in streaming beluisteren bij Electrobel, of downloaden op dezelfde site.
http://be.electrobel.org/profile.ebel/1311


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE BESCHEIDEN BEZOEKER
Deze week een hoorspel van BRT, een thriller. Toneelschrijver Marc Rallier krijgt bezoek van een man, van wie de zelfmoord heeft willen plegen. Rallier blijkt die vrouw ook gekend te hebben...
In de hoofdrollen hoor je Anton Cogen, Ugo Prinsen, en Denise De Weerdt.
http://hoorspel.wordpress.com/2011/07/26/de-bescheiden-bezoeker/Netties werkt samen met:

verkenner bannerHoe corrupter de staat, hoe talrijker de wetten.
-Cornelius Tacitus-oor logo
De nieuwe oogst
15 TIPS OM EEN GOED LETTERTYPE TE KIEZEN VOOR TEKST

Een heel interessant artikel dat uitlegt waarop je moet letten bij het kiezen van een lettertype. De verschillende termen worden uitgelegd: metterform, gewicht, contrast, as, hoogte van hoofdletters, enz. Verplichte lectuur! (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
http://psd-tuts.net/typography/15-tips-to-choose-a-good-text-type.html


ALTERNATIEVEN VOOR WIKIPEDIA
Dit artikel bij About.com is weliswaar op Amerikaanse leest gestoeld, maar toch vind je er links naar interessante online bronnen voor informatie, die een alternatief kunnen bieden voor wanneer de informatie bij Wikipedia niet toereikend is. (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
http://websearch.about.com/od/referencesearch/tp/wikipedia-alternatives.htm?nl=1


INFOGRAPHIC: TWITTER, FACEBOOK, GOOGLE+
De verschillen tussen deze sociale netwerken netjes op een rij gezet. Wat zijn Infographics toch handige dingen! (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
http://blog.abondance.com/2011/07/infographie-comparaison-twitter.html


ONLIBRI: GRATIS E-BOOKS
Bij deze site kan je gratis e-boeken downloaden; het aanbod is wel beperkt tot reisboeken en boeken voor studenten. Je kan ze online leze op je scherm, afdrukken of op je e-reader lezen - de boeken zijn in het .pdf formaat.(Bron: Wim W)
[Taal: NL/FR/ENG/Duits]
http://bookboon.com/nl


ONLINE CSS3 MAKER

Een handige tool: hier bepaal je online hoe je pagina eruit moet zien; de stijl, de breedte, de kleur van de randen, tekst schaduw, box schaduw, enz. In het midden krijg je een preview, en rechts vind je de tekst die je dan meteen kan kopiŽren of downloaden om op je pagina te gebruiken. (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
http://www.css3maker.com/


GROUPZAP: ONLINE BRAINSTORMEN
Samenwerken via het internet wordt heel eenvoudig dankzij de vele tools die je online vindt. Een van die tools is deze Groupzap. Registratie is niet nodig, je kan de mensen waarmee je wil samenwerken gewoon via mail uitnodigen. Er is een gratis basisaanbod, en een betalend abonnement.
[Taal: ENG]
http://groupzap.com/


SAVEIT: PUBLIEK BESCHIKBARE DOCUMENTEN
Ben je de handleiding verloren van je tv? Of zoek je een of ander document, een digitaal boek? Deze dienst kan helpen. Je kan er namelijk zoeken naar digitale documenten die publiek beschikbaar zijn, in df, doc ppt of xls vorm. De documenten werden netjes in categorieŽn ingedeeld.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/saveitt-search-for-documents/
http://www.saveitt.com/


PRINTSGRAM: INSTAGRAM FOTO'S AFDRUKKEN
Met Instagram kan je je foto's die je met de iPhone maakt mooi bewerken en online publiceren. En afdrukken? Wel, dat kan je dan weer met deze webapp. Je importeert je Instagram foto's namelijk in een PDF document, dat je dan netjes kan afdrukken op je eigen printer.
[Taal: ENG]
http://printsgram.com/
http://www.makeuseof.com/dir/printsgram-digital-printing-service-instagram


VISIBLI: HOE POPULAIR?

Wil je weten hoe populair een persoon, bedrijf of onderwerp was op Twitter, dan kan je terecht bij de Sneak Peak dienst van Visibli. Zonder registratie kan je zien hoe populair iets of iemand was in de laatste 14 dagen, mét registratie kan je teruggaan tot 30 dagen, maar kan je ook real-time activiteit volgen, de top bronnen vanwaar het verkeer afkomstig is voor die persoon, enz.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/sneakpeak-popularity-on-twitter/
http://www.visibli.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: UIT MET VLIEG
Uittips voor kinderen, afkomstig van het Cultuurnet Vlaanderen. Je zegt gewoon via het keuzeformulier wat je wil doen, waar, en je kan zelfs de leeftijd van je kinderen kiezen, zodat je een activiteit krijgt die aangepast is aan hun leeftijd. Leuk is de schattenzoektocht: in meer dan 200 plaatsen is de schatkist van Vlieg verstopt.
[Taal: NL]
http://www.uitmetvlieg.be/home


10.000 STAPPEN
Aan je gezondheid werken wil niet alleen zeggen gezond eten, maar ook bewegen. En bij dat laatste moet je niet alleen denken aan halsbrekende toeren, sporten waarbij het zweet van je rug stroomt. Neen, stappen is ook gezond! In dit project van Het Belang van Limburg zijn er verschillende routes in steden uitgestippeld, van 4.000 en 10.000 stappen.
[Taal: NL]
http://www.hbvl.be/10000Stappen


ANTWERPSE KEMPEN
Nog een uittip: hier vind je een gemakkelijke kalender, die je vertelt welke activiteiten er in de buurt te beleven vallen. Authentieke folklorefeesten, wandel- en fietstochten, leuke kinderhappenings... het is er allemaal te vinden!
http://www.antwerpsekempen.be/default.aspx


VRIJDAG MULTIMEDIA: WATCH DOCUMENTARIES

Er bestaan wel meer websites die links verzamelen naar online documentaires. Maar die hebben allemaal het nadeel dat sommige van die links al lang vervallen zijn, of dat je de documentaires niet meer kan zien. Deze site is anders: zij host de documentaires zelf, zodat de links altijd actueel zijn. De documentaires werden in verschillende categorieŽn opgedeeld.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/watch-documentaries-search-documentaries-online/
http://www.watch-documentaries.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: CATOONIZER

Voor de kattenliefhebbers: hiermee kan je in luttele seconden een cartoon versie van je kat maken. Voor elk van de onderdelen van de kat (hoofd, ogen, snor, mond, neusje) kan je uit verschillende opties kiezen.
[Taal: ENG]µ
http://www.cartoonizemypet.com/catoonizer
http://www.makeuseof.com/dir/cartoonizer-cartoon-your-cat


VRIJDAG MULTIMEDIA: GAMES FOR THE BRAIN
Heerlijk verslavend! Hier vind je talloze spelletjes waar geen schiet of trekwerk aan te pas komt, je moet alleen je verstand gebruiken. Raadsels, puzzels, alle mogelijke dingen om uren bezig te zijn!
[Taal: ENG/NL]
http://www.gamesforthebrain.com/]
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Facebook Edge Rank
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/1846
- [Infographic] Datakosten mobiel internet
http://www.belgiancowboys.be/Infograph/1845

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- 'Assange is nukkige puber die wordt belaagd door vrouwen'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2837541/2011/08/04/Assange-is-nukkige-puber-die-wordt-belaagd-door-vrouwen.dhtml
- Meer dan de helft van jongeren heeft smartphone
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2837640/2011/08/04/Meer-dan-de-helft-van-jongeren-heeft-smartphone.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Langer werken op de accu
Joulemeter is een gratis hulpprogramma van Microsoft waarmee je het energiegebruik van je computer kunt meten en beheren. Vooral handig voor laptops!
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29615
- Het actuele weer op je computer
Met het gratis programma WeatherMate heb je alle lokale weergegevens binnen één muisklik beschikbaar.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28294


elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Apple iCloud: een korte introductie
Met iCloud zet Apple dit najaar een nieuwe stap in het bewaren en synchroon houden van documenten en apps. De online opslagdienst is de vervanger van ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6064
- Spotify: een korte introductie
De online muziekstreamingdienst Spotify komt naar alle waarschijnlijkheid ook naar ons land. Na lovende commentaren in andere Europese landen hebben wij ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6061
computerworld logo

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/


digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/


computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Verdwijnt de iPod?
http://computertaal.info/2011/08/03/verdwijnt-de-ipod/
- De opkomst van het internet
http://computertaal.info/2011/08/02/de-opkomst-van-het-internet/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Beveiligingstest ING liet bezoekers denken dat site was geïnfecteerd
De site van ING leek even ten prooi te zijn gevallen aan cybercriminelen. Op mijn.ing.nl werd javascript-code gevonden die op het eerste gezicht gemaakt leek om inlogsessies af te luisteren. De bank zegt dat het een beveiligingstest betreft. »
http://tweakers.net/nieuws/76007/beveiligingstest-ing-liet-bezoekers-denken-dat-site-was-geinfecteerd.html
- Google beschuldigt concurrenten van samenzwering tegen Android
Google zegt dat een aantal concurrenten, waaronder Microsoft en Apple, een campagne tegen Android voeren door patenten op te kopen. Microsoft zegt Google juist aangeboden te hebben om samen op verschillende patentportfolio's te bieden
http://tweakers.net/nieuws/75991/google-beschuldigt-concurrenten-van-samenzwering-tegen-android.html*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Belgische internetondernemer wint prestigieuze innovatieprijs
Storify, een internettoepassing die het gebruik van sociale media bij het samenstellen van artikels vergemakkelijkt, heeft de prestigieuze ..
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/08/04/belgische-internetondernemer-wint-prestigieuze-innovatieprijs/article-1195076590837.htm
- Sms'en tegen honger in Afrika
De Belgische mobiele operatoren hebben een verkort nummer - 4666 - opengesteld om geld in te zamelen voor de hongerlijdende bevolking het .
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/08/04/sms-en-tegen-honger-in-afrika/article-1195076857906.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- 'Welkom thuis' applicatie van VT4, een review
http://www.themobilerevolution.be/2011/08/04/welkom-thuis-applicatie-van-vt4-een-review/
- Spreken tegen je iPhone of iPad met Dragon Dictation of Search
http://www.themobilerevolution.be/2011/08/03/spreken-tegen-je-iphone-of-ipad-met-dragon-dictation-of-search/tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)
BETER WERKEN MET EVERNOTE: READING LIST

Verleden week kon je hier een introductie lezen die je uitlegt hoe je werken kan met Evernote, een van de populairste notitie-tools. Deze week vermelden we enkele add-ons voor Evernote, die je nog productiever maken.
Je kan, wanneer je iets tegenkomt op het web dat je itneressant lijkt, tekst kopiŽren naar je Evernote om die later te lezen. Maar met de app Read it Later wordt het nog gemakkelijker. De tool werkt namelijk met een bookmarklet, die zich in je browser nestelt. Selecteer tekst, en klik de bookmarklet aan.
http://readitlaterlist.com/


BETER WERKEN MET EVERNOTE: FAST FINGA
Nog een handige tool die je als aanvulling kan gebruiken voor Evernote. Met deze iOS app kan je met de hand boodschappen schrijven op je iPhone, iPad of iPod Touch. Koppel de app aan je Evernote account, en dan kan je de boodschappen daar ook bewaren. De software om handschrift te herkennen van de software zal jouw handgeschreven tekst omzetten in een digitale tekst die doorzoekbaar wordt.
http://www.catalystwo.com/web/FastFinga.html


BETER WERKEN MET EVERNOTE: TWIPPLE
Deze tool is eigenlijk een twitter-client. Het speciale eraan is dat je je tweets kan bewaren in de Evernote notebooks, en van tags kan voorzien. Zo kan je later erop terugvallen, wat handig is, want de Twitter Search functie zelf gaat maar 2 weken terug.
http://itunes.apple.com/us/app/twipple-for-iphone/id400193255?mt=8


BETER WERKEN MET EVERNOTE: @MYEN
Eigenlijk geen app, wel een Twitter account. Het handige eraan is dat je tweets rechtstreeks in je Evernote kan bewaren. Je moet gewoon @myEN volgen op twitter. Vervolgens krijg je een Directe Message, met daarin een link waarmee je jouw Twitter en Evernote account kan koppelen. Om je tweets naar je Evernote account te sturen, moet je voortaan enkel nog @myEN toevoegen achteraan de tweet. Simpel, maar doeltreffend.
https://twitter.com/#!/myen


BETER WERKEN MET EVERNOTE: VOICE2NOTE

Met Evernote kan je gesproken notities opnemen, maar die zijn dan wel niet doorzoekbaar, en je hebt geen knippen en plakken functie. Met deze tool echter wel: die zet de audio om in tekst die doorzoekbaar wordt. Je moet gewoon je Evernote account koppelen aan deze tool, en de tool maakt een transcriptie van de eerste 30 seconden van je notitie.
http://voice2note.dial2do.com/
http://www.makeuseof.com/tag/5-simple-applications-evernote/

shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...KIDISO: BROWSER VOOR DE KIDS

Windows / Mac OS X / Linux - freeware
Het internet heeft heel wat goeds te bieden, maar er ligt ook heel wat gevaar op de loer. Hoe kan je als ouder je kinderen beschermen tegen die gevaren? Deze browser wil ouders meer controle geven over de plekken die de ukkies bezoeken. En enkel met jouw toestemming kunnen ze chatten met hun vriendjes, waarbij jij als ouder ook kan controleren met wie ze mogen chatten. Per kind kan daarvoor zelfs een persoonlijke website aangemaakt worden.
http://www.kidiso.com/page/download-kidiso-internet


TV VOOR GOOGLE CHROME
Chrome browser - freeware
Met deze extensie voor de Chrome browser kan je rechtstreeks vanuit je browser tv kijken. Er zijn 2.780 live tv kanalen, gesorteerd per land en categorie. (Bron: Wim W)
https://chrome.google.com/webstore/detail/licccgnfdlgmmmgaddmbcepikfadcmpe


BURNAWARE FREE
Windows - freeware
Een gratis software om dvd en cd te branden. Je kan een disk imao maken en branden, disks kopiŽren en backups maken. Werkt ook voor Blu-Rays met data, digitale foto's, muziek en video.(Bron: Wim W)
http://www.burnaware.com/burnaware_free.html


ARTWEAVER FREE

Windows - freeware
Dit is de gratis versie van een prachtig tekenprogramma. Je kan niet alleen zelf tekenen en schilderen met het progje, maar je kan al je stappen opslaan en later terugspelen om het effect te herhalen, of om anderen te tonen wat je gedaan hebt. Er zijn heel wat tools en effecten beschikbaar - maar natuurlijk heeft de betalende versie nog meer tools, als je er 29 euro voor neertelt. (Bron: Wim W)
http://www.artweaver.de/products-en/artweaver-plus


GROOVESHARK DOWNLOADER
Windows - freeware
Grooveshark bevat een enorme keuze aan muziek om te beluisteren. Met deze tool kan je die songs ook downloaden. Maar afhankelijk van de rechten die er op de songs berusten, moet je toch wel opletten dat je geen inbreuk maakt op de auteursrechten!
http://www.scilor.com/grooveshark-downloader.html


COLOR WARLOCK: KLEURENPALETTEN
Freeeware
Dit is een kleine tool waarmee je kleurenpaletten kan aanmaken en beheren. Er zijn reeds verschillende paletten aanwezig, en er is een kleurenkaart editor waarmee je zelf je kleurenpalet kan maken. Klik je op een kleur van het palet, dan zal dit de html hex of RGB code naar je klembord kopiŽren, om elders te plakken.
http://www.snapfiles.com/get/colorwarlock.html


PUTTY 0.61
Na 4 jaar (!) is er een nieuwe versie uit van deze telnet en SSH cklant voor Windows en Unix. Deze nieuwe versie maakt de software ook compatibel voor Windows 7. (Bron: Brecht Lecoutere)
http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/


COREL QUICKSORT
Windows / Mac
Soms is het een hele klus om je foto's te organiseren. Maar je moet het wel, want anders vind je nooit je foto's terug. Deze tool van Corel helpt je maakt van het organiseren van de foto's een simpele taak. De foto's die je niet wil hebben kan je gemakkelijk verwijderen, wat meteen diskruimte bespaart. Je kan ook meteen foto's delen naar Facebook.
http://www.corel.com/servlet/Satellite/us/en/Content/1311364081827


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: WHATSMYIP
iOS - freeware - 1 MB
Deze app vertelt je wat je IP is, en je kan ook verschillende andere netwerk taken uitvoeren. Je ziet het IP adres van het netwerk waarmee je verbonden bent, je kan ping testen uitvoeren, een DNS en Whois lookup, bekijken of een netwerk open is of niet, en het bevat zelfs een poort scanner.
http://www.makeuseof.com/dir/whatsmyip-suite-networking-tools-ios-devices/
http://itunes.apple.com/us/app/whatsmylp/id414797518?mt=8


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: NOKIA BATTERY MONITOR 2.0
Nokia - gratis
Met Nokia Battery Monitor heb je inzicht in welke apps de meeste energie verbruiken, Zo zie je exact welke je af kunt sluiten, zodat je zuiniger met je batterij omgaat. Ook handig: bekijk hoe lang je bepaalde activiteiten kunt doen met de huidige status van je accu. De 2.0-versie laat ook zien waar je energie kunt besparen. (Bron: Progress Communications)
http://store.ovi.com/content/132519(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
Het laatste woord....

NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
In de 30 jaar dat ItaliŽ onder de Borgia's leefden, was er oorlog, terreur, moord, bloedvergieten,
maar werd ook een Michelangelo geproduceerd, een Leonardo Da Vinci, en de Renaissance.
In Zwitserland was er broederliefde en 500 jaar democratie en vrede -
en wat heeft het land voortgebracht? De koekoeksklok.
- Bob Woodward -