netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
16/9/
2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 666 van 11/9/2010Gegroet lezer,

Een druilerige, grijze dag, maar dat laten we niet aan ons hart komen. De zon is beloofd, en daar kijken we naar uit. Vooral omdat het dit weekend Open Monumenten is, en heel wat gebouwen die anders niet toegankelijk zijn, nu toch zullen open staan voor het publiek. Meer info over het evenement, inbegrepen een map waarop je kan zien welke monumenten er in een straal van 10 km rond jouw locatie open staan, vind je op http://openmonumenten.zita.be/injebuurt

Tot zolang is er natuurlijk weer dit e-zine. Vol met nieuws, en deze week is het Facebook die, naast Google, de boventoon voert. Microsoft lijkt wel een IBM geworden: degelijk, betrouwbaar, maar saai en dus niet sexy om over te schrijven. Apple heeft deze week ook nog een belangrijke rol in dit e-zine - niet omwille van iPhone en antennagates, maar omwille van het muzikale sociale netwerk Ping dat Apple in het leven riep, en dat niet op veel gejuich onthaald werd. U krijgt van ons een kritische test van dit sociale netwerk.

Veel leesplezier gewenst, amuseer u op de Open Monumentendag, en bij leven en welzijn tot volgende week!


Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.


TWITTER SPEELT ZELF VOOR URL-VERKORTER
Gevaar ligt niet in privacy, wel in failwhale

Ben jij Twitter-gebruiker? Dan zal je misschien ook een mail gekregen hebben waarin twee nieuwigheden aangekondigd worden. De eerste nieuwigheid hebben wij hier al behandeld, namelijk de overschakeling op oAuth om in te loggen via een externe toepassing op Twitter.
De tweede nieuwigheid betreft: de verkorte urls. Voorheen kon je zelf kiezen, via je instellingen, welke online dienst je gebruikte om lange url's om te zetten in Twitter naar die handige korte adressen. Nu echter heeft Twitter beslist dat iedereen gebruik zal moeten maken van de eigen url-verkorter, t.co. Bovendien zal Twitter alle kliks op zo'n verkorte url voortaan gaan onthouden.
Brengt dit dan een gevaar voor jouw privacy? Niet echt. Per slot van rekening is alles wat je op Twitter vertelt zo goed als openbaar - dus van privacy is hier geen sprake. Het zou wel leuk zijn indien Twitter de Direct Messages (DM) buiten deze data hield, en dus niet zou onthouden welke links er in DM's gebruikt worden.
Waarom Twitter dit doet? De reden is simpel: geld. Tot nu toe is Twitter nog altijd wanhopig op zoek naar een bedrijfsmodel. Het mag dan al een van de populairste sociale netwerken zijn op het internet, maar in tegenstelling tot Facebook komt er nog altijd niet veel geld in het laatje. Twitteraars pikken het nu eenmaal niet dat er commerciŽle boodschappen in hun twitterfeed verschijnen, en Twitter houdt zich dus wijselijk ver van zulke praktijken. Maar er is wel geld nodig, van de hemelse dauw kan een site, zelfs Twitter, nu eenmaal niet bestaan. En daarom deze zet: door statistieken anoniem bij te houden over de aangekochte links, komt Twitter in het bezit van wetenschap die het kan verkopen aan marketing bedrijven.
Het enige, maar grote gevaar dat hierbij loert: flessenhals. Alle links moeten dus voortaan via deze url-verkorter van Twitter passeren. En Twitter staat nu niet echt bekend voor zijn grote stabiliteit. Als de url-verkorter t.co onderuit gaat, dan ligt de hele Twitter gemeenschap stil. Hopelijk zullen we dat niet al te snel aan den lijve moeten ondervinden...
http://news.cnet.com/8301-31921_3-20015397-281.html?tag=mncol;txtITUNES10 EN ZIJN SOCIALE NETWERK PING: ENKELE INDRUKKEN
De internetgemeenschap is niet echt gelukkig met Ping en iTunes 10. Slaat Apple de bal mis, of bezien wij Ping verkeerd?

Om te beginnen even onze eigen ervaring vertellen met Ping, het sociale netwerk dat Apple in het leven geroepen heeft rond haar iTunes. Na installatie van deze nieuwe versie zal je links een nieuwe rubriek vinden: Ping - en als het je niet meteen opgevallen zou zijn, staat er ook nog "New" bij. Om de dienst te activeren klik je op Get Started - en dat heeft Apple goed gedaan: de dienst is opt-in en niet meteen voor iedereen geactiveerd. Maar wacht toch even vooraleer je Ping activeert. Al meer dan 1 miljoen mensen hebben het ondertussen al gedaan, maar of zij er gelukkig mee zijn is nog eeen andere vraag.
Klik dus op Get Started, waarna je in het nieuwe venster op "Turn on Ping" klikt. Vervolgens moet je een hel, hele lange tekst doorploeteren, die van de Algemene Voorwaarden en het privacybeleid van Apple. Ik noteerde in Twitter de volgende opmerking van @ThijsNiks: Amerikaanse Grondwet: ± 4500 woorden. Nederlandse Grondwet: ± 8000 woorden. iTunes gebruiksovereenkomst: ± 15500 woorden. Simpeler is het er dus niet op geworden.
Vervolgens krijg je een pagina waar je een summier profiel kan aanmaken: je naam, een foto uploaden, wat vertellen over jezelf. En dan kan je 3 muziekgenres kiezen. Heel algemene genres, die toch wel verwonderlijk zijn. Een genre zoals "klassiek" moet dus zowel koren, instrumentaal, als opera's dekken, terwijl er toch ruimte gemaakt wordt voor "Feestdag". Een kwestie van commerciŽle verkopen zeker? Ik had moeite om 3 genres te kiezen, want ik luister naar meer dan alleen maar alternatief, elektronisch en Wereld. Maar uiteindelijk moest ik mijn keuze wel tot deze 3 rubrieken beperken. O ja. Ping was even boos op mij omdat ik er niet voor wou uitkomen of ik man of vrouw ben. Omdat ik niet verder kon zonder keuze te maken, heb ik maar aan die eis toegegeven.
En dan krijg je een venster waarin je bepaalt hoe muziek die jij goed vindt, op jouw profiel weergegeven wordt. En daarbij wordt het duidelijk dat je in dit sociale muzieknetwerk heel beperkt zal zijn. Want je kan enkel ofwel helemaal geen muziek op je profiel laten zien, ofwel automatisch alle muziek die je aankoopt of waardeert, ofwel moet je handmatig muziek uitzoeken die je goed vindt. Met andere woorden: je kan enkel kiezen uit artiesten die in de Ping en de iTunes Store aanwezig zijn.
Wij raden je af om te opteren voor het manueel uitzoeken van muziek, want dan moet je meteen aan de slag om 10 muzikanten goed te gaan vinden. Vink dus voorlopig de eerste optie aan.
Tot slot moet je nog vertellen of mensen jou mogen volgen (met of zonder jou toestemming) of niet. En dan ben je er. Oef!
In het volgende venster krijg je dan enkele artiesten voorgeschoteld die je meteen kan volgen. Nu mogen die misschien in de VS populair zijn, maar mijn smaak waren deze artiesten niet. Nu heb ik uit principe nog nooit muziek gekocht bij iTunes, maar ik heb vernomen van anderen die dit wel doen, dat de artiesten die daar gesuggereerd worden, helemaal niet stroken met de albums die zij reeds aangekocht hadden. Minpuntje dus. Ik zocht naar enkele van mijn favoriete artiesten (Natalie Walker, André Brasseur, Astor Piazzola, Cat Power, Antony and the Johnsons), maar geen van deze artiesten bleken aanwezig. Opnieuw een minpunt.
Ongerust omdat ik geen van mijn favoriete artiesten kon vinden, probeerde ik het met eentje die toch absoluut aanwezig moést zijn: Lady Gaga. En jawel. Daar was ze dus. Oef! Ik had mijn iTunes Ping niet kapot gemaakt!
Vervolgens ging ik op zoek naar mensen om te volgen. Via Twitter had ik gelezen dat enkele andere Twitteraars eveneens Ping wilden uittesten, en dus had ik al een leidraad om te starten: de mannen van #tech45 podcast. Geef in het zoekvakje een naam in, en afhankelijk van de instellingen van deze persoon kan je hem/haar meteen gaan volgen, of wordt er eerst een mail gezonden om toestemming te vragen.
Op het profiel van deze persoon (of het jouwe) vallen enkele dingen op. Bij "XX volgt" staan bijvoorbeeld artiesten en mensen door elkaar. De rubriek daaronder "volg xx" heeft de verkeerde titel, want dat zou moeten zijn: deze mensen volgen XX.
Voor de rest wordt jou nu duidelijk waar dit sociale netwerk om gaat: om de verkoop van muziek. Want alle commentaren, shares (deel) of Likes zijn allemaal afkomstig van muziek die in de winkel te koop is. Je kan zelf manueel geen commentaren schrijven zoals "Ik kijk uit naar de nieuwe van...", alles moet gekoppeld zijn aan een album van een artiest, te koop in de winkel. Schrijf je toch een commentaar, dan krijg je de raarste kronkels, zoals "Hilde gaf commentaar op Hilde". Je zou voor minder aan gespleten persoonlijkheid gaan lijden...
Tot zover onze eerste ervaringen met Ping. Nu nog de commentaren, van mezelf en anderen.
http://mashable.com/2010/09/01/itunes-ping/


ITUNES EN PING: DE COMMENTAREN
Enkele commentaren die wij noteerden, en ook onze eigen verzuchtingen.

Toen Steve Jobs aankondigde tijdens zijn toespraak verleden week dat er een nieuwe versie van iTunes aankwam, hoopten velen dat het een light-versie zou zijn van de tool, en dat er nu eindelijk een deel van iTunes, dat niet echt op de eigen computer moet zitten, naar "the cloud" overgezet zou worden. Twee vliegen in één klap: een lichtere iTunes op je computer, en een iTunes die van overal toegankelijk zou zijn.
Helaas, het heeft niet mogen zijn. Steve Jobs kondigde wel aan dat er een sociaal netwerk komt, "Ping", maar het zou niet op het web zitten, maar op onze eigen computer, binnen "bloatware" iTunes. En dat heeft enkele negatieve gevolgen, zoals verschillende waarnemers opmerkten. Om te beginnen is de interface loodzwaar. Je hebt enkel een zoekvak, en een pijltje om terug te gaan naar de vorige pagina - met seconden wachttijd tot gevolg. Geen gelikte, supersnelle interface zoals bij FaceBook dus.
Bij de commentaren op een song krijg je alle talen dooreen - Frans, Engels, Spaans, ... Nu zij we op het internet wel allemaal polyglot, maar het zou toch aangenamer zijn om de mogelijkheid te hebben om enkel commentaren in onze taal, of alle commentaren te lezen.
Nog een minpunt: er zijn bitter weinig artiesten aanwezig. Zoals je in het vorige artikel lezen kon, vond ik geen van mijn eigen favorieten terug. En dat is wel jammer. Wanneer een bedrijf een nieuwe product of dienst lanceert, krijgt het maar één kans. De bezoeker komt, ziet, en vindt het goed - of niet. In het laatste geval keert hij gewoon niet weer. Had Apple niet beter het sociale netwerk proef laten draaien, in plaats van een leeg omhulsel te lanceren?
Wat er ook ontbreekt, is de mogelijkheid om drie, vier namen van artiesten in te vullen, en zo de namen van gelijkgestemde muziekliefhebbers te ontdekken.
Kortom: er is veel kritiek op dit "sociale netwerk". Maar, zoals verschillende mensen in Twitter opgemerkt hebben (met dank aan Jan Seurinck en Davy Buntinx voor hun input): is het wel de bedoeling om echt sociaal te gaan, zoals Facebook het ook is? Apple wil muziek verkopen, dat is tegenwoordig (een van de )core business - en een erg lucratieve bovendien. In dit opzicht is Apple er wel in geslaagd om enkele puntjes met elkaar te verbinden.
Moeten we trouwens dit sociale netwerk niet bekijken vanuit een andere optiek? Denk eraan dat Apple een tijdje geleden een patent aanvroeg voor het verkopen van tickets. Misschien is dit wel de achterliggende bedoeling: dat het volgen van artiesten niet alleen dient om hun muziek aan te kopen, maar ook om tickets te kopen voor hun concerten?
In dat geval moet er toch nog wel wat veranderen. Wij zien geen RSS feed om op de hoogte te blijven van nieuwe activiteiten, releases, concerten - een mens leeft nu eenmaal niet in zijn iTunes, maar in andere nieuwsreaders. Artiesten hebben ook erg weinig plaats om hun eigen fanpagina aan te maken. Lady Gaga zou, zo vertelt Buzz Out Loud, er een heel werk van hebben gemaakt om allerlei gegevens toe te voegen, maar de mensen van Apple hebben dat terug gewist - het was teveel info.
En dan nog dit. Blijkbaar heeft Apple niet echt veel kaas gegeten van sociale netwerken - en van commentaren. Want een van de problemen bij het toelaten van commentaren is dat er een toevloed is aan spam. Dat is wat er ook gebeurde bij Ping: in een mum van tijd werd het overspoeld met spam boodschappen, zoals je bij The Guardian en CNet lezen kan. Er wordt ook niet gecontroleerd of men wel is wie men beweert te zijn - wat in het geval van gewone gebruikers geen kwaad kan, maar voor artiesten wel: muzikant Ben Folds moest vaststellen dat er iemand anders een account in zijn naam aangemaakt had.
http://www.guardian.co.uk/technology/pda/2010/sep/03/apple-ping-spam


VROUWEN GOED BESTAND TEGEN 'SOCIAL ENGINEERING'
Zijn het dan ook gewend om neen te zeggen....
Even uitleggen wat social engineering is. Dat is een trucje dat toegepast wordt door fraudeurs, die gebruik maken van enkele gegevens die zij van je kennen, om nog meer gegevens los te peuteren. Je bent er ongetwijfeld al mee geconfronteerd, die telefoontjes op het werk waar een enquêtebureau allerlei gegevens vraagt. Ik persoonlijk wimpel die altijd af, met de vraag: waarom moet u dat weten? Maar de meeste mensen zijn zo gewend aan die vervelende telefoontjes, dat zij zonder aarzelen alle mogelijke informatie geven.
Dat is nogmaals gebleken bij een test die gehouden werd in het kader van de Defcon hacking conferentie verleden maand. Er werden 135 mensen opgebeld die werken bij bedrijven die in de top Fortune 500 voorkomen. 130 van hen gaven zonder aarzelen informatie over hun bedrijf vrij. Slechts 5 weigerden informatie te geven. En weet je wat? Alle vijf waren vrouw.
Waarom het juist vrouwen waren die zo goed uit de test kwamen? Wel, sommigen menen dat dit gewoon komt omdat vrouwen gewoon zijn om "neen" te zeggen, wanneer mannen informatie uit hen proberen los te peuteren, zoals hun telefoonnummer...
Hoe de social engineering precies in zijn werk ging lees je bij Computerworld. Wij vonden het alvast een leuke anekdote dat de dametjes zo goed hun mannetje staan...
http://www.computerworld.com/s/article/9183498/Women_did_well_on_Defcon_social_engineering_testDOEDEL VAN GOOGLE WAS ENERGIESLOKOP
Gebruikers 'not amused' door animatie op startpagin van zoekmachine Google

Heb je het dit weekend ook gemerkt, die leuke doedel die in het Google-logo van de zoekmachine verwerkt was? Het was een ode aan Buckyballs, in de vorm van een bewegend icoontje. Meer over deze Fullerene molecule bij Wikipedia.
Erg leuk dus. Maar heb je na enkele minuten ook gemerkt dat je computer volle kracht aan het werken was, en je browser ging lopen met grote happen van je CPU-kracht? Wel, dat was te wijten aan diezelfde leuke doedel. Het bleek namelijk dat deze afbeelding, die draaide op een javascript, met de CPU ging lopen. Het regende dan ook klachten op het Help forum van Google. Een gebruiker getuigde hoe het Buckyball script in zijn Firefox met 100% van de CPU weg was, en toen hij de test opnieuw deed met IE7 was dat 95%, terwijl het bij Opera 65% was.
Nu kan je zeggen: dat is toch niet zo erg? Op zich niet. Maar al die miljoenen gebruikers die Google ergens in hun browser hadden openstaan, en die nu plots veel meer energie verbruikten, dat heeft alles bijeen toch wel voor een aardige meerconsumptie aan energie gezorgd. En dat zal ongetwijfeld niet de bedoeling geweest zijn.
De tekening is ondertussen verdwenen van de Google startpagina. Alles terug bij het oude. Nu, eerlijk gezegd zijn de doedels over het algemeen wel heel leuk gevonden, en is het dus te hopen dat er nog veel doedels komen. Ze mogen alleen niet zo energie-hongerig zijn...
http://www.zdnet.co.uk/blogs/jacks-blog-10017212/googles-buckyballs-doodle-costs-people-money-drives-users-away-10018562/
http://www.google.com/support/forum/p/Web+Search/thread?tid=5a4a28bb063d6369&hl=en
http://en.wikipedia.org/wiki/FullereneFACEBOOK TEST NIEUWE ZOEKFUNCTIE, EN KOMT MET REMOTE LOGOUT
Het nut van de "likes" wordt stilaan duidelijk

Eerst even een klein berichtje over Facebook - klein maar handig. Om phishing tegen te gaan, en misbruik van je Facebook account, heeft de sociale netwerksite haar meer dan 500 miljoen gebruikers nu een handige tool in handen gegeven: een pagina die je vertelt wat je recente activiteit was op Facebook. Wanneer je het laatst inlogde, vanop welke computer, waar die was, en met welke browser. Je kan ook zien of je ook nog een tweede keer actief bent - en dan meteen die sessie stoppen via de button End Activity.
Handig. Want misschien ben je vergeten uit te loggen op een andere machine, en kan je zo verhinderen dat anderen nu jouw Facebook kunnen beheren vanop die machine. Of kan je zien wanneer iemand anders met jouw account aan het rommelen is.
Je vindt deze tool onder het tabblaadje Account, rechts boven van je profiel pagina, klik dan op Account Settings in het uitklapmenu, en bij Account Security zal je dan deze pagina met je activiteiten zien. (1)
Ondertussen begint stilaan duidelijk te worden waar de kracht van Facebook ligt: een alternatieve manier van zoeken, namelijk zoeken binnen een sociale context. Wat Google doet, wanneer jij een trefwoord invult, is alle pagina's opsommen die volgens Google het meest relevant zijn. Daarbij gaat Google af op zijn geheime zoeklogaritme, en ook op wat er volgens Google het meest aangeklikt wordt door de hele internetgemeenschap. Google heeft al op verschillende manieren getracht om dat resultaat nauwkeuriger te maken, maar vond tot nu toe de juiste formule niet. Facebook echter blijkt over de magische toverstaf te beschikken om dat ideale zoekresultaat te vinden voor de internaut. Het weet namelijk wat jouw vrienden zijn, en sinds de "Like" buttons overal op het web te vinden zijn, kan Facebook perfect weten wat jouw vrienden interessant vinden, en de zoeklogaritmes hiermee doorspekken. Wat nogmaals bewijst dat accurate zoekresultaten enkel gaan ten koste van jouw privacy... (2)
http://news.cnet.com/8301-27080_3-20015482-245.html
http://www.webpronews.com/topnews/2010/09/03/facebook-testing-feature-that-would-make-it-more-valuable-for-search


NOG NIET ALLES VERLOREN VOOR GOOGLE WAVE
Google maakt deel van code open source

Persoonlijk hadden wij geen toepassing voor Google Wave, maar wie dat wel had vond deze collaboratieve tool fantastisch. Onder andere de mensen van de Tech45 podcast waren dol op Wave, omdat het hen toestond om via het internet samen te werken aan projecten. Dat Google aankondigde het project stop te zetten, omdat het onvoldoende gebruikers kende, was voor de Google-fans dan ook een grote teleurstelling.
Maar voor hen is er goed nieuws: Google maakt een groot deel van de broncode van Google Wave tot open source. Dat wil zeggen dat anderen deze tool kunnen gebruiken en verder ontwikkelen. Volgens een bericht bij WebProNews zullen de ontwikkelaars o.a. over volgende tools kunnen beschikken:µ
- een bundel toepassingen met een server en een web client, die real time samenwerking via het web mogelijk maakt, en die conversaties gestructureerd kan weergeven;
- een snel en uitgebreid wave paneel in de web client, met ondersteuning voor de genestte conversaties;
- een wave store, en een zoekfunctie voor d;e server
- verfijning van het client-server protocol;
- ondersteuning voor gadgets, robots en data API;
- ondersteuning om wave data te importeren van de bestaande wave.google.com;
Het project zal dus niet de volledige Wave functies hebben, maar toch voldoende bouwstenen bevatten om ontwikkelaars en gebruikers toe te laten om hun eigen toepassing voor Wave te bedenken, om wave servers te draaien en waves op hun eigen hardware te hosten. Benieuwd wat hiervan komt...
http://www.webpronews.com/topnews/2010/09/03/google-open-sources-more-of-wave-so-developers-can-take-advantage
http://googlewavedev.blogspot.com/2010/09/wave-open-source-next-steps-wave-in-box.html


RUZIE TUSSEN BELGISCHE ZENDERS EN KABELAARS HAALT BUITENLAND
Ars Technica heeft oog voor de verwijten die de Belgische tv-zenders Belgacom en Telenet maken

Waarin een klein landje groot kan zijn... Voor een keer haalt ons land de buitenlandse pers niet door ons debacle na de verkiezingen, de mogelijke opsplitsing van het land, en zelfs niet door schandalen in de kerkelijke sfeer. Neen, het is de open brief die de tv-zenders verleden week stuurden naar de aanbieders van het tv-signaal (Belgacom en Telenet) die een artikel kreeg in tech nieuwssite Ars Technnica.
Wat de zenders de kabelaars vermijden? Wel, volgens hen is het veel te gemakkelijk om tv-programma's op te nemen via DVR's (digital video recorders). Daardoor zouden zij geld verliezen, want hun nieuwe diensten zoals Net Gemist en Ooit Gemist bij de VRT bijvoorbeeld komen niet van de grond. De mensen programmeren hun DVR wanneer ze weten dat ze een programma niet live kunnen volgen, in plaats van het later on demand aan te vragen. Recent hebben de kabelaars het nog gemakkelijker gemaakt om de DVR te programmeren: dat kan nu ook via het web en de smartphone. En dat zint de zenders niet. Zij vragen daarom ofwel een compensatie van de kabelaars, of eisen dat de kabelaars de digitale videorecorders die zij ter beschikking stellen van de kijker zouden beperken ('kreupel maken' of cripple is de Engels term ervoor, en dekt eigenlijk beter de lading).
Je kan je bij deze demarche van de zenders toch wel enkele vragen stellen. Want is het misschien niet omdat de programma's zo duur zijn wanneer je ze on demand wil bekijken (3Ä per aflevering) dat de diensten niet van de grond komen? Waarom niet eens een ander bedrijfsmodel overwogen, zoals een dienst à la Hulu die gedragen wordt door advertenties?
En dan is er natuurlijk het feit dat de gebruiker altijd al programma's opgenomen heeft, ook voor het digitale tijdperk, met gewone VHS cassettes en nu dvd's. Dat het nu gemakkelijker geworden is, met de digibox en de harde schijf, valt uiteraard niet te ontkennen. Maar wat is er verkeerd aan om een programma een uurtje later of de volgende dag te bekijken, in plaats van live?
http://www.demorgen.be/dm/nl/5401/Multimedia/article/detail/1150876/2010/08/30/Vlaamse-omroepen-samen-ten-strijde-tegen-Telenet-en-Belgacom-TV.dhtml
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2010/09/belgian-broadcasters-seeking-to-kneecap-dvrs-want-compensation.ars
http://www.test-aankoop.be/digitale-tv-kijker-dreigt-kind-van-de-rekening-te-worden-s658843.htm


TECH45 GAAT WEKELIJKS...
Maar steengoede RadioOnline stopt ermee

Het heeft niet mogen zijn. De wekelijkse tech podcast van de Nederlandse radiozender TROS haalde wel mooi zijn 750e aflevering, maar stopt er nu mee: verleden zaterdag werd het doek neergelaten over deze toch wel boeiende podcast.
Ook wij beluisterden wekelijks de testen van Marie-Claire, de nieuwtjes uit internet land, en de gesprekken met mensen en bedrijven die in het nieuws gekomen waren in de afgelopen week. De ironische en humoristische toon kon ons erg plezieren, en menige ballon werd door de scherpzinnige reacties van Francisco van Jole en Peter de Bie in het programma doorprikt.
En nu is het doek dus gevallen over Radio Online. De reden voor de stopzetting is ons onbekend - vond de zender dat er te weinig publiek was? 250.000 luisteraars per aflevering kan je moeilijk "weinig" noemen. Of vond men het procedé van een podcast uit de mode? Volgens een tweet van Van Jole zou de leiding internet een te specifiek onderwerp vinden, en zou er een rechtser geluid moeten klinken op de Tros radio. In elk geval werd er een leuke compilatie online gezet met grappige en merkwaardige momenten uit de voorbije jaren die je bij WebWereld lezen kan (1)
Waar Radio Online noodgedwongen het bijltje erbij neergooit, valt er dan weer positief nieuws te noteren bij Techcast: deze heel knap gemaakte en altijd boeiende podcast gaat voortaan wekelijks, in plaats van tweewekelijks. De podcasters zullen proberen zich te beperken tot 45 minuten, maar doordat zij altijd zo volkomen in hun onderwerp opgaan, is het moeilijk om die belofte te houden. Het leuke van de podcast is dat je die zelf ook live kan bijwonen en meteen commentaren en suggesties kan geven in de chatroom. Afspraak dus voortaan op dinsdag, 22u. De chatroom gaat open vanaf 21u30 en dan krijg je een blik achter de schermen, en merk je hoe de biertjes klaargezet worden en de heren en dame hun kelen schrapen (2).
Wij ontdekten trouwens nog een leuke Nederlandstalige podcast: Blindelinks. Deze podcast is wel wat minder professioneel gemaakt dan Tech45, maar de onderwerpen die er behandeld worden zijn ook wel boeiend. Vooral dan omdat zij vanuit een andere hoek benaderd worden. Zoals de naam van de podcast en bijhorende website doen vermoeden is dit een initiatief door en voor blinden en slechtzienden. De site Blindelinks wil vertellen hoe deze mensen omgaan met ICT, en aandacht vragen voor gebruiksvriendelijkheid bij het ontwikkelen van toepassingen. Alle afleveringen van de Blindelinks podcast, met bijhorende shownotes, vind je op het derde adres. Luisteren dus geblazen!
http://webwereld.nl/nieuws/67068/na-15-jaar-stekker-uit-tros-radio-online.html
http://tech45.eu/
http://www.blindict.nl/web/blindelinks-podcast.php


GOOGLE HAALT INSTANT SEARCH UIT BÈTA
Veroorzaakt dit een revolutie in SEO? En mogen we in de toekomst nog naar rode oortjes-onderwerpen zoeken?De instant zoekresultaten, die Google enkele weken geleden in bèta voorstelde, is nu definitief een onderdeel van de Google. Op een persconferentie, die live via het internet uitgezonden werd, en vergezeld ging van een persbericht dat meteen in het Nederlands naar alle media verstuurd was, werd deze verandering aangekondigd.
Met Instant Search zie je meteen, nog bij het intikken van je zoekopdracht, al zoekresultaten verschijnen. Je kan het zien wanneer je op een Engelstalige versie van Google gaat zoeken (www.google.com). En in de live presentatie kan je natuurlijk ook zien hoe het werkt. Wij vroegen ons af of en wanneer deze nieuwigheid ook te zien zal zijn in het zoekvak in de browser. Want zeg nu zelf: wanneer was de laatste keer dat jij naar de startpagina van Google gesurft bent? We voeren toch allemaal onze zoekopdrachten uit vanuit het zoekvak rechts bovenaan in onze browser? Een vraag die ons echt intrigeert. Want wanneer je op de Google startpagina bent, dan is het natuurlijk erg gemakkelijk voor Google om te bepalen wat er op de blanco ruimte onderaan het zoekvlak verschijnt. Maar hoe kan Google dit bepalen vanuit het zoekvak van de browser? Gaat Google de inhoud van een pagina van een van je tabblaadjes vervangen, zodra je in het zoekvak begint te tikken? Maar welk tabblaadje dan? Want het zal jou immers ook vaak overkomen dat je een woord intikt in het zoekvak van je browser, maar dan bedenkt dat het tabblaadje dat nu actueel is, er eentje is van een pagina die je nog verder wil exploreren, en je schakelt snel over naar een ander tabblad vooraleer je op "enter" drukt. Dat is dus nog even afwachten.
Deze nieuwigheid ligt trouwens niet goed bij de bedrijven, want zij zou wel eens een revolutie kunnen veroorzaken voor SEO en SEA (search engine optimization en search engine advertising), zoals waarnemer Krishna Rao van Greenlightsearch.com opmerkt. Verschillende websites zouden wel eens daling van het bezoek kunnen zien. En software die de ranking, de rangschikking van sites in Google opzoekt, zou eveneens problemen kunnen kennen. Adverteerders zouden dan weer problemen kunnen ondervinden omdat de betaalde resultaten naast de zoekopdrachten nu onzekers zijn.
Men kan zich trouwens ook vragen stellen bij de redenen waarom Google dit doet. Nu de internauten steeds meer vertrouwd worden met zoeken, gebruiken zij steeds meer trefwoorden omdat zij weten dat een combinatie van meerdere woorden (longtail searching) tot een beter resultaat leidt. Met instant zoekresultaten wordt het die longtail echter moeilijk gemaakt, en dat zou Google opzettelijk doen, aldus sommige waarnemers. Bij gecombineerde trefwoorden, longtail dus, zou Google minder geld kunnen vragen voor de CPC of cost per click dan bij generische woorden, zoals "handtas" of "harde schijf". Door de instant search hoopt Google deze trend dus om te buigen.
En dat nog dit. Google houdt er niet van dat je naar naar sexy dingen gaat zoeken, zoals overduidelijk werd tijdens de demo op de persconferentie. Het zoeken naar een naam die begint met slut lijkt een filter op te roepen - mevrouw Irena Slutsky van het bedrijf AdAge bijvoorbeeld kan geen zoekopdracht naar zichzelf uitvoeren, want de filter struikelt over het begin van haar naam (slut = slet)...
http://blog.greenlightsearch.com/greenlights_search_blog/2010/09/the-impact-of-streaming-search-on-ppc.html
http://www.zdnet.com/blog/google/google-instant-take-that-bing/2439
http://www.guardian.co.uk/technology/blog/2010/sep/08/google-instant-search-launched


NIEUWE VERSIE FIREFOX BRENGT SUPERSNELLE BEELDEN
Ook audio zou prachtige nieuwe mogelijkheden bieden

De 5e bèta versie van Firefox 4 is uit. En onze vingers jeuken om hem uit te proberen. Want volgens verschillende testers zou deze versie duidelijke verbeteringen brengen qua audio, video en beveiliging. De vorige bèta, nummertje 4, is eigenlijk nog maar 2 weken geleden uitgebracht, en die bevatte, zoals we toen meldden, twee opvallende nieuwigheden: Firefox Sync en Panorama. Deze versie bevat dus niet meteen nieuwigheden, als wel verbeteringen.
Om even technisch te gaan: deze verbeteringen werden mogelijk doordat Firefox 4 nu hardware acceleratie bevat in Windows Vista en Windows 7 machines waarvan de hardware DirectX10 kan draaien. Daardoor wordt gebruik gemaakt van het Direct2D rendering systeem, zodat de grafische hardware het weergeven van de inhoud van een pagina kan versnellen. De juiste uitleg vind je o.a. bij BetaNews.(1)
Ook aan de beveiliging werd gesleuteld. Firefox 4 bèta 5 ondersteunt nu HSTS, kort voor HTTP Strict Transport Security. Deze tool zorgt ervoor dat Firefox onthoudt welke sites gebruik maken van het beveiligde SSL. De reden hiervoor is als volgt: wanneer een pagina een beveiligde https versie heeft, herkenbaar aan de groene adresbalk en het sleuteltje onderaan in je browser, maar je benadert die via http, dan zal de http versie je doorsturen naar de https-versie, maar NADAT je eerst gecommuniceerd hebt met de niet versleutelde versie van de website, en dat is een zwak punt waar hackers misbruik van kunnen maken.(2) Meer over Firefox 4 in het Mozilla blog (3)
Zo, we weten weeral wat doen vanavond: testen!
http://www.betanews.com/article/Firefox-4-beta-5-beefs-up-video-audio-security-features/1283904492
http://hacks.mozilla.org/2010/08/firefox-4-http-strict-transport-security-force-https/
http://blog.mozilla.com/blog/2010/09/07/firefox-4-beta-with-faster-graphics-and-new-audio-capabilities-for-the-web/


MOZILLA LABS GAMING GAAT VAN START MET COMPETITIE
Om de aandacht te vestigen op de nieuwe Gaming afdeling schrijft Mozilla een wedstrijd uit

Nog nieuws uit de Mozilla labs, en wel voor de speelvogels - maar natuurlijk ook voor de ontwikkelaars. Mozilla start namelijk met een nieuwe afdeling, Gaming. Die wil ontwikkelaars aanmoedigen om spelletjes te ontwerpen die op het open web en in de browser gespeeld kunnen worden.
Een open initiatief dus, dit in tegenstelling tot de fabriekseigen, gesloten games die we nu gewoon zijn. Het moderne web heeft, zo zegt het artikel op het Mozilla blog, tegenwoordig zoveel technologieŽn die open zijn: open video, audio, WebGL, Touch Events (dingen die gebeuren wanneer je het scherm aanraakt), tools om te ontdekken in welke richting een toestel gehouden wordt, geolocatie, supersnelle javascript engines, enz. In het artikel vind je ook de links naar Mozilla pagina's waar je meer info vindt over deze technologieŽn.
Wel, gebruik makend van die open technologieŽn wordt het perfect mogelijk om snelle games te ontwerpen, die dan in de browser (en wellicht ook op draagbare toestellen) werken. Om ontwikkelaars aan te moedigen het platform uit te proberen, schrijft Mozilla een wedstrijd uit: Game On 2010. Alle ontwikkelaars zijn welkom; zij vinden meer info op het Mozilla Labs Gaming blog of via Twitter.
http://mozillalabs.com/gaming/2010/09/07/welcome-to-mozilla-labs-gaming/
http://gaming.mozillalabs.com/
http://twitter.com/mozlabs
http://www.downloadsquad.com/2010/09/07/mozilla-labs-gaming-launches-browser-based-open-web-games-her/


AMIE STREET MUZIEKDIENST SLUIT DE DEUREN
Gedaan met DRM-vijre muziek te kopen aan 0 cent...

Als een van de eersten kwam de muziekdienst AmieStreet.com uit met DRM-vrije muziek. En bovendien een heel origineel businessmodel: nieuwe songs kon je zo goed als gratis aankopen, en de prijs steeg naargelang de muziek populairder werd en meer gedownload werd. Het moedigde de muziekliefhebber aan om bands en artiesten te 'ontdekken'.
Welnu, AmieStreet.com, de website die sinds 2006 bestond, is niet meer. Het is te zeggen: het bedrijf bestaat nog, maar de online muziekdienst werd opgekocht door Amazon, en gesloten.
Amiestreet zelf zal zich in de toekomst bezig gaan houden met een streaming dienst, Songza, waar je je eigen radio kan maken rond een bepaald genre of thema. Zoals Pandora eigenlijk - en je mag je dus gerust afvragen of er, naast het succesrijke Pandora, nog wel plaats is voor een concurrent als Songza...
Meer over deze evolutie bij Ars Technica. Wij vinden het in elk geval spijtig dat AmieStreet sluit, want het idee om er muziek te ontdekken beviel ons wel... Wie wil kan Songza eens uitproberen, het is momenteel nog gratis.
http://arstechnica.com/media/news/2010/09/amie-street-gobbled-by-amazon-turned-into-the-new-songza.ars
http://songza.com/


NIEUWS VAN HET PIRATENFRONT - LETTERLIJK
Filmindustrie gebruikt echte piratentactieken om piraten te ontmoedigen

In een grootscheepse actie werden eerder deze week verschillende servers opgespoord en in beslag genomen waar films met Nederlandstalige ondertiteling illegaal gedownload konden worden. (1) De zoekactie had niet alleen in ons landje plaats - ook Noorwegen werkte mee, en o.a. een server waarook op Wikileaks gehost wordt werd aangepakt (2)
Ondertussen blijkt het wel dat de filmindustrie zelf niet altijd netjes tewerk gaat - tenminste als men de directeur van het Indische softwarebedrijf Aiplex Software mogen geloven. Volgens hem wordt zijn bedrijf ingehuurd door de filmindustrie om, als echte huurmoordenaars, cyberaanvallen te lanceren op sites waar gepirateerde films gehost worden, en die niet reageren op de verzoeken om de auteursrechtelijk beschermde content van de server te verwijderen.
Zoals je wellicht weet bepaalt de wet dat een hostingbedrijf niet verantwoordelijk is voor de content die er gehost wordt - tenzij de eigenaar van de auteursrechten of zijn afgevaardigde erop wijst dat er een overtreding begaan wordt. Wanneer sites waar illegale films gehost worden zo'n bevelschrift krijgen, dan reageert 95% daar correct op, en verwijdert het de gewraakte content. Enkele echter, meestal torrent sites die echt gespecialiseerd zijn in illegale content, doen dat niet. En dan schiet Aiplex in actie.
Het bedrijf lanceert dan een Denial of Service (DoS) aanval zodat de site niet langer bereikbaar is. En in sommige gevallen gaat het bedrijf nog verder en vernietigt het de data op de server.
De strijd tegen piraterij is hard - en niet bepaald proper te noemen...
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2010/09/08/grote-politieactie-tegen-internetpiraterij/article-1194813657972.htm
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2010/09/major-file-sharing-bust-in-europe-targets-p2p-admins.ars
http://www.smh.com.au/technology/technology-news/film-industry-hires-cyber-hitmen-to-take-down-internet-pirates-20100907-14ypv.html
http://www.dnaindia.com/entertainment/report_bollywood-hiring-cyber-hitmen-to-combat-piracy_1433621


GOOGLE'S INSTANT SEARCH: DE NASCHOKKEN
Over ongeruste SEO bedrijven, en een advertentie die Steve Jobs pijn in het hart zal geven

Zoals gisteren reeds kort aangestipt, wordt er in de wereld van de SEO en SEA ongerust gereageerd nu Google de instant search doorgevoerd heeft op de algemene startpagina. Tussen haakjes: het is nu bevestigd dat de instant search niet actief is wanneer je zoekt vanuit het zoekvak in je browser, enkel wanneer je naar de startpagina surft van Google. En dat maakt toch een wereld van verschil, want zouden de meeste internauten niet zoeken vanuit dat zoekvak?
Maar dit terzijde. De SEO en SEA bedrijven dus. Die zijn ongerust, omdat deze nieuwe manier om zoekresultaten wel eens van invloed zou kunnen zijn op hun manier van werken, en zij hun tactiek misschien moeten omgooien. Anderzijds is dat voor hen misschien ook positief nieuws, want het kan nieuwe opdrachten betekenen voor de klanten.
Het is trouwens interessant om vanop de startpagina van Google eens te kijken welke merken er tevoorschijn komen wanneer je een gewone letter van het alfabet intikt. Het bedrijf iCrossing maakte zulke lijst (1). Omdat wij wel eens wilden weten of die lijst universeel is, logden wij in met onze Google account en deden dezelfde test: een letter van het alfabet intikken en het resultaat bekijken. En dat was, op enkele uitzonderingen na, hetzelfde als het lijstje van iCrossing. Wat ons toch wel verwondert, want je zou toch verwachten dat Google wat meer met onze persoonlijk zoekverleden rekening zou houden. Zou Google in de toekomst die merkplaatsen nu gaan verkopen aan de hoogst biedende? Het is in elk geval een pracht van een nieuwe inkomstenbron!
Wil je op de startpagina geen instant search? Dat kan. Rechts van de zoekbalk vind je een button die zegt "Instant is on". Druk op die link, en je kan overschakelen naar "instant is off". Zo simpel is het. Een overzicht van de reacties op Instant Search heeft Tech Meme, zoals gewoonlijk, verzameld. (2)
Om het hoofdstuk Instant Search af te sluiten nog even een luchtige noot: Google heeft een advertenties gemaakt die op ludieke manier de snelheid aantoont van de Instant search. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een song van Bob Dylan, Subeterranean je weet wel, die waarbij hij met plakkaten in de hand staat te zingen. En dat, zo merkt Gawker op, zou wel eens flink pijn kunnen doen bij Steve Jobs. Dat is namelijk een grote fan van Dylan, en vond dat de protestzanger overeen kwam met het imago van Apple: een brede culturele invloed, emotioneel relevant, wat contracultureel. (3)
Hoe het ook zij: de ad is heel goed gevonden. Leuk om kijken!
http://greatfinds.icrossing.com/n-is-for-netflix/
http://www.techmeme.com/100909/p59#a100909p59
http://gawker.com/5633106/


hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


LASER VOORZIET HELIKOPTER IN DE LUCHT VAN STROOM
Laserstraal is goed voor urenlange vlucht

Ach, wat spelen we graag met miniatuurdingen. Een beetje baas zijn over de schepping, dat is toch wat iedereen wil? En als we daar dan nog wat high tech in kunnen stoppen, is het toch ideaal?
In de VS zijn er in elk geval enkele wetenschappers die zich goed geamuseerd hebben - en misschien wel technologie bedacht hebben die de toekomst van het luchtvervoer een flinke stap vooruit dan laten zetten. Zij slaagden er namelijk in om een kleine, onbemande helikopter urenlang in de lucht te houden, na het toestel van stroom voorzien te hebben via een gebundelde laserstraal. Die was 7 cm breed, en volgde de minihelikopter een tijdje om de energie over te dragen.
Moeten we ons dan voorstellen dat in de toekomst vliegtuigen vanuit een laserkanon voorzien zullen worden van nieuwe energie, in plaats van de traditionele vliegtuigbrandstof? Het antwoord ligt in relativering. Het toestel zelf is maar 22 gram zwaar - of liever: licht. En er zit een probleem bij het feit de motor van het toestel eigenlijk niet bedacht is voor zulke lange vlucht. Maar in elk geval is de overdracht van energie via een laserstraal voor zulke kleine toestelletjes, die "drones" genoemd worden, echt wel interessant, want zo kunnen onbemande toestellen van nieuwe energie voorzien worden.
Meer heirover bij Pressetext.
http://www.pressetext.at/news/100903018/laser-versorgt-fliegenden-helikopter-mit-strom/


KEYBOARD FOLIO MAAKT VAN IPAD EEN NETBOOK
Lederen omhulsel bevat geïntegreerd klavier

De iPad is bij zijn gebruikers heel geliefd, maar het toestel gebruiken om teksten te typen is niet zo simpel. De meeste gebruikers vinden dat niet echt een probleem, omdat zij de iPad gebruiken vanuit de luie zetel, om dingen op te zoeken, wat te surfen, mail te checken - geen taken dus waarbij veel tekst te pas komt. Wie echter zijn iPad gebruiken wil om bijvoorbeeld notities te maken bij een vergadering, zal moeten toegeven dat het blind typen op een aanraakscherm niet evident is.
Het bedrijf Sena Cases heeft nu een oplossing bedacht: een lederen omhulsel voor het toestel, dat meteen ook een klavier bevat, en zo de iPad omtovert tot een netbook. Volgens de fabrikant is het iets waarom veel iPad bezitters gevraagd hebben. Maar als je het ons vraagt doe je toch een beetje gek wanneer je dit leder omhulsel van 150 dollar koopt. Het herleidt je iPad immers tot een gewone netbook. En netbooks bestaan er al aan veel lagere prijzen dan wat de iPad (ongesubsideerd) kost....
http://www.pressetext.at/news/100901003/lederhuelle-macht-ipad-zum-netbook/MINI KLAVIER VOOR DE IPHONE
Liefhebbers van hard klavier voor de iPhone eindelijk beloond

Momenteel heeft in Berlijn de IFA beurs plaats. En dus regent het natuurlijk berichten over allerlei nieuwe hardware. Een van die berichten viel ons meteen op. De trouwe lezer weet dat wij een voorliefde hebben voor smartphones met een hardware klavier, en het feit dat de iPhone enkel een softwareklavier bevat is een van de redenen waarom voor ons de iPhone nooit in aanmerking komt (naast verschillende andere redenen uiteraard, zoals het ijzeren keurslijf waarin Apple zijn gebruikers dwingt - maar dat terzijde).
Op de beurs heeft dus het bedrijf Nuu een hoesje voorgesteld voor de iPhone4, dat niet alleen het probleem met de antenne moet oplossen, maar ook een mini-klavier bevat om open te klappen.
Het klavier is bovendien goed overdacht: de toetsen hebben een mooi reliŽf zodat zij, alhoewel klein, gemakkelijk te beroeren zijn, en worden vanachter belicht zodat het typen ook in het donker meevalt. Het klavier zendt de signalen van de aangeraakte toetsen via Bluetooth naar de iPhone.
Het kleinood komt pas tegen de eindejaarsfeesten op de markt (in de VS) en zal dan rond de 69 dollar kosten. En wij vermoeden dat heel wat iPhone gebruikers dit op hun verlanglijstje gaan zetten...
http://www.mobilemag.com/2010/09/04/ifa-mini-key-keyboard-from-nuu-converts-iphone-into-a-flipping-clamshell/


TWITTERENDE HUISDIEREN
Te gek om los te lopen, of juist ideale vorm van communicatie?

Er was al een kat die twitterde: Sockington, een grijs-witte kat die in het statje Waltham woont in de VS. Zij slaagde erin om maar liefst bijna 1,5 miljoen volgelingen te verzamelen. (1) De mede-twitteraars waren immers gek op de verhalen die het baasje van de kat de wereld instuurde. De 39-jarige Jason Scott heeft immers heel wat humor, die hij dan ook in de tweets stopt - de man is niet alleen IT-beheerder, maar ook geschiedkundige, en die bagage geeft hem de kans heel wat verhalen te vertellen.
Nu heeft Sockington concurrentie gekregen, en wel heel serieuze: een hond die tot het CSI team behoort, Smitty. Dat is een 2-jaar oude Labrador, die bij de West Midlands politie werkt. Die stuurt erg spannende en intrigerende tweets de wereld in, zoals "terug thuis, met een kletsnatte pels... eten en dan een lekker warm nest".
Wie nog niet weet wie te volgen op Twitter, weet het nu dus wel!
Eigenlijk wilden wij met dit korte fait divers aantonen dat Twitter niet alleen een prachtige tool is voor journalisten, bloggers en al wie op de hoogte wil blijven van het laatste nieuws, om snel dat nieuws te vinden. Twitter is meer dan dat. Het is ook een prachtige tool voor creatieve woordkunstenaars. In korte zinnen kunnen zij een een rake opmerking geven over de actualiteit - zij zijn de cartoonisten die niet het potlood, maar de pen hanteren.
http://twitter.com/WMPcsidogsmithy
http://twitter.com/SOCKINGTON
http://www.guardian.co.uk/technology/2010/sep/08/police-dog-twitter-tweeting-smithy


KNO: DUBBELTABLET VOOR DE STUDENT
Noemt zijn toestel "Het leerboek 2.0"

Waar echte boekenliefhebbers nog altijd een papieren boek zullen verkiezen boven een digitaal, omwille van de gevoelswaarde van een papieren boek, zal je die liefde niet gemakkelijk aantreffen bij leerboeken. Voor dat soort boeken is de digitale vorm immers ideaal. Extra content in de vorm van video, afbeeldingen enz worden immers ideaal door een digitaal scherm weergegeven.
Het Amerikaanse bedrijf KNO heeft daarom speciaal voor de student een tablet op stapel staan die dezelfde naam dragen zal, en die uit twee aanraakschermen bestaat van elk 14,1 inch groot (35 cm). Het toestel heeft uiteraard ook internettoegang. Het bedrijf kan voor de vervaardiging van haar tablet, die eind dit jaar op de markt zou komen, rekenen op de steun van Marc Andreesen, de internetpionier die mee aan de grondslag lag van de Netscape browser.
In het digitale leerboek 2.0 kan de student notities maken, tekst markeren, bijkomende info opzoeken op het web. KNO wil ook een soort iTunes voor leerboeken in het leven roepen, waar de student zijn boeken in digitale vorm kan downloaden.
Een mooi initiatief, maar wij vrezen dat studenten toch eerder naar de iPad zullen grijpen - ook zij blijken moeilijk te kunnen weerstaan aan het geeky imago van de tablet van Apple...
http://www.pressetext.at/news/100909017/kno-riesen-doppeltablet-statt-lehrbuecher/
http://kno.com/

hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Internet Explorer van softwaremaker Microsoft vierde maandag zijn vijftiende verjaardag. De eerste versie van de browser werd op 16 augustus 1995 uitgebracht voor Windows 95 en was gebaseerd op Mosaic, de browser van de firma Spyglass.
http://tweakers.net/nieuws/69158/internet-explorer-bestaat-15-jaar.html
http://www.neowin.net/news/microsoft-celebrate-internet-explorers-15th-birthday

*** Duitse hackers creŽren securityzorgen rond eID
Het Duitse hackercollectief Chaos Computer Club (CCC) heeft op de zender ARD gedemonstreerd hoe ...
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2010/09/07/duitse-hackers-creeren-securityzorgen-rond-eid/article-1194813000250.htm

*** Ericsson heeft een nieuwe oplossing voor de levering van video over IP: Media Delivery Network.
http://www.ericsson.com/ericsson/press/broadcastroom/index.shtml

*** Fabrikant van luxegoederen LVMH gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter die eBay 33 miljoen euro schadevergoeding toegekend had wegens verkoop van namaakgoederen: het vindt deze schadevergoeding te hoog.
http://www.journaldunet.com/ebusiness/breve/france/48317/lvmh-doit-rembourser-33-millions-d-euros-a-ebay.shtml

*** Belgacom wil, naast Mobistar, ook de iPhone gaan verdelen in BelgiŽ.
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_telecom/Belgacom_praat_met_Apple_over_iPhone.8958338-3125.art

*** Fujitsu erkend als leider in desktop- en helpdesk-outsourcing (Gartner)
http://ts.fujitsu.com/services/managed_services/managed_office.html.

*** Politie confisqueert Nederlandse piratenservers
Bij de politie-actie tegen piraterijbendes deze dinsdag zijn in Nederland geen arrestaties verricht. Wel zijn 14 servers met illegaal materiaal in beslag genomen.
http://webwereld.nl/nieuws/67102/politie-confisqueert-nederlandse-piratenservers.html
Invallen bij Nederlandse rippers - update
http://webwereld.nl/nieuws/67092/invallen-bij-nederlandse-rippers---update.html

*** Facebook heeft de officiŽle pagina van Studio Brussel, met 115.000 fans een van de grootste pagina's in BelgiŽ, van de website geschrapt. Waarom dat gebeurd is, heeft Facebook niet gecommuniceerd.
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/100908FacebookStuBru

*** Opera, maker van de Opera browser, heeft een development kit vrijgegeven om content te ontwikkelen voor op het internet aangesloten tv's en set top boxes.
http://dev.opera.com/sdk/


muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
GUITORB: WAITING FOR SOME MONSTER
[electro/dub] Muziek die heel dreigend begint, en zich dan ontwikkelt tot een heel ritmisch meeslepend, gejaagd dub nummer. Heel knap. Je kan van deze band een viertal nummers in streaming beluisteren. Wij hebben getracht de muziek van deze band te vinden op eMusic, maar daar kregen wij te lezen dat de muziek van deze band niet in ons land verkocht mag worden...
http://www.myspace.com/guitorb


SUNBURN IN CYPRUS
[electro / lounge] Een mengeling tussen lounge en dance muziek. Een zwaar doorklinkende bas, gecombineerd met een zwevende vrouwenstem. Dansbare nummers, die een sfeer van nachtleven uitademen. Vand eze band kan je op de eigen website verschillende songs gratis downloaden. Doen!
http://www.sunburnincyprus.de/freesongs.php


PEACH STEALING MONKEYS
[Electro] Lounge/electro muziek met zware bassen en rap. Soms een dreigende atmosfeer, maar altijd heel knap van arrangement, en heel boeiend. Van deze band kan je een hele lijst songs gratis voor niet-commercieel gebruik downloaden, onder Creative Commons licentie - of natuurlijk in streaming beluisteren vanop de website van de band.
http://www.peachstealingmonkeys.com/music/


NETBLOC - THE OPENING SALVO
Een compilatie van de beste netlabels, samengebracht in 10 tracks. De muziek is te vinden bij Archive.org, in verschillende kwaliteiten , en je kan ook de cover art downloaden. Op de website zelf van Archive.org kan je de muziek ook in streaming beluisteren.
http://www.archive.org/details/BSCOMP0001


VRIJDAG HOORSPEELDAG: GEEN NIEUWE REEKS DAMS & VAN DEUN

Geen goed nieuws voor de trouwe fans van de steengoede detective hoorspelen van Dams & Van Deun, de spin-off van de tv-reeks Witse. Dit najaar geen nieuwe reeks hoorspelen - meer nog: toen wij bij "De Madammen", het radioprogramma van Radio 2 informeerden of er nog vooruitzichten zijn op een nieuwe reeks, kregen wij als antwoord dat het hoorspel voorlopig niet terug komt. Heel spijtig.
Er is een troost: wie wil kan de oude afleveringen nog altijd beluisteren. Hieronder vind je de samenvattingen:
http://hoorspel.wordpress.com/2010/08/13/dams-van-deun-samenvatting-reeks-1/
http://hoorspel.wordpress.com/2010/08/13/dams-van-deun-samenvatting-reeks-2/
http://hoorspel.wordpress.com/2010/08/14/dams-van-deun-samenvatting-reeks-3/Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De idealisten hebben gelijk,
maar de realisten krijgen het.
- Jan Greshoff -

oor logo
De nieuwe oogstDE 10 LEUKSTE FOTO'S VAN AUGUSTUS
Even lachen, dat is gezond en kan zoveel stress doorbreken... Op deze site vind je de 10 leukste foto's en korte video's van augustus. En ja, wij hebben gelachen!
http://oddstuffmagazine.com/top-10-funny-pics-of-august-2010.html


GOOGLE FONT DIRECTORY
Een tip voor de webmasters: hier vind je alle lettertypes die Google je gratis laat gebruiken op je website, onder open source licentie, en de lettertypes worden gebracht via de Google servers. Om de lettertypes te kunnen gebruiken moet je wel even de FAQ pagina en de start gids doornemen.
[Taal: ENG]
https://code.google.com/webfonts
http://code.google.com/apis/webfonts/faq.html
http://code.google.com/apis/webfonts/docs/getting_started.html
ZOOM.IT: INZOOMEN A VOLONTÉ!
In het begin van het computertijdperk bestonden afbeeldingen uit hele ruwe pixels - later werd het allemaal veel fijner, met de verbeterde opslag op onze computer, en de grotere mogelijkheden van onze camera's. En dat opent dan weer nieuwe mogelijkheden, zoals deze tool van Microsoft aantoont. Hierbij moet je de URL van een afbeelding ingeven, en Zoom.it zal de afbeelding in een speciale viewer tonen. Daarmee kan je in- en uitzoomen, het beeld in full screen zien, en rond het beeld bewegen. De tool werkt het best met beelden die met hoge resolutie genomen zijn.
http://www.lockergnome.com/windows/2010/08/11/zoom-it/
http://www.zoom.it/


ANDERS ZOEKEN: TINEYE
Waarom altijd Google? Misschien is er wel een zoekmachine die beter aan jouw specifieke eisen voldoet? Daarom in de volgende artikelenreeks, gebaseerd op Journal Du Net, enkele alternatieve zoekmachines.
Om te beginnen TinEye. Die is visueel, en gaat omgekeerd tewerk: uitgaande van een beeld zal die zien op welke websites deze afbeelding zich bevindt (uitgaande van een database van 500 miljoen afbeeldingen). Voor de techneuten: het algoritme is gebaseerd op een analyse van pixels, om de karakteristieken van een beeld te bepalen. Daarmee gaat de zoekmachine dan aan de slag. Je kan ofwel een beeld uploaden, of de url invullen waarop het beeld zich bevindt. Wij deden de proef, maar noch het logo van netties kon de zoeker terugvinden, noch onze eigen foto, die we op verschillende sociale netwerken gebruiken. Wie doet nog wat testen?
[Taal: ENG]
http://www.tineye.com/


ANDERS ZOEKEN: VEESUAL EN KARTOO
Het bijzondere aan Veesual is het feit dat hij bij de zoekresultaten het antwoord illustreert met een schermafdruk van de site in kwestie. De zoeker bestaat momenteel enkel in bèta, maar de eerste indruk is wel goed. Hierbij moet wel vermeld worden dat deze site gesponsord wordt door Google en Paypal, die hiermee willen uitvinden hoe belangrijk de grafische opmaak van een site is, en zo te weten willen komen of uiterlijk een criterium is voor het verkeer naar een site.
In dezelfde categorie "zoekers die veel beloven" (maar nog niet online zijn) is er ook Kartoo. Die zou de zoekresultaten als fiches moeten voorstellen, zo wordt beloofd. Maar ook hier geldt dat je het zelf niet kan uittesten: er staat enkel "coming soon". Regelmatig teruggaan om het eens te proberen is dus de boodschap.
http://www.veesual.com/
http://www.kartoo.com/


ANDERS ZOEKEN: QUIDART
Deze zoeker doet het dan weer enkel in het Frans, en heeft zich gespecialiseerd in de beeldende kunsten. Daarvoor baseert hij zich op een whitelist, onderwerpen dus die tot het kunstendomein behoren, en zo moet hij relevante kunst-onderwerpen kunnen aanbrengen.
Momenteel werkt de zoeker vooral met schilderkunst, maar later zou daar ook fotografie bij moeten komen, en ook strips.
[Taal: FR]
http://www.quidart.com/


ANDERS ZOEKEN: NOMAO
Deze zoeker is tenminste live, en heeft heel wat te bieden; je kan er handelszaken mee vinden in een bepaalde omgeving. Een soort Google Maps, gecombineerd met een Gouden Gids (of Truvo), en een sociaal netwerk, want je kan ook zien wat jouw vrienden goed vinden. Alle elementen van het Web 2.0 zijn trouwens aanwezig, van "J'aime" (oftewel: Like), tot een button om iets te delen op je blog. De site is momenteel vooral toegespitst op Frankrijk, maar wil later ook naar de rest van Europa uitbreiden, alsook de VS.
[Taal: FR]
http://fr.nomao.com/
http://www.nomao.com


ANDERS ZOEKEN: WOLFRAM ALPHA
Over deze zoeker hebben wij het al eens gehad: hier kan je in de zoekbalk een vraag stellen, en het antwoord is afkomstig van uit een kennis basis, die miljoenen verschillende gegevens bevat. Deze zoeker is dan ook vooral interessant voor wetenschappers. Op de site vind je ontelbare voorbeelden van de vragen die je kan stellen; wij vinden de zoekmachine vooral interessant voor socio-economische gegevens bijvoorbeeld.
[Taal: ENG]
http://www.wolframalpha.com/examples/
http://www.wolframalpha.com


ANDERS ZOEKEN: EXALEAD
Deze zoekmachine gaat al een tijdje mee - hij werd al in 2000 opgericht. Het speciale van deze zoeker is dat hij geavanceerde functies biedt, zoals een preview van de zoekresultaten, en een screenshot van elk resultaat. Bovendien kan je heel gericht op afbeeldingen zoeken. Zo kan je bijvoorbeeld bij de rubriek "afbeeldingen" (images) het woord "flower" invullen, en je krijgt een reeks bloemen te zien. Vervolgens kan je op de kleur "rood" klikken, en je krijgt enkel rode bloemen.
[Taal: ENG]
http://www.exalead.com


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FIETS ROUTEPLANNER
Gent heeft een unieke routeplanner speciaal voor fietsen. Die berekent namelijk een weg die je zoveel mogelijk tramsporen en botte kasseien laat vermijden, van punt A naar punt B. De planner baseert zich op het bestaande Gentse fietsnetwerk.
[Taal: NL]
http://www.gentfietst.be/
http://www.nieuws.be/nieuws/Gentse_fietsrouteplanner_berekent_route_zonder_tramsporen_of_kasseien_a8b9f654.aspx


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KLASSIEK, JOURNALISTEIEK BELICHT
Deze website brengt nieuws over klassieke muziek, concerten, enz. uit BelgiŽ en Nederland. Leuk vinden wij ook de rubriek "nieuws", waarin je iets luchtigere nieuwtjes vindt uit de klassieke muziekwereld, zoals Ryanair die weigerde een muzikante haar viool mee te laten nemen als handbagage. Een puntje van kritiek: het gebruik van verschillende talen is niet consequent. De rubriek "nieuws" bijvoorbeeld, een duidelijk Nederlandstalige titel, vermeldt berichten in 3 talen (NL, FR, ENG). Die drietaligheid wordt ook in andere rubrieken gehandhaafd. Een keuze van de taal op hoofdniveau zou veel beter zijn.
Wat niets wegneemt van het feit dat dit een prachtig initiatief is natuurlijk!
[Taal: NL]
http://www.journalistiekklassiek.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ANDROIDWORLD
Ben jij in het bezit van een Android toestel, of overweeg je er een aan te schaffen? Dan is deze site wel interessant. Hier vind je namelijk een verzameling nieuws in het Nederlands over Android toestellen, nieuwe apps, android op tablet computers, enz.
[Taal: NL]
http://www.androidworld.nl/VRIJDAG MULTIMEDIA: INDYTRAILERS

Er bestaat voortaan een plek op het web waar je trailers kan bekijken van onafhankelijke films. Dat wil zeggen dat je daar, naast reeds gevestigde indy producties, ook films kan vinden van studenten en onafhankelijke artiesten. Zelfs trailers van games zijn er welkom. De site wil elke maand een trailer bekronen met de Golden Trailer.Een site om uren zoet te zijn...
[Taal: ENG]
http://indytrailers.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SALON8
8 fotografen brengen foto's rond 26 thema's. Wat 26 ideeŽn betekent, bezien door 8 verschillende mensen. Knappe foto's, gebracht in een mooi ontworpen website.
[Taal: ENG]
http://salon8.cktail.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: THE BATTLE OF THE CHEETOS
Ja, het is reclame voor de Cheetos snack. Maar het is wel een verdomd leuk spelletje: je kiest een vlag, je geeft je leger een naam, en je kiest een opponent. En dan moet je maar gaan vechten! Je kan je resultaat op Facebook bewaren...
[Taal: ENG]
http://www.battleofthecheetos.com/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/
- Search faster than ever
http://www.belgiancowboys.be/search/1493
- 40% van de werknemers overweegt nieuwe job na zomervakantie
http://www.belgiancowboys.be/weblog/1488
- [Infographic] 10 Verrassende App Platform Feiten
http://www.belgiancowboys.be/Infograph/1489

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- 'Webcamaanrander' veroordeeld
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/511084/2010/09/09/Webcamaanrander-veroordeeld.dhtml
- Werkstraf geŽist voor hacken universiteitssite
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/511026/2010/09/09/Werkstraf-geeist-voor-hacken-universiteitssite.dhtml
- Gegijzelde Japanner wist Twitter te gebruiken
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/510564/2010/09/08/Gegijzelde-Japanner-wist-Twitter-te-gebruiken.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Remember The Milk
Remember The Milk is de meest uitgebreide site voor "online takenlijstjes" die er te vinden is. Handig is dat alles ook via de telefoon te benaderen is.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27014
- Een fraai programma voor filmbeheer
We hebben al heel veel programma's om een filmcollectie te beheren hier uitgetest. Maar zo verzorgd als MBase 2 van Quadware zijn ze zelden.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26714
- Kleuren selecteren met CPick
Soms kom je op internet een kleur tegen die je zelf ook wel wilt gebruiken op je website, in Photoshop of in een ander computerprogramma. Maar wat is de code van deze kleur? CPick vertelt je dat.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27391
elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Bevestig je iPad waar je maar wil
Het succes van de iPad laat ook Vogel's niet onbetuigd. De Nederlanders lanceren een iPad-bevestigingsoplossing voor thuis, op het bureau of in de wagen ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5281
- Google TV pas in 2011 naar Europa
Google TV komt volgend jaar naar Europa, maar eerst is de VS aan de beurt. Dat maakte Eric Schmidt van Google bekend op de IFA.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5280
- 40 nieuwe luidsprekers bij Canton
De Duitse luidsprekerfabrikant Canton lanceert niet minder dan 40 nieuwe producten, waaronder een volledige update van de Karat, Chrono en GLE Series.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5276computerworld logo

*** COMPUTER WORLD

http://www.computerworld.be/
- Servermigratie bij Skynet
Skynet voert sinds half augustus een servermigratie uit. In totaal worden 60 oude servers ingeruild tegen 4 nieuwe.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21681&style=99896
- MySite van Truvo in de prijzen tijdens de IMA
Emakina heeft tijdens de laatste Interactive Media Awards (IMA) een Best in Class Award gewonnen met het online platform MySite van Truvo.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21679&style=99896
- Google vormt Wave om tot een autonome applicatie
De samenwerkingsdienst van Google wordt omgevormt in een Open Source-applicatie die bedrijven moet helpen om intern 'real time' samenwerkingstools te ontwikkelen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21675&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Momads, nieuwe mobiele speler
Momads is een nieuw bureau opgericht door drie ervaren rotten uit de reclamesector en de sector van de nieuwe technologieŽn.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7078
- Mooie resultaten voor de applicaties van Le Soir
De iPhone en iPad-toepassingen van de krant Le Soir werden reeds meer dan 50.000 keer gedownload.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7075
- Vente-Exclusive.com sluit akkoord met Katoen Natie
Vente-Exclusive.com, marktleider in online privéverkopen van lifestyle- en merkartikelen in Nederland en BelgiŽ, heeft een akkoord gesloten met Katoen Natie om haar logistieke...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7065computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Apple en de iWatch
http://computertaal.info/2010/09/07/apple-en-de-iwatch/
- Microsoft Wireless Mobile Mouse 3000
http://computertaal.info/2010/09/06/microsoft-wireless-mobile-mouse-3000/
- Web van waanzin met enen en nullen
http://computertaal.info/2010/09/02/web-van-waanzin-met-enen-en-nullen/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Onderzoeksbureau meet weinig enthousiasme voor 3d-brillen
Het Amerikaanse onderzoeksbureau The Nielsen Company meet weinig enthousiasme voor 3d-brillen. Na het proberen van een bril overweegt nog maar 12% van de deelnemers aan het onderzoek een tv te kopen die 3d kan weergeven. »
http://tweakers.net/nieuws/69610/onderzoeksbureau-meet-weinig-enthousiasme-voor-3d-brillen.html
- Google Maps biedt ook navigatie voor wandelroutes
Sinds donderdag biedt Google ook turn-by-turnnavigatie voor looproutes in zijn Google Maps-applicatie. Met de applicatie konden al langer looproutes worden gepland, maar turn-by-turn was tot nu toe enkel beschikbaar voor auto's. »
http://tweakers.net/nieuws/69605/google-maps-biedt-ook-navigatie-voor-wandelroutes.html
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)


BETER WERKEN MET ITUNES: ITWEETMYTUNES
Mac - freeware
Wij hebben nog niet kunnen uittesten of deze add-on voor iTunes ook nog blijft werken in de nieuwe versie van itunes (versie 10). Maar voor de vorige versies is het in elk geval een mooie extra: hiermee kan je automatisch boodschappen aanmaken die naar Twitter gestuurd worden, en waarmee je vertelt wat je op dit moment beluistert.
http://www.journaldunet.com/hightech/micro/ameliorer-et-booster-itunes/itweetmytunes.shtml?f_id_newsletter=2844
http://www.itweetmytunes.com/


SLIMMER WERKEN MET ITUNES: MOODY
Mac OS - freeware
Een uitstekende add-on voor iTunes, om songs te klasseren naar stemming. Eerst kies je zelf de kleuren die bij een bepaalde stemming horen. En vervolgens ga je aan je songs ook kleuren toekennen. Zo wordt het gemakkelijker om je songs te kiezen afhankelijk van de stemming waarin je verkeert. De tool was oorspronkelijk enkel voor de Mac beschikbaar, maar er zou ook al een bèta zijn voor Windows.
http://www.crayonroom.com/moody.php


MAC TIP VAN ARNOLD: DIVERSE OPEN SOURCE SOFTWARE
Ben je op zoek naar een programma voor de Mac? Kijk dan eerst eens of er een Open Source variant bestaat. Deze software is gratis en vaak van zeer goede kwaliteit. Let wel op de compatibiliteit met je systeem. Hier de link:
http://www.opensourcemac.org/


MAC TIP VAN ARNOLD: VIRTUALBOX (VOOR GEVORDERDEN)
Om in de Open Source software te blijven. Als je bekent bent met Bootcamp van Apple om bijvoorbeeld Windows te draaien in je Mac en je wilt af van het telkens opstarten als je van systeem wilt wisselen, zou je kunnen overwegen om Virtualbox van Oracle te gebruiken. Hiermee kun je gemakkelijk tussen de systemen schakelen, zonder de computer opnieuw te hoeven opstarten. In tegenstelling tot VMware of Parallels is deze software gratis (Open Source) voor privé gebruik. Virtualbox kan in het Nederlands worden ingesteld. De handleiding is helaas in het Engels. Kijk bij eventuele problemen ook eens naar de bijdragen van diverse mensen in de 'Community', te vinden op de site van Virtualbox.
http://www.virtualbox.org/shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
CURRPORTS
Windows all - 61,9 K - freeware
Een simpel, maar afdoend progje. Het geeft je namelijk een lijst van alle TCP/IP en UPD poorten op jouw computer. Handig om je systeem wat in het oog te houden.
http://majorgeeks.com/CurrPorts_d5079.html
http://www.lockergnome.com/windows/2010/09/01/currports-v1-83/


DE EX-BLOCKER
Extensie voor Firefox, Chrome, IE of Safari
Is het uit met je vriend/vriendin en kan je zijn/haar naam eventjes niet meer horen of zien, ook niet op het internet? Dan moet je deze tool eens proberen: je geeft naam en voornaam in van je ex, de account van twitter en facebook, eventueel van zijn/haar blog, en je krijgt die voortaan niet meer te zien. Wie een heel woelig liefdesleven heeft, kan tot 4 bijkomende exen invullen!
http://www.blameitonthevoices.com/2010/07/may-come-in-handy-ex-blocker.html


PODBLOGR
Windows / Mac / Linux - freeware
Je kent het probleem: je hebt gewoon téveel blogs die je interesseren, en de rss feeds in je reader stapelen zich op. Je moet misschien deze tool eens problemen: BlogRadio. De blogs worden dan namelijk voorgelezen, zodat je niet moet neerzitten en je ogen op het scherm gericht houden, maar ondertussen andere dingen kan doen.(Met dank aan @Snemyllas )
http://www.podblogr.com/download.html


PRIMOPDF
Windows all - 7,39 MB - freeware
Een uitstekende tool om een PDF aan te maken in hoge kwaliteit. Het progje heeft een gebruiksvriendelijke interface, warmee je iets kan tot een PDF kan printen van zo goed als elke Windows toepassing. Je kan de PDF optimaliseren voor output op het scherm, print, ebook, prespress. Je kan zelfs het PDF bestand versleutelen.
http://www.lockergnome.com/windows/2010/05/13/primopdf-v32/
http://www.primopdf.com/


ICON GENERATOR PRO
.AIR app
Een simpel progje dat maar één ding doet, en het goed doet: het kan een afbeelding aanmaken die erg scherp is zodat je hem als icoon kan gebruiken (in de formaten 128x128, 48x48, 32x32 of 16x16 pixels)
http://www.psyked.co.uk/adobe/apollo/link-icon-generator-pro.htm
http://icon-generator.net/
CONTIG: BESTAND DEFRAGEMENTEREN
Windows all - 101k - freeware
Met dit progje kan je één enkel bestand defragmenteren, bijvoorbeeld om een bepaald bestand dat voortdurend gefragmenteerd wordt te optimaliseren.
http://www.majorgeeks.com/Contig_d6543.html
http://www.lockergnome.com/windows/2010/08/03/contig-v1-55/


FOTO-MOSAIK-EDDA

Windows all - 1,84 MB - freeware
Met deze tool kan je afbeeldingen maken in mozaïek, die dus bestaan uit vele kleinere tegeltjes, jouw foto's eigenlijk. Je kan ook kiezen welke foto's gebruikt worden: een bepaald feest, een vakantie, of zelfs een hele cd met foto's. Een handige wizard begeleidt je bij het maken van de mozaïek.
http://www.lockergnome.com/windows/2010/08/04/foto-mosaik-edda-v5-6-0/
http://majorgeeks.com/Foto-Mosaik-Edda_d6541.html


FLEXTK EXPRESS V4.2.30
Windows all - 4,1 MB - freeware
Een geavanceerde file manager: je kan bestanden zoeken en klasseren, een analyse uitvoeren om ruimte op je schijf te winnen, bestanden automatisch organiseren volgens een beleid dat jij bepaalt, een grote hoeveelheid bestand foutloos kopiŽren, disks en mappen synchroniseren, duplicaat bestanden opsporen, enz.
http://www.lockergnome.com/windows/2010/07/09/flextk-express-v4-2-30/


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: AVATAR
iPhone - 94 MB - freeware
Een van de meest succesvolle films aller tijden heeft nu een broertje op de iPhone: je kan nu in de huid kruipen van een 3 meter grote avatar op je ihHone. Uitleg over het verloop van het spel (in het Duits) bij Chip.De
http://www.chip.de/downloads/James-Cameron-s-Avatar-LITE-iPhone-App_42354396.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: SPONGEBOB DINER DASH
iPhone - 9,2 MB - freeware
Nog een spelletje voor de iPhone: hier ben je namelijk de kelner, en moet je de gasten tevreden stellen. Je moet bestellingen opnemen, gerechten serveren en tafels afruimen. Zelfs wanneer het restaurant vol zit moet je het overzicht behouden, en zorgen dat niemand boos wordt.
http://www.chip.de/downloads/SpongeBob-Diner-Dash-Lite-iPhone-App_42355307.html


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Beschaving is macht hebben en er geen gebruik van maken
- Cees Buddingh' -