netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
3/6/
2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woor

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 652 van 29/5/2010Gegroet lezer,

Heel verwonderlijk, die prachtige ochtend, terwijl de weerberichten toch minder goed weer voorspeld hadden. Maar we kunnen er alleen maar van genieten - en hopen dat het nog enkele dagen duurt, want zo veel hebben we nog niet kunnen genieten van lange avonden buiten in de tuin...

Deze week ging er weer heel wat aandacht naar Facebook, met op het einde van de week het verlossende bericht dat Mark Zuckerberg en co eindelijk naar de klachten van de gebruikers geluisterd heeft en de instellingen voor de privacy (het delen van jouw gegevens met anderen) veel eenvoudiger gemaakt heeft. Verder een bespreking van een interessante smartphon, de LG GW620 met het Android OS aan boord en met een uitklapbaar klavier. Een leuk toestel!

Wij wensen u veel leesplezier en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

Hilde

Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
FACEBOOK: EENVOUDIGE PRIVACY CONTROLES
Zuckerberg geeft toe fouten gemaakt te hebben, maar belooft beterschap
Je hebt het hier in de laatste weken uit den treure kunnen lezen: Facebook heeft een probleem met de privacy van zijn gebruikers. De laatste weken regende, wat zeggen we, waren er heuse stortvloeden van kritiek op het feit dat er telkens weer gesleuteld werd aan die instellingen, waardoor de informatie over de gebruiker openbaar gesteld werd, terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling was.
Als klap op de vuurpijl waren er dan nog de uitspraken van Zuckerberg die hij jaren geleden gemaakt had, en waarin hij de privacy van de mensen echt heel licht bleek op te nemen. De publieke opinie leek zich tegen hem te keren, en volgens sommige berichten zouden de eigen Facebook-medewerkers zelfs met een revolte gedreigd hebben indien Zuckerberg niets aan de problemen rond privacy zou doen.
En blijkbaar heeft dit resultaat gehad: in een artikel in The Washington Post heeft hij toegegeven dat de huidige instellingen te ingewikkeld zijn, en beloofde hij nieuwe, eenvoudige instellingen die in de volgende weken beschikbaar zouden worden.(1)
Echte details zijn er nog niet bekend, dus is het allemaal nog een beetje vaag. Maar de aankondiging is in elk geval hoopgevend - en dringend nodig. Het aantal internauten dat gebruik maakt van Facebook is torenhoog. Voor BelgiŽ is dat bijvoorbeeld 49,2% van alle internauten, Nederland 18,6% van de internauten, Frankrijk 45,77% volgens een nieuwe online map.(2)
Wanneer je die cijfers bekijkt, dan besef je pas hoe belangrijk Facebook geworden is in ons dagelijkse leven, en hoe belangrijk het is dat er minstens even nauw toegezien wordt op de privacy bij Facebook, als het geval is bij Google.
Dat het dringend nodig dat Facebook gebruikers weten hoe zij eraan toe zijn op vlak van hun privacy, en wat zij kunnen doen om die te beschermen, mag trouwens blijken uit een nieuwe tool die zopas onthuld werd, en die de overduidelijke naam "devil" meekreeg: daarmee kan je makkelijk telefoonnummers van Facebook gebruikers te weten komen. Hoe het daarbij tewerk gaat, lees je bij TechCrunch. (3)
http://mashable.com/2010/05/24/facebook-privacy-controls/
http://www.checkfacebook.com/
http://eu.techcrunch.com/2010/05/24/evil-app-shows-how-facebook-users-make-their-mobile-numbers-public/BLOGGERS EN PODCASTERS WORDEN PROFESSIONELER
Gedaan met pure audiopodcasts, hier komen de shows!
Het internet is stilaan volwassen aan het worden. De nieuwe vormen van nieuws brengen, van communicatie, die het internet met zich meebracht, riep nieuwe spelers in het leven. Er waren de bloggers, die elke dag nieuws brachten over vaak niche-onderwerpen die de klassieke media links lieten liggen. Velen van hen hebben afgehaakt, maar wie overbleef is volwassen geworden, en velen van hen bedrijven journalistiek die de vergelijking met de officiŽle media goed kan doorstaan.
En er waren de podcasters, die met hun on-demand uitzendingen op regelmatig tijdstippen nieuws brachten over tech onderwerpen, maar ook over muziek, fotografie, mode, recepten, enz. Velen van hen (behalve de muziek podcasts) hebben ondertussen de pure audio vaarwel gezegd, en hebben van hun uitzending een multimedia gebeuren gemaakt, een heuse "show", te vergelijken met de aflevering van een tv-reeks. Zij nemen audio op, maar leggen ook de uitzending vast op video. Audio en video worden tegelijkertijd gestreamd, zodat luisteraars en kijkers de uitzending in real time kunnnen bijwonen. Via chatrooms en Twitter kunnen zij dan reageren op de uitzending. Kortom: een multimediagebeuren.
Deze evolutie wordt trouwens nogmaals bevestigd door dit bericht dat wij bij Beet.tv vonden. Twee van de zeer invloedrijke blogsites, TechCrunch en Gigaom, willen zich namelijk toeleggen op video. De medewerkers van deze blogs brachten vroeger al originele content, meestal verslagen van evenementen die zij bijwoonden, gemaakt met een simpele camera. Nu echter hebben beide nieuwsmedia aangekondigd dat zij een eigen studio willen maken, en in zee zullen gaan met een dienst die hun video kan verzenden - TechCrunch met BrightCove, en GigaOm met Ooyala.
Meer hierover lees je bij Beet TV.
Wij kunnen deze evolutie alleen maar goedkeuren. Enerzijds omdat deze media nieuws brengen voor niche-groepen (spek voor iedere bek), en anderzijds omdat zij alternatief nieuws brengen, dat vaak niet in de mainstream media doordringt, laat staan door hen gebracht wordt. De adverteerders lijken, nu er ook video aan te pas komt, steeds meer interesse te krijgen voor deze alternatieve media. Moet Netties misschien ook eens een video-podcast gaan maken? En zo ja: wie stelt zich kandidaat?
Luister ook naar de podcast van Leo Laporte, de vader van alle podcasts, waarin hij het over deze revolutie heeft...
http://www.beet.tv/2010/05/techcrunch-gigaom-ready-to-ramp-up-video-techcrunch-goes-with-brightcove-gigaom-with-ooyala.html
http://www.podtrac.com/pts/redirect.mp3/aolradio.podcast.aol.com/twit/twit0248.mp3IS GOOGLE SEXIST?
Vrouwen die jonge mannen verkiezen zijn niet gewenst bij Google
Een berichtje dat verleden week door de mazen van ons net geglipt was, maar dat wij toch graag willen vertellen - niet omdat het zo'n groot maatschappelijk probleem is, maar omdat het een leuke anekdote is.
Het gaat met name over het fenomeen "cougar", Engels voor poema, en een eufemistische manier om vrouwen te omschrijven die hun geluk zoeken bij jongere mannen. Niets mis mee - het omgekeerde gebeurt immers toch ook? Tja, Google vindt dat het niet door de beugel kan. Het weigerde alvast een datingsite voor "cougars" om advertenties te plaatsen via het AdWords netwerk. Volgens Google zouden deze advertentie niet gezinsvriendelijk zijn, en aanstootgevend kunnen zijn voor kinderen.
Daar zou je eventueel nog kunnen inkomen, ware het niet dat Google advertenties voor een site waar mannen op zoek gaan naar jongere vrouwen, en daar publiek voor uitkomen, gewoon toelaat. En dat is toch wel opmerkelijk - om het woord "seksisme" niet in de mond te nemen.
Het verhaal lees je bij het Australische The Age.
http://www.theage.com.au/technology/biz-tech/googles-family-friendly-cougar-ban-20100518-v9zx.html


TWITTER NEEMT HET RECLAME-HEFT IN EIGEN HANDEN
Opschudding alom: Twitter snijdt toepassingen van derden de pas af
Slecht nieuws voor ontwikkelaars, maar goed nieuws voor de gebruikers. Eerst het goede nieuws: Twitter vindt een bedrijfsmodel met inkomsten, waardoor het overleven van de dienst verzekerd wordt. De gebruiker moet niets betalen, en kan van de dienst blijven gebruik maken.
Dan het slechte nieuws: ontwikkelaars die zelf een manier bedacht hadden om inkomsten te halen uit diensten gebaseerd op Twitter, zijn eraan voor de moeite. Omdat Twitter tot nu toe nagelaten had om bepaalde mogelijkheden te ontwikkelen om geld uit haar dienst te beuren hadden derden dat gedaan. Twitter verbiedt nu al deze externe reclame.
In een blog-post heeft het aangekondigd dat het, met uitzondering van de eigen zogenaamde Promoted Tweets, niet zal toelaten dat derden betaalde tweets in de tijdslijn gooien. Niet rechtstreeks, niet via externe toepassingen. Wanneer bijvoorbeeld Tweetdeck, een toepassing waardoor je verschillende accounts en #hashtags tegelijkertijd kan volgen, advertenties zou willen vertonen in de tweets om zo aan geld te geraken, dan mag dat niet.
Slecht nieuws dus voor een hele resem bedrijven die de laatste tijd uit de grond gestampt werden met het plaatsen van advertenties op Twitter als bedrijfsmodel, zoals Ad.ly, Twad.ly of TweetUp. Een beslissing die dan ook op heel wat verontwaardiging onthaald werd in de wereld van de ontwikkelaars, maar die de gewone gebruiker eigenlijk koud laat. Want eigenlijk is dit zelfs een positieve wending voor de gebruiker, want zo zal hij vermoedelijk aan minder reclame blootgesteld worden.
Meer over deze beslissing bij TechCrunch, CNet, en ReadWriteWeb.
http://techcrunch.com/2010/05/24/did-twitter-just-kill-tweetup-minutes-after-its-launch/
http://news.cnet.com/8301-13577_3-20005754-36.html
http://www.readwriteweb.com/archives/twitter_bans_in-stream_ads.php


NOKIA EN YAHOO WERKEN SAMEN VOOR NAVIGATIE EN E-MAIL
Nieuwe initiatieven van Nokia moeten de smartphones duidelijker op de markt zetten
Wanneer men over smartphones spreekt, dan lijkt het altijd te gaan om de iPhone of Android toestellen. Windows Mobile wordt vergeten, alsook die andere grote fabrikant, Nokia, die nochtans over een meer dan behoorlijk marktaandeel beschikt.
Toegegeven, de voornaamste aantrekkingskracht van de iPhone en de Android toestellen zijn de apps, en de samenwerking met Google voor het vertonen van landkaarten en stadsgidsen. Maar Nokia is de laatste weken en maanden duidelijk een inhaalbeweging aan het maken op dat gebied. Zo heeft het de Ovi-markt opgericht, waar ontwikkelaars apps kunnen verkopen. Nokia heeft zelfs een wizard uitgebracht waarmee een uitgever in een handomdraai een app kan maken van zijn uitgave - of dat nu een grote of kleine nieuwssite is, of een blog: al wie een rss-feed heeft kan die via de Ovi-store aanbieden. Netties is trouwens als app verkrijgbaar in dit winkeltje.
Nokia heeft nu aangekondigd dat het nauw zal samenwerken met Yahoo, om samen wereldwijd diensten aan te bieden. Nokia zal de Yahoo mail, zoekmachine en andere toepassingen in haar toestellen inbouwen. Yahoo van zijn kant zal de exclusieve en wereldwijde provider worden van Nokia's Ovi Mail en Ovi Chat diensten. Er zou ook een unieke ID komen die zou gelden als inlog voor beide diensten. Een slimme zet die voor beide partijen een voordeel opbrengt. Yahoo bijvoorbeeld, dat in de afgelopen jaren niet zo sterk gewerkt heeft aan locatie-gebonden diensten en daarmee dus een felle achterstand opgelopen heeft op Google, kan met de Ovi Maps terug wat inlopen op die grote concurrent.
Mer bij TechCrunch en PaidContent.
http://paidcontent.org/article/419-yahoo-and-nokia-announce-strategic-partnership/
http://techcrunch.com/2010/05/24/yahoo-nokia-to-launch-co-branded-services-around-the-world/


IERLAND DRAAIT ALS EERSTE DE KRAAN TOE VOOR ILLEGALE DOWNLOADERS
Wie zei daar dat de 3-waarschuwingen wet er nooit zou komen?
Wij hebben alvast ons best gedaan om de gebruikers wakker te maken en hen te wijzen op het gevaar van de 3-waarschuwingen wetten. Elke weldenkende mens zou denken dat deze wetten er nooit zouden komen - hoe kan je nu de internettoegang van een heel gezin afsnijden, omdat een van de kinderen, of wie weet wel een buitenstaander via een onbeveiligde draadloze verbinding, illegaal bestanden gedownload had? In dit tijdperk is internettoegang uitgegroeid tot een noodzakelijk iets: je bankrekening beheren, contacten met klanten en leveranciers, wie kan nog zonder internet?
Wel, blijkbaar zien wij dat nog altijd verkeerd, en is de zienswijze van de platen- en filmindustrie degene die het haalt. Steeds meer landen lijken te bezwijken onder de druk. Ierland is nu het eerste land dat daadwerkelijk zal beginnen met het doorknippen van de kabel. En het is niet eens de wetgever die de kabel doorknipt, maar de provider zelf (ook iets waarvoor wij gewaarschuwd hadden!), zich baserend op het commerciŽle principe dat het klanten mag weigeren naar eigen goeddunken...
Het gaat om Eircom; dat zal voor zijn gebruikers een drie-waarschuwingen systeem gaan invoeren. Een eerste stap: wie illegaal bestanden aanbiedt (dus niet download) krijgt eerst een telefoontje, waarin hem gevraagd wordt of hij zich bewust is van de activiteit op zijn breedband netwerk. Na drie keer zal de internetverbinding gedurende een week afgesloten worden. En na een vierde keer voor een heel jaar.
De redenering is gewoon dat volgens recent onderzoek 80% van de internauten zijn illegale activiteiten zal stopzetten na zo'n waarschuwing. En dat zo'n drastische maatregel als het effectief afsluiten van de internettoegang niet nodig zal zijn. Maar het feit dat de ISP zich die macht toemeet, doet wel de wenkbrauwen fronsen.
Om te beginnen is Eircom een provider die goed is voor 70% van alle internetverbindingen in Ierland - en dus een quasi monopolie heeft. Verder kan het wettelijk niet goed te praten zijn dat de provider Eircom zowel rechter, jury als uitvoerder van de straf is. De Ierse Data Protection Commissioner vindt alvast van niet, en hij heeft een onderzoek ingesteld naar deze gang van zaken.
Meer hierover lees je bij Irish Times en BoingBoing. Blijf waakzaam!
http://www.boingboing.net/2010/05/24/irelands-largest-isp.html
http://www.irishtimes.com/newspaper/frontpage/2010/0524/1224271013389.html


PDF READER VOOR DE ANDROID
Voortaan ook PDF documenten te lezen op je smartphone
Verleden week viel er heel wat nieuws te vermelden over het Android OS, in het kader van de Google I/O conferentie voor ontwikkelaars. Onder andere werd er de nieuwe versie van het OS voorgesteld, Froyo, (kort voor Frozen Yoghurt - Android heeft altijd heel lekkere codenamen voor de versies van haar OS!), en die blijkt fantastisch te werken. Bij Lifehacker kan je lezen hoe je met een simpele hack dit nieuwe OS op een Nexus One telefoon kan laten werken (1)
Een andere nieuwigheid was een app van Adobe, waarmee je PDF's kan lezen op je Android smartphone. De software blijkt erg goed te werken: zelfs een 12 MB groot PDF bestand wordt in luttele seconden geopend, je kan het document in portret of landschap modus bekijken, je kan in- en uitzoomen. Het geheim achter die snelheid is het feit dat, bij het openen, er slechts 4 pagina's geladen worden, en dat de rest geladen wordt terwijl jij die eerste pagina's aan het bekijken bent. Een slimmigheidje die Adobe ook voor de gewone Acrobat Reader eens mocht invoeren, want soms duurt het, zelfs op de snelste computer, tergend lang eer je en PDF bestand open hebt!
Er bestaan al wel readers voor PDF bestanden, zoals de PDF reader van Quick Office; die is gratis, en is maar 36 KB groot. De app van Adobe daarentegen is 4.3 MB groot, en dat is toch wel wat voor een Android app... Ars Technica noemt deze app in haar test dan ook "traag, maar klaart de klus". (3)
http://lifehacker.com/5545347/get-android-22-on-your-nexus-one-without-the-wait
http://blogs.adobe.com/adobereader/2010/05/introducing_adobe_reader_for_a.html
http://arstechnica.com/gadgets/news/2010/05/hands-on-adobe-pdf-reader-for-android-slow-gets-job-done.ars


NIEUW OPEN SOURCE BITTORRENT ONTSTOPT DE LEIDINGEN
uTP zou providers een reden minder moeten geven om torrents te verbieden
Een van de redenen waarom ISP's, de bedrijven die jou toegang geven tot het internet, opgeven om torrents te verbieden, is dat de P2P ruilers teveel bandbreedte zouden verbruiken, en dat dit ten koste zou gaan van de "kleine gebruiker". Welnu, binnenkort zou die reden wel eens weg kunnen vallen: het bedrijf achter de bitTorrent technologie heeft de broncode van het uTorrent Transport Protocol vrijgegeven, zodat die nu verkrijgbaar is onder de MIT licentie.
Dit zou de opstoppingen op de netwerken moeten verminderen, door ander verkeer voorrang te geven. De ISP's hebben dus geen reden meer om zulk verkeer te verbieden of de bandbreedte ervan te beperken. Hoe het juist werkt lees je bij Ars Technica.
Wij willen hier voor alle duidelijkheid aan toevoegen dat BitTorrent niet alleen voor illegaal verkeer gebruikt wordt. Het principe van BitTorrent en andere P2P verkeer is nog altijd een heel gezond principe: door data te verspreiden over verschillende nodes, knooppunten, kunnen zij sneller en efficiŽnter verspreid worden, in vergelijking met het downloaden vanuit één centraal punt.
Wij komen trouwens nog even terug op ons artikel van gisteren over de Ierse provider Eircom. Niet alleen is die provider goed voor70% van alle internetabonnementen in het land. Het blijkt bovendien dat het tot voor kort niet mogelijk was om op legale manier aan bepaalde content zoals populaire feuilletons te geraken. Net als hier in BelgiŽ kon je afleveringen van Lost, 24, Desperate Housewives, Dexter... niet via een iTunes winkel krijgen. Sinds een drietal weken wel (in ons land nog altijd niet!), maar enkel via iTunes. En daar kan je, volgens een reactie in Buzz Out Loud, enkel betalen met creditcard, wat de winkel dus niet toegankelijk maakt voor jongeren die meestal enkel over een gewone bankkaart beschikken. (2)
Onze conclusie: vooraleer er zo streng opgetreden mag worden tegen illegale downloaders, moet er toch minstens ervoor gezorgd worden dat er alternatieven bestaan waar deze content legaal gevonden kan worden!
http://arstechnica.com/open-source/news/2010/05/bittorrent-open-sources-new-protocol-implementation.ars
http://www.cnet.com/8301-19709_1-20005915-10.html?tag=mncol;title


GOOGLE LAAT SSL VERSLEUTELING TOE OP DE ZOEKMACHINE
Goed voor de gebruiker, maar slecht voor de statistieken
Privacy is heel belangrijk voor de internaut, en Google is zich daarvan wel bewust - vooral na de blunder die het geslagen heeft met de streetview wagentjes die "toevallig" meer data oppikten dan de bedoeling was (zie onze berichtgeving verleden week). Google weet ook wel dat het de grootste zoekmachine is, gebruikt door de meeste internauten, en dat die zich vragen stellen bij de gegevens die Google over hen verzamelen kan.
Daarom heeft Google nu de mogelijkheid voorzien om via een beveiligde internetverbinding te zoeken op de zoekmachine. Je moet in plaats van het gewone http://www.google.com enkel een "s" toevoegen: https://www.google.com. Eerder kon je die "s" ook al gebruiken bij Gmail, Google Calendar, Google Docs, Google Sites, om daar via een beveiligde verbinding toegang te hebben tot jouw persoonlijke gegevens.
Mooi, zal je zeggen, maar de webmasters zijn er heel wat minder gelukkig mee. Want nu kunnen zij niet meer zien welke trefwoorden de bezoeker vanuit de zoekmachine naar de site gelokt hebben. Deze informatie zit immers verpakt in de zogenaamde "referral data" die de webmaster kan nakijken in zijn logs. Maar wanneer een bezoeker vanop de beveiligde versie van de Google zoekmachine naar een andere site surft, wordt die referral data niet meer meegegeven. Gevolg: de webmaster van die site weet niet dat je van Google komt, welke zoekterm je daar eventueel ingegeven bent - hij weet zelfs überhaupt niet meer of je van enige zoekmachine komt, je kan net zo goed de url manueel ingetikt hebben.
Dat is niet alleen niet goed voor de webstatistieken van de webmaster, maar schakelt ook bepaalde extra dingen op zijn site uit: sommige sites bieden namelijk speciale informatie aan, gebaseerd op de referrer informatie. Meer hierover lees je bij The Register, en bij web analysebedrijf Clicky, dat zelfs de dood van web analytics aankondigt...
http://getclicky.com/blog/216/say-goodbye-to-search-analytics
http://www.theregister.co.uk/2010/05/25/google_ssl_search_and_web_analytics/


FACEBOOK VERANDERT EINDELIJK PRIVACY INSTELLINGEN
Eindelijk wordt Facebook de sociale site waar je terug veilig sociaal kan zijn...
In een druk bijgewoonde persconferentie heeft Facebook CEO Mark Zuckerberg verteld hoe hij en zijn team de boodschap begrepen hebben: de gebruiker wil zijn privacy terug. In plaats van de meer dan 50 verschillende plekken waar je voorheen een privacy-instelling moest bepalen, komt er nu één centrale pagina met niet meer dan een 10-15 instellingen.
Een stap-voor-stap handleiding hiervoor vind je bij CNet en Facebook zelf. Wat voor ons het belangrijkste is: je kan hier bepalen dat jouw informatie niet gedeeld mag worden met de Facebook apps. Maar dat heeft toch geen zin, zal je zeggen: deelnemen aan een sociaal netwerk en niets meer delen? Fout. Dit wil gewoon zeggen dat jij nog altijd je informatie met jouw vrienden deelt, naargelang jouw instellingen, maar dat die informatie niet meer met de Facebook toepassingen en advertentiepartners gedeeld wordt, met geen enkele van hen.
Met andere woorden: eindelijk kan je Facebook nu gaan gebruiken als de tool waarvoor het eigenlijk bedoeld was: om je foto's met familie en/of vrienden te delen, om een "Gelukkige verjaardag" te wensen, om iets liefs op iemand zijn muur te gaan schrijven, enz. Bravo, Facebook!
Wij zijn heel gelukkig met deze evolutie. Of de adverteerders dat ook zijn, is een andere vraag, want zij worden nu afgesneden van een informatiebron om hun advertenties op te baseren. En het valt natuurlijk nog af te wachten hoeveel Facebook-gebruikers nu hun instellingen zullen veranderen naar die nieuwe instellingen- de meeste internauten blijken zich geen grote zorgen te maken om de privacy...
http://news.cnet.com/8301-1009_3-20006091-83.html
http://www.theregister.co.uk/2010/05/26/facebook_privacy_revamp/
http://www.allfacebook.com/2010/05/facebook-privacy-must-know/


GOOGLE HISTORY, EN FOURSQUARE FOTO'S: LOCATIE TROEF!
Jezelfs verstoppen kan gelukkig nog wel...
Nu het web steeds mobieler wordt zijn er steeds meer toepassingen die gebaseerd zijn op geolocalisatie en die een dienst aanbieden die uitgaat van de plaats waar jij je bevindt. Dat kan door enerzijds de driehoeksbepaling van het signaal van jouw mobiele operator, en anderzijds door gebruik te maken van de GPS die in steeds meer (duurdere) toestellen ingebouwd is.
Bij Google bijvoorbeeld bestaat er al langer een dienst die Latitude heet, en waarbij jij, ook vanop jouw gewone computer, kan zeggen waar jij je bevindt. Deze dienst is al een tijdje ook op het mobiele toestel beschikbaar. En voor de vergeetachtige mens is er zelfs Google Location History, waarmee je terug kan kijken waar je geweest bent. Google heeft nu beide diensten ondergebracht in een intelligent dashboard, dat tracht lessen te trekken en patronen te zoeken in jouw bewegingen. Hoeveel tijd besteed je thuis tegenover buitenshuis? Hoeveel tijd was je op je werk? Waar heb je tijdens je laatste reis zoal haltes gemaakt? Een voorbeeld hiervan vind je in het Google Mobile blog. Een mooie dienst, maar heel gevaarlijk wanneer hij in de handen valt van jaloerse echtgenoten! (1) (2)
Een andere dienst die dankbaar gebruik maakt van jouw locatie, is Foursquare. Bij deze erg verslavende dienst kan je je telkens op bepaalde plekken aanmelden, punten verdienen, en wie erg vaak op een plek komt kan er zelfs virtuele burgemeester van worden. Er zit een ludiek element aan, maar ook een nuttig: jouw vrienden kunnen zien waar jij bent, zodat ze gemakkelijk kunnen zeggen: he, die is daar ook, kom we spreken af! Nuttig, inderdaad, maar je mag wel niet teveel om je privacy geven...
Foursquare heeft nu aangekondigd dat het een nieuwe tool uitbrengt, die het succes van de dienst wellicht zal aanwakkeren: voortaan zal je foto's kunnen uploaden. Meer is er nog niet over bekend - niet wanneer de dienst uitkomt, en evenmin of je je foto's zal kunnen integreren met Flickr en Facebook. (3)
http://googlemobile.blogspot.com/2010/05/where-have-i-been-get-your-answer-with.html
http://www.google.com/latitude/apps/history/dashboard
http://www.businessinsider.com/photo-uploads-coming-to-foursquare-2010-5


LINKEDIN INTEGRATIE IN TWITTER
Het wordt gemakkelijker om je Linked-In relaties te vinden op Twitter
Er zijn verschillende sociale netwerken, maar naar onze mening heeft elk van hen zich ondertussen een eigen plaatsje veroverd: Facebook is voor vrienden en familie, MySpace is voor muzikanten, Twitter is voor het volgen van nieuws en het discussiŽren erover, en LinkedIn is voor zakelijke contacten.
Via die laatste dienst blijf je o.a. op de hoogte van veranderingen in de carrière van je zakelijke contacten, en kan je eventueel op zoek gaan naar mensen om samen te werken aan projecten. LinkedIn heeft nu een slimme zet gedaan: een integratie met Twitter. Je kon je Twitter acount al een tijdje linken aan je profiel bij LInkedIn. En nu werd het gemakkelijker gemaakt om je kennissen en relaties te vinden op zowel LinkedIn als Twitter. Hierdoor wordt het gemakkelijker om de juiste mensen te volgen op deze toch wel interessante microblogdienst.
Bij LInkedIn zal je voortaan een Tweets applicatie kunnen vinden en installeren in jouw profiel; daarin zit er een nieuwe module, "Connections to follow", waarin nieuwe mensen aangeraden worden die interessant kunnen zijn om volgen, gebaseerd op jouw LinkedIn relaties.
Aan het experimenteren dus!
http://www.linkedin.com
http://blog.linkedin.com/2010/05/25/find-and-follow-your-linkedin-connections-on-twitter/
http://techcrunch.com/2010/05/25/linkedin-deepens-integration-with-twitter-becomes-a-full-fledged-client/hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


LG GW620: ANDROID MET UITKLAPKLAVIER
Prima hardware voor een zacht prijsje
Na twee Android-toestellen van HTC te hebben uitgetest, wilden wij het verschil wel eens uittesten met de gebruiksinterface die andere fabrikanten als sausje over het Android OS gieten. En dat bleek een heel verrijkende ervaring te zijn.
Maar vooraleer aan het sausje te beginnen, eerst de soep en de patatten - de hardware dus. De LG GW620 is een toestel van 10,9 cm x 5n5 cm, en is omwille van het volledige uitklapbare klavier iets aan de dikkere kant (1,6 cm). Qua gewicht valt het echter wel mee, want dat bedraagt slechts 139 gram. Aan boord Android 1.5, een intern ROM geheugen van 150 MB, uitbreidbaar. Verbinden kan via GSM/GPRS, EDGE, HSDPA; je kan MMS boodschappen sturen, maar het toestel ondersteunt geen twee SIM kaarten. Verder heb je WiFi aan 54 Mbit/s, 802.11 g en b, Bluetooth 2.0 maar geen infrarood.
Het TFT-scherm van 3 inch diagonaal is super helder, met prachtige kleuren. Het is een aanraakscherm, maar het moet ons van het hart dat wij toch wel even moesten wennen - het is namelijk supergevoelig. Een tip die wij je kunnen meegeven: blader met de zijkant van je duim, niet met de top van je vinger. Maar eens je deze techniek onder de knie hebt, blijkt het toestel nauw te gehoorzamen op commando's. Uiteraard kan je het scherm draaien, en dus zowel in landschap als portret modus gebruiken.
Verder heb je aan bood ook nog een camera van 5 megapixels, met flash en autofocus. Vooral die flash vinden wij erg belangrijk, en een pluspunt voor het toestel. Omdat het toestel mikt op een jong publiek is de mediaplayer erg belangrijk: je hebt een MP3 spelers, FM radio, een luidspreker. Om je koptelefoon aan te sluiten is er een Mini-jack van 3,5 mm.
Handig is het uitklapbare QUERTY-klavier. Hierbij kunnen wij vooral het feit appreciŽren dat er een aparte rij toetsen gemaakt werd voor de cijfers en veelgebruikte symbolen. Ook pijltjestoetsen zijn aanwezig op het klavier, naast page-up en page-down. Het moet wel gezegd dat de toetsen redelijk plat zijn. Vergelijk je dit met de toetsen van bijvorobeeld de Nokia E72, die veel boller zijn, dan is het klavier van die laatste handiger, alhoewel de toetsen veel dichter bij elkaar staan (portret modus bij de Nokia tegenover landschap modus bij de LG). Maar dat is slechts een detail, wij zijn al lang blij met een volwaardig klavier. Wij niet alleen, zo blijkt het: steeds meer gebruikers verkiezen een volwaardig klavier, aldus een recente studie.
Qua knoppen heb je onderaan het scherm een home knop, een centrale menuknop, en een back-toets. Die laatste is naar onze mening iets te gevoelig, want bij het intikken van tekst in portretmodus raak je die nogal gemakkelijk aan, waardoor je naar je vorige scherm teruggevoerd wordt, en je al je invulwerk kwijt bent. Verder vind je op het toestel links een opening voor Firewire aansluiting (aansluiting op USB poort of USB-stekker in het stopcontact), toetsen om het volume luider of zachter te zetten. Rechts een aparte toets voor bediening van de camera en muziek, en een sleuf voor de microSD kaart. Het is wel handig dat die laatste zo gemakkelijk bereikbaar is, en je zo gemakkelijk van kaart kan wisselen/
De prijs bij de Smartphoneshop van Coolblue: 299 euro, all in (1). Maar Telenet zal dit toestel aanbieden aan 1 euro, indien je een Walk & talk 30 abonnement neemt van 1 jaar. DDaarbij moet je echter nog wel een surf-abonnement nemen (surf 10 bijvoorbeeld, dat 10 euro per maand kost voor 200 MB data).
Morgen: de software
http://www.smartphoneshop.be/product/92974/lg-gw620-in-touch-black-qwerty.html
http://telenet.be/1905/0/1/nl/thuis/mobile/abonnement-gsm.html?phone_id=1637&plan_code=mob_100&gclid=CLnMucKu6KECFds_3god2jr9Jg


LG GW620: ANDROID MET UITKLAPKLAVIER
Aandacht voor het sausje waarmee LG het Android overgiet
Een van de grote voordelen van Android is dat je zoveel bijkomende toepassingen op je toestel kan zetten. Waardoor je scherm natuurlijk meteen bedolven raakt onder icoontjes. LG heeft dit opgelost door jou een dual boot aan te bieden: de gewone Android optie, die drie home schermen bevat en het standaard men, of de LG interface. Bij die laatste zijn de apps gegroepeerd in soorten, zoals communicatie, multimedia, enz.
Wat beheer van contacten betreft: dit scherm bevat handige tabblaadjes, en je kan per contact alle acties zien die je uitgevoerd hebt: telefoon, sms, twitter, enz. Je kan zelfs de foto van je contact laten synchroniseren met de foto op het Facebook/Twitter profiel.
Het is wel even werken om al die contacten mooi op punt te stellen. Werk je met Gmail, dan is het natuurlijk gemakkelijk om al jouw contacten vanuit Gmail te importeren. Maar een synchronisatie met Outlook, zoals bij HTC Hero bijvoorbeeld, is er niet, en dat is wel spijtig.
Morgen: mail zorgt voor probleem
http://www.lg.com/uk/mobile-phones/all-lg-phones/LG-touch-screen-phones-GW620.jsp


LG GW620: ANDROID MET UITKLAPKLAVIER
Mail zorgt voor probleem
Werk je met GMail voor al jouw mail, dan is dit Android-toestel van LG uitstekend om te mailen. Maar werk je met Pop3 accounts van verschillende providers (in ons geval: telenet en de eigen mailserver bij netties) dan kom je in de problemen. Vooraf willen wij hierbij wel zeggen dat wij het probleem voorgelegd hebben aan LG zelf, en dat ons daar geantwoord werd dat dit mogelijk te wijten is aan de instellingen van onze provider.
Laat ons even het probleem uitleggen. Wij zijn gewoon om mail tijdens de dag te controleren, dat wil zeggen: zien welke mails er zijn, en als er iets dringend bij is, te beantwoorden. Mails volledig lezen (nieuwsbrieven, enz.) doen we 's avonds, en dan wordt ook alle mail van de server weggehaald.
Tijdens de dag maken wij dan normalerwijze gebruik van de optie die verschillende toestellen bieden, namelijk om van elke mail slechts 2, 5, 10, 50 k binnen te halen. Een heel handige optie, vooral in een land als BelgiŽ waar de data-tarieven torenhoog zijn. Dit toestel biedt deze optie niet, althans niet de versie die wij in handen hadden, in combinatie met onze providers. Gevolg: het toestel begon meteen de hele mail binnen te halen. En omdat wij vaak mails ontvangen van verschillende MB groot, is dat een ramp voor onze portemonnee! Je kan het downloaden niet stopzetten - er is geen optie om de verbinding te verbreken. Gelukkig hadden wij ons goed toegerust om het toestel uit te testen, en meteen een proces-killer geïnstalleerd. Maar dat schakelt dan het hele mailproces uit, en je moet het toestel terug opstarten om de mail opnieuw te activeren.
Ook de optie om mails te synchroniseren liep naar onze mening mank. Bij andere toestellen kan je zeggen dat mails van vandaag, gisteren, of max. X mails gesynchroniseerd moeten worden. Dat wil zeggen: op maandag haal je je mails op je mobiele toestel op. Maandagavond haal je via je gewone computer de mails van de server weg. Dinsdag start je je toestel op, en na een eerste synchronisatie zijn alle mails van maandag van het toestel verdwenen. Vermits deze optie tot synchronisatie bij de LG GW620 niet aanwezig is (althans op onze versie van het toestel), moet je manueel eerst alle mails in je inbox wissen, en dan nog eens manueel uit je prullenmand wissen. Erg efficiŽnt kan je dit niet noemen.
Dit gezegd zijnde: bij LG waren ze verbaasd over deze kritiek, omdat de toestellen die zij in handen hadden, in combinatie met andere providers, deze problemen niet zouden geven. Dus wij geven deze kritiek dan ook onder voorbehoud. Het zorgt er in elk geval voor dat wij dit toestel niet zullen aankopen - tenzij er een nieuwe versie van het OS op geïnstalleerd zou worden.
Wat het surfen betreft: dat verloopt probleemloos, supersnel en erg handig. Je krijgt aan de linkerkant van je scherm een uitklapbaar menu om bookmarks aan te maken, pagina's te herladen, enz. De ingebouwde browser werkt erg snel. En heb je last om fijn te navigeren tussen verschillende links, dan klap je gewoon het klavier open, en werk je met de pijltjestoetsen. Leve het hardware-klavier! Dus: in tegenstelling tot de mail kan het surfen op dit toestel ons prima bekoren!
Morgen: enkele leuke Android apps
http://www.lg.com/uk/mobile-phones/all-lg-phones/LG-touch-screen-phones-GW620.jsp


LG GW620: ANDROID MET UITKLAPKLAVIER
Het leuke: de apps!
Maar het leuke van Android is natuurlijk het feit dat je in de Marketplace allerlei extra apps kan downloaden. Die moet je wel rechtstreeks vanop je toestel downloaden; best doe je dat wanneer je via WiFi verbonden bent, om downloadvolume van je mobiele abonnement te besparen. Betalen doe je met je mastercard of visa-card, of via Google checkout; het is dus een iets omslachtigere methode dan betalen via jouw iTunes account bij de iPhone.
Spectaculair is de Layar app (gratis) die een virtuele laag met data legt over hetgeen jij door het oog van jouw camera ziet. Zo kan je bijvoorbeeld zien wie er de laatste tijd vanop een bepaalde plek getwitterd heeft. Nog leuker is de toepassing waarbij je kan zien wie er in de omgeving is die zin heeft om te chatten. Wikipedia bijdragen over plekken in jouw buurt zijn ook te vinden. Kortom, dit is nog maar het begin van de toepassingen voor Layar, en dit lijkt echt veelbelovend!
Een app die wij je zeker aanraden, is Advanced Task Killer (gratis), een soort equivalent van de Task Manager in Windows. Hiermee kan je kijken welke taken er lopen (ja, bij Android kan je multitasken!), en de gewenste taken "killen".
Met Scanner (gratis) kan je een foto maken van de streepjescode op de verpakking van een bepaald product. Je moet gewoon de app opstarten, op de scan knop drukken, en de app doet de rest (je moet niet afdrukken op de camera-toets!). Aan de hand van de streepjescode zal de app nu opzoeken wat dit voorwerp bij enkele online winkels kost. De app werkt (nog) niet voor alle artikels, maar bij de zopas gekochte DVD van Hotel Babylon, reeks 3, kwamen wij te weten dat die te koop was aan 6,05 bij Savvyshop.nl, en aan 8,99 bij Cosmox.nl. Handig!
Heel handig is ook Evernote (gratis / freemium). Met deze dienst voor notities te maken kan je foto's maken van dingen te doen, op je scherm schrijven, en dit dan naar jouw online account bij Evernote uploaden, om daarna te synchroniseren met jouw computer.
Dit zijn maar enkele van de vele tienduizenden toepassingen die er al in de Market aanwezig zijn, al dan niet tegen betaling. Het lijkt ons zelfs dat Apple echt wel op zijn tellen moet gaan passen, met al die aantrekkelijke apps die er tegenwoordig voor de Android zijn!
Onze eindconclusie: dit is een pracht van een toestel. Spijtig van de mail, die voor onze persoonlijke behoefte niet voldoet, maar wellicht voor anderen wel, vooral wanneer zij met Gmail werken. Maar voor de rest is het een toestel vol gebruiksgemak, volledig aanpasbaar aan de eigen behoeften. En natuurlijk is er de aantrekkingskracht van de Android Apps!
http://www.lg.com/uk/mobile-phones/all-lg-phones/LG-touch-screen-phones-GW620.jsp


hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Twee grote namen uit de voetbal gaan samenwerken: Hattrick, het online voetbalgame en La Gazzetta dello Sport.it.
https://www.pirab.se/L.asp?I=1690137&IT=5&X=817788&M=9&A=http://www.pirab.se

*** Twitter is de top site geworden om besprekingen van films te vinden.
http://watershed.bm23.com/public/?q=ulink&fn=Link&ssid=3229&id=bjarzpzqqejn40uyv0d2anizcdgfg&id2=bej94ph99h110lb7sdtqgd6j20c79&subscriber_id=bjwnqaqydelwpkaikeuowkscirczbge&delivery_id=bbsamnjswqkzntwkiimeyddbmdsqbdn

*** Mastercard lanceert een API voor online betalingen
http://www.readwriteweb.com/archives/an_open_api_from_mastercard_to_develop_applications_priceless.php

*** Om vader met Vaderdag eens eXtra in de watten te leggen, biedt TomTom het ultieme cadeau aan: De TomTom XL LIVE IQ RoutesTM edition Europe ! Deze TomTom is uitgerust met de laatste nieuwe technologieŽn, waaronder TomTom's nieuwste verkeersinformatiedienst TomTom HD TrafficTM *, waarmee vader files kan vermijden, minder gestresseerd zal zijn, sneller thuis zal zijn van het werk en bijgevolg meer tijd kan spenderen met de kinderen.
http://www.tomtom.commuziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetGRAPHIQS GROOVE
[lounge/Drum & Bass] Lekker relaxe en coole muziek. Deze Japanner, die zegt dat zijn muziek beïnvloed werd door o.a. Chick Corea, Prodigy, brengt muziek om je op te monteren en een goed gevoel te geven. Heerlijk. Bij MySpace kan je een stuk of vijf songs in streaming beluisteren. Bij Last.fm en Soundcloud kan je verschillende van deze songs als MP3 downloaden.
http://www.myspace.com/graphiqsgroove


GRAPHIQS GROOVE
[lounge/Drum & Bass] Lekker relaxe en coole muziek. Deze Japanner, die zegt dat zijn muziek beïnvloed werd door o.a. Chick Corea, Prodigy, brengt muziek om je op te monteren en een goed gevoel te geven. Heerlijk. Bij MySpace kan je een stuk of vijf songs in streaming beluisteren. Bij Last.fm en Soundcloud kan je verschillende van deze songs als MP3 downloaden.
http://www.myspace.com/graphiqsgroove


ENTERTAINMENT FOR THE BRAINDEAD - ROADKILL
[alternative folk] Deze band maakt enkel gebruik van een banjo en stemmen (en een tamboerijn op de achtergrond). De hele EP kan je bij Archive.org in streaming beluisteren maar ook downloaden. Heel aparte en boeiende muziek. Knap.
http://www.archive.org/details/EntertainmentForTheBraindead-Roadkillaaahh.009
http://www.entertainmentforthebraindead.com/index.php?loc=releases&rel=roadkill


VRIJDAG HOORSPELDAG: BLOESEMS VAN VUUR
Dit hoorspel, in regie van Jacques Besançon en uitgezonden in 1979, is gebaseerd op een boek van Olaf J. De Landell. Deze naar onze mening onderschatte schrijver heeft hierme een familie-epos neergezet over Harm, zoon van een uit de echt gescheiden vrouw, Santje, die als kind erg zwak is. Hij ontwikkelt een talent voor ontwerpen en trekt naar het kunstzinnige Berlijn, waar hij niet alleen geconfronteerd wordt met homoseksualiteit, maar ook met de decadentie van de cabaretten, die in schril contrast staan met de strenge moraal van het opkomende fascisme.
Een prachtig hoorspel, dat wel 12 afleveringen telt. Maar absoluut de moeite waard, al is het maar om de sublieme acteerprestaties van Jos Brink, die ook de bewerking deed van het boek.
De verschillende afleveringen vind je op het Hoorspel-blog. Een absolute aanrader!
http://hoorspel.wordpress.com
Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Als je boeddhistische monnik wordt,
maar je zinnelijke geest handhaaft,
word je in je volgende leven een dier.

- Shido Munan, Japanse Zenmeester -oor logo
De nieuwe oogst


GEOIPWEATHER: HET WEER WAAR JE BENT
Deze website geeft automatisch het weerbericht van de plek waar jij je bevindt, en kijkt daarbij naar jouw IP nummer. En kijk: vannacht gaat het regenen. Voor de verandering!
[Taal: ENG]
http://geoipweather.com/


ARCHIVE.ORGTrouwe lezers weten dat heel wat artiesten hun muziek via Archive.org aanbieden als gratis download. Dit immense archief van het internet bevat echter nog veel meer dan muziek van nieuwe bands. Je vindt er archieven van oude radio- en tv shows, maar ook van films. En bovendien is er de Wayback Machine, waarmee je oude versies van bepaalde websites terug kan bekijken. Het geheel is een non-profit organisatie, gesteund met geld van de overheid en vrijwilligers. Om uren door te brengen!
[Taal: ENG]
http://www.archive.org/mediatypes-browse.php?mediatype=movies
http://www.archive.org/


SNOPES: URBAN LEGENDS
Hoe vaak gebeurt het niet dat een welmenende vriend jou een boodschap doorstuurt waaarin je gewaarschuwd wordt voor het een of andere gevaar op het internet - maar een gevaar dat eigenlijk niet bestaat, en tot de zogenaamde "urban elgends" behoort. Deze site kan je helpen om deze legendes te doorprikken. Zo kan je aan jouw kennis dan vertellen dat het gevaar helemaal niet bestaat, en dat hij, vooraleer hij nog zulke boodschappen doorstuurt, hoe goedbedoeld ook, best even deze site raadpleegt.
[Taal: Engels]
http://snopes.com/


HACKER NEWS
Een nieuwssite voor de échte geek: artikels over hacking, de nieuwste nieuwtjes over codering, tips voor website makers, enz. Ook dit is een user generated site à la Digg, waarbij de internauten sites aandragen, en anderen die punten geven.
[Taal: ENG]
http://news.ycombinator.com/


ONEMANGA

Het Walhalla voor de liefhebbers van Manga, deze aparte vorm van strips die haar oorsprong vindt in de Oosterse landen. Je vindt er zowel professionele manga's als strips van artiesten die zelf hun eigen reeks starten, en vaak heel artistiek zijn.
[Taal: ENG]
http://www.onemanga.com/


MYANIMELIST: VOOR DE LIEFHEBBERS
Nog een site voor al wie van Anime strips houdt: hier kan je bijhouden wat je al gelezen hebt, en krijg je ook tips van andere lezers over anime strips die interessant zouden kunnen zijn voor jou.
[Taal: ENG]
http://myanimelist.net/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DIKKE VAN DALE
Deze onovertroffen woordenboek en taallijst is ook op het internet te raadplegen. De online editie bevat de woorden en definities van de papieren editie, aangevuld met alle nieuwe woorden uit de Jaarboeken.
Het handige aan deze lijst is dat je binnen de artikels ook kan doorklikken op bepaalde woorden, om ook hun betekenis op te zoeken.
[Taal: NL]
http://www.vandale.nl/vandale/online
=> Commentaar van de lezers:
- Jules Kabas
Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en die zijn enorm streng....Het gaat er gewoon om dat Van Dale geld wil zien voor z'n online product...

Zelfs het gratis proefabonnement is doorspekt met dreigementen tot betaling enz.

Het hoeft niet meer voor mij....

Er zijn andere alternatieven op internet !

- Vertaalbureau Vertaalbureau
http://www.snelvertaler.nlHIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WIN UW PRIVACY
Deze site van de Liga voor Mensenrechten vertelt je alles over jouw rechten op privacy. Er zijn games die het een en ander moeten verduidelijken, maar er is ook de Big Brother Award, waarbij jij kan bepalen wie de privacy het meeste schendt.
[Taal: NL]
http://www.winuwprivacy.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: STADSGIDSEN
In medewerking met de Vlaamse dienst voor toerisme brengt StoryNations culturele stadswandelingen in Brugge, Antwerpen, Gent, Leuven en Mechelen uit. Het gaat om gesproken wandelgidsen, die men op de smartphone, gsm of ander mobiel toestel kan beluisteren. De eerste 25.000 downloads per stad zijn gratis.
http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1109651/2010/05/25/Downloadbare-digitale-stadsgids-voorlopig-gratis.dhtml
http://www.storynations.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: KONGREGATE


Een site voor de spelfanaten: je kan hier online spelen tegen anderen, en dat alles gratis. Er zijn in totaal meer dan 28.000 games op de site, dus je zal waarschijnlijk wel iets van je gading vinden!
[Taal: ENG]
http://www.kongregate.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: THE HARD TIMES
Om een nieuwe tv-reeks aan te kondigen en er belangstelling voor te wekken, heeft MTV een game uitgebracht. Dat zal, naargelang de episodes op tv verschijnen, inspelen op de inhoud ervan. Je kan nu al wel het spel uitproberen, dat vooral met teksten werk. Een goede kennis van het Engels is dus wel een vereiste.
[Taal: ENG]
http://mashable.com/2010/05/25/mtv-game-promotes-tv-show/
http://www.mtv.com/games/arcade/game/play.jhtml?arcadeGameId=10264361


VRIJDAG MULTIMEDIA: NIEUWE PLAYER VAN BBC

Traditiegetrouw brengt de Britse zender BBC prachtige hoorspelen, in het heerlijkste Oxford-Engels. Klassiekers zoals de verhalen van Agatha Christie, maar ook de soap The Archers kan je er beluisteren. Helaas niet om te downloaden, maar wel in streaming audio: nieuwe uitzendingen kan je nog een week lang na de uitzending in on demand streaming audio beluisteren. Deze week vind je er onder andere een verhaal van Dalgliesh, Hercule Poirot, en zelfs Sherlock Holmes.
Nu is er een nieuwe player uit, die je op onderstaand adres kan uittesten. Wil je de uitzendingen op je harde schijf bewaren, om later te kunnen overzetten naar je MP3 player, dan kan je elders in dit blog enkele tips vinden over hoe je daarvoor te werk moet gaan.
http://beta.bbc.co.uk/iplayer/radio/categories/drama
http://beta.bbc.co.uk/iplayer/
http://hoorspel.wordpress.com/2008/08/04/hoe-de-stream-van-een-hoorspel-opslaan/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/

- Twee nieuwe formules voor internet en vaste telefonie op maat van de klant bij EDPnet
http://www.techbytes.be/2010/05/twee-nieuwe-formules-voor-internet-en-vaste-telefonie-op-maat-van-de-klant-bij-edpnet.html
- LaCie Rugged Safe: de veiligste externe harde schijf
http://www.techbytes.be/2010/05/lacie-rugged-safe-de-veiligste-externe-harde-schijf.html
- Corel heeft lenteaanbiedingen voor zijn belangrijkste producten
http://www.techbytes.be/2010/05/corel-heeft-lenteaanbiedingen-voor-zijn-belangrijkste-producten.html

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Veel zelfmoorden bij Chinese iPhone-maker
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/486274/2010/05/27/Veel-zelfmoorden-bij-Chinese-iPhone-maker.dhtml
- Apple nu meer waard dan Microsoft
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/486225/2010/05/27/Apple-nu-meer-waard-dan-Microsoft.dhtml
- Politici kruisen digitale degens op Hyves
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/486345/2010/05/27/Politici-kruisen-digitale-degens-op-Hyves.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Een foto-show op DVD
Met DVD slideshow GUI maak je van wat foto's een flitsende multimediashow op dvd. Deze kun je vervolgens via je televisie afspelen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24077
- Verbeterde variant op eMule
EasyMule is een aangepaste versie van het populaire downloadprogramma eMule. De makers beloven een hogere downloadsnelheid en een eenvoudigere gebruikersomgeving.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25025
- Geluid en video mixen
Op zoek naar software om muziek en video op je pc te mixen? Zoek dan niet verder. TrakAxPC is zonder twijfel het beste gratis programma op dit gebied.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21414


elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Dossier: Je tuin en terras in de beste conditie
Ook rond onze woning hebben we het graag piekfijn in orde. Het is heerlijk genieten als terras, oprit en tuin er mooi bijliggen.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5022
- Crestron promoot multiroom audio
Dit voorjaar pakte Crestron uit met heel wat nieuwigheden op de ISE in Amsterdam. Tijd dus om even een bezoekje te brengen aan het Europees hoofdkwartier, dat is gelegen in het Belgische Rijmenam.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5003
- Pioneer AV-receivers voor 2010: verregaande iPhone-integratie
De nieuwe reeks AV-receivers van Pioneer biedt een verregaande integratie met een iPhone of iPod touch, afhankelijk van het model.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4990


computerworld logo
*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/

- Voor een wereldwijde toegang tot breedband Internet
Net zoals het recente 'digitale rapport' van de Europese Commissie, wil het nieuwe rapport van de ITU tegen 2015 breedband internet aanbieden aan de helft van de wereldbevolking.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21345&style=99896
- Windows Live Messenger maakt zijn intrede bij Metriweb
Met de komst van het instant messaging systeem Messenger in de CIM-cijfers, is Microsoft meteen de grootste Belgische mediagroep met een bereik van 80%.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21343&style=99896
- Brengt de iPad de iPod in de problemen?
Nee, de iPad doet de verkoop van de iPod niet stilvallen, maar de cijfers vertonen wel een dalende trend, zeggen analisten.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21316&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Boondoggle maakt mobiele bioscoop app voor Kinepolis
Boondoggle heeft voor Kinepolis Group een iPhone applicatie ontworpen. Met deze app zal je niet alleen de meest recente filminfo kunnen zien van Kinepolis Group, maar ook de...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6743
- Logitech brengt Google op de TV
De pogingen om het internet beschikbaar te maken op de televisie, zijn talrijk, maar tot nu toe slechts gedeeltelijk en niet gestandaardiseerd. Een kleine box van Logitech moet...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6739
- The Fifth Conference: focus op internet en technologie
Volgende maand brengt The Fifth Conference, de Belgische business journal en vision facilitator, haar editie TECH uit. Met deze uitgave wil The Fifth Conference ons een klare kijk...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6738
computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Redt de wereld met 1 punt tegelijkertijd
http://computertaal.info/2010/05/27/redt-de-wereld-muet-1-punt-tegelijkertijd/
- Macbook géén Mackie – post en ga gratis naar Walibi
http://computertaal.info/2010/05/27/macbook-geen-mackie-post-en-ga-gratis-naar-walibi/
- 2011 Audi A8: eerste auto met geïntegreerde wifi
http://computertaal.info/2010/05/27/2011-audi-a8-eerste-auto-met-geintegreerde-wifi/
tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- RET doet proef met gezichtsherkennende camera's in tram
http://tweakers.net/nieuws/67551/ret-doet-proef-met-gezichtsherkennende-cameras-in-tram.html
- -Mobile-klanten kampen met problemen bellen en internetten
http://tweakers.net/nieuws/67547/t-mobile-klanten-kampen-met-problemen-bellen-en-internetten.htmltip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


MEER PLEZIER VAN WINDOWS 7: VIA TOESTELLEN EN PRINTERS DIRECT NAAR HARDWARE

Ben je het beu om altijd maar via Device Manager, Properties menu's te moeten gaan om jouw toestellen te beheren, en via het Start menu om printers, digitale camera's, muizen en andere randapparatuur te beheren? Bij Windows 7 is er één dialoog voor beiden: Devices and Printers.
Open hiervoor het controlepaneel, en kies daar View Device and Printers uit de categorie "Hardware and Sound".Klik rechts op het icoontje van een toestel, en nu kan je van daaruit je hardware configureren, snelkoppelingen maken, problemen oplossen, eigenschappen bekijken, programma's opstarten.
http://www.maximumpc.com/article/features/nix_friction_your_win7_system?page=0%2C1


MEER PLEZIER VAN WINDOWS 7: TEKST EN KLEUR CALIBREREN OP JOUW NOTEBOOK
Na een clean install van Windows 7 op een notebook uit te voeren, is eigenlijk het eerste wat je zou moeten doen: ClearType en Display Color calibreren. In Windows 7 zitten er twee wizards die je bij dit proces begeleiden.
Heb je dat nog niet gedaan, dan kan je dat alsnog doen. Typ daarvoor in het Start menu cttune, en open de zoekresultaten. Daarna word je begeleid doorheen een reeks stappen, waarbij je moet vertellen welke afbeelding het beste de tekst weergeeft.
Voor Display Color Calibration is het commando dccw.Dit is vooral handig wanneer je werkt met een projector of een groot LCD scherm. Je kan o.a. gamma, helderheid, contrast, en kleuren instellen.
http://www.maximumpc.com/article/features/nix_friction_your_win7_system?page=0%2C2


MEER PLEZIER VAN WINDOWS 7: AUTOPLAY FIJN AFSTELLEN
Bij Windows 7 is AutoPlay heel erg verbeterd. Nu kan je echt zelf bepalen wat er moet gebeuren met audio cd's, filmen, software en games, afbeeldingen, enz.
Dit configuratiescherm kan je oproepen via Controlepaneel, Hardware & Sound, en daar Autoplay kiezen. Standaard maakt Win7 gebruik van AutoPlay voor alle media en toestellen, maar wil jij AutoPlay niet gebruiken en zelf, geval per geval, bepalen wat er moet gebeuren, dan kan je hier deze optie uitvinken.
Maak je toch gebruik van AutoPlay, dan kan je bepaalde bestanden ook opstarten met programma's van derden, je bent niet beperkt tot de standaard ingebouwde Microsoft programma's.
http://www.maximumpc.com/article/features/nix_friction_your_win7_system?page=0%2C2


TIPS VOOR WEBWERKERS: LEGE ELEMENTEN EN ZELF-SLUITENDE STARTLABELS (TAGS) IN HTML

De syntaxis voor lege elementen en zelf-sluitende labels is iets wat de meeste webauteurs juist doen. Nochtans, zijn er twee soorten fouten die ik nu en dan zie: met eindlabels op een leeg element en met zelf-sluitende startlabels in elementen die inhoud kunnen hebben.

Eindlabels van lege elementen
De meeste HTML onderdelen hebben een startlabel en een eindlabel die aanduiden waar het element begint waar het eindigt. Er is een groep van elementen die een uitzondering op deze regel is. Deze elementen worden leeg of 'void' genoemd en hebben enkel een startlabel aangezien zij geen inhoud kunnen hebben. Zij moeten geen eindlabel hebben.
De lege elementen in HTML 4.01/XHTML 1,0 strict zijn area, base, br, col, hr, img, input, link, meta en param. HTML5 voegt momenteel daar command, keygen en source aan toe.

Om een knop met het input element te maken, doe je dit indien je een XHTML doctype gebruikt:
(zoals gewoonlijk hebben wij een . in de lijntjes code geplaatst in de tags, om ervoor te zorgen dat uw mailprogramma de code enkel weergeeft, in plaats van te verwerken)
<.input type="submit" value="Ok" />
En dit indien je HTML gebruikt:
<.input type="submit" value="Ok">
Beide zijn oke indien je HTML5 gebruikt.

Doe niet dit:
<.input type="submit" value="Ok">

Zelf-sluitende startlabels van elementen die inhoud kunnen hebben
Het tegenovergestelde probleem is wanneer een element dat inhoud kan hebben leeg is. Indien het geen leeg element is moet het nog steeds een eindlabel hebben.
Om een anker zonder inhoud te maken, doe je dit:
<.a id="mijnanker">
Doe niet dit:
<.a id="mijnanker" />

Om een JavaScript bestand te laden, doe je dit:
<.script type="text/javascript" src="script.js">
Doe niet dit:
<.script type="text/javascript" src="script.js" />


Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html

shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: USB FLASH DRIVE MANAGER
DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: WINDOWS STEADYSTATE
Windows XP/Vista - 6,4 MB - freeware
Een tool voor de systeembeheerder, te gebruiken op een computer die door meerdere personen gebruikt wordt. Je kan hiermee namelijk de rechten van de gebruiker beperken, om zo te verhinderen dat zij bijvoorbeeld op het besturingssysteem ingrijpen, of data van de harde schijf wissen.
http://www.chip.de/downloads/Windows-SteadyState_15972337.html


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: FOTOSTORY
Windows XP - 3,2 MB - freeware
Met deze tool kan je dan weer diashows maken van jouw persoonlijke foto's; het geheel wordt als kleine filmpjes opgeslagen. Je kan commentaar toevoegen, overgangen maken, muziek toevoegen, enz. Het progje bevat zelfs een brand-tool zodat je het resultaat meteen ook op een foto-cd of video-dvd kan zetten.
http://www.chip.de/downloads/Microsoft-Photo-Story_13014707.html


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: WINDOWS LIVE ESSENTIALS
Windows all - freeware
Deze download bevat de meest gebruikte tools van Windows Live: Live Messenger, Live Mail, Live Writer, Live Fotogalerie, Live Movie Maker, Live Toolbar, Live Family Safety.
http://download.live.com/


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: REKENMACHINE PLUS
WIndows 2003 Server - 439k - freeware
Zoals je verleden week kon lezen bevat Windows 7 een erg geavanceerde rekenmachine. Wil je die ook in Windows 2003, dan kan je deze tool downloaden.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=32b0d059-b53a-4dc9-8265-da47f157c091&displaylang=en


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: OFFICE LIVE UPDATE
Windows XP/2003/Server / Vista - 814 kb - freeware
Met deze tool kan je documenten vanuit Word, Excel en Powerpoint meteen vanop jouw computer naar Office Live Workspace opslaan, en daar dan vanop gelijk welke plaats verder bewerken.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=36bac9da-1ee4-40df-b06c-a327269f2b63&displaylang=en


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS:POWERTOYS VOOR WINDOWS XP
Windows XP - 1003 kb - freeware
De Windows XP worden niet vergeten! Deze tool geeft hen een instrument om lekker aan hun computertje te gaan sleutelen. Hij bevat een hele verzameling apps, zoals task switcher, power calculator, CD slide show, timer shot, en vele meer.
http://www.chip.de/downloads/Powertoys-for-Win-XP-1.0_13002763.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: GOUDEN GIDS
iPhone - freeware
De beroemde telefoongids, Belgische versie, is nu ook verkrijgbaar voor de iPHone. En hij drong meteen door tot de top van de downloads in de Belgische iPhone Appstore.
http://itunes.apple.com/be/app/gouden-gids/id366796014?mt=8


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: BOOKLOVER
iPhone - $0,99
Een app voor de boekliefhebber: hiermee kan je bijhouden welke boeken je gelezen hebt, wat jouw favoriete boeken zijn, en kan je ook noteren welke boeken je nog wil lezen. Bovendien kan je dit lijstje delen met je vrienden via Facebook of mail.
http://itunes.apple.com/app/booklover/id373304155?mt=8


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

Het laatste woord....


NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Oprechtheid betekent het zelf volkomen vergeten,
maar het tegelijkertijd juist niet vergeten.

Daistesu Teitaro Suzuki, Japanse auteur

(de afsluiters van de week zijn deze week afkomstig van medewerker Sjeef)