netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
7/10/
2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 669 van 2/10/2010Gegroet lezer,

Wat een prachtige herfstdag! Open lucht, warme zonnestralen - genieten, zolang het kan, want voor later deze dag worden al regenbuien voorspeld... Maar geen nood, tegen dan hebt u deze nieuwsbrief in handen, en dan kan u die rustig doornemen, lekker gezellig binnen, wie weet zelfs bij een knisperend haardvuur...

Wat hebben wij deze week in aanbieding? Een baas van Nokia die het over plassen heeft, artikels over de porno industrie (hopelijk geraakt deze nieuwsbrief door de censuur- en spamfilters!), de steeds groeiende macht van Facebook, de problemen die Google creŽert met zijn instant suggesties voor zoekresultaten.. Kortom, weer een hele hap! Wat tips betreft zetten wij onze reeks tips voor Word verder. Wellicht zijn er vele dingen die de ervaren internaut al kent, maar wij zijn er zelf toch ook al heel wat nieuwe dingen tegengekomen.

Wij wensen u veel leesplezier, geniet van een mooi weekend (zondag wordt opnieuw zon voorspeld met 21 graden!), en bij leven en welzijn tot volgende week.


Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
WANNEER FACEBOOK DE BOEL MOET SLUITEN, VOELT HET HELE INTERNET HET
De gevaren van alomtegenwoordige diensten nogmaals aangetoond

Op donderdag leek de wereld voor velen stil te staan: Facebook was "down" - onbereikbaar, geen updates van vrienden meer, geen postings, nieuwe fotootjes meer... Drie uur lang moesten de verstokte Facebookers het doen zonder hun geliefde sociale netwerk. Zou de productiviteit op de kantoren die drie uur plots de hoogte ingegaan zijn? vroegen de mensen van tech podcast Buzz out Loud zich af - om eraan toe te voegen dat dat wel niet het geval geweest zal zijn: de meeste kantoorslaven (en Facebookslaven) zullen wellicht wezenloos naar hun scherm gekeken hebben, en vruchteloos de herlaad toets ingedrukt hebben...
Nu, jou persoonlijk kan het misschien niet veel uitmaken of Facebook nu al dan niet bereikbaar is - zo druk bezoek je dat sociale netwerk wellicht niet. Maar toch zal je dan ondervonden hebben dat Facebook eruit lag. Alle "Like" buttons die naar Facebook verwijzen op miljoenen pagina's konden evenmin contact krijgen met hun basis, zodat het laden van al die pagina's plots veel trager verliep. Een risico waarmee Facebook wel degelijk rekening moet houden, want het is ongehoord dat één dienst die onderuit gaat het hele internet zomaar ineens een versnelling lager kan laten draaien.
Voor wie het weten wil wat deze problemen veroorzaakte: er was een probleem met servers, waardoor er iets misging met de database; Facebook zag maar één manier om het probleem op te lossen: alle verkeer naar die database uit te schakelen, en dus de hele site neer te leggen. De details lees je bij Facebook zelf (1)
Het zit Facebook dus niet mee, en dat op een moment waarop Facebook-oprichter Mike Zuckerberg toch wel volop in de schijnwerpers staat. Enerzijds is er het bericht dat de man nu rijker is dan Steve Jobs van Apple (2). Maar anderzijds is er de film die binnenkort in de bioscoop draait, "The Social Network", rond Zuckerberg, en waarin hij naar verluid niet zo mooi afgeschilderd wordt. Is het om al die negatieve publiciteit te counteren? In elk geval heeft Zuckerberg aangekondigd dat hij een gift van maar liefst 100 miljoen dollar zal schenken aan de schools in Newark (3).
http://www.facebook.com/notes/facebook-engineering/more-details-on-todays-outage/431441338919
http://blogs.forbes.com/stevenbertoni/2010/09/22/facebooks-zuckerberg-now-richer-than-apples-steve-jobs/
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703860104575508472745513134.html"NIET NU" BETEKENT TOCH "JA" BIJ FACEBOOK
Waarom je Facebook nog altijd niet kan vertrouwen

We blijven nog even bij Facebook, en bij het gerucht als zou het bedrijf binnenkort een eigen mobieltje uitbrengen, het is te zeggen: het mobieltje laten bouwen door derden (HTC, SOny Ericsson....) en zelf het besturingssysteem leveren dat volledig rond het sociale netwerk opgebouwd is. Wij hebben enkele dagen geleden al vragen gezet bij dit idee; want zelfs als het gerucht waar is, is het dan aangeraden om zo'n toestel te kopen? Betrouw je Facebook met jouw privacy? Want het gevaar is groot dat Facebook, wanneer het een update uitstuurt voor "zijn" besturingssysteem, wel eens een verandering doorgevoerd heeft die jou niet aanstaat, waarbij je weer moet gaan sleutelen aan de toch al zo ondoorzichtige privacy-instellingen...
Dat wantrouwen blijkt weeral gegrond, door een nieuwe update die Facebook verleden week uitbracht. Wanneer je in het verleden een verzoek kreeg van iemand om vriend te worden, dan kon je dat verzoek afwijzen of aanvaarden (confirm of Ignore (deny)). Nu heeft Facebook die button vervangen door een "not now" (niet nu). Dat heeft als voordeel dat je een beslissing kan uitstellen, zonder daarom die persoon meteen botweg te moeten weigeren.
Maar er zit ook een nadeel aan. Want wanneer iemand zo'n vriend-verzoek stuurt naar jou, krijgt hij voortaan al jouw publieke postings in zijn nieuwsfeeds te zien. Pas wanneer die persoon jouw verzoek tot vriendjes worden uitdrukkelijk verwerpt zal hij die postings niet meer kunnen zien.
Met andere woorden: door die "not now" button te creŽren en de "ignore" te annuleren, heeft Facebook ervoor gezorgd dat een vriend-verzoek de facto een "follow" geworden is. En dat maakt het weer iets waaraan je moet denken bij je privacy instellingen, die je het Facebook-leven dus weer ingewikkelder maken..
http://www.insidefacebook.com/2010/09/17/facebook-lets-you-mark-friend-requests-with-not-now-then-decide-on-them-later/
http://techcrunch.com/2010/09/20/facebook-not-now-follow/WAAROM DE BAAS VAN NOKIA HET OVER PLASSEN HEEFT ALS HIJ OVER ANDROID SPREEKT
Een woordje achtergrond bij een in onze ogen rare uitspraak

Nokia is jarenlang dé marktleider geweest, althans in Europa. In de VS krijgt het bedrijf niet echt voet aan de grond, vooral niet in de smartphone markt. Sommigen menen dan ook dat Nokia er goed aan zou doen om toestellen uit te brengen die niet onder het eigen Symbian OS draaien, maar wel onder Android. Wat Anssi Vanjoki, CEO van het bedrijf, gelokt heeft tot de uitspraak dat "Android gebruiken gelijk zou staan aan in je broek plassen om het warm te krijgen".
Een opmerkelijke uitspraak - en erg plastisch (vergeef me de woordspeling!). Wat wil hij daarmee zeggen? Wel, daarbij moet je bedenken dat Nokia een bedrijf is afkomstig uit Finland. En in het hoge noorden kan het heel, heel koud zijn. Soms zou je zelfs de neiging hebben om in je broek te plassen, om de warmte van dat water te voelen. Maar achteraf zou je dan die keuze betreuren, omdat dat water door de kou bevriest - en je dus nog verder van huis bent.
Dat is wat Vanjoki dus eigenlijk bedoelde - niets met incontinentie te maken of uit angst voor iets in je broek doen. Hij wou enkel bedoelen dat overstappen op Android voor Nokia een tijdelijke oplossing is (je hebt het even warm aan je benen), maar je bekoopt het je later (je broek bevriest en je komt van de drop in de regen). Vanjoki wil niet afhankelijk zijn van een derde: Google. Want vergeet niet dat Google nog altijd de maker is van het Android systeem. Bovendien heeft Nokia momenteel iets om zich van de anderen te onderscheiden: zijn eigen OS. Schakelt het over op Android, dan wordt het gewoon een van de velen, en verliest het een groot voordeel.
In elk geval danken wij Vanjoki om ons een heel mooie metafoor bijgebracht te hebben!
http://www.engadget.com/2010/09/21/ce-oh-no-he-didnt-anssi-vanjoki-says-using-android-is-like-pe/


DOKTER GOOGLE BAART ARTSEN ZORGEN
Zelfdiagnose via het internet blijft toenemen

Een recente studie bij 4.250 AustraliŽrs toonde aan dat zij steeds minder vaak het voorschrift van de arts volgen; 10% neemt meer dan de dosis van een medicijn dat de arts voorschreef, 18% minder. Bij medicijnen die men zonder voorschrift kan krijgen bij de apotheek, neemt 17% meer dan de aanbevolen dosis.
Bovendien wordt er vaker advies gezocht op het internet dan bij de arts. De Australische artsenorganisatie NSW adviseert daarom dan ook dat men "Dr. Google" alleen zou gebruiken voor achtergrond informatie over een bepaalde ziekte op te zoeken. De informatie op het internet is algemeen, niet gemaakt op basis van de individuele situatie van een persoon.
Nu kan je natuurlijk stellen dat deze stelling niet zonder eigenbelang is, omdat artsen vrezen "klanten" te verliezen - maar dat zou van verregaand cynisme getuigen. Feit is dat sites waar je symptomen kan opzoeken die je dan kunnen vertellen of je een bepaalde ziekte hebt, erg populair zijn. Ongetwijfeld heb jij ook al eens zo'n symptomenchecker geraadpleegd. Dat kan heus geen kwaad, maar de uiteindelijke beslissing of een symptoom ernstig is of niet, en van welke ziekt het een symptoom is, laat je best toch nog altijd over aan je arts!
http://www.theage.com.au/technology/technology-news/power-of-dr-google-worries-gps-20100927-15su9.html
http://www.gezondheidsplein.nl/symptomenchecker


OOK PORNO INDUSTRIE VREEST PIRATEN
Spelers uit deze miljardenindustrie gaan samen piraterij bestrijden

Wanneer we het over piraten hebben, dan denken we aan films, muziek, software... Maar er is een bepaalde tak van de filmindustrie die ook heel veel te lijden heeft van piraterij, en dat is de porno industrie.
Nu staat die industrie erom bekend dat hij heel gefragmenteerd is. "We kunnen het er zelfs niet over eens worden waar we gaan lunchen", zoals een van de directieleden van het bedrijf LightSpeed Studio zelf zegt. Maar nu hebben zij toch de handen ineen geslagen om samen piraterij te bestrijden.
Decennia terug bestond porno enkel op video. Daarna kwam het internet, en de porno industrie nam een hoge vlucht, doordat men video's en afbeeldingen heel discreet op zijn eigen scherm in de intimiteit van zijn eigen kamertje kon bekijken. Nu echter, zo klagen spelers uit de industrie, menen de gebruikers dat porno, net als de rest op het web, gratis moet zijn. Video's worden via P2P netwerken geruild , net zoals muziek en andere films.
De porno-industrie is dan ook in de aanval gegaan: er worden steeds meer mensen aangeklaagd voor het illegaal ruilen van zulke rode-oortjes content. In Texas is op 20 september een eerste proces van start gegaan tegen 635 individuen, gebruikers van BitTorrent sites. Nu is het één ding om een proces aan je broek te krijgen omdat je muziek of gewone films illegaal geruild hebt, maar het is een heel andere zaak om voor de rechter te moeten verschijnen in een pornozaak, en met naam en toenaam vernoemd te worden. En daarmee hebben de pornobedrijven natuurlijk een flinke stok achter de deur om aanklachten niet voor de rechter, maar buiten de rechtszaal tot een minnelijke schikking te laten komen...
Meer over de strijd tegen piraterij die deze toch aparte industriegroep voert, lees je bij The Age.
http://www.theage.com.au/technology/technology-news/porn-kings-fight-the-pirates-20100927-15sz7.html


ER BESTAAN ERGERE WORMEN DAN DIE VAN FACEBOOK...
Stuxnet mikt op nucleaire installatie, en Virgin Blue fout zorgt voor annulatie 50 vluchten

Kijk, alles moet in proportie zijn. Gisteren vermeldden we dat de wereld voor velen even leek stil te staan, omdat sociale netwerksite Facebook drie uur lang plat lag. Maar als je op dat moment niet zelf op het internet zat, heb je dat niet eens gemerkt. Dus alles is relatief. Vooral wanneer je dit toch kleine euvel vergelijkt met twee andere incidenten die zich verleden week afgespeeld hebben.
Om te beginnen was er het geval Virgin Blue(1). Het computersysteem van Navitaire, dat op de Australische luchthaven Sydney gebruikt wordt om in te checken, begaf het, omwille van een panne met de hardware. Er kwam wel meteen een reservesysteem online, maar dat proces verliep veel trager, met als gevolg dat er meer dan 50 vluchten geschrapt moesten worden. Voor de wachtende passagiers helemaal geen lachje - en dus veel erger dan het even moeten doen zonder Facebook.
Nog erger is het incident met de Stuxnet worm (2)die in Iran de computers van het personeel van een nucleaire installatie besmette. gelukkig is de besturing van de plant in kwestie, Bushehr, niet besmet, en was het station, het eerste van Iran, nog niet in werking, en is er dus geen schade. Maar volgens waarnemers is die Stuxnet worm, die zich specifiek richt tot systemen gemaakt door het Duitse bedrijf Siemens, te geavanceerd is om gewoon door een hacker gemaakt te zijn. Er wordt dan ook eerder gedacht dat het een of ander land is dat achter deze Stuxnet worm zit. Iran zelf heeft het ondertussen al over een "elektronische oorlog". Maar wie er echt achter de aanval zit is niet geweten; PCMag.com waagt zich aan enkele speculaties - zou het mogelijk de VS zijn, of IsraŽl? (3)
http://www.theage.com.au/technology/technology-news/virgin-blue-it-glitch-strands-thousands-20100927-15svt.html
http://blogs.pcmag.com/securitywatch/2010/09/whos_behind_stuxnet_the_americ.php
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-11414483


WORDPRESS WORDT STANDAARD BLOGGING PLATFORM VOOR WINDOWS LIVE
Een verhuizing van maar liefst 30 miljoen gebruikers

Waar is de tijd dat Microsoft een "ik ook" strategie voerde, en van alle populaire programma's en diensten een eigen versie wilde aanbieden? Sommige van die programma's werden een groot succes, denk maar aan de IE browser die er kwam nadat Andreesen met Netscape gestart was. Andere programma's hebben het nooit gehaald en stierven een roemloze dood.
Van die strategie wordt nu afgestapt. Microsoft kondigt immers aan dat het haar eigen bloggingdienst, Windows Live Spaces, opgeeft. De 30 miljoen gebruikers die er een blog hebben, kunnen gratis upgraden naar WordPress.com. En dat is een heel slim besluit van Microsoft. WordPress.com heeft immers een heel gebruiksvriendelijke bloggingdienst, die telkens beter en beter wordt. De dienst wordt gebruikt op 26 miljoen sites, en is goed voor 8,5% van het web. In plaats van te investeren in een concurrerende dienst, heeft Microsoft wijselijk besloten om samen te werken met Wordpress.com.
Buiten het feit dat de bestaande Windows Live Spaces gebruikers nu dus een gratis upgrade krijgen naar WordPress.com, kan je dat blog dan ook verbinden met je Messenger account. Al je Messenger vrienden krijgen dan een update telkens jij een posting publiceert op je blog. Om deze migratie mogelijk te maken heeft WordPress een speciale import-tool voorzien. Alle huidige links naar je Windows Live Spaces zullen automatisch doorverwijzen naar je nieuwe WordPress.com blog.
In haar persbericht voorziet WordPress alvast enkele filmpjes en presentaties om de gebruiker te laten kennismaken met WordPress.com.
Nog even dit: er bestaan twee soorten "wordpress". Het ene is een gehoste dienst, namelijk Wordpress.com. Daar kan je dus een blog aanmaken, gratis, door simpel gebruik te maken van invulformulieren, sjablonen, enz. ER is ook Wordpress.org. Dat is dan een softwarepakket die dezelfde tools bevat als Wordpress.com, maar dit pakket kan je op je eigen server zetten en volledig aan eigen smaak aanpassen. Dat wil zeggen dat je ook reclame kan inlassen op je .org site, wat niet mogelijk is bij de Wordpress.com blogs. Alhoewel: zou de aangekondigde samenwerking tussen Microsoft en Wordpress.com de aanzet vormen tot het toelaten van reclame?
Meer bij Microsoft en Wordpress.
http://en.blog.wordpress.com/2010/09/27/welcome-windows-live-spaces-bloggers/
http://windowsteamblog.com/windows_live/b/windowslive/archive/2010/09/27/wordpress-com-and-windows-live-partnering-together-and-providing-an-upgrade-for-30-million-windows-live-spaces-customers.aspx
http://www.readwriteweb.com/archives/microsoft_moves_its_blogging_platform_to_wordpress.php


VS WIL ACHTERDEURTJES IN COMMUNICATIE INBOUWEN
Het hele internet moet afgeluisterd kunnen worden, aldus FBI

Wie vroeger tot de ordediensten behoorde, of geheim agent was, had het gemakkelijk om mensen af te luisteren wanneer die op afstand met elkaar communiceerden: er moest enkel een tap gezet worden op de telefoon. Nu echter zijn er heel wat alternatieve vormen van communicatie, en sommige daarvan kunnen gewoon niet afgeluisterd worden.
E-mails kunnen onderschept worden, surfen, chatten... daar hebben diensten zoals het FBI het niet moeilijk mee. Zolang het via centrale servers loopt, kan daar het signaal onderschept worden. Maar wanneer communicatie via P2P netwerken verloopt wordt dat heel moeilijk. Bovendien worden sommige signalen versleuteld; de reden waarom RIM in Saoudi-ArabiŽ geen toestemming kreeg om zijn Blackberry toestellen er nog te verkopen was die versleuteling, waardoor het land zelf de gesprekken niet kon afluisteren. Pas toen RIM de sleutel tot die codering overhandigde aan Saudi-ArabiŽ, werd die ban opgeheven. Een zet die blijkbaar andere landen aangespoord heeft om een dergelijke houding aan te nemen.
Al die communicatie die niet afgeluisterd kan worden, dat kan niet, zo vindt het FBI. Het wil in de VS een wet erdoor drijven die bepaalt dat alle webdiensten een achterpoortje bevatten waardoor het gemakkelijk wordt om de communicatie af te luisteren. Officieel heet het dat dit afluisteren enkel gebeurt na een bevel van de rechter, maar onofficieel weten we allemaal dat er, onder het mom van terrorismebestrijding, ook zonder zulk bevel afgeluisterd wordt.
Velen menen dat deze wet enerzijds indruist tegen de privacy van de burgers, en anderzijds de deur opent naar misbruik. Wanneer er een achterdeur ingebouwd wordt, reken maar dat hackers die meteen zullen vinden! Het zou op beveiligingsgebied gewoon een ramp betekenen, aldus waarnemers.
Meer over deze plannen, en het protest dat ertegen groeit, bij New York Times (1) en zoals gewoonlijk weer heel veel commentaren bij TechDirt (2)
http://www.nytimes.com/2010/09/27/us/27wiretap.html?_r=3
http://www.techdirt.com/articles/20100927/10481011183/feds-pushing-for-new-legally-required-wiretap-backdoor-to-all-internet-communications.shtml


MEER DETAILS BEKEND OVER RIM TABLET
PlayBook weegt amper 400 gram en werkt samen met BlackBerry smartphone

Verleden week hebben we het al even gehad over de tablet computer die RIM, maker van de Blackberry toestellen, volgens verschillende bronnen in de maak zou hebben. Nu heeft RIM zelf deze geruchten bevestigde, en het toestel zelfs officieel voorgesteld.
Het toestel weegt 400 gram, heeft een dual core processor aan boord van 1 gigahertz, die draait op de XNX kernel, en een besturingssysteem dat samenwerkt met het BlackBerry OS 6.
Het toestel is ultradun, ultramobiel, heeft WiFi en Bluetooth aan boord, maar om draadloos rechtstreeks het internet op te gaan moet je via een Blackberry smartphone gaan, die als het ware het modem wordt. Het tablet is als het waren een spiegel van die telefoon, alleen natuurlijk met een groter scherm, om media te bekijken en documenten te bewerken. Handig: wordt de link tussen tablet en mobiele telefoon verbroken, dan worden alle bedrijfsgegevens op de tablet gewist.
Het toestel zal in oktober naar bedrijven en ontwikkelaars verscheept worden. In de winkel zal je het aantreffen begin 2011. De prijs is nog niet geweten. Maar het feit dat je niet rechtstreeks met dit toestel het internet opkan, betekent wel dat operatoren niet snel geneigd zullen zijn om het te subsidiŽren (het goedkoper aanbieden in ruil voor een abonnement van x maanden). Je zal het dus de volle pot moeten betalen...
Meer over het toestel, met beelden, bij The Age. Bij Engadget vind je nog meer nieuws van RIM: het heeft namelijk ook een WebWorks ontwikkelaarskit uitgebracht waarmee programmeurs "apps" kunnen maken, toepassingen die op de Blackberry toestellen maken. Er komt ook een sociaal platform via Messenger. RIM wil het vooral promoten als een platform voor multiplayer games, waarmee het zich dus ook op de gewone gebruiker richt, naast de bedrijfswereld die het gewoonlijk als klant heeft.
Er komt ook een speciale adverteerdienst. Google heeft immers AdMob gekocht, en Apple kocht Quattro, beide grote adverteernetwerken. RIM doet het simpeler, met een meer open platform waar een handvol providers een advertentie kunnen aanbieden in rich media.
En om het extra aantrekkelijk te maken voor de ontwikkelaars heeft RIM nog een lokkertje: er wordt meteen een SDK voor betaaldiensten uitgebracht, waardoor de ontwikkelaars hun app ook voor geld kunnen verkopen. Iets wat bij d Android toestellen tot nu toe in vele landen (waaronder BelgiŽ) ontbreekt, waardoor de ontwikkelaars wel een beetje ontmoedigd raken. Meer bij Engadget (2) en GigaOm (3)
http://www.theage.com.au/digital-life/tablets/rim-unveils-playbook-tablet-to-compete-with-ipad-20100928-15ugx.html
http://www.engadget.com/2010/09/27/rim-announces-webworks-development-kit-in-app-payments-ad-plat/
http://gigaom.com/2010/09/27/rim-makes-its-play-for-developers/


LIKES HELPEN FACEBOOK OM BELANGRIJKER TE WORDEN IN ZOEKMARKT
Meer doelgerichte resultaten, want Facebook weet wat je vrienden goed vinden.

Facebook wordt steeds belangrijker. Enerzijds als communicatiemiddel, om op de hoogte te blijven van wat er bij je vrienden gebeurt, om te chatten, enz. Mensen "wonen" steeds meer in Facebook - terwijl anderen steeds meer in Twitter wonen. Maar het verschil tussen Twitter en Facebook is voer voor een ander artikel.
Je kan dat hele sociale netwerkgedoe belachelijk vinden, maar het blijkt steeds duidelijker dat het zijn nut heeft, en dan wel via de Like button die je op steeds meer pagina's aantreft. Die zorgt er namelijk voor dat er, wanneer jij een zoekopdracht geeft in Facebook, in het zoekresultaat ook rekening gehouden wordt met de artikels die jouw vrienden goed vonden, en die hoogstwaarschijnlijk ook jou dus kunnen interesseren. Meer relevante resultaten dus.
Facebook heeft nu enkele nieuwigheden aangekondigd die de Like-buttons nog meer verweven in het platform, een initiatief dat volgens waarnemers ervoor zorgen zal dat Facebook nu een serieuze speler op de zoekmarkt aan het worden is. Om te beginnen zijn er nu real time updates voor updates op pagina's, die in een plugin vervat worden. Ontwikkelaars kunnen zich op deze updates baseren om nieuwe tools te ontwikkelen die gebruik maken van data zoals check-ins enz.
Belangrijker is echter het feit dat artikels die jij en je vrienden "like" verschijnen in de suggesties (in vaktermen 'typeahead') wanneer je een zoekopdracht geeft, en ook in jouw news feed. Zoekresultaten worden zo meer relevant, de Like wordt als het ware een instrument om een pagerank op te bouwen.
Alleen: we moeten er nog aan wennen om Facebook als zoekmachine te gebruiken. Nu gaan we naar Google, erop vertrouwend dat die de beste zoekresultaten voor ons vinden kan. Zal Facebook betere resultaten kunnen leveren, gebaseerd om de Likes van onze vrienden? Als dat het geval is, dan wordt Facebook een geduchte concurrent voor Google. En dan zullen alle bedrijven die zich met search marketing bezighouden het roer moeten omgooien, en Facebook in hun strategie opnemen. En dan zal onze Marc Zuckerberg wellicht nog enkele dollars rijker worden...
Meer hierover bij WebProNews.
http://www.webpronews.com/topnews/2010/09/27/facebook-likes-just-officially-became-more-important-to-search
http://developers.facebook.com/blog/post/412


WORDT MOBILEPAY HET BETAALMIDDEL VAN DE TOEKOMST?
De ideale manier om te betalen via het mobieltje is nog niet gevonden. MobilePay solliciteert nu voor die rol.

Zie jij het zitten om je kredietkaart, zelfs je hele portefeuille te vervangen door een app op je mobiele toestel? Velen zullen zich er niet meteen aan wagen, maar toch is dit wat MobilePay USA wil dat we in de toekomst gaan doen.
Het bedrijf heeft een app uitgebracht voor het mobieltje (momenteel enkel iPhone, later voor andere toestellen) die zowel je kredietkaart als alle getrouwheidskaarten moet vervangen. Je moet om te beginnen de gegevens van je kredietkaart invullen - maar wees niet ongerust: die worden niet op het toestel zelf opgeslagen, wel in de cloud. Voortaan kan je dan aankopen betalen met de druk op een knop, en moet je je portefeuille niet eens meer bovenhalen.
Er zit zelfs een locatie-element in: wanneer je de app opstart, zal hij gaan kijken waar jij je bevindt, en de gegevens van de winkels rondom jou reeds inladen, zodat het gemakkelijker wordt om er iets te betalen. Je moet dan gewoon je aankoop doen, beslissen welke kaart (de app werkt blijkbaar met verschillende kaarten) je wil gebruiken, het bedrag dat je wil betalen invullen, eventueel een tip toevoegen, en klaar is kees. De betaling wordt automatisch doorgegeven.
Het mooie hiervan is dat de winkelier geen enkele bijkomende apparatuur moet installeren. Het is ons echter nog niet duidelijk hoe de winkelier te weten komt dat jij betaald hebt. Zal het voor hem volstaan dat jij even met je toestel zwaait, en daarop een of andere bevestiging laat zien? Want zoiets is natuurlijk snel nagemaakt. Of zal de winkelier zelf op de website van MobilePay kunnen controleren dat het bedrag inderdaad aan hem overgemaakt werd?
In elk geval kan je ook mobiele betalingen doen van toestel naar toestel. En wanneer je je mobieltje verliest, dan moet je nog niet in paniek slaan: de app moet je opstarten met een paswoord (dat je dus best niet op het toestel zelf bewaart!), en je kan de app meteen vanop het web gewoon deactiveren - de nummers staan zoals gezegd niet op het toestel zelf, zodat ook die niet in gevaar komen.
Benieuwd of deze manier van betalen zal aanslaan, want MobilePay is niet het eerste bedrijf dat zoiets geprobeerd heeft...
http://techcrunch.com/2010/09/28/mobilepayusa/


TWITTER FEEDS WORDEN TV-PROGRAMMA'S
Op Twitter valt heel wat te beleven!

Het leuke aan Twitter is dat je er aanwezig kan zijn als lezer, zonder tot iets verplicht te zijn. Je bent niet verplicht om zelf iets te zeggen, je zoekt gewoon mensen die interessant zijn om volgen, omdat ze veel leuke sites vinden en vermelden, omdat ze goede opinies hebben, of gewoon omdat ze leuke dingen zeggen, rake opmerkingen, doordenkertjes, goedgevonden spitsvondigheden. Sommige mensen kan je zelfs volgen omdat zij in hun opmerkingen iets vertellen over hun persoonlijke leven, en je, net zoals bij een soap, wil weten wat er verder gebeurt.
Soms gebeurt het zelfs dat sommige twitterfeeds zo leuk zijn, dat ze opgemerkt worden door de amusementsindustrie, en een leven krijgen buiten Twitter zelf. Zo heeft CBS besloten om twee nieuwe comedy's te ontwikkelen op bais van een twitterfeed. De eerste daarvan, "$#*! My Dad Says", werd ondertussen al gelanceerd. Heel grappig, maar de makers ervan zullen waarschijnlijk wel de titel moeten aanpassen, aangezien je bij verschillende dvd's en tv settopboxen niet kan zoeken op die vreemde tekens, die de vloeken moeten voorstellen.
Tot de tweede werd onlangs beslist. Die zal gebaseerd zijn op de "twitteraar" @shhdontellsteve (Shh, Don't Tell Steve", en draait rond een man die in het geheim tweet over wat de persoon zoal uitspookt waarmee hij samenleeft, een werkloze met een drankprobleem. De feed zelf telt al meer dan 13.000 volgers.
Ons zijn nog geen gevallen bekend van Vlaamse / Nederlandse Twitteraars die als gevolg van hun tweets "ontdekt" zijn als komisch talent. Maar via Twitter hebben wij al wel veel nieuw talent ontdekt, nieuwe blogs, schrijvers die een verhaal te vertellen hebben, woordkunstenaars, grafici, fotografen... Jawel, er valt wel degelijk wat te beleven op Twitter!
http://twitter.com/shhdontellsteve
http://livefeed.hollywoodreporter.com/2010/09/another-twitter-feed-gets-cbs-comedy-deal.html


KOMT GOOGLE IN DE PROBLEMEN MET ZIJN INSTANT BLACKLIST?
Wie A zegt, moet ook B zeggen - en de C staat dan voor censuur...Google instant is knap van technologie, maar er zitten enkele weerhaken aan. Om te beginnen zijn er heel wat mensen die Google Instant niet zo gemakkelijk gaan zien - namelijk alle mensen die zoeken vanuit de zoekbalk in hun browser. Pas nadat je een eerste keer resultaten gekregen hebt, beland je op de echte pagina van Google.com (of Google.be), en treedt de instant search, waarbij je zoekresultaten ziet nog terwijl je een woord aan het intikken bent, in werking.
Andere mensen moeten die hele Google instant niet - zij vinden de opduikende zoekresultaten storend, het maakt hen zenuwachtig. Zij willen gewoon rustig hun woord kunnen intikken, op Enter drukken, en dan zoekresultaten krijgen.
Maar er zit nog een addertje onder het gras bij Google Instant - een addertje dat meteen al zichtbaar werd tijdens de presentatie, toen een journaliste met de naam Irena Slutsky een zoekactie trachtte uit te voeren op haar naam, maar stuitte op een muur van censuur. Google vertoont namelijk geen zoekresultaten bij Instant Search wanneer je bepaalde woorden intikt. Een groepje hackers heeft nu een lijst samengesteld met woorden die Google censureert. Na het intikken van enkele letters die naar deze woorden leiden, verdwijnen alle instant resultaten. Je moet het woord dan volledig intikken, en extra op Enter klikken om te bevestigen dat je wel degelijk naar dat woord wil zoeken.
Deze lijst zal wel eens een nachtmerrie kunnen blijken voor de PR mensen bij Google. Want er staan woorden op waarnaar je als gewone mens wel degelijk het recht hebt te zoeken. Bisexual staat op de censuur lijst, maar ook lesbian. Wellicht meent Google dat alle mensen die naar deze woorden zoeken eigenlijk op zoek zijn naar porno - maar heeft Google niet een "safe search" optie automatisch ingebouwd in de zoekmachine, die moet voorkomen dat pornosites bij deze woorden opduiken bij de instant resultaten?
Er zullen trouwens nog wel meer gevallen opduiken van mensen of bedrijven die het niet leuk vinden dat de internaut die hun naam als zoekterm intikt resultaten en suggesties voorgeschoteld krijgt die ze als beledigend ervaren...
Meer hierover bij CNN, dat ook een vraaggesprek had met een vertegenwoordiger van Google over dit onderwerp.
http://edition.cnn.com/2010/TECH/web/09/29/google.instant.blacklist.mashable/
http://www.2600.com/googleblacklist/


4CHAN ZET PORNOKLANTEN TE KIJK
Mank lopende beveiliging bij piratenjagers zorgt voor genante momenten

Kijk. Porno is iets dat in je huiskamer gebeurt, en tot de privaatsfeer behoort. Iedereen zijn meug, hoe gek ook. Porno bestaat al eeuwenlang, sinds het ontstaan van de mensheid eigenlijk, en er is geen reden waarom dat nu, in het digitale tijdperk zou verdwijnen. Bepaalde vormen van porno zijn verwerpelijk en illegaal (kinderporno bijvoorbeeld), maar voor de rest telt het motto: "vrijheid, blijheid". Tot de auteursrechten eraan te pas komen.
Eerder deze week hadden wij het er al over dat piratenjagers het nu ook gemunt hebben op mensen die porno illegaal verspreiden en delen via de P2P netwerken. En dat de mensen die daarbij betrapt werden, al snel geneigd waren om een minnelijke schikking af te sluiten, om toch maar te vermijden dat zij met naam en toenaam vernoemd zouden worden in heen proces. Welnu, door onvoorzichtigheid van het Engelse bedrijf ACS:Law, dat op piraten jaagt, zijn de namen van porno-liefhebbers toch bekend gemaakt. Het is de ondertussen berucht geworden 4chan groep die inbrak in de database van het bedrijf, en er beslag legde op de namen van de overtreders, plus e-mails en financiŽle gegevens van het bedrijf.
4chan postte meteen verschillende mails van overtreders, die om clementie smeekten omdat zij bijvoorbeeld getrouwd waren en toch naar homo-erotische porno gesurft hadden. Tussen de 4.000 en 8.000 namen van overtreders werden bekend gemaakt. En dat gewoon omdat ACS:Law nagelaten had de database voldoende te beschermen (lees: te versleutelen).
De Britse overheid, met name het Information Commissioner's Office dat moet instaan voor de bescherming van de privacy, onderzoekt de zaak. Meer over de zaak, en de methoden die ACS:Law gebruikt om de overtreders op te sporen, bij CNet.
4Chan is deze week trouwens nog meer in het nieuws geweest; zo heeft de groep ervoor gezorgd dat de foto van een gehandicapte jongen op een fles shampoo terecht gekomen is, door een wedstrijd te vervalsen. (2) De Standaard heeft een heel artikel gewijd aan de groep (3).
http://news.cnet.com/8301-31001_3-20017945-261.html
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=2D2VV9CG
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=GDC302CJK


NIEUWS VAN HET GOOGLE FRONT
Mails niét als gesprekkken weergeven, Google Phone Gallery, en nieuwigheden bij Google Maps Photo Layer
Er viel deze week weer heel wat nieuws te rapen over Google - nieuws dat we gemakshalve maar allemaal bijeen in één artikel gestopt hebben. Om te beginnen een bericht over Gmail. Het blijkt namelijk dat sommige gebruikers niet graag hebben dat de mails als "gesprekken" weergegeven worden, met een hiŽrarchie van mail en antwoord. Op vraag van deze mensen heeft Google er nu voor gezorgd dat je deze optie voortaan kan uitzetten. Een kleine verbetering, maar wel heel attent van Google.
Een tweede bericht betreft de Android toestellen. Ondertussen zijn er al zoveel toestellen uitgebracht met Android, het Google besturingssysteem aan boord, dat het een beetje onoverzichtelijk wordt. Google lanceert daarom de Google Phone Gallery, een vitrine met daarin alle toestellen die het Android OS aan boord hebben. Alle toestellen in deze galerij hebben de Android Market aan boord, Google Search, en andere Google Mobile diensten zoals Gmail, Maps, YouTube. Je kan de telefoons naast elkaar vergelijken, en kan filteren op land (maar BelgiŽ staat er niet bij...), maker, operator, en natuurlijk ook de specificaties van elk toestel. Bovendien vind je waar de toestellen aangekocht kunnen worden. Handig! (2)
Het derde bericht tot slot draait rond Google Maps, en dan met name de Photo Layer, de laag met foto's die je kan oproepen op de landkaart, waarbij foto's getoond worden gemaakt door willekeurige internauten, die opgegeven hebben dat deze foto hier gemaakt werd. De densiteit van de foto's werd verbeterd, zodat je stapels foto's op populaire plekken gemakkelijker kan bekijken. De kleine thumbnail die je van de foto ziet werd bovendien gedeeltelijk transparant gemaakt, zodat je nog altijd de landkaart eronder kan zien. En tot slot krijg je iets meer informatie wanneer je de cursor beweegt over de foto: een grote thumbnail, de titel van elke foto. Opnieuw, kleine dingen, niets wereldschokkend, maar telkens weer net iets beter. (3)
http://www.zdnet.com/blog/btl/google-unthreads-gmail-messages-sticks-by-search-over-sort/39814
http://www.google.com/phone
http://www.webpronews.com/topnews/2010/09/28/google-maps-photo-layer-gets-improvements-mapquest-launches-atlasBlijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.behardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!OPNIEUW JAVASCRIPT EXPLOIT OP TWITTER
Zelfs eminente Twitter gebruikers deden plots vreemde zaken met geiten...

Twitter wormen: het lijkt erop dat Twitter ze niet echt onder controle krijgt. Verleden week maakten we al melding van een cross-scripting code die eigenlijk uitgedacht was door een jonge snaak uit AustraliŽ, die het leuk vond om teksten in kleurtjes te laten verschijnen in zijn twitter tijdslijn. Toen anderen dit exploit bemerkten, maakten zij er meteen gebruik van om andere, minder leuke dingen uit te halen. Twitter stuurde toen een persbericht de wereld in dat het ging om een zwakke plek in haar website, die ondertussen opgelost was.
Maar kijk. Zondagavond was het weer zover. Toen stuurden zelfs heel eminente twitteraars berichten rond op Twitter dat zij iets vies deden met geiten. Nochtans zou je denken dat zij toch wel over voldoende technische kennis beschikken om niet meteen in zo'n worm-valkuil te vallen. Het ging niet om de minsten: zelfs Richard Scoble bleek een voorliefde te hebben voor geiten, en daarover te twitteren.
Twitter liet snel weten dat het probleem onder controle was. Het gebeurde doet niet meteen vragen rijzen bij de beveiliging van de site zelf, wel bij het feit dat tweets viraal verspreid worden via Twitter. Nna de bekentenis dat de twitteraar in kwestie een voorliefde had voor vieze dingen met geiten, volgde immers een tweet met "WTF" (kort voor: what the fuck), gevolgd door een link. Wie die link aanklikte, werd op zijn beurt besmet.
Wil dit nu zeggen dat we niet meer op Twitter mogen gaan? Of dat we geen links meer mogen aanklikken? Neen, je moet gewoon voorzichtig zijn. In Tweetdeck bijvoorbeeld heb je de optie om van verkorte url's de volledige url te laten vertonen in een pop-up, zodat je tenminste een idee hebt waarheen je geloodst wordt wanneer je een verkorte url aanklikt.
Sommige twitteraars hebben trouwens de gelegenheid aangegrepen om grappige opmerkingen te ventileren over geitjes, zoals je bij The Next Web lezen kan...
http://thenextweb.com/socialmedia/2010/09/26/twitter-users-accounts-hacked-including-mine/
http://twitter.com/support/
http://twitter.com/twitterapi/


SHARP KONDIGT ANDROID TABLET MET GALAPAGOS AAN
Tablet legt nadruk op e-reading

Op de Galapagos-eilanden werden onbekende diersoorten ontdekt. En om eer te bewijzen aan die ontdekking heeft Sharp zijn nieuwe e-reader dienst die naam meegegeven. Qua marketing niet slecht bekeken, want zo geef je meteen de indruk iets unieks te hebben, een soort missing link.
Galapagos is eigenlijk een cloud-gebaseerde e-reader dienst die meteen al toegepast wordt op twee nieuwe tablets die Sharp uitbrengt. Volgens geruchten zouden die het Android OS aan boord hebben. Het ene toestel zou een 5,5 inch LCD scherm hebben, met een resolutie van 1024 x 600 pixels; het andere een 10,8 inch scherm met een resolutie van 1366 x 800. De toestellen hebben 802.11b/g Wifi aan boord, en het kleinere tablet ook een trackball voor de navigatie.
Sharp heeft de bedoeling om van deze toestellen "terminals" te maken, die content krijgen van een centrale plek: meer dan 30.000 kranten, magazines en boeken zouden voorhanden meten zijn wanneer het toestel in december op de markt gebracht wordt.
Vind je het toestel wel interessant? Helaas hebben wij dan geen goed nieuws voor je. Het is echt bedoeld voor de Japanse markt, en Japans lezen zal je waarschijnlijk niet kunnen. Of wel?http://www.engadget.com/2010/09/27/sharp-announces-galapagos-e-reading-tablets-5-5-and-10-8-inches/
http://www.crunchgear.com/2010/09/27/galapagos-sharp-announces-5-5-inch-and-10-8-inch-android-tablets-video/


SONY ERICSSON LIVEVIEW: DIRECTE INTERACTIE MET JOUW MOBIELTJE
Slim bedacht: een extra accessoire waarmee je je Android toestel kan bedienen, zonder het uit je zak te halen.

Sony Ericsson heeft een mobiel accessoire uitgebracht, waarvan wij geloven dat het een mooie toekomst heeft. Want hoe vaak gebeurt het niet dat jouw mobieltje begint te rinkelen, en je moet gaan zoeken in je handtas of broekzak om te zien wie je opbelt. Of je wil het volume van de koptelefoon aanpassen, maar moet eerst het toestel gaan opvissen. Sony Ericsson heeft een klein toestel bedacht, een extra interface om je mobiele Android telefoon te bedienen, die via Bluetooth verbonden is met je mobieltje.
Je kan deze LiveView via een bij geleverd bandje om je pols doen, zodat het een soort polsuurwerk wordt. Je kan het ook als sleutelhanger monteren, of aan je laptop bevestigen. Op het toestel kan je zien wie je opbelt, kan je tracks van je muziek selecteren, het volume aanpassen, afspraken in je agenda zien, of andere toepassingen van je mobiele toestel. Met één blik kan je updates van je vrienden op twitter en Facebook bekijken.
Sony Ericsson heeft er meteen aan gedacht om het geheel open source te maken. Ontwikkelaars van apps voor Android kunnen dus eveneens een functie bedenken die op de LiveView uitgevoerd kan worden. En er werd ook aan een speciale afdeling in de Android Market gedacht. Om te beginnen moet je wel eerst de LiveWare Manager van Sony Ericsson installeren en downloaden. Daarmee kan je dan op de Android Market op zoek gaan naar andere apps die geschikt zijn voor de LiveView.
Naar onze mening een uitstekend idee van Sony Ericsson om zo'n externe bediening voor het mobiele toestel uit te brengen. En we zijn vast overtuigd dat dit idee door de ontwikkelaars overgenomen wordt!
http://www.sonyericsson.com/LiveView
http://developer.sonyericsson.com

Nagekomen bericht: wij vroegen nog even na hoe het zit met compatibiliteit met de Sony Xperia toestellen, en kregen het volgende antwoord:
De Sony Ericsson LiveView™ is compatibel met de Sony Ericsson Xperia™ X10, Sony Ericsson Xperia™ X10 mini en Sony Ericsson Xperia™ X10 mini pro en ook de meeste andere toestellen met Android 2.0. De LiveView werkt via BlueTooth, dus niet met LiveManager. De LiveManager is een applicatie die in de Android Market applicaties zoekt die je op de LiveView kan installeren. Momenteel is LiveView compatibel met Twitter en Facebook, maar developers die een Android app maken, kunnen dus zorgen dat die ook compatibel is met de nieuwe LiveView.
Met dank aan Goedele voor de toelichting.
NOKIA AANRAAKSCHERM MET VOELBARE ICOONTJES
Nieuwe evolutie van Nokia wordt mogelijk gemaakt door wisselstroom.

Er zijn mensen die alles doen met een aanraakscherm. Maar anderen, waartoe ook wij behoren, willen nog altijd iets "tastbaar", zoals een klavier. Geef ons geen mobieltje met een virtueel klavier, want dat kan ons niet gelukkig maken - het is een toestel met échte toetsen dat we willen.
Wel, voor deze categorie mensen is er nu goed nieuws: binnenkort zouden de knoppen op een aanraakscherm ook wel eens "tastbaar" kunnen worden. Daardoor zou je bij alles wat je aanraakt op het aanraakscherm tactiele feedback krijgen. Dat zou mogelijk zijn doordat de huid kleine elektrische veranderingen in het scherm zou aanvoelen.
Wetenschappers bij Nokia Research hebben alvast een N900-prototype ontwikkeld, waarbij deze nieuwe technologie toegepast wordt. Die is eigenlijk gebaseerd op een effect dat al uit de jaren 50 bekend is, electrovibratie. Daarbij kunnen de aanraaksensoren in je huid voor de gek gehouden worden, zodat zij een textuur menen te voelen wanneer je je vingertip veegt over een isolerende laag, die boven een metaal oppervlak aangebracht is, waarin er wisselstroom zit. Hoe hoger de frequentie van die wisselstroom, hoe gladder de textuur voelt.
De exacte uitleg over deze technologie vind je bij New scientist, waar ook een filmpje te vinden is. Wij vinden het alvast een knappe technologie, want die zou er misschien wel voor kunnen zorgen dat mensen met een visuele handicap aanraaktoestellen kunnen gebruiken.
http://www.newscientist.com/article/dn19510-nokia-touchscreen-creates-texture-illusion.html


SAMSUNG GAAT VOOR DE PERFECTE KIEKJES
Samsung heeft goed en groot nieuws. Ze gaan de markt van de spiegelloze systeem camera's aanpakken. En Samsung zou Samsung niet zijn moesten ze geen grote troef in handen hebben: de NX100.
Het speciale aan dit toestel schuilt hem in de i-function lens. Heel simpel, maar oh zo gebruikvriendelijk. Op de lens staat namelijk het i-function knopje. De gedachte hierachter is heel simpel: Je neemt normaal gesproken je toestel met de linkerhand bij de lens vast, en je bedient met de rechterhand de sluiter. (Dit soort toestellen heeft nog geen variant voor linkshandigen.) Met je linkerhand doe je normaal gesproken niets anders. Samsung voegt er nu een nieuwe functionaliteit bij. Met de linkerhand bedien je ook de i-button op de lens. Door simpelweg deze i-function knop en de ring op de lens te gebruiken, kan je snel en gemakkelijk shutter speed, aperture, EV, WB, en ISO selecteren. Vroeger moest je dit instellen alvorens het toestel op het object te richten.
We mochten het uitproberen en inderdaad, de settings zijn intuïtief en bliksemsnel terug te vinden.
De body van de NX100 zelf heeft ook nog troeven: de APS-C beeldsensor, het 3 inch AMOLED display en de snelle sluitertijd. Voor de actiefoto's is het ISO bereik verhoogd naar een maximum van 6400. Goede lenzen horen nu eenmaal op een goede body.
Samsung vermeld ook nog het volgende: 'Het design van de NX100 vond zijn inspiratie in de dauwvorming op bladeren. Dit komt onder andere terug in
de shutter knop en de body met zijn vloeiende lijnen.' Je moet je inspiratie ergens vinden natuurlijk, maar waar deze lyrische omschrijving op slaat weten we niet. Wat we welen weten is dat het een mooi toestelletje is, goed in de hand ligt en verrassend licht is. De body is trouwens te verkrijgen in vier kleuren, zwart, wit, bruin en zilver.
Maar om nog even terug te komen op de lenzen. Heb je bvb, nog een stel Pentax lenzen liggen, je kan deze met een adapterring gebruiken op de NX100, uiteraard zonder de i-button functionaliteit. En, goed nieuws is dat er ook third party fabrikanten lenzen gaan maken voor dit Samsung toestel.
Samsung zelf is ook volop bezig nieuwe lenzen te ontwikkelen voor de NX100. Je hebt nu al de compacte zoom 20-50 mm lens. Een kleine en lichte 20 mm breedhoek Pancake lens komt kort daarna op de markt. Twee gespecialiseerde lenzen - een 60 mm Macro lens en een 18-200 Super Zoom lens - verschijnen in de eerste helft van 2011. In de tweede helft van 2011 wordt de line-up verder aangevuld met 16 mm, 85 mm en 16-80 mm lenzen.
Elke lens is duidelijk met iconen gemarkeerd. Die iconen geven aan waarvoor de betreffende lens kan gebruikt worden. Beginnende fotografen begrijpen hierdoor meteen welke lens zij moeten selecteren voor welke scène. De 'lens priority mode' geeft de scènemogelijkheden aan die passen bij de lens die is aangebracht. Als bijvoorbeeld de landscape lens wordt gebruikt, geeft de camera direct de landscape mode aan. Als gebruikers overstappen op een gespecialiseerde lens, dan herkent de camera het lenstype en configureert het automatisch de settings die het beste passen bij de aangebrachte lens.

De NX100 heeft nog meer te bieden dan de lenzen, we sommen even op:
- De Smart Filter functie laat toe dat er in afspeelmodus zeven verschillende effecten op de foto toegepast worden, zoals 'vignette', 'soft focus', 'fish-eye' en 'miniature' effect.
- De dust reduction is zeker belangrijk bij een toestel met verwisselbare lenzen.
- Verder kan je met de NX100 video-opnamen in HD (720p) maken en met de Sound Picture mode kan je samen met de foto het geluid opnemen.
- Als accessoires komen o.a. een Electronic View Finder, Flash en GPS tracker uit.
De Samsung NX100 is vanaf september in Benelux verkrijgbaar voor een adviesverkoopprijs van Ä 599,- incl. BTW.

In de marge van de persvoorstelling van deze NX100 stelde Samsung ook nog enkele andere toestellen voor. Ons viel het volgende op - een kort overzichtje.

De PL90 camera met geïntegreerde USBconnector. Je kabeltje om de batterijen vergeten ? Of het aansluitkabeltje tussen je camera en laptop kwijt ? Geen nood, de PL90 heeft het kabeltje zelf aan boord, evenals de software om je foto's te tonen op eender welke PC zonder eerst een of andere installatie op die PC te moeten uitvoeren.

De ST600 camera heeft een dual LCD display, 1,8' vooraan en 3,5' touchscreen achteraan. Het schermpje vooraan heeft een zelfportret mode, children mode en zelf-timer mode. Met de children mode verschijnt er een animatie filmpje vooraan op de camera. Je hoeft niet meer cheese te zeggen tegen je spruiten. Maar het bijzondere is de manier waarop dit frontaal schermpje is weggewerkt, staat het schermpje niet aan, dan zie je zelfs niet dat daar een LCD display zit. Het is echt mooi gedaan.

Maar ook de camcorders T10, M20 en C20 bieden iets nieuws. De lens zit namelijk onder een hoek van 25°. Als je een gewone camcorder vast neemt en door de lens kijkt, dan maakt je hand ten opzichte van je arm een hoek van +/- 25°. Doordat Samsung de lens 25° ten opzichte van de camcorderbody kantelde hoeft je hand die knik met je arm niet meer te maken, hetgeen zeer ergonomisch is. Simpel? Jazeker. Maar je moet er gewoonweg aan denken. [Paul LIekens]

http://www.samsung.com
http://www.youtube.com/user/TheSamsungBenelux

hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Gentse universiteit stelt 30 miljoen Google Bookpagina's beschikbaar
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20100927_107

*** De onderbuik van het internet
4Chan: het clubje hackers dat iedereen te grazen neemt
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=2D2VV9CG

*** Dit is de tekst van de mailing die in Frankrijk voor de Hadopi overtreders verstuurd zal worden
http://www.pcinpact.com/actu/news/59594-hadopi-email-avertissement.htm

*** Maar zal die mail niet gebruikt worden om mensen op te lichten?
http://www.pcinpact.com/actu/news/59596-hadopi-moyen-securisation-phishing-arnaque.htm

*** Microsoft brengt noodpatch uit voor een Windows bug, een foutje in servers dat actief misbruikt wordt door hackers.
http://newsletters.networkworld.com/t/4963429/258589423/127159/0/

*** Belgisch gamebedrijf GriN ontwikkelt PING, kort voor Poverty is not a game, een serious game voor in de klas.
http://www.povertyisnotagame.com
http://www.grin.be/ping

*** Gehandicapte Mikael siert fles shampoo: hackers manipuleren wedstrijd van fabrikant
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=GDC302CJK

*** Bankgegevens LinkedIn-gebruikers in gevaar - opletten voor ZeuS
http://www.itprofessional.be/nieuws/120772/bankgegevens-linkedin-gebruikers-in-gevaar/

*** Senioren, sociale media en bedrijf - the good, the bad and the ugly?
http://baudrez.be/2010/09/senioren-sociale-media-en-bedrijf/

*** Gentse universiteit stelt 30 miljoen pagina's beschikbaar via Europeana
http://lib.ugent.be/files/en/pdf/20100927-persnota-en.pdf

*** Sabam springt ook op ICT
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2010/09/30/sabam-springt-ook-op-ict/article-1194827829285.htm?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetDIVE INDEX: LOVE LIKE GHOSTS
[Lounge] Dive Index is het project van de New Yorkse componist en producer Will Thomas. Dit nieuwe album werd gemaakt met de medewerking van o.a. Cat Martino, Patrick Cooper, Joseph Arthur. Deze song kan je gratis downloaden via Magnet Magazin.
Deze week zullen wij trouwens nog meer songs vermelden die we via Magnet Magzine gevonden hebben en die je gratis kan downloaden.
http://www.magnetmagazine.com/2010/09/21/mp3-at-3pm-dive-index/


AIDEN MOFFAT: I DON'T CARE ANYMORE
[folk] Een man die het zichzelf niet gemakkelijk maakt in het leven. Naast muziek maken is hij ook schrijver, maakt kortfilms. Dit is een song die hij akoestisch zingt, zonder enig instrument, enkel een man en de microfoon. Een aparte sfeer. Ook deze song kan je gratis downloaden bij Magnet Magazine.
http://www.magnetmagazine.com/2010/09/25/mp3-at-3pm-aidan-moffat/


THE BLACK TWIG PICKERS
[folk] Een band die traditionele muziek maakt, met wasbord, viool, banjo en gitaar. Vrolijke muziek, die je meteen met een kampvuur associeert en rondhossende mensen. De song "Don't Drink Nothing But Corn" kan je gratis downloaden.
http://www.magnetmagazine.com/audio/DontDrinkNothingButCorn.mp3
http://www.magnetmagazine.com/2010/09/26/mp3-at-3pm-the-black-twig-pickers/


THE SLEEP-INS
[Electronica] Deze band heeft zijn roots in zowel AustraliŽ, de VS als het VK. De muziek bevat wel wat heavy metal eigenlijk, naast elektro. Ook hier valt een song gratis te downloaden: Silver Slate.
http://www.magnetmagazine.com/audio/SilverState.mp3
http://www.magnetmagazine.com/2010/09/24/mp3-at-3pm-the-sleep-ins/


VRIJDAG HOORSPELDAG: BEELD EN GELUID

Deze keer een reportage over de Hoorspeldag die op zaterdag 25 september plaats had in Hilversum, geïllustreerd met prachtige foto's van Peter (www.krates.nl). Gevolgd door een hoorspel, gebaseerd op een boek van Pieter Aspe.
http://hoorspel.wordpress.com/2010/09/26/hoorspeldag-in-beeld-en-geluid/
http://hoorspel.wordpress.com/2010/09/26/commissaris-van-in-bloedgeld-32-afleveringen/

Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het is goed om tussen de lijnen te lezen, dat vermoeit de ogen minder.
- Sacha Guytry -
oor logo
De nieuwe oogst
GRADIENTS - AFLOPENDE KLEUREN

Een erg interessant artikel over aflopende (degraderende) kleuren. Er wordt in uitgelegd wat lineair gradient is, radiaal, met een hoek, hoe je dithering toepast... Voor de grafici!
[Taal: ENG]
http://bjango.com/articles/gradients/


GRIDULATOR
Op deze website kan je een pixel grid (rooster) aanpaken, verschillende kolommen dus, en die als PNG opslaan en gebruiken in je CSS, Photoshop docs, enz.
[Taal: ENG]
http://gridulator.com/


DE 70 BESTE PHOTOSHOP ACTIES

Ben je vaak bezig met het bewerken van foto's? Dan moet je dit artikel eens nalezen. Hierin zijn 70 van de beste acties verwerkt om foto's te bewerken: hoe je er een potloodtekening van maakt, het oogwit witter maakt, meer detail in je foto kan steken, enz. De resultaten zijn verbluffend!
[Taal: ENG]
http://creativenerds.co.uk/freebies/70-of-the-best-photoshop-actions-for-enhancing-photos/


MATRIX: GOEDKOOP REIZEN
Deze software is de motor van vele online zoekmachines, zoals Orbitz en CheapTickets. Nu is de software ook apart te raadplegen, als een zelfstandige zoekamchine. Je kan een zoekopdracht uitvoeren op basis van de meest gangbare zoek criteria, plus enkele geavanceerde instellingen.
[Taal: ENG]
http://matrix2.itasoftware.com/
http://www.makeuseof.com/dir/matrix-search-cheap-flights


COUNTDOWNTIMER: NOG 7 DAGEN SLAPEN!
Soms wil je aftellen naar een gebeurtenis. En meestal is dat maar een eenmalige gebeurtenis, en wil je daarvoor geen apart programma installeren. Deze website brengt redding. Hier vind je een simpele timer, die je helpt om mee af te tellen. Je moet gewoon aan het einde van de URL een tijdspanne toevoegen.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/countdowntimer-simple-countdown-timer
http://cd.justinjc.com/


RADBOX: VIDEO'S LATER ZIEN
Er valt zoveel te zien op het web, zoveel knappe of leuke video's, die je eigenlijk wel wil zien, maar waarvoor je op dat moment geen tijd hebt. Met deze bookmarklet kan je een filmpje markeren, een bookmark van maken, om later te bekijken. Je moet gewoon de bookmarklet naar je bookmarkbalk in Firefox slepen.µ
[Taal: ENG]
http://radbox.me/


JAILBREAK MATRIX: EEN DOE HET ZELF VOOR IOS JAILBREAK
Wie een toestel koopt met het iOS aan boord (iPad, iPhone), zit opgescheept met twee beperkingen: je zit vast aan een bepaalde operator (carrier), en je kan alleen apps installeren die je in de App Store via iTunes vindt. Wil je meer doen, dan moet je je toestel "jailbreaken", uit de gevangenis ontsnappen dus. Op deze website staat de procedure hiervoor haarfijn uitgelegd.
[Taal: ENG]
http://jailbreakmatrix.com/
http://www.makeuseof.com/dir/jailbreakmatrix-jailbreak-ios


MICHAELBAYFIER: SPECIALE EFFECTEN
De regisseur Michael Bay is erg populair, omdat hij heel knappe actiefilms maakt, waaronder Bad Boys, Armageddon, Transformers. Op deze site kan je een afbeelding "bayfien", dat wil zeggen speciale effecten toevoegen: geweren, bommen, sportauto's, gevechtsvliegtuigen, ontploffingen. Gewoon de afbeelding uploaden, de gewenste effecten toevoegen en op de gewenste plaats neerzetten - zelfs de kleuren kan je veranderen. Nadien kan je de bewerkte afbeelding terug downloaden, of met je vrienden delen via een permanente url.
http://bayifier.com/
http://www.makeuseof.com/dir/michaelbayifier-the-michael-bay-effect/
BOOSHAKA: WAT IS ER HOT OP FACEBOOK?
Er zijn 500 miljoen gebruikers op Facebook. Waarover hebben zij het? Met deze dienst kan je uitvinden wat er hot is op deze sociale netwerksite. Je kan er zoeken op trefwoord, of bladeren in categorieŽn zoals News, Sports, Politics, enz., en daar zien wat er "trending" items zijn, items die steeds meer in de belangstelling komen.
[Taal: ENG]
http://www.booshaka.com/
http://www.makeuseof.com/dir/booshaka-whats-hot-on-facebook/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: OPEN BEDRIJVENDAG
Dit weekend is het weer zover: dan stellen ontelbare bedrijven hun deuren open voor het grote publiek, die een unieke blik achter de schermen kunnen werpen. Deze site vertelt je welke bedrijven je in jouw omgeving kan bezoeken.
[Taal: NL]
http://www.openbedrijvendag.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: OFFICE WEB APPS
Nu kan je ook de verschillende Office tools online gebruiken. Je kan documenten in je browservenster openen in Word, Excel, PowerPoint en OneNote, en ze verder bewerken.
[Taal: NL]
http://office.microsoft.com/nl-be/web-apps
HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HANDIWEB
Een site van de overheid, waar mensen met een handicap kunnen uitvissen op welke uitkeringen en voorzieningen zij beroep kunnen doen. Om toegang te krijgen tot de site, moet je wel gebruik maken van je eID en een kaartlezer. Momenteel is er nog wel een probleempje; het komt immers vaak voor dat mensen met een handicap niet zelf gebruik kunnen maken, omwille van hun handicap, van de site. In dat geval zou hun wettelijke vertegenwoordiger de informatie moeten kunnen opzoeken, maar zij krijgen op basis van hun eID geen toegang tot de site (zij staan niet geregistreerd als gehandicapt)....
[Taal: NL]
http://www.handiweb.be/
VRIJDAG FOTODAG: JOSEPH CARTRIGHT
Prachtige foto's van modellen en mode. Heel speciaal - geen gewone catwalk, maar echte kunst Om van te smullen!
[Taal: ENG]
http://www.cartright.com/portfolio-fashion
http://www.cartright.com/portfolio-beauty


VRIJDAG MULTIMEDIA: STRIPS
Voor de liefhebber van strips of comic books: deze site bevat een mooie selectie korte stripverhalen of lange cartoons.
[Taal: ENG]
http://www.penny-arcade.com/comic/


VRIJDAG SPELLETJESDAG: BUBBLE GAME


Niets zo verslavend als het bubble game: wanneer twee of meer ballonnetjes van dezelfde kleur elkaar raken, kan je ze laten "poppen". Hoe meer ballonnetjes in één keer, hoe meer punten. Dit is een variant erop: je schiet een bal in een bepaalde kleur in de gewneste richting weg. Let wel op: voor je het weet ben je uren bezig!
[Taal: ENG]
http://files.agame.com/mirror/flash/b/bubble_shooter.swfBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/
- The Flintstones blazen vandaag 50 kaarsjes uit
http://www.belgiancowboys.be/technologie/1533
- 30 september: Little Think Big: Location Based Marketing
http://www.belgiancowboys.be/marketing/1530
- Prezi, de Powerpoint-killer
http://www.belgiancowboys.be/marketing/1527

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Jokertje, Sterretje en Matsoe Matsoe zijn het populairst
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/516047/2010/09/30/Jokertje-Sterretje-en-Matsoe-Matsoe-zijn-het-populairst.dhtml
- Brussel wil betere verdediging cyberaanvallen
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/516150/2010/09/30/Brussel-wil-betere-verdediging-cyberaanvallen.dhtml
- NPO en RTL meten populariteit op social media
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/516043/2010/09/30/NPO-en-RTL-meten-populariteit-op-social-media.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Zoeken naar evenementen
Met meer dan 30.000 evenementen is Zazzyu.nl al bij haar introductie de grootste evenementen zoeksite van Nederland.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24786
- PDF's maken zonder beperkingen
doPDF is een uitstekend gratis programma om PDF-bestanden mee te maken. Een sterk punt is dat het geen reclame of watermerk in de PDF plaatst.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24399
- Tablet computer voor in huis
Zoals een laptop is ook een tablet bedoelt om af en toe mee de deur uit te nemen. Dat geldt echter net voor de AlessiTab.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29019
elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Hama Katoomba: rugzak voor fotoapparatuur
Katoomba van Hama is een nieuwe reeks rugzakken voor het opbergen van fotoapparatuur. Handig is dat je de rugzak in één beweging naar je toe kan draaien ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5323
- Photokina: Olympus E-5 zet traditie voort
Met de digitale spiegelreflexcamera E-5 bouwt Olympus voort op de bekroonde E-3. Bescherming tegen spatwater en stof, ingebouwde beeldstabilisatie, een ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5319
- Twee nieuwe audio-docks bij Altec Lansing
Altec Lansing toonde op de IFA twee audio-docks voor de iPod of iPhone, waarvan eentje zelfs plaats heeft voor twee iPods of iPhones.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5286computerworld logo

*** COMPUTER WORLD

http://www.computerworld.be/
- CA Technologies verwerft Hyperformix
CA Technologies heeft een akkoord gesloten voor de overname van het virtualisatiebeheerbedrijf Hyperformix.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21763&style=99896
- Kunstmaan lanceert Telenet for Business
Kunstmaan heeft een campagne uitgewerkt om het vernieuwde internetaanbod van Telenet voor zelfstandigen en kleine bedrijven in de kijker te zetten.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21760&style=99896
- Majores, nieuwe speler in de e-commerce sector
Een nieuwe Belgische e-commerce site zag onlangs het levenslicht: Majores.be is een boetiek bedoeld voor senioren.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21759&style=99896
digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- DMF goes iPhone!
Dit jaar zal het volledige conferentie- en workshopprogramma beschikbaar zijn op de iPhone. Doel: het de bezoekers van de beurs gemakkelijker maken hun bezoek vooraf te plannen.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7141
- Rik De Nolf Keynote op DMF
Rik De Nolf, CEO van Roularta Media Group, zal de digitale strategie van zijn groep uit de doeken doen tijdens een keynote sessie, in de loop van de voormiddag van 28 oktober in...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7140
- Mortierbrigade ontwikkelt 'Share if you care'
Reclamebureau Mortierbrigade heeft in samenwerking met Pakistan 12-12 de Facebook-app 'Share if you care' ontwikkeld.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7133

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- NIEUW: Computertaal Dossiers
http://computertaal.info/2010/09/28/nieuw-computertaal-dossiers/
- Windows-gebruikers waarderen veiligheid niet.
http://computertaal.info/2010/09/24/windows-gebruikers-waarderen-veiligheid-niet/
- Active Uneraser
http://computertaal.info/2010/09/21/active-uneraser/tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Afbeeldingen HTC Mondrian met Windows Phone 7 duiken op
16:55 - Op een Duitse site zijn afbeeldingen gepubliceerd van wat de HTC Mondrian zou zijn. De smartphone met Windows Phone 7 zou snel uitkomen en in elk geval bij een Duitse provider te koop zijn. Dat maakt een Nederlandse release waarschijnlijk. »
http://tweakers.net/nieuws/69961/afbeeldingen-htc-mondrian-met-windows-phone-7-duiken-op.html
- Bedrijven en overheden krijgen meldplicht voor datalekken
16:37 - Nederlandse bedrijven en overheden krijgen een meldplicht voor datalekken. Ook moeten zij het melden als zij misbruik van privégegevens hebben geconstateerd. Dat blijkt uit het donderdagmiddag gepresenteerde regeerakkoord. »
http://tweakers.net/nieuws/69969/bedrijven-en-overheden-krijgen-meldplicht-voor-datalekken.html
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)


50 TIPS VOOR WORD: ZOEKEN EN VERVANGEN
In Word kan je heel simpel bepaalde woorden of tekens vervangen door andere. Stel dat je in een artikel telkens de naam van een persoon verkeerd geschreven hebt (Cruyf in plaats van Kruyf). Dan kan je dat heel simpel herstellen.
Met Ctrl + H kan je een dialoogvenster oproepen, waarin je het te vervangen woorde, alsook het nieuwe woord kan invullen.
http://www.chip.de/bildergalerie/50-Hammertipps-fuer-Word-Galerie_43186669.html


TIP WORD: INLASSEN ZONDER OPMAAK
Wanneer je bijvoorbeeld tekst van een website naar een Word document wil kopiŽren, zal je bemerken dat ook de formattering (lettertype, opmaak...) mee overgenomen wordt. Wil je dat vermijden, dan moet je een kleine omweg volgen.
Selecteer in je browser de gewenste tekst. Ga naar Word, en kies op het tabblaadje Home de button Plakken (paste) / Paste Special. Nu kan je kiezen tussen html-tekst of ongeformatteerde tekst.
http://www.chip.de/bildergalerie/50-Hammertipps-fuer-Word-Galerie_43186669.html?show=450 TIPS VOOR WORD: SNELLER ZOEKEN
In Word kan je met CTRL+F het zoekdialoogvenster openen om naar een bepaald woord te zoeken. Moet je echter vaak naar dat bepaalde woord in teksten zoeken, dan kan je die handeling versnellen: met Shift+F4 wordt meteen een zoekactie gestart met daarin het woord waarnaar het laatst gezocht werd.
http://www.chip.de/bildergalerie/50-Hammertipps-fuer-Word-Galerie_43186669.html?show=5


TIP WORD: HOE VAAK KOMT EEN WOORD VOOR?
Wil je weten hoeveel keer een bepaald woord in een tekst voorkomt? Dat kan. Daarvoor moet u de zoek/vervang functie gebruiken. In het bovenste veld vul je het woord in dat geteld moet worden. In het onderste veld vul je in:
^&
Daardoor wordt het woord automatisch door zichzelf vervangen, en krijg je op het einde een schermpje te zien dat vertelt hoeveel keer het woord vervangen werd. Simpel, niet?
http://www.chip.de/bildergalerie/50-Hammertipps-fuer-Word-Galerie_43186669.html


TIP VOOR WORD: ZINNEN OPZOEKEN IN THESAURUS
Wist je dat je niet alleen aparte woorden, maar ook hele zinnen kan opzoeken in de Thesaurus? Je moet gewoon de zin of deel van een zin markeren, en dan met Shift+F7 het dialoogvenster oproepen. Je krijgt nu een lijst met mogelijke alternatieven te zien. Je moet uiteraard wel over een thesaurus in de juiste taal beschikken.
http://www.chip.de/bildergalerie/50-Hammertipps-fuer-Word-Galerie_43186669.html?show=5shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
TOUCAN: JE DATA BEVEILIGEN
Windows all - 2,9 MB - freeware
Een allrounder als het op het beschermen van je data aankomt: backups, synchroniseren, al dan niet versleuteld: dit programmakan het allemaal, zelfs in draagbare vorm (te gebruiken vanop een USB stick).
http://portableapps.com/
http://www.chip.de/downloads/Toucan_28280132.html


WEBTEMP: ALLE SYSTEEMGEGEVENS

Windows all - 1,7 MB - shareware
Dit progje geeft je informatie over alles wat zich op je harde schijf afspeelt: CPU, geheugen- en netwerkbelasting. Het kan op een laptop ook de huidige batterijtoestand weergeven. Het geheel wordt in overzichtelijke tabellen weergegeven.
http://www.chip.de/downloads/WebTemp_13012417.html
http://www.webtemp.org/


CAMEYO: ZELF PORTABLE VERSIES MAKEN
Windows XP/Vista/7 - 1,6 MB - freeware
Portable versies van programma's zijn versies die je gewoon van op een USB stick kan opstarten, zonder dat ze echt op het computersysteem geïnstalleerd moeten zijn. Met dit progje kan je van elke toepassing zo'n portable versie maken.
http://www.cameyo.com/
http://www.chip.de/downloads/Cameyo_44910995.html


FACEBOOK PHOTOZOOM
All OS - add-on voor Firefox - 9,5k - freeware
Een extensie voor de FIrefox browser, waarmee je gemakkelijker foto's in Facebook bekijken kan: na installatie van deze extensie moet je gewoon de cursor boven een foto in een profiel houden, en je krijgt een vergroting van de foto in een pop-up venster te bekijken.
http://www.chip.de/downloads/Facebook-PhotoZoom_44908017.html


CHROME TO IPHONE
Windows / Linjux / Mac OS - 17,3 kb - freeware
Een add-on voor je Chrome browser, waarmee je links naar je iPad, iPod Touch, of iPad kan sturen met één enkele klik. Het virtuele klavier op je mobiele toestel is immers niet zo handig om lange webadressen in te tikken. Kom je bij het surfen op je gewone computer een leuke url tegen, dan kan je die zo naar je mobieltje sturen, om ook daar het adres te kunnen oproepen.
http://tomlerendu.com/
http://www.chip.de/downloads/Chrome-to-iPhone_44453793.html
LIBRE OFFICE
Windows XP/Vista / Windows 7 - 138,1 MB - freeware
LibreOffice is de naam waaronder de OpenOffice suite voortaan door het leven gaat, en verder ontwikkeld wordt. Het open source project is een gratis alternatief voor de betalende kantoorsuite van Microsoft Office. Bij Chip.de vind je een fotogalerij die de verschillende functies van het pakket uitlegt.
http://www.chip.de/downloads/LibreOffice_44924284.html
http://www.documentfoundation.org/


FREE VIDEO TO ... CONVERTOR
Windows all - freeware
Een gratis tool waarmee je filmpjes kan omzetten naar een formaat dat door jouw mobiele telefoon gelezen kan worden. Er bestaan versies van deze software voor Nokia, iPad, Xbox, Sony PSP, Motorola, HTC, Blackberry, Android mobieltjes.
http://www.dvdvideosoft.com/


UNETBOOTIN
Windows all - 4,4 MB - freeware
Met UNetbootin kan je een Linux distributie rechtstreeks vanop een USB stick installeren. Het verandert enkele data van het installatiepakket van het OS, en slaat het geheel op een USB-stick op. Zo heb je geen cd meer nodig om het besturingssysteem te installeren, maar kan je het rechtstreeks van op de stick opstarten.
http://unetbootin.sourceforge.net/
http://www.chip.de/downloads/UNetbootin_34673960.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: ZIMMO VOOR PHONE
Deze app brengt de Zimmo immobiliŽn portaal naar je iPhone. Je kan zien welk vastgoed er in jouw buurt te koop of te huur staat, en je kan de panden zelfs op een landkaart bekijken. En danzij een augmented reality laag moet je je toestel maar op een huis richten, en kan je meteen de vraagprijs of het anatal slaapkamers zien.
http://www.zimmo.be/_nl/iphone/


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: ENDOMONDO SPORTS TRACKER
Nokia - freeware - 0,46 MB
Deze tool wordt jouw persoonlijke trainer om te lopen, fietsen en voor andere sporten. Je kan in real tiem de tijd, afstand, snelheid en hoogte bijhouden. Per km of mijl kan je audiofeedback krijgen. Je vrienden kunnen je zelfs persoonlijke boodschappen inspreken. Je route kan je op Google Maps vertonen. En bovendien krijg je ook een geschiedenis van al je trainingen, via de website www.endomondo.com.
http://store.ovi.com/content/3669?cid=ovistore-fw-emc-app4-crm-070910-ovinews-go-19-1

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Wat we zien hangt vooral af van waarnaar we op uitkijken.
- John Lubbock -