netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
3/2/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 685 van 29/1/2011
Gegroet lezer,

Eindelijk! Bij het naar huis rijden met de trein is het nog altijd licht, en bij het naar het werk rijden, 's ochtends vroeg, begint elke dag wat meer blauwe lucht te verschijnen aan de horizon. Het donkerste deel van de winter lijkt stilaan achter de rug. De kou nog niet, getuige de vele bevroren plassen onderweg - maar wat deert een beetje kou, wanneer er dikke sjaals, mutsen en handschoenen zijn?!

Wat wij in dit magazine voor u in petto hebben? We zullen ootmoedig moeten beginnen met onze excuses aan te bieden aan de Apple-fans, want deze week hebben we toch wel enkele keren stevige kritiek gehad - niet op de Apple producten zelf, wel op het Apple ecosysteem, en de hele Apple-manie die zo welig tiert in de media. U moet het ons vergeven, maar soms wordt het ons echt te veel, en voelen wij ons geroepen het een en ander in het juiste perspectief te zetten.

Maar natuurlijk krijgt u ook ander nieuws: over Google en de verschuivingen aan de top, en hoe de zoekmachine die iets probeert te doen om de verdoken spam in de zoekresultaten tegen te gaan, en natuurlijk ook wat berichten over Facebook, Twitter, en zelfs Microsoft. Kortom: voor elk wat wils.

Wij wensen u veel leesplezier, een zonnig (maar fris) weekend, en wij hopen u volgende week bij leven en welzijn weer aan te treffen.

Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GOOGLE EN ZOEKMACHINE SPAM: GOOGLE ONDERNEEMT ACTIE
"Content farms" worden afgestraft in de zoek algoritmes

Er waren de laatste weken steeds meer berichten over "Google spam" - websites die hoog in de zoekresultaten van Google naar een bepaald trefwoord voorkomen, maar die eigenlijk geen echt nuttig info over dat onderwerp bieden. Zij werden geschreven door "content farms" - bedrijven waar echte "broodschrijvers" in dienst zijn: wanneer een bepaald onderwerp trendy is bij Google moeten zij wat informatie bijeen zoeken op het internet, en er een artikel over schrijven, dat meestel enkel vol staat met algemeenheden.
Twee van zulke bedrijven zijn Demand Media en Associated Content. Zij zijn, volgens verschillende bronnen, ervoor verantwoordelijk dat de resultaten van Google vervuild geraken met rommel, spam, nietszeggende artikels. En dat kon Google echt niet meer van zijn kant laten gaan, want het maakte de resultaten minder efficiŽnt. Het gevaar was zelfs niet denkbeeldig dat de gebruiker die spam beu zou worden, en op zoek zou gaan naar een andere zoekmachine die hem wél meer relevante resultaten kan bezorgen.
Dat Google nu zijn algoritmes wijzigt om komaf te maken met deze content farms, is goed nieuws voor de gebruiker. Voor Demand Media is dat natuurlijk minder. Het bedrijf steekt achter sites zoals "eHow", en zou uitgerekend volgende week naar de beurs trekken. Deze verklaring haalt meteen een streep door de ambities van Demand Media...
Over deze beslissing van Google lees je meer bij Google zelf natuurlijk (1), en bij GigaOm (2), waar zoals gewoonlijk de commentaren ook heel interessant zijn om lezen.
http://googleblog.blogspot.com/2011/01/google-search-and-search-engine-spam.html
http://gigaom.com/2011/01/21/google-war-demand-media-ipo/


NEEN, GEEN PLAYBOY IN DE APP STORE!
Enkel app met artikels. Maar daarvoor koop je de Playboy toch, niet voor de foto's?
Verleden week ontstond er even opschudding: er zou een PlayBoy app komen voor de iPad, en je zou er alle oude nummers kunnen bekijken. Velen konden hun ogen niet geloven, want Apple en zijn App store staan ervoor bekend dat alle content die ook maar iets strijdig is met de "goede zeden", alle rode oortjes content in het bijzonder dus, geweerd wordt. En nu de Playboy op de iPad, open en bloot als het ware?
Wel, het bericht is dan ook niet waar. En de schuldige voor het verspreiden van het bericht is meneer Hugh Hefner zelf. De man had in een tweet verkondigd dat oude en nieuwe edities van Playboy in maart op de iPad verkrijgbaar zouden zijn. En dat de content niet gecensureerd zou worden.
Dus is deze kwakkel niet het gevolg van een of andere journalist, blogger, of website, die te snel conclusies trok - maar eerder het gevolg van het feit dat meneer Hefner zelf niet goed weet wat de iPad eigenlijk inhoudt, en wat een app is. Want in werkelijkheid, zoals een woordvoerder van Playboy verduidelijkte, komt er enkel een web-gebaseerde abonnementsdienst, die "iPad compatibel" zou zijn. En er komt een aparte app voor de iPad, maar die zal geen naakt bevatten - enkel de artikels. Maar dat is volgens velen die met de Playboy in de hand betrapt worden, toch de reden waarom zij het naaktblad kopen, nietwaar?
En ja, dus kunnen de puristen opgelucht ademhalen: er komt geen naakt, en dus zeker geen porno in de App store.
http://www.pcworld.com/article/217147/porn_in_apples_app_store_keep_dreaming.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.seattlepi.com/business/433726_playboy19.html


ERIC SCHMIDT TREEDT AF ALS CEO VAN GOOGLE
Een wijze beslissing, volgens sommige bronnen

Wist jij dat "Page Rank", wat wij vertalen door klassement in de zoekmachines, helemaal niets te maken heeft met "page" als pagina, maar alles met Larry Page, een van de kopmannen van Google? Larry Page is namelijk de man die verantwoordelijk is voor het PageRank algoritme, het systeem dat bepaalt welke pagina's hoog in de zoekresultaten moeten verschijnen.
Wel, Larry Page en Sergey Brin waren de mannen die aan de wieg van de zoekmachine Google stonden. Samen met Eric Schmidt, die nu al een decennium de functie uitoefende van CEO bij Google. Verleden week verscheen verrassend het bericht dat Schmidt in april zal aftreden. Een bericht dat door verschillende waarnemers als een wijs besluit bestempeld wordt. De man zou namelijk niet echt gezorgd hebben voor de grote beslissingen die Google de laatste jaren genomen heeft. Schmidt heeft zich bijvoorbeeld zes jaar lang verzet tegen het initiatief om zelf een eigen browser te maken. Hij had geen zin in een nieuwe browseroorlog. Brin en page namen dus zelf maar enkele Firefox ontwikkelaars in dienst, en lieten hen een prototype ontwerpen. Later volgden dan de plannen van Brin en Page om ook een heus besturingssysteem, Chrome OS te maken. En uiteindelijk moest Schmidt zich daarbij neerleggen. Page en Brin kochten, zonder hem erin te kennen, verschillende bedrijven die Google verder geholpen hebben in zijn ontwikkeling, waaronder Android.
Over de rol die Schmidt gespeeld heeft binnen het bedrijf lees je meer bij The Guardian(1), en The Register(2), de laatste zoals gewoonlijk wat brutaler van taal dan de eerste. TechMeme heeft zoals gewoonlijk alle commentaren op deze aankondiging verzameld (3)
http://www.guardian.co.uk/technology/2011/jan/21/google-eric-schmidt-larry-page
http://www.theregister.co.uk/2011/01/22/the_schmidt_decade/
http://www.techmeme.com/110121/p42#a110121p42


DE PROBLEMEN MET DRM, FNAC EN DE KINDLE
Gewone papieren boeken zijn toch veel gemakkelijker..

Wil je e-boeken lezen, dan kan je dat natuurlijk doen op je computer of je smartphone, maar een speciale e-reader, een toestel dat het formaat heeft van een boek, erg zuinig met energie omspringt, en een scherm heeft dat heel vriendelijk is voor het oog, is natuurlijk veel beter. Er bestaan tal van e-readers, in all smaken en formaten. Een van de populairste is de Kindle, een toestel dat uitgebracht wordt door online boek- en platenzaak Amazon.com. Via gespecialiseerde bronnen kan je ook hier in BelgiŽ aan zo'n toestel raken, en het kost niet eens zo duur (149 euro, verscheping inbegrepen), zo vernamen wij bij de podcast Tech45.
Nu is het zo dat de Kindle het heel gemakkelijk maakt om boeken te downloaden van Amazon.com. Je kan natuurlijk ook bij andere zaken boeken kopen, maar je moet dan wel opletten dat je het boek aankoopt in een formaat dat ondersteund wordt door jouw toestel. ePub is een formaat dat door vele readers ondersteund wordt, en je dus veilig kan aankopen - tenzij je een Kindle hebt, want die ondersteunt ePub niet. Maar geen nood: er is een software, Calibre (1), die het bestand omzet naar een formaat dat door de Kindle gelezen kan worden. Want uiteraard wil je ook wel Nederlandstalige boeken aankopen voor je Kindle of Franstalige, en daarvoor is het aanbod van Amazon.com erg zwak, om niet te zeggen onbestaande (voor het Nederlands dan).
Het blijkt echter dat de e-boeken die je bij FNAC aankoopt niet via deze Calibre kan omzetten naar iets dat op de Kindle gelezen kan worden. Dat ondervond blogger Korben, die een heel gevecht leverde om een boek dat hij aankocht op zijn Kindle te kunnen lezen. Een gevecht waarbij hij zwaar in aanvaring kwam met de klantendienst van FNAC. Waarop hij uit woede een methode bedacht om de DRM van FNAC te kunnen kraken - en die online zette. (2)
Wat mij persoonlijk tot de conclusie brengt dat er niets zo gemakkelijk bestaat als een papieren boek. Je kan het lezen, ezelsoren maken om te weten waar je gebleven bent, je kan het laten signeren door de auteur, je kan het uitlenen aan een vriend, je kan het zelfs tweedehands verkopen (twee dingen die je met een e-boek niet kan). En het staat zo netjes in je boekenrek, als een vriend, in plaats van verborgen als anoniem bestand op jouw computer, tussen de vele andere bestanden. Neen, mij krijg je niet aan een e-boek. Wat niet wil zeggen dat het e-boek geen prachtige oplossing kan zijn voor alle andere internauten...
http://calibre-ebook.com/
http://www.korben.info/fnac-supprimer-drm-ebook.html


HACKER KLOONT QWIKI
Is door TechCrunch Disript bekroonde Qwiki inderdaad een luchtbel?
Nog een verhaal dat aantoont dat een internaut die over de nodige technische kennis beschikt die kennis gebruiken kan om al hackend zijn stelling te bewijzen, zelfs wraak te nemen.
Dit verhaal gaat over Qwiki. Dat is een app die automatisch van elke bijdrage in de Wikipedia encyclopedie een mooie diashow maakt met gesproken woord, tekst, video. De app werd op de recente TechCrunch Disrupt bekroond tot beste app, en krijgt sindsdien heel wat aandacht van de media. Bij de Google trends staat "Qwiki" bovenaan de ranglijst als trefwoord waarnaar het meest gezocht wordt. En investeerders zijn ook enthousiast over de app, want Facebook mede-oprichter Eduardo Saverin heeft zopas 8 miljoen dollar in deze visuele zoekmachine gestopt.
Iets wat door sommige waarnemers niet goed begrepen wordt. Zij begrijpen de heisa rond Qwiki niet, en menen dat andere diensten en websites die op TechCrunch Disrupt voorgesteld waren veel meer de titel "disruptive" verdienden. Een hacker heeft nu, om dit aan te tonen, bewezen dat hij met 321 lijntjes HTML code een gelijkaardige tool maken kan, en dat de technologie achter Qwiki dus helemaal niet revolutionair is. Bovendien werkt Qwiki enkel met artikels in de Wikipedia. En is het echt zoveel interessanter om zo'n artikel in een (veel langer durende) diashow voorgeschoteld te krijgen, dan om het zelf snel door te lezen?
De hacker, zo lees je bij Newsgrange, wou met zijn daad ook protesteren tegen het feit dat rond sommige websites en diensten van blogs zoals TechCrunch zoveel aandacht krijgen.
http://www.qwiki.com/
http://newsgrange.com/hacker-shows-it-doesnt-take-8-million-to-clone-qwiki-just-321-lines-of-html-will-do-the-trick/
http://techcrunch.com/2011/01/22/techcrunch-disrupt-winner-qwiki-hits-no-1-on-google-trends-hot-searches-in-the-u-s/


APPLE HEEFT GEEN SCHROEFJE LOS
Integendeel: bij je iPad en iPhone zal je binnenkort geen enkel los schroefje meer vinden!
Het is al langer geweten dat Apple iets heeft tegen knutselaars. Wat Apple gemaakt heeft, is dicht en moet d7icht blijven. Wat tot gevolg heeft dat, waar je bij andere toestellen een extra batterij kan kopen om in het midden van de dag van batterij te wisselen, dit helemaal niet mogelijk is met je Apple-toestellen. Het openen is voorbehouden aan de technici in de speciale Apple-winkels.
Om te voorkomen dat de "gewone" burger toch het inwendige van de toestellen zou open leggen, heeft Apple nu iets nieuws bedacht: "petalobe" schroeven. De nieuwe iPHone 4 toestellen hebben die nu al. En breng je een iPHone 4 toestel binnen in een Apple winkel voor een of andere herstelling, dan moet de hersteller van Apple de huidige Phillps schroeven (de schroeven met kruisje op de kop) vervangen door deze nieuwe "pentalobe" schroeven.
Maar denk nu niet dat Apple de gebruiker daarmee de gebruiker weerhouden kan van het openen van zijn toestel. Tal van bedrijven zijn ondertussen al op de markt gekomen met een speciale schroevendraaier, aangepast aan deze pentalobe (vijflobbige) schroefkop. Sommigen leveren er zelfs gewone schroeven met Philips-kop erbij, om de verwijderde pentalobeschroeven te vervangen. Nog andere bedrijven gaan nog een stapje verder, en leveren er ook pentalobe schroeven bij. Mocht er iets fout lopen met jouw toestel, dan kan je nog altijd de Philips-schroeven verwijderen en er terug pentalobe schroeven in vijzen.
Waarom Apple zich tot deze maatregel geroepen voelt? Tja, het wil niet dat de gebruiker gaat knoeien met het inwendige van het toestel, dat verknoeit, en zich dan gaat beroepen op de waarborg. Maar andere bedrijven worden toch ook met zulke frauduleuze werkwijze geconfonteerd, en nemen toch zo geen drastische stappen? En heeft de gebruiker niet het recht om zelf een upgrade aan zijn toestel uit te voeren (extra RAM, HD upgrade...) zonder daarvoor verplicht naar de Apple winkel te moeten?
Onnodig te zeggen dat het artikel in Ars Technica de nodige commentaren losmaakte. Ook The Register heeft het erover.
http://arstechnica.com/apple/news/2011/01/apple-screwing-new-iphones-out-of-simple-diy-repair.ars?comments=1#comments-bar
http://www.theregister.co.uk/2011/01/24/apple_screws/


FIREFOX EN CHROME KOMEN UIT MET "DO NOT TRACK" TOOLS
Zoals altijd de vraag: heeft het zin?
Marketeers en adverteerders willen zoveel mogelijk over jou te weten komen. Niet dat jij zo'n interessant persoontje bent, maar wel omdat jij een mogelijke klant bent. En zij willen jou advertenties voorschotelen die het dichtste bij jouw interessepunten liggen. Een sportieve out-door dame moeten ze geen advertenties voorzetten voor de nieuwste pumps met hoge hakken, maar voor comfortabele sportschoenen, om het simpel te zeggen. En dus zou je geneigd zijn te zeggen dat er niets verkeerd zit in het feit dat die adverteerder zoveel informatie over jou verzamelt.
Toch zijn heel wat mensen er niet gerust in. Zij vrezen, niet onterecht, dat de gegevens die zogenaamd anoniem verzameld worden, toch met hun persoon in verband gebracht kunnen worden. Het gevaar is niet ondenkbeeldig dat nieuwsgierige privédetectives bijvoorbeeld in de toekomst maar op een knopje moeten drukken (of een kennis contacteren, die toegang heeft tot bepaalde databases) om te weten waar jij tankt, met welke auto je rijdt, hoeveel je drinkt, of je incontinentieluiers aankoopt via het web, enz.
Gebruikersverenigingen maar ook de makers van browsers zijn zich bewust van deze ongerustheid. Ook de Amerikaanse overheid heeft aangedrongen dat er een "do not track" optie zou komen in elke browser. Firefox en Chrome hebben nu aan die verzuchting voldaan, elk op hun eigen manier.
Bij Chrome is het een add-on, uitgebracht door Google, die jou de mogelijkheid geeft om aan te geven dat jij niet wil dat je binnen een bepaalde adverteernetwerk gevolgd wordt. Doordat de add-on gelinkt is met de interne cookie API's van de browser, zouden deze voorkeuren intact blijven zelfs indien de cookies zelf om een of andere reden van jouw computer verdwijnen.
Mozilla van zijn kant werkt met een systeem dat gebruik maakt van de HTTP headers, niet van cookies. Toepassingen zouden een "do not track" header meegeven, die aan de adverteerdienst zegt dat de gebruiker niet getraceerd wil worden. Deze methode is simpeler, maar vereist wel dat de adverteerders het spel netjes spelen, en de gebruiker inderdaad niet gaan volgen.
Meer over beide systemen vind je bij Ars Technica, Google zelf en ReadWriteWeb. Nu, of je voor of tegen doelgerichte, op jouw maat aangepaste advertenties bent, het is gewoon belangrijk dat je de keuze hebt om mee te doen aan het systeem of niet. En dat wordt met deze twee initiatieven mogelijk gemaakt...
http://www.readwriteweb.com/archives/firefox_and_chrome_add_do_not_track_tools_to_their.php
http://arstechnica.com/web/news/2011/01/mozilla-google-take-different-approaches-to-user-tracking-opt-out.ars
http://googlepublicpolicy.blogspot.com/2011/01/keep-your-opt-outs.html


PRINTEN VANOP JOUW MOBIELTJE MET GOOGLE CLOUD PRINT
Maar je moemt nog altijd een printer vinden...
Stel: je bent onderweg naar het werk, en je denkt eraan dat er een belangrijk document is dat je nog zou moeten printen voor de vergadering begint. Dan kan je nu via een nieuwe tool die Google uitbrengt het document printen zodat het op jou wacht wanneer je het kantoor betreedt.
Er zijn echter wel wat voorwaarden, die het minder idealistisch maken dan het op het eerste zicht lijkt. Om te beginnen moet je je printer koppelen aan de Google Cloud Print dienst. Daarvoor moet je het Chrome OS downloaden, en de Google Print Cloud Connector activeren. Maar wanneer de printer op het Google Print Cloud netwerk zit, moet de computer die aan de printer vastzit ook nog in staat zijn om het document te printen. En verder geschiedt het printen vanuit Gmail, op een Android toestel of iPhone. Je kan dus Gmail boodschappen printen en e-mail bijlagen (.pdf of Word bestanden), maar niet een document dat niet als Gmail bijlage ontvangen werd. En tot slot werkt deze functie enkel in de VS.
Blij dus met een dode mus? Ach, er bestaan al andere methodes om vanop een smartphone te printen, via apps die dan verbinding leggen met printers die WiFi hebben. En dus is deze nieuwigheid van Google inderdaad niet zo revolutionair...
http://news.idg.no/cw/art.cfm?id=40E6F431-1A64-6A71-CE727C532FB8E86C
http://gmailblog.blogspot.com/2011/01/print-from-your-phone-with-gmail-for.html


FACEBOOK CREDITS VERPLICHT, EN EEN HANDELTJE MET JOUW "LIKES"
Of: hoe Facebook er telkens opnieuw in slaagt iedereen tegen de haren in te strijken..
Het is een talent als een ander: altijd maar beslissingen nemen waarmee je al je gebruikers tegen de haren in strijkt. En met gebruikers bedoelen wij niet alleen jou en ik, mensen die een account hebben bij Facebook, maar ook ontwikkelaars, want ook zij maken gebruik van Facebook - zij het op een andere wijze, namelijk via de Facebook API.
Twee berichten om dit te bewijzen. Om te beginnen de melding die bij TechCrunch en ook bij Facebook zelf te lezen valt, namelijk dat ontwikkelaars voortaan verplicht moeten werken met Faebook credits. Vanaf 1 juli 2011 zullen alvast de Facebook Credits verplicht worden voor alle games die men in Facebook kan spelen. Het is te zeggen dat de "munteenheid" die er bestaat in de spelletjes, zoals FarmBucks, Fishpoints enz., zal blijven bestaan, maar dat de enige manier waarop er geld in of uit Facebook gaat via de FacebookCredits is. Je zal bijvoorbeeld voor een zeker bedrag in dollars x Credits kunnen kopen, en die dan omwisselen tegen Farmbucks bijvoorbeeld. Facebook wil echter de spelletjesmakers overtuigen om volledig over te schakelen op de Facebook Credits: wanneer zij de Credits invoeren in plaats van de eigen munteenheid, zullen de items die zij in hun game verkopen een ereplaats krijgen op het dashboard van Facebook Games. En natuurlijk krijgt Facebook een percentje op elke transactie - wat tot flinke sommen kan oplopen. Zynga betaalt nu bijvoorbeeld Facebook elke maand ongeveer 30 miljoen dollar aan taksen op de Credits!
Of de ontwikkelaars gelukkig zijn met deze evolutie, is nog de vraag, want zij moeten hun systeem nu helemaal omgooien. (1)(2)
Het tweede bericht betreft een initiatief dat bij de gewone gebruiker wellicht ontevredenheid zal veroorzaken. Facebook heeft namelijk een nieuw soort advertentie in het leven geroepen, dat vanuit reclamestandpunt heel veelbelovend is, maar waarmee de gebruiker niet gelukkig zal zijn. Een bedrijf zou namelijk kunnen pronken met jouw likes. Wanneer jij bijvoorbeeld op "Like" gedrukt hebt bij een artikel van website WebProNews, dan kan WebProNews aan Facebook vragen om, tegen betaling, dat artikel te promoten, en daarbij te zetten dat jij het goed vond. Enkel jouw Facebook vrienden zouden dat wel zien, maar toch is het weer de zoveelste inbreuk op jouw privacy, vooral omdat er geen opt-out optie bestaat (weeral!) bij deze nieuwigheid.
Wij zijn vooral benieuwd om te zien of dit laatste initiatief lang overleven zal, of dat Zuckerberg het onder druk van de publieke opinie weer moet afvoeren... (3)
http://developers.facebook.com/blog/post/451
http://techcrunch.com/2011/01/24/facebook-to-make-facebook-credits-mandatory-for-game-developers/
http://www.webpronews.com/topnews/2011/01/25/now-you-can-monetize-your-facebook-fans-by-promoting-their-likes


WERELDREVOLUTIE: APPLE STOPT NFC IN ZIJN SMARTPHONE!
Euh... heeft Google dat al niet eerder gedaan?
De lezer mag ons, niet onterecht, ervan beschuldigen een stokpaardje te hebben, maar je kan ons echt geen ongelijk geven. Het feit dat alles wat Apple doet als heiligmakend beschouwd wordt begint echt de spuigaten uit te lopen. Apple heeft het warme water niét uitgevonden, waarmee we de App Store bedoelen, want vooraleer er "apps" waren, bestonden er al progjes die je op je mobiele telefoon kon zetten. Apple heeft dat alleen "verbeterd": het heeft ervoor gezorgd dat je die apps niet overal op het net kon downloaden en installeren, maar dat je enkel apps uit de App Store kon installeren, en dan nog enkel via de iTunes software. Tenzij je je toestel "jailbreakt", en de waarborg vernietigt. Oh ja, nog een "verbetering": op elke gedownloade software int Apple 30%.
Wij blijven het eigenaardig vinden dat zoveel internauten deze werkwijze zonder enige kritiek slikken; als Microsoft dit gedaan had, dan zou iedereen moord en brand schreeuwen. De oorzaak van dit alles? Zoals wij al eerder aangehaald hebben: het aureool van "hip en trendy" dat van de Apple-toestellen afstraalt op de eigenaar ervan, en bij overdracht ook op de journalisten die erover berichten. En die niet nalaten om voortdurend te speculeren over nieuwigheden die Apple misschien, mogelijk, over enkele maanden zal uitbrengen. Hele kranten gevuld met artikels die Apple de hemel in prijzen, en elke nieuwigheid die het (misschien) lanceert als revolutionair bestempelen. Neem nu het bericht dat deze week verscheen in verschillende media, als zou Apple in de toekomst Near Field Communication in zijn toestellen inbouwen, een technologie waarbij je een chip niet meer in een lezer moet stoppen, zoals je doet bij een bankkaart en de betaalterminal, maar waarbij die chp vanop (korte) afstand gelezen kan worden. Met andere woorden: je moet maar met je toestel zwaaien, en je aankoop is betaald.
Allemaal goed en wel, maar mogen wij erop wijzen dat Google enkele maanden geleden al aankondigde dat de nieuwe Android toestellen NFC aan boord zullen hebben? Dus "revolutionair" is die aankondiging niet. Wat wel nieuw is, en weeral bewijst hoe sluw Apple is, is het feit dat Apple die NFC technologie zal trachten te koppelen aan iTunes. Wat van Apple eensklaps een bankier maakt, die natuurlijk ook zijn percentje op elke betaling zal innen.
Bij deze aankondiging valt nog een opmerking te noteren. Want NVC in de smartphone is maar één deel van het verhaal. Er moeten ook terminals zijn die met NFC werken. En het valt te hopen dat er voor dat betaalsysteem gewerkt zal worden met een platformonafhankelijke standaard, die geldt voor àlle smartphones met een chip. Het valt immers te vrezen dat mensen het in hun hoofd gaan halen om speciale terminals uit te vinden voor de iPhone - net zoals de automobielfabrikanten in de VS het belangrijker vinden dat de nieuwe auto's een iPod dock aan boord hebben, dan een gewone neutrale jack waarop je élke standaard MP3 player kan aansluiten...
Bekijk zelf bij TechMeme hoe gek de pers weer werd bij deze aankondiging van Apple (1). Beschouwingen en commentaren bij deze aankondiging bij TechCrunch en Ars Technica (2) (3)
http://www.techmeme.com/110125/p7#a110125p7
http://techcrunch.com/2011/01/25/iphone-5-nfc/
http://arstechnica.com/apple/news/2011/01/apple-expected-to-finally-add-nfc-to-ipads-and-iphones-this-year.ars


MICROSOFT WERKT SAMEN MET HACKERS AAN JAILBREAK
Is de balans van de sympathie aan het kantelen, in het voordeel van Microsoft?
Indien de Netties-redactie zich ergert aan de voortdurende ophemeling van Apple, dan zullen wij ongetwijfeld niet alleen zijn met deze gevoelens, want zo'n uitzonderlijke mensen zijn wij niet. En kijk, een onderzoek naar de "mediawaarde" van Apple, Google en Microsoft toont aan dat de eerste twee van hun "buzz" waarde verloren hebben, terwijl Microsoft die wint. Deze mediawaarde wordt berekend op basis van het totaal aantal nieuwsberichten, vermeldingen in de sociale media, tweets. De juiste tabel vind je bij CNN. (1)
En dat is echt niet enkel hype hoor. Het imago van Microsoft is in onze ogen echt wel aan het veranderen, omdat het bedrijf van een grote kolos, volkomen gestoeld op de Amerikaanse "kapitalistische" manier van zakendoen (velen schrijven Micro$oft met het dollarteken in de naam), lijkt te veranderen in een sympathieker bedrijf, dat oor en oog heeft voor de verzuchtingen van de gebruiker. Het besturingssysteem van Microsoft is met Windows 7 erg stabiel, zonder aan gebruiksgemak in te boeten. Waar Apple zijn producten steeds meer afsluit voor ingrijpen van de gebruiker, laat Microsoft nog steeds toe dat je blijft "knoeien" en sleutelen.
Een voorbeeld van dit laatste is te lezen bij WinRumors. Zoals je weet heeft Microsoft sinds enkele maanden zijn Windows Phone7 besturingssysteem voor mobiele telefoons uitgebracht. Een pracht van een besturingssysteem. Maar elk besturingssysteem trekt als een magneet hackers aan die het willen kraken. Zo heeft het ChevronWP7 team ook dit Phone 7 OS gekraakt (jailbreak). En het gekke is dat Microsoft aankondigt dat het wil samenwerken met ChevronWP7 om het mogelijk maken dat gebruikers toepassingen die zij zelf maken op het toestel zouden kunnen draaien. Het heeft zelfs een nog niet uitgebrachte ASUS E600 Windows Phone 7 overhandigd aan ChevronWP7, om er hun kraak-krachten op los te laten.
Van een mentaliteitsverandering bij Microsoft gesproken...
http://tech.fortune.cnn.com/2011/01/24/apple-loses-buzz-microsoft-gains/
http://www.winrumors.com/microsoft-hands-out-asus-windows-phone-7-developer-devices-to-jailbreakers/
http://www.eweek.com/c/a/Mobile-and-Wireless/Microsofts-Windows-Phone-7-Jailbreak-In-Works-393473/


DE TOEKOMST: EEN GEMENGDE NIEUWSDIENST?
Een interessant initiatief: nieuws van verschillende uitgevers voor 7$ per maand

In de strijd om online nieuws rendabel te maken, zijn er al verschillende denkpistes uitgeprobeerd. De gebruiker laten betalen met een abonnement, en dus een betaalmuurtje rond een nieuwssite optrekken blijkt geen optie: wat de krant wint aan abonnementsgelden, verliest ze aan inkomsten uit advertenties, want er komen veel minder bezoekers naar de website. De krant volledig gratis aanbieden is momenteel althans evenmin een optie, want de inkomsten uit advertenties zijn nog altijd niet voldoende om de kosten te dekken.
Nu is er in de VS een interessant initiatief gelanceerd, dat iets tussenin beide formules is. Ongo heet het, en het noemt zichzelf een "persoonlijke nieuwsdienst". De dienst verzamelt de belangrijkste artikels uit verschillende media, zoals Associated Press, Washington Post, en meer, en brengt die bijeen in één nieuwe "krant". Een abonnement kost $6,99 per maand.
Nu is het natuurlijk wel zo dat je afhangt van wat de editor van Ongo als belangrijk beschouwt. Maar jij hebt ook nog wat te zeggen: je kan nog een extra uitgave toevoegen, te kiezen uit een lijst. En wil je nog meer, dan kan je zoveel uitgaven toevoegen als je wil - elk kost 0,99 dollar extra per maand.
De artikels zullen dan in een vorm gegoten worden die ze print-vriendelijk en gemakkelijk te lezen maakt. Maar wat bijzonder interessant is dat jouw abonnement verschillende toestellen dekt: je kan artikels lezen op je iPhone, iPad, Android, Computer, enz.
En dat is een initiatief dat wij veel, veel liever zien komen dat de Daily van Rupert Murdoch: een speciaal voor de iPad gemaakte uitgave, waarvan het niet eens geweten is of er ooit een versie komt voor andere toestellen. Ongo probeert duidelijk meer open te zijn dan Murdoch, want wat Ongo aanbiedt is eigenlijk een web app, die vanop elk toestel toegankelijk is, en nieuws bevat van tal van media.
Welke uitgever start met een dergelijk initiatief in de Lage Landen? Ik abonneer me meteen!
http://www.ongo.com/
http://arstechnica.com/media/news/2011/01/major-news-orgs-band-together-for-new-curated-online-news-service.ars


GOOGLE EN YAD VASHEM: DOCUMENTEN UIT HOLOCAUST ONLINE
130.000 foto's om nooit te vergeten
In Jeruzalem bestaat er een museum dat de herinnering aan een van de zwartste perioden uit onze beschaving levend wil houden, een eerbetoon wil brengen aan de overledenen, en degenen wil danken die geholpen hebben om ervoor te zorgen dat sommigen, ondanks alles, de uitroeiingkampen overleefd hebben of er niet in belandden. Het museum heet Yad Vashem.
Nu heeft het, samen met Google, een groot deel van het materiaal dat het bezit, gedigitaliseerd met de bedoeling die documenten en foto's ook online te brengen. Google maakt daarvoor gebruik van een geavanceerde OCR technologie (Optical Character Recognition), zodat de documenten doorzoekbaar worden. Mensen uit de hele wereld zullen zo de documenten en foto's via het internet kunnen bekijken.
http://www.yadvashem.org/
http://www.webpronews.com/topnews/2011/01/26/google-and-yad-vashem-museum-put-holocaust-documents-online


GOOGLE CENSUREERT BITTORRENT EN ANDERE P2P DIENSTEN
Amusementsindustrie haalt slag thuis

De amusementsindustrie, met name de MPAA en RIAA die in de VS de Film- en platenindustrie vertegenwoordigen, oefenen al langer druk uit op Google, om alle verwijzingen naar inhoud op P2P netwerken uit de zoekresultaten te verwijderen. Tot nu to weigerde Google daarop in te gaan, omdat het naar eigen zeggen een neutraal doorgeefluik is.
Nu lijkt Google toch voor die druk te bezwijken, gedeeltelijk althans, met name bij de "autocomplete" en "instant" functies van de zoekmachine. Zoals je weet zorgen die ervoor dat je een zoekterm niet volledig moet invullen: Google vult de term aan naargelang jij typt, met suggesties waarvan het weet dat die veel opgezocht worden door andere internauten. Enkele weken geleden kondigde Google aan dat het onderwerpen die betrekking hebben op gepirateerde inhoud zou verwijderen uit die instant en autocomplete functies. En nu is het blijkbaar zover: volgens Torrentfreak heeft Google een lijst met trefwoorden opgesteld waaronder BitTorrent, torrent, utorrent, RapidShare en Megaupload, die geen verdere aanvulling meer krijgen. Nochtans is uTorrent gewoon een perfect legale software. En is BitTorrent alleen maar een protocol om bestanden over te zetten.
Met andere woorden zal ook Ubuntu torrent niet meer gesuggereerd worden wanneer je begint Ubuntu in te typen - alhoewel het downloaden van het Ubuntu besturingssysteem via het P2P netwerk perfect legaal is.
Uiteraard krijgt de beslissing (waarover je in de mainstream media uiteraard niet veel hoort, die hebben het te druk met berichten over de nieuwste speculatie over wat Apple al dan niet zou kunnen uitbrengen) heel wat krtiek. Waarom BitTorrent bijvoorbeeld wel, en BitComment of the Pirate Bay niet? En begeeft Google zich niet op glad ijs wanneer het afstapt van zijn rol als neutraal doorgeefluik van zoekresultaten en begint de de toegang te bemoeilijken tot bepaalde soort content?
Meer hierover bij TorrentFreak, met natuurlijk heel veel commentaren op het bericht, en bij Search Engine Land
http://torrentfreak.com/google-starts-censoring-bittorrent-rapidshare-and-more-110126/
http://searchengineland.com/google-removes-piracy-related-terms-from-instant-search-62597


TWITTER LANCEERT CONNECTIONS
"you both follow" en "Followed By" in een vakje bijeen gebracht
Bij Facebook en Foursquare heb je op je profiel een functie die "Friends in common" heet, vrienden die je gemeenschappelijk hebt met een bepaalde persoon. Dat bevordert het leggen van contact, onder het motto "de vrienden van mijn vrienden zijn ook mijn vrienden".
Twitter wil nu meer de nadruk leggen op dat sociale contact, en heeft op de profielpagina een vakje gecreŽerd dat "Connections" heet. Daarin werden twee rubrieken bijeengebracht: "Followed by", en "You Both Follow". Je kan wel niet zien hoeveel gebruikers je gemeenschappelijk hebt met die persoon, maar elk van beide rubrieken kan je uitklappen, zodat je een complete lijst kan zien wanneer je op "more" klikt.
Een kleine wijziging wellicht, maar het maakt Twitter toch net iets meer sociaal dan alleen maar een dienst waar je inlogt om nieuws te weten te komen... Toch nog even wijzen op het feit dat Twitter nog altijd van "volgers" blijft spreken, en dus niet van "vrienden" - want het onderscheid tussen vriend en volger kan je in Twitter niet maken.

http://techcrunch.com/2011/01/26/twitter-launches-connections-its-own-version-of-facebooks-mutual-friends/
http://www.webpronews.com/topnews/2011/01/26/new-twitter-feature-shows-mutual-connections-for-users
Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.behardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!FLIP: DRIE AANRAAKSCHERMEN ZIJN BETER DAN EEN
Een wel erg intrigerende mobiele telefoon - maar ook praktisch?

Onder het motto "drie is beter dan één" heeft een Deense ontwerper, ene Krisitan Ulrich Larsen, een mobieltje bedacht emt maar leifst drie aanraakschermen. Het toestel, met de bijnaam "Flip", wil duidelijk zichzelf onderscheiden van alle andere toestellen. Nu elke fabrikant met een aanraaktoestel uitkomt, zien al die smartphones er zo goed als hetzelfde uit.
Zich onderscheiden, daarin is dit ontwerp zeker en vast geslaagd. Het is namelijk een toestel met drie zijden, die je kan openvouwen tot een driehoekige zuil. Een van de vlakken is klavier, het tweede aanraakscherm. Ineengeklapt ziet het toestel er nog altijd uit als een gewone smartphone met aanraakscherm. Maar je kan het ook openklappen om een mini notebook te hebben met klavier en aanraakscherm.
Klinkt een beetje ingewikkeld, maar het filmpje op de website van de ontwerper maakt het een en ander duidelijk.
Wij vinden het alvast een goed bedacht concept. Benieuwd of het ooit tot een werkbaar toestel komt!
http://www.pressetext.at/news/110120016/flip-handy-konzept-mit-drei-touchscreens/
http://idkul.com/flipphone.htm


DE MOTOROLA XOOM EN IPAD VERGELEKEN
Xoom haalt het momenteel ruimschoots. Maar is nog niet te krijgen...
De voorbije weken was er heel wat te doen rond de Motorola XOOM, een tablet die op Android zou draaien. Het toestel belooft heel wat qua computerkracht en gebruiksvriendelijkheid.
Inderdaad, wanneer je de specificaties naast elkaar zet, zoals Droid-Life deed, steekt de XOOM er met kop en schouders bovenuit. Groter scherm, hogere resolutie, meer RAM (1 GB tegenover 256 MB bij de iPd), camera vooraan en achteraan die ook video aankan, en dan nog enkele poortjes (HDMI, USB 2.0) die de iPad niet heeft, uitbreidbaar met 32 GB microSD, wat ook al niet mogelijk is bij de iPad...
Maar wacht. We hebben nog niet gedaan. Buiten de accelerometer die je ook in de iPad terugvindt, heeft de Xoom een barometer en gyroscoop, en kan hij zowel EG als 4G aan, terwijl de iPad het moet doen met 3G netwerken.
Ach, en dan nog een klein detail: de prijs - aangekondigd voor 699$, terwijl de iPad $729 kost voor heel wat minder kracht en opties. Je keuze zal snel gemaakt zijn... ware het niet dat de Xoom nog niet beschikbaar is, en het pas zou zijn in maart. Tegen dan is misschien een iPad 2 uit, en wie weet wat voor specificaties die heeft. Bovendien is er nog dat duiveltje in ons dat ons dwingt te zeggen: wat baat het wanneer een ander toestel betere specificaties heeft en goedkoper, wanneer het moet optornen tegen een product van Apple dat duurder en minder goede specificaties heeft? De gebruiker let toch maar alleen op dat logo met de Apple...
http://www.droid-life.com/2011/01/23/comparison-chart-motorola-xoom-vs-ipad/


KINECT MAAKT HOLOGRAM-TV MOGELIJK
Scènes zoals die met Prinses Leia van Star Wars komen stapje dichterbij
Wetenschappers van het befaamde Massachusetts Institute of Technology hebben "net als in de film" gedaan, maar dan echt: zij hebben de holografische hulpkreet van Prinses Leia uit Star Wars nagemaakt. Daarmee wilden zij demonstreren dat holografische tv niet zo ver meer van ons verwijderd is.
Alleen: er moet nu geprobeerd worden om er een product voor de gewone gebruiker van te maken. En daarom heeft het team nu beroep gedaan op grafische chips die in de gewone handel te verkrijgen zijn, zoals de Kinect-sensor van Microsoft, als de 3D camera's. Dat alles tezamen heeft geleid tot de hoogste frame rate ooit voor streaming holografische video.
Bij deze hologram-technologie werd in korte tijd grote vordering gemaakt. In november haalden wetenschappers van de universiteit van Arizona de krantenkoppen met een experimenteel systeem om holografische video door te sturen. Daarbij werd gebruik gemaakt van 16 camera's om de data te capteren; de beelden werden elke twee seconden ververst. Bij dit nieuwe MIT systeem echter wordt slechts één toestel gebruikt om data te capteren, de nieuwe Kinect camera, en zijn er gemiddeld 15 frames per seconden.
ER is, zo lezen we nog bij MIT, een groot verschil tussen hologrammen en het soort 3D-beelden dat je tegenwoordig in filmzalen ziet. Tijdens bijvoorbeeld een 3D-versie van Avatar zien mensen in de zetels links in het theater hetzelfde beeld als toeschouwers rechts in de zaal. Het beeld heeft wel diepte, maar het is gefilmd vanuit één perspectief. Bij een hologram echter krijg je een ander beeld naargelang je rond het hologram beweegt, en het perspectief op het afgebeelde voorwerp voortdurend verandert.
http://web.mit.edu/newsoffice/2011/video-holography-0124.html
http://www.media.mit.edu/spi/holoVideoAll.htm


HTC BRENGT TOCH EEN TABLET UIT
Volledige specificaties van HTC Flyer lijken erg interessant
Het wordt dringen in de markt van de tablets. Nu is het de beurt aan HTC om zijn versie van de "iPad killer" voor te stellen. De specificaties van het toestel zijn alvast indrukwekkend. Flyer, zoals de tablet genoemd wordt, heeft Android 2.3 aan boord, dat draait op dezelfde 1 Ghz processor die je ook vindt in de Desire HD smartphone. Het scherm is 7 inch (17,5 cm) groot, met een resolutie van 1024 x 600 pixels, net zoals de Samsung Galaxy tablet dus.
Aan boord verder twee camera's: vooraan 1,3 megapixel, voldoende dus voor videogesprekken, en achteraan een camera van 5 megapixel, met LED flash en gezichtsherkenning. Voor de videogesprekken moet je wel via Skype werken, want met het toestel kan je niet bellen via het GSM netwerk, zo staat in de ene paragraaf bij Amobil.no te lezen - terwijl je in de andere paragraaf dan weer leest dat het toestel HSPA ondersteunt, oftewel super-3G.
Meer over het toestel bij Amobil.no en Engadget. Bij alle nieuwe tablets die de laatste weken aangekondigd werden zijn twee factoren van belang. Wanneer komen zij uit - op tijd om het gras voor de voeten van de iPad 2 weg te maaien, die volgens geruchten ook al in de pijplijn zit? En hoeveel zullen zij kosten? Kunnen zij met hun prijs goedmaken wat de allure van Apple aan de iPad geeft? We zullen het wellicht over enkele maanden weten!
http://www.engadget.com/2011/01/25/htc-flyer-spec-sheet-leaks-with-android-2-3-stylus-and-7-inch-s/
http://www.amobil.no/artikler/full_specs_of_htc_flyer_revealed/80837


SONY PLAYSTATION GAMES VOOR DE ANDROID
En een nieuw PSP toestel
Goed nieuws voor al wie een Android toestel bezit en graag spelletjes speelt: Sony heeft aangekondigd dat het de PlayStation Suite zal uitbrengen, waarmee de spelletjes van dit merk gespeeld kunnen worden op de Android smartphones en tablet computers. Volgens Sony is de tijd rijp voor deze suite; toen de eerste smartphones zes jaar geleden uitkwamen waren die niet in staat om de spelletjes weer te geven in dezelfde kwaliteit als op de PlayStation. Nu wel. De suite zou volgens Sony "hardware neutraal" zijn, zodat hij op tal van Android toestellen zou werken. Bij de spelletjes en de suite hoort ook een PlayStationi Store, waar je spelletjes, video's en andere interactieve content kan aankopen (1)
Sony heeft nog meer nieuws: het brengt binnenkort een nieuwe PlayStation Portable uit. Die heet NGP, en bevat een ARM Cortex-19 processor met vier kernen, een 5 inch OLED aanraakscherm met 960x544 resolutie, twee analoge sticks, ondersteuning voor 3G, WiFi, GPS, een aanraakvlak achteraan, een accelerometer en gyroscoop, een elektronisch kompas, camera voor- en achteraan. Al dat moois zal natuurlijk een prijs hebben, maar wat die prijs is, is nog niet geweten. Bij Engadget vind je meer info, en ook een filmpje om je te laten watertanden (2)
http://www.betanews.com/article/Sony-announces-PlayStation-gaming-suite-for-Android/1296111452
http://www.engadget.com/2011/01/27/the-sony-psp2/

hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]


***TomTom stelt grootste database ter wereld met historische verkeersgegevens nu via zijn onlinewebportaal beschikbaar voor overheden en bedrijven. In maximaal 24 uur na het aanvragen van gegevens via http://trafficstats.tomtom.com kunnen overheden en verkeersconsultants een zeer accurate en actuele verkeersanalyse tot hun beschikking hebben.
http://www.tomtom.com

*** Edpnet start een grootscheepse campagne rond klantvriendelijkheid. Geen mooie woorden, maar concrete actie. Kijk maar eens op www.shoutshout.be en laat van u horen! Irritaties over de gebrekkige klantenservice bij de grote telecomoperatoren? Spui gerust uw gal en bekijk dan het alternatief dat edpnet biedt.
http://www.shoutshout.be

*** BitDefender voorspelt meer complexe en verfijnde malware in 2011. Protesten in de vorm van gecombineerde DDoS-aanvallen, valse applicaties (rogues), plug-ins van sociale netwerken en malware voor mobiele platform zullen de belangrijkste e-threats zijn voor het komende jaar.
http://www.bitdefender.nl/

*** USB-sticks voor echte snowboard fans
Dane-Elec presenteert de Snowboard Burton® USB-stick
http://www.dane-elec.com

*** Casio onthult zijn nieuwe compacte camera's
http://www.exilim.be

*** GFI breidt Web Content Management-aanbod uit
Bedrijven creŽren in een handomdraai websites met Lotus Notes
http://www.gfi.be/


muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
MARGA SOL - POISON & PASSION
[lounge] Deze week krijg je van ons muziek die afkomstig is van Chillcast, een podcast van de heerlijke Angie Bee met haar prachtige, zwoele stem. De podcast is gratis te downloaden, en heeft ons al met heel wat knappe artiesten en bands in contact gebracht.
Om te beginnen Marga Sol. Heerlijke muziek met een exotisch tintje, zware drums, en toch lekker cool en relax. Bij MySpace kan je wat van haar werk beluisteren.
http://www.myspace.com/margasotirovska
http://www.anjibee.com/2011/01/20/chillcast-250-fun-sexy/

TANGA - RIVERS OF BABYLON
[soul] Een erg verrassende song: hij begint a capella en gaat verder door deze door Boney M bekend gemaakte song in een verrassende soul versie te brengen. Cool! Bij MySpace kan je nog meer verrassende muziek van hem ontdekken.
http://www.myspace.com/tanga1nyc


ELI ESCOBAR
[Lounge / Disco] Erg dansbare muziek. Veel ritme, dat netjes aanzwengelt. Overgiet dat met de zweverige stem van een zangeres, en je hebt muziek waarbij je voeten niet blijven stilstaan.
http://www.myspace.com/eliesco


SENOR STEREO - UNINTENTIONAL
[disco / elektro] Nu we toch aan het dansen zijn, gooien we er nog een artiest bij, die met een vocoder werkt en een heel arsenaal aan elektronische instrumenten. Het geheel vormt erg opzwepende muziek.
http://www.myspace.com/fineimportedleather


VRIJDAG HOORSPELDAG: DAGJE UIT
Een hoorspel dat in 1982 bij de VARA te horen viel, en dat een verhaal brengt over relatieproblemen - maar gelukkig met heel wat humor en niet teveel drama. Het werd een boeiend verhaal, met uitstekende prestaties van o.a. Gerrie Mantel en Hans Veerman.
http://hoorspel.wordpress.com/2011/01/23/dagje-uit/


Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Men moet vandaag doen wat iedereen morgen zal doen.
-Jean Cocteau-
oor logo
De nieuwe oogst


LINKALOPE: DE BESTE LINKS VAN TWITTER
Deze website heef de meest genoemde onderwerpen en link bijeen gezocht die op Twitter gedeeld worden. Zo kan je bijvoorbeeld het woord "Android" aanklikken, en krijg je recente tweets waarin een link vermeld wordt en die over Android gaan. Het verschil dus tussen deze tool en een gewone twitter search, is dat je enkel resultaten krijgt mét een link in, terwijl je bij Twitter search alle tweets krijgt ook zonder link.
[Taal: ENG]
http://linkalope.com

MA.RS: ZELF EEN MOBIELE SITE MAKEN
Geen technische kennis, geen kaas gegeten van programmeren, en toch een mobiele website maken? Dat kan met dit platform. Via klikken en verslepen kan je in een wip en een gauw een mobiele site maken en een landing pagina. Met behulp van QR codes en sms-boodschappen kan je dan content aanmaken en meteen aan mobiele gebruikers verdelen.
[Taal: ENG]
http://www.ma.rs/


LEARNINGFY: LES VOLGEN VIA DE WEBCAM
Hier kan je via de webcam lessen volgen in 1 op 1 gesprekken. De meeste cursussen gaan over taal: elkeen kan een ander via de webcam een taal aanleren. De eerst les is een introductie, die op voorhand opgenomen werd, en 5 dollar kost. Bevalt de les aan de student, dan kan die de leraar contacteren en een tarief voor verdere lessen afspreken.
[Taal: ENG]
http://www.learningfy.com/


MP32FLV: MP3'S UPLOADEN NAAR YOUTUBE
YouTube en Facebook laten in principe niet toe dat je enkel een muziekbestand in MP3 vorm uploadt, er moet een afbeelding bij zitten, zodat het geheel als "filmpje" afgespeeld kan worden. Deze site wil dat verhelpen: hier kan je gewoon een statische afbeelding kiezen (een eigen afbeelding, of een van de afbeeldingen die de site zelf aanbiedt) en jouw muziek er tegen plakken. Het geheel kan je dan uploaden naar YouTube, Facebook en co. (Bron: Killerstartups)
[Taal: ENG]
http://www.mp32flv.com/


NOSERUB: JE EIGEN SOCIALE NETWERK

Dit is een protocol waarmee je je eigen sociale netwerk kan aanmaken, dat je dan kan koppelen aan andere netwerken. Het is dus gedecentraliseerd, in die zin dat er niet één website is waar zich alles centraal afspeelt, maar tegelijkertijd houd je ook jouw eigen gegevens op je eigen server. Iets voor de knutselaars! (Via killerstartups)
[Taal: ENG]
http://www.noserub.com/


WEB SPRUSE: ALLE ZOEKERS BIJEEN

Wil je wel eens een andere zoekmachine uittesten? Probeer dan Web Spruse eens uit. Na het invullen van je zoekterm krijg je een eerste resultatenpagina, met links een balk waarin alle webdiensten waarin je je zoekopdracht kan verfijnen: uiteraard zoeken naar afbeeldingen, films, nieuws, blogs, wikimedia, pdf's, maar ook Facebook en co, tot en met Spotify en Twitpic. Om te testen. (Via Killerstartups)
[Taal: ENG]
http://www.spruse.com/


CYTITUBE: ADVERTENTIES IN EEN FILMPJE
Een combinatie van YouTube / Craigslist (of liever: onze eigen zoekertjessites zoals De Streekkrant en co): hier kan je namelijk een filmpje uploaden dat je zelf gemaakt hebt en waarin je jouw diensten aanprijst of de spullen die je wil verkopen. BelgiŽ of Nederland zitten er nog niet bij, en zelfs voor de VS vind je weinig filmpjes. Voor een internationale site is het ook erg bevreemdend meteen alle menu's in het Nederlands te zien te krijgen, zonder een taalkeuzemenu te hebben om bijvoorbeeld naar het Engels over te schakelen. Maar op zich is het idee wel interessant.
[Taal: NL]
http://wwww.cytitube.com/
http://www.killerstartups.com/Video-Music-Photo/cytitube-com-video-classifieds-from-around-the-world


KINDLELENDINGCLUB: E-BOEKEN LENEN

Zoals de titel van de site het zegt, kan je hier boeken voor de Kindle lenen van andere mensen, wanneer je graag nieuw leesvoer zou hebben, en je niet al te veel geld hebt om te spenderen. En natuurlijk, als jij een boek hebt dat je wil uitlengen, dan kan dat ook. Er is een hele database met boeken om te doorzoeken, maar helaas is die niet ingedeeld in categorieŽn.
[Taal: ENG]
http://www.killerstartups.com/Web20/kindlelendingclub-com-borrow-kindle-books
http://www.kindlelendingclub.com/


SURF2GETHER: SAMEN EEN FILMPJE ZIEN
Met deze dienst kan je samen, volkomen synchroon, naar een YouTube filmpje zien met een online vriend. Je moet eerst een soort chatroom aanmaken, zonder enige registratie, je moet enkel een pseudoniem of nickname aanmaken. Zodra de chatroom gemaakt is, klik je op "Invite" (uitnodigen) en dan krijg je de URL van deze chatroom, om door te geven aan je vriend(en). Zodra die ingelogd zijn in de chatroom kan je dan met hen "praten" (hun naam staat in een kolom rechts). En links staat er een YouTube filmpje dat nu al speelt. Om een andere film te kiezen, werk je via de ingebouwde zoekbalk. Iedereen in de chatroom kan de video wijzigen.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/surf2gether-watch-youtube-videos-together/
http://www.surf2gether.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: AMAZON KINDLE
Lezer Herman Boel laat weten dat hij, toen hij zelf op zoek was naar info over de Kindle, vond dat er zo weinig over te vinden was in het Nederlands. Hij heeft dan zelf maar wat informatie op zijn blog gezet - en het werd een heel uitgebreid hoofdstuk, dat ieder die een Kindle aankopen wil toch even moet doornemen.
[Taal: NL]
http://sereniteit.wordpress.com/amazon-kindle-3/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WOORDENBOEK VAN DE SKEPTICUS
Onze Herman heeft ook een woordenboek geschreven: het Woordenboek van de Skepticus. Wie in dit onderwerp geïnteresseerd is, kan zich abonneren op de bijhorende nieuwsbrief, die het laatste skeptische nieuws brengt en leuke links geeft. Je kan kiezen om de nieuwsbrief via mail te ontvangen, of om hem via de website als PDF bestand binnen te halen.
[Taal: NL]
http://nederlands.skepdic.com/nieuwsbrief.htm
http://nederlands.skepdic.com/dict.htm


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MSN.BE VERNIEUWD

Als er één ding is waarin Microsoft zich onderscheidt van Google, is dat het zich meer concentreert op plaatselijke content. En dat loont, want MSN scoort geweldig goed in ons land. Er is nu een vernieuwde versie uit van de MSN.be portaalsite, waarvoor nog meer partnerschappen afgesloten werden met sites gespecialiseerd in sport, reizen, lifestyle, enz. Om een plekje te geven in je bookmarks!
[Taal: NL]
http://www.msn.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: PSYKOPAINT
Een heerlijke site: je kan hier een afbeelding, tekening of foto uploaden, en automatisch laten omvormen tot een schilderij. Je kan natuurlijk zelf ook aan de slag gaan om zelf iets te schilderen. (Bron: Marijke)
[Taal: ENG]
http://www.psykopaint.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: TV-MUSEUM
Een site volledig gewijd aan de geschiedenis van tv-programma's. Momenteel loopt er een virtuele retrospectieve van 60 jaar tv-commercials, verdeeld in verschillende thema', zoals The Cool 50's, The Groovy 1960's, The Far Out 1970's enz. Om uren zoet te zijn!
[Taal: ENG]
http://www.museum.tv/exhibitionssection.php?page=547


VRIJDAG MULTIMEDIA: QWOP
Een gek spelletje, waarbij je door het drukken op de toetsen QW en OP een atleet kan laten rennen. Althans, dat is de bedoeling. Wij kregen de atleet niet vooruit, integendeel, we slaagden er zelfs in om hem -0,7 meter te laten rennen!
[Taal: ENG]
http://www.foddy.net/Athletics.html
WIJ VRAGEN EVEN AANDACHT VOOR DE SPONSORS VAN ONZE NETTIES VERKIEZING,
DIE ONS VOLGENDE PRACHTIGE PRIJZEN BEZORGDEN:


Een V100 Notebook Bundle van Kingston Digital -
Een nieuwe generatie betaalbare SSD's voor concumenten; dankzij de geoptimaliseerde controller en verbeterde NAND Flash nu nog betere prestaties.

Met dank aan de mensen van Leads United voor hun bemiddeling


Enkele heel mooie producten van Iomega:

3 Externe harde schijven van Iomega eGo Portable Hard Drive 500 GB, Compact, USB 2.0
Neem je bestanden altijd en overal met je mee, met de Iomega eGo Compact Draagbare Hharde schijf, met Protection Suite.


1 Prestige Desktop Hard Drive 500 GB, USB 2.0
Deze externe harde schijf biedt u een eenvoudige en betaalbare oplossing voor alles wat u wil opslaan.

1 D-Link DIR-600 Wireless N-Router
Maak een draadloos netwerk aan, deel je breedband internettoegang en je bestanden over een grotere afstand met deze draadloze router.


3 Nero Multimedia Suite
Deze ultieme 3-in-1 multimedia suite is ideaal om video te bewerken, schijfjes te branden, en backups te maken.
Voor deze prijzen danken wij het team van Blue-C erg hartelijk!

10 pakketten BullGuard Antivirus 10
De perfecte oplossing indien je je computer wil beschermen met een alles omvattend pakket.


Met dank aan Fingerprint PR voor deze prijs

1 Wikango Max radarmelder
De nieuwste community melder voor vaste en mobiele radars, in real time.

Met dank aan Fingerprint PR voor deze prijs

3 Snoopy / Pink Panther MP3 Card players van Lenco

MP3 spelers die zo groot zijn als een kredietkaart, waardoor u ze gemakkelijk overal mee naartoe neemt.


Met dank aan het team van Open2Europe voor deze prijs

Een waardebon van 250 euro voor een Equiboost paardencoachingsessie
Wist u dat paarden u kunnen helpen bij het verwerken van verlies, het overwinnen van faalangst, het versterken van uw zelfvertrouwen, het oplossen van conflicten in het gezin of op het werk?
Dankzij Netties kan deze winnaar paardencoaching helemaal gratis zelf uitproberen. Equiboost schenkt een cheque ter waarde van 250 euro voor een paardencoachingsessie voor een thema naar keuze.
Meer informatie vindt u op www.equiboost.com


Met dank aan Anke van Calliopes voor deze prijs

5 Winterpacks van Bridgestone:
- Handige opbergtas, met velcro zodat het niet schuift in de koffer
- Handschoenen
- Ijskrabber
- Dubbelzijdige anti-dampspons
- Via een scratch-formulier maakt de winnar kans op Ä15 korting voor een rijvaardigheidscursus, of op de volledige rijvaardigheidscursus.

Met dank aan het team van LeadsUnited voor deze prijs


Allerlei prijzen, groot en klein:
-
Kortingbonnen op inktcartridges bij www.internetinkt.com- T-Shirts van Truvo- Allerlei van RadioVisie

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/
- Foursquare Infographic
http://www.belgiancowboys.be/Infograph/1688
- Wees "social" bij presentaties
http://www.belgiancowboys.be/marketing/1685
- Zoekmachine marketing : Trends 2011
http://www.belgiancowboys.be/search/1687


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Sony komt met nieuwe draagbare spelcomputer
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/565181/2011/01/27/Sony-komt-met-nieuwe-draagbare-spelcomputer.dhtml
- Dominique Weesie blogger van het decennium
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/565154/2011/01/26/Dominique-Weesie-blogger-van-het-decennium.dhtml
- Facebookpagina Mark Zuckerberg gehackt
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/565148/2011/01/26/Facebookpagina-Mark-Zuckerberg-gehackt.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- De kleinste PC
Fabrikant Compulab komt met een PC die zo klein is dat hij in je jaszak of broekzak past.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29246
- TagScanner, al je titelgegevens correct
Het is behoorlijk irritant als de tags van je muziekbestanden niet kloppen. Met de gratis TagScanner zet je alles razensnel goed, zodat je altijd de juiste titelinfo op je display of scherm hebt staan.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24445
- Ccleaner, zeer uitgebreide opruimer
Er zijn tientallen programma's om je computer op te schonen. De kwaliteit verschilt echter nogal. Het gratis Ccleaner is in ieder geval een topper op dit gebied.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=11303elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Ekey vingerlezers: je vinger als sleutel
Ekey is een gebruiksvriendelijk toegangssysteem waarbij je de vingers kan gebruiken als sleutels. Voortaan hoef je niet meer verschillende sleutels aan te maken of toegangscodes uit het hoofd te leren ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5521
- Bescherming voor je MacBook onderweg
Speciaal voor MacBook-gebruikers introduceert Thule een nieuwe lijn notebooktassen, Crossover. Deze tassen moeten hun mannetje staan in de 'urban jungle'. Robuust, functioneel en toch licht genoeg zijn ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5574
- Twee snellere internetproducten bij Telenet
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5558computerworld logo

*** COMPUTER WORLD

http://www.computerworld.be/
- Euromobile richt een nieuwe Belgische mediaregie op
Euromobile heeft een nieuwe Belgische mediaregie opgericht, genaamd 'Euromobile Belgium'.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22184&style=99896
- Apple verkocht 7,3 miljoen iPads in 3 maanden
Van de digitale tablet van Apple, de iPad, werden in de loop van het eerste fiscale kwartaal van 2011 (dat eindigde op 25 december jongstleden) 7,3 miljoen exemplaren verkocht, of 3 miljoen meer dan tijdens het kwartaal dat daaraan vooraf ging (+75%).
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22181&style=99896
- Twee nieuwe contracten voor LBi
Het agentschap LBi heeft twee nieuwe contracten getekend: één met de Nationale Loterij en de andere met de NMBS.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22179&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Een nieuwe actie voor Raz*War
In samenwerking met de krant La Dernière Heure heeft Raz*War de site http://www.1000rasages.be uitgebracht. Deze guerrilla marketing operatie is een antwoord op de oproep tot het stoppen met scheren die Benoît Poelvoorde gelanceerd had.
http://www.digimedia.be/content.php?lng=nl&id=7818
- Een applicatiewinkel bij Mobistar, maar geen gesubsidieerde gsm
Een iPhone aan één euro? Dat zal je nooit bij Mobistar zien. Maar de mobiele operator is wel van plan een soort AppStore voor Mobistar TV te lanceren
http://www.digimedia.be/content.php?lng=nl&id=7810
- Immoweb wijst een bod af van meer dan 100 miljoen euro
http://www.digimedia.be/content.php?lng=nl&id=7807
computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Internetadressen binnen enkele weken op?
http://computertaal.info/2011/01/27/internetadressen-binnen-enkele-weken-op/
- Google's visie over sociale media
http://computertaal.info/2011/01/26/googles-visie-over-sociale-media/
- 10 biljoenste app gedownload in UK
http://computertaal.info/2011/01/26/10-biljoenste-app-gedownload-in-uk/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Minister: vanaf eind 2011 beter beveiligde ov-chipkaart
http://tweakers.net/nieuws/72276/minister-vanaf-eind-2011-beter-beveiligde-ov-chipkaart.html
- Britse politie arresteert vijf vermeende Anonymous-leden
http://tweakers.net/nieuws/72278/britse-politie-arresteert-vijf-vermeende-anonymous-leden.html
- BlackBerry wil mogelijk Android-apps laten draaien op PlayBook'
http://tweakers.net/nieuws/72261/blackberry-wil-mogelijk-android-apps-laten-draaien-op-playbook.htmltip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

10 GMAIL LABS OPTIES DIE U MOET INSCHAKELEN: GOOGLE DOCS PREVIEWS
Werk je met Google Docs, dan kan het ook nuttig zijn om de Google Docs Preview optie in Google labs te activeren. Dat zorgt ervoor dat je Google Docs in de mail in een preview kan bekijken vooraleer het te downloaden, maar je kan ook elk document in een formaat dat compatibel is met Google Docs in preview bekijken. Wat wil zeggen dat wanneer iemand jou een Microsoft Office .dox, excel spreadsheet toezendt, of een .pdf bestand, je het in preview bekijken kan zonder het te moeten downloaden.
http://lifehacker.com/5721986/top-10-gmail-labs-you-should-enable
10 GMAIL LABS OPTIES DIE U MOET INSCHAKELEN: JE EIGEN TOETSBORDCOMBINATIES
Nog zo'n interessante optie die je via Google Labs kan activeren: je eigen toetsbordcombinaties. Standaard zijn er in Gmail verschillende toetsbordcombinaties of toetsen die een bepaalde functie oproepen, zoals C (compose), d (compose en het CC veld vertonen), b (compose en cc en bcc veld vertonen). Maar zodra je deze optie in Gmail Labs activeert (Custom Keyboard shortcuts), kan jij zelf deze acties aan een letter toewijzen die jij duidelijker vindt.
http://lifehacker.com/5721986/top-10-gmail-labs-you-should-enable


10 GMAIL LABS OPTIES DIE U MOET INSCHAKELEN: SNEAK PEEK
Ook deze optie, die je via Gmail Labs kan activeren, is erg handig. Want zo moet je niet elke boodschap een voor een openen, maar krijg je een preview in een pop-up wanneer je de muis over de mail beweegt, zodat je kan zien wat er in de mail staat.
http://lifehacker.com/5513040/gmail-adds-nested-labels-sneak-peek-to-labs


10 GMAIL LABS OPTIES DIE U MOET INSCHAKELEN: MEERDERE INBOXEN


Toch een van de handigste opties van Gmail labs: de mogelijkheid om meerdere mailadressen en mailboxen te beheren. Je kan zo extra lijsten met mails (geklasseerd op labels, sterretjes, of een Gmail zoekopdracht) in je inbox organiseren.
http://lifehacker.com/5713726/how-to-use-gmail-as-your-central-universal-communications-hub
http://lifehacker.com/5721986/top-10-gmail-labs-you-should-enable


TIP OFFICE 2007: DIAGNOSE MAKEN EN HERSTELLEN
Heb je problemen met je Office, kan kan je gebruik maken van de Microsoft Office Diagnostics om vast te stellen wat het probleem is, en het eventueel op te lossen. Er zijn verschillende soorten diagnostische testen die je kan uitvoeren, o.a. voor de compatibiliteit , setup, geheugen, updates.
Om de Diagnostics te starten in Word 2007, doe je het volgende: Klik op de Office button, selecteer Word Options onderaan het menu, vervolgens het tabblaadje Resources. Daar klik je Diagnose - continue - en klik Run Diagnostics. Nadat alle testen uitgevoerd zijn, kan je een webpagina bezoeken om meer informatie te krijgen over de resultaten.

shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...FREEDOMSTICK EVIL TUX
Windows all - 19,9 MB - freeware
Een tool die wel handig begint te worden in een tijdperk waarin jouw surftochten op het web steeds meer in het oog gehouden worden. Hiermee kan je namelijk anoniem op het web surfen. Je moet gewoon de gedownloade bestanden op een gewone USB-stick uitpakken. Dat geeft je daar een volledig geconfigureerde versie van Tor en de actuele Firefox browser voro Windows. Je moet vootaan enkel de stick in een vrije poort van een computer steken, en de software op die stick legt automatisch verbinding met het Tor-netwerk, dat bestand is tegen alle censuur. De software is wel in het Duits.
http://www.chip.de/downloads/FreedomStick-EvilTux-Edition_32464802.html
POLA: POLAROID RANDJE
Windows all - 2,1 MB - freeware

Hunker je naar de tijd van Polaroid foto's? Dan kan je met dit programma een wit randje rond je foto's maken, net alsof zij gemaakt zijn door een Polaroid camera.
http://www.chip.de/downloads/Pola_46853533.html


DIRSYNC PRO: MAPPEN SYNCHRONISEREN
WIndows / Linux / Mac OS
Je kent het probleem: je hebt data op verschillende toestellen of in aparte mappen, en je zou die graag willen synchroniseren. Dat kan met deze tool, waarmee je data en mappen van het ene naar het andere toestel kan kopiŽren, en als het ware een incrementele backup maakt.
http://www.chip.de/downloads/DirSync-Pro_36963193.html
http://directorysync.sourceforge.net/index.html


RAW THERAPEE: BEELDEN BEWERKEN
Windows 2000/XP/Vista/7 - 11,4 MB - freeware
Dit is een beeldbewerker waarmee je niet alleen JPG, TIF en PNG beelden kan bewerken maar ook RAW data. Je kan contrast, scherpte, kleur aanpassen. Voor een gratis programma heb je heel veel mogelijkheden!
http://www.chip.de/downloads/RAW-Therapee_32381280.html
http://www.rawtherapee.com/


SONGR: SONGS VINDEN
Windows XP/Vista/7 - 4,3 MB - freeware
Deze freeware kan zo goed als elke song op het internet vinden, want hij gaat op bezoek bij maar liefst 16 MP3-zoekmachines, waaronder MP3Realm.org, MPEG-search.com, enz. De tool maakt daarbij onderscheid tussen de titel van aparte songs en van een album.
http://www.chip.de/downloads/Songr_42880898.html
http://songr.co.cc/


PRODUKEY
WIndows all - 64/32 bit versie - 60,9 kb - Freeware
Hoe vaak is het niet gebeurd dat jij software perfect legaal aangekocht hebt, maar bij het migreren naar een nieuwe computer, of het herinstalleren van je huidige computer na een crash, het product niet meer kan installeren omdat je de productsleutel verloren bent? Deze tool kan helpen. Je kan ermee de CD-keus en andere informatie over de geïnstalleerde Microsoft producten opsporen op je systeem.
http://www.nirsoft.net/


OPENEDFILESVIEW: WELKE BESTANDEN ZIJN IN GEBRUIK?

Windows all - 51,9 kb - freeware
EEn klein maar handig progje: het toont je welke bestanden er op dit moment op jouw systeem geopend zijn, en geeft je daarover gedetailleerd informatie, zoals de pad van het bestand, de attributen en het proces dat de data gebruikt en geopend heeft.
http://www.chip.de/downloads/OpenedFilesView_38458419.html


HOTSPOT SHIELD: SURF VIA EEN AMERIKAANS IP
Windows 2000/XP/Vista/7 - 260 k - freeware (adware!)
Deze tool maakt het mogelijk om via een Amerikaans IP adres te surfen, wat het dus mogelijk maakt om Amerikaanse films en reeksen te bekijken. Bovendien beschermt het jouw computer tegen hackers wanneer je in een publieke hotspot surft.
http://anchorfree.com/
http://www.chip.de/downloads/Hotspot-Shield_30200785.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: KINEPOLIS APP VOOR ANDROID
Android - freeware
Met deze app kan je niet alleen zien wat er op dat moment in de zalen van Kinepolis draait, maar je kan ook bladeren door nieuwe titels, trailers bekijken, en zelfs een "watchlist" opstellen van jouw favoriete films. Je kan ook trailers enz. delen vai Facebook, Twitter of e-mail, om zo je vrienden warm te maken voor een filmpje.
http://www.kinepolis.com/be-nl/index.cfm?pageid=10061&news_id=136194


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: HEBBES AUTO VOOR NOKIA
Op zoek naar je droomwagen? De sleutels van je toekomstige auto liggen binnen handbereik met de nieuwe gratis Symbian- applicatie van Hebbes Auto.
De belangrijkste kenmerken op een rijtje:
- zoek je droomwagen in je directe omgeving
- zoek via uitgebreide zoekcriteria
- bekijk de gedetailleerde info van iedere wagen (Bron: Progress Communications)
http://store.ovi.com/content/67434


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Een competente mens is een mens die zich volgens de regels vergist.
-Paul Valery-