netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
7/7/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 707 van 2/7/2011Gegroet lezer,

Hét grote nieuws deze week was Google Plus, een reeks toepassingen die naar onze bescheiden mening erg interessant zijn. In dit nummer vind je een korte samenvatting van wat je met deze tools kan, alsook links naar video's die het een en ander uitleggen.

In de eerste uren van de nieuwe dienst werkte Google Plus enkel met uitnodigingen. Maar nu volstaat het om gewoon met je eigen Gmail account (tja, dat is wel een vereiste) in te loggen op http://plus.google.com en je kan in principe van start. Geef de dienst eens een kans, wij zijn alvast benieuwd wat onze lezers ervan denken: is wat Google biedt voldoende om Facebook de rug toe te draaien? Of ziet u uzelf Facebook nog altijd gebruiken voor sommige sociale contacten, en Google plus voor andere dingen? Laat het ons weten! Wij zijn trouwens ook erg benieuwd naar uw ervaringen wanneer u Google Plus op uw android toestel zet (momenteel hebben wij geen Android toestel in huis namelijk).

Uiteraard staat er voor de rest nog veel meer in deze editie, en kan u weer allerlei experimenten uithalen met nieuwe tools en diensten. Aan de slag dus maar!

Wij wensen u veel lees- en experimenteer plezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.


Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
AMERIKAANSE ISP'S OP PUNT GEGRADUEERDE MAATREGELEN IN TE VOEREN
Privé-industrie die politieman moet gaan spelen, zonder rechter. Een brug te ver?

In het voorwoord van onze wekelijkse nieuwsbrief hadden wij het kort vermeld: in de VS bestaat er veel kans dat er een maatregel ingevoerd wordt die je het best kan vergelijken met de 3-waarschuwingen wet in Frankrijk, de Hadopi wet. Daarbij krijg je, wanneer je betrapt wordt op piraterij, een waarschuwing. Na 3 waarschuwingen wordt jouw internettoegang afgesneden - niet alleen bij jouw huidige ISP, maar kom je op een lijst te staan waardoor je ook bij andere ISP's geen toegang meer krijgt.
Tegen de invoering van een gelijkaardige maatregel in de VS was veel verzet gerezen. Maar kijk: waar de wetgever moet luisteren naar de stem van het volk, heeft de macht van het geld toch nog het laatste woord. Als het niet kan via een wet, dan maar via een commercieel akkoord. En dus staan, aldus CNet, de grootste IPS's in de VS, waaronder AT&T, Comcast en Verizon, op het punt om een akkoord af te sluiten met het RIAA (dat de muziekindustrie vertegenwoordigt) en het MPAA (de collega voor de filmindustrie) waardoor een maatregel à la Hadopi ingevoerd wordt, zonder dat de wetgever eraan te pas komt. En justitie? Dat komt er niet meer aan te pas.
Volgens de gegevens die wij konden verzamelen bij CNet, en de Buzz Out Loud en Tech News Today podcasts, zou het akkoord dat nu gesloten wordt voornamelijk bepalen DAT de ISP's maatregelen nemen wanneer een internaut betrapt wordt op piraterij (alhoewel er nog vraagtekens bestaan bij het verschil tussen betrapt=bewezen, en verdacht). Welke maatregelen, dat zou voorlopig aan de ISP overgelaten worden. Mogelijke maatregelen zijn: afknijpen van de bandbreedte, enkel toegang tot de 200 meest gebruikte sites (maar wie bepaalt die sites?), volledig ontzeggen van toegang. Ook zou de ISP nog ruimte hebben om zelf te bepalen na hoeveel waarschuwingen hij overgaat tot maatregelen. Maar het opvallende blijft: de rechter komt er niet meer aan te pas. Alles wordt onder de paraplu van "gebruiksvoorwaarden" gestopt. En het nare is: de burger zal die gebruiksvoorwaarden wel moéten aanvaarden, omdat er meestal in zijn omgeving geen alternatieve provider bestaat waarop hij beroep kan doen...
Wij blijven het een gevaarlijke zaak vinden, wanneer het handhaven van de wet volledig overgenomen wordt door privé-bedrijven, die zelf alle rollen gaan overnemen: politieman om de overtreding vast te stellen, rechter en jury om de juistheid van de overtreding te beoordelen, en uitvoerder van de straf.
Meer hierover bij CNet. Lees ook de commentaren op het artikel, waarbij de discussies soms erg hoog oplopen...
http://news.cnet.com/8301-31001_3-20073522-261/exclusive-top-isps-poised-to-adopt-graduated-response-to-piracy/?tag=mncol;txt


IS EEN DOMEINNAAM NU MINDER BELANGRIJK?
EvHead geeft 5 redenen waarom. Maar Google is de onbetrouwbare factor
Bij het blog Evhead vind je een artikel dat absoluut de moeite waard is om te lezen; hierin wordt namelijk gesteld dat een domeinnaam nu minder belangrijk is. Onder andere omdat elke adresbalk in de browser tegenwoordig een auto-complete functie bevat. Zodra je op een bepaalde website geweest bent, zal het adres automatisch aangevuld worden zodra je begint in te tikken. Een andere reden is dat je, vooral bij mobiele toestellen, de adresbalk niet eens meer ziet, en dat om ruimte te besparen; meestal moet je hem eerst oproepen om een adres in te tikken of om naar je bookmarks te gaan. Het is trouwens mogelijk dat Google die verborgen adresbalk ook naar de desktop brengt - er zijn al verschillende artikels verschenen over het feit dat Google iets dergelijks overweegt.
Nog een reden: de apps. Wanneer je zo'n app opstart, werk je wel via een webadres, maar weet je het webadres helemaal niet, het wordt nergens vermeld. En ga je op zoek naar een nieuwe app voor een of andere functie, dan komt het webadres helemaal niet ter sprake. Een vierde reden is het feit dat .com namen niet meer zo belangrijk zijn, als je maar een goede website hebt.
En tot slot is er een argument dat EvHead aanhaalt, waar wij het niet eens mee zijn. En dat is dat de meeste mensen webadressen niet meer van buiten kennen, en gewoon de naam intikken zonder voor- of achtervoegstel, in hun adresbalk annex zoekbalk. Dat is ook de reden waarom "Google" zelf nog altijd zo vaak als "zoekterm" opduikt bij de jaarlijkse overzichten.
Maar over die laatste reden willen wij toch het volgende kwijt. Google verwijst je helemaal niet meer naar het juiste adres. Tik je de naam in van een plaatselijke winkel, dan moet je je eerst door ellenlange, door slimme SEO van boven geplaatste sites doorworstelen: Openingsuren.com, sites die je vakmensen aanbieden, locale handelsgidsen, enz. Tot je uiteindelijk bij de website van de zaak zelf komt. Je kan natuurlijk zeggen: tja, dat is dan slechte SEO van die handelszaak. Ons antwoord is echter: Google's algoritmen zijn verziekt, wanneer zij al die satellietsites voorrang geven aan de website van de handelszaak zelf. Maar je mag ons tegenspreken hoor!
http://evhead.com/2011/06/five-reasons-domains-are-less-important.html


FIREFOX 5 IS UIT
Snel updaten, alhoewel je uiterlijk niet veel nieuws zal ontdekken

Maak je gebruik van de Firefox browser? Klik dan even snel op de "Help" knop, en kies "over Firefox". Vervolgens klik je op "Controleren op updates". Want de nieuwe versie, Firefox 5.0, is uit.
Wat heeft die te bieden? De meeste veranderingen en verbeteringen zal je niet meteen zien. Na het installeren en herstaren van je browser, ziet je Firefox er nog krek hetzelfde uit als voorheen. De veranderingen zitten immers voornamelijk onder de motorkap. Er werden verschillende verbeteringen aangebracht aan de beveiliging, bugs werden weggewerkt. Er is nu ook ondersteuning voor animaties die via CSS style sheets gebracht worden; dat wil zeggen dat elementen binnen een pagina binnen een scherm verplaatst kunnen worden.
Firefox heeft ook de "do not track" optie gemakkelijke bereikbaar gemaakt. Die optie zat er namelijk al in sinds versie 4.0, maar gebruikers beklaagden zich erover dat zij hem zo moeilijk konden vinden.
Een uitvoerige bespreking vind je bij Mozilla zelf.
http://blog.mozilla.com/blog/2011/06/21/mozilla-delivers-new-version-of-firefox-first-web-browser-to-support-do-not-track-on-multiple-platforms/


HACKGROEP LULZSEC STOPT ERMEE?
Maar Anonymous kondigt meteen al aan acties over te nemen

De laatste weken heeft het berichten geregend over alle mogelijke hacks, uitgevoerd door twee grote groepen: Anonymous en LulzSec. Wij hebben daarover uitvoerig bericht, en ook gewezen op het feit dat deze hacks, weliswaar uit ideologische motieven, toch heel wat schade aanrichten.
Nu heeft de groep aangekondigd op Twitter, dat hij na 50 dagan van "anarchic lulz" ermee ophoudt. En als een laatste daad heeft het meteen maar alle data die het buitgemaakt heeft tijdens zijn hacks, een bestand van 457,84 MB, gedumpt als torrent bestand op The Pirate Bay. Echt niet Leuk voor alle mensen van wie de gegevens zich ergens tussen de hoop bevinden.(1)
Bij The Guardian kan je het hele verhaal lezen dat achter deze aankondiging zit; het blijkt namelijk dat kinderachtige streken van de leden zelf geleid hebben tot een ruzie tussen LulzSec en Anonymous, waarna die laatste de gegevens van een van de LulzSec medewerkers online gezet heeft. Die prompt door Scotland Yard ingerekend werd. Wij raden je aan dit hele artikel te lezen, want het geeft een fascinerende blik op de hackers en hun wereldje.(2)
Maar denk nu niet dat alle hack-ellende voorbij is. Want Anonymous heeft alvast aangekondigd dat het door zal gaan, en zal blijven ageren tegen alles wat de groep als onrechtvaardig beschouwt. Als voorproefje werd enkele dagen geleden een "counter cyber-terrorism training file" geüpload naar het web. Daarin staan documenten en links naar hacking tools die vrij verkrijgbaar zijn op het web, een lijst van FBI bureaus, briefvoorbeelden die aantonen hoe je informatie moet vragen over een gebruiker bij een ISP, enz. (3).
Kortom, de cyberoorlog tussen digitale actievoerders en de overheid is nog lang niet over....
http://thenextweb.com/media/2011/06/26/50-days-of-lulz-the-life-and-times-of-lulzsec/
http://www.guardian.co.uk/technology/2011/jun/26/hackers-childish-squabble-raid-scotland-yard
http://www.abc.net.au/technology/articles/2011/06/27/3254252.htm


TURNTABLE.FM: VEELBELOVENDE SOCIALE MUZIEKDIENST
140.000 gebruikers in je eerste maand, dat moet je verdienen!

De laatste dagen heeft iedereen de mond vol over Turntable.fm; deze nieuwe muziekdienst/sociaal netwerk is nog maar enkele weken oud, en heeft in de eerste maand van zijn bestaan 140.000 gebruikers gelokt, wat niet niks is voor een startend bedrijf, vooral omdat het bedrijf geen grote trom roerde, en alle nieuwe gebruikers zich aanmeldden na er iets over gehoord te hebben van vrienden.
Maar wat is Turntable.fm eigenlijk? Daarover vonden wij een goede uitleg bij TheNextWeb. Het blijkt namelijk dat deze dienst eigenlijk ontstaan is uit Stickybits, een vernieuwend idee om op alle mogelijke producten en plaatsen streepjescodes te plakken, die dan, wanneer je die inscant, audio en video triggeren. De bedenkers van Stickybits wijzigden echter enkele maanden hun koers, en het resultaat werd Turntable.fm.
Wat Turntable (Engels voor wat wij platendraaier of pick-up noemen) eigenlijk brengt, is een sociale manier om naar muziek te luisteren. Het werkt als volgt: om deel te kunnen nemen moet je een vriend of kennis hebben die op Facebook is, en die al tot de dienst behoort. Eens aangemeld, kan je voor DJ spelen, en songs draaien in een online "nachtclub". Anderen kunnen komen luisteren in jouw "kamer" en kunnen zelfs samen met jou dj spelen. Verschillende dj's (tot maximum 5) kunnen elk om beurt een song draaien, en iedereen in de kamer kan stemmen op de keuze van de DJ. Wordt jouw keuze goedgekeurd, dan krijg je een punt. En krijg je van teveel mensen slechte punten, dan moet je een beurt overslaan bij de volgende ronde.
Een simpel maar erg verslavend concept, dat de vreugde in muziek combineert met een competitief element, omdat de dj moet uitvissen welke songs passen bij het op dat moment aanwezige publiek, en de "vibe" in de kamer. Het spijtige is echter dat de dienst beperkt is tot Amerikaanse internauten. Omwille, helaas, van auteursrechten...
http://thenextweb.com/industry/2011/06/25/why-turntable-fm-is-the-most-exciting-social-service-of-the-year/
http://turntable.fm/


URTHECAST: DE AARDE VANUIT DE RUIMTE
Live beelden - daar kan Google earth niet tegenop!

Persoonlijk hebben wij niet echt iets met de ruimte. De lucht is mooi, en de sterren fonkelen helder, of juist niet. Maar vraag ons niet welke sterren er aan de hemel staan. Berichten over de ruimtevaart zijn dan ook aan ons verspild.
Maar anderen zijn verzot op alles wat met ruimtevaart te maak heeft. Zij zullen dit bericht dan ook kunnen appreciŽren: aan boord van het ruimtestation ISS is na de laatste tocht een stel camera's geplaatst, eentje om vaste beelden op te nemen, en de andere voor video. Die camera's zullen beelden nemen van de aarde, in een heel brede hoek van 30 mijl (48 km), en met een resolutie van 5,5 meter per pixel. Bij de videobeelden komt 1 pixel overeen met 1 meter, en krijg je 3,25 fps (frames per seconde). De beelden zullen 24/24 u genomen worden en uitgezonden naar de aarde.
Het leuke daaraan is dat deze Urthecast geen saaie beelden zal brengen, maar heuse interactie toelaat. Je kan beelden doorzoeken, terugspoelen, objecten of evenementen taggen. UrtheCast biedt ook haar API aan ontwikkelaars aan, zodat zij nog andere toepassingen kunnen maken op basis van deze beelden.
De beelden zouden op 28 juni live moeten gaan. Tot zolang moet je het doen met een filmpje dat je bij Engadget vindt.
http://www.engadget.com/2011/06/25/urthecast-to-stream-live-hd-footage-of-earth-from-iss-like-stic/
http://urthecast.com/


HOLLYWOOD WIL DAT BRITSE ISP'S EEN USENET SITE BLOKKEREN
Vraagt rechter om IPS's deze verplichting op te leggen
De lobbygroepen van de film- en muziekindustrie roeren hun trom opnieuw. En keer op keer wordt bewezen hoe machtig deze lobbygroepen nu wel zijn. Er wordt heel wat tijd en energie gestoken in pogingen om het oude distributiemodel van muziek en films met hand en tand te verdedigen. Zou het niet slimmer zijn om al die energie te besteden in het bedenken van een goede manier om nieuwe modellen te bedenken, is een vraag die menigeen zich ondertussen wel begint te stellen. Want in de strijd tegen piraterij vallen heel wat onschuldige slachtoffers, en wordt zelfs gezweefd op de rand van een beperking van de vrije meningsuiting.
Neem nu dit nieuwe incident. Het MPA (Motion Picture Association) trekt naar de rechter, met het verzoek de Britse ISP's te verplichten de toegang tot de usenet site Newzbin2 te versperren, omdat in die nieuwsgroep massaal gepirateerd zou worden. De site in kwestie is de opvolger van Newzbin, dat in 2009 veroordeeld werd voor inbreuken op de auteursrechten. Newzbin werd gesloten, maar al snel terug geopend onder een nieuwe naam, Newzbin2. Omdat Hollywood niet nog eens naar de rechter wil trekken om ook deze site te sluiten, en Newzbin3 meteen te zien ontstaan, richt het nu haar pijlen op de ISP's.
Nu moet wel gezegd worden dat er een verschil is tussen Newzbin en de échte usenet nieuwsgroepen. Bij de gewone usenet-groepen kan je, naast tekst berichten, ook berichten kwijt met binaire bijlagen zoals muziek en films. Die bijlagen worden in stukjes gehakt, omwille van de grote, en sites zoals Newzbin indexeren die; zij maken een .NZB bestand aan, dat een index bevat van de plekken waar je die bestanden kan vinden. Haal je zo'n .NZB bestand binnen, dan weet je computer waar hij al die verschillende stukjes moet gaan halen.
Hollywood wil dus de ISP's verplichten om de toegang tot Newzbin2 te blokkeren, en dat daarvoor dezelfde technologie toegepast wordt die nu al gebruikt wordt om O.a. kinderporno te blokkeren. De ISP's zijn niet gelukkig met dit initiatief. Zij vrezen immers dat dit tot veel bijkomende kosten zou leiden, dat dit de deur openzet naar censuur. Wie zegt dat alles wat op Newzbin staat illegaal is? En vandaag Newzbin, morgen heel usenet?
Meer bij The Telegraph en GigaOm
http://www.telegraph.co.uk/technology/news/8597596/Hollywood-studios-ask-High-Court-to-block-film-website.html
http://gigaom.com/video/mpa-bt-newzbin2-lawsuit/


OP REIS? WIJ UPDATEN IN UW PLAATS
Gebrek aan berichten in sociale media verraadt afwezigheid...
Dat Facebook een aards paradijs is voor inbrekers, daar hebben wij het al eerder over gehad. In dit tijdperk waarin we alles over ons eigen leven op het internet gooien, is het heel simpel voor een inbreker om te zien wanneer je niet thuis bent. Jij post "He, saluut allemaal, ik ga 3 weken naar Griekenland!", en de inbreker wrijft in zijn handen: daar moet ik eens langs gaan!
Een Brits beveiligingsbedrijf heeft dit ook begrepen, en ziet hierin een nieuw gat in de markt. Het biedt aan om in jouw plaats tijdens je vakantie enkele valse status-updates op je profiel te plaatsen, zodat het lijkt dat je nog altijd thuis bent. De foto's vanuit je vakantieverblijf moeten dan wel even wachten tot je terug thuis bent.
Ook op twitter zou het bedrijf berichten in jouw naam posten. Eigenlijk een digitaal equivalent van een elektrisch systeem om de rolluiken op en neer te laten, om een licht aan en uit te doen, om de buren te vragen de kranten en je post uit de brievenbus te halen.
Het bedrijf, Precreate Solutions, kwam op het idee toen verschillende van haar klanten zich erover beklaagden dat zij inbrekers over de vloer kregen, nadat zij hun vakantie via de sociale netwerken aangekondigd hadden. Euhm - is het dan niet simpeler (en goedkoper-) om gewoon discreet te zijn, en niet je hele leven (en je vakantieplannen) breeduit te vertellen op Facebook, twitter, en co?
http://www.webpronews.com/security-firm-offers-to-thwart-burglars-with-scheduled-social-media-updates-2011-06


DE TOEKOMST VAN HET LEERBOEK: LEVENSLANG RECHT OP UPDATES?
Vraag stelt zich nu het boek digitaal geworden is.

Wanneer je als student leerboeken koopt voor chemie, biologie, natuurwetenschappen, dan kan je die natuurlijk blijven bijhouden in plaats van ze tweedehands te verkopen, met het achterliggende idee om ze later nog als referentiemateriaal te gebruiken. Maar is de kans dan niet groot dat de inhoud van die boeken na enkele jaren volkomen achterhaald is?
Een gedrukt boek geeft een moment in de tijd weer, de waarheid en de wetenschap zoals die op dat moment gekend zijn. Maar in het tijdperk van de digitale boeken verandert dit natuurlijk volledig. In een interessant artikel stelt Ars Technica dat er misschien wel een nieuw uitgeversmodel moet komen voor leerboeken, waarbij je niet alleen de inhoud van nu koopt, maar ook toekomstige updates. Bovendien zou zo'n leerboek niet langer enkel maar tekst moeten bevatten, maar ook video en diagrammen die het een en ander duidelijk moeten maken.
Een voorbeeld van zo'n boek is ondertussen al op de markt, en Ars Technica had een interview met de makers van het boek. Het geeft je alvast een idee van wat mogelijk is met leerboeken...
http://arstechnica.com/science/news/2011/06/textbooks-of-the-future-will-be-born-digital-and-accessible.ars


GOOGLE+ ALS SOCIAAL NETWERK: DOET GOOGLE HET EINDELIJK GOED?
In elk geval gebruiksvriendelijker en mooier dan Facebook

Er is een "Facebook-fatigue". En de cijfers bewijzen het: het bezoek aan Facebook gaat achteruit. Mensen verliezen hun belangstelling in Facebook, posten niet meer elke foto. Trouwens, ben jij onlangs nog op Facebook geweest? Zo ja, vond je de interface niet hopeloos verouderd? Het met advertenties bezaaide muurtje, de ouderwetse manier om boodschappen te presenteren?
Nu krijg je een alternatief: Google +. Het is een sociaal netwerk, maar in tegenstelling tot Facebook, waar het niet zo simpel is om lijstjes en groepen aan te maken, werk je bij Google+ met "kringen". Je maakt een kring familieleden, een kring vrienden. Voeg namen toe. Google zal zelfs foto's suggereren die je als miniatuurafbeelding bij die naam kan plakken. Wil je iemand verwijderen uit een kring? Gewoon even verslepen, en Poef! de persoon is uit de kring verdwenen.
Je kan ook perfect tweaken wat die of deze persoon mag zien: je persoonlijke status bijvoorbeeld. En het knappe is dat je als het ware in de huid van de ander kan kruipen, om te zien wat hij van jouw persoonlijke informatie te zien krijgt bij een bezoek aan jouw profiel. Geef nu toe, dat is toch heel wat anders dan de eindeloze schermen die je bij Facebook moet doorlopen om aan je instellingen te sleutelen - om dan vast te stellen dat Facebook met één pennenstreek weer alles veranderd heeft! Als je het ons vraagt, heeft Google+ hiermee een grote voorsprong op Facebook. Voeg daar nog de integratie bij op je mobiele telefoon, en het is een absolute hit.
Bij Google+ hoort ook wat Google zelf een "sharing engine" noemt, namelijk Sparks. Dat is een automatische feed die over een bepaald onderwerp dat jou interesseert informatie gaat zoeken op het hele net, informatie die je dan weer kan delen met een bepaalde "kring". En er is een tool die "Hangouts" heet, waarmee je mensen een laagdrempelige videoconferentie kan aanmaken: wie wil kan zich aanmelden bij de "hangout", en op het beeld worden de verschillende gesprekspartners getoond.
En tot slot is er ook nog +Mobile, waarmee je alles kan delen wanneer je mobiel bent, en dus ook je locatie; bij elke boodschap die je verstuurt kan je je locatie toevoegen, en je kan foto's meteen uploaden. Geef je Google de toestemming, dan zet hij bovendien elke foto die je neemt meteen in een besloten privé-album, zodat je ze altijd bij de hand hebt, en de foto's die je leuk vindt kan delen met vrienden.
Kortom: Google heeft gezorgd voor een heel interessante sociale ervaring. Op het Google blog (1) vind je verschillende filmpjes die je de werking van de tool uitleggen. Wired (2) en TechCrunch (3)namen de nieuwe tool onder de loep, en bespreken voor- en nadelen.
http://googleblog.blogspot.com/2011/06/introducing-google-project-real-life.html
http://www.wired.com/epicenter/2011/06/inside-google-plus-social/all/1
http://techcrunch.com/2011/06/28/google-plus/?utm_medium=twitter
http://www.google.com/+/demo/


GOOGLE TAKEOUT VAN DATA LIBERATION
Nog iets dat Google goed doet
Tja, het lijkt erop dat dit een Google-dag gaat worden. Want er valt heel wat nieuws te melden over de zoekgigant, en het ziet er allemaal heel positief uit.
Heeft Google zich al duidelijk onderscheiden van Facebook door de instellingen in haar nieuwe sociale netwerk visueel en erg gebruiksvriendelijk voor te stellen, er is nog een manier waarop Google echt een voorbeeld stelt. Je zal namelijk je gegevens uit Google gewoon kunnen exporteren, met TakeOut. Dat zal vervat zitten in Google+, maar is ook beschikbaar als aparte tool.
Met Takeout kan je je contacten, je Google Buzz boodschappen, je foto's van Picasa, alle data uit je profiel met één klik exporteren. De contacten worden bewaard als vcf bestanden, en de postings op Buzz worden bewaard als HTML bestanden. Het geheel komt netjes in één groot ZIP bestand.
TakeOut is een initiatief van het Data Liberation Front, een apart onderdeel van Google, dat sinds 2007 tracht de data terug aan de mensen te geven. Wat toch wel lofwaardig is van Google, en het in onze ogen weer een stukje minder "evi" maakt.
http://googlesystem.blogspot.com/2011/06/google-takeout.html
http://dataliberation.blogspot.com/2011/06/data-liberation-front-delivers-google.html


NOG GOOGLE: SWIFFY CONVERTOR EN "WHAT DO YOU LIKE"
En ene uniform design in alle diensten

Voorwaar, Google bleef woensdag maar konijnen uit zijn hoge hoed toveren. Want buiten de aankondiging van Google Plus en Google takeOut, valt er nog wat te melden. Om te beginnen is er "Swiffy", dat net als zovele andere nieuwigheden bij Google ontstaan is als een project van één van de personeelsleden van het bedrijf. Hij wou onderzoeken hoe Flash animaties weergegeven konden worden op (mobiele) toestellen die geen Flash ondersteunen, en kwam op de proppen met Swiffy, dat die bestanden omzet naar HTML5. Je moet gewoon een .swf besand invoeren in swiffy, en je krijgt het overeenkomende HTML5 bestand, in JSON formaat.
Voorlopig werkt de tool nog niet met spelletjes die volledig in Flash gemaakt zijn, maar hij kan wel vector afbeeldingen, ingebedde lettertypes, afbeeldingen en tijdlijn animaties aan. Bij Google kan je een galerij (1) vinden met voorbeelden van hoe de conversie in zijn werk gaat. (2)
Nog nieuw: WDYL.com, kort voor What Do You Like. Daarin kan je een zoekterm invoeren, en krijg je zoekresultaten uit de verschillende Google-tools terug: je krijgt afbeeldingen te zien rond dat woord via Image Search, kan een alarm instellen op dat woord via Google Alerts, kan de populariteit van het woord opzoeken via Trends, iemand over dit woord mailen via Gmail, video's bekijken rond dit woord via YouTube, boeken vinden via Google Books, Blogs doorzoeken, via Blog Search, enz. Leuk gevonden van Google, en indrukwekkend om al die zoektools naast elkaar te zien!(3)
En tot slot zal je bemerken dat nu, in plaats van het maagdelijke wit van de Google zoekpagina, er een zwarte balk bovenaan verschenen is. Die zal je voortaan doorheen alle Google diensten terugvinden, als onderdeel van Google +, want dit wordt het centrum van jouw hub. Een woordje uitleg over de filosofie achter dit design in het blog van Google - waar je ook een afbeelding vindt van hoe Google er helemaal in het begin uitzag. Voorwaar een heel verschil met het discrete, efficiŽnte uitzicht nu!(4)
http://swiffy.googlelabs.com/
http://swiffy.googlelabs.com/gallery.html
http://www.wdyl.com/#
http://googleblog.blogspot.com/2011/06/evolving-google-design-and-experience.html


ER BEWEEGT WAT IN HET BELGISCHE DRAADLOZE LANDSCHAP
3G en 4G, en Fon. Even wat met termen goochelen!

Toeval of niet, deze week vielen verschillende berichten binnen over de evolutie van het draadloze landschap in ons land. Zo heeft Belgacom aangekondigd dat het als eerste operator een 4G netwerk zal uitbouwen. Zoals je verwachten kan is 4G, dat ook wel LTE genoemd wordt, sneller dan 3G: het kan snelheden aan tot 100 Mb per seconde, waardoor het dus de vaste breedbandverbindingen evenaart. Wat natuurlijk heel leuk is, maar wat toch vereist dat de tarieven die nu gevraagd worden voor een internet abonnement op je mobiele telefoon wat aangepast worden - want die werken nu met limieten van 100 MB. En het zou toch sneu zijn moest jouw hele maandlimiet in die éne seconde nu opgebruikt zou worden...
Maar blijkbaar is dat men toch niet van plan bij Belgacom. In De Tijd kan je namelijk lezen dat dit abonnement voornamelijk bedoeld is om gebruikt te worden met een speciaal 4G USB modem op de laptop of tablet. Voor smartphones moet 3G maar volstaan, zo heet het. (1)
Belgacom had trouwens nog nieuws: het zal gaan samenwerken met FON. Trouwe lezers zullen zich deze dienst nog herinneren, waarbij gebruikers (fonero's) een deel van hun mobiele bandbreedte afstaan aan het Fon-netwerk. Al wie aangesloten is bij dit netwerk, zal gratis gebruik mogen maken van die mobiele verbinding. En in ruil zal de Fonero zelf ook, wanneer hij op verplaatsing is, van het Fon netwerk kunnen genieten. Ook niet-fonero's kunnen van het Fon-netwerk gebruik maken, maa zij moeten daarvoor dan betalen. Het bespaart Belgacom in elk geval de moeite om zelf hotspots te moeten installeren...
Maar telt de bandbreedte die ik ter beschikking stel dan niet mee voor mijn maandabonnement? zal de verontruste internaut vragen. Neen, voor het Fon-netwerk wordt gewerkt met speciale modems, die het signaal opsplitsen in het privé-gedeelte dat jij verbruikt, en het deel dat je ter beschikking stelt van het netwerk. Dat laatste zal niet meetellen voor je meter.(2)
En dan een laatste bericht over het Belgische draadloze internet: de laatste 3G licentie die nog beschikbaar was, is nu toegekend, en wel aan Telenet Tecteo Bidco, een consortium rond kabelboer Telenet. Telenet hoopt, naar eigen zeggen, hiermee de markt te kunnen opengooien. Ons land ligt namelijk achter op zijn buurlanden op vlak van mobiel internet. De hoge prijzen zijn uiteraard een grote hinderpaal, maar zolang er geen echte competitie bestaat in die prijzen, zullen zij niet veel zakken. Telenet gooit zich nu op als de grote redder, die de concurrentie zou moeten versnellen. (§3)
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_telecom/Belgacom_rolt_eerste_4G-netwerk_in_Belgie_uit.9076011-3125.art
http://www.fon.com/
http://www.telecoms.com/29933/belgian-consortium-scoops-up-spectrum/


NIEUWE WOORDJES LEREN: LIKEJACKING
Een bedreiging die Facebook als natuurlijke biotoop heeft

Met elke nieuwe technologie die ontstaat, duurt het niet lang of de een of andere snoodaard heeft een manier gevonden om daar misbruik van te maken en de gebruiker te beduvelen - op een treiterachtige, maar verder onschadelijke manier, zoals bij clickrolling, maar vaak ook op een manier die wél schade toebrengt (paswoorden stelen, diefstal van identiteit, virussen en trojaantjes planten, enz.)
Nu ook met de Like buttons van Facebook: die worden gebruikt voor "likejacking". Dat is een systeem waarbij je ertoe gebracht wordt op een link te klikken, waardoor die link meteen als een van jouw "likes" verschijnt op jouw profiel. Je vrienden zien dat jij die site goed vond, en klikken wellicht ook op de link, zodat de likejacking zich verder verspreiden kan.
Het is beveiligingsbedrijf Sophos dat voor deze techniek waarschuwt. De gebruiker wordt met een verleidelijke tekst ("The prom dress that got this girl suspended from school" bijvoorbeeld) ertoe verlokt om een link aan te klikken. Die leidt naar een blanco pagina, waarop enkel een link staat "click here to continue". Deze pagina bevat de clickjack worm Troj/lframe-ET, verpakt in een onzichtbare link. Klik gelijk waar op de pagina, en de boodschap wordt op jouw profiel en news feed bij Facebook gepost, waar hij zich verder kan verspreiden.
Meer over like-jacking lees je bij ReadWriteWeb, Naked Security. Die laatste weet te melden dat al 107.000 Italianen slachtoffer geworden zijn van een like-jack
http://nakedsecurity.sophos.com/2011/03/27/italian-facebook-likejacking-targets-more-than-107000-users-and-facebook-account-confirmation-scam-returns/
http://www.readwriteweb.com/archives/likejacking_takes_off_on_facebook.php


OFFICE 365: LANGVERWACHTE CLOUD VOOR HET OFFICE KANTOORPAKKET
Maar is het niet een beetje duur, vergeleken met wat Google gratis aanbiedt?

Het was al lang verwacht, maar nu is het er: voortaan is er een online versie van het Office kantoorpakket van Microsoft; daarmee krijg je via het internet toegang tot Office 365, dat bestaat uit Office Web Apps, Microsoft Exchange Online, Lync Online, SharePoint Online en een externe website. Je moet dus als bedrijf eigenlijk de software niet meer aankopen, maar je neemt een abonnement. Wat natuurlijk handig is, want waar je bij de offline versie van Office telkens een nieuwe licentie moet kopen wanneer er een nieuwe versie uitkomt, bestaat dit probleem bij de online versie helemaal niet meer.
Hoeveel zo'n abonnement kost? Dat gaat per gebruiker, en vertrekt vanaf 5,25 euro per maand, tot 25,50 euro. Wat natuurlijk niet niks is, en je kan je dan ook afvragen waarom je zou gaan betalen voor Office 365, terwijl je gratis gebruik kan maken van Google Docs en co. Is Office 365 dan werkelijk zoveel beter?
Beiden hebben hun voordelen. Office heeft veel meer functies en tools dan Google's online kantoorsuite; maar de modale gebruiker heeft niet echt een boodschap aan die tools, en wil gewoon wat tekstjes schrijven en een simpel rekenblad maken. Anderzijds heeft Google dan weer het grote voordeel dat het ideaal is om online samen te werken aan een bepaald document. Op dat vlak heeft Office nog een achterstand. Je kan wel chatten met elkaar om over een document te spreken, je kan documenten delen en samen eraan werken, maar volgens verschillende bronnen is Google daar dan weer handiger in. Informationweek bijvoorbeeld maakt de vergelijking, en volgens die tech site haalt Google Apps het op Office 365. In een diashow worden voor- en nadelen van beiden naast elkaar gezet (2).
Maar wat niet is, kan nog altijd komen. Toen Google begon met zijn Google docs, waren er ook nog maar bitter weinig functies aanwezig. Net zo zal Microsoft ongetwijfeld in de toekomst verder bouwen aan de online samenwerkingstools. Wat nu al vaststaat is dat Office 365 het eerste product is uit de Microsoft tool, waaraan een Skype interface toegevoegd zal worden, zodat het gemakkelijk wordt om elkaar te spreken om aan documenten samen te werken. (3)
Tot slot geven wij nog even een uitvoerige review mee van Office 365: een video van Cnet. (4)
http://www.tinyurl.com/office365belux
http://www.informationweek.com/news/internet/google/231000549?cid=nl_TW_software_2011-06-28_html
http://seattletimes.nwsource.com/html/microsoftpri0/2015458810_skype_will_get_added_to_microsoft_office_365.html
http://download.cnet.com/8301-2007_4-20074853-12/reviewed-office-365/Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be


hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


WETENSCHAPPERS HERSTELLEN GEHEUGEN VAN VERDOOFDE RATTEN
Misschien ooit ook voor mensen met geheugenstoornissen?
Tja, je zal maar een rat zijn, en in een labo belanden. Dan kan het gebeuren dat je getraind wordt om te weten dat in het linkse poortje eten gevonden kan worden, maar dat je eerst op een knop moet drukken met je snuit. Je krijgt ook elektroden op je kop, en dat ziet er wel niet uit, maar verder hindert het niet. Alles gaat goed, maar op een dag krijg je een spul ingespoten dat je dingen doet vergeten. En je weet dus ook niet meer dat je op die knop moet drukken. Resultaat: geen eten.
Tot die wetenschappers dan weer een nieuw experiment doen: ze draaien een knopje om zodat er stroom door de elektroden gaan. En kijk, plots weet je alles weer over het knopje dat jij moet indrukken. Maar wanneer ze de stroom weer uitzetten, dan ben je het weer kwijt.
Arme rat. Ze dient wel een wetenschappelijk doel: proberen mensen met geheugenproblemen te helpen, of dat nu als gevolg is van Alzheimer, een beroerte, of door een kwetsuur. En dan zal er een dag komen dat je "ik ben het vergeten" niet meer als excuus kan aanvoeren voor het feit dat je geen cadeautje gekocht hebt voor je lief op jullie jubileum...
Alle gekheid op een stokje: het is natuurlijk gruwelijk dat dieren op deze manier gekweld worden, maar het doel zal de middelen wel heiligen zeker?
Meer over het experiment bij Engadget.
http://www.engadget.com/2011/06/19/scientists-restore-memory-of-drugged-rats-hope-to-do-the-same-w/


LYTRO TECHNOLOGIE BELOOFT REVOLULTIONAIRE BEELDEN
Met Lytro kan je achteraf focus leggen


Indrukwekkend. Dat is het minste wat je kan zeggen van de manier waarop foto's met de nieuwe Lytro technologie van focus kunnen veranderen. Het principe is simpel: je neemt een foto, je uploadt die naar de Lytro technologie, klikt op een wazig gedeelte van de foto, en in seconden wordt het een scherp stuk op de achtergrond, wat je een 3D indruk geeft.
Hoe dit mogelijk is? Ben Horowitz, een van de mensen die veel geld investeerde in de nieuwe technologie, legt het als volgt uit: "een foto is niet echt een moment dat je vastlegt, als wel een invalshoek, een set licht, een focus op dat moment. Met de "light field" (of lichtveld) camera leg je àlle licht vast". Daardoor kan je achteraf de focus verleggen naar een voorwerp in de achtergrond, of inzoomen, of herbelichten, of heroriŽnteren.
Dat is wat Lytro doet, en het belooft de wereld van de fotografie minstens even grondig dooreen te schudden als wat HD betekende voor de tv.Bij Business Insider vind je enkele voorbeelden, die echt wel indrukwekkend zijn. (1) Tech podcast Buzz Out Loud had een gesprek met de ontwerper van de technologie, waaruit je o.a. te weten komt dat de foto's die hiermee gemaakt worden een nieuw formaat zullen creŽren naast .jpg en .raw bijvoorbeeld, en dat zij wel wat groter zullen zijn dan .jpg, maar dat het verschil niet dramatisch zal zijn. (2)
En op het blog van Ben Horowitz lees je waarom hij zo fel gelooft in deze nieuwe technologie (3). Maar breng zelf eens een bezoekje aan de website van Lytro (4)
http://www.businessinsider.com/what-is-lytro-launched-revolutionary-camera-technology-2011-6#
http://www.cnet.com/8301-19709_1-20074139-10/buzz-out-loud-1497-lytro-is-the-camera-of-the-future-podcast/?tag=mncol;title
http://bhorowitz.com/2011/06/21/lytro-and-the-magic-camera/
http://lytro.com/


MICROSOFT TEST MET "WHITE SPACES" IN HET VK
WiFi maakt gebruik van vrij TV spectrum

Een interessant experiment loopt momenteel in het Verenigd Koninkrijk. Daar testen Microsoft en een grote groep andere bedrijven hoe zij de ongebruikte "white spaces " van het tv-spectrum in Cambridge kunnen gebruiken voor WiFi, zonder dat dit in conflict komt met de traditionele tv-uitzendingen.
Deze technologie wordt vaak ook "Wifi op steroiden" genoemd, omdat via dit tv-spectrum de internetverbinding over een veel langere verbinding overgedragen kan worden dan bij de traditionele WiFi. Microsoft heeft de technologie al getest op haar campus in Redmond, inbegrepen speciale technieken die ervoor moeten zorgen dat deze WiFi de tv-uitzendingen en draadloze microfoons niet stoort. De resultaten waren blijkbaar zo positief, dat het experiment nu op grotere schaal overgedaan wordt, en wel in Cambridge.
Microsoft gelooft alvast in de toekomst van deze "white space", omdat die kan zorgen voor een relatief goedkope vorm van breedband, en dus nieuwe business kan doen ontstaan. Nu, als je het ons vraag is alles wat internetverbindingen goedkoper kan maken mooi meegenomen, vooral in een tijdperk waarin de ISP's steeds meer beperkingen gaan invoeren op de bandbreedte en het verbruik...
http://www.geekwire.com/2011/wifi-tv-signals-microsoft-testing-white-spaces-uk


NOKIA N9 DOET HET MET EEN ZWIER EN EEN ZWAAI!
Nu nog met MeeGo, binnenkort met Phone 7
Tal van analisten hebben zich afgevraagd waarom Nokia zich nog de moeite zou getroosten om een nieuw toestel uit te brengen dat op het eigen besturingssysteem draait, wanneer het binnenkort enkel nog smartphones zal verkopen met het Windows Phone7 besturingssysteem aan boord.
Is het om aan te tonen wat MeeGo, de nieuwste versie van het eigen Nokia OS, vermag? Een laatste stuiptrekking? Feit is dat deze Nokia N9 toch wel indrukwekkend is. Wat hardware betreft is hetgeen het meeste opvalt het feit dat je geen enkele knop onderaan het scherm vindt: het ontwerp van dit toestel is uiterst elegant, en hardware buttons lijken daar niet bij te passen. Voordeel is dan wel dat je een heel elegant uitzicht krijgt, met licht gebogen randen. In vaktermen heet dat een "unibody design".
Ook markant is het feit dat je in de interface van de verschillende toepassingen met een veeg-gebaar van de vinger naar de rand van het scherm terug naar "home" kan gaan.
Zoals gewoonlijk is ook hier weer de camera heel krachtig: een 8 MP auto focus camera met Carl Zeiss optics, een dubbele LED flash, en en superbrede 28mm lens. Daarmee kan je filmpjes opnemen in HD. En de genomen foto's kunnen uiteraard meteen gedeeld worden via Flickr en co.
Deze Nokia N9 heeft nog een kenmerk dat je niet bij veel andere toestellen zal aantreffen: Dolby Sound. Het toestel ondersteunt namelijk Dolby Headphone en Dolby Digital Plus, waardoor je ook met een gewone koptelefoon super surround krijgt in je oren. Enkele fabrikanten hebben daar ondertussen al handig op ingespeeld, en brengen speciale luidsprekers voor de N9 uit.(1)
Nog een "specialeke": dit toestel is NFC klaar. Je moet maar één keer een toestel paren via Bluetooth met je Nokia, en daarna kan je de verbinding gewoon herstellen door dit andere toestel aan te tikken met je Nokia.
Het toestel is in elk geval indrukwekkend. Wij zijn wel benieuwd hoe de Windows-versie ervan zal uitzien!
http://mynokiablog.com/2011/06/21/accessories-nokia-play-360-nfc-bluetooth-speakers-as-seen-in-nokia-n9-demo/
http://swipe.nokia.com/features/
http://conversations.nokia.com/2011/06/21/introducing-the-nokia-n9-all-it-takes-is-a-swipe/

hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** TomTom kondigt aan dat hun lokale zoekservice TomTom Places beschikbaar wordt op TomTom navigatiesystemen, iPhones en Android smartphones.
TomTom Places combineert de TomTom bedrijvengidsen met uitgebreide Nuttige Plaatsen en de TomTom kaarten. Bedrijfsadressen worden gekoppeld aan geocodes op de kaarten, zodat bedrijven overzichtelijk gecategoriseerd zijn.
http://www.places.tomtom.com


*** TomTom kondigt vandaag de HD Traffic versie 5.0 aan. De service, die real-time verkeersinformatie doorgeeft aan de TomTom LIVE systemen, is zodanig verbeterd dat het bereik en de nauwkeurigheid ervan groter zijn dan ooit tevoren. Bestuurders met een TomTom navigatiesysteem met HD Traffic 5.0 hebben zodoende nog meer controle over hun reis met verbeteringen in zowel de verwachte aankomsttijd als een uitgebreider aanbod van alternatieve routes.
http://www.tomtom.com/services.


*** Telenet vertraagt internet downloaders
Bittorrent-verkeer wordt afgeremd. Telenet weet wat u doet op het internet. Bent u bestanden aan het delen met Bittorrent, dan wordt uw bandbreedte beperkt. Volgens Telenet is het 'een test'.
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=J73BOHM5&sectionid=eb1a6433-ca3f-4a3b-ab48-a81a5fb8f6e2

*** VT4 wordt virtuele gsm-operator
Voor het aanbod werkt VT4 samen met telecomoperator Mobistar. De Vlaamse televisiezender VT4 lanceert met VT4 Mobile een eigen prepaid gsm-aanbod.
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110622_117&sectionid=eb1a6433-ca3f-4a3b-ab48-a81a5fb8f6e2

*** TomTom en Renault produceren één miljoen geïntegreerde Carminat TomTom navigatiesystemen
http://www.tomtom.be

*** Sonaca neemt hoge vlucht dank zij high performance computing (HPC) oplossing van Bull
Sonaca zet de high performance computing oplossing van Bull in voor de simulatie van het gedrag van hoogtechnologische structuren zoals bijvoorbeeld vleugelpanelen van vliegtuigen. Meer specifiek kan bijvoorbeeld nagegaan worden wat de weerstand van deze structuren is tegen de inslag van vogels.
http://www.bull.be

*** BOBBEJAANLAND WORDT GAMELAND
Op 10 en 11 september 2011 is het voor alle Belgische gamers verzamelen geblazen in Bobbejaanland. Gedurende 2 dagen wordt het pretpark dan omgetoverd tot Gameland. Gamers kunnen dan in Lichtaart terecht voor de nieuwste games en laatste snufjes uit de gamewereld.
http://www.gameland.be/

*** Telenet knijpt p2p-verkeer af
Telenet voert testen uit rond 'traffic management' of 'traffic shaping'.
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=TdUTjs5zYcGKaO4R%2Bjt%2BR337mQpvSRTn5gRr8ESIkAWl3WtTA

*** ExtraFilm, gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en thuislevering van fotoproducten, kondigt een exclusieve samenwerking met de VRT aan. Het fotolabo biedt nu ook fotoproducten aan van Kaatje, het meisje dat samen met haar vriendjes op kinderzender Ketnet de harten van heel wat kleuters steelt.
http://www.extrafilm.be/

*** Gent gaat als eerste stad in de Benelux voor een eigen domeinextensie
www.stad.gent, www.toerisme.gent, www.smak.gent zouden zo mogelijk worden.
Alle details en vorderingen over het .gent-project zijn te vinden op www.dotgent.com.

*** LG Electronics (LG) introduceert twee nieuwe IPS-monitoren (In-plane Switching), die het hart van fotografen en gamers harder zal laten slaan. De monitoren bieden ongekende kleurrendering en een brede kijkhoek, tegen een betaalbare prijs.
- De TIPA (Technical Image Press Association) heeft de IPS236 en IPS231 monitoren van LG bekroond met een 'Best Entry Level Photo Monitor' award. De monitor is onderscheiden met de prijs vanwege de ongekende kleurrendering en brede kijkhoek
- Met de LG E2370 monitor kun je in games real-time, dus zonder enige tijdsvertraging, reageren.
http://www.lg.be

*** Nikon staat de Borlée familie bij tijdens hun voorbereiding op de Olympische Spelen - Samen voor de lens - voor het goede doel!
Met een Nikon fototoestel in de hand leggen ze elke prestatie vast en elke maand zullen ze de mooiste kiekjes delen: zo ontdekt u de kijk van deze atleten op de wereld van de fotografie.
De website zal vanaf 1 juli 2011 online zijn,

*** Ricoh presenteert haar nieuwe kleurlaserprinter voor kleine werkgroepen: Aficio SP C320DN
http://www.bluechilli.be/Comm_Details.php?lg=FR&ID=159
muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetSTARFUCKER - BURY US ALIVE
[indie pop] Nadat aangekondigd werd dat MP3.com terug nieuw leven ingeblazen werd, moesten wij de site uiteraard gaan ontdekken. Wat opvalt is de nauwere samenwerking met Last.fom - en het verdwijnen van de volledig, gratis te downloaden albums. Voortaan kan je van een album nog maar één gratis song downloaden, en de andere songs zijn aan te komen. Je kan ze ook wel gratis beluisteren in streaming, in samenwerking met Last.fm. En je kan bij Last.fm een radio spelen die rond deze band opgebouwd is.
Dus houden we het maar op songs, en hopen we dat de songs toch een hele week gratis gedownload kunnen worden. Om te beginnen Starfucker, met het vrolijke uptempo nummer Bury us alive, dat je gratis kan downloaden. Leuk nummer.
http://mp3.com/artist/Starfucker
http://www.myspace.com/strfkrmusic


BON IVER: CALGARY
[folk] Deze artiest, die tot een van onze favorieten behoort, heeft een nieuw album uit. Daarvan kan je de song Calgary gratis downloaden. Heerlijke veelstemmige muziek, met een simpele begeleiding. Ontroerend. De andere songs kan je in streaming beluisteren.
http://mp3.com/artist/Bon%2BIver


FANFARLO - IM' A PILOT
[indie pop] Een meeslepende song, gezongen door een speciale stem, die af en toe doet denken aan Antony & the Johnsons. De song wordt heel sterk opgebouwd, om te eindigen in een mooie climax.
http://mp3.com/artist/Fanfarlo


THIAGO PETHIT - BIRDHOUSE
[Indie Folk] een heel simpele song, bestaande uit een mannenstem en een gitaar; het is een klein walsje, vrolijk en opgewekt. Van deze artiest kan je nog meer songs downloaden, waaronder het Essa Cancao Francesca ook wel indrukwekkend is.
http://mp3.com/artist/Thiago%2BPethit


VRIJDAG HOORSPELDAG: HOORSPEL PRAATCAFÉ KLEINTJE PILS

Het moeten niet altijd de grote middelen zijn die bovengehaald worden om een hoorspel te maken - privé-initiatief, dat met weinig middelen werkt, kan ook. Kan zelfs leuk zijn, een manier om de eigen actualiteit te belichten.
Dat bewijst PraatCafé Kleintje Pils, een hoorspel waarin de actualiteit en de politiek uit de gemeente Ridderkerk op ironisch/humoristische wijze belicht worden. Het niveau van de acteertalenten van de medewerkers is misschien ongelijk, maar er zitten echte parels tussen.
Het winterseizoen 2010-2011 (15 afleveringen) kan je online beluisteren of downloaden.
http://www.rtvridderkerk.nl/radio-programmas/diverse/hoorspel.html

Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
"Mijn grootmoeder had geen stemrecht, mijn moeder geen pil en ik geen tijd"
- voorzitster boerinnenbond -oor logo
De nieuwe oogst


EMOTICONS

De smiley :-) kent iedereen. Maar er bestaan nog tal van andere "emoticon", waarmee je een emotie kan leggen in je geschreven tekst. Op deze pagina vind je niet alleen de emoticons verklaard, maar staat ook een geschiedenis van het emoticon. Op de tweede link vind je een diareeks van PCWelt waarin de emoticons een voor een in het Duits verklaard worden. (Bron: Wim W)
http://www.muller-godschalk.com/nl/emoticon.html
http://www.pcwelt.de/ratgeber/ASCII-Smileys-99-Chat-Smileys-enttarnt-1929552.html


FREEBIE DIRECTORY: ALLES GRATIS
Een zoekmachine die alle mogelijke tools en diensten op het web vindt die je gratis mag gebruiken. Gratis tools voor bedrijven, zoals het verzenden van persberichten, gratis coupons, gratis staaltjes van producten, enz. De site is echter wel Amerikaans georiŽnteerd voor de tastbare producten. (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
http://www.freebiedirectory.com/


STATICLOUD: GRATIS HOSTING
Heb je al een website aangemaakt op je eigen computer, en ben je op zoek naar een plek om het internet die een gastheer (host) voor je site kan zijn, dan is dit misschien de oplossing. Je moet enkel een account aanmaken op basis van je e-mail adres. Vervolgens sleep je het Zip-bestand waarin je website zit naar de speciaal daarvoor verziene ruimte op de site, en de Staticloud zal alles netjes uitpakken. Het webadres dat je krijgt is in de vorm van jouwadres.staticloud.com; je kan zowel statische html-sites hosten als CSS en JavaScript sites.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/staticloud-host-static-html/
http://staticloud.com/


CITEBITE: EXACT CITEREN

Eerlijkheid gebiedt dat je altijd vertelt waar jij je wijsheid vandaan haalt. Maar wanneer je naar een website linkt, dan is het heel moeilijk om naar het exacte deel van die site te linken waar jouw citaat vandaan komt. Deze online dienst wil helpen: je moet het citaat van de tekst in het eerste invulvak plakken, en de url van het citaat in de tweede balk. Klik op "Make Citebite", en je krijgt een unieke url als resultaat. Degene die de link aanklikt, wordt naar de betreffende pagina gevoerd, met de focus meteen op het citaat.
http://citebite.com/
http://www.makeuseof.com/dir/citebite-link-to-quotes/


VAYABLE: LAAT JE DOOR DE INWONERS GIDSEN
Deze site is een marktplaats waar plaatselijke inwoners trips kunnen verkopen, en jij als reiziger terecht kan voor een unieke, persoonlijke reisgids. Want wanneer je hier een reis boekt voor een bepaald land, werk je via de grote agentschappen. Bij Vayable kom je terecht bij plaatselijke gidsen die iets veel persoonlijkers aanbieden en de streek of de stad door en door kennen. En natuurlijk kan jij, als plaatselijke gids ook een reis aanbieden! Vayable neemt een commissie van 3% op alle via de site verkochte reizen; er is uiteraard feedback voorzien voor de aanbieders van de reizen, zodat je weet met wie je te maken hebt.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/vayable-unique-travel-tours/
http://www.vayable.com/


MUSICGRID.ME: MUZIEK BESPREKEN
Dit is een soort "Yelp" voor muziek. Je kan er namelijk albums van muzikanten bespreken, en aanbevelingen krijgen van je vrienden om nieuwe muziek te ontdekken. Op de site vind je de albums met de hoogste kwoteringen, de muziek waarover het meest gediscussieerd wordt (want natuurlijk is niet iedereen het eens met elke bespreking!) en artiesten in de belangstelling. De site maakt gebruik van de API van Last.fm om info over de artiesten te vertonen. En je kan jouw bespreking ook posten via Twitter of Facebook.
[Taal: ENG]
http://mashable.com/2011/06/24/musicgrid-me/
http://musicgrid.me/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: EURO PORTAAL
De portaalsite van de Europese Unie spreekt nu ook een meer dan fatsoenlijk Nederlands. Je vindt er allerlei informatie die ook de gewone mens aangaat, zoals reizen en toerisme, consumentenrechten, enz. (Bron: Wim W)
[Taal: NL]
http://europa.eu/index_nl.htm


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LANDENKOMPAS
Op deze site vind je allerlei informatie over het land waarheen je wil reizen, plus handige tips om je reis goed voor te bereiden. Per land vind je o.a. of een vaccinatie nodig is, waar de ambassades zijn, wat de nummers zijn van de hulpdiensten, en veel, veel meer. (Bron: Wim W)
[Taal: NL]
http://www.landenkompas.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BBC YOUR PAINTINGS

Op deze website kan je meer dan 7.000 schilderijen bewonderen van artiesten groot en klein. Het is haast onbegonnen werk om die
allemaal te bekijken, maar gelukkig heeft de BBC aan enkele mensen gevraagd om de bezoekers rond te gidsen op de site; het resultaat vind je in de rubriek "Guided Tours". (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
http://www.bbc.co.uk/arts/yourpaintings/guidedtours
http://www.bbc.co.uk/arts/yourpaintings


VRIJDAG MULTIMEDIA:ZLATANZUPERFLY
Een interactief spelletje, met superrealistische beelden in HD. Jij kruipt in de huid van Zlatan Ibrahimovic, en hopelijk scoor je ook! (Bron: http://blog.walkingmen.com/?tag=1siteparjour)
[Taal: ENG]
http://www.zlatanzuperfly.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: RADIO SOULWAX

De dewaele-broertjes hebben niet stilgezeten, en hebben nu een nieuwe site gelanceerd, Radio Soulwax. De bedoeling is dat het een online radiostation wordt, waarbij je ook visuele content krijgt. Je zal er voornamelijk mixtapes kunnen bekijken/beluisteren. Hopelijk wordt er wel iets gedaan aan de bandbreedte, want bij ons bezoek kwam de muziek heel haperend over. Toch knap gemaakt!
[Taal: ENG]
http://www.radiosoulwax.com/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be
- 500 new belgian emailaddresses exposed - new releases will follow
http://belsec.skynetblogs.be/archive/2011/06/27/500-new-belgian-emailaddresses-exposed-new-releases-will-fol.html


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Vacature website Monster lanceert linkedin concurrent binnen Facebook: BeKnown
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/1823
- Video: de social media expert over de Social Media Day workshops
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/1822


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Telecomfirma's overtreden mogelijk wet met informatie internetters
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2460254/2011/06/30/Telecomfirma-s-overtreden-mogelijk-wet-met-informatie-internetters.dhtml
- IsraŽliŽrs dwingen met Facebook goedkopere kaas af
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2460246/2011/06/30/Israeliers-dwingen-met-Facebook-goedkopere-kaas-af.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Programma's automatisch starten en sluiten
Er zijn veel programma's waarmee je software in de startup van Windows kunt in- en uitschakelen. Xecutor gaat hier echter veel verder in.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26534
- Een eigen tv-kanaal
Met Dik.nl (Yubby.com) kan iedereen een internet televisiezender opzetten en deze via zijn website, weblog of Hyves-pagina aanbieden.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25959


elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Pioneer maakt thuiscinema compacter
Om tegemoet te komen aan de huidige trend van kleine televisie- en audiomeubels, lanceert Pioneer twee compacte AV-versterkers. Dat kort na de introductie ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6015
- Gira en iPad vullen elkaar aan
Om je domoticasysteem van Gira intuïtief en mobiel te bedienen, heeft het bedrijf een applicatie voor de iPad, iPod Touch en iPhone in de aanbieding.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6008
computerworld logo

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/


digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Google+, een netwerk dat socialer is dan Facebook?
http://www.digimedia.be/News/nl/9518/google-een-netwerk-dat-socialer-is-dan-facebook.html
- we7: een gratis -en legale- internetradio in BelgiŽ
http://www.digimedia.be/News/nl/9519/we7-een-gratis-en-legale-internetradio-in-belgi.html
computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Computertaal Dossiers – USB Sticks
http://computertaal.info/2011/06/30/computertaal-dossiers-usb-sticks/
- Meer opslaan en delen met de nieuwe Kingston DataTraveler 108
http://computertaal.info/2011/06/29/meer-opslaan-en-delen-met-de-nieuwe-kingston-datatraveler-108/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Afbeelding en specs van HTC met 4,7"-scherm verschijnen
http://tweakers.net/nieuws/75377/afbeelding-en-specs-van-htc-met-4-komma-7-inch-scherm-verschijnen.html
- Alarmcentrale 112 heeft last van broekzakbellers
http://tweakers.net/nieuws/75363/alarmcentrale-112-heeft-last-van-broekzakbellers.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Privacycommissie: "Ook slimme meters moeten privacy naleven"
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/06/30/privacycommissie-ook-slimme-meters-moeten-privacy-naleven/article-1195050036478.htm
- Europa legt lagere gsm-roamingtarieven op
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/07/01/europa-legt-lagere-gsm-roamingtarieven-op/article-1195050938002.htm
*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Create4Millions: bedenk een app en win
http://www.themobilerevolution.be/2011/06/30/create4millions-bedenk-een-app-en-win/
- Homebrew apps installeren op WP7
http://www.themobilerevolution.be/2011/06/29/homebrew-apps-installeren-op-wp7/
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)
TIPS VOOR WEBWERKERS: GOOGLE +1 BUTTON TOEVOEGEN
Hoe je deze button van Google, die een equivalent is van de "Like" button van Facebook, kan toevoegen, kan je uiteraard lezen op de website van Google. Maar in dit artikel van Karel Geenen lees je het in het gewone Nederlands hoe het moet. De man heeft trouwens op zijn site nog veel meer tips om je website te verbeteren en beter zichtbaar te maken voor de zoekmachines (SEO).
http://www.karelgeenen.nl/
http://www.karelgeenen.nl/02/google-1-button-toevoegen-aan-je-website-zo-doe-je-dat/?utm_source=Nieuwsbrief&utm_medium=e-mail&utm_campaign=16-6-11


HAAL MEER UIT JE ANDROID PHONE: BESTANDEN BEHEREN

Je kan dus het interne geheugen van je Android phone gebruiken om bestanden op te slaan. Maar het kan wel moeilijk zijn om deze bestanden terug te vinden. Daarom is het best om een app te downloaden, een file manager, zoals Astro File Manager; die zorgt ervoor dat je bestanden kan vinden en sorteren op naam, datum van download, enz.
https://market.android.com/details?id=com.metago.astro&feature=search_result
http://www.businessinsider.com/android-phone-tips-and-tricks-2011-5#manage-your-files-7


HAAL MEER UIT JE ANDROID PHONE: JE PHONE ALS EXTERNE HARDE SCHIJF
Wanneer je je Android smartphone verbindt met je computer via een USB kabel, kan je de Android omvormen tot een externe harde schijf, waarop je dan allerlei bestanden kan bewaren. Zo kan je bestanden uitwisselen tussen computer en phone, en wordt je mobieltje een toestel waarop je bestanden kan zetten die je dan altijd bij je hebt.
http://www.businessinsider.com/android-phone-tips-and-tricks-2011-5#use-your-phone-as-a-portable-hard-drive-6


HAAL MEER UIT JE ANDROID PHONE: SNEL SPECIALE TEKENS INVOEREN

Het virtuele klavier is handig. Maar het invoeren van speciale karakters vereist dat je op het klavier overschakelt naar het tweede klavier, en daar het symbool kiest. Dat kan echter sneller. Tik de "punt" toets aan en houd hem ingedrukt. Nu zal er een venstertje verschijnen met daarin de meest gebruikte karaktertekens, waaruit je het gewenste karakter kan kiezen. Simpel, niet?
http://www.businessinsider.com/android-phone-tips-and-tricks-2011-5#quickly-access-special-characters-8


HAAL MEER UIT JE ANDROID PHONE: GOOGLE SYNC
De simpelste manier om meteen met je Android aan de slag te gaan, is je de informatie over je Google account meteen bij het opstarten invullen. Daarna zal Google ervoor zorgen dat alle Google diensten automatisch werken: Gmail, Voice, Talk, Calendar.... zij zullen voortaan allemaal automatisch synchroniseren!
http://www.businessinsider.com/android-phone-tips-and-tricks-2011-5#sync-with-google-for-the-ultimate-experience-9shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
PRINTING TOOLS
Windows / Mac OS / Linux - 46 kb - freeware
Een kleine maar handige tool: hiermee kan je de lay-out van zowel headers als de tekst van een e-mail, vooraleer die af te drukken. Het is een add-on voor Thunderbird.
http://www.chip.de/downloads/Printing-Tools_49201445.html
http://nic-nac-project.de/~kaosmos/index-en.html


USB SAFEGUARD
Windows - 207 Kb - freeware
Met dit progje kan je de inhoud van je USB stick versleutelen. Verlies je de stick, dan ben je de gegevens wel kwijt (je hebt toch een backup, niet?!), maar kan een ander tenminste geen misbruik maken van jouw gegevens.
http://usbsafeguard.altervista.org/


TRANSLATE CLIENT: GOOGLE OP JE DESKTOP

Windows - freeware
Handig, die vertaaldienst van Google, maar hij vereist wel dat je altijd naar de Google website gaat, en dus online bent. Met dit progje kan je de vertalingen ook offline raadplegen. Maar helaas zijn niet alle woordenboeken verkrijgbaar bij de gratis versie. Zo moet je voor een woordenboek Frans/Nederlands de Pro versie in bezit hebben. Die kost 22 euro.
http://translateclient.com/


YOUWAVE FOR ANDROID
Windows - 93,4 MB - freeware
Wil je wel eens weten hoe een mobieltje met het Android OS aan bord eruit ziet? Dat kan, met deze software, die het Android OS op jouw Windows computer zet. Je kan zelfs apps installeren en uittesten. Maar foto's nemen en bellen kan natuurlijk niet :)
http://www.chip.de/downloads/YouWave-for-Android_49960043.html


PDFSAM: PDF IN DE GAUWTE BEWERKEN
Windows/Mac - freeware - 14 MB
Wil je een PDF bestand bewerken, zonder veel geld te moeten neertellen voor de Adobe Acrobat software? Dan kan deze tool uitkomst brengen. Je kan o.a. pagina's in een document draaien, herordenen, samenvoegen splitsen, 2 documenten mixen. Bij ZDNet lees je een uitvoerige beschrijving (bron: Wim W)
http://www.zdnet.nl/downloads/128506/pdfsam-2-2-1/


TEAMSPEAK: SAMENWERKEN VIA HET WEB
Freeware - Windows
Met deze software, die over verschillende platformen heen werkt, kan je met vrienden of collega's via het net samen praten, overleggen. Of het nu gaat om commentaar geven tijdens het gamen, samenwerken aan projecten, vergadert met je collega's, dit alles kan je doen met de software, die gratis is voor niet-commerciŽle toepassingen. Ontwikkelaars kunnen bovendien de SDK downloaden, om de software te integreren in hun eigen programma. (Bron: Wim W)
http://www.teamspeak.com/


CROSSLOOP: COMPUTER VANOP AFSTAND BEHEREN
Windows - 2,1 MB - freeware
Met deze gratis tool kan je pc's vanop afstand bedienen. Het enige wat vereist is, is dat op de andere pc ook dit progje staat. Beide computers moeten ook toestemming geven, via een inlogformulier en een paswoord. Maar zodra deze formaliteit achter de rug is, kan je samenwerken aan projecten via het internet, of vanop afstand je eigen pc raadplegen, enz.
http://www.crossloop.com/http://www.chip.de/downloads/CrossLoop_28142156.html


MIRO 4.0.2: TV OP JE COMPUTER

Windows all - 38,8 MB ) freeware
Met Miro kan je duizenden uitzendingen via het internet ontvangen. Het is ook een uitstekende tool om video podcasts te downloaden en bekijken. Je kan uitzendingen zien die via BitTorrent, RSS of FTP aangeboden worden.
http://www.getmiro.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: WHATSAPP MESSENGER
Nokia - freeware
Met WhatsApp Messenger stuur je via 3G of WiFi berichten naar je vrienden en familie. Dat betekent: geen hoge telefoonrekening meer of sms-kosten die de spuigaten uit lopen. En het mooi is: het eerste jaar is WhatsApp helemaal gratis op je Nokia-telefoon.
http://store.ovi.com/content/62616


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: DE APP VAN 'T STAD

Gazet van Anwerpen heef deze gratis app voor iPhone en Android uitgebracht, waarmee je alle vrijetijdsinfo vindt over de plek waar jij je bevindt - cultuur, shopping en horeca.
http://www.appvantstad.be/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
Het laatste woord....

NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Het beste argument tegen democratie
is een gesprek van vijf minuten met de gemiddelde kiezer
- Winston Churchill -