netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
28/10/
2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 672 van 23/10/2010Gegroet lezer,

Gek hoe het licht kan verschillen wanneer je 's ochtends met de trein door het landschap rijdt. Gisteren was het een heldere hemel, en kon ik zien hoe het stilaan lichter werd. Vandaag, op hetzelfde uur, is het weer stikdonker - net als eerder deze week, toen het zo hard regende. Maar toen was ik al lang blij dat ik veilig en warm in de trein zat, na door de regen en met wind op kop, met de fiets naar het station geploeterd te hebben. Zalig die warmte op de trein, dat gevoel van geborgenheid wanneer het buiten zo donker is...

Eerst een mededeling: ook dit jaar wil Netties de verkiezing organiseren van de beste Nederlandstalige site (privé-initiatief), om die te bekronen met de trofee Jean-Luc Bostyn. En daarvoor vragen wij natuurlijk uw medewerking. Wat hebben wij nodig?
- Om te beginnen mensen die hun
lijstje met de beste sites
insturen. Dat moeten dus sites zijn in het Nederlands, geen vertaling dus van een site die elders ter wereld in het Engels en Frans ook bestaat. Het moet gaan op een privé-initiatief, dus dat wil zeggen niet van een grote uitgever. Maar sites van kleine eenmansbedrijven komen wel in aanmerking. Graag verwachten wij deze lijstjes tegen 15 november. Iedereen mag zo'n lijstje insturen, graag met vermelding waarom deze site(s) zo goed, interessant, handig en/of mooi zijn.
- Verder hebben wij een jury nodig. Wij hopen dat de juryleden, die verleden jaar prachtig werk verricht hebben, ook dit jaar present kunnen zijn. Zij krijgen in elk geval nog een aparte uitnodiging. Wij zouden echter graag onze jury uitbreiden, om een zo genuanceerd mogelijke uitslag van de jury te bekomen. Heb jij tijd om tussen 15 november en 1 december enkele sites te bezoeken? Meld je nu meteen aan: redactie@netties.be Alvast bedankt!
- En natuurlijk zoeken wij ook sponsors, die onze winnaars in de bloemetjes kunnen zetten met heerlijke prijzen. Wie helpt?

Zo, na u aan het werk gezet te hebben, laten wij u rustig aan uw leesvoer. U hebt weer heel wat te doorworstelen: problemen rond privacy, nieuws uit de uitgeverswereld, nieuwe mobiele toestellen, en tools om het beste te halen uit de sociale netwerken. Wij wensen u veel lees- en experimenteerplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer te mogen aantreffen. En denkt u aan onze lijstjes voor de verkiezing tijdens uw surftochten van deze week?Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.IBOOKSTORE GEEN SUCCES
Maar Kindle voor de iPad wel

Je kan niet alles winnen. Toen begin april de iPad uitkwam, werd alom gespeculeerd dat dit weleens de doodsteek zou kunnen zijn voor de aparte e-reader in het algemeen, en de Kindle in het bijzonder. Waarom zou je immers nog een apart toestel kopen wanneer je de iPad hebt waarop je e-boeken lezen kan?
Apple deed er nog een schepje bovenop, en opende meteen een eigen e-boeken winkel, die het mes nog dieper moesten steken in Amazon en zijn Kindle: de ibookstore. Ongetwijfeld zou die een even stralende toekomst tegemoet gaan als de Appstore, waar nu al meer dan 300.000 apps te vinden zijn.
En kijk, blijkbaar is niet alles wat Apple aanraakt gedoemd om in goud te veranderen. Bij de lancering van de iBook winkel zouden er tussen de 46.000 en 60.000 titels aanwezig zijn. Indrukwekkend, maar 30.000 daarvan waren afkomstig van het project Gutenberg, een bibliotheek van boeken waarvan de auteursrechten vervallen zijn en die je overal gratis kan downloaden. Ondertussen heeft Amazon wel rond de 700.000 titels - niet allemaal boeken, er zijn ook magazines en blogs bij. Maar volgens verschillende gebruikers vind je 9 van de 10 boeken die je wil lezen bij Amazon, terwijl de iBookstore er maar eentje daarvan heeft. Een uitvoerige beschrijving van de ervaringen van gebruikers met de Kindle en Apple boekenwinkels vind je bij The Unofficial Apple Weblog.
Waarom deze boekenwinkel geen succes is, terwijl alle andere afdelingen van iTunes dat wel zijn? Sommigen menen dat Apple eigenlijk geen interesse heeft in deze boekenwinkel, omdat het niet de moeite wil doen om de onderhandelingen aan te gaan met de uitgevers. Anderen menen dan weer dat het feit dat je in deze boekenwinkel geen aanbevelingen vindt, en dus niet gemakkelijk nieuwe boeken ontdekken kan. De iBookStore is (net als de hele iTunes store trouwens!) heel log om te navigeren, en eigenlijk is het enige voordeel dat de iBookStore heeft het feit dat je met één klik kopen kan, vermits je hier met je iTunes account werkt.
Interessant is het ook om de vele commentaren op dit artikel bij TUAW te lezen... Wat in elk geval vaststaat is dat vele iPad bezitters hun leeshonger stillen op de site van Amazon, en daarvoor de Kindle app gebruiken. En dat is een mooie combinatie van het beste uit beide werelden...
http://www.tuaw.com/2010/10/14/the-ibookstore-six-months-after-launch-one-big-failure/


AANRAAKSCHERMEN ZIJN ÉCHT VIRAAL!
BacteriŽn alom op aanraakschermen - gezondheid!
Wie aandacht heeft voor zijn hygiŽne, en de kans op besmetting verminderen wil, moet blijkbaar niet alleen oppassen voor de deurklink van het toilet, de waterkraan in het toilet, het klavier (belangrijke haard van bacteriŽn!), maar ook voor het aanraakscherm.
Touchscreens vind je tegenwoordig op zoveel toestellen: mobiele telefoons, van iPhone en Android tot Blackberry toestellen, maar ook tablets zoals de iPad. Wie zo'n scherm bekijkt wanneer het niet actief is, zal zich ongetwijfeld geŽrgerd hebben over de vuile vetstrepen op het scherm. Maar dat vet is het minste van je zorgen, want het scherm zou volgens een recent onderzoek ook een bron zijn van bacteriŽn. Wanneer jijzelf de enige gebruiker bent van zo'n toestel, valt het eigenlijk nog wel mee. De griep die jij hebt en die ongetwijfeld ook in de bacteriŽn op het scherm zit, zal je niet meer kunnen besmetten, want je bent al gevallen voor deze ziekte. Geef het toestel echter niet aan iemand anders, om een hot filmpje te tonen bijvoorbeeld, want de kans is groot dat niet het filmpje viraal wordt, maar jijzelf: je zou je bacteriŽn namelijk via dat scherm doorgeven. Het scherm van een mobiele telefoon bijvoorbeeld herbergt 18 keer meer bacteriŽn dan de hendel om het toilet door te trekken in de doorsnee WC.
Met de winter in aantocht, en daarmee ook de vele seizoenskwaaltjes, kan een extra waarschuwing geen kwaad!
http://www.sacbee.com/2010/10/14/3103164/talk-about-going-viral-touch-screen.html


YOUTUBE LEANBACK TERUG OP VOORGROND MET GOOGLE TV
Jezelf laten drijven op een stroom filmpjes heeft nu meer zin
Toen Google deze zomer Leanback uitbracht, een versie van YouTube waarbij je je kan laten drijven op een stroom video's, vonden de meeste waarnemers dat wel knap, maar meer ook niet. Nu echter, met de lancering van Google TV, het platform dat fabrikanten van tv's in hun toestellen kunnen inbouwen, begint die Leanback meer zin te krijgen: je leunt niet echt achteruit in je stoel wanneer je achter je computer zit, maar wel wanneer je, gezeten in je luie zetel, op jouw tv naar YouTube filmpjes kijken kan.
Google heeft daar nu nog een schepje bovenop gedaan: het heeft Leanback een opfrisbeurt gegeven. Je moet geen Google TV hebben om deze nieuwe ervaring zelf te kunnen ondervinden: het werkt op elke pc en elke browser. De voornaamste verbeteringen zijn dat nu alle video's uit de YouTUbe cataloog werken in Leanback modus. Sommige filmpjes zullen er echt heel knap uitzien op jouw tv, maar bij sommige andere die in lage resolutie gemaakt zijn, zal je wensen dat je terug het beeld verkleinen kon...
Er zit nog wel een negatieve kant aan deze ontwikkeling. Tot nu toe was Leanback vrij van advertenties. En iets op tv brengen dat niet door advertenties onderbroken wordt, dat zou toch wel doodzonde zijn zeker?! En dus zal je voortaan bij Leanback ook pre-roll advertenties (ads vooraleer je het filmpje ziet) en overlay (ads die je moet wegklikken vooraleer je het filmpje kan zien) zien verschijnen. Hopelijk duren die ads dan wel niet 10 minuten, zoals bij sommige Vlaamse zenders...
http://mediamemo.allthingsd.com/20101015/youtube-leanback-freshens-up-for-google-tvs-debut/
http://searchengineland.com/playing-with-youtube-leanback-on-google-tv-53074


FACEBOOK OPNIEUW MET DE BILLEN BLOOT WEGENS INBREUKEN OP PRIVACY
Overtredingen wel begaan door derden, maar ondermijnen Facebook's pogingen om blazoen op te poetsen
Facebook met zijn 500 miljoen gebruikers mag dan al veel moeite doen om de privacy van de gebruikers te waarborgen, het blijft dweilen met de kraan open. Maandag kwam een nieuwe inbreuk op de privacy van de Facebook gebruikers aan het licht, die weliswaar niet de directe fout is van Facebook zelf, maar toch nogmaals onderlijnt hoe gevaarlijk het is al jouw info zomaar aan het web toe te vertrouwen.
Even de concrete feiten. Wall street Journal is bezig aan een artikelenreeks "What they know", over privacy op het internet. Bij onderzoek voor deze artikelen werd ontdekt dat verschillende apps informatie over de gebruiker doorgeven aan derden, advertentiebedrijven die profielen opmaken van de gebruiker. De makers van die apps zijn niet van de minsten - o.a. Zynga Game Network Inc., het bedrijf dat het o zo populaire Farmville beheert en 59 miljoen gebruikers heeft, en texas HoldEm Poker. Derden dus, waarmee Facebook op zich niets te maken heeft. Deze bedrijven maakten gebruik van de unieke ID binnen Facebook meegestuurd wordt naar die bedrijven. Op basis van deze unieke Facebook ID kan men het hele profiel van de gebruiker terugvinden, indien hij dit niet afgeschermd heeft (enkel voor vrienden bijvoorbeeld), of enkel zijn naam, die is immers altijd publiek.
Deze bedrijven gaven de informatie op hun beurt door aan RapLeaf Inc, dat data verzamelt over gebruikers, inclusief dit ID nummer. Volgens RapLeaf gebeurde dat per ongeluk, een uitleg die natuurlijk iedereen meteen geloven zal.
Vergaat de wereld, nu we dit weten? Natuurlijk niet. Iedereen verzamelt data, en de internaut die de praktijken van Facebook, Zynga en co in twijfel stelt, mag nu meteen zijn getrouwheidskaart van Delhaize en co komen afgeven, want die verzamelen net zo goed jouw gegevens, en door die getrouwheidskaarten weten die supermarkten wat jij drinkt, eet, rookt, enz. - een praktijk die evengoed een inbreuk is op jouw privacy...
Meer hierover bij Wall Street Journal en Computerworld.
http://www.computerworld.com/s/article/9191581/Facebook_apps_leak_personal_data_to_third_parties
http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304772804575558484075236968.html


ANGRY BIRDS VOOR ANDROID: 1 MILJOEN DOWNLOADS IN 1 DAG TIJD
En 2 miljoen in 2 dagen - van ludiek gesproken!
Wie er nog aan twijfelt: de smartphone is niet gemaakt om ons "smart" te maken - dat wordt elke dag weer bewezen door de populariteitscijfers van de apps die je voor mobiele toestellen kan downloaden.
Geen to-do lijstjes, geen mailclients, geen kantoortoepassingen, zelfs een eigen versie van de Wikipedia (altijd handig om op zak te hebben!) voeren het klassement aan, maar games. En Angry Birds spant de kroon. Deze week werd een versie uitgebracht voor de Android toestellen, en je zal het niet geloven, maar op 1 dag tijd werd deze app maar liefst 1 miljoen keer gedownload. Het succes was zo groot dat de site regelmatig onbereikbaar was. Op dag 2 werd het succes voortgezet, en ging de teller naar 2 miljoen.
Pikant detail: deze game is de top app voor de iPhone in verschillende landen, en is ook verkrijgbaar in de Ovi Store en de App Catalog voor Palm toestellen. Maar toen Microsoft verleden week zijn Phone7 besturingssysteem voorstelde, en daar per ongeluk het logo van Angry Birds bij gebruikte, kwam er meteen een verontwaardigde reactie van de makers van het game: er zijn geen onderhandelingen voor een Phone7 versie, en die zullen er ook nooit komen! Benieuwd of de makers van Angry Birds halsstarrig aan deze houding zullen vasthouden...
http://www.rovio.com/index.php?page=angry-birds
http://www.boygeniusreport.com/2010/10/17/angry-birds-for-android-gets-over-1-million-downloads-in-1-day/


OOK UITGEVERIJ BORDERS WIL BLOGGERS HUN E-BOOK LATEN UITGEVEN
Wanneer Belux uitgeverij die bloggers onder de arm neemt?
Verleden week vermeldden wij dat de grote boek- en platenzaak Amazon van start gaat met Kindles Singles, een nieuw soort e-boek, een kort boek, met een korte prijs. Deze Singles zouden bijvoorbeeld kortverhalen kunnen zijn, maar ook langere artikels van bloggers, die eindelijk de kans krijgen om op een serieuze manier geld te verdienen met hun artikels.
Een interessant idee, waarop meteen een andere uitgever, Borders, inpikt. Het zal ook met een dienst starten waarop bloggers hun artikels kunnen aanbieden, en belooft daarbij een "blog to e-book in 10 minutes". Dat wil zeggen dat de blogger zijn document met knippen en plakken kan importeren in de BookBrewer Web interface. Je kan de content bewerken, afbeeldingen toevoegen, de content in hoofdstukken indelen. Het resultaat wordt in het ePub formaat gepubliceerd, dat op verschillende e-readers gelezen kan worden.
De nieuwe dienst komt wel tegen een prijs: Borders vraagt geld voor de dienst zelf, en neemt bovendien commissie op de boekenverkoop ook.
Wij zijn in elk geval benieuwd naar de eerste Nederlandstalige uitgevers die dezelfde faciliteiten bieden. Centraal Boekhuis lijkt de e-readers wel genegen, maar het feit dat CB een exclusief contract afgesloten heeft met Apple om e-boeken via de iBookstore te gaan leveren blijkt kwaad bloed te zetten...
http://www.boekblad.nl/boekverkopersbond-in-verzet-tegen-cb-s-contract.153250.lynkx
http://www.betanews.com/article/Borders-targets-bloggers-with-new-ebook-publishing-platform/1287169180


NIEUWE DIENST: UNSOCIAL
Combinatie van Foursquare en LinkedIn, maar dan zonder je vrienden
Waar de meeste sociale netwerken die met locatie spelen gebaseerd zijn op wie jij kent, doet de nieuwe locatiegebonden dienst Unsocial het omgekeerde: hij draait rond de mensen die je niet kent, maar zou moeten kennen.
Unsocial is namelijk een dienst die zakenlui of vaklui die in elkaars buurt zijn met elkaar verbinden wil. Je kan je aanmelden via je LinkedIn account, en Unsocial zal dan dat profiel gebruiken om info te verzamelen over jouw carrière. Je kan dan ook nog bijkomende tags toevoegen om aan te geven welke personen je graag zou ontmoeten.
Ben je in de stemming om iemand te ontmoeten, dan start je gewoon de app op (er zijn apps voor de iPhone en Android), en je klikt op de button "People". Die toont je dan welke andere mensen in de buurt zijn die van de dienst gebruik maken en die aan jouw profiel beantwoorden. Je kan die persoon dan een directe boodschap sturen via het platform, hem/haar opbellen of een mail sturen indien die gegevens aanwezig zijn.
Een handige dienst voor wie bijvoorbeeld naar een conferentie gaat! Meer hierover bij TechCrunch.
http://unsocial.mobi/wp/unsocial-beta-launch
http://techcrunch.com/2010/10/18/unsocial-foursquare-plus-linkedin-minus-all-your-friends/


MICROSOFT BRENGT WIKIBHASHA UIT
Tool moet het gemakkelijker maken om meertalige inhoud aan te maken
Deze week heeft Microsoft Research een bètaversie gelanceerd van WikiBhasha. Dat is een tool waarmee mensen die een bijdrage schrijven voor de Wikipedia inhoud kunnen vinden in andere artikels en die dan meteen vertalen. Of hun eigen artikel schrijven en dat meteen in verschillende Wikipedia's in andere talen laten verschijnen.
De naam van deze tool is afkomstig van "wiki" dat verwijst naar de samenwerking, en het woord "bhasha", dat in het Hindi en sanskriet "taal" betekent. WikiBasha zal inhoudaanmaak ondersteunen in meer dan 30 talen; naast het Engels ook Arabisch, Duits, Hindi, Japans, Portugees en Spaans. De tool werkt in de browser, en functioneert op de Wikipedia sites. Wie zelf een wiki heeft of maakt, kan deze tool daarin ook verwerken, omdat hij open source is en onder de Apache Licentie 2.0 te verkrijgen is als een gebruikersgadget in Wikipedia. Je kan als gebruiker ook een bookmarklet installeren.
http://www.wikibhasha.org
http://svn.wikimedia.org/viewvc/mediawiki/trunk/extensions/WikiBhasha,
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=14696&language=NL

GOOGLE LEGT MEER DE NADRUK OP LOCATIE
Zoeken wordt meer locatiegebonden, en jij krijgt er meer controle over
Wanneer je een zoekopdracht intikt bij Google, dan houdt de zoekgigant ook rekening met de plaats waar jij je bevindt. Maar tot nu toe was dat echter niet zo duidelijk hoe dat gebeurde. Was Google trouwens juist in het raden van jouw locatie - misschien interpreteerde de zoeker de aanwijzingen wel verkeerd?
Daar komt nu verandering in. Wanneer je een plaatselijke zoektocht uitvoert, dan zal er een nieuwe knop verschijnen in de zijbalk waarop je kan zien wat volgens Google jouw locatie is. Is dat niet juist, dan kan je zelf een nieuwe locatie ingeven. Deze tool wordt in 40 talen uitgebracht, en zou binnenkort voor alle gebruikers beschikbaar moeten zijn.
Deze tool is bijvoorbeeld ook handig wanneer je dingen wil opzoeken (een restaurant, een bar...) in een andere plek dan waar jij je nu bevindt. Wij deden alvast de test met Google Maps, en inderdaad vind je daar nu een vakje waarin je de locatie kan instellen.
http://googlepublicpolicy.blogspot.com/2010/10/more-transparency-and-control-over.html


DE KRANT ALS AUDIOBESTAND
Kamelego leest de krant voor u voor... per cd
Het is goed te weten dat blinden en slechtzienden niet in de kou blijven staan. Zo bestaat er al 20 jaar een brailleversie van De Standaard en Het Nieuwsblad, en werd er, in 2008, naast de braillekrant ook een audioversie uitgebracht van de krant. Een initiatief dat eigenlijk te weinig aandacht verdient.
Daarom verscheen er deze week een advertentie in de krant met daarin een aanbod om kennis te maken met deze audiokrant. Het aanbod verwonderde ons toch enigszins. Want deze krant zou elke dag per cd in de brievenbus gestoken worden, net zoals de papieren krant. Je zou verwachten dat het voor de mensen toch gemakkelijker is om de audio via het internet, in de vorm van een podcast, thuis geleverd krijgen. Maar dat is een opmerking van iemand die niet in de wereld van de blinden leeft - misschien is het voor blinden en slechtzienden wel gemakkelijker om de cd thuis te krijgen, die in de cd speler te stoppen en die zo voorgelezen te krijgen.
Maar dit terzijde. De prijzen voor het abonnement zijn in elk geval wél interessant: 6 maanden kost slechts 50 euro (en momenteel krijgt u voor die 50 euro zelfs 8 maanden, ter kennismaking). Meer info over het aanbod bij Kamelego (1)
Tussen haakjes: om de 20e verjaardag van de braillekrant te vieren, zullen enkele journalisten van beide kranten hun eigen teksten voorlezen. (2)
http://www.kamelego.be/over-kamelego/
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00084561


STEVE JOBS SCHIET UIT ZIJN KRAMMEN
Open vs. gesloten blijft nog altijd de grote discussie
Dinsdag heeft Apple zijn kwartaalcijfers voorgesteld, en die zijn goed. Heel goed zelfs, van een record hoogte. De winstmarge is wel iets kleiner geworden, omdat de iPad als toestel heel duur is om te maken, en in verhouding redelijk goedkoop verkocht wordt.
Ondanks het feit dat het er dus voor Apple echt wel rooskleurig uitziet, heeft Steve Jobs gemeend zich op de persconferentie waarop de cijfers voorgesteld werden te laten zien, en daar een tirade af te steken. Jobs had het gemunt op de fragmentatie van Android, het probleem van open vs. gesloten platforms, en de 7 inch tablet computers die volgens hem geen reden van bestaan hebben.
Jobs meent dat de mensen een gesloten systeem willen, de manier waarop Apple werkt dus, omdat het werkt, de mensen willen immers geen rompslomp rond hun hoofd, ze willen dat de pap hen voorgekauwd wordt. En Jobs noemt in zijn tirade.... Microsoft als een voorbeeld van een open systeem. Wat volkomen verkeerd is, want Microsoft was nooit open.
Zoals te verwachten was hebben de partijen tegen wie de tirade gericht was, meteen gereageerd. Zo heeft Jim Balsillie van RIM, de makers van Blackberry, gereageerd op het feit dat Jobs de 7" tablet onnozel vindt: volgens Balsilliie wil de gebruiker wel degelijk zo'n 7" toestel, wil hij wel degelijk Flashop dat toestel, en willen zowel gebruikers als ontwikkelaars de vrijheid hebben om sites te bezoeken die in Flash gemaakt zijn. De gebruikers zijn het beu om door Apple verteld te krijgen wat ze wel en niet goed moeten vinden, aldus Balsillie.
Ook Google reageerde, en wel op het feit dat de gebruiker geen boodschap heeft aan een gefragmenteerde markt, dat hij gewoon een toestel wil hebben dat werkt. De Android toestellen werken wel degelijk, vooral de nieuwste generaties, en bieden bovendien de gebruiker de vrijheid om zijn systeem aan te passen.
Wie ook nog reageerde, was Ian Dodsworth, woordvoerder van TweetDeck, de makers van de steengoede Twitter client. Jobs verwees naar Tweetdeck (dat hij per vergissing Twitterdeck noemde), omdat Dodsworth ergens onlangs geschreven had dat de Tweetdeck software aangepast moet worden aan zoveel verschillende Android versies en toestellen - en dat, volgens Jobs althans, een nachtmerrie genoemd had. Dodsworth heeft daarop gereageerd met te zeggen dat hij nooit over een nachtmerrie gesproken had, en dat hij, in tegendeel, heel fier is dat zijn bedrijf de software voor zoveel verschillende toestellen kan laten werken.
Kortom, Jobs heeft meteen weerwoord gekregen op zijn tirade. Dat hij op deze persconferentie zo uit zijn krammen geschoten is, heeft verschillende waarnemers verwonderd. Voelt Jobs dan toch de hete adem van Android in zijn nek? Vreest hij terrein te verliezen?
http://news.idg.no/cw/art.cfm?id=C70AEFF4-1A64-67EA-E4210DCFC04AE118
http://news.cnet.com/8301-31021_3-20020098-260.html
http://news.cnet.com/8301-31021_3-20019957-260.html


DODE ZEE ROLLEN BINNENKORT BIJ JOU THUIS
Ook deze speciale "boeken" worden door Google ingescand
Wellicht zit jij er niet op te wachten, maar historici in elk geval wel: binnenkort kan iedereen de befaamde Dode Zee rollen inkijken via het internet. Het iis Google dat de rollen inscant, in samenwerking met de IsraŽlische Overheidsinstelling voor Antiquiteiten. Bij het inscannen van de rollen, die zeer broos zijn, zal gebruik gemaakt worden van een beeldvormingssysteem van de NASA. De scans zullen dan gehost worden door Google. Het hele werk zal jaren duren, maar de eerste resultaten zou je al over een maand online moeten kunnen zien.
Voor wie niet weet wat de Dode Zee-rollen zijn: dat is een collectie handschriften, bestaande uit meer dan 900 documenten die dateren uit de periode 250 VC tot het jaar 50 van onze jaartelling. Meer over deze rollen bij de Wikipedia (NL)(3)
Een fotoreportage over het scannen van de rollen vind je bij Washington Post.
http://news.yahoo.com/s/nm/20101019/tc_nm/us_israel_scrolls
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dode_Zee-rollen
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/10/19/AR2010101905268.html?wpisrc=nl_techMOET DE OVERHEID BOTNETS BESTRIJDEN?
Botnets berokkenen nationale economie toch ook schade?
Het gaat niet goed met de properheid van het internet - en dan hebben we het niet over pornosites, maar wel over de vele botnets die het internet bezoedelen. Volgens Microsoft zijn er alleen al in de VS in de eerste helft van dit jaar 2,2 miljoen pc's weggekaapt en onder de hoede van botnets gezet, om gebruikt te worden voor cybermisdaad of DDOS aanvallen op websites. In New York werd er nog in september een grote raid uitgevoerd, waarbij 60 leden van een botnet opgepakt werden die via een Zeus trojan een aanval planden op banken.
In Japan wordt de bestrijding van zulke botnets ernstig genomen. Daar is sinds 2006 een Cyber Clean Center opgericht, zo lezen we bij Ars Technica (1), een samenwerking tussen Binnenlandse Zaken, Economie en Communicatie. De providers werken er samen met de overheid, net zoals Symantec, Microsoft, McAfee, en andere beveiligingsbedrijven. Die lichten niet alleen het publiek voor, maar gaan een stap verder: zij gaan actief op zoek naar besmette computers, en trachten dan de gebruiker te verwittigen dat er iets aan de hand is. Om die besmette computers op te sporen wordt o.a. gebruik gemaakt van "honeypots", potjes honing dus, lok-computers die gemakkelijk te vinden en te besmetten zijn door de botnets. Zodra de honingpotjes genoeg gegevens over het botnet verzameld hebben, komen de ingenieurs in actie, en gaan ze de logbestanden van deze machine uitpluizen om te zien welke andere gebruikers besmet zijn. Dan worden de betrokken ISP's verwittigd, en uiteindelijk krijgt de gebruiker dan instructies over hoe hij zijn machine bot-vrij kan maken.
Kijk, dat vinden wij nu positief. In plaats van het geld van alle belastingbetalers te besteden aan het beschermen van een verouderd bedrijfsmodel (dat van de platen- en filmindustrie), mag er naar onze mening minsten s evenveel geld gaan naar zulke proactieve maatregelen van de overheid om het internet op te kuisen...
Meer over de bestrijding van de botnets bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2010/10/japan-has-a-national-botnet-fighter-wheres-ours.ars


VALSE AV-SOFTWARE MISLEIDT GEBRUIKERS
Hackers misbruiken een beveiligingstool van Firefox en Chrome
Gaan we er in de toekomst "Vrijdag, maak-de-gebruiker-bang" dag van maken? Feit is dat de verhalen over veiligheid op het internet soms echt wel alarmerend zijn.
Neem nu dit verhaal, dat we bij Pressetext vonden. Daar lees je dat hackers een nieuwe methode gevonden hebben om de gebruiker wat te pesten. Zij hebben speciaal geprepareerde websites in het leven geroepen, waar het lijkt of je een waarschuwing krijgt van je browser dat je je op een site bevindt die malware wil installeren. Die waarschuwing is echter niet van je Firefox of Chrome browser afkomstig, wel van een speciaal script van de hackers. Die er dan meteen een link aan toevoegen naar een update van de AVG beveiligingssoftware die tegen deze malware zou moeten beschermen.
In werkelijkheid gaat het niet om AVG software, wel om een valse Antivirus software, "Security Tool". Die wel handig verpakt is in een vertrouwenwekkende benaming, zoals "ff_secure_upd.exe" bij Firefox, of "chrome_secure_upd.exe" bij Chrome. In beide gevallen gaat het dus niet om een update van de bestaande software, maar wel om "scareware" - een programma dat de gebruiker bang wil maken, en hem zo aansporen om de (nutteloze) software te kopen.
Het wordt in elk geval erg moeilijk voor de gewone internaut - want nu kan hij al niet meer de waarschuwingen geloven die zijn browser hem normaal gezien toestuurt om hem te beschermen...
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=101021002


NU OOK EEN APP STORE VOOR DE MAC
Krijgen waarnemers gelijk die beweren dat Apple steeds meer de richting van het (beperkte) iOS uit wil, en minder (het vrijere) Mac?
Mogen we venijnig zijn, en zeggen dat de voornaamste nieuwigheid is die wij hoorden op de persconferentie van Apple (die weer door ontelbare blogs live verslagen werden!) het feit is dat de ontwikkelaar voortaan 30% van zijn inkomsten aan Apple moet afstaan?
Blijkbaar vindt Apple het systeem van de App store zo geweldig, dat er nu ook een winkeltje komt voor de Mac. Het winkeltje voor de iOS toestellen (iPhone, iPod, iPad..) heeft al meer dan 7 miljoen apps verkocht, en dat succes wil Apple herhalen. Maar waar je bij die iOS toestellen enkel software op je toestel kan zetten die afkomstig is uit de speciale App Stores (tenzij je je toestel jailbreakt), zou Apple de ontwikkelaars nog altijd toestaan om desktop software buiten de store te verkopen. De winkel zou ook niet geŽnt zijn op iTunes, maar als een aparte app bestaan. Maar bied je je software aan via de App store, dan moet je wel 30% van je inkomsten op elke verkoop afstaan aan Apple.
Vanuit zakelijk oogpunt is het natuurlijk een goede zet. Apple kan het bovendien verkopen als een voordeel voor de gebruiker: wie de app (of liever: software, om het degelijke ouderwetse woord te gebruiken in plaats van het trendy "app") via ons winkeltje koopt, weet dat hij een betrouwbaar product koopt of gratis downloadt. Maar vergeet niet dat er al jaren plekken op het internet bestaan waar je even betrouwbare software kan vinden, zoals Download.com, Majorgeeks.com, PCworld.com, enz.
Waarnemers vrezen dan ook dat deze app store voor de Mac kadert in een strategie van Apple om het Mac OS af te zwakken, en over te schakelen naar een iOS, waarbij Apple perfect controle heeft over wat er op jouw computer mag komen staan. Wat Apple zelf natuurlijk zal aanprijzen als veiliger, gebruiksvriendelijker (de gebruiker moet zich minder zorgen maken, alles past netjes ineen), maar dat door velen beschouwd wordt als een beperking op de vrije keuze van de gebruiker, en, om het woord toch maar even te gebruiken, een "infantieler" maken van de gebruiker.
Deze mening wordt o.a. vertolkt in het ZDNet blog. (1). Apple deed nog meer aankondigingen (2), maar die horen meer thuis in de rubriek hardware. En daar zal je dus meer lezen over deze nieuwigheden.
http://www.zdnet.com/blog/perlow/apples-ipad-gateway-drug-the-mac-app-store-and-beyond/14229?tag=nl.e539
http://news.yahoo.com/s/pcworld/20101021/tc_pcworld/applestop5backtothemacannouncements
Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.behardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
GOOGLE BRENGT TWEE ANDROID APPS VOOR BLINDEN
Nu iedereen zijn eigen app kan kiezen, is het eindelijk tijd om apps te maken voor een (niet onbelangrijke!) nichegroep: blinden
Het mobieltje helpt je op zoveel manieren - het kan zelfs je zintuigen als het ware versterken, denk maar aan de virtual reality toepassingen zoals Layar. Maar heb je er eigenlijk al een stil bij gestaan dat de apps die voor het mobieltje uitkomen, ook soelaas kunnen brengen voor mensen die niet (meer) ten volle kunnen beschikken over die zintuigen?
Google heeft daar in elk geval aan gedacht. Verleden week heeft Google twee nieuwe apps uitgebracht die de blinden beter moeten helpen bij het navigeren - niet op het mobiele toestel, maar in de echte wereld.
De eerste app is WalkyTalky, waarbij je een adres kan invullen, of kiezen uit een van jouw favoriete plekken. WalkyTalky zal dan beginnen met de aanwijzingen voor te lezen voor de weg die je moet afleggen, en zal daarbij ook de straatnamen vermelden, zodat je altijd weet waar je bent.
De tweede app is Intersection Explorer, die je vertelt welke richtingen je uit kan op een kruispunt. Na de app op te straten zal je een interactieve map zien met jouw huidige locate in het midden. Je kan je vinger over het scherm bewegen, en zal dan te horen krijgen dat er rechts straat xyz is, en links straat abc.
Meer over deze apps leer je bij TechCrunch en het eyes-free blog.
http://eyes-free.blogspot.com/2010/10/walking-about-with-talking-android.html


OPERA HEEFT VOORTAAN OOK BROWSER EXTENSIES
Versie 10.7 is de laatste fase vooraleer de stap gezet wordt naar versie 11
Deze week wordt versie 10.7 van Opera uitgebracht. En dat zal de laatste versie zijn die het cijfertje "10" mag dragen, want de volgende versie is meteen een grote stap: het wordt dan 11, om aan te geven dat hier wel belangrijke nieuwigheden te vinden zijn.
Dit artikel gaat dan ook niet echt over versie 10.7, als wel over versie 11. Deze versie zal namelijk ook extensies ondersteunen, net als de Firefox browser, een van de grote troeven van Firefox, ondertussen door de concurrenten zoals IE, Chrome, Safari ook ondersteund.
Het extensie platform van Opera, zo lezen we bij Betanews, zal gebaseerd zijn op de W3C Widget specificatie, zodat ontwikkelaars de extensies in gewone webstandaards kunnen maken, zoals HTML5, CSS en JavaScript (en wat volgens ons ook wil zeggen dat zij ook op andere browsers kunnen, werken, alhoewel dit niet uitdrukkelijk in het artikel vermeld staat).
Je zal de extensies kunnen gebruiken vanaf de eerste alpha-versies van de browser. En wij durven er heel wat onder te verwedden dat tal van lezers staan te trappelen om die binnen te halen!
http://my.opera.com/desktopteam/blog/2010/10/15/font-fixes-for-nix-the-last-10-70-build
http://www.opera.com/browser/next/
http://www.betanews.com/article/Opera-announces-last-1070-build-Opera-11-complete-with-browser-extensions-comes-next/1287161263


NIEUWE SMARTPHONES: SAMSUNG, HTC, SONY ERICSSON
Een nieuw mobieltje kiezen was nog nooit zo moeilijk...
Het blijft maar nieuwe smartphones regenen. Wij zetten even enkele nieuwe modellen op een rijtje.
Om te beginnen is er Samsung, met de Wave525 en Wave533, twee modellen met het BADA open platform als besturingssysteem. Zij worden gekenmerkt door de "Social Hub", een centrale plek op het toestel waar je je telefoonboek vindt, sms, e-mail, instant messaging, en sociale netwerken. Beide toestellen hebben een aanraakscherm, en de Wave533 bovendien een Azerty toetsenbord.
Samsung komt ook nog met de OMNIA 7 op de proppen. Bij dit toestel worden dan weer de entertainment mogelijkheden benadrukt. Het is gebaseerd op het Windows Phone 7 platform, bevat een 4 inch Super AMOLEd scherm zodat je het ook in direct zonlicht goed kan zien, een 1 GHZ processor en 5 MP camera. Via het Windows Phone Hubs haal je meteen alle nieuws van je sociale contacten binnen. Al deze toestellen liggen in november in de winkel, maar wat er op het prijskaartje zal staan is nog niet geweten.(1)
De tweede fabrikant is HTC, met de HTC Gratia, een slank Android (2.2) toestel van 10 cm groot met natuurlijk de HTC Sense interface. Bij deze toestellen zorgt de Friend Stream ervoor dat je op de hoogte blijft van het nieuws van je vrienden via Facebook, Twitter, Flickr. Hier weten we dan weer wel de prijs (399 euro BTW incl.), maar nog niet de exacte landeringsdatum voor de Benelux. (2)
Het derde bericht komt van Sony Ericsson. Geen concreet toestel, wel plannen. Het bedrijf laat namelijk weten dat het geen smartphones meer zal maken met het Symbian besturingssysteem van Nokia aan boord. Wel komt er, ergens in 2011, een Windows Phone7 uit. Sony Ericsson maakt ook al toestellen met het Android OS aan boord, en is daarmee een bevestiging van de trend die al langer waar te nemen is: fabrikanten proberen voor ieder wat wils te brengen, met standaard besturingssystemen (Android of Windows Mobile) aan boord. De fabrikanten die enkel met het eigen OS werken (Nokia, Blackberry, Apple) lijken daarbij wat in de verdrukking te geraken... (3à
http://www.samsung.be
http://www.htc.com
http://blog.seattlepi.com/microsoft/archives/225046.asp


EN HOE GAAT HET MET KINECT?
Al 17 joystick-vrije games staan klaar voor lancering in november
Toen Microsoft de Kinect voorstelde, werd die heel enthousiast onthaald. Kinect is nu eenmaal een erg vernieuwende interface voor games. De camera van het toestel ziet jou vanuit verschillende hoeken, en plaatst je meteen in het game. Wie de demo's heeft gezien met o.a. Leo Laporte kan niet anders dan onder de indruk zijn.
In november zal de Kinect dus op de markt komen. Wil de lancering ervan een succes zijn, dan moeten er meteen al games zijn die je met de Kinect spelen kan? En als we het persbericht van Microsoft mogen geloven, is er aan zulke games geen gebrek: er zullen meteen al 17 gmaes zijn waarbij je, zonder enige yoystick, vanop afstand kan interageren met het game op je Xbox.
Het zijn games in alle soorten, fitness, dans, actie- en partyspelen, en van verschillende grote uitgevers. Ze allemaal opnoemen zou ons hier te ver leiden (en verleiden!); de exacte details vind je in het persbericht (1). Wij zijn in elk geval geïnteresseerd in de "Fitness Evolved" van Ubisoft, en "Dance Central" van MTV Games/Harmonix. Kwestie van een beetje lichaamsbeweging te nemen als tegengewicht voor het vele zitten aan ons bureautje!
Wat zoiets kost? De Xbox 360 4GB Console met Kinect kost $399,99 in de VS. Heb je al een Xbox 360 console, dan betaal je voor de Kinect apart 149,99. Bij aankoop van de Kinect krijg je de avonturenreeks Adventures gratis. De meeste andere gmaes kosten $49,99.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=14740&language=NL
http://xbox.com/live


APPLE'S NIEUWIGHEDEN
Facetime op de Mac, nieuwigheden bij iLife, nieuwe MacBook Air
Naast de app store voor de Mac, waar wij het al eerder overhadden, had Steve Jobs nog meer te vertellen op zijn persconferentie. Om te beginnen: FaceTime komt naar de Mac. Voortaan zal je vanop je Mac videogesprekken kunnen voeren - maar, net zoals bij iPhone en Ipod, enkel met andere Mac-gebruikers. Een integratie met bijvoorbeeld Skype zit er nog altijd niet in. Deze software kan je gratis downloaden (1)
Verder is er versie 11 van iLife, met nieuwe versies van iPhoto, iMovie en Garageband. Deze software krijg je gratis mee wanneer je een nieuwe Mac koopt, en voor de huidige iLife gebruikers kan er op het tweede adres een versie aangekocht worden voor Ä49. (2)
En tot slot is er de aankondiging van een nieuwe MacBook Air (3), een superslanke notebook. Sommige kenmerken van dit apparaat lijken wel verleidelijk. Zo bijvoorbeeld de vorm-factor: licht en klein, in 11 of 13 inch (26,5 of 32,5 cm), met een gewicht van amper 1.06 kg. Ook de batterijduur is indrukwekkend: werk je niet draadloos, dan kan je 7 uur werken met het toestel zonder te moeten herladen (draadloos werken vergt meer geheugen).
De prijs is wel redelijk duur: 999 euro voor 1,4 GHZ 11 inch met 2 GB geheugen en 64 GB flash geheugen, 1199 euro voor hetzelfde model met 128 GB flash opslag. Voor een krachtigere processor van 1,86 GHz, groter scherm van 13 inch, en 128 GB flash geheugen betaal je 1.599 euro. En dat is toch wel wat prijzig. Je hebt wel een super elegant toestel, maar je zit wel met een toestel waar Steve Jobs, in zijn eeuwigdurende haat tegen knoppen en aansluitingen, geen DVD drive voorzien heeft, 1 of 2 USB poorten, geen Firewire, geen input voor de microfoon, alleen een aansluiting voor de koptelefoon.
En zoveel kracht is 1,86 Ghz in deze tijd niet meer. Dus toch een redelijk beperkt toestel. Voor (veel) minder geld heb je krachtigere notebooks, die deze beperkingen niet hebben - maar die natuurlijk niet de vorm-factor van een Apple toestel bezitten. De vraag rijst dan ook: is het aureool van Apple nog altijd stralend genoeg om van deze nieuwe Macbook Air toestellen een succes te maken, aan deze prijzen?
http://www.apple.com/benl/mac/facetime
http://www.apple.com/benl/ilife
http://www.apple.com/benl/macbookair
hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Fortinet breidt cloudbeveiliging uit met vier nieuwe virtuele appliances
http://www.fortinet.be

*** Staking treinen op maandag: TomTom HD Traffic meet 1295km files en vertragingen tijdens de ochtendspits
http://www.tomtom.be

19-jarige student wint ruimtereis ter waarde van 200.000 dollar in wedstrijd van Mobistar
http://www.ikkijkvooruit.be

*** Easynet betreedt VoIP-markt met introductie Managed IP-PBX
http://www.easynet.com/

*** IFS Labs, de onderzoeks- en ontwikkelafdeling van IFS, komt met een aantal tools die zich richten op het verbeteren van de samenwerking en communicatie binnen teams, en op informatie- en kennisverzameling op een gebruiksvriendelijke manier.
http://www.ifsworld.com/

*** Western Digital llevert sata hard drives met hoogste capaciteit ter wereld
WD Caviar® Green™ harde schijven van 3 TB als antwoord op de vraag naar meer capaciteit voor externe opslag en zware computertoepassingen

***Gigaset Communications stelt de Gigaset A580 IP voor, een telefoon op instapniveau voor vaste lijnen of VoIP-telefonie. Dit nieuwe hybride model is gericht op iedereen die volop de voordelen van goedkope internettelefonie en de extra diensten wil benutten maar toch zijn vaste lijn wil behouden.
http://www.gigaset.com

*** TomTom HD Traffic meet voor de derde dag op rij meer dan 1000km files en vertragingen tijdens de ochtendspits
http://www.tomtom.be


muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
EUGENE KHA - I BELONG TO YOU
[elektronische muziek] Rustig, traag opgebouwde muziek, met een vrolijke ondertoon, zoals in I Belong to you, of met dreigende ondertoon en zware bassen, zoals in Saturn. Heel gevarieerde muziek dus, en elk stuk heel knap om naar te luisteren. Bij MySpace vind je en 7 songs in streaming. De man speelt ook mee in de band Spacebirds, die je op het tweede adres vindt. Daar kan je enkele songs downloaden.
http://www.myspace.com/eugenekha
http://soundcloud.com/spacebirds
ELECTROBONE - VULTURE CULTURE
[Electro] Nog electro muziek, maar deze keer meer soundscapes dan echte ritmes, althans in stukken zoals Vulture Culture. Een song zoals ZwarteDrop (ja, deze muzikant heeft Nederlandse roots!), is dan weer heel ritmisch, en nijgt meer naar Dubstep. Van deze artiest kan je de muziek in streaming beluisteren bij MySpace, maar ook bij Soundcloud.
Het leuke aan die laatste site is dat je de voortgang van een song kan volgen op een lijn die de densiteit voorstelt. En dat je bij bepaalde fragmenten commentaren kan plaatsen of lezen wat anderen er schreven.
http://soundcloud.com/electrobone
http://www.myspace.com/theelectrobone


ARNOLDS RECORDS - SENSITIVE PART
[Elektro / instrumentaal] Gedaan met die industriŽle elektro, tijd voor het intieme werk. Arnolds Records brengt muziek die de zeden verzacht. Soms zijn de elektronische instrumenten iets te "kaal" - zo'n strings-orgeltje bijvoorbeeld zal al snel op de zenuwen gaan werken, en een ritmebox kan te kunstmatig klinken. Spijtig, want de composities zitten voor de rest heel goed in elkaar.
Van deze artiest vind je bij Jamendo een volledig album om gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/3675


PSILODUMP - FEIGN EMBRACE
[Electro] Deze keer heel filmische muziek, ietwat meer experimenteel. Vooral deze song, Feign Embrace, is heel goed opgebouwd met tegentijden en intrigerende ritmes en klanken. Ditmaal vinden we de muziek van de artiest terug op Archive.org
De inspiratie haalden we deze week bij de podcast IdyllicMusic.
http://www.idyllicmusic.com/podcasts/151050606podcast151.mp3
http://www.archive.org/details/CANDY017


VRIJDAG HOORSPELDAG: BUREN, OF DE NACHTMERRIE VAN JOHANNA


Een hoorspel dat door NCRV in 1997 uitgezonden werd, en op humoristische wijze een scherpe tekening neerzet van het probleem: hoe samenleven in een modern appartementsgebouw met zijn gebrek aan privacy, en zijn overdaad aan geluidshinder.
Het verhaal begint aldus: hij breit, hij studeert. Een piano klinkt, met altijd hetzelfde niet-melodieuze deuntje. Hij krijgt het op zijn heupen en begint woest met een bel te bellen. Waarop de buurvrouw dan weer woedend komt klagen over de herrie die hij maakt.
http://hoorspel.wordpress.com/2010/10/20/buren-of-de-nachtmerrie-van-johanna/

Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Tijd is een grote leermeester, maar het probleem is dat hij zijn leerlingen doodt.
-Hector Berlioz-
oor logo
De nieuwe oogst


APPS VOOR SOCIALE MEDIA: HOOTSUITE
Sociale netwerken zijn zo belangrijk geworden - je vindt er nieuws over je vrienden, over de onderwerpen die jou aanbelangen, en je kan zelf nieuwtjes meegeven. Ook voor bedrijven zijn de sociale media onmisbaar geworden. Je kan de netwerken natuurlijk volgen in hun "natuurlijk" omgeving, via de browser door naar de website te surfen, maar er bestaan ook verschillende apps of progjes die het leven gemakkelijker maken.
Wij hebben enkele weken al eens enkele van deze tools besproken, maar de sociale netwerken evolueren zo snel, dat er ondertussen handige tools bijgekomen zijn, en andere weer afgehaakt hebben. Daarom opnieuw een overzicht aan tools en webdiensten om comfortabel te kunnen werken met de sociale netwerken (Twitter, Facebook, LinkedIn...)
We beginnen met Hootsuite. Een web app die gebruik maakt van HTML5 om verschillende accounts te beheren in de sociale netwerken, trends op te volgen, trefwoorden te monitoren, enz. Bij deze tool kunnen verschillende gebruikers twitteren voor een bepaalde account, wat dus handig is voor bedrijven die bijvoorbeeld hun klantendienst via Twitter opzetten. Je kan ook Tweets programmeren voor later, en een audio alarm instellen voor wanneer er een nieuwe tweet is. Van deze dienst bestaan er ook mobiele clients voor de meeste smartphone platformen.
[Taal: ENG]
http://hootsuite.com//APPS VOOR SOCIALE MEDIA: SOCIALOOMPH
De homepagina van deze tool ziet er nu niet meteen denderend uit, maar dat mag je niet afschrikken: er zitten heel wat mogelijkheden in SocialOomph. Je kan niet alleen de berichten op Twitter en Facebook volgen, je kan ook postings op je blog publiceren, je kan tweets zien van bepaalde tweet kanalen, je kan je eigen tweets en antwoorden, DM's, facebook updates programmeren, enz.
[Taal: ENG]
http://www.socialoomph.com/


APPS VOOR SOCIALE MEDIA: SOCIALMENTION
Dit is een zoekmachine voor de sociale netwerken. Je geeft een trefwoord in, en de tool zal het woord gaan opzoeken op Twitter, Facebook, Delicious, Digg, enz. De app zal ook kijken naar de gevoelens tegenover het trefwoord (positief, negatief, neutraal). Je kan je bovendien abonneren op een RSS feed met updates over dit trefwoord.
[Taal: ENG]
http://www.socialmention.com/


APPS VOOR SOCIALE MEDIA: COTWEET
Heel wat van de mogelijkheden die nu standaard in de sociale media tools zitten, zijn eigenlijk afkomstig van CoTweet. Toch blijft de manier waarop de informatie over een profiel vertoond wordt, en waarop conversaties genest worden, toch een van de manieren waarom deze tool interessant blijft. Je kan ook notities toevoegen aan gesprekken, die op een lijst zetten, en een Klout Rating opvragen. Deze tool is ook nauw verweven met de CRM van Salesforce.
[Taal: ENG]http://www.cotweet.com/


APPS VOOR SOCIALE MEDIA: POSTLING
Deze web app ziet er niet alleen mooi uit, maar hij is handig bovendien. Je kan je bericht tegelijkertijd posten op verschillende platformen, zoals WordPress, Facebook, Twitter, BLogger, Flickr. Je kan ook je post voor later programmeren. De commentaren van alle platforms worden verzameld, en je kan een antwoord geven vanuit Postling. Alle gesprekken zijn bovendien genest (threaded). Ideaal om verschillende accounts op te volgen.
[Taal: ENG]
http://www.postling.com/


APPS VOOR SOCIALE MEDIA: TWEETDECK
Deze app is eigenlijk gestart als een desktop Twitter client, maar is nu een van de handigste real time browsers, waarin je je account bij Facebook, MySpace, Twitter, Foursquare, Google Buzz, LinkedIn kan volgen. Handig is dat je hier ook kan zien waarnaar verkort url's verwijzen, wat onaangename verrassingen kan vermijden. Je werkt er met verschillende kolommen, gebaseerdop de meest voorkomende tools in de sociale netwerken (mentions = vermeldingen, zoektermen, updates, enz.)
[Taal: ENG]
http://web.appstorm.net/roundups/10-apps-to-monitor-social-media/

µAPPS VOOR SOCIALE MEDIA: SEESMIC
Net als TweetDeck heeft Seesmic een app voor de meeste platformen (Android, iPhone, ...). En er is ook een webapp, die je dus in je browser kan oproepen. Seesmic is volledig gratis, je kan alle boodschappen zien in een interface die lijkt op die van je e-mail, je kan via Mr. Tweet zien welke mensen een gemeenschappelijke interesse hebben en die dan volgen.
[Taal: ENG]
http://www.seesmic.com/


APPS VOOR SOCIALE MEDIA: RADIAN6
Deze tool is echt voor bedrijven bedoeld. Je kan de sociale media niet alleen monitoren, maar statistieken opvragen voor public relations, marketing, klantendiensten. De inspiratie voor deze artikelenreeks haalden we bij Appstorm.
[Taal: ENG]
http://www.radian6.com/
http://web.appstorm.net/roundups/10-apps-to-monitor-social-media/


CHATPAST: JE CHAT GESCHIEDENIS
Je kan de logs van je gesprekken altijd weervinden in de chatprogramma's zelf op jouw computer. Maar zou het niet betere zijn indien je ze in de cloud bewaart, zodat je die altijd kan oproepen, waar je ook bent? ChatPast is een web app waarmee je je chat geschiedenis online kan synchroniseren.
[Taal: ENG]
http://chatpast.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DUVELRADIO
Duvelradio - sommigen kennen hem, anderen willen hem misschien leren kennen. De radio bestaat nu toch al enkele jaren en wil vooral de Nederlandstalige muziek en goeie hits laten horen, overgoten met een stevig sausje van Duitse schlagers en volksmuziek. Duvelradio wil echter meer zijn.
Daarom werd de website vernieuwd en vooral, de site is interactief geworden. Je kan mits registratie zelf je artikelen insturen, discussies voeren of iets roepen online. Daarvoor kan je bijvoorbeeld een shoutbox gebruiken, hiermee verschijnt je bericht onmiddellijk online. Playlisten zijn rechtstreeks te raadplegen en nog veel meer.
Daarnaast is duvelradio nog op zoek naar medewerkers die programma's willen maken vanuit de eigen huiskamer en ook aan de programmering wordt flink gesleuteld. Tijdens de dag hoor je regelmatig nieuwe of gesproken uitzendingen. (Johan Piryns]
[Taal: NL]
http://www.duvelradio.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE NOTULEN VAN DE MINISTERRAAD
Het gaat niet goed met de politiek in BelgiŽ - men lijkt maar niet te komen tot een compromis. Maar hoe ging het vroeger met de politiek? Dat kan je van A tot 2 nalezen, want de notulen van de ministerraden van 1918 tot 1979 staan nu online. Voer voor studenten en onderzoekers die bijvoorbeeld de koningskwestie, schoolstrijd, onafhankelijkheid van Congo, het Egmontpact willen onderzoeken. (Met dank aan @librarian voor de tip)
[Taal: NL]
http://extranet.arch.be:8180/Conseil1/?lg=nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: STANDBEELDEN
Een mooi initiatief: deze site wil een verzamelplek worden waar je foto's vindt over standbeelden uit het hele land, met de uitleg over wat het standbeeld voorstelt. Maar mag je dan niet verwachten dat die informatie ook accuraat is?
Bij het lijstje met gemeenten waar je standbeelden kan vinden, zijn er nog niet veel plekken waar een standbeeld ingevuld is. Wel Antwerpen, dat meteen met 72 standbeelden vertegenwoordigd is. Maar bij het eerste standbeeld dat wij bezagen zaten wij meteen in de problemen. Arbeid Vrijheid wordt een standbeeld genoemd dat op de Suikerrrui staat in Antwerpen - alleen: voor zover wij weten heet dat standbeeld wel De Buideldrager, en stelt het een dokwerker voor.
Wat natuurljik niet wegneemt dat je er mooie foto's vindt, en dat het leuk is om wat informatie te vinden over het standbeeld aan de hand van een Google map. Maar het moet dan wel de juiste informatie zijn...
[Taal: NL]
http://www.standbeelden.be/standbeeld/412
http://www.standbeelden.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: 10 JAAR FILM
Tien jaar film zien op 7 minuten tijd? Het kan, in dit filmpje op Vimeo. Een trip op memory lane. Heb jij ze allemaal gezien? (Bronl @marijkepante)
[Taal: ENG]
http://vimeo.com/9287522


VRIJDAG MULTIMEDIA: HELLPIZZA
Een heel knap filmpje dat als een lopend vuurtje het net rondging, maar eigenlijk met weinig middelen gemaakt werd. Het draait rond pizzabezorgers en zombies, en is interactief: je moet regelmatig een keuze maken in het filmpje, en dan kan je een goede of slechte keuze maken!
[Taal:ENG]
http://hellpizza.co.nz/


VRIJDAG MULTIMEDIA: HISTORISCHE BEELDEN OVER COMPUTERS
Een heel leuk en interessant filmpje over een journaalitem, waarin verteld wordt over een tentoonstelling; daarbij kunnen mensen kennis maken de eerste chip, de eerste computer. Uit 1979 - dus toen wist men echt nog niet welke revolutionaire ontwikkelingen nu zouden volgen!
[Taal: NL]
http://www.openbeelden.nl/media/22208/Tentoonstelling_mens_en_computerBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/
-- Flanders DC's Creativity Forum: Randi Zuckerberg (Facebook)
http://www.belgiancowboys.be/events/1559
- Adobe Usergroup XL (Amsterdam)
http://www.belgiancowboys.be/events/1561
- Eerste twedding in Nederland
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/1560


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Windows 7 wint snel terrein
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/522615/2010/10/21/Windows-7-wint-snel-terrein.dhtml
- 244.000 Duitsers willen niet op Street View
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/522005/2010/10/21/244-000-Duitsers-willen-niet-op-Street-View.dhtml
- Ziekenhuis Hoorn draait weer na computervirus
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/522082/2010/10/21/Ziekenhuis-Hoorn-draait-weer-na-computervirus.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Nokia C7 leverbaar in Nederland
Vanaf begin november 2010 is de Nokia C7 in Nederland leverbaar. De adviesprijs van de C7 bedraagt 419 euro.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29069
- Gratis iPhone actie KPN te succesvol
Soms is een actie ook TE succesvol. KPN moet waarschijnlijk deze week stoppen met zijn aanbieding voor een gratis iPhone 4 voor onderrnemers. KPN raakt snel door zijn iPhones heen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29056
- Crawler Radio & MP3 Player
Deze gratis speler voor mp3 en internetradio onderscheidt zich van anderen door de uitgebreide opname-functies.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22417
elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Revolutie in surroundbeleving: Crestron Procise
Op de Cedia-beurs in het Amerikaanse Atlanta onthulde Crestron de Surround Sound-processor Procise.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5356
- Zon@t Music Jukebox: systeem voor achtergrondmuziek en reclame
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5342
- Easyplus-domotica te bedienen via iPad, iPhone of iPod
Easyplus iControl is een applicatie voor iPad, iPhone of iPod touch waarmee je alle elektrische toestellen van een gebouw kan bedienen.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5329

computerworld logo

*** COMPUTER WORLD

http://www.computerworld.be/
- HP komt terug met WebOS 2.0
Enkele maanden na de overname van Palm en zijn besturingssysteem WebOS, kondigt HP de komst van WebOS 2.0 aan. Dit OS zal beschikbaar zijn op de Palm Pre 2 en zal vanaf morgen (vrijdag) in Frankrijk verkocht worden.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21841&style=99896
- Emakina verliest zijn artistiek directeur
Nicolas Jandrain, artistiek directeur van het webagentschap Emakina, heeft zijn vertrek naar L.A. aangekondigd.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21839&style=99896
- Strategische toenadering tussen RTL en Netlog
Het gerucht doet de ronde dat er een initiatief tot toenadering zou zijn tussen RTL en Netlog. Wordt RTL (dat onderdeel is van de Bertelsmann groep) de nieuwe partner van Netlog met het oog op een kapitaalverhoging? Meer dan waarschijnlijk.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21832&style=99896


digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Erik Portier maakt zijn intrede bij RTL Belgium!
Wij kondigden het nieuws gisteren al aan maar nu is het ook officieel bevestigd. Erik Portier verlaat Google belgium en vervoegt de IP regie. Vanaf december bekleedt hij er de...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7222
- De iPhone applicatie van DMF is beschikbaar!
Hoewel de beurs Digital Marketing First pas doorgaat op 28 oktober, kan u nu al (gratis) de iPhone-applicatie van de beurs downloaden vanop de App Store.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7208
- Facebook gaat de Skype-toer op
Skype en Facebook gaan samen de strijd met Google aan, dat haar VoIP-initiatieven opdrijft. Beide bedrijven hebben de integratie van hun respectievelijke diensten aangekondigd.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7210

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Spam en Phishing rapport
http://computertaal.info/2010/10/21/spam-en-phishing-rapport-2/
- Facebook explodeert recht in je gezicht
http://computertaal.info/2010/10/21/facebook-explodeert-recht-in-je-gezicht/
- Big Brother wil je vriend zijn
http://computertaal.info/2010/10/21/big-brother-wil-je-vriend-zijn/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Hof: huidige thuiskopieheffing in strijd met EU-regelgeving
20:58 - Het Europese Hof van Justitie heeft donderdag geoordeeld dat een algemene, ongedifferentieerde thuiskopieheffing tegen richtlijnen van de Europese Unie ingaat. Het Hof deed deze uitspraak in een zaak over de Spaanse thuiskopieheffing. »
http://tweakers.net/nieuws/70365/hof-huidige-thuiskopieheffing-in-strijd-met-eu-regelgeving.html
- 'Frankrijk pleit bij EU-landen voor three-strikeswetgeving'
donderdag - De Franse president Nicolas Sarkozy heeft bij andere lidstaten van de Europese Unie gepleit voor het invoeren van three-strikeswetgeving. Dat stelt een Franse burgerrechtenorganisatie, die een geheime brief publiceerde. »
http://tweakers.net/nieuws/70364/frankrijk-pleit-bij-eu-landen-voor-three-strikeswetgeving.htmltip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)


TIP WORDPRESS: ZEMANTA
Wie zelf een blog heeft op Wordpress, kan voortaan ook gebruik maken van Zemanta. Deze plug-in was al langer beschikbaar voor wie een gehoste Wordpress had (dus Wordpress draaide op de eigen server), maar nu dus ook voor wie de simpele vorm van Wordpress, op Wordpress.com gebruikt.
Zemanta is een heel knappe dienst die het posten intuïtiever en simpeler maakt, door extra functies toe te voegen. Deze tool zal je posting afscannen terwijl je schrijft, en suggesties aanbieden op vlak van Media, verwante artikels links via trefwoorden, en zelfs categorieŽn vor je post.
http://thenextweb.com/apps/2010/08/18/zemanta-now-available-for-wordpress-com-blogs-your-blog-content-just-got-infinitely-better
http://www.zemanta.com/blog/zemanta-now-available-on-wordpress-com/


TIP WINDOWS 7: SNEL BLADEREN IN TAKEN
Ik weet niet hoe het bij u zit, maar ik werk zoveel mogelijk met het klavier, in plaats van met de muis. Het werkt gewoon sneller indien je je handen altijd op het klavier kan houden, in plaats van naar de muis te moeten tasten, dan op het klavier te moeten mikken naar de juiste plaats, en dan de gewenste taak uit te voeren.
Gelukkig heeft Microsoft gedacht aan de wensen van mensen zoals ik, en verschillende toetscombinaties voorzien. Zo kan je bijvoorbeeld doorheen de taken op de taakbalk bladeren, met de combinaties Windows+T. Dit verplaatst de focus naar het icoon links van de taak waaraan je nu werkt. Met de pijltjestoetsen kan je dan naar de andere open toepassingen bladeren. Daarbij krijg je telkens een preview van het geopende venster.
http://www.lockergnome.com/windows/2010/08/10/quickly-browse-tasks-in-windows-7-with-the-keyboard/


TIP WORD: ALLE OPEN DOCUMENTEN OPSLAAN EN SLUITEN
Op het eerste zicht lijkt deze functie, die in de voorgaande versies van Word aanwezig was, in Word 2007 verdwenen te zijn. Niets is minder waar, je moet alleen die functie gewoon terug activeren.
Daarvoor klik je met de rechtermuisknop op een lege blek in de ribbon. Kies dan "Customize Quick Acces Toolbar" (snelbalk aanpassen). Dat opent een dialoogvenster, waarbij je bovenaan een uitklapmenu vindt. Kies hierbij "all commands" (alle taken), en dan moet je in de lijst even zoeken tot je de gewenste optie vindt. Bekijk ook even de andere functies die je hier vindt - dat wist je niet, dat er zoveel mogelijk was, niet? Om de optie te activeren, moet je die selecteren, en dan op "Add" tussen de twee kolommen klikken. Dat voegt deze functie toe aan de standaard functies van je ribbon.


ARNOLDS TIP VOOR DE MAC: BACKUP
Voor de Mac wil ik een eenvoudig, maar handig programmaatje aanbevelen voor mensen die gebruik maken van de back-up voorziening met Time Machine. Het programma laat snel de inhoud
van de Time Machine log zien en geeft eventueel achtergrondinformatie over opgetreden fouten.
Het is hier te downloaden (versie Universeel):
http://www.carnationsoftware.com/TM_Error_Log_WebPage.html


ARNOLDS TIP VOOR DE IPHONE:
Voor de iPhone is er een App van dezelfde maker(s) als de vorige tip, waarmee je achtergrond informatie kunt opzoeken van de foutcodes voor de Mac. Geschikt voor ontwikkelaars en gewone gebruikers.
Voor iPhone, iPod touch en iPad, vanaf iOS 3.1.2. Download opent in iTunes:
http://itunes.apple.com/be/app/code-sleuth/id315658103?mt=8
http://itunes.apple.com/nl/app/code-sleuth/id315658103?mt=8shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

FOLDER SIZE
Windows all - freeware
Deze tool scant je harde schijf af en toont hoeveel ruimte er gebruikt wordt. De interface lijkt op die van Explorer, wat handig is. Je kan de grootte van een map zien als een taart of balk statistiek.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,22702/description.html?tk=nl_ddx_t_dlfeat
VIRTUAL ROUTER
Windows 7 - 1,01 MB - freeware
Dit is een freeware, waarmee je jouw Windows 7 of Windows 2008 R2 compuer kan omvormen tot een WiFi hotspot, via de Wireless Hosted Network technologie van Windows 7.
http://majorgeeks.com/Virtual_Router_d6573.html
http://www.lockergnome.com/windows/2010/09/07/virtual-router-v0-9-beta/


SCIENCE CALCULATOR
Windows all - 3,9 MB - freeware
Een erg krachtige tool om alle mogelijke berekeningen te doen. Je kan de langste vergelijkingen uitrekenen, complex, met variabelen. De software meet ook de moleculaire en atomaire massa van een element. Voor de studenten!
http://www.dplsystems.com.au/downloads.php


ABIWORD: GRATIS TEKSTVERWERKER

Windows all - 8 MB - freeware
Een alternatieve tekstverwerker, die de meeste vaak voorkomende taken kan uitvoeren. Hij heeft een intuïtieve interface, en je kan zelfs een versie downloaden met Franstalige menu's.
http://www.abisource.com/


PDF-WCHANGE VIEWER
Windows 2000/XP/Vista/7 - 12,6 MB - freeware
Een van de beste tools, heel licht bovendien, om PDF bestanden te bekijken en licht te wijzigen. Je kan notities maken, tekst markeren, onderlijnen, schrappen. Let wel op bij de installatie dat je de optie om de ASK knoppenbalk te installeren uitvinkt!
http://www.tracker-software.com/product/downloads


ACCOUNTS & BUDGET FREE
Windows all - 6 MB - freeware
Deze software, die in verschillende talen verkrijgbaar is, is een simpele tool om je rekeningen en je budget bij te houden. Je kan o.a. de vervaldagen van de verschillende facturen in het oog houden, operaties in verschillende formaten importeren, enz.
http://www.alauxsoft.com/prod04infan.htm


XTRA KALENDER
Windows all - 1,2 MB - freeware
Een uitstekende kalender software, waarbij je je taken kan oplijsten, programmeren, en herinneren. Je kan 5, 6, of 7 dagen van de week vertonen, de efemeriden, feestdagen, maanfasen staan aangeduid, enz. Er is slechts één "maar": de software is in het Frans...
http://www.xtralog.com/en/index.html


GOOGLE TRANSLATE OP DE DESKTOP


De vertaal-tool van Google is ongetwijfeld erg interessant, maar je hebt niet altijd een internetverbinding. Daarom is deze desktop versie wel handig: hij kan je documenten naar 40 talen vertalen. Perfect zijn die vertalingen niet, maar je begrijpt tenminste waarover het gaat.
http://translateclient.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: COREL PAINT IT VOOR DE IPAD
iPad - $0,79 (Engelstalig)
Met deze tool wordt jouw iPad een draagbare kunstgalerij: de app zet je foto's om in schilderen waarna je ze in een diapresentatie kan bekijken. En je moet er helemaal niets voor doen, alles gebeurt automatisch!
http://www.corel.com
http://www.facebook.com/corel


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: BING VOOR ANDROID
Android - freeware
Zoeken met Bing op je mobieltje, waarop het Android OS staat, is ook mogelijk: deze tool werkt zowel met Android 1.3 als met Froyo. Je hebt meteen landkaarten, stratenplannen, informatie over handelszaken in jouw buurt. (Met dank aan Frederick voor de tip)
http://download.cnet.com/Bing-for-Mobile-Android/3000-2379_4-75000013.html(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....
Deze week ontvingen wij een erg sympathieke mail van een lezer. Omdat die onze redactie zoveel plezier gedaan heeft, willen wij u de inhoud van deze mail niet onthouden:
<<<
Goeden morgen,

Zojuist weer een nieuwsbrief "aangeslagen" en plotseling krijg ik de
behoefte u eens te vertellen wat een plezier dat is.
Heerlijk taalgebruik, altijd een prima sfeertje geschapen middels de
intro en dan verder de artikeltjes waarvan helaas veel mij boven de
pet gaat maar dat, wat ik volgen kan is altijd leuk verder uit te
pluizen.
Dank voor zoveel prettige digitale en wat al niet meer voor goeie momenten.

Met vriendelijke groet,

Gerard van Straten
Rotterdam

>>>
Onze hartelijke dank aan Gerard, voor deze heel sympathieke woorden. Het is voor de hele redactie een riem onder het hart!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Ruzies zouden niet zo lang duren, als het ongelijk niet enkel bij één partij lag.
-La Rochefoucauld-