netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
5/8/
2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 661 van 31/7/2010Gegroet lezer,

Dit nummer beginnen wij met een oproep. Wij zitten nu al aan editie 661, en binnenkort dus is het nummer 666... het getal van de duivel! Dat nummer moet een speciaal duivelsnummer worden, met veel griezelsites, onheilspellende verhalen, spookachtige muziek, sites over hekserij, tovermacht... En daarvoor doen wij natuurlijk beroep op onze lezers: komt u in de volgende weken (u hebt nog 4 weken tijd!) zo'n sites, programma's of verhalen tegen, stuurt u ons dit even door? U kent het adres: redactie@netties.be . Is er trouwens een lezer die grafisch erg handig is, en die een aan het "666" thema aangepaste versie van ons logo kan maken? Alle inzendingen zijn welkom!

In dit nummer is het nieuws wat gelijkmatiger verspreid. Niet langer speelt Apple en zijn antennagate de hoofdrol, maar Google, Microsoft, Twitter en zelfs Facebook zijn er netjes vertegenwoordigd. En omdat het weer een hele brok is om te lezen, maken wij dit voorwaart gewoon erg kort, dan kan u er meteen aan beginnen!

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GOOGLE EDITIONS: WAT IS HET?
Google kondigde aan dat het nog deze zomer met Google Editions uitkomt. Alhoewel nog niet alles duidelijk is over het aanbod, trachten we wat nu al vaststaat even op een rij te zetten.

Digitale boeken hebben de toekomst. Misschien niet voor de klassieke lezer, maar wel voor de nieuwe generatie consumenten, die niet zo vast meer hangt aan "tastbare" vormen - zij zijn opgegroeid met het idee dat muziek een MP3'tje op de computer of smartphone is, en niet een vinylplaat of cd. Zij zullen zonder moeite overstappen op het e-boek, en zullen er geen moeite mee hebben dat hun huiskamer niet vol boekenrekken staat die hun eruditeit en interesses verraden. De boeken van de nieuwe generatie staan op de computer, op de smartphone, op de iPad, of de e-reader.
Het is logisch dat digitale boeken op digitale wijze verkocht worden. Geen stukje papier verwisselt van hand - zelfs de transactie om het boek te kopen verloopt digitaal. En waar je voor de papieren boeken (dode-boom producten, zoals ze wel eens spottend genoemd worden) bij de gespecialiseerde boekhandel moet zijn, het grootwarenhuis of de krantenwinkel, heeft het digitale boek ruimte gecreŽerd voor nieuwe spelers. En dan kan je het vervolg al raden: uiteraard heeft Google zich op deze markt geworpen.
Boeken zijn namelijk informatie, en elke informatie moet opgezocht kunnen worden. Het initiatief van Google om de boeken uit ontelbare bibliotheken te digitaliseren, blad voor blad in te scannen en doorzoekbaar maken, kadert in deze strategie. Nu gaat Google dus nog een stapje verder, en zal het zelf digitale boeken gaan verkopen.
Alle details over Google Editions zijn nog niet bekend. Wij verwijzen naar enkele artikels (1)(2)(3) die wij vonden over dit initiatief, en waarin wat meer uitleg te vinden is. Kort samengevat komt het erop neer dat Google miljoenen digitale titels zal aanbieden, in een formaat dat gelezen kan worden op smartphones, tablets, netbooks, desktops, en alle mogelijke e-reader - behalve de Kindle, voorlopig althans, want er zijn gesprekken gaande met Amazon.
Hiervoor heeft het contracten afgesloten met 35.000 (voornamelijk Engelstalige) uitgevers, in het kader van het "Partnership Program". Bij de start echter zullen er "slechts" een 500.000 boeken verkrijgbaar zijn, maar dat is nog altijd meer dan wat Apple momenteel in zijn iBook afdeling van iTunes heeft. De boeken zullen "in the cloud" zijn, wat wil zeggen dat jij een digitaal boekenrekje krijgt bij Google, met daarop al jouw titels. Ben je een boek aan het lezen, dan wordt het boek in cache op jouw toestel gezet, zodat je het ook offline lezen kan. Je kan het boek vanop elk mogelijk digitaal toestel oproepen, en de bookmark, de plaats waar je gebleven was in het boek, wordt tussen al deze toestellen gesynchroniseerd.
Google zal tevens dienen als "groothandel" - het is te zeggen: webshops die e-boeken op hun site willen verkopen zullen beroep kunnen doen op Google Editions, en naast de informatie van Google kunnen zij dan nog extraatjes vermelden, zoals evenementen, besprekingen, discussiegroepen. En kleinere, onafhankelijke uitgevers kunnen tevens via Google Editions hun waren aanbieden, zonder nog langer afhankelijk te zijn van groten zoals Amazon en Co.
Er blijven nog heel wat vragen over. Zoals bijvoorbeeld: als je een speciale e-reader hebt zoals de Nook, zal je dan het boek kunnen lezen in de gewone boek-interface van het toestel, of moet je dan je browser gebruiken? Hoe zullen de prijzen liggen tegenover de klassieke aanbieders (Amazon, Proxis, BOL...)?
Maar die onduidelijkheden zullen ongetwijfeld in de volgende maanden opgeklaard worden. Wij zijn alvast benieuwd naar het Nederlandstalige aanbod dat via Google te verkrijgen zal zijn!
http://www.theatlantic.com/culture/archive/2010/07/what-is-google-editions/60061/
http://www.pcworld.com/article/195560/google_to_launch_ebook_store_early_summer.html
http://www.digitalbookworld.com/2010/google-editions-what-we-know-and-dont-know/


GOOGLE IMAGES WERD VERNIEUWD
Je kan blijven bladeren, maar moet toch nog wachten...

Google Images is een hele leuke tool. Je bent op zoek naar een afbeelding, tikt gewoon een trefwoord in, en poef! je hebt honderden, duizenden afbeeldingen bij de hand. De verleiding is dan natuurlijk groot om meteen zo'n afbeelding te gaan gebruiken voor jouw blog, maar denk eraan dat je wel eerst toestemming vragen moet!
Google Images heeft nu een update ondergaan. En daarbij zijn verschillende nieuwigheden te melden. Om te beginnen krijg je een continue stroom beelden - je krijgt niet langer meer x beelden op een pagina (zelf te bepalen), waarna je op "pagina 2" of "next" klikt, om nog een rijtje beelden te zien. Nu heb je een schier eindeloze reeks afbeeldingen. Alhoewel, wanneer je te snel wil bladeren doorheen het lijstje, zal je toch even moeten wachten tot alle miniatuurafbeeldingen (thumbnails) geladen zijn. Je krijgt eigenlijk tot 1.000 afbeeldingen te zien - en dat is heel wat!
Vroeger kon je al bepalen dat je alleen clip art, foto's, lijntekeningen, gezichten of kleuren wou hebben. Nu is er ook een "similar image" en "similar color" tool, waarbij je je zoektocht kan verfijnen. En dat werkt echt wel precies. Geef bijvoorbeeld als zoekterm "rode tulp" in. En kijk: je krijgt een lijstje met afbeeldingen van rode tulpen. Vervolgens klik je in de zijbalk links op "colors", en kiest blauw. Nu krijg je rode tulpen tegen een blauwe achtergrond. Knap, niet!
Beweeg je de cursor over een miniatuurafbeelding, dan krijg je in een popup meer informatie te zien: de afmetingen van de afbeelding, de naam, en waar de afbeelding te zien is. En onderaan deze pop-up staat dan weer "similar", om gelijkaardige afbeeldingen te vinden. Echt indrukwekkend.
Klik je op een bepaalde afbeelding, dan wordt die in een groter venster getoond, met op de voorgrond de afbeelding, en op de achtergrond de hele website. Klik buiten de afbeelding zelf, en je wordt naar de website gevoerd.
Kortom, een hele verbetering - niet origineel weliswaar, want het continue scrollen is iets dat zoekmachine Bing al maanden geleden ingevoerd - maar toch zeker en vast de moeite waard om uit te proberen!
http://www.google.com/images?q=rode+tulp&um=1&hl=en&biw=1366&bih=601&tbs=isch:1,ic:specific,isc:blue&source=lnt


GOOGLE BUZZ FIREHOSE
Waarvoor hebben wij een brandslang nodig?

Alle goede dingen bestaan uit drie, en dus krijg je van ons nog een derde artikeltje over een nieuwe tool van Google. Deze keer over de Buzz firehose. Kort samengevat is dit eigenlijk een API (application program interface), een tool waarmee ontwikkelaars toegang krijgen tot alle publieke informatie die gebruikers van Google Buzz publiceren.
De ontwikkelaars kunnen hier dus op voortbouwen, en toepassingen bedenken. Een toepassing die Google meteen al noemde was de Buzz Mood, een app die de updates van Buzz doorzoekt op werkwoorden voor het weergeven van emoties, en daardoor dan kunnen zeggen of de stemming in de Buzz-osfeer positief of negatief is.
Er is ook een nieuwe API waarmee ontwikkelaars toegang krijgen tot het aantal commentaren, links naar een artikel, en hoe vaak een artikel gedeeld werd op de sociale netwerken.
Allemaal tools dus die bouwen op publieke informatie, en daar munt uit trachten te slaan. Waarmee het nogmaals duidelijk wordt dat je als gebruiker van een sociaal netwerk, hetzij twitter, facebook, buzz of gelijk welk ander netwerk, er goed op moet letten dat je de dingen die je privé wil houden op privaat zet, en enkel publiek maakt wat iedereen weten mag!
http://mashable.com/2010/07/19/google-launches-buzz-firehose/
http://googlecode.blogspot.com/2010/07/new-google-buzz-api-features-including.html


EEN APP VOOR DE BUMPERS, EN WITTE IPHONES DIE OP ZICH LATEN WACHTEN
Wat is er zo speciaal aan de kleur wit dat de iPhone4 in deze kleur niet op tijd geleverd kan worden?

oals in de persconferentie van Steve Jobs beloofd kunnen de ontevreden iPhone gebruikers, die last hebben van signaalverlies wanneer zij hun toestel op een bepaalde wijze vastnemen, nu een gratis bumper of hoesje krijgen van Apple. En, getrouw aan het motto waarmee Apple de laatste tijd reclame maakt ("There's an app for that"), moet je eerst een app downloaden om het hoesje te krijgen. Enerzijds is het wel een extra beslommering om de app te installeren, maar anderzijds is het wel slim bekeken: geen geklungel met invullen van naam en adres, onwillige verkopers die geen hoesje willen geven - neen: gewoon even in de app store de beschikbare hoesjes bekijken en kiezen, en alles is klaar.
Het gaat Apple wel geld kosten - zo'n 175 miljoen dollar schatten de waarnemers. Maar het is toch mooi van Apple, nietwaar? PC World heeft daar wel zijn bedenkingen bij. Want Steve Jobs heeft ook beloofd dat al wie niet tevreden is van zijn toestel, die binnen de 30 dagen na aankoop mag terugzenden, zonder extra kosten, en zijn aankoop volledig terugbetaald krijgt. Wat nu indien je problemen hebt met je antenne, het hoesje bestelt, 2 weken moet wachten op de levering ervan, om dan tot de vaststelling te komen dat het toestel toch niet voldoet? Met andere woorden, de levering van die hoesjes zou wel eens kunnen zorgen dat de 30 dagen bedenktijd overschreden wordt. En voor Amerikanen die hun toestel gekocht hebben samen met een abonnement van AT&T is het nog niet zeker dat zij ook dit abonnement kunnen annuleren! (1)
Waarom Apple dan toch geen algehele terugroeping gedaan heeft van de iPhone4, om de publieke opinie gerust te stellen? Om te beginnen omdat het natuurlijk een blamage zou zijn, en een financiŽle ramp. Maar ook omdat Apple geen vervangtoestel heeft om aan de klant te leveren. Er is nog geen opvolger van de iPhone4 in het vooruitzicht gesteld. En de witte toestellen laten maar op zich wachten. Wat sommige waarnemers doet vermoeden dat Apple zolang wacht met die toestellen omdat het daarin meteen ook het probleem met de antenne wil oplossen. Andere waarnemers menen dan weer dat Apple zich dat niet kan veroorloven, want dat dan iedereen zijn oude iPhone4 wil inleveren en vervangen door een witte.
Feit is natuurlijk dat Apple zopas bekend gemaakt heeft dat de witte versie van de iPhone 4, die normalerwijze einde juli zou uitkomen, pas later dit jaar beschikbaar zal zijn. Waarom het zo moeilijk is om een wit toestel te maken, wil Apple niet kwijt, het houdt het bij een algemene "het blijft moeilijker om de witte toestellen te maken dan oorspronkelijk gedacht". The New York TImes, die sprak met enkele insiders, meent echter te weten dat het zou zijn omdat het moeilijk is om wit glas te maken voor het toestel, en dan vooral wit in de specifieke kleur die de Apple designers bepaald hebben...(2)
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/201819/apple_iphone_4_bumper_giveaway_timeline_doesnt_add_up.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://bits.blogs.nytimes.com/2010/07/23/whats-behind-the-white-iphone-4-delays/


DE GEVAREN VAN SOCIALE EN LOKATIEGEBONDEN NETWERKEN
Femme Fatale beduvelt beveiligingsmensen via Twitter, Facebook en LinkedIn, en Foursquare is ideaal om iemand te stalken. Of hoe je toch goed moet oppassen!

Twee verhalen vielen ons verleden week op, waarin aangetoond wordt dat men toch altijd voorzichtig moet zijn met sociale en locatiegebonden netwerken. Het eerste verhaal gaat over een Femme fatale, die zich voordeed als deskundige in beveiligingsrisico's bij de Navy, onder de naam Robin Sage. Dit profiel was opzettelijk aangemaakt door een beveiligingsexpert, die zo de risico's van sociale netwerken wilde aantonen. Het profiel vertoonde een aantrekkelijke, ietwat flirtende cybergeek, afgestudeerd aan het MIT en aan een gerenommeerde school in New Hampshire. Zij/hij kon contact maken met meer dan 300 mannen en vrouwen in het Amerikaanse leger, mensen in veiligheidsdiensten, beveiligingsbedrijven, enz. En ondanks het feit dat het profiel er toch niet echt betrouwbaar uitzag (iemand van 25 die al 10 jaar professioneel werkt?) werd de dame toch voldoende betrouwbaar gevonden om foto's met haar te delen, persoonlijke info, en zelfs documenten te bekijken! Een interview met de beveiligingsexpert achter deze femme fatale vind je bij Computerworld (1)
Het tweede geval is ook een undercover verhaal, ditmaal over Foursquare. Het draait rond verslaggever Leo Hikcman, die wou aantonen hoe gemakkelijk het is om een vrouw te stalken, en die een willekeurige vrouw als slachtoffer uitkoos. Hij bekeek haar Foursquare account, haar meest recente tweets, en de informatie die hij over de dame kon vinden bij Google, inbegrepen een foto. De dame, die Louise genoemd wordt in het artikel bij PeHUB, wordt gevolgd door de reporter. HIj kan haar ontmoeten op een evenement dat gehouden werd in de kelder van een bar. Hij toont haar hoe kwetsbaar zij zichzelf opstelt via haar sociale netwerken, maar moet tot zijn verbazing vaststellen dat de dame op het eerste moment wel van haar stuk gebracht is, maar daarna gewoon doorgaat de kwaliteiten van Foursquare te roemen, dat uitstekend is voor zaken. Met andere woorden: de dame in kwestie heeft gewoon niets geleerd.
Het volledige verhaal lees je bij PeHUB (2). Wat wij in elk geval onthouden is dat de mensen nog altijd onvoldoende nadenken over hun totale openheid over hun doen en laten, hun bewegingen, hun gedachten. Hoe makkelijk moet je het een inbreker nog maken? Het gebeurt zo vaak dat mensen op Twitter of Facebook openlijk spreken over de nieuwe iPhone die ze kochten, het nieuwe scherm, de nieuwe iPad, en dan via Foursquare vertellen dat ze hier of daar zijn om een glaasje te drinken. Een beetje opzoekwerk bij Google en... de volgende klus voor de inbreker ligt op hem te wachten!
http://www.computerworld.com/s/article/9179507/Fake_i_femme_fatale_i_shows_social_network_risks
http://www.pehub.com/78123/prospect-of-being-stalked-burgled-still-doesn%E2%80%99t-trouble-foursquare-users-much/


JAILBREAKEN MAG!
Amerikaanse overheid laat weer enkele uitzonderingen op kopieerbescheming toe - en jailbreaking wordt als "fair use" beschouwd

In 1998 werd in de VS de DMCA gestemd, de Digital Millennium Copyright Act, die moest bepalen in welke gevallen je het recht had om een kopie te maken van iets. En sindsdien wordt elke drie jaar door het Library of Congress bekeken of er eventueel nog nieuwe uitzonderingen bij moeten komen.
In de voorbije jaren werd tamelijk streng gehouden aan de oorspronkelijke regels, en werd er bijvoorbeeld niet getornd aan het verbod om een kopie te maken van een dvd voor eigen gebruik. Maar had de Library of Congress een beetje te diep in het glaasje gekeken vooraleer ze deze keer vergaderde? Feit is dat er tot verbazing van velen enorme toegevingen gedaan zijn. Zo wordt het toegelaten om in verschillende gevallen de CSS encryptie op dvd's te doorbreken, zodat je zelf een kopie kan maken. Legaal aangekochte e-boeken voor laten lezen door een computer mag ook - iets waartegen de verkopers van audioboeken zich verzet hadden.
En, Apple zal het niet graag horen, het jailbreaken van de iPhone wordt voortaan beschouwd als "fair use". Zoals je wellicht weet mag en kan je bij een iPHone enkel progjes installeren die afkomstig zijn van de App Store van Apple; wil je andere toepassingen installeren, dan moet je eerst het iPHone OS hacken, wat in vaktermen "jailbreak" heet, en wat Apple verbiedt. De LIbrary of Congress heeft nu dus gezegd dat jailbreaken wel degelijk mag, indien het gebeurt om het toestel interoperabel te maken met andere programma's.
Meer uitleg over de verschillende uitzonderingen die nu goedgekeurd werden bij Ars Technica. Uiteraard is het een wet die enkel in de VS geldt, maar het is toch een belangrijke evolutie!
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2010/07/apple-loses-big-in-drm-ruling-jailbreaks-are-fair-use.ars?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss

Nagekomen bericht: De wetgever mag jailbreaken dan wel als uitzondering op de DMCA toestaan, Apple beklemtoont dat het ingaat tegen de gebruiksvoorwaarden van het toestel en dat wie zijn toestel jailbreakt, geen waarborg meer heeft.


ANDROID APPS VOORTAAN BETALEN AAN CARRIER
Lage tevredenheidsscore over Android, maar beterschap in het vooruitzicht

Bij een recente studie, die wij onder alle voorbehoud brengen, blijkt dat 70% van alle iPhone gebruikers aangeeft dat hij in de toekomst opnieuw een iPhone zou kopen, terwijl dit bij Android-gebruikers veel lager ligt, 20%. Natuurlijk moeten deze cijfers met de nodige voorzichtigheid bekeken worden. Werden hier "gewone" gebruikers ondervraagd, of technische meer onderlegde? Want de cijfers over de tevredenheid en gebruik van een bepaalde technologie kunnen erg verschillen naargelang het publiek - denk maar aan Firefox, dat bij tech gebruikers veruit de voorkeur krijgt, terwijl de gemiddelde gebruikers nog altijd zweren bij de IE browser van Microsoft.
(Nagekomen bericht: deze cijfers werden ondertussen genuanceerd. Het onderzoek toont immers niet aan dat 20% van de gebruikers zegt NOG een Android Phone te kopen, wel dat 20% van alle gebruikers zegt in de toekomst een android te kopen - wat android dus een marktaandeel van 20% zou geven op de totale smartphone markt, en wat dus een heel mooi cijfer zou zijn (1)
Dit gezegd zijnde is het misschien best begrijpelijk dat Android gebruikers niet altijd even tevreden zijn over hun toestel. De user interface kan immers erg verschillen, zoals ook wij bij onze testen van verschillende toestellen konden ondervinden. En zoals gisteren gezegd: als het sausje jou niet bevalt, zal het hele gerecht, het Android OS, bij jou minder in de smaak vallen.
Maar Android lijkt wel op het punt te staan om meer aanhang te krijgen, alvast in de wereld van ontwikkelaars. Want in de toekomst zal het gemakkelijker worden om apps te kunnen kopen via het mobieltje. Het verschil tussen de App store van Apple en de Android Marketplace was immers opvallend: apps werden bij Android weggegeven, terwijl ze bij de App Store geld kosten, of toch duurder waren dan bij de tegenhanger. De reden voor dit verschil was heel simpel: tot nu toe was het niet eenvoudig voor de gebruiker om een app aan te kopen in de App Market. Bij het winkeltje van Apple verloopt alles eenvoudig, via je iTunes account. Gewoon de app selecteren, je paswoord invullen, en In 1-2-3 is de aankoop gebeurd. Maar bij Android moest je tot nu toe via Google Checkout passeren voor elke individuele aankoop, wat vlotte transacties (en een massaverkoop van apps) in de weg stond.
Daar komt binnenkort een einde aan: in de Android Market Developer Distribution staat nu dat men betaling ook kan laten geschieden via de carrier. En dat is wel veel gemakkelijker: je koopt vandaag een app, morgen nog eentje, en volgende week nog eentje. En op het einde van de maand betaal je alles via jouw telefoonrekening.(2)
Hoplelijk komt het systeem snel naar Europese carriers. Het zal in elk geval een aanmoediging zijn voor ontwikkelaars om voor Android te kiezen!
En dan nog dit: nu is de Pulse software ook beschikbaar voor Android toestellen. Pulse is een progje waarmee het lezen van jouw favoriete RSS feeds in een veel mooiere omgeving geschieden kan. Een uitgebreide bespreking van Pulse vind je bij TechCrunch. 43)
http://www.businessinsider.com/that-story-saying-that-only-20-of-android-owners-say-theyll-buy-another-one-its-not-true-2010-7
http://www.readwriteweb.com/archives/android_market_to_get_carrier_billing.php
http://techcrunch.com/2010/07/26/pulse-android/


NIEUWE VERSIE VAN GOOGLE MAPS GEEFT SPECIAAL ICOONTJE AAN GOOGLE PLACES
Google Maps zit Yelp en Gouden Gids steeds dichter op de hielen

Google heeft zopas een nieuwe versie uitgebracht voor Google Maps voor mobiele Android toestellen, versie 4.4. Centraal daarbij is Google Places, dat plekken in jouw omgeving vertoont - een beetje zoals bij Foursquare dus. Google Places is eigenlijk een laag die over de landkaarten van Google Maps gelegd wordt. Start je de Google Maps op, dan zal je voortaan naast Maps, Navigation, Latitude, ook een icoon zien voor Places. Klik je daarop, dan krijg je een scherm met daarop alle interessante plekken in de omgeving. Standaard zijn dat dus cafées, bars, hotels, geldautomaten, enz. En natuurlijk ook restaurants.
Klik je op eenv an die plekken, dan kan je een routebeschrijving ernaar toe krijgen, of kan je opbellen om een reservatie te maken. Je krijgt details over prijzen en menu's, en je kan besprekingen van gebruikers oproepen - althans dat is momenteel zo voor de VS, maar allicht zal deze optie ook snel naar Europa komen.
In de VS komt Google daarmee in het vaarwater van Yelp, de restaurantgids met gebruikersbesprekingen die het begin dit jaar trachtte op te kopen; maar ondanks een bod van 550 miljoen dollar plus deel van de inkomsten ging Yelp niet op het voorstel in. Een beslissing die het nu misschien betreuren zal, met de hete adem van deze Google Maps in de nek. In ons land zal bijvoorbeeld de Gouden Gids het wel eens moeilijk krijgen, wanneer steeds meer informatie over plaatselijke zaken toegevoegd wordt aan Google Maps 4.0. Vergeet trouwens ook niet dat al die informatie voor een groot deel user-generated is, van de gebruiker afkomstig dus. En Google is nu eenmaal een vertrouwde plek om dingen op te zoeken - Stilaan vertrouwder dan de Gouden Gids...
Meer over deze Google Places bij Google Blogspot (1) en TechCrunch (2). En bij The Next Web vind je een video die de werking van Google Places verder uitlegt.(3)
http://googlemobile.blogspot.com/2010/07/even-better-way-to-find-places-nearby.html
http://techcrunch.com/2010/07/26/google-places-yelp/
http://thenextweb.com/google/2010/07/26/google-places-gets-an-icon-better-results-in-google-maps/


MECHELSE BURGERS KUNNEN STADSKALENDER EN BERICHTEN OP IPHONE APP RAADPLEGEN
Maar is een mobiele site voor àlle burgers niet democratischer?

In een persbericht kondigde de stad Mechelen gisteren aan dat het, als digitale koploper, de digitaalste stad van Belgiê, een eigen iPhone app uitgebracht heeft. Daarmee kan de gebruiker van een iPhone nieuwsberichten en kalenderitems vanop zijn smartphone, maar ook de iPod Touch en de iPad raadplegen.
Er werd gekozen voor de iPhone, omdat die zo populair is en de gebruikers het meest actief zijn in het downloaden van apps. De app ondersteunt ook pushberichten, nuttig bij crisiscommunicatie, zo wordt eraan toegevoegd. In geval van nood kan de stad een bericht sturen naar de iPhone-gebruikers, dat dan onmiddellijk op hun scherm verschijnt. Voorlopig is deze nieuwe dienstverlening beperkt dus tot iPhone-gebruikers, maar geen nood: "op termijn worden er applicaties voor alle smartphones en mobile internetgebruikers gelanceerd.", zo lezen wij in het persbericht.
Nu is elk initiatief om informatie van de overheid bij de burger te brengen aan te moedigen. Maar is een iPhone app daartoe wel de juiste weg? En omdat de BBC in het VK al vragen heeft moeten beantwoorden over het aanwenden van gemeenschapsgeld, voor het ontwikkelen van toepassingen die toch slechts voor een beperkte groep gebruikers bestemd zijn. Wij contacteerden de communicatieverantwoordelijke van de stad Mechelen, Dhr. F. Picard, en legden hem onze vragen voor. En omdat onze lezers wellicht ook geïnteresseerd zijn naar de antwoorden, geven wij vraag en antwoord gewoon letterlijk weer.
- Vraag: Deze app is enkel voor bezitters van een iPhone. Is dit geen discriminatie tegenover andere gebruikers - vooral wanneer deze app gebruikt zou worden voor crisiscommunicatie?
Antwoord: Zoals aangegeven in het persbericht is de iPhone app als eerste ontwikkeld omdat iPhone-gebruikers statistisch gezien het meest gebruik maken van applicaties op hun smartphone. Vervolgens zullen andere smartphonetypes volgen. De applicatie is een aanvulling op de andere communicatiekanalen die de stad hanteert, dus in het geval van crisiscommunicatie is dit slechts één van de verschillende kanalen dat gebruikt wordt om de inwoners te verwittigen.

- Vraag: Het is geweten dat de iPhone geen goedkoop toestel is; bepaalde bevolkingsgroepen zouden dus van deze crisiscommunicatie verstoken blijven. Is het dan wel te verantwoorden om met geld van de gemeenschap een app te ontwikkelen die enkel bestemd is voor een gegoede klasse?
Antwoord: Aansluitend op het antwoord hierboven, is de ontwikkeling van de applicatie slechts een startpunt voor ontwikkeling voor andere toestellen en is dit communicatiekanaal slechts één van de vele kanalen die gebruikt wordt voor crisiscommunicatie. Het is met andere woorden een aanvulling, niet een uitsluiting. De kostprijs voor ontwikkeling en opvolging is bovendien verwaarloosbaar, aangezien de app in huis is gecreŽerd en de CMS van de stadswebsite de info voor de applicatie automatisch genereert. Net zoals we de stedelijke website voor elke browser en elk platform ontwikkelen zal dit ook gebeuren voor onze apps.

- Vraag: De informatie is ook perfect te bekijken in de browser. Elke smartphone beschikt over een browser. Was het dan niet beter om de website waarop deze informatie staat te optimaliseren voor het mobiele scherm, zodat elke bezitter van een smartphone deze informatie op zijn toestel kan bekijken?
Antwoord: Het is in ieders belang dat de stad op een degelijke manier communiceert met haar burgers. De ontwikkeling van de app is een aanvulling op de bestaande communicatiekanalen van de stad, waardoor de mediamix opnieuw wordt aangevuld en de burger zich nog gemakkelijker kan informeren. De stadswebsite is al doorgelicht op vlak van leesbaarheid voor mobiele raadpleging en heeft de nodige testen doorstaan. Een mobiele versie van de stedelijke site met snellere laadtijden en minder visuele opmaak is voorzien voor minder krachtige gsm's. Deze gaat live dit najaar. Op dat punt zijn we dus al in orde.

- Vraag: In het bericht staat "op termijn worden er applicaties voor alle smartphones en mobile internetgebruikers gelanceerd.". Op welke termijn wordt hier gedacht?
Antwoord: Android en Blackberry apps worden momenteel onderzocht en ingepland. De mobile site en deze iPhone applicatie zijn de eerste bescheiden stappen in het verschuiven van e-government naar m-government. Interactieve applicaties waar meldingen rechstreeks via smartphones kunnen doorgegeven worden e.a. toepassingen behoren tot de ambities maar dienen afgetoetst te worden qua haalbaarheid, doelgroepen, return on investment en beperkte budgetten. De opportuniteiten zijn eindeloos en we wensen deze grondig te testen om zo de apps met de grootste meerwaarde voor de burger te gaan ontwikkelen.

Waarvan akte - met dank aan dhr. Picard voor zijn antwoorden.

De app kan op onderstaand adres gedownload worden, en is gratis.

http://itunes.apple.com/be/app/stad-mechelen/id382040154?mt=8&uo=4


VOORTAAN OOK VIDEO EN FOTO'S IN JE TWITTER STREAM
Tandengeknars bij ontwikkelaars?

Het is in het verleden al vaker gebeurd, en ontwikkelaars zijn er niet gelukkig mee. Namelijk dat Twitter, de ondertussen onmisbaar geworden realtime nieuwsdienst/microblogging site met zijn boodschappen van 140 karakters, een idee, dat door derden ontwikkeld werd, gewoon overneemt en zelf verder uitwerkt. Denk maar aan de url-verkorters; deze diensten, waarbij een lange url naar een veel kortere url omgezet wordt, besteonden al langer maar kregen pas een hoge vlucht toen Twitter echt populair werd. Die verkorte urls zijn immers een must voor gebruik in Twitter. Ontelbare diensten zagen het licht... tot Twitter zelf met een eigen url-verkorter afkwam. Twitter-clients voor het mobieltje ondergingen hetzelfde lot, want onlangs kwam Twitter uit met eigen mobiele clients voor de verschillende smartphones. De methode die daarbij vaak gevolgd werd: Twitter keek gewoon wat de beste toepassing of dienst was, door derden aangeboden, kocht die op, en integreerde die in het eigen aanbod. De concurrerende apps of diensten kregen daarmee het deksel op de neus.
Nu komt Twitter dus uit met een nieuwe tool, nog in zeer primaire testfase, en voor slechts een handvol gebruikers actief, die Twee Media heet. Daarbij kan je bij de instellingen in je profiel aangeven dat je voortaan foto's en video's wil zien in je stream. Nu, buiten het feit dat hiermee dus het gras voor de voeten weggemaaid wordt van diensten zoals TwitPic, valt er nog kritiek te horen op dit nieuwe aanbod (als het er al komt). Namelijk dat Twitter zich beter beperkt tot haar corebusiness, de boodschappen van 140 tekens en de doorzoekbaarheid ervan. En dat het er beter aan zou doen om te werken aan de schaalbaarheid, de stabiliteit van de dienst, die vaak te wensen overlaat, dan zich te verdiepen in allerlei tierlantijntjes die het aan derden kan overlaten.
Lees zelf de commentaren bij dit artikel van Mashable.
http://mashable.com/2010/07/26/tweet-media/


NIEUWE WOORDJES LEREN: ZOMBIE COOKIES
Verschillende websites bezondigen zich aan het tot leven brengen van door de gebruiker gewiste cookies.

Deze week werd in de VS een proces opgestart tegen verschillende belangrijke websites, waaronder MTV, ESPN, MySpace, Hulu, ABC, NBC, Scribd. Die zouden zich namelijk schuldig maken aan het stiekem creŽren van cookies.
Aan de basis van deze klacht ligt een technologie van Quantcast. Die maakt Flash cookies aan die de gebruiker kan volgen bij het surfen op het web, en gebruikt die om traditionele browser cookies opnieuw aan te maken die de gebruiker voorheen gewist had. In die Flash cookies werd dan bijvoorbeeld informatie opgeslagen over de voorkeur van de gebruiker voor het volume, maar ook, en daar ligt natuurlijk de knoop, om de gebruiker een unieke ID te geven zodat hij overal tijdens zijn surftochten gevolgd kan worden, welke browser hij ook gebruikt. In je browser kan je immers cookies wissen, maar daarmee wis je die Flash cookies dus niet. Bovendien waren de meeste internauten niet op de hoogte van het bestaan van deze cookies.
Deze "zombie" cookies werden verleden jaar ontdekt door wetenschappers, en QuantCast zette toen het gebruik ervan stop. Maar dat heeft dus niet kunnen verhinderen dat het bedrijf nu aangeklaagd wordt door ene Joseph Malley, een advocaat en privacy activist. Deze advocaat is niet aan zijn proefstuk toe: eerder spande hij ook al een proces in tegen Facebook omwille van het beruchte Beacon programma, en tegen de videoverhuurdienst NetFlix omdat die niet volkomen anoniem gemaakte informatie over zijn gebruikers aan derden gaf.
Het gebeuren bewijst nogmaals hoe belangrijk het is dat waakzaamheid geboden blijft bij programma's, want dat bedrijven altijd de kans zullen grijpen, indien die hen geboden wordt, om meer over hun gebruikers te weten te komen.
Meer uitleg over de zombie-cookies bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2010/07/privacy-lawsuit-targets-net-giants-over-zombie-cookies.ars


PLUGIN VERTELT JE WANNEER JE INFO DOORGEEFT AAN GOOGLE
Bezorgd over jouw privacy, en dan vooral over wat Google allemaal te weten komt? Probeer Google Alarm eens uit

Het valt niet te ontkennen: zodra je op het internet gaat, duurt het niet lang of ergens word je geconfronteerd met Google. Denk maar aan de AdSense advertenties van Google die op zovele websites terug te vinden zijn, aan de Google zoekmachine, aan Gmail of een van de vele andere Google diensten.
Vele internauten vragen zich dan ook af of Google niet teveel over hen begint te weten. Voor hen is er een nieuwe plugin voor de browser, Google Alarm. Die laat een belletje rinkelen telkens je persoonlijke informatie doorstuurt naar de servers van Google. Het progje werkt aldus: elke pagina die je bezoekt wordt geïnspecteerd op webadressen (url's) die naar Google verwijzen (een uitvoerig lijstje daarvan vind je bij Mashable terug). Elk van deze adressen, voor AdSense, Google Analytics, YouTube, heeft zijn eigen alarmbelletje. En ja, er hoort ook de gevreesde vuvuzela bij!
Het resultaat is wel ontluisterend. Want volgens testen van Mashable bevat 80% van de websites die de internaut bezoekt een of ander Google adres. En dat is toch wel veel.
Meer info dus bij Mashable, waar je ook een filmpje vindt dat het een en ander uitlegt. De extensie is verkrijgbaar voor Firefox en Chrome. Installeer hem, en vertel ons over jouw ervaring? Wij raden je alvast na een eerste test, de volledige versie te verwijderen, en de geluidloze versie, die ook verkrijgbaar is, te installeren. Want anders word je gek van alle vuvuzela's!
En de makers van de tool zouden ook wat meer mogelijkheden moeten geven om de instellingen aan te passen; nu verschijnen de waarschuwingen immers op het scherm, om er even snel van te verdwijnen, vooraleer je alles goed hebt kunnen bekijken.
http://jamiedubs.com/googlealarm/google-alarm-nosound.xpi
http://jamiedubs.com/googlealarm/google-alarm.xpi
http://mashable.com/2010/07/27/google-alarm/


FACEBOOK ACCOUNT GEKOPPELD AAN AMAZON, EN NIEUWE Q&A DIENST
Reuze ideeŽn, maar denk aan jouw privacy!
Zullen we het vandaag eens over Facebook hebben? Want deze dienst is ondertussen zo groot geworden, met zijn meer dan 500 miljoen gebruikers, dat we ons schuldig beginnen te voelen dat wij er zo weinig over berichten. Nochtans valt er heel wat te vertellen.
Om te beginnen start Facebook met een Q&A dienst, Facebook Questions. Daarbij kan je een vraag stellen die dan door de hele gemeenschap, niet alleen jouw vrienden, beantwoord worden. Daarvoor verschijnt er op jouw muurtje, naast Update status, add photos, post link, nog een button "Ask Question". Zodra je begint te typen, zie je in het zoekvak suggesties verschijnen van gelijkaardige vragen die reeds gesteld werden. En misschien vind jij daar jouw antwoord al bij? De dienst is al enkele maanden in privé-test, en wordt nu uitgerold voor alle gebruikers. TechCrunch vindt dit alvast een geniale zet van Facebook, en gelooft dat dit een grote hit kan worden, die een deel van het verkeer naar zoekmachines kan wegnemen (1)(2).
Facebook heeft nog een nieuwigheid: heb je een account bij online boek- en platenwinkel Amazon, dan kan je voortaan ervoor kiezen om jouw Facebook account te koppelen aan die account. En dat is wel reuze handig. Voortaan zullen dan de suggesties die je bij Amazon krijg niet enkel meer gebaseerd zijn op de geschiedenis van jouw persoonlijke aankopen, maar zal je ook suggesties krijgen op basis van wat jouw vrienden kopen. En dat is wel handig. Natuurlijk mag je niet iemand zijn die bevreesd is voor zijn privacy, want jouw vrienden komen nu ook te weten dat jij enkele "hete"boekjes bij Amazon gekocht hebt, en die plaat van Abba die je in een vlaag van nostalgie aangeschaft hebt, komt ook op jouw account te staan (3) (4)!
http://techcrunch.com/2010/07/28/facebook-qa-service-questions-begins-rolling-out-could-be-massive/
http://blog.facebook.com/blog.php?post=411795942130
http://techcrunch.com/2010/07/27/amazon-now-taps-into-facebook-for-social-product-recommendations/
http://social.venturebeat.com/2010/07/27/facebook-amazon/


100 MILJOEN FACEBOOK PAGINA'S "GELEKT" OP TORRENT SITE
Gegevens lagen gewoon voor het rapen...

Het lijkt spectaculair, maar eigenlijk heeft het niets te maken met hacken en beveiliging, maar alles met privacy-instellingen. Woensdag verschenen er immers berichten op het web dat de gegevens van 100 miljoen Facebook gebruikers te lezen zouden staan op een torrent site. Wat die berichten er niet bij vermeldden, was dat die gegevens eigenlijk net zo goed door iedereen gevonden konden worden, want dat zij publiek te bekijken waren.
Een beveiligingsexpert, ene Ron Bowes, had namelijk een script geschreven dat informatie schraapte uit de "user directory" van Facebook, een index met daarin de pagina's van een profiel die publiek te bekijken zijn. In die index staan de naam, de foto van het profiel, en enkele namen van vrienden vermeld. Je kan ervoor opteren om niet in deze index opgenomen te worden, maar dan nog kan je erin voorkomen - namelijk via de pagina van een vriend, die wel in de index opgenomen is.
Welnu, Bowes schraapte deze gegevens, omdat hij eigenlijk bezig was met een studie rond de frequentie waarmee voornamen en achternamen gecombineerd zijn. En al deze gegevens stopte hij dus in een bestand, dat hij via een torrentsite publiceerde. Hij dacht namelijk dat andere wetenschappers ook gebruik konden maken van deze gegevens, voor hun eigen onderzoek.
Dus eigenlijk heeft het hele incident niets te maken met een inbreuk op de beveiliging van Facebook. De informatie is gewoon publiek te lezen. Maar het gebeuren toont nogmaals aan dat je toch maar eens jouw persoonlijke instellingen moet nakijken, en zien of je niet teveel info over jezelf bloot geeft. Meer hierover bij Ars Technica, BBC, en het blog van Ron Bowes zelf.
http://arstechnica.com/security/news/2010/07/leaked-data-of-100m-facebook-users-came-from-public-info.ars
http://www.bbc.co.uk/news/technology-10796584
http://www.skullsecurity.org/blog/?p=887


MICROSOFT LICHT TIPJE VAN SLUIER OVER BING STREETVIEW: STREET SLIDE
Indrukwekkende beelden verweven met allerlei informatie maken van street Slide een superhandige tool

De reŽle beelden die je bij Google streetview krijgt zijn handig, omdat je je zo een beeld kan vormen van een straat, zonder er fysiek aanwezig te zijn. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een huis, of wil je een appartement kopen, dan kan je zo vanuit je luie zetel bekijken of het een huis is in een straat met veel groen, waar er leuke gevels zijn, of waar de buurt een beetje verpauperd is.
Bing, de zoekmachine van Microsoft die helaas al te vaak vergeten wordt, heeft ook zo'n beelden, die dan Bing streetside heten. En voor Europa zijn die dikwijls nog veel meer gedetailleerd dan de beelden van Google - Microsoft heeft naar onze mening altijd sterker gestaan in Europa dan Google deed. Nu werden deze beelden nog interessanter met een nieuwe tool die Microsoft deze week voorstelde: Street Slide. Daarbij worden de beelden van een straat onderverdeeld in schijfjes, die naadloos aan elkaar geplakt worden. Dat maakt het in/uitzoomen veel gemakkelijker, en geeft je een echt beeld van de gevels van een straat. Je kan een straat ook langs twee kanten bekijken, je kan zijwegen inslaan, enz.
Bij deze tool worden er op de reŽle beelden van Bing Streetside ook bijvoorbeeld de nummers van de huizen getoond in een laag (overlay) bovenop de beelden. En er worden ook logo's vertoond van handelszaken, die je dan kan aanklikken om naar die zaak gevoerd te worden. Maar het wordt nog interessanter: wie Street Slide koppelt aan zijn sociale netwerkaccount kan zien welke van zijn vrienden zich in de nabijheid bevinden - op voorwaarde uiteraard dat zij ervoor geopteerd hebben om hun locatie met jou te delen.
Uiteraard is het nog even wachten tot je de eerste beelden van Europese steden zal kunnen zien. Tot zolang zal je het moeten doen met de demo die je vinden kan bij WebPronews en Neowin. Echt indrukwekkend!
http://www.neowin.net/news/microsoft-street-slide-street-view-will-never-be-the-same
http://www.webpronews.com/topnews/2010/07/28/microsoft-previews-street-slide-product


hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


KIJK MAMA: TWITTEREN ZONDER HANDEN!
Nieuwe handenvrije technologie laat automobilisten ook vanachter het stuur tweets beluisteren

In het VK is een nieuwe technologie voorgesteld van automobielfabrikant Ford, waarmee de chauffeur kan sturen én Twitteren. Het systeem heet AppLink, en het zorgt ervoor dat Twitter apps op de iPhone en de Blackberry ook via spraak bestuurd kan worden.
De tweets worden immers voorgelezen tijdens het rijden. Dat zou er dus voor moeten zorgen dat de chauffeur zijn aandacht bij de weg houdt, want hij kijkt niet naar zijn mobiel toestel, maar luistert enkel naar de tweets. Dat wil ook zeggen dat de automobilist niet meteen een antwoord kan geven - maar dat is niet meteen zo'n groot probleem: dankzij het uitgekiend systeem van Twitter kan je ook later nog reageren, en zal degene op wie jij antwoordt jouw respons ook later kunnen zien.
En toch zijn verschillende automobilistenverenigingen niet gelukkig met deze nieuwigheid van Ford. Het is volgens hen een onnodige afleiding, die de concentratie van de automobilist verstoort. Die zou namelijk de neiging krijgen om te antwoorden, met knopjes op zijn smartphone te gaan spelen, enz., dingen die niet bevorderlijk zijn voor zijn concentratie.
Lees ook de commentaren bij dit bericht - die zijn immers heel uitlopend. Sommigen vinden de technologie ronduit overbodig, en vinden het een schande dat de mens zelfs in de auto nog moet twitteren. Anderen vinden dan weer dat mensen sowieso zullen twitteren, en dat het dan maar goed is dat er een toepassing is die het in goede banen leidt, door de tweets voor te lezen en het antwoorden onmogelijk te maken.
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1297065/New-hands-free-technology-lets-motorists-use-Twitter-driving.html?ITO=1490


HTC BLIJFT EIGEN SENSE UI GEBRUIKEN
Windows Phone 7 maar ook Android 3.0 zullen overgoten worden met Sense sausje

Wanneer verschillende fabrikanten een smartphone aanbieden met hetzelfde besturingssysteem aan boord, hoe kunnen zij zich dan onderscheiden, en ervoor zorgen dat de klant voor hen kiest en niet voor een ander? Daarvoor doen zij beroep op een eigen sausje, de user interface, dat zij over dit besturingssysteem gieten.
Dat heeft natuurlijk zijn voordelen, want zo vindt elke gebruiker een sausje naar eigen smaak. Maar het heeft ook een groot nadeel: de markt van bijvoorbeeld het Android OS wordt gefragmenteerd. Een programmeur kan niet langer meer één Android app schrijven, maar moet rekening houden met al die verschillende versies. Nog een nadeel van deze fragmentatie is het feit dat een update van het originele besturingssystem niet meteen naar alle telefoons doorgestuurd kan worden, maar eerst aangepast moet worden zodat het sausje nog altijd klopt.
Google, het bedrijf achter Android, heeft getracht een eind te maken aan die fragmentatie door de Nexus 1, de "pure" Android telefoon uit te brengen. Maar na een tijdje heeft het de verkoop ervan stopgezet - niet omdat het toestel niet voldeed, maar wel omdat Google geen infrastructuur heeft om telefoons te verkopen. Het heeft wel aangekondigd dat bij de toekomstige versies van het Android OS, zoals Android 3.0, die sausje verboden zullen zijn.
Persoonlijk vinden wij dit spijtig. Door onze vele tests hebben wij kunnen vaststellen dat het ene sausje het andere niet is, en hebben wij een Android-sausje kunnen vinden dat aan onze persoonlijke smaak beantwoordt, namelijk bij de HTC. Wat niet wil zeggen dat de andere sausjes (LG, Samsung, ...) ook niet lekker zijn, maar ieder zijn meug, nietwaar?
HTC heeft nu echter aangekondigd dat het toch nog sausjes zal blijven serveren. Niet alleen voor smartphones met Android, maar ook voor toestellen met het Windows Phone 7 besturingssysteem aan boord. Nochtans had Microsoft aangekondigd dat ook hier alle wijzigingen aan de eigen interface verboden zouden worden.
Voor ons niet gelaten hoor! Meer over deze sausjes bij Softpedia.
http://news.softpedia.com/news/HTC-to-Put-Sense-on-Windows-Phone-7-Devices-148954.shtml


MOZILLA KONDIGT NIEUWE GENERATIES TABS AAN VOOR FIREFOX
Tab Candy maakt nog meer tabblaadjes mogelijk in je browser

Mozilla heeft verleden week een nieuwe manier voorgesteld waarop de tabblaadjes bij toekomstige versies van de Firefox browser getoond zullen worden. De tabs zullen namelijk IN het browservenster staan, gegroepeerd rond bepaalde verbanden. Net alsof je thumbnails (miniatuurafbeeldingen) zou zien van websites rond een bepaald onderwerp, zodat je beter kan volgen doordat de websites in logisch verband staan.
Bij Mozilla vind je een video die het een en ander uitlegt. Daarin zie je duidelijk hoe je, in plaats van alle tabs gewoon in een rij te hebben staan, een eindeloze rij waarvan je het overzicht verliest, je een blanco vlak kan oproepen en daar je tabs zelf kan gaan groeperen via thumbnails. Elk van deze reeks wordt dan een tabblad, zodat je nog veel meer tabs openen kan. De tabs worden ook doorzoekbaar - want met zoveel websites open kan het natuurlijk zijn dat je je afvraagt "waar heb ik die website toch gelaten..."
De knop die deze blanco werkplek oproept, is de Candy thumbnail. Het geheel werd volledig gemaakt in HTML, Javascript en CSS. En wie wil kan nu reeds een voorlopige alpha downloaden van Tab Candy op onderstaand adres. Opgelet, dit is een alfa en eigenlijk alleen maar bedoeld voor ontwikkelaars. Uittesten op eigen risico dus!
http://vimeo.com/13560319
http://www.pcworld.com/article/201823/mozilla_shows_nextgen_tab_candy_firefox_interface.html?tk=nl_dnx_t_crawl


APPLE BRENG MAGIC TRACKPAD UIT EN BATTERIJLADER
En nieuwe versie van Safari heeft nu ook extensies

Neen. Apple kan de tech-wereld gek krijgen, maar wanneer ze een nieuwe computer uitbrengen die gewoon een voortzetting is van een vorige serie, dan gaan wij daar niet over schrijven. We schrijven ook niet over een nieuwe Dell of Toshiba - Apple's charme en PR magie krijgt ons niet zover.
Maar wanneer Apple een trackpad uitbrengt, dan willen wij daar wel enkele alinea's aan besteden. Wie de foto' van deze door Apple zelf "Magic" genoemde trackpad, die de afmetingen van een gewoon klavier heeft, bekijkt, zal op het eerste zicht denken: het is zover! Steve Jobs, van wie de afkeer van knoppen en toetsen spreekwoordelijk is, heeft eindelijk een toetsenloos klavier uitgebracht! Maar dat is natuurlijk niet zo: deze trackpad is gewoon een vervanging voor de muis, een tool waarmee Jobs ook al een haat/liefde verhouding heeft, en waarvan hij de rechterknop het liefst zou zien verdwijnen.
Nu heeft elke laptop een trackpad of trackball, om het navigeren op het scherm en het exact positioneren van de cursor mogelijk te maken. De meeste laptop gebruikers zullen echter, zodra zij hun laptop thuis of op de werkplek inschakelen, meteen de muis aansluiten, omdat die toch nog altijd comfortabeler werkt dan een trackpad. Waarom Apple het dan toch nodig vond om een aparte trackpad uit te brengen, is nog de vraag. De trackpad ondersteunt wel multitouch, en je zal de befaamde knijpbewegingen van de iPhone dus voortaan ook op je Mac kunnen maken. Of op je Windows computer, indien je Windows geïnstalleerd hebt via Parallels.
Apple heeft nog een nieuwe hardware uitgebracht: een batterijlader. En dat is ook wel nodig, want de trackpad is draadloos. Met alle hardware die Apple de laatste tijd aanbiedt, en die draadloos is, werd het inderdaad tijd om een batterijlader uit te brengen. Zou de volgende stap zijn: alle hardware van Apple werkt voortaan enkel nog met de speciale Apple-batterijlader?
Maar we mogen niet teveel de draak steken met Apple. Per slot van rekening blijft het bedrijf vernieuwen, en is het eigenlijk niet de schuld van Apple zelf dat de wereldpers zo slaafs alle producten van Apple de hemel in prijst, maar van de pers zelf.
En dus een positievere toon in dit bericht: Apple heeft ook een nieuwe versie uitgebracht van de Safari-browser. Daarin werd niet alleen het gevaarlijke lek bij de auto-fill tool gedicht, maar werd ook de mogelijkheid voorzien om voortaan ook extensies aan de browser toe te voegen, net zoals dat nu al mogelijk is bij Chrome en Firefox. En daarbij hoort natuurlijk ook de Safari Extensions Gallery, waar je alle extensies vinden kan.
Meer bij Apple zelf natuurlijk, en bij BetaNews
http://www.betanews.com/article/Apple-debuts-multitouch-Magic-Trackpad-battery-charger/1280249191
http://www.apple.com/benl/macpro
http:extensions.apple.com


7 CYBERWACHTERS HEBBEN DE SLEUTELS TOT HET INTERNET IN HANDEN
Neen, niet de titel van een nieuw fantasy of Sf boek!

Dit verhaal vonden wij bij PopSci, en hoorden we bij de mensen van het podcast Buzz out Loud. Het lijkt een scenario voor een nieuwe James BOnd film, of een Dan Brown. Maar het is gewoon de realiteit - een tot de fantasie sprekende realiteit. Het blijkt namelijk dat er ergens op deze planeet 7 mensen rondlopen, die elk een stukje van de sleutel in handen hebben om het internet terug tot leven te brengen. Huh, zal je zeggen? Laat ons het even uitleggen.
Zoals je ondertussen weet draait het hele internet rond DNS, domain name servers, machines die internetadressen zoals www.netties.be verbinden met numerieke adressen van computers en servers. Maar er is ook DNSS, Domain Name System Security, een beveiligingsprotocol dat ervoor zorgt dat websites geregistreerd zijn en "gesigneerd"; deze procedure moet op zijn beurt ervoor zorgen dat, wanneer je een URL intikt, je naar de échte website gevoerd wordt, en niet naar een identieke gepirateerde site.
Wanneer er nu een crisissituatie zou ontstaan (een cyberaanval bijvoorbeeld), dan bestaat er een scenario om de verbindingen tussen de voornaamste DNS servers af te sluiten. Dat moet dan ervoor zorgen dat de schade beperkt wordt tot de reeds besmette of aangevallen servers.
Als dat gebeurt, dan zouden er ergens op deze planeet 7 mensen een seintje krijgen dat hun hulp dringend gewenst is. Neen, zij moeten dan niet in een telefooncel kruipen en een superman pakje aantrekken: zij moeten gewoon een briefje uit hun portefeuille halen en zich reppen naar een vooraf afgesproken plaats. Het blijkt namelijk dat er 7 "cyberbewaarders" van het internet zijn, die elk in het bezit zijn van een stukje code waarmee het DNS systeem herstart kan worden. Minstens 5 van hen moeten bijeenkomen op een Amerikaanse basis. En dan moeten zij, zo lezen wij, wel van ver kopen - eentje zit in het VK, een ander in de VS, en de anderen in Burkina Faso, Trinidad & Tobago, Canada, China, en de Tsjechische republiek.
Een hallucinant verhaal, en wij kunnen ons voorstellen dat nu menige thrillerauteur inspiratie heeft voor een nieuw boek. Maar het is in elk geval fascinerend te weten dat er ergens op deze planeet mensen rondlopen die zulke belangrijke code op zak hebben...
http://www.popsci.com/technology/article/2010-07/order-seven-cyber-guardians-around-world-now-hold-keys-internet
http://news.bbc.co.uk/local/bristol/hi/people_and_places/newsid_8855000/8855460.stm
http://www.cdns.net/key-signing.html

Nagekomen bericht:Het wordt nog spannender. Want bij de BBC is een interview verschenen met zo'n cyberbewaarder, en de identiteit van een ander is ook al bekendgemaakt. Moeten die mensen nu niet vrezen voor hun leven? Onze thrillerauteurs gaan werk hebben!


hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Straffe uitspraak van ZDNet: Apple zou het upgraden van de iPhone 3G naar iOS4 moeten afraden.
http://ct.zdnet.com/clicks?t=558235099-3c411615f4801fbe364fa0091ce85229-bf&brand=ZDNET&s=5

*** Apple heeft enkele nieuwigheden: Mac Pro met 12 verwerkingscores, een 27 inch LED Cinema display, en ook de iMac lijn erd vernieuwd. Die laatste krijgt nu een nieuwe multitouch Magic Trackpad mee.
http://www.apple.be

*** G Data brengt een gratis hotfix uit om beveiligingslek in Windows te fixen.
http://www.gdata.nl

*** Meer dan de helft van de journalisten en bloggers in Nederland heeft een Twitter-account.
http://feedproxy.google.com/~r/villamedia/tctJ/~3/QlzXX8-EaM8/?utm_source=feedburner&utm_medium=email

*** Security update - Iran lijkt doelwit online bedreiging W32.Stuxnet
http://www.symantec.com/connect/blogs/w32stuxnet-network-information

*** Toeleveringsbedrijf voor de Apple toestellen in China, Foxconn, gesloten na een pesticide alarm.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=100727009

*** Wat is Wikileaks?
Achter WikiLeaks zit een divers groepje van journalisten, Chinese dissidenten, wetenschappers en computerspecialisten. Het gaat om vrijwilligers die bijna ...
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20100726_032

*** Wikileaks en de oude media
Maar daarbij wordt vaak voorbijgegaan aan een belangrijke functie van de journalistiek. Netwerken van bloggers en burgerjournalisten zijn soms heel goed in ...
http://weblogs.nos.nl/londen/2010/07/26/wikileaks-en-de-oude-media>

*** Wetenschapper van IOActive slaagt erin om een geldautomaat te kraten zodat die flappen bleef spuwen; bovendien kon hij gevoelige informatie van andere gebruikers opslaan.
http://newsletters.networkworld.com/t/4827419/258589423/118394/0/

*** De MyDitto van Dane-Elec Memory heeft de Innovatie Award 2010 gewonnen. Deze nieuwe technologie biedt zowel particulieren als KMO's de mogelijkheid om overal ter wereld toegang te hebben tot opgeslagen gegevens van hun huis- of kantoorserver dankzij een simpele USB-sleutel of smartphone.
http://www.europeanconsumerschoice.org/winners-2010/best-it-innovation-dane-elec/

*** Opgepast wanneer je je iPHone wil jailbreaken: BitDefender®, een bekroonde leverancier van innovatieve veiligheidsoplossingen voor internetgebruik, raadt hen die hun iPhone unlocken aan om extra aandacht te besteden aan de software die ze voor deze operatie moeten downloaden.
http://www.bitdefender.be


muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetVELA - GLADIATOR
[elektro] Zachte elektro pop, stil beginnend om dan aan te zwellen. Wij vonden twee songs bij MySpace, Gladiator en Transmission. Beiden in hetzelfde genre, maar een genre dat ons wel ligt. Wij vonden echter geen link naar een eigen webpagina waar je de muziek kan downloaden of aankopen.
Onze inspiratie haalden wij deze week bij het blog Idyllic Music, aflevering 159.
http://www.myspace.com/velasound
http://www.idyllicmusic.com/podcasts/159050606podcast159.mp3


NULL DEVICE - SUSPENDING BELIEVES
[Electro - downtempo] Speciale muziek, erg gevarieerd, soms dance, soms meer soundscape, in elk geval met heel wat oosterse invloeden. Van de band kan je verschillende songs downloaden op de site, of het hele album kopen in digitale vorm - noem je prijs!
http://nulldevice.bandcamp.com/album/suspending-belief


WORDLESS POEM - FOR SHE IS STONE
[folk/electro] Experimentele wereldmuziek met veel oosterse invloeden, vooral veroorzaakt door de slag- en snaarinstrumenten. Het geheel is niet altijd rustgevend, maar niet zo gekmakend als bijvoorbeeld experimentele jazz... Dit album is te vinden bij Jamendo, en dat wil dus zeggen dat je het ook gratis downloaden kan.
http://www.jamendo.com/en/album/39596


ROGER SUBIRANA MATA - POINT OF NO RETURN
[ambient] Zacht voortkabbelende elektro muziek, met piano en viool. Heel filmisch ook. Wij houden er wel van. Pyraminx bijvoorbeeld wordt door een cello gespeeld, als een mantra, om dan verder open te bloeien. Boeiende muziek, gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/24858


VRIJDAG HOORSPELDAG: BRAND IN DE JONGE JAN
Dit is een uniek, historisch hoorspel, uit 1949. Perfect bewaard gebleven, in uitstekende geluidskwaliteit, vertelt dit hoorspel het verhaal van een rechtszitting. De rechter onderzoekt de brand in een atelier waar sigaren gerold worden, en waarbij een jong meisje omkwam. De mentaal minder begaafde Ansink Arend wordt beschuldigd van brandstichting, maar de rechter wil alle andere betrokkenen horen.
Dit hoorspel is uniek en bijzonder, niet alleen omwille van het historische gegeven, maar vooral omdat alle 8 (!) rollen vertolkt worden door een en dezelfde acteur, Willem van Cappellen.
Een hoorspel dat wij je absoluut aanraden!
http://hoorspel.wordpress.com/2010/07/23/brand-in-de-jonge-jan/


Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Je kan alles in het leven bereiken wat je maar wil,
op voorwaarde dat het je niet schelen kan wie de eer krijgt.
The Economist Editors 10 maart 2005oor logo
De nieuwe oogst


FLIST: INSTANT EEN ONLINE POLL MAKEN
Op deze website maak je in een handomdraai een poll aan. Er is geen registratie vereist. Gewoon de vraag formuleren, en de antwoorden waaruit gekozen moet worden. Je krijgt dan een link die je kan doorsturen via twitter, Facebook of Google Buzz.
En natuurlijk hebben wij meteen al een poll aangemaakt, met de vraag: "Wat vindt u van de lengte van de netties-nieuwsbrief". Stem zelf op:
http://flisti.com/284INFOGRAPHICS: MUISBEWEGINGEN
Infographics zijn afbeeldingen en statistieken die het gebruik of het voorkomen van iets weergeven. In dit artikel wordt verwezen naar 21 infographics rond computers en internet. Leuke informatie om op een aanschouwelijke manier te bevatten - computer bedreigingen, de ecologische voetafdruk van computers enz.
[Taal: ENG]
http://www.mastersincomputerscience.net/21-infographics-every-computer-nerd-must-see.html


HOE HAAL JE HET BESTE UIT JE ANDROID TOESTEL?
Een heel interessant artikel met vele tips voor het gebruik van de Android smartphone. Van sneltoetsen tot widgets, van andere klavieren zoals swype, tot het tweaken van je instellingen. Deze tips zullen wij binnenkort in het Nederlands brengen in onze rubriek Tps. Wie niet kan wachten, en het Engels voldoende machtig is, kan alvast terecht bij het artikel van Gizmodo.
[Taal: ENG
http://gizmodo.com/5595010/how-to-be-an-android-power-user


25 KWALITATIEVE EN CREATIEVE FONTS, GRATIS
Het is al zo vaak gezegd, maar toch blijft het een waarheid als een koe: het lettertype dat jij gebruikt in jouw ontwerp is zo belangrijk. Een ontwerp dat heel creatief is, maar waarbij het lettertype veronachtzaamd wordt, verliest alles van zijn luister. In dit artikel vind je 25 mooie, creatieve lettertypes die je gratis kan downloaden en gebruiken.
[Taal: ENG]
http://savedelete.com/download-high-quality-free-fonts.html

WAT IS SOCIAL MEDIA?
Een interessante presentatie over sociale media: wat vertegenwoordigen sites zoals Facebook, Twitter, LInkedIn, Flickr, & Co aan bezoekers, pagina's, enz? Wist je bijvoorbeeld dat 1 op 6 huwelijken verleden jaar in de VS tot stand kwam tussen mensen die elkaar via de sociale media ontmoet hebben? Dit en nog meer in deze slideshow.
[Taal: ENG]
http://www.slideshare.net/mzkagan/what-the-fk-is-social-media-now-4747637


DE PERIODIEKE TABEL VAN NONSENS
Net zoals er een periodieke tabel met de elementen bestaat, zo heeft deze blogger getracht een periodieke tabel op te stellen van nonsens. En helemaal bovenaan in deze tabel staan de samenzweringstheorieŽn, nieuwe wereldorder, maanlanding hoax en chemtrails. Voor de believers!
[Taal: ENG]
http://crispian-jago.blogspot.com/2010/07/periodic-table-of-irrational-nonsense.html


FREESFX: GRATIS GELUIDSLOOPS
Een loop is een kring zonder begin of einde, iets dat dus eeuwig kan blijven doorspelen. Een loop wordt vaak gebruikt op websites als achtergrondmuziekje, of bij een presentatie. Bij FreeSFX find je loops die je gratis mag gebruiken, zonder problemen voor auteursrechten.
Taal: ENG
http://www.freesfx.co.uk/
http://www.makeuseof.com/dir/freesfx-download-royalty-free-sound-effects


GROOVESELECT BOOKMARKLET
Handig: sleep deze bookmarklet naar je balk met favorieten in je Firefox. Kom je voortaan op een site waar een song vermeld staat, selecteer de naam van die song, en bij voorkeur ook van de artiest. Klik vervolgens op de Boobkmarklet, wacht even (kan tot 1 minuut duren). Nu wordt de song opgezocht bij Grooveshark.com en op jouw computer in streaming afgespeeld.
Heb je geen favorietenbalk? Ga naar Beeld / Werkbalken, en activeer de Baldwijzerwerkbalk. Wil je dat de song in een nieuwe tab afgespeeld wordt, waarin Grooveshark geopend wordt, neem dan de Search Grooveshark Bookmarklet. Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
http://marklets.com/Grooveselect.aspx
http://marklets.com/Search+Grooveshark.aspx


ROC: MAAK JE EIGEN MUZIEK
Een online muziekmaker: je kiest een instrument uit een van de 50 beschikbare instrumenten, en je gaat aan de slag. Een uitvoerige handleiding vind je bij MakeUseOf.
[Taal: ENG]
http://aviary.com/online/music-creator
http://www.makeuseof.com/dir/roc-browser-based-music-maker


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HOUBI'S APPS
Ondertussen hebben al heel wat Belgen hun iPad in huis gehaald. Wat erop zetten? Blogger Hougi heeft een lijstje gemaakt van enkele Kick-ass iPad Apps, die je zeker niet mag missen. Het hele blog van Hougi is trouwens erg amusant om lezen - met uitgesproken meningen, die niet van humor gespeend zijn.
[Taal: NL]µ
http://houbi.com/?p=1612
http://houbi.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MALAVIDA
Een handige verzamelsite voor software, gratis of shareware. De progjes zijn netjes ingedeeld in categorieên, en voorzien van enkele screenshots. Helaas ontbreekt een echt uitgebreide beschrijving van de werking ervan. Maar toch erg interessant, vooral omdat er dagelijks nieuwe programma's toegevoegd worden.(Bron: Wim W)
[Taal: NL]
http://nl.malavida.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BELGISCHE BIEREN

Ons landje is klein, maar groot in zijn bieren. Hier zijn nog zoveel kleine brouwerijen, die op kleine schaal heel lekkere bieren brouwen. Deze website schenkt aandacht aan al deze bieren, brengt achtergrond erbij, recepten met bieren, en heeft ook een top 10 van de lekkerste bieren.
[Taal: NL]
http://www.belgische-bieren.be/
VRIJDAG MULTIMEDIA: BLUNDERS BIJ INFORMERCIALS
Vroeger enkel in de VS te zien, tegenwoordig teisteren ze ook het Vlaamse scherm: de infomercials. Uitzendingen van TellSell en co, waarin producten aangeprezen worden - vaak met Amerikaanse filmpjes, heel onzorgvuldig gedubd. Dat het in die filmpjes al eens fout kan gaan, kan je in deze posting bij Huffington Post zien. Lachen geblazen!
[Taal: ENG]
http://www.huffingtonpost.com/2010/07/17/the-funniest-infomercial_n_649491.html#s113762


VRIJDAG MULTIMEDIA: THERE, I FIXED IT
Nog lachen: in deze fotoblog krijg je te zien hoe mensen met ijzerdraad en een rolletje tape heel vernuftig zichzelf omgebouwd hebben tot robots, hun meubels voorzien hebben van steuntjes en houders die volgens hen dringend nodig waren, enz.
[Taal: ENG]
http://thereifixedit.com/VRIJDAG MULTIMEDIA: BUSHOKJES
Een reeks foto's van wel heel originele bushokjes uit de hele wereld. Een ideetje voor De Lijn?
[Taal: ENG]
http://technobharat.blogspot.com/2010/07/awesome-bus-stops-around-world.html


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/
- Chaotische Mobistar voorinschrijvingen iPhone4?
http://www.belgiancowboys.be/mobile/1428
- Zomers rokje of short op de werkvloer?
http://www.belgiancowboys.be/marketing/1429
- Belgacom Skynet steekt blogs in een nieuw kleedje
http://www.belgiancowboys.be/online/1426

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Wie gegevens steelt uit computer gaat de cel in
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/500754/2010/07/29/Wie-gegevens-steelt-uit-computer-gaat-de-cel-in.dhtml
- Forse kleurentelevisie gaat verdwijnen
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/500664/2010/07/29/Forse-kleurentelevisie-gaat-verdwijnen.dhtml
- Apple aangeklaagd voor oververhitting iPad
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/500657/2010/07/29/Apple-aangeklaagd-voor-oververhitting-iPad.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Extreme usb-stick
LaCie heeft naar eigen zeggen de meest veilige usb-stick ooit op de markt gebracht. De metalen XtremKey kan alles aan.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28824
- Nieuwe Sony Walkmans
Toen de mp3-speler nog niet bestond en we het nog met cassettebandjes moesten doen beheerste Sony met zijn Walkman de markt. Een walkman was net zo synoniem voor een mobiele cassettespeler als iPod dat nu voor een mp3-speler is.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28823
- Sneller downloaden met DAP
Download Accelerator Plus (DAP) is al jaren het meest gebruikte en meest populaire programma om veel sneller bestanden mee te downloaden vanuit de browser.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28804


elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Nieuwe wokplaat van indu+ verbreidt jouw kookhorizonten
Indu+ had al een inductiekookplaat met een verzonken wokzone, maar de vernieuwde wokinsert biedt nog meer flexibiliteit.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5159
- Draadloze multifunctionals bij Brother
Brother introduceert twee multifunctionele inkjetprinters die draadloos verbinding maken met het computernetwerk. De DCP-J715W en MFC-J615W kregen een modieuze zwarte look mee.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5148
- Jubileumlaptops bij Toshiba
Ter gelegenheid van zijn 25-jarige jubileum toont Toshiba zijn kunnen met onder meer een dual-screen laptop in zakformaat en een smartbook.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5098computerworld logo

*** COMPUTER WORLD

http://www.computerworld.be/
- The Reference start partnerschap met Alterian
Alterian en The Reference, het Gentse digitaal agentschap, hebben een partnerovereenkomst bereikt. Hierdoor gaat The Reference nu ook Alterian SM2 aanbieden, een monitoring tool die past binnen de social media strategie van het agency.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21535&style=99896
- De iPad vertegenwoordigt reeds 6% van de verkoop van draagbare PC's
Met meer dan 3 miljoen verkochte eenheden tot dusver, vertegenwoordigt de iPad 6% van de wereldwijde verkoop van draagbare PC's tijdens het tweede kwartaal van 2010.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21534&style=99896
- Zeven Windows 7-licenties verkocht per seconde
Tijdens de presentatie van haar financiŽle resultaten afgelopen week, heeft Microsoft bekend gemaakt dat het meer dan 175 miljoen licenties heeft verkocht van zijn nieuwe besturingssysteem Windows 7. Door dit resultaat verhoogde Microsoft haar inkomsten met meer dan 62,5 miljard dollar (+7%
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21532&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Mechelen heeft eigen iPhone app
Sinds een paar dagen heeft de stad Mechelen haar eigen iPhone app. Daardoor kunnen iPhonegebruikers nieuwsberichten en kalenderitems van de stad via hun gsm raadplegen.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6964
- Weinig bedrijven hebben een social media marketing plan en strategie
Een studie van het Amerikaanse Digital Brand Expressions, toont aan dat veel bedrijven onvoorbereid en zonder duidelijk plan social media integreren in hun strategie.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6959
- Nieuw project voor Emakina
Emakina ontwikkelde net de nieuwste versie van het platform 'I love radio advertising' voor de reclameregie IP Radio.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6955


computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- 11-jarige krijgt politiebescherming
http://computertaal.info/2010/07/29/11-jarige-krijgt-politiebescherming/
- Nexus One wordt stopgezet
http://computertaal.info/2010/07/28/nexus-one-wordt-stopgezet/
- Google TV: de nieuwe toekomst?
http://computertaal.info/2010/07/27/google-tv-de-nieuwe-toekomst/
tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- 'Ontwikkelaar steelt privégegevens miljoenen Android-gebruikers'
14:16 - Een beveiligingsbedrijf beschuldigt een Chinese ontwikkelaar ervan privégegevens van miljoenen Android-gebruikers te stelen via wallpaperapplicaties die in de Android Market staan. De gegevens worden doorgestuurd naar een Chinese server. »
http://tweakers.net/nieuws/68860/ontwikkelaar-steelt-privegegevens-miljoenen-android-gebruikers.htmlµ-
- 'Lichtlek oorzaak van uitstel witte iPhone 4'
http://tweakers.net/nieuws/68861/lichtlek-oorzaak-van-uitstel-witte-iphone-4.html
- Online en T-Mobile bieden samen vast- en mobiel-internetpakket
http://tweakers.net/nieuws/68862/online-en-t-mobile-bieden-samen-vast-en-mobiel-internetpakket.htmltip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

BETER WERKEN MET FIREFOX: NIEUWE TABBLAADJES NIET MEER LEEG
Wanneer je in Firefox met ctrl+T een nieuw tabblaadje opent, dan is dat standaard een leeg tabblaadje. Maar met deze extensie voor Firefox is dat tabblaadje niet meer leeg, maar is het gevuld met de sites die jij het vaakst bezoekt, zodat je met één klik naar een van die sites kan gaan.
https://people.mozilla.com/~dmills/abouttab/abouttab-latest.xpi


BETER WERKEN MET FIREFOX: BETER DOWNLOADEN
Ben je iemand die maar af en toe iets downloadt? Dan is er toch één ding dat je moet weten, namelijk dat je de plaats kan wijzigen waar bestanden opgeslagen worden. Bij weinig downloads kan dat handig zijn dat je één plaats bepaalt waar alles terecht komt, in één grote pot. Maar ben je een grote downloader, dan is het handig dat je in de instellingen duidelijk maakt dat jou telkens gevraagd moet worden waar de download heen moet. Dat doe je via Extra / opties, tabblaadje algemeen, bij het onderdeel Downloads.
Voor grote downloaders hebben wij nog een tip: Down them all, een extensie voor Firefox. Na installatie kan men die activeren wanneer men een pagina bezoekt, en dan somt deze tool alle content op die op deze pagina te downloaden valt. Je kan bovendien bepalen welke bestanden prioriteit hebben bij het downloaden, en kan een wachtlijstje aanmaken.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/201


MAC-TIP VAN ARNOLD: HANDBRAKE
Dit is een open source programma (GPL)(dus gratis), verkrijgbaar voor zowel Mac, Windows als Linux (Ubuntu en Fedora). Zoals de makers zelf zeggen is Handbrake een 'multithreaded video transcoder'. Hiermee kun je video's transcoderen naar diverse formaten. Voor de Mac is dat handig om video's te kunnen bekijken met Quicktime of om te zetten naar een formaat dat te gebruiken is in de iPhone/iPad. Voor de Mac maakt Handbrake gebruik van VLC een media speler (ook open source). Deze laatste moet dus geïnstalleerd zijn.
Er bestaat een 64bit versie van Handbrake, maar die werkt alleen met de 64bit versie van VLC. VLC wordt op het moment niet meer in 64bit gemaakt, maar op de site van Videolan is deze versie nog wel te downloaden. Het omzetten/rippen van beveiligde DVD's wordt niet ondersteunt en is met een standaardinstallatie ook niet mogelijk. Netties lezers en lezeressen doen zoiets vanzelfsprekend niet, dus gaan we hier verder niet op in. Meer informatie en downloads vind je op de sites van Handbrake (eerste link) en VLC (tweede link).
http://handbrake.fr/details.php
http://www.videolan.org/vlc/download-macosx.html


MAC-TIP VAN ARNOLD: PHONEVIEW
Voor mensen die een Mac en een iPhone bezitten is de volgende software tip (niet gratis). Het beheren van de iPhone doe je via iTunes, maar als je SMSjes wil opslaan op je Mac of de muziek die op je iPhone staat rechtstreeks wilt benaderen of afspelen? Wat dacht je van de voicemailberichten. Zou het niet handig zijn als je die kunt opslaan op je computer? En wat te denken van de belhistorie? Even wijzigingen aanbrengen in de bookmarks van Safari, of deze vastleggen op de Mac? Het kan allemaal met PhoneView. Dit programma werkt naast iTunes en biedt de gebruiker al de genoemde mogelijkheden en meer. De Iphone kan bijvoorbeeld ook worden benaderd als een USB opslagapparaat. Het programma is overzichtelijk en makkelijk in gebruik. Je kunt het 7 dagen uitproberen en daarna zul je een licentie moeten kopen voor 19,95 dollar. De taal is Engels. Meer info en download:
http://www.ecamm.com/mac/phoneview/


TIP WORD2007: DE RUIMTE TUSSEN DE BULLETS AANPASSEN IN EEN LIJST
Bevalt de ruimte jou niet die er tussen het bolletje (de bullet) en de tekst staat? Dan kan je die simpel aanpassen.
- Maak eerst de lijst aan. Klik vervolgens op een van de bullets (bolletjes). Dit selecteert alle bullets in de lijst.
- Klik nu rechts op deze bullets, en klik Inspringen lijst aanpassen. Dit opent een dialoogvenster.
- Via de uitklappijltjes naast Bullet positie kan je de postie van de lijst aanpassen.
- Via de uitklappijltjes naast Text inspringen kan je bepalen waar de tekst naast de bullets moet uitgelijnd wofrden
- Via het uitlappijltje naast "Volg getal met" om de ruimte tussen de bullet en de tekst aan et passen. Je kan hier kiezen tussen: tab, spatie, niets.
- Klik OK om te bevestigen.


shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
µTORRENT PORTABLE
Windows all - 1 MB - freeware
Dit is een portable versie van de bekende µTorrent client om bestanden via het internet te delen. Versie 2.0 van µTorrent ondersteunt ook het minder energie verslindende UDP-Tracker.
http://www.chip.de/downloads/uTorrent-_Torrent_38755808.html


YOUTUBE DOWNLOADER HD
Windows all - 2,2 MB - freeware
YouTube downloaders bestaan er in alle maten en gewichten, maar deze kan iets speciaals: je kan filmpjes van YouTUbe in HD downloaden. Je meot alleen de url van het filmpje in dit programma invoeren, en de gewenste kwaliteit kiezen.
http://www.youtubedownloaderhd.com/

FIREFOX 3.6.8 + PORTABLE
Windows all - 8 MB - freeware
Er is een nieuwe versie uit van deze browser, en je kan ook een draagbare versie vinden, die je dus op een USB stick zetten kan en zo op elke computer opstarten kan. Nieuwe functies in deze versie zijn o.a. integratie van persona, een controle op verouderde browser plugins, ondersteuning voor HTML 5 en CSS elementen, ingebouwde OGG Theora video's worden in volledig scherm weergegeven.
http://www.chip.de/downloads/Firefox_13014344.html


PAGE MONITOR
Extensie voor Chrome browser - all OS - 136k
Met deze add-on voor de Chrome-browser kan je zien welke veranderingen zich voorgedaan hebben op een website, zonder dat je de hele pagina moet doorzoeken. Zodra er iets nieuws is op de website waarvan jij gezegd hebt dat ze opgevolgd moet worden, zal je een pop-up krijgen, en met een simpele klik kan je deze nieuwigheid bekijken.
http://code.google.com/p/pagemon-chrome-ext/


ULTIMATE WINDOWS TWEAKER
Windows Vista / 7 - freeware
Deze tool is voor de technisch meer onderlegde gebruiker. Je kan hiermee aan meer dan 130 instellingen van je Windows sleutelen, die handig gegroepeerd zijn in groepen.
http://lm.pcworld.com/t/1130418/6573090/54953/0/


HWINF032 PORTABLE


Windows - 1,9 MB - freeware
Deze tool informeert jou over de handware onderdelen van jouw pc, en kan ook vetellen wat er fout is. Het handige is dat je geen installatie nodig hebt - dit is een versie die je op een USB stick kan zetten en zo gebruiken kan.
http://www.hwinfo.com/


KRISTAL AUDIO ENGINE


Windows all - 3,5 MB - freeware
Met deze tool kan je mmuziek maken als een prof, en dat volledig gratis. Ook de beginneling zal snel vertrokken zijn met dit progje. Je kan zelfs plug-ins toevoegen, waarmee je nog meer virtuele instrumenten bespelen kan.
http://www.kreatives.org/
http://www.chip.de/downloads/Kristal-Audio-Engine_43951956.html


SCREENBRUSH
Windows all - 7,1 MB - freeware
Een programma dat een groot gamma tekenwerktuigen bevat, alle mogelijke borstels, om creatief aan de slag te gaan op jouw scherm. Je moet je wel registreren, om deze software gratis te mogen gebruiken. Je kan zowel op een blanco achtergrond schilderen, als op een van jouw eigen foto's.
http://www.screenbrush.de/
http://www.chip.de/downloads/Screenbrush_42487618.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: TOUCHNOTE POSTCARDS
Nokia Ovi Store - gratis
Met deze tool kan je van je vakantiefoto's een ansichtkaart, die je overal in de wereld kan laten bezorgen. De eerste kaart wordt gratis verstuurd, nadien moet je wel postzegels betalen.
http://store.ovi.com/content/41854

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: BAMBUSER
Nokia Ovi Store - gratis
Met deze tool kan je live videobeelden vanop jouw toestel streamen via 3G of WiFi, zodat jouw vrienden mee kunnen beleven wat jij ziet en hoort.
http://store.ovi.com/content/4626(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
In de 30 jaar dat ItaliŽ onder de Borgia's leefde was er oorlog, terreur, moord, bloedvergieten,
maar werd ook een Michelangelo geproduceerd, een Leonardo Da Vinci, en de Renaissance.
In Zwitserland was er broederliefde en 500 jaar democratie en vrede -
en wat heeft het land voortgebracht? De koekoeksklok.
- Bob Woodward -