netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
23/9/
2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 667 van 18/9/2010Gegroet lezer,

Het is officieel: het is herfst. De échte herfst mag dan pas op 21 september beginnen, maar het valt niet te ontkennen dat alle symptomen van de herfst daar zijn. 's Ochtends en 's avonds snort de verwarming behaaglijk. Wanneer ik 's ochtends opsta, is het nog donker buiten. In de kleerkast zijn de zomertenues naar de achterste plekken verhuisd, en nemen de truien en lange broeken weer de voorste rekken in. Blote benen en sandalen zijn ook verleden tijd: het is terug kousen- en schoenentijd. Ook op de fiets is het herfst: 's ochtends vertrek ik met voor- en achterlicht aan, en het fluovestje netjes omgord. In de tuin zijn de kruisspinnen veelvuldig aanwezig - het enige wat nog ontbreekt is de dikke, zwarte spin die gewoonlijk het huis binnenkomt bij de schemering, en zich dan bij voorkeur in de badkuip nestelt, of een andere duidelijke plek waar ze jou de daver kan bezorgen....

Eerlijk gezegd: we houden wel van de herfst. Maar ook van de zomer, en alle andere jaargetijden. Dat komt er nu van, wanneer je van het leven op zich houdt...

Maar genoeg gefilosofeerd. In dit nummer vindt u een verslag van ons bezoek aan de Barcamp in Antwerpen verleden zaterdag - een première voor mij, want ik moet bekennen nog nooit aan een "unconference" deelgenomen te hebben. Het was indrukwekkend: er heerste een ongedwongen sfeer, maar ook een sfeer van ernst, want de mensen die er hun demo of presentatie gaven, waren zo oprecht in hun overtuiging...

Verder veel nieuws over smartphones; de belangrijkste fabrikanten hebben besloten nieuwe toestellen uit te brengen, en zelf testte ik een Blackberry uit, en bekeek daar de mogelijkheid om muziek te beluisteren. Wat sites betreft ging ik op zoek naar sites waar u gratis vector-afbeeldingen vindt, die u mag gebruiken voor websites, documenten, enz.

Kortom, er is weer genoeg om even zoet mee te zijn. Ik wens u veel leesplezier, en hoop u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.


BARCAMP IN ANTWERPEN: GECONCENTREERDE FUN IN CONCENTRA
Interessante presentaties, ongedwongen sfeer. Zo moet een barcamp zijn...

Het zou te gemakkelijk zijn om de mensen die op zaterdag 11 september aanwezig waren in de gebouwen van Concentra op de Antwerpse Linkeroever af te doen als nerds. Ja, er werd hier minder aandacht besteed aan cosmetica en trendy klederdracht. En sommige mensen hadden wel een buitenmaats figuur, zoals de man die geen stoel nodig had om op te staan om aan het publiek uit te leggen waarover zijn presentatie ging. "Nerds" dekt echter de lading niet, hier waren gewoon enthousiaste mensen die iets wilden vertellen over een onderwerp dat hen interesseerde.
En uiteenlopend waren de onderwerpen. De lijst van de aangekondigde onderwerpen (1) werd zo goed als gevolgd. De volgorde ervan werd die dag pas bepaald: 's ochtends vroeg aanwezig zijn, een geel note-it papiertje invullen, en jouw presentatie op een vakje in het gewenste rooster plakken - en maar hopen dat er geen kanonnen op datzelfde uur hun ding komen doen. Een schema dat best strict gevolgd werd: elke presentatie duurde ongeveer 20 minuten, waarna er nog enkele vragen volgde, en het publiek terug afzakte naar de kantine. Nieuwe inspiratie opdoen op het bord met het rooster, een broodje eten, en op weg naar de nieuwe sprekers.
We moeten eerlijk bekennen dat het onze eerste barcamp was, en de leuke, ontspannen sfeer die er heerste viel ons wel op. Geen praat voor de vaak, geen verkoopspraatjes. Gewoon mensen die iets interessant te vertellen hebben. Hoe pixars animaties werken, wat er gebeurt met dode boeken (een kapstok om het te hebben over de bibliotheek van de toekomst - een erg interessante visie van @sachel (http://twitter.com/saschel)), onderwijs 2.0, ... Stuk voor stuk onderwerpen die boeiden, vooral omdat zij met enthousiasme gebracht werden door mensen die erin geloven. En ja, er was zelfs een workshop om mensen die een presentatie geven een steuntje in de rug te geven en hen beter te laten reageren op het publiek.
Moeten we er nog bij vertellen dat de dag afgesloten werd met een after-party, en dat er, gezien de Antwerpse locatie, ook Bollekes te verkrijgen waren?
Een impressie van de dag vind je bij GVA (2). De mensen van Tech45 podcast hebben verschillende interviews afgenomen van de aanwezigen, en je zal die einde deze week op de website kunnen beluisteren. Ondertussen moet je het doen met leuke foto's van de geïnterviewde personen (3); via twitter zal je via de hashtag #bca4 nog beelden, slides enz. van de presentatie kunnen vinden in de volgende dagen.
Tot slot nog dit: de volgende Barcamp heeft plaats in Genk, op 25 september. Zal het u verwonderen dat wij u aanraden om die niet te missen?
http://barcamp.be/bca4/inschrijven/
http://vimeo.com/14890399
http://marcof.net/barcamp-antwerp-tech45-interviewees


INSTANT YOUTUBE, INSTANT MAPS, EN ZELFS INSTANT IMAGES
En alle instant tools worden verzameld door Instantise. Nog iemand instant koffie?

Verleden week kondigde Google aan dat de zoekfunctie op de Google startpagina (dus niet in de zoekbalk in je browser) instant wordt: zelfs bij het intikken van woorden zie je de resultaten evolueren. Heel leuk, heel instant. Maar, zoals Buzz out Loud opmerkt: ook gevaarlijk. Doe zelf de test maar eens, en voer een instant zoekactie uit naar een onderwerp. Wanneer je te lang wacht met het intikken van de volgende letter, zal je meteen al zien hoe de titel van je browser (wat helemaal bovenaan in je browser vermeldt wordt) al meteen hernoemd wordt naar dit topic, en ook in je browser geschiedenis zal verschijnen. Wanneer je dus naar "how to make an atom bomb" zou zoeken, zou je wel eens op het verdachtenlijstje van het FBI komen te staan...
Hoe het ook zij: instant is een rage geworden. Na instant voor de gewone zoekopdrachten, is er ook instant voor Google Maps. Weliswaar niet uitgebracht door Google zelf, wel een mashup van ene Feross Aboukhadijeh, waarbij de map onmiddellijk reageert op de zoekopdracht die jij invoert. (1)
Ook ene Michael Hart maakte een instant versie van Google Maps, maar hij deed er nog een schepje bovenop: hij creŽerde instant Google Images, waarbij je meteen resultaten ziet naargelang je vordert met het woord dat je aan het intikken bent. (2)
En dankzij een Schotse ingenieur, Tom Denholm, hebben al deze instant zoekers een onderdak gevonden, waar je in de toekomst nog meer "instant" vinden zal: Instantize of Instantise. Je vindt er links naar instant versie van Google, youTube, Maps, Images, Hacker News, Twitter, PHP.net instant zelfs. Het kan niet rap genoeg gaan. Alleen: onze koffie moet niet instant zijn. Die mag langzaam druppelen in de percolator...
http://googlemapsmania.blogspot.com/2010/09/instant-search-for-google-maps.html
http://mashable.com/2010/09/11/google-maps-images-instant/
http://techcrunch.com/2010/09/11/instantise/APPLE LOST TEUGELS OVER GOEDKEURING APPS
Wordt wijzer, of geeft gewoon toe aan druk van concurrentie?

Menige ontwikkelaar die een eigen app ingediend had op de AppStore van Apple zal ongetwijfeld gevloekt hebben toen zijn app niet de goedkeuring kreeg van het bedrijf. De reden was daarbij niet altijd duidelijk: betekende de app een duplicaat functie met tools die reeds op de Apple toestellen( iPad, iPhone, iPod...) aanwezig waren? Of ging de app in tegen de standaards die Apple hanteert op vlak van seksualiteit en moraliteit? Want onafgezien de technische voorwaarden die Apple hanteerde, wou het ook zijn gebruikers behoeden voor "slechte invloeden", en werden apps geweigerd omdat die teveel bloot zouden vertonen, of bevriende staatshoofden zouden beldigen.
Kortom: een app indienen voor erkenning door Apple was zoals een lot van de loterij: je had 50-50 kans dat de app goedgekeurd werd. En je wist nooit waarom.
Nochtans: de apps die wél door Apple goedgekeurd werden waren niet allemaal even hoogstaand. Zo waren er ontelbare "fart" apps, die niets anders deden dan... het geluid van ongelooflijk luide winden nabootsen, in alle toonaarden. Van goede smaak gesproken.
Daar zou nu een wijziging inkomen. Apple heeft niet alleen een toelichting verschaft over het systeem waarom bepaalde apps al dan niet goedgekeurd worden, maar ook een heel belangrijke wijziging doorgevoerd.
In het verleden mocht de ontwikkelaar namelijk geen app indienen die ontwikkeld was in een andere taal (bijvoorbeeld Flash) en dan gecompileerd om te werken onder het Apple OS. Een zware hinderpaal, die nu gelukkig opgeven is.
Bovendien belooft Apple dat het transparanter zal zijn over de erkenning van apps. En dat "fart" apps in de toekomst niet meer toegelaten zijn. Hoera, de mensheid zal terug wat minder platvloers zijn...
http://www.engadget.com/2010/09/09/apple-backpedaling-on-some-ios-development-restrictions-will-al/
http://www.apple.com/pr/library/2010/09/09statement.html


ALARM ROND PDF FOUT
Nieuwe email worm belooft sexvideo, maar levert gebruiker grote problemen
Alom wordt alarm geslagen rond een nieuwe worm, die zich verspreidt via een mail die onder de titel "Here you have" een PDF bestand als bijlage heeft, die zogezegd een gratis sex film zou bevatten. Klik je echter op het pdf bestand, dan wordt een virus in gang gezet, dat op zijn beurt zichzelf zal trachten te verspreiden door een nieuwe mail te verzenden naar alle contacten in het adresboekje. Bovendien zal de worm het antivirusprogramma op de machine trachten onklaar te maken.
Het VBMania virus is zo succesvol dat verschillende servers van het Amerikaanse NASA stopgezet moesten worden, alsook servers van grote bedrijven zoals kabelgigant Comcast (1)
Onderzoekers zijn erg bezorgd over de worm, die misbruik maakt van een fout in .pdf bestanden. Vooral omdat hierbij twee beschermingen omzeild worden die Microsoft ingebouwd had in haar OS om het te beschermen tegen zulke virussen. Het juiste daarover lees je bij PC World (2). Wat wij vooral onthouden is dat je machine besmet kan raken door zelfs het bewuste PDF in preview te bekijken, niet echt te openen. Opgelet dus!
http://www.theage.com.au/technology/security/security-firms-issue-warning-over-email-worm-20100913-157fb.html
http://www.pcworld.com/article/205289/adobe_pdf_flaw_remains_unpatched.html?tk=nl_dnx_t_crawlEU WIL PANEUROPESE MOBIELE MARKT IN HET LEVEN ROEPEN
Vrijgekomen bandbreedte van analoge tv-signaal zou hiervoor gebruikt moeten worden.

Neelie Kroes, minister voor telecommunicatie. Haar naam kom je geregeld tegen, en zij is het levende voorbeeld van het feit dat de EU wel degelijk slagkracht heeft, want zij heeft al heel wat Europese maatregelen erdoor kunnen drukken.
Nu wil zij de 27 lidstaten dwingen om de 700 megahertz frequentie, die vrijkomt nu het tv-signaal digitaal gaat, te reserveren voor mobiele breedband. Waartegen sommige landen zich verzet hebben, zoals Frankrijk, het VK en ItaliŽ, omdat zij deze frequentie liever willen gebruiken om nieuwe high-definition tv-kanalen te creŽren.
Het plan van Kroes zou de grondslag kunnen betekenen voor een pan-Europese frequentie, die het gebruik van draadloos internet zou kunnen aanmoedigen, doordat er een enkele breedband markt ontstaat die de nationale grenzen overschrijdt. Het zou ook het leven van de fabrikanten kunnen vereenvoudigen, die nu toestellen kunnen maken voor een bredere markt. En, erg belangrijk, de operatoren zouden zo de kans krijgen om ook buiten de landsgrenzen hun diensten aan te bieden, wat de concurrentie (en dus de prijzen) ten goede zou komen - iets wat erg welkom is in ons land, dat tot een van de duurste behoort qua mobiel internet.
http://www.nytimes.com/2010/09/13/technology/13spectrum.html?_r=1&partner=rss&emc=rss
TWITTER: LET OP WAT JE ZEGT
Celebs een ongefilterde twitter account geven blijkt vaak ramp voor PR

Bekende Vlamingen of andere celebs hebben tegenwoordig hun eigen twitter account. BIj sommigen wordt die account beheerd door medewerkers, bij anderen vloeien de zinnen uit de eigen pen - pardon: klavier. En menige celeb heeft ondertussen al betreurd zijn zielenroerselen blootgelegd te hebben op Twitter.
Zonder sporters met de vinger te wijzen, moet toch gezegd worden dat het vaak eenvoudige mensen zijn die het hart op de tong dragen, en van dat hart geen moordkuil maken: wat ze te zeggen hebben, zeggen ze ook. Maar dankzij Twitter worden al die woorden gehoord door duizenden aanhangers, ook wanneer die woorden niet netjes zijn. Zij worden opgepikt door de media, en gaan de wereld rond. Sommige uitspraken doen zelfs afbreuk aan het imago van de sponsor, en kunnen ertoe leiden dat die zijn sponsoring intrekt.
Dat mocht Stephanie Rice ondervinden, de Australische Olympische zwemkampioene: zij verloor een sponsordeal met Jaguar, nadat zij een uitspraak deed die niet goed lag bij de sponsor. En de cricketer Azeem Rafiq werd een maand gestraft, kreeg een boete van 500 pond, omdat hij de manager van de ploeg beledigd had in een tweet.
Overdreven? Kijk, die mensen hebben massa's volgelingen. Een man als Lance Armstrong meer dan 2 miljoen. Tennisser Andy Roddick 360.000. Dan kunnen zij toch een beetje op hun woorden letten, niet?
Meer over deze onfortuinlijke sporthelden die met scha en schande leren dat hun woorden wel degelijk gelezen worden, vind je bij The Guardian.
http://www.guardian.co.uk/sport/2010/sep/12/twitter-owen-gibson


YOUTUBE BRENGT LIVE STREAMING
Concurrent voor uStream en JustinTV, maar wel beperkt

YouTube is maandag begonnen met een test om content in live streaming te brengen. Waarmee het niet origineel is: zulke dienst wordt al veel langer aangeboden door sites zoals Ustream en JustinTV. Onder andere te podcast Tech45 maakt gebruik van ustream om de internaut de kans te geven om de opname van de podcast live bij te wonen - in klank, maar ook in beeld.
YouTube zal ook chatrooms openen tijdens de opname. Wat al evenmin origineel is, want bij ustream kan dat ook: je kan live commentaren geven op hetgeen gezegd wordt door je commentaar in de chatbox in te tikken.
Waar YouTube wél origineel in is, is dat het zijn dienst beperkt. Waar bij ustream iedereen zijn content kan aanbieden, is de nieuwe dienst van YouTube voorlopig beperkt tot vier partners: Howcast, Next New Networks, Rocketboom (bestaat dat dan nog?) en Young Hollywood. Er is een voorlopig zendschema te bekijken op het kanaal. Er is één groot voordeel: de content is wereldwijd te bekijken, voor een keer worden wij hier in Belgenland niet gehinderd door auteursrechten...
http://youtube-global.blogspot.com/2010/09/testing-testingyoutube-begins-trial-of.html
http://www.youtube.com/rocketboom
http://www.readwriteweb.com/archives/youtube_streaming_test_goes_live_this_morning.php
TV KIJKEN ZAL NIET MEER HETZELFDE ZIJN...
Boxee box komt eraan, en nieuwe app belooft tv-programma's uit de hele wereld

Het blijft rommelen in tv-land. Telenet en Belgacom krijgen in een open brief, gezamenlijk geschreven door de drie grote zenders in ons land, ervan langs omdat zij het de gebruiker te gemakkelijk maken om tv-content op te nemen. De Franstalige openbare zender, RTBF, krijgt een proces aan zijn broek vanwege de krantenuitgevers, omdat het met haar website de concurrentie zou vervalsen.
En temidden al dit gekrakeel waarmee zenders, uitgevers, kabelaars, trachten een houding te vinden in dit snel veranderend tv-landschap, zijn er nieuwe spelers die zich aandienen en de kaarten nog eens dreigen te herschudden.
Om te beginnen is er de Boxee Box, een samenwerking van Boxee en D-Link. Het is een set-top box voor je tv, waarmee je online video kan ontvangen en naar je tv doorsturen. Van Boxee Box zijn nu de laatste details bekend geraakt: er zal een CE4100 Atom processor aan boord zijn, hij zal rond de 200 dollar kosten, en zal in november gelanceerd worden in de VS maar ook in de EU. Wie wil kan zelfs vooraf intekenen via Amazon.com (1)
Aan boord van het toestel zal je een browser, gebaseerd op Webkit, vinden, die niet alleen web video content zal brengen, maar ook web apps zoals het weer enz. De software zou toegang geven tot bijna 40.000 tv-feuilletons, en er zouden nu al een 400 apps zijn. De browser zou bovendien volledig HTML5 compatibel zijn.
Maar er is nog nieuws. Er is een nieuwe aanbieder opgestaan, die beweert content vanuit de hele wereld aan te bieden zodat je tv kan kijken op je computer zonder enige tv of zonder enig kabelabonnement.
Het gaat om IVI, een app die je moet downloaden (voor Mac, PC en Linux), waarna je meteen tv kan gaan kijken. De dienst kost wel $4,99 per maand, maar je kan een maand gratis testen. Betaal je 0,99 $ extra, dan kanje ook content op je harde schijf opnemen, en het opnemen op voorhand programmeren.
Handig, maar het blijft wel tv op je computer. Geen grootbeeld dus, die nieuwe tv met dat grote scherm zou in dit geval werkloos in de huiskamer blijven staan. In plaats van in je luie zetel naar dat grote beeld te kijken, zit je nu achter je computer op je bureaustoel. Euhm... de keuze is rap gemaakt, niet? (2)
http://newteevee.com/2010/09/13/the-boxee-box-intel-inside-available-for-preorder/
http://dvice.com/archives/2010/09/new-web-tv-serv.php


TV OP DE COMPUTER: NOG MEER MOGELIJKHEDEN
Nederlandse Filmotech biedt oude films via het web, en Belgacom gaat ook het gewone internet op

We zijn nog niet klaar met onze aardverschuivingen voor het tv-aanbod. Om te beginnen een pracht van een initiatief van de Nederlanders. Daar hebben drie verenigingen, NSV (Nederlandse vereniging van Speelfilmproducenten), het EYE Film Instituut Nederland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de handen ineen geslagen, om het archief van de openbare omroep open te stellen. Alle films en tv-series waarvan er nog een versie bestaat en die gemaakt werden door de openbare oproep zullen binnenkort via het internet te downloaden zijn. Dat betekent meer dan 1.200 films, en honderden series. De site, Filmotech.nl, zal op 28 september in première gaan. Een oude film kost 1 euro om te huren, een nieuwe film 5 euro, de prijs die ook gangbaar is in videotheken.
Er was sprake van dat de Vlaamse films ook via deze sit verkrijgbaar zouden zijn; al anderhalf jaar lopen er gesprekken met de belangenvereniging van de Vlaamse Filmproductenten, VFPB, maar helaas is het niet tot concrete samenwerking gekomen. Wat niet is, kan nog komen, maar in elk geval zou in dat geval het archief beperkt blijven tot Vlaamse films, en kan er geen sprake zijn van tv-feuilletons die de zenders angstvallig in eigen handen willen houden (1)
Nog nieuws over tv op de computer: heb je een abonnement op Belgacom tv, dan zal je voortaan ook tv kunnen kijken op de pc, zonder een extra decoder te moeten aanschaffen. Er is enkel speciale software nodig van Belgacom zelf, die de functie van de Belgacom tv set-top box zal nabootsen. Wat wil zeggen dat je programma's ook zal kunnen opnemen. Er is wel een "maar": deze computer mag niet draadloos verbonden zijn met de originele decoder van Belgacom - wat volgens Belgacom zou zijn om geen kwaliteitsverlies te leiden. Het kost je wel 3,5 euro exta boven je normale Belgacom tv-abonnement. Ter vergelijking: de huur van een extra decoder voor een tweede tv in het huis kost 6 euro.(2)
http://www.demorgen.be/dm/nl/2908/film/article/detail/1153882/2010/09/06/Alle-Nederlandse-films-en-series-komen-online.dhtml
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=NT2V810K&subsection=64
http://www.filmotech.nl/


MICROSOFT GEEFT SPECIALE LICENTIE AAN NGO'S BUITEN VS
Mogelijke inbreuken op MS-licenties mogen geen reden zijn om bij NGO's binnen te vallen
De fanatieke wijze waarop in de VS (en andere "ontwikkelde" landen) opgetreden wordt om nagemaakte software op te sporen, blijkt sommige regimes inspiratie te geven om "lastige" organisaties aan te pakken.
Zo kon het gebeuren dat in Rusland de politie binnenviel bij enkele dissidente organisaties, omdat ze zogezegd op zoek was naar illegale software van Microsoft. Computers werden in beslag genomen, zodat de organisaties vleugellam werden. Toen Microsoft dit hoorde, stelde het een onderzoek. In een persbericht heeft Microsoft nu laten weten dat het weigert misbruikt te worden voor zulke praktijken. Meer nog: het zal NGO's en journalisten buiten de VS de kans bieden gebruik te maken van een speciale licentie die ervoor moet zorgen dat de politie zulke raid niet meer kan uitvoeren, doordat piraterij geen excuus meer zal kunnen zijn om zo'n uitval uit te voeren - tenminste niet piraterij van Microsoft software.
De juiste voorwaarden voor de licentie zijn nog niet bekend. Maar het lijkt ons dat Microsoft hier de juiste actie onderneemt. En als het goed is, dan mag dat ook gezegd worden.
Meer hierover bij Slashdot, Microsoft zelf en CNet.
http://blogs.technet.com/b/microsoft_blog/archive/2010/09/13/anti-piracy-enforcement-and-ngos.aspx
http://news.cnet.com/8301-13860_3-20016222-56.html
http://yro.slashdot.org/story/10/09/13/221216/Microsoft-To-Issue-Blanket-License-To-NGOs


TWITTER ONTHULT NIEUWE INTERFACE
Stream bevat voortaan ook (reeksen) afbeeldingen en video.

Toen wij het bericht lazen dat Twitter, tijdens een persconferentie, een nieuwe interface aankondigde, snelden wij meteen naar de Twitter.com pagina om deze nieuwigheden zelf te bekijken en uit te testen. Helaas: het is nog even wachten eer je deze nieuwigheden zien zal - zij worden pas geleidelijk uitgerold in de volgende weken.
Wat is er nieuw? De linker kolom met jouw stream is niet meteen veranderd, zij heeft wel plaats moeten inboeten voor de rechter kolom, die wat meer ruimte krijgt. Dat is nodig omdat er nu een nieuw "detail" paneel komt, dat het gemakkelijker moet maken om andere Twitter gebruikers te ontdekken en dat bijkomende info geeft wanneer je een tweet in de linker kolom aanklikt. Want dan krijg je allerlei extra informatie te zien, afhankelijk van de inhoud van de tweet en waarnaar hij verwijst.
Bevat de tweet namelijk een link naar video op sites zoals YouTube, Vimeo en Ustream, dan zal je die video in dat detailpaneel zien. Een link naar een check-in dienst zoals Foursqaure, roept rechts een landkaart op met de bewuste plaats. Een link naar een foto laat de foto zien bij diensten als Flickr, DailyBooth, Twitpic, DevianArt.
Klik je op een tweet die een hashtag bevat, dan zie je rechts een instant search naar dat onderwerp. Een tweet die een product bevat op Etsy of een andere eCommerce site , toont dat product (dit werkt enkel met een aantal partnersites, het volledige lijstje is ons niet bekend). En tot slot kan je, wanneer een tweet gepost werd in antwoord op een andere tweet, door op het pijltje naast die tweet te klikken de vorige conversatie in het rechter paneel oproepen.
Maar er is ook interactie met de twitteraar zelf: klik je op een tweet, dan krijg je info over de twitteraar te zien plus zijn recente tweets. Worden er meerdere tweeps (twitteraars) vernoemd, dan krijg je over elk van hen de informatie.
Allemaal heel interessante extraatjes, die het toch weer interessant maken om naar de Twitter.com pagina te gaan, in plaats van een speciale client zoals Tweetdeck te gebruiken.
Het blog van Augie Ray geeft een duidelijk overzicht van de nieuwigheden, en bevat ook enkele screenshots. Wij zijn in elk geval benieuwd om deze mogelijkheden te kunnen uittesten - zullen zij voldoende zijn om onze Tweetdeck over de haag te gooien?
http://blogs.forrester.com/augie_ray/10-09-14-breaking_news_twitter%E2%80%99s_new_user_interface_and_what_it_means_you
http://www.engadget.com/2010/09/14/twitter-relaunches-main-site-with-content-embedded-on-site/
http://www.computerworld.com/s/article/9185618/Revamped_Twitter.com_site_takes_flight


INTEL START APP STORE VOOR NETBOOKS...
... maar cijfers wijzen op tanend succes van apps
De trouwe lezer weet dat wij onze vragen hebben bij apps. Eerst en vooral omdat wij ze liever gewoon "progjes" noemen, wat de apps herleid tot wat ze eigenlijk zijn: niet iets dat Apple uitgevonden heeft voor de iPhone, maar iets dat al decennia bestaat. En verder omdat wij verkiezen dat dingen in de browser gebeuren, in de cloud. Enerzijds omdat dit het gemakkelijker maakt voor de internaut, die zijn "app" mee kan nemen op elk toestel, en altijd synchroniseren kan. Anderzijds omdat het gemakkelijker is voor de ontwikkelaar die zijn toepassing slechts één keer moet ontwikkelen, en geen aparte versie moet maken voor het web, de iPhone, het Android toestel, de Blackberry, de Nokia, de Windows phone...
Dit gezegd zijnde: de trend van de apps is iets waarmee we blijkbaar nog even zullen moeten leven. Intel heeft namelijk zopas een nieuwe categorie app stores in het leven geroepen: die voor de netbooks. Onder de naam "AppUp" werd dit winkeltje deze week geopend. het zal voortaan bij elke netwook vooraf geïnstalleerd staan, en zal bij oudere toestellen ook gedownload kunnen worden. (1)
Ondertussen kwamen wij wat cijfers tegen over de app-cultuur, en die geven ons eigenlijk wel wat gelijk dat apps toch niet de zaligmakende oplossing zijn. Let wel: zij worden steeds meer gedownload, dat wel. 35% van de Amerikaanse volwassenen heeft al apps op zijn mobieltje gedownload, doch slechts 24% van de volwassenen maakt ook gebruik van die apps. 11% van wie een mobiel toestel heeftt weet niet eens of zijn toestel apps heeft of niet. Wat een woordvoerder van Pew Internet Project (Nielsen) doet besluiten dat er wel degelijk een cultuur aan het ontstaan is van apps (2), terwijl er twee jaar geleden nog geen sprake was van apps. Persoonlijk stellen wij vragen bij die cultuur - er zijn teveel nutteloze apps die je downloadt, eens uittest en dan weer vergeet. Het feit dat, zelfs in die nieuwe trend, er al een verschil is tussen mensen die apps downloaden (35%) en ze daadwerkelijk gebruiken (24%) is voor ons veelzeggend. Maar ja, wij zijn dan ook geen marktanalisten...
http://www.webpronews.com/topnews/2010/09/14/intel-launches-appup-an-app-store-for-netbooks
http://pewinternet.org/Reports/2010/The-Rise-of-Apps-Culture.aspx


GOOGLE INGENIEUR ONTSLAGEN WEGENS INBREUK OP PRIVACY
Een fait divers om toch even stil bij te staan

In de VS is een ingenieur die bij Google instond voor het controleren van de werking van verschillende websites. De reden: de man had verregaand misbruik gemaakt van zijn functie. Hij had immers toegang tot alle informatie op die sites, en vond er niet beter op dan enkele tieners te gaan stalken: hij keek in hun chatlogs, las hun mails, begon hen lastig te vallen, en toen ze hem blokkeerden ging hij zelfs zover om zichzelf te deblokkeren.
Natuurlijk kwamen de feiten aan het licht, en werd de man op staande voet ontslagen. Google zelf wil er niet veel commentaar over kwijt, het wil liefst niet teveel ruchtbaarheid geven aan het voorval, maar de site Gawker (die meestal de kritiek krijgt dat het zich teveel bezig houdt met roddel) bracht het voorval in de openbaarheid.
Nu kan je zeggen: ach, het is maar één man, één creep, en daarmee het voorval afdoen. Maar het incident dwingt toch tot nadenken. Wij zeggen allemaal, wanneer we het hebben over Google en andere sites waaraan wij zoveel gegevens over onszelf toevertrouwen: wie gaat dit nu meelezen, wie kan er nu zoveel interesse hebben voor mij, ik ben maar een onbeduidend burgertje, het zijn enkel maar machines die dit "lezen". Fout dus. Achter die machines zitten mensen. En mensen zijn menselijk - en dus ook af en toe corrupt, jaloers, en ja: creepy.
Mogen wij de lezer even talloze scènes in detectives en thrillers voor de geest halen, waarbij de detective een vriend opbelt die toegang heeft tot een of andere databank, en die daar snel wat opzoekt? Zonder je paranoïde te maken, maar wat als morgen een verzekeringsmaatschappij Delhaize of een andere supermarkt opkoopt, en toegang krijgt tot al jouw klantengegevens - en dus ook te weten komt dat jij echte boter koopt, wijn drinkt, en veel vlees eet, en op basis daarvan jou een levensverzekering weigert?
Het wordt dus dringend tijd dat de bedrijven die toegang hebben tot onze gegevens (niet alleen Google, maar àlle grote bedrijven) transparantie geven over wat er met onze gegevens gebeurt, en vooral: welke maatregelen zij genomen hebben om de mensen die toegang hebben tot onze gegevens te screenen...
Meer over het voorval bij Wall Street Journal. Het is tussen haakjes de tweede keer op korte tijd dat Google op een negatieve manier in het nieuws komt met de privacy. Enkele weken geleden was er het debacle, waarbij Google ingenieurs het nodig vonden om het WiFi verkeer af te luisteren met hun Google streetview autootjes. We mogen het dan al vaak hebben over de manier waarop Facebook lichtzinnig omspringt met onze privacy, maar die kritische houding mogen we ook tegen Google aannemen...(1)
Een interessant commentaar over het gebeurde vind je bij Search Engine Land; dat stelt ronduit: toen Google ontdekte dat haar systemen aangevallen werden om de gegevens van enkele Chinese mensenrechtenactivisten te verkrijgen, dreigde het ermee het land te verlaten. Maar wanneer een eigen personeelsland ongeoorloofd privégegevens leest, dan vertelt het ons niets? (2)
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704285104575492440245394392.html?mod=googlenews_wsj
http://searchengineland.com/if-future-employees-compromise-privacy-dont-expect-google-to-tell-the-world-51012?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed%3A+searchengineland+%28Search+Engine+Land%29


NIEUWE IE9 IMITEERT CHROME
Sneller, lichter - en ook veiliger?
De nieuwe versie van Microsoft's browser, IE, is uit. Wat is er zo speciaal aan IE9 dat het de moeite loont om de browser te downloaden? Hij is, zo menen waarnemers, sneller dan IE8 en Firefox, maar trager dan Chrome, Opera en Safari. Hij bevat een systeem om je te waarschuwen bij schadelijke downloads, en je krijgt een waarschuwing wanneer een add-in de werking van de browser vertraagt.
Je kan nu ook sites vastpinnen op de Windows 7 taakbalk, net zoals je doet met programma's, en zo dus een snelkoppeling creŽren. En via de Snap functie van Aero kan je vensters zij aan zij zien wanneer je de cursor over het icoon van IE9 in de taakbalk beweegt. Tabs kan je verslepen. En de adresbalk is nu ook zoekbalk geworden.
En hoe zit het met standaards? Microsoft staat ervoor bekend dat het altijd zijn eigen interpretatie van die standaards heeft - is dat nu ook het geval? Volgens een Microsoft woordvoerder ondersteunt de browser HTML en andere moderne standaards.
Voor wie een oudere versie van het Windows besturingssysteem heeft, zoals Windows XP hebben wij echter geen goed nieuws: deze versie ondersteunt enkel Vista met SP2 of Windows 7.
Een uitvoerige bespreking, mét screenshots, van deze nieuwe IE9, vind je bij ZDNet. Nu zal je kunnen zeggen: ach, interessant, maar wat heb ik eraan, ik gebruik toch Firefox (of Chrome)... Vergeet niet dat de meeste internauten nog altijd IE gebruiken als browser, omdat die nu eenmaal met hun nieuwe computer mee komt. Het zijn enkel de technisch meer onderlegde mensen die kiezen voor een 'alternatieve' browser.
Volgens ZDnet zijn de "pinned bookmarks" het meest interessante van deze nieuwe versie. Zij hebben meteen al een artikel geschreven met tips hoe je tewerk gaat. (3)
En dan nog dit: voor de download van deze versie heeft Microsoft een speciale site in het leven geroepen: Beauty of the Web (2). En voor de lancering van de browser werd in de Microsoft kantoren in Brussel een heuse persconferentie gegeven voor ontwikkelaars en speciale genodigden. Een beetje marketing kan geen kwaad om de browser terug onder de aandacht te brengen, zal Microsoft gedacht hebben..
http://www.zdnet.com/blog/bott/internet-explorer-9-beta-review-microsoft-reinvents-the-browser/2430
http://www.beautyoftheweb.com/
http://ct.zdnet.com/clicks?t=585538712-3c411615f4801fbe364fa0091ce85229-bf&brand=ZDNET&s=5


ONTDEK DE STER VIA HET INTERNET
Myspace houdt audities voor American Idol, en Music MyChance van DANE-ELEC en MTV
Dat de zangwedstrijd American Idol populair is, moeten wij je niet meer vertellen. Overgewaaid vanuit de Verenigde Staten was American Idol een van de eerste shows die het ook in Vlaanderen goed deed. In de VS is de show al aan zijn 10e jaargang bezig, en nu wordt ook de overstap van het tv-scherm naar de computer gemaakt.
Vanaf 16 september tot en met 6 oktober zal de Amerikaan op MySpace een staaltje van zijn kunnen door middel van een video mogen indienen op de website Myspace.com/americanidol. Hieruit zullen dan kandidaten gekozen worden voor de "echte" show, naast de kandidaten die tijdens de live audities zichzelf aanbieden. De kandidaten kunnen kiezen uit een lijstje met songs, en moeten een video van maximaal 40 seconden maken. Wanneer je sommige beelden van de live audities bekijkt, denken wij dat het in elk geval leute gegarandeerd is als sommige artiesten beginnen... Wij verwachten in elk geval een stormloop van virale filmpjes van uiterst goede of belachelijk slechte kandidaten...
Ondertussen loopt ook hier in Europa een liedjeswedstrijd waarbij kandidaten hun auditie via het internet kunnen inzenden. Deze contest werd georganiseerd door DANE-ELEC, maker van MP3 players, in samenwerking met MTV Pulse. De hoofdprijs is wel speciaal: een unieke nieuwe vorm van distributie van de winnende songs op 100.000 MP3 players in Europa. En dat zal ongetwijfeld een springplank worden voor verdere distributie, en wie weet een wereldwijde doorbraak voor de artiest.
Momenteel zijn er al 165 inschrijvingen; momenteel staat de band Norton & The Judge op nummer 2 in de categorie Electro. Er werden al 74.544 stemmen uitgebracht, en de wedstrijd heeft 900 fans op Facebook. Wie nog mee wil doen moet zich haasten: de inschrijvingen eindigen op 30 september!
http://www.webpronews.com/topnews/2010/09/15/myspace-holds-american-idol-auditions
http://www.myspace.com/americanidol
http://www.musicmychance.com


hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!BLACKBERRY BOLD 9700 EN MUZIEK
De BlackBerry staat bekend als een betrouwbaar toestel, degelijk, goed voor zakelijk gebruik. De laatste tijd echter heeft RIM inspanningen gedaan om een jeugdiger prubliek aan te spreken. En wel op twee manieren: muziek en sociale media. In een vorig artikel bespraken we al hoe handig de Twitter app van RIM is. Deze keer concentreren we ons op muziek.

Je kan je eigen muziek vanop je computer gemakkelijk overzetten via je verkenner. Daartoe moet je wel eerst de Blackberry Mass Storage Media Support zetten. Verbind hiervoor de Blackberry via de USB kabel met je computer. Klik op je toestel op Menu, en je zal de vraag krijgen of je wil overschakelen naar Mass Storage Mode. Antwoord bevestigend. Nu kan je via het Media Transfer Protocol je media (muziek maar ook video's) naar je toestel overzetten. Een alternatief is: gebruik maken van de Roxio Media Manager voor Blackberry. (http://www.roxio.com/enu/solutions/mobile_media/mobilepartners_bb.aspx). Daarmee kan je niet alleen content van en naar je Blackberry overzetten, maar je kan ook MP3 muziekbestanden maken van je cd's, audio tags toevoegen, speellijstjes maken, afbeeldingen, muziek en video omzetten voor optimale weergave op de Pearl, Curve, 8800 en Bold toestellen. Qua audio worden ondersteund: MP3, M4a, WMA, WAV; voor video: MP4, MOV, 3GP, 3GP2, AVI, ASF, WMV. Leuk, want nu kunnen we dus ook de video podcast van Buzz out Loud op de Blackberry bekijken! Het beeld is echt heel scherm, geen grove pixels of haperend beeld. Nog een afleiding meer om aan te weerstaan...

Muziek en andere apps
Het handige aan de Blackberry App World is dat je in het winkeltje kan bladeren op je computer, en dan een link naar je toestel kan toesturen om de app te downloaden; je moet enkel je mailadres invullen, waarna de link op je toestel verschijnt. Je kan zo ook veel gemakkelijker filteren op gratis of betalend, de populairste eerst, de nieuwste eerst, of gerangschikt volgens alfabet. Bij de categorie Music & Audio kan je bovendien kiezen tussen de hoofdcategorie MP3 & Media players (41 apps voorradig) of Music Services (395). Enkele aanraders in die laatste categorie:
- Shazam: om nieuwe muziek te ontdekken - 7 dagen gratis test
- TuneWiki: teksten bij de songs, zowel bij muziek die je zelf op je Blackberry gezet hebt, als muziekvideo's die je op je toestel bekijkt, als internet streaming radio via Shoutcast radio.
- En dan zijn er de ontelbare internet radiostations die muziek aanbieden via een app
Denk er echter wel aan: al die streaming muziek legt wel een zware hypotheek op je dataverbruik!
http://worldwide.blackberry.com/blackberrybold/BLACKBERRY BOLD 9700 EN MUZIEK 2
Podcasts

De lezer weet dat wij fervente liefhebbers zijn van podcasts. We gingen in de App World dan ook op zoek naar een toepassing om podcasts te downloaden, en kwamen terecht bij de UltraPodcast Player Lite (gratis). Wanneer je na installatie in het programma op de menutoets drukt, kan je meteen al een lijstje met de meest populaire podcasts opvragen. Natuurlijk hoort daar de CrackBerry.com podcast bij, die je tips geeft over het gebruik van je BlackBerry! Maar ook nieuws van CNN, MTV zijn er als podcast te vinden. Wij kozen als test de MTV podcast, waarna de tool aan het downloaden ging. De downloadbalk toonde een snelle vooruitgang, maar eens vol begon hij opnieuw - geen aanduiding van hoe groot de download wel was, en hoeveel % er al gedownload is. Een lichte paniek beving ons - we zagen onze downloadlimiet wegsmelten, maar het bleek achteraf nog mee te vallen: het waren enkel de headers die gedownload werden. Nadien konden we de individuele afleveringen downloaden, wat opmerkelijk snel verliep.

Muziek afspelen
De klank van de headset is uitstekend; en zelfs de klank van de ingebouwde luidsprekers was niet slecht, alhoewel wij nooit hebben kunnen begrijpen hoe iemand naar muziek kan luisteren via zulke kleine luidsprekertjes, en dat blikkerige geluid, dat elke diepte mist, nog "muziek" kan noemen. Maar de klank van de headset is prachtig. Bovendien is de headset voorzien van een microfoontje, zodat je naadloos bij het beluisteren van muziek een binnenkomend gesprek kan aanvaarden, zeggen wat je zeggen moet, waarna de muziek verder gezet wordt. Het enige wat ons ontbrak in de player was de mogelijkheid om een bookmark te leggen - iets dat toch zo handig is wanneer je podcasts, audioboeken of hoorspelen beluistert... Maar voor de rest bevat de ingebouwde muziekplayer alle opties die je mag verwachten en nodig kan hebben.

http://worldwide.blackberry.com/blackberrybold/


NIEUWE TOESTELLEN VAN NOKIA KUNNEN BEKOREN
Met de nieuwe toestellen bewijst Nokia nog altijd springlevend te zijn

De iPhones en Android toestellen lijken de markt te veroveren, maar de "ouwertjes" (Nokia, Blackberry, Windows) zijn nog lang niet dood. Uiteraard gaat het marktaandeel van Nokia en RIM achteruit, omdat zij voorheen de markt zo goed als beheersten, tot de concurrenten kwamen en zij de markt onder elkaar moesten verdelen. Business Insider heeft een mooie grafiek van het marktaandeel van de verschillende spelers.
Een grafiek die misschien binnenkort terug zou kunnen veranderen. Want Microsoft staat op het punt haar Windows Phone 7 besturingssysteem voor mobiele toestellen uit te brengen, dat volgens waarnemers heel wat interessants te bieden heeft. Microsoft zelf gelooft in elk geval rotsvast in het OS, want het heeft zelfs al een begrafenisstoet gehouden voor concurrenten iPhone en Blackberry (1).
En Nokia zet een frontale aanval in met maar liefst drie toestellen, waarvan eentje ons meteen al kan bekoren, omdat het een toestel met uitklapklavier is. Maar laat ons de toestellen even overlopen:
-E7: uitklapklavier en aanraakscherm, 123 x 62 x 13 mm, 176 gram; 4 inch AMOLED widescreen met capacitive touch, 16 GB geheugen, 350 MB intern geheugen, 8 megapixel camera.
-C6: aanraakscherm, 103 x 52 x 13,9 mm, 131 gram; 3,2 inch AMOLED widescreen met capacitive touch, tot 340 MB intern geheugen, microSD sleuf voor kaart tot 32 GB; camera die 720p HD aankan
-C7: aanraakscherm, 117 x 56,8 x 10,5 mm, 130 gram; 3,5 inch AMOLED met capacitive touch, 8 GB mass geheugen, microSD sleuf tot 32 GB; camera die 720p HD video aankan.
En dan is er ook nog de onlangs gelanceerde N8:
-N8: aanraakscherm monoblok, 113 x 59 x 12,9mm, 135 gram, 3,5 inch widescreen met capacitive touch, 16 GB geheugen + micro SD sleuf, 135 intern geheugen, 12 megapixel camera met lens van Carl Zeiss optics (!)
Prachtige toestellen. Combineer dit met de legendarische batterijduur van de Nokia's, en je krijgt een verleidelijk toestel. Trouwens, qua extra apps moet deze smartphone niet onderdoen voor Android-toestellen of de iPod. Nokia heeft de laatste maanden grote inspanningen geleverd om de Ovi Store aantrekkelijker te maken voor de gebruiker. Tegelijkertijd werd getracht de ontwikkelaar warm te maken voor het Symbian OS, zodat er meer apps zouden komen.
http://www.businessinsider.com/chart-of-the-day-time-facebook-google-yahoo-2010-9
http://nokloc25.thesedays.com/benl/2010/09/14/nokia-introduceert-nieuwe-smartphones-en-ovi-diensten-op-nokia-world-2010/
http://nokloc25.thesedays.com/benl/2010/09/14/nokia-maakt-het-eenvoudiger-en-lucratiever-voor-ontwikkelaars-om-de-grootste-smartphonegebruikersgroep-ter-wereld-te-bereiken/


NA NOKIA OOK HTC EN LG MET NIEUWE SMARTPHONES
HTC mikt op vernieuwde Sens, LG trekt voluit de Google kaart

Wie nu op de markt is voor een nieuw mobieltje, zal het niet gemakkelijk hebben om zijn keuze te maken. De laatste dagen hebben de fabrikanten van smartphones verschillende nieuwe toestellen aangekondigd, het ene al beter dan het andere. Vandaag werd de keuze nog maar eens moeilijker gemaakt met aankondigingen van HTC en LG.
Om te beginnen HTC dus. Dat brengt een nieuwe Sense interface op tweet toestellen: de HTC Desire HD en de HTC Desire Z. Beide toestellen hebben onder de motorkap het Android 2.2 besturingssysteem (Froyo), en daarboven op dus die nieuwe versie van het sausje dat HTC over dat besturingssysteem giet. Dat moet het maken, delen en vastleggen van multimedia gemakkelijk maken. Met HTC Locations krijg je toegang tot kaarten en plattegronden, die je op voorhand op je SD kaart kan opslaan, zodat je geen dataverbinding nodig hebt om een stratenplan te raadplegen.
Nieuw is ook Kobo, een e-reader die het lezen van digitale boeken op je mobiele toestel moet vergemakkelijken maar waarmee je ook woorden kan opzoeken of vertalen.
En heel leuk vinden we Sense.com; dat zorgt ervoor dat je je telefoon ook via je pc kan beheren, hem kan opbellen vanop je pc wanneer je je mobieltje niet meteen vindt, de locatie van je mobieltje weer kan geven op een kaart, het verloren toestel kan blokkeren vanop afstand, enz. Het verschil tussen Desire Z en HD in 1, 2, 3 uitleggen is niet gemakkelijk; wij onthouden vooral dat de Desire Z een uitschuifbaar klavier én touchscreen heeft, met sneltoetsen die toegang geven tot bepaalde webdiensten. Het toestel is ook iets lichter van specificatie dan de HD, die een zwaardere processor heeft en een 8 megapixel camera, terwijl de Z het met een 5 megapixel camera moet doen. Beide toestellen zullen half oktober beschikbaar zijn. De HD zal 579 moeten kosten, de Z 499 euro.(1)(2)
Ook de twee nieuwe toestellen die LG uitbrengt, LG Optimus en Optimus Chic hebben Android Froyo aan boord. LG trekt hierbij volop de Google kaart, want de toestellen zijn geoptimaliseerd voor de Google Mobile diensten zoals Google Voice search, Google Voice actions, Google Goggles, Google Shopper, Google Maps met navigatie.. Je kan je toestel nu ook synchroniseren met je Google Calendar, het gebruiken als een wifi hotspot. Beide toestellen beschikken over een aanraakscherm - hier geen uitklapklavieren dus.
Beide toestellen zullen je vooral kunnen bekoren door hun prijs: de Optimus kost 279 euro (verkrijgbaar midden oktober), en de Chic 299 euro (midden november). (3)
http://htcsense.com/
http://www.htc.com/www/press.aspx?id=144266&lang=1033
http://www.facebook.com/LGMobileHQ


ELEKTRONISCHE HUID? NIET ZO ONMOGELIJK MEER
Mensen met een kunstledemaat zouden terug kunnen voelen

Er zijn e-boeken, maar er blijkt ook een e-skin te zijn, zo lezen we bij het Australische The Age. Wetenschappers zouden er namelijk in geslaagd zijn om een elektronische huid te ontwikkelen, die op termijn mensen met een prothese terug gevoel zou kunnen geven in die ontbrekende ledemaat.
Het gaat om een elektronisch materiaal, gebouwd uit nanodraden, en zo drukgevoelig dat het de gevoeligheid van de menselijke aanraking benadert. Je zou dus met een kunsthand op termijn een voorwerp kunnen oppakken, en eraan voelen: is het glad, of bobbelig bijvoorbeeld.
Voor het maken van de elektronische huid worden kleine vierkantjes nanodraden op een dunnen film geprint. Elk vierkantje nanodraden krijgt een elektrische schakelaar, en dan wordt drukgevoelige rubber geplaatst bovenop de film.
In het verleden was al geŽxperimenteerd met een kunstmatige huid, maar toen werd daarvoor organisch materiaal gebruikt, omdat dat soepeler zou zijn. Dat heeft echter het nadeel dat het elektriciteit slecht geleid. Deze e-skin is echter zowel soepel als geleidend, en goedkoop om maken bovendien.
Een interessante ontwikkeling, maar het zal nog wat duren eer het eerste kunstbeen of de eerste kunsthand met zulke huid op de markt komt, zo lezen we nog. Want er moet eerst nog wat vooruitgang gemaakt worden bij de integratie van elektronische sensoren in het menselijke zenuwsysteem. Maar ondertussen kan deze technologie misschien al wel geïntegreerd worden in robotten, die dan fijnere handelingen kunnen uitvoeren, zoals een glas vastpakken en afdrogen. Een afwasrobot, joepie!
http://www.theage.com.au/technology/sci-tech/electronic-skin-moves-closer-to-reality-20100913-157cg.html

hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Office voor de Mac 2011 wordt einde oktober gelanceerd. Op dit filmpje vind je bijzonderheden
http://www.microsoft.com/belux/nl/mac/office2011features/office2011.mspx

*** Google manipuleert video voor elk scherm
Google zegt de oplossing gevonden te hebben voor het weergeven van verschillende beeldformaten op verschillende schermen. Hierdoor moeten ei-hoofden of opgeblazen beelden verleden tijd worden.
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=XFYXvsQDUG0dMgJrJJeoo2oE7rWBJXtkNu6Zlp8PLsHySK7rw

*** Brandbrief tegen censuurplan Hirsch Ballin
http://www.computeridee.nl/nieuws.jsp?id=2613626

*** Justitie: geen sprake van overheidscensuur op internet
De briefschrijvers, waaronder de Nederlandse Vereniging van Journalisten, Privacy First en digitale-burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, stelden woensdag ...
http://tweakers.net/nieuws/69689/justitie-geen-sprake-van-overheidscensuur-op-internet.html

***Afgesloten botnet bevat 78GB aan e-mailadressen
http://www.security.nl/artikel/34359/1/Afgesloten_botnet_bevat_78GB_aan_e-mailadressen.html?utm_source=rssfeed&utm_medium=rss&utm_campaign=rssfeed

*** BitDefender stelt gratis tool ter beschikking voor het verwijderen van de malware ZBot
http://www.malwarecity.com/community/index.php?app=downloads&showcat=1
http://twitter.com/bitdefendermuziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
BUTTERFLY TEA - FEERIES 2010
[soundtrack] Muziek voor een film, dat is natuurlijk iets heel anders dan een gewoon album. In dit geval is het een film rond sprookjes en middeleeuwen, en het moet gezegd dat dit album, gratis te downloaden, best boeiend is. De nummers zijn erg afwisselend en rijk gestoffeerd.
http://www.jamendo.com/en/album/70768


PEERGYNT LOBOGRIS - SUMMER'S MOON
[rock] Jazzrock die doet denken aan de goede oude tijd van Santana. Dit album bevat slechts twee nummers, maar is desalnieettemin de moeite waard om gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/73436


PERSSON - BLUES FOR A SOLDIER
[gitaar] Lekkere muziek, wat blues met een zwierige gitaar, wat roadie muziek zoals het nummer Neon Highway. Het nummer Trouble on Monday is dan weer gewoon leuk en opgewekt. Al bij al een heel gevarieerd album, gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/52294


SONIC MYSTERY: COMING HOME
[Electro] Lounge / ambient muziek, goed opgebouwd en heel gevarieerd van instrumenten. Het nummer "Dawn" bijvoorbeeld begint heel lieflijk met vogeltjes in het bos, en ontwikkelt zich geleidelijk. Er wordt perfect de sfeer van het ontwaken weergegeven. Ook hier weer: een album gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/69335


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE MAANAANBIDDER

Ditmaal een hoorspel uit 1967, gemaakt door NCRV, gebaseerd op een verhaal van André Kuyten en geregisseerd door Johan Wolder.
Het verhaal: twee mannen komen aan bij een verlaten huis, een rusthuis. De ene is een regisseur, de ander zijn vriend. De vriend vertelt de regisseur dat het huis de ideale locatie is voor zijn nieuwe film. De regisseur stemt toe enkele dagen er te logeren, om de lichtinval te bestuderen... Het blijkt om een tehuis voor op rust gestelde artiesten te gaan...
Het hoorspel dat 54 minuten duurt kan gedownload worden via
http://hoorspel.wordpress.com/2010/09/15/de-maanaanbidder/

Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De zwaartekracht is niet verantwoordelijk voor mensen die op elkaar vallen.
oor logo
De nieuwe oogstRATIS VECTOR ART 1: INTRO
Wanneer het op afbeeldingen aankomt, heb je bitmap (of raster) en vector-afbeeldingen. Vector-afbeeldingen hebben het voordeel dat je ze kan vergroten, zonder dat zij aan kwaliteit inboeten. Bitmap afbeeldingen daarentegen worden hoekiger wanneer je ze vergroot.
Voor Flash animaties, print advertenties, clipart, logo art zijn vector afbeeldingen eigenlijk het beste, omdat ze zo soepel zijn. Je kan bovendien een vector afbeelding heel gemakkelijk omzetten naar een bitmap, maar omgekeerd is dat neit het geval.
Het nadeel is wel dat een gedetailleerde vector afbeelding veel vaardigheid vereist, zelfs voor een simpele afbeelding zoals een icoon. Daarom is het ideaal dat anderen die zelf al afbeeldingen gemaakt hebben, die gratis ter beschikking stellen van hun medesurfers. In de volgende reeks artikels, gebaseerd op Make Use Of, krijg je enkele websites waar je zulke gratis vectorafbeeldingen kan vinden.
http://www.makeuseof.com/tag/10-best-websites-free-vector-art-downloads/


GRATIS VECTOR ART 2: VECTEEZY
Dit is een community website waar je het werk van andere vector artiesten kan bewonderen. Alle afbeeldingen kan je gratis downloaden en in je project gebruiken. Controleer wel even de licentie van de afbeelding. Je vindt er icoontjes, patronen, achtergronden, behangpapiertjes, brushes voor Illustrator, enz.
[Taal: ENG]
http://www.vecteezy.com/


GRATIS VECTOR ART 3: VECTOR MADNESS
Op deze site vind je heel wat vector afbeeldingen (Meer dan 7.800!) om gratis te downloaden, waaronder ook gratis t-shirt ontwerpen. Links op de site vind je een kolom met de categorieŽn.
[Taal: ENG]
http://vectormadness.com/


GRATIS VECTOR ART 4 VECTORISH
Ook dit is een community site, en als je zelf werkt met vectorafbeelding
en, kan je hier jouw werk aanbieden voor gratis hergebruik door anderen. Er zijn abstracte tekeningen, iconen, natuur, swirl, symbolen.
[Taal: ENG]
http://www.vectorish.com/


GRATIS VECTOR ART 5: QVECTORS
De vectorafbeeldingen op deze site zijn prachtig gecatalogeerd. Elke afbeelding heeft een eigen pagina waarop ook commentaren en een kwotering staan. Artiesten kunnen zich er registreren en zelf hun werk uploaden.
[Taal: ENG]
http://qvectors.net/


GRATIS VECTOR ART 6: ALL SILHOUETTESDeze site is dan weer gespecialiseerd in silhouetten die je kan gebruiken als symbool, schaduw, object enz. Er zijn bijna 9.000 gratis silhouetten, ingedeeld in verschillende categorieŽn.
[Taal: ENG]
http://all-silhouettes.com/


GRATIS VECTOR ART 7: VECTOR PORTAL
Deze site heeft een ietwat ongewoner soort afbeeldingen, zoals wapenschilden, beams, sketches, monochrome vectoren, enz.
[Taal: ENG]
http://www.vectorportal.com/


GRATIS VECTOR ART 8: BRANDS OF THE WORLD
Deze site is dan weer gespecialiseerd in vector afbeeldingen van merken. Bij het maken van een artikel kan je namelijk behoefte hebben om een merk als illustratie te gebruiken, en op deze site vind je zulke afbeeldingen. Sommige artiesten hebben ook hun eigen interpretatie gemaakt van het merk, en zelfs die kan je downloaden.
[Taal: ENG]
http://www.brandsoftheworld.com/


GRATIS VECTOR ART 9: DEVIAN ART
Dit is de grootste community van digitale artiesten op het web. Om een afbeelding te vinden maak je best gebruik van de zoekbalk op de site.
[Taal: ENG]
http://www.deviantart.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KLEURPLATEN VOOR KIDS
Het is vakantie, en de kids moet je dan natuurlijk ook bezighouden. Een site zoals deze kan dan handig zijn: hier vind je maar liefst 8.300 kleurplaten die je kan afdrukken, en die de kids dan kunnen inkleuren. Wel binnen de lijntjes blijven!
[Taal: NL]
http://www.kleurplaten-voor-kids.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WIJ DRINKEN WIJN
Dit is een groepsblog, over wijn. Wat een goed concept is, want bij iets als wijn is smaak erg persoonlijk, en moeten er meerdere stemmen / smaken gehoord worden. Het blog is goed gemaakt, maar helaas niet erg actief. Misschien zijn er wijnproevers bij onze lezers die het blog wat leven willen inblazen?
[Taal: NL]
http://wijdrinkenwijn.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MIJNTUIN

Deze site is iets voor de tuinliefhebbers. Je kan uitleggen wat er in jouw tuin staat, en dan informatie krijgen over wat je op dat moment, in dat seizoen moet doen met die bepaalde planten. Je kan ook een digitale versie aanmaken van je eigen tuin. En natuurlijk ontbreekt ook een Web 2.0 aspect niet: je kan al je kennis delen met andere tuinliefhebbers, en ook van hen weer leren. Je moet wel registreren, maar dat is gratis.
[Taal: NL]
http://www.mijntuin.org/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE WERELD VAN SOFIE (BIS)
Wie regelmatig naar Studio Brussel hoort, zal ongetwijfeld verzot zijn op de rubriek "De Wereld van Sofie" waarin zij allerlei weetjes vertelt, of vragen die ons allemaal bezig houden oplost. Deze "Wereld van..." is ook als podcast te downloaden. Maar omdat Sofie het vaak over gadgets en leuke spullen heeft die je eigenlijk zou moeten zien, in plaats van naar een omschrijving te luisteren, is er nu ook een "bis" versie van deze Wereld, die je dan als online video bekijken kan.
[Taal: ENG]
http://www.stubru.be/programmas/dewereldvansofie/hettweedejournaalvansofie


VRIJDAG MULTIMEDIA: DOODSTILL

Hadden wij het al over deze fotografiesite? Zij draait rond foto's, genomen op kerkhoven. Misschien op het eerste gezicht een morbide onderwerp, maar wij vergeten al te vaak dat het maken van grafmonumenten ook een kunst is. De foto's geven niet alleen de prachtige beelden weer, maar ook de sfeer van kerkhoven. En de foto's zijn gewoon prachtig, heel origineel van gezichtspunt en concept. Bekijk bijvorobeeld eens de reportage over Montmartre (te vinden via de link Frankrijk), of die van het Schoonselfhof in Antwerpen. Om inderdaad doodstil van te worden...
[Taal: NL]
http://www.doodstill.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: HIDDEN HEROES
Een website over het design van Vitra - en natuurlijk is de design van de site zelf heel speciaal. Je kiest op de beginpagina tussen enkele gebruiksvoorwerpen, en krijgt dan een virtuele toer doorheen dit online museum, gewijd aan de stille helden van ons dagelijkse leven: de duimspijker, het conservenblik, de kurkentrekker...
[Taal: ENG]
http://www.hidden-heroes.net/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/
- Special After Summer Event - Adobe Usergroup
http://www.belgiancowboys.be/web2dot0/1500
- Share if you Care! for Pakistan
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/1499
- Google's koopzucht verbergt klein geheimpje
http://www.belgiancowboys.be/search/1495


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- App ontmaskert louche taxichauffeur
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/512612/2010/09/16/App-ontmaskert-louche-taxichauffeur.dhtml
- Opnieuw 'Twitterboete' in Engels cricket
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/512472/2010/09/15/Opnieuw-Twitterboete-in-Engels-cricket.dhtml
- Schandaal legt zwakheden online poker bloot
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/512298/2010/09/15/Schandaal-legt-zwakheden-online-poker-bloot.dhtmldigitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Nokia C3 Touch and Type
Nokia komt na de X3 met een tweede touch and type telefoon. Ook de C3 beschikt over zowel een touchscreen als een numeriek toetsenbord.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28989
- Mieren op je desktop
12-Ants is met afstand het meest zinloze programma dat we de laatste tijd zijn tegengekomen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26995
- Een uitgebreide webwinkel beginnen
Een complete webwinkel met alle toeters en bellen, zoals kortingsacties, nieuwsbrieven en alle bekende betaalmogelijkheden, kun je zo via internet aanschaffen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25582
elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- ECL 2010: Abitana met miniatuur audioversterker
Op de ECL presenteert Abitana een audioversterker voor DIN-rail montage. Ondanks de compacte afmetingen is de klasse D-versterker goed voor 2 x 20W.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5293
- Twee nieuwe audio-docks bij Altec Lansing
Altec Lansing toonde op de IFA twee audio-docks voor de iPod of iPhone, waarvan eentje zelfs plaats heeft voor twee iPods of iPhones.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5286
- Samsung Galaxy Tab: concurrent voor de iPad
Hij was al aangekondigd maar op de IFA zag de tablet van Samsung eindelijk het daglicht. De Galaxy Tab draait op Android 2.2 en is beschikbaar vanaf midden ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5282


computerworld logo

*** COMPUTER WORLD

http://www.computerworld.be/
- Netlog gaat op zoek naar een "safe sex"-vriend
Het sociaal netwerk Netlog wil zijn bezoekers… een condoom laten fotograferen. Doel: op een originele manier aan aidspreventie doen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21708&style=99896
- Globule Bleu wordt Value-Added Service Provider van Luma International
Luma International heeft Globule Bleu, het full-service bureau dat is gespecialiseerd in e-marketing, adverteren en webdesign, benoemd tot Value-Added Service Provider (VASP).
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21709&style=99896
- De iPad-applicatie van de krant De Standaard: eerste resultaten
Twee maanden geleden lanceerde de krant de Standaard zijn iPad-applicatie. Tot op vandaag werd de app (die 3,99 euro kost) meer dan 10.000 keer gedownload.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21707&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Nieuwe actie van Polygone Group
De Polygone Group heeft voor Warner Music Belgium een online actie ontwikkeld die als doel heeft trafiek te genereren op de iTunes-pagina van artiest Jason Derulo.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7091
- Nieuwe projecten en aanwerving bij Mediamind
Het brand activation webbureau, Mediamind, heeft de afgelopen weken en maanden een aantal nieuwe projecten gerealiseerd.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7086
- DMF: Keynote uit San Francisco
En opnieuw heeft een internationale spreker zijn komst bevestigd op de beurs Digital Marketing First. Volgens Forbes, Google en vele anderen is Feras Alhlou een echte goeroe op...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7087computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Winnaars Royal Envoy game
http://computertaal.info/2010/09/16/winnaars-royal-envoy-game/
- Favorieten exporteren uit Internet Explorer 8
http://computertaal.info/2010/09/11/favorieten-exporteren-uit-internet-explorer-8/
- Apple en de iWatch
http://computertaal.info/2010/09/07/apple-en-de-iwatch/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Ahold maakt overstap naar Google Apps
17:23 - 55.000 medewerkers van supermarktbedrijf Ahold gaan werken met Google Apps. Voorheen werkte het Ahold-personeel nog met onder andere Lotus Notes van IBM. Volgens Google is Ahold de grootste Google Apps-afnemer in de Benelux. »
http://tweakers.net/nieuws/69718/ahold-maakt-overstap-naar-google-apps.html
- Concurrent klaagt Google aan om locatiebepaling
14:43 - Skyhook heeft Google aangeklaagd omdat het bedrijf oneerlijke concurrentie zou bedrijven. Het bedrijf biedt net als Google locatiediensten voor mobiele telefoons. Google zou smartphonebouwers zijn eigen locatiediensten opdringen. »
http://tweakers.net/nieuws/69703/concurrent-klaagt-google-aan-om-locatiebepaling.html
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)


HOE KAN JE EEN EXCEL 2007 BESTAND ALS WEBPAGINA OPSLAAN?
Net als bij vorige versies van Excel kan je bij Excel 2007 een excel bestand opslaan als een webpagina. En je kan zelfs de data in dat bestand automatisch updaten via de Autorepublishing tool.
Ga als volgt tewerk:
In Excel klik je op de Office button, en kies daar Save as Web Page. Nu heb je twee opteis:
- om het bestand als een webpagina te bewaren en de bijhorende bestanden en folders te creŽren, klik je op Web page (*htm, *html)
- om het bestand als een enkele webpagina te bewaren , met de bijhorende bestanden meteen geïntegreerd in deze webpagina, kies je Single File Webpage (*.mht of *.mhl)
Vervolgens bepaal je of het hele werkboek, of enkel een bepaald blad opgeslagen moet worden.
Klik Publish, en selecteert het item dat je wil publiceren (werkbook of werkblad). Geef een naam op voor eht bestand, en blader naar de plek waar je het bestand wil bewaren. Bevestig met oK.
Wil je dat de gegevens automatisch aangepast worden, vink dan het vakje aan naast "AutoRepublish very time this worksheet is saved" Dat zorgt ervoor dat de data autatisch aangepast worden.
Selecteer vervolgens Open published page in web browser, om de data in je browser te bekijken, en beŽindig met Publish.


TOCH NAAR DE IPLAYER VAN DE BBC KIJKEN
Zoals we enkele dagen geleden schreven, zijn het enkel de Britten die naar de iPlayer van de BBC kunnen kijken. In principe althans. Want mits een omleiding kan de Belg of Nederlander dat ook, zoals een lezer ons wist te melden. In dit artikel vind je stap voor stap aanwijzingen hoe dat in zijn werk gaat.
http://forum.bmw-mc-vl.be/phpBB/viewtopic.php?f=38&t=28312


TIP OUTLOOK: ADD-INS BEHEREN
Je kan verschillende extra tools installeren in Outlook, waaronder de heel handige tool om gegevens over je correspondenten op te zoeken in de sociale netwerken (LinkedIn). Zulke add-ins vind je op de website van Microsoft en ook bij derden.
Na installatie van de add-ons kan je ze beheren via de Add-in Manger. Die vind je aldus:
- In Outlook 2010 klik je op File (bestand) en dan op Opties
- Selecteer Add-ins uit de lijst met opties. Nu krijg je de lijst van add-ins die reeds geïnstalleerd zijn.
- Om de add-ins te beheren, selecteer je het soort add-in uit het uitklaplijstje naast Manage, en klik je op Go.
- Uit het venster dat nu verschijnt kan je add-ins activeren of uitschakelen, verwijderen of toevoegen.
Bij Outlook 2007 ga je naar Tools, Trust Center, Add-Ins
http://www.lockergnome.com/windows/2010/09/06/manage-add-ins-in-outlook-2010/


WORD 2007: DE AUTO RECOVERY MAP WIJZIGEN
Wanneer je aan een Word document werkt, dan zal Word automatisch een tijdelijke reservekopie van het document in kwestie maken. Als er dan iets fout gaat tijdens het bewerken van het document, dan kan je op die kopie terugvallen. Deze tool heet AutoRecover.
Deze reservekopie wordt bewaard in een bepaalde map, dezelfde map als het originele document. Maar je kan dat veranderen, zodat bijvoorbeeld alle reserves in dezelfde map terechtkomen. Dat doe je als volgt:
klik op de Office button, ga naar de Word Options button, klik Save.
Ga naar de Browse button naast de AutoRecover File locatie optie , en selecteer daar de gewenste map. Bevestig met OK.
http://www.lockergnome.com/windows/2010/09/06/change-the-autorecover-directory-in-word-2007-2/


ARNOLD'S TIP VOOR DE MAC: IPHONE APP
Voor mensen met een iPhone: Studio Brussel heeft een prima app uitgegeven. Is zowel in BelgiŽ als Nederland te downloaden. De app heeft veel leuke mogelijkheden, om
te ontdekken. Natuurlijk heel belangrijk: muziek luisteren. Werkt zowel via 3G als GPRS.
http://itunes.apple.com/be/app/studio-brussel/id388159251?mt=8
http://itunes.apple.com/nl/app/studio-brussel/id388159251?mt=8shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
FREEMAKE VIDEO DOWNLOADER
Windows all - 9,9 MB - freeware
Een tool om video's te downloaden van YouTube, Google, Facebook en co, in HD, 4K, FLV, MP4, 3GP, of andere webvideo's om te zetten naar MP3 of Avi.
http://www.lockergnome.com/windows/2010/08/30/freemake-video-downloader-v1-1-13/
http://majorgeeks.com/Freemake_Video_Downloader_d6554.html


SPYDLLREMOVER

Windows XP/Vista/7 - 1.03 MB - freeware
Een gratis tool om efficiŽnt spyware op je computer te vinden en te verwijderen. Het bevat een geavanceerde spyware scanner, die zelfs rootkit processen kan opsporen, alsook verdachte DLL's binnen draaiende processen.
http://www.lockergnome.com/windows/2010/09/06/spydllremover-v3-2/

MOUSE JIGGLER
Windows all - 39k - freeware
Een kleine maar handige tool: hiermee kan je je computer wijs maken dat er activiteit is vanuit je muis, zodat hij niet in slaap modus gaat. Handig wanneer je bijvoorbeeld iets aan het downloaden bent, of een langdurige taak (backup, defragmenteren, ...) uitvoert.
http://lm.pcworld.com/t/1190286/6573090/115575/0/


TEAMSPEAK
Windows - 16,1 MB - freeware
Deze tool maakt het mogelijk om een teleconferentie te organiseren, om met verschillende mensen via het net te beraadslagen. Je kan de software ook tijdens het gamen gebruiken.
http://www.goteamspeak.com/


SEESMIC DESKTOP

Windows - Mac - 2,4 MB - freeware
Een uitstekende tool om je accounts in de sociale netwerksites te beheren. Je kan Facebook, Twitter, Google Buzze, Linkedin, Ping.fm en Foursquare allemaal naar deze software trekken, en daar in verschillende kolommen beheren.
http://seesmic.com/


TWHIRL
Windows / Mac OS - 1,6 MB - freeware
Deze tool is gebaseerd op Adobe Air, en maakt het mogelijk om al je sociale netwerk accounts centraal te beheren. Het werkt een beetje zoals Miranda, de multi-messenger, waarbij je ook meerdere messenger accounts kan centraliseren.
http://twhirl.org/


WAKEUP ON STAND BY
Windows all - 819k - freeware
Deze tool maakt jouw computer wakker wanneer die in standby is, om een reeks vooraf bepaalde taken uit te voeren. Zo kan hij midden in de nacht een backup gaan maken bijvoorbeeld, of een defragmentatie, zodat deze taken je niet storen overdag. Je kan de tool ook als wekker gebruiken, en zelfs als afsluiter van computersessies.
http://www.chip.de/downloads/WakeupOnStandBy_35134181.html
http://www.dennisbabkin.com/


ECHOFON
Windows / Linux / Mac OS - 463 k - freeware
Een add-on voor Firefox, waarmee je op de hoogte kan blijven van de status van je vrienden in Twitter, zelfs wanneer je niet in Twitter ingelogd bent. De tool houdt in het oog welke tweets je al gelezen hebt, en synchroniseert dat tussen computer, iPhone en iPad.
http://www.echofon.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: LANGMASTER
Nokia - 3Ä
Een bericht tikken in verschillende talen? LangMaster is je handige, eenvoudige en onvervangbare assistent. Wissel snel tussen diverse talen. Ook geschikt voor touchscreen-toestellen.(Bron: Nokia)
http://store.ovi.com/content/22269


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: DE STANDAARD APP
iPhone - iPad - freeware (tijdelijk!)
Deze app om de krant De Standaard op je iPhone of iPad te lezen is momenteel gratis te downloaden, van 16 tot 29 september!
http://itunes.apple.com/app/de-standaard/id334408719?mt=8(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Deze week twee reacties:
<<<
Hallo,

als ik op facebook kijk naar het helpforum blijkt dat ik zeker niet de enigste ben.
steeds als ik iemand als vriend wil toevoegen, ook al ken ik deze persoon dan krijg ik de melding dat ik dit niet kan en de vraag of ik die persoon ken, en dan stopt het.
dit werkt zeer veel facebookers op de zenuwen, ze schrijven dat je 1000 vrienden mag toevoegen, ik sta amper op ongeveer 300 en dan nu dit steeds, in de helpdesk is ook te lezen dat facebook totaal niet reageerd als je vragen steld over hoe of wat of waarom.

misschien kan de pers hier is paal en perk aan stellen en de oorzaken teweten komen van dit ambetant gedoe.

alvast bedankt

vriendelijke groeten

Benny Delanghe
Bennyd [bennyd@pandora.be]


>>>
~~~~~~~~~~~~~~
Medewerker Filip (Filover) heeft voor ons een Nederlandstalige site gevonden over vogels:
<<<

In de laatste nieuwsbrief zag ik je vraag naar een nederlandstalig equivalent voor www.allaboutbirds.org .
Dit lijkt me wel een degelijk equivalent (voor Nederland) : http://www.vogelvisie.nl/

groeten
Filip
>>>


Voor de andere reacties verwijzen wij graag naar onze website.
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Beschaving is macht hebben en er geen gebruik van maken
- Cees Buddingh' -