netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
23/12/
2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 680 van 181/12/2010Gegroet lezer,

Met veel trots melden wij u dat deze nieuwsbrief zijn 15e jaargang ingegaan is. En dat kan tellen, vindt u ook niet? Een dikke proficiat aan de hele redactie, de vele trouwe medewerkers en tipgevers, en natuurlijk aan onze lezers - want zonder de lezers bestond Netties niet!

En hoe zit het met onze verkiezing van de beste Nederlandstalige site van het jaar? Wel, dit weekend krijgt die zijn ontknoping. De afwikkeling van de wedstrijd heeft wat vertraging opgelopen, omwille van de sponsoring: wij wilden de winnaars toch het een en ander kunnen beloven. En dankzij de sponsors zijn wij hier inderdaad in gelukt. Wij danken alvast de fantastische medewerkers van de PR-bureaus die voor deze prijzen gezorgd hebben!

Wat de inhoud van dit magazine betreft: zoals altijd is het nieuws weer heel divers. Updates bij Google en Bing, nieuwe tools voor Android toestellen, een producttest (de SAMSUNG NX100 camera - vergeet vooral de prachtige foto's van FIlover op zijn site niet te bekijken!) en zelfs een bericht over de Kinect om rode oortjes van de krijgen. Ook een oproep naar onze lezers toe, in verband met een vreemd fenomeen dat ons bezighoudt, plus de reacties van enkele lezers hierop. Kortom, weer een heleboel om te lezen.

En dus wensen wij u veel leesplezier toe. Volgende week werkt de Netties-redactie zoals normaal, maar daarna gaan wij een weekje op welverdiende vakantie. Wij wensen u alvast fijne eindejaarsfeesten toe!Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.STROEVE BETALINGSPROCEDURE HINDERPAAL VOOR ANDROID
Steeds meer ontwikkelaars raken gefrustreerd, met Angry Birds voorop!

Een van de dingen die o zo gemakkelijk zijn met een iPhone, is het aankopen van apps in de AppStore. Gewoon omdat je, wanneer je ingelogd bent, met één klik spullen kan aankopen. Geen geklungel met het ingeven van kredietkaarten enz, neen, gewoon: hupsakee en je mag gaan downloaden. Alles verloopt onzichtbaar op de achtergrond via je iTunes account, die gekoppeld is aan je kredietkaart. Handig!
Bij de Android toestellen is dat niet zo gemakkelijk. Want aan wie zou je daar moeten betalen? Ga je telkens je kredietkaart bovenhalen? Of kan je betalen aan je telefoonbedrijf, die de aankoop dan verrekent op jouw factuur? Doordat het niet simpel is om iets tegen betaling aan te kopen op een Android toestellen, zijn de meeste apps er dan ook gratis. Leuk voor de gebruiker, maar niet voor de ontwikkelaar, want die zou ook graag brood op zijn plank zien verschijnen.
Zo heeft Rovio, de maker van het immens populaire Angry Birds, dat al meer dan 50 miljoen keer gedownload werd, uit frustratie het game gratis aangeboden voor Android toestellen, met de inlassing van reclame weliswaar. Het kondigde verleden week trouwens aan dat het zelf een eigen betaalsysteem in het leven roept. Daarbij kan je in het game zelf upgraden naar een reclamevrije versie, en wordt de betaling via de carrier, het Finse bedrijf Elisa, verrekend. Rovio zal dit systeem ook aan andere ontwikkelaars aanbieden, en op de betaling een kleine commissie vragen. (1)
Had Google dat dan niet kunnen voorzien? Jawel, het bedrijf had eigenlijk een eigen betaalsysteem bedacht, enkele jaren terug: Checkout. Maar toen zag niemand het nut ervan in, en het stierf een stille dood. Google heeft nog wel getracht om Checkout te promoten toen Android opkwam, maar het heeft niet mogen baten. In elk geval is er dringend nood aan een vlot betalingssysteem. Android mag dan al populair zijn, de ontwikkelaars zullen hun apps niet gratis blijven aanbieden... (2)
http://gigaom.com/2010/12/10/fed-up-with-android-market-angry-birds-flies-to-carrier-billing/UPDATE VOOR DE ANDROID MARKET SOFTWARE
Apps ontdekken moet gemakkelijker en beter worden
Een andere veelgehoorde klacht bij Android gebruikers was het feit dat de Android Market, de marktplaats waar je bijkomende apps, extra toepassingen dus voor je Android kan downloaden, zo stroef werkte. Het was helemaal niet gemakkelijk om nieuwe apps te ontdekken, en het geheel oogde echt niet fraai.
Google heeft nu aangekondigd dat het een update uitbrengt voor de Android Market software. Opvallende nieuwigheid daarbij is een carrousel op de startpagina en de pagina's met de categorieŽn, zodat je gemakkelijk doorheen deze carrousel kan bladeren.
Verder zijn er twee nieuwe categorieŽn bijgekomen: Widgets en Live Wallpapers. Toepassingen die Widgets en Wallpapers (schermachtergronden) bevatten, zullen automatisch in deze categorieŽn opgenomen worden.
Nog nieuw is dat er bij de app ook een tip staat "related content", dus aanverwante tools of content, zodat je gemakkelijk apps vinden kan die ongeveer hetzelfde doen.
Over een nieuwe vorm van betaling valt echter niets te lezen in de persaankondiging van Google. De nieuwe Market software zal in de volgende twee weken beschikbaar zijn voor alle Android toestellen die versie 1.6 of hoger hebben.
http://thenextweb.com/google/2010/12/11/android-market-gets-usability-updates/
http://mashable.com/2010/12/11/new-android-market-coming-soon/
NEXUS S MET NIEUWE VERSIE GOOGLE MAPS EN MOBIELE BETALINGEN
Nieuwigheden worden tegenwoordig eerst in Google's vlaggenschip getoond...
Drie keer is scheepsrecht, en daarom krijg je van ons op deze eerste dag van de week drie Android artikels op een rij. Deze keer over de combinatie hardware/software. Verleden week werd al aangekondigd dat er een nieuwe Nexus aankomt, de Nexus S, maar dat die, in tegenstelling tot het eerste Nexus toestel, de Nexus One, geen HTC zal zijn, maar een Samsung.
Ondertussen is iets meer geweten over de software die op het toestel aanwezig zal zijn. Om te beginnen een nieuwe versie van Google Maps, versie 5.0. Daarbij zal je 3D afbeeldingen kunnen zien van gebouwen in de straten, in sketchvorm weliswaar. Deze versie zal ook nieuwe multitouch gebaren mogelijk maken, je zal content offline kunnen bewaren (cache), en er wordt gebruik gemaakt van vector afbeeldingen, in plaats van tegels. Bij Erictric (1) vind je een video die de leuke mogelijkheden van Google Maps 5.0 toont.
Een tweede nieuwigheid die op de Nexus S aanwezig zal zijn, is de ondersteuning voor NFC. Dat staat voor Near Field Communication, en betekent dat je gewoon door even met je mobieltje te zwaaien iets kan betalen. Waarmee je mobieltje als het ware je portemonnee wordt - en nog gevaarlijker om te verliezen. Google zal de SDK (software developer kit) vrijgeven, zodat externe ontwikkelaars eveneens toepassingen kunnen maken die met NFC werken. Wees in elk geval gerust: het zal niet enkel de Nexus S zijn die met deze technologie werken kan - alle toestellen die de update naar Android 2.3 (ingerbread) krijgen, zullen eveneens met NFC kunnen werken.
Maar hoe de betalingen concreet zullen gaan, is ons nog een raadsel. Koppel je Google account aan je kredietkaart? Betaal je via de mobiele operator? Afwachten geblazen!
http://erictric.com/2010/12/10/google-demonstrates-new-google-maps-5-0-on-nexus-s/
http://www.readwriteweb.com/mobile/2010/12/nexus-s-can-support-mobile-payments-with-nfc-android-soon.php


TWEE NIEUWIGHEDEN BIJ GOOGLE: AROUND () EN GEMAKKELIJKE TEKSTEN
Moet zoeken nog gerichter maken.
Het Korben-blog heeft een niet gedocumenteerde parameter ontdekt bij de Google zoekmachine. Met deze parameter kan je een zoektocht lanceren waarbij ook rekening gehouden wordt met het aantal woorden dat tussen twee zoektermen staat. Bijvoorbeeld korben AROUND(10)torrent zal documenten opleveren waarbij deze beide termen ver uit elkaar staan. Want vaak gebeurt het dat je twee zoektermen ingeeft, maar dat die toevallig in een document voorkomen, ergens aan het begin van een pagina, en ergens verder, zonder dat er echt een verband is. Door korben AROUND(2) torrent in te geven, zal je documenten krijgen waarbij deze trefwoorden dicht bij elkaar staan, en die dus hoogstwaarschijnlijk wél aan jouw doel beantwoorden. (1)
Een andere nieuwigheid bij Google is een zoekfilter die teksten rangschikt in "basic", "intermediate" en "advanced". Wat kan helpen wanneer je op zoek bent naar een technische uitleg: dan ga je natuurlijk voor de "advanced" documenten. Wil je gewoon algemene informatie, dan ga je voor "basic".
Het blog Webware heeft meteen een leuke toepassing gevonden, zoals je op de pagina zien kan. Wanneer je als zoekterm site:news.cnet.com ingeeft, en dan gaat kijken naar het "reading level", kan je zien hoe Google de teksten daar interpreteert: hoeveel procent er basic is, intermediate of advanced... (2)
Leuke nieuwigheden om zelf aan de slag te gaan!
http://www.korben.info/google-around.html
http://news.cnet.com/8301-30684_3-20025367-265.htmlAMERIKAANSE MILITAIRE OVERHEID VERBANT USB DRIVES EN ALLE MOGELIJKE DRAAGBARE DISKS
Het spreekwoord "de put dempen als het kalf verdronken is" blijft van toepassing.
Uiteraard is de Amerikaanse overheid erg ontstemd over de Wikileaks lekken. In een poging om te voorkomen dat vertrouwelijke documenten in de verkeerde handen terecht komen, heeft de overheid beslist dat alle militairen onmiddellijk het gebruik van draagbare media op alle systemen, servers, aparte machines moeten staken.
Een maatregel die waarschijnlijk geïnspireerd is door de bekentenis van een militair: die had honderdduizenden bestanden gedownload naar een cd, daarop het labeltje Lady Gaga geplakt, en was ermee de basis buiten gewandeld... recht naar Wikileaks. De documenten bevatten o.a. de beelden van een Afghaanse helikopter aanval, en de meer dan 250.000 telegrammen die verleden week voor zo'n opschudding gezorgd hebben.
Maar of dit verbod nu zal helpen om toekomstige lekken te voorkomen, is nog de vraag. De man in kwestie, zo lees je bij Mashable, heeft in een chat met een hacker zelf gezegd: "wanneer je toegang hebt over strict geheime netwerken, en je ziet ongelooflijke dingen, waarvan je vindt dat het publiek dat moet weten, wat zou jij dan doen?"
Het zijn niet de USB sticks, de CD'tjes die het gevaar zijn op lekken, wel de mensen die vinden dat zij zich niet akkoord kunnen verklaren met wat er gebeurt. En dan moet de overheid maar zorgen dat er geen dingen gebeuren, waardoor de militairen in gewetensconflict komen...
Het verbod op het gebruik van draagbare media krijgt ook kritiek van Adrian Kingsley-Hughes van ZDNet (2). Die vindt dan weer dat er binnen bedrijven en organisaties een duidelijk beleid uitgewerkt moet worden, Bij Windows omgevingen bijvoorbeeld kan er een Group Policy gemaakt worden waarbij alle USB's, floppies en optische schijven gedeactiveerd worden (3). Natuurlijk kan informatie dan nog via het internet gelekt worden, maar dan is tenminste die m gelijke oorzaak van een lek afgesloten.
http://mashable.com/2010/12/11/u-s-military-bans-usb-drives
http://ct.zdnet.com/clicks?t=642661773-3c411615f4801fbe364fa0091ce85229-bf&brand=ZDNET&s=5
http://support.microsoft.com/kb/555324STUXNET WORM NOG ALTIJD NIET ONDER CONTROLE
Machineworm gevaarlijker dan zwaarste nucleaire wapen?
Je hebt hier wellicht al gelezen over de Stuxnet worm. Dat is een speciaal gefabriceerde worm, die enkel machines van een bepaald type aanvalt. Niet zomaar computers, maar doelgericht geavanceerde beveiligingssystemen, en wel van de Iraanse nucleaire instellingen.
De aanval werd al een paar weken geleden ingezet, en de Iraanse overheid beweert dat ze de worm onder controle heeft. Amerikaanse en Europese experts zeggen echter dat zij nog altijd heel veel verkeer zien afkomstig van de worm, en dat die dus nog lang niet dood is.
Een gevaarlijk wapen dus, slim bedacht. Het is natuurlijk te hopen dat de Stuxnet worm niet, zoals bij de Leerling-tovenaar, zich tegen zijn ontwerpers keert, en Amerikaanse en Europese systemen gaat aanvallen, zoals het elektriciteitsnet..
Bij FoxNews lees je wat meer over de Stuxnet worm, en het verhaal heeft echt spionage-allures. Zo lees je dat twee Iraanse wetenschappers, die zich bezig hielden met de bestrijding van de stuxnet worm, op straat aangevallen zijn, waarbij een van hen gedood werd en de ander gewond. Werk van de CIA en Mossad?
Ook dit artikel heeft heel wat commentaren losgeweekt...
http://www.foxnews.com/scitech/2010/12/09/despite-iranian-claims-stuxnet-worm-causing-nuclear-havoc/


ONDERMIJNT AL DAT HACKTIVISME HET ONDERNET NIET STILAAN?
1,5 miljoen paswoorden publiek maken, om een daad te stellen - kan dat nog?

Verleden week daverde het hele internet van DdOS aanvallen op sites die deze of gene kant gekozen hadden in de discussie rond Wikileaks. Sites van betaaldiensten werden aangevallen en uit de lucht gehaald - in het geval van Mastercard gelukkig zonder veel erg voor het betaalverkeer.
Deze vorm van protest wordt "hacktivisme" genoemd: hacken uit ideologisch standpunt, een website kraken om een punt duidelijk te maken. Dat hacktivisme kan allerlei vormen aannemen - van heel onschuldig, zoals het bewerken van de Google zoekmachine zodat die de naam van een of andere niet gewenste persoon weergeeft, wanneer je het woord "satan" ingeeft bijvoorbeeld. Tot het zwaardere werk, dat heel wat economische schade kan veroorzaken, zoals deze DDoS aanvallen.
Maar niet elke actie van hacktivisten valt te rechtvaardigen. Zo heeft een groep, die zich "Gnosis" noemt, en die nauw aanleunt bij de beruchte 4chan, dit weekend de gebruikersnamen, emails en paswoorden weggekaapt van de 1,5 miljoen gebruikers die zich op een van de websites die tot het Gawker media concern behoren, waaronder Lifehacker, Gawker, Gizmodo en vele anderen. Alhoewel de paswoorden origineel versleuteld waren, hebben de hackers 188.279 ervan gedecodeerd, en gepubliceerd op het web. Waarop Gawker gevraagd heeft aan alle gebruikers om hun paswoord te wijzigen.
Waarom Gnosis het gedaan heeft? Omdat de hackers Gawker arrogant vonden - een van de mensen van Gawker zou namelijk gezegd hebben dat ze niet bang zijn van 4chan. En blijkbaar is dat voldoende reden(1). Waarbij je je dan toch vragen kan stellen. Wanneer zelfs eminente journalisten zoals die van Buzz Out Loud in hun podcast zeggen dat ze hun twijfels hebben over het gerechtvaardigd zijn, maar eraan toevoegen "don't take this the wrong way", zich haast excuserend tegenover 4chan omdat BOL het aandurfde deze kritiek te hebben, en hopende dat zij niet het volgende slachtoffer van 4chan zouden worden, begint het toch uit de hand te lopen, niet? (2)
Tussen haakjes: interessant is het om weten dat de mensen nog altijd niet bijgeleerd hebben als het op paswoorden aankomt. Van de 188.279 gepubliceerde paswoorden waren er heel wat "123456" (meer dan 3.000), "password" (bijna 2.000), "12345678" (iets meer dan 1.000). (3)
http://thenextweb.com/media/2010/12/14/an-interview-with-gnosis-the-group-behind-the-gawker-hacking/
http://www.cnet.com/8301-19709_1-20025538-10.html?tag=mncol;title
http://blogs.wsj.com/digits/2010/12/13/the-top-50-gawker-media-passwords/NIET ALLEEN HACKERS ZORGEN VOOR DATALEKKEN
En de gevolgen daarvan kunnen veel gevaarlijker zijn dan Wikileaks...
Bedrijven en organisaties moeten zich niet alleen indekken tegen gevaren van buitenaf, maar ook van binnen uit. En dan hebben we het niet eens over personeelsleden die opzettelijk data lekken, systemen saboteren uit wraak of chantage, maar ook... tegen menselijke onachtzaamheid.
Hoe gevaarlijk dat kan zijn, mag blijken uit dit verhaal. In april dit jaar moest een IT-werknemer van de Amerikaanse Mesa County in Colorado gegevens van het departement van de sheriff overzetten naar een nieuwe server. Hij kopieerde een hele database in de vorm van een gigantisch tekstbestand, daarbij er vanuit gaande dat de nieuwe server veilig was. Wat niet het geval was, zoals na enkele maanden bleek: in november begonnen er gegevens op het internet te circuleren uit dit bestand.
En dan gaat het om persoonlijke informatie van 200.000 mensen - verdachten, slachtoffers, maar ook, en dat is super gevaarlijk natuurlijk, van informanten die samenwerken met het kantoor van de sheriff om boeven te vangen. Met andere woorden: deze informanten zijn hun leven niet meer zeker, indien de boeven te weten komen dat zij klikkers zijn.
Het kwaad is natuurlijk geschied. Maar het gebeurde bewijst dat lekken door onachtzaamheid vaak erg gevaarlijk kunnen zijn. Het is bovendien geen alleenstaand geval - denk maar aan al die laptops die ondertussen al door verstrooide ambtenaren achtergelaten zijn in taxi's...
Hoe dit te voorkomen, is iets dat zelfs beveiligingsbedrijven niet echt weten. Zij noemen personeelsleden zelfs voluit de grootste risicofactor voor de veiligheid van een bedrijf...
http://arstechnica.com/security/news/2010/12/informants-suspects-outed-in-accidental-database-leak.ars


GOOGLE STEEDS MEER ONDER VUUR VOOR VOORTREKKEN EIGEN DIENSTEN
De vraag is echter: hoe kan het beter?

Toen enkele Britse bedrijven er hun beklag over deden dat Google de eigen diensten voortrok, ten nadele van wat die andere (zoek)bedrijven aan te bieden hadden, werd dat bezwaar weggehoond. Google moet toch niet in haar zoekmachine links gaan leggen naar andere zoekmachines, niet?
Maar de klacht wordt nu ook overgenomen door bedrijven uit de VS, en verleden weekend wijdde de Wall Street Journal er een artikel aan. Google heeft immers gespecialiseerde diensten voor informatie over plaatselijke bedrijven, reizen, enz. Neem nu bijvoorbeeld Google Health. Voer je een zoekopdracht uit naar een medisch onderwerp, dan komen de verwijzingen naar pagina's bij Google Health van boven te staan. Zoek je naar een chiropractor, dan krijg je, zoals het TechCrunch blog aantoonde, na de betaalde resultaten, een lijstje met chiropractors die, hoogst toevallig, allemaal vermeld zijn op de Google PLaces lijsten? Bovendien zit de pagina met de zoekresultaten er tegenwoordig zo uit dat er nog maar weinig plaats is voor veel zoekresultaten. Links heb je de links naar de bijkomende zoekmogelijkheden, rechts Google Maps, met daaronder advertenties. En dan in het midden het lijstje met eerst de gesponsorde resultaten, met daaronder amper plaats voor "gewone" resultaten.
Google heeft ondertussen op die kritiek gereageerd, door te zeggen, dat het gewoon de beste resultaten wil brengen voor de gebruiker. TechCrunch snert echter: "de beste resultaten voor Google" - omdat het natuurlijk heel wat adverteerinkomsten zo binnengehaald kunnen worden.
Sommige waarnemers werpen op dat Google geen publieke dienst is, maar een privébedrijf, en dat het op haar zoeksite mag doen wat het wil. En als het jou niet aanstaat, dan moet je maar elders gaan. Zelfs wanneer je je in dat argument kan terugvinden, valt het toch moeilijk te leven met het feit dat Google binnenkort een grote zoekmachine voor vliegtuigtickets zal opkopen, die informatie levert aan zo goed als alle bestaande zoekers voor tickets. Want daarmee krijgt het dan de macht over al haar concurrenten in handen. De verleiding zou bijvoorbeeld groot kunnen worden om een prijsverlaging enkele seconden vroeger op de eigen Google ticketafdeling te vermelden, vooraleer die doorgegeven wordt aan de concurrenten...
Wordt ongetwijfeld vervolgd!
http://techcrunch.com/2010/12/13/google-places-best-answers/
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704058704576015630188568972.html
http://googlepublicpolicy.blogspot.com/2010/12/local-search-its-all-about-best-answers.html


NETTIES VRAAGT HULP LEZERS BIJ OPLOSSEN SPAM-RAADSEL
Krijg jij ook spam van ons?
(dit artikel lees je achteraan in dit magazine, omdat we er nog de reactie van onze lezers aan toegevoegd hebben)NOG MEER LEKKENDE DATABASES MET INLOGGEGEVENS
Ook DeviantART, McDonalds en Yahoo hebben problemen

Gisteren vermeldden wij hoe de database van contentnetwerk Gawker gekraakt werd, en de adressen van 1,5 miljoen gebruikers met inlog, e-mail en paswoord weggekaapt werd. Alhoewel deze adressen versleuteld waren, doe je er toch best aan om, indien je ooit een inlog aangemaakt hebt bij populaire sites zoals Gizmodo of Lifehacker, je paswoord daar te veranderen.
Maar er zijn blijkbaar nog meer sites waar de database met gebruikers gekraakt werden. Die van McDonald's verleden week, en deze week die van DevianART. Dat is het grootste sociale netwerk voor artiesten. De lek is geen gevolg van een computerfout of menselijk falen, maar opzet, waarschijnlijk in opdracht van spammers.
Uiteraard raadt ook DeviantART haar gebruikers aan om hun paswoord te veranderen. Maar het kwaad is geschied - en de omvang van deze kraak is wel ontzettend. Maar liefst 13 miljoen e-mail adressen, gebruikersnamen en geboortedata werden buitgemaakt. Die kunnen dan weer gebruikt worden door spammers, maar ook door fraudeurs die phishing aanvallen kunnen uitvoeren. De paswoorden werden gelukkig niet buitgemaakt, waardoor deze hack minder erg is dan die bij Gawker. Maar met deze gegevens in handen kunnen spammers en phishers weer aan de slag... (1)
Ook Yahoo en World of Warcraft vrezen dat de gegevens van hun gebruikers gecompromitteerd worden, door de hack bij Gawker, en dringen erop aan dat alle gebruikers een nieuw paswoord kiezen.(2)
Wordt het niet stilaan tijd dat de overheden gaan beseffen dat spam niet meer een "vervelend iets" is, waarmee we moeten leren leven, maar iets dat actief bestreden moet worden? Dat het aanzet tot misdaden? En dat het meer aandacht verdient van de Computer Crime Unit dan de sukkel die enkele MP3'tjes illegaal downloadt?
http://newenterprise.allthingsd.com/20101214/gawker-password-mess-spreads-to-world-or-warcraft-apparently-yaho/
http://www.neowin.net/news/deviantart-database-compromised-email-addresses-leakedZUCKERBERG MAN VAN HET JAAR
26-jarige Facebook oprichter verslaat Julian Assange in race naar Time Magazine's onderscheiding

Verdiend of niet? Naar onze mening wel. De man heeft met zijn voortvarendheid, zijn houding van "eerst doen en dan zien hoe de gebruiker reageert" vaak genoeg tegen de Facebook-gebruikers ingestreken. En de manier waarop met onze privacy omgesprongen wordt, is niet altijd even lichtzinnig. Maar toch valt niet te ontkennen dat de man een geniale manier heeft om de Facebook gebruikers steeds verder aan de Facebook site te binden.
En dat is het geniale. Toen Facebook van sociaal netwerk voor studenten uitgroeide tot een sociaal netwerk voor iedereen, meenden tal van waarnemers dat die trend wel zou overwaaien. Er waren al zoveel sociale netwerken - MySpace, LinkedIn, Orkut... De populariteit van zo'n netwerk is onderhevig aan modes, en als morgen de mode draait, dan zijn de gebruikers weg. En dan is Facebook enkel nog een leeg omhulsel.
Deze waarnemers waren dus verkeerd. De verschillende sociale netwerken hebben hun eigen profiel gecreŽerd: MySpace voor muzikanten, LinkedIn voor zakelijke contacten, Twitter werd meer een nieuwsdienst dan een sociaal netwerk, en Orkut... tja, wie gaat daar nog naar toe? Facebook groeide gestaag uit tot het netwerk waar iedereen, van kleindochter en -zoon tot oma en opa een stek vond, en via foto's en berichtjes contact met elkaar onderhoudt.
En dat is te danken aan de inzichten, de stijfkoppigheid van Mark Zuckerberg, en, mogen we ook zeggen, het gebrek aan eerbied voor de rechten van zijn gebruikers? Keer op keer dreef hij nieuwigheden door die voor opschudding zorgden op het hele internet. Tal van prominenten kondigden aan dat zij hun Facebook account de rug zouden toekeren. Er werd zelfs een open alternatief opgericht, Diaspora, waarbij de gebruiker baas zou blijven van zijn eigen gegevens.
Is Facebook daarvan ten onder gegaan? Neen. De gebruikers bleven, want al hun vrienden, familie, kennissen, zit ook op Facebook. De kracht van de massa dus. Facebook is ook winstgevend, wat je van die andere enorm populaire site, YouTube, niet meteen kan zeggen. Naast reclame op de site heeft Zuckerberg verschillende manieren gevonden om inkomsten te halen, o.a. uit samenwerkingsakkoorden met de bedrijven zoals Zynga die spelletjes op Facebook aanbieden.
Ja, Zuckerberg verdient het wel om uitgeroepen te worden tot man van het jaar. In de strijd om die plaats, zo lezen we bij The Register, ging hij de Tea Party, een chaotische maar invloedrijk samenraapsel van Amerikaanse rechtse rakkers vooraf, en ook Julian Assange van WikiLeaks. Zuckerberg, die nu 26 is, is trouwens niet de jongste winnaar van die titel. In 1927, toen de titel voor het eerst uitgereikt werd, ging die naar luchtvaartpionier Charles Lindbergh, toen 25.
En eerder werd de titel ook al toegekend aan andere computerlegendes: Jeff Bezos van Amazon, Andy Grove, de medeoprichter van Intel, beiden tech miljardairs. In 1982 werd "The Computer" uitgeroepen tot "Machine of the Year", en in 2006 werd "You" het, een verwijzing naar de Web 2.0 technologieŽn die volop de kop opstaken.
Het volledige artikel kan je lezen bij Time
http://www.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,2036683_2037183,00.html
http://www.theregister.co.uk/2010/12/15/zuckerberg_time/


DE LICHTERE KANT VAN WIKILEAKS
Video mashups verspreiden zich viraal op het web

Laat het aan de internetgemeenschap over om van elk onderwerp een humoristische kant te zien - zelfs van een zo controversieel onderwerp als de Wikileaks. Met zijn ondertussen bekende creatitviteit heeft de internaut verschillende "spoof" video's gemaakt, songs, fan sites, en zelfs een vals diplomatentelegram gebaseerd op een song van Rick Astley. De links naar al dat leuks kan je vinden bij het Australische The Age.
Om te beginnen is er een cartoonvideo van een 39-jarige Assange, waarin hij uit een vliegtuig gegooid wordt dat de naam Amazon en Paypal draagt, nadat Amerikaanse ambtenaren bedolven worden onder bergen papier die de diplomatentelegrammen moeten verbeelden. Een andere video is dan weer gebaseerd op de trailer van The Social Network, je weet wel, de film rond de oprichter van Facebook, maar hier heet de film "The Social Leak".
Er is zelfs een viraal spelletje, gemaakt door de website jeuxjeuxjeux.fr, waarin jij de rol speelt van Assange en je je moet verbergen onder een bureau in het Witte Huis, terwijl je bestanden tracht te downloaden van de laptop van Obama.
Allemaal heel leuk gevonden - het moet niet altijd even ernstig zijn! Bekijk de links bij the Age, en laat je gaan in wat humor!
http://www.theage.com.au/digital-life/digital-life-news/lighter-side-of-wikileaks-as-video-mashups-go-viral-20101213-18v15.html


BELANGRIJKE UPGRADES BIJ BING
Maps, Local, Mobile, Travel, Image Search krijgen allemaal nieuwigheden

Deze week hebben we het even gehad over het feit dat Google de eigen diensten een voorkeursbehandeling zou geven. Daarbij was de conclusie dat, als het je niet aanstaat wat Google doet, je maar bij de concurrentie moet gaan - dat is nu eenmaal de manier waarop er gehandeld wordt in een vrije markteconomie.
Die concurrentie, en dan hebben we het natuurlijk over Bing, begint stilaan toch wel héél erg interessant te worden. Microsoft heeft deze week verschillende updates aangekondigd aan de zoekmachine in de browser en aan Bing als mobiele app. ze allemaal opnoemen zou ons te ver leiden. Search Engine Land heeft er een mooi lijstje van gemaakt, dat je rustig kan nalezen (1). Enkele belangrijke punten: Facebook wordt nog meer geïntegreerd, zodat je zal zien welke zoekresultaten van jouw Facebook vrienden een "like" kregen. Dus niet hoeveel "likes" in het algemeen een resultaat kreeg, maar wel hoogst persoonlijk, aangepast aan jouw Facebook profiel.
Wat het "Local" (plaatsgebonden) gedeelte betreft, zullen er samenwerkingen zijn met verschillende diensten die ons vooral Amerikaans getint lijken, zoals OpenTable, FanSnap en Everyscape. Vooral dat laatste lijkt ons erg interessant, omdat je dan ook een 360 graden panoramisch zicht krijgt op de binnenkant van een handelszaak of restaurant.
Wat het mobiele betreft is het vooral Bing Vision dat ons interessant lijkt: hierbij zet je een voorwerp voor de camera, houdt het stil, en Bing zal tekst opsporen op dat voorwerp, waarna jij met een soort digitale markeerstift een woord kan selecteren om dat als zoekterm te gebruiken. Indien dat voorwerp een streepjescode heeft, zal Bing automatisch zoekresultaten geven. Iets dat ook al kon met bepaalde Android apps, maar nu dus standaard in Bing voor het mobieltje zit. (1)(2)
Wanneer je het hele lijstje met nieuwigheden doorneemt, zal het je opvallen dat Bing nu echt wel wat in zijn mars heeft. Het probleem is: is dit voldoende om de gebruiker te laten overschakelen? BusinessInsider (3) stelt zich ook die vraag, en wijst erop dat het misschien die nauwe integratie met Facebook is die de doorslaggevende factor wordt. Want die integratie is het gevolg van een exclusieve deal tussen Microsoft en Facebook, en Google beschikt dus niet over dezelfde informatie. De integratie van de Likes van jouw persoonlijke vrienden is een eerste toepassing als gevolg van die exclusieve deal, en het is hetgeen echt wel een verschil kan maken in een zoekmachine, om de zoekresultaten gerichter te laten worden.
Misschien wordt het wel tijd om over te schakelen naar Bing?
http://searchengineland.com/bing-releases-huge-set-of-upgrades-maps-local-mobile-travel-image-search-58812
http://searchengineland.com/bing-expands-use-of-facebook-likes-in-search-results-58907
http://www.businessinsider.com/bings-dilemma-lots-of-little-improvements-no-big-story-2010-12


FACEBOOK BRENGT GEZICHTSHERKENNING NAAR HAAR PHOTO TAGGING
Maar zal iedereen er gelukkig mee zijn?
Facebook Photos is een van de populairste onderdelen van het sociale netwerk. Wat is er leuker dan via foto's te zien wat jouw vrienden, jouw familie de laatste tijd uitgespookt hebben? Die foto's kan je dan taggen, zodat het gemakkelijker wordt om om namen op gezichten te plakken; dat stelt je ook in staat om alle foto's te zien waarop X voorkomt, of die genomen zijn te Y.
Nu wordt er een nieuwigheid toegevoegd aan dat photo tagging: Tag Suggestions. Daarbij zal Facebook, gebruik makend van gezichtsherkenningstechnologie, automatisch suggereren welke gebruikers jij zou moeten taggen in foto's. Het werkt heel simpel. Wanneer Facebook je aanbiedt om tags te plaatsen bij een groep vrienden, zal met behulp van de gezichtsherkenning een aantal gelijkaardige gezichten gegroepeerd worden, en zal Facebook automatisch een naam suggereren, zodat jij alleen nog maar op de "save tags" button moet klikken om de suggestie te aanvaarden.
Allemaal leuk en wel, maar wie Facebook en gezichtherkenning in één adem uitspreekt, moet daar meteen ook "privacy" aan toevoegen. Facebook wil echter geruststellen: de technologie gaat niet door de hele site op zoek naar gezichten om te herkennen, doch blijft beperkt tot jouw "social graph", jouw sociale omgeving. En omdat je in principe slechts een tamelijk beperkt aantal vrienden hebt, en dat die meestal terugkomen in jouw foto's, moet Facebook niet super accuraat zijn wanneer het de gezichten probeert te herkennen. De nieuwe technologie zou ook stroken met de wetten op de privacy, en de gebruiker heeft een opt-out keuze, zodat zijn naam helemaal niet gesuggereerd wordt in het lijstje met foto's.
Meer hierover bij TechCrunch, Mashabel en The Next Web.
http://mashable.com/2010/12/15/facebook-photo-tag-suggestions/
http://thenextweb.com/facebook/2010/12/16/facebook-tag-suggestions-uses-facial-recognition-for-tagging-photos-of-friends/
http://techcrunch.com/2010/12/15/facebook-uses-face-recognition-to-help-tag-photos/

Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.behardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
TEST : SAMSUNG NX100 FOTOTOESTEL (1)
Samsung lanceert eerste systeemcamera met iFunctionlens. Eerste deel van testverslag.

De Samsung NX100 met 20-50 mm (30.8-77mm in 35mm equiv) F3.5-5.6 ED kitlens lag dit maal op de testtafel.

De Samsung NX100 is een 14,6-megapixel-systeemcamera (men spreekt tegenwoordig niet meer van een bridge of hybride) met verwisselbare objectieven en is tevens de opvolger van de NX10. Het is het eerste en enige toestel dat voorzien is van een i-Functionlens. Met dit soort lenzen kan je bepaalde camera-instellingen ook regelen door gewoon op de i-Functionknop op het objectief te drukken en daarna aan de focusring te draaien. Momenteel is het aanbod aan i-Functionlenzen nog zeer beperkt, maar Samsung voorziet reeds diverse nieuwe objectieven voor 2011.

Het 3" grote AMOLED-scherm heeft een beeldhoek van bijna 100% en is dus vanuit zowat elke hoek bekijkbaar en reageert ook heel snel. Wie graag met een Elektronische ViewFinder (EVF) werkt, zal dit als extra accessoire bij de NX100 moeten aanschaffen, evenals een flitser, die ook niet standaard ingebouwd is. Wie de beide wil combineren zit wel met een probleem want beide maken gebruik van dezelfde flitsschoen ("smart shoe"). Misschien dat de opvolger van de NX100 terug een van beide standaard ingebouwd zal krijgen ?

De Samsung NX100 is met zijn 465 gram (incl. batterij en lens) een lichtgewicht en met de afmetingen 120.5x71x34.5mm (zonder lens) catalogeert hij zich bij de al wat compactere toestellen, zeker in vergelijking met spiegelreflexcamera's. De NX100 beschikt over een CMS-sensor in APS-C formaat wat door zijn grootte een betere beeldkwaliteit geeft dan bij bvb de gewone compacttoestellen met kleinere sensor. Het fototoestel beschikt ook over een videofunctie. Om stof op de sensor te vermijden beschikt de NX100 over een ingebouwde sensorreinigingsfunctie.

Wie er tegenop ziet om tijd te steken in speciale nabewerkigen kan eventueel gebruik maken van de ingebouwde 'smart filter effecten'. Een gps-functie die u nadien niet alleen vertelt wanneer maar ook waar een functie gemaakt is, is ook beschikbaar als optie maar maakt ook weer gebruik van diezelfde "smart shoe". De camera is beschikbaar in drie kleuren : zwart, wit en bruin. Richtprijs voor de basiskit is 599 EUR.

Meer info over de NX100 vind je op de website van Samsung. (Filover)
http://www.samsung.com/nl/consumer/photography/nx-serie/nx-serie/EV-NX100ZBABFR/index.idx?pagetype=prd_detail


TEST : SAMSUNG NX100 FOTOTOESTEL (2)
Valt de NX100 mee in het gebruik ? Tweede deel van testverslag.De Samsung NX100 is zoals gezegd een lichtgewicht en ligt vrij goed in de hand. De designer van dienst heeft gezorgd voor een gestroomlijnd design met een kleine extra ronding aan de handgreep maar deze had misschien toch wat minder glad mogen gemaakt worden om echt vast in de hand te liggen. Het AMOLED-beeldscherm is van zeer goede kwaliteit en is in zowat alle lichtomstandigheden en vanuit zowat alle hoeken goed te bekijken. Het batterijverbruik viel trouwens heel goed mee ondanks het continu gebruik van het beeldscherm. De grafische interface is mooi en modern en is heel leuk en duidelijk om mee te werken.

De nieuwe i-Function op de lens is een leuke vernieuwing waar je in het begin wel even moet aan wennen. Bovendien is het aanbod aan lenzen die deze functie ondersteunen momenteel heel beperkt : 20-50mm en 20mm pancake. Voor 2011 heeft Samsung alvast volgende modellen aangekondigd : 60mm macro, 18-200mm, 16mm, 85mm en 16-80mm. Andere lenzen zijn ook mogelijk als ze maar geschikt zijn voor de Samsung NX-lensvatting. Merk wel op dat om van de i-Function gebruik te kunnen maken, het objectief over een iFn-knop moet beschikkens. Als andere (lens)fabrikanten niet op de kar springen, riskeert men in een kleine, exclusieve niche van de markt te blijven steken.

Wat de foto's betreft maakt de NX100 mooie foto's waarbij de ruis (bij lage ISO's) en purple fringing mooi in bedwang gehouden worden. Vanaf een ISO-waarde 800 wordt de ruis wel merkbaar en bij hele hoge ISO-waardes zorgt de ruisonderdrukking zelfs voor verlies aan scherpte en details. Maar ondanks dat maakt de Samsung NX100 nog mooie beelden, ook als de zon al ondergegaan is.

Een andere leuke functie is de "burst mode" waarmee je bvb gedurende 1 seconde als een mitrailleur zo'n 30 beelden na elkaar kan maken. Om dit waar te maken moet je wel inboeten aan megapixels. De gemaakte beelden zijn dan nog zo'n 1.4 megapixels groot. De NX100 maakt trouwens beelden in 3:2, 16:9 en 1:1 verhoudingen (geen 4:3) en biedt naast JPG ook RAW-formaat.

De werking van de Continue AutoFocus verbaasde me, tijdens de test, enigszins : ipv de scherpstelling continu bij te stellen in functie van het gefocuste object, schakelde de scherpstelling zich continu aan en uit, waardoor het opletten was wanneer je precies op de ontspanknop drukte. Ook de impact van het bijstellen van de belichting (onder- of bovenbelichting) werd niet live op het scherm getoond, maar ziet men pas na het maken van de foto. Wat enige ervaring vereist om bij de eerste foto de juiste belichting te hebben.

De Samsung NX100 is een degelijke camera geschikt voor beginner en gevorderde die graag een compact toestel combineert met verwisselbare lenzen. De nieuwe i-Function is een leuke innovatie, waarmee Samsung mogelijks een nieuwe trend zet, maar dat zal de toekomst uitwijzen.

Beelden zeggen meer dan woorden, dus testfoto's (en meer info) zijn te vinden op onderstaande URL. (Filover)
http://netties.filover.be


GOOGLE LATITUDE NU VOOR DE IPHONE
en Gmail app voor iPHone en Android spreekt nu 44 talen

Google Latitude is nu ook verkrijgbaar in de AppStore, zodat je deze dienst van Google, nochtans niet de grootste vriend van Apple, voortaan ook kan gebruiken op je iPhone - net als de meer dan 9 miljoen mensen die de app al geïnstalleerd hebben op hun Android, Blackberry, Symbian of Windows Mobile smartphone.
De dienst draait rond jouw locatie. Hiermee kan jij aan jouw vrienden laten zien waar jij je bevindt, en kan jij ook zien waar zij zijn. Zo is het bijvoorbeeld gemakkelijker om af te spreken. Vanuit de app kan je je vrienden dan contacteren per telefoon, sms of mail. En je kan zelf bepalen wie wat zien mag: iedereen, of enkel je vrienden (1).
Je moet wel even opletten. Eigenlijk maakt deze app gebruik van updates op de achtergrond. Dat wordt pas ondersteund vanaf het OS4 met zijn multitasking. Je zal deze app dus zowel op iPhone 3GS, iPHone4, iPad, iPod Touch kunnen draaien, maar het updaten op de achtergrond zal enkel werken op iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 3G.
Een tweede klein nieuwtje van het Google front, is dat de Gmail app nu 44 bijkomende talen spreekt, zowel de app voor de iPhone als voor de Android. Ook het Nederlands behoort tot die talen. Je kan deze nieuwigheid activeren door in de browser van je mobieltje naar gmail.com te surfen. De nieuwe interface zal nu meteen in jouw taal verschijnen. (2)
Weer wat kleinigheidjes, maar al die kleinigheidjes maken het leven van de mobiele gebruiker weer wat aangenamer.
http://googlemobile.blogspot.com/2010/12/introducing-google-latitude-app-for.html
http://googlemobile.blogspot.com/2010/12/and-bonjour-to-better-mobile-web-gmail.html


NOOK COLOR KRIJGT ANDROID 2.2 IN JANUARI
En neen, het toestel gaat niet ontploffen!

Voor zover wij weten is het toestel nog niet gesignaleerd hier in Europa, maar het steekt wel de ogen uit van menige internaut: de Nook. Dat is de e-reader die door online boekhandel Barnes & Noble uitgebracht werd. Het toestel kost $249, heeft een kleurenscherm, en achter de e-reader zit eigelijk een volwaardige Android tablet.
Het duurde dan ook niet lang vooraleer handige Harry's aan de slag gingen, het toestel "rooten", en er Android 2.2 op zetten. Wat, volgens sommige bronnen, wel erg gevaarlijk was, want door de hack wordt het proces gedeactiveerd om de batterij in het oog te houden. Normaal gezien zorgt dit proces ervoor dat het toestel uitgeschakeld wordt, mocht de batterij oververhitten. En zonder dat proces zou je wel eens met een gevaarlijk toestelletje kunnen rondlopen. Gelukkig weerleggen andere bronnen dat dan weer: de makers van de hack om de Nook te "rooten" zeggen dat er een bijkomende monitor inzit voor de temperatuur, en dat je de hack dus veilig kan uitvoeren.
Wie niet zo dapper van hart is, moet gewoon even wachten. Barnes & Noble heeft namelijk aangekondigd dat het zelf in januari een update zal uitbrengen voor de Nook, zodat die onder Android 2.2 (Froyo) zal draaien. Geen 2.3, Gingerbread dus, het laatste nieuwe oS, maar Froyo is ook al niet mis. In tegenstelling tot sommige berichten zou de Android Market place niet op de toestellen geïnstalleerd worden, wel een eigen Barnes & Noble winkeltje met apps typisch voor de Nook.
Maar zeg nu zelf: een tablet voor $249, da's toch niet slecht?
http://www.engadget.com/2010/12/14/nook-color-getting-android-2-2-and-market-in-january-current-ha/
http://news.softpedia.com/news/Color-Nook-E-Reader-Can-Explode-Android-2-2-Coming-in-January-172620.shtml


KINECT INTERFACE: IDEAAL VOOR XXX
Voelen zit er niet bij, maar het idee is alles...
Het kon niet uitblijven. Tal van hacks zijn er al bedacht om de Kinect interface van de Xbox te gebruiken voor andere doeleinden dan waarvoor Microsoft zelf het bedoeld heeft. En nu gooit ook de seksindustrie zich op deze interface. En je zal het met ons eens zijn dat dit wel eens een goudmijn zou kunnen zijn...
Stel je voor: de bewegingen die jij met je hand maakt, worden in het game weergegeven. Meteen zal de fantasie van onze lezers op hol slaan: jij beweegt je hand, en in het game zie jij die hand op een of ander lichaamsdeel belanden, waar jij begint te kneden, strelen, en de virtuele figuur reageert met licht gekreun... Stop, stop, dat is genoeg fantasie!
Het bedrijf thriXXX, dat gespecialiseerd is in erotische videogames, is de eerste om een game uit te brengen waarbij de kinect als interface gebruikt wordt. Momenteel is de interactie in het game beperkt tot een beetje "voelen", maar de mogelijkheden die deze interface opent zijn werkelijk adembenemend.
De software is momenteel in een vroege alpha, maar zal vanaf 2011 verkrijgbaar zijn in alle games die gebruik maken van de thriXX engine. Wedden dat heel wat vaders (en moeders, waarom discrimineren?!), die dit lezen, snel snel een Kinect accessoire voor hun kroost gaan kopen, en daar in de toekomst in de late uurtjes dan mee verdwijnen?
Een video met een demo vind je bij PocketLint - correctie: de video werd van YouTube verwijderd, wegen "Deze video is verwijderd wegens een schending van het beleid van YouTube op het gebied van naaktheid of seksuele inhoud".
http://www.pocket-lint.com/news/37331/kinect-hack-hitech-sex-toy
http://www.joystiq.com/2010/12/15/kinect-hacks-sex-game-interface/
http://kinecthacks.net/kinect-sex/

hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]


*** Citrix heeft een preview laten zien van Citrix Receiver voor de nieuwe Google Chrome notebook, tijdens het Google Chrome evenement in San Francisco. Citrix Receiver wordt beschikbaar als gratis app in de Google Chrome Web Store. Google-klanten kunnen met deze Citrix-oplossing hun bestaande op Windows-gebaseerde bedrijfsapplicaties direct laten draaien op hun web-based Chrome notebooks.
http://www.lewiswire.com/be_fl/lewiswire/Citrix/c/479


*** De BlackBerry App World staat nu open voor ontwikkelaars die een app willen schrijven voor de PlayBook; zij maken bovendien kans om een gratis BlackBerry Playbook te winnen!
http://devblog.blackberry.com/2010/10/blackberry-playbook-apps/
www.blackberry.com/devlopers/blackberryplaybookoffer

*** Ricoh, marktleider in print- en kopieersystemen en documentoplossingen voor het kantoor, is door Business Equipment Research en Test Laboratories (BERTL) bekroond voor de toegevoegde waarde, performantie en veiligheid van haar printers en MFP's.
http://www.BERTL.com

*** De 5 belangrijkste beveiligingstrends voor 2011 volgens Fortinet
1. Een toegenomen internationale samenwerking om groepen van cybercriminelen te ontmaskeren
2. Een prijsstijging voor de criminele diensten van morgen
3. Een toename van het aantal 64-bit aanvallen
4. Een grotere vraag naar ontwikkelaars, CAPTCHA-breakers, QA en distributeurs
5. Meer cybercriminelen door gerecycleerde, bestaande broncodes te gebruiken.
http://www.fortinet.be

****SMART Technologies introduceert twee nieuwe interactieve producten voor samenwerking binnen de zakelijke markt: het SMART Board 885ix interactive whiteboard systeem en het SMART Board 8070i interactive display. Beide producten ondersteunen multi-touch gebaren zoals herkend door Microsoft Windows 7, waardoor meerdere gebruikers gelijktijdig kunnen werken met digitale content.
http://www.smarttech.com/us/Solutions/Business+Solutions

*** BitDefender stelt vast dat de gebruikers van sociale media de gedeelde links op hun netwerk niet controleren
Studie uitgevoerd op Facebook en Twitter onthult dat 97% van de gebruikers om het even welke gedeelde link in hun sociaal netwerk zouden aanklikken, zonder eerst te controleren of hij niet is geïnfecteerd
http://www.bitdefender.nl/solutions/

*** BullGuard voor tweede keer op rij beste internet security specialist
~ AV-Test Lab verkiest BullGuard ook in november in onafhankelijke test ~
http://www.av-test.org
http://www.bullguard.com/

*** Microsoft Internet Explorer 9 vijfmaal veiliger dan Firefox en 33 maal veiliger dan Google Chrome, volgens nieuw onafhankelijk rapport van NSS Labs
http://www.microsoft.be

*** Door de groeiende diversiteit aan besturingssystemen onder bedrijven en het stijgend gebruik van mobiele toestellen zullen cybercriminelen een zeer winstgevend 2011 hebben. Cybercriminelen zullen met 'malware campagnes' een nieuwe dimensie geven aan social engineering. Hierbij bombarderen ze gebruikers met e-mails die gebruikers naar kwaadaardige downloads leiden
http://www.trendmicro.be/

*** Apple heeft vandaag aangekondigd dat de Mac App Store op donderdag 6 januari zijn deuren opent.
http://developer.apple.com/programs/mac

*** Music on the Move: RIM en Amazon brengen samen Amazon MP3 uit voor de BlackBerry smartphones in de VS
http://www.blackberry.com/amazonmp3

*** Alcatel-Lucent vernieuwt KMO-communicatieplatform met multimedia en samenwerkingstool
OmniPCX Office Rich Communication editie 8 voegt SIP- en WLAN-mogelijkheden toe om medewerkers en klanten nauwer bij de organisatie te betrekken
http://www.alcatel-lucent.com.

*** LG laat weten dat de Optimus One P500 smartphone, die momenteel voorzien vis van het Froyo OS, wel degelijk een udpate zal krijgen naar Gingerbread.
http://www.lg-one.commuziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
SONIC ADVENTURE PROJECT
[ambiance] Deze week is het nog eens tijd voor onze favoriete muziekpodcast, Dave's Lounge, altijd goed voor wat relaxe muziek. Zoals die van Sonic Adventure Project. Lieftallige muziek, mooi gemaakt. Daarvanj kan je niet anders dan goed gezind worden. De muziek is bij MySpace te beluisteren, of bij iTunes aan te kopen.
http://www.myspace.com/sonicap
http://itunes.apple.com/at/album/a-new-morning/id333012915
http://www.daveslounge.com/2010/11/30/daves-lounge-199/
CELESTE LEAR
[lounge/Electro] Een tweede artieste waarmee je in deze podcast kennis maakt, is Celeste Lear. Deze dame is een bezige bij: producer, DJ, vocaliste, en bespeelt verschillende instrumenten. Wat je op haar eigen website kan beluisteren is indrukwekkend! (klik hiervoor bovenaan op de site op "launch audio player").
http://www.celestelear.com/#


STOCKFINSTER: A CRACK IN TIME
[Electro] Deze band behoort tot onze favorieten. Geen echte soundscapes, wel heel sfeervolle muziek. Op de website kan je de muziek in streaming beluisteren, maar via de pagina van de band op Bandcamp kan je de muziek gratis downloaden.
http://stockfinster.bandcamp.com/
http://www.stockfinster.nu/


ROOKIE COP: SLOMO FUNK
[electro] Opnieuw electro, maar met veel ritme, en een onderhuidse spanning. Op de MySpace pagina verschillende songs. Wat ze allen gemeen hebben is de warme bassdrum.
http://www.myspace.com/rookiecop


VRIJDAG HOORSPELDAG: CONCERT AAN VIER TELEFOONS
Dit hoorspel, in 1970 uitgezonden bij KRO, lijkt op het eerste zicht experimenteel, maar het is gewoon een heel knappe verpakking van een triller. We horen verschillende mensen die vanut een telefooncel met iemand anders bellen. Gaandeweg komen we te weten dat er iets vreselijks gebeurd is. Het stuk is gebaseerd op een werk van Kay Hoff, en werd gebracht in regie van de onvolprezen Leon Povel. Je hoort verschillende legenden uit de hoorspelwereld, zoals Jan Borkus, Huib Orizand, Frans Somers, Wiesje Bouwmeester, Tonny Foletta, Nel Snel, en anderen. Een aanrader!
http://hoorspel.wordpress.com/2010/12/12/concert-aan-vier-telefoons/


Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Iedereen heeft zijn dag, en sommige dagen duren langer dan andere
Sir Winston Churchill

oor logo
De nieuwe oogst


ROYALTY-VRIJE MUZIEK: AUDIOJUNGLE

We zetten onze reeks verder met sites waar je muziek kan vinden die je gebruiken mag als bijvoorbeeld achtergrond voor je video of ander project. Hier is de muziek niet gratis, maar wel goedkoop: je kan er tracks vinden aan amper 1 $. Voor dat geld mag je de track gebruiken in je videoprojecten, maar de hiermee gemaakte video niet doorverkopen. Daarvoor moet je een commerciŽle licentie aankopen, waarvoor de prijzen kunnen verschillen.
[Taal: ENG]
http://audiojungle.net/
http://www.masternewmedia.org/royalty-free-music-where-to-find-free-music-tracks-for-your-video-clips/


ROYALTY-VRIJE MUZIEK: MUSIC BAKERY
Dit is een archief vol royalty-vrije muziek van onafhankelijke artiesten, die je kan aankopen. De prijzen starten vanaf $29. De song die je aankoopt, kan je in video's of andere multimediaprojecten gebruiken, ook voor commerciŽle doeleinden. Je moet wel registreren op de site.
[Taal: ENG]
http://musicbakery.com/


ROYALTY-VRIJE MUZIEK: NEOSOUNDS
Een grote bibliotheek vol royalty-vrije muziek en geluidseffecten. De songs zijn afkomstig van professionele musici en producers, en de prijs start vanaf $4,95. Je mag de song ook in een video met commercieel doel gebruiken, zolang je maar niet meer dan 10.000 kopieŽn van die video verkoopt. Registratie is verplicht.
[Taal: ENG]
http://www.neosounds.com/


ROYALTY-VRIJE MUZIEK: PREMIUMBEAT
Ook hier weer muziek die je mag gebruiken in je multimediaprojecten; er zijn vier soorten licentie verkrijgbaar, maar de simpelste, Standard, is al voldoende om de muziek te mogen gebruiken in je video en die dan te mogen uploaden naar een videodienst. De prijs per song start aan $39,95, en commercieel gebruik is niet toegelaten.
[Taal: ENG]
http://www.premiumbeat.com/


ROYALTY-VRIJE MUZIEK: INCOMPETECH
Dit is allemaal muziek, gemaakt door componist Kevin McLeod. Je mag de muziek gratis downloaden en gebruiken, voor privé of commerciŽle doeleinden. Geen registratie verplicht. Op de site is een zoekmachine die je helpt de muziek te vinden op basis van genre, gevoel of trefwoord.
[Taal: ENG]
http://incompetech.com/m/c/royalty-free/


ROYALTY-VRIJE MUZIEK: MUSIC REVOLUTION

Hier zijn alle songs verkrijgbaar in WAV en MP3, geschikt voor persoonlijk en commercieel gebruik (mits voorwaarden). Voor commercieel gebruik kan je een Pro account aanvragen. De songs kosten $9,99 en hoger. Registratie is niet verplicht.
[Taal: ENG]
http://www.musicrevolution.com/


TOERISME OP HET NET : LESBOS (LESVOS)
De Griekse eiland in de Egeïsche zee is een van de grootste eilanden van Griekenland. De hoofdstad Mytilini is wellicht de meest bezochte plaats van het eiland en bevat ook de luchthaven van het eiland. Het lopende VTM-programma 'Het sterke geslacht' van Bruno Wyndaele met Goedele Liekens en Filip Peeters werd er opgenomen. (Filover)
[Taal : NL, ENG, ...]
http://www.lesvos.gr/web/guest/tourism
http://vtm.be/programma/het-sterke-geslacht
http://www.filover.be/toerisme.html


CLIFF RICHARD
Deze site brengt je alle activiteiten van Cliff Richard. De website wordt dagelijks aangevuld, en werkt als een wikipedia: weet jij iets over wat Cliff op een bepaalde dag gedaan heeft, dan kan je dit per mail laten weten. Een site voor de échte Cliff-fan!
De site is geschreven in het Engels, maar gemaakt door een lezer uit Nederland, Henk Schaap.
[Taal: ENG]
http://www.thisdayincliffhistory.com


PEGGD: EEN SIMPELE TEKST WEBSITE
Er bestaan verschillende diensten waar je zelf, gratis, een website kan aanmaken. Vaak bieden die zoveel mogelijkheden, dat je het noorden erbij verliest. Terwijl je eigenlijk alleen maar een site wou maken waar je wat tekst kwijt kan. Voor jou volstaat dan Peggd, een gratis dienst waar je in supersnel tempo je website online kan zetten.
[Taal: ENG]
http://peg.gd/


HIER SPREEKT MEN NEDERLNDS: WAT WIL IK VANDAAG?
Een leuk blog, waarin ene Jeroen Ooms elke dag vertelt wat hij gezien heeft ergens op de wereld, en dat hij o zograag hebben zou. Het zijn meestal erg leuke en opmerkelijke zaken, zoals de Tron "fiets", Facebook of Twitter sneakers van Adidas, speciale handschoenen om je iPad te bedienen terwijl het buiten koud is, enz.
[Taal: NL]
http://www.watwilikvandaag.nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BARAFRANCA

Dit is de Nederlandstalige versie van het grootste maffia spel ter wereld, Omerta. Je moet er echt de slechterik in spelen, banken overvallen, gokken, illegale drank smokkelen, zelfs drugs dealen. En natuurlijk kan je samenwerken met anderen, om een maffia-kartel te maken.
[Taal: NL]
http://www.barafranca.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PUNTAVISTA
Een initiatief van de tv-zenders VMMa en RTL Belgium: op deze site vind je alle promoties van populaire winkelketens, producten, merken, netjes bijeengebracht. O.a. ketens zoals Fun, Colruyt, Gamma, Hema, Samsung, Carrefour, enz. zijn er te vinden.
[Taal: ENG]
http://www.puntavista.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: HET DIGITALE KERSTVERHAAL
Een heel leuk filmpje, dat in het kort, amper 3 minuutjes, een moderne versie van het kerstverhaal brengt.
[Taal: ENG]
http://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=GkHNNPM7pJA&gl=NL


VRIJDAG MULTIMEDIA: SPACEQUEST

Heimwee naar de oude Siera games, uit het tijdperk van de Dos spelletjes? Dan hebben wij goed nieuws. Verschillende van deze spelletjes kan je gratis in je browser spelen, via het internet. Geen geklungel met instellingen, gewoon de browser opstarten en beginnen.
[Taal: ENG]
http://sarien.net/spacequest


VRIJDAG MULTIMEDIA: MARTA GRZESIAK
Deze fotografe kwamen we per toeval tegen op het web. Zij maakt prachtig gedetailleerde, haarscherpe beelden van insecten in de natuur. Opvallend daarbij zijn de heldere kleuren van de insecten. Om uren naar te kijken...
[Taal: ENG]
http://1x.com/member/8090/marta-grzesiakcedilmiddotacutemacr/

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/
- Obama inventief met Facebook pics
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/1644
- Waarom de Apple iPad nooit onze vertrouwde papieren krant zal kunnen vervangen! [VIDEO]
http://www.belgiancowboys.be/mobile/1643
- Web Goes Mobile 5: Uitgevers moeten meer gaan denken in "time spent"
http://www.belgiancowboys.be/mobile/1641

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- 'Ontsleutelen databestanden lastige klus'
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/553571/2010/12/16/Ontsleutelen-databestanden-lastige-klus.dhtml
- Haagse Assangewreker (16) weer vrij
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/553809/2010/12/16/Haagse-Assangewreker-16-weer-vrij.dhtml
- Brein haalt sites neer in Amerika
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/552986/2010/12/15/Brein-haalt-sites-neer-in-Amerika.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Gratis iPad, iPod of Wii
Verzekeraar VGZ stunt met zijn zorgverzekering. Je kunt een iPad of Wii krijgen als je nu overstapt.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29177
- Ongemerkt backuppen
IdleBackup is een slim backupprogramma. Het komt pas in actie als je computer niet gebruikt wordt. Zo heb je nooit last van een automatische backup.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23266
- Muziekquiz met je eigen muziek
MP3Quiz is een grappig stukje software. Je kunt er een muziekquiz mee spelen waarbij je eigen mp3 collectie wordt gebruikt.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29176elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Zelf op zoek naar energieverlies in je woning
Met de Warmteverliesmeter van Black & Decker is het nu ook mogelijk zelf de energieverliezen van je woning in kaart te brengen. Vervolgens kan je snel ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5506
- Volmaakte krullen met Calor
Krullen verschijnen opnieuw op de catwalk, de rode loper en in het straatbeeld. Maar helaas is niet iedereen onder ons gezegend met een bos golvende lokken ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5500
- De PV-installatie optimaliseren met de Smart Power Box
Installaties van fotovoltaïsche zonnepanelen leveren doorgaans een verschillende elektriciteitsproductie op (kWh) dan hun opgegeven piekvermogen (Wp). Met de Smart Power Box kan je de productie optimaliseren ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5501computerworld logo

*** COMPUTER WORLD

http://www.computerworld.be/
- BelgiŽ bespaart 30 miljoen euro dankzij Tax-on-Web
… en kan een half miljard euro besparen door systematisch gebruik te maken van eGovernment.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22061&style=99896
- 80% van de jonge Europese internetgebruikers aangesloten op de sociale media
Social webbing is een echte rage bij jonge Europese internetgebruikers. Volgens een studie van Eurostat, het statistiekenbureau van de Europese Gemeenschap, gebruikten in 2010 vier op vijf personen het internet om verbinding te maken met sociale netwerken en informatie uit te wisselen op fora en blogs.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22058&style=99896
- Meet de werking van online shops van thuis uit
Compuware biedt een dienst aan genaamd Gomez First Mile om snel websiteproblemen te kunnen vaststellen en het effect daarvan te bepalen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22056&style=99896


digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Nationale e-commerce sensibiliseringscampagne
De Belgen zijn zich maar weinig bewust van de mogelijkheden van online aankopen. MasterCard lanceert om die reden een sensibiliseringscampagne die Belgen moet begeleiden bij hun...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7473
- IInternet Attitude voor Belgische startups
Internet Attitude is een nieuwe investeringsmaatschappij die de start-ups van morgen zal financieren.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7475
- BBC en Uniweb ontwikkelen Financieelgezond.be
Financieelgezond.be, de nieuwe campagnesite met zoekfunctie voor Dun & Bradstreet, is nu mobiel beschikbaar.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7474
computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- 1984: de film uit 1954 nu on line
http://computertaal.info/2010/12/15/1984-de-film-uit-1954-nu-on-line/
- Scarlet roept op om hun producten niet te gebruiken tijdens Kerstweekend
http://computertaal.info/2010/12/15/scarlet-roept-op-om-hun-producten-niet-te-gebruiken-tijdens-kerstweekend/
- Persbericht van 2600.com over WikiLeaks
http://computertaal.info/2010/12/15/persbericht-van-2600-com-over-wikileaks/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- UPC lanceert Opnemen op Afstand
http://tweakers.net/nieuws/71408/upc-lanceert-opnemen-op-afstand.html
- Julian Assange komt op borgtocht vrij
http://tweakers.net/nieuws/71401/julian-assange-komt-op-borgtocht-vrij.html
- Eerste video van werkende Red Scarlet-videocamera verschenen
http://tweakers.net/nieuws/71375/eerste-video-van-werkende-red-scarlet-videocamera-verschenen.html


tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)TIP WORDPRESS: NIEUW THEMA - TOOLBOX
Een tip voor de webmaster: met dit thema kan je volledig zelf de CSS aanpassen, en zijn er verschillende nieuwe HTML5 elementen toegevoegd, zoals
,