netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
17/3/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 691 van 4/3/2011
Gegroet lezer,

Als we de weermannen mogen geloven, staat ons een heerlijk weekend te wachten - althans een mooie zaterdag. Zachte temperaturen, en hopelijk ook een stralende zon. Een lentedag, die we wel verdiend hebben, na die lange winter. Geniet dus maar volop! Hier op de redactie zal er heel wat gehamer en getimmer te horen zijn, dit en de volgende weekends. Het lokaal waar deze nieuwsbrief gemaakt wordt bevindt zich namelijk in mijn persoonlijke woning, en daar worden renovatiewerken uitgevoerd. Even een tandje bijsteken dus, maar het resultaat zal de grootste beloning zijn.

Wat vindt u in dit nummer? Wel, het werd een bont allegaartje. Een systeem om Facebook te gebruiken voor de commentaren op je blog, nieuws van Google, Apple en Microsoft. We hebben aandacht voor locatiegebonden diensten zoals Groupon en Foursquare, en we hebben in onze rubriek software aandacht voor progjes die niet groter zijn dan 1 MB. U zal ongetwijfeld wel iets van uw gading aantreffen in dit nummer.

Geniet van het mooie weer, en van dit nummer. Wij hopen alvast u volgende week bij leven en welzijn (en niet teveel stof van het verbouwen!) aan te treffen.

Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

APPLE MOET HET SNOER DOORHAKKEN
Jobs' bewering van "post-pc" tijdperk weerlegd

Verleden week heeft Steve Jobs tijdens zijn voorstelling van de nieuwe iPad een boude bewering gedaan. Hij noemde de iPad 2 de "Derde post-pc blockbuster" van Apple. Een bewering die weerlegd wordt door redacteur C.K. Sample III van Sample The Web.
Apple heeft volgens Saple geen tijdperk gecreŽerd waarin je de pc niet meer nodig hebt. Om de simpele reden dat Apple die PC blijft gebruiken, althans de iTunes die op de pc staat, of het nu een Mac of Windows computer is. Je mag dan al de hele dag rondlopen met je iPhone, iPod of iPad en geen computer nodig hebben, maar op het scheiden van de markt moet je dat toestel toch nog wel netjes aankoppelen aan een pc. En wel voor 3 dingen: om je telefoon te activeren of updates van het systeem uit te voeren; om data te backuppen of een recovery te maken; om documenten over te zetten en te synchroniseren.
Straffer nog: wanneer mensen, die niet echt een computer nodig hebben, aan Sample vragen of zij best een iPad zouden kopen in plaats van de computer, dan raadt hij hen dat af. Want de computer blijft nodig, ook al koop je een iPad ter vervanging.
Wat moet er dan komen volgens Sample, dat de pc vervangen kan? De cloud. Nu moet je, wanneer je een nieuw toestel gekocht hebt, naar de iTunes Store of de App Store gaan op jouw computer , en daar alle reeds gekochte apps opnieuw downloaden. Zou het niet gemakkelijker zijn indien je gewoon naar een online versie van de App Store kan gaan, en daar alle door jou aangekochte spulletjes (muziek, apps, films...) gewoon terug kan downloaden, via het internet, zonder enige kabel? Net zoals... de nieuwe Xoom van Motorola doet? Want daar kan je je toestel gewoon via het internet activeren, in de Android Market alle apps vinden die je gekocht had en die terug downloaden, je mail synchroniseren, enz.
Conclusie van onze meneer Sample: iPad is mooier (tja, je bent fan voor iets!) dan de Xoom. Maar de Xoom is veel meer een echt post-pc toestel. En we kunnen meneer Sample geen ongelijk geven...
http://www.sampletheweb.com/2011/03/04/dear-apple-youre-not-post-pc-until-you-cut-the-cord/


VANAF MEI NIEUW BETAALSYSTEEM BIJ GOOGLE
Social Gold uit games in combinatie met Checkout
Een van de dingen waarin Apple en zijn iOS veel beter is dan Google met zijn Android, is het weven van een web van toepassingen die allemaal in elkaar grijpen - een heus ecosysteem. Sommigen vinden het een keurslijf, dat hun vrijheid ontneemt. Anderen vinden dat ecosysteem maar al te gemakkelijk, omdat alles automatisch geschiedt. Vooral de betaling voor je aankopen (muziek, films, apps, ...) is erg gemakkelijk bij Apple, omdat al je aankopen gekoppeld zijn aan je iTunes account.
Bij Google en zijn Android ligt dat heel anders - pijnlijk anders zelfs. Meer nog: het ontbreken van een gemakkelijk betalingssysteem is er volgens verschillende waarnemers de oorzaak van dat ontwikkelaars vaak het iOS verkiezen om voor te programmeren, dan Android - want bij het iOS kunnen ze geld vragen (én krijgen) voor hun app, terwijl de aankoop via de Android Market ingewikkeld is. Zo ingewikkeld dat de ontwikkelaar liever géén geld vraagt, om toch maar zijn app te kunnen slijten.
Google is zich daarvan bewust. De eigen betaaldienst, Google Checkout, blijkt niet adequaat voor deze betalingen. Daarom heeft het in augustus verleden jaar het bedrijf Jambool gekocht. Dat heeft een virtueel betaalplatform voor aankopen binnen ingames, Social Gold. Er werd aangekondigd dat men vanaf het vierde kwartaal 2010 in-app betalingen zou kunnen doen via deze nieuwe dienst, een belofte die niet waargemaakt kon worden.
Nu lijkt daar beterschap in te komen: Google heeft bevestigd dat het vanaf mei dit jaar Social Gold zal integreren in Google Checkout, het eigen betaalsysteem. Er lopen al testen met dit platform, en programmeurs kunnen zich aanmelden voor de test. Benieuwd of dit het betaalverkeer via Android het nodige steuntje in de rug zal geven...
http://actu.abondance.com/2011/03/google-proposera-un-service-de.html
http://techcrunch.com/2011/03/01/googles-new-in-app-payments-product-set-for-launch-in-may-2011/
http://www.jambool.com/


SOCIALE NETWERKEN VOOR IEDERS HEUG EN MEUG
Van vegetariŽrs tot Gothics, van cultuurliefhebbers tot fietselingen...
De meeste mensen zijn gelukkig met hun Facebook en twitter, maar er zijn toch internauten die een tikje meer willen. Zij voelen zich minder op hun gemak op die algemene sites, en zoeken soortgenoten op sociale netwerken die rond een thema opgebouwd zijn. Het Franse e-zinen Le Journal Du Net wijdde een artikel aan deze gespecialiseerde sites, en uiteraard vonden wij dat wij jou die sites niet mogen onthouden. Zelfs al zijn ze in het Frans, het kan misschien sommige ondernemende internauten op een idee brengen om iets dergelijks in het NEderlands op te starten...
Om te beginnen is er Wamiz - een site waar honden- en kattenbaasjes elkaar kunnen ontmoeten. Ook knaagdieren zijn er welkom. Maar de site wil niet alleen de baasjes bijeen brengen, ook de dieren. Hond of kat op zoek naar een vriendje dus. Met of zonder ernstige bedoelingen... (http://wamiz.com/reseau/)
Er zijn netwerken voor de sportievelingen die alle mogelijke sporten beoefenen, in en outdoor: Widiwici (http://www.widiwici.com). De liefhebber van de fiets kan terecht bij Velibataire, een samentrekking van Celibataire en "velo". Wie regelmatig met de fiets naar een bepaalde plaats rijdt (het werk bijvoorbeeld) kan hier een partner ontmoeten om samen te rijden, om onderweg wat te babbelen (http://www.velibataire.com/).
De computerfan die bij de "gewone" netwerken niet aan zijn trekken komt, omdat hij teveel "geek" is, kan bij het Engelstalig Geek 2 Geek gelijkgestemden vinden (http://www.gk2gk.com/). Ook aan de veggies werd gedacht, want zij kregen hun "Veggiedate" (http://www.veggiedate.org/). En Gothics doen het dan weer bij ImGoth (http://www.imgoth.com/) of GothicMarch (http://www.gothicmatch.com/).
Ook voor cultuurfanaten bestaan er sites: Sins Critique (http://www.senscritique.com/) is een site waar men nieuws vindt en besprekingen van films, boeken, enz, en op basis hiervan gelijkgestemden kan vinden. Voor wie de verfijning eerder via het palet gaat, is er Taste A Wine (http://www.taste-a-wine.com/fr/). Lekker wijntjes die men elkaar aanbeveelt.
En dan zijn er nog Droite-rencontre (http://www.droite-rencontre.com/) voor mensen met een rechts gedachtengoed, gauche rencontre (http://www.gauche-rencontre.com/) voor de meer linkse medemens, en Ecolo rencontre (http://www.ecolorencontre.com/) voor wie eerder groen denkt.
En natuurlijk mogen de gamers niet ontbreken: zij hebben hun Gamersband (http://www.gamersband.com/) waar liga's en evenementen georganiseerd worden. Nog geen keuze genoeg? Dan is er een site voor mensen met een voorkeur voor roodharigen (Redhead Passion - http://www.redheadpassions.com/), mensen die graag een scheve schaats zouden willen rijden en op zoek zijn naar een discrete relatie (http://www.gleeden.com/), enz.
Je ziet het: voor iedere smaak is er een website. Wie kent er Nederlandstalige equivalenten van zulke sites? Dan breien wij gewoon een vervolg aan het Franse artikel :)
http://www.journaldunet.com/hightech/internet/reseaux-sociaux-originaux/rencontres-speciales.shtml


FACEBOOK START MET SYSTEEM VOOR COMMENTAREN
Wat betekent het voor bloggers?
Facebook heeft zopas een belangrijke upgrade uitgebracht aan een plug-in waarmee gebruikers commentaren kunnen geven op een site. Zo zullen die commentaren voortaan genest zijn, zal de blogger de mogelijkheid hebben om de commentaren te modereren, en de commentaren op zijn blog kunnen synchroniseren.
Het systeem heeft ook zijn nadeel, want de blogger geeft zo een deel van de controle over zijn blog en de commentaren aan facebook over. Maar anderzijds verhoogt het weer het bereik van het blog - telkens een gebruiker een commentaar post via deze tool, kan hij ervoor kiezen om dat commentaar ook op zijn Facebook muurtje te vermelden. En zo krijgt het artikel weer wat buzz.
Verder zal de plug-in ook de meest relevante commentaren van jouw vrienden bovenaan de lijst met commentaren zetten. Commentaren die er via Facebook binnenlopen op het commentaar, worden ook naar het blog gesynchroniseerd.
Waar deze commentaren, volgens MarketingVox, in kaderen, is een groter plan. Onlangs heeft Facebook namelijk Beluga gekocht, een chatdienst die met verschillende platformen werkt. Zowel commentaren als aankoop van Beluga passen in het streven van Facebook naar een ééngemaakte inbox, waarbij alles wat jij doet op het web (commentaren, mails, chats...) op één centrale plek verzameld wordt.
https://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/comments/
http://gigaom.com/2011/03/01/facebook-continues-its-drive-to-own-the-conversation/
http://www.marketingvox.com/under-the-microscope-facebooks-new-commenting-plugin-048807/?utm_campaign=newsletter&utm_source=mv&utm_medium=textlink


EERSTE GEVOLGEN FACEBOOK COMMENTAREN STILAAN ZICHTBAAR
Gedaan met trollen - maar willen we dat wel?
Nu u weet wat de Facebookk commentaren in theorie inhouden, is het tijd om naar de praktijk te kijken. Het befaamde blog TechCrunch heeft sinds een week de Facebook commentaren ingeschakeld. En de eerste conclusie is: de trollen zijn weg. De onbeleefde commentaren, de flame wars waarin binnen een bepaald commentaar zich een verhitte discussie ontspint die vaak op een scheldpartij ontaardt, die zijn geslonken. De commentaren zijn zelfs ijzig beleefd geworden. (1)
Is dat een goed ding? Enerzijds wel. Want zo netjes zijn die flame wars niet. Het is geweten dat sommige commentaren, ook bij TechCrunch, echt over de schreef gingen; doodsbedreigingen werden zelfs geuit - en dat alles omdat de schrijvers van die commentaren zich beschermd voelden door een zekere anonimiteit.
Die anonimiteit is nu dus verdwenen, omdat je over het hele net één identiteit zal hebben: die van Facebook. Maar met die anonimiteit is ook jou authenticiteit verdwenen, zo zegt blogger Steve Cheney in een opmerkelijk artikel (2). Mensen willen niet één identiteit, niet in het echte leven, en niet in het virtuele leven. Want ook in het dagelijkse leven heb je verschillende identiteiten. Je bent één persona op het werk, een andere in je sportclub, nog een andere in de kroeg, en nog een andere thuis, nog een andere tegenover je vader of moeder, enz. Maar nu word je in de virtuele wereld door Facebook gedwongen om één persoon te worden. Gedaan met de aangebrande moppen die je deelt met je vrienden in de kroeg, want je moeder, je collega kan ze ook lezen. Inderdaad, een verlies aan authenticiteit dus.
Steve Cheney trekt trouwens nog een andere conclusie. Facebook is niet langer een sociaal netwerk, maar een publisher, een uitgever. Het is een broadcaast platform geworden. Alles wat tussen de muren van Facebook gebeurt is maar één stapje verwijderd van de openbaarheid.
Tussen haakjes: de aandachtige tv-kijker zal opgemerkt hebben dat zondagavond in twee tv-programma's aangetoond werd hoe verraderlijk Facebook wel is - of liever: hoe argeloos de gebruiker is die alles zomaar op het web gooit. Zowel in "De Kazakkendraaiers" als in het superspannende "De Ronde" werd gewoon de naam van een persoon ingevoerd, en kwam men meteen zijn beroep, de naam van broer of zus te weten. Toch wel onthutsend...We weten het allemaal hoe verraderlijk het internet is, dat er geen privacy meer bestaat, om er zo met je neus op gedrukt te worden, dat doet wel pijn!
http://techcrunch.com/2011/03/06/techcrunch-facebook-comments/
http://stevecheney.posterous.com/how-facebook-is-killing-your-authenticity


APPLE WIL ONBEPERKTE DOWNLOADS VIA ITUNES
Maar wil de muziekindustrie dat ook?
Gisteren hadden we het nog over het feit dat Apple eigenlijk meer in "the cloud" zou moeten gaan werken. Een digitaal kastje bijvoorbeeld, waar al jouw muziek zou moeten zitten. Dan zou je niet meer moeten synchroniseren via iTunes, maar gewoon je aangekocht muziek naar een ander toestel kunnen downloaden vanuit dat kastje, wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe iPhone koopt of een iPad.
Apple blijkt aan een dergelijk concept te werken - alleen zal het nog altijd wel via iTunes moeten verlopen. Het probeert met de platenlabels tot een akkoord te komen, zodat de internaut muziek die hij gekocht heeft naar verschillende toestellen kan downloaden. Tot nu toe moest je immers de muziek aankopen via iTunes, naar je computer downloaden, en dan synchroniseren met andere toestellen (max. 3).
Het is natuurlijk de vraag of de labels akkoord zijn met dit plan van Apple. De muziekwinkel van Apple mag dan al wel 70% marktaandeel hebben, maar als de platenlabels neen zeggen, blijft het neen. Want de labels willen toch wel de controle houden over hun Digital Rights Management.
Hoe dit partijtje armworstelen afloopt, zullen we wellicht over enkele maanden te weten komen...
http://www.businessinsider.com/apple-is-negotiating-for-unlimited-itunes-downloads-2011-3


LIBIË BLOKKEERT OPNIEUW INTERNETVERKEER
De routes zijn er wel, maar het verkeer valt dood
Recente gebeurtenissen bewijzen het: het internet wordt steeds meer een terrein waarop oorlogen uitgevochten worden - of het nu gaat om burgeroorlogen waarbij de overheid tracht de burgers monddood te maken door hen de toegang tot het internet te ontzeggen, of oorlogen van actiegroepen die tegen een bepaalde instelling vechten. In de volgende twee artikelen een voorbeeld hiervan.
LibiŽ dus. De toestand wordt er steeds dramatischer voor de burgers. In het begin van de opstand lag het internet in LibiŽ plat, maar in de daaropvolgende dagen herstelde het zich. Maar verleden week donderdag bedroeg het internetverkeer naar en uit LibiŽ zo goed als nul, zo blijkt uit het Transparency Report van Google.
De situatie is nu echter helemaal anders dan bijvoorbeeld in Egypte, waar de overheid gewoon de service providers bevel gaf om hun servers uit te zetten. Een analist omschrijft het in International Business Times als "Een post-apocalyptisch scenario, waar de wegen er wel zijn, maar er geen verkeer is". Waar in Egypte bijvoorbeeld een computer uit een ander land een "ping" zond naar een server in Egypte, dan kreeg die geen antwoord. Maar de servers in LibiŽ antwoorden wel - de route is dus vrij en open. Maar er is geen verkeer, omdat de servers in LibiŽ het datapakketje naar een "black hole" route stuurt, waardoor het ter plaatse blijft en nooit aankomt, zonder dat de afzender dit te weten komt.
Voor de juiste technische uitleg verwijzen wij graag naar het artikel bij IBT. Wat wij alvast onthouden is dat er veel meer mogelijkheden bestaan om dat "robuuste" internet plat te leggen dan voorheen gedacht en gezegd werd. En dat is toch een hele ontnuchtering...
http://www.ibtimes.com/articles/118969/20110304/libya-cuts-off-internet-engages-kill-switch.htm


HACKERS RICHTEN PIJLEN OP G20
Geen lukrake aanval, maar "spear phishing"

Een tweede bericht over het gebruik van het internet om oorlogen uit te vechten komt uit Frankrijk. verleden weekend doken er berichten op dat hackers door dDoS aanvallen uitgevoerd hadden op servers van de Franse overheid. De waarheid is echter genuanceerder.
De hackers zouden zich namelijk bediend hebben van "spear-phishing" technieken om binnen te breken in het Franse ministerie van Economie en FinanciŽn. Dat wil zeggen dat de Trojans, die gebruikt werden om op de computers binnen te geraken, niet zomaar lukraak naar een onbeperkt aantal internauten gezonden werd, doch doelgericht naar bepaalde personen binnen het Franse ministerie.
De aanval zou al in november uitgevoerd zijn. Er werden minstens 150 machines besmet, en de hackers hadden het gemunt op documenten met betrekking tot de G-20 organisatie. De informatie werd dan doorgestuurd naar servers in China.
In januari dit jaar zou bovendien een dergelijke aanval uitgevoerd zijn tegen het Canadese Departement van FinanciŽn. Ook hier werd gebruik gemaakt van spear-phishing, en werd de informatie doorgestuurd naar China. Wat niet wil zeggen dat China zelf achter de aanval zit - het land maakt immers zelf deel uit van de G-20.
In elk geval zijn spear-phishing aanvallen een steeds groter risico aan het worden. Het aantal aanvallen mag niet zo groot zijn, de aanvallen mogen niet op even grote schaal gebeuren als "gewon" virussen en Trojans, maar zij zijn gerichter. Vaak wordt ook gebruik gemaakt van "social engineering" om de gebruiker in de waan te brengen dat de mail waarin de Trojan verpakt zit, afkomstig is van een betrouwbaar iemand. En dan wijzen wij toch nog maar even met een beschuldigende vinger naar sociale netwerken zoals Facebook, en naar de gebruiker die in zijn argeloosheid zijn hele leven daar te koop zet...
Een overzicht van ontstaan en ontwikkeling van de dDOS aanvallen vind je bij Network World.
http://arstechnica.com/security/news/2011/03/hackers-spear-phish-infiltrate-french-ministry-of-finances.ars
http://www.networkworld.com/news/2011/030611-ddos-hall-shame-wordpress.html?source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2011-03-07


GOOGLE VERWIJDERT MALWARE APPS VANOP AFSTAND
Schade aan imago echter groter

De Apple-fans zullen verleden week wel in hun vuistje gelachen hebben, toen bekend werd dat er meer dan 50 toepassingen in de Android Market een malware bevatten. "Zie je nu dat het systeem van Apple, om stricte controle te hebben, veel beter is?" zullen ze in koor gezegd hebben. Of de voordelen van die controle (veiligheid) opwegen tegen de nadelen (censuur, betutteling), is een vraag die de lezer voor zichzelf moet uitmaken.
Feit is dat Google prompt gereageerd heeft op het bericht. De betrokken toepassingen werden vanop afstand, via de "remote application removal feature" gedeactiveerd - de slechte apps werden dus op de besmette toestellen van de gebruikers gewist, zonder dat die enige actie moesten ondernemen.
Bovendien heeft Google aangekondigd dat het een beveiligingsupdate zou uitbrengen via de Android Market naar die toestellen toe, zodat de aanvallers niet langer meer informatie van de getroffen gebruikers kunnen misbruiken. Deze gebruikers zouden via een mail van Google en ook via een melding op hun toestel verwittigd worden van het feit dat de "Android Market Security Tool March 2011" geïnstalleerd werd.
Het is in elk geval geen goede zaak voor Google en zijn Android, omdat het vertrouwen van de gebruiker in de Android Market toch wel een flinke deuk gekregen heeft...Meer bij ReadWriteWeb
http://www.readwriteweb.com/archives/google_responds_to_android_malware_with_remote_app.php


GOOGLE: CHROME 10 EN NIEUWE PROFIELEN
Profielen voorbode van sociale strategie?

Na al dat meer filosofische en politieke nieuws van de voorbije dagen, tijd voor wat software updates. Om te beginnen Google. Dat had half februari een eerste publieke bèta uitgebracht van haar Chrome browser (versie 10 nu), en nu werd de stabiele versie ervan op het volk losgelaten. De voornaamste nieuwigheden en verbeteringen betreffen de V8 JavaScript Engine die de nam "Crankshaft" draagt en die JavaScript web apps 66% sneller zal uitvoeren, en een vernieuwde interface voor de instellingen. Deze browser zal ook Adobe Flahs in een "sandbox" draaien op Windows machines, wat veiliger en stabieler is. Chrome Sync zal dan weer zorgen voor synchronisatie van je paswoorden. Wat je niet zal krijgen, is ondersteuning voor d H.264 codec voor videobestanden, want die wordt zoals eerder gemeld door WebM vervangen. De nieuwe versie is op onderstaand adres te downloaden (1)
Een tweede nieuwigheid van Google is een vernieuwde design bij je profiel op de Google Profile pagina's. Die zullen er voortaan een beetje meer uitzien als wat je gewoon bent bij Facebook: een foto van jezelf, foto's die je geüpload hebt, informatie over je opleiding, waar je werkt, waar je woont, enz. Deze info staat op het tabblaadje "about"; er is ook een tweede tabblaadje "Buzz", waar je dan dingen kan delen met je vrienden. Het nieuwe profiel zal geleidelijk aan uitgerold worden, dus de kans is groot dat je het momenteel nog niet hebt.
Bezorgd over je privacy? Google heeft gelukkig de optie voorzien om jouw profiel niet te laten indexeren, zodat de info niet in de zoekmachines te vinden is! (2)
Nog een nieuwigheid van Google, maar dan voor het mobieltje: voortaan krijg je Instant Previews bij de Google zoekresultaten voor Android en iOS toestellen, en dat in 38 talen. Je kan dus visueel de zoekresultaten vergelijken door middel van een fragment van de verschillende pagina's, wat het gemakkelijker moet maken om de juist pagina te kiezen (3)
http://www.downloadcrew.com/article/20059-google_chrome
http://www.webpronews.com/2011/03/03/google-profile-redesign-rolling-out/
http://googlemobile.blogspot.com/2011/03/instant-previews-now-available-on.htmlMICROSOFT VERBETERT PHONE MARKETPLACE
Probeerversies van software maken het grote verschil
Windows Phone 7 krijgt niet zoveel aandacht in de media, en dat is onterecht. Het is een fantastisch, gebruiksvriendelijk besturingssysteem voor smartphones - tenminste indien je de koppeling met de Zune software voor lief neemt. Want alles wat je op het toestel doet vanop je computer, moet via deze Zune software gebeuren. Maar dat mag de modale gebruiker niet afschrikken, want die slikt zonder morren ook het feit dat voor de iPhone alles via de iTunes Software moet lopen.
Maar dit terzijde. Microsoft heeft, net als de bij de andere mobiele besturingssystemen, een marktplaats waar je nieuwe software kan vinden om op je toestel te zetten, al dan niet tegen betaling. Aan het beleid voor het publiceren van software in dat winkeltje werden nu enkele verbeteringen aangebracht. Zo komt er een nieuw Global Publisher Program, dat ontwikkelaars moet helpen om hun games wereldwijd te publiceren. Daarbij zouden ontwikkelaars hun games voorleggen aan uitgevers, en de uitgevers zouden dan zorgen voor de rest: voorleggen aan de Marketplace, de prijs bepalen, maar er ook voor zorgen dat de toepassing de toegangsprocedure doorloopt, en het certificaat van Microsoft krijgt. Meer daarover lees je bij CNet.(1)
Ondertussen maakt Microsoft ook bekend dat haar systeem van probeerversies voor software en games veel succes heeft. Zowat 1 op de 10 van zulke probeerversies leidt tot een aankoop. Apps die zo'n probeer versie aanbieden genereren 10 keer meer inkomsten dan apps die je niet gratis kan uitproberen. De mogelijkheid om apps uit te proberen onderscheidt de Phone Market ook van de rest. Google bijvoorbeeld heeft zo geen mechanisme. Bij Apple kan je een gratis toepassing downloaden en dan via een in-app betaling meer functies krijgen. Maar echt uitproberen van de volledige versie is ook daar niet mogelijk.
http://news.cnet.com/8301-10805_3-20040663-75.html
http://windowsteamblog.com/windows_phone/b/wpdev/archive/2011/03/08/an-update-on-windows-phone-marketplace-new-tips-policies-and-regional-access-program.aspx


EUROPA LUST DE WINDOWS PHONE 7 WEL
Cijfers verschillen erg van de VS

Volgens een recent rapport zou de lancering van de eerste modellen met het Windows Phone 7 besturingssyssteem aan boord in de VS maar lauw onthaald zijn. Nieuwe cijfers echter van IDC tonen aan dat de situatie in Europa erg verschillend is.
De verkoop van toestellen verdubbelde in het vierde kwartaal 2010 tegenover het derde kwartaal 2010. En tegenover het jaar daarvoor was de verkoop van toestellen met het Windows OS aan boord toch met 18% gestegen, terwijl de rest van de Europese mobiele markt slechts met 3,2% steeg.
Nochtans verliep de lancering in Europa toch wel met een handicap - al is het maar omwille van de taal; in de VS zijn twee talen (Engels en Spaans) voldoende, hier moet zo'n mobieltje meteen ook Duits, Frans, Fins, ... en zelfs Nederlands kennen.
Nu moeten wij daaraan toevoegen dat cijfers heel geduldig zijn, en voor vele interpretatie vatbaar. Want op de keper beschouwd waren er in het vierde kwartaal 2009 eigenlijk nog geen toestellen waren met Phone 7, dus kan die vergelijking eigenlijk niet gemaakt worden. Mogelijk heeft IDC het over toestellen met het Windows OS aan boord in het algemeen, ook dus de vorige versies.
Android was de echte superster: de verkoop van Android toestellen steeg met maar liefst 1.580% van 7,9 miljoen toestellen in het " kwartaal 2010 tegenover 470.000 toestellen in het 4e kwartaal 2009. Dat geeft Android een marktaandeel van 31%.
Kijkt men naar de hardware, dan is Nokia nog altijd de leider, voor Apple, RIM, HTC en Sony Ericsson.
http://wmpoweruser.com/meanwhile-in-europe-the-introduction-of-windows-phone-doubled-sales/
http://paidcontent.co.uk/article/419-mobile-lowdown-operas-apps-android-in-europe-sony-ericsson/


FOURSQUARE WIL HANDELAAR VERLEIDEN
Samenwerking met American Express en nieuwe versie van de software

Deze week heeft Foursquare versie 3.0 van haar software uitgebracht. Even herinneren dat Foursquare een locatiegebonden webdienst is, die vooral op mobiele toestellen (smartphones) gebruikt wordt, en waarbij je jezelf kan inchecken wanneer je op een bepaalde plaats bent zodat je de burgemeester kan worden van die plaats, of bepaalde kortingen of extraatjes (een gratis koffie) kan krijgen van een plaatselijke handelaar.
Foursquare richt zich steeds meer naar de kleine handelaar, niet alleen grote bedrijven zoals Starbucks. De gewone winkelier kan immers ook gebruik maken van Foursquare om volk naar zijn winkeltje te lokken. Versie 3.0 heeft verschillende aanbiedingen die de handelaar gebruiken kan.
Zo is er Flash, een speciale aanbieding voor de eerste klanten die bij de zaak aankopen op een bepaald tijdstip. "Friends" is een aanbieding die geldt wanneer iemand samen met zijn vrienden incheckt. En "Swarm" is voor wie met een grote groep incheckt. Newbie is dan weer bedoeld om nieuwe klanten te lokken. Hoe de handelaar zo'n campagne kan starten, lees je bij WebPronews. (1)
Er was deze week trouwens nog een tweede bericht dat aangeeft dat Foursquare zijn kinderschoenen van gewone ludieke incheck-dienst wil ontgroeien. Foursquare heeft namelijk een partnerschap afgesloten met American Express, waardoor iemand die zijn Amex kaart gebruikt in handelszaken waar er Foursquare deals lopen, nog eens een speciale korting krijgt. (2) De nieuwe dienst zal gedemonstreerd worden op de South by Southwest conferentie (SXSW) die volgende week in Austin, Texas van start gaat.
Tussen haakjes: onlangs kondigde Facebook aan dat het ook met een locatiegebonden dienst zou beginnen, Facebook Places. En toen werd meteen gezegd dat diensten zoals Foursquare het nu erg moeilijk zouden krijgen, dat zij geen schijn van kans maakten tegen Facebook. Dat blijkt nu echter niet het geval te zijn. Volgens recente cijfers zou Foursquare nu 7,5 miljoen gebruikers hebben, tegenover 3 miljoen toen Facebook Places aangekondigd werd. (3)
http://www.webpronews.com/foursquare-business-specials-2011-03
http://www.webpronews.com/2011/03/06/foursquare-partners-with-american-express/
http://www.businessinsider.com/chart-of-the-day-foursquare-users-2011-3


KASREGISTERS MET SPECIALE GROUPON KNOP
Bewijs van geloof investeerders in Groupon

In de VS scheert Groupon hoge toppen. Voor wie Groupon niet kent: hier kan je "zaakjes" doen. Het is te zeggen: een handelaar biedt een bepaalde dienst aan (verzorgingsbeurt in schoonheidssalon aan 20 euro in plaats van 50). Indien een minimum aantal mensen intekent op dit tijdelijke aanbod, wordt de zaak geklonken, en krijgen de intekenaars hun voucher of tegoedbon voor die dienst. Ze moeten dan wel binnen een bepaalde periode die bon verzilveren (zich laten verzorgen in het schoonheidssalon), zoniet vervalt de bon. De bon wordt wel meteen afgerekend via de kredietkaart.
De dienst is erg succesvol, vooral in de VS. Wie kan er nu een zaakje laten liggen? Dat tal van tegoedbonnen nooit verzilverd worden door de gebruiker, die de vervaldatum uit het oog verliest, zal de handelaar of Groupon zelf worst wezen, want zij hebben hun geld toch al binnen.
Investeerders geloven massaal in Groupon, dat ronde na ronde geld kan ophalen bij de beleggers. Dat vertrouwen in de dienst wordt nu beklemtoond, doordat er sprake is van een speciale Groupon button op kasregisters. Groupon zou daarvoor in onderhandeling zijn met verschillende fabrikanten van zulke kassa's.
Wat ons eerlijk gezegd een beetje idioot lijkt. Je gaat toch niet voor elke nieuwe dienst een button op een kassa maken? Zoiets doe je toch gewoon door de software wat aan te passen, en Groupon te zetten bij de kortingdiensten? Maar uiteraard zal het bericht van de speciale Groupon knop op de kasregisters de modale belegger nog meer op het belang van Groupon wijzen. En dat is misschien waar heel dit bericht rond draait: de investeerder. Verschillende waarnemers menen immers dat het enorme succes van Groupon, en de waarde die aan het bedrijf gehecht wordt, stilaan aan het uitgroeien zijn tot een zeepbel, die in het gezicht van de investeerders zou kunnen barsten...
Zeepbel of niet, diensten om gezamenlijk goederen en diensten aan te kopen zijn, dankzij het internet, niet meer weg te denken uit onze economie. Of het nu om Groupon gaat of om de talrijke concurrenten, zoals het Belgische Groupolitan. En diensten die zich richten tot de plaatselijke handelaar, zoals Foursquare, zijn evenzeer een vast deel van onze samenleving aan het worden. Om maar te zeggen hoe het internet onze economie grondig aan het dooreenschudden is...
http://www.webpronews.com/groupon-cash-registers-2011-03


GMAIL NU OOK MET SLIMME LABELS
Maakt het mogelijk om de stapels mail de baas te kunnen

Enkele maanden geleden, in augustus om juist te zijn, bracht Gmail al een tool uit die je moet helpen om de stapels mail in jouw mailbox de baas te kunnen: de Priority Inbox. Die zorgt ervoor dat inkomende mails automatisch gesorteerd worden in volgorde van belangrijkheid. De tool is verre van perfect, maar zou volgens recente cijfers er toch wel toe geleid hebben dat de gebruikers 15% minder tijd aan hun inbox moeten besteden.
Daarom werd nu een bijkomende poging ondernomen: smart labels. Wanneer je deze tool activeert, dan zal hij voortaan je binnenkomende boodschappen markeren als "bulk", "notification" (melding) of "forum"; op basis daarvan zal de mail ook verder verwerkt worden. De Meldingen, dat zijn dus updates van Facebook, een bericht dat er een pakje verzonden werd door Amazon, en andere boodschappen van mensen die je kent, maar die niet echt belangrijke informatie bevatten. Forums, dat zijn dus boodschappen van de fora waaraan je deelneemt. Boodschappen met het Forum en Notification label zullen in de Inbox blijven zitten, dit in tegenstelling tot mails die als "bulk" gemarkeerd worden, en die afkomstig lijken van massa mailings.
Al deze acties kan je uiteraard wijzigen. Nu, persoonlijk maak ik geen gebruik van Gmail (the cloud als bewaarder van mijn mail kan me niet bijster bekoren), maar volgens mensen die Gmail wel gebruiken, is dit een mooie verbetering. Er bestonden al wel de filters in Gmail, en intensieve gebruikers hebben ondertussen tal van filters aangemaakt die de mails naar de bijhorende postvakken stuurt. Deze smart labels zijn eigenlijk de filters, maar dan geautomatiseerd, met de meest gangbare acties. Meer hierover bij TechCrunch en CNet
http://techcrunch.com/2011/03/09/gmail-unveils-another-weapon-against-email-overload-smart-labels/
http://news.cnet.com/8301-30685_3-20041019-264.html


Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.behardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!HQME: CONTENT THUIS GELEVERD VIA WIFI
Nieuwe technologie moet mobiele netwerken ontlasten

Toen de smartphones uitkwamen, werd iedereen aangemoedigd om zijn content draadloos, via de mobiele netwerken (3G en 4G) te gaan consumeren. Al gauw echter doken enkele nadelen op. In de VS, waar een abonnement onbeperkt down- en uploaden inhoudt, bleken de mobiele netwerken niet bestand tegen dat massale verbruik. In Europa, waar er downloadlimieten zijn, bleken die abonnementen dan weer zo duur te zijn dat films en muziek in streaming beluisteren een onbegonnen onderneming was. Gevolg: in de VS zijn ondertussen de onbeperkte abonnementen afgeschaft, en zijn downloadlimieten ingevoerd. In Europa zijn de tarieven lichtjes gezakt, maar laten nog altijd geen films of multimedia op het mobieltje toe.
De meeste gebruikers hebben ondertussen hun les getrokken, en downloaden content zodra ze thuis zijn, via WiFi en het gewone netwerk. Nu hebben SanDisk, Softbank, Sony en Orange de handen ineen geslagen om een nieuwe standaard uit te werken, die content via WiFi naar de mobiele toestellen zal brengen. HQME of High Quality Mobile Entertainment heet de standaard, en hij ligt momenteel op de tafel van de standaardenorganisatie IEEE.
Wat belooft die standaard? Gewoon dat het netwerk ontdekt wanneer er een mobiel toestel op een WiFi netwerk aangesloten wordt, en meteen content begint te downloaden, die dan later bekeken (films) of gelezen (e-books) kan worden - dit alles met behoud van de DRM en de abonnementsinformatie die bij de content horen. Deze technologie zou "aanvoelen" welke content je downloaden wil. Heb je 's avonds bijvoorbeeld aflevering 3 van een bepaalde reeks gezien in streaming formaat, dan zal hij automatisch aflevering 4 gaan downloaden, zodat die klaar staat voor de volgende ochtend. Het veronderstelt natuurlijk wel dat de eigenaar van die content ermee instemt dat de film gedownload wordt, in plaats van gestreamd.
Maar in elk geval zou het dus een systeem worden dat intelligent werkt met cache, en content op voorhand gaat downloaden via WiFi. Wat ons veelbelovend lijkt. Meer hierover bij GigaOm.
http://gigaom.com/2011/03/04/the-dream-of-mobile-content-delivered-at-hqme/
http://www.hqme.org/


DUITSLAND MEENT OPLOSSING GEVONDEN TE HEBBEN VOOR SPAM
Maar vereist wel strikte authenticatie...

Spam is een vloek. Heb je geen spamfilter, dan zal je bemerken dat 99,9 % van alle berichten in je inbox spam zijn. Spam bestrijden kan op twee manieren. Een daarvan is door het oneconomisch te maken om miljoenen boodschappen te verzenden, door voor elke verzonden mail geld aan te rekenen. De tweede manier is om de afzender te verplichten zich te authenticeren, waardoor het niet meer mogelijk is om adressen te spoofen, en het simpeler wordt om mail van bepaalde afzenders te blokkeren.
In de praktijk houdt dit in dat men een beveiligde, parallelle e-mail infrastructuur moet uitbouwen waarbij elektronische authenticatie verbonden wordt met je identiteit in de echte wereld. En dat is wat Duitsland nu wil proberen, met De-mail - een samentrekking tussen de landencode DE en e-mail. Het is een door de overheid gesteunde dienst waarbij alle boodschappen versleuteld zijn en digitaal ondertekend, zodat zij niet onderschept kunnen worden of onderweg gewijzigd. Bedrijven en personen die De-Mail boodschappen willen ontvangen of verzenden moeten hun echte identiteit bewijzen, en dat adres koppelen aan een De-mail adres dat ze krijgen bij een service provider, die eveneens ook door de overheid goedgekeurd moet worden.
Dit alles vereist dan een nieuwe wet, die eind deze maand van kracht zou worden.
Tot hiertoe kunnen wij ons nog enigszins akkoord verklaren met het plan - alhoewel velen dit zullen zien als een inmenging van de overheid, en het begin van censuur. Maar dan komt het addertje onder het gras: de service providers zullen geld kunnen gaan vragen voor het verzenden van boodschappen, als zij dat willen. En dat is iets wat de dood zou kunnen betekenen van elke organisatie die gratis nieuwsbrieven versturen wil, zoals Netties...
Lees meer over het project bij PC World en IT World.
http://www.itworld.com/software/139104/germany-identifies-secure-way-deal-spam
http://www.pcworld.com/article/221382/


TE WEINIG SLAAP? DE SCHULD VAN DE TECHNOLOGIE!
Even afkicken voor u slapen gaat doet wonderen...

Kan jij ook zo slecht slapen? Lig jij nog lang te woelen in bed vooraleer Klaas Vaak je zachtjes naar het dromenland voert? Tja, dan ben je zelf schuldig aan dit fenomeen, want het is jouw verslaving aan tech gadgets die de slapeloosheid veroorzaakt.
Dat is tenminste de conclusie van een onderzoek dat de organisatie National Sleep Foundation in de VS uitgevoerd heeft. Het blijkt dat 95% van de mensen die bij het onderzoek ondervraagd werden, in het uur voor hij naar bed ging nog elektronica gebruikte. Twee derde daarvan moest toegeven dat hij gedurende de week onvoldoende slaap kreeg.
Nu zijn deze resultaten eigenlijk niets opzienbarends. Het werd vroeger altijd al gezegd dat je niet tot vlak voor het slapengaan tv moest kijken - en je mag de nieuwe gewoonten die er gekomen zijn naast het tv kijken (gamen, surfen, sms-boodschappen zenden...) gerust daarmee gelijk stellen. En dat heeft niets te maken met de stress die deze activiteit oproept, maar met het kunstmatige licht waaraan men bij deze toestellen blootgesteld wordt. Daardoor zou het opwekken van melatonine, een hormoon dat slaap aanmoedigt, vertraagd worden.
Dus: alle technologie de slaapkamer uit. Gewoon een lekker boek lezen in bed, tot je ogen toevallen. Een papieren boek dan wel te verstaan, geen boek op je e-reader!
http://www.reuters.com/article/2011/03/07/us-sleep-technology-idUSTRE7260RH20110307


ADOBE BRENGT WALLABY UIT OM FLASH NAAR HTML 5 OM TE ZETTEN
Toegeving aan Apple om flash formaat te redden?

Zoals de aandachtige lezer ondertussen weet, heeft Apple's voormalige baas Steve Jobs om de een of andere reden iets tegen Flash - nochtans een veel voorkomend formaat op het internet. De iPad en de iPhone kunnen dan ook geen Flash bestanden vertonen. Ontelbare websites waarvan de navigatie met Flash gemaakt is, of die een filmpje vertonen in een Flash videospeler, kunnen daardoor niet bekeken worden door de gebruikers van die toestellen, of toch niet bekeken worden zoals het de bedoeling was.
Dan is het natuurlijk voor de ontwikkelaars de vraag: gaan wij nog verder werken met Flash, of gaan wij een alternatief gebruiken zoals HTML5, zodat onze websites ook op iOS toestellen kunnen draaien? Adobe heeft die keuze nu wat lichter gemaakt voor hen. De ontwikkelaars kunnen voortaan nog altijd werken met hun vertrouwde software om Flash-bestanden aan te maken, want er is nu een tool, Wallaby, die Flash om zet naar HTML5. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van JavaScript, CSS en SVG, om zo afbeeldingen en animaties te maken die op het Flash bestand lijken maar geen pug-in behoeven.
De tool is nog niet volledig af. Sommige van de meer geavanceerde visuele effecten uit de Flash-bestanden kunnen nog niet omgezet worden, vooral 3D. En de output is momenteel beperkt tot browsers die op de WebKit gebaseerd zijn, zoals Safari, Safari Mobile en Chrome. Maar het is alvast een begin, en het kan bij de ontwikkelaar de balans toch laten doorwegen naar Flash. Meer hierover bij Ars Technica en Engadget.
http://arstechnica.com/software/news/2011/03/adobe-targets-ios-with-wallaby-flash-to-html5-converter.ars
http://www.engadget.com/2011/03/08/adobe-outs-experimental-flash-to-html5-conversion-tool-calls-it/


HP VERSCHEEPT VOORTAAN ALLE PC'S MET WEBOS
Heel slim bekeken. Moet Microsoft bang worden?

Zoals al eerder vermeld, zijn er tal van waarnemers die het WebOS besturingssysteem een schitterende toekomst voorspellen. Dit OS is oorspronkelijk ontworpen door Palm , en werd het eigendom van Hewlett Packard toen het dit bedrijf in april 2010 opkocht voor 1,2 miljard dollar.
Wie demonstraties gezien heeft van WebOS, is onder de indruk. Maar goed zijn volstaat niet, er moet ook een machine zijn die het OS tot bij de gebruikers brengt, en liefst zo massaal mogelijk. Dat is waarvoor HP kan zorgen, en het bedrijf heeft nu aangekondigd dat het dat ook van plan is. Alle pc's die het in de toekomst nog verschepen zal naar de winkels, zullen WebOS aan boord hebben. Naast het Windows OS uiteraard. Maar het is een uitstekende manier om de gebruiker te laten kennismaken met dit besturingssysteem.
Bovendien, zo wijzen de waarnemers erop, is dit WebOS een kans voor HP om een ecosysteem uit te bouwen dat doet denken aan dat van Apple. HP heeft immers heel wat hardware producten - niet alleen organizers, smartphones en pc's, maar ook printers en andere randapparatuur. Maar diezelfde waarnemers menen dat HP met deze zet zijn oude partner, Microsoft, wel eens tegen de haren in zou kunnen strijken.
Hoe het ook zij: de pc's met WebOS en Windows aan boord zullen vanaf begin 2012 verkrijgbaar zijn. Tot dan zal je kennis kunnen maken met WebOS op de tablet, met name de TouchPad, een 1.2 GHz dual core Snapdragon processor aan boord, met 16 GB of 32 GB geheugen, en een integratie met de webOS smartphones.
http://www.eweek.com/c/a/Desktops-and-Notebooks/HP-webOS-Plans-Could-Irritate-Microsoft-546256/


hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Feest, feest, feest!
Maak je eigen Communie- of Lentefeestkaartjes bij ExtraFilm. Op www.extrafilm.be kan je op gemakkelijke en snelle wijze zelf je communie- of lentefeestkaarten creŽren en vind je ieder jaar nieuwe en leuke communiedesigns. Jij hoeft enkel nog je foto's en tekst aan het kaartje toe te voegen. De kaarten, inclusief enveloppen, worden een paar dagen later met de post thuis geleverd.
http://www.extrafilm.be/

*** Android populair onder computercriminelen
BullGuard Mobile Security 10 is één van de weinige beveiligingsprogramma's voor smartphones en bevat diverse beveiligingsoplossingen, waaronder: antivirus, antispyware, antidiefstal, ouderlijk toezicht, firewall, spamfilter, back-up en ondersteuning. Het programma kan worden gedownload voor Ä 24,90 en werkt op Android, Symbian, Windows en Blackberry telefoons.
http://http://www.bullguard.com

*** Logitech lanceert vandaag de Surround Sound Speakers Z906, de opvolger van de Logitech Z5500 Speakers, waarmee je elk geluidsdetail van films, games of muziek in ongeŽvenaarde kwaliteit kan horen.
http://www.logitech.com

*** Samsung levert nieuw XOA platform met strategische partnerschappen voor krachtige, flexibele afdrukoplossingen voor de zakelijke omgeving.
http://www.samsung.be

*** Alcatel-Lucent introduceert nieuwe oplossing voor analyse klantgesprekken binnen social media
www.genesyslab.com

*** 59% van de ondervraagde senioren weten niet hoe ze zich moeten beveiligen, maar ze weten wel hoe ze online reizen moeten boeken, banktransacties uitvoeren enz... Hoe veilig is het internet en wat kan je doen om je veiligheid te verhogen? Dit alles en nog veel meer heeft Panda Securitywereldwijd onderzocht.
http://protectyourfamily.pandasecurity.com/nl/

*** Norman, toonaangevend beveiligingsbedrijf dat beschermende producten biedt aan overheids-, enterprisenetwerken en beschermingsproducten biedt aan consumenten Pc's / laptops, kondigt vandaag aan dat haar onderzoekers een nieuwe Trojan malware variant van SpyEye hebben geïdentificeerd die specifieke toepassingen van het internet bankieren als doel heeft.
http://www.norman.com/support/support_tools/malware_cleaner/nl

*** Kingston Technology introduceert snelste notebook-geheugen voor nieuwe Intel Core Mobile Processor-lijn 'Huron River'
- De Kingston HyperX high-performance SO-DIMM's ondersteunen de tweede generatie Intel® Core™ Mobile Processor-lijn
- Plug-en-Play-geheugen kits bieden gemakkelijk te installeren performance boost zonder gebruik van XMP-profielen
http://www.kingston.com/europe

*** Xerox heeft een website gecreŽerd om klanten aan te moedigen deel te nemen aan de verkennende research die een bron is voor nieuwe producten, applicaties en diensten. Open Xerox is een online technologieportaal dat directe toegang geeft tot de laatste Xerox-innovaties en iedereen in staat stelt piloottechnologie te testen en onmiddellijke feedback te geven aan wetenschappers en technici van het lab.
http://open.xerox.com/

*** Western Digital blijft haar WD TV mediaspeler familie content-aanbod uitbreiden met de toevoeging van TuneIn Radio, 's werelds grootste Internet-radio gids met toegang tot meer dan 30.000 gratis radiostations doorzoekbaar op locatie of genre, of formaat, en Deezer ™, een persoonlijke on -demand muziek service voor het luisteren naar 7 miljoen tracks altijd, overal en een van de meest populaire Internet en mobiele muziek aanbod in Europa.
http://www.wdc.com/wdtvliveupdates

*** Cisco heeft zijn videoaanbod voor bedrijven verder uitgebreid. De nieuwe zakelijke video-oplossingen maken het eenvoudiger om videobeelden op te nemen, te bekijken en te delen doorheen de onderneming. Zo heeft Cisco de zoekmogelijkheden binnen video-opnames verbeterd, videocamera's van hoge kwaliteit in zijn nieuwe IP-telefoons geïntegreerd en de gebruikersinterface van zijn TelePresence-systemen verrijkt met een aanraakscherm (Cisco TelePresence Touch).
http://www.cisco.com/en/US/products/ps11336/index.html


muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetMAR.CH - THEY ARE LOOKING
[Ambient] Een soundscape, te vinden op een album dat de titel "Wein, Weib und Gesang" draagt, en waaraan verschillende andere muzikanten eveneens meegewerkt hebben. Bij Archive.org vind je ook de werken van die anderen. Een heel gevarieerd album, vier uur lang(!) en gratis te downloaden!
http://www.archive.org/details/kpu072


YAGYA - WE REJECT THE NOW
[electro] Ook eerder een soundscape, maar dan wel heel ritmisch, en aanzwellend. Wel repititief, maar er zit een lijn in. Deze song maakt deel uit van het Flow.ers album van componist Walkman, en er werkten nog meer artiesten mee aan dit album (dat je gratis kan downloaden)
http://www.archive.org/details/sute008


USB - WHEN ROBOTS DANCE
[elektro] Dit is dus echt geen soundscape, maar eerder de heavey metal van de electro muziek. Alternatieve geluiden, zware ritmes, tegentijden. Rustig is het niet, maar knap wel. Ook andere songs, die je bij Soundclick kan beluisteren, zijn zo tegendraads maar goed.
http://www.soundclick.com/bands/default.cfm?bandID=256008
MUDVILL - ETERNITY
[lounge] Deze week heb je kunnen ondervinden hoe gevarieerd elektronische muziek kan zijn. Van soundscapes tot alternatieve, haast punk muziek, via trip hop en lounge. Deze artieste brengt erg aparte muziek, met ingewikkelde ritmes, en apart van stijl. De verschillende songs kan je op de website in streaming beluisteren.
http://www.mudvillemusic.com/


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE AARDE BESTAAT
Een traag, maar hoogst boeiend verhaal over mensen die zich bewust zijn van hun hoge ouderdom, hun levensmoeheid... Het hoorspel werd in 1976 uitgezonden door NCRV en geregisseerd door Johan Wolder. Het verhaal: Een man, duidelijk in de war, is op zoek naar de Homerusstraat. Hij wil er een man bezoeken die hij 50 jaar geleden kende...
http://hoorspel.wordpress.com/2011/03/10/de-aarde-bestaat/

Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ik geloof in God, maar ik schrijf het als Natuur.
-Frank Lloyd Wright-
oor logo
De nieuwe oogstTWITTRD ERICSON: DE BELANGRIJKSTE ARTIKELS
Zoveel te lezen, en zo weinig tijd? Deze tool kan helpen. Je kan hiermee namelijk zien welke links op jouw favoriete website het meeste gedeeld werden via Twitter, zodat je weet welke artikels dus door de anderen het meest interessant gevonden werden. Je moet gewoon het adres van een website ingeven, en vervolgens krijg je een blik op de bewuste pagina, met daarop bij elke link vermeld hoeveel keer de gedeeld werd via Twitter.
[Taal: ENG
http://www.makeuseof.com/dir/twittrd-ericson-most-tweeted-links/
http://twittrd.ericson.net/


LINM.ME: FOTOALBUMS WAARAAN ANDEREN FOTO'S KUNNEN TOEVOEGEN
Je kent het probleem: je hebt een online foto album aangemaakt rond een bepaalde gebeurtenis, en jouw vrienden hebben ook nog foto's van dat evenement. Maar de enige manier om hen toe te laten die foto's in jouw album te zetten, is hen jouw inlog en paswoord geven. Dat kan beter, en wel met Linm.me. Je moet gewoon een account aanmaken, en foto's toevoegen om een album te maken. Vervolgens kan je het url van het album delen met je vrienden, en kunnen zij ook foto's uploaden. Jij blijft echter wel baas, want jij bepaalt of de foto's toegelaten worden of niet.
[Taal: ENG]
http://linm.me/


RIPTUNE: SONGS IN STREAMING BELUISTEREN
Een site waar je songs kan downloaden en streamen. Het is een gratis online audio player, die een zoekvakje bevat. Zo kan je zoeken naar songs op basis van titel, artiest of album naam. Je krijgt dan een lijstje, en kan de song spelen of toevoegen aan je speellijstje. er is ook een button "download selected", maar die kregen wij niet aan het werk, wellicht omdat er van de songs die wij selecteerden geen gratis download beschikbaar was.
[Taal:ENG]
http://riptune.org/


THE NOUN PROJECT


Symbolen spreken geen taal. Een mannetje en een vrouwtje zijn overal ter wereld ondertussen het symbool geworden voor een toilet. En zo zijn er nog meer symbolen. Deze website heeft deze universele symbolen en tekens op een rijtje gezet. Ook handig voor de ontwerper van websites...
[Taal: ENG]
http://www.thenounproject.com/


RMMBR - NOTITIES
Er bestaan veel webapps om notities te nemen, maar deze is gewoon super simpel. Je moet gewoon een titel geven aan je notitie, en dat creŽert een online url met die naam als titel. Hierdoor kan je de url overal oproepen.
[Taal: ENG]
http://www.rmmbr.com/


MYSTERY NET: VOOR DE ARMSTOEL-DETECTIVE
Bij Make us Of vonden wij vier sites, die gewijd zijn aan de "armchair decective", de detective die alles oplost vanuit zijn luie zetel. Wanneer jij een boek leest, ben jij ook zo'n armchair detective - tenminste wanneer je de de misdaad oplost vooraleer de detective in het boek dat doet.
Om te beginnen is er Mystery Net. Daar kan je je speurdersinstincten aanscherpen. je krijgt alle feiten, maar zie je ook de oplossing? De site heeft ook een meer encyclopedisch gedeelt, waarin je heel wat info vindt over detectives zoals ze in fictieboeken voorkomen.
[Taal: ENG]
http://www.mysterynet.com/


DE ARMSTOEL DETECTIVE: SLEUTH

Deze site bevat verschillende point-and-click detective spelletjes op basis van Flash. Je moet het mysterie oplossen door naar tips te zoeken, verdachten te ondervragen, getuigen te overhoren.
[Taal: ENG]
http://www.playsleuth.com/


DE ARMSTOEL DETECTIVE: A CASE OF THE CRABS
Een online flash game, dat een echte film noir detective is. Alles natuurlijk in zwart en wit, wat een heel broeierige sfeer creŽert. Je kan de hoofdrolspeler in het game doorheen de scènes bewegen met klikken en wijzen. Jij bent detective Nick Bounty, en jouw missies het om te ontdekken wie de plaatselijke visboer vermoord heeft.
[Taal: ENG]
http://www.otterarchives.com/cotc.html


DE ARMSTOEL DETECTIVE: WHO MURDERED MARILYN SPENCER?
Een game op de website van BBC. Je bevindt je in St. Tim's college, in Oxford. Een van de briljantste vrouwelijke studentes is vermoord. Jij bent de detective, en moet de moord oplossen aan de hand van 5 aanwijzingen, verpakt in tekst en videobestand.
[Taal: ENG]
http://www.bbc.co.uk/oxford/murder/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: YOUZZLE
Een plek op het web, waar verhalen en mensen elkaar ontmoeten, zo vermeldt de site zelf. Je kan jouw verhaal er kwijt, en het delen via Facebook, Twitter, en de sociale netwerken. En dan krijg je fans. Er is zelfs een wedstrijd: Nederland schrijft een boek. Er is een top 5, en je kan zelf op verhalen stemmen. Een site om lekker te grasduinen in de verhalen!
[Taal: NL]
http://www.youzzle.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WATMANNENBOEIT
Het nieuws bekeken door een mannenbril - wat wil zeggen dat je veel leest over auto's, voetbal, autosport, gadgets... en zal het jou verwonderen dat er ook "af en toe" wat Babes op de site te vinden zijn?
[Taal: NL]
http://www.watmannenboeit.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CANVASCRACK

Haast je: door online de quiz van Canvascrack te spelen, kan je je kandidaat stellen om op tv ook aan de quiz mee te doen! De wedstrijd loopt van 3 tot 13 maart.
[Taal: NL]
http://programmas.canvas.be/canvascrack-online-quiz/?HKEY=F0FEF0BAF00D2C1C7D5C673A3CCF334C
http://www.facebook.com/decanvascrack


VRIJDAG MULTIMEDIA: CHARLIE & THE APPLE FACTORY
Een heel grappig filmpje dat de ballon van de "magie" van Apple wat tracht te doorprikken.
[Taal: ENG]
http://www.collegehumor.com/video:1948362


VRIJDAG MULTIMEDIA: FOTO'S UIT DE WOESTIJN
Dit fotoblog verzamelde een dertigtal foto's die genomen werden in de woestijn. Die lijkt zo sereen, maar kan zo gevaarlijk zijn. En alhoewel de woestijn per definitie alleen maar uit zand bestaat, bestaan er zoveel gradaties van zand, zoveel kleurschakeringen, dat het een heus landschap wordt..
[Taal: ENG]
http://naldzgraphics.net/inspirations/photography-inspirations-30-mind-boggling-shots-in-the-desert/


VRIJDAG MULTIMEDA: PI IN MUZIEK OMGEZET
Een heel knap filmpje dat het getal Pi, zo bekend van onze meetkunde, weergeeft in muziek. Elk getal kreeg een noot toegewezen, en de noten werden dan uitgevoerd op verschillende instrumenten. En weet je wat? Het resultaat klinkt niet eens zo gek..
[Taal: ENG]
http://www.collegehumor.com/video:1948828?

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/
- Guillaume van der Stighelen - Afscheid van een zoon
http://www.belgiancowboys.be/marketing/1724
- Sanoma Magazines Belgium publiceert resultaten enquête "Goedele op iPad"
http://www.belgiancowboys.be/Media/1722
- Search University in Brussels - 12 May 2011
http://www.belgiancowboys.be/events/1723

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Pornosterren protesteren tegen .xxx-domein
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/572503/2011/03/10/Pornosterren-protesteren-tegen-xxx-domein.dhtml
- Politie betrekt consumenten bij aanpak heling
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/572493/2011/03/10/Politie-betrekt-consumenten-bij-aanpak-heling.dhtml
- Sms vervangt postzegel
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/572544/2011/03/10/Sms-vervangt-postzegel.dhtmldigitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Experimenteren met websites
Firebug is een gratis Firefox-plugin die we iedereen kunnen aanraden die website maakt of ontwerpt.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29328
- Geur in games
De geur van verbrand rubber in Grand Turismo ruiken? Dat kan met nieuwe apparaatjes die geuren toevoegen aan games.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29327
- WebOS vanaf 2012 op alle HP computers
HP gaat in 2012 al zijn nieuwe desktop-PC's en laptops voorzien van het webOS besturingssysteem.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29326elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- WireSlim verstopt je kabels
WireSlim, een nieuwe speler op de markt van de elektronicacomponenten, brengt een innovatieve, ultradunne kabel op de markt.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5711
- Panasonic bedient plasmafielen op hun wenken
Voor het nieuwe modeljaar lanceert Panasonic 28 nieuwe Viera-modellen. De koning van de plasmatelevisies onthult bovendien zijn verfijnde Neoplasma-technologie ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5718
- Bliksemsnelle dataoverdracht met Thunderbolt
Thunderbolt, Intels nieuwe communicatie-interface claimt een universele verbinding tussen computers en randapparatuur te bewerkstelligen. En dat bliksemsnel.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5704


computerworld logo

*** COMPUTER WORLD

http://www.computerworld.be/
- Gevangenisstraffen voor 4 credit card piraten
… hacken blijft niet zonder strafrechtelijke sancties. Drie mannen en één vrouw tussen 18 en 21 jaar hadden het grootste forum ontwikkeld voor de verkoop van kredietkaarten en hackingsoftware die ooit in Groot-BrittaniŽ is ontdekt. Ze werden elk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22347&style=99896
- De toekomst ligt in de mobiele 3D-TV
LG, Panasonic, Samsung, Sony en Toshiba werken aan 3D-TV's die aan minder dan 1.000 dollar kunnen verkocht worden. Een trend die wordt bevestigd door Tim Renowden van het onderzoeksbureau Ovum.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22344&style=99896
- Vrouwen sms`en meer terwijl mannen eerder surfen
Naar aanleiding van de internationale vrouwendag op 8 maart, heeft Mobistar de resultaten gepubliceerd van zijn studie die aantoont dat vrouwen meer telefoneren en meer SMS'en versturen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22338&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Bijna helft van verkochte GSM's zijn smartphones
http://www.digimedia.be/content.php?lng=nl&id=8344
- Bijna helft van verkochte GSM's zijn smartphones
http://www.digimedia.be/content.php?lng=nl&id=8344
- Microsoft blijft terrein verliezen op de smartphonemarkt
http://www.digimedia.be/content.php?lng=nl&id=8345
computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Wat gebeurt er als je de computer steelt van een hacker?
http://computertaal.info/2011/03/10/wat-gebeurt-er-als-je-de-computer-steelt-van-een-hacker/
- IE6 Countdown
http://computertaal.info/2011/03/10/ie6-countdown/
- Mobiele virussen zijn nu echt een gevaar
http://computertaal.info/2011/03/09/mobiele-virussen-zijn-nu-echt-een-gevaar/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Rechter laat LG beslaglegging PS3's opheffen
Sony Computer Entertainment heeft het kort geding tegen LG gewonnen. Het bedrijf had het kort geding aangespannen om de beslaglegging door LG op 300.000 PlayStation 3-consoles ongedaan te maken. De rechter stelde Sony in het gelijk. »
http://tweakers.net/nieuws/73146/rechter-laat-lg-beslaglegging-ps3s-opheffen.html
- Pioneer introduceert in juni receiver met AirPlay-ondersteuning
http://tweakers.net/nieuws/73143/pioneer-introduceert-in-juni-receiver-met-airplay-ondersteuning.html
- Ontwikkelaar brengt 'live tiles' WP7 naar Android
http://tweakers.net/nieuws/73140/ontwikkelaar-brengt-live-tiles-wp7-naar-android.html


tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)
COMPUTER RAADSELS: WAAR IS MIJN GEDOWNLOAD BESTAND NAARTOE?

Je bent aan het surfen; je komt een leuk progje tegen, en klikt op de Download button. En de download teller begint te lopen. Het bestand is gedownload. Maar waar is het naartoe? je kan natuurlijk op de link van de gedownloade bestanden klikken, wat het progje opent. Maar daarmee weet je nog niet waar het zich op je harde schijf bevindt.
Bij Firefox kan je bepalen waar de gedownloade bestanden naartoe moeten. Klik Tools / Options, en ga kjken bij het tabblaadje General. Daar staat waar de gedownloade bestanden standaard naartoe gaan.
Je kan ook aangeven dat Firefox je bij elke download de bestemming moet vragen. Dat doe je op datzelfde tabblaadje, bij de optie "Alaways ask me where to save files".
Bij Chrome klik je op de sleutel bovenaan, om Instellingen op te roepen. Kies vervolgens Options, en dan het tabblaadje Under the Hood. Ga daar naar beneden naar de optie Downloads, en vink het vakje aan naast "Ask where to save each file before downloading". En ook hier kan je de plek wijzigen waar de downloads naartoe moeten.
En dan nog dit: in het downloadvak zie je tijdens het downloaden ook de naam van het bestand. Onthoud die, of schrijf hem neer - dat vergemakkelijkt het weervinden ervan. En heb je de naam niet genoteerd, dan kan je in de map met de gedownloade bestanden de bestanden sorteren op datum - het nieuwste bestand staat dan bovenaan.
http://www.pcworld.com/article/217112/how_to_specify_a_location_for_saving_downloads.html


COMPUTER RAADSELS: WAAROM SPEELT DIE VIDEO NIET AF?
Je hebt een videobestand, en dat speelt wel op jouw desktop computer, maar niet op je laptop. Wat is er fout? Hoogstwaarschijnlijk heb je dan niet de juiste codec. Video's zijn namelijk gecodeerd in vaak verschillende formaten, en als jouw laptop niet de juiste decoder heeft, dan kan je die film niet bekijken.
WIj raden je aan om K-Lite Codec Pack Full te installeren, die een heel uitgebreide collectie decoders bevat. Daarmee kan je dus AVI, FLV, MKV, en vele andere formaten afspelen.
Er kan nog een andere oorzaak zijn. Wanneer je een video gekocht hebt bij een site zoals Amazon of iTunes, dan kan je dat bestand niet gewoon kopiŽren van de ene computer naar de andere, omwille van de DRM. Bij iTunes bijvoorbeeld kan je een beperkt aantal computers authorizeren, waarna je dezelfde bestanden op al die computers kan afspelen.
http://support.apple.com/kb/HT1727
http://www.pcworld.com/article/217115/how_to_watch_videos_in_different_formats.html
http://www.free-codecs.com/download/k_lite_codec_pack.htm


COMPUTER RAADSELS: WAAROM KAN IK DIE PRINT JOB NIET WISSEN?
Het zal je ongetwijfeld ook al gebeurd zijn: je zendt een document naar de printer, maar er gebeurt niets. Je opent de wachtrij van de printer, en je ziet daar netjes de print job staan, met daarnaast de melding dat er een error is. Je probeert de job te annuleren of te wissen - maar er gebeurt niets. En soms helpt zelfs het heropstarten van de computer niet: de mislukte print opdracht blijft treiterachtig in de wachtrij staan.
Nu moeten wij eerlijk toegeven dat dit probleem toch ook een beetje afhankelijk is van printer tot printer, en dat Windows 7 heel wat beleefder en correcter met printers "praat" om hen de opdracht door te geven of te annuleren. Want het mislukken van de print job wordt veroorzaakt door een communicatiefout, en het niet kunnen annuleren van de print job heeft diezelfde communicatiefout als oorzaak.
Waardoor dit veroorzaakt wordt? Dat kan vanalles zijn. Van een slechte of corrupte driver voor je printer, een slecht functionerende USB kabel, een verkeerde instelling van je netwerk. Er bestaat gelukkig een oplossing, in de vorm van een extra progje dat je kan installeren: Stalled Printer Repair. Dat leegt de wachtrij, waarna je de print job opnieuw kan doorsturen - en kan bidden dat het deze keer lukt!
http://www.pcworld.com/article/217110/how_to_cancel_stalled_print_jobs.html
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,84019-order,3/description.html


COMPUTER RAADSEL: WAT BETEKENEN DIE BEEPJES BIJ HET OPSTARTEN?
Wanneer je de computer opstart, zal je een beepje horen. En soms wel meerdere. Waar komen die vandaan, en wat willen ze zeggen? Die beepjes zijn afkomstig van het BIOS (basic input output system) van je computer, een klein stukje software dat in het moederbord ingebouwd is. En zij willen je iets vertellen. Wat, dat varieert van systeem tot systeem.
Over het algemeen wil 1 beepje gewoon zeggen dat alles in orde is. Hoor je twee lange beeps, gevolgd door drie korte beeps, dan kan dat betekenen dat het systeem gecontroleerd heeft of de keyboard controller goed werkt, en dat die test negatief was. Een lange beep, gevolgd door twee korte, duidt meestal naar een probleem bij de video.
Kort samengevat: hoor je 1 beepje, dan is alles in orde; hoor je er meerder, ga dan op zoek naar de handleiding van de computer om uit te vissen wat de beepjes betekenen. Heb je die handleidnig niet meer, dan kan je ongetwijfeld op het web terecht, bijvoorbeeld op de support pagina van je toestel.
http://www.pcworld.com/article/217113/how_to_decipher_pc_beep_codes.html

COMPUTER RAADSELS: WAT IS DAT THUMBS.DB BESTAND
Je zal het wellicht al gezien hebben dat er in een map die ook afbeeldingen bevat, er meestal een bestand is dat Thumbs.db heet. Wat is dat beestje eigenlijk, en mag je zoiets wissen?
Thumbs.db is een systeembestand, dat de cache bevat van de thumbnails (miniatuurafbeeldingen) van de afbeeldingen die er eigenlijk in die map staan. Wanneer je een map opent, en je hebt bij de folder opties aangegeven dat je de inhoud van de map wil zien in de vorm van tegels of mini-tegels, dan zorgt deze cache ervoor dat die tegels meteen tevoorschijn komen.
Mag je een Thumbs.db wissen? Dat kan zonder gevaar, maar het is eigenlijk niet aan te raden. Want de volgende keer je die map opent, en zegt bij de folder opties dat je miniatuurafbeeldingen wil zien, dan moet deze cache opnieuw aangemaakt worden.
http://www.pcworld.com/article/217182/what_is_a_thumbsdb_file.htmlshareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
KLEINER DAN 1 MB: UNLOCKER
Windows - 992 KB - freeware
Het gebeurt vaak dat je bepaalde gegevens niet kan wissen, omdat zij gebruikt worden door een of ander proces. Met Unlocker kan je de map of het bestand rechts aanklikken, en "Unlocker" kiezen.
In de volgende dagen krijg je nog meer van zulke kleine (minder dan 1 MB) tools, in een reeks die gebaseerd is op een artikel van Chip.de
http://www.chip.de/bildergalerie/50-geniale-Mini-Tools-unter-der-1-MByte-Grenze-Galerie_47180171.html
http://ccollomb.free.fr/
http://www.chip.de/downloads/Unlocker-32-Bit_18414122.html


KLEINER DAN 1 MB: OFFBYONE

Windows - 0,98 MB - freeware
Een minibrowser, waarmee je veilig surfen kant, want hij laat geen sporen na en beschermt jouw privacy. Hij blokkeert zelfs pop-up vensters!
http://www.chip.de/downloads/OffbyOne_47182380.html
http://offbyone.com/offbyone/ob1_download.htm


MINDER DAN 1 MB: BLOBBY VOLLEY
Windows - freeware - 0,79 MB
Een game: je bent een raar mannetje, en je moet een bal over het net krijgen. Een beetje zoals Beaychvolley, maar dan zonder de mooi gebronsde dames en heren! Je kan het spel alleen of met twee spelen.
http://www.chip.de/downloads/Blobby-Volley_12990993.html
http://home.t-online.de/home/skoraszewsky/


MINDER DAN 1 MB: SIMPLE SUDOKU

Windows - 0,77 MB freeware
Tja, veel uitleg behoeft dit game niet: net als bij de papieren versie moet je de cijfers van 1 tot 9 in vakjes schikken, zodat zij maar 1 keer voorkomen (horizontaal, vertikaal, en binnen het kwadrant).
http://www.angusj.com/
http://www.chip.de/downloads/Simple-Sudoku-4.2n_17291959.html


MINDER DAN 1 MB: AUTORUNS
Windows - 0,60 MB - freeware
Je kent het probleem: bij het opstarten van je Windows worden er tal van programma's mee opgestart, die eigenlijk overbodig zijn. Met Autoruns kan je zien welke deze processen zijn, en bepalen welke je niet mee wil opstarten.
http://www.chip.de/downloads/Autoruns_20358751.html
http://www.microsoft.com/technet/sysinternals/default.mspx


MINDER DAN 1 MB: SYSTEM SILENCER
Windows - 0,53 MB - freeware
Met deze tool kan je bepalen wat er gebeurt wanneer je systeem gat slapen: gaat ook de monitor uit? De klank? Je kan bovendien bepaalde processen stillegen, of juist opstarten wanneer de computer in rust is.
http://www.chip.de/downloads/System-Silencer_44031866.html
http://apps.nozavi.com/


MINDER DAN 1 MB: CLEARPROG
Windows - 0,46 MB - freeware
Dit progje laat de surfgeschiedenis, bepaalde cookies en tijdelijke data verdwijnen na je surfsessie. Het ondersteunt zowel IE als Firefox en Opera.
http://www.chip.de/downloads/ClearProg_13005783.html
http://www.shtools.de/


MINDER DAN 1 MB: UNSTOPPABLE COPIER

Windows - 0,42 MB - freeware
Met dit progje kan je alle nog leesbare data redden van een beschadigde of defecte datadrager. Waar andere dergelijke tools het opgeven bij hopeloze gevallen, zal Unstoppable Copier alle nog te redden data, of minstens de laatste bytes van een data, in een bepaalde orde trachten te herstellen.
http://www.roadkil.net/
http://www.chip.de/downloads/Unstoppable-Copier_13005271.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: READ IT LATER

Android
Deze dienst wordt een DVR genoemd voor het web. Je kan ermee content (artikels, films, audio...) vanop eender welke computer of mobiel toestel toevoegen op je leeslijst. De tool zorgt voor een synchronisatie, zodat je weet waar je gebleven was in de tekst. Een uitgebreide uitleg over de tool vind je bij ReadItLater
http://readitlaterlist.com/blog/2011/03/introducing-read-it-later-for-android/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: LAYAR REALITY BROWSER
Nokia - freeware
Het bekroonde mobiele platform Layar is nu beschikbaar op je Nokia smartphone. Het biedt informatie over je directe omgeving. Door middel van 'layers' wordt de digitale informatie op het scherm van je smartphone getoond met behulp van augmented reality-technologie. Lees interessante feiten over de plek waar je je bevindt, bekijk hoe het er daar honderd jaar geleden uitzag of neem een kijkje in 3D bij panden die nog gebouwd moeten worden.
http://store.ovi.com/content/73554
Het laatste woord....
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Mannen die naar vrouwen fluiten, kunnen naar vrouwen fluiten
-Simon Carmiggelt-