netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
21/10/
2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 671 van 16/10/2010Gegroet lezer,

Ja, nu is de zomer echt wel voorbij. Het is nog pikdonker wanneer mijn trein door een zwart landschap raast dat slechts af en toe verlicht wordt door een straatlantaarn, de koplampen van auto's die aan de overweg staan te wachten, of de lichten in huizen waar mensen zich klaarmaken om ook naar hun werk te gaan. Het maakt de trein alleen maar knusser, zo omgeven door duisternis...

Wat hebben wij voor u deze week? Weer wat berichten over Hadopi, de wet waarvan wij nog altijd niet begrijpen hoe die ingevoerd kon worden. Nieuws over Google, Facebook en Microsoft. Een belangrijke aankondiging uit het mobiele landschap, nu de eerste toestellen met Windows Phone 7 eindelijk in aantocht zijn. En natuurlijk heel wat tips voor websites, programma's en computertips. Tot slot, bij de Luisterrubriek "Het oor wil ook wat", een persoonlijke noot: een gesprek met Frits Enk, journalist, realisator van video- en geluidsproducten, schrijver van boeken. Tijdens mijn bezoek aan de Hoorspeldag in Hilversum nam hij een interview van me af, en dat kan u nu beluisteren.

Hebt u commentaren of suggesties? Uw reactie is meer dan welkom!

Wij hopen in elk geval u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.


Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GOOGLE AUTOOTJES: KIJK, MAMA, ZONDER HANDEN!
In alle geheim, maar toch zichtbaar, werkt Google aan de toekomst: eindelijk je handen vrij hebben in de file!
De Amerikaan die de laatste tijd over Highway 1 tussen San Francisco en Los Angeles reed, zal wel even raar opgekeken hebben. Er reden namelijk enkele speciale Google auto's rond, Toyota Prius wagens met een eigenaardige constructie op het dak. Maar wat echt nieuw was, was niet meteen te zien, namelijk dat degene achter het stuur niet echt reed.
Google blijkt namelijk in het geheim aan het werken aan auto's die zichzelf kunnen besturen. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een kunstmatige intelligentie software, die alles opmerkt dat zich rond de wagen bevindt, en dan de beslissingen neemt die een mens in gelijkaardige omstandigheden maken zou.
Nu, wees maar niet ongerust. Net zoals bij een leerling die rijlessen neemt, zat er altijd een ervaren chauffeur achter het stuur in de auto die, mocht het verkeerd lopen, kon ingrijpen. Naast hem, in de passagierszetel, een monteur om het navigatiesysteem in het oog te houden.
In totaal hebben zeven testwagens meer dan 1.000 mijl gereden zonder enige menselijke hulp, en meer dan 140.000 mijl met af en toe menselijke hulp. En er heeft zich maar één ongeval voorgedaan, namelijk toen een Google-auto achteraan aangereden werd toen hij stopte voor een verkeerslicht.
De droom van menige futurist (en automobilist die het beu is om in de file te staan!) komt dus weer een stapje naderbij. Meer hierover bij The New York Times, en Google zelf.
http://www.nytimes.com/2010/10/10/science/10google.html?_r=1&partner=rss&emc=rss
http://googleblog.blogspot.com/2010/10/what-were-driving-at.htmlMAGAZINE APPS PROBEREN WALLED GARDENS DOOR TE VOEREN
Maar slikt de internaut dat nog?
Toen Apple uitkwam met zijn iPad, werd die op gejuich onthaald, vooral bij de uitgevers. Apple spiegelde namelijk een uitgeversplatform voor waarbij de maker van het magazine de gebruikservaring compleet zou kunnen controleren. Mooi dus voor de uitgever, want dit zou het mogelijk moeten maken om eindelijk voor hun uitgaven geld te kunnen aanrekenen.
Maar al snel kwamen er berichten dat dit toch niet het ideaal was. Om te beginnen van alom erkende autoriteiten zoals Jakob Nielsen, die de apps verweten dat zij allemaal een andere interface gebruikten. Dat maakt het voor de internaut erg verwarrend - waar is de knop "terug"? Hoe vindt hij een index? (1)
En nu legt een heel kritisch artikel van Matthew Ingram in het blog GigaOm nog een vinger op de zere wonde: al te veel van de magazines die een speciale versie voor de iPad maken, werken met een "walled garden", zetten een muurtje om hun publicatie waar je als gebruiker niet uit kan. Net als in de beginjaren van het internet, toen providers enkel maar een stukje van het internet aanboden, en de beginjaren van het mobiele internet, toen je alleen maar op de sites van Vodafone, Belgacom en co kon surfen.
Met die walled gardens kan je bijvoorbeeld een artikel dat je fijn vind niet delen met anderen, omdat er geen universele link bestaat naar het artikel dat door anderen, die niet over de iPad beschikken, opgeroepen kan worden. Bij Wired, een van de eersten om een prachtige app voor de iPad uit te brengen, werd er zelfs niet aan gedacht om links te voorzien naar de "gewone" content van het magazine, die dan door iedereen opgeroepen zou kunnen worden. Matthew vergelijkt het met een ouderwetse interactieve CD-ROM uit de 1990.
Een kritiek die wij eerlijk gezegd al langer hadden op de apps voor de iPad, maar die door alle enthousiaste gebruikers weggewuifd werd. Wij zijn in elk geval blij dat we dan toch niet voor gek verklaard moesten worden. Maar het feit blijft dat de makers van magazines op de iPad een verkeerde keuze maakten: zij dachten hun magazine van het internet te moeten afsluiten, om zo eindelijk geld te kunnen vragen voor hun uitgave. Maar die klok kan je gewoon niet meer terugzetten, de gebruiker zal nooit meer aanvaarden om beperkt te worden in zijn zoektocht naar informatie - hij wil het hele internet, geen walled garden.
Maar lees zelf het interessante artikel bij GigaOm.
http://www.useit.com/
http://gigaom.com/2010/10/09/too-many-magazine-apps-are-still-walled-gardens/


PAYPAL EN CHEQUES VIA DE IPHONE
Neem een foto, en het geld staat op de bank - dat lijkt toch te simpel, niet?
Verleden week werd aangekondigd dat je voortaan maar een check moest inscannen, om die op je Paypal bankrekening te kunnen zetten. Je moet daarbij enkel een foto maken van de voor- en achterkant van de check.
De tool om de check door te sturen naar je PayPal account is gratis beschikbaar via iTunes. Het lijkt een mooie verbetering, maar je kan er toch wel wat vragen bij stellen. Wie al eens een reis gemaakt hebt naar de VS, zal bemerkt hebben dat de manier waarop daar betaald wordt erg verschilt van de rest van de wereld. Er worden checks uitgeschreven alsof het vodjes wc-papier zijn, en vaak zijn ze ook niet meer dan dat, omdat het nodige krediet dat de check moet vertegenwoordigen niet aanwezig is op de rekening. Hier in Europa bestaat er tenminste een wetgeving die de burger of het bedrijf bestraft wanneer hij/zij checks uitschrijft zonder dekking. Van zo'n wetgeving is in de VS geen sprake.
En dus lijkt het ons dat zo'n check inscannen met je iPhone, om die op je bankrekening te zetten, onder dezelfde onbeveiligde manier van betaling valt als de rest van het Amerikaanse betaalsysteem. Je kan het chauvinisme noemen, maar Europa bouwt tenminste de nodige beveiligingsmaatregelen in bij het betaalverkeer. Vergeet niet dat in de VS de kaarten van American Express en co enkel uit nummers bestaan. Wie zo'n nummer kent, in combinatie met vervaldatum en naam, kan in zekere zin onbeperkt online betalen. Pas sinds kort wordt ook vereist dat je een bijkomend controlenummer zou invullen, dat zich op de achterkant van de kaart bevindt...
Kortom: deze nieuwe manier om een betaling te ontvangen via je iPhone mag misschien wel gemakkelijk zijn, maar waarschijnlijk ben jij als Europeaan niet meteen onder de indruk...
http://www.9to5mac.com/29417/paypal-check-capture-arrives-for-iphone
http://techcrunch.com/2010/09/29/paypal-mobile-check-deposit/


OPGEPAST MET 'FREE PUBLIC WIFI'
Ad hoc netwerk biedt geen veiligheid, maar is buitenkansje voor hackers
Heb jij al eens, wanneer je in een publieke plek een verbinding met het internet wil maken, bij het lijstje met beschikbare netwerken de vermelding "Free Public WiFi" gezien? Blijf er dan best af, want blijkbaar is het helemal niet pluis met dit netwerk.
Het blijkt namelijk geen echte verbinding te zijn met het netwerk, maar een "ad hoc" netwerk. Dat wil zeggen dat, wanneer je deze optie selecteert, je geen verbinding legt met een router of een hotspot, maar met de computer van iemand anders op die plek. En door een fout in het Windows XP besturingssysteem zal je computer de naam van het netwerk onthouden, en die later zelf gaan verzenden wanneer je op een andere plek bent en daar internetverbinding zoekt. Iemand anders probeert dan in te loggen op dit Free Public Wifi netwerk, wordt op zijn beurt weer een computer die deze ad hoc verbinding aanbiedt, enz.
Is het gevaarlijk om verbinding te leggen met zo'n ad-hoc netwerk? In principe niet - meestal is dat ook een XP computer die een beetje in de war is, en ook probeert verbinding te leggen met het "Free Public WiFi" toegangspunt. Maar het grote gevaar is wel dat een hacker zich ergens installeert en via deze verbindignen op de computers gaat kijken die toegang zoeken, en zo met hun gegevens gaat lopen.
Hoe je dit risico kan uitsluiten? Door de ad-hoc netwerken uit te schakelen. Dat doe je door, op je Windows XP computer, op de Wireless optie te klikkenin je systeembalk, en daar het Wireless Network Connection venster te openen. Klik vervolgens eerst op Change Advanced Settings, en vervolgens op het tabblaadje Wireless Networks. Klik daar op Advanced, en selecteer de button naast "Accesss point (infrastructur) networks only".(1)
Nu is dit natuurlijk een dreiging die aan het uitsterven is nu steeds meer gebruikers Windows Vista of 7 gebruiken, in plaats van XP. Maar het beklemtoont nogmaals het risico dat je loopt wanneer je verbinding legt met publieke netwerken die je nieit kent of niet vertrouwt (2)(3)
Wees dus altijd voorzichtig!
http://8help.osu.edu/3655.html
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=130451369
http://www.informationweek.com/blog/main/archives/2010/10/no_such_thing_a.html


TUMBL.IN: STUMBLEUPON VOOR TWITTER
TechCrunch blijkt steeds vaker incubator van interessante nieuwigheden
Waarom zou je naar al die bijeenkomsten gaan zoals Barcamp, Mashabel meetups? Omdat je er interessante contacten legt, en er, door te praten met andere mensen, nieuwe ideeŽn krijgt.
Dat mag nog maar eens blijken uit deze aankondiging van Tubml.in, een project dat ontstaan is op de TechCrunch Hackaton tijdens de TC Disrupt bijeenkomst. Tumbl.in kan je beschouwen als een StumbleUpon voor witter. En voor wie StumbleUpon niet kent: dit is een online dienst waarbij je eerst een extra balkje in je browser installeert, en vervolgens door een simpele druk op een button gevoerd kan worden naar websites die andere gebruikers als interessant aangegeven hebben. Deze interessante websites zijn dan ingedeeld in verschillende categorieŽn - foto, spelletjes, computer, nieuws, enz. Wij maken, voor onze rubriek "interessante sites", regelmatig gebruik van StumbleUpon.
Welnu twee mensen hebben dus Tumbl.in bedacht, dat op StumbleUpon gebaseerd is, maar dan doorgetrokken naar Twitter. Dat wil zeggen dat je met deze tool kan "stumble" (per ongeluk tegenkomen) op links die anderen in jouw tijdlijn, favorieten en Twitter lijst vermeld hebben in hun tijdlijn, en waarop je misschien niet zou geklikt hebben.
Wanneer je liever niet lukraak met sites geconfronteerd wordt, kan je ook gewoon bladeren doorheen dingen die je als "favoriet" gekenmerkt hebt op Twitter, zodat Twitter eigenlijk een Instapaper wordt.Er zou alvast een app van deze dienst in de pijplijn ziten.
Wij deden even de test, en werden vanop de website doorgesluisd naar een inlogpagina waar we onze Twitter gegevens moesten invoeren, en de dienst toegang geven tot onze Twitter account. Vervolgens moesten we aangeven of we ook links in onze eigen tijdlijn wilden doorbladeren, de links in onze Twitter favorieten. En dan werden we naar onze eerste pagina gebracht - dat wil zeggen een link die op twitter vermeld was door een van de mensen die wij volgen, maar waarop we (nog) niet geklikt hadden.
Bovenaan die pagina staat nu een balk, met, van links naar rechts: de Tumbl button, de accountnaam van degene die dit getweet had, de tweet zelf waarin deze link vermeld werd, en dan twee buttons: Tweet, en Facebook Like.
Als ervaring om 's avonds snel alle links te zien die jouw Twittervrienden vermeld hadden, is dit wel aan te raden!
http://thenextweb.com/apps/2010/10/11/tumbl-in-lets-you-stumble-upon-links-in-your-twitter-timeline-favorites-and-lists/
http://techcrunch.com/2010/10/10/tumblin-is-stumbleupon-for-twitter/
http://tumbl.in/


IS AFGEZWAKTE ACTA VOLDOENDE OM ONS GERUST TE STELLEN?
Het uiteindelijke concept van ACTA heet 'afgezwakt' te zijn, maar het feit dat het RIAA het toejuicht, mag toch argwaan wekken...
Twee jaar lang werden er onderhandelingen gevoerd achter gesloten deuren over ACTA, het Anti-Counterfeiting Trade Agreement, dat dus namaak en piraterij moet bestrijden op allerlei vlak - gepirateerde software, illegale ruilbestanden, namaak medicijnen, nagemaakte producten van grote merken...
Wat ons natuurlijk wel interesseerde, was de manier waarop het illegaal ruilen van bestanden aangepakt zou worden. Want alhoewel piraterij natuurlijk niet goed te keuren is, is de manier waarop sommige betrokkenen de elementaire rechten van de internaut schenden onder het mom van de bestrijding van piraterij evenmin goed te keuren. Kijk maar naar Frankrijk met zijn Hadopi wet, een wet waarvan niemand dacht dat die er ooit zou komen, maar waarvan ondertussen de eerste waarschuwingsbrieven in de bus gevallen zijn bij mensen die verdacht worden van piraterij.
Het uiteindelijke concept (1) kan nu dus door het publiek bekeken worden om er commentaar op te geven. Volgens Public Knowledge, dat tot nu toe veel kritiek had op de geheimzinnigheid rond de onderhandelingen, is dit concept een verbetering tegenover vorige versies, omdat de ISP's (de providers) niet meer de plicht hebben om zelf politieman te gaan spelen en te controleren wat er op hun netwerken gebeurt.
Wat wel gebleven is echter is de verplichting van de ISP om samen te werken met de auteursrechthebbenden om de identiteit van overtreders op te zoeken en door te geven. En, zoals we al eerder gezegd hebben, brengt dit een heel zware extra plicht mee voor de ISP's, vooral wanneer je leest dat men in Frankrijk 10.000 waarschuwingen per dag wil versturen aan vermeende overtreders, om op termijn dat cijfer op te trekken tot 50.000 - allemaal adressen die dus door de ISP's nagetrokken moeten worden! Indien de auteursrechthebbenden tenminste eveneens wat procedures zouden moeten doorlopen om hun verzoek te rechtvaardigen, bij een rechter bijvoorbeeld, dan zou de weegschaal terug wat in balans gebracht worden...
Het feit dat het RIAA (Recording Industry Association of America) zich verheugd toont over het feit dat er uitdrukkelijk vermeld wordt dat samenwerking tussen ISP's en rechthebbenden aangemoedigd wordt.
Zijn wij nu gerustgesteld? Niet echt, neen. Het ACTA blijft vaag, moedigt bepaalde maatregelen aan, maar laat het aan de verschillende ondertekenaars van deze handelsovereenkomst zelf over om concrete maatregelen uit te werken. Er wordt geen minimum, maar ook geen maximum vastgelegd. Frankrijk mag dus gerust verder gaan met zijn krankzinnige Hadopi. ACTA geeft de verschillende landen bovendien de macht om maatregelen uit te vaardigen die niet door de nationale democratische instituten (parlement, kamer...) goedgekeurd moeten worden. En dat is toch wel het meest beangstigend...
http://www.ustr.gov/webfm_send/2338
http://itmanagement.earthweb.com/secu/article.php/3907561


MARKT VOOR PERSOONLIJKE DATA EXPLODEERT
Privacy? Vergeet het maar....
Een zorgwekkend verhaal stond vandaag te lezen in de Wall Street Journal. Het betreft de website PatientsLikeMe en het bijhorende "Mood" forum, waar mensen erg persoonlijke verhalen uitwisselen over hun emotionele problemen, gaande van bipolariteit tot zelfverminking. Een nieuw lid had zich namelijk aangediend, en die was, met gebruik van geavanceerde software, alle content van de site aan het "schrapen", kopiŽren dus. Die indringer bleek niemand anders dan.. het bedrijf Nielsen Co, dat onderzoek uitvoert in de media. Nielsen houdt online in het oog wat er "buzz" is, wat er hot is, waarover er geschreven wordt. Een van de klanten is een groot farmaceutisch bedrijf, dat data koopt die op het web verzameld werd, om zo een zicht te krijgen over wat de gebruikers denken van hun producten, aldus Nielsen.
Maar het zal je maar overkomen dat je lid bent van zo'n forum, denkt je hart te openen voor gelijkgestemden, en dan eigenlijk bespioneerd wordt door een farmaceutisch bedrijf... De gebruikers reageerden erg geschokt, en al minstens één van hen vernietigde meteen zijn account en wiste al zijn info van het forum.
Nielsen heeft ondertussen laten weten dat het niet langer de inhoud van sites schraapt waar men een individuele account nodig heeft om toegang te krijgen tot de site - tenzij het daartoe de toelating heeft. Maar feit blijft dat de markt voor persoonlijke data over internauten bloeit. Er zijn steeds meer bedrijven die zich specialiseren in het opzoeken van informatie over mensen, in opdracht van toekomstige werkgevers, achterdochtige echtgenoten, enz.
Het wordt dan ook dringend tijd dat de mensen eindelijk beginnen te beseffen dat niets, maar dan ook niets van wat ze op het internet doen, privé is. Alles is traceerbaar, de tijd van onze privacy blijkt voorbij. Denk dus drie keer na voor je iets op je Facebook account zwiert, of een uitspraak doet op je Twitter account. Voor je het weet gaat jouw info zijn eigen leven leiden op het internet...
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703358504575544381288117888.html


EMUSIC WERKT NIET MEER MET CREDITS, MAAR MET CENTJES
Volgende aankondiging: songs worden duurder?
De site eMusic heeft heel veel gedaan voor indie muziek, de artiesten die niet mainstream zijn, maar toch wel een schare fans hebben. Dankzij eMusic bijvoorbeeld heb ik persoonlijk heel wat nieuwe artiesten ontdekt, in mijn genre. Ik heb dan ook al heel lang een account, met tal van voordelen die je niet meer vindt bij een nieuwe account. Voor mijn 20,99 euro per maand mag ik 90 (!) songs downloaden, terwijl je tegenwoordig voor die som slechts 45 songs krijgt.
Sommige grote artiesten waren echter niet op eMusic te vinden, omdat de songs er te goedkoop verkocht werden. Ook klassieke stukken waren er niet veel te vinden, omdat zo'n werk als één song beschouwd wordt, en je dus voor 1 credit een hele symfonie van een half uur (of meer!) zou kunnen downloaden.
Daarom heeft eMusic nu zijn systeem veranderd: geen credits meer, maar geld, waarmee je dan songs kan aankopen. De "goedkope" songs zullen, net als voorheen 0,49 euro kosten. Maar er zullen mettertijd wel verschillende prijzen komen dus.
Verlies je dan niets? Want vroeger kreeg je méér songs in je pakket dan de eigenlijke tegenwaarde in credits. Met een abonnement van 20,99 euro per maand kreeg je bijvoorbeeld 50 songs, terwijl het abonnement eigenlijk maar 42 x 0,49 songs waard is. eMusic heeft daaraan een mouw gepast: boven hetgeen jij betaalt, krijg je nog een premie. Ik bijvoorbeeld kreeg boven mijn 20,99 euro een premie van 23,11 euro, zodat ik in totaal voor 44,10 euro kan opkopen, wat goed is voor 90 songs aan 0,49 euro - exact hetzelfde aantal songs dus als vroeger.
Netjes bekeken van eMusic! Maar probeer die muziekdienst zelf eens uit?
http://www.eMusic.com


FRANSE PROVIDER FREE HEEFT METHODE GEVONDEN OM HADOPI TE OMZEILEN
Achterpoortje in wet bespaart provider bergen werk
Wij hebben het al enkele keren gehad over het feit dat de Franse providers er bergen werk bij gekregen hebben, nu zij de adressen moeten opsporen van burgers die ervan beschuldigd worden om illegaal bestanden te ruilen. De Franse provider Free heeft er echter iets opgevonden.
Het blijkt namelijk dat de wet de ISP verplicht om de info over de gebruiker vrij te geven aan de instellingen die volgens Hadopi belast zijn met het opsporen van overtreders - maar hem niet verplicht om zelf de gebruiker te verwittigen. Anderzijds zegt de wet wel dat enkel gebruikers die door hun ISP verwittigd zijn voor de rechter gedaagd kunnen worden zodat hun toegang na 3 waarschuwingen afgesneden wordt.
Met andere woorden, zelfs indien Free de informatie over de vermeende overtreders overhandigt, toch zullen de gebruikers, zolang Free de gebruikers niet zelf verwittigt (waartoe het door de wet dus ook niet verplicht is), nooit veroordeeld kunnen worden. Is dat niet slim bedacht?
Bij TechDirt en SlashDot vind je een hele discussie over dit achterpoortje.
http://www.techdirt.com/articles/20101007/03094611323/french-isp-free-refusing-to-send-out-hadopi-notices-to-users-updated.shtml
http://yro.slashdot.org/story/10/10/08/0051245/French-ISP-Refuses-To-Send-Out-Infringement-Notices

AMAZON BRENGT "KINDLE SINGLES" UIT
Kortverhaal opent perspectieven voor bloggers en mini-schrijvers
Wie heeft er al niet over gedacht om zelf een boek te schrijven - maar het na enkele hoofdstukken voor bekeken gehouden, omdat het toch wel meer werk is dan gedacht. En een boek van amper 30-50 pagina's kan je nu eenmaal niet uitgeven, tenzij het een dichtbundel is, daarbij staat het chique wanneer het een dik boekje is.
Anderzijds zijn er heel wat bloggers die prachtige artikels schrijven, maar nog altijd enkel beloond worden door de (magere) inkomsten van Google AdSense advertenties op hun blog.
Voor beide groepen gaat er nu, althans in de VS, een markt open. Daar start online boek- en platenzaak Amazon namelijk met de "Kindle Singles", naar analogie van de manier waarp de het 45-toeren vinyl plaatje, de single, tegenover het hele 33-toeren album staat. Het zou gaan om artikels, kortverhalen met tussen de 10.000 en 30.000 woorden, enkele hoofdstukken dus. Sommige ideeŽn moeten immers niet langer uitgesponnen worden dan die 50.000 woorden, maar zijn ook te uitgebreid om in een gewoon magazine-artikel weergegeven te worden.
Momenteel is de Singles-afdeling nog niet open, want er is nog geen content beschikbaar. Eerst moeten de schrijvers, wetenschappers, historici, ... beseffen dat deze mogelijkheid bestaat om hun werk te publiceren, en dan zullen zij wel als vliegen op een pot honing neerstrijken.
Over de prijs van de artikels is nog niets bekend. Maar een blogger die 0,99 euro voor een artikel krijgt, die zal daar best tevreden mee zijn, want het is beter dan wat hij nu ontvangt. Het is evenwel te hopen dat de prijs niet te hoog gezet wordt. De digitale boeken zijn immers erg duur, ondanks het feit dat er geen grondstoffen mee gemoeid zijn. Er zijn zelfs gevallen bekend van e-boeken die duurder zijn dan de papieren uitgave, en dat loopt toch de spuigaten uit!
http://arstechnica.com/gadgets/news/2010/10/amazon-aims-to-publish-shorter-content-as-kindle-singles.ars
http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=176060&p=irol-newsArticle&ID=1481538&highlight


CREATIVE COMMONS BRENGT HET PUBLIC DOMAIN MARK UIT
en meer nieuws uit de open source gemeenschap
In een wereld waarin er op alles patenten aangevraagd en verkregen worden (Apple verkreeg zopas een patent op "There is an app for that!"), doet het goed wat nieuws te kunnen brengen over mensen die hetgeen zij gemaakt hebben belangeloos ter beschikking van de hele maatschappij stellen. Het enige wat zij vragen is dat je wel vermeldt dat het van hen afkomstig is, of tenminste dat jij niet gaat beweren dat het van jouw hand is, en het commercieel gaat verkopen.
Dat laatste zijn, kort samengevat, enkele van de principes van Creative Commons, een stel regels waaronder een maker (van een foto, een programma, ....) zijn werk kan publiceren, gratis, maar er toch wel enkele rechten op behoudt. Creative Commons heeft nu het Public Domain Mark uitgebracht, een tool waarmee bepaalde werken gemakkelijker herkenbaar worden op het web, met name de werken waarvan de auteursrechten verstreken zijn, wereldwijd. Later zou er nog een label komen voor werken die in sommige landen tot het publieke domein behoren.
Europeana, de grote digitale bibliotheek, museum en archief van Europa, zal als eerste dit Public Domain Mark toepassen. tegen midden 2011 zal dit merk in miljoenen werken zitten waarvan de auteursrechten vervallen zijn, en die via de Europeana portaal beschikbaar zullen zijn.(1)
Er valt nog nieuws te rapen uit de open source community. IBM heft namelijk aangekondigd dat het gaat samenwerken met de OpenJDK Community. Wie open source zegt, zegt namelijk vaak ook afsplitsing. Een project wordt opgezet, bepaalde ontwikkelaars zijn het niet eens met de weg die het project opgaat, en splitsen het af. Of ze vinden dat bepaalde bedrijven die aan het project teveel invloed krijgen, en, hups, weer een afsplitsing. Denk maar aan de vele versies van Linux. En denk maar aan het feit dat de Document Foundation onlangs nog een afsplitsing maakte van OpenOffice.org, omdat het vond dat dit teveel onder de invloed stond van Oracle (2)
Welnu, de programmeertaal Java heeft al jarenlang te leiding van zulke afsplitsingen. Het stond lange tijd onder invloed van Sun Microsystems, iets waartegen sommigen zich verzetten. Rond Java is echter recent een tegenovergestelde beweging ontstaan: met OpenJDK wil men de verschillende ontwikkelaars rond het Java platform terug bijeenbrengen. Het feit dat IBM nu deze OpenJDK vervoegt, waaronder ook al Oracle zijn schouders gezet heeft, kan alleen maar positief zijn voor deze beweging (3)(4). Misschien op zich een saai bericht, maar voor de IT-gemeenschap toch wel belangrijk. En we moeten het toch niet elke dag over Google, Microsoft of Apple hebben, niet?
http://creativecommons.org/weblog/entry/23830
http://arstechnica.com/open-source/news/2010/09/document-foundation-forks-openofficeorg-to-liberate-it-from-oracle.ars
http://www.sutor.com/c/2010/10/ibm-joins-the-openjdk-community/
http://news.idg.no/cw/art.cfm?id=9D258AE3-1A64-6A71-CE24CED88F110284FACEBOOK PROBEERT VEILIGHEID AAN TE MOEDIGEN MET NIEUWE PASWOORD METHODE...
.. maar beveiligingsexperts blijft Facebook slechte punten geven op privacy.
Ondanks het feit dat Facebook er vanalles aan doet om de privacy van de gebruiker te verbeteren, blijft het een kwalijke reputatie houden als het op de eerbiediging van die privacy aankomt. Sommigen wijten dat gewoon aan blunders, gebrek aan doorzicht van Facebook, anderen beschouwen het als minachting van Mark Zuckerberg voor de internaut. Beveiligingsexpert Bruce Schneier neemt een standpunt tussenin in, een standpunt dat naar onze mening het juiste in.
Schneier stelt immers dat Facebook niet anders kan. Minder privacy betekent meer gegevens die Facebook ter beschikking van de commerciŽle partners kan stellen. En dat is juist het business model van Facebook: user data verkopen aan die partners. "Maak jezelf niets wijs: jij bent geen gebruiker van het netwerk, jij bent het product! (1)
Nochtans blijft Zuckerberg dapper zijn best doen om steeds maar nieuwe maatregelen te vinden die die privacy moeten beschermen - althans de gebruiker de indruk geven dat zijn privacy beschermd is. Zo heeft het deze week een nieuwe bedacht om de gebruiker te beschermen wanneer hij op een openbare computer werkt, op plekken zoals hotels, cafés, luchthavens... Heb je twijfel of het daar wel veilig is om die computer te gebruiken, dan kan Facebook jou een sms sturen met daarin een tijdelijk paswoord, dat slechts één keer geldig is. Je moet dan wel een mobiel telefoonnummer invullen in je profiel, waarnaar de sms dan gestuurd wordt.
Verder kan je vanop afstand uitloggen uit Facebook. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld vanop de computer van een vriend ingelogd hebt, daar vertrokken bent, en dan vergeten bent om uit te loggen. Nu kan je vanop een andere computer jezelf uitloggen, door naar Account Settings te gaan. Daar kan je zien welke sessies er actief zijn en waren, zodat je ook toch een beetje kan controleren of jij het wel was die al die sessies opgestart heeft. (2)
Als maatregel niet slechts, maar of het de gebruiker nu veel meer gerust kan stellen is nog de vraag....
http://www.webpronews.com/topnews/2010/10/12/bruce-schneier-calls-facebook-worst-privacy-offender
http://blog.facebook.com/blog.php?post=436800707130


HADOPI-PIL VERZACHTEN MET GRATIS MUZIEK
Vragen bij bedenkelijke initiatieven Franse overheid
De vergelijking gaat niet helemaal op, maar wat denk je van dit verhaal. Omdat er zoveel gestolen wordt in muziekwinkels, worden àlle winkels in een bepaald winkelcentrum verplicht om elektronische poortjes te installeren aan de ingang, die mensen moeten verklikken wanneer ze er vandoor gaan met niet betaalde goederen. Vaak gaat er een vals alarm af - je hebt boeken bij van de bibliotheek bijvoorbeeld, of een of ander item in je tas zend de verkeerde signalen uit. Maar dat is geen erg, je opent je tas en je toont aan de winkeldetective dat je niets gestolen hebt.
Maar omdat winkeldiefstallen aanhouden, wil de uitbater van het centrum nu dat alle makers van poortjes lijsten bijhouden van wie zo'n alarm laat afgaan (terecht of onterecht). Wie vijf keer op die lijst terecht komt, mag het winkel centrum niet meer binnen. Ook niet in de supermarkt voor zijn brood te kopen, of naar de plek waar de bankautomaat staat. Ach, dan ga je toch maar even elders kopen, zeg je? Maar wat doe je dan wanneer dit winkelcentrum het enige in heel jouw regio is?
Maar het wordt nog erger. Om de pil wat te vergulden, wil de uitbater van het centrum de bezoekers aanmoedigen om niet meer te stelen. Bezoekers zullen elk jaar gratis een som krijgen om op te doen... in muziekwinkels. Want die hebben de langste arm om bij de uitbater te klagen. Alle andere winkels, die eveneens onder diefstal lijden, krijgen die subsidie niet...
Een raar verhaal? Dat is nochtans wat in Frankrijk gebeurt met Hadopi. De Franse overheid heeft het in haar grote wijsheid niet alleen een goed idee gevonden om internauten die illegaal downloaden na 5 waarschuwingen de volledige toegang te ontzeggen tot het internet - ook tot online bankieren, informatie van de overheid, enz. De last om te controleren wie er downloadt wordt gedragen door de gemeenschap. De providers krijgen extra werk, dat ze uit eigen zak moeten bekostigen, om de overheid de fysieke adressen geven die bij de IP-nummers van de overtreders behoren. En als klap op de vuurpijl zullen de Franse jongeren (12-25 jaar) elk jaar een gratis downloadkaart krijgen van de overheid, om muziek te gaan downloaden. Het is te zeggen: ze kunnen een kaart kopen van 25 Ä, die dan 50 Ä waard is. Oorspronkelijk was bepaald dat die kaarten betaald zouden moeten worden door... de ISP's, de grote boosdoeners die de burger toegang geven tot het internet, en volgens de Franse overheid blijkbaar de oorzaak zijn van al dat illegale gedownload. Nu is er afgestapt van dat voornemen.
De Europese Commissie moest nog wel toestemming geven voor die subsidie - want eigenlijk is dat concurrentievervalsing, niet? De EU heeft deze week zijn fiat gegeven.
Resultaat: niet alleen wordt met overheidsgeld een industrie die in volle verandering is (muziekindustrie) maar die blijft volhouden aan zijn traditionele businessvorm (verkoop van singles en albums) door de overheid beschermd om dat model in stand te houden, maar krijgt het nog een verkapte subsidie er bovenop in de vorm van deze muziekkaarten voor jongeren. Nou moe!
Nog even dit: illegaal auteursrechtelijk beschermde bestanden downloaden en delen met elkaar is fout. Maar alles moet in proportie staan. Je kan niet een heel apparaat in het leven roepen om één industrie te beschermen, terwijl er geen geld gevonden kan worden om spammers op te sporen die het hele internetgebeuren dreigen te dwarsbomen, geen geld om botnets op te sporen, om makers van malware en virussen op te sporen... Wij hebben het daar toch moeilijk mee..
Meer over de muziekkaart en Hadopi bij Universfreebox, Generation NT en HLN. (met dank aan Jean-Luc Bostyn)
http://www.generation-nt.com/marche-musique-snep-carte-jeunes-hadopi-actualite-1077341.html
http://www.hln.be/hln/nl/946/Muziek/article/detail/1169308/2010/10/13/Europa-verzet-zich-niet-tegen-Franse-Carte-Musique.dhtml
http://www.universfreebox.com/article12131.htmlNU OOK QR CODES BIJ URL VERKORTER BIT.LY
Even inscannen, en alle info bij de hand
Sinds kort heeft Google zich ook begeven op het pad van de URL-verkorters - online diensten zoals Bit.ly waarbij je een lang webadres kan omvormen tot een kort adres, dat handiger is om per mail te sturen, maar vooral om te gebruiken bij Twitter, waar je maar 140 tekens ter beschikking hebt om je boodschap mee te geven.
Het leuke aan Goo.gl, zoals de dienst van Google genoemd werd, was dat je mits een kleine hack een QR code kon creŽren: je moest maar gewoon ".qr" aan de verkorte url plakken, en je werd naar een website gevoerd waar je een QR code kreeg. Voor wie het niet weet: een QR code is een kleine afbeelding vol punten en streepjes in zwart en wit, de opvolger van de streepjescode.
Bit.ly, dat zelf een van de oudste url-verkorters was, heeft meteen gereageerd. En dus moet je, nadat je via Bit.ly een verkorte url gekregen hebt voor een webadres, enkel maar ".qr" achteraan dat adres toevoegen, en je komt op een pagina met de QR code. Zo'n QR code is erg handig: je moet die gewoon inscannen met de camera van je mobiele telefoon, en wordt meteen naar de correcte website gevoerd - je moet met andere woorden zelf het webadres niet meer invoeren. Je hebt wel een speciale app nodig om de code te kunnen lezen, zoals QR scanner voor de iPhone (1) of ShopSavvy voor Android (2).
Goed gedaan van Bit.ly, maar deze dienst ging nog een stapje verder: het trok een lange neus naar Google. Op de pagina waarop je de QR afbeelding van Bit.ly vindt, staat namelijk nog een afbeelding: een Bit.ly vis die op het punt staat iets te eten - enkele balletjes met de kleuren van... Google. Een heel uitdagend gebaar van Bit.ly!
Tussen haakjes: Bit.ly heeft zopas een wedstrijd geopend waarbij het de beste inzendingen vraagt van internauten, die op basis van de bit.ly API een nieuwe toepassing ontwikkelen. (3). Zet dus je creativiteit maar aan de gang!
http://itunes.apple.com/us/app/qr-scanner/id377643590?mt=8
http://www.biggu.com/apps/shopsavvy-android/
http://blog.bit.ly/post/1307062006/its-a-bit-ly-api-contest
MICROSOFT'S BING EN FACEBOOK WERKEN NAUWER SAMEN
Jouw zoekresultaten worden gebaseerd op wat jouw vrienden "like" in Facebook.
De stukken van de puzzel beginnen stilaan te passen, en de puzzel lijkt vorm te krijgen - een vorm die er als een groot dollarteken uitziet. Lees eerst even de achtergronden.
Drie jaar geleden investeerde Microsoft 240 miljoen in Facebook, en kreeg toen 1,6% van de aandelen. Op dat moment was Facebook nog niet wat het nu was: het was nog maar pas 3 jaar oud, niet rendabel, en een businessmodel waarin de meeste investeerders niet geloofden. Op dat moment was dat andere sociale netwerk, MySpace, nog altijd groter, zowel in de VS als daarbuiten. Facebook was toen op papier dan ook maar 15 miljard dollar waard, een bedrag dat velen overschat vonden.
Nu we enkele jaren verder zijn is de situatie helemaal veranderd. Facebook heeft MySpace van de markt gedrumd - deze netwerksite wordt haast exclusief door muzikanten gebruikt. Facebook heeft 500 miljoen leden wereldwijd, en zou dit jaar inkomsten van miljarden dollar kunnen aankondigen, omdat de industrie nu stilaan warm loopt voor de sociale media.
De investering die Microsoft drie jaar geleden deed, krijgt nu vorm, in een nauwe samenwerking. Voortaan zullen de zoekresultaten die je ziet bij de zoekmachine van Microsoft, Bing, gemengd zijn met jouw profiel op Facebook. Dat wil zeggen dat resultaten die door jouw vrienden op Facebook goedgevonden werden via de "Like" button, hoger komen te staan in het lijstje met resultaten. Dat zou ervoor moeten zorgen dat je betere resultaten krijgt, omdat jij en jouw vrienden verondersteld worden gelijklopende interesses te hebben. Bovendien zullen bij zoekopdrachten naar personen de profielen op Facebook prominenter aanwezig zijn.
Deze nauwe samenwerking kan Bing het nodige duwtje in de rug geven om terug wat marktaandeel van Google af te snoepen. Want op vlak van sociale netwerken is Google nog altijd op de dool; het heeft het zelf geprobeerd met Orkut, Google Me, maar daarbij bleef het tot halfhartige resultaten.
Een interessant artikel over deze evolutie bij CNet en Search Engine Land.
http://searchengineland.com/facebook-on-social-search-we-want-to-work-with-everybody-52863
http://news.cnet.com/8301-13577_3-20019533-36.html
http://www.readwriteweb.com/archives/bing_facebook_event.php
Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.behardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
ORGANEN SPREKEN VOORTAAN MET JE MOBIELTJE
Technologie kan ons helpen, waar ons lichaam ons in de steek laat

Wanneer een hartpatiŽnt met een ingebouwde defibrillator zich opwindt over iets, dan kan dat slecht aflopen. Het hartk klopt sneller, en de ingeplante defibrillator denkt dat de patiŽnt een hartaanval krijgt. Gevolg: de patiŽnt krijgt een vriendelijke maar toch niet ongevaarlijke schok.
Dit probleem, waarmee ongetwijfeld vele patiŽnten geconfronteerd worden, zou binnenkort wel eens opgelost kunnen worden, en wel door het har zijn eigen IP adres te geven. Het idee is afkomstig van het Nederlandse onderzoeksinstituut IMEC, dat een nieuw soort draadloos "body area network" of BAN voorstelde. Bij dit systeem wordt de ultra-lagekrachts elektrocardiogramsensoren omgezet in draadloze knooppunten in een netwerk met kort bereik. De fysieke data worden dan doorgestraald naar een hub, en dat is dan het mobieltje van de patiŽnt. De metingen kunnen naar de arts doorgezonden via WiFi of EG, kunnen op zijn mobieltje getoond worden, of een alarm laten afgaan zodat de patiŽnt weet dat hij het kalm aan moet doen, en zo een elektroshock vermijden.
Een heel interessante technologie, waarover je meer leest bij New Scientist. Wij onthouden alvast dat wetenschappers er nog altijd in slagen om niet alleen de mens langer te laten leven, maar ook de levenskwaliteit te verbeteren. En dan wordt het vele geld dat naar wetenschappelijk onderzoek gaat absoluut verantwoord!
http://www.newscientist.com/article/dn19556-body-organs-can-send-status-updates-to-your-cellphone.html


APP MEET JE HARTSLAG VIA DE CAMERA VAN JE MOBIELTJE
Instant Hart Rate doet het nog accuraat ook!
Er zijn heel wat "apps" voor mobiele toestellen, en sommigen stellen echt niets voor qua efficiency. Het feit dat het meest gedownloade app op de iPhone en Android een spelletjes is, Angry Birds (1), wil veel zeggen. En ontelbaar zijn de "fart" apps voor de iPhone, apps die niets anders doen dan boeren en winden laten..
Maar af en toe komen er toch wel super handige apps in de appstores. Denk maar aan Shazam, een tool waarmee je klassieke muziek kan identificeren, of Plink Art, dat je informatie geeft over een schilderij wanneer je er een foto van maakt.
En nu is er dus een app waarmee je je hartslag kan meten, Instant Heart Rate.
Je moet gewoon je vinger rustig op de lens van de camera leggen gedurende een tiental seconden. En dan zal de app jouw hartslag kunnen meten, doordat er gekeken wordt naar de kleurveranderingen in het licht dat doorheen jouw vinger schijnt. Met elke hartslag zou je bloed immers meer zuurstof krijgen, en daardoor verandert de kleur van je huid, hoe subtiel ook. De app meet die kleurschakeringen, en berekent jouw hartslag op die basis.
Meer hierover bij Androinica. Toch knap gevonden, niet?
http://www.businessinsider.com/developer-behind-top-iphone-game-angry-birds-explains-why-hes-skipping-android-2010-6
http://androinica.com/2010/10/08/instant-heart-rate-measures-your-heart-rate-using-your-phone%E2%80%99s-camera-and-it-works/
http://www.instantheartrate.com/android.jsp


MICROSOFT'S WINDOWS 7 MOBIELTJES OP 21 OKTOBER IN EUROPA
Waarnemers unaniem vol lof over originele aanpak van Microsoft
Op het vlak van mobiele telefoons bleef het lange tijd stil rond Microsoft. Velen begonnen zich af te vragen: heeft Microsoft de strijd opgegeven? Erkent het dat het niet opkan tegen het succes van de iPhone en Androids? Nu komt men echter tot het besef dat Microsoft wijselijk ervoor gekozen heeft om tegenover dit succes niet "zomaar" een mobiele telefoon uit te brengen, maar een geheel nieuwe benadering van de mobiele telefoon.
Phone 7 is niet langer meer een mobiele versie van het besturingssysteem voor pc's, want dat bleek geen succes. Windows 7 werkt in tegendeel met Live Tiles, die je zelf kan aanpassen. Er is integratie met de Xbox Live, en de titels die je op die gameconsole kan spelen kan je ook op Windows Phone 7 spelen. Verder is er ondersteuning van de Zune media (alhoewel die nooit naar Europa overgewaaid is, zijn alle waarnemers het eens dat de Zune draagbare mediaplayer een prachtige UI heeft), Bing is natuurlijk de zoekmachine, en je hebt dus ook Bing Maps. Verder Windows Live en Microsoft Office Mobile.
Dat wat het OS zelf betreft. Microsoft heeft de lancering v an het OS meteen groots aangepakt, want verschillende fabrikanten hebben toestellen op stapel staan met dit OS aan boord. HTC heeft de HTC7 Surround (een 3,8 inch telefoon met uitschuifbare luidspreker), de HTC HD7 Schuber( (4,3 inch HD2), HTC7 Trophy (3,8 inch), HTC7 Pro (3,6 inch QUERTY uitschuifbaar klavier) en HTC 7 Mozart (3,7 inch). Dell heeft een toestel met uitschuifbaar klavier, de Venue Pro; Samsung heeft de Focus (4 inch AMOLED) en Omnia 7 (4 inch Super Amoled); en LG tenslotte heeft ook twee toestellen: de Optimus 7/7Q en QUantum. Engadget heeft over elk van deze toestellen meeer informatie en ook foto's. Bij GigaOm vind je meer info over het besturingssysteem, en een analyse waarom Windows Phone7 het wél gaat halen, en RIM en Nokia het niet.
Wij zijn in elk geval heel benieuwd naar de prijzen, en ook de batterijduur. Want concurrenten iPhone en Android staan er nu niet direct voor bekend dat zij zuinig omspringen met de batterij - je kan nu eenmaal zoveel met die toestellen doen, en het voortdurend contact leggen met het internet zuigt de batterij snel leeg...
(Nagekomen bericht: via het Belgische PR Bedrijf van HTC, Whizpr.be, vernamen wij toch wat meer over een van de HTC toestellen: de HTC 7 Trophy is vanaf 21 oktober beschikbaar. De consumentenadviesprijs van het toestel bedraagt 529 euro inclusief BTW, exclusief abonnement.
http://www.engadget.com/2010/10/11/microsoft-announces-ten-windows-phone-7-handsets-for-30-countrie/
http://www.betanews.com/joewilcox/article/How-should-Microsoft-open-the-curtains-on-Windows-Phone-7/1286803970
http://gigaom.com/2010/10/11/windows-phone-7-shows-why-rim-nokia-need-a-fresh-start/


SONY STELT ALS EERSTE TV'S VOOR MET GOOGLE TV AAN BOORD
Laat de strijd rond de afstandsbediening losbarsten!
Vanaf nu zaterdag zal je (in de VS) de eerste tv zullen kopen die Google TV aan boord heeft. De tv's zijn afkomstig van fabrikant Sony, en er zijn tv's in verschillende prijzen te krijgen - voor ieder wat wils.
Om te beginnen is er geen tv, maar een Bluy-Ray settop box, die $399 kost en wat doet denken aan de mediacenters van o.a. Vaio, die eigenlijk nooit een groot succes waren. Ook deze player kan verbinding leggen met het internet, en je kan zoekopdrachten uitvoeren, video downloaden, enz. Tussen haakjes: eerder deze week had Logitech ook al een dergelijke set-top box voorgesteld, de Logitech Revue, die $299 kost, en die eveneens Apple TV aan boord heeft zodat je YouTube filmpjes kan bekijken en kan Twitteren.
Terug naar Sony, dit maal voor de échte tv's. Die variŽren in prijs van $600 voor een 24 inch scherm, $800 voor een 32 inch scherm, 1.000 voor 40inch, en 1.400 voor 46inch.
Bij de tv's hoort ook een nieuwe afstandsbediening , met een ingebouwd klavier. Daar hadden wij het verleden week al even over, en nu zijn er duidelijkere beelden van. Groot is die afstandsbediening wel, dat valt niet te ontkennen. Maar met alle interactie die op de nieuwe tv van de toekomst mogelijk is, is zo'n uitgebreid klavier wel handig. Je krijgt immers heel veel functies op je scherm, je kan twitteren, catalogen van filmverhuurbedrijven opzoeken, films bestellen, dingen opzoeken...
Nu zijn wij wel heel benieuwd. Bij de gewone tv is het al een gevecht om de afstandsbediening, en dan gaat het alleen maar om het kiezen van programma's. Maar kan je je de scènes in de huiskamer al voorstellen met deze nieuwe interactieve Google tv? Pa wil een film kijken, ma wil een recept opzoeken, zoonlief wil gamen, en de dochter wil chatten met vrienden op twitter en Facebook. De ruzies zullen niet uit de lucht zijn!
Bij Gizmodo en Engadget vind je enkele filmpjes die de belevenis met deze tv's en de afstandsbediening beschrijven.
http://seattletimes.nwsource.com/html/technologybrierdudleysblog/2013142221_sonys_googletv_lineup_399-1399.html
http://gizmodo.com/5662369/
http://www.engadget.com/2010/10/12/sony-google-tv-hdtvs-and-blu-ray-player-launch-details-revealed/


LEGO MAAKT ANDROID APP
App vormt Android toestel om tot draadloze besturing voor robots
Ach, wat moet het leuk zijn om nu met een LEGO bouwdoos aan de slag te gaan, en dan vooral met de Mindstorm NXT kit. Want zopas werd de MINDroid uitgebracht, een app voor Android toestellen. Die legt via een standaard Bluetooth verbinding contact met de robot die je met de NXT kit gemaakt hebt. En dan kan je via de accelerometer de NXT bouwsteen, die het "brein" is van de robot, het ding bedienen: het toestel naar deze of gene kant kantelen zal de motoren de robot naar links, rechts, voor of achterwaarts laten bewegen. Er zit zelfs een Actie knop in de software, waarmee je dan andere activiteiten kan doen, zoals een grijphand laten sluiten.
Als ik kids had die een geschenk verdienen, dan wist ik wel wat gekocht voor hen! Ze zouden voor mij meteen een stofzuiger-robot mogen bouwen! Meer over deze kit bij GigaOm.
http://gigaom.com/2010/10/11/skynet-beware-free-android-app-controls-robots/
hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Vraag en antwoord: wat is Stuxnet?
http://www.f-secure.com/weblog/archives/00002040.html

*** Ricoh en InfoPrint Solutions lanceren de production printer Pro™ C901/C901s Graphic Arts Edition
http://ww.ricoh.be

*** De Comdex beurs is terug, maar gaat nu virtueel
http://ubmtechnology.mediaroom.com/index.php?s=43&item=2681

*** Symantec Hosted Services kondigt aan dat Symantec Hosted Endpoint Protection voor KMO's wereldwijd beschikbaar is
http://www.symantec.com/news

*** Mobistar TV brengt oorverwennerij
Verleden week vrijdag startte Mobistar, na maanden van intense voorbereiding, de introductie van digitale televisie. Bij de lancering viel het rijk gevarieerde aanbod op. Niet alleen het aantal tv-kanalen is degelijk maar ook het verrassende aantal radiostations klinkt als muziek in de oren.
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00084476

*** Samsung introduceert de NX100, de eerste compacte systeemcamera - dé trend van 2011
http://www.samsung.be

muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
THE PHASE - DIRTY ANGEL
[electro / dub] Elektronische muziek met heel veel ritme, erg dansbaar. De band is afkomstig van Moskou, en draait al een 5 jaar mee. Op MySpace kan je de muziek in streaming formaat beluisteren, bij Jamendo is het hele album gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/The_Phase

JEMEX - SQUARE 1FT
[elektro pop rock] Een artiest die me soms, bij de samenzang, doet denken aan Antony en de Johnsons, maar dan overgoten met een rap/hip hop sausje. Bij MySpace kan je de verschillende songs in streaming beluisteren, en vind je ook concert informatie. Bij Jamendo kan je het album gratis downloaden.
http://www.myspace.com/jemex
http://www.jamendo.com/en/artist/Jemex


MINDTHINGS: LIFE'S THINGS
[elektro pop] Muziek die er vlot ingaat: een goed ritme, en wat synthesizers. Goed opgebouwd ook, met voldoende afwisseling. Ook hier weer: gratis in streaming te beluisteren op MySpace, en te downloaden via Jamendo.
http://www.myspace.com/mindthings
http://www.jamendo.com/en/artist/mindthings


ALEKSEY CHRISTILIN - TOMORROW
[akoestisch - piano) Deze artiest doet het wat kalmer aan: hij maakt lounge muziek met zijn piano en orkest, eigelijk meer een cooljazz. Geen MySpace, maar wel het hele album gratis te downloaden bij Jamendo.
http://www.jamendo.com/en/album/70504


VRIJDAG HOORSPELDAG: INTERVIEW


Voor een keer speel ik zelf de hoofdrol in deze rubriek, en wel met een gesprek dat producer Frits Enk en ik voerden tijdens de Hoorspeldag in Hilversum, op 25 september. Daarin hebben we het over de liefde voor het hoorspel, het werken met A en B, en of het ooit tot de Z komen zou!
http://hoorspel.wordpress.com/2010/10/11/interview-afgenomen-door-frits-enk/

Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Wij zijn allemaal mislukkelingen, vermits we uiteindelijk allemaal sterven.
- Georges Simenon -oor logo
De nieuwe oogst


25 VERSLAVENDE IPAD GAMING APPS


In dit artikel bij SaveDelete vind je 25 heel amusante (en heel verslavende!) games voor de iPad netjes op een rij gezet en besproken. Om uren zoet te zijn!
[Taal: ENG]
http://savedelete.com/best-free-ipad-games.html


RAPGENIUS: DE BETEKENIS VAN RAP SONGS
Het taaltje dat in rap songs gehanteerd wordt is echt geheimtaal, zelfs volledig onbegrijpelijk voor wie toch een aardig mondje Engels spreekt. Deze site vertelt je wat al die geheimtaal betekent. Je kan er zoeken op artiest, song titel, of de woorden zelf. Wanneer de woorden van de song verschijnen, kan je op bepaalde zinnen klikken, en zie je in een nieuw venster de betekenis ervan.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/rapgenius-rap-song-meaning/
http://rapgenius.com/


SWATCHSPOT - KLEUREN KIEZEN
Een uitstekende tool voor de webdesigner: met deze webdienst kan je de juiste kleurencombinaties kiezen om op jouw website te gebruiken.[Taal: ENG]
http://swatchspot.com/


CONTROLEER DE SNELHEID VAN JE WEBSITE: PINGDOM
In de volgende reeks artikels, gebaseerd op een artikel bij Hongkiat, vind je tools die de webmaster wel zal appreciŽren: zij helpen je namelijk om uit te vinden of je website snel laadt en goed presteert.
Om te beginnen Pingdom. Daarmee kan je zien hoe snel alle website objecten laden: de html, zelf, de afbeeldingen, Javascript, css, iframes enz. Je kan ook de traag ladende items verbeteren.
[Taal: ENG]
http://tools.pingdom.com/


CONTROLEER DE SNELHEID VAN JE WEBSITE: GTMETRIX


Deze online tool combineert twee van de populairste add-ons voor Firefox om de performantie van een website te controleren: Yslow en Google page Speed. De tool geeft je ook suggesties over hoe je die snelheid kan verbeteren.
[Taal: ENG]
http://gtmetrix.com/


CONTROLEER DE SNELHEID VAN JE WEBSITE: LIGHT SPEED NOW
Deze site gaat eveneens na hoe snel je website is, maar je krijgt het resultaat niet online, doch in een mail naar je mailbox.
[Taal: ENG]
http://lightspeednow.com/


CONTROLEER DE SNELHEID VAN JE WEBSITE: LOAD IMPACT
Loadimpact is een heel goede tool voor grote websites, die elke dag door tienduizenden internauten bezocht worden. De site biedt een gratis account, waarmee je de loading kan testen met 50 gesimuleerde gebruikers, wil je een simulatie met meer gebruikers dan moet je upgraden naar een premium account.
[Taal: ENG]
http://loadimpact.com/


CONTROLEER DE SNELHEID VAN JE WEBSITE: SITE-PERF
Deze online toel imiteert het natuurlijk gedrag van een browser die jouw pagina downloadt met alle afbeeldingen, CSS, JS en andere bestanden. Het rapport vertelt je werlke bestanden eerst beginnen te laden, wat handig is om te zien welke elementen je dringend moet verbeteren om ook de laadtijd van de website te verbeteren.
[Taal: ENG]
http://site-perf.com/


CONTROLEER DE SNELHEID VAN JE WEBSITE: GOMEZ NETWORKS
Met deze online tool kan je de prestatie van een individuele pagina in real time testen vanuit een externe nodelocatie. Je kan zelf de plaats bepalen van die node, en ook een traceroute uitvoeren om te zien welke route het pakketje aflegt om op de website te geraken. Je moet wel voor deze site een pop-up toelaten.
[Taal: ENG]
http://www.gomeznetworks.com/custom/instant_test.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CRIMEZONE


Een site voor de boekenliefhebbers: op dit forum zijn er verschillende leesclubs, waar je andere liefhebbers van spannende boeken kan ontmoeten. Er hoort ook een nieuwsbrief bij, die je op de hoogte houdt van nieuwe spannende boeken.
[Taal: NL]
http://www.crimezone.nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VLAANDEREN EVENEMENTENLAND
Zoals de titel het zegt biedt deze site een overzicht van evenementen in Vlaanderen. De makers zeggen zelf niet meteen zoveel mogelijk evenementen te willen vermelden, als wel de beste evenementen uit te kiezen. De site wordt wekelijks bijgewerkt, en is simpel, misschien ietwat rommelig door de foto's die her en der staan. Misschien zou een iets moderner lettertype ook niet misstaan. Maar dat is muggeziften - bij deze site is het informatie die telt.
[Taal: NL]
http://www.vlaanderen-evenementenland.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ROUTEYOU

Een site voor de sportieve toerist: hier kan de fietser, wandelaar of motorrijder routes zoeken om af te leggen, die bekijken, maar ook zelf een eigen route maken en dan met anderen delen.
De site heeft mooie zachte kleuren, een aangepast lettertype, maar wij raden de makers van de site aan om toch nog even de datum-notatie in het Nederlands te zetten (Woensdag 13 oktober bijvoorbeeld in plaats van Wednesday 13 October op een site die voor de rest in het Nederlands is.
[Taal: NL]
http://www.routeyou.com/home.nl


VRIJDAG MULTIMEDIA: ZONDE VAN DE ZENDTIJD
Je kan nu het beste uit deze onnavolgbare tv-satire op het web bekijken. Lachen geblazen!
http://video.canvas.be/category/programmas/zondevandezendtijd?HKEY=F0FEF0BAF00D2C1C7D5C673A3CCF334C


VRIJDAG MULTIMEDIA: IN DE WOLKEN
Een prachtig filmpje waarin je bemerken zal dat hoog en laag eigenlijk hetzelfde zijn - want bewegen die wolken nu niet net als de golven van een woeste zee?
[Taal: ---]
http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=15069551


VRIJDAG MULTIMEDIA: ADOBE MUSEUM OF DIGITAL MEDIA
Sinds verleden week is dit virtuele museum open. Je kan er digitale werken aantreffen, creative ideeŽn en experimenten, en experts kunnen er hun commentaar kwijt. Een website om heel wat knappe dingen te ontdekken.
[Taal: ENG]
http://www.adobemuseum.com/index.phpBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/
- Geosweep, de interactieve loterij
http://www.belgiancowboys.be/advertising/1548
- Microsoft lanceert smartphone OS "Windows Phone 7"
http://www.belgiancowboys.be/mobile/1546

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Gemeente Groningen doet aangifte van spam
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/519440/2010/10/14/Gemeente-Groningen-doet-aangifte-van-spam.dhtml
- Prins Willem-Alexander speecht vanaf iPad
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/519649/2010/10/14/Prins-Willem-Alexander-speecht-vanaf-iPad.dhtml
- Fraude internetbankieren fors gestegen
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/index.dhtmldigitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Duizenden gratis fonts
Op zoek naar een origineel en bijzonder letterfont? Kijk dan eens op de Dafont website. Daar vind je er duizenden.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23326
- Download programma dat (bijna) alles kan
Het gratis programma SoMud is een opmerkelijk downloadprogramma. Het combineert de downloadmogelijkheden van P2P, BitTorrent, FTP en YouTube met veel extra functies.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29050
- Zip Online
Om bestanden te comprimeren heb je geen software op je PC meer nodig. Dat kan tegenwoordig ook online. In één moeite mail je het ZIP-bestand desgewenst door.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23603
elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Zon@t Music Jukebox: systeem voor achtergrondmuziek en reclame
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5342
- Toshiba Satellite C660 voor consumenten en pro's
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5339
- KitchenAid blender met polycarbonaat mengbeker
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5349


computerworld logo

*** COMPUTER WORLD

http://www.computerworld.be/
- Niet genoeg teleconferencing in BelgiŽ
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21814&style=99896
- Garmin koopt Metrigear
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21813&style=99896
- Hou uw profiel op de sociale netwerken goed in het oog
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21812&style=99896digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Het gebruik van sociale media in cross-channel marketingstrategieŽn
Social media marketing staat niet op zichzelf. Het maakt deel uit van een ruimere strategie die per definitie cross-channel moet zijn. Waarom? Omdat mensen ook verschillende...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7198
- De jury van de MIXX Awards heeft gedelibereerd... Afspraak op 28 oktober!
Om de winnaars te kennen van de editie van 2010, geven wij u graag afspraak op de nocturne van de beurs DMF op 28 oktober. Brand Awareness, Direct Response, Product Launch,...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7196
- Rue89.com bij Hi-media
De regie Hi-media voegt een nieuwe klant aan zijn portfolio toe: de website Rue89.com. Deze wordt toegevoegd aan het segment "Nieuws/actualiteit" van de regie.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7193

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Denda Games lanceert The Mystery of the Crystal Portal: Beyond the Horizon
http://computertaal.info/2010/10/14/denda-games-lanceert-the-mystery-of-the-crystal-portal-beyond-the-horizon/
- De Pirate Bay gevisualiseerd
http://computertaal.info/2010/10/14/de-pirate-bay-gevisualiseerd/
- Geniet van 3D-foto's op PlayStation®3 met PlayMemories
http://computertaal.info/2010/10/14/geniet-van-3d-fotos-op-playstation%c2%ae3-met-playmemories/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Microsoft schakelt downloadbeveiliging IE9 in
Microsoft heeft de SmartScreen-downloadbeveiliging in de bèta van Internet Explorer 9 geactiveerd. Het filter, dat handmatig geactiveerd dient te worden, moet voorkomen dat internetgebruikers malware downloaden. »
http://tweakers.net/nieuws/70225/microsoft-schakelt-downloadbeveiliging-ie9-in.html
- Toshiba kondigt Android-tablet en -smartbook aan voor 399 euro
De Folio 100-tablet en AC100-smartbook van Toshiba komen eind oktober of begin november in de Benelux op de markt voor 399 euro. Beide systemen draaien Android 2.2; de smartbook krijgt standaard 3g, maar de tablet in eerste instantie niet. »
http://tweakers.net/nieuws/70233/toshiba-kondigt-android-tablet-en-smartbook-aan-voor-399-euro.html
- Opera 11 krijgt extensies
In navolging van onder andere Chrome, Firefox en Safari zal ook Opera extensies krijgen. De uitbreidingsmogelijkheden zullen in Opera 11 worden opgenomen. Ook zou het porten van bestaande extensies naar Opera eenvoudig zijn uit te voeren.
http://tweakers.net/nieuws/70217/opera-11-krijgt-extensies.htmltip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)


TIP EXCEL 2007: BEVRIES DE LABELS VAN KOLOMMEN
Werk je met veel gegevens in je rekenblad, dan is het handig om de bovenste rij(en) altijd zichtbaar te houden, ook wanneer je naar cel 400 gaat. Deze functie heet "bevriezen" (freeze)
Dat doe je als volgt: in Excel ga je naar het tabblaadje View. Selecteer vervolgens Freeze Panes. Klik Freeze top row (bovenste rij bevriezen).
En kijk: nu kan je bladeren zoveel je wil, de koppen van je kolom zullen altijd te lezen zijn!


TIP EXCEL 2007: EEN CEL VERGROTEN
Je kan bij een rekenblad een enkele cel of een hele reeks vergroten; werk je bijvoorbeeld aan een tabel, dan kan je inzoomen op de cellen die de tabel bevatten.
Dat doe je zo: selecteer de cellen die je wil vergroten. Kies View op de riboon, en kies Zoom to Selection (inzoomen op gekozen deel). Om later terug naar het gewone zicht te gaan, wijzig je het percentage tot 100%.
http://www.lockergnome.com/windows/2010/10/06/magnify-a-cell-in-excel-2007/TIP EXCEL 2007: DE TEKST LATEN OVERLOPEN IN EEN CEL
Wanneer jouw tekst langer is dan de cel, dan kunnen er twee dingen gebeuren: is de cel ernaast leeg, dan zal de tekst ook in die cel doorlopen. Bevat die cel echter content, dan zal je enkel een kort stukje van de tekst zien.
Wil je de volledige tekst zien, verspreid over verschillende lijnen, dan kan dat ook. Je selecteert de gewenste cel, klikt op de Ribbon op Home, en daar kies je dan Wrap Text (tekst omslaan).


TIP OFFICE 2007: DE AUTORECOVER TIJD WIJZIGEN
Met de AutoRecover tool in Office raak je een document niet kwijt wanneer je, tijdens het bewerken, een crash krijgt. De tool zal automatisch om de zoveel tijd een kopie opslaan van het document. Standaard is dat om de 5 minuten. Wil je dat vaker hebben, dan kan dat ook. Ga als volgt tewerk:
In Word klik je op de Office button. Klik Word Options onderaan het menu. Kies Save (opslaan); met de pijltjes naast Save AutoRecover kan je de waarde verhogen of verlagen. Besluit met OK.


TIP OUTLOOK 2007: ADD-INS ACTIVEREN/UITSCHAKELEN
Er zijn verschillende add-ons te verkrijgen voor Outlook 2007. Zelf heb ik bijvoorbeeld de Linked-In add-on, die me bij elk bericht updates brengt over mijn correspondent (informatie die gezocht wordt in het Linked-In sociale netwerk), en EZ Detach, om bijlagen van berichten heel gemakkelijk en massaal te kunnen verwijderen.
Je kan zo'n Add-on gemakkelijk activeren of terug uitschakelen. Dat doe je aldus:
- In Outlook klik je op het Tools menu, en kies daar Trust Center.
- Kies Add-Ins uit de lijst met opties. De lijst met geïnstalleerde add-ins verschijnt.
- Om een add-in te beheren, selecteer je die uit het venster Manage, en klik je op Go.
- Nu kan je het vakje naast de add-in aanvinken of uitschakelen.
- Bevestig met OK.
http://www.lockergnome.com/windows/2010/10/13/enabledisable-add-ins-in-outlook-2007/
shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

BLEACHBIT


Windows XP/Vista/7 - 6 MB - freeware
Tegenwoordig heb je ruimte zat op je harde schijf, maar toch kan het geen kwaad om eens wat op te kuisen, en wat ruimte vrij te maken. Dit progje verwijdert rommel, maar zorgt er ook voor dat je privacy behouden blijft. Het wist cookies en internetgeschiedenis, verscheurt logs, en wist tijdelijke bestanden.
http://majorgeeks.com/BleachBit_d6305.html
http://www.lockergnome.com/windows/2010/10/07/bleachbit-v0-8-1-beta-1/


JABACK: BACKUP SOFTWARE
Windows 2000/XP/Vista/7 - 39 MB - freeware
Met deze software kan je backups maken, maar je krijgt er veel opties bij. Het backup bestand is in een gewoon zip formaat, je kan de backup via email of FTP naar een andere plek brengen, je kan hem synchroniseren, kopiŽren, enz.
http://www.lockergnome.com/windows/2010/10/06/jaback-v9-03/
http://www.majorgeeks.com/download5684.html?2010-09-29


CSS TEMPLATESHAKER
Windows XP/Vista/7 - 11,2 MB - freeware
Een tool voor de webbouwer: dit is een WYSIWYG (what you see is what you get) generator om XHTML/CSS dingn te maken. Je moet gewoon een template kiezen en dan aanpassen aan je eigen smaak.
http://www.lockergnome.com/windows/2010/09/30/css-templateshaker-v3-5/
http://majorgeeks.com/css_TemplateShaker_d6597.html


SIDESLIDE: GROTE KUIS
Windows 95/98/ME/2000/XP/Vista/7 - 1,75 MB - freeware
Ruim je desktop op en maak je computer sneller. Dit progje bevat veel tools om aan je computer te sleutelen.
http://www.lockergnome.com/windows/2010/09/29/sideslide-v3-0-03/
http://majorgeeks.com/SideSlide_d5219.html


PICKPICK: SCREENSHOTS
Windows 2000/XP/Vista/7 - 3,4 MB - freeware
Een heel handige tool om schermafdrukken te maken en te bewerken: via auto-scroll zie je ook wat zich onder de rand van het scherm bevindt, je kan het resultaat naar een bestand, de printer of een extern programma doorsturen, maar ook bewerken: stukken vaag maken, verscherpen, de helderheid verbeteren, draaien, enz.
http://picpick.wiziple.net/
GRIFFITH: MANAGER VOOR JE MEDIAWin2000/XP/Vista/7 - 13,1 MB - freeware
Met deze tool kan je een mooie lijst maken van je eigen verzameling dvd's. Gedaan met die droge Excel lijst die je manueel moest aanmaken, deze tool maakt het werk heel gemakkelijk. Je moet enkel de titel van een film ingeven, en de tool zal op het net alle bijkomende informatie opzoeken, o.a. in de IMDB.
http://griffith.cc/


RIGHT-CLICK ENCRYPTER
Windows XP/Vista/7 - 1.0 MB - freeware
Een handige tool, die zich in het context-menu nestelt: voortaan kan je met een rechtse klik meteen data versleutelen met een paswoord. Om het bestand terug te decoderen, moet je dit eveneens via dit progje doen. Wil je dus een versleuteld bestand naar iemand anders zenden, dan moet die ook over dit progje beschikken.
http://www.starfortsoftware.com/details/right-click-encrypter/
http://www.chip.de/downloads/Right-Click-Encrypter_45181932.html


FREE HIDE IP: VIA PROXY SURFEN
Windows 2000/XP/Vista/7 - 2,2 MB - freeware
Deze tool geeft je meer privacy op het internet, doordat je eigen publieke IP-adres verborgen wordt en je zo je identiteit kan verbergen. Klik gewoon op "Hide IP" en je surft anoniem via een Amerikaanse proxy.
http://www.free-hideip.com/
http://www.chip.de/downloads/Free-Hide-IP_42882850.html


EBAY VOOR BLACKBERRY
Blackberry - 993k - freeware
Blijf via je Blackberry toestel voortdurend in contact met de veilingsite, en volg de veilingen op waarin jij geïnteresseerd bent - om te kopen of te verkopen. Je kan ook herinneringen laten toekomen in je Blackberry kalender.
http://appworld.blackberry.com/webstore/content/4557


TRAPSTER VOOR NOKIA
Nokia via Ovi store - freeware
Trapster® waarschuwt je via je mobiele telefoon voor snelheids- en politiecontroles en flitspalen. Het is de beste vervanger van radiomeldingen en de knipperende koplampen van medeweggebruikers. Word ook lid van de wereldwijde community, die nu al 7,5 miljoen gebruikers telt.
http://store.ovi.com/content/1568

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Ik hou van eenzaamheid, zelfs wanneer ik alleen ben
- Jules Renaud -