netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
20/1/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 683 van 15/1/2011Gegroet lezer,

Het wil 's ochtends maar niet licht worden, wanneer onze trein door het landschap raast. En daarom moet ik de ogentroost missen die het mooie landschap van de Nete mij geeft, als ochtendvitamine terwijl ik naar het werk vervoerd word. Wellicht had ik dan wel de vele weilanden zien liggen waarvan de beken het vele water niet aankonden, en die van het grasland grote meren gemaakt hebben. Hopelijk hebt u niet teveel last van overstromingen?

Na de vele berichten over nieuwe berichten die ons verleden week vanuit Las Vegas bereikten, is het nu een beetje nadenken over wat al dat nieuws eigenlijk betekent. Is het bijvoorbeeld niet gevaarlijk dat er DRM gezet wordt op Intel-chips? En is die App Store die Apple geopend heeft voor zijn Mac computers wel een zegen, of een beperking van de vrijheid van ontwikkelaar en gebruiker? Wij trachten u alvast aan het denken zetten.

Ook over Wikileaks is het laatste woord niet gezegd, nu de Amerikaanse overheid verschillende sympathisanten ervan bestookt en alle mogelijk internetdiensten dwingt om alle data over deze personen te overhandigen. Het leidt tot de vraag: is het wel aangewezen om jouw gegevens toe te vertrouwen aan een server in de cloud? Is het niet beter ze zelf op de eigen computer te houden?

Kortom: u hebt weer voldoende om te lezen in dit nummer. Wij wensen u veel leesplezier toe, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

INTEL DRM: DE GEVAREN
Nieuwe generatie bescherming van auteursrechten

De stortvloed van aankondigingen van nieuwigheden op de CES, Consumer Electronics Show, de grootste elektronicabeurs ter wereld, is aan het luwen. Tijd dus om wat duiding te brengen bij enkele van die aankondigingen.
Om te beginnen een bericht dat tussen de mazen van onze berichtgeving geglipt was, namelijk het feit dat Intel de Intel Insider uitgebracht heeft. Dat is een nieuw soort DRM, alhoewel Intel zelf het zo niet wil noemen - daar spreekt men van "content protection technology".
De bedoeling van deze technologie is dat het streamen van content mogelijk gemaakt moet worden, met eerbied voor de auteursrechten. Wanneer jij enkel betaalt voor het "huren" van een film, en die dus niet downloadt, maar enkel in streaming formaat bekijkt, dan zal degene die de film aanbiedt kunnen bepalen wanneer en hoe lang je die film kan bekijken. Of wanneer je een film aankoopt, kan bepaald worden dat jij die film niet mag kopiŽren en delen met je vrienden, die niet mag branden op een dvd.
Op zich is daar niets verkeerd mee - behalve natuurlijk het feit dat je in principe het recht hebt om van een film die je legaal aangekocht hebt een reserve kopie te maken. Maar dat laten we even buiten beschouwing.
Waar zich wel een probleem bij stelt is het volgende. Stel dat een bedrijf dat films aanbiedt in streaming formaat deze technologie gaat toepassen - een bedrijf zoals Netflix bijvoorbeeld in de VS, want hier in BelgiŽ zijn er nog niet zoveel bedrijven die films in streaming technologie aanbieden, zelfs Apple niet. Netflix bouwt die DRM in haar films in. En nu wil toch zeker het geval dat jij een computer hebt die geen Intel chip heeft, maar een ARM processor? Tja, dan kan jij die film niet zien.
Met andere woorden: deze vorm van DRM geeft Intel een hefboom in handen om het gebruik van haar chips in computers terug tot een vereiste te maken - net zoals er jaren geleden in offerten voor overheidsbedrijven de specificatie stond "Windows computer met Intel aan boord". En dat is een trend die toch ontmoedigd moet worden...
http://blogs.intel.com/technology/2011/01/intel_insider_-_what_is_it_no.php


MAC APP STORE ROEPT GEMENGDE GEVOELENS OP
Problemen met updates en strenge controle Apple

Zoals we verleden week al vermeld hebben, heeft Apple zijn online winkeltje voor toepassingen voor de Mac geopend, de Mac App Store. Dat winkeltje heeft zijn voor- en nadelen, zowel voor gebruikers als ontwikkelaars.
Enerzijds is het immers positief dat alle toepassingen voor de Mac op één centrale plaats bijeen gebracht worden. De gebruiker moet niet meer het hele internet afstruinen, hij weet waar hij terecht kan. Dat is ook positief voor de ontwikkelaar. Bovendien weet de gebruiker dat Apple controle uitoefent over de apps die in dat winkeltje terecht komen, en kan hij dus in vertrouwen apps downloaden. Voor de ontwikkelaar is ook dat weer positief, maar anderzijds moet hij de controle over zijn eigen app afgeven aan Apple - net als 30% over elk exemplaar dat hij van zijn app verkoopt.
Het afstaan van de controle over de app aan Apple blijkt nog meer negatieve punten te hebben. Zoals je kan lezen in de commentaren op de website van de Sophiestication software, zijn gebruikers heel ongelukkig met het feit dat het gewaarborgde recht op gratis updates gedurende een bepaalde periode, dat zij kregen van de maker van deze bepaalde software, niet meer geldig is nu de software enkel via de App Store verkrijgbaar is. Niet omdat de maakster van die software, Sophie, plots een geldwolf is, maar omdat Apple deze voorwaarden oplegt aan alle ontwikkelaars die hun programma via de store willen aanbieden. Op het blog van Sophiestication ontstond daar een hele discussie rond (1).
Verder valt te vrezen dat deze App Store dezelfde weg opgaat als die andere App Store, voor toepassingen voor de iPad en iPhone. Een van de bekendste en meest populaire open source programma's, VLC media player die zowat alle video formaten aan kan, werd verleden week namelijk uit deze online winkel verwijderd. Niet op verzoek van Apple zelf, maar op verzoek van ene Rémi Denis-Courmont, die een van de belangrijkste medewerkers is aan het VLC project. Hij vindt namelijk dat VLC niet via de App Store aangeboden kan worden, omdat die DRM hanteert, en dit indruist tegen het principe van open source.
Wat natuurlijk voor gevolg heeft dat VLC niet meer via de Store verkrijgbaar is, en wat eigenlijk contraproductief is - maar wel een principieel standpunt (2)
Kortom: de Mac Store blijkt toch niet echt honderd procent positief te zijn. Benieuwd hoe dat verder nog evolueert.
http://www.sophiestication.com/blog/coversutra-2-5/
http://www.tuaw.com/2011/01/08/vlc-app-removed-from-app-store/


ZIJN DE TWEETS VAN EEN PARLEMENTSLID OOK ONSCHENDBAAR?
Amerikaanse DOJ vraagt tweets op van IJslands parlementslid

In IJsland is het parlementslid Birgitta Jonsdottir erg begaan met de waarheid, en daarom werd zij vrijwilliger om voor de Wikileaks website te ijveren. Een beslissing die haar nu opbreekt, want het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft belangstelling voor haar opgevat, en heeft aan de sociale netwerksite Twitter bevolen om alle tweets sinds 1 november 2009 van de dame te overhandigen. Dus niet alleen de publieke tweets, maar ook de Direct Messages.
Waarop Birgitta verontwaardigd reageert: weten zij dan niet dat ik een parlementslid ben en onschendbaar ben? En dat is natuurlijk de vraag. Zijn de tweets van iemand zoals Vincent Van Quickenborne onschendbaar, en beschermd?
Birgitta vindt alvast van wel, en trekt ten strijde tegen het bevel tot overhandiging van die informatie. Vooral omdat zij vindt dat het niet echt om haar persoonlijke tweets gaat, als wel om intimidatie. Het opvragen van haar tweets moet de boodschap duidelijk maken dat ieder wie iets te maken heeft met Wikileaks zulke vervolging kan riskeren.
Meer hierover bij The Guardian.
http://www.guardian.co.uk/media/2011/jan/08/us-twitter-hand-icelandic-wikileaks-messages

ZOEKMACHINE BLEKKO LANCEERT SPAM KLOK
Wil zo druk op Google uitoefenen

Vooraan komen bij de zoekresultaten van Google is een hele kunst. Sommigen spelen het spel ernstig, en doen aan SEO of Search Engine Optimization. Zij passen hun pagina lichtjes aan, omwille van bepaalde regels waarvan zij weten dat Google ermee rekening houdt, maar zij houden de wezenlijke inhoud van hun website intact. Anderen spelen ronduit vals: zij creŽren waardeloze pagina's, die geen enkel ander doel hebben dan de argeloze bezoeker te lokken naar hun site, en dan advertenties te tonen.
Die spampagina's zijn aan het uitgroeien tot een echte plaag, die het zoeken via de zoekmachines beginnen te bemoeilijken. Elk uur worden er één miljoen spampagina's aangemaakt - een cijfer om van te schrikken. En omdat sommigen menen dat het aan Google is om iets aan die spampagina's te doen, heeft concurrerende zoekmachine Blekko nu een Spam Klok gelanceerd. Daarop staat te lezen hoeveel spampagina's er sinds 1 januari reeds aangemaakt werden. Dat zijn er nu al meer dan 155 miljoen - een cijfer dat men niet mag verwarren met het totaal aantal spampagina's op het web, dat waarschijnlijk in de miljarden loopt.
Kan Google echt iets doen aan die spam? Dat is een vraag die Danny Sullivan van het blog Search Engine Land onderzocht. Is Google schuldig aan die spam, omdat het bepaalde trends op het internet aan het licht brengt - waardoor het voor spammers gemakkelijker is om op die trends in te spelen met hun trend pagina's? Is eigenlijk de relevantie van jouw zoektochten verminderd door al die spam, of slaagt Google er nog altijd in om de juiste sites te vinden?
De inhoud van dit hele artikel hier weergeven zou ons te ver leiden. Maar lees zelf de conclusies van Danny Sullivan - die eraan toevoegt dat het natuurlijk Blekko goed uitkomt dat het deze spam klok publiceren kan...
Nog een weeklacht over spam op het internet vind je bij het blog van Marco Arment, oprichter van Instapaper en voorheen een van de belangrijkste ontwikkelaars van Tumblr. (Met dank aan @stefaanLesage)
http://searchengineland.com/blekko-launches-spam-clock-to-keep-pressure-on-google-60634
http://www.marco.org/2617546197


BESLISSING OM RAADSLEDEN EEN IPAD TE GEVEN ONDER VUUR
Kan men niets ergonomischer geven, een functioneel toestel?

Het is ondertussen alom gekend: de spullen die Apple maakt hebben een zekere chique, en die chique, dat trendy aureool straalt ook uit op de bezitter van zo'n toestel - iPad, iPhone... En om het verder door te trekken: wie over de toestellen schrijft is ook trendy - vandaar de vele artikels in de pers over Apple, vandaar dat zelfs het falen van de wekker op de iPhone een hoofditem is in het journaal op tv, en de opening van de App Store in het nieuws kwam, terwijl er zoveel ander nieuws te rapen viel op CES dat niét in de mainstream media vermeld werd. En om de lijn nog verder te trekken: wie als werkgever zijn personeel voorziet van een iPad, is ook trendy.
Dat lijkt in elk geval een conclusie die men mag trekken wanneer men hoort dat verschillende gemeentebesturen in Nederland (Kollummerland, Gouda, Arnhem, Wijdemeren, Hardenberg, Nijmegen...) beslist hebben om gemeenteraadsleden en andere medewerkers van een iPad te voorzien. Want zeg nu zelf: erg productief en functioneel is het toestel niet, want het is onmogelijk om blind te typen op het virtuele klavier. Voor de efficiency moet je dus geen iPad geven. Maar, zoals Tom Kronenburg op het blog Frankwatching het netjes uitdrukt: "De raadsleden willeen alleen speeltjes, en dat in deze tijden wanneer de mensen toch al zoveel moeten inleveren..." .
Officieel heet het natuurlijk dat werken met zo'n iPad een besparing met zich meebrengt: er zouden minder print- en papierkosten komen. Je eerste reactie is wellicht: uiteraard zal er minder geprint worden, want met de iPad kan je niet printen! Maar dan denk je, net als wij, toch fout: je kan wel degelijk printen via de iPad, indien je hem aansluit op een netwerk en dan gebruik maakt van een netwerkprinter. Ook thuis printen kan: je moet dan wel een printer hebben die draadloos werken kan.
Maar wanneer je buiten beschouwing laat dat de iPad eerder een speeltje is dan een efficiŽnt en functioneel werkinstrument, kan je ook nog vragen stellen bij de stelling dat je met de iPad (of andere computers) bespaart op printkosten. En Frankwatching heeft voor ons de berekening gemaakt: hoeveel de aanschaf kost van een iPad, en hoeveel pagina's je wel zou moeten besparen vooraleer je die kostprijs eruit hebt. In de commentaren op het artikel wordt nog verder ingegaan op het inzetten van de iPad als werktool, en ook dat is interessante lectuur - want de besparing op papierkosten is slechts één aspect van deze beslissing.
http://www.frankwatching.com/archive/2010/12/17/business-case-ipad-voor-gemeenteraden/


NEEN, BLOGGEN IS NIET OP ZIJN RETOUR
6 miljoen nieuwe Wordpress.com blogs in 2010

Naar aanleiding van een rapport van Pew Internet over de internetgewoonten in Amerika kwamen verschillende commentatoren tot de conclusie dat bloggen op zijn retour is. Maar is dat zo?(1)
Er is inderdaad wel een daling vast te stellen in het aantal mensen dat een blog bijhoudt. Er is immers Twitter, waar je korte boodschappen kwijt kan. Heel wat bloggers hielden het blog enkel bij om te vertellen welke leuke sites ze gevonden hadden. En die berichtjes kunnen ze gemakkelijk kwijt op Twitter. Een volgeling van Twitter, is eigenlijk een lezer van een blog. Een kort commentaar kan ook in een tweet. Maar 140 tekens zijn te kort om een stelling te poneren en die dan te bewijzen bijvoorbeeld. Of om echt een weldoordachte mening neer te schrijven. Daarvoor blijven blogs nodig.
Het is niet alleen een buikgevoel dat ons tot die mening aanzet, cijfers zijn er om te bewijzen dat blogs nog altijd in trek zijn. Die cijfers zijn afkomstig van WordPress.com, de dienst waar je gratis een blog kan aanmaken en zonder enige moeite via online formulieren van inhoud en multimedia kan voorzien. Voor alle duidelijkheid: er bestaan twee "soorten" Wordpress: enerzijds Wordpress.com, waar je dus een blog aanmaakt via de voorgebakken formulieren, en anderzijds Wordpress.org. Daar kan je exact dezelfde software downloaden als die gebruikt wordt voor de blogs, en dan op de eigen server zetten. Voordeel van het zelf hosten is dat je de code van de software volledig zelf kan aanpassen, en bovendien, indien je dat wenst, ook advertenties kan plaatsen op je blog, om wat inkomsten te beuren. Op de blogs bij Wordpress.com mag dat niet.
Maar dit terzijde. Uit recente cijfers blijkt nu dat er in 2010 maar liefst 6 miljoen nieuwe blogs aangemaakt werden bij Wordpress.com. Het totaal aantal pageviews voor het hele jaar tikte af op 23 miljard, wat 53% meer is dan 2009. Het aantal bestanden (afbeeldingen, muziek, ...) dat geüpload werd het voorbije jaar was ook verdubbeld, goed voor 94,5 terabytes. Het aantal blogs dat op Wordpress.com is even groot als het aantal Wordpress-blogs dat zelf gehost wordt.(2)
Bij WebProNews lees je nog enkele bijkomende argumenten die je moeten overtuigen, als dat nog nodig was, van het feit dat bloggen niet dood is. (3)
http://pewinternet.org/Reports/2010/Generations-2010.aspx
http://thenextweb.com/us/2011/01/07/wordpress-com-growing-fast-over-6-million-new-blogs-in-2010-pageviews-up-53/
http://www.webpronews.com/topnews/2011/01/10/blogging-in-decline-or-just-evolution


WAARSCHUWING VOOR "GEHEIME BERICHTEN"
Uitnodiging per mail leidt naar sms-abonnement


Wanneer op onze redactie enkele identieke mails toekomen van gewone lezers, met daarin een link naar een bepaalde website, dan worden wij altijd argwanend: gaat het hier niet om een virus of andere malware?
En toen wij deze ochtend enkele mails binnenkregen met identiek hetzelfde onderwerp (Lees mijn bericht ff), met daarin een link naar berichtenversturen.com, dan gaan wij toch even op onderzoek uit via Google naar dit domein. En al gauw kwamen we uit bij een artikel op de website Computerhersteller.be, waarin uitgelegd wordt dat je, wanneer je op de link in die mail klikt, doorverwezen wordt naar een site waar je gevraagd wordt om je mailprovider, je emailadres en je wachtwoord. Elke weldenkende mens zal aarzelen om dat te doen, maar uiteraard zijn er internauten die in volle vertrouwen deze gegevens invullen. Zij worden dan doorgesluisd naar een pagina waar om hun gsm-nummer gevraagd wordt. En geven ze dat ook in, zonder de kleine lettertjes verder op de pagina te lezen, dan hebben zij een abonnement genomen om via dit bedrijf sms-berichten te sturen, een abonnement dat 8 euro kost per week en 2 euro per ontvangen bericht! Geef je het domein "berichtenversturen.com" in je adresbalk in, dan word je meteen doorgesluisd naar Google.
Het is natuurlijk geen virus in deze mail: door de mail gewoon te openen kan jou niets gebeuren. En zelfs wanneer je op de link klikt, gebeurt er niets; pas wanneer je je gegevens invult, en vervolgens op de volgende pagina je gsm nummer, dan kom je in de problemen. Maar voor alle veiligheid: krijg jij zo'n mail binnen, gooi die maar meteen in de prullenmand (maar waarschuw de afzender even dat er kans bestaat dat hij in het ootje genomen werd).
Nog volgens de website Computerhersteller.be zou de site www.beschermde-berichten.com, die gelijkaardige methoden toepast, in China geost zijn, terwijl het bedrijf be.whixasms.com, dat de sms-dienst aanbiedt, in Nederland gehost zou zijn. Het bedrijf ontkent in een mail aan Computerhersteller.be verantwoordelijk te zijn voor de mails.
http://www.computerhersteller.be/


GOOGLE GOGGLES KUNNEN NU PRINT ADVERTENTIES LEZEN
En zou Goggles echt Sudoku puzzels kunnen oplossen?

Wij hebben het al eerder gehad over de indrukwekkende Goggles technologie van Google. Daarmee kan je een foto nemen met je smartphone, en Google zal trachten uit te zoeken wat dit is. De dienst werkt eigenlijk verrassend goed.
Nu werd de technologie nog wat bijgevijld, zodat hij ook print advertenties herkennen kan. Je moet gewoon de camera van je smartphone richten naar een advertentie in een krant of magazine, en Google zal het merk of het product uit die advertentie herkennen en informatie erover opzoeken. De dienst werkt echter enkel met kranten en magazines uit de VS, vanaf augustus 2010. Wat dus wil zeggen dag Google zich tegenwoordig ook bezighoudt, naast het inscannen van boeken, met het inscannen van advertenties...
Een tweede ding dat nu mogelijk zou zijn is... sudoku puzzels oplossen. Kan je niet meer verder met de puzzel, dan kan je een foto nemen met Goggles op je iPhone of Android toestel; Googles zal dan een suggestie geven om verder te kunnen met de puzzel. Wij hebben het nog niet uitgeprobeerd, wegens momenteel geen Android toestel in huis. Maar wie wil het eens proberen en ons berichten of het lukt? Bij TechCrunch vind je in elk geval een filmpje dat moet aantonen dat het kan.
Nu, je kan je twijfels hebben bij het nut van die Sudoku puzzels, maar het inscannen van de advertenties opent toch weer heel wat mogelijkheden. Want zo worden print-coupons virtuele coupons die je bij een online aankoop gebruiken kan bijvoorbeeld. Sommigen menen zelfs dat al die mogelijkheden die stilaan bij Goggles gevoegd worden, stilaan leiden tot een artificiŽle intelligentie. Denk bijvoorbeeld maar aan het feit dat Goggles nu ook tekst kan herkennen in afbeeldingen, en die meteen kan vertalen (Engels/Spaans).
Laat ze maar komen, Google, die vernieuwingen!
http://techcrunch.com/2011/01/10/google-goggle-print-ads-sudoku/
http://www.google.com/mobile/goggles


ACHTERGROND BIJ HET OPVRAGEN VAN TWITTER-INFO OVER WIKILEAKS
Advocaat noemt VS dagvaarding aan Twitter "lastig vallen"
Ja mag het nu al dan niet eens zijn met de actie van Julian Assange en zijn Wikileaks, feit blijft dat de manier waarop de Amerikaanse overheid terug sloeg (en nog altijd aan het slaan is!) toch ook wel enige kritiek verdient. Eerder deze week vertelden wij al hoe de Amerikaanse overheid van Twitter informatie vroeg over sympathisanten van Wikileaks, waaronder het IJslandse parlementslid Birgitta Jonsdottir. Het blijkt dat echter ook informatie gezocht werd over WikiLeaks activisten Jacob Appelbaum en Rop Gonggrijp, twee hackers die in het verleden samengewerkt hebben met Assange. Twitter weigerde die informatie echter te geven. De advocaat die Wikileaks vertegenwoordigt noemt de dagvaarding aan Twitter "harrassment", en strijdig met de grondwet die de burger moet beschermen tegen onredelijke huiszoekingen en in beslag namen. Want wat de overheid zo tracht te doen is alles over deze mensen opvragen, in de hoop dat er hier of daar wel enige kleinigheid te boven komt waarop ze dan gepakt kunnen worden.
Ook Google, Facebook en eBay zouden volgens de advocaat, Mark Stephens, een dergelijk verzoek gehad hebben - maar die hebben dit zelf niet bevestigd of ontkend. Want het geniepige aan deze hele affaire is dat een speciaal besluit, genomen in de Amerikaanse districtsrechtbank van Oost Virginia, Twitter verbood om aan de betrokken abonnees te melden dat er informatie over hen ingewonnen werd. De advocaten van Twitter vochten deze beslissing aan - met succes, wat hen het recht gaf om over deze dagvaarding te spreken.
Wat journalist Ryan Singel op Wired.com tot een heel mooie uitspraak verleidt: "Twitter heeft verleden maand een nieuwe feature uitgebracht zonder iemand er iets over te vertellen, en de rest van de tech wereld zou hiervan nota moeten nemen en met hun eigen versie ervan moeten komen. Twitter heeft namelijk een ruggengraat getest".
Inderdaad vereiste het ruggengraat van Twitter om zich te verzetten tegen het bevel tot geheimhouding - iets wat in de VS maar al te gemakkelijk toegepast wordt, onder het mom van nationale veiligheid en bestrijding van terrorisme...
Meer over de zaak bij Wired en The Register.
http://www.wired.com/threatlevel/2011/01/twitter/
http://www.theregister.co.uk/2011/01/10/twitter_data_demand_follow_up/


FOURSQUARE RICHT ZICH TOT BEDRIJVEN
Nieuwe pagina's met uitleg hoe bedrijven op Foursquare aanwezig kunnen zijn
Het was een tijdje stil over Foursquare, de "location aware" webdienst waarbij jij "inloggen" op plaatsen. Door in te loggen kan je dan te weten komen wie van je vrienden ook aanwezig is op die plek, wat er voor leuks te beleven valt ("de latte is hier erg lekker" of: "neem nooit de spaghetti carbonara, die drijft in de olie!"), en kan je zelfs genieten van kortingen die bedrijven aanbieden ("bij de 5e inlog krijg je een gratis koffie"). Foursquare voegt er een competitie-element aan toe: je kan mayor (burgemeester) worden van een bepaalde plek wanneer je er verschillende keren inlogt en de huidige burgemeester zo van zijn troon stoten, en je kan badges verzamelen (inloggen op alle McDonald's van Antwerpen bijvoorbeeld).
Kortom, heel leuk voor de gebruiker, en potentieel interessant voor bedrijven, die de klant iets extra's kunnen aanbieden. Maar nog niet alle bedrijven hebben dat begrepen, vooral de kleine handelszaken. Foursquare heeft nu speciale pagina's online gezet, waarin je een uitgebreide uitleg vindt hoe jij als zelfstandige kan werken met Foursquare. Zo leer je hoe je een eigen pagina kan aanmaken bij Foursquare, en hoe je een Foursquare Badge kan krijgen en uitdelen. Je kan trouwens ook, nadat je als bedrijf een account aangemaakt hebt, statistieken opvragen over de bezoekers via Foursquare.
Een buitenkansje voor bedrijven, zeker en vast de moeite waard om uit te proberen! En denk nu niet dat Foursquare enkel in de VS gebruikt wordt, want hier in Vlaanderen en Nederland zal je heel wat plekken zien om in te loggen. Zet maar eens de gratis Foursquare app op je mobieltje!
http://searchengineland.com/foursquare-improves-expands-information-for-businesses-60953
http://foursquare.com/business/
http://www.smallbusinesssem.com/foursquare-adds-url-description-to-business-profile-pages/3898/


GOOGLE START WERELDWIJDE SCIENCE FAIR
Jongeren uit hele wereld kunnen meedoen aan wedstrijd


Google zelf werd jaren geleden gesticht door Larry Page en Sergey Brin, toen zelf nog student. En om innovatie aan te moedigen en de jongeren een kans te bieden hun eigen ideeŽn uit te werken, heeft Google nu een wereldwijde wedstrijd uitgeschreven, de Science Fair.
Jongeren tussen 13 en 18 uit alle landen ter wereld kunnen meedoen aan die wedstrijd. Alles wat je moet hebben is een computer, internettoegang en een webbrowser - en een idee voor een wetenschappelijk experiment dat je aan de hele wereld wil tonen. Je kan je inschrijven tot 14 april 2011 - individueel, of als groep, met je klas of enkele vrienden bijvoorbeeld. Nadien moet je je project aanmaken als een Google Site.
Een mooi initiatief van Google. En wij zijn benieuwd naar de Vlaamse inzendingen!
https://services.google.com/fb/forms/gosfregistration/
http://www.google.com/events/sciencefair#utm_campaign=en_US&utm_medium=launchblog&utm_source=gsf
http://googleblog.blogspot.com/2011/01/google-science-fair-seeks-budding.html


CHROME BROWSER ZAL NIET LANGER H.264 CODEC ONDERSTEUNEN
Wil Google een "steve jobske doen" en ook een veelgebruikt formaat bannen uit de browser?
Zoals geweten heeft Steve Jobs iets tegen Flash, een technologie die enorm veel gebruikt wordt op websites - om menu's uit te bouwen, om filmpjes te vertonen, om games online te spelen. De iPad en iPhone ondersteunen dan ook geen Flash, zoals ontelbare gebruikers van deze toestellen tot hun ergernis kunnen vaststellen: tal van sites kunnen zij niet bezoeken. Volgens Steve Jobs is het omdat Flash geen open software is, en omdat Flash teveel bronnen zou gebruiken van zijn toestellen, waardoor de batterij te snel leeg zou lopen.
Nu is er een andere grote in de computerwereld die op zijn beurt een "Steve Jobske" wil doen, en een veel gebruikte standaard niet meer ondersteunen zal: in de toekomst zal de Chrome browser niet langer de H.264 codec ondersteunen. Om eerlijk te zijn, zoals Marco Frissen van #tech45 podcast terecht opmerkt, is er wel een verschil tussen beide initiatieven. iOS heeft nooit Flash ondersteund, dus Jobs heeft niet iets geschrapt dat er voorheen wel was, terwijl de Chrome browser tot nu toe wél H.264 ondersteunde.
Waarnemers stellen zich vragen bij de beslissing van Google. H.264 wordt op zoveel toestellen gebruikt om filmpjes af te spelen, dat het eigenlijk de de facto industriestandaard geworden is voor het coderen van digitale video. Maar op het onderliggende mechanisme om de data te comprimeren berusten patenten, en dus moet degene die er gebruik van maakt licentierechten betalen, aan een consortium dat MPEG-LA heet.
Google wil nu dus af van die royalties, en wil enkel nog het eigen WebM formaat (1) formaat ondersteunen, dat open en dus gratis is. Het heeft getracht de andere groten uit de computerwereld (Microsoft, Apple) te overtuigen om over te stappen naar WebM, maar slaagde er niet in. De recente versies van Firefox, Opera, Chrome ondersteunen WebM ondertussen al wel, naast de klassieke andere formaten.
Het valt dan ook te vrezen dat het niet ondersteunen van H.264 in de toekomst wel eens zou kkunnen uitgroeien tot een handicap, en dat mensen Chrome juist niét gaan installeren omwille van de afwezigheid van H.264.
Meer hierover bij Ars Tehchnica en Google zelf.
http://arstechnica.com/web/news/2010/05/google-opens-vp8-codec-aims-to-nuke-h264-with-webm.ars
http://arstechnica.com/open-source/news/2011/01/google-reveals-plan-to-remove-h264-support-from-chrome.ars
http://blog.chromium.org/2011/01/html-video-codec-support-in-chrome.htmlEN HOE STAAT HET NU MET DE HADOPI WET?
Geen positieve invloed op verkoop muziek, geen vervolgingen
Wij hebben al zo vaak geschreven over de Franse wet HADOPI, die voorziet dat een internaut die 3 keer een waarschuwing krijgt omdat hij illegaal zou downloaden, de toegang ontzegd kan krijgen tot het internet. Nu de wet, waarvan niemand dacht dat zij ooit door enige democratische regering goedgekeurd zou kunnen worden, al een tijdje in voege is, is het tijd om te kijken naar de resultaten.
En volgens een artikel bij La Quadrature is de hele wet een maat voor niets. Om te beginnen is de muziekkaart voor jongeren een grote flop. Van deze muziekkaart, die jongeren de kans biedt om tegen verminderde prijs muziek aan te kopen op grote muziekportalen, werden er slechts enkele duizenden verkocht, terwijl de overheid rekende op een miljoen kaarten per jaar.
HADOPI heeft ook geen positieve invloed gehad op de verkoop van muziek. Begin mei 2010, nog voordat de wet in voege trad, kondigde de Franse organisatie SNEM aan dat de markt voor de digitale verkoop van muziek eindelijk van de grond leek te komen. Maar nieuwe cijfers, ditmaal van UFC-Que Choisir, over de negen eerste maanden van het jaar 2010 tonen een nog kleinere groei aan dan de jaren tevoren (34,4% tegenover 46% groei het vorige jaar).
En het ontradingseffect dan, zal je vragen? Want de eerste waarschuwingsmails zijn inmiddels verstuurd, en die hadden toch tot doel de gebruiker ervan te weerhouden zijn muziek via P2P netwerken illegaal te downloaden? Het eerste effect daarvan is dat manieren om zijn IP te verdoezelen plots heel populair geworden zijn. Het tweede effect is dat het karakter van de P2P netwerken grondig gewijzigd is. Waar het vroeger echt netwerken om te "delen" waren, waar iedereen up- en downloadde, en waar er een grote culturele diversiteit was, hebben de internauten nu hun heil gezocht in P2P netwerken buiten de EU, waar het nog maar enkel om downloaden gaat, en er geen culturele uitwisseling meer gebeurt.
La Quadrature gaat zelfs zover om te zeggen dat er grond is om te geloven dat er nooit echt sancties uitgevoerd zullen worden, dat wil zeggen dat de internauten nooit de toegang tot het internet ontzegd zullen worden. Waarom? Politieke redenen. De maatregel ligt nu eenmaal erg gevoelig bij de bevolking, en in juni 2012 zijn er verkiezingen in Frankrijk. Het is dus erg waarschijnlijk dat er voor die tijd geen enkele uitspraak gedaan wordt laat staan uitgevoerd. Maar, zo wijst het artikel erop, er zijn ook juridische redenen waarom het internet nooit afgesneden zal worden. Tenzij de internet zelf bekent, is het enige bewijs voor zijn "misdaad" zijn IP adres. En de rechtbanken hebben altijd aan de bewijskracht van een IP adres getwijfeld, omdat dit gemaskeerd kan worden, zelfs vervalst....
Interessante lectuur bij La Quadrature. Wie een mondje Frans spreekt, moet het volledige artikel maar eens nalezen.
http://www.laquadrature.net/fr/hadopi-point-detape


HADOPI BETAALT EEN TEGENSTANDER 2.000 EURO PER MAAND
... om niets te doen. Omkoperij of echt een opening naar dialoog?
In verband met de wet HADOPI nog een vreemd verhaal. Een Frans blogger, Turblog, die tal van artikels geschreven heeft tégen de wet Hadopi, heeft een aanbod gekregen om mee te werken aan de Labs van Hadopi, als "expert", en krijgt daarvoor 2.000 euro per maand.
De blogger zelf weet nog niet goed wat hierachter steekt. Enerzijds biedt hem dit de kans om zich nog meer te verdiepen in het onderwerp, de verschillende wetten, en er nog meer over te schrijven. Maar anderzijds vraagt hij zich ook af: "payé pour bloguer, quoi?" Zal hij zijn editoriale vrijheid behouden, en mag hij schrijven wat hij wil? Zijn boterham zou in elk geval gesmeerd zijn, een jaar lang, want zo lang krijgt hij een contract aangeboden.
Is het omkoperij? Wordt zijn stilzwijgen gekocht? Of is dit een poging van de overheid om echt samen te werken met de overheid en zijn mening te geven in de verschillende besturen en economische groepen? Zal hij oppositie kunnen voeren van binnenuit? De man heeft in elk geval al aangekondigd dat hij "een deel" van zijn gage zal geven aan verenigingen en aan ontwikkelaars van programma's die hij al lang gebruikt en nooit betaald heeft...
http://www.numerama.com/magazine/17805-l-hadopi-payera-2000-euros-net-par-mois-un-opposant.html
IS HET WEL VEILIG OM ALLES "IN THE CLOUD" TE BEWAREN?
Een vraag die het niet over hackers, maar over nieuwsgierige overheden heeft

Er is een hele tijd een trend geweest om alles "in the cloud" te maken. Geen bestanden meer op je eigen computer, zelfs geen software meer op je eigen computer: via apps die in je browser draaien krijg je toegang tot jouw gegevens die zich ergens op het internet, op de server van een of ander bedrijf, bevinden. Gmail bijvoorbeeld, Flickr, en co zijn zulke diensten. Het is ook wat Google probeert erdoor te krijgen met zijn Chrome besturingssysteem: geen software meer, enkel een browser, en alle toepassingen draaien in die browser, met je gegevens ergens in de cloud. Voor zakelijke toepassingen wordt ook gesproken van "Software as a Service" of SaaS.
Persoonlijk ben ik altijd tegenstander geweest van cloud-diensten: zolang het internet niet altijd en overal toegankelijk is, zijn cloud diensten voor mij niet bruikbaar. Maar er blijkt nog een andere reden te bestaan waarom je best niet alles in de cloud zet, zoals je kan lezen bij TechCrunch. Want wanneer jouw spullen op jouw eigen computer staan, dan ben jij er baas over. Wil de politie om een of andere reden jouw bestanden bekijken, dan moet zij afkomen met een huiszoekingsbevel. Maar hoe weet jij wat er met jouw bestanden gebeurt, wanneer die zich op een server ergens in bijvoorbeeld de VS bevindt? Deze week kon je al lezen dat de Amerikaanse overheid bij verschillende diensten aan gaan kloppen is om de gegevens op te vragen van Wikileaks-sympathisanten, en dat die diensten de gebruikers in kwestie niet mochten verwittigen, door een bepaling van de wet op de geheimhouding. Enkel Twitter verzette zich, en verwittigde de sympathisanten in kwestie toch.
Je kan je dus afvragen of jouw mails, jouw data die ergens op een server in de VS staan, nog wel veilig zijn voor de spiedende ogen van de Amerikaanse overheid (of elke andere overheid van het land waar de server in kwestie staat - weet jij überhaupt waar de Gmail servers staan?)
Rond deze interessante gedachte, ontwikkeld in het artikel van TechCrunch, is natuurlijk een hele discussie ontstaan in de commentaren. Lees zelf, en sta er misschien toch even bij stil...
http://techcrunch.com/2011/01/10/why-im-having-second-thoughts-about-the-wisdom-of-the-cloud/


Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.behardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!SONY ERICSSON XPERIA ARC : SUPER SLANK
Android 2.3 toestellen sijpelen stilaan door

Ook in deze hardware rubriek terug wat "normale" aankondigingen, nu de lawine aan CES berichten stilaan aan het opdrogen is. Beginnen we de week dus met een bericht over een nieuwe smartphone van Sony: de Experia arc.
Waarom die belangrijk is? Omdat die meteen al bij zijn lancering versie 2.3 van het Android besturingssysteem aan boord heeft. Bovendien is het toestel superdun, amper 8,7 mm op het smalste deel. Het scherm zelf is 4,2 inch (10,5 cm) groot, en is een multitouch aanraakscherm. De Reality Display met zijn Live kleurenfilter en LED achtergrondverlichting moeten voor een superhelder beeld zorgen. Bovendien bevat het toestel een f/2.4 lens, die het mogelijk maakt om foto's en video's in hoge definitie op te nemen, zelfs wanneer er weinig licht is. Via de ingebouwde HDMI aansluiting kan je die filmpjes of foto's trouwens ook op je tv vertonen.
Aan boord verder een 1 GHz processor, 512 MB geheugen, en je kan een geheugenkaart aansluiten tot 32 GB. Prijs en datum van release zijn ons alsnog niet bekend.
http://www.sonyericsson.com/cws/companyandpress/pressreleases/medialibrary?MediaTypeDropdown=All&cc=be&lc=nl&mediaLibraryType=ProductFilter&mediaType=All&selection=key.MobilePhone.Xperiaarc

NIEUWE ANDROID SMARTPHONE VAN MOTOROLA: ATRIX
Kan ook als netbook gebruikt worden
Motorola heeft op de CES beurs in Las Vegas een nieuwe smartphone voorgesteld met indrukwekkende hardware specificaties, die op Android draait. Het gaat om de Atrix 4G, die aan boord een Tegra 2 chipset heeft, 1 GB RAM, 16 GB interne opslagruimte, een 5 megapixel camera achteraan met een LED flash, en vooraan een VGA camera. Plus een lezer voor vingerafdrukken om het toestel te beveiligen, en een 10 cm groot scherm met een resolutie van 960 x 540.
Indrukwekkend inderdaad. Maar het speciale aan het toestel is dat het het in een "dock" kan zetten, en dan als notebook gebruiken kan. Dit notebook omhulsel heeft een 29 cm groot scherm en batterij. Het heeft zelf geen eigen interne opslagruimte, omdat het zijn "webtop" besturingssysteem opstart vanop de Atrix smartphone. Vanachter op de netbook shell is er een docking gebied, met een HDMI plug en een micro-USB aansluiting, waarop je dan de telefoon aansluit. De telefoon kan zichzelf opladen van de batterij van de netbook.
Buiten het netbook omhulsel heeft Motorola nog andere dingen voorzien: een multimedia dock met USB poorten en een HDMI output. Zo kan je de tv aansluiten op het dock om media te bekijken, of een monitor, klavier en muis aansluiten om de computer als desktop computer te gebruiken.
Eigenlijk is dit nog niet zo'n gek idee. Want nu moet je vaak synchroniseren tussen smartphone en laptop. Dit toestel zou dat probleem oplossen. 16 GB opslagruimte is niet zo veel, maar wanneer je bijvoorbeeld je muziek op een externe HD zet kan je met 16 GB heel wat doen.
De mensen van Ars Technica konden het toestel uittesten op de CES beurs, en zijn zijn alvast onder de indruk. Vooral omdat je de Android omgeving van de telefoon volledig kan oproepen vanuit een venster wanneer je in 'webtop' modus bent. Je kan met andere woorden al je Android toepassingen van je smartphone ook gebruiken op de netbook, naast de gewone desktop programma's.
Voor een uitgebreide bespreking verwijzen wij graag naar het artikel van Ars Technica, waar je ook enkele foto's vindt. Wij zijn in elk geval erg benieuwd naar prijzen en release datums...
http://arstechnica.com/gadgets/news/2011/01/hands-on-motorolas-atrix-android-phone-leads-secret-double-life-as-a-netbook.ars


MOTOROLA WINT CES MET ZIJN XOOM TABLET
Het wordt een heuse tablet-oorlog, maar op CES heeft Motorola die gewonnen

Nu het stof in Las Vegas gaan liggen is, en de journalisten, bloggers, gewone bezoekers en de standhouders de drukte van de CES-beurs achter zich kunnen laten, is het tijd om zich af te vragen: wie wint er?
Want er is een heuse tablet-oorlog op komst. Verleden week heb je kunnen lezen hoe alle groten uit de computerwereld een eigen tablet computer voorgesteld hebben, de een al origineler dan de andere. Op die beurs zelf heeft Motorola die oorlog alvast gewonnen, zo stelt het bedrijf RowFeeder vast, dat sociale media monitort. Het bedrijf houdt namelijk bij hoe vaak de naam van tech bedrijven vermeld worden in de sociale media, en vergeleek de gemiddelde vermeldingen per dag in december met de periode tijdens de beurs. En daaruit blijkt dat Motorola erin geslaagd is om het vaakst de media te halen: van 6.180 vermeldingen normaal, naar 21.635 tijdens de Beurs, een stijging met maar liefst 250%. Natuurlijk zijn zulke cijfers maar relatief, want wanneer je het exacte aantal vermeldingen bekijkt, dan staat de iPhone met 182.852 vermeldingen nog altijd bovenaan (tegenover 150.748 normaal), en Apple nam niet eens deel aan de beurs.(1)
Wat al die aandacht voor Motorola veroorzaakt heeft? Niet zozeer de Atrix die we gisteren besproken hebben, de smartphone die je ook kan gebruiken als "webtop" en in een dock kan stoppen, als wel de Motorola Xoom. Dat is een tablet van 10.1 inch, die meteen al het Android 3.0 besturingssysteem (Honeycomb) aan boord zal hebben. Volgens Google zelf is deze versie speciaal gemaakt voor tablets. Voor de exacte specificaties van het toestel moet je bij Engadget zijn (2). Wat vooral te onthouden is, zijn de ruime aansluitmogelijkheden, en de 5 megapixel camera met 720p video opname; wat afspelen van video betreft zit je aan 1080p. De prijs is ook stevig: er wordt gesproken van een 800 euro...(3)
http://www.readwriteweb.com/archives/who_came_out_on_top_at_ces.php
http://www.engadget.com/2011/01/05/motorola-xoom-becomes-official-on-motorola-site-joined-by-unann/
http://news.softpedia.com/news/Motorola-XOOM-Listed-at-UK-Retailer-for-659-99-177122.shtml


LG ZET REEKS OPTIMUS TOESTELLEN VERDER
Optimus 2X Speed met dual-core, en Optimus Black met NOVA scherm

Dat fabrikant LG op de voorbije CES beurs ook enkele tv's uitgebracht heeft, valt eigenlijk een beetje buiten onze normale berichtgeving - alhoewel tegenwoordig ook tv's tot het vakgebied van Netties beginnen te behoren, omdat ook zij toegang geven tot het internet. Laat ons echter volstaan te zeggen dat er een CINEMA 3D tv, de LW6500, uitgebracht werd, die uiterst helder beeld brengt dat niet flikkert. Nadeel is natuurlijk dat je zo'n 3D bril moet opzetten. Verder stippen we in het kort aan dat LG het LG Smart TV platform uitgebracht heeft, dat op de LG tv's draait, en waarmee je op het internet kan surfen, en dat er ook een speciale app is die je naar je Android of iPhone kan downloaden, zodat je je smartphone kan gebruiken als afstandsbediening, om teksten in te voeren in deze internet-tv.
Maar wat ons meer interesseert dat zijn de nieuwe smartphones van LG. Om te beginnen de Optimus 2X Speed, een smartphone met een dual-core processor. Supersnel dus, want de Tegra2 chpset van Nvidia heeft een kloksnelheid van 2x1GHz. Bovendien zou deze chip weinig stroom gebruiken. Het toestel bevat een camera vooraan en achteraan, en je kan de beelden via de HDMI-aansluiting op een extern scherm weergeven.
De tweede is de Optimus Black Android, met een NOVA scherm, dat het toestel bijzonder goed leesbaar maakt, ook in intens zonlicht. Het verbruikt echter de helft minder stroom dan een AMOLED scherm. Dit toestel heeft ook Wi-Fi Direct, zodat je content kan delen met andere toestellen, zelfs al is er geen Wi-Fi hotspot in de buurt.
Over de prijzen van al dit moois is voorlopig nog niets bekend. Maar dat zal allicht veranderen wanneer de toestellen concreet hier ten lande uitgebracht worden!
http://technolog.msnbc.msn.com/_news/2011/01/05/5771001-lg-smart-tv-system-brings-apps-to-the-set
http://www.lg.com/global/press-release/article/lg-launches-world-first-and-fastest-dual-core-smartphone.jsp
http://www.lgnewsroom.com/ces2011/view.php?product_code=1&product_type=1&post_index=76


EBAY MET AUGMENTED REALITY EN STREEPJESCODE
Pas het aan vooraleer je het koopt!

Een van de moeilijkheden wanneer je iets wil kopen via het internet, vooral bij kleding en accessoires, is de vraag: past het mij wel? eBay heeft nu een virtual reality technologie uitgebracht die op je mobiele toestel werkt, en waarmee je dingen virtueel kan passen.
Voorlopig kan je twee dingen doen: een zonnebril passen met "See it On", of een outfit bijeenzoeken met "Outfit Builder". Bij het eerste maak je een foto van jezelf, met de camera vooraan van je toestel. Met de knijpbewegingen moet je vervolgens de foto zodanig aanpassen dat de bril op je foto past. Bij de Outfit Builder kan je je favoriete stukken kledij aanduiden, en die in je virtuele kleerkast bewaren. Vervolgens kan je met de Outfit Builder deze kledingsstukken mengen en op een virtuele paspop bekijken. De zo samengestelde outfit kan je dan bewaren, of delen met je vrienden.
Het is natuurlijk leuk, maar waar de meeste mensen (ik althans zeker) op wachten is op een virtuele laag die werkt met échte maten. Stel: je kan een paspop van jezelf maken, met je echte maten, overal. Je armen, je benen, je onderbeen, dikte van je dijen, enz. En stel dat anderzijds de fabrikanten hun kledij ook van die nauwkeurige maten voorzien. Dan pas kan je echt in vertrouwen virtueel gaan shoppen bij postorderbedrijven of online winkels. Zonder jezelf te moeten uitkleden kan je virtueel passen of een jurk niet te krap zit op je buik of bips. Meer nog: je kan zelfs vragen om een bepaald jurkje wat breder op de heupen te maken, of korter. Op maat gemaakte prêt à poter als het ware. Zou dat niet leuk zijn? Dan kan je online de cataloog doorbladeren, en moet je niet in die warme, benauwde pashokjes met hun slecht sluitende gordijntjes jezelf in je ondergoed zetten... en de confrontatie aangaan met jezelf in de spiegel!
Meer over de eBay App bij All Things Done.
http://emoney.allthingsd.com/20110107/ebay-augmented-reality-app-lets-you-try-it-on-before-you-buy/hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]


*** Telenet krikt snelheid op
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_telecom/Telenet_krikt_snelheid_op.9009274-3125.art

***Usb-taks levert helft meer op : In vergelijking met de vroegere taks op blanco cd's en dvd's levert de nieuwe (en in het verleden fel gecontesteerde) usb-taks (Auvibel) de helft meer op.
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/01/13/usb-taks-levert-helft-meer-op/article-1194923127235.htm

*** Europees geld op komst voor Belgisch centrum over cybercriminaliteit
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/01/13/usb-taks-levert-helft-meer-op/article-1194923127235.htm

*** BitDefender en BitTorrent slaan de handen in elkaar om de gebruikers te beschermen met het gratis programma Virus Guard
Nieuwe functie voor gebruikers van BitTorrent analyseert torrentbestanden om malware op te sporen met behulp van de beveiligingsoplossingen van BitDefender
http://www.bitdefender.nl
http://www.bitdefender.be

*** Kingston Digital introduceert kleurrijke Mini Fun USB-drive
- Kingston DataTraveler Mini Fun G2 is beschikbaar in verschillende kleuren en een miniformaat
- Verkrijgbaar in 2GB, 4GB en 8GB met per opslagcapaciteit een eigen kleurencombinatie
- Drives kunnen gekoppeld worden om leuke vormen te creŽren
http://www.kingston.com/europe

*** eID-voetbaltickets op lange baan
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/01/14/eid-voetbaltickets-op-lange-baan/article-1194923599138.htm

*** Europa pakt verplichte melding datalekken aan
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/01/14/europa-pakt-verplichte-melding-datalekken-aan/article-1194923654206.htmmuziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
X-STRUCTURE: DOXOLOGY
[electro] Deze band heeft een ideologie achter de songs: zij moeten een bewondering uitdrukken voor het scheppingswerk. Het is voornamelijk synthesizers werk, zonder "echte" instrumenten erbij. Maar toch knap. Het hele album van 14 songs kan je in streaming beluisteren bij Archive.org, maar ook gratis downloaden.
http://www.archive.org/details/Doxology_


TANG KAI - CAMOMILLE
[Elektro] Zangeres Jenny Tang Kai en componist Mikael Fyrek werkten samen aan dit album. Het werd een ambient album, met trip-hop maar ook meer soundscape muziek. Ook dit album, dat slechts uit 4 songs bestaat, is gratis te downloaden bij Archive.org. Onze favoriete songs is "I will lead you home".
http://www.archive.org/details/camomille067


SECRET ARCHIVES OF THE VATICAN
[electro] Ook dit is elektro, maar dan met zware drums. Geen luchthartige pop elektro, maar ingewikkelde ritmes, veel arrangementen, songs waar echt moeite voor gedaan werd. Het hele album kan je gratis downloaden.
http://secretarchivesofthevatican.bandcamp.com/album/dreams-and-visions
http://brokendrumrecords.com/


SEKOTIS: LADY AMANITA

[elektro / jazz] Ook dit is elektro, maar dan met andere invloeden. Soms meer een jazz ritme, dan weer een soundscape met dreigende invloeden. De songs zijn zowel bij MySpace te beluisteren, als bij Soundcloud te downloaden. Zoals al eerder gezegd kan je bij Souncloud zelf commentaar toevoegen bij bepaalde fragmenten van een song.
http://soundcloud.com/sekotis
http://full-source.com/nosource/netlabel/artists_sekotis.htm
http://www.myspace.com/sekotis


VRIJDAG HOORSPELDAG: DAG MOEDER
Dit is een redelijk kort hoorspel (15 minuten) uit 1977, dat een dramatisch moment beschrijft in het leven van een man en een vrouw, wanneer hij een boodschap krijgt van het hospitaal, waar zijn zieke moeder ligt.
Het is een ontroerend verhaal, maar zonder valse emoties.
http://hoorspel.wordpress.com/2011/01/09/dag-moeder/


Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Creativiteit is magisch. Onderzoek het niet te grondig.
- Edward Albee, Amerikaans toneelschrijver -
oor logo
De nieuwe oogst


WAAR VIND JE DE BESTE SOFTWARE 1: ALTERNATIVETO.NET

Verleden week werd de Mac App Store gelanceerd. Die heeft zijn voor- en nadelen. Enerzijds wordt alle software handig op één plaats verzameld, anderzijds blijken er problemen te zijn met updates, zoals je kan lezen in de commentaren bij het programma CoverSutra (1).
Daarom willen wij je even een artikel van Lifehacker onder de aandacht brengen, waarin enkele alternatieve bronnen voor het vinden van software aangestipt worden.
Een van deze bronnen is AlternativeTo.net. Daar moet je maar gewoon de naam van een programma intikken (PaintshopPro bijvoorbeeld), en je krijgt een lijstje van gelijkaardige programma's voor alle mogelijke platformen. Er is ook nog OSalt.com,, dat hetzelfde doet, maar dan wel het accent legt op open source alternatieven.
[Taal: ENG]
http://www.sophiestication.com/blog/coversutra-2-5/
http://alternativeto.net/
http://www.osalt.com/


WAAR VIND JE DE BESTE SOFTWARE 2: AANBEVELINGS TOOLS
Wanneer het om apps gaat voor je mobiele telefoon, dan zijn er speciale aanbevelingsprogramma's. Want de verschillende marktplaatsen waar je apps kan halen kijken enkel naar de populariteit in het algemeen van een app. Deze speciale aanbevelingsprogramma's kijken echter ook naar wat jij reeds geïnstalleerd hebt, en baseren daarop hun aanbeveling. Zo is er StumbleUpon voor Android, en Chomp voor de iPhone.
http://www.stumbleupon.com/mobile/?start=android
http://chomp.com/


WAAR VIND JE DE BESTE SOFTWARE 3: WIKIPEDIA
De wikipedia kennen we allemaal, maar heb je er al bij stilgestaan dat je daar ook informatie over software kan vinden? Erg interessant zijn de vergelijkingen tussen bepaalde tools in eenzelfde categorie, zoals bijvoorbeeld BitTorrent clients. De opties worden vergeleken, de prijs, laatste release, enz.
http://lifehacker.com/5728407/top-10-places-to-discover-good-software
http://www.wikipedia.org


WAAR VIND JE DE BESTE SOFTWARE 4: BULK INSTALLERS

Deze "bulk installers" (installers die verschillende programma's tegelijkertijd installeren) zijn vooral handig bij het in gebruik nemen van een nieuwe computer. Maar jij kan ze ook gebruiken, om te zien welke tools er het populairst zijn, voor Windows en Linux. Jij kiest dan de gewenste programma's, en die worden dan in één klap op jouw pc gezet.
Ninite en AllmyApps zijn zo'n bulk installers.
http://ninite.com/
http://www.allmyapps.com/


WAAR VIND JE DE BESTE SOFTWARE 5: SOCIALE NETWERKEN
Tja, dit is niet echt een site, maar wel een tip. Neem je deel aan sociale netwerken zoals Twitter, dan is het heel handig om eens aan jouw volgelingen een vraag te stellen: wat vinden zij de beste beeldbewerker? De beste tekstverwerker? Wat is het beste programma om dit of dat te doen? Gegarandeerd dat je antwoord krijgt. Je kan zelf natuurlijk ook een zoektocht ondernemen naar "best tool for..." bijvoorbeeld.
http://www.twitter.com
http://lifehacker.com/5207514/six-ways-you-should-be-using-twitter-that-dont-involve-breakfast


WAAR VIND JE DE BESTE SOFTWARE 6: SOFTWARE BUNDELS
Voor betalende software moet je eens uitkijken naar bundels waarin een aantal producten samengevoegd worden, en die je dan aan verminderde prijs kan kopen. MacHeist bijvoorbeeld en AppSumo zijn zo'n sites die bundels aanbieden.
http://www.macheist.com/
http://www.appsumo.com/
http://www.kimjongiliathemovie.com/


WAAR VIND JE DE BESTE SOFTWARE 7: WAT GEBRUIKEN JOUW HELDEN?
Is er iemand in het tech-land die jij erg speciaal vindt, dan kan je misschien ook eens zien welke software die gebruikt. De site The Setup bijvoorbeeld interviewt bekende ontwikkelaars en schrijvers uit de hele wereld en vraagt naar hun tools. Dat kan je dan weer een nieuw inzicht geven in waarom een bepaalde tool goed is.
http://usesthis.com/


WAAR VIND JE DE BESTE SOFTWARE 8: BITTORRENT
Neen, wij gaan je nu niet aanraden om bij BitTorrent illegaal gekopieerde software te gaan downloaden. Maar het is wel een feit dat programma's die daar vaak gedownload worden, meestal ook wel goed zijn. Ga gewoon naar een BitTorrent zoekmachine, en blader daar per categorie van software, om dan op populariteit te sorteren. En ga dan netjes naar de site van de maker van die software, en geef aan Caesar wat aan Caesar verschuldigd is!
Lifehacker heeft 5 zoekmachines voor BitTorrent op een rij gezet.
http://lifehacker.com/5460636/five-best-public-bittorrent-trackers


WAAR VIND JE DE BESTE SOFTWARE 9: GOOGLE

Hoe kan je nu bij Google zoeken naar de beste software? Als je "beste editor" ingeeft, zal je alleen maar spam krijgen, zal je zeggen. En je hebt gelijk. Maar er bestaat een trucje dat Lifehacker uitlegt, namelijk via Google suggest. Begin met de naam van een programma in te voeren, gevolgd door "vs" (kort voor versus); vervolgens krijg je enkele suggesties van Google, die het genoemde programma gaan vergelijken met concurrenten. Typ bijvoorbeeld notepad++ vs en je krijgt als suggesties: vs textpad, vs notepad2, vs ultraedit, enz.
http://lifehacker.com/5437056/use-google-suggest-to-find-software-alternatives
http://lifehacker.com/5728407/top-10-places-to-discover-good-software


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BETER SPELLEN
Deze website wil je leren om minder taalfouten te schrijven. De meest gemaakte fouten worden er aangestipt, en de regels voor spelling worden er uitgelegd. Er is ook een dagelijkse test, en wanneer je een (gratis) account aanmaakt, kan je je evolutie in het spellen volgen.
[Taal: NL]
http://www.beterspellen.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NEDERLANDSE WEBLOGS
Een eigenzinnige keuze van blogger Bert Brussen: hij maakte een lijstje met alle belangrijke Nederlandse blogs. Om in te grasduinen en nieuwe favorieten te ontdekken.
[Taal: NL]
http://www.bbrussen.nl/2010/12/27/alstublieft-alle-weblogs-van-belang-in-een-kloeke-bundel/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE ALLERSLIMSTE MENS TER WERELD

De quiz die heel Vlaanderen nu al wekenlang avond na avond aan zijn scherm geboeid heeft. Uiteraard hoort daar ook een website bij, met een overzicht van de kandidaten, en de superspannende finales om terug te bekijken.
[Taal: NL]
http://www.een.be/programmas/de-allerslimste-mens-ter-wereld


VRIJDAG MULTIMEDIA: APPIMEAL
Een site voor de liefhebbers van apps voor Android, iPhone iPad of Mac. Deze webdienst heeft zich namelijk tot doel gesteld om elke dag één app gratis aan te bieden waarvoor je normaal gezien moet betalen. Momenteel is enkel de rubriek "iPhone" gestoffeerd, maar de makers van de site beloven dat de rest zal volgen.
[Taal: ENG]
http://appimeal.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: NACHTFOTOGRAFIE
Een reeks prachtige foto's, allemaal bij nacht opgenomen, en speciaal belicht (of een beetje bewerkt met Photoshop?). Indrukwekkend...
[Taal: ENG]
http://www.webdesigncore.com/2011/01/08/amazing-examples-of-night-photography/


VRIJDAG MULTIMEDIA:FLYGIRL
Een online spelletje voor dames die eens de heren beu zijn: je moet op de koppen van de Dorks springen om hun drankje af te pakken, maar let op, want de Dorks willen hankypanky met je doen! Spring op meer dan één Dork en je krijgt bonuspunten.
http://www.albinoblacksheep.com/games/flygirl
WIJ VRAGEN EVEN AANDACHT VOOR DE SPONSORS VAN ONZE NETTIES VERKIEZING,
DIE ONS VOLGENDE PRACHTIGE PRIJZEN BEZORGDEN:


Een V100 Notebook Bundle van Kingston Digital -
Een nieuwe generatie betaalbare SSD's voor concumenten; dankzij de geoptimaliseerde controller en verbeterde NAND Flash nu nog betere prestaties.

Met dank aan de mensen van Leads United voor hun bemiddeling


Enkele heel mooie producten van Iomega:

3 Externe harde schijven van Iomega eGo Portable Hard Drive 500 GB, Compact, USB 2.0
Neem je bestanden altijd en overal met je mee, met de Iomega eGo Compact Draagbare Hharde schijf, met Protection Suite.


1 Prestige Desktop Hard Drive 500 GB, USB 2.0
Deze externe harde schijf biedt u een eenvoudige en betaalbare oplossing voor alles wat u wil opslaan.

1 D-Link DIR-600 Wireless N-Router
Maak een draadloos netwerk aan, deel je breedband internettoegang en je bestanden over een grotere afstand met deze draadloze router.


3 Nero Multimedia Suite
Deze ultieme 3-in-1 multimedia suite is ideaal om video te bewerken, schijfjes te branden, en backups te maken.
Voor deze prijzen danken wij het team van Blue-C erg hartelijk!

10 pakketten BullGuard Antivirus 10
De perfecte oplossing indien je je computer wil beschermen met een alles omvattend pakket.


Met dank aan Fingerprint PR voor deze prijs

1 Wikango Max radarmelder
De nieuwste community melder voor vaste en mobiele radars, in real time.

Met dank aan Fingerprint PR voor deze prijs

3 Snoopy / Pink Panther MP3 Card players van Lenco

MP3 spelers die zo groot zijn als een kredietkaart, waardoor u ze gemakkelijk overal mee naartoe neemt.


Met dank aan het team van Open2Europe voor deze prijs

Een waardebon van 250 euro voor een Equiboost paardencoachingsessie
Wist u dat paarden u kunnen helpen bij het verwerken van verlies, het overwinnen van faalangst, het versterken van uw zelfvertrouwen, het oplossen van conflicten in het gezin of op het werk?
Dankzij Netties kan deze winnaar paardencoaching helemaal gratis zelf uitproberen. Equiboost schenkt een cheque ter waarde van 250 euro voor een paardencoachingsessie voor een thema naar keuze.
Meer informatie vindt u op www.equiboost.com


Met dank aan Anke van Calliopes voor deze prijs

5 Winterpacks van Bridgestone:
- Handige opbergtas, met velcro zodat het niet schuift in de koffer
- Handschoenen
- Ijskrabber
- Dubbelzijdige anti-dampspons
- Via een scratch-formulier maakt de winnar kans op Ä15 korting voor een rijvaardigheidscursus, of op de volledige rijvaardigheidscursus.

Met dank aan het team van LeadsUnited voor deze prijs


Allerlei prijzen, groot en klein:
-
Kortingbonnen op inktcartridges bij www.internetinkt.com- T-Shirts van Truvo- Allerlei van RadioVisie

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/
- Appstrakt brengt gratis cross-platform mobiele applicatie 89ste Autosalon uit
http://www.belgiancowboys.be/mobile/1677
- The House of Marketing: 8ste jaarlijkse marketingenquête!
http://www.belgiancowboys.be/marketing/1676
- Camping 16: Sla je virtuele tent op in de Wetstraat en eis een nieuwe regering binnen de 100 dagen!
http://www.belgiancowboys.be/online/1673


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Veel Nederlandse computers in botnet
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/563011/2011/01/13/Veel-Nederlandse-computers-in-botnet.dhtml
- Google over privacy: Klanten moeten niet zeiken
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/562987/2011/01/13/Google-over-privacy-Klanten-moeten-niet-zeiken.dhtml
- Dr. Phil stuurt Youtube-hit Ted Williams naar afkickkliniek
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/562897/2011/01/13/Dr-Phil-stuurt-Youtube-hit-Ted-Williams-naar-afkickkliniek.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- MTV Mobile
MTV Mobile biedt heel voordelig multimedia-smartphones met onbeperkte internettoegang aan. Hierop kan naar videoclips en andere exclusieve MTV content gekeken worden.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29216
- Blu-ray speler met wisselbare harde schijf
Panasonic komt met een blu-ray speler / harddisk-recorder waarbij je de harde schijf kunt wisselen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29215
- Muziekgegevens corrigeren met MP3 Diags
MP3 Diags is een gratis open source programma waarmee je mp3-bestanden op tal van manieren kunt corrigeren.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28367elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Internetkoelkasten, binnenkort in elke keuken?
De internetkoelkast is niet bepaald 'nieuw' te noemen, en succesvol is het toestel ook al niet echt. Maar de aanhouder wint, moeten LG en Samsung gedacht ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5556
- Twee snellere internetproducten bij Telenet
Op 17 januari lanceert Telenet twee snellere internetproducten, FiberNet 40 en FiberNet 60. De downloadsnelheden gaan omhoog naar respectievelijk 40Mbps ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5558
- Meer internettelevisie en Skype op Sony Bravia-televisies voor 2011
In 2011 komt nog meer internetcontent naar de tv's van Sony, zoals Skype videobellen.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5555computerworld logo

*** COMPUTER WORLD

http://www.computerworld.be/
- Ogilvy viert 45 jaar Ford
Ter gelegenheid van 45 jaar Ford Transit, ontwikkelde Ogilvy voor Ford BelgiŽ een campagne gericht aan de KMO's, zelfstandigen,… die hen moet toelaten 'hun ambities te concretiseren'.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22146&style=99896
- Nieuwe harde schijf… in de strikte zin
Op het CES werd een SSD 'super hard disk' voorgesteld, die bestand is tegen vallen, onderdompeling in water, maar ook tegen explosies en de impact van een kaliber 12! Nee, dit is geen 1 aprilgrap.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22145&style=99896
- VASCO koopt DigiNotar
In Nederland is DigiNotar (Beverwijk) een leverancier van online beveiliging. Deze overname moet VASCO toelaten zijn positie te versterken op de markt van de digitale signage.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22143&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Webvertising Forum
De volgende editie van het Webvertising Forum zal doorgaan op 4 februari aanstaande in hotel Le Méridien te Brussel. Op dit eendaags evenement, over de rendabilisering van online campagnes, kan u een expert inzake webvertising worden.
http://www.digimedia.be/content.php?lng=nl&id=7699
- Samenwerking tussen 2dehands.be en Paypal
De zoekertjessite 2dehands.be, heeft onlangs het online betalingssysteem PayPal geïntegreerd in zijn site. Concreet gesteld kunnen gebruikers die hun aankopen nu betalen via een Paypal-account, ook genieten van de Paypal aankoopbescherming.
http://www.digimedia.be/content.php?lng=nl&id=7696
- iPad 2 wordt verwacht in februari, aldus Kevin Rose, oprichter van Digg
Als we de blog van Kevin Rose, oprichter van Digg, mogen geloven, zou Apple de iPad 2 binnen de komende 3 à 4 weken gaan aankondigen. Misschien al op 1 februari.
http://www.digimedia.be/content.php?lng=nl&id=7690


computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Baanbrekende smartphone voor thuisgebruik
http://computertaal.info/2011/01/13/baanbrekende-smartphone-voor-thuisgebruik/
- Kingston Digital introduceert kleurrijke Mini Fun USB-drive
http://computertaal.info/2011/01/13/kingston-digital-introduceert-kleurrijke-mini-fun-usb-drive/
- Muziekverkoop gaat omhoog en ander slecht nieuws
http://computertaal.info/2011/01/13/muziekverkoop-gaat-omhoog-en-ander-slecht-nieuws/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Brein haalt megatopsite Swan offline
In zijn strijd tegen piraterij heeft Brein donderdag een topsite uit de lucht weten te krijgen. Volgens de stichting is Swan, die voorheen bekend stond als ATS, de grootste topsite die de copyrightwaakhond tot nu toe offline heeft weten te krijgen. »
http://tweakers.net/nieuws/71978/brein-haalt-megatopsite-swan-offline.html
- Firefox krijgt ondersteuning voor IndexedDB
Bèta negen van Firefox 4 ondersteunt IndexedDB, een database-standaard waarmee data offline in de browser opgeslagen kan worden. Verder heeft Mozilla bekend gemaakt dat de definitieve versie van Firefox 4 in februari zal uitkomen. »
http://tweakers.net/nieuws/71976/firefox-krijgt-ondersteuning-voor-indexeddb.html

tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

TEST JE WEBPAGINA OP TOEGANGSVRIENDELIJKHEID
De HiSoftware® Cynthia Says™ portaal is een Web Content Accessibility validatie service. Het is ontworpen om fouten te ontdekken in de inhoud van je webpagina met betrekking tot artikel 508, normen en / of de WCAG richtlijnen.
Dit gratis stukje gereedschap is bedoeld voor educatieve doeleinden, en is een online test die slechts een pagina tegelijk valideert.
Deze service stelt je bloot aan de onderliggende technologie en de voordelen van het gebruik van "full-featured" oplossingen.
Om meer te leren over de enterprise HiSoftware's en desktop oplossingen, ga naar www.hisoftware.com. [Sjeef]
http://www.hisoftware.com


HOE TOEGANKELIJK IS JOUW SITE? ACCESSCOLOR
Deze online tool test het kleurencontrast en de kleuren helderheid tussen voorgrond en achtergrond, om na te gaan of het contrast hoog genoeg is de pagina duidelijk leesbaar te maken voor mensen met een visuele handicap. De tool zal de juiste kleurencombinaties proberen te vinden in je HTML en CSS documenten.
http://www.accesskeys.org/tools/color-contrast.html


HOE TOEGANKELIJK IS JOUW SITE? ADESIGNER
Deze tool simuleert jouw pagina zoals iemand met een visuele handicap die zou ervaren. Vaak maken die immers gebruik van een voorleestool (screen reader), die de tekst voorleest van de pagina. Bij bepaalde soort content zijn deze toestellen echter minder efficiŽnt, zoals bij pagina's met veel grafisch materiaal. Met deze tool kan je je pagina dus controleren op de voorleesbaarheid ervan. Je kan ook de toegankelijkheid controleren van de Flash content die je op je pagina gebruikt.
http://www.eclipse.org/actf/downloads/tools/aDesigner/index.php


TIP WORD 2007: OVERTYPE MODUS AFZETTEN

Soms gebeurt het dat je de toets "Insert" per ongeluk indrukt. En dan zal je bemerken dat alle tekst die je nu in het midden van een bestaand document intikt, niet meer ingelast wordt, maar de bestaande tekst gaat overschrijven. Zonder het te weten of willen ben je dus in "overwrite" of overschrijf modus terecht gekomen. Vermits deze modus eigenlijk niet zo vaak meer gebruikt wordt, is het handig om die overwrite modus uit te schakelen, zodat je niet meer voor onaangename verrassingen komt te staan.
Dat doe je als volgt: klik op de Office Button, klik Word Options, en dan Advanced. Bij Editing opties, moet je dan het het vinkje naast Use Overtype Mode (gebruik overschrijf methode) verwijderen.


TIP OFFICE: NIEUWE LETTERTYPES INSTALLEREN
Op het internet vind je tal van sites waar prachtige, ongewone lettertypes gratis te krijgen zijn. Die kan je dan in je Office documenten (Excel, Word, enz.) gebruiken. Maar hoe moet je zo'n nieuw lettertype installeren?
Ga hiervoor via Start naar het Controlepaneel. Klik op Lettertypes. Sleep nu het gedownloade lettertype naar dit paneel.

shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...SPEAK A MESSAGE
Windows Vista/7 - 9,6 MB - freeware
Deze software is wel handig: je kan hiermee je mail inspreken, en je mailprogramma verstuurt dan het geluidsbestand naar de bestemmeling. Handig wanneer je een mail wil sturen naar iemand waarvan je weet dat die veel onderweg is en bijvoorbeeld altijd in de auto zit of zijn mails via de smartphone bekijkt (beluistert).
http://www.speak-a-message.com/en/index.html


SAMSUNG KIES: SYNCHRONISATIE

Windwos XP/Vista/7 - 20,2 MB - freeware
Met deze software kan je mails, contacten, afbeeldingen en kalender van je Samsung mobieltje synchroniseren met je computer. Met klikken en slepen kan je bestanden overzetten van het ene toestel naar het andere. Je kan ook apps uit de Samsung App Store vanuit je pc naar je mobieltje overzetten.
http://pages.samsung.com/ca/kies/English/
http://www.chip.de/downloads/Samsung-Kies_44759402.html


GUI:CONFIG - EXTENSIE VOOR FIREFOX
Windows / Mac OS / Linux - 164k - freeware
Een simpele extensie voor de Firefox browser, die het gemakkelijker maakt om aan de verschillende instellingen van je Firefox te sleutelen, zoals de kleur veranderen van de reeds bezochte links. Een (Duitstalige) handleiding over de instellingen die je kan wijzigen vind je bij Chip.de
http://www.chip.de/bildergalerie/gui-config-alle-Funktionen-im-ueberblick-Galerie_36209649.html
http://blog.freedig.org/


FACEPAD: FIREFOX EXTENSIE

Windows / Mac - 25,2 Kb - freeware
Een handige tool voor wie met Facebook werkt: je kan met één klik van de muis een heel fotoalbum van Facebook downloaden. Ook hiervoor vind je bij Chip De een kleine fotoreportage van hoe je tewerk moet gaan.
http://www.chip.de/downloads/FacePAD-Facebook-Photo-Album-Downloader_36134246.html
http://lazyrussian.com/


INTEL TURBO BOOST TECHNOLOGY MONITOR
Windows 7 - 22,7 MB - freeware

De nieuwe Sandy Bridge processoren (Core i5 en Core i7 reeksen) bezitten de Intel Turbo Boost Technology 2.0. Daarmee kan je de kern, indien er een zwaardere belasting nodig is, korte tijd overklokken. Deze tool zorgt ervoor dat je de kloksnelheid van je processor altijd in het oog kan houden, via een sidebar-gadget.
http://www.intel.com/technology/turboboost/index.htm


FEEDLY VOOR FIREFOX EN CHROME
Windows all - Linux - Mac OS - 1,1 MB - freeware
Met deze extensie voor de Firefox en Chrome browser kan je een gepersonaliseerde startsite aanmaken. Door de tool te koppelen aan je Google Reader account, Twitter, Delicious, YouTube en Amazon kan je dan nieuws, Twitterberichten, persoonlijke berichten enz. in één scherm, netjes gepresenteerd in de vorm van een magazine. Je kan de elementen met klikken en verslepen aanpassen op de pagina.
http://www.feedly.com/


NEVERBALL PORTABLE

Windows all - 36,3 MB - freeware
Een behendigheidsspel, dat je op een USB stick kan zetten, en dus meenemen naar elke computer waaraan je werkt. Maar liefst niet die op kantoor dus, want je baas zal het niet kunnen appreciŽren...
http://neverball.org/


DAPHNE PORTABLE
Windows - 1 MB - freeware
Dit is een toepassing waarmee je de Windows processen kan bekijken en indien nodig "killen". Ook dit is een app die je op een USB stick kan zetten. Je moet wel sysadmin rechten op je computer hebben om de app te draaien.
http://portableapps.com/apps/utilities/daphne_portable


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: DRINKLESS
Nokia - freeware
Wil je weten hoeveel promille alcohol er in je bloed zit? Of wanneer je weer nuchter zal zijn na dat tweede glas wijn tijdens het diner? Wil je je alcoholverbruik monitoren of leren wat de gevolgen zijn van alcoholverbruik voor je gezondheid? Dat kan allemaal met de DrinkLess-applicatie. Neem vanaf vandaag de controle over je gewoontes in alcoholverbruik!
http://store.ovi.com/content/15993


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: LOOPTASTIC HD
iPad - 14 $
Dit programma maakt van jou een iPad DJ: het heeft een hele hoop gratis beats, riffs en ritmes. En dankzij de simpele interface kan je die gaan mengen. Je kan ook effecten toevoegen: vervorming, echo, fequentie filters, door het scherm aan te raken en erover met je vinger te slepen.
http://itunes.apple.com/us/app/looptastic-hd/id363971496?mt=8


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....
Lezer Michel heeft een vraag:
<<<
Beste ,

reeds geruime tijd twijfel ik over het aankopen van een IRISnotes 1.0 pen & mobile taker . Hebben jullie ervaring met dergelijke systhemen , herkennen zij bvb goed handschrift, brengen zij de tekst over als getypte tekst of gewoon het handschrift ?

Ik zou het aankopen om bvb op vergaderingen aantekeningen te maken en zo te bewaren op PC. Momenteel in reclame bij Makro voor 79 Ä.

Mvg.,

>>>

Wie heeft ervaring met deze pen?
Antwoord aan: Michel [debaermichel@telenet.be]NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Dringend gevraagd:
Een overkoepelend rapport dat alle onderzoeken die alle onderzoeken op een rijtje zetten op een rijtje zal zetten.
- Gerrit Komrij, Nederlands dichter, schrijver, vertaler, criticus, polemist en toneelschrijver -