netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
16/6/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 704 van 11/6/2011Gegroet lezer,

Volgende week, en misschien ook de week daarna, zal u een iets dunnere netties aantreffen. De werken hier in huis vragen even wat meer van onze tijd, en een dag telt nog altijd maar 24 uren (waarvan er toch een zestal besteed moeten worden aan de hoognodige slaap!). De berichtgeving wordt even op een laag pitje gezet. Maar helemaal zonder nieuws zetten wij u niet. Want dat hebben we geleerd uit het verleden: altijd is er wel een nieuwtje dat absoluut uw aandacht verdient, of dat onze verontwaardiging oproept, en dan jeukt het om dit aan de lezer te vertellen. Het zal alleeen wat minder zijn in kwantiteit, maar niet in kwaliteit!

Wat hebt u deze week van ons te verwachten in dit nummer? Weer een bont allegaartje: hackers die niet alleen op ideologisch terrein tewerk gaan; uiteraard nieuws uit het Apple-universum met de iCloud; en natuurlijk weer de nodige berichten over de bekende hoofdrolspelers: Twitter, Google, Microsoft...

Veel leesplezier gewenst - wij trekken ons schilderspak aan en zetten het schilderspetje op! Bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
DRUKKE TIJDEN VOOR HACKERS...
Aflevering zoveel voor het Sony netwerk, Gmail ook gehackt, en een beetje chantage
Een goed thema om de week te beginnen: hacken. Want de laatste tijd regent het berichten over hackers die allerlei diensten binnendringen. Sommigen doen dat uit ethische overwegingen; zo kregen PayPal en Amazon bezoek omdat zij de samenwerking met Wikileaks stopgezet hadden, iets wat in de ogen van de hackers niet door de beugel kon. De hacks op het Sony netwerk werden eveneens uit ethische overwegingen gedaan, en begonnen toen Sony een internaut vervolgde omdat hij zijn toestel gekraakt had en de werkwijze ervoor publiceerde. Die aanvallen blijven trouwens nog altijd duren, want de voorbije dagen moest het netwerk van Sony Europe eraan geloven (1). Sony zelf zit heel verveeld met die aanvallen, maar is blijkbaar niet in staat om ze te stoppen - tegen de vereende krachten van hackers kan de multinational niet op, zo lijkt het. En ook het SonyPictures netwerk werd gekraakt; meer dan een miljoen accounts werden er gestolen, inbegrepen persoonlijke gegevens en adressen.
Maar de meldingen over hacks houden niet op. In de VS werden de persoonlijke accounts van verschillende hoge pieten in de Amerikaanse overheidsdiensten gekraakt. En zelfs dichter bij huis, in Frankrijk, hebben hackers toegeslagen. Zij legden donderdag de website plat van EDF, de uitbater van de Franse kerncentrales. Gelukkig beperkten zij zich tot de website, en bleven de systemen van de kerncentrales of de veiligheidssystemen buiten schot. Ook in dit geval zou het gaan om een subgroep van Anonymous, de losse groep hackers die het ook al op Sony gemunt hadden.(2).
Waar het bij al deze hackers meer om ideologische, politieke motieven te doen was, zijn er andere hackers die minder 'edele' motieven hebben. Daarvan getuigt een verhaal dat je bij CNet kan lezen. Daarin wordt verteld hoe Karim Hijazi, hoofd van het bedrijf Unveillance, dat in het opsporen van botnets gespecialiseerd is, een mail kreeg van een hacker. Daarin wordt de dreiging geuit dat zijn privé-gegevens en gesprekken publiek gemaakt worden, tenzij hij beveiligingsinfo zou vrijgeven. De man weigerde in te gaan op de bedreiging, en verwittigde het FBI. (3)
Volgens Hijazi zou het gaan om de hackersgroep Lulzsec, die ook achter enkele van de hacks bij Sony zou zitten. Het blijven in elk geval onfrisse praktijken, en het valt te vrezen dat het vertrouwen van de burger in het internet er niet beter op zal worden indien hackers hun spelletjes steeds verder doordrijven...
http://nakedsecurity.sophos.com/2011/06/04/sony-europe-hacked-by-lebanese-hacker-again/
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_energie/Hackers_vallen_website_EDF_aan.9066660-3093.art
http://news.cnet.com/8301-27080_3-20068939-245/exclusive-ceo-says-hackers-tried-to-extort-data-money/?part=rss&subj=news&tag=2547-1_3-0-20


GOOGLE MET 3D BEELDEN VAN BRUSSEL
Maar je moet gelukkig geen brilletje opzetten...

Google Earth is heel knap, maar om de aparte applicatie op te starten hebben de meeste internauten, en misschien jij ook wel, geen zin. Gelukkig kan je op de gewone Google Maps vaak ook beelden oproepen van Google Earth. Soms wel in 3D, zodat je de architectuur, het landschap van een bepaalde stad of regio in al zijn pracht kan bewonderen.
Nu heeft Google die mogelijkheid ook uitgebracht voor Brussel. Het Atomium, het Berlaimontgebouw, de basiliek van Koekelberg... Het staat er allemaal torenhoog en mijlenbreed op. Echt indrukwekkend, maar let op dat je niet te snel doorheen de stad "vliegt" - de Geobrowser van Google Earth vraagt wel wat processorkracht, en iets oudere computers kunnen wel eens naar adem gaan snakken.
Heel indrukwekkend, en volgens het persbericht van Google zou men volop bezig zijn om ook voor Antwerpen een 3D zicht te maken van de stad. De beelden zijn, gek genoeg, van gebruikers zelf afkomstig, die hun stad vorm geven met de 3D tools die Google hen ter beschikking stelt. Een filmpje maakt het een en ander duidelijk.
Wat ons wel benieuwt: op het filmpje, en op de 3D beelden van Brussel wordt het Atomium vertoond. Nu moet je weten dat er auteursrechten berusten op het Atomium: je mag die afbeelding niet zomaar gebruiken, je moet daar toestemming voor vragen (en misschien wel auteursrechten betalen). Onze vraag is uiteraard: zou Google zulke toestemming gevraagd hebben?
http://www.youtube.com/watch?v=1qkLHJg7Wio
http://atomium.be/AuthorsRights.aspx?lang=nl
http://maps.google.com


BING BRENGT NIEUWE OPTIES VOOR STREETSIDE VIEW
Helaas enkel in VS. Maar Bird Eye wel beschikbaar in EU.

Wanneer je het vorige artikel leest over Google Maps en Google Earth, dan kan je alleen maar onder de indruk zijn. Maar ook Bing, de concurrerende zoekmachine van Microsoft, heeft een dergelijke tool, Bird's eye, dat eveneens een zijaanzicht van gebouwen brengt. Spijtig echter dat je die bijna niet kan vinden.
Doe zelf maar eens de test, en ga naar Bing.com. Daar word je meteen doorgesluisd naar be.bing.com. Wil je daar een stratenplan oproepen, dan zie je geen enkele link die daarnaar verwijst. Er is wel een pijltje naar "Meer", maar dat verwijst enkel naar Web, Nieuws, Afbeeldingen, en translator. Geen maps te vinden. Je moet zelf maar weten dat de landkaarten en stratenplannen te vinden zijn bij www.bing.com/maps.
Zoek nu zelf maar eens een adres op, en ga op ontdekking uit. Via het uitklappijltje naast "Road" kan je Bird's Eye oproepen, en zo de locatie overvliegen. Ga je bijvoorbeeld kijken naar Pelikaanstraat in Antwerpen, dan kan je vandaar naar het Centraal Station vliegen, en zo de hele Zoo overvliegen. Knappe beelden, die erg scherp zijn. Spijtig dus dat Microsoft in Bing deze mogelijkheid niet meer in de schijnwerpers zet.(1)
In de VS wordt echter wel doorgewerkt aan Bing, en worden er nieuwe mogelijkheden toegevoegd. Wat je bij Google Maps kent als "Streetview" heet bij Bing "Streetside View". Dit zicht op straten werd nu vernieuwd. Je krijgt namelijk een beter zicht op de handelszaken in een straat, zodat je een virtuele wandeling kan maken, en de bezienswaardigheden kan zien. Het in- en uitzoomen geschiedt ook zo goed als naadloos, voor de hele straat, waar dat in het verleden beperkt was tot enkele punten die aan elkaar geplakt waren.
Je krijgt als het ware een beeld in 3 delen: bovenaan het overzicht met de landkaart, zodat je weet waar je bent. Het centrale deel bevat de fotorealistische beelden van de straat. En onderaan is er een tekstgedeelte, dat je meer info geeft over handelszaken, metro, enz. Een voorbeeld daarvan vind je bij WebPronews. (2)
http://www.bing.com/maps
http://www.webpronews.com/bing-maps-streetside-view-comes-with-some-new-views-2011-05


WAT APPLE AANKONDIGT, ZINT DE WAARNEMERS NIET
Algemene tendens: Apple strijkt externe ontwikkelaars tegen de haren in

De meeste waarnemers verwachtten dat de aankondiging van Apple, bij monde van voorman Steve Jobs, vooral rond de cloud gebaseerde muziekdienst iCloud zou draaien. Maar wat de meeste journalisten onthouden hebben is dat Apple nu in zijn nieuwe versie van het iOS tools ingebouwd heeft die voorheen te vinden waren in apps van externe ontwikkelaars.
Morgen komen we uitgebreid terug op de aankondigingen die Apple deed. Vandaag is er helaas enkel tijd voor een korte impressie, namelijk dat Apple met deze update makers buiten spel probeert te zetten van waardevolle diensten zoals Dropbox, Instapaper, Remember the Milk, Facebook. Maar ook RIM, Facebook en de mobiele operatoren worden onder vuur genomen door Apple, dat allerlei diensten in het iOS zal integreren. Zoals bijvoorbeeld Twitter - versie 5 van het iOS ondergaat een heuse "Twitterificatie". Er komt één enkele inlog voor Twitter op het toestel, en bij elke nieuwe app die je downloadt zal je enkel nog toestemming moeten geven voor integratie met Twitter, niet opnieuw moeten inloggen. Twitter zal ook geïntegreerd worden in veel van de eigen toepassingen, zoals de camera, en de fotosoftware. Je kan artikels en content rechtstreeks vanuit Safari tweeten maar ook vanuit maps, Youtube, enz.
Morgen meer, als het stof is gaan liggen dat de aankondigingen verwekt hebben, en het tijd is voor de eerste analyses van insiders.
http://techcrunch.com/2011/06/06/watch-out-facebook-connect-apple-pushes-twitter-sign-ins/
http://bits.blogs.nytimes.com/2011/06/06/which-apps-are-threatened-by-apples-upgrades/NU OOK INTEGRATIE VAN FOURSQUARE, AMAZON IN TWITTER ...
... maar moeten we stortvloed van spam berichten vrezen?
Toen Twitter verleden jaar NewTwitter onthulde, was een van de grote voordelen dat je de content van verschillende andere sites rechtstreeks in je Twitter kon zien, zonder naar je browser te moeten overschakelen. Dat was het geval voor DailyBooth, iTunes, Ustream, YouTube, TwitPic. Je moest gewoon de link naar de content aanklikken wanneer die in je tijdlijn verscheen, en je zag de afbeelding of het filmpje.
In december volgden nog vijf bijkomende sites waarmee samengewerkt werd: Blip.tv, INstagram, Slideshare, Rdio en Dipdive. En verleden week kondigde Twitter dan aan dat er nog zes externe sites bijkomen: Foursquare, Gowalla, Amazon, Meetup, Plancast en AOL Video. Enerzijds is dat positief natuurlijk, omdat je het geklungel met de overschakeling naar je browser niet meer moet meemaken. Maar zit daar niet een negatief kantje aan - dat de gebruikers nog sneller geneigd zullen zijn om hun Twitter account te koppelen aan deze diensten, zodat jouw tijdslijn nog meer vervuild worden door check-ins bij Foursquare & Gowalla, door aankoopberichten bij Amazon, enz? Dat valt dus af te wachten...
http://mashable.com/2011/06/03/twitter-foursquare-amazon/BRITSE GEHEIME DIENST HACKT AL QAEDA WEBSITE
Verwisselt bomrecept met... recept voor cupcake
Ergens moet er bij de Britse geheime dienst MI 6 iemand zitten met veel gevoel voor humor. Die een of andere Al Qaeda onlangs de ontgoocheling van zijn leven bezorgd moet hebben. Een verhaal dat wij jou absoluut niet kunnen onthouden.
Opnieuw draait het verhaal rond hacken - maar deze keer voor het goede doel. Het befaamde MI6 heeft namelijk het eerste in het Engels verschijnende online Jihad magazine, Inspire, gehackt, zo lees je bij Gizmodo. En de handleiding om een mogelijk verwoestende bom te maken werd vervangen door... een recept om cupcakes te maken. Waarvan misschien wel, zoals ze het in Komen Eten zo mooi kunnen zeggen, "de smaak in je mond explodeert", maar die geen verdere schade toebrengen, behalve aan je lijn.
Het magazine zou naar verluid gelezen worden door Al Qaeda supporters in de Arabische landen. Het is niet geweten of die echt aan het recept begonnen zijn, en bakpoeder met bastaardsuiker vermengd hebben, in de hoop dat dit zou leiden tot de big bang...
http://www.guardian.co.uk/uk/2011/jun/02/british-intelligence-ruins-al-qaida-website
http://gizmodo.com/5808170/mod-hacked-al-qaeda-website-swapping-recipes-for-bombs-with-recipes-for-cupcakesNIEUWE IOS PAS OVER MAANDEN BESCHIKBAAR
Vol met nieuwigheden... die anderen al hadden
Maandag heeft Apple dus in een voorstelling die maar liefst 2 uur duurde een aantal nieuwigheden getoond. Die, zoals gewoonlijk, op de nodige kritiek onthaald werden. Omdat niets van deze diensten al uitgeprobeerd kan worden, verwoorden wij hier de kritiek zoals gehoord bij het podcast Buzz Out Loud.
Gisteren hadden wij het al kort gehad over de nieuwe versie van iOS, het besturingssysteem voor mobiele toestellen zoals de iPad en iPhone. Daar komt dus een nieuwe versie van uit, iOS5. Maar waar gewoonlijk de lancering van zo'n OS een week of 2 maximaal volgt op de aankondiging ervan, moet je voor deze nieuwe versie nog wachten tot de herfst. Wat waarnemers laat vermoeden dat dit dan gepaard zal gaan met een nieuwe versie van de iPhone en/of de iPad.
Enkele van de 'nieuwigheden' deden de toehoorders verbaasd opkijken, omdat het om functies die andere besturingssystemen zoals Android al lang hebben, zoals het centrale punt waar alle meldingen bijeenkomen, en nu Notification Center zal heten: sms berchten, gemiste oproepen, waarschuwing van de kalender... Apple weet het zo voor te stellen alsof het deze dingen zelf uitgevonden heeft, maar bij Android toestellen, bij Nokia's, komen die meldingen al heel lang bovenaan het scherm, zonder je te moeten storen bij wat je aan het doen bent.
De Safari-browser heeft, o wonder, nu ook tabblaadjes gekregen! Met iMessage kan je dan weer boodschappen draadloos sturen naar andere gebruikers... zolang zij maar een iOS 5 toestel hebben. Lang leven IM diensten, zou je dan denken, want die doen dat ook, maar dan wel zonder onderscheid van het soort toestel de ander heeft.
Nog een revolutionair item: Reminders! Jawel, tot nu toe had je dat dus niet op het iOS, en bestond er geen mogelijkheid om jezelf te laten herinneren aan taken die je moet uitvoeren en je afspraken.
Wat in onze ogen echter de grootste nieuwigheid is, is dat Apple eindelijk het kabeltje doorgeknipt heeft: je kan nu ook draadloos sync'en met je iTunes. Over dat sync'en echter later meer.
Hopelijk neemt de lezer ons ons cynisme niet kwalijk, maar een beetje de hype-ballon doorprikken is hier wel op zijn plaats.
http://www.engadget.com/2011/06/06/apples-ios-5-all-the-details/
http://news.cnet.com/8301-30686_3-20069490-266/apples-icloud-and-what-it-means-for-wireless-data-service/?part=rss&subj=news&tag=2547-1_3-0-20
http://gigaom.com/apple/imessage-biting-rims-style-and-sticking-it-to-network-operators/


IS WAT APPLE VOORSTELDE ICLOUD OF ISYNC?
Geen streaming muziek, niets in de cloud...
Een van de blikvangers, en iets waarnaar door velen uitgekeken was, is iCloud, de cloud dienst van Apple. Helaas, ook daar dienen enkele kritische kanttekeningen geplaatst te worden. Want eigenlijk moet die dienst, zoals de podcast Buzz out Loud terecht opmerkt, niet iCloud maar iSync heten. Je spullen gaan immers niet in de cloud staan, ze worden alleen automatisch gesynchroniseerd tussen alle toestellen.
En dan gaat het om muziek, foto's, documenten.... Waarbij opgemerkt dient te worden dat al deze toestellen een beperkte opslagruimte hebben, en het dus beter had geweest indien zij op vast op één toestel staan, zodat je weet staan, met een backup in de cloud zodat je ze vanop andere toestellen kan oproepen. Waarom zou je alles op alle toestellen hebben, waar het onnodige ruimte inneemt?
Aan het sync'en van foto's zit trouwens een onheilspellend kantje: dat is beperkt tot 1.000 foto's. Komen er meer, dan worden de oudste gewist. Maar waar worden ze gewist? Waarschijnlijk niet op het toestel waarmee de foto's genomen werden, maar wel op de gesyncte locaties. Wat erg verwarrend werkt. Apple vertoonde op het einde van de 2 uur durende toespraak een rondleiding in het gigantische datacenter dat het gebouwd heeft. Was daar echt geen ruimte om die data op te slaan, zodat het een beetje duidelijker, overzichtelijker wordt voor de gebruiker?
Wat muziek betreft krijg je in iTunes nu een paneel met een overzicht van de via iTunes aangekochte muziek. Die zal je dan met één klik terug kunnen downloaden, waar je voorheen eerst tegen de iTunes helpdesk moest uitleggen dat je je computer verloren had bijvoorbeeld. Wat een heel positieve stap is. Muziek die je niet bij iTunes aangekocht hebt - bij Amazon bijvoorbeeld, of die je zelf geript hebt van een legaal aangekochte cd, of die je misschien wel ergens illegaal vandaan gehaald hebt - zal je ook kunnen sync'en over alle toestellen. Apple heeft daarvoor iTunes Match bedacht, een dienst die de digitale signatuur van songs onderzoekt en de song vervangt door een 256 kbps AAC DRM-vrije versie ervan en dan uploadt. Deze dienst kost dan wel 25 dollar per jaar. Ook deze dienst komt pas in de herfst uit. Tegen dan zal er nog heel wat water gevloeid zijn over gods akkers, en zal het voor- en nadeel van sync'en versus streamen uitvoerig besproken worden in alle media. Want, en dat is belangrijk: deze nieuwe iCloud van Apple laat je niet toe om muziek te streamen. Waar je dat bij het aanbod van Google en Amazon wel kan: al je muziek staat echt in de cloud, niet op aparte toestellen met beperkte opslagruimte...
En dan tot slot nog dit. Waarnemers verwonderen zich over het aanbod van Apple om al jouw muziek, ook de illegale, als het ware "wit te wassen" en in de cloud te zetten, mits betaling van een abonnementsgeld van 25 euro per jaar. Apple heeft, in tegenstelling tot Amazon en Google, voor haar cloud aanbod met de labels onderhandeld, en akkoorden afgesloten. Zou het de labels echt lekker zitten dat Apple nu mits 25 jaar een vrijkaart geeft voor alle piraten?
http://daringfireball.net/2011/06/demoted
http://www.appleinsider.com/articles/11/06/06/apples_icloud_will_automatically_store_sync_data_for_free.html
http://www.engadget.com/2011/06/06/apple-announces-itunes-in-the-cloud/


BJORK BRENGT VOLGENDE ALBUM UIT ALS 10 IPAD APPS
Gewoon muziek met eventueel een videootje erbij is lang niet meer genoeg...
Bjork is een artieste die met haar tijd meegaat. En een trendy artiest moet dus "iets" doen met apps. Haar nieuwe album, Biophilia, zal dan ook als app uitgebracht worden. Pardon: als 10 apps, binnen één grote overkoepelende app. En al die apps zouden mettertijd dan ook nog evolueren en veranderen.
Zo zou, zo weet Gizmodo te vertellen, bij de song Virus de app een close-up filmpje brengen van cellen die door een virus aangevallen worden. Dat zou een liefdesverhaal moeten voorstellen tussen een virus en een cel. Het virus houdt zoveel van de cel dat het die vernietigt. Er hoort een interactief game bij, waarbij de gebruiker het virus moet stoppen. Maar slaagt hij daarin, dan zal de song ook stoppen. Wil je de rest horen, dan moet je het virus zijn gang verder laten gaan.
Knap? Indrukwekkend? Misschien. Maar vooral een gimmick, die IMHO geen toegevoegde waarde geeft aan de muziek op zich. Goede muziek beluister je met je ogen dicht, niet als achtergrond bij een of andere taak...
http://www.guardian.co.uk/culture/2011/may/28/bj-rks-biophilia
http://gizmodo.com/5808477/bjork-to-release-next-album-biophilia-as-10-ipad-apps


FACEBOOK DOET HET WEER: GELAATSHERKENNING WORDT GEACTIVEERD..
... zonder opt-in. Waar blijft de privacy?
Het is al zo vaak gebeurd, dat het ons eigenlijk niet meer zou mogen verwonderen, maar toch ergeren we ons eraan. Facebook staat er bekend voor dat het, wanneer het opties toevoegt aan zijn aanbod, die meteen activeert voor alle gebruikers, of toch land per land uitrolt. Dat lijkt normaal, want uiteraard wil Facebook dat de internauten die nieuwe tools ook meteen gaan gebruiken?
Maar het wordt een heel andere zaak wanneer die nieuwe functies een flinke inbreuk kunnen maken op onze privacy. Dan zou je toch verwachten dat Facebook eerst aan je vraagt of jij die optie wel wil activeren. Maar keer op keer "vergeet" Facebook die beleefde vraag.
Ook nu weer. Gelaatsherkenning werd geleidelijk aan geactiveerd voor alle gebruikers, met één klap. De optie was al beschikbaar voor gebruikers in Noord-Amerika, en die konden via de instellingen duidelijk maken of zij de tool wilden activeren of niet. Bij andere gebruikers stond die optie wel in de instellingen, maar niet actief, zodat je op voorhand niet kon aangeven of je, indien de tool beschikbaar zou worden, je er wel aan wou deelnemen.
De laatste dagen melden steeds meer gebruikers dat de gelaatsherkenning bij hen geactiveerd werd. Het is dus zaak om snel eens te gaan zien of dat voor jou het geval is, en na te denken of je dat wel wil.
Ga naar je profiel, en kies daar Privacy / Custome Settings. Bij "Things others share" is er een optie "suggest photos of me to friends. When photos look like me, suggest my name". Hier kan je helaas nog niet zien of deze optie actief is of niet, daarvoor moet je op de button "Edit settings" klikken. In het volgende scherm zal je dan een button zien "enabled", indien de optie actief is. Wil je deze gelaatsherkenning niet, deactiveer hier de button.
http://nakedsecurity.sophos.com/2011/06/07/facebook-privacy-settings-facial-recognition-enabled/
http://www.readwriteweb.com/archives/facebook_unveils_facial_recognition_to_the_world_r.php


COMMENTAREN LATEN BIJ WORDPRESS WANNEER JE INGELOGD BENT
Drie opties: Wordpress, Twitter, Facebook
Een kleine aankondiging, die echter wel belangrijk is in het kleine detail. Wordpress.com, een van de grootste netwerken van blogs, heeft aangekondigd dat je voortaan bij het geven van commentaar op een blogposting, de mogelijkheid hebt om in te loggen met je eigen Wordpress account, maar ook met je Twitter login of je Facebook account.
Je kan op Wordpress inloggen in elk van deze accounts, maar bij het schrijven van het commentaar bepaal je op het moment zelf vanuit welke account je het commentaar geven wil.
Geen wereldschokkende nieuwigheid, maar het opmerkelijke zit in het detail: dat de Wordpress button eerst staat, gevolgd door Twitter, en dat Facebook pas op de derde plaats komt. Dit duidt op de belangrijkheid die Twitter steeds meer krijgt, een feit dat eerder deze week nogmaals bevestigd werd door de aankondiging van Apple dat het Twitter volledig integreert in zijn OS, zodat je uit tal van toepassingen rechtstreeks een Tweet kan versturen.
AllThingsD heeft trouwens een interessant achtergrondartikel over deze evolutie.
http://en.blog.wordpress.com/2011/06/07/post-comments-twitter-faceboo/
http://techcrunch.com/2011/06/07/wordpress-com-adds-wordpress-twitter-and-facebook-comments-in-that-order/
http://allthingsd.com/20110607/whats-twitters-identity-now-that-its-apples-identity-provider/


TWITTER START MET EIGEN URL-VERKORTER
Opnieuw kaakslag voor externe ontwikkelaars?

Bedrijven zoals Bit.ly en andere url-verkorters zullen wellicht tandenknarsen: Twitter start met zijn eigen url-verkorter, in de vorm van een "t.co/...." adres. Wanneer je in de gewone Twitter webinterface begint met het intikken van een adres, zal Twitter automatisch in het oog houden hoeveel karakters je ingeeft. Zijn dat er meer dan 13, dan wordt de url automatisch verkort, en zal de teller, die in het oog houdt hoeveel er van je 140 karakters per tweet overblijven, enkel nog rekening houden met die verkorte url.
Net zoals bij zoveel andere functies die Twitter de laatste maanden ingebouwd heeft, zijn er externe bedrijven zoals Bit.ly die tot nu toe deze dienst aanboden. Zij dienen als grote database van lange adressen gekoppeld aan verkorte url's, en verdienen hun geld door statistieken over het webverkeer te verkopen. Door nu zelf url's te gaan verkorten, zet Twitter hen als het ware buiten spel. Tenzij er natuurlijk mensen zijn die blijven vasthouden aan de externe bedrijven, omdat die net iets meer (statistieken bijvoorbeeld) bieden.
Twitter zelf zegt dat het begonnen is met deze dienst om de gebruiker meer veiligheid te bieden. URL verkorters kunnen immers heel verraderlijk zijn, omdat je niet weet waarheen je gevoerd wordt, en zonder het te weten op een gevaarlijke site belanden kan. Door zelf controle in handen te nemen over de url-verkorting, kan Twitter in het oog houden welke adressen gevaarlijk zijn (virussen, phishing aanvallen...) en indien nodig de gebruiker die op zo'n gevaarlijke link klikt doorsluizen naar een pagina met een waarschuwing.
http://news.cnet.com/8301-1023_3-20069864-93/twitter-launches-automatic-link-shortening/?part=rss&subj=news&tag=2547-1_3-0-20
http://thenextweb.com/twitter/2011/06/08/twitter-introduces-automatic-link-shortening-on-twitter-com/


BELGIË, OVERSPOELD DOOR GROENE MANNETJES?
De geruchten waren er al langer: BelgiŽ zou overspoeld worden door kleine, groene wezens, afkomstig van de planeet HuTuhCah. Uit welingelichte bronnen vernamen we dat de invasie plaats vond op 9 juni 2011, en wel in de stations van Antwerpen Centraal, Namen en Brussel Zuid. Om niets van deze invasie waren we al om 6 uur 's morgens in Antwerpen Centraal. Te laat, de duizenden wezens hadden de centrale hal en het treinplatform al overspoeld. Hetzelfde was gebeurd in Brussel en Namen. En toen begon het...

De groene ventjes, met HTC (van HuTuhCah) op hun buik, begonnen zich te verspreiden onder de pendelaars. Kunstmatig gemaakte, op een mens gelijkend wezens worden ook wel androiden genoemd. Gemakkelijkheids halve noemen we deze wezens dus ook androiden. Nu, de naam doet er niet toe, wat wel belangrijk is, ze verdwenen in jaszakken, broekzakken, rugzakken en handtassen en verspreidden zich over BelgiŽ. Naar verluid hadden omstreeks 8 uur alle Brusselse androiden zich al over de hoofdstad verspreid. Namen en Antwerpen zouden volgen. BelgiŽ zou nooit meer hetzelfde zijn. Kijk zelf maar. (1)
Zeer toevallig waren ook enkele mensen van het smartphone-merk HTC aanwezig. We vroegen hen wat ze ervan dachten. "Vermits de afkorting van HuTuhCah ook onze bedrijfsnaam is, en we ook al het gelijknamig android besturingssysteem gebruiken, hebben we deze groene poppetjes gevraagd om hier actie te komen voeren."
Hebben jullie iets te vieren?
"Wel, de smartphone markt, onze core business is nog steeds groeiend. HTC had in 2010 een groei van 93% en een verkoop van bijna 25 miljoen toestellen. Maar BelgiŽ is nog steeds een groeimarkt voor smartphones, en HTC is de grootste stijger in dit segment."
Wat is de oorzaak van deze stijging?
"Er zijn verschillende factoren. Kwaliteit is er één van, maar elk toestel beschikt ook over de bekroonde HTC Sense."
Wat zijn de toekomstplannen?
"Door een geïntegreerde aanpak willen we de beschikbaarheid en verspreiding van onze toestellen op de Belgische markt optimaliseren. We investeren niet alleen in goede relaties met de belangrijkste Belgische mobiele operatoren, maar zorgen ook voor een geolied distributienetwerk dat de beschikbaarheid van onze toestellen voor de consument garandeert."
Waarop baseren jullie de nieuwe smartphones?
"Onze klanten zijn onze permanente inspiratiebron. En dat is véél meer dan zomaar een slogan. Wij zijn er van overtuigd dat smartphones een steeds belangrijker instrument worden in het dagelijkse leven van de consument. Daarom observeren en analyseren we continu zijn mobiele gedrag en luisteren aandachtig naar zijn constant veranderende behoeften op het vlak van communicatie, interactie en het raadplegen en uitwisselen van informatie. Eens nieuwe behoeften in kaart gebracht, ontwikkelen we snel en efficiŽnt nieuwe mobiele toestellen die hieraan tegemoet komen."
Zijn er nieuwe toestellen op komst?
"We vernieuwen voortdurend. Volgende toestellen zijn net uit, of komen weldra op de markt: de HTC WildfireS, DesireS, IncredibleS, Sensation en ChaCha. Als buitenbeentje is er ook het tablet, de Flyer."
We hadden de gelegenheid om deze toestellen even te bekijken en te 'voelen'. Solide, degelijk en handig, dat was onze eerste indruk.
Maar voor meer info, specs, beschikbaarheid raden we aan om een kijkje te nemen op de website van HTC.(2)

En ondertussen heeft onze hond al een hechte vriendschapsband met zijn HTC-androide...(3) [Paul Liekens]
http://yfrog.com/edx48gtj
http://www.htc.com/nl/
http://yfrog.com/gzwrgljajFINANCIAL TIMES TREKT LANGE NEUS NAAR APPLE
Mogen we hopen dat andere uitgevers volgen?
Er is al veel te doen rond de wurggreep die Apple heeft op de uitgevers. Apple biedt hen via zijn iTunes Store toegang tot een grote achterban, die met één klik hun uitgave (krant, magazine, software, ...) kunnen kopen. Maar in ruil vraagt Apple wel 30% van de verkoopprijs, wat door velen toch als iets te inhalig beschouwd wordt.
De Financial Times heeft nu besloten het heft in eigen handen te nemen. In plaats van de krant uit te geven als een speciale app voor de iPad, komt er nu een versie in standaard HTML (en HTML5) die in de browser bekeken kan worden - ongeacht welk toestel je gebruikt. Een stap die wij alleen maar kunnen aanmoedigen. We kunnen begrijpen dat er speciale versies van echte tools (beeldbewerkers, productiviteitstools, software in het algemeen) gemaakt worden aangepast aan specifieke toestellen. Maar wij hebben het persoonlijk al te gek gevonden dat je content in een vorm gaat stoppen die specifiek is voor een bepaald toestel - en dan ook nog de kortzichtigheid hebt om te denken dat de iPad het enige toestel is dat de mensen ooit als tablet zullen kopen.
Volgens Business Network heeft Financial Times een speciale "write once - publish anywhere" app ontwikkeld, die wel eens een voorbeeld kan zijn voor andere uitgevers, die eveneens staan te springen om onder de wurggreep van Apple uit te komen. Een demo vind je in het betreffende artikel.
http://www.bnet.com/blog/technology-business/financial-times-gives-apple-the-bird-in-an-understated-british-way/11102?tag=fd-topStory1
http://aboutus.ft.com/2011/06/07/financial-times-first-major-news-publisher-to-launch-new-browser-based-app-for-tablets/


HACKEN WORDT HOE LANGER HOE SERIEUZER - OOK BANKEN IN HET VISIER
Kan een bank verantwoordelijk gesteld worden voor te weinig beveiliging?

Dat het Sony Playstation Network gehackt werd en wekenlang gesloten bleef, was erg frustrerend voor de gamers, heel vernederend voor Sony zelf, maar de meeste mensen zullen de hack wel niet echt gevaarlijk beschouwd hebben - het draait immers rond spelletjes, niet? Erger wordt het echter wanneer de hackers het gemunt hebben op overheidsinstellingen en banken, dan wordt het wat anders. En dat lijkt zich de laatste weken afgespeeld te hebben.
Hackers hebben namelijk ingebroken bij RSA, een bedrijf dat beveiligings tokens uitvaardigt waarmee men op een beveiligde manier kan inloggen op sites van banken zoals Wells Fargo, Northwest Bancshares, maar ook bij Lockheed Martin Corp, een bedrijf dat in opdracht van de overheid werkt en dus allicht wel wat geheimen heeft. Om zeker te zijn dat de hackers geen misbruik maken van deze kraak, moeten nu nieuwe SecurID toestellen uitgedeeld worden, en dat gaat 50 tot 100 miljoen dollar kosten. Meer hierover bij Business Week (1)
Nog in de VS, zo kan je lezen bij De Morgen, heeft Citigroup moeten toegeven dat hackers mogelijk toegang gehad hebben tot de gegevens van honderdduizenden klanten. Maar omdat het enkel om naam, rekeningnummer en mailadres gaat, terwijl andere gegevens (geboortedatum, sofi-nummer en pincodes) op een andere server staan, zou het risico op diefstal niet zo hoog ingeschat worden. Met deze gegevens in de hand is phishing via mail echter wel heel goed mogelijk (2)
In een interessant artikel bij Wired wordt trouwens de vraag gesteld in hoeverre een bank verantwoordelijk is voor geld dat gestolen wordt als gevolg van een hack. De hack gebeurde niet bij de bank zelf, maar bij een klant ervan, Patco Construction. Door spionagesoftware waren hackers erin geslaagd het paswoord te ontfutselen van een van de personeelsleden, waardoor er voor in totaal 600.000 dollar van de rekening overgeschreven werd naar rekeningen van de hackers. Patco bemerkte dit, verwittigde de bank, die nog 240.000 dollar kon blokkeren. Maar de overblijvende 360.000 dollar zijn weg, en blijven weg.
Patco trok daarop naar de rechter, om dat geld te recupereren. Het bedrijf meent namelijk dat de bank de transacties had moeten opmerken, omdat die atypisch waren. Bovendien, zo meent Patco, heeft de bank te weinig veiligheidsmaatregelen, omdat er enkel gewerkt wordt met een inlog en paswoord, en geen dubbele authenticatie - een paswoord en een "token", zoals ook in ons land gebruikt wordt, namelijk je bankkaart met ID chip.
Het proces wordt met veel belangstelling gevolgd in de finaciŽle wereld, omdat het een precedent kan vormen: kan een bank verantwoordelijk gesteld worden omdat het te weinig beveiliging zou toepassen? Meer bij Wired. (3)
http://www.businessweek.com/news/2011-06-08/emc-s-rsa-security-breach-may-cost-bank-customers-100-million.html
http://www.demorgen.be/dm/nl/5403/Internet/article/detail/1276530/2011/06/09/Hackers-kraken-systeem-Citigroup.dhtml
http://www.wired.com/threatlevel/2011/06/bank-ach-theft/

Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be


hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


HTC MAAKT SENSE UI OPEN SOURCE
Nog meer versplintering in het toch al verscheurde Android landschap- of juist niet?

Velen menen dat de Sense gebruikersinterface die fabrikant HTC over de Android toestellen giet, de beste is - een mening die ik persoonlijk ook deel. Het werkt allemaal veel soepeler, en bovenal: je kan perfect je Outlook adresboek en agenda synchroniseren met je toestel, iets wat helaas de Windows Phone7 toestellen onbegrijpelijk genoeg niet kunnen doen.
HTC heeft nu aangekondigd dat het ontwikkelaars de kans wil bieden om hun apps en toepassingen nauwer te laten aansluiten op die user interface. Daarom heeft het een SDK (software developer kit) uitgebracht, OpenSense, waarmee ontwikkelaars aan de slag kunnen gaan. Meteen werd ook de Sens UI Open Source gemaakt.
Bovendien komt er een speciale website, HTCdev, waar ontwikkelaars elkaar kunnen ontmoeten, maar waar ook de gebruikers hun commentaren kunnen leveren op de producten die voor HTC Sense gemaakt worden.
Concreet betekent het een en ander dat programmeurs nu ook apps kunnen maken waarbij de input gegeven wordt via de digitale stylus van de HTC Flyer, en dat zij progjes kunnen maken die in 3D weergegeven worden op de EVO 3D.
Zal dit leiden tot nog meer versplintering van het toch al verscheurde Android landschap? Persoonlijk zouden wij er de voorkeur aan geven indien dit integendeel zou leiden tot een harmonisering, doordat de Sense UI uitgeroepen zou worden tot standaard interface bij alle Android toestellen...
Meer over dit initiatief bij Slashgear, Softpedia en TheNextWeb
http://thenextweb.com/mobile/2011/06/02/htc-takes-the-sense-ui-open-source-and-reaches-out-to-developers/
http://news.softpedia.com/news/HTC-Brings-Sense-to-Developers-with-OpenSense-SDK-and-HTCdev-204050.shtml
http://www.slashgear.com/htcdev-coming-summer-2011-with-opensense-api-03156634/


MCDONALD'S KOMT MET OPVALLEND DIGITAAL BORD
Gebruiker speelt spelletje op metershoog billboard
Ook bij reclameborden zijn er de laatste tijd heel wat veranderingen gebeurd. Waar vroeger met papier gewerkt werd, komt het digitale fel oprukken. Dat gebeurt op bescheiden manier, zoals de vele tv-schermen die je in de winkels ziet, en waarop de plaatselijke aanbiedingen van de winkel, maar ook promo's van fabrikanten aangeprezen worden. En dat gebeurt ook op grootschalige, innovatieve manier, zoals wat McDonald's zopas gelanceerd heeft in zweden.
Daar werd namelijk een reclamebord gelanceerd dat interactie met de gebruiker mogelijk maakt. Het is de bedoeling dat die in 30 seconden een spelletje voleindigt, en daarmee coupons kan winnen voor gratis eten in de dichtstbijzijnde McDonald's.
Het speciale aan deze technologie is dat de gebruiker geen app moet installeren op zijn smartphone, want dat is toch altijd een drempel. Neen: via de locatietool op jouw mobiele toestel weet het waar je bent, wanneer je naar een bepaalde website gaat om het game te spelen.
Bij TheNextWeb zie je een demo van het spel, zoals het in Zweden nu al gespeeld wordt. Leuk, en het trekt in elk geval genoeg aandacht. Benieuwd wanneer we de eerste van dergelijke reclameborden hier ten lande mogen verwachten!
http://thenextweb.com/socialmedia/2011/06/04/mcdonalds-brilliant-interactive-billboard-campaign/


NIEUWE VERSIE INSTAGRAM BEVAT NU OOK JOUW BIO
Maar blijft fotosharing app nog populair, nu afgestapt wordt van het supersimpel concept?
Een van de tools die veel gebruikt worden op Twitter om foto's te delen, is Instagram. Dat is een app die enkel werkt op de iPhone en heel simpel om bedienen is: gewoon een foto nemen, en uploaden. Je kan maar kiezen uit een beperkt aantal speciale effecten om de foto te bewerken, je kan de foto scherper maken, of een vintage look aan de foto geven. Anderzijds zit er ook een stukje sociaal netwerk aan de app: mensen die jouw foto's bekijken kunnen die like'n of er commentaar op geven.
De app is erg populair. Sommigen menen dat dit te danken is aan de exclusiviteit van de app - door enkel op de iPhone te werken spreekt hij natuurlijk het snobisme aan dat toch ook altijd bij de iPhone bezitter meespeelt. Anderen menen dan weer dat het juist het gebruiksgemak en de eenvoud zijn die voor deze populariteit zorgen: Feit is dat de app in amper 8 maanden tijd nu al 5 miljoen gebruikers heeft, en blijft groeien aan een gestaag tempo van 1 miljoen per maand.
Nu heeft Instagram een nieuwe versie uitgebracht, die tegemoet komt aan een aantal verzuchtingen van de gebruikers. Zo is er een pagina gekomen waarop je wat informatie kwijt kan over jezelf. Wat handig is, want tot nu kon je wel zien welke persoon jouw foto een like gegeven had, maar kwam je niets meer over die persoon te weten. Nog een nieuwigheid is de "hashtag autocomplete", wat het gemakkelijker moet maken om naar foto's te verwijzen. En tot slot is er een pagina gekomen waarop de foto's van anderen staan die je gelike'd hebt.
Op zich allemaal nieuwigheden die wel zin hebben. Maar doen zij niet af aan de eenvoud die Instagram zo populair gemaakt heeft? Maken zij van Instagram niet het zoveelste sociale netwerk? Af te wachten hoe de gebruikers zullen reageren!
(afbeelding afkomstig van ReadWriteWeb)
http://www.readwriteweb.com/archives/as_instagram_grows_more_complex_can_it_maintain_th.php
http://www.nytimes.com/2011/06/04/technology/04photosharing.html?_r=1&partner=rss&emc=rss


DE SAMSUNG SERIES 9 NOTEBOOK. EEN ONEERLIJKE STRIJD.
De Samsung series 9 notebook wordt wel eens gezien als de concurrent van de MacBook Air. Maar is dit wel zo? Het zijn totaal verschillende producten, o.a. door het verschillende besturingssysteem, maar ook, en niet in de laatste plaats, door het logo.
Apple is voornamelijk een logo merk. Het biedt kwaliteit, degelijkheid en is net iets anders, maar zou een Appleproduct net zo succesvol zijn als er een andere merknaam aankleefde? En is een Mac beter of gewoonweg anders? Daar zijn al ellenlange discussies over gevoerd, die voor- en tegenstanders in twee onverzoenbare kampen verdelen. Ieder met zijn eigen waarheden. Maar eerlijkheid gebiedt aan elk kamp om toe te geven dat het andere kamp ook zijn waarheden heeft. Kopers die deze Samsung links laten liggen, alleen maar omdat er geen appeltje op staat hebben ongelijk, want deze notebook is gewoonweg minstens de evenknie van de MacBook Air. En dan onderschatten we het Koreaans product nog.
Hetzelfde verhaal geldt voor het besturingssysteem. Windows wordt door velen afgebroken, gewoonweg omdat het 'maar' Windows is. Natuurlijk, programmeerfanaten zullen de voorkeur geven aan Linux en aanverwanten, maar voor gewoon dagdagelijks gebruik is Windows een degelijk OS en het is bovendien zo verspreid, dat het de norm is. Mac OS X heeft natuurlijk ook zijn voordelen, en in de kern ontlopen beide operating systems elkaar niet veel. Het verschil zit in de toeters en de bellen. Vanwaar deze lange inleiding? Heel simpel: als je een dure, degelijke en snelle notebook wil, die er bovendien nog mooi uitziet, kijk dan ook eens naar deze Samsung serie's 9.
Het toestel is slechts 16,3 mm dik. Heel dun dus. De verchroomde lijntjes aan de zijkanten benadrukken dit. Deze notebook is een 13,3 inch type, en positioneert zich tussen de 15" en de 10" inch. En, je moet het toestel testen om te beseffen dat dit een goede en handige afmeting is. De case is vervaardigd uit duraluminium, een koper-aluminium leger. Dit materiaal is heel sterk en wordt ook gebruikt in militaire gevechtsvliegtuigen en bovendien is, dank zij dit materiaal, deze notebook een lichtgewicht (1,3 kg).
En de prestaties? Door de Solid State Drive (128/256 Gb) start de PC razendsnel, (binnen de 12 sec.) op. Je bent vliegensvlug op internet, en multitasken is kinderspel, zelfs met veeleisende grafische toepassingen. De voornaamste verantwoordelijke voor deze prestaties is de tweede generatie Intel® Core™ i5 / i7 processor met maximaal 8 GB aan geheugen. Met Intel's intelligente Turbo Boost technologie 2.0 is het mogelijk om slimmer, sneller en zuiniger te werken. Die zuinigheid staat onder controle van de PowerPlus technologie, in combinatie met een lithium-polymeer accu. Andere snufjes zoals de (uitschakelbare) toetsenbord verlichting en de Auto Display Brightness, die de helderheid van het scherm en de toetsenbord verlichting aan de omgeving aanpassen zorgen ook voor een langere werktijd.
Zijn er minpunten aan deze notebook? Natuurlijk. De kwaal van bijna alle notebooks is het ontbreken van een optische drive. De in/out poorten zijn netjes verborgen achter een klepje, maar... er is slechts één USB poort. En dat is jammer. Sommige externe DVD drive's dien je aan te sluiten via twee USB poorten. De reden hiervoor is de stroomvoorziening. Een USB poort levert ook de stroom voor het aangesloten apparaat. Is de benodigde stroom te hoog, dan wordt een tweede USB poort ingeschakeld. Vermits deze Samsung geen DVD drive heeft, en je toch een externe wil aansluiten, dien je een gepowerde hub te gebruiken. Een card reader ontbreekt ook en voor netwerkaansluiting dien je een meegeleverde adaptor te gebruiken. Maar uiteraard is dit slechts in een WiFi omgeving niet nodig. Ben je op zoek naar een degelijke, handige, energiezuinige en bloedmooie laptop, neem dan eerst eens een kijkje op de site van Samsung. [Paul Liekens]
http://www.samsung.com/be/


WINDOWS THIN PC VAN MICROSOFT KOMT UIT OP 1 JULI
Thin client geeft oudere pc's nieuw leven
Eigenlijk moeten we eerlijk toegeven dat wij niet wisten dat men bij Microsoft aan dit proces bezig was. Zoveel van de media-aandacht gaat altijd naar de Apple hype, dat Microsoft, toch een van de grootste IT-bedrijven, in een hoek weggedrumd wordt.
Toch is deze aankondiging wel belangrijk, ook voor de gewone gebruiker. Microsoft heeft namelijk bekend gemaakt dat vanaf 1 juli 2011 een nieuw besturingssysteem verkrijgbaar is, Windows Thin PC (WinTPC). Dat is een zogenaamde "thin client", dus een afgeslankte versie van het Windows besturingssysteem. Deze WinTPC, die gebaseerd is op Windows 7, is de opvolger van Windows Fundamentals for Legacy PC's (WinFLP), dat gebaseerd was op het Windows XP SP3 platform.
Het speciale aan deze versie van Windows is dat je dit slankere OS gemakkelijk kan installeren op oudere pc's. Dat is een dubbele besparing: je moet geen nieuwe hardware kopen, maar ook op de software bespaar je, want hiermee kunnen gebruikers toch kennismaken met Windows7, zonder het duurdere pakket te moeten aankopen.
Uiteraard is het niet meteen voor de modale gebruiker weggelegd om dit OS te installeren, maar een handige Harry zal er toch mee aan de slag kunnen. Meer hierover bij Microsoft en ZDNet.
http://windowsteamblog.com/windows/b/business/archive/2011/06/07/windows-thin-pc-rtms.aspx
http://www.zdnet.com/blog/microsoft/microsoft-finalizes-windows-thin-pc-available-july-1/9634
hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]


*** De Entité Jolimontoise doet een beroep op Bull om de basis te leggen voor ziekenhuis-IT met hoge toegevoegde waarde
De Entité Jolimontoise, een groep van verzorgingsinstellingen in de provincies Henegouwen en Waals-Brabant, wil van zijn IT-systeem een echte onderscheidende factor maken. De groep doet dit voor het verzorgende en administratieve personeel en dus uiteindelijk ook voor de patiŽnten. Een belangrijke stap in dit programma is de implementatie door Bull van een uniek identificatiesysteem (Single Sign-On) dat de toegang tot de computersystemen in alle veiligheid vergemakkelijkt.
http://www.bull.be


*** NVIDIA shows off Kal-El capabilities
http://www.dvhardware.net/article50029.html
http://youtu.be/eBvaDtshLY8


*** ABBYY, toonaangevend leverancier van technologieŽn voor documentherkenning, vastlegging van gegevens en taalkundige oplossingen, maakt de eerste resultaten bekend van de deelname aan IMProving ACcess to Text (IMPACT); een project van de Europese Commissie. ABBYY zet zijn Optical Character Recognition (OCR)-software en expertise op het gebied van herkenning van historische lettertypen in voor dit onderzoeksproject. Hiermee wordt het gedrukte erfgoed van Europa omgezet in beschikbare digitale informatie. Door de ervaring die ABBYY tijdens dit vierjarige project heeft opgedaan, is het bedrijf in staat om oplossingen te leveren gebaseerd op de meest geavanceerde technologie voor tekstherkenning in gedrukte historische documenten.
http://books2ebooks.eu/media/flash/short/de_en/index.html
http://meta-e.aib.uni-linz.ac.at/
http://www.impact-project.eu/.
http://www.frakturschrift.com/

*** Primeur : BASE business biedt iPhone toestel aan in pakket voor business klanten
Bij deze actie kan de klant voor elk nieuw business 7 contract van 70 EUR per maand, kiezen tussen 4 Smartphones uit de betere categorie voor 99 EUR (iPhone, BlackBerry, HTC, LG). business 7 laat toe om onbeperkt te bellen naar alle vaste en mobiele nummers in BelgiŽ (ook van de concurrentie), onbeperkt te sms'en en MMS'en, met tevens 500 MB mobiele data inbegrepen. Het concept 'onbeperkt' blijft eveneens uniek op de markt.
http://www.kpngroup.bemuziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetMARCO BRENA - SOMETHING LIKE ME
[jazz / lounge] Blazers, een hammond orgeltje, opzwepende drums... Een artiest die met heel veel gevarieerde ritmes en instrumenten werkt. De ene song ademt een Afrikaans ritme uit, in de stijl van Manu Dibango. De andere is pure jazz. Een heel album, gratis te downloaden bij Jamendo, waar we deze week onze inspiratie haalden.
http://www.jamendo.com/en/artist/Marco_Brena


JORISMA - ENLOQUE 100DO
[Elektro] Een rechttoe-rechtaan elektronische beat, erg repetitieve strings, en je hebt meteen heel dansbare muziek, die het in een lawaaierige disco niet slecht zal doen ... of tijdens je ochtendoefeningen :)
Een album bestaande uit vier lange nummers, gratis te downloaden; We hebben al beter gehoord, maar toch leuk!
http://www.jamendo.com/en/artist/JORISMA


MY BUBBA & MI - GONE
[singer/songwriter] Na het elektronische geweld van vorige artiest, tijd voor wat intimiteit. Deze zangeres brengt simpele songs, met simpele begeleiding (is het een spinet?). Het geheel heeft wat weg van country / grassroot. Maar het is wel mooi - en opnieuw: een heel album, gratis te downloaden. Doen!
http://www.jamendo.com/en/artist/My_Bubba_Mi


NADI - UN PREMIER RENDEZ-VOUS
[jazz] Jazz van het soort dat je in een nachtclub hoort te horen. Je ziet meteen een vrolijke sfeer voor je, een zangeres met een warme stem die staat te heupwiegen, haar figuur omgeven door het licht van de schijnwerpers. Het feit dat de teksten gezongen worden in een Frans met Engels accent, geeft het geheel een exotische tingje. 9 songs. Gratis. Waar wacht je nog op?
http://www.jamendo.com/en/artist/nadi


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE BAJESGAST
Een thriller van de oude stempel, door de Vara uitgezonden in 1965. In het hoorspel hoor je beroemde stemmen zoals Tonny Foletta, Dries krijn, Hans Veerman, Donald de Marcas, Tine Medema. Het verhaal begint wanneer meneer Bulldog bij de hospita mevrouw Bas een kamer huurt voor zijn vriend, meneer Leeuw. Het blijkt om ontsnapte boeven te gaan...
Een hoorspel om van te snoepen!
http://hoorspel.wordpress.com/2011/06/05/de-bajesgast/

Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De computers zullen nooit meer kunnen dan wij, want wij hebben ze gemaakt. Dat zeiden de apen ook over ons.
Corn. W. M. Verhoeven, Nederlands filosoof en essayistoor logo
De nieuwe oogst


MCDONALDS OP DE GEKSTE PLAATSEN
Je bevindt je in een vreemd land. Je bewondert aloude piramiden, gebouwen, bergen, pagodes. En plots... zie je daar een McDonalds staan. En geloof me of niet: die hamburgertenten staan er als een anachronisme, een voorbeeld van wansmaak en fastfood cultuur naast deze toonbeelden van aloude tradities. In dit artikel worden 17 zulke ongelooflijke locaties voor McDonalds verzameld.
[Taal: ENG]
http://www.7coollist.com/2011/06/17-of-strangest-mcdonalds-restaurants.html


PERIODIEKE TABEL VAN SEO RANKING FACTORS
SEO of Search Engine Optimization, de wetenschap om een pagina of website zodanig aan te passen dat zij goed scoort in de zoekmachines, is geen misdaad. Je moet het alleen met verstand doen. In dit artikel vind je een periodieke tabel die alle factoren netjes op een rij zet, en uitleg geeft over de verschillende mogelijkheden waarmee je rekening moet houden. Om af te drukken en boven je bed te hangen!
[Taal: ENG]
http://searchengineland.com/introducing-the-periodic-table-of-seo-ranking-factors-77181


9 PROJECTEN VAN GOOGLE SCIENCE FAIR
Google heeft al een hele tijd een project lopen waarbij het jonge mensen aanmoedigt om aan wetenschap te doen "Science Fair". Al wie wilde kon een project indienen, en de beste projecten zouden bekroond worden. In dit artikel worden enkele van die verbluffende projecten voorgesteld.
[Taal: ENG]
http://webtablab.com/development/google-science-fair-projects-2011/


30 GRATIS DESIGNS VOOR VISITEKAARTJES VAN FOTOGRAFEN

Ben je fotograaf, maar heb je niet echt inspiratie om zelf een visitekaartje te ontwerpen? Dan moet je eens langs gaan op deze site. Hier vind je namelijk 30 originele (en niet zo originele) ontwerpen voor visitekaartjes die je gratis mag gebruiken.
[Taal: ENG]
http://slodive.com/freebies/photography-business-cards/


HOE MAAK JE EEN DOORZOEKBARE WEBGEBASEERDE GOOGLE GRAFIEK?
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Daarom kan je evoluties vaak gemakkelijker voorstellen met een grafiek, dan een simpele opsomming van cijfers. In dit artikel wordt stap voor stap uitgelegd hoe je zo'n grafiek maakt die je op het web kan zetten, en die bovendien door Google gevonden kan worden.
[Taal: ENG]
http://www.poynter.org/how-tos/newsgathering-storytelling/126595/how-to-make-simple-web-based-google-charts/


CASH MUSIC: MUZIKANTEN NEMEN HET HEFT IN HANDEN
Deze site is gewijd aan een open source webtool, waarmee muzikanten rechtstreeks met hun publiek kunnen communiceren, hun muziek promoten en producten, merchandising kunnen verkopen. Muzikanten kunnen op basis van deze open source software hun eigen verkooppunt maken. Het is geen MySpace, maar de muzikant heeft wel alles, van begin tot einde, in eigen handen. Op de site kan je ook enkele voorbeelden vinden van muzikanten die hun site gemaakt hebben op basis van deze tool.
[Taal: ENG]
http://cashmusic.org/


WHERE IS THE PICTURE?

Steeds meer camera's en andere toestellen (smartphones waarmee je foto's kan maken) hebben ook een GPS, waardoor de plaats waar de foto genomen werd mee opgeslagen wordt in de metadata van de foto. Door de foto's te uploaden naar "Where is the Picture" kan je niet alleen je foto's delen, maar ook de plek waar ze genomen werden.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/picture-share-pictures-location-shot
http://www.whereisthepicture.com/


APPPRESS: ZELF APPS MAKEN
Dit is een heel mooie gebruiksvriendelijke webdienst waarmee je zelf iOS toepassingen kan maken, om jouw website te promoten of voor andere dingen. Het leuke is dat je geen snars moet kennen van codering: de interface van de site is intuïtief, en je maakt in een wip een app en voegt pagina's toe.
[Taal: ENG]
http://www.myappress.com/
http://www.makeuseof.com/dir/apppress-create-ios-apps-coding-knowhow-10-free-accounts/


DROPTUNES: MUZIEKIN JE DROPBOX BELUISTEREN
Heel wat internauten maken gebruik van de online dienst Dropbox om bestanden op te slaan en te synchroniseren. Ook songs, zodat zij die vanop een andere computer kunnen beluisteren, na ze te downloaden. Deze dienst wil het gemakkelijker maken, zodat je ze rechtstreeks online kan beluisteren vanuit je DropBox account.
[Taal: ENG]
https://droptun.es/login
http://www.makeuseof.com/dir/droptunes-play-music-from-dropbox


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TV TWEETS

Een heel simpel concept, maar het werkt fantastisch goed. Op deze site zie je wat er op dit moment, in real time, op tv te bekijken valt van Nederlandstalige zenders. Er wordt verteld wat de #hashtag is voor dat programma, en je kan de tweets volgen die met deze # getweet worden. Koppel je je Twitter account aan deze site, dan kan je vanuit de site zelf ook twitteren.
[Taal: NL]
http://www.tvtweets.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VOERTUIGGEGEVENS
In BelgiŽ hoort een nummerplaat bij een bestuurder, degene die de belasting moet betalen. In Nederland hoort die plaat bij de auto zelf, is het zijn identiteit. En kan je dus, aan de hand van een nummerplaat, de geschiedenis van een auto achterhalen. Dat is wat deze site in kaart brengt.
[Taal: NL]
https://ovi.rdw.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VIOE BEELDBANK
Op de website van de Beeldbank van het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed kan je terecht voor zowel foto's uit de archieven die gedigitaliseerd werden, als nieuwe digitale foto's van het bestaande erfgoed die recent gemaakt werden. Je kan zoeken op trefwoord, op adres, zelfs op straat in een bepaalde gemeente. Maar let wel op: de gevonden foto's mag je niet zomaar pikken - netjes afrekenen aan de kassa is de boodschap!
[Taal: NL]
http://beeldbank.vioe.be/nl/index.php


VRIJDAG MULTIMEDIA: MAS

In Antwerpen is onlangs het MAS (Museum aan de Stroom) opengegaan, waar alle collecties uit de verschillende musea die her en der verspreid waren in Antwerpen bijeengebracht zijn. Bij dit nieuwe museum hoort uiteraard een website. Die heel knap gemaakt is - maar toch laten de makers een steek vallen. Je kon namelijk tot 7 juni een interactieve live tour maken via het web, waarbij je een gids kon laten wandelen in het museum volgens jouw instructies. Toen wij de site op 9 juni bezochten werd deze tour echter nog altijd op de landingspagina vermeld...
[Taal: NL/FR/ENG]
http://www.mas.be/min.net?id=3080206


VRIJDAG MULTIMEDIA: DOE ZELF DE CANVASCRACK QUIZ!
De geheime droom van velen: ooit eens meedoen aan de quiz der quizzen, De Canvascrack. Maar ben je wel uit het goede hout gesneden? Dat kan je gemakkelijk uitvinden door zelf vanuit je luie zetel mee te doen aan de quiz, via de live tool.
[Taal: NL]
http://www.canvas.be/extra/html/canvascrack/start/


VRIJDAG MULTIMEDIA; DE KINDEREN VAN DE RIJKE RUSSEN
Een fotoreportage die in Der Spiegel verschenen is. Daarin spreekt de journalist met de kinderen, en maakt hij van hen een treffend
portret. Indrukwekkend!
[Taal: ENG]
http://www.spiegel.de/fotostrecke/fotostrecke-68958-2.html

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/
- Winnaars tiende editie 'Effie awards'
http://www.belgiancowboys.be/advertising/1812
- Dinsdag 21 juni 2011: 'Dag van de webshop'
http://www.belgiancowboys.be/e-commerce/1808

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Facebooktattoo toch een publiciteitsstunt
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2443569/2011/06/09/Facebooktattoo-toch-een-publiciteitsstunt.dhtml
- Tijd verknoeien van de baas: We doen het bijna allemaal
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2443136/2011/06/08/Tijd-verknoeien-van-de-baas-We-doen-het-bijna-allemaal.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Lapdesk met multitouch-pad
Als je dan toch een tableau gebruikt om je laptop op schoot te plaatsen, dan kun je deze beter meteen maar nuttig gebruiken. Logitech bouwt er daarom een multitouch touchpad in,
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29505
- Nieuwer is niet altijd beter
OldVersion.com is een opmerkelijke downloadsite. Hier zijn oude versies te vinden van bekende programma's.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=9426


elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Vaderdagtips: Audio fotospecial
Voor de vaders die zich graag laten onderdompelen in kwaliteitsvolle muziek, zetten we in deze fotospecial enkele audiosnufjes op een rijtje.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5942
- Buitenluidsprekers: Geniet van kwaliteitsvolle muziek in je tuin
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5881


computerworld logo

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Cookie-jacking van Internet Explorer in vraag gesteld
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22628&style=99896
- Video-reclame zal Europa overspoelen!
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22627&style=99896digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Google, Microsoft en Yahoo slaan de handen ineen
Google, Microsoft en Yahoo slaan de handen ineen
En wat meer is, ze doen het voor de ontwikkeling van zoektools, een domein waarop ze alle drie actief zijn en dus concurrenten.
http://www.digimedia.be/News/nl/9359/google-microsoft-en-yahoo-slaan-de-handen-ineen.html
- Facebook activeert gelaatsherkenning standaard voor iedereen
http://www.digimedia.be/News/nl/9363/facebook-activeert-gelaatsherkenning-standaard-voor-iedereen.html

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Ouderlijk toezicht instellen in Windows
http://computertaal.info/2011/06/06/ouderlijk-toezicht-instellen-in-windows-7/
- Haal een grapje uit op Facebook
http://computertaal.info/2011/06/09/haal-een-grapje-uit-op-facebook/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Apple draait omstreden prijsbeleid App Store terug
http://tweakers.net/nieuws/74994/apple-draait-omstreden-prijsbeleid-app-store-terug.html
- Belgen zijn vorig jaar voor 120 miljoen euro online opgelicht
http://tweakers.net/nieuws/74989/belgen-zijn-vorig-jaar-voor-120-miljoen-euro-online-opgelicht.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Primitieve recyclage e-afval bedreigt gezondheid Chinezen
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/06/09/primitieve-recyclage-e-afval-bedreigt-gezondheid-chinezen/article-1195031089777.htm
- Apple maakt pc overbodig met iCloud
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/06/07/apple-maakt-pc-overbodig-met-icloud/article-1195029309809.htm1
*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Video: Interactief mobiel billboard
http://www.themobilerevolution.be/2011/06/08/video-interactief-mobiel-billboard/
- Video: QR-code kapsel bereikt 10 miljoen mensen in Thailand
http://www.themobilerevolution.be/2011/06/06/video-qr-code-kapsel-bereikt-10-miljoen-mensen-in-thailand/
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)EEN GOEDE FACEBOOK FOTO: HET GEPOSEERDE PORTRET
Bij L'Internaute vonden wij een mooie artikelenreeks met daarin 10 tips om een opvallende en leuke foto op je profielpagina te zetten in Facebook. En natuurlijk willen wij je deze tips niet onthouden.
Om te beginnen: er is niets mis mee om eens echt te gaan zitten voor een foto. Niet letterlijk, maar figuurlijk: er de tijd voor uittrekken. Een beroepsfotograaf moet nu eenmaal ook zijn kost verdienen, niet? En wie weet heb je wel onder je vrienden iemand die goed met de camera overweg kan, en van jou een mooie foto maken wil. Dat moet niet meteen een close-up zijn van je gezicht, maar je kan jezelf in een geposeerde houding zetten, tegen een bepaalde achtergrond die veel over jou vertelt, of die heel kunstzinnig is. En waarom geen foto buiten, op straat? Een foto in zwart en wit zal je ook wel onderscheiden van de andere...
http://www.commentcamarche.net/faq/31838-10-astuces-pour-reussir-sa-photo-de-profil-facebook


EEN GOEDE FACEBOOK FOTO: DE BEWERKTE FOTO

Je kan ook meer doen dan gewoon jouw foto daar neerplanten. Bij een site zoals Photofunia kan je ontelbare effecten op je foto loslaten. Jouw gezicht bijvoorbeeld op een schilderij of tekening, die iemand aan het maken is, of als borduurwerkje. Op een grote affiche in de stad, als een schilderij in het museum... je kan het zo gek niet bedenken. Gewoon een thema kiezen, jouw foto uploaden, en klaar is kees!
http://www.photofunia.com/
http://www.commentcamarche.net/faq/31838-10-astuces-pour-reussir-sa-photo-de-profil-facebook


EEN GOEDE FACEBOOK FOTO: HET VINTAGE PORTRET
Wil je wat artistiek uit de hoek komen met je profielfoto op Facebook, dan kan je een vintage look proberen, namelijk net alsof je een foto met een polaroid camera genomen hebt. Er zijn verschillende sites waar je in een oogwenk zo'n vintage effect op een foto kan toepassen, zonder dat je zelf dure beeldbewerkingssoftware moet installeren. Een voorbeeld daarvan is Alexandre Parrot.
http://www.pixisnap.com/polaroids/step1


EEN GOEDE FACEBOOK FOTO: EEN FOTOREEKS
Nog een tip om origineel uit de hoek te komen: een fotoreeks. Neem een deel van jezelf (je voeten of je kop), steeds vanuit dezelfde hoek genomen, maar tegen telkens een andere achtergrond. Je voeten aan het strand, in cowboylaarzen of op skilatten bijvoorbeeld. Je hand die een handtas, een boodschappentas, een kinderwieg draagt, enz. Een voorbeeld vind je op de site van Comment ça marche, waarop deze reeks tips gebaseerd is.
http://www.commentcamarche.net/faq/31838-10-astuces-pour-reussir-sa-photo-de-profil-facebook


TIPS VOOR WEBWERKERS: 20 DINGEN DIE IK GELEERD OVER BROWSERS EN HET WEB
Wat is een cookie? Hoe bescherm ik mijzelf op internet? En het allerbelangrijkste: wat gebeurt er als mijn laptop onder een vrachtwagen komt?
Als u nu eindelijk die dingen over internet wilt weten die u nooit durfde te vragen, leest u nu verder op onderstaand adres.
Het boekje is gratis, online te lezen en helemaal geschreven in HTML 5. [Sjeef]
http://www.20thingsilearned.com/nl-NL
Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp
shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
DE MEEST GEDOWNLOADE FIREFOX EXTENSIES: ADBLOCK PLUS
Firefox - freeware
Met deze module kan je die storende advertenties die je surfplezier zo vergallen, weren uit de pagina's die je bezoekt. Je kan ook filterlijsten aanmaken met sites waarvan je de advertenties toch wil doorlaten bijvoorbeeld. 122 miljoen keer gedownload
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/adblock-plus/


DE MEEST GEDOWNLOADE FIREFOX EXTENSIES: FLASHGOT
Firefox - freeware
Deze module evalueert de verschillende links op een pagina met downloads, en bepaalt welke de meest betrouwbare en het snelste is, naargelang uw locatie. Al 100 miljoen keer gedownlaod.
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/flashgot/


DE MEEST GEDOWNLOADE FIREFOX EXTENSIES: VIDEO DOWNLOADHELPER
Firefox - freeware
Een tool die misschien op de rand van het toelaatbare is - vermits je afbeeldingen en video's kan downloaden van alle mogelijke websites - ondanks het feit dat sommige video's auteursrechtelijk beschermd zijn, en eigenlijk alleen maar bekeken mogen worden op die bepaalde sites. 91 miljoen keer gedownload
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/video-downloadhelper/


DE MEEST GEDOWNLOADE FIREFOX EXTENSIES: NOSCRIPT
Firefox - freeware
Dit programma helpt je veiliger te surfen, door de geldigheid van de links op een pagina te controleren, en vooral door te verhinderen dat de site scripts uitvoert, tenzij jij de site op een witte lijst gezet hebt. 85 miljoen keer gedownload.
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/noscript/


DE MEEST GEDOWNLOADE FIREFOX EXTENSIES: DOWNTHEMALL
Firefox - freeware
Een downloadmanager, maar dan in Firefox geïntegreerd. Hij vertoont duidelijk welke downloads er op dat moment bezit zijn, u kan ze onderbreken en later hervatten. 44 miljoen keer gedownload.
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/downthemall/


DE MEEST GEDOWNLOADE FIREFOX EXTENSIES: PERSONAS
Firefox - freeware
Deze module is de laatste tijd sterk aan het oprukken. Hij zit dan ook vol handigheidjes, en is een uitstekende manier om je browser te personaliseren. 34 miljoen keer gedownload.
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/personas-plus/


DE MEEST GEDOWNLOADE FIREFOX EXTENSIES: COOLIRIS
Firefox - freeware
Vaak kom je op een pagina waar zich veel afbeeldingen en foto's bevinden. Deze extensie zet die afbeeldingen als het ware op een 3D muur, waarin je kan bladeren door middel van de muis. 22,1 miljoen keer gedownload.
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/cooliris/


DE MEEST GEDOWNLOADE FIREFOX EXTENSIES: FIREFTP
Firefox - freeware
Maak je vaak gebruik van FTP servers, dan zorgt deze extensie ervoor dat je niet elke keer een apart FTP programma moet opstarten, maar gewoon de content kan downloaden vanuit je Firefox browser. 18,9 miljoen keer gedownload.
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/fireftp/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: EMERGENCY
Android - freeware
Wanneer je geconfronteerd wordt met een noodsituatie, kunnen de eerste minuten doorslaggevend zijn, het verschil maken tussen leven of dood. Deze Amerikaanse app stelt je enkele vragen die je moet beantwoorden over de toestand van de getroffen persoon, en toont je dan wat je moet doen met behulp van een filmpje. (Via Filip Dhulster)
http://www.androidplanet.nl/27629/sos-app-van-het-rode-kruis-levens-redden-met-je-android-toestel/
http://market.android.com/details?id=com.sharecare.sos


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: PUPPY TALK
Nokia - Gratis
Puppy Talk is een geanimeerde pup die herhaalt wat jij zegt. Dit werkt in elke taal en geeft een hilarisch effect. WOEF! (Bron: Progress Communications)
http://store.ovi.com/content/119146


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
Het laatste woord....


NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Eén ding zal de computer nooit kunnen: van de apen afstammen.
P. Grijs, Nederlands columnist en schrijver