netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
2/6/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 702 van 28/5/2011Gegroet lezer,

Een van de redenen waarom ik zo graag op Twitter ben - zelf al zeg ik soms dagenlang niets bijzonder- is wat er donderdagavond gebeurde. Ineens zag ik in mijn tijdlijn dat verschillende mensen die ik volg onder het thema #minderboeiendeboeken varianten bedachten op bekende titels van boeken. Kruistocht in ruitjesbroek, a clockwork stoofpeertje, Het Groene Broekje , Facebook de Bijbel, 1983, dag boek van een herdershond, help! De dokter zuipt!, Tweehonderd jaar eenzaamheid [twee delen] , Harry Potter and one of the prisoners of Alcatraz

Dit onderwerp (in Twitter-termen een "hashtag" geheten) werd zelfs zo vaak gebruikt, dat het in de ranglijst van de wereldwijde "trending topics" belandde. En inderdaad: toen ik in mijn Tweetdeck-programma een extra kolom opende rond het zoekwoord #minderboeiendeboeken zag ik de berichten zo snel toekomen dat ik ze haast niet meer kon lezen. Dat zal iets voor vandaag zijn, of dit weekend. Maar ga zelf ook eens kijken op Twitter naar deze hashtag, er zijn ongelooflijk goede vondsten bij, aangedragen door heel verschillende mensen. Wat een creativiteit! En uiteraard was er meteen al een goochemerd die een website gemaakt heeft me daarop al deze ingenieus bedachte titels: http://www.minderboeiendeboeken.nl

Wat heeft deze editie u te bieden? De groten uit het internetwereldje komen aan bod. Uiteraard heeft Google weer heel wat nieuws bedacht; Microsoft kondigt de nieuwe versie aan van het mobiele OS, Windows Phone 7 Mango. Apple moet, met veel tegenzin en onder druk van de publieke opinie (en zijn eigen helpdeskmedewerkers!) toegeven dat een Mac niet supergoddelijk is maar ook open staat voor malware. En aan dit rijtje voegen we... Twitter toe, dat deze week ook enkele nieuwigheden aankondigde.

Voldoende leesvoer in elk geval om u enkele uren bezig te houden, hopelijk op een aangename manier. Wij wensen u dan ook veel leesplezier toe en hopen u volende week, bij leven en welzijn, weer aan te treffen.


Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
verkenner banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GOOGLE E-BOOKS ZOEKFUNCTIE MET MEER MOGELIJKHEDEN
Definitie, vertaling, zoeken naar woorden
Zullen we het nog eens over Google hebben? Dan doen we het meteen maar goed, en beginnen we de week met 3 berichten over deze zoekgigant.
Om te beginnen een bericht in verband met Google ebooks. Dat wil blijkbaar het gebruik van zijn eigen Web Reader aanmoedigen, door enkele extra functies toe te voegen.
En die lijken wel handig. Want wanneer je een boek aan het lezen bent, en je komt een woord tegen dat je niet kent, dan sta je voor de keuze: het woord opzoeken, en dus je boek wegleggen, of verder lezen, en niet wijzer worden, zelfs een stukje van de informatie in het boek missen. Google heeft dat dilemma opgelost: voortaan kan je vanuit de Web Reader boeken bij het lezen van Google eBooks woorden aanklikken, hun definitie opzoeken, de vertaling ervan opvragen, of hetzelfde woord elders in het boek zoeken - en dat alles zonder het boek opzij te moeten leggen, of te vergeten op welke pagina je gebleven was.
Voorwaarde is wel dat je het boek aan het lezen ben t in "Flowing Text" modus. Er bestaat namelijk, naast deze modus, ook een "Scanned pages" modus. Je kan tussen die beide opties wisselen vanuit het menu: druk op "Aa" en selecteer Flowing Text bij het uitklapmenu onder Show. Let wel: niet alle eBooks zijn beschikbaar in "Flowing Text" of vloeiende tekst.
De Web Reader werkt in alle moderne browsers. De bedoeling ervan is dat je boeken kan lezen zonder dat je die echt moet downloaden.
http://books.google.com/ebooks
http://booksearch.blogspot.com/2011/05/define-translate-and-search-for-words.html
http://books.google.com/help/ebooks/webreader.html


GOOGLE SCHRAPT INSCANNING OUDE KRANTEN EN MAGAZINES
Maar de reden waarom is onduidelijk
We hebben het al eerder gehad over ArchiveSearch, de dienst waarbij Google oude kranten en magazines ingescand had zodat je die oude edities, sommige wel tot 1800 terug! kan inkijken, doorbladeren, en zelfs doorzoeken.. Een pracht van een initiatief, heel interessant voor onderzoekers en schrijvers.
Maar eind verleden week werd bekend gemaakt dat Google stopt met deze dienst. De reeds ingescande magazines en kranten blijven wel doorzoekbaar, maar er worden geen nieuwe edities meer ingescand. Is het omdat Google de moed verloor, omdat het zo'n titanenwerk is om alle kranten in te scannen? Of is het omdat de uitgevers protesteerden, en liever zelf hun eigen archief ten gelde maken? Google zelf geeft geen duidelijk antwoord. De krant Boston Phoenix, die het stopzetten van het initiatief erg jammer vond, vroeg naar die motieven bij Google. Deze kleinere krant beschikt immers niet over de middelen om zelf een archief online te bewaren, en was erg verheugd met het initiatief van Google. Volgens een woordvoerder van de krant heeft Google enkel geantwoord dat het zich wil concentreren op "nieuwere projecten die de industrie vooruit helpen, zoals Google One Pass, een platform waarmee uitgevers hun content en abonnementen rechtstreeks vanop hun site kunnen verkopen".
Wat ook de reden was voor deze beslissing, het wordt door velen betreurd. Meer hierover bij The Boston Phoenix en bij CNet.
http://thephoenix.com/BLOGS/phlog/archive/2011/05/19/google-abandons-master-plan-to-archive-the-world-s-newspapers.aspx
http://news.cnet.com/8301-30685_3-20064593-264.html


GOOGLE WIL ADRESBALK WEG UIT DE BROWSER...
... en Mozilla volgt het voorbeeld
Het is al een tijdje de trend om de browser zo "licht" mogelijk te maken - een maximum aan ruimte voor de inhoud, en zo weinig mogelijk buttons, opties, knoppenbalken. En het lijkt dat de adresbalk er nu ook aan moet geloven.
Je kon de evolutie duidelijk merken: in het begin was er de adresbalk, er was een bookmarks balk, er waren buttons om te printen, een pagina te verversen, naar je home te gaan. Bij de laatste edities van de browsers, zowel Firefox, IE als Google, zijn die extraatjes allemaal verdwenen. Je hebt enkel nog een adresbalk, en de buttons kan je oproepen via de Alt-knop. De button om te verversen zit naast de adresbalk, en zelfs zoeken doe je vanuit de adresbalk, er is geen apart zoekvakje meer nodig. De statusbalk werd vervangen door een pop-up die bij het bewegen van de cursor over een link het achterliggende adres toont., enz.
Nu wil Google met zijn Chrome browser nog verder gaan: ook de adresbalk zou eraan moeten geloven. Het is te zeggen: de gebruiker kan hem verbergen, en alleen oproepen wanneer hij hem nodig heeft: je zeit enkel een tabblaadje met de naam van de site, en als je op het tabblaadje klikt, verschijnt daarin een adresbalk. Bij ConceivableTech zie je hoe het werkt (1).
Wellicht kadert deze beslissing in het feit dat Google met zijn Chrome browser en Chrome OS volledig voor de cloud gaat, en het onderscheid wil laten vervagen tussen wat op de computer van de gebruiker staat, en wat in de cloud zit. Mozilla met zijn Firefox browser is van plan om dit voorbeeld te volgen. Over de plannen van IE is nog niets geweten. Volgens ConceivableTech is IE eerder een browser voor de "gewone" surfer, die niet zo'n techneut is, en zulke drastische veranderingen niet kan appreciëren, zodat de kans er dik in zit dat Microsoft de adresbalk toch nog wat laat bestaan in de IE browser.
En jij, wat vind jij ervan? Met adresbalk, of mag die de vergeetput in?
http://www.conceivablytech.com/7533/products/the-next-generation-browser-no-url-bar
http://arstechnica.com/open-source/news/2011/05/mozilla-follows-chrome-with-hidden-navigation-bar-experiment.ars


NOOK COLOR DOET HET HET BEST BIJ VROUWENMAGAZINES
... en tablets zijn voor bij de tv, eReaders voor in het bed
Toen de tablets, met de iPad op kop, en de eReaders op de markt kwamen, was het nog een beetje zoeken. Voor wie zijn deze toestellen bestemd? Hebben zij wel een kans om te overleven, naast de ipad? Heeft een aparte eReader nog wel zin, wanneer je ook op je tablet en smartphone eBoeken kan kan lezen?
Ondertussen is het stof wat gaan liggen, en zijn de strijdtonelen wat duidelijker afgetekend. Deze week werden wat cijfers bekend gemaakt, die een indicatie kunnen zijn van hoe de strijd gestreden zal worden. Om te beginnen: jawel, er is een markt voor eReaders, naast tablets. De Kindle e-reader van Amazon is heel populair, maar de reader van concurrent Barnes & Nobles, de Nook, lijkt een niche markt aan te spreken. Omdat hij in kleur is, zijn vrouwenmagazines zoals Cosmopolitan erg populair op de Nook. De reden daarvoor zou de grote eenvoud van het toestel zijn, plus de prachtige kleuren. Het toestel is ook gemakkelijker om mee te nemen dan de iPad, en dus ideaal om glossy magazines te bekijken (1). Kinderboeken zouden het dan weer prima doen op de iPad, omdat die dan buiten tekst ook kleur, geluid en animatie kan bevatten. De Kindle zou dan weer het beste toestel zijn om tekstboeken te lezen.
Nielsen komt dan weer met andere cijfers over e-readers en tablets. Daaruit blijkt dat 70% van de eigenaars van tablets, en 68% van de eigenaars van een smartphone hun toestel gebruiken terwijl ze tv kijken, tegenover 35% van de eigenaars van een eReader. Maar die laatste categorie gebruikt dan weer zijn toestel vaker in bed: 61%, tegenoer 57% van de tablet-bezitters en 51% van de smartphone bezitters.
Hoeveel mensen een gewoon papieren boek lezen in bed, wordt bij het onderzoek niet vermeld...
http://www.businessinsider.com/nook-color-kindle-magazines-2011-5
http://blog.nielsen.com/nielsenwire/?p=27702


DIGITALE PEN VAN LIVESCRIBE NU GELINKT AAN GOOGLE DOCS, EVERNOTE
Notities nemen wordt nu pas echt interessant!

Wellicht heb je al horen spreken over de digitale pen van LiveScribe. Die heeft wel heel speciale functies. De pen zelf schrijft met gewone inkt, maar neemt ook audio op. Wat je noteert, op speciaal papier, wordt meteen ook digitaal genoteerd zodat het naar een computer overgebracht kan worden.
Nu is er nog een heel interessante uitbreiding. Wat je met de pen opneemt aan audio, de digitale notities kunnen nu ook doorgestuurd worden naar andere programma's, inbegrepen Google Docs en Facebook. Maar ook, en hier wordt het super interessant, naar Evernote. Verder zal je ook je notities als een PDF kunnen versturen wanneer je de pen verbindt met je computer.
Het bedrijf dat de Livescribe maakt, heeft trouwens aangekondigd dat het nog plannen heeft. Want nu moet je de pen nog verbinden met een computer, om de notities te kunnen doorsturen. De volgende, logische stap, is dat de pen een draadloze verbinding zou krijgen.
http://allthingsd.com/20110522/livescribe-connects-its-digital-pen-with-google-docs-evernote/


STEVE BALLMER KONDIGT 400 NIEUWE MOGELIJKHEDEN AAN IN WINDOWS PHONE 7.5
Mango zal o.a. multitasking mogelijk maken
Toen het nieuwe mobiele besturingssysteem van Microsoft, Phone 7, gelanceerd werd, werd het maar lauw ontvangen. Onterecht, want het heeft heel wat te bieden, en zijn systeem met tegeltjes was eens iets verfrissend nieuw, compleet anders dan de interface van iPhone en Android.  Stilaan echter begint het vertrouwen in Phone7 te groeien. Er werd al een eerste update uitgebracht, die het updaten zelf moest vergemakkelijken. Een tweede update zorgde ervoor dat je gemakkelijker kan knippen en plakken.
Steve Ballmer heeft nu aangekondigd dat een volgende upgrade van Phone7, met code naam Mango, maar liefst 500 nieuwe functies bevatten zal. Daaronder ondersteuning voor multitasking, betere integratie van de Office kantoorsuite, IE 9 zal aan boord zijn, e-mail zal verbeterd zijn met een betere zoekfunctie en de mogelijkheid om boodschappen te bekijken in thread view. En, wat wij persoonlijk belangrijk vinden, de People Hub die alle informatie in real time verzamelt over jouw contacten, zal dan ook je Twitter feed integreren.
Dinsdag zouden er nog meer details vrijgegeven worden over deze update, en zouden ook de namen vrijgegeven worden van enkele fabrikanten van smartphones die eveneens een Windows Phone 7 toestel gaan uitbrengen. We houden je op de hoogte!
http://www.betanews.com/article/Ballmer-500-new-features-in-Windows-Phone-75-Mango/1306175699


SARKOZY WIL E-G8 FORUM GEBRUIKEN OM 3 STRIKES ERDOOR TE DRUKKEN
Anti-censuurwet moet verkoopsargument worden voor piraterijwet...
Op 24 en 25 mei zijn de groten uit de internetwereld bijeen in Parijs, op het e-G8 forum (1), een pre-conferentie vooraleer de grote G8 bijeenkomst plaatsvindt. De bedoeling is dat verschillende bedrijven en spelers die het internet groot gemaakt hebben van gedachten wisselen over de toekomst van het internet.
Onder andere Mark Zuckerberg (Facebook), Eric Schmidt (Google) en Jeffrey Bezos (Amazon.com) zullen het hebben over onderwerpen zoals het mobiele web, de toekomst van de e-commerce, het internet van de toekomst. Er zullen workshops zijn rond start-ups, de impact van het internet op de pers, waardedelen, e-overheid en mobiliteit.
Mooi. Heel mooi. Maar er blijkt een addertje onder het gras te zitten, zoasl je kan lezen bij NU.nl (2). Gevreesd wordt namelijk dat de Franse president Sarkozy de 3 strikes-wet erdoor wil drukken. In zijn openingstoespraak heeft Sarkozy namelijk gezegd dat de vrije markt onvoldoende garanties biedt voor zelfregulering, en dat de overheden de "enige legitieme vertegenwoordiging zijn van het algemeen belang".  En dat "er geen enkele uitwisseling mogelijk is als de voorwaarden waaronder het gebeurt niet gelijk zijn". Waaruit je zou kunnen besluiten dat de 3-strikes wet, waarbij een internaut na 3 verwittigingen voor piraterij de toegang tot het internet ontzegd wordt, en die in Frankrijk ondanks veel protest ingevoerd werd, volgens hem ook in de andere landen toegpast moet worden.
Volgens NU.nl hadden Nederland en Frankrijk wel al een gezamenlijk voorstel opgesteld om een gedragscode tegen internetcensuur op te stellen. Maar Sarkozy zou graag zien dat de 3-strikes wet in dit voorstel opgenomen wordt. Maar wat piraterij met internetcensuur te maken heeft, is ons een raadsel. Bij de strijd tegen internetcensuur ijver je namelijk voor een open netwerk, en bij de strijd tegen piraterij ga je in tegendeel strengere controle uitoefenen op de content op het internet. Zoals blijkt uit de maatregelen die de Amerikaanse overheid steeds vaker treft, om websites die verdacht worden van het delen van illegale content gewoon in beslag te nemen, zich daarbij steunend op de ICE wet... (3)
http://www.eg8forum.com/en
http://www.nu.nl/internet/2522730/sarkozy-wil-europese-regelgeving-internet.html
http://torrentfreak.com/u-s-government-starts-new-round-of-pirate-domain-seizures-110521/

Nagekomen bericht:
Ars Technica schreef een vlammend artikel over de plannen van deze e-G8
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/05/france-attempts-to-civilize-the-internet-internet-fights-back.arsAPPLE NOG STEEDS IN ONTKENNINGSFASE VOOR MALWARE...
... maar behoudt het geloof van zijn volgelingen
Het moet pijnlijk zijn voor Apple te moeten toegeven dat zijn besturingssysteem dan toch niet 'goddelijk' en onfeilbaar is maar 'menselijk', en dat het fouten, lekken bevat waarvan hackers misbruik kunnen maken om malware te installeren. Apple zit, volgens sommige berichten, dan ook volop in een ontkenningsfase en wil niets van virussen weten. Meer nog: blogger Ed Bott heeft de hand kunnen leggen op interne documenten die aan de medewerkers van een Apple support center verdeeld zijn, en die zijn toch wel onthutsend. Daarin krijgen de medewerkers instructies om de gebruiker te vertellen dat hij een antivirus moet installeren, maar meer ook niet. Hem wordt uitdrukkelijk verboden om de klant te tonen hoe hij bepaalde functies op de Mac kan stoppen, hoe Mac Defender uitgeschakeld kan worden, en vooral, en dat is toch wel erg, om hem de weg te wijzen naar online fora en discussiegroepen. (1)
Uiteraard maakt één virus nog geen compleet onveilig systeem. En de gebruikers van de iOS toestellen blijven hun vertrouwen houden. In de tech podcast Buzz Out Loud wordt zelfs spottend gesproken van een Apple-Chappel, met echte "believers". En eerlijk gezegd, bij sommige mensen zit het geloof in Apple echt wel erg diep. Maar vrijheid blijheid, ieder zijn recht op zijn geloof, nietwaar?
Ondertussen blijven Apple en het iOS het goed doen. In de iTunes winkel zijn er nu meer dan 500.000 iOS apps te verkrijgen. (2) Apple heeft een dreiging kunnen afwenden die boven het hoofd van de iOS ontwikkelaars hing: de claim van het bedrijf Lodsys, als zouden de ontwikkelaars ongeoorloofd gebruik maken van een patent van Lodsys, en zij dus extra zouden moeten betalen, werd krachtdadig beantwoord door Apple. In die brief kwam het op voor zijn ontwikkelaars, en zegde het dat Apple zelf afdoende licenties betaald had voor de technologie waarop Lodsys recht zou hebben, en dat Lodsys dan ook de ontwikkelaars met rust moet laten (3).
Apple moest wel een kleine tegenslag incasseren - op de beruchte Foxconn fabriek in China heeft zich een ontploffing voorgedaan. Daarbij vielen helaas 3 doden. Maar buiten dit menselijke leed zijn er ook de materiële gevolgen: de productie van 500.000 iPads is verloren gaan bij de ontploffing (4).
Tegenover deze tegenvaller ook iets positiefs: de onderhandelingen met de grote labels over de licentierechten voor hun muziek lijken vlot te lopen. De muziek clouddienst die Apple op stapel heeft staan, zou volgens waarnemers wel eens op 6 juni aangekondigd worden, op de WorldWide Developers Conference (5).
http://www.zdnet.com/blog/bott/apple-continues-to-tell-support-reps-do-not-help-with-mac-malware/3375?tag=nl.e539
http://tech.fortune.cnn.com/2011/05/24/apples-itunes-store-500000-ios-apps-and-counting/
http://www.techmeme.com/110523/p43#a110523p43
http://www.businessweek.com/news/2011-05-23/apple-risks-ipad-production-loss-of-500-000-after-blast.html
http://news.cnet.com/8301-31001_3-20065489-261.html

Nagekomen bericht: Apple heeft ondertussen het bestaan van de malware toegegeven en belooft een update
http://support.apple.com/kb/ht4650SONAR VINDT DE VOOR JOU MEEST INTERESSANTE MENSEN IN DE KAMER
Koppeling tussen real life en virtuele wereld
Een nieuwe tool, Sonar, lijkt ons hoogst interessant en nuttig. Want hij belooft dat je bij het binnenkomen van een kamer meteen weet welke mensen in die kamer interessant zijn voor jou, en waarom.
Zo zou de app je moeten kunnen vertellen dat de man aan de andere kant van de kamer op Facebook een vriend is van een vriend, dat de man bij de jukebox een VC is die je op Twitter volgt, en dat het leuke meisje aan de bar houdt van Hemingway. Dat is althans wat de maker van de app belooft, want zo simpel is het niet om accuraat op korte afstand mensen te definiëren - en maar goed ook eigenlijk, want dat zou wel eens erg intimiderend kunnen overkomen bij de meeste mensen, vooral wanneer er dan ook nog allerlei informatie over de mensen meteen beschikbaar is. Anderzijds is het specifieke kenmerk van de app juist dat je die gegevens meteen te zien krijgt.
Hoe die twee tegenstrijdigheden met elkaar verzoenen? Sonar heeft het geprobeerd door enkel de gegevens te gebruiken die publiek verkrijgbaar zijn, die de mensen zelf vrijwillig vrijgeven.
Voila, weeral wat om uit te testen dus!
http://sonar.me/
http://techcrunch.com/2011/05/23/sonar-finds-you-the-most-relevant-people-in-the-room/


ASHTON KUTCHER LANCEERT ZIJN EIGEN TWITTER APP
A+, aangedreven door UberMedia. Ook iets voor niet-fans?
Gaan we er eens een Twitter-dag van maken? Want vandaag hebben we voor jou drie Twitter-berichten in de aanbieding. Om te beginnen een bericht over een nieuwe app die bedacht werd voor Twitter. En de bedenker is niet zomaar een gewone sterveling, een gewone ontwikkelaar, maar een heuse filmster, Ashton Kutcher. De man is zelf een fanatieke twitteraar (hij heeft 7 miljon volgelingen!) en weet dus wat hij nodig heeft om comfortabel te twitteren.
Zijn toepassing heeft A+, en kan gratis gedownload worden. De app bevat de functies die je in de meeste andere apps ook aantreft: lijstjes maken, link verkorter, de mogelijkheid om een langere tweet te schrijven, automatisch aanvullen van @namen, enz. Wat deze app voor bijzonder heeft, is het sociale aspect: je zou namelijk "sociaal surfen".
Wat erop neerkomt dat je de content waarover de mensen die jij volgt, kan bekijken zonder een speciaal venster te moeten openen, of dat nu video's zijn, afbeeldingen en foto's, of artikels. Deze functie heet LivePreview, en bestaat erin dat de app op voorhand de links in cache neemt waarover jouw vrienden twitteren. Klik je zo'n link aan, dan zal deze content verschijnen in een daartoe speciaal gecreëerd venster binnen de applicatie - je moet de app dus niet verlaten. Maar, en dan wordt het interessant, klik je nu het pijltje naar beneden, dan word je meteen naar de content in de volgende link gebracht. Vermits alles op voorhand in het cache geheugen genomen wordt, laadt het snel, en kan je gemakkelijk de links een voor een laden. Het doet zelfs een beetje denken aan het bekijken van artikels in je RSS-reader.
De moeite waard dus om uit te proberen!
http://www.aplus-app.com/
http://www.webpronews.com/ashton-kutcher-launches-twitter-app-2011-05


NOG MEER E-MAILS VAN TWITTER!
Melding van retweet of favoriet
Is het iets waarop de gebruiker zit te wachten? Twitter vindt alvast van wel. Tot nu toe had je bij Twitter de optie om een melding te krijgen per e-mail telkens je een nieuwe volgeling krijgt. Wat logisch is, want dan kan je het profiel van die twitteraar bekijken, hem op jouw beurt gaan volgen, en wordt de userbase van Twitter steeds maar verder uitgebreid. Je krijgt ook een melding van DM's (direct messages), wat eveneens logisch is, want zo vallen deze privé-berichten op en gaan ze niet verloren in de stroom berichten in je tijdslijn.
Nu komen daar nog twee meldingen bij, namelijk telkens een volgeling een van jouw tweets hertweet, of wanneer hij een van jouw tweets tot zijn favorieten maakt. Nuttig, maar niet zo nuttig als de eerste twee gevallen. En bovendien zou het, voor power users, kunnen leiden tot een stortvloed aan Twitter-berichten in de mailbox - wat dan weer negatieve gevoelens zou kunne opwekken tegenover Twitter.(1)
Even afwachten dus hoe de gebruiker hierop reageert...
Wil je al die mails niet ontvangen? Dat kan, en wel heel simpel. Klik, wanneer je ingelogd bent op Twitter op je naam bovenaan links. Ga naar Settings (instellingen), en dan naar Notifications (meldingen). Hier vink je nu de ongewenste meldingen uit. (2)
Tussen haakjes: deze nieuwe functie binnen Twitter is de zoveelste kaakslag die Twitter aan onafhankelijke ontwikkelaars uitdeelt door functies die deze externe ontwikkelaars bedacht hebben, in de eigen Twitter client te integreren. Een app zoals Favstar.fm laat je toe om te zien wie jouw tweets tot favoriet uitgeroepen heeft, en hoeveel keer.(3)
http://techcrunch.com/2011/05/23/twitter-will-now-send-you-an-email-if-a-follower-retweets-or-favorites-your-tweets/
http://www.readwriteweb.com/archives/twitter_adds_a_new_feature_another_blindside_for_t.php
http://e.businessinsider.com/4465.e7g/TdwVbHxtFi3JPNTKAd610


TWITTER STELT "SUPER-INJUNCTION" IN VRAAG
De mensen de mond snoeren kan niet meer....
De laatste weken heeft zich in het Verenigd Koninkrijk een verhaal ontwikkeld dat in het begin wat triviaal leek (een rechter die verbiedt dat bepaalde geruchten nog verder verspreid worden), maar stilaan uitgegroeid is tot een machtstrijd rond vrije meningsuiting, en bovendien het principe van de "super-injunction" in vraag stelt.
Het verhaal begon eigenlijk toen een Britse rechter de identiteit trachtte te beschermen van een vrouw met hersenbeschadiging, en beval dat haar naam niet vermeld mocht worden op verschillende media, die bij naam genoemd werden, en waartoe ook Twitter en Facebook behoorden. Nochtans zijn dit twee bedrijven met roots in de VS, terwijl het vonnis gedaan werd door een Britse rechter. Bovendien is de content die op Twitter circuleert volkomen toe te schrijven aan de gebruikers zelf.
Dat was fase een van het verhaal: een "gewone" injunctie. Want er bestaat ook een super-injunction. Het verschil tussen beide wordt fijntjes uitgelegd door Ars Technica. Bij een gewone injunctie verbiedt de rechter om een specifiek aspect van een verhaal te vermelden, zoals hier de naam van de vrouw. Maar bij een super-injunctie mag men geen enkel aspect van het verhaal vermelden. Stel dat het gaat om een verhaal over een filmster die een affaire heeft met de jongen die het zwembad onderhoudt, en zijn hond. Dan mag noch de filmster zelf besproken worden, de kledij van de jongen, het ras van de hond, enz.
En dan komen we nu toe aan de super-injunctie die uiteindelijk de reden is voor dit artikel. Een zekere CTB (persoon of bedrijf) heeft een klacht ingediend bij Twitter en sommige van de Twitteraars, omdat zij een super-injunctie overtreden hebben over .... iets. Want uiteraard mag dit "iets" niet bij naam vermeld worden, vermits het een super-injunctie is. Dus weet niemand welke naam niet vermeld mag worden, noch welke daad of omstandigheid. En dat is toch wel al te gek.
het hele gebeuren zorgt natuurlijk voor de nodige hilariteit en kwinkslagen in Twitterland. Maar tegelijkertijd stelt het vragen rond de super-injunctie, die de laatste tijd steeds vaker ingeroepen wordt door beroemdheden die een bepaald gerucht over henzelf de kop willen indrukken. Meer bij WebProNews en Ars Technica.
http://www.webpronews.com/the-footballer-twitter-and-changing-the-game-2011-05
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/05/twitter-asked-to-stop-users-from-gossiping-then-gets-sued.ars


VERDEDIGT TWITTER DE GEBRUIKER, OF LAAT HIJ HEM IN DE STEEK?
Of: hoe eenzelfde bericht op verschillende manieren uitgelegd kan worden
Het verhaal over de super-injunction krijgt nog een staartje. In deze zaak over de-persoon-die-niet-met-naam-genoemd-mag-worden heeft Tony Wang, de Europese baas van Twitter, het standpunt van Twitter toegelicht. Wie op Twitter het spreekverbod overtreedt, en toch berichten over de zaak post, moet zichzelf voor de rechter verdedigen, zo weet BBC te melden. "Mensen die foute dingen doen, moeten zichzelf verdedigen", zo zou Tony Wang gezegd hebben. De site zou de informatie over de gebruiker aan de autoriteiten overhandigen, indien zij daartoe wettelijk verplicht zou worden.
Maar kijk. Wat lezen we bij Reuters? "Twitter zal het recht op zelfverdediging van de gebruiker verdedigen". Het zal de gebruikers verwittigen zodat zij zichzelf kunnen verdedigen, voordat het de informatie over de gebruiker aan de autoriteiten overhandigt. En dat is toch wel een heel andere nuance. "Platformen moeten niet de verantwoordelijkheid hebben om de gebruiker te verdedigen, maar wel het recht van de gebruiker om zichzelf te verdedigen".
Ondertussen is duidelijk geweten over wie deze hele hetze draait: een voetballer (die we dus niet met naam gaan noemen), die een buitenechtelijk avontuurtje zou beleefd hebben. Het frappante aan de hele zaak is dat de naam in de openbaarheid gebracht werd door.... een Britse parlementair, John Hemming. Onder de mantel van zijn parlementaire onschendbaarheid heeft hij de naam van de voetballer vermeld tijdens een debat; Hemming voert namelijk campagne voor persvrijheid. Hij zet alles even in proportie: "Wanneer een dure advocatenfirma gewone mensen gaat achtervolgen, hen gaat bedreigen met gevangenisstraf gewoon omdat zij geroddeld hebben over een voetballer, dan is dat fundamenteel fout", aldus Hemming. En gelijk heeft de man!
http://www.reuters.com/article/2011/05/25/twitter-superinjunctions-idUSLDE74O1FM20110525
http://www.bbc.co.uk/news/technology-13546847


FACEBOOK EN SPOTIFY WERKEN SAMEN
Muziek beluisteren zolang je in Facebook bent
Spotify is een dienst die streaming muziek brengt, en erg populair is in de landen waar de dienst aangeboden wordt en waarvoor het akkoorden kon afsluiten met de platenlabels. Deze week heeft Spotify een belangrijke samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Facebook, waardoor de muziekdienst al over een weekje of twee ook vanuit Facebook te beluisteren zal zijn. Dan zou je namelijk in de linkerbalk van je newsfeed een Spotify-button moeten zien. Klik je daarop, dan zal de dienst op je desktop geïnstalleerd worden, zodat je kan luisteren naar de miljoenen songs die in de bibliotheek van Spotify zitten, zolang je in je Facebook bent. En, heel leuk, je zal ook samen met vrienden naar eenzelfde song kunnen luisteren. Uiteraard zal de dienst enkel beschikbaar zijn in landen waar Spotify nu reeds aanwezig is - maar misschien zou deze nieuwe samenwerking met Facebook ervoor kunnen zorgen dat de komst van Spotify naar de VS, al zo lang aangekondigd, nu eindelijk een feit wordt.
Voor Facebook is dit een erg interessante samenwerking. Enerzijds is het een aansporing voor de gebruikers om wat langer in hun Facebook te blijven. Anderzijds kadert deze samenwerking in een groter plan: om de mediahub te worden voor de gebruiker. Eerder dig jaar had Warner Bros al aangekondigd dat je films van het merk zou kunnen bekijken in streaming formaat of huren via Facebook; betaling zou geschieden met Facebook credits. (1)(2)
Zijn de overlevingskansen van MySpace nu helemaal tot nu geslonken? Naar onze bescheiden mening toch niet. MySpace draait om pagina's gewijd aan bands, waar je gratis kan kennismaken met hun muziek door hem in streaming te beluisteren. Iets wat bij Facebook niet mogelijk is. Tenzij natuurlijk Spotify deze beginnende bands ook een plaatsje gaat bieden binnen de muziekbibliotheek, en je vanop de pagina van de band op Facebook muziek zou kunnen beluisteren via Spotify. En dan zouden de dagen van MySpace inderdaad wel eens geteld kunnen zijn...
Het blijft natuurlijk de vraag in hoeverre de dienst gratis zal zijn. Volgens AllThingsD zal je een basisaanbod gratis hebben, en wil je onbeperkt naar muziek luisteren, dan zal je moeten betalen, net zoals voor de films. Maar uit hoeveel songs zal het gratis aanbod bestaan?(3)
http://blogs.forbes.com/parmyolson/2011/05/25/facebook-to-launch-music-service-with-spotify/
http://news.idg.no/cw/art.cfm?id=9A0C9477-1A64-67EA-E4C1F7A505B03190
http://allthingsd.com/20110525/chill-out-spotify-on-facebook-is-cool-not-a-game-changer/


GEMAKKELIJKER INCHECKEN MET GOOGLE MAPS 5.5 VOOR ANDROID
Aanbod op Google Maps wordt met de dag interessanter...
Er is een nieuwe versie uit van Google Maps voor mobiele toestellen die onder het Android OS draaien: versie 5.5. Volgens Google zelf zou die het gemakkelijker maken om in te checken op bepaalde plekken, er een kwotering aan te geven, routebeschrijvingen te krijgen, enz.
Google werkt namelijk gestaag door aan haar "Places" strategie om bedrijven op de kaart te zetten, letterlijk en figuurlijk. De eigenaars van die bedrijven kunnen zelf informatie toevoegen aan de link, zodat zij er ook meteen reclame kunnen maken. De gebruiker van zijn kant kan via Google Latitude inchecken op deze plek (het restaurant, winkel...) en er een kwotering aan geven of een bespreking toevoegen. Deze functies zijn beschikbaar vanop de Place pagina, via twee buttons bovenaan. Een voorbeeld hiervan vind je op het GoogleMobile blog. (1)
Voor wie niet bang is voor zijn privacy is er nog nieuws: Google Latitude, dat jouw bewegingen (met jouw toestemming uiteraard) noteert en indien gewenst doorgeeft aan je sociale omgeving, heeft ook enkele nieuwe functies. Een maand geleden was er al een dashboard toegevoegd waarop je de geschiedenis van je verplaatsingen kon volgen. Daardoor kon je zien hoeveel tijd je doorbrengt thuis, op het werk, en elders. Maar er zat een klein probleempje in dit dashboard: wanneer je verhuisde of van werk veranderde kon je deze gegevens niet aanpassen. Dat werd nu wel mogelijk.
Er is nog een derde nieuwigheid, maar die is momenteel enkel interessant voor internauten in de VS: voortaan kan je daar ook de busdiensten op je Android toestel volgen. Per bushalte kan je een lijst opvragen met de bussen die daar binnenkort vertrekken. Handig - zou ook mogen komen voor onze De Lijn bussen, inbegrepen de real time vertragingen natuurlijk!
Google Maps wordt trouwens druk gebruikt, vooral dan op mobiele toestellen. De mobiele versie van Google Maps werd immers al meer dan 200 miljoen keer geïnstalleerd. En in juni zou Google Maps zelfs meer gebruikt worden op het mobiele toestel dan op de desktop, zo weet Techncrunch te melden. (2)
Nu is het inderdaad erg handig om altijd stratenplannen bij te hebben van de hele wereld, waar je je ook bevindt. Alleen... om Google Maps te gebruiken in reële omstandigheden, om de weg te zoeken als voetganger of automobilist, moet je GPS én WiFi inschakelen. En dat pleegt echt een aanslag op de energie in je batterij... En dan sta je daar: de weg kwijt, en ook niet meer kunnen bellen!
http://googlemobile.blogspot.com/2011/05/check-ins-and-rating-places-get-easier.html
http://techcrunch.com/2011/05/25/google-maps-for-mobile-stats/

Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 

 
hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!PACKARD BELL EN DE EVOLUTIE
De nieuwe draagbare pc's en desktops (1)
Enkele jaren geleden veranderde Packard Bell resoluut zijn strategie. Het merk werd deel van de Acer group en koos resoluut voor lifestyle en trendy. Dit heeft zijn vruchten afgeworden: van een relatief onbekend merk in onze contreien werd het een mede trendsetter. Op twee jaar tijd een verdubbeling van het aantal verzonden PC's is een succes. De cijfers: in 2008 werden er minder dan 2 miljoen en in 2010 werden er wereldwijd meer dan 4 miljoen PC's (waarvan ongeveer 3 miljoen netbooks en notebooks) verscheept.
"In januari 2011 waren we op de All-in-One-markt de op drie na grootste speler in het Verenigd Koninkrijk met 22% marktaandeel", aldus Luca Rossi, kersverse divisiedirecteur PB EMEA. "En dit is nog maar één voorbeeld van de continue verbeteringen en de bemoedigende resultaten die Packard Bell laat zien."
Als Packard Bell de nieuwe lentecollectie voorstelt is het dus uitkijken geblazen. Een nieuwe collectie betekent traditioneel dunner, lichter, meer capaciteit, sneller en meer kleurtjes. Maar soms betekenen deze wijzigingen iets meer dan alleen maar kleine verbeteringen.
Nemen we als voorbeeld de mobiele pc's. Sommige modellen zijn voorzien van een groter touchpad. Het touchpad staat ook niet meer centraal. De spatie tussen de toetsen zorgt ervoor dat deze beter te onderhouden zijn, en minder snel vuil worden. Voor de F1...F10 toets hoef je niet meer op de Fn toets te drukken, er is voorzien in een Back-up button enzoverder. Ook de adapter werd aangepakt. De nieuwe toestellen hebben een "wall mount adaptor". Met wall mount (in onze ogen een verwarrende benaming) bedoelend de PB-mensen dat de adapter in de netstekker is ingebouwd, en zich niet zoals bij de oudere toestellen ergens halverwege de kabel bevindt. Geen wereldschokkend nieuws, maar handig. Een grotere verbetering is dat je je USB poort ook als voeding voor het opladen van externe apparaten kan gebruiken zonder je Easy Note aan te zetten. En dat is heel handig. Sommige draagbare pc's zijn voorzien van surround sound. Door manipulatie van de links-rechts signalen van het stereogeluid krijg je de indruk dat het geluid ook van achter de gebruiker komt.
En voor de netbooks is er ook nieuws: De NX heeft ook een ultradunne HD drive. Op zich is er niets wereldschokkend bij, sommige andere merken hebben ook al een dergelijke verbetering, maar het laat zien dat het Packard Bell menens is. Ze willen High End leveren voor mid-class prijzen.  [Paul Liekens]
http://www.packardbell.be


PACKARD BELL EN DE EVOLUTIE
De nieuwe draagbare pc's en desktops (2)
Gisteren haden we het al over nieuwigheden bij de draagbare computers van Packard Bell. Maar ook de desktops werden onder handen genomen. De cases geven mogelijkheid om de kabels netjes weg te werken. Sommige toestellen kunnen voorzien worden van een uitschuifbare Hard Disk, een voorziening die in de jaren tachtig ook even in gebruik was, maar die nu weer in is. De USB 3 poorten doen ook hun intrede in sommige desktops. De monitors zijn herstyled met een assymetrische voet. Sommige monitors zijn ook in een stijlvol wit te verkrijgen.
Maar, we houden het allerbeste voor laatst: De liberty tab. We weigeren om dit toestel een iPad-cloon te noemen. Als de leerlingen de meester overtreffen verandert het beeld. Ok, iPad, iPhone en dergelijke waren trendsetters, maar ondertussen zijn er gelijkaardige producten, met betere specificaties en prijzen. Zo ook deze Liberty tab. OK, dit toestel is iets zwaarder en iets dikker dan zijn voorbeeld, maar het is wel voorzien van HDMI, USB en SDcard-slot. Nog even dit over het uiterlijk: het toestel is voorzien van twee camera’s en 2 speakers. En verkrijgbaar in het rood. De echte schoonheid zit natuurlijk van binnen. Het android besturingssysteem opent de toegang tot android apps, en je kan uiteraard flash bekijken. De dual core processor biedt multitasking voor o.a. gaming. Via bluetooth kan je een klaviertje aansluiten. Voor de muis kan je de USB-poort gebruiken (of natuurlijk het touchscreen gebruiken). Zodat de liberty een volwaardige PC wordt.
We kunnen natuurlijk in dit kort bestek niet alles weergeven. Neem dus gerust een kijkje op: [Paul Liekens]
http://www.packardbell.be


NIEUWE LASERSTRAAL KAN 700 DVD'S IN ÉÉN SECONDE DOORSTRALEN
Hoop op nog grotere snelheden
Is jouw internetverbinding wat aan de trage kant? Dan zal dit bericht je alleen maar kunnen laten dromen. Dutise wetenschappers hebben namelijk een nieuw snelheidsrecord neergezet, waarbij de data van maar liefst 700 DVD's verstuurd werden via één laser straal, in één luttele seconde. Dat wil dus zeggen dat er een nieuw wereldrecord is, want deze data werden verzonden met een snelheid van, hou je vast, 26 terabits per seconde!
De data werden verzonden over een afstand van 50 km via een laserstraal, via een technologie die OFDM heet - orthogonal frequency division mulitplexing. Een indrukwekkende term, die betekent dat de laserstraal verdeeld wordt in verschillende kleurenstromen.
Een indrukwekkende technologie, die je alleen maar laat watertanden!
http://www.theage.com.au/technology/technology-news/laser-beam-transfers-700-dvds-in-one-second-20110524-1f1b5.html


NIEUWE WINDOWS PHONE7 (MANGO) DRAAIT ROND MENSEN, NIET APPS
Maar biedt ook heel wat voor bedrijven
Zoals eerder deze week belooft volgt hier wat meer informatie over de nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem van Microsoft, Phone7, dat de codenaam Mango meekreeg.
Om te beginnen: Microsoft beklemtoont dat een mobiele telefoon draait om mensen, niet apps. De "people" tegel wordt veel belangrijker. Of je nu een link hebt met een persoon via facebook, Twitter, Outlook, LinkedIn, Windows Live Messenger, al die links komen samen in deze People hub. Wanneer je een boodschap naar die persoon wil sturen, zal Mango automatisch uitvinden of die persoon online is of niet, en de beste manier kiezen om met die persoon contact te leggen (via Live Messenger of sms), waarbij je ook de optie hebt om een bericht naar een hele groep te zenden. Je kan ook personen als tegel op je startscherm zetten als een Live tegel, zodat alle nieuws van hem/haar meteen te zien is.
Verder valt, op vlak van communicatie, nog te melden dat je verschillende e-mail accounts kan combineren in één inbox, en dus niet meer moet werken met de accounts apart. Er is ook een functie die spraak omzet naar tekst, en tekst naar spraak, zodat je bijvoorbeeld boodschappen kan laten voorlezen.
Wat de algemene werking van het OS betreft, werd er gewerkt aan de Live tegels, die nu nog meer informatie in real time kunnen brengen naar het startscherm. Er is nu multitasking, waardoor je snel kan wisselen tussen recent gebruikt toepassingen, en verder kan werken waar je gebleven was. Microsoft heeft daarvoor Live Agents voorzien, waarmee de ontwikkelaar een aantal multitasking apps kan maken zonder dat die de batterij meteen gaan leegzuigen.
Ook knap is Local Scout, een app waarmee je echt hyperplaatselijk kan zoeken, en die het dichtst bij zijnde restaurant, activiteit, enz. zal oplijsten. Je kan voortaan ook visueel zoeken in Bing, door een foto te nemen van de barcode van een product, een QR code, of via Microsoft tags. Hoor je een song, en wil je weten wat het is, wie het zingt? Houd je smartphone voor de luidspreker, en Bing zal een speciale muziek zoekopdracht uitvoeren, om je de titel, artiest, album enz. te vertellen.
Het zijn maar enkele van de 500 nieuwigheden in de nieuwe smartphone. Een filmpje op de Microsoft site vertelt je meer(1).  Maar de nieuwe update maakt het toestel ook aantrekkelijker voor zakelijk gebruik, zoals PC World aanstipt. Phone 7 Mango bevat immers een Office Hub, die  ondersteuning aanbiedt voor de online versie van Office, Office 365, en de cloud opslagdienst van Microsoft, SkyDrive.
In Mango zit ook IRM, information righst management. Dat moet ervoor zorgen dat je e-mail en documenten beter beschermd zijn. Hiervoor wordt ook een ondersteuning ingevoerd voor een alfanumerieke PINcode, waarmee je meer complexe paswoorden kan maken. Wanneer je je toestel verliest, liggen dan niet meteen de hele boekhouding van je bedrijf op straat...
Tot slot nog even vermelden dat toestellen met Windows Phone 7 Mango vervaardigd zullen worden door HTC, Acer, Dell, Samsung, en dat je die tegen einde dit jar mag wachten. WIj zitten alvast ongeduldig te wachten om zo'n wonder van nabij te mogen zien! Tot dan moet je het doen met enkele knappe filmpjes bij Engadget (3)
http://www.microsoft.com/presspass/features/2011/may11/05-24WindowsPhone.mspx
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/228571/
http://www.engadget.com/2011/05/24/windows-phone-mango-search-offers-location-specific-results-a/


NOKIA BRENGT MET TOASTER EEN SMARTPHONE VOOR DE KLEINTJES
Werkt volgens het principe van duiveltje-in-het-doosjes
Is het echt nodig dat de kleintjes ook al "always connected" zijn? Bij Nokia menen ze van wel. Daar hebben ze een smartphone ontwikkeld waarmee kleintjes kunnen communiceren met familieleden en vrienden, op een heel simpele, kindvriendelijke manier.
De telefoon werd daarvoor verpakt in een oud concept: het duiveltje-in-een-doosje. Wanneer het ukje de telefoon naar beneden duwt in een speciaal toestel, in de vorm van een doos met gleuf, zal het toestel een deuntje gaan spelen en daarna een foto of filmpje vertonen.
Het toestel kan drie verschillende dingen doen. Zo kan de smartphone een foto nemen van het kindje, en uploaden naar een speciale Flickr account waar familieleden die foto's kunnen zien. En blijkbaar, zo weet men te vertellen bij New Scientist, konden de wetenschappers vaststellen dat de kinderen dat heel leuk vonden.
Het toestel kan ook gevuld worden met foto's uit een familiealbum. Het ukje krijgt "tokens", een soort jetons, met daarop de foto's van familieleden. Stoppen ze een van die jetons in het doosje, dan krijgen ze een foto te zien van dat familielid. En een foto van het kind wordt dan naar die persoon verstuurd.
Een derde manier werkt met video: de ouders kunnen op een website via het Sesam Straat figuurtje Elmo boodschappen opnemen voor het kind. Waarop het kind zijn eigen boodschap ook kan opnemen, als antwoord.
Leuk bedacht. Het geheel zou de kinderen sociaal vaardiger moeten maken. Meer hierover lees je bij Pressetext en New scientist.
http://www.pressetext.com/de#news/20110526001
http://www.newscientist.com/blogs/onepercent/2011/05/pop-up-smartphone-helps-kids-c.html


 
hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Haal nog meer uit uw digitale televisie dankzij het optimale geluid van de nieuwe Lenco soundbar!
Luidsprekers de je onderaan je tv bevestigt
http://www.letslenco.com

*** Fujitsu introduceert eerste thin clients met Power over Ethernet
http://www.fujitsu.com

*** Fujitsu levert geavanceerde notebook voor mobiele professionals
Veelzijdige LIFEBOOK P771 biedt batterijcapaciteit van 18 uur en geavanceerde mobiliteitsfuncties
http://blog.ts.fujitsu.com/

*** Coolblue is dinsdagavond de grote winnaar geworden van de BeCommerce Awards. Het bedrijf achter 38 webshops zoals PDAshop.be en Digicamshop.be sleepte 5 prijzen in de wacht: de publieksprijs voor Consumentenelektronica, de overall publieksprijs, de 'Conversation Award', de vakprijs voor B2C en de overkoepelende prijs 'Beste Webwinkel van België'.
http://www.coolblue.be

*** Telenet verkoopt nieuwe iPhone voor 1 euro + abonnement
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110524_055

*** In de file staan is een bedreiging voor de gezondheid
Nieuw onafhankelijk onderzoek in opdracht van TomTom toont aan dat automobilisten in de file onder enorme stress staan - mannen lijden hier zeven keer heviger onder dan vrouwen
http://www.tomtom.be

*** TomTom GO LIVE 800-serie - slimme, eenvoudige, connected navigatie
Nieuw connected systeem maakt LIVE Services toegankelijker en helpt meer bestuurders files te vermijden
http://www.pitchengine.com/tomtom/tomtom-go-live-800serie--slimme-eenvoudige-connected-navigatie-belgi/148631/

*** MessageLabs Intelligence Report mei 2011: Spammers zetten voor het eerst zelf valse diensten voor URL-verkorting op, waardoor de spamvolumes stijgen
http://www.messagelabs.com/intelligence.aspx

***  Vandaag presenteert Fujitsu zijn recentste ‘must’ voor zakelijke gebruikers: ’s werelds eerste projector die ingebouwd is in een moduleerbaar notebookvak. In slechts enkele seconden is de uitvouwbare Bay Projector van Fujitsu is gebruiksklaar; externe beamers of kabels zijn voortaan niet meer nodig om slides, spreadsheets of virale YouTube-video’s te delen met collega’s en vrienden.
http://mediaportal.ts.fujitsu.com/pages/view.php?ref=26560&k=
http://blog.ts.fujitsu.com/

*** KPN Group Belgium voorstander voor het beperken van opzegkosten voor de telefoon abonnementen.
KPN Group Belgium/BASE pleit al sinds langer voor een grotere vrijheid van de consument bij het afsluiten en opzeggen van contracten en het gehouden worden aan contracten van langere duur.
http://www.kpngroup.be

*** Dagbladen en magazines zijn niet gelukkig met online aanbod VRT
http://dagbladpers.org/fileadmin/vdp2008_docs/PB_Digitale_media_en_de_nieuwe_VRT_beheersovereenkomst.pdf

*** Amazon gaat concurrentie aan met traditionele uitgevers
http://www.ereaders.nl/article.php?article_id=99784

*** Rechter beslist dat ontslag werknemer, die via Facebook kritiek uitte op werknemer, onterecht is
http://www.leblogdesdworx.be/media-sociaux/facebook-est-il-un-espace-public/

*** Kingston Digital voegt 32GB Class 10 microSDHC-kaart toe aan portfolio
Hogere capaciteit komt tegemoet aan groeiend gebruik smartphones en tablet PC’s
http://www.kingston.com/Flash_Memory_Guide .
 
*** Kingston Digital introduceert zijn snelste USB 3.0 Flash Drive
Maakt het mogelijk data sneller over te zetten dan een standaard USB 2.0
Tweede generatie oplossing biedt betere prestaties
Backwards compatible met USB 2.0
http://www.rememberkingston.com

*** Artiesten wachten op (bijna) half miljard euro
Bijna een half miljard. Zoveel geld aan auteursrechten is geïnd door beheersvennootschappen, maar nog niet uitbetaald aan de artiesten. De Standaard brengt er een uitgebreid verhaal over.
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00086840

*** SonicWALL breidt nieuwste generatie Firewalls uit met Wide Area Network Acceleration
Telewerkers varen wel bij betere WAN-performantie: tot 95% minder verkeer, ongeziene veiligheid en alomvattende Applicatie Intelligentie en controle
http://www.sonicwall.com/benelux

muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetSARAH FIMM - BE LIKE WATER
[Elektro / Hip Hop] Een zangeres met een heel aparte stem. De songs die ze brengt zijn een mengeling tussen hiphop en alternatieve muziek. Heel verzorgd ook, met een meeslepend, cool ritme. Ons kan ze zeker bekoren! Bij MySpace vind je verschillende van haar songs in streaming muziek. Via de eigen website kan je de muziek op iTunes aankopen.
http://www.myspace.com/sarahfimm
http://www.sarahfimm.com/music


ANONYMPH - TO LET
[elektro / Dance] Een beetje meer uptempo muziek, maar met toch iets donkers over zich. Heel goed van compositie, met veel variatie in ritme en instrumenten. Bij MySpace kan je de muziek in streaming beluisteren, net als op de eigen site van de band.
http://www.myspace.com/anonymphmusic
http://anonymph.com/music.html


DEEPER SUBLIME - FEMME FATALE
[lounge] Muziek voor een strand, en een zonsondergang. Relax, cool, en toch opgewekt, intiem. Bij MySpace kan je verschillende songs beluisteren, waarvan wij Femme Fatale toch wel indrukwekkend vinden. Deze song vind je ook terug op een compilatie cd op eMusic, Ibiza Balearic Session.
http://www.musicheads.de/
http://www.myspace.com/deepersublime
http://www.emusic.com/album/Deeper-Sublime-Ibiza-Balearic-Session-Vol-1-MP3-Download/11595275.html


ERNESTO (JONATAN BACKELIE) - PRETTY LIES
[singer/songwriter] Een artiest uit Zweden, die onderkoelde jazz brengt. Echt spek naar onze bek: opgewekt, intiem, mooie melodietjes, goede beat, mooie samenzang.
http://www.myspace.com/jonatanbackelie


VRIJDAG HOORSPELDAG: CHIPSCHOOL

Een absurdistisch verhaal, geschreven door J.W. Veerman, en gebracht op de Vlaamse radio in 1981. De BRT (nu VRT) lijkt wel een patent te hebben op absurdistische verhalen zoals Chipschool. Het verhaal begint als volgt: journalist Vragen komt op bezoek bij meneer Van rekenen, het hoofd van een school voor experimentele opleiding.
Een tamelijk kort (17 minuten) verhaal, waarin je Anton Kogen, Walter Cornelis, Ugo Princen, Hilde Sacré hoort, en dat een verrassende pointe heeft!
http://hoorspel.wordpress.com/2010/11/16/chipschool/Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
's Morgens vroeg komen twee KPN 'ers een straat ingereden, de één begint
vrolijk een sleuf te graven. Kort daarna gooit de tweede de gegraven sleuf
weer dicht.  Dit gaat zo de hele dag door en ze maken vele meters. Als ze 's
avonds willen vertrekken spreekt een buurtbewoner hen aan  en vraagt hen wat
ze eigenlijk de hele dag gedaan hebben. Niet zo moeilijk zeggen die mannen:
Wij hebben draadloos internet aangelegd.

[Sjeef] 
oor logo
De nieuwe oogstGRATIS THEMA'S ROND BOOMSCHORS

Op deze site kan je 33 afbeeldingen van boomschors vinden in hoge kwaliteit, die je kan gratis mag gebruiken voor bijvoorbeeld een thema op je blog, een achtergrond, en meer. Dezelfde auteur heeft ook een artikel over afbeeldingen van gras, weefsel, tapijt, denim.
[Taal: ENG]
http://naldzgraphics.net/freebies/free-high-quality-collection-of-33-bark-textures/


FYELS: DE SIMPELSTE SHARE SITE
Moet je een groot bestand delen met een vriend, dat te groot is om via mail te versturen? Dan is er natuurlijk Dropbox, maar deze site is ook wel goed, en super simpel! Gewoon het bestand erheen slepen, en de upload start meteen.
[Taal: ENG]
http://fyels.com/


W3C VALIDATIE
Heb je een pagina gemaakt voor het web, maar wil je zeker zijn dat de code die je gebruikt hebt voldoet aan de standaards? Dan moet je gebruik maken van de gratis Validator van het W3C consortium. Op dit adres controleer je webdocumenten in HTML, XHTML, SMIL, MathML, enz. Er is ook een adres voor RSS/Atom feeds, voor CSS stylesheets, om gebroken links te vinden, enz. Je kan gewoon de url van een pagina ingeven, of een bestand uploaden.
[Taal: ENG]
http://validator.w3.org/


ENCYCLO: DE TOEKOMST VAN HET NIEUWS
Een website die ongemeen interessante artikels en standpunten brengt over de toekomst van het nieuws, gebracht door het Nieman lab voor Journalistiek. Twitter, Google, de gewone kranten, tech bedrijven, nieuwsagentschappen... ze komen allemaal aan bod.
[Taal: ENG]
http://www.niemanlab.org/encyclo/


GOPILEUS: SNEL IETS DELEN

Er bestaan heel wat sites waar je een bestand kan delen. Zoals deze, die voor bijzonderheid heeft dat het gedeelde bestand na maximum 30 minuten al verdwenen is. Je moet enkel het gewenste bestand naar het invulvakje slepen, en je krijgt een url die je met je vrienden delen kan.
[Taal: ENG]
http://gopileus.com/
http://www.makeuseof.com/dir/gopileus-drag-and-drop-file-sharing


RSS REPLAY: SELECTEER DE ARTIKELS
Via een RSS feed blijf je op de hoogte wanneer een bepaalde website of blog een nieuw artikel uitbrengt. Maar soms brengt zo'n site artikels over verschillende onderwerpen, en ben jij enkel in bepaalde onderwerpen geïnteresseerd. Met RSS Replay, een gratis online dienst, kan je de artikels selecteren.
[Taal: ENG]
http://rssreplay.heroku.com/
http://www.makeuseof.com/dir/rss-replay-selectively-read-items-interesting-rss-feeds-discover


10 PORTFOLIO THEMA'S VOOR WORDPRESS
Een artikel dat je van pas kan komen, wanneer je fotograaf bent en in een blog je werk voorstellen wil. In het artikel worden meer dan 10 gratis te gebruiken WordPress thema's voorgesteld.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/10-free-portfolio-wordpress-themes-2011/


RGBSTOCK.COM: MOOIE FOTO'S OM GRATIS TE GEBRUIKEN
Op je blog, in een artikel, wil je vaak een afbeelding gebruiken. Zelf ben je geen goede fotograaf. En beelden "pikken", dat wil je liever niet doen. Op deze site kan je misschien wel wat vinden: daar staan namelijk stock foto's en illustraties, allemaal van hoge kwaliteit, die je gratis gebruiken kan.
[Taal: ENG]
http://www.frankwatching.com/archive/2011/05/18/rgbstock-com-gratis-stock-fotos-van-hoge-kwaliteit/


REWORDIOUS: EEN (DOMEIN)NAAM KIEZEN VOOR JE KIND
Tegenwoordig doe je er best aan om meteen bij de geboorte van je zoon of dochter een domein voor hem/haar te reserveren, zodat zijn online toekomst verzekerd is. Steeds meer mensen laten zich bij het kiezen van een naam voor hun nageslacht leiden door het beschikbaar zijn van een domein onder die naam. Deze site kan je daarbij helpen. Je moet enkel je familienaam invullen, en het geslacht van het kind. De site komt dan op de proppen met namen die nog vrij zijn.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/rewordious-find-domain-names-future-children/
http://rewordio.us/baby


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KILOOTJE MINDER
Een site van CM (Christelijke Mutualiteit), maar voor iedereen toegankelijk. De site wil je, zoals de titel aangeeft, helpen om een kilootje (of twee, of tien, ...) te laten afvallen. Na registratie vul je een gezondheidsvragenlijst in, en krijg je via e-mail advies en praktische tips op maat. In een persoonlijk dagboek kan je de evolutie van je eet- en beweegpatroon noteren.
[Taal: NL]
http://www.kilootjeminder.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BLUE-BIKE

Reizen met de trein werd nog een stukje aantrekkelijker: voortaan kan je ook een fiets huren bij Blue-Bike, in meer dan dertig grote treinstations. Daar staan in totaal 1.000 blauwe fietsen te wachten op de reiziger, die zo'n fiets kan gebruiken om het laatste stukje van zijn reis af te leggen.
Om fietsen te kunnen huren, moet je eerst een abonnement nemen van 25 euro. Daarna kan je 2 fietsen huren, zodat je ook een vriend mee kan nemen op een tochtje. Per keer kost het huren van een fiets 3,5 euro; je mag de fiets dan 18u houden. Op de website vind je meer info, alsook een lijst met de stations waar er zo'n Blue-bike punt is.
[Taal: NL]
http://www.blue-bike.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DIGITAAL LEZEN
Dit document, te lezen bij Posterous, bevat de resultaten van een onderzoek naar het lezen van digitale boeken. Leest iedereen binnenkort digitaal? Of is er toch nog een plaats voor het papieren boek? U leest het in dit Scribd-document. Tip: klik de functie "Fullscreen" aan, om het lezen te vergemakkelijken.
[Taal: NL]
http://ereading.posterous.com/resultaten-onderzoek-digitaal-lezen-in-vlaand


VRIJDAG MULTIMEDIA: ROLAND GARROS
onderweg, maar je wil toch de super spannende wedstrijden op het tennistornooi Roland-Garros volgen? Dat kan: er is nu een speciale site gemaakt, aangepast aan mobiele toestellen. Je ziet er de punten zoals ze gemaakt worden, met analyses, enz.
[Taal: FR/ENG]
http://m.rolandgarros.com/mobile/


VRIJDAG MULTIMEDIA: HENRI CARTIER-BRESSON

een documentaire film over deze beroemde fotograaf. Hij is zelf aan het woord, en vertelt zijn filosofie over de beelden die hij neemt. Ondertussen zie je zijn indrukwekkende foto's. Een aanrader voor wie in fotografie geïnteresseerd is.
[Taal: ENG]
http://vimeo.com/20047490


VRIJDAG MULTIMEDIA: SELFCONTROL FREAK
Prachtig gemaakt! Deze webkunstenaar heeft allemaal filmpjes gemaakt, die interactief zijn. Bij Hometrainer bijvoorbeeld kan je, door de cursor over de trappers te bewegen, de man laten fietsen. Bij Read kan je de man laten bladeren in een boek. Indrukwekkend! (Met dank aan Dave voor de tip)
[Taal: ENG]
http://www.selfcontrolfreak.com/hometrainer.html

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
sites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/
- Internetfilters: een zegen of een vloek?
http://www.belgiancowboys.be/online/1798
- Review: Polar FT7
http://www.belgiancowboys.be/Review/1796

 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- AIVD: staatsgeheimen niet via Whatsapp
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2437672/2011/05/26/AIVD-staatsgeheimen-niet-via-Whatsapp.dhtml
- Alles over Nederlandse muziek in online encyclopedie
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2437772/2011/05/26/Alles-over-Nederlandse-muziek-in-online-encyclopedie.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Redder in de nood
SARDU (Shardana Antivirus Rescue Disk Utility) is gratis software waarmee je een rescue-disk kunt maken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29112
- Ondertiteling toevoegen met Sublight
Regelmatig op zoek naar ondertitels voor je gedownloade speelfilms? Sublight is een gratis programma dat het vinden en toevoegen van ondertitels heel eenvoudig maakt.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25994


  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Crestron lanceert nieuw controlesysteem voor domotica
Domoticagigant Crestron heeft het kloppende hart van zijn home automation-systeem geüpdatet. Volgens het bedrijf moet de MC3 het platform zijn voor de ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5909
- Fotospecial: Mobiele audiosystemen fotospecial
Voor wie in de verste uithoeken van zijn tuin naar muziek wil luisteren bestaat er een ruim aanbod aan mobiele audio-oplossingen. Stel jezelf bij je keuze steeds de vraag wat voor muziekbronnen je wilt ... 
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5883


computerworld logo

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Een projector voor notebook
Micro-projectoren worden steeds populairder, ook op smartphones. Fujitsu heeft besloten om er een in haar multifunctionele bay te zetten waarmee sommige van zijn draagbare computers zijn uitgerust.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22616&style=99896
- Prophets mag MAS promoten
Prophets heeft de aanbesteding gewonnen voor de internationale lancering van het MAS, uitgeschreven door Toerisme Vlaanderen, Toerisme Antwerpen en het MAS.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22613&style=99896 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Content Management Forum
Op 10 juni aanstaande, vindt in hotel Le Méridien het Content Management Forum plaats, een dag volledig gewijd aan content management. Dit event, dat een aantal gerenommeerde experts verenigt, mag u niet missen!
http://www.digimedia.be/News/nl/9263/content-management-forum.html
- Windows Phone 7 evolueert
Microsoft heeft de tweede grote update van zijn besturingssysteem Windows Phone onthuld. Dit OS werd gelanceerd 7 maanden geleden. De update, Mango genoemd,  bevat zo’n 500 innovaties voor het mobiele Microsoft-platform.
http://www.digimedia.be/News/nl/9238/windows-phone-7-evolueert.html

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Norton feliciteert België met het hoge percentage beveiligde pc’s
http://computertaal.info/2011/05/26/norton-feliciteert-belgie-met-het-hoge-percentage-beveiligde-pc%e2%80%99s/
- Casual Gamers zijn gek op klassiekers!
http://computertaal.info/2011/05/25/casual-gamers-zijn-gek-op-klassiekers/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nieuws van donderdag 26 mei
Google kondigt nfc-betaaldienst Wallet aan
http://tweakers.net/nieuws/74693/google-kondigt-nfc-betaaldienst-wallet-aan.html
- Skype kampt wereldwijd met problemen
http://tweakers.net/nieuws/74686/skype-kampt-wereldwijd-met-problemen.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Virus legt loketten Landen plat
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/05/26/virus-legt-loketten-landen-plat/article-1195020785655.htm
- Brandweer mort over zwakke Astrid-dekking op Kalmthoutse heide
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/05/26/brandweer-mort-over-zwakke-astrid-dekking-op-kalmthoutse-heide/article-1195020700782.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Infographic: Slapeloze nachten? Neem je smartphone niet mee naar bed.
http://www.themobilerevolution.be/2011/05/25/infographic-slapeloze-nachten-neem-je-smartphone-niet-mee-naar-bed/
- Samsung Galaxy S2 – Eerste indruk
http://www.themobilerevolution.be/2011/05/25/samsung-galaxy-s2-eerste-indruk/
 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)


TIP EXCEL 2007: TITELS VAN KOLOMMEN BEVRIEZEN
Vooral wanneer je met langere rijen data werkt, is het heel gemakkelijk om de titel van een kolom te bevriezen, zodat die altijd bovenaan het scherm blijft staan. In Excel 2007 is dat heel simpel: klik op View (Beeld)in de ribbon, kies Freeze Panes (scherm bevriezen), en kies vervolgens Freeze top row (bovenste rij bevriezen).
En kijk, zelfs wanneer je op rij 1100 bent, zal je nog altijd netjes de titel van de kolom kunnen zien!


TIP OUTLOOK 2007: JE KALENDER DELEN PER MAIL

Gebruik je Outlook 2007 of 2010, dan kan je je kalender met anderen delen. Die wordt dan in de e-mail geplakt, zodat anderen kunnen zien wanneer je beschikbaar bent. Ga hiervoor als volgt tewerk:
Maak een nieuwe mail aan, en vul de bestemmeling in. Kies vervolgens Insert (invoegen) en kies bij de eerste groep (Include) de button Calendar. In het dialoogvenster dat nu verschijnt kan je bepalen welke tijdsperiode je wil delen, via het uitklapvenster Date range. Je kan kiezen tussen vandaag, morgen, een week, een maand, enz.
Verder kan je bepalen welke details er meegegeven worden: alleen dat je op een bepaald moment al een afspraak hebt, of bijvoorbeeld ook met wie. En tot slot kan je via het keuzevakje "Show time within my working hours only" bepalen dat je afspraken in je vrije tijd niet meegegeven worden. Besluit met OK.
De kalender wordt nu ingevoegd.
http://www.lockergnome.com/windows/2011/02/01/5-office-tips/


IPHONE TIP:
Weet je niet zoveel van de kabels en aansluitingen op je computer of wil je weten welke kabel op welke aansluiting hoort, kun je gebruik maken van de Cables & Wires Reference app. Deze is gratis en helaas niet uitputtend, maar de meest voorkomende kabels en aansluitingen staan er in.
De app is hier te downloaden: [Arnold Top]
http://itunes.apple.com/nl/app/cables-wires-reference/id359033230?mt=8
http://itunes.apple.com/be/app/cables-wires-reference/id359033230?mt=8


VERBORGEN EMOTICONS IN YAHOO MESSENGER

Wist je dat je met Yahoo Messenger veel meer emoticons kan gebruiken dan de simpele smileys? Die kan je helaas niet uit een menu kiezen, je moet daarvoor toetscombinaties gebruiken. Zo zal :o3 een hondje tevoorschijn toveren, (*) een sterretje, enz. De lijst hiervoor vind je bij Yahoo zelf.
http://messenger.yahoo.com/features/hiddenemoticons/


OUTLOOK: BEREKEN DE TIJDSDUUR TUSSEN TWEE TJDSTIPPEN
Een van de meer geavanceerde mogelijkheden van Outlook is smart date logic. Daarmee kan je bijvoorbeeld een afspraak noteren voor 14 dagen na Kerstmis, zonder de exacte datum daarvoor te weten. Dat doe je aldus:
In Outlook open je Kalender. Kies File / New / Meeting request. Maak het vak bij End Time leeg. Bij Start Time vul je bijvoorbeeld in: "two weeks after Christmas". Druk op Enter. Outlook zal automatisch de datum invullen.
Volgende functies kan je gebruiken: 4th Wednesday in May, of 30 days before Christmas, enz.
http://www.lockergnome.com/windows/2011/04/15/outlook-calculate-time-between-two-calendar-dates/


Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulpshareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

PHYSION
Windows XP/Vista/7 - 18,3 MB - freeware
Dit progje is een 2D simulatie rond fysica en zwaartekracht. Je kan daarmee de zwaartekracht testen bij verschillende weerstanden, en verschillende geometrische figuren. Bij Chip vind je een (Duitstalige) handleiding met foto's voor het progje.
http://www.chip.de/downloads/Physion_47980361.html
http://www.chip.de/bildergalerie/Die-Gesetze-der-Physik-kennen-lernen-mit-Physion-Galerie_47980564.html
http://www.physion.net/


AUTO HD VOOR YOUTUBE
Add-on voor Chrome browser
Sinds kort kan je vele video's van YouTube ook in HD-kwaliteit bekijken. Maar wanneer je een video aanklikt, dan krijg je eerst de gewone versie te zien. Pas na manueel ingrijpen krijg je de HD versie. Met Auto HD krijg je automatisch de HD video.
http://www.chip.de/bildergalerie/Die-Top-25-Downloads-im-Fruehling-2011-Galerie_48227095.html
http://shift-rus.blogspot.com/


UBUNTU WALLPAPER PACK

Ubuntu - 2,9 MB - freeware
Dit is het officiële pakket met behangpapiertjse voor de Linux distributie Ubuntu 11.04. Mooie motieven, leuk speelgoed voor de oogjes.
http://www.chip.de/downloads/Ubuntu-11.04-Wallpaper-Pack_48022841.html


GODS DELUXE
Windows XP/Vista/7 - 82,4 MB - freeware
Gods Deluxe is een remakt van het bekende videospelletje voor de ATARI, Gods. Daarbij moest je de halfgod Herculus spelen, en allerlei opdrachten uitvoeren.
http://www.chip.de/downloads/Gods-Deluxe_48114612.html
http://jotd.pagesperso-orange.fr/


HTC HOME

Windows Vista / 7 - 417 kB - freeware
Deze gratis app brengt de klok en het weerstation die zo bekend zijn van de HTC toestellen naar je Windows desktop.
http://www.chip.de/downloads/HTC-Home_48111694.html
http://www.htchome.org/


BUFFERZONE PRO
Windows XP/Vista/7 - 15,3 MB - freeware
Dit programma verhindert dat je systeem door virussen besmet wordt, omdat het toepassingen in een "sandbox", een virtuele omgeving draait. Wanneer er toch een virus op je computer belandt, dan blijft het in dit virtuele geheugen hangen, en kan het geen schade aanrichten aan je computer.
http://www.trustware.com/
http://www.chip.de/downloads/BufferZone-Pro_48115373.html


SONIC FAN REMIX
Windows XP/Vista/7 - 113 MB freeware
Het bekende Sonic Jump&Run spelletje wordt met deze versie van nieuwe grafische mogelijkheden voorzien. Zoals gewoonlijk bestuur je het Sonic figuurtje met je pijltjestoetsen, en met de spatiebalk laat je hem springen.
http://sonicfanremix.com/
http://www.chip.de/downloads/Sonic-Fan-Remix_48184002.html


MP3 DIAGS: GROTE KUIS
Windows all - 6,4 MB freeware
Een open source tool waarmee je fouten in je bibliotheek met muziekbestanden kan opsporen en herstellen. Foute tas, covers die ontbreken, slechte geluidskwaliteit... Na een eerste scan van je muziekverzameling geeft de tool je tips, welke informatie er ontbreekt of welke instellingen verbeterd kunnen worden.
http://www.chip.de/downloads/MP3-Diags_48183537.html
http://mp3diags.sourceforge.net/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: FORMULA1

Nokia - freeware
De belangrijkste app voor Formule 1-fans! Formula1.com 2011 streamt realtime data vanaf het circuit, afkomstig uit het Technical Centre van Formula One Management. Krijg dezelfde informatie als de teams op de baan en geniet mee van de actie. (Bron: Progress Communications)
http://store.ovi.com/content/44744


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: MINIBROWSER MOBILE
Nokia - gratis
MiniBrowser Mobile 2.0 is een snelle en gemakkelijke webbrowser. De app heeft een geïntegreerde, krachtige advertentieblokker en zorgt voor veilig internetverkeer. De blokker dringt laadtijden van pagina’s terug. Zoek en vertaal met Google en zoek in Wikipedia direct vanaf de startpagina. Deze nieuwste versie 2.0 is gebaseerd op Qt 4.7.3. (Bron: Progress Communications)
http://store.ovi.com/content/111579

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 
 

Het laatste woord....


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Vanuit de vallei zie je grote dingen, vanop de bergtop enkel kleine.
-G.K. Chesterton-