netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
14/10/
2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 670van 9/10/2010Gegroet lezer,

Wat een prachtige nazomer! De weergoden bieden ons weer alles om gelukkig te zijn: stralend blauwe hemel, een warm zonnetje overdag, en 's avonds is het ook nog leuk om even een terrasje te doen. Geniet ervan!

Wat hebben wij in aanbieding deze week? Heel wat nieuws over zoekmachines. De sociale netwerken blijken uitstekend geplaatst te zijn om, dankzij de kennis over onze sociale contacten, resultaten te vinden die meer aan onze belangstelling aangepast zijn. Twitter vindt dan weer de meeste "real time" resultaten, nieuws terwijl het gebeurt. Maar ook Google en zelfs Yahoo laten zich niet onbetuigd. En ook Bing probeert naar onze gunst te dingen. Hoe hebben we het ooit zonder zoekmachines kunnen doen?

Op vlak van nieuwe sites is het een bont allegaartje geworden, voor elk wat wils. Kent u een leuke site, die volgens u ook de andere lezers kan interesseren, dan mag u die altijd melden. En denk eraan dat we binnenkort weer van start proberen te gaan met onze verkiezing van de Nederlandstalige site van het jaar (privé-initiatief) - haal uw lijstje met bookmarks maar alvast boven!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.


Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
verkenner banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
LEKKEN ANDROID APPS JOUW GEGEVENS?
Discussie over al dan niet strenge controle app markten laait weer op

In de discussie over de strenge selectie die Apple doorvoert vooraleer het apps voor iPhone en iPad toelaat in zijn AppStore zijn er altijd twee kanten. Inderdaad baseert Apple zich op niet altijd duidelijke argumenten, en worden er soms apps geweigerd om de verkeerde redenen (censuur, duplicaat functie...). Maar anderzijds is het wel zo dat Apple door zijn strenge controle voorkomt dat de gebruiker belazerd wordt, zo heet het.
En dan wordt altijd gewezen naar de Market Place, waar je apps kan vinden voor de Android mobiele toestellen. Daar is haast geen controle, en loopt de gebruiker alle mogelijke gevaren, zo wordt gezegd. Dat ditzelfde risico al decennia lang bestaat voor alle mogelijke software die je op het internet vinden kan om te downloaden naar je desktop computer, wordt dan wel even vergeten. Waarom er tot nu toe zo weinig echt schadelijke software geweest? Simpel: de reviews. Op betrouwbare sites zoals download.com vind je haast altijd besprekingen van een programma. Wanneer een programma iets verkeerd zou doen aan jouw computer, reken maar dat je dan lezen kan in de reviews.
In principe werkt dit systeem ook voor apps die je voor je mobieltje downloaden kan. Alleen: de marktplaatsen die je via je mobieltje bezoekt zijn vaak erg karig met informatie, om de pagina simpel te houden zodat zij zo snel mogelijk op je mobieltje laadt. Ideaal is het dan ook dat je een website op je desktop computer bezoekt, en daar rustig progjes kan bekijken, besprekingen lezen, enz. Vind je iets naar je gading, dan kan je het naar je mobiele toestel laten sturen.
Toch zijn er nog altijd apps die niet echt schadelijk zijn voor jouw toestel, maar toch wel zonder dat jij het weet informatie over jou doorgeven aan derden. Sommige van die apps maken bijvoorbeeld gebruik van jouw GPS om te weten waar jij je bevindt, zodat adverteerders meer doelgerichte advertenties op jouw kunnen afsturen. Hoe dit juist in zijn werk gaat, lees je bij Ars Technica (1).
Maar misschien is ook dat probleem binnenkort van de baan. Een team wetenschappers van de Intel Labs en partners-universiteiten heeft namelijk TaintDroid bedacht, een app voor het Android OS. Deze toepassing analyseert of en welke apps privé-gegevens verzenden. En zo kan je dan eventuele activiteiten van zulke spionnen op het spoor komen. De eerste testen die uitgevoerd werden zijn ronduit verontrustend: bijna de helft van de 30 geteste apps zond privé gegevens naar ad-servers. (2)
Wij zijn benieuwd hoe het zit met apps bij andere besturingssystemen. En nog meer benieuwd hoe het zit met iAd, het systeem van reclame dat Apple zelf gaat uitbaten en dat als enige toegelaten zal zijn op de iPad en iPhone...
http://arstechnica.com/security/news/2010/09/some-android-apps-found-to-covertly-send-gps-data-to-advertisers.ars
http://www.pressetext.de/news/100930035/taintdroid-findet-android-datenspione/?phrase=Android

Nagekomen bericht: ook de iPhone apps zouden gegevens lekken...
http://arstechnica.com/apple/news/2010/10/iphone-user-privacy-at-risk-from-apps-that-transmit-personal-info.arsLISTANDPLAY: LIJSTJES MET VIDEO'S DELEN
Vernieuwingen moeten niet altijd van grote bedrijven komen...
Weet je nog, Chatroulette? Het programma was doodsimpel, bedacht door een jongeman. Binnen de kortste keren had de dienst, waarbij je met willekeurige andere internauten een videochat kon opstarten de wereld veroverd. Het feit dat de dienst meteen ook berucht werd, omdat er zoveel exhibitionisten zich bloot gaven, letterlijk en figuurlijk, zal niet vreemd zijn aan dat succes...
Chatroulette bewees dat je, om van iets een succes te maken, geen groot bedrijf achter je moet hebben staan. Iets wat ook ene Jonathan nu bewijst. In het kielzog van het succes van de vele "instant" formaten (Google Instant, youTube Instant...) heeft hij een nieuwe interface bedacht voor YouTube. Daarbij kan je niet alleen instant zoeken naar YouTube video's, maar ook speellijstjes maken met films en die playlists dan delen met je vrienden via Twitter, Facebook, Google Buzz, StumbleUpon, LinkedIn, Digg, Tumblr en co.
De dienst werkt heel eenvoudig: je moet gewoon een zoekterm invullen, waarna je een reeks video's krijgt onderaan het scherm, voorgesteld met een miniatuurafdeling. Klik op de thumbnails van een of meer video's die je wil zien, en vind je hem goed, klik dan op het groene Plusteken om hem aan een lijstje toe te voegen. Wanneer je lijstje compleet is, kan je op een van de icoontjes van de sociale netwerken klikken om daar het lijstje te delen.
Knap. En weet je wat het leuke van de hele zaak is? Deze Jonathan nam zelf de moeite om in een reactie op onze website zijn product voor te stellen - de man doet dus ook zijn eigen PR :) Ondertussen werd de tool al opgepikt door verschillende tech sites, waaronder SocialTimes.
http://ListAndPlay.com
http://www.socialtimes.com/2010/09/youtube-instant-playlists/


GOOGLE URL VERKORTER, NU MET STATISTIEKEN..
.. en zelfs een QR code, wanneer je goed zoekt.

De business van de url-verkorters is volop in bloei. Waarom al die bedrijven aanbieden om zomaar gratis een handige korte url te verschaffen voor de lange url die naar het een of andere artikel verwijst? Tja, voor onze mooie ogen doen ze dat natuurlijk niet. Het gaat om cijfertjes, want zo krijgen deze bedrijven inzicht in artikels die hot zijn, in trends, en deze gegevens kunnen zij dan weer aan marketeers en onderzoeksbedrijven verkopen.
Een van de eerste url-verkorters was Bit.ly; nu is dat bedrijf haast in het niet gezonken naast al zijn concurrenten. Twitter, de dienst waardoor deze url-verkorters zo'n hoge vlucht kregen, heeft ondertussen zijn eigen verkortingsdienst. En ook Google heeft een eigen verkorter, onder de vorm van http://goo.gl/
Die werd nu verrijkt met statistieken, die jij als gewone gebruiker ook kan opvragen. Je moet natuurlijk eerst inloggen met je Google account op het adres http://goo.gl Vervolgens geef je een te verkorten webadres in. Je krijgt het resultaat, en om de dienst uit te testen kopieer je die verkorte url nu even naar de adresbalk in je browser. Je krijgt nu bij Google een lijstje (alhoewel - met slechts één item uiteraard) te zien van verkorte urls. Klik de bewuste url aan, en je krijgt de statistieken. Die kan je opvragen voor de 2 voorbije uren, de voorbije dag, week, maand, altijd. De referrers (vanwaar kwam de internaut vooraleer hij op deze link belandde), het land van oorsprong, de browser, en het besturingssysteem krijg je allemaal te zien.
En kijk. Bovenaan staat zelfs een QR code, die overeenkomt met deze verkorte URL. Voortaan kan je dus al jouw links een QR code geven! Is dat niet handig!
http://googlesocialweb.blogspot.com/2010/09/google-url-shortener-gets-website.html
http://goo.gl
http://goo.gl/1ELh


AUDIO-ARCHIEVEN IN GEVAAR
Nieuwer is niet altijd beter...

Trouwe lezers weten dat ik een voorliefde heb voor hoorspelen. Daarbij valt het mij op dat vele hoorspelen uit vroege jaren perfect bewaard gebleven zijn, alhoewel toen de mogelijkheden tot opname toch niet zo evident waren. In het begin waren het bandopnemers die met een draad werkten, sommige hoorspelen werden op langspeelplaat bewaard, daarna kwamen bandopnemers (magnetoscoop), cassetterecorders... Bandjes van 50 jaar geleden blijken nog altijd hun inhoud bewaard te hebben - zij het dat ze soms wat te lijden hebben van vuil. Van moderne opslagtechnieken staat dat vermogen om de inhoud voor lange tijd te bewaren echter niet vast. Bits en bytes blijken erg vergankelijk te zijn, vooral wanneer zij op CD gezet worden.
In de VS is er nu een studie uitgevoerd naar de archivering van historische momenten. En daaruit blijkt dat opnamen van momenten zoals 9/11 het risico lopen sneller verloren te gaan de oude gebeurtenissen die op tape bewaard werden. Digitale bestanden kunnen corrupt raken, en bij de CD-R disks moet je helaas maar rekenen op een levensduur van 3 tot 5 jaar, vooraleer de bestanden achteruitgaan.
Voor vele oude bestanden, zo luidt de conclusie van de studie, opnamen van radioshows tussen 1925 tot 1935, is het al te laat. Er was immers weinig financiële aanmoediging voor de zenders om deze opnamen te bewaren. Integendeel: net zoals bij de hoorspelen, werden tapes en ander opname materiaal, dat toen toch wel duur was, opnieuw gebruikt voor nieuwe opnamen.
Voor de nieuwe bestanden ligt het probleem dan weer anders; zij mogen niet gewoon op planken gaan rusten, zij moeten voortdurend opnieuw gecodeerd worden om door de nieuwere technologieën en dragers gelezen te kunnen worden. Denk bijvoorbeeld maar aan 3,5" floppies: wie heeft er immers niet in zijn schuifje stapels  van die diskettes liggen, maar kan die niet meer lezen omdat geen enkele computer tegenwoordig nog een floppydrive heeft?
En kijk, net als bij de hoorspelen ligt een stukje van de oplossing voor de veilige archivering bij de privé-gebruikers: hoe meer kopieën er van een bepaalde opname bestaan, hoe zekerder men ervan kan zijn dat het geluidsbestand het overleeft. Het onderzoek roept dan ook op tot wijzigingen in de auteursrechten om het bewaren van geluidsbestanden te vergemakkelijken. Want zoals de situatie nu is, zou het onder de huidige auteurswetten illegaal zijn om bijkomende kopieën te maken, zelfs al gaat het om het bewaren van het bestand voor het nageslacht...
Een interessant artikel daarover bij Yahoo.
http://news.yahoo.com/s/ap/20100929/ap_en_ot/us_endangered_digital_recordings


IS QWIKI DE TOEKOMST VAN INFORMATIE?
Nieuwe vorm van wiki heeft voor- en tegenstanders
Verleden week werd de online dienst Qwiki uitgeroepen tot winnaar van de TechCrunch Disrupt award(1), die de meest vernieuwende technologie wil bekronen. Qwiki is een vorm van wiki, waarbij alle informatie visueel, niet langer tekstueel gebracht wordt. Ideaal vindt de ene, verwerpelijk vindt de ander.
En omdat wij toch ook wel onze vragen hebben bij de visuele manier om informatie te bekijken en verspreiden, kunnen wij ons vinden in een blogpost die bij BrianStorms te vinden is. Hij zegt, kort samengevat, dat het niet goed is om alles in video's te verpakken, dat dit leidt tot een ideocratie, waarbij iedereen als een klein kindje behandeld wordt.
Wanneer je informatie zoekt is het inderdaad soms verhelderend om een afbeelding of video te bekijken. Maar meestal zoek je gewoon een definitie, feiten, en dan is tekst voldoende. Je kan een artikel heel snel afscannen met je ogen tot je vindt wat je wil. Met Ctrl-F vind je in een lange tekst meteen zelfs de woorden, de naam die je hebben moet. Kan je dat in een video? Neen. Bij een video moet je het hele filmpje uitzitten. Maar lees zelf het goed doordachte artikel, dat gewoon stelt dat Qwiki enkel informatie uit het web bijeenklutst en in een videovorm giet, maar de gebruiker geen enkele tijdswinst oplevert (de naam Qwiki moet duiden op quick-wiki). (2)
In een posting bij The NextWeb stelt Brad McCarty dan weer dat Qwiki misschien niet ideaal is, maar dat het wel zal slagen - omdat Microsoft het zal kopen. Volgens McCarty zou Qwiki helemaal niet misstaan als onderdeel van de Bing zoekmachine, omdat het zich daarmee kan onderscheiden van Google. En als tool bij het mobiele besturingssysteem van Microsoft zou het ook niet slecht zijn, om informatie, je agenda, de weerberichten te laten voorlezen door je mobieltje. (3)
In het artikel van Brad McCarty vind je ook een video (natuurlijk!) met een demo van hoe Qwiki werkt. Bekijk je dat filmpje, dan zal je wel onder de indruk zijn. Maar betekent het echt een verbetering, gaan we zo efficiënter kunnen leven?
http://techcrunch.com/2010/09/29/qwiki-techcrunch-disrupt-winner/
http://brianstorms.com/2010/09/why-i-think-and-hope-qwiki-will-fail.html
http://thenextweb.com/microsoft/2010/10/02/qwiki-will-succeed-because-microsoft-will-buy-it/


GOOGLE INSTANT NU OOK IN DE (CHROME) BROWSER
en verbeteringen bij Facebook foto's

Sommige berichten zijn te klein om er een volledig artikel aan te wijden, maar toch de moeite waard om vermeld te worden. Daarom zetten we hier even enkele kleine aankondigingen op een rijtje.
Om te beginnen Google instant. Tot nu toe kreeg je deze instant-zoekresultaten die verschijnen terwijl je een woord aan het intikken bent in het zoekvak, enkel te zien wanneer je op de pagina van Google zelf bent. Nu is dat ook mogelijk vanuit de zoekbalk van je browser, tenminste bij de Chrome browser. Een filmpje waarin je deze instant search in actie ziet vind je bij WebPro News. (1)
Het tweede bericht gaat over Facebook, en met name de foto's in dit sociale netwerk. Je kan voortaan ook foto's in hoge resolutie opslaan op Facebook: de pixelgrootte ging van 720 naar 2048 pixels op de langste zijde. Er is ook een nieuwe viewer om deze foto's te bekijken, en een nieuwe uploader om je foto's naar Facebook over te zetten, waarbij je dan meteen ook gemakkelijker tags kan toevoegen. (2)
Het derde bericht komt van Apple: ongelooflijk maar waar - Apple heeft in zijn App store een Bit Torrent programma toegelaten. Alhoewel de maker van deze app toen hij hem ter goedkeuring voorlegde zorgvuldig vermeden had om het woord "torrent" te gebruiken. Apple zelf verbiedt alle toepassingen die ook maar iets te maken hebben met BitTorrent, zogenaamd omdat die al te vaak te maken hebben met inbreuken op auteursrechten. Meer hierover bij Torrentfreak.(3). Hoelang de app toegelaten blijft, nu bekend is dat hij met torrents werkt, is natuurlijk de vraag...
http://www.webpronews.com/topnews/2010/10/01/google-instant-from-the-browser
http://www.webpronews.com/topnews/2010/10/01/facebook-launches-new-features-for-photos
http://torrentfreak.com/shocking-apple-approves-bittorrent-app-for-iphone-app-store-101002/


GOOGLE VERWERFT BLIND TYPE
Aankoop zorgt mogelijk voor betere manier om tekst in te voeren op Android toestellen
Blind Type, een bedrijf dat gespecialiseerd is in software om tekst in te voeren via aanraakschermen op mobiele toestellen, werd verleden week gekocht door Google. Het bedrijf heeft technologie die enkele problemen aanpakt die je tegenkomt bij het typen op aanraakschermen: de schermen zijn te klein, je vingers te dik, je handen trillen...
Het bedrijf doet dit niet door de letters uit te vergroten; de software past zich gewoon voortdurend aan aan de stijl waarop de gebruiker typt en het klavier gebruikt. Daardoor zou de software zelfs uit koeterwaals normale zinnen kunnen maken.
Nu, onze persoonlijke ervaring met "predictive" software voor klavieren, die probeert te bedenken wat jij gaat typen, is niet denderend. Meestal is dat het eerste wat we afzetten bij een mobiel toestel. Maar misschien is deze technologie wel beter?
In elk geval vind je bij WebProNews een filmpje dat de werking uitlegt.
http://www.webpronews.com/topnews/2010/10/04/google-acquires-blindtype-for-android-text-input


GOOGLE TV KOMT ERAAN
Of die tv ook naar Europa komt is niet geweten, maar interessant lijkt het wel!

Neen, het is niet dat Google nu plots ook tv-toestellen is gaan maken. Google TV is een software platform, dat je voortaan op verschillende tv's zal aantreffen, net zoals Google ook Android heeft laten ontwikkelen voor mobiele toestellen, en verschillende fabrikanten (HTC, Motorola, Sony Ericsson, LG, Samsung, ...) ondertussen toestellen op de markt gebracht hebben met het OS aan boord.
Of er nu al akkoorden afgesloten zijn met fabrikanten van tv-toestellen is ons niet bekend, wat wel vaststaat is dat er al akkoorden bestaan over de content die via Google TV gebracht zal worden. Google heeft namelijk akkoorden afgesloten met partners zoals HBO, Turner, NBC. Bovendien kunnen er via Google TV ook apps gedraaid worden; bij het uitkomen zal Google TV al meteen apps aan boord hebben om te Twiiteren, voor Netflix (een dienst in de VS om tv content te streamen), CNBC, Napster, Pandora, Amazon Video on Demand. En vanaf begin volgend jaar zullen ook apps van de Android markt werken op Google TV.
Google zelf heeft een speciale site ontworpen voor Google TV, waar je een overzicht vindt van wat de dienst brengen zal(1). Bij WebPronews vind je alvast een filmpje met een introductie (2).
Allemaal mooi en wel, maar wij vragen ons wel af of en wanneer Google TV ook naar Europa komt. Als het antwoord hierop ja is, dan zal Google tv voor een grondige verschuiving van het tv-landschap kunnen zorgen.
Je moet je natuurlijk wel afvragen of je eigenlijk wel een Google tv hebben wil. Want nu komt Google nog meer te weten over jou; de zoekgigant (of liever: adverteergigant) weet nu al alles van ons online gedrag, en zal binnenkort ook alles weten over ons kijkgedrag. Het zal ons kunnen bestoken met ultra-gerichte advertenties, en dat is natuurlijk het uiteindelijke doel van deze hele oefening. Maar voel jij je daar nog behaaglijk bij, bij een Google dat nu alles weet? Of begin je al de schouders op te halen en te zeggen: so what, privacy is dood?
http://www.google.com/tv/
http://www.webpronews.com/topnews/2010/10/04/everything-you-want-to-know-about-google-tv
http://www.computerworld.com/s/article/9189379/Google_TV_gets_new_content_Web_site


TWITTER START MET PROMOTED ACCOUNTS
Maar zal de gebruiker erin trappen?

Twitter kondigde maandag aan dat het begint met twee diensten die moeten zorgen voor wat geld in het laatje: Promoted Accounts en Promomted Products, een dienst die ook Promoted Tweets en promoted Trends omvat.
Bij Promoted Accounts kan een adverteerder betalen om bij de lijst met suggesties te komen, die je te zien krijgt op je Twitter home. Twitter zorgt er wel voor dat die promoted Accounts afgestemd zijn op jouw profiel, op basis van de lijst mensen die jij volgt. Stel dat er een account is voor een gamebedrijf, @xbox. Tal van mensen die geïnteresseerd zijn in games, volgen die account. Jij bent ook geïnteresseerd in games, maar jij volgt @xbox niet. dan zal Twitter jou aanbevelen om toch die account te gaan volgen. Deze dienst zou al deze week van start gaan. Uiteraard zal degene die gebruik maakt van een twitter-client zoals tweetdeck niet meteen deze suggesties zien, enkel wanneer hij naar een profielpagina van een andere gebruiker gaat. Maar het lijkt dat daarin weleens verandering zou kunnen komen. Twitter heeft namelijk aangekondigd dat het deals afgesloten heeft derden om ook daar Promoted Tweets en Promoted Trends te vertonen, o.a. met HootSuite, een andere Twitter client. Deze partners zullen de promoted tweets ook vertonen bij zoekopdrachten en zullen Promoted Trends laten oplichten, en zullen een deel van de opbrengst van Twitter voor deze reclame krijgen.
Het valt af te wachten of al deze promoties rimpelloos passen in de twitterstream, of integendeel de gebruiker zullen ergeren. Maar is dat laatste niet het geval, dan heeft Twitter toch maar mooi een manier gevonden om reclame doelgericht tot bij de juiste gebruiker te brengen, zonder hem op stang te jagen.
http://blog.twitter.com/2010/10/promoted-promotions.html
http://thenextweb.com/socialmedia/2010/10/04/huge-news-twitter-launches-promoted-accounts/
http://www.readwriteweb.com/archives/twitter_unveils_promoted_accounts.php


LYBIË SLUIT URL VERKORTER VB.LY
Plotse sluiting die ook Bit.ly en co kan treffen toont nogmaals risico van url-verkorters aan

URL-verkorters, die een lang webadres verkorten tot een superhandig kort adres zijn een belangrijk onderdeel geworden in onze huidige manier om naar webadressen te verwijzen. Dat het daarbij soms verkeerd kan lopen, daarop hebben wij jou al gewezen: wanneer zo'n dienst om een of andere reden onbereikbaar is, dan wordt het adres waarnaar die verkorte url verwijst niet meer gevonden. En wanneer de dienst definitief stopt, dan is het hek helemaal van de dam. Tienduizenden links werken plots niet meer.
Een gevaar waar sommige uitgevers zich goed bewust van zijn. Zij hebben zelf eigen URL-verkorters in dienst genomen - CNet doet het, Wordpress bijvoorbeeld ook, zelfs Google, dat met Goo.gl werkt.  Heel wat uitgevers of gespecialiseerde url-verkorters werken met het domeinsuffix .ly omdat dat toch nog een beetje lekker weghapt - bit.ly bijvoorbeeld, ow.ly enz.
Maar bij dit hele verhaal vergeten we soms wel eens dat .ly staat voor Lybië. En dat dit land zijn eigen wetten heeft, die o.a. heel streng zijn op vlak van seksualiteit. Het zal heel wat Lybiërs wellicht een doorn in het oog geweest zijn dat websites die onder "hun" nationaal .ly domeinsuffix draaien dingen verkondigen die tegen de eigen cultuur indruisen. Het bedrijf NIC.ly, dat van de Lybische overheid het recht gekregen heeft om .ly domeinen te verkopen, heeft in elk geval volkomen onverwacht één url-verkorter, namelijk vb.ly, uit de lucht gehaald. Nu was die verkorter eigenlijk geregistreerd door erotische schrijfster Violet Blue, die hiermee mensen de kans wou geven om te linken naar websites met erotische content, zonder dat die door allerlei adult-filters tegengehouden zouden worden. Dus in die zin zou je ergens nog kunnen begrijpen dat NIC.ly deze url verkorter uit de lucht gehaald heeft.
Maar dit betekent wel dat NIC.ly nu gaat zien naar de websites waarnaar via de url-verkorters gelinkt wordt - en stroken die niet met de wetgeving in Lybië (een sharia-wetgeving, gebaseerd dus op de koran), dan heet het dat de sites de gebruiksvoorwaarden van NIC.ly niet respecteren en dus ook uit de lucht gehaald kunnen worden. Sites zoals bit.ly, ow.ly lopen dus tevens gevaar. Volgens Readwriteweb zou NIC.ly bovendien plots beslist hebben dat alle domeinnamen korter dan 4 letters enkel nog voor de eigen Lybische bedrijven voorbehouden zijn. Al wie dus een domein heeft dat één, twee of drie letters telt, mag dus beginnen te bibberen...
Meer hierover bij ReadWriteWeb (1) en zoals gewoonlijk verzamelde Techmeme de verschillende artikels over dit onderwerp (2)
http://www.readwriteweb.com/archives/libya_shuts_down_vbly_bitly_owly_next.php
http://www.techmeme.com/101006/p17#a101006p17


MARKTAANDEEL VAN IE EN IPHONE ZAKT
... en Apple gooit torrent app uit Appstore

We beginnen dit bericht met cijfertjes. Uit nieuwe studies blijkt dat het marktaandeel van de IE browser wereldwijd voor het eerst onder de 50% gezakt is. De Chrome browser van Google is de grote winnaar (relatief gesproken dan); die zag zijn aandeel meer dan verdubbelen en ging van 3,69% in september 2009 naar 11,54% in september dit jaar. Mogelijk is het feit dat de gebruiker nu de mogelijkheid heeft om zelf een browser te kiezen op zijn nieuwe pc de grote oorzaak van deze daling. Anderzijds kan de nieuwe versie van IE die pas uit is mensen aanmoedigen om IE te installeren, en, wie weet, als standaard browser in te stellen. (1)
Nog cijfers, ditmaal uit de mobiele markt. Van alle smartphones die nu in de VS verkocht worden is het Android besturingssysteem het meest populair, gevolgd door het Blackberry van RIM en Apple iOS, die nagenoeg hetzelfde percentage hebben. Bekijkt men echter het totale aantal smartphone bezitters (dus niet de mensen die recent een smartphone kochten) dan is het de Blackberry die het populairst is, met 31% van de markt. iPhones gaan met 28% marktaandeel lopen, tegenover 19% voor Android smartphones. In de VS ontbreekt Nokia, omdat het daar geen goede partners gevonden heeft bij de operatoren om de Nokia toestellen te verkopen.(2)
We hebben trouwens nog enkele nieuwtjes over de iPhone. Om te beginnen heeft Apple de BitTorrent app, die tot ieders verwondering toegelaten was in de AppStore, ter terug uitgesmeten. Wat te verwachten was, want de maker van de app had niet vermeld dat het om torrents ging, en had Apple dus misleid (3).
En tot slot toch nog een positief bericht: heb je een iPhone, dan kan je voortaan op Google zoeken door een foto te nemen van iets, omdat Google Goggles nu als app op de iPHone verkrijgbaar is. (4) De app is verkrijgbaar via de Google Mobile app, maar is nog wel in testfase, omdat zoeken op afbeelding geen sinecure is - het beeld identificeren is niet zo eenvoudig. Voor merken, logo's, covers van boeken, dvd's en games of bezienswaardigheden zoals de Eiffeltoren of het Atomium zou het nog meevallen, maar hoe weet Google Goggles dat het een brood is dat op de foto staat die jij genomen hebt? Toch is het een razend interessante technologie, waarvan je een filmpje vindt bij WebPronews.
http://gs.statcounter.com/press/microsoft-internet-explorer-browser-falls-below-50-perc-of-worldwide-market-for-first-time
http://blog.nielsen.com/nielsenwire/online_mobile/android-most-popular-operating-system-in-u-s-among-recent-smartphone-buyers/
http://www.macworld.com/article/154612/2010/10/isdrive_booted.html
http://www.webpronews.com/topnews/2010/10/05/now-iphone-users-can-search-google-by-taking-pictures


MICROSOFT WIL 'ZIEKE' COMPUTERS VERBANNEN VAN HET NET
Computerdokters zullen werk krijgen!

Het idee van Microsoft is op zich niet slecht. PC's die besmet zijn met een of andere malware, kunnen veel schade aanrichten op het internet. Niet alleen omdat zij zelf andere computers kunnen besmetten, maar vooral omdat zij gebruikt worden in grote botnets, zonder dat de eigenaar van de computer dit weet. Die botnets worden vaak op professionele wijze beheerd, en zelfs verhuurd aan derden voor het uitvoeren van hun snode plannen. Dat kan gaan van het verzenden van spam tot het uitvoeren van DDoS aanvallen op websites en servers.
Je zal het misschien zelf ook gemerkt hebben aan de toevloed van spam die je krijgt, en die echt in golven komt. Op een bepaald moment krijg ik bijvoorbeeld tot 500-1000 spamberichten per dag, waarvan de inhoud te herleiden is tot een tiental verschillende berichten. Maar het zijn wel allemaal verschillende emailadressen die als afzender vermeld zijn. En dan, plots, is het aantal spamberichten stilgevallen tot een klein honderdtal - teken dat beveiligingsexperts hier of daar een botnet opgerold hebben.
Indien computers regelmatig gecontroleerd zouden worden om te zien of ze niet besmet zijn en gerekruteerd werden als zombie-computer in een botnet, dan zou dat inderdaad een goede zaak zijn en zou het aantal botnets drastisch verlaagd kunnen worden. Maar hoe dat praktisch uitgevoerd moet worden, is nog de vraag. Want elke controle zal door de gebruiker als een inbreuk op zijn privacy beschouwd worden; iedereen heeft toch wel een of ander progje of bestand op zijn computer staan dat er eigenlijk niet hoort..
Een controle op het webverkeer zou anderzijds ook een oplossing bieden, maar ook dat zal de gebruiker niet meteen slikken, want hij zal dat kunnen beschouwen als bemoeienis met zijn internetverkeer. En indien de ISP inderdaad vindt dat een bepaalde computer besmet is, en hem de toegang tot het internet ontzegd, zal de gebruiker een manier moeten vinden om zijn computer smetvrij te maken - en zal de telefoon van de helpdesk van de provider roodgloeiend staan.
Een interessante denkpiste, waarover je meer bindt bij PC World.(1) Computerworld heeft het er ook over, en somt enkele initiatieven op die in het verleden al genomen zijn om botnets de pas af te snijden.(2).
Als je het mij vraagt: wanneer je van het net gegooid wordt omdat je een gevaar bent voor de anderen, is in mijn ogen maatschappelijk veel meer aanvaardbaar dan wanneer je toegang afgesneden wordt omdat je enkele illegale bestanden gedownload zou hebben...
http://www.pcworld.com/article/206981/
http://blogs.computerworld.com/17102/should_isps_cut_off_bot_infected_users


NU OOK PREVIEW VAN VOLLEDIGE PAGINA BIJ GOOGLE
Vernieuwing scheidt meteen kaf van koren

Wij waren niet zo laaiend enthousiast van Google Instant, het meteen verschijnen van zoekresultaten nog terwijl je een woord intikt. In onze ogen was het meer een gadget, een gimmick, dan een echte vernieuwing. Maar wat Google nu uitgebracht heeft, vinden wij erg knap, en ook heel handig. Voortaan krijg je immer ook een volledige preview van een site die in de zoekresultaten vermeld wordt.
Die preview verschijnt wanneer je de muis over het bewuste resultaat beweegt, in een pop-up rechts van dit resultaat. Bovendien wordt meteen op de pagina een oranje kader gezet rond de passage waarin jouw trefwoorden voorkomen, en dit fragment wordt bovendien nog eens uitvergroot. Zo krijg je dus én een algemeen zicht op de pagina, én een context waarin het trefwoord gebruikt wordt. Je zal dus meteen kunnen zien of deze pagina is wat je zoekt.
Heel handig voor de internaut, want het bespaart hem heel wat kliks. Maar voor bedrijven die content aanbieden, en de SEO (search engine optimizing) bedrijven zal het een hele aanpassing betekenen. De eersten moeten nu hun content aantrekkelijker maken, zodat de internaut hun site kiest om naar te surfen, en niet die van de concurrenten. De SEO bedrijven van hun kant zullen hun tactieken moeten aanpassen om de surfer naar de site te lokken, zodat hun opdrachtgever (de contentaanbieder) tevreden is. De SEO bedrijven zullen hun werk hebben in de komende maanden om alle wijzigingen die Google recent doorvoerde te verwerken in de pagina's en tactieken van hun cliënten!
http://www.blogstorm.co.uk/google-starts-showing-full-page-previews-in-search-results/


FACEBOOK WIL GEBRUIKER MEER CONTROLE GEVEN
Dashboard geeft blik op apps die jij toegang gegeven hebt tot jouw gegevens

Nog een positief bericht: Facebook is zich wel degelijk bewust van de bezorgdheid van de gebruiker om zijn privacy op de sociale netwerksites, en heeft enkele maatregelen genomen om die bezorgdheid weg te nemen.
Zo krijg je in je profiel een nieuw dashboard waarmee je kan zien heoveel sites en toepassingen jij toestemming gegeven hebt om gebruik t maken van je persoonlijke gegevens via Facebook zelf en via Facebook Connect. En dat is wel nodig, want er zijn meer dan 1 miljoen sites die gebruik maken van Facebook connect, en er zijn honderdduizenden Facebook apps. Ongetwijfeld heb jij tientallen daarvan toegang gegeven tot jouw gegevens - maar weet jij nog welke? Het feit dat je het niet meer weet, en er geen gemakkelijke manier bestond om erachter te komen, zorgde voor een onbehaaglijk gevoel van onzekerheid, waaraan nu dus een einde komt -tenminste als jij de moeite neemt om via dit dashboard eens te gaan kijken naar deze gegevens. Je vindt het dashboard terug via je Privacy instellingen. (1)
Mark Zückerberg heeft nog wat andere dingen aangekondigd op de druk bijgewoonde persconferentie woensdag. Zo zal je nu ook al jouw informatie uit Facebook kunnen downloaden in een .zip bestand - opnieuw een beslissing die we alleen maar kunnen toejuichen. Een van de bezwaren die velen tegen Facebook (en andere sociale netwerken) hadden, was het feit dat die als het ware eigenaar werden van jouw gegevens, en je die niet mee kon nemen indien je morgen zou besluiten om naar een ander netwerk over te schakelen. Als een van de weinigen heeft Facebook nu de stap gezet, en de gebruiker terug controle gegeven over zijn eigen gegevens. De "Download your information" button vind je terug bij de instellingen van je account. Klik je op deze button, dan krijg je alle gegevens: je lijst met vrienden, evenementen, al je boodschappen, de boodschappen op je muurtje, al je foto's. Deze gegevens downloaden verwijdert ze niet van de site, je krijgt alleen een extra kopie op je eigen computer.(2)
Een derde nieuwigheid is de manier waarop je op Facebook groepjes kan maken, zodat je bepaalde informatie enkel met bepaalde groepjes mensen kan delen, in plaats van met iedereen. Foto's van het uitstapje van je werk kan je bijvoorbeeld delen met je groep collega's, en foto's van de doop van je petekind deel je dan weer met je groep familie. Foto's van een evenement of een screenshot van een nieuwe tool deel je met je Twitter vrienden bijvoorbeeld. Met die groepen kan je dan een groepsgesprek houden, een kladblok delen om samen aan een document te werken, en een mailinglijst onderhouden waardoor een bepaalde boodschap alle personen van die lijst bereikt. Je kan bij die groepen kiezen of die "open" is (de namen van de groepsleden en de content van die groep is publiek), "closed" (de namen zijn publiek, maar de content niet), of "secret" (namen en content zijn privé).(3)
Kortom, Facebook is er een stuk gebruiksvriendelijker op geworden!
http://techcrunch.com/2010/10/06/facebook-launches-a-dashboard-for-your-connected-apps/
http://techcrunch.com/2010/10/06/facebook-now-allows-you-to-download-your-information/
http://www.betanews.com/article/In-the-name-of-privacy-Facebook-revamps-groups-dashboard-data-portability/1286391336


YAHOO EN TWITTER HEBBEN NIEUWE SEARCH TOOLS
Yahoo doet het met een accordeon, en Twitter brengt (onzichtbaar) een heel nieuwe zoek infrastructuur

Zoeken is toch o zo belangrijk op het internet. Wie de meeste internauten naar zijn site krijgt om er te zoeken, heeft ook de meeste dollars, want met zoeken is veel geld te verdienen - tenminste als je het, zoals Google, slim aanpakt.
En verschillende bedrijven dingen naar de gunst van de internaut. Google is van oudsher (alhoewel je moeilijk kan spreken van "oudsher" bij een bedrijf dat pas sinds 1998 bestaat!) de grootste, maar de concurrenten proberen toch weerwerk te geven (Bing en Yahoo) terwijl er nieuwe kapers op de kust opdagen (Twitter en Facebook)
Over Google's nieuwe zoekkunstjes (previews van de zoekresultaten) kon je eerder vandaag al lezen, en eerder deze week brachten wij nieuws over de vernieuwingen die Facebook aan zijn zoekfunctie doorgevoerd heeft. Maar ook Twitter en Yahoo blijven niet stilzitten.
Beginnen we met Yahoo! Dat heeft nu een soort "accordeon" bovenaan de pagina met de zoekresultaten gelanceerd, waardoor je een soort verticale tabblaadjes krijgt. Niet bij alle zoekopdrachten verschijnt deze accordeon, maar zoek even naar Lady Gaga en je zal zien wat met deze accordeon bedoeld wordt: het beginscherm heet "overview", en rechts heb je tabblaadjes voor Albums, Videos en Twitter. Naargelang het onderwerp zouden die tabblaadjes aangepast worden, zodat jij bij een zoektocht naar een restaurant ook een link zou vinden naar "open table" een systeem om een reservatie te maken in een restaurant.
Verder werd er ook gesleuteld aan het zoeken naar afbeeldingen; de zoekresultaten zijn verpakt in een veel mooiere pagina, en je vindt meer diashows. (1)
En dan Twitter. Dat heeft eveneens zijn zoekfunctie gerenoveerd, maar de resultaten daarvan zal je uiterlijk niet zien, het is aan de zoekmotor zelf dat er gewerkt werd. Die moet immers meer dan 1 miljard zoekopdrachten per dag verwerken, en dat was iets teveel voor het oude MySQL gebaseerde systeem. Nu heeft het team ingenieurs gekozen voor een ander open source systeem, Lucene. Het gevolg is een zoek architectuur die sneller is en beter schaalbaar, en die slechts een 5% van de beschikbare back-end bronnen gebruikt. Een juiste technische uitleg van het systeem vind je bij ReadWriteWeb.(2) en Twitter zelf (3)
http://searchengineland.com/yahoo-says-new-features-will-evolve-search-from-finding-to-doing-52427
http://www.readwriteweb.com/cloud/2010/10/new-twitter-gets-new-search.php
http://engineering.twitter.com/2010/10/twitters-new-search-architecture.html
Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be

 

 
hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!GOOGLE WIL EEN ALTERNATIEF VOOR JPEG
WebP zou sneller moeten laden - maar hoe krijg je de hele internetgemeenschap overtuigd?

Wanneer een bedrijf zoals Apple zegt dat we de Flash technologie moeten vergeten, omdat die teveel energie verslindt, dan zijn we nogal gemakkelijk geneigd om te spreken van arrogantie: hoe kan één bedrijf de hele internetgemeenschap dwingen om af te stappen van een alom gebruikte technologie? Maar wat moeten we dan denken wanneer Google eveneens zo'n eigenzinnig idee lanceert, en het alom gebruikte formaat voor afbeeldingen, JPEG, wil vervangen door een nieuw formaat dat bovendien, wanneer je het in het Engels uitspreekt, nare bijklanken oproept: WebP (to pee is, juist ja, plassen...)
WebP zou sneller laden , omdat afbeeldingen in dit formaat tot 40% kleiner zijn. Dat gaat wel ten koste van kwaliteit. De originele afbeelding wordt niet perfect weergegeven, maar er wordt iets gebracht dat zo dicht mogelijk ligt bij dat origineel. Volgens Google zou het gaan om verschillen die niet met het menselijke oog merkbaar zijn.
Allemaal goed en wel, maar de huidige browsers kunnen deze WebP bestanden niet weergeven - en zelfs als alle browsers dat zouden kunnen, ben jij dan als webmaster bereid om alle afbeeldingen op al jouw sites te gaan converteren? Er zijn er nog anderen die de standen stuk gebeten hebben op een initiatief om een nieuw formaat voor afbeeldingen erdoor te krijgen, en wel Microsoft. Dat tracht nu al jarenlang om een alternatief, dat nu zelf als standaard erkend is, het royalty-vrije JPEG XR formaat erdoor te krijgen. Dat biedt een betere dynamische range, een breder gamma kleuren, en zelfs een efficiëntere compressie. Maar toch is JPEG XR er niet doorgekomen. Waarom zou Google dan met zijn nieuwe formaat, dat kwaliteit opoffert om een povere 40% aan bestandgrootte te winnen, erin slagen om te doen wat Microsoft niet gelukt is?
Meer hierover bij CNet.
http://news.cnet.com/8301-30685_3-20018146-264.html


LIGHTSPACE: SURFACE COMPUTING + AUGMENTED REALITY
Microsoft brengt Minority Report steeds meer tot werkelijkheid...

Volgens ZDNet ziet onze toekomst er steeds meer science fiction achtig uit. Microsoft zou namelijk haar surface-computing uitbreiden naar ruimte-computing. Het project hiervoor heet LightSpace.
Een van de wetenschappers waarrond het Surface tafeloppervlak draaide, Andy Wilson, is nu ook een van de mannen achter Lightspace. En nog deze week zou je een eerste glimp moeten kunnen opvangen van hoe deze technologie werkt, en wel op het ACM Symposion over User Interface Software.
Hoe het geheel werkt, vind je haarfijn uitgelegd bij ZDNet. Kort samengevat komt het erop neer dat er gebruik gemaakt wordt van verschillende dieptecamera's en projectoren waarmee je objecten van het ene oppervlak naar het andere kan overbrengen. Het lijkt zelfs alsof je de geprojecteerde objecten op je handen draagt, en ze dan kan "plakken" op een muur, waar je ze dan kan manipuleren via multitouch gebaren, net zoals bij de Microsoft Surface tafels.
Voor dit project werd trouwens ook beroep gedaan op technologie, bedacht in een van die andere knappe projecten van Microsoft, Kinect, de technologie waarbij sensoren je als het ware IN een game plaatsen. Want de wetenschappers menen dat de camera's, gebruikt voor Kinect, ervoor zullen kunnen zorgen dat de dieptecamera's ook goedkoper (en dus populairder) worden.
Meer uitleg bij ZDNet.
http://www.zdnet.com/blog/microsoft/surface-computing-augmented-reality-microsoft-lightspace/7553


NIEUWE TECHNOLOGIE "KOOKT" TUMOREN
Neen, geen bizarre spinsels van koks, maar een nieuwe behandelingswijze voor kanker

In de strijd tegen kanker zijn er al veel vorderingen gemaakt. Enerzijds in de voorkoming ervan, door mensen aan te sporen gezonder te leven, door kanker in een vroeg stadium op te sporen zodat hij gestopt kan worden en zich niet verder verspreidt. Maar dan moet die kanker, die abnormale vergroeiing, de woekering, er wel uit. Dat vergt een mes, een operatie. Maar niet op alle plekken is zo'n operatie mogelijk.
Vooral bij tumoren in de herseneen kan de plaats waar de tumor zich bevindt zo moeilijk bereikbaar zijn, zo diep in de hersenpan liggen, dat een operatie haast niet mogelijk is zonder vitale hersenfuncties te beschadigen. In deze gevallen zou er voortaan beroep gedaan kunnen worden op een nieuwe technologie: een laserstraal van hoge intensiteit, die de tumor zou "koken" tot hij verschrompelt. Uiteraard is daar een heel fijne afstelling voor nodig van de laser, en dat zou geschieden via een MRI.
In de VS is deze technologie al verder dan gewone tests in de labo's, en zijn er artsen bezig met testen in verschillende ziekenhuizen.
Bij Engadget vind je een aankondiging, en bij Slashdot een heel interessante discussie.
http://www.engadget.com/2010/10/02/neurosurgeons-use-mri-guided-lasers-to-cook-brain-tumors
http://science.slashdot.org/story/10/10/03/166205/Neurosurgeons-Use-MRI-Guided-Lasers-To-Destroy-Tumors


SONY HEEFT EEN SPECIALE AFSTANDSBEDIENING VOOR GOOGLE TV
Inderdaad: voor een interactieve tv heb je ook een interactieve afstandsbediening nodig!

Eerder deze week kon je lezen dat Google zijn Google tv uitbrengt, een besturingssysteem voor interactieve tv dat in verschillende tv's ingebouwd zal worden. Via Google tv zou je inhoud van het internet op het grote scherm kunnen zien, en via apps ook kunnen werken met diensten zoals Twitter en Facebook.
In de volgende dagen en weken mag je dan ook verschillende aankondigingen verwachten van tv-fabrikanten die zullen melden dat hun nieuwe toestel Google tv aan boord heeft. Maar heb je er eigenlijk al stil bij gestaan dat bij deze interactieve tv de oude afstandsbediening niet meer volstaat? Sommige fabrikanten van randapparatuur hebben er al wel op vooruitgelopen, en nieuwe manieren bedacht om een klavier te combineren met verschillende knoppen, en toch gebruiksvriendelijk te blijven. Sommigen bedachten een afstandsbediening die wat langgerekter gemaakt werd, en de achterkant kon dan dienen als klavier. Want bij interactiviteit moet je teksten kunnen invoeren, niet?
Nu heeft Sony zijn eigen concept van de afstandsbediening van de toekomst voorgesteld, zoals te zien was in een filmpje bij de Amerikaanse zender ABC. En die lijkt op een combinatie van simpel klavier en spelconsolebediening. Er zitten namelijk twee grote ronde knoppen aan, met tussenin knoppen om volume en kanalen te wisselen, en onderaan een klavier.
Het concept lijkt ons niet mis. Je moet nu eenmaal een duidelijk onderscheid kunnen maken tussen de verschillende dingen die je op een tv doet - wanneer je naar een film kijkt bijvoorbeeld zal je in een ietwat verduisterde kamer zitten, en dan moet je, om het volume hoger of lager te zetten, niet het licht moeten aanknippen om de toets te zoeken om dat te doen. En kanalen wisselen oet ook gemakkelijk zijn. Daarom zijn deze beide knoppen in eenzelfde vorm gegoten (plus/minus).
Engadget heeft een preview foto van deze afstandsbediening, en wat uitleg erbij.
http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=12178&cat=Hardware&zoekdatum=2010-08-25
http://www.businessinsider.com/sonys-google-tv-remote-2010-10


NIEUWE DOORBRAAK IN SCHERMEN
Het beste van de technologie voor tablet en eReader nu in één

Momenteel zijn er voor de draagbare toestellen zoals tablets en eReaders twee soorten schermen. Enderzijds de eReader met een scherm dat geen kleur of video aankan, maar dat erg zuinig is in energieverbruik en ook zeer goed leesbaar is in zonlicht. Anderzijds schermen bij tablets zoals de iPad; zij kunnen video aan en kleur, maar verslinden energie en in zonlicht zijn ze slecht te lezen.
Wetenschappers van de Universiteit van Cincinnati hebben nu een nieuw soort scherm bedacht, dat de beste eigenschappen van beide technologieën verenigt. Een scherm dat even weinig energie verbruikt als de eReader, uitstekend gelezen kan worden in helder licht, en toch ook video vertoont. Het heeft de werktitel "zero power e-Design meegekregen" en deze week werd er een eerste prototype voorgesteld. De juiste technische uitleg krijg je bij Dailytech. Ons lijkt het in elk geval erg aantrekkelijk - alles wat ervoor kan zorgen dat onze mobiele toestellen langer meegaan is meegenomen!
http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=19815


 
hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

HUNGRY LUCY - PULSE OF THE EARTH
[Alternative trip hop] Een van onze favoriete artiesten. ZIJ heeft nu een nieuw album uit, Pulse of the Earth, dat je via eMusic kopen kan. Op Myspace kan je enkele van haar songs in streaming beluisteren. Op de eigen website zou je songs moeten kunnen beluisteren, en ondertussen de teksten kunnen lezen, maar wij kregen de muziek niet aan de praat.
http://www.myspace.com/hungrylucy
http://www.hungrylucy.com/
http://www.emusic.com/album/-Pulse-of-the-Earth-MP3-Download/11817653.html


ALIK PROJECT - THE WRONG WINDOW
[elektro] Een vreemde combinatie van rap en elektro muziek. Erg gevarieerd en heel kunstig gecombineerd. Van deze artiest kan je bij Electrobel het oeuvre gratis downloaden.
http://www.electrobel.fr/artist/702


YOUTH REFERENCE - AIMS FOR KIKI
[Dub- ethno] Een combinatie van zware drums en een Oosters sausje. Opzwepende muziek, die vele culturen bijeen kletst. Het geheel is heel intrigerend en boeiend.
http://www.myspace.com/youthreference


SYNAECIDE - MIND AND MACHINE

[electro] Elektronische muziek die misschien niet altijd even toegankelijk is, want hij is heel filmisch. Wat de muziek daarom niet minder boeiend maakt. De muziek roept de sfeer op van een film zoals Blade Runner. Heel knap! Bij MySpace kan je verschillende songs in streaming beluisteren.
http://label.idmforums.com/synaecide.html
http://www.myspace.com/synaecide


VRIJDAG HOORSPELDAG: NIEUW HOORSPEL - DE REISGENOOT

Op 6 oktober wordt in het Antwerpse bioscoopcomplex Kinepolis een nieuw hoorspel voorgesteld: "De Reisgenoot", het vijfde al in de reeks Heerlijk Hoorspel. Het is het werk van de Stuffmakers: Paul Wauters en Philip Maes, de schrijvers; Koen Brandt, componist en regisseur; Mark Borgions, illustrator en vormgever.
Van het oorspronkelijke verhaal van Andersen werd een script gemaakt, waarna het scenario meersporig opgenomen werd in de studio. De acteurs spelen "blind", want de geluidseffecten, achtergrond en muziek werden later toegevoegd.
De inhoud van het hoorspel? Ik lees even het persbericht: "Na de dood van zijn papa, gaat bange Johannes op zoek naar avontuur. Het is meteen raak, want door hem schrikken twee schurken zich bijna dood. Samen met een reisgenoot, die hij op een dood moment tegen het lijf loopt, gaat hij op zoek naar de beeldschone, maar wrede Prinses Sophia. Antwoord je juist op haar 3 vragen, dan mag je met haar trouwen. Anders word je doodgewoon gedood. En waarom wil de spuuglelijke trollenkoning absoluut leren dansen? Trouwt Johannes met de prinses tot (daar gaan we weer) de dood hen scheidt?  Wat is de beste job ter wereld? En wie is die mysterieuze reisgenoot eigenlijk? De antwoorden vind je in dit daverende, doodleuke hoorspel."
Acteurs zijn Nico Sturm (Johannes), Peter Van Den Eede (vader), Koen De Bouw (Reisgenoot), en verder: Koen De Graeve, Johan Heldenbergh, Tine Reymer,  Koen Van Impe, Viviane De Muynck, Michiel ‘Jiskefet’ Romeyn en Gène Bervoets. Met Tom Barman als eh.. barman en voorzien van deskundig en ‘live’ commentaar door Jan Becaus en Erik Van Looy.
Verteld door Warre Borgmans.
http://www.geluidshuis.be/
muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Triviaal feit: de lans hield in 1927 op te bestaan als officieel strijdwapen in het Britse leger.
 
oor logo
De nieuwe oogst
ADVERTENTIES OP DE VERKEERDE PLEK


Het nadeel voor de adverteerder, wanneer hij zijn advertentie in roulatie brengt bij een adserver, is dat hij nooit weet waar die advertentie terecht komt. En dat kan wel eens heel verkeerd uitpakken, zoals blijkt in dit artikel, waarin 10 voorbeelden aangebracht worden van advertenties die wel heel ongelukkig geplaatst zijn naast een artikel. Een advertentie voor een restaurant, vlak naast een artikel waarin gemeld wordt dat meer dan 250 mensen ziek werden na het eten daar, een advertentie voor de Samsung Blast, naast een artikel waarin gevraagd wordt of de ontploffing (blast) van een mobieltje de dood veroorzaakt heeft van een man....
[Taal: ENG]
http://econsultancy.com/uk/blog/6666-ten-horrifying-display-ad-placements-nsfw


CREAZA: EEN PLEK VOOR JE CREATIVITEIT
Hier kan je je creativiteit echt botvieren: je kan filmpjes bewerken, geluiden, je kan mindmaps aanmaken, zelfs een eigen cartoon maken. Wat wil een mens nog meer? (Bron: Frank)
[Taal: ENG]
http://www.creaza.com


STEREOTYPES IN KAART GEBRACHT
Iedereen heeft wel vooroordelen over landen. In deze blogposting worden landkaarten bijeengebracht die deze stereotypen in kaart brengen, op een heel humoristische manier. Zo zou Europa er, volgens de VS, bestaan uit de "commies" (Oost-Europa), daarna een bufferzone, dan een zone met vuile porno (Duitsland), een land met stinkende mensen (Frankrijk), een land met Godfathers (Italië), enz. (Bron: Onze Taal)
[Taal: ENG]
http://alphadesigner.com/project-mapping-stereotypes.html


40 RETRO PHOTOSHOP ACTIES
In dit artikel vind je 40 acties die je in Photoshop kan uitvoeren om een foto er retro of vintage te laten uitzien. Deze acties zijn in een bestand vervat, dat je kan downloaden, installeren en dan afspelen, zodat je de acties niet zelf moet uitvoeren.
[Taal: ENG]
http://webdesignledger.com/freebies/40-vintage-and-retro-photoshop-actions


500 SPLATTER BRUSHES VOOR PHOTOSHOP

We blijven nog even in het grafische wereldje: in dit artikel vind je de verwijzing naar meer dan 500 splatter brushes voor Photoshop, die een mooi uiteenspattend effect kunnen geven.
[Taal: ENG]µ
http://designm.ag/resources/500-splatter-brushes-for-photoshop/


TWTROULETTE: HOE ZIET DE TIJDSLIJN VAN EEN ANDER ERUIT?
Noem het een combinatie van Twitter en Chatroulette: op deze site kan je zien hoe de tijdslijn van anderen eruit zien wanneer zij hun twitter opstarten. Je ziet, met andere woorden, de boodschappen van de mensen die zij volgen (waarschijnlijk zonder de DM boodschappen uiteraard). Voorlopig zijn het enkel de tijdslijnen van beroemde personen zoals Mike Arrington, maar ook jij kan je opgeven als proefpersoon.
[Taal: ENG]
http://twtroulette.com/


CELLARTRACKER: WELKE WIJN?
een hulp om de voorraad wijn in je kelder bij te houden, en om nieuwe wijn te ontdekken dankzij de adviezen van andere gebruikers. Momenteel zijn er meer dan 115.000 gebruikers, goed voor bijna 20 miljoen flessen! (Bron: Tech45 podcast www.tech45.eu)
[Taal: ENG]
http://www.cellartracker.com/intro.asp


CONNECTINSIDE: INTERNE COMMUNICATIE
Deze gratis online tool maakt de interne communicatie binnen een bedrijf of groep gemakkelijker. Er wordt als het ware een sociaal netwerk à la LinkedIn gecreëerd, waarbij je binnen (of buiten) een groep beroep kan doen op mensen met een bepaalde expertise.
[Taal: ENG]
http://www.connectinside.com/


SLIDEFINDER: PRESENTATIES
Op zoek naar een presentatie? Dit is een zoekmachine, gespecialiseerd in PowerPoints. Je kan zoeken naar een onderwerp, en daarbij bepalen in welke taal dat onderwerp geschreven moet zijn. Je kan deze zoeker aan je browser toevoegen, of als add-in installeren in je eigen PowerPoint 2007. (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
http://www.slidefinder.net/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: F.A.C.T.SS


Op 23-24 oktober heeft in Flandesr Expo FACTS plaats, een conferentie rond Fantasy, Anime, Comics, Toys, Space. Iets voor onze lezers dus! Op de website vind je programma enz.
[Taal:NL/FR/ENG]
http://facts.be/fa_facts.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: COMMUNICATIETERMEN UITGELEGD
Wie regelmatig te maken heeft met PR bureaus zal zich soms achter de oren krabben en zich vertwijfeld afvragen waarover men het in 's hemelsnaam heeft. Boiler plates? Stakeholders? Clipping? Gelukkig heeft het team van Communicatiemannen de moeite genomen om enkele termen uit te leggen. Een initiatief dat navolging verdient in andere sectorenn!
[Taal: NL]
http://www.communicatiemannen.be/2010/09/30/communicatietermen-uitgelegd/


HIER SPREEKT MEN (GEEN) NEDERLANDS: FIRSTAFFAIR
Een site die we niet goedkeuren, want je partner bedriegen is echt niet fijn. Maar op commercieel vlak een initiatief dat ongetwijfeld veel kans op slagen heeft, want er zijn heel wat mensen die het neit meer zien zitten binnen hun eigen relatie, en hun geluk elders willen beproeven. Bij FirstAffair kan je dus op zoek gaan naar de juiste partner om samen te schaatsen - een "scheve schaats" rijden dus. En je krijgt er nog wat raadgevingen bij, zoals: "Ga niet op jacht in je nabije omgeving, creëer meer vrijheid om geen wantrouwen op te wekken, enz.".
Tussen haakjes: alhoewel de site zegt ook een aparte subpagina voor België te hebben, vind je daar enkel een... Franse en Duitse versie. Zelfs voor Nederland spreekt de site enkel Frans, Duits en Engels. We zijn niet chauvinistisch of nationalistisch, maar hier spreekt toch men Nederlands!
[Taal: ---)
http://www.firstaffair.be


VRIJDAG FOTODAG: FOTO'S VANUIT DE JUISTE HOEK

Bij het nemen van een foto kan je vaak optische truucjes uithalen, waardoor de werkelijkheid er plots anders gaat uitzien. In deze blogposting zijn 30 zulke foto's bijeengebracht. Je gelooft je eigen ogen niet!
[Taal: ENG]
http://smashinghub.com/30-amazing-photos-taken-at-right-time.htm


VRIJDAG MULTIMEDIA DAG: DARK PSYCHEDELIC
Deze site is absoluut af te raden voor mensen met epilepsie of die gevoelig zijn voor bepaalde effecten op het scherm. Hier zie je namelijk een kaleidoscoop die je door je muis over het scherm te bewegen nog sneller bewegen kan. Lang kijken, en je hebt geen paddenstoelen of andere hallucinogenen meer nodig hebt!
[Taal: ---]
http://darkpsychedelic.ru/FV_22.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: RECORD TRIPPING
Een ingenieus spel, dat toch wel enige concentratie verdient. je moet door het muiswieltje te bewegen het voorlezen van de tekst van Alice in Wonderland vertragen of "scratchen", en door deze techniek verschillende opdrachten uitvoeren, zoals een balletje doorheen een doolhof geleiden. Mij lukt het niet. Slaag jij erin?
[Taal:ENG]
http://www.recordtripping.com/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
sites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

 
techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/
- McDonald's in Farmville
http://www.belgiancowboys.be/marketing/1543
- Vrouwen zijn de baas
http://www.belgiancowboys.be/Infograph/1541
- Hoe gigantisch is Google eigenlijk ?
http://www.belgiancowboys.be/Infograph/1538

 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- 's Werelds meest sexy hacker achter tralies
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/518105/2010/10/08/s-Werelds-meest-sexy-hacker-achter-tralies.dhtml
- Start campagne rondom risico's cyberseks
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/518112/2010/10/08/Start-campagne-rondom-risico-s-cyberseks.dhtml
- Start landelijk meldpunt internetoplichting
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/518131/2010/10/08/Start-landelijk-meldpunt-internetoplichting.dhtml 

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
-  Videotelefonie via de televisie
Cisco komt met UMI, een systeem waarmee je via je televisie en internet in HD-beeldkwaliteit kunt beeldtelefoneren.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29044
- Nieuwsfeeds tonen als plaatje
Spectives.com is een nieuwe online nieuwslezer die gebaseerd is op visueel in beeld brengen van het laatste nieuws.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27497
- Alleen printen wat je wilt
Een stuk tekst van internet printen valt meestal niet mee. Je print veel ballast mee of het past niet goed op papier. De gratis webdienst Printwhatyoulike biedt een geweldige oplossing!
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24493
   
  elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Upgrade voor elektrische tandenborstels - Oral B
Oral B brengt een aantal nieuwe elektrische tandenborstels op de markt, voor een optimale tandverzorging.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5338
- Dossier: Photokina 2010
De tweejaarlijkse beurs Photokina is zowat de belangrijkste showcase van nieuwe producten en trends op het vlak van fotografie en in mindere mate film ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5331
- Fotocamera met toeristische gids bij Casio
Op Photokina heeft Casio drie digitale fotocamera’s gelanceerd. Met de Exilim-ZR10 kan je tot 30 hoge resolutie foto’s per seconde neme, terwijl de Exilim ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5335


computerworld logo

*** COMPUTER WORLD

http://www.computerworld.be/
- Symantec gaat mobiele apparaten beter beschermen
Symantec onthult zijn strategie voor het beheer en beveiliging van mobiele terminals voor bedrijven, particulieren en aanbieders van communicatiediensten. Het platform ondersteunt nu de iPhone, Android en de iPad.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21794&style=99896
- Eerste Belgische Medische Encyclopedie op het internet…
Met de nieuwe medische encyclopedie MediPedia krijgt u in enkele klikken de nodige didactische informatie over de belangrijkste ziekten.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21791&style=99896
- De iPad-applicatie van de krant De Standaard: eerste resultaten
Twee maanden geleden lanceerde de krant de Standaard zijn iPad-applicatie. Tot op vandaag werd de app (die 3,99 euro kost) meer dan 10.000 keer gedownload.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21707&style=99896 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Overstekenzonderstreken.be onderwijst jonge Brusselse voetgangers
Overstekenzonderstreken.be kadert in een nieuwe campagne die 12 tot 16-jarigen wil bewust maken van de gevaren van het stadsverkeer.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7174
-   Proximity BBDO bedenkt Makro-flitspaal
Proximity BBDO heeft de nieuwste campagne voor Makro bedacht. Wie de komende weken naar Makro gaat, maakt kans om door een Makro-snelheidscamera geflitst te worden.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7173
-   Facebook houdt zijn Belgische pagina’s in het oog
Het sociale netwerk heeft verschillende bedrijven berispt die haar gebruiksregels niet respecteerden.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7171

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Online dating heeft in 2009 een recordomzet van 28,7 miljoen euro behaald
http://computertaal.info/2010/10/08/online-dating-heeft-in-2009-een-recordomzet-van-287-miljoen-euro-behaald/
- Internet Explorer verliest marktaandeel
http://computertaal.info/2010/10/08/internet-explorer-verliest-marktaandeel/
- galaxy Tab van Samsung wordt duurder dan Ipad
http://computertaal.info/2010/10/08/galaxy-tab-van-samsung-wordt-duurder-dan-ipad/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Politiemeldpunt internetoplichting ontvangt tientallen meldingen na start
http://tweakers.net/nieuws/70117/politiemeldpunt-internetoplichting-ontvangt-tientallen-meldingen-na-start.html
- 'Apple is bang dat hoesjes iPhone 4-achterkant beschadigen'
http://tweakers.net/nieuws/70114/apple-is-bang-dat-hoesjes-iphone-4-achterkant-beschadigen.html
- Kasboek.nl: lek stond enkele dagen open
http://tweakers.net/nieuws/70104/kasboek-punt-nl-lek-stond-enkele-dagen-open.html 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)


TIP WORD: DOCUMENTEN OPSLAAN IN RTF
Het is toch wel spijtig dat Microsoft zo vaak een nieuw formaat bedenkt voor de documenten die je maakt in de Office kantoorsuite. Vanuit commercieel standpunt bekeken is het wel slim, qant heat zorgt ervoor dat je documenten, gemaakt in nieuwere versies, niet in oudere versies van de kantoorsuite openen kan, en je wel verplicht bent om ook zelf een update aan te kopen. Maar voor de gebruiker is dat natuurlijk heel ergerlijk.
Maar je kan je documenten ook opslaan in het RTF (richt text format), waarbij je wel opmaak bewaart, maar geen geavanceerde snufjes. Documenten in .rtf kan je in haast elke tekstverwerker openen.
Wil je elk document automatisch als .rtf bestand opslaan, niet als .doc of .docx, ga dan naar Opties, kies Opslaan, en kies het gewenste formaat om documenten op te slaan.
http://www.chip.de/bildergalerie/50-Hammertipps-fuer-Word-Galerie_43186669.html


TIP WORD: WAAR JE DOCUMENTEN OPSLAAN?
Standaard bewaart Word jouw documenten in de map Documenten. Maar heb je liever een andere plek, bijvoorbeeld een subfolder in Documenten, dan kan je dat veranderen.
Klik hiervoor op de Office button links bovenaan, en kies onderaan rechts in het dialoog venster Word Opties. Bij de rubriek "Save" (bewaren) krijg je de mogelijkheid om zowel de standaard plaats voor het bewaren van bestanden te wijzigen, als de plek waar autoRecover bestanden opgeslagen worden.
http://www.chip.de/bildergalerie/50-Hammertipps-fuer-Word-Galerie_43186669.html


TIP WORD: ALLES OPSLAAN EN AFSLUITEN
Bij vorige versies van Word werden alle documenten die je in Word open had, gesloten wanneer je op de Sluit knop drukte, en bevatte een van deze documenten tekst die nog niet bewaard was, dan werd je gevraagd of je dit bestand wou opslaan of niet. Nu echter sluit je met deze knop enkel het huidige Word document, alle andere documenten blijven nog open. Wil je dit veranderen, zodat alle documenten in één keer gesloten worden, dan kan dit. Ga naar de Office button, kies Word Opties, en dan de rubriek customize (aanpassen). Kies bovenaan in het uitklapvakje All Commands, en ga dan in het lijstje dat beneden verschijnt op zoek naar "Save all" en "Close all". Selecteer een van deze opties, en voeg die met een druk op de knop Add toe aan de opties in je Ribbon. Wil je nog meer opties die misschien voor jou wel heel nuttig zijn, dan kan je die ook hier toevoegen.
http://www.chip.de/bildergalerie/50-Hammertipps-fuer-Word-Galerie_43186669.html


ARNOLD'S TIP VOOR DE MAC: WHAT'S KEEPING ME
Freeware, Universal, Mac
Het overkomt iedereen wel eens met een Mac: je wilt een bestandje (definitief) verwijderen uit de prullenmand, maar het kan niet omdat een proces het bestand 'bezet' houdt. Ook komt het voor dat je een bestand wilt verslepen of een cd wilt uitwerpen, maar om dezelfde reden lukt dat niet. 
Hier komt 'What's Keeping Me' heel goed van pas. Als je dit progje start en je sleept het onwillige bestandje of schijf naar het invoerscherm, zal 'What's Keeping Me' aangeven door welk proces of programma dit bestandje/schijf wordt tegengehouden. Je kunt dan het betreffende proces of programma stoppen, om alsnog het bestandje te bewerken of de schijf te laten uitwerpen.
http://www.hamsoftengineering.com/products/wkm/wkm.html


ARNOLD'S TIP VOOR DE MAC: DE TAALMEESTER (TELEAC, GRATIS, IPHONE/IPAD)
Weet je niet meer wanneer je 'hen' of 'hun' schrijft? Ben je geïnteresseerd in andere facetten van de Nederlandse taal, dan is deze iPhone app iets voor jou. Het bevat spelling, grammatica, stijl en taaltermen, alsook een quiz, waarmee je je kennis kan testen.
Meer informatie en download (link opent in iTunes):
http://itunes.apple.com/be/app/de-taalmeester/id329270084?mt=8
http://itunes.apple.com/nl/app/de-taalmeester/id329270084?mt=8shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
ISMYLCDOK
Windows all - 9,42 k - freeware
Een klein, gratis, maar effectieve oplossing om te zien of er op een monitor "dode" of verlamde, vastgeplakte pixels zitten.
http://majorgeeks.com/IsMyLcdOK_d6586.html


INSSIDER
Windows XP/Vista/7 - 1,2 MB - freeware
Deze tool scant alle WLAN netwerken in jouw omgeving, ziet naar de sterkte ervan, de beveiligingsinstellingen en andere details. Zo kan je bijvoorbeeld ook zien wanneer jouw WLAN-netwerk gehackt is, en kan je het optimaliseren.
http://www.chip.de/downloads/inSSIDer_41273737.html
http://www.metageek.net/


MYPHONEEXPLORER
Windows all - 5,8 MB - freeware
Een gratis progje om je Android toestel te koppelen aan je pc; je krijgt dan een overzicht van de data op het mobieltje, maar je kan ook andere gegevens zien, zoals de temperatuur, de laadstatus. Bovendien kan je nu een sms schrijven vanop je pc, en dan versturen vanop je mobieltje, wat toch veel gemakkelijker werkt.
http://www.chip.de/downloads/MyPhoneExplorer_16402327.html
http://www.fjsoft.at/


SCREENTICKER


Windows all - 1,5 MB - demo (80 euro)
Dit progje is eigenlijk een RSS reader, die de nieuwste berichten in een ticker op je scherm vertoont. Je kan zelf kiezen welke feeds getoond worden op het scherm. Bovendien heb je veel mogelijkheden om te sleutelen aan design, positie en snelheid van de ticker.
Dit is wel een demo, maar volgens Chip.de zou je het toch volledig kunnen gebruiken.
http://www.chip.de/downloads/Screen-Ticker_24442599.html
http://www.mirabyte.com/de


TWITTERBAR
All OS - extensie voro Firefox - freeware
Met deze extensie voor Firefox kan je vanuit je adresbalk berichten posten in Twitter. Je moet gewoon je bericht intikken in je browser, en op het groene Plusteken klikken.
http://www.chip.de/downloads/TwitterBar_36038050.html
http://www.chrisfinke.com/


PROGDVB
Windows XP/Vista/7 - 7,6 MB - freeware
Een gratis progje voor 64bit computers, om tv via de DVB kaart te ontvangen en op te nemen. Ook radio die je ontvangt via antenne, kabel, satelliet kan je hiermee opslaan.
http://www.progdvb.com/
http://www.chip.de/downloads/ProgDVB-64-Bit_35451687.html


TASK COACH: TASK MANAGER
Windows all - 9,3 MB - freeware
Een simpele open source todo manager, waarmee je je taken en todo lijstjes kan opvolgen. Ook kan je werken met ingewikkelde taken, je kan werken met categorieën, notities maken, enz. er bestaat ook een portable versie van, die je vanop een USB stick kan opstarten.
http://www.taskcoach.org/
http://www.chip.de/downloads/Task-Coach_31213734.html
http://www.chip.de/downloads/Task-Coach-Portable_31187639.html


SAGE: RSS READER IN FIREFOX

extensie voor Firefox - freeware
Waarom een aparte RSS feedreader installeren, als je je feeds ook vanuit je gewone browser kan beheren en lezen? Sage is een simpele lichtgewicht RSS lezer, die in een linker kolom de feeds opsomt, en rechts de artikels vertoont. Snel, eenvoudig, en altijd bij de hand.
http://sagerss.com/


VRIJDAG ALTERANTIEVE OS: STUMBPLEUPON
Android - OS
Nu is er ook een versie van deze populaire webdienst voor verschillende mobiele toestellen. Bij deze webdienst kan je via tags nieuwe sites ontdekken in bepaalde categorieën. De pagina's die je vanop je mobiele toestel bookmarkt worden automatisch gesynchroniseerd met je account op de web, zodat je zie van op gelijk welke computer kan oproepen.
http://www.stumbleupon.com/mobile/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: FOREVERMAP EUROPE
app voor iPad/iPHone - 1,3 GB - 2,99 euro
Net zoals Google Maps kan je met deze app landkaarten oproepen, maar het verschil is dat deze app alle kaarten op je toestel zet, en je zo dus de kosten voor het dataverkeer bespaart.  Het nadeel is wel dat de interface van deze app in het Duits is, maar ongetwijfeld zal die ook in het Engels (of wie weet, ook in het Nederlands?) komen?
http://beta.skobbler.de/
http://www.chip.de/downloads/ForeverMap-Europe-by-skobbler-iPhone-_-iPad-App_45044530.html(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


 

 
 

Het laatste woord....


 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Triviaal feit: toen Albert Einstein stierf, stierven zijn laatste woorden met hem.
De verpleegster aan zijn sterfbed verstond geen Duits.