netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
14/7/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 708 van 9/7/2011Gegroet lezer,

Deze week, naast meldingen van nieuwe diensten en evoluties, ook enkele berichten over juridische en politieke ontwikkelingen. En uiteraard, dat bent u gewend van ons, stellen wij vragen bij enkele van die ontwikkelingen, bijvoorbeeld dat de VS menen dat de Amerikaanse wetten van toepassing zijn op .com en .net adressen, zelfs indien die geregistreerd zijn door Europese bedrijven. Het internet is meer dan nieuwe webdiensten, het is een cultuur, een businessmodel, een medium, en vaak vragen wij ons af hoe het komt dat er niet meer protest rijst wanneer dit medium bedreigd wordt... Onze politiekers lijken er alvast niet van wakker te liggen; nu, ze hebben misschien donderdag andere zorgen aan hun hoofd gehad, maar een beetje meer bezorgdheid en interesse voor deze evoluties is toch wel op zijn plaats.

Maar uiteraard deze week ook tal van meer lichtvoetige berichten. Wij trekken graag uw aandacht op onze reeks "gratis muziek" in de sites-rubriek. Daar zijn namelijk echte pareltjes te vinden, sites waar je prachtige jazzmuziek vindt en historische opnamen. Neem uw tijd om die sites eens een bezoekje te brengen!

Wij wensen u in elk geval veel lees- en experimenteerplezier en hopen u volgende week bij leven en welzijn weer aan te treffen.


Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
NA VOETBALRECHTEN, NU OOK EXCLUSIVITEIT BIJ INTERNETDIENSTEN?
Spotify zou volgens bronnen exclusief door Telenet of Belgacom aangeboden worden


Onlangs werden de plannen voor het nieuwe winterseizoen op tv bekend gemaakt. En tot grote woede van de voetballiefhebbers bleek dat de uitzendrechten voor de verschillende kampioenschappen nu helemaal voor verwarring zorgen. Voorheen was het al erg dat de rechten voor bepaalde matchen verkocht waren aan Belgacom, zodat enkel wie voor Belgacom als tv-provider gekozen had, naar die matchen kon zien. De Telenet-abonnees vielen uit de boot. Nu wordt het dus nog erger, want beiden hebben rechten voor bepaalde matchen. Telenet mag de drie belangrijkste wedstrijden van de speeldag uitzenden via de betaalzender Prime Sport (1), en dat voor de komende 3 jaar. VTM mag, eveneens exclusief, de samenvattingen uitzenden. Elke speeldag zijn er namelijk 8 wedstrijden. Telenet mag er 3 uitkiezen, en zendt die live uit. Belgacom zendt de vijf andere wedstrijden uit. De voetballiefhebber die zijn club wil volgen, zal dus voortaan twee abonnementen moeten nemen. Je begrijpt: dit zint de burger niet - en wie aan mijn voetbal komt, komt aan mij!
Maar, als je de krant De Morgen mag geloven, dreigt er ook een exclusiviteit te komen voor Spotify. (2) Deze webdienst, die al in verschillende Europese landen bestaat, ook bij onze noorderburen, biedt streaming muziek aan in verschillende formules. Gratis met advertenties, zonder advertenties maar met abonnement, en een duurder abonnement waarbij je ook muziek kan downloaden. Helaas bleef BelgiŽ een hele tijd opvallend aanwezig op het lijstje met Spotify-landen.
Maar daar zou dan toch verandering in komen. "Online muziekdienst Spotify dan toch naar BelgiŽ", zo meldt De Morgen triomfantelijk, op basis van berichten van de Coreliokranten. Er zouden akkoorden afgesloten zijn over de auteursrechten met Sabam, wat uiteraard de grootste struikelblok was voor de lancering van Spotify in ons landeke.
Prima, zou je denken, tot je even verder leest, en verbaasd in je ogen wrijft: dit kan toch niet waar zijn? Want nog volgens dit bericht zouden Telenet en Belgacom onderhandelen over "wie de dienst exclusief mag gaan aanbieden". Huh? Spotify is toch een internetdienst, die in andere landen vrij toegankelijk is voor de inwoners van dat land? Waarom dan een exclusiviteit gaan invoeren in ons toch al zo klein landje? Eerder viel al te lezen dat Spotify geen interesse had in ons land, omdat het te klein is (3)
En hoe gaat dat dan praktisch in zijn werk? Kan je enkel Spotify oproepen wanneer je inlogt als klant op een portaal van Belgacom of Telenet? Tenzij deze exclusiviteit natuurlijk slaat op een mobiel abonnement, waarbij je songs op je mobieltje kan beluisteren in streaming, en er van de dienst een apart aanbod gemaakt wordt, waarbij het normale dataverkeer niet telt.
Omdat we toch wel nieuwsgierig waren naar het commentaar van Spotify op deze berichten, namen we contact op met Spotify. En kregen het volgende bericht terug van woordvoerder Sofie Grant: "Spotify's long term aim is to be available everywhere and we know just how passionate Belgian music fans are, although we have no immidiate plans to launch at this point." Dus is het nog altijd afwachten... Wordt vervolgd!
http://www.zdnet.be/news/128565/telenet-snoept-voetbalrechten-van-belgacom-af/
http://www.demorgen.be/dm/nl/5403/Internet/article/detail/1287209/2011/07/03/Online-muziekdienst-Spotify-dan-toch-naar-Belgie.dhtml
http://www.demorgen.be/dm/nl/5401/Multimedia/article/detail/1252419/2011/04/18/Spotify-heeft-voorlopig-geen-interesse-in-Belgische-markt.dhtml


VOORTAAN OOK SKYPE VIDEOGESPREKKEN OP JE ANDROID
Bellen met gebruikers van alle mogelijke toestellen

Nu kan je vanuit de Android Market een nieuwe Skype app downloaden, waarmee je kan niet alleen voice-gesprekken kan voeren via het VoIP protocol van Skype, maar ook videogesprekken.
Deze skype-gesprekken zullen dus niet meetellen voor je gewone voice-abonnement bij je provider, enkel het dataverkeer telt. Bij videogesprekken zal dat natuurlijk wel sneller doortikken dan bij gewone voice gesprekken. Voer je echter een Skype-out gesprek (van Skype naar een gewone landlijn of een gewoon mobiel telefoonnummer), dan moet je wel betalen, maar naar verluidt zouden de tarieven die Skype daarvoor aanrekent wel lager liggen dan bij de gewone operatoren.(1)
Er zit wel een addertje onder het gras. Waar je met deze nieuwe Skype-app kan skype'n met eigenaars van alle mogelijke andere toestellen (iPhone, Windows PC, Macs, zelsf tv's), kan je de nieuwe app enkel installeren op een beperkt aantal Android toestellen, zoals ZDNet opmerkt (2). Enkel de HTC Desire S, de Sony Ericsson Xperia neo, Sony Ericsson Xperia pro en de Google Nexus S. En dat zet wel een domper op de feestvreugde... Je kan de app, buiten de Android Markt, ook bij Skype vinden.
http://about.skype.com/press/2011/06/skype_brings_video_calling_to.html
http://www.zdnet.com/blog/mobile-news/skype-video-calling-comes-to-android-sort-of/3127
http://m.skype.com/mcs/publish/2015/17682


PATH NU OOK VOOR ANDROID
Beperkt sociaal netwerk heeft ook zo zijn voordelen
Voor sommige dingen wil je een groot sociaal netwerk. Dingen die je daar deelt, zijn bedoeld voor iedereen. Twitter bijvoorbeeld, of je Flickr account indien je die publiek stelt. Maar sommige dingen wil je enkel maar delen met een beperkte kring mensen. En dan is Path wel handig. Het is een sociaal netwerk waar je eigenlijk alles kan doen wat je met de andere sociale netwerken doet, maar hier is je kring vrienden en familieleden beperkt tot 50 mensen.
Dat heeft dan bijvoorbeeld als voordeel dat je niet elk woord moet wikken en wegen, omdat je een overzicht hebt van wie jouw woorden leest. En dat je foto's gemakkelijker kan taggen, en gesprekken kan hebben via chat met je intieme vrienden. En als je wil, kan je een van de postings of foto's van Path ook met een grotere kring vrienden delen, via Facebook.
Path was een hele tijd in gesloten bèta, maar zet nu de deuren open voor iedereen: er is een app uitgebracht voor Android toestellen, die je gratis kan downloaden. Een uitgebreide bespreking van de app vind je bij The Next Web.
http://bit.ly/pathforandroid
http://thenextweb.com/apple/2010/11/15/quick-look-path-launches-new-app-for-photo-sharing-i-think-im-lost/
http://thenextweb.com/apps/2011/06/30/get-downloading-path-for-android-now-available/
http://blog.path.com/post/7092340178/announcing-path-for-android


STORMLOOP OP GOOGLE PLUS, MAAR JE GERAAKT NIET BINNEN
En als je binnen bent, wat doe je?

Sinds de lancering van Google+ verleden week, staat iedereen te trappelen om toegelaten te worden tot het nieuwe sociale netwerk dat verschillende diensten van Google omvat. Dankzij een behulpzame twitteraar, Kevin De Mulder, kregen wij een uitnodiging. Die bleek eerst niet te werken, maar we konden gelukkig gebruik maken van een korte periode dat er weer nieuwe accounts toegelaten worden, en nu zijn we binnen.
Veel zin heeft het niet om uitnodigingen verder te sturen, omdat Google nog altijd met mondjesmaat mensen toelaat. Je kan alleen maar proberen op verschillende tijdstippen om met je Gmail inlog binnen te raken op http://plus.google.com. En dan maar de vingers kruisen!
Wat doe je dan, wanneer je binnen bent? Je begint natuurlijk met het verder invullen van je profiel. Daarbij valt op dat je ook je Google profiel kan linken aan je account bij Twitter en LinkedIn - maar dat er geen bevestiging gevraagd wordt dat deze account echt wel jou toebehoort. Zo slaagden wij er gisteren in op ons profiel te koppelen aan een volledig andere twitter-account, en hetzelfde met LinkedIn. Wat Google toch zou moeten verbeteren, vooral wanneer het wil dat je vanuit Google+ ook berichten op je Twitter account wil laten verschijnen.
Wat doe je dan nog? Je sociale contacten indelen in de befaamde cirkels natuurlijk. Dat is zo'n intuïtieve manier van werken, dat ingenieurs van Facebook deze cirkels met een handigheidje ook al naar Facebook overgebracht hebben, via de Circle Hack; een goede uitleg over die hack vind je bij ZDNet (1). Omgekeerd zijn er ook al andere programmeurs die manieren bedacht hebben om dingen vanuit Facebook naar Google+ te transporteren, zoals je contacten. Dat kan op verschillende manieren. Er is om te beginnen een extensie voor de Chrome browser, die deze export/import mogelijk maakt. Daarover bericht TheNExtWeb uitvoerig (2). Er bestaat nog een tweede manier, en dat is je contacten eerst naar Yahoo importeren, en zo naar Google+. Een artikel in The24news leert je hoe dat moet (3).
En daarmee ben je dan al wel enkele uren zoet, vooraleer je al je contacten netjes in cirkels gestopt hebt...
http://www.zdnet.com/blog/facebook/facebook-engineers-bring-google-circles-to-facebook/1885
http://thenextweb.com/google/2011/06/30/how-to-bring-your-facebook-friends-over-to-google/
http://www.the24news.com/2011/07/how-to-import-facebook-contacts-to.html


GOOGLE+: WAT KAN HET BETEKENEN?
Enkele interessante mogelijkheden van Google+ op een rijtje gezet.
Het sociale netwerk van Google staat in het middelpunt van de belangstelling, en het feit dat je er niet zomaar binnen kan speelt natuurlijk voor een groot deel mee. Maar eens die grote hype voorbij, zal er dan nog gesproken worden over Google+? Zal de grote massa deze dienst blijven gebruiken, of zal ze, na het nieuwe uitgeprobeerd te hebben, terugkeren naar het vertrouwde Facebook, en zal Google+ een tool zijn die hoogstens door enkele geeks gebruikt wordt?
Google+ heeft naar onze mening verschillende interessante mogelijkheden, die je zelf maar eens moet uitproberen. Elkeen zal, naar eigen behoefte, wel wat vinden dat voor hem/haar interessant is. Blogger Chris Brogan zette maar liefst 50 dingen op een rijtje die je met Google+ doen kan. Enkele dingen die wij meteen interessant vonden:
- Onbeperkte ruimte om foto's op Picasa op te slaan
- Een erg uitgebreide "about" pagina waarop je o.a. ook QR codes, links, foto's kan zetten
- Als Google+ gecombineerd zou worden met Google Music, dan heb je meteen een erg krachtig amusementsmedium.
- De integratie van Google+ op het Android mobieltje maakt deze telefoon meteen nog veel aantrekkelijker (Apple heeft geen sociaal netwerk...)
- Je hebt eigenlijk Quora niet meer nodig; je stelt gewoon een vraag aan de juiste G+ cirkel.
- Live video chat is ideaal om aan projecten samen te werken.
- De +1 button die tot nu toe er wat verloren bij stond, krijgt plots wél zin.
- Google Buzz wordt nu een mooie stream om info te delen met anderen, zoals artikels uit je Google Reader.
- Er zijn heel wat mensen bezig met G+, die extra toepassingen bedenken. Zo heeft iemand al uitgevonden hoe je van G+ een prachtig portfolio kan maken wanneer je fotograaf bent.
- Hangouts, de video chat, werkt meteen ook met Google Translate!
Enzovoort. Lees zelf het lijstje van Chris, en ontdek de dingen die voor jou interessant zijn (1)
In een artikel van Mashable werden de verschillende pro's en contra's van G+ op een rijtje gezet. Zo wordt o.a. erop gewezen dat het vinden van vrienden waarvan je het mailadres niet kent, niet zo simpel is. enz. Het artikel vat de commentaren van verschillende G+ gebruikers samen, en geeft je meteen al een inleiding op dit toch wel heel interessante sociale netwerk. En een van onze favoriete Twitteraars, Jan Seurinck, heeft ook zijn commentaar klaar, doorspekt met reacties van andere gebruikers (3)
Tot slot nog dit: is het je ook al opgevallen dat de hele Google+ zo'n gelikt uiterlijk heeft (het woord "mooi" is hier zelfs op zijn plaats), dit in tegenstelling tot de andere Google diensten, die meestal heel sober, zelfs streng van uiterlijk zijn? Wel, het is een voormalige Apple-ingenieur die voor de UI gezorgd heeft...
http://www.chrisbrogan.com/googleplus50/
http://mashable.com/2011/07/01/google-the-pros-cons/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Mashable+%28Mashable%29
http://www.janseurinck.com/geeky/wat-we-met-google-plus-zouden-kunnen-doen


SHORTMAIL: TWITTER VOOR EMAIL
Beperking tot 500 karakters dwingt tot beknoptheid
Het e-mail protocol op zich is zo corrupt als maar zijn kan, omdat het adres van de afzender gespoofd kan worden, en je dus nooit zeker bent dat de mail die je ontvangt wel afkomstig is van de persoon die er vermeld is als afzender, laat staan dat er efficiŽnte spamfilters gebouwd kunnen worden...
Maar toch hebben we e-mail nog altijd nodig. Bestaat er dan geen alternatief? Shortmail probeert het; het omschrijft zichzelf als "Twitter voor e-mail". Je krijg er namelijk maximum 500 karakters per mail, waardoor je verplicht bent je tot de kern te beperken, en je boodschap kernachtig uit te drukken. Die 500 tekens zijn voldoende om een vraag te stellen aan een collega op het werk bijvoorbeeld.
Net zoals bij Twitter zit er een karakter-teller in Shortmail, die aftelt hoeveel karakters je nog over hebt. Overschrijd je de limiet, dan zal je boodschap niet verstuurd worden.
Op zich een goed concept. Maar wanneer je leest dat een derde persoon, die jou een e-mail verstuurt via je Shortmail account, een boodschap krijgt dat hij zijn mail moet verkorten tot 500 tekens, zoniet komt ze niet aan, dan zal je wellicht de wenkbrauwen fronsen. Want dat doet denken aan de spamfilters die vereisen dat de bestemmeling eerst toestemming geeft vooraleer je een mail mag sturen, wat voor de afzender dan te vaak een stap teveel was. Deze spamfilters hanteerden ook een interessant principe, maar konden zich niet waarmaken in de werkelijkheid, en gingen roemloos ten onder. Is dit lot ook Shortmail beschoren?
Misschien niet. Want deze dienst noemt zich niet alleen de Twitter van e-mail, maar ook de e-mail van Twitter. Heb je een Twitter-account, dan heb je al meteen ook een shortmail adres. @hvangool op twitter is automatisch gereserveerd voor mijzelf, omdat ik @hvangool op Twitter ben. Dat is een groot voordeel, een voorbeeld dat andere nieuwe diensten zouden moeten volgen. De boodschappen zelf zijn uitbreidingen van Twitter boodschappen, berichten die je niet in de 140 karakters kan krijgen. Boodschappen kunnen bovendien privé of publiek vertoond worden.
http://www.fastcompany.com/1763820/shortmail-twitter-for-email-has-500-character-limit-forces-conciseness
http://www.shortmail.com


VS VRAAGT UITLEVERING BUITENLANDERS VERDACHT VAN PIRATERIJ
Zijn de VS baas van .com en .net domeinen?
Dat er bij de strijd tegen piraterij soms middelen gebruikt worden, die op het randje van het wettelijke zijn, hebben wij al vaker aangeklaagd. Nu begint zich weer een trend af te tekenen die grenzen verlegt, letterlijk en figuurlijk, en waartegen toch wel enig protest op zijn plaats is.
De feiten: in de VS wordt al enige tijd de operatie "In Our Sites" gevoerd, waarbij sites die verdacht worden van piraterij uit de lucht gehaald worden. Dat zo'n site eigendom is van een niet-Amerikaan, lijkt de ambtenaren van ICE, de Amerikaanse douane, niet te deren. Een notoir voorbeeld is de site Roja Directa, eigendom van een Spanjaard, een site ie sportwedstrijden live streamt, en die uit de lucht gehaald werd. Gelukkig heeft deze site zich niet neergelegd bij deze "alle .com domeinen behoren tot Amerikaans rechtsgebied" mentaliteit, en heeft het bij de rechter de in beslagname aangevochten. Wat de site doet is immers perfect legaal volgens Spaanse wet. De .org site is trouwens nog altijd niet toegankelijk, want op http://www.rojadirecta.org/ vind je enkel een melding van ICE. Je kan de site wél bereiken via het numerieke adres http://209.44.113.146/
Het blijkt nu echter dat de Amerikaanse overheid nog verder gaat dan alleen maar sites uit de lucht plukken: de eigenaars van de site worden ook aangepakt. De Brit Richard O'Dwyer, die eigenaar is van de in beslag genomen site TVShack.net, mag dit alvast ondervinden, want de VS heeft een verzoek ingediend voor zijn uitlevering.
Het opvallende aan de hele affaire, en hetgeen waarover wij het meeste verontwaardigd zijn, is dat ICE beweert dat het alleen maar moet aantonen dat een site een .COM of .NET domein is, en dat dit volstaat om de uitlevering van de admin te eisen. Hier worden regels van de internationale wetten op de proef gesteld. Want in het geval van O'Dwyer gaat het om een Britse staatsburger, de site die in beslag genomen werd, TVshack.net, doet hetzelfde als de site TV-links dat door een Britse rechter legaal verklaard werd, de site draait op servers buiten de VS, maar de Amerikaanse overheid baseert zich op Amerikaanse wetten die door de site overtreden zouden worden.
Volgens ICE heeft de VS jurisdictie over àlle .com en .net domeinen "omdat het domain name registry systeem in de VS gebruikt wordt", doelend op domeinen die bij Verisign geregistreerd zijn.
Een kwalijke evolutie, als je het ons vraagt. Meer achtergrond bij Torrent Freak (1), The Next Web (2) en The Guardian (3). En uiteraard zijn ook de commentaren weer de moeite waard om lezen, zodat je de verschillende argumenten voor en tegen krijgt.
http://torrentfreak.com/pirate-admins-sweat-as-ice-reveal-extradition-criteria-110704/
http://www.guardian.co.uk/technology/2011/jul/03/us-anti-piracy-extradition-prosecution
http://thenextweb.com/uk/2011/07/04/the-us-is-seeking-to-extradite-%E2%80%98piracy%E2%80%99-suspects-with-no-connection-to-america/


GOOGLE: WONDER WHEEL EN TWITTER REAL TIME NIEUWS VERDWIJNEN
Maar worden ze echt gemist?
Google geeft, en Google neemt: waar het verleden week de prachtige Google+ dienst opende, heeft het in de dagen nadien twee andere tools gesloten.
Om te beginnen Wonder Wheel. En het feit dat je nu verwonderd opkijkt en vraagt: Wat is dat? bewijst hoe succesvol deze dienst wel was bij de gewone gebruiker (niet dus). Nochtans werd deze tool wel degelijk gebruikt, zo weet het blog Search Engine Land te vertellen, maar dan vooral door SEO's, SEM en adverteerders, mensen dus die veel met page ranking, search engine optimisation en marketing bezig zijn. Met deze tool kan men namelijk visueel de relatie tussen een of meerdere zoektermen weergeven op basis van de Google database. Ga je van het ene set termen naar een andere, dan veranderen de relaties (1).
Deze tool is dus verdwenen bij de geavanceerde zoektools van Google. Volgens Google zou het slechts tijdelijk zijn. De SEM en SEO goochelaars hopen dat alvast en houden de vingers gekruist voor een snelle terugkeer van de dienst.
Een tweede ding dat verdwenen is bij de zoekresultaten, is Google Realtime Search. En dat zal je waarschijnlijk wél opmerken. Bij deze zoektool werden namelijk resultaten verwerkt uit Twitter. De reden voor deze verdwijning: Google had een akkoord met Twitter om de informatie daar te mogen gebruiken, maar dat akkoord is nu op 2 juli verlopen. Je zal nog wel informatie zien die "publiek bereikbaar is door onze crawlers", zo heet het in een bericht van Google dat je bij Search Engine Land lezen kan. Met andere woorden: je zal nog wel tweets zien, maar zij zullen niet meer heet van de naald zijn.
Ga je dat missen, die real time tweets in Google? Wij eerlijk gezegd niet, want daarvoor gebruiken wij de in-Twitter zoekfunctie. Er blijven trouwens nog genoeg bedrijven over waar Google zijn mosterd haalt voor zijn real time resultaten, zoals updates van Jaiku, Myspace, Facebook fan pagina's, Quora, enz. In het artikel van Search Engine Land lees je het hele lijstje.
http://searchengineland.com/official-the-google-wonder-wheel-is-gone-84105
http://searchengineland.com/as-deal-with-twitter-expires-google-realtime-search-goes-offline-84175


ALIBABA MET EIGEN PHONE OS, EN BAIDU WERKT SAMEN MET BING
Even wat nieuws uit het land met het meeste inwoners ter wereld
Vaak betrappen wij ons erop dat wij vooral nieuws brengen en belichten vanuit een Westers standpunt; alles draait rond de VS en Europa, want dat waren tot nu toe de facto de grootste spelers. Maar zij zullen het niet meer blijven: de VS en Europa zullen verdrongen worden door China, al is het maar omdat het land zo'n massa inwoners telt. Die maken ook gebruik van het internet, en daar zijn dus ook diensten die een gelijkaardige functie uitoefenen als onze bekende sites. Alleen: zij doen het in het Chinees, een taal die voor de meesten van ons ... Chinees is. En hun sites hebben namen die voor ons tot nu toe onbekend zijn.
Wist je bijvoorbeeld dat de Chinese site Alibaba het equivalent is van onze eBay? Het is een grote e-commerce site, waar iedereen zijn eigen webshop kan opzetten. De site is ondertussen erg groot geworden, en overweegt nu zelfs om zijn eigen besturingssysteem voor mobiele toestellen te ontwikkelen. Dat OS zou vooral cloud-gebaseerd zijn, met andere woorden de meeste gegevens zouden niet op de telefoon, maar ergens op het internet opgeslagen worden. Het OS zal van start gaan in China uiteraard, maar er is niets dat verhindert dat het ook zou uitwijken naar de rest van de wereld. (1)
China heeft trouwens ook zijn eigen Chinese versie van Google, namelijk de zoekmachine Baidu. Die naam zal je ongetwijfeld al wel gehoord hebben, meestal in negatieve context, omdat de zoekresultaten daar aangepast worden aan de politieke regels die de Chinese overheid oplegt. In elk geval hebben wij ook over Baidu een bericht te melden. Deze zoekmachine zou namelijk Microsoft als partner gekozen hebben voor haar zoekopdrachten in het Engels; met andere woorden: voor deze zoekopdrachten worden de resultaten gehaald bij de zoekmachine van Microsoft, Bing. Waarmee Baidu natuurlijk Google een hak wil zetten, en wil verhinderen dat Google een stevige poot aan de grond zou krijgen in China. En ja, nu is al bekend dat ook Bing de zoekresultaten zal censureren zoals verlangd wordt door de Chinese overheid... Meer hierover bij Reuters (2) en BBC (3)
http://www.electronista.com/articles/11/07/04/chinas.alibaba.may.be.planning.own.mobile.os/
http://www.reuters.com/article/2011/07/04/baidu-microsoft-idUSL3E7I410D20110704
http://www.bbc.co.uk/news/business-14024420


AANKLACHT VOOR "MASSALE INBREUKEN" TEGEN CNET (VOORLOPIG) INGETROKKEN
Het zou lachwekkend zijn, als het niet zo reŽel is....
Soms horen we van lezers een opmerking over het feit dat we zoveel aandacht besteden aan de bestrijding van piraterij, aan auteursrechten, internationale wetten. Nieuwe software, nieuwe tools, dat is wat ze willen hebben. Maar wij bij Netties moéten wel de trom blijven roeren over die andere aspecten, want als iedereen zomaar zwijgend slikt wat zich de laatste tijd aan het afspelen is, dan zal er een tijd komen dat je die nieuwe tools niet meer zal kunnen vinden, laat staan gebruiken.
Wat wil het geval? Je had het misschien niet gehoord, maar in de VS hadden enkele muzikanten en filmmaker Alkiviades David een klacht ingediend tegen een plek waar je software kon vinden. Neen, geen obscure website ergens in Rusland, maar het heel officiŽle Download.com van Cnet. Die site had het namelijk aangedurfd om de P2P software Limewire ter download aan te bieden. En iederéén weet dat die software voor illegale praktijken gebruikt kàn worden, nietwaar?
Dat er via CNet 220 miljoen exemplaren van LimeWire de deur uit gegaan zijn, laten we buiten beschouwing. Het gaat om het feit dat de software op zich niets verkeerd doet, want P2P software kan perfect gebruikt worden voor het downloaden en ruilen van legale bestanden. Het is de gebruiker die foute dingen doet met de software die gestraft moet worden. Maar dat is er iets dat er in het land van Uncle Sam blijkbaar niet ingaat - nochtans het land waar vuurwapens vrij verkocht worden, onder het motto "guns don't kill, people do"...
Welnu, Deze Alki David heeft zijn klacht ingetrokken. Wat op zich goed nieuws lijkt, want zo heeft het gezond verstand het gewonnen, denk je dan. Maar het gevaar is nog niet geweken, want volgens deze Alki David habben zich nog veel meer individuele artiesten bij hem aangemeld, met het verzoek om mee opgenomen te worden in een nieuwe klacht die hij zou indienen, en die een nog groter aantal gepirateerde songs zou bevatten. Wordt dus vervolgd.
Meer bij TorrentFreak, Ars Technica en Wired.
http://www.wired.com/threatlevel/2011/06/cnet-lawsuit-shrivels/
http://torrentfreak.com/piracy-lawsuit-against-cnets-download-com-dismissed-110705/
http://www.wired.com/threatlevel/2011/07/cnet-infringement-dropped/


EU HEEFT VRAGEN BIJ CLOUD-AANBOD VAN MICROSOFT
Hebben VS wetten meer gewicht dan die van EU?
Na 9/11 werd in de VS de "Patriot Act" ingevoerd. En zoals die naam doet vermoeden, wordt bij die wet het Vaderland, de VS, en de veiligheid ervan boven alles gesteld, ook en vooral de privacy van de burger. En op dat vlak verschilt de EU (gelukkig maar!) heel erg van de VS, want in Europa wordt toch nog altijd getracht die privacy (een beetje) te beschermen.
Wat hebben Patriot Act en privacy nu met Microsoft te maken? zal je vragen. Wel, het gaat omp het cloud aanbod dat Microsoft voorgesteld heeft met zijn Office 365. De gegevens van bedrijven, hun documenten, worden daarbij in de clous bewaard, op servers die ergens ter wereld staan. Staan die daar veilig? wou de EU van Microsoft weten. Daarop moest Microsoft eerlijk toegeven dat het niet kan garanderen dat de EU gebaseerde cloud data onder geen enkele omstandigheid buiten Europa zouden gaan - iets wat elk ander bedrijf dat gegevens in de cloud bewaart, eveneens zal moeten toegeven, als het eerlijk is tenminste. Want in de huidige omstandigheden weegt de Patriot Act zwaarder door dan de bestaande EU wetten.
Iets wat de EU parlementariŽrs toch zwaar op de maag begint te liggen. Hebben wij Europeanen niets meer in te brengen in ons eigen continent? Het lijkt zo te zijn. Wetsdeskundigen zouden volgens ZDNet gezegd hebben dat de Europese wet die data moet beschermen "amper het vodje papier waard is waarop het geschreven werd". En dat is moeilijk om slikken.
Iets oudere lezers zullen zich nog een tijdperk herinneren waarin studenten in Europa op straat kwamen met spandoeken die opriepen het "Amerikaans imperialisme" een halt toe te roepen. Iets waartoe wij uiteraard niet oproepen. Maar tussen zulke spandoeken, en de gelatenheid waarmee de burger naar de digitale slachtbank van zijn rechten geleid word, is er nog een groot verschil.
Een beetje meer alertheid is wel op zijn plaats...
http://www.zdnet.com/blog/igeneration/eu-demands-answers-over-microsofts-patriot-act-admission/11290
http://www.computerworld.com/s/article/9218167/EU_upset_by_Microsoft_warning_on_U.S._access_to_EU_cloud
http://www.zdnet.com/blog/igeneration/microsoft-admits-patriot-act-can-access-eu-based-cloud-data/11225


TOCH PROTESTEN TEGEN PROTECT IP-WET IN DE VS
Maar weegt de stem van universiteitsprofessoren op tegen het lobbywerk van de industriegroepen?

Ach, nu we toch aan het "zeuren" zijn over wetten en auteursrechten, nog een laatste artikel voor "on the road". Het blijkt namelijk dat er in de VS wel degelijk protest klinkt tegen de wetten die in het kader van PROTECT IP genomen zijn. Vergis je niet bij die naam: IP staat niet voor IP adres, maar wel voor Intellectual Property - intellectueel eigendom dus. Met andere woorden draaien deze wetten rond auteursrechten. Zij geven de Amerikaanse overheden het recht om domeinnamen in beslag te nemen zonder verdere boe of ba. PayPal en andere kredietbedrijven zouden bovendien gedwongen worden om zelf agentje te gaan spelen, en te zien dat hun klanten geen inbreuken maken op auteursrechten.
Nu is er dus een groep Amerikaanse professoren van naam die een open brief gestuurd hebben, waarin zij ervoor waarschuwen dat deze wetten gevaarlijke gevolgen kunnen hebben voor de stabiliteit en veiligheid van het adressensysteem van het internet, dat zij het buitenlands beleid van de VS zouden ondermijnen, en dat de vrije meningsuiting. Bij TechDirt en BoingBoing kan je de brief lezen, en ook de commentaren van de internauten. (1) (2).
Voor alle duidelijkheid herhalen wij nogmaals dat wij géén voorstander zijn van piraterij. Intellectueel eigendom moet beschermd worden, maar die bescherming mag niet zover gaan dat de primaire burgerrechten opzij geschoven worden. Het gaat bovendien niet op dat de amusementsindustrie zo'n lange arm heeft, zo sterk kan lobbyen, dat zij de overheid kan inschakelen om via alle mogelijke middelen haar verouderd businessmodel in stand te houden.
Lezer Henk de Boer heeft ons trouwens een mooi voorbeeld gegeven van hoe ver de lobbyisten wel durven gaan bij hun voorstellen om de auteursrechten te beschermen: "Helaas hebben we via de copyright-wetgeving (en hetzelfde geldt ook de software-patenten) een demonisch monster uit de kast gehaald dat ons dreigt op te slokken. Laten we niet vergeten dat de liedjes-schrijvende senatot Orrin Hatch ooit een serieus wetsvoorstel indiende dat elke hardware-bouwer zou verplichten een chip in te bouwen die bij copyright-overtredingen zijn hele systeem zou vernietigen... Uiteraard met de zeer christelijke senator aan de dodelijke knop - hoogmoedswaanzin is dergelijke figuren niet vreemd...". We hadden het niet beter kunnen zeggen. Over deze senator kan je lezen bij Wikipedia (3)
En nu stoppen we met "zeuren" voor de rest van de week :-)
http://www.techdirt.com/articles/20110705/01205814962/law-professors-come-out-against-protect-ip.shtml
http://www.boingboing.net/2011/07/05/americas-copyright-s.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Orrin_Hatch


"AWESOME" AANKONDIGING VAN ZUCKERBERG LOOPT OP SISSER AF
Het is moeilijk om nog te verrassen...
Een tiental dagen geleden werd aangekondigd dat Mark Zuckerberg, de kopmen van Facebook, op woensdag een "awesome" aankondiging zou doen. Wat natuurlijk tot de nodige speculatie leidde. De meeste waarnemers meenden dat "Zuck" de integratie van Skype in Facebook zou aankondigen. Maar meteen werd er bij gezegd dat gehoopt werd op meer, want dat dit toch wel wat magertjes zou zijn om hiervoor speciaal een persconferentie bijeen te roepen - een blogpost zou voldoende zijn in dat geval.
Wel, die waarnemers kregen gelijk: de verzamelde pers moest het doen met het bericht dat videogesprekken via Skype naar Facebook komen. Het enige "awesome" aan de persconferentie was het babbeltje dat Zuckerberg ter intro hield, en waarin hij het tien minuten had over de exponentiŽle groei van Facebook - om meteen maar eens aan de pers uit te leggen wat "exponentieel" betekent.
Uiteraard is het leuk dat je nu ook kan Skype'n met je Facebook vrienden. Maar vergeleken met wat Google+ biedt (een groepsgesprek!) valt die aankondiging natuurlijk in het water.(1)
Tussen haakjes: Facebook heeft zich weer eens van zijn kleine kant getoond. De Chrome extensie waarmee je je contacten vanuit Facebook naar Google+ kan exporteren werd in Facebook geblokkeerd. Volgens Facebook behoren jouw gegevens aan Facebook toe, niet aan jou. En dat is toch wel een groot verschil met de houding van Google, dat prominent op zijn pagina's de Data Liberation button heeft staan...(2)
En dan nog dit: ReadWriteWeb vraagt zich af of de mensen wel zitten te wachten op videogesprekken. Want dan moet je netjes aangekleed zijn, moet je kamer opgeruimd zijn, enz. Voor de student die ergens op een kot zit, is het veel gemakkelijker om de telefoon te pakken (al dan niet via Skype) terwijl hij nog in pijama zit, en de berg vuile was achter zijn rug opgestapeld ligt...(3)
http://www.webpronews.com/facebook-launches-video-calling-group-chat-twitter-sounds-off-2011-07
http://gigaom.com/2011/07/06/who-owns-your-social-graph-you-or-facebook/
http://www.readwriteweb.com/archives/do_consumers_really_want_video_calling.php


GOOGLE MAPS 5.7 VOOR ANDROID MET TRANSIT TIJD VOOR OPENBAAR VERVOER
Photo viewer voor Place pagina's is ook leuk
Google heeft een nieuwe versie uit van zijn Google Maps. Het speciale daarbij is dat hij nu navigatie bevat via het openbare vervoer voor meer dan 400 steden uit de hele wereldwijd. Deze tool, Transit Navigation, maakt gebruik van GPS om te bepalen waar jij je bevindt en zal je waarschuwen wanneer het tijd is om uit bus of trein te stappen omdat je op je eindpunt gekomen bent, of waar je een andere verbinding moet nemen. Daarvoor moet Maps zefs niet open staan; je stippelt gewoon je route uit, opent een andere tool op je Android toestel, en wordt dan door het vibreren van je toestel gewaarschuwd wanneer je halte eraan komt. Momenteel is deze tool voor het openbare vervoer voor ons landje enkel beschikbaar voor Brussel; een volledige lijst van de steden met deze optie vind je ook bij Google.
Nog nieuw is de manier waarop routebeschrijvingen gegeven worden. Kies het gewenste icoontje (auto of wandelaar, voor openbaar vervoer en fietser werkt het niet), en het Navigatie icoontje zal automatisch op je map komen en je krijgt met één klik stap voor stap aanwijzingen.
Verder zal je op de landkaarten voortaan verschillende icoontjes zien die duidelijker de verschillende zaken moeten weergeven. Een duimspijker voor een plek die op de Google Places voorkomt, een ster voor een plaats die van anderen een ster gekregen heeft, een klik voor iets dat je voorheen al opgezocht hebt, een mannetje voor een contact, en een vergrootklas voor alle andere plekken.
En tot slot is er nu ook een Photo viewer voor de Place pagina's. Een tijdje geleden had Google de mogelijkheid geboden aan bedrijven op zelf foto's van hun zaak te uploaden en te koppelen aan hun vermelding op Google Maps. Veel bedrijven hebben daarvan ondertussen gebruik gemaakt. Al die foto's kan je nu gemakkelijker zien op de Place pagina's.
Om van deze update gebruik te kunnen maken moet je wel een Android 2.1 of hoger hebben. In het Help Center van Google vind je een goede uitleg over het gebruik van de landkaarten en de verschillende mogelijkheden.
Oh, en het belangrijkste zouden we nog vergeten: je kan de landkaarten nu ook downloaden op je toestel!
https://market.android.com/details?id=com.google.android.apps.maps
http://www.google.com/support/mobile/bin/answer.py?hl=en&answer=163101
http://gigaom.com/mobile/google-maps-for-android-gains-downloadable-maps/
http://googleblog.blogspot.com/2011/07/google-maps-57-for-android-introduces.html
http://www.google.com/intl/en/landing/transit/text.html#mdyTWITTER: EEN FACEBOOK-MUURTJE, SOCIALE ANALYTICS, EN TWETRIS
Sociaal nieuwsnetwerk blijft maar bouwen, tot vreugde van de gebruikers
We moeten het toegeven: in het begin hebben ook wij wat lacherig gedaan over Twitter. Toen was Facebook namelijk het model van sociale netwerk, en de meldingen die je daar zag betroffen meestal foto's van de baby, de kat en de hond. Wat nut kunnen zo'n meldingen hebben, zelfs al worden ze met 140 tekens gezet, vroegen wij ons toen af.
Maar ondertussen is Twitter uitgegroeid tot een onmisbare bron van informatie, van (zakelijke) contacten leggen. En nu moeten we dus toegeven dat we ons een leven zonder Twitter niet meer kunnen voorstellen. Het is zelfs het eerste programma dat geopend wordt, eerder nog dan e-mail.
Twitter zelf werkt ook voortdurend aan de verdere uitbouw van haar dienst - tot vreugde van de gebruikers. Zo heeft het nu het bedrijf Back Type overgenomen, dat een specialist is in de analyse van gegegens uit de sociale netwerken. Ongetwijfeld hoort deze stap thuis in de trategie van Twitter om bedrijven een platform te bieden (en zo zelf wat geld te verdienen). Bedrijven moeten nu eenmaal resultaten kunnen voorleggen van wat zij uitspoken op de sociale netwerken, en "meten is weten". Ongetwijfeld zal je binnenkort enkele van de tools die BackType bedrijven aanbood ook terugvinden in Twitter zelf (1) (2).
Verder valt te melden dat Twitter experimenteert met boodschappen zoals je die ook op de Facebook-muur terugvindt. Het is de bedoeling dat de gebruiker publieke tweets (dus @ antwoorden of RT vermeldingen) naar een specifieke gebruiker zendt rechtstreeks vanop de profiel pagina. Daarmee wil Twitter het de beginnende gebruiker wat gemakkelijker maken, want in zijn eerste dagen op Twitter loopt die nogal gemakkelijk verloren en is het niet meteen duidelijk hoe je een antwoord, een DM (direct message) of een RT (retweet) zendt.
De tool is momenteel enkel voor een beperkte groep gebruikers toegankelijk, als test (3)
En tot slot nog een amusante toepassing van Twitter, waarover Mashable schrijft: Twetris. Het is ontstaan uit een idee om Twitteraars te winnen. Een programmeur bedacht een methode om lukraak mensen te gaan volgen, ervan uitgaande dat heel wat Twitteraars de mensen die hen volgen, automatisch gaan terugvolgen. Na een tijdje ontvolgt het script die mensen dan terug opnieuw. Dit concept werd vervolgens in een spelletje gegoten, Twetris, gebaseerd op Tetris (blokken) natuurlijk. Elk blokje dat naar beneden valt vertegenwoordigt 4 willekeurige mensen die je nu op Twitter volgt (en die jou hopelijk terug volgen). Wanneer je een rij kan wissen, dan ontvolg je die mensen. Slaag je er niet in om rijen te wissen, dan blijf je zitten met willekeurige Twitteraars die je volgt.
Een beetje vergezocht, als je het ons vraagt, maar sommige mensen hebben nu eenmaal tijd om zich met zulke beuzelarijen bezig te houden... (4)
http://mashable.com/2011/07/05/twitter-acquires-backtype/
http://gigaom.com/2011/07/05/twitter-buys-backtype/
http://mashable.com/2011/07/05/twitter-facebook-message-wall/
http://mashable.com/2011/07/04/twetris/Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be


hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


WIFI LATEN SNOEZEN VERDUBBELT LEVENSDUUR BATTERIJ
Kleine wijziging in WiFi technologie met grote gevolgen

Een student van de Amerikaanse Duke University heeft een manier gevonden om de duur van de batterij van mobiele toestellen, zowel laptops als smartphones, gewoon te verdubbelen. Het geheim: een kleine wijziging aan de WiFi technologie.
Het is geweten dat WiFi enorm belastend is voor batterijen. Dat komt omdat, wanneer een toestel in de nabijheid is van een ander toestel dat ook gebruik maakt van WiFi, elk toestel "wakker" moet blijven, vooraleer het zijn beurt is om een klein stukje van de gewenste informatie te downloaden. Ben je in een dicht bevolkt gebied, dan zal je batterij veel sneller opgebruikt zijn dan in een landelijk gebied dus.
De studenten hebben nu een manier gevonden om de mobiele toestellen te laten "snoezen", slapen, terwijl het andere toestel zijn data downloadt. Dit bespaart niet alleen energie voor het slapende toestel, maar voor alle andere toestellen in de omgeving ook.
Het nieuwe systeem kreeg dan ook toepasselijk de naam "SleepWell" mee van de studenten. Het lijkt veelbelovend, vooral nu steeds meer smartphones gebruik maken van WiFi. Meer daarover lees je bij Physorg.
http://www.physorg.com/news/2011-06-wifi-napping-battery-life.html


FOURSQUARE HACK TOVERT NEW YORK CITY OM TOT GAME
Spelletje Risk spelen in New York?

Ontelbare avonden hebben wij doorgebracht om met vrienden het bordspel Risk te spelen, waarbij je landen moet veroveren door de legers uit te dunnen in een uitdaging die beslecht wordt door een worp van de teerlingen.
Maar wat zou er gebeuren wanneer je Risk combineert met een van de hedendaagse locatie-tools, zoals Foursquare? Dat is wat "Word of Fourcraft" uittest. Deze tool maakt gebruik van Fousquare en de Google Maps API, om van New York City een gigantisch Risk game te maken. Je kan kiezen tot welk team je behoort, door "trouw" te zweren aan een van de vijf wijken van New HYork. Inchecken in een wijk op Fousquare, is het equivalent van het plaatsen van een leger in Risk, op een plaats op het kartonnen speelterrein.
Momenteel zijn er 100 spelers. Er zijn geen prijzen, geen prijsuitreikingen. Maar het lijkt wel leuk. En iets dat naar de andere grootsteden ter wereld vertaald kan worden...
http://mashable.com/2011/06/29/world-of-fourcraft/
http://worldoffourcraft.com/


ICADE: MAAK VAN JE IPAD EEN ARCADE MACHINE
Het walhalla voor de spelvogels!
Deze gadget mag dan al het licht gezien hebben als een 1 april grap, maar ondertussen bestaat hij wel, en wordt hij laaiend enthousiast onthaald. Het gaat om de iCade, een toestel dat 100 dollar kost, en dat de iPad omvormt tot een heus arcade toestel om allerlei spelletjes te spelen, net als die grote machines in de lunaparken in de jaren 80.
Het bijzondere eraan is dat er een ingenieuze manier bedacht werd om een besturing via hardware knoppen toe te voegen aan de iPad. De redactie van Ars Technica kon het toestel uittesten, en het relaas is boeiend. Je moet het ntoestel og wel even monteren, zo blijkt, wat een 20 minuutjes vergt. Hoe het er dan uit ziet, zie je op de foto in het artikel bij Ars Technica (1). Je iPad aansluiten is erg simpel: je moet het toestel gewoon in een sleuf glijden, en de iPad wordt als het ware het scherm van de arcademachine. Het toestel bevat een joystick en buttons, die via Bluetooth werken, en die je dus moet paren met je iPad. En dan ben je klaar om te beginnen spelen.
Voorlopig is er maar één app die werkt met de iCade, namelijk Atari's Greatest Hits, maar die bevat wel 100 spelletjes voor het luttele bedrag van 15 dollar, en daar ben je toch wel uren zoet mee. Nostalgie troef, want wie herinnert zich niet Asteroids en Centipede! En ondertussen zouden ontwikkelaars dapper aan het werk zijn om nog meer games te bedenken. Nu kunnen de kids van vandaag eindelijk ervaren wat hun ouders bedoelen wanneer zij het hebben over de spelletjes die die "oudjes" in hun jeugd speelden...
http://arstechnica.com/gaming/news/2011/07/the-icade-review-your-ipad-as-a-100-arcade-machine.ars


AL EENS EEN CONCERT VAN EEN LAPTOP ORKEST BIJGEWOOND?
Nieuwe "instrumenten", nieuwe manier van muziek maken

In 2005 werd het eerste laptop orkest opgericht in Princeton, en het kreeg de naam PLOrk (Princeton Laptop Orchestra) mee. Initiatiefnemer was professor Dan Trueman, en sindsdien heeft hij gewerkt aan de inburgering van de laptop orkesten.
Bij die term moet je niet denken aan een groep mensen die net als bij LAN party's allemaal achter hun desktop zitten in een of ander lokaaltje. Neen, qua uiterlijk ziet zo'n laptop orkest er hetzelfde uit als een klassiek orkest: mensen die op een stoel zitten, verzameld rond een dirigent. Alleen zien de instrumenten er een beetje anders uit, want dat zijn hun laptops - best te vergelijken met synthesizers eigenlijk, want ook die maken muziek op digitale wijze.
Het speciale aan zo'n LOrk is dat het een compleet nieuwe manier is om muziek te maken, zowel wat uitvoering als compositie betreft. Het heeft immers geen zin om een symfonie van Beethoven te laten uitvoeren door een LOrk orkest - de echte bedoeling is dat er iets volledig nieuws ontstaat.
Meer over deze LOrks lees je bij Ars Technica, dat er trouwens aan herinnert dat technologie en muziek een lange geschiedenis gemeen hebben - want zelfs meer traditionele instrumenten als de viool en de piano werden ooit als high tech beschouwd...
http://arstechnica.com/gadgets/news/2011/07/laptop-orchestras-what-are-they-and-where-did-they-come-from.ars


LED BRIL MOET MENSEN MET ZWARE GEZICHTSPROBLEMEN HELPEN
Technologie baseert zich o.a. op Kinect
Wetenschappers van de Oxford universiteit werken momenteel aan een speciale LED bril, waarmee mensen met zware gezichtsproblemen het leven lichter gemaakt kan worden, doordat zij zelfstandiger kunnen leven, minder afhangen van begeleiders. Denk maar aan het vinden van de weg alleen, waarschuwingssignalen opmerken, zien wanneer een andere mens in de omgeving is.
Om dit alles mogelijk te maken baseerde het team wetenschappers zich op technologie die ook in smartphones en games gebruikt wordt zoals de Kinect. De bril maakt gebruik van videocamera's die in de moderne mobieltjes gebruikt worden, en van dieptesensoren, zoals bij de Xbox besturing door de Kinect. Deze tools verkennen de omgeving, terwijl software voor beeld- en objectherkenning deze beelden analyseert. Op de glazen van de bril staan dan LED's waarop informatie over de omgeving geprojecteerd kan worden, in een resolutie die voor de blinde herkenbaar is.
Deze technologie, waarover je meer leest bij Pressetext, is bedoeld voor mensen met een zware gezichtshandicap, maar die nog wel licht van donker kunnen onderscheiden.
http://www.pressetext.com/de#news/20110707022hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]


*** Telecomprovider edpnet rolt eerste Cisco based DWDM fiberchannel in Rusland uit.
Edpnet heeft de eerste op Cisco ONS gebaseerde DWDM fiber channel tussen Sint-Petersburg (Rusland) en Stockholm (Zweden) uitgerold. Dit unieke DWDM-channel, dat dataverkeer met snelheden tot 6,4 Tbps mogelijk maakt tussen Rusland, Europa en de VS, is de volgende mijlpaal in de expansie van edpnet.
http://www.edpnet.be

-
*** TomTom kondigt vandaag versie 1.8 van zijn TomTom navigatie applicatie voor iPhone aan
De laatste versie van de TomTom App heeft de mogelijkheid om tot vijf stops binnen één reis te plannen
http://www.tomtom.com/tomtom-app


*** Ourthe & Somme-park in Durbuy klaar voor eerste draadloze internetzomer
Ook Waalse vakantieparken springen op de trein van draadloos breedbandinternet. Deze zomer kunnen de bezoekers van Résidence Durbuy in het volledige vakantiepark draadloos breedbandinternet gebruiken op hun laptop, smartphone of tablet. Daarbij werd gekozen voor het netwerk van Citymesh.
http://www.citymesh.com

*** Draadloos internet voor zeedijken, stranden en appartementen aan kust (Knokke-Heist, Blankenberge, Middelkerke en Westende )
Het loont voor vakantiegangers de moeite om deze zomer hun computer en toestelletje voor homebanking mee te nemen naar hun appartement aan zee. Bij de beschikbare draadloze netwerken op hun laptop, smartphone of tablet staat 'Citymesh Internet'. Door erop te klikken verschijnt een viertalige portaalpagina. Daar kunnen ze de draadloze internettoegang online betalen met krediet- of bankkaart. Ze kunnen ook een prepaidticket kopen bij de toeristische dienst van de gemeente of bij de verkooppunten op de website van Citymesh. Er zijn negen tarieven.
http://www.citymesh.com

*** Op zondag 10 juli organiseert de Sportraad van Houthulst ism dienst Vrije Tijd het BK Muisslingeren!
Dit ludieke Belgisch Kampioenschap is voor iedereen! Zowel jong als oud, zowel inwoners van Houthulst als ver daarbuiten, zowel sportievelingen als burocraten, …
De opbrengst van dit BK gaat naar het Kinderkankerfonds : vzw Koester.
Snel inschrijven op www.houthulst.be

*** Eén winkelmandje voor alle Coolblue-shops
Online retailer introduceert one-stop-shopping voor al zijn 42 webshops
http://coolblue-be.pressdoc.com/25441-een-winkelmandje-voor-alle-coolblue-shopsmuziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetWINGNUT DISHWASHER UNION
[Alternative folk] Muziek die heel wat folk roots in zich heeft, maar dan vertaald naar punk/alternative. Bij MP3.com kan je vijf songs gratis downloaden, waarvan het melancholische "Free and alone" ons het meest kon behagen.
http://mp3.com/artist/Wingnut%2BDishwashers%2BUnion


THE ANTLERS
[indie rock] Bevreemdende muziek in een heel aparte, zweverige sfeer, en met zeer aparte arrangementen. Zeer filmisch ook. Van deze band kan je 5 songs gratis downloaden - wat wij meteen gedaan hebben.
http://mp3.com/artist/The%2BAntlers


ADHITIYA SOFYAN
[akoestisch jazz] Bij de eerste klanken van de song "Adelaide Sky" moesten wij meteen denken aan Paul Simon. Heel mooie, optimistische muziek. Ook Blue Sky Collapse is heel eenvoudige muziek, gewoon een gitaar en een mannenstem, maar o zo mooi. Downloaden, meteen, die 5 songs, en het is nog gratis ook!
http://mp3.com/artist/Adhitia%2BSofyan


LAURA GIBSON
[indie singer/songwriter] Dit is een van onze favoriete zangeressen, en het deed ons veel plezier te ontdekken dat je songs van haar gratis kan downloaden bij MP3.com. Het zijn weliswaar live opnamen, en je zal enige achtergrondgeluiden voor lief moeten nemen. Onze favoriete song is "hands in pockets".
http://mp3.com/artist/Laura%2BGibson


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE BEDROGEN BEDRIEGER
Een hoorspel, door de Avro gebracht in 1973, en dat gebaseerd is op een verhaal van de befaamde detective schrijfster Dorothy L. Sayer. Het verhaal draait rond een jonge vrouw, de echtgenote van een diamantair, die bij een detective om hulp komt aankloppen; haar man keert immers na lange afwezigheid terug, en zij durft hem niet opbiechten dat zij het diamanten halssnoer dat ze van hem gekregen had verloren is...
Regisseur is Jacques Besançon, en u hoort Paul van Gorcum en Maria Lindes.
http://hoorspel.wordpress.com/2011/07/06/de-bedrogen-bedrieger/

Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Onze grootste overwinning is niet dat we nooit falen, maar dat we terug opstaan telkens we falen.
-Confucius-oor logo
De nieuwe oogst


GRATIS MUZIEK: IMSLP/PETRUCCI MUSIC LIBRARY

Het lijkt tegenwoordig dat er maar twee manieren bestaan om via het internet aan muziek te geraken: ofwel koop je het via iTunes, ofwel ga je de illegale toer op via Bitorrents en co. Maar er bestaan haal wat alternatieve bronnen waar je legaal, én gratis aan muziek kan komen.
Zo is er IMSLP, een website die een virtuele bibliotheek van alle muziek bevat die tot het publieke domein behoort, en muziek van artiesten die hem gratis willen delen. Je kan selecteren en zoeken op basis van de naam van de componist, de periode , of de recent toegevoegde muziek
[Taal: ENG]
http://imslp.org/wiki/Main_Page


GRATIS MUZIEK: PIANO PUBLIC DOMAIN
Niet alleen muziek zelf, om te beluisteren, gaat na een bepaalde periode tot het publieke domein behoren, ook de bladmuziek, de notitie van de muziek in noten. Deze site bevat meer dan 20.000 pagina's bladmuziek van componisten zoals Beethoven, Chopin, Gershwin, en meer. Sommige muziek moet je betalen met "credits" (50 credits kosten 10 dollar, 1000 credits 30 dollar), maar er zijn ook "freebies".
[Taal: ENG]
http://www.pianopublicdomain.com/freebies


GRATIS MUZIEK: PD INFO
Dit is een zoekmachine, die voor jou songs kan vinden die tot het publieke domein behoren, en bladmuziek. Je kan er ook cd's aankopen met muziek die royalty vrij is, dat wil zeggen dat je die dan ook kan afspelen voor een gezelschap. Let wel: op deze site zal je niet echt gratis muziek vinden om te downloaden.
[Taal: ENG]
http://www.pdinfo.com/list/s.htm


MUTOPIA: BLADMUZIEK

Nog bladmuziek die je gratis kan downloaden. Je kan zoeken op componist, (Bach, Beethhoven, Chopin, ...) of instrument (Pinao, Vocal, Organ, Violin, ...)
[Taal: ENG]
http://www.mutopiaproject.org/index.html


GRATIS MUZIEK: CHORALWIKI
Een onschatbare bron voor koren: op deze site vind je een ruime keuze aan gratis koor- en zangpartituren, teksten, vertalingen en meer.
[Taal: ENG]
http://www1.cpdl.org/wiki/index.php/Main_Page


GRATIS MUZIEK: MUSOPEN

Op deze site vind je, naast gratis blad muziek van stukken die tot het openbare domein behoren, ook de muziek zelf. Per stuk vind je vaak ook verschillende uitvoeringen, zodat je ze kan vergelijken. Bovendien krijg je ook info over de componist, en kom je te weten uit welke delen een stuk bestaat. Pictures at an exhibition van Mussorgski bijvoorbeeld kan je helemaal downloaden en beluisteren.
[Taal: ENG]
http://musopen.org/music/piece/107
http://musopen.org/music/by/composer/23


GRATIS MUZIEK: DIGITAL HISTORY

Een database die historisch muziek bevat; omdat het doel hiervan opvoedkundig is, zijn de stukken copyright vrij om te beluisteren. Je vindt hier uitstekend materiaal om de geschiedenis van de (Amerikaanse) muziek te reconstrueren. Onder andere de befaamde "My Mammy" van Al Jolson is er te vinden, Alexander's ragtime Band door Bill Murray, Deep River door Harry Macdonough (met veel gekraak!)
http://www.digitalhistory.uh.edu/music/type_noncopyright.cfm


GRATIS MUZIEK: DEWEY MUSIC
Bij Archive.org vind je een heel uitgebreide database met muziek die tot het publieke domein behoort, maar erg moeilijk te doorzoeken is. Dewey Music biedt een interface die dat vergemakkelijkt. De muziek kan in streaming beluisterd worden, je kan hem downloaden, of toegevoegd worden aan je eigen playlist.
http://www.archive.org/
http://www.deweymusic.org/


CCMIXTER
Dit is dan weer een site die helemaal in het digitale tijdperk van delen en mashups thuis hoort: hier vind je mashups van songs die via Creative Commons tot het publieke domein behoren. De muziek die je hier vind kan je dus gebruiken voor bijvoorbeeld de achtergrond van een project.
[Taal: ENG]
http://www.ccmixter.org/


GRATIS MUZIEK: THE FREESOUND PROJECT
Hier geen bladmuziek of publieke domein liederen, wel een enorm grote database met alle mogelijke geluiden: vogelzang, donder, stemmen, enz.
[Taal: ENG]
http://www.freesound.org/


GRATIS MUZIEK: JAZZ ANTHOLOGY

Houd je van oude jazz? Dan is deze site iets voor jouw, want je vindt er jazz uit de jaren '30 en '40. En ouder ook. Veel van de muziek is in perfecte staat. Heerlijk, om uren zoet te zijn!
[Taal: ENG]
http://www.jazz-on-line.com/pageinterrogation.php


GRATIS MUZIEK WIKIPEDIA SOUNDLIST
deze Soundlist vat alle muziek uit het publieke domein samen, die gevonden kan worden in de Wikipedia en Wikipedia Commons.
[Taal: ENG]
Tot slot nog dit: deze artikelenreeks is gebaseerd op een artikel bij About.com, waarop onze aandacht gevestigd werd door Wim W.
http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Sound/list
http://websearch.about.com/od/publicdomain/tp/Public-Domain-Music.htm?nl=1


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE MOOISTE ARCHITECTUURFOTO'S
Een reeks foto's van gebouwen die echt prachtig zijn. Soms zijn het de gebouwen op zich, maar evengoed is het het oog van de fotograaf dat net die speciale lichtinval, dat speciale perspectief gevonden heeft om er een bijzondere foto van te maken...
[Taal: ENG]
http://www.nerdtreasure.com/40-worlds-most-beautiful-buildings-architecture-photography/ildings-architecture-photography/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BIG PICTURE
Dit is een fotoblog, gemaakt door een groep fotoredacteurs van The Boston Globe. Het blog wil kwalitatieve en verbazingwekkende foto's tonen, die rond hedendaagse thema's en het recente nieuws draaien.
Knap!
[Taal: Engels]
http://www.boston.com/bigpicture/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE KLEURENKLOK
Een kleur kan weergegeven worden in een hexadecimale waarde. Deze site combineert dit feit met de seconde per seconde weergave van de tijd, zodat 23:00:38 een kleur wordt, en 23:00:50 een ander. Een interessant experiment - om alle kleuren van de regenboog te zien!
[Taal: ENG]
http://thecolourclock.co.uk/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Windows Live Hotmail verwent oude gebruikers ter ere van 15de verjaardag
http://www.belgiancowboys.be/email/1829
- Sterke groei spam op sociale netwerken
http://www.belgiancowboys.be/online/1828

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Apple gaat veiligheidslek in iPhone en iPad dichten
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml
- Streng-gereformeerden mogen nu ook op internet
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2462931/2011/07/07/Streng-gereformeerden-mogen-nu-ook-op-internet.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Fitness-bureau
Een beetje gezond bezig zijn onder het computeren? Dat kan met de Elliptical Machine Office Desk. Een combi van een computerbureau met een hometrainer.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29560
- Creatief losgaan met ScrapBlog
Fröbelaars opgelet, met ScrapBlog kun je je uitleven! Op deze site maak je een digitale variant van een scrapbook. Met foto's, teksten, tekstballonnetjes en zelfs video's en muziekjes.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23325

elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Pioneer maakt thuiscinema compacter
Om tegemoet te komen aan de huidige trend van kleine televisie- en audiomeubels, lanceert Pioneer twee compacte AV-versterkers. Dat kort na de introductie van de al even compacte Sound Wing-luidsprekers ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6015
- Samsonite Toledo-tasjes voor mp3-spelers en tablets
Samsonite heeft zijn kwalitatieve Toledo-reeks uitgebreid naar mp3-spelers en tablets. Voorheen waren die lederen tasjes enkel verkrijgbaar voor smartphones.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6010
computerworld logo

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/


digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Google stopt met het zoeken in real time in de sociale media
http://www.digimedia.be/News/nl/9561/google-stopt-met-het-zoeken-in-real-time-in-de-sociale-media.html
- Consumerisation: werknemers gebruiken vaker hun eigen digitale apparaten
http://www.digimedia.be/News/nl/9575/consumerisation-werknemers-gebruiken-vaker-hun-eigen-digitale-apparaten.html
computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Facebooken alsof het Excel is…
http://computertaal.info/2011/06/24/facebooken-alsof-het-excel-is/
- Computertaal Dossiers – USB Sticks
http://computertaal.info/2011/06/30/computertaal-dossiers-usb-sticks/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Amazons omstreden '1-click-patent' afgewezen in Europa
http://tweakers.net/nieuws/75507/amazons-omstreden-1-click-patent-afgewezen-in-europa.html
- Google wil Google+-profielen van bedrijven voorkomen
http://tweakers.net/nieuws/75501/google-wil-google+-profielen-van-bedrijven-voorkomen.html*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Markt computergames is goed voor 74 miljard dollar
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/07/07/markt-computergames-is-goed-voor-74-miljard-dollar/article-1195055647817.htm
- Belgische brug naar 'cloud'
Belgium Cloud wil een informatiebrug bouwen tussen kandidaat-cloudgebruikers en leveranciers van clouddiensten.
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/07/07/belgische-brug-naar-cloud/article-1195055688074.htm
*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Infographic: De evolutie van de smartphone
http://www.themobilerevolution.be/2011/07/07/infographic-de-evolutie-van-de-smartphone/
- iTunes festival 2011 live op je iPad, iPhone of iPod Touch
http://www.themobilerevolution.be/2011/07/06/itunes-festival-2011-live-op-je-ipad-iphone-of-ipod-touch/
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)
HAAL MEER UIT JE ANDROID PHONE: SYNCHRONISEREN MET ANDERE SOCIALE NETWERKEN
Je kan niet alleen je Android phone synchroniseren met Google, maar ook met alle mogelijke sociale netwerken, zoals Facebook, LinkedIn, Twitter, Flickr, enz. Elk van die apps voor Android biedt de mogelijkheid om contacten in die netwerken te synchroniseren met de telefoonnummers en e-mail adressen in jouw adresboekje. Je moet daarvoor gewoon , na het downloaden van de app van bijvoorbeeld Twitter, naar Instellingen gaan, Accounts and Sync, om de Synchronisatie te starten.
http://www.businessinsider.com/android-phone-tips-and-tricks-2011-5#sync-with-other-social-networks-10


HAAL MEER UIT JE ANDROID PHONE: APPS DIE NIET VAN DE MARKET KOMEN
Op enkele uitzonderingen na, geven de meeste Android mobieltjes je de mogelijkheid om ook apps die niet van de Android markt afkomstig zijn te installeren. Zoals bijvoorbeeld apps van de Amazon Appstore, of apps die je online vindt.
Om deze optie te activeren, moet je naar Settings / Application Settings gaan, en daar het vakje naast "Unknown sources" (onbekende bronnen) aanvinken. Maar denk eraan dat dit ook de weg opent naar downloads van onbetrouwbare bronnen. Wees dus voorzichtig!
http://www.businessinsider.com/android-phone-tips-and-tricks-2011-5#open-your-phone-to-non-market-apps-11
HAAL MEER UIT JE ANDROID PHONE: GEBRUIK AMAZON APPSTORE VOOR GRATIS PREMIUM APPS
De Appstore van online boekenwinkel Amazon is niet zo groot als de Android Market van Google, maar hij heeft wel iets wat de Android Market niet heeft: elke dag wordt er een app gratis aangeboden, die je normalerwijze moet betalen. Bovendien heeft Amazon de rechten in de wacht kunnen slepen van exlusieve apps (althans in de eerste weken van hun lancering) zoals Angry Birds Rio en Plants vs. Zombies.
http://www.businessinsider.com/android-phone-tips-and-tricks-2011-5#use-amazons-appstore-for-free-premium-apps-12
Er is wel een probleem met de Android markt, en dat is: het nadeel van een open markt. Waar Apple een stricte controle uitoefent over de apps die toegelaten worden in de App Store, is de Android Market open. En dus zitten er af en toe rotte eieren bij de apps die je er kan downloaden.
Er is een progje dat je kan installeren en dat je kan beschermen tegen malware: Lookout Mobiel Security. Deze app scant alles wat je installeert, en waarschuwt je wanneer er een risico dreigt.
https://market.android.com/details?id=com.lookout&feature=search_result
http://www.businessinsider.com/android-phone-tips-and-tricks-2011-5#protect-your-phone-from-malware-13


HAAL MEER UIT JE ANDROID PHONE: JE BATTERIJ SPAREN
Een tip om langer toe te komen met de batterij van je Android phone: sluit de apps en toepassingen die teveel energie van je smartphone vergen. Je kan bij Android zien hoeveel processorkracht elk van de openstaande apps verbruikt. Ga hiervoor naar Settings / Runnings Services. Staat er iets open dat je eigenlijk niet nodig hebt, tik het dan aan en selecteer Stop, om het het sluiten.
http://www.businessinsider.com/android-phone-tips-and-tricks-2011-5#close-apps-that-are-draining-your-battery-14


shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
GOOGLE PACK: UPDATE
Het pakket waarin Google allerlei gratis software stopt, kent nu een update. Je vindt er o.a. Google Earth in, maar ook Googel Toolbar voor IE, Google Desktop, Avast! Free antivirus, Google Apps, Google Picasa, Adobe Reader. Je kiest zelf welke van deze tools je in je pakket stopt. Opvallend is wel dat, vergeleken met de vorige versie, Firefox als browser weggevallen is. Maar ja, Google heeft nu zijn eigen Chrome browser... (Bron: Wim W)
http://pack.google.com/?version=3#tab=home


STELLARIUM: EEN PLANETARIUM

Windows all - 44,1 MB - freeware
Een interactief planetarium; je kan voor elke plek op de aardbol, op elk mogelijk tijdstip, de positie van de sterren laten weergeven. De freeware is OpenGL; er is ook een versie beschikbaar voor Linux en Mac.
http://www.stellarium.org/


CHEATBOOK
Windows - 3,6 MB - freeware
Illegaal is het niet, maar eigenlijk mag het niet hoor, vals spelen. Maar soms kan het wel helpen in een game, wanneer je altijd vastloopt op een bepaalde hindernis, dat je weet hoe je die kan overwinnen. Daarvoor dienen dan Cheatbooks. Zij geven niet alleen tips, maar je vind er zelfs hele codecs om de hindernis softwarematig achter je te laten.
http://www.cheatbook.de/


TYPES: BESTANDSFORMATEN
Windows XP/Vista/7 - 160k - freeware
Een klein progje, maar heel handig: hiermee kan je de eigenschappen van alle bestandsformaten wijzigen, alsook het icoontje. Je wijzigt met welk programma je het soort bestand moet openen. Dat kan via Windows Verkenner ook, maar dit progje maakt het wel wat gemakkelijker.
http://izt.name/soft/types/


CLIPCUBE: TEKSTEN KOPIËREN
Windows all - 165k - freeware
Klein, maar handig: dit is een uitbreiding voor het klembord, waarmee je veel gebruikte teksten op het klembord kan zetten; heb je een van de teksten nodig, dan kan je die ophalen uit de lijst.
http://clipcube.wikispaces.com/
SECRETSYNC: GEGEVENS VERSLEUTELEN
Windows all - 3,6 MB - freeware
Dit progje kan je als een extensie beschouwen voor Dropbox, de populaire dienst om grote bestanden te delen. Met deze tool kan je dus die bestanden versleutelen vooraleer je ze online zet. Naast de Dropbox map komt er een SecretSync-map, waarin je de gegevens moet slepen die je online wil zetten. Zij zullen dan versleuteld worden. Degene die de bestanden downloadt moet ook over SecretSync beschikken.
http://www.chip.de/downloads/SecretSync_49108893.html
http://getsecretsync.com/ss/


ANGRYBIRDS THEMA
Windows 7 - 1,7 MB - freeware
Ben je zo gek op het spelletje Angry Birds, dat je je computer ook ermee wil opsmukken? Dan kan dat, met dit themapakket, dat o.a. wallpapers bevat.
http://www.chip.de/downloads/Angry-Birds-Theme_50073232.html


OPENVPN
Windows all - 1,3 MB - freeware
Met OPenVPN kan je een privé virtueel netwerk oprichten, om zo een beveiligde tunnel binnen het open internet te creŽren. Voor de beveiliging worden twee authentificatieprotocollen gebruikt, waaruit je kan kiezen.
http://www.chip.de/downloads/OpenVPN_17376493.html
http://openvpn.net/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: TRANSFORMERS 3
Nokia - 3,00 euro
ROLL OUT! Speel als Optimus Prime in deze unieke mobiele game, geïnspireerd op de film Transformers 3: Dark of the Moon. Neem een voertuigvorm aan en vecht jezelf door veertien levels. Upgrade je Autobot en versla de Decepticons! (Bron: Progress Communications)
http://store.ovi.com/content/149499VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: ANGRY BIRDS RIO

Opgelet: deze app voor Nokia phones is tijdelijk gratis!
Al je favoriete vogels zijn vastgezet in een kooi en daarin verscheept naar de magische stad Rio. Wat er dan gebeurt? Ze worden weer boos! In Angry Birds Rio is het jouw taak om ze te helpen ontsnappen aan hun ontvoerders. Ze ontmoeten hun vrienden Blu en Jewel, twee zeldzame ara's. Dit zijn ook de hoofdrolspelers van de film Rio. (Bron: Progress Communications)
http://store.ovi.com/content/120054


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
Het laatste woord....

NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Mij interesseert het feit dat hoe onzekerder de mens is,
hoe waarschijnlijker het is dat hij extreme voordelen heeft.
-Clint Eastwood-