netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
21/7/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 709 van 16/7/2011Gegroet lezer,

Na een dag vol regen, waar geen einde aan leek te komen, onder een loodgrijze lucht, is het vanmorgen verfrissend wakker te worden in een wereld die terug zonovergoten is. Terwijl de trein door het landschap zoeft terug de helderblauwe lucht te zien, het stralend groene gras. Ergens onderweg is er een wei vol met schaapjes, die zopas van hun dikke wollen jas ontdaan zijn, en nu met een bleek velletje in de zon grazen. Nog een beetje verder is er een wei waar prachtige paarden staan te grazen en eentje zelfs aan het rollebollen is. Op de velden is de maïs, die een tweetal weken nog als prille plantjes nauwelijks merkbaar waren in de volden, hoog opgegroeid. Ja, je kan blijven genieten van de natuur, de manier waarop alles bloeit en groeit...

Deze week weer, zoals u gewend bent van ons, een nummer vol nieuws. Google+ blijft veel aandacht krijgen, maar eerlijk gezegd  hebben wij er nog geen praktische toepassing voor gevonden. Sommigen gebruiken het om te bloggen - maar die blog krijgt dan wel een beveiligde https link mee, zodat je de posting enkel kan lezen indien je zelf ingelogd bent op Google+. En daarvoor passen wij dan. Maar misschien hebt u wel een interessante toepassing bedacht voor Google+? Laat het ons weten.

In elk geval wensen wij u veel leesplezier met dit nummer, en hopen wij u volgende week, bij leven en welzijn, weer aan te treffen.


Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
verkenner banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

THOMAS DOLBY OVER DE LAATSTE EVOLUTIES IN DE MUZIEKSCÈNE
"Ouwertje" brengt zelfs game uit gebaseerd op alle karakters in zijn songs
Misschien zegt de naam Thomas Dolby de jonge internaut niet veel. Nochtans is de man echt een monument uit de geschiedenis van de muziek. Hij heeft nu opnieuw een album uit - na 20 jaar stilte, tijdens welke periode hij zich wijdde aan Beatnik zijn startup bedrijf. Verleden week had het team van de Buzz Out Loud de kans om een gesprek te hebben met de man, en natuurlijk moesten wij naar dat gesprek luisteren. Hieronder volgt een korte samenvatting.
Op de vraag welke middelen Dolby gebruikt om zijn muziek te verdelen, wist hij het volgende te vertellen. De laatste tijd, bij het maken van zijn nieuwe album, heeft Thomas Dolby de hele tijd via zijn blog  Facebook en Twitter stukjes van zijn muziek laten lekken, om zo de reactie van de fans te voelen. Maar hij maakt ook gebruik van een mailinglijst via Fanbridge om de fans op de hoogte te houden; hij is aangesloten bij AWAL, Artists without a Label, waar hij een preview van zijn album uitbracht. Verder gebruikt hij Topspin als vitrine voor zijn songs. Het is heel moeilijk om te zeggen wàt de juist combinatie is van diensten die je als muzikant of band gebruiken moet, maar wat wel vaststaat is dat je de platenmaatschappijen niet meer zo nodig hebt als vroeger.
Toen Dolby als muzikant begon, had een artiest de labels echter wel nodig. Want zij zorgden ervoor dat de plaatjes (eerst vinyl, daarna cd's) geperst/gebrand werden, en fysiek in de winkels terecht kwamen. Toen kwam het tijdperk dat, alhoewel het uitdrukkelijk vermeld was op die cd's, de songs toch tot MP3 omgezet werden en in de ruilnetwerken belandden. Wat de artiesten (en de labels natuurlijk) wel pijn deed, maar uiteindelijk is de artiest zelf gebaat bij de vele nieuwe mogelijke manieren om zijn muziek te verdelen. Hij kan een song maken of een album, hij kan een tweede versie van een song maken en ze alletwee naast elkaar op het web aanbieden. Er is geen deadline meer, de artiest kan de fan betrekken bij de creatie van zijn album door song per song uit te brengen.
Dolby zelf laat nog wel cd's maken van zijn albums; het is de hard core fan die iets tastbaars in bezit wil hebben, zo meent hij. Bovendien kan de artiest iets extra meegeven, een booklet, song teksten. Dolby beschouwt zo'n cd dan ook als een deluxe uitvoering van het digitale album. Volgens laatste cijfers van Nielsen is de verkoop van albums trouwens, voor het eerst in lange jaren,  terug aan het stijgen. Iets waarvoor Dolby nog een andere verklaring heeft: dat de muziekliefhebbers nu, dankzij het internet en het delen van muziek, kennis kunnen maken met een heel andere soort artiesten, waarvan zij echt fan worden. Niet de Lady Gaga's en alle groten, maar artiesten die ze zelf ontdekken.
Wat Dolby dan denkt van de manier waarop het RIAA omgaat met digitale distributie - eerst zich uit alle macht verzetten tegen de MP3, en dan het overbeschermen van de auteursrechten, door degene die muziek ruilt met alle mogelijke middelen te vervolgen? Dolby noemt hen inderdaad overbeschermend; zij waren er immers aan gewend dat zij de enige waren die de muziek verdeelden, en die eigenlijk bepaalden wat het publiek te horen kreeg. En toen de digitale distributie van muziek eraan kwam, was het dan ook heel natuurlijk dat zij zich met hand en tand tegen verzetten, omdat zij hun macht verloren.
Dolby gelooft echter wel dat er een nieuw soort belangenbehartiger van de muzikant moet komen. Er bestaan wel genoeg doe-het-zelf diensten waarmee een artiest zijn muziek kan promoten, maar een soort manager, een sociale media manager misschien, een marketing manager zou het contact tussen artiest en fan moeten overzien, merchandising plannen, tours plannen, enz. Dolby wijst er trouwens op dat, alhoewel de verkoop van muziek gezakt is, de kosten voor de marketing van die muziek via de klassieke wegen gewoon ineengezakt zijn - via een Facebook bijvoorbeeld kan je de fan heel goed bereiken. Wie weet is er wel ergens, in zijn kleine garage, een of andere ingenieur bezig om een dienst uit te vinden, muziek 2.0, die dit alles verenigen kan.
Dolby heeft in maart trouwens een nieuw album uitgebracht, Oceanea. Het maakt deel uit van een groter geheel, A Map of the Floating City, dat draait rond drie continenten: Urbanoia, Oceanea, Amerikana. Dolby had namelijk, tijdens de jaren dat hij geen muziek maakte maar aan zijn bedrijf Beatnik werkte, gemerkt dat fans alle figuren uit zijn songs bespraken op muziekblogs, en er zelfs een verhaal rond weefden. Met zijn nieuwe album wou hij daarop inpikken. Dolby verzamelde alle karakters uit zijn vorige song in een grote database, en trok ermee naar een game-ontwerpster. Het resultaat is een online game, "A Map of the Floating City", dat je gratis vanuit je browser spelen kan. Daarbij wordt dan weer gebruik gemaakt van alle mogelijk internettechnologieën; de forums spelen een grote rol, omdat de spelers gezamenlijk een probleem moeten oplossen, en daarvoor dan een patent krijgen. De Map is gebaseerd op een echte Google Map, enz. Op de website van Dolby kan je een trailer zien van het game. Het game zal nog enkele weken duren, en de winnende tribe (stam) krijgt... een privé concert van het nieuwe album van Dolby!
Een pracht van voorbeeld hoe de creativiteit van artiesten, gecombineerd met de kracht van het internet, tot mooie dingen leiden kan!
http://www.floatingcity.com
http://www.thomasdolby.com/
http://www.cnet.com/8301-19709_1-20077644-10/buzz-out-loud-1505-thomas-dolby-blinds-us-with-genius-podcast/?tag=mncol;title


READINGS: EEN VERVANGER VOOR GREADER?
Wel mooi, maar helaas niet aanpasbaar...
Op de hoogte blijven van het nieuws is niet evident. Er zijn zoveel bronnen - hoe kan je die allemaal in het oog houden? Persoonlijk heb ik het opgelost door een startpagina te maken op mijn eigen computer, met daarin al mijn adresjes die ik regelmatig gebruik. Maar zelfs zo vergeet ik vaak nog andere interessante bronnen te raadplegen.
Een rss-reader zoals Greader kan helpen: je stopt daar alle rss-feeds in van je favoriete websites, en je krijgt te zien wat de nieuwste artikels zijn. Meer nog: de reader onthoudt welke artikels je gelezen hebt en welke niet. Het voordeel van een reader zoals Google Reader is dat je deze lijst vanop elke computer kan raadplegen. Het nadeel is dat de layout van de reader, net zoals bij zoveel andere Google producten, erg primitief is.
Een nieuwe dienst, Readings, probeert dat gat in de markt op te vullen. De artikels worden in een mooie layout gepresenteerd. Je kan kiezen om de artikels per news feed te lezen, of gewoon alle top verhalen op één pagina, of alle nog niet gelezen verhalen. Bovendien kan je niet alleen per uitgever kiezen, maar ook per auteur. Wat wil zeggen dat de dienst de artikels van die auteur gaat zoeken, ongeacht de site waarop ze verschenen zijn.
Een heel mooie nieuwe dienst, die nu in publieke beta zit. Het grote nadeel ervan is, naar onze bescheiden mening, het feit dat je zelf geen websites of uitgevers kan toevoegen: je kan enkel kiezen uit een lijst met uitgevers die de site zelf voorschotelt. En daar zit dus geen enkele Nederlandstalige uitgever bij. En qua auteurs zouden wij bijvoorbeeld graag artikels lezen van Dominique Deckmyn, of die nu bij De Standaard verschenen zijn of elders. En ook dat kunnen wij niet toevoegen. Dus tenzij er een mogelijkheid gecreëerd wordt om je eigen favorieten uit het niets te creëren, is deze dienst helaas niets voor ons...
Maar probeer zelf Readings eens uit?
http://thenextweb.com/apps/2011/07/09/readings-a-slick-clever-way-to-read-articles-by-any-author-or-publisher-google-reader-replacement/
http://www.readingshq.com/


NIEUWE MELDINGEN OP FOURSQUARE
Moeten interactie met andere functies van de dienst beklemtonen
Foursquare, de plaatsgebonden dienst waarbij je kan melden waar jij je bevindt, wordt juist voor die functie het vaakst gebruikt: om te zeggen "ik ben op huppeldepup", en als je daar vaak genoeg geweest bent, om te zeggen dat je daar burgemeester geworden bent, of, wat nog leuker is natuurlijk dat je de vorige burgemeester van die plek verdreven bent.
Boeiend zijn die meldingen echter niet, en de meeste internauten beschouwen zulke meldingen, vooral wanneer zij ook op Twitter meegegeven worden, eerder als spam. Foursquare wil nu meer variatie brengen in de meldingen, waardoor die toch wat interessanter worden. Wanneer een van jouw vrienden bijvoorbeeld een commentaar geeft op jouw check-ins; wanneer er nieuwe commentaren zijn of foto's van een plek waarop jij zelf een commentaar gegeven hebt; wanneer een van jouw vrienden ingaat op een tip die je gegeven hebt; wanneer jij en een vriend een zelfde plek hebben staan op jullie To-Do lijst; wanneer een plek waar jij je bevindt plots volloopt met Foursquare mensen; wanneer een van je Facebook vrienden een account opent bij Foursquare; of wanneer je zelf de burgemeesterssjerp van een van de check-ins verliest aan een ander.
Al deze meldingen maken het naar onze mening nog veel leuker om met deze app door het leven te gaan. Maar wat ons nog het meeste pleziert, is een functie waarbij je alle meldingen tijdelijk kan stopzetten - voor een uurtje, of tot de volgende dag. Dan kan jouw smartphone ook even gaan rusten!
http://www.webpronews.com/foursquare-announces-new-notifications-beyond-the-checkin-2011-07


ZYNGA MAAKT VAN PRIVACY EEN SPELLETJE
PrivacyVille moet gebruiker opvoeden over privacy
Het is geweten. Enerzijds is de internaut hypergevoelig als het over cookies gaat, en probeert hij die zoveel mogelijk te wissen zodat zijn surfgeschiedenis privé blijft. Anderzijds gooit hij zelf zijn hele privéleven open en bloot op het internet, via de sociale netwerken.
Zynga, bekend (en heel rijk!) geworden met zijn Farmville spelletje op Facebook, voelt zich nu geroepen om de burger wat op te voeden over zijn privacy. En waarmee kan dat beter gebeuren dan met een spelletje?
En kijk, PrivacyVille is geboren. Het is niet echt een spelletje, als wel een handleiding over het privacybeleid van het bedrijf. Het spel is gebaseerd op CityVille, een van de andere populaire spelletjes van Zynga. Je moet je niet registreren om het te kunnen spelen, je moet zelfs niet ingelogd zijn op Facebook. Maar ben je dat wel, dan kan je punten verdienen met het spel die je dan kan inwisslene in de andere  games van Zynga.
Misschien een goed idee op hetzelfde te doen met gebruiksvoorwaarden, je weet wel die lange tekst die iedereen aanklikt "ik heb hem gelezen en ben akkoord" wanneer je iets nieuw installeert, maar een tekst die niemand leest...


http://www.zynga.com/privacy/
http://news.cnet.com/8301-31021_3-20077589-260/zynga-makes-privacy-a-game-with-privacyville/


GOOGLE KRIJGT VOET AAN DE GROND IN JAPAN DOOR AARDBEVING
Hulp bij in kaart brengen van ramp niet geheel onbaatzuchtig
Google mag dan al supermachtig zijn op het internet, in bepaalde landen krijgt het moeilijk voet aan de grond. Dat is het geval met China, waar Baidu de grootste zoekmachine is. En dat is het geval van Japan, waar Yahoo van oudsher de boventoon voert.
Nochtans heeft Japan de tweede grootste online adverteermarkt, na de VS. En die markt, die wil Google natuurlijk heel graag veroveren. Daarom moet je de helpende hand die Google naar Japan uitgestoken heeft tijdens de recente aardbeving en de daaropvolgende periode dan ook beschouwen als een slimme strategische zet - naast natuurlijk een humanistisch gebaar.
In de eerste uren na de aardbeving had Google meteen al de Person Finder ineen gezet, een website waar mensen konden zien wat er gebeurd was met vrienden en verwanten die getroffen waren door de tsunami en de aardbeving.
En verleden week reed er dan een Google-wagentje, uitgerust met 9 camera's, door de getroffen straten in de aardbevingszone. De bedoeling: een 360 graden panoramisch beeld maken van de ramp, om zo de schade te archiveren. Nadien kan begonnen aan de heropbouw van de stad, zo zegt de burgemeester van Kesennuma in The New York Times, zodat je het nieuwe Kesennuma kan vergelijken met wat er tevoren was.
In het artikel verneem je ook hoe de Google ingenieurs direct na de aardbeving de koppen bijeen staken om te zien hoe zij de getroffen burgers konden helpen, en hoe Picasa, de online fotodienst van Google, een belangrijke tool werd in Person Finder, waar meer dan 140.000 foto's online gezet werden.
http://www.nytimes.com/2011/07/11/technology/quick-action-helps-google-win-friends-in-japan.html?_r=1&partner=rss&emc=rss


ZES WAARSCHUWINGEN EN EEN HEROPVOEDING IN DE VS...
... maar internet wordt niet afgesloten. Of toch?
We hadden het bij onze nieuwsbrief van zaterdag in ons voorwoord kort vermeld: in de VS is er dan toch een 6-waarschuwingen maatregel ingevoerd, naar analogie met de 3-waarschuwingen Hadopi wet in Frankrijk. Maar er zijn enkele belangrijke verschillen.
Om te beginnen is de maatregel in Frankrijk bij wet ingevoerd, ondanks zwaar protest. IN de VS heeft men het slimmer aangepakt: omdat de belangengroepen van de film- en muziekindustrie vermoedden dat zulke maatregel nooit goedgekeurd zou worden omdat er teveel protest zou  komen, werd de wetgever niet ingeschakeld om de maatregel erdoor te krijgen. IN plaats daarvan werd, zonder dat er veel ophef rond gemaakt werd, een akkoord afgesloten tussen de ISP's en deze belangengroepen waardoor een zes-waarschuwingen maatregel ingevoerd wordt in de VS. De maatregel werd dus via een achterdeurtje binnengehaald, en de wetgever heeft niets in te brengen tegen wat bedrijven in hun gebruiksvoorwaarden zetten.
Een ander verschil met het Franse Hadopi is dat de ISP naam en adres van de overtreder niet aan de contenthouders overhandigd wordt. Die laatsten melden aan de ISP dat een bepaald IP-nummer op die dag en dat uur een overtreding begaan heeft. De ISP zoekt op welke gebruiker op dat tijdstip achter dat IP nummer stak, en zendt hem een waarschuwing.
Waar je in Frankrijk na 3 waarschuwingen het risico loopt om je internetverbinding toegedraaid te zien, is daar in de VS in principe geen sprake van. Er komen, vanaf de 5e waarschuwing, "Mitigation Measures", zoals het verminderen van de downloadsnelheid, of het doorsturen van alle internetverkeer naar een landingspagina, die de internaut zegt dat hij eerst contact moet opnemen met de ISP voor hij verder kan surfen. Neemt de internaut contact op, dan wordt hij "heropgevoed", wat dat ook moge inhouden.
Vooral omdat de ISP's eigenlijk niet verplicht zijn om die "mitigation measures" uit te voeren, lijkt het allemaal nogal mee te vallen. De eerste reacties van de internauten zijn voorzichtig positief, zoals je kan lezen bij Ars Technica en WebPronews (1)(2). Het blijft echter een feit dat de internaut heel weinig verweer heeft tegen de aanklacht, en dat er geen rechter of echte bewijslast aan te pas komt.
In een artikel in Lockergnome wordt er bovendien op gewezen dat er ongetwijfeld problemen zullen ontstaan wanneer iemand valselijk beschuldigd wordt. Het risico bestaat dat die op een zwarte lijst terecht komt, en nergens nog een internetabonnement zal kunnen krijgen. Hoe kan hij zich verweren?
En anderzijds is er de vraag hoe de muziek- en filmindustrie de piraten gaan "betrappen"? Hebben zij wel het recht om ons internetverkeer te onderscheppen? De toekomst zal het uitwijzen. Ondertussen vinden wij het toch weer typerend dat deze maatregel in alle stilte ingevoerd werd, als onderhands akkoordje tussen belangengroepen, zonder dat de burger zich hierover kon uitspreken. En dat noemen wij dus ronduit ondemocratisch.
http://www.webpronews.com/top-isps-adopt-graduated-response-to-piracy-give-users-six-strikes-2011-07
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/07/major-isps-agree-to-six-strikes-copyright-enforcement-plan.ars?comments=1&start=120#comments-bar
http://www.lockergnome.com/blade/2011/07/08/what-will-your-isp-do-to-enforce-copyright-laws/


VOOR HET EERST GOOGLE EBOOKS GEÏNTEGREERD IN E-READER
iRiver opent nieuwe mogelijkheden
Alles lijkt weer wat meer in elkaar te passen. De enorme inspanning die Google doet om boeken in te scannen heeft niet alleen tot doel de informatie in die boeken toegankelijk te maken voor de zoekmachine. Een aangename bijkomstigheid is dat Google ook boeken kan verkopen, va zijn eBooks platform.
Nu is er een eerste e-reader waarin dit platform ingebouwd werd: de iRiver Story HD, die deze week in de VS in de winkels zal liggen. Dankzij dit ingebouwde platform heb je meteen toegang tot honderdduizenden Google eBooks, en 3 miljoen gratis boeken. De boeken kan je zoeken, doorbladeren, lezen en kopen via WiFi. Je moet dus, zoals bij andere readers, niet eerst het boek opzoeken via je computer en naar je computer downloaden, om het boek daarna over te zetten.
Er zit nog een interessant aspect aan het Ebooks platform van Google. Je kan namelijk alle aangekochte e-boeken in de cloud opslaan, waardoor bijgehouden wordt waar je gebleven was in een boek. Lees je het boek op je e-reader, smartphone of laptop: je gaat gewoon verder waar je gebleven was.
Of en wanneer het toestel naar Europa/België komt, is nog niet geweten. Maar ongetwijfeld zullen er nog andere fabrikanten volgen die het Google platform in hun toestel zullen inbouwen.
http://googleblog.blogspot.com/2011/07/first-google-ebooks-integrated-e-reader.html
http://arstechnica.com/gadgets/news/2011/07/140-google-ebooks-reader-iriver-story-hd-hits-stores-july-17.ars

QUORA NU OOK MET VIDEO
Voortaan kan je ook tonen hoe het moet
De vraag-en-antwoord dienst Quora kent niet zo'n groot succes bij de gewone internauten. Maar geeks zweren erbij, omdat het heel nuttige site is om terecht te kunnen met vragen, en waar je interessante insider info vindt over bepaalde onderwerpen.
De site bestaat nog niet zo heel lang (sinds januari dit jaar), maar is nu al een nieuwe design toe. Het is de bedoeling dat het nieuwe ontwerp het gemakkelijker maakt om naar content te zoeken. Opvallend daarbij is dat je voortaan ook YouTube filmpjes kan plaatsen. Voorheen kon je wel een link vermelden naar een YouTube filmpje, maar dat werd dan geopend in YouTube zelf. Nu worden de filmpjes ingebed. Alle reeds bestaande links naar YouTube filmpjes worden met één klap ook omgezet tot filmpjes die je in de site zelf kan afspelen.
Het maakt de site in elk geval nog handiger, want voorbeelden die tonen hoe het moet, kunnen veel duidelijker iets uitleggen. Maar maak zelf eens een ontdekkingstocht naar de site?
http://techcrunch.com/2011/07/11/quora-adds-video-to-its-qa-pages/
http://www.quora.com/


AL VERANDERINGEN AANGEKONDIGD VOOR GOOGLE+
Nodig, want Google zat al even met een volle harde schijf...
De invitaties voor Google+ beginnen eindelijk los te komen, zodat steeds meer mensen de nieuwe dienst kunnen uittesten. De eerste suggesties en klachten over foutjes of wat beter kan, komen ook al los, en Vic Gundotra, senior vice-president van de "social" afdeling, heeft al aangekondigd in een posting op zijn eigen Google+ pagina dat er al verbeteringen onderweg zijn. Zijn posting is interessant, vooral door de vele commentaren die erop volgden, en waarin nog meer suggesties staan over wat verbeterd kan worden. Het geeft je ook een idee van wat je allemaal met Google+ kan doen (1). Tussen haakjes: aan het adres van deze link naar Google plus kan je zien dat de accounts momenteel enkel uit cijfertjes bestaan; Google werkt aan unieke inlogs die naar jouw naam verwijzen, waardoor het gemakkelijker wordt om je url te vermelden.
Dat die verbeteringen nodig zijn, mag blijken uit het feit dat Google het voorbije weekend.... geen vrije schijfruimte meer had! Ongelooflijk maar waar, Google, het bedrijf met de Gmail accounts met schier oneindige opslagruimte, zat aan het einde van de eigen limiet. Het euvel deed zich voor op de server die zich bezig houdt met de meldingen - die prompt doordraaide, en de gebruikers begon te bestoken met meldingen dat de meldingen niet verstuurd konden worden. Heel gênant voor Google uiteraard! (3)
https://plus.google.com/107117483540235115863/posts
http://www.computerworld.com/s/article/9218303/Google_Changes_coming_to_Google_this_week
http://techland.time.com/2011/07/11/oops-google-already-ran-out-of-disk-space/


DE POPULARITEIT VAN DE SOCIALE NETWERKEN
Google+ stijgend, Facebook houdt stand, LinkedIn groter dan MySpace.
Als alles volgens plan verloopt, zal vandaag woensdag de grens van de 10 miljoen Google+ gebruikers overschreden worden(1). Ondanks (of juist doordat?) de accounts met mondjesmaat toegelaten werden, blijkt dit nieuwe sociale netwerk zo gegeerd te zijn dat iedereen die een invite te pakken krijgt, meteen lid wordt.
Wat echter nog niet wil zeggen dat Google+ nu meteen Facebook als populairste sociale netwerk gaat verdringen. Momenteel zitten immers vooral geeks op Google+, en zitten de grote sterren uit de amusements- en sportwereld nog altijd op Twitter en Facebook. De dag dat je jouw neven nichten, je oma en je moeder op Google+ ziet zitten in plaats van op Facebook, dan pas mag je zeggen dat Google+ Facebook ingehaald heeft.
Het voornaamste wat de gebruikers aantrekt bij Google+ zijn de "circles", de kringen waarin je je vrienden, kennissen, familie kan indelen en je berichten enkel voor een bepaalde groep voorbehouden. Maar uit eerste onderzoek blijkt dat de meeste mensen toch hun berichten op "voor allen" laten staan, en dus eigenlijk weinig gebruik maken van die cirkels. Trouwens, als de gebruikers die cirkels toch zo leuk vinden, dan kan je er donder op zeggen dat Facebook binnenkort ook met een dergelijke interface zal uitkomen. Facebook werkt immers standaard ook met lijstjes en soorten vrienden, maar de manier om ermee te werken is niet gebruiksvriendelijk. Het bedrijf Katango is trouwens al bezig met een app die jouw Facebook contacten, op basis van ingewikkelde algoritmen, automatisch in verschillende vakjes kan indelen (2).
Maar ook de andere sociale netwerken blijven natuurlijk bestaan. Zo is er LinkedIn, dat door de meesten gebruikt wordt om échte zakelijke contacten te leggen, de juiste personen te leren kennen. Dat sociale netwerk is ondertussen groter dan Myspace, en is nummer 2 in de VS. (3)
Naar onze mening werkt LinkedIn ook het zuiverste met de discussiegroepen waaraan je kan deelnemen; meldingen van nieuwe discussies belanden netjes in onze mailbox. Via Tweetdeck, ons centrale hub voor al onze sociale netwerk accounts, kan je trouwens de meldingen van LinkedIn en Facebook opvolgen. Misschien ligt het aan ons, maar in die tijdslijnen zijn er meer meldingen te zien van LinkedIn dan van Facebook. En jij? Wat is jouw favoriete sociale netwerk, waarvan je zegt: daar voel ik me thuis, daarmee werk ik?
https://plus.google.com/117388252776312694644/posts/bGJPTALDkDe
http://news.cnet.com/8301-1023_3-20078651-93/katangos-algorithmic-approach-to-google-circles-problem/
http://edition.cnn.com/2011/TECH/social.media/07/11/linkedin.myspace/index.html?hpt=te_bn1


FACEBOOK VOOR IEDER MOBIELTJE
Mobiel, dat is de sleutel tot de sociale overwinning
In de strijd naar de gunst van de gebruiker, spelen de apps die je toegang geven vanop je mobiele telefoon een grote rol. Voor Twitter bestaan er alle mogelijke apps, voor alle mogelijke mobiele toestellen. En nu heeft Facebook een belangrijke stap voorwaarts gezet, door een Facebook app uit te brengen die op alle mobiele toestellen zou moeten werken. Niet alleen de "slimme" smartphones, maar ook de "dommere" telefoons.
De app, die compatible zou moeten zijn met meer dan 2.500 verschillende types telefoon, bevat niet alleen de meest populaire tools van Facebook, zoals Nieuwsfeed, Inbox, Foto's, maar je kan ook foto's uploaden en vrienden vinden via het telefoonboek in je toestel. Niet alle taken dus die je bij een echte smartphone kan doen, maar toch de belangrijkste.
En om de gebruikers te overtuigen om deze app eens uit te proberen, heeft Facebook met een hele resem providers een deal gesloten waarbij de data die je via deze app verbruikt gedurende 90 dagen niet aangerekend wordt. Ons landje komt helaas niet in de lijst voort, en Nederland evemin.
De app kan gedownload worden via m.facebook.com of door d.facebook.com/install in je mobiele browser op je mobieltje in te tikken. En natuurlijk vind je de app ook in de meeste app stores.


http://www.facebook.com/notes/facebook-mobile/facebook-for-every-phone/200217473360613
http://www.betanews.com/article/Facebook-wants-to-be-on-your-dumb-phone-too/1310510559
http://m.facebook.com


ANDROID MARKTPLAATS VERNIEUWD
Nu ook tabblaadjes voor boeken en films
Het grote succes van Apple en zijn iPhone, was de marktplaats waar alles centraal gebeurt: iTunes. Geen geklungel met betalingen, alles verloopt in één klik, en wordt later afgerekend.
Toen concurrent Google uitkwam met zijn Android OS en de bijhorende Android Market, was die laatste in het begin eerlijk gezegd een rommeltje. Erg simpel was het niet om apps te vinden, en het navigeren in die marktplaats verliep niet erg intuïtief. Ondertussen werd daar gelukkig wat aan gesleuteld, en nu heeft Google dus een compleet nieuwe Android Market voorgesteld (geldig voor toestellen met Android 2.2 en hoger).
Het meest opvallende aan deze nieuwe versie zijn de bijkomende tabblaadjes: je zal binnenkort ook boeken en films aantreffen in de marktplaats, alhoewel die films echter beperkt zullen zijn tot de VS. Heb je het geluk om daar te wonen, dan zal je vanop je Android toestel films kunnen huren vanaf 1,99 dollar. Die films kan je dan meteen beginnen te bekijken, of je kan ze downloaden om ze te bekijken wanneer je geen internetverbinding hebt. Maar die films bekijken doe je toch wel best wanneer je een WiFi verbinding hebt, anders zou de teller van je mobiele abonnement iets te snel gaan tikken...(1)
Een filmpje dat de werking van de app uitlegt vind je bij CNet (2)
http://googlemobile.blogspot.com/2011/07/new-android-market-for-phones-with.html
http://news.cnet.com/8301-1035_3-20078938-94/android-market-app-gets-overhaul-bookstore/


NIEUWE TWITTER APP VOOR ANDROID
Meerdere accounts mogelijk, en push meldingen
Op je mobiele telefoon Twitter volgen via de webinterface is mogelijk, maar niet zo handig. Daar bewijzen de speciale apps wel degelijk hun nut. Persoonlijk zijn wij erg tevreden van Gravity, dat een heerlijke gebruikservaring geeft voor de Nokia phones. Maar Twitter zelf heeft ook voor de meeste andere mobiele besturingssystemen speciale apps, met extra mogelijkheden.
Nu werd er zopas een nieuwe versie uitgebracht van de Twitter app voor Android toestellen. En het is zeker en vast de moeite waard om te updaten. Want je krijgt nu push meldingen, wat wil zeggen dat de meldingen automatisch binnenkomen, je moet zelf niet op een toets drukken op nieuwe updates in je tijdlijn te hebben. Alles wat je in de nieuwe app moet doen is bij de instellingen voor "automatic refresh" kiezen. Verder duid je aan of je DM's, @mentions (van de mensen die je kent of van iedereen) en Tweets autmatisch wil ontvangen.
Verder kan je met deze nieuwe versie ook meerdere accounts beheren, zonder dat je moet uitloggen; het wisselen tussen accounts is super gemakkelijk.
http://market.android.com/details?id=com.twitter.android&referrer=utm_source%3Dtwitter%26utm_medium%3Dblog%26utm_campaign%3Dandroid%25202.1%2520release%3Cbr%20/%3E
http://blog.twitter.com/2011/07/twitter-for-android-now-with-push.html


PAYPAL BETALINGEN BINNENKORT OP NFC-TOESTELLEN
Elkaar betalen door de toestellen tegen elkaar te houden
De NFC (Near Field Communication) is een technologie die nog niet in veel toestellen aanwezig is momenteel (in de VS momenteel enkel op de Nexus S van Samsung), maar het in de toekomst wel zal zijn - gewoon omdat NFC zoveel dingen mogelijk maakt.
Neem nu betalen. PayPa heeft zoas aangekondigd dat het een manier ontwikkelde heeft waarop elektronisch geld uitgewisseld kan worden tussen twee mobiele (Android) toestellen, door gebruik te maken van NFC. Een video van hoe het werkt vind je bij Ars Technica.
Ook Google heeft aangekondigd dat het betalingen mogelijk zal maken vanop mobiele toestellen, in wat het dan haar Google Wallet dienst noemt. Het verschil tussen het procedé van Google en PayPal, is dat de betaling daar naar een elektronische processor moet gaan, terwijl bij PayPal de betaling rechtstreeks van het ene toestel naar het andere gaat -  uiteraard in de veronderstelling dat beide personen een PayPal account hebben. Peer-to-Peer of P2P betalingen dus. Hopelijk zal deze evolutie het begrip P2P eindelijk een wat positievere bijklank geven... Het P2P principe voor het verdeeln van content via het internet is op zich erg economisch en bandbreedte besparend, maar doordat het zo vaak gebruikt wordt voor piraterij, bestaat bij de doorsnee burger (en vaak ook bij de autoriteiten) de mening dat alles wat P2P heet, verfoeilijk is!
http://arstechnica.com/gadgets/news/2011/07/paypal-debuts-peer-to-peer-payments-on-smartphones-via-nfcp2p-paypal-payments-coming-via-nfc-capable-phones.ars


ULTRAVIOLET: NIEUW ECOSYSTEEM VOOR CONTENT
Achtergrond infrastructuur voor DECE is klaar, nu nog de content
Nieuwe woordjes leren: Ultraviolet en DECE. UltraViolet is een nieuw initiatief rond het DECE of Digital Entertainment Content Ecosystem. Het wil zorgen voor een ecosysteem dat content op alle mogelijke toestellen werkt. Want nu, wanneer je een film koopt, wil dat meestal nog zeggen dat je die in één bepaald formaat koopt, voor één toestel, of via één dienst. Met UltraViolet zou je diezelfde film, wanneer je hem aankoopt, overal, altijd en op elk toestel kunnen zien: een blu-ray disk, streaming op een internetklare tv, of de film downloaden om hem later te bekijken op je mobiele toestel.
Dit vereist dat de film in een bepaald standaard formaat gemaakt is, en dat er een soort digitaal kastje komt waarin al jouw auteursrechtelijk beschermde spullen zitten. Je begrijpt dat het heel wat werk vereist heeft om tot die standaard te komen, en de verschllende spelers op één lijn te krijgen. Want het betekent wel dat je een film zou kunnen aankopen bij één bedrijf, en bekijken via de dienst van een concurrerend bedrijf - en dat is niet evident.
Maar dat achtergrondwerk is nu klaar, de regels voor het verhandelen van content liggen vast. UltraViolet kan nu in licentie genomen worden door de studio's en de partners, en zij zullen dus nieuwe diensten moeten bedenken die dan een verbinding leggen met dat "digital rights locker" of kastje. Het is dus wachten op Hollywood.
Meer over dit nieuwe, veelbelovende ecosysteem bij GigaOm. Waar, zoals gewoonlijk, pertinente vragen gesteld worden rond DECE. Waar blijven grote spelers zoals Disney, Apple en Google in het geheel? En verliest de gebruiker, door in het ecosysteem te stappen, niet het recht op zijn "eigendom": hij zal zijn dvd niet kunnen uitlenen of verder verkopen, want de amusementsindustrie blijft de baas over wat met de dvd gebeurt...
http://gigaom.com/video/ultraviolet-b2b-launch/Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 

 
hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


AANRAAK PIXELS LATEN JE JE AANRAAKSCHERM VOELEN
Tixels openen deuren naar nieuwe toepassingen
Een bedrijf in Zweden werkt aan een nieuwe technologie waarbij je de afbeeldingen op een aanraakscherm zou kunnen "voelen", dankzij "tixels" of tactile (aanraak) pixels. De senseq technologie van E-Sense wil een heel gamma texturen namaken op het scherm, door een elektrisch veld te creëren dat enkele millimeters boven het oppervlak van het scherm hangt. Daardoor zou je dan dingen kunnen voelen op dat scherm, zonder het aan te raken.
Deze technologie is een hele verbetering tegenover de "haptische" feedback die je bij veel aanraakschermen van smartphones tegenwoordig aantreft, en waarbij het toestel kort vibreert om te bevestigen dat de aanraking van het scherm als commando herkend werd. Er zijn heel wat toepassingen mogelijk. Zo zou dit het virtuele klavier op een aanraakscherm kunnen verbeteren, omdat je niet meer naar het scherm moet kijken en blind kan typen. Maar ook voor games zou de technologie interessant kunnen zijn - om niet te spreken over mogelijke toepassingen die nog bedacht moeten worden.
http://senseg.com/
http://thenextweb.com/gadgets/2011/07/08/tactile-pixels-let-you-feel-textures-on-touchscreens/


RADIOGOLVEN OMZETTEN IN STROOM
En daarbij circuits gebruiken die op papier geprint zijn
De wonderen zijn de wereld echt niet uit. Steeds maar weer worden er nieuwe dingen ontdekt die een doorbraak betekenen in deze of gene industrie. Zoals de vaststelling die wetenschappers aan de Amerikaanse universiteit Georgia Tech gedaan hebben, namelijk dat men energie kan halen uit elektromagnetische golven in de lucht.
Die ontdekking is niet nieuw, dat is in het verleden al ontdekt, maar toen beperkte men zich tot WiFi signalen en andere klene bronnen. Nieuw is dat dit systeem energie kan halen uit een veel breder spectrum: van 100 MHz tot 15GHz.
Bovendien zijn de sensoren die de energie uit de lucht plukken heel gemakkelijk te maken; er moeten circuits geprint worden op papier of op papier gelijkende polymeren. En dat kan... met een gewone inkjet printer waaraan een speciale emulsie toegevoegd wordt.
Mooi, zal je zeggen, maar wat koop ik daarvoor? Wel, deze ontdekking zou ertoe kunnen leiden dat je op een dag een gsm hebt die wat energie haalt uit de lucht. Helaas niet voldoende om zelfstandig te kunnen werken, zonder bij te laden. Maar de energie kan ook gebruikt worden in combinatie met zonnepanelen bijvoorbeeld.
http://arstechnica.com/science/news/2011/07/new-devices-convert-large-variety-of-electromagnetic-waves-to-power.ars


SNELLER EN STERKER: NIEUW SOORT GEHEUGEN
Tantalum oxide gebaseerd RRAM als opvolger voor Flash
Momenteel is Flash het meest gebruikte niet-vluchtige geheugen; en met niet-vluchtig bedoelen we dus geheugen dat de informatie onthoudt, zelfs wanneer het geen stroom heeft). Flash wordt gebruikt in solid-state drives (SSDs) en USB flash drives, onze bekende USB stick. Handig in gebruik, maar dat flash geheugen heeft toch ook wel enkele nadelen. Om te beginnen is het aantal keren dat je kan schrijven/wissen op dit geheugen beperkt; het schrijven erop gebeurt, verhoudingsgewijs, tamelijk traag. Daarom zijn wetenschappers al een tijdje op zoek naar alternatieven voor het Flash geheugen.
De juiste uitleg van hoe dit nieuwe RRAM geheugen werkt vind je bij Ars Technica; ruw samengevat werkt het doordat een laag voltage door een materiaal gestuurd wordt dat normaal gezien als een isoleermiddel werkt (een hoog resistente staat), om dat om te zetten naar een laag-resistente staat. Voor de juiste uitleg verwijzen wij graag naar het Ars Technica artikel. Wat de lezer vooral moet onthouden is dat het nog wel enige tijd zal duren vooraleer je de eerste praktische toepassingen zal zien, maar dat deze technologie kan leiden naar een nieuw, universeel opslagmedium. Over enkele jaren. Als alles goed gaat...
http://arstechnica.com/science/news/2011/07/faster-and-stronger-next-generation-memory-tech-outperforms-flash.ars


PAPARAZZI ROBOTS SLAGEN ERIN MOOIE FOTO'S TE NEMEN
Artificiële intelligentie kan nu ook complexe gedragsregels verstaan
Komen er slechte tijden aan voor de paperazzi en professionele fotografen? Misschien - toch als de technologie die wetenschappers uit Indië zich naar verwachting ontwikkeld.
Deze technologie zorgt er namelijk voor dat robots uitgerust worden met AI (artificial intelligence), en daardoor dan ook zelfstandig esthetisch verantwoorde foto's kunnen nemen. Kwalitatief hoogwaardige foto's dus, die bovendien voldoen aan de regels van de fotografie zoals de gouden doorsnee, of de derderegel voor een ideale layout van de foto.
Maar waar een robot met kunstmatige intelligentie zo'n perfecte bladschikking wel kan berekenen, zijn er nog altijd andere aspecten die meespelen bij goede foto's. Weten afdrukken op het juiste moment bijvoorbeeld, iets speciaals weten op te merken, een klein detail, iets absurds... En dat zijn dingen die een robot, hoe intelligent hij ook is, voorlopig toch nog altijd niet kan. En dus mogen de beroepsfotografen en paparazzi (nog even) op beide oren slapen.
Meer over de fotografie bij Pressetext.
http://www.pressetext.com/de#news/20110712018


LG BRENGT 3D MONITOR UIT
Zonder brilletje, maar met eye-tracking
Als fabrikant van tv's moet je regelmatig met iets nieuws uitkomen, om de gebruiker telkens weer een nieuw toestel aan te smeren. Van de dikbuikige toestellen naar de platte tv's, dan de supergrote schermen, de lcd schermen, de plasma tv's, hd, ... Het laatste nieuwe wat de fabrikanten als argument gebruiken om je een nieuw toestel te verkopen, is 3D, om beelden dus in 3 dimensies (ook dieptezicht) te bekijken. Alleen heb je daar dan een speciaal brilletje voor nodig. En die brilletjes werken niet ideaal voor iedereen, want sommige mensen krijgen er echt hoofdpijn van. Trouwens, is het geen gek zicht: iedereen in de huiskamer met zo'n speciaal brilletje op?
De verkoop van 3D tv's geraakt dan ook niet echt van de grond, en de fabrikanten zoeken vertwijfeld naar alternatieven om die 3D tich ingeburgerd te krijgen.
LG heeft nu niet een tv, maar een monitor aangekondigd waarop men 3D beelden kan bekijken zonder brilletje. Daarbij wordt gebruik gemaakt van eye-tracking technologie, waardoor het beeld optimaal wergegeven wordt. LG baseert zich daarbij op een technologie die ook gebruikt wordt bij de brilletjes-loze 3D schermen van Nintendo 3DS, en de Optimus 3D smartphone van LG. Daarbij moet de gebruiker wel recht voor het scherm zitten. Om die beperking te omzeilen, heeft LG nu dus eye-tracking technologie ingeschakeld: de sensor van de camera volgt de positie van de ogen van gebruiker op, en het systeem past het beeld aan die positie aan.
http://www.pressetext.com/de#news/20110714010


 
hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Nieuwe aflevering van Spongebob speciaal op Twitter
http://www.marketingfacts.nl/berichten/Nieuwe_aflevering_van_Spongebob_speciaal_op_Twitter/

*** De Privacycommissie doet een nieuwe aanbeveling om het toezicht van de werkgevers op het internet en e-mailverkeer van hun werknemers te controleren. 'Verplicht de werknemers om voor private mails een persoonlijk e-mailadres te gebruiken, genre hotmail',
http://www.tijd.be/nieuws/politiek_-_economie_belgie/-Vermijd_dubbel_gebruik_van_e-mail-.9081316-3136.art

*** België neemt geen verlof van internet
3 op 4 Belgen handelt tijdens de zomervakantie online verder
http://2dehands.be

*** Vandaag heeft G Data een nieuwe manier gevonden waarop cybercriminelen argeloze internetters geld proberen af te troggelen: door te zeggen dat Lady Gaga hen op Twitter zal volgen, nadat zij hebben meegedaan aan een peperdure sms-quiz. Het opvallendste aan deze truc: er lijken Nederlanders achter te zitten. En volgens de statistieken van Alexa.com loopt de website waarop deze frauduleuze actie wordt gevoerd erg goed. In het onderstaande persbericht wat meer informatie over deze oplichtingspraktijk. Gedetailleerdere informatie is te vinden op onze SecurityBlog:
http://blog.gdatasoftware.com/blog/article/lady-gaga-will-follow-you-on-twitter.html.

*** Lenco, kwaliteitsmerk voor audio- en video-elektronica design, presenteert een nieuw docking station voor iPad 1 en 2: de IPS-260. Back to school met dit dock waarmee je in alle comfort kan genieten van je iPad. In je bed een film kijken, aan je bureau op het internet surfen of studeren, de IPS-260 vergezelt jou en je iPad tijdens al je activiteiten.
http://www.letslenco.com/
muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetMUSEUM: FLOWERS AND DUST
[alternative rock] Ook deze week gaan we nog grasduinen bij de gratis muziek die je kan ontdekken bij MP3.com. Deze alternatieve rockband uit Duitsland is gekenmerkt door een zware baslijn, met erg afwisselende ritmes. De songs hebben zachtere momenten, maar kunnen dan plots in veel geweld uitbarsten. Interessante muziek, waarvan 5 songs gratis te downloaden zijn.
http://mp3.com/artist/Museum


MULESKINNER BLUES BAND: LOVE ME LIKE A MAN
[blues] Rasechte blues die thuis hoort in een rokerige kroeg vol motards. De band is afkomstig uit Worcester, England. Fantastisch leuke, sfeervolle muziek. Vijf songs gratis te downloaden, inclusief een gitaarsolo. Wat wil je nog meer?
http://mp3.com/artist/Muleskinner%2BBlues%2BBand

GINA SICILIA - GIMME A SIMPLE SONG
[Blues] Een dame met een kan je van een stem, met een donker timbre. Van haar kan je maar 1 nummer gratis downloaden, Gimme A Simple Song, maar je kan meer songs beluisteren via Last.FM.
http://mp3.com/artist/Gina%2BSicilia


NOBODY'S BIZNESS
[blues] Bluegrass blues, met een sliding gitaar. Heel nostalgisch eigenlijk. De stem in the Same Thing is heel verrassend. Twee songs om gratis te downloaden, 5 die je via LastFM kan beluisteren.
http://mp3.com/artist/Nobody%2527s%2BBizness


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE BEHANGER
Dit hoorspel behoort waarschijnlijk tot een grotere reeks, die heel populair geweest moet zijn. De reeks werd bedacht door Pierre Soetewey, en regisseur is Miel Ghijsen. Zij geeft de belevenissen weer van een gezin, waarin de jonge Danny altijd voor moeilijkheden en grappige situaties zorgt.
In deze aflevering stort Danny's grote zus, Suzy, haar hart uit bij vader en moeder, omdat haar man 3 weken naar het leger moet. Haar ouders stellen haar voor dat ze tijdelijk bij hen komt logeren.
http://hoorspel.wordpress.com/2011/07/10/de-behanger/

Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Resultaten! Wel, man, ik heb heel wat resultaten behaald. Ik ken nu duizenden dingen die niet werken.
- Thomas Alva Edison - 
oor logo
De nieuwe oogst


CHROME EXPERIMENTS

De Chrome browser van Google kan dingen die Firefox niet kan - en de Chrome Experiments website is een vitrine waarin die dingen getoond worden. In totaal zijn er een 260 experimenten te bewonderen.
[Taal: ENG]
http://www.chromeexperiments.com/


OYSTER: OP REIS
Ben je van plan een reis te maken naar de VS, dan kan deze website je helpen. De besprekingen van hotels en vakantiebestemmingen werden gedaan door professionele redacteurs, die van objectiviteit getuigen. Bij elke bespreking worden ook de pro's en contra's naast elkaar gezet. De besprekingen zijn uitvoerig, er worden tips gegeven van wat je in steden kan doen, enz.
[Taal: ENG]
http://www.oyster.com/


KOLLECTOR: 'GOOGLE ANALYTICS' VOOR RADIO


Kollector is een Belgische 'start-up' die jouw muziek wereldwijd volgt op de radio. Het principe is erg eenvoudig: je uploadt een nummer dat daarna voor je in de gaten wordt gehouden bij honderden radiostations over de hele wereld. De software herkent jouw nummer en houdt er statistieken over bij.  (Bron: Radiovisie)
Eén advies hebben wij alvast: vermits dit een Belgische start-up is, zouden ze er best aan doen ook het .be domein eens te registreren...
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00086731
http://www.kollector.com/


PARKINGMATE: EEN PLAATSJE OM TE PARKEREN
Een dienst die voor Europa werkt: hier kan je je tijdelijk niet gebruikte parking aanbieden aan anderen, die ook lid zijn van de Parkingmate gemeenschap. Want waarom zou jij je parking niet door iemand anders laten gebruiken, wanneer je toch bijvoorbeeld overdag weg bent naar het werk, of voor een weekje aan zee zit?
[Taal: ENG/Spaans]
http://en.parkingmate.net/Home.aspx


PLAYEM: DE VIDEO'S VAN JE FACEBOOK VRIENDEN
Waarom zou je zelf op zoek gaan naar filmpjes op YouTube, wanneer je vrienden dat werk misschien al voor jou gedaan hebben? Per slot van rekening zijn het jouw vrienden, en wat zij interessant of leuk vinden maakt veel kans om ook jou te interesseren of amuseren. Deze site, waaraan je je Facebook account moet linken, gaat kijken naar de video's die jouw vrienden bekeken op YouTube, en maakt er een kanaal van dat jij, achterover leunend in je luie zetel, rustig kan bekijken.
[Taal: ENG]
http://www.killerstartups.com/Video-Music-Photo/playem-org-videos-shared-on-facebook
http://www.playem.org/


WEBSITEVALUEBOT: HOEVEEL IS JOUW DOMEIN WAARD?
Een erg nuttige dienst voor wanneer je wat meer over jouw domein wil te weten komen. Hoeveel bezoekers zijn er per dag? Hoeveel backlinks vanuit Yahoo? Staat de site in de DMoz en de Yahoo Directory? Dit, en veel meer kom je te weten bij WebsiteValueBot. Je krijgt zelfs een schattting van wat de site waard is, in dollars.
[Taal: ENG]
http://www.websitevaluebot.com/


SCRIBLE: NOTITIES MAKEN OP WEBSITES


Voor een student is het internet een zegen, want je kan alle mogelijke informatie nazoeken. Maar waar je bij een boek voor jezelf notities kan maken, is dat bij websites niet altijd zo gemakkelijk. Deze site probeert te helpen: je kan notities maken op websites, die in verschillende formaten omzetten, online bewaren of delen met je vrienden.
[Taal: ENG]
http://www.scrible.com/
http://www.makeuseof.com/dir/scrible-rich-annotation-tool-online-research


UNICODE TABEL: DE JUISTE CODE
Wanneer je een bepaald symbool of een letterteken met een accent moet plaatsen in de tekst van een webpagina, gebruik je best meteen de goede code. Deze site bevat duizenden symbolen uit verschillende categorieën.
[Taal: ENG]
http://www.ftrain.com/unicode/
http://www.makeuseof.com/dir/unicodetable-table-unicode-symbols


DOMEINNAMEN DIE BINNENKORT VERVALLEN
Een goede domeinnaam is geld waard! Dat is een waarheid waarvan wij je niet meer moeten overtuigen. Maar vaak zijn de beste domeinnamen al benomen door anderen. Deze site houdt een database bij van domeinnamen die binnenkort vervallen, zodat jij op zoek kan gaan naar de domeinnaam die aan jouw behoeften voldoet.
[Taal: ENG]
http://expiring-domainnames.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BLINDELINKS
De meeste lezers zullen er niet meteen bij stilstaan, maar ook voor mensen met een visuele handicap is de computer een prachtige communicatietool. De podcast "Blindelinks" wordt gemaakt door blinde of slechtziende ICT-ers; er worden o.a. screenreaders uitgetest, nieuwe tools die blinden en slechtzienden kunnen helpen om van het scherm te "lezen".
De mensen van de podcast zijn trouwens op zoek naar Vlamingen die deze interesse delen, en eventueel zin hebben om aan de podcast mee te werken. Het tempo ligt hoog, en deze jongens zijn echt geen doetjes, maar pure tech geeks!
Bij de website hoort ook een LinkedIn groep, waar ook discussies gevoerd worden.
[Taal: NL]
http://www.blindict.nl/web/blindelinks-podcast.php


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE PREMIEJAGERS
De quiz op de Vlaamse zender Een is enorm populair. Maar hoe breng jij het ervan af? Op de website van een kan je jouw taalvaardigheid om de rebussen op te lossen testen, en ook je parate kennis door vragen op te lossen. Leuk!
[Taal: NL]
http://www.een.be/programmas/de-premiejagers/speel-de-premiejagers


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BELAWS

Met deze online app kan je alle publicaties in het Belgisch staatsblad gemakkelijk doorzoeken. Zo kan je wetteksten opzoeken rond een bepaald onderwerp - handig voor studenten, journalisten, en zelfs advocaten. En wie wat meer wil weten over onze politici, kan hier ook terecht: een interactief schema toont via statistieken aan welke politici het vaakst met elkaar samenwerken.
De site is een initiatief van iRail vzw, de mensen die ook achter de alternatieve NMBS site iRail.be zitten.
[Taal: NL]
http://belaws.irail.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: OMGPOP
Flash games om gewoon wat tijd te verdrijven bestaan er volop op het web. Maar om tegen elkaar te spelen in een casual game, daarvan bestaan er niet veel spelletjes. Deze site heeft een collectie van dergelijke Flash games verzameld.
[Taal: ENG]
http://www.omgpop.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SEE SOMETHING OR SAY SOMETHING
Dit project van Eric Fischer combineert landkaarten en data tot verrassende resultaten, zoals de plaats vanwaar tweets en flickr foto's verstuurd worden. Blauwe plekjes zijn tweets, oranje flickr fotoes, en witte puntjes zijn beiden. Op de site kan je foto's vinden van New York, Londen, Europa, en meer.
[Taal: ENG]
http://www.flickr.com/photos/walkingsf


VRIJDAG MULTIMEDIA: GOOGLE MAPS MET LIVE VERKEERSINFORMATIE
Sinds 2008 brengt Google Maps verkeersinformatie op haar landkaarten. En nu dus ook voor 13 Europese landen, waaronder België. Je kan de informatie bekijken als een laagje op Google Maps, op Google Maps voor mobiele toestellen, en Google Maps navigatie. Nu nog wachten op de eerste vergelijking tussen deze verkeersinformatie, en die van gespecialiseerde aanbieders zoals TomTOm...
http://google-latlong.blogspot.com/2011/07/live-traffic-information-for-13.html
http://www.google.com/mobile/maps/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
sites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Twitter: The movie (parodie)
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/1834
- Jong Tuig #13: Donderdagavond aan het DOK in Gent!
http://www.belgiancowboys.be/events/1835

 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml
- XP-afteller van Microsoft werkt niet onder ... Windows XP
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2804682/2011/07/14/XP-afteller-van-Microsoft-werkt-niet-onder-Windows-XP.dhtml
- Minder websites in China door strenge regels
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2802813/2011/07/13/Minder-websites-in-China-door-strenge-regels.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Snellere Toughbook
Panasonic komt met een snellere versie van de ijzersterke Toughbook tabletcomputer. Deze voldoet aan de vraag om een snellere versie.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29572
- Programma's onder een ander OS draaien
VirtualBox is een gratis computerprogramma om besturingssystemen te draaien binnen een ander besturingssysteem. Zo kun je bijvoorbeeld Linux proberen op een Windows PC.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25483


  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Twee nieuwe topversterkers van Marantz
In het zog van zijn vlaggenschip, de SR7005, lanceert Marantz twee nieuwe audio/video-receivers op de markt. De krachtpatsers beschikken over 3D-functionaliteit ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6048
- Blackberry Playbook op Belgische markt
Vanaf 13 juli is “de eerste tablet ter wereld voor zakelijk gebruik” verkrijgbaar op de Belgische markt. RIM brengt hiermee een vernieuwende 7-inch-tablet ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6043computerworld logo

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/


 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- we7 van start op Netlog
Twee weken na zijn lancering in België heeft streaming muzieksite we7 een partnerschap ondertekend met Netlog.
http://www.digimedia.be/News/nl/9620/we7-van-start-op-netlog.html
- Google onthult Photovine, een netwerk voor het delen van foto's op mobiele toestellen
Google zet zijn aanval op de sociale netwerken verder. Het zou binnenkort Photovine moeten lanceren, een netwerk voor het delen van foto's op mobiele toestellen.
http://www.digimedia.be/News/nl/9619/google-onthult-photovine-een-netwerk-voor-het-delen-van-foto-s-op-mobiele-toestellen.html

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Waarom gaming een positieve invloed heeft
http://computertaal.info/2011/07/13/waarom-gaming-een-positieve-invloed-heeft/
- Windows 8 – film 2
http://computertaal.info/2011/07/12/windows-8-film-2/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Hadopi stuurt half miljoen waarschuwingen aan p2p-gebruikers
http://tweakers.net/nieuws/75622/hadopi-stuurt-half-miljoen-waarschuwingen-aan-p2p-gebruikers.html
- Sony pompt 20 miljoen dollar in indie-games voor PSN
http://tweakers.net/nieuws/75614/sony-pompt-20-miljoen-dollar-in-indie-games-voor-psn.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Telenet verhoogt prijs kabelabonnement en internet
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/07/13/telenet-verhoogt-prijs-kabelabonnement-en-internet/article-1195063185964.htm
- Windows 8 in april 2012?
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/07/14/windows-8-in-april-2012/article-1195063714303.htm
*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Sporten en tracken: meet en motiveer jezelf (Nokia, iOS, Android)
http://www.themobilerevolution.be/2011/07/13/sporten-en-tracken-meet-en-motiveer-jezelf-nokia-ios-android/
- De kleine lettertjes van VT4 Mobile
http://www.themobilerevolution.be/2011/07/11/de-kleine-lettertjes-van-vt4-mobile/ 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)
Haal meer uit je Android phone: multitasken
Op je Android phone kan je gemakkelijk wisselen tussen taken. Het enige wat je moet doen is de HoOme-button van je toestel ingedrukt houden. Nu zal er een venster verschijn, waarin de recent-geopende apps te zien zijn. Kies de app die je nodig hebt.
Deze functie vind je trouwens ook terug op sommige modellen van de Nokia phones.
http://www.businessinsider.com/android-phone-tips-and-tricks-2011-5#make-multitasking-easy-15


HAAL MEER UIT JE ANDROID PHONE: BATTERIJ SPAREN

Zo'n interface met toeters en bellen is wel mooi op je mobieltje, maar hij slikt wel energie. Wil je wat langer met een batterijlading toekomen, dan kan je misschien de geanimeerde achtergrond van je phone uitschakelen.
Dat doe je door te gaan naar Instelling / Dispaly / Animaties. Je kan nu kiezen tussen geen animaties / sommige animaties / alle animaties.
http://www.businessinsider.com/android-phone-tips-and-tricks-2011-5#ditch-animations-and-animated-wallpapers-to-conserve-your-battery-16
http://www.businessinsider.com/android-phone-tips-and-tricks-2011-5#make-multitasking-easy-15


HAAL MEER UIT JE ANDROID PHONE: EEN BACKUP VIA DROPBOX
Het ergste wat je kan overkomen is dat je je phone kwijt speelt. Je bent dan niet alleen een kostbaar toestel kwijt, maar ook alle gegevens daarop. Tegen het eerste bestaat geen remedie (behalve heel voorzichtig zijn), voor het tweede bestaat een hulpmiddel: maak via de DropSpace app een backup van je phone. De app zorgt ervoor dat de gegevens tussen je phone en je Dropbox account voortdurend synchroon zijn. Een artikel bij Business Insider toont je hoe het moet.
http://www.businessinsider.com/how-to-back-up-your-android-phone-to-dropbox-2011-3
http://www.addictivetips.com/mobile/dropspace-sync-android-sd-card-files-folders-with-dropbox/


HAAL MEER UIT JE ANDROID PHONE: BELLEN VIA GOOGLE VOICe
OP elke Android telefoon kan je Google Voice gebruiken. Je kan zelfs Google Voice aangeven als de standaard nummer om naar buiten te bellen. Je moet de Voice app opstarten, je telefoonnummer controleren, en dat nummer als standaard zetten.
Wist je trouwens dat je van deze optie gebruik kan maken, volgens Business Insider, om gratis sms'en te sturen? Wij hebben die manier nog niet gevonden. Jullie wel?
http://www.businessinsider.com/android-phone-tips-and-tricks-2011-5#use-your-google-voice-number-to-make-calls-18


TIPS VOOR WEBWERKERS: VALIDEER JE WEBPAGINA

W3C heeft ook de mogelijkheid om een webpagina in het Nederlands te laten valideren.
Deze service controleert of de pagina voldoet aan de officiële (X)HTML standaarden die opgesteld zijn door het W3C.
Hoewel het resultaat van de validatie in het Engels wordt weergegeven is het toch weer een stukje makkelijker geworden om je pagina's op bruikbaarheid te laten controleren. De URL van dit stukje gereedschap is: [Sjeef]
http://www.accessibility.nl/internet/tools/validatie 


shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
DRIVERMAX: JE DRIVERS BEWAARD
Window all - 3,7 MB - freeware
Deze tool zorgt ervoor dat je, bij een of ander probleem met je computer, niet opnieuw alle drivers moet gaan zoeken en installeren. Alle drivers worden in een map of gecomprimeerd bewaard.
http://www.innovative-sol.com/
http://www.chip.de/downloads/DriverMax_21686851.html


CLIPBOARD RULES

Windows all - 682k - freeware
Met deze tool kan je bepalen welk programma geopend moet worden. Selecteer je bijvoorbeeld een link van een e-mail adres en kopieer je het naar je klembord, dan kan je bepalen dat deze link in je e-mail adres geopend moet worden; een link naar een KLM adres in Google Earth geopend moet worden, enz.
http://www.chip.de/downloads/Clipboard-Rules_50181783.html
http://leelusoft.blogspot.com/


HAMSTER FREE EBOOK CONVERTER
Windows XP/Vista/7 - 474k - freeware
Met dit gratis progje kan je digitale boeken naar verschillende formaten omzetten, zodat je ze op verschillende e-readers lezen kan, waaronder die van Apple, Sony, Iriver, Amazon, Asus en veel meer.
http://www.chip.de/downloads/Hamster-Free-eBook-Converter_50135477.html
http://ebook.hamstersoft.com/en/


ZUNE SOFTWARE 4.8
Windwos XP/Vista/7 - 258 MB - freeware
De Zune software heb je nodig op je computer om je Windows Phone 7 mobiele telefoon te kunnen beheren van op je computer. Nu is er dus een nieuwe versie uit, die vereist is om de Mango beta van Phone 7 te kunnen downloaden.
http://www.chip.de/downloads/Zune-Software_50181501.html


XOBNI 2.0.1.

Windows XP/Vista/7 - 6,7 MB - freeware
Deze tool is een add-on voor Outlook, die je helpt om je mails en je contacten beter te organiseren, door statistieken bij te houden van mails en contacten. Je kan de mails dankzij Xobni ook beter doorzoeken, en de tool kan ook gekoppeld worden aan je Dropbox account, Xing, Facebook of Twitter.
https://www.xobni.com/
http://www.chip.de/downloads/Xobni_50184284.html


DEFRAGGLER
Windows XP/Vista/7 - 3,2 MB  freeware
Met Defraggler, een tool van de makers van CCCleaner, kan je een apart databestand, een map of een hele harde schijf defragmenteren. Wat wel vernieuwend is, omdat je normaal gezien een ganse partitie moet defragmenteren, iets wat toch wel enkele uren in beslag kan nemen.http://www.chip.de/downloads/Defraggler_31219094.html
http://www.piriform.com/defraggler


NEXUS: EEN MAC-GEVOEL OP WINDOWS

Windows all - 24,8 MB - freeware
Deze tool zorgt ervoor dat je een Mac-interface krijgt op je computer, om de bestanden te beheren. Je "dock" geeft je verschillende icoontjes en koppelingen, waarmee je commando's kan uitvoeren of programma's kan opstarten.
http://www.chip.de/downloads/Nexus_36933550.html
http://www.mywinstep.de/


INSTANTBIRD PORTABLE: OVERAL CHATTEN
Windows all - 11 MB - freeware
Een handige tool, die je op een USB stick kan zetten, en van daarop kan opstarten. Werk je op een gastcomputer, dan kan je dankzij deze tool toch met je vrienden praten via ICQ, MSN en Facebook.
http://www.instantbird.com/
http://www.chip.de/downloads/Instantbird-Portable_50180628.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: FRIENDS LOCATOR
Nokia - 1,1 euro
Jij ook hier? Heel handig: met Friends Locator zie je snel en eenvoudig of je vrienden in de buurt zijn. De app gebruikt GPS en Ovi Kaarten om jouw locatie en die van je vrienden te bepalen. Communiceer met je dichtstbijzijnde vrienden via Friends Locator Messages. (Bron: Progress Communications)
http://store.ovi.com/content/111515


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: TODO MANAGER

Nokia - 1,1 euro
De ToDo Manager maakt je superefficiënt en zorgt ervoor dat je niks meer vergeet. Organiseer je to-do's met deze handige app. Ideaal voor het plannen van alles wat je nog moet doen. Verdeel je to-do's onder in belangrijke en minder belangrijke taken. Ook houd je eenvoudig bij hoe lang je over je taken doet.
http://store.ovi.com/content/113483


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 
 

Het laatste woord....

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wie nog nooit een fout gemaakt heeft, heeft nog nooit iets nieuw geprobeerd.
-Albert Einstein-