netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
17/2/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 688 van 19/2/2011
Gegroet lezer,

Na de prachtige lentedag donderdag was het vanochtend maar koud - koud en miezerig grijs, een echte winterdag, waarop je de geur van het hout dat in kachels en open haarden gestookt wordt des te beter kan ruiken wanneer je door de landelijke wegen rijdt. Maar ook dat heeft zijn charme - de nog kale takken die afsteken tegen het grijs van de lucht, met de belofte van ontluikende knoppen in het vooruitzicht.

Weer eigenlijk om lekker warm binnen te zitten, en knus dit e-zine te lezen. Wat hebben wij te bieden? Maar liefst twee drieluiken - onderwerpen die verschillende aspecten hebben zodat zij aparte artikels verdienen, maar toch één geheel vormen. Het ene gaat over "foefelen" bij Google - een woord dat de Nederlandse lezer misschien niet kent, want het is een typisch Vlaams woord, dat "rommelen, knoeien, vals spelen" betekent. Het andere gaat over de hackersgemeenschap Anonymous - de macht die de groep maar ook de individuele leden vertegenwoordigen, en wat zij aan het licht brachten. Uiteraard bespreken we ook de aankondiging van Apple - wat deze IT-gigant "fair" vindt wanneer het om de abonnementen gaat die via de App Store genomen worden op digitale content. De trouwe lezer kan wel vermoeden dat in dat artikel de nodige kritische vragen gesteld worden.

En verder heel veel nieuws uit Barcelona, waar het World Mobile Congres gehouden wordt. Mobieltjes in alle maten, gewichten en prijsklassen, tablet computers... Terwijl u tegelijkertijd ook het resultaat kan lezen van onze test van de HTC Desire HD. Heel wat te verhaspelen dus, naast de gewone reeks nieuwe en interessante sites, tips en software. Niet getalmd dus, aan uw leesvoer!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GOOGLE EN DE FOEFELAARS: VALSSPELEN WORDT GESTRAFT
J.C. Penney op de vingers getikt voor "black hat" SEO

Er is de laatste tijd veel te doen rond de zoekresultaten die je bij Google krijgt wanneer je een trefwoord als zoekterm invoert. Want vooraan komen in die zoekresultaten is erg belangrijk (de meeste gebruikers gaan niet verder dan het 1e scherm met 20 zoekresultaten). Gevolg: er wordt op alle mogelijke manieren aan SEO (Search Engine Optimization) gedaan. Ook op verderfelijke manieren.
Dat mag blijken uit dit verhaal bij Search Engine Land en New York TImes(1). Die laatste krant had namelijk ontdekt dat de Amerikaanse warenhuisketen J.C. Penney verbazingwekkend goed scoorde bij de zoekresultaten voor haast elk product dat de keten verkocht. De krant vroeg aan een SEO expert wat hier aan de hand was, en kreeg van die expert te horen dat duizenden websites, die op het eerste zicht geen enkel verband met elkaar hielden, linkten naar de website van J.C. Penney, en dat al die links een omschrijvende anker-tekst hadden. De krant trok vervolgens met die bevindingen naar Matt Cutts, hoofd van webspam bij Google, en daar werd bvestigd dat deze tactiek ingaat tegen de Google webmaster richtlijnen. Gevolg: onmiddellijk zakte J.C. Penney tot haar "natuurlijke" plaats in de rangschikking - waarop het SearchDex, het bedrijf dat het ingehuurd had om aan haar page ranking te sleutelen, ontsloeg.
Een interessant verhaal, dat wij toch even willen vertellen om uit te leggen hoe die "black hat" SEO eigenlijk werkt. Het zit zo: wanneer jij een zoekwoord intikt in de Google zoekmachine, dan gaat Google bij alle webpagina's kijken welke de meest relevante kan zijn om jou de gewenste informatie te bezorgen. Het gebruikt daarvoor verschillende signalen, waaronder de PageRank: wanneer een pagina interessant is, zullen velen daarnaar linken. De omschrijvende tekst die gebruikt wordt voor die link, bijvoorbeeld "een interessant artikel over search engine marketing", wordt ook bekeken. Uiteraard begrijpen de webmasters dat ook, en na een tijdje ontstond een systeem van "link ruilen": webmaster x linkt naar de pagina van webmaster z, indien die laatste ook naar de pagina van x linkt. En hop, weer een plaatsje hoger in het Google algoritme.
Uiteraard is dit heel vereenvoudigd voorgesteld, maar dat is het principe. En natuurlijk is Google hiermee niet opgezet, want het "zuivere" algoritme wordt bespeeld, vervalst, en deze technieken zorgen voor spam in de zoekresultaten. In de Google Webmaster Guidelines (2) staat dan ook duidelijk te lezen dat het manipuleren van de pagerank ertoe kan leiden dat de site in plaats van te zakken, gestraft wordt en gaat dalen op de lijst met zoekresultaten.
Een heel interessant verhaal over deze techniek, het verschil tussen "link schema's" en "betaalde links", waarom bedrijven naar deze technieken grijpen, en wat de gevolgen ervan kunnen zijn, lees je bij Search Engine Land. Aanbevolen lectuur voor al wie een website heeft!
http://www.nytimes.com/2011/02/13/business/13search.html?_r=1&pagewanted=all
http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=35769
http://searchengineland.com/new-york-times-exposes-j-c-penney-link-scheme-that-causes-plummeting-rankings-in-google-64529


GOOGLE EN DE FOEFELAARS: VALSSPELEN WORDT NIET GESTRAFT
Content farms zijn hot business, maar verknoeien de zoekresultaten
Wij hebben het eerder al gehad over de "content farms" - bedrijven die hele legers broodschrijvers in dienst hebben, die nietszeggende artikels schrijven over alle mogelijke onderwerpen, zonder daarom enige expertise te hebben voer die onderwerpen. Het enige wat die schrijvers geleerd wordt is om de juiste woorden te gebruiken, in de juiste combinatie, zodat de artikels die zij produceren hoog in de zoekresultaten van Google verschijnen.
Google is zich hiervan bewust, en heeft aangekondigd dat het zal optreden tegen deze content farms. Bekende voorbeelden van zulke broodschrijverijen zijn eHow.com, en Demand Media. Een bericht dat wel een flinke streep door de rekening was van het bedrijf Demand Media, dat net op dat moment bij investeerders was gaan aankloppen voor een investeringsronde. Maar dat dan weer positief onthaald werd door een ander contentbedrijf, Mahalo. Dat legt zich, naar eigen zeggen, toe op het schrijven van waardevolle artikels. En vermits verschillende IT persoonlijkheden tot de redacteurs behoren, mag je die bewering eigenlijk wel aannemen.
Aan het hoofd van Mahalo staat Jason Calacanis. Hij had het in een toespraak in Los Angeles, onder de titel "Ending the Content Arms Race" over deze content farms, en wees erop dat Demand Media 5.700 artikels per dag uitspuwt, AOL 1.700 per dag, Associated Content van Yahoo 1.500. En Mahalo, ocharmkes, 1.100 artikels. Maar wel waardevol, aldus Calacanis.
Calacanis riep op om de race om de meeste klicks stop te zetten, en zich terug te concentreren om het brengen van goede content, om de gebruikers te geven wat zij willen. Een oproep die, vrezen wij, bij de "concurrenten" in dovemansoren zal vallen, maar waarvan wij de goede bedoeling uiteraard alleen maar kunnen goedkeuren.(1)
Toch nog even dit. Bij Search Engine Land vind je een mooie vergelijking van hoe de voorpagina van de New York Times er zou uitzien, indien de artikels geschreven waren door Demand Media. En de vergelijking is echt wel ontnuchterend. (2) (Klik op de beide afbeeldingen om ze te vergroten)
http://searchengineland.com/mahalo-calacanis-time-to-end-the-content-farm-arms-race-64109
http://searchengineland.com/the-new-york-times-demand-media-edition-62643


GOOGLE EN DE FOEFELAARS: LOONTJE KOMT OM ZIJN BOONTJE
Want zelfs de content farms worden bedreigd...

Loontje komt om zijn boontje: ook de broodschrijvers van de content farms worden in hun voortbestaan bedreigd. Jij en ik mogen dan al vinden dat die broodschrijvers en hun SEO-geoptimaliseerde artikels de resultaten bij een Google-zoekopdracht vergiftigen met artikels die geen echte informatie bijbrengen - feit is dat de artikels hoog in de resultaten bij Google staan, en dus de content farms veel geld opbrengen. Waarvan een deel (hopelijk!) naar de broodschrijvers gaat.
Het behoeft geen tekening dat die broodschrijvers veel reguliere schrijvers en bloggers de kaas van het brood halen. Want met hun nietszeggende artikels bezetten zij plaatsen in de zoekresultaten, waarop die schrijvers met hun artikels die wél informatief zijn recht hebben.
Maar kijk, het kan verkeren: zelfs die broodschrijvers worden nu in hun bestaan bedreigd. En wel door... robots. Dat is tenminste wat Narrative Science wil doen, een startend bedrijf dat technologie verkoopt waarmee men automatisch nieuwsberichten kan aanmaken, industriŽle rapporten, koppen enz. En dat alles zonder enige inmenging van de mens.
Het is niet zo onmogelijk als het lijkt hoor, die robot-teksten. Twee medewerkers van de start-up hadden eerder al een programma ontwikkeld, Stats Monkey, dat redelijk leesbare teksten schreef van sportwedstrijden, gebaseerd op de uitslagen en statistieken van de wedstrijd.
In elk geval geloven de investeerders in het idee van door robots geschreven berichten. Het bedrijf slaagde er namelijk verleden week in om 6 miljoen dollar op te halen bij een investeringsronde. Nu, wij geloven alvast in de kracht van eerlijke journalistiek, en weigeren te geloven dat robots boeiende nieuwsartikels kunnen schrijven. Dat robots de loonslaven kunnen vervangen, die door werkdruk alleen nog maar het nieuws van persagentschappen mogen herkauwen, dat laten wij buiten beschouwing...
http://mediamemo.allthingsd.com/20110129/now-this-is-a-content-mill-narrative-science-raises-6-million-for-human-free-stories/


HET IS KWAAD KERSEN ETEN MET HACKERS ZOALS ANONYMOUS 1
Anonymous valt beveiligingsbedrijf aan dat identiteit sommige hackers aan FBI gaf

De laatste dagen is zich een verhaal aan het ontspinnen dat zo uit een spionageboek weggelopen lijkt, en dat alvast veel stof tot nadenken geeft - en het paranoia-gevoel dat sommigen hebben over de Amerikaanse overheid alleen maar kan aanwakkeren.
In dit eerste deel hebben we over de aanleiding tot dit alles. Het begon met de publicatie van de documenten van Wikileaks. Zoals je je wellicht herinneren kan, kwam Wikileaks meteen op de zwarte lijst te staan: al dan niet onder druk van de Amerikaanse overheid werd de stekker uit de Wikileaks pagina bij Amazon getrokken, werden de tegoeden bij PayPal bevroren, dit alles om het Wikileaks onmogelijk te maken om verder te gaan met de toch wel opzienbarende documenten.
Uiteraard viel deze vorm van censuur niet goed bij anarchistische groepen zoals Anonymous. Die terstond de website van o.a. PayPal aanvielen met DdOS aanvallen. Nu moet hieraan toegevoegd worden dat "Anonymous" een losse groep is, zonder vaste structuur, heel anarchistisch. De acties die ondernomen worden zijn meestal politiek gericht, maar soms ook gewoon digitaal kattekwaad. Anonymous is al langer een doorn van veel bedrijven en de Amerikaanse overheid, omdat de groep supersnel toeslaat, en glad als een aal is, ongrijpbaar.
Tot een twee weken geleden een beveiligingsbedrijf, HBGary Federal, meende op het spoor gekomen te zijn van enkele Anonymous hackers, en hun identiteit aan het FBI doorgaf. Vol triomf werd verkoncigd dat de "mensen achter Anonymous" onthuld waren - maar die bestaan dus niet, want zoals gezegd is Anonymous een losse groep. Maar dit terzijde.
In elk geval leidde dit tot het volgende hoofdstuk in dit verhaal: Anonymous sloeg terug. En hoe. De e-mail van de baas van het bedrijf werd gekraakt. En dit is nota bene een beveiligingsbedrijf, dat zich erop voorstaat dat het "geheime diensten levert aan het Departement van Defensie, de Intelligence diensten en andere Amerikaanse Overheidsdiensten"....
Als geslaagde wraak kan dit wel tellen...
http://www.p2pnet.net/story/48934


HET IS KWAAD KERSEN ETEN MET HACKERS ZOALS ANONYMOUS 2
Gehackte e-mails onthullen ontstellende plannen
Nadat Anonymous bekend maakte dat het de mail gekraakt had van het hoofd van het beveiligingsbedrijf HB Gary Federal, klonken er toch enkele afkeurende commentaren. Mag Anonymous zomaar politieagentje spelen? Zal het in de toekomst elkeen die het waagt om Anonymous iets in de weg te leggen kraken?
Maar die commentaar webde snel terug weg, toen bekend raakte wat in sommige van die mails stond. Niet meer of minder heuse plannen om de reputatie van Wikileaks te kraken, echte complotten dus. Want de volgende onthullingen die Wikileaks zou doen, zouden over de banken gaan - en die zitten echt niet te wachten op die onthullingen. Er is onder andere sprake van het deponeren van valse documenten bij Wikileaks, die dan aan het licht zouden gebracht worden, wat de betrouwbaarheid van de rest van de informatie meteen zou onderuit halen.
Schud je ongelovig het hoofd? Dat was onze eerste reactie ook. Nochtans meent zelfs een eerbiedwaardige krant als the New York Times dat het verhaal waar is. Meer daarover bij die krant, en ook bij Salon.com. Vooral het artikel van die laatste publicatie is de moeite waard om lezen, omdat het de achtergrond van deze hacks nagaat, en het verhaal doortrekt naar een klassenstrijd, tussen de rijken in de VS enerzijds en het volk anderzijds, waarbij Anonymous dan een soort van Robin-Hood rol vervult..
http://www.salon.com/news/opinion/glenn_greenwald/2011/02/11/campaigns/
http://www.thetechherald.com/article.php/201106/6798/Data-intelligence-firms-proposed-a-systematic-attack-against-WikiLeaks
http://www.nytimes.com/2011/02/12/us/politics/12hackers.html?_r=1


HET IS KWAAD KERSEN ETEN MET HACKERS ZOALS ANONYMOUS 3
Is Anonymous echt in het bezit van de Stuxnet worm?

Het verhaal van Anonymous wordt nog een versnelling hoger gezet. Of het waar is of niet, kunnen wij onmogelijk verifiŽren, maar een lid van de hackersgroep Anonymous heeft in een Twitterbericht beweerd in het bezit te zijn van het Stuxnet virus. De lezer zal zich allicht herinneren dat deze worm bijzonder gevaarlijk is, omdat hij gericht is op industriŽle installaties, en op zijn eentje ervoor gezorgd heeft dat het nucleaire programma in Iran twee jaar achteruit gedraaid werd.
Heeft de hacker (of Anonymous) echt de hand kunnen leggen op de Stuxnet worm? Volgens eerdere berichten, die vertellen over wat er gevonden werd bij de door Anonymous gehackte mails van HBGary Federal, zouden er ook "drie verschillende malware archieven, twee bots, een aanbod om een botnet te verkopen, een echt exemplaar van stuxnet, en verschillende malware lijsten zitten". Dus dat lijkt erop te wijzen dat de bewering niet onmogelijk is.
Buiten de vraag of de hacker, die op Twitter de naam Topiary hanteert, wel of niet in het bezit is van Stuxnet, is er ook nog de vraag of hij er iets mee kan doen. Want in principe richt Stuxnet zich vooral tot speciale embedded systemen in machines, en heeft de "gewone" internaut dus niets te vrezen. Maar de hackers van Anonymous hebben al bewezen dat zij echt wel goed kunnen coderen, en misschien kunnen zij stuxnet wel anders verpakken zodat die toch de gewone systemen bedreigen kan.
Uiteraard is dit allemaal hypothetisch. Maar het geeft toch wel te denken - en het doet vooral denken aan het verhaal van de tovenaarsleerling, die iets in gang steekt, maar de controle erover verliest. Meer bij Forbes.
http://blogs.forbes.com/chrisbarth/2011/02/11/anonymous-claims-possession-of-insidious-stuxnet-virus/


MOBILE WORLD CONGRES: NOKIA EN MICROSOFT
Betekent samenwerkingsakkoord het einde van Symbian?

In Barcelona wordt momenteel een grote beurs gehouden, met het mobiele toestel als thema: Mobile World Congres. En dus zal je in de volgende dagen heel wat nieuws uit Barcelona mogen verwachten.
Maar we beginnen met een bericht dat verleden week al de wereld ingestuurd werd. Nadat eerder een woordvoerder van Nokia zelf het besturingssysteem van deze fabrikant een "brandend platform" genoemd had, volgde enkele dagen later de aankondiging dat Microsoft en Nokia voortaan zullen samenwerken.
Het is te zeggen: Nokia zal smartphones maken, met daarop het Phone7 besturingssysteem van Microsoft aan boord. Het eigen Symbian besturingssysteem zal nog wel blijven bestaan, maar dan voor de simpele 'feature' telefoons. Toch nog even erop wijzen dat Nokia nog altijd het grootste marktaandeel ter wereld heeft wat deze feature phones betreft. Maar voortaan zouden er dus twee afdelingen komen: "smart devices" enerzijds, en "mobile phones" anderzijds.
Wat houdt dit in? Tja, er zijn heel wat diensten die Nokia ondertussen zelf al uitgebouwd had, denk maar aan Nokia Maps en de Ovi Store. Wat gaat daarmee gebeuren? Volgens een artikel bij Betanews zou dit de toekomst zijn: Nokia Maps, dat gebaseerd is op de Navteq data, wordt een onderdeel van de Bing zoekmachine. Voor ontwikkelaars wil het zeggen dat de overeenkomst die Nokia reeds afgesloten had met operatoren in meer dan 190 markten, om de aankoop van apps via de telefoonrekening te regelen, voortaan ook geldt voor de apps die zij voor Phone7 toestellen maken - en dat is een heel goed bericht voor hen.
Nog belangrijk: Nokia zal een van de eerste makers van Windows Phone 7 toestellen zijn die een afwijkend toestel op de markt brengt. Tot nu toe had Microsoft immers strikte regels vastgelegd om alle Phone7 toestellen dezelfde UI te geven - om versplintering zoals bij Android te voorkomen. Nokia staat echter bekend voor zijn beeldsensoren, die de hoogste resolutie hebben op de markt, iets waarmee het zich meteen zal kunnen onderscheiden.
Kortom, volgens vele waarnemers is dit een slimme stap van zowel Microsoft als Nokia - en heel positief voor de verdere ontwikkeling van het Windows Phone7 OS. Sommige waarnemers echter vinden de samenwerking toch een slechte zaak voor Nokia, zoals een tweede artikel bij BetaNews, dat het samenwerkingsakkoord gewoon een overname van Nokia door Microsoft noemt - maar zonder dat er geld mee gemoeid is. Welke waarnemers gelijk hebben, zullen we pas over enkele maanden, zelfs jaren weten.
http://www.betanews.com/article/10-Things-you-need-to-know-about-todays-deal-between-Microsoft-and-Nokia/1297458703
http://www.betanews.com/joewilcox/article/Nokia-swaps-one-burning-platform-for-another-in-Microsofts-silent-takeover-of-the-Finnish-phone-maker/1297438206


MOBILE WORLD CONGRES: PHONE 7 NIEUWIGHEDEN
IE9, verbeterde copy&paste, nieuwe apps.

Gek toch. Apple neemt, zoals elk jaar, niet deel aan de Mobile World Congress beurs in Barcelona. En toch slaagt het bedrijf (of de Apple-fan pers) erin om de helft van de artikels bij TechMeme te laten gaan over speculaties rond een iPad 3 - terwijl de iPad 2 er nog niet is. Met speculaties over een mogelijk kleiner, goedkoper toestel - terwijl Apple zich nooit bekommerd heeft om het low-end van de markt. Wij gaan niet meedoen met die speculaties. Wie daarover wil lezen, kan bij techmeme terecht. Wat je wel krijgt, morgen dan, is concreet bericht, geen speculatie, over de manier waarop Apple zal werken met zijn abonnementen via iTunes.
Eerst even concrete dingen van Microsoft, die de softwaregigant voorgesteld heeft op de beurs, en die later dit jaar uitkomen in zijn mobiele besturingssysteem Phone7.
Tot de nieuwe tools behoren: een mobiele versie van de browser, IE9 Mobile, in de herfst; ingebouwde Twitter integratie, eveneens voor deze herfst. Twitter zal dan ingebouwd worden in de People Hub, waarin nu reeds foto's en berichten uit je Facebook account verweven worden, iets wat echt prachtig werkt. Er komt ook ondersteuning voor SkyDrive, zodat je cloud-gebaseerde Office programma's zal kunnen gebruiken op je mobieltje. Iets wat ons persoonlijk minder interesseert, maar wel leuk is: je zal je Xbox LIVE avatar kunnen aanpassen vanop je mobieltje, een onderdeel van de LIVE Extras. Nog leuk voor de speelvogel:via de Phone Marketplace zal je Pac-Man kunnen downloaden, om in Xbox LIVE te spelen, net zoals een andere klassieker uit de Arcade games: Tetris, oftwel Blokken, en zelfs Poker.
Veelbelovende nieuwigheden, die de gebruiksinterface nog aantrekkelijker maken - en wij waren al zo diep onder de indruk ervan!
http://www.techmeme.com/110214/p67#a110214p67
http://www.microsoft.com/Presspass/Features/2011/feb11/02-14MWC.mspx


MOBILE WORLD CONGRES: NIEUWIGHEDEN VAN HTC
Een tablet, de Flyer, en een speciale Facebook mobieltje

We blijven toch nog even op de beurs in Barcelona. Want HTC, dat stilaan een stevige reputatie aan het opbouwen is als maker van mobiele toestellen in alle klassen, en met alle mogelijke besturingssystemen, heeft er enkele interessante toestellen aangekondigd.
Om te beginnen is er de HTC Flyer. Dat is het eerste tablet van HTC, een Android, en het speciale eraan is dat ook dit toestel overgoten zal zijn met het bekende HTC Sense sausje, onze lievelingssaus eigenlijk van alle user interfaces die over de besturingssystemen gegoten worden.
De HTC Flyer is gemaakt van aluminium, heeft een 7 inch (17,5 cm) SuperLCD-scherm, een 1,5 Ghz processor en HSPA+ internetaansluiting. Het toestel ondersteunt Flash 10 en HTML5, en je kan het bedienen zowel door het scherm met je vingers aan te ruiken, als door met een stylus (pen) te werken. Je kan immers schrijven op het scherm, waarbij de Scribe technologie ervoor zorgt dat je notities kan nemen, contracten tekenen, tekeningen maken, of zelfs schrijven op een webpagina. Wat tot heel interessante gevolgen leidt: ben je op een vergadering, en neem je ook de audio op van die vergadering, dan zal de software ervoor zorgen dat de notities gelinkt zijn aan de audio, zodat een bepaalde notitie je meteen kan brengen naar de overeenstemmende plaats in de audio. Voeg daar dan nog een perfecte synchronisatie toe met Evernote, en dan heb je echt de ideale tool voor vergaderingen. Bij Apple (en de andere tablet-fabrikanten) zullen ze even moeten slikken wanneer ze dit lezen... Het toestel heeft ook een camera vooraan, zodat je kan Skypen, en de OnLive spelletjes dienst werd geïntegreerd. (1) (2)
Een tweede aankondiging betreft twee telefoons die specifiek gemaakt zijn voor mensen die echt "leven" in Facebook: zij hebben namelijk een speciale Facebook toets. Die zal oplichten telkens je de kans hebt om informatie te delen of te updaten - en dan kan je met één druk op de knop je status aanpassen, foto's uploaden, artikelen delen, enz. Waarom twee toestellen? De ChaCha heeft een aanraakscherm én een fyziek Azerty toetsenbord, plus twee camera's. De Salsa heeft dat klavier niet, maar wel een iets groter scherm. Van deze twee kleinoden is de prijs al bekend: wanneer zij deze zomer (juni/juli) in de winkel liggen, zullen zij 299 euro (ChaCha) en 369 euro (Salsa) kosten.
http://www.outofthecrowd.com/emm/htc_flyer_nl_dj.html
http://www.engadget.com/2011/02/15/htc-launches-into-tablet-wars-with-1-5ghz-7-inch-flyer/
http://www.outofthecrowd.com/emm/htc_facebook_nl_dj.html


STEVE JOBS: ONS BELEID IS SIMPEL, WIJ WILLEN 30%
Zal de uitgeverswereld dit dictaat aanvaarden?
Steve Jobs heeft de voorwaarden voor de abonnementen in de App Store duidelijk gemaakt. En wij citeren even: "Onze filosofie is simpel: wanneer Apple een nieuwe abonnee brengt voor de App, dan verdient Apple een aandeel van 30%; wanneer de uitgever een bestaande of nieuwe abonnee naar de app brengt, dan behoudt de uitgever 100% en verdient Apple niets".
Nu, dat lijkt eerlijk. Of niet? Er zijn verschillende problemen met deze "filosofie". Het binnenhalen van een nieuwe abonnee (acquisition cost in vaktermen genoemd) kost inderdaad veel moeite. Maar jij en ik weten dat Apple geen enkele moeite moet doen om die abonnee binnen te halen - hij wordt door de uitgever verleid om de app te installeren, en dan is het maar al te gemakkelijk om op die knop "neem een abonnement" te drukken. Eigenlijk is de rol van Apple hier beperkt tot een bedrijf dat de betaling mogelijk maakt - zoals een kredietkaartmaatschappij. En die vragen meestal slechts 2,5% commissie, en een kleine transactiekost (meestal 0,25 dollarcent). Dus 30% lijkt wat veel, niet? Komt daar nog bij dat Apple de gegevens over de abonnees in handen houdt, en die zijn ook geld waard.
Er is nog een probleem. Want de tekst gaat nog verder. "Alles wat we vragen is dat, wanneer een uitgever een abonnement aanbiedt buiten de app, datzelfde (of goedkoper) aanbod in de app gemaakt wordt". Met andere woorden: elke uitgever wordt verplicht om een in-app abonnement aan te bieden. Tegen 30 juni zouden alle uitgevers hun app daarvoor aangepast moeten hebben.
En het gaat nog verder. "Uitgevers mogen niet langer in hun apps links aanbieden (naar een website bijvoorbeeld), waar de klant content of abonnementen buiten de app kan aankopen".
En dat lijkt toch een beetje te inhalig, niet? Liefhebbers van de vrije markteconomie zullen meteen uit hun krammen schieten: "Apple verdient die kritiek niet! Het bedrijf is baas in de eigen winkel, en heeft het recht om zelf te bepalen wat er in die winkel gebeurt. En als je het niet bevalt, ga dan maar elders met je app."
Waarop wij erop wijzen dat de iPad, althans in de VS, momenteel een marktaandeel van 80% heeft op de tablet markt. En dat er dus (momenteel) weinig "elders" bestaat. Er gaan ondertussen al, niet onterecht, stemmen op dat Apple zich hiermee wel eens op het terrein van de antitrustwetgeving zou kunnen begeven.
De lezer weet dat de Europese wetgever zich al langer ongerust maakt over de "30%-filosofie" van Apple. Volgende week komen de Europese uitgevers bijeen om zich te beraden over het probleem van de Apple-abonnementen. En voor degene die nu zegt: ja maar, jullie zijn veel te hard voor Apple, dat bedrijf mag toch vrij zaken doen? Daarop antwoorden wij: stel dat niet Apple, maar Microsoft deze werkwijze gehanteerd had. Hadden jullie dan al niet lang geleden aan de alarmbel getrokken, en Microsoft een uitzuiger genoemd? Het is niet omdat Apple "stijlvol" is, dat deze 30% dwingelandij plots aanvaardbaar wordt...
http://newsgrange.com/is-apple-getting-too-greedy-demands-30-cut-of-in-app-subscriptions/


REACTIES OP DE FILOSOFIE VAN APPLE
Wat met Netflix en co?

Uiteraard is er heel veel te doen rond deze aankondiging van Apple. Wij noteerden enkele opmerkingen, en laten de lezer graag zelf wat meer commentaren vinden via TechMeme, dat zoals gewoonlijk alles op een rijtje zette. (1)
Om te beginnen: ja, Apple heeft een heel simpel, gemakkelijk, gebruiksvriendelijk systeem bedacht waarmee uitgevers en ontwikkelaars hun waren aan de gebruiker kunnen aanbieden, die met één klik iets kan aankopen. Geen geklungel met kredietkaarten, hupsakee en het is klaar. De ontwikkelaars krijgen een pracht van een platform, een reuzengrote vitrine, en de meesten zijn blij met het systeem, omdat het feit dat zij in de Appp Store verkrijgbaar zijn, ook een zekere kwalitatieve controle inhoudt. En zij betaalden grif de 30% commissie.
Maar nu wordt dat systeem dus uitgebreid naar alles wat met een abonnement verkocht wordt. Over de uitgevers hebben we het al even gehad in het vorig artikel. Voor hen is er nog een grote onduidelijkheid: wat met abonnementen op papieren uitgaven, waarbij een digitaal abonnement gratis gegeven wordt? Hierop kan immers geen 30% gevraagd worden.
Geldt deze 30% regel ook voor abonnementen op muziek- en filmdiensten, zoals Netflix en Rhapsody? Die laatste heeft alvast aangekondigd dat het niet zal toegeven aan de eis van Apple. Dat betekent natuurlijk wel dat het zijn app uit de App Store zal moeten terugtrekken, en veel gebruikers zal verliezen. Het is dan ook de vraag of Rhapsody op zijn eentje Apple tot een ander standpunt kan dwingen. (2)
En dan nog iets. In de Vlaamse pers wordt deze aankondiging voorgesteld als een grote overwinning van de Vlaamse uitgevers op Apple. Inderdaad hadden ministers Lieten en Van Quickenborn boos gereageerd toen de uitgevers eindelijk begrepen dat die mooie iPad en de hele AppStore ecologie een prijs hebben. In een artikel bij De Standaard (3) staat te lezen: "De uitgevers behouden het recht om de abonnees van hun papieren kranten en hun websites gratis toegang te geven op iPad, wat voor Roularta en Corelio een essentiŽle eis was.". Zo'n grote overwinning kan je dat moeilijk noemen, dat de uitgevers gratis content mogen uitdelen via de iPad - de hele bedoeling van die iPad was toch om eindelijk een goed werkend betaalmodel te vinden voor nieuws? (3)
http://www.techmeme.com/110215/p55#a110215p55
http://www.engadget.com/2011/02/15/rhapsody-wont-bow-to-apples-subscription-policy-issues-statem/
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110215_101&subsection=64GOOGLE LANCEERT ONE PASS
Alternatief voor uitgevers

Het kon niet op een betere dag komen: net terwijl de hele uitgeverswereld steigert omwille van de abonnementsvoorwaarden die Apple aangekondigd heeft, meldt Google dat het een micropayment systeem brengt voor uitgevers. Met OnePass kunnen uitgevers hun eigen prijs bepalen voor nieuws, artikels en andere content. Zij zijn volledig de baas over hun content, en ook over de gegevens van de abonnees. De uitgevers krijgen immers een rechtstreeks contact met de klant (de lezer), die de content niet alleen op websites kan raadplegen, maar ook via mobiele apps. De uitgever bepaalt zelf wat hij aanbiedt: een abonnement per dag, week, maand jaar, of x keer toegang tot de site, Freemium toegang (gratis toegang voor basis artikels, maar voor extra's moet je betalen) of betalen per artikel - ongeacht of het nieuws nu aangeboden wordt op een website of in een app. En ja: een systeem waarbij de lezer gratis digitale toegang krijgt (via website, app of andere) indien hij een papieren abonnement neemt mag ook. Betalen geschiedt via Checkout, het micropayment betalingssysteem van Google, dat tot nu toe nog niet echt veel succes kende. Maar misschien is dit de aanzet die Checkout nodig heeft om van de grond te komen?
Het systeem zou werken met een soort van coupons: de uitgevers geven hun klanten een code, en die geeft dan toegang tot content op Google One Pass apps en sites. Een filmpje dat uitlegt hoe het systeem werkt vind je bij The Next Web. TechCrunch heeft meer uitleg.
http://thenextweb.com/google/2011/02/16/google-launches-one-pass-micropayment-system-for-publishers/
http://techcrunch.com/2011/02/16/powered-by-google-checkout-one-pass-is-a-simple-payment-system-for-content-publishers/


CHROME EXTENSIE HOUDT WEBSITES WEG UIT ZOEKRESULTATEN
Google doet poging om content farms weg te filteren
Er is de laatste tijd veel te doen geweest rond "content farms" - websites waarop broodschrijvers voor een habbekrats nietszeggende artikels schrijven over een bepaald onderwerp, waarna die artikels mits de nodige SEO bovenaan de zoekresultaten verschijnen. Gevolg: wanneer je naar een artikel over een bepaald onderwerp zoekt, zijn de eerste zoekresultaten die naar zulke content farms, en zijn de écht interessante artikels diep begraven in die resultaten.
Google heeft nu een poging ondernemen om die content farms te weren uit de zoekresultaten, maar laat het aan de gebruiker over om zelf te bepalen wat hij als ongewenst beschouwt. Want sommige gebruikers, die enkel maar op zoek zijn naar vluchtige, algemene informatie over een bepaald onderwerp, opgesteld in simpele woorden, zullen misschien wél gebaat zijn bij zo'n artikel van een content farm.
Het gaat om een extensie voor de Chrome browser, Personal Blocklist (1). Die zorgt ervoor dat er bij elk resultaat van een zoekopdracht bij Google een speciale link verschijnt onderaan. Klik je op die link, dan zal deze website voortaan van je zoekresultaten verdwenen zijn. Maar de extensie zorgt er wel voor dat er onderaan de pagina met de gefilterde zoekresultaten een tweede link verschijnt, waarmee je de weggefilterde resultaten opnieuw zichtbaar kan maken. De hele lijst met al je geblokkeerde sites kan je beheren door op het icoon van de extensie te klikken.
Goed. Bravo. Nu nog een extensie voor Firefox aub?
https://chrome.google.com/webstore/detail/nolijncfnkgaikbjbdaogikpmpbdcdef
http://mashable.com/2011/02/14/google-personal-blocklist-chrome/
http://techcrunch.com/2011/02/14/google-crowdsources-content-farm-detection-with-a-chrome-extension/


FRANKRIJK OVERWEEGT "LA TAXE GOOGLE"
Webdiensten met veel verkeer moeten ISP's leefbaar houden

Google, Facebook en co, het is geweten, zijn websites die ervoor zorgen dat er heel veel bits en bytes over de hele wereld rondvliegen. Maar zij doen geen enkele inspanning om de "pijpleidingen" langswaar dat verkeer moet, mee aan te leggen of te onderhouden - en daar moet een eind aan komen. Dat is tenminste het idee van de Franse minister van Industrie en de Digitale Economie, Eric Besson. Hij wil een heffing invoeren, spottend "La taxe Google" genoemd, die dan ten goede zou moeten komen van de ISP's. Vooral het feit dat deze bedrijven "vanuit het buitenland" komen, zou volgens Ars Technica, en dus geen belasting betalen in Frankrijk, zou de minister een doorn in het oog zijn.
Het idee van een Google-taks is niet nieuw. Eerder was al gesuggereerd dat Google en de andere groten van het web een belasting zouden moeten betalen op de inkomsten uit advertenties. Dat geld zou dan gebruikt worden om een universele muzieksite in het leven te roepen, waar men tegen lage prijs muziek kan downloaden - om zo te vorkomen dat zij nog beroep zouden doen op isoHunt en illegale PSP sites.
Nu dus zouden de ISP's de opbrengst van deze belasting krijgen. Nochtans, zo weet Ars Technica nog, zijn die echt niet noodlijdend. De gemiddelde winstmarge van grote providesr zoals Orange is rond 17,4%. Nochtans heeft Orange zijn investeringen in nieuwe netwerken in 2009 met ongeveer 6% verminderd...
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/02/la-taxe-google-is-back-this-time-to-help-french-isps.ars


GOOGLE'S ZOEKRESULTATEN WORDEN MEER SOCIAAL
Twitter wordt het "Like" van Facebook
En we eindigen de week met nog een berichtje over Google. Want met alle discussies over hackers en gulzige bedrijven zouden we haast vergeten dat er ook heel wat positieve evoluties te melden vallen.
Google speelt al lang met het idee om jouw zoekresultaten te laten beïnvloeden door jouw sociale omgeving. Want een zoekresultaat waar jouw vrienden op klikken maakt grote kans om ook door jou aangeklikt te worden omdat jullie hoogstwaarschijnlijk toch dezelfde interesses delen - je bent vrienden voor iets, nietwaar?
Het grote probleem daarbij is dat er een goed evenwicht gevonden moet worden tussen het laten meespelen van die invloed, en het eerbiedigen van de privacy. Google heeft al langer geŽxperimenteerd met "Social Search". In oktober 2009 bijvoorbeeld bracht het deze tool uit, waarbij je op de "social" filter kon klikken in de linker kolom bij de zoekresultaten. Nu echter zullen deze sociale resultaten overal gemengd zien tussen de rest.
Concreet komt het erop neer dat, wanneer jij en Jan Jansen in een netwerk (Twitter, Flickr,...- maar voorlopig geen Facebook!) verbonden zijn als vrienden, dan zal je bij de zoekresultaten voortaan kunnen zien staan: "Jan Jansen shared this", wanneer jouw vriend een bepaald zoekresultaat zo interessant vond dat hij het met anderen gedeeld heeft - via Twitter, Google Reader, Quora...
Maar Google trekt die social search nog verder door, en zal resultaten die jouw vrienden gedeeld hebben ook hoger in de ranglijst zetten.
Om dit alles in goede banen te leiden, heeft Google een nieuwe instelling bedacht bij de Google Account instellingen; hierdoor kan je je accounts op de sociale netwerken aan je Google account toevoegen. Gelukkig heeft Google de juiste reflex gehad, om alle vrienden uit jouw netwerk niet meteen zichtbaar te maken op jouw profiel. Maar zij zullen wel de rangschikkin van de zoekresultaten beïnvloeden.
Meer hierover bij Search Engine Land en bij Google zelf.
http://searchengineland.com/google-expands-social-circle-in-search-results-including-page-rankings-65202
http://googleblog.blogspot.com/2011/02/update-to-google-social-search.htmlBlijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.behardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!DE HTC DESIRE HD, DE Q7, X5 OF CAYENNE ONDER DE SMARTPHONES
Als je de HTC voor het eerst ziet valt het je op hoe groot hij is met zijn 4,3 inch touch screen. Maar het is wel een mooi, strak en stijlvol toestel. Een smartphone waarmee je mag gezien worden. De voorkant is heel egaal, met vier sense toetsen aan de voorkant. De op/af knop aan de bovenkant steekt niet uit het toestel, je zal het toestel dan ook niet zo vlug ongewild in of uit schakelen. De achterzijde bevat een 8 acht megapixelcamera, die een beetje uitsteekt. Leg je het toestel plat, dan steunt het op het randje van de lens. Op zich is dat geen probleem. De HTC Desire HD is stevig en degelijk afgewerkt en zal hiervan geen last hebben. De gebruiker wel. Zeker als je het type gebruiker bent die sms of andere tekstjes wil intikken als het toestel plat op bureau of tafel ligt. Het toestel ligt dan niet stabiel.
De grote troef van de HTC Desire HD is natuurlijk zijn grote scherm, en gelijktijdig ook zijn nadeel. Het toestel is niet zo handig in gebruik en neemt behoorlijk wat plaats in. Anderzijds is het heerlijk te surfen, films of foto's te bekijken op een dergelijke oppervlakte. De resolutie van 800 x 480 pixels is voldoende voor dit SLCD-scherm. De kleuren zijn helder en natuurlijk. Theoretisch kan een SLCD geen echt zwart aan, doordat er altijd achtergrondlicht is, maar praktisch is dat geen probleem. Ons stoorde het alvast niet. De touchfunctie reageert zeer snel en foutloos. Je voelt als het ware dat er kracht in dit toestel zit.
De 8 Megapixel camera van de Desire HD doet zijn werk ook zeer behoorlijk. De flitser geeft door zijn twee leds behoorlijk veel licht. De foto's zijn natuurlijk niet wat een reflexcamera bied, maar zijn van vergelijkbare kwaliteit als die van een doorsnee digitale camera. En de video beelden? Meer dan behoorlijk voor een snel filmpje hier of daar, maar een echte reportage, daar is de Desire HD niet voor bedoeld.
Binnenin is de HD ook geevolueerd ten opzichte van de gewone Desire. De 1 GHz processor maakt hem verbluffend snel ten opzichte van andere Androids. De processor (MSM8255) is ook zuiniger dan de QSD8250 uit de gewone Desire. 768 Mb RAM en 1,5 Gb zorgen ervoor dat je verschillende programma's gelijktijdig kan draaien en vrij veel opslagruimte beschikbaar hebt.
Maar... een smartphone is en blijft natuurlijk een phone. En hoe lukt dat?
We overdrijven door te stellen dat het is als met een Gettoblaster rond te lopen. Maar het is en blijft een groot toestel. De telefoonkwaliteit is zeer goed, maar persoonlijk geven wij de voorkeur aan een toestel dat beter in de hand ligt. Om te telefoneren wel te verstaan, want het is heerlijk surfen met het grote scherm. Het is echt een toestel met een duidelijk gebruikers profiel. Surf je veel, bekijk je veel films of foto's? Dan is het prima, ben je veeleer een beller en is de rest sporadisch, dan is het misschien best om eens in de winkel te testen of het echt goed in je hand ligt. De Desire HD wordt geleverd met oordopjes, een USB-kabel en een flashy oplader. [Paul Liekens]
http://www.htc.com/nl/product/desirehd/overview.html
http://www.htc.com/nl/


HTC DESIRE HD: HET TOESTEL BEKEKEN ALS SMARTPHONE (1)
Wat heeft het toestel te bieden als slimme telefoon? Waarin onderscheidt het zich van andere Android toestellen?

Om te beginnen is er het feit dat het Android 2.2 aan boord heeft, naast een supersnelle processor. Dat maakt het openen en sluiten van apps, het oproepen van websites, het laden van Twitterpagina's een heel vlotte ervaring. Geen wachttijden, tenminste indien je een goede verbinding hebt. Op dat vlak liet de Desire HD ons niet in de steek. Wij trokken met het toestel naar een plek waar een redelijk slechte ontvangst is, en waar zwakkere antennes de brui eraan geven. De antenne van onze Desire deed haar werkt uitstekend!
Handig is het feit dat je het toestel kan gebruiken als hotspot; hiervoor moet je echt geen ingenieur zijn. Gewoon op je telefoon die functie activeren, en op je laptop (of andere pc) het draadloze netwerk van deze hotspot zoeken. Inloggen (paswoord 1234567890), en je bent vertrokken! Denk wel aan je downloadvolume...
Een van de grote pluspunten van HTC is het "Sense" sausje waarmee alle toestellen overgoten heeft. Dat heeft het voordeel dat het synchroniseren van je contacten en agenda met Outlook op je pc perfect verloopt. Ook zo bij dit toestel. Een hele verademing tegenover de gebrekkige manier waarop de nieuwe Windows 7 toestellen geen native synchronisatie voorzien met Outlook, toch een van de sterproducten van Microsoft... Maar daarover meer, in de bespreking van die Windows 7 telefoon.
Deze HTC heeft nog een pluspunt: was je vroegere telefoon een toestel van een ander merk, dan kan je de gegevens ook via Bluetooth overdragen. Je moet gewoon het type toestel zoeken uit een lijstje, en de gegevens worden netjes over gezet.
http://www.htc.com/www/product/desirehd/overview.html


HTC DESIRE HD: HET TOESTEL BEKEKEN ALS SMARTPHONE (2)
Enkele kleine puntjes van kritiek, maar ook enkele kleine puntjes die het toestel juist zo leuk maken

Het toestel dat wij voor onze bespreking kregen, had meteen al enkele apps aan boord, waarvan sommige toch wel een speciale vermelding verdienen. Zo bijvoorbeeld "Autopaneel" (dashboard). Een app die bedoeld is om te activeren wanneer je het toestel in je wagen in een houdertje plaatst. Op dat moment zal het toestel gaan fungeren als gps, als handenvrije telefoon, je krijgt meldingen van je footprints, wat er in de buurt te beleven valt, en de geschiedenis van je ritten.
Een andere app is de "Likes". Die vertelt jou wat jouw vrienden met een HTC toestel ook leuk vinden.
Het virtuele klavier behoort tot een van de meest ergonomische die we tegengekomen zijn. Vermits het de bedoeling is dat je op dat klavier webadressen intikt, is het gemakkelijk dat zowel @ . als : en // op de eerste pagina van dat klavier voorkomen, zodat je niet telkens moet switchen naar de tweede pagina bij het intikken van een webadres. Dit virtuele klavier beantwoordt aan deze vereiste. Bovendien bevat het pijltjestoetsen, om binnen een woord of tekst de cursor te verplaatsen bij het intikken.
De hardware toetsen onderaan het scherm (home, menu, terug en zoeken) zijn echter naar onze mening te "zacht" - een punt van kritiek dat bij andere HTC toestellen ook terug komt. Gewoon even per ongeluk strijken met je vinger over de "terug" toets, vernietigt meteen alle tekst die je ingevuld had in een veld. Voor zulke toets zijn wij voorstander van een "hardere" toets, die vraagt dat je hem echt indrukt.
En de mail dan, zal je vragen? Want de trouwe lezer weet dat wij bepaalde eisen stellen aan mail, eisen die door tal van toestellen niet vervuld worden. Wel, op dat punt kunnen wij je geruststellen. De mailclient laat niet alleen toe om te bepalen hoeveel k van een bericht er gedownload mag worden, hij past ook het systeem van piekuren en daluren toe. Dat maakt het mogelijk om te zeggen: van maandag tot vrijdag, van 8u tot 18u (piekuren) wil ik dat de mail om de 10 minuten gecontroleerd wordt. En op de daluren (zaterdag en zondag) moet de mail enkel manueel gecontroleerd worden, dus telkens ik de mailclient opstart. En dat is, voor onze persoonlijke behoeften, ideaal.
Toch nog een klein punt van kritiek, alhoewel je dat misschien muggenzifterij zal vinden. De aan/uit toets, waarmee je het toestel vanuit slaaptoestand activeert, zit links bovenaan het toestel. In welke hand jij je telefoon vast neemt weet ik niet, maar ik doe dat links. Dat is jarenlang mijn gewoonte, gewoon om met de rechterhand eventueel iets te kunnen noteren. Het toestel zelf is redelijk breed, zodat het niet echt handig is om de aan/uit knop in te drukken wanneer je het in de linkerhand vasthoudt. Neem je het toestel rechts vast, dan is dat echter geen probleem.
Een heel gek punt van kritiek: bij de keuze van de taal kan je kiezen voor Nederlands (Frankrijk), Nederlands (Luxemburg), of Nederlands (Nederland). Maar geen BelgiŽ. Iemand bij HTC moet dringend eens wat bijscholing aardrijkskunde krijgen...
Tot slot nog even meegeven dat het toestel volgens Smartphoneshop 549 euro kost, maar dat je kortingen krijgt bij Proximus en Mobistar naargelang het abonnement dat je erbij neemt.
Een zeer gedetailleerde bespreking van dit toestel vind je o.a. bij Trustedreviews.
http://www.smartphoneshop.be/product/107574/htc-desire-hd.html
http://www.trustedreviews.com/mobile-phones/review/2010/10/21/HTC-Desire-HD/p1


IBM COMPUTER SPEELT WAAGSTUK
Haalt de computer het van de mens?

OK. Een computer is slimmer dan de mens, wanneer het erop aan komt om vragen en vraagstukken op te lossen. Parate kennis dus, en rekenkracht. Maar haalt de computer het ook wanneer hij "slim" moet zijn, en de vraag op het antwoord moet vinden?
dat is wat IBM de afgelopen dagen trachtte uit te vinden met de nieuwe supercomputer Watson. Die moest het namelijk opnemen tegen winnaars van de befaamde quiz Jeopardy, in ons land gekend onder de naam Waagstuk. Drie dagen lang moest de computer, net als de mens, vragen stellen in natuurlijke taal, waarop een gegeven woord of zin het antwoord kon zijn. Eind vorig jaar werden al de eerste wedstrijden gespeeld - Watson moest dan, net als de andere kandidaten, de preselecties doorlopen.
Natuurlijk is het uiteindelijke doel van die supercomputer niet om spelletjes te spelen - daarvoor kost het ding teveel geld. Maar het kan wel helpen om de nieuwe technologieŽn achter dit antwoord-en-vraag spel toe te passen op bijvoorbeeld gezondheidszorg, om een betere diagnose te stellen., enz.
Meer over Jeopardy bij IBM en op de speciale website. En bij YouTube vind je verschillende filmpjes gemaakt van de wedstrijd.
http://www.Jeopardy.com
http://www.ibmwatson.com
http://www.youtube.com/watch?v=WFR3lOm_xhE&feature=related
Nagekomen bericht:
Watson won!
http://www.computerworld.com/s/article/9209938/Watson_triumphs_in_em_Jeopardy_em_s_man_vs._machine_challenge


DOORBRAAK IN TOEPASSING RADIOSTRALEN VERDUBBELT PRESTATIES WIFI
Communicatie moet niet altijd meer "over" zeggen

Leve de wetenschap. Want die zou er wel eens voor kunnen zorgen dat de performantie van de WiFi (en zelfs die van draadloze data!) netwerken verdubbeld wordt. Wetenschappers hebben namelijk deze week een demonstratie gegeven van een radio, die tegelijk kan zenden en ontvangen op dezelfde frequentie. Iets wat vroeger nooit mogelijk was - vandaar ook dat piloten die met elkaar spreken altijd "over" moeten zeggen, om duidelijk te maken dat men van "zendende" modus overschakelt naar "luisterende" modus.
Het nieuwe systeem heeft de manier waarop over zenden en ontvangen gedacht werd, op zijn kop gezet. Daarbij wordt, aldus een artikel bij PcPro, de mens geïmiteerd, met name de manier waarop hij het geluid van zijn eigen stem kan herkennen in een gesprek.
Wie geïnteresseerd is in de juiste manier waarop deze nieuwe technologie werkt, moet het artikel bij PCPro maar lezen. Wij zijn al lang blij te weten dat er vooruitzicht op goedkopere en snellere draadloze netwerken!
http://www.pcpro.co.uk/news/365275/two-way-radio-breakthrough-doubles-wi-fi-performance
hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Doro heeft op Mobile World Congress haar 5e generatie gebruiksvriendelijke mobiele telefoons voorgesteld.
https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=438558&messageId=532071

*** Symantec herdenkt de 10e verjaardag van het Anna Kournikova)virus.
Nederlandse programmeur was een van de eerste cybercriminelen die een 'standaard toolkit' gebruikte om dit virus te ontwikkelen
http://www.symantec.com/business/theme.jsp?themeid=threatreport

*** Eerste processor met diameter van 0,000003 cm
http://webwereld.nl/nieuws/105694/eerste-processor-met-diameter-van-0-000003-cm.html

*** de Polycom® UC Intelligent Core™-oplossing zal de UC-ervaring drastisch veranderen dankzij de interoperabiliteit met oplossingen van andere producenten, inclusief de gesloten telepresence-systemen van Cisco die zijn gebaseerd op het Telepresence Interoperability Protocol (TIP).
http://www.polycom.com/company/uc_everywhere/index.html

*** BitDefender Internet Security 2011 behaalt AV-Test certificaat dankzij haar excellente resultaten voor de detectie van malware en de bescherming tegen de meest courante bedreigingen
http://http://www.av-test.org/certifications.

*** HTC verkozen tot '2011 Device Manufacturer of the Year'
http://www.outofthecrowd.com/emm/HTC_GSMA_NL.html

*** Astaro introduceert drie nieuwe IT beveiligingsproducten
Astaro brengt IT Security consolidatie naar een hoger niveau met Next Generation Firewall, Log Management en Data Leakage Prevention
http://www.astaro.com/

*** Rijksarchief BelgiŽ laat door Minkels computerruimte bouwen voor digitaal archief
Leverancier datacenters implementeert Cold Corridor systeem voor energiebesparing
http://www.arch.be
http://www.minkels.com

*** Google heeft een update uitgevoerd aan zijn algoritme, waardoor duplicaat content geweerd wordt uit de zoekresultaten
http://blog.greenlightsearch.com/greenlights_search_blog/2010/12/2011-seo-predictions.html

*** Samsung kondigt de Samsung Star II aan, de opvolger van de succesvolle Samsung Star, nu met nog meer mogelijkheden voor sociale netwerken.
De Samsung Star II is vanaf maart beschikbaar in BelgiŽ voor Ä 129,- incl BTW en Recupeltaks.
http://www.samsung.com


*** Met de lancering van de Samsung Galaxy familie brengt Samsung twee nieuwe Android smartphones uit.
Samsung Galaxy Ace: simpel & stijlvol voor jonge professionals
Samsung Galaxy Mini: fun & funky voor nieuwe smartphonegeneratie
http://www.samsung.com

*** Samsung Galaxy SII: razendsnelle dual-core Android 2.3 smartphone met Super AMOLED Plus display; met Samsung Hubs, die toegang geven tot entertainment en interactie. Belangrijk: je persoonlijke gegevens blijven privé met Face Recognition Unlock.
http://www.samsung.com

*** Nieuwe Android tablet van Samsung heef 10,1 inch groot scherm en is eerste Honeycomb Dual Core smart media device.
http://www.samsung.com

*** LG onthult de eerste volledige 3D smartphone
http://lgepr.lge.com/upload/press/2011/LG TO UNVEIL WORLD FIRST FULL 3D SMARTPHONE AT MOBILE WORLD CONGRESS 2011%5b20110201081615688%5d.pdf

*** Ook LG brengt een tablet uit, de LG Optimus Pad, met een scherm van 8,9 inch
http://www.lgnewsroom.com/MWC2011

*** En dan is er nog de LG Optimus 2X Speed, de eerste smartphone met dual-coreprocessor
http://www.lgnewsroom.com/MWC2011

*** De optimus komt nu ook in het zwart uit, is superlicht en dun, en heeft Android aan bood: de LG Optimus Black
http://www.lgnewsroom.com/MWC2011

muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
CYMBALS: SUMMER JOB
[Alternative pop] Deze week gingen we grasduinen bij het blog Best Of MySpace, om onze nieuwe lading muziek te vinden. Wat wil zeggen dat de meeste muziek, die we deze week behandelen, enkel in streaming te beluisteren valt op de site van de betrokken muzikanten.
De eerste band is Cymbals, een band uit Londen. Summer Job bevat erg snerpende, soms disharmonische gitaren, en een supersnel punk tempo. Het geheel is minder erg dan je zou denken, gewoon uptempo beat. Wie het iets rustiger wil houden, moet Kennel District beluisteren.
http://www.myspace.com/cymbalstheband
FAMILY - DREDD
[alternative pop] Erg ijle muziek, met een zweverige stem, een aanzwellend ritme - heel filmisch ook. De andere nummers bij MySpace zijn iets minder toegankelijk, en zelfs heel dreigend te noemen...
http://www.myspace.com/f4mily


PRIZES - TEENAGE MYTH
[pop] Opnieuw elektro, maar met wat meer pop-gevoel erbij. De zang is heel speciaal, een beetje klaaglijk, alhoewel de song op zich wel wat uptempo heeft. Vooral de drummachine met zijn bubble-gum geluidjes doet wat pop-achtig aan.
http://www.myspace.com/treasuretheband


PAUL COOK & THE CHRONICLES
[pop/bluegrass] Tijd voor wat zachter werk: een song die haast country / bluegrass aandoet. Simpel gitaartje met een slider effect, en wat samenhang. Wie zei dat het meer moest zijn? Beluister ook Rooftops op Myspace, want ook die song kon ons bekoren...
http://www.myspace.com/paulcookchronicles/music


VRIJDAG HOORSPELDAG: DAVID COPPERFIELD
Deze keer een hoorspel in 6 afleveringen, gebaseerd op het beroemde werk van Charles Dickens. Het is een prachtig avontuur, dat een heerlijke ouderwetse sfeer uitstraalt. Vergis je niet: deze opname dateert al uit 1959 (NCRV), maar is prachtig bewaard gebleven. Veel luisterplezier!
http://hoorspel.wordpress.com/?s=David+CopperfieldNetties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Spiegels zouden beter even nadenken vooraleer de beelden weer te geven.
- Cocteau -
oor logo
De nieuwe oogstPICSCATTER: DE PERFECTE FACEBOOK FOTO

Facebook heeft onlangs een nieuw ontwerp uitgerold v
oor het profiel, en dat was meteen het sein voor velen om een foto te maken die perfect in dat rooster paste. Maar dat bleek niet zo simpel. Deze online dienst, PicScatter, lukt het wel: je moet gewoon een afbeelding uploaden, om dan perfecte weergave van die afbeelding binnen het nieuwe rooster te krijgen.
[Taal: ENG]
http://picscatter.com/
http://www.makeuseof.com/dir/picscatter-cool-facebook-profile-picture-effects


HAT TRY ON: HOEDJE OP!
Hoe zou jij eruit zien met een hoed? En als je al überhaupt een hoofddeksel kiest, is dan een petje beter dan een Borsalino? Deze website kan je helpen bij die keuze: hier kan je namelijk allerlei hoedjes op je hoofd planten, virtueel dan. Je moet gewoon een afbeelding van je hoofd uploaden, en dan uit de verschillende collecties (mannen en vrouwen!) een hoedje kiezen!
http://www.villagehatshop.com/hat-try-on
http://www.makeuseof.com/dir/villagehatshops-virtually-try-on-hats


COMMENT SAVE: JE COMMENTAREN BEWAARD
Dit is niet meteen een website, wel een extensie voor de Chrome browser. Je kan ermee de commentaren bewaren die je op de verschillende sites post, en tekst die je intikt op sites zoals Facebook en Yahoo Answers. Alles wordt op jouw eigen computer bewaard, zodat je je geen zorgen moet maken over je privacy.
[Taal: ENG]
https://chrome.google.com/webstore/detail/ndmcbhmmonjkclhmeidccodfhlifmmco
http://www.makeuseof.com/dir/comment-save-track-your-comments


ZEBRALIZER: INTERNET MUZIEK TV

Net zoals je bij Pandora een muziekkanaal kan uitbouwen rond een bepaalde artiest, en dan van verwante band naar verwante band kan surfen, om zo nieuwe artiesten te ontdekken, zo wil Zebralizer ook doen - maar dan met muziekvideo's. Het enige nadeel is dat je, bij het ingeven van de naam van een band, beperkt bent tot het lijstje dat Zebralizer kent. Tik bijvoorbeeld Joan in, om Joan Armatrading te vinden, en je kan alleen uit een lijstje kiezen waaronder o.a. Joan Baez.
[Taal: ENG]
http://play.zebralizer.com/#Joan%20Baez::
http://zebralizer.com/


MAPBIQUITY: EEN MAP OP JE WEBSITE

Deze site maakt het gemakkelijk om op jouw eigen website een landkaart toe te voegen en die aan te passen, om er gegevens op te zetten die voor jou belangrijk zijn.
[Taal: ENG]
http://www.mapbiquity.com/
http://www.makeuseof.com/dir/mapbiquity-creating-maps-with-data


BOOKS NGRAM VIEWER
Google heeft sinds kort een nieuwe tool uitgebracht, die je toelaat om interessante informatie op te zoeken in de boeken die het ingescand heeft: Ngram. Je kan daarmee kijken hoe vaak een bepaald woord of zin voorkomt in de ingescande boeken, door de jaren heen.
[Taal: ENG]
http://ngrams.googlelabs.com/
http://www.makeuseof.com/dir/google-books-ngrams-viewer-usage-of-words-and-phrases


10 WEBSITES DIE JE LEREN TEKENEN: YOUTUBE
Deze site als bron om te leren tekenen? Jawel! Want er zijn heel wat video's te vinden waarin je leert tekenen en illustreren. Gewoon een zoektocht ondernemen op de site met trefwoorden zoals "drawing" - maar ook "leren tekenen" geeft heel wat resultaten.
[Taal: ENG]
http://www.youtube.com/


THIS DAY: WAT GEBEURDE OP EEN BEPAALDE DAG IN HET VERLEDEN?
Altijd leuk: te weten wat er op de datum van vandaag, maar dan zoveel jaar geleden, gebeurd is. Deze site is een flash-gebaseerde web app, die je meeneemt op een reis doorheen de geschiedenis, met prachtige foto's. Je kan tot 5 dagen terug gaan.
[Taal: ENG]
http://www.nikon.com/about/feelnikon/thisday/main.htm
http://www.makeuseof.com/dir/thisday-view-historical-events-that-happened-on-todays-date


GOOGLE SHARED SPACES: DE OPVOLGER VAN WAVE
Tal van internauten vonden Wave wel knap om mee te werken, maar omdat het toch iets té geavanceerd was voor de gewone internaut, heeft Google Wave terug afgevoerd. Maar het zal die Wave-fans wel plezier doen te weten dat zij nu in Google Shared Space gebruik kunnen maken van dezelfde tools, die ook in Wave aanwezig waren, om zo aan verschillende projecten samen te werken.
[Taal: ENG]
http://sharedspaces.googlelabs.com/
http://www.makeuseof.com/dir/google-shared-spaces-wave-gadgets-collaborate


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ANTWERPEN, EUROPESE JONGEREN HOOFDSTAD

In 2011 is "de koekenstad" Antwerpen de Europese jeugdhoofstad. En dan staat er natuurlijk vanalles op het programma. De speciale website AEYC2011.be zet het programma op een rijtje, en dient als hub voor alle evenementen.
[Taal: NL]
http://www.aeyc2011.be/nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NACHT VAN DE VLAAMSE TV-STERREN
Vrijdagavond worden tijdens de nacht van de Vlaamse Televisie Sterren de oscars uitgereikt aan de beste programma's en tv-figuren van het afgelopen jaar. Wie de kandidaten zijn, vind je op de website van de Vlaamse TelevisieAcademie.be
[Taal: NL]
http://www.vlaamsetelevisieacademie.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: AANBODNET.NL
Een zoekertjessite die de concurrentie wil aangaan met groten zoals Marktplaats, Kapaza en Co. Maar voor ze ook maar enigszins in de buurt kan komen van die grote broertjes, moet het aanbod op de site nog heel wat groeien!
[Taal: NL]
http://www.aanbodnet.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: WORLD PRESS PHOTO WINNAARS

Bij National Geographic vind je nu de foto's die deze prestigieuze prijzen gewonnen hebben, met een woordje uitleg erbij. Indrukwekkend foto's zijn het!
[Taal: ENG]
http://news.nationalgeographic.com/news/2011/02/pictures/110211-world-press-photo-best-pictures-contest-2011/


PENTOPIA: GRATIS LIVE WEBCAMS
Op deze site vind je beelden van webcams die ontdekt werden door een slimme zoektechniek, en die eigenlijk niet bedoeld zijn om door het grote publiek bekeken te worden. Maar veel "indiscrete" beelden zie je niet hoor...
[Taal: ENG]
http://www.opentopia.com/hiddencam.php?showmode=animated


VRIJDAG MULTIMEDIA: MOUNTAIN RESCUE DRIVER
In dit online game mopet jij met een jeep met aanhangwagen een gewonde man over de bergruggen transporteren. Daarbij is het zaak om het juiste pad te zoeken. Je bestuurt de wagen met de pijltjes. Succes!
[Taal: ENG]
http://www.addictinggames.com/mountain-rescue-driver-2-game.html

WIJ VRAGEN EVEN AANDACHT VOOR DE SPONSORS VAN ONZE NETTIES VERKIEZING,
DIE ONS VOLGENDE PRACHTIGE PRIJZEN BEZORGDEN:


Een V100 Notebook Bundle van Kingston Digital -
Een nieuwe generatie betaalbare SSD's voor concumenten; dankzij de geoptimaliseerde controller en verbeterde NAND Flash nu nog betere prestaties.

Met dank aan de mensen van Leads United voor hun bemiddeling


Enkele heel mooie producten van Iomega:

3 Externe harde schijven van Iomega eGo Portable Hard Drive 500 GB, Compact, USB 2.0
Neem je bestanden altijd en overal met je mee, met de Iomega eGo Compact Draagbare Hharde schijf, met Protection Suite.


1 Prestige Desktop Hard Drive 500 GB, USB 2.0
Deze externe harde schijf biedt u een eenvoudige en betaalbare oplossing voor alles wat u wil opslaan.

1 D-Link DIR-600 Wireless N-Router
Maak een draadloos netwerk aan, deel je breedband internettoegang en je bestanden over een grotere afstand met deze draadloze router.


3 Nero Multimedia Suite
Deze ultieme 3-in-1 multimedia suite is ideaal om video te bewerken, schijfjes te branden, en backups te maken.
Voor deze prijzen danken wij het team van Blue-C erg hartelijk!

10 pakketten BullGuard Antivirus 10
De perfecte oplossing indien je je computer wil beschermen met een alles omvattend pakket.


Met dank aan Fingerprint PR voor deze prijs

1 Wikango Max radarmelder
De nieuwste community melder voor vaste en mobiele radars, in real time.

Met dank aan Fingerprint PR voor deze prijs

3 Snoopy / Pink Panther MP3 Card players van Lenco

MP3 spelers die zo groot zijn als een kredietkaart, waardoor u ze gemakkelijk overal mee naartoe neemt.


Met dank aan het team van Open2Europe voor deze prijs

Een waardebon van 250 euro voor een Equiboost paardencoachingsessie
Wist u dat paarden u kunnen helpen bij het verwerken van verlies, het overwinnen van faalangst, het versterken van uw zelfvertrouwen, het oplossen van conflicten in het gezin of op het werk?
Dankzij Netties kan deze winnaar paardencoaching helemaal gratis zelf uitproberen. Equiboost schenkt een cheque ter waarde van 250 euro voor een paardencoachingsessie voor een thema naar keuze.
Meer informatie vindt u op www.equiboost.com


Met dank aan Anke van Calliopes voor deze prijs

5 Winterpacks van Bridgestone:
- Handige opbergtas, met velcro zodat het niet schuift in de koffer
- Handschoenen
- Ijskrabber
- Dubbelzijdige anti-dampspons
- Via een scratch-formulier maakt de winnar kans op Ä15 korting voor een rijvaardigheidscursus, of op de volledige rijvaardigheidscursus.

Met dank aan het team van LeadsUnited voor deze prijs


Allerlei prijzen, groot en klein:
-
Kortingbonnen op inktcartridges bij www.internetinkt.com- T-Shirts van Truvo- Allerlei van RadioVisie

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/
- iPhone Nano?
http://www.belgiancowboys.be/mobile/1708
- Volledige archief Yahoo! Geocities beschikbaar via 641 GB torrent bestand
http://www.belgiancowboys.be/online/1707
- Eindhoven wordt nieuwe Silicon Valley: Startup Weekend
http://www.belgiancowboys.be/events/1706


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Peperdure computer verslaat mens in quiz VS
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/568904/2011/02/17/Peperdure-computer-verslaat-mens-in-quiz-VS.dhtml
- Klachten bij NOS over niet uitzenden live voetbal
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/568985/2011/02/17/Klachten-bij-NOS-over-niet-uitzenden-live-voetbal.dhtml
- Bomtweet-meisje weer op vrije voeten
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/568997/2011/02/17/Bomtweet-meisje-weer-op-vrije-voeten.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Moovida Mediacenter software
Moovida is gratis mediacenter software. Je kunt het gebruiken om alle muziek, films en video op je PC en netwerk me af te spelen en te beheren.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29285
- HTC Incredible S
Op het Mobile World Congress h+eeft HTC een hele reeks nieuwe smartphones onthult. Hieronder de Incredible S, een telefoon van hoge kwaliteit.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29284
- Een eigen online radiostation
Heb je interesse in het opzetten van een eigen online radiostation? Met Radionomy is dat. mogelijk. Gratis en zonder gedoe met muziekrechten.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23406elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Zeppelin Air luidsprekerdock met Apple's Airplay
De Zeppelin Air is een nieuwe iPod-speaker van het Britse Bower & Wilkins. Vooral de ondersteuning voor Apple's Airplay-techniek valt op.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5660
- Geef je iPad een plekje in de muur
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5624
- Genesis-printer Lexmark: strak design en apps via internet
Met de Genesis S815 heeft Lexmark een wel heel speciale all-in-one printer in huis. Hij heeft een strak, verticaal design en een 11 cm aanraakscherm waarmee je het internet op kan.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5614


computerworld logo

*** COMPUTER WORLD

http://www.computerworld.be/
- Intel gaat Digipass integreren
De Vasco beveiligingstechnologie maakt een eenvoudige implementatie van authenticatie mogelijk zonder gebruik van bijkomende hardware of software.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22260&style=99896
- Een toetsenbord voor Mac
De Canadese fabrikant Matias gaat een toetsenbord voor Mac commercialiseren, Dvorak genoemd. Op dit klavier zal je sneller kunnen typen doordat de meestgebruikte letters van het alfabet centraal op het klavier werden geplaatst.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22259&style=99896
- Internet Explorer 9 in allerlaatste testversie
Microsoft belooft ons een sneller en efficiŽnter IE9. De browser zal ook een opt-in bevatten waarmee de webgebruiker de overdracht van zijn gegevens naar adverteerders kan blokkeren. Wat de internet metingsbedrijven niet als muziek in de oren zal klinken.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22258&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Kom alles te weten over de ROI van social media marketing
http://www.digimedia.be/content.php?lng=nl&id=8048
- Hoe voorkom je marketingmoeheid bij je klanten?
http://www.digimedia.be/content.php?lng=nl&id=8049
- Een iPhone-gebruiker bekijkt zijn applicaties 84 minuten per dag
http://www.digimedia.be/content.php?lng=nl&id=8045

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- HTC introduceert Facebook-telefoons ChaCha en Salsa
http://computertaal.info/2011/02/17/htc-introduceert-facebook-telefoons-chacha-en-salsa/
- Getest: Medion GoPal GPS
http://computertaal.info/2011/02/14/getest-medion-gopal-gps/
- Boek: Aan de slag met ePub
http://computertaal.info/2011/02/16/boek-aan-de-slag-met-epub/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- EU-landen mogen decoderuitzending WK en EK voetbal verbieden
http://tweakers.net/nieuws/72718/eu-landen-mogen-decoderuitzending-wk-en-ek-voetbal-verbieden.html
- Xtreamer komt met compacte Ultra-htpc
http://tweakers.net/nieuws/72712/xtreamer-komt-met-compacte-ultra-htpc.html
- Belgische minister wil eID combineren met simkaart
http://tweakers.net/nieuws/72709/belgische-minister-wil-eid-combineren-met-simkaart.htmltip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)
IS EEN TABLET GESCHIKT VOOR JOU? 1. WAAROM WEL
In een interessant artikel bij Techcrunch vonden wij enkele tips die jou moeten begeleiden bij je beslissing of je nu eigenlijk baat hebt bij een tablet computer, of dat je het ding, eens aangekocht, toch niet echt zal benutten. Wij zetten de in dat artikel aangedragen pro's en contra's even op een rijtje.
Redenen om er wel een te kopen:
- Een tablet is een prima e-reader. Een aparte e-reader is natuurlijk nog beter, maar dan heb je weer een extra toestel op zak. En vooral voor strips in kleur is de tablet handig, want de Kindle bijvoorbeeld kan geen kleurprentjes aan.
- Een tablet is een draagbaar productiviteitscentrum: kalender, e-mail op een groot scherm is leuker dan op het scherm van je smartphone.
- een tablet is beter dan een oudere laptop: moet je niet veel typen, dan zal de tablet die jij nu nieuw koopt, meer kunnen, meer content aan kunnen, dan een laptop die 2 jaar oud is.
- Een tablet is ideaal voor een meeting: je kan notities nemen zonder dat het scherm voor jouw neus staat en stoort.
- Een tablet is ideaal om foto's te delen, en om 1-op-1 presentaties te doen.
http://techcrunch.com/2011/02/12/10-reasons-to-buy-a-tablet-and-5-reasons-not-to/IS EEN TABLET GESCHIKT VOOR JOU? 2. WAAROM WEL (VERVOLG)
Nog wat omstandigheden waarin een tablet wel van pas komt:
- Een tablet is prachtig voor muziek en films; zet de kids met een iPad op de achterbank, en je hebt rust!
- Een tablet is goedkoper dan een nieuwe laptop: de huidige tablets zijn, qua motorkracht, gelijke of beter dan een standaard laptop van 500 euro.
- Een tablet crasht niet: en wanneer het toch mocht gebeuren, is hij snel herstart.
- Een tablet is ideaal voor op reis: zij werken meestal met Wi-Fi en 3G netwerken. Het grote scherm en de opslagcapaciteit zijn fantastisch voor stratenpklannen, gidsen, woordenboeken.
- Een tablet is cool (tja, dat is natuurlijk een non-argument, dat wij voor rekening van de TechCrunch auteur laten...)
http://techcrunch.com/2011/02/12/10-reasons-to-buy-a-tablet-and-5-reasons-not-to/


IS EEN TABLET GESCHIKT VOOR JOU? 3. WAAROM NIET
- Is het tablet even gemakkelijk mee te nemen als het mobieltje dat je nu hebt? Denk eraan dat je voor je tablet een extra draagtas moet meenemen, want in jouw binnenzak past hij niet, in tegenstelling tot je mobiele telefoon.
- Waar zijn de games? De fervente gamer zal moeten toegeven dat het spelen van échte games zoals World of Warcraft op een tablet echt niet gemakkelijk is.
- Kan je echt werken op een tablet? Kan je er Photoshop op draaien? Een video bewerken? Bij de meeste tablets is de processor toch nog altijd wat aan de lichte kant voor het serieuze werk.
- Is het echt zoveel leuker om te surfen op je tablet, terwijl je in je luie zetel naar de tv kijkt? Met een laptop kan het immers ok al. En een film in bed kijken op je tablet is echt niet relax.
- Is er geen betere oplossing die achter de hoek wacht? Eerst waren de netbooks de grote rage, en nu de tablets. Wat komt er daarna? Denk bijvoorbeeld aan mobiele telefoons die je gewoon op je laptop aansluit, zodat alle content naadloos gesynchroniseerd wordt...
http://techcrunch.com/2011/02/12/10-reasons-to-buy-a-tablet-and-5-reasons-not-to/


TIP VOOR DE MAC: SHULLIAN
Deze keer heb ik voor de Mac een leuk programmaatje, voor mensen die van karaoke houden.
Je hebt in je muziekbibliotheek van iTunes één of meerdere nummer staan, waarvan je de tekst graag zou willen weten. Welnu, start iTunes, daarna dit programma en selecteer de betreffende nummers. Klik op 'Tag' en als de tekst is opgehaald verandert het statuslampje van oranje in groen. Naast de tag knop klik je vervolgens op het oog en zie, daar verschijnt de tekst in beeld.
Zingen maar!
Het programma werkt zeer simpel en is gratis. Als het je bevalt, kun je een donatie doen. [Arnold Top]
http://shullian.com/get_lyrical.php


TIP VOOR DE MAC VAN ARNOLD: FINDER
Mocht om één of andere reden de Finder of de Dock problemen geven, hoef je niet altijd de computer opnieuw op te starten. Start het programma Terminal in Hulpprogramma's en geef het volgende in:
killall
In het geval van de Finder wordt het dus:
killall Finder
Let op de hoofdletter, anders werkt het niet. Het systeem stelt vast dat je de Finder of Dock hebt uitgeschakeld en zal zelf deze weer inschakelen. In veel gevallen is dit voldoende.
[Arnold Top]


Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp


shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
DE BESTE TOOLS VOOR TV OP DE PC: TVU PLAYER

Windows all - 5,4 MB - freeware
In vergelijking met andere P2PTV-tools is deze freeware zeer eenvoudig in het gebruik; deze player is vooral gespecialiseerd in sportuitzendingen.
http://www.chip.de/downloads/TVU-Player_20686143.html
http://www.tvunetworks.com/


DE BESTE TOOLS VOOR TV OP DE PC: GANZEFOLGEN.DE
Web-app
Dit is een web-app voor de lezers die graag de Duitse tv volgen: ARD, ZDF, RTL, Pro7, Sat1, en Vox. Bekijken, en met 1 klik opnemen, zo simpel is het!
http://ganzefolgen.de/
http://www.chip.de/webapps/ganzefolgen.de_43080548.html


DE BESTE TOOLS VOOR TV OP DE PC: TV-BROWSER
Windows / Linux / Mac OS freeware
Een elektronische tv-gids, vollgedig open surce. Je vindt er de programma's van meer dan 1.000 tv zenders, en meer dan 100 radiozenders. Deze tool is dus niet bedoeld om de zenders te bekijken, wel om te zien wat er gespeeld wordt.
http://tvbrowser.org/
http://www.chip.de/downloads/TV-Browser_13008592.html


DE BESTE TOOLS VOOR TV OP DE PC: DVB VIEWER
Windows all - 23,8 MB - demo (15 euro)
Een van de betere programma's om tv op de pc te bekijken. Je kan zelfs een beeld oproepen in een window binnen je bestaande window, en zo twee zenders tegelijk bekijken.
http://www.dvbviewer.com/en/index.php
http://www.chip.de/downloads/DVBViewer_16267290.html


DE BEST TOOLS VOOR TV OP DE PC: ORBIT DOWNLOADER

Windows all - 4,1 MB - freeware
Een snelle en veelzijdige downloader vppr filmpjes die je op het itnernet vindt; de tool ondersteunt HTTP, FTP, MMS formaat maar ook Flash en andere streams. Iets minder tv, maar wel meer online video's dus.
http://www.chip.de/downloads/Orbit-Downloader_25397171.html
http://www.orbitdownloader.com/


DE BEST TOOLS VOOR TV OP DE PC: MEDIATHEKVIEW
Windows all / Linux / Mac OS - 1,3 MB - freeware
Dit programma biedt je een duidelijk overzicht van de programma's die je in Duitsland gratis kan downloaden naar je pc, omdat de zender ze als gratis stream aanbiedt. Opnieuw: het gaat om Duitse zenders, maar als onze lezers Nederlandse of Belgische equivalenten kennen van de hier besproken programma's, dan zijn alle tips welkom!
http://www.chip.de/downloads/MediathekView_34031575.html
http://zdfmediathk.sourceforge.net/


DE BEST TOOLS VOOR TV OP DE PC: MYVIDEO
Flash - freeware
De videoportaalsite MyVideo, die eigendom is van de Zendergroep ProSiebenSat1, vertoont reeksen, complete films, en exclusie materiaal van de ProSieben of Sat1 zenders.
http://www.myvideo.de/
http://www.chip.de/webapps/MyVideo_41150478.html


DE BEST TOOLS VOOR TV OP DE PC: ONLINE TV

Windows all - 10,8 MB - adware
Met deze tool kan je gratis verschillende tv- en radiozenders op je pc ontvangen die hun uitzendingen per live stream uitzenden. Ook meer dan 600 webcams kan je ermee bekijken.
http://www.chip.de/downloads/onlineTV_13007148.html
http://www.onlinetv2.de/


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: SNAP ME
Nokia - 3 euro
SnapMe maakt automatisch of op door jou bepaalde tijdstippen screenshots van je telefoonscherm. Hierbij geeft de app datum en tijd duidelijk weer. Speel je eigen detective en check wat anderen op jouw telefoon bekijken als jij het niet ziet.
http://store.ovi.com/content/67931


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: IMDB

Android - freeware
De befaamde IMDB database met informatie over alle films en tv-feuilletons, nieuw en oud, is nu ook als app voor de Android te verkrijgen. Deze versie is dus speciaal aangepast voor het kleine scherm. Je kan informatie over films, tv-shows, acteurs opzoeken, trailers bekijken, en meer.
http://www.imdb.com/features/android/(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
De grote vijand van kunst, is goede smaak.
-Marcel Duchamp-