netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
28/7/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 710 van 23/7/2011Gegroet lezer,

Een druilerige ochtend, een loodgrijze hemel die niet veel goeds belooft voor de rest van de dag, moeten werken terwijl de rest van de wereld de brug maakt na de nationale feestdag donderdag... Maar kom, het heeft allemaal ook zijn voordelen: lekker knus in een coupé van de trein helemaal voor mezelf alleen, mijn laptopje geopend om de laatste hand te leggen aan de nieuwsbrief, en prachtige muziek van Dave's Lounge podcast in de oren. Grijs of niet, ook deze ochtend wordt met optimisme begroet!

Deze week vindt u, buiten de gewone porties nieuws en sites, ook een reeks tips over hoe u Evernote kan gebruiken. Waarschijnlijk bent u, net als ik, op zoek naar de ideale GTD of getting things done methode. Een to-do lijstje? Digitaal of op papier? Evernote wil helpen uw leven te organiseren. Maar hoe doet u het? Hoe houdt u uw to-do lijstjes bij? Persoonlijk doe ik het nog altijd met potlood en papier, voor de korte nota's, dingen die ik niet mag vergeten. En voor de rest is er EditPad Pro, een tekstverwerker die met projecten werkt: elk project kan uit verschillende bestanden bestaan, die allen in tabblaadjes geopend worden wanneer je het project zelf opent. En wat gebruikt u daarvoor? Wij zijn echt nieuwsgierig, dus laat het ons maar weten!

Veel leesplezier gewenst met dit nummer, en bij leven en welzijn tot volgende week.


Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
100 JAAR IBM: MIJLPALEN (1)

Blue Gene, Stamboom van de mensheid, UPC
Dit jaar, geloof het of niet, bestaat IBM 100 jaar. In verschillende communiqués werden mijlpalen uit de geschiedenis belicht. En daarbij kom je verrassende dingen te weten. Omdat het ons te ver zou voeren om al die mijlpalen hier een voor te bespreken, verwijzen wij graag naar een korte samenvatting en de website waar je meer info vindt. De teskten zijn afkomstig van de verschillende persmededelingen.

- Blue Gene:
De eerste Blue Gene-computer, ontworpen in samenwerking met het Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL), hielp biologen bij het observeren van de voordien onzichtbare processen van het vouwen van eiwitten en het ontwikkelen van genen.
http://www.ibm.com/ibm100/us/en/icons/bluegene/

- Het in kaart brengen van de stamboom van de mensheid
Wie ben ik? Hoe kwamen we hier? Het Genografische Project van National Geographic, gelanceerd in 2005, beoogt deze vragen te beantwoorden. IBM en het Genografische Project begonnen met het verzamelen van menselijk DNA uit de hele wereld en het analyseren van genetische markers die op een afsplitsing of tak in onze stamboom duiden.
https://genographic.nationalgeographic.com/genographic/index.html
http://www.ibm.com/ibm100/us/en/icons/mappinghumanity/

- De UPC of Universal Product Code: De transformatie van de retailsector
Het UPC-barcodesysteem kwam tot stand als gevolg van een moment van inzicht van één man aan het werk onder een dramatisch strakke deadline. Deze uitvinding uit 1973 is uitgegroeid tot één van de meest diepgaande bijdragen aan de industriŽle technologie.
http://www.ibm.com/ibm100/us/en/icons/upc/
http://www.flickr.com/photos/57855394@N07/5324599560/in/photostream


100 JAAR IBM: MIJLPALEN (2)
DRAM, System 360, Watson

- DRAM: de uitvinding van on-demand data
In het midden van de jaren '60 ontwikkelde IBM-researcher Bob Dennard 's werelds eerste geheugen aangedreven door een enkele transistor. Deze noemde hij de 'dynamic random access memory' of DRAM. Eindelijk konden mainframes worden uitgerust met kortetermijngeheugens die kunnen optreden als buffers voor gegevens opgeslagen op harde schijven
http://www.youtube.com/watch?v=E5zY48sJ5m8
http://www.ibm.com/ibm100/us/en/icons/dram/

- System/360: van computers tot computersystemen
Doorheen de geschiedenis hebben slechts weinig producten zo'n enorme impact gehad – op de technologie, op de manier waarop de wereld werkt, of op de organisatie die hen gecreŽerd heeft – als IBM's System/360. Het System/360 luidde het tijdperk van computercompatibiliteit in en liet voor het eerst computermodellen op dezelfde productlijn en zelfs van verschillende bedrijven samenwerken.
http://www.flickr.com/photos/57855394@N07/5324598018/in/photostream
http://www.ibm.com/ibm100/us/en/icons/system360/
http://www-03.ibm.com/ibm/history/exhibits/mainframe/mainframe_PP2040.html

- Watson
De nieuwste computer van IBM, met codenaam 'Watson', maakt gebruik van de meest recente Vraag & Antwoord-technologie, waardoor de computer in staat is om natuurlijke taal te verwerken en te begrijpen. Het bevat een massa parallelle analytische capaciteiten die de mogelijkheden van de menselijke geest imiteren om de werkelijke betekenis achter de woorden te begrijpen, om onderscheid te maken tussen relevante en irrelevante inhoud en, tenslotte, om met vertrouwen zorgvuldig definitieve antwoorden te geven.
http://www.ibm.com/ibm100/us/en/icons/watson/
http://www-03.ibm.com/innovation/us/watson/?cn=agus_watson-20100712&cm=k&csr=google&cr=ibm_watson&ct=USJWK002&S_TACT=USJWK002&ck=ibm_watson&cmp=00000&mkwid=s2pC4lYkI_9199313973_432n0d3749
http://www.youtube.com/watch?v=6m9RzsBiobA&feature=related


100 jaar IBM: Mijlpalen (3)
Mainframe, Scanning Tunneling Microscoop en meer

- IBM 1401: De Mainframe
In 1959 introduceerde IBM de 1401, de eerste mainframe computer in staat om grote volumes data te verwerken met behulp van programma's die in het systeem zelf opgeslagen waren. Deze computer had bovendien ook een kerngeheugen en draaide op transistoren. Zijn veelzijdigheid wat het draaien van verscheidene businessapplicaties betreft hielp deze computer uitgroeien tot 's werelds meest populaire computermodel in de vroege jaren '60. IBM introduceerde ook de 1403 ketenprinter, die het tijdperk inzette van het high-speed, high-volume impact afdrukken. De 1403 was onovertroffen in kwaliteit tot de komst van de laser printer in de jaren '70. De 1401 was het eerste computersysteem in de wereld dat 10.000 verkochte eenheden bereikte.
http://www.ibm.com/ibm100/us/en/icons/mainframe/
http://www-03.ibm.com/ibm/history/exhibits/mainframe/mainframe_room.html

- Scanning Tunneling Microscoop
De Scanning Tunneling Microscoop (STM) veroorzaakte een revolutie in ons vermogen om vaste oppervlakken ter grootte van een atomen te manipuleren. Gerd Binnig en Heinrich Rohrer van het IBM Research Center in Zürich ontvingen in 1986 de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor de ontdekking van deze microscoop. En de STM, op zijn beurt, heeft geleid tot andere ontdekkingen op een 'nano'-schaal en speelde zo een essentiŽle rol in de bloei van nanotechnologie. De microscoop was van vitaal belang voor de ontdekking van fullerenen in de jaren 1990, die geleid heeft tot de ontwikkeling van de koolstof nanobuis. De Nobelcommissie zei dat de uitvinding "geheel nieuwe wegen...' opende 'voor de studie van de structuur van de materie'.
http://www.ibm.com/ibm100/us/en/icons/microscope/
http://www-03.ibm.com/ibm/history/exhibits/vintage/vintage_4506VV3182.html

- Excimer Laser Chirurgie
In 1981 ontdekten drie IBM-wetenschappers – Rangaswamy Srinivasan, James Wynne en Samuel Blum – hoe de pas uitgevonden 'excimer laser' een specifiek gedeelte van het menselijk weefsel kon verwijderen zonder nadelige gevolgen te veroorzaken voor het omliggende weefsel. Dit kon bovendien op een zeer kleine schaal en vormde daarom de basis voor LASIK en PRK chirurgie. Deze pijnloze procedure, die de vorm van het hoornvlies verandert, heeft het zicht en de levenskwaliteit van miljoenen mensen over de hele wereld verbeterd.
http://www.ibm.com/ibm100/us/en/icons/excimer/
http://www.youtube.com/user/JamesJWynne?blend=5&ob=5

- Personal Computing wordt volwassen
Op 12 augustus 1981, tijdens een persconferentie in de Waldorf Astoria ballroom in New York City, kondigde Phillip 'Don' Estridge de IBM Personal Computer (IBM 5150) aan die een prijskaartje van 1.565 dollar had. Twee decennia eerder kostte een IBM-computer vaak tot negen miljoen dollar en moest men een ruimte voorzien van een kwart hectare groot, voorzien van air-conditioning en met een staf van 60 personeelsleden. De nieuwe IBM PC was niet alleen sneller, maar bracht de computer ook binnen ieders bereik. De PC droeg bij tot een revolutie in de manier waarop de wereld zaken deed. Een jaar later, werd de IBM PC bekroond met de Time Magazine's 'Persoon van het Jaar'-award.
http://www-03.ibm.com/ibm/history/exhibits/pc25/pc25_reference.html
http://www.ibm.com/ibm100/us/en/icons/personalcomputer/
http://www.time.com/time/covers/0,16641,19830103,00.html


VERLIEST FLICKR TERREIN AAN 500PX?
Nieuwe fotodienst trekt vooral professionele fotografen

Flickr is enorm populair bij al wie online foto's wil deponeren. Het is echter niet de enige online fotodienst - er zijn tal van concurrenten die allemaal wel hun eigen specifieke kenmerk hebben die de dienst interessant maakt voor een bepaalde soort gebruiker.
De laatste tij zijn er echter heel wat mensen die hun twijfel beginnen te hebben over het voortbestaan van Flickr. De site is nu eenmaal van Yahoo, en dat heeft zich, door het ten ziele laten gaan van sociale bookmarksite Delicious, een kwalijke reputatie verworven. Yahoo koopt wel diensten op om haar netwerk uit te breiden, maar lijkt er daarna niet veel meer mee te doen.
Zo dus ook Flickr. De site, die in 2004 opgericht was, is in al die jaren weinig veranderd. Ze lijkt gedateerd, en is niet echt handig vooral wanneer je grotere foto's wil uploaden. Volgens TheNextWeb zijn het vooral professionele fotografen die nu Flickr de rug toedraaien, en zich resoluut wenden tot een nieuwkomer, 500px. Die site heeft misschien minder tools dan wat je op Flickr vindt, maar heeft een sublieme manier om foto's te vertonen. Fotografen kunnen er heel gemakkelijk hun portfolio vertonen, in een elegante omgeving. In het artikel van TheNextWeb vind je afbeeldingen waarin de manier om foto's te vertonen op beide sites naast elkaar gezet. En je zal meteen toegeven dat 500px daar veel beter in is.
500px heeft nog voordelen. Je kan andere fotografen "volgen", net als bij Twitter, en hun foto's tot favoriet uitroepen. Zet je een foto online, dan kan je zo meteen de commentaren krijgen van andere fotografen, waarbij een soort "like" toegepast wordt. Een sociaal engagement dus, dat je bij Flickr niet vindt.
Een uitvoerige bespreking van de site vind je bij TheNExtWeb.
http://thenextweb.com/apps/2011/07/08/why-all-the-pros-are-leaving-flickr-for-500px/
http://500px.com/


BELGISCHE KRANTEN VOLLEDIG UIT GOOGLE INDEX?
Kranten beschuldigen Google van "boycot"

De saga van de rechtszaak die Copiepresse tegen Google ingespannen had, krijgt nog een vervolg - waarbij wij toch een sardonisch lachje op het gelaat van Google (als dat al een gelaat heeft) menen te bemerken. Even samenvatten. Copiepresse is een organisatie die de Frans- en Duitstalige Belgische kranten vertegenwoordigt. Copiepresse had een proces ingespannen tegen Google, om het te verbieden de artikels van de online edities van deze kranten nog op te nemen in Google news. De rechter ging in op dit verzoek en sprak zelfs een dwangsom uit voor elke dag dat Google de artikels nog vermeldde.
Nochtans, zo wijzen waarnemers er fijntjes op, is het heel simpel voor kranten of uitgevers die hun pagina niet geïndexeerd willen hebben: zij moeten gewoon gebruik maken van het attribuut "nofolow" in hun code.
Hoe het ook zij, GOogle heeft netjes aan het verzoek voldaan. Er verschijnen geen nieuwsartikels van deze kranten meer in Google News. Meer nog: de kranten worden helemaal niet meer geïndexeerd door Google. Iets waartoe Google, aldus Google woordvoerder William Echikson, verplicht was: de uitspraak sloeg zowel op search als op news. Waarop hij er fijntjes aan toevoegt: "Wij betreuren het dit te moeten doen. We zouden heel gelukkig zijn om Copiepresse terug [in de index] op te nemen, indien zij uiting zouden geven van hun verlangen om in Google Search te verschijnen, en afzien van mogelijke straffen".
De betrokken kranten van hun kant beweren dat de uitspraak van de rechter enkel op News sloeg, en spreken van een boycot door Google. Een welles-nietes spelletje, waarbij Google voorlopig het laatste woord heeft, doordat de kranten nu zelf smeken om toch geïndexeerd te worden...
http://searchengineland.com/beligian-newspapers-claim-retaliation-by-google-after-copyright-victory-85924
http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5jj9ad340cxT7i1ADyPk_ksWRtLgQ

Nagekomen bericht:
Blijkbaar heeft Google zijn slag thuis gehaald: nadat het de belofte kreeg van de bij Copiepresse aangesloten kranten dat zij geen dwangsommen of boetes meer zouden eisen, zijn de kranten nu terug opgenomen in de index van Google.
http://allthingsd.com/20110718/after-copiepresse-boycott-google-restores-search-of-news-sites/BADGES VOOR GOOGLE NEWS
Kinderachtig initiatief, of juist aanmoediging?

Een nieuw initiatief van Google doet de wenkbrauwen fronsen: is dit niet wat kinderachtig? Heeft Google naar Foursquare gekeken, waar ook met badges gewerkt wordt die je kan behalen door vaak op een bepaalde plek te komen, en dacht het: dat moeten wij ook hebben?
Feit is dat Google een systeem uitgewerkt heeft van badges die je kan verdienen naargelang je meer artikels van een bepaald genre leest op Google News. Hoe meer je leest, hoe hoger de badge (beginnend met brons, dan zilver, goud, platinum, en tot slot Ultimate). Er zijn meer dan 500 soorten badges. En wij kunnen ons voorstellen dat er uiteraard mensen zijn die meteen op dit initiatief springen, en als eerste alle mogelijke badges in de wacht willen slepen. Want alhoewel de badges in principe op privaat staan, kan je ze ook delen met je vrienden, om een beetje te snoeven natuurlijk.
Een kinderachtig spel? Misschien - maar het heeft ook een positieve kant. Iemand die bijvoorbeeld een gouden badge heeft over tech nieuws, daar kan je ongetwijfeld een antwoord vinden op een vraag over technologie. En voor informatie over de beurzen kan je terecht bij iemand die de Stock Market badge heeft. Als je het zo bekijkt hebben die badges wél een zin.
Bij Google zelf vind je een filmpje dat de werking van de badges uitlegt.
http://googleblog.blogspot.com/2011/07/shareable-google-news-badges-for-your.html
http://news.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=1237021


G.CO URL-VERKORTER VOOR GOOGLE DIENSTEN
Plus nog wat nieuws uit de Plus-stal

Google heeft een nieuwe url-verkorter aangekondigd, die enkel zal linken naar officiŽle Google-producten en diensten. Daarmee wil het een groot probleem oplossen dat je bij url-verkorters hebt: ze zijn wel handig, maar je weet niet waarheen ze leiden, en je komt als eens voor een verrassing te staan. Door de g.co adressen enkel te laten leiden naar webpagina's die eigendom zijn van Google, zou je in vertrouwen op zo'n link moeten kunnen klikken. De goo.gl verkorter van Google zal nog altijd blijven bestaan, en door het grote publiek gebruikt kunnen worden (1).
Ondertussen is daar het Google+ sociale netwerk, dat onderwerp is van veel commentaren in de blogosfeer. Velen vragen zich af of Facebook nu gedoemd is, anderen zien dan weer de ondergang van Twitter nabij. Robert Scoble bijvoorbeeld vindt Twitter nu vervelend, vergeleken met Google+ . Hij heeft enkele suggesties over wat Twitter zou moeten doen om terug fris en actueel te worden. De lay-out verbeteren bijvoorbeeld, maar ook het zoeken verfijnen. Sommige van zijn suggesties houden, naar onze bescheiden mening, steek, maar andere dan weer niet. Bij Twitter is het niet het profiel van een persoon dat je bezoekt, maar je eigen tijdslijn. En die is zo interessant als je hem zelf gemaakt hebt. Het toevoegen van afbeeldingen meteen IN de tijdslijn zou die mooier maken, maar veel zwaarder en nog moeilijker om volgen. Het enige waar wij persoonlijk op zitten te wachten is een integratie van Google+ in onze Tweetdeck client, zodat je vanuit dit dashboard alle sociale netwerken centraal kan beheren. (2)
O ja, en dan nog dit: de befaamde hackergroep Anonymous gaat ook zijn eigen sociale netwerk oprichten. De groep mocht Google+ immers niet binnen. Niet omdat Google iets heeft tegen de hackers, maar wel omdat Google voorlopig enkel échte mensen, met een voor- en achternaam toelaat in het sociale netwerk. Geen nood, zeiden de jongens en meisjes bij Anonymous. Dan richten we zelf ons eigen sociale netwerk wel op! 18 ontwikkelaars zetten zich meteen aan het werk. Het resultaat zal uiteraard nog even op zich laten wachten. Maar dat het technische knap in elkaar zal zitten, daar kan je van op aan - de mensen van anonymous zijn immers over het algemeen echt bollebozen... (3)
http://www.webpronews.com/google-launches-g-co-url-shortener-for-google-services-2011-07
http://www.webpronews.com/google-has-made-twitter-boring-here%E2%80%99s-what-twitter-should-do-about-that-2011-07
http://venturebeat.com/2011/07/18/anonymous-readies-its-own-social-network-after-google-ban/


MICROSOFT ZET PREMIE OP RUSTOCK BOTNET
Nu grootste botnet lamgelegd is, gaat Microsoft achter de verantwoordelijken.

In maart heeft Microsoft in samenwerking met verschillende partners het grote Rustock botnet lamgelegd. En sindsdien is het gelukkig inactief gebleven. Maar Microsoft gaat nu een stap verder, en gaat het achter de verantwoordelijken voor dit botnet, de botnet herders. De identiteit van die mensen is immers tot nu toe onbekend gebleven. Microsoft heeft verleden maand wel in twee Russische kranten een advertentie geplaatst waarin de verantwoordelijken van het botnet verwittigd worden dat er een gerechtelijke procedure tegen hen loopt, maar daarin werden geen namen genoemd, gewoon omdat Microsoft die niet kent.
De softwaregigant wil echter de verantwoordelijken niet laten lopen, en heeft nu een beloning uitgeloofd van 250.000 dollar voor al wie nieuwe informatie aanbrengt die leidt tot de identificatie, de arrestatie en de veroordeling van de verantwoordelijke(n). Naar eigen zeggen neemt Microsoft die stap, omdat het Rustock botnet gebruikt werd voor tal van criminele activiteiten, en het de daders, de bot-herders, aansprakelijk wil stellen voor hun daden. (1) (2). Op het hoogtepunt van Rustock bestond het botnet uit maar liefst 1 miljoen besmette machines...
http://blogs.technet.com/b/microsoft_blog/archive/2011/07/18/microsoft-offers-reward-for-information-on-rustock.aspx
http://www.theregister.co.uk/2011/07/18/microsoft_rustock_reward/


HET INTERNET AFSLUITEN IS EEN "BUITENPROPORTIONELE" STRAF
OSCE roert haar stem over net neutraliteit en 3-waarschuwing wetten

Soms voelen wij ons hier op de redactie als een roepende in de woestijn. Keer op keer proberen we met onze artikels tot waakzaamheid aan te manen bij de recente evoluties rond netneutraliteit en de 3-waarschuwing wetten. Maar lijdzaam moet de internaut toezien hoe er steeds meer aan zijn internet-rechten geknaagd wordt. In Frankrijk is de Hadopi-wet een feit, en zijn al honderdduizenden eerste waarschuwingen de deur uitgegaan. In de VS is een 6-waarschuwingen maatregel ingevoerd - niet bij wet, maar door een onderling akkoord tussen Hollywood en de ISP's. En de burger, hij staat erbij, en moet toekijken.
Gelukkig klinkt er af toe nog even proteste. Zoals van de Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE), dat wij hier in BelgiŽ kennen onder de naam OVSE en dat 56 lidsteden telt, samen goed voor 1 miljard mensen. Het is de grootste regionale veiligheidsorganisatie. En die heeft nu een rapport uitgebracht over de "Vrijheid van meningsuiting op het internet", een rapport dat gelukkig de rechten van de burger verdedigt, en de recente maatregelen afkeurt. Net neutraliteit? Elk land heeft het nodig. Drie waarschuwingen wetten en het afsluiten van het internet? Buitensporige straffen voor kleinere vergrijpen. Internet toegang? Een mensenrecht.
Een korte samenvatting van het rapport lees je bij ArsTechnica. Het hele rapport (PDF) vind je op de tweede link. En nu maar hopen dat het rapport geen dode letter blijft...
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/07/yet-another-report-internet-disconnections-a-disproportionate-penalty.ars
http://www.osce.org/fom/80723


FLOAT WIL DIGITAAL LEZEN TERUG LEUK MAKEN
Nieuw ideel van Scribd, de "YouTube voor documenten"

Ongetwijfeld ben je op tal van websites al zo'n Scribd-venstertje tegengekomen, waarin een tekst te lezen staat. Scribd is namelijk een dienst die zichzelf de "Youtube van documenten" noemt: je moet niet de volledige tekst van een document in je website integreren, enkel een link naar het document bij Scribd - net als je doet bij een YouTube filmpje. Op de plaats van de link verschijnt dan het document, in een Scribd-venster, net zoals de video op je website verschijnt in de speciale YouTube player.
Nu heeft Scribd een nieuw product uit, Float, waarmee het naar eigen zeggen het lezen van digitale teksten terug leuk wil maken. Want voor velen hebben de zwarte letters op het witte papier van een papieren boek een magische uitstraling, die "de ervaren lezer een plezier geven dat even warm aanvoelt als de aanraking van een geliefd lichaam" - een uitstraling die digitale boeken en teksten missen.
Float zou alles wat je lezen kan (nieuwsartikels, blogs, verhalen, documenten, ...) bijeenbrengen, en die in een aangename vorm gieten, waarbij het ook gemakkelijk is om teksten te delen met vrienden en kennissen. Het geheim ligt bij het groter en kleiner maken van de tekst met de bekende knijpgebaren, het scrollen, waardoor de tekst als het ware gaat zweven - vandaar ook de naam van het nieuwe product. Deze vorm van navigatie noemen de mensen van Scribd zelf "spaceship navigation".
Je zou je te lezen lijstje kunnen downloaden om offline te lezen. Er zouden verschillende "stijlen" komen om te lezen, waaronder "nighttime", een vorm waarbij het digitale toestel minder storend zou zijn voor degene met wie je je bed deelt, en "sunlight reading", om in de zon te lezen natuurlijk.
Buiten het technische aspect heeft Float ook een commercieel aspect, want het wil werken met centrale abonnementen op kranten en publicaties. Momenteel zijn er al meer dan 150 populaire websites en blogs die content zullen brengen, voorlopig gratis nog, maar dat kan later veranderen in een gratis versie met advertenties, of een premium versie zonder.
Een uitvoerige bespreking vind je bij Ars Technica. Wij zijn in elk geval benieuwd naar dit nieuwe product!
http://arstechnica.com/gadgets/news/2011/07/float-the-netflix-of-reading-brought-to-you-by-the-youtube-of-documents.ars
http://www.scribd.com/
http://gigaom.com/2011/07/19/scribd-float-app/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+OmMalik+%28GigaOM%3A+Tech%29


BOOKMARKQ: TEKSTFRAGMENT METEEN IN KORTE URL
Handige dienst om meteen focus te leggen op gewenste tekst

Sommige dingen zijn zo handig, maar je moet wel eerst op het idee komen. Neem nu BookmarkQ. Dat is een nieuwe dienst, die werkt met een bookmarklet, een klein script dat je in de vorm van een bookmark op je balk met bookmarks kan zetten. Kom je een passage tegen in een bepaald document, en wil je die passage vermelden in een ander artikel, of vermelden op Twitter, dan moet je gewoon de passage selecteren en op de bookmarklet klikken. Je krijgt dan een dialoogvenster met daarin een verkorte url, die je dan kan delen.
Wanneer degene naar wie de link gestuurd werd, de link aanklikt, zal het betreffende artikel geopend worden, met de focus reeds op die passage. En dat is toch super handig, vooral wanneer het om langere teksten gaat!

http://bquot.com/
http://lifehacker.com/5822429/bookmarkq-lets-you-share-text-from-webpages-with-short-urls


VOLG GOOGLE+ ACCOUNTS IN JE RSS-FEED
Met wat knutselwerk blijf je gemakkelijker op de hoogte
Eigenaardig, maar Google+ profielen hebben (nog) geen RSS feed om de berichten van de accounts die je volgt in je favoriete rss-reader te stoppen. Maar daar valt gemakkelijk een mouw aan te passen.
Op de OnofficiŽle Google+ User Feed Creator (1) op plusfeed.appspot.com kan je in een wip een rss-feed aanmaken. Gewoon het lange nummer dat in het webadres van het profiel voorkomt in het invulformulier plakken op deze site, en je krijgt een url in de vorm van http://plusfeed.appsport.com/123455678966333333333333. En die moet je dan in je Google Reader plakken. En zie: voortaan wordt het super simpel om op de hoogte te blijven van alle nieuws van je vrienden, vanop dezelfde centrale plek als waar je de rest van het nieuws haalt.
http://plusfeed.appspot.com/
http://www.quickonlinetips.com/archives/2011/07/create-rss-feed-for-google-profile/
Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be


hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


NU OOK VERSIE VAN EVERNOTE VOOR ANDROID TABLETS
Meest gebruikte notitiesoftware aangepast voor gebruik op grotere scherm
We hebben allemaal zoveel dingen te bekijken, te doen, te beluisteren... Hier een suggestie, daar een link dat je denkt: dat wil ik toch wel eens uitproberen... Hoe blijf je die berg informatie de baas, hoe kan je al die taken, projecten, te-doen lijstjes organiseren zodat je geen stress meer hebt, en toch zoveel mogelijk dingen doet?
Evernote is volgens velen de ideale tool hiervoor; je kan Evernote gebruiken op de desktop of laptop, maar ook op de smartphone. En nu bestaat er ook een versie voor de Android tablets.
Bij Evernote kan alles een notitie zijn: een foto, een link, gewone tekst. Je kan alle nota's in categorieŽn of notebooks organiseren, waarbij alle informatie gemakkelijk te doorzoeken valt. Nieuw in deze versie is dat je de tekst in textuele nota's kan opmaken, en lijstjes maken "bullets" en met aanvinkvakjes (checkboxes).
Deze versie van Evernote kan je gratis downloaden via onderstaand adres. Alle basisfuncties van Evernote zijn gratis, en de meeste mensen vinden die basisfuncties wel voldoende. Voor sommige functies heb je een betalende account nodig. Een volledige bespreking van deze tool staat op het programma voor onze rubriek "Tips".
http://market.android.com/details?id=com.evernote
http://blog.evernote.com/2011/07/12/evernote-for-android-update-all-new-tablet-interface-create-rich-text-notes-and-more/


BROWSERID VAN MOZILLA WIL AUTHENTICATIE VERGEMAKKELIJKEN
Je browser zorgt voor een veilige inlog
Het is toch zo'n rompslomp om al die inlogs en paswoorden voor die honderden sites die authenticatie vereisen te onthouden. Nochtans moét je echt wel een aparte inlog en paswoord gebruiken voor elke site, want het risico dat je loopt met één inlog en paswoord voor àlle sites is gewoon enorm: worden die gegevens op één site gecompromitteerd, dan geldt dat meteen voor àlle sites waar je met dezelfde gegevens werkt.
Mozilla wil dit dilemma nu oplossen. En wel met een nieuwe technologie, die BrowserID heet. Dat is een gedecentraliseerd authenticaie systeem waarbij jouw browser je identiteit beheert. Daarbij wordt uitgegaan van jouw e-mailadres en niet van gebruikersnaam en paswoorden, en er wordt gewerkt met een "identity authority provider" - een dienst die voor de authenticatie zorgt. Je gaat bij het begin van je surf sessie nar die site, en logt daar in. Die website activeert een JavaScript API in de browser, dat twee sleutels genereert, een private en publieke sleutel. De browser zendt de publieke sleutel naar de identity provider, en krijgt als antwoord eeen ondertekend identiteit certificaat. De private sleutel en dat certificaat worden dan in de browsers beveiligde gedeelte opgeslagen.
Bezoek je een website die een inlog vereist, dan wordt een Javascript opgestart waardoor jouw browser het authenticatieproces begint. Hij zal aan jou vragen welke identiteit je wil gebruiken, en of je überhaupt wil inloggen. WIl je dat, dan zal je browser een identiteitscertificaat naar de site sturen, met jouw private sleutel. De website gaat de pbulieke sleutel halen bij de identity provider, en kan de beiden zo tegen elkaar afwegen.
Redelijk ingewikkeld als je de uitleg zo hoort, maar volgens Ars Technica is het procedé voor de gebruiker zelf redelijk simpel en transparant. Meer uitleg in het artikel.
http://arstechnica.com/web/news/2011/07/mozillas-browserid-aims-to-simplify-authentication-on-the-web.ars


SLIMME ZONNEBRIL WEERT SELECTIEF ZONNESTRALEN
Dynamic Eye zonnebril echter nog niet voor de massa
Een zonnebril in de zomer - velen dragen hem meer op hun voorhoofd dan op hun neus. Maar je hebt hem nodig, omdat de zon zo fel kan priemen zodat je niets meer ziet. Alleen: de hele wereld wordt er donker door, niet alleen die plekken waar de zon weerkaatst wordt.
Een fabrikant van zonnebrillen heeft nu een nieuw concept bedacht. Hij voegde sensoren aan de zonnebril toe. Die kunnen ontdekken waar er heel heldere plekken zonlicht zijn, en dan het glas van de zonnebril exact op die plek verduisteren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een kleien camera op de brug van de bril, die opnamen neemt van wat er binnen het zicht ligt van de bril. Deze afbeeldingen worden afgescand naar weerkaatsing boven een bepaalde waarde. En voor de plekken waar die overschrijding gevonden wordt, dan wordt er een microcontroller geactiveerd die de lenzen (eigenlijk LCD schermen) extra schaduwpixels nar die bepaalde gebieden zenden. En dat is het geheim waardoor de zonnebril veel efficiŽnter zou werken dan de normale zonnebril - 10 tot 100 keer beter.
Maar denk nu niet dat deze high-tech zonnebrillen nu meteen in de winkel zullen liggen. De snelheid waarop beelden genomen worden en de lenzen erop reageren, moet nog verbeterd worden. En de brillen zelf zien er nog niet elegant uit - nu zit er een klein grijs vierkantje van 4 tot 6 mm op de lens, dat meebeweegt met de gebruiker. En de prijs van de bril zou, met de huidige technologie, toch wel aan de hoge kant zijn.
Anderzijds kan deze bril wel een oplossing betekenen voor mensen die aan glaucoom lijden en gevoelig zijn voor licht. En er zijn nog andere toepassingen mogelijk, op militair vlak uiteraard, maar ook in bijvoorbeeld achteruitkijkspiegels om de weerkaatsing van de zon te blokkeren.
Meer over de technologie bij CNet.
http://news.cnet.com/8301-27083_3-20080483-247/sunglasses-smarten-up-to-fight-the-suns-glare/


LIVEVIEW: AUGMENTED REALITY BROWSER VAN NOKIA
Wat Android zo aantrekkelijk maakt, nu doorgetrokken naar Nokia
Augmented Reality is niet zomaar een spelletje, maar het kan echt handig en informatief zijn. Je kijkt door de camera van je smartphone naar je omgeving, en je toestel zal, door gegevens van je gps te combineren met data die het online vindt, je vanalles kunnen vertellen over die omgeving. Bezienswaardigheden, maar ook restaurants, cafeetjes, bankautomaten... Over die plekken kan je bovendien nog bijkomend informatie opvragen: wat hebben mensen die het restaurant bezocht hebben, erover geschreven? Wat zijn de gerechten die zij aanbevelen, of vonden ze het eten er maar zo-zo?
Vanuid de LiveView app kan je dan meteen ook een reservatie maken voor het restaurant, of je Ovi Maps oproepen, om zo een route uitgestippeld te krijgen naar het restaurant, die aangepast wordt bij elke bocht die je maakt (turn by turn). De Live View augmented reality browser kan tijdelijk gratis uitgetest worden. Wij hebben ons alvast voor de test opgegeven.
Het moet ons van het hart dat de nieuwigheden die Nokia uitbrengt voor haar eigen besturingssysteem haaks staan op het bericht dat Nokia in de toekomst vooral voor Windows Phone7 als besturingssysteem zou kiezen, in plaats van haar eigen Symbian of MeeGo. De toestellen die de laatste maanden uitgebracht worden met het eigen OS aan boord kunnen de vergelijking aan met Android, iPhone en Phone 7 toestellen, en hebben zelfs dat ietsje meer, dat meer professionele waardoor het voor zakelijk gebruik ook erg geschikt is. Alhoewel ook Phone7 een prima besturingssysteem is, zou je haast spijt gaan hebben dat NOkia beslist heeft om op Phone7 over te schakelen...
http://betalabs.nokia.com/apps/nokia-live-view
http://www.youtube.com/watch?v=SGlLFTERaPo&sf1837573=1


hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]


*** Goksites moeten voortaan vergunning aanvragen. Sites zonder vergunning volgend jaar op zwarte lijst
http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1293113/2011/07/15/Goksites-zonder-vergunning-volgend-jaar-op-zwarte-lijst.dhtml

*** 3D is momenteel dé hype in tv-land. Maar 3D kwam er niet van de ene dag op de andere: de eerste 3D-beelden dateren al van 1840...
http://www.fwdmagazine.be/fwd/129469/achtergrond-3d-technologie-toen-en-nu

*** vanaf 13 juli is de veel geroemde BlackBerry PlayBook tablet in BelgiŽ verkrijgbaar.
http://www.blackberry.com/playbook

*** Wist je trouwens dat die PlayBook meteen geïntegreerd werd in de nieuwste wagens van Renault, de FRENDZY reeks?
http://nl.blackberry.com/playbook-tablet/
http://www.renault.com

*** NIEUWE MY BOOK STUDIO DRIVES VAN WESTERN DIGITAL - MAC DESIGN EN PROFESSIONELE PRESTATIES
3 TB capaciteit, FireWire snelheid, behuizing van geborsteld aluminium en automatische backup-functie voor opslaggemak volgens het Plug-and-Save principe
http://www.wdstore.com

*** Samsung introduceert budget- en eco-bewuste ML-4510/5010 serie laserprinters
Nieuwe, snelle werkgroepprinters met standaard beveiligd printen
http://www.flickr.com/photos/samsungbelgium/sets/72157627004751627/

*** Logitech breidt zijn lijn van alom gewaardeerde Harmony-afstandsbedieningen uit met de Logitech® Harmony® 200.
Deze eenvoudig te bedienen afstandsbediening vervangt bestaande of defecte afstandsbedieningen van nagenoeg elk home-entertainmentsysteem
http://www.logitech.com/harmony

*** Meer opslaan en delen met de nieuwe Kingston DataTraveler 108
Een slank ontwerp zonder dop en met een aluminium casing om de USB-plug te beschermen
Zeer klein formaat, elke opslagcapaciteit heeft een andere kleur
Beschikt over een sleutelhangerring om de USB aan een keykoord te hangen
http://www.kingston.com/ukroot/flash/dt108.asp
muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetENDLESS BLUE: SIN & LIPS
[lounge/rap] Tegen een achtergrond van een zwaar, maar funky ritme, een rap gecombineerd met een damesstem. Een goede combinatie. Van deze band zijn nog meer lounge songs te behoren en te downloaden vai ReverbNation.
http://www.reverbnation.com/artist/song_details/1566646
BOLEROS EN FEMENI
[lounge] Een damesorkest, dat een mengeling brengt van lounge, jazz, en Argentijnse tango. Hun uitvoering van Besame Mucho is indrukwekkend. De muziek kan je in streaming beluisteren op de site van het label, of MySpace.
http://mandrakesproductions.com/artistes/boleros-en-femeni/
http://www.myspace.com/bolerosenfemeni


FUJI KURETA
[lounge/dance elektro] Een band uit Turkije, bestaande uit de zanger Deniz özturk en componist Sahin Kureta. Speciale electro muziek, soms experimenteel, maar heel dansbaar, en toch met een oosters sfeertje. Het album "See Through" kan je gratis downloaden via het netlabel 23 Seconds.
http://www.23seconds.org/059.htm
http://www.fujikureta.com/


VRIJDAG HOORSPELDAG: AUDIO NOIR

Een walhalla voor de hoorspelliefhebber: 710 uur hoorspel vind je op deze site. Het nadeel is wel dat het geheel verpakt zit in één grote speellijst (.pls bestand), zodat je niet kan kiezen wat je horen wil. Maar het aanbod is groot genoeg - de speellijst staat trouwens
duidelijke in een lijst, zodat je in het oog kan houden wanneer er een stuk aankomt dat jou interesseren kan.
Er zijn o.a. afleveringen van dragnet, Johnny Dollar, Philip Marlowe, Sam Spade, 21st Precinct... kortom, een hele reeks Engelstalige hardboiled detectivereeksen, om van te smullen!
http://audionoir.com/

Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Vrouwen letten op detail, mannen op de taille.
-@dubbelzinnig-oor logo
De nieuwe oogst


MAAK JE EIGEN E-BOOK VOOR DE IPAD
Wil je zelf eens creatief aan de slag, en een mooi e-book maken voor je telg, die hij/zij dan kan lezen op de iPad? In dit artikel wordt uitgelegd hoe je dat doet.
[Taal: ENG]
http://www.scribd.com/doc/59261208/Create-your-own-E-Book-for-your-iPad


MET QR CODES INTERACTIEF AAN DE SLAG
Nog een leuke tip voor creatieve ouders: maak zelf van een papieren boek een interactief (kinder)boek met behulp van QR codes. De uitleg stap voor stap (en het lijkt echt niet moeilijk!) vind je in dit artikel.
[Taal: ENG]
http://www.technologybitsbytesnibbles.info/archives/5066


AUTOMATOON: ZELF ANIMATIE MAKEN

Deze website maakt het mogelijk om zelf een animatie te maken, een klein filmpje dat je dan op je website kan gebruiken. Je moet geen software installeren, alles gebeurt online. De basisanimatie is gratis, voor sommige functies moet je een premium account nemen.
[Taal: ENG]
http://www.automatoon.com/


GROOVESHARK: MUZIEK IN STREAMING BELUISTEREN
Bij deze streaming muziekdienst kies jij de songs die je hebben wil, en voegt die toe aan je virtuele collectie (je moet wel eerst een account aanmaken, wil je je speellijst kunnen opslaan). Die collectie kan je dan later beluisteren. De basis account is gratis (met advertenties); wil je je muziek ook vanop alle mogelijke computers kunnen beluisteren, dan moet je wel upgraden naar een Groovesharek Anywhere betalende account. Maar je kan ook luisteren naar de "radiozenders" die anderen aangemaakt ehbben op basis van hun favoriete songs. (Bron: Wim W)
[Taal: ENG/NL]
http://grooveshark.com/


WE7: STREAMING MUZIEK

De vraag is: moet je nog wel muziek kopen, als je alle muziek die je hebben wil gratis kan beluisteren in streaming formaat? Waarom nog illegaal songs gaan downloaden, als je ze hier kan beluisteren? De nieuwe dienst We7 biedt gratis muziek aan, gerangschikt in zenders. En natuurlijk kan ook jij een zender aanmaken; het principe werkt hetzelfde als bij Pandora of Last.fm: je geeft de naam van enkele artiesten in, en de software zoekt verwante artiesten in hetzelfde genre.
[Taal: NL/ENG]
http://www.we7.be/p/stations/create-new
http://www.we7.be/


LAYERSTILES: CSS CREÊREN
Op deze website kan je een stijl ontwerpen, en die dan omzetten in een CSS code voor gebruik op het web. Je kan verschillende elementen toepassen zoals drop shadow, inner shadow, achtergrond, randjes, enz. En het geheel krijg je dan in een CSS om te gebruiken op je website.
[Taal: ENG]
http://layerstyles.org/
http://www.makeuseof.com/dir/layerstyles-create-css-codes


WRITETHAT.NAME: JE GMAIL CONTACTEN UP TO DATE
Deze dienst is misschien wel interessant: hij wil al je Google / Gmail contacten up to date houden, en dus nieuwe telefoonnummers en mailadressen aanpassen. Dat doet de dienst door de e-mail signature van een afzender te bekijken, en die dan te vergelijken met de bestaande informatie in je adresboekje.
http://writethat.name/
http://www.makeuseof.com/dir/writethatname-google-contacts-updated


WATERBEAR: JAVASCRITP MAKEN

Toch knap al die online diensten waar je in je browser dingen kan doen waarvoor je normalerwijze dure tools voor moet hebben, of veel programmeerkennis. Zo ook Waterbear. Dat is een plek waar je javascript kan maken, door op een visuele manier bouwstenen aan elkaar te plakken. Zoals een actie om een input te vragen aan de bezoeker, enz.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/waterbear-programming-for-javascript-coding/
http://waterbearlang.com/


MORSE: TEKST OMZETTEN
Deze website blaast Morse code nieuw leven in, via een jQuery plugin die tekst voorziet van Morse code. Je kan deze plugin ook integreren in je eigen website.
[Taal: ENG]
http://mattt.github.com/Morse.js
http://www.makeuseof.com/dir/morse-morse-code-converter


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: REISCHECKERS
Vertrek je binnenkort op vakantie? Zorg dan dat je niets vergeet wanneer je je koffers pakt. Deze lijst geeft een checklist met daarop de dingen die je absoluut moet meenemen, netjes ingedeeld in verschillende rubrieken.
http://www.reischeckers.nl/vakantie-checklist


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VAKANTIEDEALS
Nog snel een last minute boeken? Er is nu de nieuwe site Vakantiedeals.be, een vergelijkingsite waarop je vakanties kan vinden en boeken met vertrek vanuit Belgiê.
http://www.vakantiedeals.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: BLIKSEMSE BLIKSEM!

Af en toe kan het hier ten lande ook lelijk doen, maar een onweer zoals in dit filmpje heb je waarschijnlijk nog niet meegemaakt. Op Joop.nl wordt het treffend omschreven als "Zo'n bui die religieuzen laat huiveren en atheïsten doet twijfelen. Alsof het Einde der Tijden dan toch echt gearriveerd is". Ik zou er niet graag in zitten!
[Taal: NL]
http://www.joop.nl/show/detail/artikel/hete_bliksem/

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Bijna de helft van de zakenlui neemt boek mee op zakenreis
http://www.belgiancowboys.be/weblog/1840
- Belgen spenderen online jaarlijks gemiddeld 1560 euro
http://www.belgiancowboys.be/e-commerce/1839

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml
- Hackers Anonymous stelen een gigabyte NAVO-informatie
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2813102/2011/07/21/Hackers-Anonymous-stelen-een-gigabyte-NAVO-informatie.dhtml
- Chinezen apen Apple Stores na
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2812330/2011/07/21/Chinezen-apen-Apple-Stores-na.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Gratis Microsoft Process Explorer
De Microsoft Process Explorer is een verbeterde en uitgebreidere versie van de Task Manager. Microsoft biedt het programma gratis ter download aan.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29580
- iPhone met dual sim
iPhone 4-bezitters kunnen voortaan twee simkaarten gebruiken. Daarvoor dienen ze de Dual Sim iPhone 4 Cover aan te schaffen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29579

elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Telenet verhoogt tarieven
De Belgische provider Telenet past op 16 augustus enkele internetprijzen aan en op 9 oktober gaat ook de prijs van het kabelabonnement de hoogte in.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6046
- Twee nieuwe topversterkers van Marantz
In het zog van zijn vlaggenschip, de SR7005, lanceert Marantz twee nieuwe audio/video-receivers op de markt. De krachtpatsers beschikken over 3D-functionaliteit en je kan ze integreren in een thuisnetwerk ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6048computerworld logo

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/


digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Wat koopintenties betreft ligt de iPhone nog altijd op kop
http://www.digimedia.be/News/nl/9655/wat-koopintenties-betreft-ligt-de-iphone-nog-altijd-op-kop.html
- De QR code ingezet als politiek wapen
http://www.digimedia.be/News/nl/9652/de-qr-code-ingezet-als-politiek-wapen.html

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Waarom zijn teleworkers gelukkiger in hun job?
http://computertaal.info/2011/07/21/waarom-zijn-teleworkers-gelukkiger-in-hun-job/
- Firebrand: Accelerated Learning has arrived
http://computertaal.info/2011/07/19/firebrand-accelerated-learning-has-arrived/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Vodafone verlaagt datalimieten en komt met roaming-abonnement
http://tweakers.net/nieuws/75767/vodafone-verlaagt-datalimieten-en-komt-met-roaming-abonnement.html
- Taliban beschuldigen VS van hacking
http://tweakers.net/nieuws/75753/taliban-beschuldigen-vs-van-hacking.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Het tweede leven van Netlog
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/07/20/het-tweede-leven-van-netlog/article-1195066801757.htm
- Pen leest kinderen verhaaltjes voor
Voor kinderen die vaak hun geliefden moeten missen bij het slapengaan, ontwikkelde Franklin Electronic Publishers de AnyBook Reader 'voorleespen'.
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/07/20/pen-leest-kinderen-verhaaltjes-voor/article-1195066872698.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Zo zal de iPhone 5 zijn: dunner en sneller
http://www.themobilerevolution.be/2011/07/19/zo-zal-de-iphone-5-zijn-dunner-en-sneller/tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)
HOE WERKEN MET EVERNOTE? 1 HET BEGIN
Uiteraard begin je met evernote te downloaden. Er bestaan verschillende versies, voor desktops, laptops, tablets, smartphones. Kijk op de website voor de juiste versie (1). Na installatie open je de app. Heb je nog geen account, maak er dan een aan, zoniet tap je op "sign in" en log in met je gebruikersnaam en je paswoord.
Vervolgens ga je je eerste nota aanmaken. Kies New Note; je hebt de keuze uit een tekst (text); foto (snapshot); filmbeelden (camera roll); en ingesproken memo (voice). Geef je nota een titel, en bepaal in welke notabook de nota thuis hoort. Via tags kan je de notitie later gemakkelijker doorzoekbaar maken. En tot slot tik je je tekst in. Met de button "save" bewaar je de nota.
http://www.businessinsider.com/how-to-use-evernote-2010-11#enter-your-text-note-you-can-also-create-commonly-used-tags-for-easy-searching-later-4
http://www.evernote.com/


HOE WERKEN MET EVERNOTE? 2 EEN FOTO ALS NOTA
Ook een foto kan gebruikt worden als nota. Neem foto's van producten die je moet kopen - welke soort shampoo gebruikt je vriend? Zijn het filters 102 of 1 x 4 van Melitta die je moet kopen? Je ziet een elektro spul in de winkel, maar wil toch nog eens online vergelijken of je het niet elders goedkoper vind - neem dan een foto van het prijskaartje met de specificaties. Een foto kan een uitstekend geheugensteuntje zijn. Gewoon een foto nemen, en naar Evernote uploaden. Trouwens: een lijstje dat je met potlood en papier geschreven had, daar kan je ook een foto van maken!
Voor Evernote kan je dus een nieuwe foto maken, of een reeds bestaande foto naar Evernot importeren.
http://www.businessinsider.com/how-to-use-evernote-2010-11#now-lets-take-a-photo-note-you-can-upload-one-youve-already-taken-or-snap-a-new-one-5


HOE WERKEN MET EVERNOTE? 3 EEN AUDIOBESTAND

Gebruik je mobiele toestel als dictafoon, en bewaar de audiobestanden op evernote. Kies Nieuwe nota, geluidsbestand. De knoppen wijzen zichzelf uit: starten met opname, stoppen, bewaren (en een naam geven aan het bestand) of in de prullenmand gooien.
http://www.businessinsider.com/how-to-use-evernote-2010-11#you-can-also-record-a-voice-memo-stop-and-go-as-needed-then-tap-save-when-youre-done-6


HOE WERKEN MET EVERNOTE? 4 JE NOTA'S BEHEREN
Een overzicht van je nota's krijg je door op het tabblaadje "notes" te klikken onderaan je scherm. Alle nota's zullen automatisch synchroniseren met de "cloud". Dat wil zeggen dat de nota's die je overdag maakt op je smartphone, ook op je laptop opgeroepen kunnen worden.
Je kan je nota's manueel synchroniseren. Kies daarvoor het tabblaadje "sync" onderaan je scherm.
http://www.businessinsider.com/how-to-use-evernote-2010-11

shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
ANVIL STUDIO

Windows -1,98MB - freeware
Met dit muziekprogramma kan je je muziek (Midi-songs) opnemen, componeren en bewerken. Je kan het progje ook als player gebruiken voor je muziek. Het ondersteunt externe apparatuur zoals synthesizer en keyboards. Is er geen muziekklavier aan je computer aangesloten, dan doe je het maar met je gewone klavier! (Bron: Wim W)
http://www.pcwelt.de/downloads/Anvil-Studio-2004-12-2-574139.html?r=461532979902015&lid=129991


LINKCLUMP; MEERDERE LINKS IN ÉÉN KLIK
Extensie voor Chrome browser - freeware
Wanneer een pagina verschillende links bevat die je eigenlijk allemaal wil bezoeken, dan kan je ofwel elke link rechts aanklikken, en kiezen "open in nieuw tabblad". Maar je kan ook voor deze Chrome extensie gaan, waardoor je meerdere links in één beweging opent, namelijk
door een speciaal commando waarbij je met de muis sleept.
https://chrome.google.com/extensions/detail/lfpjkncokllnfokkgpkobnkbkmelfefj?hl=en


ANGRY BIRDS VOOR CHROME
Chrome browser - freeware
Het Angry Birds game is enorm populair. Je kan het spelen op de meeste mobiele toestellen, maar nu ook in je Chrome browser.
https://chrome.google.com/webstore/detail/aknpkdffaafgjchaibgeefbgmgeghloj?hl=en#
http://www.makeuseof.com/dir/angry-birds-for-chrome-play-angry-birds-in-browser


WEATHERBUG

Blackberry - freeware
Weet je niet of je regenlaarzen of sandalen moet inpakken voor je zomervakantie? Met de applicatie WeatherBug op je BlackBerry smartphone blijf je voortaan steeds op de hoogte en ben je altijd goed voorbereid, dankzij directe weerupdates, meldingen over noodweer, gedetailleerde camerabeelden, radarkaarten en uitgebreide internationale weersvoorspellingen. Een icoon op je startscherm geeft de buitentemperatuur weer, evenals meldingen van het nationale weersinstituut voor jouw gps-locatie. Met de applicatie WeatherBug kun je ook informatie over het huidige weer delen met je familie en vrienden. (Bron: Hill & Knowlton)
http://appworld.blackberry.com/webstore/content/760


GOOGLE+ IPHONE APP
iPhone - freeware- 2,7 MB
Zoals de naam het zegt, kan je met deze app vanop je iPhone je Google+ account beheren.
http://www.chip.de/downloads/Google-iPhone-App_50378007.html


GOOGLE+ APP VOOR ANDROID

Android OS 2.1 en hoger - 2,8 MB - freeware
En dit is dan de versie van de Google+ app voor Android toestellen.
https://market.android.com/details?id=com.google.android.apps.plus


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: BLIGHT
Blackberry - 2,99 euro
Bang dat je de weg naar de camping niet meer zult vinden? Of zit je bij het kampvuur en wil je de tekst van de liedjes lezen? Dan is BLight iets voor jou! In tegenstelling tot andere 'zaklamp-applicaties' maakt BLight gebruik van de sterke ingebouwde led van de statusindicator om voor verlichting te zorgen. Als je het volledige scherm of het lampje van de videocamera gebruikt, zal je batterij snel leeg zijn, terwijl je met BLight een heldere lichtbundel krijgt die weinig batterijvermogen verbruikt. Er is ook een 'nachtmodus' die subtiel licht geeft terwijl je ogen aan het donker gewend blijven – perfect voor je kampeertocht. Maak van je BlackBerry smartphone vandaag nog een superefficiŽnte led-zaklamp! (Bron: Hill & Knowlton)
http://appworld.blackberry.com/webstore/content/screenshots/1107


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: MONOPOLY CLASSIC HD
Nokia - (tijdelijk) gratis
Nu beschikbaar: het traditionele Monopoly-spel in HD! Met alle originele locaties, regels en tokens speel je dit populaire bordspel nu op je Nokia-telefoon. Sluit mooie deals, word rijk, zorg ervoor dat je niet in de gevangenis komt en win! (Bron: Progress Communications)
http://store.ovi.com/content/119960

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
Het laatste woord....

NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Leg je hand een minuut lang op een hete stoof, en het lijkt een uur.
Zit met een mooie meisjes een uur lang samen, en het lijkt een minuut.
Dat is relativiteit
-Albert Einstein-