netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
5/5/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 698 van 30/4/2011Gegroet lezer,

Wat hebben wij de afgelopen dagen met het schaamrood op de wangen rondgelopen. Verstrooid, oververmoeid, of gewoon lomp? In elk geval hebben wij in onze aankondiging van de Norton wedstrijd verleden week een kanjer van een taalfout gemaakt, want natuurlijk staat er aan het einde van het woord "wedstrijd" geen "t"! Het grappige is dat vele lezers, die een valstrik vermoedden, netjes het foutieve woord "wedstrijdt" als onderwerp van de mail vermeld hebben. Wat een aandachtige lezers Netties heeft!
In elk geval: dit weekend zal de onschuldige kinderhand de winnaars uit de juiste inzendingen kiezen. De 5 gelukkigen worden per mail verwittigd. Wij wensen hen alvast een veilig internet toe met dit pakket!

De afgelopen week werd gekenmerkt door enkele berichten over data: wat gebeurt er met onze data? Wie verzamelt er wat, en waarom? En worden onze gegevens dan wel veilig bewaard? Dat dat niet altijd het geval is, zal de computerkraak op het Playstation Netwerk wel bewijzen. Verder hebben wij ook aandacht voor VLC, een van de meest veelzijdige mediaplayers; wij geven enkele tips om nog beter met deze tool te kunnen werken.

Kortom, u zal toch weer wat te lezen en experimenteren hebben met dit nummer. Wij wensen u veel plezier daarbij, en hopen u, bij leven en welzijn, volgende week weer aan te treffen.

Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.AMAZON CLOUD SERVERS UREN UIT DE LUCHT
Quora, Reddit, Foursquare behoorden tot slachtoffers

Vertrouwen op een extern datacenter zoals Amazon voor de hosting van je website is interessant - zolang die "cloud" dienst werkt natuurlijk. Dat het al eens fout kan gaan werd verleden week bewezen: het Amazon datacenter ging onderuit.
Donderdagochtend begonnen de problemen. Sites zoals Quora, Foursquare, Reddit, haperden of waren helemaal onbereikbaar. In de namiddag was Foursquare terug bereikbaar, maar Quora en Reddit moesten nog uren lang wachten vooraleer de dienst volledig hersteld was.
Een blamage natuurlijk voor Amazon, want van zo'n bedrijf zou je mogen verwachten dat het zorgt voor "redundancy" - wat betekent dat er een overvloed is aan bronnen, zodat er altijd een andere bron klaar staat wanneer er een uitvalt. Een blamage ook voor "de cloud". Die wordt immers aangeprezen als een betrouwbare dienst om websites en processen te hosten, zodat je je zelf geen zorgen meer moet maken om alles draaiende te houden. Die betrouwbaarheid heeft nu een flinke deuk gekregen - sommige websites waren maar liefst 11 uur uit de lucht.
http://www.computerworld.com/s/article/9216064/Amazon_gets_black_eye_from_cloud_outage
http://www.computerworld.com/s/article/9216036/Amazon_cloud_glitch_knocks_out_popular_websites?taxonomyId=71


MSLP WEBSITE UIT DE LUCHT GEHAALD NA DISPUUT OVER BLADMUZIEK RACHMANINOFF
Britse uitgevers dwingen site uit de lucht en hostingbedrijf knikt gedwee

Het is niet alleen muziek zelf waarrond soms bitse gevechten gevoerd worden rond auteursrechten - ook de woorden (lyrics) worden streng beschermd. Sites waar je songteksten kan vinden van populaire songs worden met de regelmaat van de klok uit de lucht gehaald wegens inbreuken op auteursrechten.
Maar nu blijkt dat zelfs bladmuziek het onderwerp is van copyright discussies - en dan niet eens bladmuziek van een populaire hedendaagse artiest zoals Justin Bieber, maar wel van de lang overleden Russische componist Sergey Rachmaninoff. Sinds jaar en dag bestaat er een project met bijhorende website, Music Score Library Project, waar bladmuziek verzameld wordt van muziek die tot het openbare domein behoort. Artiesten kunnen de uitgeschreven stukken inzien om te leren. De site is een doorn in het oog van sommige muziekuitgevers - want de bladmuziek is daar gratis, terwijl je voor de partituren bij de uitgevers moet betalen.
In het verleden zijn er al wel een paar claims geweest van uitgevers dat er op de site auteursrechtelijk beschermde bladmuziek te vinden was, maar tot nu toe werd die claim nooit hard gemaakt. Tot verleden week. De Britse Music Publishers' Association trok naar het hostingbedrijf waar MSLP gehost wordt, en eiste dat de site uit de lucht gehaald werd omdat er bladmuziek te vinden was van Rachmaninoff. Waarop het hostingbedrijf, Godaddy, meteen aan dat verzoek voldeed.
Een rare zaak. Want om te beginnen is de bladmuziek van Rachmaninoff niet auteursrechtelijk beschermd, doch behoort hij tot het openbare domein. En verder is het hoogst ongewoon dat een site volledig uit de lucht gehaald wordt omwille van één inbreuk op de auteursrechten. Wanneer er bij YouTube een fout filmpje staat, dan wordt toch ook maar dat éne filmpje verwijderd, en gaat YouTube toch niet dicht?
Meer over deze zaak bij TechEye, The Register en TorrentFreak.
http://torrentfreak.com/publishers-force-domain-seizure-of-public-domain-music-resource-110422/
http://www.techeye.net/internet/rachmaninoff-at-centre-of-sheet-music-copyright-feud
http://www.techdirt.com/articles/20110421/10280813987/uk-music-publishers-issue-dmca-takedown-public-domain-sheet-music.shtml


BINNENKORT ALLE AMBTENAREN MET OORTJES OP?
Broodnodig debat over auteursrechtenmaatschappij Sabam op 28/4

Artiesten moeten beloond worden voor hun werk. Daarover zijn we het allemaal eens. Dat geld komt door de verkoop van hun muziek (digitaal, via cd of vinyl...), uit optredens, maar ook uit inningsrechten bij het afspelen van muziek. Want weinigen staan er bij stil, maar wanneer je een cd koopt, dan koop je enkel het recht om die cd als particulier te mogen beluisteren. Zodra je hem ook aan anderen, in publieke ruimten afdraait, moet je rechten gaan betalen.
De maatschappij die deze rechten int in BelgiŽ is Sabam; en er bestaan heel wat regeltjes, die bepalen wanneer je extra licentierechten moet betalen. De dokter en tandarts die een kalmerend muziekje laten horen in de wachtzaal moeten betalen; de kapper die een radio laat horen in zijn salon ook. De laatste tijd heeft Sabam steeds meer plekken gevonden die het tot zijn terrein rekent, en waar het een heffing wil invoeren. Soms lukt dat, soms niet. Maar elke keer is er wel heel veel protest.
Neem nu de heffing die Sabam wil invoeren voor de radio die speelt in de cabine van de trucker. Huh? Mag die man geen radio spelen, die zit toch alleen in zijn camion, er is toch geen sprake van openbaar ten gehore brengen? Tja, het blijkt dat de cabine van de trucker zijn "werkvloer" is, en dat de baas in dat geval moet betalen voor het afspelen van muziek op de werkvloer. Je begrijpt meteen dat de baas, die zoiets hoort, geneigd zal zijn om zijn personeelsleden nog naar de radio te laten luisteren in hun auto/truck, om zulke heffing te voorkomen. Hoe de trucker dan aan zijn verkeersinfo moet komen is natuurlijk een andere vraag...(1)
Verleden week was het weer raak: plots werd bekend dat de overheid wel eens 220.000 zou moeten betalen aan sabam, omdat ambtenaren op hun werk de radio aanzetten(2). Daarop werd beslist dat er per departement bekeken zou worden of muziek er nog toegelaten zou zijn. Wat natuurlijk weer op de nodige protesten van de ambtenaren in kwestie kan rekenen. Pikant detail: wanneer de ambtenaar zijn muziek beluistert via de koptelefoon heeft Sabam geen bezwaar. Gaan we dus binnenkort alle ambtenaren met oortjes zien rondlopen? Het zal de communicatie niet meteen bevorderen...
In elk geval: Netwaves richt op 28 april in Kessel-Lo een dabat in over Sabam. Allen daarheen! Praktische info: Curieus Leuven en netwaves organiseren op don. 28 april een debat, met als thema "Is er muziek na Sabam?", met in het panel Lieven Scheire (Neveneffecten en Basta), Kristof Uittebroek en Dirk Vervenne (Sabam), en als moderator Jan Lagrain (Radio Scorpio - netwaves)
http://www.humo.be/tws/actua/21679/basta-vs-sabam.html
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110423_019
http://netwaves.org/node/731


DE GEVAREN VAN EEN ONBEVEILIGDE ROUTER....
Man ten onrechte beschuldigd van downloaden kinderporno

Al wie al eens een draadloos netwerk heeft moeten installeren, zal het kunnen beamen: het is niet simpel om het te installeren, te onderhouden, en vooral: op de juiste manier beveiligen. Het houdt nog altijd ongewone, haast mystieke rituelen in zoals het intikken van het 192.168.0.1 adres in de adresbalk van je browser, enz. vooraleer de verschillende computers aangesloten zijn, en voldoende beveiligd.
Toch zal het verhaal dat een man overkwam in de VS een afschrikwekkend voorbeeld zijn om je aan te sporen die beveiliging in te stellen, hoeveel zweet en tranen het je ook mag kosten. De man werd namelijk bij een inval door de politie hardhandig aangepakt, belandde 3 dagen in de cel, de computer en iPad van hem en zijn vrouw (die er natuurlijk ook niet om kon lachen) werden in beslag genomen - dat alles omdat de politie het spoor van een downloader van kinderporno had kunnen volgen tot aan zijn router. Pas na 3 dagen bleek dat de man onschuldig was, dat zijn 25-jarige buurman de echte schuldige was, omdat die van het onbeveiligde netwerk van de man misbruik gemaakt had.
De man in kwestie kon alleen maar als verdediging aanvoeren dat hij, bij de installatie van de router, zoveel problemen had dat hij gewoon de beveiliging met paswoord annuleerde - met alle gevolgen vandien. Het gebeurde mag dus een aansporing zijn voor iedereen om eens naar zijn draadloos netwerk te kijken...
Wist je trouwens dat de internaut die in Duitsland nalaat zijn netwerk te beveiligen en het gewoon openlaat, een boete kan oplopen? Dat is natuurlijk ook een aansporing. Maar zou men dan ook niet eens een boete moeten uitschrijven voor de makers van routers, die nog altijd geen manier gevonden hebben om de gebruiker op een duidelijke en eenvoudige manier te helpen bij de installatie van dat netwerk?
En wij willen hier nog graag de volgende bedenking aan koppelen. Bij het opsporen van illegale downloaders, de systemen van de "three strikes", de drie waarschuwingen die je krijgt wanneer je betrapt zou worden op het illegaal downloaden vooraleer je internettoegang afgesloten wordt, gaat men telkens uit van het IP adres - en dat bleek dus in dit geval niet betrouwbaar te zijn. De methode van het IP-adres is dus onbetrouwbaar, maar daar hebben de wetgevers geen oren naar...
http://click.email.technology.fairfax.com.au/?qs=b4119b5e1c77b0dc8af490d140cdc4c7d39c2f2d3b665e0ff3170c2f11518f22IPHONE DIE JE BEWEGINGEN TRACEERT: SAGE BLIJFT DUREN
Maar volgens Steve Jobs is er helemaal niets aan de hand...

Verleden week was er heel wat opschudding over het feit dat er op elke iPhone en iPad met 3G toegang een bestand staat waarin al je bewegingen genoteerd worden. Al heel snel werden er excuses aangedragen die deze tracking minder erg zouden moeten maken. Om te beginnen klonk het dat ook Android de gebruiker volgt; maar het bestand op de Android waarin die gegevens bewaard worden is slechts tijdelijk, en wordt ververst om de X dagen. Verder werd erop gewezen dat het bestand niet doorgestuurd wordt aan Apple zelf. Maar tegelijkertijd kon men ook geen zinnige verklaring geven voor het feit dat het bestand er überhaupt was, en wat de reden van het bestaan is: waartoe moeten die gegevens dienen?
Het blijkt ondertussen dat bedrijven, die zich specialiseren in forensische bewijzen, al lang op de hoogte waren van het bestaan van dit bestand, en het dan ook regelmatig raadpleegden om de verplaatsingen van de eigenaar van het toestel te controleren. Ja, zelfs de politie zou dit bestand raadplegen - en zou daartoe zelfs geen huiszoekingsbevel moeten aanvragen.
De reactie van de grote man van Apple, Steve Jobs, helpt ook niet om de ongerustheid van de gebruiker te bedaren. Een lezer van het magazine MacRumors mailde Jobs met de vraag: "Kan u mij verklaren waarom dit passieve locatie-tracerende tool in mijn iPhone zit? Het geeft me de zenuwen te weten dat mijn exacte locatie voortdurend opgeslagen wordt. Kan u daarover misschien een verklaring geven, vooraleer ik op een Droid overschakel? Want zij traceren me niet".
Het antwoord van Jobs: "O jawel, dat doen ze wel. WIJ traceren niemand. De info die hierover de ronde doet is vals". Een antwoord dat doet denken aan de zwakke verdediging van de antennagate bij de iPhone4, toen Jobs beweerde dat àlle telefoons datzelfde probleem hebben met de antenne...
Tussen haakjes, toen het bestaan van dit bestand ontdekt werd, klonk bij Apple het advies: wil je niet dat je getraceerd wordt, zet dan alle apps af die gebruik maken van je locatie. Het blijkt echter dat het bestand ook dan nog gegevens blijft verzamelen, zoals onderzoekers van de Wall Street Journal konden vaststellen...
http://www.macrumors.com/2011/04/25/steve-jobs-on-ios-location-issue-we-dont-track-anyone/
http://news.cnet.com/8301-31921_3-20056344-281.html
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704123204576283580249161342.htmlFACEBOOK GAAT MET SOCIAL DEALS CONCURRENTIE AAN MET GROUPON EN CO
Het einde van Groupon nakend?

e kracht van het getal wordt telkens opnieuw door Facebook bewezen. Met welke nieuwe business het zich ook bezig wil houden (spelletjes, verkoop van virtuele of reŽle goederen, ...) het heeft meteen de kracht van zijn 500 miljoen gebruikers achter zich. En wanneer Facebook nu aankondigt dat het in 5 Amerikaanse steden start met Facebook Deals, een dienst om samen diensten aan te kopen aan sterk verminderde prijs, dan zal Groupon ongetwijfeld de angst om het hart slaan. Maar moet het zich ernstig zorgen maken?
Alhoewel Facebook Deals al 3 maanden geleden in Europa van start gegaan is, hebben wij hier nog niet veel van deze dienst bemerkt. Groupon echter wordt steeds bekender, en heeft ondertussen een netwerk van verkopers uitgebouwd, die de handelaars contacteren om het systeem uit te leggen - en natuurlijk leven van een commissie op hun verkopen.
Facebook Deals heeft echter enkele pluspunten die het voor de handelaar interessanter kunnen maken om met hen in zee te gaan. Om te beginnen moet de handelaar geen commissie op de verkochte diensten en producten betalen aan Facebook, wat bij Groupon wel het geval is. Verder zou, na verloop van tijd, betaald kunnen worden met Facebook Credits (voorlopig enkel nog met coupons). Er zijn nog meer pluspunten, zoals ReadWriteWeb netjes op een rij zet: de Facebook app is een van de meest gedownloade apps voor mobiele toestellen, en dus is meteen ook deze Facebook Deals aanwezig op de toestellen. Groupon is bovendien een bestemming waar je naartoe gaat om specifiek naar deals te zoeken. Facebook daarentegen zet de deals tussen de foto's van baby's en vrienden -vergeet niet dat heel wat jongeren echt "leven" op hun Facebook pagina.
Veel voordelen dus, en het zal dus een spannende strijd worden: kan Groupon het halen met het voordeel dat het momenteel heeft, namelijk het netwerk van plaatselijke verkopers dat het overal uitgebouwd heeft?
Meer over Facebook Deals bij ReadWriteWeb, SearchEngine Land, New York Times
http://www.readwriteweb.com/archives/facebook_deals_launches_tonight_groupon_doesnt_sta.php
http://searchengineland.com/no-teeth-whitening-facebook-launches-social-deals-to-bring-social-experiences-offline-74658
http://bits.blogs.nytimes.com/2011/04/25/facebook-is-latest-rival-to-groupon-livingsocial-facebook/PLAYSTATION NETWERK GEHACKT, MAAR WELKE DATA GESTOLEN?
Na verschillende dagen raadselachtige stilte geeft Sony eindelijk hack toe

Heb je verschillende van je vrienden de afgelopen dagen sikkeneurig zien rondlopen? Dan bestaat er veel kans dat zij ongelukkig waren omdat zij hun games niet konden spelen op hun geliefde Sony Playstation netwerk. Dat lag sinds midden verleden week namelijk stil. Sony gaf dagenlang geen enkele uitleg over het hoe en waarom van dit uitvallen. Tot er stilletjes geruchten begonnen door te sijpelen over een grootschalige hack.
Dinsdag heeft Sony dan officieel toegegeven: ja, het netwerk was inderdaad gehackt. En ja, het is mogelijk dat de hackers de gegevens van de gebruikers gestolen hebben: naam, e-mail adres, en mogelijk zelfs kredietkaart nummer. En dat laatste is wel heel erg, vooral voor Amerikaanse gebruikers. De Europese landen hebben immers veel betere middelen om identiteit te beschermen dan de VS. Wij Belgen hebben bijvoorbeeld een identiteitskaart, een bankkaart voorzien van een magneetstrook en een pincode. In de VS heeft men enkel een "social security" nummer als belangrijkste vorm van identificatie. Betalen doet men er met een kredietkaart, waarbij het volstaat om enkel het nummer in te vullen. Pas sinds enkele jaren moet men ook een pincode invullen, die op de kaart aanwezig is - maar die men bijvoorbeeld niet kan wijzigen, in tegenstelling tot de pincode hier. De hacker die dus de hand kan leggen op de naam van een persoon en zijn kredietkaartnummer, heeft als het ware vrij spel. Sony kan of wil echter niet bevestigen of er inderdaad ook kredietkaartnummers gestolen werden.
Volgens Ars Technica kan men zich wel afvragen waarom Sony zo laat was om de gebruikers te waarschuwen: waarom 6 dagen wachten? Er bestaan wel wetten die bedrijven verplichten om de gebruikers op de hoogte te brengen van een probleem met de beveiliging. Veel bedrijven zouden immers het liefst zulke hackaanval stil houden, om de reputatie van het bedrijf niet in gevaar te brengen. Maar blijkbaar ligt 6 dagen nog binnen de termijn die de wet voorziet voor het melden van zulke aanval.
In hoeverre Europese gebruikers nu in gevaar zijn, is nog niet echt duidelijk. Het kan in elk geval geen kwaad om, indien je een account hebt bij Sony Playstation Network, je paswoord te wijzigen (zodra het netwerk terug in de lucht is natuurlijk...)
http://arstechnica.com/gaming/news/2011/04/sonys-black-eye-is-a-pr-problem-not-a-legal-one.ars


NA DE 'LIKE' BUTTON, NU OOK DE 'SEND'
Beveel een artikel of site aan een Facebook-groep aan

Alsof er nog niet genoeg buttons bestaan die de arme webmaster onderaan zijn pagina moet zetten, heeft Facebook nog een nieuwe button bedacht, die je kan zetten naast de Like, Buzz, Facebook, rss, Twitter, Reddit, Yahoo.... button.
Deze button heet 'Send'; maar in plaats van een artikel per mail te verzenden naar één of meerdere personen, verzend je het in Facebook naar een groep die je daar aangemaakt hebt. Met andere woorden, waar de Like button aan de hele wereld toont dat jij iets goed vindt, werkt de Send button meer privé.
Het voordeel van de Send button is dat je de pagina niet moet verlaten (je wordt niet naar je mailprogramma gevoerd), of dat je geen lang formulier moet invullen. Het is, zo wordt beloofd, een relatief kort en simpel proces waarbij de namen van je vrienden en groepen via autosuggest meteen voleindigd worden zodra je de eerste letters begint te typen.
Bij Webpronews (1) kan de webmaster in elk geval instructies vinden over hoe hij de button moet installeren. Of hij het zal doen, is nog een andere vraag.
Facebook heeft trouwens nog enkele verbeteringen aangebracht aan de "Groups" functie, zo meldt TechCrunch. Zo kan je voortaan fotoalbums maken voor groepen, waar je vroeger slechts één enkele foto per keer kon uploaden om te delen met een bepaalde groep (je familie bijvoorbeeld). Groups worden ook verweven in Facebook Questions, zodat je een vraag kan stellen aan enkel de personen van een bepaalde groep. En tot slot zullen de beheerders van een groep voortaan nieuwe leden van die groep moeten goedkeuren, wanneer die uitgenodigd worden om deel uit te maken van de groep. Voorheen volstond het om een uitnodiging te krijgen, om meteen lid te worden. Wat zeker en vast een goede zaak is!
http://developers.facebook.com/blog/post/494
http://www.webpronews.com/facebook-send-button-should-send-targeted-traffic-to-your-site-2011-04
http://techcrunch.com/2011/04/25/facebook-launches-send-button-for-more-selective-sharing-announces-50-million-groups/


BELGISCHE STUDENTEN MAKEN HUN EIGEN TWITTER
Yelper doet het met één letter meer...

Op de Microsoft Students for Business dag, die deze week in Antwerpen gehouden wordt, zullen drie studenten uit Gent "Yelper" voorstellen, een microbloggingsite à la Twitter.
Maar het is helemaal niet de bedoeling om een concurrent te maken voor Twitter. De studenten willen eigenlijk alleen maar laten zien hoe men zulke microblogging dienst annex sociaal netwerk maken kan. De broncode van Yelper is trouwens ook publiek beschikbaar, net als de API, zodat anderen toepassingen kunnen maken bovenop dit framework. Een eerste toepassing is er al: een smartphone app, die voor een keer niet op de iPhone, maar op het nieuwe Phone7 platform van Microsoft draait. Het wordt nu eenmaal voorgesteld op deze speciale Microsoft dag...
Wie wil kan de dienst eens uitproberen op onderstaand adres. Buiten een profiel aanmaken en wat naar de tijdlijn kijken kan je nog niet veel, en een uitleg hoe je van iemand een "Idol" of een "Groupie" wordt, vind je niet op de site. Maar het is wel een heel leuk experiment om te volgen.
O ja, en voor wie zich afvraagt hoe de studenten op de naam gekomen zijn van de site: het Engelse "to yelp" is het geluid dat een jonge vos maakt. Van daar ook het embleem van de site: de vossekop.
Ons moet wel van het hart dat het ontwerp van de site ons veel meer bevalt dan Twitter. Veel eenvoudiger, eleganter, duidelijker, minder overbodige rommel.
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110425_045&sectionid=eb1a6433-ca3f-4a3b-ab48-a81a5fb8f6e2
http://www.yelper.eu


BEDRIJVEN EN ONZE DATA 1: APPLE - HET IS EEN BUG..
... en o ja, we werken aan een crowd sourced database

De hele blogosfeer stond verleden week op zijn kop toen bekend werd dat er op de iPhone en iPad toestellen (met 3G toegang) een bestand aanwezig is dat bijhoudt waar de gebruiker zich begeeft. Apple weigerde eerst uitleg te geven, maar heeft nu dan toch in een Q & A toelichting gegeven.
De uitleg komt er, kort samengevat, hier op neer: Apple houdt niet bij waar de gebruiker zich begeeft. Maar, meneer Jobs, dat is niet waar het om draait: het gaat om het feit dat er een bestand op deze toestellen bijgehouden wordt dat NIET versleuteld is, en waar iedereen toegang tot heeft. Zoals gezegd heeft er zich al een hele forensische industrie ontwikkeld rond dit bestand.
Tweede lijn van verdediging: het is een bug - het bestand had nooit zo groot mogen zijn, dat moet enkel tijdelijk zijn, en binnenkort komt er een update die deze 'bug' moet fixen. En ook die andere 'bug' waardoor het bestand de locatie blijft bijhouden, zelfs wanneer alle locatiegebonden toepassingen uitgeschakeld zijn. Toch een beetje teveel 'bugs' voor een bedrijf als Apple, zou de cynische lezer (misschien terecht!) kunnen opmerken.
En dan komt het mooie: de reden waarom dat bestand bestaat, is dat Apple een crowd sourced (door de massa aangemaakt) bestand wil aanleggen van WiFi netwerken en 3G masten, om zo later een eigen verbeterde verkeersdienst (een soort iMap, meneer Jobs?) aan te maken. Waarmee Apple natuurlijk hoopt de critici de mond te snoeren, en van het negatieve effect (een spionagetool) iets positief (een nieuwe dienst!) wil maken.
De uitleg zelf kan je bij TheNextWeb lezen. Wij laten het aan onze lezer over om zelf te beslissen of hij de uitleg gelooft of niet...
http://thenextweb.com/apple/2011/04/27/finally-apple-speaks-out-about-iphone-location-data/?utm_source=twitter&utm_medium=twitter-publisher-main&utm_campaign=twitter
http://news.cnet.com/8301-30686_3-20057815-266.html
http://www.apple.com/pr/library/2011/04/27location_qa.html


BEDRIJVEN EN ONZE DATA 2: SONY EN AMAZON
Over het gevaar van de Sony hack, en van cloud computing à la Amazon.
We komen nog even terug op de computerinbraak bij het Playstation Netwerk van Sony. Wij vermoeden immers dat menige lezer niet zal begrijpen waarom deze hack zo belangrijk is - en dat is het feit dat de hacker nu van 77 miljoen mensen (!) de volgende gegevens heeft: inlognaam, echte naam, adres, geboortedatum, paswoord, en het antwoord op enkele beveiligingsvragen die je moet beantwoorden wanneeer je je inlog kwijt bent, zoals de naam van je moeder, enz. Zelfs al heeft de hacker niet de hand kunnen leggen op de kredietkaartnummers van deze gebruikers, toch kan hij, met de gegevens die hij wél bemachtigd heeft, zich voordoen als gelijk welke van deze 77 miljoen gebruikers, een nieuwe kredietkaart aanvragen, enz. Komt daar bij dat heel wat gebruikers bij verschillende online diensten hetzelfde paswoord gebruiken, en daar heeft de hacker dan helemaal vrij spel.
De inbraak zal Sony tussen haakjes wel eens duur te staan kunnen komen. Om te beginnen is het PSN netwerk nog altijd uit de lucht, en dat al meer dan een week. Maar volgens deskundigen kost een computerinbraak een bedrijf gemiddeld 315 dollar per gekraakte account. Reken maar even uit: 315 dollar maal 77 miljoen gebruikers... Geen beste week voor Sony!(1)(2)
Komen we trouwens even terug op dat andere grote falen van een online dienst, Amazon, dat verleden week meer dan een dag uit de lucht was en hierbij populaire diensten zoals Foursquare met zich meesleurde. Nu blijkt dat een zeker percentage (0,7%) van alle data die op de servers van Amazon stonden, onherroepelijk verloren gegaan is. Nog altijd is niet geweten wat de oorzaak was van dit uitvallen, en waarom het zo lang geduurd heeft eer de servers terug online waren. Waarnemers menen daarom dat het ook in dit geval om een computeraanval ging.
Uit deze twee incidenten kan in elk geval één belangrijke les geleerd worden: dat de beveiliging ontoereikend is. Bedrijven beschikken over steeds meer gegevens, en dat vormt voor hackers een erg grote uitdaging. Zonder daarom te zeggen dat die bedrijven zorgeloos met onze gegevens omspringen, is toch gebleken dat de beveiliging niet afdoende was, of niet gewerkt heeft. En dat moet beter kunnen. We geven al onze data in goed vertrouwen, omdat we denken dat een naam zoals Sony toch garant mag staan voor betrouwbaarheid, maar dat vertrouwen blijkt ongegrond.
De incidenten zullen ongetwijfeld nog een staartje krijgen - is het niet van individuele bedrijven en/of burgers die een klacht indienen, dan toch zeker van de wethouder die Amazon en Sony op het matje roept om te vragen hoe zoiets is kunnen gebeuren...(3).
http://www.cbc.ca/news/business/story/2011/04/27/technology-playstation-data-breach.html
http://news.cnet.com/8301-31021_3-20057921-260.html
http://www.theregister.co.uk/2011/04/26/amazon_says_some_volumes_lost_in_cloud_outage_not_recoverable/


BEDRIJVEN EN ONZE DATA 3: TOMTOM VERKOOPT GEGEVENS AAN POLITIE
Navigatiebedrijf betreurt dat het politie hielp muizenvallen opstellen

Tja, we willen echt geen paniek zaaien, maar er is nog een derde bericht dat draait rond onze data, ditmaal over het feit dat die gebruikt worden op een manier waarvoor wij geen toestemming gegeven hebben.
Wie een TomTOm navigatietoestel heeft, weet dat dit gegevens doorstuurt naar TomTom zelf, dat hieruit real time verkeersinformatie afleidt: waar staan de files, waar verloopt het verkeer stapvoets. Dat gebeurt anoniem, onze privacy komt niet in gevaar, en de meeste gebruikers vinden dit een erg positieve dienst.
Maar nu blijkt dat TomTom nog wat anders doet met die gegevens: die verkopen aan de politie. Die zo kan zien waar de plekken zijn waar regelmatig te snel gereden wordt, zodat zij daar extra radars en controles kan zetten.
TomTom heeft inmiddels laten weten dat dit eigenlijk niet de bedoeling was. Het bedrijf verkoopt de gegevens wel aan de gemeenten, zodat die kunnen zien waar er files ontstaan en de vereiste maatregelen kunnen nemen. Dat ook de politie van die gegevens gebruik zou maken, om dan snelheidsfliters te zetten, was niet afgesproken. (1)(2)
TomTom heeft in elk geval aangekondigd dat het een bepaling in de licentievoorwaarden zal opnemen, waardoor in de toekomst de gegevens van de TomTom gebruikers niet voor zulke snelheidsvallen gebruikt kunnen worden. En het beklemtoont dat alle gegevens anoniem doorgestuurd worden, zodat zij op geen enkele manier herleid kunnen worden tot een bepaald toestel of gebruiker (3)
http://www.engadget.com/2011/04/27/tomtom-user-data-sold-to-danish-police-used-to-determine-ideal/
http://www.theregister.co.uk/2011/04/27/tomtom_customer_data_flap/
Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be


hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NEWS.ME: NIEUWE CONCURRENT VOOR FLIPBOARD EN PAPER.LI
Link-aggregator kijkt ook naar links van je vrienden

Na Paper.li en Flipboard is er nu een nieuwe dienst waarmee je zelf je eigen "krant" samenstelt: News.me. Net zoals bij de concurrenten maak je daarbij een krant aan met artikels die jou interesseren, en kan je die krant dan delen met anderen. De inhoud wordt gehaald bij de links die in jouw Twitter-stream zitten. Het krantje is mooi van opmaak: je krijgt een titel, de beginregels van het artikel in kwestie, en eventueel een foto uit dat artikel. Iets waartegen heel wat verzet kwam, toen de dienst voor het eerst opstartte, maar dat verzet is geluwd toen de nieuwssites ontdekten dat de link naar hen door verwees, en zij dus nieuwe bezoekers kregen.
Het verschil tussen News.me en zijn concurrenten is dat de tool niet alleen gaat kijken bij jouw links, maar bij prominenten van het web, en de links vermeldt die zij in hun stream zien staan. Hiervoor wordt dan samengewerkt met url-verkorter Bitly;deze dienst weet immers welke links er verkort vermeld worden in Twitter, en kan door een eigen algoritme te weten komen wat de populairste links zijn. Volgens GigaOm zou het zelfs een concurrent kunnen worden voor de "Like" button, omdat het artikels aanraadt die in tijdlijnen verschijnen, terwijl bij de Like button iemand op due button moet klikken.
Er is wel een minder leuk kantje aan News.me: je moet ervoor betalen. Niet één keer, om de app te installeren, maar 99 dollarcent per week. Dat geld moet dan dienen om afspraken te kunnen maken met de uitgevers, om discussies over het gebruik van hun materiaal te vermijden.
In elk geval kunnen wij het eens zijn met de conclusie van GigaOm: dat de toekomst van het media verbruik eruit zal zien als een mengeling van bronnen en van content, aangepast aan jouw eigen smaak en interesses, aangevuld door wat jouw vrienden en de mensen uit jouw sociale omgeving belangrijk vinden. En dus veel minder dan de megafoon, die de traditionele media eigenlijk zijn, en die alle nieuws maar uitbraakt, ook het nieuws dat jou niet interesseert...
http://gigaom.com/2011/04/20/news-me-and-trove-bring-us-closer-to-the-daily-me/
http://www.news.me/
http://mashable.com/2011/04/21/news-me-2/


MEER NIEUWS BEKEND OVER SONY S1 EN S2 HONEYCOMB TABLETTEN
Tablet met openklappend scherm intrigeert

Enkele weken geleden lekte er al wat nieuws uit over enkele tablet computers die Sony in de maak zou hebben. Nu echter heeft Engadget wat meer nieuws kunnen verzamelen - en al het mooie dat beloofd werd lijkt waarheid te worden.
Het gaat om twee modellen, de S1 en S2, die beiden versie 3.0 van het Android besturingssysteem (Honeycomb) aan boord hebben.
De S1 is een tablet van 9,4 inch (23,5 cm) met aanraakscherm, die een licht gebogen vorm heeft als van een opgevouwen tijdschrift. Hij bevat een camera vooraan en achteraan, en kan gebruikt worden als afstandsbediening voor de Sony-toestellen die je in huis hebt, dankzij de infrarood connectie.
De S2 heeft twee schermen van 5,5 inch (13,75 cm-, die via een scharnier verbonden zijn. Je kan het toestel gebruiken als e-reader, je kan het onderste scherm van het toestel gebruiken als klavier en het bovenste voor het beeld, wat handig is bij mailen en surfen, en natuurlijk ook bij het gamen. De toestellen zijn namelijk compatibel met de PlayStation.
Beide toestellen hebben in elk geval de Qriocity download winkel aan boord, om muziek en video's te downloaden. En omdat je het toestel ook kan gebruiken als e-reader, zijn er in die store ook e-boeken te krijgen - naast natuurlijk de vele PlaySation games.
Over prijzen is nog niets bekend. Engadget heeft nu wat extra beelden, en ook een video waarin een medewerker van Sony het toestel demonstreert, en ook Gizmodo heeft wat interessante foto's.
http://gizmodo.com/#!5795657
http://www.engadget.com/2011/04/26/sony-to-launch-two-honeycomb-tablets/


BIJ NIEUWE NOOK COLOR KUNNEN AUTEURS HUN BOEK SIGNEREN
Oef, auteurs houden hun lucratief jobke!

Even leek het erop dat het beroep van schrijver een van zijn charmes zou verliezen: het glorieuze moment om te zien hoe mensen in de rij staan om hun boek te laten signeren door de schrijver. Want met de komst van e-boeken leek dit aspect te gaan verdwijnen. Hoe kan je immers een e-boek signeren? Je kan als schrijver misschien de e-reader zelf signeren, maar dat is toch niet hetzelfde.
Maar gelukkig heeft online boekhandel Barnes & Noble een oplossing bedacht; dit bedrijf geeft namelijk zelf ook een e-reader uit, de Nook. Die wordt hoe langer hoe interessanter, want de laatste update, de Nook Color, geeft ook boeken in kleur weer - wat het toestel uiterst geschikt maakt om comics en strips te lezen.
En nu kondigt B&N aan dat de nieuwste firmware update ervoor zorgt dat auteurs hun boeken ook kunnen signeren met een speciale stylus. De schrijver zet zijn handtekening met deze pen op het aanraakscherm van de Nook Color, en de e-reader zal deze handtekening bewaren bij de digitale kopie van dat boek. De handtekening zou dan zichtbaar zijn voor al wie het boek leest, ook vrienden die het boek via het Nook platform lenen.
Om volledig te zijn moeten we hier nog aan toevoegen dat de Nook niet het eerste toestel is dat het signeren van boeken mogelijk maakt. De Sony Reader Daily Edition laat dit ook toe, maar omdat dat een E Ink scherm heeft, is het signeren niet zo'n gemakkelijke klus. Bij het LCD aanraakscherm van de Nook Color dus wel.
Het toestel is trouwens om nog andere redenen heel interessant. Er bestaan nu ook apps voor de Nook, er is een e-mail client, en het ondersteunt Adobe Flash.
De eerste signeersessie zou al voor volgende week gepland zijn: op 2 mei, in een Barnes & NOble boekenwinkel in Upper East Side, in New York.
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2384309,00.asp
http://goodereader.com/blog/electronic-readers/nook-color-owners-can-get-ebooks-autographed/


FRISDRANKAUTOMAAT GAAT OOK SOCIALE TOER OP
Koop je vrienden eens een drankje!

Als in dit tijdperk alles en iedereen Web 2.0 en "social" moet zijn, dan moet ook een gewone frisdrankautomaat eraan geloven. Dat vindt althans PepsiCo, makers van het bekende drankje dat de grote concurrent is van CocaCola (en dat, eerlijk gezegd, veel lekkerder is, vooral dan de suikervrije Pepsi Max!).
Hoe moet je je nu zo'n "sociale" automaat voorstellen? Om te beginnen heeft die een aanraakscherm, en een aansluiting op een speciaal high tech netwerk. Via dat netwerk kan je dan een drankje cadeau doen aan een vriend, ook als die zich niet op dezelfde plek bevindt: jij stopt het geld in de automaat, kiest een drankje, geeft de naam in van je vriend, zijn mobiele nummer, en een sms met een speciale code wordt naar hem gestuurd. Hij kan dan met die code in een andere automaat zijn drankje ophalen. Je kan zelfs een persoonlijke videoboodschap meesturen, die opgenomen wordt door de machine.
Het is natuurlijk een gimmick, maar het zal naar onze mening wel eens razend populair kunnen worden bij het jonge volkje. Het enige wat nog ontbreekt is een koppeling met de échte sociale netwerken, zoals Facebook en Twitter...
Meer over de machine bij Mashable en TG Daily
http://mashable.com/2011/04/27/pepsi-vending-machine/
http://www.tgdaily.com/hardware-brief/55603-pepsico-introduces-social-vending-system-technology


hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Voortaan kan u zich abonneren op de nieuwe CS5.5 van Adobe
http://mail.adobe-direct.com/v?xncTlJJEJclnnlcnW

*** Nikon organiseert eerste Nikon Film Festival
Vanaf morgen tot en met 31 augustus 2011 kunnen filmfanaten hun eigen kortfilm van maximum 200 seconden inzenden om zo kans te maken op de Prijs van de Jury (met onder andere Jan Verheyen en Jaco Van Dormael) of op de Publieksprijs. De meest succesvolle kortfilms zullen ook getoond worden tijdens het Filmfestival van Gent. Nikon wil met dit initiatief aantonen dat het een steeds groeiend belang hecht aan video en de mogelijkheden van film, en wil met deze wedstrijd alle filmfanaten - ongeacht opleiding of voorkennis - de kans bieden om de filmmaker in zich naar boven te brengen.
http://www.nikonfilmfestival.be/

*** Symantec kondigt het MessageLabs Intelligence Report voor april 2011 aan:
- Gerichte aanvallen nemen toe in intensiteit tot 85 per dag, terwijl spam wereldwijd blijft afnemen
- Bij de verkorte URL's doet zich een verschuiving naar online klikfraude voor
http://www.messagelabs.com/intelligence.aspx

*** Ook GData heeft een lijst met de meest voorkomende malware:
- Browserplug-ins met beveiligingslekken (van Java) zijn één van de belangrijkste doelwitten van cybercriminelen
- 'Clickjacking' (het manipuleren van clicks om websites hoger uit te laten komen bij zoekmachines) is sterk in opkomst
http://www.gdata.nl/over-g-data/perscentrum/persberichten/news-details/article/2087-lekke-browserplug-ins-steeds-g.html

*** Uitvinder van de autocue overleden - op 27-04-2011
http://frontpage.fok.nl/nieuws/441209/1/1/100/uitvinder-van-de-autocue-overleden.html

*** Cisco heeft zijn aanbod voor 'Borderless Networks' uitgebreid met nieuwe producten en diensten voor een efficiŽnter, meer flexibel netwerkbeheer en beveiligingsbeleid. Daarmee komt Cisco tegemoet aan een vraag van heel wat ICT-afdelingen. Die hebben het steeds moeilijker om ICT-gebruikers met uiteenlopende profielen op een vlotte maar veilige manier toegang te geven tot het bedrijfsnetwerk. Gebruikers verwachten die toegang bovendien overal, altijd en via om het even welk toestel te krijgen.
http://www.cisco.com/web/NL/solutions/borderless/index.html

*** Ex-klant toevoegen op LinkedIn: 10.000 euro boete
http://www.intermediair.nl/artikel/contract-en-arbeidsvoorwaarden/235934/exklant-toevoegen-op-linkedin-10000-euro-boete.html
(Met dank aan Harold voor de tip)

*** Nieuwe online fotoboekservice: Printing-1
"Wij introduceren het grootste assortiment aan modellen en afmetingen voor afdrukken op canvas en fotoboeken in Nederland. Onze digitale fotoservice is zowel voor hobbyisten als voor vakfotografen, waaronder veel Mac-gebruikers."
http://printing-1.nl/Fotoboek/

*** Waterproof Samsung Full HD camcorder past in je broekzak
- Onderwaterbeelden maken in Full HD
- Shock-, stof- en waterproof pocket cam neem je overal mee naar toe
- Zelfs in matige lichtomstandigheden kristalheldere filmpjes schieten
http://www.flickr.com/photos/samsungbelgium/sets/72157626456766487/

*** Samsung breidt Galaxy Tab portfolio uit
- Samsung kondigt Samsung Galaxy Tab 10.1v aan
- Samsung's eerste Honeycomb Dual Core smart media device
- De Samsung Galaxy Tab 10.1v wordt exclusief gelanceerd met Proximus
Samsung Galaxy Tab 10.1v is vanaf 7 mei 2011 exclusief via Proximus verkrijgbaar voor Ä 599, incl. BTW.
http://www.samsung.com/global/microsite/galaxytab/

*** LG Electronics (LG) heeft afgelopen donderdag LG CINEMA 3D gelanceerd, een reeks televisies met LG's nieuwste CINEMA 3D-technologie. Deze tv's combineren het eerste 3D-beeld dat gegarandeerd niet flikkert, met comfortabele, lichte brilletjes, een helderder beeld, flexibelere kijkposities en een wijde kijkhoek. Daardoor zijn ze perfect geschikt om met veel vrienden of met het hele gezin 3D-tv te kijken.
http://www.lgnewsroom.nl/nieuws/tv-audio-video/78/gloednieuwe-cinema-3d-van-lg-biedt-de-beste-3d-kijkervaring


muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetDAUGHTER DARLING - BROKEN BRIDGE
[Lounge] Tja, als we zeggen dat onze inspiratie deze week komt van het prachtige podcast Dave's Lounge, dan weet je dat je je aan tragere, intimistische muziek verwachten mag. Een van de groepen die in dit podcast regelmatig gedraaid worden, is Daugher Darling. Mooie harmonische songs, gebracht met veel aandacht voor detail, en gezongen door een ijle vrouwenstem. Bij MySpace kan je verschillende songs in streaming beluisteren. Doen!
http://www.myspace.com/daughterdarling
http://www.daveslounge.com/2011/04/20/daves-lounge-208/


PURACANE - GOD CAN MAKE YOU PAY

[downtempo] Een ontdekking: mooie songs, lieflijk zonder slijmerig te zijn. Bij MySpace vind je enkele heel knappe songs om in streaming te beluisteren, waarvan God Can Make You Pay toch wel een van de mooiste is. Bij Emusic kan je de muziek ook aankopen.
http://www.emusic.com/album/Puracane-I-ve-Been-Here-The-Longest-MP3-Download/11456346.html
http://www.myspace.com/puracane


THE GILDED LILIES - YOU BRING ME ALIVE
[singer/songwriter] Een pracht van een song. Heel vrolijk, je hebt gewoon zin om op te springen en mee te gaan huppelen. Een vrouwenstem die heerlijk zacht maar ook scherper klinken kan, een banjo, zelfs een accordeon. Goede arrangementen dus.
Beluister ook haar andere songs bij MySpace. Wij hebben meteen het album aangekocht bij Emusic.
http://www.myspace.com/thegildedlilies
http://www.emusic.com/album/the-gilded-lilies-The-Gilded-Lilies-Volume-One-MP3-Download/11509772.html


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE APPELSCHIMMELS
Een hoorspel dat in 1970 uitgezonden werd door de VARA, en draait rond een psychiatrische patiŽnte. Zij krijgt bezoek van haar broer, die zij al lang niet meer gezien heeft. Maar de directrice vreest dat de confrontatie met hem teveel herinneringen oproept... Een intrigerend hoorspel, waarbij sommige dingen niet gezegd worden, maar wel gesuggereerd.
http://hoorspel.wordpress.com/2011/04/24/de-appelschimmels/

Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Er is niets nieuws onder de zon,
maar er zijn tal van oude dingen die we nog niet kennen.
-Ambrose Bierce-

oor logo
De nieuwe oogstTINYSUBS: ONDERTITELING
Een zoekmachine, die bij de verschillende sites met ondertitelingen van films op zoek gaat de ondertiteling voor jouw film, in jouw taal.
[Taal: ---]
http://www.makeuseof.com/dir/tinysubs-searching-for-subtitles/
http://tinysubs.com/


CRUSHNOTIFIER: WORDT JOUW LIEFDE BEANTWOORD?

Je hebt een boontje voor een persoon, die ook op Facebook is. Hoe kom je te weten of dat gevoel wederzijds is? Deze tool wil helpen. Je kan maximaal 2 personen aangeven waarvoor je wel iets voelt (tenzij je overstapt op de betalende versie met Facebook credits). Wanneer een van die personen eveneens deze app gebruikt, en jou aanduidt als iemand waarvoor hij/zij een "crush" heeft, dan zal de site het je laten weten per mail.
[Taal: ---]
http://www.crushnotifier.com/
http://www.makeuseof.com/dir/crushnotifier-see-if-your-crush-likes-you-back


IMAGE SPLITTER: AFBEELDINGEN OPSPLITSEN
Wil je op een gewone printer een afbeelding afdrukken op de grootte van een poster, dan moet je eigenlijk die afbeelding opsplitsen in delen, die printen, en dan terug aan elkaar plakken. Deze webdienst maakt het gemakkelijk voor jou. Je kan afbeeldingen uploaden in het JPG, PNG, BMP, GIF en ICO formaat. Het enige wat je moet aangeven is het aantal kolommen en rijen dat je hebben wil. Het resultaat verschijnt als ZIP archief, waarbij elke afbeelding een duidelijke naam krijgt zodat je weet hoe je ze terug aan elkaar moet plakken.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/imagesplitter-split-big-images/
http://imagesplitter.net/


BREAKUP NOTIFIER
Nog een Facebook tool, gemaakt voor mensen die verliefd zijn, maar er niet voor durven uitkomen - omdat de ander bijvoorbeeld momenteel in een relatie zit. Deze tool houdt gewoon in het oog wanneer die ander in de status vermeldt dat de relatie verbroken is, en stuurt je een mail.
[Taal: ENG]
http://www.breakupnotifier.com/


TRUELIKE: LIKE BUTTONS VOOR TWITTER
Zoals de naam het zegt is dit een dienst die Like buttons maakt voor Twitter. Die kunnen dan vertoond worden op een site of blog, en de mensen die erop klikken kunnen aan al hun contacten laten weten dat de site of posting interessant i.
[Taal: ENG]
http://www.killerstartups.com/Social-Networking/truelike-com-like-buttons-for-twitter
http://www.truelike.com/


PRICEDROPALERT.COM: OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN EEN PRIJSDALING
Je wil wel iets kopen, maar je vindt de prijs te hoog. Je verwacht wel dat de prijs zal zakken - misschien met een tijdelijke aanbieding of zo. Maar je kan moeilijk elke paar uur gaan kijken op de website van de verkoper of de prijs al gewijzigd is. Deze dienst moet het vereenvoudigen: hij verwittigt je wanneer de prijs voor een of meerdere van je items dalen.
[Taal: ENG]
http://www.killerstartups.com/Web-App-Tools/pricedropalert-com-know-when-prices-drop
http://www.pricedropalert.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: RESTODAYS
Volgende week is het weer zover: van 6 tot 14 mei kan je in het kader van Restodays in verschillende restaurants driegangenmenu's eten aan de bescheiden prijs van 21 euro ('s middags) en 28 euro ('s avonds). Er zijn ook restaurants uit de hogere klasse die aan het initiatief deelnemen, met formules aan resp. 36 en 43 euro. Om de bijhorende site lees je alles over de restaurants, hun menu's, en kan je ook reserveren.
[Taal: NL]
http://www.restodays.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NIKE FREEZONE
Voor de sportievelingen onder onze lezers: op deze site van Nike kan je een route uittekenen die je als doel gesteld hebt. Vervolgens begin je te hardlopen met de Nike+ iPhone App, waarbij je je vorderingen kan opvolgen. Via de sociale netwerken kan je dan je route promoten, en fans vinden die jouw route leuk vinden. Er zit ook een sociaal luik aan, door je vrienden te vragen om je te helpen de run vaker te doen, en de route zo ideaal mogelijk af te leggen. Is jouw route erg populair, dan kan je ook sommige prijzen binnenhalen.
[Taal: NL]
http://www.nikefreezone.nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ANTWERPENIZE
Deze Tumblr blog draait niet zozeer om Antwerpen, als wel om het aanmoedigen van het fietsgebruik in die stad. Het blog staat vol heerlijke foto's, waarin de fiets een hoofdrol speelt.
[Taal: NL]
http://antwerpenize.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: WORDS ON PICTURES
Foto's die een tekst bevatten, vaak van doordenkertjes. Zoals: "The suburbs: where they rip out the trees, and name streets after them" (De randgemeenten: waar ze de bomen uit de grond rukken, en dan de straten ernaar noemen).
[Taal: ENG]
http://www.sadanduseless.com/2010/10/words-on-pictures-part-13/


VRIJDAG MULTIMEDIA: GREEKSKY

Een pracht van een fotosite, die vooral de natuur en landschappen brengt, van het mooie Griekenland. Op de tweede link vind je een heel mooie reeks foto's van bliksems.
[Taal: ENG]
http://www.greeksky.gr/files/photos/animations/20100628ThundersVideo.htm
http://www.greeksky.gr


VRIJDAG MULTIMEDIA: MAD MEN YOURSELF!
Ben je een fan van de tv-reeks Mad Men? Dan zal je dit wel leuk vinden. Hier kan je namelijk een Mad-men personage van jezelf maken, door ogen, neus, kledij, accessoires enz.te kiezen.
[Taal: ENG]
http://www.amctv.com/madmenyourself/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/
- NOCUS 'verkoopt' medewerkers via unieke Facebook Shop
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/1777
- Internationale virale hit voor biermerk Desperados
http://www.belgiancowboys.be/buzz/1774
- Belgische online ticketing software Fikket voortaan volledig gratis
http://www.belgiancowboys.be/online/1773


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- PlayStation Network kan nog een week offline blijven
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/581112/2011/04/28/PlayStation-Network-kan-nog-een-week-offline-blijven.dhtml
- Games parodiŽren koninklijk huwelijk
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/581000/2011/04/28/Games-parodieren-koninklijk-huwelijk.dhtml
- Politie waarschuwt Rooney: Krant heeft je telefoon gehackt
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/581183/2011/04/28/Politie-waarschuwt-Rooney-Krant-heeft-je-telefoon-gehackt.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Witte iPhone te koop
Het was even wachten, maar de witte iPhone 4 is nu te koop. Tien maanden later dan gepland.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29417
- Moederdagtip: Fotoboek voor 5 euro
Een leuk moederdagcadeau is een fotoboek in zakformaat. Met de leukste foto's van de kinderen en kleinkinderen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29416
- TagScanner, al je titelgegevens correct
Het is behoorlijk irritant als de tags van je muziekbestanden niet kloppen. Met de gratis TagScanner zet je alles razensnel goed, zodat je altijd de juiste titelinfo op je display of scherm hebt staan.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24445elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Spiegelreflex met kantelbaar lcd-scherm
Met de D5100 heeft Nikon een opvolger voor zijn populaire D5000-spiegelreflexcamera gelanceerd, zonder de schoonheidsfoutjes. Wat dit toestel zo bijzonder ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5862
- Moederdagtips: camera's en camcorders
Om kostbare momenten vast te leggen op de gevoelige plaat, is het een goed idee om je moeder te verwennen met een digitale camera of camcorder. Hieronder ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5841
- Moederdagtips: smartphones
Sommige fabrikanten ontwikkelen gsm's speciaal voor vrouwen. LG's In Touch Lady is daarvan een prototypisch voorbeeld. Maar ook Acer's Liquid Mini weet ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5843
computerworld logo

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- 100 miljoen downloads voor FireFox 4
De vierde versie van de Firefox-browser werd volgens de blog van Mozilla Weblogs.mozillazine.org/asa reeds 100 miljoen keer gedownload.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22498&style=99896
- Nieuwe applicatie voor Fishing Cactus
Fishing Cactus, de Bergense onderneming gespecialiseerd in de ontwikkeling van mobiele games en consoles, heeft de mobiele applicatie (voor iPhone en Android) ontworpen voor Paf le Chien.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22497&style=99896
- Belgacom koopt The Phone House
Belgacom heeft een overeenkomst gesloten met de joint-venture Best Buy en Carphone Warehouse voor de overname van de telefonie-winkelketen The Phone House. Belgacom kocht voor 22 miljoen euro alle aandelen van de onderneming op, zo heeft het bedrijf aangekondigd.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22485&style=99896digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Draadloos internet op kustcampings
Citymesh, gespecialiseerd in draadloze communicatie, heeft 23 campings en vakantieparken uitgerust met een wifi-connectiviteit. Dit netwerk zal zich binnenkort uitbreiden tot De Panne.
http://www.digimedia.be/content.php?rubric=News&lng=nl&id=8892
- Spam: minder talrijk maar wel groter
Sinds de verdwijning van het botnet Rustock op 16 maart, is het wereldwijde aantal spammails aanzienlijk gedaald. Toch constateert Symantec.cloud een sterke stijging van het datavolume dat spammails nu overbrengen.
http://www.digimedia.be/content.php?rubric=News&lng=nl&id=8865

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Originele Chitty Chitty Bang Bang te koop
http://computertaal.info/2011/04/28/originele-chitty-chitty-bang-bang-te-koop/
- Nieuw design voor iPhone 5?
http://computertaal.info/2011/04/28/nieuw-design-voor-iphone-5/
- Hoe werkt een computer?
http://computertaal.info/2011/04/28/hoe-werkt-een-computer/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nvidia: sli komt naar AMD-moederborden
http://tweakers.net/nieuws/74154/nvidia-sli-komt-naar-amd-moederborden.html
- Samsung brengt Galaxy S II uit
http://tweakers.net/nieuws/74148/samsung-brengt-galaxy-s-ii-uit.html*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- UZ Leuven rolt elektronisch medisch dossier uit bij 7 partnerziekenhuizen
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/04/28/uz-leuven-rolt-elektronisch-medisch-dossier-uit-bij-7-partnerziekenhuizen/article-1194998606564.htm
- Internetproblemen verwacht tijdens huwelijk William en Kate
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/04/28/internetproblemen-verwacht-tijdens-huwelijk-william-en-kate/article-1194998323140.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Incredible S vs Iphone 4
http://www.themobilerevolution.be/2011/04/28/incredible-s-vs-iphone-4/
- Bobsled: De social VoIP (binnenkort mobiel?)
http://www.themobilerevolution.be/2011/04/24/bobsled-de-social-voip-binnenkort-mobiel/tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)BETER WERKEN MET VLC MEDIAPLAYER 1
Zou er een andere mediaplayer zijn die met zoveel formaten van video en geluid omkan als VLC Media Player? In de volgende reeks, gebaseerd op een artikel bij het Duitse Chip.de enkele tips om nog meer uit uw VLC te halen.
Begin maar met deze software te downloaden (1). En meteen krijg je van ons een eerste tip: je kan namelijk video's met een slechte beeldkwaliteit tijdens hef afspelen verbeteren, door middel van audio- en video filters. Via het menu of de toetscombinatie Ctrl+E roep je hiervoor het menu op , om door middel van schuifregelaars het contrast, de helderheid van het beeld aan te passen, evenals een equalizer om het virtuele surround-sound aan te passen.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13005928.html
http://www.chip.de/bildergalerie/VLC-Media-Player-Tipps-Tricks-die-besten-Skins-Galerie_25687856.html


BETER WERKEN MET VLC MEDIAPLAYER 2
Met CTRL+P krijg je in VLC Mediaplayer toegang tot nog meer filters, zowel voor audio als video. Je moet gewoon onderaan het dialoogscherm bij "Opties weergeven" de optie "alles" kiezen, in plaats van "eenvoudig". Dat opent ongelooflijk veel mogelijkheden, zoals de uitvoer wijzigen in Khz, met een stap van 1 Khz. De meeste mogelijkheden zullen voor de gewone internaut boven het petje gaan, maar wie regelmatig met audio werkt zal tot zijn verbazing in VLC Media heel wat onvermoede opties vinden.
http://www.chip.de/bildergalerie/VLC-Media-Player-Tipps-Tricks-die-besten-Skins-Galerie_25687856.html


BETER WERKEN MET VLC MEDIAPLAYER 3

Met VLC kan je ook een snapshot maken van de film die je aan het bekijken bent. Dat doe je door naar Tools (Extra) Bte gaan, Preferences te kiezen, en daar Video. Bij Video snapshots geef je de map in waar de filmpjes bewaard moeten worden, activeer "sequential numbering", en kies een formaat voor de output (standaard is dat .png).
Wanneer je nu een snapshot wil maken tijdens het afspelen van de video, ga je naar Video / Snapshot. Ofwel maak je gebruik van de snelkoppeling Shif+S, of ga je naar Tools / Zdvanced control.
http://www.thinkdigit.com/General/Tips-Tricks-VLC-Media-Player_2804.html


BETER WERKEN MET VLC MEDIAPLAYER 4
Je kan ook de kleuren van de video aanpassen. Daarvoor moet je in de playback balk op het icoon klikken dat lijkt op een equalizer; de staat vlak naast de playback button. Kies vervolgens het tabblaadje "video effecten". Daarbij kan je bij beeldeigenschappen gaan sleutelen aan tint, contrast, helderheid, verzadiging, gamma. Je kan ook verschermen en het beeld draaien. De verbeteringen worden in real time uitgevoerd, zodat je meteen het effect bekijken kan.
http://www.thinkdigit.com/General/Tips-Tricks-VLC-Media-Player_2804.html

shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
DE BESTE ANDROID APPS:FIREFOX 4
Android - freeware
Volgens menigeen is dit de beste browser voor Android; hij laat je surfen met tabblaadjes, en je paswoordne, bookmarks en tabs synchroniseren met de Firefox op jouw gewon pc.
https://market.android.com/details?id=org.mozilla.firefox&feature=search_result


DE BESTE ANDROID APPS: DROPBOX

Android - freeware
Dropbox is heel populair als online bewaarplaats voor bestanden. En nu is er dus ook een app voor android toestellen, waarmee je bestanden tussen jouw phone en computer kan synchroniseren, en je ze kan bekjken. Je kan ook foto's en video's van je phone naar je Dropbox uploaden.
https://market.android.com/details?id=com.dropbox.android&feature=search_result


DE VEILIGSTE ANDROID APPS: WHISPERCORE
Android - freeware
Een mobieltje is zo gauw gestolen of verloren... daarom doe je er best aan om de bestanden op je mobieltje te versleutelen. WhisperCore doet dat. De app is gratis voor individuele privé-gebruike
http://www.whispersys.com/whispercore.htmlrs.


DE VEILIGSTE ANDROID APPS: PASWOORD BEVEILIGING
Android
Tja, het is nu eenmaal een extra handeling, en het kan je wel gaan vervelen, maar het is het veiligste wat je kan doen: je mobieltje beveiligen met een paswoord. Dat wil wel zeggen dat je het paswoord moet ingeven, telkens je je mobieltje opent, maar het geeft je wel gemoedsrust.
Eigenlijk is dit dus geen app, wel een tip: hoe je dit paswoord activeert. Daarvoor moet je naar je Settings gaan, en daar "Screen Unlock Security" activeren. Nu krijg je meerdere opties om een beveiliging in te stellen: via een patroon dat je tekent op je scherm, het gewone pin nummer, een paswoord, of een scan van je vingerafdruk.
http://www.businessinsider.com/best-android-security-apps-and-tricks-2011-3#password-protect-your-device-so-only-you-can-access-it-3


DE VEILIGSTE ANDROID APPS: MCAFEE WAVE SECURITY
Android - freeware
Met deze app kan je in de cloud een backup maken van je systeem, en als je je toestel kwijt bent, kan je het vanop afstand terugvinden. En kan je het niet terugvinden, dan kan de tool wel de gegevens op jouw vermiste telefoon wissen. De app vindt zelfs SIM kaarten die in gestolen telefoons gestopt zijn.
https://market.android.com/details?id=com.wsandroid


DE VEILIGSTE ANDROID APPS: NORTON MOBILE SECURITY
Android - freeware
Deze app biedt je niet alleen de mogelijkheid om vanop afstand je toestel te vinden of de inhoud te wissen, maar je kan ook bepaalde bellers of tekst-boodschappen filteren. En dan os er ook nog de antimalware bescherming waarvoor NOrton bekend staat...
https://market.android.com/details?id=com.symantec.mobilesecurity&feature=related_apps


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: NOKIA TRAILERS
Nokia - freeware
Nokia Trailers is de beste app om voorproefjes van nieuwe films te bekijken. Blijf op de hoogte van premières, download trailers in HD en deel je favoriete nieuwe films met je vrienden via deze app.
http://store.ovi.com/content/114347


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: DIKKIE DIK LITE
iPHone - Lite versie
Een boek als app, en wel een boek voor de kindjes. Deze lite versie is gratis, en bevat een verhaaltje en een animatie. In de echte app staan 4 verhaaltjes, 4 animaties, en allerlei spelletjes.
http://itunes.apple.com/nl/app/dikkie-dik-lite/id427850495?mt=8#


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
Het laatste woord....
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Ben je geen idealist tegen je twintigste, dan heb je geen hart.
Maar ben je nog altijd een idealist tegen je dertigste, dan heb je geen hoofd.
-Randolph Bourne-