netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
15/7/
2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 658 van 10/7/2010Gegroet lezer,

Nog altijd niet weggesmolten? De avonden zijn echt zalig - lang buiten zitten, want het blijft lang warm en licht. Maar overdag is het puffen geblazen, en je lijkt door een zee van hitte te moeten waden. Binnenblijven is de boodschap - maar helaas niet voor iedereen een optie. Onze sympathie en respect voor de mensen die met dit weer toch hun job moeten doen in de verzengende zon buiten, of in een lokaal binnen dat niet over airco beschikt!

Deze week blijven de problemen met de iPhone4 nog altijd nazinderen, en daarover leest u uiteraard het laatste nieuws, met natuurlijk wat kritische opmerkingen. Verder ook wat nieuws over Twitter; dat wordt steeds meer ingeburgerd en belangrijk. Het feit alleen al dat wij er zo vaak over schrijven, is een bewijs van die belangrijkheid.
Ondertussen heeft Twitter voor een nieuwe woordenschat gezorgd. Even onze lezersop de hoogte brengen:
- Twitter: de dienst zelf
- Tweet: de boodschap
- Twitteraar: iemand die tweets verstuurt
- Retweeten (RT): een boodschap doorsturen
- Twinterview: een interview via Twitter
- Twexit: duidelijk maken dat je uit Twitter uitlogt
- Twibbon: je avatar voorzien van een randje of symbool. Bij het wereldkampioenschap krioelt het uiteraard van de oranje twibbons! (http://twibbon.com/)
(wie nog meer TW-woordjes (of twoordjes) kent, mag ze ons altijd doorsturen!
Uiteraard zijn er nog veel meer onderwerpen te lezen in dit nummer, maar dat laten wij aan u over om te ontdekken.

Wij wensen alle voetbalfans in elk geval een heel spannende finale toe - dat de beste moge winnen!

Tot volgende week, bij leven en welzijn.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.APPLE: NIET ANTENNE, MAAR DE BLOKJES ZIJN HET PROBLEEM
Nieuwe uitleg van Apple had geen enkele comedy-schrijver kunnen verzinnen...

Het wordt een afgezaagd deuntje, het verhaal over de problemen met de antenne van de nieuwe iPhone4. Even herinneren: vlak na de lancering van de nieuwe iPhone, waarvan er tussen haakjes in een mum van tijd meer dan 1,7 miljoen exemplaren over de toonbank gingen, gonsde het van berichten over een fout in het concept van de antenne. Die werd namelijk in de rand van het toestel verwerkt, iets wat door Jobs tijdens zijn presentatie als een grote uitvinding bestempeld werd. Het blijkt echter dat de ontvangst van de antenne verstoord wordt wanneer men het toestel in de hand neemt op de manier waarop de meeste internauten het toestel vasthouden, namelijk de linker onderhoek rustend in de muis van je hand. Want dan zou je een brug maken tussen de verschillende antennes, en de lengte van de antenne wijzigen.
Verleden week hebben wij al enkele berichten gebracht over de uitleg die Steve Jobs hiervoor had; heel verwarrende berichten, die elkaar tegenspraken. Enerzijds luidde het dat er geen probleem was, maar anderzijds dat dit een probleem is dat zich bij alle mobiele toestellen voordoet. Apple kwam ook met oplossingen voor dit niet-bestaande probleem: het toestel anders vasthouden of een rubber bescherming om het ondereinde van het toestel doen (maar dan kan je het toestel niet meer docken!).
De laatste nieuwe uitleg van Apple is echter al te gek. In een officieel bericht laat Apple weten dat het niet de antenne van de iPhone 4 is die in de fout gaat, maar dat het een softwareprobleem is. Apple is "verstomd" (stunned) uit te vinden dat de formule die gebruikt werd om het aantal blokjes weer te geven die staan voor de signaalsterkte, verkeerd is. Er worden namelijk 2 blokjes teveel weergegeven, zodat het alleen maar lijkt alsof hun signaal wegvalt bij het vastpakken van de iPhone op die "verkeerde" wijze.
Je moet het maar kunnen. Toegeven aan de gebruiker dat je al jaren niet correct de sterkte weergeeft van het signaal, en de gebruiker verkeerdelijk in de waan laat dat hij een supersterk signaal heeft, terwijl dat niet het geval is. En bovendien nog met een oplossing komen: niets verhelpen aan de antenne of de isolatie ervan, maar... een update uitbrengen waardoor de blokjes breder worden, en je ze gemakkelijker kan zien.
Nou moe, zou Guust Flater zeggen. In deze affaire wordt naar onze mening flink geblunderd, en dan vooral in de manier waarop het probleem, al dan niet vermeend, aangepakt wordt... Uiteraard zijn de commentaren niet uit de lucht. Een commentaar willen wij u alvast niet onthouden: "Cool! Ik heb zopas mijn eigen software update geschreven die de grafische weergave in Wall Street Journal van de rampzalige Dow Jones koers 'fixt'. Happy days are here again!"(2). Om volledig te zijn voegen wij er nog een artikel aan toe van Anand Tech, dat metingen verrichte naar de ontvangst van de antenne.
http://www.apple.com/pr/library/2010/07/02appleletter.html
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704898504575342663977842890.html
http://www.anandtech.com/show/3794/the-iphone-4-review/2


APPLE EN DE MAILS VAN STEVE JOBS
Is de mail van Steve Jobs echt of niet? En wat denkt de PR afdeling van Apple zelf ervan?
Steve Jobs heeft misschien het juiste willen doen bij dit debacle rond de antenne - namelijk zelf contact zoeken met de gebruikers, en hen persoonlijk te woord staan om hen het probleem uit te leggen. Er zijn immers al verschillende gevallen bekend van gebruikers die Steve Jobs geschreven hebben, en ook een antwoord gekregen hebben via mail van de man.
Verleden week verscheen er weer zo'n mail waarin Steve Jobs zich verdedigde tegen de kritiek, een mail die hij afsloot met "Doe het rustig aan, relax, geniet van je gezin. Het is enkel een telefoon. Niet de moeite waard". Het tech blog Boy Genius Report bracht het bericht van de mail uit, en meer dan drieduizend sites linkten naar de mail. Maar toen Buzz Out Loud de mail vermeldde, maakte een van de reporters de terloopse opmerking dat het niet lang meer zal duren of er een nieuwe meme zou ontstaan in de blogosfeer: uitzoeken of de mails van Jobs echt wel van hem afkomstig zijn. Die woorden waren nog niet koud, of de PR afdeling van Apple stuurde het bericht de wereld in dat deze mail echt niet van Jobs afkomstig is. Geen e-mail dus, maar een faux-mail. (1) (2)
De mensen van het Boy Genius Report blog echter beweren bij hoog en laag dat de mail echt is. Misschien heeft Steve Jobs de mail niet persoonlijk geschreven - er zijn op dat gigantische kantoor ongetwijfeld heel veel mensen die de post naar het adres sjobs@apple.com in het oog houden, en die een groot deel van de correspondentie beantwoorden. Maar Boy Genius blijft erbij dat de mail wel degelijk van de mailbox van steve Jobs afkomstig was, en publiceert in het blog duidelijk de headers van de mail.
Waar of niet waar? Wij weten het niet. Wat wij wel weten is dat het een hoogst eigenaardige vorm van PR is. Enerzijds Apple, dat alle communicatie in handen wil houden, dat elke lek genadeloos afstraft. Anderzijds een Apple dat Steve Jobs, zogenaamd los en ongedwongen, nachtelijke mailgesprekken laat voeren met gewone gebruikers. Mooi geŽnsceneerd van de PR mensen, of Steve Jobs echt? Wie zal het zeggen.
http://www.boygeniusreport.com/2010/07/03/the-entire-steve-jobs-email-story-its-real/
http://www.boygeniusreport.com/2010/07/01/exclusive-conversation-with-steve-jobs-on-the-iphone-4-antenna-problems/
http://tech.fortune.cnn.com/2010/07/01/apple-pr-steve-jobs-iphone-4-conversation-is-a-fake/


FACEBOOK FOTO-TOOL ZOEKT JOUW VRIENDEN
Gelaatsherkenning bij Facebook foto's - handig of griezelig?
Facebook is begonnen met een nieuwe tool, zij het met een beperkt aantal Facebook gebruikers. Het is de bedoeling om foto's automatisch te kunnen "taggen", van tags te voorzien. Want het is wel leuk om foto's van een evenement te uploaden naar Facebook, maar om daarna bij elke foto een tag te gaan kiezen is toch wel wat werk: je moet op elke foto klikken, een tag noteren met eventueel daarin de naam van een vriend, enz tot het hele album afgewerkt is. Soms kan het gebeuren dat je een groepsfoto hebt, en dan vergt het nog meer tijd vooraleer je rond bent.
Facebook heeft nu daarom een tool uitgebracht die beroep doet op gelaatsherkenning. Die zal in jouw foto's op zoek gaan naar gezichten, en op de herkenbare gezichten automatisch een tag plakken met de naam van je vrienden. Het is te zeggen: de software weet wie jouw vrienden zijn, en wat hun foto is. Alles wat jij nog moet doen is een antwoord geven op de vraag: wiens gezicht is dit?
Handig - zolang natuurlijk deze tool beperkt blijft tot het herkennen van jouw vrienden. Wij durven ons niet voorstellen wat er zou gebeuren indien je gewoon een foto zou kunnen uploaden, en de dienst bij alle leden van Facebook gaat kijken van wie de foto is...
http://blog.facebook.com/blog.php?post=403838582130
http://mashable.com/2010/07/01/new-facebook-hpto-tagging/


FRANKRIJK NOEMT GOOGLE EEN MONOPOLIE...
... en monopolies moeten aan andere regels gehoorzamen dan gewone bedrijven.
Dat Google groot is, moeten wij je niet meer vertellen. Dat het een dominante positie inneemt in het online advertentielandschap, weet je ook al. Maar een Franse rechter meent dat die positie zo dominant is, dat Google een monopolie beschouwd moet worden, en het dus ook aan andere regels moet voldoen dan gewone bedrijven, zo meldt de New York Times.
Eerst even de zaak uiteenzetten die tot deze uitspraak geleid heeft. Die draait rond het Franse bedrijf Navx, dat een databaser verkoopt waarmee chauffeurs te weten kunnen komen waar er controles zijn, zodat zij radarcontroles kunnen vermijden. Google vindt dit soort zakendoen onbehoorlijk, en wil geen zaken doen met Navx, met andere woorden: wil geen advertenties meer verkopen aan Navx. Wie op "radarcontrole" zoekt in Frankrijk, komt niet meer uit bij dit bedrijf, en kan dus de database niet meer kopen.
Navx was hiermee niet akkoord en trok naar de rechter, met het argument dat de weigering van Google de verkoop heeft doen ineenstorten, terwijl concurrenten van Navx, zoals Garmin, dergelijke producten ook aanprijzen op hun website, en toch op Google mogen adverteren.
De advocaten van Google brachten als argument aan dat Google misschien sterk mag zijn in de online reclame, maar dat het, in de hele mengeling van reclamemogelijkheden, genoeg concurrenten heeft. De rechter volgde die redenering niet, en besliste dat Google wel degelijk een monopolie is. En monopolies moeten zich gedragen als een openbare instelling: met duidelijke regels die op voorhand vastligeen en eerlijk zijn voor iedereen.
Een interessant artikel hierover bij NYT.
http://www.nytimes.com/2010/07/02/business/02norris.html?_r=1&partner=yahoofinance


LEZEN OP KINDLE EN IPAD DUURT LANGER DAN PRINT
Boek blijft nog het lekkerste lezen!
Jacob Nielsen staat bekend voor zijn onderzoeken naar gebruiksvriendelijkheid van producten. Hij heeft onlangs de iPad getest, en kwam toen tot de conclusie dat het met de apps voor de iPad momenteel heel pover gesteld is qua gebruiksvriendelijkheid. Doordat elke maker van apps zijn eigen methode had om te bladeren, te scrollen, terug te gaan, menu's op te roepen, enz, is werken met deze apps (momenteel) erg verwarrend voor de gebruiker (1).
Nu heeft Nielsen ook onderzocht of e-books zich wel gemakkelijk laten lezen, en of je sneller leest of even snel als bij een print boek. Daarvoor kregen 24 proefpersonen korte verhalen te lezen van Ernest Hemingway in boekvorm, maar ook elektronisch: op de iPad, een Kindle bookreader, en op de gewone desktop pc. Nadien moesten de proefpersonen een kleine vragenlijst invullen om na te gaan of ze de inhoud van de stukken wel degelijk in zich opgenomen hadden.
Vervolgens keek Nielsen naar de tijd die de proefpersonen nodig hadden om de stukken te lezen. En daarbij blijkt dat de leessnelheid bij het lezen op de iPad met 6,2% afneemt, en met 10,7% bij de Kindle, in vergelijking met print. De tevredenheid van de lezers over de leeservaring werd ook gemeten: op een schaal van 7 kreeg de iPad 5,8, de Kindle 5,7 en het papieren boek 5,6. De pc moest het met 3,6 doen, een ervaring die door de proefpersonen voor een groot deel verklaard wordt doordat de pc hen aan werken doet denken. De deelnemers klaagden wel over het gewicht van de iPad en het zwakke contrast bij de Kindle.
De conclusie die Nielsen hieruit trekt: de tevredenheidsscore is veelbelovend voor de toekomst van e-readers en tablettoestellen. Maar je kan je wel afvragen of universiteiten en bedrijven minder geneigd zullen zijn documentatie op e-readers of tabletten te verschaffen, wetende dat zij met een productiviteitsverlies van 6 tot 10% rekening moeten houden...
http://www.useit.com/alertbox/ipad.html
http://mashable.com/2010/07/02/ipad-kindle-reading-study/

Reactie:

Lezer : mailing@objectsoft.be
Toch enkele nuances: productiviteitsverlies: wat ivm gewoonte van de lezen op de desbetreffende toestellen. Ik veronderstel dat de mensen die meegedaan hebben aan het onderzoek mensen waren die regelmatig lezen. Dat wil ook zeggen dat ze al jaren een gewoonte hebben aangeleerd die werkt bij boeken. Elk boek werkt het zelfde, dus je kan dit hergebruiken. Ja bij een toestel werkt dit anders, maar naarmate je dit meer gebruikt heb je niets meer te leren. (Je mensen zullen meerdere boeken op een toestel lezen, dat is de bedoeling.) + in zo een toestel heb je dan al je boeken constant bij. >> productiviteitswinst + 1 click acces van een woordenboek>> productiviteitswinst en of winst van begrijpen. (weinig mensen doen de moeite om woorden op te terwijl ze lezen.)FACEBOOK PAKT UIT MET AANBEVELINGEN
Zou wel eens de meest invloedrijke aanbevelingstool ooit kunnen worden.
Wie nu een nieuwe account aanmaakt op Facebook, krijgt een nieuwe tool te zien: "suggested interests". De nieuwe gebruiker kan zich hiermee abonneren op updates van uitgevers die een hoge "Like" score hebben, en waarop mensen geabonneerd zijn tot dezelfde demografische groep behoren.
Wanneer je bedenkt dat Facebook 500 miljoen gebruikers heeft, dan kan je vermoeden wat dit betekenen kan qua invloed. Facebook maakt zichzelf daarmee tot een zoekmachine "oude stijl", een webgids à la Yahoo met aanbevolen content, dit tegenover de zoekmachine nieuwe stijl, Google dus. Deze suggestielijst heeft Facebook natuurlijk afgekeken van Twitter, die nieuwe gebruikers meteen ook een lijstje met interessante Twitteraars aanbiedt om te volgen. Maar Twitter gaat bij lange niet zover als Facebook in het profileren van gebruikers, en het lijstje van Twitter is dan ook heel algemeen.
Wat wel eigenaardig is, aldus ReadWriteWeb (1) is dat Facebook, nog vooraleer de nieuwe gebruiker zijn profieel helemaal aangemaakt heeft, toch al meent aan profilering te kunnen doen. Een geheime magische saus die op voorhand kan zeggen wie jouw vrienden zijn, en wat hun interesse is, om jouw demografie te bepalen, wanneer je enkel nog maar jouw email, naam en leeftijd ingevuld hebt? Het blog noemt dit eigenlijk iets om nader te onderzoeken!
In elk geval is het zo dat zo'n lijst met suggesties voor een enorme stortvloed vrienden zorgde bij Twitter. Wie op zo'n lijst komt bij Facebook, mag zich aan een hele reeks verzoeken om vriendjes te worden verwachten!
Meer bij ReadWriteWeb (1), TechCrunch (2)
http://www.readwriteweb.com/archives/facebook_unveils_one_of_the_historys_most_powerful.php
http://techcrunch.com/2010/07/02/facebook-unveils-suggested-interests-list/FRAUDE BIJ ITUNES VIA APP FARMS
De omvang van de fraude mag nog niet vaststaan, feit blijft dat fraude mogelijk is én vastgesteld werd.


Er wordt vaak gezegd dat de Market Place van Google, waar je apps kan downloaden en kopen voor Android toestellen, te vrij is, te ongecontroleerd, en dat dit fraude in de hand werkt. Nochtans doken er dit weekend berichten op dat die andere marktplaats voor Apps, de App Store van Apple's iTunes, een van de meest gecontroleerde app winkeltjes in zijn soort, ook onderhevig is aan fraude.
De fraude werd ontdekt doordat er plots verschillende apps van bepaalde aanbieders bovenaan de lijsten verschenen. Het was dan ook erg opvallend: plots stonden er 42 apps, waarvan 41 er book apps waren, in de top 50 van de best verkopende apps in de boeken categorie. En al die apps waren van een klein bedrijfje uit ViŽtnam, The Company/Thuat Nguyen. Nu zou je kunnen zeggen: ach wat, iemand heeft een manier gevonden om het systeem te bespelen, zo erg is het niet... Maar het was wel degelijk erg: die ranglijst is immers gebaseerd op apps die het meest inkomen verwerven, betalend zijn dus. En dus wil dit zeggen dat de maker van deze apps iTunes gebruikers er op de een of andere manier toe verleid/gedwongen heeft om zijn apps te kopen. Bij TheNextWeb vind je nog meer voorbeelden van zulke "app farms", met schermafdrukken uit de iTunes winkel, van verdachte rangschikkingen van apps.
Meteen toen het bericht gepubliceerd werd, verschenen ook de eerste meldingen van gebruikers van wie de iTunes account gehackt was, en de op de afrekenstaat van hun kredietkaart bedragen zagen staan voor spullen die zij helemaal niet aangekocht hadden in de iTunes Winkel. Een gebruiker was zelfs 1.400 $ kwijt!
Volgens waarnemers zou het hier om phishing gaan van gebruikers die er op een of andere manier toe gebracht zijn hun inlog en paswoord bij iTunes aan de fraudeurs te geven. Apple heeft alvast aangeraden om het paswoord van de iTunes account te veranderen, en de automatische koppeling met de kredietkaart te wijzigen. Meer info over de hack/phishing aanval bij TheNextWeb(1)
Sommige blogs, zoals MacRumors (2), beweren dat de berichten over deze aanval sterk overdreven zijn, en dat het maar om een honderdtal accounts zou gaan die gehackt zijn, op de 100 miljoen actieve iTunes accounts. Veel of niet, het lijkt toch dat Apple, wanneer het beweert de meest veilige winkel te hebben, er ook voor zorgen kan dat de accounts verbonden aan die winkel beter beveiligd zijn.
En dan nog even dit: online fraude mag niet licht genomen worden. Nu er steeds meer goederen aangekocht en verkocht worden via het internet, groeit het aantal gevallen van fraude ook. Zo maakte AustraliŽ verleden jaar bekend dat er verleden jaar 1,3 miljard dollar verloren werd door fraude.(3)
http://thenextweb.com/apple/2010/07/05/app-store-app-farm-steal-your-money/
http://www.macrumors.com/2010/07/04/reports-of-app-store-hacked-greatly-exaggerated/
http://www.theage.com.au/technology/security/online-id-fraud-losses-explode-to-13bn-a-year-20100705-zxbj.html


TWITTER: PLAATSEN IN TWITPIC, EN GEVERIFIËERDE ACCOUNTS
Foto's volgens geolocatie zoeken wordt gemakkelijker, en wie wil onze staatshoofden volgen?

Twee berichten die eigenlijk niet veel gemeen hebben, behalve dat zij rond Twitter draaien. Het eerste bericht betreft Twitpic, een dienst die je kan gebruiken in combinatie met Twitter, om je foto's te uploaden, en de verkorte link te vermelden in je tweet. Twitpic heeft nu een nieuwe tool uitgebracht, Twitter Places. Die is gebaseerd op het feit dat je foto's bij het uploaden kan voorzien van een tag met daarin de informatie over de plaats waar de foto genomen werd - geotagging dus. Bij Twitter Places zullen zulke foto's met geotag voortaan gegroepeerd worden, zodat je kan zoeken naar foto's die op een bepaalde plek genomen werden. Bovendien kan de gebruiker zelf ook een geschiedenis opvragen van de plaatsen waar hij geweest is. (1)
Een tweede bericht rond Twitter is eigenlijk bedoeld voor de beginnende Twitteraar die op zoek is naar interessante en/of bekende Twitteraars om te volgen. Bij Twitter bestaan er immers ook de zogenaamde "verified accounts", dat wil zeggen accounts van bekende personen waarvan 100% vaststaat dat zij wel degelijk zijn wie ze zijn.
Twitter heeft verschillende lijstjes met "verified accounts", waaronder die van de wereldleiders. En daar vind je dus mensen op zoals "Elysee", een account die toebehoort aan de Franse president, Number10gov, dat toebehoort aan 10 Downing street, KremlinRussia en Hatoyamaykio (toebehorend aan de Russische en Japanse premiers, maar iets moeilijker om volgen, want die tweets zijn in het Russisch en Japans...), maar ook onze eigen YLeterme. (2)
Er bestaan nog meer lijstjes met verified accounts: voor wielrenners, Olympische atleten, voetballers, zakenlui, muziek, enz. Die lijstjes vind je in de kolom rechts op de verified list. Nu weet je meteen wie je kan gaan volgen!
http://mashable.com/2010/06/24/twitpic-twitter-places/
http://twitter.com/verified/world-leaders/members?page=1339361200177654845


ONDERTUSSEN HIER IN BELGIË...
Over Netlog en auteursrechten, over de NMBS en iRail, en webwinkels die steeds beter verkopen
Netties brengt zoveel artikelen over wat er in het buitenland gebeurt, dat je haast zou vergeten dat er hier in ons Belgenlandje ook het een en ander te beleven valt. Deze weekl viel er inderdaad wel wat te melden.
Om te beginnen werd er een hoofdstuk bijgeschreven in het boek over de auteursrechten. Ditmaal met een vonnis in een proces dat draaide rond de vraag of een sociaal netwerk verantwoordelijk is voor de schendingen die de leden van het netwerk plegen op de auteursrechten. En de rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft beslist dat dit niet het geval is. De rechtszaak was aangespannen door Sabam, dat een dwangsom vroeg van 1.000 euro per dag, per inbreuk.
Deze uitspraak van de rechter laat echter nog niet het doek vallen over deze betwisting. De rechter heeft immers enkel de dwangsom afgewezen omdat die een inbreuk op de privacy van de gebruikers zou kunnen inhouden, en heeft over de grond van de zaak een prejudiciŽle vraag gesteld aan eht Europees Hof van Justitie. Dat kan nog altijd een ander vonnis vellen. Afwachten is dus de boodschap (1).
Het tweede bericht draait rond de iPhone app die de informaticastudent Yeri Tiete ontworpen had, iRail, en waarmee je vanop de iPhone de dienstregeling van de NMBS raadplegen kan. De NMBS vond dat deze app onrechtmatig gebruik maakte van de gegevens die eigendom zijn van de NMBS, zijnde de dienstregeling, en eiste dat de app verwijderd zou worden. Wat de maker in eerste instantie ook deed, maar hij heeft ondertussen met juridische diensten zijn rechten besproken, en het lijkt wel snor te zitten. Zo snor, dat Tiete de app terug online gezet heeft, en zijn advocaat een tegenclaim ingediend heeft tegen de NMBS, die beschuldigd wordt van intimidatie. Volgens de advocaat heeft de NMBS integendeel zelfs de plicht, overeenkomstig het beheerscontract met de overheid, om de API van de databank ter beschikking te stellen van de bevolking. Een heel duidelijke uiteenzetting over deze zaak vind je bij MouseOver. (2)
En het derde bericht is gewoon een statistiek, maar wij houden nu eenmaal van cijfertjes. En ook van e-commerce. Het blijkt namelijk uit cijfers van de Federatie van verkopers op afstand dat er nu meer dan 5.000 Belgische webwinkels zijn, en dat die vorig jaar voor 1,6 miljard euro verkocht hebben aan particulieren, een stijging met 17% tegenover 2008. Een bemoedigend cijfer voor alle webwinkeliers!(3)
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20100705_040
http://www.mouseover.be/2010/07/06/irail-be-zendt-advocaat-richting-nmbs-draait-klacht-om-koekjedeeg/
http://www.demorgen.be/dm/nl/5403/Internet/article/detail/1129714/2010/07/06/Omzet-Belgische-webwinkels-17-procent-gestegen-in-2009.dhtml


APPLE'S PLANNEN GEDWARSBOOMD DOOR EU
Plus: Flash toch op iPhone, de saga van de antenne, en nu weer problemen met de proximitymeter. Ocharme Steve Jobs!
Er blijft heel wat te vertellen over het bedrijf met de appel, en veel van die berichten zijn niet meteen leuk te noemen voor Steve Jobs. Je zou nog medelijden krijgen met de man! Maar het is wel een teken aan de wand: Apple is ondertussen van underdog uitgegroeid tot groot bedrijf, en krijgt dus, net als andere groten inclusief Microsoft, heel wat kritiek te slikken.
Beginnen we dus meteen maar met de EU. Daar wordt, in het kader van de Digital Agenda onder leiding van Neelie Kroes, gesleuteld aan de anti-trustwetgeving. Kort samengevat zou het erop neerkomen dat er niet meer gewacht zal worden tot een bedrijf een monopolie heeft, om het te dwingen zich open te stellen voor concurrentie van derden. Voortaan zal elk bedrijf dat een belangrijk marktaandeel heeft, gedwongen worden om open te zijn. Een mooi initiatief, maar het doorkruist wel de plannen van Steve Jobs, die de hele iPhone en iOS omgeving potdicht gesloten worden. Door deze nieuwe wetgeving zou Apple bijvoorbeeld gedwongen worden om andere fabrikanten van MP3 players te laten synchroniseren via iTunes, iets dat, ongelooflijk maar waar, Apple tot nu toe altijd heeft kunnen verhinderen. (1)
De wet zou Apple ook kunnen dwingen om Flash op de iPad en iPhone toe te laten. Maar of dit eigenlijk wel zo wenselijk is, vragen sommige waarnemers zich af? Flash is niet gemaakt voor aanraaktechniek, zo heet het, Flash is gemaakt om te werken met de muis, om over iets te "hoveren", en dan te klikken. Of deze waarnemers gelijk hebben, laten wij in het midden. Zij proberen alvast hun gelijk aan te tonen door Flash op een gejailbreakte iPhone te installeren, en daar wat demo's te geven met games. En inderdaad lijkt dit nu niet meteen ideaal te werken. Maar om filmpjes te bekijken in Flash lijkt ons dit helemaal geen probleem - op ons Android toestel (HTC Legend) met aanraakscherm kan je YouTube flash-filmpjes perfect bekijken, en met simpel aanraken het menu oproepen, zonder probleem. (2)
Ondertussen kunnen we nog een hoofdstuk bijschrijven in de iPhone-problemen saga. Om te beginnen het probleem met de antenne. Eerder deze week meldden we dat het probleem, volgens Apple dan, opgelost kon worden door de software die de sterkte van het signaal weergeeft in blokjes, te wijzigen - er zou volgens Apple geen probleem zijn met de ontvangst, wel met die software. Het podcast Buzz Out Loud van CNet weet ondertussen te melden dat dit volkomen fout is; het wegvallen van het signaal kan perfect gemeten worden wanneer men niet een telefoongesprek houdt, maar data downloadt: raakt men de iPhone4 aan op de "foute" manier, dan valt de downloadbreedte op de helft terug. En dus zal het wijzigen van de software met de blokjes geen oplossing brengen!
Er dagen bovendien nog meer problemen op met het toestel. De "proximitysensor" zou namelijk niet goed werken. Die sensor meet de afstand van het toestel tot bijvoorbeeld jouw gezicht, en zorgt er zo voor dat het scherm geblokkeerd wordt wanneer je het toestel tegen je oor houdt, zodat je niet per vergissing op buttons zou drukken terwijl je aan het bellen bent. Verschillende gebruikers melden dat de sensor niet of onvoldoende werkt. Het is nog niet geweten of dit aan defecte sensoren zou liggen, of aan het feit dat de sensor op dit toestel op een andere plaats gezet werd - vroeger stond die namelijk op de plek waar nu de camera vooraan op het toestel staat (3).
Kortom, Steve Jobs heeft het de laatste dagen niet voor de wind. Iets wat wij de man uiteraard niet toewensen, maar wat hem eigenlijk wel te wachten stond door zo hoog de loftrompet te steken over de eigen producten, en te beweren alsof zij en zij alleen zaligmakend zijn...
http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=18915
http://www.businessinsider.com/heres-what-adobe-flash-looks-like-on-the-iphone-2010-7
http://www.pcworld.com/article/200024/another_apple_iphone_4_flaw_a_glitchy_proximity_sensor.html


GOOGLE MAPS: STREETVIEW BIJ ROUTES, EN WIELERPLOEGEN VOLGEN
Niets zo leuk als landkaartjes bekijken!
Reizen vanuit je luie stoel is iets dat je ongetwijfeld graag doet, vooral wanneer het zo snikheet is buiten. Relax daarom, in dit artikel nemen we je even mee de wereld rond, zonder dat het je het een spatje zweet kost.
Om te beginnen heeft Google een nieuwe tool uitgebracht die streetview toevoegt aan de routebeschrijving. Uiteraard werkt dit nog niet voor BelgiŽ, maar een heel mooi voorbeeld kan je nu al online bekijken, en het geeft een prachtig zicht op hoe de gps van de toekomst er zal uitzien. Je krijgt namelijk in dit beeld drie vakken: een gewone plattegrond, met jouw positie en de route die je moet volgen; een vakje met daarin de geschreven instructies (draai links af over 100 meter); en een vak bovenaan met beelden van streetview, die jouw verplaatsing exact weergeven op de beelden. Erg handig, want zo kan je zien of je nog degelijk op de juiste plaats bent. Bij bepaalde grote gebouwen (shoppingcentra, overheidsgebouwen, ... waarvan Google over een grondplan beschikt en foto's van de binnenkant, kan je zelfs even een virtuele zijsprong in het gebouw maken! (1)
Het tweede bericht draait rond de Ronde van Frankrijk, of de Tour de France zoals ze hem in Nederland noemen. Een van de mensen van Google labs is namelijk zelf een fervent wielrenner, en heeft een leuke applicatie bedacht. Er bestaat al langer de My Track app voor Android, waarmee je jouw outdoor activiteiten kan vastleggen op landkaarten en doorgeven met anderen. Voor het HTC-Columbia team werd een speciale versie van deze app bedacht, waarmee je de voortgang van het team kan volgen, en allerlei telemetrie-rapporten. Leuk! (2)
En tot slot nog een bericht voor wie van statistieken houdt: Urban Tick heeft landkaartjes gemaakt waarin je de Twitter-densiteit kan bekijken. (3)
Leuk, de wereld rondreizen zonder uit de stoel te komen!
http://gmaps-samples.googlecode.com/svn/trunk/streetview/streetview_directions.html
http://googleblog.blogspot.com/2010/07/follow-team-htc-columbia-on-google-maps.html
http://www.guardian.co.uk/news/datablog/2010/jul/06/twitter-maps


FOURSQUARE ALS DOOR DE GEBRUIKERS GEMAAKTE REISGIDS
Geolocatie en user generated content: ideale combinatie

e meeste mensen kennen Foursquare van zijn "inchecken", de badgjes, en het burgemeester worden van een bepaalde plek. Heel leuk natuurlijk, maar Foursquare is veel meer dan dat. Wie deze tool op zijn mobieltje heeft staan, kan gewoon zien welke interessante plekken er in de omgeving zijn, en bekijken welke tips andere gebruikers geven voor die bepaalde plek. Zoals dingen die uitzonderlijk lekker zijn in een restaurant, waar er een binnenterras is in een restaurant, enz. Iedereen kan ook een plek toevoegen, en het Foursquare netwerk is ook hier in BelgiŽ stilaan aan het uitgroeien. In Antwerpen bijvoorbeeld, in de omgeving van het Centraal Station, vind je meteen al tientallen bedrijven, restaurants, eetgelegenheden om in te checken. En je kan zelf ook nog naar believen nieuwe incheckpunten toevoegen.
Uiteraard zijn er al verschillende bedrijven die samenwerken met Foursquare om extra diensten aan te bieden. En nu hebben ook Independent Film Channel en de Huffington Post dat rijtje vervoegd. De informatie is misschien momenteel vooral interessant voor de VS, maar het gaat om het principe. De gebruikers van IFC en Foursquare werden gevraagd wat hun favoriete restaurant, bar, of andere attractie is in hun omgeving. Omdat gebruikers van IFC per definitie gaan voor alternatieve films, krijg je dus ook een andere mengeling van interessante plekken dan wanneer je die vraag zou stellen aan "gewone" gebruikers. IFC koos uit de antwoorden de meest interessante plekken, en zal voortaan aan gebruikers die zich aanmelden voor de dienst deze informatie in push-modus doorsturen.
Zulke partnerschappen kunnen wel eens heel populair worden. Besprekingen van restaurants zijn immers nu al erg in trek - de Amerikaanse site Yelp bijvoorbeeld wordt druk geconsulteerd, en in eigen land is Resto.be de bekendste site voor zulke besprekingen. Maar combineer zulke besprekingen met real-time informatie over jouw locatie, en je hebt een geheide hit. Het is immers leuk om die besprekingen te lezen op jouw computer thuis, maar zij zijn pas echt van nut wanneer je je in een stad bevindt, een restaurant zoekt, en via Foursquare, dat exact weet waar je bent, informatie kan vinden over restaurants die zich binnen de 100 meter afstand bevinden, en natuurlijk ook tips over welke dingen er echt heel lekker zijn.(1)(2)
Informatie opzoeken op het mobieltje wordt tussen haakjes steeds belangrijker. Betanews (3) wijdt er een artikel aan, en sneert in zijn titel "Sorry, Steve Jobs, search op het mobieltje komt er toch". Jobs had namelijk in april dit jaar gezegd dat zoeken op het mobieltje nooit populair zou worden. Maar daarmee zit hij er volledig naast: zoeken in combinatie met de plaatsbepaling die het mobieltje doorgeeft aan de zoekmachine is een ongelooflijk sterke combinatie. Denk bijvoorbeeld ook maar aan het maken van een foto van een streepjescode, en dan informatie opzoeken over dat product. Wat Betanews tot de conclusie leidt: dat elke site ervoor moet zorgen dat er een mobiele versie van de site beschikbaar is, om de mobiele gebruiker tegemoet te komen.(3)
http://gigaom.com/2010/07/06/foursquares-crowdsourced-travel-guides-the-future-of-user-reviews/
http://blog.searchenginewatch.com/100707-074923
http://www.betanews.com/joewilcox/article/Sorry-Steve-Jobs-search-is-happening-on-smartphones/1278439067?


TWITTER ACCOUNT @EARLYBIRD VERWITTIGT JE VAN SPECIALE DEALS
Businessmodel (en gezondheid) van Twitter gaat erop vooruit.
Dat Twitter populair is, en door steeds meer mensen gebruikt wordt, mag blijken uit het feit dat je dit onderwerp hier steeds vaker de revue ziet passeren. Ook vandaag hebben wij twee berichten te melden over Twitter (die tussen haakjes al lang niet meer de microbloggingsite genoemd wordt, maar "sociaal netwerk").
Om te beginnen werd er bij Twitter een nieuwe account gecreŽerd, @earlybird, die door Twitter zelf beheerd zal worden. Volgelingen van deze account zullen op de hoogte gebracht worden van speciale aanbiedingen, informatie die aangeleverd wordt door bedrijven en door Twitter online gezet wordt. Wie @earlybird volgt, ziet deze aanbiedingen gewoon in zijn twitterstream verschijnen. Twitter zelf krijgt hiervoor geld, ofwel een commissie op het verkeer dat zo naar de website gesluisd wordt, ofwel gewoon een forfaitair bedrag. Voorlopig zouden het enkel promo's zijn die gelden in de VS, maar in de toekomst zouden het ook plaatselijke promo's gebracht worden. Hiervoor maakt Twitter dan weer gebruik van de geolocalisatie in Twitter.(1)
Nog een bewijs dat Twitter steeds belangrijker wordt, is het tweede bericht. De zoekacties bij Twitter zijn sinds april dit jaar met 33% gegroeid. Om nu te zeggen dat Twitter een echte zoekmachine aan het worden is, is echter een brug te ver, althans naar onze bescheiden mening. Google en Bing leiden naar een veel bredere achtergrond over het trefwoord dat je opzoekt, terwijl je bij Twitter enkel het NU te zien krijgt. Bovendien is heel wat van die search afkomstig van toepassingen zoals Tweetdeck, waar je een extra kolom kan openen om alle feeds over een bepaald onderwerp (het wereldkampioenschap voetbal!, een tv-programma, een persoon, ...) te volgen. (2)
http://news.cnet.com/8301-27076_3-20009801-248.html
http://www.readwriteweb.com/archives/twitter_search_queries_grew_33_since_april.php


PRINCE: INTERNET IS OVER
Artiest heeft het (nooit) gehad met het web
Sommige platenlabels en artiesten blijken toch echt niet in deze digitale tijd te leven. Neem nu Apple Records, het platenlabel dat o.a. de cataloog van alle Beatles songs bevat. Het kondigde deze week vol trots aan dat het de sprong naar het digitale neemt, en verschillende albums uit de platenstal digitaal zal uitbrengen. Mooi toch, zal je zeggen? Tja, ware het niet dat de albums waar iedereen op zit te wachten, die van de Fab Four, er natuurlijk niet bij zijn. Om het met een twitterterm te zeggen: #fail!
En neem nou artiest Prince. Die heeft het eigenlijk nooit gehad voor het internet. En nu heeft hij zelfs gezegd dat het internet over is, passé, uit de mode. Nu mag Prince een gezaghebbende artiest zijn, maar wanneer je dan ook nog verneemt dat hij zijn nieuwe album niet digitaal uitbrengt, wel als een cd, en dat die dan bovendien nog eens weggegeven zal worden aan de lezers van een _papieren_ krant, de Britse Daily Mirror, dan mag je toch wel vragen of Prince weet wat er eigenlijk bij de jongeren van vandaag omgaat. Het album zal immers niet in winkels verkocht worden, niet eens online, en er zijn niet eens samples van het nieuwe album te beluisteren op de website van de artiest... want die heeft hij gesloten. (2) Hier in BelgiŽ zal je trouwens het nieuwe album, 20TEN, gratis krijgen ibij de krant Het Nieuwsblad op 10 juli.
http://news.cnet.com/8301-31001_3-20009758-261.html
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2010/07/internet-over-outta-time-prince-releases-tunes-like-its-1999.ars


YOUTUBE: NIEUWE MOBIELE ERVARING, EN FILMPJES KIJKEN VANUIT DE LUIE ZETEL
Nu nog goedkopere breedbandtarieven, en de aanval van YouTube op het tv-scherm kan echt beginnen!
Sinds YouTube enkele jaren haar veroveringstocht van het computerscherm begon, is de kwaliteit wel heel wat verbeterd. In het begin waren het filmpjes van abominabel slechte kwaliteit, nu zie je er (indien je tenminste over de nodige breedbandverbinding beschikt) vaak filmpjes in hoge kwaliteit, zonder horten en stoten - je zou haast gaan denken dat je naar je tv-scherm staart, en niet langer naar je computer.
YouTube wil die ervaring nu nog verbeteren, en brengt de "Lean-Back" optie uit. Dat is een tool die automatisch clips selecteert in high-definition kwaliteit die beantwoorden aan het profiel van de gebruiker, en die hij dus waarschijnlijk zal bekijken. Deze tool biedt deze video's de een na de ander aan. YouTube meent dat de gebruikers de website gaan gebruiken als een tv-scherm, wanneer zij minder moeten zoeken en de dingen gewoon voorgeschoteld krijgen. (1)
Ook voor de mobiele gebruiker zorgt YouTube voor een verbetering. De mobiele versie van YouTube kreeg namelijk een update. Hierbij werd de interface verbeterd, en werden er ook tools toegevoegd die het bekijken van de filmpjes op een aanraakscherm gemakkelijker moeten maken. Zo zijn er nu icoontjes voor opties als Browse, Favorieten, Playlist, settings, Home.
Het valt hierbij op dat Google gekozen heeft voor een verbetering van haar mobiele site (m.youtube.com) en niet voor een aparte app. Een verstandige zet lijkt het ons. De trend die Apple ingezet heeft, met alles te laten geschieden in aparte apps in plaats van de browser, is een trend waar men nu (gelukkig) van lijkt terug te komen. Zeg nu zelf: is het niet gemakkelijker voor de ontwikkelaar om één mobiele versie van de website te maken, die in alle mobiele browsers op alle mobiele toestellen werkt, dan om aparte apps te moeten maken voor de iPhone, Android, Nokia, ... toestellen? (2)
De nieuwe mobiele versie van YouTube zal trouwens ook hoge kwaliteits videostreams kunnen vertonen. Heel leuk - maar wij raden je toch aan om zulke filmpjes enkel te bekijken wanneer je in WiFi modus werkt, en niet via je gewone 3G of 4G. Aan de huidige tarieven voor mobiel breedband zou je je blauw betalen! (2)
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/07/07/AR2010070704604.html?wpisrc=nl_tech
http://mashable.com/2010/07/07/youtube-mobile/
hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


BATTERIJEN ZONDER KOP OF STAART - IS DAT NIET HANDIG?
Nieuwe uitvinding van Microsoft maakt het vervangen van batterijen supergemakkelijk
Het zal je ongetwijfeld al tientallen keren overkomen zijn: je wil de batterijen in een of ander draagbaar toestel vervangen, maar je steekt ze in de verkeerde richting erin. En dan blijkt dat dus niet te werken.
Die ellende zou binnenkort over zijn, tenminste als een uitvinding van Microsoft erdoor komt. Het gaat om InstaLoad, een nieuwe technnologie voor batterijen van Microsoft die ervoor zorgt dat het toestel zal werken, ongeacht in welke richting je de batterijen stopt, of je negatief met positief verbindt of omgekeerd.
De technologie zit in het mechanische ontwerp van het batterij contact. Elke kant van de metalen contacten heeft een toestelletje dat zowel negatieve als positieve punten heeft, in plaats van vroeger of/of. De technologie zou moeten werken met alle veelgebruikte vormen van batterijen, herlaadbaar of niet.
Een kleine uitvinding, maar erg handig. Gek dat niemand er voorheen aan gedacht heeft...
http://mashable.com/2010/07/02/microsoft-instaload/


PACKARD BELL, DE NIEUWE GENERATIE
Wanneer uiterlijk belangrijker wordt dan het innerlijk...
Op 1 juli stelde Packard Bell een nieuwe evolutie van enkele van hun producten voor: Netbooks, monitors en all-in-one PC's werden in een nieuw kleedje gestoken. En dat kleedje kunnen we echt wel letterlijk nemen. We waanden ons bijna op een modevoorstelling. De netbookseries hebben namen zoals: EasyNote Butterfly s, EasyNote X-serie, dot s, dot a en dot u-serie. Maar het draait allemaal om design, design en nog eens design. Over technische aspecten, snelheid, capaciteit en opslag wordt niet meer gesproken. Men neemt maar aan dat dit voldoende is. Waarover spreekt men wel? Allereerst zijn er de nieuwe kleuren en motieven. Het zwart en zilver bestaat nog, maar er komen champagnekleur, kasjmierrood en andere kleuren bij, al dan niet met golfpatroon. Deze kleuren zijn afhankelijk van en passen bij de serie. Maar er is meer, modellen zoals de EasyNote Butterfly S hebbben een staartvin-vorm. 'De coole staartvin-vorm onderstreept de persoonlijkheid van de gebruiker: intelligent, modebewust en benijdenswaardig.' Aldus Packard Bell. Het is maar dat je het weet.
Ook het touchpad werd aangepakt, bij sommige modellen is het verlicht zodra je erop drukt. (Dit is ook uitschakelbaar.) Zelfs de onderkant van de notebooks werd aangepast. Vermits je je note book ook meeneemt, moet hij langs alle zijden en dus ook onderaan mooi zijn. Verder beschikken sommige reeksen over een metalen merknaamplaatje enzoverder. Kortom, de notebook is een mode accesoire.
Neem nu ook de nieuwe oneTwo, dit is een all in one desktop. De monitor die ook de PC bevat heeft een gedurfd design, met ambient licht. Er is slechts één (net)snoer nodig, klavier en muis zijn draadloos.
En de specificaties? Wie maalt daar nog om? Al deze computers zijn voldoende krachtig en performant voor de huidige toepassingen. Dat is voldoende. De PC markt is ook helemaal verschoven. De nerds van jaren geleden die, bij wijze van spreken elk bitje in hun PC persoonlijk kenden, zijn nu vervangen door de beauty's, die hun facebook profiel hebben en youtuben. Er zijn zelfs op de meeste notebookmodellen knoppen op het klavier voorzien om rechtstreeks naar facebook, flickr of youtube te gaan zonder dat je eerst een browser moet openen. De bitjes interesseren hun niet, het moet mooi zijn.
Terwijl de techneuten van vroeger zorgvuldig nagingen of hun videokaart wel de games aankonden die ze wilden spelen, en hun toestellen ook voortdurend aanpasten of uitbreiden, heb je nu een koperspubliek dat kijkt of de kleur van de netbook past bij de rest van hun garderobe. Al of niet met staartvin. En daarop spelen de huidige PC-fabrikanten handig op in. Hiervan getuigt de nieuwe modellenreeks van Packard Bell.
Betekent dit dat de draagbare PC op technisch gebied uitgedesigned zijn? Zeker niet, er is nog veel werk aan de winkel. Neem nu de toets waarmee je naar facebook kan gaan zonder een browser te openen. De eerste maal vul je je paswoord in, daarna hoeft het niet meer. Dit betekent dat iedereen op je netbook naar je facebook account kan gaan. De reactie van Packard Bell dat 'alles wat op je facebookpagina staat is toch openbaar' vinden we wat flauw. Je wil toch niet dat iedereen je facebook pagina kan aanpassen. Nog werk aan de winkel dus.
Een verlicht touchpad is mooi, maar een touchpad op zich is niet handig. Velen gebruiken indien mogelijk nog steeds een muis in plaats van het touchpad op hun PC. Paint, Photoshop en dergelijke zijn handiger met een muis. Ga eens met je cursor naar de linksbovenhoek en tracht dan rechts te klikken (linksonderhoek is nog erger). Handig? Zeker niet. Stel je eens voor dat het touchpad rechts onderaan je klavier zit en de twee touchpadknoppen links. Ik zou dergelijke configuratie prefereren boven een verlicht touchpad.
En het kan nog erger. Al deze nieuw voorgestelde notebooks hebben een prachtig, stijlvol, blinkend scherm. En dat is nu eenmaal onbruikbaar op een zonnige dag op je terrasje. Wij willen de mooiste, hipste kleuren inruilen tegen een niet weerkaatsend scherm. Ligt hier geen uitdaging voor de notebook designers? Vergeet de staartvinnen en ontwikkel niet weerkaatsende schermen.
Wil je deze zomer modebewust en volgens alle designregels door het leven gaan?
Neem dan eens een kijkje op onderstaand adres. [Paul LIekens]
http://www.packardbell.be


COMPUTER ONTCIJFERT OUDE TAAL IN MUM VAN TIJD
Technologie zou ook kunnen helpen bij automatische online vertaaltools
Volgende maand zullen drie wetenschappers op de jaarlijkse bijeenkomst van de Vereniging voor "Computational Linguistics" in Zweden een paper voorstellen over een nieuw computersysteem dat in enkele uren tijd de oude Semitische taal Ugaritic kon ontcijferen. De drie waren aan hun project begonnen omdat zij een stelling wilden weerleggen, die de auteur Andrew Robinson in 2002 in zijn boek "Lost Languages" geponeerd had, namelijk dat het succesvol archeologisch ontcijferen iets is dat een synthese vereist van logica en intuïtie, iets dat computers niet (en nooit zullen) bezitten.
Met hun project hebben zij dus deze stelling ontkracht: het was wel degelijk een computer die deze taal kon ontcijferen, en hij deed het bovendien in een mum van tijd. Daarbij werd uitgegaan van enkele veronderstellingen, maar om die hier uit te leggen zou ons te ver voeren. En uiteraard heeft professor Robinson commentaar op de paper, en het werk dat de drie wetenschappers verricht hebben. Wie er het fijne van wil lezen, kan terecht bij het artikel van de MIT universiteit.
Wat wij in elk geval onthouden is dat computers wel degelijk teksten kunnen ontcijferen, niet zo goed als mensen, maar toch kunnen bijdragen tot de ontcijfering van talen. En dat deze techniek zou kunnen bijdragen om lexicons op te stellen van duizenden andere talen. Vergeet immers niet dat Google Translate momenteel enkel werkt met 57 talen, terwijl er veel, veel meer in de wereld zijn.
http://web.mit.edu/newsoffice/2010/ugaritic-barzilay-0630.html


FIREFOX 4 BÈTA: WAT HEEFT HIJ TE BIEDEN?
Minimalistisch uiterlijk, tijger in de tank - kan het bekoren?
Mozilla heeft een eerste bèta versie uitgebracht van Firefox 4, die meteen al beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux machines. Opvallende nieuwigheden zijn de tabblaadjes die zich voortaan boven de adresbalk bevinden. Maar vind je dat maar niks, en zou je liever de tabblaadjes terug op hun oude plaats willen hebben, dan moet je gewoon op een blanco plek op de knoppenbalk klikken, en dan de optie "tabs on top" uitvinken.
Ook nieuw is het minimalistische menu - dat zit nu verstopt in een uitklapmenu achter het woord "Firefox" bovenaan je pagina. Daar krijg je dan toegang tot nieuw venster, pagina opslaan, enz. Maar wil je de oude knoppen terug, dan moet je gewoon op een blanco plek in de knoppenbalk klikken, en het vakje "Menu Balk" aanvinken.
Stop en Reload zijn samengesmolten tot één enkele button - handig, want die functies zijn inderdaad afhankelijk van de actie van je browser: is een pagina geladen, dan is het logisch dat de button "herladen" voorstelt, en is de pagina nog aan het laden, dan is het logisch dat de button "stoppen met laden" voorstelt.
En verder werd de Bookmarks knoppenbalk vervangen door een Bookmarks button. Ongetwijfeld zullen vele gebruikers deze bookmarks balk snel terug installeren, omdat dat de plek is waar je die o zo handige bookmarklets kan zetten. En qua snelheid zou deze nieuwe versie alle records kloppen. Meer daarover, plus commentaren van de eerste testers, bij Lifehacker, Mozilla, en CNet.
http://lifehacker.com/5580817/
http://blog.mozilla.com/blog/2010/07/06/firefox-4-beta-1-tell-us-what-you-think/
http://download.cnet.com/8301-2007_4-20009793-12.html


CHARM VAN MOTOROLA MET ANDROID
Vierkant toestel met aanraakscherm is een buitenbeentje
Zowat alle fabrikanten hebben ondertussen een mobieltje met het Android besturingssysteem aan boord. Maar de meeste van die toestellen bevatten een aanraakscherm - Android is nu eenmaal een OS dat zich concentreert op een interface met touch.
Daarom is dit toestel, de Charm, van Motorola, een buitenbeentje, omdat het zowel aanraakscherm heeft als een klavier, een beetje zoals een Blackberry. Voor de rest, zo weet BetaNews te melden, is het toestel niet echt voorzien van super specificaties. Het aanraakscherm is 2,8" (7 CM) groot. De camera is 3 megapixel. Het OS is Android 2.1 met de MotoBLUR interface. Verder heeft het toestel ook het "backtrack" navigatiesysteem van Motorola aan boord: een trackpad op de achterkant van het toestel, waarmee je Android en MotoBLUR kan navigeren zonder het scherm rechtstreeks aan te raken.
Voorlopig zou het toestel alleen in de VS uitkomen. Maar wat niet is, kan nog komen!
http://www.betanews.com/article/Motorola-announces-Charm-the-first-BlackBerrylike-Android-device/1278514704
http://www.motorola.com/Consumers/US-EN/Consumer-Product-and-Services/Mobile-Phones/MOTOROLA-CHARM-with-MOTOBLUR-US-EN

hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Internetfraude kostte slachtoffers in 2009 gemiddeld 6.031 euro
Slachtoffers van internetfraude verloren in 2009 gemiddeld 6.031 euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van de directie economische en .
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=YCXYqmT4AxvUxxZCrR%2Bzwr99BDqkZ0YsMz0oJQdhP7wM2zsYc

*** Oproep tot terugdraaien bewaarplicht EU
In een open brief hebben meer dan honderd organisaties uit 23 Europese landen de Europese Commissie gevraagd de bewaarplicht voor internet- en telecommunicatiegegevens terug te draaien
http://feedproxy.google.com/~r/villamedia/tctJ/~3/7nQ3SigdhlM/?utm_source=feedburner&utm_medium=email

*** The Times achter slot en grendel
Vanaf vandaag zijn artikelen op de sites van The Times en de Sunday Times alleen nog maar tegen betaling beschikbaar. De betaalmuur van eigenaar Rupert Murdoch was al eerder aangekondigd.…
http://feedproxy.google.com/~r/villamedia/tctJ/~3/_zfM_VZiLKk/?utm_source=feedburner&utm_medium=email

*** COOKIES
Kritiek op het wetsvoorstel dat gebruik van cookies moet reguleren heeft vruchten afgeworpen. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de wijziging van de Telecommunicatiewet waarbij de strenge regels omtrent het gebruik van cookies sterk is afgezwakt.…
http://feedproxy.google.com/~r/villamedia/tctJ/~3/odBqdQZeMmE/?utm_source=feedburner&utm_medium=email

*** De Piraatpartij zal voortaan Pirate Bay draaien vanuit het Zweedse parlement. Van durven gesproken!
http://torrentfreak.com/pirate-party-to-run-tpb-from-parliament-010702/

*** Apple Music, het platenlabel van de Beatles, opent haar muziekcataloog voor downloads, maar platen van de Fab Four zijn er niet bij!
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=100707023

*** Vlaamse overheid pioniert met wiki-jaarverslag
Het jaarverslag over Communicatie van de Vlaamse Regering wordt voortaan gemaakt met een wiki. Dit blijkt niet enkel efficiŽnter en duurzamer dan de papieren voorganger, maar ook nog eens beter voor de lezer.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=13388&language=NLmuziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetTHE POSTMEN - THE POSTMEN
[Folk / pop] Simpele muziek, met een folksy gitaartje en wat harmonische stemmen. En dan nog wat goed gecomponeerde songs. Moet dat nog meer zijn? Van deze band kan je het hele album "The Postmen" volledig gratis downloaden bij Jamendo. Wat wij u absoluut aanraden - de opname van de songs is heel verzorgd, en de muziek is echt knap.
http://www.jamendo.com/en/album/68240
MAGDALEN GRAAL: MAGDALEN GRAAL

[Gothic Rock] Van het hele zachte van gisteren naar de harde gitaren, de gothic rock van deze zangeres. Keiharde bassen en drums, met een broederige stem erbij van de zangeres. Niet slecht, voor wie het ook eens ruiger mag zijn. Ook hier weer een volledig album gratis te downloaden. En er staan wel degelijk zachtere nummers op hoor!
http://www.jamendo.com/en/album/62626


KÄMMERER: SIR AGENT CHILL
[lounge downtempo] Muziek zoals wij hem graag horen: zacht, opgewekt, cool en relax. Lounge dus, overgoten met een snufje elektronica. Sommige songs zijn heel filmisch, zoals My mentor said, andere gewoon opgewekt en complexloos. Een album met 15 nummers, volledig gratis te downloaden!
http://www.jamendo.com/en/album/65809


SILENCE - L'AUTRE ENDROIT
[ambient electronic] Ook dit is elektronische muziek, maar veel broederiger, meer geladen. De songs zijn rijk bewerkt, vertonen een mooie opbouw, en zijn afwisselend genoeg om een heel album te blijven boeien. 7 songs in het album, gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/830


VRIJDAG HOORSPELDAG: BREUKLIJN
Een zwarte komedie uit 1983, geschreven door James Leigh en gebracht door o.a. Wim Kouwenhoven, Fé Sciarone, Hans karsenbarg, Gerrie Mantel, Olaf WIjnants, Cees van Oyen, Hans Veerman, in een regie van Ad Löbler. Kortom: de fine fleur uit de Nederlandse hoorspelwereld.
Het verhaal draait rond het gezin van de gepensioneerde professor Rory Mangold. Hij probeert zijn huis te verkopen, omdat het aan de San Andreas breuklijn ligt. De kandidaat-koper heeft blijkbaar veel belangstelling voor die breuklijn.
http://hoorspel.wordpress.com/2010/07/08/breuklijn/
Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Elk goed doel begint als een beweging, wordt dan een business, en vervalt uiteindelijk tot een maffia.
- Alan Kay -oor logo
De nieuwe oogst


HTML5 ROCKS
Er is al heel wat (digitale) inkt gevloeid over de strijd HTML5 versus Flash. Deze website wil je vertellen wat eigenlijk HTML5 is, en de mogelijkheden ervan aantonen. Er zijn ook heel wat stap-voor-stap handleidingen te vinden voor de de programmeur.
[Taal: ENG]
http://www.html5rocks.com


20 GRATIS WEBSITE OM DE UPTIME VAN JE SITE TE WETEN
Een website hebben is een mooi ding, maar het is belangrijk het direct te weten wanneer zij om een of andere reden onderuit zou gaan. In dit artikel staan 20 webdiensten opgesomd die de uptime van je site in het oog houden, en je verwittigen wanneer er iets fout loopt.
[Taal: ENG]
http://technologytosoftware.com/20-free-websites-to-monitor-your-site%E2%80%99s-uptime.html


10 SITES MET GRATIS TEXTUUR


Nog een site voor de webmaster: in dit artikel staan namelijk 10 sites opgelijst waar je mooie texturen (achtergronden) kan downloaden voor je website, die in hoge resolutie gemaakt zijn.
[Taal: ENG]
http://savedelete.com/top-10-sites-to-download-free-high-resolution-textures.html


100 SNELTOETSEN VOOR WINDOWS 7
Een uitstekend hulpmiddel voor elke computeraar. De meesten weten immers dat je Verkenner opent met Windows + E, of dat je met CTRL+F iets kan opzoeken. Maar er zijn nog vele, vele andere sneltoetsen die je gebruiken kan in Windows 7. In een van onze volgende tips zullen wij deze sneltoetsen van een Nederlandstalige vertaling voorzien. Wie niet wachten kan, kan op deze site een PDF bestand downloaden en afprinten! (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
http://i.techrepublic.com.com/downloads/100_windows7_shortcuts.pdf


RSS BUILDER: PONYFISH
Heeft jouw favoriete site geen eigen RSS feed? Dan kan je die aanmaken bij deze webgebaseerde dienst. Gewoon het webadres invullen, enkele bijkomende gegevens verschaffen, en klaar is kees - of liever: de RSS feed. (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
http://www.ponyfish.com/


RSS MAKEN: FEEDYES
Ook hier kan je een RSS feed maken van een website die er geen aanbiedt, of zelfs van je eigen website. Je kan de aangemaakte RSS feeds ook op de site zelf lezen. Je moet wel registreren voor je aan de slag kan gaan. (Bron: Wim Wà
[Taal: ENG]
http://www.feedyes.com/


99DESIGNS


Een website die bekroond werd op de SXSW awards, in de categorie "communities". Hier is namelijk een online gemeenschap ontstaan van designers, waar een opdrachtgever een vraag kan uitschrijven voor het ontwerpen van een bepaald logo of design, en de aangesloten leden hun voorstellen kunnen doen. Een marktplaats als het ware, maar dan voor design.
[Taal: ENG]
http://99designs.com/


DEMOTIX: USER GENERATED NIEUWS
Ook deze site werd genomineerd op de SXSW awards. Het is een website waar mensen zelf hun nieuws kunnen aanbrengen, maar waar hun artikelen, foto's en video ook gekocht kunnen worden door mainstream media. En voor de bezoeker is het natuurlijk interessant om de verhalen te doorbladeren.
[Taal: ENG]
http://www.demotix.com/welcome


PAPER.LI: LEES TWITTER ALS EEN KRANT


Deze tool organiseert de links die op Twitter meegegeven worden in een mooie bladschikking, als gij een krant. Je kan zo'n krant maken gebaseerd op een Twitter gebruiker, een lijstje van twitteraars, of een #tag.
[Taal: ENG]
http://paper.li/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE STAATSSCHULD
Niet voor de zwakkeen van hart: deze teller vertelt je hoeveel staatsschuld ons landje wel heeft. 166 miljard ontvangsten, tegenover 334 miljard schuld. Het geheel netjes ingedeeld in sociale uitkeringen, pensioenen, enz. Geruster zal je er niet van slapen, maar zo weet je tenminste waarvoor je belastingen betaalt...
[Taal: NL]
http://www.demorgen.be/dm/nl/989/schuldklok/integration/prm/frameset/schuldklok/schuldklok.dhtml


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE PREMIEJAGERS


Hoe het met u zit weten we niet, maar premiejagers blijkt niet alleen bij onze redactie, maar in heel Vlaanderen enorm populair te zijn op tv. Wil jij ook eens testen of je het goed zou doen? Speel dan de online versie op de site van Een. (Bron: Nedsites)
[Taal: NL]
http://www.een.be/programmas/de-premiejagers/speel-de-premiejagers


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TWIZZI
Heb jij een klus in huis of in de tuin, maar kan je het niet zelf, en ben je op zoek naar iemand die het in jouw plaats kan doen? Dan is dit de ideale plek. Het is namelijk een veilingsite voor jobs. Jij plaatst er de opdracht, met duidelijke omschrijving, geeft aan binnen welke termijn je de biedingen wil afsluiten, en allerlei klusjesmannen kunnen hun diensten aanbieden, en zeggen voor welke som zij de job willen uitvoeren.
[Taal: NL]
http://www.twizzi.be/nl/opdrachten


VRIJDAG MULTIMEDIA: VIRTUEEL BEZOEK AAN DE RUBENSZAAL
Het Gentse bedrijf The Reference heeft een website ontwikkeld waar je een virtueel bezoek kan brengen aan de Rubenszaal van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Van deze website is ook een app gemaakt voor de iPhone, iPad of iPod Touch. Je kan rondwandelen in de zaal, en de schilderijen in detail bekijken.
[Taal: NL]
http://www.kmska.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: MINIMOVIES
Op het internet wordt steeds vaker naar films gekeken. Maar omwille van de beperkingen qua bandbreedt, is het in streaming bekijken van langere speelfilms nog geen gemeengoed. Maar voor filmpjes van een 5 minuten is het internet wel ideaal, ook in hoge kwaliteit. Deze site brengt prachtige filmpjes gemaakt speciaal voor dit doel - van de Japanners en hun vissen, en een documentaire over de "grillz" (tandversiering met goud en diamanten bij de rappers). Uitstekende kwaliteit!
[Taal: ENG]
http://minimovies.org/


VRIJDAG MULTIMEDIA: 1066 GAME
Een prachtig spel, gebaseerd op de slag tussen de Engelsen en de Vikingen in 1066. Het filmpje in de inleiding was in elk geval heel mooi!
[Taal: ENG]
http://1066game.com/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- These Days lanceert de eerste Twetris game: Beat the Tweet!
http://www.belgiancowboys.be/twitter/1401
- Disney neemt succesvolle Belgische iPhone ontwikkelaar over
http://www.belgiancowboys.be/mobile/1380
- Online retailers niet vertrouwd met mobiele toepassingen
http://www.belgiancowboys.be/mobile/1379

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Oude iPhone 3GS in de ramsj
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/496528/2010/07/09/Oude-iPhone-3GS-in-de-ramsj.dhtml
- Antisociaal netwerken: blokkeer je ex
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/496361/2010/07/08/Antisociaal-netwerken-blokkeer-je-ex.dhtml
- 'Opruiende twitteraars vervolgen'
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/496527/2010/07/09/Opruiende-twitteraars-vervolgen.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Online routeplanner voor wandelen en fietsen
Hoe kom je al wandelend of fietsend van punt A naar punt B? Je zoekt het tot in detail uit, met de nieuwe Fiets- en Wandelrouteplanner van de ANWB.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27575
- Woordenboeken op je PC
Software voor vertalingen van Nederlandse woorden van en naar het Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans en Portugees is gratis te downloaden.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25311
- Google Calendar Sync
Gebruik je zowel Outlook als de online Google Calendar? Dan heeft Google een handig tooltje voor je uitgebracht waarmee je beide kunt synchroniseren.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22884


elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Altijd al je vakantiefoto's veilig
Voortaan kan je ook op reis makkelijk een back-up maken van je foto's. De SanDisk Ultra Backup USb Flash Drive doet het zelfs met één druk op de knop.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5138
- Getest: TomTom Start2
De Start2 is het instapmodel van navigatiefabrikant TomTom. We checken wat dit toestel kan op het vlak van navigatie voor een dergelijke prijs.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5130
- Vind een internetverbinding op reis
Een internetverbinding vinden op vakantie is niet steeds even makkelijk. Met deze tips zetten we je op de juiste weg.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5133
computerworld logo
*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/

- Sogeti werft 100 mensen aan
Sogeti gaat 100 nieuwe IT-medewerkers recruteren in de volgende zes maanden. En legt de nadruk op opleiding en support.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21476&style=99896
- Belux bedrijven staan achter op gebied van sociaal netwerken
Volgens een wereldwijde studie van Regus, bevestigen twee bedrijven op vijf dat ze klanten werven door gebruik te maken van social networking. Behalve in BelgiŽ.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21475&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Agency.com-actie voor Win For Life
Agency.com heeft voor Win For Life, het krasspel van de Nationale Loterij, een actie ontworpen die zich enkel afspeelt op Facebook.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6927
- RTL krijgt eigen iPhone-applicatie
RTL heeft zijn eigen iPhone applicatie ontworpen. Deze kan gratis gedownload worden van iTunes.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6926
- Google maakt bekend hoeveel het uitbetaalt aan AdSense gebruikers
Als Google bedrijfsresultaten publiceert, zegt het daarbij altijd welk aandeel van de omzet naar partners gaat met op de eerste plaats de vele uitgevers die gebruik maken van zijn...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6914

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Foto van de ruimte rondom ons
http://computertaal.info/2010/07/09/foto-van-de-ruimte-rondom-ons/
- Trend bij het boeken van individuele reizen via internet
http://computertaal.info/2010/07/08/trend-bij-het-boeken-van-individuele-reizen-via-internet/
- 2.800 kinderen spreken zich wereldwijd uit over cyberveiligheid
http://computertaal.info/2010/07/08/2-800-kinderen-spreken-zich-wereldwijd-uit-over-cyberveiligheid/tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Hackers krijgen gegevens miljoenen Pirate Bay-gebruikers in bezit
http://tweakers.net/nieuws/68461/hackers-krijgen-gegevens-miljoenen-pirate-bay-gebruikers-in-bezit.html
- Door zonne-energie aangedreven vliegtuig blijft 24 uur in de lucht
http://tweakers.net/nieuws/68450/door-zonne-energie-aangedreven-vliegtuig-blijft-24-uur-in-de-lucht.html
- Browser Android 2.2 verslaat iOS4 in JavaScript-benchmark
http://tweakers.net/nieuws/68433/browser-android-22-verslaat-ios4-in-javascript-benchmark.html


tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut
Voor deze rubriek danken wij
Arnnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)
BETER WERKEN MET FIREFOX: BEVEILIGING
Bij de Firefox browser moet je ervoor zorgen dat enkele instellingen goed geconfigureerd zijn, om van een maximale veiligheid te kunnen genieten.
Om te beginnen moet je de automatische updates activeren. Dat doe je via Extra / Opties / Geavanceerd / tabblaadje Update. Wij hebben aangevinkt dat er automatisch gezocht mag worden naar updates voor Firefox, de modules en de zoekmachines, maar vind jij dit te ver gaan, dan is het voldoende dat u Firefox aanvinkt. Verder moet je ervoor zorgen dat er bij "Als er updates voor Firefox gevonden worden", voor alle veiligheid aangevinkt wordt: "Automatisch de update downloaden en installeren".
Je kan natuurlijk ook aanvinken "mij vragen wat ik wil doen", zodat je zelf bepaalt wanneer de update geïnstalleerd wordt. Maar dan moet je wel genoeg zelfdiscipline hebben om de update ook op tijd uit te voeren!


BETER WERKEN MET FIREFOX: UITERLIJK AANPASSEN
Vind je het uiterlijk van je Firefox browser wat te saai? Dan kan je het gemakkelijk aanpassen. Er zijn immers ontelbare thema's te verkrijgen voor de browser, volledig gratis. Die vind je op onderstaande (Nederlandstalige) site. Vind je een bepaald thema mooi, dan klik je op de button "Aan Firefox toevoegen", even je browser herstarten, en je hebt meteen een browser met andere kleurtjes en aangepaste buttons.
Deze thema's vind je in de browser terug in het menu Extra, Add-ons, tabblaadje thema's.
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/browse/type:2


BETER WERKEN MET FIREFOX: PERSONA'S


Er is nog een andere manier om je Firefox aan te passen aan jouw persoonlijke smaak, en wel via de persona. Hierbij wordt een achtergrondtekening getond achter de knoppenbalk. Je moet wel goed opletten dat je een tekening kiest die niet te druk is, want anders worden de knoppen te moeilijk leesbaar.
Deze tekeningen vind je op onderstaande link.
http://www.getpersonas.com/en-US/


BETER WERKEN MET FIREFOX: FF VERMOMMEN ALS IE
Sommige sites vereisen dat je ze bezoekt met de IE browser; kom je met Firefox, dan weigeren zij te openen. Maar dat kan je omzeilen: je kan een bepaald tabblaadje van je Firefox omvormen in een IE tab met onderstaande extensie voor Firefox. Het geschiedt geheel automatisch en transparant: wanneer uw browser zich dient te vermommen als microsoft, dan zal hij helemaal alleen die pagina in IE modus herladen.
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/1419/


TIP VOOR DE MAC: SNELTOETSEN
Voor mensen die zijn overgestapt van een PC naar een Mac en die zich afvragen welke toetsaanslagen bij een Mac gebruikt kunnen worden, is deze site van Dan Rodney reuze handig:
http://www.danrodney.com/mac/index.html

shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
GEEN PHOTOSHOP MEER MAAR... PHOTOLINE
Windows / Mac - shareware
In onze reeks "alternatieven voor Photoshop" dit product, dat er erg interessant uitziet. Je kan beelden en foto's bewerken, het ondersteunt vector graphics, het houdt de database van de afbeeldingen op jouw computer bij, en is tevens een raw convertor.
http://www.pl32.com/


GEEN PHOTOSHOP MAAR... IMAGE ANALYZER
Windows all - 1,3 MB - freeware
Software waarmee je foto's kan opschonen, met filters voor noise reductie, tools voor retouches, ondersteuning voor scanner, camera en printer, tools om te "morphen" (van het ene beeld in het andere over te gaan) en meer.
http://logicnet.dk/Analyzer/


GEEN PHOTOSHOP MAAR... XARAXTREME
Linux - freeware
Dit is dan weer een tool voor Linux. Naar eigen zeggen is het de snelste beeldbewerker, zonder meer. De tool is simpel in gebruik, maar bevat erg geavanceerde tools en filters.
http://www.xaraxtreme.org/


GEEN PHOTOSHOP MAAR... ARTWEAVER
Windows - freeware
Het enige nadeel van dit programma is dat je Duits moet kennen - maar voor de rest bevat het erg veel tools om grafisch aan de slag te gaan. Er bestaat een gratis versie, en een betalende versie met meer mogelijkheden.
http://www.artweaver.de/


GEEN PHOTOSHOP MAAR... PIXEL IMAGE EDITOR
Windows / Linux / Mac OS - shareware.
Ook hier weer een editor voor foto's en afbeeldingen met heel veel mogelijkheden, o.a. ondersteuning voor TWAIN compatibele scanners en digitale camera's, voor aanraakschermen, printen, kopiŽren van verschillende kleuren, ondersteuning voor JP3G-2000, en meer.
http://www.kanzelsberger.com/pixel/


GEEN PHOTOSHOP MAAR... ACTIVEPIXELS


Windows - 8,3 MB - freeware
Een editor met heel wat functies die ook PhotoShop heeft, maar veel eenvoudiger en goedkoper (gratis!). De menu's en vensters werken zoals bij Photoshop, en zelfs de snelkoppelingen zijn gelijkaardig.
http://active-pixels.en.softonic.com/


GEEN PHOTOSHOP MAAR... CHOCOFLOP
Mac OS - freeware
Deze software werkt snel en eenvoudig. Je kan beelden bewerken in real time. Helaas wordt het product niet meer verder ontwikkeld, maar het werkt nog altijd onder Leopard (maar niet onder Snow Leopard).
http://www.chocoflop.com/


COREL PAINTSHOP PRO
Windows - shareware
Deze software is erg uitgebreid, maar helaas niet gratis. Je kan wel de software gratis uittesten: alle probeerversies bevatten net dezelfde tools als de volledige versies, zodat je het programma ten volle kan uitproberen.
http://www.corel.com/servlet/Satellite/eu/en/Content/1152796555406


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: TWITTER APP VOOR BLACKBERRY


Blackberry - freeware
Ook voor Blackberry smartphones is er nu een Twitter app, en hij spreekt zelfs Nederlands! Handig bij deze app is dat de auto-complete voor followers in alle onderdelen van de app bevindt. En natuurlijk kan je posten, direct zenden, wissen, antwoorden, retweeten, url's afkorten, maar ook retweets aanpassen, tweets met geotagging bekijken, tweets als spam rapporteren.
http://www.blackberry.com/appworld


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: MONKEY ISLAND
iPhone - 5,99 euro
Met dit game voor de iPhone ga je op zoek naar een beroemde piratenschat. Het spelletje is een remake van het originele game uit 1991 en is eigenlijk een klassiek point & click adventurenspel.
http://www.monkeyislandspecialedition.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

Het laatste woord....Lezer Luc heeft een vraag:
<<<
Hallo,

ik heb een probleem waar ik niet echt een oplossing voor vindt en na jarenlang met vreugde uw ezine te lezen dacht ik dat een van uw lezers misschien een oplossing zou hebben.

Probleem is : ik lees al jaren wekelijks a5 sience/fiction romans. Ik zou deze nu graag inscannen en omvormen naar een ebook in pdf. Op mijn werk heb ik de beschikking om automatisch te kunnen scannen naar pdf formaat maar als ik dit doe zijn de pagina\'s natuurlijk niet in juiste volgorde in de pdf. Heeft iemand een bepaalde software die dit automatisch kan uitsorteren vanuit een pdf bestand?


>>>


NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
In de hoop de maan te bereiken,
ziet de mens de bloemen niet die aan zijn voeten bloeien.
- Sam Brown -