netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
10/2/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 686 van 5/2/2011
Gegroet lezer,

Was u ook zo onder de indruk van de gebeurtenissen in TunesiŽ en Egypte? Wat mij vooral trof was dat het internet, dat toch zo robuust heet te zijn, dat voor communicatie moet zorgen onder alle omstandigheden, in werkelijkheid zo broos is, en haast met het omzetten van één schakelaar een heel land monddood kan maken.

Daarover vindt u in deze editie enkele artikels, maar ook over verschillende meer triviale onderwerpen: een artikelenreeks over hoe je de batterij van je smartphone langer kan laten meegaan, het eerste deel van een reeks die je tools aanreikt om tv op je computer te kijken, en, jawel Apple natuurlijk, dat deze week weer wat verder gegaan is in het sluiten van zijn ecosysteem. Het wordt een perfect geoliede geldmachine, dat ecosysteem, maar het houdt wel uitgevers van content en ontwikkelaars in een wurggreep...

Kortom, er valt weer heel wat te lezen. Snel aan uw leesvoer, waarbij wij u veel plezier wensen bij het doornemen ervan. Bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
EGYPTE TOONT DE ZWAKTE VAN HET INTERNET AAN
Internet volledig uitgeschakeld - het was toch onverwoestbaar?

De laatste dagen was het erg rumoerig in Noord-Afrika. In het ene land na het andere klonken er steeds luider wordende protesten. En terwijl van TunesiŽ gezegd werd dat het dankzij het internet is dat de protestanten het aftreden van president Ben Ali afgedwongen hebben, kan dat niet gezegd worden van Egypte. Want op een mum van tijd werd het internet "uit gezet". Punt, gedaan: geen internet meer voor de Egyptenaren.
Dit heeft ons, en wellicht ook vele anderen, eigenlijk wel een grote schok bezorgd. Hoe is het mogelijk dat het internet "uit" gezet kan worden? De hele infrastructuur van het internet is immers zo opgevat dat als één node wegvalt, de datapakketjes hun weg zoeken langs andere nodes, tot ze bij de bestemming aankomen. Dat was immers de opzet van het internet, toen het bedacht werd door het ARPA, als een alternatieve manier van communicatie die àltijd zou moeten kunnen werken.
Wat is er dan verkeerd gegaan? Daarvoor vind je bij Wall Street Journal een uitleg. Om te beginnen moet je weten dat in tal van landen, ook in Egypte, er een klein aantal grote providers zijn, die diensten verkopen aan kleinere providers. Die grote providers betalen geld aan internationale carriers, om hun data over de onderzeese kabels te transporteren. Daarbij kondigen de grote providers via computercode aan dat zij transmissies zullen accepteren en verzenden. Dat heet dan "border gateway protocol". En donderdagavond werd die code plots gewijzigd, waardoor elke communicatie mogelijk werd.
Vanaf vrijdag ochtend was 83% van alle netwerken in Egypte onbereikbaar, vrijdag avond was 93% offline. Eén netwerk zou overeind gebleven zijn, namelijk het netwerk van Noor Group, dat, toevallig of niet, de IP adressen bevat voor de Egyptische Stock Market.
Wat ervoor gezorgd heeft dat die border gateway protocols plots omgezet werden? De meesten vermoeden dat het gewoon een paar telefoontjes vanuit de presidentiŽle residentie geweest zijn. Of dit in de Westerse landen ook zou kunnen gebeuren? Daarvoor zouden er iets teveel telefoontjes gepleegd moeten worden - waarvan het merendeel gewoon genegeerd zal worden, omdat de plaatselijke koning of president onvoldoende macht heeft om zoiets te eisen. Tenzij... maar daarover in een volgend artikel meer.
Meer over deze technische kant van de "internet blackout" in Egypte bij Ars Technica, Wall Street Journal (met een duidelijke grafiek van het stilvallen van het internetverkeer), en CNet.
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/01/how-egypt-or-how-your-government-could-shut-down-the-internet.ars
http://blogs.wsj.com/digits/2011/01/28/how-egypt-killed-the-internet/
http://news.cnet.com/8301-31921_3-20029973-281.html


KAN EEN REVOLUTIE PLAATSGRIJPEN ZONDER INTERNET?
Uiteraard. Maar het gewelddadig onderdrukken ervan ook - zonder getuigen

De mythe van het internet als basis voor de revolutie is duidelijk ontkracht door de gebeurtenissen in Egypte. Want toen de burger geen toegang meer had tot het internet, ging hij niet braafjes naar huis, maar bleven de protesten duren. Er bleven nog mogelijkheden over om onderling te communiceren: via gewone inbelmodems op de vaste lijnen (want ook mobiele telefonie lag plat), via fax machiens, en zelfs via de goede oude trouwe HAM radio.
Enkel wie over een telefoonmodem kon beschikken en over een internationale telefoonlijn, kreeg nog verbinding met het internet. Gelukkig kwam er hulp: verschillende bedrijven en organisaties uit het buitenland, zo lees je bij Computerworld, boden nummers aan om in te bellen, om zo toch contact te krijgen buiten Egypte. Een van die groepen is "We Rebuild", internetactivisten die ijveren voor een vrij internet, zonder overheidscontrole. Deze groep heeft nu o.a. een IRC chatkanaal geopend voor mensen die kunnen helpen bij de ham-radio uitzendingen in Egypte (1)
Is die internettoegang dan zo belangrijk? Enerzijds helpt het de burgers om protesten te organiseren, om oproepen tot betogingen te verspreiden. Maar anderzijds kunnen gewone burgers zelf een getuigenverslag uitbrengen over wat er écht gebeurt, of de betogingen vreedzaam verlopen, of er geweld gebruikt wordt, enz. Zondag was Al Jazeera de enige zender die nog beelden mocht uitzenden op tv over de betogingen in Egypte, maar het leek erop dat ook deze zender zijn uitzendingen zou moeten staken. Al Jazeera heeft trouwens iets heel ongewoons (en heel lofwaardigs!) gedaan: omdat het momenteel de enige zender is/was met toegang tot egypte, heeft het bepaalde foto's en video's vrijgegeven onder Creative Commons licentie, zodat andere netwerken, bloggers, nieuwsdiensten, die beelden gratis mogen gebruiken mits bronvermelding. (2)
http://www.computerworld.com/s/article/9207058/Without_Internet_Egyptians_find_new_ways_to_get_online?taxonomyId=167&pageNumber=2
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=205902


MAG HET INTERNET ZOMAAR AFGESLOTEN WORDEN?
De discussie over de "kill-switch" laait weer op
Bepaalde mensen in de VS zullen jaloers toegehoord hebben, toen zij vernamen dat het de Egyptische president Mubarak gelukt is om het hele internet af te sluiten. Want zij ijveren voor het invoeren van een dergelijke "kill-switch" in de VS. Die heeft uiteraard niet de bedoeling om de burger te onderdrukken (althans dat is de officiŽle uitleg), maar moet juist voorkomen dat, in geval van een cyberaanval of een grootscheepse virusaanval, de aanval of het virus zich over het hele netwerk verspreidt. Onder andere senator Joe Liebermann is druk aan het lobby'en om zulke kill-switch te kunnen invoeren. Met de gebeurtenissen in Egypte echter klopt hij momenteel (gelukkig!) aan gesloten deuren. (1)
Maar gelukkig zijn er anderen, die vinden dat zo'n kill-switch er nooit mag komen. Meer nog: zij hebben een initiatief in het leven geroepen, OPENMESH, een forum waar mensen kunnen praten over manieren om te voorkomen dat de overheid communicatienetwerken gewoon kan blokkeren. In het forum wordt ook nagedacht over een andere manier van communiceren, wanneer de overheid de toegang tot het internet afsluit, de mobiele netwerken platlegt en zelfs de vaste lijnen. Een van de oplossingen zou een "ad hoc", een provisoir netwerk zijn dat werkt met peer-to-peer communicaties, met andere woorden waarbij er géén centraal punt is, en enkel maar nodes, net zoals bij de bestaande P2P netwerken. Een andere manier is: communiceren via Bluetooth. Of WIMAX, die dan via schepen in internationale wateren liggen, en werken via satelliet. Of mobiele routers in rugzakken, op auto's, de daken van de huizen, om te zorgen voor een "mesh" (raster).(2)
Er gaan trouwens ook stemmen op om landen, die hun burgers de toegang tot communicatiemiddelen ontzeggen, te straffen - eventueel met een economische boycot. Zo'n initiatief zou dan bijvoorbeeld kunnen uitgaan van de VN. Een initiatief dat wij enkel maar kunnen toejuichen.
Toch nog even dit: bij deze drie artikels over de protesten in Egypte hebben wij ons bewust ver gehouden van de menselijke impact, de politieke of religieuze gevolgen, en ons enkel geconcentreerd op het technische aspect ervan. Wat niet wil zeggen dat de niet-technische aspecten ons niet interesseren, integendeel.
http://www.boingboing.net/2011/01/28/egypt-just-turned-of.html
http://techcrunch.com/2011/01/28/openmesh/


TECH45: PROFESSIONEEL GEMAAKTE VLAAMSE PODCAST VIERT JUBILEUM
Neen, geen 50 uitzendingen, maar wel 45, zoals het hoort wanneer je Tech45 heet..
Trouwe lezers hebben hier al vaker verwijzingen kunnen lezen naar de Tech45 podcast. Tijd dus om er wat meer over te vertellen - vooral omdat er dinsdagavond een historische opname plaatsvindt.
Het moeilijke bij een podcast is de juiste mengeling te vinden van informatie en entertainment. Daarbij zijn de hoofdrolspelers, het team dat de podcasts maakt (het vast team en de gasten) van groot belang. Hun stem moet goed klinken, zij moeten een eigen idee hebben en ervoor durven uitkomen, zij moeten kritisch staan tegenover de wereld maar ook tegenover zichzelf en de eigen mening kunnen relativeren, en het liefst beschikken zij over een flinke dosis humor.
Een combinatie die je zelden vindt, enkel bij de podcasts die het écht gemaakt hebben - denk maar aan het Amerikaanse Buzz Out Loud, en Tech News Today, met hun vasts hoofdrolspelers. Ook Tech45 heeft die zeldzame mengeling gevonden. Het resultaat: elke week weer boeiende afleveringen waarbij de medewerkers het tech- en internetnieuws toelichten en er hun kritische bemerkingen over spuien. Af en toe wordt zelfs een zijstap genomen naar niet-tech nieuws, zoals de tv-uitzendingen van Basta. Maar ook daarover weten de jongens (en dame) zinnige dingen te zeggen. De gesprekken worden uitstekend gemodereerd, zodat er een strak tempo inzit.
Wat is Tech45 praktisch? Elke dinsdag wordt om 21u30 gestart met de opname van de podcast. Je kan die live bijwonen, via http://live.tech45.eu. Klik op de "play" knop, en je hoort de klank van de opname. Er hoort ook een chatroom bij, zodat je (al typende) commentaar of tips kan geven bij wat er gezegd wordt. Die chatroom wordt reeds voor de uitzending geopend, want ook de gesprekken voor de opname, en de gesprekken nadien zijn vaak erg leuk. Na het afronden van de opname wordt het geluidsbestand gemonteerd, en de volgende dag is het in iTunes beschikbaar (http://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewPodcast?id=331894219&uo=6). Maar je kan het ook via je gewone podcast software downloaden, via de link http://tech45.eu/wordpress/feeds/tech45_podcast.xml . De mensen van het team hebben ook de zelfdiscipline om bij elke uitzending op de website de links te vermelden naar de behandelde onderwerpen en tips.
Wie zit er achter Tech45? Alhoewel de podcast klinkt alsof hij door professionelen gemaakt wordt, zijn het stuk voor stuk vrijwilligers. Het vaste team bestaat uit Maarten Hendrickx (http://twitter.com/maartenhendrikx ), leerkracht en sinds 2005 oprichter en drijvende kracht achter de klaspodcast Mees (http://mees.ws); Marco Frissen (http://twitter.com/mfrissen), ICT specialist, eminent fotograaf en auteur (blog http://bibblesurvivalguide.com); Stefaan Lesage (http://www.twitter.com/StefaanLesage), programmeur en (video)podcaster (http://www.itutorpodcast.com); Cindy De Smet (http://twitter.com/drsmetty), lector media aan de Hogeschool Gent, die mee aan de wieg stond van o.a. de Windows podcatcher Doppler (http://smetty.be); Jan Seurinck (http://twitter.com/janseurinck ), communicatiewetenschapper, docent, journalist, cultuurcommunicator die in zijn eigen blog (http://janseurinck.com) ongelooflijk rake observaties over de ontwikkelingen in de tech wereld neerschrijft; en tot slot Davy Buntinx, op Twitter bekend als DirtyJos (http://twitter.com/dirtyjos ), tech afficionado, de man die, met de whiskey of een lekker biertje in de hand, tijdens de opnames altijd voor droge maar heel rake opmerkingen zorgt en eigenlijk een carrière als stand-up comedy gemist heeft.
Zo. Nu de ploeg voorgesteld is, rest ons nog alleen je aan te sporen om de jubileum-opname op dinsdag 1 februari om 21u30, van de 45e Tech45 podcast niet te missen. Daarin wordt teruggeblikt op de onderwerpen die in de voorbije 45 uitzendingen aan bod kwamen. En kan je de live uitzending niet bijwonen, geen nood: je kan de uitzending ook gewoon downloaden. Klik daarvoor op de link van de uitzending, wat je voert naar een tweede pagina, waar je zoals reeds vermeld een opsomming krijgt van de behandelde onderwerpen, maar ook een link vindt naar het MP3 bestand.
http://tech45.euWEB OF TRUST NU OOK VOOR OPERA
Browser plug-in waarschuwt voor onbetrouwbare websites
Hij bestond al langer voor de andere browsers (IE, Google Chrome, Safari en Firefox), maar nu is er ook een versie uit van WOT (Web Of Trust) voor de Opera browser.
WOT is een plug-in die je vertelt of een site wel betrouwbaar is. Daarvoor zet hij een speciaal icoon van een verkeerslicht in de knoppenbalk van je browser, en naast de resultaten van een zoekopdracht, die weergeeft hoe het staat met de veiligheid en de privacy op de website in kwestie. Rood staat voor onveilig uiteraard, en kom je zo'n rood licht tegen, dan wil dit zeggen dat WOT je niet aanraadt om die site te bezoeken - een advies dat je uiteraard in de wind kan slaan.
De beoordelingen komen van de andere WOT gebruikers uit de hele wereld, en dat zijn er ondertussen al miljoenen. Uiteraard zijn er af en toe al eens foute beoordelingen bij, maar over het algemeen geeft deze plug-in, die nu ook Opera 11 of later beschikbaar is, wel een welkom bijkomend advies over de sites die je voor het eerst bezoeken gaat.
http://www.downloadcrew.com/article/19616-web_of_trust_for_opera
http://www.betanews.com/article/Opera-11-gets-Web-of-Trust/1296249967


LIBREOFFICE NU OOK IN DRAAGBARE VORM
Alternatief voor Office kantoorsuite vanop een stick
Nog niet zo lang geleden heeft The Document Foundation LibreOffice uitgebracht. Dat is eigenlijk een afsplitsing van Open Office, die er kwam omdat The Document Foundation bezorgd was over de toekomst van het project als een open source programma. Oorspronkelijk was Open Office namelijk een project onder leiding van Sun Microsystems. Maar dat bedrijf werd opgekocht door Oracle, en er werd getwijfeld aan de bedoelingen die Oracle zou hebben met deze kantoorsuite. Met de afsplitsing tot gevolg, zodat er nu een Libre Office bestaat, naast Open Office. Stom, maar zo is het nu eenmaal.
Welnu, er is nu ook een versie uitgebracht van Libre Office, die draagbaar (portable) is. Dat wil zeggen dat je hem gewoon op een USB stick kan zetten, en vandaar opstarten. Er is dus geen installatie op de computer nodig. Bovendien werd het, in samenwerking met PortableApps.com, tot een .paf bestand omgezet, zodat je het kan gebruiken en installeren op een computer zonder admin rechten te hebben op die computer.
Libre Office Portable bevat, net als de "gewone" versie, een tekstverwerker, rekenblad, database, tool om presentaties te maken, en eentje om te tekenen. Je kan de kantoorsuite gebruiken op zowel een Windows computer (XP, Vista of 7), of via een Wine emulator op de Mac, Linux en Unix. Je moet wel 428 MB (!) vrije ruimte hebben op de target drive. En je moet ook de jPortable Java runtime omgeving op je pc hebben staan.
http://www.downloadcrew.com/article/19593-libreoffice_portable
http://www.betanews.com/article/The-Document-Foundation-releases-LibreOffice-Portable/1296223919


GOOGLE REIKT HELPENDE HAND AAN EGYPTENAREN
Speak to Tweet: twitteren zonder internetverbinding
Nu ook de enige internet service provider in Egypte die overeind gebleven was, The Noor Group, afgesloten is, ziet het er slecht uit voor de communicatie in Egypte. Maar misschien kan een tool die Google zojuist uitgebracht heeft wel helpen.
Het gaat om Speak to Tweet, dat het gemaakt heeft samen met ingenieurs van Twitter en het recent opgekochte SayNow. De technologie zorgt ervoor dat iedereen die een telefoonlijn heeft, drie internationale nummers kan draaien, en daar een boodschap inspreken. Die wordt dan op een speciale webpagina vermeld, terwijl er tegelijkertijd een tweet aangemaakt wordt waarin een link gelegd wordt naar die pagina, met de #egypt hash tag eraan toegevoegd. Je zal al verschillende dergelijke boodschappen kunnen vinden op Twitter.
In de blogposting(1), waarin de dienst aangekondigd werd, schreven de medeoprichter van SayNow, Ujiwal Singh, en AbdelKarim Mardini, de product manager van Google voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika: "Wij hopen dat dit de mensen in Egypte toch een beetje kan helpen om verbonden te blijven in deze zeer moeilijke tijden".
Ter info - de nummers zijn +16504194196 or +390662207294 or +97316199855 en er is geen internetverbinding nodig. Mensen kunnen naar deze boodschappen luisteren door dezelfde nummers te draaien, of naar de website SpeakToTweet (2)
http://googleblog.blogspot.com/2011/01/some-weekend-work-that-will-hopefully.html
http://twitter.com/speak2tweet
http://www.computerworld.com/s/article/9207478/Google_offers_voice_tweeting_service_for_Egyptians


MASSALE AANKLACHT TEGEN 100.000 P2P GEBRUIKERS IN DE VS
Vooral wie aangeklaagd is voor piraterij van "adult content" geeft snel toe
Wat de muziekindustrie niet echt gelukt is, lijkt de filmindustrie wel te lukken: de gebruikers die betrapt werden op het gebruik van P2P netwerken om illegaal content te delen zo af te dreigen dat zij ingaan op een voorstel tot minnelijke schikking. De muziekfans spartelden vaak erg tegen, vooral omwille van de belachelijk hoge bedragen die als schadevergoeding gevraagd werden - denk maar aan het geval Jammie Thompson.
Maar wie betrapt wordt op het illegaal delen van adult content of porno, die zal niet zoveel tegenstribbelen. Want wie heeft nu graag dat in een proces bekend gemaakt wordt dat hij porno bekijkt, laat staan dat zijn seksuele voorkeuren breeduit uitgesmeerd worden? En dat hadden de advocaten in de VS al snel door. Er volgden massaal aanklachten tegen P2P ruilers, vooral uitgaande van bedrijven die "adult" content leveren. Voor hen is dit een heuse alternatieve bron van inkomsten geworden.
Om hoeveel aanklachten het gaat, was nooit echt duidelijk. Tot een ijverige lezer van TorrentFreak de moeite nam om een overzicht op te stellen van alle P2P aanklachten die sinds het begin van 2010 ingediend werden. De resultaten hiervan stopte hij in een spreadsheet, waarin o.a. te lezen staat dat er tussen 8 januari 2010 en 21 januari 2011 in totaal maar liefst 99.924 personen vervolgd werden.
De werkwijze die hierbij gehanteerd wordt, krijgt felle kritiek van verdedigers van de gebruikersbelangen, organisaties zoals de Electronic Frontier Foundation bijvoorbeeld. Zij wijze er bijvoorbeeld op dat het nooit de bedoeling is van de auteursrechthebbenden om echt naar de rechtbank te trekken, doch enkel gaan voor een minnelijke schikking. Wat betekent dat de (zwakke) bewijskracht nooit in een rechtbank onderzocht kan worden. Meer hierover bij TorrentFreak (1)
In een verwant bericht valt ook nog te melden dat de Nederlandse auteursrechtenvereniging BREIN, in samenwerking met de MPAA (Motion Picture Association of America) minstens 51 torrent sites uit de lucht geplukt hebben: 12 in de VS en 39 in Nederland. Het opvallende aan dit bericht is dat de sites niet met name genoemd worden. Volgens Tim Kuik, directeur van BREIN, is dit om te voorkomen dat hun naam nog meer bekend wordt, en de gebruiker die naam niet kan opzoeken wanneer die terug opduikt. Nog volgens Kuk zouden "er voortdurend nieuwe sites opduiken, maar we halen ze steeds sneller neer, zodat zij geen publiek kunnen opbouwen".(2)
http://torrentfreak.com/100000-p2p-users-sued-in-us-mass-lawsuits-110130/
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/01/mpaa-and-brein-take-down-more-torrent-sites-internet-barely-notices.ars


FACEBOOK START MET COMMENTAREN PLATFORM VOOR WEBSITES
Leuk - maar wil jij als webmaster de controle over je commentaren afstaan?
Ervaren internauten zullen allicht al eens gehoord hebben van Disqus. Dat is een systeem dat de commentaren op nieuwsartikels en blogposts beheert - jij maar ook anderen kunnen opvolgen welke commentaren je op de verschillende sites, die gebruik maken van Disqus, plaatst. Je hebt bovendien maar één inlog nodig om op al die verschillende sites te kunnen posten. Interessant, maar voor de webmaster betekent het wel dat hij de controle over de commentaren afstaat aan Disqus.
Facebook heeft nu aangekondigd dat het met een dergelijk systeem wil starten. Net zoals je, eenmaal ingelogd in je Facebook account, haast overal op het web op "Like" buttons kan klikken, zo zou je voortaan vanuit je Facebook account commentaren kunnen posten op die artikels. Dat heeft natuurlijk zijn voordelen: eenmalige login; het gebruik van je bekende gravatar (grafische avatar); de commentaren worden netjes genest; men kan bovendien een commentaar "liken" zodat die hoger komt te staan; commentaren kunnen gesynchroniseerde worden tussen de site van de uitgever en zijn Facebook pagina. Facebook vertelt de webmaster ook je wie er naar jouw post verwijst, of wie jou posting getweet heeft. Kortom: allerlei pluspunten die de gesprekken op jouw blog of nieuwssite kunnen verlevendigen.
Het betekent wel dat gebruikers niet meer anoniem commentaar kunnen leveren. Wat, als je het ons vraagt, niet eens zo slecht is, want juist die anonimiteit lijkt voor veel internauten een aansporing te zijn om de goorste commentaren te leveren.
Momenteel heeft Facebook al een systeem waarbij een webmaster in zijn site de API van Facebook kan verwerken, zodat de gebruiker o.a. op hun Facebook wall een bericht kan laten verschijnen wanneer hij op die site een commentaar geplaatst heeft. Wat Facebook nu aankondigt gaat echter veel dieper, want Facebook zou het hele commentaar gedeelte overnemen: het inloggen, het publiceren, het promoten van een commentaar op de wall van degene die het commentaar schrijft, of zelfs op de fanpagina van de website zelf. Volgens sommige bronnen zou de gebruiker niet alleen met zijn Facebook gegevens kunnen inloggen, maar ook met zijn ID bij Google, Yahoo of Twitter. Maar dat bericht is niet bevestigd.
Meer over het systeem bij Cnet, Business Insider en Economic Times.
http://economictimes.indiatimes.com/tech/internet/facebook-launching-third-party-commenting-platform/articleshow/7403420.cms
http://news.cnet.com/8301-13577_3-20030106-36.html
http://www.businessinsider.com/facebook-comments-2011-1


GOOGLE DOET EEN BING-STING
PR-storm om vermeend kopiŽren van Google zoekresultaten
Google beschuldigt Microsoft ervan dat het zijn zoekresultaten "steelt". Microsoft echter zegt dat het gewoon gebruik maakt van alle tools die het kan vinden om haar eigen zoekresultaten te verbeteren, daarbij implicerend dat de Google resultaten wel eens van de vele tools zou kunnen zijn. Een hele PR-storm, een welles-nietes verhaal, waarmee Google toch eigenlijk alleen maar de boodschap de wereld wil insturen: "Wij zijn de beste zoekmachine, want onze grootste concurrent, Bing, kopieert ons" ?
Even uitleggen wat er gebeurd is. Matt Cutts, het hoofd van hetWeb spam team van Google, vertelt hoe het team verleden jaar opgemerkt had dat Bing zoekresultaten leverde die iets té veel leken op die van Google, vooral bij obscure, fout gespelde zoekopdrachten. En dus legde Google een valstrik: het maakte zelf een lijstje op met nonsens-woorden, en linkte die naar websites die helemaal geen verband met die woorden hielden. En kijk, na een tijdje doken dezelfde zoekresultaten ook bij Bing op.
Volgens Google zou Microsoft aan die resultaten komen via de zoekopdrachten die in de IE browser gevoerd worden en via de verschillende toolbalken en plug-ins. Microsoft echter ontkent zoekresultaten te stelen of exact te kopiŽren. Het zegt alleen dat het "leert" van haar gebruikers, door bijvoorbeeld te kijken naar wat de mensen intikken in de Bing zoekmachine, maar ook wat zij, in de IE browser, intikken in de Google zoekmachine, en op welke resultaten ze vervolgens klikken. En al die gegevens moeten Microsoft toelaten om Bing te verbeteren.
Je begrijpt het al: een heen-en-weer van beschuldigingen en ontkenningen, tussen Matt Cutts van Google enerzijds, en Harry Shum, vice-president bij Microsoft voor Bing, anderzijds. Tussen haakjes: bij deze bitsige woordenwisseling, die breeduit over het web uitgesmeerd werd (1), deelde Microsoft toch wel een venijnige slag uit aan Google, door de zoekmachine ervan te beschuldigen de makers van de spam pagina's die de zoekresultaten de laatste tijd steeds meer besmeuren, te belonen via Google Adsense...
http://www.techmeme.com/110201/p22#a110201p22
http://www.theage.com.au/technology/technology-news/google-accuses-microsoft-of-stealing-its-search-results-20110202-1acsl.html


APPLE ONTKENT VERONTWAARDIGD: WIJ HEBBEN VOORWAARDEN VOOR ONTWIKKELAARS NIET GEWIJZIGD..
.. we hebben alleen maar de voorwaarden gewijzigd.
Nog een storm deze week op het internet, en wel rond de voorwaarden die Apple hanteert voor de apps die in het iTunes winkeltje mogen liggen. De New York Times bracht namelijk het bericht dat Apple de Sony ebook Reader app uit de App Store verwijderd had. Meteen werd gevreesd dat de Kindle app hetzelfde lot zou ondergaan, omdat de iPad van Apple ook de ambitie heeft om een e-reader te zijn, en Apple zo zijn concurrenten een hak wou zetten. En er werd aan toegevoegd dat Apple plots de voorwaarden voor ontwikkelaars gewijzigd had.
Grote consternatie alom. De verdedigers van Apple (en die zijn, zoals je ondertussen wel weet, heel talrijk), kwamen Appel meteen ter hulp. Geen nood, de Kindle app en de Sony Reader app zullen niet uit de app store verdwijnen, zo klonk het. Geen paniek, Apple heeft de richtlijnen niet gewijzigd waaraan app-ontwikkelaars zich moeten houden, wil hun app in het winkeltje mogen verschijnen.
Alles is het zelfde gebleven, zo klonk het geruststellend, er wordt enkel een voorwaarde gekoppeld voor de in-app aankopen, de aankopen dus die je via de app doet. Bij bijvoorbeeld de Kindle app voor iPhone en iPad kon je via die app naar de Amazon boekenwinkel gaan (in je browser), en daar nieuwe boeken kopen. En boeken die je bijvoorbeeld via het web aangekocht had, kon je in de Kindle app lezen. Wel, dat gaat nu veranderen. Toegang tot content die je elders aangekocht hebt, of het verkopen van content buiten de app, zal alleen nog maar mogelijk zijn indien de ontwikkelaar diezelfde content ook voor "in-app" verkoop aanbiedt. Waar Apple natuurlijk 30% commissie op die content heeft.
Niets gewijzigd? Dat heet in ons boek toch wel een wijziging - waarover niet alleen de content eigenaars maar ook de makers van apps zich zullen beraden, omdat het extra werk voor hen meebrengt. En hoe zit het met de prijs? Want een bedrijf zoals Amazon zal de prijs voor de in-app allicht moeten aanpassen (lees: verhogen), vermits het 30% aan Apple moet afstaan... Of zal Apple hen ook verplichten om de content aan dezelfde prijs te verkopen in-app als via de website?
Tussen haakjes: je moet echt geen medelijden hebben met Apple, het is geen underdog die je met hand en tand, door dik en dun moet verdedigen - integendeel. Apple heeft, zo blijkt uit recente cijfers, slechts 4% marktaandeel van de telefoonverkoop, maar gaat wel lopen met 51% van de winst die in deze sector gemaakt wordt. En dat heeft enkel met hardware te maken, niets met de verkoop van apps, muziek en films via iTunes, enz. Met andere woorden: Apple scheurt zeker en vast zijn broek niet aan de toestellen die het verkoopt!
Lees ook de commentaren bij Ars Technica...
http://arstechnica.com/apple/news/2011/02/apple-responds-to-app-store-furor-says-it-wants-a-cut-of-e-book-sales.ars?comments=1#comments-bar
http://www.zdnet.com/blog/hardware/dont-believe-the-sensationalist-headlines-kindle-unlikely-to-be-kicked-out-of-itunes/11175
http://digitaldaily.allthingsd.com/20110201/apple-on-sony-reader-we-have-not-changed-our-guidelines/


APPLE GEEFT DETAILS VRIJ VAN THE DAILY...
... terwijl Europese uitgevers ongerust vergaderen in Londen
Apple en Rupert Murdoch hebben de lang verwachte "The Daily" voorgesteld, een digitale uitgave die speciaal gemaakt wordt voor iPad en iPhone. Die zal meer dan 100 pagina's origineel nieuws bevatten, met ook nieuwtjes over amusement, sport, opinie. Een deel daarvan zal hardop voorgelezen kunnen worden. Wat illustraties betreft: er zullen originele filmbeelden zijn, 360 graden foto's, die je verder kan bekijken door ze met je vinger aan te raken, allerlei interactieve statistieken. Je kan artikels opslaan om later te lezen. En je kan commentaren geven op een artikel, maar dat is ons niet zo heel duidelijk, want dat zou dan "in-app" commentaar zijn.
Vergeet immers niet dat het nieuws lezen op zo'n app wel een barrière oproept: waar je bij een gewoon artikel dat je op de website van een krant leest gewoon de link naar dat artikel kan doorsturen naar iemand anders, die enkel de link moet aanklikken en het artikel in zijn browser kan lezen, is dat bij een "app" niet het geval. En zo geldt dat ook voor commentaren. Om het de gebruiker gemakkelijker te maken om artikels te delen, heeft Murdoch, zo lezen we bij Gizmodo, ook speciale web-vriendelijke versies bedacht van artikels, die je dan kan delen via Twitter, Facebook en e-mail. Waarom dan de hele krant niet gewoon als web-app voor de browser uitgebracht, vragen wij ons af...
In elk geval: de krant voor de iPad kost 0,99 $ per week, of 40 $ per jaar. Wat echt wel heel schappelijk is! Meer details bij de verschillende nieuwssites, zoals gewoonlijk weer verzameld door TechMeme.
Ondertussen wekt de manier van werken van Apple veel ongerustheid bij de uitgevers; hen zint het niet dat zij de controle over hun abonnementen moeten afgeven aan Apple, en evenmin dat Apple nu plots de voorwaarden veranderd heeft (zie vorig artikel) zodat elke content aanbieder zijn inhoud ook in-app moet verkopen. Op 17 februari wordt daarom in Londen een rondetafelconferentie gehouden, waarop de uitgevers hun standpunten en ervaringen met elkaar zullen vergelijken. Zij klagen vooral over de gemengde signalen die Apple uitzendt - met sommige uitgevers wordt samengewerkt, met andere niet, er is onduidelijkheid over de manier van abonneren, en dan wijzigt Apple tot overmaat van ramp nog eens plots de voorwaarden voor de apps... Meer hierover bij MocoNews.
http://gizmodo.com/5749905/
http://www.techmeme.com/110202/p34#a110202p34
http://moconews.net/article/419-confused-european-publishers-speak-up-on-apples-in-app-payments-rules/


HONEYCOMB IS VOLWAARDIG OS VOOR TABLETS
En Android Market sterk verbeterd.
Er werd reikhalzend uitgekeken daar de presentatie die Google voor woensdag aangekondigd had. Dan zou namelijk Honeycomb voorgesteld worden, versie 3.0 van het Android besturingssysteem, een versie die op tablets zou moeten draaien.
En het wachten werd beloond: Honeycomb ziet er erg aantrekkelijk uit, krachtig, gebruiksvriendelijk. De meeste media zijn het er zelfs over eens dat, tenzij Apple's nieuwe versie van de iPad erg revolutionaire zaken bieden kan, dit besturingssysteem wel eens een harde dobber zou kunnen worden voor de iPad.
Wat heeft Honeycomb te bieden? Daarvoor verwijzen wij je graag naar sites zoals Ars Technica en Search Engine Land, die foto's hebben van de demo. Toch even belangrijke punten op een rijtje zetten: het home scherm wordt belangrijker, en bevat onderaan een balk waarin meldingen verschijnen. De ontwikkelaar kan voortaan meer informatie in die meldingen stoppen. Omdat de demo gebeurde op een Motorola Xoom met dual-core processor, verliep alles supersnel en supersoepel. Prachtige beeldkwaliteit. Google heeft zijn best gedaan om het de ontwikkelaar gemakkelijk te maken: met slechts één lijntje code toe te voegen aan hun app kunnen zij het hardware-versnelde weergeven van 2D afbeeldingen activeren. Er is ook een animatie framework, waardoor ook de externe ontwikkelaar die prachtige vlot geanimeerde overgangen kan vertonen in zijn app. Enz, enz.
http://arstechnica.com/gadgets/news/2011/02/honeycomb-is-here-google-unveils-android-30-new-web-based-market.ars
http://searchengineland.com/honeycomb-puts-android-on-nearly-equal-footing-with-ipad-63337
http://www.pcworld.com/article/218488/


ANDROID MARKET STERK VERBETERD
Nu ook in-app betalingen
Een van de klachten die het vaakst gehoord werden bij Android-gebruikers, was dat de Android Market, de marktplaats waar je apps voor je toestel vinden kan, zo onoverzichtelijk was en heel moeilijk om in te bladeren. Er zijn immers zoveel apps, dat je toch wel wat rondkijken wil vooraleer een app te kiezen (en eventueel aan te kopen).
Dat proces werd nu gemakkelijker gemaakt. Google heeft woensdag een Android Market website voorgesteld, waar je met je gewone browser kan bladeren in het aanbod van de Market. Maar buiten het feit dat het nu gemakkelijker is om te bladeren is er nog een verbetering: je kan met enkele klikken de app naar je toestel zenden - geen geklungel met USB aansluitingen enz. Je kan de apps die je kies ook delen met je vrienden via Twitter. En commentaren op de apps kan je posten vanop je toestel, maar ook in de web interface.
Wat ook interessant is: voortaan kan je in-app aankopen doen. Bijvoorbeeld om in een game extra tools te kopen. Hoe dit exact werkt moeten we nog uitvinden, maar wij houden je op de hoogte!
http://www.webpronews.com/topnews/2011/02/02/android-market-website-debuts
http://googlemobile.blogspot.com/2011/02/introducing-android-market-website.html
NIEUWE WOORDJES LEREN: GOOGLEGANGER
Woord werd in AustraliŽ uitgeroepen tot woord van het jaar
Heb jij ooit je eigen naam ingevoerd in een zoekmachine, en ben je dan tot de ontdekking gekomen dat er ergens op deze planeet iemand rondloopt met exact dezelfde naam, maar volkomen tegengesteld is van wat jij bent - een pornoster, een glamoureuze muzikant, een computergeek met bril, een droge boekhouder?
Wel, zo iemand heet een "Googleganger": een samentrekking van Google en "Doppelganger" (of in het Nederlands dubbelganger). Het betekent: iemand met dezelfde naam als jijzelf, en van wie de resultaten in de zoekmachine vermengd zijn met jouw resultaten wanneer je je naam opzoekt.
In Australie werd het woord uitgeroepen tot het Macquarie Dictionary woord van het jaar. Sommigen maken er zelfs een sport van, en gaan op zoek naar de grootst mogelijke tegenpool van henzelf. Zo heb ikzelf verschillende Googlegangers: iemand die bij de VDAB werkt, en zelfs iemand die in New York woont. En jij? Laat ons wat weten over jouw Googleganger!
http://www.theage.com.au/technology/technology-news/googleganger-is-word-of-the-year-20110202-1adug.html
Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.behardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


LOGITECH BRENGT SOFA-MUIS UIT
Verzegelde onderkant moet pluisjes tegenhouden
Lekker languit met je laptop in de zetel, op het tapijt gelegen, of zelfs het bed. Leuk. Maar op dat moment kan je de muis niet gebruiken, want die reageert niet voldoende op het oppervlak van de leder of stoffen sofa, het kussen of het tapijt.
Dat probeert Logitech te verhelpen, met de Couch Mouse, de M515. Die heeft een onderkant die volledig verzegeld is, zodat pluisjes niet in het binnenste van de muis geraken. De muis zou ook beter omkunnen met oppervlakken als het tapijt of de lakens in je bed.
Echt voor gamers is de muis wellicht niet bedoeld, maar wie gewoon languit vanuit de zetel naar een filmpje wil kijken, en bladeren in YouTube, zal allicht wel plezier beleven aan het muisje.
Het toestel zou in Europa uitkomen in april, en is een van de vele Logitech producten die werken met de speciale USB stick, die verschillende Logitech toestellen (muis, klavier, headset..) tegelijk kan lezen.
http://www.pcworld.com/article/217446/logitech_launches_a_couch_mouse.html?tk=nl_dnx_t_crawl


EEN WIFI MESH NETWERK VOOR ANDROID MOBIELE TOESTELLEN
Bellen via radiogolven, tot een 100 meter afstand
Een bericht dat de providers wellicht niet graag zullen horen - maar de gebruiker wél, vooral in gebieden waar niet meteen overal bereik is van zendmasten. Het gaat om een nieuw systeem, Serval, dat bedacht werd door een groep Australische wetenschappers. Zij hebben een manier gevonden om een WiFi mesh netwerk te laten draaien op het Android besturingssysteem. De telefoons onderling vormen een netwerk, zodat zij zelf toegangspunten worden om zowel voice gesprekken als data te laten verlopen via radiogolven.
Momenteel werkt het systeem enkel tussen telefoons die redelijk dicht bijeen staan (enkele honderdenmeter), maar de wetenschappers hopen dat bereik uit te breiden. Zo zou een telefoon zonder toegang tot het mobiele netwerk een verbinding kunnen leggen met een telefoon die wél toegang heeft, en zo zou dan het gesprek via die laatste naar de bedoelde ontvanger doorgegeven kunnen worden.
Maar voor het zover is, moet de kwaliteit van de verbinding nog wat begter worden, want momenteel is die beneden alle pijl. Bij Ars Technica vind je een filmpje die het een en ander demonstreert. In elk geval kan met de huidige stand van zaken de Serval gebruikt worden als een vervanger voor walkie-talkies. En er is goed nieuws: de software zou gratis zijn, en open-source gemaakt worden. Wat deze technologie uitstekend maakt voor toepassingen in landen in volle ontwikkeling, zoals in Afrika.
http://arstechnica.com/gadgets/news/2011/01/researchers-enable-mesh-wifi-networking-for-android-smartphones.ars
http://www.youtube.com/watch?v=K819ggBvkU0


LG BRENGT EEN 3D SMARTPHONE
Beelden opnemen, afspelen en delen in 3D
Over enkele dagen gaat in Barcelona de Mobile World Congress van start. En dat zal je natuurlijk merken aan het aantal aankondigingen van nieuwe mobiele toestellen.
LG heeft bijvoorbeeld al meteen aangekondigd dat het iets zal aankondigen in Barcelona: een 3D smartphone. Dat wordt dan de LG Optimus 3D, waarmee je een heuse 3D belevenis krijgt in je handpalm, zo belooft de fabrikant. Want er wordt wel heel veel gesproken over 3D, maar er is erg weinig content te vinden die in 3D gemaakt werd. Daar wil LG iets aan doen, namelijk de gebruiker zelf in staat stellen om 3D beelden te maken.
Het toestel werd daarom uitgerust met een camera met dubbele lens. En om de beelden te bekijken via het LCD paneeltje heb je geen 3D bril nodig. Het toestel bevat ook verschillende opties om het aan te sluiten op externe toestellen, zoals HDMI en DLNA.
Over de prijs van het toestel, en of het ook in Europa uitkomt, is nog niets bekend.
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2379125,00.asp
http://www.lgnewsroom.com/

EEN ECO MUISJE VAN FUJITSU
Volledig afbreekbaar - zo moet het zijn!
Computers zijn nu niet bepaald de mees milieuvriendelijke voorwerpen. Ze worden heel snel afgedankt, bevatten allerlei metalen en soms ook voor het milieu schadelijke stoffen. En wanneer er dus een aankondiging komt van een computerproduct dat milieuvriendelijk is, dan moet de Netties-redactie, onder het motto "alle kleine beetjes helpen", dat bericht uiteraard brengen.
Het gaat om de ECO muis van fabrikant Fujitsu. Dat is een muis die vervaardigd werd zonder plastiek, en volledig biologisch afbreekbaar is. Waarvan ze dan wel gemaakt is? Twee kunststofvervangers: ARBOFORM en BIOGRADE. Het muisje kan de hele EMEA regio binnentrippelen, want het ligt nu in de winkel aan de prijs van 22,99 euro .
Eerder had Fujitsu ook al een milieuvriendelijk toetsenbord uitgebracht, waarvan 45% van de plastic componenten vervangen werden door hernieuwbare materialen. Dit alles zonder dat het "groene" aspect afdoet aan kwaliteit of prestaties.(via Hill & Knowlton)
http://www.itp.net/583769-fujitsu-launches-plastic-free-mouse


ADD-ON VAN MICROSOFT VOOR CHROME BROWSER BRENGT TOCH ONDERSTEUNING VOOR H.264
Helpende hand, of poging om plannen te dwarsbomen?
De lezer zal zich allicht nog kunnen herinneren dat de discussies hoog oplaaiden toen Google enkele weken geleden aankondigde dat de Chrombe browser niet langer het veel gebruikte H.264 formaat voor films zou ondersteunen. Google had namelijk beslist dat dit formaat niet open was, en wilde het gebruik van het alternatieve WebM formaat promoten.
Welnu, begrijpe wie begrijpe kan: Microsoft heeft nu een extensie uitgebracht voor de Chrome browser (van Google nota bene!), die de ondersteuning van H.264 terug stopt in de Chrome browser. Het is te zeggen: de extensie scant een pagina af naar de
hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]
*** Case Logic: Voor een hippe en avontuurlijke look als je straks tijdens je skivakantie over de pistes naar beneden suist, presenteert Case Logic een nieuwe collectie hoezen, speciaal ontworpen voor liefhebbers van wintersport en high tech.
http://www.caselogic.eu

*** Blijkbaar is niet iedere Belg tech-minded: Altran, een adviesbureau voor innovatie dat actief is op vlak van reorganisatie en beheer van het bedrijfsproces, heeft een enquête laten uitvoeren door Belga-IVOX bij 500 Belgen* over de toekomst van hun communicatie. 70% van de Belgen plant geen aankoop van een iPad, 64% wil geen Smartphone en 53% van de mensen onder de 29 jaar denkt dat de voertaal op het werk het Engels zal worden.
http://www.altran.be

*** EDPNet stelt een ervaren medewerker aan als interne onafhankelijke ombudsdienst, om klachten van klanten te behandelen.
http://www.edpnet.be

*** Intel erkent fout in P67 en H67 chipsets
http://nl.hardware.info/nieuws/22093/intel-erkent-fout-in-p67-en-h67-chipsets

*** 85 jaar geleden was er de eerste tv
http://gizmodo.com/5744390/tv-hit-the-public-85-years-ago-today
http://cache.gawkerassets.com/assets/images/4/2011/01/340x_bairdtv.jpg

*** Talk & Vision, specialist op het gebied van videocommunicatie en managed video services (MAVIS), ontvangt vandaag de Master status, de hoogste status in het nieuwe partnerprogramma van Cisco.
http://www.talkandvision.com

*** Parental Filter 2 verkozen tot beste parental control software in Europa
De Europese Commissie heeft een eerste verslag openbaar gemaakt over een studie aangaande de efficiŽntie van software en diensten van parental control op computers, telefoons en spelconsoles
http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/projects/filter_label/sip_bench2/index_en.htm

*** Met haar online Solution House stelt Ricoh Belgium bedrijven oplossingen voor om hun documentenstroom te optimaliseren
http://www.ricoh-info.be/ricoh_house_nl/index.html

*** Bol.com groeit met 40 miljoen euro in 2010 - verkopen aan Belgische consumenten verdubbelden
http://www.bol.com

*** Nieuwe website van EUROPAGES vergroot zichtbaarheid op het internet voor bedrijven
http://www.europages.com

*** De Gouden Gids tilt digitale aanwezigheid naar een hoog geïntegreerd niveau in 2011
http://info.truvo.be


muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
TUESDAY BOULEVARD - ONE OF THESE DAYS
[Elektro] Lichtvoetige, intimistische pop. Heel mooie samenzang, goed verzorgde arrangementen, waar zelfs wat trompetten aan te pas komen. Muziek die je in streaming kan beluisteren op de site van de band zelf.
http://www.tuesdayboulevard.com/


KALPATARU TREE - ALL THINGS PASSING
[Electro] Soundscapes waarover een sausje van diepe drums gegoten werd, allerlei etnische instrumenten. Het geheel erg boeiend. Deze song kan je op de pagina bij Bandcamp gratis downloaden, andere songs kan je in streaming beluisteren.
http://kalpatarutree.bandcamp.com/album/all-things-passing


DIVE INDEX: THE SURFACE WE DEVIDE
[pop elektro] Een van onze favorieten, Dive Index, heeft een nieuw album uit. OP de website van de band kan je het album in streaming beluisteren. Wat je zeker moet doen, want het zijn zo'n steengoede songs!
http://www.neutralmusic.com/listenshop.php
http://www.neutralmusic.com/listenshop.php?&trackURL=mp3/mp3s/01%20Cut.mp3&trackName=Cut%20(Joseph%20Arthur)


AYDIO: XHD
[elektro / pop] Ook deze band is een aanrader. Goed opgebouwde songs, met af en toe een onverwachte draai. Goede arrangementen ook - bij XHD werkt de band bijvoorbeeld met een repititieve gitaar, bij Lonely Feeling met een pianoklank en doffe bassen.
http://www.myspace.com/theaydio


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE PROFEET DANIEL
Een hoorspel, gemaakt in 1974 in opdracht van AVRO, met een in principe religieus thema - maar waarvan je in het spel zelf weinig merkt van het thema religie. Integendeel: het gaat om een boeiend verhaal uit het oude testament, waarvan je bepaalde elementen, zoals de kuise Suzanna en de ouderlingen, ongetwijfeld zal herkennen. De regie is in handen van Dick Van Putten, en het hoorspel wordt vertolkt door de crème van de hoorspelacteurs, waaronder Paula Majoor, Jan Wegter, Willie Brill, Huib Orizand...
http://hoorspel.wordpress.com/2011/02/01/daniel-de-profeet-daniel/


Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Men moet zijn misprijzen niet verspillen. Er zijn er teveel die het nodig hebben.
- Chateaubriand -

oor logo
De nieuwe oogst


AWDIO: LIVE MUZIEK
Sommige artiesten kunnen hele zalen vol spelen, en daarmee hun boterham goed verdienen. Andere artiesten zijn nog lang niet zover. Voor hen kan deze website een kans bieden: zij kunnen namelijk een live optreden aankondigen via het internet, dat liefhebbers dan kunnen beluisteren. De artiesten zijn ingedeeld in categorieŽn, en je kan bepaalde "kanalen" met artiesten volgen.
[Taal: ENG]
http://www.awdio.com/


TWELLOW: GOUDEN GIDS VOOR TWEEPS
Een "tweep" is een persoon die twittert. Maar hoe weet je wie achter welke twitter-naam zit? Hoe weet kan je de beroemdheden uit bepaalde terreinen volgen. Deze gouden gids voor twitteraars, Twellow, probeert een antwoord te bieden. Je kan zoeken op interesseterrein (piloten, journalisten, ...) maar je kan ook zoeken naar vrienden. Om uit te proberen.
[Taal: ENG]
http://www.twellow.com/friends
CSS ROUND: AFGERONDE HOEKEN MAKEN
Een site voor de webmaster en webontwikkelaar: hier kan je heel gemakkelijk de CSS code krijgen voor een afgeronde hoek. Je moet enkel de kleuren kiezen, de tekst invullen, de graad van de hoeken ingeven, en je krijgt de css-code. SImpel.
[Taal: ENG]
http://cssround.com/


LENS HERO: DE BESTE LENS KIEZEN
Ben je van plan om een nieuwe lens te kopen voor je DSLR camera, dan moet je hier eens langs gaan. Je kan namelijk met de tool op deze site DSLR lenzen vergelijken, de juiste lens vinden op basis van jouw specificaties, of gewoon de aanbevolen lens kiezen op basis van wat jij nu al hebt.
[Taal: ENG]
http://lenshero.com/


CONNECT ME: HET VIRTUELE VISITEKAARTJE

Een gratis dienst, waarmee je jouw gegevens (telefoonnummer, e-mail, links naar je accounts bij de sociale netwerken) gewoon via het internet kan doorgeven, in plaats van via een visitekaartje. Wanneer je je aanmeldt bij de dienst, krijg je een nummer toegewezen. Wanneer je nu iemand ontmoet, en je krijgt zijn telefoonnummer, twitter account enz, dan volstaat het om een van die gegevens naar dat nummer te zenden per sms. De dienst zal dan al jouw gegevens naar die persoon doorsturen.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/connectme-send-contact-details/
http://connectme.cc/


APPSGEYSER: EEN ANDROID APP MAKEN VAN GEWONE WEBINHOUD
Wij zijn tegen de versplintering van het internet, veroorzaakt door alles in apps te stoppen. Maar anderen vinden die apps zo handig... Voor hen deze tool met AppsGeyser kan je inhoud die je op het web vindt in een app verpakken. Daarbij kan je kiezen tussen HTML, Javascript of Flash. Je kan daarbij enkel een bepaald deel van een website tot app omvormen, niet enkel de RSS feed.
[Taal: ENG]
http://www.killerstartups.com/Mobile/appsgeyser-com-create-android-apps-from-web-content
http://www.appsgeyser.com/


RIDESURFBOARD.COM: CONTENT DOORBLADEREN
Deze site is gebaseerd op de Flipboard voor de iPad, die inhoud uit verschillende websites verzamelt en tot één overzichtelijk magazine maakt. Deze tool doet iets gelijkaardigs, maar dan in je webbrowser. De tool is bedoeld voor webmasters: door het toevoegen van één lijntje HTML code kan hun inhoud in een speciaal voor Surfboard uitgewerkte versie van hun site bekeken worden.
[Taal: ENG]
http://www.killerstartups.com/Web-App-Tools/ridesurfboard-com-flip-content-pages
http://www.ridesurfboard.com/


SHAREYOURSHOTS.NET: FOTO'S VAN HETZELFDE EVENEMENT

Er worden zoveel foto's gemaakt en online gezet. Maar veel van die foto's zijn niet publiek toegankelijk, omdat de gebruiker ze op zijn profiel bij een of andere sociale dienst gezet heeft. Deze dienst wil dat verbeteren: hier kan je een evenement aanmaken, en iedereen uitnodigen die op dat evenement foto's gemaakt heeft, om die online te zetten.
[Taal: ENG]
http://www.killerstartups.com/Video-Music-Photo/shareyourshots-net-photos-from-the-same-event
http://www.shareyourshots.net/


PUSHNOTIFY: REAL TIME VERWITTIGINGEN
Met deze dienst word je verwittigd telkens een van jouw favoriete blogs of applicaties gewijzigd wordt. Jij bepaalt of die verwittiging verstuurd wordt per sms, voice alert.
[>Taal: ENG]
http://www.killerstartups.com/Web-App-Tools/pushnotify-com-receive-real-time-notifications
http://www.pushnotify.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TV TWEETS

Een slim idee. Tegenwoordig wordt er immers steeds meer getweet over tv-programma's, met natuurlijk De Allerslimste Mens ter wereld (#DASM) op kop, #reyerslaat en natuurlijk #basta. Deze sites geeft een overzicht van de programma's die op dit moment draaien op de populairste Vlaamse zenders (Een, Canvas, VTM, 2B, VT4, VijfTV, Vitaya,), het geeft de hashtag van dei programma's, en vertoont de tweets met deze # als onderwerp.
[Taal: NL]
http://www.tvtweets.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TAALTWEUILLETON
De Taalprof is een mysterieus iemand, zo vernemen we bij Taalpost, die op het internet her en der "grammaticaal onbenul" bestrijdt. Hij is nu met een vervolgverhaal begonnen op Twitter, een "tweuilleton", onder de titel "De taalprof en het raadsel van de andere werelden". Om te volgen!
[Taal: NL]
http://twitter.com/taalprof


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VERDWENEN GELUIDEN
Heb je er eigenlijk al eens bij stil gestaan dat er geluiden verdwenen zijn uit onze maatschappij? Een paardentram, een typemachine, een straatverkoper... Ooit behoorden ze tot onze geluidscultuur, nu hoor je ze niet meer. Wie als cineast of hoorspelmaker zo'n geluid nodig heeft, moet echt op zoek gaan naar zo'n geluid. Maar gelukkig heeft het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een omvangrijke verzameling aangelegd, daterend van de jaren 50 tot 90. Het is de bedoeling dat deze geluiden via Creative Commons licentie beschikbaar worden voor het algemeen publiek maar ook geluidstechnici, historici, enz. Over het initiatief gaat dit blog.
[Taal: NL]
http://www.verdwenengeluiden.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: HEMA PRODUCTPAGINA
Een originele manier om producten voor te stellen, dat hebben ze bij Hema bedacht. Je moet niet klikken, enkel even wachten en je ziet vanalles gebeuren! (via @Patwanzee)
[Taal: NL]
http://producten.hema.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: KAPITAINFANTASTIK ART


Een fotoblog met - tja, hoe kan je het omschrijven: surrealistische foto's? Prachtige bewerkingen van gewone omgevingen. Neem nu het 'stilleven met paddenstoelen'. Het zou eens childerij van Vermeer kunnen zijn...
[Taal: NL]
http://kaptainfantastik.blogspot.com/


VRIJDAG ANIMATIEDAG: CLAYMATION
Een mooie filmpje, gemaakt volgens de aloude traditie van "klei-animatie". Leuk. Hoe kort het filmpje ook is, wij zijn zeker dat er uren, zoniet dagen werk aan geweest zijn!
http://www.collegehumor.com/video:1752312
WIJ VRAGEN EVEN AANDACHT VOOR DE SPONSORS VAN ONZE NETTIES VERKIEZING,
DIE ONS VOLGENDE PRACHTIGE PRIJZEN BEZORGDEN:


Een V100 Notebook Bundle van Kingston Digital -
Een nieuwe generatie betaalbare SSD's voor concumenten; dankzij de geoptimaliseerde controller en verbeterde NAND Flash nu nog betere prestaties.

Met dank aan de mensen van Leads United voor hun bemiddeling


Enkele heel mooie producten van Iomega:

3 Externe harde schijven van Iomega eGo Portable Hard Drive 500 GB, Compact, USB 2.0
Neem je bestanden altijd en overal met je mee, met de Iomega eGo Compact Draagbare Hharde schijf, met Protection Suite.


1 Prestige Desktop Hard Drive 500 GB, USB 2.0
Deze externe harde schijf biedt u een eenvoudige en betaalbare oplossing voor alles wat u wil opslaan.

1 D-Link DIR-600 Wireless N-Router
Maak een draadloos netwerk aan, deel je breedband internettoegang en je bestanden over een grotere afstand met deze draadloze router.


3 Nero Multimedia Suite
Deze ultieme 3-in-1 multimedia suite is ideaal om video te bewerken, schijfjes te branden, en backups te maken.
Voor deze prijzen danken wij het team van Blue-C erg hartelijk!

10 pakketten BullGuard Antivirus 10
De perfecte oplossing indien je je computer wil beschermen met een alles omvattend pakket.


Met dank aan Fingerprint PR voor deze prijs

1 Wikango Max radarmelder
De nieuwste community melder voor vaste en mobiele radars, in real time.

Met dank aan Fingerprint PR voor deze prijs

3 Snoopy / Pink Panther MP3 Card players van Lenco

MP3 spelers die zo groot zijn als een kredietkaart, waardoor u ze gemakkelijk overal mee naartoe neemt.


Met dank aan het team van Open2Europe voor deze prijs

Een waardebon van 250 euro voor een Equiboost paardencoachingsessie
Wist u dat paarden u kunnen helpen bij het verwerken van verlies, het overwinnen van faalangst, het versterken van uw zelfvertrouwen, het oplossen van conflicten in het gezin of op het werk?
Dankzij Netties kan deze winnaar paardencoaching helemaal gratis zelf uitproberen. Equiboost schenkt een cheque ter waarde van 250 euro voor een paardencoachingsessie voor een thema naar keuze.
Meer informatie vindt u op www.equiboost.com


Met dank aan Anke van Calliopes voor deze prijs

5 Winterpacks van Bridgestone:
- Handige opbergtas, met velcro zodat het niet schuift in de koffer
- Handschoenen
- Ijskrabber
- Dubbelzijdige anti-dampspons
- Via een scratch-formulier maakt de winnar kans op Ä15 korting voor een rijvaardigheidscursus, of op de volledige rijvaardigheidscursus.

Met dank aan het team van LeadsUnited voor deze prijs


Allerlei prijzen, groot en klein:
-
Kortingbonnen op inktcartridges bij www.internetinkt.com- T-Shirts van Truvo- Allerlei van RadioVisie

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/
- Win fantastische prijzen dankzij de nieuwe Nokia C7
http://www.belgiancowboys.be/mobile/1700
- SEO : The Google, the Bad & the Ugly
http://www.belgiancowboys.be/search/1698
- [VIDEO ]Maak een infographic van je eigen Linkedin netwerk
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/1691


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Account weg: Man eist half miljoen van Facebook
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/566479/2011/02/03/Account-weg-Man-eist-half-miljoen-van-Facebook.dhtml
- 'Microsoft's Bing goedkope imitatie Google'
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/566154/2011/02/02/Microsoft-s-Bing-goedkope-imitatie-Google.dhtml
- Van een afstand wordt alles relatief
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/index.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Internet Explorer verliest steeds meer marktaandeel
De tijden dat Microsoft met Internet Explorer nagenoeg een browser monopolie had zijn nu duidelijk voorbij.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29255
- Android voor tablets
Voor tablet-computers heeft Google een speciale versie van Android gemaakt, Android 3.0 'Honeycomb'.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29254
- Bestanden beveiligen met een wachtwoord
AxCrypt is een tooltje waarmee je ieder bestand of document met een wachtwoord kunt beveiligen. Het werkt heel eenvoudig via de Windows Verkenner.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22478elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Epson met megacontrast op home cinema projectoren
Twee nieuwe home cinema projectoren van Epson moeten de bioscoopervaring thuis nog intenser maken.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5621
- Genesis-printer Lexmark: strak design en apps via internet
Met de Genesis S815 heeft Lexmark een wel heel speciale all-in-one printer in huis. Hij heeft een strak, verticaal design en een 11 cm aanraakscherm waarmee ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5614
- Ekey vingerlezers: je vinger als sleutel
Ekey is een gebruiksvriendelijk toegangssysteem waarbij je de vingers kan gebruiken als sleutels. Voortaan hoef je niet meer verschillende sleutels aan te maken of toegangscodes uit het hoofd te leren ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5521


computerworld logo

*** COMPUTER WORLD

http://www.computerworld.be/
- Splitsing van Systemat en nieuwe software-oriŽntatie
De aankondiging die reeds enkele weken geleden werd gedaan, is nu afgerond: Systemat heeft zijn 'infrastructure'-activiteiten verkocht. Het einde van een tijdperk.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22207&style=99896
- Piraterij bij bedrijven
De BSA (Business Software Alliance), die als taak heeft hackers op te sporen, heeft zijn cijfers gepubliceerd: het aantal geschillen tussen haar en Belgische bedrijven is gestegen met meer dan 20% in 2010.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22206&style=99896
- Belgische e-commerce eindelijk uit de startblokken
Ogone, aanbieder van online betalingsdiensten, heeft haar cijfers bekend gemaakt met betrekking tot de uitgevoerde betalingen via Belgische e-commerce sites. De kaap van één miljard euro komt stilaan in zicht.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22200&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Waarom laat uw personeel uw communicatietools links liggen?
http://www.digimedia.be/content.php?lng=nl&rubric=Dossiers&id=7540
- Grafische advertenties in Gmail
Google heeft aangekondigd dat Gmail vanaf heden reclamebeelden zal bevatten. Gedaan met de tekstuele advertenties in de webmail van Google. Gmail zal in zijn rechterkolom voortaan ook grafische advertentie-afbeeldingen weergeven.
http://www.digimedia.be/content.php?lng=nl&id=7845
- Elektronisch stemmen
De oprichters van The eID Company hebben een nieuwe electronische stemdienst aangekondigd die gebruik maakt van het web als support. De 'Elegio'-oplossing biedt een oplossing voor het veilig stemmen vanop afstand die 'voor iedereen toegankelijk is en die tegelijk transparant
http://www.digimedia.be/content.php?lng=nl&id=7846
computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Ontslagen via Facebook
http://computertaal.info/2011/02/03/ontslagen-via-facebook/
- Een dag van woede
http://computertaal.info/2011/02/02/een-dag-van-woede/
- Egyptische revolutie
http://computertaal.info/2011/02/02/egyptische-revolutie/tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nieuwe versie cloudplatform OpenStack uitgebracht
19:00 - Rackspace heeft een nieuwe versie van de opensource-cloudsoftware OpenStack uitgebracht. De release introduceert onder andere ondersteuning voor ipv6, Hyper-V en raw-schijfafbeeldingen. Ook kunnen virtual machines nu worden gepauzeerd. »
http://tweakers.net/nieuws/72416/nieuwe-versie-cloudplatform-openstack-uitgebracht.html
- Vodafone: Egyptische overheid gebruikt netwerk voor propaganda
16:43 - Volgens Vodafone gebruikt de Egyptische overheid het netwerk van de mobiele-telefonieprovider om sms'jes te versturen naar Vodafone-klanten. De autoriteiten willen op deze manier pro-overheidinformatie verspreiden onder de Egyptenaren. »
http://tweakers.net/nieuws/72415/vodafone-egyptische-overheid-gebruikt-netwerk-voor-propaganda.html
- Tweaker organiseert verkiezing beste Android-apps
http://tweakers.net/nieuws/72411/tweaker-organiseert-verkiezing-beste-android-apps.htmltip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

JE SMARTPHONE LANGER LATEN MEEGAAN 1: INTRO
Een smartphone kan zowat alles tegenwoordig. Hij heeft een heel krachtige processor, je kan ermee surfen, mailen, filmpjes kijken, enz. Hij zorgt ervoor dat je overal waar je bent "connected" bent, via 3G. Maar al die taken vergen heel wat van de batterij. En vermits een mobiel toestel niet te groot en te zwaar mag zijn, kunnen de fabrikanten echt geen reuzegrote batterij in het toestel stoppen. Je moet het dus doen met een lichtgewicht batterij - wat dan weer gevolgen heeft voor de levensduur van de batterij: hoe lang kan je toekomen met een opgeladen batterij?
Bij een smartphone die echt alle functies biedt, is dat helaas niet lang - je mag blij zijn als je een dag doorkomt zonder opladen, wanneer je je mobieltje echt intensief gebruikt. Maar gelukkig zijn er enkele instellingen die je kan wijzigen, om de levensduur van de batterij te verlengen. En sommige van die tips zijn echt kleinigheden die een groot verschil kunnen uitmaken.
Neem nu de helderheid (brightness) van je scherm. Wanneer je die verlaagt, zal je toestel minder energie verbruiken. Je kan ook de achtergrond van het beginscherm wijzigen naar een kleur die minder energie gebruikt - wit gebruikt veel energie, zwart het minste. Waar je deze instelling moet wijzigen is afhankelijk van jouw toestel.


JE SMARTPHONE LANGER LATEN MEEGAAN 2: E-MAIL EN VERWITTIGINGEN
Een van de functies die veel energie kunnen verslinden op je smartphone, is e-mail. Wanneer je bijvoorbeeld verschillende mail accounts hebt, en die regelmatig laat controleren, dan slorpt dat heel wat energie op.
Hier is een woordje uitleg op zijn plaats over de verschillende manieren om mail te checken. Er is om te beginnen "push". Dat wil zeggen dat email meteen naar jouw telefoon doorgestuurd wordt zodra hij op het mailsysteem aankomt (de mailserver van je provider) aankomt. Maar heb je dat echt nodig? Zet dus die push maar af.
Een tweede manier om mail te controleren, is om de x minuten, of x uur. Hoe vaker je de mail controleert, hoe meer energie dit verbruikt. Manueel controleren, of 1 x per uur controleren is het zuinigst.
Er zijn ook andere diensten die gebruik maken van "push", zoals Facebook & Twitter, die je zo kan instellen dat ze jou onmiddellijk verwittigen wanneer er een bepaalde gebeurtenis plaats vindt (zoals een vermelding van jouw naam in Twitter). Door deze verwittigingen (notifications) op "manueel" te zetten, bespaar je weer wat energie.


JE SMARTPHONE LANGER LATEN MEEGAAN 3: PLAATSBEPALING
Het leuke aan een smartphone is dat die aan externe diensten kan vertellen waar jij je bevindt. Daardoor kan je bijvoorbeeld via de GPS een route opvragen, maar ook via allerlei apps werken met die plaatsbepaling. Foursquare bijvoorbeeld, om in te loggen in bepaalde handelszaken, of om uit te vinden wat er leuk of interessant is in de omgeving waar je je bevindt.
Maar je moet wel weten dat die plaatsbepaling ook weer energie verslindt. Dus is het aangeraden om zulke locatiegebonden diensten (GPS, Foursquare, enz.) te deactiveren wanneer je er op dat moment geen gebruik van wil maken.


JE SMARTPHONE LANGER LATEN MEEGAAN 4: VERBINDINGEN
Je kan ook besparen op de batterij door de Bluetooth verbinding uit te schakelen. Dat is eigenlijk ook veiliger, want Bluetooth kan in sommige gevallen iemand zonder jouw toestemming toegang geven tot jouw telefoon.
Not een tip: wanneer je niet van plan bent om draadloos te werken, dan zet je gewoon je WiFi af. Want zoniet zal die, telkens je in de buurt van een WiFi hotspot komt, jou hiervan op de hoogte stellen en je vragen of je wil inloggen, enz.


JE SMARTPHONE LANGER LATEN MEEGAAN 5: ALLERLEI
Er zijn nog enkele kleine dingen die je kan doen, onder het motto "alle kleine beetjes helpen". Zo kan je het auto-lock op de kortst mogelijke tijd zetten, zodat de verlichting van het scherm zo snel mogelijk uitgaat. Je kan ook telkenmale je het toestel niet gebruikt het op "lock" zetten, door op de speciaal daarvoor voorziene toets (vaak de "uit" toets) te drukken. Ga je naar theater, een vergadering, of een afspraakje waarbij je niet gestoord wil worden, zal het inschakelen van de Vliegtuigmodus ook weer heel wat energie sparen.
Is je batterij erg laag, en wil je toch nog wat sparen om een telefoontje te kunnen doen, deactiveer dan de 3G optie, en zorg ervoor dat je geen mail checkt of gaat surfen.
Zo. Ken jij nog tips? Dan mag je die gerust met de andere lezers delen!

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp


shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...DE BESTE TOOLS VOOR TV OP DE PC: YOU FREE TV
Flash - freware
In de volgende reeks verschillende tools om gratis tv op je pc te kunnen zien. Omdat deze reeks gebaseerd is op een artikel bij Chip.de, zal je ook enkele tools zien die typisch op de Duitse tv gericht zijn. Maar ook die zender heeft leuke programma's, en dus vermelden wij ze maar.
Om te beginnen You Free TV. Die streamt de bekendste Duitse zenders live in het internet, gratis. Je kanook reeksen bekijken, niet alleen de laatste aflevering, maar ook alle voorgaande. En er is ook een chat, om met andere mensen te praten die ook naar deze uitzendingen kijken.
http://www.chip.de/webapps/You-Free-TV_46798967.html
http://www.youfreetv.net/index.php


DE BESTE TOOLS VOOR TV OP DE PC: PP LIVE

Windows all - 4,2 MB - freware
PPLive is een gratis programma uit China, om tal van Aziatische kanalen te ontvangen. Daarvan bestaat nu ook een versie in het Duits, die je bij Chip.de kan downloaden (de originele site van deze software is in het chinees, en dat ... is Chinees voor ons!)
http://www.chip.de/downloads/PPLive_17375588.html
http://www.pplive.com/


DE BESTE TOOLS VOOR TV OP DE PC: MYP2P.EU
Freeware
Een Engelstalig TV-tijdschrift, waarin je kan zien welke live-streams er beschikbaar zijn voor sportevenementen uit de hele wereld. Want het is niet voldoende een tool te hebben om tv te kijken, je moet ook weten waar je moet zijn om welke uitzending te bekijken, en wanneer die uitzending loopt!
http://myp2p.eu/


DE BESTE TOOLS VOOR TV OP DE PC: K-TV

Windows 98/2000/ME/XP - 4,1 MB - freeware
Heb je een tv-kaart in je pc, dan kan je de programma's die je via deze software bekijkt ook opslaan. De software is in het Engels, en bevat een Electronic Program Guide, zodat je meteen ook informatie krijgt over de programma's die je ziet, en bevat de ZoomOut plug-in zodat je het opnemen van programma's ook op voorhand kan programmeren.
http://www.kastortv.org/


DE BESTE TOOLS VOOR TVOP DE PC: TV-FOX
Firfox extensie - Windows/Linux/Mac OS - 329 kb - adware
Deze gratis plug-in bundelt duizenden zenders uit de hele wereld, netjes geklasseerd per land en per genre. De software werkt met Windows Media Player, die moet je dus ook installeren.
http://toolbar.tv-fox.com/
http://www.chip.de/downloads/TV-FOX_41056121.html


DE BESTE TOOLS VOOR TVOP DE PC: DVB DREAM

WIndows 2000/XP/Vista/7 - 7,8 MB - demo (35 dollar)
Heb je een tv-kaart in je computer, dan is dit een handige tool. Het is niet alleen een viewer om de programma's te bekijken, maar je kan bijvoorbeeld ook de ontvangstkwaliteit testen, opnamen programmeren, of hetgeen ontvangen wordt meteen via je thuisnetwerk streamen.
http://www.dvbdream.org/
http://www.chip.de/downloads/DVB-Dream_15657647.html


DE BESTE TOOLS VOOR TVOP DE PC: TV ANTS
Windows 98/2000/ME/XP/Vista - 2,9 MB - freeware
Ook dit programma laat je toe om tv-programma's via hetinternet te ontvangen. Het is een P2P tv tool, Je moet wel liefst een snelle (DSL of kabel) verbinding hebben. Alle beschikbaren worden opgelijst, geklasseerd op basis van het aantal mensen die op dat moment kijken.
http://www.tvants.com/


DE BESTE TOOLS VOOR TVOP DE PC: SENDUNG VERPASST
Net zoals er in Nederland Uitzending gemist bestaat, is er in Duitsland dit portaal, waar je de inhoud van de grootste Duitse mediatheken op één site verzameld kan zien, waaronder ARD, ZDF, Pro7, Sat1 en RTL. En met één klik kan je van het overzicht naar het video-aanbod van de zender.
http://www.sendungverpasst.de/


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: TWIMGO

Nokia - freeware
Met deze Twitter-client kun je gemakkelijk verschillende timelines bekijken. Update je status, reply en retweet in een handomdraai. Zowel in portret- als landschapmodus te gebruiken. Foto's via Twitpic en yFrog verschijnen als preview.
http://store.ovi.com/content/78596


1207 MOBIEL
Android - freeware
Nu kan je ook onderweg bedrijven en telefoonnummers opzoeken. Ook handig is de Mailbox 1207 dienst, waarbij je een bericht kan laten bij een persoon van wie het GSM-nummer niet in de gids vermeld staat.
http://www.appbrain.com/app/1207-mobiel/be.belgacom.mobile1207


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Weten waarheen men wil gaan, dat is prima. Maar men moet ook tonen dat men op weg is.
- Emile Zola-