netties banner




Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
12/7/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be




INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord




Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 699 van 7/5/2011



Gegroet lezer,

De dag beginnen deze vrijdag was zo'n positieve ervaring... Het is licht wanneer je opstaat om 6u, de vogels (en het zijn er veel!) doen hun best elkaar te overstemmen, de hond staat al kwispelend klaar om even met haar te spelen... Wanneer je gezwind op de fiets springt, om naar het station te rijden, hoor je de ene buur zijn rolluik optrekken, de andere buur steekt de vlokker uit her raam om hem uit te schudden... En de lucht houdt zo'n belofte in van een mooie dag... Ja, het leven kan echt wel mooi zijn, en het zijn juist de kleine dingen die het zo mooi maken.

Je begrijpt het al: soms is de redactie in een filosofische bui. Dat waren we dinsdag ook, met een reeks artikelen over het veranderend medialandschap. Woensdagavond werd daarover ook gedebatteerd op tv, waarbij echter voornamelijk het aspect tv belicht werd. Wij hebben het echter meer over het internet, de veranderende ethiek van bloggers en journalisten. Een onderwerp dat ons bezig houdt, en waarvoor met vallen en opstaan nieuwe regels uitgewerkt moeten worden.

Maar om al dat gefilosofeer te neutraliseren, hebben we de rest van de week getracht meer concrete artikels te brengen, over tal van nieuwe software en diensten. Daarbij zit heel wat bij dat noopt tot experimenteren, dus we weten wel wat we de volgende dagen gaan doen!

Wij wensen u alvast veel leesplezier toe, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!



verkenner banner



Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



GOOGLE TALK VOOR ANDROID, MET VIDEO EN VOICE
Spreek met iedereen, op gelijk welk toestel
Google heeft op haar eigen blog aangekondigd dat de Google Talk dienst uitgebreid wordt met een chat functie voor de Android mobiele telefoons, zodat je via je datalijn kan chatten in beeld en klank - wat zeggen wil dat het gesprek gevoerd kan worden via het 3G of 4G netwerken van het mobiele toestel, of via WiFi.
Je gesprekspartner kan zich op een ander Android mobiel toestel bevinden (smartphone of tablet), maar ook achter zijn gewone pc, waarop Gmail en Google Talk geactiveerd zijn. Naast je contacten in je vriendenlijst bij Google Talk verschijnt er een button; om met die vriend te praten, moet je enkel de button voor video of voor spraak indrukken. Moet je tijdens het gesprek even onderbreken om iets op te zoeken? Dat kan. De video zal automatisch pauzeren, en later terugkeren. OOk leuk is het feit dat je gesprekspartner ondertussen tekst kan doorsturen, die als extra laagje bovenop het scherm komt te staan, zodat je de tekst kan lezen zonder de video te moeten onderbreken.
Bij TheNextWeb vind je een video die het een en ander uitlegt. Het spijtige aan de zaak is dat momenteel enkel de gebruikers van de NExus S van deze nieuwe dienst kunnen genieten. "Later" zal de dienst gelanceerd worden voor de andere Android 2.3 toestellen (en hoger).
http://googlemobile.blogspot.com/2011/04/video-chat-on-your-android-phone.html
http://thenextweb.com/google/2011/04/28/google-talk-for-android-rolling-out-video-and-voice-chat/
http://thenextweb.com/google/2011/04/28/google-talk-for-android-rolling-out-video-and-voice-chat/


SOCIALE BOOKMARKDIENST DELICIOUS OPGEKOCHT
Moet je de overstap maken of niet?
Delicious staat in ons geheugen gegrift als een van de boegbeelden van het web 2.0: de sociale bookmarks. Want hier kon je namelijk je bookmarks "taggen", zodat alle bookmarks met dezelfde tag netjes bijeen kwamen te staan (als ze publiek gemaakt werden natuurlijk). Elke onderwerp, elke tag kreeg zijn rss feed, en personen kregen ook hun eigen rss feed.
Een pracht van een dienst, maar net als zovele andere echt sociale diensten, viel er geen brood mee te verdienen, want reclame was er uit den boze. En dus werd Delicious als een zwarte piet doorgeschoven van het een naar het andere bedrijf. Tot het uiteindelijk bij Yahoo belandde, en er rustig een tweede adem leek te beleven - tot plots verleden week het bericht kwam dat Delicous opnieuw verkocht was, deze keer aan Chad Hurley en Steve Chen. Doen die namen een belletje rinkelen? Dat klopt, beide heren staan aan de wieg van YouTube, en verkochten die later voor veel, veel dollars aan Google.
Bij deze overname rijzen meteen verschillende vragen. Wat is de bedoeling van Hurley en Chen? Willen zij Google bekampen door de informatie op het web anders te organiseren, gemakkelijker vindbaar te maken - opnieuw van de zoekmachine een "gids" maken, zoals het oude Yahoo, in plaats van een intelligente zoeker die afgaat op woordjes in een bepaalde volgorde?
Een tweede vraag is natuurlijk: moet je, als gebruiker van Delicious, de overstap maken? Want het tweetal heeft meteen na de overname aan alle Delicious gebruikers een mail gestuurd, waarin gevraagd wordt of zij hun Delicious bookmarks willen overzetten naar de nieuwe eigenaar, het bedrijf AVOS. Want, en daar wordt wijselijk niet de klemtoon op gelegd, bij AVOS tellen andere gebruiksvoorwaarden dan wat bij Delicious toegepast werd.
ZDNet onderzocht die voorwaarden, en kwam tot de vaststelling dat gebruiker voortaan geen links meer mag plaatsen die beledigend, vulgair zou zijn, indruist tegen de wet... zoniet wordt zijn hele account, met alle links erin, vernietigd. Redacteur Violet Blue meent dan ook dat de gebruiker best de overstap naar AVOS niet zet (2)
Marshall Kirkpatrick van Read Write Web daarentegen vindt dat je de overstap wél moet maken. Zijn argumenten draaien vooral rond het behoud van de unieke schat aan url's die hier verzameld werd.(3)
En jij, wat ga jij doen (als je tenminste een Delicious account hebt)?
http://www.readwriteweb.com/archives/delicious_has_new_owners_youtube_founders_chad_hur.php
http://www.zdnet.com/blog/violetblue/why-you-should-think-twice-about-opting-in-to-the-delicious-avos-transfer/331
http://www.readwriteweb.com/archives/why_every_single_person_should_take_30_seconds_to.php


MICROSOFT ZET STERKE RESULTATEN NEER, DANKZIJ XBOX
Blijft ook timmeren aan Bing zoekmachine: shopping krijgt facelift
Als je de Apple-believers zou mogen geloven, dan is er maar één bedrijf dat het goed doet, en dat is Apple natuurlijk. Dat Microsoft een groot aandeel heeft in het marktsegment van de servers, dat het sterk staat bij bedrijven dankzij de Office kantoorsuite, de Exchange mail, enz, lijkt hen niet te deren: de iPhone, iPad en MacBook Pro verkopen goed, en dat maakt Apple in hun ogen tot het sterkste bedrijf ter wereld.
Het blijkt een typische eigenschap te zijn voor het dierenriem teken vissen dat zij het opnemen voor de zwakkeren, en daarom nemen wij het in deze hele hetze steeds vaker op voor Microsoft. Niet omdat het bedrijf zwakker zou zijn - integendeel: recente cijfers van de financiŽle resultaten van Microsoft bewijzen dat het bedrijf erg sterk staat (1). Maar eerder omdat ons rechtvaardigheidsgevoel ons zegt dat de idolatrie voor Apple even onterecht is als het Microsoft-bashing die in bepaalde kringen zo populair is.
Daarom even dit: jawel, het gaat goed met Microsoft. Het bedrijf zit in een duidelijke groei, en de positieve resultaten zijn vooral afkomstig van de goede verkoop van de Xbox en de Kinect, maar ook van Office 2010.
Het bedrijf uit Redmond blijft trouwens niet bij de pakken zitten. Het mag dan al voorbijgestreefd zijn door Google wanneer het om zoekmachines aankomt, maar dat wil niet zeggen dat Microsoft niet probeert haar eigen zoekmachine te verbeteren, zodat die terug meer gebruikt wordt door de internauten - en het bedrijf uiteraard terug meer kan genieten van de bijhorende adverteerinkomsten, die Google zo groot gemaakt hebben.
Een van de manieren waarop het dat probeert te doen, is via een facelift van Bing Shopping. Het is een dienst die momenteel enkel gericht is naar gebruikers in de VS, maar het principe lijkt wel interessant: per rubriek vind je artikels, en bij elk artikel meteen een prijsvergelijking - je krijgt te zien wat de laagste prijs is voor dit artikel, en welke winkels (web of baksteen) dit artikel aanbieden. Beweeg je de cursor over het artikel, dan krijg je meer info te zien, zoals de commentaren van gebruikers, enz. Een heel andere ervaring dan wat Google je aanbiedt bij Google products. ...
http://www.webpronews.com/microsoft-reports-strong-q3-results-thanks-xbox-2011-04
http://www.google.com/products
http://www.bing.com/shopping


VERANDEREND MEDIALANDSCHAP: MAG EEN TECH BLOGGER ZELF INVESTEREN IN STARTERS?
Volstaat het om te zeggen dat je het doet, of moet je je volledig onthouden?
Persoonlijk worden wij niet met de vraag geconfronteerd, want de weinige centjes die we hebben gaan momenteel op aan de verbouwing van het huis. Maar anderen verdienen met hun schrijfsels blijkbaar zoveel geld, dat zij het kunnen beleggen. Michael Arrington van het befaamde TechCrunch bijvoorbeeld. Die had zich echter als gouden regel opgelegd om niet te investeren in tech bedrijven, vooral dan de startende bedrijven. Er zou namelijk meteen een zweem van belangenvermenging kunnen ontstaan. In de bedrijfswereld wordt namelijk goed geluisterd naar wat Arrington zegt in het TechCrunch blog. Krijgt een startend bedrijf lovende kritiek van Arrington, dan zijn de beleggers geneigd te investeren. Wordt de starter echter neergesabeld door Arrington, dan houden de beleggers de vinger op de knip. En het zou al te gek zijn wanneer Arrington zou beleggen in een starter, die van hem een lovende artikel gekregen had, niet? En zou het niet verdacht zijn wanneer Arrington, die in bedrijf A geïnvesteerd heeft, een negatief artikel schrijft over bedrijf B, dat een rechtstreekse concurrent is van A, of gewoon bedrijf B doodzwijgen?
Tot voor kort onthield Arrington zich dus van investeringen in tech bedrijven. Maar onlangs werd TechCrunch gekocht door AOL, het grote Amerikaanse internetbedrijf dat zich de laatste tijd steeds meer als contentaanbieder wil profileren. En sindsdien vindt de man dat hij het recht heeft om terug te investeren, zolang hij maar bij een artikel schrijft: voor alle duidelijkheid, ik doe investeringen in dit bedrijf.
Dit is eigenlijk een nieuwe benadering. In het verleden gold op de redacties van kranten en nieuwsmedia dat beleggen in bedrijven waarover men berichtte, verboden was. Arrington meent dat het toegelaten zou moeten zijn, zolang het duidelijk vermeld wordt. Maar, zoals terecht vermeld staat in een artikel bij Cnet, is het praktisch gezien onmogelijk om die belangenvermenging altijd duidelijk te vermelden.
Het is een vraag die men zich mag, zelfs moét stellen. Het medialandschap is aan het veranderen, zoals wij in dit drieluik willen aantonen. Vroeger waren journalisten vast in dienst bij een krant. Nu brengen freelance bloggers het échte nieuws, maar hun inkomsten zijn niet gewaarborgd - wie kan er leven van de inkomsten uit Google reclame? Een beroepsjournalist mag, per definitie, geen commerciŽle activiteiten ontwikkelen, alhoewel deze regel steeds vaker met de voeten getreden wordt: journalisten die mediatraining geven bijvoorbeeld. Wat mag een blogger wel, wat niet? Vragen waarop een antwoord gezocht moet worden.
http://news.cnet.com/8301-1023_3-20058391-93.html
http://www.businessinsider.com/exclusive-qa-arrington-says-the-real-conflict-of-interest-in-tech-reporting-has-nothing-to-do-with-money-2011-4?op=1


VERANDEREND MEDIALANDSCHAP: BETALEND OF GRATIS PUBLICEREN?
Mag een uitgever winst maken met de gratis bijdrage van een blogger?
Kleine blogs worden groot. Wat vaak ontstaan is als hobby, kan uitgroeien tot een serieuze nieuwssite, met een relevantie die niet door de traditionele media bereikt kan worden, omdat zij zich tot een algemeen publiek richten moeten.
Sommige blogs zijn met de jaren uitgegroeid tot alom gerespecteerde nieuwssites. Denk aan Gizmodo, Engadget, Huffington Post, TechCrunch. Enkele van hen zijn zelfbedruipend geworden, en kunnen hun redacteurs (riant) betalen. Andere blogs werken voornamelijk met gratis bijdragen van kleine bloggers, die al blij zijn dat zij hun ei kwijt kunnen.
Ook rond deze tegenstelling betalend-gratis is er heel wat te doen in het veranderende medialandschap. Neem nu het geval Huffington Post. Dit blog bestaat voornamelijk uit bijdragen van bloggers die hun artikels gratis of zo goed als gratis aanleveren; het werd opgericht door Arianna Huffington, die haar rijk meesterlijk uitbouwde. Onlangs werd Huffington Post aan AOL verkocht voor 315 miljoen dollar.(1) Geld waarvan de bloggers geen centje zagen. Sommigen van hen stapten dan ook naar de rechter, en eisten 105 miljoen van het geld dat Huffington gekregen had voor de verkoop. Wat door verschillende andere bloggers afgedaan werd als belachelijk: wanneer je akkoord bent om gratis je content aan te bieden, moet je achteraf niet komen zeuren wanneer iemand anders er geld mee verdient - tenzij jou een betaling beloofd werd zodra het blog geld zou verdienen. (2) (3)
Sommige commentaren gingen bij deze discussie nog een stapje verder. Zij vinden dat eenieder die gratis content aanbiedt, goed gek is, en eigenlijk het werk ondermijnt van journalisten die wél betaald worden. Wat wij persoonlijk een brug te ver vinden, maar ja, Netties is dan ook geen commercieel project, en wij worden niet betaald voor onze artikel.
Er zit trouwens nog een aspect aan deze discussie. Het is Roel Verschueren die dit probleem aankaartte via Mediakritiek. Hij heeft namelijk een hele tijd als vrij journalist en auteur bijdragen geschreven voor de Expat-rubriek van de Standaard online. Nu blijkt echter dat die bijdragen niet meer vrij toegankelijk zijn: zij zitten in het archief van De Standaard, en zijn enkel toegankelijk voor betalende abonnees of voor wie een dagkaart neemt. En dat vindt hij, zoals je bij MediaKritiek lezen kan, ethisch onverantwoord.
Nog een aspect van het al dan niet tegen betaling schrijven: voor sommige instanties ben je enkel journalist, wanneer je betaald wordt voor je werk. Terwijl toch ook vaak niet betaalde bloggers artikels schrijven die even journalistiek verantwoord zijn, en vaak zelfs onafhankelijker, grondiger zijn dan wat de klassieke media brengen.
Kortom: ook op dit punt moeten er regels uitgewerkt worden in het veranderende medialandschap.
http://www.guardian.co.uk/world/richard-adams-blog/2011/feb/07/huffington-post-sale-aol-ariana
http://www.businessinsider.com/arianna-huffington-lawsuit-unpaid-bloggers-2011-4
http://www.techdirt.com/articles/20110412/12162013872/dumbest-lawsuit-ever-huffpo-sued-bloggers-who-agreed-to-work-free-now-claim-they-were-slaves.shtml
http://www.mediakritiek.be/blog/2011/04/probleem_met_vrije_bijdragen_aan_krantenblogs.html


VERANDEREND MEIDALANDSCHAP: DE VERWEVING
De discussie rond de taak van de openbare omroep en de mediaconcerns
Een ander heikel onderwerp in dit veranderende medialandschap is de vorming van mediagroepen, die dan een tv- radio- zender in portefeuille hebben, plus een nieuwssite, een krant, een of meerdere magazine. Vanuit commercieel oogpunt is het heel interessant, die verweving van de verschillende media. Wanneer een journalist een stuk schrijft over een gebeurtenis, een nieuwsitem, dan kan dit stuk, zij het in andere verpakking, gebruikt worden voor radio, tv, nieuwssite, krant of magazine. Een economisch heel aantrekkelijk model, dat echter leidt tot verschraling natuurlijk, omdat elk medium eigenlijk zijn eigen aanpak vereist: tv vereist beeld, radio vereist een audioreportage, bij een krant moet de tekst pakkend zijn, en in een magazine moeten er wat meer saillante details verschijnen.
Maar dat is niet echt het probleem. Dat ligt immers bij de scheiding tussen openbaar en privé initiatief enerzijds, en de exclusiviteit van content anderzijds.
Beginnen we met het openbare initiatief. Elk land heeft zijn openbare omroep, waarbij uitgegaan wordt van een opvoedende rol van deze omroep. Als je het aan de commerciŽle omroepen overlaat, zou je immers enkel goed verkopende, populaire content zien op radio en tv: soaps, reality shows, gemakkelijke films. Een openbare omroep is echter verplicht om cultuur te brengen, maatschappelijke discussies aan te boren, duiding te brengen bij het nieuws. In ruil voor die taken krijgt het een toelage, om de zender toch in staat te stellen zijn programma's te maken, ook wanneer die door minder kijkers bekeken worden.
Dat is de theorie, die ervoor zorgt dat we naast een VTM en VT4 ook een Een en een Canvas hebben op vlak van tv-zenders, en naast een Nostalgie ook een Een en een Klara hebben op de radio. Voor tv en radio is dat duidelijk. Maar wanneer we dan over het web beginnen, dan begint de grens van de opdracht die de VRT van de overheid meekreeg, onduidelijk te worden. Deredactie.be brengt immers nieuws in tekst, audio en video. De andere zenders vinden dat dit de taak van de VRT overstijgt, omdat de VRT-site het gras wegmaait voor nieuwssites die zij willen uitbouwen; het geld van de ovrheid zou dus misbruikt worden om privaat initiatief onmogelijk te magen, zo heet het dan. In WalloniŽ zijn de uitgevers al naar de rechter getrokken omdat zij vinden dat de RTBF "oneerlijke concurrentie" pleegt (1). En de Vlaamse DagbladPers, een belangenorganisatie van Vlaamse krantenuitgevers, vindt dat de VRT nieuwssites oneerlijke concurrentie zijn (2).
Ook dit is een discussie die uitgepraat zal moeten worden
En dan is er nog het probleem van de exclusiviteit. Dat bestond voorheen al, maar wordt nu nog nijpender nu er die nieuwe grote speler bijgekomen is in het medialandschap(3). De Vijver, de holding boven Woestijnvis, heeft immers SBS BelgiŽ overgenomen en krijgt nu dus VT4 en Vijftv in handen. Hiervoor werkt het samen met de mediagroepen Corelio (o.a. De Standaard) en Sanoma (o.a. Humo). Een samenwerking die tot bepaalde exclusiviteiten lijkt te leiden. Zo werden er al heel wat wenkbrauwen gefronst toen het programma Basta zijn mediastunt rond de tv-spelletjes vertoonde, en het magazine Humo de volgende dag al meteen de achtergrond van het hele programma bracht(4), terwijl de andere kranten, die niet op voorhand op de hoogte waren van de inhoud van het programma, toen nog hun artikels moesten schrijven. Gaan we in het vervolg, bij het volgende royalty huwelijk, zien dat de kranten niet langer vermelden dat de live stream bekeken kan worden op de nationale omroep, maar zullen zij naar de stream van "hun eigen" zender verwijzen?
Kortom, er zal nog heel wat (digitale) inkt vloeien vooraleer er in dit nieuwe medialandschap grenzen afgebakend zijn, afspraken gemaakt zijn, de regels van fatsoen en exclusiviteit terug op punt gesteld zijn.
http://www.demorgen.be/dm/nl/984/cultuur-media/article/detail/1155531/2010/09/09/RTBF-voor-de-rechter-gesleept-Oneerlijke-concurrentie.dhtml
http://www.zdnet.be/news/121884/-vrt-nieuwssites-zijn-oneerlijke-concurrentie-/
http://www.demorgen.be/dm/nl/996/Economie/article/detail/1253429/2011/04/20/Overname-SBS-een-krachtige-mediagroep-verrijst.dhtml
http://www.humo.be/tws/deze-week/21629/undercover-bij-de-belspelletjes-maxime-de-winne-de-infiltrant-van-basta.html


TWITTER KOOPT TWEETDECK - EEN SLECHTE ZAAK?
Vrees voor verdwijnen extra tools, zelfs van hele dienst
Er doen al langer geruchten de ronde dat Tweetdeck opgekocht zou worden. Wie al wat langer met Twitter bezig is, heeft ongetwijfeld van deze Twitter client gehoord - vooral wie intensief of professioneel twittert. Met Tweetdeck kan je namelijk werken met kolommen en verschillende accounts, zodat je vanuit verschillende persona kan posten vanuit één programma. Je kan ook kolommen aanmaken met daarin de mentions (berichten waarin jij vermeld wordt) en de DM's (direct messages - persoonlijke boodschappen die jij alleen te zien krijgt). En je kan zelfs Facebook en LinkedIn integreren, zodat je vanuit Tweetdeck op de hoogte gehouden wordt van de updates in deze andere sociale netwerken.
Volgens TechCrunch is de kogel nu door de kerk: Twitter zou het bedrijf achter Tweetdeck gekocht hebben voor een bedrag tussen de 40 en 50 miljoen. Een evolutie die, aldus ReadWriteWeb, wel eens nadelige gevolgen zou kunnen hebben voor de gebruikers. Er bestaan immers verschillende scenario's over wat Twitter nu met Tweetdeck zal aanvangen. Het kan Tweetdeck gewoon stopzetten - een concurrent minder dus, iets wat al langer binnen de strategie van Twitter kadert, want onlangs heeft Twitter nog aan ontwikkelaars gevraagd om geen clients zoals Tweetdeck meer te bouwen, omdat het zijn eigen platform verder wil uitbouwen.
Twitter kan ook verschillende technologieŽn uit Tweetdeck in de eigen client inbouwen, om dan Tweetdeck alsnog stop te zetten. Maar dan bestaat er weer veel kans dat de integratie met Facebook,Linkedin, Myscpace, GoogleBuzz, Foursquare niet overgenomen zal worden, want dat zijn nu eenmaal concurrenten van Twitter.
Nog een ander scenario is dat Twitter Tweetedeck afzwakt tot een tool die voor nieuwelingen geschikt is. Want dat is ook een onderdeel van de strategie van Twitter: zoveel mogelijk mainstream worden, zodat ook de nieuweling zich meteen thuis voelt op Twitter. Maar dan blijven de intensieve Twitteraars op hun honger zitten, en wij kennen menig PR bureau dat zulke afzwakking van Tweetdeck zeer zou betreuren.
Kortom, het is afwachten wat de toekomst brengen zal voor Tweetdeck. Wij houden alvast ons hart vast!
http://www.readwriteweb.com/archives/why_a_tweetdeck_acquisition_could_stink_for_the_us.php
http://tweetdeck.com/


FACEBOOK HAALT PAGES TE GEMAKKELIJK UIT DE LUCHT
Controleert beschuldigingen inbreuken niet op gegrondheid
De laatste weken hebben verschillende tech blogs, waaronder Ars Technica en Neowin lijdzaam moeten toezien hoe hun pagina's bij Facebook gewoon verwijderd werden, omdat er een klacht ingediend werd bij Facebook als zouden er inbreuken gepleegd worden op die pagina's tegen de auteursrechten. Na uitklaring van de situatie werden de pagina's wel terug hersteld, maar het feit dat Facebook zo losjes omspringt met deze verzoeken tot verwijdering ligt menigeen zwaar op de maag.
Zoals Ken Fisher van Ars Technica getuigt in een artikel bij WebPronews, werd het techblog niet verwittigd vooraleer de pagina verwijderd werd, en kon het zich dus ook niet verdedigen. Facebook springt ook heel zorgeloos om met de klachten; zo wordt er niet nagegaan of het adres vanwaar de klacht komt wel authentiek is, en niet gespoofd werd.
Dave Legg van Neowin vond het dan weer betreurenswaardig dat Facebook zelf geen partij wil nemen in de discussie over de auteursrechten: het haalt de pagina uit de lucht bij de minste klacht. Toen Neowin trachtte een tegenklacht in te dienen, wou Facebook daar niets van horen; het negeerde de mail van Neowin en herhaalde dat Neowin maar contact moest opnemen met degene die de klacht ingediend had, en het probleem met hen moest uitklaren, of hen maar voor de rechter moest dagen".
En dan is er nog het feit dat de héle pagina uit de lucht gehaald werd, en niet het bepaalde gedeelte dat inbreuk zou maken op de auteursrechten. Wat nochtans in de wet rond de DMCA (Digital Milennium Copyright Act) verplicht is: er moet duidelijk omschreven worden wàt de inbreuk is, en dat gedeelte moet onmiddellijk verwijderd worden.
Kortom, Facebook lijkt hier wel in de fout te gaan. En wil het echt een professioneel platform worden/blijven voor bedrijven en uitgevers, dan is het nodig dat dit probleem aangepakt wordt. Meer bij WebPronews.
http://www.webpronews.com/facebook-pages-taken-down-2011-04
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/04/facebook-takedown-followup-what-happened-and-what-facebook-needs-to-fix.ars
http://arstechnica.com/business/news/2011/04/facebook-shoots-first-ignores-questions-later-account-lock-out-attack-works.ars


WIKILEAKS VOORMAN ASSANGE WAARSCHUWT TEGEN FACEBOOK
We maken het de geheime diensten veel te gemakkelijk...
In een interview met Russia Today heeft Julian Assange Facebook "de meest verbijsterende spionagemachine die ooit uitgevonden werd" genoemd. Ter herinnering: Assange is het uithangbord van Wikileaks, de online klokkeluider die onlangs grote opschudding veroorzaakte door informatie te lekken over de Amerikaanse operaties in Afghanistan en over geheime correspondentie van diplomaten. Onthullingen die hem niet in dank afgenomen werden, en het feit dat hem een aanklacht boven het hoofd hangt in Zweden, wegens al dan niet vermeende sexuele misdrijven, werd gretig aangegrepen om de man op te pakken.
Nu heeft Assange dus weer van zich laten horen, en wel in een interview waarin hij zijn standpunt uiteenzette over de onrust in Egypte en LybiŽ, en dan vooral wat de rol is van de sociale media in de recente revolutie. Tijdens het interview haalt Assange heel hard uit naar Facebook en de andere sociale netwerken, die hij een groot spionagemachine noemt.
Kan je de man ongelijk geven? Nergens ter wereld bestaat er een meer uitgebreide database over mensen dan bij Facebook. Het bevat gegevens over onze relaties, onze namen, adressen, onze communicaties met anderen, onze verwanten. En wij geven zomaar vrijwillig al die informatie aan Facebook.
Assange zegt niet dat de geheime diensten zitten achter het aanmaken van die database, via Facebook, maar klaagt wel aan dat de informatie heel gemakkelijk opgevraagd kan worden door de overheid. Volgens hem hebben niet alleen Facebook, maar ook alle andere online diensten zoals Google, Yahoo en andere Amerikaanse organisaties een ingebouwde interface, om toegang te geven voor de Amerikanse geheime diensten.
Een krasse uitspraak? Misschien. Maar feit is dat de mensen niet stil staan bij alles wat ze over zichzelf vrijgeven op Facebook en het web in het algemeen. Zij mogen dat misschien vergeten, maar het web vergeet nooit...
Het volledige interview in video kan je bekijken bij The Next Web en Betanews.
http://thenextweb.com/facebook/2011/05/02/wikileaks-founder-facebook-is-the-most-appalling-spy-machine-that-has-ever-been-invented/
http://mashable.com/2011/05/02/julian-assange-facebook-spy-machine/


XOBNI BEDENKT APPS PLATFORM VIA OUTLOOK
Centrale plek om add-ons te vinden voor je mail en agenda
Na het vele gefilosofeer van gisteren, tijd voor wat concrete nieuwe technologieŽn en diensten. Om te beginnen Xobni. Dat bedrijf is de maker van een handige add-on voor Outlook. Slimme lezers zullen inmiddels al opgemerkt hebben dat Xobni gewoon het woord Inbox achterstevoren is, en de tool draait dan ook rond jouw inbox. Hij geeft die namelijk een socialer gelaat: plaatst foto's van je vrienden bij hun gegevens, onthoudt hoeveel mails je met hen gewisseld hebt, zet die in een tijdlijn, enz.
Er bestaan trouwens meer add-ons voor Outlook, die extra mogelijkheden toevoegen aan je mail en kalender. Welnu, Xobni vindt dat er een centrale plek moet komen voor die add-ons, en heeft daarom het Xobni platform bedacht. Daar zal je bijkomende gadgets en apps vinden van derden, en het lijstje ziet er veelbelovend uit:
- productiviteitsttools: Dropbox, evernote, Goldmail, Google Translate, JIRA (project management), WebEx.
- tools om samen te werken: Huddle, Microsoft SharePoint, Salesforce Chatter, Yammer
- om content te integreren: Facebook, Flickr, Hoover's, Kllout, LinkedIn, Twitter, Xing, YouTube, Help,
- CRM tools: Salesforce CRM.
Het maakt je Outlook echt wel heel aantrekkelijk. We kunnen weer aan het experimenteren slaan!




http://www.xobni.com/
http://mashable.com/2011/05/03/xobni-gadget-store/
http://www.xobni.com/developer/


XYDO: EEN DIGG GEMAAKT DOOR JE TWITTER EN FACEBOOK VRIENDEN
Nieuw sociaal netwerk wil links brengen uit jouw vriendenkring
Alsof we nog niet genoeg sociale netwerken hebben, is er nog een nieuwe dienst gelanceerd die naar onze gunst dingt: XYDO. Die kan je het beste omschrijven als een linkdienst zoals Digg en Reddit, maar dan overgoten met nieuwsfeeds afkomstig van jouw sociale omgeving.
Digg en Reddit waren de grote toppers van het Web 2.0. Gebruikers brachten nieuwslinks aan, en anderen konden die dan naar de voorpagina stemmen, er commentaren op geven, enz; Sinds de komst van Twitter en Facebook hebben deze diensten aan belang verloren, omdat je tegenwoordig de links naar het nieuws in deze sociale netwerken haalt. XYDO wil nu beide principes met elkaar versmelten.
Tijdens de besloten bètafase had XYDO, zo weet ReadWriteWeb te vertellen, een 7.000 gebruikers, die samen een sociale kring hadden van 1,1 miljoen mensen, wat de dienst natuurlijk meteen een groot bereik geeft. Nadeel is echter wel dat XYDO eigenlijk een concurrent is van de diensten waar het zijn content haalt, als het op aandacht van de gebruiker aankomt.
Meer achtergrond over XYDO lees je bij ReadWriteWeb. Het is in elk geval een dienst om eens uit te proberen!
http://www.xydo.com/
http://www.readwriteweb.com/archives/imagine_digg_fed_by_your_twitter_facebook_friends.php


KNIPSELDIENST MEMONIC WORDT JOUW GEHEUGEN
Een afgeslankte Evernote voor wie niet zoveel opties nodig heeft
Informatie van het web bewaren, betekent vaak pagina's in mappen stoppen, afbeeldingen toevoegen, teksten knippen en plakken in een document, enz. Je kan natuurlijk Evernote gebruiken, dat het gemakkelijker maakt om online informatie te bewaren en te organiseren. Maar vele gebruikers zullen Evernote te overweldigend vinden, met al zijn opties en tools. Voor hen is er nu een alternatief: Memonic.
Deze nieuwe dienst kan je gebruiken via de website van Memonic, als Windows programma, als een extensie in je browser, of als een iOS app. Bijna alles wat je online tegenkomt, van tekst tot afbeeldingen, kan je als knipsel bewaren in je nota's, waarvan je een database maakt naar je eigen behoeften, een database die je dan heel gemakkelijk kan doorzoeken. Je kan Memotic ook gebruiken om online samen te werken aan een project, omdat de tool ook opties bevat om informatie online te delen. En natuurlijk kan je de informatie ook delen via Facebook en Twitter.
Van de tool bestaat een gratis en betalende versie; de gratis versie is wel beperkt tot 100 notities, maar dat is voldoende om uit te testen of deze tool wel iets voor jou is. Voila. Dat was genoeg experimenteer-voer voor vandaag!
http://www.downloadcrew.com/article/22160-memonic
http://www.betanews.com/article/Memonic-remembers-the-web-so-you-dont-have-to/1304278195


VERHUURBEDRIJF KIJKT BINNEN BIJ GEBRUIKER
Onnadenkende verhuurder pleegt grove inbreuk privacy
Wanneer je het volgende verhaal leest, zal je de wenkbrauwen toch even fronsen. In de VS heeft het gezin Byrd een klacht ingediend tegen het bedrijf Aaron's Inc, dat volgens een huur/koop systeem een laptop verhuurd had aan het gezin. De laptop was afbetaald, maar bij de laatste betaling was er blijkbaar iets verkeerd gelopen, waardoor Aaron's de betaling niet kreeg. Daarop trok een vertegenwoordiger van Aaron's naar het huis van de Byrds om de laptop terug te eisen. Als bewijs van het feit dat de Byrds de laptop nog in hun bezit hadden, toonde de man.... een foto van meneer Byrd, genomen met de webcam van de laptop. Het bleek namelijk dat er op de laptop speciale software geplaatst was, PC Rental Agent, waarmee Aaron's vanop afstand de activiteiten op de laptop kon monitoren, via keyloggers, en ook door foto's te nemen via de webcam.
Uiteraard reageerden de Byrds heel verontwaardigd - welke foto's had Aaron's nog van hen genomen? Ze trokken naar de politie en naar de rechter om schadevergoeding te eisen. Het incident doet denken aan een gelijkaardig geval van spionage vanop afstand, door gebruik van de webcam. In een school in Pennsylvania hadden medewerkers zich ook schuldig gemaakt aan dergelijke grove inbreuk op de privacy. Ook daar was speciale software geïnstalleerd op de laptops die verhuurd werden aan de studenten, om te voorkomen dat zij ermee vandoor gingen. Volgens de school zou deze software enkel geactiveerd worden indien de laptops verdwenen, om te weten te komen waar het toestel zich bevindt. Maar medewerkers van de school vonden er niets leuker op dan toch foto's te nemen van de scholieren, om te zien of die niets mispeuterden, een jointje rookten op de kamer, enz.
Het probleem bij deze zaak is dat tegenwoordig elke laptop een webcam ingebouwd heeft, en dat je niet altijd weet of die geactiveerd is. Soms zie je wel een groen lichtje aangaan, wat je de kriebels bezorgt. Daarom volgende advies, wil je je privacy van je huiskamer bewaren:
- plak het oog van de camera af met een stukje donkere tape
- heb je de webcam helemaal niet nodig, verwijder dan de driver. Ga bij Windows 7 naar Controlepaneel, Device manager. Bij Imaging devices verwijder je de webcam. Een fotoreeks die je alles stap voor stap uitlegt vind je bij About.com
http://www.pcworld.com/article/227031/
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/05/lawsuit-computer-rental-store-aarons-spied-on-users-at-home.ars
http://peripherals.about.com/od/webcamerasvideoinputs/ss/DisableaWebcam_6.htm


SPOTIFY BRENGT ALTERNATIEF VOOR ITUNES
Nieuwe download dienst zal ook iPod ondersteunen
De muziekdienst Spotify is erg populair. Daarmee kan je gratis muziek beluisteren, mits je ook de advertenties tussendoor voor lief neemt. Neem je een betalend abonnement, dan kan je ook songs naar je computer downloaden, naar je Spotify bibliotheek.
Spotify heeft nu aangekondigd dat ook gebruikers van de gratis dienst songs kunnen downloaden. Bovendien ondersteunt de dienst de iPod, iPhone en andere iOS toestellen (naast Android en andere MP3 players), zodat Spotify in één klap een serieus alternatief wordt voor iTunes. Daarvoor moet je de Spotify Mobile app voor iPhone of Android downloaden, zodat je draadloos je MP3 playlist tussen Spotify en je computer kan synchroniseren.
Is het woord "draadloos" je daarbij opgevallen? Dat is natuurlijk wat deze app hét grote voordeel geeft op iTunes, naast het feit natuurlijk dat je muziek kan streamen, dat je draadloos synchroniseert, terwijl je bij iTunes nog altijd een kabeltje nodig hebt.
Je kan in de toekomst ook songs echt kopen bij Spotify, waarbij 10 songs £7,99 kosten, 15 songs 9,99, 40 songs 25 en 100 songs 50£./
http://blogs.wsj.com/tech-europe/2011/05/04/spotify-launches-itunes-rival/
http://www.webpronews.com/spotify-itunes-ipod-2011-05
http://www.spotify.com/int/blog/archives/2011/05/04/spotify-says-hello-to-the-ipod/


SPEEL EENS FARMVILLE IN HET ECHT?
10.000 gebruikers gezocht voor online experiment
Het spelletje Farmvill is ongemeen populair op Facebook. Daarbij moet je elke dag je koetjes en andere vee gaan verzorgen, je moet groenten en andere gewassen telen, kortom je speelt virtueel boer. En omdat al die gewassen en je dieren je aandacht telkens opnieuw opeisen, moet je telkens weer naar je Farm - wat heel slim bekeken is van de makers van het spelletje.
Nu heeft National Trust, een organisatie die ijvert voor natuurbescherming, een initiatief genomen om Farmville ook eens in het echt te laten uitvoeren. Uit een recente studie is namelijk gebleken dat jongeren tegenwoordig helemaal geen voeling meer hebben met de natuur. 26% van de jongeren onder de 16 dacht zelfs dat spek van schapen kwam, en 29% geloofde dat graan aan bomen groeide. Daarom wordt nu op een grote boerderij een experiment gestart. Wie mee wil doen, moet 30 Britse pond betalen. Dat geld geeft hem het recht om mee te beslissen welke gewassen er gezaaid moeten worden, welke dieren er gekweekt worden voor wel doel (koeien voor melk of voor het vlees?), wat er aangekocht moet worden, wanneer er gekocht moet worden. Deze beslissingen worden via polls bevraagd op de sociale netwerken. Op de boerderij zullen webcams geplaatts worden, zodat de toestand via het internet bekeken kan worden.
Niet slecht als experiment. Wij vragen ons echter wel af of het evenveel succes zal hebben als de virtuele Farmville...
http://www.telegraph.co.uk/earth/agriculture/farming/8489868/National-Trust-launches-Farmville-for-real.html
http://go.telegraph.co.uk/?id=296X467&url=http%3A%2F%2Fwww.my-farm.org.uk%2F
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=110505002













Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be


hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



WETENSCHAPPERS BEWIJZEN: BREIN SCHAKELT ZICHZELF UIT BIJ TEKORT AAN SLAAP
Waarom je toch op tijd naar je bedje moet
Het is algemeen geweten dat een tekort aan slaap ervoor zorgt dat je niet goed meer functioneert. Maar wetenschappers zijn nu dieper ingegaan op deze vaststelling, om te zien wat er dan eigenlijk gebeurt in onze hersens.
Zij observeerden ratten (en wij hopen dat die het allemaal overleefd hebben!) die langer wakker gehouden werden dan hun normale bedtijd. En zij konden vaststellen dat de hersenen van de ratten zichzelf uitschakelden, de ene neuron na de anderen, alhoewel de rat nog degelijk wakker leek.
Meer nog: de neurons die het meeste gebruikt worden tijdens de dag, zijn degene die het eerste "slapen gaan". Wat dus toch wel tot nadenken aanzet. Het betekent immers dat je, zelfs voordat je de uiterlijke tekenen van slaperigheid vertoont, inwendig al aan het "slaapwel" zeggen bent, en dat dit uiteraard van invloed is op onze prestaties.
Wat dus nogmaals beklemtoont hoe belangrijk slaap wel is voor de mens, voor onze fysieke gezondheid, maar ook uiteraard voor die van de dieren. Wanneer we slapen verschijnt er een trage-golf activiteit in onze hersenen; de neuronen in de cortex schakelen zichzelf uit, en op elektrisch vlak worden ze "stil" - ze doen geen activiteit meer. Wanneer we wakker zijn, dan zijn al onze neuronen "aan", en veroorzaken zij pieken van elektrische activiteit.
Meer over de reden om toch op tijd in je bedje te kruipen bij USA Today.
http://content.usatoday.com/communities/sciencefair/post/2011/04/sleep-deprived-brains-turn-themselves-off/1


WETENSCHAPPERS MAKEN VAN MUGGEN EEN ANTI-MALARIA WAPEN
Het insect dat de ziekte overbrengt, moet ze ook stoppen
Het is altijd gevaarlijk wanneer de mens op eigen houtje gaat knoeien met de schepping... Maar soms moet hij wel, om een van de meest gevaarlijke ziekten uit te roeien: malaria.
Deze ziekte, overgebracht door muggenbeten, bezorgt medische diensten nog altijd kopzorgen. Geen insecticide, geen muggennet, niets lijkt de muggen ervan te kunnen weerhouden om de mens te bijten en zo de ziekte verder te verspreiden. Nu echter blijkt er toch een glimpje hoop: een team wetenschappers van het Imperial College Londen en de Washington Universiteit in Seattle zouden een doorbraak bereikt hebben. Zij hebben namelijk een schimmel gen in de muggen ingebracht, dat bepaalde genen van de muggen kan aanvallen, en dus ook het gen dat ervoor zorgt dat de malaria parasie tin de menselijke bloedsomloop terecht komt.
Knap bedacht. Bij het Australische The Age vind je een interview met de wetenschappers die de techniek bedachten.
http://www.theage.com.au/technology/sci-tech/scientists-transform-mosquitoes-into-antimalaria-weapons-20110502-1e3so.html


KUSJES GEVEN VIA HET INTERNET
Nou moe, liever geen kus dan zo'n "orale communicatie"!
Er bestaan al verschillende experimenten om virtuele nabijheid om te zetten in iets tastbaar. Want je mag dan al kunnen praten met elkaar via tekst en audio, je kan elkaar zien via het internet, maar het gevoel van een hand in de jouwe, van een schouderklopje, een streling, dat blijft toch ontbreken wil je een virtuele relatie ten volle beleven.
Zo hebben wij al theorieŽn gehoord over een drukpak dat beide partners moeten aandoen. De bewegingen, de streling of het kneepje, de vriendschappelijke tik die de een uitvoert, wordt door de technologie overgebracht naar het drukpak van de ander, zodat die de aanraking ook echt voelt. Een aanlokkelijk idee? Neen, niet echt, het zal toch nooit het gevoel van huid tegen huid kunnen vervangen.
Nu is er weer zo'n idee opgedoken, dat van een kus via het internet. Daarvoor moet je dan een toestelletje in je mond steken, dat noteert welke bewegingen jij maakt met je tong, en die dan zal doorgeven naar het toestelletje dat uiteraard ook jouw partner op duizenden kilometers afstand in zijn/haar mond moet hebben.
Het lijkt ons al evenmin een aanlokkelijk idee. Dan nog liever geen kus, dan een stuk plastiek in je mond... En als men dan toch zo nodig zo'n hardware moet bedenken, dan zou het toch minstens een sexy naam moeten meekrijgen, in plaats van een "oraal communicatietoestel"...


http://mashable.com/2011/05/02/kiss-people-over-the-internet/
http://www.theage.com.au/digital-life/digital-life-news/now-you-can-kiss-people-over-the-internet-20110503-1e5m6.html


BLACKBERRY: NIEUW OS, NIEUW TOESTEL, NIEUWE SAMENWERKING MET MICROSOFT
Er bestaat wel degelijk leven buiten de iPhone....
Het blijft nog altijd een merkwaardig fenomeen dat de aandacht van de media als magnetisch aangetrokken wordt door elke gerucht over Apple-producten, hoe pietluttig ook. Dat er nu een witte iPHone4 beschikbaar is, werd als wereldnieuws verkondigd - alhoewel die helemaal geen nieuwe technologie bevatte. Fanboy zijn van Apple vraagt wel wat oogkleppen, als je het ons vraagt. De aankondiging dat Apple meer winst maakt dan Microsoft, wordt door de fanboys vol trots verkondigd, want voor hen wil het zeggen dat Apple slim is, het goed doet, en dat zij slim zijn door een Apple product te kopen. Een kritische waarnemer zou echter kunnen opmerken dat die grotere winst wel eens kan betekenen dat Apple een grotere winstmarge neemt dan de concurrenten, en dat de fanboys zich eigenlijk door hun hang naar het Apple-imago laten misleiden om een te duur Apple product te kopen...(1)
Maar kom. Dit artikel zou over RIM en zijn Blackberry gaan. Want dat merk is nog altijd springlevend, en verkoopt zijn smartphones nog altijd als zoete broodjes. RIM heeft nu versie 7 voorgesteld van zijn BlackBerry OS, dat heel wat nieuwigheden bevat voor de toestellen uit de BlackBerry Bold lijn - helaas enkel nieuwe toestellen, want voor bestaande toestellen is geen update voorzien.(2)
Maar het nieuwe OS is indrukwekkend; de BlackBerry Bold 9900 heeft als eerste dit OS aan boord, en een uitvoerige bespreking ervan kan je lezen bij PCWorld (3). De meest opvallende kenmerken van het nieuwe OS zijn volgens deze bespreking het zoeken dat in alle onderdelen aanwezig is (web en toestel zelf) en dat aangedreven kan worden door spraak. De webkit browser is v eel sneller, het OS ondersteunt Near Field Communications dat mobiele betalingen mogelijk maakt, naast verschillende nieuwe hardware dingen zoals het digitale kompas, de acccelerometer en de nabijheidssensor. (3)
Op de BlackBerry World conferentie in Florida, waar het nieuwe OS en de Bold 9900 voorgesteld werden, stapte ook Steve Ballmer, CEO van Microsoft, het toneel op. Hij kwam namelijk aankondigen dat RIM en Microsoft voortaan zullen samenwerken. Daarbij moet je niet denken aan een samenwerking à la NOkia, dat voortaan toestellen zal maken met het Phone7 van Microsoft aan boord. Neen, het gaat om de Bing zoekmachine, en de Bing landkaarten. Die zullen voortaan nauw geïntegreerd worden in het OS van RIM. Wat slim bekeken is van Microsoft, want het laat de mensen wennen aan deze in het vergeethoekje geraakte zoekmachine, en zou wel eens een zetje kunnen geven om Bing ook op de desktop terug te gaan gebruiken...Een achtergrondartikel over deze samenwerking tussen RIM en Microsoft vind je bij CNet en ReadWriteWeb
http://www.techmeme.com/110504/p1#a110504p1
http://www.slashgear.com/rim-no-blackberry-7-os-for-existing-phones-02149543
http://www.pcworld.com/article/226904/
http://news.cnet.com/8301-30686_3-20059271-266.html
http://www.readwriteweb.com/archives/Bing_becomes_default_search_on_Blackberry_phones.php


SOFT ROCKERS: DE MODERNE SCHOMMELSTOEL
Herlaadt je batterij op - letterlijk en figuurlijk

Op de terrein van het MIT instituut zal je ergens een vreemde constructie zien, waarvan je een fotoreportage vindt bij Engadget. Het gaat om een moderne versie van de aloude schommelstoel.
Het speciale aan de stoel is dat hij aan de buitenkant zonnepanelen heeft; de stoel draait dan ook rond zijn as, zodat hij altijd het zonnelicht kan volgen naargelang de dag vordert. Wanneer iemand in de stoel gaat zitten (of ieiver: liggen), en begint te schommelen, dan zorgt deze beweging voor het genereren van energie.
Deze energie, samen met wat afkomstig is van de zonnepanelen, kan dan weer gebruikt worden om jouw gadgets te herladen die je verbinden kan met de drie ingebouwde USB poorten, en om licht te geven in een smalle strip aan de binnenkant van de traanvormige stoel.
Een kunstzinnig ontwerp. Zou jij niet zo'n stoel willen hebben in de tuin?
http://www.engadget.com/2011/05/05/soft-rockers-combine-solar-panels-and-moving-furniture-to-charge/



hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Bol.com gaat ook in Nederland Kiala-afhaalpunten gebruiken
Vanaf 12 mei kunnen Nederlandse klanten van internetboekhandel Bol.com hun pakketten ook bij Kiala-afhaalpunten oppikken, meldt online magazine Twinkle. Saillant detail is dat sommige boekverkopers ook een Kiala-punt zijn.
http://boekbladnieuwsbr.m8.mailplus.nl/nct3229783/4HzpKQNEL74RLnL

*** Take A 3D Tour Of Bin Laden's Hideout On Your XOOM
Or on your desktop computer, all thanks to Google Earth.
http://e.businessinsider.com/3ore.ffl/TcL_77yczRZE0abIA8e68

*** Op de jaarlijkse gebruikersconferentie Vision 2011 in Las Vegas heeft Symantec bekendgemaakt dat zijn nieuwe beveiligingsproduct voor bedrijven dat later dit jaar op de markt komt, Symantec Endpoint Protection 12, nu door iedereen uitgeprobeerd kan worden. SEP 12 en de kmo-versie van die software kunnen hier gedownload worden.
http://www.symantec.com/about/news/release/article.jsp?prid=20110504_03
http://www.symantec.com/business/theme.jsp?themeid=sep12-nam-beta&om_ext_cid=biz_socmed_twitter_facebook_marketwire_linkedin_2011May_worldwide_vision2011sep

*** Mobistar biedt zijn tv-abonnees een exclusieve toegang tot het Festival van Cannes
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=17846&language=NL

*** Mobile Vikings heeft nu ook een herlaadkaart van 25 euro, naast de bestaande 15 en 40 euro.
Als je herlaadt voor 25 euro, bel je aan 20 cent per minuut (per seconde na de eerste minuut). Natuurlijk krijg je ook de 1000 smsjes, de 1000 naar MV en 2 GB mobiele data.
http://www.facebook.com/pages/Mobile-Vikings/126215907404355

*** In het weekend van 7 en 8 mei zakt het summum van gamedesigners en creatievelingen af naar C-mine. Zij komen samen voor een marathon 'game development' tijdens de eerste Limburgse Game Jam.
http://even.uwaandacht.eu/lt.php?c=237&m=159&nl=71&s=366df04ff568707fca9073f3dbba518e&lid=274&l=-http--www.gamejam.be

*** Unisys Security Index: Belg bezorgd over beveiliging online data
http://www.unisyssecurityindex.com/


muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



OLEG SERKOV - I STILL REMEMBER
[Instrumentaal / gitaar] Alhoewel deze man ook metal muziek maakt, die er wat ruiger aan toegaat, is dit een heel zachte song - op het sentimentele af, ware het niet voor de elektrische gitaar. Soms word de song wel wat heviger. Van Serkov kan je bij Jamendo twee hele albums gratis downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/Artist_%2878%29








BERTY COX - THE SIGNAL
[Electro / dance] Uptempo electro, recht uit de tijd van Popcorn, Tangerine dream. Leuke muziek, die het ook in een discotheek niet slecht zou doen. Van Cox kan je een heel album gratis downloaden bij Jamendo.
http://www.jamendo.com/en/album/76432
http://www.jamendo.com/en/artist/bertycox


DAZIE MAE - SEASONAL AFFECTIVE DISORDER
[jazz] Soms begrijp je echt niet dat zo'n goede muziek gratis gedownload mag worden. Want dit is echt wel leuke muziek van Dazie Mae. Van dit album is "Two-Timing Lady" uptempo, terwijl "At the beginning of love" eerder een balad is. Downloaden, dat album!
http://www.jamendo.com/en/album/87145


OVERCOLORDED: THE GHOST
[alternative rock] Een band die instrumentale rock brengt, maar ook ambient muziek. Deze "The Ghost" bijvoorbeeld is eerder zach, met een broederige sfeer, terwijl Entering The Rat Race veel sneller en harder is. Het hele album "Corvus Corone Cornix" is gratis te downloadan.
http://www.jamendo.com/en/album/86892
http://www.jamendo.com/en/artist/OVERCOLORED


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE ATJEH-KNOOP

Deze keer een hoorspel dat in 1995 te beluisteren was bij NPS. Het vertelt het verhaal van een man, die het overlijden van zijn vader verneemt. Terwijl hij naar hem rijdt, denkt hij terug aan de gesprekken die hij met zjin vader had over zijn tijd in IndiŽ, een periode waarover vader en zoon het niet eens waren.
Het is een heel knap hoorspel, met het koloniale verleden van Nederland als achtergrond. Er hangt een heel bijzondere sfeer, vakkundig opgewekt door de flarden gesprekken en de speciale muziek.
http://hoorspel.wordpress.com/2011/04/28/de-atjeh-knoop/





Netties werkt samen met:

verkenner banner



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
In de lente geef je de tuinman een schop.
- Johan Anthierens -




oor logo
De nieuwe oogst



CTRLQ: RSS SEARCH ENGINE

Deze speciale zoekmachine zal je helpen om de populairste feeds op het web te vinden. Je kan bijvoorbeeld tech news ingeven om de beste feeds over dit onderwerp te vinden,, maar ook site:techcrunch.com, om alle RSS feeds te krijgen die deze site aanbiedt.
[Taal: ENG]
http://ctrlq.org/


PLACEBOOK: FEITEN OVER FACEBOOK
Een wereldkaart waarop de feiten en cijfers over het Facebook gebruik in de verschillende landen grafisch weergegeven wordt. Onderaan de pagina vind je verschillende rubrieken (feiten, cijfers, proporties, structuur), en beweeg je de muis over de landkaart, dan krijg je per land de gegevens. Wist je trouwens dat BelgiŽ meer dan 3,5 miljoen Facebook gebruikers telt, wat neerkomt op 33% van de bevolking, en dat het daarmee "socialer" is dan Rusland met zijn 1,3 miljoen gebruikers, goed voor minder dan 1% van de totale bevolking.
[Taal: ENG]
http://geographics.cz/socialMap/


GOOGLE EARTH VOOR BEGINNERS (EN VOOR IN DE KLAS)

Dit artikel geeft je 8 adressen van sites die je op weg kunnen zetten om je weg te vinden op Google Earth; verschillende van deze links zijn ook erg handig voor leraars, zoals "Teaching with Google Earth", of "50 Exciting Ideas for the Classroom".
[Taal: ENG]
http://larryferlazzo.edublogs.org/2011/04/27/the-best-resources-for-google-earth-beginners-like-me/


30 CRATIEVE MANIEREN OM TWITTER IN DE KLAS TE GEBRUIKEN
Kijk, we denken aan de leraars onder onze lezers! Nog een artikel dat hen op weg moet zetten om de nieuwe media in het klaslokaal te gebruiken - ditmaal Twitter. De tips zitten in een Google Doc verpakt, en als je wil kan je zelf tips toevoegen.
[Taal: ENG]
http://edudemic.com/2011/04/twitter-in-class/


PRESENT.ME: PRESENTATIES MET IETS EXTRA
Bij de meeste online tools voor presentaties heb je gewoon iets dat op PowerPoint lijkt: dia's met telkens een stukje informatie. Met deze online dienst echter kan je ook een verhaaltje toevoegen. Je moet gewoon de PowerPoint die je al gemaakt hebt uploaden, en vervolgens kan je een uitleg opnemen met je webcam en microfoon. Deze opname (beeld en klank) verschijnt dan naast de presentatie zelf.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/presentme-online-tool-give-presentations-personal-touch/
http://present.me/


APP DEMO STORE: ZIE DE APPS IN WERKING

Een uitleg lezen over een app, is nooit hetzelfde als die app echt in werking zien. Demo's zijn dan handig, want zo kan je de werking bekijken, zonder de app echt te moeten installeren. Deze site wil al deze demo's van apps onder één dak brengen.
[Taal: ENG]
http://www.appdemostore.com/


AMBERJACK: RONDLEIDING VOOR JE SITE
Vaak kom je aan op een nieuwe website, en je weet niet meteen wat er te beleven valt. Deze webdienst biedt webmasters de kans om een korte rondleiding te maken die de bezoeker vertelt wat de belangrijkste mogelijkheden zijn op de site.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/create-website-tours-minutes-amberjack/
http://amberjack.org/


SLOWCOP: IS JOUW SITE SNELLER DAN DEI VAN JE CONCURRENT?
Tegenwoordig moet je niet alleen in het oog houden wat de prijzen zijn die je concurrent hanteert, maar ook of zijn website beter oogt en/of beter functioneert dan de jouwe. Met deze tool kan je de snelheid van het laden van de beide sites vergelijken.
[Taal: ENG]
http://www.slowcop.com/
http://www.makeuseof.com/dir/slowcop-website-speed-report


OOKABOO: ZOEKMACHINE VOOR GRATIS AFBEELDINGEN

Er zijn wel meer zoekmachines waarmee je op zoek kan gaan naar gratis afbeeldingen op het web. Maar deze is, aldus de makers, toch wel wat slimmer. Deze zoekmachine maakt immers gebruik van het Semantic Web API, om de resultaten in categorieŽn in te delen.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/ookaboo-intelligent-search-free-pictures-web
http://ookaboo.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS (EN FRANS): ALTERBELGO
Een leuk idee, dat de solidariteit tussen Vlamingen en Walen wil benadrukken. Onder het motto "We bouwen te veel muren en te weinig bruggen) wil deze site je in contact brengen met je Waalse evenknie. Op de site log je in met je Facebook gegevens, waarna de site op zoek gaat naar mensen in Franstalig BelgiŽ waarmee je gemeenschappelijke interesses hebt. De site werd, heel typisch, bedacht door vier Vlaamse en Waalse vrienden.
[Taal: NL/FR]
http://www.alterbelgo.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FAMILIE VAN...
Wanneer iemand een seksueel misbruik pleegt, is dat heel erg voor het slachtoffer. Maar ook de familie van de dader wordt hierdoor getroffen, want ouders, kinderen, broers en zussen van daders vragen zich af hoe dit heeft kunnen gebeuren, of zij het niet hadden kunnen voorkomen. Voor hen werd deze site ontworpen, die een antwoord wil proberen te bieden op deze vragen. De site is nog in volle ontwikkeling, want tal van rubrieken zijn nog niet ingevuld.
[Taal: NL]
http://www.familievan.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CUIZINE
Er bestaan heel wat sites over koken, maar zij hebben het meestal over recepten. Deze site heeft het over de keukenartikelen die je kunnen helpen om goed te koken. Trends, productinformatie, nieuwigheden... De site verkoopt zelf geen artikelen, maar verwijst naar de winkels waar je dat wel kan doen.
[Taal: NL]
http://www.cuizine.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: OLIVIER PAPEGNIES (FOTOGRAFIE)

Deze week werden de winnaars bekend gemaakt van de Nikon Press Photo Awards. In de volgende weken zullen wij trachten enkele van deze fotografen te belichten.
Om te beginnen Olivier Papegnies. Hij werd de winnaar van deze award. De man, die sinds 1997 onafhankelijk persfotograaf is, heeft voor verschillende dagbladen gewerkt, voor Reuters en voor Belga. Foto's van hem zijn in verschillende magazines in binnen- en buitenland gepubliceerd.
Op zijn eigen site kan je je een idee vormen van zijn werk.
[Taal: ENG]
http://www.olivierpapegnies.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: KATRIJN VAN GIEL
Ook deze fotografe kreeg een award bij de Nikon Press Photo awards dit jaar, en wel de Young Promising Photographer Award. Een foto uit haar reeks over de aardbeving in Haïti leverde haar deze award op. De volledige reportage, naast andere reportages van haar, vind je op de eigen website van Katrijn.
[Taal: NL/ENG]
http://katrijn.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: JONAS LAMPENS
Deze fotograaf was eveneens laureaat voor de award van de jonge beloften, en wel in de categorie portret, met zijn portret van Panamarenko. Jonas Lampens heeft wel een website, maar die bevat geen actuele foto's of nieuws. Maar wanneer je bij Google Images een zoektocht onderneemt naar zijn naam, dan krijg je toch een beeld van zijn werk, o.a. de super knappe foto van Wouter Depré.
http://www.jonaslampens.be






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



sites logo
Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/




*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/




- [Infographic] Mac versus PC-gebruikers
http://www.belgiancowboys.be/Infograph/1776
- Media After Work ! 18/05 @ Noxx Antwerp
http://www.belgiancowboys.be/events/1781
- Recent onderzoek wijst op duidelijk gebrek aan sociale media strategie
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/1780


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Duitse robot schrijft Bijbel over
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/582311/2011/05/05/Duitse-robot-schrijft-Bijbel-over.dhtml
- Wereldomroep doet aangifte van cyberaanval
De website van Radio Nederland Wereldomroep was vandaag een halve dag onbereikbaar als gevolg van een cyberaanval. Sinds vier uur is de website rnw.nl weer in de lucht. De omroep gaat aangifte doen, liet een woordvoerster weten.
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/582115/2011/05/04/Wereldomroep-doet-aangifte-van-cyberaanval.dhtml
- Boomsoorten ontdekken met nieuwe iPhone-applicatie
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/582143/2011/05/04/Boomsoorten-ontdekken-met-nieuwe-iPhone-applicatie.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Olympus LS-20M pocketcamera
Olympus komt met een zakcamera. Vanaf juni 2011 zal deze full-HD camera te koop zijn.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29432
- Snelkoppelingen onder tabs
Begint je bureaublad een onoverzichtelijk zooitje te worden? Breng dan met FSL Launcher alles netjes onder tabbladen aan.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23376
- Smartphone superdeals
Twee populaire smartphones, de BlackBerry Bold 9780 en de Samsung Galaxy S worden tot zondagavond gratis aangeboden bij een Hi Online 20!
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29429



elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Fotospecial: Mobiele audiosystemen fotospecial
Voor wie in de verste uithoeken van zijn tuin naar muziek wil luisteren bestaat er een ruim aanbod aan mobiele audio-oplossingen. Stel jezelf bij je keuze ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5883
- Buitenprojecties: waar hou ik rekening mee?
Wie graag een filmpje kijkt, zou zich niet moeten opsluiten in de woonkamer op een zwoele zomeravond. Waarom zou je niet gewoon buiten van een film kunnen ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5878
- Fotospecial: Gezellige buitenverlichting fotospecial
Een gezellige tuinsfeer creŽren, doe je net als binnen met de juiste verlichting. In deze fotospecial geven we enkele tuinmodellen mee die recent zijn ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5882


computerworld logo

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- De Belg is bezorgd over de beveiliging van online gegevens
De laatste editie van Unisys Security Index heeft aangetoond dat de Belgen bezorgd zijn om de beveiliging van hun persoonlijke gegevens die vervat zitten in hun elektronische identiteitskaart (eID) en hun persoonlijke medische dossiers.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22537&style=99896
- Goed tweede kwartaal voor Siemens
Siemens heeft een resultaat geboekt van 7,5 miljard euro in het tweede kwartaal van 2011 en kondigt een stijging van de orders aan met 28% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22536&style=99896
- Tweede inbraak in het netwerk van Sony
Sony heeft nu ook zijn online entertainment netwerk afgesloten, wegens een nieuwe inbraak.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22535&style=99896



digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Facebook winstgevender dan verwacht
De winst die Facebook maakt, is groter dan de analisten verwachten hadden. De reden hiervoor is dat het reclameaanbod op de sociale netwerksite explosief gegroeid is. Dat kan worden besloten uit een rapport van de Wall Street Journal.
http://www.digimedia.be/content.php?rubric=News&lng=nl&id=8983
- De FBI waarschuwt internetgebruikers voor virussen gelinkt aan de dood van Osama Bin Laden
De FBI waarschuwt webgebruikers voor berichten die foto's of video's over de dood van Osama Bin Laden zouden bevatten. Deze berichten bevatten virussen die persoonlijke informatie zou kunnen stelen van uw computer.
http://www.digimedia.be/content.php?rubric=News&lng=nl&id=8992
computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Gelezen: iPod + iTunes
http://computertaal.info/2011/05/05/gelezen-ipod-itunes/
- Getest: Nexus Silent Mouse SM-7000B
http://computertaal.info/2011/05/05/getest-nexus-silent-mouse-sm-7000b/
- Malware kit voor Mac OS X
http://computertaal.info/2011/05/04/malware-kit-voor-mac-os-x/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- 'Mac App Store wordt primaire distributiemethode OS X Lion'
donderdag - Apple zou de App Store als voornaamste distributiemethode gaan inzetten om het komende besturingssysteem van het bedrijf, Mac OS X Lion, te verspreiden. Mac-gebruikers zouden geen dvd meer nodig hebben om te upgraden. »
http://tweakers.net/nieuws/74285/mac-app-store-wordt-primaire-distributiemethode-os-x-lion.html
- Facebook en Google zoeken toenadering tot Skype
Skype zou naar verluidt met zowel Facebook als Google in gesprek zijn over een mogelijke joint-venture. De gesprekken zouden onder meer de reden zijn waarom Skype zijn voorgenomen beursgang tot de tweede helft van 2011 heeft uitgesteld.
http://tweakers.net/nieuws/74283/facebook-en-google-zoeken-toenadering-tot-skype.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Grote telecomfraudezaak van start
Vandaag moeten 32 verdachten van een grootschalige belastingfraude in de telecomsector voor de Antwerpse raadkamer verschijnen. Onder hen ook ...
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/05/05/grote-telecomfraudezaak-van-start/article-1195003205714.htm
- Mobistar-panne: glasvezelkabel Syntigo per ongeluk doorgesneden
De problemen op het netwerk van Mobistar werden veroorzaakt door een per ongeluk doorgesneden glasvezelkabel van Syntigo, zo bevestigt het bedrijf.
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/05/05/mobistar-panne-glasvezelkabel-syntigo-per-ongeluk-doorgesneden/article-1195003333639.htm





*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Infographic: Waarom mobiele surfers niet inchecken
Volgens een studie van het agentschap Beyond zouden gebruikers van Foursquare of Facebook places amper 17% van de mobiele bevolking vertegenwoordigen. Even de realiteit achter de hype bekijken.
http://www.themobilerevolution.be/2011/05/05/infographic-waarom-mobiele-surfers-niet-inchecken/
- If You Asked
Apple heeft weer een nieuw spotje voor de iPad 2 uitgebracht. 'If you asked' is de onderliggende gedachte van de spot. De TV spot is op basis van de eerdere commercials om het nut van …
http://www.themobilerevolution.be/2011/05/04/if-you-asked/



tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



Voor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)






BETER WERKEN MET VLC MEDIAPLAYER: VIDEO STREAMEN
Wist je dat je met deze software ook video kan spelen via een beperkt netwerk, zoals dat thuis, maar ook een meer open netwerk, zoals iedereen in een conferentiezaal, of zelfs gewoon volledig open, voor iedereen op het web?
Hiervoor moet je naar het menu-onderdeel Media, en daar Geavanceerd openen kiezen. Kies daar onderaan: "Meer opties weergeven". Naast de Afspelen klop verschijnt nu een pijltje dat een uitklapmenu aangeeft. Klik hierop en kies Stream. Dit opent dan weer een dialoogvenster waarin je de video en audio codecs kan kiezen, en de bitrate. Bij Output moet je een protocol kiezen - door meerdere protocolos te kiezen zal de video outpout in de gekozen protocols streamen.
Om een stream gewoon te openen, ga je naar Advanced open file, kies het tabblaadje Network, en kies het gewenste protocol en het adres.
http://www.thinkdigit.com/General/Tips-Tricks-VLC-Media-Player_2804.html


BETER WERKEN MET VLC MEDIAPLAYER: EEN LOGO ALS LAAG OP DE VIDEO
Soms kan het interessant zijn om, wanneer je originele content zelf gemaakt hebt, daar je eigen logo op aan te brengen, als een watermerk eigenlijk. Wordt jouw filmpje dan elders op het web verspreid, met of zonder jouw toestemming, dan is toch nog altijd duidelijk dat jij de maker bent.
Hiervoor ga je naar Extra / Voorkeuren. Kies bij Opties Weergeven "alles". Ga naar Video / Ondertitels / OSD / Overlays. Kies daar Logo Subfilter, bij het menu Subafbeeldingen Filter Module. Vul dan het bestand in met bestandsnaam en pad. Dat kan je gemakkelijk als volgt vinden: ga via Verkenner naar het bewuste bestand. Klik rechts, en kies Eigenschappen. Hier vind je nu de volledige naam met het pad van het bestand. Selecteren en kopiŽren maar!


BETER WERKEN MET VLC MEDIAPLAYER: EEN TICKER OF LOPENDE BAND AAN DE VIDEO TOEVOEGEN
Ook dit is een leuk effect. Ga hiervoor naar Extra / Voorkeuren. Bij Toon instsellingen kies je voor "Alles".
Ga vervolgens naar Video / ondertitels/OSD / Lichtkrant weergave. Vul de tekst in de balk in, en de tekst zal tijdens de video voorbijscrollen op het scherm.
Je kan ook nog wat sleutelen aan de instelling, en bijvoorbeeld een RSS feed als lichtkrant gebruiken. Daarvoor moet je de optie Weergave RSS en Atom feed selecteren, en in de balk de URL van de feed invullen.


BETER WERKEN MET VLC MEDIAPLAYER: EFFECTEN TOEVOEGEN

Voor wie zelf eens iets grappig met een filmpje wil uithalen, is er deze tool. Ga naar Extra / Effecten en filters. Kies Video effecten, en kies daar Afbeeldingsmodificatie.
Met GradiŽnt geef je een cartoonachtig gevoel aan de video, maar je kan ook bewegingsvervaging kiezen (motion blur), waarbij je met een schuifregelaar de factor kan bepalen.
Verder zijn er Golven, bewegingsdetectie, ruis, water effect, en psychedelisch. Je kan verschillend van deze effecten tegelijk op de video toepassen. De wijzigingen worden meteen in real time uitgevoerd, zodat je het effect meteen kan zien.
http://www.thinkdigit.com/General/Tips-Tricks-VLC-Media-Player_2804.html


BETER WERKEN MET VLC MEDIAPLAYER: HERNEMEN VANAF EEN BEPAALD TIJDSTIP
Wanner je bij het bekijken van een film of video onderbroken werd, dan wil je graag terug beginnen te kijken vanaf dat specifieke moment. Dat kan, op twee manieren.
Wanneer de film aan het spelen is, ga je naar Playback > Go to specific time. Geef hier het gewenste tijdstip in.
De andere manier is: ga naar Media / Advanced open file, vink "Show more options" aan, en vul de start tijd in.





shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...




DE VEILIGSTE ANDROID APPS: APPSCAN
Android - freeware
Deze tool beweert niet alleen de Android Markt af te scannen op apps die malware bevatten, maar ook processen op jouw phone te kunnen vinden, die abnormaal veel data verbruiken, wat op een virus zou kunnen wijzen. AppScan bevat meer dan 200 virus definities.
https://market.android.com/details?id=com.aegislab.atrprj.appscan


DE VEILIGSTE ANDROID APPS: WEBROOT MOBILE SECURITY
Android - freeware
Deze app bevat o.a. de mogelijkheid om vanop afstand je toestel te blokkeren of te wissen, je paswoord terug te vinden, het scant op virussen, zorgt ervoor dat je veilig surft, in die zin dat je gewaarschuwd wordt wanneer je nar een website surft die onveilig is.
http://www.webroot.com/En_US/android-antivirus-mobile-security.html
https://market.android.com/details?id=com.webroot.security


DE VEILIGSTE ANDROID APPS: "ROOT" JE SYSTEEM NIET!
Android
Geen app, maar wel een tip, gegeven door Business Insider. Net zoals je alle iOS toestellen kan "jailbreaken", kan je Android toestellen "rooten", waardoor je toegang krijgt tot het besturingssysteem. Maar dat maakt het OS wel kwetsbaar voor verschillende zwakke plekken in de beveiliging waarvan een hacker dan misbruik kan maken. Zo heeft een hacker enkele weken geleden de tool "Droid Dream gemaakt" waarmee hij meteen toegang had tot honderdduizenden toestellen die "geroot" waren.
Vergeet ook niet dat het rooting ervoor zorgt dat je in de toekomst geen OTA (over the air) updates meer kan ontvanvan van je provicer. En natuurlijk wordt ook de waarborg op het toestel ongeldig.
Denk dus even na of het jou dit allemaal wel waard is, vooraleer je je toestel gaat "rooten".
http://www.businessinsider.com/best-android-security-apps-and-tricks-2011-3#dont-root-your-android-device-8




DE VEILIGSTE ANDROID APPS: TITANIUM BACKUP PRO
Android - freeware
Wanneer je dan toch zou beslissen om je Android te rooten, dan zet er best een tool op zoals Titanium backup PRO. Dat is een erg krachtige manager voor je apps, en hij maakt ook een bakcup van je app adat. Apps die teveel energie verbruiken, zal hij ook bevriezen, waardoor je systeem aanzienlijk sneller werken gaat. De app freeze tool is echter alleen beschikbaar in de betalende versie ($6,25).
https://market.android.com/details?id=com.keramidas.TitaniumBackup&feature=more_from_developer
https://market.android.com/details?id=com.keramidas.TitaniumBackupPro&feature=more_from_developer














DOODLE JUMP FOR PC
Windows - 5,8 MB - freeware
Deze app behoort reeds tot het standaardrepertoire voor mobiele toestellen. Ju is er ook een versie voor de PC - ideaal om eventjes de zinnen te verzetten tijdens de middagpauze!
http://doodlejumppc.jimdo.com/


7-PDF WEBSITE CONVERTOR
Freeware - 1,4 MB - freeware
Een website omzetten naar een PDF document is meestal geen sinecure, welke browser je ook gebruikt. Deze tool beweert het beter te doen: je moet enkel de URL van de sie naar de freeware kopiŽren, het papierformaat ingeven, de gewenste drukrichting (portrtet/landschap) in geven, en je kan de website als PDF bestand op je computer opslaan.
http://www.7-pdf.de/


ROCKMELT: SOCIALE BROWSER
Windows XP/Vista/7 - 545 Kb - freeware
Deze browser, die sociale netwerken zoals Facebook en Twitter actief geïntegreerd heeft in de interface, is eindelijk uit besloten bèta. Na installatie moet je dan ook Facebook en Twitter koppelen. Je kan ook RSS-feeds inbouwen in de browser.
http://www.rockmelt.com/


MIXCRAFT: GARAGEBAND VOOR WINDOWS

Windows XP/7/Vista - freeware
Waar iOS gebruikers de prima software Garageband hebben om songs te mixen, is er voor Windows deze tool. Je kan audio maken door eeninstrument of stem op te nemen, bewerken en mixen. Een uitvoerige bespreking vind je bij Lockergnome.
http://www.lockergnome.com/media/2011/02/16/garageband-for-windows-7/
http://get.esellerate.net/get/est.aspx?est=NMNDNVDJUFG&at=lgmedia


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: WIKIHOW SURVIVAL KIT
Nokia/Symbian - gratis
Aardbevingen, aanvallen van wilde dieren, autopech of gezondheidsproblemen? Met de wikiHow Survival Kit ben je in ieder geval goed voorbereid! Deze app biedt meer dan honderd artikelen over eerste hulp in benarde situaties en extreme scenario's in offline modus beschikbaar. Je kunt ook online video's bekijken en zoeken in meer dan 100.000 wikiHow-artikelen. (Bron: Progresscommunications)
http://store.ovi.com/content/109195


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: TRANSLATE
Nokia/symbian - freeware
Een krachtige vertaalapp in je broekzak! Deze app werkt snel en is makkelijk in gebruik. Vertaal woorden, zinsdelen en hele zinnen in meer dan 45 talen. De app maakt gebruik van Google Translate. (Bron: Progress Communications)
http://store.ovi.com/content/59555



(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.




Het laatste woord....








NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



AFSLUITER VAN DE WEEK
In Nederland begint op 21 maart in plaats van de lente de schoonmaak.
- Toon Verhoeven -