netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
17/6/
2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woor

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 654 van 12/6/2010Gegroet lezer,

Verleden week deden wij een oproep aan onze lezers om ons te melden wie er ook op Twitter was. En ofwel zijn onze lezers te bescheiden, ofwel is er een te hoge drempelvrees voor Twitter, want wij kregen slechts twee reacties, namelijk van medewerkster en trouwe Netties-fan Marijke Pante (@marijkepante te volgen via http://www.twitter.com/marijkepante) en van Pieter, bron van inspiratie voor Netties (@pietr te volgen via http://www.twitter.com/pietr). Ons adres kent u al (@nettiesbe of @hvangool).

Nochtans draait Twitter echt niet enkel rond tech onderwerpen, of is het enkel voorbehouden voor geeks. Gisteravond bijvoorbeeld hebben tal van internauten de ontknoping van Mijn Restaurant gevolgd via de hashtag #mijnrestaurant. En dankzij de slimmigheid van enkele twitteraars wisten wij al wie de winnaar was voor de helikopter geland was: een attente kijker had het nummer van de helikopter genoteerd, en een andere twitteraar had een geheime bron bij de luchtvaart aangesproken om de vluchtgegevens te krijgen...
Ook de verkiezingsdebatten werden druk gevolgd via Twitter via de hashtags #stem #ooginoog of #kies10, en de twitteraar kon zijn commentaar zo kwijt. Wat dan weer een manier is om nieuwe interessante twitteraars te leren kennen. Wij blijven erbij: Twitter is een onschatbare bron van informatie en kennis!

In dit nummer zal u bemerken dat wij tamelijk scherpe kritiek uiten op Apple, dat deze week zijn iPhone4 voorstelde en de nieuwe versie van het OS. Wij willen onze lezers geruststellen: wij hebben echt niets tegen Apple, wij zijn geen Microsoft fanboys. Apple maakt heel mooie producten, en het is niet voor niets dat zo goed als iedereen die grafisch bezig is, met een Mac werkt. Maar wij hebben wel iets tegen het gesloten ecosysteem dat Apple de wereld wil opdringen, en waarvan iAd weer een staaltje is. Waarom die iAd ons zo zwaar op de maag ligt, wordt u haarfijn uit de doeken gedaan in dit nummer.

Snel dus aan uw leesvoer! Wij wensen u veel leesplezier toe, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen. En bent u het niet eens met een van onze artikels, of hebt u aanvullingen of commentaren, dan zijn alle reacties welkom op ons adres redactie@netties.be

Hilde

Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe

Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
APPLE WEKT OPSCHUDDING MET HTML5-TEST
Geslaagde marketing stunt of oneerlijk spel? Apple heeft er in elk geval de aandacht mee getrokken!

De reden waarom Apple op haar iPad geen Flash meer ondersteunt, is ondertussen geweten: het wil niet langer gebruik maken van Flash, omdat dit te buggy zou zijn en teveel energie zou verbruiken. IN plaats van Flash zou er HTML5 moeten komen, de nieuwe webstandaard waaraan nu hard gewerkt wordt.
Mooi. Standaards ondersteunen is prachtig. Apple heeft echter wel een heel speciale manier om te tonen hoe HTML5 werkt: het heeft een HTML5 Showcase uitgebracht. Wanneer je die bezoekt met een andere browser dan Safari, dan krijg je de boodschap dat je deze pagina niet kan bezoeken, en dat je eerst Safari moet downloaden om de pagina te kunnen zien.
Hallo? HTML5 is toch juist gemaakt om in àlle browsers te werken, om ervoor te zorgen dat een pagina door àlle browsers op exact dezelfde manier weergegeven wordt? En dus zou je die showcase toch moeten kunnen bekijken met jouw eigen browser?
Het was Joe Wilcox van BetaNews die op deze opmerkelijke showcase stootte, en er zijn verontwaardiging over uitschreef.(1). Anderen pikten het bericht op, zoals Christopher Blizzard, die Apple in zijn blogartikel ervan beschuldigt intellectueel niet eerlijk te zijn. (2)
Het gekke aan de hele historie is dat er meteen een hele reeks Apple-fans klaar stond om Apple te verdedigen, en die het volkomen normaal vinden dat Apple op zijn eigen site deze marketing stunt uithaalt om zijn eigen product, Safari, aan te prijzen. Tja, wij weten het niet hoor. De boodschap die Apple met deze stunt geeft is als volgt overgekomen bij ons: enkel Safari werkt met HTML5, en de andere browsers niet. En dat is toch een beetje oneerlijk te noemen, niet?
Lees zelf de verhitte discussies bij beide artikels.
http://www.betanews.com/joewilcox/article/Apples-HTML5-Showcase-is-rigged/1275674007
http://www.0xdeadbeef.com/weblog/2010/06/intellectual-honesty-and-html5/


IS HET AUREOOL VAN APPLE AAN HET TANEN?
Nu Apple van underdog de marktleider geworden is, lijkt het tij te keren bij zijn aanhangers

De trouwe lezer weet het: wij hebben, naast bewondering voor de perfect stijlvolle producten van Apple, ook kritiek op de manier waarop de goegemeente alles wat Apple uitbrengt voor zoete koek slikt, en zich niet verzet tegen het gesloten ecosysteem (iTunes/iPad/iPhone/iAds) en de paternalistische houding waarmee Apple zelf bepalen wil wat er op jouw computer komt en wat niet - niet alleen qua software, maar ook qua content (geen content bijvoorbeeld die bevriende staatshoofden beledigt of pornografisch/licht erotisch zou zijn).
Wat ons het meeste stoort is dat, wanneer er een nieuw product uitgebracht wordt, dit meteen als zaligmakend beschouwd wordt, en dat alle punten van kritiek opzij geschoven worden. Zoals de ipad bijvoorbeeld. Fantastisch, zalig, interessant... En dus neemt de arme Apple-fanboy niet alleen zijn iPhone in zijn rugzak mee, maar ook zijn Macbook... en zijn iPad. Van overbodig gesproken.
Het tij lijkt echter te keren - de blinde idolatrie voor Apple-artikels lijkt plaats te maken voor gezond realisme. Het aureool van de Apple-producten lijkt te vervagen. Neem nu dit artikel van Mike Rundle (1), waarin gesteld wordt dat de iPad voor iedereen behalve ons is. Daarin wordt, naar onze mening terecht, gesteld dat de iPad een toestel is voor de "gewone" gebruiker die geen gehannes wil op zijn computer met virussen, en die enkel maar wat wil chatten, mailen, en surfen. Voor de professionele gebruiker, de "power user", is dit toestel niet. Wel voor de gewone gebruiker die een pc heeft, en 90% van de tijd slechts 10% van de software op die computer gebruikt. En dat is een gezonde conclusie. Maar het neemt wel de reden weg voor de "geeks" om zo'n hebbeding in huis te halen...
Een tweede artikel vonden wij bij The Guardian (2), geschreven door David Mitchell, de komische acteur die ooit meespeelde in commercials om Apple producten aan te prijzen. Zijn stelling: Apple heeft altijd een grote schare bewonderaars gehad; hij vergelijkt hen met mensen die weten dat zij gelijk hebben, dat het voorwerp van hun bewondering beter is, maar de meeste mensen dat niet weten. Dat geeft hen een goed gevoel, laat hen wat neerkijken op de anderen.
Maar nu is dat aan het veranderen. Apple is van underdog marktleider geworden, vooral op het terrein van de MP3 player en de smartphone. De spiering is groter geworden dan de haai. En dan bestaat het gevaar dat het gevoel van sympathie met de underdog volledig verdwijnt. Hij verwijst naar de verhalen die opduiken over de fabrieken in China waar de Apple producten gemaakt worden, omdat daar de laatste maanden verschillende zelfmoorden gebeurd zijn. Hoe groot ook het persoonlijk drama dat elke zelfmoord inhoudt, het aantal zelfmoorden is cijfermatig niet buitengewoon hoog indien men het totaal aantal werknemers in de fabriek beschouwt. Maar toch: het verhaal stond in de media. De mensen hebben kunnen lezen dat hun edele producten niet gemaakt worden in luxueuze fabrieken, maar net als alle andere "gewone" producten in reuzenfabrieken in China, waar de werkomstandigheden net boven slavenarbeid liggen. En dat doet pijn. Het aureool van het perfecte product heeft een krasje gekregen...
Twee standpunten om even na te lezen!
http://flyosity.com/ipad/the-ipad-is-for-everyone-but-us.php
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/jun/06/david-mitchell-apple


CHINA SLAAT VIRTUEEL TIANANMEN PROTEST NEER
Gebruikers die via Foursquare inlogden op het Plein van de Hemelser Vrede kregen deksel op de neus
Verleden week (4 juni) was het de 21e verjaardag van de bloedige manier waarop een manifestatie uiteengedreven werd op het plein in Bejing met de o zo cynische naam - Tien an men of Plein van de Hemelse Vrede. Om deze dag te herdenken hadden tal van Chinezen het plan opgevat om via de locatie-software Foursquare in te checken op het plein, en daar dan virtuele boodschappen achter te laten die zouden opduiken als "tips" wanneer anderen ook op deze plek zouden inchecken.
Er werd dan ook danig getwitterd over dit initiatief, maar natuurlijk leest de Chinese censor die berichten mee. Gevolg: Foursquare werd geblokkeerd in Beijing, Fuzhou, Guangzhou en Hangzhou.
Het is eigenlijk toch een inspirerende manier van protest; de gebruikers hebben dankbaar gebruik gemaakt van het feit dat het gemakkelijk is om via een omweg op een plek in te loggen, zonder dat je er fysiek aanwezig bent. Helaas blijkt de Chinese censor toch nog altijd machtiger. Onze sympathie gaat uit naar de protestanten!
http://www.guardian.co.uk/technology/blog/2010/jun/04/foursquare-blocked-tiananmen-anniversary
http://www.techblog86.com/2010/06/china-blocks-foursquare-too-many-people-checking-into-tiananmen/


WAAROM MOGEN MAINSTREAM MEDIA DOEN WAT BLOGGERS NIET MOGEN?
Bloggers wordt verweten dat ze nieuws "stelen", maar het omgekeerde gebeurt ook, en vaker dan je denkt
Is een blogg7er ee7n journalist? Heel wat blogs doen aan journalistiek - zij brengen nieuws van algemeen belang, zien hun bronnen na, respecteren het principe van woord en wederwoord. En bovenal: zij linken naar hun bronnen, en geven eer aan wie eer verschuldigd is.
Maar de mainstream media, die toch zo graag spuwen op bloggers, doen dat laatste niet. Het gebeurt steeds vaker dat nieuws, uitgebracht door een blogger, opgepikt wordt door "de" media, die het bericht ook brengen, maar dan zonder bronvermelding.
Dat is wat Danny Sullivan van het befaamde Search Engine Land aanklaagt. Hij bracht een bericht uit dat door verschillende publicaties overgenomen werd, zonder bronvermelding (het verhaal over de vrouw die de instructies van Google Maps opvolgde en aangereden werd op de autosnelweg). Nadat hij in een posting hierover zijn beklag deed, ontvingen hij van verschillende publicaties een excuus, en werd de nodige link naar zijn verhaal toegevoegd.
De aloude strijd tussen bloggers en traditionele nieuwsorganisaties wordt hiermee nogmaals in de verf gezet. Het spijtige aan de hele zaak is dat, bij alle besprekingen over de redding van de journalistiek, deze bloggers helemaal vergeten worden. Nochtans zijn zij het die innoveren. Zij zijn het die door bedrijven als journalisten beschouwd worden, als nieuwsmedia die de moeite waard zijn om informatie te verstrekken, omdat de bloggers voor hun niche publiek de juiste informatie kunnen verschaffen. Het zijn bloggers die live verslag uitbrengen van beurzen, lanceringsevenementen, conferenties. Er wordt al te vaak meer nagedacht over de redding van de traditionele uitgevers zelf (die alles doen om diversiteit bij berichtgeving kapot te maken, er een eenheidsworst van maken door één redactie te gebruiken voor verschillende kranten), dan over de redding van de jouranlistiek zelf.
Een interessant artikel om even na te denken bij WebProNews.
http://www.webpronews.com/topnews/2010/06/03/should-mainstream-media-be-held-to-different-standards-than-bloggers


GOOGLE BRENGT TWITTER FEEDS IN ADVERTENTIES
Dynamische advertenties op een nieuw niveau: zin of onzin?
In alle stilte heeft Google en ni7euw soort advertentie gelanceerd, en enkele adverteerders mogen deze nieuwe vorm van communicatie uittesten. Het gaat om een vakje waarin het bekende logo van Twitter, het blauwe vogeltje, vermeld staat, en waarin de laatste tweets van de adverteerder vermeld staan. Bovendien bevat het vakje een link "Follow on Twitter", waardoor je de adverteerder kan volgen zonder de pagina te moeten verlaten.
Eigenlijk wel handig - de adverteerder kan zo automatisch de tekst van zijn advertentie veranderen. Of deze nieuwe vorm van adverteren een succes zal worden, is nog de vraag. Het Noorse bedrijf Qualité Search Marketing, dat uitgenodigd was om deel te nemen aan de test, moest alvast bekennen dat de advertenties het aantal volgelingen van het bedrijf niet noembaar heeft laten stijgen.
Meer hierover bij Clickz en Search Engine Journal
http://www.clickz.com/3640539
http://www.searchenginejournal.com/google-adwords-testing-twitter-display-ads/21276/


NIEUWIGHEDEN OP BING MAPS
Software ontwikkelaar krijgt meer mogelijkheden om met Bing stratenplannen te experimenteren
Ja, we weten het: Apple heeft een persconferentie gehouden waarin een nieuwe iPhone aangekondigd wordt. Maar daarover kr7ijg je morgen verslag - eerst even de eerste commentaren afwachten. Er is immers ook nog ander nieuws te melden.
Want wij hebben het zo vaak over Google Maps, dat we zouden vergeten dat er ook stratenplannen te vinden zijn bij zoekmachine Bing - zelfs met panoramisch zicht, en 3D zicht. Vergelijk je de Bing landkaarten met die van Google Maps, dan zal je zelfs bemerken dat Bing/Microsoft toch iets sterker is in Europa.
Microsoft heeft nu enkele nieuwigheden aangekondigd voor de Bing Maps. Om te beginnen komt er een SDK of software developer kit uit. Dat is een tool waarmee ontwikkelaars hun eigen kaarten kunnen bouwen, bovenop de eigen Bing Maps, en die dan plaatsen op bing.com/maps/explore.
Microsoft zelf heeft trouwens al enkele toepassingen gemaakt van zulke landkaarten - denk maar aan de Twitter Maps, die de tweets tonen van een bepaald gebied.
Maar er vallen nog meer nieuwigheden te rapen voor de Bing Maps, waaronder Bing Map App Ratings (wij veronderstellen dat dit een hitparade moet worden van de beste apps gebaseerd op Bing Maps); Photosynth Panoramas (panoramische foto's gemaakt met de Photosynth software van Microsoft; Map Overlays (laagjes die je over de landkaarten kan leggen om bijvoorbeeld fiestroutes aan te geven); een action bar, reverse address lookup, een rechtsklik menu, landkaarten op het vlledige scherm, enz. Een volledige lijst van de nieuwigheden vind je op het Microsoft blog.
Allen daarheen dus om te experimenteren!
http://www.bing.com/maps/explore/#5003/0.40326=&o=&a=0/5872/style=auto&lat=39.849998&lon=-86.800003&z=11&pid=5874
http://www.bing.com/community/blogs/maps/archive/2010/06/07/bing-maps-adds-map-app-ratings-map-overlays-and-more.aspx
http://www.webpronews.com/topnews/2010/06/07/bing-maps-gets-new-features-sdk-for-apps


APPLE EN DE IPHONE 4 (1)
Dunner, en met camera vooraan voor TimeFace gesprekken
In San Francisco werd de WWDC (7world Wide Development Conference) gehouden van Apple, Waarnaar door zovelen uitgekeken werd. Eerst even vermelden wat er niet voorgesteld werd: geen iPhone 4G (vierde generatie draadloze toestellen), geen nieuwe AppleTV, geen nieuwe iTunes, en evenmin een dienst om muziek te streamen, die verwacht werd nadat Apple de populaire streamingdienst Lala gekocht had.
Maar wel een nieuwe iPhone, een OS met een nieuwe naam, iPhone versies van iMovie en iBooks, en iAds. Eerst zullen we het hebben over de nieuwe iPhone. Die is dunner dan vroeger, met, heel merkwaardig, een metalen rand waarin de antenne verwerkt zit. Hoe het dan moet met de veiligheidsvoorschriften om de antenne zo weinig mogelijk aan te raken, blijft dan wel de vraag.
Nieuw is de camera vooraan van 2 MP, naast de camera achteraan van 5 MP en een flashlicht. Dit maakt videogesprekken mogelijk waarbij je elkaar niet alleen aankijkt, maar waarbij je ook beelden kan doorsturen die je met de camera achteraan maakt. Nu verbruiken zo'n videogesprekken wel wat bandbreedte, en dus doe je zo'n gesprek best wanneer je via WiFi aangesloten bent. Het gekke is dat Apple, in samenwerking met AT&T, het gesprek tot stand brengt via het gewone telefoonnummer, dus de contactgegevens die je nu al in je adresboekje hebt staan. Dat maakt het maken van videogesprekken wel super gebruiksvriendelijk, en van deze telefoon een reden om hem aan iedereen oma en opa te geven om met hun kleinkinderen te bellen en hun snoetje op het scherm te zien. Deze technologie heet FaceTime en is naar onze mening het meest interessante van dit toestel .Met de camera achteraan zal je voortaan ook video's kunnen opnemen in HD resolutie. Mensen met licht paranoïde neigingen moeten zich wel onthouden, want de camara vooraan heeft geen verklikkerslichtje. Hoe weet je of de camera aan staat?
Je kan trouwens wel filmpjes maken en rechtstreeks naar MobileMe van Apple, of de sociale netwerken uploaden, maar dat doe je best wanneer je via WiFi werkt. Het nieuwe toestel mag dan al iPhone4 heten, en het nieuwe OS iOS4, maar het werkt niet met de netwerken van de 4e generatie, enkel 3G.
Wat wij verder onthouden hebben is dat het toestel opnieuw geen gewone Sim-kaart bevat, maar de microSIM zoals in de iPad, en het dus niet volstaat om je gewone simkaart van de ene telefoon in de andere te stoppen. Typisch voor een Apple toestel (Jobs houdt niet van teveel sleufjes en knoppen!): er is geen geheugen uitbreiding. Je zal het dus moeten doen met de 8 of 16 GB op het toestel zelf.
Nog een opmerkelijk feit om dit eerste artikel te besluiten: voortaan zal je op de iPhone de zoekmachine van Microsoft, Bing, aantreffen als optie. Google blijft de standaard zoekmachine, maar wie wil kan dus zoeken via Bing. Een eerste manier waarop Apple Google, dat nu steeds meer uitgroeit tot een regelrechte concurrent, een hak zet. In het tweede artikel hier meer over.
http://www.readwriteweb.com/archives/apple_unveils_iphone_4_for_199_available_june_24th.php
http://www.webpronews.com/topnews/2010/06/07/bing-becomes-iphone-search-option
http://sachin.posterous.com/facetime-in-iphone-4


APPLE EN DE IPHONE 4 (2)
Ontwikkelaars worden in de watten gelegd
Het toestel bevat ook een gyroscoop; gecombineerd met de dichtbijheidssensor en de accelerometer zorgt dit voor een toestel dat exact weet waar jij je bevindt in de ruimte, hoe het gehouden wordt. Ideaal dus voor allerlei toepassingen, zoals games - vooral nu Apple de ontwikkelaars met het nieuwe API meer toegang geeft tot het onderdelen van het OS, zoals deze sensoren, maar ook de ingebouwde kalender. Je zal dus een reeks nieuwe toepassingen mogen verwachten.
Een volledige lijst met de specificaties, en een vergelijking ervan met enkele andere toestellen (Droid indrecible, Evo 4G, Google Nexus One) vind je bij TiPb (1).
Want dit is eigenlijk de boodschap die Steve Jobs aan de ontwikkelaars overgebracht heeft: blijf bij ons, het is de moeite waard. Na de vele kritiek die Apple moest slikken omwille van de eigenzinnige manier om apps goed te keuren voor de AppStore, begonnen de ontwikkelaars hun belangstelling en sympathie voor het OS te verliezen, en zich steeds meer op Android te richten, een veel meer open markt. Jobs zegt nu duidelijk: blijf bij ons, het wordt interessant. En een van de manieren waarop de ontwikkelaar zal voelen dat het interessant wordt, is in zijn portemonnee, met de iAds. Maar dat is voer voor het volgende artikel.
Tussen haakjes: Steve Jobs kreeg het tijdens zijn presentatie wel even benauwd. Voor zijn demo maakte hij namelijk gebruik van WiFi om bijvoorbeeld Face Time te presenteren. Maar de zaal zat vol bloggers, die live verslag uitbrachten, velen via WiFi. En het signaal was dus erg zwak, zo zwak dat de demo van Jobs in het honderd liep. Waarop Jobs vroeg aan de mensen in de zaal om hun WiFi uit te zetten... Beelden hiervan bij Gizmodo (2)
De iPhone4 zal je einde juli in BelgIê en Nederland kunnen verkrijgen. De prijs is nog niet geweten.
http://www.tipb.com/2010/06/07/iphone-4-android-tech-specs/
http://gizmodo.com/5557458/


APPLE EN DE IPHONE 4 (3)
iAds: prima voor ontwikkelaars, minder voor de gebruiker. Maar wat denkt de wetgever ervan?
Zoals in het vorige artikel gezegd: Steve Jobs hield ook zijn iAds boven de doopvont. iAd moet een mobiel adverteernetwerk worden voor de iPhone en iPod Touch toestellen die het OS4 softwareplatform draaien.
Hierbij zal de adverteerder een advertentie kunnen vertonen in een game, en kan de gebruiker erop klikken zonder het game te verlaten, zelfs iets aankopen en toch binnen het game blijven.
Volgens Jobs zijn de advertenties er gekomen voor de ontwikkelaars. Uiteraard zijn de gebruikers geen vragende partij voor zulke advertenties, maar Jobs hoopt met de advertenties de ontwikkelaars te kunnen paaien. Want zij krijgen 60% van de inkomsten uit die advertenties. Mooi, kunnen de ontwikkelaars rijk worden, zelfs al geven zij hun app gratis weg. Dat de gebruiker een advertentie te zien krijgt waar hij niet om gevraagd heeft, en die bovendien van zijn kostbare bandbreedte wegsnoept, dat wordt snel weggemoffeld onder het tapijt.
Maar er zijn drie dingen waaraan de meeste media geen aandacht geven bij deze aankondiging.
1. iAd is ingebouwd in iOS4 (de nieuwe naam van het besturingssysteem - het heeft de interactieve "i" vooraan gekregen.
2. Apple zal de advertenties verkopen - een bericht dat de vele reclameregieŽn zal doen tandenknarsen
3. Apple zal de advertenties serveren.
Deze punten staan wel in het originele persbericht van Apple dat wij via mail ontvingen, maar worden door de media zelfs niet eens vermeld (1), die slikken het voor zoete koek.
Is dit niet een beetje teveel van het goede? Apple verkoopt, levert advertenties in het toestel dat het zelf bouwt en waarbij het ervoor gezorgd dat het ontvangen van de advertenties ingebouwd is in het besturingssysteem... Wij hadden een golf van protest verwacht bij deze aankondiging, maar de reclamewereld blijft rustig voortslapen!
http://techcrunch.com/2010/06/07/apple-we-have-iad-commitments-for-2010-totaling-over-60-million/


APPLE LAAT ALTERNATIEVE AD-NETWERKEN TOE, MAAR NIET GOOGLE'S ADMOB
Gebaar enkel bedoeld om de wethouder te sussen?
We komen nog even terug op de iAd die Steve Jobs maandag officieel voorstelde op de WWDC conferentie. Even samenvatten: iAd is een adverteersysteem, ingebouwd in het iOS4, waarbij Apple de advertenties verkoopt en serveert.
Het idee is, commercieel bezien, gewoon ingenieus. Voortaan krijgt Apple niet alleen een percentje van elke song die verkocht wordt via iTunes, een percentje van elke app die verkocht wordt via de AppStore, maar nu ook een percentje van elke advertentie die op de iPhone vertoond wordt, en van elk product dat via zo'n in-app advertentie verkocht wordt.
Jawel, de ontwikkelaar krijgt er ook een percentje van, en daarmee hoopt Apple de ontwikkelaars aan zich te binden. Maar stel je eens voor dat Microsoft zou zeggen dat je voortaan enkel nog software zou kunnen zetten op jouw laptop die je via een speciale software-winkel zou kopen die Microsoft opricht, en dat het een percentje van elke verkoop zou opeisen. Zou de wereld niet moord en brand schreeuwen? Apple geraakt er echter mee weg.
Voorlopig althans. Want wij vermoeden dat de wetgever deze evolutie toch ook met argusogen zal aanschouwen - vooral het feit dat Apple aangekondigd had dat het zelf de advertenties zou verkopen, en dus de bestaande adverteernetwerken zou weren. Op die aankondiging is Apple ondertussen teruggekomen, wellicht om de wetgever wat te sussen. In een wijziging van de voorwaarden voor de iOS ontwikkelaar wordt nu gesteld dat de ontwikkelaar gegevens mag verzamelen en doorgeven met publicitaire doeleinden, maar enkel met Apple's expliciete toestemming, en enkel aan onafhankelijke adverteerbedrijven (lees: Google).(1)(2)(3). En dat wil dus zeggen dat de ontwikkelaar niet aan andere bedrijven zoals AdMob kan vertellen hoeveel keer er op een advertentie geklikt werd, en het economische systeem van verloning voor advertenties in duigen valt: het heeft geen zin om een advertentie te plaatsen voor een adverteerder die tot het AdMob netwerk behoort.
Wij zijn in elk geval benieuwd hoe de wetgever hierop gaat reageren. Vergeet niet dat toen Google het bestaande AdMob adverteerwerk kocht, en er maar liefs 750 miljoen dollar voo neertelde, de Federal Trade Commission er 6 maanden voor nodig had om te kijken of dit niet zou leiden tot een monopolie...
http://arstechnica.com/apple/news/2010/06/apple-welcomes-indie-advertising-companies-shuts-out-admob.ars
http://mediamemo.allthingsd.com/20100608/apple-makes-good-on-steve-jobs-promise-invites-other-advertisers/
http://news.cnet.com/8301-30684_3-20007146-265.html


SAFARI 5 IS UIT EN BLOKKEERT ADVERTENTIES..
... en dat terwijl iOS elke mogelijkheid tot ads blokkeren uitschakelt. Wie begrijpt Apple nog?
Kijk, vooraleer de lezer ons van vooringenomenheid gaat beschuldigen: wij hebben niets tegen Apple op zich. Het maakt prima producten, stijlvol, vaak revolutionair. De ervaring voor de consument is iets heel speciaal, en de producten die het maakt zijn wat men noemt "kidma proof": een kind en je oma kan ermee werken zonder een computergenie te moeten zijn.
Maar dat wil niet zeggen dat wij geen vragen mogen stellen bij sommige nieuwsberichten. Zoals dit: Apple heeft op WWDC eveneens versie 5 voorgesteld van de safari browser. En daarbij is een van de tools die Apple zelf als een groot voordeel beschouwt: de mogelijkheid om advertenties te blokkeren. Dat is niets revolutionair, want bij vele andere browsers kan je dit al doen (via AdBlocker extensies voor Firefox bijvoorbeeld). En op zich is er niets op tegen dat Apple dit voorstelt.
Maar het valt niet te rijmen met de iAd tool die Apple nu uitgebracht heeft, en die, luister goed, ingebouwd is in het besturingssysteem. Enerzijds is er het vrije open web, met zijn miljoenen pagina's. Pagina's met advertenties waarvan Apple geen percentje krijgt. En daar wil het de gebruiker de mogelijkheid bieden om die advertenties te blokkeren. Anderzijds is er de iAd tool in het iOS, en de advertenties in dit netwerk waarop Apple wél zijn percentje krijgt. En deze advertenties kan de gebruiker niét blokkeren.
Ars Technica noemt het woord "hypocriet" in de mond, wanneer het deze tegenstelling bekijkt. In een artikel waarin het twijfelt of Apple nu "evil" of "genius" is, trekt Ars Technica van leer tegen deze dubbelzinnigheid van Apple. Het artikel kreeg natuurlijk meteen heel wat kritiek. Heel wat commentaren uit het pro-Apple kamp voerden aan dat je de iAds helemaal niet zal moeten blokkeren, want zij zullen niet zo storend zijn als gewone advertenties, want Apple zal ze keuren. Het antwoord daarop: als ze zo goed zijn dat niemand ze wil blokkeren, waarom dan de gebruiker die mogelijkheid ontnemen?
Lees ook de (179!) commentaren in de verhitte discussie die op dit artikel volgde.
http://arstechnica.com/apple/news/2010/06/apples-evil-genius-plan-to-punk-the-web-and-gild-the-ipad.ars


OFFICE WEB APPS OFFICIEEL VAN START
Gratis toegang tot light versie van kantoorsoftware van Microsoft - wie heeft nog Google Docs nodig?
Het zal je maar overkomen dat je een nieuwigheid wil aankondigen, maar dat juist toevallig die week een andere grote speler ook iets aankondigt, en dat gewoonlijk de hele pers deze aankondiging nog enkele dagen nakauwt. Dan sta je daar met jouw nieuwigheid, geen kat die geïnteresseerd lijkt...
Het overkwam deze week Microsoft. Na negen maanden het pakket te laten testen door een select groepje gebruikers, kondigde het aan dat nu iedereen gratis gebruik maken van Office Web Apps. Een aankondiging die toch wel zijn belang heeft, maar die niet in de mainstream media opgepikt werd.
Vergeet niet dat Office nog altijd het meest gebruikte kantoorpakket is ter wereld. Maar de meeste mensen gebruiken slechts een fractie van wat er met het pakket mogelijk is. Voor hen volstaan de basisfuncties van het pakket. En die krijgen zij bij deze online dienst.
Met Office Web Apps kan je documenten bekijken, bewerken en delen die in Word, PowerPoint, Excel, of OneNote gemaakt zijn, en dat alles gewoon in je browser (IE7+, Chrome, Firefox 3.5+ of Safari 4+). Ook op verschillende mobiele toestellen zal je gebruik kunnen maken van de Office Web Apps - voor een lijstje daarvan verwijzen wij naar dit artikel bij Ars Technica (1). Op de tweede link vind je deze apps. (2)
Tussen haakjes: wij hebben nog een nieuwtje van het Microsoft front. Blijkbaar heeft Microsoft gekeken naar Apple en zijn manier om apps toe te laten tot de App Store, en zal het voortaan zelf ook strengere controle uitoefenen om apps toe te laten in de Windows Phone 7 marketplace. En een van de voorwaarden waaraan de app zal moeten voldoen is... geen porno. Ook hier over heeft Ars Technica een bijdrage.(3)
http://arstechnica.com/microsoft/news/2010/06/microsoft-launches-free-office-web-apps.ars
http://office.live.com/?docsf=
http://arstechnica.com/microsoft/news/2010/06/windows-phone-7-marketplace-to-be-porn-free-zone.ars


BING BREIDT AANBOD VOOR SOCIAL SEARCH VERDER UIT
Vooral interessant voor informatie over fanpagina's.
Zoeken was lange tijd een statische zaak: je kreeg informatie uit alle mogelijke bronnen, maar die informatie was beperkt tot wat de zoekrobotten tijdens hun bezoeken aan websites mee naar huis brachten. Bij bepaalde nieuwssites gingen die robotten erg vaak langs, maar bij andere sites, die veel minder vaak vers nieuws brachten, bestond die noodzaak voor frequente bezoeken niet.
Nu echter is zoeken "in real time" een grote zaak geworden. Dankzij de koppeling van de zoekmachines met sociale netwerken zoals Facebook en dan vooral Twitter, vind je nieuws op het moment dat het zich afspeelt. Bing, de zoekmachine Van Microsoft aan wiens naam wij nog altijd niet kunnen wennen, heeft dat goed begrepen. Het verweeft al langer informatie uit Twitter in haar resultaten, en voegt daar nu ook info uit Facebook aan toe. Het geheel werd op een speciale subdomein van Bing gezet, www.bing.com/social.
Vooral wie iets te weten wil komen over celebs kan daar terecht en fanpagina's van clubs, bedrijven, films, enz. Maar ook over gewone mensen vind je daar informatie. Microsoft heeft er wel voor gezorgd dat enkel populaire links te zien zijn, maar geen namen of foto's of door de gebruiker geschreven teksten. Oef!
htp://www.bing.com/social
http://www.bing.com/community/blogs/search/archive/2010/06/09/use-bing-social-to-search-facebook-and-twitter.aspx
http://www.webpronews.com/topnews/2010/06/09/bing-offers-new-take-on-social-search


GOOGLE BROUWT ZOEK-KOFFIE MET CAFFEINE, EN SPUWT RESEM NIEUWIGHEDEN UIT
Nu ook in BelgiŽ navigatie met Google Maps, en gratis bovendien!
Van het Google front valt heel wat nieuws te melden - het was wat in de verdrukking geraakt met alle berichten (e onze kritische analyse ervan) over Apple.
Om te beginnen: de nieuwe Google zoekindex, die de naam Caffeine meekreeg, en die bijna een jaar in beta gelanceerd werd, is nu definitief in gebruik. Volgens Google zouden de resultaten nu 50% verser moeten zijn dan bij de vorige index, en komen de resultaten uit de grootste collectie webcontent ooit. Of je dit nu echt zal voelen, is nog de vraag. Google bracht altijd al redelijk snelle resultaten, kort op het nieuws, en het verschil zal hoogstwaarschijnlijk enkel op bepaalde domeinen te voelen zijn. (1)
De volgende twee berichten betreffen Google Search voor mobiele toestellen. Enerzijds een aankondiging die de makers van gps-navigatietoestellen niet graag zullen horen: voortaan kan je via Google Maps ook gps-navigatie krijgen in verschillende landen, ook in BelgiŽ. Je moet wel een toestel hebben dat Android 1.6 draait of hoger. Deze GPS navigatie is volledig gratis. Een demo vind je op onderstaande link. (2). Bij het Google Blog vind je meer info over Google Maps Navigation (3)
Anderzijds het bericht dat Google Voice Search nu meer talen spreekt: Frans, Duits, Italiaans en Spaans; eerder kon je al instructies in spraak gegeven in het Engels, Mandarijn Chinees en Spaans. Nederlands is er nog altijd niet bij. Deze tool werkt niet alleen op Android toestellen, maar ook op de iPhone, BlackBerry en Nokia S60. (4)
En om het rijtje berichten over Google te besluiten: de blunder met het noteren van WiFi-data door de StreetView wagentjes van Google krijgt nog een staartje. Althans dat is wat Privacy International meent: het beschuldigt Google ervan dat deze gegevens niet "per ongeluk" verzameld werden door de streetview wagens die foto's trokken van de straten in verschillende landen, om deze gegevens toe te voegen aan de streetview optie in Google Maps. Privacy International neemt zelfs de woorden "misdadig opzet" in de mond. In Duitsland zou het parket al een klacht ingediend hebben tegen Google, en in het VK, waar het parket geen vervolging overweegt, wil Privacy International zelf een klacht indienen. The Register vertelt je hoe dit "snuffelen" in zijn werk ging, en waarom men zou kunnen geloven in opzet, in plaats van vergissing. Benieuwd hoe dit afloopt!(5)(6).
http://www.readwriteweb.com/archives/googles_search_indexing_now_fully_caffeinated.php
http://www.youtube.com/watch?v=tGXK4jKN_jY&feature=PlayList&p=C67E4C702FC4B90F&playnext_from=PL&index=1
http://googlemobile.blogspot.com/
http://techcrunch.com/2010/06/09/google-switches-on-maps-navigation-voice-search-for-more-countries/
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/10278068.stm
http://www.theregister.co.uk/2010/06/09/google_wi_fi_sniffing/


TECH HUMOR: SOFT PORNO OP DE IPAD VAN JOBS, EN TE DRUKKE ACHTERGRONDEN
De boog moet niet altijd gespannen staan in tech-land!
Onder dit motto besluiten we deze week onze reeks berichten met enkele lichte noten, die bewijzen dat het er niet altijd serieus aan toe moet gaan in de tech wereld. Om te beginnen een toch wel erg ludieke en geslaagde actie van straatartiesten in San Francisco. Uit protest tegen het feit dat Steve Jobs de App store uitgeroepen heeft tot een porno-vrije zone, hebben zij de affiches bewerkt die daar in de straten hangen, om reclame te maken voor de iPad. Toepasselijk noemt de groep zichzelf dan ook "Freedom from Porn".
De artiesten trokken de stad door, en brachten op de affiches, die een pagina vertonen op een iPad, wat aan die pagina. Resultaat: na hun bemoeienissen stelt die pagina zogenaamd de Facebook pagina voor van Steve Jobs, en blijkt de man toch wel van bloot te houden. Bij TechCrunch vind je enkele afbeeldingen van deze ludieke actie. (1).
Het tweede bericht draait rond het feit dat je sinds kort de maagdelijk blanke achtergrond van de Google pagina kan versieren met een afbeelding - iets wat de Microsoft zoekmachine Bing al veel langer aanbiedt. Om deze (voor Google dan) nieuwe mogelijkheid meer aandacht te geven, voegde Google zelf een achtergronden aan haar pagina toe. Het Europese team van Microsoft heeft haar Twitter account gemaakt om de draak te steken met deze verandering, om te twitteren: "Wij zijn een achtergrond afbeelding kwijt. Indien gevonden, gelieve die bij Bing.com terug te bezorgen". (2). Moeten wij er nog bij vertellen dat deze tweet erg veel ge-retweet werd? (2)
Zo. Geen wereldschokkende berichten, maar toch leuk om even te vermelden, en de week met een positieve noot te besluiten.
http://techcrunch.com/2010/06/08/ipad-porn-art/
http://eu.techcrunch.com/2010/06/10/microsoft-europe-tweet-mocks-googles-copy-cat-background-image-feature/

hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


NOKIA EN DE OVI STORE (1)
In dit eerste deel een blik op de hardware, namelijk een Nokia E72
De meeste internauten kennen Nokia als een betrouwbaar, maar niet zo sexy merk. Velen weten dat de Nokia eigenlijk een van de eerste was om het internet aan te bieden op een toestel met uitklapklavier, lang voor er sprake was van een iPhone. En qua bedrijfstoepassingen kent Nokia zijn gelijke niet. Maar toch raakte het de laatste tijd wat in de verdrukking door het geweld van de iPhone enerzijds, en de Android-phones anderzijds. Hun grote succes was immers de mogelijkheid om apps te downloaden voor het toestel, om extra functies aan het toestel toe te voegen. In de bijhorende online winkel (AppStore voor iPhone, en Android Market voor Android toestellen-) werden al deze apps verzameld. Heel handig, en aantrekkelijk.
Maar wist je dat ook Nokia zijn eigen app store heeft? Die heet dan wel Ovi Markt, genoemd naar de online plaats waar je ook muziek en dergelijke kan downloaden voor de Ovi telefoon. Wij kregen de kans om kennis te maken met de Ovi Markt, en kregen hiervoor de beschikking over een Nokia E72.
Dat is een eerder vierkantig toestel, met onderaan een Azerty-klavier. Het scherm is dus eerder klein, maar het voordeel is dan weer dat je meteen je klavier bij de hand hebt, zonder het te moeten uitschuiven. Het eerste moment met de E72 is even wennen - het systeem met de toetsen rechts en links om dieper in een menu in te gaan of te bevestigen, en rechts om te annuleren, lijkt op het eerste gezicht oubollig, maar het werkt, en het werkt prima: over de menu-opties is goed nagedacht, alles is logisch. Je hebt bovendien een mini-aanraakscherm: de button bovenaan het klavier geeft je niet alleen de mogelijkheid om links en rechts, boven en onder te navigeren, maar je kan ook de cursor fijner plaatsen, dankzij het miniatuur-aanraakscherm in deze button.
Het instellen van mail accounts, het ophalen van mail, is super gebruiksvriendelijk. In een mum van tijd waren wij vertrokken en konden wij onze mails ophalen - beperkt tot 1 kb, gesynchroniseerd en al, dit in tegenstelling tot de LG (zie de bespreking van het toestel). Het enige wat ons niet lukte was het toestel diets te maken dat het automatisch gebruik mocht maken van de internetverbinding om mail te checken, en ons niet telkenmale te vragen welke verbinding (WAP, internet of Wlan) te gebruiken. Ongetwijfeld zal die mogelijkheid wel in het toestel zitten, maar wij vonden het niet meteen.
Ook over de toetsen op het klavier werd nagedacht. Bij het bekijken van het lijstje van mails kan je op de "delete" toets drukken op het klavier om een mail te deleten, en op de enter-toets om het wissen te bevestigen. De batterij gaat niet alleen super lang mee, maar laadt ook erg snel. Van alle toestellen die wij uitgetest hebben leek de 3G verbinding het best te "pakken" - mails downloaden geschiedt supersnel, en surfen op het web al even goed.
Kortom: qua hardware zijn wij echt wel in de verleiding gebracht om ons zo'n E72 aan te schaffen. Het enige wat ons tegenhoudt is het feit dat er geen synchronisatie is met het adresboekje van Outlook - iets wat HTC bijvoorbeeld wel biedt, niet alleen op de WIndows Mobile toestellen, maar ook op de Android toestellen, dankzij de HTC GUI (Sense)
Morgen werpen wij een blik op de Ovi Store.
Tussen haakjes: de E72 kost 349 euro bij Smartphoneshop
http://www.smartphoneshop.be/product/82148/nokia-e72-zodium-black-azerty.html


NOKIA EN DE OVI STORE (2)
In dit tweede deel een blik op de Ovi Store voor apps
Toen eerst de iPhone en later ook Android van start gingen met hun online marktplaatsen waar je extra toepassingen (apps) voor deze mobiele toestellen kon downloaden, werd vragend gekeken naar Nokia: zou dit ijzersterke merk uit ScandinaviŽ door een gebrek aan app marktplaats het onderspit moeten delven?
Gelukkig heeft Nokia op tijd ingezien dat het eigenlijk de apps zijn die zo'n groot succes gemaakt hebben van de iPhone en co. Het heeft dan ook ontwikkelaars aangemoedigd om hun toepassingen uit te brengen voor de Nokia telefoons, en ze aan te bieden op de Ovi marktplaats.
Toegegeven, deze markt is nog niet zo druk bevolkt als de AppStore. Maar je vindt er wel heel wat knappe apps. En waar je bij de Android toestellen beroep kan doen op Google Maps, heb je bij Nokia ook de Ovi maps, gratis bovendien. Wie wil kan zelfs de rij-instructies laten voorlezen door je eigen stem! (1)
Erg interessant vonden wij bovendien de mogelijkheid die Nokia biedt aan content-makers zoals Netties, om via een heel handige online wizard een app te maken die ervoor zorgt dat hun content ook op de Nokia mobiele toestellen beschikbaar is. Wat wij meteen uitgeprobeerd hebben, en, jawel hoor: sindsdien staat er een netties-app in de Ovi-markt; wie deze gratis app downloadt, kan het netties-nieuws meteen op zijn Nokia smartphone lezen. (2) netties was daarmee zelfs sneller dan DataNews!
Onze algemene conclusie? Deze mobiele telefoon ziet er op het eerste zicht wat Dos-achtig uit, met zijn minimale startscherm en het gebruik van de knoppen links en rechts om in en uit menu's te gaan. Maar eens je voorbij dit scherm bent, suft deze telefoon als de beste, naar onze mening zelfs sneller dan de Android toestellen die wij konden testen. Het toestel is echt no-nonsens, voor professionele gebruikers. De batterij gaat enorm lang mee, en herlaadt bovendien erg snel.
En dan nog dit. Het toestel wordt geleverd in een simpele verpakking, maar daarin vind je, naast het toestel zelf, wel een hoesje om het scherm te beschermen. En dat is iets wat naar onze mening wel meer fabrikanten gratis mochten aanbieden. per slot van rekening gaat het hier om mobieltjes van 300 euro en meer!
Enkele links naar interessante apps in de Ovi Store:
Data News http://store.ovi.com/content/37803
ZDNet.be http://store.ovi.com/content/36157
Tweetgoal http://store.ovi.com/content/39626
Knack http://store.ovi.com/content/38672
Vandaag http://store.ovi.com/content/14089
Je eigen stem op de gps http://store.ovi.com/content/34132
http://store.ovi.com/content/33780?clickSource=homepage
http://store.ovi.com/search?q=netties

Nagekomen bericht:
Wij ontvingen volgende reactie van lezer imsee@hotmail.com
Hoi, ik heb jullie app gedownload op mijn Nokia 5800 Xpress Music en aangenaam verrast, simpel en efficiŽnt jullie app, en nette layout, nu kan ik de artikeltjes eender waar lezen!NOKIA BRENGT BATTERIJLADER VIA DE FIETS UIT
Laat het maar over aan Nokia om met handige tools uit te komen!
Eerder deze week hebben wij al gezegd dat wij toch onder de indruk waren van het Nokia toestel dat wij mochten uittesten, de E72, en dan vooral van de Ovi marktplaats, waar je allerlei apps kan downloaden.
Nokia heeft echter nog meer pijlen op zijn boog. Zo heeft het nu een erg "groene" herlader uitgebracht voor de batterij van je Nokia toestel: een herlader die je voedt met energie van je fiets. Deze herlader past wel enkel op vier goedkopere toestellen die Nokia zopas uitbracht, die eigenlijk bedoeld zijn voor gebruikers die niet altijd en overal toegang hebben tot elektriciteit. Deze toestellen hebben meteen ook een stand-by batterijtijd van tot 6 weken, een FM radio en een zaklamp. Ideaal voor bijvoorbeeld mensen in Afrika - die dan wel over een fiets moeten beschikken.
Meer hierover bij The Age.
Mogen wij dan nu even onze droom verklappen? Het ultieme groene/gezondheids systeem om te computeren? Welke fabrikant maakt een hometrainer met een tabletje op het stuur, zodat de internaut niet alleen aan fitness doet tijdens het computeren, maar tegelijkertijd ook energie kan opwekken om de MP3, de mobiele telefoon of andere dingen die op herlaadbare batterijen werken terug op te laden. En het zou ook nog eens goed zijn voor de lijn...
http://www.theage.com.au/digital-life/mobiles/pedalpower-to-the-phone-20100604-xhhd.html


JE ANDROID PHONE BESTUREN MET JE HANDEN
De echte vernieuwingen komen momenteel van Android...
De iPhone 4 die deze week voorgesteld werd, heeft eigenlijk niets verrassends te bieden. Het is gewoon een nieuwe versie, zonder spectaculaire nieuwigheden. Zelfs de camera vooraan om een videogesprek te hebben is niet nieuw of revolutionair - andere toestellen bieden die al veel langer (wij hebben meer dan twee jaar geleden een toestel getest, als we ons niet vergissen een Motorola, die zulke front camera aanbood), en gewoon via het netwerk, zodat je altijd en overal kan bellen met beeld.
Neen, de echte revoluties lijken van Android te komen. Het IsraŽlische bedrijf eyeSight Mobile Technologies heeft een technologie uitgebracht waarbij de camera aan de voorkant gebruikt wordt om handbewegingen te monitoren, waarna software die omzet in commando's. Geen aanraakscherm meer nodig om in en uit te zoomen met de bekende knijpbewegingen, maar gewoon het gebaar in de lucht maken.
Het bedrijf biedt de software aan fabrikanten aan van Android toestellen, in de hoop dat toekomstige toestellen ook zo'n camera vooraan zullen vertonen, nu de iPhone deze tool opnieuw opgevist heeft. Een mooie ontwikkeling!
http://gigaom.com/2010/06/08/android-natural-gesture-control/


ORANGE-LAARZEN HERLADEN BATTERIJ VAN MOBIELTJE
Het zal er heet aan toegaan op de festivals!
Mobiele Operator heeft wel een origineel en groen idee - en dat voor een "oranje" operator! Orange heeft namelijk gummilaarzen voorgesteld, waarmee je de batterij van je mobieltje kan herladen. Een prototype van de "Orange Power Wellies" zal einde juni op het Glastonbury Festival getest worden.
Vooral bij zo'n festival kunnen deze laarzen wel handig zijn, omdat je in je tentje niet meteen een stopcontact hebt om je mobieltje op te laden. Maar hoe het werkt is ons nog een raadsel. Volgens het persbericht op Pressetext zou het te maken hebben met thermo-elektriciteit, en wel de elektriciteit die opgewekt wordt door de wisselwerking tussen een warme zool en de koude aarde. De juiste uitleg vind je in het persbericht van Pressetext. Misschien moet deze technologie wel uitgebreid worden tot alle schoenen, en zouden we door gewoon te stappen onze mobieltjes in de toekomst kunnen herladen ? Zou leuk zijn!
http://www.pressetext.at/news/100609002/orange-gummistiefel-heisse-sohle-laedt-handy-akku/

hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Radio wijst de WWWeg
Dat radio en internet een droomhuwelijk vormen, is op zich geen nieuws. Maar hoe zorg je ervoor dat consumenten via je radiospot op je website belanden? Het Britse Radio Advertising Bureau nam de invloed van radiocampagnes op het zoekgedrag onder de loep.
Deel 1: http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00083517
Deel 2: http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00083523


*** Nieuwe Open Telepresence Experience (OTX) van Polycom biedt levensechte kwaliteit op gehalveerde bandbreedte: biedt levensechte kwaliteit op maximaal vijftig procent minder bandbreedte dan vergelijkbare systemen en dit tegen de laagste totale eigendomskosten (TCO of Total cost of ownership) zodat klanten snel rendement behalen op hun investeringen.
http://www.polycom.com/products/telepresence_video/telepresence_solutions/immersive_telepresence/otx300.html

*** Logitech onthult gloednieuwe HD webcams
http://blog.logitech.com/2010/06/10/newhdwebcams/


*** De nieuwe Symantec Protection Suite Advanced Business Edition is vanaf deze zomer verkrijgbaar, en biedt een volledige beveiliging, niet alleen wat betreft internet- en e-mailgebruik, maar eveneens voor back-up en herstel van desktops, laptops en servers.
http://www.symantec.com

*** Zoals verwacht is het aantal spamaanvallen rond het WK Voetbal in Zuid-Afrika stijgende. Acht dagen voor de start van het kampioenschap lijken 'oude bekenden' als '419-scam berichten' volhardend te zijn
http://www.2010netthreat.com/netthreats/post/2010/06/01/World-Cup-spam-volumes-soar.aspx

*** Ricoh zet Times Square in New York in de spotlights met uitsluitend zonne-energie
http://www.Ricoh-europe.com

*** Fortinet's May Threatscape Report Shows New PDF Exploit Being Circulated in High Volume through Ongoing Spam Campaign
http://blog.didierstevens.com/2010/03/29/escape-from-pdf/

*** Corel gegrepen door WK-koorts
Corel biedt duizenden euro's aan prijzen met de Corel-game voor het voorspellen van WK-uitslagen
http://www.corel.nl/wk

*** Cybercriminele misbruiken FIFA WK Voetbal voor gerichte aanvallen
http://www.symantec.com/connect/blogs/targeted-attack-uses-fifa-world-cup-2010-hook

*** BitDefender waarschuwt voor vals iPad testaanbod op Facebook
http://www.bitdefender.nl/
http://www.bitdefender.be

*** (WK) Voetbalgekte maakt bijgelovig
Europese mannen zijn tijdens sportevenementen an hun gelukszetel gekluisterd en zweren bij diverse rituelen. Logitech draagt een steentje bij om de stress in de huiskamer te reduceren met het nieuwste gamma Harmony-afstandsbedieningen.
http://www.logitech.com

*** Norton kondigt Norton Everywhere aan
Consumenten willen steeds meer zaken online doen, en gaan steeds meer via verschillende kanalen online. Waar dat vroeger enkel de PC was, is dat vandaag evengoed via de smartphone en morgen misschien via de microgolfoven J. Symantec heeft dit gegeven omgezet in een langetermijnvisie op internetbeveiliging, en de eerste diensten zijn nu reeds beschikbaar:
http://www.symantec.com/nl/nl/about/news/release/article.jsp?prid=20100603_01.

*** Easynet organiseert op 24 juni 2010 exclusieve conferentie over duurzaam ondernemen
http://www.easynet.be


*** Nieuwe Open Telepresence Experience (OTX) van Polycom biedt levensechte kwaliteit op gehalveerde bandbreedte
http://www.polycom.com/products/telepresence_video/telepresence_solutions/immersive_telepresence/otx300.html
muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetLIVIO AMATO - MY BEST PIANO
[piano / newage] Dromerig muziek, maar deze keer niet geproduceerd door een synthesizer wel door een piano. Door de keuze van het instrument erg intiem klinkende songs, heel mooi en zuiver. Om op te zeggen en dan weg te dromen, de blik op oneindig... Onze inspiratie haalden wij deze week bij de top van de meest beluisterde songs van Jamendo, en dat wil dus zeggen dat je dit hele album volledig gratis kan downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/67631
DIABLO SWING ORCHESTRA - BALROG BOOGIE

[jazz rock] Lieflijk zachte klanken gisteren, vandaag heel wat hardere muziek: jazz rock, met een humoristische knipoog. Je hoort de monsters, likkebaardend op zoek naar slachtoffers, bijvoorbeeld in Balrog Boogie. Een heel leuke plaat, gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/49216


FRESH BODY SHOP - DIRECTOR'S CUT
[Folk / pop rock] Iets minder spectaculair, maar daarom niet minder waard, deze Director's cut van Fresh Body Shop. De opnamekwaliteit is misschien niet 100% (de stem van de zanger klinkt niet evenwichtig in het geheel), maar de songs zijn toch knap. Onze voorkeur gaat uit naar Twins, dat lenger swingt.
Ook hier weer: het hele album gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/66860


YACHAR - ETERNAMENTE
[akoestisch] Ietwat zweverige songs, ijl, esotherisch, vooral door het gebruik van de harp. Heel filmische muziek ook. Mooi - en gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/66562


VRIJDAG HOORSPELDAG: BOEMERANG
Deze thriller, uitgezonden op 10 september 1979 door Tros, is gebaseerd op een werk van John Shimmin, en geregisseerd door Bert Dijkstra. Het verhaal draait rond meneer Grear, de hoofdkassier van een bankfiliaal, die tegen zijn pensioen aan loopt, en op een dag aangesproken wordt door de sinistere Mr. Lund. Die heeft een voorstel dat Mr. Grear neit kan weigeren...
Acteurs: Eric van Ingen (John Grear); IJda Andrea (Muriel Grear, zijn vrouw); Barbara Hoffman (Janet Quale, een vriendin), Reinier Heideman (Victor Lund); Willy Ruys (Insp. Gallow)
Onze mening: Een heerlijk hoorspel, ouderwetse degelijkheid. Een spannend verhaal, en goede acteerprestaties.
http://hoorspel.wordpress.com/2010/06/07/boemerang/
Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Er is niets zo nutteloos als iets efficiŽnt doen dat eigenlijk helemaal niet gedaan zou moeten worden.
-Charles Mingus-


oor logo
De nieuwe oogst


HTML TOOLBOX
Er is de laatste tijd heel wat te doen geweest rond HTML5, dat volgens Steve Jobs Flash vervangen moet. Maar het is wel een redelijk nieuwe webtaal. Wat weet jij erover? Op deze site kan je meer dan 60 artikels vinden over deze webtechnologie: tutorials, bronnen op het web, showcases die tot voorbeeld kunnen dienen, enz.
[Taal: ENG]
http://creativefan.com/the-ultimate-html5-toolbox-60-articles-tutorials-resources-and-inspiring-showcases/


BESTE IPAD APPS
Onze persoonlijke voorkeur gaat niet uit naar de iPad, maar dat kan niet verhinderen dat hij enorm populair is: er zijn er al meer dan 2 miljoen van verkocht. Ook op de iPad kan je apps zetten, en dit artikel geeft je een lijst van de beste apps voor de iPad, die gratis te downloaden zijn.
[Taal: ENG]
http://technologytosoftware.com/must-have-free-apps-for-ipad.html


CROSS BROWSER TESTING
Voor de webbouwer: bij Smashing Magazine vind je een heel interessant artikel over het testen van een site in verschillende browsers (cross-browser testing). Het artikels bespreekt de verschillende tools die je daarvoor kan gebruiken, en de online diensten.
[Taal: ENG]
http://www.smashingmagazine.com/2010/06/04/cross-browser-testing-a-detailed-review-of-tools-and-services/


FACEROULETTE: ENKEL CHATTEN MET FACEBOOKERS
Deze nieuwe dienst is gebaseerd op het o zo populaire chatroulette, waarbij je volkomen willekeurig in een een-op-een videogesprek belandt met een totale vreemde. Deze dienst heeft het principe genomen, maar ervoor gezorgd dat je enkel nog babbelt met mensen die ook een account hebben op Facebook. Zo kan je ze, indien je dat wil, en indien die ander dat ook wil, later eventueel ook nog vinden. Om deel te nemen aan de chat moet je wel eerst Facebook toestemming geven om jouw gegevens (voornaam, geboortejaar, land, profiel foto, huidige locatie) mee te delen aan de gesprekspartner.
http://faceroulette.net/

WEBCHARTED: DE BESTE SITES GEKLASSEERD

Op deze site vind je een lijst met de beste (Engelstalige) websites, netjes georganiseerd in categorieŽn, zoals nieuws, strips, celebs, mode, fun, reizen, enz.
[Taal: ENG]
http://www.webcharted.com./


ATLAS OBSCURA: MERKWAARDIGE PLEKKEN
De reiziger moet bij het voorbereiden van zijn reis absoluut deze plek ook bezoeken: hier vind je namelijk merkwaardige plekken ter wereld, curiositeiten, esoterica. Uiteraard heel veel steden in de VS, maar toch ook enkele in Europa. Parijs bijvoorbeeld. Wist je dat daar een riool-museum bestaat? Daar kan je dan de stad bezichtigen, maar dan ondergronds. Een site om uren door te brengen!
Deze site was trouwens een van de winnaars van de SXSW conferentie!
[Taal: ENG]
http://atlasobscura.com/


CORNIFY: FLOWER POWER!
Nog een winnaar van de SXSW conferentie: deze site zorgt ervoor dat je de wereld heel wat rooskleuriger inziet. Bij het bezoek op de site kan je een link naar je bookmarks toolbar slepen. En wanneer je dan naar een andere website gaat, kan je daar op deze button klikken, en de wereld ziet er helemaal anders uit!
[Taal: ENG]
http://www.cornify.com/
FASHISM: MODE SITE

Neen, deze site heeft niets te maken met politiek, maar wel alles met mode. Het is de virtuele versie van "is mijn g.t niet te dik in deze rok?". Je kan hier namelijk foto's uploaden van jezelf in bepaalde outfits, en de mening vragen van de crowd of deze outfit jou wel staat.
Ook weer een winnaar van SXSW, maar naar onze mening heeft hij niet meteen een groot succes - wij zien niet zoveel beweging op de site; het principe is anders best boeiend. Stel: je gaat naar een winkel, en je twijfelt tussen twee rokken. Het advies vragen aan de crowd kan dan redding brengen..
[Taal: ENG]
http://www.fashism.com/users/new


LIVEBRUSH: ARTISTIEKE TOETS AAN JE AFBEELDINGEN
Ook weer een genomineerde van het SXSW festival: deze site is gewijd aan een software, waarmee je een artistieke toets kan geven aan jouw afbeeldling. Bij deze toepassing worden de verschillende borstels (fijn, potlood, invullen...) gecombineerd met de bewegingen van jouw muis. Intrigerend.
[Taal: ENG]
http://www.livebrush.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CATAWIKI GAAT MOBIEL
Catawiki, de site waar je jouw verzameling kan bijhouden, aanvullen of eventueel stukken ervan verkopen, heft nu ook een mobiele versie. Handig, want zo kan je bijvoorbeeld wanneer je op een beurs bent meteen zien of je een bepaalde strip al in jouw bezit hebt, enz.
http://m.catawiki.nlHIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: OMBUDSDIENST JUSTITIE
Op deze website worden een aantal pijnpunten van justitie aangekaart. Men kan er ook terecht met klachten en suggesties voor justitie. De site werd opgericht door SP.A justitiespecialist Renaat Landuyt, die ook al een Blunderboek geschreven heeft over justitie.
De site is helder en overzichtelijk, maar misschien iets aan de sobere kant.
http://www.ombudsdienstjustitie.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: STATIONSROMAN
Waar is de tijd van de stationsromannetjes - boekjes die je kocht in de krantenkiosk in de trein, luchtige lectuur, die je snel (de duur van je treinreis) kon uitlezen... Hoogstaande lectuur was het niet, maar het was wel ontspannend.
Om dit idee van de stationsroman in de verf te zetten, werd enkele maanden geleden een project opgestart in Antwerpen: 5 schrijvers (Herman Brusselmans, Joke Van Leeuwen, Tom Naegels, Anne Provoost en Oscar van den Boogaerd) schreven elk een dag aan een roman, zich daarbij baserend op het werk van de voorganger. De schrijvers konden bewonderd worden in de hall van het Antwerpse Centraal Station. En het resultaat kan nu online gelezen worden.
[Taal: NL]
http://www.stationsroman.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: ALORS ON VOTE!
Wie zei dat politiek en humor niet samengaan... In dit hilarische filmpje op YouTube krijg je een aansporing om zondag je burgerplicht te doen, op een heel knappe manier, en met een grote knipoog. Knap gedaan!
[taal: NL/FR)
http://www.youtube.com/watch?v=Pe4YB_j7bUg&feature=player_embedded


VRIJDAG MULTIMEDIA: POTLOODTEKENINGEN
Je zou het echt niet geloven, zo fotorealistisch zijn deze tekeningen, maar toch is het zo: kunstenaar Paul LUng hanteert wel degelijk een potlood en geen camera om zijn tekeningen te maken. Knap!
[Taal: ENG]
http://www.beautifullife.info/art-works/unbelievable-pencil-art/


VRIJDAG MULTIMEDIA: IMMERSIVE GARDEN
Een pracht van een site, waarin het werk voorgesteld wordt van een begenadigd kunstenaar. En dat in een superbe vorm. Een echt pareltje.
[Taal: ENG]
http://www.immersive-garden.com/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

- Zijn er problemen met sommige windowsstations en taxonweb ? (rumors en ervaringen ?) - verkeerd certificaat - probleem met windows patch
* een nieuwe zerobug die via (streaming - wereldcup) XP en 2003 kan overnemen (GEEN PATCH)
http://belsec.skynetblogs.be/post/7950911/how-to-protect-now-against-this-new-windows-z
- de eerste resultaten van de eerste fase van de ISOC belgiŽ campagne voor meer security en privacy op het Belgische netwerk door een vernieuwd regeringsbeleid
http://belsec.skynetblogs.be/post/7951557/politicians-react-to-the-5-point-programs-for

http://belsec.skynetblogs.be
no quality without security

techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/

- Teufel System 5, het kleine broertje van de succesvolle System 5 THX Select 2
http://www.techbytes.be/2010/06/teufel-system-5-het-kleine-broertje-van-de-succesvolle-system-5-thx-select-2.html
- Jabra steekt Jabra STONE en Jabra STREET in nieuw jasje
http://www.techbytes.be/2010/06/jabra-steekt-jabra-stone-en-jabra-street-in-nieuw-jasje-.html
- LG introduceert COOKIE FRESH GS 290
http://www.techbytes.be/2010/06/lg-introduceert-cookie-fresh-gs-290-.html

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Websites dagbladen steeds vaker bekeken
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/489529/2010/06/10/Websites-dagbladen-steeds-vaker-bekeken.dhtml
- VVD blundert met NSB-tweet
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/489296/2010/06/09/VVD-blundert-met-NSB-tweet.dhtml
- NOS voorziet maandag internetproblemen
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/489096/2010/06/09/NOS-voorziet-maandag-internetproblemen.dhtml
-

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Lichtere alternatieven voor QuickTime
Om Quicktime-filmpjes (MOV) op je computer af te spelen moet je het Apple programma QuickTime op je PC installeren. Dit is een behoorlijk uitgebreid en dus zwaar programma.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27569
- Spider Player
De Spider Player is niet het zoveelste programma om muziek mee af te spelen. Het weet zich te onderscheiden door vele handige extra's.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23166
- Spyware Terminator
SpyWare Terminator is een uitstekende beveiliging tegen spyware en andere narigheid. Het spoort niet alleen de spyware achteraf op, maar beschermt ook realtime.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22586elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- De moderne man houdt het bij grooming
Mannen hechten almaar meer waarde aan lichaamsverzorging, en dat gaat verder dan het scheren van het gelaat. Ook andere lichaamszones worden onder handen ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4976
- Apple iPhone 4: dunner, beter scherm en filmen in HD
Zoals verwacht heeft Apple de vierde generatie van de iPhone onthuld op de Worldwide Developers Conference in San Francisco.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5077
- Nieuwe laptops en desktops bij HP
HP brengt een aantal nieuwe laptops en desktops op de markt die op vlak van lifestyle, gaming, amusement en aanraaktechnologie hoog scoren.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5075computerworld logo
*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/

- 2 miljard Tweets
In mei werden maar liefst 2 miljard tweets uitgewisseld, tegenover 1 miljoen in afgelopen december.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21390&style=99896
- Phishing heeft instant messaging in het vizier
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21386&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- amous grote winnaar op CCB Awards
Op 4 juni vonden de CCB Awards voor creatieve reclame plaats. Brussels reclamebureau Famous mocht de meeste hoedjes mee naar huis nemen.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6788
- Emakina Academy
Op 22 juni aanstaande, organiseert de Emakina Academy een programma van een halve dag rond nieuwe technologieŽn in de sector van de gezondheidssector.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6787
- WK zorgt voor extra spam
Ditmaal is het Symantec die gebruikers waarschuwt voor de toename van spam in de nasleep van het WK Voetbal in Zuid-Afrika.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6785

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- 1/3 kinderen ziet porno voor de leeftijd van 10 jaar
http://computertaal.info/2010/06/10/13-kinderen-ziet-porno-voor-de-leeftijd-van-10-jaar/
- Office Web apps gelanceerd
http://computertaal.info/2010/06/10/office-web-apps-gelanceerd/
- Call of Duty en kinderporno
http://computertaal.info/2010/06/10/call-of-duty-en-kinderporno/tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- 'Gevolgen verkiezingen voor privacy hangen af van coalitie'
De gevolgen van de verkiezingsuitslag voor zaken als privacy en internetvrijheid hangen af van de coalitie die zal worden gevormd. Dat stelt Bits of Freedom. Een liberale coalitie zou daarvoor meer aandacht hebben dan een conservatieve. »
http://tweakers.net/nieuws/67872/gevolgen-verkiezingen-voor-privacy-hangen-af-van-coalitie.html
- T-Mobile krijgt dwangsom van vijf miljoen euro om Orange-frequenties
T-Mobile moet een dwangsom van vijf miljoen euro betalen vanwege het onvoldoende gebruiken van de 3g-frequenties van Orange. T-Mobile nam met de koop van Orange ook de verplichting over om een extra 3g-netwerk uit te rollen. »
http://tweakers.net/nieuws/67875/t-mobile-krijgt-dwangsom-van-vijf-miljoen-euro-om-orange-frequenties.html

tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut
BETER WERKEN MET WINDOWS 7: BESTANDEN SORTEREN OP SOORT, MAAND, ARTIEST, ENZ
Sinds Windows Vista heb je, in Verkenner, de optie om bij de folder view Details bestanden te groeperen gebaseerd op naam, datum, gewijzigd, enz. In Windows 7 zijn deze opties nog altijd beschikbaar, maar toch iets verbeterd, dankzij de Libraries (bibliotheken). Hierbij kan je de content van verschillende plaatsen op jouw harde schijf bekijken in één logische folder. En elke bibliotheek bevat de juiste contextuele opties om bestanden te sorteren; zo kan je bij Pictures bestanden sorteren op dag, kwotering, tag, maand. Bij video's heb je dan weer de optie lengte, enz. Interessant!
http://www.maximumpc.com/article/features/nix_friction_your_win7_system?page=0%2C3


BETER WERKEN MET WINDOWS 7: MAPPEN VASTPINNEN OP HET STARTMENU EN FAVORITES
De programma's in je startmenu en de programma's die je vastgepind hebt op jouw taakbalk tonen de zeven vaakst gebruikte bestanden in dit programma in de Jump list. Maar je kan manueel ook sommige favorieten vastpinnen op dit lijstje, om er gemakkelijk toegang tot te hebben. Gewoon rechts klikken op een folder (op je desktop of vanuit Verkenner) en die folder slepen naar de snelkoppeling van Verkenner op de taakbalk. Je krijgt even de melding "Vastpinnen op Windows Verkenner", vooraleer je de muisknop lost. De folder zal nu te zien zijn op de jump list,bij de vastgepinde items. Om deze map weer te verwijderen maak je gebruik van "unpin fom this list" rechts in het paneel.
http://www.maximumpc.com/article/features/nix_friction_your_win7_system?page=0%2C3


WINDOWS 7 OP EEN OPSTARTBARE USB STICK
Het is geen slecht idee om Windows 7 op een stick te zetten. Handig om in je zak te hebben, of in de schuif te laten ligen, en dan, wanneer het nodig is, boven te halen.
Om zo'n opstartbare stick te maken (werkt voor Windows 7 en Vista, niet voor de andere OS), moet je verschillende stappen doorlopen: de USB stick formatteren, partitioneren, de Windwos dvd kopiŽren naar de stick, en daar dan een opstartbaar toestel van te maken.
De juiste instructies vind je op onderstaande link. Maar wees voorzichtig, en geef ons de schuld niet wanneer het misgaat!
http://www.maximumpc.com/article/features/nix_friction_your_win7_system?page=0%2C4


TIP WINDOWS 7: MAAK JE EIGEN DIASHOW
Verander je vaak van wallpaper voor je bureaublad? Dan kan je dankzij een tool in Windows 7 verschillende wallpapers (behangpapiertjes) laten verschijnen in de vorm van een diashow.Je kan zelfs bepalen hoe vaak de afbeeldingen getoond moeten worden.
Ga als volgt tewerk:
- Klik rechts op een lege plek op je bureaublad.
- Kies Personalized (aanpassen) en vervolgens Dekstop background (achtergrond voor bureaublad)
- Kies Background en ga nu de afbeeldingen selecteren; houd de ctrl-toets ingedrukt bij het selecteren om de verschillende bestanden te kiezen.
- Klik Save Changes (bewaren)
http://www.lockergnome.com/windows/2009/06/18/create-your-own-desktop-slideshow-in-windows-7/


VRIJDAG ALTERNATIEVE TIP: BRIGHT
Voor de iPhone heb ik het programma Bright gekozen. Een lifestyle nieuwsprogramma. Dit programma is ook te krijgen voor Android. Het programma werkt met feeds en je kunt er op reageren of doorsturen.
Zoals de makers zelf schrijven: 'Bright is de toonaangevende uitgave in Nederland vol van vernieuwing gewijd aan techlifestyle. Van de beste gadgets en tools tot het mooiste design en de belangrijkste trends, Bright selecteert voor jou de krenten in de pap. Bright is altijd op zoek naar de nieuwste en meest inspirerende voorbeelden van vernuft in technologie, design, architectuur, wetenschap, media en in kunst. Iedereen met een 'taste for technology', een oog voor ontwerp en een zwak voor innovatie kan eigenlijk niet zonder.'
Na het starten van de app, verschijnen de feeds, met onderop een menu met 'Nieuws' (=beginscherm), Video, Downloads, Best of YouTube en More. More geeft toegang tot de instellingen en een reeks andere items.
Via de site is ook van alles te bekijken. De iPhone app is gratis. De link naar iTunes/Apple Store is op onderstaand adres te vinden.
[Arnold Top]
http://www.bright.nl/bright-app


Voor deze rubriek danken wij
Arnnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: EXCEL VIEWER
Windows - freeware
Wil je vlug een blik werpen op de inhoud van een Excel bestand, maar ben je toch wat beducht voor Macro-virussen? Dan kan deze tool helpen: je kan de rekenbladen gemaakt in Excel bekijken en printen, zelfs wanneer je zelf geen Excel op jouw computer hebt staan.
http://www.chip.de/downloads/Excel-Viewer_13005846.html


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: VISTA /WINDOWS 7 UPGRADE ADVISEUR
Windows - freeware
Heb jij nog een oudere computer, en vraag jij je af of die wel geschikt is voor een upgrade naar een nieuwe versie van het Windows OS? Dan kan je met deze tools uitzoeken of je van een ouder systeem naar Vista kan gaan, en zelfs naar Windows 7.
http://windows.microsoft.com/en-us/windows-vista/products/upgrade-advisor
http://www.microsoft.com/windows/windows-7/get/upgrade-advisor.aspx


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: WINDOWS 7 WALLPAPERPACK
Windows7 - 138 MB - freeware
Met de 194 wallpapers die je in dit pakket vindt, zal je wel even zoet zijn! Het Zip-bestand bevat zowel de standaard desktop achtergronden, als speciale achtergronden uit bepaalde landen.
http://windows-7-wallpaper-pack.en.softonic.com/


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: VIRTUAL PC
Windows XP/2003/Server/Vista - 31,7 MB - freeware
Met deze software kan je een ander besturingssysteem onder jouw Windows laten draaien. Dit programma emuleert met een virtuele machine een compleet zelfstandige pc, inclusief imago van harde schijf, opslag, werkgeheugen, grafische en geluidskaart en netwerwerk verbinding.
http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: WINDOWS LIVE MOVIE MAKER
Windows Vista/7/XP - freeeware
Met Windows Movie maker kan je video's bewerken; maar sinds Windows 7 wordt deze software niet meer als onderdeel van het besturingssysteem aangeboden. Je vindt in dit programma tools om beelden te knippen, 60 overgangen, 18 zoom varianten en 20 visuele effecten. Je kan het resultaat meteen ook naar YouTube of Facebook uploaden.
http://download.live.com/moviemaker?wa=wsignin1.0


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: WINDOWS LIVE FOTOGALERIJ
Windows Vista/7/XP - freeeware
Deze tool zorgt er dan weer voor dat je foto's en filmpjes gemakkelijk met Windows kan bewerken en bekijken. De tool heeft een uitgekiende sorteringstechniek.
http://download.live.com/photogallery


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: AUTORUNS
Windows all - 581kb - freeware
Deze erg populaire tool helpt je je systeem snel te houden, door te tonen welke programma's er bij het opstarten mee geladen worden. En wat je overbodig acht, kan je meteen ook uitschakelen.
http://www.chip.de/downloads/Autoruns_20358751.html


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: ACTIVESYNC
Active Sync / Mobile Device
Met ActiveSync kan je je mobiele toestel synchroniseren met een Windows XP computer; met Mobile Device kan je Windows Vista en Windows 7 synchroniseren met dat toestel. Je kan contacten en mails synchroniseren, foto's, muziek en video's uitwisselen tussen beide toestellen.
http://www.microsoft.com/windowsmobile/en-us/help/synchronize/device-synch.mspx


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: WC 2010 FOTMOB
Android - freeware
Met deze app heb je het speelschema altijd op zak, zodat je geen enkele belangrijke wedstrijd mist. Kan je de wedstrijd niet live op tv volgen, dan kan je ook een melding vragen telkens er een doelpunt gemaakt is.
http://www.androidtapp.com/world-cup-2010-fotmob/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: 2010 WORLD CUP TRIVIA
Android - freeware
nog een app voor Android toestellen: hiermee kan je jouw kennis van het voetbalgebeuren testen. Wat weet jij van de geschiedenis van het WK, van de teams en de spelers?
http://www.androidpit.com/en/android/market/apps/app/com.sms.android.activity/2010-World-Cup-Trivia


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

Het laatste woord....Lezer Bob meldt dat er een foutje zat in een artikel verleden week:
<<<
Hilde,

In de laatste publicatie is een fout geslopen:


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: PAGEDEFRAG
Windows all - 68k - freeware
Een mini-defragmenteerder, die ervoor zorgt dat jouw computer terug sneller zal gaan. PageDefrag defragmenteerrt automatisch het register van jouw pc. De tool is erg gebruiksvriendelijk, zodat ook niet zo ervaren gebruikers hem kunnen bedienen.


Het register wordt NIET gedefragmenteerd, wél het wisselbestand (pagefile).
En da's helemaal iets anders !

Felicitaties met jouw schitterde weekly.

Een trouwe lezer,
Bop Sprengers
BS-SOFT
Antwerpen
>>>
Waarvoor dank!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lezer Marc doet een oproep. Wie helpt?
<<<
Hallo Hilde,

Mag ik een oproep plaatsen aan de lezers van Netties betreffende een probleem dat mij stilaan grijze haren bezorgt?

Ja? Allee, daar gaan we...

Ik back-up in een cyclus van één week in 5 pakketten (elke werkdag één) al mijn "geliefde" bestanden op een 1-terabyte schijf, met GFI Backup. Het gaat hierbij om relatief grote pakketten, waarvan het grootste ongeveer 200 Gb beslaat verdeeld over ongeveer 40000 bestanden genest in een directorystructuur tot 4 lagen diep.

Back-up type = replace, differential en er is geen compressie (komt dus neer op klakkeloos kopiŽren van de opgegeven structuur).

Om snelheidsreden werd voor deze optie gekozen, eerder dan de tweede optie van GFI, compressie opgeslagen in een reeks zip-bestanden xxx.Z01, xxxZ02, ... xxx.Zxx van elk 630 Mb. Gecomprimeerd back-uppen kan tot 50 (!) uren in beslag nemen... Niet doenbaar!

Probleem is dat er per ongeluk "ergens" in dat pakket een of meerdere bestanden (of mappen ?) met extreem lange bestandsnamen moeten zijn gesukkeld. Van zodra GFI Backup zulke naam tegenkomt zwiept hij het pakket héél hoog de boom in en breekt af. Einde verhaal. Want dat is nu het meest frustrerend; GFI Backup detecteert de boosdoeners maar vindt het niet de moeite om de naampjes in het logbestand te zetten... Ik krijg nog een vaderlijke raad; ofwel compressie gebruiken (wat om hoger vermelde reden niet aan te raden is), ofwel de boosdoeners opzoeken en verwijderen of hernoemen.

En nu mijn uiteindelijk probleem. Het controleren van 40000 bestanden in stapels directory's is een hopeloze zaak. Tegen die tijd heb ik een lange grijze baard. Enige oplossing is automatiseren. Vraag: wie heeft weet van een programma of werkwijze die in staat is om bestandsnamen langer dan 256 karakters in een gegeven directorystructuur op te sporen en te tonen of (liefst) uit te printen. Of kan iemand mij een (freeware) programma aanraden dat dit soort problemen "beter" behandelt?

Ik stel mijn hoop in de echte pc-bollebozen die tussen de redactie en lezers van Netties zeker moeten te vinden zijn...

Nog iets, Hilde: ik heb in de laatste jaren ettelijke nieuwsbrieven op mijn PC zien verschijnen en terug verdwijnen. Er is er ééntje overgebleven. Raad eens? Doe zo verder, meisje. Ik zal Netties elke week met plezier blijven lezen en opslaan.

Groetjes,en bedankt bij voorbaat.

Marc
>>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
We kunnen problemen niet oplossen door dezelfde denkwijze te gebruiken als bij het creŽren van de problemen
-Wang Yangming -