netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
13/1/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 682 van 8/1/2011Gegroet lezer,

Om te beginnen wensen wij u uiteraard al het beste voor dit nieuwe jaar: moge het u alles brengen wat uw hartje wenst. Hopelijk bent u de eindejaarsperiode doorgekomen zonder kleerscheuren, hebt u de sneeuw overleefd zonder vallen en opstaan, en dreigen overstromingen door de overvloedige regen en het smeltwater uw huis niet onder water te zetten. Om het jaar te beginnen hebben de weergoden in elk geval hun best gedaan!

Verder hebt u hoogstwaarschijnlijk onze extra editie ontvangen, waarin de winnaars bekend gemaakt werden van onze verkiezing "beste Nederlandstalige site (privé-initiatief)" - zoniet, dan kan u die uitslag hier terugvinden: http://www.netties.be/archief_edities/20101229_site2010.htm
Het was in elk geval een boeiende verkiezing, het waren sterke kandidaten, en het doet goed te weten dat er nog zoveel mensen zijn met creativiteit, met werklust, om hun hobby, hun interesse te delen met anderen. ZIj mogen fier zijn op hun project, hun geesteskind, dat zij vaak met veel zweet en tranen gebaard hebben! Einde januari volgt de ceremonie van de prijsuitreiking tijdens een klein evenement. U krijgt uiteraard van ons het verslag hiervan.

Over naar dit nummer: wat mag u daarin verwachten? Heel, heel veel aankondigingen van nieuwe toestellen. Het is immers de CES beurs in Las Vegas, en dat is voor alle fabrikanten het geschikte moment om hun nieuwigheden voor te stellen. Wij hebben ons bij onze opsomming beperkt tot laptops, smartphones en tablets, maar er was veel meer hoor - vooral veer technologie voor in de wagen, die in de toekomst een rijdende hotspot, een amusementscenter moet worden. Niet voor de chauffeur, die moet zijn ogen op de weg houden, maar wel voor de kindjes die zo gemakkelijk zoet gehouden kunnen worden.

Ter overweging nog dit, om de Apple-gekte van de mainstream media aan te tonen. Midden al dat nieuws uit CES, waarin knappe nieuwigheden zoals de Avatar Kinect, de laptops/tablets van LePad en Asus Memo voorgesteld worden, halen die media het in hun hoofd om... van de aankondiging van de Apple Store voor Mac computers een hoofditem te maken in hun berichtgeving. Het wordt toch stilaan te gek dat alles wat Apple doet zoveel aandacht krijgt, terwijl er amper een woord gewijd wordt aan producten van andere spelers... Wij doen daar in elk geval niet aan mee, en trachten zoveel mogelijk evenwicht te bewaren in onze berichtgeving.
Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.2010: HET JAAR VAN DE IPAD (1)
Prachtig toestel, maar je moet er een toepassing voor hebben

In tal van jaaroverzichten, waaronder ook dat van onze favoriete podcasts Buzz Out Loud, Tech News Today en Tech45, neemt de iPad een prominente plaats in als hét toestel van het jaar.
Toegegeven, het is een prachtig toestel - stijlvol, klasse, gebruiksvriendelijk. Het gebrek aan ondersteuning voor Flash zullen we maar met de mantel der liefde bedekken - Steve Jobs heeft nu eenmaal iets tegen Flash, en als hij het in zijn hoofd heeft, dan moet iedereen eraan geloven. Tussen haakjes: de haat-liefde verhouding van Jobs met buttons is ondertussen ook algemeen bekend. Daarom dat er ook maar heel weinig buttons op de iPad staan. En die ene button die zo vaak gebruikt werd, die om het toestel in landschap modus te houden terwijl men al liggende iets leest, moest er bij de laatste update van het iOS aan geloven, en werd, onder zwaar protest, een button om de klank uit te schakelen. Indien het toch maar een kwestie is van software, waarom de gebruiker niet de keuze laten? Neen, Steve Jobs had zich iets in het hoofd gehaald, en alle gebruikers moesten maar volgen. Maar dit terzijde.
Zoals gezegd: de iPad is een zalig toestel. Maar je moet er wel een toepassing voor hebben. De meeste mensen die zo'n toestel hebben, zeggen dat zij het zo gemakkelijk vinden om bijvoorbeeld, in de zetel gezeten, naar de tv te kijken en dan toch af en toe eens iets te kunnen zeggen op Twitter, mail te controleren, enz. Maar dan moet je wel iemand zijn die 's avonds naar tv kijkt vanuit de luie zetel, en zo iemand ben ik niet. Voor mij is de iPad dus niet geschikt.
Maar hij is toch zo handig om mee te nemen en notities te maken bijvoorbeeld bij een vergadering, hoor ik sommige lezers meteen al opwerpen. Waarop ik meteen zal antwoorden dat blind typen niet kan op de iPad, omdat het een aanraakscherm is. Maar, zo staat diezelfde lezer dan al meteen klaar met een tegenargument, je kan toch gewoon een extern klavier aansluiten? En dan kuch ik fijntjes: tja, dan is mijn gewone laptop toch handiger voor op vergaderingen... Kortom: de iPad is handig, maar niet voor mij weggelegd, want ik heb er geen toepassing voor. Maar wie dat wel heeft, zal heel gelukkig zijn met zijn iPad.
De verkoopcijfers liegen er trouwens niet om. In de periode van 3 april 2001, de lancering van het toestel in de VS, tot 1 juni 2010 werden er wereldwijd 2 miljoen stuks van verkocht. Volgens analisten zal Apple er 100 miljoen van verkopen tegen einde 2012. Mooi voor Apple, vooral omdat het, naast de verkoop van het toestel zelf, ook een percentje ontvangt op alle apps voor de iPad, die in de speciale App store verkocht worden.
O ja, toch nog even dit nog. Apple was niet de enige om een tablet computer uit te brengen - de Franse fabrikant Archos deed dat al veel eerder, maar die heeft natuurlijk niet dezelfde naamsbekendheid als Apple. En in 2010 waagde ook Samsung zich aan een tablet, de Galaxy, die het niet slecht deed: in minder dan een maand tijd werden er 600.000 stuks van verkocht. Wij willen er toch wel even op wijzen dat dit laatste toestel het Android OS aan boord heeft, en dat je dus vrij allerlei apps kan toevoegen, zonder, zoals bij de iPad, aan de dwingelandij van één enkele app store gebonden te zijn.
Hopelijk voelt de lezer die zelf een iPad heeft, zich niet gekwetst door de milde kritiek op de iPad in dit artikel. Het toestel blijft een wonder van schoonheid en gebruiksvriendelijkheid. Maar het toestel is niet zaligmakend, niet geschikt voor alle toepassingen, en het is niet het enige tablet dat ooit uitgebracht werd. En dat mag ook gezegd worden.
http://tech45.eu/2010/12/29/tech45-040-2010/
http://twit.tv/tnt
http://www.isuppli.com/mobile-and-wireless-communications/news/pages/ipad-sales-to-hit-7-million-in-2010-and-triple-by-2012.aspx


2010: HET JAAR VAN DE IPAD (2)
Prachtig toestel, maar toch niet de verhoopte redder van journalistiek
Er zit nog een aspect aan de iPad, dat we toch even willen belichten. Velen meenden dat, toen de iPad uitgebracht werd, de journalistiek gered zou zijn. Een woordje van uitleg over die rol als grote heiland is op zijn plaats.
Waar de gewone burger best bereid is om voor zijn papieren krant 1 euro (of meer) neer te tellen, verandert zijn gedrag zodra het internet op de proppen komt. Op het web moet alles gratis zijn, inbegrepen het nieuws. Tal van kranten hebben geprobeerd om de gebruiker te overhalen om voor het nieuws te betalen, maar al die pogingen en experimenten om een betaalmuurtje, een paywall op te richten, zorgden enkel voor een verlies aan lezers, niet voor nieuwe abonnees.
En daar verscheen dus de iPad op het toneel. En die heeft niet alleen een aureool van klasse en stijl rondom zich, maar ook een uitzonderlijk bijverschijnsel: de mensen die een Apple toestel bezitten, of het nu een iPhone of een iPad is, zijn bereid om te betalen voor spulletjes, waar ze bij bijvoorbeeld een Android de vinger stijf op de knip houden. De uitgevers van kranten en magazines dachten dan ook verheugd dat de iPad hun uitgaven zou kunnen redden: eindelijk zouden zij geld kunnen vragen, en de gebruiker zou grif betalen.
De een na andere uitgever liet daarom door speciale agentschappen toepassingen ontwerpen voor de iPad. Sommigen waren prachtig, zoals Wired. Anderen zijn niet meer dan een veredelde PDF - een bedje waarin veel Vlaamse kranten die met veel tamtam hun iPad app aankondigen, ziek zijn. Maar nadat die tamtam uitgeroffeld was, bleef in vele gevallen de kater - dezelfde kater die de bedrijven en uitgevers te wachten stond toen zij vonden dat zij ook de boot niet konden missen met Second Life, en daar aanwezig moesten zijn, met een eiland of andere (duur betaalde) immobiliŽn: een lege doos, die niet door de gebruikers benut wordt eens de hype over is.
En kijk, nu blijkt het dat de magazines op de iPad toch niet zo'n succes hebben(2). Dat heeft niet eens met het al dan niet betalen van de content te maken, maar met andere factoren - iets waarop een erg interessant artikel bij MeasuringMeasures de vinger legt. De iPad is helemaal niet de redder van journalistiek. Internauten lezen niet éen enkelen krant op hun iPad, de tijd dat men zich tot één nieuwsbron beperkte is al lang voorbij. Zij lezen "het nieuws", op verschillende sites. Zij belanden op die sites via zoekmachines. En laat het nu toch zo zijn dat artikels in apps voor de Ipad niet alleen niet gedeeld kunnen worden, maar bovendien iet geïndexeerd worden door die zoekmachines? Bummer.
Zeg nou zelf: je leest een artikel op de app van De Standaard op je iPad. Je vindt het artikel interessant. Hoe kan je die link doorsturen naar je vriend, wanneer die geen iPad heeft? De uitgever zal dat delen tussen mensen die de app aangekocht hebben en anderen niet aanmoedigen - de ene betaalde voor de informatie, waarom zou de ander het gratis krijgen?
Maar lees zelf het artikel bij MeasuringMeasure, waarin heel wat zinnigs verteld wordt over wat de journalistiek dan wel kan redden.
http://measuringmeasures.com/blog/2010/12/31/why-the-ipad-is-destroying-the-future-of-journalism.html
http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=3097642


EEN BEETJE BOKRIJK IN JE COMPUTERKAMER
Misschien behoor je tot de generatie die een commodore 64 in zijn bezit had. Misschien zou je nog eens graag je spelletjes spelen uit de tijd van toen. Dan is er groot nieuws. Commodore brengt het model waar ze zijn mee groot geworden terug op de markt. Je kan binnen enkele maanden terug een commodore 64 bestellen. Of toch tenminste een kloon van dit destijds zo populaire toestel. Deze kloon ziet er op het eerste zicht net zo uit als vroeger, maar bij nader inzicht bied de achterzijde een heel gamma van moderne connectoren, zoals VGA/DVI/HDMI, audio-, muis-, toetsenbord- en netwerkaansluiting . Er is een DVD R/W drive aanwezig en WIFI ingebouwd. In feite is deze PC gewoon vermomd als een Commodore 64. De processor is een Dual Core 525 Atom processor en voor de plaatjes zorgt een Nvidia Ion2 graphics-chipset.
Ok, best grappig. Maar bovendien kan je het toestel niet alleen booten als een gewone PC, maar ook als een Commodore 64. Je kan dan via een Commodore 64 emulator de originele C64 spelletjes spelen. Voor degenen die eens iets anders willen of voor de nostalgische zieltjes. [Paul Liekens]
http://www.commodoreusa.net/CUSA_C64.aspx


2010 WAS OOK HET JAAR VAN HADOPI
De wet waarvan niemand geloofde dat zij er komen zou...

Het jaar 2010 zal in het geheugen van de Netties-redactie gegrift blijven als het jaar waarin een onmogelijk wet waarvan niemand gedacht had dat zij ooit door een democratische regering goedgekeurd zou worden: de "Loi favorisant la diffusion et la protection de la création sur Internet", door de meesten de Hadopi-wet genoemd.
Trouwe lezers van dit e-zine weten dat het gaat om een wet waarbij gebruikers voor een periode van 2 maanden tot een jaar de toegang tot het internet ontzegd kunnen krijgen, indien zij drie keer betrapt worden op het verspreiden of downloaden van illegale content. De wet kreeg heel wat tegenwind van voorvechters van de burgerrechten, o.a. om het feit dat er in het oorspronkelijk concept geen enkele rechter aan te pas kwam die de "crimineel" moest veroordelen, en de "beschuldigde" dan ook geen vorm van verweer had. Het principe van het vermoeden van onschuld, tot schuld bewezen wordt, werd met de voeten getreden, omdat hier de internaut die beschuldigd wordt van illegaal downloaden zelf zijn onschuld moet bewijzen.
Over de evolutie van de wet, van indienen tot uiteindelijke goedkeuring, via de verschillende amendementen, lees je in de Wikipedia (1). Wat je vooral moet onthouden is dat er sinds oktober dit jaar, zo lees je bij Journal du Net, al 100.000 mails als eerste verwittiging verstuurd zijn. En dat kom je alleen maar te weten omdat drie leden van de speciale commissie die voor Hadopi in het leven geroepen werd, meenden zich te moeten verdedigen op kritieken van de auteursrechthebbenden als zou de wet een maat voor niets zijn.
De drie leden voegden er trouwens aan toe dat zij zich niet willen laten opjagen door de amusementsindustrie. De bedoeling van Hadopi is niet "om elk proces-verbaal dat de auteursrechthebbenden doorgeven automatisch om te zetten in een verwittiging naar miljoenen internauten". Cijfers halen is niet het doel van de commissie, werd er nog niet aan toegevoegd. Een hele geruststelling, die meteen omver geblazen werd door wat daarop volgde, namelijk dat de commissie zich opmaakt om de tweede fase op te starten van het versturen van waarschuwingen. (2)
Het blijkt in elk geval erg moeilijk om zich tegen deze gang van zaken te verdedigen, zoals blijkt uit een ander artikel van Journal Du Net, waarin uitgelegd wordt hoe je moet reageren wanneer je een mail krijgt van Hadopi... (3)
http://en.wikipedia.org/wiki/HADOPI_law
http://www.journaldunet.com/ebusiness/le-net/hadopi-100-000-e-mails-d-avertissement-1210.shtml?
http://www.journaldunet.com/ebusiness/expert/48534/vous-recevez-un-mail-de-l-hadopi--que-faire.shtml


GOOGLE BRENGT DIGITALE KRANTENKIOSK UIT VOOR TABLETS
Zoekgigant kruist wapens met Apple om gunst krantenlezer
De gezaghebbende krant Wall Street Journal weet te melden dat Google de steun zoekt van de uitgevers, voor een nieuwe digitale kranteniosk, door Google gecontroleerd, waar men kranten en magazines zou kunnen krijgen om te lezen op toestellen die op het Android besturingssysteem draaien. Tiens, zal u zeggen, dat klinkt vertrouwd in de oren. Want is dat niet wat Apple doet, voor zijn iPad?
Inderdaad. De e-kiosk van Google zou apps bevatten van verschillende mediabedrijven, die een versie van hun uitgave aanbieden voor tablets of smartphones. Google wil hiermee bereiken dat het de uitgevers helpt om geld te vragen voor hun uitgaven. Want, zoals gisteren al gezegd, de internaut blijkt niet meteen bereid te zijn om te betalen voor het nieuws op het internet.
Google hoopt uitgevers en ontwikkelaars achter zich te scharen, door hen te lokken met geld: het zou namelijk een lagere commissie vragen op elke verkochte Android app dan de 30% die Apple vraagt voor verkopen via iTunes.
Allemaal goed en wel, maar waarom toch al die verschillende apps? Zouden de kranten er niet beter aan doen om een goede, duidelijke mobiele versie van hun uitgave te maken, naast degene die op de desktop gelezen kan worden, in plaats van het nieuws in een app te gaan stoppen? Want al die apps, zo waarschuwen vele waarnemers, dreigen het internet te verbrokkelen. Nu kan je immers gewoon linken naar een artikel op een website. Hoe link je naar een artikel in een app?
Meer hierover bij Wall Street Journal (1)en Search Engine Watch(2). Bij TechCrunch vind je dan weer een kritische noot over dit initiatief, waarbij wij je vooral aanraden de passage te lezen over het feit dat Apple van plan is om gegevens over de lezer te verzamelen en aan marketeers te verkopen (3). En dat is iets waar wij dan toch niet zo gelukkig mee zijn...
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704543004576051800714082180.html
http://blog.searchenginewatch.com/110102-231147
http://techcrunch.com/2011/01/02/apple-google-newsstand/


KENYAANSE ACTIVISTE KOMT AAN HET HOOFD VAN GOOGLE AFRIKA
Bloggster moet strategie van Google in Afrika bepalen
In een continent zoals Afrika heeft het internet een heel andere rol dan bijvoorbeeld Europa. Wij beschouwen het internet haast als een deel van ons dagelijks bestaan, in Afrika is het een echte tool voor ontwikkeling en ontvoogding. Hoe het internet zich op dat continent ontwikkelen zal, is dan ook van groot belang voor de ontwikkeling tout court voor die regio.
Heel belangrijk is dan te weten wie het beleid gaat bepalen bij Google, toch een van de grootste spelers op het internet. En kijk, dat is een vrouw - een activiste nog wel. Ory Okolloh uit Kenya werd verleden week benoemd tot hoofd van de afdeling Google Afrika. Zij moet de strategie bepalen voor de ontwikkeling van de activiteiten van de zoekmachine op dat continent.
De dame heeft heel wat op haar palmares. Zij is een advocate, die op twee Amerikaanse universiteiten een diploma behaalde. Tot nu stond zij aan het hoofd, zo lezen wij bij Journal Du Net, van Ushahidi, een organisatie die een open source platform ontwikkelt waarmee Afrikaanse voorvechters van de Rechten van de Mens informatie met elkaar kunnen delen.
Ory Okolloh's taak zal voornamelijk uit lobbywerk bestaan bij de plaatselijke overheden, wetgevers en bedrijven, om het internet te promoten. Google is al sinds 2008 erg actief in Afrika, waar het reeds verschillende initiatieven ontplooid heeft. Zo werd in juni 2009 een reeks mobiele tools uitgebracht die de gebruiker via SMS kan oproepen.
http://www.journaldunet.com/ebusiness/le-net/google-nomme-ory-okolloh-en-afrique-1210.shtml


OPERA BROWSER VOOR TABLET COMPUTERS KOMT ERAAN
Opera for Touch kan ook via aanraakscherm bediend worden
Het blog Webmonkey heeft de nieuwigheid ontdekt, en ondertussen heeft Opera zelf het bericht bevestigd. Opera zou namelijk een nieuwe versie uitbrengen van haar browser, die reageert op aanraakbewegingen. De werking ervan wordt aangetoond in een video die je kan terugvinden bij GigaOm.
De huidige browser van Opera voor mobiele toestellen ondersteunt al wel aanraakbewegingen, maar deze versie zou dus speciaal gemaakt zijn voor grotere toestellen, die reageren op multi-touch, de befaamde knijpbewegingen dus om in- en uit te zoomen. De browser bevat ook de befaamde Speed Dial tool, dat je het beste kan vergelijken met een visuele bookmark functie.
De browser wordt gedemonstreerd op een Samsung Galaxy Tab, wat dus wil zeggen dat hij op Android toestellen gebruikt kan worden. Eerder had Opera ook al een browser uitgebracht voor Apple iOS toestellen, de Mini, die tot ieders verbazing erg veel gebruikt wordt op de iPhone, als vervanging voor de ingebouwde Safari-browser.
http://gigaom.com/mobile/opera-tablet-browser/
http://www.webmonkey.com/2011/01/opera-unveils-touch-based-web-browser-opera-for-tablets/
BINNENKORT OOK KINECT-ACHTIGE BEDIENING VOOR PC'S
Kijk mama, zonder muis!
Een van de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de technologie die in de Kinect zit, de controller in de Xbox console die via sensoren reageert op jouw gebaren, heeft aangekondigd dat er een akkoord afgesloten is met de PC-bouwer Asus, om een gelijkaardige interface in de computers van dat merk in te bouwen.
Het producct, dat Wavi Xtion heet en op de CES beurs in Las Vegas voorgesteld zal worden, zou niet meteen bedoeld zijn om games te bedienen, maar wel voor dagdagelijkse taken, zoals het bladeren doorheen multimedia content, te werken met het internet en de csociale netwerken. En, zo weet ReadWrite Web te vertellen, er komt ook een API, zodat externe ontwikkelaars toepassingen kunnen maken waarbij de Wavi Xtion als interface gebruikt wordt.
En dat doet je natuurlijk meteen terugdenken aan het verhaal over rode-oortjes toepassingen voor de Kinect. Enkele weken geleden werd een eerste porno-game aangekondigd waarbij de Kinect als interface gebruikt kon worden, en de speler dus met zijn hand in het game de hoofdfiguur kon "aanraken", zodat die op de aanrakingen zou reageren. Meteen werd daarop gereageerd door te stellen dat Microsoft nooit zou toelaten dat zulke games op de Kinect zouden draaien. Maar nu er een API uitkomt voor de technologie die achter de Kinect zit, is het hek natuurlijk van de dam, want dan heeft Microsoft niets meer te zeggen over het feit of er al dan niet "vieze" dingen gebeuren via de controller...
http://www.readwriteweb.com/archives/kinect-type_technology_promised_for_all_pcs_this_s.php
http://primesense.com/


IS FACEBOOK OP ZIJN RETOUR?
Is er, ondanks de groei met 133,5% in 2 jaar, een Facebook-moeheid in ons land?
Wanneer wij je vertellen dat er in december 2010 3.850.000 Belgen een account hadden op Facebook, waar dat in december 2008 slechts 1.655.940 was, dan zak je wellicht niet verrast opkijken. Facebook is populair, dat staat vast. Een groei van 132,5% in twee jaar tijd is niet slecht, maar wanneer je die groei nader bekijkt, dan zie je tussen 2008 en 2009 een stijging met 73%, en van 2009 naar 2010 met 'slechts' 34%.
Deze cijfers vergelijken met Nederland is onmogelijk. Daar heb je namelijk het "Hyves" fenomeen, de sociale netwerksite van eigen bodem. Blijkbaar zijn de Nederlandse internauten het laatste jaar massaal aan het overschakelen naar Facebook, want het aantal Nederlandse gebruikers steeg in de voorbij 2 jaar met maar liefst 872,9% (van 351.280 in 2008, naar 1.689.480 in 2009, en 3.417.540 in 2010).
Is de Belg dan Facebook-moe aan het worden? Sprekende vanuit eigen ervaring, mag die conclusie wel getrokken worden. Waar een tijdlang de hele familie op Facebook zat, en ik daar de belevenissen van neven en nichten volgen kon (via een extra kolom in mijn Twitter-client Tweetdeck), zie ik hoe langer hoe minder berichtjes van de familie opduiken in die kolom. Maar misschien is die indruk verkeerd, en zie jij die moeheid niet in jouw omgeving?
De cijfers spreken trouwens van accounts - niet van activiteiten. Heel wat internauten maken immers, zoals zo vaak, een account aan, posten één of twee dingen, zien dat het niets voor hen is, en stoppen er dan mee. Pas wanneer je cijfers hebt over hoe actief die 3,85 miljoen Belgische Facebookers zijn kan je echte conclusies trekken.
Voor de liefhebber van cijfertjes: de gegevens van de 30 landen met het meeste aantal Twitteraars, en de evolutie van 2008 tot 2010 kan je lezen op het blog van Nick Burcher.
http://www.nickburcher.com/2011/01/facebook-usage-statistics-dec-31st-2010.html


CES EN MICROSOFT: EEN PREVIEW VAN WINDOWS 8?
Ook Microsoft wordt verwacht belangrijke aankondigingen te doen op beurs
In Las Vegas is de CES-beurs (Consumer Electronics Show) van start gegaan. En dat zal je geweten hebben, want in de volgende dagen mag je je verwachten aan een sliert aankondigingen van alle grote fabrikanten.
Wij kijken dan natuurlijk eerst naar de groten uit de internetindustrie: Apple en Microsoft. Alhoewel Apple zelf niet aanwezig is, nooit, op de CES beurs, tracht het toch altijd een graantje mee te pikken van de belangstelling, en doet het rond deze periode altijd wel een aankondiging. Volgens verschillende waarnemers zou dat het bericht zijn dat er dit jaar een iPad 2 aan komt. Maar volgens o.a. de jongens van de Tech45 podcast zal die iPad 2 dan wel wat spectaculair nieuws moeten hebben, want anders zullen de meeste internauten niet updaten naar deze versie.
Wat mag je dan van Microsoft verwachten? Daar valt wat meer te rapen. Microsoft CEO Steve Ballmer zou namelijk tijdens zijn openingstoespraak details vrijgeven over Windows 8, en wat meer nieuws brengen over de Xbox. Een tipje van de sluier licht Microsoft-kenner Paul THurrot nu al op in zijn blog Windows Phone Secrets (1). Een eerste update voor Windows Phone 7 zou namelijk al heel snel volgen, al in februari. Die zal dan het befaamde copy/paste hebben, en enkele foutjes in de software verbeteren. Deze update kreeg de naam "NoDo" mee, kort voor No Donuts"- een verwijzing naar een kleine Android update die "Donut" genoemd werd. Later zou dan een grotere update volgen, die "Mango" heet, en die de IE9 browser zou brengen naar Windows Phone 7. Komen er dan geen kleine updates en bug fixes tussenin, net zoals je gewoon bent bij het Windows OS? Volgens deze Windows-kenner niet, enkel grote updates.(2)
Er is trouwens nog nieuws van het Windows Phone 7 front: nu is er ook voor dit OS een Kindle App. Al wie een toestel heeft met dit OS op, kan de app meteen al downloaden, en boeken beginnen te lezen. Snel, snel!
http://www.tech45.eu
http://windowsphonesecrets.com/2011/01/04/whats-happening-with-windows-phone-updates-in-2011/
http://www.engadget.com/2011/01/04/kindle-for-windows-phone-7-goes-live/


CES: VEEL BELANGSTELLING VOOR TABLETS
Maar zal ooit een enkel tablet het succes van de iPad kunnen evenaren?
Sinds Apple zijn iPad uitbracht, met een ongekend succes trouwens, hebben de andere fabrikanten zich natuurlijk ook gerealiseerd dat er een markt bestaat voor tablet computers. In het begin aarzelden de meesten even: wat kunnen wij maken dat aan de iPad kan tippen, laat staan hem overtroeven?
Op deze CES beurs komen tal van fabrikanten met hun toestel naar buiten. En velen daarvan maken gebruik van het Android als besturingssysteem. Om te beginnen is er Lenovo, met zijn LePad. Die draait inderdaad onder het Android OS, versie 2.2, maar daar wordt het LeOS genomend, naar analogie met LePad, omdat het een eigen skin is bovenop het gewone Android OS. Maar hij draait ook Windows. Jawel, het is een hybride toestel. Je kan het scherm als het waren loskoppelen van het klavier, en dan heb je een tablet die op Android draait. Stop je het scherm terug in het dock van het klavier, dan heb je een netbook, die onder Windows draait. De overgang zou, volgens Engadget, slechts enkele seconden duren. Een interessant idee, maar de prijs is minder interessant. De tablet op zich zou namelijk 520 dollar kosten, maar het volledige toestel, inbegrepen de U1 basis, zou op 1.300 dollar komen. Je zal bovendien nog even moeten wachten op het toestel. Ondertussen kan je bij Engadget wat watertanden (1)
Nog een andere uitspringer uit de sliert tablets die je mag verwachten is fabrikant HP. Die houdt in februari ee n WebOS evenement, waarop HP volgens waarnemers de PalmPad zou voorstellen. Het WebOS van Palm, dat aanwezig was in de eerste organizers, heeft tal van aanhangers, die heel blij zijn dat HP het opgekocht heeft en van uitsterven gered heeft. Meer bijzonderheden over deze "PalmPad", zoals waarnemers hem noemen, zal je wellicht niet krijgen op CES, omdat HP, zoals gezegd, in februari dat evenement zal houden en het nieuws tot dan geheim wil houden (2)
Nog een andere fabrikant komt uit met tablets: Asus. Daar zijn het tablets in alle smaken en prijzen. Asus had al heel wat succes met zijn netbooks, maar waagt zich nu dus op de markt van de tablets, met wat men toch een sterke reeks mag noemen. Om te beginnen is er de Eee Slate EP121 van 750 dollar. Dat is een toestel zonder klavier, dat toch een volwaardige vervanger wil zijn voor notebook of netbook. Het is dan ook fors uitgevallen, met een 12 inch aanraakscherm. Onder de motorkap een Intel Core i5 processor, en het Windows 7 Home Premium OS. Tweede in de rij is de Eee Pad Slider, waarbij je het scherm, net als bij de Motorola Milestone of Nokia N97) kan omhoogschuiven om het klavier te voorschijn te roepen, of het toestel kan gebruiken als tablet. Dit toestel heeft Android 3.0 aan boord en zal tussen de 375 en 600 euro kosten. Dan is er de Eee Pad MeMo, die je met een stift of je vinger bedienen kan. Aan boord het Android 3.0 besturingssysteem. Dit toestel, dat je zoals de naam suggereert kan gebruiken als memoblok, zal ongeveer 375 euro kosten. En tot slot de Eee Pad Transformer, waarbij je net als bij de LePad het scherm kan loskoppelen van het klavier/dockstation, en zo kan kiezen tussen tablet of laptop. Maar waar de LePad écht hybride is, met twee verschillende besturingssystemen, is er over het OS bij dit toestel niets bekend. Dit toestel zou tussen de 500 en 800 dollar kosten. (3)
http://www.engadget.com/2011/01/04/lenovo-lepad-tablet-and-ideapad-u1-hybrid-return-with-android-2/
http://www.bgr.com/2011/01/04/hp-holding-webos-event-february-9th/
http://www.chip.de/news/Asus-Eee-Pads-Tablets-mit-Android-3-und-Windows-7_46541529.html


CES: ARCHOS LAAT ZICH NIET ONBETUIGD
Keuze wordt echt wel moeilijk
Je kan je beginnen af te vragen of de iPad nog wel stand zal kunnen houden tegenover het aanstormend geweld van al die alternatieve tablet computers. Zal de chique, de klasse het bezitten van een iPad de eigenaar verleent het kunnen halen op de verlokkingen van de andere toestellen? Vergeet niet dat de iPad niet goedkoop is, en de alternatieven vaak heel aanlokkelijk zijn van prijs.
Hoe aanlokkelijk, bewijst Archos, de Franse fabrikant die al een lange ervaring heeft met multimediaplayers en die al tablets uitbracht al lang voor Steve Jobs ermee begon. Deze fabrikant brengt nu de Archos 7o tablet uit, het eerste Android toestel met een opslagcapaciteit van 250 GB, goed voor 250 films dus. Aan boord een 1GHz processor, een supersnelle WiFi verbinding, en een 3D grafische versneller; bovendien heeft het een HDMI uitgang zodat je je content ook op je TV bekjken kan, maar ook alle andere toepassingen (je browser, e-mail, enz.). De prijs van dit toestel is wel heel aantrekkelijk: slechts 299 euro, per direct bestelbaar via de website.
De maker heeft nog twee andere nieuwe toestellen in aanbieding - geen tablet, maar wel pocketmediaspelers met internetverbinding - eigenlijk internet-tablets op zakformaat, want ook zij hebben Android aan boord, en je kan ermee het internet op via WIFi. Het gaat om de ARCHOS 2(8)- & 3(2), waarmee je dus ookk kan chatten, deelnemen aan sociale netwerken, kan gamen. De toestellen hebben zelfs een -mailprogramma aan boord, en een PhotoFantastic camera, waarmee je je foto's meteen kan posten op Facebook, twitter en YouTube. Het bijzonderste is eigenlijk de prijs: 99,99 voor de Archos 2(8) van 9,9 x 5,3 cm, en euro 149,99 voor de Archos 3(2) van 10,4 x 5,3 cm. Zeg nu zelf, dat is toch super verleidelijk, niet?
http://www.archos.com/


MICROSOFT MIST DE TREIN NIET OP CES
Voor het eerst in jaren wordt het bedrijf terug sexy
Zoals aangekondigd hield Steve Ballmer namens Microsoft op de CES beurs zijn openingstoespraak. En waar de softwaregigant uit Redmond andere jaren weinig indruk maakte, lijkt het er nu op dat het bedrijf zijn elan teruggewonnen heeft. Het bedrijf heeft zijn strategie terug rond gekregen: Ballmer kondigde aan dat je nu Windows op alle toestellen zal zien. Op je tv via de Xbox, op je smartphone via Phone 7, op pc's allerhande.
En zelf voor het ouwertje, het Windows besturingssysteem voor laptop en desktop computers, kon Ballmer iets nieuws aankondigen: Windows zal draaien op "System on a chip" architecturen van Intel, AMD en ARM. (1) In de commentaren op de aankondiging (2) op het Windows team blog vroegen de ontwikkelaars al meteen hoe het nu eigenlijk zit met een bruikbare user interface voor tablets, want die ontbreekt volgens hen nog altijd. Het huidige Windows besturingssysteem is volgens hen nog altijd gemaakt voor input via klavier en muis, niet met aanraakbewegingen zoals het iOS.
Een andere belangrijke aankondiging betreft de Kinect. Die wordt nog verbeterd, en herkent jouw gezicht, en ook jouw gelaatsuitdrukking. Wat natuurlijk weer nieuwe perspectieven opent: wanneer jij lacht, zal je avatar ook lachen. Frons jij de wenkbrauwen, dan doet ook jouw avatar dat. (3) Deze nieuwe technologie wordt Avatar Kinect genoemd en zal dit voorjaar gratis beschikbaar zijn voor de Xbox Live Gold leden.
De Kinect zelf kent ondertussen wereldwijd een groot succes. Met gepaste trots kon Ballmer op CES aankondigen dat er sinds de lancering 2 maanden geleden nu al 8 miljoen exemplaren verkocht zijn van deze bewegingssensor voor de Xbox, waarvan er wereldwijd ook al meer dan 50 miljoen stuks verkocht zijn. En van Xbox Live zijn er nu al meer dan 30 miljoen leden. De Xbox is trouwens niet enkel een spelconsole meer: je kan ook films naar je tv streamen via het toestel, een dienst die Microsoft nog verder uitbreiden zal (4)
En tot slot nog dit: op CES werd ook nog eens een vernieuwde versie voorgesteld van de tafelcomputer, Surface. Die is nu 4" (10 cm) dik, en je zal hem ook kunnen zien in kiosken, niet enkel meer op tafels. Meer details vind je bij ZDNet (5)
Een uitgebreid verslag van de toespraak van Steve Ballmer vind je bij SearchEngineLand (1)..En The Next Web heeft alle nieuwigheden netjes op een rij gezet (6). Je kan echt niet meer ontkennen dat Microsoft nu terug op het juiste spoor zit. De enige vraag is hoe Windows Phone 7 het zal doen...
http://searchengineland.com/live-blogging-steve-ballmer-at-ces-2011-60475
http://windowsteamblog.com/windows/b/bloggingwindows/archive/2011/01/05/next-version-of-windows-to-run-on-system-on-a-chip-architectures.aspx
http://gizmodo.com/5726091/
http://thenextweb.com/microsoft/2011/01/06/microsoft-sold-8-million-kinects-in-60-days/
http://www.zdnet.com/blog/microsoft/ces-microsoft-shows-off-surface-20/8349
http://thenextweb.com/microsoft/2011/01/06/everything-that-microsoft-announced-at-ces-in-one-handy-list/


SAMSUNG 9 SERIES LAPTOP: BLOEDMOOI EN SUPERSLANK
Maar ook niet goedkoop...
Apple krijgt het moeilijk op vlak van zijn iPad: zoals je gisteren zag komt er een hele reeks tablet computers aan, die toch wel iets te bieden hebben - de een door zijn vormgeving, zoals de LePad of de Memo van Asus, de ander door zijn prijs, zoals de toestellen van Archos. Maar ook de macbook air krijgt een geduchte concurrent: Samsung brengt een nieuwe laptop uit die op vlak van vormfactor (en de prijs!) niet moet onderdoen voor de Macbook Air. Beide toestellen wegen immers amper 1,73 kg, en de Samsung is 16,3 mm dik, terwijl de MacBook Air van 3 naar 17 mm gaat.
Gelijk spel dus qua vormfactor, maar Samsung heeft toch een streepje voor als je onder de motorkap kijkt. Daar zit namelijk een tweede generatie 1.4 GHz i5 core processor in, waar dit bij de MacBook Air een toch wel verouderde 1,86 GHz Core Duo processor is. Verder een cache van 3MB, 128 GB solid-state drive, 3 watt stereo speakers mét 1,5 watt sub-woofer. USB 3.0, Bluetooth 3.0, 802.11b/g/n wifi, WiMax, en een batterijduur van 6,5 uur.
Al dat moois heeft echter een prijs, en die valt niet mee. 1.599 dollar voor de lichtste configuratie, terwijl de MacBook air "maar" 1.299 dollar kost.
Afbeeldingen vind je bij Engadget, en ook bij BetaNews - dat aan zijn lezers vroeg of zij zo'n Samsung zouden kopen. Wat natuurlijk tot de nodige commentaren van de Apple fanboys leidde, want niets kan vergelijken met een Macbook Air
http://www.engadget.com/2011/01/05/samsung-9-series-laptop-unveiled-ready-to-slice-the-macbook-air/
http://www.betanews.com/joewilcox/article/Samsungs-Series-9-laptop-is-the-Windows-Macbook-Air-killer-youve-been-waiting-for/1294257359


APPLE: MAC APP STORE OPEN
En Google's Android 3.0 Honeycomb nu in preview te bekijken

Er viel deze week zoveel nieuws te vertellen, dat we echte ons best moeten doen om alles in één netties te krijgen. Want ook Apple en Google lieten van zich horen.
Om te beginnen Apple dus. Dat heeft deze week officieel de MacApp Store geopend. Daar vind je nu al meer dan 1.000 apps, gratis of tegen betaling, in de gekende categorieŽn. De winkel is toegankelijk voor gebruikers van Snow Leopard, nadat die een software update uitgevoerd hebben (versie OS X v10.6.6). Ontwikkelaars die hun app via de store willen aanbieden moeten dezelfde commissie afdragen aan Apple als van toepassing bij de App Store voor iPad en iPhone: 70-30%. (1)
Een van de apps die meteen al erg populair waren in het nieuwe winkeltjes, was Twitter voor de Mac. Erick Schonfeld van TechCrunch testte de app (2), maar die bleek hem zwaar op de maag te liggen: de werking van de app is helemaal anders dan die van Twitter voor de iPad, of zelfs Twitter.com.
Dan over naar Google. Dat heeft dus een tip van de sluier gelicht over Android 3.0, bijnaam Honeycomb. Dat moet een versie worden die speciaal goed zal draaien op tablets - sommige bronnen zeggen zelfs dat deze versie exclusief voor tablets zal zijn. Je kan bij Engadget een filmpje bekijken, en je zal, zoals de vele andere lezers van Enadget, onder de indruk zijn.
Wat kan je verwachten? betere multitasking, elegantere meldingen, toegang tot mer dan 100.000 aps op de ANdroid markt, aanpassing van het home scherm aan je persoonlijke smaak, in 3D liefst, nieuwe widgets. De browser werd verbeterd, je kan nu browsen met tabs, er is een auto-fill, je kan synchroniseren met je Google Chrome bookmarks, en er is een incognito modus voor wanneer je "privé" wil browsen. (4)
Natuurlijk is dit het PURE OS. In het verleden, bij de smartphones, hebben fabrikanten altijd hun eigen sausje daarover geserveerd, dus het valt af te wachten hoe Honneycomb er écht zal uitzien op de verschillende tablets. Maar knap is het wel, en vooral de zoveelste concurrent voor de iPad. Kan Apple beter doen? Wait and see...
http://www.readwriteweb.com/archives/mac_app_store_open_for_business_with_1000s_of_apps.php
http://techcrunch.com/2011/01/06/twitter-mac-stripped-down-meh/
http://www.engadget.com/2011/01/05/google-shows-off-android-3-0-the-entirely-for-tablet-honeycom/
http://googlemobile.blogspot.com/2011/01/sneak-peak-of-android-30-honeycomb.html

Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.behardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!LG OPTIMUS ONE (LG-P500) UITGETEST: ALGEMENE KENMERKEN
Android Froyo en aanraakklavier: prachtige combinatie
Na eerder reeds een LG-toestel getest te hebben met een uitklapklavier, de GW620 (zie onze bespreking van mei 2010) kregen we nu de kans om een toestel met aanraakscherm uit te proberen: de LG-P500, ook wel de Optimus one genoemd. Die heeft meteen Android Froyo aan boord, en een snelle processor van 600 MHz. Wat het toestel erg aangenaam maakt om mee te werken: het reageert erg snel op elke aanraking, de menu's switchen zonder haperen, de kleuren van het 3,2 inch (8 cm) grote TFT scherm van 320 x 480 pixels zijn heel helder.
Wij hadden een toestel met QWERTY klavier in handen, maar naar verluid zou het ook in AZERTY-versie verkrijgbaar zijn. Het is sowieso een virtueel aanraakklavier, met speciale toetsen voor @, .com, het punt en de undescore op de eerste pagina van de toetsen, wat het intikken van e-mail adressen vergemakkelijkt: je moet niet naar de tweede pagina van de toetsen (de symbooltekens) overschakelen. Maar een / op die eerste pagina zou ook niet misstaan.
Het toestel reageert erg snel op je aanraking, en de gekende multi-touch gebaartjes om in te zoomen zijn ook aanwezig. Besturing met spraak is ook mogelijk, en dus ook voice dialing - waarbij je zelfs de mogelijkheid hebt om "beledigende woorden" te blokkeren!
Qua buttons is het toestel heel beperkt: menu, home, terug, en zoeken. Maar gelukkig zijn het echte hardwarebuttons, die je stevig moet indrukken. Op andere toestellen tref je immers buttons aan die reageren op de minste aanraking - en dat kan soms iets te nauw luisteren. Om de telefoonfunctie op te roepen moet je wel dus eerst het scherm activeren en daar het telefoonmenu, contacten of berichten kiezen. Het applicatie-menu (ook te vinden op het beginscherm) geeft toegang tot de verschillende toepassingen op je toestel, waaronder de Market Place, settings, browser, mail, enz.
http://www.lg.com/uk/mobile-phones/all-lg-phones/LG-touch-screen-phones-P500.jsp


LG OPTIMUS ONE (LG-P500) UITGETEST: SPELEN MET DE SCHERMEN
Zoals je ondertussen gewoon bent bij Android toestellen zijn er verschillende schermen die je kan aanpassen aan eigen behoefte, zodat je een scherm met toepassingen voor de sociale netwerken en berichten maken kan bijvoorbeeld, een multimediascherm, een kantoorscherm, enz. Standaard zijn er 5 schermen mogelijk, maar je kan dit uitbreiden tot 7: ga in het Home scherm via de Menu toets naar Home Settings, en kies 7.
Op die schermen kan je dan categorieŽn aanmaken: wanneer je in het Top menu bent, druk je de Menu toets in en kiest Add Category; geef een naam op, en sluit met OK. Via ditzelfde menu kan je tevens een categorie wissen of een andere naam geven. Binnen de categorieŽn kan je de items ook van plaats veranderen, zodat de belangrijkste bovenaan staan. Daarvoor moet je eerste in het Top menu, via de menu toets kiezen voor de optie Move Item. Nu kan je items lang aanraken, om ze dan te verslepen naar een andere categorie of te verplaatsen binnen de categorie.
En natuurlijk kan je ook Widgets op je home scherm plaatsen: van een klok en je bookmarks tot een connection manager en power control. En zoals je ook bij andere toestellen gewoon bent, verwijder je een widget of een sneltoets van het scherm door het lang aan te raken, totdat het vuilbakje verschijnt, omdan de widget erheen te slepen.
http://www.lg.com/uk/mobile-phones/all-lg-phones/LG-touch-screen-phones-P500.jsp


LG OPTIMUS ONE (LG-P500) UITGETEST: FILMEN EN FOTO'S
De camera is er een van 3,2 megapixel, niet zo bijzonder dus, maar de beelden zijn verrassend goed en zeker van voldoende kwaliteit om te uploaden naar de sociale netwerken. Deze optie is meteen vanuit het camera-menu bereikbaar. Een aparte knop om de camera te bedienen is er niet; je moet de camera activeren vanuit het menu. In- en uitzoomen op een beeld doe je met de volumetoetsen. Een foto nemen doe je dan weer door het cameraatje in je scherm aan te klikken. Video kan ook: verschuif de slider rechts boven in het camera-scherm naar video, en klik start en stop om een filmpje (met geluid) op te nemen. Het filmpje wordt opgeslagen in het .3gp formaat.
Bij de camera heb je verschillende modi: de modus van de scène (auto, portret, landschap, sport, nacht, schemering), modus voor de opname (continuous = lange shot, smile shot, beauty shot, art shot, panorama, face effect, cartoon). Leuk om een gekke foto van je familie of jezelf te maken, en dan te verzenden! De camera bevat ook de "face tracking" optie: hierbij zal de software menselijke gezichten trachten te ontdekken en daarop focussen. Om een foto te delen ga je naar de viewfinder modus, en kies je daar de button links boveneen "share", waarna je kiest op welke manier je de foto wil delen: per e-mail, bluetooth, messaging, twitter, Picasa, enz.
Minpuntje is wel dat het toestel geen flits bevat; en er is geen dubbele camera, dus videogesprekken zijn niet mogelijk.
Maar er is wel een FM radio aan boord met RDS. Qua multimedia ondersteunt het toestel heel wat formaten: DivX, XviD, MP4 en H.264 video's, en MP3, WAV, WMA, AAC, eAAC+ voor audio. En dat is wel interessant.
http://www.lg.com/uk/mobile-phones/all-lg-phones/LG-touch-screen-phones-P500.jsp
http://www.netties.be/archief_edities/20100529_652.htm


LG OPTIMUS ONE (LG-P500) UITGETEST: LEUKE EXTRAATJES
Wat het toestel zo interessant maakt, is dat je het kan gebruiken als een draagbare Wi-Fi hotspot. In vroegere LG toestellen kon je al "tetheren", nu kan je dus je smartphone gebruiken als 3G modem voor je laptop. Hiervoor moet je naar het Home scherm, daar Menu kiezen, en dan via Settings / Wireles & Networks / Wi-Fi Settings de optie Portable WiFi hotspot activeren. Vergeet niet de hotspot met een paswoord te beveiligen!
Ook interessant is de zoekfunctie die verschillende mogelijkheden biedt. Via een druk op de "zoek" button vul je een trefwoord in het schermpje in, waarna je de optie krijgt om te zoeken in alles, web, apps of contacten. Je kan zelfs het trefwoord inspreken: via de Application tab van het Home scherm, kies je Voice Search, en moet je enkel het gewenste trefwoord inspreken.
Natuurlijk bevat het toestel ook de hele resem Google applicaties: Maps, Google Mail, Google Talk, en de Android Market. Je kan ook de Google Goggles downloaden, die handige app waarmee Google een voorwerp dat jij met je camera vastlegt zal trachten op te zoeken.
LG zelf heeft er nog een LG App Advisor aan toegevoegd. Die geeft je een lijstje met apps die volgens LG de moeite waard zijn om te downloaden. Selecteer je een van die apps, dan wordt je meteen naar de bijhorende pagina van de Android Market gebracht.
LG OPTIMUS ONE (LG-P500) UITGETEST: EINDCONCLUSIE
Ons algemeen oordeel over dit toestel: deze smartphone is een van de beste van wat je voor dit geld (249 euro bij Smartphoneshop) krijgen kan. Het reageert snel, heeft versie 2.2 van Android aan boord zodat je die vele extra apps kan installeren, waaronder Layar, Foursquare, enz. Tijdens onze proefperiode maakten wij geen enkele crash mee, bleef het toestel niet een keer hangen, dus kan je het wel stabiel noemen.
En de mail? Want trouwe lezers weten dat dit voor ons een cruciaal punt is. Daarover hebben we gemengde gevoelens. Positief is dat de mail erg snel werkt, dat bijkomende pop-adressen gemakkelijk geïnstalleerd kunnen worden, en dat je alles vanuit één centrale mailbox regelen kan. Nadeel is het feit dat je niet kan bepalen hoeveel KB van een mail gedownload mag worden: het is alles of niets. Onze suggesties is bovendien de optie die ook Nokia aanbiedt op zijn C6: dat je kan bepalen wanneer mail gecontroleerd moet worden (van maandag tot vrijdag bijvooreeld, tussen 8u en 17u). De meeste mensen zullen immers hun toestel net als ik gebruiken, om overdag mail te controleren, en die pas 's avonds op de laptop binnen te halen. Bij de Nokia C6 kan je dit dus haarfijn instellen. Bij de meeste andere toestellen, waaronder ook de LG Optimus One, moet je elke dag de mail activeren, en 's avonds deactiveren. En dat kan toch beter.
Maar dat is het enige minpuntje aan dit toestel, dat me voor de rest perfect behagen kon. En voor de prijs (249 euro) is dit wel echt een aanrader!
http://www.lg.com/uk/mobile-phones/all-lg-phones/LG-touch-screen-phones-P500.jsp

hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]


*** edpnet lanceert nieuwe abonnementen voor de thuisgebruiker.
Het resultaat: geen datalimieten meer én forse prijsverlagingen!
http://www.edpnet.be

*** Sinds de kerstperiode 2010 is het aantal spamberichten in omloop op spectaculaire wijze gedaald. Op dit moment, bij het opstellen van dit bericht, merken wij dat de hoeveelheid spam die in onze spamvallen terechtkomt, op het laagste peil staat sinds McColo, een criminele ISP, in november 2008 werd stilgelegd.
http://www.symantec.com/news

*** Lenco brengt de MCi-400 muziektoren uit: een muziekcenter dat de songs van al jouw multimediadragers speelt.
http://www.letslenco.com

*** Logitech lanceert vandaag de Logitech® Wireless Speaker Adapter voor Intel® Wi-Di apparatuur, waarmee men zijn/haar favoriete speakers kan omvormen tot een draadloos audio systeem. De Wireless Display (of Wi-Di) technologie laat gebruikers toe om hun audio laptop moeiteloos te verbinden met de bestaande stereo speakers via Wi-Fi technologie.
De Logitech Wireless Speaker Adapter voor Intel® Wi-Di Devices en de Logitech Wireless Speaker Adapter voor Bluetooth® audio devices worden in mei 2011 verwachten voor een winkeladviesprijs van Ä29.99
http://www.logitech.com

*** Voortaan kunnen gebruikers dus ook HD videogesprekken voeren en Full HD video opnemen op een Mac® computer, want Logitech kondigt vandaag aan dat haar vlaggenschip, de Logitech® HD Pro Webcam C910 nu ook Mac-compatibel is.
http://www.logitech.com/webcam-communications/webcams/devices/6816?WT.mc_id=global_pr-c910_redirect_072010

*** Western Digital® maakt vandaag de introductie bekend van de WD Scorpio® Black™ 750 GB 7200 RPM 2,5 inch SATA hard drives voor high-performance notebookcomputers en mobiele opslagsystemen. De WD Scorpio Black 750 GB hard drives (modelnummer WD7500BPKT) zijn met onmiddellijke ingang te verkrijgen bij geselecteerde speciaalzaken en distributeurs. De adviesprijs voor de WD Scorpio Black 750 GB hard drive is Ä 109,- incl.
http://www.wdc.com/en/products/products.aspx?id=130

*** LG PRESENTEERT DUNSTE MONITOR TER WERELD. LG E2290V FULL HD LED-monitor combineert stijlvol design met superieure beeldkwaliteit en energiebesparing. De E90 is vanaf 1 februari 2011 verkrijgbaar in BelgiŽ tegen een adviesprijs van Ä319
http://www.lge.be/

*** Case Logic presenteert zijn QNS en UNS tassen, een combinatie van trendy design en kwaliteit voor netbooks, laptops en andere MacBooks. Met deze nieuwe tassen van Case Logic kunnen professionals hun meest kostbare werktuig altijd op een stijlvolle en veilige manier met zich meenemen.
http://www.caselogic.eu

*** Symantec vereenvoudigt opsporing en beveiliging van meest waardevolle informatie van ondernemingen. . Deze grote nieuwe release van Symantec's toonaangevende data security suite stelt Vector Machine Learning centraal. Het is de eerste en enige machine learning-technologie die is ontwikkeld om de opsporing van moeilijk te traceren intellectueel eigendom te vereenvoudigen.
http://www.symantec.com
muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
DELGARMA - SWEET AS A CAT
[alternative] Deze song zal je ongetwijfeld al verschillende keren gehoord hebben. Een vrouwenstem met daaronder een heel indringende basritme, aangegeven door gitaar en drums. Een heel knappe song, die deel uitmaakt van een hele lp die je gratis kan downloaden.
http://www.lclweb.org/audio_lp_lclcb05.htm


GARMESCH: FACING THE SEA
[elektro pop] Opnieuw een steengoede band, eveneens gevonden dankzij de podcast Idyllic Music. Tedere muziek, lieflijk, met erg goede arrangementen. Het hele album kan je gratis downloaden op Archive.org, via de links die je op de site vindt.
http://www.blocsonic.com/releases/show/facing-the-sea


SNOWFACTOR - EXPÉRIMENTATION DU PIANO
[elektro] Een combinatie van delicaat pianospel en zware dreigende bassen. Het geheel heeft iets repetitiefs, wel goed. Deze band vonden wij enkel bij MySpace terug.
http://www.myspace.com/thesnowfactor


PILIPILI - THE POOL
[Hiphop/dub] Een Franse band, die zich bezondigt aan zowel dubstep als hiphop en triphop. Wij houden er wel van. Een heel album vol meeslepende muziek, gratis te downloaden bij Electrobel.
http://www.electrobel.fr/artist/806


VRIJDAG HOORSPELDAG: DAAR WAS DE VREDE, HIER IS DE PIJN
Een erg mooi hoorspel, uitgezonden in 1973 door NCRV. Daarin gaat een man op bezoek in het hospitaal bij de zieke Frits, van wie de benen geamputeerd zijn. Frits vertelt over zijn tijd op het Marsack Island, waar hij de vuurtoren bemande.
De kwaliteit van bewaring van de opname is iets minder, maar het verhaal is zo mooi, over liefde en tragedie. Duur: 29 minuten.
http://hoorspel.wordpress.com/2010/12/27/daar-was-de-vrede-hier-is-de-pijn/
Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Wil u dat uw dromen uitkomen, slaap dan niet.
- oud gezegde -
oor logo
De nieuwe oogst


GRATIS WERELDKAARTEN IN VECTOR FORMAAT

zoals je wellicht weet zijn afbeeldingen in vector-formaat veel gemakkelijker te vergroten, en verliezen zij hun detail niet bij vergroting. In dit artikel vind je een reeks vector-gebaseerde weredkaarten die je gratis mag gebruiken. Handig voor bijvoorbeeld in de klas!
[Taal: ENG]
http://speckyboy.com/2011/01/01/vector-world-map-collection-redux/


10 GRATIS ALTERNATIEVE CMS
WordPress mag dan al de meest gebruikte CMS (content management systeem) zijn om een blog te schrijven en te beheren, maar dat wil niet zeggen dat jij niet eens wat anders wil proberen. In dit artikel staan 10 alternatieve CMS uitgelegd, van Geeklog tot Drupal, van Joomla tot Nucleus.
[Taal: ENG]
http://speckyboy.com/2010/12/22/ten-alternative-cms-options-to-wordpress/


20 GRATIS KALENDERS EN PLANNERS OM AF TE DRUKKEN

Het nieuwe jaar is er, en vroeger kreeg je toen van allerlei bedrijven een gratis kalender. Die tijd is nu voorbij - maar geen nood: in dit artikel vind je 20 kalenders en planners voor 2011 die je kan afdrukken en zo als kalender gebruiken kan.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/20-free-printable-calendars-planners-2011/


HOUZZ: INTERIEUR FOTO'S
Deze site is een erg uitgebreide online bron voor foto's over binnenhuisinrichting. Je kan de site doorbladeren op stijl: Aziatische, modern, eclectisch, traditioneel, enz.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/houzz-great-website-interior-design-photographs
http://www.houzz.com/


ASHOT: SCREENCASTS VAN SMARTPHONES

Wil je een verslag uitbrengen over de mogelijkheden van een smartphone, dan is het erg handig wanneer je een screencast kan toevoegen. Maar hoe kan je opslaan wat er op het scherm van je smartphone gebeurt? Niet met een schermafdruk van je computer! Deze tool kan helpen, althans voor Android toestellen.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/ashot-view-android-phones-screen-windows-computer-screenshots-record-screencasts
http://sourceforge.net/projects/ashot


GLITTERBOO: EFFECTEN TOEVOEGEN AAN FOTO'S
Er zijn heel wat apps waarmee je online effecten kan aanbrengen aan je foto's. Deze site is echter gespecialiseerd in één ding: glitter. Sterretjes, vonkjes, sneeuwvlokjes, smileys: als het maar glittert! Je moet gewoon je foto uploaden, en uit de gewenste effecten kiezen.
[Taal: ENG]
http://glitterboo.com/


BANNERHIVE: ONLINE EEN BANNER MAKEN
Wil je een banner maken om reclame te maken voor je website of een evenement, maar heb je geen kaas gegeten van HTML? Dan moet je deze site eens proberen. Hier kan je gratis een banner maken die zelfs tot 4 afbeeldingen bevatten kan.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/bannerhive-web-ad-banners
http://www.bannerhive.com/


IMAGE PRINT WIZARD

er bestaan verschillende sites waar je een poster kan laten maken. Maar zo'n poster afdrukken is niet evident op je gewone printer. Gelukkig is er Image Print Wizard, dat je helpt om een printer over verschillende pagina's uit te smeren: je kan deze pagina's dan afdrukken, en terug aan elkaar plakken.
[Taal: ENG]
http://www.greatis.com/utilities/imageprint
http://www.makeuseof.com/dir/imageprintwizard-print-poster-multiple-pages


FEED WIND: FEEDS OP JOUW WEBSITE
Je kan gemakkelijk op de hoogte blijven van nieuwe postings op een website, via de RSS feed van die site. Maar wat wanneer je die updates op jouw eigen website of blog wil laten verschijnen? Dan kan je beroep doen op Feed Wind, een online tool die je gratis mag gebruiken om een RSS feed om te zetten in een "blog roll widget", en zo op jouw website te zetten.
[Taal: ENG]
http://feed.mikle.com/en
http://www.makeuseof.com/dir/feedwind-widget-from-rss


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE RECHTZETTING

Een site die "ander" nieuws brengt - nieuws dat weliswaar op de
werkelijkheid gebaseerd is, maar waar een stukje bij gefantaseerd wordt. De site is een initiatief van Indiyan, een denktank die ijvert voor ander en beter nieuws.
[Taal: NL]
http://de.rechtzetting.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: RECLAMEARSENAAL
Op deze site wordt het cultuurhistorisch erfgoed van de reclame in Nederland bijeengebracht. Er zijn meer dan 43.000 items, je vindt er een overzicht van de geschiedenis van de reclame, en er is ook een virtueel museum. Leuk!
[Taal: NL]
http://www.reclamearsenaal.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS
"Ik het zoiets van" werd door de bezoekers van deze site verkozen tot de "vaagste vaagtaal" van 2010. Wat vaagtaal is? Lege begrippen, clichés, standaardzinnen die plots door de hele wereld gebruikt worden, die "in" zijn, zoals "een gaatje in de agenda's prikken", "out of the box", "proactief", enz.
[Taal: NL]
http://vaagtaal.nl/vaagtaal/top-100/
http://www.vaagtaal.nl


VRIJDAG MULTIMEDIA: JEREMY COWART

In zwart-wit of in kleur, van popsterren, acteurs of gewone mensen uit Haïti: het zijn altijd erg speciale composities, en heel speciale beelden. De bewerking achteraf van de foto's, is ook heel ongewoon.
[Taal: ENG]
http://jeremycowart.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: GELUIDSEFFECTEN
Een uitgebreide collectie geluidseffecten die je kan gebruiken bij films bijvoorbeeld - van rampen, vuurwerk, natuur, tot voertuigen, het water, elektronica zoals biepgeluidjes.
[Taal: ENG]
http://www.mediacollege.com/downloads/sound-effects/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ANIMATIES
Een website vol met bewegende, maar vooral verrassende gifs. Soms zal het je wel duizelen, maar de afbeeldingen zijn wel erg speciaal, vooral wanneer je een hele pagina vult met tegeltjes van deze .gif
[Taal: ENG]
http://www.koehnline.com/newgifs/gwom.html


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/
- PR en virale campagnes krijgen het moeilijk
http://www.belgiancowboys.be/marketing/1671
- Tweede generatie Intel Core-processors zorgt voor échte "eye candy" [CES]
http://www.belgiancowboys.be/technologie/1670
- Twitter's Follow Friday: Hoe werkt het?
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/1663

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Cybercriminelen betalen grof geld voor gegevens
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/561824/2011/01/06/Cybercriminelen-betalen-grof-geld-voor-gegevens.dhtml
- Apple lanceert online softwarewinkel voor Mac
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/561884/2011/01/06/Apple-lanceert-online-softwarewinkel-voor-Mac.dhtml
- Valse Ben Saunders heeft 9000 volgers op Twitter
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/561816/2011/01/06/Valse-Ben-Saunders-heeft-9000-volgers-op-Twitter.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Systeeminformatie duidelijk weergegeven
ReSysInfo is een hulpprogramma dat de systeeminformatie over Windows en je computer overzichtelijk weergeeft.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28162
- Vier nieuwe Lenovo all-in-one PC's
Lenovo presenteert op de CES 2011 in Las Vegas vier nieuwe all-in-one desktopcomputers. Ieder model onderscheidt zich weer op een andere manier.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29200
- Een gratis iconen-manager
Een programma om de iconen op je bureaublad te beheren? Ja.. het bestaat echt. Het heet Iconoid, en je kan er verbazend veel mee.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28126


elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- De leukste tafelradio's van het moment fotospecial
De tafelradio is breed inzetbaar: 's ochtends in de keuken, overdag op kantoor en 's avonds in de badkamer als je een verkwikkend bad neemt. Een overzicht van leuke radio's.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5415
- Ekey vingerlezers: je vinger als sleutel
Ekey is een gebruiksvriendelijk toegangssysteem waarbij je de vingers kan gebruiken als sleutels. Voortaan hoef je niet meer verschillende sleutels aan te maken of toegangscodes uit het hoofd te leren ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5521
- OKI start met cloud printing in 2011
OKI Printing Solutions gaat vanaf 1 februari 2011 in BelgiŽ en Nederland cloud afdrukoplossingen aanbieden. Het werkt daarvoor samen met Cortado.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5507computerworld logo

*** COMPUTER WORLD

http://www.computerworld.be/
- Wat zijn de belangrijkste IT-bedreigingen in 2011?
Wat brengt 2011 ons in termen van IT security? De specialisten van het Cyber Threat Analysis Center van de uitgever Eset bieden een antwoord op deze vraag: de aanvallen zullen voornamelijk plaatsvinden via de sociale netwerken.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22117&style=99896
- Facebook werft aan in Brussel
De sociale netwerksite Facebook heeft op zijn website een jobaanbod geplaatst voor de positie van 'Policy & Privacy Manager' in Brussel.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22115&style=99896
- Firefox neemt voorsprong op Internet Explorer in Europa
In de maand december 2010 heeft webbrowser Firefox in Europa zijn historische concurrent Internet Explorer onttroont. Dat beweert de onderneming StatCounter. Het is de eerste keer dat de Microsoft browser zijn leidersplaats verliest op de Europese markt.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22114&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- De business intelligence voelt de crisis niet
De business intelligence voelt de crisis nietTerwijl de IT-markt blijft kreunen, verkeert de business intelligence in uitzonderlijk goede gezondheid. Inside Digital Media ging op zoek naar de redenen voor deze paradoxale stabiliteit.
http://www.digimedia.be/content.php?lng=nl&rubric=Dossiers&id=7537
- Exclusief: Cybernetwork neemt Get2Future over
http://www.digimedia.be/content.php?lng=nl&id=7622
- Famous: betaalapplicatie geweigerd door Apple
http://www.digimedia.be/content.php?lng=nl&id=7624
computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Slimme vriendin
http://computertaal.info/2011/01/06/slimme-vriendin/
- Misbruik van auteursrechten door auteursrechtenorganisaties
http://computertaal.info/2011/01/05/misbruik-van-auteursrechten/
- Echtgenoot kan 5 jaar gevangenis krijgen voor het hacken van e-mails
http://computertaal.info/2011/01/04/echtgenoot-kan-5-jaar-gevangenis-krijgen-voor-het-hacken-van-e-mails/tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- CES: Razer toont 'gaming-netbook' met touchscreen als toetsenbord
http://tweakers.net/nieuws/71820/ces-razer-toont-gaming-netbook-met-touchscreen-als-toetsenbord.html
- CES: Dell introduceert Streak 7-tablet met Tegra 2-dualcore
http://tweakers.net/nieuws/71825/ces-dell-introduceert-streak-7-tablet-met-tegra-2-dualcore.html
- Skype neemt videodienst Qik over
http://tweakers.net/nieuws/71824/skype-neemt-videodienst-qik-over.html

tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

HOE TOEGANKELIJK IS JOUW SITE 1: COLOUR BLINDNESS SIMULATOR

Maar al te vaak wordt vergeten dat sommige mensen, heel wat zelfs, niet meer perfect kunnen zien. Sommigen zijn blind, anderen hebben problemen om kleuren te onderscheiden. Wanneer je een website ontwerpt is het eigenlijk niet meer dan hoffelijk tegenover deze mensen, dat je even nagaat om te zien of zij jouw website wel kunnen "zien".
In de volgende reeks artikels, gebaseerd op een posting bij SpyreStudios, krijg je enkele tools voorgeschoteld waarmee je de toegankelijkheid van jouw site kan nagaan. Een must voor alle webmasters!
Om te beginnen is er de Colour Blindness Simulator. Die toont jou hoe toegankelijk afbeeldingen en kleuren op jouw website zijn voor iemand die kleurenblind is. Je kan een JPEG afbeelding uploaden van 1000 x 100 p, maar let er wel op dat de afbeelding niet groter is dan 100k
http://www.etre.com/tools/colourblindsimulator/TAALTIP: E-MAIL AAN EEN GROEP MENSEN
Als je een e-mail stuurt aan meerdere mensen, zet je de adressen dan in het aan-veld, het cc-veld of het bcc-veld?
Als de geadresseerden elkaar allemaal kennen, kunnen het aan-veld en het cc-veld gebruikt worden. Het is daarbij raadzaam om het cc-veld te reserveren voor mensen die wel kennis moeten nemen van de inhoud van de mail, maar niet hoeven te reageren of anderszins actie hoeven te ondernemen. Als een reactie wel gewenst is, kun je beter het aan-veld gebruiken.
Als de geadresseerden elkaar niet allemaal kennen, kunnen de namen beter in het bcc-veld staan; de e-mailadressen zijn dan voor de andere geadresseerden niet zichtbaar. Een groot voordeel hiervan is dat e-mailadressen niet bij onbekenden terechtkomen. In het aan-veld komt je eigen e-mailadres, een algemeen bedrijfsadres of een speciaal no-reply-adres.
Meer tips over e-mailetiquette zijn te vinden in Tekstvorm geregeld, een nieuwe uitgave van Onze Taal, die vrijdag verschijnt. Bron: Onze Taal
http://www.onzetaal.nl/boeken/tekstvormgeregeld.php


HOE TOEGANKELIJK IS JOUW SITE 2: JUICY STUDIOS IMAGE ANALYZER
Een goede webbouwer zal bij afbeeldingen er altijd voor zorgen dat de "alt" waarden ingevuld zijn. Die "alt" waarden, waarin de naam van de afbeelding genoemd wordt, de hoogte en breedte, hebben verschillende voordelen. Enerzijds is het voor een blinde, die met voorleessoftware een site bezoekt, zo mogelijk om te weten wat er op die afbeelding staat, omdat de voorleessoftware de naam zal vernoemen. Anderzijds kan een site sneller weergegeven worden: doordat de browser weet welke ruimte hij voorzien moet voor de afbeelding, kan hij de rest van de pagina reeds weergeven, terwijl de afbeelding nog geladen wordt.
Deze tool onderzoekt of al die attributen ingevuld zijn, en zal ook zien of de gebruiker gemakkelijk met de afbeelding kan interageren.
http://juicystudio.com/services/image.php


HOE TOEGANKELIJK IS JOUW SITE 3: FIREFOX EXTENSIE

Dit is ook handig voor webbouwers: een extensie die allerlei mogelijke controles op de websites die je aan het bouwen bent mogelijk maakt, om elk designelement op je pagina te inspecteren op toegankelijkheid. Je kan zelfs de W3C HTML Validator vanuit deze toolbar draaien.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/5809/


HOE TOEGANKELIJK IS JOUW SITE? WAVE
Ook deze online tool is heel interessant: je moet gewoon de url van jouw webpagina plakken in het invulvakje, en je krijgt een reŽle afbeelding terug te zien van die pagina, met daarop de fouten: niet correcte navigatie, html fouten, enz.
Je kan ook een bestand uploaden, indien de pagina nog niet online staat. Of je kan de HTML code met copy/paste in het invulvak plakken.
http://wave.webaim.org/

shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...DE BESTE OPEN SOURCE TOOLS: PDF CREATOR
Windows all - 16,4 MB - freeware
Wil je van een bestand een PDF maken, maar het je het geld er niet voor over om de officiŽle Acrobat te kopen? Dan is dit een goed alternatief. Het programma nestelt zich als een virtuele printer in je programma's, zodat je vanuit haast alle programma's een PDF kan creŽren.
http://www.chip.de/downloads/PDFCreator_13009777.html
http://www.pdfforge.org/


DE BESTEN OPEN SOURCE TOOLS: OPENOFFICE

Windows all - 158,4 MB - freeware
Moeten wij je dit alternatief voor het Microsoft Office kantoorpakket nog voorstellen? Het kan haast alle functies aan die ook Office kan, en het kost je een stuk minder - want gratis...
http://www.openoffice.org/


DE BESTE OPEN SOURCE TOOLS: FIREFOX

Windows all - freeware
Bovenaan het lijstje met open source tools moet natuurlijk Firefox prijken, de browser van Mozilla.org. De nieuwste versie bevat verschillende skins en persona, is nog stabieler, en de tool die de add-ons isoleert zodat de hele browser niet crasht wanneer de add-on begeeft. Heb je hem nog niet uitgeprobeerd, dan is dit het moment!
http://www.mozilla.org/


DE BESTE OPEN SOURCE TOOLS: VLC MEDIA PLAYER

Windows all -19,1 MB - freeware
En deze tool moet u absoluut op uw computer hebben staan: VLC Media Player, echt de beste all-round tool voor multimedia. De tool bevat een heel uitgebreide reeks codecs om verschillende mediabestanden af te spelen, zoals video-cdes, MP3, MOV, FLV, DivX. Je kan ook tot ZIP verpakte bestanden afspelen, zonder ze op voorhand te moeten uitpakken. Je kan ook streams opslaan, enz.
http://www.videolan.org/


HANDBRAKE: CONVERTOR VOOR DE IPOD
Windows XP/Vista/7 - 5,7 MB - freeware
Met deze open source tool kan je dvd's en video's omzetten naar een formaat dat gelezen wordt op de iPod en iPhone. De software kan echter niet om met dvd's die beschermd zijn tegen kopiŽren. Maar films die je op je harde schijf hebt staan, of dvd's die je zelf samengesteld hebt, die kan hij zonder probleem converteren.
http://handbrake.m0k.org/


DISKVIEW: WAT STAAT ER OP JE HARDE SCHIJF?
Windows all - 288,2 Kb - freeware
Met deze gratis tool krijg je een grafische voorstelling van hoe de bestanden over jouw computer verdeeld zijn. De tool scant eerst je harde schijf af. Met een klik op een datablok kan je zien hoeveel opslagplaats die inneemt. En met een dubbelklik krijg je bijkomende informatie over het bestand.
http://www.sysinternals.com/


WINDOWS 7 THEMAKALENDER
Windows 7 - 20,1 MB - freeware
Deze kalender, gemaakt rond de Windows 7 thema's, kan je op je desktop zetten zodat je altijd een praktisch maandoverzicht hebt. Er zijn in totaal 12 verschillende thema's.
http://www.chip.de/downloads/2011-Calendar-Windows-7-Theme_46540924.html
http://windows7theme.net/


MEDIAWIKI
Alle OS - 12,1 MB - freeware
Met MediaWiki kan je zelf een eigen web-encyclopedie samenstellen, naar het voorbeeld van Wikipedia. Handig om bijvoorbeeld een wikipedia te maken voor het werk, de vereniging, of bijvoorbeeld een fansite van een computerspel. Deze software, die in PHP geschreven is, moet wel op een server gezet worden; daarvoor bestaat er een duidelijke documentatie.
http://www.mediawiki.org/wiki/Manual
http://www.mediawiki.org/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: PHOTOFUN
App voor de Nokia - 2 euro
Een grap uithalen met je vrienden? Download dan de Photofun-app!
Bewerk met behulp van verschillende templates de foto's die je hebt genomen op je mobiele telefoon. CreŽer zo grappige foto's die niemand verwacht.
Een aantal templates is direct terug te vinden in de app en de rest kun je zelf ontwerpen. Je kunt zoveel templates creŽren als je wilt! (Bron: Progress Communications)
http://store.ovi.com/content/71924


VRIJDAG ALTERNATEIVE DAG: TOM TOM MAP SHARE

iPhone - 59,99 (West Europa) - 49,99 euro (Benelux)
De Tom Tom app bestaat nu ook in een versie waarbij je zelf informatie kan doorgeven ten behoeve van andere gebruikers, en natuurlijk zelf ook kan genieten van de info die andere gebruikers ingeven. Naast Map Share bestaat er ook HD Traffic, een abonnementsdienst die 29,99 kost, en waarbij je in real time updates krijgt voor files (29,99 per jaar of 4,99 per maand)
http://www.tomtom.com/tomtom-app

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Als filosoof heb ik een probleem voor elke oplossing
-Robert Zend-

-