netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
2/9/
2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 664 van 28/8/2010Gegroet lezer,

Nog enkele dagen, en de vakantie is voorbij, vooral voor het jonge volkje. Wat betekent dat er weer veel meer volk op de trein zal zijn - en ik verheug me er eerlijk gezegd al op die zongebruinde snoetjes volgende week te zien, met monden die tateren omdat er zoveel te vertellen valt over wat er in de voorbije vakantiemaanden gebeurd is! Alhoewel vrienden elkaar tegenwoordig het hele jaar op de hoogte houden van hun belevenissen, via sms, Facebook, Twitter, verwachten we dat er volgende week weer heel wat getaterd zal worden. Niets zo leuk als een vriend in het echt terugzien!

Wat heeft dit e-zine deze week te bieden? Een heel gevarieerd palet is het geworden, met niet enkel Twitter, Facebook of Google als onderwerp, maar toch ook nog andere spelers - van een nieuwe online versie van Photoshop, tot cijfers over Private Browsing, van QR codes en Facebook, tot Google Goggles: u zal er ongetwijfeld wel iets bij vinden van uw gading.

Wij wensen u in elk geval veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

Hilde


P.S. Door problemen met onze webserver hebben sommige lezers gisteren verschillende lege nieuwsbrieven ontvangen, en valt deze editie ook later in uw bus dan u van ons gewend bent. Met onze excuses.
Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

GOOGLE LIVE SEARCH: RESULTATEN TERWIJL JE TYPT
Dat Google onze zoekervaring steeds wil verbeteren, is geweten. En dat het daarin ook slaagt, staat als een paal boven water. Wanneer je zou vergelijken hoe je nu zoekt tegenover pakweg 5 jaar terug, dan is het verschil wel echt opmerkelijk. Alle mogelijkheden die erbij kwamen (afbeeldingen, landkaarten, video, om niet te spreken van de eigen Google tools zoals Docs, Picasa en co.
Nu heeft Google weer iets nieuws bedacht. Voortaan zullen de zoekresultaten aangepast worden terwijl jij nog maar aan het typen bent. Handig, want dan kan je de trefwoorden die je intikt voortdurend bijsturen om betere resultaten te bekomen.
Het betekent ook dat je voortaan niet meer op de knop "zoeken" moet klikken, omdat Google de resultaten "streaming" voor jou ophaalt. De nieuwe tool heeft echter ook nadelen, wanneer je eigenlijk gewoon rechttoe-rechtaan wil zoeken, zonder die helpende hand van Google.
WIj wilden wel eens proberen of de tool inderdaad handig is, of in tegendeel lastig, maar kregen geen streaming resultaten te zien - blijkbaar wordt de tool langzaam over de hele wereld uitgerold. Je kan in elk geval op de website van GoogleSystem een video zien met een demo.
http://googlesystem.blogspot.com/2010/08/google-live-search-see-search-results.html
http://techcrunch.com/2010/08/21/live-update-search/


FACEBOOK PLACES: DE NAWEEËN
Bezorgdheid over privacy, hoe zet je het af, en de gevolgen voor Foursquare

Verleden week werd Facebook Places aangekondigd. En zoals voorspeld weerklonken er al meteen bezorgde vragen over wat dit nu weer betekent voor de privacy. Het probleem is altijd hetzelfde bij Facebook: het rolt een nieuwe dienst uit, en die wordt voor alle leden meteen actief, met alle privacy instellingen die Facebook standaard ingebouwd heeft - zelfs wanneer dat verregaande instellingen zijn, die alles voor iedereen openstellen, zoals in het verleden het geval was.
Velen menen dan ook dat het beter zou zijn indien Facebook nieuwigheden "opt-in" zou maken, in plaats van "opt-out": dat je jezelf uitdrukkelijk moet aanmelden om van een nieuwe dienst gebruik te kunnen maken, in plaats van automatisch die nieuwe dienst geactiveerd zien, en dan op zoek moeten gaan naar een manier om de dienst te de-activeren. Vele waarnemers wijzen er echter op dat ontwerpers van websites een hekel hebben aan "opt-in", want als je de gebruiker niet zou dwingen om over te schakelen op een nieuwe dienst of tool, zou de vernieuwing er nooit komen...(1)
Hoe het ook zij: zie jij die nieuwe "places" niet ziten, en wil je deze optie uitschakelen op jouw Facebook account, dan vind je bij CNet een video die het uitlegt. Maar dan moet natuurlijk wel eerst "Places in jouw account geactiveerd zijn... (2)
Tussen haakjes: toen wij verleden week het bericht brachten, vroegen wij ons bezorgd af of dit nu de doodsteek zou zijn voor andere locatiegebonden diensten zoals Foursquare en Gowalla. Blijkbaar niet, integendeel, want Foursquare kon vrijdag melden dat het een record nieuwe aanmeldingen mocht noteren, na de aankondiging op Facebook (3). Of dit een tijdelijk fenomeen is, en Facebook mettertijd hetzelfde speelse element zal toevoegen aan haar Places dienst, en zo alsnog het leven onmogelijk zal maken voor de concurrenten, is nog de vraag.
Tussen haakjes: het effect van locatiegebonden diensten zoals Foursquare en Gowalla moet je toch wel relativeren. Op het driedaagse concert Pukkelpop waren er bijvoorbeeld 76 check-ins voor Gowalla, 119 voor Foursquare, en dat terwijl er 65.000 bezoekers waren... (met dank aan @dretio voor deze cijfers)
http://www.computerworld.com/s/article/9181039/Facebook_Places_could_spark_new_privacy_fire?taxonomyId=17
http://techcrunch.com/2010/08/19/facebook-effect-foursquare/
http://cnettv.cnet.com/turn-off-facebook-places/9742-1_53-50091917.html?tag=api


APPLE WIL PATENT OM GEBRUIKERS OP TE SPOREN DIE NIET LEGITIEM ZIJN
Wie niet horen wil moet voelen?
Een aanvraag voor een patent wil nog niet zeggen dat hetgeen waarrond het patent draait ook daadwerkelijk uitgevoerd zal worden. Dus moet je het volgende bericht maar met het nodige korreltje zout nemen. En misschien zelfs rangschikken onder de categorie "nodeloze paniekzaaierij".
Wij vragen ons trouwens af welke "normale" mens zijn tijd doorbrengt met het bekijken van al die patent-aanvragen... Gaat men daarbij specifiek kijken wat Apple aangevraagd heeft, of een ander IT-merk? En hoe zouden deze waarnemers wel alle in de patentaanvragen gebruikte jargon kunnen doorspitten, terwijl de medewerkers van het Amerikaanse patentenbureau steeds dieper onder de aanvragen bedolven raken, en het noorden verliezen - met tot gevolg dat zij, volgens sommige bronnen, tegenwoordig alles maar toestaan? (1)
Feit is dat Apple een aanvraag voor een patent ingediend heeft, waarin een methode beschreven wordt om een onderscheid te kunnen maken tussen legitieme en niet-geoorloofde gebruikers van een bepaald iOS toestel. En wordt er een niet-legitieme gebruiker ontdekt, dan kunnen bepaalde onderdelen uitgeschakeld worden of meldingen gestuurd worden naar Twitter of andere toestellen.
En vooraleer je dus gaat denken dat het gaat om een manier om gebruikers van jailbreakte toestellen te straffen, voegen wij eraan toe dat het volgens de omschrijving van het patent eerder zou gaan om op te sporen wie een iPhone of iPad gebruikt, met andere woorden een methode om dieven op te sporen en te verhinderen dat die het toestel nog gebruiken, dan om gebruikers te straffen die hun toestel gejailbreakt hebben. Zo zou, aldus de omschrijving van het patent, er een automatische backup gemaakt kunnen worden van de gegevens van eht toestel op de Apple servers, waarna het toestel volledig schoongemaakt zou worden. Ben je het toestel kwijt, dan kan de diet tenminste niet ook nog eens misbruik gaan maken van jouw gegevens.
Al bij al nog niet zo'n slecht idee, lijkt het ons. Meer hierover lees je bij Ars Technica en PC World.
http://techdirt.com/articles/20100819/12015210689.shtml
http://www.pcworld.com/article/203795/
http://arstechnica.com/apple/news/2010/08/apple-considering-identification-of-unauthorized-ios-users.ars


GOOGLE EN GAMES IN DE BROWSER
Chrome moet de nieuwe gamesmachine worden

Verleden week kondigden wij aan dat Google een winkeltje wil openen waar je toepassingen voor de Chrome browser zou kunnen vinden. Interessant was dat Google slechts 5% commissie op de verkoop zou vragen, terwijl de ontwikkelaar bij de iTunes App Store 30% moet betalen. Maar wij vroegen ons wel af: wie wil in godsnaam betalen voor gewone toepassingen, extensies, die je bij de duizenden gratis kan downloaden voor de Firefox browser.
Wel, wij hadden een belangrijk feit over het hoofd gezien, dat ons pas duidelijk werd na het lezen van een artikel in 1UP: Google wil namelijk in de toekomst games in de browser laten draaien. En dan heeft zo'n winkeltje natuurlijk wél zin, want het biedt een ideale plek voor de ontwikkelaar, een centrum waar alle apps verzameld kunnen worden, ontdekt door de gebruiker, aangekocht én betaald.
In het artikel vind je een video waarin Google medewerker belast met de promotie van de game-afdeling Mark DeLoura de voordelen van deze appstore uiteenzet.
Daaruit leer je dat deze browser-games in Flash, HTML5, JavaScript, C++ zullen draaien, gemakkelijk te installeren zijn, en dan in de browser als een tab te vinden zijn. Voor ontwikkelaars zou de procedure erg aantrekkelijk moeten zijn want... de appstore vereist geen goedkeuring, de ontwikkelaar kan zijn app gewoon uploaden en publiceren.
In het artikel vind je ook enkele afbeeldingen van games, en het lijkt wel aanlokkelijk. Nu, Apple zal het wel niet graag horen dat Google verder games blijft ondersteunen die in Flash gemaakt zijn, want als het aan Steve Jobs ligt wordt Flash van het hele web gebannen. Apple blijft dus alleen staan met zijn kruistocht tegen Flash...
http://www.1up.com/news/google-shows-future-browser-games


PIRATERIJ BIJ ANDROID APPS LIGT HOOG
Oorzaak: gebruiker wil wel betalen, maar kan niet
Google doet zijn best om het Android besturingssysteem voor mobiele toestellen en tablets aantrekkelijk te maken voor ontwikkelaars. De beste manier om dat te doen is natuurlijk een financiŽle beloning: dat de ontwikkelaar zijn app kan verkopen.
Het blijkt echter dat de gebruiker het niet zo gemakkelijk heeft om die apps aan te kopen. Downloaden, gratis, vanuit de Android Market, is geen enkel probleem. Maar wanneeer het op betalen aankomt, dan blijkt dat het slechts in 13 van de 46 landen waar Android mobiele toestellen verkrijgbaar zijn, betaald kan worden voor apps. Dat in vergelijking met de App Store van Apple, waar je in 90 landen voor een app betalen kan op je mobiele toestel. Volgens het artikel kopen enkel de volgende landen in aanmerking voor betaalde Android apps: AustraliŽ, Oostenrijk, Canada, Frankrijk, Duitsland, ItaliŽ, Japan, Nederland, Nieuw-SZeeland, Spanje, Zwitserland, VK, US. En bij navraag blijkt het te kloppen: hier in BelgiŽ kan je geen apps in de Android Market aankopen via je mobieltje.
Gevolg: er is een grote markt ontstaan voor gepirateerde apps. Zo groot zelfs, dat Google aangekondigd heeft dat het in de toekomst zal werken met DRM (Digital Rights Management) om zulke piraterij tegen te gaan. Maar eerlijk gezegd lijkt dat ons niet de oplossing. Wanneer de internaut met genoegen bereid is om te betalen voor iPhone apps, is er geen enkele reden waarom hij dat niet zou doen voor apps voor Android. Maar hij moet het kunnen doen natuurlijk. Wij kunnen ons dan ook grif scharen achter de oproep in dit artikel, om de betalingsmogelijkheden via de Android Market te vereenvoudigen. Want anders zouden de ontwikkelaars, bij gebrek aan geldelijke beloning, Android wel eens de rug kunnen toekeren en gaan werken voor die winkel waar het wèl loont: de AppStore van Apple voor iPhone en iPad!
http://royal.pingdom.com/2010/08/16/why-android-developers-are-losing-money/


ITUNES WINKELTJE TOCH NIET ZO WATERDICHT
Fraude blijft mogelijk, ondanks zware beveiliging

In een vorig artikel hadden wij het over het feit dat ontwikkelaars die voor Android programma's schrijven zo'n last hebben om hun product te slijten, omdat het zo ingewikkeld is om een Android app te betalen. Dat in tegenstelling tot wie voor de iPhone en iPad schrijft: de AppStore, gekoppeld aan de iTunes account, is ideaal om met één klik een betaling uit te voeren.
Maar aan dat gemak zitten ook wat gevaren. Dat mag blijken uit twee berichten die ons maandag bereikten. Eerst willen we wel beklemtonen dat het twee manieren van bedrog zijn die daarom niet meteen op een zwakke plek in de beveiliging van iTunes duiden, zoals je zelf ook zal lezen.
Het eerste geval betreft immers een geval van fraude met een of meerdere PayPal accounts, waarbij bedragen afgetrokken worden van PayPal als betalingen voor iTunes aankopen. De betrokkene kon meteen contact opnemen met PayPal, om erop te wijzen dat hij die aankopen niet gedaan had. Maar bij iTunes kreeg hij geen gehoor. Mogelijk is dit geval te herleiden tot een simpel geval van phishing of bedrog, waarbij de gedupeerde ertoe verleid werd zijn paswoord voor zijn iTunes / PayPal account aan de bedriegers door te geven. Maar het toont wel het gevaar aan van de "een-klik", het té gemakkelijk betalen van aankopen.
Het tweede geval van fraude draait dan wel rond iTunes zelf (maar ook Amazon), en het gaat om een fraude die zich afspeelde tussen september 2008 en 2009. Enkele personen hadden een systeem opgezet waarbij zij songs naar iTunes oploadden om die er te koop aan te beiden. Ze kochten dan zelf die songs met gestolen kredietkaarten - maar waar het werkelijk om draaide was de commissie die iTunes hen moest betalen. De fraudeurs konden opgespoord worden, en moeten nu voor de rechter verschijnen.
Twee gevallen van fraude, waarmee wij de AppStore van iTunes niet met de vinger willen wijzen, maar gewoon willen aantonen dat eenvoud bij betalingen soms toch iets té gemakkelijk is, en tot fraude kan leiden, en anderzijds dat fraude overal kan voorkomen, zelfs in een beveiligde en strict gecontroleerde omgeving zoals iTunes
http://techcrunch.com/2010/08/23/paypal-itunes-fraud/
http://news.idg.no/cw/art.cfm?id=A066759D-1A64-67EA-E450EAD89BD8D5B9
http://www.theregister.co.uk/2010/08/23/itunes_fraud_court/


EN HOE ZIT HET NU EIGENLIJK MET PRIVATE BROWSING?
Cijfers geven inzicht over gebruik van methode om privé te surfen - en brengen geen verrassing

Sinds Firefox 3.5 heb je in deze browser een methode om "privé" te surfen; dat wil zeggen dat jouw browser on de geschiedenis, cache en cookies geen sporen bijhoudt van de sites waar je geweest bent. Ideaal om dus even een zijstap te maken waarvan je niet wilt dat anderen die kunnen opsporen. Op het werk even naar een site surfen met games, of thuis even naar een rode oortjes site surfen.
Nu is er onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van deze tool. En de cijfers bevestigen dat het deze zaken zijn waarvoor Private Browsing inderdaad gebruikt wordt. Want terwijl Private Browsing de heel dag door wel gebruikt wordt, is er een opvallende piek op het middaguur; wanneer de internaut pauze heeft, en die met zijn boterhammetjes achter de computer doorbrengt, om dingen te doen die misschien allemaal heel netjes zijn (bankieren, nieuws kijken, shoppingsites bezoeken...) maar waarvan hij liever heeft dat zijn werkgever daarin geen inzage heeft.
Een tweede piek is er rond 17u, wanneer de gebruiker terugkeert van werk/school, met nog een piek tussen 9u en 10u, en 's nachts (tussen 1 en 2). Echt lang wordt er niet in deze private modus gesurft: gemiddeld 10 minuten (25% rond 4,5 minuten, 75% rond 22 minuten).
In de commentaren op het artikel waarin deze resultaten bekend gemaakt worden, wordt de draak gestoken met de redenen waarom iemand privaat zou surfen. Maar het kan wel nuttig zijn bijvoorbeeld, indien je sites wil bezoeken zonder ingelogd te zijn in Facebook (en toch niet te moeten uitloggen), om een site als "nieuwe bezoeker" te bezoeken, enz. Tussen haakjes: je mag privaat browsen ook niet verwarren met anoniem browsen waarbij je naar een proxy surft, en daar anoniem wordt, om verder het net op te gaan.
Meer bij Mashable en Mozilla
http://mashable.com/2010/08/23/firefox-private-browsing-2/
http://blog.mozilla.com/metrics/2010/08/23/understanding-private-browsing/


WINDOWS PHONE7 APPS KOMEN ERAAN
Microsoft heeft op mobiel vlak een achterstand in te halen. Zal Windows PHone 7 het tij kunnen keren met zijn apps?

De laatste 2-3 jaar is Microsoft bijna helemaal uit de markt van de smartphones gedrumd. Er was het succes van de iPhone, de opkomst van Android, en de vernieuwingen die NOkia en Blackberry uitbrachten. En Microsoft deed.... niets, of zo goed als. Uiteraard werd er op de achtergrond gewerkt aan de ontwikkeling van het Windows Mobile besturingssysteem, maar in de laatste 2-3 jaar heb je niet echt revolutionaire toestellen op de markt gezien met dit OS aan boord.
Dat zou nu moeten veranderen. Microsoft heeft de nieuwe versie van haar besturingssysteem (nu Windows Phone 7 geheten) zo goed als klaar. In oktober zou het in Europa op de markt komen, in de VS in november. Ook dit besturingssysteem zal een appstore hebben waar je extra tools en programma's kan downloaden. Volgens Microsoft heerst er een overweldigende belangstelling van ontwikkelaars: er werden al meer dan 300.000 dev-tools gedownload (1), weliswaar tools die nog in bèta zijn. Binnenkort zou echter de officiŽle SDK (software developers kit) uitkomen, en dan kunnen de ontwikkelaars aan de slag.(2). De eerste apps worden binnenkort al verwacht bij Microsoft.(3)
Wij zijn in elk geval benieuwd naar het nieuwe OS - en naar de fabrikanten die ermee aan de slag zullen gaan. Zal HTC zoals in het verleden naast Android toestellen nu ook Windows toestellen gaan uitbrengen? Of heeft het zijn ziel ondertussen verkocht aan Google? Nog even geduld en we weten het!
http://www.zdnet.com/blog/microsoft/microsoft-touts-300000-windows-phone-7-dev-tool-downloads/7189
http://arstechnica.com/microsoft/news/2010/08/windows-phone-7-nears-the-finish-line-with-sdk-release-date.ars
http://www.techflash.com/seattle/2010/08/qa_windows_phone_7_team_preps_app_store_for_submissions.html


DUITSLAND: KANDIDAAT-WERKNEMERS NIET OPZOEKEN OP NON-REKRUTERINGSSITES
Googlen mag dus wel, Facebook niet. Waar ligt de grens?
Stilaan begint het dan toch te dagen bij de internaut dat er toch wat nadelen zitten aan die "ik vertel alles, van mij mag je alles weten" mentaliteit op de sociale netwerken. De verhalen zijn gekend, maar werden vooral door ouderen (de media) verteld aan andere volwassenen - de jongeren hadden er geen boodschap aan. Vrijheid, blijheid.
Maar na enige jaren sociale media, volkomen openheid op Facebook en Co begint het wel te dagen, ook bij de jongeren. In zulke mate dat er nu zelfs stemmen opgaan om jongeren de kans te bieden na hun jeugd een nieuwe identiteit aan te nemen, om zo een nieuwe start te kunnen maken, zonder alle jeugdzonden die ze op hun pagina's in de sociale netwerksites gepubliceerd hebben (1).
Maar zover is het natuurlijk nog niet. Tot nader order blijft alles wat jij ooit op het web gepubliceerd bewaard, en kan het jou achtervolgen, je hele leven lang, ook wanneer je een job gaat zoeken. De zatte nachten, de snoeverij over de wilde fuiven: het staat er allemaal te lezen. En toekomstige werkgevers lezen het wel degelijk. Volgens een onderzoek van website CareerBuilder uit 2009 maakt 45% van de werkgevers gebruik van sociale netwerken om kandidaat-werknemers te onderzoeken. En 35% van hen heeft al kandidaten afgewezen omwille van wat zij vonden op die sociale netwerken.
Maar daar zou nu verandering in komen - althans in Duitsland. Daar zou namelijk een nieuwe wet komen waarbij werkgevers niet meer mogen gaan speuren op die sociale netwerken. Google gebruiken mag nog, maar Facebook niet meer. Enkel sites die ervoor bekend staan dat je er jezelf kan aanprijzen voor een job, zoals rekruteringssites, mag de toekomstige werkgever nog raadplegen. Informatie die door een gewone zoekopdracht gevonden kan worden mag ook.
Waarbij wij ons wel de vraag stellen hoe hier de klok stilgezet kan worden. Zoekmachines verwerken in de zoekresultaten immers naast gewone resultaten (postings in nieuwsgroepen, krantenberichten, ...) ook informatie uit sociale netwerksites. Inbegrepen informatie van Facebook die publiek te bekijken valt. Dat zou dus wel mogen, maar rechtstreeks naar Facebook surfen en daaar publieke informatie opzoeken mag niet. En wie zal dat controleren?
Het lijkt dus wel een van die wetten die er eigenlijk komen omdat een of andere parlementariŽr zich in de kijker wil werken met iets dat trendy is, dan een wet die daadwerkelijk iets kan wijzigen in de maatschappij...
http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,713240,00.html
http://eu.techcrunch.com/2010/08/23/germany-to-outlaw-employers-checking-out-job-candidates-on-facebook-but-googling-is-ok/
http://www.disinfo.com/2010/08/google-ceo-to-young-people-youll-be-able-to-get-a-new-identity-when-you-reach-adulthood/


FIREFOX 4 BETA: SYNC EN PANORAMA
Gratis download van bètaversie nu beschikbaar

Je hebt vandaag weer wat te doen: de nieuwe versie van de Firefox browser, 4 bèta, installeren en uittesten. En dan zal je enkele nieuwigheden meteen opmerken. Om te beginnen is er Sync. Dat zorgt ervoor dat je bookmarks, je Awesome Bar, paswoorden, data van de invulformulieren, de tabs die je het laatst open had staan,¨... op alle mogelijke computers en mobiele toestellen terug kan vinden. Al deze gegevens worden immers door Firefox op een server geplaatst, na ze eerst te versleutelen om ze veilig te kunnen verzenden. Maar is dat dan geen bedreiging voor jouw privacy, die sync? Firefox belooft dat het deze gegevens niet langer bijhoudt dan nodig, en die ook niet zou gebruiken voor andere doeleinden dan voor het sync'en.
Wanneer je deze nieuwe versie van Firefox installeert, zal je meteen kennis kunnen maken met Sync, want je zal gevraagd worden om een online account aan te maken.
Ook interessant in deze versie is Firefox Panorama, wat voorheen Tab Candy heette. In een vorig artikel hebben wij deze interessante manier om je tabs te organiseren, te groeperen al besproken. Het komt erop neer dat je met één druk op een toets een overzicht krijgt van alle openstaande tabs, en dus gemakkelijker het gewenste tabblaadje kan terugvinden.
Een tool die eerlijk gezegd wel nodig is. Sinds Firefox ermee begonnen is om de plug-ins in een container te plaatsen, is de browser zelf veel stabieler geworden, en lijkt het probleem met het geheugenlek opgelost. Daardoor hebben ook wij de neiging om heel wat meer tabbladen open te zetten dan vroeger, zonder het gevaar te lopen dat onze browser crasht. Voor je het weet zit je met tientallen tabblaadjes, en dan is het handig om zo'n overzicht van de openstaande tabblaadjes te hebben. Bij Mozilla vind je een video die uitlegt hoe je met deze Panorama kan werken.
Aan de slag dus maar!
http://blog.mozilla.com/blog/2010/08/24/firefox-4-beta-updated-with-sync-and-panorama/
http://www.betanews.com/article/Mozilla-launches-Firefox-4-beta-4-rolls-in-Sync-Panorama-tab-manager/1282677043
http://www.mozilla.com/firefox/beta/


GOOGLE GOGGLES: HOE HET WERKT
Google identificeert de dingen die jij vastlegt met jouw camera

Een van de apps die je momenteel al voor de Android mobiele toestellen kan krijgen (een iPhone versie zou later dit jaar volgen (1)) is Google Goggles. En dit lijkt echt wel technologie die uit een SF-film weggelopen is - alhoewel alle technologie die wij nu als vanzelfsprekend beschouwen dat evengoed zou kunnen zijn, want 50 jaar geleden was het merendeel ervan niet eens denkbaar. Wie had er in 1960 geloofd dat we allemaal met een mobieltje zouden rondlopen, zouden surfen met een toestel dat in onze broekzak kan - zelfs gedacht aan draadloze telefonie?
Even uitleggen wat Goggles is. Daarmee kan je een foto nemen van iets, en dat beeld naar de Google zoekmachine doorsturen als een zoekopdracht. Google zal je dan kunnen vertellen wat het ding is waarvan jij een foto doorgestuurd hebt. Dat kan gaan om een landschap, een streepjescode, een teken, een product, een tekst, enz. Het duurt wel iets langer om een resultaat te krijgen (tot zelfs 6,5 seconden), en je krijgt maar 3 resultaten. Volgens recente cijfers zouden die resultaten tamelijk accuraat zijn. In ongeveer 33% van de gevallen geeft Google slechts één resultaat, wat zeggen wil dat het tamelijk zeker is van de juistheid van dit resultaat. Het vraagt wel wat computerkracht voor Google om dit resultaat te vinden, want het kan kiezen uit een beeldbank die meer dan 1 miljard afbeeldingen bevat!
Er zijn heel wat toepassingen voor Goggles; maar de meeste mensen gebruiken hem omdat zij iets zien en willen weten wat het is, of omdat zij iets zien, weten wat het is, maar er meer over willen weten. Wij kunnen ons alvast voorstellen dat een wandeltocht met Goggles heel leerrijk wordt: je kan de namen van bloemen en planten te weten komen bijvoorbeeld door er een foto van te nemen. En die vogel daar, is dat nu een groene specht of een kraai?
En gezichten, vraag je? Tja, Google kàn gezichten herkennen. Denk maar aan de vele foto's die op het internet circuleren in de sociale netwerken, waarbij personen getagd zijn. Maar het verkiest gezichten uit Goggle uit te sluiten, uit eerbied voor de privacy van de mensen. En daar zijn wij heel dankbaar om. Maar er blijkt wel degelijk een vraag te zijn naar het herkennen van mensen: ongeveer een kwart van de zoekopdrachten die via Goggle doorgestuurd worden bevat gezichten...
Meer over Goggle bij Venturebeat en Yahoo.
http://news.yahoo.com/s/zd/20100823/tc_zd/253874
http://venturebeat.com/2010/08/23/how-google-goggles-works-to-deliver-visual-search-results-for-mobile-phones/


NET NEUTRALITEIT IN FRANKRIJK: ZWARTE WOLKEN
Niet alleen de HADOPI wetgeving bedreigt de internetvrijheid in Frankrijk...

De discussie over internet neutraliteit speelt zich niet alleen in de VS af, maar ook in Europa. En het lijkt erop dat onze zuiderburen wel eens zwaar beknot kunnen worden in hun vrijheid op het internet. Eerder moesten de Fransen al lijdzaam toezien hoe hun vrijheid beperkt werd door de HADOPI wet, in het leven geroepen om piraterij tegen te gaan, maar uitgegroeid tot een groot zwaard dat elke internaut boven het hoofd lijkt te hangen, ook degene die alles volgens het boekje doet.
Maar met HADOPI is er nog geen eind gekomen aan de kwellingen van de Franse internaut. Zo zal de Franse senaat in september de LOPPSI wet goedkeuren, die censuur op het internet mogelijk maakt. Frankrijk (en andere Europese landen) geven nu eenmaal de burger geen onbeperkte vrijheid van meningsuiting; in ons land bijvoorbeeld is het verspreiden van rassenhaat of discriminatie bij wet verboden, terwijl dat in de VS onder de toch wel twijfelachtige noemer "vrijheid van meningsuiting" valt. Hetzelfde geldt voor Frankrijk: vrije meningsuiting is niet gewaarborgd, en sommige zaken zijn bij wet verboden, zoals het verspreiden of publiciteit maken voor artikels waarin het nazisme verheerlijkt wordt.
Er komen in Frankrijk steeds meer uitzonderingen op de vrije menignsuiting die bij wet verboden zullen worden. Zo staat er de LOPPSI wet op stapel, die in september goedgekeurd zal worden, en waarbij het eigenlijk de bedoeling was om kinderporno te verbieden - maar ondertussen zouden er voorstellen zijn om steeds meer content onder deze wet te laten vallen.
Opvallend bij het artikel dat wij bij ReadWriteWeb daarover vonden, is de verontwaardiging over het feit dat de Franse burger wel eens verplicht zou worden om een identiteitskaart aan te vragen mét chip - iets waarvoor de brave Belg blijkbaar geen bezwaar heeft. Die elektronische identiteitskaart zou dan moeten dienen om toegang te krijgen tot het internet (iets wat sommige ministers hier ook willen promoten, o.a. voor minderjarigen), en met name zouden bloggers zich via zulke eID moeten registreren, vooraleer zij het recht krijgen hun mening te uiten!
In het artikel wordt trouwens verwezen naar de verkiezingen in 2012 in Frankrijk, alsof die deze kwalijke ontwikkelingen nog zouden kunnen terugdraaien, omdat er nu verschillende parlementariŽrs zijn die meer kaas gegeten hebben van de werking van het internet, en meer aan de kant zouden staan van de burger en zijn rechten. In Frankrijk is er de laatste maanden heel wat verzet gekomen tegen HADOPI en co, en de politieke kandidaten zullen misschien, onder druk van de publieke opinie, hun standpunt over HADOPI en internet neutraliteit bijschaven, om de stem van de internaut te winnen.
Een situatie om in elk geval met argusogen te volgen!
http://www.readwriteweb.com/archives/french_net_neutrality_is_on_death_row.php
http://www.laquadrature.net/files/Rapport_Net_Neutralite.pdf
http://www.readwriteweb.com/archives/the_google_tax_hiding_the_real_threats_to_french_d.php


ONLINE EN OFFLINE "LIKES" VERSMELTEN DANKZIJ QR CODES
Combinatie van QR codes en RFID tags maakt van Facebook gedroomde reclamemedium voor merken
Drie factoren op een rij. Enerzijds heb je Facebook, dat zijn plaatsgebonden check-in dienst lanceerde. Anderzijds heb je een nieuwe vorm van reclame die onlangs door Coca-Cola uitgetest werd in IsraŽl, en waarbij tieners attracties konden "like" door hun RFID armband te wuiven voor de attractie. Deze armband die een kleine chip bevat, vangt het radiosignaal op dat uitgestuurd wordt door een RFID tag op die attractie, en stuurt het gegeven dat gebruiker X attractie Y leuk vond door naar de pagina van Coca-Cola, en naar die van de gebruiker op Facebook. En tot slot heb je een vorm van "like" door te werken met QR codes en het mobieltje.
Bij dit soort codes staat QR voor "quick respons". Het is een streepjescode met daarin een url verwerkt. Heb je een mobieltje met een camera en toegang tot internet, dan moet je enkel een foto van deze streepjescode maken met een speciale scan-app op je mobieltje, en je wordt meteen naar deze url gevoerd.
Voeg deze drie diensten nu bij elkaar, en je krijgt een interessante combinatie. Zoals het Spaanse bedrijf Macanudos deed: dat ontwikkelde een dienst waarbij gebruikers "fysieke" voorwerpen kunnen leuk vinden, van een artikel in een krant, tot een menu van een restaurant.
Volgens dit artikel in AllFacebook zijn er nog niet veel bedrijven die een gelijkaardige dienst aanbieden. Maar het lijkt ons wel een concept met veel potentie - meer mogelijkheden zelfs dan het werken met RFID tags zoals bij de Coca-Cola campagne. Denk eens aan het leuk vinden van restaurants, gecombineerd met de check-in tool van Facebook. Wij zijn alvast benieuwd om de eerste toepassingen in BelgiŽ te zien...
http://www.allfacebook.com/qr-codes-facebook-2010-08
http://www.allfacebook.com/coca-cola-marketing-2010-08


DE EREADERS HOUDEN STAND TEGEN TABLETS
... en van alle readers blijkt Kindle de populairste
Toen Apple de iPad aankondigde, moet er even paniek geheerst hebben in e-reader land. Per slot van rekening kan je de iPad immers ook gebruiken om digitale boeken te lezen (naast de vele andere toepassingen voor de iPad natuurlijk), en kostte de iPad nu ook niet weer zoveel meer dan bijvoorbeeld de Kindle. Zou een apart toestel om digitale boeken te lezen nog wel recht van bestaan hebben, indien tablets zoals de iPad populair zouden worden?
Het antwoord op die vraag lijkt positief te zijn. Alvast Amazon, maker van de Kindle, gelooft erin, want het heeft zopas de Kindle 3 op de markt gebracht, een toestel dat door velen beschouwd wordt als Amazons antwoord op de ipad, want het is alles wat de iPad niet is: klein, licht en goedkoop. Het toestel is 21% kleiner dan de vorige versie (18 cm x 12 cm) maar behoudt wel dezelfde schermgrootte, en dus ook lichter (8,5 ounce of 240 gram.). Ook de prijs werd lichter: 140 $, een veel aantrekkelijkere prijs tegenover de 400 $ die de eerste Kindles kostten, en dus veel meer verschil met de iPad, die toch 500 $ en meer kost.(1)
De andere makers van e-readers laten zich niet onbetuigd, en hebben ook hun prijzen aangepast om het toestel aantrekkelijker te maken tegenover de iPad en co. De Nook van Barnes & Noble zakte met 60$ naar 199$. Sony deed er 30$ af bij zijn drie modellen. (2)
En er is nog een nieuwe speler op de markt gekomen, die in oktober een toestel lanceert met gelijkaardige kenmerken als de Kindle,, maar met, naar verluid, een scherper beeld en een kleuren LCD scherm. Ook dit toestel zou erg aantrekkelijk geprijsd worden en slechts $159 kosten (3).
Over de vraag of het de moeite waard is om een apart toestel te kopen om te lezen, in plaats van het duveltje-doet-alles, de iPad, daarvoor te gebruiken , boog PC World zich. Daarin lees je dat Amazon iets bedacht heeft om het toestel extra aantrekkelijk te maken: games. Met de nieuwe Kindle kan je nu simpele spelletjes spelen, en Amazon heeft een API vrijgegeven zodat ontwikkelaars nog meer games (of andere toepassingen) voor de Kindle kunnen ontwikkelen. En dat is toch wel slim bekeken van Amazon. (2)
http://www.nytimes.com/2010/08/26/technology/personaltech/26pogue.html?_r=1&partner=rss&emc=rss
http://www.pcworld.com/article/203682/
http://www.slashgear.com/sharper-image-literati-ereader-unveiled-features-color-lcd-and-159-price-tag-2598997/


NIEUWE VERSIE VAN WEBGEBASEERDE PHOTOSHOP
Beeld editor nog beter, en geen registratie meer vereist

Photoshop kennen we allemaal, maar niet iedereen heeft deze prachtige uitgebreide beeldbewerker (legaal) op zijn computer staan. Wie toch deze editor gebruiken wil, kon al langer beroep doen op een online versie. Tot nu toe moest je echter geregistreerd zijn op de site, en moest je eerst je foto's uploaden om ze te kunnen bewerken.
Nu is daar verandering in gekomen: Adobe heeft een nieuwe versie online gezet van haar sterproduct, en hij is nog gemakkelijker geworden. De tool omvat de Express Editor, een Organizer, en een Uploader. Je kan meteen een foto of afbeelding uploaden en beginnen te bewerken, een account of registratie is niet nodig. Maar indien je je regsitreert, dan kan je gebruik maken van de mogelijkheid om afbeeldingen en foto's op deze site te bewaren, om een album aan te maken, en je foto's te delen.
De bewerkte foto's kan je echter ook gewoon terug naar je computer downloaden, je bent tot niets verplicht. Om up- en downloaden te vergemakkelijken heeft Adobe een nieuwe versie uitgebracht van de Uploader client toepassing. De tool kan beelden bewerken in het .JPEG, .PSD of en verschillende RAW formaten.
Heb je je geregistreerd, dan kan je gebruik maken van de Express Organizer en krijg je een persoonlijke galerij. Daar kan je dan commentaren en omschrijvingen toevoegen aan foto's, foto's op een aparte pagina zetten, ze delen met vrienden. De foto's worden trouwens heel mooi gepresenteerd in een "filmstrip" modus, die je foto's meteen al een extra cachet geven.
http://www.betanews.com/article/Adobe-updates-Webbased-Photoshop-no-longer-demands-membership/1282752551
http://www.photoshop.com/tools?wf=editorhardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SONY SINGLE WIRE LAAT DROMEN
Eén draad opent deur naar innovatie in design mobiele toestellen
en redelijk klein bericht, maar dat we toch melden omdat het volgens insiders grote perspectieven opent. Sony zou namelijk een manier gevonden hebben om het elektronische lint, dat uit 22 draden bestaat, en dat de verschillende signalen, video, audio transporteert, te vervangen door één enkele koper kabel, die 94O Mbps transmissie aankan.
Waarom dt zo spectaculair is? Wel, omdat dit fysieke beperkingen bij mobiele telefoons en andere toestellen met apart, beweegbaar scherm kan opheffen. Want deze kabel kan niet alleen data overbrengen van audio, video en controles, maar ook stroom.
Denk dan maar aan een mobieltje met een scherm dat gemakkelijker gedraaid kan worden, of een laptop met een ultra draaibaar scherm.
http://gizmodo.com/5617681/

HP HEEFT DUBBELE TABLET-AGENDA
Brengt zowel tablets met Windows als met het WebOS aan boord

Ken je het WebOS? De kans is groot dat je die vraag negatief zal beantwoorden. Dit is namelijk het besturingssysteem dat Palm ontwikkelde voor haar mobiele toestellen. En wie Palm zegt, zegt meteen ook organizers, want daarmee is het bedrijf ook groot geworden. Palm ging toen de smartphone toer op, en de toestellen waren echt wel interessant - de Palm Pre wordt door vele gebruikers nog altijd geprezen als de échte organizer/smartphone. Maar om de een of andere reden (geen goede combinatie met providers in de VS?) had het toestel geen succes.
Gevolg: Palm raakte in moeilijkheden, werd te koop gesteld, en uiteindelijk gekocht door HP. Een overname die door de WebOS-fans wantrouwend bekeken werd: zou HP enkel maar de patenten hebben opgekocht, en het WebOS een stille dood laten sterven? Een bericht deze week mag deze angst wegnemen: HP is wel degelijk iets van plan met het WebOS. Niet zozeer op een smartphone, wel op een tablet. Het WebOS was nu eenmaal ontworpen om op een aanraakscherm gebruikt te worden.
HP wedt ook nog op een tweede paard: naast een tablet dat op het WebOS draait, zal er eentje volgen dat op het Windows besturingssysteem draait. Ondanks het feit dat veel waarnemers vinden dat Windows 7 niet meteen geschikt is om te werken met een aanraakscherm, heeft Microsoft het wel degelijk als dusdanig bedoeld. Misschien heeft HP enkele geheime ingrediŽnten toegepast om Windows 7 op haar tablets aan de praat te krijgen.
Het zal helaas nog wachten zijn tot einde dit jaar vooraleer je al dit moois zal kunnen zien. Ondertussen toch maar een iPad kopen?
http://en.wikipedia.org/wiki/WebOS
http://www.pcworld.com/article/203849/hp_webos_windows_tablets_are_real.html?tk=nl_dnx_t_crawl


AFSTANDSBEDIENING MET KLAVIER
Wat Tivo in de VS aanbiedt, willen wij ook hier!
De tv is niet meer wat hij geweest is. En dat wil dus niet zeggen dat wij hier een klaagzang gaan aanheffen over de programma's op tv - integendeel: dankzij het aanbod met de vele Vlaamse zenders op de kabel is er echt wel voor welk wat wils te vinden. Maar we hebben het dan wel over het feit dat de "gewone" tv, die zijn signaal gewoon ontving en in elke huiskamer identiek vertoonde, er niet meer is. Dankzij de kabel heb je niet alleen een groot aanbod aan digitale zenders waaruit je kan kiezen (als je maar betaalt!), maar kan je er ook voor kiezen om programma's "on demand" te bekijken - het nieuws in uitgesteld relais, programma's van vroeger, films on demand.
Bovendien heeft het scherm in de huiskamer er nog een concurrent bij gekregen: de computer. Op het internet zijn steeds meer diensten te vinden die je afleveringen aanbieden van populaire tv-feuilletons. Reeksen zoals "24" of "Dexter": wie die op de gewone tv wil bekijken moet vaak een half jaar wachten. Maar via het internet kan je ze, volkomen legitiem, downloaden en metaan bekijken dankzij diensten zoals iTunes, Tivo. Althans: dat is zo in het buitenland. In Europa varieert het aanbod van land tot land, en in BelgiŽ bijvoorbeeld bevat de iTunes winkel nog altijd geen afdeling tv-feuilletons. Laat staan dat er een dienst zou zijn zoals Tivo of Netflix, waar je on de mand films en feuilletons kan downloaden.
Toegegeven: wie digitaal tv kijkt via Belgacom of Telenet kan al enkele afleveringen van feuilletons in preview bekijken, tegen betaling. Maar downloaden naar je computer, om dan op je draagbare player, iPhone of andere smartphone te zetten, dat zit er nog altijd niet bij. Dat zal ongetwijfeld in de toekomst veranderen. Alleen: wanneer?
Er is nog een vraag die wij ons daarbij moeten stellen: op welk toestel zullen wij die digitale content bekijken? Er zijn ongetwijfeld heel wat internauten die tv op hun computer bekijken - zij zullen onmiddellijk toegang hebben tot al die on demand reeksen. Maar ook pa en ma willen kunnen genieten van dit on demand digitale aanbod op de tv in de huiskamer. Het "kastje" dat vroeger het digitale signaal tot bij de tv bracht, zal dan waarschijnlijk verdwijnen, of vervangen door een toestel dat meer op een server gaat lijken: alle digitale content in het huis wordt hierop opgeslagen, en het gezin kan uit deze content putten naar behoeft. Dat veronderstelt dan wel dat er een interface mogelijk is met dit "kastje" van de toekomst (in de VS heeft men hiervoor de TiVo, te vergelijken met de digicorder van Telenet).
En dan komen we eigenlijk aan de reden voor dit artikel: TiVo heeft een afstandsbediening voorgesteld in de VS, die opengeklapt kan worden en dan een volledig klavier bevat. Handig om te communiceren met de "content server", om te kunnen browsen in het aanbod. Handig sowieso, want zelfs voor een gewone dvd of digibox is het gemakkelijker om tekst via zo'n klavier in te kunnen vullen, dan via stroeve pijltjestoetsen en virtuele klavieren te moeten werken.
Het toestel werkt niet, zoals de gewone afstandsbediening voor tv, via infrarood, maar via Bluetooth naar een USB dongle die je op het TiVo toestel moet aansluiten.
Telenet, Belgacom, wij smeken u: geef ons ook zoiets!
http://www.betanews.com/article/TiVo-launches-QWERTY-remote/1282616453


HTC'S WINDOWS 7 TOESTEL HEEFT UITKLAPBAAR GEDEELTE..
.. maar niet om klavier plaats te bieden, wel voor multimedia
Het blijft smartphones regenen, de een al mooier, praktischer, multimedia-er, productiever, ... dan de andere. Gisteren schreven we nog dat we uitkeken naar het eerste toestel dat het nieuwe mobiele besturingssysteem van Microsoft, Mobile 7, aan boord zou hebben. En kijk: we worden op onze wenken bediend.
Engadget weet namelijk te vertellen, met foto en al, dat HTC met een Windows 7 mobieltje zal uitkomen. Het is een toestel dat uitschuifbaar is in landschap modus, maar niet om een klavier te voorschijn te tonen, wel luidsprekers. Er hoort ook een speciale voet bij aan de achterkant, zodat je het toestel rechtop kan zetten, en zo van je multimedia (beeld en klank) genieten kan.
Veel meer is er nog niet over geweten, maar het wakkert de nieuwsgierigheid wel aan. (1)
Ondertussen noteren we ook een smeekbede bij Gizmodo, en wel over Android. Vele waarnemers vinden immers dat het OS versplinterd raakt, met de vele user interfaces die de fabrikanten toevoegen aan het pure Android OS. De fabrikanten hopen namelijk met dit sausje hun toestel te onderscheiden van dat van de concurrent. Maar er is nog een probleem. Terwijl er al versie 2.2 uit is van het Android besturingssysteem, zijn er nog altijd fabrikanten die een nieuw toestel op de markt brengen dat onder een vorige versie van Android draait. Zo heft Dell deze week een toestel gelanceerd, de Dell Aero, dat Android 1.6 aan boord heeft.
Foute boel, zo zeggen de waarnemers, en ze hebben gelijk. De fabrikanten zullen allicht beloven dat het toestel binnenkort een update zal krijgen naar Android 2.1 en 2.2, maar waarom die versie niet meteen op het toestel gezet? Het geeft zo'n negatief imago, een "nieuw" toestel uitbrengen, met een "oud" besturingssysteem aan boord... Meer over deze problematiek bij Gizmodo (2)
http://www.engadget.com/2010/08/24/exclusive-htcs-windows-phone-7-equipped-t8788-breaks-cover-for/
http://gizmodo.com/5620828/


HOE ZIT HET MET DE BATTERIJDUUR VAN ANDROIDS?
AMOLED toestellen komen het slechtste uit test, Droid duurt het langst

Een smartphone moet veel kunnen, en je gebruikt hem dus ook veel. Wat natuurlijk ook betekent dat de batterij veel te verduren krijgt. Algemeen is bekend, en wij hebben het zelf ook bij onze testen van verschillende smartphones kunnen vaststellen, dat toestellen zoals Nokia en Blackberry, met hun fabriekseigen besturingssysteem, heel zuinig omgaan met de batterij, en zelfs bij intensief gebruikt relatief lang (zo goed als 2 dagen) meegaan.
Toestellen met het Android OS aan boord echter doen het minder goed. Het magazine Laptopmag onderzocht nu eens haarfijn hoe het met die batterijduur staat. Het voert tussen haakjes al testen met de batterijen uit sinds de eerste Android toestellen uitkwamen, en heeft dus duidelijker vergelijkingspunten.
Uit de testen blijkt dat de Droid toestellen van Motorola vooraan de rangschikking prijken. Toestellen echter die een AMOLED scherm hebben doen het opmerkelijk minder goed. Het toestel met het minste uithoudingsvermogen was de HTC Incredible, die volgens deze testen slechts gemiddeld 4u33 meeging.
Moet je dan hieruit besluiten dat je een AMOLED scherm moet vermijden wanneer je een toestel wil dat het lang uithoudt? Niet noodzakelijk. De OLED technologie verbruikt het meste energie wanneer hij de "kleur" wit moet vertonen, wat bijvoorbeeld de reden is waarom Samsung zwart koos als achtergrondkleur voor de app menu's op de Galaxy S. Een tip om te onthouden wanneer je een achtergrondkleur kiest voor je screensaver!
Voor wie geïnteresseerd is in de werking van de test: in het artikel staat haarfijn uitgelegd hoe je een objectieve testomgeving kan creŽren. Interessant voor wie zelf eens een toestel wil uittesten!
http://blog.laptopmag.com/android-battery-test-reveals-droid-x-lasts-longest-amoled-handsets-trail
hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Casio Computer Co. Ltd. presenteert zijn nieuwigheden voor het komende schooljaar: dunne, stijlvolle, kleurige, veelzijdige en handige digitale camera's. Casio keert namelijk terug naar zijn eerste liefde, de ultraplatte en stijlvolle fototoestellen die sinds jaar en dag hét succesnummer van het merk zijn.
http://www.casio.be

*** Studenten die hun eindwerk willen plagiŽren zijn gewaarschuwd: steeds vaker wordt gecontroleerd op plagiaat, en het initiatief werpt zijn vruchten af.
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1411415.ece/De_aanval_op_het_plagiaat?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+nederland+%28Volkskrant+Binnenland%29

*** BT zal voortaan in 140 Starbucks-cafés in Duitsland internettoegang leveren
http://www.bt.com/aboutbt

*** Symantek brengt twee software paketten uit waarmee de gebruiker bedrijfskritische toepassingen kan virtualiseren en in een VMware omgeving kan beschermen.
http://newsletters.networkworld.com/t/4878985/258585315/121863/0/

*** Je kan elke Facebook gebruiker die je wil blokkeren, maar niet Mark Zuckerberg
http://techcrunch.com/2010/08/22/you-can-block-any-facebook-user-except-mark-zuckerberg/

*** 15 feiten over net neutraliteit, in een infogram
http://www.readwriteweb.com/archives/15_facts_about_net_neutrality_infographic.php

*** Apple's paradepaardje, de iPhone, zou last hebben met de 95% luchtvochtigheid in AziŽ waardoor tal van toestellen niet meer functioneren.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=100825022

*** 'Dutroux-documenten op Wikileaks illegaal'
http://feedproxy.google.com/~r/villamedia/tctJ/~3/vvfjyK7b5O8/?utm_source=feedburner&utm_medium=email

*** KB wil toch nazistische kranten plaatsen
De Koninklijke Bibliotheek (KB) wil 'haar nek uitsteken' om toch de nazistische oorlogskranten online te plaatsen. De KB bouwt aan een digitaal krantenarchief, dat via internet toegankelijk moet worden. Ook nazistische kranten uit de Tweede…
http://feedproxy.google.com/~r/villamedia/tctJ/~3/toq6jeutEsk/?utm_source=feedburner&utm_medium=email

muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
LIGHTHOUSES - CONTROL
[Electro] Heel vrolijke popmuziek, en een baslijn die er oplos hamert. Opwekkend, moeilijk om bij deze muziek stil te blijven staan. Je vindt de band terug op MySpace, Last.FM, en de songs zijn ook bij iTunes te downloaden.
De inspiratie haalden we bij Best of MySpace, de podcast die beginnende artiesten op MySpace in de schijnwerpers zet.
www.last.fm/music/Lighthouses
http://www.myspace.com/lighthousesmusic
http://www.bestofmyspace.uk.com/?p=220SWANN - HIGHS & LOWS
[singer/songwriter] Een dame uit Frankrijk, die heel zachte, simpele muziek brengt die vaak doet denken aan Cat Power. Ook de andere songs die je bij MySpace vindt zijn even eenvoudig en ontroerend. Een aanrader. In streaming 5 songs op MySpace,
en het album kan aangekocht worden bij iTunes.
http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_ss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=highs%20&%20lows%20swann&x=0&y=0
http://www.myspace.com/lighthousesmusic


BRIGHT LIGHT - A NEW WORD TO SAY
[pop] Indie disco pop, heel relax, en met een uptempo. Wij houden wel van die samenzang, doet een beetje denken aan pop uit de jaren 70, en wel wat weg heeft van de PetShop Boys. Leuke muziek. Enkele songs in streaming te beluisteren bij MySpace.
http://www.myspace.com/brightlightx2


FILM NOIR - BY THE BAY
[electro] Elektrische gitaren, maar niet snerpend. Een ritme met veel tegentijden. Aparte muziek, die alternatief is maar toch behagen kan. Bij MySpace vind je verschillende steengoede songs, waaronder By the Bay, en bij eMusic kan je hun album kopen.
http://www.emusic.com/album/Film-Noir-I-Had-a-Very-Happy-Childhood-MP3-Download/11584898.html
http://www.myspace.com/wearefilmnoir


VRIJDAG HOORSPELDAG: ANNEMARIEKE
Deze week aandacht voor een hoorspel uit 1958, geschreven voor de jeugd, maar heerlijk ontroerend voor ouderen. Delicaat gemaakt, zuiver en simpel gespeeld, rond simpele gevoelens, kinderen die groter worden, ouders die bezorgd over hen zijn, het kattekwaad dat de kinderen uithalen... De verhalen zijn af en toe geïllustreerd met mooie liedjes.
Het hoorspel is geschreven door Peter Jaspers, en wordt gebracht in een regie van Wim Ibo. Muziek is van Cor Lemaire, Jan Blok en Dub Dubois. De rol van Annemarieke wordt op onnavolgbare manier gespeeld door Karla Wildschut. Verder tref je in dit hoorspel Kees Brusse aan als vader van Marieke, en Mieke Verstraete als haar moeder.
Het hoorspel bestaat uit 10 delen, en 6 daarvan kan je reeds online beluisteren.
http://hoorspel.wordpress.com/Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Je toont je karakter nooit zo duidelijk als door de grap die je wansmakelijk vindt.
- Nolan Bushnell -
oor logo
De nieuwe oogstHET MENSELIJK LICHAAM IN PHP EN HTML
Een grapje voor insiders: met behulp van de tags die in HTML en PHP gebruikt worden, wordt hier het hele menselijke lichaam beschreven. Lees ook de commentaren, die al even hilarisch zijn!
[Taal: ENG]
http://www.fredzone.org/le-corps-humain-en-html-et-en-php


TROOVI: BEELDEN DELEN
Bestanden online kan je overal, maar deze dienst is gespecialiseerd in afbeeldingen. Je moet geen account aanmaken, je kiest gewoon op jouw pc de foto's die je wil uploaden, en gaat aan de slag. Je krijgt vervolgens een unieke URL die je kan delen met je vrienden. Het speciale aan deze dienst is dat anderen ook foto's kunnen uploaden die bij de jouwe passen.
[Taal: ENG]
http://www.troovi.com/


RECURSE
Dit is een tool voor de webwerker: hiermee kan je namelijk, wanneer je een ontwerp maakt voor een klant, het ontwerp tonen net alsof het een echte website is. Je maakt een index aan van het project, en de klant kan volgen wat je aan het maken bent, welke verschillende onderdelen bij het project horen. En hij kan ook commentaar leveren, zodat je ook zijn reacties kan reageren.
[Taal: ENG]
http://recurseapp.com/
http://www.lockergnome.com/windows/2010/07/28/recurse/
GETGLUE: DIGG VOOR AMUSEMENT
OP deze site kan je tips vinden voor boeken, films, muziek. Het is een sociale netwerksite waar jij vertelt wat goede boeken, films, muziek zijn, wat jij leest. En je duidt natuurlijk ook je vrienden aan, zodat je te weten komt wat zij ook goed vonden. Door te kijken wie ook bepaalde boeken of films mooi vond, kan je dan weer nieuwe vrienden ontdekken. Om uit te proberen!
[Taal: ENG]
http://getglue.com/


FOLLOWSTYLE
Dit is ook weer een sociale netwerksite, maar dan best te vergelijken met een Digg voor stijl. Je vindt er postings rond mode, schoonheid en decor - postings die niet uit tekst bestaan, maar wel uit foto's met een kleine summiere uitleg, zoals de meubels die in een bepaald decor gebruikt werden. Vind je een bepaalde stijl leuk, dan geef je hem een plus. En uiteraard komen de beste stijlen bovenaan het lijstje.
[Taal: ENG]
http://followstyle.com/beauty


WIGFLIP
Een site voor de webbouwer: hier vind je allerlei artikels met tips om dingen grafisch uit te werken. Afgeronde hoeken, post-it notes, bewegende tekst icoontjes, enz.: het is hier allemaal te vinden!
[Taal: ENG]
http://wigflip.com/


ALL ABOUT BIRDS

Weliswaar een Engelstalige site, en onze lezers die een Nederlandstalig equivalent kennen mogen ons altijd doorsturen. De site is heel knap, een encyclopedie over vogels eigenlijk. Je vindt er verhalen over vogels, foto's, kan opzoeken wat voor soort vogel het kan zijn, tips om vogels te identificeren, en veel, veel meer. En bovendien is alles in heel knappe vorm gegeven. Een plezier voor de vogelliefhebbers!
[Taal: ENG]
http://www.allaboutbirds.org/NetCommunity/Page.aspx?pid=1189
DE GESCHIEDENIS VAN DE HIP HOP IN EEN GOOGLE MAP
Deze app gebaseerd op Google Maps, de Rap Map, bevat markeringen voor belangrijke plaatsen die vermeld worden in hip hop songteksten, en ook het inside verhaal bij elke plats, en de song waarin die plaats vermeld is. Vooral in New York City zal je markeringen vinden - uiteraard omdat deze stad het vaakst in hip hop songs vermeld wordt. Uiteraard kan de gebruiker zelf ook plaatsen en commentaren bijvoegen.
[Taal: ENG]
http://mashable.com/2010/08/21/the-rap-map-google/


SUICIDE FOOD
Een hoogst amusant blog - zij het enigszins wrang: het draait rond de afbeeldingen die gebruikt worden op verpakkingen van voedsel. Enw waarbij de dieren in kwestie die in die verpakking zitten (varkens, visjes, kip...) heel monter en blij zichzelf aanprijzen... om opgegeten te worden.
[Taal: ENG]
http://suicidefood.blogspot.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VERO BEAUPREZ
Deze website van een illustrator en cartoonist houdt je uren zoet. Je vindt er niet alleen prachtige illustraties, maar ook heel leuke cartoons. Als visitekaartje voor deze artiest kan het tellen!
[Taal: NL]
http://www.verobeauprez.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: OPEN MONUMENTENDAG OP VIMEO
Op 12 september is het weer zover: dan is het open monumentendag in Vlaanderen. Dit jaar draait het rond de vier elementen. Er hoort nu ook vimeo-site bij, waar je filmpjes rond de gebeurtenis vinden kan, o.a. filmpjes gemaakt door leerlingen als promotie van het evenement. Wij raden j e in elk geval aan om nu reeds een verkennend bezoekje te brengen aan de website van Open Monumentendag, om je route uit te stippelen.
http://vimeo.com/user4418670
http://openmonumenten.zita.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VIOE
Deze site van het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed moet je ook eens bezoeken. Het VIOE onderzoekt namelijk het onroerend erfgoed, maakt er een inventaris van, en tracht het geheel te ontsluiten. Zo is er een heel project rond de inventarisatie van Wereldoorlog I, waarbij, naar aanleiding van de 100e verjaardag van WOI, het werelderfgoed in de frontstreek van Nieuwpoort tot Mesen geïnventariseerd werd. Interessant om eens te weten komen hoe dit allemaal in zijn werk gaat!
[Taal: NL]
http://www.vioe.be/
VRIJDAG MULTIMEDIA: DE DUIKER
Verleden week had in Antwerpen een heel speciale gebeurtenis plaats: voor de derde keer al brachten de Reus en de kleine Reuzin een bezoek aan Antwerpen. Dit evenement, gebracht door het theatergroep Royal de Luxe in het kader van de Zomer van Antwerpen, liet een Duiker, een hand en de Kleine Reuzin door de straten van Antwerpen dwalen. Een indrukwekkende gebeurtenis, die heel veel volk lokte. hier vind je beelden van het evenement.
http://www.zomervanantwerpen.be/
http://www.zomervanantwerpen.be/de-duiker
http://lacquemant.wordpress.com/2010/08/22/video-de-duiker-zijn-hand-en-de-kleine-reuzin/


VRIJDAG MULTIMEDIA: RECORD TRIPPING
In dit online game moet je, door met je scrollwieltje van de muis op en neer te gaan, een plaat "scratchen", dus heen en weer laten gaan. Dit principe wordt doorgedreven in enkele doolhoven en andere puzzels die je moet oplossen. Leuk!
[Taal: ENG]
http://www.recordtripping.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SOUNDS OF HAMBURG
Op deze interactieve site kan je zelf de muziek, de geluiden maken die volgens jou bij de Duitse stad Hamburg horen. Je instrumenten: vijf webamcs, en de miljoenen inwoners van Hamburg. Kies best wel overdag uit, of een helder verlichte dag om met je compositie te beginnen, want de "spelers" zijn live! Telkens zij een vakje passeren waarop jij een instrument gezet hebt, zal dat instrument weerklinken. Ongewoon boeiend en knap concept!
[Taal: ENG]
http://www.sounds-of-hamburg.de/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/
- Een derde zoekt nieuwe werkgever tijdens de werkuren
http://www.belgiancowboys.be/online/1465
- Facebook hitlist blijkt echt te zijn?
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/1464
- Facebook CEO kan niet geblocked worden
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/1463

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Poppetje die van flat afspringt blijkt man
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/508162/2010/08/27/Poppetje-die-van-flat-afspringt-blijkt-man.dhtml
- 'Nederlanders wereldwijd waarschuwen via SMS-alert'
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/508025/2010/08/27/Nederlanders-wereldwijd-waarschuwen-via-SMS-alert.dhtml
- Tieners niet blij met ouders op Facebook
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/508082/2010/08/27/Tieners-niet-blij-met-ouders-op-Facebook.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Portable harde schijf van 1TB
Nu de meeste mensen tegenwoordig digitaal fotograferen en filmen neemt de vraag toe naar apparaten om alle foto's bij je te kunnnen dragen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28948
- Video Samsung Galaxy Tab
Bekijk hier een video waarin de iPad-concurrent van Samsung uitgebreid wordt gedemonstreerd.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28947
- SMS gebruik in Nederland
T-Mobile deed onderzoek naar het gebruik van SMS. Vooral vrouwen en jongeren kunnen nog moeilijk zonder SMS.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28923
elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Prodigy: betaalbare Crestron-domotica voor bestaande woningen
Met Prodigy lanceert Crestron een betaalbaar home automation systeem voor bestaande woningen. De productlijn biedt dezelfde Crestron-technologie maar ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5253
- Acer Stream: high-end Android smartphone
Met de Stream wil Acer ook op het vlak van smartphones een hartig woordje meespreken. Hij beschikt over alle eigenschappen die een toptelefoon vandaag ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5250
- Uitbreiding Bose in-ear hoofdtelefoons
Bose breidt zijn gamma in-ear hoofdtelefoons en headsets uit met drie nieuwe producten. De StayHear-oordopjes moeten zorgen voor een betere stabiliteit en meer comfort.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5235computerworld logo

*** COMPUTER WORLD

http://www.computerworld.be/
- Maak kennis met de juryleden van de MIXX Awards 2010
De inschrijvingen voor de MIXX Awards 2010 beginnen binnen te stromen… Maar natuurlijk wil u ook de juryleden kennen. Hier zijn ze.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21635&style=99896
- Telefoneer met Gmail
Binnenkort zal je met Google Chat contacten kunnen opbellen. Google test daarvoor telefoongesprekken binnen Gmail.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21633&style=99896
- Maak kennis met de 6 meest vernieuwende Belgische startups op gebied van Digital Marketing!
Elk jaar worden bijna 100 startups opgericht in BelgiŽ. BetaGroup heeft, voor de beurs Digital Marketing First, op 28 oktober, 6 high potential startups in de Digitale Marketing geselecteerd.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21630&style=99896


digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Digimedia trekt op onderzoek
Uw mening interesseert ons! Met meer dan 9000 abonnees op onze nieuwsbrief, vraagt Digimedia.be op haar site om uw mening, uw opinie en suggesties.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7024
- Combell lanceert www.heldenvanit.be
Combell heeft in samenwerking met Unizo, Vacature en Thomas Cook Business Incentives het gloednieuwe platform www.heldenvanit.be gelanceerd.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7023
- Google: spreker op het forum Get started with e-Commerce
Op 30 september aanstaande, organiseert Inside Digital Media in Hotel Méridien de vierde editie van het forum Get started with e-Commerce.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=7021


computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Wat gebeurt er in een tornado?
http://computertaal.info/2010/08/26/wat-gebeurt-er-in-een-tornado/
- Boomerang voor Gmail
http://computertaal.info/2010/08/26/boomerang-voor-gmail/
- Waar vind ik mijn .PST file?
http://computertaal.info/2010/08/23/waar-vind-ik-mijn-pst-file/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Carl Zeiss stopt oled-displays in virtual reality-bril
16:02 - Carl Zeiss toont op de komende IFA-beurs in Berlijn een prototype van een head-mounted display die met oled-schermen is uitgerust. De virtual reality-bril is een verdere ontwikkeling van de Cinemizer-bril van het Duitse bedrijf. »
http://tweakers.net/nieuws/69378/carl-zeiss-stopt-oled-displays-in-virtual-reality-bril.html
- Kingston-geheugen doorbreekt 3GHz-barrière
http://tweakers.net/nieuws/69364/kingston-geheugen-doorbreekt-3ghz-barriere.html
- Microsoft gaat geluidskwaliteit voicechat Xbox Live verbeteren
http://tweakers.net/nieuws/69367/microsoft-gaat-geluidskwaliteit-voicechat-xbox-live-verbeteren.html
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)SLIMMER WERKEN MET ITUNES: ALBUM BROWSER
In deze reeks krijg je van ons enkele tips om de mogelijkheden van iTunes beter te benutten, gebaseerd op een artikel in Journal du Net.
Om te beginnen de Album Browser. Met deze tool kan je per album cover browsen: je ziet de cover, met daarop de titels van de song, waarbij je bij de "gewone" iTunes enkel de keuze hebt tussen ofwel cover, ofwel lijst met songs. Album Browser brengt informatie over het album en de muziek, kondigt aan welke song er gespeeld wordt en welke er komt, toont notities over songs en album. De tool is compatibel met Windows, en voor de Mac is er TunesArt, dat iets gelijkaardigs doet. Voor de beide platformen is er ook iTunes Companion.
http://widgets.yahoo.com/widgets/itunes-album-browser
http://www.apple.com/downloads/macosx/ipod_itunes/tunesart.html
http://widgets.yahoo.com/widgets/itunes-companion


SLIMMER WERKEN MET ITUNES: ITUNES BAR
Deze minimalistische player toont je de cover van het album, dat hoort bij de song waarnaar je luistert, en toont je ook informatie: naam van het stuk, verlopen tijd en resterende tijd). Je kan ook het geluidsniveau controleren en hebt toegang tot andere functies via sneltoetsen. Deze tool is compatibel met Windows en Mac
http://widgets.yahoo.com/widgets/itunes-bar


TIP WORDPRESS: DE LEZER JE ARTIKEL LATEN VERSPREIDEN

Als blogger moet je gebruik maken van de kracht van de sociale netwerken: de lezer die jouw artikel goed vindt, moet dat op een gemakkelijke manier kunnen verspreiden binnen zijn sociale netwerk. Zo heb jij er meer lezers bij, en wie weet abonneren ze zich wel op jouw blog als vaste lezer.
Wordpress heeft nu een tool uitgebracht waarmee er onderaan elke posting automatisch buttons verschijnen om het artikel te verspreiden via Twitter, Facebook, Wordpress, Digg, StumbpleUpon, Reddit, maar ook om het te mailen of te printen.
Hoe je deze optie activeert? Om te beginnen moet je kiezen welke diensten je wil activeren. Ga daarvoor in je Wordpress dashboard naar Instellingen / Sharing (er is nog geen Nederlandstalige naam voor deze optie aanwezig). Daar vind je een lijstje met mobelijke buttons. Je kan zelf ook nog een nieuwe dienst toevoegen, wanneer je bijvoorbeeld je artikel via Netlog wil verspreiden. Heb je een betalende account waarbij je ook de vormgeving kan veranderen via CSS, dan kan je zelfs wijzigen hoe de icoontjes eruit zien en de layout.
Voor al deze activiteiten zijn er statistieken toegevoegd, en sommige van die statistieken verschijnen rechtstreeks naast de button, zoals bij Twitter en Digg. Tot slot kan je ook een "Like" button onderaan elke post zetten, waarnaast dan de namen komen te staan van alle internauten die deze post goed vonden.
Met klikken en verslepen versleep je gewoon de gewenste buttons naar het daaronder gelegen vakje, en meteen verschijnt er in "Live preview" een zicht op je knoppenrij zoals die er zal uitzien. Met "save Changes" maak je het definitief.
Een video vertelt hoe het moet:
http://en.blog.wordpress.com/2010/08/24/more-ways-to-share/


TIP VAN ARNOLD VOOR DE MAC: INZOOMEN BIJ QUICK LOOK:
Stel je ziet in Finder je map met documenten of afbeeldingen en je wilt snel weten wat de inhoud van het document is of om welke afbeelding het gaat. Klik dan op het betreffende document of de betreffende afbeelding en daarna op de spatiebalk. De inhoud van het document of de afbeelding wordt klein weergegeven. Is dit niet voldoende, dan kun je ook inzoomen:
Bij een afbeelding druk je op 'Option', waardoor in de afbeelding een vergrootglas verschijnt. Houd 'Option' ingedrukt en klik links met de muis ergens in de afbeelding. Je kunt ook 'Option' ingedrukt houden en met de muis scrollen voor in- en uitzoomen. Voor uitzoomen kun je ook de toetsen 'Option' + 'Shift' en de linker muisknop indrukken.
Bij een document kun je in- en uitzoomen door op 'Command' + en 'Command' - te klikken. Het gaat allemaal beter als je daarbij schermvullend aanklikt om dan te zoomen.


ARNOLDS TIP VOOR DE MAC: TEAMVIEWER
Ben je in het bezit van een Mac en help je mensen met hun computerperikelen? Installeer dan (gratis voor privégebruik) Teamviewer. Met dit programma maak je op simpele wijze contact met een andere computer en kunt deze dan 'besturen', programma's installeren of dingen aanwijzen. De cursor reageert op beide partijen. Als je tevens de chat functie gebruikt of tegelijkertijd een Skype verbinding opzet, hoef je in geval van hulp niet altijd fysiek aanwezig te zijn. Teamviewer is er voor de Mac, Linux, Windows en iPhone. Je kunt bijvoorbeeld met een Mac uitstekend een Windows machine of één met Linux benaderen of andersom natuurlijk. Met de Iphone is het iets lastiger, want het scherm is vrij klein om alles te bekijken. Teamviewer werkt met diverse firewalls en meestal hoef je daarvoor verder niets in te stellen. Het programma maakt gebruik van een beveiligde verbinding en de 'ontvanger' moet toestemming geven. Na het starten van het programma verschijnen er twee velden, één om te ontvangen en één om in te loggen op een extern systeem. Daartoe dient de ontvangende partij twee codes door te geven, die door de 'hulpverlener' in zijn scherm moeten worden ingevuld. De verbinding wordt vervolgens (Peer-to-Peer) opgebouwd. Dit wil zeggen, dat de twee computers rechtstreeks met elkaar zijn verbonden.
[Arnold]
http://www.teamviewer.com/download/index.aspx
shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
TWEETBEAT FIRSTHAND
Firefox extensie
Een extensie voor de Twitter die-hards: hiermee kan je iemands tweets zien op gelijk welke pagina je bent: telkens een persoon vermeld wordt met zijn @naam, zal je naast die naam het bekende twitter-symbool zien verschijnen wanneer je deze extensie geïnstalleerd hebt. En dan kan je meteen de tweets lezen.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/181061


CHROME EXTENSIES VOOR TWITTER: SHARE THIS PAGE
Chrome browser - freeware
Het aantal lezers dat de Chrome browser gebruikt, zal ongetwijfeld stilaan stijgen. Voor hen deze reeks met nuttige extensies voor hun browser, waarmee zij de Twitter functies kunnen uitbreiden.
Om te beginnen Twitter Share This Page. Hiermee kan je een pagina vanuit je browser naar Twitter sturen, zelfs als is er op die website geen Twitter button aanwezig. Na installatie moet je gewoon op het blauwe "t" icoontje in de adresbalk klikken, en de extensie zal de bijhorende url posten in je Twitter invoerbalk, waarna jij nog tekst kan toevoegen. Wil je meteen een verkorte versie, klik dan rechts op de t in de browser.
https://chrome.google.com/extensions/detail/ppilhaolhbpfembaoedfdbkegfedfgip?hl=en
http://mashable.com/2010/08/21/chrome-extensions-twitter/
CHROME EXTENSIES VOOR TWITTER: TWITTER EXTENDER
Chrome browser - freeware

Ook deze extensie biedt je de mogelijkheid om een url te verkorten en naar je twitter account te versturen; maar je krijgt veel meer opties bij het posten van de url, zoals "reply to all", direct emssaging, en de mogelijkheid om de vorige tweets te laden indien jouw bericht een reply is.
https://chrome.google.com/extensions/detail/ddcgpjemdlhkehjpibldielpoodpjgjc?hl=en


CHROME EXTENSIES VOOR TWITTER: TWITTER WATCH
Chrome browser - freeware
Een real time Twitter update: een handige en lichte tool om trefwoorden en onderwerpen in het oog te houden. Na installatie krijg je een kleine t rechts in je browserbalk, en wanneer je erop klikt, kan je je trefwoorden beheren. Wordt een van de trefwoorden in Twitter genoemd, dan verschijnt er een cijfertje naast de t; klik erop en je ziet de vermelding volledig.
https://chrome.google.com/extensions/detail/febjffjimfjehaekdkniojehjngaeajf?hl=en


CHROME EXTENSIES VOOR TWITTER: TWITTER REFRESH
Chrome browser - freeware
Hiermee kan je twitter streams automatisch verversen, of dat nu de stream is van jouw homepage in Twitter of een stream met een trefwoord.
https://chrome.google.com/extensions/detail/hdpiilkeoldobfomlhipnnfanmgfllmp?hl=en


CHROME EXTENSIES VOOR TWITTER: TWITTER CREATION DATE
Chrome browser - freeware
Een leuke extensie: deze tool voegt dat datum doe aan de informatie op iemands Twitter profiel, waarmee je kan zien sinds wanneer iemand lid is van Twitter. Gewoon, omdat we nieuwsgierig zijn!
https://chrome.google.com/extensions/detail/pfpkfkhhigghmggnhfjdfjiihmeancof?hl=enCHROME EXTENSIES VOOR TWITTER: TWITTER PHOTO ZOOM
Chrome browser - freeware
Ideaal voor de luie twitteraar: met deze tool kan je iemands avatar supergroot weergeven op je scherm of de lijst in de zijbalk, wanneer je de cursor over de miniatuurafbeelding (thumbnail) beweegt.
https://chrome.google.com/extensions/detail/eohjkphdfajdfhpmdaedemmgmbidbldc?hl=en


CHROME EXTENSIES VOOR TWITTER: TWITTER SYMBOLEN
Chrome browser - freeware
Een uitstekende tool voor wie zich interessant wil maken op Twitter: hiermee kan je symbolen zoals sterren, check marks enz in je teksten inlassen - zonder de hexadecimale code of character map op je computer te moeten raadplegen. De browser en het systeem van de andere twitteraars moeten wel deze symbolen ondersteunen.
https://chrome.google.com/extensions/detail/bjbolaacbpibnnbfnebejhonbdbmpifa?hl=en


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: HINAKO MAAKT JE SPORTIEF
Android - freeware(??)

Hinako, een sexy animatiefiguurtje in een Android app, moet je aanzetten tot sporten. De dame spreekt Japans, maar gelukkig ook Engels, en laat je simpele bewegingen maken zoals push-ups enz. Je toestel moet wel voorzien zijn van een accelerometer en een aanraakscherm.
http://www.appbrain.com/app/com.moonage.iTrainingVRIJDAG ALTERNATIEVE OS: MUZIEKMAKEN OP DE IPAD MET LOOPTASTIC
iPad - 15$
Deze tool maakt van jou een iPad DJ: je vindt er heel wat beats, riffs en ritmes in, die je dan zelf kan samenbrengen, en daar bovendien nog wat effecten aan kan toevoegen, zoals vervorming, echo en frekwentiefilters.
http://itunes.apple.com/us/app/looptastic-hd/id363971496?mt=8


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Iedereen die ooit al eens een douche genomen heeft, kreeg dan al eens een idee.
Maar het is de persoon die uit de douche stapt, zich afdroogt en het idee uitwerkt, die het verschil maakt.
- David Ogilvy -