netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
10/6/
2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woor

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 653 van 5/6/2010Gegroet lezer,

Na een prachtige donderdag, een superbe vrijdag, lijkt het erop dat we nog een even mooie zaterdag tegemoet gaan. Genieten, dat is wat we gaan doen, nu eindelijk de zomer aangebroken lijkt! Eerst nog even deze netties afwerken natuurlijk. En wat kan u daarin vinden? Wel, uiteraard het nodige nieuws met kritische ondertoon over Apple, en wat nieuwigheden van Google en Microsoft. Verder een artikel waarin wij u trachten uit te leggen wat ons zo'n enthousiaste gebruikers maakt van Twitter, en wat de gewone internaut daar kan vinden. In dat artikel riepen wij onze lezers op om ons hun twitter ID bekend te maken, zodat andere lezers met hen kennis kunnen maken via Twitter. Nu, ofwel zijn er heel weinig lezers die op Twitter zitten, ofwel zijn deze Twitteraars erg bescheiden, want tot op heden ontvingen wij geen enkele reactie. Wie het alsnog durft om zijn Twitter ID bekend te maken, kent het adres: redactie@netties.be

Via Twitter hebben wij trouwens een knappe Vlaamse podcast ontdekt: Tech45. De opname ervan kan je 's woensdag om de 14 dagen live bijwonen via uStream, en commentaar geven via Twitter. Meer info over deze podcast op dit adres: http://www.tech45.eu

Wij wensen u in elk geval veel lees- en experimenteerplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

Hilde

Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe

Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
MICROSOFT LANCEERT OFFICIEEL MOBIELE BARCODE TECHNOLOGIE: TAG
Tag verbindt het virtuele met het reŽle
Wij hebben het enkele maanden geleden al over deze technologie gehad, en toen konden wij onze bewondering niet onder stoelen en banken steken. Nu is hij dan officieel gelanceerd: Microsoft Tag. Dat is een mobiele streepjescode dienst waarbij iedereen die dat wil een streepjescode kan aanmaken, die op een product aanbrengen, en die tag dan kan koppelen aan informatie die op het internet verkrijgbaar is.
Op deze wijze wordt elk voorwerp (een product, maar ook een affiche, een monument, een huis...) een deurtje naar het internet. De gebruiker scant het Microsoft Tag met de camera van zijn mobieltje, en wordt naar de bijhorende website gevoerd. Dat kan bijvoorbeeld een product zijn dat in de krant vermeld wordt; na inscannen krijg je dan bijvoorbeeld een gepersonaliseerd aanbod, je kan te weten komen in welke winkel je het kan kopen en een routebeschrijving krijgen naar die winkel, of je kan het online bestellen. Zie je de affiche voor een concert, dan kan je een filmpje oproepen van de band, vrienden uitnodigen, tickets kopen, enz. Volgens TechFlash zou de stad Amsterdam de technologie gebruiken voor monumenten en bezienswaardigheden in de stad, zodat gebruikers daar meer informatie kunnen vinden. Bij dit blog vind je ook een filmpje dat het gebruik van de tag uitlegt.
Het basisgebruik van de Tag technologie zal gratis zijn. Sinds de dienst aangekondigd werd zjin er al meer dan een miljard tags aangemaakt.
Knap!
http://www.techflash.com/seattle/2010/05/microsoft_officially_releases_tag_its_mobile_barcode_technology.html


TWITTER: IETS VOOR DE GEWONE INTERNAUT?
Enkele manieren waarop ook de gewone internaut Twitter gebruiken kan
De tijd dat Twitter een "microblogging" dienst genoemd werd, ligt achter ons. Twitter heeft ondertussen niets meer met bloggen te maken, maar wel met conversatie, ook al kunnen die gesprekken eenzijdig gevoerd worden. Laat ons dit even uitleggen.
Stel: je bent een gewone internaut. En eigenlijk heb jij niet zoveel te vertellen. Af en toe gebeurt er iets, en dan zou jij wel je mening daarover kwijt willen. Maar meer ook niet - je wil de wereld niet hervormen, en je hebt er geen behoefte aan om dag na dag iets over jezelf aan de wereld te vertellen. Hetgeen jou overkomt in jouw dagelijkse leven lijkt je (misschien onterecht?) niet de moeite waard om daar de wereld mee te verblijden. Je vraagt je dan ook af wat je op Twitter te zoeken hebt...
Wel, Twitter verlangt niet van jou dat je zelf dingen gaat zeggen, zelf gaat twitteren. Twitter kan zelfs heel interessant zijn voor jou, door gewoon de juiste mensen vinden om te volgen, en te lezen wat zij zeggen. Soms ontdek je iemand anders interessant, doordat een van de mensen die jij volgt een boodschap van een ander "retweet". Je klikt de naam van die persoon aan, gaat naar zijn profiel kijken, leest zijn vorige tweets, en lijken die interessant, dan kan je die andere persoon gaan volgen - en vind je die niet meer interessant, dan "unfollow" je hem dan weer.
De mensen die je volgt weten niet of jij online bent en Twitter aan het volgen bent, of niet. Dus voel je niet schuldig wanneer je niets terugzegt tegen al die mensen die je volgt. Wanneer je een krant online leest, plaats je toch ook niet bij elk artikel een commentaar?
In zekere zin kan je Twitter ook een beetje beschouwen als een radio waarop verschillende kanalen verzameld worden, perfect afgestemd op jouw behoeften. Je volgt mensen omdat zij rake dingen zeggen op politiek vlak bijvoorbeeld; met de verkiezingen in aantocht zijn er trouwens heel wat politici die je op Twitter terug kan vinden (zoals bijvoorbeeld @VincentVQ). Of je volgt iemand omdat die regelmatig aankondigt dat hij weer nieuwe tekeningen op zijn blog toegevoegd heeft (@deemerman bijvoorbeeld op zijn blog http://lorenzomakesthings.wordpress.com/). Je volgt iemand omdat die vertelt wanneer hij een nieuw artikel geplaatst heeft over marketing (@DriesBultynck op het blog http://www.driesbultynck.be/). Anderen volg je omdat ze één keer per week een quiz houden via Twitter (@quizzinier) of omdat ze zo'n mooie onliners kunnen twitteren (@estronaut, die het blog http://www.hetzoekendhert.be/ Het zoekende hert heeft).
En dan zijn er natuurlijk ook de "hashtags" die twitter zo interessant maken, en boodschappen groeperen zodat jij ze gemakkelijk kan oproepen. Het voorbije songfestival was hier een mooi voorbeeld van. Zoals reeds eerder uitgelegd, kan je in Tweetdeck (www.tweetdeck.com) kolommen aanmaken om daarin tweets te verzamelen rond een bepaald onderwerp. Dit weekend kon je bijvoorbeeld de hashtags #eurovision of #esc (eurovision song contest) volgen, en daar dan de commentaren lezen die anderen gaven op de verschillende inzendingen. Niets wereldschokkends, maar wel leuk.
En weet je wat nog het meest leuke is van de hele twitter? Vind je dat iemand oninteressante dingen zegt, dan volg je hem/haar gewoon niet meer. Zo simpel is dat. Geen ongewenste boodschappen, geen spam. Jij bent de baas, en zegt wat en waar je het wil. Of je zegt niets, maar je luistert en leert.
Zo worden bijvoorbeeld heel wat vragen opgelost indien zij voorzien zijn van de tag #durftevragen. Kom jij een vraag tegen waarop jij het antwoord weet, aarzel niet om dat te geven. Wie weet word jij, met je technische kennis, ooit wel een vraagbaak op het internet die veel volgelingen krijgt...
Er zijn nog zovele manieren waarom wij Twitter kunnen aanraden. Volgens recente cijfers is Twitter bijvoorbeeld uitgegroeid tot dé bron van informatie over nieuwe films: zoek naar de titel van een film op twitter, en je leest
de commentaren van mensen die de film gezien hebben. Enzovoort, enzovoort.
Ben jij trouwens op Twitter? Laat het ons weten en vermeld je twitternaam! In onze volgende editie van Netties zullen deze twitteraars vermeld worden - wie weet krijgen zij dan meteen een hoop volgelingen bij!
http://www.twitter.com


MICROSOFT PROJECT EMPORIA: TWITTER VOLGEN VAN BUITENUIT
Real time nieuws volgen zonder daarom een account te moeten nemen bij Twitter, dat is wat Microsoft met deze nieuwe tool aanbieden wil.
Net zoals Google zijn Google Labs heeft, zo heeft Microsoft natuurlijk ook zijn R&D (research &n development) afdeling. EN daar komen soms heel mooie producten uit, denk maar aan Fotosynth. Nu is dit FUSE lab, zoals het labo bij Microsoft heet, op de proppen gekomen met Project Emporia. Het is een tool die op Silverlight draait, en op Twitter.
Je moet er een "lens" (een onderwerp eigenlijk) kiezen, zoals bijvoorbeeld technologie of business. De tool zal nu Twitter afzoeken naar informatie over dit onderwerp, en de tweets erover in twee mooie kolommen zetten. Links de twitter stream, en rechts citaten van websites waarnaar veel verwezen wordt. Je kan binnen deze "lens" ook nog verder zoeken. Bij de gevonden resultaten kan je niet alleen "like" zetten om aan te geven dat je het bericht interessant vindt, maar ook "dislike" - wat de zoekmachine moet helpen om de resultaten naar waarde te schatten.
Wie, na het vorige artikel, nog altijd niet gewonnen is om zelf een Twitter account aan te maken, kan misschien deze zoektool eens uitproberen: je kan zo Twitter volgen en doorzoeken, zonder er echt deel van te moeten uitmaken.
http://www.zdnet.com/blog/microsoft/microsofts-social-networking-lab-launches-new-twitter-viewing-tool/6356
http://www.downloadsquad.com/2010/05/28/microsoft-project-emporia-lets-you-keep-on-top-of-real-time-news-without-twitter/
http://fuse.microsoft.com/projects-projectemporia.html


ZELF-PUBLICEREN VIA IBOOKSTORE
Als het goed is van Apple, zeggen we het ook!
Auteurs hebben al langer de kans om hun boek, als zij er geen uitgever voor vinden, toch uit te brengen via diensten zoals Lulu.com. Deze webdienst zal boeken "on demand" drukken: telkens iemand een boek van jouw hand besteld, wordt het gemaakt en verzonden. Lulu zorgt er ook voor dat jouw boek in de virtuele rekken belandt van verschillende grote boekenzaken, zoals Amazon.com. In ruil daarvoor dien je natuurlijk wel een klein percentje van de verkoopprijs van het boek af te dragen. Maar je boek wordt tenminste gepubliceerd, en je verdient toch ook wat.
Nu kan je je zelf geschreven boek ook aanbieden via de iBookstore van Apple; boeken die via deze app aangekocht worden kunnen op de iPad gelezen worden. De iPad kan immers ook als e-reader gebruikt worden om elektronische boeken te lezen. En dus kan je een nieuw publiek aanboren: de iPad bezitters.
Mooi van Apple, een goed initiatief. Maar wij meenden wel wat kritiek te horen bij de mensen van de Buzz out Loud podcast. Zij vrezen namelijk dat Apple deze zelf-publicerende auteurs gaat dwingen tot exclusiviteit, dus dat zij hun boeken enkel nog via de iBookstore mogen aanbieden, nergens anders. En dan is dit toch wel een beperking, zeker in vergelijking met diensten als Lulu, waardoor het boek in alle mogelijke boekenwinkels terecht komt, en op alle mogelijke toestellen gelezen kan worden.
Meer over deze nieuwe dienst bij MacLife (1) en Ars Technica (2)
Het is wel zo dat de dienst momenteel nog een schoonheidsfoutje bevat: wie als auteur boeken aanbiedt, maar ooit al eens als programmeur een app verkocht heeft via iTunes, die mag dezelfde iTunes account niet gebruiken voor zijn boek. Onhandig, maar niet onoverkomelijk. (3)
http://www.maclife.com/article/news/apple_reveals_new_service_authors_sell_their_books_directly_ibookstore
http://arstechnica.com/apple/news/2010/05/ibooks-opened-to-self-publishers.ars
http://www.zdnet.com/blog/government/itunes-wont-let-you-publish-books-if-you-write-software/9008


TIME WARNER EN NBC UNIVERSAL BLIJVEN FLASH ONDERSTEUNEN
Bljkbaar slaagt Steve Jobs er niet in om de hele wereld te laten springen op het klappen van de Apple-zweep...
Zoals ondertussen geweten heeft Steve Jobs er bij het uitbrengen van zijn iPad voor gekozen om de Flash software niet te ondersteunen. Alhoewel Flash enorm veel gebruikt wordt op het huidige web, vooral dan voor het brengen van multimediacontent (filmpjes en muziek), vindt Jobs Flash geen goede software (zou teveel energie opslorpen waardoor de batterij, vooral bij mobiele toestellen, te snel leeggezogen wordt). In plaats daarvan zou iedereen HTML5 moeten gaan gebruiken, een nieuwe webtechnologie die eraan komt, maar nog lang niet overal ingeburgerd is.
Toen Jobs deze aankondiging deed, klonk er bewondering voor zijn besluit: Flash is immers fabriekseigen (van Adobe), terwijl HTML5 een open standaard is. Er klonk handgeklap, en zijn initiatief leek gevolg te hebben, want verschillende grote online uitgevers, waaronder CNet, kondigden aan dat zij hun content voortaan via HTML5 zouden aanbieden.
Verleden week maakten twee andere grote uitgevers, namelijk Time Warner en NBC Universal, echter bekend dat zij het vertikken om hun uitgebreide multimediabibliotheek te gaan omzetten, alleen maar om op de iPad bekeken te kunnen worden. Die omzetting zou immers heel veel geld kosten, en eigenlijk niet nodig: wie wil kan de content op het gewone web bekijken (maar niet op de iPad), via de browser. Flash domineert nu eenmaal nog altijd het gewone web.
Volgens waarnemers gokken deze uitgevers op een reeks andere tablet-toestellen die er, in het kielzog van de iPod, aan gaan komen, en waarop Flash wél ondersteund zal worden Denk bijvoorbeeld aan de toestellen die Dell en HP aankondigden. En vergeet ook die aankondiging verleden week niet van Google TV, een software product waarmee men op zijn gewone tv online video kan bekijken.
Het lijkt alvast een strijd te worden tussen Apple en de groten uit de uitgeverswereld. Time Warner bijvoorbeeld heeft zich in het verleden uitgesproken tegen de walled-garden wereld van Apple, waar alles met abonnementen werkt, omdat het bedrijf zich wil toeleggen op zijn "TV Everywhere" initiatief, waarbij de content "platform agnostic" wordt, dat wil zeggen dat je die content op gelijk welk medium mag bekijken (tv, computer, kabel, iPhone, tablet...) zolang je maar kan bewijzen dat je een betalend abonnement hebt op de dienst. En dat laatste model lijkt ons een heel gezond model!
Meer hierover bij New York Post en Apple Insider.
http://www.nypost.com/p/news/business/slap_for_apple_PZ065AMiQOkAEn3lVNOX9O
http://www.appleinsider.com/articles/10/05/27/time_warner_nbc_universal_delay_ipad_support_in_preference_to_flash.html


AL 2 MILJOEN IPADS VERKOCHT WERELDWIJD..
.. maar kritiek op gesloten ecosysteem groeit
Tja, zullen we er dan maar een Apple-dag van maken? Trouwe lezers weten dat wij al een tijdje wrevelig reageren op de hoera-berichten rond de iPad. Ja, het is een mooi toestel. Ja, het heeft zijn verdiensten. En ja, het verkoopt als gek: in amper 2 maanden tijd zijn er al meer dan 2 miljoen toestellen verkocht (1). Maar het is nu eenmaal niet zaligmakend, en heeft zijn gebreken. Een van die gebreken waarop steeds meer kritiek komt is het feit dat je gebruik moet maken van apps om bepaalde content te kunnen zien, terwijl je op andere toestellen gewoon alles in je browser kan bekijken.
In een toch wel erg interessant artikel zet blogger en VC (venture capitalist) Fred Wilson de argumenten tégen de iPad op een rij. Wij maken een korte samenvatting van deze argumenten, die naar onze mening steekhoudend zijn.
- Veel apps behandelen pagina's als monolithische objecten; je kan geen tekst knippen en plakken;
- er zijn geen links naar andere apps met content;
- in een browser kan je verschillende pagina's open houden, maar op de iPad kan je geen verschillende apps open houden;
- elke app heeft zijn eigen interface (nvdr: een probleem waarover ook Jakob Nielsen geklaagd heeft!) wat het niet gemakkelijk maakt voor de gebruiker;
- webcontent is meestal gratis; apps vaak te betalen - het gaat niet om het geld, maar om het principe;
- de meeste content apps zijn niet verbonden met sociale media; je kan vanuit Twitter of Digg niet verwijzen naar een artikel op je iPad app. Gevolg: content kan ook niet gedeeld worden;
- je kan de content van de apps niet doorzoeken met Google;
- content apps werken niet met aggregatoren zoals techmeme, hacker news, enz.(2)
Wij voegen hier nog een punt van kritiek aan toe: heel wat apps gaan terug uit van een "af" product; er wordt elke dag, week, maand een nieuwe editie uitgegeven, die niet per uur geüpdate wordt. Dit in tegenstelling tot de constante stroom nieuws die je via het web kan volgen.
En tot slot nog dit: toeval of niet, deze week verscheen er nog een artikel waarin een prominent blogger uitlegt waarom hij, lang een iPhone fan zijnde, nu over wil stappen naar een Android toestel, met name de HTC Droid. Ook hier weer verschillende argumenten, die vooral rond het gesloten ecosysteem draaien. (3)
http://www.apple.com/pr/library/2010/05/31ipad.html
http://www.avc.com/a_vc/2010/05/i-prefer-safari-to-content-apps-on-the-ipad.html
http://www.pcworld.com/article/197015/why_i_switched_from_iphone_to_android.html?tk=nl_wbx_t_crawl1

Lees ook de reactie van Stefaan Lesage, die zelf de gelukkige bezitter van een iPad is en er stapelgek op is:
http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=11571&reactietonen=ja#11571

DRM SYSTEMEN MOETEN VERANDEREN OF STOPPEN
Studie bevestigt wat velen al vermoeden
Global management consultancy Arthur D. Little heeft zopas een rapport uitgebracht waarin een conclusie te lezen valt die de meeste internauten al wisten - maar het doet toch goed dit door een onafhankelijk onderzoek bevestigd te zien. Het rapport besluit namelijk dat Digital Rights Management systemen (DRM) moeten evolueren naar een manier om content te brengen die enerzijds een aanvaardbare content bescherming brengt voor de gebruikers, en anderzijds een maximum interoperabiliteit voor de gebruikers. Kan DRM die combinatie niet brengen, dan moet men afstappen van DRM.
Sinds content (muziek, boeken, nieuws...) digitaal beschikbaar werd, is DRM gebruikt om die content te beschermen tegen ongeoorloofd (lees: niet betaald) gebruik. Maar de ideale manier om content te beschermen is tot nu toe nog niet gevonden; de DRM systemen zijn eerder een afschrikking voor gebruikers om content op legitieme manier aan te kopen.
Nog een opvallende conclusie van het rapport: de stijging van digitale piraterij kan zelfs voor een deel verweten worden aan de rigiditeit van traditionele DRM systemen; gebruikers gaan naar (illegale) P2P systemen, niet omdat het het goedkoopste is, maar omdat het daar het gemakkelijkste is om content te vinden en te delen.
En wat met de toekomst? Arthur D. Little ziet drie mogelijke scenario's. Een: het huidige systeem van fragmentatie met allerlei DRM systemen die niet met elkaar werken blijft bestaan; gevolg: noch auteursrechthebbende noch gebruiker zijn tevreden. Twee: een geleidelijke afschaffing van DRM, die dan vervangen wordt door andere opsporingstechnieken zoals watermerken en vingerafdrukken (bestanden voorzien van een identitificatie waardoor hun oorsprong nagegaan kan worden); een goede methode, maar het gevaar is dat de gebruiker ten onrecht beschuldigd word wanneer hij het slachtoffer is van een identiteitsdiefstal. Drie: de komst van een nieuwe generatie DRM systemen die een beter evenwicht zoeken tussen de behoeften van gebruikers en auteursrechthebbenden.
Een vierde scenario, volledig afschaffen van DRM, lijkt niet in het hoofd van meneer Little op te komen...
http://www.telecompaper.com/news/article.aspx?cid=737132


PAGEVIEW JOURNALISTIEK IN OPMARS
Systeem waarbij loonstrookje van journalist evenredig is met de clicks op zijn artikel lijkt journalistiek te ondermijnen.
Er was een tijd dat het motto van The New York Times was: "All the news that's fit to print" (alle nieuws dat de moeite waard is om te drukken). Nu blijken steeds meer media een ander motto te volgen: alle nieuws dat pageviews kan genereren.
In een interessant artikel op het ZDNet blog van Tom Foremski wordt deze methode aangeklaagd. De man zelf wordt betaald op basis van het aantal pageviews van zijn artikels, maar laat dit, naar eigen zeggen, zijn journalistiek niet beïnvloeden. Maar ongetwijfeld zijn er veel minder sterke karakters (ongetwijfeld met een minder sterke portemonnee) die voor deze druk wel bezwijken. En dat is een kwalijke zaak voor de journalistiek.
Foremski citeert een andere journalist, Sam Whitmore van Sam Whitmore Media Survey; die klaagt namelijk aan dat "het voor een reporter tegenwoordig luxe is om een verhaal te kunnen schrijven over een obscuur maar belangrijk onderwerp. Vroeger was dat een vereiste om een goede journalist te zijn. Nu is het een risico voor je carrière".
Whitmore gaat zelfs nog verder: indien je een verhaal wil schrijven over een interessant maar obscuur onderwerp, dan doe je er beter aan om een tweede verhaal te schrijven over de iPad of Facebook of iets anders dat pageviews haalt, wil je dat jouw artikel in het kielzog ook nog gelezen wordt.
Wat is er zo verkeerd aan page view journalistiek? Om te beginnen wordt onze maatschappij er armer door; minder populaire maar toch belangrijke onderwerpen en ideeŽn komen niet meer aan de bak. Kleinere bedrijven zullen altijd in het stof moeten bijten, overschaduwd worden door de grote bedrijven die met alle media-aandacht gaan lopen.
Kortom: een heel interessant artikel dat wij je aanraden om te lezen, inbegrepen de commentaren erop.
http://www.zdnet.com/blog/foremski/the-rise-of-page-view-journalism/1349


GOOGLE VERBANT WINDOWS UIT BEDRIJFSCOMPUTERS
Slimme PR zet van Google. Dat toevallig een eigen OS heeft...
Het werd dinsdag breed in de pers uitgesmeerd: Google raadt het personeel van het bedrijf af om nog met computers te werken waarop het Windows OS staat. De reden: veiligheid.
De oorsprong van deze beslissing zou liggen bij de hack enkele maanden geleden, waarbij de mail van verschillende Google-personeelsleden gekraakt werd en de hackers aan gevoelige informatie geraakten. Google wijt die hack aan een foutje in het Windows os. En nu weet The Financial Times te vertellen dat Google niet langer wil dat haar personeelsleden gebruik maken van Windows.
Een zware slag voor Microsoft, een heuse blamage. Maar die je toch even in perspectief moet zetten. Want vergeet niet dat Google zelf ook een eigen besturingssysteem maakt, Google OS. Wie een nieuwe pc wil, zal enkel nog kunnen kiezen tussen Mac, Linux, of het Google OS. En dan is dit bericht natuurlijk wel heel gemakkelijk af te doen als een reuze PR stunt van Google...
Meer over de aankondiging bij TechMeme, dat de commentaren verzamelde (1). En het venijnig commentaar vind je bij Computerworld. (2)
http://www.techmeme.com/100531/p32#a100531p32
http://blogs.computerworld.com/16229/is_googles_windows_ban_a_way_to_hype_its_chrome_os


Even twee nagekomen bedenkingen:
- Eigenlijk zou Google niet het Windows OS moeten verbannen, wel de IE browser, want die was degene waarlangs de hackers binnengeraakt zijn, en dan in het bijzonder IE6.
- De Chrome browser werkt zo goed op Windows computers, omdat hij internet door de vele Google-medewerkers uitgetest werd, niet alleen door de mensen in het lab zelf, maar door de vele "gewone" personeelsleden. Moeten we dan gaan vrezen dat Chrome voortaan niet meer zo perfect zal draaien op WIndows?
Een reactie van Microsoft vind je bij Cnet:
http://news.cnet.com/8301-30684_3-20006509-265.html


OOK PIRATENPARTIJ KOMT OP BIJ VERKIEZINGEN 13 JUNI
Weliswaar kunnen enkel mensen uit Brussel erop stemmen (kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde), maar het blijft een interessant fenomeen.
Kijk, Netties doet niet aan politiek. En wij zijn tegen piraterij, waarbij gedoeld wordt op het illegaal kopiŽren van bestanden wanneer er legale alternatieven voorhanden zijn, en dan vooral wanneer dat kopiŽren gebeurt uit winstbejag. Maar toch willen wij signaleren dat, wie in Brussel woont, ook zal kunnen stemmen op de Piratenpartij; daar komt deze namelijk op.
De piratenpartij pleit niet, zoals je zou kunnen afleiden uit de naam van de partij, voor straffeloosheid van piraterij, maar wel voor aanpassing van de regels. Zo wordt geŽist dat DRM afgeschaft wordt, omdat die de compatibiliteit tussen technologieŽn verhindert, en het de gebruiker onmogelijk maakt om een persoonlijke kopie te maken, en de regels voor "fair use" overtreedt (een multimediabestand bijvoorbeeld gebruiken om iets aan te tonen, in een les, enz.) Ook wordt gepleit voor een wijziging in de auteursrechten, en die bijvoorbeeld te beperken tot 20 jaar maximaal. Het volledige partijprogramma lees je op de website van de partij.
Verre dus van aan politiek te doen, willen wij deze partije toch onder de aandacht brengen, omdat zij een zweeppartij is. Zweeppartijen zijn nodig, om de klassieke partijen tot beweging aan te zetten. Wanneer die zien dat een zweeppartij aanhang krijgt bij een verkiezing, dan zullen de klassieke partijen deze strijdpunten overnemen in hun programma - niet omdat zij overtuigd zijn van die punten, maar om deze kiezers af te snoepen van deze partijen. Zo werkt de politiek nu eenmaal - denk maar aan de groene beweging, die ook ontstaan is als zweeppartij, en uiteindelijk ervoor gezorgd heeft dat alle partijen wel een stukje groen in hun gedachtegoed hebben (of zij het van ganser harte uitvoeren, is een andere zaak).
Meer info over de partij vind je ook bij ZDNet, waar een interview te lezen valt met de Belgische oprichters van de partij (2), en bij het Nederlandse Privacy Barometer, dat enkele punten van het programma van de partij overloopt (3).µ
http://www.pirateparty.be/elections/doku.php?id=nl:programma
http://www.zdnet.be/news/115554/belgische-piratenpartij-wil-naar-verkiezingen/
http://www.privacybarometer.nl/partij.php?p=12


STEVE JOBS WIL DE MEDIA REDDEN
Maar je moet hem zijn gang laten gaan, en toelaten dat er steeds meer ommuurde tuintjes opgetrokken worden.
Het valt niet te ontkennen: Steve Jobs is een charismatische man. In een lang interview tijdens de D: All Things Digital conferentie van The Wall Street Journal lichtte de man, ontspannen en zoals altijd in het ascetische zwart gegoten, zijn strategie toe.
Hij had het nogmaals over zijn beweegredenen om Flash te weren van iPad en iPhone, de zelfmoorden in de Foxconn fabriek in China, waar o.a. de iPhones gemaakt worden, de groeiende wrevel/concurrentie met Google, over de reden waarom hij in de advertentie business stapt (om onze ontwikkelars geld te laten verdienen, niet om zelf rijk te worden), en vele andere onderwerpen. Een samenvatting van het interview lees je bij CBS News (1)
Het punt waarnaar onze aandacht uitgaat, is zijn belofte dat hij de media kan redden. Content moet betalend worden, en de iPad is een manier om apps te hebben in plaats van statische webpagina's. Hij adviseert de uitgevers om agressieve prijzen te hanteren, en voor volume te gaan.
Volume op een iPad van 700 euro, enkel om een krant te lezen? Met content waarnaar niet gelinkt wordt? Content die in een iPad app gebracht wordt, kan men even "offline" beschouwen als een papieren magazine: je kan niet linken, de content kan niet doorzocht worden door zoekmachines. En als, zoals bepaalde bronnen beweren, Apple content eigenaren wil dwingen om bepaalde content exclusief enkel voor de iPad te maken, dan kan je dit echt niet als een redding van de media beschouwen, laat staan dat de gebruiker er beter van wordt.
Zoals gewoonlijk heeft TechMeme de verschillende artikelen over Jobs' interview verzameld. Die lees je op de tweede link (2)
http://www.cbsnews.com/8301-501465_162-20006519-501465.html.
http://www.techmeme.com/100601/p59#a100601p59


WORDPRESS BRENGT ZIJN EIGEN "LIKE" EN REBLOGGING TOOLS UIT
Niet alleen bij Facebook kan je dingen goedkeuren!
Er zijn miljoenen bloggers die gebruik maken van Wordpress.com; en zij hebben natuurlijk ook heel wat lezers. Dus de aankondiging van Wordpress dat lezers nu ook artikels kunnen "liken" slaat toch op heel wat internauten.
Waarover gaat het concreet? Wel, je moet een account hebben bij Wordpress.com. Maar dat hebben heel wat inernauten - ofwel omdat zij zelf een blog hebben, ofwel omdat zij zo'n account aangevraagd hebben om commentaar te kunnen leveren.
Ben je dus ingelogd in je Wordpress account, en bezoek je een website, dan krijg je voortaan, in de balk met je dashboard, een button "Like". Klik je daarop, dan verschijnt er in jouw dashboard "You Like This". Bovendien geeft deze button ook toegang tot nog twee verdere opties: "reblog this post" en "view all posts I like". Het eerste opent een nieuw venster, waarin de posting hernomen wordt met de titel en een korte intro, met daarna een vak waarin jij jouw commentaar kan schrijven. Dit heet "Quickpress", en zo kunnen blog postings dus sneller via het web verspreid worden, mét de nodige credits.
Een mooi initiatief van WordPress - maar nog mooier is er de beweging om een echt "Open Like" protocol te creŽren, dat over het hele internet werkt. Meer daarover bij GigaOm.
http://mashable.com/2010/06/01/wordpress-quickpress-like/
http://gigaom.com/2010/06/02/the-real-open-like-new-link-sharing-protocol-gets-big-names-on-board/


TWITTER ONTHULT RELATIES
Welke volgelingen hebben jullie gemeen?
Nog niet iedereen heeft deze nieuwe tool, slechts 10% op het moment dat wij dit schrijven, maar de tool zou in de volgende dagen bij iedere Twitteraar moeten verschijnen. Het gaat om een extra vakje dat je ziet wanneer je, ingelogd bij Twitter, het profiel van een Twitteraar bezoekt. Daar zal namelijk een nieuw vakje verschijnen "Both following".
Daarin zal je dan de icoontjes zien van Twitteraars die deze persoon volgt, en jij ook. En zo kom je weer wat meer te weten over deze persoon, vooraleer je besluit om hem/haar te gaan volgen. Een handige uitbreiding.
Nu is het zo dat deze tool voorheen ook al aangeboden werd door externe ontwikkelaars, als een add-on voor Twitter. Sommige ontwikkelaars vrezen dat Twitter stilaan àlle tools in eigen beheer gaat uitbrengen die zij voorheen ontwikkeld hadden. Maar volgens ReadWriteWeb zal het zo'n vaart nog niet lopen. Wat Twitter momenteel doet met deze nieuwe tool is gewoon een basisfunctie; wat externe tools zoals Mailana of Twiangulate doen, gaat veel verder, en doet andere dingen gebaseerd op deze tools.
Experimenteer zelf maar!
http://www.readwriteweb.com/archives/the_inner_circles_of_10_geek_heroes_on_twitter.php
http://www.readwriteweb.com/archives/george_stephanopoulos_wolf_blitzer_ana.php
http://www.readwriteweb.com/archives/twitter_exposes_intersections_in_the_social_graph.php
GOOGLE: FIETSKAARTEN, FOTO OP JE STARTPAGINA, ZOEKENN NAAR MOBILE APPS
Enkele nieuwigheden uit het o zo ijverige Google Labs
We hebben het deze week nog niet zoveel over Google gehad. Nochtans werden ook daar weer enkele nieuwigheden uitgebracht. Om te beginnen: Google Maps (BlackBerry versie) voor fieters. Voortaan kan je, wanneer je een Blackberry hebt, je mobiele toestel gebruiken om fietsroutes op te zoeken - tenminste indien je een reisje maakt naar de VS, want deze routes, waarbij speciaal gebruik gemaakt wordt van rustige, fietsvriendelijke straten en wegen, zijn momenteel vooral voor de VS berekend. Google had eerder al dergelijke kaarten uitgebracht voor Android toestellen, en nu zijn de Blackberries dus aan de beurt. Het Google blogspot legt je uit hoe het werkt. (1)
Een tweede nieuwigheid van Google is niet bepaald spectaculair te noemen, maar wel leuk: je kan voortaan een eigen favoriete foto uploaden naar Google, die dan de achtergrond wordt die je telkens zal zien wanneer je naar google.com fietst. Het is wel even schrikken om zo'n foto te zien in plaats van de maagdelijk witte achtergrond die je er gewoon bent! (2) Tussen haakjes: Google is niet origineel met dit idee hoor; bij concurrent-zoekmachine Bing van Microsoft heb je deze mogelijkheid al veel, veel langer...
De derde nieuwigheid is echter het meest interessant. Al wie een mobiel toestel heeft, en daarop nieuwe apps wil installeren, zal weten hoe moeilijk het is om de juiste apps te vinden. Google heeft nu een speciale tool uitgebracht waardoor het gemakkelijker wordt om te zoeken naar apps voor de iPhone en Android vanop je eigen mobiele telefoon. Je moet gewoon het woord "download" zetten voor het trefwoord dat je invult.Je krijgt dan als resultaat een lijstje met mogelijke plekken om de tool te downloaden, geen rechtstreekse downloadlink dus. Maar je krijgt wel een kwotering met sterren naast de app, en het aantal besprekingen dat er al gemaakt zijn van deze app, zodat je toch een indicatie hebt over de populariteit en degelijkheid van de app. (3)
Tussen haakjes, we moeten deze week toch besluiten met een vrolijke noot. Je weet dat de Amerikanen niet vies zijn van een rechtszaak. welnu, een dame heeft een proces ingespannen tegen Google, omdat zij aangereden werd terwijl zij de route volgde die Google Maps voor haar uitgestippeld had. Bij Google Maps op de gewone computer kan je blijkbaar beschikken over een button om aan te geven dat je instructies voor de voetganger wil, maar deze button ontbreekt wanneer je Google Maps oproept via je mobiele toestel - wat de dame dus gedaan had. Zij kreeg een route die haar tot bij de autosnelweg bracht, en daar werd zij aangereden. De meningen over het al dan niet gerechtvaardigd zijn van de rechtszaak variŽren. Sommigen menen dat de dame wel eens gelijk zou kunnen krijgen van de rechter, omdat de button "voor voetgangers" wel aanwezig is bij gewone computers, en niet op mobiele toestellen. Anderen menen dat de rechtszaak elke grond mist: wanneer je aangereden volgt terwijl je een weg volgt op een papieren landkaart, en toevallig op een drukke straat terecht komt, ga je toch ook niet de kaartenmaker vervolgen? (4)
http://googlemobile.blogspot.com/2010/06/google-maps-for-blackberry-gets-biking.html
http://thenextweb.com/google/2010/06/02/google-launches-homepage-customization-with-your-pictures/
http://download.cnet.com/8301-2007_4-20006666-12.html
http://news.cnet.com/8301-17852_3-20006607-71.html


WINDOWS LIVE ESSENTIALS: WAVE 4
Na Messenger en Hotmail krijgt ook de rest van de Windows Live familie een update
Enkele dagen geleden hebben wij vermeld hoe Hotmail, de webmail dienst van Microsoft, een nieuw kleedje aangemeten kreeg. Nu wordt ook de rest van de WIndows Live familie in het nieuw gestoken - een vernieuwing die volgens Microsoft ervoor moet zorgen dat deze toepassingen beter aanleunen bij Windows 7 (en ook nog werken op Vista, maar niet op XP).
Volgens Microsoft zelf zijn er drie zwaartepunten: het maken en delen van vrienden en foto's van hoge kwaliteit met je vrienden, het beter organiseren van je e-mail accounts door ze te centraliseren, en het synchroniseren van bestanden op al jouw computers, en ze toegankelijk maken vanop elke plaats.
Een hele waslijst, maar eigenlijk de dingen die de meeste internauten echt aan het hart gaan. En daarom werden die aspecten in de verschillende onderdelen van Live essentials opnieuw bekeken. Live Messenger en Live Mail (hotmail) kregen al een beurt, maar nu dus ook Live Writer, Photo Gallery, Movie Maker, Family Safety. De suite werd ook uitgebreid met een nieuwe telg: Windows Live Sync, maar er was ook een wissel: de Windows Live Toolbar werd vervangen door Bing Bar.
Een uitgebreide bespreking van deze nieuwigheden vind je bij Ars Technica, dat ook afbeeldingen brengt van deze tools. zodra wij meer nieuws hebben over deze tools komen wij hierop terug.
http://arstechnica.com/microsoft/news/2010/06/microsoft-unveils-windows-live-essentials-wave-4.ars
hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


OOK DELL BETREEDT DE MARKT VAN DE E-READER EN TABLETS
Computermakers diversifiŽren, dat is duidelijk
Kijk. Iedereen heeft ondertussen al een laptop. Een desktop is niet echt meer gegeerd. En dus moeten de comuterfabrikanten zich op andere markten storten, om toch maar nieuwe producten te kunnen verkopen. En wat zijn twee nieuwe markten waarop zij zich kunnen gooien? Juist, ja: e-readers en tablet computers.
En dus heeft Acer, de Taiwanese fabrikant die de tweede grootste is ter wereld, na HP, in aantal verscheepte toestellen, enkele nieuwe producten aangekondigd.
Om te beginnen een e-reader, de LumiRead, die deze zomer uitkomen zal. Het toestel heeft een scherm van 15 cm en heeft 2 GB geheugen, goed voor 1.500 boeken. Er zouden al akkoorden afgesloten zijn met Barnes & Noble en met Libri.de voor de verdeling van de e-boeken die in deze boekenwinkels verkocht worden - en deze twee zaken zijn dus samen goed voor meer dan 4 miljoen titels.
Een tweede toestel is een 7 inch (17,5 cm) tablet pc die het Android OS aan boord zal hebben. Deze tablet zou deze herfst moeten uitkomen, en Acer werkt nog aan eigen apps voor de tablet.
Verleden week had ook al de Amerikaanse PC-bouwer Dell gezegd dat het werkt aan een 5" (12,5 cm) tablet, de Streak, die ook op het Android OS zal draaien. Het wordt dringen op de markt van de tablet-computers!
http://www.totaltele.com/view.aspx?ID=455875&G=3&C=2&Page=0


OOK ASUS BRENGT EEN TABLET UIT
Maar dit toestel draait op Windows 7
Het wordt drummen op de markt van de tablet pc's. Na HP en Dell kondigt nu ook Asus aan nieuwe tablet pc aan. En deze draait op het Windows 7 besturingssysteem. Asus heeft twee versies voorzien: eentje van 10 en eentje van 12 inches (25 cm en 30 cm resp.).
De details van de toestellen zijn nog summier: het toestel zou een webcam hebben, die videoconferenties mogelijk moet maken. Er zou een virtueel klavier zijn, maar het scherm zou ook handschrift herkennen, en bovendien is er een docking station dat ook een klavier herbergt.
Aan boord zou er een Intel Core 2 Duo CULV chip zijn, en de batterij zou 10 uren moeten meegaan. De prijs zou 399 tot 499 dollar moeten zijn, maar je zal de toestellen pas begin 2011 op de markt zien. Bij Engadget en Gizmodo vind je enkele afbeeldingen.
Elke Apple-fan zal hier meteen aan toevoegen dat de iPad iets helemaal anders is, met al die apps. Maar met Windows 7 aan boord heb je ook "apps"- al die honderdduizenden progjes die je gratis of tegen geringe etaling kan downloaden. En de toestellen met het Android OS aan boord hebben ook al zoveel lekkers te bieden...
Apple zal het inderdaad nog moeilijk krijgen.
En dan nog even dit: in de vorige vier artikels hebben wij toch wel wat kritiek gespuid op Apple. Wat niet wegneemt dat deze fabrikant prachtige producten maakt, die allemaal hun eigen verdienste hebben. Die verdienste moet echter wel in proportie gezet worden tegenover wat andere producten te bieden hebben - en dat was de enige reden voor deze artikelenreeks.
http://www.engadget.com/2010/05/31/asus-eee-pad-official-intel-culv-processors-windows-7-and-a-1/
http://gizmodo.com/5551594/
http://www.engadget.com/2010/05/31/asus-eee-pad-official-intel-culv-processors-windows-7-and-a-1/
http://gizmodo.com/5551594/


IPED, CHINESE KLOON VAN IPAD
Alleen: hij spreekt geen Chinees, maar Androids
Het is ondertussen geweten dat de Chinezen krakken zijn in het namaken van merkproducten. Het was dan ook te verwachten dat het niet lang zou duren vooraleer er een toestel uit het grote land zou komen dat heel veel weg zou hebben van de iPad.
En kijk: deze week werd de iPed voorgesteld. Spotgoedkoop (slechts 105 dollar), en natuurlijk niet met het Apple OS onder de motorkap. Wel een versie van het Android OS. Qua uiterlijk lijkt het toestel erg veel op de iPad, maar de hardware is niet zo robuust, zo kan je lezen bij Mashable. En natuurlijk kan je het toestel enkel kopen in China.
Of Apple deze overduidelijke kopie over zich heen zal laten gaan, is natuurlijk de vraag. Een filmpje bij Mashable toont de werking van deze iPed. Het is natuurlijk niet het echt werk, maar er zal zeker en vast een markt voor bestaan!
http://mashable.com/2010/05/31/iped/


NIEUW FORENSISCHE TOOL VOOR ANALYSE VAN AUDIO
Indrukwekkende tool gebaseerd op vijf jaar stiekeme studie
Uit de afdeling "wetenschap die je versteld doet staan" dit artikel. Het blijkg namelijk dat er een nieuwe technologie ontwikkeld is die ENF heet, kort voor electrical network frequency analysis, en dat die gebruikt wordt bij forensisch onderzoek.
Wat deze technologie doet? Wel, die moet bewijzen of een audio-opname al dan niet authentiek is, en of er niet mee geknoeid werd. Hoe dat gebeurt? Door de vele vele variaties in geluiden te vergelijken met variaties in het stroomnet.
Doordat er tegenwoordig digitaal opgenomen wordt, kan men exact geluiden opnemen; vroeger, bij analoge opnames, kon de kwaliteit het opgenomen geluid nogal eens variŽrren doordat bijvoorbeeld de batterij van het opname toestel aan haar einde was.
Nu echter wordt er digitaal opgenomen, en bevatten de opnamen een accurate tijdstempel. Hiermee kunnen onderzoekers dan in een bepaalde opname het minieme achtergrondgeluid opsporen dat gemaakt wordt door het stroomnet. En dat wordt dan vergeleken met een centrale database waarin alle patronen uit heel Londen bijgehouden worden. Maar nu komt er wel iets creepy aan het verhaal te pas: deze database kwam tot stand doordat er het laatste vijf jaar elke anderhalve seconde een geluidsopname gemaakt werd van het stroomnet. Pas op, dat wil niet zeggen dat de wetenschappers met microfoontjes de huizen van de Londenaars binnengedrongen waren. Maar het doet toch raar te weten dat zulke opnamen gemaakt worden.
In elk geval zijn er, aldus The Register, al verschillende zaken opgelost geraakt dankzij deze nieuwe technologie. En dat is wat telt!
http://www.theregister.co.uk/2010/06/01/enf_met_police/
http://www.crunchgear.com/2010/06/01/science-brits-concoct-forensic-audio-analysis-tool-that-relies-on-power-lines/


LG BRENGT WINDOWS TABLET
Het blijft tabletten regenen - ditmaal eentje met Windows aan boord. Wat kan het bieden?
Apple voorman Steve Jobs heeft in zijn interview deze week op All things Digital gezegd dat de iPad een nieuw soort toestel is. Hij maakte de volgende vergelijking: in het begin van de automobielindustrie waren alle auto's eigenlijk vrachtwagens. En toen kwam de personenwagen. Apple zorgt in een wereld van computers-vrachtwagens voor een personenwagen: de iPad.
Hij kan misschien wel gelijk hebben, maar er bestaan nu eenmaal verschillende soorten personenwagens, waarvan de iPad er maar een van is. Het principe van de "personenwagen" in de computersector heeft hij trouwens niet uitgevonden: er waren al andere fabrikanten die een tablet uitgebracht hadden, en er zullen er nog veel meer volgen. Misschien niet altijd even origineel als de iPad, en zo stijlvol, maar die alternatieve toestellen doen wat ze moeten doen - en kosten vaak veel minder geld.
Een van die alternatieve fabrikanten is LG, dat de UX10 uitbrengt. Engadget weet te vertellen dat het een 10.1 (25 cm) LED aanraakscherm wordt, met een Intel Atom Z530 processor aan boord, A GB RAM, Windows 7 home premium, een webcam SD kaartsleuf, 802.11 b, g, n Wifi, en een micro HDMI output.
Over prijs en beschikbaarheid is nog niets geweten, maar Engadget heeft al wel wat foto's kunnen maken van het toestel dat voorgesteld werd op de Computex beurs in Taiwan.
http://www.engadget.com/2010/06/01/exclusive-lg-ux10-tablet-preview-at-computex/
http://mashable.com/2010/06/01/lg-tablet-ux10/hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** ONline boek- en platenzaak Bol.com verkoopt voortaan ook tweedehands: consolegames, cd's, dvd's, blu)rays en zelfs vinyl!
http://www.bol.com

*** Astrid werkt aan geolocalisatie
Astrid, het radiocommunicatienetwerk voor de Belgische hulp- en veiligheidsdiensten, is van plan om geolocalisatiediensten aan te bieden
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=JnGJhPtEU1dIUTXV5C4h4IGM58bBILJd3iLF1LZaY7jQHm7d3

*** Asus brengt concurrent uit voor iPad en Kindle: een beschrijfbare e-reader, de Eee tablet", en een multimedia toestel: de Eee pad.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=100531020

*** TempoMusic klanten van Mobistar krijgen gratis toegang tot facebook en Netlog (bij elke herlading vanaf 15 euro binnen de maand); deze abonnees krijgen ook een onbeperkt aantal sms-berichten naar alle netwerken.
http://corporate.mobistar.be/press

*** Sony en Ziggo realiseren eerste 3D TV live-programma in Nederland
3D TV-uitzending Het Grote Verkiezingsgala is een wereldprimeur
http://www.verkiezingsgala.nl

*** Tijd.be is niet meer gratis: een online abonnement kost 2,50 euro per week.
http://www.tijd.be

*** Belgacom schrapt datalimieten, maar het kost je wel 10 euro extra...
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2010/05/28/belgacom-schrapt-datalimieten/article-1194742821326.htm

*** Er is een nieuwe technologie onderwerg, Smokescreen, die Flash content toch zou vertonen op iPhone en iPad
http://www.engadget.com/2010/05/30/smokescreen-makes-flash-content-visible-on-iphone-and-ipad-vide/

*** Ook alternatieve telco's willen einde 'free ride' Google en Skype
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2010/06/02/ook-alternatieve-telco-s-willen-einde-free-ride-google-en-skype/article-1194746139240.htmmuziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetWINSTON GILES: HIGH ON A FEELING
[Electro pop] Een van mijn favoriete bands, die erg gevarieerde maar over het algemeen heel optimistische muziek maakt, met een groot zomergevoel in. Op de pagina van de band kan je verschillende songs in streaming beluisteren, net als op de MySpace pagina van de band.
Onze inspiratie komt, tussen haakjes, van het blog Dave's Lounge aflevering 189.
http://www.daveslounge.com/2010/05/17/daves-lounge-189/
http://www.winstongiles.com/pages/listen.php
http://www.myspace.com/winstongiles


THE WARHEADS: SHE MET HIM ON A MONDAY
[etno lounge] Lounge muziek met een erg etnische sfeer, vooral door de gitaren en de drums. Heel mooi. De muziek van de band kan je op de website in streaming beluisteren, of bij eMusic aankopen.
http://thewarheads.com/
http://www.emusic.com/album/The-Warheads-The-Bride-Of-Golem-MP3-Download/11927154.html


AMBRAY: SAILS
[chill out - lounge] Mensen wat een rustige, relaxe muziek. Tegen de achtergrond van een lounge ritme zingt een zangeres met een heel heldere stem. Prachtig arrangement ook.
De muziek van deze band kan je in streaming beluisteren op MySpace.
http://www.myspace.com/ambraymusic


ENJUMI - DER MORGEN DAVOR
[Electro] Knappe songs, de een al wat zwaarwichtiger dan de anderen. Nichts bijvoorbeeld is pekzwart, terwijl Lo-Fi for Life meer alternative punk is. Een erg gevarieerd album van een Duitse artiest, me songs in het Duits en Engels. De man is trouwens woordkunstenaar - zijn intro, waarvan je de tekst ook kan lezen, is een opeenstapeling van kunstig aaneengeregen titels uit de jaren 60 en 70. Het hele album is gratis te downloaden bij Archive.org
http://www.archive.org/details/ego008


VRIJDAG HOORSPELDAG: BEWAAR MIJ VOOR DE WAANZIN VAN HET RECHT
Dit documentair drama vertelt het verhaal van de 38-jarige onderwijzer Willem Eduard König, die in 1924 veroordeeld werd wegens ontucht met een minderjarige van hetzelfde geslacht. Deze man, pseudoniem voor Willem de Merode, wordt als hoofdfiguur beschouwd van de protestant-christelijke dichters tussen beide wereldoorlogen.
Het is een hoorspel gebaseerd op een verhaal van Wim Hazeu, geregisseerd door Johan Wolder, en het duurt 26 minuten.
Laat je niet afschrikken door het feit dat dit eigenlijk een documentair drama is - het is eigenlijk een heel boeiend verhaal!
ttp://www.4shared.com/audio/hMgZcEkC/Bewaar_mij_voor_de_waanzin_van.html
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=haze005
http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_de_M%C3%A9rode

Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het waardevolste talent is het talent om nooit twee woorden te gebruiken wanneer een volstaat.
- Andy Warhol -
oor logo
De nieuwe oogst


ZOEKMACHINES VOOR KINDEREN: ASK KIDS
Bij Pandia Search vonden wij een artikel waarin 5 zoekmachines besproken worden voor kinderen. Alhoewel die zoekmachines in het Engels zijn, en uw kids wellicht geen Engels praten, willen wij u deze zoekmachines toch niet onthouden. Misschien hebben u (en uw kids?) er wat aan?
Om te beginnen Ask Kids. Dat is een afdeling van Ask (het vroegere Ask Jeeves, maar onze arme Jeeves werd de laan uitgestuurd!). De zoekpagina ziet er heel proper uit, met lijntjes van een notaboek. De kids kunnen met een pen ook tekenen op deze lijntjes, zoeken naar films, games en afbeeldingen.
[Taal: ENG]
http://www.askkids.com/


ZOEKMACHINES VOOR KINDEREN: BOOLIFY
Ook weer Engels, maar toch de moeite waard: hier leren de kinderen om met behulp van Booleaanse operatoren de antwoorden in de enorme berg zoekresultaten te vinden. Hierbij wordt het Booleaans zoeken niet met echte operatoren, maar met klikken en verslepen uitgevoerd.
[Taal: Engels]
http://www.boolify.org/index.php


ZOEKMACHINES VOOR KINDEREN: STUDY SEARCH
Deze tool is dan weer een speciale versie van de Google zoekmachine, die ontwikkeld werd voor de leerlingen van de lagere school in AustraliŽ. De informatie wordt vooral gehaald uit een database van opvoedkundige sites. Bij de zoekresultaten krijgen deze sites voorrang boven andere resultaten. Met andere woorden: de leerling maakt nog altijd gebruik van Google search, maar de resultaten zijn bewerkt om educatieve sites bovenaan te zetten.
[Taal: ENG]
http://www.studysearch.com.au/


ZOEKMACHINES VOOR KINDEREN: KIDREX
Ook dit is een speciale versie van de Google zoekmachine, waarbij de SafeSearch technologie van Google geactiveerd werd. Kidrex heeft ook een database met websites die ongepaste inhoud vertonen en ook een lijst met ongepaste trefwoorden, waarop de kids geen antwoord zullen krijgen. De interface met de dinosaurus is erg aantrekkelijk voor kinderen.
[Taal: ENG]
http://www.pandia.com/sew/2272-top-5-search-engines-for-kids.html
http://www.kidrex.org/


FUN OP HET INTERNET: XKCD
Achter deze geheimzinnige letters steekt een website waar je om de 2-3 dagen een nieuwe cartoon vindt en intrigerende tekeningen.
[Taal: ENG]
http://www.xkcd.com/2/


FUN OP HET INTERNET: SEENOW
Op deze site kan je een grapje uithalen met de foto's van je vrienden: je kan hun gelaat verwerken in scenes van bekende films. Jouw vriend als James Bond of De Hulk? Het kan!
[Taal: ENG]
http://seenow.com/popular


MYFA4
Een simpel concept, maar misschien nog niet zo dom: op deze pagina kan je vier van jouw favoriete sites, te kiezen uit een lange lijst, aanklikken. Die verschijnen dan met een button op jouw gepersonaliseerde pagina, die je dan als home zet in je browser. Simpel, maar geniaal.
[Taal: ENG]
http://www.fav4.org/COLOURLOVERS
Een site die ontwerpers in hun lijstje met favorieten mogen zetten: hier vind je allerlei informatie over kleuren - hoe ze te gebruiken, trends, tools, enz. Niet alleen voor webdesign, maar ook voor binnenhuisinrichting en andere vormen van design.
[Taal: Engels]
http://www.colourlovers.com/


SUMO PAINT
Laat je artistieke talent de vrije loop op deze website. Het is een zeer uitgebreide beeldsoftware, die je volledig gratis mag gebruiken. Je vindt er heel veel tools en paletten, je kan zelfs met lagen werken. Om uit te proberen!
[Taal: ENG]
http://www.sumopaint.com/home/HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MYPENSION
Het land is in crisis, net als de rest van de wereld. We moeten werken voor minder loon, we moeten langer werken. Hoe zit dat met ons pensioen? Deze site vertelt u alles over uw pensioen - u kan zelfs uw pensioen laten berekenen.
[Taal: NL]
http://www.onprvp.fgov.be/Pages/Landingpage.aspx


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: EXTRASPORT
Een site met sportnieuws, maar die andere aspecten van de sport belicht. Minder de uitslagen, meer achtergronden en opmerkelijke feiten. Interessant om lezen, ook voor de niet-sportfanaat.
[Taal: NL]
http://www.extrasport.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WIN UW PRIVACY
Onze privacy heeft het de laatste tijd flink te verduren. Er zijn natuurlijk de problemen rond Facebook, maar in ons dagelijkse leven wordt onze privacy op nog vele andere manieren bedreigd. Denk maar aan de vele camera's die overal geplaatst zijn, onze gegevens die in duizenden databanken circuleren, enz.
Deze site wil je bewust maken van deze problemen, en ijveren voor meer openheid rond privacy.
[Taal: NL]
http://www.winuwprivacy.be/


FUN OP HET INTERNET: PLAYSEGA


Een pracht van een website, waar je FLASH versies kan spelen van bekende Sega games. Veel daarvan zijn gratis (je moet wel registreren), maar de beste games, daar moet je helaas wel voor betalen. Maar de verleiding om dat te doen is erg, erg groot...
[Taal: ENG]
http://www.playsega.co.uk/


VRIJDAG MULTIMEDIA: MAAK JE EIGEN STRIPS
Bij een strip komt het vaak niet aan op kunnen tekenen, maar wel om het idee, de humor. En dus is deze tool ideaal: je kan je eigen stripreeks maken, zonder te kunnen tekenen - je maakt gewoon gebruik van karakters die je zelf aanpast. En dan komt het echte werk: de teksten schrijven!
[Taal: Engels]
http://www.bitstrips.com/landing


VRIJDAG MULTIMEDIA: GIZMOZ
Op deze website kan je een cartoon-achtig figuurtje maken op basis van een gewone foto. Je kan zelfs een kort filmpje maken met dit figuurtje waarin het beweegt, en waarin je het dingen kan laten zeggen. Het resultaat kan je delen via Facebook, Twitter of andere sociale netwerken.
[Taal: Engels]
http://www.gizmoz.com/newsite/presite/home.jspBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/

- Nieuwste applicaties voor headsets beschikbaar via service portal: The Jabra Mobile Experience
http://www.techbytes.be/2010/05/nieuwste-applicaties-voor-headsets-beschikbaar-via-service-portal-the-jabra-mobile-experience.html
- Twee nieuwe formules voor internet en vaste telefonie op maat van de klant bij EDPnet
http://www.techbytes.be/2010/05/twee-nieuwe-formules-voor-internet-en-vaste-telefonie-op-maat-van-de-klant-bij-edpnet.html
- LaCie Rugged Safe: de veiligste externe harde schijf
http://www.techbytes.be/2010/05/lacie-rugged-safe-de-veiligste-externe-harde-schijf.html


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Hirsch Ballin wil besmette computers uitschakelen
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/487905/2010/06/03/Hirsch-Ballin-wil-besmette-computers-uitschakelen.dhtml
- Kroes: .eu-domeinnaam vaker vanzelfprekend
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/487665/2010/06/02/Kroes-eu-domeinnaam-vaker-vanzelfprekend.dhtml
- RTL zet politieke tweets op teletekst
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/487642/2010/06/02/RTL-zet-politieke-tweets-op-teletekst.dhtml
-

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Webcambeelden via internet uitzenden
Met WebcamXP kun je de beelden van je webcam internet opsturen. Je kunt deze op je eigen website zetten, maar ze ook bekijken in Windows Media Player.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27073
- De meest complete fotosoftware
Photomeister is een verbluffend complete gratis fotosoftware. Je kunt er foto's mee beheren, bewerken, printen, op het web publiceren, fotoalbums mee maken enz. enz.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=15049
- Een complete muziekmanager
Soundbase is een alles in één programma voor het beheren, bewerken en afspelen van je muziekverzameling.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27382elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Belgacom trekt internetvolumes opnieuw op
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5046
- Strakke Aspire Ethos notebooks bij Acer
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4939
- Eindelijk eigen usb-opslag voor Xbox 360
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4896computerworld logo
*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/

- Nieuwe sprekers op e-Commerce Forum
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21370&style=99896
- Europese operatoren pushen Android
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21366&style=99896
- Werkgevers moeten hun IT-fobie overwinnen
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21361&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Nieuwe sprekers op e-Commerce Forum
Op 10 juni aanstaande organiseert Inside Digital Media het e-Commerce Forum, in Hotel Le Méridien te Brussel.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6771
- Rapport: image-building op het internet, houd greep op je digitale identiteit
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6770
- IAB-BelgiŽ: reclame op het internet blijft groeien
IAB BelgiŽ heeft de online reclamecijfers bekend gemaakt voor 2009, in BelgiŽ. De online reclamemarkt steeg met 9% in vergelijking met 2008, en bereikte daarmee een totaal bedrag...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6769

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Firefox Home App voor iPhone
http://computertaal.info/2010/06/03/firefox-home-app-voor-iphone/
- Soundtrack Call Of Duty: Modern Warfare verkrijgbaar
http://computertaal.info/2010/06/03/soundtrack-call-of-duty-modern-warfare-verkrijgbaar/
- Kingston Technology ontwerpt snelste triple-channel geheugen ter wereld
http://computertaal.info/2010/06/03/kingston-technology-ontwerpt-snelste-triple-channel-geheugen-ter-wereld/
tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut

MEER PLEZIER VAN WINDOWS 7: PROGRAMMA'S VERBANNEN NAAR DE SYTEEMBALK
Alle actieve programma's staan bij Windows 7 als een icoon in de taakbalk. Dit kan misschien gemakkelijk zijn bij het tekstverwerken of surfen, maar het zorgt er wel voor dat de systeembalk boordevol geraakt met icoontjes.
Wil je actieve instanties van de geopende programma's uit de systeembalk verwijderen, dan kan dit. Klik rechts op de snelkoppeling naar dat bepaalde programma (vanuit de startknop), en dan Properties (eigenschappen) te kiezen. Ga vervolgens naar het tabblaadje Compatibility. Kies daar bij "Run this program in compatibility mode for" uit het uitklapmenu Windows Vista. Dit werkt enkel voor programma's die in Vista zichzelf niet in de taakbalk zouden zetten.
http://www.maximumpc.com/article/features/nix_friction_your_win7_system?page=0%2C3BETER WERKEN MET WINDOWS 7: JUMP LISTS
In Windows 7 is de Jump List een lijstje met snelkoppelingen naar taken of bestanden die horen bij een bepaald item van het startmenu of de taakbalk. Dit is een van de opvallendste, en handigste dingen van Windows 7.
In die Jump List wordt namelijk een snelkoppeling bewaard naar bestanden, websites of taken om die gemakkelijker terug op te starten. Om die jump list te openen, klik je op het pijltje naar rechts naast dit bepaalde programma of snelkoppeling in je Start menu.
Wanneer je bijvoorbeeld Excel in je start menu hebt staan, zie je in het uitklaplijstje rechts daarvan de .xls documenten die je het laatst geopend hebt. Is er een document bij dat je regelmatig terug gebruikt, dan kan je het ook "vastpinnen" op het startmenu: selecteer dit item, en klik op de duimspijker.
http://www.maximumpc.com/article/features/nix_friction_your_win7_system?page=0%2C3


BETER WERKEN MET WINDOWS 7: JE TAAKBALK EN SYSTEEMVAK ORGANISEREN
De programma's die je "vastspeldt" op de taakbalk kan je ook verslepen, zodat zij in de volgorde komen te staan die jij wil- of dat nu een snelkoppeling is naar een programma, of de toepassing is die nu geopend is. Je kan de taakbalk, net als bij vorige versies van Windows, verslepen naar de linker- of rechterkant van het venster.
Ook de icoontjes in de systeembalk kan je nu verslepen in een bepaalde volgorde, kan je in het zicht zetten of laten verdwijnen naar het grotere notificatievenster.
http://www.maximumpc.com/article/features/nix_friction_your_win7_system?page=0%2C3


BETER WERKEN MET WINDOWS 7: JE STARTMENU VERSNELLEN
Het startmenu van Windows 7 is niet veel anders dan dat van Vista, maar er zijn wel enkele verbeteringen. De standaard functie van de power-knop is nu Shut Down, in plaats van Hibernate. Je kan dat echter wel zelf veranderen. Klik rechts op de startknop, en kies Properties/Eigenschappen. Uit het uitklapmenu Power Button Action kan je nu kiezen uit heel wat opties: shut down, switch user (andere gebruiker), log off (uitloggen), restart, sleep, hibernate, shut down.
Klik je op de button "customize", dan gaat er een wereld van instellingen open die je kan aanpassen. Daarmee kan je eens wat experimenteren.
http://www.maximumpc.com/article/features/nix_friction_your_win7_system?page=0%2C3


VRIJDAG ALTERNATIEVE TIP: MACTRACKER
Deze keer wil ik het hebben over een heel nuttig programma voor de Mac, namelijk Mactracker.
Dit programma komt in een aantal variaties, zowel voor Snow Leopard als de wat oudere besturingssystemen.
Er is zelfs ook een versie voor Windows. Mactracker laat alle door Apple gemaakte systemen zien, met daarbij welke componenten er in te vinden zijn. Geef je het serienummer in van je eigen Mac, kun je zien waar die geproduceerd is. Ook is het mogelijk om de gegevens van je eigen computer(s), iPod of iPhone in te voeren, waardoor je bijvoorbeeld de garantietermijn overzichtelijk op een rijtje hebt.
Wil je geheugen voor je Mac bijplaatsen? Kijk in Mactracker welk type je nodig hebt. Ook kun je in Mactracker de opstartgeluiden van de diverse systemen beluisteren, want zoals een ieder weet varieerden die door tijd. Mactracker is gratis. (Arnold Top)
http://www.mactracker.ca/


Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html


shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: OFFICE COMPATIBILITY PACK
Microsoft Office - freeware
Een must have progje: met deze add-on kan je ervoro zorgen dat documenten, aangemaakt in het nieuwe Office 207 formaat (docx, xlsx enz) ook door de oudere versies (vanaf Office 2000) geopend en bewerkt kunnen worden.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=941b3470-3ae9-4aee-8f43-c6bb74cd1466&displaylang=en


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS:BING MAPS 3D
Browser - freeware
Dit is het antwoord van Microsoft op "Google Earth" van Google: met de gratis add-on "Bing Maps 3D" vind je voor honderden steden bij de online kaartendienst ook 3D modellen. Deze beelden kan je ook draaien, inzoomen, en omkeren.
http://www.chip.de/downloads/Bing-Maps-3D_16193696.html

DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: TWEAKUI
Windows XP/2003/server - freeware
Deze tool ken je ongetwijfeld: het is een verzameling van tools om Windows aan te passen aan jouw eigen voorkeuren.
http://www.chip.de/downloads/TweakUI-2.10_13004248.html


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: WORD VIEWER
Windows - freeware
Met dit progje moet je geen complete versie van Office op jouw computer hebben staan, om WOrd-documenten te kunnen openen. Het programma kan documenten aan gemaakt in doc, txt, rtf, wdp, wps, html en xml.Je kan ze wel bekijken en printen, maar niet bewerken.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=3657ce88-7cfa-457a-9aec-f4f827f20cac&displaylang=en


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: PROCESS EXPLORER
Windows all - 1,6 MB - freeware
En ook deze tool is een klassieker uit het Microsoft pakket: hiermee kan je zien welke processen er draaien op jouw computer, en haarfijn uitvinden wat deze processen in gang gezet heeft.
http://www.chip.de/downloads/Process-Explorer_12996492.html


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: SYNC TOY
Windows - freeware
Deze tool helpt het om bestanden synchroon te houden tussen vaste en draagbare of andere computer. De tool herkent tijdens de synchronisatie meteen welke data er dubbel zijn.
http://www.chip.de/downloads/Microsoft-SyncToy-32-Bit_16328203.html


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: MICROSOFT BASELINE SECURITY ANALYZER
Windows all - freeware - 1,5 MB
Een tool om te zien welke belangrijke patches er ontbreken bij het OS zelf maar ook IIS, SQL Server, IE, MS Office, Exchange Server, MDAC, MS Virtual Machine. Je kan de tool vanop de commandolijn bedienen of via een GUI.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=b1e76bbe-71df-41e8-8b52-c871d012ba78&displaylang=en


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: PAGEDEFRAG
Windows all - 68k - freeware
Een mini-defragmenteerder, die ervoor zorgt dat jouw computer terug sneller zal gaan. PageDefrag defragmenteerrt automatisch het register van jouw pc. De tool is erg gebruiksvriendelijk, zodat ook niet zo ervaren gebruikers hem kunnen bedienen.
http://www.chip.de/downloads/PageDefrag_15655940.html

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: NETTIES APP

Nokia - freeware
Met gepaste trots presenteren wij de Netties app voor Nokia smartphones. Met deze app kan je ons nieuws ook op een Nokia smartphone lezen. En het is een gratis app bovendien!
http://store.ovi.com/search?q=netties


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: VANDAAG
Nokia smartphones - freeware
Kijk, het is natuurlijk gemakkelijk om hier reclame te maken voor onze eigen app, maar er zijn er nog veel meer in de Ovi app store. Onder andere de Vandaag app, met zijn gebruiksvriendelijke interface om het nieuws uit binnen- en buitenland te brengen. Voor tech nieuws moet je bij ons zijn, voor de rest bij Vandaag.be!
http://store.ovi.com/search?q=vandaag


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

Het laatste woord....


NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
We kunnen problemen niet oplossen door dezelfde denkwijze te gebruiken als bij het creŽren van de problemen
-Wang Yangming -