netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
3/3/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 689 van 26/2/2011
Gegroet lezer,

Bij het opmaken van deze editie, viel mijn oog op het woord "Jaargang 15". Iets dat we nu al enkele maanden zien staan - sinds december 2010 dus. Om de en of andere reden verbaasde dat getal "15" me. Want van die 15 sta ik toch minstens 12 ervan aan het hoofd van de redactie. Dat wil zeggen dat ik 12 jaar lang avond na avond me gebogen heb over het nieuws, op zoek gegaan ben naar leuke sites en software. Dat zijn heel wat uren, dagen, maanden, die ik misschien op een andere manier had kunnen doorbrengen. Maar weet je wat? Ik heb er zoveel genoegen aan beleefd, dat ik graag wil tekenen voor nog 15 jaar - waarbij dan uit voorzichtigheid een "bij leven en welzijn" gevoegd moet worden.

Twee weken geleden had in Antwerpen een gezellige ontmoeting plaats, in de statige zaal van "Paon Royal", waarbij de juryleden en de winnaars van onze Netties-verkiezing elkaar konden ontmoeten. En waarbij natuurlijk, tijdens een kleine ceremonie, de prijzen uitgereikt werden aan de winnaars. Geert heeft enkele foto's gemaakt van dit evenement, die je op deze link kan vinden:
https://picasaweb.google.com/110320630073742066037/NettiesSiteVanHetJaar2010?authkey=Gv1sRgCJ65kd2o7PCpnAE&feat=directlink

Dat zal volstaan als inleiding, want ook dit nummer van Netties zit weer vol met nieuws dat op u ligt te wachten. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

VERSCHILLENDE NZB SITES UIT DE LUCHT
Hopelijk blijft Usenet zelf uit het vizier van stichting BREIN...
Dit artikel moeten wij aanvangen met een uitleg over wat NZB is, iets wat de meeste van onze lezers wellicht niet weten. Een NZB (wellicht kort voor Newzbin) is een soort bestand dat een index maakt om bepaalde berichten uit de usenet of NNTP servers, de nieuwsgroepen dus, te ophalen.
Bij de nieuwsgroepen kan je namelijk niet alleen tekst, maar ook multimedia posten. Om dat laatste te doen, zijn er speciale "binaries" nieuwsgroepen. Omdat het uploaden van een multimedia bestand (video, muziek...) erg lang duurt, wordt het vaak in stukjes gesneden en in verschillende postings verspreid, elk met een unieke identifier in de header van de boodschap (Message-ID). Een programma voor de nieuwsgroepen dat NZB ondersteunt, zal al de nodige Message ID's gaan halen in het NZB bestand, de bijhorende boodschappen downloaden, en de stukjes weer tot één geheel decoderen (1).
Welnu, het zal je niet verwonderen dat er bij die binaries heel wat illegaal gekopieerde content zit - muziek, maar ook films, en de laatste tijd zelfs audioboeken. Anderzijds zijn er heel wat zoekmachines ontstaan, die zulke NZB bestanden hosten, en zelfs toegangsgeld voor hun site vragen, om aan die NZB bestanden aan te kunnen.
Dat is een situatie die de Nederlandse stichting BREIN, best vergelijkbaar met onze auteursrechtenvereniging SABAM, een doorn in het oog is. Brein heeft verleden week een vijftal NZB sites (FTA, TwilightNZB, NZBKingdom, ShrekNZB en Dutch Binaries Program) aangeschreven, en die hebben daarop wijselijk besloten om de handdoek in de ring te geven. Alhoewel je natuurlijk kan zeggen dat deze sites eigenlijk niets verkeerd deden - zij plaatsten enkel de links naar de bestanden, en boden zelf geen bestanden ter download aan, laat staan dat zij ze zelf geüpload zouden hebben.(2)
Uiteraard lokte het bericht bij Webwereld heel wat commentaren uit - soms grappig, soms de nagel op de kop slaand. Zo wordt de uitspraak van Brein voorman Tim Kuik "730.000 gebruikers die allemaal voor legaal aanbod kunnen gaan" op de korrel genomen. Want in vele gevallen (zoals de Amerikaanse tv-reeksen) bestaat dit aanbod gewoon niet. Anderen hekelen dan weer het feit dat jouw legaal gekochte muziek niet jouw eigendom wordt, want je bent slechts beperkt tot het afspelen van die muziek op 5 toestellen bijvoorbeeld, enz. Soms is het doornemen van commentaren interessanter dan het artikel zelf...
Het enige dat wij hopen is dat BREIN Usenet zelf ongemoeid laat. Want alhoewel daar ook heel wat illegale dingen gebeuren, blijft het toch bij uitstek een centrale plaats om informatie te vinden en gesprekken te voeren met gelijkgestemden, samengestroomd in een nieuwsgroep over een bepaald onderwerp.
http://en.wikipedia.org/wiki/NZB
http://webwereld.nl/nieuws/105739/brein-dwingt-nog-vijf-usenet-fora-offline.html
http://webwereld.nl/article/comments/id/105739#utm_source=article_comment_count_below&utm_medium=website&utm_campaign=ww

Een bericht van Henk Langerak over dit nieuwsfeit:
NZB-fora in Nederland gesloten


Een kleine 1 miljoen Nederlandse leden van zo'n 11 internetfora die spots plaatsen naar (illegale) bestanden in nieuwsgroepen moeten op een andere manier naar gratis muziek, films, software en e-boeken zoeken.
Het begon met internetforum FTD dat een rechtszaak verloor van de Stichting Brein die in Nederland piraterij bestrijdt. De beheerders van FTD zagen daarna af van een slepende hoger beroepzaak omdat zij in de tussentijd toch aan de uitspraak van de rechter gehoor moesten geven. De gedachte aan een tot anderhalf jaar strijd, het missen van advertentieinkomsten in die tijd en een ongewisse uitkomst deden de beheerders besluiten om per 1 maart het forum op te heffen.
Gesterkt door dit resultaat stuurde de stichting Brein ook andere internet-fora een sommatie om de werkzaamheden te stoppen. Zou daar niet aan worden voldaan dan zou ook hier een gang naar de rechter volgen. Vrijwel alle aangeschreven partijen kozen eieren voor hun geld en stopten. De meeste met onmiddellijke ingang. Dat zijn o.a. TwilightNZB met 175.000 leden, FTAClub met 140.000 leden en de kleinere communities FTN2Day, NZB Kingdom, ShrekNZB en Dutch Binaries Program. De Stichting Brein was bij FTD begonnen omdat dit de grootste community was met 500.000 leden.
FTD baseerde haar werk op het gegeven dat Nederland het enige land in de Europese Unie is dat downloaden van muziek en films voor privégebruik niet strafbaar stelt. Wel strafbaar is het aanbieden van muziek, films en software. Ook downloaden van software is verboden. FTD dacht sterk te staan omdat zij zelf geen bestanden host maar alleen verwijzingen publiceerde naar bestanden in nieuwsgroepen.
De rechter was het in beginsel wel eens met de redenering maar legde toch een verbod op omdat FTD op deze wijze, mede door een beloningssysteem voor spotters,illegaal aanbod stimuleerde. En omdat FTD bijdroeg aan de vindbaarheid van illegale bestanden.EN HOE STAAT HET MET DE PIRATERIJ IN BELGIË?
BAF wil nationaal veiligheidsplan
Een berichtje verleden week in de gratis krant Metro. Volgens gegevens van het BAF (Belgian Anti-Piracy Foundation) heeft het in 2010 1,5 miljoen illegale bestanden van het internet verwijderd, wat een stijging is van 300.000 bestanden tegenover 2009. Daarbij viel op dat Belgische producties ook in het buitenland gegeerd zijn; zo is "Ben X" ook in Spaanse of Duitse versie te vinden op de P2P netwerken. Van Loft vond het BAF 1.302 illegale versies, van De Slimste Mens 2.009 online afleveringen.
Allemaal mooi en netjes. Illegaal bestanden kopiŽren mag niet, en tja, als er geen legaal exemplaar te verkrijgen is, dan moet je mar geduld hebben. De film "Rundskop" bijvoorbeeld kan je nog niet op DVD krijgen, dus moet je maar naar de bioscoop.
BAF werkt trouwens niet alleen aan het opsporen van piraterij op het web, maar ook in de offline wereld. Op de website van BAF kan je lezen dat er, alleen al in januari 2011, in een Brusselse videotheek gekopieerde films gevonden werden, dat er op de wekelijkse markt in Binche een controle gehouden werd, en dat er in Schaarbeek een labo ontdekt werd waar films en muziek gekopieerd werden. Vooral bij deze acties kan niemand ontkennen dat deze piraterij gestopt moet worden. Want het gaat niet om een illegaal gemaakt kopietje voor eigen gebruik, maar om het massaal kopiŽren van dvd's, om die dan te verkopen.
Lofwaardig dus, die acties van het BAF. Alleen slaat de angst je toch om het hart wanneer je leest dat Christophe Van Mechelen, General Manager van BAF, vindt dat er een nationaal veiligheidsplan moet komen, waarbij "de bevoegde instanties meer middelen ter beschikking moeten krijgen". En dat de internetaanbieders een actieve rol moeten gaan spelen om "onwelvoegelijke websites" te blokkeren. Bij dat laatste zit je dan natuurlijk weer bij het probleem dat de bestrijding van kinderporno, terrorisme en piraterij op één hoopje gegooid worden, zodat je de maatregelen die uitgevaardigd worden niet kan bevechten, zonder voor pedofiel of terrorist uitgemaakt te worden...
Maar kom. Breng eens een bezoekje aan de site van BAF, waar het probleem van illegaal downloaden ook op een positieve manier aangepakt wordt, door te vertellen op welke sites je wél legale downloads kan vinden.
http://www.metrotime.be/Piraterij_piekt_in_Belgie.htmlnl/indexb.php?n=226


DOOR ANONYMOUS GELEKTE HBGARY DOCUMENTEN STEMMEN TOT NADENKEN
Beveiligingsbedrijf ontwierp backdoors voor de overheid
We blijven nog even in het schimmige wereldje van piraterij en hackers, en komen terug op het bedrijf HBGary. Verleden week kon je hier al lezen dat dit bedrijf het mikpunt werd van een aanval van de losse hackersgroep Anonymous, omdat het bedrijf nasporingen verricht had naar de identiteit van de hackers, en de ontdekte gegevens aan het FBI doorgespeeld had. De aanval die hierop volgde legde al het mailverkeer van de HB Gary baas bloot - dat heel wat ontstellende informatie aan het licht bracht.
Bij Ars Technica kan je uitvoerig lezen over malware, zero day exploits, backdoors enz. die ontwikkeld werden, om eventueel aan de regering aan te bieden. De mails bieden een blik achter de gordijnen van beveiligingsbedrijven - want HBGary en HBGary waren eigenlijk maar kleine spelers. Maar wat je wel kan afleiden uit deze correspondentie is het volgende: wanneer er rootkits, valse Facebook persona's, keyloggers ontwikkeld worden door deze privé-bedrijven voor de overheid, dan kan je je ook wel een voorstelling maken van de super geheime projecten die er bij defensie lopen. En anderzijds is het zo dat de experimenten die een bedrijf zoals HBGary uitvoert eigenlijk aan de controle van de overheid (en de burger) ontsnappen. Het ergste is eigenlijk dat, wanneer zij een tool ontwikkeld hebben en de overheid beslist om die niét aan te kopen, bedrijven zoals HBGary er niet voor schromen om die aan commerciŽle bedrijven te verkopen.
En je moet echt niet paranoide zijn om je af te vragen hoeveel computers er ondertussen al een rotkit aan boord hebben, zodat de overheid mee kan luisteren met elke bit en byte die uitgewisseld wordt...
Erg boeiende lectuur van vijf(!) pagina's, om de commentaren niet te vergeten...
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/02/black-ops-how-hbgary-wrote-backdoors-and-rootkits-for-the-government.ars


LIBIË VERDWENEN VAN HET INTERNET
Nogmaals: waar is dat robuuste internet dat alle aanvallen kan doorstaan?
Bij de onlusten en protestbetogingen in Egypte hebben wij de vraag al gesteld: hoe is het mogelijk dat het internet zomaar afgesloten kan worden, dat een hele natie geen toegang meer heeft tot het wereldwijde web? Dat web was immers oorspronkelijk ontworpen om "always on" te zijn - de pakketjes data zouden altijd hun weg zoeken, en als de weg van A naar B afgesloten was, dan zou het pakketje via A naar D gaan, zelfs naar XYZ, om uiteindelijk bij B aan te komen.
Die bewering blijkt dus foutief. In Egypte volstond het om enkele knoppen om te draaien, en de hele natie zatt zonder internet. En het lijkt erop dat ditzelfde scenario zich aan het herhalen is in LibiŽ. Maar net als in Egypte volstaat die zet niet om de protesten te onderdrukken. De bevolking blijft op straat komen - hoe bloedig de betogingen ook uiteen geslagen en geschoten worden. En net zoals in Egypte bedient de bevolking van gewone dial-up of inbelverbindingen via de gewone telefoonlijn om met elkaar in contact te blijven. Zo heeft het bedrijf Telecomix ervoor gezorgd dat de LybiŽrs via inbellen een verbinding krijgen met het internet.
http://www.readwriteweb.com/archives/libya_shuts_down_internet.php


KOMEN DE .LY DOMEINEN IN GEVAAR DOOR LIBISCHE ONRUST?
Wat met sites zoals Bit.ly?
Heeft het feit dat de burger geen toegang krijgt tot het internet in LibiŽ (en dat er dus tal van routers uitgeschakeld zijn) een invloed op de werking van domeinen die op .ly eindigen, zoals Bit.ly, een van de erg populaire url-verkorters?
De CEO van Bit.ly was er snel bij om te ontkennen dat dit een negatieve invloed zou hebben. Want voordat de .ly domeinen onbereikbaar worden, moeten de vijf .ly root servers allemaal offline zijn, of lege antwoorden geven. En van die vijf zijn er twee gevestigd in Oregon, een in Nederland, en de twee overig in LibiŽ.
Volgens een artikel bij ReadWriteWeb is er echter wel een kans dat de .ly domeinen in gevaar komen, tenminste indien de onlusten lang aanslepen. Het blijkt namelijk dat de servers buiten LibiŽ regelmatig updates moeten ontvangen van het .ly register in LibiŽ zelf. En als die updates niet komen, dan zullen zij gaan denken dat de informatie die zij hebben verouderd is, en geen informatie meer geven over het .ly domain. Dat zou kunnen gebeuren na 28 dagen.
Anderzijds is het wel zo dat het internet niet volledig afgesloten is in LibiŽ - er geldt een soort van avondklok, waarbij de toegang van 's avonds tot het ochtendkrieken afgesloten is. Wat de servers in staat stelt om hun gegevens te updaten,.
Het gebeurde zet in elk geval aan tot nadenken over het registreren van een domein in een van die "fancy" suffixen - landennamen die toevallig bruikbaar zijn, zoals .tv, .fm, .ly - maar die toch wel tot dat bepaalde land behoren, en waarbij dat land dus het laatste woord te zeggen heeft over het voortbestaan van dat domein. Denk daarbij aan het incident verleden jaar waarbij de Libische regering het domein Vb.ly sloot - een url-verkorter die gebruikt werdt door de erotische schrijfster violet blue. Het domein beantwoordde, zo heette het toen, niet aan de Libische islamitische/sharia wetten...
http://www.readwriteweb.com/archives/what_happens_to_ly_domains_when_libya_shuts_down_t.php


ALLE INSTELLINGEN VAN CHROME BROWSER HEBBEN EIGEN URL
Mensen van helpdesks zullen blij zijn!
Google heeft verleden week de laatste beta-versie uitgebracht van zijn Google Chrome browser. En een van de belangrijkste nieuwigheden daarin zal bron zijn van veel vreugde bij systeembeheerders en mensen van helpdesks.
De browser zal nu immers alle instellingen openen in een nieuw tabblaadje binnen de browser. De instellingen zijn volledig doorzoekbaar, en kunnen opgeroepen worden door middel van een url. Dat betekent dat de man of vrouw in de helpdesk, wanneer hij wil dat de klant een bepaalde instelling wijzigt, niet meer moet zeggen: ga naar, settings, open dit, ga naar dat, vink dit aan, neem daar die rubriek... Neen, het wordt doodsimpel: hij kan een url doorgeven (via mail of chat). De gebruiker moet die mail maar aanklikken, en, floeps, de instelling wordt netjes in de browser geopend.
Het is een nieuwigheid waarvan wij alleen maar kunnen hopen dat alle browsermakers die invoeren. Bij ReadWriteWeb vind je een video waarin de nieuwe tabblaadjes en de werking ervan uitgelegd wordt.

http://www.readwriteweb.com/archives/tech_support_folks_rejoice_all_chrome_settings_now.php


STATUS BIJ FACEBOOK HOUDT MET MEER MOGELIJKHEDEN REKENING
Update is ook voor homo's en lesbiennes erg welkom
Over relaties op Facebook is al heel wat (digitale) inkt gevloeid. Met je status op je profiel kan je immers heel wat duidelijk maken. Wie bijvoorbeeld na een eerste uitje zijn status van "vrijgezel" veranderd naar "in een relatie" - of wie van "gehuwd" zichzelf plots "in een open relatie" verklaart, wil daarmee heel wat meer zeggen. In het eerste geval dat er wat meer is dan vriendschap, althans aan de kant van die persoon. In het tweede geval dat de persoon, al dan niet met medeweten van de partner, op zoek is naar een relatie buitenaf.
Tot nu toe kon je kiezen uit: vrijgezel, in een relatie, in een open relatie, verloofd, gehuwd, gescheiden, weduwe/weduwnaar, uiteen. Daar komen nu nog enkele opties bij: "in een samenwonende relatie" en "in een burgerlijke relatie". Want mensen kunnen jarenlang samenwonen, zonder daarom getrouwd te zijn.
Deze optie zal vooral bij homo's en lesbiennes erg welkom zijn. In sommige landen kunnen zij immers niet officieel huwen. Hiermee kunnen zij dan duidelijk maken dat hun relatie, alhoewel niet door de wet bevestigd, even sterk en standvastig is als wanneer zij gehuwd zouden zijn.
Deze nieuwe statussen zijn momenteel al beschikbaar in de VS, en worden langzaam uitgerold over de hele wereld - behalve in landen waar een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht officieel mogelijk is.
http://www.tgdaily.com/software-brief/54197-facebook-relationship-statuses-go-gay-friendly


FACEBOOK CHAT EN HOTMAIL AANEEN GEKOPPELD
Microsoft en Facebook halen banden nauwer aan
Het was eerder al mogelijk in 6 landen, via Messenger, maar nu kondigt Microsoft aan dat het wereldwijd kan: chatten met je Facebook vrienden vanuit je Hotmail account. Microsoft geeft daarbij toe dat Google eerst was met het idee om chat te brengen naar haar Gmail account, maar Microsoft gaat nu een stapje verder, door niet alleen de eigen chatclient, maar ook Facebook in de inbox te combineren.
Sinds Microsoft de mogelijkheid om met je Facebook vrienden te chatten vanuit je Messenger twee weken geleden aankondigde, hebben al meer dan 2,5 miljoen mensen hun Facebook account gekoppeld aan hun Windows Live account. En dat aantal kan alleen maar groeien: drie van de vier Hotmail gebruikers werkt immers ook met Facebook.
Hoe van deze dienst gebruik maken? Eerst moet je je Facebook account koppelen aan Windows Live. daarbij moet je ervoor zorgen dat je het keuzevakje "Chat with my Facebook friends in Messenger" aanvinkt. Na de wachttijd van enkele minuten, nodig om de accounts te linken, kan je aan de slag vanuit je Hotmail: klik gewoon op de naam van een Facebook contact.
Ter informatie: in BelgiŽ zijn er 2,7 miljoen mensen die gebruik maken van Messenger, en 4,4 miljoen mensen met een Facebook account. er zal wat afgebabbeld worden!
http://windowsteamblog.com/windows_live/b/windowslive/archive/2011/02/21/facebook-chat-in-hotmail-now-available-everywhere.aspx


EERSTE UPDATE VOOR WINDOWS PHONE 7 ONDERWEG
Update vooral bedoeld voor... updater!
Het heeft heel wat maanden geduurd, maar de eerste update voor het Windows Phone 7 besturingssysteem voor smartphones is eindelijk daar. Helaas bevat die niet de verbeteringen waarnaar zoveel gebruikers verlangen, zoals een copy-and-paste systeem (inderdaad, ongelooflijk maar waar, in dit OS kan je momenteel geen copy/paste uitvoeren!), maar wel een update aan de updater.
Want in maart zouden de eerste echte updates uitkomen, waaronder copy/paste. En tegen dan zou dan het update mechanisme gestroomlijnd moeten worden.
Wie zelf een Windows Phone 7 heeft, zal ondertussen wel weten dat alles wat je op en af de telefoon zet, via het Zune platform moet gebeuren, naar analogie van Apple en zijn iTunes. En dus zal ook deze update niet via de lucht gebeuren, maar moet je je Phone7 toestel koppelen via USB aan je computer. (voor Mac OS X gebruikers: via Windows Phone7 Connector).
De update wordt maar geleidelijk uitgerold, dus het kan enkele dagen duren vooraleer je de verwittiging zal zien op jouw toestel dat er een update uit is. Microsoft heeft in elk geval al een pagina uitgebracht, waarop de geschiedenis van de updates beschreven staat.
http://www.microsoft.com/windowsphone/en-us/howto/wp7/basics/update-history.aspx
http://arstechnica.com/microsoft/news/2011/02/windows-phone-7-update-updates-updater.ars


STEEDS MEER KRITIEK OP PLANNEN APPLE VOOR IN-APP ABONNEMENTEN
"Inhalige" commissie op apps blijft nazinderen
Meteen toen Apple aankondigde dat ontwikkelaars en content leveranciers voortaan 30% commissie zouden moeten betalen op alle abonnementen die zij via de App Store verkochten, weerklonk een golf van protest. Ook onze redactie had hier heel wat kritiek op.
Die kritiek is niet gaan liggen, in tegendeel, is de laatste dagen steeds luider gaan klinken. Zo heeft de maker van de Readability App een open brief aan Apple gepubliceerd, die veel weerklank kreeg in de blogosfeer (1). Readability's app neemt immers content van uitgevers, schraapt daar de advertenties en alle mogelijke rommel af, om enkel een heel "readable" (leesbare) pagina over te houden. De lezer kan zich op deze dienst abonneren; 70% van dat geld gaat naar de contentleverancier, 30% naar Readability. De technologie is zo goed, dat Apple hem zelfs verleden jaar in Safari inbouwde. En tot grote verbazing van Readability kregen ze daar verleden week het bericht dat de app uit de App Store verwijderd wordt, omdat het voor zijn abonnementen niet werkte met de in-app aankoopmethode. Je zou voor minder verontwaardigd zijn, niet?
Er zijn nog meer bezwaren, zoals je in een samenvattend artikel bij ReadWriteWeb kan lezen. Zo is er een limiet aan het aantal items dat je via het in-app aankoopsysteem te koop kan aanbieden: 3.000 of 3.500. Maar een boekhandel zoals Amazon heeft maar liefst 2,5 miljoen titels! (2)
http://blog.readability.com/2011/02/an-open-letter-to-apple/
http://www.readwriteweb.com/archives/fallout_and_frustrations_from_apples_new_subscript.php


STEVE JOBS: GEEN 30% VOOR SAAS
Maar waar ligt de grens?
Tegenover al die kritiek heeft Steve Jobs gemeend dat hij een antwoord verschuldigd was, en zoals altijd greep hij naar zijn persoonlijke manier van communiceren: een e-mail. Een bericht echter dat niet veel duidelijkheid gebracht heeft. Hij zegt in zijn mail, zo lees je bij PC World (1), dat apps zoals Dropbox, Evernote, Salesforce en andere software-as-a-service (SaaS) apps niet verplicht worden om gebruik te maken van de in-app abonnementsdienst. Die zou, aldus Jobs in zijn mail, enkel bedoeld zijn voor publicatie-apps. Maar waat dan met een SaaS app die content verpakt? Wat is een publishing app? Rhapsody en Netflix werken ook met abonnementen, maar "publiceren" geen muziek en films, zij streamen die alleen maar. Een dienst als Evernote is eigenlijk een vorm van persoonlijk publiceren: je kan immers foto's, notities enz. publiceren naar je eigen stream - die je privaat kan zetten, maar ook open gooien en delen met anderen, zoals TechCrunch terecht opmerkt. (2) En bij Computerworld lees je dan weer over een ontwikkelaar, die het zelf niet meer weet: TinyGrab, dat een dienst is om screenshots en foto's te delen, biedt zijn app en zijn diensten gratis aan. Maar je kan ook een premium account krijgen, en dan krijg je meer opties. Moet deze app voortaan ook gaan werken met een in-app abonnement? (3)
Kortom, het stof rond de 30% is nog lang niet gaan liggen. En weet je wat wij stiekem wensen? Dat de controverse rond die commissie zo hoog gaat oplaaien, dat de ontwikkelaars afstappen van het app systeem. Niet alleen dat van Apple, maar van alle apps voor alle verschillende besturingssystemen. Apps zijn oneconomisch, erg verwarrend voor de gebruiker, dwingen de ontwikkelaar zijn product telkenmale opnieuw aan te passen, enz. Tegenover de aan een bepaald OS gebonden apps staan de web-apps, die gewoon in de browser (elke browser!) draaien. Laat Steve Jobs nog maar wat aanmodderen met zijn commissie, zodat de ontwikkelaars massaal overschakelen op webapps en HTML5. Dat zou het hele internet ten goede komen!
http://www.pcworld.com/article/220269/steve_jobs_muddies_ios_subscription_controversy.html#tk.nl_dnx_t_crawl
http://techcrunch.com/2011/02/22/jobs-subscriptions-publishing-apps/
http://www.computerworld.com/s/article/9210739/iPhone_dev_knocks_Apple_over_vague_new_sub_rules
STEEDS MEER NIEUWSFORA STOPPEN
Onder druk van de stichting Brein, die in optreedt tegen piraterij, zijn in Nederland inmiddels 15 usenet fora gesloten. Zij hadden samen ruim 1 miljoen leden.
Het gaat om FTD, FTN2Day, TwilightNZB, NZBkingdom, Dutch Binaries Program, FTAClub, Just4Fun, TwilightNZB, ShrekNZB, Extreme-net, FuriousNZB, D4D, Crosspost, Movie2be en Team-Cassanova.
De fora stoppen nadat de rechter vorige week in een door Brein aangespannen rechtszaak besloot dat FTD, verreweg het grootste forum, onrechtmatig handelde door spots te plaatsen die verwijzen naar nieuwsgroepen waarin illegale muziek, films en software kon worden gedownload.
Met dat vonnis in handen sommeerde Brein ook andere fora om er mee op te houden anders zouden ook zij voor de rechter worden gedaagd. De meeste beheerders geven aan dat risico niet te willen lopen.
Enkele andere fora overwegen om zich nu in het buitenland te vestigen. [Henk Langerak]
Volgens WebWereld wordt er inmiddels op verschillende sites opgeroepen tot actie tegen stichting Brein. Wat daarmee bedoeld wordt, is echter niet duidelijk. Het zou mogelijk gaan om een actie waarbij mensen bijeenkomen rond het gebouw van Brein, waarbij een streefdoel van 100.000 mensen vooropgesteld wordt, die dan samen een cordon vormen rond het gebouw.
http://webwereld.nl/nieuws/105784/brein-zet-door--16-usenet-fora-offline.html


INTERNET ARCHIVE START MET E-BOEK UITLEENPROGRAMMA
Eigenlijk, waarom kan je geen e-boeken lenen in de bib?

Het Internet Archive ken je ondertussen al. Dat is, zoals de naam het zegt, een enorm archief waar je onder andere, via de Wayback machine, een kopie kan opvragen van een bepaalde website op een bepaald moment in het verleden. Maar je vindt er veel meer. Audio - radioprogramma's, (vooral engelstalige) hoorspelen, maar ook muziek van bands, die ontdekt hebben dat Archive.org een uitstekende gratis plek is om hun muziek aan te bieden. Ook video vindt je er, zelfs hele films, vooral dan documentaires. En natuurlijk ook heel wat teksten, en e-boeken.
Nu is Archive.org begonnen met een programma, in samenwerking met 150 Amerikaanse bibliotheken, om 80.000 e-books uit te lenen. Dat geschiedt via OpenLibrary.org. Alle gebruikers van de bibliotheken die een OpenLibrary account hebben, kunnen dus deze e-boeken lenen - maximaal 5 boeken, gedurende 2 weken. Dat kan in een in-browser versie, die je dan kan lezen via de speciale e-reader van Internet Archive, of in een PDF of ePUB versie om te lezen op je e-reader die het ePub formaat ondersteunt.
Het uitlenen van e-boeken, zo lees je bij readwriteweb, is niet meteen een simpele zaak. Je zou verwachten dat het maar normaal is, nu we steeds meer e-boeken lezen, dat die ook in de bibliotheek uitgeleend kunnen worden. Maar de uitgevers staan een beetje huiverig tegenover deze e-boeken. Zij vrezen dat, zodra het boek in e-formaat uit is, het te gemakkelijk ten prooi zou vallen aan piraterij.
Wij zijn alvast benieuwd te vernemen of er in eigen land initiatieven op stapel staan om e-boeken via de gewone bib aan te bieden. Muziek kan je al via het internet lenen, via Digibib.
http://www.readwriteweb.com/archives/internet_archive_partners_with_150_libraries_to_la.php
http://openlibrary.org/borrow
http://archive.org/


MP3-OPRICHTER START MET DAR.FM


Digitaal opnemen van internetradio

Wie al een tijdje meedraait op het internet zal ongetwijfeld de naam kennen van Michael Robertson. Hij richtte MP3.com op, en zorgde op zijn eentje voor een revolutie in de manier waarop muziek geconsumeerd wordt. Nu heeft de man een nieuw initiatief ontplooid: DAR.fm, waarbij DAR staat voor Digital Audio Recorder. Net zoals de DVR (digital video recorder) programma's opneemt van de tv, wil hij met DAR.fm programma's van de radio opnemen.
Internetradio uiteraard - tegenwoordig hebben heel wat radiozenders de weg naar het internet gevonden, en zenden zij hun programma zo uit. De bedoeling is simpel: je kan via de website van DAR.fm het gewenste station en programma vinden, en dan op "record" drukken; DAR.fm zal het programma voor jou opnemen wanneer het later die dag, of week uitgezonden wordt. Je kan het dan later beluisteren in je webbrowser of in een app voor de iPhone, Android of ander mobieltje.
Het speciale aan deze opname is dat het niet gaat om één lange opname, maar dat je per song kan afspelen. En dat laatste zal de platenmaatschappijen wel de wenkbrauwen doen fronsen. Robertson, die met MP3.com een heel lange strijd heeft moeten uitvechten met de platenindustrie, is zich bewust van het probleem; hij wil zich beroepen op een wettelijk precedent, namelijk de kabelmaatschappijen. Die wilden in het begin ook verhinderen dat de gebruiker programma's zou kunnen opnemen, maar de rechter besliste dat zulke opnames wel degelijk toegestaan zijn.
Wij zijn in elk geval benieuwd opm deze nieuwe dienst uit te testen!
http://venturebeat.com/2011/02/23/dar-fm-michael-robertson/
http://www.dar.fm/


DE WARE REDEN VAN DE MOEILIJKHEDEN VAN DE MUZIEKINDUSTRIE
Genuanceerde grafiek legt het probleem duidelijk bloot

Verleden week verscheen er op vele blogs een grafiek, waarin aangetoond werd dat de muziekindustrie in de problemen zit, omdat de verkoop (en dus de winst) een diepe duik maakt.
Bij deze grafiek werden echter verschillende fouten gemaakt, zo merkte Michael DeGusta op in een artikel bij Business Insider. Zo werden enkel ruwe data gebruikt voor de grafiek, waarbij geen rekening gehouden werd met de evolutie van de bevolking. Het waren ook cijfers die enkel voor de VS golden, niet voor de verkoop wereldwijd.
Door de grafiek te verfijnen en te corrigeren, heeft DeGuste de reden blootgelegd waarom de muziekindustrie het zo moeilijk heeft: er worden geen albums meer verkocht. En dat is waar bijna alle geld verdiend wordt in de muziekindustrie - met de verkoop van albums. Na een piek in de jaren 1976-1979, met de vinyl albums, werd in 2000 opnieuw een piek bereikt met inkomsten, ditmaal afkomstig van de verkoop van cd's. Maar wie koopt er nu nog volledige albums? Van een piek van 95% in de jaren 2000-2003, zijn de inkomsten uit albums teruggevallen en maken nu minder dan 70% uit van de totale verkoop.
Een interessant artikel - waaruit blijkt dat cijfers nog altijd geduldig zijn, en op de juiste manier geïnterpreteerd moeten worden.
http://www.businessinsider.com/these-charts-explain-the-real-death-of-the-music-industry-2011-2Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.behardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!WETENSCHAPPERS BOUWEN EERSTE ANTI-LASER
Produceert geen licht, maar laat licht verdwijnen

Klaar voor een portie science-fiction-wordt-werkelijkheid? Een jaar geleden werd hij voor het eerst voorspeld, en nu is de eerste anti-laser er. Een team wetenschappers heeft een ding ontworpen dat, in plaats van heldere stralen uit te zenden, bepaalde golflengen van licht kan uitdoeven.
Naar verluidt zouden de gewone lasers intense lichtstralen kunnen creŽren, door atomen te stimuleren op een coherente lichtstraal uit te zenden, waarbij alle lichtgolven in dezelfde cadans zijn. De antilaser doet het omgekeerde: wanneer er twee perfecte stralen laserlicht ingaan, wordt het licht volkomen opgeslokt.
Waarvoor dit goed is (behalve de ontdekkers naam te bezorgen in wetenschappelijk middens)? Wel, het zou o.a. gebruikt kunnen worden bij medische beeldvorming, maar ook bij computers, in optische schakelaars voor supersnelle computer moederborden, die licht gaan gebruiken in plaats van elektronen.
Wie meer wil weten over deze opzienbarende ontdekking, door de wetenschappers zelf "een oplossing zonder probleem" genoemd, kan terecht bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/science/news/2011/02/physicists-build-worlds-first-antilaser.ars


SOFTWARE LAAT BLINDEN EEN FOTO "ZIEN"
Speciale printer zet foto om in oppervlak met reliŽf
Dankzij de techniek kunnen blinden en slechtzienden over heel wat hulpmiddelen beschikken, die hun "handicap" kunnen verlichten, en hen steeds meer kansen bieden om perfect aan de digitale maatschappij deel te nemen. Er is software om teksten van websites voor te lezen, er zijn printers die braille tekst kunnen genereren. Maar hoe kan een blinde of slechtziende een afbeelding "zien" die op een website staat?
Een team wetenschappers van de Arizona State University heeft een methode bedacht die kan helpen. Het principe is simpel: een foto of andere afbeelding kan geïmporteerd worden in een speciale toepassing, die dan een nieuwe afbeelding genereert, die afgedrukt kan worden op een speciale printer die, ongelooflijk maar waar, in reliŽf de lijnen van bijvoorbeeld een gezicht zal afdrukken.
Zo'n printer kost natuurlijk wel veel geld, en er zijn er ook niet heel veel te vinden - voornamelijk in wetenschappelijke instellingen. Daarom wordt eerder gedacht om in de toekomst de afbeelding weer te geven in papierloze aanraakschermen, die ook een reliŽf kunnen weergeven. En zo is het natuurlijk ook weer milieuvriendelijker, want er is geen papier nodig!
Meer hierover bij Discovery.
http://news.discovery.com/tech/blind-portrait-photos-tactile-tech-110216.htmlBESTUUR JE AUTO MET JE GEDACHTEN
Je moet er wel je gedachten bij houden dan!
Duitse wetenschappers hebben een demo gegeven van een auto die bestuurd wordt met enkel en alleen de kracht van het brein. In de video kan je zien hoe de bestuurder een EEG helm op zijn hoofd heeft, die de activiteiten van het brein monitort. Software zet dan de zenuwsignalen om in commando's om de wagen te besturen en te versnellen/vertragen, en deze gegevens worden dan naar het besturingssysteem van de wagen overgedragen.
Uiteraard is deze "BrainDriver", zoals hij door de wetenschappers genoemd wordt, nog verre van perfect, en zal je hem nog niet snel in de gewone auto zien. Maar de technologie heeft wel een interessant toepassingsgebied - denk maar aan mensen met een handicap, mensen die verlamd zijn. Zij zouden hiermee ook mobiel kunnen worden.
Het blijft natuurlijk zaak dat de chauffeur zelf zijn gedachten erbij houdt - en niet afgeleid is door een sexy dame of heer die in een andere auto voorbijflitst - of plots de neiging krijgt om een andere automobilist, die hem bruusk gesneden heeft of op andere wijze gehinderd heeft, eens een lesje te gaan leren...
Lees ook de commentaren bij Slashdot - zoals gewoonlijk hebben de commentatoren daar heel wat grappige opmerkingen over deze technologie...
http://spectrum.ieee.org/automaton/robotics/robotics-software/braindriver-a-mind-controlled-car
http://tech.slashdot.org/story/11/02/18/1558258/A-Car-You-Can-Drive-With-Your-Thoughts?from=rss&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+slashdot%2FeqWf+%28Slashdot%3A+Slashdot%29


GOOGLE OVERWEEGT URL-BALK TE LIQUIDEREN
Zou verdwijning adresbalk een goede zaak zijn?
Ontwikkelaars van browsers (Chrome, IE, Firefox, ...) trachten de laatste tijd om het scherm zoveel mogelijk ruimte te geven. Knoppenbalken verdwijnen, menu's kan je enkel oproepen door op de Alt-toets te drukken, enz. Er zijn natuurlijk ook externe ontwikkelaars, die proberen net het tegenovergestelde te bereiken, en je scherm vol te zetten met honderden speciale knoppenbalken. Maar dat terzijde.
Google overweegt nu om de adresbalk te laten verdwijnen. Een voornemen dat op fel protest onthaald werd in de blogosfeer. Maar dat wij eigenlijk nog niet eens zo'n slecht idee vinden - vooral omdat hij niet echt verdwijnt. Nu heb je één centrale adresbalk bovenaan, met daarboven de tabblaadjes. Dat kan verwarrend werken, want vooral wanneer je veel tabs open hebt staan, is het niet meteen duidelijk bij welk tabblaadje die url behoort.
De adresbalk zou voortaan per tabblaadje weergegeven worden, onder het symbool van het tab. Zo slecht is dat toch niet? Google speelt nog met meer ideetjes voor zijn Chrome browser hoor - de adresbalk zou in een balk aan de linkerzijde komen, en voor toestellen die met een aanraakscherm werken werd een extra brede balk bedacht. De afbeeldingen hiervan zie je bij Dvice.com.
De mensen die het meeste bezwaar hebben tegen deze nieuw adresbalk, zijn zij die de balk gebruiken als Omnibar - waarin je dus niet alleen een webadres (url) kan intikken, maar ook kan zoeken, zelfs rekenen kan. Maar misschien zal Google deze nieuwe balk wel een optie maken bij de Chrome browser, en dan is iedereen tevreden...
http://dvice.com/archives/2011/02/google-is-think.php


THUNDERBOLT: BLIKSEMS SNEL
Intel lanceert nieuwe transfertechnologie voor data en video
Al een hele tijd, sinds 2009 om juist te zijn wordt er veel gesproken over een nieuwe technologie, Light Peak, die door Intel uitgevonden werd en die dient om mediagegevens te transporteren tussen verschillende toestellen. Nu werd de technologie officieel boven de doopvont gehouden, en meteen met een andere naam gekerstend: Thunderbolt.
Tot nu toe had je voor het overzetten van data de USB poort; en om video van het ene toestel naar het andere te brengen, had je de HDMI kabel. Thunderbolt wil beide in één brengen, in één enkele glasvezel kabel of koper kabel. Die is goed voor een snelheid van 10 Gbps in beide richtingen, wat 20 keer sneller is dan de theoretische limiet van USB 2.0, 12 keer sneller dan FireWire 800, twee keer sneller dan USB 3. Meer over de nieuwe technologie lees je in een uitgebreid artikel bij Ars Technica.
Het eerste toestel waarin deze nieuwe technologie toegepast zal worden, is de nieuwe MacBook Pro, die vanaf vrijdag in de winkel ligt en waarover je meer leest bij Apple. (2) En neen, wij gaan geen speciaal artikel wijden aan deze nieuwe MacbookPro. Wanneer er nieuwe Dell's, HP's of gewone computers van andere fabrikanten uitkomen, doen wij dat ook niet - dit in tegenstelling tot de blogosfeer, die weer staat te jubelen bij het laatste nieuwe wonderkind van Apple... (3)
http://arstechnica.com/apple/news/2011/02/thunderbolt-smokes-usb-firewire-with-10gbps-throughput.ars
http://www.apple.com/benl/macbookpro
http://www.techmeme.com/110224/p19#a110224p19hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** De sociale dossiers bij het OCMW Gent en de briefwisseling bij de stad Gent zullen in de nabije toekomst een digitale gedaanteverandering ondergaan. Digipolis, de informaticaleverancier van de stad en het OCMW, en content management specialist Amplexor slaan de handen in elkaar voor de realisatie van dit nieuwe project.
http://www.amplexor.com

*** Mannenblad Ché lanceert interactieve campagne Ché Airways
http://www.che-airways.be

*** Toledo Telecom, de alternatieve Belgische operator voor vaste en mobiele telefonie, is resoluut gefocust op de toekomst en blijft volop meegaan in de trend van de sociale media met de lancering van zijn eerste online wedstrijd. Tot 9 maart 2011 is er elke week een iPod Nano 16 GB met een TikTok-polsband te winnen.
Hoe deelnemen? Kinderspel: ga gewoon naar de Facebook-pagina van Toledo Telecom en klik op de tab GSM Memory
http://www.toledo.com

*** comScore publiceert "The 2010 Europe Digital Year in Review"
http://www.comscore.com/Press_Events/Presentations_Whitepapers/2011/2010_Europe_ Digital_Year_in_Review

*** Alpheios heeft deze week een nieuwe, online, bestelmethode gelanceerd voor haar klanten in Nederland en BelgiŽ
http://www.alpheios.be/

*** Bull Belux en NRB gaan nog nauwer samenwerken op het vlak van cloud computing en mainframes.
http://www.nrb.be


*** Ricoh Belgium geeft studenten een duwtje in de rug met Studentcorner. Met de Student Corner helpt Ricoh Belgium studenten bij het zoeken naar een stage, een mentor voor hun thesis of een eerste job.
http://www.studentcorner.be

*** De nieuwe videobewerkingssoftware Corel® VideoStudio® Pro X4 biedt gebruikers kracht en eenvoud. Met deze complete software voor HD-videobewerking, het branden van dvd's en produceren van Blu-ray™-disks kan iedereen snel creatief aan de slag met video
http://ww.corel.nl/videostudio.

*** Symantec.cloud waarschuwt voor cybercriminelen die hulp vragen om deel van vermogen Hosni Mubarak te 'ontvriezen'
http://www.symantec.com

*** Bloggers en zakelijke reizigers aantrekkelijke prooien voor cybercriminelen
http://www.gdata.nl/over-g-data/perscentrum/persberichten/news-details/article/1958-digitale-nomaden-doelwit-van-g.html

*** De Speakerball voor de iPod of iPhone van Lenco heeft de Plus X Award behaald in de categorie 'design' in Keulen. Dit is één van de grootste internationale prijzen die toegekend worden aan technologische, sportieve en lifestyle producten.
http://www.lenco.eu
muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
INVECTOR - EFFECTS OF COLOR
[elektro] Deze week zijn wij eens een kijkje gaan nemen bij Breathe Compilations, een blog rond elektronische muziek, waarbij de artiesten hun muziek gratis ter download aanbieden. Het gaat haast altijd om elektronische muziek, de meeste van het ambient genre. Wat heel rustgevend werkt, maar voor sommigen toch iets te braaf is.
Om te beginnen Invector. Heel zweverige muziek, waarvan "Effects of Color" toch eigenlijk nog het meeste variatie biedt.
http://breathe-comp.com/2011/01/invector-green-ep-brhnet14/
http://breathe-comp.com/albums/


IN VITRO - CUIX AMO NICAN NICA NIMONANTZIN
[elektro] Ook hier weer elektronische muziek, die heel scenisch is, niet meteen als een "song" omschreven kan worden. Maar deze muziek is een mengeling met jazz-elementen, drums en geluiden die het geheel iets heel dreigends geven. Ook hier weer: gratis te beluisteren op het Breathe-blog, en volledig gratis albums te downloaden.
http://soundcloud.com/in-vitro
http://www.archive.org/compress/In_Vitro_-_Phantastico_Dogma_Remixes
http://breathe-comp.com/albums/


LOGICAL DISORDER - GHOST PLANET
[Elektro] Alhoewel ook dit elektro is, heb je hier meer ritme, dankzij een slim gebruik van de ritmemachine. De effecten kloppen ook bij het plaatje, zodat het een mooi afgerond geheel is. Eigenlijk bevallen alle songs van dit album ons.
http://www.logicaldisorder.com/
http://www.archive.org/compress/Logical_Disorder_-_Violent_Playground
http://breathe-comp.com/albums/


DFADER - WHAT WAS LOST
[Elektro] Dit album is meer een totaal project; het lijkt zelfs een hoorspel, een verhaal dat met muziek en geluidseffecten verteld wordt. De stukken van het album zijn meestal erg broederig, trip hop achtig. Like!
http://www.myspace.com/dfader
http://www.archive.org/compress/dfader_-_Insomenyah
http://breathe-comp.com/albums/


VRIJDAG HOORSPELDAG: BUREAU JEUGDZAKEN
Deze keer een hele reeks, bestaande uit 11 afleveringen. Het verhaal gaat over Martine Land, inspecteur bij de afdeling jeugdzaken van de politie. Doorheen de afleveringen leer je haar kennen als een vrouw met een warm hart, die het in haar privé-leven niet gemakkelijk heeft. Er lopen verschillende rode draden doorheen deze erg boeiende reeks. Hoofdrolspeelster is Gerrie Mantel. De reeks werd in 1984 gebracht door VARA.
http://hoorspel.wordpress.com/?s=Bureau+jeugdzakenNetties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het feit dat ik rook, heeft me het leven gered!
Elke keer ik me slecht voel, verbiedt de dokter mijn sigaretten.
En ik genees! Waar zou ik zijn als ik niet gerookt had!
- Mark Twain -
oor logo
De nieuwe oogstDE BESTE TRACKING TOOLS VOOR SOCIALE MEDIA 1: FACEBOOK ANALYTICS
Ongetwijfeld ben jij nu ook op de sociale netwerken (Twitter, Facebook...) aanwezig. En misschien wil jij wel graag weten hoever jouw invloed reikt op die netwerken - iets wat zeker en vast in honderdvoud opgaat voor de bedrijven die op de sociale netwerken zijn. Daarom in deze reeks artikelen, gebaseerd op een artikel bij TheNextWeb, een reeks tools die jou kunnen helpen om te zien hoe vaak jouw postings bekeken worden, enz.
Om te beginnen Facebook Analytics. Dat geeft een beeld van de fans van jouw bedrijf, en hoe zij interageren met de pagina. Er zijn twee grote onderdelen: users (gebruikers) en insights (inzicht). Bij Users vind je alle informatie over jouw fans, wie de meest actieve gebruiker is, het aantal unlikes op jouw pagina, vanwaar het verkeer komt. Bij Interactions krijg je een diepere analyse van hoeveel keer je een update maakte, hoe de mensen daarop reageerden, enz.
http://www.facebook.com/help/?search=insights
http://thenextweb.com/socialmedia/2011/02/18/social-media-tools/


DE BESTE TRACKING TOOLS VOOR SOCIALE MEDIA 2: TOPSY
De search tool die Twitter heeft, is echt wel goed: je kan zoeken op geografische plaats, op trefwoord, enz. Maar Topsy doet het toch nog wat beter. Je krijgt namelijk meer inzicht in zoektermen, je kan zien hoeveel anderen iets geretweed hebben, je krijgt een preview of de links in de twets, je kan filteren op uur, dag, week, maand of jaar.
[Taal: ENG]
http://www.search.twitter.com/
http://www.topsy.com


DE BESTE TRACKING TOOLS VOOR SOCIALE MEDIA 3: YOUTUBE INSIGHT

Ook Google's YouTube heeft zijn eigen analytische tools over de channels. Die kan je oproepen via Account, en dan Insight. Heb jij zelf een kanaal op YouTube, dan zijn deze analyses erg handig: je krijgt informatie over het aantal keren de video bekeken werd, de demografische gegevens van deze gebruikers. Je krijgt te zien in welke landen jouw video's populair zijn, welke films het meest bekeken worden, hoe lang de mensen ze bekijken, enz.
[Taal: ENG]
http://www.youtube.com


DE BESTE TRACKING TOOLS VOOR SOCIALE MEDIA 4: TWEETSTATS

Een handige tool om je Tweet activititeiten te meten. Je moet enkel jouw twitter naam ingeven, en de site zal je een grafiek geven met hoeveel tweets je per dag zendt, het aantal antwoorden dat jr krijgt, enz.
[Taal: ENG]
http://tweetstats.com/


DE BESTE TRACKING TOOLS VOOR SOCIALE MEDIA 5: TWITTER ANALYZER
Deze tool zegt van zichzelf dat hij de meest geavanceerde is om gegevens van Twitter te analyseren. Je moet enkel je Twitter naam ingeven (dus je moet niet eens registreren), en je krijgt toegang tot heel wat informatie rond jouw Twitter account. Het aantal tweets over een tijdsperiode, waarbij je ook details kan bekijken van de grafiek, en nog veel meer.
[Taal: ENG]
http://www.twitteranalyzer.com/


DE BESTE TRACKING TOOLS VOOR SOCIALE MEDIA 6: KLOUT

Deze website lijkt uit te groeien tot de standaard voor online invloed. Hier moet je eigenlijk jezelf zetten tegenover je concurrenten, maar je moet wel de getallen met een korreltje zout nemen. Het gebruik is heel simpel: je moet gewoon je Twitter naam invoeren, en je krijgt een Klout score die jouw invloed weergeeft: hoe groot is jouw publiek, hoe waarschijnlijk het is dat mensen met jouw content verder werken, hoe belangrijk jouw community is. Voor sommige gegevens moet je je eerst wel registreren.
[Taal: ENG]
http://klout.com


DE BESTE TRACKING TOOLS VOOR SOCIALE MEDIA 7: SOCIAL MENTION
Een real-time zoekmachine, met iets extra's. Namelijk dat je verwittigd kan worden via e-mail telkens er ergens iets verschijnt in de sociale media dat jouw trefwoord bevat.
[Taal: ENG]
http://www.socialmention.com/


DE BESTE TRACKING TOOLS VOOR SOCIALE MEDIA 8: TWITTER COUNTER
Deze dienst traceert jouw activiteiten op twitter. Hoeveel volgers heb je, hoeveel volg jij er, is dat aantal aan het dalen of stijgen, het gemiddelde aantal tweets per dag, enz. Je kan jezelf ook vergelijken met andere tweeps.
[Taal: ENG]
http://thenextweb.com/socialmedia/2011/02/18/social-media-tools/


DE BESTE TRACKING TOOLS VOOR SOCIALE MEDIA 8: BACKTYPE
Deze tool helpt bedrijven begrijpen wat de impact is van hun activiteiten op de sociale media. Zo krijgen zij een overzicht met statistieken van hoe mensen interageren met hun content. Gewoon de url ingeven van de website, en je krijgt meteen allerlei informatie te zien, zoals commentaren op jouw site, tweets, commentaren op Digg en Friendfeed, enz. Handig is het feit dat je verschillende websites met elkaar kan vergelijken.
[Taal: ENG]
http://backtype.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FILMOFIEL
Deze site zegt van zichzelf dat je eer eerlijke filmrecensies vindt. De site is het initiatief van één persoon, die zijn besprekingen eerst op Hyves en Facebook zette, maar daar zo'n positieve feedback over kreeg, dat hij enkele maanden geleden besloot om een eigen website op te starten met deze besprekingen. Een heel leuk bedachte site, met regelmatig nieuwe content. Een kanshebber voor de Netties trofee?
[Taal: NL]
http://www.filmofiel.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: JOUWSTRAAT.NL

Wie zei daar dat het internet de mens het contact laat verliezen met de buren? Met deze site knoop je zelfs nieuwe contacten aan! Het idee is simpel, per gemeent/wijk.straat, zie je wie er actief is op deze community site. En dan kan je berichtjes uitwisselen, dingen te koop zetten, een beetje hulp vragen of aanbieden aan je buren, enz. Je kan ook activiteiten inrichten zoals een rommelmarkt, een verjaardag of jubileum vieren, je kan afspreken om een buur te helpen bij een klus... kortom: een sociaal netwerk waar je écht sociaal kan doen!
[Taal: NL]
http://www.jouwstraat.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PENSIOENAANVRAAG
Een nieuwe website van de Vlaamse overheid, waar je je pensioen online kan aanvragen, of je nu zelfstandige of werknemer bent. Dat doe je op zijn vroegste één jaar voor je echt met pensioen gaat, dus normalerwijze ten vroegste vanaf 59 jaar. Het gebruiksvriendelijke domein "pensioenaanvraag.be" verwijst door naar een site van de Vlaamse overheid, en het gebruikte jargon kan toch nog altijd iéts simpeler. Omwille van de veiligheid moet je jezelf wel aanmelden met je elektronische identiteitskaart.
[Taal: NL]
http://www.pensioenaanvraag.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: MICROMACHINA
Een intrigerende reeks foto's, die uitgaat van het idee dat het leger de laatste tijd experimenteert met insecten. Die worden gebruikt als miniatuur onbemande vliegtuigjes, en meer. Dat idee was voor deze conceptuele kunstenaar het uitgangpunt van enkele installaties. (via @Mensbrugghe )
[Taal: ENG]
http://www.behance.net/gallery/MICROMACHINA/1022673


VRIJDAG MULTIMEDIA: BESPREKING VAN DE IPAD2
Naast sterrenwichelaars is er een nieuwe categorie voorspellers: de Apple-wichelaars. Die aanschouwen allerlei voortekenen, of dingen die zij als voorteken beschouwen, en doen dan een voorspelling. Zo hebben zij nu gedacht dat er op 2 maart een nieuwe iPad komt, de iPad2. Wie niet tot dan wachten kan, kan nu reeds een erg goed gemaakte, hilarische preview/review bekijken van dit toestel.
[Taal: ENG]
http://www.heliade.net/?p=1001


VRIJDAG MULTIMEDIA: HAPPY FAMOUS ARTISTS
Een collectief kunstenaars, die multimediale en conceptuele kunst brengen. Hun werk is vaak om over na te denken, met verwijzingen naar wat er zoal scheef loopt in onze maatschappij. De layout waarin de kunst voorgesteld wordt is wel heel goed bedacht. (Bron: walkingmen.com)
[Taal: ENG]
http://www.happyfamousartists.com/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/
- Social gaming markt bijna $1 miljard waard
http://www.belgiancowboys.be/advertising/1710
- iPhone Nano?
http://www.belgiancowboys.be/mobile/1708
- Volledige archief Yahoo! Geocities beschikbaar via 641 GB torrent bestand
http://www.belgiancowboys.be/online/1707
- FB vernieuwingen waar we op wachtten
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/1705

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- YouTube wil live uitzendrechten Europees voetbal
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/570213/2011/02/24/YouTube-wil-live-uitzendrechten-Europees-voetbal.dhtml
- Hyven doen we graag over tv-programma's
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/570034/2011/02/23/Hyven-doen-we-graag-over-tv-programma-s.dhtml
- Angry Birds spelen op je verjaardagstaart
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/569965/2011/02/23/Angry-Birds-spelen-op-je-verjaardagstaart.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- PhoXo gratis fotobewerking in lagen
PhoXo is gratis fotobewerkingssoftware waarmee je in lagen beelden kunt bewerken. De mogelijkheden zijn groot.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29296
- Kleurige Sony VAIO C laptops
De nieuwe VAIO C laptops doen zeer aan je ogen. Tenminste als je kiest voor de versie in een kleur als knaloranje, knalroze of knalgroen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29295
- Smart TV gaat de strijd aan met Google TV
Samsung komt met een concurrent voor Google TV. Hun Smart TV systeem brengt ook internet naar de televisie.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29294elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Parkeersensoren-info op navigatiesystemen Pioneer
Twee nieuwe navigatiesystemen van Pioneer tonen functies als parkeerhulp of airconditioning bij VW- en Ford-wagens.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5690
- beTouch E210 en liquidmini smartphones voor Acer
Twee smartphones vervoegen het portfolio van Acer. De zakelijke smartphone beTouch E210 en de wat meer speelse liquidmini.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5674
- Zeppelin Air luidsprekerdock met Apple's Airplay
De Zeppelin Air is een nieuwe iPod-speaker van het Britse Bower & Wilkins. Vooral de ondersteuning voor Apple's Airplay-techniek valt op.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5660

computerworld logo

*** COMPUTER WORLD

http://www.computerworld.be/
- Zebra lanceert zijn Global ISV-programma
Zebra Technologies, specialist in print- en automatische identificatie-oplossingen, kondigt een Global ISV-programma aan, bestemd voor onafhankelijke software-leveranciers.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22288&style=99896
- Ontmoeting tussen Steve Jobs en President Obama?
De Apple-baas lijkt op een foto te staan die genomen werd tijdens een ontmoeting tussen IT-bedrijfsleiders en President Obama in San Francisco. Journalisten zeggen echter dat Steve Jobs niet aanwezig was.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22287&style=99896
- Betalende online reclame: werkt nog steeds!
Een Europese studie, gezamenlijk uitgevoerd door Microsoft Advertising en mediabureau Carat, maakt de balans op van factoren die aankoopbeslissingen van consumenten sturen. De studie toont een belangrijke rol aan van betalende online media.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22286&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Antwerpse haven in zee met Proximity BBDO
Het Gemeentelijk havenbedrijf Antwerpen heeft besloten zijn direct marketingcampagnes toe te vertrouwen aan Proximity BBDO.
http://www.digimedia.be/content.php?lng=nl&id=8116
- Is de App Store van Apple 'economisch niet-haalbaar'?
http://www.digimedia.be/content.php?lng=nl&id=8090
- Hoe voorkom je marketingmoeheid bij je klanten?
http://www.digimedia.be/content.php?lng=nl&id=8049
computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- De jongen die Half-Life 2 stal
http://computertaal.info/2011/02/24/de-jongen-die-half-life-2-stal/
- Anonymous versus Westboro Baptist Church (vervolg)
http://computertaal.info/2011/02/24/anonymous-versus-westboro-baptist-church-vervolg/
- Sociale media en extra stress
http://computertaal.info/2011/02/24/sociale-media-en-extra-stress/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Testversie Yelo Live TV van Telenet maakt content per ongeluk openbaar
http://tweakers.net/nieuws/72853/testversie-yelo-live-tv-van-telenet-maakt-content-per-ongeluk-openbaar.html
- Google komt met Apps-certificering voor it'ers
http://tweakers.net/nieuws/72854/google-komt-met-apps-certificering-voor-iters.html
- Nokia toont nieuwe Symbian-interface
http://tweakers.net/nieuws/72850/nokia-toont-nieuwe-symbian-interface.html


tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)
TIP: NOG MEER EXPERIMENTEN VAN GOOGLE LABS: CLOUD PRINT FOR MOBILE
Met deze tool kan je documenten printen via een internetverbinding, zonder printer drivers te moeten downloaden. Je kan zelfs printen vanop je smartphone of tablet. Handig: je krijgt een mail binnen terwijl je onderweg bent, en print die af op de printer op kantoor - wanneer je daar aankomt ligt de mail op je te wachten.
http://www.google.com/landing/cloudprint/win-enable.html


NOG MEER EXPERIMENTEN VAN GOOGLE LABS: GOOGLE BODY

Met deze tool kan je het menselijke lichaam verkennen in 3D. Je kan de verschillende lagen (huid, spieren, aders...) wegpellen, je kan het lichaam draaien, inzoomen, enz. Het is als het ware een Google Earth, maar dan voor het menselijk lichaam.
De Chrome 9 browser gebruik je het best om ten volle te genieten van deze tool - en als je dan de speciale extensie installeert voor Google Body, dan krijg je nog extra dingen te zien.
http://bodybrowser.googlelabs.com/index.html


TIP: NOG MEER EXPERIMENTEN VAN GOOGLE LABS: APP INVENTOR VOOR ANDROID
Iets voor de techneuten met een Android toestel. Hiermee kan je namelijk een Android App programmeren via een GUI interface in jouw browser, en je moet geen enkele kennis hebben van programmeren om dit te doen. Je moet enkel de (duidelijke) handleiding doorbladeren, en je kan je eigen Android app maken als het ware. En terwijl je dat doet, en je mobieltje op je pc aangesloten hebt, zul je de app live op je mobieltje zien verschijnen.
http://appinventor.googlelabs.com/about/index.html


TIP: NOG MEER EXPERIMENTEN VAN GOOGLE LABS: WHERE IN THE WORLD
Dit is een game, dat gebruik maakt van Google Maps, en waarmee je je kennis van aardrijkskunde kan testen. Je krijgt namelijk 10 seconden om de plaats te noemen waar de Google pin geplaatst is. Je moet wel een beetje Engels kennen natuurlijk...
http://maps.google.com/maps?showlabs=1


TIP: NOG MEER EXPERIMENTEN VAN GOOGLE LABS: CAPTIONTUBE

Met deze tool kan je onderschriften toevoegen aan je YouTube video, met veel meer precisie dan wanneer je gebruik zou maken van een tekst editor. Je kan ook tracks maken met verschillende talen. Dankzij de tijdslijn komt de tekst op exact het gewenste tijdstip.
http://captiontube.appspot.com/

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp


shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
GEOCACHING TOOLS 1: INLEIDING
Wellicht heb je al gehoord van geocaching, maar wat is het eigenlijk? Beschouw het als een moderne vorm van schattenjagen. De schat is dan wel denkbeeldig, gewoon een container de "geocache" genoemd. Via je GPS toestel volg je aanwijzingen zoals coördinaten, en je kan elkaar helpen, dus in teamverband spelen, of alleen.
Je kan aan geocaching doen als tijdverdrijf of als trendy sport. Je hebt natuurlijk een GPS nodig, tegenwoordig op de meeste smartphones te vinden.
Sites waar je informatie vindt over Geocaching zijn Geocaching.com, dat echter vooral Amerikaans gericht is, en Geoaching.de, dat uieraard Duits spreekt en een webapp is. Maar je kan er in elk geval meer informatie vinden over deze sport, en de do's and don't ervan.
http://www.geocaching.com/
http://www.geocaching.de/


GEOCACHING TOOLS 2: MAPSEND LITE
Windows XP/Vista/Windows7 - 8,1 MB - freeware
Goed gepland is half gewonnen: met deze freeware kan je je schattenjacht thuis vanop de pc voorbereiden. Je kan virtuele schattenjachten uitstippelen op topografische kaarten, en zo je wandeling voorbereiden.
http://www.chip.de/downloads/MapSend-Lite_43895325.html
http://www.magellangps.com/


GEOCACHING TOOLS 3: OKMAP
Windows all - 21,2 MB - freeware
Met deze freeware kan je op je computer digitale kaarten bewerken en zo routes en herkenningspunten op de kaart aanbrengen. Je kan werken met zowel aangekochte kaarten, als zelf ingescande kaarten. Die gegevens kan je daarna naar je gps-toestel overbrengen, om onderweg te kunnen gebruiken.
http://www.okmap.org/default.asp


GEOCACHING TOOLS 4: GPSBABEL
Mac OS - 37,6 MB - freeware
Het internet staat vol met prachtige wandelroutes, die je gewoon maar naar je GPS moet uploaden. Maar helaas zijn die data niet altijd compatibel. Deze freeware zorgt ervoor dat de data van verschillende fabrikanten omgezet wordt naar een formaat dat door jouw GPS begrepen kan worden.
http://www.gpsbabel.org/


GEOCACHING TOOLS 5: GOOGLE EARTH VIEWER
Alle OS - 536 k - freeware
Je kan zelfs Google Earth gebruiken voor Geocaching. Daarvoor moet je beroep doen op de extensie "Geocache Google Earth Viewer", die alle caches van de website Geocaching.om vertoont. Je moet je wel eerst even aanmelden op de Geochacing.com website.
http://www.chip.de/downloads/Geocache-Google-Earth-Viewer_43896275.html


GEOCACHING TOOLS 6: IPHONE APP
iOS - 10,4 MB - 7,99 euro
Deze app helpt je bij je schattenjacht. Een virtueel kompas geeft de richting weer. En wanneer je op de vindplaats aangekomen bent, kan je een foto maken en opsturen om het te bewijzen. De app heeft tal van nuttige functies, zoals de offline modus, de vele hints.
http://www.chip.de/downloads/Geocaching-iPhone-App_43894985.html
http://www.geocaching.com/iphone


GEOCACHING TOOLS 7: C:GEO

Android
Dit is dan weer een versie voor de Android toestellen. Scan met je Android toestel de QR code in van het artikel bij Chip De, en je wordt meteen naar de bijpassende pagina op de Android Markt geleid.
http://www.chip.de/bildergalerie/Geocaching-Die-Tools-sollten-Sie-kennen-Galerie_43896979.html


GEOCACHING TOOLS 8: GEOCACHING.COM
Webapp
Wie geen iPhone of Android smartphone heeft, kan gewoon op het web terecht, met deze webapp. Je vindt er coordinaten, contacten, info's, tips en tricks.
http://www.geocaching.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: BETTERRADIO
Nokia - 2 euro
Meer plezier van de FM-radio op je smartphone? Met BetterRadio sla je tot wel negen radiostations eenvoudig op. Je vindt ze terug via de slide op je touchscreen. Luister en geniet!
http://store.ovi.com/content/72675


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: FORMULE 1 GELUIDJES
Alle mobiele OS - freeware
Voor de liefhebbers van races: dit pakket bevat een hele resem geluidjes voor snelle jongens en meisjes.
http://www.chip.de/downloads/Formel-1-Klingelton-Package_47444221.html

Het laatste woord....
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
De waarheid is belangrijker dan de feiten.
Frank Lloyd Wright