netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
4/5/
2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 673 van 30/10/2010Gegroet lezer,

Nog even werken, en dan staat ons een lekker lang weekend te wachten. Hopelijk met wat zon, om een heerlijke herfstwandeling te maken. Niets kan op tegen het geluid van de gevallen bladeren die zacht fluisteren onder je schoenen, en het gekras van kraaien in de verte (waarom ik die altijd associeer met herfst, is mij een raadsel).

Wat hebben wij deze week voor u in petto? Toch ook weer enkele verhalen over dingen die in eigen land gebeurd zijn. Zo leest u over letterbombing, experimenten met de sociale netwerken, en een nieuwe vorm van betalen... met de eID kaart! Verder toch weer wat mooie nieuwigheden, o.a. van Adobe, dat met zijn project Rome een interessante publishing tool aankondigt.

Kortom, zoals gewoonlijk hebben wij ervoor gezorgd dat u toch wel een uurtje zoet bent met het doornemen van deze editie.

O ja, denkt u nog aan onze verkiezing "Beste Nederlandstalige site (privé-initiatief)? Verschillende juryleden hebben al laten weten dat zij weer van de partij zullen zijn, en enkele nieuwe juryleden hebben zich aangemeld. Stuurt u ook een lijstje in met uw vijf favoriete Nederlandstalige sites? Deze sites mogen gerust uitgebracht zijn door een (klein) bedrijf, maar mogen geen vertaling zijn van een buitenlands initiatief, of het werk van een grote uitgever. Alvast bedankt! het adres: redactie@netties.be

Bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GRAPJES UITHALEN MET FACEBOOK
Studio Brussel laat een letterbom vallen op de pagina van QMusic

Een heel geslaagde stunt van de mensen van Studio Brussel, die zich als een lopend vuurtje over het internet verspreidde. Door de avatar (de afbeelding die naast jouw naam komt te staan in fora, op Facebook enz.) te veranderen, en op een goed georkestreerde wijze boodschappen te plaatsen op de Facebook pagina van concurrent QMusic, in een bepaalde volgorde, kwam er plots de naam van Studio Brussel te staan op de pagina met commentaren van QMusic. Als stunt kan dat natuurlijk tellen!
Bij Reface me (1) vind je een afbeelding van de stunt, en ook het filmpje dat de mensen van Studio Brussel gemaakt hebben om voor de eigen radio reclame te maken. De stunt moest immers dit filmpje onder aandacht brengen van de luisteraars. Op de site vind je trouwens nog andere tips, tricks en hacks die je kan uithalen op Facebook pagina's.
Eerlijkheidshalve moet er wel bij gezegd worden dat het geheel niet aan het brein ontsproten is van de mensen van Studio Brussel, wel van het reclamebureau BBDO, dat rond het thema Letterbombing een speciale website opgericht heeft (2). Daar kan je, als je zelf iets of iemand wil letterbommen, de letters waarmee je het kan doen en die je kan downloaden, en vind je ook de instructies hoe je tewerk moet gaan. Goed gevonden!
http://reface.me/hacks/facebook-letterbomb-studio-brussel/
http://www.letterbombing.com/
http://www.stubru.be/media/destudiobrusselletterbombersslaantoe
KINDEREN LEREN PODCASTEN
Of hoe internet prachtig in het lesgeven geïntegreerd kan worden - als je maar de juiste leraar hebt
De kinderen van nu zijn opgegroeid met het internet, en vaak kennen zij er meer van dan hun ouders. Het zou dan ook vanzelfsprekend moeten zijn dat het internet in het lesgeven geïntegreerd wordt. Maar dat is het niet - ofwel omdat de middelen ontbreken, ofwel omdat de leerkracht zelf niet zo goed vertrouwd is met alle technologische tools, laat staan dat hij weet welke tools hem ter beschikking staal.
Daarom in dit artikel even aandacht voor Mees, de klas van meester Maarten (ook de man achter de Tech45 podcast). Deze klas heeft niet alleen een blog, dat elk jaar terug opnieuw opgestart wordt, en een Twitter account (@meesklas). De kinderen zelf hebben ook Twitter accounts, en nemen zelfs samen één keer per week een podcast op, die dan op zondag te beluisteren valt.
Ja, je leest het goed: een eigen podcast. Want waarom de kinderen plagen met die oersaaie spreekbeurten voor de klas? Maak er gewoon een groepsgebeuren van, waarin de leerkracht de kinderen kan aanmoedigen om vrij over het onderwerp te praten, dan om iets af te lezen van papier ( dat vaak dan nog mee geschreven werd door pa en ma).(1)
Het idee van deze podcasts als veel leuker (en veel meer zelfontplooiend voor de kinderen) alternatief voor de spreekbeurten, wordt trouwens uitgelegd in een filmpje bij Klasse-TV, waar leerkrachten ook nog andere tips krijgen om technologie aan te wenden om het lesgeven interessanter en beter te maken. Buiten het Meesklas-filmpje vind je nog een tip om een camera te gebruiken in de klas Lichamelijke Opvoeding, en hoe je herrie kan vermijden bij het verplaatsen van de tafels voor het groepswerk (2)
Ongetwijfeld zijn er in dit land meer dergelijke initiatieven, die voornamelijk te danken zijn aan leerkrachten met een hart voor hun leerlingen (en de nodige technische kennis). Petje af voor deze mensen!
http://www.mees.ws/
http://www.klasse.be/tvklasse/reeksen/strafwerk
http://www.klasse.be/tvklasse/18069-Spreekbeurtfobie#video18069-1


APPLE EN JAVA
Even wat toelichting bij de nieuwe App Store voor de Mac

Verleden week stipten wij kort aan dat Apple nu ook een winkeltje opent waar je in de toekomst toepassingen zal vinden voor de Mac. En wij voegden er heel venijnig aan toe dat Apple het wel slim bekeken had, omdat het zo voortaan 30% van de verkoopprijs van deze apps zou kunnen afromen.
Ondertussen is er nog het een en ander duidelijk geworden over de voorwaarden om toepassingen in die app store aan te bieden. Het blijkt namelijk dat Apple bepaald heeft dat apps die gebruik maken van software die "afgekeurd wordt" niet meer in de app store toegelaten zijn. En dan doelt Apple niet alleen meer op Flash, maar ook op Jave. Het blijkt namelijk dat Apple op zijn nieuwe Macs niet enkel geen Flash meer zal aanbieden bij de nieuwe toestellen, maar ook geen Java, omdat dit "afgekeurd" wordt ("deprecated" in het Engels). Je zal nog altijd Java en Flash kunnen installeren op de nieuwe Mac die je aangekocht hebt, maar Apple wil duidelijk maken dat het deze technologieŽn niet meer op prijs stelt.
Wil dit zeggen dat ontwikkelaars geen Java of Flash meer mogen gebruiken? Ja en neen. Willen zij hun app in de officiŽle appstore voor de Mac kunnen aanbieden, dan moeten zij deze technologieŽn vergeten. Vinden zij deze technologie belangrijk, dan moeten zij hun app via alternatieve kanalen aanbieden.
Wat er achter deze strategie van Apple zit? Blijkbaar wil Apple de ontwikkelaars dwingen om een keuze te maken. "My way, or no way". Ofwel kiezen voor Apple en zijn iOs, ofwel kiezen voor vrijheid, verschillende technologieŽn - en niet meer meedraaien in het selecte wereldje van Apple. Vergeet niet dat Apple de laatste tijd echt gaat voor het systeem van de walled garden. Momenteel mag je nog altijd "alternatieve" toepassingen, programma's op je Apple computer, je Mac zetten - er is niemand die je ervan weerhoudt om overal op het net te gaan snuisteren naar allerlei programma's. Apple promoot echter die walled garden, wil zich promoten als de maker van producten die voor de gebruiker geschikt zijn die, eens zijn Mac gekocht, er geen omzien meer naar heeft. Die geen kennis moet hebben van computers, hem alleen wil gebruiken, waarbij Apple dat gebruik zo gemakkelijk mogelijk wil maken, en er echt ook wel in slaagt. Het is niet voor niets dat de Apple producten zoals de ipad ervoor bekend staan dat zelfs kleutertjes er direct mee kunnen werken. Maar: hoe meer Apple zich profileert als walled garden, hoe meer Apple de gebruiker zal vertellen dat bijkomende software alleen maar in speciale hoekjes van dat tuintje te verkrijgen zijn, en niet meer in de wijde wereld. En zonder daarom expliciet een veto uit te spreken tegen Flash en Java, zegt Apple hiermee toch "neen" tegen de ontwikkelaars die deze technologie nog willen gebruiken...
http://www.pcpro.co.uk/news/362131/apple-looking-to-ditch-java


PROJECT ROME VAN ADOBE KLINKT VEELBELOVEND
Tool waarmee haast iedereen content kan aanmaken en publiceren

Adobe heeft een nieuwe tool voorgesteld die het gemakkelijker moet maken om content te creŽren en te publiceren, een tool die je zowel thuis, op het werk of op school kan gebruiken (er is een speciale versie voor het onderwijs). De bedoeling is dat je op heel eenvoudige wijze video, audio, foto's, afbeeldingen, tekst en animatie kan verwerken in een project. Het einddoel van het project kan dan zowel iets zijn dat geprint moet worden, of een presentatie, of een digitaal document of website.
Bovendien is de tool zo opgevat dat je er vanop elke computer aan kan werken, omdat deze tool zowel als desktop software werkt, als een online dienst die in de browser werkt.
Momenteel is Project ROME als gratie preview te verkrijgen, een soort publieke bèta dus. Wie wil kan de tool op onderstaand adres (1) uitproberen; onderwijzers kunnen dan weer aan de slag met de speciale "Education" versie (2). Op het derde adres vind je een video die een demo geeft van hoe de software werkt.(3)
http://rome.adobe.com/
http://rome.adobe.com/education
http://blogs.adobe.com/conversations/2010/10/introducing-the-public-preview-of-project-rome-a-content-creation-and-publishing-tool-for-virtually-anyone.html
GOOGLE WIL SPAM WEBSITES HELPEN BESTRIJDEN
Chrome extensie moet het gemakkelijker maken om spam te rapporteren
Hoe vaak gebeurt het niet dat je een trefwoord invult op de Google zoekmachine, en dat je bij de lijst met resultaten pagina's tegenkomt die eigenlijk niets met het onderwerp te maken hebben, maar die door een sluwe truc van de webmaster doen alsof zij over het onderwerp gaan? Het is heel ergerlijk. Maar je kan er iets aan doen, en Google moedigt de mensen nu ook aan om actief zulke spam pagina's te rapporteren.
Het heeft daarvoor een extensie uitgebracht voor de Chrome browser, die je bij Google kan downloaden(1). Wat die doet is simpel: hij voegt op vier verschillende plaatsen een link "report spam" toe aan de pagina met zoekresultaten: onder elk individueel zoekresultaat, in je zoek geschiedenis bij Google, in de geschiedenis van je Chrome browser, en ook nog eens vlak naast de adresbalk in Chrome; Deze link opent een formulier dat al gedeeltelijk ingevuld is, en waarin het de bedoeling is dat je het adres van de spam-site invult, het trefwoord dat deze spam opriep, en de url van Google zelf die naar deze pagina verwijst.
Heb je geen Chrome browser? Dan kan je spam nog altijd rapporteren via de Webmaster Tools (2), of via het publieke formulier van Google (3)
https://chrome.google.com/extensions/detail/efinmbicabejjhjafeidhfbojhnfiepj?hl=en
http://www.google.com/contact/spamreport.html
http://www.google.com/webmasters/tools/spamreport


OPENFILE: EEN NETWERK VAN JOURNALISTEN
Nieuwe vorm van journalistiek moet concept van citizen journalism verbeteren

Enige jaren geleden begon men zich bewust te worden van de kracht van het internet voor het brengen van nieuws. "Als de Twin Towers nu zouden instorten, dan zouden de mensen niet meer overschakelen naar CNN om het nieuws te zien, maar naar YouTube". Sindsdien werd er al heel wat geŽxperimenteerd met "citizen journalism", burgers die zelf het nieuws brachten, de ooggetuige rapporten. Maar wat die voorhebben op traditionele journalistiek (snelheid, ooggetuige verslag), verliezen ze door onbetrouwbaarheid omdat het nieuws vanuit een subjectief oogpunt gebracht wordt.
Nu start Wil Dinnick, een voormalig buitenland correspondent van CNN, met OpenFile, dat een netwerk van journalisten wil zijn - vaak journalisten die afkomstig zijn van mainstream media die besparingen doorgevoerd hebben op hun personeel.
Het principe achter OpenFile is simpel: elke gebruiker van de site kan een verhaal of een nieuwstip suggereren, wat dan een bestand opent (open file), waaraan zowel de lezers als de journalist aan wie het verhaal toegewezen werd, kunnen bijdragen. Dat moet het verslag uitbrengen over plaatselijke onderwerpen tot een levend verhaal maken, waaraan voortdurend gewerkt wordt, en waaraan ook de gemeenschap kan bijdragen. Een onderwerp zoals een verlaten gebouw dat een doorn in het oog is van de bewoners van een wijk, wordt als voorbeeld genomen. In plaats van een eenmalig gebracht verhaal door een reporter in het redactielokaal, dat daarna vergeten wordt, kan er zo een vervolg gebreid worden aan het verhaal: de reactie van de gemeente, de evoluties aan het gebouw, rapporten van de omwonenden of er inderdaad beterschap is, enz.
Een interessant concept, waarover je meer leest in het GigaOm blog.
http://gigaom.com/2010/10/22/openfile-wants-to-re-invent-local-journalism/
http://www.openfile.ca/about-openfile


OPGELET MET GRATIS INLASSING IN DE "WORLD BUSINESS GUIDE"
Misleidende praktijk die al via snailmail bestond, nu ook via e-mail verspreid

Wie een mail in zijn mailbox krijgt met daarin het aanbod om gratis zijn gegevens aan te passen, zodat die in de "World Business Guide" opgenomen worden, let best even op. Want dit gaat om een misleidende praktijk, zoals er al verschillende bestaan die via gewone post rondgestuurd worden.
Het lijkt namelijk dat je, door het bijgevoegde document in te vullen en terug te sturen, gratis een vermelding krijgt in de gids. Het staat er lettterlijk: "updating is free of charge". Maar lees je even verder, dan staat er te lezen: "I HEREBY ORDER A SUBSCRIPTION WITH SERVICE PROVIDER INTERNATIONAL DIRECTORIES LTD "WORLD BUSINESS GUIDE". I WILL HAVE AN INSERTION INTO ITS DATA BASE FOR THREE YEARS. THE PRICE PER YEAR IS EURO 995.". Met andere woorden: je zendt het document terug, en je hangt voor 3 jaar, en het kost je 995 euro per jaar. En dat is heel wat anders dan "gratis"
De verantwoordelijke voor deze toch wel misleidende praktijk is een bedrijf met een postbus in Utrecht. Je bent dus gewaarschuwd: altijd even opletten voor je iets tekent, zelfs al bieden ze het gratis aan!
Ter illustratie vind je op de tweede link het pdf bestand dat je nietsvermoedend zou terugsturen, om vast te hangen aan een rekening van 3.000 euro!
http://www.world-businessguide.com
http://www.netties.be/pictures/673/gids.pdf


FEEDBURNER BRENGT EINDELIJK MEER STATISTIEKEN
Update moet Feedburner terug wat aantrekkelijker maken


Het is al meer dan drie en een half jaar geleden dat Google Feedburner kocht, het bedrijf dat toen het landschap van het beheer van RSS feeds overheerste. En al die tijd is er echt niet veel mee gebeurd: bloggers konden hun lezer een feed aanbieden via Feedburner, waardoor de lezer via deze rss-feed automatisch op de hoogte bleef van de nieuwe artikels op het blog, en die bijvoorbeeld naar zijn mailbox kon laten zenden.
Sindsdien zijn RSS-feeds wat minder belangrijk geworden, nu er zoveel real time informatie is via Twitter en co. Nochtans blijft het een aantrekkelijke formule voor bloggers/webmasters én voor de lezers, omwille van het automatisme van de feed. Gelukkig heeft Google nu besloten om Feedburner een nieuwe adem te geven. Ga je nu naar Feedburner, dan zal je bovenaan een boodschap zien die je aanspoort om de nieuwe (bèta) versie uit te proberen. Wat daar zo nieuw aan is? Wel, het hele uitzicht werd veranderd om te beginnen, maar er werd ook, en dat zal de webmaster verheugen, heel wat interessante informatie toegevoegd: statistieken, waarschuwingen voor de sites die je beheert. Je krijgt ook volledig nieuwe informatie over delezers die op jouw feed geabonneerd zijn. Eigenlijk lijkt het allemaal wat op wat je ziet bij Google Analytics.
Volgens Google zelf is het echt vernieuwende wat er àchter dat uiterlijk schuilt: het verzamelen in real time van informatie over clicks, views, podcast downloads, zodat je kan zien welke content de lezer belangrijk genoeg vindt om door te klikken naar jouw site, vanuit de feed reader, vanuit Twitter, en andere bronnen. Vooral die vermelding van Twitter is heel belangrijk hier.
Aan de slag, webmaster en blogger, om deze nieuwe Feedburner uit te proberen!
http://techcrunch.com/2010/10/25/google-feedburner-twitter/
http://adsenseforfeeds.blogspot.com/2010/10/your-stats-right-away.html
http://www.readwriteweb.com/archives/feedburner_refreshes_but_do_real-time_analytics_ma.php


PAYPAL ONTHULT SYSTEEM VAN MICROBETALINGEN VOOR DIGITALE GOEDEREN
Kan PayPal eindelijk de microbetalingen ingang doen vinden?
Het is vaak gezegd dat de toekomst van nieuws op het internet ligt in microbetalingen. Een systeem waarbij je rondloopt met een gevulde portemonnaie, en daar met één klik pasmunt uithaalt om kleine betalingen te doen - een dagpas voor de editie van een krant bijvoorbeeld. Maar tot nu toe was het ideale systeem nog niet gevonden - nieuwe systemen raakten niet meteen ingeburgerd, en van de oude systemen (kredietkaarten, PayPal...) was er tot nu toe geen alternatief uitgebracht. Het is dan ook niet zo simpel. Zo'n systeem moet immers over het hele internet ingevoerd worden, en door alle internauten aanvaard worden, wil het automatisch gaan, zodat er een minimum aan "handling" bij komt kijken, en de kosten per transactie minimaal zijn.
Daar komt nu verandering in, en wel van de kant van PayPal. Dat brengt nu "PayPal for digital goods" uit, een nieuwe dienst waarbij de commissie per transactie tot een minimum herleid werd - zo heet het. 5 dollarcent vaste kosten, en 5% commissie bij betalingen onder de 12 dollar. Dat mag PayPal dan zo noemen, maar ons lijkt het hoog. Enkel wanneer de transactie volkomen automatisch loopt, zullen internaut en handelaar deze kosten willen betalen.
En het lijkt erop dat dit stilaan wel zal lukken. PayPal heeft namelijk tal van partners aan boord om het initiatief te laten slagen, zo meldt dit artikel bij The Next Web, en dan worden Facebook, FT.com, AutoSport.com, GigaOm, Tagged en UStream genoemd. Akkoord dat Facebook met zijn 500 miljoen gebruikers inderdaad een serieuze partner is, en FT.com ook, maar de andere websites zijn toch niet de grote gewichten die er nodig zijn om dit initiatieven te laten lukken...
http://techcrunch.com/2010/10/26/paypal-unveils-micropayments-for-digital-goods-facebook-signs-up/
http://thenextweb.com/apps/2010/10/26/paypal-unleashes-new-micropayment-solution-for-digital-goods/


DICHT BIJ MIJN BED: SOCIALE EXPERIMENTEN
Sociele netwerken vruchtbare testbodem

Toeval of niet, deze week vielen verschillende berichten in onze mailboxen over experimenten die gevoerd werden om te testen of de sociale netwerken echt wel zo sociaal zijn, in die zin dat mensen elkaar daadwerkelijk helpen.
Het eerste bericht is afkomstig van RadioVisie, dat vertelt hoe Tom de Cock van MNM in zijn De Cock Late Night programma onderzocht wat de impact van sociale netwerken is. De man vond er niets beter op dan via zijn Facebook account te laten weten dat hij met autopech langs de E19 stond. Nu, eerlijk gezegd zouden wij denken dat Twitter een meer vruchtbare grond is om zoiets te vertellen, omdat het toch sneller werkt. Maar blijkbaar zijn mensen echt wel voortdurend met hun Facebook account bezig: meteen kreeg Tom een stroom van reacties, en binnen 54 minuten arriveerde een Facebookvriend om hem uit de nood te redden.
Dezelfde man voerde in het kader van zijn programma nog een tweede experiment uit, samen met twee mensen die zichzelf verslaafd aan Netlog noemden, ene Melissa (14) en Christophe (16). Beiden lieten hun Netlog account een hele week afsluiten. Melissa vond het verschrikkelijk, zo erg dat ze naar een vriendin fietste om daar even gebruik te kunnen maken van haar profiel. Christophe hield het wel vol, maar schrok wel toen hij bemerkte hoe diep het sociale netwerk in zijn leven verweven zat. Wat hem de merkwaardige conclusie ontlokte - niet dat hij wat minder moest bezig zijn met die sociale netwerken, maar wel dat, als die er niet waren, hij er meteen zélf een zou oprichten!(1) (2)
Het tweede bericht is afkomstig van De Standaard (3).Daarin valt te lezen hoe Saskia Videler, op Twitter bekend staand als @sasvangent, deze week een dagje Brussel bezoeken zou, en zich daarbij zou laten leiden door tips die ze krijgt van andere Twitteraars. Ze zou die dag via twitter vertellen waar ze zich in Brussel bevindt, wat ze er doet, en open staan voor suggesties van andere Twitteraars over wat ze daar nog zou kunnen doen. Een bezoekje dat de hashtag #twussel meekreeg.
Een sociaal experiment waarvan, naar onze mening, op voorhand het resultaat al vaststaat. Wie enige tijd op Twitter doorgebracht heeft, zal kunnen vaststellen dat er regelmatig vragen te vinden zijn zoals "ik ben in Huppeldepup. Wie raadt mij hier een goed restaurant aan?" - en dat die steevast meteen beantwoord worden. Bovendien krijg je, door een speciale hashtag te gebruiken in je vraag, in dit geval #twussel, ook antwoorden van mensen die jou niet volgen, en dus eigenlijk niet tot jouw kennissenkring behoren, maar wel de hashtag volgen, zodat je een bredere groep bereiken kan. De standaard heeft alvast beloofd dat het verslag van deze #twussel in de krant verschijnen zal.
http://www.facebook.com/profile.php?id=1588810657
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00084628
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20101026_028


DICHT BIJ MIJN BED: E-AANGETEKENDE BRIEVEN
De digitale aangetekende brief zal je al minstens een bezoek aan het postkantoor besparen
BPost bouwt het aantal postkantoren af. Alleen in Antwerpen al worden twee druk gebruikte kantoren (Pelikaanstraat en Jezusstraat) in de business wijk gesloten, en alle activiteiten overgeheveld naar één nieuw kantoor. Ook elders in het land worden steeds meer kantoren gesloten; de meeste activiteiten zouden voortaan uitgeoefend moeten worden door speciale "Postpunten" die in supermarkten opgericht worden - waar ze meestal uitgeoefend worden door het personeel dat de klantendienst bemand.
Nu, wie eens een bezoek gebracht heeft aan een postkantoor in een multiculturele stad als Antwerpen, weet dat de postbeambten het daar niet voor de wind hebben. Alle mogelijke taken moeten zij kunnen vervullen, alles moeten zij kunnen uitleggen aan mensen die hen vaak niet begrijpen, over procedures om geld te verzenden, waarom je bepaalde documenten nodig hebt voor je een pak kan afhalen, enz. Dat zien wij zo'n postpunt nog niet doen.
Sommige taken kunnen uiteraard wel uitgevoerd worden door "gewoon" personeel, dat geen speciale opleiding genoten heeft. Postzegels verkopen bijvoorbeeld. Daarvoor is zo'n postpunt wel geschikt. Van die taak kan het gewone postpersoneel ontheven worden. Binnenkort komt daar nog een taak bij waarvoor je niet meer naar het postkantoor moet: het verzenden van een aangetekende zending. Want die zou in de toekomst op digitale manier verzonden kunnen worden. Er zouden twee versies komen: de brief die volledig elektronisch verstuurd en afgeleverd wordt, en een hybride vorm waarbij je de brief elektronisch verstuurt, en waarbij Bpost de brief afdrukt en bij de geadresseerde een papieren versie zal afleveren. De prijs ervan is nog niet gekend, maar zou volgens sommige berichten minstens 1 euro goedkoper zijn dan de papieren verzending.
Het postkantoor waar de loketbediende met zijn stempel de aangetekende en gewone brieven afstempelt zal dus binnenkort tot de geschiedenis horen...
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/101026_eaangentekend


DICHT BIJ MIJN BED: BETALEN MET DE EID-KAART
idPAY wil alle kaarten in je portefeuille vervangen door een kaart die je al hebt: je identiteitskaart

BelgiŽ is met zijn van een chip voorziene identiteitskaart een voorloper op de andere Europese landen. Maar toen de kaart ingevoerd werd, werden er ontelbare toepassingen voorzien waarbij de eID gebruikt zou worden. Die belofte werd echter tot nu toe niet waargemaakt. Er werd een poging ondernomen om met de eID beveiligde chatrooms te maken, waarin enkel minderjarigen toegelaten zouden worden. Maar veel verder dan een goed bedoeld initiatief is dat niet geraakt. Het enige waarvoor de eID echt gebruikt wordt, is de online belastingaangifte via TaxonWeb.
Daar lijkt nu verandering in te komen met een nieuw initiatief: idPay. Daarbij koppel je je eIDkaart aan een of meer van je bankrekeningen, en kan je zo betalen bij de handelaars die op het systeem aangesloten zijn. Het systeem kan ook gebruikt worden op festivals bijvoorbeeld, waar je als het ware je kaart vollaadt met geld, speciaal voor dat evenement, en dan alle consumpties ter plaatse met je eID kaart betalen kan. En kom je niet toe, dan vraag je aan pa of ma om vanop afstand je kaart bij te vullen.
Nog een andere toepassing is bijvoorbeeld op school, waar alle mogelijke uitgaven (fotokopieŽn, kantine...) betaald worden via IDpay. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld ook zelf een systeem van prepaid kaarten ontwerpen, zonder dat daar een extra fysieke kaart voor nodig is. Een taxibedrijf kan bijvoorbeeld geld laten vastzetten in zo'n virtuele kaart, en bij elke rit gaat er dan een som af, in functie van de lengte van de rit.
Al die betalingen zal je dan ook online kunnen raadplegen, zodat je altijd een overzicht hebt. En omdat het de bedoeling is om de IDpay te combineren met getrouwheidssystemen (klantenkaarten), zal je online ook deze zaken kunnen nakijken.
Een interessant systeem. Het heeft natuurlijk voldoende handelaars nodig die met het systeem meedoen, wil het echt ingeburgerd geraken. Meer info vind je op de website. Wij zijn alvast benieuwd of en hoe snel de eerste terminals in het straatbeeld verschijnen.
http://www.idpay.be/nl_NL/toepassingen


RAID BIJ ÉÉN BEDRIJF, SPAM DAALT MET 20%
Nu nog degene vinden die verantwoordelijk is voor 200 miljard spam boodschappen per dag...

Heb je het ook bemerkt dat het aantal spam boodschappen dat je onvangt voor viagra en andere geneesmiddelen fors gedaald is? Blijkbaar is de raid die de politie in Rusland uitvoerde bij een bepaald bedrijf daarvoor verantwoordelijk.
Het gaat om het bedrijf SpamIt.com, dat spammers betaalde om online apotheken te promoten. Op 27 september zette het bedrijf plots zijn activiteiten stop. En omdat daarmee de financiŽle stimulans voor de spammers wegviel om hun spamboodschappen te versturen, stopten die er ook maar mee. Gevolg: 50 miljard boodschappen per dag minder.
Achter het bedrijf zit ene Igor A. Gusev, zo wist de Russische politie te vertellen. Maar die heeft het land verlaten - wellicht om elders zijn praktijken te hervatten. Bedrijven zoals Cisco bevestigen inmiddels dat zij een beduidende terugval in spam genoteerd hebben. Ook Kaspersky weet te vertellen dat het percentage spam boodschappen voor geneesmiddelen van 65% in het begin van de maand teruggevallen is tot 41%. En alhoewel onze eigen ervaringen maar een bescheiden graadmeter zijn, kunnen wij bevestigen dat ook bij onze spamfilters de luxe-goederen en de casino's nu de hoofdoot uitmaken.
Een bericht dat wij willen afsluiten met ons pleidooi te herhalen: indien de overheid nu eens evenveel moeite stopte in het opsporen van spammers als in het najagen van illegale downloaders, dan zou de internet-wereld er heel wat beter uitzien!
http://www.nytimes.com/2010/10/27/business/27spam.html?_r=1&src=busln
WIL APPLE MET SPECIALE SIM-CHIP DE CARRIERS UITSCHAKELEN?
Telefoontje zou volstaan om telefoon te activeren

Volgens het blog GigaOm zou Apple werken aan een nieuw systeem om haar toestellen te verkopen - dat niet meteen een revolutie zou betekenen in Europa, maar wel in de VS. Zoals de lezer wellicht weet kan je hier in Europa haast overal gewoon een toestel vrij kopen, je sim-kaart instoppen, en je bent vertrokken. In de VS daarentegen zijn toestellen gekoppeld aan carriers, omdat de carriers de toestellen subsidiŽren: je krijgt een fikse korting bij aankoop van het toestel, in ruil voor een abonnementscontract van 1 of 2 jaar.
Dat systeem geldt ook voor de Apple's iPhone. Maar nu wil Apple, aldus GigaOm, de carriers uitschakelen bij de verkoop van toestellen. Daarvoor zou het werken met een speciale SIM kaart, die in de iPhone zelf zou zitten. Je moet dan niet langer zelf een SIM kaart in het toestel steken, maar de ingebouwde SIM kaart configureren, zodat die op deze of gene carrier werkt. Daarvoor wordt dan een klein bestand met data over deze carrier naar het flash geheugen van de module gestuurd, via de Dock connector, over de lucht via de App Store, of rechtstreeks vanuit de carrier.
Een systeem dat handig is voor wie regelmatig van carrier verandert, naargelang welk land hij zich bevindt. Een simpel telefoontje zou dan volstaan om van de ene carrier over te schakelen op de andere.
Simpel en effectief. Maar waarom Apple dit doet, is ons nog niet duidelijk - tenzij het is dat het de gebruikers meer wil aanmoedigen om een toestel in de Apple winkel te kopen. Of is het een eerste zet naar het doorbreken van de exclusieve contracten die het in de VS gesloten heeft met bepaalde carriers, die als enigen de iPhone mogen brengen?
http://arstechnica.com/apple/news/2010/10/apple-may-cut-out-carrier-middleman-with-custom-sim-chip.ars


TECH TERMEN OVERSPOELEN HET WOORDENBOEK
Maar maakt ook tech woord kans om tot mooiste woord van 2010 gekozen te worden?
De maatschappij evolueert voortdurend, en dat wordt weerspiegeld in onze taal. Talloze nieuwe woorden worden zo vaak gebruikt in onze dagelijkse omgangstaal, dat zij uiteindelijk belanden in onze woordenboeken.
Vooral de tech-termen doen goed hun best. Naast de pc en de laptop hebben we het nu over een tablet in het algemeen, en een iPad in het bijzonder. Een overvloed aan informatie die op je afstormt, en die je niet verwerken kan, heet obesitas. Intexticated is eveneens een overvloed aan tekst.
Er zijn ook heel wat termen die draaien rond Twitter. Naast het werkwoord "twitteren", en het woord "tweet" (de boodschap zelf), zijn er "tweeps" (de personen die twittern). Maar er zijn nog meer mooi gevonden twitter-woorden. Zo is er "tweetheart" (iemand die de site gebruikt en door vele gebruikers bewonderd wordt); "tweet tooth" (een sterke drang om een update op twitter te plaatsen"; "tweet-out" (een groet die je naar een vriend stuurt via Twitter); "twexit" (je logt uit); "twetiquette" (de etiquette op op twitter in acht te nemen).
Wie tussen haakjes nog meer Twitter-woorden kent, mag ons die melden, zodat wij die aan ons twitter-woordenboek kunnen toevoegen.
Maar zullen al deze nieuwe woorden kunnen optornen tegen woorden die al eeuwen bestaan, wanneer het aankomt op de verkiezing van het mooiste woord van 2010? Want die verkiezing heeft nu dus plaats, en jij kan mee bepalen welk woord het gaat halen. Er zijn vijf categorieŽn (jongerentaal, lifestyle, sport/amusement, economie en politiek), waarvoor een shortlist opgesteld wordt.
Benieuwd wat het mooiste woord gaat worden!
http://twitter.com/search?q=%23woordvanhetjaar2010
http://woordvanhetjaar.vandale.nl/home/
http://www.theage.com.au/digital-life/digital-life-news/tech-terms-flood-dictionary-20101028-174kn.html

Nagekomen bericht: wij kregen van @dirtyjos nog enkele tips: tweuven (een tocht door Leuven), twunch (even weg voor de lunch), twarbucks (een afspraak bij starbucks)
Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.behardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
3D PRINTER VAN LEGO MAAKT LEGO MODELLEN
Moet je niet bang zijn dat hij binnenkort zelf Lego robotten gaat maken?
Er bestaan al Lego robotten die Sudoku puzzels kunnen oplossen. Er bestaan robotten die de kubus van Rubik terug kunnen brengen tot 6 vlakken van gelijke kleurtjes, en daarbij de menselijke hand kunnen imiteren. En onlangs berichtten wij over een module die je op je Android kan toestellen, om zo'n Lego robot te bedienen.
Maar nu is er ook een robot die Lego modellen kan maken. Hij is afkomstig van hobbyist Will Gorman, die zijn Lego Mindstorms NXT MakerlegoBot gemaakt had, speciaal voor de Lego World 2010 expo die momenteel plaats heeft in het Nederlandse Zwolle.
De 3D printer is gemaakt uit 2.400 Lego bouwstenen, en draait op het NXT intelligent Bricks besturingssysteem, en negen NXT motoren. Een computer die het MLCad Lego design systeem draait, kan instructies zenden naar de printer via de USB poort, waarop die steentjes gaat zoeekn uit zijn feeder systeem. Hij kan objecten bouwen die tot 12 bouwstenen groot zijn. Tot nu toe waren dat kleine huisjes. Maar, als je de SF verhalen uit het verleden mag geloven, zou deze intelligentie wel eens eigen doelen kunnen hebben - namelijk zichzelf reproduceren. En dan volgt... een heel spannend verhaal voor de mensheid!
http://news.cnet.com/8301-17938_105-20020531-1.html
http://www.legoworld.nl/english
http://www.battlebricks.com/makerlegobot/


NIEUWE TABLET VAN AMBIANCE TECHNOLOGY DRAAIT OP WINDOWS 7 HOME PREMIUM
Kan toestel van Nederlandse makelij optornen tegen iPad?
Hij was al in september aangekondigd, maar nu is hij dus echt op de markt, en kan je hem kopen: een tablet die onder het gewone Windows 7 (Home Premium versie) draait. En dat zal velen verwonderen - Windows 7 wordt door de meeste mensen niet meteen een geschikt besturingssysteem om op een toestel met aanraakscherm te gebruiken.
Ambiance Technology zegt echter opzettelijk voor Windows 7 gekozen te hebben, omdat hierdoor de gebruiker dezelfde software kan draaien op de tablet als op zijn gewone desktop. Dus een extra apps die je in een speciale app store moet downloaden, maar alle programma's waarmee je op je eigen pc vertrouwd bent. Waarbij je je wel de vraag kan stellen of die programma's dan meteen ook aangepast zijn aan bediening via de touch-interface.
Enkele specificaties: een scherm van 10 inch (25 cm), harde schijf van 160 GB, een houder voor de 3G SIM kaart, USB-aansluitingen, cardreader, LAN, Bluetooth, miniVGA aansluiting voor extern beeldscherm. Er is een webcam van 1,3 Megapixel en microfoon, zodat je kan skypen. Ook handig: je kan met een sylus pen gebruiken om zelf te schrijven op het scherm (in Windows zit handschriftherkenning ingebouwd), of je kan de stylus gebruiken om aantekeningen te maken in boeken en documenten.
Het toestel kost 599 euro, en zal in Nederland o.a. bij The Phone House verkocht worden. Wat ons doet vermoeden dat dit ook in BelgiŽ zo zal zijn. Wij zijn in elk geval benieuwd naar de gebruikservaring
http://www.attablet.com/
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=14816&language=NL


WIFI DIRECT GAAT VAN START
Toestellen zullen voortaan gemakkelijker met elkaar kunnen praten

Er bestaat al Bluetooth, waarmee je twee toestellen draadloos met elkaar kan laten praten. En nu is er WiFi Direct, dat belooft hetzelfde te doen, maar dan met veel minder rompslomp, en met een protocol dat op meer toestellen werkt.
Deze technologie werd al verleden jaar aangekondigd, maar was tot nu toe niet op de toestellen te zien: geen enkele fabrikant paste het toe. Nu begint er echter beweging in te komen, zo lezen we bij Engadget. Toestellen die deze technologie aan boord hebben beginnen aan het certificatie-proces, dat wil zeggen dat zij aanvragen aan het consortium om gehomologeerd te worden. En dat wil dan op zijn beurt weer zeggen dat je de eerste toestellen met WiFi Direct aan boord tegen het eindejaarsfeesten in de winkel zal zien liggen.
Jamaar, zal je zeggen, wat heb ik eraan dat ik een nieuw toestel koop dat WiFi Direct aan boord heeft, als de rest van mijn apparatuur dat niet heeft? Ah, wel, dat is het bijzondere aan deze technologie: om een toestel-tot-toestel verbinding te maken via WiFi is het voldoende dat één van de twee WiF Direct gecertificeerd is. Bovendien zullen de meeste producten met zo'n WiFi certificaat ook de "een-tot-velen" verbinding ondersteunen, waarbij bijvoorbeeld je WiFi Direct laptop in contact kan zijn met jouw printer, je HDTV en je tablet computer, zonder dat er enige router nodig is. En dat is toch wel knap.
Meer over deze technologie lees je bij Engadget.
http://www.engadget.com/2010/10/25/wi-fi-direct-certification-begins-today-device-to-device-transm/


FIRESHEEP: EEN AL TE GEMAKKELIJKE HACK, AL DOOR MEER DAN 200.000 MENSEN GEDOWNLOAD
Wij tonen je hoe je je ertegen beschermt!
Er zijn echte hackers, die zelf een zwakke plek vinden in een programma, en dan ofwel de makers van het programma verwittigen zodat zij het lek kunnen dichten, ofwel maken zij misbruik van het lek om kattenkwaad (of erger!) uit te halen.
En dan zijn er script kiddies, die eens zo'n zwakke plek ontdekt is, een script schrijven om die zwakke plek te misbruiken, of, wat nog vaker gebeurt, gewoon het script kopiŽren en zelf kattenkwaad gaan uitsteken.
Nu echter is zelfs dat niet meer mogelijk: nu kan je gewoon een extensie in je browser installeren om misbruik te maken van een zwakke plek die ontdekt werd in onbeveiligde browser sessies. Hoe moet je de kids die dat nu doen, en zo kattenkwaad uithalen, nu noemen: extensie-kiddies?
Feit is dat er verleden week een zwakke plek ontdekt werd in het protocol om in te loggen bij sociale netwerken zoals Facebook of Twitte(1). De draadloze verbinding via een onbeveiligd netwerk kan namelijk weggekaapt worden, en een derde kan zich voordoen als jou, en dingen in jouw naam posten, al jouw content zien, enz. Ene Eric Butler maakte meteen een tool om misbruik te maken van deze zwakke plek: een extensie die iedereen in zijn Firefox browser kan installeren. Na installatie zal deze tool de WiFi netwerken rond jou afscannen en een lijst samenstellen van mensen die ingelogd zijn in Facebook, Twitter, Google, Amazon, Dropbox, Evernote, Wordpress, Flickr, bit.ly en andere diensten. Hij krijgt in die lijst het icoon van die dienst, en de gebruikersnaam. En dan is het gewoon voldoende om op icoon en gebruikersnaam te klikken, om de sessie van dit slachtoffer weg te kapen.
Blijkbaar zijn er heel wat schavuiten die kattenkwaad (of erger) willen uithalen, want op enkele dagen tijd werd deze extensie al meer dan 200.000 keer gedownload. Maar bestaat er dan geen enkele manier om te ontsnappen aan deze spiedende ogen? Een manier is natuurlijk alle publieke WiFi netwerken die niet versleuteld zijn, te vermijden, en enkel netwerken te gebruiken die met een paswoord werken.
Maar dat is natuurlijk het kind met het badwater weggooien. Er zijn alternatieve oplossingen. Zo kan je om te beginnen werken met een VPN (virtual private network), een soort beveiligde tunnel in het grote internet. En verder zijn er verschillende extensies voor Firefox, zoals HTTPS Everywhere, afkomstig van de Electric Frontier Foundation, die de browser dwingen om een beveiligde sessie aan te gaan wanneer verbinding gelegd wordt met een site uit een vooraf bepaald lijstje, waartoe oook Twitter , Facebook, Paypal en Google behoren.
Meer tips vind je bij
http://www.zdnet.co.uk/blogs/security-bullet-in-10000166/firesheep-sniff-tool-prompts-facebook-warning-10020897/
https://www.eff.org/https-everywhere
http://www.networkworld.com/news/2010/102610-how-to-protect-against-firesheep.html?page=2


"STEEPER" ONDERZOEKSPROJECT WIL BATTERIJEN LANGER LATEN LEVEN
Ook tv's zouden zuiniger worden. Goed voor het milieu dus!
Iedereen kent het probleem: je mag dan al zo'n prachtige smartphone hebben, maar hoe meer snufjes die heeft, hoe meer je darmee online gaat, hoe sneller de batterij het loodje legt. Sommige makers van smartphones, sommige besturingssystemen springen zuiniger om met die energie, maar het blijft een feit: gebruik je de smartphone intensief, dan haal je geen 2 dagen autonomie.
Een nieuw project, Steeper, wil daaraan verhelpen, door ervoor te zorgen dat de toestellen minder energie verbruiken. En dan gaat het niet alleen over smartphones, maar ook over andere huishoudtoestellen, zoals tv. Het doel voor die laatste is om het energieverbruik tien keer te verminderen wanneer het toestel in werking is, en het energieverbruik zo goed als te elimineren wanneer het in standby modus zit.
Maar onze smartphones en onze gadgets staan echter niet vooraan op het lijstje van de wetenschappers die aan dit project meewerken. De eigenlijke reden ligt bij de supercomputers, die alsmaar sneller zouden moeten draaien. Om de performantie van een supercomputer met factor 1000 te verbeteren, wil dat ook zeggen dat je 1000 keer meer energie nodig hebt. Je zou dan eigenlijk een energiecentrale naast het datacenter moeten zetten. Datacenters zoals die van Google verbruiken, zo vernemen we bij het Australische The Age, nu al meer dan 1% van alle energie wereldwijd. En die honger naar energie blijft maar toenemen. De energie die toestellen verbruiken wanneer zij in "standby" zijn, is trouwens (schrik niet!) nu al goed voor ongeveer 10% van het energieverbruik bij de gezinnen en op het kantoor, aldus de EU.
http://www.theage.com.au/technology/technology-news/new-research-aims-at-making-gadget-batteries-last-longer-20101028-174co.html
hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** WinZip® Courier™ versnelt e-mailbijlagen voor Gmail™, Hotmail® en Yahoo!® Mail in Internet Explorer®
http://www.winzip.com/courier

*** SMART introduceert intuïtief, interactief whiteboard
SMART Board 800 serie biedt uitgebreide functies voor effectieve samenwerking
http://smarttech.com/

*** Geef een uniek uiterlijk aan uw wereld met de CorelDRAW® 'That's A Wrap!'-prijsvraag
Toon uw beste ontwerp voor CorelDRAW® Graphics Suite X5 en breng het tot leven dankzij de Corel 'That's A Wrap!'-prijsvraag
http://www.corel.com
http://thats-awrap.com/

*** GEAR4 brengt de HouseParty 5 uit, een dockstation met luidsprekers voor de iPod en iPHone. Adviesprijs Ä99,00
http://www.gear4.com


*** Casio stelt de Exilim-H20G, een hybride GPS fototoestel dat u de weg wijst en uw roete volgt. U kan tot 1.000 foto's nemen zonder te herladen. Adviesverkoopprijs: Ä 349
http://www.exilim.be

*** Bent u tijdens Halloween liever een goedaardige tovenaar of een superheld? Dane-Elec lanceert de USB-sticks Harry PotterTM en BatmanTM
http://www.dane-elec.be


*** BullGuard introduceert Internet Security Suite 10 : Antivirus, antispyware, antiphishing, firewall, spamfilter, back-up, gaming mode, social media-bescherming, Behaviour Detection, Safe Browsing, Inspector, wachtwoordbescherming, 24/7 klantenservice.
http://www.bullguard.com/.

*** Ericsson heeft in Brussel een demo gegeven van het LET netwerk, dat een downloadsnelheid van meer dan 80 Mpbs aanhoudt, met pieken van tot 100 Mbps.
http://www.ericsson.com

*** Ter gelegenheid van de 74ste editie van de Antwerpse Boekenbeurs brengen BASE, Gent Festival van Vlaanderen en het Gentse PoŽziecentrum een bloemlezing uit van de beste sms-gedichten uit zes jaar sms-poŽziewedstrijd in Vlaanderen. Het boek kreeg de titel « Woorden zeilen, sluipen gesluierd » mee, en wordt aan het publiek voorgesteld vanaf 31 oktober.
http://www.kpngroup.be/

*** RIM brengt de BlackbBerry Bold 9780 uit, de eerste smartphone in deze reeks die het nieuwe OS BlackBerry 6 aan boord heeft.
http://www.blackberry.com/bold

*** Zo moet het : in Frankrijk zal de carrier SFR haar netwerk delen met de twee andere operatoren: Orange en Bouyues.
http://news.telecoms.com/c/18sR1zOVs57chU0tp

*** BitDefender eindelijk beschikbaar voor Mac!
Mac-besturingssystemen zijn steeds meer het doelwit voor cyber threats, iets waar alle Apple-gebruikers zich niet noodzakelijk van bewust zijn…
http://www.bitdefender.nl/


muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
MISOSOUNDZ - AEON
[Electro] Een artiest die erg veelzijdige elektronische muziek maakt - van soundscapes tot ragga jungle, van dubbstep tot Nu-Jazz. Dat alles gratis te beluisteren via Electrobel, en ook te downloaden (klik hiervoor op de individuele song, waarna je een button vindt met "save".)
http://www.electrobel.fr/artist/222


ESKAZED - PUSH THE BUTTON PLEASE

[Electro beat] Een artiest afkomstig uit Frankrijk, die elektronische / hip hop muziek maakt; de ritmes zijn erg sterk, het geheel is tamelijk filmisch. Deze song is erg knap opgebouwd, met een onderhuidse spanning. Nog een andere song die je bij MySpace vindt, Between the Lines, is dan weer erg dromerig. De moeite waard om te beluisteren.
http://www.myspace.com/eskazed


PILIPILI - SCOHO
[Trip Hop] Muziek naar mijn hart - een mengeling van hip hop en jazz, erg coole lounge muziek eigenlijk. Ook deze artiest heeft zijn album op ElectroBel gezet, waar je het gratis kan beluisteren en downloaden. De songs zijn erg gevarieerd - Amovible bijvoorbeeld is meer industriŽle elektronische muziek, terwijl Grillé echte hip hop is.
http://www.electrobel.fr/artist/806


NAONO - SLEEPY PEBBLES
[Elektronische muziek] Om te besluiten elektronische muziek die meer soundscapes is, landschappen van geluid, mood muziek, muziek om een stemming op te wekken. Heel relaxerend allemaal. Dit album kan je volledig gratis downloaden. Om tot rust te komen.
http://www.archaichorizon.com/releases/AH038?from_page=1


VRIJDAG HOORSPELDAG: CATHY
Een hoorspel, een drama eigenlijk, over een jonge vrouw die aan haar moeder bekent dat zij verliefd is op een zwarte man, een Jamaïcaan. Haar moeder is ontzet, en vreest dat Cathy zich in haar ongeluk stort.
Een heel mooi en boeiend hoorspel - dat nogmaals bewijst dat hoorspelen veel meer zijn dan alleen maar de detectives en de avonturenverhalen waaraan iedereen denkt bij de term "hoorspel". Zo'n fijn, mooi gemaakt drama, dat is om stil van te worden...
Onze mening: een heel tragisch hoorspel; de problematiek van gemengde huwelijken wordt op meesterlijke, menselijke manier uitgebeeld. Wat een drama! Spijtig van de mindere kwaliteit van bewaring van de opname; vanaf de 38e minuut zal je het volume wat hoger moeten zetten. Best beluisteren via een koptelefoon!
http://hoorspel.wordpress.com/2010/10/25/cathy/Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Hoe meer tijd er voorbijgaat, hoe minder toekomst er is.
- anoniem citaat -
oor logo
De nieuwe oogst


CARTOON CHARACTERS
Een leuke website over cartoon figuurtjes - van Mickey Mouse tot Bart Simpson. Je vindt er achtergronden over de figuurtjes, tips over hoe je zelf cartoonfiguren kan tekenen, en veel meer.
[Taal: ENG]
http://www.cartooncharacters.ca/


TECHZINE.NL: INFORMATIE IN HET NEDERLANDS

Een magazine over internet en computertechnologie, dat tot op heden aan onze aandacht ontsnapt was - maar gelukkig heeft medewerker Wim Wylin ons op deze site gewezen. Heel veel artikels, met vooral de nadruk op hardware, besprekingen van producten, maar ook algemeen nieuws. De moeite waard om te ontdekken!
[Taal: NL]
http://www.techzine.nl/index
WORK WITH COLOR
Een site waar je kleurenadvies vindt, en bovendien uitleg over wat de veschillende kleurentermen betekenen: complementair, triadisch, lineair.. Alle kleurgradaties zijn bovendien perfect regelbaar. Een site om in je bookmarks te zetten! (Tip: Wim W)
[Taal: ENG]
http://www.workwithcolor.com/hsl-color-schemer-01.htm


TIPS VOOR WEBDESIGN: A LIST APART
In deze reeks, gebaseerd op een artikel bij techRepublic, laten wij je kennis maken met websites die een bron van inspiratie kunnen zijn voor de webmaster en de webdesigner. Om te beginnen A List Apart. Op deze site vind je informatie over het maken van websites, van het schrijven van JavaScripts, tot het uithalen van allerlei trucjes met CSS en HTML.
[Taal: ENG]
http://www.alistapart.com/


TIPS VOOR WEBDESIGN: USEIT
Deze site wordt gemaakt door Jakob Nielsen. Eigenlijk ziet ze er niet uit, maar ze is dan ook bedoeld als bron van inspiratie om je eigen site zo gebruiksvriendelijk te maken. En zoals je weet staat gebruiksvriendelijkheid niet altijd gelijk met mooie design... Maak je een site die er prachtig uitziet, dan moet je wel even ook nakijken of de rest ook nog klopt. Deze site brengt je allerlei tips in de columns van de Nielsen Alert.
[taal: ENG]
http://www.useit.com/


TIPS VOOR WEBDESIGN: GOOGLE'S WEBMASTER GUIDELINES
Een verplichte oefening. Een must. Omdat je hier alles te weten komt wat je moet weten over het maken van je eigen website, zodat die beantwoordt aan de vereisten die Google stelt, met andere woorden Google-vriendelijk is.
[Taal: ENG]
http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=en&answer=35769


TIPS VOOR WEBDESIGN: W3C WEBSITE
De website van het W3C consortium bevat alle originele specificaties voor vele webtechnologieŽn, waaronder HTML en CSS. Je vindt er een uitleg over alle attributen bij webcodes, en er zijn ook HTML validatoren, dat wil zeggen tools die nagaan of jouw code wel beantwoordt aan de grondregels van deze technologieŽn.
[Taal: ENG]
http://www.w3.org/


TIPS VOOR WEBDESIGN: ISTOCKPHOTO
Heb je een foto nodig voor je website? Dan kan je er natuurlijk eentje gaan "pikken" op het web, maar dat is echt niet netjes, en zeker en vast niet professioneel wanneer je een website maakt voor jouw eigen bedrijf, of voor derden. Deze website bevat een grote selectie foto's die je gratis mag gebruiken, maar ook video's, geluiden en Flash.
[Taal: ENG]
http://www.istockphoto.com/
TIPS VOOR WEBDESIGN: BLAMBOT
Wil je je website opvrolijken met een aangepast lettertype, dan is dit "the place to be"! De site heeft massa's prachtige lettertypes die je gratis mag gebruiken, naast een hele collectie letterypes waarvoor je betalen moet.
[Taal: ENG]
http://www.blambot.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HET BESTE HOBBYBIER
Het bedrijf Brouwland, dat benodigdheden levert voor het brouwen van bier, organiseert samen met het studentenmarketingplatform GUIDO een nationale wedstrijd om het beste hobbybier te brouwen. Per provincie zal er ook een beste hobbybier gekozen worden. Het is voor de tweede keer dat deze competitie gehouden werd - verleden jaar won een team uit Antwerpen, dat de "Mouten Kop" maakte. De ondernemende brouwer vindt meer info op Mijnbier.be
[Taal: NL]
http://www.mijnbier.be
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=14646&language=NL
HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CHOICEZ


Een pracht van een e-zine, dat in een ongelooflijk mooie vormgeving gegoten werd. Nu is er net een nieuwe editie uit waarin je, met Halloween voor de deur, lekker griezelen kan. Bij het e-zine hoort ook een website/blog met veel tips voor collectieve bewustwording en zelfheling.
[Taal: NL]
http://www.choicez.nl/2010/10/23/cindy-het-zat/
http://www.choicez.nl/2010/10/21/griezelen-met-de-halloween-editie/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WORD ZELF EEN BENIDORM BASTARD!


De oudjes die Benidorm op stelten zetten, zijn enorm populair. Niet zonder reden heeft deze reeks een Gouden Roos gewonnen! Wil jij jouw kopje laten prijken op een ansichtkaart met deze knotsgekke bejaarden? Dat kan, op de website van VTM (Met dank aan @marketingyudai voor de tip)
[Taal: NL]
http://vtm.be/benidorm-bastards/photobooth/index.php


VRIJDAG MULTIMEDIA: FEEBS VIDEO'S
Een soort YouTube, maar dan voor filmpjes in het Nederlands, en die bovendien over technologie gaan. Iedereen kan zijn filmpje uploaden, en er is een heel actieve community: er worden regelmatig de nodige filmpjes bijgevoegd.
[Taal: NL]
http://www.feebs.nl/videos/meest-recent


VRIJDAG MULTIMEDIA: DAGELIJKSE KOST
Onze eigen Jeroen Meus heeft nu elke dag een kookprogramma op de Vlaamse zender één, waarin je simpele maar heel smakelijke gerechten ziet klaarmaken. Wie Jeroen kent, weet dat hij er niet veel show rond maakt, maar wel heel lekkere gerechten maakt. De uitzendingen kan je ook online bekijken. Veel kook- en eetplezier!
[Taal: NL]
http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/


VRIJDAG MULTIMEDIA: AMERICA IN COLOR
In deze posting van de krant Denver Post vind je een reeks historische kleurenfoto's, die het leven in de VS weergeven in de jaren 1940 - toen er haast nog geen kleurenfoto's bestonden. Prachtige opnamen, die de tand des tijds doorstaan hebben.
[Taal: ENG]
http://blogs.denverpost.com/captured/2010/07/26/captured-america-in-color-from-1939-1943/2363/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/
-- Flanders DC's Creativity Forum: Randi Zuckerberg (Facebook)
http://www.belgiancowboys.be/events/1559
- MySpace is geen social network
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/1567
- Studio Brussel verslagen met eigen middelen: de letterbomber
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/1565
- Gadgets hipper dan ooit tevoren (infographic)
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/1563

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Nintendo schiet in de rode cijfers
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/525614/2010/10/28/Nintendo-schiet-in-de-rode-cijfers.dhtml
- Internetten op de Mount Everest
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/526110/2010/10/28/Internetten-op-de-Mount-Everest.dhtml
- Alle uitgaven Elsevier op internet
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/525694/2010/10/28/Alle-uitgaven-Elsevier-op-internet.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- iPhone 4 duurder per 1 november
Per 1 november verhoogt T-Mobile de prijzen van de iPhone 4 bij T-Mobile. Dus wil je een gratis iPhone 4 onder gunstige abonnementsvoorwaarden, sla dan snel je slag!
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29080
- Ronde muis van Asus
Asus heeft de standaardvormgeving van een muis helemaal los gelaten en komt met muis die nog het meest wegheeft van een ijshockey puck.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29079
- Wie gebruikt jouw draadloos netwerk?
Welke computers zijn er verbonden met jouw draadloze netwerk? Zamzom is een gratis programma dat je dat verteld.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27738

elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Revolutie in surroundbeleving: Crestron Procise
Op de Cedia-beurs in het Amerikaanse Atlanta onthulde Crestron de Surround Sound-processor Procise.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5356
- Zon@t Music Jukebox: systeem voor achtergrondmuziek en reclame
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5342
- Collectie tafelradio's Tangent uitgebreid
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5340computerworld logo

*** COMPUTER WORLD

http://www.computerworld.be/
- HP-printers gaan de solotoer op
HP gaat een reeks printers voor particulier en professioneel gebruik aanbieden die autonoom verbinding met het internet kunnen maken. Hierbij wordt het volledige kanaal betrokken, maar twee 'lifestyle'-modellen vergen een exclusieve aanpak.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21863&style=99896
- The Reference lanceert mobiele website KBC
Het Gentse web agency The reference heeft net de mobiele website voor de bankverzekeraar KBC gelanceerd.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21859&style=99896
- 3D en nieuwe afzetmarkt voor Numericable
De kabelmaatschappij Numericable gaat zijn winkels in 3D-HD televisies uitrusten in partnerschap met Panasonic. Ter gelegenheid hiervan zal er een nieuwe winkel worden geopend op 30 oktober in het centrum van Brussel.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21862&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- De IAB veroordeelt 'respawning'
Het Interactive Advertising Bureau veroordeelt de marketingpraktijk 'respawning'. Het IAB beschouwt deze activiteit als illegaal.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7236
- « The end » voor Limewire
Het 'peer-to-peer'-platform LimeWire, dat sinds augustus 2000 een uitwisselingsdienst aanbood die compatibel is met alle informaticaplatforms, moet haar activiteiten noodgedwongen...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7237
- De wereld heeft 5 miljard GSM-abonnees
Dat zal het wereldwijde aantal abonnees zijn op een mobiele telefoniedienst, op het einde van het tweede trimester van 2010. Zo stelt ABIresearch vast.
- http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7228


computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Norton Internet Security 2011 getest
http://computertaal.info/2010/10/24/norton-internet-security-2011-getest/
- NDS Wedstrijd: The Mysterious Case of Dr Jekyll & Mr Hyde & WIN
http://computertaal.info/2010/10/20/nds-wedstrijd-the-mysterious-case-of-dr-jekyll-mr-hyde-win/
- Microsoft: Malicious Software Removal Tool
http://computertaal.info/2010/10/13/microsoft-malicious-software-removal-tool/tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- GroenLinks: terughoudend zijn met 'terughacken' door politie
16:02 - GroenLinks is bezorgd over de 'hackbevoegdheid' die de politie volgens het Openbaar Ministerie moet krijgen. Tweede Kamerlid Mariko Peters vraagt zich af hoe dat zich tot de privacy van burgers verhoudt en heeft Kamervragen gesteld. »
http://tweakers.net/nieuws/70486/groenlinks-terughoudend-zijn-met-terughacken-door-politie.html
- FTC neemt geen maatregelen tegen Google Street View
14:47 - De Amerikaanse Federal Trade Commission heeft zijn onvrede geuit over Google, dat met zijn Street View-auto's gegevens van open wifi-netwerken oppikte. Het neemt echter geen maatregelen; het is tevreden met aangekondigde veranderingen. »
http://tweakers.net/nieuws/70478/ftc-neemt-geen-maatregelen-tegen-google-street-view.html
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)


TIP WORD: ONGEWENSTE GEGEVENS UIT DOCUMENT VERWIJDEREN

Wanneer je aan een document gewerkt hebt, alleen of met anderen, dan staan daar vaak nog notities in; vaak wordt er ook bijgehouden welke veranderingen er aan het document aangebracht werden. Vooraleer je het document dan doorstuurt, bijvoorbeeld een persbericht, doe je er best aan om al die achtergrond informatie te wissen - er zijn al heel wat gevallen bekend van blunders die in zulke achtergronden gevonden werden.
Deze privé gegevens wissen doe je aldus: klik op Office button, en kies Prepare (voorbereiden), en dan op Inspect (controleren). Nu kan je enkele opties al dan niet uitschakelen, en het document wordt automatisch gecontroleerd op verborgen metadata, headers, footers, watermerken, verborgen tekst, enz.
http://www.chip.de/bildergalerie/50-Hammertipps-fuer-Word-Galerie_43186669.html


TIP WORD: TEKST IN SPIEGELSCHRIFT
Gewone tekst kan Word niet zomaar meteen in spiegelschrift omzetten. Daarvoor bestaat een trucje: je moet eerst de tekst omzetten in WordArt. Selecteer de gewenste tekst, en ga naar het tabblaadje Insert (invoegen), en kies daar WordArt. De tekst wordt in WordArt omgezet, en het menu met de WordArt tools wordt geopend. Nu kan je allerlei effecten toevoegen aan de tekst. Om spiegelschrift te krijgen, kies je in het gedeelte Arrange voor Rotate (draaien), en kies je vervolgens Flip Horizontal.


TIP WORD: FORMATTERING WEERGEVEN
Het is niet altijd duidelijk welke formatteringen er gebruikt werden om een tekst op te maken. Een simpele truc kan helpen om alle opmaak duidelijk te maken, en twee tekstfragmenten te vergelijken.
Deze functie zit achter de toetscombinatie Shift+F1. Dan krijg je rechts van het blad een gedetailleerd overzicht van de eigenschappen van de gekozen tekst. Onderaan staat ook een optie om deze tekst te vergelijken met een ander fragment.
http://www.chip.de/bildergalerie/50-Hammertipps-fuer-Word-Galerie_43186669.html


ARNOLD'S TIP VOOR DE MAC: INSTELLEN ZOEK DOMEINEN IN SNOW LEOPARD

Om niet de volledige namen te hoeven ingeven van internet domeinen, kun je gebruik maken van DNS-servers (Domain Name System) of zoek domeinen. DNS wordt gebruikt om domeinnamen om te zetten in ip-adressen.
Als je veelgebruikte search domeinen ingeeft in de voorkeuren van je netwerkinstellingen, hoef je vervolgens maar een deel van de naam in te geven. Je geeft bijvoorbeeld "service" in voor het ip-adres van "service.mijndomein".
Ga naar Systeemvoorkeuren -> Netwerk -> { Ethternet} of {Airport} -> Geavanceerd -> DNS.
Geef onder DNS servers het ip-adres (IPv4 of IPv6) van de te bezoeken server en onder zoekdomeinen de naam zoals jij die wilt ingeven voor de server. Uit het voorbeeld hierboven, geef je dus in de linkerkolom het ip-adres in en in de rechterkolom "service".


TIP WORD 2007: DOCUMENTEN VERGELIJKEN
In Word 2007 kan je documenten naast elkaar zetten, om ze beter te kunnen vergelijken. Open daartoe de beide documenten. Klik op View, en in de groep Window, kies je View Side by Side. Je krijgt nu beide documenten naast elkaar te zien, zodat ze op één scherm passen.
Maar verkies je de twee vensters onder elkaar, dan ga je nu naar de button Arrange All. Dat zet de vensters netjes onder elkaar. Door op de button "synchronous scrolling" te klikken, zullen die ook gelijktijdig scrollen, zodat de tekst die je in beide vensters ziet hetzelfde blijft wanneer je bladert in het document.


shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

OPEN BRON ALTERNATIEVEN 1: ASSP
Alle OS
Deze tool, kort voor Anti Spam SMTP Proxy, vervangt Barracuda Spam & Virus Firewall. Je houdt spam ermee tegen op je SMTP server. De tool maakt gebruik van white lists, en Bayesiaans filters. Hij werkt op tal van servers, waaronder Exchange, Lotus Notes, en vele andere. Let wel: ASSP houdt wel spam tegen, maar geen malware.
http://www.magicvillage.de/~Fritz_Borgstedt/assp/0003D91C-8000001C/


OPEN BRON ALTERNATIEVEN 2: BACULA

Windows, Linux, OS X
Deze software, bedoeld voor zakelijke gebruikers, vervangt tools zoals Simpana Backup & Recovery, NetVault, HP StorageWorks EBS, om een netwerk-backup te maken. Hij houdt zo het midden tussen gebruiksgemak en geavanceerde tools. Je kan hem voor één systeem gebruiken, maar evengoed voor een netwerk van honderdduizenden computers.
http://www.bacula.org/en/


OPEN BRON ALTERNATIEVEN 3: AMANDA
Windows, Linux, OS X
Ook dit is een backup tool; hij kan tegelijkertijd naar tape en disk schrijven en ondersteunt zowel 4096-bit sleutels met publieke sleutel cryptografie als 256 bit AES versleuteling.
http://amanda.zmanda.com/


OPEN BRON ALTERNATIEVEN 4: PARTIMAGE

Linux
Een tool om een backup te maken van een disk, die Norton Ghost, NovaBackup, McAfee Online Backup kan vervangen. De tool bevat ook ondersteuning voor het netwerk. Ideaal voor de systeem/netwerk beheerder, want je kan identieke software op een hele reeks computers tegelijk zetten.
http://www.partimage.org/Main_Page


OPEN BRON ALTERNATIEVEN 5: DIA
Windows, Linux
Deze tool kan je beschouwen als een vervanger voor Microsoft Visio: je kan diagrammen tekenen om verbanden aan te tonen. Voor netwerk beheerders zijn er ook speciale vormen voorzien om diagramman te maken van het netwerk, UML, en om flowcharts te maken.
http://live.gnome.org/Dia


OPEN BRON ALTERNATIEVEN 6: GRAPHVIZ

Windows, Linux, OSX
Ook dit programma maakt grafieken, en wel van uw tekstuele omschrijvingen. Grote grafieken kan het wel niet even goed verwerken als bijvoorbeeld AiSee, maar voor de meeste netwerkdiagramman kan het toch volstaan.
http://www.graphviz.org/
http://www.aisee.com/welcome.htm


OPEN BRON ALTERNATIEVEN 7: WINSCP
Windows
Een vervanger voor CuteFTP of FTP Commander. Tamelijk primitief, maar doet wat je ervan mag verwachten: bestanden overzetten van het ene systeem naar het andere. Het ondersteunt SFTP, FTP en SCP protocollen en werkt vanuit de commandolijn.
http://winscp.net/eng/index.php
http://www.cuteftp.com/products/ftp_clients.aspx
http://www.internet-soft.com/ftpcomm.htm


OPEN BRON ALTERNATIEVEN 8: FILEZILLA
Windows, Linux, OS X
Ook dit is een FTP client, maar deze bevat ook, bij Windows althans, een module waarbij je je eigen FTP server kan opzetten. Het programma odnersteunt eveneens FTP, SFTP en FTPS, en is naar mijn mening heel gebruiksvriendelijk.
http://filezilla-project.org/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: OPERA MINI
Nokia (Symbian) - freeware
Wie niet tevreden is met de in de nOkia smartphones ingebouwde browser, moet Opera Mini eens proberen.Die zou veel sneller moeten zijn, en enkele heel handige tools bevatten, zoals Speed Dial voor je favoriete websites, browsern met tabblaadjes, en een aantrakkelijke gebruikersinterface.
http://www.opera.com/media/presskit/Presskit-OperaMini51b_S60.zip


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: TAKEANTWERP
Via deze Facebook pagina beland je op apps om zelf een looproute uit te stippelen in Antwerpen, of de route van anderen te lopen, met of zonder de NIke+ app. Het geheel is uitgetekend op Google Maps, en je kan al jouw runs bijhouden op de site.
http://www.facebook.com/nikerunningbelgium
http://apps.facebook.com/takeantwerp/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Het is niet genoeg dat men zelf gelukkig is, de anderen moeten ook ongelukkig zijn.
- anoniem citaat -