netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
22/7/
2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 659 van 17/7/2010Gegroet lezer,

Nou moe, als zomer kan dit wel tellen! Warme temperaturen, af en toe een onweer waardoor je zo goed als weggespoeld wordt... Afwisseling is er wel genoeg - heel wat anders dan de grijze, miezerige zomers waarop we andere jaren vergast werden!

Deze week krijgt u van ons weer de volgende aflevering in de iPhone4 saga. Die zou vandaag trouwens nog een nieuw hoofdstuk krijgen, want Apple heeft voor later vandaag een persconferentie aangekondigd. Indien mogelijk, nemen wij de inhoud van die persco in deze nieuwsbrief nog even mee.

Verder treft u in dit nummer een uitvoerige bespreking aan van de HTC Legend, een smartphone die ons erg heeft kunnen bekoren. Twitter op je smartphone, je kan haast niet meer zonder. En dan Foursquare ook nog, en Layar... Zo'n toestel heeft inderdaad alles in zich om van jou een verslaafde internetter te maken!

En natuurlijk staan er in dit nummer weer de nodige tips voor handig computeren, leuke sites, en goede progjes. Aan de slag maar, en... veel leesplezier gewenst!

Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.DE NIEUWE DIGG: EEN KRUISING MET TWITTER
Maar is het wel de juiste formule? En is het niet te laat?
Enkele weken geleden hadden wij het over de update die de website Digg.com zou krijgen. Digg was eigenlijk een van de eerste webdiensten die ten volle van het web 2.0 gebruik maakten. De internauten brachten er zelf nieuwsartikels aan, zodat anderen daarop konden stemmen en hen bovenaan de lijst met belangrijk nieuws konden krijgen. Digg was dan ook lange tijd erg populair, maar de laatste twee jaar werden er niet meteen updates van de webdienst uitgebracht. En stilstaan is achteruitgaan, vooral in dit digitale tijdperk, en dan vooral wanneer er sites zoals Facebook en Twitter zijn waar gebruikers eveneens interessante links met elkaar kunnen delen.
Gelukkig werd er onlangs dus een update aangekondigd, die Digg terug op de digitale landkaart zou moeten zetten. De belangrijkste nieuwigheid die Digg interessanter moet maken, is dat je voortaan kan zien welke berichten jouw vrienden goed vonden. Met andere woorden: net als bij Twitter en Facebook ga je mensen en uitgevers "volgen". Waar vroeger de hele Digg-gemeenschap berichten naar de top 10 kon stemmen, zal je nu enkel nog zien wat jouw vrienden en de uitgevers die jij volgt belangrijk vinden. Dat is al een hele verbetering.
Dit zorgt er ook voor dat Digg er een pluspuntje bij krijgt in vergelijking met Twitter. Bij Twitter krijg je immers, wanneer je iemand volgt, alle berichten te zien die hij/zij de wereld instuurt. Ook het supporteren voor de voetbal, het geklaag over het warme weer, de leuke lunch die zopas verorberd werd. En dat zal je dus niet zien bij Digg: het zijn enkel de links die tellen.
Wij kregen een alfa-tester inlog te pakken, en konden de nieuwe dienst uittesten. Bij de eerste inlog krijg je een lijstje met interessante mensen om te volgen voorgeschoteld, waarbij je kan kiezen uit een aantal categorieŽn (tech, celebs...). Nadien krijg je een pagina met "My News". Daar zal je duidelijk het verschil zien met de oude en de nieuwe Digg. Bij "My Latest News" staan nu de berichten die iedereen interessant vindt, terwijl er in de kolom rechts (Top News from people you know) echt wel berichten staan die jou meer zullen itneresseren.
Links heb je dan een lijstje met "Recently Active", dat slaat op de mensen die jij volgt. Met andere woorden: je kan zowel bekijken welke links bijvoorbeeld Leo Laport recent doorgegeven heeft, maar je kan ook zien welke links het populairst zijn bij àl jouw vrienden.
Een interessant concept. Netties werkt momenteel aan de eigen account bij Digg. Zodra de nieuwe site voor het grote publiek open gaat, brengen wij je op de hoogte!!
(Even een administtatieve melding: 3aaba0b7a0704dffa047d98df5e6cc43
http://www.digg.com


DUITSE JURIDISCHE STAPPEN TEGEN FACEBOOK
Duitsland neemt het op voor de privacy van de burger
Volgens AP via Google heeft Duitsland juridische stappen ondernomen tegen Facebook, dat het beschuldigt van inbreuken op de privacy. Zoals je misschien zelf ondervonden hebt, zal je, wanneer je een account opent bij Facebook, ook gevraagd worden of je jouw vrienden wil uitnodigen om lid te worden. Daartoe kan je dan je adresboekje openstellen zodat Facebook al jouw vrienden automatisch uitnodigt.
Maar nu blijkt het dat Facebook die adressen opslaat, zelfs wanneer bepaalde vrienden later geen eigen account openen bij Facebook, en dus geen gebruik maken van de dienst. En dat, aldus de Duitse privacybeambte, kan niet. Vooral niet wanneer Facebook dan deze mensen toch gaat bestoken met mails, van Facebook zelf en mogelijk ook van derden.
Indien Facebook inderdaad door de rechter veroordeeld wordt voor inbreuken op de privacy, dan riskeert het straffen van tienduizenden euro. Het zal alvast Facebook hopelijk aanzetten om de privacy van de gebruiker wat ernstiger te nemen...
http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5jipwYBDk87V1KRECUQ_C2a_MsZrwD9GQ8EA00


BAF KRIJGT GEEN GELIJK VAN DE RECHTER
Telenet en Belgacom moeten doorgang tot Pirate Bay niet afsluiten
De twee grootste leveranciers van toegang tot het internet in Vlaanderen, Telenet en Belgacom, hebben hun slag binnengehaald tegen BAF, de Belgische Antipiraterij Federatie. BAF had namelijk aan de rechter gevraagd dat Telenet en Belgacom gedwongen zouden worden om de toegang tot de website van The Pirate Bay te verhinderen. De rechtbank heeft deze eis verworpen, omdat het die als "buitensporig" bestempelde. BAF reageerde woedend, en beschuldigt nu de ISP's ervan te heulen met The Pirate Bay.
In april 2009 werd The Pirate Bay wel schuldig verklaard aan inbreuken op de auteursrechten; vier beheerders van de site werden veroordeeld tot een jaar gevangenis, en het betalen van 3,6 miljoen dollar aan enkele mediabedrijven zoals Sony, Warner, EMI, Columbia, .... Sindsdien trekt de website als een echte vluchteling van land tot land, en heeft het onlangs onderdak gevonden... binnen het Zweedse parlement, bij de Pirate Bay partij die er verkozen werd.
Maar de veroordeling heeft de antipiraat-groepen natuurlijk een wapen in de hand gegeven om de site op alle mogelijke manieren uit de lucht te krijgen, o.a. door ISP's te dwingen om de site te blokkeren. De meeste ISP's weigerden dat echter, inbegrepen dus de twee grootste Vlaamse ISP's, Telenet en Belgacom. Hun weigering heeft hen tot voor de rechter gebracht, met het nu gekende resultaat. "Het is niet de rol van Telenet om te beslissen welke sites er al dan niet toegankelijk moeten zijn voor onze gebruikers", aldus een woordvoerder van Telenet. Belgacom wees er dan weer op dat de rechter meende dat een onmiddellijke actie niet verantwoord was, vooral omdat de site al vele jaren bestaat, en het verzoek er nu pas komt.
http://torrentfreak.com/isps-dont-have-to-block-the-pirate-bay-court-rules-100710/
http://www.wired.com/threatlevel/2009/04/pirateverdict/
http://www.anti-piracy.be/nl/index.php?n=1


OOK NIET-PROGRAMMEURS KUNNEN VOORTAAN ANDROID APPS MAKEN MET APP INVENTOR..
.. maar moeten we niet afstappen van apps en terugkeren naar de browser?
Alhoewel er al decennia lang software bestond die je kon downloaden, eerst voor de computer en later ook voor de mobiele telefoon, lijkt het alsof Apple deze extra programma's uitgevonden heeft toen het zijn App store in het leven riep. Niets is minder waar, want eigenlijk heeft hij alleen maar de naam "programma" door "app" vervangen. Het revolutionaire was natuurlijk dat Apple als eerste een centrale downloadplek bedacht (iTunes) waardoor het een stricte controle kon krijgen over de aangeboden apps - en natuurlijk ook een percentje mee kon snoepen van elke gedownloade app! Iets wat Microsoft nooit gedurfd heeft, en waarmee Apple toch maar mooi wegkomt.
Sindsdien hebben de meeste fabrikanten van mobiele toestellen hun eigen "app store" (elk natuurlijk met zijn eigen naam) uitgebracht. En zij maken het de ontwikkelaar gemakkelijk om een app te maken voor hun toestel en/of besturingssysteem. Bij Nokia bijvoorbeeld kan de uitgever van een site zelf heel gemakkelijk een app maken waarin zijn content via een rss feed te lezen is. Netties heeft trouwens zo'n app gemaakt.
En deze week kwam Google uit met het bericht dat het de App Inventor voor Android uitbrengt, een tool van de Google Labs waarmee iedereen, zelfs de niet-programmeur, een mobiele toepassing kan maken voor Android toestellen. Een video die uitlegt hoe de tool werkt vind je bij het Google blog (1).
Maar moeten wij ons niet stilaan vragen gaan stellen bij al die apps? Voor de programmeur is het verzuilen van het mobiele landschap in elk geval niet interessant, want nu moet hij, wanneer hij een app bedenkt, een versie ervan maken voor al die verschillende besturingssystemen. Waarom niet gewoon iets maken dat in de browser draait, een browser die standaards respecteert, en waardoor dus de app op alle toestellen werken zal? Het feit dat YouTube verleden week de nieuwe vorm van zijn viewer, leanback, in de browser uitbracht en niet als aparte app, illustreert alvast het feit dat men stilaan toch terugkomt van apps.
Is het trouwens wel verantwoord om een toepassing te maken die enkel door bepaalde mensen (de bezitters van een iPhone bijvoorbeeld) gebruikt kan worden? In het VK werden daar verleden week vragen over gesteld, zo weet de BBC te melden. Het blijkt immers dat er door de overheid veel geld uitgegeven werd om apps te maken, enkel voor de iPhone, om bijvoorbeeld de autotaks te vernieuwen. Er werd ook een app gemaakt om een job te zoeken via de iPhone. Critici wijzen er echter op dat mensen die zich al een dure iPhone kunnen veroorloven, en de dure abonnementen die erbij horen, misschien geen behoefte hebben aan een job-app. Het gekke van al, zo merkt het artikel op, is dat verschillende diensten geen cijfers willen bekendmaken over de bedragen die uitgetrokken werden voor de ontwikkeling van iPhone / iPad apps, omwille van redenen van "nationale veiligheid"... (2).
ZDNet staat trouwens stil bij het feit dat nu iedereen een app kan maken voor Android. Verschillende waarnemers noemen dit immers het begin van het einde, en vrezen dat er nu een lawine aan android-spam ontketend wordt. ZDNet verwerpt die kritiek echter, en vergelijkt deze App Inventor met open source - het is gewoon een proces van democratisering. Moet "open source" enkel open staan voor de ingewijden in het heilige milieu van programmeurs? Of is het juist eerlijker om mensen die een goed idee hebben toch de kans te geven het te ontwikkelen, door het programmeerproces in gebruiksvriendelijke blokjes op te delen? Een artikel dat uiteraard op de nodige commentaren van lezers onthaald werd (3).
http://googleblog.blogspot.com/2010/07/app-inventor-for-android.html
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/10514367.stm
http://www.zdnet.com/blog/open-source/should-android-programming-be-open-to-non-programmers/6828


FACEBOOK BRENGT PANIEKKNOP VOOR BRITSE TIENERS...
... maar heeft het toch moeilijk om seksualiteit een plaats te geven.
Nadat in het VK een meisje van 17 verkracht en vermoord werd door een man van 33, die ze op facebook ontmoet had en die zich daar uitgaf voor een 17-jarige, heeft de Britse overheid de druk opgevoerd op Facebook om betere maatregelen te nemen om minderjarigen te beschermen op de sociale netwerksite.
Dit heeft ertoe geleid dat er nu een "paniekknop" komt op (de Britse versie van ) Facebook, waarop kinderen kunnen drukken als zij zich bedreigd voelen. Deze knop brengt de kinderen in contact met CEOP (Child Exploitation and Online Protection Centre), maar ook met speciale diensten binnen Facebook. Bovendien wordt op de pagina van de jongere vermeld dat hij/zij beschermd is met deze speciale tool - wat natuurlijk potentiŽle kinderlokkers moet afschrikken.
CEOP had al langer aangedrongen op de invoering van zo'n knop, die ook al bij Bebo en bij MySpace aanwezig is. Tot nu toe had Facebook de boot afgehouden, omdat het meende dat het eigen alarm- en rapporteringssysteem voldoende was. Het tragische voorval met het 17-jarig meisje heeft echter nogmaals de nood aan zo'n alarmsysteem benadrukt. (1).
De dienst blijft echter wel opt-in. Je kan je afvragen waarom er niet meteen gekozen werd voor een verplichte invoering van deze paniekknop bij alle minderjarigen, maar blijkbaar zou dit te betuttelend overkomen.
Maar misschien moet er ook een knop komen die leidt naar Child Focus? Het is in elk geval een positieve stap van Facebook, dat toch een grote verantwoordelijkheid draagt met haar miljoenen bezoekers, waaronder heel wat minderjarigen. Facebook wil die (minderjarige) gebruikers uiteraard beschermen tegen ongewenst gedrag, en dat kan wel eens tot een overreactie leiden.
Zo heeft Facebook in het verleden foto's van vrouwen die hun baby de borst gaven, verwijderd omdat die te seksueel getint waren. En verleden week gaf Facebook nog maar eens blijk van zo'n overdreven schroom: het verbood de foto's waarop een pop te zien was, omdat die pop... tepels had! Uiteindelijk heeft Facebook zich verontschuldigd voor het gebeuren.
Het is natuurlijk heel moeilijk te beoordelen wat erotiek is en seksueel getint, en wat niet. Denk maar aan de ophef rond de foto die op de computer van kardinaal Daneels gevonden werd, en die meteen tot kinderporno uitgeroepen werd, maar uiteindelijk gewoon deel bleek uit te maken van een fotocollage met enkele foto's van kansarme kinderen. Voor Facebook moet het dan ook heel moeilijk zijn de lijn te trekken, en het valt te verwachten dat incidenten zoals de verboden tepels van de pop nog wel meer zullen voorkomen.(2)
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/10572375.stm
http://news.cnet.com/8301-17852_3-20010205-71.html
http://eu.techcrunch.com/2010/07/12/facebook-has-not-launched-a-panic-button-its-smarter-than-that/


TWITTER DOET AAN REALTIME ANALYTICS
Ja, Twitter is belangrijk. En dus moeten er tools komen om de tweets te analyseren.
Op het Twitter engineering blog staat meestal informatie die enkel voor de eigen ontwikkelaars interessant is. Maar af en toe valt er toch een nieuwtje te rapen, dat een hint geeft over de strategie die Twitter aan het ontwikkelen is, zo lezen we bij TechCrunch. Het bericht zelf draait rond het Cassandra database systeem. Dat zal, aldus de ingenieurs, niet gebruikt worden om de tweets op te slaan, maar wel voor het realtime analytics product. Dat officieel dus nog niet bestaat.
Nochtans is het alleen maar logisch dat zo'n analysetool er komt; Twitter is veel te belangrijk aan het worden bij het verspreiden van nieuws, en ook als marketing tool. En wie marketing zegt, zegt ROI (return of investment), en dus meten. Bedrijven smeken dan ook al maanden om een instrument waarmee tweets, volgelingen, invloed enz. gemeten kunnen worden. Maar ook voor Twitter zelf is zo'n tool interessant, want het zou kunnen helpen bij de strategie om Twitter inkomsten te geven.
Cassandra is, tussen haakjes, een open source Apache project dat een uiterst schaalbare distributed database van de tweede generatie kan creŽren. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat Twitter voor de opslag van de Tweets zou overstappen van MySQL dat het nu gebruikt, naar Cassandra, maar dit vereist wel een volledige overschakeling. Die momenteel niet opportuun is, omdat de dienst de laatste tijd al zoveel problemen gehad heeft om de stormloop aan tweets bol te werken. Cassandra is afkomstig van Facebook, dat het in 2009 open source maakte. Ook de nieuwe Digg draait op Cassandra.
Meer informatie bij TechCrunch, waar je ook in de commentaren nog wat bij kan leren over Cassandra.
http://cassandra.apache.org/
http://techcrunch.com/2010/07/09/twitter-analytics-mysql/


OUTLOOK SOCIAL CONNECTOR: SUPER HANDIG
Koppeling van Outlook met Facebook, LinkedIn, MySpace, Windows Live maakt van Outlook een reuze interessante inbox
Enkele weken geleden kondigde Microsoft het al aan: het zou haar mailprogramma koppelen de sociale netwerksite LinkedIn. Daarmee zou je in je mailprogramma meteen ook updates kunnen zien van jouw contacten, tenminste indien jij de speciale plugin van Microsoft zou installeren, en daarna je Outlook koppelde aan je LinkedIn account.
Is het omdat LinkedIn een sociale netwerksite is die zich meer tot zakelijke contacten richt dan familiale contacten en vrienden? Feit is dat het bericht niet zo heel veel aandacht kreeg, en wij in elk geval nalieten om de tool uit te testen.
Vandaag echter kondigde Microsoft aan dat het ook een koppeling maakt met Facebook, Myspace, en Live. En dat maakt het natuurlijk veel, veel interessanter, vooral omdat de tool mails nu ook ander rangschikt. Maar even bij het begin beginnen: om van deze nieuwe tool te kunnen genieten moet je natuurlijk Outlook als mailprogramma hebben (Outlook 2003, 2007 of 2010). En je moet ook een account hebben bij een of meerdere van deze sociale netwerksites: LinkedIn, MySpace, Facebook, Live. Na het installeren van de plug-in voor Outlook (1) start je je Outlook mailprogramma op, en zal je gevraagd worden om dit te koppelen aan de sociale netwerksites. Voor elk van deze sites kan je dan, indien je die wil koppelen met Outlook, inlog en paswoord invullen.
En vervolgens zal je hele inbox er anders uitzien. Onderaan elke mal verschijnt er een extra balk. Links staat de afzender, rechts ben jij. Klik op het uitklappijltje rechts en je krijgt veld met tabblaadjes aan de linkerkant. Daarbij heb je verschillende opties, die zelfs voor mensen waarmee je geen contact gelegd hebt in Facebook of andere sociale netwerken wel interessant zijn:
- Home: geeft alle mails, afspraken en andere gegevens over deze persoon
- news feeds en rss feeds over deze persoon
- mails die je ontvangen hebt
- bijlagen die je ontvangen hebt
- afspraken in jouw agenda met die persoon
- status updates van deze persoon
Je kan een foto bijvoegen, maar indien deze persoon in een van de sociale netwerken een foto bij zijn profiel heeft staan, zie je die hier meteen. Met een simpele klik op het uitklappijltje verdwijnt al deze informatie weer meteen, en kan je je mail weer gewoon lezen.
Ons lijkt het in elk geval een heel handige add-on voor Outlook. De missing link, als het ware, tussen de eigen computer en de sociale netwerken. Een tool om meteen de updates van die persoon te bekijken. Misschien is dit ook wat Google bedoeld heeft met zijn Google Buzz, maar dit is praktischer, concreter... en het maakt gebruik van Outlook, niet van Gmail. Zelfs indien je geen intensieve gebruiker bent van sociale netwerken, kan deze tool heel handig zijn: je ziet nog altijd alle mails van deze persoon met één oogopslag, al zijn bijlagen, al jouw afspraken met hem/haar, en je kan zelfs een foto bijvoegen. Is dat niet leuk?
Een uitvoerige bespreking vind je bij Mashable. Probeer het zelf eens uit, en laat ons iets weten?
http://blogs.office.com/b/office_blog/archive/2010/07/13/connect-to-facebook-and-windows-live-with-the-outlook-social-connector.aspx
http://mashable.com/2010/07/13/outlook-facebook/HET IS OFFICIEEL: ER IS EEN PROBLEEM MET DE IPHONE 4
Alleen zijn de fanboys nog altijd in ontkenningsfase...
Het is heerlijk om de dag te kunnen beginnen met een tirade van Molly Wood in de podcast Buzz out Loud(1). Zij staat bekend voor haar tirades, die zelfs een eigen muziekje gekregen hebben in de podcast, om haar terug te laten afkoelen. En het eigen blog van Molly kreeg zelfs de naam "Mollyrant" mee. Niet dat zij een chagrijnerige vrouw is, verre van dat: zij is heel vrolijk, en kan van alles de humor inzien. Maar soms gaat het haar echt te ver, en dan schiet zij uit haar sloffen.
Deze keer is het de iPhone die haar tot een tirade aanzet. De Amerikaanse gebruikersorganisatie Consumer Reports, dat je best kan vergelijken met onze Test Aankoop, heeft in een rapport gesteld dat het de iPhone4 niet kan aanbevelen, omwille van de gekende problemen met de ontvangst. (2)
De organisatie was in staat zelf de omstandigheden voor deze mindere ontvangst op te roepen, en kon het met eigen ogen vaststellen. Zij raadt de gebruiker aan om de ontvangst te verbeteren door... er een stukje tape rond te doen. Waarop Molly in woede ontschiet: komaan, je koopt geen hardware van honderden dollars, om er dan een stukje tape te moeten opplakken om het te doen werken! De mensen die nu nog altijd ontkennen dat het toestel niet "broken" (stuk) is, die moeten hun verstand laten nazien, aldus Molly Wood. Je kan niet iets blijven verdedigen dat stuk is. Je kan geen T-shirt kopen met vooraan een gat in, en dan te horen krijgen van anderen dat je dat maar moet accepteren, dat gat, en dat je dan maar een schort moet aandoen om het gat te verbergen, aldus onze Molly, die van verbolgenheid niet meer uit haar woorden geraakte. Maar beluister zelf haar tirade. De dame heeft gelijk!
En het gekke is dat er nog altijd mensen zijn die zeggen: ach, wat maak je je druk. Er is misschien een klein probleempje met de ontvangst. Maar no worry, je koopt een hoesje en het probleem is opgelost. In plaats van toe te geven dat dit toestel echt wel een fout heeft, en dat het nooit in deze vorm op de markt had mogen komen!
Sommige waarnemers merken op dat Apple zijn eigen vijand is bij het oplossen van dit probleem. Als Apple gewoon toegegeven had dat er een probleem was, en alle gebruikers dat hoesje, dat 30 dollar kost, cadeau gedaan had, dan had het technologiebedrijf zijn imago kunnen redden. Nu heeft het een diepe deuk moeten incasseren. Lees maar de kritieken die Techmeme verzameld heeft (3).
http://www.cnet.com/8301-19709_1-20010300-10.html?tag=mncol;title
http://blogs.consumerreports.org/electronics/2010/07/apple-iphone-4-antenna-issue-iphone4-problems-dropped-calls-lab-test-confirmed-problem-issues-signal-strength-att-network-gsm.html
http://www.cnet.com/8301-19709_1-20010300-10.html?tag=mncol;title


BLACKBERRY 6 ONDERWEG, EN TOOLS VOOR WINDOWS MOBILE7
De concurrerende smartphones zitten niet stil. Geen iPhone killers, maar wel iPhone ondergravers.
Terwijl die hele heisa rond de iPhone duurt (en natuurlijk het Apple toestel gratis publiciteit oplevert - ook negatieve publiciteit is publiciteit) zijn er ondertussen een heleboel toestellen die wél werken, en die de iPhone qua functies minstens kunnen evenaren en zelfs duidelijk achter zich laten - denk maar aan de vele Android toestellen.
Tijd dus om eens te kijken wat er bij de concurrentie gebeurt. Om te beginnen: BlackBerry. Daar is men dapper bezig aan een nieuwe versie van het lievelingstoestel van de zakenman- en vrouw, de BlackBerry6. Bij het eigen BlackBerry blog werd deze week een tipje van de sluier over dit nieuwe toestel opgelicht, dat deze zomer op de markt zou komen. Op het blog kan je een video zien met enkele van de nieuwe functies, en de soepele interface van het toestel. Zo werd het startscherm vernieuwd, is er universele search, en zijn er contextgevoelige pop-up menus's. (1)
BlackBerry komt trouwens nog met een nieuwe dienst uit: Protect. Dat is een gratis dienst waarbij je jouw gegevens in the cloud kan opslaan, zodat je die niet kwijt bent wanneer je je toestel verliest. En mocht je toch je toestel kwijtspelen, dan zal Protect ook helpen: je kan vanop afstand al jouw persoonlijke gegevens wissen - zo ben je misschien wel je toestel kwijt, maar vallen jouw gegevens tenminste niet in de handen van de dief. Je kan het toestel ook vanop afstand blokkeren, jouw contactinformatie toevoegen aan het startscherm zodat voor anderen duidelijk is dat het jouw toestel is, en je kan zelfs het beltoontje vanop afstand activeren, om jouw toestel te helpen vinden. (2)
Microsoft ondertussen lijkt de grote afwezige te zijn van het terrein van de smartphones. Ballmer zelf heeft toegegeven dat Microsoft op dit vlak een generatie gemist heeft. Maar het wil nu terugkomen met zijn WP7 (Windows Phone 7) besuringssyteem. Daarvan heeft het nu een betaversie uitgebracht waarmee ontwikkelaars aan de slag kunnen, zodat zij hun eerste apps kunnen maken voor WP7 toestellen.(3)
http://blogs.blackberry.com/2010/07/blackberry-6-another-sneak-peek/
http://gigaom.com/2010/07/12/blackberry-protect-finds-lost-handsets-protects-data/
http://www.computerworld.com/s/article/9179106/Microsoft_releases_WP7_tools_beta_preview_phones_coming_next_week


OOK BLACKBERRY EN LG KOMEN MET EEN TABLET
En Microsoft belooft dat er dit jaar nog Windows 7 slates komen
Te zeggen dat Microsoft de laatste tijd naar het achterplan verschoven is, is een brug te ver. Het bedrijf heeft met veel succes Windows 7 uitgebracht, en de nieuwe versie van Office is een topproduct. De online diensten, ondergebracht onder "live" werden van een passend nieuw kleedje voorzien. Maar het moet gezegd dat Microsoft op het vlak van de mobiele telefoons en de tablet computers opvallend stil blijft.
Microsoft had onlangs wel een nieuwe mobiele telefoon aangekondigd, de Kin, een toestel met een ongewone ronde vorm, met tieners als doelgroep. Maar nog voor de gebruiker de kans had te wennen aan deze vorm, kondigde Microsoft al aan dat het de ontwikkeling van dit toestel stopzet. Ondertussen blijft het vol ongeduld wachten op de eerste toestellen met het WP7 aan boord (zie vorig artikel).
En op vlak van tablet computers is het ook al geen grote speler te noemen. Verschillende producenten hebben wel even een tablet uitgebracht met het Windows7 besturingssysteem, maar blijkbaar is dat niet zo'n ideaal OS om te werken met een aanraakscherm. De fabrikanten hebben de ontwikkeling van Win7 tablets dan ook stopgezet, en velen zijn overgestapt op Android, dat het blijkbaar beter doet als OS. Microsoft wil echter terugslaan. OP de Worldwide Partner Conference deze week heeft Steve Ballmer de partners beloofd dat zij nog dit jaar nieuwe Windows 7 tablets mogen verwachten, die bij Microsoft wel "slates" heten. (1)
LG van zijn kant kondigt dan weer een nieuwe lijn aan, Optimus, die zowel uit smartphones als tablets bestaat. Twee Android smartphones, de LG Optimus One with Google, en de LG Optimus Chic, die nog dit jaar op de markt komen, hebben Android 2.2. (Froyo) aan boord. (2)
En tot slot weet BetaNews te vermelden dat bronnen met nauwe banden tot RIM bevestigen dat de geruchten, als zou Blackberry ook aan een tablet werken, wel degelijk juist zijn. Het wordt een 7" toestel met een 1 GHz Marvell processor, die twee camera's heeft voor videoconferenties. Bovendien zal het toestel Flash Player 10 bevatten, en een hardware gebaseerde Flash accelerator.
Het is dus duidelijk dat er heel wat tabletten onderweg zijn. Maar zullen zij op tijd zijn om de opmars van de iPad af te remmen? Of zal , wanneer zij eindelijk uitkomen (einde dit jaar!) de markt al verzadigd zijn met iPads? Dat zullen we over enkele maanden weten...
http://www.zdnet.com/blog/microsoft/microsofts-ballmer-windows-7-slates-are-coming-this-year/6791
http://www.lge.be
http://www.betanews.com/article/Blackberry-Tablet-confirmed-will-support-Flash/1273874097


HOLLYWOOD EN PIRATERIJ: ENKELE CIJFERS
De strijd tegen piraterij kost handenvol geld. Maar moet de gewone burger dat dragen, zoals in Frankrijk?
Piraterij is fout. En daarmee bedoelen wij software, muziek of films bewust kopiŽren en tegen geld verkopen. Het wordt een heel andere zaak wanneer een gebruiker een cd of dvd koopt, die ript en een kopietje ervan aan een vriend geeft. Dat is fout, maar misschien een pekelzonde te beschouwen. En het wordt nog een heel andere zaak wanneer hij dat kopietje op het net gooit, zodat anderen die song, film of software gratis kunnen krijgen. Dat betekent een verlies aan inkomsten voor degene die deze content gemaakt heeft. Maar hoe dat verlies te begroten?
Tot hiertoe paste het RIAA een berekening toe waarbij in rechtszaken van burgers die muziek op het internet verspreid hadden via P2P netwerken een boete geŽist werd die honderden keren de oorspronkelijke prijs van de song (0,99 dollar) te boven ging. De muziekmaatschappijen vragen zo'n hoge boete, omdat zij berekenen dat één song op het internet x keren een gemiste verkoop betekent. De laatste tijd echter gebeurt het steeds vaker dat de rechter in zo'n geval beslist om de boete te herleiden. Zo ook deze week: in de VS heeft de rechter de boete van 670.000 $ waartoe een student veroordeeld was die ervan beticht werd 30 (!) songs gepirateerd te hebben, verminderd tot 67.000 $. Wat de student nog altijd niet kan betalen, maar wat toch een meer redelijke boete betekent (1).
Buiten het feit dat je je vragen kan stellen bij de berekening die het RIAA en de MPAA maakt, is er nog het kostenplaatje. Wat kost het de RIAA om burgers te vervolgen voor piraterij? P2PNet kon de hand leggen op enkele cijfers, en daaruit blijkt dat het vooral de advocaten zijn die bij deze processen winnen, en niet de muzikanten. In 2008 werd via processen 391.000 $ ingevorderd bij "piraten". Maar de advocaten kostten meer dan 17 miljoen dollar. In 2007 was het nog erger, want toen werd meer dan 21 miljoen dollar betaald aan gerechtskosten en advocaten, 3,5 miljoen aan onderzoekskosten, om... 515.929 $ te recupereren. Uiteraard is het de bedoeling van het RIAA om de would-be piraat af te schrikken, en hem duidelijk te maken dat hij vervolging riskeert. Maar bestaan er geen andere manieren om piraterij te bestrijden dan deze dure processen, die de muzikant helemaal niet ten goede komen? (2)
Nu is het wel zo dat de RIAA en de MPAA in de VS tenminste de kosten voor de vervolging zelf betalen. In Frankrijk, waar de Hadopi-wet goedgekeurd werd en nu in voege is, is men erin geslaagd om de kosten voor de hele Hadopi-structuur om piraterij te bestrijden op de burger af te wentelen. En de Franse overheid is erg karig met de cijfers over wat die structuur eigenlijk gaat kosten. De Franse nieuwssite PC Inpact kon echter wel vernemen dat het loon van de secretaris-generaal "geplafonneerd" is op 180.000 euro. Dus 15.000 euro per maand die de burger maximaal zal moeten ophoesten om deze man (de voormalige ITC conculstant van Nicolas Sarkozy) te betalen. (3). Waarbij je je de vraag kan stellen of het de taak is van de Franse overheid (betaald door de burger) om de belangen van de muziek- en filmmaatschappijen te beschermen. Moeten we ons echt niet gaan afvragen of al deze kosten nog verantwoord zijn?
Vooral wanneer je de cijfers bekijkt van wie wat krijgt van de verkoopprijs van muziek. Het is niet de muzikant die er rijk van wordt, maar de platenmaatschappijen. Hoe lang zullen zij er in slagen om de overheid voor hun karretje te spannen om hun verouderde businessmodel te beschermen? (4)(5)
http://gizmodo.com/5584018/judge-slashes-unconstitutionally-excessive-file-sharing-damages-by-90
http://www.p2pnet.net/story/41735
http://www.pcinpact.com/actu/news/57921-hadopi-cada-emuneration-salaire-walter.htm
http://www.p2pnet.net/story/41630
http://www.p2pnet.net/story/41701


GOOGLE: URL-VERKORTER, 45 GRADEN, EN PICASA NIEUWIGHEDEN
Je dacht toch niet dat Netties een week voorbij zou laten gaan zonder het over Google te hebben?
Natuurlijk valt er deze week heel wat te vertellen over Google. Om te beginnen Google Picnik/Picasa. Google heeft namelijk maart dit jaar de online fotobewerkingssite Picnik gekocht. Die wordt nu, zo meldt Google op haar blog, geïntegreerd in het online aanbod van Picasa Web Albums. Picknik wil wel zijn eigen identiteit blijven houden. Voortaan zal je gewoon in Picasa een melding krijgen dat je de foto's bewerken kan in Picnik.
Daar zal je dan wel geen erg geavanceerde bewerkingen kunnen doen, tenminste bij de gratis versie. Je kan wel stukken uit foto's knippen, foto's vergroten/verkleinen, effecten toevoegen, stickers en kaders aan jouw foto's toevoegen. Neem je een betalend abonnement ($24,95 per jaar) dan krijg je ook meer geavanceerde tools. (1)
De tweede en derde nieuwigheid hebben te maken met Google Maps. Om te beginnen is Google nu begonnen om, naast satellietbeelden, stratenplannen en streetview, ook een 45 graden zicht te geven op de reŽle omgeving. Dat heeft als voordeel dat je gebouwen beter kan bekijken, vanuit verschillende perspectieven. Deze beelden zijn momenteel enkel te zien bij een beperkt aantal steden, die op een Google Maps weergegeven zijn op onderstaand adres (2). Maar wanneer zo'n 45° beelden beschikbaar zijn, dan moet je gewoon inzoomen in satellietmodus, en dan zal het beeld bovenaf overschakelen naar de hoek van 45°.
Google heeft tot slot nog een tool uitgebracht rond Google Maps - een tool die om onbegrijpelijke redenen tot nu toe niet bestond, en die er eigenlijk al heel lang had moeten komen. Het gaat immers gewoon om de mogelijkheid om de url naar een plaats op een Google Map te verkorten. De url's van de landkaarten worden gehost op Goog.gl, de officiŽle url-verkorter van de zoekmachine. Een erg welkome tool, want zo'n url kan echt ellenlang zijn.
Zo. Nu heb je van ons de wekelijkse portie Google nieuwigheden gehad. Tenzij Google natuurlijk morgen weer een wit konijn uit zijn hoed tovert!
http://www.readwriteweb.com/archives/google_brings_picinik_to_picasa_web_albums_for_online_photo_editing.php
http://google-latlong.blogspot.com/2010/07/changing-your-perspective-once-again.html
http://mashable.com/2010/07/11/google-maps-short-url/


EVERNOTE MAAKT EEN EIGEN APP WINKELTJE: THE TRUNK
Superhandig online geheugensteuntje met extra's voor elk wat wils
Een van de handigste tools voor wie zijn leven een beetje organiseren wil, is Evernote. Het embleem van deze webdienst is een olifant, want Evernote wil jouw geheugen zijn voor alle dingen die je anders zou vergeten. Alles wat je onthouden wil kan je bij Evernote kwijt: links naar websites, to-do lijstjes, foto's van het uurrooster van de bus... Je kan projecten aanmaken bij Evernote, en de notities netjes klasseren bij het bijhorende project. Ook erg handig is het feit dat je in Twitter een tweet die je ziet met een interessante link naar je zelfd kan DM'n (direct messagen), waarna hij in jouw evernote account bewaard wordt. (1)
Het handige is dat alles wat jij op jouw computer hebt staan, gesynchroniseerd wordt met jouw online account van Evernote. Voeg je iets toe vanop je mobieltje, dan komt het ook in jouw vakje, en wordt het later naar jouw computer gesynchroniseerd. De basisdienst is gratis, en je kan een betalend abonnement nemen voor wat extra's, maar geloof ons dat je met de basisdienst echt al heel wat mogelijkheden hebt.
Kortom: Evernote is hét geheugen van de digitale mens. Maar omdat niet iedereen dezelfde behoeften heeft, bestaan er toepassingen, kleine add-ons van derden die je kan gebruiken in Evernote, naar eigen behoefte. Evernote heeft nu het initiatief genomen om die toepassingen te verzamelen in een gids, die het The Trunk noemt(de slurf van de olifant dus). Volgens het bedrijf zijn er al meer dan 2.000 partners die werken met de API van Evernote. Momenteel zijn er echter nog maar een 100 apps in de Trunk aanwezig, van een 67 ontwikkelaars.
the Trunk is momenteel verkrijgbaar voor Windows, Mac, en voor de webversie van de dienst. Later komen er ook versies voor iPad, iPHone, Android, Blackberry.
Maar probeer de dienst zelf eens uit, het is toch gratis!
http://blog.evernote.com/2010/07/14/the-evernote-trunk/
http://news.cnet.com/8301-17939_109-20010560-2.htmlhttp://thenextweb.com/apps/2010/07/14/evernotes-new-trunk-highlights-memory-as-a-platform/
http://blog.evernote.com/2009/04/14/evernote_twitter/


GOOGLE: MEERDERE ACCOUNTS, EN ROUTES RECHTSTREEKS NAAR DE AUTO
Eindelijk wordt het gemakkelijker om met meerdere Google accounts te werken!
Wie zelf een zaak heeft, of met een of ander project bezig is, zal meestal met verschillende inlogs werken bij online diensten - een account voor jezelf, persoonlijk, en een account voor je bedrijf. De meeste mensen houden nu eenmaal graag business en personal strict gescheiden, al is het maar om hun privacy te waarborgen.
Ontelbaar zijn de mensen die dus een mailaccount hebben voor zichzelf, persoonlijk, en een mailaccount waar de zakelijke mails toekomen. Een principe dat Google eigenlijk nooit echt ter harte genomen heeft, en dat naar onze mening aan de basis ligt van het debacle met Google Buzz. Google veronderstelt dat jij één persoon bent, zonder meerdere persoonlijkheden. Je kan voor Google Apps dan ook maar enkel inloggen op Google met één account tegelijkertijd. Wie meer accounts heeft, moest tot nu toe allerlei spitsvondigheden uithalen om met beiden te kunnen inloggen.
Nu is Google in alle stilte begonnen met experimenten om het inloggen met verschillende accounts tegelijkertijd mogelijk te maken. (1)(2). Een initiatief dat wij toejuichen!
En nu we toch weer over Google bezig zijn: de zoekgigant heeft al een tijdje de dienst "Send-to-car" op Google Maps. Die werkt samen met de autofabrikant (in het begin enkel BWM), en maakt het mogelijk om vanop Google Maps de routebeschrijving rechtstreeks naar jouw auto te sturen. Sindsdien echter is het aanbod van internet in de auto steeds maar gegroeid, en ook het aantal autobouwers dat samenwerkt met Google voor de navigatie. Google kon deze week dan ook aankondigen dat de "send to car" dienst nu mogelijk is voor meer dan 20 automerken over de hele wereld, waaronder Ford, Lincoln, Mercury, Audi, en anderen. Meer hierover in het Google LatLong blog.(3)
http://lifehacker.com/5586857/
http://googlesystem.blogspot.com/2010/07/google-tests-multiple-accounts-sign-in.html
http://google-latlong.blogspot.com/2010/07/google-maps-can-now-send-destinations.html


CHATROULETTE PROBEERT HET MET GESPECIALISEERDE KANALEN
Locatie en specialiteiten moeten aantrekkingskracht van Chatroulette terug op vijzelen
Enkele maanden geleden was het al Chatroulette wat de klok sloeg. De webcam videochatdienst, waarbij je willekeurig met een andere gesprekspartner verbonden werd, was in een mum van tijd erg populair geworden. Maar doordat sommige dames en heren er een sport van begonnen te maken om zichzelf naakt, in verschillende graden van opgewondenheid, voor de webcam te tonen, kreeg Chatroulette na een tijdje een erg kwalijke reputatie. De populariteit brokkelde af, alhoewel het principe van Chatroulette op zich eigenlijk best interessant is.
Nu wil Chatroulette opnieuw in de gunst komen van de gebruiker, door gespecialiseerde kanalen te creŽren. Hiermee krijg je een gesprekspartner waarmee je toch al een of meerdere raakvlakken gemeen hebt. Dat zal voortaan Channelroulette heten. Er komt ook een andere afdeling, Localroulette, waarbij je mensen kan kiezen uit een bepaalde buurt, stad, land.
Bij de kanalen gespecialiseerd rond onderwerp, zal het je wellicht niet verwonderen dat de top kanalen allemaal te maken hebben met sex. Maar laat dat je niet afschrikken - net als bij de klassieke IRC kanalen kan je bij Chatroulette instant een nieuw kanaal aanmaken, dat je zelf een naam kan geven. Interessant dus om een one-to-one gesprek te hebben met een andere persoon - en later terug af te spreken via dit, of een nieuw kanaal dat je nieuw aanmaakt en waarvan je de naam dan aan je gesprekspartner kan doorgeven via mail of IM.
http://newteevee.com/2010/07/14/chatroulette-goes-local-gets-personal/
http://www.readwriteweb.com/archives/chatroullete_expands_to_location_and_channels.php
http://chatroulette.com/channels
hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


HTC LEGEND: DE HARDWARE
Een Hero, maar dan robuuster, mooier, en toch kleiner
Enkele maanden geleden heeft Netties een HTC Hero getest, een Android toestel overgoten met de bekende HTC Sense interface. Deze keer is het de beurt aan een HTC Legend, eveneens Android, maar dan wel versie 2.1. Beide toestellen lijken qua uiterlijk wel wat op elkaar - ook hier weer die knik in het toestel, die het een "kin" geven waardoor het gemakkelijker in de hand ligt. In het voetstuk eveneens een optische trackball voor het fijnere navigatiewerk. Maar omdat hier geen balletje gebruikt werd zoals bij de Hero, maar een minuscuul schermpje moeten wij eerlijk bekennen dat wij deze trackball meestal vergeten te gebruiken. Nochtans was die bij de Hero heel handig, niet alleen voor het fijn navigeren bij links bijvoorbeeld, maar ook om te weten of er berichten voor je lagen te wachten, want dan lichtte het balletje namelijk op. Voor ons mogen ze dat balletje dus terug invoeren!
Het scherm zelf is een 3.2 inch aanraakscherm met een 320x480 resolutie; bij de hero echter is dat TFT-LCD, bij de Legend een AMOLED, wat mooiere kleuren geeft (maar het toestel moeilijker te bekijken maakt in het zonlicht). AMOLED geeft een hoger contrast ratio, het scherm is beter bestand tegen krassen, is ook lichter in gewicht, en verbruikt minder energie. Het scherm reageert pijlsnel, en vereist geen leercurve zoals de LG GW620.
Doordat het scherm minder energie verbruikt, zorg dit er uiteindelijk voor dat dit toestel een batterij heeft die kleiner is dan bij de Hero (1.300mAh, tegenover 1.350mAh). De batterij neemt dan ook erg weinig ruimte in het toestel in, wat het toestel over het algemeen lichter maakt.
De batterij gaat, zelfs bij intensief gebruik van mail, browser, twitter en facebook, toch minstens 24u mee. Gebruik je helemaal geen internet en gebruik je het toestel enkel om te bellen, dan mag je toch op 3 dagen rekenen. Interessant is dat je via Menu / Instellingen / Draadloos en Netwerken de optie om een dataverbinding te maken met het internet kan deactiveren. Ben je in het buitenland, dan is dit dé optie die je het eerst moet controleren!
Nog onder de motorkap een Qualcomm processor van 600 MB, en een intern RAM geheugen van 384 MB. Uiteraard kan je gebruik maken van een microSD kaart, onmisbaar voor je foto's, muziek en toepassingen. Een 5 megapixel camera en een 3,5 mm aansluiting voor de koptelefoon maakt het rijtje specificaties af.
Het toestel is erg simpel in gebruik. Alhoewel er een uitgebreide handleiding in het Nederlands gedownload kan worden (1), kan je er meteen mee aan de slag. Wat ons wel verbaasde was het feit dat we, bij de initiŽle setup, wel Nederlands kosten kiezen (Nederland / Luxemburg) als taal of voor het klavier, maar geen Nederlands (BelgiŽ). Wij voerden meteen een update van de HTC Sense interface, maar ook dit bracht geen soelaas. Behalve het feit dat wij ons in onze nationale eer getast voelden, bracht dit voor de rest geen hinder mee voor de werking van het toestel.
http://www.htc.com/nl/userguide.aspx?p_id=313
http://www.smartphoneshop.be/product/90878/htc-legend.html#specificaties


HTC LEGEND: MAIL EN SOCIALE NETWERKEN
Dankzij de HTC Sense is mail ook voor niet Gmail gebruikers een fantastische belevenis
Enkele weken geleden testten wij de LG GW620. Alhoewel ook dat een Android toestel is, was de mail-ervaring erg teleurstellend. (1) En dat is nu net het verschil dat de gebruiksinterface kan uitmaken die een fabrikant over het Android besturingssysteem legt: bij de HTC is de mail ronduit fantastisch, toch tenminste voor wat onze doeleinde betreft. Bij LG had men zich volop op GMail gebruikers geconcentreerd, en ongetwijfeld werkt de mail voor hen perfect. Wie echter, zoals ik, beroep doet op de eigen provider(s) voor pop-mail, zal zijn gading vinden bij dit toestel.
Je beschikt namelijk over allerlei mogelijkheden om je mail in optimale omstandigheden te beheren: je bepaalt hoeveel KB van een boodschap je downloadt, om de hoeveel tijd mail opgehaald moet worden, en welke mails dat zijn. Handig vooral is dat je kan zeggen: enkel de mail van vandaag. Zo kan je overdag je mail bekijken, en 's avonds op je laptop definitief binnenhalen. De volgende dag is dan die mail automatisch van je mobieltje verdwenen.
Vermits HTC ook een tool heeft om contacten en agenda te synchroniseren met Outlook (HTC Sync), kan je moeiteloos alle telefoonnummers van je Outlook naar je mobieltje zetten, inbegrepen de thuisadressen, enz. Je kan ook een backup maken van je contacten op de geheugenkaart. Dat is dan weer handi
g voor mensen die geen Outlook gebruiken: willen zij van dit toestel op een ander (HTC?) Android toestel overschakelen, dan zijn de contacten simpel te importeren vanop de geheugenkaart.
De Legend is ook een sociaal toestel: naast de nodige software voor Facebook (Friendfeed) en Twitter (Peep), kan je de nieuwtjes uit Facebook ook aan je contacten koppelen, wanneer je je toestel koppelt aan je Facebook account. Zo staan alle berichten netjes bijeengebracht over die contact: mails, Facebook, Flickr, geschiedenis... Ook handig: e kan de contactgegevens van een bepaalde persoon, of die van jezelf, verzenden via MMS als een vCard.
Dit toestel ondersteunt Flash. Jawel, meneer Steve Jobs, Flash op een aanraaktoestel is wel degelijk mogelijk en zinvol. Verleden week nog werd getracht aan te tonen dat Flash eigenlijk niet gemaakt is voor een aanraaktoestel, en dat Jobs gelijk heeft het te weren van zijn iPad en iPhone(2). Welnu, Jobs heeft ongelijk. Op ons toestel staat Flash, waardoor wij de Railtime toepassing van de NMBS kunnen raadplegen op ons mobieltje, waardoor wij YouTube filmpjes kunnen bekijken, en vele, vele websites kunnen bezoeken waartoe iPhone gebruikers geen toegang krijgen. Voor ons is de keuze tussen een iPhone en een Android toestel dan ook al snel gemaakt...
http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=11539&cat=Hardware&zoekdatum=2010-05-27
http://www.businessinsider.com/heres-what-adobe-flash-looks-like-on-the-iphone-2010-7


HTC LEGEND: SOFTWARE
O wat is het heerlijk grasduinen in de Android market...
Zoals bij de meeste Android toestellen ondertussen het geval is, heb je bij de HTC verschillende beginschermen, die je zelf kan aanpassen, en waarop je dan de apps bijeenzet die je nodig hebt voor werk, vrije tijd, enz. En dat is wel nodig, want er zijn heel wat leuke apps om te downloaden. En dan hebben wij het niet eens over de vele spelletjes, maar over vaak erg nuttige tools.
Al die apps vind je in de App Market, te bereiken via Alle Programma's. Daarin staan de programma's alfabetisch gerangschikt, wat na een tijdje wel een lange waslijst kan worden. Uiteraard ben je best om apps te downloaden wanneer je via WiFi werkt, om te besparen op jouw telefoonrekening.
De Market is gelukkig doorzoekbaar - tenminste op je mobieltje. En vergeet niet bij de gevonden app ook naar de commentaren te scrollen van de gebruikers, want zij kunnen je vaak meer nuttige alternatieven aanraden. Na aanklikken van de link "download en installeren" word je nog wel netjes verwittigd van de onderdelen van jouw telefoon waartoe deze app toegang krijgt.
Wil je een app installeren die niet in de Market ligt, maar die je op een gewone website vindt (opgelet voor spyware en andere malware!), dan moet je die app eerst downloaden naar je geheugenkaart. Je krijgt dan een .apk bestand. Je moet ook de App Installer app downloaden van de Market. Na installatie zal die gaan zien welke .apk bestanden er in de root van je geheugenkaart staan. Selecteer de gewenste app om hem te installeren.
Je kan ook browsen op je laptop naar een app. Maar helaas heeft Google dit niet goed aangepakt, want de Market bevat... geen zoekfunctie! Je kan wel apps bekijken per categorie, per top gratis en per top betaald, maar bijvoorbeeld niet per taal, de nieuw bijgekomen apps...
Enkele dingen die niet alleen leuk zijn, maar ook handig: de Flashlight (maakt van je mobieltje een zaklamp, kan je leven redden!); advanced Task Killer (bekijk welke toepassingen open zijn, en kill ze); Vandaag (app van de nieuwssite Vandaag.be); evernote (verzameling to-do dingen, losse notities, foto's die je maakt van het uurrooster van de bus of tram, enz.). Vergeet ook niet een scanner te installeren. De Microsoft Tag Reader is gratis, terwijl de Streepjescodescanner van Hardware.info de ingescande streepjescode gaat vergelijken met winkels in Belgiê en Nederland.
http://www.android.com/market/#app=com.microsoft.tag


HTC LEGEND: LAYAR, GOOGLE MAPS EN FOURSQUARE
Tools die gebruik maken van jouw locatie werken uitstekend op dit toestel
Het mooie van smartphones zoals de HTC Legend is dat je echt wel een zakcomputer hebt: je hebt echte rekenkracht, een snel werkend besturingssysteem, prachtige aps, en dat alles in een handig toestel bijeengebracht. Het grote voordeel dat een smartphone heeft tegenover jouw gewone laptop of desktop: hij past echt in jouw broekzak, jouw handtas, en is dus ideaal om locatiegebonden programma's te draaien.
Wij halen hier slechts drie voorbeelden aan - er zijn uiteraard veel meer toepassingen, wij willen enkel de kracht van deze tools aantonen, om jou te verlekkeren op smartphones in het algemeen, en de android toestelen zoals deze HTC in het bijzonder.
Om te beginnen Google Maps. De HTC Legend heeft GPS aan boord. Heel handig, want hiermee kan je dus op elk moment zien waar je bent op Google Maps. Je kan zelfs een route laten uitstippelen door Google om van Hier naar Daar te gaan. Wij testten deze mogelijkheid uit, in de auto: bij een tochtje naar Brugge vroegen wij een route op en kregen meteen rij-instructies. Was het onze eigen onhandigheid, of waren wij op een punt beland met weinig dekking, maar bij het uitzoomen op de landkaart waren wij plots onze locatie kwijt, en duurde het een hele tijd vooraleer we terug wisten waar we waren - in de auto natuurlijk, en een vriendelijke voorbijganger kon ons ook wel vertellen hoe we moesten rijden. Maar voor de rest werkt de GPS echt wel behoorlijk; je moet alleen wel uitkijken dat je hem enkel activeert wanneer je hem echt nodig hebt, want hij verslindt wel wat kracht van de batterij.
Layar maakt ook gebruik van deze GPS. Layar is een virtuele laag die gelegd wordt bovenop wat het oog van de camera ziet. Deze beelden worden immers gecombineerd met een database, gebruikmakend van een tool die ook de richting kan bepalen waarin je de camera houdt. Ben je in een grote stad, dan zal je verschillende extra lagen kunnen zien. Onze ervaring hierbij is dat deze tool nog in zijn beginschoenen staat qua content hier in BelgiŽ. Nochtans is deze tool erg veelbelovend, en wij hopen in de toekomst wat meer toepassingen te kunnen
zien, om je hierover te kunnen berichten.
Tot slot is er Foursquare. Ook over deze tool hebben wij het al vaak gehad: hiermee kan je namelijk inchecken in bepaalde plaatsen, en er "burgemeester" van worden, en medailles verdienen. Maar buiten dit ludieke element is Foursquare gewoon heel handig. Je bent op een plek, roept Foursquare op, en krijgt meteen een resem plekken in de buurt te zien waar je ofwel een bespreking over kan lezen, ofwel kan zien wie er al ingelogd heeft, wie er burgemeester van is. Uiteraard wordt Foursquare gecombineerd met het sociale netwerk-aspect, zodat je bijvoorbeeld aan die burgemeester kan vragen of je zijn vriend mag worden, en kan je jouw netwerk van vrienden uit Facebook of Twitter toevoegen, zodat zij kunnen zien wanneer jij in de buurt bent, en jij kan zien of een van hen in de buurt is. Jouw vrienden moeten dan wel aangegeven hebben dat hun "whereabouts" publiek zijn. Foursquare kan uitgroeien tot een soort sociale gouden gids, waarbij jouw vrienden je plekjes aanraden, tips over wat je in welk restaurant in de buurt absoluut moet eten, enz.
Leuk en heel attent trouwens van Google: zodra je op jouw Android toestel de optie activeert om je locatie te weten te komen, krijg je meteen een mail van Google om je eraan te herinneren dat je deze optie geactiveerd hebt, en dat dit wel gevolgen kan hebben voor jouw privacy.
http://www.layar.com/
http://www.foursquare.com


HTC LEGEND: HET VERDICT
De netties-redactie neemt haar petje af voor dit toestel. Van alle Androids die wij reeds mochten testen, is dit het toestem met het mooiste scherm,
dat bovendien het snelste reageert. De HTC sense UI beantwoordt aan al onze (persoonlijke) eisen. Dat je je contacten zonder probleem kan synchroniseren met jouw Outlook dankzij HTC sync blijft een van de grootste voordelen van dit UI. En ook voor wie geen Outlook heeft voor zijn mails, heeft deze gebruiksinterface zijn voordelen, want je kan je contacten naar een geheugenkaart overzetten, zodat je die later op een ander toestel kan ophalen.
De ingebakken tools voor sociale netwerken (Peep, Friendsfeed) zijn prima; bij ons ging Peep (een Twitter client) echter vaak de mist in. De eigen Android-app van Twitter beviel ons veel beter - je hebt een beginscherm om te kiezen uit tweets, je profiel, persoonlijke berichten lijsten, retweets, en dan heb je natuurlijk ook de mogelijkheid om in de feedlijst te reageren op tweets. Wat ons vooral intrigeerde bij deze authentieke twittertool is die extra vermelding die je aantreft bij een antwoord van een twitteraar die jij volgt, aan een andere twitteraar die jij ook volgt. Daar staat bij deze app namelijk "in reply to", en dan kan je ook meteen de oorspronkelijke tweet bekijken waarop dit een antwoord is. Een soort conversatie dus.
Het surfen loopt perfect. Bij de onweders woensdag konden wij mooi via buienradar volgen of wij, wanneer de trein zou aankomen in onze thuisbasis, onthaald zouden worden op een stortbui. Heel spannend: we zagen de wolken en de zware regenzones ons einddoel (Heist op den Berg) naderen, en de angst sloeg ons om het hart. Die angst werd nog verhoogd toen we zelf ook HODB naderden, en de lucht van blauw naar zwart veranderde, en het geen dag maar nacht werd. Een troost echter: op Buienradar zagen we dat de bui niet al te lang zou blijven hangen, en dat er opklaringen nabij waren!
De ingebouwde browser heeft ons op geen enkel moment in de steek gelaten. Geen van de toepassingen bleef hangen of crashte. Het scherm reageerde meteen op elk van onze aanrakingen. En voor het fijner navigeren is er de optische trackball. Kortom: een toestel dat voor ons de beste smartphone ervaring bezorgd heeft van alle Androids die wij getest hebben. En als dit toestel nu ook nog een hardware klavier gehad zou hebben, dan waren wij meteen naar de winkel getrokken om ook zo'n Legend aan te schaffen - wij hebben nu eenmaal een voorliefde voor zo'n uitschuif- of uitklapklavier. Maar aan al wie een softwareklavier op het aanraakscherm verkiest, en die zijn zinnen gezet heeft op een Android toestel, zouden wij deze Legend ten volle kunnen aanbevelen.
http://www.htc.com/www/product/legend/overview.html
http://blog.twitter.com/2010/04/twitter-for-android-robots-like-to.html

hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Vanaf vandaag kunnen klanten van TomTom zich laten navigeren door de grootste Jedimeester allertijde: Yoda.
In navolging van Darth Vader en C-3PO is Yoda de nieuwste officiŽle Star Wars-stem die exclusief voor TomTom-apparaten beschikbaar is. De stem van Yoda wordt daarnaast nog op spookachtige wijze aangevuld door Obi-Wan 'Ben' Kenobi, afkomstig uit de originele films en ingevoegd in het navigatiecommentaar. De muziek van het ontroerende 'Yoda's Theme' van John Williams is ook verweven met een aantal instructies, waardoor het geheel een overweldigende bioscoopervaring wordt zoals dat op navigatiesystemen zelden te horen was.
Om Yoda in actie te horen, meer informatie over de officiŽle Star War-stemmen voor TomTom toestellen te vinden, te trainen als een Jedi in de Star Wars-game van TomTom en om de allernieuwste viral met Meester Yoda te zien, ga naar
Video: http://www.youtube.com/watch?v=FdcJVuylmsM
Website: http://starwars.tomtom.com/voices/index-starwars.php?Lid=5&voice=yoda:
Game: www.tomtom.com/usetheforce


*** Geïnteresseerd in de laatste cataloog met de Canyon producten? Die kan je hier downloaden:
http://www1.canyon-tech.com/cn07/docs/Canyon_PM2010-1.pdf

*** Welke Belgische iPhone apps zijn er, en hoeveel succes hebben ze? (Franstalig artikel)
http://www.olivierdedoncker.com/iphone-chiffres-applications-belgique.htm

***Freedelity wil de Belg puntjes laten sparen met zijn e-Id
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=FXCF_FalTGRhXqcK1W0YPVHfB69NEzF%2Bl0zJlzsdJwBuuUW%2Bm

*** Solo Open Kitchen lanceert een app voor de iPad.
http://www.solo.be/

*** Fujitsu LTD. en Microsoft Corp kondigen vandaag een nieuwe wereldwijde samenwerking aan op vlak van Cloud Computing, dat Fujitsu zal toelaten om de platformtoepassing van Windows Azure in te zetten in Fujitsu datacenters, en om op die manier nieuwe services van Cloud Computing aan te bieden.
http://www.fujitsu.com

*** Verplichte lectuur: Vlaamse kranten willen onterecht geld voor dieplinken
http://www.diskidee.be/2010/07/13/vlaamse-kranten-willen-onterecht-geld-voor-dieplinken/15400/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+diskidee+%28Diskidee+Hoofdpunten%29

*** Google heeft dan toch zijn licentie in China. Maar aan welke prijs?
http://gigaom.com/2010/07/09/google-wins-reprieve-as-china-renews-its-licence/

*** MySpace stopt met het gratis streamen van muziek.
http://www.side-line.com/news_comments.php?id=44837_0_2_0_C

*** Meer dan 1 miljoen checkins per dag bij Foursquare
http://thenextweb.com/mobile/2010/07/03/foursquare-surpasses-one-million-check-ins-in-a-single-day/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+TheNextWeb+%28The+Next+Web+Top+Stories%29&utm_content=Google+Reader

*** Apple wordt een telefoonbedrijf?
http://www.zdnet.com/blog/apple/more-evidence-that-apples-morphing-into-a-phone-company/7573

*** Logitech onthult vandaag de Logitech® Surround Sound Speakers Z506, een 'next generation' speakerset die garant staat voor een grootse, meeslepende geluidservaring
http://www.logitech.bemuziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetCLOUD CULT: TAKE YOUR MEDICINE
[indie pop] Goeie pop, origineel. Te zien aan het aantal keren dat de songs beluisterd werden (deze song meer dan 224 keren, andere songs meer dan 500.000 keer!) zijn wij niet alleen in deze mening. Afwisselende songs, niet de heavy, maar goed gedoseerd en met verzorgde arrangementen.
De muziek is tussen haakjes deze week afkomstig van het podcast Shifted Sound.
http://www.myspace.com/cloudcult
http://www.emusic.com/artist/Cloud-Cult-MP3-Download/11567442.html
http://www.cloudcult.com/home.cfmFUN - AT LEAST I'M NOT AS SAD AS I USED TO BE
[pop rock] Heel knappe pop, met heel verscheiden opgebouwde songs, die je eerder aan een rockopera doen denken. De stem van de leadzanger gaat ook heel hoog, en doet soms denken aan Leo Sayer (voor wie hem nog herinneren kan...). Leuke muziek, die je in streaming kan beluisteren bij MySpace of aankomen bij eMusic.
http://www.myspace.com/fun
http://ournameisfun.com/
http://www.emusic.com/album/fun-Aim-and-Ignite-MP3-Download/11597403.html


MATTHEW PERRYMAN JONES - OUT OF REACH
[indie rock] Een song die erg ingehouden begint, en dan openbloeit. Een stijl die hij in de andere songs ook aanhoudt. Erg mooi, zacht zonder te slijmen, maar wel verzachtend voor het hart. Beluister 6 songs in streaming bij MySpace.
http://www.myspace.com/mpjmusic


ANATHELLO - THE RIVER
[modern folk] Een mengeling van melodramatische songs, met mooie samenzang. Een kruising tussen folk en pop die wij wel best kunnen pruimen. Van de band kan je een 5 songs in streaming beluisteren bij MySpace.
http://www.myspace.com/anathallo


VRIJDAG HOORSPELDAG: BRIEVEN VAN HET FRONT
Dit hoorspel, geschreven door A.A. Milne en in regie van S. De vries jr., is weliswaar uit 1958 (!), maar het is perfect bewaard gebleven. Het vertelt een verhaal uit een klein dorp in de buurt van Londen, in 1943. Een vrouw, de verpleegster die de door een bom verminkte buurvrouw verzorgt, wil kolonel Kaye spreken. De huisknecht vraagt haar later terug te komen, omdat de kolonel juist brieven ontvangen heeft van zijn zoon Tristan.
Als acteurs treffen we aan: Piet te Nuyl sr. (oppasser Twelvetrees); Louis de Bree (kolonel Kaye); Mien van Kerckhoven-Kling (de verpleegster). Het is een uiterst boeiend hoorspel, van elk vals sentiment ontspeend. Prachtig geacteerd - de zware stem van de kolonel wanneer hij het nieuws vernomen heeft, de verslagenheid in zijn stem is zo goed te horen... De kwaliteit van geluid (opname en bewaring) is uitzonderlijk goed. Heel ontroerend. Noem me ouderwets, maar ik val voor zulke hoorspelen... Bij de Wikipedia vind je meer info over het hoorspel.
http://hoorspel.wordpress.com/2010/07/12/brieven-van-het-front/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Brieven_van_het_front

Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Klein gewin,
brengt rijkdom in.
- Jacob Cats, Nederlands dichter, jurist en politicus -oor logo
De nieuwe oogst


FOOTFEED EN CHECK-IN; INCHECKEN BIJ VERSCHILLENDE DIENSTEN
Er zijn verschillende diensten waar je badges kan verdienen, burgemeester worden, en veel meer, door in te checken wanneer je op een bepaalde plek bent. Denk maar aan Foursquare, Gowalla, Brightkite... Maar het is te gek om telkens bij al die diensten te gaan inchecken. Deze webdiensten, waarvan ook een app bestaat voor je mobieltje, automatiseren dit: jij checkt in in een plaats, en de dienst stuurt jouw boodschap automatisch naar de diensten waarop jij aangesloten bent.
[Taal: ENG]
http://footfeed.com/
http://check.in/


WEFOLLOW: TWITTERGIDS
Nu Twitter zo belangrijk geworden is, is het ook handig om een gids te hebben waar je de namen kan vinden van de Twitteraars. WeFollow is zo'n gids, waarbij de Twitteraars netjes ingedeeld zijn in rubrieken (tech, celeb, blogger, tv, ...). De twitteraars worden ook gerangschikt op twee wijzen: most influential (meest invloedrijk) en het meeste aantal volgelingen. En je kan jezelf natuurlijk ook aanmelden!
[Taal: ENG]
http://wefollow.com/
10 GRATIS TOOLS VOOR DE LOAD/STRESS TEST VAN EEN WEB APP
Een artikel voor de ontwikkelaars: hierin worden namelijk 10 diensten en programma's voorgesteld waarmee je je ontwikkelde toepassing kan testen, vooraleer die live moet gaan. Een load test stelt hoge eisen aan een systeem of toestel, en meet dan de respons. Een stress test gaat na of de software bestand is tegen "misbruik", door de software te testen buiten de grenzen van normaal gebruik.
[Taal: ENG]
http://www.devcurry.com/2010/07/10-free-tools-to-loadstress-test-your.html


UITKLAPMENU'S

Nog een artikel voor de webmasters: in dit artikel van Sixrevisions vind je 50 mooie voorbeelden van uitklapmenu's. Hoe kleine details van de website zelf erin verwerken, hoe de kleuren bij het "hover over" effect te laten overeenstemmen met de hoofdkleuren van de website, hoe een origineel effect ontwikkelen bij het uitklappen van het menu, enz. Om inspiratie op te doen!
[Taal: ENG]
http://sixrevisions.com/design-showcase-inspiration/50-examples-of-drop-down-navigation-menus-in-web-designs/


ACTA: ALLE FEITEN OP EEN RIJTJE
Wij hebben het hier al vaak gehad over ACTA, Anti Counterfeiting Trade Agreement, die in het geheim bedisseld wordt en waarvan de gevolgen wellicht desastreus zullen zijn voor de digitale wereld. Wie dit onderwerp van nabij kan volgen, kan op deze website terecht. En natuurlijk ken je in real time op Twitter via #ACTA alles ook volgen.
[Taal: ENG]
http://www.anti-acta.com/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1


INTERNET-UITDRUKKINGEN EN HUN ALTERNATIEVE BETEKENIS
We gebruiken heel wat uitdrukkingen in onze online communicatie - denk maar aan BRB, dat nu staat voor Be Right Back, om te zeggen dat je even weggaat. Of OMG, Oh My God, om ontzetting en/of verbazing uit te drukken. Maar heb je er al eens bij stilgestaan dat deze termen ook al bestaan in andere omgevingen, en daar een totaal andere betekenis hebben? Dit artikel bij Mashable maakt je wijs in deze afkortingen, en hun alternatieve betekenis. Je leert er o.a. dat LOL gebruikt wordt door artsen, om Little Old Lady te beduiden. BTW staat wel voor by the way, maar in eigen land ook voor de gehate Belasting op Toegevoegde Waarde, en in het Engels voor British Traditional Wicca. Leuk om lezen!
[Taal: ENG]
http://mashable.com/2010/07/10/internet-slang-acronyms/


DE BESTE ANDROID APPS
Heb je een mobieltje met daarop het Android besturingssysteem? Dan zal je met dit artikel wel enkele uren zoet zijn: het bevat namelijk 101 steengoede apps voor Android, met korte beschrijving en downloadlink. Veel experimenteerplezier! (Met dank aan Jan Seurinck)
[Taal: ENG]
http://101bestandroidapps.com/


YOGILE: FOTO'S DELEN
Er bestaan honderden sites waar je foto's kan delen met vrienden, o.a. Facebook natuurlijk Flickr. Maar de mogelijkheden zijn vaak té uitgebreid. De site Yogile, opgericht door de in Nederland wonende Maurice Sikkink, meent een gat in de markt gevonden te hebben: gewoon foto's delen, zonder meer, met de nadruk op albums die door verschillende vrienden beheerd worden, nadat zij hiervoor geregistreerd hebben.
[Taal: ENG]
http://www.yogile.com/


MALADIVA: PROGRAMMA'S TE KUST EN TE KEUR
Deze site verzamelde gratis programma's uit de hele wereld, stopte ze in categorieŽn, en maakt het lijstje doorzoekbaar. Spijtig dat er niet echt veel uitleg over de progjes te lezen valt.
[Taal: NL]
http://asynx-planetarium.nl.malavida.com/d7937-gratis-downloaden-windows


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FIETSYCA


Een site die het fietsen wetenschappelijk benaderd, met onderwerpen zoals bewegingseconomie, de menselijke motor, de pedaalslag, luchtweerstand, klimweerstand, enz. Heel veel wetenschappelijke uitleg over hoe snelheid gemaakt kan worden, op een natuurlijke manier dus. Maar ook de niet-fietser vindt er zijn gading, tenminste als hij houdt van een wetenschappelijke uitleg van de fenomenen.
[Taal: NL]
http://www.fietsica.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: J-LA
Dankzij Twitter hebben wij ondertussen veel interessante internauten leren kennen, die vaak ook heel interessante sites hebben. Zo J-La, die het Jlajo blog heeft. Een knap blog, omdat het zich concentreert rond taal en design die op websites gebruikt worden, met de nadruk op hoe het niet moet. Een dwarskijker voor websites eigenlijk. Een blogger om in het oog te houden - en misschien de eigen nieuwe site voor te leggen voor een taal- en stijladvies?
[Taal: NL]
http://jlajo.wordpress.com/


HIER SPREEKT MEN NEDELRANDS: VRT TAAL.NET
De VRT speelt heus een uitmuntende rol bij het taalbewustzijn, en deze website is daar een mooi voorbeeld van. Je vindt er tips over taal, links naar o.a. het groene boekje, de juiste schrijfwijze én uitspraak van actuele eigennamen, en veel, veel meer. Ook heel leuk zijn de blogbijdragen van de VRT taalman Ruud Hendrickx, onder de rubriek "juist".
Heel leerrijk, want wij hebben alvast geleerd dat je, door een bijzin tussen twee komma's te zetten, aangeeft dat die zin eigenlijk weg kan. En in de zin "De Kamer heeft vorige week een wetsontwerp goedgekeurd dat het dragen van kleding, die de identificatie van personen in het openbaar onmogelijk maakt, verbiedt." is dat dus uit den boze, want een wetsontwerp dat het dragen van kleding verbiedt is er, bij ons weten, nog niet gestemd. Veel tips dus te rapen!
[Taal: NL]
http://taal.vrt.be/taaldatabanken_master/juist/jst-1005.shtml
http://taal.vrt.be/taaldatabanken_master/algemeen/home.shtml


VRIJDAG MULTIMEDIA: CHATROULETTE COLLAGE
Een kunstgalerij heeft een origineel idee bedacht: het heeft een collage gemaakt van gezichten van mensen op chatroulette, en hun reacties, en er zelfs een hele tentoonstelling aan gewijd: de Narcissus reeks. De makers van de collage confronteerden de mensen gewoon met hun eigen beeld, via de webcam naar hen terug gezonden. Leuk!
http://eyelevelgallery.arloartists.com/portfolios/46431-the-narcissus-series


VRIJDAG MULTIMEDIA: HBO IMAGINE
Deze website, die de diensten moet aanprijzen van de filmsite HBO, werd eveneens genomineerd op de SXSW awards. De uitwerking van de website is dan ook subliem. De boodschap van HBO (dat je alle aspecten van het verhaal moet kennen om de waarheid te weten) wordt prachtig in beeld gebracht door een interactieve kubus die je zelf kan bedienen, zodat je het gezichtspunt in de film bepaalt.
[Taal: ENG]
http://hboimagine.com/#/the_affair/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SPECTACULAIRE WEGEN

In dit artikel werden verschillende spectaculaire wegen verzameld uit de hele wereld, met spectaculaire foto's ook. Prachtige landschappen, doorsneden door grillige wegen. En het gekke is dat je op haast geen enkele van die wegen een auto ziet...
[Taal: ENG]
http://matadortrips.com/photo-essay-the-worlds-most-spectacular-roads-vol-2


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/

- LG lanceert Optimus Serie: een geavanceerde productlijn 'smart devices'
http://www.techbytes.be/2010/07/lg-lanceert-optimus-serie-een-geavanceerde-productlijn-smart-devices.html
- LG M80 Full HD LED-tv biedt perfecte beeldkwaliteit en subliem geluid in compact model
http://www.techbytes.be/2010/07/lg-m80-full-hd-ledtv-biedt-perfecte-beeldkwaliteit-en-subliem-geluid-in-compact-model-.html
- Sonos en Wolfgang's Vault bieden tijdelijk gratis legendarische concerten aan
http://www.techbytes.be/2010/07/sonos-en-wolfgangs-vault-bieden-tijdelijk-gratis-legendarische-concerten-aan.html


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/
- Sanoma Magazines iPhone survey: Vrouwen en hun… iPhone
http://www.belgiancowboys.be/mobile/1411
- Online Reputation Management: The next big thing
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/1408
- Facebook like button en E-mail marketing
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/1406

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Rel rond 'bleekmiddel' op Facebook
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/498065/2010/07/15/Rel-rond-bleekmiddel-op-Facebook.dhtml
- Octopus Paul is nu ook een app
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/497885/2010/07/15/Octopus-Paul-is-nu-ook-een-app.dhtml
- TiŽsto en Armand van Helden in computerspel
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/index.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Zelf online fonts maken
Ben je niet tevreden over het huidige aanbod van fonts, of wil je gewoon iets unieks. Dan maak je er toch gewoon één zelf!
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23844
- Online fotobewerking met lagen en veel tools en effecten
O nee, al weer een online foto-editor? Jawel, maar FotoFlexer geeft heel wat meer functies dan zijn concurrenten!
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23617
-FreeRIP cd-ripper en audio-converteersoftware
FreeRIP is een gratis CD ripper. Je kunt het programma tevens gebruiken om audio-bestanden te converteren naar een ander formaat, en om id-tags bij te werken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23171

elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Draadloze multifunctionals bij Brother
Brother introduceert twee multifuctionele inkjetprinters die draadloos verbinding maken met het computernetwerk. De DCP-J715W en MFC-J615W kregen een ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5148
- Getest: Sony Ericsson Xperia X10 mini
De X10 Mini Android-smartphone is het kleine broertje van de grote Xperia X10. Zijn de prestaties ook mini of helemaal niet? Tijd voor een test.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5156
- Altijd al je vakantiefoto's veilig
Voortaan kan je ook op reis makkelijk een back-up maken van je foto's. De SanDisk Ultra Backup USb Flash Drive doet het zelfs met één druk op de knop.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5138computerworld logo
*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Emporia Telecom lanceert een mobiele telefoon voor senioren
Emporia Telecom heeft recent de Emporia Elegance ontwikkeld. Dit model zal beschikbaar zijn vanaf midden juli aan de prijs van 149 euro.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21500&style=99896
- Lithium laureaat voor E-dinges Awards
Twee projecten van Lithium werden geselecteerd voor de E-dinges Awards. Deze prijs gaat uit naar projecten die bijdragen tot het dichten van de digitale kloof.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21497&style=99896
- Een nieuwe award voor Emakina
De Belgische Vereniging van Interne Communicatie heeft haar 'Grote Prijs' uitgereikt, en het is het nieuwe intranetportaal van Belgacom die deze prijs in ontvangst mocht nemen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21495&style=99896


digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Google krijgt eindelijk haar commerciŽle licentie voor China
Het bedrijf uit Mountain View werd gedwongen om in te gaan op de voorwaarden van de Chinese regering om haar exploitatievergunning voor de Chinese markt te vernieuwen.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6935
- Coca-Cola creŽert 'Happyrinth'
Coca-Cola creŽert op het strand van Knokke 'Happyrinth', het grootste doolhof ooit op een Belgisch strand. Naast het levensgrote doolhof ontwikkelde Coca-Cola ook een online...
- China: sociale netwerken zijn een uitdaging voor de staatsveiligheid
Sociale netwerken zoals Facebook, vormen een uitdaging voor de nationale veiligheid van China en wordt beschouwd als een 'instrument van politieke subversie' van Westerse landen,...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6931


computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Microsoft geeft Windows 7 gebruikers downgrade rechten
http://computertaal.info/2010/07/15/microsoft-geeft-windows-7-gebruikers-downgrade-rechten/
- Phishing video aanval via Chatroulette
Phishing video aanval via Chatroulette
- Piraterij 1.0
http://computertaal.info/2010/07/15/piraterij-1-0/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Consumentenbond start campagne 'Laat je niet hacken'
De Consumentenbond is onder de slogan 'laat je niet hacken' een campagne gestart die consumenten moet doordringen van het belang van goede beveiliging van hun computers. Volgens de bond blijkt uit een enquête dat extra kennis hard nodig is. »
http://tweakers.net/nieuws/68589/consumentenbond-start-campagne-laat-je-niet-hacken.html
- Microsoft-topman vergelijkt iPhone 4 met Vista
Een topman van Microsoft heeft de iPhone 4 van Apple vergeleken met Vista vanwege de kritiek die het product heeft te verduren. Ook grapte hij dat het straks niet uitmaakt hoe een Windows Phone 7-toestel wordt vastgehouden. »
http://tweakers.net/nieuws/68586/microsoft-topman-vergelijkt-iphone-4-met-vista.html


tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut
Voor deze rubriek danken wij
Arnnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

BETER WERKEN MET FIREFOX: TOEPASSINGEN
In het menu Extra / Opties, vind je een tabblaadje Toepassingen. Daar kan je zeggen wat Firefox moet doen met content die een bepaalde bestandsextensie heeft. Wil je bijvoorbeeld dat Firefox een MP3 bestand opent met je eigen favoriete MP3 speler in plaats van het obligate QuickTime, dan kan dat hier. Of heb je liever een .wmv te openen met VLC player in plaats van Windows Media Player, dan kan dat ook.
Om het programma te veranderen, klik je op het programma dat momenteel vermeld staat. Dit opent rechts van de vermelding een uitklapmenu, met o.a. altijd vragen, bestand opslaan, andere gebruiken. Klik op die laatste, en blader tot je het gewenste programma gevonden hebt.


BETER WERKEN MET FIREFOX: STANDAARD MAIL CLIENT

In Firefox kan je bepalen welk programma opgestart wordt indien je een mail-link aanklikt. Wanneer je een gewoon mailprogramma instelt als standaard, dan zal dit programma opgestart worden, of, indien het reeds geopend is, een mail aangemaakt worden met dit mailadres als bestemmeling (en eventueel zelfs het onderwerp reeds ingevuld in de "subject" lijn). Maak je gebruik van webmail, dan wordt die opgestart in een nieuw tabblaadje.
Hoe je de standaard mailclient kan wijzigen? Ga naar Extra / Opties/ tabblaadje Toepassingen. Blader tot je aan Mailto komt, en wijzig daar de standaard mailclient.


MAC-TIP VAN ARNOLD: IS JOUW MAC GESCHIKT OM IN 64-BIT MODUS TE DRAAIEN?

Waarom zou je dat willen? Apple's default voor Mac's is immers de 32-bit modus. De meningen daarover zijn verdeeld. Het beste is om het voor jezelf uit te proberen. De 64-bit modus maakt beter gebruik van het geïnstalleerde geheugen en kan winst op leveren. Er worden voor de Mac ook steeds meer programma's geleverd die in 64-bit modus kunnen werken. Bij problemen is het ook mogelijk om een programma te dwingen in 32-bit modus te werken, ook als je de 64-bit modus hebt ingeschakeld.

Hoe weet ik of mijn Mac de 64-bit modus aankan? In Hulpprogramma's vind je het programma Terminal. Start deze en geef het volgende commando in of kopieer en plak de tekst:

ioreg -l -p IODeviceTree | grep firmware-abi

(achter het streepje bij "ioreg" staat een l van lekker)

Druk hierna op de enter toets.

Bij het resultaat staat achter EFI 32 of 64. In het laatste geval kun je verder gaan, in het eerste geval gaat de 64-bit modus niet lukken. Er is in dat geval geen manier om het toch voor elkaar te krijgen.

Ja, mijn Mac kan de 64-bit modus aan. Hoe schakel ik dat in? Zet om dit eerst (tijdelijk) uit te proberen je computer uit. Start vervolgens op met de toetsen 6 en 4 ingedrukt, tot het appeltje verschijnt.

Hoe weet ik of het gelukt is? Klik linksboven in het scherm op het appeltje en kies 'Over deze Mac'. Vervolgens druk je in de box die verschijnt op 'Meer info...'. In het vervolgscherm zoek je naar 'Software' en klik hier op. Bij het 'Systeemsoftwareoverzicht' dat verschijnt, moet nu achter '64-bits kernel en extenties Ja staan. Is dit niet het geval en staat er Nee, herhaal je de procedure. Je moet wel de toetsen vanaf het begin ingedrukt houden.

Is het gelukt? Kijk dan of de verschillende programma's goed werken en of je enige snelheidswinst bemerkt. In Hulpprogramma's staat het programma Activiteitenweergave. Hier kun je kijken welke draaiende programma's werken in 64-bit modus en welke niet. Wil je zien welke overige programma's ook 64-bit aankunnen, kijk dan weer bij Over deze Mac onder het kopje programma's. Alle op het systeem aanwezige software wordt hier weergegeven, met daar achter in welke modus ze (kunnen) werken.

Bevalt deze modus, is het natuurlijk niet handig om steeds de 6 en 4 ingedrukt te houden. In dit geval start je weer de Terminal en geeft het volgende in om permanent in 64-bit modus te starten (daaronder staat het commando om het weer ongedaan te maken).

Inschakelen:

sudo nvram boot-args="arch=x86_64"

Je moet hierna je systeemwachtwoord ingeven en weer enter. Als de prompt verschijnt zonder foutmelding, is het gelukt. Elke keer dat je je Mac opstart is dit in 64-bit modus.

Uitschakelen:

sudo nvram boot-args=""

[Arnold Top]ANDROID APPS OP JE COMPUTER DRAAIEN
Eerder deze week vertelden wij je al dat je voortaan zelf ook apps kan bouwen voor het Android besturingssysteem, ook wanneer je geen kaas gegeten hebt van programmeren. (1) In dit artikel bij ExtremeTech kan je lezen hoe je Android apps ook op je gewone Windows pc kan draaien. Het vergt wel wat werk, maar het is te doen. Zo kan je dan meteen zien of en hoe de app die je gemaakt hebt met deze nieuwe tool werkt.(2)
http://googleblog.blogspot.com/2010/07/app-inventor-for-android.html
http://www.extremetech.com/article2/0,2845,2366186,00.asp


TIPS VOOR WEBWERKERS: WIJZIG REGELMATIG JE WEBSITE
Als je een hoge ranking voor bepaalde zoekwoorden wilt krijgen, dan moeten deze zoekwoorden weergegeven worden op je webpagina's. Het is mogelijk om hoge rankings te krijgen voor een zoekwoord dat niet is vermeld op je website, als veel andere websites een link naar jouw website met dat zoekwoord hebben. Dat is de uitzondering, dat wel.
In het algemeen, om de zoekwoorden waarvoor je gevonden wilt worden dan moeten ze worden vermeld op je webpagina's en ze moeten in de juiste elementen staan op je webpagina's. Om die reden, dien je de HTML-code van je webpagina's te veranderen om het zo makkelijk mogelijk te maken voor spiders van zoekmachines om je site te onderzoeken.
[Sjeef]shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: ROAMING GUARD
Ovistore - Ä1,10 - Nokia toestellen
Deze tool kan je helpen om je factuur van je provider laag te houden voor je mobieltje: je beheert al je dataverbindingen (browser, e-mail, spelletjes...) zelf en voorkomt zo onaangename verrassingen.
http://store.ovi.com/content/32655
http://www.roamingguard.com


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: FREE VIDEO TO IPAD CONVERTER
Windows all - 11,2 MB - freeware
Met deze tool kan je je video's omzetten naar het MP4 formaat, zodat je ze ook op je iPad tablet bekijken kan. Let wel even op: tijdens het installeren zal de software vragen of hij ook een speciale toolbar mag installeren. Wijs dit beleefd doch vriendelijk van de hand!
http://www.chip.de/downloads/Free-Video-to-iPad-Converter_43845041.html


SCREENPRESSO: SCREENSHOTS
Windows all - 3,8 MB - freeware
Met deze tool kan je zonder moeite screenshots maken. Zowel van het hele scherm als van een deel ervan, en zelfs het deel dat je niet meteen op het scherm kon zien: met een druk op de knop belandt alles als snapshot in de tool, waar je de schermafdruk meteen ook kan bewerken, effecten toevoegen, enz.
http://www.screenpresso.com/


APPCRASHVIEW
Windows Vista/7 - 40,6K - freeware
Windows 7 en Vista mogen dan al veel stabieler zijn dan alle vorige systemen samen, maar toch kan het af en toe gebeuren dat je systeem blijft hangen. Dan kan deze tool helpen: die vertelt jou de details van de apps die gecrasht zijn. Het resultaat kan je ook bewaren als tekst, csv, html, of xml.
http://majorgeeks.com/AppCrashView_d6502.html


UNLOCKER
Windows 2000/XP/Vista/7 - 992 K - freeware
Met dit progje kan je bestanden wissen die blijkbaar geblokkeerd zijn, en waarbij je boodschappen krijgt zoals:
* Cannot delete file: Access is denied
* There has been a sharing violation.
* The source or destination file may be in use.
* The file is in use by another program or user.
* Make sure the disk is not full or write-protected and that the file is not currently in use.
Opgelet: het gebruik van deze tool is op eigen risico!
http://majorgeeks.com/Unlocker_d4660.html


NITRO PDF READER
Windows - freeware
Een heel krachtige reader die pdf bestanden supersnel kan openen. Je kan in- en uitzoomen, pagina's draaien, en ook de PDF converteren naar tekst.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,84314/description.html


SYNERGY-PLUS
All OS - freeware

Met deze tool kan je een en dezelfde muis en klavier met verschillende computers delen, zelfs indien daar verschillende besturingssystemen op staan. Je hebt geen speciale hardware nodig, enkele en LAN verbinding (Tip Paul DL)
http://code.google.com/p/synergy-plus/


APPREMOVER
Windows all - 4,8 MB - freeware
Met dit gratis progje kan je antivirusprogramma's zonder problemen verwijderen. Vaak krijg je bij een nieuwe pc een antivirusprogramma gratis meegeleverd, maar even vaak wil de internaut die opgedrongen antivirus niet hebben, en verkiest hij zijn eigen antivirus progje. Met dit programma kan je zo'n antivirus verwijderen, zelfs wanneer hij diep in het besturingsysteem verankerd zit.
http://www.appremover.com/


FORGOTTEN ATTACHMENT DETECTOR
Office - 3,3 MB - freeware
Een tool die moet verhinderen dat je mails opstuurt zonder de nodige bijlagen bij te voegen. De software scant de tekst op bijvoorbeeld het woord "attached" of "attachment", en als er dan geen bijlage toegevoegd werd op het moment dat je op de knop "verzenden" drukt, krijg je een waarschuwing.
http://www.officelabs.com/projects/forgottenattachmentdetector/Pages/default.aspx


SMARTSNIFF: NETWERKACTIVITETIEN
Windows all - 67,3 KB - freeware
Met alle malware die er op het internet ronddwaalt, kan je niet voorzichtig genoeg zijn. Smartsniff is een uitstekende tool voor de voorzichtige en achterdochtige internaut: hij toont namelijk alle netwerk activiteiten die er op jouw computer gebeuren, op basis van meer dan 20 parameters die je kan instellen, waaronder de grootte van data, netwerk adressen van afzender en ontvanger, soort protocol, naam van de dienst, enz.
http://www.nirsoft.net/
http://www.chip.de/downloads/SmartSniff_38473143.html


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

Het laatste woord....
Deze week waren er enkele reacties op ons artikel over Prince en het internet. Het blijkt namelijk dat wij iets te snel ons oordeel geveld hebben over deze artiest. Lees de reacties online.
www.netties.beNeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Zwijgen en denken,
kan niemand krenken.
- Jacon Cats, Nederlands dichter, jurist en politicus -