netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
13/12/
2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 678 van 4/12/2010Gegroet lezer,

Gegroet lezer,

Nou moe, van winterweer gesproken! Een koude wind die het topje van je neus afbijt, dikke lagen witte sneeuw, grijze lucht en mist... We krijgen de volle laag! Wat ik wel wil opmerken is dat de overheid het hele jaar de mond vol heeft over de bescherming van de zwakke weggebruiker, maar bij sneeuw diezelfde gebruiker in de kou laat staan, letterlijk en figuurlijk. Op fietspaden wordt immers nauwelijks gestrooid, zodat ze spiegelglad zijn. Dan heb je de keuze: ofwel op het rijvak van de auto's rijden, ofwel je leven riskeren op de gladde fietspaden, ofwel met de fiets aan de hand over het voetpad gaan. Wie mij kent, weet dat ik wijselijk voor het derde kies...

Maar dat zijn maar kleine zorgen, die rap vergeten zijn. Ondertussen is hier weer de nieuwe editie van Netties. Deze week weer een bont allegaartje, waarbij wij natuurlijk niet om het bericht van de Wikileaks lekken heen konden. Ook weer wat Google nieuws, dat mensen die hun klanten uitschelden uiteindelijk toch niet beloont met een hogere ranking in de zoekmachine, en Microsoft, dat onverwacht veel succes heeft met zijn Kinect.

Er valt dus heel wat te lezen. Wij wensen u een leuk weekend, met hopelijk een Kerstman die welkome geschenkjes brengt. Veel leesplezier met dit magazine, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde

P.S. En dan nog dit: wij ontvingen van trouwe lezer Antoon een oproep - wie helpt?
Hij is op zoek naar een panel van 25 mensen die een nieuwe site willen uittesten, en in ruil daarvoor credits krijgen op deze site.
Wie werkt mee? Graag aanmelden bij helvetica.bavel@gmail.com


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GOOGLE SLUIT MEER EN MEER DEALS OM CONTENT-EIGENAARS TE SUSSEN
Frankrijk bewijst eens te meer dat wie het hardste blaft het meeste gedaan krijgt

Op het internet wordt allerlei content gedeeld. YouTube is daar het grote voorbeeld van: begonnen als webdienst waar je zelf de filmpjes kon zetten van de pasgeboren baby, de dolle streken van kat en hond, is YouTube nu hoe langer hoe meer aan het professioneler worden. Google zelf wil namelijk heel graag reclame zetten naast de filmpjes, maar moet dan wel weten dat die filmpjes niet illegaal geüpload zijn. Daarom worden er steeds meer kanalen gecreŽerd met professionele content.
En voor de content die illegaal geüpload werd, tracht Google akkoorden af te sluiten met de rechtenhouders, om zo te vermijden dat het vervolgd zou worden voor inbreuken op de privacy. Want Google mag dan al enkel als "doorgeefluik" fungeren voor de filmpjes die de internauten posten, wanneer er reclame geplaatst wordt naast die filmpjes zou men Google wel eens kunnen verwijten dat het inkomsten beurt uit illegale content.
Zo heeft Google in september al een eerste akkoord afgesloten met het franse SACEM, dat je misschien het beste vergelijken kan met onze SABAM (of het Nederlandse BUMA-STEMRA), een organisatie die de rechten beheert van artiesten: het int de rechten op het afspelen of vertonen van content, en verdeelt die onder de aangesloten leden. Verleden week werd er ook een akkoord afgesloten met drie andere Franse auteursrechtenmaatschappijen, SACD, SCAM, en ADAGP die meer in de filmwereld werken. Voortaan zal Google de scenarioschrijvers, regisseurs en andere artiesten die bij deze verenigingen aangesloten zijn, compenseren voor filmpjes die op YouTube gedraaid worden. Het eigenaardige aan deze aankondiging bij Bloomberg, is dat het enkel gaat om filmpjes die IN FRANKRIJK bekeken worden - wat laat veronderstellen dat zulke compensatie niet verschuldigd is wanneer jij bijvoorbeeld in Belgiê naar een filmpje zou kijken op YouTube.
Eerder had Google ook al getracht een akkoord af te sluiten met de Duitse auteursrechtenmaatschappij GEMA, nadat het een proces inspande tegen Google omdat het op YouTube oneigenlijk gebruik maakte van content van de bij GEMA aangesloten letden. Maar die onderhandelingen mislukte.
Benieuwd of Google ook deals wil afsluiten met onze eigen SABAM. Of zou die te klein zijn? Misschien moet er toch eindelijk eens werk gemaakt worden van rechtenmaatschappijen die de belangen verdedigen van artiesten in héél Europa...
http://www.bloomberg.com/news/2010-11-25/google-s-youtube-signs-france-artists-accord-after-copyright-map-battles.html
http://thenextweb.com/eu/2010/11/26/youtube-agrees-to-revenue-sharing-deal-with-3-french-artistic-groups/


"THIS FILM IS RATED PC"
Reclamefilmpje van Microsoft slaat nagel op de kop. Maar is dat voldoende?
Is het jou ook al opgevallen dat in elke film, wanneer er een computer gebruikt wordt, het logo van Apple altijd wel aanwezig is - of het nu gaat om een laptop of desktop? Af en toe zie je wel eens een logo van HP, of misschien, hoogst zelden, van Toshiba. De Macs echter zijn altijd aanwezig in films, heel prominent.
Je mag dan geen voorstander zijn van de Apple-producten, je kan in elk geval niet ontkennen dat Apple een meester is in de public relations, in het creŽren van imago en hype. Een groot deel van dat imago is afkomstig van de Apple logo's die in films voorkomen; zij staan niet voor een product, wel voor een leefstijl. Wie een Apple-product koopt, koopt dat product niet, maar meet zich die leefstijl aan, laat dit imago via het product om hemzelf afstralen.
Het mooiste bewijs van die PR slagkracht van Apple is het feit dat de verzamelde pers bijeentroepte toen Apple's voorman Steve Jobs uitnodigingen uitstuurde voor een persconferentie onder de titel "een dag die je nooit zal vergeten". Uiteindelijk bleek het wereldschokkende nieuws te draaien om... de lancering van de Beatles-albums op iTunes. Echt wereldschokkend kan je dat niet noemen - vooral niet omdat het jonge volkje eigenlijk helemaal niet Beatles-minded is, want zij groeiden er niet mee op. Voor hen zijn The Beatles iets voor "oude zakken". Dat er ondertussen al miljoenen songs van de Fab Four bij iTunes over de toonbank gingen, is nog maar eens het zoveelste bewijs van het commerciŽle inzicht van Apple - en van goede PR.
Een bedrijf zoals Microsoft heeft diezelfde feeling voor public relations niet. Waarom is onduidelijk - er zijn toch genoeg PR bureaus op de wereld dat er ergens eentje tussen zou zitten dat een goed idee heeft, niet? Af en toe zijn er enkele pareltjes. Een filmpje dat een tiental dagen geleden uitgebracht werd willen wij u dan ook niet onthouden.
Het filmpje borduurt verder op het "I am a pc" "I am a Mac" thema dat Apple zo vaak in zijn filmpjes gebruikt. Allleen heeft hier de PC alle vrijheden, en moet de Mac op zijn kin kloppen: geen blu-ray in het toestel. Het is een leuk filmpje, dat de juiste toon treft. Maar één vogel maakt de lente niet. De lancering van Windows Phone 7 verliep zonder veel toeters en bellen, terwijl elke minieme nieuwigheid voor de iPhone, iPad en iOS altijd uitzonderlijk veel aandacht krijgt in de media. Al een geluk dat ze voor de lancering van The Beatles op iTunes de programma's op tv niet onderbroken hebben voor een speciale uitzending...
Bekijk zelf het filmpje bij BetaNews.
http://www.betanews.com/joewilcox/article/This-film-is-rated-PC-No-Macs-were-used-in-the-making-of-this-video/1289584351


BREEDBAND IN EUROPA IN HOGERE VERSNELLING
Maar zullen streefcijfers gehaald worden?

Volgens officiŽle cijfers van de EU zijn de breedband snelheden het afgelopen jaar snel gestegen. 29% van alle breedbandlijnen in Europa zou in juli 2010 draaien met snelheden van minstens 10 Mbps., waar dit in juli 2009 nog slechts 15% was. Mooi, maar er is nog werk aan de winkel, zo waarschuwt de Europese Commissie, wil men de vooropgestelde doelstellingen qua toegang en snelheid halen.
Neelie Kroes, de EU commissaris voor de digitale agenda, drukte het mooi uit: "Snelle breedband is digitale zuurstof, en essentieel voor de voorspoed en het welzijn van Europa". Om die reden werd vooropgesteld dat tegen 2020 elke Europese burger toegang zou moeten hebben tot een snelheid van 30 Mpbs, en dat de helft van alle 220 miljoen gezinnen tegen dan toegang zou moeten hebben tot een 100Mbps breedband. Nu is het percentage mensen dat toegang heeft tot snelle breedband erg klein: ongeveer 5% van alle breedbandlijnen kunnen aan 30 Mbps draaien, en slechts 0,5% aan 100 Mbps of hoger.
En hoe zit het met mobiele breedband? Daarbij is het aantal gebruikers met 45% gestegen. Kroes dringt dan ook aan dat de lidstaten hun inspanningen verhogen om spectrum vrij te maken om aan die stijgende behoefte te kunnen voldoen.
Wat mobiel internet betreft toch nog even een opmerking. Er was een tijd dat je op de website van Belgacom kon lezen dat 250 MB datavolume voor je abonnement internet op je smartphone voldoende was. Laat je daar niet aan vangen! Wie een smartphone heeft met browser waarop het datavolume te lezen valt per webpagina die je opvraagt, zal vaststellen dat één zulke pagina al gauw meer dan 1 MB vergt. En 250 pagina's per maand mogen bekijken op je smartphone, is toch wat weinig, niet?
http://www.bbc.co.uk/news/technology-11840736


WIKILEAKS: CYBERAANVAL ALS CENSUUR?
Opnieuw zetten geheime documenten de Amerikaanse overheid in haar blootje...

Ondertussen zal je al wel gehoord hebben (het bericht werd groot uitgesmeerd in alle media) dat de "klokkenluider" site WikiLeaks opnieuw een massa geheime documenten op het web gezet heeft. Ditmaal gaat het om telegrammen die door diplomaten verstuurd werden, en waaruit heel wat afgeleid kan worden - o.a. dat de diplomaten niet altijd diplomatisch zijn in hun beschrijvingen van andere staatshoofden.
Wil je zelf weten wat er te lezen valt, dan moet je bij The Guardian te rade gaan. Dat heeft een interactieve gids uitgebracht waarbij je kan bladeren per land, per onderwerp, of op basis van mensen. (1)
Of wat Wikileaks doet echt nodig is, daar twijfelen velen aan. Heeft de maker van de site zuivere motieven, en wil hij dingen aan het licht brengen die de overheid wil verdoezelen? Of gaat het enkel maar om aandacht te vestigen op de site, en zo meer fondsen te kunnen werven? Daarover is al veel (digitale) inkt gevloeid. Een interessante discussie daarover vind je in de podcast 'Reporters' Round Table'. het beeld dat daarin geschetst wordt van Julian Assange, de man achter Wikileaks, is alles behalve fraai (2)
Toen de lekken zondag op de website verschenen, werd de site meteen het slachtoffer van een DDoS aanval. Neen, die kwam niet, zoals je zou denken, van een of andere geheime (Amerikaanse) dienst. Wel van een hacktivist, die zichzelf TheJester noemt, en die wil ageren tegen het feit dat WikiLeaks door zijn lekken het leven van Amerikaanse soldaten in gevaar brengt. Als gevolg van de aanval was de site even uit de lucht, maar was er al snel weer. Wat aantoont dat, zelfs al zouden de geheime diensten de site het zwijgen willen opleggen door zulke cyberaanval, het vergeefse moeite zou zijn...(3)
Zo, en nu snel eens gaan kijken wat Wikileaks over onze Belgische diplomaten te zeggen heeft...
http://www.guardian.co.uk/world/interactive/2010/nov/28/us-embassy-cables-wikileaks
http://feedproxy.google.com/~r/cnet/roundtablepodcast/~5/Esh8jAlVCOs/cnet_roundtable_102910.mp3
http://blogs.forbes.com/andygreenberg/2010/11/28/wikileaks-and-the-failure-of-cyberattacks-as-censorship/
http://cablegate.wikileaks.org/


DE TECH ASPECTEN VAN WIKILEAKS CABLEGATE
Wat denk je van Bluetooth bugs ingeplant in gevangenen?

Er zitten vele aspecten aan de documenten die dit weekend op Wikileaks gepubliceerd werden. En ongetwijfeld zal de bom die Wikileaks hiermee liet ontploffen, nog lang naklinken. Een van de eerste gevolgen van die bom is dat de Amerikaanse president Obama instructies heeft gegeven om de communicatie van overheidspersoneel veel strenger te maken, zodat zo weinig mogelijk personen toegang hebben tot die communicatie.
De politieke gevolgen, daarvoor zal je terecht moeten bij de reguliere pers. Netties houdt zich even bezig met de technologische aspecten, en wat er op technologisch vlak uit die gelekte documenten blijkt. Om te beginnen - je houdt het niet voor mogelijk, blijkt dat bij gevangenen, die uit de gevangenis van Guantamo Bay ontslagen werden, een toestel ingeplant werd om hen te kunnen volgen. Met Bluetooth, wat natuurlijk al te gek is, want Bluetooth heeft geen groot bereik!
Verder hadden de diplomaten ook instructies om alle mogelijke informatie te verzamelen over prominente Afrikaanse militairen en politici; tot zelfs DNA, afdrukken, iris scans toe. Wat de diplomaten tot heuse spionnen maakt, die op de een of andere manier aan dat materiaal zouden moeten geraken. Denk je dat ze stiekem een haar van de haarborstel van zo'n militair buitgemaakt hebben? Of, zoals het in spionagefilms gebeurt, een glas waaruit de militair gedronken heeft meteen in een verzegelde verpakking stoppen, om de afdrukken ervan te plukken? (1) Nu, eerlijk gezegd is dit niet meteen wereldnieuws te noemen. Dat diplomaten ook jobs uitvoeren voor geheime diensten, is eigenlijk een publiek geheim. Het is natuurlijk wat anders wanneer je het zwart op wit ziet staan.
Nog een ander technisch aspect van Cablegate: uit de gelekte documenten blijkt dat het wel degelijk het Politburo van China was dat achter de DDoS aanvallen op Google zat (2).
Wie zich verder wil verdiepen in de WikiLeaks, kan eens kijken bij TechMeme, dat net als altijd alle links bij de verschillende nieuwsbronnen netjes verzamelde (3)
http://gizmodo.com/5701199/
http://techcrunch.com/2010/11/28/wikileaked-cables-china-google/
http://www.techmeme.com/101129/p24#a101129p24


SLECHTE PUBLICITEIT IS OOK PUBLICITEIT... EN PAGE RANKING
Nieuwe tactiek: behandel je klanten onheus, en score!

Een interessant probleem haalde dit weekend de blogosfeer: moet Google ingrijpen wanneer iemand het systeem bespeelt? Eerst even de feiten. Het begon met een artikel van David Segal, waarin hij beschrijft hoe het bedrijf Decor My Eyes, een online brillenzaak, uitblinkt in een erg slechte klantendienst. De klanten worden onbeleefd behandeld, via mail en telefoon lastig gevallen. De politie werd zelfs al ingeschakeld om het bedrijf tot de orde te roepen. Maar het blijft volharden in zijn boosheid, en de klanten onheus behandelen. Om maar één reden: al die klachten zorgen ervoor dat het bedrijf scoort in de page ranking van Google. Wat het bedrijf dus meer klanten bezorgt...
Het probleem is dus: als Google dat weet, moet het dan ingrijpen, en de page ranking van Decor My Eyes manueel lager zetten - misschien niet om het bedrijf af te straffen, dan wel om ervoor te zorgen dat het minstens niet beloond wordt voor zijn slecht gedrag? Neen, is het antwoord van het blog Buzz Machine. Om te beginnen is het al heel moeilijk voor Google om een onderscheid te maken tussen "goede" publiciteit en "slechte" publiciteit. Maar moet Google echt de politie worden van het internet?
Erg interessante discussies hierover worden gevoerd bij Buzz Machine (1) en Search Engine Land (2).
En natuurlijk kan je ook het originele verhaal lezen van David Segal bij The New York Times (3)
http://www.buzzmachine.com/2010/11/28/what-should-google-do-2/
http://searchengineland.com/googles-gold-standard-results-take-hit-new-york-times-57081
http://www.nytimes.com/2010/11/28/business/28borker.html


NA GOOGLE TV, NU OOK MICROSOFT TV
Maar Microsoft heeft wel de nodige hardware: de Xbox

Zoals altijd wanneer het over tv gaat, moeten wij dit bericht beginnen met de vermelding dat het om een aankondiging gaat voor de VS. En zoals het gewoonlijk gaat, omwille van de auteursrechten, en de moeilijkheid om deals af te sluiten voor de verschillende Europese landen, laat staan voor heel Europa in één klap, is het zeer de vraag of dit nieuwe aanbod ooit naar Europa zal overwaaien. Maar het is een belangrijke evolutie, en daarom brengen wij het nieuws toch.
Microsoft zou namelijk plannen hebben om content van bepaalde aanbieders via de Xbox tot bij de gebruiker te brengen. Momenteel is dat al het geval voor programma's van ESPN, maar Microsoft zou nu in onderhandeling zijn met HBO en Showtime om ook hun content te brengen. Het zou gaan om content die je "on demand" kan bekijken, dus wanneer jij wil. En Microsoft zou als het ware een virtuele kabeloperator worden.
Waarnemers noemen dit in elk geval een slimme zet. Als je dan toch een "kastje" moet hebben om tv te kijken, dan is het maar beter dat het ineens een kastje is dat nog andere dingen kan doen dan gewoon content doorgeven. En dat er op tv-gebied heel wat veranderingen op til zijn, dat is ondertussen algemeen bekend. Het concept van on-demand tv mag dan in Vlaanderen nog niet goed doorgedrongen zijn, omwille van onze unieke situatie met de twee grote aanbieders (Belgacom en Telenet) die tv-kijkend Vlaanderen in een wurggreep houden, maar het zal er wel komen.
Meer over dit initiatief bij Reuters (1) en TechCrunch
http://www.reuters.com/article/idUSTRE6AS2E120101129
http://techcrunch.com/2010/11/29/microsoft-tv-a-bold-move-that-may-blow-up-broadcast/


KINECT ONTTROONT IPAD
Add-on voor spelconsole verbreekt record van Apple's nieuwste creatie

Toen de iPad gelanceerd werd, kende hij meteen een reuze succes. Het feit dat het product van Apple kwam, zit daar natuurlijk voor iets tussen. Er werden zelfs zoveel exemplaren van verkocht, dat het volgens verschillende bronnen een nieuw record neerzette: het toestel dat het snelste ingang vond bij de gebruikers. Dat record stond voorheen op naam van de dvd-player.
Welnu, Microsoft heeft met zijn Kinect dit record verbroken: het heeft 2,5 miljoen exemplaren van het toestel met de bewegingssensoren verkocht sinds de lancering ervan, 25 dagen geleden. Apple had twee keer zoveel tijd nodig om zijn 2 miljoenste iPad te verkopen.
Nu zit er wel een verschil in prijs: de Kinect is een pak goedkoper (afhankelijk van de winkel tussen de 150 en 399 dollar) dan de iPad (500 tot 830 dollar). En niet iedereen heeft behoefte aan een iPad, naast zijn laptop (of desktop).
Waarnemers voorspellen de Kinect trouwens een mooie toekomst. Zij menen dat hij niet alleen als spelconsole gebruikt zal worden, maar ook een interface wordt voor vele andere taken, zoals surfen op het web, tot het bedienen van andere toestellen in huis. Er is al een hele community ontstaan die hacks bedenkt voor de Kinect, en Microsoft lijkt niet afwijzend te staan tegenover zulke hacks - wat je wel een slimme zet kan noemen.
Meer over dit nieuwe record en de vele mogelijkheden van de Kinect bij ReadWriteWeb en Ars Technica
http://arstechnica.com/gaming/news/2010/11/kinect-sells-25m-in-25-days-consumers-are-the-controller.ars
http://www.readwriteweb.com/archives/kinect_is_selling_2x_as_fast_as_the_ipad.phpWORDPRESS WIL WINDOWS LIVE BLOGGERS HELPEN
900.000 nieuwe gebruikers per maand - dat kan tellen!
Enkele weken geleden kondigde Microsfot aan dat het al haar Windows Live bloggers, die een webstek haddden op Windows Live Spaces, de kans zouden krijgen om hun blog over te zetten naar WordPress. wat natuurlijk veel voordelen heeft. WordPress wordt als veel professioneler beschouwd, heeft heel wat thema's en widgets, en zorgt via het intern systeem voor mooie promo voor de verschillende blogs.
Een positieve evolutie ook voor de mensen bij Wordpress.com, want die zagen ondertussen hoe het gebruikersaantal sterk groeide: van 400.000 nieuwe gebruikers per maand voor het Live-initiatief, naar meer dan 900.000 nieuwelingen nu. Om de nog overblijvende Windows Live gebruikers over te halen om ook de overstap te maken, heeft Wordpress nu enkele initiatieven aangekondigd die de overstap gemakkelijker moeten maken. In dit artikel bij WordPress vind je trouwens ook enkele tips die je kunnen helpen bij problemen die je nog zou helpen bij de overgang.
Een van die problemen is bijvoorbeeld het feit dat niet alle onderdelen van je Live blog overgezet worden. De "draft" versie (het klad) bijvoorbeeld overleeft de overgang niet. Daarom doe jer best aan om eerst een kopie te maken van alle drafts, of die als aparte documenten op te slaan.
Meer tips in het artikel bij Wordpress.
http://en.blog.wordpress.com/2010/11/29/signups-doubled/
http://windowsteamblog.com/windows_live/b/windowslive/archive/2010/11/29/over-500-000-windows-live-spaces-blogs-migrated-to-wordpress-com.aspx


BITTORRENT GEBASEERDE DNS MOET TORRENT SITES HELPEN
Actie van Amerikaanse overheid om domeinen uit de lucht te halen onder vuur

Afgelopen weekend, toen heel Amerika zijn op Thanksgiving met kalkoen volgepropte maag aan het laten herstellen was, heeft de Amerikaanse overheid een toch wel controversiŽle actie gehouden. Het beval ICANN namelijk om een tachtigtal domeinen uit de lucht te halen, omdat die inbreuken op de auteursrechten zouden maken. En ICANN gehoorzaamde netjes. De sites waren nog wel bereikbaar indien je het numerieke adres invoerde, maar de koppeling tussen domeinnaam en dat numeriek adres werd dus verbroken.
Bij die 80 domeinen waren er verschillende torrent sites. En nu mogen veel torrents illegaal zijn, er is heus wel legale content die via torrentsites vervoerd wordt. De actie van de Amerikaanse overheid (en de prompte reactie van ICANN) ligt dan ook onder vuur.
In elk geval heeft Peter Sunde, medeoprichter van Pirate Bay, al een tegenmaatregel genomen. Hij wil namelijk een DNS systeem in het leven roepen dat via P2P werkt. En omdat het gedecentraliseerd is, wordt het veel moeilijker voor bemoeizuchtige overheden om domeinen te laten schrappen. Want vandaag zijn het torrent-sites - wie weet zijn het morgen wel de klokkenluiderssite à la Wikileaks die eraan moeten geloven...
Meer bij Ars Technica en Torrent Freak
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2010/11/fed-up-with-icann-pirate-bay-cofounder-floats-p2p-dns-system.ars
http://torrentfreak.com/bittorrent-based-dns-to-counter-us-domain-seizures-101130/


GOOGLE: NIEUWIGHEDEN BIJ KALENDER EN NIEUWS...
... en op gerechtelijk vlak: onderzoek door EU naar monopolievorming


Eerst het goede nieuws. Google heeft weer enkele nieuwigheden ingevoerd die best wel leuk zijn. Om te beginnen met Google kalender, en de optie om mensen uit te nodigen voor een evenement. Daar krijg je voortaan de mogelijkheid om bij de uitnodiging te vermelden of dat evenement, die vergadering, heel belangrijk is voor jou om bij te wonen, of minder belangrijk. Dat doe je door in het lijstje namen een icoontje aan te vinken (1)
Het tweede bericht gaat over Google News. Dat krijgt voortaan een onderdeel "most shared". En dat is wel knap. Bij de berg nieuwsberichten kan je meteen zien welk bericht de mensen het meest interessant vonden, omdat zij dit ook het meest vermeld hebben in hun tweet, of op een "Like" button gedrukt hebben. Nu kan je zeggen: "ach, dat is helemaal niet interessant, want wanneer je bij de kranten de 'meest aangeklikte' berichten bekijkt, zie je alleen maar de meest sensationele berichten à la 'man bijt hond' en andere Nipplegates, niet wat echt nieuwswaarde heeft". Maar dit negatieve effect van crowdsourcing wordt in dit geval een beetje gemilderd doordat je reeds binnen News naar een bepaald item zoekt. The next Web onderzocht deze nieuwe tool bij Google van nabij, en dan met name de onderliggende werking (2)
Het derde bericht komt dan weer uit gerechtelijke kring. De EU stelt namelijk officieel een onderzoek in naar mogelijke concurrentievervalsing van Google bij de zoekresultaten. Google wordt verweten dat het haar eigen diensten voorrang geeft boven die van 'concurrenten'. Wat Danny Sullivan van Search Engine Land meteen aanzet tot het maken van een persiflage over hoe zo'n 'alternatieve' Google er dan zou moeten uitzien. Maar de bedenkingen van de EU zijn, als je het ons vraagt, nog niet eens zo gek. Een reissite zoals Expedia bijvoorbeeld klaagt er al lang over dat Google bij de zoekresultaten eerst andere info zet, en dat Expedia geen voet aan de grond krijgt. Het artikel van Search Engine Land is trouwens heel interessant om lezen, want buiten de persiflage gaat Sullivan ook in op de rol van Google als zoekmachine. Welk staartje deze EU-muis gaat krijgen, zullen we pas later weten (3)
http://gmailblog.blogspot.com/2010/11/optional-attendees-in-google-calendar.html
http://thenextweb.com/apps/2010/12/01/google-news-gets-a-bit-more-social-with-most-shared-section/
http://searchengineland.com/the-incredible-stupidity-of-investigating-google-for-acting-like-a-search-engine-57268


DISCUSSIE TUSSEN LEVEL 3 EN COMCAST IN VS RAAKT PROBLEMATIEK NET NEUTRALITEIT
Situatie vergelijkbaar met Vlaanderen/BelgiŽ?
In de VS was er dinsdag heel wat opschudding rond een twist tussen Level 3 en Comcast. Het is een ingewikkelde materie, die bovendien Amerikaans is, maar wij willen het verhaal toch even proberen uit te leggen, omdat het een situatie is die rond net neutraliteit draait, en ons landje ook wel gemengde spelers heeft.
Wat wil het geval? Eerst even de spelers voorstellen. In de ene hoek Level3. Dat is eigenlijk een internet backbone provider, een bedrijf dus dat zorgt voor de verbindingen van het internet - of dat nu kabels of telefoondraden zijn. In de andere hoek Comcast, een ISP, internet service provider, een bedrijf dat gebruikers toegang geeft tot het internet. Nu is het zo dat alle spelers van het internet het verkeer op hun netwerk doorlaten via "peering agreements". Een datapakketje gaat van punt A naar punt B, maar passeert langs verschillende netwerken. De netwerkbeheerders staan niet aan de grens van hun netwerk om geld te vragen om dat pakketje toegang te geven - neen, zij doen aan ruilhandel, want hun pakketjes moeten ook via de andere netwerken naar punt C.
Dat is een duidelijke situatie, wanneer het gewoon gaat om providers van netwerktoegang of beheerders van infrastructuur. Maar de laatste tijd beginnen de bedrijven zich te diversifiŽren. Level3 bijvoorbeeld is nu een 'content delivery network' geworden, want het heeft een akkoord afgesloten met Netflix, dat filmpjes in streaming media verhuurt aan de gebruiker, om die filmpjes via haar netwerk te brengen, zodat die snel bij de gebruiker raken. Voorheen was het bedrijf Akamai degene die voor deze infrastructuur zorgde.
Comcast echter vindt dat Level3 een vergoeding aan haar moet betalen, omdat het verkeer dat Netflix met zich meebrengt enorm is - op piekuren is Netflix goed voor maar liefst 17% van het internetverkeer in de VS. De balans is zoek, zegt Comcast, want wij moeten meer verkeer van jullie vervoeren, dan jullie van ons.
Level 3 reageerde prompt, en vond dit een schending van het principe van net neutraliteit. Comcast antwoordde daarop dat het geen kwestie is van net neutraliteit, maar gewoon 'peering agreements', want ook met Akamai waren er afspraken dat dat bedrijf extra betaalde voor de grote hoeveelheid dataverkeer op de andere netwerken.
Je begrijpt: de hele discussie draait rond de definitie: wat is Level 3 eigenlijk? Indien het enkel een backbone provider zou zijn, dan zou het niet extra moeten betalen voor een peer agreement. Maar is het een content delivery network zoals Akamai, dan moet het wel betalen.
In elk geval wil Level3 niets extra's betalen. Waarop Comcast ermee dreigt dat het het verkeer van Level3 niet meer zou doorlaten. En dan komt er een venijnig addertje onder het gras. Want Comcast zelf is ook stilaan een content aanbieder aan het worden, een soort concurrent van Netflix. Het heeft namelijk NBC opgekocht, en wil die programma's via haar netwerk verdelen.
Een ingewikkelde historie, en hopelijk kan je er wat van volgen. Meer uitleg bij CNet, Market Watch en GigaOm (1) (2) (3). Wat ons interesseert is natuurlijk de vergelijking met de situatie in Vlaanderen. Want hier lopen de functies van de twee grote spelers, Belgacom en Telenet, helemaal door elkaar. Zij zijn eigenaar van netwerken, leveranciers van internettoegang, maar ook kabelmaatschappijen en leveranciers van tv-content. In tal van artikels hebben wij bijvoorbeeld al aangeklaagd dat bedrijven als Telenet, die zowel internetprovider als kabelprovider (tv) zijn, het spel niet eerlijk spelen. Voor downloads via het internet geldt immers een limiet. Zodat externe diensten die films willen verhuren via het internet niet meteen een voet aan de grond krijgen in ons land. Maar wanneer je, via krek dezelfde kabel, die dan toevallig niet op jouw computer maar op jouw tv aangesloten is, een film huurt via het digitale aanbod van Telenet of Belgacom, telt die download plots niet meer. Van concurrentievervalsing gesproken...
http://news.cnet.com/8301-1023_3-20024070-93.html
http://www.marketwatch.com/story/level-3-communications-issues-statement-concerning-comcasts-actions-2010-11-29?reflink=MW_news_stmp
http://gigaom.com/2010/11/29/forget-net-neutrality-comcast-might-break-the-web/


GOOGLE WIJZIGT RANKING ALGORITME
Klanten afblaffen om hoog te scoren mag niet kunnen

Eerder deze week brachten wij het verhaal van het bedrijf DecorMyEyes, een zaak die online brillen verkoopt, en die haar klanten onheus behandelt. De eigenaar van de zaak had namelijk uitgevonden dat Google geen rekening houdt met negatieve of positieve vermeldingen - enkel het vermelden telt om een hoge stand bij de zoekmachine te halen.
Natuurlijk is dat volkomen fout, en Google heeft gereageerd. In haar eigen blog noemt Google het "verschrikkelijk" te vernemen wat bepaalde klanten overkomen is. Hoewel het een alleenstaand geval is, en geen wijdverspreid probleem, heeft Google onmiddellijk maatregelen genomen om het zoekalgoritme aan te passen.
Goed van Google. Want nadat dit verhaal uitkwam zou het wel eens andere bedrijven op het idee kunnen brengen om ook lelijke dingen te gaan doen, om hoog te scoren.
Google geeft trouwens een omstandige uitleg over de verschillende manieren waarop het had kunnen reageren, en waarom het gekozen heeft voor deze bepaalde methode. Want zo simpel is het niet voor Google om zelf rekening te gaan houden met positieve/negatieve gevoelens tegenover een bedrijf... Zoals gewoonlijk maakt Danny Sullivan van search Engine Land een goede analyse van het probleem.
http://techcrunch.com/2010/12/01/googl/
http://searchengineland.com/google-now-using-online-merchant-reviews-as-ranking-signal-57445
http://googleblog.blogspot.com/2010/12/being-bad-to-your-customers-is-bad-for.html


AMAZON LAAT WIKILEAKS VALLEN
Vrijheid van meningsuiting kreeg weer uppercut

De stunt die Wikileaks afgelopen weekend uitgehaald heeft, door geheim, of toch vertrouwelijke communicatie van diplomaten op het net te gooien, wordt niet overal positief onthaald. Velen verwijten Julian Assange dat het helemaal niet nodig was deze documenten te publiceren, dat er altijd een zekere vorm van vertrouwelijke communicatie moet kunnen blijven bestaan, dat de hele wereld op zijn kop gezet wordt gewoon omdat Assange in zijn egotripperij het belangrijker vindt om de krantenkoppen te halen dan echte doofpotoperaties aan het licht te brengen.
Maar tussen deze kritiek, en de website van het web gooien, is er nog een wereld van verschil. Toch is dit nu gebeurd: Amazon, waar de website gehost werd, heeft (na enige druk van senator Liebermann) de site van haar servers gegooid. Waarop natuurlijk meteen de informatie op een andere plek op het web gehost werd, ditmaal in Zweden. Liebermann heeft echter al een oproep gedaan tot "elk ander bedrijf of organisatie die Wikilieaks host, om onmiddellijk de relatie ermee te beŽindigen".
Wat wel bevreemdend mag klinken is het commentaar van de Electric Frontier Foundation, een groep die zich inzet voor de vrijheid van meningsuiting op het internet; het EFF vindt namelijk dat dit niet indruist tegen het zo befaamde "First Amendment" dat vrijheid van meningsuiting waarborgt. Het noemt wat nu gebeurt enkel maar "teleurstellend". (1)
Had Amazon het recht om Wikileaks van haar servers te gooien? Of moest het standhouden in deze princiepskwestie? ReadWriteWeb hield er een poll over.(2)
http://tpmmuckraker.talkingpointsmemo.com/2010/12/how_lieberman_got_amazon_to_drop_wikileaks.php
http://www.readwriteweb.com/cloud/2010/12/weekly-poll-should-amazon-have.php


YOUTUBE START MET ADVERTENTIES DIE JE KAN OVERSLAAN
En de adverteerders zijn nog blij met het systeem ook!

Woensdag is YouTube officieel van start gegaan met TrueView, een nieuw advertentieformaat dat te zien valt bij de filmpjes op de bekende videosite. Het speciale hierbij is dat je de advertentie kan overslaan, als ze jou niet interesseert. En dat de adverteerders dat nog goed vinden ook.
Het werkt als volgt: wanneer je het YouTube filmpje aanklikt dat je wil zien, zal de advertentie starten, met bovenaan een teller, die aftelt van 5 seconden naar 0. Bij 0 seconden kan je de advertentie wegklikken, zodat je, mocht de advertentie jou niet interesseren, het hele filmpje niet moet uitzien.
Het lijkt een beetje gek, want je zou denken dat iedereen wel automatisch de ad weg wil zappen. Maar toch is dat niet zo. Sommige filmpjes zijn echt wel leuk gemaakt. En voor sommige producten heb je wel degelijk interesse. En dus worden de advertenties die tot het einde toe bekeken worden, met meer aandacht en goodwill bekeken dan advertenties die je niet kan wegklikken. Het is bovendien nog een interessant formaat voor de adverteerder, want die moet enkel betalen voor ads die tot het laatste uitgezien worden.
Nog een ander interessant kenmerk van de TrueView ads: bij de pre-roll ads (advertenties die voor het filmpje zelf getoond worden) YouTube zal je zelf laten kiezen uit drie verschillende filmpjes. En ook daar maak je dus weer een keuze die de advertentie meer doelgericht maakt.
Meer bij WebProNews en TechCrunc.
http://www.webpronews.com/topnews/2010/12/01/youtube-takes-skippable-ads-live
http://techcrunch.com/2010/12/01/youtube-officially-launches-ads-you-can-skip/

Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.behardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
NU KAN JE OOK DE WINDOWS PHONE 7 "JAILBREAKEN"
Microsoft moet nu dezelfde strijd leveren als Apple: toestaan, of blokkeren?

Nog maar net is het nieuwe mobiele OS van Microsoft, Phone 7, uit, of er zijn al hacks voor gevonden: je kan het toesel, net als de iPhone "jailbreaken". Maar in tegenstelling tot de hack van de Kinect, de nieuwe add-on voor de Xbox spelconsole, verwelkomt Microsoft deze hack niet.
Om te beginnen even uitleggen wat deze tool, ChevronWP7, doet. Het is een tool die eigenlijk alles doet. De makers ervan zeggen dat het een "unlocking" tool is, wat betekent dat je de beperkingen van de carriers kan teniet doen, en je eigen simkaart kan gebruiken om online te gaan en te bellen. Maar eigenlijk is het ook een jailbreaking tool, want hij zorgt ervoor dat je apps kan draaien die niet door Microsoft goedgekeurd zijn.
Volgens de makers van ChevronWP7 is deze tool "een zegen voor de gemeenschap", want nu zal iedereen apps kunnen ontwikkelen voro Phone7, zonder de 99$ per jaar te moeten betalen aan Microsoft om gebruik te mogen maken van de API. Tal van ontwikkelaars echter weerleggen deze uitspraak, en vrezen dat dit de deur opent naar gepirateerde apps.
Kortom, er is een hele discussie ontstaan over de wenselijkheid van deze jailbreak (1)(2)
Het is nu afwachten hoe Microsoft zal reageren. Het heeft tot nu toe enkel een algemene waarschuwing de wereld ingestuurd: "Trachten een toestel te unlocken zou de waarborg laten vervallen, de functies van de telefoon onklaar kunnen maken, de toegang tot Windows Phone 7 diensten onderbreken of de telefoon permanent onbruikbaar kunnen maken". Of dat wil zeggen dat Microsoft zelf de toegang zal weigeren tot de Windows Live diensten aan toestellen die gekraakt zijn, is dus niet duidelijk.(3)
http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=20254
http://geekswithblogs.net/mikebmcl/archive/2010/11/26/my-thoughts-on-ldquochevronwp7rdquo.aspx
http://www.winrumors.com/microsoft-using-chevronwp7-unlock-could-render-windows-phone-7-permanently-unusable/


GAME BOY WORDT EEN WEB APP
Steeds groeiende computerkracht maakt emulatie mogelijk
Van idealisten (of slimme zakenmensen?) moet je het hebben: een 26-jarige programmeur, ene Imran Nazar uit het VK, is begonnen om de GameBoy in Javascript om te zetten. Het uiteindelijke doel: de verschillende games in je browser kunnen spelen.
Dat is mogelijk door de steeds groter wordende computerkracht, waardoor de nieuwste machines het gedrag van oudere machines kunnen emuleren, zodat software snel genoeg kan draaien, om operaties te doen die voorheen bepaalde hardware vereisten. Bovendien is er nu HTML5, dat het Canvas element biedt waardoor men een tweedimensionale grafische afbeelding gemakkelijk kan controleren. Het project van Nazar, jsGB, doet dit ook: de webbrowser emuleert de Game Boy, een erg populaire console van Nintendo. En dat wil dus zeggen dat je binnenkort ook de o zo populaire games uit de tachtiger en negentiger jaren, zoals Tetris, in je browser zal kunnen spelen.
Wie geïnteresseerd is in de vorderingen van Nazar, kan die volgen op het blog van zijn eigen website. (1) De games die hij eveneens op zijn eigen webservers host, behoren allen tot het publieke domein.
Tussen haakjes: de Nintendo werd in 1989 uitgebracht. Veel rekenkracht had hij niet: hij bevatte een verbeterde Zilog Z80 processor, een 8 bit model dat enkel een 16-bit geheugenruimte van 65.536 bytes kon aanspreken. De doorsnee computer van vandaag heeft duizend keer meer rekenkracht...
http://news.cnet.com/8301-30685_3-20023948-264.html?tag=mncol;txt
http://jsgb.imrannazar.com/docs/pandocs.htm


MICROSOFT ONTWIKKELT AANRAAKSCHERM MET RELIËF
Patentaanvraag wijst op erg interessante nieuwe ontwikkeling

Microsoft heeft deze week een patent aangevraagd, die draait rond een nieuwe manier om een aanraakscherm te bouwen, dat verschillende technische trucjes gebruikt om de gebruiker te laten geloven dat het scherm niet plat is, maar dat zij echt de kloven, heuveltjes en textuur voelen van wat op het scherm afgebeeld wordt.
Volgens New Scientist is dit niet de eerste keer dat getracht wordt een scherm te maken dat de illusie van textuur creŽeert. Nokia, Disney research en een Fins bedrijf met de naam Senseg zouden allemaal aan iets dergelijks werken. Wat Microsoft echter doet met deze niuewe techniek, zou veel beter zijn, en een echte textuur bieden, waarbij plastic cellen, slechts een pixel groot, in een bepaalde volgorde gezet kunnen worden op het scherm zodat er een reliŽf gemaakt wordt.
Microsoft zelf denkt aan toepassingen zoals de Surface, de computer in tafel-vorm, waarbij je voorwerpen met je handen kan bewegen. Maar het zou ook interessant kunnen zijn om bijvoorbeeld een klavier op een aanraakscherm te zetten; veel gebruikers vinden het intikken van teksten op aanraakschermen zo ongemakkelijk, omdat ze met hun vingers ongewild de andere toetsen raken. Door een reliŽf te creŽren op een aanraakscherm, zou dit probleem verholpen kunnen worden.
Wij zijn benieuwd naar de eerste praktische toepassingen!
http://www.newscientist.com/article/dn19776-microsoft-develops-shapeshifting-touchscreen.html


WINAMP VOOR ANDROID LAAT JE DRAADLOOS STREAMEN
Nieuwe versie van WinAmp als toepassing voor desktop of Android app heeft heel wat te bieden

Wie gekozen heeft voor een iPhone of ipod, heeft er meteen iTunes bij gekregen. Vele gebruikers hebben een haat-liefde verhouding met iTunes, want dat is log, ontzettend groot, en maakt het terug synchroniseren van muziek van iPod naar je computer haast onmogelijk. Hoeveel er ook geklaagd wordt, er is weinig kans dat Apple ooit zou afstappen van deze player. Android gebruikers hebben echter een mooi alternatief om hun muziek te beheren op de desktop, en over te zetten naar de mobiele telefoon: WinAmp.
Deze muziekspeler heeft nu juist enkele interessante nieuwigheden erbij gekregen, waardoor hij wel eens zou kunnen uitgroeien tot dé player voor Android toestellen. Zo kan je je Android toestel met je computer synchroniseren via WiFi en USB. Je kan ook media streamen zonder die eerst naar een plaatselijke bibliotheek te moeten overzetten. Je kan ook je speellijstjes draadloos synchroniseren. WinAmp heeft bovendien een ingebouwde internetradio, SHOUTCast, die meer dan 40.000 internet radio stations heeft. Je kan trouwens WinAmp gebruiken om je op podcasts te abonneren, die te downloaden en beluisteren.
WinAmp is ook bij Windows gebruiker populair; er zijn 60 miljoen mensen die deze tool gebruiken om hun muziekbibliotheek te beheren, vooral buiten de VS. WinAmp kan je gratis downloaden.
http://blog.winamp.com/2010/11/30/winamp-for-android/
http://www.winamp.com/android
http://www.readwriteweb.com/archives/winamp_for_android_offers_wireless_sync_streaming.php


CHROME BROWSER ZAL FLASH PLAYER SANDBOXEN
Technologie moet extra bescherming bieden tegen aanvallen

De nieuwste versie van de Chrome browser (momenteel enkel beschikbaar voor de ontwikkelaars) heeft een interessante nieuwigheid: bij computers die draaien onder Windows 7, Vista en XP zal de Flash Player van Adobe in een sandbox draaien. Dat wil zetten dat hij geïsoleerd blijft, zodat er geen kwaadwillende code gedraaid kan worden op de machine van de nietsvermoedende gebruiker. Door te "sandboxen" worden de meest gevoelige delen van de browser mooi veilig gehouden, terwijl webpagina's en apps toch toegang krijgen tot andere, minder gevoelige delen van de browser. Eerder waren al versies van Chrome uitgebracht voor de ontwikkelaars die ook al een sandbox bevatten voor het weergeven van HTML en de uitvoering van JavaScript.
De Flash Player van Adobe is de meest gebruikte browser plug-in op het web, en wordt voornamelijk gebruikt voor het weergeven van video en het spelen van spelletjes. Voor deze nieuwe ontwikkeling werd nauw samengewerkt met Adobe zelf. Eerder had Google ook al betere controles voor de Flash player in haar Chrome browser ingebouwd, zo lees je bij Webmonkey.
Het maakt de Chrome browser in elk geval weer een stukje interessanter...
http://www.webmonkey.com/2010/12/chrome-browser-to-start-sandboxing-flash-player/
http://blog.chromium.org/2010/12/rolling-out-sandbox-for-adobe-flash.html


hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Toledo Telecom lanceert interactieve beheertool
Op elk moment uw abonnementen raadplegen en beheren, dankzij My Toledo!
http://www.toledo.com

*** BelgiŽ bij duurste landen voor mobiele dataroaming
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2010/12/02/belgie-bij-duurste-landen-voor-mobiele-dataroaming/article-1194881197779.htm
muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
WALTER MAZZACCARO: MY DREAM
[jazz/lounge] Een muzikant die met zijn synthesizer een zachte lounge sfeer produceert, die toch ook veel jazz in zich heeft. Dit stuk bijvoorbeeld is om weg bij te dromen. Maar je kan van de man nog meer muziek gratis downloaden, die meer soundscape is. En dit alles gratis. Wat houdt je tegen?
http://www.jamendo.com/en/artist/Walter_Mazzaccaro_(2)
http://www.jamendo.com/en/album/76436MINDTHINGS: OUR LIVES, OUR DESTINIES
[elektronische muziek] Ook dit is heel zachte muziek, die een sfeer opbouwt meer dan een ritme weer te geven. Deze band heeft verschillende albums bij Jamendo staan, die je allemaal kan beluisteren in streaming formaat, of downloaden, volkomen gratis en legaal.
http://www.jamendo.com/en/artist/mindthings
http://www.jamendo.com/en/track/34402


ROGER SUBIRANA MATA - POINT OF NO RETURN
[elektronische muziek] Ook hier weer: zachte muziek, heel zachtjes opbouwend, geproduceerd door elektronische instrumenten. Een knappe sfeer, heel delicaat, wordt hier weergegeven, en de arrangementen naast het hoofdmotief zijn heel boeiend opgebouwd. Van deze artiest kan je verschillende albums gratis downloaden. En ja, je mag hem ook steunen met een donatie, als je dat wil.
http://www.jamendo.com/en/artist/Roger_Subirana
http://www.jamendo.com/en/track/168834


BERTYCOX: THE SIGNAL
[elektronische muziek] En ja, ook dit is elektronische muziek. Maar dan wel in uptempo: industriŽle elektronica, niet zozeer dance muziek, als pop. Je voelt het wel kriebelen als je de muziek hoort...
http://www.jamendo.com/en/album/76432


VRIJDAG HOORSPELDAG: COHEN, PROFESSOR IN OORLOGSTIJD
Een hoorspel in 2 delen, uitgezonden in 1995 door de AVRO. Het vertelt het moeilijke verhaal van professor Cohen in Amsterdam tijdens de oorlogsjaren. Door mee te werken met de bezetter heeft hij misschien vele joden kunnen redden, maar nog veel talrijker zijn degenen die omgekomen zijn, doordat zij zich als lammeren naar de slachtbank lieten leiden. Heeft hij teveel in de kaart van de bezetter gespeeld? Een gewetensvraag die verpakt is in een prachtig hoorspel, verzorgd tot en met.
http://hoorspel.wordpress.com/2010/11/28/cohen-professor-in-oorlogstijd-1/
http://hoorspel.wordpress.com/2010/11/30/cohen-professor-in-oorlogstijd-2/
Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een communist is als een krokodol:
wanneer die haar mond opent, kan je ook niet zien
of die probeert te glimlachen of zich opmaakt om jou op te eten.
- Sir Winston Churchill -

oor logo
De nieuwe oogst


SKYNK: VRIENDEN UITNODIGEN
De meeste webdiensten waarbij je een evenement kan plannen en je vrienden ervoor uitnodigen, vereisen dat je je eerst registreert. Deze dienst doet het sneller: je moet alleen een mail sturen naar plan@synkk.com. Het onderwerp van de mail moet de naam zijn van het evenement. De andere informatie, die je in de body van de mail zet, zullen opgenomen worden in de details van de mail.
Na het verzenden van de mail krijg je een speciale event pagina, en wordt de url daarvan naar jou opgestuurd. Die kan je dan delen met de vrienden die je wil uitnodigen.
[Taal: ENG]
http://synnk.com/
http://www.makeuseof.com/dir/synnk-quick-event/


UNTABBED: OPEN DE ZOEKRESULTATEN VAN GOOGLE OP DEZELFDE PAGINA

Een handige webdienst: de resultaten van je zoekopdracht bij Google worden, wanneer je ze aanklikt, niet in een nieuw venster geopend, maar in een virtueel venster op dezelfde pagina. Je kan ook verschillende vensters tegelijkertijd openen, die je dan kan verslepen, naar voor kan brengen; je kan de tekst in die vensters kopiŽren en de links aanklikken.
http://www.makeuseof.com/dir/untabbed-open-search-results-in-new-window/
http://www.untabbed.com/


TWISTORY: TWITTER IN JE KALENDER

Een webdienst die jouw tweets, uit het verleden maar ook in real time je huidige tweets, netjes in een kalender plaatst. Je kan ook je tweets starten met t of /t en Twistory zal ze onthouden. Een ideale tool, om te weten te komen wat jij, pakweg een maand geleden, op maandag 1 november, getweet hebt!
[Taal: ENG]
http://www.twistory.net/


HEADERS EN FOOTERS VOOR JE WEBPAGINA
Het is erg interessant wanneer je een footer op je webpagina ken gebruiken - dat deel dat onveranderlijk aanwezig blijft op de pagina, zelfs wanneer de gebruiker scrollt in de pagina. Zo blijft bijvoorbeeld de navigatie altijd bij de hand.
In dit artikel vind je 35 mooie headers en footers - wie weet geven ze jou wel inspiratie om zelf aan de slag te gaan?
[Taal: ENG]
http://webdesignledger.com/inspiration/35-inspiring-headers-and-footers


10 ZOEKMACHINES VOOR TORRENTS
Een interessant artikel dat uitlegt hoe torrents werken, en 10 zoekmachines bespreekt waarmee je op zoek kan gaan naar torrents. Maar hou het netjes!
[Taal: ENG]
http://bestfreeonlinenews.com/2010/11/29/10-best-torrent-search-engine-sites-for-free-downloads.html

ONLINE ALTERNATIEF VOOR POWERPOINT: PREZY
Een toespraak, een presentatie kan haast niet meer zonder dia's. Maar niet iedereen werkt graag met PowerPoint. Voor hen vond Netties een artikel bij ReadWriteWeb, waarin enkel webdiensten voorgestellen die een prachtig alternatief bieden..
Om te beginnen Prezi. Dat werkt niet met dia's die een voor een vertoond worden, maar is eerder een groot virtueel bord, dat je hele presentatie bevat. De viewer zoomt in en uit op de juiste delen van je Prezi presentatie. Daardoor krijg je een heel ander effect.
[Taal: ENG]
http://prezi.com/
http://www.readwriteweb.com/biz/2010/11/hate-powerpoint-here-are-5-web-based-alternatives.php


ONLINE ALTERNATIEF VOOR POWERPOINT: SLIDEROCKET
Dit is een online tool waarbij je met verschillende personen aan een document kan werken. De grafische interface is erg knap. Bij de presentaties die je met deze tool maakt kunnen gebruikers een commentaar geven en in real time een poll beantwoorden. Er zijn ook analytische tools, zodat je kan zien of een bepaalde dia meer effect heeft dan een andere. De tool werkt samen met o.a. Google Docs en Flickr.
[Taal: ENG]
http://www.sliderocket.com/


ONLINE ALTERNATIEF VOOR POWERPOINT: 280 SLIDES
Dit is een van de web apps die echt het idee geven dat ze niet in de cloud, maar op jouw desktop draaien; 280 Slides wordt ook wel vergeten met het programma Keynote van Apple - wat niet zo verwonderlijk is, want de maker ervan heeft ook voor Apple gewerkt. Bij deze webdienst gaat het minder om het delen van slides, commentaren enz., als wel om de aanmaak ervan. Je kan ook documenten naar en van Powerpoint im/exporteren. En het is gratis.
[Taal: ENG]
http://www.readwriteweb.com/biz/2010/11/hate-powerpoint-here-are-5-web-based-alternatives.php
http://280slides.com/


ONLINE ALTERNATIEF VOOR POWERPOINT: GOOGLE DOCS PRESENTATIONS

Eigenlijk is dit een vereenvoudigde kopie van wat Microsoft brengt in Powerpoint. Maar misschien is het, juist omdat het minder opties heeft, veel gemakkelijker om te bedienen. Alle basis bewerkingstools zijn wel aanwezig: tekst toevoegen, afbeeldingen, links, je kan video's omzetten naar slides, vormen tekenen, enz.
[Taal: ENG]
http://docs.google.com/support/bin/topic.py?hl=en&topic=15116


ONLINE ALTERNATIEF VOOR POWERPOINT: ZOHO SHOW
Zoals je wellicht weet was Zoho er eigenlijk eerst, voor Google Doc, om de internaut de mogelijkheid te bieden gratis online aan documenten en rekenbladen te werken. Maar ook Zoho heeft ondertussen een hele suite producten uit, waaronder een alternatief voor Powerpoint: Zoho Show. Naast de standaard functies kan je ook live audio chat houden met degene die de presentatie geeft. Nog geen export naar PowerPoing, wat jammer is. Maar je kan wel presentaties vanuit PowerPoint of OpenOffice importeren.
[Taal: ENG]
http://www.readwriteweb.com/biz/2010/11/hate-powerpoint-here-are-5-web-based-alternatives.php
http://show.zoho.com


ADFONT CALENDAR: LETTERTYPES AFTELLEN
Een leuk idee: een adventskalender, maar in plaats van af te tellen met prentjes, tel je af met letterypes. Elke dag van de advent krijg je een gratis webfont.
[Taal: ENG]
http://adfont-calendar.com/


PLAIN TEXTURES
Een website voor de webontwikkelaar: hier vind je gratis texturen die je kan gebruiken voor je webpagina. En een textuur is een afbeelding die je als tegel kan gebruiken, en dan oneindig herhalen op de pagina, als achtergrond.
[Taal: ENG]
http://www.plaintextures.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SHOOGLEIT
Shoogleit is en website waarmee je een interactief laagje kan toevoegen aan je korte video. Je kan interactieve 360 graden fotografie maken, online catwalks, vertraagd beeld, interactieve demo's, enz. Gebruik van de dienst is gratis.
[Taal: ENG]
http://Shoogleit.com


VRIJDAG MULTIMEDIA: MERRILY FANCIFUL

Een blog dat momenteel niet meer onderhouden wordt, maar waar je nog wel prachtige strips en cartoons kan vinden, via het archief uit de jaren 2009 en 2008.
[Taal: ENG]
http://www.merrilyfanciful.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: FOTO'S VAN DIEREN IN WORDING
Een prachtige reeks foto's van dieren embryo's in de baarmoeder of het ei. Zij zijn afkomstig van een documentaire van National Geographic, en werden gemaakt met een combinatie van driedimensionale ultrasound scans, computerafbeeldingen, en kleine camera's. Indrukwekkend!
[Taal: ENG]
http://www.thisblogrules.com/2009/12/stunning-photographs-of-animals-inside.html
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/
- Stad Mechelen en anaXis slepen e-Gov award in de wacht met nieuw stadsportaal
http://www.belgiancowboys.be/online/1626
- Yento!: Matchmaker tussen media, merken en mensen
http://www.belgiancowboys.be/advertising/1624
- Vindt de meest relevante tweets over het Stichting Marketing Congres 2010 via Relephant
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/1625

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Vrouwen houden van iPhone, mannen van Android
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/547824/2010/12/03/Vrouwen-houden-van-iPhone-mannen-van-Android.dhtml
- Franse minister: geen WikiLeaks in Frankrijk
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/547903/2010/12/03/Franse-minister-geen-WikiLeaks-in-Frankrijk.dhtml
- WikiLeaks offline gehaald
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/547812/2010/12/03/WikiLeaks-offline-gehaald.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Eerste video LG Star
De eerste video van de LG Star is online gekomen. Één nadeel, hij is in het Hebreews.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29150
- Gestolen laptop meldt zich
In de oudheid was Adeona een Romeinse godin die er voor moest zorgen dat iemand veilig terugkeerde. Tegenwoordig is het gratis software die je gestolen laptop terugbrengt.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24203
- Notepad voor programmeurs
Notepad++ is een uitgebreide tekst-editor, die vooral voor programmeurs, handige functies heeft.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23905elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Kerstshopping: de leukste cadeautips
Het is stilaan weer tijd om de winkelstraten en -centra in te duiken en op zoek te gaan naar het geschikte kerstgeschenk.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5439
- Crestron met tabletop docking station voor iPad
Crestron lanceert een docking station voor de iPad dat je volledige controle geeft over het Crestron-domoticasysteem.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5466
- Onzichtbare en dunne wandsteunen voor je televisie
De wandsteunen uit de Thin-serie van Vogel's zijn speciaal ontworpen voor ultradunne schermen. De focus ligt dan ook op compact en dun zodat de afstand ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5440computerworld logo

*** COMPUTER WORLD

http://www.computerworld.be/
-Belgisch filiaal voor BitDefender Belux
Philippe De Clerq is benoemd tot Country Manager Belux voor de security-oplossingen BitDefender. Nog voor het einde van het jaar zal er een Belgisch filiaal van BitDefender worden geopend.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21991&style=99896
- IE9 piekt, maar IE blijft het middelmatig doen
De betaversie van Internet Explorer 9 werd zo'n 15 miljoen keer gedownload in 10 weken. Maar toch is dit maar goed voor 0,38% van de wereldwijde browersmarkt. Het moet gezegd worden dat IE9 niet beschikbaar is op Vista en Windows 7.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21990&style=99896
- Nieuwe versie iPhone-app voor Le Soir
De nieuwe versie van deze app bevat: video, PDF-abonnement en meer inhoud.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21986&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- "De conversation manager" verkozen tot beste marketingboek!
Het Nederlandse Platform Innovatie in Marketing (PIM) heeft zijn literatuurprijs uitgereikt.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7372
- Amazon stopt met hosting van WikiLeaks
De Amerikaanse online distributiegigant Amazon is gestopt met de hosting van de website WikiLeaks, heeft een Amerikaanse senator gezegd, nadat de website zondag duizenden...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7371
- Antwerpen kiest voor Boondoggle
Na het uitschrijven van een pitch, heeft de stad Antwerpen Boondoggle verkozen om de communicatie te verzorgen rond het evenement 'Europese hoofdstad van de jeugd'.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7329
computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Muziekindustrie: nu is het de schuld van de journalisten
http://computertaal.info/2010/12/01/muziekindustrie-nu-is-het-de-schuld-van-de-journalisten/
- Gratis e-book over Sinterklaas
http://computertaal.info/2010/12/01/gratis-e-book-over-sinterklaas/
- Enstig onderzoek: toekomstvoorspellen met… porno
http://computertaal.info/2010/12/02/ernstig-onderzoek-toekomstvoorspellen-met-porno/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- LG introduceert 'dunste computerdisplay ter wereld'
15:46 - Het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf LG Electronics heeft een computerdisplay aangekondigd die slechts 7,2mm dik zou zijn. In de dunne behuizing weet LG een full hd-beeldscherm onder te brengen dat door leds wordt verlicht. »
http://tweakers.net/nieuws/71136/lg-introduceert-dunste-computerdisplay-ter-wereld.html
- Sony introduceert Bravia met ingebouwde PS2
13:17 - Sony heeft een Bravia-lcd-televisie met een ingebouwde PlayStation 2 op de markt gebracht. De console is in de voet van de televisie verwerkt. De console annex televisie gaat in het Verenigd Koninkrijk voor 199 pond over de toonbank. »
http://tweakers.net/nieuws/71132/sony-introduceert-bravia-met-ingebouwde-ps2.html
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)WORD: EEN HANDTEKENING INVOEGEN
Deze tip heeft geen rechtsgeldigheid, maar is wel leuk, omdat hij aan een PDF of Word document een persoonlijke toets geeft. Om te beginnen moet je op een blad papier je handtekening zetten, en die dan inscannen, om als .jpg te bewaren.
Vervolgens moet je die afbeelding in je document invoegen. Markeer de afbeelding, en druk op Alt+F3. geeft in het vakje "Naam" een goed passende afkorting, en bevestig. In de toekomst moet je dan enkel nog die afkorting invoegen gevolgd door F3, en je handtekening staat er.
(Opmerking: deze tip is voor Word 2007 en vroeger, maar onze redactie heeft Word 2010 en kan dus de tip niet uittesten)
http://www.chip.de/bildergalerie/50-Hammertipps-fuer-Word-Galerie_43186669.html


TIP WORD: AFBEELDINGEN IN HOGE KWALITEIT EXPORTEREN
Wanneer je een afbeelding uit een Word document gewoon kopieert, zal je bemerken dat de resolute ervan erg te wensen over laat. Dat kan beter: Kies uit het Office menu "Opslaan als". Kies "als website". Word maakt nu een html document aan, waarbij alle afbeeldingen in hun originele resolutie te zien zijn. En net als altijd kan je dan rechts klikken op een afbeelding, en die dan zo bewaren.
http://www.chip.de/bildergalerie/50-Hammertipps-fuer-Word-Galerie_43186669.html


DE KORTE RINKELTIJD VAN JE GSM VERLENGEN
[Deze tip werd ons doorgegeven door lezer Jabasat, maar wij hebben hem zelf nog niet kunnen uittesten]
De korte rinkeltijd van gsm's stoort veel mensen. De GSM gaat te snel over naar de voicemail, de tijdspanne is veel te kort. Voordat je de telefoon kan opnemen zit de beller al op voicemail. Met recente toestellen kan je tegenwoordig altijd zien wie gebeld heeft. Onbekende nummers of privénummers dienen later maar terug te bellen. Om die reden kan je de voicemail volledig uitschakelen. De onderstaande codes werken enkel voor wie met een abonnement belt. Bij prepaid-kaarten werken de codes (niet altijd).
Werkwijze: Toets de code van je provider in, op dezelfde manier zoals je een telefoonnummer zou intoetsen.
Proximus: **61*+32475151516*11*30# of **61*+32475151516**30#
Base: **61*+32486191933**30# of *61*+32486191933**30#
Mobistar: **61*5555**30#
Telenet: **61*5555**30#
[Jabasat]


TIP WORD: EEN PDF MAKEN MET WORD
Wil je een document doorsturen, dan doe je dat het best in PDF formaat; zo wordt de opmaak exact meegegeven zoals jij het bedoeld hebt. Word echter biedt standaard geen exportfunctie naar PDF. Een add-in kan helpen, en je kan hem bij Microsoft downloaden.
Na installatie van deze add-in vind je bij het menu "Opslaan" ook de optie "opslaan als PDF". Bij deze optie kan je de export nog verder verfijnen.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=4d951911-3e7e-4ae6-b059-a2e79ed87041&displaylang=nl


TIP WORD: WISKUNDIGE ADD-ON

In Word heb je enkele basis wiskundige functies. Maar dat kan beter, met deze gratis add-on voor Word. Daarmee kan je zelfs ingewikkelde formules in Word creŽren. Je kan zelfs grafieken in 3 D toevoegen!
http://www.chip.de/downloads/Microsoft-Math-Add-in_29530701.html
shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

DE BESTE OPEN SOURCE TOOLS: SAUERBRATEN

Windows 2000/XP/Vista/7 - 430 MB - freeware
Bij de Duitse website Chip.de vonden wij een lijstje met de beste open source programma's van het afgelopen jaar. En wie zijn wij om jou dat lijstje te onthouden? Hier volgen dus de beste programma's die je niet alleen (meestal) gratis kan downloaden, maar ook zelf bewerken kan omdat het open source is.
Om te beginnen Sauerbraten. Dat is een gratis ego-shooter, met een prachtig beeld, en veel actie in het spel. Er zijn meer dan 100 maps waarin je telkens je tegenstander moet uitschakelen.
http://www.chip.de/downloads/Sauerbraten_20267391.html
http://sauerbraten.org/
http://www.chip.de/bildergalerie/Top-33-Open-Source-Tools-Galerie_44522671.html


DE BESTE OPEN SOURCE TOOLS: CRYSTALDISKINFO
Windows all - 2,3 MB - freeware
Deze tool leest de SMART waarden af van je harde schijf, en waarschuwt jou wanneer er kritieke waarden genoteerd wordt. De SMART technologie zit in de meeste huidige harde schijven, en bewaakt belangrijke parameters, zodat een dreigend defect al snel opgespoord kan worden.
http://www.chip.de/downloads/CrystalDiskInfo_32778794.html
http://crystalmark.info/?lang=en


BOXOFT PDF TO WORD
Windows - freeware
Een 100% gratis tool om snel en gemakkelijk een pdf bestand te converteren naar een Word bestand, om het zo te kunnen verwerken. Je kan zelfs "batch" converteren, dat wil zeggen verschillende documenten tegelijkertijd. (Bron: Wim W)
http://www.boxoft.com/pdf-to-word/


SINTERKLAAS APP
Volgende weekend zullen Sinterklaas en zijn vele helpers het heel druk hebben. Voor hen werd een speciale app uitgebracht voor de iPhone die volgende onderdelen bevat:
- Lootjes trekken
- Surprise suggesties en instructies
- Cadeautips
- Gedichtengenerator
- Grappige weetjes
- Sinterklaas moppen
- Hulpsint inhuren
- Sinterklaas Recepten
- Achtergrondinformatie
- Twitter
- De bekendste Sinterklaasliedjes
O ja, hebben we al vermeld dat onze Sinterklaas Nederlands spreekt, wat hem natuurlijk extra aantrekkelijk maakt? De app kost 0,79 euro en is op de website van de makers te verkrijgen, of via de App Store.
http://fizzle.nl/sinterklaas2010/index.html
http://itunes.apple.com/nl/app/sinterklaas-2010/id400885083?mt=8#


DE BESTE OPEN SOURCE TOOLS: SHAREAZA
Windows all - 6,3 MB - freeware
Een gratis ruilbeurs, die werkt met verschillende andere ruildiensten, zoals eDonkey2000, Gnutella, BitTorrent. Een oudje dat misschien zijn tijd gehad heeft, maar toch nog altijd zijn praktisch nut heeft.
http://shareaza.sourceforge.net/


DE BESTE OPEN SOURCE TOOLS: AVIDEMUX


Windows all - 10,5 MB - freeware
Een gratis tool om video's te bewerken. Het ondersteunt veel formaten. Zo kan je AVI, DivX, MPEG 1/2, MPEG 4, H263+, Mov/3GP, OGM, MP3, WMA, AAC en WAV importeren. Je kan ook acties in een script opslaan, en als een makro in andere projecten gebruiken.
http://www.chip.de/downloads/Avidemux_15635308.html


DE BESTE OPEN SOURCE TOOLS: DOSBOX
Windows all - 1,4 MB - freeware
Dit is een gratis DOS emulator, waarmee je 286/38 programma's kan afdraaien. Maar denk eraan, je wordt wel een kwarteeuw teruggevoerd - en toen was het echt niet gebruiksvriendelijk. Je moet immers eerst het geheugen management inschakelen, het autoexec.bat juist configureren, de config.sys aanpassen, en dan met cd \ naar een andere map overgaan. Plezier gewenst!
http://www.dosbox.com/
http://www.chip.de/downloads/DOSBox_13015039.html


DE BESTE OPEN SOURCE TOOLS: MUMBLE

Windows all - 12,2 MB - freeware
Dit kan je best beschouwen als een open source alternatief voor TeamSpeak, waarmee je kan bellen via het internet. Het programma functioneert ook wanneer je nog een ander programma tegelijk draait - ideaal dus voor gamers!
http://www.chip.de/downloads/Mumble_32360516.html
http://mumble.sourceforge.net/


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: GOOGLE READER APP VOOR ANDROID
Android smartphone - freeware
Eindelijk is hij er: nadat je het een hele tijd moest doen met de webapp in de browser van Google Reader, is er nu een native app voor Android. Er is meteen ook ondersteuning voor verschillende accounts,je kan de feeds doorzoeken, je voorkeuren synchroniseren, artikels delen met je vrienden.
http://googlereader.blogspot.com/2010/11/android-google-reader-app-is-here.html
http://lifehacker.com/5703591/


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: FREE CLASH OF THE TITANS
Nokia smartphone - freeware
Jij kunt voorkomen dat de god van de onderwereld de macht overneemt. Vecht je door mythologische landschappen, zoals de tempel van Medusa. Verzamel legendarische schatten, vergroot je krachten en versla de machtige wezens uit de Griekse mythologie. (Bron: Nokia / Progress Communications)
http://store.ovi.com/content/61491

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Een fanatiekeling is iemand die niet van gedachten verandert,
en niet van onderwerp wil veranderen.
Sir Winston Churchill