netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
30/9/
2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 668 van 25/9/2010Gegroet lezer,

Voor een keer niet een voorwoord dat vanuit een rijdende trein geschreven werd, maar vanuit het bureautje thuis. Morgen is immers een grote dag: dan gaan we naar de Hoorspeldag in Hilversum, om er kennis te maken met het archief van Woord en Beeld, en om er de live opname van een hoorspel bij te wonen. Ook om verschillende andere hoorspelliefhebbers, die we hebben leren kennen via onze gemeenschappelijke interesse, te ontmoeten. En omdat zaterdag gewoonlijk de was-, plas- en boodschappendag is, werd er een extra verlofdag ingelast om die taken nu reeds te kunnen uitvoeren, en zaterdag volledig vrij te zijn om te genieten van ons dagje uit.

Wat mag u in deze editie verwachten? Weer heel veel nieuws over Google, dat nu gelukkig besloten heeft om al zijn blogs samen te brengen op één centrale plaats. Zo wordt het gemakkelijker om alles te volgen, want Google blijft nieuwigheden gewoon uitbraken. Verder goed nieuws uit eigen land, waar besloten werd dat het wel degelijk toegelaten is om diep te linken, dus rechtstreeks naar een artikel te linken. Wat echt heel positief nieuws is. Minder goed nieuws vanuit Frankrijk, waar de eerste Hadopi-waarschuwingen klaar zijn om de deur uitgestuurd te worden - en, hou je vast, de Franse overheid wil maar liefst 10.000, en later zelfs 50.000 waarschuwingen per dag uit te sturen! Of de ISP's dat zullen slikken, is nog maar de vraag...

Kortom, weer heel wat nieuws te verhaspelen, om het niet te hebben over de vele nieuwe sites en programma's die wij u aanreiken. Wij wensen u dan ook veel, veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

Hilde

P.S. Aandachtige lezers hebben bemerkt dat er iets fout gelopen is bij de verzending van de nieuwsbrieven - de ene dag geen nieuws, en dan een andere dag het nieuws van twee dagen. Een foutje bij het invullen van het verzendformulier - mijn excuses.


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.Groupon onder vuur
Veelbelovende groeps-coupon dienst krijgt kritiek van gebruikers én adverteerders

Ken je de dienst Groupon? Die combineert coupons (kortingsbonnen) met groepsaankopen. Het principe is simpel: een bedrijf stelt een bepaalde dienst (massage, lunch in restaurant, ...) voor aan een prijs die veel lager ligt dan normaal, op voorwaarde dat er een minimum aantal deelnemers zich inschrijven voor de dienst.
Op die manier kan je goede koopjes doen. Alleen loopt het soms mank. Sommige bedrijven bieden niet echt een innoverende aantrekkelijke dienst aan, en beschouwen Groupon eerder als een goedkope manier om zichzelf te adverteren. Andere bedrijven bieden dan weer iets té goedkoop aan, krijgen dan wel inschrijvingen, maar kunnen de beloofde dienst niet leveren omdat er teveel kandidaten zijn en te weinig tijd om hen allemaal te bedienen.
Dat laatste overkwam een klein cafeetje, Posies, dat een maaltijd die 13 dollar kostte via Groupon aanbood voor 6 dollar. Meteen was het een succes - er werden meer dan 1.000 groupons verkocht. Maar dat was veel meer dan het restaurantje verwerken kon! Gevolg: het restaurant zat altijd vol, klanten met hun Groupon-bon moesten lang wachten, en vaak meerdere keren hun geluk proberen om toch een plaatsje te vinden vooraleer de aanbieding verstreek. Kortom: de eigenaresse van het restaurant was niet gelukkig met haar deelname aan Groupon, vooral omdat zij de prijszetting verkeerd ingeschat had. Zij had namelijk verwacht dat de klanten meer zouden bestellen dan hun 13 dollar maaltijd (extra drankje of koffie), en dat daarop winst gemaakt zou worden. Dat was echter niet het geval, en die 1.000 groupons bezorgden Posies geen winst maar verlies.
De eigenaresse zette in een posting op het blog van haar site haar grieven tegen Groupon uiteen, en verweet Groupon onder andere dat het haar verboden had om limieten te stellen (iets wat Groupon later zelf in een reactie ontkende: de eigenaar kan zelf een limiet stellen aan het aantal pakketten dat hij wil verkopen). Beide postings raakte in de blogosfeer terecht, en kweekten er heel wat commentaren los van gebruikers van Groupon en adverteerders die er producten slijten.
De beide postings, alsook de commentaren, kan je op onderstaande adressen lezen. (1) (2)Ook in BelgiŽ bestaat er een gelijkaardige dienst, doch het aanbod is momenteel nog erg beperkt. Het lijkt ons zelfs dat er heel weinig aanbieders zijn van diensten. Nochtans is het concept op zich interessant. Misschien moet het aanbod nog even groeien?
http://posiescafe.com/wp/?p=316
http://groublogpon.com/cities/too-much-of-a-good-thing/
http://www.groupon.be/deals/oostende


RIP Cuil
De zoeker die ooit de "Google killer" genoemd werd, is wijlen

Kan je je Cuil nog herinneren? Toen deze zoekmachine uitkwam, schetterden de loftrompetten om ter luidst, want het zou een "Google Killer" worden, en de mensen bij Google zouden al mogen beginnen te bibberen. Maar zoals het zo vaak gebeurt bij "killers" worden de mogelijkheden van de nieuwe tool overroepen, en blijken de paar nieuwigheden of de manier waarop iets anders gedaan wordt niet voldoende te zijn om een kritische massa te vergaren die naar de nieuwe tool overstapt.
Cuil kon niet bekoren; de resultaten die kwalitatief veel beter zouden moeten zijn dan bij Google, bleken dat niet te zijn. De schoonheidsoperaties die Cuil in 2009 uitvoerde (2) om de zoekmachine te overgieten met een sociaal sausje, kon de gebruikers al evenmin overtuigen. En nu blijkt Cuil dan RIP te zijn - de site is onbereikbaar, en volgens TechCrunch, dat met voormalige medewerkers van de site sprak, zou ze niet meer online komen ook.(3)
Het blijkt steeds moeilijker om tegen Google op te tornen - iets wat zelfs gigant Microsoft, met zijn Bing zoekmachine, moet toegeven...
http://www.cuil.com
http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=9272&cat=Nieuws&zoekdatum=2009-07-23&reactietonen=ja
http://techcrunch.com/2010/09/17/cuil-goes-down-and-we-hear-its-down-for-good/


Eerste versie van Diaspora uit
Maar kan het ook maar enig gewicht in de schaal leggen tegenover Facebook?

Toen enkele maanden geleden Facebook de zoveelste blunder begaan het mat de privacy van zijn 500 miljoen gebruikers, besloten enkele ontwikkelaars er wat aan te doen: zij zouden een eigen Facebook oprichten, een sociaal netwerk waarbij de gebruiker zelf het laatste woord zou hebben over zijn privacy. Diaspora werd geboren.
Het project kreeg veel aandacht in de pers, en slaagde er zelfs in om enkele investeerders te lokken. Bovendien werd aan de 'gewone' internetgemeenschap gevraagd om steun, om het project te ontwikkelen. Velen doneerden - 5 dollar, 10 dollar of zelfs 100 dollar; kleintjes, die toch tot een grote pot leidden, zodat er rustig aan het project gewerkt kon worden.
Het eerste resultaat is er nu: de alfa-code van Diaspora werd voorgesteld en kan door geïnteresseerden gedownload worden (1), om te testen en commentaren en suggesties te geven. Wie wil kan zelfs een eigen "seed" server op zijn computer of een server draaien. Die seeds verzamelen dan informatie van de gebruiker op bij sites zoals Facebook, Twitter en andere sites, via plug-ins. De seeds kunnen ook met elkaar communiceren, en informatie over de gebruiker geven, gebaseerd op de privacy-instellingen die de gebruiker zelf vastgelegd heeft. Kortom een open source, P2P netwerk eigenlijk, dat geen centrale manager heeft. Door de decentralisatie kan je zelf je "sociale graph" beheren, en blijf je er baas over. (2)
Niet meteen iets wat de doorsnee internaut op zij computer zal draaien, maar het opent wel mogelijkheden voor allerlei organisaties (sportverenigingen, leesclubjes, ...) om zelf een sociaal netwerk te starten. Dat is ook de teneur die je vindt in de commentaren (2)op de aankondiging: goedbedoeld, maar "too little, too late". Tenzij jij een andere mening hebt?
http://www.joindiaspora.com/2010/09/15/developer-release.html
http://arstechnica.com/open-source/news/2010/09/diaspora-open-source-facebook-replacement-drops-first-alpha.ars
http://arstechnica.com/open-source/news/2010/09/diaspora-open-source-facebook-replacement-drops-first-alpha.ars?comments=1#comments-bar


Google wil weten wanneer we gefrustreerd worden
Weten wanneer zoekopdrachten fout gaan kan helpen om zoekresultaten te verbeteren

Volgens een posting op het Google Research Blog wil Google in de toekomst er meer op gaan letten wanneer een zoekopdracht niet lukt, en wij gefrustreerd raken. Er zouden namelijk vijf indicatoren zijn die zulke frustraties verraden: het gebruik van een vraag als zoekopdracht; het gebruik van geavanceerde operatoren; meer tijd doorbrengen op de pagina met de resultaten; de langst zoekopdracht midden in de sessie invullen; en een groter percentage van de zoeksessie doorbrengen op de pagina met de resultaten. Google wil dus in real time ontdekken wanneer wij gefrustreerd raken. En dan? Wel, dan kan het zijn dat je plots een foto te zien krijgt van een schattige puppy, om je gemoed even te kalmeren. Of misschien een tip die je kan helpen bij het zoeken. Alles - om maar te voorkomen dat je je geduld kwijt raakt bij Google, en je zou richten tot Bing of Yahoo...
http://googleresearch.blogspot.com/2010/09/frowns-sighs-and-advanced-queries-how.html
http://www.webpronews.com/topnews/2010/09/17/google-eager-to-detect-searchers-frustrationGoogle geeft bedrijven mobiele toestellen voor checkins
Ook Google wil meedelen van de "location-aware" tools

Nog een bericht over Google. In een poging om de concurrentie aan te gaan met diensten zoal Facebook, Yelp en Foursquare wil het bedrijf miljoenen mobiele toestellen uitdelen aan kleine bedrijven in de VS. Daarmee kan de gebruiker dan inchecken wanneer hij zich in die zaak bevindt, de handelszaak een kwotering geven, en misschien zelfs dingen er aankopen en betalen met Google Checkout. Het zou in totaal om 8 miljoen toestellen gaan, zo weet TechCrunch te melden.
Indien het bericht waar is, dan is het in elk geval een slimme zet. Want zo krijgt Google dan voet aan de grond in de zeer lucratieve business van zowel checkins (Foursquare, Facebook, Gowalla, ...) als reviews (Yelp). Bovendien gaat er heel wat geld over de toonbank in offline zaken van kleine zelfstandigen zoals benzinestations, cafeetjes, droogkuis, kapper, enz. De online bedrijven willen graag een stuk van die taart. Yelp doet dat nu al, met zijn reviews. Foursquare en Gowalla doen het ook, via het spelelement (mayor worden van iets) en de speciale aanbiedingen die trouwe bezoekers krijgen wanneer zij op een bepaalde plek inchecken. Denk ook aan Groupon, de dienst waar we gisteren over schreven, die coupons combineert met groepsaankopen.
En nu wil dus ook Google een aandeel in deze markt, en om dat te bereiken worden deze toestellen uitgedeeld. (1). Een interessante commentaar op dit artikel bij TechCrunch suggereert dat Google dan meteen al deze toestellen een zender stopt voor White-Fi White Spaces; dat zou die handelszaak dan meteen een basisstation maken voor gratis draadloze breedband. Met die 8 miljoen toestellen zou Google eigenlijk de hele wereld kunnen voorzien van gratis breedband... Wat wij eigenlijk nog niet zo slecht bekeken vinden. Zou Google deze suggestie ook gelezen hebben?
http://techcrunch.com/2010/09/17/google-to-distribute-mobile-devices-to-businesses-for-checkins-ratings-and-more/
http://techcrunch.com/2010/08/07/why-online2offline-commerce-is-a-trillion-dollar-opportunity/


Ook de mode fashionista's wenden zich tot Twitter
Niets zo efficiŽnt om een buzz te creŽren als Twitter!

Het overkomt me steeds vaker: doordat ik op Twitter over iets hoor praten (een programma dat op dat moment op tv speelt, of later die avond uitgezonden wordt) ga ik kijken. Niets zo goed als Twitter om buzz (positief of negatief) te creŽren. En de heren en dames marketeers weten dat ook.
Steeds vaker wordt opzettelijk een buzz -vuurtje aangestoken voor een evenement. Ook nu, met de Fashion Week in New York. Volgens Trendrr, een instituut dat sociale media meet, werden er tussen donderdag 9 september en donderdag 16 september meer dan 165.000 tweets verstuurd met de Fashion Week als onderwerp (#nyfw). De statistieken hiervan zie je bij Mashable. Die buzz heeft ook gevolgen voor de merken die aan die Fashion Week deelnamen. Om te beginnen kregen zij heel wat volgelingen erbij (Diane von Furstenberg kreeg meteen 3.000 extra volgers), maar ook positieve feedback in Twitter.
Er werd trouwens volop gebruik gemaakt van de sociale media; zo werd er een speciale site gemaakt voor AmericanExpress/Twitter; er werden QR codes in het leven geroepen, er waren promo's via Facebook en Foursquare. Kortom: de marketing heeft de sociale media ontdekt, en gezien dat het goed was. Het leukste van al vinden wij dat dit eigenlijk een marketing is die je niet stoort, omdat je jezelf vrijwillig aanmeldt als volgeling van een merk of product.
Nu moet er alleen nog op Twitter een tool komen waarmee je tijdelijk alle tweets over een bepaalde hashtag automatisch gefilterd worden, zodat alle tweets over de voetbal uit jouw tijdslijn verdwijnen op een avond dat er een match gespeeld wordt. Bij Tweetdeck kan dat al...
http://mashable.com/2010/09/19/fashion-week-twitter-trends/
http://www.twitter.com/insidedvf


Komt er een Facebook mobieltje?
Maar belangrijker is de vraag: zou jij zo'n mobieltje kopen?

Volgens het tech blog Techcrunch zou Facebook in alle stilte aan een eigen mobiel toestel werken. Het is te zeggen: Facebook zou voor OS en software zorgen, de specificaties opgeven, en een niet nader genoemde derde zou het toestel bouwen. Hierover ondervraagd ontkende de PR-afdeling van Facebook zulke plannen. Wat wél waar is, is dat ingenieurs in de Facebook labs naarstig aan het werk zijn om nog meer toepassingen te vinden voor het sociale netwerk en het in nog meer tools te verweven.
Waar of niet, voor ons is de vraag belangrijker: als Facebook zo'n toestel zou bouwen, zou jij het dan kopen? Facebook weet al zoveel over jou, weet wie je vrienden zijn, je "likes" en "dislikes. Zo'n Facebook mobieltje zou dan ook nog weten met wie jij belt, hoe lang, hoe vak je belt... Durf je Facebook vertrouwen met al die gegevens?
Facebook apps voor het mobieltje bestaan er trouwens al, waarmee jij je telefooncontacten kan sync'en met je contacten in de sociale netwerken (Facebook, Twitter...). Dat gaat voor ons al ver genoeg...
Meer over de al dan niet bestaande plannen van Facebook bij TechCrunch en CNet(1)(2). Scobleizer heeft dan weer enige ideetjes voor Facebook wat het dan wél moet doen: geen eigen mobiele telefoon, wel enkele innovaties (3)
http://techcrunch.com/2010/09/19/facebook-is-secretly-building-a-phone/
http://news.cnet.com/8301-1023_3-20016912-93.html
http://scobleizer.com/2010/09/19/facebook-mobile-innovation-needed/


Nieuwe captcha's duivels slim
Geen verwrongen lettertekens meer, maar advertentie

Het internet kan niet meer zonder captcha's. Dat zijn die verwrongen lettertekens die je aantreft op een afbeelding en dan in een vakje moet invullen vooraleer je bijvoorbeeld een abonnement kan aanvragen, een commentaar kan geven op een website, enz. Hierdoor bewijs je namelijk dat je een mens bent, en geen robot-spammer. Dat sommige van die afbeeldingen zo'n verwrongen tekens hebben dat de gewone internaut 3-4 keer opnieuw moet beginnen omdat hij ze niet herkent, is een van de negatieve aspecten van zulke captcha's.
Het New-Yorkse bedrijf SOlve Media heeft nu een alternatief bedacht voor captcha's, dat zowel slim als demonisch is. In plaats van de verwrongen tekens, zou er een advertentie verschijnen, en moet jij bijvoorbeeld de naam van de fabrikant of het merk invullen. Bij AllThingsD vind je een voorbeeld hiervan, waarbij je voor een advertentie van IE8 de woorden "browse safer" moet overtypen. Gemakkelijker te doen dan die verwrongen tekens, en tegelijkertijd is de boodschap geleverd. Zulke advertenties hebben meteen een veel grotere publiciteitswaarde dan alle mogelijke banners. Uiteraard is de boodschap die overgebracht kan worden beperkt, maar op vlak van naambekendheid is dit toch wel een topper!
Het panel van de podcast Buzz Out Loud had nog een andere suggestie voor captcha's. Waarom die niet meteen doorgetrokken naar alle websites? Even reclame kijken, en dan de site bezoeken. Zo komen de sites meteen aan hun inkomsten. Nog een alternatief: een soort quizvraag op die captcha zetten....
Nu, zo ver moeten ze natuurlijk niet gaan. Maar het is waar dat de huidige captcha's oervervelend en vaak heel moeilijk te ontcijferen zijn. Er iets mee doen, iets dat commercieel én leuk is, is daarom geen slecht idee!
http://mediamemo.allthingsd.com/20100920/goodbye-crummy-captchas-hello-ad-dollars/
http://www.cnet.com/8301-19709_1-20016999-10.html?tag=mncol;title
http://www.webpronews.com/topnews/2010/09/20/monetizing-what-users-are-already-forced-to-pay-attention-toNieuwe Foursquare poets tools op
Versie 2.0 moet aanstormend geweld van Facebook Places counteren

Foursquare is enorm populair bij mensen met een mobieltje. Je kan jezelf aanmelden op een plaats (inchecken), en zien wie daar ook regelmatig komt. Zijn je vrienden in de buurt (en hebben zij toestemming gegeven om hun locatie vrij te geven) dan kan jij dat ook zien. Kom je vaak op een bepaalde plek, dan kan je er burgemeester worden. Handelaars kunnen hierop inspelen en trouwe klanten bijvoorbeeld een gratis koffie geven bij hun 10e incheck, of de gebruiker begroeten met de boodschap voor een tijdelijke promo wanneer hij incheckt. Een systeem dat niet alleen leuk is voor de gebruiker, maar ook heel veel commerciŽle potentie heeft.
Toen Facebook onlangs aankondigde dat het zelf ook met een locatiedienst beging, Facebook Places, vroegen waarnemers zich af hoelang Foursquare (en collega Gowalla uiteraard ook) nog zouden overleven. Facebook heeft immers 500 miljoen gebruikers, een groot potentieel waarmee Places meteen de kleintjes Gowalla en Foursquare in het verdoemdenhoekje zou kunnen drummen.
Foursquare laat zich echter niet doen, en kondigde zopas een nieuwe versie aan van haar dienst, versie 2.0, die de belangstelling van de internaut moet aanwakkeren. Wat heeft die te bieden? Er is om te beginnen meer nadruk op tips en to-do's: wat kan je doen wanneer je een bepaalde plek betreedt? Welke tips geven andere gebruikers jou? (probeer hier de spaghetti carbonara eens uit! of: op de 1e verdieping hebben ze een heel mooie collectie strips!). Voor beide tools (todo en tip) is er nu een aparte button in de app voor de iPhone. Deze tools bestonden tussen haakjes ook vroeger al, maar waren moeilijk te vinden. Door ze nu een eigen button te geven op de check-in pagina krijgen zij een prominente functie. Foursquare zal die to-do's ook verzamelen, als een soort Instapaper.
Foursquare zal die to-do's ook verzamelen, als een soort Instapaper. En dat is wel knap. Ook knap is de mogelijheid om als handelszaak op je website een "Add to My Foursquare" button op je website te zetten, zodat de bezoeker met één klik jouw zaak in zijn Foursquare kan oproepen op het mobieltje. Alleen: die tool was meteen zo populair, dat de servers van Foursquare onderuit gingen. En dat was natuurlijk niet de bedoeling. Maar wanneer het zou werken, dan is het ideaal: je kan een artikel lezen op het web over een tentoonstelling, en dan die link naar je Foursquare to-do lijstje overzetten.
Meer over de nieuwigheden bij Foursquare lees je bij TechCrunch en WebPronews.
http://www.webpronews.com/topnews/2010/09/20/the-new-foursquare-emerges-for-iphone
http://techcrunch.com/2010/09/20/foursquare-2/


Twitter staat terug recht na strubbelingen en vernieuwt

Was Twitter al op de hoogte van mogelijke exploitatie?
Heel even stond gisteren de wereld op zijn kop - tenminste de wereld van internauten die in de sociale netwerken leven en ademen. Twitter werd namelijk geconfronteerd met een worm die allerlei nare dingen deed. Bij het bewegen van je cursor over een link kreeg je een porno site te zien of allerlei vreemde tekens. De worm verspreidde zich snel, anderen maakten eveneens misbruik van deze zwakke plek die in vaktermen XXS of cross-site scripting heet, en op de duur was het haast onmogelijk om nog je Twitter-stream te bekijken via de normale Twitterpagina. Wie Twitter bezocht via een programma van derden, zoals Tweetdeck, bleef buiten schot.
Na enkele uren had Twitter het gat gedicht, en meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele nieuwigheden op de Twitter pagina los te laten. Zo kan je voortaan een tweet waarin verschillende tweeps (twitteraars) vernoemd worden met een "reply to all" beantwoorden. Er is ook een autocomplete functie, zodat je enkel nog maar bijvoorbeeld @hv moet intikken en Twitter zal automatisch deze naam in jouw lijstje met vrienden opzoeken en aanvullen. Wie clients gebruikt zoals Tweetdeck had dergelijke mogelijkheden al een hele tijd; Twitter hinkt zoals gewoonlijk wat achterop en implementeert vaak dingen die bij derden al bestaan, maar met een beetje achterstand.
Het juiste verloop van de hack vind je uitgelegd op verschillende sites, o.a. The Guardian (1); ook Twitter zelf geeft een verklaring (2). Opvallend is een artikel bij ReadWriteWeb waarin beweerd wordt dat Twitter zelf al een maand geleden wist van deze exploit - een bewering die ondertussen weerlegd werd door Twitter: inderdaad had men verleden maand deze zwakke plek ontdekt, maar ook gedicht. Bij een recente update echter was men vergeten dit bepaalde poortje weer te sluiten, met het gekende gevolg (3).
http://www.guardian.co.uk/technology/blog/2010/sep/21/twitter-hack-explained-xss-javascript
http://blog.twitter.com/2010/09/all-about-onmouseover-incident.html
http://www.readwriteweb.com/archives/did_twitter_know_about_security_flaw_late_last_mon.php


Hadopi zendt eerste waarschuwingen uit
Ocharme de postbode: 10.000 waarschuwingen per dag worden er op termijn 50.000!
De Hadopi-wet, waarvan niemand echt gedacht had dat die erdoor zou komen, is nu een jaar geleden in Frankrijk goedgekeurd. Ondertussen is de Hadopi organisatie geïnstalleerd, die verantwoordelijk is voor het hele proces van de drie waarschuwingen: wie betrapt wordt op illegaal delen van bestanden wordt na drie waarschuwingen (geen veroordelingen!) brutaal van het net gesmeten.
Nu is men dus begonnen met het verzenden van de eerste waarschuwingen - het monitoren van de netwerken en het doorgeven van vermeende ruilers werd toevertrouwd aan het bedrijf Trident Media Guard, dat ervoor bekend staat dat het P2P netwerken "bevuilde" met valse, besmette bestanden. Wij schrokken wel even van de cijfers: het zijn er momenteel 10.000 per dag, en zouden er op termijn 50.000 moeten worden. Niet alleen oververmoeide postbodes dus, maar ocharme de ISP's; die zullen voortaan extra personeel in dienst moeten nemen, want zij moeten de info over de accounts die van illegaal delen beschuldigd worden, opzoeken en aan Hadopi geven, en dat binnen de 8 dagen na het verzoek, of ze riskeren een boete van 1.500 per dag per IP adres.
Een haast ondoenlijke taak voor de ISP's, die ermee gedreigd hebben de verzoeken te negeren. Maar of zij ook daadwerkelijk in opstand komen tegen Hadopi, en deze reuzeboetes gaan riskeren, is nog de vraag... Ter vergelijking: in de VS heeft een rechter beslist dat de ISP Time Warner enkel 28 IP-adressen (dus minder dan 1 per dag) aan auteursrechthebbenden moet geven wanneer die erom vragen, juist omwille van het enorme extra werk dit voor de ISP's betekent...
Is dat cijfer van 50.000 per dag niet wat overdreven? Is Hadopi na een korte tijd niet uitgeprocedeerd? Een korte rekensom, zoals gemaakt in de commentaren bij Techdirt, leert dat de Franse bevolking 62 miljoen zielen telt. Aan een tempo van 50.000 per dag zit je aan 1.245 dagen, of 3,14 jaar. Zal over 3,14 jaar elke Fransman zo'n waarschuwing in zijn bus gekregen hebben? Maar de vraag die wij ons echt moeten stellen: zal illegaal ruilen in Frankrijk met deze draconische maatregelen volledig uitgeroeid kunnen worden?
Wij zijn alvast benieuwd te zien hoe dit verder loopt, mar wij houden ons hart vast...
http://www.techdirt.com/articles/20100921/14423311097/hadopi-begins-issuing-tens-of-thousands-of-notices-for-infringement-in-france.shtml
http://torrentfreak.com/france-starts-reporting-millions-of-file-sharers-100921/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A%20Torrentfreak%20%28Torrentfreak%29

Dieplinken mag toch!
Het spook van het volledig aan banden gelegde internet verdreven - aldus in Vlaanderen
Betekent dit de digitale scheiding tussen Vlaanderen en WalloniŽ? Waar in het zuide van het land de uitgevers bij monde van Copiepresse een proces aanspanden tegen Google omdat het naar hun artikels linkte, hebben de Vlaamse krantenuitgevers nu regels vastgelegd rond het dieplinken - en daaruit blijkt dat dieplinken mag!
Het gaat hier om richtlijnen die vastgelegd zijn door Reprocopy, een beheersvennootschap van de Vlaamse krantenuitgevers. Tijdens een bijeenkomst hebben alle uitgevers een principe onderschreven dat bepaalt dat het integraal overnemen van krantenartikels zonder toestemming van de uitgever niet mag. Dieplinken (rechtstreeks verwijzen naar een bepaald artikel, zonder dat de internaut eerst langs de beginpagina van de site moet gaan) mag, als aan volgende voorwaarden voldaan wordt:
- De bron waarnaar gelinkt wordt moet vermeld worden;
- Indien er meer dan de titel en 150 karakters van het artikel overgenomen worden, moet er toestemming gevraagd worden aan de uitgever;
- Ook indien er foto's gereproduceerd worden, of er gebruik gemaakt wordt van "framing" (het openen van een externe pagina binnen de eigen website) moet er toestemming van de uitgever gevraagd worden.
Met andere woorden: dieplinken mag, mits men zich aan deze redelijke regels houdt. In het persbericht wordt zelfs uitdrukkelijk gezegd dat de krantenuitgevers de praktijk van dieplinken zeer genegen zijn, omdat dit voor meer bezoekers op de website zorgt. En dat, lezers, is een heel wijze houding!
http://www.reprocopy.be
http://www.belgamediasupport.be/load-file.do?download=true&uri=/1004/cbd0d9c4-1ea3-4538-8b40-24f00993dbbf.pdf


Google koppelt Gmail app los van OS
En brengt één centrale plek waar je alle nieuwigheden vindt
Ja, het lijkt wel alsof er elke dag iets nieuws te melden valt over Google. Het bedrijf, ooit begonnen als simpele zoekmachine, heeft inmiddels zoveel potjes op het vuur staan, dat er overal wel wat te beleven valt: hier wordt een nieuw sausje toegevoegd, daar valt te roeren, en ginder is er een potje aangebrand.
Gelukkig is er nu een plaats waar alle nieuwigheden over Google gecentraliseerd wordten: Google New, waar meer dan 100 blogs bijeenkomen over alle mogelijke producten en diensten. (1)
Een van die nieuwtjes heeft betrekking op Gmai: dat is nu een zelfstandige app geworden, die je op je Android telefoon kan installeren. Voorheen had je al wel Gmail op je mobiele telefoon, maar die zat verweven in het Android besturingssysteem. Nu Gmail een app geworden is, heeft dit het grote voordeel dat, wanneer Google een nieuwigheid invoert in deze app, je deze nieuwigheid meteen kan installeren, en niet moet wachten tot er een nieuwe versie van het Android OS uitkomt, en tot wanneer de carrier eindelijk beslist om die versie toe te laten voor jouw mobieltje (2)
En tot slot nog een derde nieuw: Google belooft dat je binnenkort documenten van Google Docs zal kunnen bewerken vanop je iPad. De zakelijke versie van Google Apps suite zal bovendien beter beveiligd worden, doordat er een twee-factoren authenticatie nodig zal zijn om je aan te melden (3). En dat was het Google nieuws voor vandaag!
http://www.google.com/newproducts
http://googlemobile.blogspot.com/2010/09/updated-gmail-app-in-android-market.html
http://news.idg.no/cw/art.cfm?id=31D467B3-1A64-6A71-CE5CBB8A1FD836C0


Stevent het web af op een doorverwijzing-hel?
Al die diensten die niet rechtstreeks naar een url verwijzen kunnen voor grote problemen zorgen...
Google doet het. Facebook doet het. Yahoo en Microsoft doen het. En Twitter zal het binnenkort ook doen: niet rechtstreeks naar een link verwijzen, maar naar een adres op de eigen servers, waar het overeenkomstige oorspronkelijke adres in een tabel opgezocht wordt, en je dan naar de uiteindelijke link gestuurd wordt. Dat Bit.ly dit doet is algemeen geweten, maar dat Google het ook doet, daar staan de mensen niet bij stil. Maar kijk eens naar een adres in de resultatenlijst wanneer je een zoekopdracht ingegeven hebt bij Google. Daar staat wel http://huppeldepup.com/huppeldepup.htm, maar de achterliggende link verwijst naar een heel lang adres bij Google. Wanneer je een nieuwsbrief binnenkrijgt en je klikt op een link, dan word je eveneens eerst naar de servers gestuurd van een bepaald bedrijf, en dan pas naar het bewust adres.
De reden hiervoor? Statistieken. Bedrijven willen meten om te weten. Zij meten kliks, wie klikt op welke link. Hoeveel keer werd naar een bepaalde site doorverwezen, enz. Maar, zo lezen wij in een opmerkelijk artikel bij Pingdom, al die doorverwijzingen zouden wel eens tot een doorverwijzing-hel kunnen leiden. Per slot van rekening zorgt dit voor dubbel verkeer - twee stappen, waar er eigenlijk maar één nodig is. Een extra link in de keten, van een toch al druk bevolkt internet. En als die extra link breekt, dan is de keten stuk, en kan je niet meer op de originele website geraken. En dat is dus het grote gevaar dat dreigt: hoe meer doorverwijzingen er via één centrale dienst verlopen, zoals binnenkort het geval is met Twitter, hoe groter het risico dat op een dag geen enkele van die links nog werken zal, omdat de doorverwijzingsdienst plat ligt.
En dan hebben we het niet eens over het feit dat je, met die url-afkorters en doorverwijzingen, eigenlijk niet ziet waarheen je gestuurd wordt, met alle risico's op malware, virussen, fraude vandien. En is dat wat we willen, vraagt Royal Pingdom zich af... Inderdaad een vraag die je je wel mag stellen. Meer in het artikel.
http://royal.pingdom.com/2010/09/22/is-the-web-heading-toward-redirect-hell/


Intel rekent 50 dollar aan om CPU volledig te kunnen gebruiken
Business model bevreemdt en wekt ongenoegen

wat zou je ervan denken dat je, wanneer je een auto koopt, er een beperking op zit: je kan er alleen maar 90 per uur mee rijden. Wil je er 120 mee rijden, dan moet je een speciale licentie apart bijkopen. Je zou verontwaardigd zijn, niet? Welnu, dat is een business model dat Intel nu wil invoeren. De chipgigant heeft een akkoord gesloten met fabrikanten van computers dat zij CPU's mogen verkopen waarvan bepaalde onderdelen geblokkeerd zijn. En wil je die tools deblokkeren, dan moet je een code verwerven die je 50 dollar kost.
Te gek om los te lopen? Niet echt. Bij het Windows OS koop je ook een "volledig" pakket, maar naargelang de licentie die je koopt (home, home premium, business, ...) zijn er stukken die geblokkeerd zijn. Alleen zijn we dat dus voor hardware niet gewoon, daar verwachten we dat we, wanneer we een computer kopen betalen voor àlles dat op de computer zit, en niet achteraf nog een optie bij moeten nemen om bijvoorbeeld de luidsprekers te laten werken.
Het voornemen van Intel kan dan ook op heel wat kritiek rekenen. De upgrade kan je aankopen, in de VS althans, via een kaartje in de winkels van Best Buy, net alsof je een kaartje koopt voor iTunes.
http://www.zdnet.com/blog/hardware/facepalm-of-the-day-intel-charges-customers-50-to-unlock-cpu-features/9742


hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!HTC Sense met erg aantrekkelijke tools
Hopelijk zullen Microsoft en Google HTC nooit verbieden om zijn eigen gebruiksinterface te zetten op telefoons met Mobile7 en Android
Wie regelmatig de besprekingen van mobiele telefoons in Netties gelezen heeft, weet dat wij, bij de Android telefoons, stiekem een voorliefde hebben voor de HTC toestellen. Die hebben namelijk een gebruikersinterface, noem het een sausje, dat over de kern van het Android besturingssysteem gegoten wordt, waardoor alles veel lekkerder smaakt.
Verleden week heeft HTC enkele nieuwe toestellen aangekondigd, en daarbij meteen aan toegevoegd dat er een nieuwe versie aankomt van het Sense UI. En ook die kan ons wel bekoren. Lees zelf maar mee:
- kortere opstarttijd (minder dan 10 seconden)
- map data in cache, zodat de landkaarten sneller weergegeven worden
- een digitaal kompas, zodat de landkaart in de juiste positie weergegeven wordt afhankelijk van welke richting jij uitkijkt
- DLNA ondersteuning voor het streamen van video naar netwerk-tv's en computers
- en tot slot: htcsense.com, een online dienst die je een beetje vergelijken kan met MobileMe van Apple, waarbij je sms'en kan versturen en een backup kan maken van je mails, je toestel vanop afstand kan wissen ingeval van verlies of diefstal, gesprekken kan forwarden, je toestel vinden ingeval van verlies, en informatie over landkaarten en uitstapjes kan doorsuren.
Prachtige tools. Het enige minpunt is natuurlijk het feit dat hoe beter de Sense UI wordt, hoe meer de gebruiksinterface afwijkt van de standaard Android UI. En dat het voor HTC moeilijker wordt om updates aan het Android OS toe te passen op haar eigen toestellen. Het zal dan ook interessant zijn om te zien hoe snel de nieuwe HTC toestellen (HTC Desire HD en Desire Z) de update krijgen van Android nadat die officieel uitgebracht werd.
http://www.pcworld.com/article/205501/htc_sense_brings_serious_features.html?tk=nl_dnx_t_crawl


Beelden rechtstreeks op je retina
Science Fiction bedenkers dringend aan nieuwe ideeŽn toe...

Wie in de jaren vijftig geboren is, heeft het mogen meemaken, de opkomst van nieuwe technologieŽn die steeds sneller evolueerden. En de gevaren die dit met zich meebrachten. Elke nieuwe technologie had zijn believers en zijn doom-denkers. En dan waren er ook nog de mensen die verder dachten, die zich baseerden op huidige technologieên om een toekomstige wereld te bedenken, wat science fiction genoemd werd. Sommigen bedachten daarbij technologieŽn die toen nog ongehoord waren, maar die ondertussen wel dagelijkse werkelijkheid zijn. Een auto? Daarover had je tegen de mensen van rond 1900 niet moeten spreken. Een tv, tot daar toe, maar die beelden ook op je mobieltje bekijken? Je zou in vorige eeuwen voor heks of tovenaar versleten worden.
Neem nu maar de typische mens van 2010. Die heeft een mobieltje om vanop afstand met anderen te kunnen praten. Is dat niet wat sommigen vroeger als "telepathie" beschouwden, maar nu gewone dagelijkse technologie is? Kortom, het verschil tussen SF en werklijkheid vervaagt, wat gisteren SF was, is vandaag werkelijkheid.
Een filosofische intro, om een technologie aan te kondigen die weggelopen kan zijn uit de laatste SF filmes: AirScouter. Dat is een soort scherm dat je op je hoofd draagt. Beelden worden rechtstreeks op jouw retina geprojecteerd, zodat zij een gelijkwaardige sensatie kunnen bieden alsof je ze op een 16 inch scherm (40 cm) ziet, dat bovendien transparant is zodat je kan zien wat zich achter het scherm afspeelt.
Een filmpje bij Techland maakt het een en ander duidelijk. Knap, de wijze waarop technologie zo snel evolueert!
http://techland.com/2010/09/17/airscouter-projects-a-16-inch-display-directly-onto-your-retina/


Komt de Zune dan toch naar Europa?
Of wordt het enkel de Zune muziekdienst, zonder de Zune hardware?

Trouwe lezers weten dat wij een stiekeme bewondering hebben voor de Zune player. In handen hebben we hem nog nooit gehad, maar uit de verschillende reviews kunnen we opmaken dat het een degelijk toestel is, een goede MP3 en video player, met veel extra's. Het feit dat hij een succes is in de VS, naast de iPhone, wil al wel wat zeggen. Bij de Zune hoort ook een Zune muziekwinkel, waar je muziek kan aankopen.
Welnu, tot nu toe was de Zune enkel in de VS verkrijgbaar. En had het dus geen zin om de Zune Store ook open te stellen voor Europeanen; Dat zou nu veranderen. Niet dat de Zune zelf naar Europa zou komen (helaas!), maar wel omdat het Windows Phone 7 besturingssysteem voor mobiele telefoons eraan komt. De Zune software zou dan dienen om gegevens te synchroniseren met het toestel. Je zal er ook songs kunnen aankopen (je kan kiezen uit 8 miljoen songs), en ook muziekvideo's, die je dan kan afspelen op je windows pc, Windows Phone7 mobieltje of de XboxLive. Er zou ook een dienst komen om films te huren. Met Zune Pass zou je dan weer een onbeperkt aantal songs kunnen streamen of downloaden; de gedownloade songs hebben wel DRM aan boord, zodat zij niet meer afgespeeld kunnen worden zodra je je abonnement opzegt.
Allemaal heel leuk, maar er zit een addertje onder het gras. De Zune diensten zullen niet in heel Europa te verkrijgen zijn, enkel Frankrijk, VK, ItaliŽ, Spanje en Duitsland krijgen de eer. En als het eraan toe gaat zoals bij iTunes (waar wij in BelgiŽ nog altijd geen enkele video kunnen downloaden), dan valt het ergste te vrezen...
http://www.pcworld.com/article/205810/

Belcacom gaat gamen met onlive.
Belgacom heeft een exclusieve deal gesloten met de online dienst Onlive. Door het ontwikkelen van een nieuw platform, geschikt voor alle toestellen, wil Belgacom zijn aanbod uitbreiden. Als Belgacom alle devices zegt, dan bedoelen ze ook alles: mits de nodige applicaties of plugins te downloaden kan je het nieuwe aanbod bekijken op iPad, PC, Mac, Smartphone, iPhone maar ook HDTV. En dit nieuwe aanbod omvat TV, Video on Demand, Entertainment en Webcontent. De opzet is simpel, Belgacom plaatst alles op de cloud. Hierdoor werkt het bekijken van een film op één van die devices zeer snel, en zijn we verlost van lange downloadtijden.
Maar de nadruk van de samenwerking met Onlive ligt op het gamen. Onlive heeft momenteel 27 games on line. Deze games zijn ontwikkeld door derden en volledig nieuw. Er komen regelmatig nieuwe games bij.
De werking is simpel. Je logt in op onlive en je kan, vermits het cloud computing is, zien wat anderen spelen, boodschappen sturen naar andere spelers of ook, vrienden maken. Je kan natuurlijk ook zelf een spelletje spelen, Multiplayerspelen of zelfs teamspelen zijn mogelijk. Of je kan ook toeschouwer blijven. Eveneens is het mogelijk om een stuk spel te bevriezen, dit laten bekijken door anderen en het laten beoordelen. Legio mogelijkheden dus.
Maar, wat zit er in voor Belgacom. Onlive met Belgacom gaat pas rond mei 2011 van start. Vermits de games van Onlive on line staan kan iedereen er naar toe surfen, ook met bvb telenet enzoverder. Waar zit dan de exclusiviteit? Wel, wil je gamen op je HDTV dan heb je een Microconsole van Belgacom nodig, een gestripte spelconsole zeg maar. Belgacom's microconsole kan volgens Didier Bellens, CEO van Belgacom enkel bij Belgacom, of toch het goedkoopste bij Belgacom gekocht worden, tenminste als je Belgacom abonnee bent. (In de VS zijn die consoles ook te koop.) Een beetje eigenaardig voor een exclusieve deal.
En de prijs? Die is nog niet geweten. Wat die prijs bevat is nog vrij onduidelijk/ een Belgacomabonnement samen met een Microconsole? Niemand kon het ons zeggen. Alleen dit: de prijs zal bepaald worden door het aantal benodigde servers, het aantal gebruikers, het gebruik tijdens piekperioden enzoverder. Maar het zal zeker niet duurder zijn dan traditionele games. Met andere woorden: afwachten. Mei 2011 is nog redelijk ver.
Kan je zolang niet wachten, dan kan je al eens een kijkje nemen op onderstaande adressen. Je kan ook een filmpje bekijken dat uitlegt hoe Onlive werkt. [Paul Liekens]
http://www.onlive.be
http://www.skynet.be/onlive
http://www.youtube.com/watch?v=1oab8KzUH6I


RIM werkt aan eigen antwoord op de iPad
De markt van de tabletten zal heet worden - maar momenteel is er nog geen echt antwoord op de iPad op de markt

De iPad heeft veel succes. De mensen vloeken wel op het feit dat er een aantal beperkingen zijn (geen Flash, niet printen, bijna geen poorten, het verplichte verbruik van iTunes..), maar voor de rest zijn ze heel, heel tevreden over hun iPad. Het toestel is niet goedkoop, vooral niet wanneer je het zonder subsidie van de carrier moet aanschaffen. Maar dat geeft niet.
Het succes van de iPad inspireert andere fabrikanten natuurlijk. Maar velen kondigen hun "iPad-killer" aan, om dan terug te krabbelen: zij vrezen dat zij niet tegen het succes van de iPad kunnen optornen, en doen liever niet de investering om een tablet uit te brengen, dan af te gaan als een gieter.
Een fabrikant die het toch gaat proberen is RIM, die volgens insiders volgende week al zijn tablet computer zou voorstellen. Het zou een compagnon worden voor de Blackberry toestellen, in die zin dat het toestel wel WiFi aan boord heeft, maar geen rechtstreekse internetverbinding. Je moet namelijk je Blackberry toestel gebruiken als modem (tethering). Slim bedacht, en hopelijk zet het wat druk op Apple om ook tethering toe te laten op zijn iPad.
De tablet zou een volledig nieuw besturingssysteem draaien (QNX, niet het Blackberry 6 OS), en gemaakt worden door Quanta computer. Bij Wall Street Journal vind je een lijstje met tablets die door andere fabrikanten beloofd zijn. We zeggen duidelijk: beloofd. Want de lancering van de concurrenten voor de iPad laat op zich wachten - zo lang, dat de markt wel eens tegen de tijd dat de concurrenten uitkomen al wel volledig veroverd zou kunnen zijn door iPads...
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704129204575506160515163820.htmlhardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Wie zich afvraagt wanneer zijn LG Android toestel de upgrade maakt naar 2.1: voor de LG Optimus Android GT540 is dat "dit jaar nog", voor de LG In Touch GW620 "begin 2011", maar bij dat laatste toestel zal de upgrade niet voor elk toestel werken.
http://www.lge.com

*** Een première voor Europa: Colt test een 100 Gigabit Ethernet
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=100922033

*** Belgen hebben een vals gevoel van online veiligheid: cybercriminaliteit treft tweederde van de internetgebruikers
http://www.norton.com/cybercrimereport

*** Provincie Antwerpen lanceert baanbrekend intranet
http://www.amplexor.com
http://www.internetarchitects.be

*** Vertelt uw kind straks het weerpraatje op TV? Moderne Kunst en technologie vinden elkaar in de BAR220
http://www.oregonscientific.be

*** We love driving, we hate traffic jams - TomTom organiseert op dinsdag 28 september een grote Back To Work actie op parking Groot-Bijgaarden
Op dinsdag 28 september maken alle automobilisten die langs komen kans om een gloednieuwe TomTom Go Live 1000 te winnen. Daarnaast worden er ook 300 LIVE abonnementen weggeschonken. Ex-Miss BelgiŽ Virginie Claes en Showbizz Bart steunen onze actie en zullen ook aanwezig zijn.
http://www.tomtom.be

*** 'Creatief met ICT' maakt Tiense scholieren mediabewust
http://www.creatiefmetict.blogspot.com
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=14291&language=NL

*** Nieuwe on-line tool geeft particulieren meer grip op hun financiŽn. Per direct kunnen particulieren en bedrijven zich inschrijven voor een gratis account van Geldnet.be.
http://www.geldnet.be
muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetNetlabel Coalition
[electro - ambient]
Redelijk repetitieve gitaar muziek, tegen een ambient achtergrond. Het resultaat is nochtans niet langdradig, omdat er een spanning ingebouwd wordt. Van deze band kan je een heel ablbum in streaming beluisteren, of downloaden via Archive.org.
Onze inspiratie deze week komt van episode 158 van Idyllic Music.
http://www.archive.org/details/NS003
http://www.idyllicmusic.com/podcasts/158050606podcast158.mp3

Rho - And More Rain
[electro] Muziek die wel achteruitgespeeld lijkt. Voor even is het goed, maar het begint snel te vervelen. Dan is "Morceaux" een heel stuk beter, en "Demos of Bloomington" is ook niet slecht. Het album kan gratis gedownload worden.
http://www.myspace.com/rhotunes
http://www.msplinks.com/MDFodHRwOi8vZnVsbC1zb3VyY2UuY29tL25vc291cmNlL25ldGxhYmVsL3JlbGVhc2VzXzAxNS5odG0=
Hands Upon Black earth
[Electro] Electro muziek met een folk tintje. Van deze groep kan je bij SoundClick 4 songs beluisteren, die wel kunnen bekoren. De muziek kan je ook via de winkel aankopen (maar niet gratis downloaden dus).
http://www.soundclick.com/bands/default.cfm?bandID=148857

Ixtlan - galaxy Overload in the Circle of 8
[electro] Heel knappe elektronische muziek, heel gevarieerd. Het album is gratis te krijgen via het netlabel 23 Seconds -een site die de moeite waard is om even verder te onderzoeken.
http://www.23seconds.org/ixtlan.htm

Vrijdag hoorspeldag: Commissaris van In - Bloedgeld
Wist je dat er van de verhalen van Pieter Aspe ook hoorspelen gemaakt zijn? Op het Hoorspel-blog wordt momenteel zo'n verhaal behandeld: bloedgeld. Opvallend is dat het hier volledig andere acteurs zijn dan in de tv-reeks, en dat, jawel, er zelfs echt Brugs gesproken wordt door agente Carine Neels. Laat ons kiezen tussen tv en hoorspel, en onze keuze is snel gemaakt!
Het spijtige aan de zaak is dat er geen archief terug te vinden is over wie aan dit hoorspel meegewerkt heeft. Dus een taak voor onze luisteraars met goede oren: wie herkent de acteurs/actrices in dit hoorspel? Wie weet wanneer het hoorspel uitgezonden werd? Wie weet meer over regisseur en technici? Alle info is welkom!
http://hoorspel.wordpress.com/

Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een winnaar is iemand die verliezers helpt.
- Roland Verboon -

oor logo
De nieuwe oogst
CreŽer een mozaiek foto
Knap: met EasyMoza kan je, op basis van je eigen foto's, een mozaïek maken die bestaat uit tegeltjes met die foto's; bovendien werkt deze dienst online, en is er geen software nodig. Het resultaat kan je gewoon downloaden. (Bron: Bram Vos)
[Taal: ENG]
http://www.easymoza.com/


ZoomIt: hogeresolutie foto's
Een afbeelding via het internet delen is tegenwoordig heel simpel, maar wanneer je een foto in hoge kwaliteit wil delen, dan is het toch wel even zoeken. Met deze site kan het: je kan een afbeelding maken in lagere resolutie, waarop dan ingezoomd kan worden. Je moet gewoon de url ingeven van een afbeelding in hoge resolutie, en Zoomit doet het werk.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/zoomit-share-high-resolution-photos
http://zoom.it/

Eenheden omrekenen
Hoeveel bits is een byte? En hoeveel bits zijn 48 bytes? Hoeveel milligram is 6,2 kg? Hoeveel karaat, hoeveel stone? Dat kom je allemaal te weten op deze site, waar je bij een van de eenheden een getal invult, en je meteen het overeenkomende getal krijgt in andere eenheden. (Bron: Harold)
[Taal: NL]
http://jumk.de/calc/massa.shtml

Ben jij wel braaf geweest?
Een simpele site, die enkel antwoord geeft op deze vraag: heb jij recent nog pornosites bezocht? En voor wie het wil weten: bij ons was het antwoord: neen. Euh, voor alle duidelijkheid: neen, wij hadden geen porno bezocht!
[Taal: ENG]
http://didyouwatchporn.com/#privacy


iPhone icon generator
Elke zichzelf respecterende website heeft een favicon; die verschijnt namelijk naast het adres van de site in de adresbalk, maar ook in de lijst met bookmarks. Met deze tool kan je zo'n Favicon aanmaken voor de iPhone en iPad.
[Taal: ENG]
http://www.flavorstudios.com/iphone-icon-generator


FishMemory: to do lijstje
Het leven is zo jachtig, en we hebben allemaal zoveel te doen... Ons hoofd loopt over van die afspraken en taken, en een elektronische hulp om alles te onthouden is dan ook erg welkom. Met FishMemory kan je notities neerschrijven en to do lijstjes aanmaken, ze een naam geven, en er dan dingen aan toevoegen.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/fishmemory-easy-todo-list/


SearchTastic: betere manier om Twitter te doorzoeken
De meeste Twitter gebruikers kennen al search.twitter.com als adres om tweets te zoeken. Maar Twitter Search heeft wel enkele beperkingen. Zo kan je enkel 7 dagen teruggaan in de tweet history, en je kan de tweets die je zo ontdekt niet gemakkelijk exporteren. Deze tool biedt een oplossing voor beide problemen. Je kan tweets doorzoeken van maanden terug, en het resultaat naar Excel exporteren, om daar verder te bestuderen.
[Taal: ENG]
http://searchtastic.com/
http://search.twitter.com/

Collecta: real time search
Google mag dan al wel realtime zoekresultaten bieden, maar deze zoeker is ook niet slecht. Met Collecta krijg je de zoekresultaten als antwoord op jouw zoekterm in real time, en worden er voortdurend meer resultaten toegevoegd naargelang zij op het web gepubliceerd worden. Je kan bovendien ook de content filteren op soort content (muziek, pdf, doc, enz.)
[Taal: ENG]
http://collecta.com/

Clipblast: video's zoeken

Ongetwijfeld is YouTube de beste plek om video's te zoeken. Maar je vindt er alleen video's die naar de site geüpload werden. Bij Clipblast vind je ook video's op andere sites. De resultaten worden als miniatuurafbeelding (thumbnails) vertoond.
[Taal: ENG]
http://clipblast.com/#welcome

Hier spreekt men Nederlands: Energie Check-up
Van 22 tot 24 oktober heeft in Brussel (Tour&Taxis) de beurs Energie 2010 plaats. Wie die bezoeken wil, kan op voorhand een online check-up doen van zijn woning, om te zien hoe energie-efficiŽnt die is. Daarna kan een afspraak gemaakt worden op de beurs met een erkende energie-auditor, om persoonlijk advies te krijgen. De online check-up vind je hier:
[Taal: NL]
http://www.energie2010.be/templates/energie-checkup/step1.php?lng=nl

Hier spreekt men Nederlands: E-dinges
Op zaterdag 20 november heeft in het Vlaams Parlement het E-dinges technologiefestival plaats. Dat omvat o.a. fascinerende demo's, debatten, interactieve presentaties die een blik willen werpen op het digitale leven in Vlaanderen. Het hele programma vind je bij E-Dinges.
[Taal: NL]
http://www.e-dinges.be/programma

Hier spreekt men Nederlands: Nature Scanner
Hou je van de natuur, en wil je een dagje erop uit - of langer? Deze site biedt je via keuzemenu's de mogelijkheid om een reis samen te stellen op basis van je interesses (wijn of paardrijden?), klimaat (bergen, woestijn of zee?), en het land. Deze keuze leidt je naar artikels die goed geredigeerd zijn, maar niet echt concrete info bieden zoals: hoe geraak je er, welke route neem je, welke hotels zijn er... Maar wellicht zal deze info er in de toekomst ook nog komen.
[Taal: NL]
http://www.naturescanner.nl

Vrijdag multimedia: The Digital Comic Museum

Stripliefhebbers opgelet: dit is het Walhalla van de Comic! Hier vind je namelijk, ingedeeld per uitgever of reeks, hele reeksen oudere comics die nu tot het publiek domein behoren, vrij van auteursrechten zijn, en gratis gedownload mogen worden. Je moet wel registreren. (Bron: WIm W)
[Taal: ENG]
http://digitalcomicmuseum.com/
Vrijdag multimedia: N8
Een heel mooi, viraal filmpje gemaakt door Aardman Animations, als reclame voor de Nokia: een meisje danst, en de hele wereld danst met haar mee. De film werd gemaakt met een N8 smartphone en een microscoop, een wereldrecord.
[Taal: ENG]
http://www.indigo102.com/archives/1603

Vrijdag multimedia: beelden uit de depressie
Kleurenfoto's uit de jaren 1939-1943, genomen van het Amerikaanse platteland en de kleine dorpen, die een beeld schetsen van de depressie en de leefwijze toen. De foto's zijn het eigendom van Library of Congress, maar kunnen nu op deze website bekeken worden.
[Taal: ENG]
http://blogs.denverpost.com/captured/2010/07/26/captured-america-in-color-from-1939-1943/2363/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/
- Apps marathon: Heden en toekomst van mobiele applicaties
http://www.belgiancowboys.be/mobile/1518
- Archos gaat strijd aan met Apple iPad en Samsung Galaxy Tab
http://www.belgiancowboys.be/technologie/1490
- Mobistar stelt digitale tv-aanbod "Mobistar TV" voor
http://www.belgiancowboys.be/technologie/1514

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Facebook-baas (26!) al rijker dan Steve Jobs
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/514237/2010/09/23/Facebook-baas-26-al-rijker-dan-Steve-Jobs.dhtml
- Leraren moeten cijfers van scholieren dulden
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/514165/2010/09/22/Leraren-moeten-cijfers-van-scholieren-dulden.dhtml
- Keten ZARA start webshop in Nederland
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/514015/2010/09/22/Keten-ZARA-start-webshop-in-Nederland.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Router op batterijen
Sitecom komt met een mobiele router die via een oplaadbare batterij werkt. Je kunt er overal buitenshuis een draadloos 3G-netwerk mee opzetten.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29010
- Offline Gmail gebruiken
Gmail kun je ook zonder internet gebruiken via een eigen applicatie van Google. De snelheid en mogelijkheden halen het echter niet bij dat van het door derden ontwikkelde GeeMail.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25530
- Design-printer
Printers zien er altijd saai en fantasieloos uit. HP brengt daar nu verandering in met de nieuwe HP Envy 100 TouchSmart.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29000
elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Twee nieuwe audio-docks bij Altec Lansing
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5286
- Ook Toshiba met Android tablet
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5284
- Draadloos je telefoon of mp3-speler opladen
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5294


computerworld logo

*** COMPUTER WORLD

http://www.computerworld.be/
- La Libre Belgique en La Dernière Heure op de iPad
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21741&style=99896
- Tweederde van Belgische KMO's blokkeert geen potentieel gevaarlijke websites
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21738&style=99896
- Emakina ontwikkelt e-verwarmingsgids
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21736&style=99896digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Twee miljoen downloads van de beta-versie van IE9
Microsoft heeft aangekondigd dat op twee dagen na zijn lancering op 15 september, de betaversie van Internet Explorer 9 al meer dan twee miljoen keer is gedownload.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7124
- Chinezen zijn de grootste internet buyers
De e-commerce groeit vijf keer sneller in China dan in de V.S. Hoewel de gemiddelde Chinees minder rijk is dan de Westerling, kopen Chinezen massaal online.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7118
- Kunstmaan zet Antwerpse Kempen in de kijker
Na een aanbestedingsprocedure heeft de vzw Toerisme Provincie Antwerpen Kunstmaan uitgekozen om haar communicatiecampagnes in Vlaanderen en Nederland te verzorgen.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7122computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Complete harmonie in uw woonkamer? Voor de prijs hoeft u het niet te laten!
http://computertaal.info/2010/09/24/complete-harmonie-in-uw-woonkamer-voor-de-prijs-hoeft-u-het-niet-te-laten/
- Adobe opent Adobe Museum of Digital Media
http://computertaal.info/2010/09/24/adobe-opent-adobe-museum-of-digital-media/
- Windows-gebruikers waarderen veiligheid niet.
http://computertaal.info/2010/09/24/windows-gebruikers-waarderen-veiligheid-niet/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- HP eStation-printer met Android-tablet gaat 399 euro kosten
http://tweakers.net/nieuws/69859/hp-estation-printer-met-android-tablet-gaat-399-euro-kosten.html
- RealD: 3d-tv met full-hd-3d en passieve bril komt in 2011
http://tweakers.net/nieuws/69856/reald-3d-tv-met-full-hd-3d-en-passieve-bril-komt-in-2011.htmlµµ
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)


50 tips voor Word 1: Word anders opstarten
Ja, je leest het goed: je krijgt van ons 50 tips voor Word, die we vonden bij Chip.de. Want er zijn zoveel kleine trucjes en slimmigheden bij Word die jij (en ik!) nog altijd niet kennen!
Om te beginnen een alternatieve manier om Word op te starten. Klik op de Windows-toets + R (kort voor "run"). Dit opent een dialoog venster, waarin je nu winword intikt, zodat Word opgestart wordt. Er zijn echter enkele variaties mogelijk:
winword /q => start Word zonder het splash screen
winword /n => start Word zonder het lege document
Winword /a => start Word zonder de add-ins
http://www.chip.de/bildergalerie/50-Hammertipps-fuer-Word-Galerie_43186669.html


50 tips voor Word 2: sneller werken met toetscombinaties

Vooral bij het schrijven van teksten is het erg storend dat je de hand van het klavier moet nemen om de muis te hanteren om bijvoorbeeld een tekst te formatteren. Gelukkig zijn er toetscombinaties die je kan gebruiken om deze menu's en tools op te roepen. Zo kan je met shift+S het document opslaan, en met Shift+P het document afdrukken. De mogelijke combinaties kan je te weten komen door de toets F10 in te drukken. Dat plaatst bij de menu opties de bijpassende lettertjes en cijfers.
http://www.chip.de/bildergalerie/50-Hammertipps-fuer-Word-Galerie_43186669.html


50 tips voor Word: symbolen inlassen
Moet je in een document een symbool inlassen of een letterteken dat je niet op je klavier vindt, dan kan dat heel simpel. Kies het tabblaadje Insert, en kies vervolgens uiterst rechts Symbol. Klik, indien het gewenste symbool niet meteen in dit kleine dialoogvenster staat, op More Symbols. Dit opent een uitgebreide keuze. Bij elk van deze symbolen zal je ook een toetscombinatie zien. Gebruik je een symbool immers vaak, dan is het interessant om die code te noteren, en te gebruiken. Zo kan je © vormen door de toetscombinatie alt+0169
http://www.chip.de/bildergalerie/50-Hammertipps-fuer-Word-Galerie_43186669.html

Mac tip van Arnold: IP Calculator (gratis van Bitcricket)
Voor lezers of lezeressen die veel bezig zijn met hun netwerk, is dit programma heel handig. Hiermee bereken je de subnetten, conversies, classes en netmaskers. Het is een klein en handzaam stukje software en helemaal 'berekend' op de toekomst. Je kunt zowel met IPv4 als IPv6 werken.
Het programma (Win en Mac) is hier te downloaden:
http://www.bitcricket.com/

Tip van Arnold voor de iPhone: Fotopedia heritage
Deze gratis app laat je de mooiste foto's en info zien van het Werelderfgoed van de UNESCO. Het is ook mogelijk om zelf foto's te uploaden. De kwaliteit is zeer goed. Voor het gebruik is wel een internetverbinding nodig, daar onder andere de foto's niet in de app aanwezig zijn. Mensen met een abonnement met datalimiet, moeten dus een beetje opletten.
Je kunt de foto's lokaliseren in Google Maps, met één druk op de knop. Voor achtergrondinformatie wordt gebruik gemaakt van Wikipedia.
Meer info en downloaden (link opent in iTunes):
http://itunes.apple.com/be/app/fotopedia-heritage/id383327395?mt=8
http://itunes.apple.com/nl/app/fotopedia-heritage/id383327395?mt=8
shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
AWicons Lite
Windows all - 5,2 MB - freeware
Een gratis beeldbewerker waarmee je icoontjes kan maken voor de Windows tool die je zelf ontwikkeld hebt. Nu zullen de meeste van onze lezers niet meteen Windows programma's ontwerpen, maar een icoontje voor een programma op jouw computer aanpassen kan natuurlijk ook!
http://www.awicons.com/
http://www.chip.de/downloads/AWicons-Lite_44776170.html

mSpot Uploader
Windows XP/Vist
a/7 - 2,1 MB - freeware
Met deze tool kan je je favoriete muziek naar het internet uploaden, om die dan vanop elke computer te kunnen afspelen. Je moet je wel gratis registreren.
http://www.chip.de/downloads/mSpot-Uploader_44724178.html
http://www.mspot.com/

Freebie Notes
Windows all - 1,8 MB - freeware
Een progje om gratis elektronische notities te maken, die je dan op je bureaublad kan "plakken", om ze altijd bij de hand te hebben. Je kan de kleuren van de notitieblaadjes kiezen, de transparantie en de grootte. Het enige wat nog ontbreekt is een tool om de notities te synchroniseren op verschillende computers of met je smartphone.
http://www.chip.de/downloads/Freebie-Notes_42628709.html
http://www.freebienotes.com/

QuickFox Notes
Windows all / Linux - 138k
Een alternatief voor het vorige progje: ook hiermee kan je notities maken en die op je computer bewaren. Het leuke eraan is dat je de tool in de toolbar van je Firefox browser kan zetten, om altijd bij de hand te hebben. Daarvoor moet je, na installatie van dit progje, rechtsklikken op je Toolbar, en daar "aanpassen" kiezen. Vervolgens blader je tot je het symbool van de QuickFoxNotes vindt. Sleep dat naar de toolbar.
http://www.chip.de/downloads/QuickFox-Notes-fuer-Firefox_39216078.html
http://inbasic.mozdev.org/
Frogatto
Wnidows all - 98,4 MB - freeware
Een klassiek en gratis Jump & Run minigame, waarin je de hoofdrolspeler Frogatto doorheen allerlei avonturen moet loodsen. Er zijn meer dan 30 levels, en met de speciale editor kan je zelfs nog eigen levels toevoegen, of de bestaande levels bewerken.
http://www.frogatto.com/

Songbird Portable

Windows XP/Vista/7 - 13,5 MB - freeware
Songbird combineert een mediaspeler met verschillende webdiensten rond muziek; dit is een "draagbare" versie, die je dan op een USB stick kan zetten en vanop elke computer kan opstarten.
http://portableapps.com/
http://www.chip.de/downloads/Songbird-Portable_37693767.html
WinSnap en WinSnap Portable

Windows all - 673k - shareware
Met deze shareware kan je heel simpel screenshots maken van je desktop, vensters en programma's. Het kan bijvoorbeeld ook om met Aero van Windows en toont ook afgeronde vensters. Van dit programma bestaat er ook een portable versie, die je op een stick kan zetten.
http://www.ntwind.com/

RarmaRadio
Windows all - 9,7 MB - shareware (40$)
Met dit progje kan je radiostations van het web beluisteren en zelfs de songs opnemen. En zelfs wanneer je niet achter de computer zit, dan kan je de opname programmeren.
http://www.chip.de/downloads/RarmaRadio_28437039.html
http://www.raimersoft.com/rarmaradio.aspx

Vrijdag alternatieve OS: Joikuspot
Nokia - 9 $
Niet gratis, maar wel heel, heel interessant: na het downloaden van deze app kan je je Nokia telefoon gebruiken als WiFi-hotspot. Dat betekent dat je ej laptop met het internet kan verbinden, want je mobiele telefoon werkt als 3G modem. En dat bespaart je dus een extra mobiel abonnement!
http://store.ovi.com/content/2900Vrijdag alternatieve dag: Opera Mobiel 10

Nokia - freeware
Opera Mobile is de geheel vernieuwde webbrowser voor je Nokia. Het omvat Speed Dial: browsen met handige tabbladen en een wachtwoordmanager. Opera Mobile 10 is geoptimaliseerd voor zowel touchscreen- als toetsenbordtelefoons. Deze versie is twee keer zo snel als de vorige. Dat merk je vooral bij het openen van pagina's en tijdens het zoomen. Ook Opera Turbo is geïntegreerd. Je bespaart zowel tijd als geld door de nieuwe server-compressietechnologie. (Bron: Nokia via ProgressCommunications)
http://store.ovi.com/content/20975(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Tweestrijd moet je meestal in je eentje uitvechten.
- Bas van der Ven -